مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۰۸ نشست ۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هفتم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری هفتم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری هفتم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۰۸ نشست ۵۳

مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۰۸ نشست ۵۳

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۷

جلسه: ۵۳

صورت‌مجلس روز یکشنبه ۱۹ خردادماه ۱۳۰۸ مطابق اول محرم ۱۳۴۸

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- تصویب شور اول تبصره مربوط به قانون استخدام کشوری

۳- تصویب فوریت لایحه آبله‌کوبی

۴- تصویب فوریت تحدید کوکایین و مشتقات شاهدانه

۵- تصویب اعتبار برای ساختمان محل جدید پست کرمانشاهان

۶- نطق آقای یاسایی راجع به داوری دیوان لاهه

(مجلس یک ساعت و ربع قبل از ظهر به ریاست آقای دادگر تشکیل گردید)

(صورت‌مجلس پنجشنبه ۱۶ خرادماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند)

اسامی غایبین که ضمن صورت‌مجلس خوانده شده است.

غایبین با اجازه آقایان: حیدری - نوبخت - رهبری - طهرانی - خطیبی - سید کاظم - آشتیانی - آصف - لرستانی - آقایان - شیرازی - میرزا یانس - طباطبایی وکیلی - حاج سید محمود - مهدوی - ارباب خسرو

غایبین بی‌اجازه آقایان: میرزا حسن خان وثوق - بوشهری - دکتر امیر اعلم - عمادی - قوام - حاج رحیم آقا - میرزا ابوالفضل - حاج حسین آقا مهدوی - شیخ علی مدرس - حاج حسن آقا ملک - حاج حسین ملک - تیمورتاش

دیرآمدگان با اجازه آقایان: ملک‌آرایی - دشتی- شریعت‌زاده- عدل- دیوان‌بیگی - همراز - عراقی - امیرحسین خان - بیات

دیرآمده بی‌اجازه آقای: اسدی

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس

رئیس- آقای ایل خان در صورت مجلس فرمایشی دارید؟

امیرحسین خان (ایل خان)- بلی.

رئیس- بفرمایید.

ایل خان- عرض کنم بنده را غائب بی‌اجازه نوشته‌اند

که دیر آمده‌ام و بنده همیشه خودداری می‌کنم و از این گونه مطالب دوری می‌کنم که وقت مجلس گرفته نشود.

چون از اول این دوره گمان می‌کنم بنده حتی یک ساعت هم اجازه نخواسته‌ام و شاید هم نخواهم ولی اخیراً کمیسیون عرایض یک ترتیبی را در بر گرفته است که قابل اعتراض است و آن این است که بالاخره وقتی یک نماینده یک روز یا یک ساعت بردارد اجازه بخواهد از مقام ریاست که به واسطه اینکه کسالت داشتم و می‌بایستی مراجعه به دکتر بکنم بنده این عذر را قابل توجه و مسموع می‌دانم. (طلوع- کمیسیون قابل توجه دانسته و تصویب کرده است) در بعضی موارد تبعیضاتی می‌شود که بنده ناگزیرم اینجا تذکر بدهم در بعضی مواقع که نمایندگان یک روز ناخوش باشند و تقاضا کنند که به واسطه کسالت نمی‌توانند بیایند به مقام ریاست هم تذکر داده شود مقام ریاست به کمیسیون عرایض تذکر بدهند گمان می‌کنم این عذر باید مسموع باشد (طلوع- کمیسیون تصویب کرده است) ولی کمیسیون عرایض بعضی‌ها را رد می‌کند و بعضی‌ها را قبول. این بود که بنده ناچار بودم این تذکر را بدهم و گمان می‌کنم این ترتیبات خوب نباشد.

رئیس- آقای ملک‌مدنی

ملک‌مدنی (رئیس کمیسیون عرایض و مرخصی)- آقای ایل خان به عقیده بنده خیلی بی‌انصافی کردند عملیات کمیسیون عرایض به تصدیق اغلب آقایان مورد تقدیر است (بعضی از نمایندگان- صحیح است) و هیچ وقت تبعیض نکرده‌اند. تصور می‌کنم همه آقایان مسبوق باشند که ما اگر برای خدمات آقایان اینجا حاضر شده‌ایم هیچ وقت نظریات شخصی نداشته‌ایم (جمعی از نمایندگان- صحیح است) و هیچ منظوری نداشته‌ایم و نمی‌دانم منظور حضرتعالی راجع به که بوده است اغلب مرخصی‌ها وقتی به کمیسیون آمده ما تصویب کرده‌ایم و چنانچه در کمیسیون عرایض دو فقره‌اش هم رد شده است مربوط به این نبوده است که تبعیض شده باشد راجع به خود سرکار هم مرخصی‌تان در جلسه دیروز تصویب شد و هیچ منتظر نبودیم این فرمایشات را بفرمایید.

رئیس- عرض کنم به گوش آقا بد خورده است مرخصی آقا با اجازه است (ملک‌مدنی و طلوع-صحیح است) بنابراین موضوعاً اعتراض آقا از بین می‌رود در صورت‌مجلس اعتراضی نیست؟

(اظهار شد خیر)

رئیس- صورت‌مجلس تصویب شد. آقای وزیر مالیه تقاضا می‌کنند خبر کمیسیون داخله راجع به تبصره مقدم باشد قرائت می‌شود.

- تصویب شور اول تبصره مربوطه به قانون استخدام

۲- تصویب شور اول تبصره مربوطه به قانون استخدام

(به شرح ذیل قرائت شد)

خیر از کمیسیون داخله به مجلس مقدس شورای ملی

کمیسیون داخله در تاریخ ۱۱ خرداد تشکیل و لایحه نمره ۱۰۶۷۲ مورخه ۱/۳/۸ را با حضور نماینده دولت مطرح و تصویب نموده اینک خبر آن را تقدیم می‌دارد.

ماده واحده تبصره ۲ ماده سی و سه قانون استخدام کشوری تبصره ۲ در مواقعی که به واسطه سلب صلاحیت قانونی اعضای محکمه بدوی یا عدم امکان عادی حضور آنها در محکمه تجدیدنظر نتوان محکمه مزبور را تشکیل نمود به جای اعضای محکمه بدوی اعضای جدیدی که حائز شرایط ماده سی و دو باشند به عضویت محکمه مزبوره معین شوند.

رئیس- ماده واحده مطرح است. شور اول است آقای کازرونی

کازرونی- بنده موافقم.

رئیس- شما در ستون مخالف نوشته‌اید. آقای آقاسیدیعقوب

آقاسیدیعقوب- مخالفت بنده در این ماده از نظری است که نمایندگان محترم هم تشریف داشتند در فراکسیون عرض کردم. به آقای وزیر مالیه هم کاملاً این صحبت را کردم. اصل مقصود را بنده عرض می‌کنم.

گرچه آقای وزیر مالیه فرموده‌اند در اساس شاید موافق باشم ولی چون عنوان اصلاح ماده است. ماده سی و سه قانون استخدام کشوری در اینجا برای حفظ کردن حقوق و حفظ قضاوت در عدالت آمده است ملاحظه کرده است و حق تجدیدنظر داده است. در وقتی که در محکمه اداری یک نفر از مأمورین دولت تحت محاکمه واقع می‌شوند در رأیی که صادر می‌شود به محکمه اداری حق تجدیدنظر داده شده است که با دولت به توسط مدعی‌العموم تجدیدنظر نخواهد یا خود آن عضوی که در تحت محاکمه آمده است بخواهد عدالت هم مقتضی همین است که قضاوت دو مرتبه‌گی بشود که حق کسی از بین نرود در اینجا اینکه در قانون استخدام کشوری هست تجدیدنظر را در محکمه ثانی قرار داده‌اند که از اعضایی که عضویت دارند در محکمه اول دو نفر ضامن بشوند با سه نفر عضو جدید و محکمه تشکیل شود از پنج نفر که سه نفر از محکمه جدید و دو نفر از محکمه قدیم و این محکمه محکمه تجدیدنظر باشد. در وقتی که قانون استخدام کشوری اینجا مطرح بود گمان می‌کنم حالا هشت نه سال باشد اینجا بنده یا کس دیگر صحبت کرد که محکمه تجدیدنظر در واقع محکمه استیناف است و این یک قضاوتی است حق استیناف است. استیناف که واقع شد بهتر این است همان طور که در محاکمات حقوقی اعضای محکمه ابتدایی در محکمه استیناف که یک محکمه مستقل قوی است محاکمه را از سر شروع می‌کند و وارد می‌شود در ماهیت دعوی در محکمه اداری هم که تجدیدنظر واقع می‌شود یعنی یکی از دو طرف یا دولت و وزیر مسئول یا آن عضوی که تحت محاکمه است این تقاضا را کرده ست یعنی استیناف و برگشتن محاکمه را خواسته است که از سرگرفته شود یا آن عضو خواسته ات دیگر این معنی ندارد که آن دو عضو اول بیایند اینجا زیرا آنها می‌آیند اینجا و اعمال نظر می‌کند و تعقیب می‌کنند نظریه خودشان را ولو اینکه قانون ملاحظه کرده است و اکثریت را به اعضای جدید داده است ولی این اکثریت مانع از اعمال نظر آن دو عضوی که در محکمه بوده‌اند نخواهد شد بهتر این است که در این محکمه جدید مستقلاً اعضا جدیدی باشند نهایت با شرایطی که در اینجا هست یعنی یا آن کسی که تحت محاکمه واقع شده است در یک رتبه باشند هر دو در رتبه چهار یا پنج باشند و آن شرایطی که در قانون مندرج است نسبت به اعضای جدید باشد نه اعضای سابق این مسئله را بنده به آقای وزیر مالیه هم عرض کردم با آقای وزیر عدلیه هم صحبت کردم که این حق قضاوت همین جوری که در استیناف اعضای جدیدی هستند بدون اینکه اعضای ابتدایی در آنجا باشند اینجا هم همان‌طور باشد. آقای وزیر مالیه این نظر بنده را نفی کردند لکن فرموند که ما اینجا اصلاح ماده ۳۳ قانون استخدام را پیشنهاد کرده‌ایم و این مسئله یک مسئله جدیدی است. چون این اصلاح قانون استخدام است و قانون استخدام این ماده‌اش هنوز نسخ پیدا نشده است و ما هم به واسطه گرفتاری که در عمل پیدا کرده‌ایم و در محاکمات دو عضو از محکمه بدوی پیدا نمی‌شوند (یکی می‌رود یک طرفی یکی پیدا نمی‌شود) لذا ما خواستیم قانون را این قسم اصلاح کنیم و برای حفظ کردن قانون این پیشنهاد را کرده‌ایم. این فرمایش ایشان بود ولی بنده هم اساساً این فکر خود را دارم و مخالفتی هم با این پیشنهاد دولت ندارم لکن به عنوان مخالفت خواستم خیال خودم را به عرض مجلس برسانم و عرض کنم که عقیده بنده این است که دولت بعد از این در مقام قضاوت همان طور که در محاکمات حقوقی در مرحله استیناف اعضا علیحده و قضاوت علیحده دارد در اینجا هم (در محاکمات اداری) همین طور باشد این بود نظر بنده.

وزیر مالیه- همان‌طور که نماینده محترم فرمودند با اصل مطلب ایشان مخالفتی ندارد و بنده هم با نظری که ایشان اظهار کردند برای اینکه تحت نظر و مطالعه در بیاید مخالفتی ندارم ولی همان‌طور که حضوراً خدمت‌شان عرض کردم اینجا هم تذکراً خاطر آقایان نمایندگان محترم را متذکر می‌کنم که قانون استخدام اصولاً خواسته است

در اتخاذ این رویه فرقی بین تجدیدنظر و استیناف گذشته باشد تجدیدنظر در یک محاکمه منطق دارد که رأی دهندگان اولی در محکمه تجدیدنظر با بودن در اقلیت حاضر باشند و از نظریه اولی خودشان و آن حکمی که در اول داده‌اند دفاع کنند. اگر بنده اشتباه نکنم و حافظه‌ام به غلط نرفته باشد در قانون محکمه انتظامی هم که اخیراً از مجلس گذشته است همین موضوع رعایت شده و در تجدیدنظر اعضایی که در محکمه بدوی بوده‌اند حضور پیدا می‌کنند (عدل- صحیح است) به این ملاحظه بنده تصور می‌کنم همان‌طوری که نماینده محترم اظهار فرمودند در اصلاح قانون استخدام این تبصره چون طرف احتیاج است و مواردی پیش می‌آید که به واسطه یک عللی استفاده از اعضایی که در محکمه بدوی بوده‌اند ممکن نمی‌شود به این ملاحظه کار معوق می‌شود بنابراین به موجب این تبصره فعلاً ما این اشکال را رفع می‌کنیم و آن نظر آقای آقاسیدیعقوب را هم که یک نظر اصولی است و اساساً می‌خواهند تجدیدنظر را به صورت استیناف دربیاورند و فرقی بین تجدیدنظر و استیناف نباشد این را بنده هم از طرف خودم و هم از طرف آقای وزیر عدلیه از نقطه‌نظر قضایی و کلی بودن مطلب مطالعه می‌کنم و بعد نتیجه‌اش را به عرض مجلس شورای ملی می‌رسانیم.

رئیس- آقای یاسایی

یاسایی- بنده موافقم.

رئیس- آقای آقاسیدیعقوب که حرف زدند آقای محمدولی میرزا

محمدولی میرزا- عرضی ندارم.

رئیس- آقای شریعت‌زاده

شریعت‌زاده- موافقم.

رئیس- آقای فهیمی

فهیمی- بنده هم موافقم.

رئیس- مخالفی نیست؟

جمعی از نمایندگان- خیر، مذاکرات کافی است

رئیس- رأی می‌گیریم برای شور دوم ماده واحده آقایان موافقین قیام فرمایند.

(اکثر نمایندگان قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد. لایحه آبله‌کوبی اجباری که آقای فهیمی‌تقاضای فوریتش را کرده‌اند قرائت می‌شود.

- تصویب فوریت لایحه آبله‌کوبی

۳- تصویب فوریت لایحه آبله‌کوبی

لایحه آبله‌کوبی اجباری و عمومی

ساحت مجلس شورای ملی

مرض آبله از امراضی است که غالباً به صورت شیوع (اپی دمی) بروز کرده موجب تلفات زیادی در کودکان و جوانان می‌گردد و گاهی نیز دست رد به سینه پیرمردان و مشایخ هم نمی‌گذارد بهترین وسیله برای جلوگیری از مرض مزبور تلقیح اطفال با مایه آبله‌کوبی است.

صحیه کل چندین سال است برای تعمیم آبله‌کوبی در کلیه نقاط مملکت منتهای سعی و کوشش را به عمل آورده و آبله‌کوبان ثابت و سیار به الایات و ولایات و بلوک و قصبات و قرا معین کرده است طبقات عالیه و متوسطه اجرای عمل تلقیح را حسن استقبال نموده و می‌نمایند ولی طبقات سوم و دهاقین که اکثریت سکنه مملکت را تشکیل می‌دهند در کوبیدن آبله اطفال خود بی‌علاقه و غافل بوده و گاهی نیز مقاومت شدیدی می‌کنند که عمل تلقیح اجرا نگردد و به همین جهت هر چند سال یک مرتبه مرض آبله به طور عمومی‌بروز و موجب تلفات سنگینی می‌گردد صحیه کل برای جلوگیری از تلفات و حفظ نفوس لازم می‌داند که عمل آبله‌کوبی در تمام مملکت اجباری شود لهذا مواد ذیل را پیشنهاد و تقاضای تصویب می‌نماید.

ماده اول- برای مصون بودن از مرض آبله لازم است از زمان ولادت تا سن ۲۱ سالگی چهار دفعه عمل تلقیح اجرا گردد.

(دفعه اول) پس از ولادت تا شش ماه

(دفعه دوم) از سن شش تا هفت سالگی

(دفعه سوم) از سن دوازده تا سیزده سالگی

(دفعه چهارم) از نوزده تا بیست و یک سالگی

ماده دوم- ولی هر طفل جدیدالولاده مکلف است در مدت شش ماه اول پس از تولد آبله طفل را در یکی از پست‌های آبله‌کوبی مجانی دولتی کوبیده و تصدیق تلقیح را از متصدیان آبله‌کوبی بگیرد همچنین تلقیح دفعه ثانی و ثالث در سن شش تا هفت سالگی و از دوازده تا سیزده سالگی به عهده اولیای اطفال است و اگر ولی طفل غفلت در کوبیدن آبله طفل نماید پس از تحقیق و کشف محکوم به مجازاتی خواهد بود که در ماده ۲۷۶ باب چهارم قانون مجازات عمومی‌مقرر است.

تلقیح در دفعه چهارم به عهده خود اشخاص است که چرا باید در یکی از پست‌های آبله‌کوبی عمل تلقیح را اجرا نموده و تصدیق نامه دریافت دارند.

ماده سوم- در مواقع بروز مرض آبله به طور شیوع (اپی دمی) هر یک از اهالی بدون استثنا در صورتی که بیش از پنج سال از آخرین دفعه تلقیح گذشته باشد کوبیدن آبله را تجدید نمایند.

ماده چهارم- مدیران و مدیرات مدارس در موقع پذیرفتن محصلین و محصلات جدید مکلف‌اند تصدیقنامه جدید تلقیح را مطالبه نمایند و مادام که تصدیق نامه مذکور را ارائه ندهند از پذیرفتن آنان خودداری کنند.

کلیه دفاتر دولتی مکلف‌اند در موقع ورود هر داوطلب خدمتی تصدیق آخرین دفعه تلقیح را مطالبه نمایند.

رئیس- فوریت مطرح است. آقای فهیمی

فهیمی- مسئله آبله‌کوبی و کلیه مسائل صحی به قدری مهم است که ما هر قدر بتوانیم عجله در تصویب آن بکنیم به موقع است (صحیح است) صدماتی که آبله در سال گذشته به اطفال (چه در مرکز و چه در سایر نقاط) وارد کرد (با بودن تمام هیئت‌های صحی و مخارج فوق‌العاده) ملاحظه فرمودید - در لایحه هم دلایلی که ذکر کرده بودند التفات فرمودید که بیشتر از نظر صحی و طبی و ملاحظات دیگر از قبیل حفظ نفوس و غیره دلایلی اقامه شده که به عقیده بنده محتاج به شور اول و دوم نیست یک چیرهایی است لازم و همه هم می‌دانیم و لازم به شور دو مرتبه نیست به علاوه از آن طرف هم ما تعطیل را در پیش داریم و اگر دو شوری باشد طول می‌کشد و می‌ماند و اگر این لایحه زودتر از مجلس بگذرد که اداره صحیحه کل مملکتی زودتر بتواند وسایل مقدماتی آبله‌کوبی عمومی‌را فراهم کند و مردم را معالجه و تلقیح بکند و به هر وسیله هست مردم را مجبور به آبله کوبیدن نکند بهتر است که دیگر این بچه‌های بیچاره مبتلی به مرض آبله و عواقب وخیم آن از قبیل کوری و غیره نشوند و نجات بیابند این خیلی خوب است و بنده چیزی در این لایحه ندیدم که محتاج بشود دو دفعه باشد و مدتی طول بکشد این است که پیشنهاد کردم این لایحه یک شوری باشد از آقای رئیس صحیحه هم تقاضا کردم ایشان هم قبول کردند که لایحه یک شوری باشد و برود به کمیسیون و در آنجا اگر یک اصلاحاتی لازم دارد بشود و راپورت آنکه از کمیسیون رسید در همان شور اول کارش تمام شود و تصویب شود.

جمعی از نمایندگان- صحیح است.

آقاسیدیعقوب- ما که کاری نداریم. چه فوریتی دارد.

اورنگ- پس بگیرید. (زنگ رئیس)

رئیس- آقای دکتر سنگ

دکتر سنگ- موافقم.

رئیس- آقای آقاسیدیعقوب

آقاسیدیعقوب- بنده مخالفم.

رئیس- بفرمایید.

آقاسیدیعقوب- آقایان محاضاً لله توجه بفرمایید.

اورنگ- محاضاًلله قانون توجه می‌کنیم.

آقاسیدیعقوب- در دوره چهارم و پنجم و ششم اگر ما یک قوانینی می‌نوشتیم بینی و بین‌الله جنبه عمل نداشت قانون می‌نوشتیم انشایش هم خوب بود الفاظ خوبی هم داشت ولکن قوت قلب‌مان این بود که این قانون وقتی نوشته می‌شود و می‌رود بیرون که در مقام عمل بیفتد مندرجاً این قانون به گوش مردم می‌خورد و ذهن‌ها حاضر می‌شود و مردم خودشان در مقام عمل می‌اندازند و خودشان را مهیا می‌کنند که قانون در مقام عمل و اجرا بیاید ولی حالا به حمدالله ترتیب ادارات دولتی و حکومت ما یک طوری است که قانون که از مجلس می‌رود بیرون عمل است (بعضی از نمایندگان- صحیح است همین طور خوب است) اشتباه نفرمایید؟ این قانون نیست دیگر این عمل است...

جمعی از نمایندگان- صحیح است.

(همهمه بین بعضی از نمایندگان- زنگ رئیس (دعوت به سکوت))

اورنگ و ایل خان- همین خوب است. همین طور هم باید باشد...

آقاسیدیعقوب- صبر کنید آقای امیرحسین‌خان بعد خودتان هم با من موافقید صبر کنید. این لایحه یک چیز فوق‌العاده و غلنبه نیست که فوریت داشته باشد.

و قدری صبر کنید الآن خودتان هم با بنده شریک خواهید شد که فوریت ندارد. عرض کنم که باید این لایحه دو شوری باشد و از حالا کم کم در روزنامه‌جات و جراید بنویسند و نگارش بدهند فواید و منافع این قانون را بر توده بگوییم که آن وقت دولت فردا در مقام عمل گرفتار یک عوایق و موانعی نشود. (این قانون قانونی نیست که در طاقچه بماند) این مسئله در دستتان هست آقای فهیم‌الملک تصور می‌کنند که توده ایران و مملکت ایران تمام اینها حاضر شده‌اند مثل اعضای خانواده خودشان، نوکرهای خودشان، اجزای خودشان که به محض اینکه مأمور صحیه آمد و گفت آبله بکوبید بگوید بله می‌کوبم، این نیست آقا توده ایران را از شرق و غرب دهاتی و شهری تمام جاها را در نظر بگیرید آن وقت این قانون تحمیلی را وضع کنید بنده می‌دانم این صحیح است و خیلی به موقع است بنده می‌دانم حفظ جانش است ولی آن دهاتی نمی‌فهمد حفظ جانش است قربان شما قوائدش را نمی‌داند که این آبله کوبیدن برایش مفید است از آن طرف هم مأمورین ما مأمورد هستند که این قانون را اجرا کنند آن وقت تصدیق می‌فرمایید این قانونی را که ما خواستیم برای راحتی مردم چه اسباب زحمتی و چه تحمیلی می‌شود آقای رئیس صحیه تصدیق می‌کنند که در تمام مملکت نماینده صحیه ندارد...

دکتر سنگ- همه جا داریم.

آقاسیدیعقوب- همه جا کجا داریم؟ همه دکتر سنگ نمی‌شوند!! الان ما در کمیسیون بودجه گذراندیم آقای رئیس صحیه (خطاب به آقای رئیس صحیه) بفرمایید که چه قدر ما مأمور صحی داریم به قدری زحمت کشیده‌اند که شاید پنج تا ده تا دکتر پیدا کرده‌اند در این مملکت پر عرض و طول ما آن قدر نماینده صحیه و طبیب نداریم و این طوری که مردم هنوز منافع خودشان را نمی‌دانند و نمی‌فهمند که فواید آبله کوبیدن چیست ما نباید این طور قانون بگذرانیم به محض اینکه ما این قانون را گذراندیم می‌رود به دست مأمورین دولت و مأمورین دولت هم می‌دهند به دست مأمورین اجرا آن وقت تصور بفرمایید که به مردم چه می‌گذرد. پس این قانون را درجه به درجه کنید در سال اول در طهران و در شهرهای بزرگ آن وقت خرده خرده دو سال سه سال چهار سال مدت برایش قرار بدهد این طور نکنید آقایان ما همه‌مان دهاتی هستیم تصدیق بکنید که این قانون را یک مرتبه به دست دولت بدهید و به دولت هم یک مرتبه بگویید که برود اجرا کند چه خواهد شد. پس اولاً یک شوری نباشد و دو شوری باشد (احتشام‌زاده- صحیح است) و ثانیاً خود آقای رئیس صحیه موافقت بکنند و در طرز اجرا فکر مردم بدبخت را بکنند.

دکتر سنگ- اینکه خوش‌بختی است.

آقاسیدیعقوب- خیلی خوشبختند اما اما نمی‌فهمند باید کشت‌شان؟ این را درجه به درجه قرار بدهید مثلاً شهر طهران در سال اول تبریز شش ماه عقب‌تر درجه به درجه خرده خرده اجرا کنید تا همه مردم مأنوس شوند به قانون...

دشتی- حالا فوریت مطرح است.

آقاسیدیعقوب- با فوریت آن هم مخالفم که یک شوری باشد باید این قانون دو شوری باشد بنده نظریاتم این بود و قضاوت را به خود آقایان واگذار می‌کنم و عقیده‌ام این است که خود آقای رئیس صحیه هم بیایند در کمیسیون و اعضای کمیسیون هم هستند و در کمیسیون داخله آن نظریات مطالعه شود که یک قانونی ملایم با طبایع مردم (احتشام‌زاده- صحیح است) و موافق با اخلاق و حالات مردم نوشته شود. حالا نگویند فردا نگویند که فلان کس مخالف با صحیه است و می‌خواهد بلا به جان مردم بیفتد آقا بنده می‌خواهم که قانون با عادات و حالات مردم به طور نرم و ملایمی پیش برود نه مردم رنجش پیدا بکنند و نه حکومت بگوید که این ملت یک ملتی است که قانون در آن اجرا نمی‌شود. این است نظریات بنده حالا خود می‌دانید.

رئیس- آقای دکتر سنگ

بعضی از نمایندگان- مختصر بفرمایید.

دشتی- در فوریت بفرمایید مختصرش کنید.

دکتر سنگ- مختصر عرض خواهم کرد. همان طوری که آقای آقاسیدیعقوب فرمودند باید عمل کرد و اوقات مجلس را به مذاکرات و حرف زدن نباید اشغال کنیم. میل دارم خیلی کم حرف بزنیم و میل دارم هرقدر می‌توانیم اینجا فریاد زنیم که مردم بروند روی عمل اگر تصدیق بفرمایید که آبله مضر است هرچه زودتر بشود دفع ضرر کرد بهتر است شما می‌فرمایید این لایحه برای مردم بدبخت آمده است (با حرارت) البته مردم بدبخت هستند مردم وقتی که ندانند آبله کوبیدن خوب است البته بدبخت هستند مردم وقتی که بچه‌های کور داشته باشند بدبختند والّا حالا نمی‌توانیم اینجا اظهار بکنیم که بدبخت هستند به عقیده بنده صحیه بزرگترین خدمتی که به این مملکت کرده است تقدیم این لایحه است (طلوع- راست است) و بزرگ‌ترین خدمتی که به این مملکت می‌شود تصویب این لایحه است (بعضی از نمایندگان- صحیح است) و اگر تا این مدت ما این لایحه را تصویب می‌کردم یعنی به مجلس می‌آمد که این قدر هر سال از حیث آبله در زحمت نبودیم (بعضی از نمایندگان- صحیح است) بنابراین بنده عقیده دارم که فرمایشات آقای آقاسیدیعقوب به مخالف با اصل لایحه است و نه مخالف با یک شوری بودن یا دو شوری بودن آن است و از آقایان استدعا می‌کنم که یک دقیقه وقت خودشات را صرف این کار بکنند که بلکه دفع یک ضرری بشود این هم بنابراین نظر آقای دشتی مختصر عرض کردم.

رئیس- آقای احتشام‌زاده

احتشام‌زاده- آقای دکتر در جواب فرمایشات آقای آقاسیدیعقوب قوائد اصل این لایحه را بیان کردند. بنده تصور نمی‌کنم که هیچ یک از آقایان مخالف باشند که بایستی حتماً دولت از نقطه‌نظر اهمیتی که مرض آبله دارد جلوگیری از سرایت آن بکند و باید جلوگیری بکند شاید در آتیه اطفال ما و حتی بزرگان ما که اغلب مبتلا می‌شوند در موقع شیوع مرض آبله محفوظ بمانند و هیچ تردیدی در اصل منافع این لایحه نیست منتهی آقایانی که نظرشان این است که این قضیه دو شوری باشد مقصودشان این است که چون این لایحه یک لایحه‌ای است که با عموم مردم تماس دارد و یک مجازاتی هم برای متخلفین از این مواد منظور شده است بایستی بیشتر درش دقت کرد. مردم کی هستند؟ همه مردم که شهرنشین نیستند فکر بکنید دهاتی‌هایی که وسایل آبله‌کوبی برایشان فراهم نیست چه کار باید بکنند این است که بنده معتقدم آقایان اجازه

بفرمایند با تمام اهمیت و فوریتی که این مسئله دارد رعایت این را هم بکنند که با مطالعه یک قانونی نوشته شود که اسباب زحمت مردم نشود.

عدل- یک شور می‌شود.

احتشام‌زاده- عرض کردم با اصل لایحه کسی مخالفتی ندارد و باید بگذرد ولی این تسریع منافی با مطالعه است بنده عقیده دارم اجازه بفرمایید که این لایحه برود به کمیسیون داخله شور اول آن به زودی می‌شود و به فاصله مختصری شور ثانی این قانون هم تمام می‌شود که ان‌شاءالله یک قانون خوبی بگذرانیم که عوض اینکه مقید بشود برای مردم مضر واقع نشود.

بعضی از نمایندگان- مذاکرات کافی است.

رئیس- مذاکرات کافی است؟

(اظهار شد بلی)

رئیس- رأی می‌گیریم به فوریت لایحه موافقین قیام فرمایند... تأمل بفرمایید. (برای شماره)

(اغلب قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد.

- لایحه دولت راجعه به منع کوکایین و حشیش و بنگ

۴- لایحه دولت راجعه به منع کوکایین و حشیش و بنگ به شرح ذیل خوانده شد

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

در تصویب قانون انحصار یک قدم عملی برای جلوگیری از استعمال تریاک و شیره که از سال‌های متمادی در مملکت ایران تعمیم یافته بود برداشته شده و همچنین خرید و فروش مرفین و املاح مشتقه آن در تحت نظارت دولت و از استعمال غیر طبی آن جلوگیری به عمل آید ولی به طوری که مشاهده می‌شود علاوه بر تریاک و مرفین مواد دیگری هم مانند کوکایین و حشیش و بنگ مورد ابتلای عمومی است که عادات به آنها نه تنها برای شخص مبتلا مضر بلکه برای جامعه نیز خطرناک است و معتادین را گرفتار پریشانی و سستی اراده نموده و عاقبت با اختلال مشاعر و جنون دچار می‌سازد چنانچه در بعضی نقاط مملکت شایع است و اگر از طرف دولت جلوگیری نشود بیم آن می‌رود که سرایت آن خطر بزرگی را برای جامعه تهیه نماید این است که برای صیانت اهالی مملکت و رعایت حفظ‌الصحه عمومی موارد ذیل را تقدیم و تصویب آن را تقاضا می‌نماید.

ماده اول- دولت مکلف است ورود و خروج، خرید و فروش، تهیه و ساختن و نگاهداری برگ کوکا و کوکایین و املاح مشتقه آن و کوکایین همچنین عصاره و تعفینات حشیش که در طب استعمال می‌شوند تحت نظارت و تفتیش خود قرار داده مصرف آنها را در داخله مخصوص موارد طبی قرار دهد.

ماده دوم- تهیه و ساختن، خرید و فروش، ورود و خروج و استعمال بنگ و حشیش و هر نوع مواد مشابه و مشتقه از آنکه از شاهد استخراج و به هر اسمی که نامیده می‌شوند به کلی ممنوع است.

ماده سوم- متخلفین از این قانون بر طبق قانون جزای عمومی و مجازات مرتکبین و قاچاق مجازات خواهند شد.

ماده چهارم- دولت مأمور اجرای این قانون است.

رئیس- فوریت مطرح است. آقای فهیمی

فهیمی- یکی از جهاتی که سبب انحطاط اخلاقی و روحی و همه چیز در دنیا می‌شود استعمال زیاد مواد مخدره است. تریاک را دولت به واسطه زیاد کردن قیمت و سایر شرایطی که در قانون انحصار ذکر شده فعلاً جلوگیری می‌کند اگرچه کاملاً به موقع اجرا گذارده نشده است ولی باید به تدریج اجرا شود اما به واسطه زیاد شدن قیمت تریاک و شیره مواد مخدره که در این لایحه ذکر شده است بیشتر استعمال می‌شود و به هر شکل و هر وسیله هست باید از اینها هم جلوگیری کرد در اینجا هم امیدوارم آقای آقاسیدیعقوب معتقد نخواهند بود که باید فرصت داد که عادت از سرشان بیفتد (آقاسیدیعقوب- بنده عادت ندارم) و ببینیم چقدر می‌کشند و چقدر نمی‌کشند... (آقاسیدیعقوب-شاید خودتان می‌کشید)

فهیمی- شاید در ضمن مواد یک اصلاحاتی لازم باشد بنده که پیشنهاد کردم برود به کمیسیون برای این بود که این اصلاحات را بکنند از حیث مدت و از حیث شرایط اجرا با موافقت دولت به موقع اجرا بگذارند در هر حال این هم یکی از مواردی است که هر قدر زودتر بتوانیم به موقع اجرا بگذاریم بیشتر به منفعت ما خواهد بود لهذا بنده پیشنهاد کردم که برود به کمیسیون و بعد از آمدن راپورت اول کمیسیون در همان شور اول رأی داده شود و محتاج به شور ثانی نباشد.

رئیس- آقای محمدولی میرزا

محمدولی میرزا- موافقم.

رئیس- آقای ملک‌مدنی

ملک‌مدنی- موافقم.

رئیس- مخالفی ندارد؟

(گفته شد خیر)

رئیس- موافقین با فوریت قیام فرمایند

(اکثراً قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد. یکی دیگر هم لایحه‌ای است که برای شروع ساختمان خیابان جدید کرمانشاه از محل صرفه‌جویی‌های ۱۳۰۷ از طرف وزارت پست و تلگراف پیشنهاد شده است و تقاضای فوریت شده فوریت مطرح است.

- تصویب اعتبار برای ساختمان محل جدید پست کرمانشاه

۵- تصویب اعتبار برای ساختمان محل جدید پست کرمانشاه

ساحت محترم مجلس شورای ملی

در نتیجه شروع به ساختمان خیابان جدید کرمانشاه عمارت استیجاری اداره پست خراب و برای محل اداره مزبور طبقه تحتانی عمارت تلگرافخانه که خالصه دولتی است واگذار گردیده و محل اداره پست و تلگراف نیز محتاج به ساختمان و تعمیر است در حدود یک هزار و پانصد تومان برآورده شده که مبلغ پانصد تومان آن از محل اعتبار تعمیرات بودجه ۱۳۰۸ وزارت پست و تلگراف تأمین و یک‌هزار تومان بقیه از محل صرفه‌جویی‌های بودجه ۱۳۰۷ وزارت پست و تلگراف تخصیص داده می‌شود لذا ماده واحده ذیل پیشنهاد و استدعای تصویب آن را به فوریت می‌نماید.

ماده واحده- مجلس شورای ملی به وزارت مالیه اجازه می‌دهد مبلغ یک هزار تومان بقیه مخارج ساختمان اداره پست و تلگراف کرمانشاهان را از محل صرفه‌جویی‌های بودجه سال ۱۳۰۷ وزارت پست و تلگراف تأمین و پرداخت نماید.

رئیس- در این لایحه یک فوریت تقاضا شده یعنی فی‌المجلس مطرح شود برای اینکه لایحه بودجه‌ای است و خودش یک شوری است. آقای احتشام‌زاده

احتشام‌زاده- به طوری که مقام ریاست فرمودند این لایحه خرج است و یک شوری خواهد بود و یک فوریت معنایش این می‌شود که فی‌المجلس مطرح شود لکن این نکته را عرض کنم که کمیسیون محترم بودجه این قدر کار زیادی ندارد و همان طوری که در مجلس کارها با سرعت انجام می‌شود در آنجا هم با سرعت انجام می‌شود و اگر این لایحه ارجاع شود به کمیسیون بودجه که یک قدری مطالعه شود بهتر است و حال آنکه بنده در اصل موضوع مخالفتی ندارم ولی برای اینکه باید یک مطالعه و دقتی درش بشود معتقدم به کمیسیون بودجه ارجاع بشود و کمیسیون بودجه در جلسه نزدیکی مطالعه می‌کند و خیرش را می‌دهد و در جلسه آتیه یا در دو جلسه بعد در مجلس مطرح و تصویب شود به این جهت بنده معتقد نیستم که این لایحه با قید فوریت در مجلس مطرح شود.

رئیس- آقای آقاسیدیعقوب فرمایشی دارید؟

آقاسیدیعقوب- بنده یک مطلب نظامنامه‌ای داشتم اگر اجازه بفرمایید عرض کنم.

رئیس- بفرمایید.

آقاسیدیعقوب- یک ماده در نظامنامه هست که حالا خاطرم نیست ولی مدلولش در نظرم هست راجع به اینکه لایحه را

که دولت تقاضای فوریت کی کند باید دلیل فوریت را هم در مقدمه ذکر کند ولی در مقدمه این لایحه هیچ دلیل فوریتش ذکر نشده بود که به سیاست با اقتصاد ما ضروری وارد می‌شود. اگر در این لایحه یک دو روزی تأخیر شود و مثل سایر لوایح باشد چه ضرری وارد می‌شود غرضم این است که دلیل فوریت نداشت همان طوری که آقای احتشام‌زاده فرمودند گمان می‌کنم بهتر این است باشد به کمیسیون برود.

رئیس- اگر در مقدمه دقت بفرمایید دلیل فوریت را ذکر کرده‌اند نوشته‌اند که اداره پست بدون بنا و ساختمان مانده است و احتیاج فوری به ساختمان دارد. آقای یاسایی

یاسایی- بنده هم همین را می‌خواستم عرض کنم که دلیل فوریتش را ذکر کرده که به واسطه خیابانی که وسیع کرده‌اند اداره پستخانه خراب شده و بی بنا مانده است در این صورت کاری فوری‌تر از این نیست که باید یک جایی برای پست و تلگراف کرمانشاه ساخته شود و موضوع هم این قدر مهم نیست مبلغش هم زیاد نیست خیلی واضح و روشن یک مبلغ هزار تومانی می‌خواهند برای ساختمان اداره پست و تلگراف در کرمانشاه از محل صرفه‌جویی‌های خود وزارت پست و تلگراف این مطلب خیلی روشن است دلیلش با خودش است و به عقیده بنده لزومی ندارد ارجاع به کمیسیون شود.

رئیس- آقای دولتشاهی

دولتشاهی- موافقم.

رئیس- آقای عباس میرزا

عباس میرزا- موافقم.

رئیس- مخالف دیگری نیست؟

(گفته شد خیر)

رئیس- آقایانی که با ماده واحده موافقند ورقه سفید خواهند داد.

دشتی- اول به فوریت

رئیس- صحیح است. آقایانی که با فوریت موافقند قیام فرمایند.

(اکثراً قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد. خود ماده مطرح است مخالف ندارد؟

(اظهار شد خیر)

رئیس- رأی می‌گیریم به ماده واحده با ورقه آقایانی که موافقند ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و شمارش آرا به عمل آمده ۸۲ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس- عده حضار ۹۶ نفر به اکثریت ۸۲ رأی تصویب شد از طرف آقایان اورنگ و وثوق پیشنهاد

اسامی رأی‌دهندگان

موافقین - آقایان: ملک‌زاده - ذوالقدر - امیر ابراهیمی - فتوحی - گنجه‌ای - افسر - احمدی - عدل- ملک‌مدنی - خطیبی - کفایی - سید کاظم یزدی - فهیمی - بزرگ‌نیا - شریعت‌زاده - خواجوی - مولوی - ساکنیان - فولادوند - ایل خان - حکمت - رحیم‌زاده - ایزدی - طهرانی - امیر دولتشاهی - مسعودی - کاشانی - صادقی- دربانی - آقازاده سبزواری - مسعود - مقدم - اسفندیاری - حاج میرزا حبیب‌الله امین - امیر تیمور - وهاب‌زاده - فرشی - اسعد - جلایی - محمد آخوند - لاریجانی - یاسایی - حاج علی‌اکبر امین - شیخ محمد جواد - مفتی - محمدولی میرزا- افخمی- مجد ضیایی- هزارجریبی - شهداد - وثوق - پورمحسن - طباطبایی دیبا - ناصری - بنکدار - دبستانی - اقبال - همراز - اسدی - میرزا یانس - بیات ماکویی - دیبا - شیخ الملک - دکتر عظمیا - حسن علی میرزا دولتشاهی - سید یعقوب - احتشام‌زاده - کیای نوری - فرهمند- محمدعلی میرزا دولتشاهی - عراقی - پالیزی - عامری - شریفی - فاطمی - عباس میرزا - دکتر طاهری - ملک‌آرایی - خان محمد خان حبیبی - سید ابراهیم ضیاء - دکتر سنگ - دکتر لقمان

ختم جلسه شده است جلسه آتیه سه‌شنبه ۲۱ سه ساعت قبل از ظهر دستور در درجه اول خیر کمیسیون عدلیه راجع به مرور زمان نسبت به اموال منقول و غیرمنقول. بعد عهدنامه و بعد کارهایی که می‌رسد. آقای یاسایی

- راجع به داوری دیوان لاهه

۶- راجع به داوری دیوان لاهه

یاسایی- عرض می‌کنم یک موضوعی را بنده می‌خواستم به عرض آقایان برسانم چون همان طوری که قبل از دستور می‌شود حرف زد بعد از دستور هم ممکن است صحبت کرد عرض بنده راجع به دیوان داوری لاهه است چیزی را که در قرارداد ایران با فرانسه نوشته است مثل این است که ما آن را قبول کرده‌ایم بنده سابقه ندارم آقایانی که سابقه دارند آیا می‌توانند بفرمایند که دولت ایران شرکت کرده است در این قرارداد لاهه یا خیر؟ بنده استدعا می‌کنم از مقام ریاست برای اطلاع ماها خوب است امر بفرمایند سوابق این امر را پیدا کنند که آیا در دوره استبداد یک تقبلاتی از طرف سلاطین وقت شده است اگر این باشد معتبر است ولی از زمان مشروطیت به این طرف همچو چیزی به نظر ما نمی‌آید ولی آیا مقتضی است که در ضمن قرارداد با دولت فرانسه حکمیت دیوان داوری لاهه را قبول کنیم و بشناسیم یا خیر؟ خواستم آقایان را متذکر کنم و استدعا کنم که سابقه این امر را برای اطلاع ماها تهیه کنند که در موقعی که مطرح می‌شود ماها مسبوق باشیم

رئیس- آقای آقاسیدیعقوب

آقاسیدیعقوب- راجع به آن لوایحی که آقای رئیس فرمودند نفرمودند به کدام کمیسیون ارجاع می‌شود چون لایحه راجع به آبله‌کوبی مجازات هم دارد خواستم تذکر بدهم.

رئیس- رعایت می‌شود. آقای فهیمی‌ فرمایشی دارید.

فهیمی- عرضی ندارم.

رئیس- جلسه سه‌شنبه۲۱ سه ساعت قبل از ظهر.

(مجلس ده دقیقه بعدازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - دادگر