مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ خرداد ۱۳۵۳ نشست ۱۷۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ خرداد ۱۳۵۳ نشست ۱۷۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۱ خرداد ۱۳۵۳ نشست ۱۷۲

جلسه: ۱۷۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه ۲۱ خرداد ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت یازده صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- تقدیم لایحه اجازه اعطای یک پایه ترفیع، به وسیله آقای دکتر آموزگار وزیر کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور

۱- تقدیم لایحه اجازه اعطای یک پایه ترفیع، به وسیله آقای دکتر آموزگار وزیر کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور.

رئیس- چون طبق آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی مدت تنفس از ربع ساعت گذشته است این جلسه، جلسه دوم امروز محسوب می‌شود. وارد دستور می‌شویم. آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور)- همانگونه که استحضار دارند رفاه و آسایش کارمندان دولت همیشه مورد توجه و عنایات خاص شاهنشاه آریامهر بوده است و بهمین مناسبت وقتی گزارشی بحضور مبارکشان عرض شده بود که کارمندان دولت استحقاق یک پایه ترفیع دیگر دارند که در سالهای قبل بآنها داده نشده است امر و مقرر فرمودند که حق کارمند باید داده بشود تا بتوان در مقابل انجام وظیفه، مسئولیتش را از او بنحو احسن خواست (احسنت). در اجرای اوامر مبارکشان برای بنده نهایت افتخار است ماده واحده‌ای را تقدیم کنم که با تصویب آن مشمولین قانون استخدام کشوری علاوه بر یک پایه ترفیع که طبق تبصره ۱۵ قانون بودجه سال جاری دریافت خواهند کرد یک پایه ترفیع دیگر بموجب این ماده واحده در سال جاری و از آغاز سال ۱۳۵۳ بآنها داده خواهد شد (احسنت) قطعاّ توجه خواهید فرمود که اعطای این دو پایه ترفیع در سال جاری و از آغاز سال ۵۳ در راه اجرای انقلاب اداری است و بعنوان اولین قدم در سازمان امور اداری و استخدامی کشور و همچنین تعدیل درآمد ملی بین گروههائی که بخصوص حقوق ثابت دارند محسوب می‌شود که تا حدودی جبران گرانی و هزینه زندگی و تورم را بکند بهمین جهت این لایحه را تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارد (احسنت – احسنت).

- طرح و تصویب فوریت لایحه اجازه اعطای یک پایه ترفیع

۲- طرح و تصویب فوریت لایحه اجازه اعطای یک پایه ترفیع.

رئیس- نسبت به این لایحه از طرف فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین تقاضای فوریت شده است، پیشنهاد قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید لایحه اجازه اعطای یک پایه ترفیع به مشمولین قانون استخدام کشوری با قید یک فوریت مطرح گردد.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین- مصطفی الموتی.

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- وظیفه خودم می‌دانم از طرف فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین مراتب تشکر ملت ایران را بعرض شاهنشاه آریامهر رهبر خردمند ملت ایران را بعرض شاهنشاه آریامهر رهبر خردمند ملت ایران برسانم که همواره نظرات معظم له در جهت رفاه و آسایش همه طبقات ملت ایران است (صحیح است) لایحه‌ای که از طرف جناب آقای وزیر کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور تقدیم شد لایحه‌ای است که برای رفاه حال چهارصد هزار کارمند دولت است که از خدمتگزاران صدیق این مملکت هستند (صحیح است) شاید کمتر سابقه دارد که در طی یکسال دو بار به کارمندان ولت ترفیع داده بشود و دولت خدمتگزار حزبی ما دولت آقای هویدا این اقتخار را دارد که در اجرای منویات شاهنشاه در طی سال جاری دوبار چنین وظیفه‌ای را نسبت به همه کارمندان دولت انجام داده است و ما از دولت بسیار متشکریم، بدیهی است که دولت در اجرای اصل انقلاب اداری وظایفی دارد و بهمین دلیل باید در درجه اول رفاه و آسایش کارمندان از هر حیث فراهم باشد تا کارمندان بتوانند این اصل مهم انقلابی را در سراسر کشور پیاده کنند و وظایف خودشان را بنحو احسن انجام بدهند.

ما تردید نداریم که وزارت کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی توجه خاصی به وضع کارمندان دولت که از افراد صدیق این مملکت هستند دارند و لایحه‌ای که امروز به مجلس تقدیم شده است مؤید این نظر است و ما با کمال افتخار برای این لایحه تقاضای فوریت کرده‌ایم. ما می‌دانیم نه تنها اوامر شاهنشاه در باره رفاه کارمندان اجراء خواهد شد بلکه تردید نداریم کارمندان مملکت ما با استفاده از این اصل بیش از پیش با دلگرمی و صداقت و صمیمیت در راه خدمت به شاهنشاه و ملت کوشا خواهند بود (احسنت – احسنت)

رئیس- آقای رامبد بفرمائید.

رامبد- آقای دکتر آموزگار گذشته از استعداد خداداد، تصور می‌کنم سیاستمدار خوش شانسی هم هستند باین معنی لایحه‌ای را که تقدیم داشتند از طرف شاهنشاه، رئیس مملکت و رهبر ملت اراده شده، قطعاّ از طرف دولت خود ایشان بخوبی تهیه شده و از طرف فراکسیون اکثریت تقاضای فوریت شده و از طرف فراکسیون حزب مردم هم این فوریت مورد تأیید است (احسنت) اما جا دارد در اینجا چند نکته‌ای را مورد توجه قرار بدهیم قبل از اینکه بفوریت این لایحه رأی گرفته شود خود لایحه قرائت شود. مورد دوم نکته‌ای در فرمایشات جناب دکتر آموزگار بود با اطلاع زیادی که ایشان در امر اقتصادی دارند می‌دانند که این توجه به کارمندان ناشی از دو مطلب است یکی احتیاج، دیگری تشویق، آنچه که احتیاج است شامل حال تمام کارمندان است اعم از شاغل و بازنشسته، بازنشستگان مملکت جز به شما نمایندگان ملت و بشما نمایندگان دولت به کی مراجعه بکنند؟ آنها هم انتظار دارند وقتی که وضع ایجاب کرده است به کسانی که درآمد ثابت دارند بعنوان حقوق یا مقرری یا وظیفه یا هر اسمی دیگر برای تأمین وضع آنها و خانواده‌هاشان کمک بشود… (دکتر الموتی- یک پایه ترفیع عقب افتاده داده می‌شود به بازنشسته که ترفیع داده نمی‌شود) بنده متوجه هستم ایشان هم با آن هوش فوق العاده متوجه عرایض بنده هستند. مطلب دیگر این است که این کارمندان دولت که تا این حد مورد عنایت از طرف شاهنشاه و مورد توجه از طرف شما همکاران و مورد حمایت از طرف شما وزیر کاردان هستند باید بدانند که اینهمه لطف و توجه برای خاطر نحوه خدمتی است که آنها باید انجام بدهند و وفاداری به شاهنشاه، انجام دادن کار در اداره و راضی کردن وزیر و رئیس همه جای خود لازم، بعلاوه آنچه شاهنشاه می‌خواهند آنچه شما می‌خواهید، آنچه قانونگذار می‌خواهد تأمین رضایت مردم است رفتار کارمندان دولت در هر موردی که پیش آید باید برای افراد مملکت محسوس باشد که، رهبر ملت و رئیس مملکت به این کارمند توجه فرموده برای آنکه این کارمند فرد فرد تمام ملت ایران صحیحتر و صدیق تر و صمیمانه تر خدمت کند (آفرین – احسنت).

رئیس- فوریت لایحه مطرح است، لایحه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
لایحه اجازه اعطای یک پایه ترفیع

مادة واحده- به وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی اجازه داده می‌شود که علاوه بر ترفیع موضوع تبصرة ۱۵ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور به مستخدمین رسمی مشمول قانون استخدام کشوری که بر اساس مادة ۳۵ قانون مزبور مدت خدمت آنان تا پایان سال ۱۳۵۲ برای ترفیع کافی باشد یک پایه ترفیع اعطا و اضافه حقوق مربوط را از اول سال ۱۳۵۳ از محل اعتبار بودجه خود پرداخت و معادل آنرا در لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ منظور نمایند.

نخست وزیر– وزیرکشورو سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور – ازطرف وزیر دارائی.

رئیس- نسبت بفوریت لایحه نظری نیست؟ آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی- سخن را بنده بسیار کوتاه می‌کنم با عرض تشکر فراوان و با تأیید فوریتی که جناب آقای رامبد اعلام فرمودند بنده سئوالی داشتم. متن ماده واحده آنچنان بود که شامل حال قضات دادگستری نمی‌شد بنده سئوالم این است که اگر احتیاج و نیاز هست، برای دادگستری نیست؟ اگر تشویق هست برای خدمتگزاران صدیق به قوة قضائیه نیست؟ بنده استدعا می‌کنم از جناب آقای وزیر کشور اکنون که در اجرای فرمان مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه یک لایحه بسیار امیدبخش و مفید تقدیم کرده‌اند توضیح بفرمایند در باره قوة قضائیه چه فکری کرده‌اند و اکنون که این مسئله منعکس می‌شود طوری باشد که اثر بسیار مطلوبی هم در قضات و کارکنان قوة قضائیه داشته باشد متشکرم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- بنده فکر می‌کنم که جناب آقای حکمت یزدی خواستند از این فرصت استفاده کنند و بدوستان قاضی خودشان کمکی کرده باشند. بسیار کار خوبی هم هست. ولی اگر متن ماده واحده را ملاحظه فرموده باشید عده‌ای از مشمولین قانون استخدام کشوری یک پایه طلبکار هستند دولت آمده است دراجرای این وظیفه می‌خواهد طلبشان را بآنها بدهد. البته اگرقضاتی هم باشند که پایه‌ای طلبکار باشند بآنها هم می‌دهد هر کس دیگری هم باشد که طلبکار باشد بآنها هم می‌دهد نص صریح لایحه این است. فرمایش جنابعالی مثل این است که بنده بیایم بگویم به تمام کارمندان بخش خصوصی یک پایه ترفیع بدهید. چهارصد هزار کارمند دولت که یک عده شان طلبکار هستند دولت آمده لایحه‌ای آورده که من تأمین اعتبار می‌کنم طلب اینها را می‌دهم، قضات مورد احترام ما هستند بازنشستگان مورد کمال احترام ما هستند آنها هم اگر طلبی داشته باشند دولت باید بدهد (احسنت).

رئیس- نسبت به فوریت این لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهایی و تصویب لایحه حق ثبت سفارش کالا و ابلاغ به دولت

۳- اخذ رأی نهایی و تصویب لایحه حق ثبت سفارش کالا و ابلاغ به دولت.

رئیس- لایحه تقلیل حق ثبت سفارش کالا برای اخذ رأی نهایی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون تقلیل حق ثبت سفارش کالا.

مادة واحده- از اول فروردین ماه ۱۳۵۳ حق ثبت سفارش کالا موضوع قانون افزایش حق ثبت سفارش مصوب ۱۳۵۰/۳/۳۰ از پنج و نیم درصد به یک درصد کاهش داده می‌شود و از کل مبلغ وصولی معادل پنجاه و پنج درصد بجای ده درصد موضوع تبصرة ۱۶ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور برای خدمات درمانی و بهداشتی (صحی) در پایان هر ماه بالمناصفه به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی پرداخت و بقیه بحساب درآمد بانک مرکزی ایران منظور می‌شود. وجوه قابل استرداد نسبت به سفارشهای ثبت شده قبل از تاریخ تصویب این قانون از محل درآمد مربوط و درآمد عمومی پرداخت و اعتبار لازم در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ منظور خواهد شد.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه بیستم خرداد یکهزار و سیصد و پنجاه و سه شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفرشریف امامی.

رئیس – این لایحه عیناّ به همان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا به تصویب رسیده است نسبت بآن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب زیر بوسیله آقای مهندس صائبی (منشی) اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان سجادی- دکتر غنی- کورس – مرندی- مهندس فروهر- دکتر خطیبی- دکتر الموتی- دکتر دادفر- مهندس علی برومند- دکتر نجیمی- کاظم مسعودی- خانم نیره سعیدی- ناصرزاده- مهندس سهم الدینی- ملک افضلی- عبدالحسین آموزگار- شیخ بهائی- مهندس اردلان- اهری- مجید موسوی- دکتر قهرمان- ذوالفقاری- مافی- دکتر پرتواعظم- دکتر کفائی- شاهنده- دکتر رشتی- مهندس جلالی نوری- محمد ولی قراچورلو- مجد- دکتر متین- کیوان- عباس میرزائی- صائب- پزشکی- مهندس معینی زند- رضوی- اخلاقی- توسلی- ریگی – دکتر انوشیروانی- اسعد رزم آرا- محسنی مهر- دکتر امامی خوئی- ایمان زهرائی- دکتر صفائی- صدقیانی زاده- دکتر شمس- دکتر گاگیک هواکیمیان- دکتر معظمی- نیک پور- دکتر اعتمادی- انشاء- فهیمی- کمالوند- دکتر رهنوردی- شهرستانی- دکتر حبیب اللهی- تیمسار همایونی- دکتر کیان- کاسمی- دکتر علومی- مهندس فیروز عدل- مصطفوی- حیدرقلی برومند- مهندس احتشام شهیدی- خانلر قراچورلو- شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی- مهندس زاهدی- خانم آصف زاده- احمد- اولیاء شیرازی – مهندس نظمی- دکتر پناهی- پسیان- پروین- دکتر بیگلری- دکتر بهزادی- نیک روش- محدث زاده- اولیاء- بدرصالحیان- خانم پیرنیا- دکتر یحیی بهبهانی- مهندس پروشانی- جهانشاهی- جندقی- مهاجرانی- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- فیاض- غلامرضا بهادری- دکتر امین- دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی- بوداغ زاده- پوربردباری- بدر خانی- خانم امیرابراهیمی- پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر- دکتر توانا- دکتر جزایری- مهندس جلالی- خانم مزارعی- جهانی- چنگیزی- خانقاهی- حیدری- فروتن- کمالاتی- کسرائی- خانم دکتر دولتشاهی- خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- ایلخانی پور- مهندس عنایت بهبهانی- دکترحبیب بهبهانی- دکتر سعید بهادری- دکتر برزگر- زهتاب فرد- حکمت یزدی- نژده- دکتر موسوی- پرویزی- خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- اکبر- امیر علم خزیمه- مهندس خسروی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- داروئی- دکتر منتظری- دکتر راد- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دولو- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- زرین پور- دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- سعادت – سعادت فرد- شریفها- دکتر شکرائی- حی- دکتر صمدزاده- دکتر قاسم صوفی- دکتر وجیه الله صدر- رامبد- فخر طباطبائی- فضائلی- صادقی- موقر- شیخ رضائی- سمیعی- کریم بخش سعیدی- ساگینیان- کشفی- دکتر رئیسی- ضیاء رضوی- نامور- دکتر نصیری- دکتر نایبی- دکتر ناوی- ناروئی- میرافضل- مهدوی اردستانی- فریدونفر- خانم زاهدی- فرنود- فتوحی- دکتر عسکری- عزیز مرادی- خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی- طلوعی- خانم دکتر صنیع- دکتر سعید حکمت- دکتر محققی – نجد شیبانی- اسمعیل خزیمه- فرهادپور- قاضی زاده- قدردان- کورانلو- مهندس نصر- سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی- دکتر وفا- اکبر مسعودی- مظاهری- مظهری- مهندس عبدالحمید معینی- دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحیدنیا- دکتر خسروی کردستانی- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- زعفرانلو- خانم بزرگ نیا- خانم دکتر گرگانی- دکتر مهر- آقایان- عبدالعباس طرفی.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۹۴ رأی.
  • آراء ممتنع ۲۸ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۹۴ رأی موافق و ۲۸ رأی ممتنع تصویب شد به دولت ابلاغ می‌گردد.

موافقین

آقایان کمالوند- دکتر رهنوردی- شهرستانی- دکتر حبیب اللهی- تیمسار همایونی- دکتر کیان- کاسمی- دکتر علومی- مهندس فیروز عدل- مصطفوی- حیدرقلی برومند- مهندس احتشام شهیدی- خانلر قراچورلو- شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی- مهندس زاهدی- خانم آصف زاده- احمد- اولیاء شیرازی- مهندس نظمی- دکتر پناهی- پسیان- پروین- دکتر بیگلری- دکتر بهزادی- نیک روش – محدث زاده- اولیاء – بدر صالحیان- خانم پیرنیا- دکتر یحیی بهبهانی- مهندس پروشانی- جهانشاهی –جندقی- مهاجرانی- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- فیاض – غلامرضا بهادری- دکتر امین- دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی- بوداغ زاده- پوربردباری- بدرخانی- خانم امیر ابراهیمی- پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر- سجادی- دکتر غنی- کورس- مرندی- مهندس فروهر- دکتر خطیبی- دکتر الموتی- دکتر دادفر- مهندس علی برومن- دکتر نجیمی- کاظم مسعودی- خانم نیره سعیدی- ناصرزاده- مهندس سهم الدینی- ملک افضلی- عبدالحسین آموزگار- شیخ بهائی- مهندس اردلان- اهری- مجید موسوی- دکتر قهرمان- ذوالفقاری- مافی- دکتر پرتو اعظم- دکتر کفائی- شاهنده – دکتر رشتی- مهندس جلالی نوری- محمد ولی قراچورلو- مجد- دکتر متین – کیوان- عباس میرزائی- صائب – پزشکی – مهندس معینی زند- رضوی- اخلاقی- توسلی- ریگی- دکتر انوشیروانی- اسعد رزم آرا- محسنی مهر- دکتر امامی خوئی- ایمان زهرائی- دکترصفائی- صدقیانی زاده- دکتر شمس – دکتر گاگیک هواکیمیان- دکتر معظمی- نیک پور- دکتر اعتمادی- انشاء- فهیمی- دکتر توانا- دکتر جزایری – مهندس جلالی- خانم مزارعی- جهانی- چنگیزی- خانقاهی- حیدری- فروتن- کمالاتی – کسرائی- خانم دکتر دولتشاهی- خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- ایلخانی پور- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی- دکتر سعید بهادری- دکتر برزگر- امیرعلم خزیمه- مهندس خسروی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- داروئی- دکتر منتظری- دکتر راد- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دولو- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- زرین پور- دکتر زاهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر گرگانی- دکتر مهر- آقایان- عبدالعباس طرفی- شریفها- حی- دکتر شکرائی- دکتر صمدزاده- دکتر قاسم صوفی- دکتر وجیه الله صدر- دکتر نصیری- دکتر نایبی- دکتر ناوی- ناروئی- میرافضل- مهدوی اردستانی- فریدونفر- خانم زاهدی- فرنود- فتوحی- دکتر عسکری- عزیز مرادی- خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی – طلوعی- خانم دکتر صنیع- قاضی زاده- قدردان- کورانلو- مهندس نصر- سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی- دکتر وفا- اکبر مسعودی- مظاهری – مظهری- مهندس عبدالحمید معینی- دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحیدنیا- دکتر خسروی کردستانی- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- دکتر زعفرانلو- خانم بزرگ نیا.

ممتنعین

آقایان زهتاب فرد- حکمت یزدی- نژده- دکتر موسوی- پرویزی- خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- رامبد- فخر طباطبائی- فضائلی- صادقی- موقر- شیخ رضائی- سمیعی- کریم بخش سعیدی- ساگینیان- کشفی- دکتر رئیسی- ضیاء رضوی- نامور- دکتر سعید حکمت- دکتر محققی- نجد شیبانی- اسماعیل خزیمه- فرهادپور.

- بیانات بعد از دستور خانم صفی نیا

۴- بیانات بعد از دستور خانم صفی نیا.

رئیس- خانم صفی نیا بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند بفرمائید.

خانم صفی نیا- ریاست معظم مجلس شورای ملی همکاران عزیز، بعد از ظهر پنشنبه شانزدهم خرداد مراسم روز جهانی محیط زیست با قرائت پیام شاهنشاه آریامهر بوسیله والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی در باغ منظریه شمیران برگزار گردید. شاهنشاه در این پیام اشاره فرمودند: که حفاظت محیط زیست و بهسازی آن بی تردید از مهمترین و فوری ترین وظائف جامعه انسانی در جهان کنونی بشمار می‌رود زیرا محیط زیست بشر اینک آنچنان آسیب دیده است که آثار سوء آن نه تنها جوامع انسانی و حیوانی و گیاهی را در معرض انواع آلودگیها قرار داده بلکه اساساّ هستی جامعه بشری را به انهدام تهدید می‌کند و بهمین جهت حل مسائل محیط زیست منوط به تصیمیم و اقدام مشترک به جهانیان است و فعالیتهای جداگانه و ناهماهنگ در این مسائل اثر مطلوب ندارد بهمین مناسبت در حال حاضر کلیه ملتهای جهان علیرغم اختلافات مسلکی و مذهبی و نژادی خود بمنظور حفظ محیط زیست به مبارزه‌ای هماهنگ برای هدفی مشترک یعنی نجات خانه هماهنگی خود یعنی کره زمین به یکدیگر دست یگانگی داده‌اند. کشور ما در این مبارزه جهانی سهم مهمی بر عهده دارد و آن بیش از ضرورتهای علمی و زیست محیطی که بجای خود عواملی بسیار حیاتیدن از هدف بزرگی ناشی می‌گردد و آن گشودن دروازه‌های تمدن بزرگ بروی ملت ایران و ساختن جامعه‌ای بتمام معنی مرفه و پاک و سالم است. تصویری که ما از آینده جامعه خود در پیش چشم داریم تنها ثروت و رفاه مادی نیست. بدیهی است که توسعه اقتصادی و اجتماعی در سرلوحه هدفهای ملی ما قرار دارد منتها مفهوم توسعه در نزد ماقبل از هر چیز شامل معنی و روح زندگی است ما زندگی خالی از معنویت و زیبائیهای طبیعی را نمی‌پسندیم و ملت خویش را که از باستانی ترین ایام با طبیعت یگانه بوده و تفکر فلسفی و خلاقیت هنری خود را بر پایه این یگانگی بنا نهاده به زندگی در مراکز زشت و آلوده و ناسالم رهنمون نخواهیم شد. شاهنشاه تأکید می‌فرمایند که جامعه ایرانی برای نیل به پیروزیهای نهائی در هدفهای ملی و انقلابی خود نیازمند برخوردی منطقی و مآل اندیشانه با کلیه جنبه‌های حیاتی این جامعه و مسائل آن است و باید در بکار بردن سرمایه‌های مادی و انسانی خویش نهایت دقت و درایت را بکار برد و تلفیق مثبت و سازنده‌ای از ضرورت رشد و توسعه را همگام با حفظ محیط زیست در برنامه‌های عمرانی کشور در نظر گرفته‌ایم و در خاتمه این پیام فرمودند: امیدواریم سایر ملل جهان نیز در این راه مساعی کامل مبذول دارند تا با همفکری و همقدمی یکدیگر خانه مشترکمان یعنی کره زمین را آنچنان که حق آن است از مصائبی که از راه آلودگی محیط به آن دچار آمده است خلاصی بخشیم. رئیس سازمان محیط زیست نیز بمناسبت این روز مطالبی بیان داشت و متذکر شد که دومین سالروز جهانی محیط زیست را مقارن با تصویب لایحه قانون حفاظت محیط زیست از مجلس شورای ملی و سنا جشن گرفته و به این سازمان سلاحی برا و قانونی بخشیده‌ایم. وی اظهار داشت که در جهان امروز آنچه کلیه ملتها را بهم پیوند داده آلودگی است که از طریق آب و هوا تمام عرصه کره ارض را در نور دیده و حتی دامنگیر حیواناتی شده است که در قطب و در دورترین نقاط زندگی می‌کنند و این آلودگیها مصائب مشترک همه انسانها در تمام قاره‌ها و کشورها می‌باشد. مبارزه با آنها نیز مستلزم اراده و تصمیم و اقدام بین المللی است ایجاد صداهای ناهنجار اعصاب بشر قرن بیستم را فرسوده نموده و برای رفع آن بایستی اقدامات وسیع صورت گیرد (صحیح است).

ملت و دولت ما اگر آبهای ساحلی خود را از آلودگی مواد نفتی محفوظ بدارد کلیه ضوابط سلامتی بخش را دقیقاّ اجرا کند چه امیدی به این آبهای پاکیزه خواهد بود اگر کشورهای دیگر در اندیشه حفظ و پاکیزگی و سلامت آبهای ساحلی خود نباشند مسئله مهم در اینجا شرکت فعالانه توده مردم در حفاظت محیط زیست است و بدون کمک آنها و علیرغم میل آنان نمی‌شود دست بکاری موفقیت آمیز زد محیط زیست بعنوان خانه تمام افراد بشر و اعقاد باین مطلب بایستی از راه آموزش همگانی و بویژه بحث این مطالب در کتب درسی برای دانش آموزان در نظر گرفته شود تا نسل آینده با دانشی صحیح به مسائل محیط زیست پرورش یابند وسائل ارتباط جمعی نیز بایستی باین مهم توجه نمایند زیرا اکثر مردم فاقد دانش رفتار صحیح با محیط زیست هستند و آنها نمی‌دانند که منابع موجود در طبیعت محدود است واختراعات عظیم بشر باعث آلودگیهای بسیاروتخلیه معادن و منابع طبیعی شده و بعلت بی توجهی به تخریب جهان پرداخته است و استفاده ناصحیح از طبیعت مانند آلوده شدن آب رودخانه توسط یک کارخانه و یا آلودگی هوا بر اثر دود وسائط نقلیه و کثرت جمعیت طبیعت را دیگر قادر به حل و از بین بردن آلودگیها نمی‌نماید و این باعث نگرانی شدید است بشر نمی‌داند که ظرفیت طبیعت برای از بین بردن آلودگیها محدود است و همین آب آشامیدنی و سالم آنچنانکه تصور می‌رود فراوان و خالص نیست و فقط مقدار بسیار کمتر از یک درصد از آبهای موجود در سطح زمین خالص بوده و میزان منابع زیرزمینی آن محدود است.

دولت و ملت ایران به پیروی از منویات و تأکیدات شاهنشاه آریامهر به نحوی روزافزون به یاری نهضت حفاظت محیط زیست برخاستند و ۵۴منطقه از مناطق حائز اهمیت کشور را به وسعت ۷/۶ میلیون هکتار را زیر نظر گرفته و از تخریب و دگرگونی آنها جلوگیری نموده‌اند و چند نوع از کمیاب ترین و پرارزش ترین حیوانات و پرندگان و آبزیان را از خطر حتمی نجات داده و در تکثیر آنها کوشیده‌اند. پارک ملی محمد رضا شاه نخستین پارکی است که در ایران بصورت پارک بوسعت ۹۱۸۹۰ هکتار بین گنبد کاوس و بجنورد دائر شده والا حضرت شاهپور عبدالرضا نهضت حفاظت از حیات وحش و منابع طبیعی ایران را از سال ۱۳۳۶ تاکنون رهبری نموده و توسعه بخشیده‌اند.

در خاتمه عرایضم این تذکر را لازم می‌دانم که مقدار زمینی که زندگی ما بآن بسته است خیلی کم است زمینهای غیر قابل کشت %۲۱ و زمینهای زیر کشت % ۲/۷ و زمینهای قابل کشت % ۶/۳ است و چند نسل گذشته بشر ۱/۷ زمینهای قابل استفاده خود/ را غیر قابل کشت کرده است. این حقایق، حقایق وحشتناکی است که زمینهای پربرکت گذشته بصورت/ سرزمینهای لم یزرع و خشک درآمده و از این راه است که کشورهای فقیر، فقیرتر شده‌اند.

وظایفی که سازمان محیط زیست اینک قانوناّ عهده دار می‌شود بسی بیش از وظایفی است که تابحال بر عهده داشته است امید است همانطور که این سازمان در گذشته وظایف خود را با سربلندی انجام داده در انجام وظایفی که با تصویب لایحه قانون محیط زیست بعهده می‌گیرد خدمت حیاتیتر خود را با موفقیت انجام دهد.

شب گذشته رئیس دانشگاه M.I.T در مصاحبه خود با مخبرین رادیو تلویزیون ایران اظهار می‌داشت جوامع صنعتی دچار گرفتاریهای زیادی از نظر آلودگی آب و هوا و محیط زیست شده‌اند بسیار بجا است که کشور ایران قبل از ابتلاء به این مشکلات برای جلوگیری از آن اقدام نموده است پرواضح است که جلوگیری از گرفتاریهای محیط زیست بسیار مؤثرتر و کم خرجتر از آن است که ما پس از ابتلاء برای رفع این مصائب اقدام نمائیم و توجه کشور ایران به این امر شایسته تحسین و تمجید است (صحیح است).

توجه نمایندگان محترم را به محیط معنوی زیست جلب می‌نمایم و آن تعلیم و تربیت نسل جوان مملکت می‌باشد شاهنشاه آریامهر در پیام خود به سرمایه‌های مادی و انسانی اشاره فرمودند و در اینجا لازم است پیرو فرمان شاهنشاه، دائر به رایگان شدن تحصیلات برای کلیه کودکان ودانش آموزان تاآخردوره راهنمائی و برای دانش آموزان بااستعداد در مراحل بالاتر تا دانشگا و در هنرستانهای صنعتی حکایت از توجه به همین نیروهای انسانی می‌نماید. وزیر آموزش و پرورش بطور تفصیل برای همگان توضیح دادند که فقط ۱/۱۰ دانش آموزان در مدارس غیر دولتی هستند جای تعجب است که تمام صفحات روزنامه‌ها و بحث و مذاکرات در باره این یک دهم بوده است حالا جا دارد که برای ما روشن نمایند یک دانش آموز در سال تحصیلی گذشته برای دولت چند خرج داشته و حالا این اضافه پول برای آنها طبق چه برنامه‌ای مصرف خواهد شد و همانطور که کراراّ عرض کردم این پول بدون هیچ تشریفات اداری بایستی برای بهبود وضع کیفی تحصیلی دانش آموزان مصرف شود اساساّتمام خمات اداری بایستی در خدمت ارتقاء سطح تحصیلی دانش آموزان مصرف شود. من جز معلم، کتاب و دانش آموز و مکان تحصیل یعنی مدرسه هدفی را برای آموزش و پرورش نمی‌شناسم. وزارت آموزش و پرورش بایستی با واقع بینی برنامه‌های تحصیل را در کلیه سطوح بررسی و آنها را اصلاح نماید و برای تحصیل دانش آموزان، معلمان شایسته و با صلاحیت تربیت نماید و در هر محل مجتمعهای آموزشی با شرایط مناسب بسازد تا کودکان و اطفال ایرانی دچار سرگردانی و رفت و آمد راههای طولانی نگردند وضع مدارس غیر دولتی و دولتی را یکسان نماید و اجرای برنامه‌های مصوب در مدارس غیر دولتی که دارای امتیاز رسمی از شورای عالی آموزش و پرورش هستند شدیداّ کنترل نماید متأسفانه اخیراّ مشاهده شده که عده‌ای از این مدارس با تغییر برنامه‌های مصوب وزارت آموزش و پرورش ساعت درس فارسی و علوم دینی را تقلیل داده و به ساعت تدریس زبان خارجه پرداخته و برای اینکار نابجای خود هر مبلغی را هم که بخواهند از مردم می‌گیرند این مدارس قبل از دستورثبت نام دانش آموزان که بموجب بخشنامه‌های معروفسه هزار و چهارهزار به مدارس غیر دولتی صادر شد، به ثبت نام دانش آموزان پرداخته و مبلغی بین یکهزار و پانصد تا سه هزار تومان شهریه‌های خود را بالا برده‌اند و ابداّ مورد بازخواست هم قرار نگرفته‌اند ولی بخشنامه چهارهزار توصیه می‌نماید سطح کیفی و کمی تحصیلات را باا ببرید ولی حق دریافت وجهی اضافه ندارید راستی که هنوز قضیه یک بام و دو هوا مصداق واقعی دارد حتی مدیرمحترم یکی از مدارس غیر دولتی که با علاقمندی و وطن پرستی و شاهدوستی بکار تعلیم و تربیت پرداخته است امروز بمن می‌گفت که از طرف بخش مربوطه فرهنگی اش به اوتاطلاعت داده‌اند که چون تودفترچه تقویم مخارج ونامنویسی نداری مدرسه ات منحل می‌گردد مگر انحلال مدرسه بدست بخشهای فرهنگی است پس قانون اساسی معارف چه شده است که دائم رؤسای بخشها مدارس غیر دولتی را تهدید به انحلال نمایند. مدارسی که بنا بدعوت وزارت آموزش و پرورش و بموجب احتیاج زمان تشکیل شده‌اند. و در طول مدت چند سال اکثر این مدارس مصدر خدماتی با ارزش بوده‌اند و حالا پاداش چندین سال خدمت صادقانه آنان چنین برخوردهائی است بهرحال امیدوارم که پیرو فرمان همایونی وضعی تحصیل آن ۹/۱۰ (نه دهم)ها هم بالا برود و وضع تحصیلی آنان در سال تحصیلی ۵۳-۵۴ هم از نظر کمی بعنی تعداد دانش آموز در هر کلاس و هم از نظر کیفی داشتن معلمان شایسته و برنامه‌های پرورشی بهبود یابد تا محیز زیست کودکان و نوجوانان ایرانی یعنی مدرسه‌ها به سطحی برسد که مورد انتظار رهبر ملت ایران می‌باشد از صبر و حوصله نمایندگان محتمر کمال تشکر را دارم (احسنت).

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده – ختم جلسه

۵- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده – ختم جلسه.

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۱۷۳
روز یکشنبه ۱۳۵۳/۳/۲۶
۱- گزارش کمیسیون دارائی راجع باصلاح قانون بیمه گری و بیمه مرکزی ایران.
۲- گزارش کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی راجع به حفاظت و بهسازی محیط زیست.
۳- گزارش یک فوریتی موافقتنامه همکاری فرهنگی بین ایران و فرانسه.
۴- گزارش شور دوم اصلاح قانون سازمان ملی پیش آهنگی ایران.
۵- گزارش شور دوم تأسیس وزارت اطلاعات و جهانگردی.
۶- گزارش شور اول اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان.
۷- گزارش شور اول بنیاد شاهنشاهی و فرهنگستانهای ایران.
۸- گزارش شور اول تشکیل وزارت رفاه اجتماعی.
۹- گزارش شور اول پروتکل منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم. جلسه آینده ساعت ۹ صبج ر. ز یکشنبه خواهد بود.

(ساعت یازده و ۴۵ دقیقه جلسه ختم گردید).

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.