تفاوت میان نسخه‌های «مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ دی ۱۳۴۳ نشست ۱۲۹»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
خط ۳۱۸: خط ۳۱۸:
 
*تبصره ۹- بوزارت امور خارجه اجازه داده می‌شود در سه ماهه آخر سال ۱۳۴۰ تفاوت تسعیر روبل مأمورین مقیم در عمارت سفارت کبرای ایران در مسکو را بجای سی در صد چهل در صد و بمأمورینی که در خارج از محل سفارت سکونت دارند جای چهل در صد پنجاه در صد احتساب و بارعایت مقررات پرداخت نماید.
 
*تبصره ۹- بوزارت امور خارجه اجازه داده می‌شود در سه ماهه آخر سال ۱۳۴۰ تفاوت تسعیر روبل مأمورین مقیم در عمارت سفارت کبرای ایران در مسکو را بجای سی در صد چهل در صد و بمأمورینی که در خارج از محل سفارت سکونت دارند جای چهل در صد پنجاه در صد احتساب و بارعایت مقررات پرداخت نماید.
  
ixi
+
*تبصره ۱۰- بوزارت بهداری اجاره داده می‌شود از ده میلیون ریال اعتبار واگذاری برای جلوگیری از ورود مرض و با پیشگیری آن موضوع ردیف ۲۳ قسمت دوم بودجه ضمیمه تا حدود چهار میلیون ریال بمصرف مبارزه با بیماریهای واگیر و مخصوصاً آبله برساند.
  
ذ بوزارت بهداری اجاره داده می‌شود از ده میلیون ریال اعتبار واگذاری برای جلوگیری از ورود مرض و با پیشگیری آن موضوع ردیف ۲۳ قسمت دوم بودجه ضمیمه تا حدود چهار میلیون ریال بمصرف مبارزه با بیماریهای واگیر و مخصوصاً آبله برساند.
+
*تبصره ۱۱- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود پس از تأمین اعتبار تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشگاه‌های شهرستانها اعتبار تفاوت حقوق مشمولین تبصره ۳۵ بودجه سال ۱۳۴۰ را که در تاریخ اول دیماه سال ۴۰ در دانشسرایعالی بخدمت اشتغال داشته‌اند از تاریخ مزبور از محل ما زاد سیزده میلیون و پانصد هزار ریال اعتبار ردیف (۱۲) قسمت دوم بودجه ضمیمه مربوط بترمیم حقوق استادان و دانشیاران و دبیران دانشگاههای شهرستانها را در اختیار دانشسرایعالی بگذارد.
  
تبصره ۱۱- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود پس از تأمین اعتبار تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشگاه‌های شهرستانها اعتبار تفاوت حقوق مشمولین تبصره ۳۵ بودجه سال ۱۳۴۰ را که در تاریخ اول دیماه سال ۴۰ در دانشسرایعالی بخدمت اشتغال داشته‌اند از تاریخ مزبور از محل ما زاد سیزده میلیون و پانصد هزار ریال اعتبار ردیف (۱۲) قسمت دوم بودجه ضمیمه مربوط بترمیم حقوق استادان و دانشیاران و دبیران دانشگاههای شهرستانها را در اختیار دانشسرایعالی بگذارد.
+
*تبصره ۱۲- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود در صورت عدم تکافوی اعتبارات مصوب بودجه اداره کل هنرهای زیبا کسب اعتبار ترمیم حقوق معلمین مشمول تصویبنامه ۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ را از محل اعتبار ردیف ۱۲۸ بودجه سال ۱۳۴۰ کل کشور (اعتبار کمک تعاونی بکارمندان کشوری) تأمین و در اختیار اداره مزبور قرار دهد.
  
تبصره ۱۲-بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود در صورت عدم تکافوی اعتبارات مصوب بودجه اداره کل هنرهای زیبا کسب اعتبار ترمیم حقوق معلمین مشمول تصویبنامه ۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ را از محل اعتبار ردیف ۱۲۸ بودجه سال ۱۳۴۰ کل کشور (اعتبار کمک تعاونی بکارمندان کشوری) تأمین و در اختیار اداره مزبور قرار دهد.
+
*تبصره ۱۳- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود از محل مازاد سیزده میلیون و پانصدهزار ریال اعتبار ردیف ۱۲ قسمت دوم بودجه ضمیمه مبلغ سه میلوین و پانصد هزار ریال بعنوان وام جهت حقوق و دستمزد و مزایای عقب افتاده کارمندان و خدمتگذاران شرکت سهامی کارخانجات ونک در اختیار وزارت فرهنگ بگذارد.
  
تبصره ۱۳- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود از محل مازاد سیزده میلیون و پانصدهزار ریال اعتبار ردیف ۱۲ قسمت دوم بودجه ضمیمه مبلغ سه میلوین و پانصد هزار ریال بعنوان وام جهت حقوق و دستمزد و مزایای عقب افتاده کارمندان و خدمتگذاران شرکت سهامی کارخانجات ونک در اختیار وزارت فرهنگ بگذارد.
+
وزارت فرهنگ مکلف است وام مزبور را از صرفه‌جوئیهای بودجه سال ۴۰ خود حداکثر تا قبل از خرداد سال ۱۳۴۱ خود تا آخر تیرماه سال ۴۲ تأمین و واریز نماید و در صورت عدم پرداخت وزارت دارائی مجاز خواهد بود وام مزبور را از اعتبارات بودجه سال ۱۳۴۱ وزارت فرهنگ کسر ومستهلک نماید.
  
وزارت فرهنگ مکلف است وام مزبور را از صرفه‌جوئیهای بودجه سال ۴۰ خود حداکثر تا قبل از خرداد سال ۱۳۴۱ خود تا آخر تیرماه سال ۴۲ تأمین و واریز نماید و در صورت عدم پرداخت وزارت دارائی مجاز خواهد بود وام مزبور را از اعتبارات بودجه سال ۱۳۴۱ وزارت فرهنگ کسر ومستهلک نماید.
+
*تبصره ۱۴- بوزارت فرهنگ اجازه داده می‌شود یکصدوپنجاه هزار ریال پرداختی از بودجه سال ۴۰ اداره کل اوقاف بمنظور هزینه تبلیغات مذهبی را که وسیله اداره حسابداری نخست وزیری بمصرف رسیده بهزینه قطعی سال ۴۰ بودجه اوقاف منظور نماید.
  
تبصره ۱۴- بوزارت فرهنگ اجازه داده می‌شود یکصدوپنجاه هزار ریال پرداختی از بودجه سال ۴۰ اداره کل اوقاف بمنظور هزینه تبلیغات مذهبی را که وسیله اداره حسابداری نخست وزیری بمصرف رسیده بهزینه قطعی سال ۴۰ بودجه اوقاف منظور نماید.
+
*تبصره ۱۵- به اداره کل انتشارات و رادیو اجازه داده می‌شود هزینه چاپ و انتشار یک شماره مجله ایران امروز را که بالغ بر ۳۳۳۰۰ فرانک جدید فرانسه هم ارز /۵۱۶۱۵۰ ریال می‌گردد و از محل بودجه سال ۴۰ اداره مزبور بدون انجام تشریفات مناقصه تعهد و تأدیه شده است بخرج قطعی منظور نماید.
  
تبصره ۱۵- به اداره کل انتشارات و رادیو اجازه داده می‌شود هزینه چاپ و انتشار یک شماره مجله ایران امروز را که بالغ بر ۳۳۳۰۰ فرانک جدید فرانسه هم ارز /۵۱۶۱۵۰ ریال می‌گردد و از محل بودجه سال ۴۰ اداره مزبور بدون انجام تشریفات مناقصه تعهد و تأدیه شده است بخرج قطعی منظور نماید.
+
*تبصره ۱۶- اجازه داده می‌شود که صرفه‌جوئی اعتبار سال ۴۰ اداره۹ کل انتشارات و رادیو بابت طلب معوقه آقای یهوداحی موضوع رأی اصلاحی هیئت داوری مورخ دوم آبان ۱۳۳۸ بابت خسارت پخش آگهی‌های تجارتی با صدور اصلاح بودجه پرداخت و در مقابل سه میلیون ریال که بابت قسمتی از مطالبات نامبرده در اضافه اعتبار سال ۱۳۴۱ اداره مزبور پیش بینی گردیده است حذف شود.
  
تبصره ۱۶- اجازه داده می‌شود که صرفه‌جوئی اعتبار سال ۴۰ اداره۹ کل انتشارات و رادیو بابت طلب معوقه آقای یهوداحی موضوع رأی اصلاحی هیئت داوری مورخ دوم آبان ۱۳۳۸ بابت خسارت پخش آگهی‌های تجارتی با صدور اصلاح بودجه پرداخت و در مقابل سه میلیون ریال که بابت قسمتی از مطالبات نامبرده در اضافه اعتبار سال ۱۳۴۱ اداره مزبور پیش بینی گردیده است حذف شود.
+
*تبصره ۱۷- به اداره کل هنرهای زیبای کشور اجازه داده می‌شود ترمیم حقوق معلمین مشمول مقررات تصویبنامه۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ را که در اداره مذکور بخدمت اشتغال دارند از اول مهر تا پایان آذر ماه سال ۱۳۴۰ بمأخذه صدی پنجاه و از اول دیماه ببعد بمیزان صددر صد اشل مقرر در تصویبنامه مذکور از محل اعتبار بودجه مصوب خود تأمین و پرداخت نماید.
  
تبصره ۱۷-به اداره کل هنرهای زیبای کشور اجازه داده می‌شود ترمیم حقوق معلمین مشمول مقررات تصویبنامه۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ را که در اداره مذکور بخدمت اشتغال دارند از اول مهر تا پایان آذر ماه سال ۱۳۴۰ بمأخذه صدی پنجاه و از اول دیماه ببعد بمیزان صددر صد اشل مقرر در تصویبنامه مذکور از محل اعتبار بودجه مصوب خود تأمین و پرداخت نماید.
+
*تبصره ۱۸- وزارت دارائی مجاز است وجه در خواست‌های مربوطه به سال ۱۳۴۰ را که تا آخر خرداد سال ۱۳۴۱ تشریفات آن انجام شده و فهرست مربوط به خزانه داریکل رسیده باشد تا آخر مهر ماه سال مزبور پرداخت نماید. تعهدات سال ۱۳۴۰ وجوه اختصاصی سازمانهای دولتی و مؤسسات وابسته بدولت طبق مقررات و قوانین مربوط به خود آنها قابل پرداخت خواهدبود.
  
تبصره ۱۸- وزارت دارائی مجاز است وجه در خواست‌های مربوطه به سال ۱۳۴۰ را که تا آخر خرداد سال ۱۳۴۱ تشریفات آن انجام شده و فهرست مربوط به خزانه داریکل رسیده باشد تا آخر مهر ماه سال مزبور پرداخت نماید. تعهدات سال ۱۳۴۰ وجوه اختصاصی سازمانهای دولتی و مؤسسات وابسته بدولت طبق مقررات و قوانین مربوط به خود آنها قابل پرداخت خواهدبود.
 
  
تبصره زیر مادام که لغو نشده بقوت خود باقی است
+
'''تبصره زیر مادام که لغو نشده بقوت خود باقی است.'''
  
تبصره ۱۹-واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد. وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ امرداد ۱۳۴۰ جمعاًو خرجاً محاسبه خواهد نمود و مفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ جمعاً و خرجاً محاسبه خواهد نمود و مفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ ملغی می‌شود.
+
*تبصره ۱۹- واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد. وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ امرداد ۱۳۴۰ جمعاًو خرجاً محاسبه خواهد نمود و مفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ جمعاً و خرجاً محاسبه خواهد نمود و مفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ ملغی می‌شود.
  
 
'''رئیس‌'''- کلیات لایحه مطرح است. آقای دکتر مبین.
 
'''رئیس‌'''- کلیات لایحه مطرح است. آقای دکتر مبین.
  
دکتر مبین‌- بطور کلی بنده اول می‌خواستم مجلس راجع به این مطلب تصمیمی بگیرد که کمیسیون بودجه چنین اختیاری دارد که لوایح دولت را به این ترتیب جمع‌آوری کند چون این تصویب‌نامه‌ها بصورت لوایح جداگانه بمجلس داده شده آیا کمیسیون بودجه می‌توانسته اینها را جمع‌آوری کند و عنوانش را عوض کرده بنام لایحه متمم بودجه بمجلس بیاورد یا خیر و آیا چنین اختیاری را دارد (یکی از نمایندگان‌- دارد قبلا هم این کار را کرده‌اند) بعد بیائید دفاع بفرمائید ما میدانیم طبق قانون اساسی حق انشاء قانون با اعلیحضرت همایونی است و مجلسین و دولت هم می‌تواند لوایحی راجع بقوانینی که لازم دارند تهیه بکنند و بمجلس بدهند دولت کار خودش را کرده یعنی راجع به تبصره‌هائی که الآن در متمم بودجه سال ۴۰ منظور فرموده‌اند دولت برای هر کدام لوایحی بمجلس داده و این لوایح هم مربوط به وزارتخانه‌های متعددی است خواستم بدانم تکلیفش در کمیسیونهای ما چه خواهد شد؟ این لوایح به کمیسیونهای مربوط رفته یا نرفته و آیا کمیسیون بودجه نمی‌بایستی از آن کمیسیونها اظهار نظر بخواهد و آیا اختیار داشته که بجا نشینی از آن کمیسیونها اینها را جمع آوری کرده و اظهرا نظر بکند یا خیر؟ مطلب دیگر اینکه مدانیم دولت چنین تقاضائی از مجلس نکرده است چون دولت تقاضایش را ضمن لوایحی
+
'''دکتر مبین‌'''- بطور کلی بنده اول می‌خواستم مجلس راجع به این مطلب تصمیمی بگیرد که کمیسیون بودجه چنین اختیاری دارد که لوایح دولت را به این ترتیب جمع‌آوری کند چون این تصویب‌نامه‌ها بصورت لوایح جداگانه بمجلس داده شده آیا کمیسیون بودجه می‌توانسته اینها را جمع‌آوری کند و عنوانش را عوض کرده بنام لایحه متمم بودجه بمجلس بیاورد یا خیر و آیا چنین اختیاری را دارد (یکی از نمایندگان‌- دارد قبلا هم این کار را کرده‌اند) بعد بیائید دفاع بفرمائید ما میدانیم طبق قانون اساسی حق انشاء قانون با اعلیحضرت همایونی است و مجلسین و دولت هم می‌تواند لوایحی راجع بقوانینی که لازم دارند تهیه بکنند و بمجلس بدهند دولت کار خودش را کرده یعنی راجع به تبصره‌هائی که الآن در متمم بودجه سال ۴۰ منظور فرموده‌اند دولت برای هر کدام لوایحی بمجلس داده و این لوایح هم مربوط به وزارتخانه‌های متعددی است خواستم بدانم تکلیفش در کمیسیونهای ما چه خواهد شد؟ این لوایح به کمیسیونهای مربوط رفته یا نرفته و آیا کمیسیون بودجه نمی‌بایستی از آن کمیسیونها اظهار نظر بخواهد و آیا اختیار داشته که بجا نشینی از آن کمیسیونها اینها را جمع آوری کرده و اظهرا نظر بکند یا خیر؟ مطلب دیگر اینکه مدانیم دولت چنین تقاضائی از مجلس نکرده است چون دولت تقاضایش را ضمن لوایحی که داده بمجلس گفته یعنی گفته من این تصویبنامه‌های که دارم و درزمان فترت صادر شده دوباره اینها اظهار نظر کنید هیچوقت دولت اظهار نظر نکرده که اینها را جمع‌آوری کنید وبعنوان متمم بودجه ۴۰تقدیم مجلس کنید وتصویب کنید، تفاوتش چیست، تفاوتش با تقاضای دولت این است که اگر ما تقاضای دولت را قبول کنیم مطالب دوشوروی است ولی وقتیکه تمام اینها راجمع‌آوری وبعنوان متمم بودجه رسیدگی کردید یک شوری می‌شود وعلاوه بر این بنده یادم نمی‌آید که درمجلس هم چنین طرحی تهیه شده باشند یعنی از نمایندگان عده‌ای تقاضا کرده باشند که برای سرعت در کار این لوایح جمع‌آوری بشود وبعنوان متمم بودجه سال ۴۰یک مرتبه بمجلس ارائه بشود. مطلب دیگر این است که دولت خودش در لایحه مربوط به بودجه سال ۴۰آن قسمتهای را که لازم داشتند گنجانده و خارج از آن منظور نظرش نبوده حتی بعضی از تصوینامه‌هائی راهم که لازم داشته راجع ببودجه سال ۴۰ در اینجا اشاره شده راجع به بودجه سال ۴۰ غیر از تصویبنامه‌هائی ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ که راجع به بودجه بوده چندین تصویب نامه دیگر هم است که دولت تقضا کرده این تصویب نامه‌ها ضمن بودجه منظور بشود. بنده می‌خواستم ببینم کمیسیون بودجه چیزی راکه دولت نخواسته سال ۴۰نیست چرا جمع‌آوری کرده وضمن متمم بودجه سال ۱۳۴۰آورده است. مطلب دیگر چون درمقدمه گزارش گفته شد تمام تصویبنامه‌هائیکه بنحوی از انحناء مربوط به بودجه کل کشور در سال ۱۳۴۰هم جمع‌آوری کرده‌ایم اینطور نیست اگر لازم شد بنده تصویب نامه‌هائی را ارائه خواهم داد که مربوط به بودجه سال ۴۰بوده وکمیسیون اینها را جمع‌آوری نکرده یعنی تعداد بخصوصی از تصویب نامه‌ها را جمع آوری کرده است علاوه براین شمادرهمین گزارشی که داده‌اید سه تبصره گنجانده‌اید که قبلادر بودجه سال ۴۰تصویب شده تبصره‌های ۲و۳و۱۹ قبلا این سه تبصره تصویب شده است علت اینکه تصویب مجدد اینها را از مجلس می‌خواهید بنده منظور را نفهمیدم که چیست. (اهری - کی تصویب شده ؟)بنده ارائه می‌دهم که تصویب شده، مطلب دیگر تبصره ۱۹ است که برای بنده تعجبش از همه بیشتر است در تبصره ۱۹ اول گفته واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد (دکتر یزدان پناه - اشتباه شده قسمت آخر آن باید حذف شود بنده که قبلا اجازه خواستم برای این بود) وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات وسفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ جمعاً وخرجاً محاسبه خواهدنمود. تا این جا را داشته باشید بعد می‌گوید ومفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ ملغی می‌شود (دکتر یزدان پناه - این قسمت باید حذف شود) چون تبصره‌ای که ضمن بودجه سال ۱۳۴۰ تصویب شده تبصره فوق العاده خوبی بوده و این جا نوشته که مفاد تبصره ۲۶ ملغی می‌شود بنابراین اولامقدمه تبصره ۱۹ قبلا تصویب شده و در این جا باید حذف شود ومؤخره‌اش را هم بنده می‌خواستم بدانم کمیسیون بودجه چنین صلاحیتی را دارد تبصره‌ای را که قبلا تصویب شده وتبدیل به قانون شده مجدداً پیشنهاد حذف آنرا بکند؟ (دکتر یزدان پناه - قسمت اول تصویب شده) بنده بشما را ارائه می‌دهم تبصره ۲۶ راکه قبلا تصویب شده بنده می‌خوانم (دکتر یزدان پناه - قسمت آخر تبصره ۱۹ راجع به تبصره ۲۶ است اشتباه شده باید حذف شود.) پس اگر آن قسمت آخر باید حذف شود بنده عرضی ندارم ولی خود تبصره ۱۹ را هم بنده بشما ارائه خواهم داد که در قانون بودجه سال ۴۰ تصویب شده است بطور کلی بنده می‌خواستم مخبر کمیسیون بودجه اختیاری داشته که چنین کاری بکند یا خیر چون دیشب در روزنامه کیهان خبری منتشر شده بود که از ۶۷۵ لایحه دولت چه تصویب‌نامه‌هائیکه در زمان فترت صادر شده و چه لوایحی که در زمان دولت فعلی به مجلس تقدیم شده ۵۰۰ لایحه تصویب شده بنابراین مجلس کار خودش را با کمال سرعت انجام داده است بنده می‌خواستم بدانم آیا این تسریع مجوزی دارد یا خیر؟ یعنی وقتی دولت تصویب‌نامه‌ها را بصورت لوایح جداگانه بمجلس داده و خود دولت در لایحه بودجه مربوط بسال ۱۳۴۰ چنین تقاضائی از مجلس نکرده این تصویب‌نامه‌ها را بیاورید بصورت تبصره در بودجه سال ۴۰ بگنجانید مجلس چرا این کار را می‌کند بنده را در این مورد روشن بفرمائید (مهندس ارفع‌- چه تالی فاسدی دارد؟) تالی فاسدش این است که اگر بعنوان متمم بودجه نباشد دوشوری می‌شود.
 
 
که داده بمجلس گفته یعنی گفته من این تصویبنامه‌های که دارم و درزمان فترت صادر شده دوباره اینها اظهار نظر کنید هیچوقت دولت اظهار نظر نکرده که اینها را جمع‌آوری کنید وبعنوان متمم بودجه ۴۰تقدیم مجلس کنید وتصویب کنید، تفاوتش چیست، تفاوتش با تقاضای دولت این است که اگر ما تقاضای دولت را قبول کنیم مطالب دوشوروی است ولی وقتیکه تمام اینها راجمع‌آوری وبعنوان متمم بودجه رسیدگی کردید یک شوری می‌شود وعلاوه بر این بنده یادم نمی‌آید که درمجلس هم چنین طرحی تهیه شده باشند یعنی از نمایندگان عده‌ای تقاضا کرده باشند که برای سرعت در کار این لوایح جمع‌آوری بشود وبعنوان متمم بودجه سال ۴۰یک مرتبه بمجلس ارائه بشود. مطلب دیگر این است که دولت خودش در لایحه مربوط به بودجه سال ۴۰آن قسمتهای را که لازم داشتند گنجانده و خارج از آن منظور نظرش نبوده حتی بعضی از تصوینامه‌هائی راهم که لازم داشته راجع ببودجه سال ۴۰ در اینجا اشاره شده راجع به بودجه سال ۴۰ غیر از تصویبنامه‌هائی ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ که راجع به بودجه بوده چندین تصویب نامه دیگر هم است که دولت تقضا کرده این تصویب نامه‌ها ضمن بودجه منظور بشود. بنده می‌خواستم ببینم کمیسیون بودجه چیزی راکه دولت نخواسته سال ۴۰نیست چرا جمع‌آوری کرده وضمن متمم بودجه سال ۱۳۴۰آورده است. مطلب دیگر چون درمقدمه گزارش گفته شد تمام تصویبنامه‌هائیکه بنحوی از انحناء مربوط به بودجه کل کشور در سال ۱۳۴۰هم جمع‌آوری کرده‌ایم اینطور نیست اگر لازم شد بنده تصویب نامه‌هائی را ارائه خواهم داد که مربوط به بودجه سال ۴۰بوده وکمیسیون اینها را جمع‌آوری نکرده یعنی تعداد بخصوصی از تصویب نامه‌ها را جمع آوری کرده است علاوه براین شمادرهمین گزارشی که داده‌اید سه تبصره گنجانده‌اید که قبلادر بودجه سال ۴۰تصویب شده تبصره‌های ۲و۳و۱۹ قبلا این سه تبصره تصویب شده است علت اینکه تصویب مجدد اینها را از مجلس می‌خواهید بنده منظور را نفهمیدم که چیست. (اهری - کی تصویب شده ؟)بنده ارائه می‌دهم که تصویب شده، مطلب دیگر تبصره ۱۹ است که برای بنده تعجبش از همه بیشتر است در تبصره ۱۹ اول گفته واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد (دکتر یزدان پناه - اشتباه شده قسمت آخر آن باید حذف شود بنده که قبلا اجازه خواستم برای این بود) وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات وسفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ جمعاً وخرجاً محاسبه خواهدنمود. تا این جا را داشته باشید بعد می‌گوید ومفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ ملغی می‌شود (دکتر یزدان پناه - این قسمت باید حذف شود) چون تبصره‌ای که ضمن بودجه سال ۱۳۴۰ تصویب شده تبصره فوق العاده خوبی بوده و این جا نوشته که مفاد تبصره ۲۶ ملغی می‌شود بنابراین اولامقدمه تبصره ۱۹ قبلا تصویب شده و در این جا باید حذف شود ومؤخره‌اش را هم بنده می‌خواستم بدانم کمیسیون بودجه چنین صلاحیتی را دارد تبصره‌ای را که قبلا تصویب شده وتبدیل به قانون شده مجدداً پیشنهاد حذف آنرا بکند؟ (دکتر یزدان پناه - قسمت اول تصویب شده) بنده بشما را ارائه می‌دهم تبصره ۲۶ راکه قبلا تصویب شده بنده می‌خوانم (دکتر یزدان پناه - قسمت آخر تبصره ۱۹ راجع به تبصره ۲۶ است اشتباه شده باید حذف شود.) پس اگر آن قسمت آخر باید حذف شود بنده عرضی ندارم ولی خود تبصره ۱۹ را هم بنده بشما ارائه خواهم داد که در قانون بودجه سال ۴۰ تصویب شده است بطور کلی بنده می‌خواستم مخبر کمیسیون بودجه اختیاری داشته که چنین کاری بکند یا خیر چون دیشب در روزنامه کیهان خبری منتشر شده بود که از ۶۷۵ لایحه دولت چه تصویب‌نامه‌هائیکه در زمان فترت صادر شده و چه لوایحی که در زمان دولت فعلی به مجلس تقدیم شده ۵۰۰ لایحه تصویب شده بنابراین مجلس کار خودش را با کمال سرعت انجام داده است بنده می‌خواستم بدانم آیا این تسریع مجوزی دارد یا خیر؟ یعنی وقتی دولت تصویب‌نامه‌ها را بصورت لوایح
 
 
 
جداگانه بمجلس داده و خود دولت در لایحه بودجه مربوط بسال ۱۳۴۰ چنین تقاضائی از مجلس نکرده این تصویب‌نامه‌ها را بیاورید بصورت تبصره در بودجه سال ۴۰ بگنجانید مجلس چرا این کار را می‌کند بنده را در این مورد روشن بفرمائید (مهندس ارفع‌- چه تالی فاسدی دارد؟) تالی فاسدش این است که اگر بعنوان متمم بودجه نباشد دوشوری می‌شود.
 
  
 
'''رئیس‌'''- آقای دکتر یزدان‌پناه.
 
'''رئیس‌'''- آقای دکتر یزدان‌پناه.
  
دکتر یزدان‌پناه (رئیس کمیسیون بودجه)- عرض کنم در مورد بودجه که جناب آقای دکتر مبین فرمودند متأسفانه ایشان مثل اینکه قسمت دوم این متمم فرمودند متأسفانه ایشان مثل اینکه قسمت دوم این متمم بودجه را ندیده‌اند که یک قسمت در آمد و یک قسمت هزینه است. قسمت اعظم تصویب‌نامه‌هائیکه در فصول در آمد و هزینه در زیر هر یک از ارقام به آن اشاره شده است همین تصویب‌نامه‌هائی است که در قسمت اول هم به تعدادی از اینها اشاره شده است باین معنی که یک تصویب‌نامه‌ای دولت گذارنده مقداری ارقام بوده چاره‌ای نبوده که ارقام برود بسمت در آمد یا هزینه مسأله‌ای هم که بصورت تبصره باید اضافه شود بعنوان تبصره باشد و اما چرا اصولا این متمم بودجه تهیه شد بنده تصور کردم که گزارشی که آقای مخبر کمیسیون تهیه کردند گویای جهاتی باشد که تهیه این متمم بودجه را ملزم ساخته است اینجا بکرات بحث شد که اصولات راجع به این تصویب‌نامه‌هائیکه دولت می‌آورد چه ترتیبی اتخاذ بشود این تصویب‌نامه‌ها یک مقدارش مربوط است به عمل گذشته دولت یک مقداری استمرار دارد و بایستی در آینده هم اجرا بشود همیشه نظر نمایندگان محترم این بوده است که یک راه حلی در این مورد پیدا بشود بهمین منظور در مجلس سنا با اینکه قبلا صحبت شده بود که تمام لوایح بصورت تصویبی باشد معذلک آنجا آمدند و تصمیم گرفتند که برای تصویب‌نامه‌هائی که دوره عمل آن گذشته است اصلا مسأله تصویب‌نامه‌هائی که دوره عمل آن گذشته است اصلا مسأله تصویب مطلوب نیست و در نتیجه فرمول تأیید را پذیرفتند بنابراین ضرورت زمان و مقتضیات ایجاب میکرده است که بهرحال یک راه حلی برای تصویبنامه‌های انجام شده و دولت اتخاذ بشود در زمینه بودجه‌های این سه سال از سال ۱۳۴۰ تا آخر سال ۱۳۴۲ که دولت بودجه‌اش را بر اساس تصویبنامه‌ها عمل می‌کرد همیشه تقریباً اینطور بود که اول دولت یک تصویبنامه بودجه‌ای تصویب می‌کرد بعد چون مجلسی نبود هر وقت احتیاج پیدا می‌کرد برای انجام عملیات بودجه‌ای سال هر تصویبنامه‌ای که مورد احتیاجش بود تصویب می‌کرد و این تصویبنامه‌ها در حقیقت تصویبنامه بودجه‌ای بود زیرا شاید در اوایل سال که بودجه تنظیم می‌شد اصلا برای دولت قابل پیش بینی نبوده که وضع بودجه چه خواهد بود ما این کار را در سال ۴۱ و۴۲ هم کردیم که مورد تأیید و تصویب مجلسین هم واقع شده است ما دوراه در پیش داشتیم یا بایست می‌آمدیم تمام این تصویبنامه‌ها را یکی یکی می‌آوردیم و بتصویب مجلس میرساندیم انجام این عمل صرنفظر از اینکه مدت زیادی وقت احتیاج داشت اصولا بودجه‌ای هم که مامآلاً می‌داشتیم بودجه ناقصی بود برای اینکه نه معرف کل هزینه بود نه معرف کل در آمد یک شخصی اعم از مأمور دولت یا یک شخص اهل مطالعه هر وقت می‌خواست ببودجه مملکت مراجعه کند لازم بود برود ۷۰ تصویبنامه را ببیند این شخص ممکن بود بدولت نتواند این ایراد را بکند که چرا بودجه در اختیار شما بود اینها را یکجا تدوین نکردید که یک نفر وقتی قرار است بودجه سال ۴۰ را مطالعه بکند مجبور نشود که ۸۰ تصویبنامه را مطالعه کند (صحیح است) این مطلب را مطلب را موقعیکه بودجه سال ۴۱ و ۴۲ مطرح بود بنده عنوان کردم و همه نمایندگان محترم تأیید فرمودند که حتی‌الامکان کوشش بشود کلیه تصویبنامه‌های مربوط به موضوع بودجه یا مطلب دیگری یک جا بشود و بکرات هم اتفاق افتاده است در مواردی که دولت در امر واحد چند تصویب‌نامه گذرانده چه در سنا و چه در اینجا آمده‌اند تصویبنامه‌ها را تلفیق کرده‌اند مسأله یک شوری و دو شوری هم مطرح نبوده است آنچه که مورد نظر است این است که کار انجام بشود و صحیح انجام شود بنابراین ترتیبی که
+
'''دکتر یزدان‌پناه''' (رئیس کمیسیون بودجه)- عرض کنم در مورد بودجه که جناب آقای دکتر مبین فرمودند متأسفانه ایشان مثل اینکه قسمت دوم این متمم فرمودند متأسفانه ایشان مثل اینکه قسمت دوم این متمم بودجه را ندیده‌اند که یک قسمت در آمد و یک قسمت هزینه است. قسمت اعظم تصویب‌نامه‌هائیکه در فصول در آمد و هزینه در زیر هر یک از ارقام به آن اشاره شده است همین تصویب‌نامه‌هائی است که در قسمت اول هم به تعدادی از اینها اشاره شده است باین معنی که یک تصویب‌نامه‌ای دولت گذارنده مقداری ارقام بوده چاره‌ای نبوده که ارقام برود بسمت در آمد یا هزینه مسأله‌ای هم که بصورت تبصره باید اضافه شود بعنوان تبصره باشد و اما چرا اصولا این متمم بودجه تهیه شد بنده تصور کردم که گزارشی که آقای مخبر کمیسیون تهیه کردند گویای جهاتی باشد که تهیه این متمم بودجه را ملزم ساخته است اینجا بکرات بحث شد که اصولات راجع به این تصویب‌نامه‌هائیکه دولت می‌آورد چه ترتیبی اتخاذ بشود این تصویب‌نامه‌ها یک مقدارش مربوط است به عمل گذشته دولت یک مقداری استمرار دارد و بایستی در آینده هم اجرا بشود همیشه نظر نمایندگان محترم این بوده است که یک راه حلی در این مورد پیدا بشود بهمین منظور در مجلس سنا با اینکه قبلا صحبت شده بود که تمام لوایح بصورت تصویبی باشد معذلک آنجا آمدند و تصمیم گرفتند که برای تصویب‌نامه‌هائی که دوره عمل آن گذشته است اصلا مسأله تصویب‌نامه‌هائی که دوره عمل آن گذشته است اصلا مسأله تصویب مطلوب نیست و در نتیجه فرمول تأیید را پذیرفتند بنابراین ضرورت زمان و مقتضیات ایجاب میکرده است که بهرحال یک راه حلی برای تصویبنامه‌های انجام شده و دولت اتخاذ بشود در زمینه بودجه‌های این سه سال از سال ۱۳۴۰ تا آخر سال ۱۳۴۲ که دولت بودجه‌اش را بر اساس تصویبنامه‌ها عمل می‌کرد همیشه تقریباً اینطور بود که اول دولت یک تصویبنامه بودجه‌ای تصویب می‌کرد بعد چون مجلسی نبود هر وقت احتیاج پیدا می‌کرد برای انجام عملیات بودجه‌ای سال هر تصویبنامه‌ای که مورد احتیاجش بود تصویب می‌کرد و این تصویبنامه‌ها در حقیقت تصویبنامه بودجه‌ای بود زیرا شاید در اوایل سال که بودجه تنظیم می‌شد اصلا برای دولت قابل پیش بینی نبوده که وضع بودجه چه خواهد بود ما این کار را در سال ۴۱ و۴۲ هم کردیم که مورد تأیید و تصویب مجلسین هم واقع شده است ما دوراه در پیش داشتیم یا بایست می‌آمدیم تمام این تصویبنامه‌ها را یکی یکی می‌آوردیم و بتصویب مجلس میرساندیم انجام این عمل صرنفظر از اینکه مدت زیادی وقت احتیاج داشت اصولا بودجه‌ای هم که مامآلاً می‌داشتیم بودجه ناقصی بود برای اینکه نه معرف کل هزینه بود نه معرف کل در آمد یک شخصی اعم از مأمور دولت یا یک شخص اهل مطالعه هر وقت می‌خواست ببودجه مملکت مراجعه کند لازم بود برود ۷۰ تصویبنامه را ببیند این شخص ممکن بود بدولت نتواند این ایراد را بکند که چرا بودجه در اختیار شما بود اینها را یکجا تدوین نکردید که یک نفر وقتی قرار است بودجه سال ۴۰ را مطالعه بکند مجبور نشود که ۸۰ تصویبنامه را مطالعه کند (صحیح است) این مطلب را مطلب را موقعیکه بودجه سال ۴۱ و ۴۲ مطرح بود بنده عنوان کردم و همه نمایندگان محترم تأیید فرمودند که حتی‌الامکان کوشش بشود کلیه تصویبنامه‌های مربوط به موضوع بودجه یا مطلب دیگری یک جا بشود و بکرات هم اتفاق افتاده است در مواردی که دولت در امر واحد چند تصویب‌نامه گذرانده چه در سنا و چه در اینجا آمده‌اند تصویبنامه‌ها را تلفیق کرده‌اند مسأله یک شوری و دو شوری هم مطرح نبوده است آنچه که مورد نظر است این است که کار انجام بشود و صحیح انجام شود بنابراین ترتیبی که تعقیب می‌شود می‌کند این است وقتی که به اصل لطمه وارد نیاید مسئله فرم مطرح نیست در همین مورد هم بهمین کیفیت اقدام شده مسلماً جناب آقای دکتر مبین توجه دارند که اگر قرار بوده است که این تصویبنامه‌های متمم بودجه سال ۴۰ را جدا جدا می‌آوردیم مطلقاً ایشان نمی‌توانستند بدانند بودجه سال ۴۰ مملکت در آمدش چقدر و هزینه‌اش چقدر بوده است ولی الآن جنابعالی وقتی این بودجه متمم را با بودجه اصلی جمع بکنید ملاحظه خواهید فرمود که مجموع هزینه‌اش که قبلا بوده نود و سه میلیارد ریال بوده حالا این مبلغ به آن اضافه می‌شود و همچنین در اصل بودجه ۱۳۴۰ این نتیجه را می‌گیریم که بودجه سال ۴۰ که تصویب شده است کسری آن بالغ بر ۲۵۰ میلیون تومان بود ولی حالا که باهم جمع شود ملاحظه می‌شود کسری بودجه در سال ۴۰ بوده است حدود ۴۳۸ میلیون تومان و این را فقط در سایه این واقعیت می‌شود استنباط کرد که واقعاً بودجه سال ۴۰ در آمدش چقدر و هزینه‌اش چقدر بوده است و حالا اگر می‌خواستیم آن ترتیبی را که آقای دکتر مبین اشاره فرمودند تعقیب کنیم مطلقاً چنین استنباطی نمی‌توانستم از بودجه سال ۴۰ داشته باشیم چون یکی یکی تصویبنامه‌های سال ۴۰ را باید می‌آوردیم در اینجا تصویب می‌کردیم یک مطلب دیگر این است که فرمودند وقتیکه بودجه سال ۴۰ را دولت داده است تمام تصویبنامه‌های مورد نظر را در آنجا پیش بینی کرده و بنابراین احتیاجی به این متمم بودجه نبوده است در صورتیکه اینطور نیست همان بودجه سال ۴۰ که دولت تقدیم کرده است اگر خدمتتان باشد یک تصویبنامه‌ای به شماره۱۹۶۶۸ که در صفحه دوم اشاره شده در آن بود که در بودجه سال ۴۰ موقعی که بتصویب رسیده منعکس نشد برای اینکه یک اطلاعاتی مورد نیاز بود که آن اطلاعات از طرف کمیسیون بودجه واقع نشده بود ما ناچار بودیم که آن تصویبنامه را برای تکمیل بودجه سال ۴۰ حالا در این متمم بودجه بیاوریم یک مطلب دیگر که جنابعالی فرمودید مربوط به تبصره ۱۹ است همانطور که بنده عرض کردم متأسفانه آن قسمت آخرش که نوشته است «و مفاد تبصره ۲۶ بودجه سال ۴۰ ملغی می‌شود» این باید حذف شود بنده قبل از جنابعالی اجازه خواستم از مقام ریاست که این مطلب را بعرض برسانم متأسفانه وقت نشد و اما خود تبصره ۱۹ باید وجود داشته باشد چرا؟ برای اینکه در تبصره ۲۶ آنجا دولت چیزی را که لغو کرده است بند «د» تبصره اول قانونی است که در سال ۳۴ گذرانده طبق بند ب این قانون سال ۳۴ مقرر گردیده است بناده تمام بند را نمی‌خوانم چون مفصل است در آنجا مقرر شده است که کلیه واردات مورد احتیاج نیروهای انتظامی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی معاف است و بعد هم در همین قانون مقرر شده است که دولت هر سال سهمیه این مقدار را معین بکند و جمعاً و خرجاً در بودجه عمل بکند در بودجه سال ۴۰ در تبصره ۲۶ یا ۲۷ که اول بوده ۲۷ بعد در قانون بودجه ۲۶ شده این امتیازی که داده شده بود لغو شد منتهی از کی لغو شد از اول سال ۴۰ تصویبنامه‌ای که این را لغو میکرده کی تصویب شد در ۴۰/۵/۲۵ طبعاً از اول سال ۴۰ تا ۴۰/۵/۲۵ یک مقداری کالا رسیده بود باید تکلیف این روشن می‌شد این است که در تبصره ۱۹ در عین اینکه آن اصل رعایت شده یعنی آنچه که در آنجا رعایت می‌فرمایند تصویب‌نامه دولت است که شماره‌اش ۱۹۶۶۸ است در اینجا اصل را رعایت کرده‌ایم و میگوئیم واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی است اما مشکلی که دولت با آن مواجه بوده باید بیک کیفیتی حل می‌شد و آن مشکل مربوط بواردات کالاهائی است که از اول ۴۰ تا ۴۰/۵/۲۵ آمده است و رد این تبصره می‌گوید دولت حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۴۰ جمعاً و خرجاً محاسبه خواهد نمود و معنای این تبصره این است که از ۲۵ مرداد ببعد کلیه واردات نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی کشور است یعنی عیناً همانطور که در تمام موارد دیگر عمل می‌شود در این مورد هم عمل بکند یک مطلب دیگری جناب آقای دکتر مبین فرمودند که ممکن است تصویبنامه‌هائی باشد که ما اینجا نیاورده باشیم بنده تا آنجائی که برایم میسر بوده هر چه تصویب نامه بکمیسیون بودجه رسیده بود بررسی کردم جز اینها بنده تصویب نامه دیگری ندیدم اگر تصویب نامه‌ای بنظر مبارکشان رسیده باشد که ما نتوانستیم پیدا کنیم شماره و تاریخش را بفرمایند شاید در بودجه ۱۳۴۰ که قبلا تصویب شده در آنجا اشاره شده باشد و اشاره نشده باشد پیدایش بکنیم که بیک صورتی تنظیم بکنیم و بتصویب مجلس برسانیم.
  
تعقیب می‌شود می‌کند این است وقتی که به اصل لطمه وارد نیاید مسئله فرم مطرح نیست در همین مورد هم بهمین کیفیت اقدام شده مسلماً جناب آقای دکتر مبین توجه دارند که اگر قرار بوده است که این تصویبنامه‌های متمم بودجه سال ۴۰ را جدا جدا می‌آوردیم مطلقاً ایشان نمی‌توانستند بدانند بودجه سال ۴۰ مملکت در آمدش چقدر و هزینه‌اش چقدر بوده است ولی الآن جنابعالی وقتی این بودجه متمم را با بودجه اصلی جمع بکنید ملاحظه خواهید فرمود که مجموع هزینه‌اش که قبلا بوده نود و سه میلیارد ریال بوده حالا این مبلغ به آن اضافه می‌شود و همچنین در اصل بودجه ۱۳۴۰ این نتیجه را می‌گیریم که بودجه سال ۴۰ که تصویب شده است کسری آن بالغ بر ۲۵۰ میلیون تومان بود ولی حالا که باهم جمع شود ملاحظه می‌شود کسری بودجه در سال ۴۰ بوده است حدود ۴۳۸ میلیون تومان و این را فقط در سایه این واقعیت می‌شود استنباط کرد که واقعاً بودجه سال ۴۰ در آمدش چقدر و هزینه‌اش چقدر بوده است و حالا اگر می‌خواستیم آن ترتیبی را که آقای دکتر مبین اشاره فرمودند تعقیب کنیم مطلقاً چنین استنباطی نمی‌توانستم از بودجه سال ۴۰ داشته باشیم چون یکی یکی تصویبنامه‌های سال ۴۰ را باید می‌آوردیم در اینجا تصویب می‌کردیم یک مطلب دیگر این است که فرمودند وقتیکه بودجه سال ۴۰ را دولت داده است تمام تصویبنامه‌های مورد نظر را در آنجا پیش بینی کرده و بنابراین احتیاجی به این متمم بودجه نبوده است در صورتیکه اینطور نیست همان بودجه سال ۴۰ که دولت تقدیم کرده است اگر خدمتتان باشد یک تصویبنامه‌ای به شماره۱۹۶۶۸ که در صفحه دوم اشاره شده در آن بود که در بودجه سال ۴۰ موقعی که بتصویب رسیده منعکس نشد برای اینکه یک اطلاعاتی مورد نیاز بود که آن اطلاعات از طرف کمیسیون بودجه واقع نشده بود ما ناچار بودیم که آن تصویبنامه را برای تکمیل بودجه سال ۴۰ حالا در این متمم بودجه بیاوریم یک مطلب دیگر که جنابعالی فرمودید مربوط به تبصره ۱۹ است همانطور که بنده عرض کردم متأسفانه آن قسمت آخرش که نوشته است «و مفاد تبصره ۲۶ بودجه سال ۴۰ ملغی می‌شود» این باید حذف شود بنده قبل از جنابعالی اجازه خواستم از مقام ریاست که این مطلب را بعرض برسانم متأسفانه وقت نشد و اما خود تبصره ۱۹ باید وجود داشته باشد چرا؟ برای اینکه در تبصره ۲۶ آنجا دولت چیزی را که لغو کرده است بند «د» تبصره اول قانونی است که در سال ۳۴ گذرانده طبق بند ب این قانون سال ۳۴ مقرر گردیده است بناده تمام بند را نمی‌خوانم چون مفصل است در آنجا مقرر شده است که کلیه واردات مورد احتیاج نیروهای انتظامی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی معاف است و بعد هم در همین قانون مقرر شده است که دولت هر سال سهمیه این مقدار را معین بکند و جمعاً و خرجاً در بودجه عمل بکند در بودجه سال ۴۰ در تبصره ۲۶ یا ۲۷ که اول بوده ۲۷ بعد در قانون بودجه ۲۶ شده این امتیازی که داده شده بود لغو شد منتهی از کی لغو شد از اول سال ۴۰ تصویبنامه‌ای که این را لغو میکرده کی تصویب شد در ۴۰/۵/۲۵ طبعاً از اول سال ۴۰ تا ۴۰/۵/۲۵ یک مقداری کالا رسیده بود باید تکلیف این روشن می‌شد این است که در تبصره ۱۹ در عین اینکه آن اصل رعایت شده یعنی آنچه که در آنجا رعایت می‌فرمایند تصویب‌نامه دولت است که شماره‌اش ۱۹۶۶۸ است در اینجا اصل را رعایت کرده‌ایم و میگوئیم واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی است اما مشکلی که دولت با آن مواجه بوده باید بیک کیفیتی حل می‌شد و آن مشکل مربوط بواردات کالاهائی است که از اول ۴۰ تا ۴۰/۵/۲۵ آمده است و رد این تبصره می‌گوید دولت حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۴۰ جمعاً و خرجاً محاسبه خواهد نمود و معنای این تبصره این است که از ۲۵ مرداد ببعد کلیه واردات نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی کشور است یعنی عیناً همانطور که در تمام موارد دیگر عمل می‌شود در این مورد هم عمل بکند یک مطلب دیگری جناب آقای دکتر مبین فرمودند که ممکن است
+
'''رئیس'''- نظر دیگری در کلیات ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) بنا براین بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.
  
تصویبنامه‌هائی باشد که ما اینجا نیاورده باشیم بنده تا آنجائی که برایم میسر بوده هر چه تصویب نامه بکمیسیون بودجه رسیده بود بررسی کردم جز اینها بنده تصویب نامه دیگری ندیدم اگر تصویب نامه‌ای بنظر مبارکشان رسیده باشد که ما نتوانستیم پیدا کنیم شماره و تاریخش را بفرمایند شاید در بودجه ۱۳۴۰ که قبلا تصویب شده در آنجا اشاره شده باشد و اشاره نشده باشد پیدایش بکنیم که بیک صورتی تنظیم بکنیم و بتصویب مجلس برسانیم.
+
'''دکتر مبین'''- راجع به تبصره‌ها اگر جدا جدا خوانده بشود بنده عرایضی دارم.
 
 
رئیس - نظر دیگری در کلیات ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) بنا براین بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.
 
 
 
دکتر مبین - راجع به تبصره‌ها اگر جدا جدا خوانده بشود بنده عرایضی دارم.
 
  
 
'''رئیس‌'''- به تبصره‌ها که جدا جدا رأی نمی‌گیریم بماده واحده و تبصره‌ها یکجا رأی می‌گیریم اگر پیشنهادی دارید مرحمت بفرمائید.
 
'''رئیس‌'''- به تبصره‌ها که جدا جدا رأی نمی‌گیریم بماده واحده و تبصره‌ها یکجا رأی می‌گیریم اگر پیشنهادی دارید مرحمت بفرمائید.
  
دکتر مبین‌- بنده پیشنهاداتی راجع به تبصره‌ها دارم اولا چون مطالبی است اجرا شده و گذشته بطور کلی هر جا نوشته شده که بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود باید نوشته شود عمل دولت تأیید می‌شود یا وزارت دارائی مجاز است (خواجه نوری‌- فرمول عوض شود بهتر است) چون در سنا هم بهمین ترتیب مسلماً عمل خواهد شد اگر فرمولش اینطور بشود بهتر است مطلب دیگر تبصره ۳و۴ که قبلا تصویب شده بنده پیشنهاد حذفش را می‌دهم و الان می‌گویم کجا تصویب شده شما اگر قانون بودجه سال ۴۰ را داشته باشید شماره نچاپ ۳۸ را نمیدانم در اختیار دارید یا خیر در صفحه دو شماره چاپ ۳۸ مورخ ۴۰/۶/۲۹ این تصویبنامه تصویب شده تصویبنامه اولی بتاریخ ۴۰/۶/۲۹ بند ۲ عین تبصره ۳ شما است ببینید این‌جا گفته هیأت وزیران (دکتر یزدان پناه‌- این را عرض کردم تصویب نشده آن چیزی که خدمت شما است لایحه دولت است و آن چیزی را که مجلس تصویب کرده است در آن این تصویبنامه ۱۹۶۶۸ ملحوظ نشده و باین جهت در اینجا مجدداً آورده شده است) پس شما مسلم بدانید که این تبصره ۳و۴ و تبصره ۱۹ تصویب نشده پس بنده راجع باین سه تبصره صحبت نمی‌کنم راجع به تبصره ۵ می‌خواستم مقلوم بفرمائید که این که اجازه داده شده یک میلیارد و یکصد و چهل میلیون ریال این در اصل اجازه دو میلیارد و دویست و ده میلیون ریال بوده قبول بفرمائید تصویب شده و طبق ماده واحده نفوذ قانونی دارد یعنی تمام این دو میلیارد و دویست و ده میلیون ریال باید مربوط بسال ۴۰ باشد شما این مقدار را منظور کرده‌اید یک مقداری را که یک میلیارد و ۱۴۰ میلیون ریال باشد از محل در آمدهای غیر از محل‌های مندرج در بودجه سال ۴۰ این را گذاشته‌اید برای بعد بنده می‌خواستم ببینم این تصویبنامه با تصویبنامه بودجه سال ۴۰ این را گذاشته‌اید برای بعد بنده می‌خواستم ببینم این تصویبنامه با تصویبنامه بودجه سال ۴۱ که تصویب شده مغایرت خواهد داشت یا نخواهد داشت راجع به تبصره ۱۱ در اصل تصویبنامه در اینجا صراحتاً قید شده که کلیه این مبلغ ۱۳ میلیون و پانصد هزار ریال تأمین اعتبار شده یعنی باید بمصرف تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشکده‌های شهرستانها اضافه شود در تبصره ۱۳ مجدداً یک قسمتی از همین اعتباررا پیش‌بینی کرده که به کارمندان و خدمتگذاران شرکت سهامی کاخانجات ونک بدهند بنده می‌خواستم به بینم که کارمندان و خدمتگذاران کارخانه ونک مستخدم وزارت فرهنگ هستند یا نیستند …(قوام صدری‌- مستخدم وزارت فرهنگ هستند) چون در این تبصره ۱۳ پیش‌بینی شده این پولیکه از محل تبصره ۱۱ به این کارمندان و خدمتگذاران داده می‌شود بعداً بعنوان وام وزارت فرهنگ بدولت حساب می‌شود این را می‌خواستم نماینده دولت تأیید بفرمایند که این کارمندان و خدمتگذاران کارخانه ونک کارمندان وزارت فرهنگ هستند که این مطلب روشن بشود مطلب دیگر مربوط به تبصره ۱۶ است یک اجازه پرداختی داده شده است به اداره کل انتشارات و رادیو ولی در مقابل گفته شده است که از بودجه سال ۴۱ همان اداره
+
'''دکتر مبین‌'''- بنده پیشنهاداتی راجع به تبصره‌ها دارم اولا چون مطالبی است اجرا شده و گذشته بطور کلی هر جا نوشته شده که بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود باید نوشته شود عمل دولت تأیید می‌شود یا وزارت دارائی مجاز است (خواجه نوری‌- فرمول عوض شود بهتر است) چون در سنا هم بهمین ترتیب مسلماً عمل خواهد شد اگر فرمولش اینطور بشود بهتر است مطلب دیگر تبصره ۳و۴ که قبلا تصویب شده بنده پیشنهاد حذفش را می‌دهم و الان می‌گویم کجا تصویب شده شما اگر قانون بودجه سال ۴۰ را داشته باشید شماره نچاپ ۳۸ را نمیدانم در اختیار دارید یا خیر در صفحه دو شماره چاپ ۳۸ مورخ ۴۰/۶/۲۹ این تصویبنامه تصویب شده تصویبنامه اولی بتاریخ ۴۰/۶/۲۹ بند ۲ عین تبصره ۳ شما است ببینید این‌جا گفته هیأت وزیران (دکتر یزدان پناه‌- این را عرض کردم تصویب نشده آن چیزی که خدمت شما است لایحه دولت است و آن چیزی را که مجلس تصویب کرده است در آن این تصویبنامه ۱۹۶۶۸ ملحوظ نشده و باین جهت در اینجا مجدداً آورده شده است) پس شما مسلم بدانید که این تبصره ۳و۴ و تبصره ۱۹ تصویب نشده پس بنده راجع باین سه تبصره صحبت نمی‌کنم راجع به تبصره ۵ می‌خواستم مقلوم بفرمائید که این که اجازه داده شده یک میلیارد و یکصد و چهل میلیون ریال این در اصل اجازه دو میلیارد و دویست و ده میلیون ریال بوده قبول بفرمائید تصویب شده و طبق ماده واحده نفوذ قانونی دارد یعنی تمام این دو میلیارد و دویست و ده میلیون ریال باید مربوط بسال ۴۰ باشد شما این مقدار را منظور کرده‌اید یک مقداری را که یک میلیارد و ۱۴۰ میلیون ریال باشد از محل در آمدهای غیر از محل‌های مندرج در بودجه سال ۴۰ این را گذاشته‌اید برای بعد بنده می‌خواستم ببینم این تصویبنامه با تصویبنامه بودجه سال ۴۰ این را گذاشته‌اید برای بعد بنده می‌خواستم ببینم این تصویبنامه با تصویبنامه بودجه سال ۴۱ که تصویب شده مغایرت خواهد داشت یا نخواهد داشت راجع به تبصره ۱۱ در اصل تصویبنامه در اینجا صراحتاً قید شده که کلیه این مبلغ ۱۳ میلیون و پانصد هزار ریال تأمین اعتبار شده یعنی باید بمصرف تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشکده‌های شهرستانها اضافه شود در تبصره ۱۳ مجدداً یک قسمتی از همین اعتباررا پیش‌بینی کرده که به کارمندان و خدمتگذاران شرکت سهامی کاخانجات ونک بدهند بنده می‌خواستم به بینم که کارمندان و خدمتگذاران کارخانه ونک مستخدم وزارت فرهنگ هستند یا نیستند …(قوام صدری‌- مستخدم وزارت فرهنگ هستند) چون در این تبصره ۱۳ پیش‌بینی شده این پولیکه از محل تبصره ۱۱ به این کارمندان و خدمتگذاران داده می‌شود بعداً بعنوان وام وزارت فرهنگ بدولت حساب می‌شود این را می‌خواستم نماینده دولت تأیید بفرمایند که این کارمندان و خدمتگذاران کارخانه ونک کارمندان وزارت فرهنگ هستند که این مطلب روشن بشود مطلب دیگر مربوط به تبصره ۱۶ است یک اجازه پرداختی داده شده است به اداره کل انتشارات و رادیو ولی در مقابل گفته شده است که از بودجه سال ۴۱ همان اداره آن مبلغ حذف بشود این را می‌خواستم تأیید بفرمائید که در بودجه سال ۴۱ حذف شده یا خیر مطلب دیگر، تبصره ۱۸ است که شامل سه تصویب‌نامه است تصویب‌نامه شماره ۴۷۹۸ و تصویبنامه ۲۵۱۶ و تصویب‌نامه ۲۹۴ که تصویب‌نامه اولی ۸ بند دارد و تصویب‌نامه دوم دو قسمت دارد و تصویب‌نامه سوم ۵ قست شما از این ۱۵ قسمتی که در سه تصویب‌نامه دولت گنجانده و آورده بمجلس و تقاضای تصویب آنرا کرده است سه تا را انتخاب کرده‌اید تکلیف این تصویب‌نامه چه می‌شود شما که این اندازه بخودتان زحمت می‌دهید که در سه تصویب‌نامه سه مطلب را روشن بکنید بکلیف آن ۱۲ ماده چرا روشن نشده بنده که قبلا عرض می‌کردم شما مطلب دو شوری را که می‌خواهید یک شوری بکنید ۱۲ قسمتی را که مسلماً دو شوری باید باش‌آن را بحال خودش گذاشته‌اید سه قسمت دیگر را که شامل همان مقررات باید باشد یک شوری کردید من نمیدانم علتش چیست و چرا اینقدر تعجیل می‌شود اول راجع به تبصره ۱۷ می‌خواستم مطالبی عرض کنم ولی چون یادداشت آنرا گم کرده بودم حالا پیدا کردم عرض می‌کنم جای تبصره ۱۷ باید بین ۱۱و۱۲ گذاشته شود برای این که مربوط است به تبصره ۱۱ و تبصره ۱۷ اجازه خرج یک قسمت از اعتباری است که در تبصره ۱۱ گذاشته شده تبصره ۱۷ را می‌خوانم.
  
آن مبلغ حذف بشود این را می‌خواستم تأیید بفرمائید که در بودجه سال ۴۱ حذف شده یا خیر مطلب دیگر، تبصره ۱۸ است که شامل سه تصویب‌نامه است تصویب‌نامه شماره ۴۷۹۸ و تصویبنامه ۲۵۱۶ و تصویب‌نامه ۲۹۴ که تصویب‌نامه اولی ۸ بند دارد و تصویب‌نامه دوم دو قسمت دارد و تصویب‌نامه سوم ۵ قست شما از این ۱۵ قسمتی که در سه تصویب‌نامه دولت گنجانده و آورده بمجلس و تقاضای تصویب آنرا کرده است سه تا را انتخاب کرده‌اید تکلیف این تصویب‌نامه چه می‌شود شما که این اندازه بخودتان زحمت می‌دهید که در سه تصویب‌نامه سه مطلب را روشن بکنید بکلیف آن ۱۲ ماده چرا روشن نشده بنده که قبلا عرض می‌کردم شما مطلب دو شوری را که می‌خواهید یک شوری بکنید ۱۲ قسمتی را که مسلماً دو شوری باید باش‌آن را بحال خودش گذاشته‌اید سه قسمت دیگر را که شامل همان مقررات باید باشد یک شوری کردید من نمیدانم علتش چیست و چرا اینقدر تعجیل می‌شود اول راجع به تبصره ۱۷ می‌خواستم مطالبی عرض کنم ولی چون یادداشت آنرا گم کرده بودم حالا پیدا کردم عرض می‌کنم جای تبصره ۱۷ باید بین ۱۱و۱۲ گذاشته شود برای این که مربوط است به تبصره ۱۱ و تبصره ۱۷ اجازه خرج یک قسمت از اعتباری است که در تبصره ۱۱ گذاشته شده تبصره ۱۷ را می‌خوانم.
+
*تبصره ۱۷- به اداره کل هنرهای زیبای کشور اجازه داده می‌شود ترمیم حقوق معلمین مشمول مقررات تصویب‌نامه فلان را همان تصویب‌نامه‌ایست که در تبصره یازده شما به آن اشاره کردید بنده اصل تصویب‌نامه را پیدا می‌کنم (معاون وزارت دارائی - آن تصویب‌نامه راجع به افزوده شدن حقوق استادان است) خیر راجع به تأمین اعتبار است (در اینموقع آقای دکتر مبین سکوت کرده بودند).
 
 
تبصره ۱۷- به اداره کل هنرهای زیبای کشور اجازه داده می‌شود ترمیم حقوق معلمین مشمول مقررات تصویب‌نامه فلان را همان تصویب‌نامه‌ایست که در تبصره یازده شما به آن اشاره کردید بنده اصل تصویب‌نامه را پیدا می‌کنم (معاون وزارت دارائی - آن تصویب‌نامه راجع به افزوده شدن حقوق استادان است) خیر راجع به تأمین اعتبار است (در اینموقع آقای دکتر مبین سکوت کرده بودند)
 
  
 
'''رئیس‌'''- آقای دکتر مبین بیانات شما تمام شد؟
 
'''رئیس‌'''- آقای دکتر مبین بیانات شما تمام شد؟
  
دکتر مبین‌- نخیر قربان اجازه بدهید ورقه‌ای را که می‌خواهم پیدا کنم بهر حال بنده خلاصه می‌کنم این مطلب را که تبصره ۱۷ با تبصره ۱۱و۱۲ از نظر محل اعتباری بهم بستگی دارد اگر پشت سر هم گذاشته می‌شد بهتر بود چون سیزده میلیون و پانصدهزار ریال یک اعتباری پیشنهاد شده که داده شود برای تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشکده‌های شهرستان بعد از این محل قرار شد بکارگران کارخانه ونک داده شود یک مقدارش در تبصره ۱۲ پیش‌بینی شده یک مقدار در تبصره ۱۷ بهتر این است که پشت سرهم باشد دیگر عرضی ندارم.
+
'''دکتر مبین‌'''- نخیر قربان اجازه بدهید ورقه‌ای را که می‌خواهم پیدا کنم بهر حال بنده خلاصه می‌کنم این مطلب را که تبصره ۱۷ با تبصره ۱۱و۱۲ از نظر محل اعتباری بهم بستگی دارد اگر پشت سر هم گذاشته می‌شد بهتر بود چون سیزده میلیون و پانصدهزار ریال یک اعتباری پیشنهاد شده که داده شود برای تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشکده‌های شهرستان بعد از این محل قرار شد بکارگران کارخانه ونک داده شود یک مقدارش در تبصره ۱۲ پیش‌بینی شده یک مقدار در تبصره ۱۷ بهتر این است که پشت سرهم باشد دیگر عرضی ندارم.
  
 
'''رئیس‌'''- آقای قوام صدری.
 
'''رئیس‌'''- آقای قوام صدری.
  
قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- اگر اجازه بفرمائید چند مطلبی است که آقای دکتر یزدان‌پناه توضیح می‌فرمایند.
+
'''قوام صدری''' (معاون وزارت دارائی)- اگر اجازه بفرمائید چند مطلبی است که آقای دکتر یزدان‌پناه توضیح می‌فرمایند.
  
 
'''رئیس‌'''- آقای دکتر یزدان‌پناه جنابعالی بفرمائید
 
'''رئیس‌'''- آقای دکتر یزدان‌پناه جنابعالی بفرمائید
  
دکتر یزدان‌پناه‌- نکته‌ئی را که جناب آقای دکتر مبین به آن اشاره فرمودند این است که بجای باین که در این تبصره‌ها نوشته شده بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود نوشته شود عمل دولت تأیید می‌شود البته اگر اینها هر کدام بصورت یک لایحه جداگانه تقدیم مجلس می‌شد قبول این فرمول اشکالی نداشت ولی هدف ما این است با جمع‌آوری این متمم بودجه کل سالیانه ۱۳۴۰ مملکت را داشته باشیم بنابراین طبعاً بایستی کلیه تبصره‌ها دارای یک فرمول واحد و مشخصی باشد چون در آنها تجویز بوده است این جاهم موافقت بفرمائید همان عمل اجازه داده می‌شود باشد (دکترمبین‌- مجاز است بهتر است) راجع به تبصره ۵ که فرمودند اجازه داده یک میلیارد و یکصدو چهل میلوین ریال اعتبار واگذاری بوزارت جنگ در سال ۴۰ از محل در آمدهای غیر از محل‌های مندرج در بودجه سال ۱۳۴۰ از مقررات دوره مالی مستثنی بوده و در سال ۱۳۴۱ بارعایت مقررات قابل تعهد و مصرف باشد البته این مطلبی را که ایشان بیان فرمودند در کمیسیون هم مورد توجه بود معلوم شده است که این رقم یک میلیارد و یکصد و چهل میلیون ریال اعتبار چون برنامه‌هائی برای خرجش پیش بینی شده بود و احتمال این وجود داشت که همه‌اش در سال ۴۰ بمصرف نرسد این بود که پیش بینی شد که از مقررات دوره‌مالی مستثنی باشد یعنی اگر بعد از خرداد سال ۴۱ هم قرار شد مصرف شود از نظر قوانین
+
'''دکتر یزدان‌پناه‌'''- نکته‌ئی را که جناب آقای دکتر مبین به آن اشاره فرمودند این است که بجای باین که در این تبصره‌ها نوشته شده بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود نوشته شود عمل دولت تأیید می‌شود البته اگر اینها هر کدام بصورت یک لایحه جداگانه تقدیم مجلس می‌شد قبول این فرمول اشکالی نداشت ولی هدف ما این است با جمع‌آوری این متمم بودجه کل سالیانه ۱۳۴۰ مملکت را داشته باشیم بنابراین طبعاً بایستی کلیه تبصره‌ها دارای یک فرمول واحد و مشخصی باشد چون در آنها تجویز بوده است این جاهم موافقت بفرمائید همان عمل اجازه داده می‌شود باشد (دکترمبین‌- مجاز است بهتر است) راجع به تبصره ۵ که فرمودند اجازه داده یک میلیارد و یکصدو چهل میلوین ریال اعتبار واگذاری بوزارت جنگ در سال ۴۰ از محل در آمدهای غیر از محل‌های مندرج در بودجه سال ۱۳۴۰ از مقررات دوره مالی مستثنی بوده و در سال ۱۳۴۱ بارعایت مقررات قابل تعهد و مصرف باشد البته این مطلبی را که ایشان بیان فرمودند در کمیسیون هم مورد توجه بود معلوم شده است که این رقم یک میلیارد و یکصد و چهل میلیون ریال اعتبار چون برنامه‌هائی برای خرجش پیش بینی شده بود و احتمال این وجود داشت که همه‌اش در سال ۴۰ بمصرف نرسد این بود که پیش بینی شد که از مقررات دوره‌مالی مستثنی باشد یعنی اگر بعد از خرداد سال ۴۱ هم قرار شد مصرف شود از نظر قوانین اشکالی در بین نباشد و این ارتباطی با بودجه سال ۴۱ وزارت جنگ ندارد در مورد تبصره ۱۷ که فرمودید بین تبصره‌های ۱۱و۱۲ گذاشته بشود آن البته یک مسئله سلیقه است ولی بنده خودم ارتباط مستقیمی بین این سه تبصره ندیدم در حینی که نام اداره هنرهای زیبا در یکی از این تبصره‌ها دیده شده ولی از نظر نوع عمل اینها با هم ارتباطی ندارد یعنی تبصره ۱۱ مربوط است به ترمیم حقوق استادان دانشسرای عالی در تبصره ۱۷ صحبت است از اداره هنرهای زیبا کشور که بچه کیفیت آن اشلی که در تصویبنامه ۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ پیش‌بینی شده است پرداخت شود البته منشاء همه اینها آن تصویبنامه ۳۷۹۰ است که هنوز بتصویب نرسیده ولی از نوع خرج ارتباطی بهم ندارد و در مورد تبصره ۱۶ هم جناب آقای قوام صدری در صورت لزوم فرمایش خودشان را می‌فرمایند ولی ما در کمیسیون بودجه این مطلبی را که جنابعالی فرمودید آیا در اعتبار سال ۴۱ این رقم سیصد هزار تومان حذف شده است یا نه گفتند عیناً حذف شده است برای اینکه ملزم بوده‌اند آن رقم را حذف بکنند اگر مطلب دیگری را فرموده‌اید که بنده یاد داشت نکرده باشم بفرمائید تا توضیح آنرا بعرضتان برسانم.
 
 
اشکالی در بین نباشد و این ارتباطی با بودجه سال ۴۱ وزارت جنگ ندارد در مورد تبصره ۱۷ که فرمودید بین تبصره‌های ۱۱و۱۲ گذاشته بشود آن البته یک مسئله سلیقه است ولی بنده خودم ارتباط مستقیمی بین این سه تبصره ندیدم در حینی که نام اداره هنرهای زیبا در یکی از این تبصره‌ها دیده شده ولی از نظر نوع عمل اینها با هم ارتباطی ندارد یعنی تبصره ۱۱ مربوط است به ترمیم حقوق استادان دانشسرای عالی در تبصره ۱۷ صحبت است از اداره هنرهای زیبا کشور که بچه کیفیت آن اشلی که در تصویبنامه ۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ پیش‌بینی شده است پرداخت شود البته منشاء همه اینها آن تصویبنامه ۳۷۹۰ است که هنوز بتصویب نرسیده ولی از نوع خرج ارتباطی بهم ندارد و در مورد تبصره ۱۶ هم جناب آقای قوام صدری در صورت لزوم فرمایش خودشان را می‌فرمایند ولی ما در کمیسیون بودجه این مطلبی را که جنابعالی فرمودید آیا در اعتبار سال ۴۱ این رقم سیصد هزار تومان حذف شده است یا نه گفتند عیناً حذف شده است برای اینکه ملزم بوده‌اند آن رقم را حذف بکنند اگر مطلب دیگری را فرموده‌اید که بنده یاد داشت نکرده باشم بفرمائید تا توضیح آنرا بعرضتان برسانم.
 
  
 
'''رئیس‌'''- نظر دیگری در ماده واحده نیست ؟(اظهاری نشد) بنابراین یکبار دیگر تبصره ۱۹ که قسمتی از آن حذف شده‌است خوانده می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- نظر دیگری در ماده واحده نیست ؟(اظهاری نشد) بنابراین یکبار دیگر تبصره ۱۹ که قسمتی از آن حذف شده‌است خوانده می‌شود.
خط ۳۹۰: خط ۳۷۷:
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر قرائت شد)</div>
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر قرائت شد)</div>
  
تبصره ۱۹- واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد. وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ جعماً وخرجاً محاسبه خواهد نمود.
+
*تبصره ۱۹- واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد. وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ جعماً وخرجاً محاسبه خواهد نمود.
  
 
'''رئیس‌'''- در کلیات آخر ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بنابراین بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای اظهار ملاحظات بمجلس سنا فرستاده می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- در کلیات آخر ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بنابراین بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای اظهار ملاحظات بمجلس سنا فرستاده می‌شود.
  
۷ - شور اول گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی
+
==- شور اول گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی==
 +
۷- شور اول گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی
  
 
'''رئیس‌'''- شور اول گزارش استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی مطرح است قرائت می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- شور اول گزارش استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی مطرح است قرائت می‌شود.
خط ۴۰۰: خط ۳۸۸:
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
  
گزارش شور اول از کمیسیون استخدام بمجلس شورای ملی
+
'''گزارش شور اول از کمیسیون استخدام بمجلس شورای ملی'''
  
 
کمیسیون استخدام در جلسه ۲۳ آذر ماه ۱۳۴۳ با حضور آقای سراج حجازی معاون وزارت کشور لایحه شماره ۸۳۰/ق۱۳-۴۲/۱۰/۱ دولت راجع به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای باز نشسته و اخراجی را که بشماره ۵۷ چاپ شده است مورد رسیدگی قرارداد با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود.
 
کمیسیون استخدام در جلسه ۲۳ آذر ماه ۱۳۴۳ با حضور آقای سراج حجازی معاون وزارت کشور لایحه شماره ۸۳۰/ق۱۳-۴۲/۱۰/۱ دولت راجع به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای باز نشسته و اخراجی را که بشماره ۵۷ چاپ شده است مورد رسیدگی قرارداد با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود.
خط ۴۰۶: خط ۳۹۴:
 
اینکه گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 
اینکه گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
  
ماده واحده‌- عمل شهربانی کل کشور نسبت به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای متوفی و بازنشسته و اخراج شده که اعتبار لازم برای استخدام آنان در بودجه مورد عمل شهربانی کل کشور تأمین بوده است تأیید می‌شود.
+
'''ماده واحده‌-''' عمل شهربانی کل کشور نسبت به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای متوفی و بازنشسته و اخراج شده که اعتبار لازم برای استخدام آنان در بودجه مورد عمل شهربانی کل کشور تأمین بوده است تأیید می‌شود.
  
مخبر کمیسیون استخدام‌- صائب
+
مخبر کمیسیون استخدام‌- صائب.
  
 
'''رئیس‌'''- در کلیات ماده واحده نظری نیست؟ آقای دکتر یزدان‌پناه.
 
'''رئیس‌'''- در کلیات ماده واحده نظری نیست؟ آقای دکتر یزدان‌پناه.
  
دکتر یزدان‌پناه‌- بنده پیشنهادی دارم که بعد تقدیم می‌کنم.
+
'''دکتر یزدان‌پناه‌'''- بنده پیشنهادی دارم که بعد تقدیم می‌کنم.
  
 
'''رئیس‌'''- بنابراین بورود در شور ماده واحده رأی مگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادی آقای دکتر یزدان‌پناه قرائت می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- بنابراین بورود در شور ماده واحده رأی مگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادی آقای دکتر یزدان‌پناه قرائت می‌شود.
خط ۴۲۲: خط ۴۱۰:
 
در لایحه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان پیشنهاد می‌نماید که در ماده واحده ذکر شماره و تاریخ تصویب‌نامه بشود در غیر اینصورت ممکن است این معنی حاصل شود که عمل دولت در گذشته صحیح نبوده و اکنون تأیید می‌گردد بدین ترتیب ماده واحده بشرح زیر باید اصلاح شود:
 
در لایحه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان پیشنهاد می‌نماید که در ماده واحده ذکر شماره و تاریخ تصویب‌نامه بشود در غیر اینصورت ممکن است این معنی حاصل شود که عمل دولت در گذشته صحیح نبوده و اکنون تأیید می‌گردد بدین ترتیب ماده واحده بشرح زیر باید اصلاح شود:
  
ماده واحده‌- عمل شهربانی کل کشور در اجرای تصویب‌نامه شماره… مورخ… نسبت به استخدام …. الی آخر. دکتر یزدان‌پناه
+
'''ماده واحده‌-''' عمل شهربانی کل کشور در اجرای تصویب‌نامه شماره… مورخ… نسبت به استخدام …. الی آخر.  
 +
 
 +
دکتر یزدان‌پناه.
  
 
'''رئیس‌'''- لایحه و پیشنهاد برای شور دوم بکمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- لایحه و پیشنهاد برای شور دوم بکمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.
  
۸ - تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزات کشور
+
==- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزات کشور==
 +
۸- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزات کشور
  
 
'''رئیس‌'''- آقای سراج حجازی.
 
'''رئیس‌'''- آقای سراج حجازی.
  
سراج حجازی (معاون وزارت کشور)- با اجازه مقام ریاست عرض کنم ساختمانی که در خراسان هنگ ژاندارمری و ناحیه ژاندارمری در تصرف دارد برای مقاصدشان وافی نیست می‌خواهند بنای جدیدی بکنند دولت تصمیم گرفته است این بنای کهنه را بفروشد و از محل وجوه حاصله بنای جدیدی بمنظور پیشرفتهائی که در کار ژاندارمری وافی باشدبسازد لایحه‌ای به این منظور تهیه شده است که تقدیم مقام ریاست می‌شود.
+
'''سراج حجازی''' (معاون وزارت کشور)- با اجازه مقام ریاست عرض کنم ساختمانی که در خراسان هنگ ژاندارمری و ناحیه ژاندارمری در تصرف دارد برای مقاصدشان وافی نیست می‌خواهند بنای جدیدی بکنند دولت تصمیم گرفته است این بنای کهنه را بفروشد و از محل وجوه حاصله بنای جدیدی بمنظور پیشرفتهائی که در کار ژاندارمری وافی باشدبسازد لایحه‌ای به این منظور تهیه شده است که تقدیم مقام ریاست می‌شود.
  
 
'''رئیس‌'''- بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
  
 +
==- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی از پرداخت حقوق گمرکی==
 
۹- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی از پرداخت حقوق گمرکی
 
۹- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی از پرداخت حقوق گمرکی
  
خط ۴۴۴: خط ۴۳۶:
 
گزارش کمیسیون شماره۵ (اقتصاد) مربوط بلوایح شماره ۲۳۴۷۷/۲۰۵۳/۱۸- ۴۲/۱۰/۲ و ۳/۴۰۱۶۴- ۱/۱۶ - ۴۲/۱۰/۱۷ دولت (مربوط بتصویبنامه‌ها) راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی مقیم دربار شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی که ضمن مرقومه شماره ۵۰۸۱- ۱۳۴۳/۴/۱۴ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد و بدواً فوریت و بعداً لایحه نامبرده بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه مزبور برای اخذ رأی نهائی بضمیمه ارسال می‌گردد.
 
گزارش کمیسیون شماره۵ (اقتصاد) مربوط بلوایح شماره ۲۳۴۷۷/۲۰۵۳/۱۸- ۴۲/۱۰/۲ و ۳/۴۰۱۶۴- ۱/۱۶ - ۴۲/۱۰/۱۷ دولت (مربوط بتصویبنامه‌ها) راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی مقیم دربار شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی که ضمن مرقومه شماره ۵۰۸۱- ۱۳۴۳/۴/۱۴ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد و بدواً فوریت و بعداً لایحه نامبرده بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه مزبور برای اخذ رأی نهائی بضمیمه ارسال می‌گردد.
  
رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی
+
رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.
  
قانون راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی مقیم دربار شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی.
+
'''<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> قانون راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی مقیم دربار شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی.</div>'''
  
ماده واحده‌- مأمورین سیاسی کشورهای ارجی مقیم دربار شاهنشاهی می‌توانند اتومبیلهای خود را در صورت رعایت معامله متقابله نسبت بمأمورین سیاسی کشور شاهنشاهی در کشورهای خارجی مربوط بدون پرداخت هر گونه عوارض و حقوق گمرکی و سود بازرگانی بدیگری واگذار نمایند مشروط باینکه واگذاری زودتر از سه سال از تاریخ ورود صورت نگیرد. لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و دو تقدیم شده است در جلسه روز دوشنبه بیست و سوم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.
+
'''ماده واحده‌-''' مأمورین سیاسی کشورهای ارجی مقیم دربار شاهنشاهی می‌توانند اتومبیلهای خود را در صورت رعایت معامله متقابله نسبت بمأمورین سیاسی کشور شاهنشاهی در کشورهای خارجی مربوط بدون پرداخت هر گونه عوارض و حقوق گمرکی و سود بازرگانی بدیگری واگذار نمایند مشروط باینکه واگذاری زودتر از سه سال از تاریخ ورود صورت نگیرد. لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و دو تقدیم شده است در جلسه روز دوشنبه بیست و سوم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.
  
رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی
+
رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.
  
 
'''رئیس‌'''- این لایحه عیناً بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا بتصویب رسیده است حالا نسبت بآن با ورقه اخذ رأی می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- این لایحه عیناً بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا بتصویب رسیده است حالا نسبت بآن با ورقه اخذ رأی می‌شود.
  
(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی
+
(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی قرائت و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).
  
قرائت و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).
+
: مهندس عطائی‌- مهندس کمانگر- مهندس ریاحی مجد - خواجه نوری - دکتر امین - بوشهری - مهندس والا- مرتضوی - ناروئی - روستا - موسوی ماکوئی - اوزار - مهندس مالک - دکتر مهندس بهبودی - مهندس مجتهدی - کسرائی - دکتر مبین - دکتر یزدان پناه - مهندس بهبودی - دکتر ضیائی - بانو ابتهاج سمیعی - بانو جهانبانی - قراچورلو - بانو دکتر دولتشاهی - بانو دکتر پارسای - امیر احمدی - صائبی - باغمیشه - حق شناس - تیمسار حکیمیان - صائب - سیفی - پاکذات - بانو نفیسی - دکتر سعید - دکتر بقائی یزدی - بالاخانلو- دکتر اسفندیاری - دکتر قراگزلو - دکتر رضوانی - ملکشاه ظفر- مصطفوی - نائینی - ارسنجانی - دکتر حکمت - دکتر رمضانی - بهادری - معتمدی - موسوی - دکتر اسدی‌- کنگر لو - مهندس پروشانی - مهندس صائبی - دکتر کیان - مهندس ارفع - مهندس آصفی - دکتر کلالی - دکتر اعتمادی - صفی پور- دیهیم - شاخوئی - تهرانی - البرزی - محدث زاده - لفوطی - دکتر وحیدنیا- مهندس معینی زند- نیاکان - هیراد - دکتر صاحب قلم - ابراهیمی - ذبیحی سلطان احمدی - نوربخش - دکتر زعفرانلو - پژند - اولیاء‌- شفیعی پور کرمانی - دکتر پور هاشمی - مبارکی - ساگینیان - امام مردوخ - روحانی - مهندس جلالی نوری - حاذقی - دکتر جعفری‌- مهندس برومند- مهندس عدلی - زند - مهندس جلالی - آقایان - ضابطی طرقی - دکتر رهنوردی - کشفی - بدر صالحیان - دکتر معتمد وزیری - دکتر رشتی - شیخ الاسلامی - فضل الله پروین - توسلی - ایلخان - اقبالی - میرهادی - نیری - امینی خراجی - دکتر حسینی - میر افضل - ملک زاده آملی - فولادوند - جهانشاهی - حبیبی - میرزا ختائی - علی مرادی - حکمت یزدی - متولی باشی - رهبر - صدری کیوان - دکتر مدنی - مهندس صدقیانی - مجید محسنی - دکتر یگانگی - تیمسار نکوزاد - تیمسار همایونی - کورس - پور ادبی - قاسم مرادی - زهتاب فرد - تبریزی - فهیمی - دکتر عدل طباطبائی - زرگرزاده - دکتر حکیم شوشتری - مهندس انصاری - مکی فیصلی - طهماسبی - کلانتر هرمزی - سعید وزیری - مهندس زرآور- دکتر تجیمی - ثامنی - مهندس اخوان - مهندس اسدی سمیع - ادیب سمیعی - دکتر سامی راد - کیهان یغمائی - سرتیپ‌پور- طباطبائی - جهانگیری - طالب‌زاده - رودسری - رجائی - کمالوند - دکتر صالحی - کبیری - اهری - ریگی - شکیبا - مهندس زنجانچی - دکتر امامی - مهندس ریاضی - مهندس معینی - مهندس کیا- صادق احمدی‌- جاوید - دکتر مهذب - دکتر خطیبی.
 
 
مهندس عطائی‌- مهندس کمانگر- مهندس ریاحی مجد - خواجه نوری - دکتر امین - بوشهری - مهندس والا- مرتضوی - ناروئی - روستا - موسوی ماکوئی - اوزار - مهندس مالک - دکتر مهندس بهبودی - مهندس مجتهدی - کسرائی - دکتر مبین - دکتر یزدان پناه - مهندس بهبودی - دکتر ضیائی - بانو ابتهاج سمیعی - بانو جهانبانی - قراچورلو - بانو دکتر دولتشاهی - بانو دکتر پارسای - امیر احمدی - صائبی - باغمیشه - حق شناس - تیمسار حکیمیان - صائب - سیفی - پاکذات - بانو نفیسی - دکتر سعید - دکتر بقائی یزدی - بالاخانلو- دکتر اسفندیاری - دکتر قراگزلو - دکتر رضوانی - ملکشاه ظفر- مصطفوی - نائینی - ارسنجانی - دکتر حکمت - دکتر رمضانی - بهادری - معتمدی - موسوی - دکتر اسدی‌- کنگر لو - مهندس پروشانی - مهندس صائبی - دکتر کیان - مهندس ارفع - مهندس آصفی - دکتر کلالی - دکتر اعتمادی - صفی پور- دیهیم - شاخوئی - تهرانی - البرزی - محدث زاده - لفوطی - دکتر وحیدنیا- مهندس معینی زند- نیاکان - هیراد - دکتر صاحب قلم - ابراهیمی - ذبیحی سلطان احمدی - نوربخش - دکتر زعفرانلو - پژند - اولیاء‌- شفیعی پور کرمانی - دکتر پور هاشمی - مبارکی - ساگینیان - امام مردوخ - روحانی - مهندس جلالی نوری - حاذقی - دکتر جعفری‌- مهندس برومند- مهندس عدلی - زند - مهندس جلالی - آقایان - ضابطی طرقی - دکتر رهنوردی - کشفی - بدر صالحیان - دکتر معتمد وزیری - دکتر رشتی - شیخ الاسلامی - فضل الله پروین - توسلی - ایلخان - اقبالی - میرهادی - نیری - امینی خراجی - دکتر حسینی - میر افضل - ملک زاده آملی - فولادوند - جهانشاهی - حبیبی - میرزا ختائی - علی مرادی - حکمت یزدی - متولی باشی - رهبر - صدری کیوان - دکتر مدنی - مهندس صدقیانی - مجید محسنی - دکتر یگانگی - تیمسار نکوزاد - تیمسار همایونی - کورس - پور ادبی - قاسم مرادی - زهتاب فرد - تبریزی - فهیمی - دکتر عدل طباطبائی - زرگرزاده - دکتر حکیم شوشتری - مهندس انصاری - مکی فیصلی - طهماسبی - کلانتر هرمزی - سعید وزیری - مهندس زرآور- دکتر تجیمی - ثامنی - مهندس اخوان - مهندس اسدی سمیع - ادیب سمیعی - دکتر سامی راد - کیهان یغمائی - سرتیپ‌پور- طباطبائی - جهانگیری - طالب‌زاده - رودسری - رجائی - کمالوند - دکتر صالحی - کبیری - اهری - ریگی - شکیبا - مهندس زنجانچی - دکتر امامی - مهندس ریاضی - مهندس معینی - مهندس کیا- صادق احمدی‌- جاوید - دکتر مهذب - دکتر خطیبی.
 
  
 
(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).
 
(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).
  
آراء موافق ۱۵۶ رأی - ورقه سفید بعلامت امتناع ۵ برگ.
+
* آراء موافق ۱۵۶ رأی
 +
* ورقه سفید بعلامت امتناع ۵ برگ.
  
 
'''رئیس‌'''- لایحه با ۱۵۶ رأی موافق تصویب شد. بدولت ابلاغ می‌شود.
 
'''رئیس‌'''- لایحه با ۱۵۶ رأی موافق تصویب شد. بدولت ابلاغ می‌شود.
  
اسامی موافقین: مرتضوی - مهندس عطائی - دکتر مهذب - بهادری - ناروئی - امیر احمدی - دکتر صاحب قلم - ذبیحی سلطان احمدی - اولیاء - ساگینیان - ضابطی طرقی - کهزاد البرزی - خواجه نوری - زهتاب فرد- علی رجائی - سیفی - دکتر حکیم شوشتری - طهماسبی - دکتر سامیراد - فهیمی - دکتر نجیمی - ثامنی - مهندس زرآور - شکیبا - طالب‌زاده رودسری - دکتر صالحی - جهانگیری - موسوی کبیری - کمالوند - سرتیپ حکیمیان - مهندس کمانگر - مهندس جلالی‌- اوزار - حیدر صائبی - بالاخانلو - دکتر کلالی - شاخوئی - دکتر قراگزلو- دکتر مبین - معتمدی - دکتر ضیائی - بانو دکتر دولتشاهی - مهندس صائبی - مهندس ارفع - مهندس پروشانی - باغمیشه - کسرائی - بانو جهانبانی - کنگر لو - بانو نفیسی - موسوی - دکتر بقائی یزدی - دیهیم - ایلخان - جاوید - دکتر پور هاشمی - دکتر اعتمادی - محدث زاده - اقبالی - امینی خراجی - میر هادی - مهندس عدلی - تقی زند - فولادوند - دکتر رهنوردی - نیری - دکتر وحیدنیا- دکتر اسفندیاری - مهندس معینی زند - هیراد - دکتر رشتی - مبارکی - آقایان - مهندس برومند - اهری -
+
'''اسامی موافقین:'''
 
+
مرتضوی - مهندس عطائی - دکتر مهذب - بهادری - ناروئی - امیر احمدی - دکتر صاحب قلم - ذبیحی سلطان احمدی - اولیاء - ساگینیان - ضابطی طرقی - کهزاد البرزی - خواجه نوری - زهتاب فرد- علی رجائی - سیفی - دکتر حکیم شوشتری - طهماسبی - دکتر سامیراد - فهیمی - دکتر نجیمی - ثامنی - مهندس زرآور - شکیبا - طالب‌زاده رودسری - دکتر صالحی - جهانگیری - موسوی کبیری - کمالوند - سرتیپ حکیمیان - مهندس کمانگر - مهندس جلالی‌- اوزار - حیدر صائبی - بالاخانلو - دکتر کلالی - شاخوئی - دکتر قراگزلو- دکتر مبین - معتمدی - دکتر ضیائی - بانو دکتر دولتشاهی - مهندس صائبی - مهندس ارفع - مهندس پروشانی - باغمیشه - کسرائی - بانو جهانبانی - کنگر لو - بانو نفیسی - موسوی - دکتر بقائی یزدی - دیهیم - ایلخان - جاوید - دکتر پور هاشمی - دکتر اعتمادی - محدث زاده - اقبالی - امینی خراجی - میر هادی - مهندس عدلی - تقی زند - فولادوند - دکتر رهنوردی - نیری - دکتر وحیدنیا- دکتر اسفندیاری - مهندس معینی زند - هیراد - دکتر رشتی - مبارکی - آقایان - مهندس برومند - اهری - مهندس ریاضی - مهندس معینی - کیهان یغمائی - مهندس اخوان - دکتر کیان - بوشهری - دکتر سعید - دکتر یزدان‌پناه - مهندس ریاحی - پاک ذات - امام مردوخ - قراچورلو - روحانی - بانو ابتهاج سمیعی - علی مرادی - ویلیام ابراهیمی - شفیعی‌پور کرمانی - متولی باشی - تبریزی - مهندس آصفی - حکمت یزدی - سرلشکر نکوزاد - سیدعلی‌صائب - مصطفوی نائینی - مهندس اسدی سمیع کشفی - ارسنجانی - دکتر زعفرانلو - حاذقی - پژند - میر افضل - صدری کیوان - مهندس صدقیانی - بدر صالحیان - دکتر مدنی - دکتر اسفندیار یگانگی - محسنی مهر - دکتر عدل طباطبائی - پور ادبی - قاسم مرادی - سرلشگر همایونی - مهندس انصاری - مکی فیصلی - رهبر- کلانتر هرمزی - احتشامی - ادیب سمیعی - کورس - نیاکان - ریگی - حسینی - مهندس کیا - جهانشاهی - نوربخش - حبیبی - میرزا ختائی - دکتر خطیبی - سعید وزیری - رضا مجد- زرگرزاده - صادق احمدی - روستا - مهندس مجتهدی - بانو دکتر پارسای - توسلی - پروین - ملک زاده آملی - موسوی ماکوئی - حقشناس - لفوطی - شیخ الاسلامی - دکتر معتمد وزیری - مهندس زنجانچی - تهرانی - دکتر رضوانی - مهندس پرویز بهبودی - مالک - دکتر شفیع امین - مهندس جلالی نوری - صفی‌پور - دکتر امامی خوئی.
مهندس ریاضی - مهندس معینی - کیهان یغمائی - مهندس اخوان - دکتر کیان - بوشهری - دکتر سعید - دکتر یزدان‌پناه - مهندس ریاحی - پاک ذات - امام مردوخ - قراچورلو - روحانی - بانو ابتهاج سمیعی - علی مرادی - ویلیام ابراهیمی - شفیعی‌پور کرمانی - متولی باشی - تبریزی - مهندس آصفی - حکمت یزدی - سرلشکر نکوزاد - سیدعلی‌صائب - مصطفوی نائینی - مهندس اسدی سمیع کشفی - ارسنجانی - دکتر زعفرانلو - حاذقی - پژند - میر افضل - صدری کیوان - مهندس صدقیانی - بدر صالحیان - دکتر مدنی - دکتر اسفندیار یگانگی - محسنی مهر - دکتر عدل طباطبائی - پور ادبی - قاسم مرادی - سرلشگر همایونی - مهندس انصاری - مکی فیصلی - رهبر- کلانتر هرمزی - احتشامی - ادیب سمیعی - کورس - نیاکان - ریگی - حسینی - مهندس کیا - جهانشاهی - نوربخش - حبیبی - میرزا ختائی - دکتر خطیبی - سعید وزیری - رضا مجد- زرگرزاده - صادق احمدی - روستا - مهندس مجتهدی - بانو دکتر پارسای - توسلی - پروین - ملک زاده آملی - موسوی ماکوئی - حقشناس - لفوطی - شیخ الاسلامی - دکتر معتمد وزیری - مهندس زنجانچی - تهرانی - دکتر رضوانی - مهندس پرویز بهبودی - مالک - دکتر شفیع امین - مهندس جلالی نوری - صفی‌پور - دکتر امامی خوئی.
 
  
ممتنعین: آقایان - مهندس آراسته - آموزگار - دکتر اسدی - دکتر مهندس بهبودی - پاینده - رسول پرویزی - دکتر جعفری‌- دکتر سعید - رضوی - دکتر رمضانی - سرتیپ‌پور عبدالحسین طباطبائی - ظفر- فخر طباطبائی - مافی - معتمدی - دکتر موثقی - مهندس والا - وحید نیا -
+
'''ممتنعین:'''
 +
: آقایان - مهندس آراسته - آموزگار - دکتر اسدی - دکتر مهندس بهبودی - پاینده - رسول پرویزی - دکتر جعفری‌- دکتر سعید - رضوی - دکتر رمضانی - سرتیپ‌پور عبدالحسین طباطبائی - ظفر- فخر طباطبائی - مافی - معتمدی - دکتر موثقی - مهندس والا - وحید نیا.
  
 +
==- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یک نواخت‌کردن حقوق خصوصی==
 
۱۰- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یک نواخت‌کردن حقوق خصوصی
 
۱۰- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یک نواخت‌کردن حقوق خصوصی
  

نسخهٔ ‏۱۷ اکتبر ۲۰۱۵، ساعت ۱۶:۴۲

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ دی ۱۳۴۳ نشست ۱۲۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه ۱ دی ۱۳۴۳ نشست ۱۲۹

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۱۲۹

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: صدری‌کیوان- فخر طباطبایی ‏

۳- تصویب صورت‌جلسه‏

۴- شور اول گزارش کمیسیون کار راجع به اضافه نمودن شش تبصره به ماده ۱۰ قانون کار.

۵- شور اول گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه مبادله موافقت‌نامه مربوط به همکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگوسلاوی‏.

۶- طرح گزارش کمیسیون بودجه راجع به متمم بودجه ۱۳۴۰ کل کشور و ارسال به مجلس سنا

۷- شور اول گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان به جای پاسبانان بازنشسته و اخراجی‏

۸- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت کشور

۹- اخذ رأی نهایی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به معافیت اتومبیل‌های مأمورین سیاسی خارجی از پرداخت حقوق گمرکی

۱۰- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اجازه الحاق دولت ایران به مؤسسه یکنواخت کردن حقوق خصوصی و ارسال به مجلس سنا

۱۱- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی راجع به استفاده افسران ژاندارمری کل کشور از مزایای افسران ارتش شاهنشاهی

۱۲- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی راجع به قبول عضویت سازمان بنادر و کشتی‌رانی در دفتر بین‌المللی هیدروگرافیک

۱۳- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی اجازه طبع اوراق انتخابیه دوره اخیر مجلسین بدون مناقصه

۱۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به لغو مجازات شلاق

۱۵- اعلام وصول سه فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۶- قرائت گزارش کمیسیون کشاورزی راجع به قابل طرح نبودن لایحه مربوط به تأسیس شرکت سهامی کارخانه‌جات

۱۷- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۸- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس ساعت نه و پنج دقیقه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس‌- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه‌

آقایان دکتر ضیائی‌- مهندس ریاحی‌- دیهیم‌- کمالوند- پروین.

غائبین بی‌اجازه

آقایان بختیار بختیاریها- دکتر مصباح‌زاده.

غائبین مریض‌

آقایان دکتر غنی - دکتر عدل مهرزاد- رجائی - موقر- دکتر حاتم سلیمانی‌- دکتر مهدیزاده‌- بانو تربیت.

- بیانات قبل از دستور آقایان: صدری کیوان‌- فخر طباطبائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: صدری کیوان‌- فخر طباطبائی

رئیس‌- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای صدری کیوان بفرمائید.

صدری کیوان‌- بنام خداوند توانا با کسب اجازه‌از حضور ریاست معظم و همکاران گرامی. انجام وظیفه‌ای ضروری موجب شد امروز نیز چند دقیقه‌ای تصدیع بدهم روز یکشنبه ۲۹ آذر برای یکصد و بیست هزار نفر عشایر مرزنشین دشت میشان که مانند قاطبه ملت ایران با قلوبی آکنده از مهر به شاهنشاه معظم و سرهائی پرشور از عشق بوطن در سیصد و بیست کیلومتر نوار مرزی بین ایران و عراق متوطن هستند اقتران سعدین شده بود زیرا از یکطرف جشن میلاد با سعادت قطب عالم مهدی موعود حضرت حجه‌ابن‌الحسن عجل‌الله‌تعالی فرجه را برگذار می‌داشتند و از طرف دیگر در اثر عنایت همایونی با افتتاح بیمارستان پنجاه تختخوابی رضا پهلوی در سوسنگرد مرکز دشت میشان آرزوی دیرینه عشایر بر آورده می‌شد بهمین مناسبت آنچنان احساسات شاه دوستی از طرف این عشایر وطن پرست تجلی کرد که حدی بر آن متصور نبود در خیابان مجاور بیمارستان هزارها نفر از عشایر وطن پرست بمنظور حق شناسی از این عنایت همایونی اجتماع عظیمی تشکیل داده بودند و در حالیکه پرچم مقدس ایران و تمثالهای مبارک همایونی را در دست داشتند پرشورترین احساسات را نسبت بشاهنشاه معظم و مملکت و نسبت به شعائر ملی و مقدسات وطنی ابراز داشتند این احساسات ملی ایرانیان است بزعم اینجانب بهترین جواب دندان شکن برای آن یاوه‌گوی ترهات پردازی است که بحمدالله و المنه سیاستش به افتضاح و افلاس کشیده شده و خودش بعنوان دشمن صلح آتش افروز و ماجراجو بین‌ملل صلح دوست و آزاده جهان معوف شده (صحیح است) و کارهایش به افتضاح و رسوائی کشیده شده (صحیح است) در عرض این چند روز از طرف نمایندگان معظم مجلس سنا و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی و مطبوعات گرامی و ارزنده مملکت و طبقات مختلف با منطقی قوی و در نهایت اتقان و استحکام به ترهات و یاوه‌گوئیهای آنان جواب داده شد و بنده امروز بهمین مختصر اکتفا مکنم. این بیمارستان که براثر تقاضاهای مکرر از حضور اعلیحضرت همایونی بنام نامی والاحضرت و الاتبار ولایتعهد عظمی رضا پهلوی نور چشم ایرانیان نام گذاری شده و این یک افتخار و مباهات و سربلندی دیگری است که عشایر خوزستان کسب کرده‌اند دارای بخش‌های جراحی، عفونی، داخلی، اطفال، زایمان، رادیولژی و سایر وسائل لازم و مجهز و مکمل به آخرین وسائل پزشکی و درمانی است و بحمدالله از نظر استاندارد با مجهزترین و پیشرفته ترین بیمارستانهای مملکت برابری می‌کند در اینجا بنده چند وظیقه دارم البته این وظائف را موکلین شرافتمند و غیورم که بحق از مرزداران شریف این مملکت هستند مانند سایر ایرانیان عزیزه همواره سر به کف آماده جانبازی در راه شاه و وطن می‌باشند به بنده مأموریت داده‌اند که در درجه اول مراتب عبودیت و مراتب شاهدوستی و وطن‌پرستی و احساسات بی‌شائبه آنان را همراه با عالیترین حق‌شناسی بخاک پای مقدس همایونی در این محضر مقدس ملی تقدیم کنم پس از آن از دولت پاسدار انقلاب که مرتب شاهد و ناظر فعالیت‌ها و کوشش‌هایش هستیم تشکر بکنم و نیز از فعالیت از فعالیت‌ها و کوششهای خستگی ناپذیر و مداوم جناب آقای دکتر آموزگار وزیر محترم وزارت بهداری که خود بنده در این ماهها اخیر ناظر فداکاریهای ایشان برای بکار افتادن و تکمیل این بیمارستان بوده‌ام و مخصوصاً در سفر اخیر ک در حضورشان بودم با اطلاع از نظرات ایشان ارادتم به ایشان چند برابر شد تشکر می‌کنم (صحیح است) (دکتر رهنوردی‌- مرد شریف و فعالی است) خوشبختانه مقارن افتتاح بیمارستان، مرکز درمانی و بهداشتی دشت میشان و راه سوسنگرد و هویزه و دستگاه مولد سیصدو بیست کیلو واتی برق تکمیل گردید و خانه‌های سازمانی وسیله آقای وزیر بهداری و استاندارد محترم خوزستان نیز گشایش یافت در انیجا لازم میدانم از کوشش‌ها و فعالیت‌های جناب آقای مهندس انصاری استاندار فعال ولایق خوزستان (صحیح است) که روز بروز برای بهبود وضع خوزستان و احرای طرحهای عمرانی کوشش می‌کنند صمیمانه سپاسگذاری بکنم امیدوارم ببرکت وجود امام زمان حضرت حجه‌ابن‌الحسن عجل‌الله تعالی فرجه خداوند علی‌اعلی وجود نازنین شاهنشاه معدلت‌پرور و ملت نواز را در حمایت خودش قرار بدهد و بفرد فرد ملت ایران توفیق عنایت بفرماید که در اجرای منویات معظم‌له و برای اعتلاء و سیادت و عظمت این مملکت گامهای مؤثری بردارند بیش از این مزاحم نمی‌شوم از زحمتی که دادم معذرت می‌خواهم (احسنت).

رئیس‌- آقای فخر طباطبائی تشریف بیاورند.

فخر طباطبائی‌- عرض کنم حضرت‌امیر المؤمنین علیه السلام می‌فرمایند.

من اجرای علی‌السلطان فقد تعرض للهوان یعنی کسیکه برپادشاه گستاخی کندخود را خوار و تباه ساخته است (صحیح است) این اندازی است امروز برای آقای سرهنگ جمال عبدالناصر که چون بر اثر سوء سیاست خویش مردم مسلمان مصر را دچار تنگدستی و تشویش ساخته است بمنظور انصراف افکار مردم از مصائب و مشکلات داخلی خودشان دست بیک سلسله تبلیغات سوء علیه کشور شاهنشاهی ایران زده است بنده فعلا وارد این بحث تاریخی نمی‌شوم که مصر در زمان پادشاهی هخامنشی یکی از استانهای این مملکت بوده است (صحیح است) و تغییر پایتخت ایران از تخت جمشید بتمام استانهای تابعه مملکت از جمله استان مصر صورت پذیرفته است. در دنیای کنونی برای هر کس این معنی محرز است که دیگر جای تجاوز و تعرض و زورگوئی نیست حتی دول نیرومند جهان هم نمی‌توانند چنین افکاری را داشته باشند چه رسد بدولت پوشالی آقای ناصر که اگر یکروز از دریافت صد قاتیکه به او می‌رسد محروم بماند در ادامه زندگی روز مره‌اش درمانده خواهد شد. دنیای نیمه دوم قرن بیستم دنیای سازندگی است دنیای پیشرفت علوم و صنعت و تکنیک جهان است و در چنین دنیائی که امروز آقایان ملاحظه می‌فرمایند تمام افکار دانشمندان متوجه بکیفیت فضائل و رموز صنعت و دست یافتن به گنجینه گرانبهای این جهان اسرار آمیز است دوره اسکندر و آتیلا و چنگیز و تیمور و نظائر آنها نیست که یکنفر خونخوار بخواهد برای اطفاء شهوت خویش از اینطرف به آنطرف لشگر کشی بکند و یا با پخش اعلامیه و قطعنامه و نظائر اینها و اعزام جاسوس و با این قبیل تشبثات بخواهد در افکار دیگران خاصه ملت هوشمند ایران که قرنهای متوالی است که بر پشت حوادث کوس آزادی و افتخار نواخته است رسوخ کند البته ما در امور داخلی مربوط بخودمان در امور فراکسیونی و پارلمانی خودمان پیش آمده است و خیلی پیش می‌آید مباحثاتی، گفتگوهائی داریم اما این گفتگوها و این پیشنهادها روی کمال اعتقادی است که هر دسته یا حزبی به پیشنهاد خودشان برای پیشرفت امور مملکت دارند (احسنت) بنده که یکنفر نماینده مجلس هستم ممکن است در پاره‌ای موارد اقدام دولت را نپسندم و از آن انتقاد کنم اما این بضرورت و بمقتضای آزادی است که ما درایم و در رژیم سلطنت مشروطه چنین آزادی را داریم و به آن افتخار می‌کنیم ولی هر گاه مسائل ملی ما از طرف یک دولت بیگانه بخواهد تهدید بشود عموم طبقات تا پای جان می‌ایستیم (صحیح است) و این از خصائص بارز ملی وجوهر واقعی ما است که این مملکت را همواره در مقابل حوادث استوار نگاه داشته است (صحیح است) (دکتر امین‌- استوارتر خواهد شد) اصولا بنظر بنده دولت مصر یک تلفظ جغرافیائی بیشتر نیست و وقتی بتاریخ آن مراجعه بکنیم بر می‌خوریم به اینکه همیشه این جلگه را دول دیگری اداره می‌کردند حتی تا این اواخر هم آقایان استحضار دارید که جزو دولت عثمانی سابق یا ترکیه فعلی بود من از این جهه که مردم مسلمان و شریف مصر در نتیجه اعمال چنین مرد جاه طلبی دارند حیثیت خودشان را در دنیا از دست می‌دهند واقعاً افسوس می‌خورم و رهائی آنها را از این بدبختی و مذلت از خداوند مسئلت می‌کنم (انشاءالله) در دنیائیکه این اندازه بهم پیوسته و بهم مربوط است هیچ راهی برای ملتها بهتر از صلح و صفا و برادری و تفاهم نیست همین قضیه آدم دزدی دیپلماتهای مصری را که انزجار و تنفر افکار عمومی دنیا را برانگیخت بنده وقتی فیلم آنرا تماشا می‌کردم و این کارمندان بدبخت سفارتخانه مصر را با سرافکندگی که می‌خواستند سرهای خودشان را از دید خبرنگاران و عکاسان پنهان کنند می‌دیدم بحالشان متأثر می‌شدم (صحیح است) و گفتم این لعنت و نفرینی است که اینها در دل خودشان به مسبب این کار می‌کنند (احسنت) اوست که اینها را وادار بچنین اعمال سوء و غیر انسانی کرده است به بینیم چه نتیجه‌ای چه حاصلی این کارهای غیر انسانی برای دولت مصر یا ملت مصر جز سرافکندگی و شرمندگی در دنیا ببار آورده است فرض می‌کنم آقای جمال عبدالناصر (حیدر صائبی‌- عنوان روی این مرد کثیف نگذارید همان ناصر یا مصروع کافی است) من عادت دارم در آنجا عربها سید می‌گویند ما میگوئیم آقای، سرهنگ جمال عبدالناصر تمام دارائی مملکتش را صرف جاسوسی و اعزام جاسوس و تبلیغ سوء می‌کند و یا اسلحه کهنه می‌خرد که تا بیخ دندان خودش را مسلح کند و آخرین رمق مردم را هم بگیرد حاصلش برای ملت مصر چیست؟ چون نه توانائی استعمال آنرا دارد و نه امکان استعمال آن دیگر در این دنیا متصور است چون دنیا دیگر تجاوز و زورگوئی و این قبیل ترهات را محکوم کرده است شما اگر شمشیری حمایل طفلی کنید که هنوز استخوان بندیش برای راه رفتن محکم نشده باشد یا بزمین می‌خورد و اگر شمشیر بکشد اول خودش را از بین می‌برد اینها مسائلی است که دنیا باید بدان توجه کند این ترهاتی که دستگاه تبلیغاتی ناصر علیه ما پخش می‌کند بنادانی از حق خود گام بیرون نهادن است.

بنادانی منه از حد برون گام
مشو مغرور بازیهای ایام
تو حق خیشتن را گر بدانی
همین باشد صفای جاودانی (احسنت)

آقایانی که دوره گذشته بودند استحضار دارند روزی هم دستگاه تبلیغاتی مرحوم عبدالکریم قاسم خیلی شدیدتر از این بما حمله می‌کرد و ترهات می‌بافت من همان روز در این مکان مقدس عرض کردم مسلم بدانید همین غرور بی‌جا کمر اورا خواهد شکست.

بخت برگردد از آنکس که کند خیره سری
مرکب آز بود توسن و افتد خطری

بنده عرایض خودم را همانطور که با فرمایش حضرت مولای متقیان علیه‌السلام شروع کردم با این کلمه قصار آن حضرت خاتمه می‌دهم: ذوالعیوب یحبون اشاعه معایب الناس یتسمع لهم العذرفی معایبهم نابکار دوست دارند معایب دیگران را اشاعه بدهند برای اینکه عذری بر معایب خود داشته باشند (احسنت).

- تصویب صورت جلسه

۳- تصویب صورت جلسه

رئیس‌- راجع بصورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای میرافضل.

میرافضل‌- اصلاحاتی هست که به تندنویسی می‌دهم.

رئیس‌- اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟(اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

رئیس‌- آقای پروین.

فضل‌الله پروین‌- چند فقره عریضه است که تقدیم مکنم و تقاضای رسیدگی دارم.

رئیس‌- آقای سعید وزیری.

سعید وزیری‌- دوسه فقره عریضه از مردم ابهر و خرم دره و سایراقراء ابهر رسیده که تقاضای غله و کمک بانک کشاورزی را کرده‌اند تقدیم می‌کنم متشکرم.

رئیس‌- آقای البرزی.

کهزاد البرزی‌- شکایتی رسیده که تقدیم می‌کنم.

رئیس‌- آقای روستا.

روستا- یک طوماری است از کرمانشاه رسیده و مربوط به صنف خیاط است که شهردار کرمانشاه برای پروانه‌های مربوط به اشتغال کار که در همه جا بیست و پنج تومان می‌گرفتند شهردار کرمانشاه برای تعویض یک پروانه ۳۶۰ تومان از هر یک از آنها مطالبه می‌کند شرحی را که نوشته‌اند تقدیم می‌کنم با به کمیسیون عرایض فرستاده شود.

رئیس‌- آقای حق‌شناس.

حق‌شناس‌- یک نامه‌ای است تقدیم می‌کنم.

رئیس‌- آقای معتمدی.

معتمدی‌- چند طومار رسیده از اهالی قهپایه که قریب ۱۵ هزار جمعیت دارد تقاضای کمک گندم کرده‌اند و نوشته‌اند نوشدارو بعد از مرگ سهراب نشود.

رئیس‌- آقای تبریزی.

تبریزی‌- نامه‌ای است از عده اهالی میاندوآب راجع به تجاوز بمرتع آنها.

- شور اول گزارش کمیسیون کار راجع به اضافه نمودن شش تبصره بماده ۱۰ قانون کار

۵- شور اول گزارش کمیسیون کار راجع به اضافه نمودن شش تبصره بماده ۱۰ قانون کار

رئیس‌- وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول کمیسیون کار راجع به اضافه نمودن چند تبصره بماده ۱۰ قانون کار مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۱۶ آبان ماه ۱۳۴۳ با حضور آقای معتمدی معاون پارلمانی وزارت کارو امور اجتماعی تصویب‌نامه شماره ۶۴۳۰ مورخ ۱۳۴۲/۴/۲۲ دولت راجع به اضافه نمودن یک تبصره بماده ۱۰ قانون کار را مورد رسیدگی قرارداده و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

ماده واحده‌- تبصره‌های زیر بماده ۱۰ قانون کار اضافه می‌شود:

  • تبصره ۱- مأمورین سیاسی و کنسولی از شمول ماده ۱۰ قانون کار مستثنی می‌باشند و همچنین افراد زیر بمانسبت مشاغل یا عناوینی که دارند با موافقت وزارت کار و امور اجتماعی احتیاج به اخذ پروانه کارنخواهند داشت.
۱- اعضاء خدمتگذاران نمایندگیهای سیاسی بشرط معامله متقابل.
۲- مأمورین و کارشناسان سازمان ملل متحد.
۳- خبرنگاران خبر گزاریها و مطبوعات خارجی با موافقت وزارت اطلاعات بشرط معامله متقابل.
  • تبصره ۲- مأمورین خارجی مؤسسات فرهنگی و بهداشتی و نیکوکاری و عمرانی مشروط بر اینکه مؤسسات مزبور جنبه انتفاعی نداشته باشند و مأمورین مذکور از دولت ایران و مؤسسات ایرانی و افراد ایرانی وجهی بعنوان حقوق و یا مزد دریافت ننمایند مجاناً پروانه کار دریافت نمایند.
  • تبصره ۳- مهاجرین و پناهندگان و افراد بدون تابعیت مشروط به اعلام نظر کتبی وزارت کشور.
  • تبصره ۴- کار فرمایان و مؤسسات نمی‌توانند اتباع بگانه‌ایراکه فاقد پروانه کار هستند بکار بگمارند.
  • تبصره ۵- دولت می‌تواند در صورت لزوم و یا بعنوان عمل متقابل اتباع بعضی از دول را بنا به پیشنهاد وزارت کار و امور اجتماعی و تصویب هیئت دولت از پرداخت حق صدور و یا حق تمدید پروانه کار معاف دارد.
  • تبصره ۶- جریمه نقدی مقرر در ماده ۵۹ قانون کار در آن قسمت که مربوط بتخلف از ماده ۱۰ قانون کار می‌باشد به ده تا پنجاه هزار ریال افزایش می‌یابد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی‌- مهندس مالک.

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ با حضور آقای معتمدی معاون پالمانی وزارت کار و امور اجتماعی تصویب نامه دولت راجع به اضافه نمودن یک تبصره بماده ۱۰ قانون کار را مورد رسیدگی و تصویب قرارداد و گزارش کمیسیون کارو امور اجتماعی در این مورد را عیناً تأیید نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون فرهنگ‌- صدری کیوان.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شواری ملی

کمیسیون دادگستری با حضور آقای اشرف سمنانی معاون وزارت دادگستری تصویب‌نامه دولت راجع به اضافه نمودن یک تبصره بماده ۱۰ قانون کارو امور اجتماعی در این مورد را عیناً تأیید نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دادگستری‌- دکتر حسینی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور با حضور آقای معتمدی معاون پارلمانی وزارت کار و امور اجتماعی و آقای سراج حجازی معاون وزارت کشور تصویب‌نامه دولت راجع به اضافه نمودن یک تبصره بماده ۱۰ قانون کار را مورد رسیدگی و و تصویب قرار داد و گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی در این مورد را عیناً تأیید نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

رئیس کمیسیون کشور- دکتر صاحب قلم.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۲ آذرماه ۱۳۴۳ با حضور آقای میرفندرسکی معاون وزارت امور خارجه تصویب‌نامه دولت راجع به اضافه نمودن یک تبصره بماده ۱۰ قانون کار ار مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی در این مورد را تأیید نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه‌- مافی.

رئیس‌- کلیات این لایحه مطرح است. آقای مهندس صائبی.

مهندس صائبی‌- در مورد تبصره سه بفرمائید که مخبر محترم کمیسیون توضیح بدهند برای اینکه ناقص است و مفهومی ندارد.

رئیس‌- آقای معتمدی.

معتمدی (معاون وزارت کار)- بطوریکه نمایندگان محترم مستحضرند برای اینکه حمایتی از نیروی انسانی بشود طبق ماده۱۰ قانون کار بکسانیکه مشاغل آنها افراد مشابهی که دارای این تخصص باشند و در این مملکت نباشند با اجازه و پروانه که از طرف وزارت کار صادر می‌شود ممکن ایت از اتباع خارجی استفاده بشود بموجب تبصره ۴۳ قانون بودجه سال ۳۹ برای صدور پروانه کار دوم دو هزار ریال و برای تبدیل یا تجدید آن هزار پانصد ریال منظور شده است این مبلغ گرفته شده و می‌شود بعضی از طبقات که در این تبصره‌ها ذکر شده است معافیت خواهند داشت در صدرو پروانه کار و پرداخت مبلغی که برای صدور آن پروانه کار منظور شده است که طبقات آنها در متن این تبصره‌ها ذکر شده است تبصره ۳ که آقای مهندس صائبی به آن اشاره کردند مهاجرین و پناهندگان و افراد بدون تابعیت هستند که تقاضای تابعیت از دولت شاهنشاهی و مقامات وزارت کشور و مقامات انتظامی می‌کنند راجع بپذیرفتن آنها بتابعیت کشور، بنابراین مطابق تبصره ۳ پیش بینی شده است که این افراد از پرداخت مبلغی که برای پروانه‌کار باید بپردازند معاف باشند (مهندس صائبی‌- چنین چیزی ندارد بخوانید) به قبل از آن مراجعه بفرمائید (مهندس صائبی‌- آن علیحده است) عرض کنم در اول ماده نوشته شده است که تبصره‌های زیر اضافه می‌شود اگر در این قسمت تصریح نشده بنابراین باید اصلاح شود (خواجه نوری‌- صحیح است باید اصلاح شود)

رئیس‌- آقای دکتر یزدان‌پناه.

دکتر یزدان‌پناه‌- در تبصره یک مأمورین سیاسی و کنسولی از شمول ماده ۱۰ قانون کار مثتثنی شده است بنده سؤالم اینست که اگر لازم است تبصره بهمین صورت باقی بماند شرط معامله متقابل مثل موارد دیگر نشده است اگر اصولاً احتیاجی نیست یعنی مأمورین سیاسی و کنسولی در همه‌جا بشرط معامله متقابل این حق را دارند دیگر چه احتیاجی بذکر این قسمت است اینستکه یکقدری متناقض بنظر می‌آید استدعا می‌کنم توضیحی در این باره بدهید.

رئیس‌- آقای موسوی.

موسوی‌- بنده می‌خواهم یک توضیحی در باره ماده ۱۰ این قانون و تبصرههائی که اضافه شده حضور آقایان عرض کرده باشم یک ایرادی که دوست عزیزم جناب آقای مهندس صائبی کردند راجع به تبصره‌ها مطلب اینستکه در ماده۱۰ قانون کار لزوم گرفتن پروانه کار را تعیین کرده که چه اشخاصی پروانه کار بگیرند تمام این تبصره‌ها بصورت الحاقی بقانون کار اضافه خواهد شد برای اینکه افراد مختلفی که باسد مثتثنی باشند در ماده ۱۰ قانون کار اینها کار است و چون هر کدام از آنها مربوط بیک تیپ و یا جماعت خاصی است خواه ناخواه بایستی هر کدام بصورت یک تبصره مستقل بماده ۱۰ قانون کار انیها را تشریح بکنند بنابراین هر تبصره یکی از مثتثنیات قانون کار است و چون هر کدام از آنها مربوط بیک تیپ و یا جماعت خاصی است خواه ناخواه بایستی هر کدام بصورت یک تبصره مستقل بماده ۱۰ قانون کار اضافه بشود که این ماده الزاماً صدور پروانه کار را لازم دارد اما موضوع اشکالی که جناب آقای دکتر یزدان‌پناه داشتند، مأمورین سیاسی و کنسولی اصولاً معاف از پروانه کار هستند احتیاجی به ذکر کردن عمل متقابل ندارد مقررات بین‌المللی است ولی چرا اینجا ذکر شده برای انیکه قسمتی از همین مأمورین سفارتخانه‌ها در اینجا توضیح داده شده است که با شرط عمل متقابل از گرفتن پروانه کار معاف می‌شوند و گرنه باید پروانه کار بگیرند بنابراین اصل کلی اینست که مأمورین سیاسی و کنسولی معاف هستند جز این مواردی که در اینجا بشرط معامله متقابل ذکر شده است (صحیح است).

رئیس‌- آقای مهندس صائبی.

مهندس صائبی‌- عرض کنم به این ماده ۱۰ چند تبصره اضافه شده است در حالیکه در گزارش نوشته شده است اضافه نمودن یک تبصره بماده ۱۰ قانون کار بنابراین باید خود کمیسیون این را اصلاح کند که شش تبصره اضافه شده است مطلب دیگر در مورد این است که تبصره‌هائیکه اضافه شده است بفرمایش جناب آقای موسوی بای هر کدام یک وظیفه‌ای تعیین گردیده است همینطور که بنده عرض کردم در تبصره ۳ که خودش مشخص است اجازه داده شده مهاجرین و پناهندگان و افراد بدون تابعیت با اجازه وزارت کشور حق کار کردن دارند اولاً چون پروانه می‌دهند باید مشخص بشود که پروانه مجانی است یا مجانی نیست و این مشخص بشود که پروانه مجانی است یا مجانی نیست و این باید در تبصره روشن بشود بنده پیشنهادی تقدیم می‌کنم البته مهاجرینی هستند که کار می‌کنند و پروانه دارند می‌کنم البته مهاجرینی هستند که کار می‌کنند و پروانه دارند کارهای فنی و تکنیکی می‌کنند کارهای مختلف دارند اینها قاعدتاً وقتی کار مکنند باید مانند سایر افرادی که از خارج می‌آیند و پروانه می‌گیرند به اینها هم پروانه داده و پروانه هم نباید مجانی باشد باید حق پروانه را از اینها بگیرند عرض دیگری ندارم.

رئیس‌- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

تبصره ۳ باین نحو اصلاح شود:

  • تبصره ۳- برای مهاجرین و پناهندگان و افراد بدون تابعیت با موافقت کتبی وزارت کشور پروانه کار مجانی صادر خواهد شد.

دکتر مبین.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره ۱ ماده واحده لایحه شماره چاپ ۱۱۴۸ بشرح زیر اصلاح شود:

  • تبصره ۱- افراد زیر بمناسبت مشاغلی یا عناوینی که دارند با موافقت وزارت کار و امور اجتماعی احتیاج به اخذ پروانه کار نخواهد داشت.

دکتر یزدان‌پناه.

پیشنهاد می‌نماید: و سازمانهای وابسته بقسمت بند۲ تبصره۱ اضافه شود.

دکتر مهذب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

اینجانب پیشنهاد می‌نمایم که جمله زیر به آخر تبصره ۳ لایحه اضافه نمودن چند تبصره بماده ۱۰ قانون کار اضافه شود… با اخذ پروانه کار.

مهندس صائبی.

رئیس‌- لایحه و پیشنهادات برای شور دوم بکمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- شور اول گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه مبادله موافقت نامه مربوط به همکاری در امور تربیتی و فرهنگی و علمی بین دولت ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگوسلاوی

۵- شور اول گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه مبادله موافقت نامه مربوط به همکاری در امور تربیتی و فرهنگی و علمی بین دولت ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگوسلاوی

رئیس‌- شور اول گزارش راجع بوافقت نامه مربوط بهمکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت ایران و دولت یوگسلاوی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه اول آبان ۱۳۴۳ با حضور آقای میرفندرسکی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۶۲۸۱-۴۳/۸/۲۰ ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه مربوط بهمکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگسلاوی را که بشماره ۱۰۹۴ چاپ شده است مطرح و بشرح زیر تصویب نمود:

ماده واحده‌- موافقتنامه راجع بهمکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیویو گسلاوی که در چهاردهم آذرماه ۱۳۴۲ در شهر بلگراد توسط نمایندگان مختار طرفین به امضاء رسیده و مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماده می‌باشد تصویب و بدولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آنرا مبادله نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه‌- مافی.

گزارش از کمیسیون فرهنگ بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ در جلسه ۲۳-آذر ماه ۱۳۴۳ با حضور آقای دکتر شریفی معاون وزارت فرهنگ لایحه شماره ۶۲۸۱-۱۳۴۳/۸/۲۰ ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه مربوط بهمکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگوسلاوی را که بشماره ۱۰۹۴ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تائید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ‌- صدری کیوان.

رئیس‌- کلیات ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش کمیسیون بودجه راجع به متمم بودجه ۱۳۴۰ کل کشور و ارسال بمجلس سنا

۶- طرح گزارش کمیسیون بودجه راجع به متمم بودجه ۱۳۴۰ کل کشور و ارسال بمجلس سنا

رئیس‌- گزارش متمم بودجه سال ۱۳۴۰ کل کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با تقدیم متمم بودجه سال ۱۳۴۰ بمنظور تصویب آن مجلس محترم اجازه می‌خواهد جهاتی را که لزوم تدوین بودجه مزبور را موجب گشته است جهت مزید اطلاع به استحضار نمایندگان محترم برساند.

همانطوریکه خاطره مجلس محترم مستحضر است تصویب‌نامه بودجه سال ۱۳۴۰ کل کشور در ۱۳۴۰/۵/۲۵ از طرف هیئت وزیران تصویب و بمرحله اجرا گذاشته شد ولی قل و بعد از تاریخ مزبور بالغ بر پنجاه تصویب نامه در زمینه بودجه کل کشور بتصویب هیئت دولت رسید شاید بهتر آن بود همانطوریکه در مورد بودجه‌های سال ۱۳۴۱ و ۱۳۴۲ بعمل آمد کلیه تصویب نامه‌های مربوط ببودجه سال ۱۳۴۰ نیز یک جا جمع‌آوری می‌شد و بودجه کاملی بهمان صورت که انجام آن از طرف دولت پیش بینی شده بود تهیه و تقدیم می‌گردید ولی تأمین این نظر بعلت زیر میسر نگردید.

تصویب‌نامه بودجه سال ۱۳۴۰ از جمله اولین لوایحی بود که از طرف دولت در اجرای ماده واحده مصوب ۲۰ آذر ماه ۱۳۴۲ تقدیم مجلس شورای ملی گردیده بود و طبعاً می‌باید از طرف کمیسیون بودجه مورد رسیدگی واقع و برای تصویب در دستور کار مجلس قرار می‌گرفت و علاوه پیش‌بینی تعداد کلیه تصویب‌نامه‌های بودجه‌ای سال ۱۳۴۰ که تدریجاً از طرف دولت تقدیم مجلس می‌گردید برای کمیسیون بودجه مقدور نبود.

ولی در هر حال برای اینکه بودجه سال ۱۳۴۰ حتی‌الامکان بودجه جامعی باشد و بتواند کلیه ارقام در آمد و هزینه را بصورتیکه پیش بینی شده بود منعکس نماید و مراجعه کنندگان ببودجه سال مزبور ناگزیر از مراجعه به قوانین متعدد و مختلف نباشند لذا بالغ بر پنجاه تصویب‌نامه‌ای که در زمینه بودجه سال ۱۳۴۰ صادر و تدریجاً بکمیسیون بودجه رسیده بود مورد رسیدگی واقع و بر اساس آنها متمم بودجه رسیده بود مورد رسیدگی واقع وبراساس آنها متمم بودجه ضمیمه تهیه گردید و در نتیجه تعدادی از تصویب‌نامه‌ها بصورت ارقام درفصول در آمد و هزینه منعکس و بقیه عنوان تبصره‌هائی را یافته‌اند که (به استثنای یک تبصره) دوره عمل آنها پایان یافته است و ضمناً بای سهولت مراجعه درذیل هر یک از اقلام یا تبصره‌ها شماره تصویبنامه و شماره چاپ مربوط نیز قید گردید.

در خاتمه اضافه می‌نماید اگر چه بودجه تنقدیمی دارای فصول در آمد و هزینه‌ای متمایز و مشخص از فصول در آمد و هزینه بودجه سال ۱۳۴۰ می‌باشد که قبلا بتصویب رسیده است ولی چون بودجه کامل کل کشور در سال مورد بحث از مجموع این دو تشکیل می‌گردد لذا ببودجه ضمیمه عنوان متمم بودجه سال ۱۳۴۰ داده شده است.

مخبر کمیسیون بودجه‌- کریم اهری.

قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۰

ماده واحده‌- بودجه متمم سال ۱۳۴۰ که از حیث در آمد عمومی و اختصاصی بالغ بر سه میلیارد و پانصد و چهل و هفت میلیون و پانصد هزار ریال (-/۳۵۴۷۵۰۰۰۰۰ ریال) و از لحاظ هزینه بالغ بر پنج میلیارد و سیصدو پنجاه و نه شش ریال و چهل دینار (۴۰/ ۵۳۵۹۵۴۴۸۷۶ ریال) می‌باشد تصویب و بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود بودجه مزبور را بر طبق مقررات و بارعایت مفاد بودجه مصوب سال ۱۳۴۰ و تبصره‌های زیر اجرا نماید.

  • تبصره ۱- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود از مانده اعتبار ردیف۶ قانون پذیره نفت مصوب شهریور ماه ۱۳۳۷ مبلغ ده میلیون ریال برای مخارج ساختمان دانشکده کشاورزی مشهد پرداخت نماید.
  • تبصره ۲- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود برای پرداخت هزینه‌های مربوط به اجرای برنامه کمک جنسی بکارمندان (موضوع تبصره‌های ۳۲ و۳۳ قانون بودجه سال ۱۳۳۹) در سال ۱۳۴۰ مبلغی که حداکثر از دو میلیون و پانصد هزار ریال در ماه تجاوز ننماید از محل اعتباری که برای کمک مذکور در بودجه سال ۱۳۴۰ کل کشور منظور است در اختیار سازمان مستقل تدارکات بگذارد سازمان مستقل تدارکات موظف است که بودجه هزینه خود را بتصویب وزارت دارائی برساند و در پایان عمل حساب هزینه‌های انجام شده و سودی را که از محل تفاوت خرید و فروش کالاها برای تأمین همین مصارف بدست آورده و در حساب کوپن‌های تحویلی منظور است بوزارت دارائی تسلیم نماید.
  • تبصره ۳- بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود کسر حقوق بازنشستگی سال ۴۰ افسرانی را که کمتر از سی سال خدمت نموده‌اند از بودجه مصوبه سال ۱۳۴۰ خود پرداخت نماید.
  • تبصره ۴- عنوان ردیف ۱۵ فصل دوم بودجه سال ۱۳۴۰ کل کشور به این شرح (وزارت جنگ و مرزبانی کل کشور) اصلاح می‌شود.
  • تبصره ۵- اجازه داده می‌شود یک میلیارد و یکصد و چهل میلیون ریال اعتبار واگذاری بوزارت جنگ در سال ۴۰ از محل در آمدهای غیر از محل‌های مندرج در بودجه سال ۱۳۴۰ از مقررات دوره مالی مستثنی بوده و در سال ۱۳۴۱ با رعایت مقررات قابل تعهد و مصرف باشد.
  • تبصره ۶- بوزارت بهداری اجازه داده می‌شود از یازده میلیون ریال اعتبار مصوب جهت هزینه ساختمانی و تکمیل مؤسسات بهداشتی و درمانی شهرستانهای کرد نشین و جذامیخانه باباباغی تبریز مبلغ یک میلیون ریال و از ده میلیون ریال اعتبار واگذاری برای بیمارستان سقز دو میلیون و پانصد هزار ریال تا آخر دوره عمل سال ۴۰ (آخر خرداد ماه ۱۳۴۱) و هفت میلیون و پانصدهزار ریال دیگر تا آخر اسفند ماه سال ۱۳۴۱ برای تکمیل ساختمانهای نیمه تمام مناطق کرد نشین و نوار مرزی و خرید یکباب ساختمان جهت منزل پزشک در شهرستان مریوان بمبلغ دویست وپنجاه هزار ریال تعهد و مصرف نماید.
  • تبصره ۷- عنوان ردیف ۸۳ فصل دوم بودجه سال ۱۳۴۰ به این شرح (استرداد قسط دوم و سوم و بهره و کارمزد وام باند فرودگاه مهر آباد) اصلاح می‌گردد.
  • تبصره ۸- بوزارت پست و تلگراف و تلفن اجازه داده می‌شود از محل سی میلیون ریال اعتبار واگذاری موضوع ردیف ۱۱ قسمت دوم بودجه ضمیمه پنجاه در صد تفاوت حقوق ماهیانه کارمندان و خدمتگذاران مشمول تصویبنامه ۶۹۷۶-۴۰/۳/۱۸ را در چهار ماهه آخر سال ۱۳۴۰ پرداخت نماید.
  • تبصره ۹- بوزارت امور خارجه اجازه داده می‌شود در سه ماهه آخر سال ۱۳۴۰ تفاوت تسعیر روبل مأمورین مقیم در عمارت سفارت کبرای ایران در مسکو را بجای سی در صد چهل در صد و بمأمورینی که در خارج از محل سفارت سکونت دارند جای چهل در صد پنجاه در صد احتساب و بارعایت مقررات پرداخت نماید.
  • تبصره ۱۰- بوزارت بهداری اجاره داده می‌شود از ده میلیون ریال اعتبار واگذاری برای جلوگیری از ورود مرض و با پیشگیری آن موضوع ردیف ۲۳ قسمت دوم بودجه ضمیمه تا حدود چهار میلیون ریال بمصرف مبارزه با بیماریهای واگیر و مخصوصاً آبله برساند.
  • تبصره ۱۱- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود پس از تأمین اعتبار تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشگاه‌های شهرستانها اعتبار تفاوت حقوق مشمولین تبصره ۳۵ بودجه سال ۱۳۴۰ را که در تاریخ اول دیماه سال ۴۰ در دانشسرایعالی بخدمت اشتغال داشته‌اند از تاریخ مزبور از محل ما زاد سیزده میلیون و پانصد هزار ریال اعتبار ردیف (۱۲) قسمت دوم بودجه ضمیمه مربوط بترمیم حقوق استادان و دانشیاران و دبیران دانشگاههای شهرستانها را در اختیار دانشسرایعالی بگذارد.
  • تبصره ۱۲- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود در صورت عدم تکافوی اعتبارات مصوب بودجه اداره کل هنرهای زیبا کسب اعتبار ترمیم حقوق معلمین مشمول تصویبنامه ۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ را از محل اعتبار ردیف ۱۲۸ بودجه سال ۱۳۴۰ کل کشور (اعتبار کمک تعاونی بکارمندان کشوری) تأمین و در اختیار اداره مزبور قرار دهد.
  • تبصره ۱۳- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود از محل مازاد سیزده میلیون و پانصدهزار ریال اعتبار ردیف ۱۲ قسمت دوم بودجه ضمیمه مبلغ سه میلوین و پانصد هزار ریال بعنوان وام جهت حقوق و دستمزد و مزایای عقب افتاده کارمندان و خدمتگذاران شرکت سهامی کارخانجات ونک در اختیار وزارت فرهنگ بگذارد.

وزارت فرهنگ مکلف است وام مزبور را از صرفه‌جوئیهای بودجه سال ۴۰ خود حداکثر تا قبل از خرداد سال ۱۳۴۱ خود تا آخر تیرماه سال ۴۲ تأمین و واریز نماید و در صورت عدم پرداخت وزارت دارائی مجاز خواهد بود وام مزبور را از اعتبارات بودجه سال ۱۳۴۱ وزارت فرهنگ کسر ومستهلک نماید.

  • تبصره ۱۴- بوزارت فرهنگ اجازه داده می‌شود یکصدوپنجاه هزار ریال پرداختی از بودجه سال ۴۰ اداره کل اوقاف بمنظور هزینه تبلیغات مذهبی را که وسیله اداره حسابداری نخست وزیری بمصرف رسیده بهزینه قطعی سال ۴۰ بودجه اوقاف منظور نماید.
  • تبصره ۱۵- به اداره کل انتشارات و رادیو اجازه داده می‌شود هزینه چاپ و انتشار یک شماره مجله ایران امروز را که بالغ بر ۳۳۳۰۰ فرانک جدید فرانسه هم ارز /۵۱۶۱۵۰ ریال می‌گردد و از محل بودجه سال ۴۰ اداره مزبور بدون انجام تشریفات مناقصه تعهد و تأدیه شده است بخرج قطعی منظور نماید.
  • تبصره ۱۶- اجازه داده می‌شود که صرفه‌جوئی اعتبار سال ۴۰ اداره۹ کل انتشارات و رادیو بابت طلب معوقه آقای یهوداحی موضوع رأی اصلاحی هیئت داوری مورخ دوم آبان ۱۳۳۸ بابت خسارت پخش آگهی‌های تجارتی با صدور اصلاح بودجه پرداخت و در مقابل سه میلیون ریال که بابت قسمتی از مطالبات نامبرده در اضافه اعتبار سال ۱۳۴۱ اداره مزبور پیش بینی گردیده است حذف شود.
  • تبصره ۱۷- به اداره کل هنرهای زیبای کشور اجازه داده می‌شود ترمیم حقوق معلمین مشمول مقررات تصویبنامه۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ را که در اداره مذکور بخدمت اشتغال دارند از اول مهر تا پایان آذر ماه سال ۱۳۴۰ بمأخذه صدی پنجاه و از اول دیماه ببعد بمیزان صددر صد اشل مقرر در تصویبنامه مذکور از محل اعتبار بودجه مصوب خود تأمین و پرداخت نماید.
  • تبصره ۱۸- وزارت دارائی مجاز است وجه در خواست‌های مربوطه به سال ۱۳۴۰ را که تا آخر خرداد سال ۱۳۴۱ تشریفات آن انجام شده و فهرست مربوط به خزانه داریکل رسیده باشد تا آخر مهر ماه سال مزبور پرداخت نماید. تعهدات سال ۱۳۴۰ وجوه اختصاصی سازمانهای دولتی و مؤسسات وابسته بدولت طبق مقررات و قوانین مربوط به خود آنها قابل پرداخت خواهدبود.


تبصره زیر مادام که لغو نشده بقوت خود باقی است.

  • تبصره ۱۹- واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد. وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ امرداد ۱۳۴۰ جمعاًو خرجاً محاسبه خواهد نمود و مفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ جمعاً و خرجاً محاسبه خواهد نمود و مفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ ملغی می‌شود.

رئیس‌- کلیات لایحه مطرح است. آقای دکتر مبین.

دکتر مبین‌- بطور کلی بنده اول می‌خواستم مجلس راجع به این مطلب تصمیمی بگیرد که کمیسیون بودجه چنین اختیاری دارد که لوایح دولت را به این ترتیب جمع‌آوری کند چون این تصویب‌نامه‌ها بصورت لوایح جداگانه بمجلس داده شده آیا کمیسیون بودجه می‌توانسته اینها را جمع‌آوری کند و عنوانش را عوض کرده بنام لایحه متمم بودجه بمجلس بیاورد یا خیر و آیا چنین اختیاری را دارد (یکی از نمایندگان‌- دارد قبلا هم این کار را کرده‌اند) بعد بیائید دفاع بفرمائید ما میدانیم طبق قانون اساسی حق انشاء قانون با اعلیحضرت همایونی است و مجلسین و دولت هم می‌تواند لوایحی راجع بقوانینی که لازم دارند تهیه بکنند و بمجلس بدهند دولت کار خودش را کرده یعنی راجع به تبصره‌هائی که الآن در متمم بودجه سال ۴۰ منظور فرموده‌اند دولت برای هر کدام لوایحی بمجلس داده و این لوایح هم مربوط به وزارتخانه‌های متعددی است خواستم بدانم تکلیفش در کمیسیونهای ما چه خواهد شد؟ این لوایح به کمیسیونهای مربوط رفته یا نرفته و آیا کمیسیون بودجه نمی‌بایستی از آن کمیسیونها اظهار نظر بخواهد و آیا اختیار داشته که بجا نشینی از آن کمیسیونها اینها را جمع آوری کرده و اظهرا نظر بکند یا خیر؟ مطلب دیگر اینکه مدانیم دولت چنین تقاضائی از مجلس نکرده است چون دولت تقاضایش را ضمن لوایحی که داده بمجلس گفته یعنی گفته من این تصویبنامه‌های که دارم و درزمان فترت صادر شده دوباره اینها اظهار نظر کنید هیچوقت دولت اظهار نظر نکرده که اینها را جمع‌آوری کنید وبعنوان متمم بودجه ۴۰تقدیم مجلس کنید وتصویب کنید، تفاوتش چیست، تفاوتش با تقاضای دولت این است که اگر ما تقاضای دولت را قبول کنیم مطالب دوشوروی است ولی وقتیکه تمام اینها راجمع‌آوری وبعنوان متمم بودجه رسیدگی کردید یک شوری می‌شود وعلاوه بر این بنده یادم نمی‌آید که درمجلس هم چنین طرحی تهیه شده باشند یعنی از نمایندگان عده‌ای تقاضا کرده باشند که برای سرعت در کار این لوایح جمع‌آوری بشود وبعنوان متمم بودجه سال ۴۰یک مرتبه بمجلس ارائه بشود. مطلب دیگر این است که دولت خودش در لایحه مربوط به بودجه سال ۴۰آن قسمتهای را که لازم داشتند گنجانده و خارج از آن منظور نظرش نبوده حتی بعضی از تصوینامه‌هائی راهم که لازم داشته راجع ببودجه سال ۴۰ در اینجا اشاره شده راجع به بودجه سال ۴۰ غیر از تصویبنامه‌هائی ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ که راجع به بودجه بوده چندین تصویب نامه دیگر هم است که دولت تقضا کرده این تصویب نامه‌ها ضمن بودجه منظور بشود. بنده می‌خواستم ببینم کمیسیون بودجه چیزی راکه دولت نخواسته سال ۴۰نیست چرا جمع‌آوری کرده وضمن متمم بودجه سال ۱۳۴۰آورده است. مطلب دیگر چون درمقدمه گزارش گفته شد تمام تصویبنامه‌هائیکه بنحوی از انحناء مربوط به بودجه کل کشور در سال ۱۳۴۰هم جمع‌آوری کرده‌ایم اینطور نیست اگر لازم شد بنده تصویب نامه‌هائی را ارائه خواهم داد که مربوط به بودجه سال ۴۰بوده وکمیسیون اینها را جمع‌آوری نکرده یعنی تعداد بخصوصی از تصویب نامه‌ها را جمع آوری کرده است علاوه براین شمادرهمین گزارشی که داده‌اید سه تبصره گنجانده‌اید که قبلادر بودجه سال ۴۰تصویب شده تبصره‌های ۲و۳و۱۹ قبلا این سه تبصره تصویب شده است علت اینکه تصویب مجدد اینها را از مجلس می‌خواهید بنده منظور را نفهمیدم که چیست. (اهری - کی تصویب شده ؟)بنده ارائه می‌دهم که تصویب شده، مطلب دیگر تبصره ۱۹ است که برای بنده تعجبش از همه بیشتر است در تبصره ۱۹ اول گفته واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد (دکتر یزدان پناه - اشتباه شده قسمت آخر آن باید حذف شود بنده که قبلا اجازه خواستم برای این بود) وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات وسفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ جمعاً وخرجاً محاسبه خواهدنمود. تا این جا را داشته باشید بعد می‌گوید ومفاد تبصره ۲۶ بودجه ۱۳۴۰ ملغی می‌شود (دکتر یزدان پناه - این قسمت باید حذف شود) چون تبصره‌ای که ضمن بودجه سال ۱۳۴۰ تصویب شده تبصره فوق العاده خوبی بوده و این جا نوشته که مفاد تبصره ۲۶ ملغی می‌شود بنابراین اولامقدمه تبصره ۱۹ قبلا تصویب شده و در این جا باید حذف شود ومؤخره‌اش را هم بنده می‌خواستم بدانم کمیسیون بودجه چنین صلاحیتی را دارد تبصره‌ای را که قبلا تصویب شده وتبدیل به قانون شده مجدداً پیشنهاد حذف آنرا بکند؟ (دکتر یزدان پناه - قسمت اول تصویب شده) بنده بشما را ارائه می‌دهم تبصره ۲۶ راکه قبلا تصویب شده بنده می‌خوانم (دکتر یزدان پناه - قسمت آخر تبصره ۱۹ راجع به تبصره ۲۶ است اشتباه شده باید حذف شود.) پس اگر آن قسمت آخر باید حذف شود بنده عرضی ندارم ولی خود تبصره ۱۹ را هم بنده بشما ارائه خواهم داد که در قانون بودجه سال ۴۰ تصویب شده است بطور کلی بنده می‌خواستم مخبر کمیسیون بودجه اختیاری داشته که چنین کاری بکند یا خیر چون دیشب در روزنامه کیهان خبری منتشر شده بود که از ۶۷۵ لایحه دولت چه تصویب‌نامه‌هائیکه در زمان فترت صادر شده و چه لوایحی که در زمان دولت فعلی به مجلس تقدیم شده ۵۰۰ لایحه تصویب شده بنابراین مجلس کار خودش را با کمال سرعت انجام داده است بنده می‌خواستم بدانم آیا این تسریع مجوزی دارد یا خیر؟ یعنی وقتی دولت تصویب‌نامه‌ها را بصورت لوایح جداگانه بمجلس داده و خود دولت در لایحه بودجه مربوط بسال ۱۳۴۰ چنین تقاضائی از مجلس نکرده این تصویب‌نامه‌ها را بیاورید بصورت تبصره در بودجه سال ۴۰ بگنجانید مجلس چرا این کار را می‌کند بنده را در این مورد روشن بفرمائید (مهندس ارفع‌- چه تالی فاسدی دارد؟) تالی فاسدش این است که اگر بعنوان متمم بودجه نباشد دوشوری می‌شود.

رئیس‌- آقای دکتر یزدان‌پناه.

دکتر یزدان‌پناه (رئیس کمیسیون بودجه)- عرض کنم در مورد بودجه که جناب آقای دکتر مبین فرمودند متأسفانه ایشان مثل اینکه قسمت دوم این متمم فرمودند متأسفانه ایشان مثل اینکه قسمت دوم این متمم بودجه را ندیده‌اند که یک قسمت در آمد و یک قسمت هزینه است. قسمت اعظم تصویب‌نامه‌هائیکه در فصول در آمد و هزینه در زیر هر یک از ارقام به آن اشاره شده است همین تصویب‌نامه‌هائی است که در قسمت اول هم به تعدادی از اینها اشاره شده است باین معنی که یک تصویب‌نامه‌ای دولت گذارنده مقداری ارقام بوده چاره‌ای نبوده که ارقام برود بسمت در آمد یا هزینه مسأله‌ای هم که بصورت تبصره باید اضافه شود بعنوان تبصره باشد و اما چرا اصولا این متمم بودجه تهیه شد بنده تصور کردم که گزارشی که آقای مخبر کمیسیون تهیه کردند گویای جهاتی باشد که تهیه این متمم بودجه را ملزم ساخته است اینجا بکرات بحث شد که اصولات راجع به این تصویب‌نامه‌هائیکه دولت می‌آورد چه ترتیبی اتخاذ بشود این تصویب‌نامه‌ها یک مقدارش مربوط است به عمل گذشته دولت یک مقداری استمرار دارد و بایستی در آینده هم اجرا بشود همیشه نظر نمایندگان محترم این بوده است که یک راه حلی در این مورد پیدا بشود بهمین منظور در مجلس سنا با اینکه قبلا صحبت شده بود که تمام لوایح بصورت تصویبی باشد معذلک آنجا آمدند و تصمیم گرفتند که برای تصویب‌نامه‌هائی که دوره عمل آن گذشته است اصلا مسأله تصویب‌نامه‌هائی که دوره عمل آن گذشته است اصلا مسأله تصویب مطلوب نیست و در نتیجه فرمول تأیید را پذیرفتند بنابراین ضرورت زمان و مقتضیات ایجاب میکرده است که بهرحال یک راه حلی برای تصویبنامه‌های انجام شده و دولت اتخاذ بشود در زمینه بودجه‌های این سه سال از سال ۱۳۴۰ تا آخر سال ۱۳۴۲ که دولت بودجه‌اش را بر اساس تصویبنامه‌ها عمل می‌کرد همیشه تقریباً اینطور بود که اول دولت یک تصویبنامه بودجه‌ای تصویب می‌کرد بعد چون مجلسی نبود هر وقت احتیاج پیدا می‌کرد برای انجام عملیات بودجه‌ای سال هر تصویبنامه‌ای که مورد احتیاجش بود تصویب می‌کرد و این تصویبنامه‌ها در حقیقت تصویبنامه بودجه‌ای بود زیرا شاید در اوایل سال که بودجه تنظیم می‌شد اصلا برای دولت قابل پیش بینی نبوده که وضع بودجه چه خواهد بود ما این کار را در سال ۴۱ و۴۲ هم کردیم که مورد تأیید و تصویب مجلسین هم واقع شده است ما دوراه در پیش داشتیم یا بایست می‌آمدیم تمام این تصویبنامه‌ها را یکی یکی می‌آوردیم و بتصویب مجلس میرساندیم انجام این عمل صرنفظر از اینکه مدت زیادی وقت احتیاج داشت اصولا بودجه‌ای هم که مامآلاً می‌داشتیم بودجه ناقصی بود برای اینکه نه معرف کل هزینه بود نه معرف کل در آمد یک شخصی اعم از مأمور دولت یا یک شخص اهل مطالعه هر وقت می‌خواست ببودجه مملکت مراجعه کند لازم بود برود ۷۰ تصویبنامه را ببیند این شخص ممکن بود بدولت نتواند این ایراد را بکند که چرا بودجه در اختیار شما بود اینها را یکجا تدوین نکردید که یک نفر وقتی قرار است بودجه سال ۴۰ را مطالعه بکند مجبور نشود که ۸۰ تصویبنامه را مطالعه کند (صحیح است) این مطلب را مطلب را موقعیکه بودجه سال ۴۱ و ۴۲ مطرح بود بنده عنوان کردم و همه نمایندگان محترم تأیید فرمودند که حتی‌الامکان کوشش بشود کلیه تصویبنامه‌های مربوط به موضوع بودجه یا مطلب دیگری یک جا بشود و بکرات هم اتفاق افتاده است در مواردی که دولت در امر واحد چند تصویب‌نامه گذرانده چه در سنا و چه در اینجا آمده‌اند تصویبنامه‌ها را تلفیق کرده‌اند مسأله یک شوری و دو شوری هم مطرح نبوده است آنچه که مورد نظر است این است که کار انجام بشود و صحیح انجام شود بنابراین ترتیبی که تعقیب می‌شود می‌کند این است وقتی که به اصل لطمه وارد نیاید مسئله فرم مطرح نیست در همین مورد هم بهمین کیفیت اقدام شده مسلماً جناب آقای دکتر مبین توجه دارند که اگر قرار بوده است که این تصویبنامه‌های متمم بودجه سال ۴۰ را جدا جدا می‌آوردیم مطلقاً ایشان نمی‌توانستند بدانند بودجه سال ۴۰ مملکت در آمدش چقدر و هزینه‌اش چقدر بوده است ولی الآن جنابعالی وقتی این بودجه متمم را با بودجه اصلی جمع بکنید ملاحظه خواهید فرمود که مجموع هزینه‌اش که قبلا بوده نود و سه میلیارد ریال بوده حالا این مبلغ به آن اضافه می‌شود و همچنین در اصل بودجه ۱۳۴۰ این نتیجه را می‌گیریم که بودجه سال ۴۰ که تصویب شده است کسری آن بالغ بر ۲۵۰ میلیون تومان بود ولی حالا که باهم جمع شود ملاحظه می‌شود کسری بودجه در سال ۴۰ بوده است حدود ۴۳۸ میلیون تومان و این را فقط در سایه این واقعیت می‌شود استنباط کرد که واقعاً بودجه سال ۴۰ در آمدش چقدر و هزینه‌اش چقدر بوده است و حالا اگر می‌خواستیم آن ترتیبی را که آقای دکتر مبین اشاره فرمودند تعقیب کنیم مطلقاً چنین استنباطی نمی‌توانستم از بودجه سال ۴۰ داشته باشیم چون یکی یکی تصویبنامه‌های سال ۴۰ را باید می‌آوردیم در اینجا تصویب می‌کردیم یک مطلب دیگر این است که فرمودند وقتیکه بودجه سال ۴۰ را دولت داده است تمام تصویبنامه‌های مورد نظر را در آنجا پیش بینی کرده و بنابراین احتیاجی به این متمم بودجه نبوده است در صورتیکه اینطور نیست همان بودجه سال ۴۰ که دولت تقدیم کرده است اگر خدمتتان باشد یک تصویبنامه‌ای به شماره۱۹۶۶۸ که در صفحه دوم اشاره شده در آن بود که در بودجه سال ۴۰ موقعی که بتصویب رسیده منعکس نشد برای اینکه یک اطلاعاتی مورد نیاز بود که آن اطلاعات از طرف کمیسیون بودجه واقع نشده بود ما ناچار بودیم که آن تصویبنامه را برای تکمیل بودجه سال ۴۰ حالا در این متمم بودجه بیاوریم یک مطلب دیگر که جنابعالی فرمودید مربوط به تبصره ۱۹ است همانطور که بنده عرض کردم متأسفانه آن قسمت آخرش که نوشته است «و مفاد تبصره ۲۶ بودجه سال ۴۰ ملغی می‌شود» این باید حذف شود بنده قبل از جنابعالی اجازه خواستم از مقام ریاست که این مطلب را بعرض برسانم متأسفانه وقت نشد و اما خود تبصره ۱۹ باید وجود داشته باشد چرا؟ برای اینکه در تبصره ۲۶ آنجا دولت چیزی را که لغو کرده است بند «د» تبصره اول قانونی است که در سال ۳۴ گذرانده طبق بند ب این قانون سال ۳۴ مقرر گردیده است بناده تمام بند را نمی‌خوانم چون مفصل است در آنجا مقرر شده است که کلیه واردات مورد احتیاج نیروهای انتظامی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی معاف است و بعد هم در همین قانون مقرر شده است که دولت هر سال سهمیه این مقدار را معین بکند و جمعاً و خرجاً در بودجه عمل بکند در بودجه سال ۴۰ در تبصره ۲۶ یا ۲۷ که اول بوده ۲۷ بعد در قانون بودجه ۲۶ شده این امتیازی که داده شده بود لغو شد منتهی از کی لغو شد از اول سال ۴۰ تصویبنامه‌ای که این را لغو میکرده کی تصویب شد در ۴۰/۵/۲۵ طبعاً از اول سال ۴۰ تا ۴۰/۵/۲۵ یک مقداری کالا رسیده بود باید تکلیف این روشن می‌شد این است که در تبصره ۱۹ در عین اینکه آن اصل رعایت شده یعنی آنچه که در آنجا رعایت می‌فرمایند تصویب‌نامه دولت است که شماره‌اش ۱۹۶۶۸ است در اینجا اصل را رعایت کرده‌ایم و میگوئیم واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی است اما مشکلی که دولت با آن مواجه بوده باید بیک کیفیتی حل می‌شد و آن مشکل مربوط بواردات کالاهائی است که از اول ۴۰ تا ۴۰/۵/۲۵ آمده است و رد این تبصره می‌گوید دولت حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۴۰ جمعاً و خرجاً محاسبه خواهد نمود و معنای این تبصره این است که از ۲۵ مرداد ببعد کلیه واردات نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی کشور است یعنی عیناً همانطور که در تمام موارد دیگر عمل می‌شود در این مورد هم عمل بکند یک مطلب دیگری جناب آقای دکتر مبین فرمودند که ممکن است تصویبنامه‌هائی باشد که ما اینجا نیاورده باشیم بنده تا آنجائی که برایم میسر بوده هر چه تصویب نامه بکمیسیون بودجه رسیده بود بررسی کردم جز اینها بنده تصویب نامه دیگری ندیدم اگر تصویب نامه‌ای بنظر مبارکشان رسیده باشد که ما نتوانستیم پیدا کنیم شماره و تاریخش را بفرمایند شاید در بودجه ۱۳۴۰ که قبلا تصویب شده در آنجا اشاره شده باشد و اشاره نشده باشد پیدایش بکنیم که بیک صورتی تنظیم بکنیم و بتصویب مجلس برسانیم.

رئیس- نظر دیگری در کلیات ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) بنا براین بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- راجع به تبصره‌ها اگر جدا جدا خوانده بشود بنده عرایضی دارم.

رئیس‌- به تبصره‌ها که جدا جدا رأی نمی‌گیریم بماده واحده و تبصره‌ها یکجا رأی می‌گیریم اگر پیشنهادی دارید مرحمت بفرمائید.

دکتر مبین‌- بنده پیشنهاداتی راجع به تبصره‌ها دارم اولا چون مطالبی است اجرا شده و گذشته بطور کلی هر جا نوشته شده که بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود باید نوشته شود عمل دولت تأیید می‌شود یا وزارت دارائی مجاز است (خواجه نوری‌- فرمول عوض شود بهتر است) چون در سنا هم بهمین ترتیب مسلماً عمل خواهد شد اگر فرمولش اینطور بشود بهتر است مطلب دیگر تبصره ۳و۴ که قبلا تصویب شده بنده پیشنهاد حذفش را می‌دهم و الان می‌گویم کجا تصویب شده شما اگر قانون بودجه سال ۴۰ را داشته باشید شماره نچاپ ۳۸ را نمیدانم در اختیار دارید یا خیر در صفحه دو شماره چاپ ۳۸ مورخ ۴۰/۶/۲۹ این تصویبنامه تصویب شده تصویبنامه اولی بتاریخ ۴۰/۶/۲۹ بند ۲ عین تبصره ۳ شما است ببینید این‌جا گفته هیأت وزیران (دکتر یزدان پناه‌- این را عرض کردم تصویب نشده آن چیزی که خدمت شما است لایحه دولت است و آن چیزی را که مجلس تصویب کرده است در آن این تصویبنامه ۱۹۶۶۸ ملحوظ نشده و باین جهت در اینجا مجدداً آورده شده است) پس شما مسلم بدانید که این تبصره ۳و۴ و تبصره ۱۹ تصویب نشده پس بنده راجع باین سه تبصره صحبت نمی‌کنم راجع به تبصره ۵ می‌خواستم مقلوم بفرمائید که این که اجازه داده شده یک میلیارد و یکصد و چهل میلیون ریال این در اصل اجازه دو میلیارد و دویست و ده میلیون ریال بوده قبول بفرمائید تصویب شده و طبق ماده واحده نفوذ قانونی دارد یعنی تمام این دو میلیارد و دویست و ده میلیون ریال باید مربوط بسال ۴۰ باشد شما این مقدار را منظور کرده‌اید یک مقداری را که یک میلیارد و ۱۴۰ میلیون ریال باشد از محل در آمدهای غیر از محل‌های مندرج در بودجه سال ۴۰ این را گذاشته‌اید برای بعد بنده می‌خواستم ببینم این تصویبنامه با تصویبنامه بودجه سال ۴۰ این را گذاشته‌اید برای بعد بنده می‌خواستم ببینم این تصویبنامه با تصویبنامه بودجه سال ۴۱ که تصویب شده مغایرت خواهد داشت یا نخواهد داشت راجع به تبصره ۱۱ در اصل تصویبنامه در اینجا صراحتاً قید شده که کلیه این مبلغ ۱۳ میلیون و پانصد هزار ریال تأمین اعتبار شده یعنی باید بمصرف تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشکده‌های شهرستانها اضافه شود در تبصره ۱۳ مجدداً یک قسمتی از همین اعتباررا پیش‌بینی کرده که به کارمندان و خدمتگذاران شرکت سهامی کاخانجات ونک بدهند بنده می‌خواستم به بینم که کارمندان و خدمتگذاران کارخانه ونک مستخدم وزارت فرهنگ هستند یا نیستند …(قوام صدری‌- مستخدم وزارت فرهنگ هستند) چون در این تبصره ۱۳ پیش‌بینی شده این پولیکه از محل تبصره ۱۱ به این کارمندان و خدمتگذاران داده می‌شود بعداً بعنوان وام وزارت فرهنگ بدولت حساب می‌شود این را می‌خواستم نماینده دولت تأیید بفرمایند که این کارمندان و خدمتگذاران کارخانه ونک کارمندان وزارت فرهنگ هستند که این مطلب روشن بشود مطلب دیگر مربوط به تبصره ۱۶ است یک اجازه پرداختی داده شده است به اداره کل انتشارات و رادیو ولی در مقابل گفته شده است که از بودجه سال ۴۱ همان اداره آن مبلغ حذف بشود این را می‌خواستم تأیید بفرمائید که در بودجه سال ۴۱ حذف شده یا خیر مطلب دیگر، تبصره ۱۸ است که شامل سه تصویب‌نامه است تصویب‌نامه شماره ۴۷۹۸ و تصویبنامه ۲۵۱۶ و تصویب‌نامه ۲۹۴ که تصویب‌نامه اولی ۸ بند دارد و تصویب‌نامه دوم دو قسمت دارد و تصویب‌نامه سوم ۵ قست شما از این ۱۵ قسمتی که در سه تصویب‌نامه دولت گنجانده و آورده بمجلس و تقاضای تصویب آنرا کرده است سه تا را انتخاب کرده‌اید تکلیف این تصویب‌نامه چه می‌شود شما که این اندازه بخودتان زحمت می‌دهید که در سه تصویب‌نامه سه مطلب را روشن بکنید بکلیف آن ۱۲ ماده چرا روشن نشده بنده که قبلا عرض می‌کردم شما مطلب دو شوری را که می‌خواهید یک شوری بکنید ۱۲ قسمتی را که مسلماً دو شوری باید باش‌آن را بحال خودش گذاشته‌اید سه قسمت دیگر را که شامل همان مقررات باید باشد یک شوری کردید من نمیدانم علتش چیست و چرا اینقدر تعجیل می‌شود اول راجع به تبصره ۱۷ می‌خواستم مطالبی عرض کنم ولی چون یادداشت آنرا گم کرده بودم حالا پیدا کردم عرض می‌کنم جای تبصره ۱۷ باید بین ۱۱و۱۲ گذاشته شود برای این که مربوط است به تبصره ۱۱ و تبصره ۱۷ اجازه خرج یک قسمت از اعتباری است که در تبصره ۱۱ گذاشته شده تبصره ۱۷ را می‌خوانم.

  • تبصره ۱۷- به اداره کل هنرهای زیبای کشور اجازه داده می‌شود ترمیم حقوق معلمین مشمول مقررات تصویب‌نامه فلان را همان تصویب‌نامه‌ایست که در تبصره یازده شما به آن اشاره کردید بنده اصل تصویب‌نامه را پیدا می‌کنم (معاون وزارت دارائی - آن تصویب‌نامه راجع به افزوده شدن حقوق استادان است) خیر راجع به تأمین اعتبار است (در اینموقع آقای دکتر مبین سکوت کرده بودند).

رئیس‌- آقای دکتر مبین بیانات شما تمام شد؟

دکتر مبین‌- نخیر قربان اجازه بدهید ورقه‌ای را که می‌خواهم پیدا کنم بهر حال بنده خلاصه می‌کنم این مطلب را که تبصره ۱۷ با تبصره ۱۱و۱۲ از نظر محل اعتباری بهم بستگی دارد اگر پشت سر هم گذاشته می‌شد بهتر بود چون سیزده میلیون و پانصدهزار ریال یک اعتباری پیشنهاد شده که داده شود برای تفاوت حقوق دبیران و استادان دانشکده‌های شهرستان بعد از این محل قرار شد بکارگران کارخانه ونک داده شود یک مقدارش در تبصره ۱۲ پیش‌بینی شده یک مقدار در تبصره ۱۷ بهتر این است که پشت سرهم باشد دیگر عرضی ندارم.

رئیس‌- آقای قوام صدری.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- اگر اجازه بفرمائید چند مطلبی است که آقای دکتر یزدان‌پناه توضیح می‌فرمایند.

رئیس‌- آقای دکتر یزدان‌پناه جنابعالی بفرمائید

دکتر یزدان‌پناه‌- نکته‌ئی را که جناب آقای دکتر مبین به آن اشاره فرمودند این است که بجای باین که در این تبصره‌ها نوشته شده بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود نوشته شود عمل دولت تأیید می‌شود البته اگر اینها هر کدام بصورت یک لایحه جداگانه تقدیم مجلس می‌شد قبول این فرمول اشکالی نداشت ولی هدف ما این است با جمع‌آوری این متمم بودجه کل سالیانه ۱۳۴۰ مملکت را داشته باشیم بنابراین طبعاً بایستی کلیه تبصره‌ها دارای یک فرمول واحد و مشخصی باشد چون در آنها تجویز بوده است این جاهم موافقت بفرمائید همان عمل اجازه داده می‌شود باشد (دکترمبین‌- مجاز است بهتر است) راجع به تبصره ۵ که فرمودند اجازه داده یک میلیارد و یکصدو چهل میلوین ریال اعتبار واگذاری بوزارت جنگ در سال ۴۰ از محل در آمدهای غیر از محل‌های مندرج در بودجه سال ۱۳۴۰ از مقررات دوره مالی مستثنی بوده و در سال ۱۳۴۱ بارعایت مقررات قابل تعهد و مصرف باشد البته این مطلبی را که ایشان بیان فرمودند در کمیسیون هم مورد توجه بود معلوم شده است که این رقم یک میلیارد و یکصد و چهل میلیون ریال اعتبار چون برنامه‌هائی برای خرجش پیش بینی شده بود و احتمال این وجود داشت که همه‌اش در سال ۴۰ بمصرف نرسد این بود که پیش بینی شد که از مقررات دوره‌مالی مستثنی باشد یعنی اگر بعد از خرداد سال ۴۱ هم قرار شد مصرف شود از نظر قوانین اشکالی در بین نباشد و این ارتباطی با بودجه سال ۴۱ وزارت جنگ ندارد در مورد تبصره ۱۷ که فرمودید بین تبصره‌های ۱۱و۱۲ گذاشته بشود آن البته یک مسئله سلیقه است ولی بنده خودم ارتباط مستقیمی بین این سه تبصره ندیدم در حینی که نام اداره هنرهای زیبا در یکی از این تبصره‌ها دیده شده ولی از نظر نوع عمل اینها با هم ارتباطی ندارد یعنی تبصره ۱۱ مربوط است به ترمیم حقوق استادان دانشسرای عالی در تبصره ۱۷ صحبت است از اداره هنرهای زیبا کشور که بچه کیفیت آن اشلی که در تصویبنامه ۱۲/۳۷۹۰-۴۰/۲/۲۳ پیش‌بینی شده است پرداخت شود البته منشاء همه اینها آن تصویبنامه ۳۷۹۰ است که هنوز بتصویب نرسیده ولی از نوع خرج ارتباطی بهم ندارد و در مورد تبصره ۱۶ هم جناب آقای قوام صدری در صورت لزوم فرمایش خودشان را می‌فرمایند ولی ما در کمیسیون بودجه این مطلبی را که جنابعالی فرمودید آیا در اعتبار سال ۴۱ این رقم سیصد هزار تومان حذف شده است یا نه گفتند عیناً حذف شده است برای اینکه ملزم بوده‌اند آن رقم را حذف بکنند اگر مطلب دیگری را فرموده‌اید که بنده یاد داشت نکرده باشم بفرمائید تا توضیح آنرا بعرضتان برسانم.

رئیس‌- نظر دیگری در ماده واحده نیست ؟(اظهاری نشد) بنابراین یکبار دیگر تبصره ۱۹ که قسمتی از آن حذف شده‌است خوانده می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
  • تبصره ۱۹- واردات سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی تابع مقررات عمومی می‌باشد. وزارت دارائی حقوق گمرکی واردات و سفارشات سازمان مذکور را تا ۲۵ مرداد ۱۳۴۰ جعماً وخرجاً محاسبه خواهد نمود.

رئیس‌- در کلیات آخر ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بنابراین بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای اظهار ملاحظات بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- شور اول گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی

۷- شور اول گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی

رئیس‌- شور اول گزارش استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون استخدام بمجلس شورای ملی

کمیسیون استخدام در جلسه ۲۳ آذر ماه ۱۳۴۳ با حضور آقای سراج حجازی معاون وزارت کشور لایحه شماره ۸۳۰/ق۱۳-۴۲/۱۰/۱ دولت راجع به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای باز نشسته و اخراجی را که بشماره ۵۷ چاپ شده است مورد رسیدگی قرارداد با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود.

اینکه گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده‌- عمل شهربانی کل کشور نسبت به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای متوفی و بازنشسته و اخراج شده که اعتبار لازم برای استخدام آنان در بودجه مورد عمل شهربانی کل کشور تأمین بوده است تأیید می‌شود.

مخبر کمیسیون استخدام‌- صائب.

رئیس‌- در کلیات ماده واحده نظری نیست؟ آقای دکتر یزدان‌پناه.

دکتر یزدان‌پناه‌- بنده پیشنهادی دارم که بعد تقدیم می‌کنم.

رئیس‌- بنابراین بورود در شور ماده واحده رأی مگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادی آقای دکتر یزدان‌پناه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

در لایحه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان پیشنهاد می‌نماید که در ماده واحده ذکر شماره و تاریخ تصویب‌نامه بشود در غیر اینصورت ممکن است این معنی حاصل شود که عمل دولت در گذشته صحیح نبوده و اکنون تأیید می‌گردد بدین ترتیب ماده واحده بشرح زیر باید اصلاح شود:

ماده واحده‌- عمل شهربانی کل کشور در اجرای تصویب‌نامه شماره… مورخ… نسبت به استخدام …. الی آخر.

دکتر یزدان‌پناه.

رئیس‌- لایحه و پیشنهاد برای شور دوم بکمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزات کشور

۸- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزات کشور

رئیس‌- آقای سراج حجازی.

سراج حجازی (معاون وزارت کشور)- با اجازه مقام ریاست عرض کنم ساختمانی که در خراسان هنگ ژاندارمری و ناحیه ژاندارمری در تصرف دارد برای مقاصدشان وافی نیست می‌خواهند بنای جدیدی بکنند دولت تصمیم گرفته است این بنای کهنه را بفروشد و از محل وجوه حاصله بنای جدیدی بمنظور پیشرفتهائی که در کار ژاندارمری وافی باشدبسازد لایحه‌ای به این منظور تهیه شده است که تقدیم مقام ریاست می‌شود.

رئیس‌- بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی از پرداخت حقوق گمرکی

۹- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی از پرداخت حقوق گمرکی

رئیس‌- لایحه‌ایست که از مجس سنا رسیده راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی مقیم دربار شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره۵ (اقتصاد) مربوط بلوایح شماره ۲۳۴۷۷/۲۰۵۳/۱۸- ۴۲/۱۰/۲ و ۳/۴۰۱۶۴- ۱/۱۶ - ۴۲/۱۰/۱۷ دولت (مربوط بتصویبنامه‌ها) راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی مقیم دربار شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی که ضمن مرقومه شماره ۵۰۸۱- ۱۳۴۳/۴/۱۴ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد و بدواً فوریت و بعداً لایحه نامبرده بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه مزبور برای اخذ رأی نهائی بضمیمه ارسال می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.

قانون راجع بمعافیت اتومبیلهای مأمورین سیاسی کشورهای خارجی مقیم دربار شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی.

ماده واحده‌- مأمورین سیاسی کشورهای ارجی مقیم دربار شاهنشاهی می‌توانند اتومبیلهای خود را در صورت رعایت معامله متقابله نسبت بمأمورین سیاسی کشور شاهنشاهی در کشورهای خارجی مربوط بدون پرداخت هر گونه عوارض و حقوق گمرکی و سود بازرگانی بدیگری واگذار نمایند مشروط باینکه واگذاری زودتر از سه سال از تاریخ ورود صورت نگیرد. لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و دو تقدیم شده است در جلسه روز دوشنبه بیست و سوم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.

رئیس‌- این لایحه عیناً بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا بتصویب رسیده است حالا نسبت بآن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی قرائت و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

مهندس عطائی‌- مهندس کمانگر- مهندس ریاحی مجد - خواجه نوری - دکتر امین - بوشهری - مهندس والا- مرتضوی - ناروئی - روستا - موسوی ماکوئی - اوزار - مهندس مالک - دکتر مهندس بهبودی - مهندس مجتهدی - کسرائی - دکتر مبین - دکتر یزدان پناه - مهندس بهبودی - دکتر ضیائی - بانو ابتهاج سمیعی - بانو جهانبانی - قراچورلو - بانو دکتر دولتشاهی - بانو دکتر پارسای - امیر احمدی - صائبی - باغمیشه - حق شناس - تیمسار حکیمیان - صائب - سیفی - پاکذات - بانو نفیسی - دکتر سعید - دکتر بقائی یزدی - بالاخانلو- دکتر اسفندیاری - دکتر قراگزلو - دکتر رضوانی - ملکشاه ظفر- مصطفوی - نائینی - ارسنجانی - دکتر حکمت - دکتر رمضانی - بهادری - معتمدی - موسوی - دکتر اسدی‌- کنگر لو - مهندس پروشانی - مهندس صائبی - دکتر کیان - مهندس ارفع - مهندس آصفی - دکتر کلالی - دکتر اعتمادی - صفی پور- دیهیم - شاخوئی - تهرانی - البرزی - محدث زاده - لفوطی - دکتر وحیدنیا- مهندس معینی زند- نیاکان - هیراد - دکتر صاحب قلم - ابراهیمی - ذبیحی سلطان احمدی - نوربخش - دکتر زعفرانلو - پژند - اولیاء‌- شفیعی پور کرمانی - دکتر پور هاشمی - مبارکی - ساگینیان - امام مردوخ - روحانی - مهندس جلالی نوری - حاذقی - دکتر جعفری‌- مهندس برومند- مهندس عدلی - زند - مهندس جلالی - آقایان - ضابطی طرقی - دکتر رهنوردی - کشفی - بدر صالحیان - دکتر معتمد وزیری - دکتر رشتی - شیخ الاسلامی - فضل الله پروین - توسلی - ایلخان - اقبالی - میرهادی - نیری - امینی خراجی - دکتر حسینی - میر افضل - ملک زاده آملی - فولادوند - جهانشاهی - حبیبی - میرزا ختائی - علی مرادی - حکمت یزدی - متولی باشی - رهبر - صدری کیوان - دکتر مدنی - مهندس صدقیانی - مجید محسنی - دکتر یگانگی - تیمسار نکوزاد - تیمسار همایونی - کورس - پور ادبی - قاسم مرادی - زهتاب فرد - تبریزی - فهیمی - دکتر عدل طباطبائی - زرگرزاده - دکتر حکیم شوشتری - مهندس انصاری - مکی فیصلی - طهماسبی - کلانتر هرمزی - سعید وزیری - مهندس زرآور- دکتر تجیمی - ثامنی - مهندس اخوان - مهندس اسدی سمیع - ادیب سمیعی - دکتر سامی راد - کیهان یغمائی - سرتیپ‌پور- طباطبائی - جهانگیری - طالب‌زاده - رودسری - رجائی - کمالوند - دکتر صالحی - کبیری - اهری - ریگی - شکیبا - مهندس زنجانچی - دکتر امامی - مهندس ریاضی - مهندس معینی - مهندس کیا- صادق احمدی‌- جاوید - دکتر مهذب - دکتر خطیبی.

(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۵۶ رأی
  • ورقه سفید بعلامت امتناع ۵ برگ.

رئیس‌- لایحه با ۱۵۶ رأی موافق تصویب شد. بدولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین:

مرتضوی - مهندس عطائی - دکتر مهذب - بهادری - ناروئی - امیر احمدی - دکتر صاحب قلم - ذبیحی سلطان احمدی - اولیاء - ساگینیان - ضابطی طرقی - کهزاد البرزی - خواجه نوری - زهتاب فرد- علی رجائی - سیفی - دکتر حکیم شوشتری - طهماسبی - دکتر سامیراد - فهیمی - دکتر نجیمی - ثامنی - مهندس زرآور - شکیبا - طالب‌زاده رودسری - دکتر صالحی - جهانگیری - موسوی کبیری - کمالوند - سرتیپ حکیمیان - مهندس کمانگر - مهندس جلالی‌- اوزار - حیدر صائبی - بالاخانلو - دکتر کلالی - شاخوئی - دکتر قراگزلو- دکتر مبین - معتمدی - دکتر ضیائی - بانو دکتر دولتشاهی - مهندس صائبی - مهندس ارفع - مهندس پروشانی - باغمیشه - کسرائی - بانو جهانبانی - کنگر لو - بانو نفیسی - موسوی - دکتر بقائی یزدی - دیهیم - ایلخان - جاوید - دکتر پور هاشمی - دکتر اعتمادی - محدث زاده - اقبالی - امینی خراجی - میر هادی - مهندس عدلی - تقی زند - فولادوند - دکتر رهنوردی - نیری - دکتر وحیدنیا- دکتر اسفندیاری - مهندس معینی زند - هیراد - دکتر رشتی - مبارکی - آقایان - مهندس برومند - اهری - مهندس ریاضی - مهندس معینی - کیهان یغمائی - مهندس اخوان - دکتر کیان - بوشهری - دکتر سعید - دکتر یزدان‌پناه - مهندس ریاحی - پاک ذات - امام مردوخ - قراچورلو - روحانی - بانو ابتهاج سمیعی - علی مرادی - ویلیام ابراهیمی - شفیعی‌پور کرمانی - متولی باشی - تبریزی - مهندس آصفی - حکمت یزدی - سرلشکر نکوزاد - سیدعلی‌صائب - مصطفوی نائینی - مهندس اسدی سمیع کشفی - ارسنجانی - دکتر زعفرانلو - حاذقی - پژند - میر افضل - صدری کیوان - مهندس صدقیانی - بدر صالحیان - دکتر مدنی - دکتر اسفندیار یگانگی - محسنی مهر - دکتر عدل طباطبائی - پور ادبی - قاسم مرادی - سرلشگر همایونی - مهندس انصاری - مکی فیصلی - رهبر- کلانتر هرمزی - احتشامی - ادیب سمیعی - کورس - نیاکان - ریگی - حسینی - مهندس کیا - جهانشاهی - نوربخش - حبیبی - میرزا ختائی - دکتر خطیبی - سعید وزیری - رضا مجد- زرگرزاده - صادق احمدی - روستا - مهندس مجتهدی - بانو دکتر پارسای - توسلی - پروین - ملک زاده آملی - موسوی ماکوئی - حقشناس - لفوطی - شیخ الاسلامی - دکتر معتمد وزیری - مهندس زنجانچی - تهرانی - دکتر رضوانی - مهندس پرویز بهبودی - مالک - دکتر شفیع امین - مهندس جلالی نوری - صفی‌پور - دکتر امامی خوئی.

ممتنعین:

آقایان - مهندس آراسته - آموزگار - دکتر اسدی - دکتر مهندس بهبودی - پاینده - رسول پرویزی - دکتر جعفری‌- دکتر سعید - رضوی - دکتر رمضانی - سرتیپ‌پور عبدالحسین طباطبائی - ظفر- فخر طباطبائی - مافی - معتمدی - دکتر موثقی - مهندس والا - وحید نیا.

- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یک نواخت‌کردن حقوق خصوصی

۱۰- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یک نواخت‌کردن حقوق خصوصی

رئیس‌- شور دوم گزارش راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یکنواخت‌کردن حقوق خصوصی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شواری ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۶ آذرماه ۱۳۴۳ با حضور آقای وزیر دادگستری لایحه شماره ۷/۱۴۴۹ - ۴۳/۳/۱۷ دولت راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یکنواخت کردن حقوق خصوصی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۱۱۶ چاپ شده است برای شور دوم مطرح و بشرح زیر تصویب نمود:

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده‌- بدولت اجازه داده می‌شود که بمؤسسه بین‌الملی یکنواخت کردن حقوق خصوصی در رم ملحق شود و حق عضویت خود را بمؤسسه مذکور از سال ۱۳۴۳ ببعد از محل اعتبار مربوط منظور در بودجه کل کشور بپردازد.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر حسینی گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شواری ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۲ آذرماه ۱۳۴۳ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۷/۱۴۴۹ - ۴۳/۷/۱۷ دولت راجع به اجازه الحاق دولت ایران بمؤسسه یکنواخت کردن حقوق خصوصی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۱۱۶ چاپ شده است برای شور دوم مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه‌- مافی گزارش شور دوم از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۸ آذرماه ۱۳۴۳ با حضور آقای معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه شماره ۷/۱۴۴۹ - ۴۳/۳/۱۷ دولت راجع به اجازه الحاق دولت ایران

بمؤسسه یکنواخت کردن حقوق خصوصی را که شور اول آن بشماره ۱۱۱۶ چاپ شده است برای شور دوم مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا مجلس شواری ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه - اهری

رئیس‌- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانما و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

۱۱- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی راجع به استفاده افسران ژاندارمری کل کشور از مزایای افسران ارتش شاهنشاهی

رئیس‌- لایحه ایست از مجلس سنا رسیده راجع به استفاده افسران ژاندارمری از مزایای آئین‌نامه ارتش شاهنشاهی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شواری ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) مربوط بلایحه شماره ۸۳۷/ق‌- ۱۳۴۲/۱۰/۱ دولت (مربوط بتصویبنامه‌ها) راجع به استفاده افسران ژاندارمری از مزایای آئین‌نامه ارتش شاهنشاهی که ضمن مرقومه شماره ۳۵۶۳- ۱۳۴۳/۳/۱۹ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد و بدواً فوریت و بعداً لایحه مزبور بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانونی نامبرده که اصلاح شده بضیمه ارسال می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

قانون راجع به استفاده افسران ژاندارمری از مزایای آئین‌نامه ارتش شاهنشاهی.

ماده واحده‌- کادر هوائی و دریائی ژاندارمری کل کشور مانند کادر نیروی هوائی و دریائی ارتش شاهنشاهی مشمول مواد ۶۶و ۶۷ قانون استخدام کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب تیرماه ۱۳۳۶ می‌باشند.

لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن طبق ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار وسیصدوچهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز دوشنبه بیستو سوم آذرماه یکهزاروسیصدوچهل‌وسه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجس سنا - مهندس شریف امامی

اصلاحات مجلس سنا:

۱- در ابتدای ماده واحده عبارت «بوزارت کشور اجازه داده می‌شود» حذف شده است.

۲- عبارت «از مزایای آئین‌نامه مصوب ۳۹/۲/۲۱ کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مربوط بمواد ۶۶ و ۶۷ قانون استخدام کادرنیروهای مسلح ارتش و ژاندارمی استفاده نماید» تبدیل شده است به «مشمول مواد ۶۶ و ۶۷ قانونی استخدام کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب تیرماه ۱۳۳۶ می‌باشند.»

رئیس‌- نسبت باین اصلاحات عبارتی نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به اصلاحات مجلس سنا رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

۱۲- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی راجع به قبول عضویت سازمان بنا در کشتی‌رانی در دفتر بین‌الملی هیدروگرافیک

رئیس‌- لایحه دیگریست از مجلس سنا رسیده است راجع به اجازه عضویت سازمان بنادر و کشتیرانی در دفتر بین‌المللی هیدروگرافیک قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کیمسیون شماره ۵ (اقتصاد) مربوط بلایحه شماره ۳۸۷۲۶-۱۳۴۲/۱۰/۵ دولت (مربوط به تصویب‌نامه‌ها)

راجع به اجازه عضویت سازمان بنادر و کشتیرانی در دفتر بین‌المللی هیدرو گرافیک که ضمن مرقومه شماه۳۸۶۲ - ۱۳۴۳/۴/۴ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد و بدواً فوریت و بعداً لایحه مزبور بتصویب مجلس سنا رسید. اینکه لایحه قانونی نامبرده که اصلاح شده بضیمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

لایحه قانونی راجع به عضویت سازمان بنادر و کشتیرانی در دفتر بین‌المللی هیدروگرافیک

ماده واحده‌- عضویت سازمان بنادر و کشتیرانی در دفتر بین‌المللی هیدرو گرافیک بمنظور ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای هیدرو گرافی سازمان مزبور با سازمانی مشابه در کشورهای دیگر از تاریخ دهم تیرماه ۱۳۴۰ شمسی (اول ژوئیه ۱۹۶۱) تأیید می‌شود.

حق عضویت در دفتر بین‌المللی از محل بودجه سازمان بنادر و کشتیرانی به ارز قابل پرداخت خواهد بود.

لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار وسیصد و چهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز دوشنبه بست وسوم آذرماه یکهزار و سیصدو چهل و سه شمسی بتصویب مجس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

اصلاحات مجلس سنا:

۱- از عنوان قانون کلمه «اجازه» حذف شده است.

۲- درمصوبه مجلس سنا پس از اصلاح عبارتی عضویت سازمان بنادر و کشتیرانی در دفتر بین‌المللی هیدروگرافیک تأیید شده است.

رئیس‌- نسبت به این اصلاحات عبارتی نظری نیست؟ (اظهاری نشد) باین اصلاح عبارتی رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شده لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

۱۳- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی اجازه طبع اوراق انتخاباتی دوره اخیر مجلسین بدون مناقصه

رئیس‌- لایحه دیگریست از مجلس سنا رسیده راجع به تهیه اوراق انتخابات بدون مناقصه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کیمسیون شماره ۱۰ (کشور) مربوط به لایحه شماره ۸۱۵/ق - ۴۲/۱۰/۱ دولت (مربوط بتصویب نامه‌ها) راجع به تهیه اوراق انتخاباتی بدون مناقصه که ضمن مرقومه شماره ۳۵۷۵ - ۱۳۴۳/۳/۲۵ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد بدواً لایحه مزبور بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه مزبور که اصلاح شده ضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

قانون مربوط به تهیه اوراق انتخابات بدون مناقصه

ماده واحده‌- عمل وزارت کشور مبنی بر خرید نوشت‌افزار و اوراق و کارت و دفاتر انتخاباتی و سایر لوازم مربوط به انتخابات چهارمین دوره مجس سنا و بیست و یکمین دوره مجلس شورای ملی که بالغ بر بیست و یک میلیون ریال و از نظر فوریت با رعایت صرفه و صلاح از محل اعتبار مربوطه بدون تشریفات مناقصه خریداری شده و همچنین اقدام در مورد چاپ مطبوعات بدون مراجعه بکمیسیون تقسیم کارهای مطبوعاتی تأیید می‌شود.

لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز دوشنبه بیست و سوم آذرماه یکهزارو سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

اصلاحات مجلس سنا:

در مصوبه مجلس شورای ملی بوده است: بوزارت کشور اجازه داده می‌شود…

در مصوبه مجلس سنا شده است: عمل وزارت کشور... تأیید می‌شود.

رئیس‌- نسبت به این اصلاح عبارتی نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به این اصلاح عبارتی، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

۱۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به لغو مجازات شلاق

رئیس‌- لایحه ایست از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع خانمها و آقایان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری) مربوط بلایحه شمار ۷/۴۰۷۶-۱۳۴۳/۸/۲ دولت راجع به لغو مجازات شلاق که یک فوریت آن به تصویب رسیده بود در جلسه روز چهارشنبه ۲۵ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و مورد شور واقع و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانونی مزبور جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس‌سنا- مهندس شریف امامی

قانون لغو مجازات شلاق

ماده واحده‌- الف‌- تبصره ماده ۱۳۷ قانون مجازات عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

در مورد این ماده هر گاه جرح بوسیله چاقو یا هر نوع اسلحه وارد شود اگر عمل مشمول قسمت اول باشد کیفر آن حبس تأدیبی از ششماه تا دو سال و اگر عمل مشمول قسمت اخیر ماده گردد کیفر آن حبس تأدیبی از سه ماه تا یکسال خواهد بود. بعلاوه در هر دو مورد دادگاه مرتکب را به اقامت اجباری از ششماه تا دو سال در یکی از نقاط کشور که از طرف وزارت دادگستری تعیین خواهد شد محکوم می‌نماید. در مورد این تبصره تعقیب منوط بشکایت زیان دیده از جرم نبوده و استراداد شکایت نیز مؤثر نخواهد بود.

ب‌- مجازات تازیانه از ماده ۳ قانون راجع به اشخاصی که مال غیر را انتقال می‌دهند یا تملک می‌کنند مصوب جوزای ۱۳۰۲ حذف می‌شود.

ج‌- در تمام مواردیکه جرح یا قتل بوسیله چاقو یا هر نوع اسلحه سرد دیگر واقع شود مرتکب تا صدور حکم نهائی در توقیف باقی می‌ماند مگر آنکه حکم برائت او از طرف دادگاه صادر شود.

لایحه قانونی فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز چهارشنبه بیست و پنجم آذرماه یکهزارو سیصدو چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس‌- این لایحه با یک فوریت تقدیم مجلس سنا شد ه و در مجلس سنا یک شوری تلقی شده است بنابراین فوریت این لایحه مطرح است نسبت بفوریت آن نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بفوریت این لایحه، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۱۵- اعلام وصول سه فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس‌- لایحه دیگریست از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع خانمها و آقایان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) مربوط بلایحه شماره ۸۳۱۰ ف ۱۳۴۲/۱۱/۸ دولت راجع بخدمت فنی آقای فردریش فایل (FRIDRICH PHAIL) مهندس شهرساز

دولت جمهوری آلمان غربی در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد و بدواً فوریت و بعداً لایحه مزبور بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانونی مزبور برای تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس‌- لایحه بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود لایحه دیگریست از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع خانمها و آقایان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی) مبنی بررد لایحه شماره ۳۲۳۶۸-۴۲/۱۰/۱۲ دولت مربوط به تصویب‌نامه شماره ۶۱۳۰ - ۴۲/۴/۱۶ راجع به اضافه نمودن تبصره به بنده ۱۰ ماده اول قانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی مصوب ۴۰/۱۰/۱۹ در جلسه روز چهارشنبه ۲۵ آذر ماه ۱۳۴۳ مطرح و مورد شور واقع و چون مراتب لایحه مزبور در آئین‌نامه اصلاحات اراضی مصوب سوم مرداد ماه ۱۳۴۳ کمیسیون خاص مشترک مجلسین منظور گردیده و دیگر مورد احتیاج وزارت کشاورزی نیست بتصویب مجلس سنا رسید و یک نسخه از گزارش مزبور بضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس‌- لایحه به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود. لایحه دیگریست از مجلس سنا رسیده برای اطلاع خانمها و آقایان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ مربوط به لایحه شماره ۱۷۲۵/۱۸-۱۳۴۲/۱۰/۳۰ دولت راجع به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه در جلسه روز دوشنبه بیست و سوم آذر ماه ۱۳۴۳ مجلس سنا مطرح و بتصویب رسیده اینک لایحه مزبور بضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس‌- بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۱۶- قرائت گزارش کمیسیون کشاورزی راجع به قابل طرح نبودن لایحه دولت مربوط بتأسیس شرکت سهامی کارخانجات

رئیس‌- گزارش کمیسیون کشاورزی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۳۸۷۰۲-۴۲/۱۰/۵ دولت راجع به تأسیس شرکت سهامی کارخانجات که بشماره ۱۳۲ بچاپ رسیده بکمیسیون‌های کشاورزی-اقتصاد - امور استخدام دادگستری - دارائی و کار و امور اجتماعی ارجاع گردیده در جلسه مورخ ۴۲/۱۰/۳۰ کمیسیون کشاورزی با حضور آقایان معاونین پارلمانی وزارت کشاورزی و وزارت اقتصاد مطرح گردید واظهار نظر شد که لایحه مزبور جزو لوایح ششگانه است که بتصویب ملی گذاشته شده و به توشیح اعلیحضرت همایون رسیده است و در کمیسیون قابل طرح نمی‌باشد لذا لایحه مزبور بدینوسیله عودت داده می‌شود. با تقدیم احترامات‌- نایب رئیس کمیسیون کشاورزی - دکتر نجیمی

رئیس‌- این تصویبنامه از قرار معلوم اشتباهاً از طرف دولت بمجلس داده شده بطوریکه کمیسیون کشاورزی اظهار نظر می‌کند این جزو قوانین ششگانه است بنابراین طرح آن در مجلس موردی نخواهد داشت.

۱۷- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس‌- لایحه دیگریست که از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع خانمها و آقایان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ مربوط به لایحه شماره ۱۶۸۵/۱۸-۱۳۴۲/۱۰/۳۰ دولت راجع بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی اردن در جلسه روز دوشنبه بیست و سوم آذرماه ۱۳۴۳ مجلس سنا مطرح و بتصویب رسید. اینک لایحه مزبور بضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس‌- بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۱۸- قرائت دستور دو تعیین وموقع جلسه بعد ختم جلسه

رئیس‌- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۱۳۰

روز پنجشنبه سوم دیماه ۱۳۴۳

۱-گزارش شور دوم تعیین دوم تعیین حریم دریاچه احداثی در پشت سد کرج. شماره چاپ ۱۱۶۲

۲- گزارش شور اول اجازه استخدام ۱۶ نفر فارغ‌التحصیلان آموزشگاه عالی جنگل و مرتع.

شماره چاپ ۱۱۵۷

۳- گزارش کمیسیون دارائی راجع به وام شماره ۰۱۷/ ه/۲۶۵ سازمان عمران بین‌المللی. شماره چاپ ۱۱۵۵

۴- گزارش کمیسیون دارائی راجع به وام شماره ۰۱۶/ ه/۲۶۵ بملغ دو میلیون و چهارصد هزار دلار برای تأمین هزینه‌های برق کشور. شماره چاپ ۱۱۵۴

۵- گزارش کمیسیون دارائی راجع بتحصیل اعتبار پانزده میلیون دلار از بانک صادرات و واردات آمریکا جهت خرید کالاهای تولیدی از آمریکا.

شماره چاپ ۱۱۵۳

رئیس‌- با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه خواهد بود.

(ساعت یازده و پانزده دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - مهندس عبدالله ریاضی.