مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ اسفند ۱۳۴۸ نشست ۱۸۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ اسفند ۱۳۴۸ نشست ۱۸۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۴۸ نشست ۱۸۰

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏ ۲۲

جلسه: ۱۸۰

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: حیدر صائبی- خسروی کردستانی- دکتر درودی- دکتر الموتی- ریگی- دکتر مدرسی‏

۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به خط مرزی حد فاصل فلات قاره بین ایران و قطر و ابلاغ به دولت‏

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به موافقت‌نامه‌بین دولت ایران و یونسکو در مورد تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگسالان و ارسال به مجلس سنا

۵- تصویب صورت‌جلسه‏

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون بهداری راجع به اجازه انجام معاملات تریاک و ارجاع مجدد به کمیسیون‏

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی‏ راجع به رواج قانونی سکه‌های تاجگذاری اعلیحضرتین و ارسال به مجلس سنا

۸- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره دیون و دو فقره اصلاح بودجه به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارایی‏‏

۹- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای داود مؤید امینی‏

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون برنامه راجع به اصلاح ماده ۷ قانون تأسیس مرکز آمار ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۱- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات‏

۱۲- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه‏

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنج شنبه (۲۱) اسفند ماه ۱۳۴۸

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر صدر- مهندس زنجانچی- دکتر ملکی- مهندس پرویز بهبودی- دکتر وفا- ریگی- کریم بخش سعیدی- دکتر قهرمان- دکتر الموتی- بدر صالحیان- دکتر خسروی کردستانی- رضازاده- سرتیپ پور- مهاجرانی- مهندس اردلان- مهندس ناصر بهبودی- دکتر دادفر- دکتر درودی- شیخ بهائی- دکتر کلالی- مرندی- فولادوند.

غائبین مریض

آقایان زرگرزاده- دکتر عدل طباطبائی- ارسنجانی- دکتر اسدی- پاینده- پرویزی- پزشک پور- تیمسار حکیمیان- سلیمانی کاشانی- شاهنده- صادق سمیعی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: حیدر صائبی- خسروی کردستانی- دکتر درودی- دکتر الموتی- ریگی- دکتر مدرسی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: حیدر صائبی- خسروی کردستانی- دکتر درودی- دکتر الموتی- ریگی- دکتر مدرسی

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای حیدر صائبی تشریف بیاورید.

حیدر صائبی- ریاست محترم مجلس شورای ملی خانم‌ها و آقایان، با روز پرافتخار تولد فرزند خلف ملت ایران رضا شاه کبیر بنیان گذار ایران نوین، اجازه می‌خواهم مطالبی را به عرض همکاران محترم برسانم.

غالباً اتفاق می‌افتد که بسیاری از روزهای تاریخی و سالگردها در اثر گذشت زمان به دست فراموشی سپرده می‌شود و پس از مدتی یادی از آن به میان نمی‌آید ولی روز بیست و چهارم اسفند با گذشت زمان اهمیت بیشتری می‌یابد و این مسئله با توجه به ارتباط قطعی که به خدمات برجسته دودمان پهلوی و مخصوصاً سرسلسله آن اعلیحضرت رضا شاه کبیر به ملت و کشور ایران دارد و در سایه کوشش‌ها و فداکاری‌های ارزنده این راد مرد کبیر، ملت و کشور ما دوران عقب ماندگی‌های اقتصادی و اجتماعی خویش را پشت سر نهاده و به حق می‌توان گفت به یک تحولی قدم نهاده است (صحیح است) و مخصوصاً فداکاری‌های فرزند برومند این خاندان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر نیز که در سکان‌داری کشتی انقلاب درایت و کاردانی و دوراندیشی خویش را به منتها درجه نشان دادند و کشوری عقب مانده و در حال رشد را طی مدتی اندک از حلقه بسته عقب ماندگی رهائی بخشیده مانند سایر کشورهای پیشرفته به شاه راه ترقی و سعادت رهنمون گردیدند از نظر ملت ایران اهمیتی خاص یافته است (صحیح است).

نگاه کوتاه به دوران گذشته روشن گر این واقعیت عظیم است که خواه از نظر اقتصادی و اجتماعی و یا سیاسی پیشرفت‌هائی که طی مدت ۴۰ سال گذشته نصیب کشور ما گردیده است در ادوار سابق طی مدت قرن‌ها عملی نگردیده است. به هر گوشه‌ای از کشور که نظر افکنید نشانه‌ای آشکار از نتیجه رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه رضا شاه کبیر و هم چنین فرزند خلف و برومند معظم له شاهنشاه آریامهر مشاهده می‌گردد.

تدابیری که در ۱۶ سال اول در زمان سلطنت اعلیحضرت رضا شاه کبیر انجام یافته است به عنوان تدابیر و زیر بنای کشور ما در جهت رشد و توسعه اقتصادی تلقی تواند شد.

ایجاد راه آهن سراسری کشور که توانست شمال مملکت را به جنوب متصل سازد و بازارهای جدید در داخل کشور برای کالاهای ایران فراهم سازد از جمله درخشان ترین این تدابیر است.

ایجاد دانشگاه و بنیان نهادن آموزش و پرورش نوین دادگستری به سبک نو و سرانجام ایجاد صنایعی که نیاز ما را از کشورهای دیگر تا حد زیادی کاهش بخشد و سرانجام یک سلسله تدابیر اقتصادی و اجتماعی که در جهت بهبود وضع زندگی مردم بهبود روابط تولید و ایجاد امکانات کار و فعالیت در کشور انجام یافت همه و همه در سایه دوران پر میمنت سلطنت این خاندان بوده است.

گرچه ملت ایران امکان یافت که بیش از این از ثمرات افکار داهیانه آن شاهنشاه بهره مند گردد و شاهنشاه رضا شاه کبیر خود ناظر نتیجه گیری از تدابیری که در این کشور اتخاذ گردیده بود بشوند معذلک عصر جدید و دوران سلطنت شاهنشاه آریامهر که در یک دوره طوفانی آغاز گردید برکات و ثمراتی آن چنان شگرف و ترقیات و پیشرفت‌هائی آن چنان شکوهمند به دنبال داشت که نمونه آن را در هیچ دوره و عصری نمی‌توان دید پیشرفت‌های اقتصادی که طی این مدت نصیب ملت ایران گردیده است از نظر هیچ کس پوشیده نیست و حتی بدبین ترین افراد نیز نمی‌توانند آن را منکر شوند.

در لوای امنیت و آزادی کامل ایجاد سدهای عظیم تأسیس کارخانه‌های صنعتی بزرگ گشایش دانشگاه‌های متعدد نمونه‌های بارزی از این پیشرفت‌ها به شمار می‌روند آن چه بیان گردید با توجه به ثمرات انقلاب ششم بهمن که به رهبری شاهنشاه آریامهر نصیب ملت ما گردید نمونه و مشتی است از خروار.

اجرای اصلاحات ارضی سهیم شدن کارگران در منافع کارگاه‌ها شرکت زنان در زندگی سیاسی ملی شدن جنگل‌ها ایجاد سپاهیان انقلاب و متمتع ساختن روستائیان کشور از نعمت سواد بهداشت و آبادانی بالا بردن سطح رشد اقتصادی کشور تا به ۱۳ درصد افزایش درآمد سرانه و سر انجام اتخاذ سیاست مستقل ملی که از جمله وجوه مشخصه انقلاب شاه و مردم است همه از ثمرات دوران پر برکت افتخار سلطنت شاهنشاه آریامهر است (صحیح است).

این شمه مختصر روشن گر واقعیت شگرفی است که کشور ما طی دوران سلطنت دودمان پهلوی به چه پیشرفت‌های عظیم و ترقیات اعجاب آوری نائل آمده است و بدون شک می‌توان گفت که از جمله طبقاتی که از این پیشرفت‌ها نصیبی برده است طبقه کارگر و زحمت کش ایرانی است چه در دوران گذشته کارگر به عنوان یکی از ابراز کار و موجودی تلقی می‌گردید که نقش مهمی‌در تولید کشور و به خصوص در زندگی اقتصادی و اجتماعی مملکت ندارد. ولی با ظهور انقلاب در کشور ما کارگر به عنوان یک طبقه ممتاز و برخوردار از یک حقوق و مزایای اجتماعی در جامعه جلوه گر گردید و نقش عظیم وی در بالا بردن سطح رشد اقتصادی کشور و تولید روز به روز آشکارتر شد (صحیح است).

پیشرفت‌های اقتصادی و اجتماعی ملت ایران به رهبری شاهنشاه و در سایه اجرای منشور انقلاب آن چنان دشمنان این مملکت را عصبانی و ملتهب ساخته که آتش حسادت و کینه‌ای که در نهاد آن‌ها شعله ور گشته به صورت ناله‌های سرد و اراجیف و یاوه گوئی از گلوی حکومت‌های دست نشانده و مزدوران آن‌ها خارج می‌شود.

ولی ملت ایران به رهبری شاهنشاه آریامهر با الهام از تاریخ و شرافت انسانی خود در عین قدرتمندی برای مقابله هر گونه تجاوز و تعرضی هیچ گونه اهمیتی به این تلاش‌های مذبوحانه نمی‌دهد و با قدم‌های محکم و استوار به سوی آینده درخشان و تأمین زندگی بهتری نه تنها برای افراد ملت خود بلکه برای نجات میلیون‌ها انسان در تمام دنیا از چنگال فقر و بی سوادی و بیماری و جنگ گام بر می‌دارد (صحیح است) و نمونه درخشان آن لژیون خدمت گزاران بشر است.

همکاران محترم طبق استدعای کارگران شریف یران روز بیست و چهارم اسفند روز تولد ناجی کبیر ایران به عنوان جشن کارگران روز کارگر شمرده می‌شود و این از جمله روزهائی است که هیچ گاه از خاطر ملت ایران و مخصوصاً کارگران فراموش نخواهد گردید.

در این روز کارگران شریف و زحمت کش جشن می‌گیرند و پای کوبی می‌کنند و به روان پاک راد مرد دلیری درود می‌فرستند که در میان طوفان حوادث به پای خاست و کشتی طوفاه زده کشور را با خردمندی و دوراندیشی به ساحل نجات رهبری کرد و از آن میان ملتی سربلند و کشوری آباد به جهانیان عرضه داشت (صحیح است).

امروز کارگران ایران به پیروی از نیات عالیه رهبر خردمند انقلاب تشکیلاتی به نام سازمان کارگران ایران برای خود بنیان نهاده و با الهام از تعالیم حزب پاسدار انقلاب برای به روزی و بهم زیستی همکاران خود مجاهدت می‌نمایند همبستگی و یک پارچگی کارگران سراسر کشور در زیر پرچم سازمان کارگران و خانه‌های کارگر در تهران و شهرستان‌ها که کانون شاه دوستی و وطن پرستی و تعلیمات و بالا بردن دانش سیاسی کارگران آن یکی از اثرات نیکوی این تشکیلات عظیم کارگری است که رهبر خردمند انقلاب شاهنشاه آریامهر برای توسعه و تجهیز آن اوامر مؤکد صادر فرموده‌اند باشد که کارگران ایران در نتیجه اتحاد و اتفاق و تولید بیشتر و اجرای اصول انقلاب دین خود را به پدر تاج دار خود ادا نموده و همواره رضایت خاطر خطیر شاهانه و ملت ایران را فراهم سازند (احسنت).

و اما مطلبی که بنده می‌خواستم عرض کنم و از ریاست محترم هم تقاضا می‌کنم توجه بفرمایند که در دوره گذشته طرحی با هفتاد امضاء با دو فوریت به تصویب این مجلس مقدس رسید این طرح که باور کنید گرفتاری کارگران سرطانی در زمانی که با مرگ رو به رو هستند حقوق آن‌ها قطع می‌شود که خیلی تأسف آور و چه قدر برای ما ناراحت کننده است من از فرصت استفاده می‌کنم جناب آقای وزیر بهداری هم که تشریف دارند ممکن است، با آقایان سناتورها و مسئولیتی که در دولت هستند بنشینیم و نظریات مان را بدهیم و آقایان جواب بدهند بلکه قانع بشویم ولی حالا که قانع نیستیم ما منتظر برگشت این طرح هستیم. از این ۵ دقیقه وقت باقی مانده استفاده کنم و مطلب دیگری را به عرض برسانم که مربوط به روابط کارفرمایان است با کارگران، ملاحظه می‌فرمائید که بعد از انقلاب ششم بهمن آرامش و امنیتی که در کارگاه‌های صنعتی به وجود آمده در اثر هدایت و رهبری شاهنشاه عظیم‌الشأن ما و کمک دوستان کارگر ما در مجلس شورای ملی می‌بینیم که چه آرامش و امنیت زایدالوصفی برقرار است ولی بعضی از کارفرمایان از این موقعیت سوء استفاده می‌کنند و در مقابل بعضی از سندیکاها مقاومت به خرج می‌دهند من به خاطر توجه آقایان از این مکان مقدس این مطلب را عرض می‌کنم چون ما همه افراد ملت ایران هستیم و باید از هر طبقه و گروهی که هستیم با یکدیگر همکاری بکنیم تا آن‌ها به خود بیایند و توجه داشته باشند که کارگر، این طبقه شریف که نیروی انسانی است از عوامل مؤثر سرمایه گذاری است. بعضی از این کارفرمایان پا را فراتر می‌گذارند و از کارگر سفته سفید می‌گیرند و آن‌ها را ناراحت می‌کنند و عقده آزار دهنده‌ای در کارگر که باید با تمام وجودش برای کارفرما کار کند به وجود می‌آورند (صحیح است) و این ضررش مستقیماً نصیب خود کارفرما است این را خواستم دولت توجه کند و صحبت ما را بعضی از کارفرمایان چون بعضی از آن‌ها خیلی شریف اند و حتی برخی از آن‌ها از قانون هم تجاوز کردند یکی از این کارفرماها روز جمعه به خانه کارگر آمده بود و صحبت می‌کرد و می‌گفت که من تصور می‌کردم سندیکا یک غولی است ولی امروز می‌بینیم بهترین ملجاء و پناهی که ما می‌توانیم برای کارگاه و برای امنیت آن استفاده بکنیم همین سندیکا است و بعضی از کارفرماها به بچه‌ها که باید از اولاد دوم ده تومان بدهند از اولاد اول ۴۰ تومان می‌دهند من صلاح نمی‌دانم اسم ببرم امیدوارم آن‌هائی که مورد نظر ما هستند مثل سایرین توجه بیشتری به این طبقه شریف بکنند. اما در مورد بیمه‌های اجتماعی که شأن ایجاد آن به خاطر پناهگاه برای درماندگی و پیری و کهولت کارگران شریف است، به نحوه اجرایش کار نداریم یک قسمت که چند روز پیش توسط دوستان ما در فراکسیون مطرح شد قسمت مستمری است که مبلغ آن بسیار ناچیز است این را استدعا دارم دولت توجه بکند چون مهلتی برای آوردن قانون داده شده و امروز که به فرمان شاهنشاه کارگران باید از روز تولد تا روزی که فوت می‌کنند در تأمین باشند از نقطه نظر مستمری هم چیزی که الان هیچ کفاف زندگی آن‌ها را نمی‌دهد باید ترتیبی داده بشود که حداقل زندگی آن‌ها را تأمین بکند این مبلغ را دولت می‌دهد خود بیمه‌های اجتماعی می‌دهد نمی‌دانم این مطلب مورد تقاضای ما و نمایندگان کارگر و همه نمایندگان شریف انقلاب است و استدعا می‌کنم که دولت توجهی در این مورد بکند. (احسنت- احسنت)

رئیس- آقای خسروی کردستانی بفرمائید.

خسروی کردستانی- مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی- نمایندگان محترم- در چهار روز اخیر به اتفاق جناب آقای دکتر پارسا وزیر محترم آموزش و پرورش و همکار گرامی‌جناب آقای بدر صالحیان مسافرتی به استان‌های کردستان و کرمانشاه نمودیم و از فعالیت‌های آموزشی و کار سپاهیان دانش شهرستان‌های سنندج- سقفز- کرمانشاه- شاه آباد غرب- قصر شیرین بازدید به عمل آمد.

در همه جا قیافه‌های مصمم سپاهیان انقلاب خصوصاً دختران سپاهی که به امر رهبر انقلاب چهره روستاهای ما را دگرگون ساخته و در همه جا زندگی و عزت و شرافت را جایگزین بردگی و ذلت و رنج زندگی نموده‌اند هر بیننده را غرق در احساس و سپاس و غرور می‌کند در این دو استان مانند همه نقاط دیگر ایران زنجیرهای اسارت و رقیت از دست و پای انسان‌ها باز شده و استعداد و نیروهای انسانی مردم که قبلاً از طرف اربابان استثمار شده بود در راه انقلاب بسیج شده است.

احساساتی که در روستاها و شهرستان‌های این سامان نسبت به شاهنشاه آریامهر رهبر داهی و خردمند انقلاب و مظهر قومیت و ملیت ما از خود بروز می‌دادند نشان سپاسی است عمیق از قلب انسان‌های اصیل از بند رسته و آزاد شده به ناجی و رهبر خود.

در مسیر راه حتی در دل شب مردم انتظار لحظه‌ای را می‌کشیدند که بتوانند این سپاس را به صورت عالی ترین مراتب احساسات نشان دهند و از ما می‌خواستند که مبین و ترجمان این احساسات و سپاس به پیشگاه معظم له باشیم.

در اجتماع فرهنگیان در شهرستان‌های مزبور قبل از بیان تقاضای خود آمادگی کامل را برای اجرای کارگران چند کارخانه توزیع گردید البته دو میلیون ریال بیش از سال گذشته. گرچه این مطلب که در یک روز و در یک شهر شش واحد صنعتی افتتاح می‌شود به خودی خود حائز کمال اهمیت است ولی آن چه غرور مرا برانگیخت این بود که دیگر در محافل و مجالس بین‌المللی مشخصات کشور عقب مانده درباره ما صدق نمی‌کند غالباً شاخص کشورهای عقب مانده و در حال رشد و پیشرفته را در این قبیل محافل تناسب بین افراد طبقه ۳ و طبقه متوسط می‌دانند یعنی هر قدر طبقه متوسط در کشوری بیشتر باشد نشانه پیشرفتگی آن و بالعکس اگر افراد طبقه ۳ زیاد باشند علامت عقب ماندگی آن مملکت می‌باشد، متأسفانه قبل از انقلاب ششم بهمن اکثریت مردم ما رعایای سابق و کارگران استعمار شده بودند که از لحاظ تمکن در درجه سوم قرار داشتند و اگر تعریف فوق صحیح بود صف عقب ماندگی درباره ما مصداق داشت. خوشبختانه منشور انقلاب ایران این اکثریت را از درجه سوم خارج و در طبقه متوسط قرار داد (صحیح است) و به این ترتیب کشور ما را از ردیف کشورهای عقب مانده خارج و بدون طی مرحله بعدی یعنی کشور در حال توسعه مستقیماً در ردیف کشورهای پیشرفته قرار داد و این جهش همان چیزی است که باعث غرور من و هر ایرانی دیگر در محافل بین‌المللی خواهد شد (صحیح است) زیرا صاحب مشخصات کشورهای پیشرفته شده‌ایم و باید همه خود را مدیون درایت و کاردانی طراح بزرگ انقلاب ایران شاهنشاه آریامهر بدانیم (صحیح است- احسنت). خدایا به شاهنشاه ما توفیق عنایت فرما تا طرحی را که در کشور خود با موفقیت پیاده کرده در سطح جهانی با تشکیل لژیون خدمت گزار بشر نیز با موفقیت پیاده نماید.

مسلماً همکاران محترم به خاطر دارند که سال گذشته درست در همین روز به مناسبت نزدیکی با روز کارگر بنده در همین محل مطالبی درباره آموزش کارگران عرض کردم و پیشنهاداتی در این زمینه ارائه دادم خوشبختانه پس از چند مکاتبه لایحه کارآموزی براساس همان پیشنهادها تهیه و تقدیم قوه مقننه شد که در مراحل نهائی تصویب می‌باشد، همان طور که کراراً از وزارت علوم و وزارت آموزش و پرورش و وزارت کار و امور اجتماعی تقاضا شده است از دولت استدعا دارم نسبت به تهیه مقدمات تربیت نیروی انسانی برای واحدهای صنعتی که در شهر قزوین ایجاد خواهد شد از طریق تأسیسات مؤسسات آموزش حرفه‌ای در هر یک سطوح اعم از ابتدائی، متوسطه، عالی و یا هر سطح دیگر که مقتضی است اقدام عاجل بفرمایند.

در خاتمه به مناسبت نزدیکی با میلاد با سعادت اعلیحضرت رضا شاه کبیر از طرف مردم قزوین به روان تابناک آن راد مرد بزرگ درود می‌فرستیم (صحیح است) ما مردم قزوین این افتخار را داریم که رضا شاه کبیر برای نجات ایران از این سرزمین قیام کرد شهر قزوین مبداء دو تحول عظیم در تاریخ ایران بوده است که هر دو با عملیات نظامی‌آغاز شد کودتای حوت ۱۲۹۹ و نجات آذربایجان در آذر ماه ۱۳۲۵ این دو تحول که در منحنی نمایش تغییرات تاریخ ایران به صورت دو نقطه عطف نشان داده شده به نام یک پدر و یک فرزند ثبت گردیده است. پدر اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیان گذار ایران نوین و فرزند شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب کبیر ایران (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر الموتی تشریف بیاورید.

دکتر الموتی- با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران گرامی، به مناسبت تشکیل جلسه هیئت مرکزی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران تحت ریاست والا حضرت شمس پهلوی بنده امروز بسیار به موقع دیدم که از خدمات این جمعیت که همواره در راه کمک به ملت ایران صمیمانه خدمت می‌کند در این مکان مقدس مطالبی به عرض برسانم. از طرف جمعیت شیر و خورشید سرخ کارنامه‌ای منتشر شده که به نظر من این یک کارنامه درخشان و طلائی است و این جمعیت در طی مدتی که فعالیت دارد همیشه نقطه امیدی برای ملت ایران بوده است (صحیح است) هر وقت واقعه‌ای اتفاق می‌افتد، وقایعی از قبیل سیل و زلزله روی می‌دهد اولین چیزی که به خاطر همه خطور می‌کند دریافت کمک از شیر و خورشید سرخ ایران است (صحیح است) این دلیل اینست که این جمعیت در طی این مدت توانسته است همواره منشاء خدمات صادقانه‌ای برای ملت ایران باشد (صحیح است) جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به طوری که در این کتابچه نوشته شده در سال ۴۹ در حدود ۱۴۰ میلیون تومان بودجه دارد و از نکات بسیار جالبی که دیروز توضیح داده شد و در این کتابچه هم منعکس است سالیانه در حدود ۶۰ میلیون تومان خدمات مجانی مردم است یعنی در حقیقت ملت ایران با کمک ۲۰۰ میلیون تومانی چرخ‌های این جمعیت را به گردش در می‌آورد و این جمعیت همواره آماده خدمات صادقانه به ملت ایران است (صحیح است، احسنت) همه ما در حوزه‌های انتخابیه خود شاهد خدمات صادقانه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران هستیم (صحیح است) این جمعیت تحت توجهات شاهنشاه بزرگ ما توانسته است گام‌های اساسی بردارد نه تنها در داخل مملکت حتی می‌بینیم در سطح جهانی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران منشاء خدمات ارزنده‌ای است در ویتنام جنوبی بیمارستان دارد به سیل زدگان تونس در سال گذشته کمک کرده به سیل زدگان الجزایر کمک کرده به آوارگان یمن کمک کرده و از همه مهم تر تأسیس بیمارستان امدادی جمعیت شیر و خورشید سرخ در مراسم حج است کسانی که در مراسم حج شرکت کرده بودند و مراجعت کردند می‌گفتند این بیمارستان امدادی در مراسم حج نه تنها مورد استفاده مردم مسلمان ایران بود بلکه همه مسلمانان جهان از این بیمارستان امدادی و کمک‌های ارزنده‌اش استفاده می‌کردند و این واقعاً برای ملت ایران افتخار آمیز است که ما همواره می‌بینیم یک جمعیت در راه خدمت به ملت ایران و مسلمانان جهان می‌تواند این طور صادقانه خدمت کند (صحیح است) علاوه بر آن در شیخ نشین‌ها شیر و خورشید سرخ ایران توفیق پیدا کرده است که تعداد زیادی درمانگاه و بیمارستان درست کند و در ممالک دیگر هم در اخبار دیدیم که همیشه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران توانسته است خدماتی انجام بدهد و خوشبختانه برای کمک بیشتر به این جمعیت دولت هویدا هم کمک زیادی کرده است و مقرر شده است از افزایش یک هزارم معاملات دفاتر اسناد رسمی‌در سال آینده به شیر و خورشید سهمی‌داده بشود (مؤید امینی- استدعا می‌کنم که بیمارستان‌ها را هم زودتر تحویل بگیرند تا شاید وضع بهتر شود و سر و صورتی به وضع مردم بدهند) به این مطلب هم می‌رسیم جناب آقای مؤید امینی (دکتر مهذب باید توجه بیشتری به شیر و خورشید بشود) بلی بنده هم با شما هم عقیده هستم شاید یکی از مواردی که موجب شد اوامر شاهنشاه صادر بشود که اداره امور بیمارستان‌ها به شیر و خورشید سرخ محول بشود همین است که این بیمارستان‌ها به وضع بهتری اداره بشود برای این که شیر و خورشید دستش باز است و باید این کمک‌ها بشود و دستگاه‌های دولتی به دستگاه شیر و خورشید باید کمک کنند تا شیر و خورشید سرخ ایران در امور درمانی و امدادی توفیق بیشتری پیدا کند به طوری که استحضار دارید در سال ۴۸ طبق امریه شاهنشاه بزرگ ایران بیمارستان‌های وزارت بهداری یک قسمت به دانشگاه‌ها واگذار شد و یک قسمت به شیر و خورشید سرخ و در حدود ۱۵۰ بیمارستان مثل این که تحویل شیر و خورشید خواهد شد و فکر می‌کنم با توجه به سابقه‌ای که شیر و خورشید دارد و با توجه به بنام بیمارستان‌ها و درمانگاه‌هائی که در این کتابچه دیدیم و با توجه به شایستگی که مقامات شیر و خورشید در طی سالیان دراز نشان داده‌اند و با توجه به این که دستگاه‌های مختلف مملکت همان طور که جناب دکتر مهذب فرمودند و یادآوری کردند بایستی مکلف بشوند کمک‌های بیشتری به شیر و خورشید سرخ بکنند امیدواری هست که شیر و خورشید بتواند در امر درمانی خدمات زیادتری به ملت ایران انجام بدهد تا این نواقصی که در امر درمانی وجود دارد و آقای مؤید امینی به اشاره کردند مرتفع بشود و ملت ایران بتواند ازخدمات درمانی بیشتر استفاده بکند از نکاتی که من فکر می‌کنم بایستی کمک کنیم به این مؤسسه بسیار بسیار مفید و آبرومند اینست که بایستی علاوه بر کمک‌هائی که از طرف سازمان برنامه و دولت و مردم به این جمعیت خیریه می‌شود همه ما وظیفه داریم سعی کنیم مردم را به عنوان عضو در این جمعیت جلب کنیم تا با پرداخت حق عضویت و سایر منابعی که امکان دارد کمک‌هائی به شیر و خورشید بشود در همه جای دنیا جمعیت‌هائی نظیر شیر و خورشید مقدار زیادی از موفقیت‌هایشان به خاطر کمک‌هائی است که مردم و اعضای جمعیت می‌کنند در این کتابچه دیدم مقدار زیادی صورت موقوفاتی وجود دارد و عوایدی که از این راه عاید شیر و خورشید سرخ می‌شود این عواید در سال بیش از ۲۳ میلیون ریال است و امثال این افراد زیاد هستند همین چند وقت پیش بود که خانمی‌به نام سهرابی در تهران ساختمانی را به شیر و خورشید سرخ واگذار کرد که عایدی ماهیانه اش در حدود ۲۶ هزار تومان است و هشت میلیون تومان ارزش داشت که البته باید از این موقوفات استفاده بیشتری بشود و این عواید زیادتر شود، خیلی‌ها هستند بنده خودم در بابل شاهد بودم که پدر آقای دکتر متین آقای شفیع زاده که مرد بسیار بسیار نیکوکار و خیری است مقدار زیادی از ثروتش را وقف شیر و خورشید سرخ ایران کرده و امثال ایشان صدها نفر آدم خیرخواه وجود دارد که مقدار زیادی از ثروتشان را در اختیار شیر و خورشید سرخ گذاشته‌اند که می‌شود از آن‌ها برای خدمت به مردم بیش از پیش استفاده کرد، نکته‌ای که در طرز اداره جمعیت شیر و خورشید سرخ قابل توجه است و باید در سایر سازمان‌ها مورد توجه قرار بگیرد اینست که پولی که بابت استخدام و پرسنل و هزینه اداری پرداخت می‌شود در کل بودجه این جمعیت بسیار کم و در حدود دو درصد است (صحیح است) چون سعی شده است حتی‌المقدور از خدمات مجانی افراد استفاده بشود، کسانی که قدرت انجام خدمت دارند می‌روند و صادقانه در این جمعیت کمک و همکاری می‌کنند در شهرستان‌ها و حتی بخش‌ها که صورت بسیاری از درمانگاه‌های امدادیش این جا وجود دارد مردم آماده و مجهز شده‌اند برای انجام وجود دارد مردم آماده و مجهز شده‌اند برای انجام خدمات مجانی به نفع این جمعیت برای این که می‌دانند وجود این جمعیت به نفع آن‌ها و به نفع مردمی‌است که در آن واحد و منطقه زندگی می‌کنند و باید مردم را بیش از از پیش تجهیز کرد که به این جمعیت که همیشه آماده انجام خدمت به مردم است بیش از پیش کمک کنند، بنده به مناسبت تشکیل جلسه جمعیت مرکزی که دیروز در حضور والاحضرت نیکوکار شاه دخت شمس پهلوی تشکیل شد این طور به نظرم رسید که این مطالب را امروز در ساحت مقدس مجلس شورای ملی مطرح کنم و از زحمات تمام کارکنان شیر و خورشید به خصوص دوست عزیزمان آقای دکتر خطیبی که صادقانه خدمت می‌کند تشکر کنم و آرزومندیم روز به روز این جمعیت تحت هدایت و رهبری شاهنشاه بزرگ در انجام خدمت به مردم ایران بیش از پیش موفق باشد به خصوص که ما می‌بینیم این جمعیت علاوه بر خدماتی که در داخل مملکت انجام می‌دهد در سطح جهانی هم همواره با بالا بردن پرچم شیر و خورشید سرخ موجب سربلندی و افتخار برای ملت ایران می‌شود (صحیح است- احسنت- احسنت).

رئیس- آقای ریگی بفرمائید.

ریگی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم به خاطر دارند که دو سال و اندی پیش برای مردم بلوچستان و سیستان یک واقعه فراموش نشدنی رخ داد و آن سفر علیا حضرت شهبانوی ایران به این استان بود، در این مسافرت علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی نیکوکار ایران به بسیاری از نیازمندی‌های مردم توجه فرمودند و بسیاری از امور عمرانی و اجتماعی را مورد توجه قرار دادند و اوامری صادر کردند که به تدریج این امور از طرف دولت در آن استان به مورد اجرا گذاشته بشود در همان موقع که معظم لها در آن جا تشریف داشتند یکی از کارهائی که به اعطیه خودشان قرار شد انجام بشود ساختمان یک زایشگاه به وسیله جمعیت خیریه فرح پهلوی در ایران شهر بود، در همان وقت یکی از نیکوکاران شهرستان ایران شهر مجاناً زمینی در اختیار جمعیت گذاشت و جمعیت خیریه فرح پهلوی هم اقدام به ساختمان این زایشگاه کرد و خوشبختانه این زایشگاه امسال با تجهیزات کامل تمام شد و بنده در دو سه روز گذشته افتخار داشتم در التزام سرکار علیه بانو فریده دیبا مادر گرامی‌اعلیا حضرت به زاهدان و ایران شهر مسافرت کنم تا ایشان این زایشگاه را افتتاح بفرمایند سرکار علیه بانو فریده دیبا روز سه شنبه از زاهدان با هواپیما به ایران شهر شریف بردند و طی تشریفات خاصی این زایشگاه در حضور اهالی افتتاح شد، زایشگاه دارای تجهیزات کاملی است دارای یک ساختمان سیمانی است و سی تخت مادر و بیست تخت بچه در این زایشگاه پیش بینی شده است، بنده در این جا از اقدامات بسیار مستمر و با جدیتی که مخصوصاً از طرف آقای دکتر مؤتمنی انجام گرفته و دائماً کارهایی را که انجام می‌گیرد زیر نظر دارند تشکر می‌کنم (یکی از نمایندگان- آقای دکتر مؤتمنی مدیر عامل بنگاه حمایت مادران هستند و زایشگاه متعلق به بنگاه حمایت مادران است).

عرض کنم آن چه که واقعاً برای من در این مسافرت قابل توجه بود صفا و صمیمیتی بود که بانو فریده دیبا مادر گرامی‌علیا حضرت در این مسافرت نشان می‌دادند ایشان از نزدیک با مردم تماس داشته و با تمام طبقات مردم صحبت می‌کردند و نیازمندی‌های آن‌ها را مورد توجه قرار می‌دادند و به نظر من می‌آید که ایشان واقعاً با این صفا و صمیمیتی که دارند و دور از تشریفات درباری با مردم تماس می‌گیرند سبب می‌شود که نیازمندی‌های مردم مستقیماً به نظر علیا حضرتین برسد بنده واقعاً ایشان را یک پل ارتباط بین مردم ایران و شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانو می‌دانم بنده در این جا از طرف اهالی بلوچستان و سیستان مجدداً از توجهات خاصی که شهبانوی ایران به مردم دارند تشکر می‌کنم و مخصوصاً از جناب آقای مهندس دهستانی استاندار بلوچستان و سیستان که در این دو سالی که در این سمت هستند دیدم که بسیار در کارهای مردم توجه می‌کنند کمال تشکر را دارم بنده عادت و علاقه ندارم که از مأمورین دولت بدون جهت تعریف کنم ولی آقای مهندس دهستانی در خور این هستند که از ایشان تعریف و تمجید بشود بنابراین از دولت آقای هویدا خواهش می‌کنم که چنین مأموری را که با مراقبت مستمر و با جدیت و لیاقت کارهای مردم را انجام می‌دهد تشویق کنند بنده عقیده دارم با مراقبت‌هایی که از طرف علیا حضرت شهبانوی ایران نسبت به امور عمرانی بلوچستان می‌شود بلوچستان و سیستان آینده روشنی دارد و انشاءالله ما باز هم شاهد انجام کارهای عمرانی بیشتر و انجام امور رفاهی بیشتر برای مردم خواهیم بود، از توجهی که فرمودید متشکرم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر مدرسی بفرمائید.

دکتر مدرسی- جناب آقای رئیس همکاران محترم امروز مصادف با چهارم ماه محرم است ماه محرم برای ما ایرانی‌ها یک مفهوم خاصی دارد به طوری که همه نمایندگان محترم استحضار دارند پس از این که اسلام ظهور کرد و دنیاگیر شد یکی از کشورهائی که مسلمان شد کشور ایران بود، ایران در عین این که مسلمان شد هیچ یک از سنن ملی و علائق ملی خودش را از دست ندارد یعنی با حفظ زبان و موجودیت و تمامیت و شاهنشاهی خودش مسلمان شد ولی کشورهای دیگری هستند که مسلمان شدند اما قومیت و ملیت و زبان شان از دست رفت مثل بیشتر کشورهائی که فعلاً عربی صحبت می‌کنند ولی زبان قبل از اسلام شان عربی نبوده است و از نژاد دیگری هستند و اصلاً عرب نیستند ولی ایرانیان این افتخار را دارند که در عین این که یک دین خدائی را پذیرفتند ملیت خود را از دست ندادند، ماه محرم که می‌گویم برای ما ایرانی‌ها مفهوم خاصی دارد به خاطر این است که این ایرانی‌ها هستند که در این ماه ارزش فداکاری خاندان رسول را در راه خدا و دین می‌ستایند در تاریخ ۳۰۰ ساله نشان دادند فداکاری کردند و این فداکاری ایرانی‌ها در راه خاندان رسول اکرم دو فایده داشت یکی این که حفظ استقلال روی همین اعتقاد بوده است در مقابل سایر ملل اسلامی‌و دیگر این که ایرانیان خودشان را به مقام نبوت نزدیک تر دانستند اما نتیجه‌ای که از این مقدمه خواستم بگیرم این است که در اواخر قاجاریه ملیت ایران داشت به تدریج تحلیل می‌رفت، راد مرد بزرگی که تولدش روز ۲۴ اسفند یعنی سه روز دیگر است قیام کرد و به ایرانی‌های خواب آلوده فهماند که مسلمان هستند ولی ایرانی هستند، تاریخ ایران را از لابه لای کتیبه‌های موجود و از لابه لای کتبی که از مورخین خارجی بزرگ مثل هرودت و پلوتارک مانده بود به دست دانشمندانی مثل پیرنیا و عباس اقبال و دیگران تألیف کرد و به نسل معاصر خودش فهماند که ایرانی فرق دارد با سایر ملل مسلمان، ملت ایران در عین این که مسلمان هست ملت پرافتخار سربلندی است که ۲۵۰۰ سال به آقائی و سربلندی در دنیا زندگی کرده است ما درود به روان این مرد بزرگ، این راد مرد بزرگ می‌فرستیم تمام خدماتی که این راد مرد بزرگ به ملت ایران کرد یک طرف و احیای روح ملیت و سنن ملی ایران طرف دیگر چون خودش عاشق متعصب وطن و ملت و نژادش و سنت‌هایش بود اما همان طور که نمایندگان محترم استحضار دارند اولین ملتی که ۲۵۰۰ سال قبل حقوق ملت‌های دیگر را محترم شمرد زبان، دین، سنن ملی دیگر را محترم شمرد ملت ایران بود فرانسوی‌ها افتخار می‌کنند که اعلامیه حقوق بشر دادند ولی ما افتخار می‌کنیم که ۲۵۰۰ سال قبل کوروش کبیر اعلامیه حقوق بشر و اعلامیه محترم شمردن حقوق بشر را داد ایرانی همیشه نسبت به کشورها و نسبت به ملت‌های تابعه اش با انصاف و با گذشت بوده است موقعی که رومی‌ها پیروان حضرت عیسی علیه السلام را جلوی درندگان می‌انداختند دربار ساسانیان پناهگاه علمای عیسوی و پناهگاه عیسویان بود و هم چنین در قرون اخیر از ۲۰۰، ۳۰۰ سال اخیر کلیه اقلیت‌هایی که در این کشور زندگی کردند با نهایت احترام و با کمال صمیمیت زندگی کردند و ملت ایران نهایت احترام را به آن‌ها گذاشته چه قبل از مشروطیت و چه بعد از مشروطیت و حتی آن‌ها را در امر حکومت و در امر قانون گذاری شرکت داده است قبل از مشروطیت اگر می‌خواهید مثال بزنم از حکام عیسوی از حکام آشوری و از حکام غیر مسلمان و بعد از مشروطیت هم همین طور بوده است ما همان طور که به سیاست کوروش امروز افتخار می‌کنیم به سیاست شاهنشاهی آریامهر خودمان افتخار می‌کنیم به سیاست شاهنشاهی آریامهر خودمان هم افتخار می‌کنیم (صحیح است، احسنت) شاهنشاه آریامهر همان سیاست و سنن ملی ایران را امروز هم اعمال می‌کند با این که ما مسلمان هستیم و با کشورهای مسلمان من جمله پاکستان و ترکیه نهایت صمیمیت را داریم با سایر کشورهای مسلمان دیگر هم همین طور ولی در عین حال سنت‌ها و سیاست‌های قدیمی‌ملت ما حفظ شده و ما این سیاست خردمندانه و بشر دوستانه را تائید و ستایش می‌کنیم و احترام می‌کنیم و همیشه از ته قلب بالاترین درجه سپاس گزاری خودمان را از این سیاست شاهنشاه تقدیم می‌کنیم، متشکرم (صحیح است احسنت- احسنت).

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به خط مرزی حد فاصل فلات قاره بین ایران و قطر و ابلاغ به دولت

۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به خط مرزی حد فاصل فلات قاره بین ایران و قطر و ابلاغ به دولت

رئیس- وارد دستور می‌شویم گزارش شور دوم موافقت نامه خط مرزی حد فاصل فلات قاره بین ایران و قطر مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یک شنبه ۱۷ /۱۲ /۱۳۴۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۲۸۵۲۶ مورخ ۲۷ /۹/ ۱۳۴۸ مربوط به موافقت نامه راجع به خط مرزی حد فاصل فلات قاره بین ایران و قطر که گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۳۰ چاپ شده است برای شور دوم با حضور پیشنهاد دهندگان مطرح و مصوبه شور اول را عیناً تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقت نامه راجع به خط مرزی حد فاصل فلات قاره بین ایران و قطر

ماده واحده- موافقت نامه راجع به خط مرزی حد فاصل فلات قاره بین ایران و قطر مشتمل بر یک مقدمه و پنج ماده و یک نقشه که در تاریخ بیست و نهم شهریور ماه ۱۳۴۸ برابر با بیستم سپتامبر ۱۹۶۹ بین نمایندگان ایران و قطر در دوحه به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح الله امانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز هفدهم اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای گودرزی معاون وزارت امور خارجه لایحه مربوط به موافقت نامه راجع به خط مرزی فلات قاره بین ایران و قطر را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

رئیس- ماده واحده مطرح است آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید.

دکتر اسفندیاری- همان طور که همه همکاران محترم اطلاع دارند شاید قبل از زمان ساسانیان و هخامنشیان دولت ایران کوشش کرده است که با همسایگان خودش روابط نزدیک و حسنه داشته باشد البته در خلیج فارس و بحر عمان، ایران در یک قسمت با تعدادی از شیخ نشین‌ها همسایه و هم جوار هست که این شیخ نشین‌ها همیشه از دوستان ما بوده‌اند و ما در مواقع لزوم کارهائی که مربوط به شیر و خورشید سرخ بود یا کارهای دیگری که ایجاب می‌کرده کمک‌های لازم را کرده‌ایم و همیشه از دوستان خوب ملت ایران بوده‌اند آن چه که من امروز خواستم تذکر بدهم این است که یک سیاستی در مملکت ما به عنوان سیاست مستقل ملی از طرف رهبر خردمند ما اعلام شده و دولت مشغول اجرای این سیاست است و این سیاست در تمام زمینه‌ها هست مخصوصاً در قسمت خارجی در مورد همسایگان داریم مورد توجه قرار گرفته و وزارت خارجه در این مورد کوشش خودش را انجام می‌دهد به طوری که آقایان اطلاع دارند دولت انگلستان اعلام کرده که نیروهای خودش را به طور کلی تا سال ۱۹۷۱ از شرق کانال سوئز خارج می‌کند یک مقداری از این نیروها در خلیج فارس وجود داشته یا قدرت‌هایی بودند که تابع یک مقررات خاصی بوده‌اند که تبعیت می‌کردند از سیاستی که دولت انگلستان در خلیج فارس و بحر عمان داشته و بعد از این که آن نیروها خارج می‌شوند خواه ناخواه این دولت‌ها استقلال بیشتری پیدا می‌کنند و ما از حالا باید سیاست مان با آن دولت‌ها به طور کلی روشن باشد و از همین حالا همان طور که در مورد قطر و سایر موارد وزارت خارجه توجه دارند قراردادهایی بین ایران و همسایگان جنوبی خلیج فارس و بحر عمان منعقد بشود البته بنده این جا وظیفه دارم که از طرف حزب مردم از آقای مهندس زاهدی خصوصاً و از وزارت خارجه عموماً از اجرای این سیاستی که دارند یعنی اجرای سیاست مستقل ملی ایران تشکر کنم همین طور از آقای دکتر اقبال و شرکت ملی نفت ایران و استدعای من از شرکت ملی نفت و وزارت خارجه الان از پشت این تریبون این است که در اجرای همان سیاست، تسریعی در کار قرارداد با سایر شیخ نشین‌های جنوبی خلیج فارس و بحر عمان بشود تا قبل از این که نیروهای انگلستان از شرق کانال سوئز خارج می‌شود به طور کلی با تمام شیخ نشین‌هایی که در قسمت مرزی جنوبی خلیج فارس و بحر عمان هستند قراردادهایی تنظیم کنیم چه از لحاظ نفتی و چه از لحاظ فلات قاره و مرزی قراردادهایی داشته باشیم این است آن چه که من از طرف حزب مردم از شرکت ملی نفت و وزارت خارجه می‌خواهم (صحیح است).

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو در مورد تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگ سالان و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو در مورد تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگ سالان و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو راجع به تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگ سالان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۱۲ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای دکتر رهنما وزیر علوم و آموزش عالی لایحه شماره ۲۹۱۲۴-۹ /۱۰ /۴۸ مربوط به موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو راجع به تأسیس مؤسسه بین المللی روش‌های تعلیم بزرگ سالان را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۴۴ چاپ شده است برای شور دوم مطرح کرد و بشرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو راجع به تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگسالان

ماده واحده- موافقت نامه مربوط به تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگ سالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو مشتمل بر یک مقدمه و ۱۳ ماده که در تاریخ ۱۶ دسامبر ۱۹۶۸ به امضاء نمایندگان مختار دولت ایران و یونسکو در پاریس رسیده است تصویب و به دولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آن را مبادله نماید.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی- دکتر قهرمان.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو راجع به تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگسالان را که برای شور دوم به کمیسیون دارائی ارجاع شده و گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۴۴ به چاپ رسیده است مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۷ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو راجع به تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگ سالان را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۴۴ چاپ شده است برای شور دوم مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح الله مافی.

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه ۱۷ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه بین دولت ایران و یونسکو راجع به تأسیس مؤسسه بین‌المللی روش‌های تعلیم بزرگ سالان را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۴۴ چاپ شده است برای شور دوم مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش- موسوی ماکوئی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا ارسال می‌شود.

- تصویب صورت جلسه

۵- تصویب صورت جلسه

رئیس- نسبت به صورت جلسه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون بهداری راجع به اجازه انجام معاملات تریاک و ارجاع مجدد به کمیسیون

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون بهداری راجع به اجازه انجام معاملات تریاک و ارجاع مجدد به کمیسیون

رئیس- گزارش شور اول لایحه اجازه انجام معاملات تریاک وسیله بنگاه کل داروئی کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۱۴/ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۲۸۷۴ /۱ مورخ ۷ /۱۲ /۱۳۴۸ دولت راجع به اجازه انجام معاملات تریاک وسیله بنگاه کل داروئی کشور را که به شماره ۱۱۴۹ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه انجام معاملات تریاک وسیله بنگاه کل داروئی کشور

ماده واحده- بنگاه کل داروئی ایران مجاز است به منظور انجام کلیه معاملات تریاک و شیره خشخاش (اعم از داخلی و خارجی) و نگهداری و تیاری آن و حمل و نقل و توزیع تریاک در سراسر کشور واحد لازم را که مشمول قانون استخدام کشوری و قانون محاسبات عمومی‌و هم چنین آئین‌نامه معاملات دولتی نخواهد بود تشکیل دهد. بنگاه داروئی موظف است حساب درآمد و هزینه واحد مزبور را جداگانه نگهداری نموده و وجوه حاصل از معاملات تریاک پس از وضع هزینه‌های مربوطه و هم چنین وجوه مذکور در مادۀ ۱۹ قانون اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک مصوب ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۳۸ در اختیار وزارت بهداری قرار می‌گیرد تا بر طبق آئین‌نامه‌ای که توسط وزارت بهداری و دارائی تهیه می‌شود و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد به مصرف درمان و نوتوانی معادین برسد.

مخبر کمیسیون بهداری- دکتر ستوده.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به اجازه انجام معاملات تریاک وسیله بنگاه کل داروئی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون بهداری را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- دانشمند.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۴ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به اجازه انجام معاملات تریاک وسیله بنگاه کل داروئی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون بهداری را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای دکتر فریور بفرمائید.

دکتر فریور- جناب آقای رئیس، همکاران محترم در این لایحه که امروز مطرح است اشکالات و تناقضاتی موجود است که لازم است مورد توجه کامل همکاران محترم قرار گیرد تا این تناقضات و این اشکالات موجود به این صورت به تصویب نرسد که واقعاً در شأن مجلس شورای ملی نیست (صحیح است) برای این که موضوع را بهتر بشکافم ناچارم مقدمه‌ای را عرض کنم چون این مقدمه روشن خواهد شد، بعضی از شعارها تا چه اندازه مصداق پیدا می‌کند و تا چه اندازه مورد اعتقاد شعار دهندگان هست ما اغلب اوقات از طرف حزب اکثریت به این شعار برخورد می‌کنیم که می‌گویند ما عاشق افکار خود نیستیم البته تا آن جا که من به خاطر دارم این شعار از زمانی پیدا شد که حزب پان ایرانیست داشتن افکاری را که اشخاص به خصوص احزاب به آن ایمان قاطع داشته باشند عنوان کرد و به دنبال این تز بود که عنوان شد ما عاشق افکار خود نیستیم.

دکتر حکیم شوشتری- این صحبت از ۶ سال پیش بوده که تشریف نداشتید.

دکتر فریور- اجازه بفرمائید الان ثابت می‌کنم تناقضات در این شعار هم وجود دارد در همین لایحه هم هست به این معنی که البته ما باید توجه کنیم و به طوری که به کرات در این مدت اظهار شده اشخاص باید رویه و مرام خاصی در زندگی داشته باشند به خصوص احزاب، شما در فعالیت‌های حزبی برای علاقمند کردن مردم برای ورود به حزبتان آیا افکار و مرامی‌را تبلیغ می‌کنید یا نه؟ (یک نفر از نمایندگان- ابداً) اگر تبلیغ می‌کنید در مقابل این شعار که می‌گوئید ما عاشق افکار خود نیستیم شنونده به چه ترتیب و تا چه حد می‌تواند به بیانات تان به گفته‌هایتان اعتقاد پیدا کند و آن را راه و رسم و رویه فعالیت‌های سیاسی خودش قرار دهد بعد از شنیدن نحواهد گفت که چون عاشق افکار خود نیستید فردا ممکن است عوض کنید و یک چیزهای دیگری بگوئید؟ (یک نفر از نمایندگان- این‌ها از هم جداست به هم ارتباطی ندارد) حالا که چنین اعتقادی دارید من سرنوشت این لایحه را عوض کم که اگر به آن شعار معتقدید که عاشق افکار خودتان نیستید برخلاف عقیده دوستان خودتان پافشاری نکنید جریان از این قرار است که این لایحه در سه کمیسیون گزارش شده من در دوتای از این کمیسیون‌ها عضویت دارم آن چه که من فهمیدم و آن چه که استنباط کردم و به آن معتقدم جریان کار به این ترتیب در کمیسیون شد که اعضای کمیسیون متوجه تناقضات و معایب بسیار این لایحه شدند ولی چون مصوبه فراکسیون حزب ایران نوین بود امکان مسترد داشتن این لایحه را در خود ندیدند (یک نفر از نمایندگان- این طور نیست) و سرنوشت لایحه را بدون تغییرات لازمی‌که خودشان به آن متعقد بودند به جلسه علنی مجلس سپردند تا ببینند چه می‌شود صحبت از اختیارات خود بنگاه داروئی شده بود برای اعضای کمیسیون روشن نشد با وجود اختیارات کاملی که بنگاه کل داروئی ایران دارد تهیه و سازمان دادن یک واحد لازم چه معنی دارد؟ ما در کشور اداره داریم وزارتخانه داریم سازمان داریم شرکت داریم ولی واحد لازم نداشتیم این که می‌گوئید موضوع عاشق بودن به افکار خود این مطلبی است که برای اعضای کمیسیون و اگر این جا هم توضیح بخواهیم مخبرین برای این سئوال جواب ندارند بدهند، ما با توجه به همین مسائل و مسائلی که بعداً عرض خواهم کرد وقتی که به این بحث‌ها رسیدیم و طرح‌هایی در این زمینه داده شد معاون محترم وزارت بهداری قرار شد که این طرح‌ها را ببرند و رویش مطالعه نموده و لایحه را به صورت بهتر و با اصلاحاتی لازم بیاورند ولی در عمل مواجه شدیم به این که لایحه به همان صورت برای طرح در جلسه علنی در دستور مجلس گذاشته شد (عده‌ای از نمایندگان- مخبر جواب می‌دهند).

رئیس- آقای دکتر فریور علت این که لوایح دو شور در مجلس می‌شود برای همین است که در شور اول اشکالاتی اگر به نظر نمایندگان رسید بفرمایند تا در شور دوم رسیدگی بشود.

دکتر فریور- در هر حال تناقضاتی که در این لایحه وجود دارد یکی وضع خاص بنگاه داروئی که با قانون خاصی که به وجود آمده است و از قوانین بسیاری مستثنی است از قانون استخدام و قانون محاسبات عمومی‌این سازمان و این بنگاه این امکان برایش بدون قانون هم وجود دارد که این معامله را انجام بدهد حال در شکم این بنگاه یک واحد لازم به وجود آوردن یعنی چه؟ این می‌بایست مورد توجه خاص نمایندگان مجلس شورای ملی قرار بگیرد واحد لازم یعنی دادن یک سازمان بسیار وسیع، به خصوص استدعا دارم جناب آقای مهندس ارفع به این مطلب توجه بفرمایند واحد لازم می‌خواهند به وجود بیاورند برای معامله تریاک، تیاری آن فروش آن این واحد به این معنائی که در این لایحه گنجانده شده است آن چنان واحد وسیعی خواهد شد که شاید از نظر وست مقابله با خود وزارت بهداری بروند در نقاط دور افتاده در شهر دور افتاده‌ای مثل بندر چاه بهار باید برود تریاک بفروشد آیا واقعاً چنین مفهومی‌ندارد این واحد لازم وقتی به این صورت تشکیل شد سازمان بسیار عظیمی‌را بر بودجه مملکت تحمیل خواهند کرد واقعاً صلاح است که یک چنین سازمانی به وجود بیاید با وجود سازمان‌های وسیعی که وزارت بهداری دارد و با وجود این که با سازمان‌های فعلی می‌شود این کار را انجام بدهند به وسیله بنگاه داروئی خریداری کنند و به وسیله سازمان‌های موجود وزارت بهداری که تا کنون قرص ترک تریاک به معتاد تریاکی و مریض می‌داد حالا به موجب قانون تریاک می‌فروشد، واحد لازمی‌به وجود می‌آید مستثنی از قانون استخدام کشوری مستثنی از قانون محاسبات عمومی‌مستثنی از آئین نامه‌های دولتی بحث جلسه پریروز را به خاطر بیاورید و بحثی که در این لایحه پیش می‌آید قانون محاسبات عمومی‌در مراحل آخر تصویب خودش است که به حکم آن قانون دیگر سازمانی مستثنی از قانون محاسبات نخواهد بود در حالی که آن قانون دارد مراحل آخر را طی می‌کند دارید پشت سر هم قانون می‌آورید که فلان سازمان واحد لازم جدید مستثنی از قانون محاسبات عمومی‌قانونی می‌آورید سازمانی به وجود می‌آید مستثنی از قانون استخدام کشوری پریروز هم که به آن صورت تمدید شد اختیارات دولت در مورد آزمایش قانون استخدام حالا مفهومش معلوم می‌شود که در این مدت مدیدی که قانون در مرحله آزمایشی است تمام سازمان‌ها به این صورت مستثنی بشوند و بعد از ۵ سال دیگر سازمانی نماند که قانون استخدام کشوری مشمول آن بشود (صحیح است) (یک نفر از نمایندگان- حالا هم زیاد باقی نمانده) من در این لایحه با تمام وجود انتظار دارم دوستان حزب اکثریت به خصوص لیدر حزب اکثریت به این عرایض من توجه بکنند و جناب آقای وزیر بهداری هم که خوشبختانه حضور دارند به این فکر به عرایض من توجه بفرمائید که من یکی از علاقمندان به وزارت بهداری هستم ۱۵ سال در این سازمان خدمت کرده‌ام و تصور کنند که مرا الان برای مشورت دعوت کرده‌اند که می‌خواهد لایحه‌ای تنظیم بشود من نظریاتم را بیان می‌کنم به این صورت اگر توجه کنند بسیاری از مشکلات حل می‌شود جناب آقای وزیر بهداری موکول کردن معالجه معتادین به وجوه حاصله از فروش تریاک به صراحت عرض می‌کنم یعنی موکول کردن معالجه معتادین به صورت محال یعنی تعلیق به محال، سازمان وسیعی می‌خواهد به وجود بیاورید تریاک بفروشد در مملکت با پول آن اگر عایدی ماند معتاد را هم معالجه کنید اگر عایدی خواهد بود چرا مستثنی از این آئین‌نامه معاملات دولتی می‌کنید؟ مستثنی کردن از آئین‌نامه معاملات دولتی یعنی این که شما انتظار نفع ندارید، سازمان وسیعی که به وجود خواهد آمد آیا پولی برایتان خواهد ماند سازمانش هم از قانون استخدام و محاسبات عمومی‌مستثنی است و از همین حالا به گوش تان می‌خورد بعضی از مقامات آماده شده‌اند که تصدی این پست‌ها را داشته باشند این درست نیست اگر می‌خواهید معتاد را معالجه بکنید این راهش نیست معالجه معتاد نزدیک به ۱۵ سال است به وزارت بهداری تکلیف شده بیایید صراحتاً اقرار کنید که در این ۱۵ سال یک قدم در این راه برداشته نشده باید این بحث را پیش بیاوریم که دولت باید امکانات و برنامه و بودجه لازم را در اختیار وزارت بهداری بگذارد تا این موضوع مهم که واقعاً برای ما الان یک مسئله بسیار بزرگ مملکتی است به مرحله اجراء دربیاید معتاد معالجه شود چون اگر معتاد معالجه نشد و مشتری وجود داشت و تریاکی از بین نرفت این بحث ادامه خواهد داشت و این مسئله و این ننگ از دامن ملت ما زدوده نخواهد شد معالجه معتاد برنامه می‌خواهد برنامه عظیمی‌می‌خواهد برنامه منظمی‌می‌خواهد تشخیص می‌خواهد مانند مبارزه با مالاریا در این مورد تا کنون چه اقدامی‌شده؟ معالجه معتاد همکاری عظیم سازمان‌های دولتی و ملی را لازم دارد ۱۵ سال است مملکت و دولت موظف و مکلف شده معتاد را معالجه کند آیا سازمان‌های ما یک متخصص برای معالجه معتادین تربیت کرده‌اند؟ امروز هم هر وقت از معالجه معتاد صحبت می‌شود به طبیب‌های بیمارستان‌های روانی و تیمارستان‌ها معرفی می‌شوند این راه درست نیست دانشگاه و وزارت بهداری باید در این مورد برنامه داشته باشند رشته معالجه معتاد در دانشگاه باید به وجود بیاید حداقل ما الان به ۲۰۰ نفر متخصص احتیاج داریم دانشگاه اگر سالی ده نفر متخصص بیرون بدهد تا ۲۰ سال دیگر این رشته مورد احتیاج ما است دانشگاه باید این کار را بکند و متأسفانه با وجود دولت حزبی که برنامه‌های حربی باید کاملاً مشخص و با همکاری قاطع سازمان‌های اداری عملی شود ما هیچ وقت و اکثر اوقات اصلاً این همکاری را نمی‌بینیم سازمان‌های دولتی از همدیگر گرو کشی می‌کنند در مسیر همکاری با هم قرار ندارند وزارت بهداری برای انجام وظایف خودش به همکاری بسیاری از سازمان‌ها احتیاج دارد نه به کارشکنی آن‌ها. به هر حال درآمدی از این ممر نخواهد بود و ما هم امروز در این ساحت مقدس اعلام می‌کنیم که از این ممر برای معالجه معتاد و با این لایحه معالجه معتاد تعلیق به محال شده است یعنی مثنوی باز هم ادامه خواهد داشت (یک نفر از نمایندگان- فقط یک عده حقوق‌های کلان می‌گیرند) در این لایحه یک مطلب اساسی را می‌خواهم عرض کنم و استدعا می‌کنم توجه بفرمائید گنجانده شده وجوهش در اختیار وزارت بهداری قرار بگیرد و وزارت بهداری معتاد را معالجه بکند یکی از علت‌هایی که معتاد معالجه نخواهد شد این است اگر احیاناً پولی از این ممر به دست آمد در اختیار وزارت بهداری قرار بگیرد این را من به عنوان خدمت به وزارت بهداری عرض می‌کنم می‌دانید چرا؟ برای این که وقتی از این ممر پولی به بودجه وزارت بهداری اضافه شد این پول یواش یواش جزء سرمایه اش حساب می‌شود یواش یواش آن چنان روحیه‌ای به وجود خواهد آمد که سعی کنید این پول از این راه و ممر بیشتر بشود یعنی چه یعنی معتاد معالجه نشود اگر معتاد معالجه بشود این رقم درآمد از بین خواهد رفت و همان مسئله‌ای که در موضوع راهنمایی و رانندگی به وجود آمده هنوز مردم جرمی‌مرتکب نشده‌اند خلافی مرتکب نشده‌اند جریمه دریافت بشود ولی در بودجه سال ۴۹ میلیون‌ها تومان درآمد این تخلفات وجود دارد این با کدام یک از موازین قانونی تطبیق می‌کند؟ که مردمی که هنوز جرمی مرتکب نشده‌اند ما در بودجه مان جریمه‌ای برای آن‌ها بگذاریم اگر این مردم جرمی مرتکب نشدند تخلف نکردند و این جریمه وصول نشد تکلیف چیست؟ مردم را وادار خواهند کرد که تخلف بکنند (یک نفر از نمایندگان- مالیات بر درآمد هم همین طور است در بودجه می‌گذارند تا درآمد پیدا بکند) اعتقاد شما همین است؟ ما مطالب را می‌گوئیم شما هم به صورت شعاری پاسخ می‌دهید و متأسفانه اغلب اوقات مطالب جدی را با شوخی اشتباه می‌کنید و بالاخره ناراحتی‌های این مسائل گریبان گیر مردم اجتماع ما هست جدی را با شوخی قاطی نکنید و به همین دلیل است که ما اعتقاد داریم اگر از این ممر پولی عاید شود نباید به وزارت بهداری داده بشود باید برود به خزانه مملکت و دولت مکلف بشود بودجه مشخصی در اختیار وزارت بهداری بگذارد نه این که بگوید اگر عایدی داشتی معتاد را معالجه کن اگر نداشتی معالجه نکن بودجه مصوب کدام است برای معالجه معتادین کدام برنامه مشخص را وزارت بهداری نشان داده یا شما ارائه داده‌اید به هر حال این بود نحوه تصویب این لایحه در کمیسیون‌ها و ایرادات ما با این لایحه روی این اصل در پایان عرایض خود درباره این مطالب اگر موضوع عاشق نبودن به افکار هست به این ایرادات توجه بفرمائید تا این لایحه را دولت ببرد و لایحه‌ای که بدرد این مسائل بخورد بیاورید که در شأن تصویب مجلس قرار بگیرد قبل از این که تریبون را ترک کنم ناچارم اخطار نظام نامه‌ای بکنم از جناب آقای رئیس استدعا دارم به این مطلب عنایت بفرمایند این اخطار طبق ماده ۱۵۵ آئین نامه داخلی مجلس است ما در حدود ۱۵ ماه پیش از وزارت راه در مورد راه‌های آذربایجان غربی سئوال کردیم طبق حکم آئین نامه کمیسیون سئوالات مکلف و موظف است در عرض دو ماه نتیجه را به مجلس شورای ملی گزارش بدهد و این مدت دو ماه فقط برای یک بار قابل تمدید است و الان یک سال است که این حکم اجرا نشده و تکلیف این سئوال ما روشن نگردیده است متشکرم.

رامبد- اخطار نظام نامه‌ای دارد.

رئیس- بفرمائید.

رامبد- مقام معظم ریاست اشاره فرمودند این تذکرات برای همین منظور است که وقتی به کمیسیون برمی‌گردد مورد توجه قرار بگیرد بنده خواستم نظر همکاران را به این نکته جلب کنم که کلیات اول در مورد شور اول برای همین جهت است که اگر واقعاً در اصل لایحه معایب آن چنان بود که لازم به اصلاح کافی بود آن موقع است که باید لایحه رد شود والا اگر این موقع لایحه رد نشود دلیل بر این است که اکثریت محترم مطالبی که فرمودند مورد توجه قرار ندارند (صحیح است).

رئیس- آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید.

دکتر اسفندیاری- مقدار زیادی از اعتراضات مربوط به لایحه اجازه انجام معاملات تریاک به وسیله بنگاه کل داروئی کشور توسط آقای دکتر فریور داده شد من باید مقداری به آن‌ها اضافه کنم چون مرتباً اقلیت چه از طرف حزب پان ایرانیست و چه از طرف حزب مردم مأمور تذکر است و متأسفانه حزب ایران نوین و دولت توجه نمی‌کنند یک قسمت در لایحه هست در سطر اول که بنگاه داروئی ایران را مجاز کرده‌اند برای معاملات، واحد لازمی‌را به وجود بیاورد اگر این واحد ضرورت دارد به وجود بیاید که بنگاه داروئی را مجاز کنیم باید بنگاه داروئی را مکلف بکنیم و اگر مکلف نکنیم آوردن لایحه که مکلف بکند یا نکند موردی ندارد این قسمت را بنده خواستم در مقدمه عرض کنم و بعد خواستم عرض کنم که دولت با آوردن این قبیل لوایح مؤسساتی به وجود می‌آورد که همیشه از طرف حزب مردم و پان ایرانیست تذکر داده شده که این مؤسسات را از شمول قانون استخدام کشوری و قانون محاسبات عمومی‌و آئین نامه معاملات دولتی مستثنی می‌کند با این عملی که می‌کند در واقع دولت در حال رشد نیست چون اگر در حال رشد بود از کارمندان موجود هم می‌توانست استفاده کند و این یک اعلام خطری است برای ایجاد مؤسسات جدید و باید بگویم دولت در حال تورم است از لحاظ مؤسسات جدید نه در حال رشد چون با هم فرق می‌کند علتش این است که دولت همیشه در مؤسسات تازه‌ای که می‌خواهد به وجود بیاورد قسمت‌هایی از آن‌ها را از شمول مقررات عمومی‌مملکتی مستثنی می‌کند و البته در این مستثنی کردن از شمول مقررات استخدامی‌معمولاً دولت به این موضوع متشبث می‌شود نمی‌خواهم بگویم به این حیله دست می‌زند عرض می‌کنم به این موضوع متشبث می‌شود که کارمندان سازمان ما اکثراً چون از کار افتاده هستند و وارد به امور جدید نیستند نمی‌توانند این مؤسسات را اداره کنند در صورتی که اگر کارمندان قدیمی‌را بیاوریم و از وجودشان استفاده کنیم با یک تعلیمات یکی دو سه ماهه آماده می‌شوند برای این که در این صورت به بودجه کمتری احتیاج داریم و تحمیل کمتری هم به بودجه دولت کرده‌ایم این است که من عقیده دارم در موارد خاصی که واحدهای جدید به وجود می‌آید اولاً از مقررات استخدامی‌مستثنی نکنیم که هر حقوقی خواستند بدهند و هر کسی را خواستند استثنا بکنند یا برای هر مدت که خواستند نگاهداری کنند ممکن است طبع بعضی از امور ایجاب کند مثل تیاری که بعضی اشخاص را برای بعضی کارها استخدام کنیم ولی این نباید عمومیت در مورد دستگاه و کارمندان بنگاه داشته باشد که به هر قیمتی و با هر گونه حقوقی که خواست استخدام بکند این است که بنده استدعا می‌کنم اگر ممکن باشد حتی‌الامکان از کارمندان وزارت بهداری و کارمندان بنگاه کل داروئی ایران برای این کار استفاده کنند در مورد اعتراض و بحثی که داریم در مورد قانون محاسبات عمومی‌و معاملات دولتی که از شمول آن مستثنی شده البته بنده در این قسمت موافق هستم از نظر شخص خودم چون بنگاه داروئی برای معاملات و خرید تریاک باید تا حدی دستش باز باشد که این معاملات را از بازارهای داخلی و خارجی به هر صورتی که می‌خواهد تأمین کند در واقع کانون محاسبات عمومی‌هنوز به تصویب مجلس نرسیده و تا تاریخ تصویب مانعی ندارد ولی بهتر این بود که شمول مقررات را رعایت می‌کردند و در مورد خاصی که مقررات خاصی را ایجاب می‌کرد از مجلس اجازه می‌گرفتند موضوع دیگری که تذکرش را لازم می‌دانم این است که معمولاً کارها از صورت اصلی خودش خارج می‌شود و به صورت یک کاریکاتور در می‌آید و همیشه گفته می‌شود که دولت مبارزه می‌کند با گران فروشی و بالا رفتن هزینه زندگی حالا وارد این بحث نمی‌شوم چون مطرح نیست ولی می‌بینیم که دولت عکس این را عمل می‌کند روشی که عمل می‌کند می‌گوید اقتصاد دان‌های ما این طور تشخیص دادند یک مورد را عرض می‌کنم مثل اتوبوس و وقتی هم که می‌بیند با یک مقاومت شدید مردم مواجه می‌شود آن وقت استدلال عکسش را هم برای ما می‌کند که آقا در یک خانواده چند نفر محصل هست زن و شوهر هم کار می‌کنند وقتی قرار باشد چیزی را ۳ یا ۴ برابر بکنیم وقتی چند نفر از یک خانواده از اتوبوس استفاده می‌کنند در روز می‌شود چند تومان در ماه چند صد تومان در سال چند هزار تومان می‌شود یعنی استدلال اولیه متخصصین و اقتصاد دان‌های خودش را عملاً تخطئه می‌کند و به اصطلاح به استدلال‌هایی که ما می‌گوئیم متوسل می‌شود و می‌گوید ما این عمل را می‌کنیم ای کاش دولت در روز اول می‌آمد و به آن چه که ما بدون نظر از طرف حزب مردم و پان ایرانیست حضور آقایان تذکر می‌دادیم اقلاً توجه می‌کرد و بعد می‌دیدید که اشتباهی که در مورد مثلاً بنزین یا گوشت یخ زده یا اتوبوس پیش آمده پیش نمی‌آمد (چند نفر از نمایندگان- صحیح است) موضوعی که بنده می‌خواستم مطرح کنم این است که البته به مقتضای طبع کاری که ما داریم از انواع و اقسام شکایات در موارد مختلف به ما می‌رسد چند شکایت بود از جمله از طرف چند تریاکی شکایتی به من رسیده بود (هم همه چند نفر از نمایندگان) من متأسفم که که تا حرفم تمام نشده توی حرف من می‌آئید و نمی‌گذارید که عرایضم را تمام کنم این چند نفر تریاکی شکایت کرده بودند از دولت، آقا آن چه مطرح است گران فروشی است، کم فروشی است و بد فروشی است و عاملش دولت است آقایان محترم آن چه می‌خواهم مطرح کنم مبارزه با گران فروشی نیست مبارزه با قاچاق است که اصلاً شما توجه نمی‌کنید تریاکی‌ها به من نوشته‌اند که این نامه را به حضور وزیر بهداری تقدیم می‌کنم که به من جواب بدهند نوشته‌اند در سابق تریاک را به ما می‌داده از قرار ۴ یا ۵ ریال بعداً آمده‌اند قدغن کرده‌اند بعد دیده‌اند تریاک در این مملکت ور نیفتاده، من اصطلاح کرمانی به کار بردم، و هنوز ادامه دارد کشیدن و مصرف تریاک شاید عوامل دیگری در این کار دخالت دارد مثل هروئین و غیره البته اول اعلیحضرت به این قسمت توجه فرمودند و به دولت امر کردند به این قسمت توجه کند و ما از شاهنشاه از این بابت هم بسیار متشکریم ولی دولت بد عمل کرده است من از طرف حزب مردم مأمور هستم که به دولت تذکر بدهم آن طوری که نظر اعلیحضرت بوده است عمل نکرده‌اند قاچاق را آزاد گذاشته و تشویق کرده‌اند عوض این که جلوگیری کنند این نامه تریاکی‌ها را می‌دهم نگاه کنید به چند عامل توجه کرده‌اند اولاً تریاک را از بازار آزاد از قاچاق چی می‌خریده‌اند پنج گرمی‌۲۵ ریال به آن‌ها ۵ گرم را ۹ تومان می‌فروشد گویا وضع این طوری است من وارد نیستم مثل این که مرفینش بیشتر است و طوری است که از سوراخ وافور بیرون می‌ریزد (خنده نمایندگان) من می‌خواهم به دولت تذکر بدهم که مبارزه با قاچاق این است که شما قیمت را طوری تعیین کنید و نوع تریاک را طوری خوب درست کنید که در واقع تریاکی بتواند از آن قیمت استفاده کند یا تریاک را ترک کند و اگر در سنی است که نمی‌تواند تریاک را ترک کند و از شصت و ۷۰ سال به بالا است به بازار آزاد و قاچاق چی مراجعه نکند مجبور نشود دست توسل به طرف قاچاق چی دراز کند این است که توجه شما را به نرخ‌هایی که از طرف دولت حزب ایران نوین تهیه و تنظیم و به بازار عرضه می‌شود جلب می‌کنم و از طرف حزب مردم عرض می‌کنم که استدعای ما این است که به این قیمت‌ها صد در صد توجه بفرمائید و تریاک بهتری به تریاکی‌ها بدهید یا این که کاری بکنید که تریاکی ترک کند به هر حال آن چه عرض کردم مربوط به این لایحه بود و مبارزه با قاچاق ولی گران فروشی مطرح نیست (دکتر عدل- مبارزه با گران فروشی است) آقای دکتر خیلی ببخشید چند بار تذکر دادم جنابعالی توجه نمی‌فرمائید گران فروشی مطرح نیست مبارزه با قاچاق مطرح است باید جنس بهتری به بازار عرضه بشود اگر جنس قاچاق بهتر بود عامل استفاده کننده به طرف قاچاق رو می‌کند نه به دولت، چرا حاضر نیستید حرف منطقی و درستی را که گفته می‌شود بپذیرید و توجه کنید این عرایض را قبول کنید من معذرت می‌خواهم آقای دکتر عدل قبول بفرمائید که اشتباه می‌کنید (صحیح است) به هر صورت موضوع دیگری که تذکرش از نظر من لازم بود این است که در این مملکت آمده‌اند برای این که از لحاظ نو توانی بتواند جلوی بعضی کارها را بگیرند انجمن نو توانی درست کرده‌اند در این مملکت از نظر اطبائی که در این مملکت مطب دارند یا مریض خانه‌ها را اداره می‌کنند یا بخش‌های خصوصی و عمومی‌در اختیارشان است این انجمن‌ها یک نوع انجمن‌های ساختگی است برای پرده پوشی بعضی امور و انجمنی نیست که بتواند آن چه که مورد احتیاج نو توانان است برآورد بکند از این انجمن نو توانی که بگذریم یک مریض خانه‌ای است که کمک‌هائی به این مریض خانه شده به نام شفا یحیائیان به این بیمارستان در حدود و میلیون تومان علاوه بر بیست میلیون کمک شده آن چه در این جا آورده شده این بیمارستان دارای وقف نامه‌ای است که در آن نوشته شده است برای افرادی باید مورد استفاده قرار گیرد که در شمال شرقی تهران زندگی می‌کنند و هم چنین برای این بیمارستان یک موقوفه‌ای در نظر گرفته شده است که مخارج این بیمارستان از این موقوفه تأمین شود آن چه که ما می‌بینیم و در این جا آورده شده در این لایحه کمک به همان انجمن نو توانی است و در واقع یعنی بودجه منظمی‌است برای این بیمارستان و امثال این بیمارستان‌ها (دکتر بیت منصور- توان بخشی است) به عرض من گوش کنید هم نو توانی و هم توان بخشی در صورتی که مرکز نو توانی هم در مشهد است هم در تبریز در آخر ماده آورده شده که به مصرف معتادین، درست توجه کنید این بیمارستان خصوصی یا عمومی که ما داریم چند تخت برای این کار تخصیص داده‌اند و یک مقدار زیادی از بودجه مملکت به این‌ها تخصیص داده می‌شود الان این بودجه‌ای هم که در نظر گرفته شده برای همین در نظر گرفته شده به هر صورت آن چه این جا تذکر داده شد و پیشنهاد من این است که اولاً قسمتی که مربوط به شمول مقررات استخدامی مملکت در این باره هست در مورد این ماده هم اجرا بشود ولی در مورد قانون محاسبات عمومی‌چون هنوز قانونی تصویب نکرده‌ایم در معاملات تریاک باید قدری دست باز باشد و در آخر این تبصره هم من یک قسمت اضافه کردم که استدعا می‌کنم جناب آقای وزیر بهداری و کمیسیون بهداری رسیدگی کنند در مورد بیمارستان‌های مربوط به این قسمت هم یک کمکی بکنند یک توجهی بکنند که مؤثر باشد از اطاله کلام حضور آقایان معذرت می‌خواهم (احسنت).

رئیس- آقای پرفسور مخبر فرهمند بفرمائید.

پرفسور مخبر فرهمند- آقایان دکتر فریور و دکتر اسفندیاری یک مقداری از عرایضی را که می‌خواستم عرض کنم به عرض همکاران عزیز رساندند و در این جا مطرح کردند یکی دو نکته هست که بنده مجبور تذکر بدهم و جداً غصه می‌خورم (سعید وزیری- غصه نخورید) جنابعالی هم اگر جای بنده بودید بیشتر غصه می‌خوردید اولاً در لایحه انجام معاملات تریاک به وسیله بنگاه کل داروئی کشور این بهتر بود که بنگاه کل داروئی ایران باشد به دلیل این که در همان جمله اول ماده واحده بنگاه کل داروئی ایران مرقوم رفته است این البته تدذکر خیلی جزئی است یک تذکر کلی تر که می‌خواستم به عرض تان برسانم این است که الان به موازات همین لایحه قانون محاسبات عمومی‌مطرح است آقایان اطلاع دارید عنایت دارید که وقتی این قانون به تصویب رسید آن وقت یک چنین واحدی چون اسمش را واحد گذاشتیم نمی‌تواند از شمول قانون استخدام مستثنی باشد و طبق آن قانون می‌بایستی که به صورت یک شرکت دربیاید چرا این عنایت از همین حالا نمی‌شود چرا باز یک دوباره کاری کنیم و در آن جا دچار زحمت بشویم اصولاً به نظر بنده تشکیل یک واحدی در یک مؤسسه‌ای که خود آن به اندازه کفایت امتحان مدیریتش را نداده کار صحیحی نیست، در این جا باید عرض کنم که اگر بنگاه داروئی کل کشور خوب اداره می‌شد سازمان‌های بیمه‌های اجتماعی و ارتش شاهنشاهی از این بنگاه دارو می‌خریدند این‌ها هیچ دلیلی ندارد برای خودشان کار اضافی ایجاد بکنند و مستقیماً با دارو ساز و دارو فروش و کارخانجات تماس بگیرند و برای خودشان ایجاد زحمتی کرده باشند پس عدم مدیریت این دستگاه بود که آن‌ها صلاح دیدند و به حق داروهای خودشان را خودشان رأساً تهیه کردند الان یک دستگاه دیگر زیر نظر وزارت بهداری انجام وظیفه می‌کند و آن اداره کل نظارت بر مواد مخدره است این اداره معتادین را هم معالجه می‌کند (پزشکپور- قرار بوده است که معالجه بکند ولی نمی‌کند) البته کمال مطلوب نیست ولی بنده بایستی عرض کنم با این تبصره‌هائی که حضورتان تقدیم می‌کنم اگر قدم‌های بلندی برنداشته یک تاتی تاتی کرده عرض کنم ۱۲۰ تخت داشته الان این را رسانده به ۶۰۰ تخت در مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها تشکیلاتی داده که در هر کدام ۳۰۰ نفر را معالجه می‌کنند (یکی از نمایندگان- کمال مطلوب نیست) بنده با جنابعالی موافق هستم این کمال مطلوب نیست ولی وزارت بهداری آن چه که مقدورش بوده است می‌توانم بگویم انجام داده و در آن دستگاه به خصوص یک مدیریت قابل قبول بوده است و توانسته است با یک بودجه بسیار کمی این عمل را انجام بدهد ولی بنده چون قبلاً این جا توضیحی داده نشده و آقایان نمی‌دانم بیشتر از من مطلع هستند یا خیر میزان تولید الان خیلی کم است بنده فکر می‌کنم بین شش تن و ده تن باشد میزان احتیاج در حدود ۱۸۰ تن است یک فکری برای این تفاوت باید کرد مضافاً به این که اگر ما بخواهیم واقعاً با قاچاق مبارزه کنیم صرف نظر از دستگاه انتظامی که وظیفه خودش را خوب انجام داده به نحو احسن انجام داده و خیلی قاچاق کم شده ولی اگر بخواهیم به آن‌ها کمک کنیم و یک کار اساسی کرده باشیم باید قیمت این مواد را به اندازه‌ای پائین بیاوریم که برای قاچاق چی اصلاً صرف نکند که به بازار رو بیاورد حتی بنده اعتقاد دارم شاید دولت هم این فکر را کرده باشد که در مکان‌های به خصوصی از قیمت تمام شده ارزان تر بدهد نصف بدهد ثلث بدهد یا خیلی کمتر از این صورت آن وقت این اشکال هم پیش می‌آید که آن مبلغی را که برای درمان معتادین باید در نظر بگیریم جداً یک مبلغ ناچیزی خواهد بود حالا بنده فکر می‌کنم توجه می‌کنم که در این کار مشورت بیشتری بشود که اقلاً از همان کادر اداره نظارت بر مواد مخدر استفاده کنند چون در تمام شهرستان‌ها شعبه دارند با اضافه کردن یک یا دو نفر یا سه نفر به عظمت آن دستگاه که آن‌ها کار می‌کنند شاید یک مقدار بودجه خودشان را صرفه جوئی می‌توانند بکنند بنده دو پیشنهاد دارم که تقدیم می‌کنم اولی راجع به همان عنوان لایحه هست که عرض کردم و دومی‌روی این نظر است که مثل سایر لوایح مثل لوایح نوسازی و غیره در این ماده واحده ذکر بشود که منحصراً برای درمان معتادین در اختیار وزارت بهداری گذاشته شود، متشکرم.

رئیس- آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور- به نظر بنده در این ماده واحده دو نوع ایراد هست یکی از نظر نوع تنظیم این ماده واحده و تناقضاتی که با سایر قوانین و مقررات است که همکاران محترم به تفصیل صحبت فرمودند و بنده برای این که وقت مجلس گرفته نشود از تکرار آن مطلب خودداری می‌کنم اما ایراد بزرگ مربوط است به اصل مقصود و نیتی که ما از این کار داریم اصولاً باید ببینیم ما چرا کشت تریاک را که سال‌ها ممنوع بود تحت شرایطی آزاد کردیم و از این آزاد کردن چه نتیجه‌ای می‌خواهیم بگیریم روزی با تند روی بدون مطالعه به قدری ممنوعیت ایجاد کردیم که عکس العملش این شد که با بازار قاچاق از چین و ترکیه رو به رو شدیم و بر اثر همین حالت عده خیلی زیادی از هموطنان ما و جوانان مملکت اعتیادات مضره بیشتری پیدا کردند ما تحت شرایطی به مصلحت مملکت تشخیص دادیم که قانون منع کشت منتفی بشود و با شرایط خاصی بکارند و با این عادت مذموم مبارزه منطقی و اصیل بکنیم به نظر من کاری که ما کردیم و می‌کنیم به قول معروف حالت دروازه و سوزن را دارد آقای دکتر شاهقلی وزیر بهداری یعنی وقتی از دروازه تو نمی‌رویم و وقتی از سوراخ سوزن تو می‌رویم یک روز با شدت عمل آن عکس‌العمل‌ها را به‌وجود می‌آوریم و یک روز با آزاد کردن و طرز رفتار و آئین‌نامه‌هائی که می‌نویسیم تریاک فروش می‌شویم ما قانون منع کشت خشخاش را لغو نکردیم که مجدداً تریاکی به وجود بیاوریم آن قانون را لغو کردیم که از راه منطقی و صحیح به روزی برسیم که در مملکت ما یک نفر تریاکی نداشته باشیم فکر می‌کنم و از آن چه که در آخر این ماده واحده می‌بینم دولت به این مقصود یا واقف نبوده یا توجه نکرده برای این که در آخر ماده واحده می‌گذارید که از محل عواید فروش تریاک بعد از وضع یک سلسله عوارضات آن چه باقی می‌ماند در اختیار وزارت بهداری برای مبارزه با اعتیاد و برای درمان معتادین و برای نو توانی قرار می‌گیرد اما این قانون قانون موقتی نیست این یک قانونی است دائمی‌و شما فکر کردید که دائماً این کار را ادامه بدهید دائماً با اعتیاد مبارزه کنید و دائماً با ناتوانی مبارزه کنید و توان بدهید به نظر من اگر شما برنامه‌ای داشتید که فکر می‌کردید در فلان تاریخ می‌رسیدید به حالتی که اصلاً معتاد نداشته باشید جا داشت که بگوئید از روز اول این عایدات برای درمان معتادین مملکت کافی نیست و وقتی من همه معتادین را معالجه کردم به این عایدی دیگر نیاز ندارم بنابراین بنده در این جا ضمن پیشنهادی که تهیه کردم و تقدیم می‌کنم پیشنهاد می‌کنم که عوایدی که از این راه عاید می‌شود برود به درآمد عمومی‌کشور و دولت موظف باشد هر مقدار اعتباری که برای درمان معتادین لازم باشد هر مقدار اعتباری که برای درمان معتادین لازم است با تجهیزات کافی در اختیار بگذارد که در یک فاصله کوتاه و مدت زمانی مشخص کسانی که معتاد هستند معالجه کنیم آئین نامه‌هائی که در جهت اجرای قانون تهیه فرمودید به نظر من نارساست توزیع تریاک به کیفیتی که مورد نظر است شاید برای ما این مخاطره را ایجاد کند که با امکانات دولتی و فروش تریاک از طرف دولت خدای نکرده ما به جای این که به منع استعمال مطلق برسیم توسعه‌ای هم در این راه داده باشیم بنابراین بنده فکر می‌کنم چون این قانون از نظر طرز تنظیم استثناهائی که در آن هست روشن نبودن مقصود و مشخص نکردن برنامه یعنی که ما در چه تاریخ و زمانی به منع استعمال مطلق در مملکت خواهیم رسید نارساست و مقصود ما را تأمین نمی‌کند بنده در مرحله اول این استدعا را دارم که موافقت بفرمائید ماده واحده را پس بگیرند ببرند با مطالعه و دقت بیشتر ماده‌ای بیاورند که کافی و وافی برای مقصود باشد و بتواند به ما این تضمین را بدهد که روزی خواهد رسید که در مملکت ما فرد معتادی دیگر وجود نخواهد داشت به هر صورت اگر لایحه را پس گرفتند که چه بهتر و اگر همکاران اکثریت موافقت کردند همین لایحه به جریان مشورت و رسیدگی گذاشته شود بنده پیشنهادی تقدیم می‌کنم که درآمد از این راه به در آمد عمومی‌مملکت منظور شود و احتیاجات وزارت بهداری برای درمان معتادین که به نظر من باید به ما آمار دقیق بدهد که در این روز و شرایط چه تعداد معتاد وجود دارد و با چه وسیله درمان این‌ها را درمان خواهند کرد و در چه تاریخی به یک نتیجه درمانی صحیح خواهند رسید بیاورند چنین آماری را بدهند و اعتبارش را هم بخواهند و بگیرند و مملکت را از بلای اعتیاد مواد مخدر نجات بدهند.

رئیس- آقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور- همکاران گرامی، در این مدت که من در خدمت همکاران در مجلس شورای ملی بودم تقریباً یا محققاً می‌بینم که این اولین لایحه ایست که در مجلس مطرح شده است مخالفان متعدد با این لایحه صحبت کرده‌اند و از همان وقت که آمدم و نشستم دیدم خوشبختانه همکاران اکثریت در آن حد از انصاف هستند که کسی به عنوان موافق نیامد پشت این تریبون و صحبت بکند (دکتر اعتمادی- هنوز معلوم نیست) واقعاً حق هم همین است ولی این لایحه را با این کیفیت که من می‌بینم لایحه ایست نه در شأن مجلس و نه در شأن دولت و این را با تمام صداقتم عرض می‌کنم جناب وزیر محترم بهداری در شأن مجلس نیست این لایحه به دلیل این که با یک عنوانی که با مفاد لایحه تطبیق نمی‌کند به عنوان لایحه تجویز انجام معاملات تریاک وسیله بنگاه کل داروئی کشور است در حالی که به موجب مقررات وظایفی که بنگاه داروئی کل کشور دارد منعی برای انجام این معاملات وجود ندارد یعنی اگر بنگاه کل داروئی کشور ضروری بداند از نظر مداوای معتادین از نظر ضرورت تهیه تریاک یا مشتقاتش برای بیماران یا معتادین به هیچ وجه مقررات کنونی منعی نکرده و متأسفانه باید عرض کنم در زیر این عوان ماده واحده‌ای آورده شده است که با این عنوان تطبیق نمی‌کند در حالی که مقررات و آئین‌نامه مجلس شورای ملی دلالت دارد و صراحت دارد که مفاد هر لایحه باید منطبق با عنوان لایحه باشد (صحیح است) در زیر این عنوان آمده است یک واحدی ایجاد می‌شود این چگونه قانون‌گذاری است واحد لازم یعنی چه؟ چه توجیهی خواهید کرد در مورد واحد لازم ما در هیچ یک از سیستم‌های قانون‌گذاری و مقررات قانون‌گذاری جهان هیچ وقت به چنین معنی و تعریفی برخورد نمی‌کنیم واحد لازم را اگر بخواهند ترجمه کنند و توضیح بدهند مجریان قانون بخواهند اجرا کنند ضوابطش را در نظر بگیرند خواهش می‌کنم بفرمائید که این واحد لازم چیست؟ شرکت است؟ مؤسسه انتفاعی است؟ سازمانی وابسته به وزارتخانه است؟ چیست این واحد لازم و من تعجب می‌کنم چنین لایحه‌ای چگونه از هیئت وزراء گذشت و به این جا آمد و تعجب می‌کنم چه طور کمیسیون‌ها به این مسئله توجه نکردند و من انتظار داشتم مخبر کمیسیون توضیح بدهند و به طور قطع مجلس تا این توضیح را نشنود ممکن نیست و نمی‌تواند به این لایحه رأی بدهد به این جهت که در شأن مجلس نیست آخر همین طور هر لایحه به هر کیفیت بیاید بگذرد مردم چه خواهند گفت (صحیح است) یک عده دکتر، وکیل دادگستری، قاضی دادگستری نشسته‌اند در مجلس قانونی بگذرد این واحد لازم چیست؟ (روحانی- مجلس برای همین است که مشکلات را حل کند) من امیدوارم توجه کنند این لایحه قابل طرح نیست بروید اصلاح کنید و بیاورید (مهندس ارفع- کلمه سازمان به واحد عوض شده) آقای مهندس ارفع این را من ایمان دارم که جنابعالی با من هم عقیده هستید در اعماق دلتان و وجدان تان، این را من ایمان دارم واحد لازم نمی‌شود نمی‌تواند قانون باشد شما این قانون محاسبات را آوردید الان مطرح است درست هم هست سازمان‌های مختلف مملکتی را توجیه کردید بر چند قسم است آخر این کدام از آن‌ها هست شرکت بازرگانی دولتی است بنویسید و در یکی از آن ردیف سازمان‌ها ذکر کنید با ذکر عنوان نامعلوم و نامجهول واحد لازم زیبنده مجلس شورای ملی نیست که مجلس این لایحه را تصویب کند و در شأن دولت هم نبود چنین لایحه‌ای را به مجلس بدهد کسانی هستند اشخاص وارد به قانون آقای دکتر یگانه شما در هیئت دولت هستید خوب این لایحه را درست تنظیم می‌کردید چرا بایستی این طور بیاید گذشته از این در این لایحه متأسفانه بدون هیچ نوع ضرورتی یک عصیان‌هائی نسبت به مقررات عمومی مملکت است که ضرورت ندارد در موارد دیگر که ما عرایضی می‌کنیم غالباً این طور توجیه می‌کنند که سازمان آب و برق است و نمی‌دانم شرکت تلفن است و چی است بعضی مسائل فوریت دارد فنی است پس ایجاب می‌کند من نمی‌دانم تهیه تریاک و فروش تریاک این چه مناسبت و چه ضرورت دارد که از شمول مقررات عمومی مملکت خارج باشد این چه ضرورت دارد در شأن دولت نیست (صحیح است) برای این که جناب دکتر شاهقلی مهم ترین مسئله را متأسفانه باید عرض کنم لایحه‌ای که داده‌اید دلالت دارد بر این که وزارت بهداری و سازمان‌های دیگر مقررات و وظایف قانونی خودشان را انجام نداده‌اند برای معالجه معتادین و این مسئله‌ای بود که ما هنگام بودجه مطرح کردیم.

رئیس- بنده تصور می‌کنم این مطالب همه قابل اصلاح است و به وسیله پیشنهادهائی که نمایندگان محترم می‌دهند در کمیسیون اصلاح می‌شد ولی اجازه بفرمائید برای این که وقت مجلس گرفته نشود رأی بگیریم که این لایحه برای رسیدگی بیشتر به کمیسیون برود خواهش می‌کنم خانم‌ها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای مطالعه بیشتر به کمیسیون برمی‌گردد (احسنت).

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به رواج قانونی سکه‌های تاج گذاری اعلیحضرتین و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به رواج قانونی سکه‌های تاج گذاری اعلیحضرتین و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم لایحه رواج قانونی سکه‌های تاج گذاری اعلیحضرتین مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۲۴۶۰۵-۲۶ /۱۱ /۱۳۴۸ راجع به رواج قانونی سکه‌های تاج‌گذاری اعلیحضرتین را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۳۲ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون رواج سکه‌های تاج‌گذاری اعلیحضرتین

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود برای سکه‌های تاج گذاری که به موجب قانون مصوب ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۸ اجازه ضرب و انتشار آن داده شده و حداکثر از معادل بیست میلیون دلار تجاوز نخواهد کرد رواج قانونی قائل شود.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره دیون و دو فقره اصلاح بودجه به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

۸- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره دیون و دو فقره اصلاح بودجه به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

رئیس- آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- با اجازه مقام محترم ریاست لایحه‌ای مربوط به اصلاح مختصات جغرافیائی منطقه قرارداد پیمانکاری نفت با گروه اروپائی طرف قرارداد که قانون اولیه‌اش از مجلس محترم گذشته است و حالا چون در مختصات جغرافیائی منطقه عملیات تغییراتی داده شده اصلاحاتی باید به عمل بیاید که باید با اجازه مجلس محترم باشد تقدیم و استدعای ارجاع به کمیسیون را دارم و هم چنین صورتی است مربوط به دیون اداره هواپیمائی کشوری که بایستی در کمیسیون بودجه مورد رسیدگی قرار گیرد و دو اصلاح بودجه است یکی مربوط به انستیتو تحقیقات بهداشتی و یکی مربوط به دادگستری که برای ارجاع به کمیسیون بودجه تقدیم می‌شود.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره سئوال به وسیله آقای داود مؤید امینی

۹- تقدیم یک فقره سئوال به وسیله آقای داود مؤید امینی

رئیس- آقای امینی بفرمائید.

مؤید امینی- سئوالی است از وزارت کشور تقدیم می‌کنم.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون برنامه راجع به اصلاح مادۀ ۷ قانون تأسیس مرکز آمار ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون برنامه راجع به اصلاح مادۀ ۷ قانون تأسیس مرکز آمار ایران و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم لایحه اصلاح ماده ۷ قانون تأسیس مرکز آمار ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون برنامه به مجلس شورای ملی

کمیسیون برنامه در جلسه یک‌شنبه ۱۷ اسفند ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۲۶۳۹۴ مورخ ۲۷ /۹ /۴۸ ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح ماده ۷ قانون تأسیس مرکز آمار ایران مصوب سال ۱۳۴۴ را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۳۸ چاپ گردیده با حضور دو نفر از پیشنهاد دهندگان برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

قانون اصلاح مادۀ ۷ قانون تأسیس مرکز آمار ایران مصوب ۱۳۴۴

ماده واحده- مادۀ ۷ قانون تأسیس مرکز آمار ایران بشرح زیر اصلاح می‌شود.

مادۀ ۷ اصلاحی- مرکز آمار ایران سرشماری نقوس را هر ده سال یک بار انجام خواهد داد و نوبت سر شماری جدید در سال ۱۳۵۵ خواهد بود.

مخبر کمیسیون برنامه- دکتر مهدوی.

رئیس- ماده واحده مطرح است آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید.

دکتر اسفندیاری- همه همکاران محترم اطلاع دارند که به طور کلی در تمام دنیا در اکثر موارد مخصوصاً اصول سرمایه گذاری چه از طرف بخش خصوصی و چه از طرف بخش دولتی مبتنی بر آمار صحیحی است که در آن مملکت به وسیله مؤسسات خصوصی و دولتی گرفته می‌شود و در اختیار بخش‌های مختلف گذاشته می‌شود لایحه‌ای که الان مطرح است و بیش از یک سطر نیست تمدید مهلتی است چون برای سرشماری پیش‌بینی شده بود که ۵ سال یک بار سرشماری بشود و این جا به ۱۰ سال یک بار تمدید شده آن چه می‌خواهم نظر دولت را توجه بدهم این است که در سال‌های آینده توجه کند که برای سرشماری یک کادر معین و مرتبی تربیت کند که این‌ها اشخاص وارد به کار باشند و بتوانند از عواملی که در سرشماری به کار می‌رود به طور صحیح استفاده کنند البته در این موارد عواملی که در شهرها و دهات موجود است مثل استانداری بخش داری انجمن‌های ده شرکت‌های سهامی‌زراعی باید مورد استفاده قرار گیرد البته بعضی اطلاعات محرمانه است که آن‌ها را باید خود دستگاه سرشماری مملکت نگهداری کند اما پاره‌ای اطلاعات عمومی‌را از مؤسسات خصوصی مملکت گرفت یک موضوعی را که من تذکرش را لازم می‌دانم اینست که باید همه مردم را در جریان بگذارند که این سرشماری برای سوء استفاده در پاره‌ای از موارد نیست و یا برای این که بابت عوارضی و مالیات چیزی بخواهند بگیرند این طور نیست برای این که در سرشماری گذشته من عملاً دیدم که وقتی از کسی می‌پرسیدند که چند تا مرغ داری یا چند تا گاو و گوسفند داری یا تعداد عائله و خانه و وضع زندگیت چیست؟ در تمام این موارد شایع کرده بودند که این‌ها را برای مالیات می‌خواهند یا برای عوارضی می‌خواهند و مردم حقیقت را به دولت نمی‌گفتند و نتیجه آمارگیری غلط تصمیمات غلطی است که روی آن می‌گیرند و در نتیجه تصمیم غلط اعمال غلطی است که دولت انجام می‌دهد و این‌ها مبتنی بر آماری بوده است که گرفته شده و غلط بوده است اینست که من از همین الان دولت را توجه می‌دهم که در ضمن آمارگیری‌های بعدی ذهن کلیه مردم شهری و دهاتی را روی این موضوع آماده کنند و هم این که کادر لازم را تربیت بکنند یک موضوع دیگری که در آمارگیری تذکرش را لازم می‌دانم این است که در حدود سه چهار سال پیش یکی از دوستان آمد گفت اگر می‌توانی یک کمکی بکنی خوب است، گفتم چه کمکی؟ گفت از مؤسسه آمارگیری مملکت که آمار را منتشر می‌کند تلگرافی شده به اداره آن‌ها در شهر کرمان که آقا از مردم آمار بگیرید و بپرسید که چه قدر گندم کاشته‌اند چه قدر محصولات دامی‌شان است ولی توجه داشته باشید که از مأمورین وزارتخانه فلان و فلان نپرسید که آن‌ها به ما دروغ می‌گویند توجه بفرمائید در تلگراف رسمی‌دولتی یک وزارتخانه این طور نوشته شده بود حالا راست یا دروغ آن آقائی که به من گفت البته یک آماری هم از من گرفت این است که دولت به این قسمت مخصوصاً بایستی توجه کند که آمار را برای خاطر وزارتخانه‌ها تنظیم نکند آمار را برای صحت عمل خودش به دست بیاورد نه این که مثلاً وزارتخانه‌های اصلاحات ارضی، کشاورزی، دارائی، دادگستری آماری را قبلاً تهیه کنند و به اداره کل آمار ایران بدهند و اداره کل آمار ایران هم همان آمار را منتشر کند و پایه گذاری بشود همین آمار غلط برای کارهای تجارتی و سرمایه‌های خصوصی و هم چنین سرمایه‌های دولت و کارهای دولت، این است که توجه دولت را به این قسمت اخیر عرایضم جلب می‌کنم و استدعای من این است که دولت توجه بکند به سیاست عمومی‌وزارتخانه‌ها در مورد آمار غلط و هم چنین کوشش داشته باشند آمار صحیح در اختیار مردم بگذارند و حتی الامکان هر چند سال یک بار این آماری که تهیه می‌شود در اختیار مردم بگذارند که افراد بتوانند از این‌ها استفاده کنند مثلاً آقای حی که این جا نشسته‌اند اگر آمار صحیح راجع به کرک داشته باشند ایشان می‌توانند مقدار احتیاجی که کرمان دارد با مقدار ماشین‌آلاتی که در کارخانجات تهیه می‌شود تنظیم کند و اگر وزارت تولیدات کشاورزی آمد روی سلیقه خودش یک آمار غلطی داد آقای حی و دیگر سرمایه گذاران ممکن است ماشین آلات را بیاورند و با آن چه که آمار داده است تطبیق نکند و در نتیجه یک سرمایه گذار خصوصی سرمایه اش از بین رفته و یک مقدار از سرمایه مملکت هم با ارز از مملک خارج شده است بنده استدعا می‌کنم به این قسمت توجه کنید که اولاً کادر لازم را تربیت کنید و از عوامل موجود به هر ترتیبی هست استفاده شود و هم چنین آمار غلط در اختیار مردم نگذارند و این سیاست کلی دولت در این قسمت باشد.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجدد به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۱- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به منظور تأمین ۹۰ درصد هزینه‌های ارزی خرید وسایل نقلیه سبک و سنگین و تجهیزات مربوط مورد نیاز شرکت ملی گاز ایران که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر یک میلیون و هشتصد و هشتاد و شش هزار و سی و چهار (۱۸۸۶۰۳۴) دلار امریکا است با شرکت اینتر ناشنال‌ها روسر اکسپورت- امریکا در تاریخ پنجم اسفند ماه ۱۳۴۸ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ده قسط شش ماهه متساوی و متوالی به صورت سفته باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار هفت درصد در سال پس از تاریخ حمل تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط شش ماه بعد از تاریخ اسناد آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

۱۲- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۱۸۱
روز یک‌شنبه ۲۴ /۱۲ /۱۳۴۸
۱- گزارش کمیسیون دارائی راجع به اصلاح و الحاق پاره‌ای مواد به قانون مالیات‌های مستقیم شماره ترتیب چاپ ۱۱۷۰.
۲- گزارش کمیسیون بودجه راجع به بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور شماره ترتیب چاپ ۱۱۷۸.
۳- گزارش شور دوم هیئت‌های امنای مؤسسات عالی علمی‌دولتی شماره ترتیب چاپ ۱۱۷۹.

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یک‌شنبه خواهد بود.

(ساعت یازده و سی دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۱۳ - پرسش نمایندگان.

سئوال

ریاست معظم مجلس شورای ملی

با کمال احترام مستدعی است به وزارت کشور اطلاع داده شود که هر چه زودتر برای پاسخ به سئوال زیر در مجلس حضور به هم رسانند:

با این که مدت‌هاست مقرر بوده قانون تقسیمات کشوری تهیه و به مجلس شورای ملی تقدیم گردد تا کنون چه اقداماتی به عمل آمده و چه موقع لایحه مزبور را تقدیم مجلس خواهد نمود.

با تقدیم احترامات- داود مؤید امینی.