مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۵۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۵۷

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۵۷

فهرست مطالب:

جلسه ساعت ده صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه - آقایان: اسکوئی - الداغی -بنی احمد - بهبها نی – بهره مند - پرد لی - پزشکی - تژده - توتونچیان - تولائی زاده - محمدجزا یری - حاتمی - خسروی دارائی - دکتر دادفر - د انشمند - رضوی نژاد - دکتر ستوده - دکتر سعید – شاد لو - شهبازی - دکتر شیروانی - صد ر - صد یق زاده - صفری پور - طباطبائی - ظفری - ابوالحسن عاملی - قراگزلو - قر یشی - کبیری - کسرا ئی - ما حوزی - مافی - محمود یان - معینی قراگزلو - دکتر نصیری - نصیری زا ده -نظمی - هر! بدی - یاسینی - یزدی.

بانوان: اما آقایان - اباصلتی - ابتهاج سمیعی - اسدی - زا هدی - سلیلی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: محمدپارسا- دکتر حسن صدر- نصرت الله معززی - جعفر قاسم زاده- محمدحسن عباسمیرزائی - دکتر علی صدیق اسفندیاری

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: محمدپارسا- دکتر حسن صدر- نصرت الله معززی - جعفر قاسم زاده- محمدحسن عباسمیرزائی - دکتر علی صدیق اسفندیاری.

رئیس – نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای محمدپارسا تشریف بیاورید.

محمد پارسا - بنام خداوند متعال و به نام نامی شاهنشاه آریا مهر

جناب آقای رئیس - همکاران ارجمند. روز ۲۴ اسفند سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی مصادف با یکصدمین سالگرد زاد روز اعلیحضرت رضا شاه کبیربنیان گذار ایران نوین است. در چنین روزی در سال ۲۴۳۶ شاهنشاهی که مصادف با سال ۱۲۹۵ قمری بود یعنی یکصدسال قبل در خانه افسری دلبر ورشید سرهنگ عباسعلی خان فرمانده فوج سوادکوه در قریه آلاشت سوادکوه مازندران کودکی نوزاد پا بجهان گذاشت که آینده درخشانی را برای ملت ایران نوید می‌داد. سرهنگ عباسعلی خان فرزند عزیز خود را رضا نام نهاد برپیشانی این کودک قلم تقدیرچنین نوشته بود که این کودک شریف یعنی رضا برای ایجاد یک تحول بزرگ وایجاد یک نقش فوق العاده مامور خواهد شد وروزی براورنگ شاهنشاهی پادشاهان هخامنشی تکیه زده وملکت عزیز ما را از سخت ترین ودشوارترین بن بست‌های تاریخی بطرف سعادت ونیک بختی سوق خواهد داد وبراثر قدم میمون وطالع فرخنده این کودک شریف ورسیدن بمقام عالی سلطنت موفقیت‌های شایان توجهی نصیب ملت ایران می‌گردد (صحیح است) ۰باید بعرض برسانم هنوز بیشتر از چهل روز ازعمرو تولد رضا نگذشته بود که با شهید شدن پدر بزرگوارش بخاطر دفاع از میهن از نعمت و برخورداری از حمایت پدر محروم گردید ولی خداوند از او حمایت کرد.

مادر رضا که نوش آفرین نام داشت وشیرزنی شایسته ودرواقع یک مادر به تمام معنی نمونه بود تربیت فرزند خردسال خودرا به عهده گرفت و مثل اینکه از طرف خداوند به او الهام شده بود از آلاشت رخت سفر را بربست وبا تحمل سفر و رنج راه با نبودن وسایل و یا با وسایل سخت آن روزگار با فرزند خردسالش راهی تهران گردید و درآنجا به تربیت فرزند خود پرداخت تا اینکه بسن چهارده سالگی رسید. درکتاب شرح حال رجال آمده که رضاشاه فرموده است:

شیرخوار بودم که مرا مادرم به تهران میاورد در راه ازحیات من مایوس شدند دائم خواستند مرا بخاک بسپارند مادرم راضی نمی‌شد ومیگفت که هنوز امیدی هست بگذارید در بغل خودم تمام کند البته خداوند او را نگاهداشت مقدر بود که این کودک در آینده بانی ایران نوین شود. (احسنت). چون خداوند خواست سرنوشت ملت ایران تغییر یابد و به تهران بزرگ برسد.

رضا با عشق و علاقه فراوان که بوطن داشت در همان آغاز نوجوانی به سرپرستی عمویش نصرالله خان سرتیپ با لباس سربازی به صف سپاهیان وطن پیوست ودر ۲۲ سالگی داخل قزاق خانه گردید و دراثر لیاقت فطری و استعداد و زکاوت و کاردانی ودلیری که سرعت ترقی کرد و تمام مدارج سپاه هیگری راطی نموده ودرسال ۲۴۷۴ شاهنشاهی بدرجه سرهنگی ارتقاء یافت ودر سال ۲۴۷۷ یعنی سه سال بعد ریاست تیپ قزاق خانه همدان را دارا شد وبمقام سرتیپی رسید.

این واقعبت را باید نادیده نگرفت که راد مردی بدون تکیه خانوادگی و ثروت ومکنت و بدون تحصیل در مدارس نظام ازسربازی بدرجه سرتیپی برسد دلیل برهمت بلند و نشانه لیاقت و انجام دقیق سپاهگیری اواست (صحیح است)۰به اعتراف و تصدیق آن کسانیکه دوره جوانی اورا بخاطردارند افسری بود دقیق - و ظیفه شناس - جدی و اهتمامک هسرسو! بی مسامحه واهمال را درکارهای اداری جایز نمی‌شمرد.

ونباید ناگفته بگذارم که آن سرباز واقعی مملکت وقتی درسن ۱۴ سالگی به بریگاد قزاق پیوست سواد نداشت ولی بعدا با علاقه فراوان کاملا ۳ سوادنوشتن را آموخت.

کودتای تاریخی حوت سال ۲۴۷۹ شا هنشا هی وارتقاءآن سردار بزرگ به سردار سپهی و بعدآ بمقام رئیس الوزرائی و سپس بقام منیع سلطنت بود که میهن پرستان حقیقی وآریائیهای پارس علیرغم اجنبی پرستان نسبت بان شهریار بزرگ باتوجه باخلاق ژادآریائی که براندیشه نیک - گفتارنیک – کردار نیک بناشده بود و اخلاق و رفتارآنها برسایر همسایگان رجحان و برتری کامل داشت نسبت به تاج وتخت پهلوی وفادار بودند چه اگربه عقب برگردیم و ازتتبعات محققین استفاده نمائیم چنین مستفاد می‌شود.

آریائیهای پارسی از وقتی که بفلات ایران آمدند چون معتقدات مذهبی آنان را بسعی و عمل یعنی کوشش وکارکردن باداشتن راستی ودرستی تشویق می‌کرد برای بقاء آب وخاک خود بفرمان شاهنشاهان مقتدر در سخت ترین وحساس ترین لحظات تاریخی تمدن ایرانی را نجات داده و مسائل را بنفع ایران خاتمه می‌دادند.

این عقیده پاک و بی شائبه در تاریخ کهنسال کشورما اثرات نیکوئی ببارآورد.

شاهدوستی ومیهن پرستی که جزء غریزه ذاتی و خصائص اخلاقی آریاها بود باعث حیرت مردمان قرون بعد گردید.

آریائیها بقاء مملکت را بسته بوجود شاهان دانسته -شاه را نماینده خدا در روی زمین می‌دانستند وفرزندان خلف آنها هم به تبعیت از پدران خود نام مقدس شاه را سرمایه امیدواری دانسته وجانبازی در راه مملکت وحراست از تاج وتخت سلطنت ورهبر و شاخص مملکت را شعار زندگی قرار میدهندچنانچه ادوار مختلف وطلوع نوابغ را از خاطر بگذرانیم تاریخ کشور باستانی ما سراسر پر از افتخاراتی است که در طی قرون نصیب او شده وبرای دوام و بقای سلطنت از بدو امرکوشا بوده‌اند:

چه در روزگاران گذشته وادواریکه خطری عظیم وبزرگ خاک پاک ما یعنی ایران وطن عزیز ومیهن بزرگ ما را تهدید کرده وآئار محو و انقراض حتمی می‌نمود ودر آن دقایق وحشتناکی که متجاوزین نظر سوئی بخاک میهنعزیز ما پیدا می‌کردند همان مردم پاک طینت ونجیب بعلت عشق به مقدسات ملی با ایمان کامل وعزمی راسخ وروحی پاک برای بقای مملکت با مردی ومردانگی و باشجاعت واز خود گذشتگی بی نظیری برانگیخته شده ودر مدت کوتاهی دامن مام میهن را از لوث وجود ناپاکان منزه کرده با قدرت الهی و با کمک رادمرد توانائی کشتی درگرداب مانده وبلکه غرق شده کشور را خلاص بخشیده وبساحل نجات می‌رساندند.

مشکلات ومعضلات را که در برابرآن رادمرد عرض وجود می نمودندبا نیروی جدیدتری آنها را از پیش برمیداشت تا بجائیکه موجب شگفتی وحیرت ناظرین می‌گشت مانند اینکه این نمونه نوابغ را ذات مقدس الهی جل عظمه در خزانه غیب مکتوم می‌داشت و پرورش می‌داد که در موقع گرفتاری ودرماندگی این اوضاع از هم پاشیده را سروصورتی دهد هرج ومرج قبل از نادرشاه و قبل از رضاشاه موید صحت عرایضم می‌باشد. رضاشاه آن رادمرد قوی الاراده و سردار بزرگ وسرباز رشید وفداکار با نیروی خداداده توانست اجزاءگسیخته و از هم پاشیده این کشور را جمع وچنان بصورت زیبا وآرام درآورد که جهانی را متوجه عملیاتش ساخت (صحیح است).

اعلیحضرت رضاشاه کبیر ایران را با موجودیت خویش آشنا ساخت ووحدت ملی را بوجود آورد و در سایه وحدت و هم بستگی درجهت تامین عظمت کشور باستانی و کهنسال ایران عاشقانه به میهن خدمت کرد. ولی در جنگ بین الملل دوم زمانی که بشریت در سخت ترین و صعب ترین شرایط قرارگرفته و اوقاتیکه از هر جهت و از همه جوانب وحشت وترس گریبانگیر بشر ناتوان و رنجور بود متفقین ناجوانمردانه وبرخلاف اصول انسانی بکشور بیطرف ما تجاوز نموده وآن شاهنشاه بزرگ ناچار باستعفاء شد. وآن روکه کشور ایران را بفرزند برومندش سپرد عاشقانه خاک میهن را بوئید و مشتی ازآنرا همراه برد و آنگاه که پیکرش را خاک میهن در خودجای داد برای ادای احترام جهانیان به عظمت ملت ایران بوجود آمد.

لذا اینجانب مفتخرم از طرف مردم شاهدوست ومیهن پرست لرستان بروان پاک آن سردار بزرگ تاریخ درود فرستاده سرتعظیم فرود آورم.

در خاتمه اهم نیازمندیهای حوزه انتخابیه خودرا بطور اختصار باستحضار رسانده و تقاضای عطف توجه کا مل دارم.

۱ - مردم شهر پلدختر از جناب آقای وزیر محترم نیروتقاضا دارند که عنایت فرموده واکبدآ مقرر فرمایند که نسبت به تامین برق این شهر اقدام عاجل بعمل آورند چه پس از ۲/۵ سال با وجود مکاتبات عدیده و مذاکرات حضوری و نطق‌های قبل از دستور کمترین نتیجه‌ای عاید نشده است.
۲ - از جناب آقای صالحی وزیر محترم راه وترابری تقاضا دارم که دستور فرمایند نسبت باحداث راه‌های روستائی در چهاربخش کوهستانی ملاوی - الوار گرمسیری - ویسیان -پاپی که از این نظر جزء نیازمندترین وفقیرترین بخش‌های ایران بشمار می‌روند اقدام لازم معمول فرمایند.
۳ - از جناب آقای وزیر محترم کشور تقاضادارم در تقسیمات جدید مملکت دستورفرمایند - بخش بزگ ملاوی بشهرستان تبدیل گردد.
۴ - دهستان کرکی از بخش ملاوی ودهستان منگره از بخش الوار گرمسیری بعلت نداشتن راه روستائی تاکنون از تسهیلات زندگی بهره مند نشده‌اند استدعا دارد اولیاء محترم امور باین دومنطقه کوهستانی توجه کامل بفرمایند چه مردم این دومنطقه همانطوریکه بارها بعرض رسانده‌ام در نهایت عمرت بسرمی برند.
۵- همانطوریکه بارها خدمت جناب آقای صالحی وزیر محترم راه و ترابری و سایر مسئولان محترم عرض کرده‌ام مجددا تقاضا دارم پس ازهفت سالی که ازشروع جاده فرعی کمالوند - خانجان خانی - سپیدشت که چهار بخش ززدوماهرو از شهرستان الیگودرز و پاپی و زاغه وحومه را ازشهرستان خرم آبادبشهرخرم آبادوصل می‌کند عطف توجه کامل بشودتا انشاءالله درزمان وزارت جناب ایشان این طلسم شکسته شود ومردم از عسرت وناراحزما نجات یابند بیش ازاین تصدیع نمی‌دهد. جاویدشا هنشاه آریامهرپا ینده ایران (احسنت).

رئیس - آقای دکتر صد ر تشریف بیاورید.

دکتر صدر - با اظهار تشکر از مقام محترم ریاست و از دوست عزیزم جناب پارسا که چند دقیقه از وقتشان را به بنده دادند <نعمتان مجهولتان الصحه والامان) گاه گاهی در کوشه‌های این مملکت صدایی از نا امنی شنیده می‌شود که خوشبختانه تحت رهبری شاهنشاه آریا مهر افرادی که باعث این نا امنی می‌باشند مجازات می‌شوند هفته‌ای که گذشت یکی از هفته‌های بسیار ناراحت کننده برای کلیه اهالی این کشور بود تصور نمی‌کنم که خانواده‌ای بود که عصر به عصر منتظر نبودکه روزنلامه اطلاعات وکیهان در بیاید و نتیجه کار یک بی وجدان را بخواندکه مرتکب جنایت کم نظیری شده است ۰ بسیار متاسفم که دراین مملکت بعضی از افراد راه بدست آوردن ثروت را نمیدانند خوشبختانه راه بدست آوردن ثروت دراین مملکت آسان آسان است (مظهری - متاسفا نه) د راین مملکت افرادی هستند که ثروتشان را از راه درست بدست می‌آورند وباید تقدیر کرد، اما یک بی وجدانی هم پیدا می‌شود که برای بدست آوردن ثروت راه بدی را انتخاب می‌کند وآن راه این است که فرزند دلبند یک فرد شاهدوست ومیهن پرست را از راه مدرسه بدزدد ببرد و چند روزی نگهدارد و مرتب بوسیله تلفن به پدر و مادرش خبر بدهدکه فلان مقدار حاضرکنید تا من فرزندتان را آزادکنم، بعضی ازمرگها هست که یک خانواده را عزادار ومتاثر می‌کند اما مرگ فرزنبد دلبند پورنیک فقط یک خانواده را عزادار نکرد، بنده می دانم و باچشم خودم دیدم که بخصوص مادرها چقدرگریه می‌کردند، بنده از آقایان معاونین که امروز تشریف ندارند ولی آقای هنرمندی تمام مردم چشم شان به دادگستری است که نتیجه این کار و این بی وجدان زودتر برای مردم ایران معین بشود (صحیح است) واز جناب وزیر آموزش وپرورش که نه خودشان تشریف د ارند ونه معاونشان، آقا مردم جگرگوشه‌های خودشان را می‌سپارند مدرسه، برای اینکه اعتماد دارند، بنده تقاضا دارم که اینگونه مسائل بین کودکان و نوجوانان آموخته شود که اگر درخیابان کسی گفت که بیا برای تو یک شکلات بخرم اینها را باید به بچه ۰ ایادآوری کرد، تاکی باید بچه‌های ما اینطور باشند بنده اجازه می‌خواهم از طرف خودم و اگر اجازه بدهید از طرف کلیه نمایندگان مجلس شورای ملی و ازطرف تمام اهالی شاهدوست استان یزد بخانواده پورنیک تسلیت عرض کنم وبه بازماندگان آنها خداوند صبر عنایت بفرماید ویقین دارم که دولت جناب آقای آموزگار و وزارت دادگستری هرچه زودتر تکلیف این بی وجدان را برای همه ایرانیان روشن خواهد کرد متشکرم (احسنت - احسنت).

رئیس -آقای معززی بفرمائید.

نصرت الله معززی - بنام خدا وبنام نامی شاهنشاه آریامهر با کسب اجازه مقام معظم ریاست، همکاران عزیز وگرامی نمایندگان محترم مجلس شورای ملی خبرنگاران عزیز مطبوعات وحضار محترم خانم‌ها، آقایان قطعا استحضار وتوجه دارید که ۲۴ اسفندماه هرسال را بعلت تقارن با واقعه مسعود زاد روز اعلیحضرت رضاشاه کبیر مردم ایران ارج می‌نهند وبحق آنرا روزی مبارک و فرخنده میدانند. اما امسال یعنی سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی برمبنای محاسبه تاریخی، این خصیصه وامتیاز را دارد که مصادف است با صدمین سالروز تولد آن رادمرد بزرگ تاریخ ایران. اکنون با گذشت حدود صد سال از آن واقعه ومرور حوادث ووقایعی که در طول اینمدت زمان رخ داده که با ذکر جزئیات همه درسینه تاریخ معاصر ایران ثبت وضبط شده است بما این فرصت وامکان را می‌دهد که با معیاری بسیاردقیق وسنجیده این روز را در طول تاریخ ایران عاری از هرنوع مجامله و لفاظی روزی بسیار فرخنده ومبارک محسوب داریم. زیرا در چنین اوقات سعدی بود که مشیت پروردگار ودست زورمند تفدیر برآن تعلق گرفت که در قلب کوهستانهای شمالی کشور در خاندانی اصیل وگرانمایه در شرایطی ساده و بی پیرایه فرزندی بملت ایران عنایت کند که سالیان بعد درست درسراشیب سقوط وفنا آن هنگام که امید همگان به یاس انجامیده بود بیاری ملت خود بشتابد قد مردانگی علم کند وکشور ومواریث و فرهنگ ارزشمندش را از خطر زوال ونیستی نجات بخشد. این مرد بزرگ بسائقه وطن دوستی وقدرت طلبی در بدایت جوانی بصفوف قوای مسلح روز پیوست وهم در این مرحله بود که او با شرکت در محاربات وجنگیدن با یاغیان وستیزه جویان عملا فنون و قواعد پیکار را می‌آموخت. ماموریت‌های رزمی باقطار درمرزهای مملکت فرصت مناسبی برای آشنالی او باحوال مردم وسوابق اقلیمی وتاریخی بوجود میاورد حوادث و وقایع مملکتی ذهن نقادش را با سیاست عملی وجاری روزآشنا می‌ساخت وبتدریع که مقامش ترفیع می‌یافت از موضعی بهتر نقاط ضعف مملکت را ارزیابی می‌نمود، و به فساد وتباهی دستگاه حاکم ورسوخ ونفوذ بیگانگان در آن آشنا می‌شد.

قصدمن از ذ کر این مطالب بیان جریانات تاریخی است تنها بکلیات و جهش‌های تاریخی نظری اجمالی می‌کنم بهرحال چگونه می‌توان نادیدگرفت که با شروع سلطنت رضاشاه کبیرتاریخ کهن سال این مملکت ورق خورد و با سرفصل زرین حیات اجتماعی ایران نو مجددآ آغازشد و درجهتی خلاف گذشته بحرکت درآمد.

حضار محترم توجه دارند این تحول فقط یک تقارن زمانی نبود، به عبارت دیگر نمی‌شد ازسراشیب سقوط و وفنا بشاهراه ترقی و بقاء راه یافت.

انجام چنین امری اگرعقلا محال نبود ولی لامحاله بسیارصعب و دشوار می‌نمود.

به زعم خوشبین‌ها اینکارمحتاج دم مسیحا و همت مردانه بود ۰ درآن روزگاران مقامانی که حق تصمیم گیری و راهنمائی داشتند همه از علاج دردی بی درمان سخن گفته آیه یاس می‌خواندند و نجات ایران را از آن پرتگاه زوال غیرممکن بحساب میاوردند. آری چنین بود سیروقایع اما تفضل خداوند و اراده فر! بد غیور ایران این غیرممکن را ممکن ساخت اما نه باین آسانی که میشودگفت ونوشت با یک عمر مبارزه و جانفشانی یک عمرحادئه جوئی و خطر کردن و راحت و آسایش را برخود حرام دانستن که کار همگان نیست و تنها درشان ابر مردان ا! ست بس درگفتگو از وقایع تاریخی آنجاکه صحبت از شخصیت و نبوغ سردودمان سلسله پهلوی می‌شود مردم استانهای شمالی در مقام مفاخره بیشتر برخود میبالنداین گونه تعصب‌های منطقه‌ای و محلی و مطلقأ مورد نظر نیست اما استانهای شمالی کشور بجهت اینکه بالنسبه ازمواهب و الطاف طبیعت بهره مندی بیشتر دارند و منطقه کلا ۰ پر استعداد است نظر تیزبین آن شاهنشاه عظیم الشان را که الحق در حسن تشخیص وآنچه عرفا سلیقه مینامندآیتی بود بی بدیل بخود جلب نمود.

با عنایات مبذوله رشته‌های جالبی از باصطلاح کشت و صنعت وکشاورزی مدرن در شمال ایران بوجودآمد. مقصود ازکشاورزی مدرن درآنزمان فعالیتی بودکه امر تولید کشاورزی را فقط محدود بمحصولات خام کشاورزی نمی‌کرد بلکه با توجه به تمرکزفعالیت‌های کشاورزی جهت بوجود آوردن امکانات استفاده از ماشین‌های صنعتی - کشاورزی حصولات خام در کارخانجات معظم جنب فعالیت‌های کشاورزی تولیدات خام بصورت محصولات قابل مصرف در شهر و روستا صرف نظر از وسعت آنها درمبامد و منافع بیشماری را متوجه کشاورزی مدرن ایران می‌کرد پنبه به پارچه ابریشم خام به حریر پرنیان و بوته چای بجای قابل مصرف تبدیل می‌شد و جهت حمل این کالاها بنقاط مختلف راهها و پلها و راه آهن شمال زرخیز ایران را بسا یرنقاط کشور متصل می‌نمود و همه ی اینکارها از یادگارهای آن فرزند خلف ایران می‌باشد شهرگرگان حوزه انتخابیه اینجانب علی آباد کتول من تبع آن که زادگاه هم باشد ازاین برکات بحد استعداد و بنحوی شایسته بهره گرفتند. غیرازآبادانی وسیع دشت و کشت عظیم پنبه که نعمت‌های بی بدیل هستند و نوید آینده ئی بسی درخشان رامیدهند درحدی پائین تر نهضت ایجاد بناهای جدید قصرهای زیبا ومدارس و هتل‌های لوکس وراحت و نوسازی خانه‌های روستائی و تعلیم اشکال بهتر زندگی به روستائیان وهمین اسب دوانی سنواتی وهزاران نعمت غیرمستقیم که ازآن مساعی و کوشش‌ها عاید شده و.۵شود همه یادگارهائی ار! بده ازآن روزگاران هس! دکه مردم شمال چون جان شیرین خود ازآنها پاسداری می‌نمایند ۰ درمقام نمایندگی مردم گرگان اقتضا دارد مر! وض بدارم بزعم مردم این خطه از یمن برکات قدوم رضاشاه کبیرکه لا اقل سالی یک بار در موقع اسب دوانی وجود مسعودشان ساحت این خطه را زینت بخش می‌شد شهرستان گرگان باوج آبادانی وعمران و رفاه رسید و در مقام مقایسه باشهرهای دیگر ردیف اول راحائز شد اکنون ازآن ایام مسعود که چتر سلطنت! زینت بخش مرغزارهای گرگان می‌شد سالیان متمادی می‌گذرد و مبالغه نخواهد بود اگر عرض کنم که مردم این منطقه از هرطبقه ومقام درحسرت وآرزوی آن هستند که مقدم مبارک شاهنشاه آریا مهر را از صمیم دل وجان پذیره باشند تا شاید ازثمره ی آن مواهب بار دیگر گرگان و منطقه با سرعتی بازهم بیشترکه محل انتظار است درجاده تعالی وترقی سیرکند ۰ بدون هیچ نظر خاص دستگاه علیه دولت را مخاطب قرار داده عرض می‌کنم مواهب و نعمات طبیعی را که موهبتی خدادادی است بحساب مساعی خود منظور نفرمایند شایسته آن است که این خطه زرخیز را باطرح و نقشه ئی حساب شده در طریق تعالی و پیشرفت راهنما و مددکار باشند. گفتار بدرازا کشید بقول معروف ازهرچه بگذری سخن دوم خوشتر است اگر اشاره بزادگاهم نکنم مورد مواخذه قرار خواهم گرفت علی آباد کتول که اکنون شهرت وعنوانی دارد همه یافته‌هایش را از برکات مقدم رضا شاه کبیر میداند که پیوسته مورد توجه آن سردار بزرگ قرار داشته است و همیشه در سفرهایشان بگرگان شبی را هم در علی آباد کتول استراحت فرموده ویا علاقه خاصی در عمران و نوسازی آن کوشش بسیار مبذول می‌فرمودند مردم فعلی علی آباد تاجان دربدن دارند حق گزار این عنایت خواهند بود.

چقدر مناسب وبجا خواهد بود اگر اولیای محترم وزارت کشور بمواعید مکرر خود درگذشته جامعه عمل پوشانیده درصدمین سالگرد تولد رضاشاه کبیر این ناحیه را از رتبه ومقام بخشداری بشهرستان ارتقاء داده وموجب خرسندی روح پرفتوح آن سردار بزرگ گردند.

خانمها، آقایان چه عرض کنم که در مقام تکریم وتجلیل آن شخصیت بزرگ مصداق واقعی این مصرع هستم (مورکه پای ملخ پیش سلیمان برد).

ختم کلام را به ستایش وشکرگزاری از عالی ترین و ارزنده ترین نعمتی که از برکات وجود رضاشاه کبیرشاهنشاه عظیم الشأن نصیب ملت وکشور ایران گردیده می‌کنم و آن عطیه وجود گرامی ومسعود شاهنشاه آریا مهر است ۰ شاهنشاه افتخار آفرین طراح انقلاب شاه و مردم که نام نامی اش بفضل خداوند پس از وصول به تمدن بزرگ زینت بخش ابدی دروازه این فتح عظیم خواهد شد.

بسیار بموقع خواهد بود از سربازی فداکار که عمری با علیحضرت رضاشاه کبیر و فرزند برومترش اعلیحضرت شاهنشاه آریا مهرخدمت نموده یاد نمایم تیمسار سرلشکر مزین نماینده مخصوص اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر درگرگان و دشت و بجنورد از افسسران قدیمی است که در مدت خدمتش درگرگان بهمشهریهای عزیزگرگانی من پیوسته خدمات ارزنده‌ای نموده و همیشه در مواقع ضروری استدعای مردم گرگان را بخاکپای هما یونی معروض داشته است و در عمران و نوسازی گرگان با مأمورین پیوسته همکاری داشته است ضمنا آقای هوشنگ سمیعی استاندار محترم مازندران که از جوانان علاقمند بشاهنشاه آریا مهر بوده و باکمال صداقت و بی نظری بکار خود مشغول می‌باشند.

درخاتمه بجا خواهد بود از دو بخشدار جوان حوزه انتخابیه خود که پیوسته برای عمران و نوسازی بخش‌های علی آبادکتول و پهلویدژ محل خدمتشان سعی بسیارداشته و همیشه با صداقت در نظارت برنامه هائی که وسیله اینجانب باخودیاری مردم د راین دو بخش انجام شده کوشش بسیار نموده یاد نمایم آقای کاشفی بخشدارعلی آباد و آقای سلیمانی بخشدار پهلویدژ از جناب آقای وزیر محترم کشور استدعا دارد چنانچه مصلحت میدانند از این دو مامور وظیفه شناش قدردانی بشود ممنون خواهم شد متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای قاسم زاده بفرمائید.

جعفر قاسم زاده - بسم الله الرحمن الرحیم جناب رئیس همکاران ارجمند اجازه می‌خواهم بمناسبت صدمین سال تولد اعلیحضرت رضاشاه کبیر ۰ که همه ملت ایران مهیای برگذاری جشن آن هستند مطالبی بعرض برسانم.

روز ۲۴ اسفندماه یکصدسال قبل که مملکت عزیزما در تاریکی جهل و بی سوادی وفقر ونا امنی وبی خبری از ترقیات شگرف مغرب زمین دست وپا می‌زد، خدای جهان آفرین فر! بدی را در آلاشت مازندران به مام وطن تحویل داد که عضلاتی درشت وهیکلی زمخت وقیافه‌ای سترکت داشت تا سرآغاز تحول ودگرگونی وبالاخره نجات دهنده این ملت خداپرست و شاهدوست باشد ۰ سر از دریچه صبح امید کرد برون + کسیکه دامن شبهای انتطارگرفت ۰ از بدو تولدش اولین مشیت الهی تعلق گرفت که اسمش را رضا بگذارند خداوند بزرک از اوان کودکی تارسیدن به مقام شامخ سلطنت که موهبت الهی است او رادر برابر حوادث ومشکلات چنان محفوظ داشت گوئی لشکر محافظ پروردگا ر، آنی او را بدون محافظ نگذ اشته وبمصد اق آیه کریمه والله جنود السموات والارض، پا به پای همه ترک وترقی دشواریها را برایش هموار می‌ساخت چه آنکه در قیافه او جسمأ وروحا ودایعی از شجاعت گذارد که هر بیننده و شنونده‌ای ازدیدار وگفتارش مسحور می‌گردید ۰ درهیچیک از مبارزات شانه خالی نکرد ترس وخوف در قاموس اوراه نداشت به تمام نیازهای ملت عملا آشنائی یافت وتجربه آموخت تا در موقع از تجربیات اندوخته به نفع ملتش بهره برداری نماید تاریخ گواه است که ازگهواره تاپایان عمرچقدر زحمت کشیده وبا چه شداید وحوادث دست و پنجه نرم کرده است بیان بنده قاصر از حق مطلب است همینقدر اطمینان دارم وچنانچه گفتم که خداوند بزرگ او را به مقام شامخ سلطئت که موهبت الهی است آماده می‌ساخت وبمصداق قرآن کریم: قل اللهم مالک الملک توتی ارعلکا من تشاءوتزع الملک ممن تشاء وتعزمن تشاء وتذل من تشاء بیدک الخیرانک علی کل شیلی قدیر (مهندس صائبی - احسنت) آری همه آن زحمات و لطات و شداید تا ر سیدن بقام سلطنت آنچنان د ر اعماق جان وروحش دمید که آرزوئی جز نجات ایران وملتش در سرنمی پروراند او به تاریخ ایران ونشیب وفرازهای گذشته نیک آگاهی داشت آگاهی پادشاه تا آگاهی یک مورخ یا مطلع تفاوت بسیار دارد آنها که درسنین کمتر از. ۵سال هستند نمیدانند مملکت ایران درچه حالی بوده وملتش باچه فلاکتی بسر می‌برد از آذرماه ۴. ۱۳ تا شهریور شوم ۱۳۲۰ که ۱۶ سال سلطنت نمود یک آن ازفعالیت کوتاهی نکرد ویک روزویک شب آرام نگرفت توگوئی خواب نداشت چه‌ها نکرد وچه‌ها کرد آنکه نکرد تامل ودرنگ، آنچه انجام داد فعالیت وعمل. درشرایطیکه مغرب زمینی‌ها همان. ۱۰ سال قبل از تولد اعلیحضرت رضاشاه به اوج ترقی رسیدند ملت ایران درخواب عمیق فرورفته بود هرگوشه ایران را خانی یا بکی در حیطه اقتدار خود داشت وتیول آن می‌بود و در مساحت یکمیلیون وششصد هزار کیلومتر خاک کشور عزیز ایران هرگوشه‌ای در شرایط خاصی تحت نفوذ بود تا آنجا که دولت‌های مقتدر وقت خارجی به تقسیم ایران نقشه طرح کرده بودند زمانی که اروپا تمام دارای خط آهن بود درایران فقط از تهران تا شاه عبدالعظیم واگن گذاشته بودند زمانیکه یک کامیون کمپرسی یا بادزر ویا گریدر وجود نداشت بهمت توانای آن رادمرد راه آهن سرتاسری ایجاد وتونل‌های عظیم در دل کوه‌های ایران برای احداث راه‌های شوسه بوجود آمد راه آهن بندرشاه ازشمال تا بندرشاهپور به جنوب امتداد یافت و بقیه راه آهن تهران قزوین آذربایجان تهران سمنان خراسان در دست تکمیل و ریل گذاری گردید که هریک ازآن اعجاب آمیز می‌باشد.

گردنکشان را که ایجاد نا امنی می‌کردند بجای خود نشاند سرتاسر یملکت یک پارچه امنیت وآرامش یافت در سایه این امنیت به کارهای بنیادی مانند دانشگاه فرستادن محصل بخارج مملکت، ایجاد قشون منظم نظام وظیفه، احداث بیمارستانها درمانگاه وپل‌های عظیم که تعداد آنها از هزارها متجاوز و نمونه اش پل اهواز و ورسک است شاهد مدعای ما است به تنظیم پست و تلگراف احداث راه‌های شوسه، ایجاد عدلیه و دانشکده‌های کشاورزی، کارخانجات عظیم، دبیرستان و دبستانهای متعدد تاسیسات اداری مرکزی و استانی پرداخت و در تکمیل آنها جد وجهد عجببی بکار برد و نیز در ازدیاد محصولات کشاورزی و ترویج بهترین آنها مانندگندم و جو، برنح، چای، توتون، کنف، مرکبات، زردچوبه وغلات حبوبات اوامر جدی صادر می‌نمود که محصول هرسال باید بیش از سال قبل باشد درآبادی شهر و روستا هزاران نیازهای ملی از خود بیادگار گذاشت هرساله دو مرتبه سراسر مملکت را زیر پا می‌گذاشت و در آبادی وعمران مناطق نظارت عالیه داشت چنان حافظه‌ای در نهاد آن وجود داشت که اگر در مسافرتی فرمان آبادانی یا ساختمانی داده بود در سفر بعدی شخصأ به نظارت کار انجام شده می‌پرداخت چنان فعالیتی در پیشرفت همه جانبه ملت و مملکت ایجاد شدکه آنها از خارج میامدند تعجب نموده و برای هرایرانی غرورآفرین بوده است که در اندک مدت مملکتشان به سرعت درحال ترفی می‌باشد مهمتر از همه فر! بد دلبند خود اعلیحضرت همایون شاهنشاه را که درآن زمان ولیعهد بود برای ادامنتحصیلات عالیه و و مشاهده پیشرفتهای مغرب زمین به سویس اعزام داشت تا وارث گرانقدر تخت و تاج سلطنت ایران به ترقیات جهان آگاهی بیشتری حاصل نماید دراین باره هرقدرگفته شودکم است بعرایضم خاتمه می‌دهم اکنونکه همه ملت ایران برای صدمین سال تولد اعلیحضرت رضاشاه کبیر درآستانه سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی به جشن وسرور ونیایش برخاسته‌اند اینجانب به نمایندگی از مردم شاهدوست شهرستان رودسرکه بنیادش از یادگار آن اعلیحضرت و اکنون جزء آثار باستانی ثبت شده است وظیفه دارم از پشت این تریبون مراتب حق شناسی و سپاس مردم آن شهرستان را به خاکپای اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر عرضه بدارم و از درگاه خداوند متعال دوام سلطنت شاهنشاه آریامهر و قوام و شوکت خاندان جلیل سلطنت بویژه شهبانوی عزیز و والاحضرت ولایتعهد را مسئلت نمایم آرزوی همه ما اینست که سالهای متمادی بدرک چنین اعیادی نائل و هرسال بهتر و بیشتر شاهد پیشرفت و ترقیات مملکت و رفاه عموم ملت ایران باشیم انشاءالله تعالی از آنجائیکه شهرستان رودسر منطقه کشاورزی قابل ملاحظه‌ای است وبرای احداث سد پلمرود سالها مطالعه شده و مورد تایید ذات اقدس همایونی قرارگرفته و برحسب اطلاع مطالعه فاز اول آن باتمام رسیده و به اقرار مطلعین دارای موقعیت خاصی میباشدو در اولویت قراردارد و می‌تواند تمام منطقه دائر وبایر و وسیع شهرستان رودسر را از نعمت آبیاری وآب مشروب و برق کافی برخوردار کند می‌خواهم که وجهه همت جناب آقای مهندس توکلی وزیر نیرو قرار گیرد و در احداث آن بیش از این تأخیر نگردد زیراکشاورزان رودسر بارها دچار خشکسالی شده و با وجود سدهای سنتی نتوانستند از مزارع خود بهره برداری کنند امید است هرگز خشکسالی نصیب ما نشود و در عصر شکوفان انقلاب شاه وملت سد پا. !ود نیز هرچه زودتر احداث گردد با تشکر از استماع عرایض مخلص - زنده باد شاهنشاه پاینده ایران.

رئیس - آقای عباسمیرزائی بفرمائید.

عباسمیرزائی - جناب رئیس، نمایندگان محترم، امروز همه نمایندگان محترم علاقمند هستند که وقتیمیسر بود تا می‌توانستند مکنونات قلبی خود را درباره خدمات رضاشاه کبیر و فر! بد برومندش شاهنشاه آریا مهر محمد رضاشاه پهلوی در این ساحت مقدس بیان نمایند بهرتقدیر این موفقیت نصیب این جانب گردید که ۰هم از زبان همه شماها و هم از زبان و دل خودم عرایضی بعرض برسانم البته اگر بخواهم درباره آنچه که رضاشاه پهلوی شاهنشاه ایران انجام داده بازگو نمایم به قول معروف مثنوی ۷۰ من کاغذ شود اما می‌شود تا اندازه‌ای که ممکن است چند جمله‌ای را به عنوان یکی ازهزارها یادآوری نمود چراکه اول از امنیت که هرگز دراین کشور عزیز نبود و اولین قدم آن رادمرد بزرگ ایجاد امنیت وآماده نمودن محبط برای تحصیل علم و دانش همه طبقات که درآن روز علمی وجود نداشت نمودند ولی باید درباره علم همینجا عرض نمایم که به یاری خداوند بزرگ و رهبری‌های محمد رضاشاه پهلوی شاهنشاه آریا مهر امروز دیگر طبقه‌ای به معنی جدائی از هم در ایران وجود ندارد وکار علم و دانش و بهرگیری ازآن برای کلیه افراد این کشور بی انتها موجود است تا کورشود هرآنکه نتوانددید ولی بازمیگردم سر عرایض قبلی ۰ رضاشاه کبیر در مورد عمران وآبادی و نظام صحیح برای پیشرفت قوه دفاعی کشور چه کوششها و چه پایه ریزیهائی که ایجاد نمودند سردار بزرگ تاریخ ایران درباره پیشرفت صنعت و ایجاد کارخانجات صنعتی در ارتش شاهنشاهی وایجاد خط آهن سرتاسری ایجاد دانشگاه و امثال آنها که هرکدام بحث مفصلی دارد که مجال آن نیست و همین دو روز دیگر است که مردم ایران برای بزرگداشت صدمین سال زادروز آن بزرگوار و ارج نهادن به نیکی‌های بنیادی آن شهریار بزرگ ملت ایران خود را آماده می‌سازد تا در پیشگاه فرزند برومندش که بزرگترین نعمتی است که خداوند به ملت ایران عطا نموده در برابرش از زحمات پدر تاجدارش بزرگترین شکرگزاری و سپاس را تقدیم نمایند (صحیح است) و همین امروز شاهد و ناظر پیشرفتهائی که رضا شاه آرزوی آن را برای ایران داشت و این آرزوها و بلکه هرچه بیشتر آن آرزوها به دست پر! وان محمد رضاشاه پهلوی شاهنشاه آریا مهر انجام پذیرفت حالا از پیشرفتهای عظیم و چشمگیر و انجام یافته آرزوی رضاشاه که به دست قدرتمند شاهنشاه آریا مهر بهره وری آن شروع شده چند نمونه عرض می‌کنم و چرا که حسودان و خائنین از پیشرفت چشمگیر ملت ایران می‌سوزند بارگو نمایم ایجاد ذوب آهن آریا مهر که شروع و بهره برداری آن را همه میدانیم استخراج معادن مس و ایجاد برق سرتاسری ایجاد راههای آسفالته الغاء کاپیتولاسیون - ایجاد راه آهن در اکثر نقاط کشور وایجاد دانشگاههای متعدد درسراسر کشور ایجاد مراکز حرفه‌ای ایجاد و امکان سرمایه گذاریهای بزرگ در قسمت صنعت و بخش کشاورزی تقسیم املاک بین کشاورزان، تقسیم سود سهام بین کارگران و سهیم شدن آنها در سود کارخانجات، ایجاد ارتش نوین با تمام وسایل وامکانات پیشرفته جهان ایجاد مرکز پژوهشی برای اندیشمندان و مخترعین ایجاد وسایل رفاهی که همه افراد کشور ازروز تولد تا روز مرگ از درمان وبهد اشت وامثا ل آن استفاده کنند! یجاد مستمری برای بازماندگان افراد متوفی در تمام سطوح امکان پیشرفت در امور اقتصادی کشور وهمچنین امکان وایجاد سرمایه گذاری بخش خصوصی در این ۱۵ سال که همه شاهد آنیم که کارخانه‌های عظیم وبنیادی به وجود آمده‌اند استیفای حقوق حقه مات ایران از کسانی که منایع ملی مارا به غارت می‌بردند و درآمد آن منایع را برای سرمایه گذاریهای بنیادی که نسلهای آینده نیز از این منع عظیم ملی بهره مند گردند بله حالا اگر بخواهم درمورد همت والای شهریار دانشمند و رهبر اندیشمند ملت ایران بحث نمایم زبانم الکن است تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل (احسنت) اجازه بدهید این نکته را هم یادآوری نمایم جنگ دوم جهانی آرزوهای رضا شاه را ناتمام گذاشت یکی از آنها سروسامان دادن به طبقه مولد ثروت کارگران و کشاورزان کشور است ولی شاهنشاه محبوب محمدرضا شاه این آرزو را مانند سایرآرزوهای رضاشاه کبیر به نحو احسن به ثمر رسانیدند در سایه فرمان ایجاد وزارت کار وامور اجتماعی وتصویب قانون کار مترقی وبیمه اجتماعی کارگران همه نوع بهره مندی را کارگران پیدا نمودند تا آنجا که در سایه انقلاب شاه وملت به رهبری شاهنشاه آریامهر به مجلس شورای ملی راه یافته که ملاحظه میفرمائید پانزده نماینده فعلا از گروه کارگر در مجلس شورای ملی وجود دارد ۰ تشکیلات بزرگ کارگری که رئیس آن نیز یکی از کارگران عزیز نماینده مجلس آقای قربانی نسب است باتفاق سایر نمایندگان مجلس ازگروه کارگر در پیشبرد اهداف عالی شاهنشاه درسطح کارگری همیشه کوشنده هستنداین نیروی عظیم کارگری به رهبری شاهنشاه با ارشاد وزارت کار وامور اجتماعی در پی! رد صنعت و! بازدهی صحیح ازطریق کلاسهای آموزشی وحرفه‌ای در هر نقطه از کشور هرروز به ترقی و مهارت بیشتری در امر بهره وری و ازدیاد تولید نائل می‌گردند وتشکیلات عظیم کارگری که به برکت شاهنشاه آریامهر همه گونه آزادی نصیبشان گردیده است چنانچه همه شنیده و از تلویزیون دیده‌ایم در اهواز در اجتماع عظیم کارگران چه عنایانی را شاهنشاه آریامهر مجددا درباره هرچه بهتر زندگی نمودن کارگران امر و ابلاغ فرمودند وشکر خداوند را که خاطر شهریارگرانقدر ازملت ایران بخصوص کارگران راضی بودند و در فرمایشات گوهربارشان همه شنیدیم حالا اینجاست که اجانب وجاسوسان خارجی می‌خواهند این پیشرفتها را نادیده بگیرند از طرف شما نمایندگان محترم دراین مدتی که لایحه بودجه در مجلس مطرح بود گفته‌های زیاد و نظراتی داده شد ولی من نمی‌خواهم وقت شماها را زیاد بگیرم نظرشما را به قسمتی از فرمایشات که قرائت می‌نمایم ازکتاب بسوی تمدن بزرگ جلب می‌کنم.

شاهنشاه در کتاب «بسوی تمدن بزرگ» دستاوردهای اقتصادی مملکت را در طی ۱۵ سال سازندگی انقلابی چنین تشریح فرموده‌اند ۰ از آغاز انقلاب تا امروز رقم تولید ناخالصی ملی به قیمت‌های جاری ازحدود ۳۴۰ میلیارد ریال به ۵۶۸۲ میلیارد ریال رسیده یعنی تنها درعرض پانزده سال این تولید بیش از ۱۶ برابر شده است. حجم پس انداز مای که معیار سلامت وضع اقتصادی عمومی است از ۴۵ میلیارد ریال به ۱۵۰۹ میلیارد ریال افزایش یافته است. نسبت رشد سالانه اقتصادی کشور ما که سالهاست به صورت بالاترین میزان رشد اقتصادی جهان درصدر فهرست بین المللی جای دارد، درحال حاضر ۱۳/۸ درصد است و درآمد سرانه متوسط که در سال آغاز انقلاب ۱۷۴ دلار بود به ۲۲۲۰ دلار در نیمه اول سال جاری بالغ گردیده است.

شاهنشاه می‌افزایند:

«کشور ما که تا سال ۱۹۷۳ اصولا در فهرست بیست کشور ثروتمند مورد مطالعه صندوق بین المللی پول نبود ازسال ۱۹۷۴ مقام سیزدهم را دراین فهرست بدست آورد».

در ماههای اخیر و بدنبال بازتر شدن فضای سیاسی مملکت به اراده شاهنشاه آریا مهر وخواست ملت ایران بعضی دشمنان سوگند خورده این مرزوبوم کوشیده‌اند تا تصویری مجعول ومتکی بربعض وکینه ازدستاوردهای میهن ما درطی ۱۵ سال اخیر عرضه کنند.

انعکاس این صداهای دروغپرداز را همه ما اینجا وآنجا شنیده‌ایم ۰ ملت ایران پاسخ این صداها را داده است و خواهد داد ۰ اما اجازه می‌خواهم که دراین ساحت مقدس اعلام کنم که مجلس شورای ملی وعموم ملت ایران اجازه نخواهند داد که که حامل تلاش وکوشش و فداکاری میلیون‌ها زن و مرد شاهدوست و میهن پرست ایرانی به فرماندهی شاهنشاه آریا مهر در طی ۱۵ سال سازندگی مورد تخطئه قرارگیرد.

آن‌ها که وقیحانه دستاوردهای ملت ایران را در ۱۵ سال اخیر تخطئه می‌کنند در واقع قصدی جز تخطئه انقلاب نجات بخش میهن ما ندارند همه نمایندگان محترم مانند همه مردم این مرز وبوم جاودانی بخوبی میدانند که این تلاش‌ها نتیجه‌ای جز رسوائی هرچه بیشتر دشمنان انقلاب ایران نخواهد داشت.

آنچه برای مردم ما وبی تردید برای همه نمایندگان محترم تاسف آورست این است که انعکاس صدای دشمنان ملت ایران، گاه بگاه درجاهائی نیز شنیده می‌شود که سنگرهای محکم شاهدوستی و میهن پرستی به شمار می‌روند ۰ این نیز تاسف آورست که فبل بعضی‌ها یاد هندوستان کرده است و به امید وجیه المله شدن کوشیده‌اند تا در لباس پیشگویان ظاهر شوند و با این ادعا که حتی پانزده سال پیش به اصطلاح هشدارهائی داده بوده‌اند، برهمه دستاوردهای این مملکت خط بطلان بکشند.

هیچ چیز آسان تر از این نیست که از مسئولان گذشته انتقاد کنیم و امیدوار باشیم که به این ترتیب در لباس مصلحین اجتماعی ظاهرگردیم. اما آنچه در پانزده سال اخیر در راه ساختن این مملکت از صفر انجام شد مربوط به مسئولان خاصی نیست بلکه مربوط به شاهنشاه وهمه مردم ایران است. (صحیح است) ۰ خوب، آیا چنین دستاوردهائی را می‌توان تخطئه کرد؟

آیا فراموش کرده‌ایم که همین یکسال پیش در همین مجلس بودجه‌ای تصویب کردیم که هفتمین بودجه بزرگ جهان بود. آیا افزایش تعداد مدرسه روها از کمتراز دو میلیون به رقمی نزدیک به ۱۰ میلیون درطی ۱۵ سال قابل تخطئه است.

کافی است که همه ما آنچه را می‌بینیم باور کنیم و بیاد داشته باشیم که ایران از کجا شروع کرد واکنون به کجا رسیده است. ضرب المثل معروف خودمان می‌گوید شنیدن بود مانند دیدن اما گرفتاری بعضی‌ها ظاهرأ این است که آنچه را می‌بینند درک نمی‌کنند و درعوض دروغ هائی را که می‌شنوند طوطی وار تکرارمیکنند.

مگر در همین ۱۵ سال نبود که کشاورزان ماصاحب زمین شدند و زنان ما به تساوی حقوق سیاسی رسیدند. مگر در همین ۱۵ سال نبود که کارگران ما از سود ویژهو سپس مشارکت درسهام شرکت‌ها بهره مند شدند؟ مگردرهمین ۱۵ سال نبودکه میلیون‌ها جوان و نوجوان ایرانی زیر پوشش آموزش رایگان قرا گرفتند؟. در اینجا لازم نیست که بهمه دستاوردهای مملکت در ۱۵ سال گذشته اشاره کنم ۰ غرض تنها یادآوری این نکته است که آنچه باید برای همه ما الهام بخش ومایه غرور و سربلندی می‌باشد نمی‌تواند حتی با اشاره وکنایه، مورد تخطئه قرار گیرد ۰ مترقی ترین قوانین تاریخ ایران در همین ۱۵ سال و در همین ساحت مقدس طرح شد و به تصویب رسید.

کتاب <به سوی تمدن بزرگ) با تکیه به حماسه سازندگی ۱۵ سال گذشته افق‌های روشن آینده را ترسیم می‌کند ۰ شاید اگر همه این کتاب را با دقتی که شایسته آن است مطالعه می‌کردند بعضی حرف‌های تاسف آوری که در روزهای اخیر شنیدیم هرگز بزبان نمی‌آمد. (صحیح است)

در اینجا روی سخنم بخصوص با نماینده محترم مردم خرمشهر است که ظاهرا دچار نوعی نومیدی و بدبینی شده است. این نماینده محترم و سرور عزیز با لحنی از تحولات ۱۵ سال اخیر مملکت سخن گفت که برای همه حیرت آور بود ۰ تردید ندارم که ایشان اگر فرمایشات خود را یکبار دیگر با دقت مطالعه بفرمایند تصدیق خواهند فرمود به جانب انصاف را چنانکه باید وشاید رعایت نفرموده‌اند ۰ من نمیدانم کدام مقام بلند پایه به ایشان گفته است که دیگر به مجلس راه نخواهد یافت. اما این را میدانم که راه یافتن یا نیافتن ایشان به مجلس تنها به حزب و توده رأی دهندگان مربوط است و نه به این یا آن مقام بلند پایه. اگر ایشان چیزی جز این می‌گویند آیا نمی‌توان گفت که همین الان هم حضور ایشان بخاطر تایید فلان یا بهمان مقام بلند پایه است؟ بدیهی است که عنوان چنین مطالبی در مورد اعضای قوه مقننه براستی نمی‌تواند دلپذیر باشد.

من از این سرورگرامی دعوت می‌کنم! که در سفرآینده خود به خرمشهر نگاهی دوباره به حوزه انتخابیه خود بیاندازنند تاخانه‌ها، کا رگاه‌ها، مغازه‌ها، ادارات، بندرگاه‌ها، مد ارس آموزشگاهها و دیگرنمودهای سازندگی ۱۵ سال گذشته را دقیق تر مشاهده بفرمایند. همچنین از ایشان دعوت می‌کنم که در همان خرمشهر به دیدار نیروی دریائی شاهنشاهی بروند تا بدانند چه کسانی با دلاوری و فداکاری آماده جانبازی در راه این سر زمین مقدس هستند و دیگر نگران حفظ مرزهای جاودانی ایران نباشند. ایشان می‌توانند سری هم به آبادان بزنند و به بینند چگونه پالایشگاه آبادان برای نخستین بار در تاریخ ۶۲ساله اش تماما بوسیله کارگران و مهندسان ایرانی اداره می‌شود و بار دیگر بصورت بزرگترین پا لایشگاه نفت جهانی درآمده است (صحیح است)۰ ایشان می‌توانند در خرمشهر صف کشتی‌ها و انبارهای مملو ازکال هائی را که نشانه جهش اقتصادی و بازرگانی این مملکت است از نزد یک مشا هده بفرما یند. کافی است که ایشان روزهای نه چندان دوری را بیاد آورندکه خرمشهر محمره نامیده می‌شد وآبادان مسقط الرأس شرکت غارتگر نفت و استعمار انگلیس بود تا بدانند در ۵۰ سال گذشته و بخصوص در ۳۷ سال شاهنشاهی پر افتخار پهلوی دوم ازکجا به کجا رسیده‌ایم بساط (صاحب)‌ها و (صاحب) پرست‌ها را چه کسی جمع کرد؟. پرچم سه رنگ ایران را چه کسی در خط تالوگ شط العرب به اهتزاز درآورد؟. استعمار را چه کسی از خلیج فارس بیرون انداخت. نیروی دریائی شهید ایران را چه کسی زندگی پر افتخار تازه بخشید؟

آیا می‌توان یک ناسیونالیست واقعی بود و این حقایق را نادیدگرفت؟ آیا درست است که ما مدام خودمان را تحقیرکنیم وآنچه را با خون دل بدست آورده‌ایم کم ارزش جلوه دهیم؟

نیازی نیست که به تفصیل از ۳۷ سالی سخن بگویم که در طی آن شاهنشاه آریا مهر مملکتی جنگ زده اشغال شده وگرسنه و فقیر را به صورت سیزدهمین قدرت اقتصادی جهان و یکی از نیرومندترین ممالک عالم درآوردند ۰ آیا ماجرای آذربایجان را می‌توان فراموش کرد؟ آیاقیام ۲۸ امرداد و انقلاب ششم بهمن را می‌توان نادیدگرفت آیا مبارزه بی امان شاهنشاه ایران با نمودهای جهانخوار نفت از صفحه تاریخ زدوده خواهدشد چگونه می‌توان ناسیونالیست بود و پاسخ این پرسش‌ها را ندانست؟ چگونه می‌توان از عظمت و سربلندی فلات ایران سخن گفت وگام‌های دوران سازی راکه دراین جهت برداشته شده است نادید گرفت. مگر چه شده است که بعضی‌ها ظاهرآ هول کرده‌اند و آیه یاس می‌خوانند. اگر معدود دشمنان ایران ماهیت واقعی خود را با حریق و غارت وخون وخشونت بهمه نشان داده‌اند نتیجه کار جیزی جز نیرومندترشدن و مصمم ترشدن ملت ایران و فرماندهی مملکت نیست ۰ مردان واقعی از باد مهرگان واهمه‌ای ندارند و تازه آنچه شاهدش بوده‌ایم چیزی جز نسیمی مسسوم اما زودگذر نبوده است.

مطلب دیگری که ذکرش در اینجا ضرورت داردنقش ایران وشاهنشاه ایران در تعالی جهان اسلام است. هم اکنون ایران ثروتمندترین و نیرومندترین عضو خانواده ملل اسلامی است خانواده‌ای که ۳۵ کشور را باجمعیتی نزدیک به ۷۰۰ میلیون تن در بر می‌گیرد.

شاهنشاه درکتاب (بسوی تمدن بزرگ) مکرر در مکرر تاکید دارند که الهام بخش معظم له در همه اقداماتی که به خیر وصلاح جامعه ایرانی انجام داده‌اند همانا تعالیم عالیه وجاودانه دین مبین اسلام بوده است.

شاهنشاه ایران بر اساس قانون اساسی این مملکت نگهبان و پاسدار دین مبین اسلام و مذهب حقه جعفری است ۰ آیا واقعأ لازم است که این مطلب در ساخت مجلس شورای ملی مورد تاکید قرارگیرد.

همه میدانیم که بالاترین حد عبادت و طاعت همانا خدمت بخلق ۱ ست. اسلام د ین بهروزی ورستگا ری خلق است تجربه ایران در ۱۵ سال اخیر بهترین نمونه از ترقی و تعالی دراین مسیر را بدست می‌دهد ۰ میان مقام شامخ سلطنت و روحانیت ایران همواره پیوندی ناگسستنی وجود داشته است و دارد ۰ هویت ایران متکی براین پیوند بوده و هست وخواهد بود ۰ بنابراین هر کوششی که در جهت نفاق و شقاق صورت گیرد تنها قدمی برعلیه موازین این جامعه ومنافع و مصالح عالیه این مملکت خواهد بود.

امیدوارم که این تذکرات مختصر که تردید ندارم مورد تایید همه نمایندگان محترم و عموم ملت ایران است روشن کرده است که هیح عاملی نمی‌تواند تخطئه پیروزیهای میهن ما در پانزده سال اخیر را به! ج شکلی مطرح سازد. چرا که ما نباید شکرگزار باشیم شکرگزاری می‌کنیم و شکرگزار هستیم و به جان شاهنشاه آریا مهر و خاندان جلیل سلطنت همه ملت شرافتمند ایران دعاگو به ذات مقدسش هستند امروز به شما نمایندگان و به دولت آقای آموزگار می‌گویم در سایه این رهبریها و یک پارچگی ملت ایران به پیروی از این رهبری هیچکس در هیچ کجای جهان نمی‌تواند ما پیشرفت سریع انقلاب ایران باشد و دولت با تمام اطمینان به کار خودش ادامه می‌دهد که همانا درسایه رهبریهای شاهنشاه به زودیهای زود به تمدن بزرگ که نیت بلند شاهنشاه ایران است همه ملت ایران بان برسد و باشد که روسیاهی و شرمساری ازآن حسودان و اجنبی پرستان و خائنین به مات ایران خواهد بود. (احسنت - احسنت)

رئیس - آقای دکترصدیق اسفندیاری بفرمائید.

دکتر صدیق اسفندیاری - جناب رئیس، همکاران عزیز، دستور جناب رئیس این است که بنده بیش از ۵یا ۶ دقیقه وقت صحبت ندارم، بجا بود امروز بیشتر وقتمان د ر مورد روز تاریخی ۲۴ اسفند برگزار می شدکه خوشبختانه چهار یا پنج نماینده محترمی که صحبت کردند بحق، حق مطلب را ادا کردند، رضا شاه کبیر دریک موضع و موقع خاص سیاسی کشورمان در سال ۱۲۹۹ موقعی که ایران می‌رفت در سراشیبی سقوط و فنا و نیستی از صفحه تاریخ محو و نابود بشود او که سرباز ساده‌ای از خطه مازندران و از دل روستاهای مازندران و از میان مردم رنح کشیده بود، وقتی از طرف مجلس شورای ملی سلطنت به رضا شاه کبیر تفویض شد با درک رسالت تاریخی و ملی خودش توانست برنامه‌های ملی و میهنی وزیربنائی ایران را آنچنان پی ریزی کندکه امروز مورد تایبد تمام ملت ایران است (صحیح است) و درتاریخ شاهنشاهی ایران برقرار می‌ماند و باقی خواهد ماند، این رسالت ملی و میهنی رضا شاه همیشه مورد تایید است وصفت بارزی که رضبا شاه داشت اینست که یک ناسیونالیست بتمام معنی و واقعی و یک سردار ملی با شناخت تام رسالت‌های ملی و میهنی بود و این چیزی است که ملت ایران همیشه بان ارج می‌نهد وحرمت می‌گذارد و در مقابلش سرتعظیم فرود می‌آورد ۰ مساله‌ای که این روزها مورد تقاضای مردم تهران و همه مردم ایران است و همکار عزیزم جناب دکتر صدر فرمودند این فاجعه بچه دزدی اخیر است، جناب رامبد وجناب آقای معاون وزارت دادگستری ملت ایران و پدر و مادرها بوسیله جراید و وسایل ارتباط جمعی یا با تلفنهائی که به نمایندگان مجلس می‌کنند می‌خواهند که دستکاههای قضالی این رسیدگی به پرونده‌های جنائی و غیر انسانی را مانند پرونده معمولی معطل نگذارند که اثرات اجتماعی آن از بین برود و دو سال دیگر بنویسند که درمیدان قصر یا در زیدان قصر قاتلی به دار آویخته شد و آنوقت همه می‌پرسند این قاتل چه کسی بوده و چکار کرده واثرات اجتماعی آن هم محو شده است وقتی وزیر دادگستری از پشت این تریبون اعلام میکندکه ۲ میلیون و نیم پرونده ازطرف شهروندان در دادگستری مطرح است این دلیل چیست؟ این دلیل نارسائی وضع دستگاه دادگستری ماست، نارسائی قوانینی است که بر دستگاه عدالت و دادگستری ما حکمفرما است بایستی دستگاه عدالت وقضائی ماهمزمان باروحیه انقلابی و رستاخیزی برنامه و مواد قوانینش را تغییر بدهد و همطراز بکند بازمان رستاخیزی، ما دراین مورد خاص از جناب آقای آموزگار می‌خواهیم که این پرونده را خارج از نوبت رسیدگی کنند برای اینکه مردم تهران و ایران بخاطر این بچه‌ای که با آن طرز دلخراش کشته شده است نگران فرزندان خود هستند شما مسلم بدانید که این ۰ کابوس وحشتناکی است درهمه خانواده‌ها و در وحشت بسر می‌برند جناب دکتر صدرفرمودند که آموزش و پرورش یک رسالتی دارد ولی من می‌گویم که دستگاه قضائی مملکت مارسالت عظیمتری دارد، مطلب دیگری که می‌خواستم عرض کنم در مورد فرمایشات اخیری است که شهبانو در مسافرت به استان هرمزگان ضمن مصاحبه‌ای فرمودند که دولت و دولتیان توجه کنند آنجا که می‌فرمایند چرا دستگاه‌های دولتی و دولتیان نمی‌گذارند من دراستانها و شهرستانها بدون واسطه ارتباط برقرار کنم و با مردم حرف بزنم و با درد مر دم آشنا شوم و باز فرمودند چه اصراری دارند که اگر در شهرستانی یک امکاناتی نیست این امکانات را از جاهای دیگر فراهم می‌کنند و بعداز اینکه من از اینجا رفتم این امکانات هم از این شهر و استان و بخش برگردانده می‌شود به پاینخت، ما که همه همدیگر را می‌شناسیم این فرمایش علیاحضرت است پیشرفتها وکمبودهایما ن را میدانیم فرض کنید درفلان شهر نارسائیها وکمبودها را میدانیم اکر دراستان هرمزگان در یک فصلی خیار یا فلان میز استیل نباشد چه اشکالی دارد. ؟ شهبانویی که با کمال علاقمندی ورشادت وشهامت اخلاقی در بین جذامیان بدون واسطه صح! می‌کنند، شهبانوئی که در کویردر خانه روستا نشینان منطقه صمیمانه صحبت می کنندوبه درد دلشان رسیدگی می‌کنند با داشتن چنین خصایل انسانی چه اصراری است که مقامات اجرائی در استانها و شهرستانها آنچه که درآن استان و شهرستان نیست برای شهبانو و شاهنشاه فراهم کنند چون هیچکس بهتراز شاهنشاه و شهبانونمیداند که ما چه امکاناتی در محل داریم و باچه ناراحتی هائی روبرو هستیم وچه بودیم وکجا خواهیم رفت کجا پیشرفت و کجا کمبود داریم و این کمبودها باید تحت رهبری معظم له و دولت جناب آموزگار یکی، یکی برطرف بشود بنابراین استدعا می‌کنم شاه بیت فرمایشات شهبانو را به دوستان ابلاغ بفرمائید که وقتی شاه و شهبانو به منطقه‌ای نزول اجلال می‌فرمایند نمی‌خواهند تشریفات را ببینند ملت ایران شاه را دوست دارد و شهبانو رادوست دارد. این پیوند بین شاه و ملت ایران درسالهای متمادی بوجود آمده و از دیرباز است و همیشگی خواهد بود (صحیح است) شاه و شهبانو می‌خواهند بامردم صحبت کنند و با نارسائیهای کار مردم آشنا شوند و با آنها بدون واسطه استاندار و مقامات تماس بگیرند شاید بخواهند از نارسائی که از طریق استانداران ومقامات اجرائی و از طریق کارشناسان حاصل می‌شود مستحضر شوند با بودن این مقامها ممکن است نتوانند ما می‌خواهیم در دولت آموزگار که بحق صداقت و صراحت را ثابت کرده‌اند و خواهند کرد، انشاءالله جناب رامبد این برنامه‌ها برداشته شود تا ملت ایران بتوانند خیلی ساده و راحت با شاهنشاه وشهبانوی خود و با ولیعهد محبوب خودشان مسائل خود را در میان بگذارند. از ریاست محترم تشکر می‌کنم که به من این فرصت را دادند. (احسنت).

- تصویب صورت جلسه‌های بعدازظهر روز سه شنبه (۹) اسفندماه بعدازظهر روز پنجشنبه (۱۱) اسفندماه ۲۵۳۶

۳- تصویب صورت جلسه‌های بعدازظهر روز سه شنبه (۹) اسفندماه بعدازظهر روز پنجشنبه (۱۱) اسفندماه ۰۲۵۳۶

رئیس - راجع به صورت جلسه‌های بعدازظهر سه شنبه ۹ اسفند و بعدازظهر پنجشنبه ۱۱ اسفند نظری نیست (اظهاری نشد) این دوصورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم استیضاح از دولت بوسیله آقای احمد بنی احمد

۴- تقدیم استیضاح ازدولت بوسیله آقای احمد بنی احمد.

رئیس - وارد دستور می‌شویم، آقای بنی احمد فرما یشی دارید بفرمائید.

بنی احمد - طبق ماده ۱۵۷ آئین نامه مجلس شورای ملی دولت جناب آقای جمشید آموزگار نخست وزیر را استیضاح می‌کنم ۰

- تقدیم لایحه (اصلاح بودجه پیشنهادی سازمان هواپیمائی کشوری برای بودجه سال ۲۵۳۶) توسط تیمسار سپهبد وزارت جنگ

۵- تقدیم لایحه (اصلاح بودجه پیشنهادی سازمان هواپیمائی کشوری برای بودجه سال ۲۵۳۶) توسط تیمسار سپهبد وزارت جنگ.

رئیس – تیمسار کاتوزیان فرمایشی دارید بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- اصلاح بودجه هواپیمائی کشوری را جهت تصویب تقدیم می‌کنم.

رئیس - لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شوردوم اجازه استرداد تاپانصد مترمربع از ملی شده به اشخاص وارسال به مجلس به سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شوردوم اجازه استرداد تاپانصد مترمربع از ملی شده به اشخاص وارسال به مجلس به سنا.

رئیس - گزارش شور دوم اجازه استرداد تا پانصد متر مریع از منایع ملی شده به اشخاص مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی وعمران روستائی بمجلس شورایملی کمیسیون کشاورزی وعمران روستائی درجلسه روز دوشنبه ۲/۸ ۱ /۵۳۶ ۲ با حضور آقایان: منصور معاون وزارت کشاورزی وعمران روستائی وهنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۹۱۹۳۶ مورخ ۲۵۳۶/۸/۲۸ دولت مربوط به اجازه استرداد تا پانصد متر مریع از منایع ملی شده باشخاص را که گزارش شور اول آن بشماره ۹۳۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول کمیسیون دادگستری رابا اصلاحاتی بشرح زیرتصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه استرداد تا پانصد متر مریع ازمنایع ملی شده به اشخاص.

ماده واحده - به وزارت کشاورزی وعمران روستائی اجازه داده می‌شود از مراتع غیر مشجر واقع در محدوده شهرها که بعد از تاریخ تصویب این قانون بموجب قانون حفاظت وبهره برداری از جنگلها ومراتع، ملی می‌شود در صورتیکه تاریخ تفکیک قبل از تاریخ تقدیم لایحه این قانون باشد برای هر مورد مالکسیت (اعم از مشاع و مفروز) حداکثر پانصدمتر مریع به تشخیص وزارت کشاورزی وعمران روستائی از همان محدوده ملی شده مجزا وبدون دریافت وجه به ما لکان مزبور مسترد نماید ۰ به مشمولین این قانون در هیچ مورد بیش از یک قطعه واگذار نخواهد شد. مخبرکمیسیون کشاورزی وعمران روستائی - عزیزالله قوامی گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۱۰ /۱۲ /۲۵۳۶ با -!مور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه استرداد تا پانصد متر مریع از منایع ملی شده به اشخاص را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون کشاورزی را تایید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد مخبرکمیسیون دادگستری - حسین اسکندری.

رئیس - ماده واحده مطرح است آقای مظهری بفرمائید.

مظهری - جناب آقای رئیس نمایندگان محترم لایحه‌ای که امروز مطرح است مربوط به قانون استرداد تا ۵۰۰ مترمریع از منایع ملی شده در ظاهر قضیه، مسئله کوچکی است وجلب توجه هم می‌کند که دراین زمینه هدف از تصویب این لابحه کمک به کسانی است که زمینشان احیانأ ملی شده تا ۵۰۰متر را بتوانند پس بگیرند بنده هم این فکر را تایید می‌کنم بسیارخوب است ولی دو نکته مورد توجه است یکی اینکه در این لایحه عنوان شده منحصرآ در محدوده شهرها من این نکته را چندین مرتبه از پشت این تریبون عنوان کرده‌ام که متاسفانه همه وسائل جنجال و هیاهو در اختیارشهرنشینان است اگر ما اعتقاد داریم که نحوه اجرای این لایحه درست نبوده و در اندیشه تجدیدنظر در این قانون هستیم و می‌خواهیم بصورتی درآید که اگر حقی از کسی ضایع شده به آنها برگردانیم چرا فقط در. حدوده شهرها و چرا تا ۵۰۰ متر مریع! به این صورت که گفته شود این لایحه اختصاصأ برای یک منطقه شهر تهران نوشته شده است این خاصه خرجیها است که مسائلی را بوجود مباورد اگر این قانون در سراسرمملکت درست اجرا شده باید از آن پشتیبانی کنیم و بحثی درآن نیست ولی اگر مشکلاتی در اجرای این قانون بوده است و احیانأ به گروهی ظلم شده و می‌خواهید ۵۰۰ متر به آنها پس بدهید ۰٫۰۰۰

رئیس - آقای مظهری متاسفانه شور دوم لایحه مطرح است، بنابراین پیشنهادتان قابل طرح نیست چون در کمیسیون تشریف نداشتید درآنجا پیشنهادتان رد شده آئین نامه را ملاحظه بفرمائید.

مظهری - بنده نظرم را در کلیات آخر می‌دهم.

رئیس - نظر د یگری در ماده واحده نیست. (اظهاری نشد) کلیات آخر لایحه مطرح است آقای مظهری تشریف بیا ورید.

مظهری – بهر تقدیر بنده نظرم را می‌دهم حالابهر صورت مصلحت بود عمل می‌شود ولی عرض کنم تا زمانیکه همه وسائل هیاهو در اختیار شهرنشینان است و بیش از. ۵درصد مردم روستاها در همه زمینه‌ها فراموش می‌شوند مشکلات روستاها حل شدنی نیست شما بردارید بودجه سال آینده را بخوانید به بینید چه ارقامی به شهرها اختصاص داده شده و باز به بینید درهر زمینه‌ای چه مقدار به شهر تهران اختصاص داده شده است آنوقت بحث نکنید که چرا روستاها تخلیه می‌شوند آن روستائی که ۵هزار متر مریع زمینش ملی شده اگر این ملی شدن در تمام سطح مملکت باشد من حرفی ندارم و تایید می‌کنم البته عرض کنم بحت من در مورد زمین ملی شده یا نشده نیست من نه یک وجب زمین ملی شده دارم، نه ملی نشده ولی چرا بنشینیم اینجا و تحت تاثیر تلقینات ۵۰۰نفری که درشهر تهران شاکی هستند و متاسفانه روزنامه‌ها وتلویزیون و رادیو هم باندگوی آنها شده‌اند لایحه‌ای تهیه کنید که فقط یک گروه بهره مند شوند این آن عدالت اجتماعی که مورد توجه رهبر مملکت وانقلاب ایران است نیست حالا خود دانید و تصمیمتان (احسنت).

رئیس - آقای دکتر بقائی بفرمائید.

دکتر بقائی یزدی - با اجازه خانمها و آقایان، فرمایشات دوست عزیزم جناب مطهری که واقعا از دل برآمد مورد تایید همه نمایندگان است (چندنفراز نمایندگان - اینطور نیست) چون در حفظ حقوق روستائیان و روستانشینان فرمودند ولی در مورد این لایحه عرض کنم چون من قدم به قدم همراه این لایحه بودم ازجهت اینکه مورد علاقه شهرنشینان بوده است بقول ایشان یک فلسفه خاصی دارد که مجددآ بایستی در اطرافش صحبت کنم یک وقت است که دولت به صرافت می‌افتد که یک گوشه ازگرفتاریها راحل کند وما باید متشکرباشیم و خواهش کنیم که اینکار تسلسل داشته باشد وبالاخره از شهرها به دهات برسند از جنگلبانی ومراتع به وزارت مسکن سرایت کند وکم کم برویم سراغ آن اراضی کوچک. ۵۰ستری که مورد حمله قانون قرارگرفته اینکه عر! ی می‌کنم حمله قانون، متاسفانه قانون درگذشته در برابر بعضی بند وبست چی‌ها وصاحبان قطعات بزرگ چنانچه باید وشاید درست عمل نشده این یک حقیقتی است که باید اعتراف کرد یعنی قطعات زمینی که بین دوهزار نفر تقسیم شده چون یک صاحب واحدی نداشته که بتواند در مراجع دولتی از این اراضی دفاع کند اینهادرمعرض ملی شدن قرارگرفتند ولی قطعانی که یکپارچه بوده و صاحب واحدی داشته آنها توانستند از ملی شدن نجات پیدا کنند واین زبینها قبل از اینکه قانون ملی شدن از تصویب مجلس بگذرد به قطعات کوچک بین اشخاص تقسیم شده است وصاحبانش اشخاص ضعیف وکم بضاعتی هستند این قطعات دست به دست گشته واگراین قطعات ملی شود وبه تصرف دولت درآید به این طبقه ظلم بزرگی شده است بنابراین من در اینجا واقعا از این لایحه وکاری که وزارت کشاورزی کرده تمجید می‌کنم و این لایحه را باب ومفتاح بابی می دانم که می‌تواند مقداری نقایص گذشته را جبران کند اجازه بفرمائید این کار شروع شود امیدواریم که به روستاها هم برسد کاری نکنید که از این کارهم منصرف بشوند.

رئیس -آقای رفعتی بفرمائید.

رفعتی - مثل اینکه همکار من جناب مظهری در لایحه درست دقت نکرده‌اند این لایحه‌ای راکه دولت داده است بایدعرض کنم بهترین لایحه‌ای است که کمک به مردم می‌کند چون در مورد زمینهائی است که بعدا ملی می‌شود نه آنهائی که ملی شده و همانطور که همکارم جناب دکتر بقائی توضبح دادند اشخاصی هستند که دچار این ناراحتی شده‌اند درست است که این زمینها ملی بوده است ولی بعدأ مردم آمده‌اند ندانسته قطعاتی را خریده‌اند و ساخته‌اند دولت آمده برای کمک باین اشخاص این لایحه را آورده امیدواریم بدنبال این لایحه دولت لوایح دیگری را هم بیاورد همانطور که آقای بهار هنگام بحث در کلیات لایحه بودجه فرمودند که تکلیف این زمینها باید روشن بشود وجناب نخست وزیر هم توضیح دادند و به همکارانشان ماموریت دادندکه این کار را انجام بدهند ۰ دیگر اینکه نظر دیگر شما در این لایحه منظور شده است و دولت می‌باید تکلیف این پنج هزار س متر را که بحق یا غیر حق ملی شده است تر! ن کند وبه بیند که نرخ خالصه چقدر است، چند بخرند و چه مقدار هست صد هکتار است یا بیشتر دولت باید تکلیف آنرا روشن کند بهرحال لایحه بسیار خوبی است و بنده تشکرم (احسنت).

رئیس -آقای متولی بفرمایید.

متولی - جناب رئیس، حضار محترم، همکاران گرامی این لایحه وقتی به کمیسیونها آمد یعنی اول که دولت این لایحه را آورده بود عبارت بود از اینکه در جنت آباد تهران (رفعتی - اسمی ازجنت آباد در لایحه نیست) در داخل محدوده تهران ز. مینهایی بود که می‌بایست به صاحبانشان برگردانده شود بعد در کمیسیون گفتندکه قانون گذراندن برای یک منطقه جنت آباد تهران ازلحاظ قانونگذاری صحیح نیست بلکه باید قانون راتسری بدهیم بهمه شهرها حالا این مسئله درشهرهای دیگر وجود دارد یا نه؟ نمیدانم، درشهر من که چنین مسئله‌ای وجود ندارد بنده یک پیشنهاد کردم روی شکایات زیادی که بهمه نمایندگان مجلس می‌رسد مخصوصا به کمیسیون عرایض و شاید بدولت هم رسیده از نحوه اجرای ماده ۵۶همه شاکی هستند وعده زیادی متضرر شده‌اند ومن هم واقفم یعنی نحوه اجرای این عمل طوری است که هزارها هکتار زمین را دولت طبق ماده ۵۶ملی می‌کند وبرای اینکار آگهی مید هند ۰ اشخاص با ید متوجه این آگهی‌ها باشند ومتعرض شوند تا کمیسیون عون سه نفری که متشکل از نمایندگان فرمانداری ومنایع طبیعی و دادگستری است باین کار رسیدگی کند چون برای این کارها نقشه کشی صحیح نیست و مشخص نمی‌کند نحوه مورد قبولی که زمینهای اشخاص و مستثنیات کدام است و غالبا در موقع آگهی اشخاص متوجه نمی‌شوند ویا اگر هم اعتراضی کنند کمیسیون سه نفری نمی‌رود این کار را بررسی کند و به آن برسد و درنتیجه بیشتر اوقات می‌شود که زمینهای مردم، باغاتشان و حتی خانه هایشان دراین محدوده قرار می‌گیرد وکسی هم متوجه نمی‌شود وکسی هم اعتراض نمی‌دهد و حق آنها تضییع می‌شود و یا اگر اعتراض داده‌اند آن هیأت سه نفری وقت رسیدگی پیدا نکرده است بنده پیشنهاد کردم که بمردم این فرصت داده شود که به دادگستری مراجعه کنند و اگر چنین موردی پیش آمد بروند و بگویند تا رسیدگی بشود من به جناب منصور این مسئله راگفتم وایشان گفتند که بهتراست وکلا طرحی ارائه بدهند تارفع ظلم ازاین مردمی که دچار زحمت شدند بشود من چون دولت را موافق میدانم می‌خواهم تقاضا کنم که باین شکایات مردم برسد و افرادی راکه زیان دیده‌اند به مرجعی رجوع کنند متشکرم، (احسنت).

رئیس - نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست. (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن با ورقه اخذ رای می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیان خانم جهانبانی و آقای مهندس صائبی اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

خانمها وآقایان:

اخلاق پور- بسیج خلخالی - پیر - سید محمد کاظم جزایری – خزیمه - آزموده - ادیب مجلسی - سیف الله افشار - دکتر بقائی یزدی - جعفری - آستانه‌ای - اربابی اناری - بانو افشار جعفری - بنکدار پور-پیشوائی خطیبی -آشوریان - اردلان - الداغی - بنی احمل - جندفی - خلیل زاده شیرازی - الموتی - دکتر بهادری تد ین - جعفر جوادی - خورشید- عبدالهادی آقا یان - اسحقی نژاد- امیرعشا یری - بها ر - تربتی - -سعیدجوادی محمد اسدی - بهارلو- دانشمند - آلتی جعفربای - بانو اسدی - اهری - تقوی لاریجانی - بانوجهانبانی آموزگار - ایلخانی - تقی زاده منظری - جهانشاهی - بانوبابان - بهنیا- توتونچی افشار - چلاجور - درودی - اسکوئی - با رک زهی - بیات - توتونچیان - د لخوش فومنی - بانو ابتهاج سمیعی - اشرفی - پارسا- توکلی - حاتمی - ابطحی فهلیانی - دکتراعتمادی - باقری - پارسا مطلق - دکتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوند پور - دکتربرومند - حریری - دهقان نژاد- اجاق - پزشکپور - اخباری - جواد افتخاری - بزرگ زاده - پزشکی - پوربرد باری - سا گینیان - شادلوصدر – عباسمیرزائی-شادمان ولوی - دکترصدیق اسفند یا ری - دکترعدل - قرائی - لیقوانی -رئیسی اردکانی - سترک درمشوری - شریعت - بانوعدیلی - قراچورلو- دکترستوده - با نوصنیع - عطارد - قراگزلو شجاعی - رحیم زاده خوئی - شهابی - بانوضرابی - محمد حسین غضنفری - قربانی نسب - رحیمی لاریجانی سعادت فرد- دکترضیائی - غلامرضا غضنفری - قریشی مانی - دکتررشید یاسمی - سعادت قدس نا - شهرستانی طباطبائی - د کترفرزان امیری - قوامی - متولی - رضوا نی - دکترسعید - د-کتر طبیب -کاسمی -مجتبا ئی رضوی نژاد -کریم بخش سعیدی - مهدی شیخ الاسلامی - طرفی - دکتر فروزین - کاشفی - دکتر رفعت - شیخ الاسلامی بانه - طغیانی دولت آبادی - سیدکریم کاظمی - دکتر محققی - رفعتی - سلیمانی - دکتر شیر روا نی - ظفری - رهبر - عا بدی - دکتر فیروزآبا دی کسرا ئی - کوشکی - ریاضی - سلیمی - صا ئبی - دکتر عادلی رانکوهی - بانوکمالی -ازاد - محمود یان - ریگی – سید هلال - بانو مشائی - منصور صادقی - ابوالحسن عاملی - قاسم زاده -کهن - دکترمشیر- سیدی - د-کتر عاملی تهرانی - مظهری زرگرزاده - سیفی اینانلو - صبوری یزدی - معتضدی - سعید محمدی دشتکی - صحرائی -معززی - دکترمهر- نصیری زاده - معینی چاغروند- مهرزاد- وشمکیر- میرزالو- نواب صفا - وکیل گیلانی - میرعرب رضی - نوربخش دما وندی - با نوهاشمی - منتظری - میرلاشا ری محمدنوری - هاشمی میاندوآب - دکترمنصور - بانو نائینی طبا - مجتبی نوری - هرزندی - منصوریان - ناظمی - نوری اسفندیاری - موسوی ماکوئی - بانو نجیمی نا ئینی - دکترواحدی - با نو وحیدی - پروفسور یغمائی - یگانه.

(آراءگرفته شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد)

آراء موافق ۱۸۸ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۸۸ رای موافق باتفاق آراء تصویب شد برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین - خانمها وآقایان:

اخلاق پور- بسیح خلخالی - پیر- سید محمدکاظم جزا یری - خزیمه - آزموده - اد یب مجلسی - سیف الله افشار - دکتر بقائی یزدی - جعفری - آستانه‌ای - اربابی اناری - بانو افشار جعفری - بنکدار پور-پیشوائی خطیبی -آشوریان - ا رد لان - الد اغی - بنی احمد- جندقی - خلیل زاده شیرازی - الموتی - دکتر بهادری تدین - جعفر جوادی - خورشید- عبدالهادی آقایان - اسحقی نژاد- امیرعشا یری - بها ر - تربنا - سعیدجوادی محمد اسدی - بهارلو- دانشمند - آلتی جعفربای - بانو اسدی - اهری - تقوی لاریجانی - بانوجهانبانی آموزگا ر - ایلخانی - تقی زاده منظری - جهانشا هی - بانوبابان - بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی - اسکوئی - با رک زهی - بیات - توتونچیان - د لخوش فومس! ی - بانو ابتهاج سمیعی - اشرفی - پارسا- توکلی - حاتمی - ابطحی فهلیانی - دکتراعتمادی - باقری - پارسا مطلق - د کتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوند پور - دکتربرومند - حریری - د هقان نژاد- اجاق - پزشکپور - اخباری - جواد افتخاری - بزرگ زاده - پزشکی - پوربرد باری - ساگینیان - شادلوصدر - عباسمیرزائی -شادمان ولوی - دکترصدیق اسفندیاری – دکترعدل - قرائی - لیقوانی -رئیسی اردکانی - سترک دره شوری - شریعت - بانوعد یلی - قراچورلو- دکترستود ه - با نوصنیع - عطارد - قراگزلو شجاعی - رحیم زاده خوئی - شهابی - بانوضرابی - محمد حسین غضنفری - قربانی نسب - رحیمی لاریجانی سعادت فرد- دکترضیائی - غلامرضا غضنفری - قریشی مانی - د کتررشید یاسمی - سعادت قدس نیا - شهرستانی طباطبائی - دکترفرزان امیری - قوامی - متولی - رضوانی -د کتر حید - دکترطبیب -کاسمی -مجتبائی رضوی نژاد -کریم بخش سعیدی - مهدی شیخ الاسلامی - طرفی - دکتر فروزین - کاشفی - د کتر رفعت - شیخ الاسلامی بانه - طغیانی دولت آبادی - سیدکریم کاظمی - دکتر محققی - رفعتی - سلیمانی - د-کتر شیروا نی - ظفری - رهبر - عا بدی - دکتر فیروزآبا دی کسرا ئی - کوشکی - ریاضی - سلیمی - صا ئبی -دکتر عادلی رانکوهی - بانوکمالی آزاد - محمود یان - ریگی - سیدکلال - بانو مشائی - منصور صادقی - ابوالحسن عاملی - قاسم زاده - کهن - دکتر مشیر - سیدی - دکتر عاملی تهرانی - مظهری زگرزاده - سیفی اینانلو - صبوری یزدی - معتضدی - سعید محمدی دشتکی - صحرائی -معززی - دکترمهر- نصیری زاده - معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا - وکیل گیلانی - میرعرب رضی - نوربخش دماوندی - با نوهاشمی - منتظری - میرلاشا ری - محمدنوری - هاشمی میاندوآب - د کترمنصور - بانو نائینی طبا - مجتبی نوری - هرزندی - منصوریان - ناطمی - نوری اسفندیاری - موسوی ماکوئی - بانو نجیمی نا ئینی - دکترواحدی - با نو وحیدی -پروفسور یغمائی - یگانه.

رئیس - جناب آقای رامبد تشریف بیاورید.

رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) بنده خواستم از ابراز توجه وتاییدی - که در مورد تصویب این لایحه فرمودید ازطرف دولت سپاسگزاری کنم (احسنت) ولی شاید رسم چنین شده بود که نمایندگان محترم مطالبی بفرمایند ودولت با این فکر دلخوش باشد که لایحه تصویب شد پس بحث موردی ندارد ۰ تصور نمی‌کنم در سیستم حکومتی ما بین مجلس ودولت وملت فقط گذراندن کار وتصویب لایحه مطرح باشد (صحیح است) نمایندگان محترم مجلس مطلبی می‌گویند اعم از اینکه یک فرد باشد یا تعدادی در اقلیت باشند دولت خود را موظف میداند که باین مطلب توجه پیداکند (احسنت) واگر هم مطلبی بیان فرمودند که از جهت مسئولیتی که دولت درقبال مجلس شورای ملی دارد مورد تایید نیست بلاجواب گذاشتنش را صحیح نمیداند (آفرین) در این جا دوم بزگواری از واقعه‌ای که اخیرآ در تهران پیش آمده و هر انسانی را متاثر کرده است وآن سرقت کودک ویا امثال این مطالب بود فرمودند هیچ فرقی ندارد، چه فردی در دستگاه اجرائی کارکند یا دستگاه قضائی وچه در قوه مقنته یا از افراد عادی ملت باشداز یک واقعه دلخراشی همه متا ثرند اما تصورنمیکنم این مطلب به ما حق بدهد با احساس مسئولیتی که نسبت به کلماتی که از دهانمان در میاید ودر پشت این تریبون ایراد می‌کنیم و خیلی ارزش دارد وسندیت دارد نسبت به دستگاه قضائی مملکت! که همه از خودتان هستند ومصوبات مجلس شورا را عمل می‌کنند، یکمرتبه خط بطلان بکشیم در دستگاه دادگستری مثل همه دستگاه‌ها همه جور آدم پیدا می‌شود وبه تناسب کاری که دارند مردمی هستند با فضیلت تر مطلع تر ودقیق تر وباید مورد عنایت قوه مقننه قرار بگیرند تا با قدرت بتوانند مصوبات شما را اجرا بکنند بنابراین دولت با علاقه تذکراتی را که دادید تعقیب می‌کند ولی اجازه بفرمائید که عدا لت مبتنی بردقت باشد نه برسرعت ونیز اجازه بفرمائید در هرپیش آمدی که می‌شود دولت بخود اجازه ندهد که در دستگاه مقننه دخالت کند (صحیح است) واما مساله دیگر نفهمیدن علت عصبانیت دوست خیلی عزیز ودانشمند من وسخنران خیلی توانا جلب آقای مظهری بود، دولت لایحه‌ای تقدیم کرده که ازعنایت مجلس خیلی هم سپاسگزار است چون تصویب فرمودید (یکی از نمایندگان -بنفع مردم است) بله بنفع مردم است وحقیقت را باید بگویم در ائر تذکرات خود نمایندگان مجلس شورای ملی بود (صحیح است) ولی از تصویب این لایحه و این رهگذر، من اگر نماینده محلس بودم در محیط کنونی ایران که هیچ فردی هیچ طبقه‌ای و خاصه روستائیان عزیز ما از مدنظر شاهنشاه وشهبانو و دولت و نماینده مجلس خارج نیستند (صحیح است) سرور عزیز من جناب مظهری در کجای دنیا به روستائی ایران اینقدرها که به روستائی ایرانی مدد و حمایت وعنایت شده می‌شود. پس چرا ما مردم را مایوس کنیم. (آفرین) آن چه فرمایشات نمایندگان محترم است شامل حال همه کس باید بشود بنابراین روستائی و شهری از دید نه شمای نماینده و نه دولت حرفی ندارد، همه یک ملت هستند و همه زیرسایه یک شاه و یک قانون که خودتان تصویب می‌کنید هستند و ما اختلاف نمی‌اندازیم اجازه بفرمائید من صمیمانه یک گلایه بکنم آنهمه مطالب با ارزشی که نمایندگان محترم در موقع طرح بودجه در کمیسیون ودر جلسه علنی فرمودند با آن دقت جمله به جمله مطرح شد ویکباره قریب هزار میلیون تومان فقط برای جاده‌های روستائی کشور در بودجه سال آینده گذارده شد باز جا داشت که بگوئیم در بودجه فقط به شهرها توجه شده؟ من از مراحمتان درتصویب لایحه سپاسگزاری می‌کنم چون وظیفه دارم که هر فرمایشی که میفرمائید واقعا برای انجامش در دولت تعقب بکنم، نخواستم مطلبی را که تعقیب نخواهیم کرد بلا جواب گذاشته باشم با عرایضی که کردم اجازه بفرمائید که دولت در دادگستری دخالت نکند واین است وحمایتی راکه نسبت به روستاها دارد متوقف نکند (صحیح است).

- طرح و تصویب گزارش شوردوم موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاعی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی وابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش شوردوم موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاعی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی وابلاغ به دولت۰

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه حمل ونقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

گزارش شور دوم کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امورخارجه د رجلسه روزسه شنبه ۲ / ۲ ۱ /۵۳۶ ۲ باحضور آقایان منوچهر ظلی معاون وزارت امور خا رجه وکریم اهری معاون وزارت بازرگانی وفریبرز پاکزاد معاون وزارت راه و ترابری لایحه شماره ۷۶۱۳۸ مورخ ۱۸ /۲ ا /۲۵۳۵ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع بموافقتنامه حمل ونقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی را که گزارش شور اول آن بشماره ۹۲۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عینا تایید وتصویب کرد.

ا ینک گزا رش آنرا بشرح زیر بمجلس شورا یملی تقدیم می‌دارد لایحه قانون موافقتنامه حمل ونقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی.

ماده واحده - موافقتنامه حمل ونقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری سوسیالیسمتی چکسلواکی مشتمل بریک مقدمه وپانزده ماده که در تاریخ ۸ آذ رماه ۲۵۳۵ (۲۹ نوامبر ۱۹۷۶) درتهران بامضاء رسیده است تصویب واجازه مبادله آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور دوم از کمیسیون اموراقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲/۴ ۵۳۶/۱ ۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل ونقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزا رش آنرا بمجلس شورای ملی تقد یم می‌دارد. مخبر کمیسیون اموراقتصادی ودارائی محمدعلی ادیب مجلسی.

گزارش شور دوم ازکمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۵۳۶/۱۲/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی را موردرسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تایید و تصو یب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دادگستری - حسین اسکندری.

گزارش شور دوم کمیسیون راه وترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه وترابری در جلسه ۲۵۳۶/۱۲/۱۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل ونقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی رامورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون راه و ترابری - عباس اخباری.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد).

نسبت به ماده واحده وکلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرما یند (اکثربرخاستند) تصویب شد ۰ لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شوردوم موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی تایلند و ابلاغ به دولت

۸- طرح وتصویب گزارش شوردوم موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی تایلند و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی تایلند مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارشی شور دوم کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امورخا رجه درجلسه روزسه شنبه ۲/ ۲ ۱ / ۵۳۶ ۲ با حضور آقایان منوچهر ظلی معاون وزارت امورخارجه و غلامعلی توسلی معاون وزارت آموزش وپرورش لایحه شماره ۶۱۱۳۰ مورخ ۱ /۲۵۳۵/۹ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی تایلند را که گزارشی شور اول آن بشماره ۹۲۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه شور اول را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیربه مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی تایلتد.

ماده واحده - موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی تایلند مشتمل بریک مقدمه و دوازده ماده که در تاریخ۰ ۲ شهریور ماه ۵۳۵ ۲ (۱ ۱ سپتامبر ۹۷۶ ۱) در تهران بامضاء رسیده تصویب و اجازه مبادله آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امورخارجه - نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور دوم ازکمیسیون فرهنگ و هنر بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر درجلسه ۲۵۳۶/۱۲/۱۰ باحضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت پادشاهی تایلند را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کم! سیون خارجه را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون فرهنگ وهنر - اسدالله موسوی ماکوئی.

گزارش شور دوم کمیسیون آموزش وپرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش وپرورش در جلسه ۱۱ / ۱۲ /۲۵۳۶ باحضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی تایلند را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امورخارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد. مخبرکمیسیون آموزش وپرورش - منصور صادقی.

گزارش شور دوم کمیسیون اطلاعات وجهانگردی بمجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات وجهانگردی د رجلسه ۱۱ / ۱۲ /۲۵۳۶ باحضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت پادشاهی تایلند را مورد رسیدگی قرارد اد و مصوبه کمیسیون امورخا رجه راتاییدو تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون اطلاعات وجهانگردی - ایرج قادری.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟. (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده وکلیات آخرآن رای می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد ۰ لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شوردوم موافقتنامه حمل و نقل بین المللی ازطریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لهستان و ابلاغ به دولت

۹- طرح و تصویب گزارش شوردوم موافقتنامه حمل و نقل بین المللی ازطریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری لهستان و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه حمل ونقل بین المللی ازطریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲/۲ ۱ /۵۳۶ ۲ با حضورآقایان منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه، کریم اهری معاون وزارت بازرگانی وفریبرز پاکزاد معاون وزارت راه وترابری لایحه شماره ۴۲ ۱ ۷۶ مورخ۲۵۳۵/۱۲/۱۸ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع بموافقتنامه حمل ونقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را که گزارش شور اول آن بشماره ۹۲۸ چاب گرد یده است مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه شور اول را تایید وتصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورایملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه حمل ونقل بین المللی ازطریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان.

ماده واحده - موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم لهستان مشتمل بریک مقدمه وپانزده ماده که در تا ریخ۱۳ آذ رماه ۲۵۳۵ (۴ دسامبر ۱۹۷۶) در ورشو بامضاء رسیده است تصویب واجازه مبادله آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور دوم ازکمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون اموراقتصادی و دارائی درجلسه پنجشنبه ۲/۴ ۵۳۶/۱ ۲ باحضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل ونقل بین المللی ازطریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان رامورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امورخارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسبون اموراقتصا دی ودارا ئی - محمدعلی اد یب مجلسی.

گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری د رجلسه روزچها رشنبه۰ ۱ / ۲ ۱ /۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی ازطریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور خارجه راتایید وتصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دادگستری - حسین اسکندری.

گزارش شور دوم کمیسیون راه وترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری درجلسه ۲۵۳۶/۱۲/۱۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی ازطریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون راه و ترابری - عباس اخباری.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست. (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست. (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده وکلیات آخرآن رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد ۰ لایحه به به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شوراول موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش

۱۰- طرح گزارش شوراول موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش.

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

گزارش شور اول کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امورخا رجه درجلسه روزسه شنبه ۲ / ۲ ۱ / ۵۳۶ ۲با حضور آقای منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۱۸۹۹ مورع ۶/ ۱ ۱ /۲۵۳۶ دولت ارسالی ازمجلس سنا مربوط به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم بنگلادش راکه در جلسه روزسه شنبه ۲۵۳۶/۱۱/۱۱ وصواخا آن اعلام وبشماره ۹۱۶ چایا گردیده‌ام! مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش.

ماده واحده - موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش مشتمل بریک مقدمه وچهارده ماده که در تاریخ ۱۷ اسفندماه ۲۵۳۵.

(۸ مارس ۱۹۷۷) در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی.

موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم بنگلادش نظر به علاقه متقابل به تحکیم روابط دوستی و همکاری در امور فرهنگی واجتماعی وبمنظور تشیید مناسبات وحفظ علائق وبسط روابط معنوی فیمابین تصمیم به انعقاد این موافقتنامه گرفته وبدین منظور نمایندگان تام الاختیار خود را بشرح زیر تعیین کردند:

  • دولت شاهنشاهی ایران جناب آقای مهرداد پهلبد وزیر فرهنگ وهنر.
  • دولت جمهوری مردم بنگلادش جناب آقای محمد صیفور رحمان عضو شورای مشاوران رئیس جمهور.

نمایندگان نامبرده در فوق پس از ارائه ومبادله اختیارنامه‌های خود! مه درکمال صحت و اعتبار بود نسبت به مواد زیر موافقت نمودند:

ماده اول - طرفین متعاهدین کوشش خواهندنمود مناسبات وروابط فیمابین را با توجه و درحدود قوانین و مقررات کشور خود با استفاده از کلیه وسایل ممکنه توسعه دهند ومردم کشور خود را به فرهنگ وتمدن طرف دیگرآشنا سازند.

ماده دوم - هریک از طرفین متعاهدین در حدود قوانین ومقررات جاری کشور خود تاسیس وادامه فعالیت خانه‌های فرهنگی وانجمن‌های فرهنگی طرف دیگر را درسرزمین خود اجازه خواهد داد.

ماده سوم - طرفین متعاهدین بازدید دانشمندان و استادان و دانشجویان واعضای سازمانهای فرهنگی طرف دیگر را تشویق خواهند کرد وتسهیلات ممکنه را جهت دیدار آنان از موزه‌ها وآثار تاریخی وکتابخانه‌ها و مومسسات فرهنگی خود فراهم خواهند ساخت.

ماده چهارم - هریک از طرفین متعاهدین بازدید دانشمندان و متخصصین فنی و مهندسین طرف دیگر را از سازمانهای تحقیقات علمی و فنی خود تشویق خواهند کرد و شرکت آنان را در کنفرانس‌های علمی و سمینارهائی که در کشور هریک ازآنها تشکیل می‌گردد تسهیل خواهد نمود.

ماده پنجم - طرفین متعاهدین مبادله استادان - دانشمندان - محققان - دانشجویان و اعضای سازمانهای علمی و فرهنگی یکدیگر را تشویق خواهندکرد.

ماده ششم - طرفین متعاهدین متقابلا موجبات اعطای بورسهای کارآموزی و! صیلی را فراهم خواهند آورد ۰ ماده هفتم - طرفین متعاهدین برای تعیین ارزش گواهینامه‌های تحصیلی و درجات علمی صادره ازطرف سازمانهای آموزشی دوکشور اقدامات لازم را معمول خواهند داشت.

ماده هشتم – هر یک از طرفین متعاهدین درحدود امکان تسهیلات وکمکهای لازم را برای دانشجویان طرف دیگر درسرزمین خود نظرر امکان مطالعه وتحقیق وطی دوره‌های آموزش فنی فراهم خواهد ساخت.

ماده نهم - طرفین متعاهدین همکاری‌های فیمابین را در زمینه‌های آموزشی - علمی - فنی - ادبی - هنری و سمعی وبصری و نیز در امور مربوط به رادیو وتلویزیون تشویق خواهند نمود.

ماده دهم - طر! ین متعاهدین تسهیلات لازم را در کشور خود برای معرفی فرهنگ و تمدن کشور طرف دیگر ازطریق مبادله کتب ونشریات فرهنگی و ترجمه آنها وایراد سخنرانی و تشکیل نمایشگاههای هنری و علمی و ترتیب جشن جهت اجرای موسیقی ونمایشنامه و استفاده از رادیو وتلویزیون وسایر وسائل ارتباط جمعی فراهم خواهند ساخت طرفین همچنین اطلاعات وتجربیات خود را دز رمینه باستان شناسی مبادله خواهندکرد.

ماده یازدهم - طرفین متعاهدین بازدید هیات‌های فرهنگی - آموزشی - مطبوعاتی - هنری گروهای ورزشی را تشویق خواهند نمود.

ماده دوازدهم - طرف متعاهدین جهانگردی بین دوکشور را تشویق خواهند کرد.

ماده سیزدهم - طرفین متعاهدین بمنظور اجرای مقررات این موافقتنامه کمیسیونی مرکب از نمایندگان دوکشور تشکیل خواهند دادکه هر دو سال یکبار متناوبا درتهران و داکا تشکیل خواهد شد ۰

ماده چهاردهم - هریک از دو طرف متعاهد انجام تشریفاتی را که طبق حقوق داخلی خود برای لازم الاجرا شدن موافقتنامه حاضر ضروری می‌باشد به اطلاع طرف دیگر خواهد رسانید واین موافقتنامه ازتاریخ آخرین اطلاعیه اعتبار خواهد یافت و به مدت پنجسال معتبر خواهد بود.

چنانچه هیچیک از دوطرف ششماه قبل از انقضای مدت مذکور طرف مقابل را از قصد خود دائر برفسخ موافقتنامه مطلع ننماید موافقتنامه همچنان به اعتبار خود باقی خواهد ماند ۰ ولی ازآن پس هریک از دوطرف می‌تواند با اخطار قبلی ششماهه بطرف دیگر موافقت نامه را فسخ نماید.

بنا بمراتب فوق نمایندگان تام الاختیار دودولت موافقتنامه حاضر را در دو نسخه اصلی هریک به زبانهای فارسی وبنگالی وانگلیسی امضاء نمودند که هرسه متن متساویا معتبر می‌باشند ۰ در صورت اختلاف در تفسیر متن انگلیسی مناط اعتبارخواهد بود.

بتاریخ ۱۷ اسفند ۲۵۳۵ در تهران از طرف دولت شاهنشاهی ایران از طرف دولت جمهوری مردم بنگلادش.

موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و چهارده ماده منبم بقانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش می‌باشد.

گزارش شور اول کمیسیون فرهنگ و هنر بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ وهنر در جلسه ۱۰ / ۱۲ /۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم بنگلادش را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ وهنر - میراسدالله موسوی ماکوئی.

گزارش شور اول کمبسیون علوم وآموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم وآموزش عالی در جلسه ۱۱ / ۱۲ /۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم بنگلادش را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون علوم وآموزش عالی – هرمز پیشوائی.

گزارش شور اول کمبسیون اطلاعات وجهانگردی بمجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات وجها نگردی درجلسه ۱۱ / ۱۲ / ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری مردم بنگلادش را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون اطلاعات وجهانگردی - ایرج قادری.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست. (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم، خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

– اخذ رای نهائی نسبت به لایحه ترمیم حقوق وظیفه وراث قانونی نعمت الله خلیلی و ابلاغ به دولت

۱۱– اخذ رای نهائی نسبت به لایحه ترمیم حقوق وظیفه وراث قانونی نعمت الله خلیلی و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه ترمیم حقوق وراث قانونی نعمت الله خلیلی کارمند متوفی! اندارمری کشور شاهنشاهی برای اخذ رأی نهائی قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

قانون ترمیم حقوق وظیفه وراث قانونی نعمت الله خلیلی کارمند متوفی ژاندارمری کشورشاهنشاهی.

ماده واحده - حقوق وظیفه وراث قانونی نعمت الله خلیلی آذربایجانی کارمند متوفی ژاندارمری کشور شاهنشاهی تا مبلغ نوزده هزار ونهصد ونود (۰ ۹۹۹ ۱) ریال درماه از تاریخ فوت ترمیم وقابل پرداخت است مابه التفاوت مبلغ مزبور بحقوق وظیفه وراث همه ساله در بودجه ژاندارمری کشور شاهنشاهی منظور و پرداخت خواهد شد.

قانون فوق مشتمل بریک ماده درجلسه روز شنبه سیزدهم اسفند ماه دو هزاروپانصدوسی وشش شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا - جعفرشریف امامی.

رئیس - این لایحه عینأ بهمان صورنی که درمجلس شورای ملی تصویب شده بود درمجلس سنا هم بتصویب رسیده است و حالا نسبت بان باورقه اخذ رای می‌شود. (اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی‌ها خانم جهانبانی وآقای مهندس صائبی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

خانمها وآقایان:

اخلاق پور- بسیح خلخالی - پیر- سید محمد-کاظم جزا یری - خزیمه - آزموده - اد یب مجلسی - سیف الله افشار - دکتر بقائی یزدی - جعفری - آستانه‌ای - اربابی اناری - بانوافشار جعفری -بنکدار پور- پیشوائی - خطیبی -آشوریان - ا ردلان - الداغی - بنی احمد- جندقی - خلیل زاده شیرا زی - الموتی - دکتربهادری - تد ین - جعفر جوادی - خورشید- عبد الهادی آقا یان - اسحقی نژاد- امیرعشا یری -بها ر - تربتی - سعیدجوادی - محمد اسدی - بهارلو- دانشمند - آلتی جعفربای - بانو اسدی - اهری - تقوی لاری! جانی - بانوجهانبانی - آموزگا ر - ایلخانی - تقی زاده منظری - جهانشا هی - بانوبابان - بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی - اسکوئی - با رک زهی - بیات - توتونچیان - د لخوش فومنی - بانو ابتهاج سمبعی - اشرفی - پارسا- توکلی - حاتمی - ا بطحت فهلیا نی - دکتراعتما دی -باقری - پارسا مطلق - دکتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوند پور - دکتربرومند - حریری - د هقان نژاد- اجاق - پزشکپور - اخباری - جواد افتخاری – بزرگ زاده - پزشکی -پوربرد با ری - ساگینیان - شا د لو صدر – عباسمیرزائی-شادمان ولوی - دکترصدیق اسفند یا ری - دکترعد ل - قرائی - لیقوانی -رئیسی اردکانی - سترک د ره شوری – شریعت بانوعد یلی - قرا چورلو- دکترستود ۵ - با نوصنیع - عطا رد - قراگزلو شجاعی - رحیم زاده خوئی - شهابی - بانوضرابی - محمد حسین غضنفری - قربانی نسب - رحیمی لاریجانی - سعادت فرد- دکترضیائی -غلامرضا غضنفری - قریشی - مانی - دکتررشید یاسمی - سعادت قدس نیا - شهرستانی طباطبائی - دکترفرزان امیری - قوامی - متولی - رضوا نی -دکترسعید - دکترطبیب -کاسمی -مجتبا ئی - رضوی نژاد -کریم بخش سعیدی - مهدی شیخ الاسلامی - طرفی - دکتر فروزین - -کاشفی - دکتر رفعت - شیخ الاسلامی بانغ- طغیانی دولت آبادی - سیدکریم کاظمی - دکتر محققی - رفعتی - سلیمانی - د کتر شیروانی - ظفری - رهبر - عا بدی - دکتر فیروزآبا دی کسرا ئی - کوشکی - ریاضمی - سلیمی - صا ئبی -دکتر عادلی رانکوهی - بانوکمالی آزاد - محمود یان - ریگی - سیدکلال - بانو مشائی - منصور صادقی - ابوالحسن عاملی - قاسم زاده -کهن - دکترمشیر- سیدی - دکتر عاملی تهرانی - مظهری - زرگرزاده - سیفی اینانلو - صبوری یزدی - معتضدی - سعید محمدی دشتکی - صحرائی -معززی - دکترمهر- نصیری زاده - معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا - وکیل گیلانی - میرعرب رضی - نوربخش د ما وندی –بانو هاشمی - منتظری - میرلاشا ری - محمدنوری - هاشمی میاندوآب دکترمنصور - بانو نائینی طبا - مجتبی نوری - هر! بدی - منصوریان - ناظمی - نوری اسفندیاری - موسوی ماکوئی - بانو نجیمی نا ئینی - دکترواحدی - بانو وحیدی - پروفسور یغمالی -یگانه.

(آراءگرفته شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد) آراء موافق ۱۸۸ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۸۸ رأی موافق باتفاق آراء تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین:

خانمها وآقایان:

اخلاق پور- بسیج خلخالی - پیر- سید محمد کاظم جزا یری - خزیمه - آزموده - اد یب مجلسی - سیف الله افشار - دکتر بقائی یزدی - جعفری - آستانه‌ای - اربابی اناری - بانوافشا ر جعفری - بنکدار پور-پیشوائی - خطیبی -آشوریان - اردلان – الداعی - بنی احمد- جندفی - خلیل زاده شیرازی - الموتی - دکتر بهاد ری - تد ین - جعفر جوادی - خورشید- عبد الهادی آقا یان - اسحقی نژاد- امیرعشا یری - بها ر- تربتی - سعیدجوادی - محمد اسدی - بهارلو- دانشمند - -آلتی جعفربای - بانو اسدی - اهری - تقوی لاریجانی – بانوجهانبانی- آموزگا ر - ایلخانی - تقی زاده منظری - جهانشا هی - بانوبابان - بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی - اسکوئی - بارک زهی - بیات - توتونچیان - د لخوش فومنی - بانو ابتهاج سمیعی - اشرفی - پارسا- تو لی - حاتمی - ابطحی فهلیانی - دکتراعتمادی - باقری - پارسا مطلق - دکتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوند پور - دکتربرومند – حریری - د هقان نژاد-اجاق - پزشکور - اخباری - جواد افتخاری – بزرگ زا ده -پزشکی - پوربرد با ری - ساگینیان - شادلو صدر - عباسمیرزائی شادمان ولوی - دکترصدیق اسفند یاری - دکترعد ل - قرائی - لیقوا نی -رئیسی اردکانی - سترک دره شوری - شریعت - بانوعدیلی - قراچورلو- دکترستود ه - با نوصنیع - عطا رد - قراگزلو شجاعی - رحیم زاده خوئی - شهابی - بانوضبرابی - محمد حسین غضنفری - قربانی نسب - رحیمی لاریجانی - سعادت فرد- دکترضیائی - غلامرضا غضنفری - قریشی - مانی - دکتررشید یاسمی - سعادت قدس نیا - شهرستانی - طباطبائی - دکترفرزان امیری - قوامی - متولی - رضوانی - دکترسعید دکترطبیب -کاسمی -مجتبا ئی - رضوی نژاد - کریم بخش سعیدی - مهدی شیخ الاسلامی - طرفی - دکتر فروزین - کاشفی - دکتر رفعت - شیخ الاسلامی بانغ- طغیانی دولت آبادی - سیدکریم کاظمی - دکتر محققی - رفعتی - سلیمانی - دکتر شیروانی - ظفری - رهبر - عا بدی - دکتر فیروزآبا دی - کسرا ئی - کوشکی - ریاضی - سلیمی - صا ئبی -دکتر عادلی رانکوهی - بانوکمالی آزاد - محمودیان - ریگی - سیدکلال - بانو مشائی - منصور صادقی - ابوالحسن عاملی - قاسم زاده -کهن - دکترمشیر- سیدی - دکتر عاملی تهرانی - مظهری - زرگرزاده - سیفی اینانلو - صبوری یزدی - معتضدی - سعید محمدی دشتکی - صحرائی -معززی - دکترمهر- نصیری زاده - معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا - وکیل گیلانی - میرعرب رضی - نوربخش دماوندی - با نوهاشمی - منتظری - میرلاشا ری - محمدنوری - هاشمی میاندوآب - دکترمنصور - بانو نائینی طبا - مجتبی نوری - هرزنبدی - منصوریان - ناظمی - نوری اسفندیاری - مو وی ماکوئی - بانو نجیمی نا ئینی - د-کترواحدی - با نو وحیدی - پروفسور یغمائی - یگانه.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری بودجه سال ۲۵۳۷ مجلس شورای ملی وابلاغ به دولت و کارپردازی مجلس شورای ملی

۱۲- طرح و تصویب گزارش یک شوری بودجه سال ۲۵۳۷ مجلس شورای ملی وابلاغ به دولت و کارپردازی مجلس شورای ملی.

رئیس -گزارش ب یک شوری بودجه سال ۲۵۳۷ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

گزارش کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی کمیسیون محاسبات درجلسه روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه ۲۵۳۶ با حضور آقایان کارپردازان بودجه سال ۲۵۳۷.

مجلس شورای ملی را مورد رسیدگی قرارداد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون محاسبات - حسن قرائی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود درشور مواد رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (ا کثر برخاستند) تصویب شد ماده اول قرائت می‌شود ۰

(بشرح زیرخواز! د شد)

ماده ۱ - برای پرداخت هزیته‌های پرسنلی و اداری یکسا له ۲۵۳۷ مجلس شورای ملی مبلغ۹۴۱۰۰۰۰۰۰ ریال اعتبار به کارپردازی مجلس شورای ملی داده می‌شود که با تصویب هیئت رئیسه مجلس بمصرف برسد.

رئیس - درماده اول نظری نیست (اظهاری نشد)

بماده اول رأی میگرمیم خانمها و آقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (ا کثربرخاستند) تصویب شد ماده دوم قرائت می‌شود ۰

(بشرح زیرخوانده شد)

ماده ۲ - برای هزینه‌های تعمیراتی و تجهیزات وخرید اراضی وخانه‌ها و سرقفلی مغازه‌های قسست شرق مجلس شورای ملی که در محدوده طرح قراردارد و تکمیل ساختمان جدید مبلغ۷۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال اعتبار به کارپردازی مجلس شورای ملی داده می‌شود که با تصویب هیئت رئیسه مجلس بمصرف برسد ۰

رئیس – در ماده دوم نظری نیست.(اظهاری نشد)

بماده دوم رای میکیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

ماده ۳- از اول سال ۳۷ ۵ ۲ اشل حقوق و ترفیعات مستخدمان رسمی مجلس شورای ملی طبق جدول‌های پیوست خواهد بود.

تبصره یک - مدت توقف مستخدمان رسمی مجلس شورای مای تا پایه (رتبه) ۴ دوسال و از پایه (رتبه) ۵ به بالا سه سال و در هرمرحله از پایه (رتبه) مربوط یکسال تمام می‌باشد که درصورت رضایت از خدمت مستخدم از ترفیع استفاده خواهد کرد.
تبصره ۲- مستخدمان رسمی شاغل فعلی مجلس شورا یملی

با احتساب سنوات خدمت آنها به تشخیص هیئت رئیسه مجلس شورای ملی در پایه (رتبه) مربوط قرارخواهند گرفت.

رئیس - درماده ۳ نظری نیست (اظهاری نشد) بماده ۳ رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

ماده ۴- اجازه داده می‌شود رتبه‌های غیر اداری (پزشکی ومهندسی) مستخدمان رسمی مجلس شورای ملی با احتساب سنوات خدمت آنان به پایه‌های (رتبه) اداری موضوع جدول‌های پیوست این بودجه تبدیل شود ۰

رئیس - درماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۴ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ - اشل حقوق مستخدمان شاغل غیرلیسانسیه (غیر از مستخدمان جزء) مجلس در هرپایه (رتبه) و مرحله ۴/۵ مبلغ تعیین شده در جدول حقوق مستخدمان لیسانسیه خواهد بود.

رئیس - در ماده ۵ نظری نیست ۰ (اظهاری نشد)

بماده ۵ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شدماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ - از اول سال ۳۷ ۵ ۲ ماده ۵ بودجه سال ۱۳۵۴ مجلس شورای ملی لغو وهر میزانی که اصل حقوق مستخدمان شاغل مجلس شورای ملی بموجب این بودجه ترمیم شود حقوق بازنشستگان - مستمری بگیران و موظفین مجلس شورای ملی که ازصندوق بازنشستگی کشوری پرداخت می‌شود نیز بهمان نسبت افزایش خواهد یافت.

رئیس - در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶ رای می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شدماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ - میزان فوق العاده شغل مستخدمان رسمی مجلس شورای ملی وتغییرات بعدی آن به پیشنهاد ریاست مجلس شورای ملی وتصویب هیئت رئیسه خواهد بود ۰ حداکثر میزان فوق العاده شغل از حداکثر حقوق رتبه (پایه) مربوط تجاوز نخواهد کرد.

تبصره - مفاد ماده ۴ بودجه سال ۴ ۳۵ ۱ مجلس شورای ملی تا زمانیکه لغو نشده کماکان به قوت خود باقی است.

رئیس - در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد).

بماده ۷ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شدکاهات آخر لایحه مطرح است آقای رحیمی لاریجانی بفرمائید.

رحیمی لاریجانی - بنده ازمقام محترم ریاست و بخصوص کارپردازان محترم وهیئت رئیسه مجلس که بسیار زحمت کشیدند (اسدی - کمیسیون محاسبات هم خیلی زحمت کشید) وبالاخره درسال سوم این دوره مجلس فرصتی شد که وضع حقوق کارکنان مجلس را توجهی بکنند بسیار سپاسگزارم چون بنده از روز اول خودم از علاقمندان اینکار بودم ولی تذکری داشتم که میل دارم یکی از آقایان کارپردازان مجلس توضیح بفرمایند عده قلیلی ازمستخدمین جزء مجلس دیپلمه شده‌اند وحتی یک نفر ازآنها لیسانس گرفته است ولی هنوز در ردیف مستخدمین جزء هستند بنده می‌خواستم یکی ازآقایان کارپردازان توضیح بفرمایند که این افرادی که دارای دیپلم هستند وآن یک نفرکه لیسانسیه است وهنوز در ردیف خدمتگزاران جزء هستند بعد از تصویب این بودجه و این آئین نامه وضعشان بچه صورتی در می‌آید. عرض دیگری ندارم، متشکرم.

رئیس -آقای عباس میرزائی بفرمائید.

عباس میرزائی - بنده باید یک مطلبی را اینجا بعرض نمایندگان محترم برسانم سال گذشته که من در کمیسیون بودجه حضور داشتم راجع به بازنشستگان کشوری موادی را درنظرگرفته بودند که وضعشان بهتر شود بنده آمدم پیش مدیر مالی مجلس با ایشان صحبت کردم واو را روشن کردم که بازنشستگان مجلس کمتر می‌گیرند مدیر مالی مجلس بنده را برد خدمت آقای رئیس مجلس و ایشان بادقت بعرایض بنده گوش دادند و این یکی ازمحسنات بیشمار آقای مهندس ریاضی است که مثل بعضی‌ها فکر نمی‌کنند چون من کارگرم فقط بامور مربوط به کارگران واقف هستم بلکه ایشان اعتقاد دارند که حتی کارگران هم می‌توانند نسبت بسایر مطالب استنباط‌های درستی داشته باشند بعضی از نمایندگان خیال می‌کنند ما فقط نماینده کارگریم و همه چیز را نمی‌توانیم بدانیم اینطور نیست ۰ ولی این استثناء مخصوص آقای مهندس ریاضی رئیس مجلس شورای ملی است ۰ جناب مهندس ریاضی واقعا من رسما از شما تشکر می‌کنم و می‌گویم آقایان نمایندگان ما در یک عصر خیلی خوبی در بجلس ایران قرارداریم که رئیس مجلس شورای ملی اصلا غرض ومرض در هیچ کاری ندارند (صحیح است) و صددرصد در فکر خدمت به ملت ایران است و این را وجدانا بازگو کنم که من وقتی خدمتشان عرض کردم عنایت فرمودند وگفتند در بودجه مملکت به آن توجه بشود و البته در بودجه مملکت هم به آن توجه شد ۰ الان که این ماده شش را می‌خواندم رفتم خدمتشان این سوال راکردم که قربان پارسال در بودجه کشوری این مطلب را رءایت فرمودید و پیشنهادی را تقدیم کردیم، د ر زمره بازنشستگان کشوری، کارمندان بازنشسته، و یا مستمری بگیران مجلسی هم ازآن ترفیعاتی که برای حقوق در بودجه دولت منظورشده بود استفاده کنند و شما عنایت کردید و تصویب شد و امسال که خدمتشان شرفیاب شدم پرسیدم که امسال به چه صورت عمل خواهد شد من را روشن بفرمائید، ایشان فرمودند به نحو احسن در بودجه مجلس در ه! ت رئیسه و کارپردازان مجلس این دقت به عمل آمد و نسبت به مستمری بگیران و بازماندگان کارکنان قدیمی مجلس نهایت رعایت و توجه شده است و دراین جا جمله‌ای فرمودندکه در بودجه گذاشته اندکه هروقت به حقوق کارمندان مجلس ترفیه تعلق بگیرد به این مستمری بگیران و بازنشستگان هم تعلق بگیرد (احسنت) از همه همکاران اجازه می‌خواهم دراین جا رسما از زبان خودم واز زبان نمایندگان از رئیس مجلس شورای ملی و هیات رئیسه وکارپردازان مجلس و همان طور که آقای اسدی فرمودند کمیسیون محاسبات مجلس تشکرمیکنم که نسبت به تنظیم این بودجه و این آئین نامه اقدام فرمودند وباز این جا وظیفه خودم میدانم بگویم که از کلیه کارکنان مجلس شورای ملی از صاحب منصبان گرفته تا کارکنان جزء نهایت رضایت را همه ما نمایندگان داریم (صحیح است) این‌ها همه وظیفه شان را به نحو احسن وبا دقت انجام می‌دهند وظیفه خودم میدانم که ازاین همه دقت و انجام وظیفه صمیمانه تشکرکنم. (احسنت)

رئیس - نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد وکلیات آخرلایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی هاخانم جهانبانی وآقای مهندس صائبی اعلام و در محل نطق اخذ رای به عمل آمد.)

خانمها وآقایان:

اخلاق پور- بسیح خلخالی - پیر - سید محمدکاظم جزایری – خزیمه - آزموده - اد یب مجلسی - سیف الله افشار - دکتر بقائی یزدی - جعفری - آستانه‌ای - اربابی اناری - بانو افشار جعفری - بنکدار پور- پیشوائی خطیبی - آشوریان - اردلان - الد اغی - بنی احمد- جندقی - خلیل زاده شیرازی - المونی - دکتربهاد ری - تد ین - جعفر جوادی - خورشید- عبدالهادی آقا یان - اسحقی نژاد- امیرعشا یری - بها ر - تربتی - سعیدجوادی محمد اسدی - بهارلو- دانشمند - آلتی جعفربای - بانو اسدی - اهری - تقوی لاریجانی - بانوجهانبانی آموزگار - ایلخانی - تقی زاده منظری - جهانشاهی - بانوبابان - بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی - اسکوئی - با رک زهی - بیات - توتونچیان - د لخوش فومتی - بانو ابتهاج سمیعی - اشرفی - پارسا - توکلی - حاتمی - ابطحی فهلیانی - دکتراعتمادی -باقری - پارسا مطلق - دکتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوند پور - دکتربرومند - حریری - د هقان نژاد- اجاق - پزشکپور - اخباری - جواد افتخاری – بزرگ زاده - پزشکی – پور بردباری - ساگنییان شادلو صدر – عباسمیرزائی-شادمان ولوی - د کترصدیق اسفند یاری - دکترعد ل - قرا ئی - لیقوانی -رئیسی اردکانی - سترک د ره شوری - شریعت - بانوعدیلی - قرا چورلو- دکترستوده - با نوصنیع - عطا رد - قراگزلو شجاعی - رحیم زاده خوئی - شهابی - بانوضرابی - محمد حسین غضنفری - قربانی نسب - رحیمی لاریجانی سعادت فرد- د کترضیائی - غلامرضا غضنفری - قریشی مانی – دکتر رشبد یاسمی - سعادت قدس نیا - شهرستانی طباطبائی - د کتر فرزان امیری - قوامی - متولی - رضوا نی - دکترسعید - دکترطبیب -کاسمی -مجتبا ئی رضوی نژاد - -کریم بخش سعیدی - مهدی شیخ الاسلامی - طرفی - دکتر فروزین –کاشفی - دکتر رفعت - شیخ الاسلامی بانه - طغیانی دولت آبادی - سیدکریم کاظمی -د کتر محققی –رفعتی-سلیمانی- دکترشیروانی - ظفری - رهبر- عا بدی - دکتر فیروزآبادی -کسرا ئی - کوشکی -ریاضی -سلیمی - صائبی - د کترعادلی رانکوهی - عادلی رانکوهی - بانوکمالی آزاد - محمودیان - ریگی - سیدکلال - بانو مشائی - منصور صادفی - ابوالحسن عاملی - قاسم زاده - کهن - دکتر مشیر - سیدی - دکتر عاملی تهرانی - مظهری زرگرزاده - سیفی اینانلو - صبوری یزدی - معتضدی - سعید محمدی دشتکی - صحرائی -معززی - دکترمهر- نصیری زاده - معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا - وکیل گیلانی - میرعرب رضی - نوربخش دماوندی - بانوهاشمی - منتظری - میرلاشا ری محمدنوری - هاشمی میاندوآب - دکترمنصور - بانو نائینی طبا - مجتبی نوری - هرزندی - منصوریان - ناظمی - نوری اسفندیاری - موسوی ماکوئی - بانو نجیمی نا ئینی - د کترواحدی - بانو وحیدی -پرفسور یغمائی - یگانه.

(آراءگرفته شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد)

آراء موافق ۱۸۸ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۸۸ رأی موافق باتفاق آراءتصویب شد به دولت و به کارپردازی مجلس شورای ملی ابلاغ می‌شود.

موافقین:

خانمها وآقایان:

اخلاق پور- بسیح خلخالی - پیر - سید محمدکاظم جزایری - خزیمه- آزموده - اد یب مجلسی - سیف الله افشار - دکتر بقائی یزدی - جعفری - آستانه‌ای - اربابی اناری - بانو افشار جعفری - بنکدار پور-پیشوائی خطیبی -آشوریان - ا رد لان - الد اغی - بنی احمد- جندفی - خلیل زاده شیرازی - الموتی - دکتر بهادری تد ین - جعفر جوادی - خورشید- عبدالهادی آقا یان - اسحقی نژاد- امیرعشا یری - بها ر - تربتی - سعید جوادی - محمد اسدی - بهارلو- دانشمند - آلتی جعفربای - بانو اسدی - اهری - تقوی لاریجانی - بانوجهانبانی - آموزگار - ایلخانی - تقی زاده منظری - جهانشا هی - بانوبابان - بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی - اسکوئی - بارک زهی - بیات - توتونچیان - دلخوش فومنی - بانو ابتهاج سمیعی - اشرفی - پارسا- توکلی - حاتمی - ا بطحی فهلیا نی - دکتراعتمادی -باقری - پارسا مطلق - دکتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوند پور - دکتربرومند - حریری - د هقان نژاد- اجاق - پزشکپور - اخباری - جواد افتخاری - بزرگ زاده - پزشکی – پور بردباری - ساگینیان – شادلو- صدر - عباسمیرزائی -شادمان ولوی - د کترصدیق اسفند یا ری - دکترعدل - قرائی - لیقوانی -رئیسی اردکانی - سترک دره شوری - شریعت - بانوعدیلی - قراچورلو- دکترستود ه - با نوصنیع - عطا رد - قراگزلو شجاعی - رحیم زاده خوئی - شهابی - بانوضرابی - محمد حسین غضنفری - قربانی نسب - رحیمی لاریجانی - سعادت فرد- دکترضیائی - غلامرضا غضنفری - قریشی مانی - دکتررشید یاسمی - سعادت قدس نیا - شهرستانی طباطبائی - دکترفرزان امیری - قوامی - متولی - رضوا نی - دکترسعید - دکترطبیب -کاسمی -مجتبا ئی رضوی نژاد -کریم بخش سعیدی - مهدی شیخ الاسلامی - طرفی - دکتر فروزین - کاشفی - دکتر رفعت - شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی - سیدکریم کاظمی - د! تر محققی - رفعتی - سلیمانی - د کتر شیروا نی - ظفری - رهبر - عا بدی - دکتر فیروزآبادی کسرا ئی -کوشکی - ریاضی - سلیمی - صا ئبی -دکتر عادلی رانکوهی - بانوکمالی آزاد - محمود یان - ریگی - سیدکلال - بانو مشائی - منصور صادقی - ابوالحسن عامای - قاسم زاده -کهن - دکترمشیر- سیدی - دکتر عاملی تهرانی - مظهری زرگرزاده - سیفی اینانلو - صبوری یزدی - معتضدی - سعید محمدی دشتکی - صحرائی -معززی - دکترمهر- نصیری زاده - معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب -صفا - و کیل گیلانی - میرعرب رضی - نوربخش د ما وندی - با نوهاشمی - منتظری - میرلاشا ری محمدنوری - هاشمی میاندوآب- دکترمنصور - بانو نائینی طبا - مجتبی نوری - هرزندی - منصوریان - ناظمی - نوری اسفندیاری - موسوی ماکوئی - بانو نجیمی نا ئینی - دکترواحدی - با نو وحیدی - پروفسور یغمائی - یگانه.

رئیس - دراینجا وظبفه خود میدانم ازآقای عباس میرزائی که از زحمات کمیسیون محاسبات وکارپردازان مجلس قدردانی کردند تشکر کنم. همانطوریکه اطلاع دارید کارکنان مجلس شورای ملی با کمال صداقت و امانت و جدیت این خدمت را انجام می‌دهند (صحیح است) بهمین جهت هم در هیأت رئیسه وکمیسیون محاسبات واقعا کوشش و دقت شد که حقوق کارکنان از هر جهت نسبت به اشخاص مشابهشان در دستگاه‌های دولت چیزی کمتر نباشد ۰ و این را باید اینجا عرض کنم که همیشه دستگاه اداری مجلس شورای ملی کمال توجه را نسبت به کا کنان خود داشته است مخصوصا آنهائی هم که بازنشسته شده‌اند یا آنهائی که اولادشان مستمری بگیر هستند، آنها هم در زمان خودشان در مجلس فوق العاده زحمت کشیدند و نباید حقوقی ازآنها تضییع شود. بهمین مناسبت سعی شده که حقوق آنهاهم تا حد امکان ترمیم شود. (احسنت).

- بیانات بعدازدستور آقای ضیا ابطحی فهلیانی

۱۳- بیانات بعدازدستور آقای ضیا ابطحی فهلیانی.

رئیس - آقای ابطحی فهلیانی بعنوان بعداز دستور صحبت می‌کنند، بفرمائید.

ابطحی فهلیانی - جناب آقای رئیس، همکا ران محترم سخن امروز این جانب درباره فارس است ۰ فارس منطقه‌ای است وسیع که دارای ۱۳۳۲۹۸ کیلو متر مریع مساحت و بیش ازدو میلیون نفر جمعیت است این منطقه از قدیم الایام بواسطه شرایط اقلیمی مناسب وداشتن اراضی مرغوب و حاصلخیز منطقه‌ای کشاورزی با استعدادکافی مشهور ومعروف گرد یده اس! ت. شرایط اقلیمی مناطق مختلف این منطقه بنحوی است که بواسطه آب و هوایی سرد، گرم و معتدل درآن انواع و اقسام محصولات کشاورزی تولید می‌شود ۰ فارس با داشتن مراتع و چراگاههای وسیع استعداد پرورش انواع دام را داشته و ازاین راه می‌توانند کمک فراوانی بگوشت کشور بنمایند.

درگذشته یعنی قبل از انقلاب ارضمی ایران قریب به ۷۵٪از کل جمعیت این منطقه را روستانشینان ایلات و عشایر تشکیل می‌دادند- اکنون این درصد در اثرعوامل گوناگون کاهش یافته است طبق آماری که دفتر برنامه و بودجه استان فارس در دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی منتشر کرده فارس دارای ۱۳۳۲۹۸۰۰ هکتار زمین می‌باشد که ازاین سطح حدود ۳٪ آن سالانه زیرکشت محصولات مختلف زراعی می‌رود ۰ اراضی مورد بهره برد اری کشاورزی در استان فارس در سال ۲۵۳۰ شاهنشاهی برقمی درحدود ۱/۰۵۲/۰۰۰ هکتار رسید که حدود ۴۲۳ هزارهکتار آن زیر کشت محصولات زراعی مختلف قرار داشته وباقی بصورت آیش بوده است بعبارت دیگر ازکل اراضی مورد بهره برداری فقط ۴۳٪ آن درسال زیرکشت محصولات مختلف می‌رود ۰ در فارس سطح زیر کشت آبی بمراتب بیشتر ازسطح زیرکشت اراضی دیم است <درآبی ۵۸/۳٪ و در دیم ۷/ ۴۱٪است >> ۰

مقدار آب مورد نیاز کشاورزی حدود ۵/ ۲ میلیارد مترمکعب درسال ۰ تخمین زده می‌شود که قریب به ۱/۳ میلیارد متر مکعب از آبهای زیرزمینی وبقیه از آبهای سطحی تامین می‌شود. لکن درسالهای خشک بعلت فقدان تاسیسات لازم آب مورد نیاز کشاورزی تامین نمی‌شود ۰ در فارس رودخانه هائی وجود دارد که یا آب آنها هرز می‌رود ویا از آب آنها بمقدار کافی استفاده نمی‌شود ۰ مثل رودخانه قره آج در شمال غربی شیراز، رودخانه شاپور وجره در کازرونرودخانه تنگاب در فیروز آباد، رودخانه فهلیان در ممسنی ورودخانه‌های سیوندومامین در شیراز. برطبق محاسبات مرکز آمار ایران حدود ۱ /۴٪ ازکل ارزش محصولات سالانه زراعی کشور باستان فارس تعلق دارد وبا مقایسه جمعیت استان که ۵/۶ درصد جمعیت کل کشور را تشکیل می‌دهد چنین استنباط می‌شود که هنوز از امکانات کشاورزی منطقه بطورکامل بهره برداری نمی‌شود و در نتیجه بخش کشاورزی قادر بتامین نیازهای کشاورزی منطقه نمی‌باشد ۰ با توجه باین مطلب بایستی برای بخش کشاورزی این منطقه برنامه هائی اساسی وزیر بنائی تهیه و تدوین گردد. بنظر اینجانب اهم مسائلی که لازم است توجه ودقت قرارگیرد بشرح زیر است.

۱ - تامین آب بیشتر وجلوگبری ازضایع شدن وهدر رفتن آبهای موجود: در استان فارس سالانه مقادیر زیادی آب در بخش کشاورزی در اثر ندانم کاری بصور مختلف ضایع می‌شود که در این صورت ایجاب می‌نماید اولا با آموزش و ارشاد کشاورزان جلوی این ضایعات گرفته شود ثانیا رودخانه هائی که ازآب آنها بنحو مطلوب استفاده نمی‌شود ویا آب آنها هرز میرودبا احداث سدهای خاکی یا مخزنی مهار گردند تا آب کافی برای بخش کشاورزی تامین شود.
۲ - ازدیاد سطح زیر کشت: همزمان با تامین آب کافی بایستی با آباد کردن اراضی قابل عمران سطح زیرکشت را بالا برد.
۳ - افزایش سطح تولیدبا تهیه برنامه صحیح درامر کاشت، داشت و برداشت و همچنین ارشاد وآموزش کشاورزان می‌توان سطح تولید را بالا برد ۰
۴- همزمان با توسعه گسترش کشاورزی مدرنیزه ومکانیزه، با یستی کشاورزی سنتی د رمناطقی که امکان زراعت مکانیزه وجود ندارد تقویت شود زیرا کشاورزانی که درینگونه مناطق سکونت دارند علاوه برکا کشاورزی بامر دامداری نیز اشتغال دارند.
۵- تعیین و تثبیت نرخ عادله برای محصولات عمده کشا ورزی.
۶- جلب اعتماد واطمینان کشاورزان وتولید کنندگان کشاورزی از طریق تضمین خرید مازاد محصولات عمده کشاورزی آنان و نیز تعیین جایزه برای تولیدکنندگان بهتر و همچنین جلوگبری از ورود نامتناسب مواد غذائی و میوه جات ازممالک خارجی.
۷- ایجاد شرکتها وکارگاههای تولیدی و صنعتی کوچک درجوار شهرکهای ساخته شده زیرا دراین صورت زارعین صاحب نسق دراین شرکتها وکارگاهها بکار مشغول شده از کوچ بشهرها خودداری و در نتیجه اراضی آنان ناکاشت نخواهد ماند. البته همزمان با رشد وتوسعه بخش کشاورزی نباید مسئله احداث کارخانجات صنعتی و تولیدی بویژه کارخانجات تولیدی که از محصولات کشاورزی تغذیه می‌کنند از نظر دور داشت.
۸- تامین هرچه بیشتر برق با حداقل بها برای امور زراعی.
۹- پرداخت وامهای کم بهره و طویل المدت بتولید کنندگان محصولات کشاورزی و فرآورده‌های د امی وایجاد تسهیلات لازم ۰مسئله دیگری که برای منطقه فارس واقعا جنبه حیاتی دارد احداث راههای اصلی و فرعی وروستائی است زیرا با داشتن ۴۳۵۲ روستا متاسفانه از حیث راههای فرعی و روستائی در مضیفه است ۰ بدون تردید تامین خدمات ونیا زمند یهای روستا نشینان زمانی میسرخوا هد شد که روستا‌ها به بخش‌ها وبخش‌ها بشهرها راه پیدا کنند زیرا درصورت ارتباط روستا‌ها به شهرها، دولت می‌تواند وسائل رفاهی مردم و کارمندان خود را که دراین گونه مناطق خدست می‌کنند تامین نمایند ۰ جای کمال خوشوقتی است که دولت در بودجه سال ۳۷ ۵ ۲ باین موضوع توجه نموده است ۰ درمورد راههای اصلی وشاهراهها نظرجناب آقای صالحی وزیر محترم راه وترابری را بشاهراه تهران - شبراز جلب می‌کنم. اولا راه موجود درگذشته روی اسلوب صحیح راهسازی ساخته نشده وهمان راه چندین سال قبل است که بعدآبا کمی دست کاری بدون اینکه کاملا تر! یش شود آسفالت سرد شده اممت ۰ چون این راه پر از پیچ وخم است و بواسطه عرض کم وبعلت کمی گنجایش وظرفیت روزانه تصادفات زیادی در طول آن رخ میدهد که دراکثر موارد منجر بنابودی خانواده‌ها می‌شود. اگر طول این راه را با اتومبیل طی کنید دربین راه لاشه ماشینهای خرد شده‌ای را ملاحظه خواهید کرد که موید اینگونه تصادفات است. ضمنا راه شیراز - تخت جمشید که از ترافیک سنگینی برخوردار است از داخل شهر مرودشت عبور میکند که این خود عاری ازخطرنخواهد بود. با ابراین ایجاب می‌نماید. که با ایجاد خط کمربندی دراطراف مرودشت عبور راه از داخل این شهر قطع گردد. در اینجا لازم است بعرض برسانم که فارس در عصر پرافتخار سلطنت شاهنشاه آریامهر همچون مناطق دیگر کشور از مواهب وثمرات انقلاب شاه وملت بهره مند گردیده است۰ بدین جهت از فارس قبل از انقلاب سخن نمی‌گویم چون یاد آن خاطر را ملول ودل را افسرده می‌کند آری اینجانب از فارس امروز سخن می‌گویم که در راه پیشرفت وترقی وآینده درخشانترگام برمیدارد. از نظم و امنیت فارس سخن بمیان میاورم وازگسترش فرهنگ در این منطقه که حتی در دورافتاده ترین روستای آن پرچم علم ودانش باهتراز درآمده است. از شرکتهای تعاونی روستائی صحبت می‌کنم که بکمک زارعین شتافته‌اند.

از برنامه انقلاب ارضی والغاء رژیم ارباب و رعیتی و آزادی دهقانان ونظام جدید سخن می‌گویم چونکه امروز دهقان حاکم برسرنوشت ومقدرات خویش است. اگر در آن زمان خان از تاسیس دبستان در روستاهای تحت سلطه اش وحشت داشت است وز بیمن انقلاب روستازادگان و فرزندان ایل در مرکزآموزشی عشایر ودانشگاه پهلوی و حتی سایر دانشگاههای کشور بکسب علم ودانش اشتغال دارند تا با عزمی راسخ بشاه و وطن خود خدمت کنند. اکنون در فارس دوازده شرکت سهامی زراعی و چهارشرکت تعاونی تولید روستائی تشکیل گردیده است این شرکتها در تعداد ۱۶۱ قریه با ۵۳۸۵ نفر زارع عضو در سطح ۴ ۴ ۴۶۴ هکتار اراضی زراعتی فعالیت دارند ۰ هدف ووظائف این شرکتها آموزش زارعین، مکانیزه کردن اراضی و در نتیجه ازدیاد سطح زیرکشت و افزایش سطح تولید و درآمد زارعین است. در مورد شیراز، که با تاریخ کهن سرزمین پارس پیوند دیرینه دارد و در کنار کاخ با عظمت تخت جمشید که یادگار ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی شکوهمند ایران زمین است واقع شده باید بعرض برسانم که این شهردر دوره انقلاب و رستاخیز به ترقیات چشم گیری نائل شده بنحوی که این ترقیات در کلیه شئون مشهود است. ولی نظر باینکه شهر شیراز مرتبا مورد بازدید شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و میهمانان عالیقدر اعلیحضرتین قرار می‌گیرد و نیز در طول سال مقامات، اقتصادی، فرهنگی، و سیاسی خارجی ازآن بازدید می‌کنند و اصولا شهری توریستی و تاریخی می‌باشد شایسته است بیش از پیش زیبا، مجهز وآماده پذیرائی باشد.

آری برای اینکه شیراز، شهر سعدی و حافظ مقام شامخ خود را همچنان حفظ کند باید امکانات مادی بیشتری دراختیار استاندار استان فارس قرارگیرد از جمله مسائل مهم برای شیراز تامین آب آشامیدنی و احداث فاضلاب است که خوشبختانه درمورد تامین آب آشامیدنی بامر مطاع ملوکانه اعتباری درحدود ۲ میلیارد وسیصد میلیون ریال در بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور جهت اجرای این پروژه منظور و به تصویب رسیده است. اما در مورد فاضلاب که زیبائی شهر بان بستگی دارد ضروری و واجب است تصمیات مقتضی در اینمورد اتخاذگردد. البته منطقی است که احداث فاضلاب شیراز از نظر صرفه جوئی درنیروی انسانی همزمان باشروع عملیات شبکه آبرسانی این شهر طرح ریزی و اجراگردد.

خوشبختانه جناب آقای دکتر آزمون استاندار لایق و فعال فارس در عرض اینمدت نشان دادند که خدمتگذار صدیق شاهنشاه آریامهر هستند زیرا در اینمدت مناطق مختلف استان فارس را بازدید کرده و به نیاز مردم وقوف کامل دارند ۰ انتظار دارد دولت بلحاظ موقعیت خاص منطقه فارس امکانات بیشتری در اختیار استاندار فارس قرار دهد تا در اجرای طرحها وبرنامه‌های عمرانی توفیق کامل بدست آورند. (احسنت - احسنت)

- اعلام وصول لایحه بودجه سال ۵۳۷ ۲ کل کشور ازمجلس سنا

۱۴- اعلام وصول لایحه بودجه سال ۵۳۷ ۲ کل کشور ازمجلس سنا.

رئیس - لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۸۸۹۵ مورخ ۲۵۳۶/۱۲/۱۳آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (بودجه) در قبال لایحه شماره ۱۱۰۸۵۴ مورخ ۲۵۳۶/۱۱/۱۶ دوت راجع به بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور در جلسه روز شنبه ۰ ۲ اسفندماه ۵۳۶ ۲ مطرح گردید و در جلسه روز یکشنبه ۱ ۲ اسفندماه ۵۳۶ ۲ بتصویب مجلس سنا رسید ۰ اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.
رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه بودجه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود و چون تغییر زیادی نکرده است گزارش آن تهیه و درجلسه آینده نسبت به آن اخذ رأی می‌شود ۰

- قرائت نامه‌های دولت

۱۵- قرائت نامه‌های دولت.

رئیس - نامه هائی از دولت رسیده است قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشورمصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ و بموجب تصویبنامه شماره ۱۱۰۰۵۴ مورخ۱۹ / ۱۱ /۲۵۳۶ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تامین قسمتی از هزینه طرح خطوط انتقال نیروی.. ۴ کیلوولت بوشهر -کازرون - شیراز در تاریخ۱۹ فوریه ۱۹۷۸ (۳۰ بهمن ۲۵۳۶) بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت اس ۰ آ ۰ ای (SAE) ایتالیا منعقدگردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

  • مبلغ اعتبار: ۷۶ میلیون دلارآمریکائی
  • نرخ بهره: ۷/۲۵٪ درسال بطور ثابت
  • مدت بازپرداخت: ۵سال طی ۱۰ قسط متساوی و متوالی ششماهه، ششماه پس از تاریخ تکمبل طرح این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه وبودجه کشور مصوب دهلم اسفندماه ۲۵۳۱ برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.

از طرف وزیر اموراقتصادی ودارائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورایملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه وبودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ وبموجب تصویبنامه شا ره ۱۰۰۵۲ ا مورع ۱۹ / ۱۱ /۲۵۳۶ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه طرح خطوط انتقال نیروی ۰۰ ۴ کیلوولت کازرون - امیدیه - اهواز در تاریخ ۱۴ فوریه ۱۹۷۸ (۲۵ بهمن ۲۵۳۶) بین شرکت سهامی تولید وانتقال نیروی برق ایران (توانیر) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران وشرکت سادلمی ایتالیا منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

  • مبلغ اعتبار: ۵۶ میلیون دلار آمریکائی با امکان افزایش تا۲۵٪
  • نرخ بهره: ۷/۲۵٪ در سال بطور ثابت ۰
  • مدت بازپرداخت: ۵سال طی ۱۰ قسط متساوی و متوالی ششماهه شش ماه پس از تاریخ تکمیل طرح.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

از طرف وزیر امور اقتصادی ودارائی.

- قرائت دستور جلسه آینده وختم جلسه

۱۶- قرائت دستور جلسه آینده وختم جلسه۰

رئیس - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

۱- گزارش کمیسیون امور اقتصادی ودارائی راجع باصلاح قانون تامین اعتبارات عمرانی وعمومی (رای باورقه) شماره چاپ ۹۸۱.
۲- گزارش شور دوم الحاق یک تبصره بماده ۲۲ قانون اسنخدام نیروهای مساح شا هنشا هی شما ره چاپ ۰۹۸۴
۳ -گزارش شور دوم اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو شماره چاپ ۰۹۸۵
۴- گزارش شور دوم الحاق دوتبصره بماده ۱۵ قا نون راجع بورود واقامت اتباع خا رجه در ایران شماره چاپ ۹۸۶.
۵- گزارش شور اول اصلاح تبصره ۲ ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امورگرکی وتبصره‌های آن شا ره چاپ ۹۸۰ .

رئیس - با اجازه خانمها وآقایان این جلسه را ختم می‌کنیم.

جلسه آینده ساعت ۹ صبح روزپنجشنبه خواهد بود.

(جلسه ساعت دوازده وچهل وپنج دقیقه پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.