مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۷۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۷۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۷۴

مشروح مذاکرات مجلس ملى، دوره ۲۴

جلسه: ۱۷۴

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یکشنبه ۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

فهرست مطالب:

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل
۲ - بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر طهمورث فروزین - دکتر شمس‌الدین ابوالهدی لنگرودی - دکتر محمد ستاری - سالار جوف - محمد شهرستانی - دکتر نورالله ستوده.
۳ - ادامه بحث در گزارش شور اول لایحه انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی.
۴ - تقدیم سؤال از وزارت کشاورزی و عمران روستایی به وسیله آقای علی‌اصغر مظهری.
۵ - طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقت‌نامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش و ارسال به مجلس سنا.
۶ - طرح گزارش شور اول لایحه قانون کمیته ملی حمایت از مصرف‌کننده
۷ - طرح گزارش شور اول افزایش سرمایه بانک رهنی ایران.
۸ - طرح گزارش شور اول معافیت دارو و لوازم پزشکی سازمان‌های دولتی از حقوق و عوارض گمرکی.
۹ - طرح گزارش شور اول اصلاح تبصره‌های مواد ۴۷ و ۴۸ قانون خدمت وظیفه عمومی
۱۰ - طرح گزارش شور اول موافقت‌نامه بلند مدت توسعه همکاری‌های اقتصادی و صنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان.
۱۱ - طرح سؤال آقای فریدون سعادت قدس‌نیا از وزارت نیرو
۱۲ - بیانات بعد از دستور آقای دانشی.
۱۳ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه.

جلسه ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه - آقایان: اهری - جهانشاه افشار - امیر عشایری - بارکزهی - بهارلو - بهبهانی - پردلی - پیرزاده - تژده - توتونچیان - جباری - سعید جوادی - جوکار - حجتی - دانشمند - رئیسی اردکانی - دکتر رفعت - ساری اصلانی - سیفی - شادلو - شادمان - شهبازی - ظفری - دکتر عدل - قائمی - محمدی - دشتکی - قدمی - قرائی - قراچورلو - قربانی نسب - قوامی - کاشفی - کاظمی - کبیری - کمیلی‌زاده - کهن - لیقوانی - لیوانی - ماحوزی - مافی - مجتهدی - محمودیان - دکتر منصور - میرزالو - نصیری‌زاده - وزیری - کاظم جزایری - اسحقی‌نژاد - یاسینی.

بانو: اما آقایان.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر طهمورث فروزین - دکتر شمس‌الدین ابوالهدی لنگرودی - دکتر محمد ستاری - سالار جاف - محمد شهرستانی - دکتر نورالله ستوده

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر طهمورث فروزین - دکتر شمس‌الدین ابوالهدی لنگرودی - دکتر محمد ستاری - سالار جاف - محمد شهرستانی - دکتر نورالله ستوده

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم، آقای دکتر فروزین تشریف بیاورید.

دکتر فروزین - ریاست محترم مجلس شورای ملی. همکاران محترم. قبل از آغاز سخن اصلی‌ام انتخاب اعضای دفتر سیاسی و هیئت رئسیه هیئت اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران را که به این طرفی کامل دبیر کل حزب رستاخیز و ستاد مرکزی حزب انجام شده است می‌ستایم و به دوستانی که موفق شده‌اند صمیمانه تبریک می‌گویم (احسنت) من دو هفته پیش برای شرکت در مراسم پایان سال تحصیلی فرزندم به امریکا رفتم و در چند کشور اروپایی نیز توقف کردم. آنچه مرا وادار می‌کند که این مطلب را اینجا بیان کنم عشق سوزانی است که به تربت مقدس وطن دارم. وطنی که در آن زاده شده‌ایم. زندگی می‌کنیم و خواهیم کرد. وطنی که ما با استفاده از نعمات و موهبت‌ها و امکاناتش به حیات خود و خانواده‌مان در آن ادامه می‌دهیم. در اروپا با دانشمندانی از ملیت‌های مختلف برخورد کردم که تا دیروز وطن داشتند، خانه داشتند، جامعه روشنی داشتند و امروز غم بی‌وطنی و وطن‌نداشتن اعماق وجودشان را می‌سوزاند ولی راه برگشت وجود ندارد. حتی بعضی از این مغزها در گذشته خود برای ایجاد یک تحول سریع و تند ولی غیر عاقلانه در وطن خویش کوشش‌ها کرده بودند ولی امروز آتش پشیمانی تمام وجودشان را خاکستر کرده است.

کاش امکان داشت آنها که امروز با تمام قدرت و نیرو در راه رسیدن به هدف‌های ناپخته خویش علیه وطن فعالیت می‌کنند این افراد را می‌دیدند و مشاهده می‌کردند تا چگونه به عنوان رسانیدن آنها به بهشت موعود روانه جهنم‌شان کرده‌اند! کاش این افراد می‌دیدند که درد بی‌وطنی چه جانکاه و طاقت‌فرسا است.

استعمار این روزها با تمام قدرت و طرح‌ها و نقشه‌های دقیق علیه استقلال بسیار از کشورها قد علم کرده است و در این راه همه ساله صدها میلیون خرج می‌کند!

راهی را که استعمار برای ساقط کردن دولت‌ها انتخاب کرده است دوگونه است یا کودتا و واژگون کردن دولت‌ها و یا اشاعه فساد و نابسامانی اجتماعی و خرابی و تزلزل آرکان اجتماع و ساقط کردن تدریجی رژیم از طریق فاصله انداختن بین مردم و دولت با بزرگتر جلوه دادن نابسامانی‌ها و نارسایی‌های اجتماعی و مأیوس کردن جامعه از دولت خویش. کنفدراسیون به اصطلاح بین‌المللی دانشجویان که روزهای یکشنبه در هایدپارک لندن زیر یک پرچم سرخ چهار پنج متری علیه ایران فعالیت می‌کند و نیز ده‌ها گروه استعمار راه دیگر کارشان مأیوس کردن تما دانشجویان مقیم خارج، از دولت خویش و انتشار خبرهای دروغ مانند کشته شدن ششصد هزار نفر در حوادث اخیر ایران، جعل اخبار دروغ مانند دستور دولت در نپذیرفتن بیماران مخالف در بیمارستان‌ها و یا خبر انتقال پایتخت از تهران به اراک و یا آمادگی ایران برای قبول زباله‌های اتمی قدرت‌های اتمی در کویر لوت و امثال آن است. متأسفانه در اثر کمک بی‌دریغ استعمار به این جمعیت‌های بی‌وطن و با دسترسی داشتن به منابع مالی فراوان اخیراً آمادگی خود را برای پرداخت کمک به دست نشاندگان خود از قبیل کرایه‌خانه، پول توجیبی، هزینه ایاب ذهاب اعلام کرده‌اند. هیچ‌کس نیست از این جمعیت‌ها که با نهایت وقاحت و بی‌شرمی علیه ایران اقدام می‌کنند بپرسد این گنج بادآورد را از کجا بدست می‌آورند؟

به هر حال همین جمعیت‌ها و عواملی از آنها در داخلی وطن دست به ارعاب مردم می‌زنند و آنها را از قدرت ظاهری خود می‌ترسانند!

این جمعیت‌ها از عدم اجرای کامل انقلاب اداری ایران و سیستم ضعیف اداری حداکثر سوءاستفاده را می‌کنند و سعی می‌کنند پیچ و خم‌های اداری فراوانی را که در ادارات و مؤسسات وجود دارد صد چندان کرده و جوانان را به قیام علیه ایران برای درهم کوبیدن این سیستم اداری تشویق کنند و به همین جهت بر ماست که در هر حال و وضعی که هستیم در اجرای موفق انقلاب اداری فداکاری کنیم. همه وظیفه دارند که در به ثمر رسیدن این منشور کوشش کنند. اجرای انقلاب اداری را تنها نباید از دولت انتظار داشت. در مملکت ما یازده میلیون و نیم نفر نیروی فعال وجود دارد که فقط هفتصد هزار نفر آن کارمند دولت هستند. در متبلور کردن انقلاب اداری تمام این یازده میلیون نفر از کارمند و کارگر. استاد و دانشجو و بازرگان و کارفرما باید کوشش کند. هر کس قدمی در راه متزلزل کردن صحیح انقلاب اداری ایران بردارد خیانتی است که مستقیماً علیه استقلال ایران کرده است ما اگر نتوانیم این منشور انقلاب را به طور قاطع و مسلم جامه عمل بپوشانیم و قسمت‌های فاسد را با یک عمل جراحی بی‌رحمانه نشکافیم و به دور نیاندازیم بزرگترین و برنده‌ترین سلاح را بدست دشمنان استقلال وطن داده‌ایم. برای ما چه فایده دارد که هزاران هزار طرح و پروژه بزرگ را با نهایت موفقیت و یا موفقیت متوسط در سراسر مملکت پیاده کنیم ولی استعمار روح جوانان ما را مسمول کند؟ آنها را علیه تربت مقدس و آسمانی ایران تحریک نماید. بر دولت است که قسمت بیشتری از اعتباراتی را که صرف طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی مملکت می‌نماید صرف خنثی کردن تبلیغات خانمان‌سوز و ضدمیهنی استعمار نماید. (صحیح است)

بر دولت است که با اعزام گروه‌های شایسته و متفکر گفت و شنود به خارج از کشور و بحث و گفتگو با جوانان وطن خطر استعمار را به آنها بشناساند اگر امروز ما این کار را نکنیم فردا که به حکم جبر تاریخ این جوانان اداره امور مملکت را بدست می‌گیرند ایجاد اشکال خواهند کرد و در این راه بزرگ ما نباید صرفاً جنبه تدافعی به خود بگیریم و مثلاً فلان مقاله غرض آلود روزنامه خارجی را جواب دهیم و یا به رد گفته بی‌مایه بابک، محجوبی‌ها و قلیچ‌خانی‌ها بپردازیم، ما باید در این راه بزرگ به یک حمله تبلیغاتی بزرگ و وسیع ملی بپردازیم و بسیاری از مسائلی را که نوکران استعمار با غرض و مرض تحت بررسی خائنانه قرار می‌دهند از پیش صادقانه و با خلوص نیت به جوانان وطن عرضه کنیم و جوانان خود را چه در خارج و چه در داخل از خطر و دام سیاه استعمار با ارائه ادله و براهین کافی آگاه سازیم و با نهایت قدرت به اجرای قطعی منشور انقلاب اداری سامان دهنده بسیاری از مشکلات اجتماع بپردازیم اینجا است که متوجه اندیشه بزرگ شاهنشاه می‌شویم که در شرفیابی اعضا گروه بررسی مسائل ایران فرمودند راه‌هایی برای پیاده کردن هر چه بهتر انقلاب اداری بیابید و پیشنهاد نمایید.

اگر روزی سیستم اداری ما چه در دوایر دولتی. چه در بخش خصوصی و به نحوی که شاهنشاه می‌خواهند اصلاح شود. استعمار کوچکتر از آن است که بتواند ملتی چون ملت ایران را متزلزل نماید. به هر حال دستور دولت در تشکیل ستادهای انقلاب اداری در وزارتخانه‌ها نیز عمل بسیار شایسته و قابل تقدیر است و جا دارد که صمیمانه آن را بستاییم. (احسنت)

رئیس - آقای دکتر ابوالهدی تشریف بیاورید.

دکتر ابوالهدی - با کسب اجازه از مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم.

پنج دقیقه از وقت خود را به آقای دکتر ستاری می‌دهم، امروز با اغتنام فرصت می‌خواهم مسائل و مشکلات کشاورزان منطقه گیلان را به اختصار به عرض نمایندگان ملت ایران برسانم. و از دولت جناب آقای دکتر آموزگار حل مشکلات کشاورزی این منطقه را بخواهم.

۱ - عنوان وضع نابسامان چایکاران چیز تازه‌ای نیست اگر صورت مذاکرات ادوار گذشته مجلس شورای ملی را مرور کنیم خواهیم دید که سالیان متمادی است که نمایندگان ملت نابسامانی وضع چایکاران را کراراً بازگو کرده‌اند. متأسفانه هیچ‌یک از دولت‌ها یا نخواسته‌اند یا نتوانسته‌اند این مسئله‌ای که با زندگی و حیات پنجاه هزار خانوار کشاورز چایکار بستگی دارد عمیقاً بررسی و حل مشکل کنند.

تا این که چایکاران در سال ۲۵۱۷ شاهنشاهی به یگانه مرجع و ملجأ خود شاهنشاهی آریامهر توسل جستند.

طبق اوامر مطاع رهبر ملت نواز و دلسوز ایران در سال ۲۵۱۷ شاهنشاهی سازمانی تحت عنوان سازمان چای به وجود آمد.

چایکاران هیچ‌گاه عنایت همایونی و اوامر معظم‌له را برای ایجاد این سازمان فراموش نخواهند کرد - و همواره آن روز تاریخی دی ماه سال ۲۵۱۸ شاهنشاهی را که شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی محبوب برای بازدید از سازمان چای و اصغای توضیحات مسئولان آن به شهر لاهیجان تشریف فرما شدند به یاد خواهند داشت از آغاز کار سازمان چای می‌توانیم با غرور و خرسندی یاد کنیم که برای توسعه و اصلاح باغات چای و تهیه نهال و بذر مرغوب و طرز استفاده از کود شیمیایی به کشاورز اقدام کرد و صنعت چای‌سازی را با تعیین قیمت مناسب برگ سبز در آن زمان و اجرت خشک کردن و پرداخت‌های منظم تقویت نمود. تا آنجا که فعالیت در این رشته برای تأمین هدف سازمان چای بنحو چشم‌گیری توسعه یافت و شعار سازمان مزبور که بی‌نیاز کردن مملکت از چای خارجی بود خدمت در تحقق یک آرمان میهنی تلقی گردید.

با آنکه نقش اولیه سازمان چای در تثبیت نرخ این محصول بسیار مؤثر بوده و پرداخت وام‌های بدون بهره به چایکاران و چای‌سازان موجب توسعه و مرمت باغات چای و افزایش تولید چای ایران گردید. ولی عدم هماهنگی سازمان با مقتضیات زمان و مسائلی مبتلا به از جمله تورم جهانی که لاجرم در مملکت ما هم اثر گذاشت در سال‌های اخیر مایه نگرانی شدید گردیده است. (صحیح است).

روشی که درسال ۲۵۱۷ شاهنشاهی یعنی درزمان تولید چهار هزار تن چای داخلی اتخاذ شد. نمی‌تواند روش مطلوب درزمان تولید فعلی که بالغ بربیست و پنج هزار یا سی هزار تن است باشد. زیرا طی بیست سال میزان دستمزدها اقلا ده تا پانزده حتی دربعضی موارد بیست برابر افزایش یافته است

افزایش دستمزدها برهزینه تولید اثرفوق العاده گذاشته لیکن متأسفانه قیمت برگ سبز چای هنوز بدو برابر قیمت برگ سبز چای ۱۵ سال قبل نرسیده است.

درتعجبم که دست اندر کاران و مسئولین اجرائی گذشته که خود بدرجه تورم و افزایش دستمزدها و هزینه تولید واقف بودند چگونه وبچه علت نخواستند به تظلم عده کثیری کشاورز چایکار که اخیرا بنا له و استغاثه تبدیل شده توجه کنند.

وضع کارخانه داران چای بهتر از چایکاران نیست. شرکت سهامی چای هرساله تعدادی از کارخانجات مجهز چایسازی رابا جاره می‌گیرد. لیکن بعضی از صاحبان کارخانجات بعلت نحوة تنظیم قرارداد که شرکت چای را فعال مایشاء می‌کند واز صاحب کارخانه سلب حق. حاضر با اجاره کارخانه نمی‌شوند - و خود رأسا درخرید و فروش چای در بازار عرضه می‌کنند حتی از فروش آن ببهای تمام شده عاجز می‌مانند. زیرا با سیاست فعلی بازرگانان وارد کننده چای نه تنها قیمت چای خارجی بلکه بهاء چای داخلی را نیز در کنترل خود دارند. لذا هر ساله عده‌ای از صاحبان اینگونه کارخانجات چای بعلت زیان وضرر فاحش ورشکسته و کارخود را رها می‌کنند. (صحیح است)

وضع نامطلوب چایکاران و کارخانه داران چای باعث شده که بها باغات چای و کارخانجات چای سازی حتی به پائین تر از قیمت‌های تمام شده ۱۰ - ۱۵ سال قبل تنزل کند جناب اقای رامبد، جنابعالی بهترین گواه هستید که در دوره‌های گذشته قانو گذاری مخصوصاّ دراین دوره در جلسات علنی - درکمیسیون‌ها - درجلسات استانی درحزب حتی جلسات خصوصی بحث نمایندگان گیلان بیشتر معطوف به مسئله نابسامانی وضع کاشاورزی منطقه از جمله چای بوده است. حتی بعضی از همکاران که در حوزه نمایندگی آنها چایکاری نمی‌شود نیز همگام با سایر نمایندگان منطقه چای خیز دربازگو کردن مشکلات چایکاران اقدام نموده‌اند - جناب عالی هم زمانی که در کسوت نمایندگی مردم بودید یکی از شخصیت‌های موثری بودید که در رفع مشکل چایکاران قدمهای مؤثری بر داشتید و سایر نمایندگان را یاری و ارشاد می‌فرمودید.

اکنون که در مقام محترم معاونت پارلمانی نخست وزیر و وزیر مشاور خدمتگذار شاه وملت هستید - مسئولیت سنگین تری دارید و با احراز سمت مهمی دردولت انتظارات کشاورزان منطقه گیلان با اشنائی عمیقی که با وضاع و احوال کشاورزی گیلان دارید از شما بیشتر شده است.

اقداماتی که در دوسه سال گذشته انجام شد فقط جنبه تسکینی و موقعتی داشته و با اینگونه روش‌ها با بهر جهت کردن وضع چایکاران سامان نمی‌گیرد.

دولت باید دراسرع وقت دلایل ناکامیابی شرکت سهامی چای و علل سقوط صنعت چایسازی رابوسیله کاشناسان دلسوز و مطلع و بی نظر خود که فعلا در دستگاههای اجرائی خدمت می‌کنند بررسی نماید به پیشنهادات آنها توجه و عمل کند و از نظرات نمایندگان چایکاران و کارخانه داران چای و هم چنین از اطلاعات و نظرات دقیق و عمیق سناتور صفاری و سناتور دیلمی و کلیه نمایندگاان گیلان درمجلس شورایملی جهت حل معضل و مشکل چایکاران بهره گیرد. وبا تلفیق نظرات راه حل بنیادی و خدا پسندانه‌ای پیدا کند بدیهی است که هدف کلی رسیدن به خود کفائی وبهبود زندگی چایکاران باید باشد - وخط مشی‌ها ی اساسی:

  • - نظارت برگسترش سطح زیر کشت
  • - افزایش بازده سطح
  • - اصلاح بوته‌های سنتی باواریته‌های اصیل
  • - ایجاد شرکت سهامی کشت و صنعت چای با شرکت کشاورزان چایکار و کارخانه داران
  • - استاندارد نمودن چای
  • - تنظیم مقررات قانونی درجهت دخالت درامر تنظیم بازار چای و اتو ماتیزه کردن صنایع چای
  • - پرداخت وام بکشاورزان جهت استفاده از ماشین آلات در زمینه برداشت چای و وسائل دیگر.

رسیدن بهدفی که عرض شد جز با حمایت اصولی و منطقی دولت از پنجاه هزار خانوار چایکار ۱/۷ جمعیت گیلان را تشکیل می‌دهند امکان پذیر نخواهد بود. چایکاران از دولت جناب آقای دکتر آموزگار که بحق بدولت صداقت و تقوا و درستی مشهور گردیده و در مدت حدود د ه ماه خدمتگزاری بشاهنشاه آریا مهر و ملت ایران بدون تبلیغات و تظاهر موفق بانجام کارها و اقداما ت اساسی و بنیادی شده است توقع و انتظار دارند که چایکاران را تحت حمایت گیرند - تا وضع نامطلوب پنجاه هزار خانوار چایکار در عصر شکوفان رستاخیز بهبود یابد و نگرانی عمیق و بدبینی و یأسی که بعلت بی توجهی گذشتگان دراین گروه زحمت کش بوجود آمده جای خود را باعتماد و خوش بینی بدهد.

۲- برنج نیز یکی از مهمترین محصولات زراعی گیلان است حدود دویست هزار هکتار یعنی ۶۶ درصد از اراضی استان گیلان زیر کشت برنج است - میزان تولید برنج گیلان سالانه حدود ششصد هزار تن شلتوک و معادل ۵۲٪ کل تولید برنج کشور است. برنجکاری درایران متأسفانه تقریباّ بهمان وضع سنتی و قدیمی ادامه دارد و بیش از یک مرتبه درسال کاشت و برداشت نمی‌شود - بهمین علت میزان تولید آن در هکتار با مقایسه با سایر کشورهای برنج خیز پیشرفته نظیر ژاپن درسطح پائینی قرار دارد، درحالیکه با توجه به امکانات اقلیمی و استعدا د خاک منطقه می‌توان تولید درهکتار را تا ۲ یا ۳ برابر دریک برداشت افزایش داد. - این بی توجهی مسئولان گذشته با ید هر چه زودتر جای خود را با حساس مسئولیت دهد و اقدام مؤثر وفوری دراین زمینه بعمل آید.

مزارع کوچک برنج کاری که اکثراّ حدود یک سوم تا نیم هکتار و ندرتاّ حدود یک هکتار و کمی بالاترست بازحمات طاقت فرسا ی کشاورزان حداکثر هکتاری دو تن تا دوتن و نیم محصول می‌دهد. درصورتیکه با آفت بلاست و کرم ساقه خوار که مزارع برنجکاری ما را بانهدام تهدید می‌کند مبارزه بی امان و پی گیر شود. پس از وضع هزینه کارکرد کشاورز برنجکار مقدار ناچیزی از محصولش باقی می‌ماند که با این مقدار محصول قادر به اداره زندگی خود و عائله اش نمی‌باشد. لذا باید دولت:

اولا نسبت به تثبیت قیمت برنج با توجه به هزینه واقعی تولید و تأمین زندگی اقدام کند.

ثانیاّ - وزارت کشاورزی با آموزش برنجکاران و در اختیار گذاشتن کود شیمیائی و وسایل کارمدرن - زمان کاشت و برداشت را کوتاه نموده و تولید در سطح را بنحو قابل قبولی افزایش دهد.

۳- تربیت کرم ابریشم و تولید پیله وضعی اسف بار تر از چای و برنج دارد. تربیت کرم ابریشم یکی از منابع درآمد ا ضافی برای کشاورزان گیلان است. پس از سالها رکود از سه یا چهار سال باینطرف دولت بفکر توسعه این محصول افتاد بستن قیمت قابل قبولی برای هر کیلو پیله درزمانی بسیار کوتاه باغهای توت متروکه و مخروبه احیاء شد، ومحصول پیله بنحو چشم گیری افزایش یافت کشاورزان گیلان از این بابت فوق العاده راضی و خوشحال بودند. - لیکن بعد از گذشت یکسال شرکت پیله و رمثل اینکه از اقدام خود نادم و پشیمان شده باشد، قیمت هر کیلو پیله را که دولت درسال ۲۵۳۴ شاهنشاهی ۵۵۰ تا ۶۰۰ ریال می‌خرید و دربازار آزاد هر کیلیو بالغ بر ۷۰۰ ریال فروخته می‌شد - درسال ۲۵۳۵ و ۲۵۳۶ به نصف قیمت سال ۲۵۳۴ تقلیل داد. و پیله را کیلوئی ۲۰۰ تا ۳۰۰ ریال نرخ گذاری کرد در ضمن قیمت تخم نوغان را بدو تا سه برابر قیمت سال ۲۵۳۴ افزایش داد. ایکاش این رویه نامطلوب شرکت پیله ور و کارکنانش بهین جا خاتمه می‌یافت، ولی ادارات نوغان و مسؤلان خردید این ادارات از خرید پیله‌های عرضه شده بدلایل غیر موجه خودداری می‌کردند و کشاورزانیکه از صبح تا پاسی از شب در نوبت بودند تا پیله خود را تحویل دهند وقتی که با اشکال تراشی‌های مأموران خرید روبرو می‌شدند یا محصول خود را در انظار عمومی بآتش می‌کشیدند یا در بازار آزاد به ثمن بخس می‌فروختند.

جناب آقای رامبد، اگر کارشرکت پیله ور واردات نوغان گیلان بهمین منوال پیش رود تربیت کرم ابریشم و تولید پیله وضع اسفناک گذشته را پیدا نخواهد کرد. و طبیعی است اینگونه بی توجهی‌ها دروضع اقتصاد مملکت خصوصاّ منطقه گیلان اثرات زیان بخشی بجای خواهد گذاشت وموجبات ناراضائی عمومی مخصوصاّ طبقه کشاورز رافراهم خواهد نمود.

زمان بهره برداری از محصول پیله سال ۲۵۳۷ نزدیک است. قبل از اینکه حوادث ناگوار سال گذشته تکرار شود باید دولت و وزارت بازرگانی و کشاورزی وشرکت پیله ور سریعا فکری برای بقای این محصول بنمایند.

بنظر اینجانب برای احیاء باغات توت و ترویج تربیت کرم ابریشم و افزایش تولیدپیله باید قیمت پیله با توجه به هزینه واقعی تولید تعیین و تثبیت شود، و دولت خرید این محصول را تضمین نماید. ایجاد باغهای توت نمونه - کار گاههای آموزشی و نمایشی در مناطق تمرکز این صنعت و پرداخت وامهای بدون بهره برای بهداشتی کردن تلمبارها و تبدیل درختان توت به واریته‌های بهتر - دراختیار گذاشتن تخم نوغانهای خوب و اصلاح شده لازم و ضروری است.

۴- موضوع قابل توجه دیگری که باید بعرض نمایندگان محترم برسانم و توجه دولت را نسبت باین مسئله جلب کنم این است که معمولا دولت برای راهسازی یا احداث کانال آب و اقداماتی از این قبیل به اراضی محمودآباد که در مسیر قرار می‌گیرند. پس از ارزیابی مبلغی غرامت به صاحبان این اراضی می‌پردازد - در اکثر نقاط مملکت که زارعان اراضی بالنسبه وسیع دارند شاید این رویه ایجاد مشکلی نکند - ولی در نقاطی نظیر گیلان بیشتر اراضی به قطعات کوچنک زیرکشت می‌باشد و اراضی بیشتر زارعان از حدود پنج‌هزار متر مربع تجاوز نمی‌کند و به ندرت به یک هکتار می‌رسد. بر اثر این قبیل اقدامات عمرانی مقدار زیادی از اراضی زیرکشت زارعان از بین می‌رود - اخیراً یک اقدام بسیار مفید و ارزنده‌ای در گیلان شرق شروع شده و آن ادامه کانال سد سنگر به لنگرود و شقمان رود است. کاری که سال‌ها آرزوی کشاورزان منطقه لنگرود بود. خوشبختانه همزمان با احداث کانال اصلی کانال‌های فرعی نیز ساخته می‌شود. و این اقدام دولت و مسئولان سد شهبانو فرح موجب خوشنودی فوق‌العاده کشاورزان شهرستان لنگرود گردیده است.

اینجانب به نمایندگی از مردم لنگرود از دولت جناب آقای دکتر آموزگار و همچنین مدیرعامل محترم سد شهبانو فرح و مدیرعامل آب منطقه‌ای گیلان و سایر دست‌اندرکاران این اقدام مفید و مؤثر و حیاتی تشکر و سپاسگزاری می‌نمایم. اما ذکر این نکته را هم لازم می‌دانم که زارعانی که زمین‌های زراعی آنها در مسیر احداث کانال اصلی و فرعیی قرار گرفته اکثراً از هستی ساقط شده‌اند. زیرا غرامت و خسارتی که به این زارعین پرداخت می‌شود برای اراضی برنج‌کاری متر مربعی ۵ ریال - برای باغات چای متر مربعی ۶۰ ریال برای باغات دیگر متر مربعی ۲۰ ریال است.

زارعی که پنج‌هزار متر مربع زمین برنج‌کاری دارد و سه هزار متر مربع آن در مسیر احداث کانال قرار گرفته باید با اخذ مبلغ یک‌هزار و پانصد تومان غرامت از کشاورزی دست بردارد زیرا بقیه زمین او به قدری ناچیز است که دیگر کشت آن مقرون به صرفه نیست. صدها نفر از زارعان منطقه لنگرود گرفتار این مسئله هستند.....

دولت به وضع زندگی این قبیل کشاورزان نباید بی‌تفاوت بماند - و روشی را که برای ارزیابی این اراضی اعمال کرده باید به نفع کشاورزان تعدیل و در پرداخت غرامت عادلانه و منصفانه عمل کند تا در عصری که عدل پهلوی به اقصاء نقاط کشور شاهنشاهی گسترده شده است حتی به یک کشاورز زحمت‌کش اجحاف و ظلم نشود.

گرچه در مورد وضع توتون و زیتون و مرکبات که از محصولات عمده گیلان می‌باشند و جملگی وضع مطلوبتر از چای - برنج و نوغان ندارند می‌خواستم مطالبی به عرض برسانم لیکن به علت کمی فرصت بحث در این مسائل را به وقت دیگری موکول می‌نمایم. متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای دکتر ستاری تشریف بیاورید.

دکتر محمد ستاری - جناب آقای رئیس - همکاران محترم (از آقای دکتر ابوالهدی به واسطه این که پنج دقیقه از وقت‌شان را به من دادند تشکر می‌کنم) ارائه آمار تولیدات کشاورزی ایران از سال ۲۵۱۹ به بعد در جلسه روز پنجشنبه مجلس شورای ملی موجب شد بعضی از مسئولین اولاً چنین ارقامی را ادعای شخصی بدانند و جمع‌بندی‌های مربوط به آن را غلط و نابجا به شمار آورند و بالاخره حتی اظهار تأسف کنند که چرا چنین نتیجه‌گیری‌هایی به ضرر پیشرفت‌های مملکت صورت می‌گیرد. آنچه که در این زمینه قابل توضیح و تذکر است این که نه آمار و ارقام ادعای شخصی بوده و نه نتیجه‌گیری از آنها استنباط خودی داشته است. چون یک نماینده مجلس نه امکان و وسایلی در اختیار دارد تا برای خود آمارگیری کند و نه دستگاه کامپیوتر چند صد میلیون تومانیی را بکار گرفته است که از چنین ارقامی نتیجه‌گیری نماید، بلکه آنچه که در کمال خلوص‌نیت عنوان شد، همه و همه نقل جدولی از آمار و ارقامی است که در صفحه ۲۰۹ سال‌نامه آماری کشور به چاپ رسیده و این سال‌نامه نیز در دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی یعنی حدود ۵/۴ ماه قبل از سوی سازمان برنامه و بودجه مرکز آمار ایران منتشر شده و تولید زراعت‌های سالانه عمده را در سال‌های مختلف نشان می‌دهد، که به خاطر حفظ در آرشیو مجلس شورای ملی یک نسخه از فتوکپی صفحه مزبور تقدیم ریاست مجلس می‌شود. بدیهی است اگر یکبار گفتار روز پنجشنبه اینجانب به طور کامل از سوی صاحبان نظر با دقت و تأملی بیشتر خوانده می‌شد و یا قسمت‌های مفصل‌تری از آن در مطبوعات به چاپ می‌رسید، روشن می‌شد که هم منبع این آمار به صراحت اعلام شده بود و هم آمار مربوط نیز ارتباطی به سال گذشته و یا دو سال قبل از آن نداشته است بلکه سیر تولید از سال ۲۵۱۹ به بعد مطرح بوده است.

به این ترتیب اگر ارقام غلط، نتیجه‌گیریها نابجا و میزان تولیدات افزون‌تر از آن است که در این کتابی عنوان شده باید از آنهایی که در دستگاه‌های دولتی و بر مقام‌های بالا تکیه زده‌اند و همه‌گونه اختیار و امکانات و بودجه هم در اختیارشان است و با صرف هزینه‌های گزاف چنین آمار و ارقامی را به عنوان یک سند رسمی و دولتی در دسترس همگان قرار می‌دهند توضیح خواسته شود تا حقایق روشن برملا گردد، و الا برای یک خواننده و یا شنونده وطنپرست واهل تحقیق و تتبع و کسی که همه وجودش در راه اعتلا و بزرگداشت شاه وملت میطپد، آمار تولید در هر زمینه‌ای درصورتیکه با واقعیت همراه باشد هر چه بیشتر و افزونتر گزارش شود رضایتبخش تر و غرور انگیز تر بوده و مسلماّ از پیشرفت و اعتلای مملکت روحی تازه و وجدانی سرافراز تر پیدا خواهد کرد.

من تا بحال تصور می‌کردم لااقل به ارقامی که از سوی سازمان برنامه و بودجه ومر کز آمار ایران منتشر می‌شود می‌توان اعتماد و استناد کرد و در این مورد معتقد هستم چنانچه آمارهای مزبور غیر واقع است می‌باید بلافاصله بعد از انتشار کتاب مراتب تکذیب و نسخ مربوط جمع آوری می‌شد و اینک نیز از جناب آقای دکتر آموزگار نخست وزیر که بجای هر گونه خوش بینی و یا بدبینی واقع بینی را درنظر گرفته و اجرای حق و حقیقت را وجه همت ساخته‌اند و همچنین از جناب آقای رامبد همکار دیرین و ارزشمند انتظار می‌رود دراین زمینه فعالیتهائی را که نمودار واقعیتها است اعلام فرمایند زیر آنچه که در کتاب آماری کشور آمده و در جلسه قبل نیز اعلام شده است، تولید گندم طی ۱۴ سال یعنی از سال ۲۵۱۹ الی ۲۵۳۳ حدود ۳۸ هزار تن هم کسری نشان می‌دهد و از سال ۲۵۳۳ به بعد دراین زمینه هنوز بطور رسمی آماری از سوی مرکز ایران اعلام نشده است. بعلاوه میزان تولید گندم که درسال ۲۵۳۲ به ۴/۵ میلیون تن رسیده بود طبق همین جدول و سالنامه آماری تنها یکسال بعد به ۲/۸۰ میلیون تن سقوط کرده (ارتباطی به سال اخیر ندارد). برداشت جو نیز در همین مدت با کمبودی برابر ۵۸ هزار تن روبر و شده. تنزل برداشت برنج طی چهار سال (۲۵۲۹ - ۲۵۳۳) حدود ۵۲۴ هزار تن ذکر شده و برای نیشکر نیز افت برداشت از سال ۲۵۳۳ الی ۲۵۳۵ حدود ۲۸۴ هزار تن و بالاخره برای پنبه طی یکسال (۲۵۳۴ - ۲۵۳۵) حدود ۲۴۰ هزار تن عنوان شده است.

آنچه مسلم است برای رد کردن چنین آمار و ارقامی، درصورتیکه وزارت کشاروزی دلایلی دارد موظف است همانطوریکه روز گذشته بصراحت تولید گندم را در سال گذشته ۵/۵ میلیون تن و برای سال جاری ۵/۸ میلیون تن تعیین کرده و محققاّ درمور د سایر اقلام کشاورزی و دامی نیز ارقام مستند و موجهی دراختیار دارد، مراتب را برای رفع هر گونه شک و شبهه اعلام نماید و بویژه برای رفع اشتباهات، مقادیر تولی د اقلامی نظیر گندم - جو - برنج - نیشکر - پنبه را از سال ۲۵۲۹ به بعد به تفکیک و سالیانه گزارش دهد، تا با مقایسه با آنچه که سازمان برنامه و بودجه و مرکز آمار ایران درسالنامه آماری خود اعلام داشته صحت تولیدات درکشور روشن شود و علاقمندان بتوانند باتکاء آمار و ارقامی صحیح و غیر قابل تغییر نتیجه گیری‌های خود را بانجام برسانند.

بدیهی است پی گیری درزمینه روشن شدن واقعیات و بهره گیری از آماری مستند واصولی وعاری از اشتباه که به منزله زیر بنای هر گونه پیشرفت وتحول و اهرم سازنده‌ای برای طرح برنامه‌های بنیادی بشمار می‌رود صرفاّ بخاطر اصغای اوامر مؤکد و والائی است که شاهنشاه آریا مهر رهبر راستین ایران زمین همیشه تأکید فرموده و می‌فرمایند: ‹‹ هر عیب و نقصی را که در امور جاری مملکت می‌بینید بگوئید ›› و مسلما پیروان صداقت و صر احت که افتخار دارم شاگرد کوچکی از چنین مکتب واقعی و ارزشمندی باشم، هر اندازه در اجرای منویات شاهانه بکوشند باز هم دین خود را باین آب و خاک ادا نکرده‌اند بویژه که در این میان معلمین، استادان و آموزش دهندگان جوانان و گردانندگان چرخهای فردا وظیفه خطیرتری دراین موارد به عهده دارند (احسنت)

رئیس - آقای سالار جاف تشریف بیاورید.

سالار جاف - با کسب اجازه از ریاست عظمی و همکاران گرامی، می‌خواهم درساحت مقدس مجلس شورای ملی به روابط تاریخی و فرهنگی اقتصادی، سیاسی قیما بین کشور شاهنشاهی ایران و امارت بحرین اشاهر نمایم تشریف فرمائی والاحضرت امیر بحرین و مذاکرات ثمر بخشی که باشاهنشاه ایران زمین انجام خواهد شد قدمی تازه برای حفظ و حراست و امنیت خلیج فارس می‌باشد میهمان عالیقدر بشاهنشاه در جواب خوش آمد شهردار پایتخت طوری با احساس پاک نسبت به شاهنشاه و ملت ایران محبت فرمودند باعث سپاس بی کران است و باید بعنوان یک عربی دان بازگو کننده این حسن نیت باشم و سفر تاریخی آن والا حضرت عظیم را بفال نیک نسبت به توسعه روابط فیما بین خواهم گرفت و اطمینان می‌دهیم که حفاظت و حراست خلیج فارس شاهرگ حیاتی ملت از هر چیز برای ما پراهمیت تر می‌باشد و هر گونه دفاعی برای کشور همجوار درحوزه خلیج فارس لازم باشد ارتش شاهنشاهی ایران ویکایک ملت ایران خواهیم کوشید دست و مطامع استعمار را از آن ناحیه از کشورمان و امارتهای همسایه همچنین هر کسی از کشورهای حوزه خلیج فارس دست یاری بسوی ما دراز کند بلا دریغ و بلا درنگ بکمکشان می‌شتابیم. مجدداّ مقدم حضرت امیر بحرین رابملت ایران و ملت بحرین تبریک گفته و از درگاه احدیت سلامت و سعادت برای هر دو رهبر خواهانم.

درساحت مقدس مجلس شورایملی از کوشش‌های وزارت امور خارجه درمور د نزدیکی روابط و حسن تفاهم و احترام متقابل فیما بین دولت شاهنشاهی و کشورهای حوزه خلیج فارس می‌باشد سپاسگذارم، امیدوارم این فاراد که خدمتگزار بشاهنشاه و ملت آن می‌باشد موفق و سربلند باشند افتخار هر ملت این است که افراد صادق و خادم و صدیق برای حفظ مصالح و سیاست خود داشته باشند و افراد وطن پرست را تحسین و تجلیل می‌نمایند وهمچنین آماده هستم اگر تشخیص دهم روی مصالح وزن لازم باشد بمیرم بجای یک بار صد بار زنده‌ام کنند باز در راه وطن می‌میرم اگر گاهی اوقات ازنظاکت خارج می‌شویم حمله به افرادی یا تشکیلاتی می‌کنم این فقط احساس است که مارا وادار به چنین اقدامی می‌کند و گرنه قصد و هدف شخصی ندارم هر کس در راه سربلندی این مرزو بوم قطره‌ای خون بریزد در خاک ایران زمین گلی قرمز خوش بو بجای خونش از خاک ایران بدست میاید.

مطلب دوم - از وزارت محترم فرهنگ و هنر می‌خواهم به این مطلب مهم توجه کنند که هر کس از هنرمندان ما بنوعی مشغول خراب کردن خانمانسوزی هنرهای اصیل ایرانی است و غرب زدگی طوری در وجود اکثریت آنها مؤثر شده حتی قریب این است که زبان مادریشان را فراموش کنند و بطرف تقلیدهای بی ثمر و نادرست از هنرهای غرب و موزیک غربی است سوق می‌شوند صداهای قشنگ ایرانی بزم هائی شاد ایرانی بزم بیات و ابو عطا یا خراباتی بزم ترک دارد از بین می‌رود ناگفته نماند تنها اداره رادیو ایران که همیشه می‌کوشد آن اصالت موزیک ایرانی، آن اشعار پرمعنی و زیبای ملی یا عاشقانه و عارفانه را در بزمهای مختلف ایرانی اصیل جامیدهد. وضع سینماها تأسف آور است آیا چه لذتی یک ایرانی از فارسی حرف زدن جینالولو با صوفا لرن می‌برد وضع غلط انداز دوبله فیلمهای اجنبی بزبان ما دو مسئله را ایجاد می‌کند اول اینکه مسلم می‌شود که ما ایرانیان اگر بخواهیم بهر فنی دست بزنیم می‌توانیم موفق شویم مانند دوبله کردن فیلمها مسئله دوم که باعث تأسف دوبله کردن فیلمهای ایرانی می‌شود وزارت محترم فرهنگ وهنر موفقیت عظیمی در مور د حفظ آثار باستانی ایران بدست آورده و دراین رشته مجد وتمدن غرور آفرین کهن ما را محفوظ و بازسازی کرده‌اند ولی این دلیل نمی‌شود که در رشته‌های دیگر نظارت و پیگیری نداشته باشند پاک سازی زبان فارسی از اهم وظایف وزارت فرهنگ و هنر می‌باشد و همچنین جلوگیری از صداهای ناهنجار بعضی از هنرمندان غرب زده و تحسین وضع تآتر و سینما درجهت ایرانیت واصالت باز مسئله حاد و مبهمی است برای ما دیات می‌دهند برنامه ریزی صحیحی درمور مطالب یا د شده بالا بعمل بیاوزند مسلم است خوشحال خواهم شد از بررسیهائی که می‌شود اینجانب را هم مطلع فرمایند.

مطلب سوم - می‌خواهم بدولت خدمتگزار جناب آموزگار که بلاشک یک دولت ناسیو نالیست و ایرانی اصیل می‌باشد تذکر دهم آیا برای شعرای روز مترجمین و نویسندگان وهمچنین خبر نگاران روزنامه نگاران فکر رفاهی در زندگی مسکن شده یا خیر و اگر نشده کی برای این گروه که باید بفراغ خاطر بخدمات خطیر خود ادامه دهند خواهد شد آیا دولت متوجه این مسئله مهم هست که گروههای یاد شده جزء ثروت ملی محسوب می‌شوند؟

معتقدم از محل حذف ادارات زائد و باز از پس اندازها و صرفه جوئیها تشکیلاتی درنخست وزیری تشکیل گردد بنام (کمیته حمایت از پژوهندگان که چند نفر بر جسته و عالیفکر با جند نفر از دولت درسطح معاونت و زارتخانه رئیس کمیته وزیر اطالاعا ت وقت باشد این افراد را مورد حمایت مخصوص قرار دهید و در فکر مسائل زندگی آنها بشید از نظر مسکن بازنشستگی کمک بلاعوض برای توسعه تحقیقات و خرید مصادر مهم معافیت این افارد برخی مالیاتها وضع گمرک از مسائل تحقیقات آنها.

اعزام آنها برای استراحت بخرج دولت درکشور مختلف و تحبیب آنها از هر نظر لازم بنظر می‌رسد جناب اقای آموزگار باید حتما طرف اینها باشد چون خودش یک عارف است واگر لازم است دولت برای حمایت از افراد لایق مثل این گروههای یاد شده لایحه بیاورد تا بلادرنگ تصویب کنیم به هر حال انتظار دارم دولت جواب مثبتی دراین موضوع بدهند و تقویت بازسازی روحیه احتمالاّ متأثر این افراد خدمتگزار جامعه ایرانی بنمایند.

مطلب چهارم و اخر. وقت آن رسیده از زحمات بیدریغ و کارهای مثبت جناب آقای توکلی وزیر نیرو تشکر کنم و آنچه مسلم است بندای مجلس جواب مثبت دادند و به ثبوت رساندند مسئله خاموشیهای پارسال یک مسئله مصنوعی بود توسط افرادی فاسد وطن فروش وتقویت برای اشاعه تلقینات سوء بود و نطقهای بنده هم الان بهدف زد و حتما باید عاملین و خاموشیهای پارسال بعدالت معرفی شوند تا رسوائیها برای ملت آشکار و افراد خدمتگزار مانند جناب توکلی و همکارانش بجامعه معرفی شوند. صد بار سپاس ما را بپذیرید.

باتقدیم عرض سپاس از ریاست عظمی وهمکاران ارجمندم جاوید شاه. پاینده ایران (احسنت)

رئیس - آقای شهرستانی تشریف بیاورید.

محمد شهرستانی - سال تحصیلی درشرف پایان است واکنون بابرگزاری امتحانات نتیجه کار و کوشش معلم و محصل ارزیابی می‌شود، وزیر آموزش و پرورش دراجرای سیاست عد م تمرکز لایحه‌ای برای دگرگونی محتوای تعلیم و تربیت و ایجاد مجتمع‌های آموزشی تقدیم مجلس شورای ملی کرده است. با اغتنام از این فرصت، مناسب دانستم مطالبی درزمینه مسائل اساسی و بنیادی این سازمان عظیم که موجد بزرگترین سرمایه کشور یعنی نیروی انسانی است باستحضار خاطر نمایندگان محترم برسانم.

بطوریکه مسبوقید از دوازده سال قبل نظام جدید آموزشی جایگزین نظام جدید گردید، مقاطع تحصیلی عوض شد - کتابها تغییر کرد وهدف روش کار بخصوصی دردوره راهنمائی تحصیلی تحولی بنیادی یافت اما بموازات این دگرگونی برای تربیت معلم و کادر آموزشی که درخور اجرای چنین برنامه‌ای باشد اقدام مهمی انجام نگرفت، اقبال مردم دردوران شکوفائی اقتصاد کشور از طرفی موجب افزایش روز افزون دانش آموز شد و نارسائیها و بخصوص کمبود معلم متخصص موجب گردید تا با استقرار نظام جدید نه تنها محتوای تعلیم و تربیت تغییر نکند بلکه کیفیت تعلیمات نیز کاهش یابد اکنون که یک دوره کامل دوازدهساله از اجرای برنامه نظام جدید می‌گذرد نتایج حاصله نشان می‌دهد که این برنامه آنطور که تصور می‌رفت موفق نبوده وسهم بیشتر این نقص معلول نداشتن یا کم داشتن معلم خوب بوده است در حقیقت ما در این کار با اساسی ترین عامل موفقیت یعنی پرورش معلم شایسته که شرط لازم وکافی آموزش و پرورش صحیح است کمتر توجه کرده‌ایم. معلم مهمترین عامل ورکن اساسی آموزش و پرورش شناخته شده، معلم کسی است که اول باید عالم و آگاه باشد و بعد باهنر آموزش و روش تدریس آشنابشود درضمن آراسته به فضائل اخلاقی و نمونه پرهیزکاری باشد تارفتار و گفتارش درتربیت و پرورش معنوی دیگران مؤثر افتد چنین افرادی باید قطعاّ برای این رسالت بزرگ آماده و تربیت بشوند و درکار وظیفه خود احساس مسئولیت مخصوص داشته باشند. و درقبال موقعیت خاص اجتماعی و مقام ممتازی که درجامعه دارند وظائف خود رابه بهترین نحو بانجام برسانند. دراهمیت و نقش تعیین کننده تعلیم و تربیت باید گفت، نیروئی است که شخصیت و شکل واقعی افراد رابوجود می‌آورد ودر نتیجه سرنوشت جامعه را با کیفیت کار خود مشخص می‌کند. این معجزه تنها معلم که نیری فعال ومتفکر است باذهن نقش پذیر محصل انجام می‌دهد و تمام وسائل دیگری که برای اجرای چنین برنامه‌ای بوجود آمد درحقیقت ابراز کار است بهتریم توجیه را شاهنشاه بزرگ ما از اهمیت و نقش مؤثر معلم فرموده‌اند و او را معمار واقعی دوران تمدن بزر گ خوانده‌اند.

گاه قضاوتهای مختلف یا احیاناّ متناقص درباره معلمان می‌شود. بعضی اوقات اورا مسبب اصلی گرفتاریها و نارسائیها ونخواستن و یا نتوانستن پرورش نیروی انسانی دانسته‌اند و گاه بعلت اینکه نظامهای آموزشی پیوسته درتغییر است و معلمان دراین تغییرات نقشی نداشته قصوری متوجه آنان نمیدانند ولی حقیقت اینستکه درفرهنگ وتمدن درخشان ایران معلم و مربی جائی ممتاز دارد دین مبین اسلام نیز حرفه معلمی را کاری مقدس دانسته و اولین آیه قران باتعلیم کلمه بخوان، به پیامبر اسلام نازل گردیده است.

بنابراین ماحق داریم از تمام کسانی که درکسوت مقدس معلمی انجام وظیفه می‌کنند انتظارات فوق العاده داشته باشیم و واقعاّ باید گفت اکثرمربیان درکمال اخلاص و صداقت و بلند نظری برسالت و ارزش واقعی خدمات خود واقفند و بهترین پاداش را آسایش وجدان وحق شناسی اولیاء وفرزندان وطن میدانند. اما ما بعنوان نماینده ملت ایران بمنظور قدر شناسی از زحمات این طبقه شریف باید بگوئیم که وضع معلمان بعنوان یک گروه اجتماعی مؤثر که کارفکری می‌کنند ازنظر رفاه زندگی رضایت بخش نیست، باید درمورد تأمین زندگی و نحوه استخدام و تهیه وسائل رفاهی و از همه مهمتر ملحوظ داشتن مقام معنوی او درجامعه اقدامات همه جانبه‌ای بعمل آید.

معلمان ما از قانون استخدام جدید بهره زیادی نبرده‌اند و با اعتقاد آنان قانون تعلیمات اجباری که پایه‌های کمک آموزگاری را برابر پایه اداری وآموزگاری را یک برابر و نیم و دبیری را دو برابر و دانشیاری و استادی را سه برابر رتبه‌های اداری تعیین کرده بود بهترین نظام استخدامی برای خود می‌شناسند.

از نظر رفاهی مشکل مسکن راباید گفت، بااینکه فرهنگیان نیمی از کارمندان دولت راتشکیل می‌دهند، منظور مصرف می‌شود بایک بررسی ساده می‌توان معلو م داشت که به نسبت تعدادشان از خانه‌های سازمانی استفاده نکرده‌اند و از مزایای کمک بهره وام که در بعضی سازمانها معمول است یا کمکهائی که به شرکت‌های تعاون مسکن می‌شود کمتر بهره مند شده‌اند. به شرکت تعاونی مصرف فرهنگیان نیز متناسب با نیاز این طبقه مساعدت نشده است، باشگاههای معلمان که باید در سراسر کشور دایر شو دضرورت دیگری است که عمومیت نیافته و اینها مسائلی است که باید مورد توجه دولت دربرنامه ششم قرار گیرد، چون برای بهبود نظام آموزش وپرورش نخست باید معلم و مربی شایسته و آماده خدمت داشت پیشنهاد می‌کند ابندا وضع معلمان فعلی از نظر مادی و معنوی بررسی واصلاح شود و بعد آموزش ضمن خدمت رابرای آنان جزو وظائف حتمی قرار دهند آنگاه که کار معلمی جاذبه خاص و موقعیت واقعی و منطقی خود را پیدا کرد برای تربیت معلم بخصوص درسطوح مدارس راهنمائی و دبیرستانها، هنرستانها و مدارس حرفه‌ای تشکیلاتی بوجود بیاید که همه نیازها طی یک برنامه ده ساله بارعایت کمبود فعلی معلم و رشد سریع و مستمر دانش آموز درآینده مرتفع گردد چنین کاری لازم است با یک روش انقلابی انجام پذیرد چه مانعی دارد که برای مدتی محدود لااقل بخشی از نیروی دانشگاهها مصروف به پرورش معلم دررشته‌های علمی و فنی برای سراسر کشور بشود و مدارس جدید با امکانات وسیع دایر و عهده دار این رسالت مهم و آینده ساز برای جامعه مترقی فردای ایران باشد.

اگر ما سپاه دانش که به فرمان شاهنشاه بوجود آمد نداشتیم وچگونه ممکن بود سواد آموزش مشعل فروزان و علم و دانش بروستاهابرود. نتیجه همین برنامه انقلابی است که شمار دانش آموزان را درسطح مملکت از دو میلیون به نه میلیون افزایش داده است، اکنون اگرفرصت از دست برود میلیونها نفر دیگر از دبستانها بکلاسهای بالاتر خواهند آمد آنوقت با نداشتن دبیر وهنر آموز چگونه جوابگوی این هجوم شوق آمیز فرزندان روستا خواهیم بود؟

پس مهمترین وظیفه دستگاه تعلیم و تربیت ایجاد مؤسسات تربیتی برای تربیت دبیر است، تهیه هر گونه وسائل کار و ساختمان وصنایع و تجملات، وجود پول بآسانی مقدور است اما تربیت نیروی انسانی علاوه بر پول زمان هم لازم دارد و بدون رعایت عامل زمان که متأسفانه برای تحقق چنین منظوری بسیار طولانی هم خواهد بود بجائی نخواهیم رسید.

جناب آقای نخست وزیر دراجلاسیه اخیر کمیسیون شاهنشاهی به نکته‌ای اساسی اشار ه فرمودند وآن نکته اینستکه بواسطه گسترش سریع اجتماعی واقتصادی و نیاز فوق العاده به تخصص و تکنو لژی درگذشته از جوانانی استفاد ه شد که با وجود سرمایه علمی از تجربه کافی بهره‌ای نداشتند وبدون گذرانیدن مدارج بمقاماتی رسیدند و این نقض علاوه بر نارضائی کادر ورزیده و باسابقه درسازمان مشکلاتی بوجود آورده است که اکنون نمایان است، من مطمئن هستم ضرر و زیانی که در این را ه بوجود آمده در حد ضایعات مادی یا تأخیر در اجرای برنامه‌های اقتصادی است اماضروری که دستگاه تعلیم وتربیت از معلم و مربی ناوارد یا احیاناّ ناصالح می‌کند اکنون هویدا نیست موقعی این اثرات ظاهرمیشود که دیگر جبران آن مقدور نیست پذیرفتن مسئولیت تربیت نسل آینده بدون فراهم داشتن اسباب و وسائل کار و بویژه گماشتن افرادی دراین مقام که مهیای خدمت معلمی نشده‌اند، اشتباه محض است.

در کشورهای توسعه یافته اکنون فقط درصد تأمین زندگی و افزایش حقوق معلم هستند و کشورهای درحال توسعه سعی می‌کنند با تربیت معلم دانش و بازدهی کار او رابییشتر کنند ماد رشرایطی هستیم که باید حیات معنوی و فرهنگی خود را تجدید کند جز با مدرمی متفکر پویا و سنتهای ملی بطریق دیگری ممکن نیست برای تحقق چنین هدفی باید معلم شایسته و نوآور وخلاق داشته باشیم.

امید است لایحه جدید وزارت آموزش و پرورش نوید کوشش فزاینده واقدامات اساسی درطریق انجام چنین خدمت بزرگی باشد ما برای تحقق کامل انقلاب

شاه و ملت ورسیدن به تمدن بزرگ کارساز و مفید واقع شود. (احسنت).

رئیس - آقای دکتر ستوده تشریف بیاورید.

دکتر نورالله ستوده - ریاست معظم، همکاران ارجمند

بطوریکه استحضار دارید روز ۲۳ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر دردانشگاه‌ها وراد فرمودند ‹‹ من امروز پیشنهاد می‌کنم که سپاهی بین المللی به نام لژیون خدمتگزاران بشر که در آن افرادی از هر کشور، هر طبقه، هرنژاد، هرجنس، هرسن در هروضع اجتماعی و اقتصادی فقط با این وجه اشتراک که قسمتی از عمر خود را وقف خدمتگزاری به نوع انسان کنند بوجود آید ›› خوشبختانه ندای بشر دوستانه شاهنشاه آریا مهر درایران با استقبال بی نظیر روبرو شد و هزاران نفر از طبقات مختلف داوطلبی خود را اعلام داشتند و مجلس شورای ملی نیز روز بیست و سوم خرداد را بنامه روز لژیون نامگزاری کرد.

از لحاظ جهانی طرح تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر بصورت قطعنامه شماره ۲۶۵۹ سازمان ملل متحد باتفاق آراء از تصویب مجمع عمومی گذشت.

داوطلبان لژیون درظرف این دهساله خدمات ارزنده‌ای انجام داده‌اند و دراینجا لازم است سالروزی لژیون رابه آنا ن تبریک عرض نمایم وپیشنهاد نمایم وچنانچه دولت مسئولیت طرح عمران ملی را بلژیون خدمتگزاران بشر واگذار نماید مسلما رو ح داوطلبی و مشارکت دردانشجویان بهتر وبیشتر می‌گردد و خدماتشان مؤثر واقع میگرد د امید است این پیشنهاد مورد تأیید قرار گیرد. حتما لازم است دراین مکان محترم از دونفر پایه گذاران اولیه داخلی لژیون که خدمات شایانی انجام داده و اکنون دربین ما لژیونها نیستند یعنی مرحوم امیر اسدالله علم ومرحوم رسول پرویزی یا د خیر کرده وشادی روحشان را از خداوند متعال بخواهیم. مطلب دیگر، درخرداد سال گذشته علیا حضرت شهبانوی محبوب ایران باستان به چهار محال و بختیاری نزول اجلال فرمودند و مورد استقبال بی نظیر اهالی شاهدوست این استان قرار گرفتند، مقدم مبارک معظم اللها موجب خیر و برکت بود و راجع به تقاضاهای اهالی، مانند تلفن خود کار بروجن، لوله کشی گاز، تأسیس هنرستان صنعتی وده‌ها تقاضای مشروع دیگر اوامری صادر فرمودند امید است بعد از گذشت یکسال کمیسیون مربوط نشان دهد اوامر علیا حضرت تماما بمرحله عمل درآمده است تا موجب دعا گوئی بیشتر اهالی گردد.

امسال اهالی شاهدوست چهار محال و بختیاری مشتاقانه منتظر نزول اجلال موکب مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر باین استان می‌باشند امید است این آرزو هر چه زودتر برآورده شود.

با تشکر - (احسنت)

رئیس - وارد دستور می‌شویم جناب رامبد بفرمائید.

رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) - جناب اقای رئیس، نمایندگان محترم، من از دوست گرامی آقای دکتر ستاری هم گله دارم و هم تشکر، تشکر از آنجهت که موجب شدند و امکان دادند مطالب ساده‌ای اگر برای کسانی مورد شک و تردید وتوهم بوده باشد با این بحث ایشان پیش آوردند، روشن شود اما گله از آنجهت که ازاندیشمندی محقق مانند ایشان نمی‌توان قبول کرد که استفاده از اشتاباها ت آماری یا استنتاج نادرست از آمار سبب یا سبب ساز و اشتباه و اغفال شود البته با این بحثی که امروز حضور نمایندگان محترم مجلس شورای ملی مطرح می‌گردد، مطلقاّ چنین نیست که دولت بخواهد از وضع موجود کشاورزی ایران اظهار رضایت و دفاع نماید (احسنت) (دکتر مشیر - قابل دفاع هم نیست) شاهنشاه ایران و دولت در امتثال فرمان همایونی و ملت ایران که هر چه می‌شود برای ملت است، همه بر این اعتقاد هستند که عواملی موجب شده است که کشاورزی ایران به موازات سایر پیشرفتها آنچنان توفیقی که باید هنوز بدست نیاروده، البته دراینجا استاد دانشگاه تدریس می‌کنند می‌گویم استاد، که بحث کشاورزی، بحث امروز وفردا نیست، تنها رشد و نمو درخت یا ساختن سد وشبکه آبیاری تنها مسئله چند سال وقت نیست، آنچیزی که بیشتر درکشاورزی امروز دنیا مطرح است، آن تعلیم وتربیت کشاورزان است که با آشنائی درکاربرد وسایل جدید تکنولژی و مکا نیزاسیون کشاورزی و بهره وری بیشتر و زیاد کردن محصول در واحد کشت مطرح است و اینست که سالهابطول می‌انجامد جناب آقای ستاری اشاره‌ای فرمودند و ارقامی را که دراینجا اشاره کردند که بحث امروز ما از آنجا سرچشمه می‌گیرد و این توضیحی که عرض می‌کنم وسپاسی که از توضیحات امروز خود ایشان دارم از اینجهت است که در پزشکی یا دامپزشکی اصل این است که می‌گویند اول باید مرض را تشخیص داد و بعد باید مبتنی بر آن تشخیص اشتباه کنیم یقیناّ درمعالجه هم به نتیجه صحیحی نمی‌رسیم، رقمی برای محصول گند م و جو و سایر محصولا ت کشاورزی ما درسال ۳۳ اشاره فرمودند، یک حساب سرانگشتی برای هرکسی روشن می‌کند، بدون نیاز به مراجعه به هیچ آماری، جمعیت ایران حدود ۳۳ میلیون نفر است، مصرف روزانه گندم درتمام دنیا، خاصه در کشور هائی مثل ما که بحمد الله مصرف کافی برایشان مقدور است، درحدود روزانه مصرف نیم کیلو مصرف سرانه سالانه می‌شود. ۱۶ کیلو و این حساب براحتی نشان می‌دهد با توجه به میزان بذر و ذخیره‌ای که باید منظور شود و به میزان حدود ۵ الی ۱۰ درصد خورده و از بین رفته‌ای که صرف خوراک دامی می‌شود درحدود ۷ میلیون تن مصرف گندم ایران است که از این ۷ میلیو ن تن ارقام واردات را که به ریز و رقم و گرم معین است باید کسب نموده بقیه محصولات داخلی ما است واردات گندم چیزی کمتر یا بیشتر به تفاوت هر سال یک میلیون تن است نتیجتاً نیاز مصرف ۷ میلیون تن از وارد ات و قریب ۶ میلیون تن از محصولات داخلی تأمین می‌شود مسلماّ د ر سال‌های بهتر قدری بیشتر یا به تناسب خشکسالی و کسر محصول دیم قدری کمتر، باید در حدود ۵ الی ۶ میلیون تن در نظر گرفت و اما این اشتباه از کجا ناشی است؟ ایشان خیلی خوب میداند که اولا آمار گیری درکشور ما باید مراحل تکمیلی را بگذراند ولی در تمام دنیا آمار گیری‌ها به تناسب مورد، دقت یا اشتباه زیاد تری دارد. تعیین حقوق بگیران یک مؤسسه با نهایت دقت معلوم است، اعلام محصلین، دانش آموزان و دانش جویان دریک کشور با یک نسبت به نزدیک به صحت مقدور است. محصولات و تولیدات صنعتی به تناسب دفاتر وشمارش خیلی راحتر است ولی براورد درآمد یک زارع بمراتب مشکل تر از بر آورد درآمد یک حقوق بگیر است بهیمن آما ر گیری از طریق نمونه گیری یک آماری خیلی تقریبی خواهند بو د خاصه درامر کشاورز ی، چون طبیعت بشر این چنین است وقتی بداند که بر اثر کم داشتن، یا از او چیزی کمتر می‌گیرند و یا به او چیزی بیشتر می‌دهند همیشه درآمد را کمتر اعلام می‌کند و در سال ۳۳، بخصوص، که آقای ستاری ما، خوب واقف هستند، دچار خشکسالی بودیم و در آن سال دولت بنا به وظیفه حفظ روستائیان توزیع رایگان گندم را درروستاها عمل کرد و در چنین آمار گیری روستائیان برای این که گندم رایگان بیشتر ی بگیرند میزان سوخت خود را بیشتر و میزان محصول خود را کمتر اعلام کردند این یک عامل بود که موجب این اشتباه شد. اما مطلب دیگر اینکه این چند رو ز به سبب لایحه انتخابات مکرر یا دی از سوگندی که برای ایفا وظایف نمایندگی خورد ه شد شنیدم، مرا به خاطر آو رد که موضوع سوگند یک جمله تکمیلی دارد و آن این است که راست بگوئیم وهمه راستها را بگوئیم درهمین ستونی که شما آقای دکتر ستاری مربوط به سال ۳۳ قرائت فرمودید، در پشت جلد این مجموعه آمار اشاره شده است که ارقام این نشریه مربوط است به نقاط روستائی ولی محدوده حریم شهرها، شر کتهای سهامی زراعی و مجتمع‌های کشت و صنعت را در بر نمی‌گیرد، از برنامه کشاورزی در چند سال گذشته بیشتر در بوجود آوردن سازمانهای کشت و صنعت و مجتمع‌ها و شرکت‌های سهامی زراعی بود ه که کلیه محصولات این قبیل مؤسسات درآن آمار ملحوظ نگردیده مضفا در صفحه ص اشاره شده است که اگر چه درسال ۲۵۳۳ که مورد استناد دوست عزیزمان بود مواردی چند از قبیل خشک سالی، ریزش بی موقع باران، حمله آفات موجب کاهش تولید گردیده علاوه بر آن اقدام دولت در توزیع گندم رایگان بین کشاورزان موجب شد که گند م کاران محصول رایگان بین کشاورزان موجب شد که گندم کاران محصول خود را کمتر گزارش کردند، بنابراین من خوشوقتم که بر ای همه و بالاخص مردمی که به کشاورزی علاقمند است و وظیفه ارشادی برای خود قائل است روشن شد که به آن درجه بدبینی مورد ندارد بلکه بلافاصله در گفتن همه راست هایک مطالبی را هم که به اختصار عرض می‌کنم بخاطر بیاوریم اصولا محصول کشاورزی کشور در وضع طبیعی ما که گندممان دستخوش اوضاع جوی است و میزان و فصل باران، وقسمت زیادی از این محصول گندم و جواز اراضی و کشت دیم بدست می‌آید و پنبه ما دستخوش قسمت‌های بین المللی است که اگر یک سال قیمت بالا رفت مشوق پنبه کاران است و اگر یک سال پائین آمد باعث کم شدن محصول سال بعد میشو د. نیشکر ما مربوط به درجه برودت زمستان در جنوب خواهد بود. و امثال این مطالب استنتاج از آمار کشاورزی دریک سال کمترین نسبت به یک سال بیشتر ین و در هر محصول دیگر دوسال متفاوت دیگر را درنظر گرفتن ما را به هیچ کجا نمی رساند آن چه را که ما در کشاورزی و برنامه ریزی باید در آمار استنتاج کنیم این است که روند محصول کشاورزی را درسال‌های متعدد و متفاوتن با دلایل و عللی که موجب نوسانات شده است در نظر بگیریم در همین سال ۳۳ که قبول می‌کنیم با تمام عواملی که به عرض رساندم محصول گندم قدری پائین آمد و برا ی خوشوقتی حضرتعالی و در همان ستونی که قرائت فرمودید حضرت عالی هم همان صفحه را بازکنید ملاحظه میفرمائید حبوبات ما نسبت به سال ۲۵۱۹ که مبنای قیاس شما بود ۳ برابر شد محصولات جالیزی سه برابر شد یونجه چهار برابر شد چقندر شش برابر شد نیشکر سه برابر شد و پنبه دو برابر و بالاخره دانه‌های روغنی که سرنوشت قسمتی از صنایع ما به آن مربوط می‌شود به نه برابر رسید (دکتر کیان - چرا قیمت گند م بالا نرفت یک فکری برای این بفرمائید، علتش قیمت است قیمت که گندم مطلقا اقتصادی نیست) البته نکاتی که نمایندگان محترم می‌فرمایند حتماّ باید مورد توجه و مطالعه و بررسی مسئولین قرار بگیرد همانطور ی که ضمن فرمایشات خود آقای دکتر ستاری اشاره‌ای به کشورهای دیگر کردند، کشورهای پیشرفته‌ای در دنیا هستند که امروز ما زاد محصولات خود را صادر می‌کنند جنابعالی هم تذکر دادید که تنها تحریکات و ابراز کار کشورهای استعمارگر هست بلکه بوسائل مختلف اخلال دربرنامه‌های کشاورزی هم جزو برنامه‌های آنها هست که باید شما اساتید توجه داشته باشید و عند اللزوم جلوگیری کنید اما از جهت دیگر آن کشاورزی در دنیای امروز پیشرفت نمی‌کند تا زارع و روستائی به علم وصنعت کشاورزی آشنا نشود کشاورزی پیشرفت پیدا نمی‌کند تا بازار فروش محصولات کشاورزی با اندازه کافی تأمین نشود برای هر دو مطلب ما نیاز داریم که توجه به بخش صنعت بکنیم غیر ممکن است در کشو ر ی روستائی به صنعت آشنا شود، تراکتور و وسایل را صحیح استعمال کند قبل از این که روح صنعتی در آن کشور گسترش پیدا کند و این صنعتی که بوجود آمده خواه نا خواه باید کارگران خود را از مازاد روستاها جلب کند.

ولی فراموش نکنید که اگر این صنعت به آن مرحله‌ای که آرزوی ماست برسد باعث می‌شود که تراکتور ارزانتر و بیشتر به دست روستائیان برسد چنانچه اگر این روش را نداشتیم این پتروشیمی و کود شیمیایی را هم نمی‌توانستیم داشته باشیم و نتیجه این‌ها موجب میشو د که کار گران با درآمد بیشتر و بازار بهتری برای محصولات کشاورزی فراهم نماید همین کشور آلمان که می‌رود بیک مرحله خود کفا برسد ۱۰- ۱۵ سال بعد از جنگ که بیشتر توجه به صنعت کرد همین وضع ما را داشت به این جهت سپاسگذاری از توجهی که همواره آقای د کتر ستاری نسبت به امور کشاورزی دارد در قسمتی از مطالب خود دستگاههای اجرائی را ارشاد می‌کند وقسمتی دیگر هم شاید ناشی از شغل استادی درسر کلاس باشد که تعمد اّ مطلبی را در کلاس اشتباهاّ می‌فرمایند که ببینید شاگردان چه اندازه متوجه می‌شوند و به ما هم امکان می‌دهد بیائیم اینجا و مطالبی را توضیح دهیم.

- ادامه بحث در گزارش شور اول لایحه انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی

۳ - ادامه بحث در گزارش شور اول لایحه انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی

رئیس - حالا به بحث در مواد لایحه انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی ادامه می‌دهیم. ماده ۶۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۱ -هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه پس از دریافت صورت جلسات هیئات‌های اجرائی انتخابات واقع در محدوده آن حوزه فوراّ آراء دارندگان رأی را جمع زده و نتیجه را صورت جلسه می‌کند و طی یک آگهی، اسامی دارندگان رأی را به ترتیب اکثریت بدست آمده به اطلاع اهالی حوزه میرساند. یک نسخه از آگهی باید در محل تشکیل جلسات این هیئت نصب شود.

هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه باید ضمن این آگهی آمادگی هیئتهای اجرائی انتخابات واقع در آن حوزه برای قبول شکایت و اعتراضات اعلام کنند. مهلت دریافت شکایت و اعتراضات پنج روز تمام بدون احتساب روز انتشار آگهی می‌باشد.

رئیس - درماده ۶۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده می‌شود)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماّ پیشنهاد می‌نماید قسمت اول ماده ۶۱ به شرح زیر اصلاح شود: هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه پس از دریافت صورت مجالس انجمن‌های نظارت که توسط هیئت اجرائی حوزه ارسال شده است دارندگان رأی را بر طبق صورت مجالس فوق صورت جلسه نموده و طی آگهی، اسامی دارندگان به ترتیب اکثریت بدست آمده به اطلاع اهالی حوزه میرساند. الی آخر

با تقدیم احترام - جندقی

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود وظایف قسمت اخیر ماده ۶۱ بعهده انجمن‌های نظارت خواهد بود. با احترام محمد علی آموزگار - خداداد ریگی - کریم بخش سعیدی - محمد حسین رهبر

ریاست محترم مجلس شورای ملی

چون در ماده ۶۱ لایحه انتخابات مجلس سنا و مجلس شورا ی ملی تکلیف صورت جلسات انجمن‌های نظارت و جمع بندی آراء نامزدهای سنا مشخص نشده است لذا ماده ۶۱ رابشرح زیر پیشنهاد می‌نماید.

ماده ۶۱- هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه مجلس شورای ملی پس از دریافت صورتجلسات هیئت‌های اجرائی انتخابات واقع درمحدوده آن حوزه، فوراّ آراء دارندگان رأی را به ترتیب اکثریت می‌کند و اسامی دارندگان رأی را به ترتیب اکثریت بدست آمده باطلاع اهالی حوزه میرساند. و در مورد انتخابات مجلس سنا صورتجلسات مربوط بمراکز حوزه انتخابیه ارسال می‌دارد تا فوراّ آراء دارندگان رأی راجمع زده و به ترتیب اکثریت بدست آمده باطلاع اهالی حوزه برساند:

هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه باید ضمن این آگهی آمادگی هیئت‌های اجرائی انتخابات واقع در آن حوزه را برای قبول شکایات و اعتراضات اعلام کند. مهلت دریافت شکایات و اعتراضات که پنج روز تمام بدون احتساب روز انتشار آگهی می‌باشد.

هوشنگ ناظمی

رئیس -ماده ۶۲ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ماده ۶۲ - استعفای داوطلبان نمایندگی، نامزدهای نمایندگی، دارندگان رأی و منتخبین باید کتبا به هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه تسلیم گردد و از زمان تسلیم قطعی و غیر قابل استرداد است.

هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه پس از احراز صحت استعفا نامه آن را با ذکر ساعت و تاریخ در دفتر ثبت و در هیئت اجرائی انتخابات درج می‌کند. و بلافاصله مراتب را به شورای انتخاباتی استان و وزارت کشور گزارش می‌کند.

رئیس - رد ماده ۶۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم از سطر آخر ماده ۶۲ لایحه ‹‹ به شورا ی انتخاباتی استان و ›› حذف شود.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید درماده ۶۲ قانون انتخابات که موضوع استعفای داوطلب یا نامزد نمایندگی مطرح است قید شود که:

کتباّ بوده و بوسیله شخص مستعفی به هیئت اجرائی انتخابات......

با تقدیم احترام - علی اصغر مظهری - احمد بنی احمد - داریوش شیروانی.

رئیس - ماده ۶۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۳ - هرگاه استعفای داوطلبان نمایندگی تا قبل از اعلام اسامی واجد شرایط باشد اسم مستعفی بلافاصله بوسیله هیئت اجرائی انتخابات از فهرست اسامی داوطلبان حذف می‌شود.

رئیس - درماده ۶۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۶۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۴ - اگر استعفا بعد از اعلام اسامی نامزدهای نمایندگی وقبل از انتشار آگهی انتخابات باشد هیئت اجرائی انتخابات ضمن یک آگهی تعقیبی مراتب را باطلاع اهالی حوزه میرساند. درصورتیکه استعفا بعد از انتشار آگهی انتخابات و تا قبل از روز رأی گیری باشد هیئت اجرائی انتخابات فور ا مراتب را به اطلاع رأی دهندگان میرساند و به انجمن‌های نظارت نیز اعلام می‌کند تا آرائی که بنام مستعفی ریخته شده، نخوانند.

هرگاه انجمن نظارت بعللی از جریان استعفا اطلاع حاصل ننمود و یا استعفا درروز رأیگیری بعمل آمد و مستعفی دارای رأی بود اسم وی از فهرست دارندگان رأی از طرف هیئت اجرائی انتخابات حذف می‌گردد و مراتب در صورتجلسه مربوط و آگهی اعلام اسامی دارندگان رأ ی منعکس می‌شود.

رئیس - درماده ۶۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم درماده ۶۴ اصلاحات زیر بعمل آید:

۱- درسطر هشتم کلمه ‹‹ نخواند ›› به ‹‹ از درجه اعتبار ساقط است ›› اصلاح گردد.

۲- از سطر یازده و دوازه ‹‹ اسم وی از فهرست دارندگان رأی از طرف هیئت اجرائی انتخابات حذف می‌گردد و ›› حذف شود.

دکتر اسفندیاری

رئیس -ماده ۶۵ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ماده ۶۵ - هر گاه منتخب نمایندگی یکی از مجلسین قبل از تسلیم اعتبار نامه به دفتر مجلس مستعفی گردد، هیئت اجرائی انتخابات اعتبار نامه را بنام نفر بعدی با رعایت قسمت اخیر ماده ۴۶ این قانون صادر می‌کند.

رئیس -درماده ۶۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شور ای ملی

باکمال احترام پیشنهاد می‌نماید در ماده ۶۵ که موضوع استعفای منتخب نمایندگی است قید شود که:

استعفانامه خود را شخصا به هیئت اجرائی تسلیم نماید.

با تقدیم احترام - داریوش شیروانی - علی اصغر مظهری - احمد بنی احمد

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۶۵ بصورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۶۵- هرگاه منتخب نمایندگی یکی از مجلسین قبل از تسلیم اعتبار به دفتر مجلس مستعفی گردد، هیئت اجرائی طبق قسمت اخیر ماده ۴۶ عمل خواهد کرد.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

بعلت وجود توالی فاسد:

پیشنهاد می‌نماید درماه ۶۵ مربوط به لایحه انتخابات مجلسین چنانچه منتخب نمایندگی مجلسین قبل از تسلیم اعتبار نامه الخ بجای صدور اعتبار نامه بنام نفر بعدی انتخابات تجدید گردد و در مواد ۶۶ و ۶۷ نیز بترتیب فوق عمل گردد.

پیرزاده

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماّ پیشنهاد می‌نماید مواد ۶۵ و ۶۶و ۶۷و ۶۸ حذف شود.

و بماده ۶۹ کلمه مستعفی بعد از (فوت کند) اضافه گردد.

با تقدیم احترام فائقه - غلامرضا غضنفری

رئیس - ماده ۶۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خواند ه شد)

ماده ۶۶- هر گاه منتخب مجلسین پس از تسلیم اعتبار نامه به دفتر مجلس وقبل از تصویب اعتبار نامه مستعفی گردد، دفتر مجلس عین اعتبار نامه و عین استعفا نامه را از طریق وزارت کشور به هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه مربوط ارسال می‌دارد و هیئت مذکور بترتیب مقرر درماده قبل عمل می‌کند.

رئیس - درماده ۶۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید در ماده ۶۶ که موضوع استعفای منتخب مجلسین مطرح است قید شود که: استعفا نامه خود را شخصاّ به دفتر مجلس تقدیم که....

با تقدیم احترام - احمد بنی احمد - داریوش شیروانی - علی اصغر مظهری

رئیس - ماده ۶۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۷ - درمورد فوت داوطلبان نمایندگی، نامزدها و دارندگان رأی مطابق مواد ۶۵ و ۶ ۶ اقدا م می‌شود.

رئیس - درماده ۶۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماّ پیشنهاد می‌نماید که ماده ۶۷ لایحه قانون انتخابات مجلس شورای ملی و مجلس سنا بشر ح ذیل اصلاح گردد.

ماده ۶۷ - درمورد فوت داوطلبان نمایندگی و نامزدها مطابق مواد ۶۵ و ۶۶ اقدام می‌شود. ولی درمورد دارنده رأی و منتخب انتخابات تجدید خواهد شد. دراینصورت هیئت اجرائی صلاحیت داوطلبان نمایندگی را درآن حوزه مجدداّ بررسی و اعلام خواهد نمود.

با تقدیم احترام - دکتر ابوالهدی

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که ماده ۶۷ لایحه قانون انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی حذف گردد.

باتقدیم احترام - اردلان

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۶۷ حذف شود. دکتر اسفندیاری

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد مینمائیم ماده ۶۷ قانون انتخابات بصورت زیر اصلاح گردد.

در مورد فوت داوطلبان از نمایندگی، نامزدها مطابق ماده ۶۵و ۶۶ عمل شود و در مور دفوت حائزین اکثریت آراء چنانچه فوت تا قبل از صدور اعتبار نامه واقع گردد بکیفیت مذکور در بالا عمل می‌شود.

با تقدیم احترامات - نواب صفا - عنایت الله قائمی - منوچهر سرهنگ زاده - دکتر شیروانی

رئیس -ماده ۶۸ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خواند ه شد)

ماده ۶۸ - هرگاه یکی از نمایندگان مجلس شورای ملی و یا نمایندگان انتخاباتی مجلس سنا استعفاد دهد یا مستعفی شناخته شود رئیس مجلس جریان رابه شورای انتخابات اعلام می‌دارد و شورای عالی مذکو ر اعتبار نامه‌ای بنام نفر بعدی با رعایت قسمت اخیر ماده ۴۶ صادر می‌کند در اینمورد تجدید انتخابات درصورتی خواهد بود که بیش از دوسال به پایان دوره تقینیه مانده باشد و اگر کمتر از دوسال به پایان دوره باقی باشد انتخابات درصورتی تجدید می‌شود که تعداد نمایندگان مجلس کمتر ا ز ۴/۵ باشد.

رئیس - درماده ۶۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۶۸ حذف شود.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید درماده ۶۸ قانون انتخابا تقسمت (یا مستعفی شناخته شود) حذف شود.

با تقدیم احترام - علی اصغر مظهری - داریوش شیروانی - احمد بنی احمد

رئیس - ماده ۶۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۹ - هرگاه یکی از نمایندگان مجلس شورای ملی و یا نمایندگان انتخابی مجلس سنا فوت کند درصورتیکه بیش از دوسال به پایان دوره مانده باشد انتخابات آن حوزه تجدید خواهد شد. درغیر اینصورت تجدید انتخابات منوط باین است که تعداد نمایندگان آن مجلس کمتر از ۴/۵ باشد.

رئیس - درماده ۶۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم اصلاح زیر درسطر دوم ماده ۶۹ بعمل آید

ماده ۶۹.... و یا نمایندگان انتخابی مجلس سنا استعفا کرده یا فوت کند و یا بعللی مستعفی شناخته شود درصورتیکه.... الی آخر.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۷۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۰ - هرگاه یکی از اعضای مجلس سنا که از طرف اعلیحضرت همایون شاهنشاه تعیین شده است فوت کند یا استعفا دهد و یا مستعفی شناخته شود وزیر کشور رأسا یا بدرخواست رئیس مجلس سنا مراتب را بشر فعرض ملوکانه میرساند تا درصورتیکه بیش از یک سال به پایان دوره مانده باشد جانشین او برای بقیه مدت دوره قانونی مجلس سنا تعیین گردد.

رئیس - درماده ۷۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم درماده ۷۰ درسطر پنجم لایحه ‹‹ بیش از یکسال ›› به ‹‹ دو سال ›› اصلاح گردد.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۷۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۱ - اعتراض و یا شکایت راجع به انتخابات مانع از جریان انتخابات نمی‌شود ولی طبق مقررات این قانون مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.

رئیس - درماده ۷۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۷۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۲ - شکایت یا اعتراض باید کتباّ به هیئت اجرائی انتخابات محل تسلیم شود. هیئت اجرائی انتخابات بمحض دریافت شکایت یا اعتراض برای رسیدگی به موضوع درهمان روز تشکیل جلسه داده و تصمیم لازم اتخاذ می‌کند.

رئیس - درماده ۷۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۷۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۳- نخستین مرجع قبول و رسیدگی به شکایت و اعتراض راجع به انتخابات هیئت اجرائی انتخابات محل است، در صورتیکه شکایت و اعتراض بمراجع دیگر اعلام گردد باید برای رسیدگی نخستین به هیئت اجرائی انتخابات محل احاله شود.

رئیس -درماده ۷۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۷۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۴ - هیئت اجرائی مرکز حوزه انتخابیه پس از انتشار آگهی اعلام اسامی دارندگان رأی در عرض پنج روز کلیه شکایت‌ها و اعتراض‌های رسیده را می‌پذیرد و حداکثر ظرف هفت روز شکایت‌ها و اعتراض‌های رسیده را مورد بررسی قرار می‌دهد.

رئیس -درماده ۷۴نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۷۵قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۵- هر گاه شکایت یا اعتراض علی ه اقلیت از اعضاء هیئت اجرائی انتخاباتی باشد باید ظرف یک هفته پس از انتشار اسامی نامزدها به هیئت مزبور اعلام شود هیئت با حضور همان عضو یا اعضاء فوراّ بموضوع رسیدگی می‌نماید.

درصورتیکه شکایت و یا اعتراض را وارد تشخیص دهد به رفع آن اقدام می‌کند.

و هر گاه شکایت یا اعتراض وارد تشخیص داده نشود هیئت اجرائی انتخابات مکلف است بلافاصله مراتب رابا ارسال مدارک مربوط به شورای انتخابات استان گزارش دهد تا در شورای مزبور مورد رسیدگی قرار گیرد. رأی شورای انتخاباتی استان قطعی است.

رئیس - درماده ۷۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم سطر اول ماده ۷۵ بصورت زیر اصلاح گردد:

ماده ۷۵ - هر گاه شکایت علیه یک یا چند نفر از..... الی آخر.

دکتر اسفندیاری

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

درمورد رسیدگی به شکایات و اعتراضات و ظائفی که درمواد ۷۲ الی ۷۸ بعهده هیئت اجرائی واگذار شده با انجمن‌های نظار ت خواهد بود.

با احترام - محمد علی آموزگار - خداداد ریگی - مسلم قریشی - کریم بخش سعیدی - محمد حسین رهبر

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماّ پیشنهاد می‌نماید درمواد ۷۵ - ۷۶ - ۷۷- ۷۸ و ۷۹ رأی شورا یا شورایعالی انتخاباتی با تأیید مجلس شورای ملی قطعی باشد.

محمد صادق افتخار

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماّ چون درماده ۷۵ لایحه انتخابات مجلسین تکلیف رسیدگی به شکایت افراد نسبت بصلاحیت اعضاء هیئت یا شکایت علیه اقدامات هیئت بطور تفکیک مشخص نشده لذا پیشنهاد می‌نماید که این دو مورد بطور جداگانه‌ای پیش بینی شود.

رضوی نژاد

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید ماده ۷۵ قانون انتخابات بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۷۵ - هرگاه شکایت یا اعتراض مربوط به نحوه انتخاب نامزدها علیه اقلیت از اعضاء هیئت اجرائی باشدباید ظرف یک هفته پس از انتشار اسامی نامزدها به هیئت اجرائی اعلام شود، هیئت موظف است بموضوع رسیدگی نموده درصورتیکه شکایت یا اعتراض را وارد تشخیص داده نشود هیئت اجرائی انتخابات مکلف است بلافاصله مراتب را با ارسال مدارک مربوط به شورای انتخابات استان گزار ش نماید تا در شورای مزبور مورد رسیدگی قرار گیرد، رأی شورای انتخاباتی استان قطعی است.

باتقدیم احترام - داریوش شیروانی - احمد بنی احمد - علی اصغر مظهری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم درماده ۷۵ ‹‹ شورای انتخابات استان ›› به ‹‹ شورای عالی انتخابات ›› اصلاح گردد.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید: درلایحه انتخابات درماده ۷۵ و ۷۶ و ۷۷ که مربوط به اعتراض و رسیدگی بشکایات است هیئت اجرائی انتخابات می‌فرستد و شورای عالی پرونده امر را برای اظهار نظر قطعی بمجلس شورای ملی می‌فرستد واتخاذ تصمیم قطعی بر صحت یا ابطال انتخابات با مجلس شورای ملی خواهد بود.

با تقدیم احترام - حسن متولی

رئیس - ماده ۷۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۶- هر گاه شکایت علیه اکثریت اعضای هیئت اجرائی انتخابات و یا علیه اقدامات این هیئت باشد

هیئت مزبور مکلف است عین شکایت رابرای رسیدگی و اتخاذ تصمیم به شورای انتخاباتی استان احاله نماید.

شورای انتخاباتی استان درصورتیکه شکایت یا اعتراض را وارد تشخیص می‌دهد به رفع شکایت اقدام می‌کند درغیر اینصورت فور ا سوابق امر رابهمراه نظر کتبی خود برای اتخاذ تصمیم نهائی به شورایعالی انتخابات ارسال می‌دارد.

رأی شورایعالی انتخابات قطعی است.

رئیس - درماده ۷۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۷۶ بصورت زیر اصلاح گردد:

ماده ۷۶ - هرگاه شکایت علیه اقدامات هیئت اجرائی باشد، هیئت مذکور بموضوع رسیدگی، درصورتیکه شکایت یا اعتراض را وارد تشخیص دهد درصورت امکان برفع آن اقدام می‌کند، درغیر این صورت فوراّ سوابق امر را همراه نظر کتبی خود برای اتخاذ تصمیم نهائی به شورایعالی انتخابات ارسال می‌دارد رأی شورایعالی انتخابات قطعی است.

دکتر اسفندیاری

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماّ پیشنهاد می‌نماید که جمله رأی شورایعالی انتخابات قطعی از آخر ماده ۷۶ حذف شود.

باتقدیم احترام - جندقی

رئیس - ماده ۷۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۷- درصورتیکه پس از رسیدگی، شکایت و یا اعتراض وارد تشخیص داده شد و نظر هیئت بر ابطال آراء قرار گرفت، درصورتیکه بر اثر ابطال آراء درنتیجه رأی گیری تغییری حاصل نشود رأی هیئت اجرائی انتخابات قطعی است درغیر اینصورت هیئت اجرائی مرکز حوزه انتخابیه می‌فرستد و هیئت اجرائی اخیر مدارک مزبور را همراه باظهار نظر کتبی خود برای اتخاذ تصمیم نهائی به شورای عالی انتخابات ارسال می‌دارد. رأی شورای عالی قطعی است.

رئیس - درماده ۷۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید که جمله رأی شورای عالی قطعی است از آخر ماده حذف و جمله رأ ی مجلسین شورای ملی قطعی است به آخر ماده ۷۷ اضافه شود.

با تقدیم احترام- جندقی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید درماده ۷۷ قانون انتخابات سطر ۹ بشر ح زیر اصلا ح شود.

به دادگاه شهرستان محل ارسال می‌دارد، رأی دادگاه شهرستان قطعی است.

با تقدیم احترام - علی اصغر مظهری - داریوش شیروانی - احمد بنی احمد

رئیس - ماده ۷۸ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ماده ۷۸ - هرگاه درجریان انتخابات و یا بر اثر رسیدگی به شکایت هاو اعتراض‌ها هیئت اجرائی مرکز حوزه انتخابیه معتقد به عدم صحت انتخابات باشد فوراّ نظر کتبی خود را همراه با مدارک لازم برای اتخاذ تصمیم نهائی به شورایعالی انتخابات ارسال می‌دارد. رأی شورای مذکور قطعی است.

رئیس - درماده ۷۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسید ه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلی شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید که جمله رأی مجلس انتخاباتی قطعی است حذف و بجای آن جمله رأی مجلس شورایملی قطعی است به آخر ماده ۷۸ اضافه شود.

باتقدیم احترام - جندقی

مقام محترم ریاست معظم مجلس شورای ملی

درآخر ماده ۷۸ رأی شورای عالی با تأیید مجلس شورای ملی معتبر خواهد بود.

باحترام - محمد علی آموزگار - خداداد ریگی - مسلم قریشی - کریم بخش سعیدی - محمد حسین رهبر.

رئیس - ماده ۷۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۹ - هرگاه نسبت به چگونگی انتخابات به مقامات قضائی اعلام جرم شود مقامات مزبور باید بنحوی رسیدگی نمایند که مانع جریان انتخابات نشود و اگر مقامات قضائی مدارک انتخاباتی لاز م داشته باشند مراتب رابه هیئت اجرائی انتخابات مربوط کتباّ اعلام می‌کنند. هیئت مزبور مکلف است پس از صدور اعتبار نامه کلیه مدارک خواسته شده را به مقامات قضائی تحویل دهد.

رئیس -در ماده ۷۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید ماده ۷۹ قانون انتخابات بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۷۹ - هرگاه نسبت به چگونگی انتخابات به مقامات قضائی اعلام جرم شود، منقامات مزبور باید بنحوی رسیدگی نماید که مانع جریان انتخابات نشود و اگرمقامات قضائی مدارک انتخاباتی لازم داشته باشند هیئت اجرائی موظف است که پس از پایان اخذ رأی در اختیار مرجع قضائی قرار دهد، چنانچه پس از رسیدگی‌های مقدماتی مرجع قضائی ظرف ۵ روز تشخیص داد که شکایت وارد است مراتب را کتبا به هیئت اجرائی اعلام خواهد داشت تا از صدور اعتبار نامه قبل از رسیدگی نهائی و صدور رأی قطعی خودداری نماید، مراجع قضائی مکلفند بموضوع اعلام جرم خارج از نوبت و دراسرع وقت رسیدگی و اظهار نظر نمایند بنحوی که قبل از افتتاح مجلسین تکلیف انتخابات مشخص شده باشد.

با تقدیم احترام:

داریوش شیروانی - احمد بنی احمد - علی اصغر مظهری

رئیس -ماده ۸۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۰ - هرگاه در جریان انتخابات شکایت یا اعتراضی بوزارت کشور یا استانداری اعلام شود. وزارت کشور و یا استانداری می‌توانند برای تحقیق و رسیدگی نسبت به چگونگی امربا اعزام بازرس و یا بهر نحو دیگری که لازم بدانند اقدام کنند.

درصورتیکه نتیجه تحقیق حاکی از سوء جریان انتخابات باشد مراتب باید برای اتخاذ تصمیم نهائی به شواریعالی انتخابات گزارش شود. رأی شورای مذکور قطعی است.

رئیس - در ماده ۸۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید سطر ۸ ماده ۸۰ بشر ح زیر اصلا ح شود:

حسب مورد به دادسر ا یا دادگاه شهرستان ارسال شود تا در مهلت مقرر درتبصره ماده ۷۸ بموضوع رسیدگی و نظر خود را اعلام نماید.

با تقدیم احترام:

علی اصغر مظهری - داریوش شیروانی - احمد بنی احمد -

ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام درقسمت آخر ماده ۸۰ که رأی شورای انتخابات راقطعی دانسته است بجای آن که با ید حذف شود رأی مجلس شورایملی قطعی است یا مجلس سنا حسب مورد.

با تقدیم احترام - حسن متولی

ریاست محترم مجلس شورایملی

احتراما درباره لایحه انتخابات پیشنهاد می‌نماید درماده ۸۰ موضوع تحقیق و رسیدگی نسبت به شکایت‌ها بجای عبارت (وزارت کشور و یا استانداری می‌توانند) عبارت (وزارت کشور و یا استانداری مکلفند) گنجانده شود.

با احترام

منوچهر یزدی - دکتر حسین طبیب - پرویز ظفری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم درسطر سوم ماده ۸۰ اصلا ح زیر بعمل آید:

‹‹ استانداری می‌تواند ›› به ‹‹ استانداری مکلف است ›› اصلاح شود.

دکتر اسفندیاری

رئیس -ماده ۸۱ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۱ -درصورتیکه پس از پایان مهلت قبول شکایت‌ها و اعتراض، شکایت یا اعتراضی به هیئت اجرائی انتخابات مرکز حوزه انتخابیه نرسد و یا پس از رسیدگی به شکایت‌ها و اعتراض‌ها صحت جریان انتخابات مرکز حوزه انتخابیه نسبت به تهیه دو نسخه صورتجلسه نهائی مرکز حوزه انتخابیه نسبت به تهیه دو نسخه صورت جلسه نهائی و سه نسخه اعتبار نامه برای هر یک از منتخبین مجلسسین اقدام و مراتب را به استانداری و وزارت کشور گزارش می‌کند.

رئیس - درماده ۸۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۸۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۲ - فرمانداران و بخشداران مرکز حوزه انتخابیه باید یک نسخه از صوتجلسه نهائی را بانظمام یک نسخه از اعتبار نامه هر یک از منتخبین به وزارت کشور ارسال دارند. نسخه دوم صورت جلسه نهائی و اعتبار نامه در

پرونده انتخاباتی محل نگهداری می‌شود و نسخه سوم اعتبار نامه را به منتخب تسلیم و رسید دریافت می‌دارند.

رئیس -درماده ۸۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۸۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۳- صندوق محتوی آراء خوانده شده و همچنین سایر مدارک انتخاباتی تا تصویب اعتبار نامه‌ها باید وسیله هیئت اجرائی انتخابات محل لاک و مهر و نگهداری شود و پس از آن درصورتیکه مورد مطالبه شورای انتخاباتی استان و یا شورایعالی انتخابات نباشد نسبت به امحاء آنها اقدام می‌شود و در این هنگام هیئت اجرائی انتخابات منحل می‌گردد.

رئیس - درماده ۸۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

احتراما درمورد لایحه انتخابات مجلسین سنا و شورایملی درماده ۷۷ و ماده ۸۳ تضادی ملاحظه می‌شود و اشکالاتی درعمل بوجود می‌آورد و لذا پیشنهاد می‌نماید که در دو سطر آخر ماده ۷۷ حذف گردد.

دکتر چهرازی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ازسطر پنجم ماده ۸۳ ‹‹ شورای انتخاباتی استان و یا ›› حذف شود.

دکتر اسفندیاری

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماّ پیشنهاد می‌نماید که جمله رأی شورای مذکور و کلمه نهائی از ماده ۸۰ حذف و جمله رأی مجلس قطعی اضافه شود.

با تقدیم احترام - جندقی

ریاست معظم مجلس شورایملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید که مدیر کل آموزش و پر ورش و مدیر عامل بهداری و بهزیستی استان از این ماده حذف و بجای آن رئیس شورای آموزش و پرورش منطقه و سه نفر بانتخاب انجمن استان باین ماده اضافه شود.

با تقدیم احترام - جندقی

رئیس -ماده ۸۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۴- قبل از افتتاح مجلسین، وزارت کشور مکلف است پرونده‌های انتخابات حوزه‌های انتخابیه را به مجلس مربوط ارسال و تحویل نماید.

رئیس - درماده ۸۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد)

ماده ۸۵ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ماده ۸۵- پس از حضور ۲/۳ از منتخبین درپایتخت مجلس سنا و مجلس شورایملی همزمان گشایش می‌یابند،

رئیس - درماده ۸۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید ماده ۸۵ قانون انتخابات با توجه به اصل ششم قانون اساسی بشر ح زیر اصلاح شود:

ماده ۸۵- پس از آنکه دوثلث نمایندگان مجلس شورایملی درپایتخت حاضر شدند مجلس منعقد می‌شود.

باتقدیم احترام - احمد بنی احمد - علی اصغر مظهری - داریوش شیروانی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۸۵ بصورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۸۵- پس از حضور دوثلث نمایندگان مجلس شورای ملی و دو ثلث نمایندگان انتخابی مجلس سنا در پایتخت مجلسین همزمان گشایش می‌یابند.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماّ درباره لایحه انتخابات نظر بر اینکه درماده ۸۵ شرط گشایش مجلسین سنا و مجلس شورایملی حضور ۲/۳ از منتخبین تعیین گردیده و این شرط کافی نیست پیشنهاد می‌نماید عبارت (مقارن با حتم دوره قانون گذاری قبلی) نیز اضافه می‌شود.

با احترام - پرویز ظفری - یزدی - دکتر حسین طبیب.

رئیس - ماده ۸۶ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ماده ۸۶ - درمرکز هر استان، به استثنای پایتخت استانداران پس از وصول دستور وزیر کشور و حداکثر ظرف ۴۸ ساعت شورای انتخاباتی استان را تشکیل می‌دهند.

رئیس - درماده ۸۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۸۶ حذف شود.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۸۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۷ - شورای انتخابا تی استان به ریاست استاندار و عضویت رئیس دانشگاه و درصور تیکه درمرکز استان دانشگاه نباشد رئیس یکی از مؤسسات آموزش عالی و رئیس عالیترین دادگاه و مدیر کل آموزش و پرورش و مدیر عامل بهداری و بهزیستی استان و مدیر کل ثبت احوال ورئیس انجمن استان تشکیل می‌شود.

درصورتیکه درمرکز استان مؤسسه آموزش عالی نباشد استاندار از رئیس شورای آموزش و پرورش استان برای عضویت درشورای انتخاباتی دعوت می‌کند.

درغیاب هر یک از اعضای شورای انتخاباتی استان از جانشین آنان دعوت می‌شود.

تبصره ۱- معاون سیاسی واداری استاندار سمت دبیر شورای انتخاباتی استان را دارد.

تبصره ۲- وظایف شورای انتخاباتی استان در پایتخت را کمیسیونی مرکب از نمایند ه وزیر کشور رئیس کل دادگاههای شهرستان تهران، نماینده وزیر آموزش و پرورش مدیر کل ثبت احوال پایتخت و یک نفر معتمد محل به انتخاب بقیه اعضای کمیسیون بعهده خواهند داشت.

تبصره ۳- درمورد انتخابات مجلس سنا شورای انتخابات استانیکه در مرکز حوزه انتخابیه تشکیل می‌شود وظایف مقرر را عهده دار خواهد بود.

رئیس - درماده ۸۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ما ده ۸۷ حذف شود.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید درماد ه ۸۷ قانون انتخابات اصلاحات زیر بعمل آید:

۱- درمتن ماده بجای مدیر کل آموزش و پرورش رئیس شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مرکز استان، بجای مدیر عامل بهداری رئیس نظام پزشکی و بجای مدیر کل ثبت احوال رئیس اطاق بازرگانی منظور شود.

۲- تبصره ۱ حذف گردد.

۳- درتبصره ۲ بجای نماینده وزیر آموزش و پرورش رئیس شورا ی آموزش و پرورش بجای معتمد یکی از اعضای هیئت مدیره نظام پزشکی منظور شود.

با تقدیم احترام - داریوش شیروانی - احمد بنی احمد - علی اصغر مظهری

ریاست معظم مجلس شورایملی

احتراماّ برای اینکه شورای انتخاباتی استان جنبه مردمی بیشتر ی پیدا کند پیشنهاد می‌شود ماده ۸۷ لایحه قانون انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۸۷: شورای انتخاباتی استان بریاست استاندار و عضویت رئیس دانشگاه در صورتیکه درمرکز استان دانشگاه نباشد رئیس یکی از مؤسسات آموزش عالی و رئیس عالیترین داد گاه مدیر کل آموزش و پرورش و مدیر عامل بهداری و بهزیستی استان میدر کل ثبت احوال، رئیس و سه نفر از اعضای انجمن استان و سه نفر معتمد محل از صاحبان مشاغل آزاد به انتخاب بقیه اعضای شورا تشکیل می‌شود.

با تقدیم احترام - دکتر حسین تجدد

ریاست محترم مجلس شورایملی

احتراما پیشنهاد می‌شود درماده ۸۷ لایحه قانون انتخابات مجلسین درترکیب شورای انتخاباتی استان: دادستان، یک نفر ازقضات با تجربه، یک نفر از استادان دانشگاه، یک نفر از وکلای دادگستری با تجربه و یک نفر از روحانیون بصیر نیز منظور گردد.

با احترام - دکتر اربابی

ریاست محترم مجلس شورایملی

درقانون انتخابات ضمن تقدیم مراتب احترام ماده ۸۶ و ۸۷ و ۸۸ و ۸۹ حذف شود.

با تقدیم احترام - حسن متولی

رئیس -ماده ۸۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۸- محل تشکیل جلسات شورای انتخاباتی استان دراستان داری است و کار شورا همزمان با انحلال هیئت‌های اجرائی خاتمه می‌یابد.

رئیس - درماده ۸۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی پیشنهاد می‌کنم ماده ۸۸ حذف شود.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۸۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸۹- شورای انتخاباتی استان دراولین جلسه، برنامه اجلاس منظم خود را تنظیم می‌کند و درصورت ضرورت جلسات فوق العاده به تشخیص رئیس شورا و یا به پیشنهاد سه نفر از اعضاء تشکیل می‌شود و در هر حال نسبت به موضوعات ارجاعی باید حداکثر ظرف ۲۴ ساعت تصمیم لازم اتخاذ و به مرجع مربوط اعلام کند.

رئیس - درماده ۸۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود....

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۸۹ حذف شود.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۹۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹۰ - بمنظور ایجاد روشهای همآهنگ انتخاباتی و نظارت بر حسن جریان انتخابات درتمام حوزه‌های انتخابیه کشور و اظهار نظر نسبت بمسائل راجع به انتخابات و سایر وظائفی که مطابق این قانون مقرر شده است شورائی دائمی بنام شورایعالی انتخابات بریاست وزیر کشور و عضویت اشخاص زیر تشکیل می‌گردد.

۱- معاون وزارت کشور که عهده دار امر انتخابات است.

۲- رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و در غیاب وی سرپرست یا معاون دانشکده مذکور.

۳- سه نفر که در امر انتخابات صاحب نظر باشند به انتخاب نخست وزیر و تصویب هیئت وزیران.

۴- سه نفر که در امر انتخابات بصیر و مجرب باشند به انتخاب وزیر کشور و تصویب هیئت وزیران.

۵- مدیر کل انتخابات وزارت کشور که سمت دبیری شورا را نیز عهده دار است.

تبصره - مدت عضویت اشخاص موضوع بندهای ۳و۴ این ماده درشورایعالی انتخابات دو سال است مگر آنکه استعفا نمایند یا فوت کنند که در این صورت بجای عضو مستعفی یا متوفی شخص دیگری برای بقیه مدت دوسال تعیین می‌گردد. تجدید انتخاب اعضای قبلی شورا بلامانع است.

رئیس - درماده ۹۰ نظری نیست؟(اظهار ی نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید در ماده ۹۰ قانون انتخابات بجای بندهای ۳ و ۴ بشر ح زیر اضافه شود:

۳- رئیس مجلس سنا

۴- رئیس مجلس شورای ملی

۵- رئیس کانون وکلای دادگستری

۶- رئیس نظام پزشکی.

با تقدیم احترام:

علی اصغر مظهری - داریوش شیروانی احمد بنی احمد

ریاست محتر م مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم درماده ۹۰ اصلاحات زیر بعمل آید:

۱- در بند ۳ ‹‹ سه نفر ›› به ‹‹ چهار نفر ›› اصلاح گردد.

۲- ‹‹ دادستان دیوانعالی کشور یا نماینده او ›› بصورت یک بند بما ده مذکور اضافه شود.

در صورت پذیرفته شدن پیشنهادات فوق حد نصاب مذکور در ماده ۹۳ نیز می‌باید اصلا ح شود ‹‹ هشت نفر ›› به ‹‹ ده نفر ›› و ‹‹ شش نفر ›› به ‹‹ هشت نفر ››

با احترام - اسفندیاری

رئیس -ماده ۹۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹۱ -دبیران شورای عالی انتخابات و شورای انتخاباتی استان مکلفند مواردی را که برطبق مقررات این قانون به شوراهای مذکور احاله شده است در دستور کار شور ا قرار دهند.

رئیس - درماده ۹۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست مجلس شورایملی

احتراماّ درمودر لایحه انتخابات مجلسین ماده ۹۱ پیشنهاد می‌نماید.

۱- عضویت رئیس د انشگاه حذف شود چه شایسته نیست رئیس دانشگاه وقت خود را باین گونه مسایل مصروف نماید و بجای آن رئیس دادگستری محل قید شود.

۲- یکنفر نماینده انجمن شهر و یکنفر انجمن شهرستان و یکنفر نماینده سازمان زنان به اعضای شورای انتخاباتی اضافه شود.

دکتر چهرازی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۹۱ بصورت زیر اصلاح گردد:

ماده ۹۱- دبیر شورای عالی انتخابات مکلف است مواردی را که طبق مقررات این قانون به شورای مذکور احاله شده است دردستور کار شور ا قرار دهد.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۹۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۹۲- درمواردی که شورایعالی انتخابات لازم بداند می‌تواند از نظر مشورتی سایر افراد بصیر و مجرب استفاده کند.

رئیس - درماده ۹۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد)

ماده ۹۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹۳ - جلسات شورای عالی انتخابات بدعوت رئیس شورا تکمیل می‌شود و حداقل با حضور هشت نفر از اعضاء رمسیت می‌یابد و مصوبات شورا را با رأی حداقل شش نفر از اعضای حاضر معتبر است. جلسات شورای انتخاباتی استان نیز بدعوت رئیس شورا تشکیل می‌شود و با حضور حداقل چهار نفر از اعضاء رسمیت می‌یابد و مصوبات شورای مذکور با رأی حداقل سه نفر ازاعضای حاضر معتبر است.

رئیس - درماده ۹۳ اظهاری نیست؟ (اظهاری نشد)

پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم قسمت اخیر ماده ۹۳ حذف شود.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۹۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۹۴-شورا ی عالی انتخابات می‌تواند رسیدگی و تحقیق نسبت به امری را که لازم بداند به شورای انتخاباتی استان با هیئت‌های اجرائی انتخابات و یا بازرسان اعزامی محول نماید. شوراهای انتخاباتی استان و هیئت‌های اجرائی مکلفند فوراّ نسبت بموارد ارجاعی رسیدگی نموده نتیجه تحقیقات خود را به شورای عالی انتخابات اعلام دارند.

رئیس - درماده ۹۴ نظری نیست؟ (اظهار ی نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم از ماده ۹۴ (سطر سوم تا پنجم) ‹‹ شورای انتخاباتی استان یا ›› و ‹‹ شورای انتخاباتی استان و ›› حذف شود.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

درمورد لایحه انتخابات ماده ۹۴ پیشنهاد می‌نماید.

شورای دائمی به عضویت اشخاص زیر بدعوت جناب آقای وزیر کشور تشکیل می‌گردد.

  • رئیس انجمن شهر پایتخت.
  • رئیس انجمن شهرستان.
  • نماینده سازمان زنان.
  • نماینده سازمان کارگران.
  • دادستان دیوان کشور.
  • نماینده نظام پزشکی.
  • نماینده کانون وکلا.

مدیر کل انتخابات وزارت کشور که سمت دبیری شورای دائمی را خواهند داشت.

اعضای شورا ی دائمی دراولین جلسه خود یکنفر بعنوان رئیس و دو نفر نایب رئیس و دو نفر منشی انتخاب می‌نماید که یکی از آنها مدیر کل انتخابات وزارت کشور خواهد بود.

دکتر چهرازی

رئیس - ماده ۲۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹۵- انتخاباتی که بر مبنای تقلب، تهدید یا تطمیع برگزار گردد و همچنین آرائی که بر اثر تهدید یا تطمیع داده شود باطل است مرجع رسیدگی و اظهار نظر نسبت به مسائل مذکور شورایعالی انتخابات است.

درصورتیکه نظر شورای مذکور بر آن باشد که انتخابات برپایه تقلب، تهدید یا تطمیع انجام شده و یا آرائی بر اثر تهدید یا تطمیع داده شده است نسبت به ابطال انتخابات و یا آراء مذکور اقدام و مراتب را برای تعقیب و مجازات تهدید یا تطمیع کنند ه بمراجع قضائی اعلام می‌کند و این امر مانع از آن نیست که مراجع قضائی مرتکب را رأساّمورد تعقیب قرار دهند.

رئیس - درماده ۹۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورایملی

احتراماّ پیشنهاد می‌نماید که جمله زیر به ماده ۹۵ اضافه و آن قسمت که مغایر با آن است حذف شود

نظر قطعی درمورد ابطال و یا تجدید انتخابات همان حوزه با مجلس خواهد بود.

با تقدیم احترام - جندقی

ریاست محترم مجلس شورایملی

پیشنهاد می‌کنم قسمت اخیر ماده ۹۵ بصورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۹۵-......... درصورتیکه نظر شورای مذکور بر آن باشد که انتخابات برپایه تقلب، تهدید یا تطمیع انجام شده است نسبت به ابطال انتخابات ویا آراء مذکور اقدام و مراتب رابرای تعقیب و مجازات تهدید یا تطمیع کند........... الی آخر.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید از سطر ۴ ماده ۹۵ قانون انتخابات بشر ح زیر اصلاح شود:

نسبت به مسائل مذکور دادسرای شهرستان محل است که با رعایت مهلت مقرر درتبصره ماده ۷۸ اقدام خواهد کرد.

باتقدیم احترام:

احمد بنی احمد - علی اصغر مظهری -داریوش شیروانی.

ریاست محترم مجلس شورایملی

درلایحه انتخابات مجلس شورایملی درفصل هشتم که نظارت بر انتخابات است درماده ۹۵رسیدگی به انتخاباتی که مدعی شوند بر مبنای تقلب یا تهدید یا تطمیع برگذار شده درصلاحیت شورای عالی انتخابات است و لی رأی بر ابطال انتخابات بر عهده مجلس شورای ملی است.

با تقدیم احترام - حسن متولی

ریاست محترم مجلس شورایملی

احتراماّ درباره لایحه انتخابات مجلس شورایملی و سنا در ماده ۹۵ پیشنهاد می‌نماید. درابتدای ماده عبارت (انتخاباتی که بر مبنای انواع و اقسام تقلب، تهدید و تطمیع برگزار گردد) تبدیل گردد.

با احترام - دکتر حسین طبیب - منوچهر یزدی - پرویز ظفری

رئیس - ماده ۹۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹۶ - درصورتیکه رأی شورای عالی مبنی بر ابطال انتخابات یک یا چند حوزه انتخابیه باشد باید در آن حوزه تجدید انتخاب بعمل آید.

رئیس - درماده ۹۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۹۶ بصورت زیر اصلاح گردد:

ماده ۹۶ -درصورتیکه رأی شورای عالی مبنی بر ابطال انتخابات حوزه انتخابیه‌ای باشد باید انتخابات درآن حوزه تجدید گردد.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام تقاضای حذف ماده ۹۶ را در قانون انتخابات دارم.

باتقدیم احترام - حسن متولی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید ماده ۹۶ قانون انتخابات بشرح زیر اصلا ح شود:

ماده۹۶ - درصورتیکه رأی مراجع قضائی مبنی بر ابطال انتخابات یک یا چند حوزه انتخابیه باشد باید

در آن حوزه تجدید انتخابات بعمل آید.

باتقدیم احترام - داریوش شیروانی - احمد بنی احمد - علی اصغر مظهری

رئیس - ماده ۹۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹۷ - مرجع تشخیص و قوع تعویق درانتخابات شورایعالی انتخابات شورای مذکور بلافاصله نسبت به ادامه کار و با توقف و تجدید انتخابات تصمیم لازم اتخاذ و مسئول تعویق انتخابات رابرای تعقیب به مراجع صالحه معرفی می‌کند.

رئیس - در ماده ۹۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۹۷ بصورت زیر اصلاح گردد درسطر آخر ماده ‹‹ مراجع صالحه ›› به ‹‹ مراجع صالح ›› اصلاح شود.

دکتر اسفند یاری

رئیس - ماده ۹۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹۸ - وزارت کشور می‌تواند بمنظور اعمال نظارت برحسن اجرای انتخابات به تعدادی که لازم بداند بازرس بحوزه‌های انتخابیه اعزام دارد.

رئیس - درماده ۹۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۹۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۹۹- هر گاه تا قبل از تصویب اعتبار نامه مدارک و دلائل جدید ی مبنی بر تقلب درانتخابات برای رسیدگی به شورای عالی انتخابات واصل شود، شورای مزبور مکلف به رسیدگی وظهارنظر و ارسال آن به مجلس مربوط می‌باشد.

رئیس -در ماده ۹۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۰۰ قرائت می‌شود.

ماده۱۰۰ - کلیه مراجع مقرر دراین قانون پس از احراز جرم با خطا باید مراتب را برای تعقیب به مراجع صالح اعلام دارند.

رئیس - درماده ۱۰۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۰۱ قرائت میشو د.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۱ - هر کس برگ انتخابات یا ورقه رأی را بخرد و یا وساطت درخرید آنها کند علاوه بر اینکه از حق رأی دادن و انتخاب شدن برای یک دوره محروم می‌گردد، به حبس جنحه از ششماه تا سه سال یا جزای نقدی ۵۰۰۱ تا ۵۰۰۰۰ ریال، یا هر دو مجازات محکوم می‌شود.

تبصره - درصورتیکه مرتکب از اشخاصی باشد که وظیفه‌ای درانجام انتخابات بعهده داشته و یا داوطلب نمایندگی باشد به حداکثر مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.

رئیس - درماده ۱۰۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماّ نظر باینکه خرید برگ انتخاباتی و یا ورقه رأی یک متقلب بزرگ محسوب می‌شود و ممکن است سرنوشت انتخابات رابطورکلی عوض کند پیشنهاد می‌شود ماده ۱۰۱ لایحه قانون انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی بشر ح زیر اصلاح شود:

ماده ۱۰۱..... هر کس برگ انتخابات ویا ورقه رأی رابخرد و یا وساطت درخرید آنها کند علاوه بر اینکه از حق رأی دادن و انتخاب شدن برای دو دوره محروم می‌گردد بحبس جنحه از شش ماه تاسه سال محکوم می‌شود.

باتقدیم احترام - دکتر حسین تجدد

رئیس - ماده ۱۰۲ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۲ -هرکس رأی خود را بفروشد بجزای نقدی ۵۰۰۱ تا ۱۰۰۰۰ ریال و محرومیت از حق دادن رأی برای یکدوره و یا یکی از این دو مجازات محکوم می‌گردد.

رئیس -درماده ۱۰۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماّ پیشنهاد می‌شود ماده۱۰۲ لایحه قانون انتخابات مجلس سنا و مجلس شورایملی بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۱۰۲- هر کس رأی خود را بفروشد به حبس جنحه از سه ماه تایک سال و محرومیت از حق دادن رأی برای یک دوره محکوم می‌شود.

باتقدیم احترام - دکتر حسین تجدد

رئیس - ماده ۱۰۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۳ - هرکس بهر صورت درانتخابات بیشاز یکمرتبه رأی بدهد و با شناسنامه دیگری و یا بیش از یک شناسنامه برگ انتخاباتی دریافت کند علاوه براینکه از حق رأی دادو انتخاب شدن برای یک دوره محروم می‌گردد به جزای نقدی از ده هزار تا ۵۰ هزار ریال محکوم می‌شود.

تبصره - درموارد مذکور ه درفوق انجمن نظارت باید صورتمجلس تهیه نموده و فوراّ نزد مقامات صالحه بفرستد.

رئیس - درماده ۱۰۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید درتبصره ماده ۱۰۳ قانون انتخابات بجای مقامات صالحه، مراجع قضائی منظور شود.

باتقدیم احترام - علی اصغر مظهری - داریوش شیروانی - احمد بنی احمد

تبصره - انجمن نظارت مکلف است صورت مجلس تهیه وفوراّ نزد مقامات صالح ارسال دارد.

دکتر اسفندیاری

رئیس - ماده ۱۰۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۴ - هرگاه تهدید و با تطمیع کننده درانتخابات از اشخاصی باشد که درانجام انتخابات وظیفه‌ای بعهده داشته و یا نامزد نمایندگی باشد علاوه بر اینکه از حق رأی دادن و انتخاب شدن برای یک دوره محروم می‌گردد به حبس جنحه‌ای از ششماه تا سه سال و جزای نقدی از ۵۰۰۱ تا / ۵۰/۰۰۰ ریال محکوم می‌شود.

درصورتیکه تهدید یا تطمیع کننده غیر از اشخاص مذکور درفوق باشد به حبس جنحه‌ای از سه ما ه تایک سال و جزای نقدی از ۵۰۰۱ تا /۳۰/۰۰۰ ریال محکوم خواهد شد.

رئیس - درماده ۱۰۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورایملی

احتراماّ پیشنهاد می‌شود ماده ۱۰۴ لایحه قانون انتخابات بشرح زیر اصلاح شود:

هرگاه تهدید ویا تطمیع کننده در انتخابات از اشخاصی باشد که درانجام انتخابات بموجب مقررات این قانون وظیفه‌ای بعهده داشته و نامزد نمایندگی باشد علاوه براینکه از حق رأی دادن و انتخاب شدن برای یک دوره محروم می‌گردد به حبس جنحه‌ای ازیکسال تا سه سال و جزای نقدی از ۵۰۰۱ تا ۵۰۰۰۰ ریال محکوم می‌شود.

با تقدیم احترام - دکتر حسین تجدد

رئیس - ماده ۱۰۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۵ - هرکس بنحوی از انحاء درامر انتخابات مرتکب تقلب وتزویر شود به حبس جنحه‌ای ازششماه تا دوسال و محرومیت از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن دردو دوره محکوم خواهدشد و درصورتیکه مرتکب در انجام انتخابات وظیفه‌ای بعهده داشته یا نامزد نمایندگی باشد بحداکثر مجازات وظیفه‌ای بعهد ه د اشته باشد بحداکثر مجازات مقرر در این ماده محکوم می‌شود.

رئیس - درماده ۱۰۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۰۶ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۶ - کسانیکه عملا برای جلوگیری از انجام انتخابات اقدام کنند علاوه از اینکه برای دو دوره از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن محرو می‌شوند به حبس جنحه‌ای از شش ماه تا سه سال و جزای نقدی از ۵۰۰۱ تا یکصدهزار ریال محکوم خوانده شد. در صورتیکه مرتکب از اشخاصی باشد که وظیفه‌ای درانجام مجازات مقرر در این ماده محکوم می‌شود.

رئیس - درماده ۱۰۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۰۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۷ - اعضاء هیئت اجرائی انتخابات که بر طبق مواد ۳۹ و ۳۸ مستنکف شناخته شوند علاوه بر اینکه از حق انتخاب کردن و انتخا ب شدن برای یک دوره محروم می‌شوند به حبس جنحه‌ای از ۶۱ روز تا شش ماه و جزای نقدی از ۵۰۰۱ تا پنجاه هزار ریال محکوم خواهند شد.

رئیس - در ماده ۱۰۷ نظری نیست؟ (اظهار ی نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌کنم ماده ۱۰۷ حذف شود.

دکتر اسفندیاری.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید که ماده ۱۰۷ حذف گردد.

با تقدیم احترام ـ جندقی

رئیس ـ ماده ۱۰۸ قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۸ ـ هرکس درجریان انتخابات علیه هر یک از نامزدهای نمایندگی کتبا یاشفاها مبادرت به اشاعه و نشرا کاذیب نماید علاوه بر محرومیت از حق رای دادن و انتخاب شدن برای یک دوره به حبس جنحه‌ای از۶۱ روز الی یکسان و پرداخت جزای نقدی از ۵۰۰۱ الی یکصد هزار ریال ویا بیکی از دو مجازات فوق محکوم می‌گردد.

رئیس-درماده ۱۰۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود....

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماّ درباره لایحه انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۰۸ حذف شود.

با احترام - دکتر حسین طبیب - پرویز ظفری - منوچهر یزدی.

رئیس - ماده ۱۰۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰۹ - هرگاه یک یا چند نفر از اعضای هیئت‌های اجرائی انتخابات یا انجمنهای نظارت قرابت سببی یا نسبی بشرح ماده ۴۱ یا نامزدهای نمایندگی حوزه خود داشته و آنرا کتمان کرده باشند به حبس جنحه‌ای از سه ماه تا یکسال و محرومیت از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن دردوره محکوم خواهند شد.

رئیس - در ماده ۱۰۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱۰ - هرگاه کسیکه درجریان انتخابات وظیفه‌ای را عهده دار است حسب وظیفه از دادن برگ انتخابات به دارنده حق رأی امتناع کند یا از دست دادن پرسشنامه اعلام داوطلبی نمایندگی به داوطلب خود داری نماید و یا پرسشنامه اعلام داوطلبی را پس از تکمیل از داوطلب قبول نکند به حسب جنحه‌ای از ۶۱روز تا ششماه محکوم می‌شود و در صورتیکه با وجود شرایط قانونی، انتخاب کننده یا داوطلب نمایندگی را فاقد شرایط قانونی، قلمداد کند و یا مانع از رأی دادن انتخاب کننده شود و یا از یکنفر بیش از یک رأی قبول نماید و یا رأی را بنام شخصی غیر از آنکه درورقه رأی نوشته شده بخواند و یا از خواندن رأی خودداری کند و یا رأی خوانده شده را بحساب نیاورد به حبس جنحه‌ای از سه ماه الی یک سال محکوم خواند شد و هر گاه از اعلام نامزد نمایندگی خودداری کند یا حائز اکثریت را اعلام ننمایند و یا ازصدور اعتبار نامه و یا تسلیم اعتبار نامه به انتخاب شده خودداری کند به حبس جنحه‌ای از ششماه تا دو سال محکوم می‌گردد.

رئیس - درماده ۱۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود....

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

احتراماّ درباره لایحه انتخابات مجلسین شورای ملی و سنا نظر بر اینکه بنا به مفاد ماده ۱۱۰ درمورد تخلفات جریان انتخاباتی از سوی کسانیکه عهده دار وظائف و مسئولیت هائی هستند (تکلیف نماینده منتخب) نا مشخص است پیشنهاد می‌نماید تکلیف نماینده منتخب نیز در این موارد که سوء جریان و تخلف وجود دارد روشن و بدون ابهام باشد.

با احترام - دکتر حسین طبیب

رئیس - ماده ۱۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱۱ - هر یک از مأموران دولت که درجریان انتخابات وظیفه‌ای بعهده دارند دراجرای وظائف محول مرتکب خطای اداری شوند به دادگاه اداری معرفی و بر حسب مورد به حد اکثر مجازات مقرر در آئین نامه دادرسی اداری محکوم می‌شود و هر گاه عمل مرتکب جنحه کیفری داشته باشد مراتب از طرف دادگاه اداری به مراجع قضائی اعلام خواهد شد و این امر مانع از آن نیست که مراجع قضائی مرتکب ر ا رأسا مورد تعقیب قرار دهند.

رئیس - درماده ۱۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱۲ - دولت می‌تواند از تاریخ تصویب این قانون ظرف چهار سال اصلاحاتی را که لازم بداند

برای تصویب به کمیسیونهای کشور مجلسین تقدیم کند.

اصلاحاتی که به تصویب کمیسیون‌های مذکور می‌رسد تا تقدیم لایحه نهائی به مجلسین و تعیین تکلیف آن از طرف مجلسین لازم الاجرا است.

رئیس - درماده ۱۱۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

طبق اصل سی ام قانون اساسی وکلای مجلس شورای ملی و مجلس سنا از طرف تمام ملت وکالت دارند نه فقط از طرف مردم یا ایالات و ولایات و بلوکاتی که آنها را انتخاب نموده‌اند بمستفاد از این اصل اسای با توجه به اینکه هر یک از نمایداگان مجلسین از طرف تمام ملت وکالت دارند باید قبول نمود که رأ دهندگان و مردم نمتوانند نماینده‌ای را که باو رأی داده‌اند عزل نماید و درمقابل هم درقانون اساسی و متمم آن موردی پیش بینی نشده است که نماینده‌ای حق توکیل بغیر را داراست بنابراین برای مجلسین این حق درقانون اساسی و متمم آن موجود نیست که اختیارات خود رابرای تصویب قوانین آئین نامه‌های مربوط به عده‌ای از همکاران خود تفویض نمایند و دولت نمی‌تواند اصلاحاتی راکه لازم باشد ظرف چهار سال به کمیسیون‌های کشور مجلسین تقدیم و مصوبات کمیسیون‌های کشور مجلسین تقدیم و مصوبات کمیسیون‌های مزبور را اجرا نماید بنابراین برای احتراز از عمل خلاف پیشنهاد می‌گردد که ماده ۱۱۲ بشر ح زیر اصلاح گردد:

ماده ۱۱۲- دولت مکلف است از تاریخ تصویب این قانون ظر ف چهارسال اصلاحاتی را که لازم بداند برای تصویب به مجلسین تقدیم کند.

باتقدیم احترام - غلامرضا اخلاق پور

ریاست محترم مجلس شورایملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۱۲ قانون انتخابات حذف شود.

با تقدیم احترام - احمد بنی احمد - علی اصغر مظهری - داریوش شیروانی

ریاست محترم مجلس شورایملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۱۱۲ حذف شود.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورایملی

پیشنهاد می‌کنم ماده زیر جایگزین ماده ۱۱۲ شود.

ماده ۱۱۲- آئین نامه‌های اجرائی این قانو ن وسیله وزارت کشور تهیه و پس از تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین قابل اجرا است.

دکتر اسفندیاری

ریاست محترم مجلس شورایملی

درباره لایحه انتخابات مجلس شورای ملی و سنا در مورد کلیه تغییرات و اصلاحات مندرج درماده ۱۱۲ و کلیه آئین نامه‌های اجرائی پیش بینی شده ضمن مواد لایحه پیشنهاد می‌نماید پس از تصویب مجلسین قابلیت اجراء داشته باشد.

با احترام - دکتر حسین طبیب - پرویزظفری - منوچهر یزدی.

مقام محترم ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود ماده ۱۱۲ از لایحه حذ ف شود.

محمدعلی آموزگار - خداد ریگی - مسلم قریشی - کریم بخش سعیدی - محمد حسین رهبر

رئیس - آقای شیخ الاسلامی فرمایشی دارید بفرمائید.

مهدی شیخ الاسلامی - را جع به ماده ۱۱۲ که اجازه می‌دهد دولت ظرف چهار سال اصلاحات این لایحه را برای تصویب به کمیسیون‌های کشور مجلسین تقدیم کند، خواستم توضیح عرض کنم چون گزارش کمیسیون دادگستری هم مبنی بر حذف این ماده بود درگذشته سابقه‌ای که در مجلس داشتیم و درصحت آن رویه هم جای بحث است این بوده است که دولت لایحه‌ای تنظیم می کرده مجلسین اجازه دادند که کمیسیون یا کمیسیون خاصی لایحه‌ای را که مجلسین تصویب کرده‌اند اجازه بدهیم اصلاحیتش رابه کمیسیونها ببرند بهمین جهت ما درکمیسیون دادگستری این ماده را حذف کردیم. لایحه‌ای به این اهمیت با مواد زیادی که دارد در دو شور مورد بررسی قرار می‌گیرد اگر لازم باشد که اصلاح بشود باید به مجلسین بیاید لزومی ندارد چیزی را که مجلسین تصویب کرده است این اختیار را بدهیم که اصلاحاتش به تصویب کمیسیو نها برسد خصوصاّ اینکه در لایحه مقررات جزائی هست که نمی‌شود اینگونه اختیارات را به کمیسیون‌ها داد. دراین مورد خواستم توضیح عرض کنم چون گزارش کمیسیون دادگستری هم مبنی بر حذف این ماده می‌باشد.

رئیس - نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱۳- وزارت کشور مأمور این قانون و ناظر بر حسن جریان انتخابات می‌باشد.

رئیس -درماده ۱۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱۴ قرائت می‌شود.

(بشر ح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱۴- از تاریخ تصویب این قانون، قانون انتخابات مجلس شورای ملی، قانون انتخابات مجلس سنا و نیز سایر قوانین و مقرراتی که با این قانون مغایر است لغو می‌گردد.

رئیس -درماده ۱۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای مواد الحاقی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماّ: چون حفظ ونگهداری برگها و دفاتر و اسناد و لوازم انتخابای زیادی را دارد در صورت تعلل کسانیکه عهده دار ثبت نام هستند مجازاتی درنظر گرفته نشد پیشنهاد می‌شود ماده زیر به مقررات جزائی اضافه شود.

ماده...... افرادیکه عهده دار ثبت نام هستند و برگها و اسناد و لوازم انتخاباتی را در اختیار دارند اگر این لوازم را مفقود کنند و یا از بین ببرند به حبس چنجه‌ای از ۶۱ روز تا شش ماه و جزای نقدی از ۵۰۰۱ تا ۵۰۰۰۰ ریال محکوم خواهند شد.

باتقدیم احترام - دکتر حسین تجدد

ریاست معظم مجلس شورایملی

احتراماّ..... پیشنهاد می‌شود بدنبال ماده ۳۲ لایحه قانون انتخابات مجلس سنا و مجلس شورایملی ماده دیگری اضافه شود.

ماده.....: هر گاه درمحدوده مرکز شهرستان چند حوزه انتخابیه تشکیل شود و حوزه‌های مذکور انتخابیه مرکزی بعهده فرماندار و در حوزه‌های دیگر بعهده نمایندگان وزارت کشور می‌باشد و در مورد سایر اعضای دولتی هیأت اجرائی نمایندگان آن سازمانها شرکت خواهند نمود.

با تقدیم احترام - دکتر حسین تجدد

ریاست محترم مجلس شورایملی

احتراماّ خواهشمند است پیشنهاد زیر را به لایحه انتخابات اضافه فرمائید.

احتراما پیشنهاد می‌نمایم هر کاندیدای انتخابات مجلس مبلغی بعنوان وثیقه بدولت واریز نماید اگر کاندید انتخابات شدفبه المراد اگر انتخابات نشدئ ینفع دولت ضبط شود تاهر کس نتواند خود را کاندیدا نماید.

با تقدیم احترام - درخشند ه کمالی آزاد

رئیس - لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم سؤال از وزارت کشاورزی و عمران روستائی بوسیله آقای علی اصغر مظهری

۴- تقدیم سؤال از وزارت کشاورزی و عمران روستائی بوسیله آقای علی اصغر مظهری.

رئیس - آقای مظهری تشریف بیاورید.

مظهری - سئوالی است ازدولت که تقدیم می‌کنم.

رئیس - سئوال بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقتنامه همکای درزمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقتنامه همکای درزمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش مطر ح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورایملی

کمیسیو ن امور خارجه درجلسه روز سه شنبه ۹ خرداد ماه ۲۵۳۷ با حضور آقای دکتر شیلانی معاون وزارت امور خارجه و آقای دکتر سعاد ت معاون وزارت اطلاعات و جهانگردی لایحه شماره ۳۹۴۰ مورخ ۲۵۳۷/۲/۱۲ دولت مربوط به موافقتنامه همکاری درزمینه فدرال اتریش را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۰۵۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناّ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش

ماده واحده - موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش مشتمل بر یک مقدمه و ده ماده که درتاریخ ۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ (۲۴ فوریه ۱۹۷۸) در وین بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور دوم از کمیسیون اطلاعات و جهانگردی بمجلس شورایملی

کمیسیون اطلاعات و جهانگردی درجلسه ۲۵۳۷/۳/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهشناهی ایران و دولت جمهوری فدال اتریش را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد. مخبر کمیسیون اطلاعات و جهانگردی - ایرج قادری

رئیس -ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) درکلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول لایحه قانون کمیته ملی حمایت از مصرف کننده

۶- طرح گزارش شور اول لایحه قانون کمیته ملی حمایت از مصرف کننده.

رئیس- گزارش شور اول لایحه کمیته ملی از مصرف کننده مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورایملی

کمیسیون بازرگانی درجلسه روز شنبه ۲۵۳۷/۳/۶ با حضور آقای کریم اهر ی معاون وزارت بازرگانی لایحه شماره ۳۹۴۶ مروخ ۲۵۳۷/۲/۱۳ دولت مربوط به کمیته ملی حمایت از مصرف کننده را که درجلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۲/۲۱ تقدیم و به شماره ۱۰۴۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارد اد و با مختصر اصلاحی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون بازرگانی - دکتر رضوانی

گزارش شورا ول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورایملی

کمیسیون امو ر اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۲۵۳۷/۳/۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون کمیته ملی حمایت از مصرف کننده را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بازرگانی را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شو رای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی - محمد علی ادیب مجلسی

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟

(اظهاری نشد) نسبت به ورود درشور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- بمنظور افزایش میزان آگاهی مصرف کنندگان نسبت به کیفیت و ارزش کالاهای مصرفی و خدمات و جلب همکاری آنها برای اعلام و کم فروشی و گرانفروشی وتقلب درکسب به مقامات صلاحیتدار همچنین تشویق مردم بصرفه جوئی و اجتناب از اسراف و ایجاد رقابت سالم دربازار و عرضه کالاهاو خدمات و تأمین موجبات مشارکت هر چه بیشتر مصرف کننده در تأمین هدفهای مذکور و اتخاذ تدابیر مؤثر دیگر در این خصوص کمیته ملی حمایت از مصرف کننده همچنان بصورت یک واحد اجتماعی ملی درسطح کشور فعالیت خواهد داشت.

تبصره ۱- اساسنامه کمیته ملی حمایت از مصرف کننده به پیشنهاد کمیته مذکور و تأیید وزیر بازرگانی به تصویب هیئت وزیران خواهدرسید و تجدید نظر در آن بهمین نحو صورت خواهد گرفت.

تبصره ۲- برای پیشبرد اهداف کمیته ملی و حفظ حقوق مصرف کننده درمراجع مربوط بامور مذکور از قبیل بررسی قیمتها، شورایعالی قیمتها، هیئت عالی نظارت، مؤسسه استاندارد، سازمان حمایت از تولید کننده ومصرف کننده و نظایر آنها، کمیته نمایندگان مطلعی معرفی خواهد کرد.

رئیس - درماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

درمورد لایحه قانون کمیته ملی حمایت از مصرف کننده پیشنهاد می‌نماید.

درتبصره یک اساسنامه کمیته ملی پس از تصویب کمیسیون‌های بازرگانی و امور اقتصادی و دارائی مجلس کمیسیون‌های بازرگانی و امور اقتصادی و دارائی مجلس بمرحله اجرا گذاره شود.

چون درمقابل منابع درآمدی که برای این کمیته تعیین گردیده مسئولیت آن مشخص نیست پیشنهاد می‌کنم.

تبصره ۳- مسئولیت اجرای نرخها در سراسر کشور و وظایفی که در این مورد بعهده اتاقهای اصناف است به کمیته حمایت از مصرف کننده سپرده شود.

علی اکبر توتو نچیان

رئیس - ماده ۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- کمیته دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و منابع درآمد آن بشرح زیر خواهد بود:

  • الف - دریافتی بموجب تبصره ۸۲ قانون بودجه اصلاحی سال ۲۵۳۲ و بودجه سال ۲۵۳۳ کل کشور.
  • ب- وجوه حاصله از اجراء تبصره ۵۶ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور و آئین نامه اجرائی آن.
  • ج- کمک دولت که دربودجه کل کشور منظور و تصویب شود.
  • د- دریافت کمک و حق عضویت از اعضاء و سازمانهای وابسته و سایر درآمد هائی که بمنظور اجرای هدفهای کمیته از طرف اشخاص یا مؤسسات پرداخت می‌شود.

رئیس کمیسیون بازرگانی - دکتر رضوانی

رئیس - درماده ۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

درمورد لایحه قانون کمیته ملی حمایت از مصرف کننده همانطور که مجلس شورایملی درجلسه سوم اسفند ۲۵۳۴ با تمرکز ۵۰٪ و جوه حاصل از اجرای احکام کیفری درتهران موافقت نکرد و با پیشنهاد اینجانب برای پرداخت این وجوه وسیله اتاق اصناف هر شهر به کمیته ملی حمایت از مصرف کننده همان شهر موافقت گردید پیشنهاد می‌کنم.

وجوه حاصل از اجرای احکام کیفری و سیله اتاقهای اصناف هر شهر به کمیته ملی حمایت از مصرف کننده همان شهر پرداخت گردد.

علی اکبر توتونچیان

رئیس - لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول افزایش سرمایه بانک رهنی ایران

۷- طرح گزارش شور اول افزایش سرمایه بانک رهنی ایران.

رئیس -گزارش شور اول لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی درجلسه روز چهار شنبه ۲۵۳۷/۳/۲۴ با حضور آقای سهراب فرزام معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۱۱۴۸۱۰ مورخ ۲۵۳۷/۲/۱۳ را جع به افزایش سرمایه بانک رهنی ایران را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۰۶۶ چاپ گردیده است برای شور دوم رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناّ تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون افزایش سرمایه بانک رهنی ایران

ماده واحده - سرمایه بانک رهنی ایران به شانزده میلیارد ریال افزایش می‌یابد.

تبصره - دولت مجاز است با توجه با لویت برنامه‌های تأمین مسکن از اول سال ۲۵۳۷ تاهنگامیکه سرمایه پرداخت شده بانک بمیزان شانزده میلیارد ریال بالغ گردد سود سالانه سهام دولت را در بانک مزبور بابت این افزایش بحساب سرمایه بانک رهنی ایران محسوب دارد.

مخبر کمیسیون اموراقتصادی و دارائی

محمد علی ادیب مجلسی

گزارش شور اول از کمیسیون مسکن وشهر سازی بمجلس شورایملی

کمیسیون مسکن و شهر سازی درجلسه روزیکشنبه ۲۵۳۷/۳/۲۸ با حضور آقای دکتر منوچهر بهرون معاون وزارت مسکن و شهر سازی لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا درتأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود درشور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول معافیت دارو و لوازم پزشکی سازمانهای دولتی از حقوق و عوارض گمرکی

۸- طرح گزارش شور اول معافیت دارو و لوازم پزشکی سازمانهای دولتی از حقوق و عوارض گمرکی.

رئیس - گزارش شور اول معافیت داروو لوازم پزشکی

سازمانهای دولتی از حقوق و عوارض گمرکی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش کمیسون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شور ایملی

کمیسیون اموراقتصادی و دارائی درجلسه روز شنبه ۲۵۳۷/۳/۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه بشماره ۵۲۸۰ مروخ ۲۵۳۷/۲/۲۵ راجع به معفیت دارو و لوزام طبی سازمانهای دولتی از حقوق و عوارض گمرکی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۷/۲/۲۶ مجلس شورایملی تقدیم و بشمار ه ۱۰۴۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد وبا اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون معافیت دارو و لوازم پزشکی سازمانهای دولتی از حقوق و عوارض گمرکی

ماده واحده - دارو و لوازم پزشکی که منحصرا برای مصرف سازمانهای دولتی با موافقت وزارت بهداری و بهزیستی وسیله شرکت سهامی داروئی کشور وارد می‌شود از پرداخت حقوق گمرکی و سود کشور وارد می‌شود از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض باستثنای هزینه‌های گمرکی، یک ونیم درصد شیرو خورشید و عوارض بندری معاف است.

تبصره ۱- کالاهای مذکور درفوق که از اول سال ۲۵۳۶ از گمرک با تعهد پرداخت، ترخیص شده است مشمول این قبیل کارها باید رعایت شود.

تبصره ۲- مقررات عمومی صادرات و واردات سالانه درمورد این قبیل کالاها باید رعایت شود.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی - محمد علی ادیب مجلسی

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری و بهزیستی بمجلس شورایملی

کمیسیون بهداری وبهزیستی در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۷/۳/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه معافیت دارو و لوازم پزشکی سازمانهای دولتی از حقوق و عوارض گمرکی را مور د رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارئی را دراینمورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری وبهزیستی - دکتر علی صدیق اسفندیاری

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر - آنچه مسلم است لوازم پزشکی و داروئی کالائی است که مورد نیاز همه مردم بخصوص اکثریت مستمند و دردمند است و دولت هم با تمام قوا دراین مورد می‌کوشد که تمام اقلان دارو فراوان و ارزان در دسترس مردم قرار بگیرد دراین بحثی نیست. تصور می‌کنم جناب آقای رامبد خاطرشان باشد چندین سال پیش دولت متعهد شد که تمام معافیتهای گمرکی حتی معافیتهای نیروهای مسلح شاهنشاهی لغو بشود و جمعاّ خرجاّ دربود جه هر وزارت خانه ملحوظ شود بند نمیدانم چرا اگر یک کالائی را وزارت دارائی بسا بهداری وارد می‌کند ا ز حقوق گمرکی آن ر ا بپردازد یا اینکه معاف باشد فرق نمی‌کند عوامل کم خواهد شد دراینجا یک مسئله است و آن عبارت از این است که به دنبال هر عوارض و معافیت گمرکی یک نوع ممکن است سو ء استفاده درنوع دارو و یا درکیفیت دارو با اقلامی که وارد می‌شود و یا خارج بودن از گمرک و باز رسی گمرک یعنی اینکه چه مقدار از دارو و کالاهای آمده و چقدر حقوق اینکه چه مقدار از دارو و کالاهائی آمده و چقدر حقوق گمرکی باید داده شود صورت گیرد من شخصا هیچ اعتقاد به معافیت دستگاههای دولتی از حقوق و معافیتهای گمرکی ندارم این کار عرض کردم یواش یواش تسری پیدا کرده است این دومی یا سومی است که دستگاهها برای خودشان معافیت گمرکی درخواست می‌کنند، خیلی وا ضح است مسئله لوازم داروئی مسئله کش داری است اگر به گمر ک بیاید یکی یکی بررسی می‌شود حقوق و سو د بازرسانی اش معلوم می‌شود می‌پردازد و آنچه که به گمرک می‌پردازند دوباره آنرا برمی گردانند یک مسئله دیگری هم هست دوباره آنرا بر میگردانند یک مسئله دیگری هم هست اگر چنانچه بنگاه داروئی یک داروئی را بدون عوارض گمرکی وارد کرد و چون دارو را فقط وزارت بهداری وارد نمی‌کند اگر دیگر ان وارد کردند و حقوق و عوارض دولتی پرداخت کردند آیا نرخ دوگانه دولتی و غیر دولتی در دارو وارد خواهد بود یا بعد ازا ینکه از سو د بازرگانی در دارو وارد خواهد بود یا بعد از اینکه از سود بازرگانی معاف شدند قیمتهائی که به داروخانه دارومی فروشند خواهند فروخت و این عوارض و سود بازرگانی به کجا خواهد رفت به عبارت دیگر اگر بنی سیلین وارد کنند و بهای این بنی سیلین بدون حقوق گمرکی مثلا پروانه ۸ ریال تمام بشود آیا همین ۸ ریال فروخته خواهدشد یا به بهای تثبیت شدئه بازار یا این داروی ارزان فقط به بهای تثبیت شده بازار یا این داروی ار زان فقط به بیمارستانهای دولتی داده خواهدشد و این داروی ارزان چطور مصرف خواهد شده و درمقابل کالای مشابه به چه نرخی و چه وضعی خواهد داشت اگر به نرخ بازار آزاد که تثبیت قیمتها تعیین کرده است فروخته شود این منفعت به کجا خواهد رفت. تفاوت حقوق گمرکی که نپرداخته است کجا می‌رود بنابراین بنده این فرض و فلسفه معافیت حقوق گمرکی و سود بازرگانی را که قید کرده‌اند درست نمیدانم. بخصوص سود بازرگانی را که قید کرده‌اند درست نمیدانم. بخصوص سود بازرگانی در مورد اروها و سایر کالاها اهرم اقتصادی و سیاسی دولت است شاید اگر یک داروئی که در داخل تولید می‌شد سود بازرگانی بیشتری بگذارند و به علت اینکه وارد نشود و یا سود بازرگانی را ببخشند چنانچه داروئی کمیاب باشد ممکن است بعضی از ارقام داروهای وارداتی یا داروهای داخلی تعارض پیدا کند بعضی ارزان وارد شود و داروهای ساخت داخل را تهدید کند دراین صورت وقتی در قانون گفته شده است که از سود بازرگانی معاف می‌باشند درحالیکه هیئت وزیران حق دارد هر مقدار سود بازرگانی می‌خواهند وضع کند یا لغو کندیا قید قانونی این اختیار خیئت دولت محدود می‌شود و رعایت مصالح مردم به اشکال بر می‌خورد.

من در این درخواست معافت رد پای برخی وارد کنندگان عمده و بعضی منابع خصوصی را می‌بینم از این جهت لااقل در مور دسود بازرگانی باید تجدید نظری کرد بنابراین هیچ فلسفه‌ای ندارد و از کنترل خارج می‌شود و فقط از داروهائی که وارد شده آموار برداری نمی‌شود و مردم نمی‌فهمند که چه کالائی وارد شده آیا آنچه که وارد شده دوا است یا لوزام دارو ئی یا لوازم پزشکی و یا غیر این؟ از این جهت من تصور می‌کنم اگر چنانچه نماینده دولت منطقی قوی دارد، بحثی نیست و اگر ندارد از این می‌خواهند سود بازرگانی بگذارند چون شما از دستی می‌گیرید و به دست دیگری که مربوط به خودتان است می‌دهید و هیچ تغییری دروضع بود جه حاصل نمی‌شود.

رئیس - چون جناب وزیر بهداری تشریف ندارند بحث در این لایحه به جلسه بعد موکول می‌شود.

- طرح گزارش شور اول اصلاح تبصره‌های مواد ۴۷ و ۴۸ قانون خدمت وظیفه عمومی

۹- طرح گزارش شور اول اصلاح تبصره‌های مواد ۴۷ و ۴۸ قانون خدمت وظیفه عمومی.

رئیس - گزارش شور اول اصلاح تبصره‌های مواد ۴۷ و ۴۸ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شو ر اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورایملی

کمیسیون دادگستری درجلسه روز یکشنبه ۲۵۳۷/۲/۲۴ باحضور آقایان: هنرمندی معاون وزارت دادگستری و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۳۹۴۴ مورخ ۲۵۳۷/۲/۱۲ اصلاح تبصره‌های مواد ۴۷ و ۴۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را که در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۲/۱۴ تقدیم و بشماره ۱۰۳۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورایملی می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره‌های مواد ۴۷ و ۴۸ خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده: الف - تبصره ماده ۴۷ قانون خدمت وظیفه عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

تبصره - درصورتیکه مشمولان مذکور دراین ماده طبق نظر شورای مرکز آموزش درآزمایشهای مربوط مردود یا مرتکب تقلب گردند یا طبق نظر شورای مرکز آموزش و تصویب فرمانده نیرو یا سازمان همطراز مربوط از لحاظ جسمی، روانی، اخلاقی و امنیتی فاقد صلاحیت تشخیص داده شوند بقیه خدمت زیر پرچم را با درجه و حقوق سرباز وظیفه انجام خواهند داد.

ب - تبصره‌های ۱و ۲و ۳ ماده ۴۸ قانون خدمت وظیفه عمومی حذف و تبصره زیر بماده مزبور اضافه می‌شود:

تبصره - درصورتیکه مشمولان موضوع این ماده طبق نظر شورای عالی مرکز آموزش در هر یک از مراحل آموزشی در آزمایشهای مربوط مردود و یا مرتکب تقلب گردند و یا طبق نظر شورای مرکز آموزش و تصویب فرمانده نیرو و یا سازمان همطراز مربوط از لحاظ جسمی، روانی، اخلاقی و امنیتی فاقد صلاحیت برای طی دوره افسری یا نیل بمقام افسری باشند از ادامه دوره آموزشی محروم می‌شوند و بقیه خدمت زیر پرچم را با درجه سرباز وظیفه انجام خواهند داد.

مخبر کمیسیون دادگستری - حسین اسکندری

گزارش شور اول از کمیسیون نظام درجلسه روز یکشنبه ۲۵۳۷/۲/۳۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح تبصره‌های مواد ۴۷ و ۴۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی

قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون نظام - سرلشکر اسداله ایلخانی

رئیس - کلیات لایحه مطرح است، نظری نیست؟ آقای سالار جاف بفرمائید.

سالار جاف - درلایحه مطرح شد که کسانی که به امراض روانی یا مسائل امنیتی و اجتماعی گرفتاریهائی داشته باشند از دوره آموزش محروم می‌شوند و بعنوان سرباز وظیفه انجام وظیفه می‌کنند، وقتی که می‌بینیم اینها دردوره آموزش افسری نمی‌توانند خدمت خودر ا انجام بدهند بعنوان سرباز وظیفه اگر در ارتش شاهنشاهی باشندیک مخل و خرابکار می‌شوند کسی که در دوره آموزشی صلاحیت افسر شدن نداشته باشد باز اور ا میان سربازهای وظیفه جا بدهیم، با درجه‌ای که از آنها هم فهمیده تر باشد که بتواند اخلالی درصف سربازان ارتش بوجود بیاورد، نظر بنده همین بود که اظهار کردم.

رئیس - نظر دیگری د رکلیات این لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

نظر باینکه ادامه خدمت بعنوان سرباز وظیفه درصف سربازان ارتش شاهنشاهی معقول نیست باید از خدمت معاف شود.

سالار جاف

رئیس - لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول موافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی و صنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان

۱۰ - طرح گزارش شور اول موافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی و صنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان.

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی و صنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان، مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امورخارجه بمجلس شورایملی

کمیسیون امور خارجه درجلسه روز شنبه ۲۵۳۷/۲/۲۳ با حضور آقای دکتر شیلانی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۹۹۵۲۶ مورخ ۲۵۳۶/۱۱/۴ دولت تقدیمی به مجلس سنا مربوط بموافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی وصنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مرد م لهستان را که وصول آن در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۲/۲۱ اعلام و بشماره ۱۰۵۶ چاپ گردید ه است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشحر زیر به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی وصنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان

ماده واحده - موافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی و صنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان مشتمل بر یک مقدسه و پنج ماده که درتاریخ سوم شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی (۲۵ وات ۱۹۹۷) بین نمایندگان مختار دو دولت درورشور بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی موافقتنامه بلند مدت درزمینه توسعه همکاریهای اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم لهسستان باتو جه بروابط دوستانه موجود بین دو کشور با توجه به پیشرفتهای اساسی حاصله درزمینه توسعه روابط اقتصادی و صنعتی با رعایت اصول منشور ملل متحد و بر پایه تساوی حقوق، احترام متقابل، استقلال ملی، حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و منافع متقابل.

با توجه بامکانات وسیع ناشی از رشد سریع اقتصاد ملی دوکشور، با علاقه بتوسعه روابط اقتصادی وصنعتی بین دو کشور بر مبنای دراز مدت بشرح زیر موافقت نمودند:

ماده ۱- طرفین متعاهد تصمیم خود را مبنی بر توسعه

و تحکیم همکاریهای اقتصادی و صنعتی بین دو کشور با توجه بمکانات بالقوه اقتصاد ملی خود درجهت توسعه و متنوع ساختن این روابط ابراز می‌دارند.

ماده ۲- همکاری‌های اقتصادی و صنعتی بین دو کشور ممکن است فعالیتهای وسیع و متنوعی را در بر گیرد مانند:

- ایجاد کارخانه‌های صنعتی و سایر طرحهای مورد علاقه مشترک و همچنین توسعه و نوسازی کارخانه‌های موجود.
- تهیه گزارشهای توجیهی مربوط بکارخانه‌ها و طرحهای فوق الذکر.
- مطالعات و بررسیهای مشتر ک درباره موضوعات تکنو لژی مورد علاقه مشترک و همکاری در زمینه آموزش فنی و همچنین تحقیقات عملی.
- ایجاد تخصص درتولید و مبادله قطعات، همکاری درتولید بازاریابی محصولات.
- مبادله اطلاعات فنی، نشریات، گواهینامه‌های اختراعات و ابداعات پروانه‌ها و دانشهای فنی.

طرفین متعاهد اطمینان دارند که در نتیجه همکاری مبادله کالاها ی مصرفی، و اسطه‌ای و سرمایه‌ای بین ایران و جمهوری مردم لهستان بنفع هر دو طرف ادامه خواهد یافت. این مبادله ممکنست شامل مبادله تأسیسات کامل، ماشین آلات تجهیزات، سایر تولیدات و خدمات فنی صنعتی و همچنین کالاهای سنتی باشد.

ماده ۳- سازمانهای صلاحیتدار طرفین متعاهد براساس و قرار دادهائی درزمینه همکاریهای اقتصادی و صنعتی منعقد خواهند ساخت.

طرفین متعاهد درحدود قوانین ومقررات تدابیر لاز م را جهت تسهیل اجرائی مفاد موافقتنامه‌ها و قراردادهای فوق الذکر اتخاذ خواهند نمود.

ماده ۴- اتخاذ تدابیر لا زم جهت اجرای مفاد این موافقتنامه و توسعه و تعیین زمینه‌های همکاری بین دو کشور و بررسی مسائل ناشی از این همکاری درچار چوب موافقتنامه حاضر درصلاحیت کمیته مشترک وزیران دولت شاهنشاهی ایران و د ولت جمهوری مردم لهستان خواهد بود.

ماده ۵- این موافقتنامه از تاریخ لازم الاجرا شدن بمدت ۱۵سال معتبر خواهد بود. و پس از انقضای مدت مزبور اعتبار آن خود بخود برای دوره‌های پنجساله دیگر تمدید می‌گردد مگر آنکه یکی از طرفین متعاهد یکسال قبل از انقضای مدت اعتبار موافقتنامه قصد خود را مبنی بر فسخ آن کتبا بطرف دیگر اعلام نماید.

موافقتنامه‌ها و قرار د ادهائی که در زمان اعتبار این موافقتنامه منعقد شوند ولی اجرای آنها بهنگام انقضای مدت این موافقتنامه پایان نیافته باشد مشمول مفاد موافقتنامه حاضر خواهند بود.

این موافقتناامه منوط بتصویب مقامات صلاحیتدار دو کشور می‌باشد و از تاریخ مبادله یادداشت مبنی بر تأیید و یا تصویب موافقتنامه لازم الاجرا خواهد گردید.

این موافقتنامه درتاریخ ۲۵ اوت ۱۹۹۷ (۲۵۳۶/۶/۳ شاهنشاهی) دردونسخه اصلی بزبان انگلیسی که هر دو نسخه متساویا معتبر می‌باشند در ورشور بامضای رسید.

از طرف دولت شاهنشاهی ایران

از طرف دولت جمهوری مردم لهستان

گزارش شوراول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ودر جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۲/۲۸ با حضور نمایندگان دولت موافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی و صنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی ود ارائی - محمد علی ادیب مجلسی

گزارش شور اول از کمیسیون صنایع و معادن به مجلس شورای ملی

کمیسیون صنایع و معادن درجلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۳/۴ با حضور نمایندگان دولت موافقتنامه بلند مدت توسعه همکاریهای اقتصادی و صنعتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون صنایع و معادن - احمد جلالیان

رئیس -کلیات لایحه مطرح است، نظری نیست؟

(اظهاری نشد)

نسبت به ورود درشور ماده واحده رأ ی می‌گیریم، خانمها و آقایانی که موافقند خواه ش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر بر خاستند) تصویب شد، ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح سئوال آقای فریدون سعادت قدس نیا از وزارت نیرو

۱۱- طرح سئوال آقای فریدون سعادت قدس نیا از وزارت نیرو.

رئیس - سئوال آقای سعاد ت قدس نیا از وزارت نیرو مطرح است، آقای سعادت قدس نیا بفرمائید.

سعادت قدس نیا - اجازه بفر مائید نماینده دولت توضیحاتشان را بفرمایند بعدا بنده سخنانم راعرض می‌کنم.

رئیس - آقای مهابادی بفرمائید.

غلام علی مهابادی (معاون وزارت نیرو) -

سئوال: باوجودی که در این دوسال ونیم در مجلس کمیسیو ن برنامه و درجلسات متشکله دراستانداری خراسان موضوع بسیار مهم وحیاتی تأمین آب آشامیدنی شیرین و گوار برای اهالی شهرهای فردوس و طبس و نیز لوله کشی انهاربلده و نهرین طبس مطرح نموده دراین باره مکاتبات بیشماری با سازمان برنامه و بودجه وزارت نیر و نموده چرا تاکنون مسئولان وزارت نیرو و سایر مسئولان مربوطه درتهران و خراسان جز ء اینکه به مکاتبه و تعارف وتشریفات برگزار نموده‌اند اقدام اساسی وفوری دراین امر بسیار مهم پاسخ صریحی نداده‌اند و چنانچه آب آشامیدنی اهالی آن منطقه به فوریت تأمین نگردیده و تصفویه خانه‌های بزرگ ومجهز فردوس و طبس ایجاد نشو د مسلما سلامتی مرد م بیش از پیش وبسختی در معرض خطر قرار گرفته عواقب وخیمی به بار خواهد آورد و آنوقت پاسخگو و مسئول چه کسی خواهد بود.

جواب: درزمینه طرح آب شهرها منجمله شهرهای طبس و فردوس ذکر این نکته ضروریتی است که درحال حاضر سازمان آب تمام شهرهای ایران (بجز چند مورد) درتهد مدیریت این وزارت نبود ه ولی درحد امکان و اعتباراتی که سالانه برای این طر ح منظور شده و با توجه به تعداد وسیع شهرها برنامه‌های مطالعاتی شهرهائی که دربرنامه قرارگرفته‌اند شروع و یا انجام دشه است ونیز مطافلعات شناسائی تأمین آب شهرهای طبس و فردوس انجام گرفته که وضع و برنامه تأمین آب هریک را بشرح زیر باستحضار میرساند:

وضع آب رسانی فعلی شهر طبس

آب مورد مصرف شهر طبس از ۲ حلقه چاه که درمحلی بنام چاه سالمان و چاه شماره ۵ معروف است تأمین می‌شود یک حلقه چاه دیگر (چاه شماره ۴) برای تأمین نیاز آبی درزمان حداکثر در تابستان مورد بهره برداری قرار می‌گیرد و چاه شماره ۶ نیز اخیرا حفر شده است ضمناّ از چاههای دیگر شهر صرفا برای آبیاری استفاد ه می‌شود آ ب یک چشمه کوهستانی که توسط نهر بشهر جاری می‌شود و ۲۱ آب انبار قدیمی را نیز پر می‌کند. مصرف سرانه درحال حاضر حدود ۹۱ لیتر برای هر نفر درروز می‌باشد. مقدار آبی که وارد سیستم آبرسانی طبس می‌گردد مشخص نیست زیر ا چاهها فاقد کنتر هستند. درپایان سال ۲۵۳۴ تعداد مصرف کنندگان آب حدود ۱۴۹۶ انشعاب بوده بعبارت دیگر از ساکنان شهر ساکنان شهر از شبکه آبرسانی طبس استفاد ه می‌کردند که درسال ۲۵۳۵ تعداد انشعاب به ۱۵۸۰ دستگاه افزایش یافته که با محاسبه ۵/۸ نفر با بت هر انشعاب مجموعا در حدود ۹۱۶۴ نفر از جمعیت ۱۱۵۱۲ نفری طبس از انشعاب جداگانه استفاده کنند از این ارقا م چنین نتیجه گیری می‌شود که حدود ۲۴۰۰ نفر آب قابل شورب از طریق خصوصی دردسترس ندارند.

کیفیت آب و تصفیه فعلی آن:

سه حلقه چاه موجود قادرند درشرایط بهره برداری نیازهای حداکثر مصرف را تأمین کنند ولی چاه ذخیره و احتیاط وجود ندارد و قالبا کمبود آب روی می‌دهد با آغاز فعالیت چاه شماره ۶ وضع آبرسانی آسانتر خواهد بود. بسبب کیفیت نامرقوب آب وعدم قابلیت شر ب، بسیاری از ساکنان شهر طبس از آب انبارها استفاده می‌کنند. آب چاه شماره ۴ محتوی مقادیر زیادی سولفاد و کلرور است و این حالت بیشتر درچاههایی محسوس است که آب آن بیش از چاههای دیگر فاقد قابلیت‌های شرب است. درطبس تصفیه خانه وجود ندارد ودستگاه کلر زنی چاه شماره ۵ که تنها دستگاه کلر زنی تمامی سیستم آبرسانی طبس است اخیرا بکارافتاده است در طبس یک مخزن هوائی به ظرفیت ۳۰۰ مترمکعب وجود دارد که برای شهر کافی نیست و ساختمان منبع بتونی زمینی برای جبران میزان ذخیره دردست احداث و تکمیل می‌باشد. شبکه موجود لوله‌ها ازشیوه ساختمانی مدرن برخوردار بود ه و دارای وضع مطلوبی است و آزمایشات فشار که روی لوله‌ها صورت گرفته رضایت بخش بوده است.

پیش بینی نیاز آتی

پیش بینی می‌شود حداکثر مصرف روزانه آب طبس

درسال ۲۵۵۵ احتمالا ۶۷۲۳ متر مکعب خواهد بود شواهد و دلائل مثبتی از وجو د آب زیرزمینی باکیفیتی نسبتا مناسب درمحلی و اقع در پنج کیلومتری شهر طبس واقع است که با حفر چاه می‌توان آب مورد نیاز برای بیست سال آتی را از آن تعمین نمود.

آب چاههای شماره ۳ و ۵ و۶ بقیر از سختی فراوان از لحاظ کیفیت قابل قبول است ولی مقداری سولفات و کلر و ر د ر آب طبس وجود دارد که تاحدودی آنرا درحد غیر مجاز قرار می‌دهد.

آب چاه شماره ۴ مشکل تعم دارد که باید آنرا از انتفاع خارج نمود. درهر حال برای تأمین آب باکیفیت مناسب دو نحوه عمل پیشنهاد می‌شود اولا اینکه یک دستگاه سختی گیر باروش تعویض کاتیون نصب شود دوم اینکه می‌توان چاههای دیگری را حفرن مود که آب آن از نظر کیفیت درحدود کیفیت آب چاه شماره ۵ باشد درواقع چهار حلقه چاه اضافی مورد نیاز احتیاج می‌باشد که در جنو ب چاه شماره ۵ قرا ر خواهند داشت و برای تأمین آب با کمیت مطلوب نیز و نحوه عمل پیشنهاد شده است.

الف - طرح استفاده از چشمه‌های موجود.

آب چشمه از تپه‌های شرقی طبس منشأ گرفته و با نهری به سوی شهر جریان پیدا می‌کند وآب آن ازکیفیت خوبی برخوردار است ومیزان مواد محلول معلق آن از ۵۹۰ میلی گرم درلیتر تجاوز نمی‌کند. بهر حال استفاده از این منبع برای تأمین آب آشامیدنی شهر بعلل زیر غیر عملی می‌باشد.

۱-از زمانهای قدیم همه ی آبهای موجود میان مصرف کنندگان مختلف تخصیص یافته و تجاوز به حقا به این مصرف کنندگان بی گمان با مشکلات و مخالفتهای فراوانی روبرو خواهدبود.

۲- حتی اگر پیشنهاد می‌شد که آب شیرین کانال برای آشامیدن برداشت شود و بجای آن آب چاه با کیفیت پائین تر جهت آبیاری درکانان قرار داده شود باز هم مسئله مالکیت و حریم آبی مطرح می‌گردد. بهر حال موضوع اساسی تر این است که آب کانال در معرض آلودگی قرارد ارد و برای آشامیدن نیاز به تصفیه کلر زنی خواهد داشت. لیکن هزینه تصفیه و کل ر زنی آب چشمه گرانتر از استفاده آب چاه خواهد بود و بهمین سبب این نحوه عمل دنبال نشده است.

ب - توسعه میدان چاه

همانطوریکه قبلا نیز بیان شده توصعه میدان چاههای پیشنهادی که در ۴ کیلو متری شرق طبس قرار دارد مستلزم حفر ۵ حلقه چاه جدید احداث تلمبه خانه و نصب تجهیزات پمپاژ، خطوط انتقا ل نیرو - دستگاهای کلر زنی لوله‌های جمع کننده، جاده دستیابی و حصار کشی می‌باشد.

درحال حاضر مطالعات شناسائی تأمین آب شهر طبس توسط مهندس مشاور پایان یافته و گزارش آن نیز تسلیم گردیده که در دست بررسی است و درسال جاری مطالعات مربوط به امکان آب یا بی توسط مشارو شروع خواهد شد متعاقب آن عملیات اجرائی شروع می‌شود.

فردوس

مطالعات شناسائی تأمین آب یابی شهر فردوس توسط مهندس مشاور با تمام رسید و گزارش شناسائی به تصویب رسیده و گزارش مطالعات امکان آب یابی دردست بررسی است و مشاور در حال حاضر مشغول تهیه اسناد مناقصه و نقشه‌های اجرائی لازم می‌باشد که درسال جاری باتمام خواهد رسید و پس از تصویب اقدامات اجرائی بعمل خواهد آمد

وضع آب رسانی فعلی شهر فردوس

جمعیت فعلی شهر فردوس به ۱۲۲۰۰ نفر می‌رسد و آب مورد نیاز از طریق چهار حلقه چاه حفر شده در نزدیکی شهر تأمین می‌گردد متوسط نیاز فعلی شهر ۲۶۰۰ متر مکعب درروز است که تأمین آن از منابع موجود بخوبی امکان پذیر می‌باشد و لوله‌های اصلی نیز درشرایط مناسبی قرار دارند ولی سیستم آبرسانی فاقد کنترهای اصلی است. کیفیت آب در حد مطلوب نبود ه چون کلر زنی نیز انجام نمی‌شود بهمین جهت مصرف کنندگان از کیفیت آب شکایت دارند برای بهبود کیفی ت کار بایستی منابع جدید ی جهت تأمین آب با کیفیت بهتر جستجو کرد ومطالعاتی که تاکنون انجام شده معرف آن است که آب با کیفیت مناسب درزندگی شهر موجو د نیست گزارشات اولیه حاکیست که احتما لا آب با کیفی ت مناسب درباغستان بالا (۱۵ کیلومتر ی شمال شرقی شهر) موجود است ظمنا درحال حاضر قنات بلده مرکب از ۱۲ رشته دراین منطقه وجود دارد که چنانچه وضعیت دیگر منابع پیشنهادی درحد مورد نظر نباشد می‌توان با انجام عملیاتی از قبیل لوله گذاری با پوشش بلحاظ جلوگیری از تلفات نفوذ و خرید قسمتی از حقابه مردم مورد استفاده قرارگیرد.

نظر به این که پیش‌بینی می‌شود جمعیت شهر در بیست سال آتی به حدود ۳۷۰۰۰ نفر می‌رسد لذا احتیاج به ۱۲۵۰۰ متر مکعب آب در شبانه روز می‌باشد از این رو مطالعات برای تأمین آب موردنیاز از منابع آب زیرزمینی منطقه باغستان بالا در دست انجام می‌باشد.

در خاتمه با استفاده از فرصتیی که دست داد تا در ساحت مقدس مجلس در پاسخ به سؤال جناب آقای قدس‌نیا مطالبی را به استحضار برسانم، لازم می‌داند از نکته سنجی و پیگیری که نمایندگان محترم مجلس شورای ملی در جهت پیشرفت امور می‌نمایند تشکر نمایم.

بی‌تردید علاقه‌ای که در تحقق بخشیدن و به مرحله اجرا درآمدن برنامه‌های عمرانی مملکت و بالاخص در حوزه انتخابیه خود نشان می‌دهد شایسته مقام نمایندگی در عصر رستاخیزی و مشوق و یاری دهنده خدمتگزاران مردم یعنی دولت است ولی باید اذعان داشت از طرح‌های حائز اهمیت و حساسی که در دست بررسی و اقدام می‌باشد تأمین آب آشامیدنی شهرها و همچنین طرح ایجاد تأسیسات فاضلاب شهرها می‌باشد که صرفاً برای یک یا دو شهر و یا استانی نبوده بلکه در سطح مملکتی و به صورت گسترده در برنامه منعکس است و برای این که طرح تأمین آب شهری به مرحله اجرا درآید مطالعات مربوط آن که از چندین مرحله تشکیل می‌گردد با تعیین اولویت‌ها باید بررسی و انجام پذیرد و نیز اجرای برنامه‌ها ناچاراً با رعایت امکانات و در قالب اعتبارات در نظر گرفته شده می‌باشد که بهره‌برداری از طرح در مرحله نهایی آن طوری که موردنظر و خواست جنابان نمایندگان مردم در مجلس شورای ملی می‌باشد نیاز به زمان دارد که امیدواریم با راهنمایی‌های ارزنده و مساعدتی که خواهند فرمود و نیز با استفاده از حسن شهرتی که در حوزة انتخابیه خود دارند مردم را با مسائل و نحوة اجرای برنامه‌ها آشنا خواهند نمود، بتوانیم در آینده نسبت به اجرا و بهره‌برداری از طرح‌های در دست اقدام جامه عمل بپوشانیم تا موجبات رضامندی خاطر خطیر ملوکانه و ملت ایران فراهم گردد.

با اجازه جناب رئیس مسئله‌ای که در اینجا لازم می‌دانم به استحضار نمایندگان محترم برسانم در مورد تحویل گرفتن آب شهرها علی‌الاصول سیاست دولت اینست که با توجه به امکانات اجرایی وزارت نیرو و اعتباراتی که سالانه در اختیار وزارت نیرو می‌گذارد شهرها را به تدریج تحویل خواهیم گرفت ولی همزمان با تحویل گرفتن آب شهرها مجبور هستیم شناسایی مناطق را انجام بدهیم و از همین حالا این کار را شروع کرده‌ایم و تا به حال هم انجام می‌شده چاه‌هایی به نام چاه‌های آزمایشی در مناطق مختلف کشور زده شده و اینها بعد از آنکه معلوم شد آب در آن هست به شهرداری‌ها تحویل داده شده است و کمک‌های اصلی در زمینه بهبود وضع آب و کافی بودن آب شده است ولی این موضوع را باید بگویم که نمایندگان نباید انتظار داشته باشند که وزارت نیرو یک دفعه تمام ۳۰۰ شهر را در ظرف یک سال یا دو سال بتواند تحویل بگیرد ولی در مورد فردوس و طبس که خود جناب قدس‌نیا اطلاع دارند که عملیات مورد نظر ایشان شروع گردید و در مورد سایر شهرها هم انجام خواهد شده (احسنت)

رئیس - آقای سعادت قدس‌نیا بفرمایید

سعادت قدس‌نیا - جناب آقای رئیس همکاران ارجمند نمایندگان محترم دولت نمایندگان محترم وسایل ارتباط جمعی سؤال اینجانب از وزارت نیرو در دو مورد بسیار مهم و حیاتی حوزه انتخابیه‌ام بود:

  • ۱ - لوله‌کشی و کانال‌کشی انهاربلده فردوس و نهرین طبس.
  • ۲ - تأمین آب آشامیدنی شیرین برای مردم هر دو شهر در مورد سؤال اول قبلاً باید مقدمتاً توضیحاتی عرض کنم.

مسئله جلوگیری از تلفات و ضایعات آب در انهار یکی از مسائل فوق‌العاده مهم و ضروری کشاورزی کشور ما می‌باشد و شاهنشاه بزرگمان هم بارها در این باره اوامری به دولت‌ها صادر فرموده‌اند زیرا به علت حفر بی‌رویه چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق در بعضی از مناطق کشور و به ویژه در نقاطی مانند فردوس و طبس و کاشمر و گناباد در جنوب خراسان متأسفانه تعداد بی‌شماری از قنوات مهم و معتبر شهرهای حاشیه کویر در جنوب خراسان به کلی خشکیده و ساکنان روستایی که این قنوات خشکیده به سایر روستاها و شهرها کوچ کرده و عده‌ای متواری و بی‌خانمان شده‌اند. بنابراین این کار نه تنها مقدار زیادی از آبهای این مملکت و سرمایه‌های این ملت را که بی‌جهت و بیهوده از دسترس کشاورزان ما خارج می‌گردد به مصرف امور کشاورزی و بالا بردن سطح تولید خواهد رسانید زیرا مسلماً سطح کشت در نقاط مختلف کشور بنحو مؤثر و چشمگیری بالا خواهد رفت بلکه از مهاجرت روستاییان و کشاورزان به شهرها جلوگیری خواهد نمود. با این مقدمه و با توجه به این که مسئله لوله‌کشی انهاربلده فردوس به طول ۲۵ کیلومتر و کانال‌کشی نهرین طبس به طول ۴۲ کیلومتر یکی از مهمترین، اساسی‌ترین و ضروری‌ترین احتیاجات و خواسته‌ها و آرزوی‌های مردم شهرهای فردوس و طبس می‌باشد و (حتی در تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانوی عزیزمان به فردوس و طبس مراتب گزارشاً به شرف عرض علیاحضرت رسیده) لذا آن را در سرلوحه اقدامات پیگیر خویش قرار داده و تاکنون پنج بار در ساحت مقدس مجلس و بارها در جلسات کمیسیون برنامه و استانداری خراسان و در جلساتی که در دولت گذشته با جناب هویدا و در دولت فعلی با جناب دکتر آموزگار داشته‌ایم مطرح نموده‌ام و تا حصول نتیجه قطعی مرتباً تعقیب خواهم نمود زیرا در فردوس طبق برآورد مهندسان صاحب‌نظر مقدار آبی که از ۱۲ رشته قنات مهم و قدیمی حاصل می‌شود در مبدأ حدود هشتصد لیتر در ثانیه است در حالی که در محلی که مورد استفاده باغداران و کشاورزان قرار می‌گیرد به دویست و پنجاه لیتر در ثانیه تقلیل پیدا می‌نماید و بقیه آب یعنی پانصد و پنجاه لیتر به علت نفوذ به زمین (چون اراضی مسیر شنی است) و تبخیر آب در تابستان بیهوده به هدر می‌رود و کشاورزان و باغداران برای این که همین مقدار آب یعنی ۲۵۰ لیتر را نیز از دست ندهند ناچار هستند در مبدأ این آب را با گذراندن از تپه‌های مسیر گل‌آلود نمایند که ملاحظه می‌فرمایید این خود مشکلات و مضار زیادی از قبیل از بین رفتن باغات در مدت کوتاهتر و نیز بدشدن کیفیت محصول باغداران و زارعان را فراهم می‌نماید.

در طبس نیز عیناً همین وضعیت وجود دارد و ۳۲ آب نهرین طبس در طول ۴۲ کیلومتر از مبدأ تا محل انشعاب از بین می‌رود بنابراین تصدیق می‌فرمایید که از چنین مسائلی و نیز از تأمین آب شیرین برای مردم طبس و فردوس نمی‌توان به آسانی گذشت.

بدین جهت و با توجه به مراتب فوق اینجانب به نمایندگی همشهریانم در شهرهای طبس و فردوس مصرانه از دولت جناب دکتر آموزگار به ویژه از وزارت نیرو و مسئولان محترم آن وزارت می‌خواهم که دستور فرمایند هر چه زودتر نسبت به لوله‌کشی و کانال‌کشی انهاربلده فردوس و نهرین طبس اقدامات عاجل و خیلی فوری انجام شود.

در مورد تأمین آب آشامیدنی شیرین برای مردم شهرهای فردوس و طبس بدواً باید از طرف خود و همشهریانم از اقداماتی که تاکنون مسئولان محترم وزارت نیرو در مرک و خراسان انجام داده‌اند صمیمانه تشکر و سپاسگزاری نمایم چند ماهست در فردوس شروع به حفر چاه‌هایی به منظور تأمین آب آشامیدنی مردم نموده‌اند که گویا شش حلقه حفر خواهد شد و فعلاً دو حلقه را مشغول حفر هستند که خوشبختانه آب این چاه‌ها آزمایش گردیده و شیرین است و در طبس همان‌طور که جناب دکتر مهابادی معاونت محترم و علاقمند و فعال وزارت نیرو گفتند باید اقدامات فوری برای تأمین آب آشامیدنی برای مردم بشود و در فردوس و طبس حتماً تصفیه خانه‌های بزرگ و مجهز که بتواند املاح سنگینی را بگیرد هر چه زودتر احداث گردد زیرا مردم این دو شهر به علت سنگینی و شوری آب غالباً بیمار و کسل و افسرده هستند و کار به جایی رسیده که رانندگانن وسائط نقلیه برای رادیاتورهای اتومبیل‌های خود از این آب‌ها استفاده نمی‌نمایند. به هر تقدیر همان‌طور که در نطق قبل از دستور جلسه پنجشنبه چهارم خردادماه جاری به عرض ساحت مقدس مجلس رسانیدم مجدداً ضمن تشکر فراوان از جناب آقای نخست‌وزیر و هیئت محترم دولت به خاطر تصویب مبلغ شصت و پنج میلیون ریال جهت مرمت قنوات طبس تقاضا دارد همین مبلغ را نیز برای مرمت قنوات فردوس تصویب فرمایند و در عوض وزارت محترم نیرو هر چه زودتر با حفر چاه‌هایی آب آشامیدنی شیرین برای مردم طبس تأمین نماید.

به هر حال اینجانب و همشهریانم در شهرستان‌های فردوس و طبس بسیار ممنون و سپاسگزار می‌شویم چنانچه مسئولان محترم وزارت نیرو تاریخ شروع بکار لوله‌کشی انهاربلده فردوس و کانال‌کشی نهرین طبس را به زودی اعلام دارند در پایان وظیفه خود می‌داند از حسن‌ظن و عطف توجه جناب آقای تقی توکلی وزیر محترم و پرتوان نیرو و همکاران ارجمندشان به ویژه از مساعدت‌های ذی‌قیمت جناب آقای دکتر مهابادی معاونت پارلمانی فعال و ارجمند وزارت نیرو و جناب مهندس سلیمانی مدیرعامل پرکار و صالح سازمان منطقه‌ای آب خراسان صمیمانه تشکر و سپاسگزاری نماید بخصوص همان‌طور که قبلاً هم اشاره شد وزارت نیرو به منظور تأمین آب آشامیدنی شیرین برای مردم فردوس اقداماتی با حفر چند حلقه چاه انجام داده‌اند خود جای نهایت تشکر دارد فقط مجدداً یادآوری می‌نماید که همین حد باید برای مردم شهر طبس هم فوراً شروع گردد (احسنت)

- بیانات بعد از دستور آقای دانشی

۱۲ - بیانات بعد از دستور آقای دانشی

رئیس - آقای دانشی به عنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند، بفرمایید.

دانشی - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند. ضرب‌المثلی است که می‌گوید همه را نمی‌شود راضی کرد ولی تا اندازه‌ای دل بعضی‌ها را می‌توان به دست آورد.

امروز، هم دوست عزیز من جناب سالار جاف از جناب وزیر نیرو توصیف و تعریف و تمجید کردند و هم جناب آقای سعادت قدس‌نیا که از وزارت نیرو سؤال و پرسش نمودند و خوشحال برگشتند ولی من که نه سؤالی کردم و نه پرسشی، اجازه بفرمایید گلایه‌ای کنم. پیش از شروع مطلب توجه خانم‌ها و آقایان محترم را به مندرجات صفحه سوم روزنامه کیهان روز یکشنبه &#۱۷۷۷;&#۱۷۸۰; خرداد ماه جلب می‌کنم. سمیناری در باشگاه نخست‌وزیری در هوای بسیار لطیف و ملایمی برای بررسی مشکلات آب و برق با حضور مسئولان و رؤسای مناطق آب و برق مملکت تشکیل شد. البته باید هوای مناسب و لطیف باشد تا فکر و اندیشه خوب هم بوجود بیاید، من منکر این مطلب نیستم، در این سمینار جناب وزیر نیرو فرموده‌اند که مردم توپ فوتبال نیستند که ما آنها را به اینجا حواله دهیم ما موظف هستیم که آب و برق به مردم بدهیم و مردم هم حق دارند که آب و برق مطمئن از ما بخواهند. جناب وزیر به دنبال ارشادی که به رؤسای مناطق آب و برق فرمودند اضافه کردند کارمندانی که نمی‌توانند حقی برای مردم قائل شوند خدمت را ترک کنند و کنار بروند. و واقعیت هم همین است و طرز تفکر جناب وزیر را هم من تجویز می‌کنم. اجازه بفرمایید اشاره کنم بدنبال مصاحبه‌ای که جناب وزیر با خبرنگار کیهان فرمودند، ایشان در جواب خبرنگار فرمودند امسال ما هیچ‌گونه خاموشی در سطح مملکت نخواهیم داشت حتی خاموشی برنامه‌ای برق هم نداریم. ما به اندازه کافی برق داریم، - &#۱۷۷۷;&#۱۷۸۱;&#۱۷۷۶;&#۱۷۷۶; مگاوات برق داشته‌ایم که به &#۱۷۷۸;&#۱۷۸۱;&#۱۷۷۶;&#۱۷۷۶; مگاوات رسانیده‌ایم و در آینده به &#۱۷۷۹;&#۱۷۷۶;&#۱۷۷۶;&#۱۷۷۶; مگاوات خواهیم رسانید این مطالب جناب وزیر نیرو در سمینار رؤسای آب و برق و مصاحبه‌شان با خبرنگار کیهان بود. اما خانم‌ها و آقایان را توجه می‌دهم به صفحه اول روزنامه کیهان دیروزی که با تیتر درشت نوشته بود در گرمانی &#۱۷۸۱;&#۱۷۷۷; درجه آبادان و بندرعباس و خوزستان و قطع برق هشت نفر مردند، اگر مردن را اغراق بدانیم و بگوییم این از لطافت‌های خبری است که معمولاً روزنامه‌نگاران بکار می‌برند و مردگان طبیعی را هم به حساب گرما می‌گذارند ولی قطع برق آبادان مسئله‌ای است که من خودم مواجه با آن بوده و هستم و ادامه هم خواهد داشت خانم‌ها و آقایان درجه گرمای آبادان از ساعت ده صبح به شدت آغاز می‌شود و در ساعت سیزده به نهایت شدت می‌رسد و اوج گرما بین ساعت سیزده تا پانزده و حتی تا هفده است، درست همان موقعی که کارگر خسته از کار برگشته، درست همان زمانی که بدن‌های خسته که در آن هوای گرم کار و فعالیت کرده‌اند و می‌خواهند دمی بیاسایند برق قطع می‌شود. در هوای تهران امکان دارد که انسان چند ساعتی بدون برق باشد، در هوای غرب کشور یا آذربایجان امکان دارد ولی در هوای گرم خوزستان این امکان وجود ندارید. حتی خاموشی برنامه‌ای، تلفن‌های متعددی می‌شود به خدا خانمی روز جمعه به من تلفن می‌کرد و کودک شیرخوارش داشت له‌له می‌زد و صدای بلند گریه‌اش را من از پشت تلفن می‌شنیدم، که روز جمعه، روز استراحت مردم برق را قطع کرده‌اند، شما که آمدید برنامه دادید، شما که برق را اصلاح کردید شما که آب دادید، و از شما تعریف کردند که وزیر نیرویی آمده است که دارای برنامه‌ریزی بسیار صحیح و درست است، این قطع برق یعنی چی؟ من این عذر وزارت نیرو را نمی‌پذیرم که می‌گوید مصرف برق در خوزستان اضافه شده است، یا در آبادان مصرف برق اضافه شده است من قبول ندارم زیرا نه تأسیساتی اضافه شده است و نه انشعابات اضافی دیگر داریم. اگر وزیر نیرو به من نماینده مطلع ارائه بدهد که چقدر برق اضافه شده است من می‌پذیرم، و در هر صورت این مسئله‌ای است که دولت آموزگار، دولت صداقت، دولت صراحت و دولت قاطعیت، دولتی که می‌خواهد راست با مردم سخن بگوید، باید این مسئله را حل کند، بی آبی، بی برقی در منطقه‌ای مانند خوزستان واقعاً فاجعه است و اسف‌انگیز است عرضی ندارم. متشکرم (احسنت - احسنت)

رئیس - آقای مهابادی بفرمایید.

مهابادی (معاون وزارت نیرو) - جناب دانشی با تشکر از لطفی که فرمودید مسائلی که در مورد آب و برق مطرح است خوشبختانه دولت همان‌طور که اعلام کرده است دولت صراحت و راستگویی است، تمام آن چه که در وضع برقی مملکت اتفاق افتاده در ظرف این مدت یازده ماه عین حقیقت است که خدمتتان عرض می‌کنم. جناب وزیر نیرو در مصاحبه‌شان با خبرنگار کیهان و سایر خبرنگاران که در سمینار بودند و خود بنده هم حضور داشتم، صحبت نکردند که ما خاموشی نداریم، هیچ‌وقت هم اعلام نکرده و تا آخر سال &#۱۷۷۹;&#۱۷۸۴; هم اعلام نمی‌کنیم و ما همه جا گفته‌ایم و من در اینجا به شما عرض می‌کنم وزیر نیرو اعلام کردند که خاموشی برنامه‌ای نداریم یکی از نمایندگان - خاموشی برنامه‌ای چیست؟ اجازه بفرمایید به عرضتان برسانم که خاموشی برنامه‌ای، خاموشی است که مثل پارسال در اثر کمبود نیروی برق ما مجبور شدیم روزی &#۱۷۷۸; تا &#۱۷۷۹; ساعت یک منطقه را خاموش کنیم اعلام هم کردیم، پارسال دو، سه ماه برق کم داشتیم، حالا چنین برنامه‌ای دولت ندارد چون میزان تولید در سطح مملکت خوشبختانه به اندازه کافی است، منتها مسئله‌ای که وجود دارد پارسال این موقع مصرف برق در شبکه چیزی در حدود &#۱۷۷۷;&#۱۷۸۴;&#۱۷۷۶;&#۱۷۷۶; مگاوات بود، الان این رقم به &#۱۷۷۸;&#۱۷۸۲;&#۱۷۷۶;&#۱۷۷۶; رسیده است آیا این معجزه شده؟ همکاران شما کاری کرده‌اند در سطح مملکت و تولید هم بیشتر از این داریم، برنامه‌ای که در منطقه آبادان و اهواز داریم، یک رینگ سرتاسری است که داریم دور اهواز و آبادان می‌کشیم، این رینگ باید تمام بشود تا بتوانیم به اهواز برق بدهیم مصرف برق از پارسال تا حالا در خوزستان &#۱۷۸۲;&#۱۷۸۱; درصد اضافه شده است، جناب دانشی می‌فرمایید که من قبول ندارم، آمار ریز مصرف شهرها را خدمت‌تان همین امروز بعد از جلسه تقدیم می‌کنم، بعد هم یک برنامه می‌گذاریم می‌رویم اهواز و آبادان و تمام مسائلی که از نظر فنی هست شما به همشهری‌های‌تان تفهیم بفرمایید و همکاری بفرمایید تا ما بتوانیم پیشرفت بیشتری کنیم، ما بیش از خود شما نگرانیم تمام برق‌ها را تعمیر کردیم تمام سدها الان پرآب است و بهترینش همین سد محمد رضا شاه است که خودتان می‌دانید آب لبالب سد است ولی کاری نمی‌توانیم بکنیم چون خط انتقال به آبادان کشش کافی ندارد و این کار &#۱۷۸۲; ماه زمان می‌برد. چه کنیم تا دور برق بالا رود؟ مجبوریم خاموشی بدهیم. وقتی اتوماتیک‌مان فشار زیاد شد به طور اتوماتیک برق هم قطع می‌شود.

به هر حال ما بی‌کار ننشسته‌ایم و همزمان با این داریم خطوط انتقال را تقویت می‌کنیم، پست‌ها را تقویت می‌کنیم، ما نگران‌تر از شما هستیم، اطمینان داشته باشید، یک لحظه خاموشی نداریم تا این یک سال را پشت سر بگذاریم، وزیر نیرو در مصاحبه‌اش هم چنین چیزی نگفته و اگر خبرنگاران در روزنامه چنین خبری نوشته‌اند من تکذیب می‌کنم، من به مندرجات روزنامه به عنوان یک سند تاریخی یا قانونی نمی‌توانم تکیه کنم (دانشی - باید تکذیب می‌کردید) من در اینجا دارم تکذیب می‌کنم، در هر حال ما متأسفیم از این که ممکن است خاموشی بوجود بیاید ولی اطمینان می‌دهم که خاموشی منطقه‌ای نداریم فراموش نکنید روزی &#۱۷۸۰; ساعت خاموشی بود در تمام ایران ولی الان خاموشی نداریم. عرض دیگری ندارم متشکرم.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه

۱۳ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه

رئیس - دستور جلسه آینده روز یکشنبه ۲۸ خرداد ماه قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۱۷۵

روز یکشنبه ۲۸ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

۱ - گزارش شور دوم لایحه حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب - شماره ترتیب چاپ ۱۰۷۹
۲ - گزارش شور اول لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تشکیل نیروی پایداری و الحاق دو تبصره به ماده ۹ و یک ماده به قانون مذکور - شماره ترتیب چاپ ۱۰۷۶
۳ - گزارش شور اول لایحه نحوه اجرای احکام مربوط به خلع ید یا تخلیه و قلع بنا و قطع درخت - شماره ترتیب چاپ ۱۰۷۷
۴ - گزارش شور اول لایحه مربوط به موافقت‌نامه همکاری‌های آموزشی و فرهنگی و علمی و تحقیقاتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش - شماره ترتیب چاپ ۱۰۷۸
۵ - طرح سؤال آقای توتونچیان از وزارت کشاورزی و عمران روستایی
۶ - طرح سؤال آقای اخلاق‌پور از وزارت امور اقتصادی و دارایی

رئیس - با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت نه صبح روز یکشنبه آینده خواهد بود.

(جلسه ساعت دوازده و بیست دقیقه پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی