مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ خرداد ۱۳۵۳ نشست ۱۷۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ خرداد ۱۳۵۳ نشست ۱۷۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۱ خرداد ۱۳۵۳ نشست ۱۷۱

جلسه ۱۷۱

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه ۲۱ خرداد ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل‏

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل‏

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر ابوالهدی – محمد علی آموزگار- مهندس احتشام شهیدی- احمد – احمدی- اخلاقی – مهندس اسدی لنگرودی- امام مردوخ – غلامرضا بهادری- پسیان – توسلی- جعفری- جهانشاهی- چنگیزی- دکتر حاتم- دیهیم- دکتر رشتی- رشیدی- ریگی- زرین پور- دکترسنگ- صادقی- دکتر صالحی- عبدالحسین طباطبائی- مهندس عدل- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- دکتر غنی- فرنود- فریدونفر- مهندس کیا- دکتر لقمان ادهم- اکبر مسعودی- سید کاظم مسعودی- مظهری- دکتر نایبی- نجد شیبانی- خانم ابراهیمی- خانم ابتهاج سمیعی.

غائبین مریض

آقایان تیمسار حکیمی – دکتر شریف امامی- دکتر فروزین- مافی- دکتر مشایخی- مهرزاد.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر زرین پور- دکتر علومی- دکتر متین- کاظم مسعودی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر زرین پور- دکتر علومی- دکتر متین- کاظم مسعودی.

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر زرین پور تشریف بیاورید.

زرین پور- با اجازه جناب آقای رئیس، همکاران محترم، بدون شک روز ۲۳ خرداد ماه سال ۱۳۴۷ یکی از پرافتخارترین و درخشانترین روزهای تاریخ ایران بشمار می‌رود، زیرا در چنین روزی بود که شاهنشاه آریامهر در مراسمی که بافتخار معظم له در دانشگاهها وارد آمریکا برپا بود، یک ایده مقدس انسانی و لازم الاجراء را به جهانیان عرضه فرمودند (صحیح است) «تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر» شاهنشاه آریامهر بخوبی باین حقیقت واقف بوده و هستند که هر چه دنیا بیشتر در راه تعالی و تکامل تکنولوژی گام برمیدارد می‌بایستی بهمان اندازه نیز در جهت رفاه انسانها و حل مسائل و معضلات جامعه بشریت کوشا و پیگیر باشد، در غیر اینصورت پیشرفت سریع تکنولوژی به تنهائی و بدون توجه به مسائل انسانی، خود می‌تواند مشکلات بیشمار و گرفتاریهای روزافزون برای جهان و مردم آن بوجود آورد، بهمین مناسبت بود که رهبر عالیقدر ملت ایران لزوم یک جنبش بین المللی را در این زمینه توصیه و تشکیل «لژیون خدمتگزاران بشر» را در سطح جهانی اعلام فرمودند. (صحیح است). به پیروی از همین نیات انسان دوستانه و خیرخواهانه شاهنشاه ایران است که می‌بینیم مثلا در حال حاضر که کنگره جهانی تبلیغات در کشور ما در حال برگزاری است کار خود را با تم حقوق بشر آغاز می‌کند و امر تبلیغات را که در دنیای امروز یکجا در استخدام امور اقتصادی و معرفی کالاهای تجاری و صنعتی درآمده است در کشور ما بخدمت انسانها گرفته شده و در لوای دفاع از حقوق آنان قرار می‌گیرد.

هنگامیکه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه کمیته ایرانی حقوق بشر، کنگره جهانی تبلیغات را در تهران با تم حقوق بشر افتتاح فرمودند ملت ایران از این ایده انسانی و ابتکار افتخارآمیز معظم لها احساس غرور نمود و به دنیا ثابت کرد که همة جنبشها می‌تواند قبل از هرچیز مسائل بشری و رفاه و آسایش انسانها را سرلوحه برنامه خود قرار داده ؤ و سپس بجهات دیگر آن توجه نمایند (صحیح است).

در اینجا بی مناسب نمی‌دانم بعرض همکاران محترم برسانم که کانون ناسیونالیست ایران به پیروی از افکار بلند شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر ملت ایران در امر جمع آوری اعانه بمنظور کمک به گرسنگان آفریقا پیشقدم شده و اعضای کانون در این امر مقدس و بشردوستانه از خود جنبش همه جانبه‌ای نشان دادند، خوشبختانه بااستقبال گرم ملت نوع دوست ایران مواجه گردیدند.

اینجانب بنمایندگی ازسوی اعضای کانون ناسیونالیست ایران در این ساحت مقدس از نمایندگان ملت ایران نیز تقاضا دارم دراین امر انسانی شرکت فرمایند.

توفیق همگان را در راه خدمت هرچه بیشتر به میهن عزیز تحت رهبری شاهنشاه آریامهر از خداوند بزرگ آرزومندم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر علومی بفرمائید.

دکتر علومی- شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب بزرگ شاه و ملت هفته پیش هنگام دریافت دکترای افتخاری دانشگاه جرج واشینگتن، یکی از بزرگترین دانشگاههای جهان، بار دیگر اعلام فرمودند که انقلاب ایران با هیچیک ازایسمها مطابقت ندارد (صحیح است).

رئیس دانشگاه جرج واشینگتن با ستایش انقلاب ایران وفرامین اخیراعلیحضرت همایونی، درموردتأمین آموزش و بهداشت رایگان ونقش شخصیت شاهنشاه ایران دررفع بحران جهانی نفت احساس افتخار و مباهات دانشگاه جرج واشینگتن راازتقدیم دکترای افتخاری دررشته خدمات انسانی به پیشگاه شاهنشاه ایران معروض داشت واین افتخارومباهات برای ملت ایران وبویژه برای دانشگاهیان ایران است که در کشوری زیست می‌کنند که شاهنشاه این کشور در انجام خدمات انسانی و بشردوستی مایه افتخار مردم جهان است. (صحیح است).

شاهنشاه ایران در پاسخ رئیس دانشگاه جرج واشینگتن می‌فرمایند: ما به اقدامات و گامهائی که برای مردم کشورمان برداشته‌ایم ادامه خواهیم داد و برای کمک به حل مشکلات کشورهائی که نیاز به کمکهای خارجی دارند کمک خواهیم کرد تا سطح زندگی خود را به سطح قابل قبولی برسانند (صحیح است – احسنت).

در باره انقلاب ایران بار دیگر شاهنشاه ایران تأکید می‌فرمایند که کارهای ما با هیچیک از ایسمها مطابقت ندارد. منطق انقلاب ما بر این پایه است که سطح زندگی مردم کشورمان را در چهارچوب آزادیهای فردی و شخصی و ترقی و تعالی روح و فکر آنان بالا بریم. رهبر انقلاب ایران در باره مبانی و فلسفه انقلاب ایران، اندرزها و دستورالعملهائی به سربازان انقلاب، به پاسداران انقلاب، به بهره وران از تجلیات انقلاب ایران یعنی همه قشرها و طبقات بهره مند از انقلاب صادر می‌فرمایند که برای همه پژوهشگران انقلاب و دیگر گروههای اجتماعی ملت ایران چراغ راه و مشعل فروزان راهنمای ملت ایران است.(صحیح است).

انقلاب ایران بر پایه معنویت و محبت و دوستی و عشق و تفاهم تکوین یافته است. به فرموده شاهنشاه ایران، از نظر معانی انقلاب ایران، پیرو آن اصولی عالیه مذهبی و اخلاقی و فکری و معنوی هستیم که در طول هزاران سال وجه مشخص فرهنگ اصیل ایران بوده است. چه تعالیم کهن زرتشتی. چه اصول و مقررات عالیه اسلامی. چه افکار و تعالیم فلاسفه و متفکران و عرفا و شعرا و نویسندگان ایران، همه و همه بما آموخته‌اند که لازمه زندگی هر اجتماع واقعی محبت و دوستی و تفاهم است. بقول حافظ، سخن سرای پارسی:

خلل پذیر بود هر بنا که می‌بینی
بجز بنای محبت که خالی از خلل است
اسلام دین برادری و تفاهم و تعاون و تقوی است،
نماالمؤمنون اخوه. ان اکرمکم عندالله اتقیکم. (احسنت).

و انقلاب ایران با الهام از تعالیم عالیه اسلام، انقلاب برای سعادت و آسایش انسانها – شکوفان شدن استعدادها وجود یگانگی و تأمین رستگاری و پیشرفت جامعه است بنابراین هیچیک از مرامهائی که بر پایه دشمنی و نفاق و بر مبنی فلسفه مادی – ماتریالیسم با تضاد طبقاتی مبتنی باشد نمی‌تواند مورد قبول انقلاب ایران قرار گیرد و اساساّ فلسفه مادی ماتریالیسم با روح ملی ما، با آئین مذهبی ما، با طرز فکر ما سازگار نیست. انقلاب ایران فلسفة مارکسیسم را با هر شکی که باشد مردود می‌داند (صحیح است) خواه بنام مارکسیسم اسلامی باشد یا بنام مارکسیسم نوع دیگر. منطق انقلاب ایران با الهام از تعالیم عالیه اسلام با مارکسیسم تضاد دارد (صحیح است) منطق انقلاب ایران مارکسیسم اسلامی را محکوم می‌کند (صحیح است) جهان خداپرستی و ایمان و تقوی و تعاون اسلامی با منطق مادی منحصراّ طبقاتی که حتی تاریخ را فقط جنگ طبقات می‌داند تضاد آشکار و بین دارد (صحیح است).

مارکسیسم اسلامی از نظر منطق خداپرستی و منطق ملی، مبانی اقتصادی و اجتماعی قابل تصور نیست. یا اسلام است یا مارکسیسم. یا جهان معنوی یکتاپرستی و وحدت اسلامی است یا مادیگری و مادیگرائی و مبانی قشری مارکسیسم.

آنان که دم از مارکسیسم اسلامی می‌زنند خودشان هم می‌دانند که روح تعالیم عالیه اسلام از زندگی منحصراّ مادی و قشریگرای فلسفه هائی نظیر مارکسیسم بیزار است جهان اسلامی، جهان اخوت و تعاون و فضیلت و تقوی است. جهان مارکسیسم دنیای منحصراّ مادی گمراه زندگی مادی بدون آزادی – بدون دموکراسی است. (میلوان جیلاس نویسنده کتاب La nouvelle classe) «طبقه جدید» تجلیات آن نوع زندگی را خوب مجسم می‌کند. (عباس میرزائی – اسلام مارکسیست ندارد) (صحیح است) بلی من اینجا اعلام می‌کنم اسلام با مارکسیست تضاد دارد آنهائی که این مسائل را اعلام می‌کند با منطق اسلام آشنائی ندارند (احسنت).

منطق انقلاب ایران نمی‌تواند با آن نوع دموکراسی جوامعی موافق باشد که گروه گروه از زن و مرد و پیر و جوان و کودک و نوجوان ضمن نقل مکانهای اجباری جان می‌سپارند و کوچکترین خبری و اثری از آنان نیست. دموکراسی در منطق انقلاب ایران، در منطق الهام گرفته از تعالیم اسلامی، بمفهوم وجود دموکراسی سیاسی و در عین حال دموکراسی اقتصادی و اجتماعی بر مبنی اقتصاد دموکراتیک است (صحیح است) و نه اقتصاد مارکسیستی قربانی کننده استعدادهای فردی و مانع ثمربخشی هر نوع تلاش و کوشش و سعی و مجاهدت.

منطق اسلام، منطق آدمهای ماشینی بی تفکر را نمیپذیدر. منطق اسلام، منقی تلاشها است.

مسئله تولید و توریع در نظام انقلابی و ایرانی و اسلامی انقلاب ایران با سیستم بازده افتخارآفرین با انعکاس جهانی داشته است و ببینیم شکستها و بحرانهای سیستمهای اقتصادی دیگر.

مدعیان مارکسیسم اقتصادی می‌خواهند ایران اسلامی هم همان شکستهای مارکسیستی را داشته باشد محال است (احسنت).

انقلاب ایران با اصالتهای انقلابی و ویژگیهای ملی جامعه ایران، با اقتصاد شکوفان با رشد حدود ۴۰ درصد دارای منطق خاص اسلامی و ایرانی خویش است، هر نوع تقلید- هر نوع فکر ناسازگار با مبانی ملی و مذهبی ما از نظر منطق انقلاب ایران محکوم است منطق مستحکم انقلاب ایران، مارکسیسم اسلامی را محکوم می‌کند. مارکسیسم اسلامی، ساخته و پرداخته افکار اجانب است، بنایی است باطل و محکوم از سوی ملت ایران. سازندگان مارکسیستهای اسلامی عرض خود می‌برند اما نخواهند توانست کوچکترین اثری در افکار و عقاید نسل جوان و دیگر گروههای ملت ایران داشته باشند. بیان احساس قلبی همه افراد ملت ایران، دانشگاهیان، کارگران و کشاورزان و دیگر گروههای ملت ایران با شعار مقدس میهنی و ملی ما است. جاوید شاه (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای دکتر متین بفرمائید.

دکتر متین- جناب آقای رئیس- نمایندگان محترم، ملت ایران یکبار دیگر شاهد افتخارات بزرگی است که نصیبش شده و آن اعطاء درجه دکترای افتخاری دانشگاه بزرگ جرج واشنگتن به شاهنشاه آریامهر می‌باشد. این اولین بار نیست که شاهنشاه ما از دانشگاههای بزرگ نسبت بخدمات انسانی و بشردوستی و نوع دوستی خود مورد تجلیل فراوان قرار می‌گیرند (صحیح است) شاهنشاه عزیز ما چهره بین المللی هستند که همیشه مورد احترام ملتها بوده و در هر موقعیتی از اقدامات بشردوستانه و انسانی معظم له به نحوی تقدیر و تمجید شده است (صحیح است). اینبار دانشگاه بزرگ جرج واشنگتن با احترام خاصی دکترای افتخاری را نسبت به خدمات نیکوکارانه شاهنشاه محبوب تقدیم نموده و لذا ملت ایران بسیار مباهی و مفتخر است که چنین رهبر بزرگ و اندیشمندی دارد که در پهنة سیاست گیتی چون نگین پرقیمتی می‌درخشد (صحیح است) بلی این حقیقتاّ پادشاه دانشمند و بزرگ و انسان دوست ماست که افکار بلندشان همیشه بشردوستانه بوده است.

از خداوند بزرگ از طرف ملت ایران و نمایندگان مجلس طول عمر و سلامت معظم له را آرزو و مسئلت می‌کنم (صحیح است) تا بتوانند با صحت جسم بیش از پیش ملت ایران را در افکار عالم سربلند و بلندآوازه نموده و ترقیات عظیم دیگری در جمیع شئون اقتصادی و سیاسی و فرهنگی و اجتماعی نصیب ملت و مملکت ایران بفرمایند زیرا چنین کنند بزرگان چو کرد باید کار، چنین نماید شمشیر خسروان آثار (احسنت) موضوع دیگری که باید بعرض نمایندگان ملت ایران برسانم مسافرت جناب آقای تقی الدین صلح نخست وزیر کشور دوست و همسایه و هم کیش ما لبنان است. ملت و کشور ایران از دیرباز با کشور لبنان روابط بسیار صمیمانه و برادری و هم کیشی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی داشته که مرور زمان باین روابط و حسن تفاهم بین دو کشور بسیار افزوده است (صحیح است) مخصوصاّ مسافرت اخیر شاهنشاه آریامهر به لبنان و مسافرت حضرت رئیس جمهور لبنان به ایران و مسافرت فعلی نخست وزیر این کشور در بسط و توسعه روابط همه جانبه کشور امروز و آینده بسیار درخشان و تابناکی خواهد داشت. (صحیح است).

جناب تقی الدین صلح در مصاحبه اختصاصی خود با مخبرین جراید ایران و رادیو تلویزیون گفته است قلب من سرشار از محبت شاهنشاه آریامهر و احترام به معظم له و ملت نجیب و کهنسال ایران است (احسنت) و مردم لبنان مانند همه جهانیان به پیشرفتهای ایران با دیده تحسین می‌نگرند.

اسم مسافرت در بسط و توسعه روابط اقتصادی و جهانگردی بین دو کشور ایران و لبنان که هر دو موفقیت توریستی و جهانگردی ممتازی دارند و مخصوصاّ با انعقاد قرارداد جهانگردی بین ایران و لبنان که در فروردین گذشته انجام شده وجهه خاصی باین روابط و توسعه روابط بازرگانی و توریستی و اقتصادی داده است.

کشور لنبان از مدتها پیش روابط فرهنگی بسیار بسیطی با ایران داشته و عده‌ای از شخصیتهای مملکت ما تحصیلات خود را در رشته‌های مختلف در دانشگاههای لنبان بپایان رسانیده‌اند که از آن جمله نخست وزیر محبوب و خدمتگزار ما جناب آقای امیرعباس هویدا است که تحصیلات متوسطه را دربیروت انجام داده وهمین جناب تقی الدین صلح نخست وزیر لنبان در لیسة فرانسوی بیروت معلم ایشان بوده‌اند بهر حال برخورد و ملاقات و اجلاسیه‌های این دو نخست وزیر که جنبة بسیار معنوی و عارفانه و فاضلانه داشته است موجب خرسندی ملت ایران گردیده است که واقعاّ ملت و کشور لبنان را دوست دارد (صحیح است) امیدوارم در سایه رهبریهای خردمندانه و داهیانه شاهنشاه آریامهر و حضرت رئیس جمهور لبنان و دولت خدمتگزار هویدا و دولت تقی الدین صلح روابط همه جانبه اقتصادی – سیاسی – فرهنگی- اجتماعی – توریستی و جهانگردی بین ایران و لبنان روز بروز توسعه یابد (انشاءالله).

نخست وزیر خدمتگزار ما در نطق رسمی که بزبان عربی بسیار بسیار فصیح در سر میر شامی که بافتخار جناب آقای تقی الدین صلح ترتیب داده بودند مبانی وداد و دوستی و روابط صمیمانه و بالاخص نظر عالیه شاهنشاه ما را در مورد حقانیت ملتهای عرب و مخصوصاّ در مورد لبنان تشریح و ستودند واظهار داشتند دولت ایران همیشه تجاوز به لبنان را محکوم کرده است (صحیح است). موضوع دیگری که لازم است بآن اشاره کنم مکرر از پشت همین تریبون از وزارت راه تقاضا کردم ۲۵ کیلومتر جاده بابل گنج افروز تا ابتدای بیمارستان و زایشگاه ۲۵ شهریور که از بزرگترین و کاملترین بیمارستانهای مازندران است و به امر شهبانوی معظم و نیکوکار بنا شده است و مورد استفاده حداقل ۵۰۰ هزار نفر از اهالی شاهدوست و وطن پرست بابل و آمل و شاهی و بندپی غربی و بندپی شرقی و درون کلا و گنج افروز است و با برآوردی که وزیر سابق راه که یادش بخیر جناب آقای مهندس حسن شالچیان نموده در حدود دو میلیون و هشتصد هزار تومان خرج دارد برای استفاده کامل بیماران و زائو و رساندن دارو و عبور و مرور راحت آمبولانس و وسایط نقلیه ساکنین اطراف این راه و استفاده کامل از چنین بیمارستان مجهزی آسفالت گردد من از وزارت راه می‌خواهم که از هر طریق که ممکن باشد ولو از صرفه جوئی‌های وزارت این راه برای دادن جواب مثبت به تقاضای ۵۰۰ هزار نفر از اهالی شهرهای نامبردة این راه را اسفالت نمایند موضوع دیگر باز هم تقاضای من از وزارت راه است که به مدیر کل راه استان دستور بدهند راه قدیم سی کیلومتری شوسه آمل بابل که مورد استفاده کشاورزان بیش از ۵۰۰ قریه از قراء آمل و بابل است با شن ریزی مرمت نموده و مخصوصاّ در فصل بارندگی دائر نگهدارند تمام شهر بابل در سی سال پیش آسفالت شده آسفالت خوبی هم بوده و مدت سی سال هم از آن استفاده شده است اکنون شهردای بابل و شهردار جوانش که خیلی خوب کار می‌کند در مقام تجدید آسفالت شهر در خیابانهای اصلی و خط جدید کمربندی دوبانده و میدان بزرگ ورود به شهر بابل است از خانم صوفی معاون پارلمانی وزارت کشور می‌خواهم که بعرض جناب آقای دکتر جمشید آموزگار وزیر کشور برسانند که برای اتمام آسفالت این خیابانها و تا قبل از رسیدن فصل بارندگی مبلغ پنج میلیون تومان حداقل بشهرداری بابل کمک نمایند تا آسفالت نیمه کاره تمام شهر بابل تمام شود.

ضمناّ مقدمات و تنظیم قرارداد با مقاطعه کار و مهندس مشاور برای ساختمان دادگستری و ثبت شهر بابل باتمام رسیده از معاون پارلمانی وزارت دادگستری و جناب دکتر بهرون معاون پارلمانی وزارت آبادانی و مسکن می‌خواهم که ساختمانها را هرچه زودتر و قبل از رسیدن فصل بارندگی شروع کنند.

همانطور که در جلسات عدیده بعرض نمایندگان رساندم فرهنگیان بابل که ۱۸۰۰ نفر هستند با جمع آوری پول بمبلغ پنج میلیون تومان زمینی بمساحت دویست هزار متر مربع در بهترین نقطه شهر بابل برای ساختن خانه جهت فرهنگیان تحت عنوان شرکت تعاونی مسکن کارکنان آموزش و پرورش بابل آماده کردند دولت خدمتگزار هویدا هم موافقت دارند که تا میزان ۶۰ الی ۸۰ درصد هزینه این خانه‌ها به شرکتهای تعاونی مسکن کارکنان دولت کمک کند اگر چنین کمکی به فرهنگیان بابل شود صرف نظر از اینکه از لحاظ اقتصادی و پیدایش کار برای طبقات مختلف کارگران فنی وعادی نتیجه عالی خواهد داشت اصولاّ در زیبائی شهر وتهیه مسکن مناسب بهداشتی برای فرهنگیان که در این برنامه ۵۰۰ خانه پیش بینی شده تأثیر نیکوئی خواهد داشت از بانک رهنی و وزارت آموزش و پرورش می‌خواهم که برای پیاده کردن این برنامه عمران و آبادانی و اجتماعی و کمک به فرهنگیان زحمتکش که مردان مدیر فردی این مملکت را پرورش و تعلیم و تربیت می‌دهند و تهیه وسائل آسایش و راحتی آنان اقدام مؤثر و عاجل معمول دارند- متشکرم (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای کاظم مسعودی بفرمائید.

کاظم مسعودی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم، با این ترتیبی که همکار عزیزم آقای دکتر متین بیانات خودشان را فرمودند ملاحظه میفرمائید که ما اگر در نطق‌های قبل از دستور خیلی خلاصه و زود می‌گذریم برای این است که حساسیت و موقعیت مملکت ما طوری است که باید برای وقت مملکت و مجلس ارزش قائل باشیم و تذکرات مفید را بگوئیم و زود بگذریم. وقتی به روزنامه‌ها نگاه می‌کنیم می‌بینیم در سطح دنیا آنچنان مردم جهان متوجه ایران شده‌اند که اصولا فرصت نیست که وسائل ارتباط جمعی و مجلس و دیگر تشکیلاتمان آنچه را که حقیقت است بگویند و این مملکتی است که در دوازده سال پیش آمدند و گفتند که مملکت ورشکسته است ولی الآن این مملکت در همه جای دنیا سرمایه گذاری می‌کند واین قیمت دارد، ارزش دارد (صحیح است) و ماباید این موقعیت را درک کنیم و همه ما با همین نظم و ترتیب و انضباط و دیسیپلینی که حزب بما تعلیم داده است در موقعیتهائی که فراهم می‌شود مطالب را بازگو کنیم (صحیح است) مجلس ایران همگام با وسائل ارتباط جمعی برای بازگو کردن هرچه بیشتر و بهتر انقلاب شاه و مردم و تفهیم آن بمردم تذکار می‌دهد و این ارزشمند است (صحیح است) اما مطلبی که می‌خواستم بعرضتان برسانم موضوع تشریف فرمائی والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی باستان خراسان بود بخصوص شیروان که زندگی بهتر کارگران و کشاورزان امروزش را مشاهده فرمودند و این افتخارآمیز است و باعث تشکر از خاندان جلیل سلطنت است که به پیروی از نیات رهبر مملکت می‌آیند و سرکشی می‌کنند و دستوراتی می‌دهند و هریگ از این مسافرتها برای بهبود هر قسمت و هر بخشی از این مملکت مفید و مؤثر است و ارزش دارد (صحیح است) و در اینجا لازم است بگویم که والاحضرت ملاحظه فرمودند که بخش خصوصی هم قادر است برنامه‌های بزرگ انجام دهد ضمناّ موقعیتی که حزب ما پیدا کرده موقعیت والائی است البته فرق نمی‌کند احزاب همه محترم هستند و همه باید تشکیلات بدهند و این فقط از زبان من کاظم مسعودی گفته نمی‌شود بلکه از زبان استانداری گفته می‌شود که بیطرف است به استانهای دیگر کاری ندارم اما بیائید تشکیلات حزب ایران نوین را ببینید که با یک اشاره از ستاد مرکزی حزب همه تجهیز می‌شوند همه در فعالیتهای ملی همکاری می‌کنند و مهیا می‌شوند و این بسیار ارزش دارد (صحیح است) نکته دیگری که در خاتمه عرایضم می‌خواستم بگویم این است که امروز روز خوبی است لوایح جدیدی برای وزارتخانه‌های جدید به مجلس تقدیم می‌کنند و جداّ بایستی این سخن اینجا گفته شود که باز به پیروی از دستورات رهبر مملکت که فرمودند وزارتخانه‌ها با این عظمت که اکنون تقسیم شده‌اند اینها فعالیت خود را شروع می‌کنند باید دسته جمعی کار بکنند و یک هدف را تعقیب نمایند یعنی پیشرفت برنامه‌های مترقی رهبر مملکت را با همکاری و همگامی و صمیمیت شروع و تمام کنند (صحیح است) من با این وزراء جدیدی که آمده‌اند می‌بینم با چه علاقه و پشتکاری شروع بخدمت کرده‌اند مثلا همین آقای مهدوی وزیر بازرگانی در همین مدت کوتاهی که مصدر کار شده‌اند قرار دادهای مهمی بسته‌اند و یا همین آقای هوشنگ انصاری که یا درخارج قرارداد امضاء می‌کنند یا در داخل برای پیشرفت برنامه‌های اقتصادی دولت تلاش می‌کنند در انجام کارها صمیمیت زیادی دارند همانطور که رهبر مملکت دستو داده‌اند ما باید این صمیمیت و همکاری را حفظ کنیم تا بتوانیم موقعیتهای بهتر و بزرگتری برای مملکت خودمان کسب کنیم متشکرم (احسنت – احسنت).

- تقدیم لوایح: تشکیل وزارت اموراقتصادی ودارائی، تشکیل وزارت صنایع ومعادن و تشکیل وزارت بازرگانی، بوسیه آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۳- تقدیم لوایح: تشکیل وزارت اموراقتصادی ودارائی، تشکیل وزارت صنایع ومعادن و تشکیل وزارت بازرگانی، بوسیه آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

دکتر یزدان پناه (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر)- با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم لوایح مربوط به تشکیل سه وزارتخانه که عبارت از تشکیل وزارت امور اقتصادی و دارائی، تشکیل وزارت بازرگانی و تشکیل وزارت صنایع و معادن است تقدیم می‌نمایم. استداعا دارم مقرر فرمائید برای تصویب به کمیسیونهای مربوط ارجاع شود.

رئیس- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- معرفی آقای علی اصغر طباطبائی بسمت معاون پارلمانی وزارت دارائی بوسیله آقای انصاری وزیر امور اقتصادی و دارائی

۴- معرفی آقای علی اصغر طباطبائی بسمت معاون پارلمانی وزارت دارائی بوسیله آقای انصاری وزیر امور اقتصادی و دارائی.

رئیس- آقای هوشنگ انصاری بفرمائید.

هوشنگ انصاری (وزیر امور اقتصادی و دارائی)- با کسب اجازه از مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم آقای علی اصغر طباطبائی را بسمت معاون پارلمانی وزارت دارائی بحضورتان معرفی می‌کنم (نمایندگان – مبارک است).

- تقدیم لایحه اصلاح بند سه مادة ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۵- تقدیم لایحه اصلاح بند سه مادة ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس- تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) – با اجازة مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم لایحه‌ای برای اصلاح بند سه مادة ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی تقدیم می‌شود چون شرط ورود بآموزشگاه گروهبانی ششم ابتدائی بود ولی با نظام آموزشی جدید، دیگر تصدیق ششم ابتدائی وجود ندارد بنابراین تقاضا شده است که اجازه بفرمائید بجای ششم ابتدائی همین دوره ابتدائی کلاس پنجم که فارغ التحصیل می‌شوند در نظر گرفته بشود و بتوانند وارد آموزشگاههای گروهبانی بشوند.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول پنج فقره لایحه از مجلس سنا

۶- اعلام وصول پنج فقره لایحه از مجلس سنا.

رئیس– لوایحی ازمجلس سنا رسیده است که برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامة شمارة ۳۳۲۲۷ مورخ ۱۳۵۳/۲/۷ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة ۴ (دارائی) در قبال لایحه شمارة ۱۲۵۶ مورخ ۱۳۵۳/۱/۲۶ دولت راجع به تقلیل حق ثبت سفارش کالا در جلسه روز دوشنبه بیستم خرداد ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفرشریف امامی.

رئیس- نسبت به این لایحه در جلسة آینده اخذ رأی بعمل خواهد آمد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامة شمارة ۳۳۷۵۱ مورخ ۱۳۵۳/۲/۲۸ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة ۴ (دارائی) در قبال لایحه شمارة ۲۶۲۰ مورخ ۱۳۵۳/۲/۱۱ دولت راجع به پرداخت مستمری به آقای عبدالخالق رومانفسکی دوبچا در جلسه روز دوشنبه بیستم خرداد ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفرشریف امامی.

رئیس- نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ رأی بعمل خواهد آمد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شمارة ۸ (راه) درقبال لایحه شمارة۴۴۸۸۵ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۱۹ دولت راجع به تغییرنام «وزارت راه» به «وزارت راه و ترابری» وتجدیدتشکیلات وتعیین وظائف آن در جلسه روزدوشنبه بیستم خرداد ماه۱۳۵۳مطرح گردید وبتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفرشریف امامی.

رئیس- لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامة شمارة ۲۹۲۰۳ مورخ ۱۳۵۳/۳/۷ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی) در قبال لایحه شمارة ۲۵۲۲ مورخ ۵۲/۲/۱۰ دولت راجع به حفاظت و بهسازی محیط زیست در جلسه روز دوشنبه بیستم خرداد ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفرشریف امامی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شمارة ۱ (خارجه) در قبال لایحه شمارة ۶۹۳۸۶ مورخ ۱۳۵۲/۱۰/۱۰ دولت راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه در جلسه روز دوشنبه ۲۰ خرداد ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و برای آن پیشنهاد فوریت شد که ابتدا فوریت و سپس لایحه مزبور بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفرشریف امامی.

- طرح و تصویب فوریت لایحه موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه

۷- طرح و تصویب فوریت لایحه موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه.

رئیس- چون این لایحه در مجلس سنا با فوریت تلقی شده است فوریت آن مطرح است لایحه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه.

مادة واحده- موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه مشتمل بر یک مقدمه و سیزده ماده که در تاریخ ۱۶ آبان ماه ۱۳۵۲ (۷ نوامبر ۱۹۷۳) بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقتنامه ضمیمه در جلسه روز دوشنبه بیستم خرداد ماه یکهزار و سیصد و پنجاه و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفرشریف امامی.

رئیس- نسبت به فوریت لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به فوریت لایحه خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه همکاری بلندمدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان و ابلاغ به دولت

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه همکاری بلندمدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان و ابلاغ به دولت.

رئیس- گزارش شوردوم موافقتنامه همکاری بلندمدت اقتصادی، فنی وعلمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی.

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز سه شنبه ۵۳/۳/۱۴ با حضور آقایان دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد و احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا بشمارة ۷۳۴۰۸ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۵ دولت راجع بموافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان را که گزارش شور اول آن بشمارة ۱۱۸۷ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناّ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان.

مادة واحده- موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان مشتمل بر یک مقدمه و ۸ ماده که در تاریخ چهاردهم آذر ماه ۱۳۵۲ برابر با پنجم دسامبر ۱۹۷۳ در تهران بامضاء نمایندگان دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون اقتصاد – محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون امورخارجه- دکتریحیی شمس.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون علوم وآموزش عالی- دکترامیرحسن زهرائی.

رئیس- مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بمادة واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- تصویب صورتجلسه قبل

۹- تصویب صورتجلسه قبل.

رئیس- نسبت بصورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط به اضافه حقوق معلم و ارسال بمجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط به اضافه حقوق معلم و ارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط باضافه حقوق معلم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شماره ۱۲۴۰۲ مورخ ۱۳۴۲/۱۰/۴ مربوط به تصویبنامه شمارة ۳۷۹۰ مورخ ۱۳۴۰/۲/۲۳ در مورد اضافه حقوق معلم را که از لوایح معوقه بوده و طبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مورد بررسی قرار داد و بنظر کمیسیون با تصویب لایحه قانونی استخدام کشوری مفاد تصویبنامه فوق موضوعاّ منتفی است.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری- رضا پیرزاده.

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم لایحه تشدید مجازات ربایندگان اشخاص به وسیله آقای صادق احمدی وزیردادگستری

۱۱- تقدیم لایحه تشدید مجازات ربایندگان اشخاص به وسیله آقای صادق احمدی وزیردادگستری.

رئیس- جناب آقای وزیر دادگستری بفرمائید.

صادق احمدی (وزیر دادگستری). با کسب اجازه از مقام معظم ریاست لایحه مربوط به تشدید مجازات ربایندگان اشخاص را تقدیم می‌کنم. مسلماّ تهیه و تقدیم اینگونه لوایح که حکایت از پیدایش یک دردی درپیکرجامعه می‌کند مطلوب و دلچسب نیست معهذا هرچقدر هم ناچیز و بی - اهمیت باشد بایستی با آن مبارزه کرد. اینکه عرض کردم ناچیز و بی اهمیت البته از لحاظ کیفیت نیست زیرا از لحاظ کیفیت بی تردید این نوع جنایات اثرات فوق العاده نامطلوبی در جامعه دارد و افکار عمومی را جریحه دار می‌کند عملی است زشت و ناپسند و از هر حیث در خور مجازات شدید، ولی از لحاظ کمیت باید عرض کنم که خوشبختانه جائی برای نگرانی نیست، با توجه باینکه در جوامع دیگر خیلی گرفتاریهای مهمتر و زیادتری هست نمی‌شود گفت که این یک درد فوق العاده و بی درمانی است، ولی برای جامعه کم و بیش بی ترتیبی هائی پیش می‌آید. معهذا برای سالم سازی جامعه دولت در نظر دارد و وظیفه دارد بموقع خود چاره و اقدام بکند و از چندی پیش ما در مقام بررسی این طرح بوده‌ایم که پس از انجام تشریفاتی امروز این لایحه را تقدیم می‌کنم. باید عرض کنم که با قوانین و مقررات فعلی هم ما شدیداّ با این نوع جنایات مبارزه می‌کنیم و بخلاف تصور بعضیها که قدری عجولانه و تا حدی می‌شود گفت غیرمنصفانه گاهی دستگاه قضائی را مورد حمله قرار می‌دهند باید عرض کنم که دستگاه قضائی مملکت با کمال صبر و متانت و بردباری بدون توجه به این تیرهای تهمتی که گاهی غیرمنصفانه رها می‌شود کارش را انجام می‌دهد (احسنت) و ما از قوة مقننه سپاسگزاریم که همیشه در طریق اصلاح قوانین، حذف تشریفات زائد و وضع مقررات بمنظور تسهیل در دادرسی ما را یاری کرده‌اند. بنده در اجرای نیات عالیه شاهنشاه عدالت گسترمان همیشه سعی کرده‌ام که دستگاه قضائی را بطرفی ببرم که بتواند واقعاّ دستگاهی باشد که در طریق عدالت گستری در این کشور از هر حیث، بخصوص با توجه به مقتضیات زمان حال، مؤثر و مفید باشد و می‌توانم با سرفرازی عرض کنم که در این راه قدمهای خیلی مؤثری برداشته شده است (صحیح است). در حال حاضر کسانی که عینک کبود بدبینی بچشم نداشته باشند بخوبی می‌بینند که دستگاه قضائی تفاوت فاحشی نسبت به گذشته پیدا کرده، اوقات دادرسی خیلی کوتاه شد، اوقات سه سال و دو سال به سه ماه و دو ماه تقلیل پیدا کرده است و من تصور می‌کنم که در دادگستری بشود گفت اگر بی نظیر نبوده است کم نظیر بوده (دکتر متین – در گذشته در دیوان کشور پرونده‌ها سه چهار سال می‌ماند) – مسئله دیوان کشور را جنابعالی که با دادگستری بیشتر سر و کار دارید چون شغل اصلیتان وکالت دادگستری بوده است می‌دانید که پرونده‌ها آنجا سه چهار سال معطل تشریفات می‌ماند ولی الآن مدت رسیدگی بآنها به دو سه ماه رسیده (عباس میرزائی- وزرای کابینه هویدا همه کارکن و لایق هستند) بدیهی است که مشکلاتی در دادگستری هست که حل این مشکلات احتیاج بمطالعه و زمان بیشتری دارد و بعضی از مشکلات شاید هیچوقت حل نشود! بمناسبت طبع کار دادگستری، تردید نیست که دادگستری نمی‌تواند موجبات رضایت همه مردم را فراهم کند آنهم بااین دیدهای خاص، با این دیدهای غیر منصفانه متأسفانه بعضیها دادگستری را وقتی خوب می‌دانند که در جهت انجام نیات آنها قدم بردارد. دادگستری را وقتی خوب می‌دانند که طرفهای آنها را باشدت مجازات کند ولی اگر احیاناّ خدای نخواسته لبه تیغ بطرف خودشان برگشت آنوقت است که فریاد برآرند که مسلمانی نیست بهرحال من نمی‌دانم این نوشته دیروز روزنامه ایران نوین راجع به شاهین عدالت بقلم چه کسی بود هر کسی بود واقع بین، مطلع، بیطرف و بی عقده بود من حقاّ وقتی این مقاله را خواندم لذت بردم از اینکه هستند در اجتماع ما افرادی بصیر که بتمام مشکلات وقوف دارند و خوب می‌توانند با یک دید خالی از غرض این مسائل را تجزیه و تحلیل کنند و این نوشته یک نوشته‌ای است صددرصد توأم باحقیقت و واقع بینی من تقاضا می‌کنم که نمایندگان محترم مجلس که آنرا ملاحظه نفرموده‌اند ملاحظه بفرمایند خیلی سپاسگزار می‌شوم دعا می‌کنم خداوند بهمه ما این نیک اندیشی و واقع بینی را بدهد که بیطرفانه نسبت به همه مسائل قضاوت کنیم واقعاّ عدالت را بخواهیم ولو بضرر خودمان باشد همینقدر عرض می‌کنم که ما با اینگونه جرائم با قوانین فعلی هم شدیداّ مبارزه می‌کنم نه تنها با اینگونه و این دسته از مرتکبین جرم ربودن اطفال که واقعاّ جرم زشتی است بخصوص نسبت به اطفال کم سن و سال که جامعه را بتمام معنی متألم و متأثر می‌کند بلکه بآن دسته از افرادی که خودشان در مقام قاضی و در مقام مجری حکم برمیآیند و با استنباط و برداشت غلط از قوانین بعنوان شوهر بودن، بعنوان پدر یا برادر حتی گاهی می‌خوانیم بعنوان پسرعمو و پسرعمه تیغ برمیدارند و دخترها و خواهرها و بستگان خود را با قضاوت و عجولانه بدم تیغ می‌سپرند و خون آنها را می‌ریزند می‌خواهند شاید اینطور جامعه را اصلاح کنند! اطمینان داشته باشید آن افرادی را هم که استنباط غلط از قانون دارند، شدیداّ تعقیب می‌کنیم و هیچگونه ارفاقی بآنها و همچنین افرادی که دست بربودن اطفال می‌زنند و موجبات ناراحتی خانواده‌ها را فراهم می‌کنند یا احیاناّ آزار و اذیتی به بچه‌ها می‌رسانند قائل نمی‌شویم و این قبیل افراد شدیداّ مجازات خواهند شد (آفرین).

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط به پرداخت ترمیم حقوق معلمین بمأخذصددرصد اشل مقرروارسال بمجلس سنا

۱۲- طرح و تصویب گزارش کمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط به پرداخت ترمیم حقوق معلمین بمأخذصددرصد اشل مقرروارسال بمجلس سنا.

رئیس – گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط به پرداخت ترمیم حقوق معلمین بمأخذ صد در صد اشل مقرر مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شمارة ۳۲۹۶۱ مورخ ۴۲/۱۰/۹ مربوط به تصویبنامه شمارة ۳۲۷۲۸ مورخ ۱۳۴۰/۱۱/۷ راجع به پرداخت ترمیم حقوق معلمین بمأخذ صد در صد اشل مقرر در تصویبنامه شمارة ۳۷۹۰ که از لوایح معوقه بوده و طبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مورد رسیدگی قرار داد و بنظر کمیسیون با تصویب لایحه قانونی استخدام کشوری مفاد تصویبنامه فوق موضوعاّ منتفی است.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اموراستخدام و سازمانهای اداری – رضا پیرزاده.

رئیس- نسبت بگزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بگزارش کمیسیون خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مغولستان

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مغولستان.

رئیس- گزارش شور اول موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مغولستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ با حضور آقای اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا بشمارة ۷۴۱۲۶ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۱۳ راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مغولستان را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ تقدیم و بشمارة ۱۱۹۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناّ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم مغولستان

مادة واحده- موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مغولستان مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده که در تاریخ ۷ آذر ماه ۱۳۵۲ (۲۸ نوامبر ۱۹۷۳) بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – دکتر یحیی شمس.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ باحضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مغولستان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناّ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون علوم وآموزش عالی- دکترامیرحسن زهرائی.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع بموافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان

۱۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع بموافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان.

رئیس- گزارش شور اول موافقتنامه همکاری و جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ با حضور آقایان اقبال معاون وزارت امور خارجه و دکتر فتح اله سعادت معاون وزارت اطلاعات لایحه ارسالی از مجلس سنا بشماره ۷۴۱۳۰ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۱۳ راجع بموافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ تقدیم و بشماره ۱۱۹۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناّ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان

مادة واحده – موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان مشتمل بر یک مقدمه و ۹ ماده که در تاریخ ۱۸ آذر ماه ۱۳۵۲ (۹ دسامبر ۱۹۷۳) بین نمایندگان مختاردو دولت در تهران بامضاء رسیده است، تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امورخارجه – دکتریحیی شمس.

گزارش شور اول از کمیسیون اطلاعات بمجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون اطلاعات- نجفقلی پسیان.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۳/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لبنان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناّ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرابمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمدابراهیم نیکپور.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد). لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی به تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی و ارسال به مجلس سنا

۱۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی به تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم تأمین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۱۲ خرداد ماه ۱۳۵۳ با حضور آقایان دکتر میرعلاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی و دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شمارة ۸۹۴- ۵۳/۱/۲۰ دولت راجع به تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۱۱۵۴ چاپ شده با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی

مادة ۱- هیچکس نمی‌تواند اطفال و جوانان ایرانی را که طبق مقررات و آئین نامه‌های آموزشی کشور واجد شرایط تحصیل می‌باشند بدون مجوز از تحصیل بازدارد.

مادة ۲- در هر محل که بر اساس قانون آموزش و پرورش عمومی اجباری و مجانی مصوب ۱۳۲۲/۵/۶ و اصلاحیه آن موجبات تحصیل مراحل تعلیمات عمومی فراهم و اعلام شده باشد پدر یا مادر یا سرپرست قانونی کودک که وظیفة نگاهداری و تربیت کودک بر عهده او می‌باشد مکلف است نسبت به ثبت نام و فراهم کردن موجبات ادامة تحصیل کودک تحت سرپرستی خود اقدام کند و در صورتیکه از تحصیل کودک جلوگیری نماید و از انجام وظیفه خویش خودداری کند وزارت آموزش و پرورش رأساّ به ثبت اسامی کودکان مندرج در آمار ارسالی اداره کل ثبت احوال موضوع تبصره ماده ۵ قانون آموزش و پرورش عمومی اجباری و مجانی و همچنین نسبت به ثبت نام کودک واجد شرایط تحصیل در مراحل اول و دوم موضوع مادة ۲ قانون اصلاح قانون مذکور اقدام خواهد نمود.

مادة ۳- پدر یا مادر یا سرپرست قانونی کودک و نوجوان کمتر از هیجده سال مکلف است به ثبت نام کودک یا نوجوان مستعد بتحصیل طبق ضوابط وزارت آموزش وپرورش دررشته‌ای که مدارس راهنمائی تعیین می‌کنند اقدام و وسایل ادامه تحصیل او را در دوره‌های بالاتر فراهم کند و در صورت ادعای عدم تمکن مالی، دولت مکلف است امکانات لازم برای ادامه تحصیل او را فراهم نماید. مرجع و ضوابط تشخیص عدم تمکن مالی پدر یا مادر یا سرپرست برای تأمین امکانات مزبور از طرف دولت طبق آئین نامه ایست که توسط وزارت علوم و آموزش عالی و وزارت آموزش و پرورش تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مادة ۴- هر یک از پدر یا مادر یا سرپرست قانونی کودک و نوجوان کمتر از هیجده سال که قانوناّ مسئول پرداخت مخارج زندگی او می‌باشد و با داشتن امکانات مالی طبق تشخیص مراجع مذکور در این قانون از تهیه وسائل و موجبات تحصیل کودک یا نوجوان واجد شرایط تحصیل در محلی که موجبات تحصیل از طرف وزارت آموزش و پرورش فراهم شده باشد امتناع کند یا بنحوی از انجاء از تحصیل او جلوگیری نماید بجزار نقدی از ده هزار ریال تا دویست هزار ریال و بانجام تکالیف فوق نسبت به کودک یا نوجوان محکوم خواهد شد.

چنانچه ظرف ده روز پس از ابلاغ حکم قطعی محکوم علیه به تکلیف مقرر در حکم مبنی بر فراهم نمودن موجبات تحصیل کودک یا نوجوان و ثبت نام او اقدام بنماید و یا پس از اجرای حکم مجدداّ کودک یا نوجوان را از تحصیل بازدارد به حبس جنحه‌ای از یکسال تا سه سال محکوم خواهد شد در اینصورت بموجب حکم دادگاه هزینه معاش و تحصیل کودک یا نوجوان از دارائی محکوم علیه تأمین خواهد شد.

  • تبصره- وجوه حاصل ازجزای نقدی موضوع این ماده دراختیارشورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مربوط قرار می‌گیرد تا جهت اعطای کمک بکودکان و نوجوانان موضوع مادة ۳ بمصرف برسد.

مادة ۵- تحصیلات حرفه‌ای تا پایان دوره متوسطه مجانی است.

مادة ۶- تحصیلات دوره متوسطه غیر حرفه‌ای کسانی که می‌خواهند در دستگاههای دولتی خدمت کنند مجانی خواهد بود مشروط بر اینکه این افراد حداقل بمدت سنوات تحصیل بدولت خدمت کنند. ضوابط مربوط بخدمت در دستگاههای دولتی و نحوه اجرای این ماده طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مادة ۷- دانشجویان و هنرجویانی که بخواهند از تحصیلات مجانی و یا کمک دولت استفاده کنند مکلفندمعادل دوبرابر مدتی که ازتحصیل مجانی ویاکمک دولت استفاده کرده انددرصورت نیاز دولت دررشته متناسب تحصیلات خود دردستگاههای دولتی و یا بمعرفی دولت دربخش خصوصی در کشور خدمت کنند. در صورت استنکاف از انجام تمام و یا قسمتی از خدمات مذکور باید هزینه تحصیلات مجانی و یا کمک دریافتی را بتناسب مدتی که خدمت نکرده‌اند بدولت تأدیه نمایند.

مادة ۸- سایر اشخاصی که خارج از ضوابط مادة ۷ این قانون تحصیلات عالیه می‌نمایند مکلفند پس از انجام یا قطع تحصیل بمنظور ادای دین خود به میهن باندازه مدت تحصیلات عالیه خود در رشته‌های مورد نیاز کشور خدمت کنند و در صورت استنکاف از انجام تمام یا قسمتی از خدمت مذکور باید مخارجی را که دولت برای تحصیل آنان متحمل شده است بپردازند. آئین نامه‌های مربوط بنحوه خروج از کشور افراد مذکور در این قانون و نحوه احتساب مخارج تحصیلی آنان از طرف وزارتخانه‌های علوم و آموزش عالی، آموزش و پرورش و کشور تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین اجرا خواهد شد.

مادة ۹- محصلینی که با استفاده از کمک هزینه تحصیلی و یا مقرری نیروهای مسلح شاهنشاهی بمنظور خدمت در ارتش شاهنشاهی – ژاندارمری کشور و شهربانی کشور تحصیل می‌نمایند از شمول مقررات این قانون مستثنی بوده و در هر مورد تابع مقررات سازمان متبوع خواهند بود.

مخبر کمیسیون علوم وآموزش عالی- دکترامیرحسن زهرائی.

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه ۱۳ خرداد ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۱۱۵۴ چاپ شده مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش – میراسدالله موسوی ماکوئی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۱۱۵۴ چاپ شده مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر سید محمدرضا تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۵ خرداد ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۱۱۵۴ چاپ شده مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

رئیس- مادة اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱- هیچکس نمی‌تواند اطفال و جوانان ایرانی را که طبق مقررات و آئین نامه‌های آموزشی کشور واجد شرایط تحصیل می‌باشند بدون مجوز از تحصیل بازدارد.

رئیس- در مادة اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة اول رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقتند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۲- در هر محل که بر اساس قانون آموزش و پرورش عمومی اجباری و مجانی مصوب ۱۳۲۲/۵/۶ و اصلاحیه آن موجبات تحصیل مراحل تعلیمات عمومی فراهم و اعلام شده باشد پدر یا مادر یا سرپرست قانونی کودک وظیفه نگاهداری و تربیت کودک برعهده او می‌باشد مکلف است نسبت به ثبت نام و فراهم کردن موجبات ادامه تحصیل کودک تحت سرپرستی خود اقدام کند و در صورتیکه از تحصیل کودک جلوگیری نماید و از انجام وظیفه خویش خودداری کند وزارت آموزش و پرورش رأساّ به ثبت اسامی کودکان مندرج در آمار ارسالی اداره کل ثبت احوال موضوع تبصره ماده ۵ قانون آموزش و پرورش عمومی اجباری و مجانی و همچنین نسبت به ثبت نام کودک واجد شرایط تحصیل در مراحل اول و دوم موضوع مادة ۲ قانون اصلاح قانون مذکور اقدام خواهد نمود.

رئیس- در مادة دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم. بمادة دوم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۳- پدر یا مادر یا سرپرست قانونی کودک و نوجوان کمتر از هیجده سال مکلف است به ثبت نام کودک یا نوجوان مستعد به تحصیل طبق ضوابط وزارت آموزش و پرورش در رشته‌ای که مدارس راهنمائی تعیین می‌کنند اقدام و وسایل ادامة تحصیل او را در دوره‌های بالاتر فراهم کند و در صورت ادعای عدم تمکن مالی دولت مکلف است امکانات لازم برای ادامه تحصیل او را فراهم نماید. مرجع و ضوابط تشخیص عدم تمکن مالی پدر یا مادر یا سرپرست برای تأمین امکانات مزبور از طرف دولت طبق آئین نامه ایست که توسط وزارت علوم و آموزش عالی و وزارت آموزش و پرورش تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس- در مادة سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة سوم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۴- هر یک از پدر یا مادر یا سرپرست قانونی کودک و نوجوان کمتر از هیجده سال که قانوناّ مسئول پرداخت مخارج زندگی او می‌باشد و با داشتن امکانات مالی طبق تشخیص مراجع مذکور در این قانون از تهیه وسائل و موجبات تحصیل کودک یا نوجوان واجد شرایط تحصیل در محلی که موجبات تحصیل از طرف وزارت آموزش و پرورش فراهم شده باشد امتناع کند یا بنحوی از انحاء از تحصیل او جلوگیری نماید بجزای نقدی از ده هزار ریال تا دویست هزار ریال و بانجام تکالیف فوق نسبت به کودک یا نوجوان محکوم خواهد شد.

چنانچه ظرف ده روز پس از ابلاغ حکم قطعی محکوم علیه به تکلیف مقرر در حکم مبنی بر فراهم نمودن موجبات تحصیل کودک یا نوجوان و ثبت نام او اقدام ننماید و یا پس از اجرای حکم مجدداّ کودک یا نوجوان را از تحصیل بازدارد به حبس جنحه‌ای از یکسال تا سه سال محکوم خواهد شد در اینصورت بموجب حکم دادگاه هزینه معاش و تحصیل کودک یا نوجوان از دارائی محکوم علیه تأمین خواهد شد.

  • تبصره- وجوه حاصل ازجزای نقدی موضوع این ماده دراختیارشورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مربوط قرار می‌گیرد تا جهت اعطای کمک به کودکان و نوجوانان موضوع مادة ۳ بمصرف برسد.

رئیس- درمادة ۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۴ خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. مادة۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۵- تحصیلات حرفه‌ای تا پایان دوره متوسطه مجانی است.

رئیس- درمادة ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۵ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. مادة۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۶- تحصیلات دوره متوسطه غیر حرفه‌ای کسانی که می‌خواهند در دستگاههای دولتی خدمت کنند مجانی خواهد بود مشروط بر اینکه این افراد حداقل بمدت سنوات تحصیل بدولت خدمت کنند. ضوابط مربوط بخدمت در دستگاههای دولتی و نحوه اجرای این ماده طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس- درمادة ۶نظری نیست؟(اظهاری نشد) بمادة ۶رأی می‌گیریم خانمهاوآقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. مادة۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۷- دانشجویان و هنرجویانی که بخواهند از تحصیلات مجانی و یا کمک دولت استفاده کنند مکلفند معادل دوبرابرمدتی که ازتحصیل مجانی ویا کمک دولت استفاده کرده‌اند درصورت نیاز دولت دررشته متناسب تحصیلات خود دردستگاههای دولتی و یا بمعرفی دولت دربخش خصوصی در کشور خدمت کنند. در صورت استنکاف از انجام تمام و یا قسمتی از خدمات مذکور باید هزینه تحصیلات مجانی و یا کمک دریافتی را بتناسب مدتی که خدمت نکرده‌اند بدولت تأدیه نمایند.

رئیس- در مادة ۷نظری نیست؟(اظهاری نشد) بمادة۷ رأی می‌گیریم خانمهاوآقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. مادة۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۸- سایر اشخاصی که خارج از ضوابط مادة ۷ این قانون تحصیلات عالیه می‌نمایند مکلفند پس از انجام یا قطع تحصیل بمنظور ادای دین خود به میهن باندازه مدت تحصیلات عالیه خود در رشته‌های مورد نیاز کشور خدمت کنند و در صورت استنکاف از انجام تمام یا قسمتی از خدمت مذکور باید مخارجی را که دولت برای تحصیل آنان متحمل شده است بپردازن. آئین نامه‌های مربوط بنحوه خروج از کشور افراد مذکور در این قانون و نحوه احتساب مخارج تحصیلی آنان از طرف وزارتخانه‌های علوم و آموزش عالی، آموزش و پرورش و کشور تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین اجرا خواهد شد.

رئیس- در مادة ۸ نظری نیست؟ آقای دکتر اسکوئیان بفرمائید.

دکتر اسکوئیان- عرض کنم در مادة ۸ «سایر اشخاصی که خارج از ضوابط مادة ۷ این قانون تحصیلات عالیه می‌نمایند مکلفند پس از انجام یا قطع تحصیلات عالیه می‌نمایند مکلفند پس از انجام یا قطع تحصیل بمنظور ادای دین خود به میهن باندازه مدت تحصیلات عالیه خود در رشته‌های مورد نیاز کشور خدمت کنند و در صورت استنکاف از انجام تمام یا قسمتی از خدمت مذکور باید مخارجی را که دولت برای تحصیل آنان متحمل شده است…» این تحصیل بطور مطلق نوشته شده است گمان می‌کنم اشتباه چاپی یا اصلاح عبارتی است و باید تحصیلات عالیه باشد و باید نوشته شود که دولت برای تحصیلات عالیه آنها متحمل شده است بپردازند.

رئیس- در شور دوم که اصلاح عبارتی نمی‌شود کرد مگر اینکه اشتباه چاپی اصلاح شود آقای دکتر میرعلاء نظری دارید بفرمائید.

دکتر میرعلاء (معاون وزارت علوم و آموزش عالی) – اصلاح این عبارت اشکالی ندارد در همه موارد لایحه تحصیلات عالیه گفته شده است اینجا هم باید تحصیلات عالیه باشد.

دکتر الموتی – اشکالی ندارد چون در همة موارد تحصیلات عالیه است.

رئیس- آقای دکتر یزدان پناه فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر یزدان پناه (وزیر مشاور) – در مادة اول و در سایر مواد همه جا بحث از تحصیلات عالیه است اینجا هم روشن است که منظور تحصیلات عالیه است.

رئیس- نسبت به این توضیحی که داده شد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند این توضیح منظور بشود خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد رأی می‌گیریم بمادة ۸ با اصلاحی که بعمل آمد خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۹- محصلینی که با استفاده از کمک هزینه تحصیلی و یا مقرری نیروهای مسلح شاهنشاهی بمنظور خدمت در ارتش شاهنشاهی – ژاندارمری کشور و شهربانی کشور تحصیل می‌نمایند از شمول مقررات این قانون مستثنی بوده و در هر مورد تابع مقررات سازمان متبوع خواهند بود.

رئیس- در مادة ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة ۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است. آقای عباس میرزائی بفرمائید.

عباس میرزائی- با اجازه مقام محترم ریاست، در مورد لایحه‌ای که الآن مطرح است و تصویب گردید، یک شمه مختصری را می‌خواستم بعرض نمایندگان محترم برسانم. من که کارگر بودم، در زمان کارگری خیلی علاقه داشتم که تحصیل هم بکنم. ولی امکاناتی که امروز این دولت به رهبری رهبر عالیقدر کشور، شاهنشاه آریامهر در اختیار ملت ایران با تصویب قوة مقننه می‌گذارد، آنروز این امکان در مملکت ما نبود و ما آرزو داشتیم که بتوانیم تحصیلات عالیه بکنیم (احسنت) و امروز می‌بینیم که دولت این امکان را برای هر فرد ایرانی اعم از شهرنشین یا روستائی، اعم از کارگر و کاسب فراهم کرده است که می‌تواند تا هر اندازه قدرت از لحاظ هوش و استعداد دارد از امکانات تحصیل بهره مند شود (صحیح است) بنده در اینجا سزاوار می‌دانم از بانوانی که در این مجلس هستند، جناب رئیس محترم، با اجازه شما تشکر کنم. مخصوصاّ سرکار خانم صفی نیا و سرکار خانم طالقانی این پیشنهاداتی که داده بودند و من در کمیسیون دارائی و کمیسیون علوم و آموزش عالی مطالعه کردم و البته جوابی که آقای دکتر بطحائی داد قانع کننده بود ولی این نهاد کار بانوانی که در مجلس راه پیدا کرده‌اند و این شکر و سپاسی که از رهبر مملکت بجا می‌آورند، مثل ما آزاد شدگان، یعنی کارگران و کشاورزان، اینجا جا دارد از این زنان. از روح پاکشان که نسبت به دین مقدس اسلام دارند و در این لایحه پیشنهاداتی دادند و مکلف و موظف کرده‌اند در مدارس خارجی، در مدارسی که ایرانیها درس می‌خوانند مسائلی را وزارت آموزش و پرورش فراهم کند و آنها را متعهد کند که افراد ایرانی را که در آنجا اطفالشان درس می‌خوانند، باصول ملی و میهنی و دینی پای بند بکنند و این دروس هم در آنجا ایجاد بشود. بنده سزاوار دیدم از این بانوان گرامی که اینقدر متعصب و معتقد باصول مذهب مقدس اسلام هستند و در هر موقع که مقتضی بدانند در این باره اظهار علاقه می‌کنند، پیشنهادات عاقلانه و مستدل را به مجس تقدیم می‌کنند، در این ساحت مقدس تجلیل کنم و سر تعظیم به آستان مقدس رهبر مملکت بسایم (احسنت) تکریم و درود بر تو رهبر خردمند، درود بر و پادشاهی که توانستی به دنیا ثابت بکنی ملت ایران پای بند به اصول مقدس اسلام است و این آزادی که باین ملت دادی ثابت کردی آن مردمی را که دریوغ وبند گذاشته بودند، چه کارگران چه زنان، چه روستائیان امروزکه آزاد شده‌اند، بپاس این آزادی سر به آستان مقدس پروردگار می‌سایند و همیشه بجان شاهنشاه دعا می‌کنند و در این مجلس همیشه و در هر مورد از دین مقدس اسلام حمایت می‌کنند و همیشه دولت پرکار و خدمتگزار هویدا هم پشتیبان این اصل است و در کمیسیون هم از آقای دکتر بطحائی معاون وزیر آموزش و پرورش شنیدیم که در دورة راهنمائی اخیر قرآن را با ترجمه دارند چاپ می‌کنند، در کلاس ۸ و ۹ و ۱۰ برای دوره راهنمائی و تا آنجا که میسر باشد قرآن و شرعیات تدریس شود حتی جا دارد در دوره عالی هم اینکار دنبال شود من بار دیگر در اینجا به وزیر آموزش و پرورش مملکت تبریک می‌گویم و تحسین می‌کنم از اینکه به پیروی از منویات رهبر عالیقدر کشور ایران در باره اشاعه و ترویج دین مقدس اسلام اینقدر کوشا و اینقدر صمیمی هستند. (احسنت – احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- اعلام تنفس – ختم جلسه

۱۶- اعلام تنفس – ختم جلسه.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان چند دقیقه‌ای تنفس داده می‌شود.

(در ساعت ده و ده دقیقه صبح جلسه بعنوان تنفس ختم گردید).

رئیس مجلس شواری ملی- عبدالله ریاضی.