مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ آذر ۱۳۴۳ نشست ۱۱۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ آذر ۱۳۴۳ نشست ۱۱۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۱ آذر ۱۳۴۳ نشست ۱۱۸

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۲۱

جلسه ۱۱۸

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت جلسه جلسات ۲۶ و ۲۸ آبان.

۲- بیانات قبل از دستور آقای مجید محسنی و بانو جهانبانی.

۳- طرح و تصویب گزارش کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی.

۴- شور اول گزارش کمیسیون دارایی راجع به صندوق بازنشستگی افسران و کارکنان اداره امور انتظامی راه‌آهن.

۵- أخذ رأی نهایی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به بخشودگی خسارت دیرکرد بدهی سنواتی زارعین میاندوآب.

۶- أخذ رأی نهایی و تصویب لایحه قانونی اصلاحی واصله از مجلس سنا راجع به واگذاری قریه علی آباد خالصه ورامین به وزارت جنگ جهت دامداری ارتش.

۷- أخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی واگذاری دو دستگاه ماشین آب شیرین کن گمرک به شهرداری بوشهر.

۸- قرائت گزارش مجلس سنا راجع به رد بازنشستگی کارگران اداره کل غله و قند و شکر و ارجاع به کمیسسیون کار.

۹- اعلام وصول آیین‌نامه اجرایی نحوه مصرف درآمد خانه‌های سازمانی وزارت جنگ.

۱۰- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه.

مجلس ساعت نه و پانزده دقیقه بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.


- تصویب صورت جلسات ۲۶و ۲۸ آبان

۱- تصویب صورت جلسات ۲۶و ۲۸ آبان

رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان آقایان – مهندس آراسته - اهری – بختیار بختیاریها – پاینده – پرویزی – مهندس پروشانی – جاوید – رضوی – روحانی – رهبر – مهندس ریاحی – سیفی – شکیبا – صائب – دکتر صالحی – دکتر عدل – مهندس عطائی – لفوطی – محسنی – مرتضوی – معتمدی – موقر – مبین – بانو ابتهاج سمیعی – دکتر کیان.

غائبین بی اجازه

آقایان احتشامی – دکتر اسفندیاری – ایلخان – دکتر جعفری – دکتر حکیم شوشتری – شفیعی پور کرمانی – طهماسبی – فیصلی – دکتر مصباح زاده – مصطفوی نائینی – ناروئی.

غائبین مریض

آقایان دکتر حاتم – زند – سلیمانی کاشانی – طباطبائی – مجد – دکتر سامیراد – ضابطی.

رئیس – صورت جلسه‌های روز سه شنبه و پنجشنبه هفته گذشته خدمت خانم‌ها و آقایان توزیع شده نظری نیست؟ آقای دیهیم.

دیهیم – در صورت جلسه روز سه شنبه اشتباهاتی هست که به تند نویسی می‌دهم.

رئیس – اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- بیانات قبل از دستور آقای مجید محسنی و بانو جهانبانی

۲- بیانات قبل از دستور آقای مجید محسنی و بانو جهانبانی

رئیس – نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم. آقای مجید محسنی.

مجید محسنی – با اجازه مقام ریاست مجلس شورای ملی امروز یکسال از مرگ رئیس جمهور فقید آمریکا جان اف کندی می‌گذرد و حافظ صلح و خادم بشریت بود.

قبل از صحبتم اجازه می‌خواهم برای همدردی با ملت آمریکا این چند بیت را که ضمن قصیده شیوائی شاعر ارجمند آقای یزدانبخش قهرمان سروده است بخوانم.

کنونکه خلق جهان راز مرگ نیست گریز خوش آنکه جان بره خلق داد و مرد دلیر

چو مرد باید، آن به که مرد میرد مرد چو ماند خواهد، آن به که شیر ماند شیر (احسنت)

که مرد مرد نمیرد چو مرد در بستر که شیر، شیر نماند چو رفت در زنجیر

بنام تر شود از کشتن آنکه زیست بنام شهیرتر شود از مردن آنکه مرد شهیر

کسی که زندگیش بود وقف خدمت خلق دریغ باشد مرگ ارچه میرد پیر (احسنت)

ولیک اگر بجوانی قتیل فتنه شود غم مصیبت وی در جهان کند تأثیر

چنانکه رحلت اندوهبار جان کندی جهان و خلق جهان را نمود ماتمگیر

چنانکه رسم شجاعان بد او بماند شجاع چنانکه شرط دلیری بد او بماند دلیر

که را شنیده‌ای از رهبران آمریکا که قلب خلق جهان را چنو کند تسخیر

برای ملت خود رهبری رئوف و خدوم بحفظ صلح بشر مصلحی صدیق و بصیر

سیه نبود ولیکن بدش سیاه عزیز سپیده بود ولیکن زدش سپید به تیر

بتن بمرد ولیکن بماند زنده بنام برفت زود ولی شهرتش بپاید دیر

درود باد بروحش که زنده ابدیست درود باد بنامش که نیست مرگ پذیر

درود باد بهر راد مرد انسان دوست درود باد بهر صلح جوی با تدبیر (احسنت)

بنده بر می‌گردم به سر مطلب خودم این وظیفه‌ای بود که بنام یک فرد ایرانی احساسات خودمان را نسبت به مردم آمریکا اظهار بداریم ولی حالا می‌ماند وظیفه نمایندگی من در حوزه انتخابیه‌ام. من که می‌خواهم بگویم مثلا فلان اداره یا وزارت خانه در منطقه دماوند و فیروزکوه خوب کار نمی‌کند لازم است آنهائی را که خوب کار می‌کنند تشویق کنم لذا وظیفه خود میدانم از آنهائی که در راه عمران و آبادی دماوند و فیروز کوه که مثل زمرد و فیروزه در کنار تهران می‌درخشند تشکر کنم. دماوند و فیروزکوه که با تمام شهرتشان جزء شهرستانهای فراموش شده درآمده بود در اثر انقلاب شاه و ملت روزبروز بیشتر پیشرفت می‌کند و موقعیت اصلی و حقه خود را بدست خواهد آورد. (حبیبی – خوشبحال شما) متشکرم، بنده در تابستان چهل هزار کیلومتر در دماوند فیروزکوه اتومبیل رانی کردم و تمام دهات و کوهها را دیدم بطوریکه می‌توانم ادعا کنم که نقشه دماوند و فیروزکوه را می‌توانم با تمام دهاتش و رودخانه‌هایش و جمعیت هر دو و دبستانهایش و درمانگاه‌هایش روی کاغذ بکشم (احسنت)

اگر دولت تا یک بعد از نصف شب برای خدمتگزاری باین مردم بیدار می‌ماند و زحمت می‌کشد باید بدانند نمایندگان انقلاب شاه و ملت هم شاید سه شب، سه شب در کوهها و صحراها پای درد دل مردم می‌نشینند (صحیح است) من بدهکده‌ای وارد شدم که شاید گفته باشم یک روزی برای مقام ریاست عرض کردم ممکن است صورت ظاهر این گفته جنبه تفریحی داشته باشد ولی وقتی پوستش را بکنیم و مغزش را در بیاوریم می‌بینیم یک تراژدی بزرگی است بدهکده‌ای وارد شدم که پیرمردی با پیشانی بلند صورت آفتاب خورده‌ای دست‌های پر ترک و بزرگ با محاسن سفید وقتی من وارد این دهکده در لای این کوهها شدم آنجا عده‌ای بودند ریختند بزمین خدارا سجده کردند این پیرمرد با آن چشم‌های درشتش اشک می‌ریخت دست انداخت گردن من مرا بوسید من ناراحت شدم پرسیدم چه شده؟ گفت (خیلی معذرت می‌خواهم که مجبورم یک قدری با همان طرز بیان این پیرمرد بگویم) گفت هیچ خدا را شکر می‌کنم که بعد از ۸۰ سال که از عمرم میره تاکنون وکیل ندیده بودم امروز من توی دهمان وکیل می‌بینم ۸۰ سال گفت از عمرم موشو هنوز یک وکیل ندیده بودم خدا پیر این شاه را بیامرزد که انقلابی بپا کرد که تو که فرزند مائی به ده ما اومدی گفت ما تا بحال خیال می‌کردیم وکیل درجه دار است این بدبخت خیال می‌کرد وکیل هم مثل وکیل باشی‌ها و آنها را که دیده بوده درجه دار است این ممکن است خنده داشته باشد ولی واقعاٌ قابل تعمق است بهر حال الحمدلله همان پیرمرد امروز خوشحال است که سه بار تا کنون بنده بدهکده‌اش رفته‌ام و برای راهش اقدام کردم و یک درمانگاه هم در آنجا مشغول ساختمان هستند در آبادانی این شهرستان سازمان برنامه، وزارت راه، وزارت بهداری، وزارت آبادانی و مسکن و وزارت فرهنگ سهم بسزائی داشته‌اند وزارت راه تا آخر تابستان امسال ۱۸ کیلومتر راه پر از خاک این شهر را اسفالت نمود و امیدوارم بنا بمصداق کار را کی کرد آنکه تمام کرد پنج کیلومتر بقیه راه را هم تمام کند من از وزارت راه و کارکنان آن صمیمانه تشکر می‌کنم و از پشت این تریبون و از این محل مقدس به روح آن کارگر وزارت راه که در راه عمران و آبادانی دماوند در میان جاده در اثر تصادف اتوبوس شهید شد درود می‌فرستم. سازمان برنامه و وزارت ابادانی و مسکن، بابمناقصه گذاردن اسفالت و برق شهرهای دماوند فیروز کوه نور امیدی در دل نا امید مردم دماوند تولید کرد و بمردمی که سالها دروغ شنیده بودند ثابت کرد که بعد از انقلاب شاه و ملت دیگر دروغ گفتن و وعده و وعید دادن‌های پوچ در میان نیست دیگر هر چیز خوب برای تهران نیست و زندگی بهتر برای همه مردم ایران است امیدوارم به مؤسسات مهندسی مشاور توصیه نمایند که پروژه راه گیلان و ایوانکی و لوله کشی آب آشامیدنی شهرهای دماوند و فیروزکوه را زودتر آماده کنند که انشاءالله در تابستان آینده مردم بتوانند از آب آشامیدنی سالم استفاده کنند وزارت بهداری با تأسیس دو بخش جراحی در دماوند و فیروزکوه و ایجاد درمانگاه ارجمند در دو بلوک فیروزکوه و تأسیس مرکز بهداشتی دماوند و تکمیل و تنظیم کادر بهداشتی این شهرستان و صدور دستور ساختن درمانگاههائی در بخش زرین دشت و جابان و پشت کوه بی نهایت به بهداشت این منطقه کمک نموده است و ضمنا جا دارد از وزیر معظم و محبوب این وزارت خانه آقای دکتر آموزگار تشکر کنم چون شنیده‌ام که دستور خرید یک گاراژ و حلبی سازی و آهنگری که در دل بیمارستان بوعلی قرار داشته داده‌اند و با خرید این محلها و تبدیل آنها به باغ یک عده مریضی را که احتیاج به محیط آرام داشته‌اند نجات دادهاند البته این موضوع دیگر به شهر دماوند مربوط نبود.

ولی چون در سر راه دماوند قرار گرفته در خیابانی که بنام خیابان دماوند و از میدان شهناز شروع می‌شود قرار گرفته تشکر می‌کنم وزارت فرهنگ با تأسیس دفتر فرهنگ دبیرستان پسرانه رودهن، دبیرستان دخترانه دماوند و ساختن دودبستان بزرگ در دماوند و تأسیس ۱۵ کلاس ۵ و ۶ در قراءو قصبات باعث دلگرمی مردم این شهرستان شده‌اند.

از وزارتخانه هائیکه در شهرستان دماوند اداراتی دارند و روساء و کارمندان آن اداره مجبورند بدهات ئ بخشها بروند خواهش می‌کنم هر چه ماشین قراضه دارند به این شهرستان و بشهرستانهای مشابه دماوند و فیروزکوه نفرستند، من نمیدانم اصلا این چه رسمی است که هر چه ماشین نو می‌خرند میفرستند برای مأموریتی که در شهر‌های درجه یک که خیابانها و جاده‌هایش اسفالت است و وقتی آن ماشین کهنه و زار در رفته شد و هر ساعت احتیاج به تعمیر و تعویض یدکی دارد آنرا به شهرستانهائی مثل دماوند و فیروزکوه می‌فرستند و با جان مأمورین خود بازی می‌کنند، اینها با این ماشین‌ها سرگردنه‌ها و در پیچ جاده‌های خطرناک چکار می‌توانند بکنند. ژاندارمری امروز دماوند و فیروزکوه با ژاندارمری دو سال قبل از زمین تا آسمان فرق کرده است بنده همند آب سرد را سال پیش اینجا عرض کردم همند آب سرد رسیدگی نمی‌کند. دیگر جائی برای گلایه وزارت کشاورزی باقی نگذارده ولی نمیدانم خود وزارت کشاورزی در فیصله دادن به ماجرای همند آب سرد هنوز هم کوتاهی می‌کند کمااینکه مرتب از زارعین شکایت هائی بمن می‌رسد که یکی از آنها را برای رسیدگی بیشتر تقدیم مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی می‌کنم و تقاضای رسیدگی فوری دارم. چون امسال هم اگر این زارعین نتوانند در زمینهائیکه از خالصه خریده‌اند کشت بکنند بکلی مأیوس خواهند شد. البته در این مورد سؤالی هم تهیه کرده‌ام که اگر قریبا تکلیف این زارعین بصورت مثبت معلوم نشود سؤال را تقدیم مقام ریاست خواهم نمود.

رئیس – آقای محسنی وقت جنابعالی تمام شد (محسنی – خیلی معذرت می‌خواهم) خانم جهانبانی بفرمائید.

بانو جهانبانی – با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی. مطلب امروز اینجانب درباره خط فارسی در کتابهای درسی است موضوعی که امروز موجب زحمت معلمان مدارس شده و روزی نیست که در این باره بحث مفصلی بعمل نیاید و جمعی نگران امتحانات نباشند. بررأی روشن نمایندگان محترم پوشیده نیست که هر گونه تغییر و تحولی که در خط و زبان ملتی بوجود می‌آید باید براساس مطالعات و امعان نظر صاحب نظران اهل فن پیشنهاد شده آنگاه در مرکز صلاحیتداری که بزبان فرانسه آکادمی و بفارسی نام دارد باز هم مورد مداقه قرار گرفته و تصویب شود و پس از اطلاع کامل معلمان برای اجرا بمدارس ابلاغ گردد تا از کلاس اول دبستان شروع بتعلیم آن بنمایند.

صرف نظر از آنکه تغییر در خط و زبان در صلاحیت شورایعالی فرهنگ نبوده و از جمله اختیارات فرهنگستان ایران است و در همه دنیا آکادمی این کار را انجام می‌دهد و تغییر شیوه خط فقط و فقط با فرهنگستان است. اگر نظری بگرامر فرانسه و سایر زبانها بیفکنیم می‌بینیم هر جا تغییری حتی در (کنسون) که بسیار جزئی است داده شده نوشته شده است d apres academie طبق اجازه و تصویب آکادمی.

حالا ببینیم که وزارت فرهنگ در مورد شیوه خط با شتابزدگی چگونه عمل کرده است. در دولت سابق چند روزی سمیناری از عده‌ای از معلمان ادبیات تهران تشکیل شد که جمع کثیری از آنان نیز در جلسات شرکت نمی‌کردند و مسائل مختلف مربوط بدرس فارسی را مطرح و مباحثاتی درباره آن انجام گرفت و درباره هیچیک از آن مطالب اخذ رأی بعمل نیامد پس از انقضای دوره کوتاه سمینار وزیر فرهنگ وقت پیشنهاد یکی از دبیران ادبیات را در مورد شیوه خط فارسی که مورد تأیید خودشان بوده است بشورایعالی فرهنگ بردند و پرواضح است که چون ریاست شورایعالی فرهنگ با خودشان بوده آنرا بتصویب رساندند و بسازمان انتشار کتب درسی ابلاغ کردند سازمان هم بنا بوظیفه‌ای که داشته است کتابهای درسی را طبق همین شیوه بچاپ رسانده اکنون دو نوع شیوه در نوشتن کتابها بکار رفته یکی شیوه گذشته که در کتابهای چهار کلاس اول دبستان مراعات شده و یکی شیوه مصوب جدید که در کتابهای دبیرستانی و کلاسهای پنجم و ششم بکار رفته است و این امر موجب آشفتگی و اختلاف نظرهای فراوان شده معلمان و دانش آموزان را بسر گردانی دچار ساخته است (صحیح است) مثلا در شیوه جدید کلماتی از قبیل شیرینیفروش (سر هم) دانشاموز (سر هم) الکلسنج (سر هم) گازیشکل (سرهم) هشتبهشت (سرهم) سخنسنج (سرهم) پیر هنچاک (سرهم) با حذف الف مصلا با الف رئیس بجای همزه رییس دو (ی) بکار رفته بعد از این آقایان نمایندگان مراعات این قسمت را بفرمایند کلمات مرکب اسم و فعل اسم و صفت اسم و پیشاوند اسم و پساوند اسم و عدد سرهم نوشته شده مانند خوشهیکل (سرهم) هفتدست (سرهم) لعلفام (سرهم) بعلاوه کلماتی را که با الف مقصوره نوشته می‌شد بشکل الف کشیده نوشته می‌شود مثل (هوا)(اعلا)(تقوا)(مبتلا)(مصلا) که همه با الف نوشته شده و معلوم نیست هوی و هوس با هوای بمعنای آسمان چرا یکجور شدند اما اسامی خاص را مانند گذشته با همان الف مقصوره می‌نویسند مثل یحیی عیسی همچنین حروف اضافه (با) را در اول اسامی جدای از آنها نوشته‌اند مثل به دریا به خود خلاصه عرض کنم اگر نمایندگان محترم یک دیکته بنویسند متأسفانه طبق این شیوه خط فارسی همه نمره صفر خواهند گرفت بعقیده اینجانب اولا این کار با شتابزدگی انجام گرفته ونظر اکثریت صاحب نظران مراعات نشده است ثانیاٌ مرجع صلاحیت داری در این باره اظهار نظر ننموده و تنها صلاحدید وزیر وقت که بدون شک یکی از افراد صاحب نظر هستند و بمقام علمی ایشان احترام قائلم (ولی بهر حال یکنفر می‌باشند) باعث تصویب گردیده است.

ثالثاٌ به عوض آنکه این شیوه تازه از ابتدا شروع شود ناگهان برای کسانیکه چند سال با شیوه گذشته عادت دارند مقرر گردیده است.

رابعاٌ مراعات تجانس در کتاب عربی با سایر کتابها نشده است مثلا شاگرد در کلاس عربی کلمات را باید با الف مقصوره یاد بگیرد و در درس فارسی و سایر کتابهای درسی با الف کشیده همچنین کلماتی را که یکی از اجزاء آن همزه است در درس عربی طور دیگر می‌آموزد و در سایر کتابها بشکل دیگر می‌بینید.

خامساٌ معلوم نیست بشاگردان چهار کلاس اول باید با چه شیوه‌ای کلمات را یاد داد چون در این کتابها تغییری داده نشده با ملاحظه کلیه مطالبیکه بعرض مجلس شورای ملی می‌خواهم از جناب آقای دکتر سام معاون کل وزارت فرهنگ که حقیقهٌ حسن نیت دارند و مورد تأیید همه نمایندگان هستند و فعلاٌ در مجلس تشریف ندارند سؤال کنم واقعاٌ تکلیف معلمان و شاگردانش چیست آیا شیوه خط فعلی مورد تأیید قطعی است اگر چنین است در جواب اینهمه سئوال مسئولان مدارس بخشنامه‌ای صادر کنید و بگوئید خوب یابد این رأی شورایعالی فرهنگ قطعی است و اگر خود شما هم با ما هم عقیده هستید و بطوریکه اطلاع دارم در مقابل کار انجام شده‌ای قرار گرفته‌اید تکلیف قطعی اولیاء مدارس را تعیین فرمائید. جناب آقای دکتر سام شاگردان سال ششم دبیرستان باید بزودی تکلیف قطعی داشته باشد امتحانات آنها نهائی است شاگرد سال ششم متوسطه نمی‌تواند سرگردان و بلاتکلیف بماند معلم و شاگرد و اولیاء شاگردانش همه انتظار تصمیم شما را دارند. تکلیف شاگردان در کنکور دانشگاه چه خواهد بود و آیا دانشگاه این شیوه جدید خط را که در کتابهای درسی بکار برده‌اند قبول دارد یا خیر ؟به پیروی از منویات رهبر خردمند ایران نسبت به اصلاح کامل فرهنگ بمصداق کلام الملوک ملوک الکلام که همیشه بهبود فرهنگ را توصیه می‌فرمایند از جانب کلیه اولیاء مدارس ایران جناب آقای دکتر سام از شما می‌خواهم باین مطلب هر چه زودتر ترتیب اثر بدهید زیرا هر روز شاهد و ناظر مشکلات اولیای مدارس هستیم شما با تعیین تکلیف دانش آموزان در خصوص شیوه خط فارسی بزرگترین خدمت را بمدارس و در مورد خط و زبان فارسی خواهید نمود به امید اقدام شما ولی اقدام فوری و مؤثری که شیوه مرضیه شماست (احسنت).

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی

۳- طرح و تصویب گزارش کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی

رئیس – وارد دستور می‌شویم گزارش کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات بمجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسه ۲۴ آبان ماه ۱۳۴۳ لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی را با حضور آقای رئیس حسابداری مورد رسیدگی قرارداد و پس از بررسی پرونده‌ها و اسناد و دفاتر مربوط بشرح مندرج در لایحه تقدیمی تصویب نمود. اینک ماده واحده زیررا برای تصویب بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده – تفریغ بودجه سال ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی طبق صورت پیوست تصویب می‌شود.

مخبر کمیسیون محاسبات – مهندس اسدی سمیع.

لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی

ماده اول - مفرری حقوق و هزینه دوازده ماهه سال ۱۳۴۱ که مبلغ شصت و هفت میلیون و دویست و پنجاه هزار ریال (۶۷۲۵۰۰۰۰) تمام می‌باشد به شرح زیر تصویب می‌شود:

۱ – مقرری و حقوق و هزینه دوازده ماهه سال ۱۳۴۱ مبلغ ۶۵/ ۶۵۸۸۲۷۱۳ ریال.
۲- صرفه جوئی که بموجب ماده دوم قانون کسر اقلام بودجه ۴۲ مجلس شورای ملی مصوبه ۲۶ آبان ۱۳۴۲ جهت خرید اثاثیه و کتاب و تعمیرات و ابنیه سال ۴۲ اختصاص داده شده است ۱۳۶۷۲۸۶/۳۵ ریال و

جمع بودجه مصوبه سال ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی ۳۷۲۵۰۰۰۰ ریال.

گزارش نفرات بودجه مصوبه هزینه (مبلغ جزء و جمع هزینه)
اعتبار بودجه مصوبه سال ۱۳۴۱ ۶۷٬۰۰۰٬۰۰۰
اعتبار جشن مشروطیت ۲۵۰٬۰۰۰
قسمت اول
هزینه‌های کارگزینی (پرداختی) مقرری آقایان هیات مدیره در دوره فترت ۶ ۲٬۰۹۴٬۱۶۶
حقوق آقایان کارمندان قانونگذاری ۸۷ ۸٬۱۶۰٬۶۰۰
حقوق آقایان کارمندان کارپردازی ۷۷ ۷٬۴۳۸٬۴۹۶
حقوق خدمتگزارن جزء ۱۶۸ ۷٬۳۶۴٬۳۷۳
حقوق روزمزدها و مامورین پست و تلگراف ۱۲ ۴۰۶٬۸۰۰
تفاوت حقوق موظفین و بازنشستگان ۹٬۳۹۹٬۳۹۷
حقوق ایام مرخصی درگذشتگان ۷۹٬۱۴۲
تفاوت حقوق کارکنان مجلس ۱۹٬۹۶۰٬۷۶۹
فوق العاده و حق مقام روسا و معاونین
فوق العاده سوخت زمستانی خدمتگزاران جزء ۱۶۵۹۶۰
کمک اولاد کارمندان و خدمتگزاران جزء ۲۲۱۶۳۴۰
جمع ۶۷٬۲۵۰٬۰۰۰ ۵۹٬۸۰۳٬۹۹۷
پول شام سرایداران کشیک ۶۵٬۲۵۰
عیدی کارکنان مجلس
قسمت دوم هزینه پرداختی
هزینه‌های اداری و جشن مشروطیت ۳٬۵۳۴٬۸۱۶
صرفه جویی که به موجب ماده دوم قانون کسر اقلام بودجه

سال ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی مصوبه ۲۶ آبان ماه ۱۳۴۲ جهت خرید اثاثیه و کتاب و تعمیران ابنیه در سال ۴۲ اختصاص داده شده

۱٬۳۶۷٬۲۸۶
جمع کل ۶۷٬۲۵۰٬۰۰۰ ۶۷٬۲۵۰٬۰۰۰

رئیس - در کلیات لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است. آقای مهندس صائبی.

مهندس صائبی - به نظر من این ماده واحده خیلی گنگ تنظیم شده چون آن بالایش نوشته‌اند ماده واحده بعد نوشته‌اند ماده اول. من به قول جناب آقای پروین هر چه گردش کردم ماده دومش را ندیدم جمله تصویب می‌شود هم در دو جا است هم در آخر ماده واحده و هم در آخر ماده اول اگر این ماده اول جزو ماده واحده است این باید با هم یکی بشود و به شکل ماده واحده تنظیم بشوه این را خواهش می‌کنم که مخبر کمیسیون توضیح بفرمایند که روشن بشویم بنده یک پیشنهادی هم تهیه کرده‌ام تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

رییس - آقای مهندس اسدی سمیع

مهندس اسدی سمیع (مخبر کمیسیون محاسبات ) - عرضم به حضورتان لایحه‌ای که راجع به تفریغ بودجه سال ۴۱ مطرح است نظیر لوایح نفریغ بودجه ایست که برای سال‌های قبل از ۴۱ برای دوره فترت مجلس تنظیم شده و به مجلس آورده شده و به تصویب رسیده و این نوع تنظیم لایحه تقریبا برای مجلس تازگی ندارد راجع به ارقام هم چیز گنگی در این لایحه وجود ندارد یک اعتباری است در حدود ۶۷٬۲۵۰٬۰۰۰ ریال تصویب شده و ۶۵٬۸۸۲٬۷۱۳ ریال پرداخت شده و ۱٬۳۶٬۲۸۶ ریال صرفه جویی شده که این مبلغ صرفه جویی همانطوری که نمایندگان محترم استحضار دارند در جلسه ۲۶ آبان ماه سال ۱۳۴۲ به وسیله مجلس محترم شورای ملی تصویب شده که صرف خرید کتاب و اثاثیه و تعمیر ابنیه و اثاثیه بشود ولی از لحاظ فرم تدوین این لایحه اگر اشکالی هست در اختیار آقایان هست هر طور که پیشنهاد بفرمایند می‌شود اصلاح کرد.

رییس - پیشنهاد آقای مهندس صائبی قرائت می‌شود.


(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده واحده تفریغ بودجه سال ۱۳۴۱ بشرح زیر اصلاح شود:

ماده واحده – تفریغ بودجه سال ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی طبق صورت پیوست به شرح زیر تصویب می‌شود.

۱ – مقرری و حقوق و هزینه دوازده ماهه سال ۱۳۴۱ مبلغ ۶۵/ ۶۵۸۸۲۷۱۳ ریال.
۲- صرفه جوئی که بموجب ماده دوم قانون کسر اقلام بودجه ۴۲ مجلس شورای ملی مصوبه ۲۶ آبان ۱۳۴۲ جهت خرید اثاثیه و کتاب و تعمیرات و ابنیه سال ۴۲ اختصاص داده شده است ۱۳۶۷۲۸۶/۳۵ جمع بودجه مصوبه سال ۱۳۴۱ مجلس شورای ملی ۳۷۲۵۰۰۰۰ ریال.

با تقدیم احترام – مهندس حسن صائبی.

رئیس – راجع باین پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) باین پیشنهاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد بنابراین این پیشنهاد جای ماده واحده پیشنهادی کمیسیون محاسبات را خواهد گرفت. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

مهندس ریاحی – دکتر زعفرانلو – روحانی – دکتر کلالی – خواجه نوری – مهندس والا – اوزار – بانوابتهاج سمیعی – بانو جهانبانی – بانو تربیت – قراچورلو – صائبی – حق شناس – دکتر رضوانی – ویلیام ابراهیمی – اسفندیاری – نیری – دکتر بقائی یزدی – بانو نفیسی – ملکشاه ظفر – بوشهری – دکتر رمضانی – مهندس عطائی – دکتر یزدان پناه – موسوی – ثامنی – ریگی – دکتر کیان – مهندس ارفع – مهندس صائبی – پروین – شاخوئی – محدث زاده – هیراد – اهری – زرگرزاده – ارسنجانی – سعید وزیری – مهندس جلالی نوری – دکتر اسدی – امام مردوخ – دکتر وحیدنیا – مافی – مهندس برومند – مهندس آراسته – توسلی – دکترفربود – پزشکی – دکتر معتمد وزیری – دکتر عدل عدل طباطبائی – شیخ الاسلامی – بالاخانلو – میرهادی – اقبالی – جهانشاهی – دکتر مهدی زاده – سرتیپ پور – حاذقی – ملک زاده آملی – میرافضل – بدرصالحیان – قلعه جوقی – دکتر موتقی – حکمت یزدی – اولیاء متولی باشی – کلانتر هرمزی – مهندس انصاری – مهندس زنجانچی – مهندس صدقیانی – مهندس مالک – محسنی مهر – دیهیم – کشفی – کورس – دکتر یگانگی – دکتر غنی – نصیری – نوربخش – بهادری - - مرادی – زهتاب فرد – صدری کیوان – طالب زاده – رجائی – کسرائی – مهندس جلالی – مهندس عدلی – دکتر اعتمادی – دکتر نجیمی – مهندس اسدی سمیع – مهندس زرآور – مهندس اخوان – پژند امینی خراجی – دکتر سامی راد – کیهان یغمائی – جهانگیری – رجائی – کمالوند – دکتر صالحی – نیاکان – شکیبا – جاوید – دکتر امین – مرادی – مهندس کمانگر – دکتر مهذب – کنگرلو – تهرانی – مهندس معینی – مهندس بهبودی – صادق بوشهری – مهندس ریاضی – مبارکی – تیمسار همایونی – فهیمی – دکتر رهنوردی – پاک ذات – پور ادبی – خانم دکتر دولتشاهی – تیمسار حکیمیان – دکتر حسینی – امیر احمدی – دکتر الموتی – سیفی – تیمسار نکوزاد – دکتر رشتی – دکتر مبین – افراسیاب کیا – فخر طباطبائی – خانم دکتر پارسای – دکتر سعید – ضابطی.

(آراء مأخوذ شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۳۲ رأی
  • ورقه سفید امتناع ۶ برگ.

رئیس – لایحه با ۱۳۲ رأی موافق تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین

فخر طباطبائی – دکتر امین – دکتر اسدی – مهندس معینی – دکتر الموتی – صادقاحمدی – مهندس ریاضی – بانو نفیسی – دکتر موثقی – مهندس پرویز بهبودی – مهندس جلالی نوری – بانو دکتر پارسای – ذبیحی سلطان احمدی – تبریزی – دکتر سعید – مهندس آراسته – مافی – کسرائی – سیفی – حکمت یزدی – حیدر – صائبی – امیر احمدی – حسینی – روحانی – سعید وزیری - پاک ذات – پور ادبی – نیری – حق شناس – بوشهری – ریگی – بانو دکتر دولتشاهی – اهری – بانو ابتهاج سمیعی - - دکتر اسفندیاری – دکتر یزدان پناه – بانو جهانبانی – ابراهیمی – قراچورلو – سرتیپ پور حکیمیان – دیهیم – مهندس صدقیانی – مهندس مالک – جهانگیری – فهیمی – دکتر رهنوردی – رجائی – مهندس ریاحی – دکتر کلالی – مهندس والا – خواجه نوری – ارسنجانی – پروین – زرگرزاده حاجی – باغلو – دکتر وحیدنیا – هیراد – مهندی ارفع – محدث زاده – مهندس صائبی – دکتر بقائی یزدی – دکتر کیان – دکتر سامی راد – کیهان یغمائی – دکتر صالحی – شکیبا – کمالوند – مهندس کمانگر – دکتر نجیمی – مهندس اسدی سمیع – مهندس زرآور – زهتاب فرد – کیوان – ثامنی – مهندس جلالی – بهادری – پژند – امینی خراجی – مهندس اخوان – نیاکان – باغمیشه – نوربخش – دکتر اعتمادی – کنگرلو – فولادوند – قاسم مرادی – تهرانی – مهندس عدلی – محسنی مهر – علی مرادی – طالب زاده رودسری – کشفی – مهندس زنجانچی مبارکی – کورس – پزشکی – دکتر معتمد وزیری – بانو تربیت – مهندس انصاری – دکتر غنی – دکتر مهذب – ملک زاده آملی – سرلشگر نکوزاد – جهانشاهی – توسلی – دکتر مبین – موسوی – مهندس کیا – سرلشگر همایونی – میرهادی – دکتر رشتی – دکتر فربود – اقبالی – میرافضل – شیخ الاسلامی – ختائی – قلعه جوقی – بدرصالحیان – مهندس برومند – دکتر عدل طباطبائی – شاخوئی – اوزار – اولیاء – متولی باشی – دکتر یگانگی – دکتر مهدیزاده – کلانتر هرمزی – امام مردوخ – بالاخانلو – نصیری – دکتر زعفرانلو – دکتر رضوانی – مهندس عطائی – ضابطی طرقی.
  • ورقه سفید بی اسم علامت امتناع ۶ برگ.

- شور اول گزارش کمیسیون دارائی راجع بصندوق بازنشستگی افسران و کارکنان اداره امور انتظامی راه آهن

۴- شور اول گزارش کمیسیون دارائی راجع بصندوق بازنشستگی افسران و کارکنان اداره امور انتظامی راه آهن

رئیس – شور اول گزارش راجع به افسران و کارکنان اداره امور انتظامی راه آهن مطرح است قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون قوانین دارائی در جلسه ۱۱ آبانماه ۱۳۴۳ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۱۸۴۵۵-۴۲/۱۰/۴ راجع بافسران و کارکنان اداره امور انتظامی راه آهن را مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده – کلیه تغییرات و اصلاحاتیکه ضمن قانون راجع به اصلاح قانون بازنشستگی و اصلاح حقوق بازنشستگان مصوب سوم تیرماه ۱۳۳۷ در قانون مربوط بصندوق اختصاصی بازنشستگی و تعاون شهربانی کل کشور مصوب ۳۵/۱۲/۲۵ بعمل آمده است درباره مشمولین قانون مربوط بصندوق اختصاصی بازنشستگی و تعاون اداره پلیس راه آهن دولتی ایران مصوب ۳۶/۱۲/۵ نیز قابل اجراء می‌باشد و بایستی بر طبق تبصره ۲ قانون مصوب سوم تیرماه ۱۳۳۷ دفاتر و صورتحساب درآمد و هزینه قانونی و موجودی صندوق بازنشستگی اداره مزبور از تاریخ اول دیماه ۱۳۲۵ به اداره کل بازنشستگی کشوری ارسال و تحویل گردد حقوق بازنشستگی افسران و کارمندان و درجه داران و افراد پلیس راه آهن مانند مأمورین شهربانی کل کشور یکجا از صندوق بازنشستگی کشوری قابل پرداخت می‌باشد.

نائب رئیس کمیسیون قوانین دارائی – بدرصالحیان.

گزارش شور اول از کمیسیون راه بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه ۲۳ آبانماه ۱۳۴۳ با حضور آقای دکتر کشفیان وزیر راه لایحه دولت راجع بافسران و کارکنان اداره امور انتظامی راه آهن را مطرح و گزارش کمیسیون دارائی را تذیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه – کلانتر هرمزی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام در جلسه ۱۳۴۳/۸/۱۶ با حضور آقای دکتر گنجی معاون وزارت راه لایحه دولت راجع به افسران و کارکنان اداره امور انتظامی راه آهن را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام – سید علی صائب.

رئیس – کلیات این لایحه مطرح است در کلیات نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای مهندس صائبی.

مهندس صائبی – در آخر ماده واحده نوشته شده (از تاریخ اول دیماه ۱۳۲۵)این ۲۵ است یا ۳۵ خواهش می‌کنم توضیحی بدهند.

دکتر یگانه (وزیر مشاور) – ۳۵ است ۲۵ اشتباه چاپی است.

دکتر کیان – تقاضا می‌کنم یک توضیحی بدهند.

رئیس – آقای کلانتر هرمزی.

کلانتر هرمزی (مخبر کمیسیون راه) – عرض کنم که ما چند نوع صندوق بازنشستگی داریم صندوق بازنشستگی ارتش صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق بازنشستگی افراد پلیس و صندوق افراد پلیس راه آهن و صندوق بازنشستگی کل کشور هر قدر ما بتوانیم دستگاهها را در یکدیگر ادغام بکنیم و با کارمندان کمتری همان کار را انجام بدهیم و با هزینه کمتری البته مستحسن تر و بهتر خواهد بود در این لایحه منظور این بوده است که افراد پلیس راه آهن بتوانند از صندوق بازنشستگی شهربانی کل کشور استفاده کنند و نیز شهربانی کل کشور از صندوق بازنشستگی کل کشور استفاده خواهد کرد یعنی صندوق بازنشستگی افراد شهربانی کل کشور و صندوق بازنشستگی افراد پلیس راه آهن یک جا خواهد بود (دکتر رهنوردی – صندوق بازنشستگی راه آهن چه می‌شود ؟) صندوق بازنشستگی راه آهن ادغام شده در صندوق بازنشستگی کشوری (میرافضل – شسهربانی هم تبعیت می‌کند از صندوق بازنشستگی کل کشور ؟) شأن نزول لایحه این است که تمام صندوقهای بازنشستگی کشوری یک جا بشود اعم از صندوق بازنشستگی پلیس راه آهن، شهربانی کل کشور و صندوق بازنشستگی کشوری.

رئیس – نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به بخشودگی خسارت دیر کرد بدهی زارعین میاندوآب

۵- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به بخشودگی خسارت دیر کرد بدهی زارعین میاندوآب

رئیس – لایحه‌ای است از مجلس سنا برگشته مربوط به بخشودگی خسارت دیر کرد بدهی سنواتی زارعین میاندوآب قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون ۶ مربوط باه لایحه شماره ۳۲۴۱ ۱۲-۱۰-۱۳۴۲ دولت (مربوط به تصویبنامه‌ها) راجه به بخشودگی خسارت دیر کرد بدهی سنواتی زارعین میاندوآب بابت اجاره داری املاک خالصه و تقسیط اصل بدهی که ضمن مرقومه شماره ۴۵۷۵-۱۳۴۳/۲/۲۹ از آن مجلس محترم به مجلس سنا ارسال شده است در جلسه روز چهارشنبه بیستم آبانماه ۱۳۴۳ مطرح و بتصویب مجلس سنا رسیده اینک لایحه قانونی مزبور به ضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا – مهندس شریف امامی.

قانون راجع به بخشودگی خسارت دیر کرد بدهی سنواتی زارعین میاندوآب بابت اجاره داری املاک خالصه و تقسیط اصل بدهی.

ماده واحده – به بنگاه خالصجات اجازه داده می‌شود خسارت دیر کرد بدهی سنواتی زارعین میاندوآب را بابت اجاره داری املاک خالصه بخشوده و اصل بدهی آنان را در هشت قسط متساوی که موعد پرداخت هر قسط در آذرماه هر سال و تاریخ پرداخت اولین قسط آذر ماه سال ۱۳۴۳ خواهد بود وصول نماید در صورت تأخیر در پرداخت اقساط حق صدور اجرائیه و وصول کلی بدهی یکجا برای بنگاه خالصجات و یا قائم مقام آن محفوظ خواهد بود. لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز چهارشنبه بیستم آبانماه یکهزار و سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – مهند س شریف امامی.

رئیس – این لایحه عینا بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا بتصویب رسیده است و حالا نسبت بآن با ورقه اخذ رذی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب ذیل بوسیله منشی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

دکتر یزدان پناه – مهندس کمانگر – دکتر مهندس بهبودی – مهندس ریاحی – دکتر زعفرانلو – خواجه نوری – دکتر عدل طباطبائی – دکتر رشتی – خانم جهانبانی – خانم تربیت – دکتر رهنوردی – ریگی – دکتر کیان – مهندس ارفع – مهندس صائبی – مافی – مهندس برومند – توسلی – دکتر فربود – دکتر پزشکی – دکتر موثقی – دکتر رمضانی – دکتر سعید – تهرانی – دکتر وحیدنیا – مهندس بهبودی – مهندس عدلی – دکتر موسوی – قراچورلو – مهندس مالک – سرتیپ پور – سعید وزیری – مهندس کسرائی – دکتر نجیمی – خانم دکتر پارسای – مهندس زرآور – مهندس اخوان – ثامنی – ادیب سمیعی – محدث زاده – ساگینیان – محسنی مهر – دکتر صاحب قلم – بوشهری – امیر احمدی – صائبی – سیفی حق شناس – شاخوئی – کشفی – نیاکان – شیخ الاسلامی – میرهادی – اقبالی – امینی خراجی – حاذقی – ملکزاده – آملی – مهندس اسدی سمیع – دکتر اسفندیاری – دکتر یگانگی – حکیمیان – دیهیم – نکوزاد – همایونی – کورس – دکتر غنی – نصیری – موسوی ماکوئی – بانو نفیسی – نیری – روحانی – دکتر اعتمادی – ظفر – ابراهیمی – ذبیحی – زرگرزاده – پژند – ضابطی – مبارکی – امام مردوخ – پاینده – مهندس آراسته – دکتر الموتی – میرافضل – بدرصالحیان – پروین – حبیبی – مهندس والا – قاسم مرادی – حکمت یزدی – اولیاء – مهندس انصاری – کلانتر هرمزی – صدری کیوان – متولی باشی – پور ادبی – نوربخش – مرادی – بهادری – مهندس مجتهدی – جهانگیری – تبریزی – فهیمی – دکتر سامیراد – دکتر اسدی – کیهان یغمائی – طالب زاده – رجائی – کنگرلو – کمالوند – دکتر مبین – دکتر صالحی – مهدس زنجانچی – میرزاختائی – مهندس معینی – شکیبا – اهری – مهندس ریاضی ۰ دکتر مهدیزاده – زهتاب فرد – دکتر کلالی – جهانشاهی – مهندس کیا – فولادوند – پاک ذات – رضوی – رهبر – ارسنجانی – دکتر امامی خوئی.

(اراء ماخوذ شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

  • اوراق موافق ۱۲۵
  • ورقه سفید بی‌اسم علامت امتناع ۴ برگ.

رئیس – لایحه با ۱۲۵ رأی موافق تصویب شد دولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین

مهندس کیا – مهندس اخوان – مهندس زنجانچی – دکتر الموتی – رهبر – روحانی – مهندس کمانگر – اولیاء – دکتر کلالی – رجائی – دکتر یزدان پناه – دکتر زعفرانلو – دکتر اسفندیاری – شکیبا – دکتر یگانگی – مهندس صائبی – مهندس ارفع – مهندس برومند – مهندس عطائی – مهندی پرویز بهبودی – مهندس صدقیانی – مهندس عدلی – مهندی مالک – دکتر موثقی – دکتر فربود – دکتر رضوانی – بانو دکتر پارسای – بانو دکتر دولتشاهی – دکتر کیان – دکتر سعید – تهرانی – موسوی – بانو جهانبانی – ریگی – خواجه نوری – بانو تربیت – توسلی – قراچورلو – کسرائی – محدث زاده – پزشکی – مافی – ابراهیمی – بانو ابتهاج – سمیعی – سعید وزیری – سیفی – محسنی مهر – نیاکان – ادیب سمیعی – حیدر صائبی – ثامنی – رضوی – نصیری – فولادوند – ضابطی طرقی – ذبیحی سلطان احمدی – امیر احمدی – سرلشگر همایونی – کشفی – میرهادی – بدرصالحیان - قاسم مرادی – حبیبی – دکتر مبین – مهندس والا – مهندس آراسته – دکتر سامی راد – دکتر اعتمادی – مهندس اسدی سمیع – مهندس زرآور – دکتر نجیمی – دکتر رشتی – دکتر عدل طباطبائی – دکتر رهنوردی – مهندس ریاحی – حاذقی – دکتر غنی – بانو نفیسی – پژند – زرگرزاده حاجی باغلو – فضل الله پروین – امام مردوخ – موسوی ماکوئی – کیهان یغمائی – کیوان – دکتر صالحی – زهتاب فرد – فهیمی – تبریزی – ختائی قلعه جوقی – حکت یزدی – اقبالی – ملکزاده آملی – کمالوند – مهندس انصاری – طالب زاده رودسری - - مهندس معینی – پور ادبی – جانگیری – مبارکی – علی مرادی – مهندس ریاضی – دکتر مهدی زاده – جهانشاهی – پاک ذات – دیهیم – کورس – دکتر بقائی یزدی – نیری – بهادری – متولی باشی – نوربخش – کلانتر هرمزی – میرافضل – پاینده – کنگرلو – دکتر صاحب قلم – سرتیپ پور – دکتر امامی خوئی – ارسنجانی – بوشهری – شیخ الاسلامی – حقشناس – شاخوئی – اهری.
  • ورقه سفید بغلت امتناع چهار برگ.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی اصلاحی واصله از مجلس سنا راجع بواگذاری قریه علی آباد خالصه ورامین به وزارت جنگ جهه دامداری ارتش

۶- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی اصلاحی واصله از مجلس سنا راجع بواگذاری قریه علی آباد خالصه ورامین به وزارت جنگ جهه دامداری ارتش

رئیس – لایحه دیگری است از مجلس سنا رسیده راجع بواگذاری قریه علی آباد جهت استفاده دامداری ارتش بوزارت جنگ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۶ مربوط بلایحه دولت (مربوط بتصویبنامه‌ها) راجع بواگذاری جهت استفاده دامداری ارتش بوزارت جنگ که ضمن مرقومه شماره ۶۳۹۷-۱۳۴۳/۳/۱۹ از آن مجلس محترم بمجلس سنا اعاده شده است در جلسه روز چهارشنبه بیستم آبان ماه ۱۳۴۳ مطرح و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانونی مزبور که اصلاح شده برای تصویب مجدد به ضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سنا – مهندس شریف امامی.

لایحه قانونی واگذاری قریه علی آباد ورامین جهت استفاده دامداری ارتش بوزارت جنگ.

ماده واحده – بدولت اجازه داده می‌شود که قریه علی آباد ورامین جهت استفاده سازمان دامداری ارتش بوزارت جنگ واگذار شود و هر موقع رفع نیاز از آن شد بوزارت کشاورزی مسترد گردد.

  • تبصره – حقوق زارعین صاحب نسق در این ملک محفوظ بوده و مشمول مواد الحاقی از قانون اصلاحات ارضی و آئین نامه مربوطه خواهد بود. وزارتخانه‌های کشاورزی و جنگ مأمور اجرای این قانون هستند لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده و یک تبصره که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز چهارشنبه بیستم آبانماه یکهزار و سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – مهندس شریف امامی.

رئیس – اصلاحی که در مجلس سنا شده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

در تبصره ماده واحده ‹‹ در املاک خالصانه‌ای که بمنظور بهره برداری یا آزمایشات در اختیار وزارتخانه‌ها یا مؤسسات دولتی گذاشته شده و یا می‌شود ›› تبدیل شده است به ‹‹ در این ملک ››.

رئیس – نسبت باصلاحیکه در مجلس سنا شده است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) باین اصلاح رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. نسبت بلایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی بوسیله منشی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

دکتر رمضانی – ظفر – دکتر اعتمادی – امام مردوخ - ابراهیمی – بانو نفیسی – نیری – زرگرزاده – ارسنجانی – پژند – ضابطی – دکتر اسفندیاری – مهندس عطائی – مبارکی – مهندس جلالی نوری – کیهان یغمائی – میر افضل – دکتر یزدان پناه – خ. اجه نوری – جهانشاهی – قاسم مرادی – حکمت یزدی – رهبر – کلانتر هرمزی – پور ادبی – نوربخش – بهادری – علی مرادی – جهانگیری – تبریزی – فهیمی – تهرانی – اهری – زهتاب فرد – صدری کیوان – رجائی – شکیبا – نصیری – دکتر غنی – رهبر – دکتر شفیع امین – مهندس والا – بوشهری – امیر احمدی – صائبی – حقشناس – سیفی – محدث زاده – پاک ذات – حاذقی – اقبالی – پروین – شیخ الاسلامی – میرهادی – کشفی – کورس – بدرصالحیان – سرلشگر همایونی – سرلشگر نکوزاد – ئکتر اسدی – محسنی مهر – دکتر سعید – دکتر موثقی – حکیمیان – دکتر یگانگی – سرتیپ پور – مهندس انصاری – دکتر رهنوردی – میرزاختائی – دکتر زعفرانلو – بانو تربیت – بانو جهانبانی – دکتر رشتی – بانو دولتشاهی – بانو ابتهاج سمیعی – روحانی – دکتر امامی – مهندس کمانگر – دکتر مبین – مهندس اخوان – کنگرلو – دکتر وحیدنیا – موسوی ماکوئی – ریگی – دکتر کیان – مهندس ارفع – مهندس صائبی – دکتر عدل طباطبائی – موسوی – دکتر فربود – سعید وزیری – دکتر معتمد وزیری – دکتر رضوانی – دکتر پزشکی – مهندس آراسته – مهندس صدقیانی – مهندس عدلی – قراچورلو – مهندس کسرائی – مهندس جلالی – دکتر نجیمی – مهندس اسدی سمیع – مهندس زرآور – مهندس زنجانچی – ثامنی – ادیب سمیعی – بانو دکتر پارسای – مهندس معینی – اولیاء – مهندس ریاضی – مهندس کیا – پاینده – نیاکان – مهندس ریاحی – مهندس پروشانی – مهندس بهبودی – دکتر مهدی زاده – دکتر صاحب قلم – دکتر حسینی – دکتر زعفرانلو – متولی باشی – دکتر سامی راد – توسلی – مهندس آصفی.

(آراء مأخوذ شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق ۱۲۵
  • ورقه سفید بی اسم علامت امتناع سه برگ.

رئیس – لایحه با ۱۲۵ موافق تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین

سرتیپ حکیمیان – کشفی – پاک ذات – دکتر رشتی – سرلشگر همایونی – دکتر موثقی – مهندس کیا – محسنی مهر – دکتر رهنوردی – ختائی قلعه جوقی – دکتر یگانگی – کورس – موسوی ماکوئی – حبیبی – دکتر سعید – اقبالی – دکتر سامی راد – سیفی – امیر احمدی – شکیبا – مهندس جلالی نوری – مهندس پرویز بهبودی – بوشهری - دکتر شفیع امین – امام مردوخ – مهندس والا – مهندس آصفی – پاینده – مهندس صائبی – دکتر زعفرانلو – ثامنی – مهندس ریاضی – ادیب سمیعی – مهندس آراسته – مهندس زرآور – مهندس معینی – بانو دکتر پارسای – دکتر نجیمی – شیخ الاسلامی – دکتر فربود – قراچورلو – مهندس صدقیانی – دکتر رضوانی – مهندس پروشانی – دکتر اسدی – مهندس جلالی – کسرائی – بدرصالحیان – اولیاء – دکتر کلالی – سعید وزیری – تهرانی – پزشکی – مهندس عدلی – بانو تربیت – مهندس انصاری – حاذقی – دکتر مبین – مهندس زنجانچی – مهندس کمانگر – بانو دکتر دولتشاهی – دکتر امامی خوئی – بانو ابتهاج سمیعی – مهندس اخوان – پروین – دکتر بقائی یزدی – مهندس ریاحی – زرگرزاده – بانو نفیسی – دکتر اسفندیاری – دکتر صاحب قلم – مهندس عطائی – جهانگیری – پور ادبی – دکتر مهدی زاده – حکمت یزدی – دکتر اعتمادی – دکتر یزدان پناه – روحانی – ارسنجانی – ابراهیمی – حسینی – ضابطی طرقی – پژند – مهندس اسدی سمیع – دکتر معتمد وزیری – موسوی – سرلشگرنکوزاد – کیهان یغمائی – ریگی – میرهادی – دکتر عدل طباطبائی – مهندس مالک – نیری – ملک زاده آملی – بانو جهانبانی – کنگرلو – حیدر صائبی – دکتر غنی – حق شناس – تبریزی - قاسم مرادی – بهادری – رجائی – علی مرادی – میرافضل – جهانشاهی – سرتیپ پور - مهندس ارفع – فولادوند – محدث زاده – نیاکان – طالب زاده رود سری – مبارکی – توسلی – اهری – متولی باشی – کلانتر هرمزی – رهبر – خواجه نوری – نصیری – فهیمی – نوربخش – دکتر کیان صدری کیوان – زهتاب فرد.

- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی واگذاری دو دستگاه ماشین آب شیرین کن گمرک بشهرداری بوشهر

۷- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی واگذاری دو دستگاه ماشین آب شیرین کن گمرک بشهرداری بوشهر

رئیس – لایحه دیگری است از مجلس سنا رسیده راجع بواگذاری دو دستگاه ماشین آب شیرین کن اداره کل گمرک به شهرداری بوشهر قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۵ مربوط بلایحه شماره ۳۸۶۹۶ – ۱۳۴۲/۱۰/۵ دولت (مربوط به تصویبنامه‌ها) راجع بواگذاری دو دستگاه ماشین آب شیرین کن اداره کل گمرک بشهرداری بوشهر که ضمن مرقومه شماره ۳۸۷۵-۱۳۴۳/۳/۹ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده است در جلسه روز چهارشنبه بیستم آبان ماه ۱۳۴۳ مطرح و بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانونی مزبور که اصلاح شده برای تصویب مجدد بضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا – مهندس شریف امامی.

قانون مربوط بواگذاری دو دستگاه ماشین آب شیرین کن اداره کل گمرک بشهرداری بوشهر.

ماده واحده – بوزارت اقتصاد اجازه داده می‌شود بمنظور کمک بتأمین آب اهالی بوشهر دو دستگاه آب شیرین کن متعلق باداره گمرک را با لوازم و متعلقات آن بطور رایگان بشهرداری بوشهر واگذار نماید. لایحه قانونی بالا مشتمل بر یک ماده که لایحه آن بموجب ماده واحده مصوب بیستم آذرماه یکهزار و سیصد و چهل و دو تقدیم شده بود در جلسه روز چهارشنبه بیستم آبانماه یکهزار و سیصد و چهل و سه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – مهندس شریف امامی.

اصلاح مجلس سنا:

جمله ذیل از انتهای ماده واحده حذف شده است: ‹‹ و شهرداری بوشهر موظف است از تاریخ بهره برداری از دستگاههای مزبور آب مصرفی منازل سازمانی گمرک بوشهر را مجانا تأمین نماید. ››

رئیس – نسبت باین اصلاح نظری نیست؟ (اظهاری نشد) باین اصلاح رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- قرائت گزارش مجلس سنا راجع به رد لایحه بازنشستگی کارگران اداره کل غله و قند و شکر و ارجاع بکمیسیون کار

۸- قرائت گزارش مجلس سنا راجع به رد لایحه بازنشستگی کارگران اداره کل غله و قند و شکر و ارجاع بکمیسیون کار

رئیس – لایحه دیگری از مجلس سنا رسیده راجع به بازنشسته نمودن کارگران ادارات کل غله و قند و شکر قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۴ مبنی بررد تصویبنامه شماره ۵۱۸۲/۴ – ۴۱/۱۱/۲۰ ضمیمه لایحه شماره ۳۳۰۳۵ – ۴۲/۱۰/۱۰ دولت راجع ببازنشسته نمودن کارگران کل غله و قند و شکر که ضمن مرقومه شماره ۱۱۶۳۲- ۱۳۴۳/۲/۲۷ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده است در جلسه روز چهارشنبه ششم آبانماه ۱۳۴۳ مطرح و بتصویب مجلس سنا رسید و یک نسخه از گزارش مزبور بضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا – مهندس شریف امامی.

رئیس – این لایحه که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا رد شده است نظیر این لایحه چند روز پیش اینجا مطرح شد مجلس اجازه داد که لایحه را بکمیسیون کار بفرستیم و نظر کمیسیون کار در مجلس مطرح بشود اگر اجازه بفرمائید این لایحه را هم می‌فرستیم به کمیسیون کار آنجا رسیدگی بشود (نمایندگان صحیح است) و بعد در مجلس نسبت به آن اخذ رأی بشود (صحیح است) پس باین نظر رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه کمیسیون کار ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول آئین نامه اجرائی نحوه مصرف درآمد خانه‌های سازمانی وزارت جنگ از مجلس سنا

۹- اعلام وصول آئین نامه اجرائی نحوه مصرف درآمد خانه‌های سازمانی وزارت جنگ از مجلس سنا

رئیس – آئین نامه‌های اجرائی قانون مربوط بمصرف درآمدخانه‌های سازمانی پادگانهای ارتش شاهنشاهی از مجلس سنا رسیده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

آئین نامه شماره ۹۳۲۰/۳۲۴۷۰-۱۳۴۳/۵/۲۵ دولت که در اجرای قانون مربوط بمصرف درآمد خانه‌های سازمانی پادگانهای ارتش شاهنشاهی مصوب ۱۳۴۳/۶/۱۶ بمجلس شورای ملی ارسال و در جلسه روز ۱۳ مهرماه ۱۳۴۳ به تصویب کمیسیون قوانین دارائی آن مجلس رسیده و ضمن شماره ۱۹۱۲۱ – ۱۳۴۳/۷/۲۰ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده است در جلسه روز دوشنبه ۱۱ آبانماه ۱۳۴۳ کمیسیون شماره ۴ (دارائی) مجلس سنا مطرح و با مختصر اصلاح عبارتی بتصویب کمیسیون اخیر الذکر رسید. اینک آئین نامه مزبور بضمیمه ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا – مهندس شریف امامی.

رئیس – با اجازه نمایندگان این آئین نامه را به کمیسیون قوانین دارائی می‌فرستم که اگر اشکالی نداشته باشد بدولت ابلاغ شود.

- قرائت دستور و تعیین جلسه بعد – ختم جلسه

۱۰- قرائت دستور و تعیین جلسه بعد – ختم جلسه

رئیس – دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

۱- گزارش شور دوم لایحه استخدام سه نفر کارشناس آلمانی برای کارخانجات نساجی شاهی و بهشهر. شماره چاپ ۱۱۰۷

۲- گزارش شور اول لایحه تعیین حریم دریاچه احداثی در پشت سد کرج. شماره چاپ ۱۱۰۹.

۳- سئوال آقای موسوی ماکوئی از وزارت آب و برق

رئیس – چون فعلا لایحه دیگری در دستور مجلس نداریم با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه شنبه خواهد بود.

جلسه در ساعت ده و چهل دقیقه صبح ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – مهندس عبدالله ریاضی.