مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ مهر ۱۳۲۱ نشست ۹۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری سیزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری سیزدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری سیزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ مهر ۱۳۲۱ نشست ۹۵

دوره سیزدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۳

جلسه: ۹۵

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۹ مهر ماه ۱۳۲۱

فهرست مطالب

۱- تصویب صورت مجلس

۲- اخذ رأی جهت انتخاب اعضا کمیسیون‌ها

۳- بقیه شور لایحه متمم بودجه

۴- اعلام اسامی اعضا کمیسیون‌ها

۵- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

(مجلس یک ساعت و نیم به ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس روز سه‌شنبه ۱۴ مهر ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند. (اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده است:

غایبین با اجازه- آقایان: روحی، اورنگ، عزیزی، دهستانی، فرمانفرماییان، مستشار

غایبین بی‌اجازه- آقایان: تولیت، دکتر ضیاء، شهدوست، مؤید ثابتی، اکبر، امیر ابراهیمی، یاراحمدی، فاطمی، دبستانی، آصف، صادق وزیری، شباهنگ،، کامل ماکو، بوداغیان

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس

رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت مجلس تصویب شد.

رئیس – شروع می‌شود بانتخاب کمیسیونهای پارلمانی. بدواً پنج نفر برای استخراج …

امیر تیمور – بنده عرض داشتم.

رئیس – بلی چند نفر هم قبل از جنابعالی اجازه خواسته‌اند برای قبل از دستور.

امیر تیمور – خیر قربان عرض بنده قبل از دستور نیست بنده از سنة یعنی از بهمن‌ماه ۱۳۲۰ سؤالی از وزارت دارائی راجع باتومبیل‌های دولتی کرده‌ام و مکرر هم بمقام ریاست تذکر دادم که مقرر بفرمائید وزیر دارائی حاضر بشوند برای جواب و تا کنون حاضر نشده‌اند.

ـ اخذ رأی جهت انتخاب اعضاء کمیسیونها

] ۲ـ اخذ رأی جهت انتخاب اعضاء کمیسیونها [

رئیس – نوشته شده تاکید هم شده است که برای جواب حاضر بشوند پنج نفر برای نظارت در استخراج آراء با قرعه تعیین می‌شوند.

(اقتراع بعمل آمد و آقایان: صفوی – رحمت –کازرونیان –مؤید ثابتی – رضوی معین شدند)

رئیس – آقای هاشمی هم باتفاق آقایان برای استخراج آراء اقدام خواهند کرد. کمیسیون قوانین دارائی عده حاضر ۹۶ عدة اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر.

(اخذ آراء بعمل آمد)

رئیس – کمیسیون قوانین دادگستری عده حاضر ۹۸ عده اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر.

(اخذ آراء بعمل آمد)

رئیس – کمیسیون کشور. عده حاضر ۹۸ عده اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر.

(اخذ آراء شد)

رئیس – کمیسیون فرهنگ. عده حاضر ۹۵ عده اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر.

(اخذ آراء شد)

رئیس – کمیسیون بازرگانی عده حاضر ۹۶ عده اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر.

(اخذ آراء بعمل آمد)

رئیس – کمیسیون کشاورزی عده حاضر ۹۷ عده اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر.

(آراء اخذ شد)

رئیس – کمیسیون راه عده حاضر ۹۸ عده اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر.

(آراء اخذ شد)

رئیس – کمیسیون امورخارجه عدة حاضر ۹۹ عده اعضاء کمیسیون ۱۲ نفر.

(اخذ آراء بعمل آمد)

رئیس – کمیسیون بهداری عده حاضر ۹۹ عده اعضاء کمیسیون ۱۲ نفر.

(اخذ آراء شد)

رئیس – البته خاطر آقایان مسبوق است عده اعضاء کمیسیون نظام ۶ نفر بود و حقیقتاً هم خیلی کم بوده است پیشنهاد شده ۱۲ نفر باشد (صحیح است) بنابراین ۱۲ نفر معین می‌شود. عده حاضر ۹۹ عده اعضاء ۱۲ نفر.

(اخذ آراء شد)

رئیس – کمیسیون پست وتلگراف عده حاضر ۹۹ عده اعضاء ۶ نفر.

رئیس – کمیسیون خواربار بعد از گشتن قانونش از مجلس تعیین خواهدشد. آقای صفوی. آقای رحمت. آقیا کازرونیان. آقای مؤیدثابتی. آقای رضوی باتفاق آقای هاشمی برای استخراج آراء تشریف می‌برید.

- بقیه شور لایحه متمم بودجه سال ۱۳۲۱ کل کشور

{ ۳- بقیه شور لایحه متمم بودجه سال ۱۳۲۱ کل کشور }

رئیس – قانون کشور متمم بودجه مطرح است. ماده بیست و پنج

ماده ۲۵ – بوزارت کشاورزی اجازه داده می‌شود حقوق و مزایای چهل وشش نفر نفر کارمند جنگلبانی را که از اول سال ۱۳۲۱ بکار گماشته‌اند از محل اعتبار منظور در بودجه وزارت کشاورزی تأمین و پرداخت نماید.

رئیس – آقای انوار

انوار – بنده عقیده‌ام این بود که این ماده (که آقای مخبر هم بعد تذکر دادند) بعد از گذشتن بودجه کشاورزی بحث بشود که ببینم در بودجه کشاورزی اعتبار برای این هست یا نیست اگر نیست اعتباری برای آن منظور کنیم حالا اینجا در لایحه متمم بودجه می‌گذاریم در صورتیکه شما اگر اینها را استخدام کردید باید اعتبارش را هم در بودجه گذاشته باشید من اساساً مخالف نیستم خواستم عرض کنم که جریان قانونی و ترتیب بودجه این است که خوب بود این را در متن بودجه اول که بودجه را تاسیس کردید می‌گذاشتند بعد در اینجا که ما هم در نظر داشته باشیم. اینجور باشد عیبی ندارد.

افشار – خودت عضوء کمیسیون هستی.

مخبر – مگر ماده را نمی‌خوانید آقای انوار.

وزیر کشاورزی (آقای احمد حسین عدل) – همانطور که در ماده نوشته شده محل حقوق این مامورین در بودجه منظور شده بنابراین این هیچ نگرانی در این نیست. علت اینکه این ماده را اینجا نوشتیم این است که وقتی بودجه مملکتی از کمیسیون بودجه گذشت آنجا نوشته بودند که استخدام جدید در سال ۱۳۲۰ نبایستی بشود و ما چون باین‌ها احتیاج داشتیم و در قسمت بودجه هم تأمین شده بود این ماده را اینجا آوردیم که تصویب بفرمائید.

رئیس- آقای امیر تیمور

امیر تیمور- موقعی‌که شور اول لایحه جنگل بانی مطرح بود اینجا گفتیم و شنیدیم که یکی از منابع مهمه ثروت کشور موضوع جنگل‌ها است که باید در حفظ و حراست و مراقبت او از هر جهت کوشش بسزائی بشود از قطع اشجار جلوگیری بشود آقای وزیر کشاورزی هم در همین مجلس وعده دادند که حتی‌الامکان دولت جبران خواهد کرد از قراری که اخیراً مطلع شدم (نمیدانم صحت دارد یا خیر) می‌شنوم اجازه داده‌اند بچند شرکت بیگانه که یکی بشرکت ایران چوب که شرکای آن چند نفر بغدادی هستند یکی هم اوانسوف که آنهم تبعة انگلیس است یکی هم ملک جمال‌الدین هندی است باین چهار نفر شنیدم که وزارت کشاورزی یا اداره جنگل اجازه داده است که هرچه می‌خواهد اشجار قطع کنند اگر اینجور باشذ من شخصاً موافق نیستم با این عمل دولت و این کاری هم که کرده‌اند بسیار کار غیر پسندیده ایست

وزیر کشاورزی – اجازه‌هائی که آقای امیر تیمور اینجا شرح دادند برحسب ضرورت ببعضی اشخاص داده شده (امیر تیمور – ضرورت چیست؟) منتها عوض اینکه آن مقداری که اینها می‌خواستند ما اجازه بدهیم ثلث آن اجازه را دادیم نامحدود هم نیست محدود است و در مقابل آن هم ما از آنها مقدار قابل ملاحظه‌ای جو گرفتیم برای تأمین ارزاق کشور در این سال سختی و تنگدستی بنده عرض کردم خدمت آقایان که تا موقعی که قانون نگذرد ما اجازة چوب نخواهیم داد مگر در مواقعی که ضرورت حکم بکند و هیئت دولت تصویب بکند اشخاص زیادی آمده‌اند تقاضی کرده‌اند بنده اجازه ندادم پیشنهادش را هم به هیئت دولت نکردم ولی یک اشخاص یک مقاماتی یک احتیاجاتی دارند ما در مقابل یک معاوضعه‌ای برای ما ضرورت دارد بآنها داده‌ایم

امیر تیمور – جزء پیمان و قراداد نبود که ما احتیاجات آنها را از بابت چوب در ایران رفع بکنیم.

وزیر کشاورزی – خوب باید یک چیزی بآنها بدهیم در مقابل جنسی که داده‌اند.

امیر تیمور – جزء پیمان و قرارداد نیست آقا باید صریحاً با شهامت رد کنید که ما همچو چیزی نداریم و نمی‌دهیم.

رئیس – موافقین با ماده ۲۵ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده بیست و شش

ماده ۲۶- وزارت دارائی مجاز است در ظرف سال ۱۳۲۱ بهای مخابرات و مرسولات وزارت جنگ و امنیه کل کشور و شهربانی کل را علاوه بر اعتبار بودجه پذیرفته و درآمد و هزینه آنرا در حساب بودجه کشور جمعاً و خرجاً منظور دارد.

رئیس- آقای انوار

انوار – خواستم عرض کنم عبارت امنیه را تبدیل کنند و ژاندارمری. عرضم همین بود.

رئیس- آقای ملک مدنی

ملک مدنی – موافقم.

رئیس- آقای طباطبائی.

طباطبائی – اشکالی که آقای انوار در ماده ۲۵ کردند در این ماده وارد است عرض کنم یک بودجه‌یا برای وزارت جنگ اداره نظام وظیفه و شهربانی آمد و به مجلس شورای ملی وقتی که بودجه می‌نویسند برای هر وزارتخانه تمام حوائج اداری هر وزارتخانه در آن بودجه هست اینجا ملاحظه میفرمائید یک اعتبار علاوه برآن است برای چه؟ شما یک بودجه کلی آوردید به مجلس و بودجه رفت به کمیسیون برای هر اداره در ضمن بودجه خودش یک اعتباری تخصیص داده‌اند حالا آن ایرادی که آقای انوار در ماده ۲۵ فرمودند در ماده ۲۶ وارد است و اگر ضرورت دیگری هم هست که خوب است توضیح بدهند و الا لزومی ندارد.

معاون وزارت جنگ (آقای سرتیپ ریاضی) – راجع به پست و تلگراف خواستم بعرض آقایان برسانم که وزارت جنگ غیر از وزارت‌خانه‌های دیگر است ژاندامری هم همینطور برای اینکه وضعیت امنیت عمومی است اگر وضعیت امنیت عمومی بطور عادی باشد مخابره رئیس با مرئوس راجع بیک کار جزئی است و می‌شود مبلغ را پیش‌بینی کرد ولی در یک مواقعی که ناامنی و اتفاقات غیر مترقبی است که پیش‌بینی آن را بهیچوجه نمی‌شود کرد چنانکه هیئت دولت هم سابق یک مبلغ برسم علی‌الحساب برای هر وزارتخانه منظور کرد کم آمد دو برابر سه برابر کردند نرسید فعلا مجبور هستیم این مبلغ را اضافه کنیم اگر پول نباشد یا فلان مرکز امنیه اگر وسیله نداشته باشد و پول نداشته باشد مخابره تلگرافی بکند راپورت لازمش را بایست خواهد فرستاد و بدیهی است دیر خواهد رسید و ممکن است موضوعی باشد که اقدام فوری لازم داشته باشد و نتیجه‌اش این می‌شود که ضررش به مملکت وارد خواهد شد ولی این اعتبار اگر تصویب شود ضرری ندارد بلکه برای امنیت عمومی هم خیلی مفید است.

رئیس – رای بگیریم بماده ۲۶ آقایانی که موافقند با اصلاح کلمه ژاندارمری برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۷ قرائت می‌شود.

ماده ۲۷- وزارت بهداری مجاز است از محل وجوه حاصل از فروش دارو که در حساب مخصوص بخزانه‌داری کل تحویل خواهد شد دارو خریداری نماید حساب ماهیانه خرید وفروش دارو تابع تشریفات مربوطه به محاسبات دولت بوده و مجموع معامله باید جمعاً و خرجاً در لایحه تفریغ بودجه کشور منظور گردید.

رئیس – آقای انوار

انوار – اینکه بنده سئوال می‌کنم نه این است که در کمیسیون بودجه صحبت نشده است بعضی موضوعات هست که محتاج هستیم به وزراء رجوع کنیم نمی‌آید در کمیسیون بودجه در مجلس هم کمتر می‌آیند و امیدوارند که احتیاجات را در مجلس صحبت کنیم اثر نمی‌کند مخصوصاً دارو فروش‌ها که اگر کسی از تب هم بمیرد یک نخود گنه گنه نمی‌دهند و می‌گویند تا نسخه نیاوردند نخواهند داد در صورتیکه نمیدانم سخت‌گیری نسبت به گنه گنه برای چیست در صورتیکه یک نخود گنه گنه سم نیست کسی را نمی‌کشد والله نمیدانم چرا اینطور است وضع دارو؟ با اینکه مجلس و دولت و وزارئی که وزیر بهداری شده‌اند خیلی توجه داشته‌اند بوزارت بهداری بنده نظرم این است که این مسئله را خواستم تذکر بدهم که آقای وزیر بهداری یک توجهی بکنند نسبت بدارو فروشها که اینقدر بمردم سختگیری نکنند. ما آن قانون احتکار را بآن سختی نوشتیم لیکن در موقع عمل ما نمیدانیم هرچه آتش هم باشد باز هم اسباب زحمت مردم را بهمان ترتیب است از این جهت بنده اجازه خواستم. لکن برای خاطر اینکه یک تذکری هم بآقای مخبر بدهم در این ماده بعد از اینکه نوشته شده دارو خریداری نماید می‌نویسد حساب ماهیانه خرید وفروش دارو تابع تشریفات مربوطه به محاسبات دولت بوده و مجموع معامله باید جمعاً و خرجاً در لایحه تفرغ بودجه منظور می‌شود محتاج نیست نوشته شود – چرا؟ چون تشریفات مربوطه بکار دولت همین‌هاست که باید بمزایده و مناقصه باشد و در تفریغ بودجه هم است اگر وزاری ما یک وقتی در این خیال بیفتند و خدا بخواهد یک لایحة تفریغ بودجه را بیاورند به مجلس. این را خواستم توضیح بدهم و گمان نمی‌کنم توضیح دیگری داشته باشد.

رئیس- آقای ملک مدنی

ملک مدنی – موضوع بهداری و موضوع دارو یکی از مسائل مهمی است که بنظر بنده در مجلس صحبت از آن می‌شود و بنده عقیده‌ام این است که قدری در این موضوع باید بیشتر صحبت کرد در مجلس. عرض می‌کنم که متأسفانه مردم ولایات بکلی از نعمت بهداشت محرومند. هرچه هست بهداری معنی و مفهوم خالصش فقط در تهران است (صحیح است) از این دروازه تهران که پای‌تان را بگذارید بیرون بنده جای دوری نمی‌روم همین قم که پشت سر تهران واقع شده سا ترن هم از آنجا عبور می‌کند و یکی از شهرهای مذهبی و شهر قیمی هم هست اصلاً اثری از آثار بهداری در تویش نیست (صحیح است) مجلس شورای ملی و دولت که تمام مسائل را طرف توجه دارند اوضاع و احوال مردم ولایات را هم در نظر بگیرند. بنده اینجا صراحتاً عرض می‌کنم چون بنده مکرر شده است که اینجا یا در مجلس یا در کمیسیون در لوایحی که آمد و صحبت شد آقایان شاهد هستند که درمورد آقایان اطباء اولاً آقایان میدانند که عرض کردم آقایان اطباء بهترین طبقه این کشور هستند در تمام دنیا هم اینطور است که این طبقه یک مردمان شریفی هستند و طبقه منوری هستند (صحیح است) و شغل‌شان هم فی حد ذاته مقدس و محترم است و طرف احترام هستند ولی حقیقتاً عرض می‌کنم این آقایان اطبائی که در تهران نشسته‌اند حاضر نیستند پای‌شان را یک قدم از دروازه تهران بیرون بگذارند. (صحیح است) وزارت بهداری هم هر وزیری که می‌آید روی کار بنده این جا صریحاً عرض می‌کنم که تحت تأثیر واقع می‌شود و نمی‌فرستند آنها را بولایات و تمام این آقایان هدف‌شان این است که تمام در تهران باشند و در وزارت بهداری سمت داشته باشند و یک حقوقی بگیرند حقوق زیادی بگیرند روزی هم صد تومان صد و پنجاه تومان عایدی و درآمد داشته باشند آنوقت مردم بیچاره ولایات آقا دارند می‌میرند از نداشتن طبیب و دوا (صحیح است) خداگواه است که یک نفر از ملایر ما آمده بود می‌گفت که آقا آنجا اساساً دوا نایاب است و پیدا نمی‌شود همین دیروز عصری می‌گفت. این مطلبی که این جا عرض می‌کنم غالب آقایان نمایندگان اطلاع دارند و همه با این مطلب مواجه هستند (صحیح است).

چند نفر از نمایندگان ـ همه جا همینطور است آقا.

ملک مدنی ـ چرا دولت اقدام نمی‌کند. بالاخره مردم ولایات با ما مربوط هستند تمام مردم ولایات مردم این مملکت هستند همه توقع دارند انتظار دارند در زیر این بار سنگینی که بدوش این مردم بدبخت گذاشته می‌شود و باید این بودجه سنگین کشور را تأمین کنند و همین‌ها هستند که می‌دهند توجهی هم بحال آنها بشود (صحیح است) بالاخره در اثر زحمات آنان مؤسسات برجسته پای تخت جریان خودش را طی می‌کند چرا باید بآنها توجه پیدا نشود؟ بنده خیلی خوشوقت هستم که آقای وزیر دارائی تشریف دارند این جا آقای وزیر کشاورزی هم هستند که باین مطلب توجه بکنند و اگر توجه نکنند یک لطمه و صدمه زیادی بعابدی کشور وارد می‌آید. الان فصل پائیز است مالاریا در تمام کشور هست گنه گنه نیست. طبیب نیست و توجهی ندارند. آقا فردا یک طرحی یک ماده قانونی برای اطباء بیاورید بنده خودم در کمیسیون هستم آقایان هم تشریف دارند. چند نفر طبیب در این تهران هست و دارند حقوق می‌گیرند. چقدر هم مؤسسات هست در تهران برای بهداشت که یکی از آنها هم در دهات نیست. باین جهت بنده اعتقاد شخصی‌ام این است که اگر دولت راجع به بهداشت ولایات قصور کند وظائف خود شرا انجام نکرده است مگر اینکه بعداً به بینیم وضعیت عوض شده این اطبا را آقا یک ماده قانونی بیاورند مجبور کنند هر یکی را که پنج سال سه سال بالاخره در ولایات بمانند پاشوند از اینجا بروند بولایات (صحیح است).

وزیر کشاورزی ـ آقای انوار فرمودند که در تهیة دارو سخت‌گیری می‌کنند و بدون نسخه دوا نمی‌دهند شاید البته این تا اندازة مشکل باشد برای مردم ولی این را هم باید در نظر داشته باشند مقدار داروئی که ما داریم محدود است و در این موقع جنگ اگر بنا باشد هر کس بخواهد و هر قدر دارو بخواهد همینطوری بهش بدهند ممکن است یک نتایج بدی داشته باشد که این دارو دردست یکعده اشخاص جمع بشود و یک عدة کثیری محروم بمانند. این نتیجه‌اش می‌شود. اما راجع بفرمایش آقای ملک مدنی بنده این جا عرض می‌کنم آقای وزیر بهداری قسمت عمده سازمان مرکزی شان را تقریباً منحل کرده‌اند و قسمت اعظم بودجه بهداری را برای ولایات تخصیص داده‌اند این آقایان اطباء هم که نمی‌خواهند بروند بخارج شاید خودشان یک دلیلیی داشته باشند ولی بادی آنها از لحاظ منافع عمومی کشور بروند بولایات و از آقایان هم بنده استدعا می‌کنم که هر کس هر کدام از آنها بآقاین رجوع کردند بایشان بفرمایند که بروند بمحل مأموریتی که برای شان معین شده (صحیح است) و اما راجع باین ماده که اینجا نوشته شده این ماده قانونهم در واقع برای کمک به بهداری ولایات است چون بودجه بهداری کافی نبود این ماده اینجا گنجانده شد که آن مقدار داروئی که در دست دولت است و فروخته می‌شود در عوض آن دارو بخرند و بدهند بدست مردم.

رئیس آقای حمزه تاش

حمزه تاش بنده هم در همین موضوع می‌خواستم صحبت کنم که مشروحاً آقای ملک مدنی فرمودند. در موقعی که در کابینة سابق آقای حکمت وزیر بهداری بودند بنده در موضوع بهداری و راجع باوضاع مازندران و نداشتن دوا و تلفات مردم یک شرحی عضو کردم. آقای وزیر کشاورزی فرمودند که وزارت بهداری تشکیلات خودشانرا داده‌اند بنده خیلی متشکر هستم ولی ما یک طوری هستیم که کابینه هر روز در تجدید است و من می‌ترسم تا تشکیلات تکمیل و تنظیم بشود باز یک تغییراتی داده شود. برای اینکه مازندران یکی از نقاط مالاریائی است و تاکنون آنچه که بنده اطلاع دارم هیچ دوائی بآن قسمت فرستاده نشده است. تیفوئید بدرجة اعلی یک موقعی شدت کرده بود در همین دو سه ماهه و توجه نکردند. کنین. هیچ چیزی نیست. یک مریضخانة در بابل هست که هیچ وضعیتش منظم نیست. حالا که دارند این بودجه را میگذارنند ابداً معلوم نیست و مخصوصاً اینجا مفهوم این عبارت این است که دولت مقدار زیادی دارود دارد که می‌خواهد بفروشد بنده نمی‌گویم که نفروشند ولی می‌گویم آنچه احتیاج ملت است آنرا تأمین کنند بعد بفروشند این را خواستم توجه دولت را جب کرده باشم.

رئیس آقای نقابت.

نقابت بنده تقاضی کردم این ماده بماند برای جلسه آینده که آقای وزیر بهداری هم تشریف بیاورند و اطلاعی از وضعیت بهداری بمجلس شورای ملی بدهند. وضعیت امور بهداری بقدری خراب است و اگر هم خیلی خوبست بقدری سوء شهرت دارد که خیلی جالب توجه است که دقت بفرمایند و یک توضیحاتی آقای وزی بهداری بدهند. مثلاً شنیده می‌شود (حالا راست یا دروغ نمیدانم) ولی شنیده می‌شود که وزارت بهداری دویست هزار تومان با دلالی یکی از رؤسای خودشان دوا خریده‌اند و این دواها مبلغ عمده‌اش واکسن‌هائی است که موعد آنها گذشته است زیرا واکسن یک موعدی دارد بعضی شش ماه بعضی یک سال بعضی دو سال اگر موعدش گذشت و منقضی شد باید دور ریخت البته تاریخ قرارداد و خرید دوا معین است تاریخ آن واکسن‌ها هم روی آن قوطی‌های واکسن ذکر شده است بنابراین اگر با علم و اطلاع باینکه موعد آن واکسن گذشته است خریده‌اند که پول دولت را دور ریخته‌اند و بدولت ضرر زده‌اند. همچنین بنده شنیدم که در حدود پنجاه هزار تومان از این دویست هزار تومان آستون خریده شده است….

امیر تیمورـ آستون چه چیز است؟

نقابت آستون یک دوائی است که خانمها لاک ناخن‌شان را با آن پاک می‌کنند (خنده نمایندگان) و هیچ مصرف طبی ندارد و بدرد دیگری نمی‌خورد اینها یا راست یا دروغ. اگر راست است که آقای وزیر بهداری باید بیایند و بگویند و توضیح بدهند که مسئول این کارها کیست و بلافاصله آنها را تحت تعقیب جزائی درآورند. اگر دروغ است تشریف بیاورند و توضیح بدهند که این حرفها دروغ است البته ما هم قناعت پیدا می‌کنیم. عملی که اخیراً می‌شنویم وزارت بهداری اخیراً بآن مشغول شده است و باصطلاح سازمان برای ولایات می‌دهند. آنچه که بنده اطلاع دارم اینطور نیست مثلاً ولایاتی که رؤسای بهداری دارند فقط تغییری در آنها داده شد است رئیس بهداری اصفهان بتهران خوانده شد و یکی دیگر بجای او فرستاده شده. کرمان رئیسش دعوت شده است یکی دیگر بآنجا فرستاده می‌شود نه این است که یک پست صحی در ولایات اضافه کرده باشند آن طبیبی هم که این جا تثبیت می‌کند می‌گوید چرا مرا می‌فرستید آن طبیبی است که می‌گوید من چهارده سال با سرمایه شخصی خودم باروپا رفتم و درس خواندم و طبیب شدم آمدم این‌جا و مرا فرستادید به بندرعباس چهارده سال در آنجا خدمت کردم و فعلاً یک سال است که مرا بطهران خوانده‌اید و اعزام کرده‌اید بمرکز. حالا دیگر بس است چهارده سال در ولایات بودم حالا من مریضم مریض دارم زنم حامله است و چه و چ و چه باید عذرهایش را رسیدگی و گوش داد و فهمید. ایشان نه می‌خواهند و نه می‌شنوند نه گوش می‌دهند نه می‌پرسند. عملاً این طرز سازمانی است که می‌دهند. باید اینها را متوجه کرد. بنده متجاوز از ده تلگراف دارم از خرم‌شهر و آبادان که در آنجا با دویست هزار جمعیت آبادان و توابعش یک دانه طبیب ندارد…

جمعی از نمایندگان همه جا اینطور است.

نقابت بلی. سابقاً که نیروی دریائی در آنجا بود در آنجا نیروی دریائی یک عده طبیب مشغول داشتند که در آنجا خدمت می‌کردند و در عین حال باین طرف آب هم می‌آمدند و بمردم آنجا هم می‌رسیدند و این خود کمک بزرگی بود برای صحیه آنجا ولی حالا نیروی دریائی منحل شده و آن اشخاص دیگر آنجا ولی حالا نیروی دریائی منحل شده و آن اشخاص دیگر آنجا نیستند و طبیبی هم نداریم و ما هر چه از وزارت بهداری درخواست کردیم که یک طبیبی برای خرمشهر اختصاص بدهید آنجا جمعیت دارد بلدیه‌ای دارد صحیه‌ای دارد عایدی آنجا زیاد است مرکزی مهم است جمعیت زیاد است خدا گواه سات تا این ساعت کسی گوش نداد بنابراین چون اینجا باز است بایستی اینها گفته شود ولی البته دولت هم دارای افراد فداکاری است برای مملکت مثل ما آقا و در حقیقت ما باید تشریک مساعی کنیم آنها واقعاً اگر محظوری دارند بما بگویند ما هم اگر محظوری داریم بآنها بگوئیم تا مطلب حل شود باینجهت بنده تقاضا می‌کنم که این ماده بماند برای جلسه آتیه تا آقای وزیر بهداری هم تشریف بیاورند و مطلب حل شود.

رئیس آقای مخبر.

مخبر کمیسیون بودجه عرض کنم فرمایشات آقای نقابت البته در آن قسمت که مربوط بسازمان بهداری است اینها را بنده اینجا دو سه مرتبه گفته‌ام و عرض کرده‌ام تا موقعی که قانونی که از مجلس شورای ملی گذشته دولت اجرا نکند یعنی سازمان وزارتخانه‌ها معلوم نشود و به مجلس شورای ملی نیاید و تصویب نشود همین بساط است بالاخره هر روز یک وزیری میاید اینجا مطابق سلیقه خودش یک بساطی را بهم می‌زند. دیگری می‌آید بطرز دیگری درمی‌آید چند مرتبه پس از چند ماه عوض می‌شود و آن بساط را عوض می‌کند با این ترتیب هیچوقت یک سازمان صحیحی برای کشور نخواهد بود. و این را بایستی گفت که بدانند آقایان که سازمان غلط اگر پایدار بماند و نتوانند هر روز آنرا عوض بکنند بالاخره مفید واقع می‌شود ولی این وضعیتی که هست نمی‌خواهم بنده عرض کنم که این خوب است یا آن بد است ولی اساس وزارتخانه‌ها غلط است و متاسفانه دولت هم هیچ توجهی ندارد باین قسمت چندین دفعه هم تذکر داده شده اینجا بدولت که آن سازمان را بهم بزنید و اصلاح کنید قانونی بیاورید به مجلس و جان مردم و این مأمورین و ادارات همه را خلاص کنند ولی متاسفانه نیاوردند. ما بایستی مواظبت بکنیم که آن قانون اجرا بشود وقتی آن قانون اجرا شد ما خیالمان از این بساط و از این اقدامات راحت خواهد شد آقا فرمودند که ماده را پس بگیریم ما که چیزی علاوه بر آن چه که آقایان اطلاع دارند و آقای وزیر دارائی و آقای وزیر کشاورزی بیان کردند ما یک چیز اضافه‌ای را نمی‌خواهیم بیاوریم. موضوع داروهائی را که گفته و شنیده شد این را از طرف آقای وزیر بهداری مأمورین برای بازرسی از آن داروها معلوم شده و بطور کلی مشغول تفتیشات و تحقیقاتی هستند که این هم یکی از آن کارها است که دارند رسیدگی می‌کنند. موضوع سازمان هم که فرمودند آنهم مثل یکی از اینها است که البته شروع کرده‌اند و باید ببینم بکجا می‌رسد و چه نتیجه می‌گیریم باینجهت بودن ماده یا نبودن این ماده که هیچ ارتباطی بسازمان وزارت بهداری هم ندارد بنظر بنده اینجا هیچ مورد ندارد که این ماده را مطل بگذاریم این یک موضوعی است مربوط بدارو که دارو بخرند یا دارو بفروشند و به سازمان مربوط نیست و آقای وزیر بهداری فرمایشی زائد بر آن فرمایشاتی که آقایان فرمودند ندارند که فرمایشاتی که آقایان دارند راجع بوزارت بهداری این همیشه راهش باز است و می‌توانند به طرزهای دیگر رسیدگی کنند باینجهت بنده نمی‌توانم با این پیشنهاد موافقت کنم.

رئیس آقای طوسی.

طوسی خوشبختانه یک قسمت از عرایضی که بنده داشتم آقایان فرمودند و بنده هم پیشنهاد می‌کنم مطابق بیانی که آقای نقابت فرمودند این ماده چنانچه ماده دیگری هم هست. برود به کمیسیون و کمیسیون نظرش را بدهد بیاید و با حضور آقایان اصلاح شود. ملاحظه بفرمائید که الان در مجلس اکثراً این نظریه را پیشنهاد می‌کنند که چون مربوط بوزارت بهداری است نه تنها باید ایشان می‌کنند که چون مربوط بوزارت بهداری است نه تنها باید ایشان تشریف داشته باشند بلکه باید همه آقایان وزیران تشریف داشته باشند و هر ماده که مربوط به وزارتخانه آنها می‌باشد خودشان توضیح داده باشند. بنده خیال می‌کنم آنقدر که آقای وزیر بهداری در کارشان سابقه دارند آقای وزیر کشاورزی در کار ایشان اطلاع نداشته باشند بعلاوه بنده چندی قبل سؤالاتی کردم فرمودند باشد تا تحقیقاتی در اطرافش بشود. آقای نقابت می‌فرمایند دواهائی خریداری شده بدویست هزار تومان و فلان مقدار ولی می‌شنویم که یک مقدار دواهائی که خریداری شده است برده‌اند و اصلا نیست و حالا مشغول رسیدگی در کار هستند یک مقدار دارو هم که گفتند که احتکار شده است و عملیات دیگری از جاای دیگری شده است اینها معلوم نیست چه شده و نتیجه آنها چه جور است اینها بایستی خودشان در اینجا تشریف داشته باشند و جواب بفرمایند نه وزیرش این جا است و نه معاونش. همینطوری که آقای ملک مدنی هم فرمودند بطور کلی ما همچون خیال می‌کنیم که هر چه هست تهران است و همه توجه بیشتر بتهران است سایر جاها هم آخر حق دارند که از بهداشت استفاده کنند (صحیح است) آنها هم مال همین مملکت هستند. یک سلسله مکاتبات مبسوطی بمن می‌رسد بعنوان تلگراف که الان یک کتاب تلگراف دارم موقع مالاریائی است و دردهای دیگری که آنجا هست در یک شعاع ۶۰ فرسخی یک طبیبی هست در قوچان و این نمی‌تواند رسیدگی کند. اینها بیچاره شده‌اند و مأیوس شده‌اند از التماس بدولت گذشته حتی چندین تلگراف کردند به پیشگاه همایونی اگر چه از اینها هم هنوز نتیجه گرفته نشده است ولی بهر ترتیب نمی‌خواهم در اطراف این قضیه بیشتر عرض کرده باشم اجازه بفرمائید که این ماده بماند برای جلسه دیگر تا اینکه در کمیسیون مطالب گفته شود یا با ماده‌ای که قبلا رفته است به کمیسیون (ماده ۱۳) اینهم در کمیسیون مجدداً مطرح شده و بعد تکلیفش معلوم شود

رئیس آقای مخبر

مخبرـ بنده استدعا می‌کنم آقایانیکه نظر به تشکیلات و سازمان و نبودن طبیب و بهداری در ولایات دارند این را با این ماده تطبیق نکنند بالاخره ماده این است که ما یک داروئی را می‌خریم و یک داروهائی را می‌فروشیم این را اگر بخواهیم جلویش را بگیریم این یک ضرری است که بما می‌رسد. آقای نقابت فرمودند ک صورت هم داده‌اند این است که باید رفت و رسیدگی کرد وباید تحقیقات کرد ارتباطی بماده ندارد. از این جهت بنده استدعا می‌کنم آقایان موافقت بفرمایند ک این ماده نماند (بعضی از نمایندگان مذاکرات کافی است رأی رأی)

نقابت پیشنهاد دارم آقا.

رئیس آقای ملک زاده

ملک زاده عرض کنم که بنده مخالف کفایت مذاکرات هستم و مخالف اظهاراتی که آقای مخبر فرمودند و علتش این است که نظرباینکه موضوع بهداشت عمومی یکی از مهمترین مسائل است و حتی در موقعیکه برنامه دولت مطرح بود بنده و چند نفر می‌خواستیم علاوه بر دو ماده یک ماد سوم هم که موضوع بهداشت عمومی بود بآن اضافه کنیم و این اندازه اهمیت دارد و نظر باینکه در موقعی که قانون بودجه یا متمم بودجه مطرح است نظر من این است که مناسب‌ترین موقعی است که در کلیه مسائل کشوری که مربوط به مجلس شورای اسلامی ملی و مملکت است می‌شود بحث کرد و فعلا این ماده مطرح است بنابراین بنده کاملاً لازم میدانم که راجع به بهداشت عمومی که مورد توجه مجلس شورای ملی است کاملا بحث شود. البته باید وزیر بهداری که اطلاعات کامل باین موضوع دارند و در جریان امور هستند تشریف داشته باشند و این طرز مناسب‌تر است. در تمام ممالک دنیا در موقعی که قانون متمم بودجه مطرح است کلیه وزیران در آن بحث وارد می‌شوند و حضور پیدا می‌کنند یک عده معاونین و چندین نفر مشاور فنی هم با خودشان می‌آورند برای بحث و هیچ معنی ندارد که در موضوع بهداشت که در اینجا بحث می‌شود وزیر بهداری حضور نداشته باشد. بنابراین مثل پیشنهاد آقا بنده هم تقاضا می‌کنم که موافقت بفرمایند که این ماده بماند برای جلسه آتیه که وزیر بهداری هم حضور پیدا کنند (بعضی از نمایندگان صحیح است)

رئیس رأی گرفته می‌شود به کفایت مذاکرات آقایان موافقین برخیزند (عده‌ای برخاستند) تصویب نشد. آقای مخبر.

مخبرـ عرض کنم چون آقایان فرمودند که این ماده باشد تا آقای وزیر بهداری تشریف بیاورند باین جهت درخواست می‌کنم این ماده هم برود به کمیسیون.

رئیس ماده ۲۸.

ماده ۲۸ـ وزارت دارائی مجاز است پرداخت تعهدات سال ۱۳۲۰ و سالهای قبل وزارت جنگ را در حدود باقی اعتبار سال مذکور آن وزارتخانه تا آخر ۱۳۲۱ ادامه داده و مبلغی را که بعد از دوره عمل ۱۳۲۰ پرداخته می‌شود به حساب بودجه ۱۳۲۱ بعنوان تعهدات سالهای گذشته آن وزارتخانه منظور دارد صورت تعهدات نامبرده را بطور تفصیل تا آخر سال ۱۳۲۱ بتصویب کمیسیون بودجه رسانید و پس از تصویب پرداخت می‌شود.

رئیس آقای طباطبائی.

طباطبائی عرض کنم اولاً ملاحظه می‌فرمائید هفت ماه از سال گذشته است و هنوز بودجه‌های تفصیلی در کمیسیون بودجه است وقتی که بودجه امسال بمجلس آمد و مطرح بود بطور تفصیل مذاکراتی شد و لزوم تقلیل هزینه و اصلاح بودجه وزارت‌خانه‌ها یکی از مسائلی بود که مورد توجه مجلس شورای ملی بود. هم دولت و هم مجلس موکول کردند تأمین این اصلاحات را به کمیسیون بودجه و امعان نظری که در بودجه‌های تفصیلی خواهدشد و حالا ملاحظه میفرمائید که ۷ ماه از سال گذشته و دولت مطابق همان بودجه پیشنهادی بمجلس عمل کرده است و اگر این طور باین منوال رفتار شود ۵ ماه دیگر از سال بیشتر باقی نیست و نتیجه این خواهد شد که همان بودجه‌ای که دولت بمجلس شورای ملی آورد و مجلس نظرش این بود که این بودجه زیاد است و لازم میدانیم که در ارقام تفصیلی آنها اصلاحاتی بعمل بیاید نتیجه این است که آن اصلاحات بعمل نیامده و همان بودجه ۳۰۰ میلیون که به مجلس آمد عمل شود. یکی دو مرتبه اینجا این مطلب مورد مذاکره واقع شد با آقای ملک مدنی هم صحبت کردیم ایشان فرمودند که شما عجله می‌کنید. جلوی این اسراف و تبذیرها را خواهیم گرفت در کمیسیون. بخاطر دارم آنوقت صحبتی که با آقا می‌کردیم توی روزنامه هم تعقیب می‌شد. من باب مثل اداره تبلیغات گفته می‌شد الآن ۷ ماه از سال گذشته و منظور این است که این اداره یک اداره بی‌معنی و زائدی است که به این مملکت تحمیل شده و یادگار می‌ماند و بودجه‌اش را هم می‌دهند و این که این اداره را مثل زدم برای این بود که با آقای ملک این صحبت را می‌کردیم برای اینکه این اداره زیاد است. اما در ماده ۲۸ توجه بفرمائید نوشته است که «وزارت جنگ تعهداتی را در سال ۱۳۲۰ و قبل از سال ۱۳۲۰ دارد و اینجا بدولت اجازه داده می‌شود که این تعهدات را بطور تفصیل تا آخر سال ۱۳۲۱ بتصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی برساند.» حالا هفت ماه از سال گذشته بدولت اجازه می‌دهید و این ماده را تصویب می‌کنید که تعهدات را بگردن بگیرند. تعهدی را که ما نمیدانیم اصلاً چیست؟ از چه قبیل است؟ صورتش کجاست؟ مراجعه بچه زمانی است. مربوط بزمانی است که کسی از وزارت جنگ اطلاع نداشت و همه درها بروی همه در این وزارتخانه بسته بود ما اینجا صحبت کردیم اما شوخی که نمی‌کنیم خواستم از دولت که بودجة وزارت جنگ یعنی حساب این وزارتخانه را مربطوط بسنوات گذشته روشن بکند و تصفیه بکند و قرار شد در کمیسیون مورد دقت واقع شد هفت ماه از سال گذشته بهمان صورت هست و ندادند حالا م تعهدات ۱۳۲۰ می‌آید بمجلس و این هفت ماه گذشته است فرضاً در ماه دهم و یازدهم یک صورت تعهداتی هم دادند به کمیسیون چه نتیجه می‌گیرید؟ و این چه تأثیری دارد؟ بنابراین بنده معتقد هستم که این ماده را هم موافقت کنید که باشد برای بعد آخر این قانون متمم بودجه یک چیز عجیبی است این قانون دارای ۵۳ ماده است و توی این ۵۳ مواد از هر قبیل مطلب بخواهید هست اگر توجه بفرمائید یک قسمتهائی در این جا هست که هر کدام یک لایحة علیحدة می‌خواهد این آش عجیب و غریبی است که در این جا قاطی شده و ماه هم پاش هستیم و قانونی هستیم متتم قانون بودجه بعد از بودجه می‌آمد یک موادی هم داشت ولی حالا هر سال تغییر پیدا می‌کند و هر سال بکمیت و کیفیتش اضافه می‌شود این یک سابقه بدی شده است و ما می‌خواهیم این سابقه بد را نگاهش بداریم. بگذارید این ماده باشد تا وضعیت و حساب وزارت جنگ روشن شود صورت حساب سنوات گذشته وزارت جنگ باید به مجلس بیاید و در کمیسیون رسیدگی بشود بعد از رسیدگی منطقاً هم این صحیح است اگر تشخیص دادیم که این تعهدات بجاست آنوقت در جزء قانون متمم بودجه بیاورید و بعرض مجلس برسانید تصویب می‌شود.

مخبرـ عرض کنم که موضوع بودجه‌ها را که آقای طباطبائی فرمودند مطابق همان ماده واحده که از مجلس شورای ملی گذشت بدولت اجازه داده شد تا سه ماه پیش تا آخر خرداد ماه طبق بودجه‌های تفصیلی سال قبل عمل بکنند و بعد بودجه‌های تفصیلی را به مجلس بفرستند البته بعداً هم چون آن بودجه‌ها را در آن مدتی که معلوم شده بود در آن مدت ندارند اگر نظر آقا باشد این مطلب اینجا اظهار شد و یکمرتبه دیگر هم تمدید شد و بعداً بودجه‌های تفصیلی را بفرستادند در کمیسیون تحت رسیدگی است که یک قسمتش تصویب شده و یک قسمتش را هم مشغول رسیدگی است که یک قسمتش تصویب شده و یک قسمتش را هم مشغول رسیدگی هستند طولی نمی‌کشد که بودجه‌ها تمام شود. راجع به بودجة تبلیغات هم مبلغی که سابق داشتند نصف گذشته شده است بیشترش را حذف کرده‌اند که این قسمت از هفتصد و خردة هزار تومان شاید سیصد هزار تومان حالا بودجه دارد اما راجع به این ماده تعهدات وزارت جنگ بدهی باشخاصی است این ماده صرفاً روی طلبکارانی است که وزارت جنگ با اشخاص قراردادهائی بسته‌اند معاملاتی کرده‌اند چه در مرکز چه در ولایات طلبی هم از وزارت جنگ دارند پرداخت آن هم هیچ محل نداشت جز اینکه صرفه‌جوئی‌هائی که از بودجة سال ۱۳۲۰ حاصل شده و ما برای اینکه این قضیه را بهتر رسیدگی و دقت کامل‌تری کرده باشیم صریحاً در اینجا ذکر کردیم که صورت تعهدات نامبرده بطور تفصیلی تا آخر سال ۱۳۲۱ به کمیسیون بیاورند و پس از تصویب هم قابل پرداخت خواهد بود پس این نگرانی جنابعالی مورد ندارد زیرا اگر این صورت را بما دادند یعنی بکمیسیون بودجه دادند و کمیسیون بودجه رسیدگی کرد و تصویب کرد آنوقت قابل پرداخت است و اما تا این کار نشده است هر قدر هم دیرتر بدهند بضرر خودشان است ماه دهم می‌خواهند بدهند ماه یازدهم می‌خواهند بدهد بالاخره باید بتصویب کمیسیون برسد و زائد بر میزان بدهی با اشخاص را هم وزارت جنگ نمی‌تواند چیزی برداشت نماید.

رئیس آقای انوار.

انوارـ آن توضیحی را که آقای اعتبار در این ماده بیان کردند یک نکتة داشت بطوری که آقای طباطبائی فرمودند مورد توجه اعضاء کمیسیون واقع شد و یک اعتباری وزارت جنگ بطور مغلقی می‌خواهد بگیرد سال را هم تعیین نمی‌کند و نوشته شده در سال ۱۳۲۰ و سال‌های پیش سالهای پیش از کی است؟ آیا این سالی را که شما معین می‌کنید که ما این تعهدات را باید بدهیم کی است؟ بعد رفت همین معاون با سرلشکر علائی و دو نفر دیگر آمدند در کمیسوین و در این باب باز هم صحبت شد و از اعضای کمیسیون در این باب تأکید کردند خود آنها هم مطلب از دست‌شان در رفت که آیا آن تعهداتی که هست از چه سال است ثانیاً تعهدات از چه جنسی است آیا تعهدات نسبت باراضی است که از مردم گرفته شده است برای وزارت جنگ یا بعنوان محل هواپیمائی با این عنوانات یا اجناس است که از مردم گرفته شده یا پولی است که از بانک گرفته شده است اصلاً موضوع بطور متیقن نوشته نشده حالا آقای اعتبار می‌فرمایند در آخر ماده نوشته شده که تأمین می‌شود ولی بنده نظرم این است که این تأمین نمی‌کند چرا؟ خود بنده اطلاع ندارم که بودجه تفصیلی وزارت جنگ به کمیسیون آمده است یا نه این را اطلاع ندارم در این صورت خبر ندارم که بعداً تعهدی که باید بکنیم از کی است و از چه قبیل است ما چطور می‌توانیم بیک ماده‌ای که از هر حیث کور هستیم رأی بدهیم بنده چطور می‌توانم مسئولیت که نزد خداوند خودم دارم پیش خدای خودم مسئولیت دارم من باین ماده رأی بدهم پس ماده خوب است بماند تا آن صورت را ببینیم و آن تعهدات را ببینیم آن تعهدات چند میلیون است؟ و یا اینکه چند کرور است؟ راجع به قیمت کجا گرفتار است این جا این را چطور می‌توانیم رأی بدهیم در صورتی که در کمیسیون بودجه هم صورت هست باز قرار دادند که آن چهار نفر بیایند وقتی که آمدند بنا شد تا چند روز دیگر آن صورت را بیاورند آن صورت را نیاوردند بنا شد تا چند روز دیگر آن صورت را بیاورند آن صورت را نیاوردند و این که آقای طباطبائی صحبت می‌کنند آقای اعتبار تصدیق فرمودند ما هنوز نتوانستیم بودجه تبلیغات را آن جزئش را ببینیم رفتند بیاورند نیاوردند و دیگر هم نمی‌آورند. همان فرمایش شما آن ماده واحده را که میگوئید فرمودید آن ماده واحده توپ و مسلسل است یک ماده واحده را در صورت دیگر بیاورید ما دو ماه که انتظار داشتیم سال هم که تمام می‌شود و بآن اعتباراتی که هیچ نمی‌شود قبول کرد ما نمی‌توانیم رأی بدهیم این است که بنده این ماده را خیلی مبهم و مشکل میدانم و هیچ نمی‌توانیم رأ بدهیم.

رئیس آقای ملک مدنی

ملک مدنی آقای انوار خوشبختانه خودشان عضو کمیسیون هستند و عضو خیلی دقیقی هم هستند و در اقلام توجه می‌کنند عرض کنم این جا برای اطلاع حضرت عالی و سایر آقایان عرض می‌کنم که کمیسیون بودجه بطوری که مسبوق هستند آقای طباطبائی هم تذکر دادند امسال در نهایت دقت بوده و لوایحی که بکمیسیون می‌آید مورد توجه است اولاً صورتی که فرمودید یک قسمتی را وزارت جنگ تصویب کرده و بکمیسیون بودجه فرستاده است و جزء دستور جلسه آتیه کمیسیون است یک قسمت رسیده است ما تا وقتی که این ماده در کمیسیون مطرح بود خاطر دارید رئیس حسابداری آمد با رئیس مالیه ارتش سرلشگر علائی آمد آن جا آقای سرتیپ ریاضی تشریف داشتند و چند نفر دیگر آمدند آن جا برای اینکه تصور و توهمی نشود دقت شد که این ماده‌ها منظم شد که بعد از تصویب کمیسیون بودجه قابل پرداخت است صورت‌هاشان حاضر است یک قسمت مربوط بسال گذشته و حوادثی بود ک در شهریورد ماه سال گذشت اتفاق افتاد و یک قسمت هم لشگرها اساساً رفتند و بلاخره مرکزشان اغتشاش پیدا شد و یک اشخاص آذوقه فرستده بودند طلب کار هستند اهل محل هستند باید طلب آنها را داد وزارت جنگ توضیحاتی که داد کمیسیون هم ضروری دانست این ماده را راجع به این موضوع قرار شد در کمیسیون رسیدگی بشود و آن قسمت هفتصد هزار تومان بودجه تبلیغات هم تنزل داده شد و تقریباً پانصد هزار تومان از بودجه کسر شد و این باقیمانده هم مربوط برادیو و آژانس پارس است که طرف احتیاج است و سابقاً هم بوده است در واقع کمیسیون بودجه آن دو قسمت را باقی گذاشت و اضافاتی که نظر آقای طباطبائی و سایر آقایان دیگر بود آنها را حذف کردند بودجه‌های تفصیلی هم که به کمیسیون بودجه داده شده شاید تا ده روز دیگر تمام شود و بودجه‌ها با دقت در کمیسیون مورد توجه واقع می‌شود ومیگذرد و نگرانی هم برای آقای طباطبائی از این قسمت باقی نمی‌ماند.

رئیس آقای دکتر طاهری.

دکتر طاهری بنده موافقم

بعضی از نمایندگان (کافی است کافی است رأی رأی)(عده برای اخذ رأی کافی نبود پس از مدتی کافی شد)

رئیس من نمیدانم چه مناسبت دارد که یک موضوعی برای خاطر یک نفر یا دو نفر معطل می‌شود برای رأی گرفتن خوب است آقایان رعایت کنند که با کافی نبودند عده موجبات معطلی فراهم نشود. رأی گرفته می‌شود به کفایت مذاکرات برخیزند (مخبرـ مخالفتی نیست مخالفتی نیست آقا) رأی گرفته می‌شود بماده ۲۸ با اصلاحاتی که شده است موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۹

مادة بیست‌ونهم وزارت دارائی مجاز است تعهداتی را که امنیه کل کشور قبل از پیشنهاد بودجه تفصیلی علاوه بر پرداخت و تعهدات اسفند می‌نماید در حدود اعتبار سال ۱۳۲۱ امنیه کل کشور بپردازد.

رئیس آقای فرمانفرمائیان.

فرمانفرمائیان بنده اولا پیشنهادی در ماه قبل کرده بودم گویا فراموش فرمودند. در این ماده همه جامی بینم نوشته شده که علاوه بر تعهدات و این کلمه که در هر یک از این قسمتهای بودجه هست نسبت بموازات را بهم می‌زند این ماده بطور فرضی است در صورتیکه باید جمع و خرج موازنه داشته باشد و این کلمة تعهدات فرضی است و ما نمی‌توانیم حساب کنیم این است که موازنه آن را بهم می‌زند. تمام این کلمات محتاج باین است که در برابرش یک ارقامی باشد تا در موارد لازم توضیح شود وقتی که توضیح نشد و وقتی که ارقامی ما ندیدیم باید تصور کنیم که موازنه‌ای هم وجود پیدا نخواهد کرد.

رئیس موافقین با مادة ۲۹ برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. عدة از آقایان پیشنهاد ختم جلسه کرده‌اند اجازه میفرمائید که اسامی اعضاء کمیسیون‌ها را بعرض آقایان برسانم بعد جلسه را ختم کنیم (صحیح است) نتیجة استخراج آراء خوانده می‌شود.

(اعلام نتیجه استخراج آراء مربوط به کمیسیونها)

مقام عالی ریاست مجلس شورای ملی

نتیجه استخراج آراء متخذه در جلسه ۱۹ مهرماه ۱۳۲۱ راجع بکمیسیونهای یازده‌گانه منتخبه از مجلس بشرحی است که در زیر بعرض کمیسیون قوانین دادگستری عده اعضاء ۱۸ عده آراء مأخوزه ۹۳

حائزین اکثریت آقایان: صدرـ ملک مدنی دکتر قزل ایاغ ـ دکتر جوان ـ رهبری ـ بهبهانی ـ لیقوانی ـ سزاوار ـ سلطانی ـ مهذب ـ اوحدی ـ لاریجانی ـ مؤید احمدی ـ همراز ـ رضوی ـ ثقه‌الاسلامی ـ نقابت ـ جهانشاهی:

کمیسیون کشاورزی: عده اعضا ۱۸ عده آراء ۹۴

حائزین اکثریت آقایان: معدل ـ هدایت ـ لیقوانی ـ مؤید ثابتی ـ معتصم سنگ ـ کامل ماکوئی ـ شباهنگ ـ افشار ـ معینی ـ بوداغیان ـ محیط فرمانفرمائیان ـ امیر ابراهیمی ـ ملایری ـ ملک زاده آملی ـ یار احمدی ـ فتوحی ـ حسن اکبر.

کمیسیون بازرگانی: عده اعضاء ۱۸ عده آراء ۹۵

حائزین اکثریت آقایان: نمازی ـ امامی ـ چایچی ـ نیکپور ـ رستم گیو ـ پارسا ـ خسروشاهی ـ اصفهانیان ـ فرشی ـ آزادی ـ کازرونیان ـ حریری ـ مهدوی ـ نصرتیان ـ اردبیلی ـ عزیزی ـ اصفهانی ـ مخبر فرهمند.

آقای شیرازی نیز ۴۹ رأی داشته‌اند.

کمیسیون فرهنگ عده اعضاء ۱۸ عده آراء ۹۱

حائزین اکثریت آقایان: مجد ضیائی ـ فیاض ـ موقر ـ منصف ـ دکتر طاهری ـ آزادی ـ سلطانی ـ شاهرودی ـ صفوی ـ دکتر سنگ ـ هاشمی ـ نراقی ـ مهذب ـ اورنگ ـ نوبخت ـ فرخ ـ دکتر ملک زاده ـ روحی.

کمیسیون راه عده اعضاء ۱۸ عده آراء ۹۴

حائزین اکثریت آقایان: تهرانچی ـ ناهید ـ امیر ابراهیمی ـ ذوالقدر ـ دولتشاهی ـ دکتر لقمان ـ مؤید قوامی ـ رهبری ـ فتوحی ـ ریگی ـ اردبیلی ـ مسعودی ـ حریری ـ مسعودی خراسانی ـ رفیعی ـ دکتر سمیعی ـ حمزه‌تاش ـ یمین اسفندیاری.

کمیسیون قوانین دارائی عده اعضاء ۱۸ عده آراء ماخوذه ۹۲

حائزین اکثریت آقایان: ناصری ـ گودرزنیا ـ مخبر فرهمند ـ دهستانی ـ نمازی ـ اعتبار ـ دارو ـ مجد ضیائی ـ پارسا ـ دکتر تاج بخش ـ کازرونیان ـ طوسی ـ نائینی ـ مؤید قوامی ـ افشار ـ محیط ـ پناهی ـ معدل.

کمیسیون بهداری عده اعضاء ۱۲ نفر عده آراء ۹۷ نفر

حائزین اکثریت آقایان:

سمیعی ـ دکتر ملک زاده ـ تاج بخش ـ ادهم ـ ضیاء ساکینیان ـ دکتر لقمان ـ قزل ایاغ ـ دکتر نفیسی ـ طباطبائی ـ موقرـ دکتر غنی.

کمیسیون امور خارجه عده اعضاء ۱۲ نفر عده آراء ۹۹ حائزین اکثریت آقایان:

نوبخت ـ طالش ـ بیات ـ نبیل سمیعی ـ مقدم ـ دکتر جوان ـ منشور ـ مهدوی ـ هدایت ـ اقبال مستشار ـ همراز.

کمیسیون نظام عده اعضاء ۱۲ نفر عده آراء ۹۹

حائزین اکثریت آقایان:

صفاری ـ آزادی ـ روحی ـ دادور ـ هاشمی ـ نراقی ـ مقدم ـ معتضدی ـ طباطبائی ـ طهرانچی ـ رفیعی ـ انوار

کمیسیون کشور عده اعضاء ۱۸ نفر عده آراء ۹۴ نفر

حائزین اکثریت آقایان: امیر تیمورـ افخمی ـ فریدونی ـ اوحدی ـ جلائی ـ یار احمدی ـ شهدوست ـ شجاع ـ مسعودی خراسانی ـ نواب ـ یزدی ـ مشیر دوانی ـ مکرم افشار ـ بوداغیان ـ ناهید طوسی ـ کامل ماکوئی ـ عطاء‌الله پالیزی ـ صفاری.

کمیسیون پست و تلگراف

عدة آرا ۹۷ عدة اعضا ۶

حائزین اکثرت آقایان: فریدونی ـ مرآث اسفندیاری ـ مشار ـ ساکینیان ـ شهدوست ـ یمین اسفندیاری.

ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

(۵ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه)

رئیس اجازه می‌فرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است)

جلسه آتیه روز پنج‌شنبه ۲۳ مرداد ماه سه ساعت و نیم قبل از ظهر دستور بقیه لایحه قانون متمم بودجه (بعضی از نمایندگان ـ سه‌شنبه ـ سه‌شنبه)

طوسی البته این علاقه‌ای را که آقایان اظهار می‌فرمایند بجا است ولی وسائلش باید موجود باشد چون فردا تعطیل است امروز هم وقت تمام شده است صورت مجلس کی حاضر شود؟

(مجلس نیمساعت بعدازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری