مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ بهمن ۱۳۴۳ نشست ۱۴۲

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ دسامبر ۲۰۱۵، ساعت ۲۰:۵۷ توسط Solhosafa (گفتگو | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ بهمن ۱۳۴۳ نشست ۱۴۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۱ بهمن ۱۳۴۳ نشست ۱۴۲

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۱۴۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ده و پنج دقیقه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.


- تصویب صورت جلسه یکشنبه ۲۷ دی

۱ـ تصویب صورت جلسه یکشنبه ۲۷ دی رئیس‌- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه ـ آقایان: نیری ـ مهندس آراسته ـ دکتر اسفندیاری ـ توسلی ـ دکتر خطیبی ـ مرتضوی ـ رهبرـ بانو دکتر دولتشاهی ـ آقای مهندس پروشانی.

غائبین بی‌اجازه ـ آقایان: دکتر رشتی ـ آقایان ـ دکتر مصباح زاده ـ غلام نیاکان.

غائبین مریض ـ آقایان: پرویزی ـ دکتر امین ـ دکتر حاتم ـ رجائی ـ سلیمانی ـ فیصلی ـ مهرزاد ـ تیمسار همایونی ـ بانو نفیسی.

اسامی آقایان نمایندگان گروه پنجم و ششم که بمسافرت خوزستان تشریف برده‌اند.

دکتر حکیم شوشتری ـ طهماسبی ـ کلانتر هرمزی ـ مهندس کیا ـ مهندس اخوان ـ یعقوب تهرانی ـ آموزگار ـ پاک ذات ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ کمالوند ـ ذبیحی ـ زرگرزاده ـ مهندس عطائی ـ طباطبائی ـ رضوی ـ احمدی ـ دکتر صاحبقلم ـ بهادری ـ دکتر رهنوردی ـ مهندس معینی ـ تقی زند ـ مجید موسوی ـ شیخ‌الاسلامی ـ دکتر کیان ـ مهندس جلالی نوری ـ مهندس مجتهدی ـ دکتر سعید ـ دکتر فربود ـ دکتر وحیدنیا ـ دکتر موثقی ـ دکتر رضوانی ـ بالاخانلو ـ بدر صالحیان ـ مافی ـ ریگی.

رئیس‌- صورت جلسه روز یکشنبه خدمت خانمها و آقایان توزیع شده‌است نسبت به این صورت جلسه نظری نیست؟ آقای ریگی.

ریگی‌ـ چند اشتباه چاپی در اظهارات بنده هست که به تندنویسی می‌دهم.

رئیس‌- آقای سعید وزیری.

سعید وزیری‌ـ چند غلط چاپی در اظهارات بنده هست بنده مبارزات ملی گفته‌ام تجاوزات ملی درج شده‌است که به تندنویسی می‌دهم.

رئیس‌- اصلاح می‌شود. آقای پروین.

پروین‌ـ صورت جلسات که دیر داده می‌شود غالباً فراموش می‌کنیم که چه گفته‌ایم معذلک چند فقره کلی‌تر است که برای اصلاح به تندنویسی می‌دهم.

رئیس‌- آقای سیفی.

سیفی‌ـ چند غلط چاپی است که تقدیم می‌کنم.

رئیس‌- اصلاح می‌شود. آقای دکتر معتمد وزیری

دکتر معتمد وزیری‌ـ در عرایض بنده هم چند اشتباه‌است که تقدیم می‌کنم بنده گفته بودم در ترجمه قرارداد رعایت دقت و امانت شده‌است توجیه قرارداد چاپ شده‌است.

رئیس‌- نظر دیگری در صورت جلسه نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه روز یکشنبه ۲۷ دی تصویب می‌شود. آقای روستا.

روستاـ یک فقره شکایت از طرف چند مستأجر در رشت که مکان آنها را تخلیه کرده‌اند تقدیم می‌کنم.

رئیس‌- آقای دکتر حسینی.

دکتر حسینی‌ـ عریضه‌ایست از طرف اهای چهار محال که تقدیم می‌کنم.

رئیس‌- آقای معتمدی.

معتمدی‌ـ ۷ فقره شکایت تقدیم و تمنا می‌کنم دستور فرمایند رسیدگی و نتیجه را اعلام نمایند.

رئیس‌- آقای پروین.

پروین‌ـ عریضه‌ایست از فرهنگیان اراک که تقدیم می‌شود.

- شور اول گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به عضویت دولت ایران در سازمان منطقه شرقی امور اداری

۲ـ شور اول گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به عضویت دولت ایران در سازمان منطقه شرقی امور اداری

رئیس‌- وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول لایحه عضویت دولت ایران در سازمان منطقه شرقی امور اداری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد) گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۷ آبان ماه ۱۳۴۳ با حضور آقای آرام وزیر امور خارجه لایحه شماره ۴۶۴۴۴ـ۴۲/۱۰/۱۷ راجع بعضویت دولت ایران در سازمان منطقه شرقی امور اداری را که بشماره ۴۲۸ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

ماده واحده‌ـ بدولت اجازه داده می‌شود عضویت سازمان منطقه شرقی امور اداری (Eropa) را قبول نموده و حق عضویت سالیانه را از محل بودجه شورای عالی اداری کشور پرداخت نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مافی


گزارش از کمیسیون فرهنگ بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ در جلسه ۲۶ آبان ماه ۱۳۴۳ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۴۶۴۴۴ـ۴۲/۱۰/۱۷ راجع بعضویت دولت ایران در سازمان منطقه شرقی امور اداری را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور خارجه در اینمورد را عیناً تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید. رئیس کمیسیون فرهنگ‌ـ دکتر سامی راد


گزارش کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۹ دیماه ۱۳۴۳ با حضور آقای دکتر گودرزی وزیر مشاور لایحه شماره ۴۶۴۴۴ـ ۴۲/۱۰/۱۷ راجع بعضویت دولت ایران در سازمان منطقه شرقی امور اداری را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون امور خارجه را در اینمورد عیناً تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید. مخبر کمیسیون بودجه ـ کریم اهری

رئیس‌- کلیات لایحه مطرح است. آقای دکتر حسینی بفرمائید.

دکتر حسینی‌ـ امر بفرمائید یک توضیحی در این باره داده بشود که روشن بشویم منظور چیست.

رئیس‌- آقای دکتر میر فندرسکی توضیحی بفرمائید.

میر فندرسکی (معاون وزارت امور خارجه)ـ با اجازه خانمها وآقایان محترم عرض می‌کنم که بعد از جنگ بین‌المللی دوم دولتها از یک طرف و سازمانهای غیردولتی از طرف دیگر درصدد برآمدند که نزدیکی و مناسبات صمیمانه‌تری را بین هم برقرار کنند آنچه سابقاً فقط مخصوص دولتها بود بعد از جنگ بین‌المللی دوم مقامات غیر دولتی هم در آن سهیم شدند و سازمانهای مختلف نیمه‌دولتی و غیردولتی بوجود آمد یکی از آن سازمانها همین سازمانها منطقه شرقی امور اداری است که مرزهای غربیش افغانستان و ایران است و مرزهای شرقیش نیوزلند و استرالیا است منظور این سازمان این است که کشورهائی که در این منطقه وارد شدند از لحاظ اداری بهتر از آنچه در گذشته اداره می‌شدند اداره شوند برای اینکه در وضع اداری این کشورها ثباتی پیش بیاید و در این ثبات تحولاتی رو بجلو ایجاد شود در این مورد تدابیری اتخاذ کردند و مقر این سازمان را در مانیلا قرار دادند در دهلی هم برنامه‌های آموزشی این سازمان تهیه می‌شود در سایگون هم نشریات این سازمان تهیه می‌شود. از طرف دولت شاهنشاهی جناب آقای گودرزی در کمیسیون آخر که در کره جنوبی تشکیل شد شرکت کردند و اینک بنده تقاضا می‌کنم این لایحه را به تصویب برسانید برای اینکه از لحاظ همکاری اداری بین کشورهای این منطقه فوق‌العاده مفید خواهد بود (مهندس ارفع‌ـ ممکن است بفرمائید که در طول این مدت دولت ایران چه نتایجی حاصل کرده‌است) عرض شود این سازمان سازمان جوانی است که در دسامبر ۱۹۵۹ حرفش را زدند و در ۱۹۶۰ تشکیل شد چهار سال هم مدت زیادی نبوده که بشود از این سازمان استفاده کرد (مهندس ارفع ـ پس مذاکرات قبل از دستور است) هنوز وارد دستور و موارد کارهای اصلی نشده‌اند برای اینکه این کشورها هر کدام تحت یک سیستم اداری اداره می‌شدند آنقسمت از کشورهائیکه همیشه مستقل بوده‌اند مثل ایران یک سیستم اداری مستقل دارند که تا اندازه‌ای شبیه‌است به سیستم بعضی از کشورهای اروپائی، کشورهای دیگری هستند که بسیاست اداری کشورهای انگلوساکسون اداره می‌شوند یک عده بسیستم ژاپنی اداره می‌شوند تلفیق آنها با هم و بیرون آوردن یک اصولیکه بر اساس آن اصول یک وضع اداری ثابت و در عین حال قابل انطباق برای رسیدن بتیجه و به این تحولات ایجاد کرد مسئله‌ایست که این سازمان در دست دارد و در آینده مسلماً موفق خواهد شد ولی این درخت هنوز خیلی جوان است که میوه‌ای از آن چیده شود.

رئیس‌- نظر دیگری در کلیات نیست؟ آقای دکتر معتمد وزیری.

دکتر معتمد وزیری‌ـ سازمان منطقه شرقی امور اداری که به اصطلاح خارجیش و کلمات اختصاری که برای ذکر نامش مورد استفاده قرار می‌گیرد. اروپا (EROPA) نامیده می‌شود یک سازمان علمی و صنفی است که در این زمینه فعالیت خودش را در چند سال اخیر شروع کرده‌است و دولت ایران از کشورهائی نبود که در مراحل اولیه به این سازمان بپیوندد شاید حق این بود که از ابتدای تشکیل آن، دولت ایران بعضویت این سازمان بسیار مهم در می‌آید این سازمان البته مورد توجه و علاقه اشخاصی که در این رشته وارد هستند و به اصطلاح علاقمند هستند واقع شده و نه تنها دولت ایران بعضویت آن درآمده‌است بلکه عده زیادی از افرادیکه در این رشته علایقی دارند و مطالعاتی دارند بعضویت این سازمان درآمده‌اند و بسیاری از سازمانهای غیردولتی که در ایران وجود دارند عضویت این سازمان را قبول کرده‌اند و حق عضویتش را که مبلغ تا چیزیست پرداخت می‌کنند بنده شخصاً عضو این سازمان هستم و تعدادی سازمانها از جمله کانون علوم اداری ایران که از اشخاصی تشکیل شده‌است که در این رشته فوق‌لیسانس یا مراحل بالاتر را طی کرده‌اند و سازمانهای صنفی دیگر که در این زمینه هست در ایران عضویتش را قبول کرده‌اند بسیاری از گروههای حرفه‌ای مملکت ما که سازمانهای غیر دولتی هستند عضویت این سازمان را پذیرفته‌اند و از نشریاتی که توسط این سازمان منتشر می‌شود و از اطلاعاتی که در این زمینه توسط گروههای متخصص و کارشناس در اختیار افراد مختلف در دنیا گذاشته می‌شود استفاده می‌کنند بنده خیلی خوشحالم که دولت ایران هم رسماً عضویت این سازمان را می‌پذیرد و در حقیقت هماهنگی بیشتری همانگونه که همیشه بوده و مورد انتظار هست در این زمینه نیز بین خواسته‌های دولت یا خواسته‌های مردم و سازمانهای غیر دولتی مشاهده می‌شود باین دلایل بنده خوشحال هستم و تصور می‌کنم یکی از لوایح بسیار خوبی است که بمجلس داده شده‌است و امیدوارم که دولت ایران در آینده در کنفرانس‌هائی که تشکیل می‌شود و کنفرانسی که قرار است سال آینده در تهران تشکیل می‌شود و کنفرانسی که قرار است سال آینده در تهران تشکیل بشود بتواند هم استفاده برساند و هم استفاده بکند.

رئیس‌- فعلاً جلسه را چند دقیقه بعنوان تنفس تعطیل می‌کنیم.

(مجلس ساعت ده و بیست دقیقه صبح بعنوان تنفس تعطیل و در ساعت یازده و ده دقیقه مجدداً تشکیل گردید)

رئیس‌- نظر دیگری در کلیات این لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.


- شور اول گزارش کمیسیون بودجه راجع به پرداخت چهار میلیون دلار وام بشرکت ملی نفت ایران برای سرمایه‌گذاری در شرکت نفت ایران و ایتالیا

۳ـ شور اول گزارش کمیسیون بودجه راجع به پرداخت چهار میلیون دلار وام بشرکت ملی نفت ایران برای سرمایه‌گذاری در شرکت نفت ایران و ایتالیا

رئیس‌- گزارش شور اول لایحه پرداخت ۴ میلیون دلار وام بشرکت ملی نفت ایران برای سرمایه‌گذاری در شرکت نفت ایران و ایتالیا مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


گزارش از کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۲۳ دیماه ۱۳۴۳ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۳۳۵۷/۲ـ۱۳۴۲/۱۰/۴ دولت راجع بپرداخت چهار میلیون دلار وام بشرکت ملی نفت ایران برای سرمایه‌گذاری در شرکت نفت ایران ایتالیا (سیریپ) که بشماره ۲۹۴ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داده و با اصلاحاتی تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

ماده واحده‌ـ بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود از محل حقوق دولتی و مالیاتهائی که از شرکت نفت ایران و ایتالیا (سیریپ) وصول می‌شود مبلغ چهار میلیون دلار بعنوان وام با بهره شش درصد برای بازپرداخت اعتباری که شرکت ملی نفت از بانک مرکزی ایران بمنظور سرمایه‌گذاری در شرکت سیریپ دریافت کرده‌است بشرح زیر در اختیار شرکت ملی نفت ایران بگذارد:

۱ـ مبلغ هفتصد و پنجاه هزار دلار در تاریخ هشت مهرماه ۱۳۴۲.

۲ـ مبلغ یک میلیون و دویست و پنجاه هزار دلار در تاریخ دهم اردیبهشت ماه ۱۳۴۳.

۳ـ مبلغ دو میلیون دلار در تاریخ دهم اردیبهشت ماه ۱۳۴۴.

شرکت ملی نفت ایران مبلغ چهارمیلیون دلار فوق‌الذکر و بهره متعلقه را از تارخ ۸ مهرماه ۱۳۴۴ تا تاریخ دهم دیماه ۱۳۴۵ به اقساطی که بین وزارت دارائی و شرکت نامبرده توافق خواهد شد بوزارت دارائی مسترد خواهد کرد. مخبر کمیسیون بودجه ـ کریم اهری


گزارش از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون قوانین دارائی با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۳۳۵۷/۲ـ۱۳۴۲/۱۰/۴ نفت ایران برای سرمایه‌گذاری در شرکت نفت ایران ایتالیا (سیریپ) را مورد رسیدگی قرار داده و گزارش کمیسیون بودجه در اینمورد را عیناً تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید. رئیس کمیسیون قوانین دارائی‌ـ محسن خواجه نوری


رئیس‌- کلیات ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- بیانات آقای رئیس راجع به سوء قصد علیه آقای نخست‌وزیر و نوید رفع خطر از ایشان

۴ـ بیانات آقای رئیس راجع به سوء قصد علیه آقای نخست‌وزیر و نوید رفع خطر از ایشان

رئیس‌- خانمها و آقایان اطلاع دارند که با کمال تأسف جلو درب مجلس برای آقای نخست‌وزیر اتفاقی افتاد و خوشبختانه اطلاعاتی که از بیمارستان می‌رسد خطری انشاءالله متوجه نیست (نمایندگان ـ انشاءالله) امیدواریم بزودی رفع نگرانی بشود (انشاءالله).

- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع به ترخیص مدالهای طلای مؤسسه اعتباری دانشگاه تهران با معافیت گمرکی و ارسال بمجلس سنا

۵ـ شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع به ترخیص مدالهای طلای مؤسسه اعتباری دانشگاه تهران با معافیت گمرکی و ارسال بمجلس سنا

رئیس‌- گزارش شور دوم لایحه راجع به ترخیص مدالهای طلای مؤسسه اعتباری دانشگاه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد و بازرگانی در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۱۴ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد لایحه شماره ۳۸۷۴۸ـ۴۲/۱۰/۵ دولت راجع بتصویبنامه شماره ۴۱۲۴۰ـ۴۲/۷/۱۵ در مورد ترخیص مدالهای طلای مؤسسه اعتباری دانشگاه تهران با معافیت گمرکی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۱۳۵ بچاپ رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و پس از استماع توضیحات آقایان پشنهاددهندگان ماده واحده را با اصلاح تصویب کرد اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

ماده واحده‌ـ عمل وزارت اقتصاد در اجرای تصویب‌نامه شماره ۴۱۲۴۰ـ۴۲/۷/۱۵ تأیید و اجازه داده می‌شود که مدالهای طلا مزین بتمثال مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه و علیاحضرت شهبانوی ایران و والا حضرت ولایتعهد و جشن دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی ایران که بوسیله مؤسسه اعتباری دانشگاه بکشور وارد شده و یا می‌شود از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و غیرگمرکی معاف باشد. مخبر کمیسیون اقتصاد و بازرگانی ـ دکتر رضوانی


گزارش شور دوم از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون قوانین دارائی در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۲۱ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد لایحه دولت راجع بترخیص مدالهای طلای مؤسسه اعتباری دانشگاه تهران با معافیت گمرکی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تصویب کرد اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد. رئیس کمیسیون قوانین دارائی‌ـ خواجه نوری

رئیس‌- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای مهندس صائبی.

مهندس صائبی‌ـ این مدالهای طلا برای جشن دوهزار و پانصد ساله‌است یا مدالهای جشن هم علیحده‌است؟

رئیس‌- آقای دکتر ضیائی بفرمائید.

دکتر ضیائی (معاون وزارت اقتصاد)ـ این مدالها همه‌اش برای جشن ۲۵۰۰ ساله نیست این مدالها دو دسته‌اند یک دسته آنهائی هستند که مزین‌اند به تمثالهای اعلیحضرت همایونی و علیا حضرت و ولیعهد ویکی هم مدالهائی است که آثاری از جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی است (مهندس صائبی ـ پس باید جمله گزارش را اصلاح بفرمائید).


رئیس‌- مربوط به مؤسسه اعتباری دانشگاه‌است. نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر یک جا رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای اظهار ملاحظات بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش کمیسیون کشاروزی راجع به اجازه خرید لوازم فنی جهت اجرای امور تحقیقاتی وزارت کشاروزی و ابلاغ بدولت

۶ـ طرح گزارش کمیسیون کشاروزی راجع به اجازه خرید لوازم فنی جهت اجرای امور تحقیقاتی وزارت کشاروزی و ابلاغ بدولت

رئیس‌- گزارش کمیسیون درباره خرید لوزام فنی مربوط به اجرای طرح‌های تحقیقاتی وزارت کشاورزی بدون تشریفات مناقصه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


گزارش از کمیسیون کشاورزی بمجلس شورای ملی

لایحه شماره ۳۲۳۹۰ـ۴۲/۱۰/۱۲ دولت راجع بتصوینامه شماره ۱۷۷۸/ت ۴۱/۲/۹ در مورد اجازه خرید لوازم فنی مربوط به اجرای طرحهای تحقیقاتی وزارت کشاورزی بدون رعایت تشریفات مناقصه پس از تصویب مجلس شورای ملی بمجلس سنا ارسال گردید و در آن مجلس با اصلاحاتی بتصویب رسید و عودت داده شد.

مصوبه مجلس سنا با رأی مجلس شورای ملی بکمیسیونهای مربوط ارجاع شد کمیسیون کشاورزی در جلسه یکشنبه ۴۳/۱۰/۱۳ لایحه مزبور امور رسیدگی قرارداد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن بشرح ذیل تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد:

ماده واحده‌ـ اقدام وزارت کشاورزی مبنی بر خرید لوازم فنی و مواد مربوط بتلقیح مصنوعی بمبلغی که از پانزده هزار دلار تجاوز نکرده و در سال ۱۳۴۱ بدون رعایت تشریفات مناقصه مستقیماً و بی‌واسطه از کارخانجات و مؤسسه سازنده در کشورهای متحد آمریکا خریداری شده تأیید می‌شود. مخبر کمیسیون کشاورزی ـ مهندس حسن صائبی


گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه شنبه ۴۳/۱۰/۱۹ با حضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی لایحه دولت راجع به اجازه خرید لوازم فنی مربوط به اجرای طرحهای تحقیقاتی وزارت کشاورزی بدون رعایت تشریفات مناقصه را که از مجلس سنا با اصلاحاتی برگشته بود مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشاورزی را تصویب کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شواری ملی می‌گردد. مخبر کمیسیون بودجه ـ اهری


گزارش از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون قوانین دارائی در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۲۱ با حضور نماینده دولت لایحه اجازه خرید لوازم فنی مربوط به اجرای طرحهای تحقیقاتی وزارت کشاورزی بدون رعایت تشریفات مناقصه را که در مجلس سنا اصلاح شده بود مورد رسیدگی قرار داد و نظر کمیسیون کشاورزی مبنی بر تأیید مصوبه مجلس سنا را تصویب کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد. مخبر کمیسیون قوانین دارائی‌ـ مرتضوی


رئیس‌- گزارش کمیسیون کشاورزی مطرح است نسبت به این گزارش نظری نیست؟ (اظهار نشد) به این گزارش رأی می‌گریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی و ارسال بمجلس سنا

۷ـ شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی و ارسال بمجلس سنا

رئیس‌- گزارش شور دوم لایحه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانهای بازنشسته و اخراجی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


گزارش شور دوم از کمیسیون استخدام بمجلس شواری ملی

کمیسیون استخدام در جلسه ۴۲ دیماه ۱۳۴۳ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۸۳۰ق‌ـ ۴۲/۱۰/۱۳ دولت راجع به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبان بازنشسته و اخراجی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۱۴۹ چاپ شده‌است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و گزارش شور اول را عیناً تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده ـ عمل شهربانی کل کشور نسبت به استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبان متوفی و بازنشسته و اخراج شده که اعتبار لازم برای استخدام آنان در بودجه مورد عمل شهربانی کل کشور تأمین بوده‌است تأیید می‌شود. مخبر کمیسیون استخدام ـ صائب

رئیس‌- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماإه واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به اجازه انتشار اسناد خزانه و ابلاغ بدولت

۸ـ اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به اجازه انتشار اسناد خزانه و ابلاغ بدولت

رئیس‌- لایحه انتشار اسناد خزانه از مجلس سنا رسیده‌است برای اخذ رأی نهائی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۴ مربوط به لایحه شماره ۳۲۹۷۵ـ۴۲/۱۰/۹ دولت مربوط به تصویب‌نامه شماره ۴۴۳۷/۴ـ۴۱/۸/۳۰ راجع به انتشار اسناد خزانه که ضمن مرقومه شماره ۱۵۸/۴۲۰۸ ل‌ق‌ـ ۱۳۴۳/۱۰/۱۲ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده‌است در جلسه روز چهارشنبه سی‌ام دیماه ۱۳۴۳ مطرح و مورد شور واقع و بتصویب مجلس سنا رسید اینک لایحه قانونی مزبور که عیناً به تصویب رسیده جهت اخذ رأی نهائی به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ مهندس شریف امامی

رئیس‌- این لایحه عیناً بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده بود در مجلس سنا به تصویب رسیده و حال نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی خانمها و آقایان نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان: بوشهری ـ مهندس ریاحی ـ مهندس جلالی نوری ـ دکتر زعفرانلوـ روستا ـ معتمدی ـ سرتیپ‌پور ـ قلعه جوقی ـ دکتر خطیبی ـ دکتر اسدی ـ دکتر مهذب ـ دکتر رمضانی ـ کیهان یغمائی ـ رامبدـ دکتر مهندس بهبودی ـ ظفر ـ دکتر پورهاشمی ـ نیری ـ محدث زاده ـ حبیبی ـ ابراهیمی ـ طالب زاده رودسری ـ دکتر حسینی ـ کشفی ـ کورس ـ دکتر مبین ـ بانو ابتهاج سمیعی ـ بانو دکتر دولتشاهی ـ باغمیشه ـ حقشناس ـ دکتر جعفری ـ صائب ـ سیفی ـ دکتر قراگزلوـ بختیار بختیاریها ـ زهتاب فردـ صفی‌پور ـ بالاخانلو ـ لفوطی ـ دکتر اعتمادی ـ امام مردوخ ـ‌مبارکی ـ شفیعی‌پور کرمانی ـ مهندس کمانگر ـ مهندس صائبی ـ فخر طباطبائی ـ نوربخش ـ ضابطی ـ پژند ـ مهندس ارفع ـ موسوی ماکوئی ـ هیراد ـ بانو تربیت ـ دکتر عدل ـ البرزی ـ شاخوئی ـ پروین ـ دکتر کیان ـ ریگی ـ مهندس آراسته ـ دکتر وحیدنیا ـ مرتضوی ـ کنگرلوـ بانو جهانبانی ـ مهندس مالک ـ دکتر رهنموردی ـ موسوی ـ مافی ـ مهندس برومند ـ دکتر یزدان پناه ـ توسلی ـ فربود ـ پزشکی ـ مهندس ریاضی ـ دکتر عدل طباطبائی ـ دکتر سامی راد ـ دکتر رضوانی ـ دکتر معتمد وزیری ـ شیخ‌الاسلامی ـ میرهادی ـ اقبالی ـ امینی خراجی ـ حاذقی ـ رهبر ـ ملک زاده ـ میرافضل ـ حکمت یزدی ـ متولی باشی ـ کیوان صدری ـ مهندس انصاری ـ فهیمی ـ تبریزی ـ جهانگیری ـ مرادی ـ پورادبی ـ نصیری ـ فولادوند ـ اوزار ـ بهادری‌ـ مهندس بهبودی ـ تمیسار نکوزاد ـ تیمسار حکیمیان ـ دکتر یگانگی ـ مهندس معینی زند ـ مهندس صدقیانی ـ مهندس فیروز عدلی ـ دکتر مهدیزاده ـ مهندس زنجانچی ـ دکتر مدنی ـ کسرائی ـ مهندس آصفی ـ سعید وزیری ـ احتشامی ـ دکتر نجیمی ـ موسوی کبیری ـ دکتر سعید ـ ثامنی ـ مهندس جلالی ـ مهندس زرآور ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اسدی سمیع ـ ناروئی ـ بدرصالحیان ـ دکتر صالحی ـ جاوید ـ ایلخان ـ دکتر صاحب قلم ـ بانو دکتر پارسای ـ دکتر الموتی ـ مهندس والاـ آقا میرارسنجانی.

(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۱۱۲ رأی ـ برگ سفید بی اسم علام امتناع ۱۵ ورقه.

رئیس‌- لایحه با ۱۱۲ رأی موافق تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین: امینی خراجی ـ مهندس آراسته ـ اقبالی ـ دکتر معتمد وزیری ـ دکتر محمدرضوانی‌ـ بهادری ـ شیخ‌الاسلامی ـ دکتر یزدان پناه ـ پزشکی ـ مافی ـ دکتر رهنمودی ـ حاذقی ـ دکتر فربود ـ مهندس ریاضی ـ مهندس برومند ـ موسوی ـ دکتر سامیراد ـ معتمدی ـ حکمت یزدی ـ نصیری ـ شاخوئی ـ دکتر عدل طباطبائی ـ موسوی ماکوئی ـ پروین ـ البرزی ـ مهندس ارفع ـ کیوان ـ کنگرلو ـ لفوطی ـ بانو جهانبانی ـ توسلی ـ ریگی ـ هیراد ـ بانو تربیت ـ مهندس مالک‌ـ مبارکی ـ دکتر کیان ـ مرتضوی ـ میرافضل ـ شفیعی ـ پور کرمانی ـ دکتر اعتمادی ـ دکتر مهذب ـ دکتر عدل ـ مهندس اسدی سمیع ـ ملک زاده آملی ـ میرهادی ـ فهیمی ـ صائب ـ بدر صالحیان ـ مهندس جلالی ـ دکتر سعید ـ مهندس معینی زند ـ ایلخان ـ ناروئی ـ بانو دکرت پارسای ـ مهندس انصاری ـ دکتر صابحقلم ـ دکتر صالحی ـ مهندس زرآور ـ مهندس آصفی ـ مهندس عدلی ـ دکتر نجیمی ـ سرلشکر نکوزاد ـ ثامنی ـ کسرائی ـ زنجانچی ـ سعید وزیری ـ پژند ـ نیری ـ ادیب سمیعی ـ اوزار ـ محدث زاده ـ دکتر مدنی ـ سرتیپ‌پور ـ ارسنجانی ـ متولی باشی ـ حبیبی ـ مهندس پرویز بهبودی ـ دکتر زعفرانلو ـ قاسم مرادی ـ احتشامی ـ فولادوند ـ دکتر یگانگی ـ سرتیپ حکیمیان ـ موسوی کبیری ـ دکتر خطیبی ـ دکتر مهدیزاده ـ مهندس صدقیانی ـ دکتر الموتی ـ روستا ـ ختائی قلعه جوقی ـ تبریزی ـ مهندس ریاحی ـ پورادبی ـ بانو ابتهاج سمیعی ـ ضابطی طرقی ـ مهندس صائبی ـ دکتر قراگزلو ـ سیفی ـ مهندس کمانگر ـ حسینی ـ طالب زاده رودسری ـ مهندس جلالی ـ نوری ـ ویلیام ابراهیمی ـ کشفی ـ صفی پور ـ کورس ـ نوربخش ـ بانودکتر دولتشاهی ـ حق‌شناس ـ راثی باغمیشه ـ بوشهری.

اسامی ممتنعین: دکتر اسدی ـ دکتر رمضانی ـ کیهان یغمائی ـ رامبد ـ دکتر مهندس بهبودی ـ ظفر ـ دکتر پورهاشمی ـ دکتر مبین ـ دکتر جعفری ـ بخیتار بختیاریها ـ زهتاب فرد ـ بالاخانلو ـ امام مردوخ ـ فخر طباطبائی ـ دکتر وحیدنیا ـ جهانگیری ـ جاوید ـ مهندس والا.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به نحوه مصرف کمک ۱۳۳۹ آمریکا به ارتش و ژاندارمری و ابلاغ بدولت

۹ـ اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به نحوه مصرف کمک ۱۳۳۹ آمریکا به ارتش و ژاندارمری و ابلاغ بدولت

رئیس‌- لایحه دیگریست از مجلس سنا رسیده راجع بنحوه مصرف کمک سال ۳۹ آمریکا به ارتش و ژاندارمری کل کشور، مطرح است و قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۴ مربوط بلایحه شماره ۳۲۹۶۱/۶ ـ ۴۲/۱۰/۹ راجع بتصویبنامه شماره ۲۵۶۷/۴ـ۱۳۴۰/۴/۱۵ دولت مربوط بنحوه مصرف کمک سال ۳۹ آمریکا به ارتش و ژاندارمری کل کشور که ضمن مرقومه شماره ۱۸۶۲۳ـ۴۳/۷/۲۱ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۱ دیماه ۱۳۴۳ مطرح و مورد شور واقع و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانونی مزبور برای اخذ رأی نهائی بضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا ـ مهندس شریف امامی

رئیس‌- این لایحه مانند لایحه قبل عیناً بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا بتصویب رسیده و حالا نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی خانمها و آقایان نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی قرائت و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

مهندس کمانگر ـ دکتر زعفرانلو ـ میرهادی ـ بوشهری ـ دکتر خطیبی ـ دکتر جعفری ـ موسوی ماکوئی ـ روستا ـ مهندس مالک ـ دکتراسدی ـ دکتر پورهاشمی ـ رامبد ـ دکتر یزدان پناه ـ دکتر مهندس بهبودی ـ دکتر قراگزلو ـ دکتر اعتمادی ـ بختیار بختیاریها ـ سیفی ـ پژند ـ صائب ـ حق‌شناس‌ـ باغمیشه ـ بانو تربیت ـ دکتر کیان ـ بانو دکتر دولتشاهی ـ بانو ابتهاج سمیعی ـ دکتر مبین ـ دکتر رهنمودی ـ کنگر لو ـ ریگی ـ مهندس صائبی ـ مهندس ارفع ـ مهندس آصفی ـ شاخوئی ـ البرزی ـ محدث زاده ـ لفوطی ـ ابراهیمی ـ دکتر مدنی ـ ضابطی طرقی ـ امام مردوخ ـ موسوی کبیری ـ شیخ‌الاسلامی ـ مبارکی ـ شفیعی پور ـ کرمانی ـ هیراد ـ مافی ـ مهندس آراسته ـ صفی پور ـ مهندس انصاری ـ موسوی ـ ثامنی ـ فربود ـ پزشکی ـ دکتر عدل طباطبائی ـ دکتر رضوانی ـ دکتر معتمد وزیری ـ پروین ـ سرتیپ‌پور ـ اقبالی ـ امینی خراجی ـ دکتر حسینی ـ میر افضل ـ برومند ـ ارسنجانی ـ ملکزاده آملی ـ بدرصالحیان ـ دکتر سعید ـ توسلی ـ مهندس ریاضی ـ بالاخانلو ـ حبیبی ـ میرزاختائی ـ مهندس پرویز بهبودی ـ فولادوند ـ بانو جهانبانی ـ ثامنی ـ نصیری ـ متولی باشی ـ طالب زاده رودسری ـ کیوان ـ مرتضوی ـ زهتاب ـ فرد ـ کبیری ـ مهندس زنجانچی ـ اهری ـ فهیمی ـ تبریزی ـ جهانگیری ـ مرادی ـ بهادری ـ نوربخش ـ پورادبی ـ دکتر عدل ـ فخر طباطبائی ـ دکتر الموتی ـ کسرائی ـ دکتر مهدی زاده ـ فیروز عدلی ـ سعید وزیری ـ احتشامی ـ دکتر نجیمی ـ مهندس جلالی ـ دکتر وحیدنیا ـ دکتر حکمت ـ مهندس زرآور ـ مهندس اسدی سمیع ـ مجید محسنی ـ ظفر ـ تیمسار حکیمیان ـ دکتر یگانگی ـ تیمسار نکوزاد ـ اوزار ـ کشفی کورس ـ دکتر سامی راد ـ کیهان یغمائی ـ ناروئی ـ ایلخان ـ دکتر صالحی ـ دکتر صاحب قلم ـ دکتر رمضانی ـ مهندس صدقیانی ـ بانو دکتر پارسای ـ دکتر مهذب ـ مهندس جلالی نوری ـ مهندس والا ـ موقر ـ دکتر بقائی یزدی.

آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید.

آراء موافق ۱۱۱ رأی.

ورقه سفید بی‌اسم بعلامت امتناع ۱۳ برگ.

رئیس‌- لایحه با ۱۱۱ رأی موافق تصویب شد و بدولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین: کورس ـ مافی ـ کشفی ـ ریگی ـ دکتر زعفرانلو ـ لفوطی ـ دکتر معتمد وزیری ـ نصیری ـ مهندس صائبی ـ مهندس جلالی نوری ـ بانو دکتر پارسای ـ متولی باشی ـ باغمیشه ـ ادیب سمیعی ـ دکتر یزدان پناه ـ سرلشگر نکوزاد ـ دکتر صاحب قلم ـ دکتر نجیمی ـ قاسم مرادی ـ پروین ـ البرزی ـ مهندس ریاضی ـ صائب ـ دکتر مبین ـ بدر صالحیان ـ مهندس برومند ـ آقامیر ارسنجانی ـ دکتر بقائی ـ یزدی ـ مهندس اسدی سمیع ـ بانو تربیت ـ سرتیپ‌پور ـ دکتر رضوانی ـ مبارکی ـ پزشکی ـ مهندس آصفی ـ محدث زاده ـ دکتر سعید ـ دکتر عدل طباطبائی ـ ثامنی ـ میرافضل ـ دکتر اعتمادی ـ پژند ـ کنکرلوـ حکمت یزدی ـ روستا ـ مهندس جلالی ـ نوربخش ـ عبدالمجید موسوی ـ اهری ـ دکتر وحید نیا ـ پورادبی ـ دکتر یگانگی ـ مهندس عدلی ـ مهندس انصاری ـ محسنی ـ دکتر رهنموردی ـ دکتر مدنی ـ قلعه جوقی ـ مهندس صدقیانی ناروئی ـ دکتر سامی راد ـ بانو دکتر دولتشاهی ـ هیراد ـ فهیمی ـ موسوی ماکوئی ـ ملکزاده آملی ـ توسلی ـ مهندس کمانگر ـ شاخوئی ـ بوشهری ـ دکتر کیان ـ میرهادی ـ حق‌شناس ـ بانو جهانبانی ـ سیفی ـ سرتیپ حکیمیان ـ بهادری ـ کسرائی ـ دکتر مهدیزاده ـ حبیبی ـ امینی خراجی ـ صدری کیوان ـ طالب زاده ـ رودسری ـ مهندس زنجانچی ـ زهتاب فردـ مرتضوی ـ تبریزی ـ ایلخان ـ کیهان یغمائی ـ مهندس ارفع ـ ابراهیمی ـ شفیعی پور کرمانی ـ دکتر صالحی ـ دکتر خطیبی ـ مهندس آراسته ـ بانو ابتهاج سمیعی ـ اوزار ـ صفی‌پور ـ کبیری ـ مهندس مالک ـ دکتر الموتی ـ دکتر مهذب ـ دکتر عدل ـ شیخ‌الاسلامی.

اسامی ممتنعین: دکتر جعفری ـ دکتر اسدی ـ دکتر پورهاشمی ـ رامبد ـ دکتر مهندس بهبودی ـ دکتر قراگزلو ـ بختیار بختیاریها ـ امام مردوخ ـ بالاخانلو ـ مهندس پرویز بهبودی ـ جهانگیری ـ فخر طباطبائی ـ دکتر سعید حکمت ـ دکتر رمضانی ـ مهندس والا ـ موقر.

- طرح و تصویب یک فوریت لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به ادراه امور مالی هنرستانهای تهران و تبریز

۱۰ـ طرح و تصویب یک فوریت لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به ادراه امور مالی هنرستانهای تهران و تبریز

رئیس‌- لایحه دیگریست از مجلس سنا رسیده‌است مربوط به اداره امور مالی هنرستانهای تهران و تبریز که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۷ مربوط بلایحه شماره ۱۲۵۰۶ـ۴۲/۱۰/۵ دولت راجع بتصویبنامه شماره ۴۰۴۸۲ـ ۴۲/۶/۳۱ مربوط به اداره امور مالی هنرستانهای تهران و تبریز در جلسه روز دوشنبه ۲۱ دیماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای آن پیشنهاد شد و بدواً فوریت و بعداً لایحه مزبور بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانونی مزبور بضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سنا ـ مهندس شریف امامی

رئیس‌- چون این لایحه در مجلس سنا با قید فوریت تصویب شده‌است اینجا فوریتش مطرح است لایحه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

قانون راجع به اداره امور مالی هنرستانهای تهران و تبریز

ماده ۱ـ امور مالی هر کی از هنرستانهای تهران و تبریز تحت نظر هیئت امناء مرکب از:

  • الف‌ـ رئیس ایرانی هنرستان.
  • ب‌ـ رئیس آلمانی هنرستان.
  • ج‌ـ نماینده وزارت دارائی با اختیارات لازم.

ماده ۲ـ وزارت آموزش و پرورش همه ساله اعتباری متناسب با احتیاجات هر هنرستان تحت عنوان خاص ضمن بودجه تفصیلی سالانه خود منظور نموده پس از تصویب بودجه بعنوان کمک اختصاصی در اختیار هر هنرستان قرار خواهد داد که پس از تصویب هیأت امناء بمصارف لازم برسد.

تا زمانیکه بودجه هر سال بتصویب نرسیده کمک اختصاصی هر یک از هنرستانهای مذکور بمیزان سال پیش بطور علی‌الحساب پرداخت و پس از تصویب بودجه واریز خواهد شد.

ماده ۳ـ وجوه حاصله از درآمد اختصاصی کارگاهها آزمایشگاهها ـ هدایای اشخاص و مؤسسات صنعتی در حساب مخصوصی نگاهداری شده و زیر نظر هیئت امناء بمصرف خواهد رسید.

ماده ۴ـ هیئت امناء موظف است در پایان هر سال ترازنامه هنرستان را تهیه و منتشر نماید.

ماده ۵ـ وزارت آموزش و پرورش مأمور اجرای این قانون است.

لایحه قانونی بالا که مشتمل بر پنج ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوبه بیستم آذرماه یکهزار و سیصدو چهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز دوشنبه بیست و یکم دیماه یکهزار و سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سناـ مهندس شریف امامی

رئیس‌- نسبت بقوریت این لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بفوریت این لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع بغیر ضروری بودن تصویبنامه تشکیل دفتر مطالعات صنعتی و مدنی و ارسال بمجلس سنا

۱۱ـ طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع بغیر ضروری بودن تصویبنامه تشکیل دفتر مطالعات صنعتی و مدنی و ارسال بمجلس سنا

رئیس‌- گزارشی از کمیسیون اقتصاد و بازرگانی درباره تشکیل دفتر مطالعات صنعتی و معدنی و ارسال بمجلس سنا

رئیس‌- گزارشی از کمیسیون اقتصاد و بازرگانی درباره تشکیل دفتر مطالعات صنعتی و معدنی رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون اقتصاد و بازرگانی بمجلس شورای ملی

لایحه شماره ۳۸۶۸۲ـ۴۲/۱۰/۵ دولت در مورد تصویبنامه شماره ۲۳۸۸۰ـ۴۱/۶/۲۸ راجع به تشکیل مطالعات صنعتی و معدنی که بشماره ۱۲۲ بچاپ رسیده در جلسه دوشنبه ۴۳/۹/۱۶ کمیسیون اقتصاد و بازرگانی مطرح گردید و آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد عدم ضرورت آن را اعلام داشتند و کمیسیون با موافقت ایشان لایحه مزبور را رد کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس کمیسیون اقتصاد و بازرگانی ـ دکتر عدل طباطبائی


گزارش از کمیسیون امور استخدام بمجلس شواری ملی

کمیسیون امور استخدام در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۲۴ با حضور نماینده دولت لایحه تشکیل دفتر مطالعات صنعتی و معدنی را مورد رسیدگی قرارداد و نظر کمیسیون اقتصاد و بازرگانی مبنی بر رد لایحه مزبور را تأیید کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور استخدام ـ سید علی صائب

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۲۶ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه دولت راجع به تشکیل دفتر مطالعات صنعتی و معدنی را مورد رسیدگی قرارداد و نظر کمیسیون اقتصاد و بازرگانی مبنی بر رد لایحه مزبور را تأیید کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون بودجه ـ اهری

رئیس‌- آقای مهندس بهبودی.

دکتر مهندس بهبودی‌ـ ممکن است توضیح بفرمایند که موضوع چه بوده و به چه علت رد شده؟ که مجلس هم مطلع بشود.

رئیس‌- آقای دکتر ضیائی.

دکتر ضیائی (معاون وزارت اقتصاد)ـ این تصویبنامه مربوط است به قبل از تأسیس وزارت اقتصاد و در وزارت صنایع و معادن سابق تصمیم بر این بوده‌است که دفتری بنام دفتر مطالعات صنعتی و معدنی تشکیل شود در سازمان جدید وزارت اقتصاد واحدی بنام واحد بررسیهای صنعتی تأسیس شده‌است که الآن هم مشغول کار است این است که دیگر این دفتر زائد بود وبالنتیجه ایجاد دو واحد برای انجام یک منظور لازم نبود این است که لازم می‌شود این مرکز تأسیس بشود (دکتر مهندس بهبودی ـ مستقل است؟) یک واحدی است که مستقل نیست و جزو واحدهای وزارت اقتصاد است و رئیس آن معاون وزارت اقتصاد آقای دکتر یگانه‌است.

رئیس‌- نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون اقتصاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. برای اطلاع مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع بغیر ضروری بودن تصویتنامه تبدیل دو در هزار ماده ۳۲ قانون اصلاح قانون تعرفه گمرکی به چهار در هزار و ابلاغ بدولت

۱۲ـ طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع بغیر ضروری بودن تصویتنامه تبدیل دو در هزار ماده ۳۲ قانون اصلاح قانون تعرفه گمرکی به چهار در هزار و ابلاغ بدولت

رئیس‌- گزارشی است از کمیسیون اقتصاد و بازرگانی مبنی بر رد اضافه نمودن دو در هزار ماده ۳۲ قانون اصلاح تعرفه گمرکی که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد و بازرگانی بمجلس شورای ملی

لایحه شماره ۳۸۷۲۰-۴۲/۱۰/۵ دولت راجع به تصویب‌نامه شماره ۵۶۸۸ـ۱۳۴۳/۴/۹ در مورد اضافه نمودن دو در هزار ماده ۳۲ قانون اصلاح تعرفه گمرکی به چهار در هزار را که گزارش شور اول آن با رأی مجلس شورای ملی مجدداً به کمیسیون‌های مربوط عودت داده شده بود در جلسه دوشنبه ۴۳/۹/۲۳ کمیسیون اقتصاد و بازرگانی با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد مطرح گردید و چون موضوع این تصویب‌نامه ضمن تبصره ۵۳ بودجه اصلاحی سال ۱۳۴۳ کل کشور تأمین گردیده و نیازی به این لایحه نبود با موافقت نماینده دولت رد شد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون اقتصاد و بازرگانی ـ دکتر رضوانی


گزارش از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون قوانین دارائی در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۲۱ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد لایحه دولت راجع به اضافه نمودن دو در هزار ماده ۳۲ قانون اصلاح تعرفه گمرکی به چهار در هزار را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون اتقصاد و بازرگانی مبنی برود لایحه مزبور را تصویب کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس کمیسیون قوانین دارائی ـ محسن خواجه نوری

رئیس ـ نظری نسبت به گزارش کمیسیون اقتصاد نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون اقتصاد نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون اقتصاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند( اکثر برخاستند) تصویب شد. برای اطلاع مجلس سنا فرستاده می‌شود.


۱۳ ـ طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع بغیر ضروری بودن تصویبنامه مربوط بمعافیت حقوق و عوارض گمرکی صفحات موسیقی اهدائی سازمان ملل متحد و ارسال بمجلس سنا رئیس ـ گزارش دیگریست از کمیسیون اقتصاد رسیده قرائت می‌شود. ( بشرح زیر خوانده شود) گزارش از کمیسیون اقتصاد و بازرگانی بمجلس شورای ملی کمسیون اقتصاد و بازرگانی در جلسه دوشنبه ۹/۱۶ / ۴۳ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزرات اقتصاد لایحه شماره ۳۸۷۰۸ـ۴۲/۱۰/۵ دولت راجع به تصویبنامه شماره ۱۰۹-۴۲/۱/۲۴ در مورد معافیت حقوق و عوارض گمرکی و غیر گمرکی صفحات موسیقی که توسط هیئت نمایندگی سازمان ملل متحد در ایران برای فروش بنفع پناهندگان وارد می‌شود (چاپی شماره ۱۳۵) را مطرح و با توجه به اظهارات آقای معاون وزارت اقتصاد مبنی بر عدم احتیاج به قانون مزبور آنرا در کرد اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمسیون اقتصاد و بازرگانی ـ دکتر رضوانی گزارش از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی کمسیون قوانین دارائی در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۲۱ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد لایحه دولت راجع بمعافیت حقوق و عوارض گمرکی و غیر گمرکی صفحات موسیقی را که توسط هیئت نمایندگی سازمان ملل متحد در ایران برای فروش بنفع پناهندگان وارد می‌شود مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون اقتصاد و بازرگانی مبنی بر رد آنرا تصویب نمود. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس کمیسیون قوانین دارائی ـ محسن خواجه نوری رئیس ـ نسبت به این گزارش نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون اقتصاد خانمهاو


آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اغلب برخاستند) تصویب شد برای اطلاع مجلس سنا فرستاده می‌شود. ۱۴ـ طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد راجع بغیر ضروری بودن تصویب‌نامه عوارض بندری کشتی‌ها و شناورهای موتوری کمتر از ۱۵ تن ظرفیت و ارسال بمجلس سنا رئیس‌- گزارش دیگریست از کمیسیون اقتصاد رسیده راجع به تعیین عوارض بندری کشتیها و شناورهای کمتر از پانزده تن ظرفیت که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد) گزارش از کمیسیون اقتصاد و بازرگانی بمجلس شورای ملی کمیسیون اقتصاد و بازرگانی در جلسه دوشنبه ۴۳/۹/۱۶ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت تصویب‌نامه شماره ۵۶۰۲۵/ت‌ـ ۱۳۴۰/۴/۲۶ دولت راجع به تعیین عوارض بندری کشتیها و شناورهای کمتر از پانزده تن ظرفیت را که بضمیمه فهرست شماره ۲۴۴۷۲/۲۴ـ ۴۲/۱۰/۱۹ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۴۷۰/۱ چاپ شده‌است مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به اظهارات آقای معاون وزارت اقتصاد مبنی براینکه موضوع این تصویب‌نامه در لایحه شناورهای موتوری ملحوظ گردیده و نیازی به آن نمی‌باشد لایحه را رد کرد. اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد و بازرگانی‌ـ دکتر رضوانی گزارش از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی کمیسیون قوانین دارائی در جلسه مورخ ۴۳/۱۰/۲۱ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد لایحه دولت راجع به تعیین عوارض بندری کشتیها و شناورهای کمتر از پانزده تن ظرفیت را مورد رسیدگی قرارداد و نظر کمیسیون اقتصاد و بازرگانی را مبنی بررد آن تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس‌کمیسیون قوانین دارائی‌ـ خواجه نوری رئیس‌- نسبت به گزارش کمیسیون اقتصاد نظری نیست؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون اقتصاد خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای اطلاع مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۱۵ـ اعلام وصول طرح قانونی از مجلس سنا راجع به تأسیس کتابخانه‌های عمومی رئیس‌- لایحه‌ای است از مجلس سنا رسیده‌است برای اطلاع نمایندگان محترم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی گزارش کمیسیون شماره‌۱۰ (کشور) مربوط بطرح تقدیمی سناتورهای راجع به تأسیس کتابخانه‌های عمومی در تمام شهرها در جلسه روز چهارشنبه ۲۳ دیماه ۱۳۴۳ بتصویب مجلس سنا رسید. اینک طرح قانونی مزبور برای تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سناـ مهندس شریف امامی رئیس‌- به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۱۶ـ اعلام وصول طرح قانوی از مجلس سنا راجع بواگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی و امدادی و فرهنگی و ورزشی بدون اخذبها رئیس‌- لایحه دیگری از مجلس سنا رسیده راجع بواگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی گزارش کمیسیون شماره ۴ مربوط بلایحه شماره ۲۸۰۵۵ـ ۴۳/۷/۲۸ دولت راجع بواگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی و امدادی و فرهنگی و ورزشی بدون اخذ بها که ضمن مرقومه شماره ۷۸/۱۹۰۱۵ ل‌ق‌ـ ۱۳۴۳/۹/۱۴ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز چهارشنبه ۲۳ دیماه ۱۳۴۳ مطرح و مورد شور واقع و بتصویب مجلس سنا رسیده. اینک


لایحه قانونی مزبور که اصلاح شده برای تصویب مجدد بضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سناـ مهندس شریف امامی رئیس‌- در متن ماده واحده تغییراتی در مجلس بعمل آمده که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد) پس از «مورد احتیاج» عبارت «دستگاههای دولتی هم حذف شده بعد از کلمه «ورزشی» کلمه «جهانگردی» اضافه شده این بعد از «شیروخورشید سرخ ایران» «بنیاد پهلوی» اضافه شده‌است. بعد از «ترتیب بدنی ایران» «مؤسسه اعتباری دانشگاه» اضافه شده‌است بعد از «شهرداریها» و «مؤسسات تشویق جهانگردی» اضافه شده‌است.

مهندس‌بهبودی‌ـ اجازه بفرمائید خود ماده واحده قرائت بشود روشنتر بشویم.

رئیس‌- ماده واحده ضمیمه هم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد) قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی و امدادی و فرهنگی و وزرشی بدون اخذ بها ماده واحده‌ـ بدولت اجازه داده می‌شود از اراضی و ابنیه متعلق بخود (اعم از خالص و غیره) که مورد احتیاج نباشد برای تأسیسات خیریه و درمانی و امدادی و فرهنگی و ورزشی و جهانگردی بدون اخذ بها بهریک از مؤسسات شیروخورشید سرخ ایران، بنیاد پهلوی، سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، سازمان پیشاهنگی و تربیت بدنی ایران و مؤسسه اعتباری دانشگاه و شهرداریها و مؤسسات تشویق جهانگردی با صدور تصویبنامه واگذار نماید.

تبصره‌ـ درخواست کننده زمین و یا ساختمان موظف است ظرف مدت مناسبی که از سه سال تجاوز ننماید برنامه پیشنهادی خود را بمرحله اجراء در آورد.

در غیر این‌صورت اراضی و یا ابنیه مورد انتقال به ملکیت دولت برگشت داده خواهد شد. لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده و یک تبصره در جلسه روز چهارشنبه بیست‌و سوم دیماه یکهزارو سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس‌مجلس سناـ مهندس شریف امامی رئیس‌- آقای سعید وزیری نظری داشتید؟ سعید وزیری‌ـ بنده با آن آخرین اضافه‌ایکه شده راجع بجهانگردی موافق نیستم.

رئیس‌- پس اجازه بفرمائید لایحه را بکمیسیون بفرستیم (صحیح است) لایحه بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۱۷ـ اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع بمعافیت لوازم فیلم‌برداری و غیره اداره کل ثبت از حقوق گمرکی و ابلااغ بدولت رئیس‌- لایحه دیگری است از مجلس سنا رسیده مربوط بمعافیت بعضی لوازم اداره کل ثبت از حقوق گمرکی و سود بازرگانی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی گزارش کمیسیون شماره ۵ مربوط بلایحه شماره ۷/۷۳۸۸ ـ ۱۳۴۲/۱۰/۲ دولت راجع بتصویبنامه شماره ۴۲۲۷۲ـ ۱۳۴۲/۷/۵ مربوط بمعافیت اداره کل ثبت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی که ضمن مرقومه شماره ۳۵۷۶ـ ۱۳۴۳/۸/۹ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۱ دیماه ۱۳۴۳ مطرح و مورد شور واقع و بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانونی مزبور که اصلاح شده برای اخذ رأی نهائی بضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سناـ مهندس شریف امامی قانون راجع بمعافیت اداره کل ثبت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی ماده واحده‌ـ لوازم تهیه فیلم از اوراق پرونده‌های و دفاتر املاک و نقشه‌ها و وسایل خواندن فیلمهای مذکور و تهیه عکس از آنها و لوازم عکس برداری و نقشه‌برداری و همچنین قطعات یدکی اشیاء مزبور که مورد نیاز اداره کل ثبت می‌باشد و مستقیماً یا توسط نمایندگی‌های مؤسسات مربوط در ایران سفارش داده می‌شود و بوسیله اداره کل ثبت از گمرک ترخیص می‌گردد تا تاریخ تصویب


این قانون از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و هر گونه عوارضی به استثناء حق انبارداری و باربری معاف خواهد بود. لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذر ماه یکهزارو سیصدو چهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز دوشنبه بیست‌و یکم دیماه یکهزارو سیصدو چهل‌وسه شمسی بتصویب مجلس سنا رسیده‌است.

رئیس مجلس سناـ مهندس شریف امامی اصلاحات پیشنهادی مجلس سنا: ۱- بعد از «بوسیله داده می‌شود» عبارت «بوسیله آن اداره» تبدیل شده‌است به «بوسیله اداره کل ثبت» ۲- بعد از عبارت «از پرداخت حقوق گمرکی» اضافه شده‌است «تا تاریخ تصویب این قانون».

رئیس‌- آقای سیفی فرمایشی دارید؟ سیفی‌ـ عرضی ندارم.

رئیس‌- آقای رامبد بفرمائید.

رامبدـ از این اصلاح مجلس سنا بنده این استفاده را کردم که از نمایندگان محترم دولت که در اینجا تشریف دارند استدعا کنم که این موضوع معافیت‌ها را بیک ترتیب دیگری حل بکنند اصولا بدین معنی اداره‌ای، تشکیلاتی یک سازمان دولتی باید مبلغی بیک صندوق دولت بپردازد بنابراین از همان صندوق محلی پیدا می‌شود که ببودجه این اداره اضافه بشود بنابراین اگر یک سازمانی بکار خودش واقف باشد حساب کار خودش را می‌کند که برنامه‌۳ ماه،۴‌ماه، یکسال دیگر اینکار خواهد شود و در بودجه خودش می‌گذارد و بدولت هم توضیح می‌دهد که معادل اینقدر ریالی که من تقاضای اضافه کردم مبلغی است که عیناً به این صندوق می‌پردازم. این چه حسنی دارد؟ حسنش این خواهد بود چون به اداره ثبت بستگی پیدا نمی‌کند، این مثال را می‌زنم که بعوض ۲۰۰ صندوق لوازم مایحتاج اداره ثبت خدای نکرده ۱۲۰۰ صندوق از این وسایلی که در بازار بفروش می‌رود بی‌گمرک وارد نمی‌شود (صحیح است) چون اداره گمرک مسئولیت و وظیفه‌ای ندارد در دفاتر اداره ثبت کنترلی بکند که میزان احتیاجات آنها همان است که وارد کرده‌اند یا نکرده‌اند پس بنده عرضم را خاتمه می‌دهم لایحه‌ای است تصویب شده نظر مخالفی هم با این لایحه نبود از این مورد استفاده کردم از حضور مجلس محترم استدعا می‌کنم برای آینده آن کاری را که کمیسیون‌های مجلسین، مجلس علنی، جلسه علنی سنا باید انجام بدهند این کاری است که متصدی دولتی در اطاق خودش بنشیند حساب کند میزان گمرک و انبارداری این چقدر می‌شود از دولت تقاضا بکند که برای این که یک دیناری به دخل و خرج تأثیر نمی‌کند این را در دخل و خرج بودجه بگذارند فقط راه سوء استفاده‌های احتمالی بسیار زیادی را که سابقه دارد گرفته می‌شود (صحیح است).

رئیس‌- نسبت به اصلاحات مجلس سنا نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به این اصلاحات رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد نسبت به لایحه باورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی بوسیله منشی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد) صفی‌پورـ دکتر عدل طباطبائی‌ـ بوشهری‌ـ ارسنجانی‌ـ معتمدی‌ـ دکتر خطیبی‌ـ موسوی‌ماکوئی‌ـ روستا مهندس مالک‌ـ دکتر جعفری‌ـ دکتر الوموتی‌ـ دکتر غلامرضا عدل‌ـ مهندس ریاضی‌ـ دکتر مبین‌ـ بانو ابتهاج سمیعی‌ـ مهندس کمانگرـ بانو دولتشاهی‌ـ کشفی‌ـ دکتر کیان‌ـ بانو جهانبانی‌ـ دکتر زعفرانلوـ دکتر سعیدـ بانو ترتیب‌ـ دکتر اسدی‌ـ مهندس والاـ مصطفوی‌نائینی‌ـ مهندس اسدی‌سمیع‌ـ قراچورلوـ مهندس‌آصفی‌ـ موقرـ باغمیشه‌ـ حقشناس‌ـ صائب‌ـ سیفی‌ـ دکتر پورهاشمی‌ـ حبیبی‌ـ بختیار بختیاریهاـ ظفرـ مهندس انصاری‌ـ دکتر مهندس ناصر بهبودی‌ـ مرتضوی‌ـ رامبدـ دکتر رمضانی‌ـ اهری‌ـ مهندس معینی‌زندـ دکتر قراگزلوـ دکتر یزدان‌پناه‌ـ مهندس جلالی‌نوری‌ـ احتشامی‌ـ ضابطی‌ـ جهانگیری‌ـ دکتر مصباح‌زاده‌ـ زندـ


سعید وزیری‌ـ دکتر رهنوردی‌ـ کنگرلوـ ریگی‌ـ مهندس ارفع‌ـ دکتر رضوانی‌ـ دکتر سعید حکمت‌ـ بالاخانلوـ مهندس‌صائبی‌ـ میرافضل‌ـ پروین‌ـ شاخوئی‌ـ البرزی‌ـ محدث‌زاده‌ـ لفوطی‌ـ هیرادـ دکتر صاحب‌قلم‌ـ ویلیام‌ابراهیمی‌ـ پژندـ اولیاءـ شفیعی‌پور کرمانی‌ـ نوربخش‌ـ مبارکی‌ـ ساگینیان‌ـ امام مردوخ‌ـ طالب‌زاده‌ـ رودسری‌ـ مهندس پرویزبهبودی‌ـ دکتر مدنی‌ـ متولی باشی‌ـ دکتر وحیدنیاـ قاسم‌مرادی‌ـ ختائی قلعه‌جوقی‌ـ بدر صالحیان‌ـ شیخ‌الاسلامی‌ـ فولادوندـ بهادری‌ـ ملکزاده‌آملی‌ـ نصیری‌ـ حاذقی‌ـ دکتر حسینی‌ـ امینی‌خراجی‌ـ میرهادی‌ـ اقبالی‌ـ سرتیپ‌پورـ‌دکتر معتمدوزیری‌ـ پزشکی‌ـ فربودـ توسلی‌ـ موسوی‌ـ برومندـ مافی‌ـ دکتر مهدیزاده‌ـ مهندس عدلی‌ـ آراسته‌ـ مهندس‌صدقیانی‌ـ محسنی‌ـ دکتر یگانگی‌ـ ادیب سمیعی‌ـ ثامنی‌ـ دکتر مهذب‌ـ مهندس‌زنجانچی‌ـ مهندس زرآورـ مهندس جلالی‌ـ دکتر نجیمی‌ـ فخرطباطبائی‌ـ تیمسار نکوزادـ تیمسارحکیمیان‌ـ اوزارـ کورس‌ـ دکتر سامی‌رادـ کیهان‌یغمائی‌ـ ناروئی‌ـ مرادی‌ـ پورادبی‌ـ دکتر الموتی‌ـ تبریزی‌- فهیمی‌ـ کسرائی‌ـ معتمدی‌ـ اهری‌ـ زهتاب‌فرد- کیوان‌ـ جاویدـ ایلخان‌ـ دکتر بقائی‌ـ موسوی‌کبیری‌ـ دکتر صالحی‌ـ حکمت یزدی‌ـ صادق احمدی‌ـ خانم دکتر پارسای.

(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید) آراء موافق‌۱۱۶ رأی.

ورقه سفید بدون نام بعلامت امتناع ۲۹ برگ رئیس‌- لایحه با ۱۱۶ رأی موافق تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین: مهندس پرویزبهبودی‌- مهندس جلالی نوری‌ـ کریم اهری‌ـ دکتر مهذب‌ـ اوزارـ مالک‌ـ صفی‌پورـ دکتر زعفرانلوـ دکتر کیان‌ـ دکتر سعیدـ دکتر مدنی‌ـ کشفی‌ـ دکتر غلامرضا عدل‌ـ مهندس برومندـ معتمدی‌ـ حبیبی‌ـ ارسنجانی‌ـ بوشهری‌ـ دکتر الموتی‌ـ خانم تربیت‌ـ دکتر عدل‌طباطبائی‌ـ روستاـ دکتر خطیبی‌ـ مهندس اسدی سمیع‌ـ مهندس کمانگرـ ایلخان‌ـ مهندس ریاضی‌ـ بانو دکتردولتشاهی‌ـ موسوی ماکوئی‌ـ نوربخش‌ـ بانو ابتهاج سمیعی‌ـ بانو جهانبانی‌ـ بانو دکتر پارسای‌ـ دکتر رهنوردی‌ـ تقی‌زندـ دکتر مصباح‌زاده‌ـ احتشامی‌ـ ضابطی‌طرقی‌ـ دکتر یزدان‌پناه‌ـ باغمیشه‌ـ سیفی‌ـ صائب‌ـ مرتضوی‌ـ قراچورلوـ مهندس انصاری‌ـ شاخوئی‌ـ حق‌شناس‌ـ دکتر صاحب قلم‌- قاسم مرادی‌ـ مهندس آصفی‌ـ سعید وزیری‌ـ دکتر بقائی‌یزدی‌- مهندس صائبی‌ـ دکتر وحیدنیاـ لفوطی‌ـ هیرادـ البرزی‌ـ محدث‌زاده‌ـ پروین‌ـ مبارکی‌ـ شفیعی‌پور کرمانی‌- ابراهیمی‌ـ پژندـ مهندس معینی‌زندـ میر افضل ساگینیان‌ـ دکتر معتمد وزیری‌ـ ملک‌زاده عاملی‌ـ میر هادی‌ـ دکتر صالحی‌- حسینی‌ـ بدر صالحیان‌ـ فولادوندـ علی‌مرادی‌ـ قلعه‌جوقی‌- شیخ‌الاسلامی‌ـ تبریزی‌- کنگرلوـ مهندس ارفع‌ـ دکتر رضوانی‌ـ طالب‌زاده رودسری‌ـ بالاخانلوـ فهیمی‌ـ نصیری‌ـ متولی‌باشی‌- پزشکی‌ـ اقبالی‌ـ حاذقی‌ـ امینی‌خراجی‌ـ توسلی‌ـ دکتر فربودـ دکتر مهدی‌زاده‌ـ مهندس‌عدلی‌ـ مهندس صدقیانی‌ـ مهندس آراسته‌ـ محسنی‌مهرـ عبدالمجیدموسوی‌ـ مهندس‌جلالی‌ـ ثامنی‌ـ مهندس زرآورـ مافی‌ـ ریگی‌ـ کسرائی‌ـ سرتیپ حکیمیان‌ـ کورس‌ـ ناروئی‌ـ کیهان یغمائی‌ـ دکتر سامی‌رادـ پور ادبی‌ـ حکمت‌یزدی‌- مهندس‌زنجانچی‌ـ زهتاب‌فردـ صدری کیوان‌ـ دکتر یگانگی‌ـ دکتر نجیمی‌ـ صادق احمدی‌ـ ادیب‌سمیعی.

ممتنعین: دکترجعفری‌ـ دکتر مبین‌ـ دکتر اسدی‌ـ مهندس والاـ مصطفوی‌ـ موقرـ دکتر پورهاشمی‌ـ بختیار بختیاریهاـ ظفر- دکتر مهندس ناصر بهبودی‌ـ رامبدـ دکتر رمضانی‌ـ دکتر قراگزلوـ جهانگیری‌ـ دکتر سعید حکمت‌ـ امام مردوخ‌ـ بهادری‌- سرتیپ‌پورـ فخر طباطبائی‌ـ سرلشگر نکوزادـ جاویدـ موسوی‌ـ کبیری.

۱۸ـ بیانات آقای دکتر یگانه وزیر مشاور راجع بسوء قصد علیه آقای نخست‌وزیر و صدور اعلامیه دولت رئیس‌- آقای دکتر یگانه دکتر یگانه‌ـ بنده می‌خواستم با کمال تأسف به


استحضار نمایندگان معظم برسانم که جناب آقای حسنعلی منصور نخست وزیر در ساعت ده و نیم صبح که بمجلس شورای ملی شرفیاب می‌شدند مورد اصابت گلوله و سوء قصد خائنانه قرار گرفتند. البته فوراً به بیمارستان منتقل شدند و هیأت دولت فوراً تشکیل جلسه داد و اعلامیه‌ای برای استحضار عموم صادر نمود بحمدالله حال مزاجی ایشان رضایت بخش است (نمایندگان‌ـ الحمدلله‌) ضارب هم همان آن دستگیر شده و طبق کارتی که از جیب نامبرده پیدا شده بنام محمد بخارائی است که در یکی از کلاسهای شبانه‌نام نویسی کرده بوده‌است ضارب دستگیره شده‌است و فعلا تحت بازجوئی است از خداوند می‌خواهیم همانطوری که نیت قلبی همه نمایندگان معظم است و دعا می‌کنیم برای سلامت ایشان (انشاءالله) (نمایندگان‌ـ خداوند سلامتش بدارد).

۱۹ـ تقدیم دوفقره لایحه به قید یک فوریت بوسبله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور دکتر یگانه‌ـ بنده اجازه می‌خواستم ضمن اینکه حامل آن خبر هستم با دعائی که همه ما در قلبمان هست برای بهبود ایشان و بحمدالله امید هم هست ضمن اینکه یک خبر مسرت بخشی هم راجع به نفت و لوایح اخیر دولت که اینک تقدیم می‌کنم بعرض برسانم همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند دراجرای ماده دوم قانون نفت مصوب سال ۱۳۳۶ قسمتی از بخش یک تقسیمات نفتی کشور در خلیج فارس برای انجام عملیات اکتشاف و تفحص و بهره‌برداری‌بمزایده گذاشته شد و شرایط پیشنهاد دهندگان کاملا تحت بررسی واقع شد و با توجه بتأمین حداکثر منافع ملت ایران از نظر محدود بودن حوزه عملیات و مبلغ‌های پذیره‌های نقدی و پذیره مشروط و شرایط مشارکت شرکت ملی نفت ایران با این شرکت‌ها پنج فقره قرارداد راجع ببخش مزبور منعقد نموده که لایحه آن با قید یک فوریت تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود البته استحضار دارند این قراردادهای تازه منافع بسیار زیادی برای ملت ایران تأمین کرده‌است (صحیح است) و اگر در مقام مقایسه با سایر قراردادهای قبلی برآئیم پاره‌ای از خصوصیاتش را بعرض میرسانم خصوصیت اول این قراردادها مشارکت شرکت ملی نفت ایران است با شرکتهای طرف قرار داد در استخراج و اکتشاف و بهره‌برداری از نفت و البته یکی از خصوصیات بسیار مهم است که شرکت ملی نفت در استفاده و اکتشاف رأساً از منابع کشور استفاده کند (صحیح است) دومین امتیاز بزرگ این قرارداد تحت یک شرایطی تعیین می‌شود و واقعاً یکی از بزرگترین امتیازات این پنج فقره قرارداد است (صحیح است) سوم چون اصل تبعیت گروهها و شرکتهای طرف قرار داد از قوانین مالیاتی ایران است در آینده هر نوع قوانین مالیاتی که دولت ایران وضع کند نسبت به این شرکتها لازم الرعایه‌است البته هیچگونه تبعیضی از طرف دولت ایران نمی‌شود چهارمین امتیاز خاص این قرارداد اینست که اگر میزان درآمد حاصله از نفت از ۱۲/۵ درصدی که بابت فروش بدولت ایران می‌پردازند کمتر باشد تا ۱۲/۵ درصد ملزم هستند بپردازند. اینک بنده این افتخار را دارم که بمجلس معظم شورای ملی که همیشه منشاء خدمات بزرگ برای مملکت بوده این لایحه را با قید یک فوریت تقدیم می‌کنم و همچنین بعد از این لایحه لایحه دیگری که واقعاً قدم بسیار بزرگی در توسعه اقتصادی مملکت است و نحوه استفاده از پذیره‌های بزرگ نفت را که بدست آورده‌ایم روشن می‌کند بنده ایمان دارم که عقیده ملت ایران و نمایندگان معظم این بوده‌است که حد اکثر درآمدهای مملکت صرف مخارج عمرانی و تولیدی بشود (صحیح است) دولت خدمتگذار هم در اجرای منویات ملوکانه که واقعاً تمام مزایا و امتیازات با سرپرستیهای عالیه وهدایتهای شخص معظم شاهنشاه صورت گرفته (صحیح‌است) این را بعرض برسانم که حتی تصمیم اتخاذ شد که از این پذیره‌های زیاد نفت منحصراً و فقط برای امور تولیدی و عمرانی کشور استفاده شود (احسنت‌) لایحه دومی هم تقدیم مجلس شورای ملی با قید یک فوریت


می‌شود که دولت اجازه داشته باشد تمام پذیره‌ها را منحصراً بمصارف امور تولیدی و عمرانی مملکت برساند یعنی بنده و همه نمایندگان محترم و دنیا ایمان داریم که با این در آمدهای سرشار مملکت که هنوز قسمت کوچکی از بخشهای نفتی ایران است که بمزایده گذاشته شده و حتب آن محدوده‌ای که بمزایده گذاشته خیلی کمتر از آن بوده که در قانون نفت مصوب‌۳۶ بدولت اجازه بمزایده گذاشته را داده در چند مورد شاید از نصف هم خیلی کمتر است شاید در آینده موفق شویم راجع به سایر بخشهای نفتی این قراردادها را با شرایط بهتری تقدیم قوه مقننه بکنیم در خاتمه عرایضم از آنجائیکه میدانم دعای خیر نمایندگان همیشه متوجه خدمتگذاران بوده امیدوارم با ادعیه و مراحم خداوند بزرگ و روح پاک کسانیکه به ایران خدمت کرده‌اند و منیوات قلبی نمایندگان تحت نظر و تحت‌نظر و سرپرستی در این مدت مشهود است (صحیح‌است) هرچه روزدتر شفا بیابد (انشاءالله) و خودشان محری این قراردادها باشند و این عواید را وصول کنند و بمصرف این مصارف برسانند بنده هر دو لایحه را بقید یک فوریت تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

۲۰- طرح و تصویب یک فوریت لایحه اجازه انعقاد قراردادهای نفت رئیس‌- فوریت لایحه قرار داد نفت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی بطوریکه خاطر نمایندگان محترم مستحضر است دراجرای مفاد قانونی نفت مصوب مرداد ماه ۱۳۳۶ قسمتی از بخش یک از تقسیمات نفتی کشور در خلیج فارس برای انجام عملیات مربوطه بمزایده گذارده شده و شرایط پیشنهاد دهنده‌گان از طرف شرکت ملی نفت ایران بررسی و با توجه بتأمین حداکثر منافع ملت ایران از جهت حدود عملیات مبلغ پذیره نقدی و پذیره مشروط‌ـ شرایط مشارکت‌ـ تعهد هزینه اکتشاف و سایر شرایط نسبت بنواحی مزبور به استناد ماده ۲ قانون نفت پنج‌فقره قرارداد با گروهها شرکتهای متقاضی تنظیم و امضاء گردیده‌است که متضمن منافع بیشتری برای کشور می‌باشد و ذیلا پاره از خصوصیات و مزایای قراردادهای تنظیمی به استحضار نمایندگان محترم می‌رسد:‚ ۱- تنظیم قراردادهابر اساس مشارکت شرکت ملی نفت ایران در مورد استخراج و بهره‌برداری‌از نفت.

۲- تعهد پرداخت مالیات شرکتها و گروهها بر اساس قیمت اعلام شده نفت خام که قیمت مزبور بوسیله طرفین قرار داد معین می‌شود.

۳- قبول اصل تبعیت شرکتها و گروهها از قوانین مالیاتی موضوعه ایران با شرط عدم تبعیض.

۴- تعهد تأمین سرمایه سهمی شرکت ملی نفت ایران بابت توسعه میدانهای کشف شده با منظور نمودن بهره معتدل.

۵- تعهد پرداخت حداقل ۱۲/۵ درصد قیمت اعلان شده نفت بابت سهم صادرات طرف دوم در صورتیکه میزان مالیات بر در آمد حاصل از صادرات طرف مزبور از میزان فوق کمتر باشد. ۶- اینک ماده واحده راجع به اجازه مبادله و اجراء قراردادهای مزبور بقید یک فوریت تقدیم و استدعای تصویب آنها را دارد.

از طرف نخست‌وزیر وزیر دارائی لایحه راجع بمبادله و اجازه اجرای پنج‌فقره قرارداد نفت ماده واحده‌ـ پنج قرارداد ضمیمه و پیوست‌های آنها که به استناد ماده ۲ قانون نفت مصوب مرداد ماه ۱۳۳۶ بمنظور اجرای عملیات تفحص و اکتشاف و استخراج و بهره برداری و فروش و صدور نفت از مناطق مصرح در قرار دادهای مزبور بین شرکت ملی نفت ایران از یکطرف و شرکتها و گروههای مفصله‌الاسلامی زیر:


۱- با تافسه پترولیوم ماتشاپای.ن.و Bataafse Petroleum Maatschappij N.V.

۲- تاید واتر اویل کمپانی Tidewater Oil company Skelly Oil Company اسکی اویل کمپانی سان ری‌دکس اویل کمپانی Sunray DX Oil Company دی سوپر یور اویل کمپانی The Superior Oil Company کرـ مک‌گی اویل ایندستریزاینکور پوریشن Kerr _Mcgee Oil Industries, Inc.

سیتز سرویس کمپانی.Cities Servce Co ریچفیلد اویل کورپویشن Richfield Oil Corporation ۳- اجیپ. اس. پ .ا. Agip-S.P.A. فیلیپس پترولیوم کمپانی Phillips Petroleum Company اویل اندنچرال گس گامیشن‌ـ کمپانی Oil & natural Gas Commission, India ۴- دی اتلانتیک ریفاینیگ کمپانی The AtIantic Rifining Co.

مرفی اویل کورپویشن Murphy Oil Corpiration سن اویل کمپانی Sun Oil Company یونیون اویل کمپانی اف کالیفرنیا Union Oil Company Of California ۵- بورودو روشرش دوپترول Bureau De Recherches De Petrole رژی اتونوم دپترول Regie Autonome Des Petroles سوسیته ناسیونال دپترول دکیتن Societe Nationale Des Petroles D, aquitaine از طرف دیگر امضاء شده و به تأیید دولت نیز رسیده‌است تصویب و اجازه اجراء و مبادله آنها داده می‌شود. نخست وزیر وزیر دارائی رئیس‌- فوریت این لایحه مطرح است آقای مهندس والا مخالفید؟ مهند والاـ توضیحی دارم.

رئیس‌- عده زیادی تقاضای صحبت کرده‌اند راجع باین موضوع آقایان فولادوندـ ریگی و چند نفر دیگر (عده‌ای از نمایندگان مخالفی نیست) در صورتیکه مخالفی نیست بفوریت لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۲۱‌ـ طرح و تصویب یک فوریت لایحه راجع بمصرف پذیره قرار دادهای نفت رئیس‌- فوریت لایحه مربوط بمصرف پذیره نفت برای امور عمرانی و تولیدی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند. طبق پنج فقره قراردادهای نفت راجع به اکتشاف و بهره‌برداری از قسمتی از بخش یک از بخشهای نفتی ایران در خلیج فارس پذیره‌های جدید نفت عاید دولت ایران خواهد شد و چون توسعه اقتصادی کشور مستلزم آنست که حداکثر درآمدهای کشور برای مصارف عمرانی و تولیدی اختصاص داده شود لهذا دولت با توجه کامل بموجبات توسعه اقتصادی کشور لایحه راجع بمصرف پذیره‌های مزبور برای امور عمرانی و تولیدی کشور را تقدیم آن مجلس محترم نموده و استدعای تصویب آنرا بقید یک فوریت دارد.

از طرف نخست وزیر وزیر دارائی لایحه راجع بمصرف پذیره نفت برای امور عمرانی و تولیدی ماده واحده‌ـ کلیه وجوهی که طبق قانون راجع


به اجازه مبادله و اجراء پنج‌فقره قرارداد نفت بعنوان پذیره وصول می‌شود از طرف دولت منحصراً بمصرف امور عمرانی و تولیدی کشور خواهد رسید.

از طرف نخست وزیر وزیر دارائی رئیس‌- فوریت این لایحه مطرح است. آقای دکتر الموتی مخالفید بفرمائید.

دکتر الموتی‌ـ عرض کنم بنده فکر می‌کنم این لایحه‌ای که امروز برای مصرف پذیره نفت بمجلس شورای ملی داده شده با اینکه یکی از لوایح بسیار مفید و اساسی است ولی آنطوریکه شاید و باید مصرفش معین نشده و علت مخالفت بنده هم با این لایحه‌این است یعنی اگر دولت وقتی لایحه را می‌آورد میگفت از این ۱۸۵ میلیون دلاری که بعنوان پذیره نفت گرفته می‌شود ۵۰ میلیون دلاری برای شرکتهای تعاونی، ۱۰۰ میلیون دلار برای کار ذوب آهن بقیه‌اش هم برای قسمت پتروشیمی است این پذیره مصرفش کاملا تعیین می‌شد و بهیچوجه دولت نمی‌توانست از آن تخلف بکند ولی باینصورت کلی بنده خیال می‌کنم منظور را تأمین نمی‌کند مثل خیلی از کارهای عمرانی دیگر خیلی از بودجه‌های دیگر که بعمران و تولید اختصاص داده می‌شود ولی عملا بمصارف دیگری ممکن است برسد بنده معتقد بودم و فکر داشتم وقتیکه این لایحه مطرح می‌شود یک پیشنهادی بدهم به اینصورت که دولت مکلف است از این مبلغ پذیره همانطور که عرض کردم ۵۰ میلیون برای شرکت‌های تعاونی، ۱۰۰ میلیون برای ذوب آهن و بقیه برای برای صنعت پتروشیمی اختصاص داده شود و بنظر بنده و به اینصورت کلی و به این شکل که بمجلس آمده آن منظور کلی را تأمین نمی‌کند و حق این ایت که دولت جناب آقای منصور دولتی که بنده به آن اعتقاد دارم و این مرد خدمتگذاری که امروز در میدان بهارستان در راه یک دف عالی گلوله خورد خیلی متأسف هستیم می‌بینیم بازهم در این مملکت افرادی هستند که خیال می‌کنند با این قبیل کارها می‌توانند چرخ انقلاب، چرخ اصلاحات مملکت را عقب برگردانند آن دوره گذشت (صحیح است) آن دوره گذشت و امروز ملت ایران تصمیم می‌گیرد و عمل می‌کند و قراردادهائی که بنفع ملت ایران است منعقد می‌کند مثل اینکه یکی از این قراردادها صدی هفتاد و پنج است و یک قرار داد دیگر صدی هشتاد و پنج بنفع ملت ایران است که نظیر این قراردادها در همه دنیا بیسابقه‌است و این قبیل تحریکات و این قبیل اقدامات نمی‌تواند در این پیشرفت در این سرعت، در این عمل مؤثر باشد (صحیح‌است) بنده از جناب آقای دکتر یگانه که امروز این لایحه را بمجلس آورده‌اند و از دولت خواهش می‌کنم البته این لایحه به کمیسیون می‌رود و پیشنهاداتی داده خواهد شد و بعد از لایحه نفت به اینجا خواهد آمد و صحبت خواهیم کرد و اظهار نظر خواهیم کرد ولی معتقد بودیم که دولت بیک صورت اساسی‌تری و بیک صورت وسیعتری لایحه مصرف ۱۸۵ میلیون دلار پذیره را تهیه می‌کرد ما از پذیره در گذشته سوابقی درایم کارهای خوبی هم از این محل شده‌است شاید آقای دکتر معتمد وزیری شاهد باشند و میدانند در گذشته هم که پذیره برای نفت گرفته شد مصرف پذیره معین شد مردم کردستان میدانند یک مقداری از کارهای عمرانی که شده از محل پذیره‌است در این مورد هم باید دولت همین کار را بکند برای اینکه درست است امروز یکی از عالیترین و بهترین قراردادهای نفتی دنیا را امضاء کردیم یعنی جناب آقای دکتر اقبال امضاء کردند و امروز بمجلس آوردید و همه ما متشکریم از جناب آقای منصور و از جناب آقای دکتر اقبال و کارشناس‌های نفتی (صحیح است) ولی ما بایستی در مورد مصرف این پذیره کاملا وارد بشویم اگر این پول جزء نکارهای عمرانی بورد بهیچوجه مشخص نیست و مردم نمیدانند شما چه کارهای عمرانی کردید اما اگر بگوئید ذوب آهن با این می‌سازیم همه میدانند این پولیکه از پذیره از گرفته شده صرف یک کاری شده که الآن و در گذشته و آینده همیشه مشخص است (احسنت) چه اشکالی دارد که این ذوب‌آهنی که این همه درباره‌اش بحث می‌کنیم از این محل درست شود بنده به ترکیه رفتم دیدم یک کارخانه ذوب‌آهن نصب کرده‌اند دومی را هم دارند نصب می‌کنند ما هم که از نظر منابع طبیعی غنی هستیم و پروژه ذوب آهن هم که سالها تهیه شده حق بود که در این مورد خیلی صاف و مشخص و معین مثلاً می‌گفتند که ۱۰۰ میلیون دلار از این را بدهیم برای ذوب آهن البته قسمتی که برای شرکتهای تعاونی


بفرمان اعلیحضرت همایونی مصرف می‌شود بسیار لازم است و ۵۰ میلیون دلار بشرکتهای تعاونی داده می‌شود ولی نسبت به بقیه مبلغ پذیره نفت باید طوری باشد که مردم ایران بدانند از این پول صرف کارهای تجملی که خوشبختانه کم شده نمی‌شود و نخواهد شد و مصرف آن خیلی مشخص و معین است عرض کنم این مطلب بسیار حساس و اساسی است ما همیشه می‌بینیم که هر وقت ملت ایران برای تأمین حقوقش در نفت و منابع طبیعی عملی می‌کند و قدمی برمیدارد تحریکات در مملکت شروع می‌شود و از یک طرف می‌بینیم اسم خلیج فارس را می‌گذارند خلیج عربی البته غلط می‌کنند ملت ایران ملت رشیدی است، ملت شجاعی است (صحیح است) از حقوق خودش دفاع می‌کند و امروز هم افتخار دارد که برهبری شاهنشاه بزرگ ایران قرارداد هشتاد و پنج درصد منعقد می‌کند (صحیح است) یکی از این پنج قراردادی که امروز بمجلس تقدیم شده قرارداد بافرانسویهاست که هشتاد و پنج درصد از منافعش به ملت ایران داده می‌شود این در تمام قراردادهای دنیا بیسابقه‌است (صحیح است) یا قرارداد دیگری است با کمپانی شل که در آن حتی سهم ایران را سرمایه‌گذاری می‌کنند و خودشان بدون بهره می‌پردازند بهرحال چون بحث در باره قرارداد مطرح نیست و بحث درباره این ماده واحده‌است بنده می‌خواستم خواهش بکنم و از دولت بخواهم البته وقتی لایحه مطرح شد بنده عرایضی خواهم کرد فعلا بعنوان مقدمه عرض کردم و دولت جناب آقای منصور دوست بسیار عزیزما جناب آقای منصور که دعا می‌کنیم حالشان خیلی خوب بشود و بمجلس تشریف بیاورند در این باره فکری خواهند کرد که این پول بمصرفی برسد که مشخص و معین باشد (احسنت).

رئیس‌- آقای دکتر یگانه.

دکتر یگانه (وزیر مشاور)ـ بنده با اظهار تشکر از این همه عواطف که نمایندگان معظم نسبت بدولت خدمتگذارشان ابراز فرمودند فقط اجازه از مقام ریاست خواستم که یک توضیح مختصری در این لایحه دوم که فوریت آن مطرح است عرض بکنم. اگر این لایحه تقدیم مجلس نمی‌شد عواید طبق قانون برنامه شصت در صد برای امورد عمرانی و تولیدیبود و چهل در صد برای مخارج مستمر دولت. منظور از تقدیم این لایحه فقط این بود که دیگر از این دویست میلیون دلار پذیره‌های نفت دیناری ببودجه مستمر دولت نیاید و تمام آن صرف امور تولیدی و عمرانی بشود البته نکاتی که جناب اقای دکتر الموتی فرمودند بسیار صحیح است و کاملا ملحوظ نظر است کدام کار واجب‌تر از کمک به شرکتهای تعاونی است یا کدام هدف ملی واجب‌تر از ذوب‌آهن است و بنده امیدوارم و قطع دارم که بمصرف همین کارها و سایر کارهای عمرانی و تولیدی خواهد رسید و چون فوریت مطرح است مصدع محضر محترم شورای ملی نمی‌شوم بیانات جناب آقای دکتر الموتی هم البته روی مواد لایحه بود و باید همه آنها مورد امعان نظر قرار بگیرد بنده استدعایم این بود که واقعاً این دو لایحه که با سرپرستی عالیه شخص شاهنشاه (صحیح است) این در آمدها عاید ملت ایران شده هرچه زودتر بتصویب این مجلس مقدس برسد و بمصرف امور تولیدی و عمرانی ملت ایران برسد تشکر می‌کنم.

رئیس‌- آقای دکتر مبین اخطار نظامنامه‌ای دارید بفرمائید.

دکتر مبین‌ـ بنده پیش از این که جناب آقای دکتر یگانه صحبت بفرمایند همین ایراد را می‌خواستم به اطلاع نمایندگان محترم برسانم که طبق قانون برنامه عمرانی سوم شصت درصد از این ۱۸۵ میلیون دلار تکلیفش معلوم است و باید بسازمان برنامه داده شود که بمصرف عمرانی خواهد رسید و نسبت به بقیه که /۶۰ میلیون دلار می‌شود باید تصمیم گرفته شود چون تناقض پیدا می‌کند با آن یکی، در آمده مربوط بسال ۴۳ است از محل عایدات نفت بنابراین طبق قانون برنامه باید بمصرف خودش برسد یعنی شصت و پنج درصد باید بسازمان برنامه داده شود و آن قانون دلاوار اجرا می‌شود و نباید استثناء کنیم که یک قسمت اجرا بشود و یکی اجرا نشود.(مصطفوی‌ـ این قانون وارد بر آنست) این قانون وارد بر آنست نسبت به شصت میلیون دلار یعنی نحوه مصرف شصت میلیون دلارش را باید معین کرد که بمصرف


عمرانی برسد چون نسبت به ۱۲۰ میلیون دلار تکلیف دولت ساقط است این است که با عرض این مطلب خواتم متوجه باشید که این اشکال پیش نیاید.

رئیس‌- آقای پاینده.

پاینده‌ـ بنده با فوریت موافقم اما آنچه را که آقای دکتر مبین فرمودند مثل اینکه تقدیر خواسته‌است بنده یک کمی با ایشان موافق نباشم آنچه که در قانون برنامه سوم پیش‌بینی شده از درآمد عادی نفت است و این درآمد اتفاقی نفت است در آمد پیش‌بینی نشده‌است (صحیح است) که در حقیقت بصورت این قانون آمده و ظاهراً مشمول آن قانون نخواهد بود معذالک اگر نظر دیگری هست بنده می‌خواستم این قسمت را عرض کرده باشم. عرض دیگر بنده راجع بحادثه امروز است که مایه کمال تأسف همه ماست (صحیح است) برای اینکه یک تلاش عظیمی در این سالها اخیر شده‌است که سیاست مملکت از کوچه و بازار و از زنده باد و گاهی هم گلوله بیاید به اطاقها به بحث و گفتگوی عادی گذاشته بشود (صحیح است) و این ثبات و امنیتی که برای ما در این سالها بوده‌است نتیجه این تلاش است (ارسنجانی‌ـ و بازهم خواهد بود) که برهبری شاهنشاه بزرگوار در مملکت حاصل شده این حادثه امروز که مایه کمال تأسف است نشان می‌دهد که شاید یک فکر مذبوحانه‌ای هست که قطعاً به نتیجه نخواهد رسید و این تلاش و کوشش شجاعانه ادامه خواهد داشت (صحیح است) دعای ما بدرقه راه این مردی است که فعلادر مریضخانه‌است و امیدواریم بهبود او نزدیک باشد (انشاءالله) درباره فوریت بنده تصور می‌کنم که بهرحال لایحه مطرح خواهد شد و پیشنهاد خواهد شد اشکالی ندارد که با فوریت موافقت بشود نقطه نظر آقای دکتر الموتی را بنده خواهش می‌کنم بخصوص توجه بکنند چون کلمات عام تولید و عمران ممکن است ایجاد توهماتی بکند خیلی مسائل هست که ممکن است ایجاد توهماتی بکند خیلی مسائل هست که ممکن است عنوان تولید داشته باشد، عنوان عمران داشته باشد، عمران کجا؟ عمران فوری تر وفوتی تری ممکن است داشته باشیم چون این مشکل در این سالها بوده‌است که قسمتی از سرمایه مملکت صرف پروژه‌هائی شده‌است که حالا معلوم شده پروژه‌های مهمتری هم داشته‌ایم بنابراین این درآمدی که برهبری شاهنشاه و با تلاش مداوم مردمان لایقی که در شرکت ملی نفت هستند و در رأس آنها یکی از خدمتگذاران بزرگ مملکت که همه او را به صمیمیت و صفا می‌شناسند (صحیح است‌) نشسته‌است این در آمد جا دارد که با استفاده از تجربه‌های گذشته صرف مسائل فوتی‌تر بشود. بنده هیچوقت نمی‌گویم یک ریال مملکت صرف یک پروژه‌های بی‌فایده شده‌است ولی ما یک پروژه‌های فوتی و فوری داریم، و پروژه‌های دهساله و بیست ساله جا دارد این مبلغ بدست آمده صرف کارهای فوتی‌تر بشود و عمران و تولید یک کلمه عام است که می‌شود ساختن فلان ساختمان ۱۸ طبقه را هم تولید تلقی کرد عمران تلقی کرد و مخالفت هم با آن مشکل است ولی عمران داریم و عمران و تولیدی داریم و تولیدی بنده جز این عرضی ندارم.

فولادوندـ بنده هم عرضی ندارم.

نمایندگان‌ـ رأی‌ـ رأی.

رئیس‌- در فوریت لایحه یک نفر موافق و یک نفر مخالف صحبت کرده‌اند.

فولادوندـ فرمایشات جناب آقای پاینده هم در همان مسیر فرمایشات جناب آقای پاینده هم در همان مسیر فرمایشات جناب آقای دکتر الموتی بود بنده هم اجازه می‌خواهم که درین باره صحبتی بکنم.

رئیس‌- چون مخالفی نیست اجاره بفرمائید بفوریت رأی بگیریم.

فولادوندـ بنده راجع به رأی عرضی ندارم بعد از رأی اجازه می‌خواهم عرایضی بکنم.

رئیس‌- بفوریت لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب‌شد به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود ۲۲- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزارت اقتصاد و بازرگانی رئیس‌- آقای دکتر ضیائی فرمایشی داشتید؟ دکتر ضیائی (معاون وزارت اقتصاد و بازرگانی)‌ـ قسمت اعظم صادرات ایران از راههای غیر دریائی به اروپا


حمل می‌شود و در تعقیب این نظر در ۱۹۵۶ قرارداد ترانزیت بین ایران و ترکیه امضاء شد این قرارداد در سال گذشته بعلت تغییر شرایط مورد تجدید نظر قرار گرفته و چون کلیه قراردادهای ترانزیت باید به تصویب قوه مقننه برسد از این جهت این قرارداد تقدیم و تقاضای تصویب آن را دارم.

رئیس‌- به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۲۳‌ـ تقدیم لوایح بودجه ۱۳۴۴ و تفریغ بودجه ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی وسیله آقای قراچورلو کار پرداز رئیس‌- آقای قراچورلو بفرمائید.

قراچورلوـ با اجازه مقام ریاست و آقایان نمایندگان محترم لایحه بودجه سال ۱۳۴۴ مجلس شورای ملی را جهت تصویب تفریغ بودجه ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی را هم تقدیم می‌کنم.

رئیس‌- به کمیسیون محاسبات ارجاع می‌شود.

۲۴ـ قرائت اسامی اعضاء منتخبه مجلس سنا جهت کمیسیون خاص مشترک مجلسین برای رسیدگی بلایحه اصلاح قانون بازرگانی رئیس‌- اسامی اعضاء کمیسیون خاص اصلاح قانون بازرگانی که در مجلس سنا انتخاب شده‌اند قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی طبق قانون اجرای موقت لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت پس از تصویب کمیسیون خاص مجلسین کمیسیون شماره ۵ (اقتصاد) جنابان آقایان نمازی‌ـ بوشهری تجددـ تیمسار سرلشگر میر جلالی و کمیسیون شماره ۳ (دادگستری) جنابان آقایان: دکتر متین دفتری‌ـ بوذری‌ـ فرودـ خانم دکتر منوچهریان و کمیسیون شماره ۴ (دارائی‌) جنابان آقایان: دکتر سجادی‌ـ وکیلی‌ـ سلمان اسدی‌ـ دکتر کاظمی‌ـ را برای عضویت کمیسیون خاص مشترک مجلسین جهت رسیدگی به لایحه اجازه اجرای موقت لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت که به آن مجلس محترم تقدیم شده‌است انتخاب نموده خواهشمند است دستور فرمائید صورت اسامی ۱۲ نفر اعضاء آن مجلس را اطلاع دهند.

رئیس مجلس سناـ مهندس شریف امامی ۲۵ـ بیانات بعد از دستور آقایان سرتیپ‌پورـ فولادوندـ مهندس والاـ زهتاب فرد رئیس‌- چند نفر از آقایان تقاضا دارند بعنوان بعد از دستور صحبت بفرمایند. آقای سرتیپ‌پور بفرمائید.

سرتیپ‌پورـ جناب آقای دکتر یگانه وزیر مشاور خبری دادند که لازم بود درباره آن خبر مجلس بیطرف نباشد که بیطرف نماند (صحیح است) آقایانی که در این باره سخن گفتند مثل آقای دکتر الموتی،آقای پاینده در حقیقت همان را گفتند که مجلس میخواسته‌است (صحیح است) در تاریخ حیات ملتها از اینگونه سوانح مکرر دیده شده‌است که نشانه‌ای است از مقاومت تاریکی در مقابل روشنائی ولی روشنائی هیچگاه عقب ننشسته‌است بیهوده نیست که میگویند جهاد در رحمت الهی است که تنها بروی بندگان ناب خداوند باز می‌شود کسانیکه حاضرند جهاد کنند برای سعادت ملت برای فرامین پادشاهی که گذشته‌اش مشحون از خدمات درخشنده‌است (صحیح است) و می‌تواند بهترین شاهد آینده‌اش باشد کسانیکه می‌توانند برای تحقق بخشیدن به آرمانهای درخشنده ملی سپر وقایع بشوند بفرموده مولی علی بن‌ابیطالب (ع) از بندگان ناب خداوند هستند که خداوند دروازه جهاد را بروی آنها گشوده‌است (احسنت) از آنچه که گذشته متألمیم ولی در عین حال خوشوقتیم که جامعه ما هنوز دارد کسانی را که تقدیر می‌کنند خطرات را و به استقبال خطر می‌روند (احسنت) مادام که در جامعه‌ای اینگونه عناصر وجود داشته باشد بقای آن جامعه تضمین است بنده هم باید بمنصور از این جهتی که رخ داده‌است اظهار تأسف بگویم و هم باید و او تبریک بگویم چون حادثه‌ای که امروز رخ داده‌است در پایان جدال معتبری بود جدالی که در دنیا آثارش منعکس بوده‌است و منتهی شد بدادن لایحه‌ای از این قبیل که


امروز جناب آقای دکتر یگانه از طرف نخست وزیر بمجلس دادند گفتند طلا از بلا استخراج می‌شود پس برای ما قیمتی‌تر است و البته بر اساس چنین نکته‌ای بود که لایحه دوم با در نظر گرفتن آن مطلبی که جناب آقای دکتر مبین گفتند. تنظیمش ضرورت داشته‌است که تنظیم کردند و تصویب کردند و بمجلس دادند امیدواریم در بمصرف رسانیدن این اعتبار نیات جناب آقای دکتر الموتی را فراموش نکنند زیرا آرزوهای بزرگ بهم پیوسته‌است خواه نفت بوده باشد خواه ذوب‌آهن آنچه را که به این مرارت تحصیل شده‌است باید برای آرزوهای بزرگ ملت ایران بکار برود و شایستگی‌اش نماینان شود خواه ذوب آهن بوده باشد یا توسعه صنعت پتروشیمی بنده مجاز هستم که از طرف دوستان نسبت به این واقعه‌ای که امروز رخ داده‌است اظهار تأسف بکنم و از خداوند برای همه خدمتگذاران ملت که مجری اوامر درخشنده پادشاه و نیات نیک و اندیشه‌های پاک او هستن عمر دراز و درخشندگی زندگی اجتماعی طلب کنم بصورتیکه در تاریخ نام آنها بروشنائی مخلد باشد. رئیس‌- آقای دکتر خطیبی.

دکتر خطیبی‌ـ نمایندگان محترم میدانند بنده سعی کردم از ابتداری مجلس تاکنون همیشه بشنوم و کمتر بگویم حادثه‌ایکه در مقابل مجلس شورای ملی رخ داد نگذاشت که بنده آن عادت دیرینه خودم را در این جلسه هم حفظ بکنم اگر چه مطالب بسیار منطقی و فصیح و بلیغ جناب آقای سرتیپ‌پور همکار غزیزم در همین مورد بنده را مستغنی کرده‌است از اینکه چیزی بتوانم بر آنچه که ایشان گفته‌اند بیافزایم ولی واقعاً تأسف و تأثر خاطری که همه ما داریم مانع شد که بنده احساسات درونی خودم را هم از طرف خودم و هم از طرف اکثریت مجلس شورای ملی بعرض نرسانم (معتمدی‌ـ از طرف عموم نمانیدگان‌) البته از طرف عموم نمایندگان این حادثه که در ساعت ۱۰/۵ صبتح رخ داد و سوء قصدی بجان نخست وزیر ایران شد بقدری نمایندگان را در تأثر عمیقی فروبرد که همه ما دیدیم و شاهد بودیم که یک حالت بهت توأم با انتظار در میان نمایندگان محترم مجلس حکمفرما بود خوشبختانه خبرهائیکه رسید و مخصوصاً مژده‌ای را که جناب آقای دکتر یگانه وزیر مشاور دادن بحد زیادی از نگرانی نمایندگان مجلس کاست و حالا هم ما بدرگاه خداوند دعا می‌کنیم که انشاءالله خطر بکلی رفع بشود و نخست وزیر جوان و لایق و کاردان ما که در طی این مدت چند ماهه در اجرای اوامر شاهنشاه معظم ایران صمیمانه کوش میکرده‌اند بار دیگر سلامت خود را بدست بیاورند و بتوانند خدمات ذیقیمتی را که شروع کرده‌اند ادامه بدهند (نمایندگان‌ـ انشاءالله) و نتیجه این زحمات را ببینند البته این تأثرات که امروز ما داشتیم توأم بود با مسرت خاطری که از تقدیم این لایحه بمجلس و مجلسیان دست داده‌است و این موفقیتی که دولت ایران و همه کسانیکه در اجرای منویات شاهنشاه خدمتگذاری می‌کنند بدست آورده‌اند چه در مورد لایحه الحاقی که گذشت چه در مورد این لایحه که امروز تقدیم شد موجب مسرت خاطر و امتنان ملت ایران است و باید اینجا از تمام کسانیکه برای تهیه مقدمات این لوایح مفید زحمت کشیده‌اند از خدمتگذاران شرکت ملی نفت از آقای دکتر اقبال مدیرعامل شرکت نفت از مهندسینو مشاورین عالی مقام آن آن شرکت که ماهها زحمت کشیده‌اند و بچنین نتیجه‌عالی مقام آن شرکت که ماهها رحمت کشیده‌اند و بچنین نتیجه عالی رسیده‌اند در این مکان مقدس سپاسگذاری بکنم (احسنت) بهر صورت مملکت ما امروز در ظل عنایات بندگان اعلیحضرت همایون شاهنشاه در یک ثبات و آرامشی است که بهمه ما امکان می‌دهد که بتوانیم هر کی در حدود وظایفی که بعهده گرفته‌ایم فعالیت کنیم و برای پیشرفت این مملکت که امروز در راه ترقی و تکامل افتاده‌است هر کدام بسهم خودمان شریک و سهیم باشیم و وظایف خودمان را آنطوری که ملت و مملکت و شاهنشاه ما از ما می‌خواهند انجام بدهیم کار کردن بسیار مشکل است مشکلات خیلی زیادی در پیش داریم و مشکلات خیلی زیادی را از پیش برداشته‌ایم راه ما اکنون بطرف ترقی و تکامل هموار شده‌است با عنایت شاهنشاه وسایل کار از هر جهت برای پیشرفت آماده‌است بیاوه‌گوئیها و هرزه درائیهای


کسانی که در خارج مملکت یا در داخل مملکت سخنانی میگویند برای ارضاء مطامع و نظرات خودشان مطلقا ترتیب‌اثر نمی‌دهیم و برای آن ارزش بهیچوجه و بهیچ عنوان قائل نیستیم (احسنت) ما راه خودمان را پیدا کرده‌ایم رهبر بزرگ و عالیقدری مانند شاهنشاه ایران داریم ملت ایران توانائی و قدرت دارد سابقه تمدن قدیمی دارد و می‌تواند با کفایت و درایت وظایف خودش را انجام بدهد و بهیچ حرفی و بهیچ تحریکی به أی نحو کان ترتیب‌اثر ندهد و در راهی که در پیش گرفته‌است بابردباری و استقامت و ثبات پیش برود بهر صورت حادثه امروز بار دیگر باید عرض کنم همه ما را متأسف کرد منصور جوان لایق و زحمتکشی است (صحیح است) منصور در طی این مدت بیش از وظایف یکنفر خدمت کرده‌است (صحیح است) و امیدوار هستیم در این دقایق حساس که وضع مزاجی ایشان آن طور که انتظار داریم رضایت بخش نیست امیدواریم دعای خیر همه ملت ایران همه نمایندگان ملت ایران شامل حال ایشان باشد امشب شب مقدسی است فردا و پس فردا شب احیاء است ما از برکت اولیاء اسلام و حضرت علی‌السلام مدد می‌طلبیم که آن حضرت خودشان به نخست وزیر ما شفا بدهد و از بستر بیماری برخیزند و بتوانند بار دیگر در همین جمع شرکت کنند و در راه اجرای منویات شاهنشاه خدمتگذاری خود را ادامه بدهند و نتیجه و بهره خدماتی که تاکنون کرده‌اند بگیرند (احسنت).

رئیس‌- آقای فولادوند جنابعالی هم فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

فولادوندـ بنده خیلی از مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی متشکر که اجازه فرمودند دو کلامی عرض کنم اینکه بنده اصرار داشتیم صحبت بکنم مقصود بنده این بود که ضمن موافقت با این دو لایحه که برای ملت ایران و بثمر رساندن اقدامات انقلابی بسیار مفید و میمنت اثر خواهد بود بنده مطالبی که الآن می‌خواهم بسمع محترم مقام ریاست مجلس شورای ملی و نمایندگان محترم و ملت ایران برسانم عرض کرده باشم این‌جا باید عرض کنم که چو عضوی بدرد آورد روزگارـ دگر عضوها را نماند قرار. ما با تمام وسعت منطق فکرمان و تمدن و جا افتادگی تارخمان نمی‌توانیم یک چنین حوادثی را نادیده بگیریم و درباره‌اش بحث لازم و کافی نکنیم و موشکافی کافی هم بعمی نیاوریم بعقیده بنده تمام ملت ایران از چنین اعمال وحشیانه و ترووریستی از صمیم قلب متنفر و منزجر هستند و شدیداً محکوم می‌کنند (صحیح است) نه از لحاظ اینکه شخص محترم نخست وزیر احدی از سربازان شاهنشاه‌است مورد سوءقصد قرار گرفته‌است خودش نخست وزیر است ولی دولت باید حتماً بشدت تعقیب بکند و ریشه این فساد را بکند (صحیح است) سالها بود که محیط سیاسی ایران در پرتو زحمات و عنایات شبانه‌روزی شاهنشاه از این گونه رجاله‌بازیها عاری و مبری بود (صحیح است) و این راهم بنده نمی‌خواهم هیچ اسمی رویش بگذارم و تعبیری رویش بکنم فقط می‌گویم عمل یک جانی و یا یک عده جانی قاتل عمل وحشیانه‌است که لایق ایرانی نخواهد بود بقول شما نمایندگان عمل یک ایرانی واقعی نیست (شیخ‌الاسلامی‌ـ مجلس تقبیح می‌کند) اول عرض کردم حالا مجلس شورای ملی ایران که نماینده مردم ایران است شدیداً چنین اعمالی را تقبیح می‌کند و یقین داریم که بسلامتی اعلیحضرت همایون شاهنشاه و بسلامتی ملت ایران این وقایع هر چند هم یک عده مفسد و شیطان صفت سعی بکنند که ادامه پیدا بکند در ایران ریشه‌اش از بیخ و بن کنده بشود و شده‌است ما یک محیطی داریم که طاقت بی‌نظمی ندارد هر کس بی‌نظمی ایجاد بکند بکشور ایران و به ایرانی از زن و مرد خائن است (صحیح است) و ایرانی بایستی مراقب باشد که سزای خائن همیشه بکف دستش بایستی مراقب باشد که سزای خائن همیشه بکف دستش گذاشته شود چنانچه بعون‌الله تعالی و بسلامتی شاهنشاه تا کنون سزای تمام خائنین کف دستشان گذاشته شده و امروز که شما این‌جا هستید خادمین شاه و وطن هستید و بشما تبریک عرض می‌کنم و شما میوه زحمات دراز و زحمات شبانه روی شاهنشاه هستید به این جهت است که عرض می‌کنم بایستی مراقب بود که ریشه این فساد کشف بشود و ریشه این فساد کنده بشود برای اینکه در محیط رعب و در محیط وحشت و در محیط ترور نمی‌تواند سیاستمدار نه امروزی


و نه فردائی بوطنش خدمت بکند (صحیح است) و هر کسیکه قصد خدمت بوطن دارد و همه هم دارند آنها روشن‌ترند آنهائی که محیط هستند به امور سیاسی باید از این موضوع درس عبرت بگیرند و بدانند که چیزی هست اما این عمل انفرادی یک دیوانه مصوع است یا این ریشه‌ای دارد هم همه دست بدست هم باید بدهند و به اتفاق هم ریشه این فساد هر چه هست کنده بوشد ما نمیگوئیم مأخذ دارد ریشه خارجی دارد یا تحریک داخلی است کاری نداریم ما نمیدانم بحمدالله این جانی این قاتل گرفته شده (سعید وزیری‌ـ انشاءالله قاتل نخواهد بود ضارب خواهد بود) این در ذات قاتل است و خداوند منصور باید به او کمک کند و جانش را حفظ بکند و من برای این جوان زحمتکش از صمیم قلب دعا می‌کنم ایشان سربازی است از سربازان شاه و شبانه روزکار می‌کند و آنچه که می‌تواند انجام می‌دهد و نبایستی بهیچوجه در این مملکت دوباره این محیط رجاله بازی و تروریسم باب بشود و بنده یقین دارم که نماینده افکار و قلوب تمام نمایندگان محترم و ملت ایران هستم و این یک چیزی است شتری است که اگر قرار بشود باب بشود در خانه هر همسایه‌ای می‌تواند بخوابد و این نمی‌شود و باید ریشه آن کنده بشود و ما تقبیح می‌کنیم و ما یقین داریم که در این مملکت و در زیر سایه شاهنشاه و حشیگری نیست اینجا مسابقه هوش است اینجا مسابقه فعالیت و دهاء و ذکاوت است ما آزاد هستیم در هر گونه رقابتی ولی در کشتن رقابت نداریم ودعا می‌کنیم انشاء الله همین الآن که صحبت می‌کنم حال نخست وزیر جوان ماخوب شده باشد که انشاءالله همه دوستان و رفقا و خیر خواهان ایشان زودتر خیالشان آسوده بشود.

رئیس‌- آقای مهندس والا.

مهندس والاـ بنده تصور می‌کنم در بسیاری از امور مطالب و وقایع نمتواند روی قضاوت فردی دور بزند بلکه تأثرات انفعالات احساسات آنچنان فردی دور بزند بلکه تأثرات انفعالات احساسات آنچنان گسترش پیدا می‌کند که همه را در خودش مستغرق می‌کند اتفاقی که امروز افتاده از دو جهت برای بنده قابل تأسف است نه تنها برای بنده قابل تأسف است برای اینکه در اینگونه امور صحبت از اقلیت و اکثریت نیست (صحیح است) صحبت از اختلاف سلیقه و اختلاف عقیده نیست (صحیح است) صحبت از یک رنگی و هماهنگی است که در محیط یک خانه‌ایکه در آن خانه مجلس شورای ملی و کعبه آمال ملت ایران قرار گرفته سانحه‌ای اتفاق افتاده و موجب تأثر و تأسف است (احسنت) و واقعاً در این الم و ناراحتی شریک باشیم و بدون تردید اینگونه اعمال را مطرود میدانیم و با نهایت قدرت تنفر خوامان را اعلام می‌کنیم بدون تردید همه نمایندگان با من همصدا و هم عقیده هستند ولی بسیاری از امور زنگ خطر است این زنگ خطر را اگر خوب احساس کنیم می‌توانیم جلوی خطرات آینده و احتمالی را بگیریم (احسنت) اگر خوب احساس نکنیم خدای نکرده ریشه فساد سرعت و پیشرفتش بیشتر خواهد بود کما اینکه علفزار فوق‌العاده گسترش بیشتری پیدا می‌کند تا یک گلستان و گلزاری. اعلام خطری که بنده احساس می‌کنم اینستکه متأسفانه ضارب و این کسی که این خیانت را مرتکب شده کارت تحصیلی در جیبش بوده و من امیدوارم این کارت یک کارت ساختگی باشد و من بخودم اجازه نمی‌دهم که یک نوباوه ایران یک شاگرد مدرسه که ایرانی است و خون ایرانی در وجودش جریان دارد تا این اندازه به دنائت و رذالت و به پستی بگراید (احسنت) و من امیدوارم که واقعاً این شخص محصل و دانش‌آموز و دانشجو نباشد (صحیح‌است) چرا؟ اگر خدای نکرده این مطلب صحت داشته باشد ما تکلیف بیشتری را در خودمان احساس می‌کنیم و آن توجه دولت و مجلس است و به امر پرورش ما آمده‌ایم وزارتخانه‌ای را بنام آموزش و پرورش بوجود آورده‌ایم و درست کردیم ولی ایکاش قبل از این که ما آموزشی بوجود می‌آوردیم تربیت را مورد توجه قرار می‌دادیم و تربیت فکری را در بین جوانان گسترش می‌دادیم این وظیفه عموم


گردانندگان این مملکت است بنده تصور می‌کنم که در بیان احساساتم همان اندازه که سایر ناطقین قبل از من عنوان مطلب کردند همه ما شریک هستیم همه سهیم هستیم بنده اضافه نمی‌کنم و بیشتر از این تکرار مکررات نمی‌کنم و البته همانطور که عنوان شد توفیقی که نصیب خدمتگذاران مملکت در عقد قرار دادهای نفتی شد واقعاً از هر جهت قابل تقدیر و از هر جهت قابل تقدیس است بخصوص کسانیکه در این کار زحمت کشیده‌اند و مرارت کشیده‌اند و با درایت و دهاء توانسته‌اند قدم‌های متینی بنفع ملت ایران بردارند بنده به اولیای امور بخصوص آقای دکتر اقبال صمیمانه تبریک می‌گویم (صحیح است) به آن کسانیکه این توفیق نصیب آنها شده شخصاً من خیال می‌کنم همه نمایندگان در انی مورد هم عقیده باشند (صحیح است) دولت توفیقی بدست آورده اولیاء شرکت نفت توفیقی بدست آوردند و امیدوارم این قدمهائیکه با ارشاد شخص اول مملکت برداشته می‌شود نتیجه ثمر بخشی را عاید مملکت بکند (احسنت، احسنت).

رئیس‌- آقای رامبد فرمایشی داشتید؟ رامبدـ عرضی نداشتم.

رئیس‌- آقای زهتاب فرد فرمایشی دارید بفرمائید.

زهتاب‌فردـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی بنده قصد داشتم از این سانحه بهارستان بنوبه خود ابراز تأثر و تأسف بکنم ولی خوشبختانه محیط یک پارچگی در مجلس نسبت به این حادثه و نسبت به این فاجعه دیده شد و بقول جناب آقای مهندس والا مطلبی که گفته شود خواه ناخواه تکرار مکررات است ولی چون قبلاً از مقام محترم ریاست تقاضای وقت کرده بودم نتوانستم از ابراز چند کلمه ولو تکرار مکررات شده باشد خودداری کنم آقایان بهتر میدانند من از لحاظ مفهوم سیاسی مخالف دولت جناب آقای منصور هستم اما مصالح مملکتی هیچوقت ما را منحرف از رویه صحیح و سالم خودمان نمی‌تواند بکند هر وقت دولت توانست یک قدمی بردارد مسلماً تمام مخالفین احتمالی دولت یک پارچه پشتیبان دولت بوده و خواهند بود (احسنت) در گذشته ممکن است همکاران من معتقد به این امر نباشند که من حادثه بهارستان را مربوط با بعضی وقایع خارج از مرز ایران بدانم اما بقول معروف. تیر اگر از کمان هم گذرد از کماندار داند اهل خرد ما فراموش نمی‌کنیم و نمی‌توانیم بکنیم که در گذشته راجع به این جنجال و نسبت به غوغای نفت بضرر کشور ما چه صحنه‌هائی بوجود آمد و آن مدعیان که می‌خواستند برای ما چند دلاری اضافه بگیرند با چه صحنه‌سازیها و با چه تحریک افکاری می‌خواستند وارد میدان بشوند ولی اینک که مملکت ما در نتیجه رهبری شخص شاهنشاه بیک ثبات کاملی رسیده‌است امروز ما چنان توفیقی حاصل کردیم که اگر یک دهم آنرا در گذشته بدست می‌آوردند ایران را بیک هیجان غریبی مبدل می‌ساختند (صحیح است) ولی شاهنشاه دور از هرگونه تظاهر دور از هر گونه صحنه‌سازی‌یک وظیفه‌ای را با شهامت تمام ایفا کردند و حتی بنده این افتخار را داشتم که در کنفرانس مطبوعاتی دکتر اقبال که خوشبختانه یکی از رجال با شرف و فساد ناپذیر است و یکی از شخصیت‌هائی است که امروز برای ملت ایران نکته اتکاء است (صحیح است) و مطمئن هستم که در مسئله نفت اگر در گذشته حیف و میلی شده‌است در مسائل بغرنج علمی و فنی امروز ما بر خلاف چند سال پیش دارای بزرگترین مهندسین و بزرگترین شخصیت‌های فنی هستیم و آنچنان شخصیت‌هائی که امروز توانسته‌اند در اوپک لیدری نفت خاور میانه را بعهده بگیرند و ترازوی مقیاس قرار بگیرند و امروز از یک بهره بیشتری برخوردار شویم و احساس غرور می‌کنیم روی این‌کار و روی وابستگی‌ها و روی اطلاعات فنی مهندسین احساس غرور می‌کنیم همانطوریکه در جلسه قبل ضمن اظهار مسرت از لایحه نفتی عرض کردم شما میدانید برای چند کیلو تریاک قاچاق چه عواملی شما میدانید برای چند کیلو تریاک قاچاق چه عواملی اجیر می‌شدند البته دیگران نیمخواهند که ملتی به این منافع عظیم برسند دیگران نمخواهند که ملتی روی پای خود بایستد برای اینکه این عایدات وقتیکه بدست ما رسید و تحت رهبری شاهنشاه در جهت تولید و عمران


مصرف شد ما دیگر نیازی ببازارهای خارجی نداریم باید برای ما چاقوکش اجیر بشود باید جلوی اصلاحات ایران سنگ انداخته بشود ولی این ملت ملت کهنسالی است و ملتی است که به این بادها نمی‌لرزد (احسنت) ما در گذشته نزدیک و دور خودمان از این حوادث شوم از این تاریخ‌های تاریک خیلی سراغ داریم آن چیزی که می‌ماند آنرا که نمی‌شود منحرف ساخت شخص شاهنشاه‌است و رهبری شاهنشاه‌است واراده‌ملت ایران است (صحیح است) آنهائی که خلاف این فکر کنند به اصطلاح عوام کور خوانده‌اند هیچگونه تزلزلی در ملت ایران و در شخص شاهنشاه بوجود نخواهد آمد و ما از صمیم قلب در صفای قلب در این ماه مبارک رمضان با دهان روزه آرزو داریم خداوند نخست وزیر ما را از این بلیه و از این حادثه نجات بدهد و اگر خدای نکرده حادثه شومی برای نخست وزیر پیش آمد این نه یک نخست وزیر دیگر آنچه ثابت می‌ماند اراده ما است ملت ایران است و اراده ملت اراده خدا است (آفرین‌ـ احسنت).

رئیس‌- آقای پروین.

پروین‌ـ نسبت به این واقعه و این معضل ما همه در قلبمان احساسات و بیاناتی داریم ولی اکنون موقع گذشته و امیدواریم که بعدها نوبت بما برسد.

۲۶- تعیین موقع جلسه بعدـ ختم جلسه

رئیس‌- با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ده صبح روز یکشنبه خواهد بود.

(ساعت یک وپانزده دقیقه بعد از ظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی‌ ـ مهندس عبدالله ریاضی.