مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ آذر ۱۳۲۳ نشست ۸۱
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهاردهم | تصمیمهای مجلس | قوانین بودجه مصوب مجلس شورای ملی |
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری چهاردهم |
دوره چهاردهم قانونگذاری
مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۱۴
جلسه: ۸۱
صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۹ آذر ماه ۱۳۲۳
فهرست مطالب:
۱- تصویب صورت مجلس
۲- اجرای مراسم تحلیف از طرف دوازده نفر از آقایان نمایندگان
۳- تقدیم لایحه قانونی چهار دوازدهم هزینه تا آخر سال ۱۳۲۳
۴- تقدیم طرح یک فوری مربوط به مشمولین نظام وظیفه وتصویب فوریت آن
۵- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه
مجلس یک ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای ملک¬ مدنی (نائب رئیس) تشکیل گردید
صورت مجلس روز پنجشنبه ۱۶ آذر ماه را آقای هاشمی (منشی) قرائت نمودند.
(اسامی غائبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:
غائبین با اجازه- آقایان: جلیلی- نراقی- امیرابراهیمی- منصف- دکتر زنگنه.
غائبین بیاجازه- آقایان: طوسی- اخوان- کفایی- عامری- آصف- تولیت- سید ضیاءالدین- گنابادی- یمین اسفندیاری- معدل- رفیعی- مجد- ایرج اسکندری- جمال امامی- اوانسیان.
دیر آمدگان بیاجازه- آقایان: دکتر کیان- اریه)
۱- تصویب صورت مجلس
نائب رئیس - آقای فرخ در صورت مجلس نظری دارید؟
فرخ - بلی. در جلسه گذشته بنده سه سؤال به مقام ریاست تقدیم کردم که در صورت جلسه ذکری از آنها نشده است. یکی راجع به تبذیراتی است که در بانک ملی میشود و یکی هم راجع به اختلاف بین رئیس کل دارایی و رئیس بانک ملی و یکی هم راجع به سوءاستفادههای مالی است که در دبیرستان البرز شده است تمنا میکنم مقرر فرمایید در صورت مجلس ذکر شود.
نائب رئیس - اصلاح میشود. آقای نبوی
نبوی - آقای منصف را غایب بیاجازه قرائت فرمودند در صورتی که ایشان کسب اجازه نموده بودند
اردلان - با اجازه قرائت شد.
هاشمی - اگر بیاجازه هم نوشته شده برای این است که کمیسیون عرایض نبود و اجازهها باید به کمیسیون عرایض جدید برود بعد از آن که به کمیسیون رفت اصلاح میشود. ولی ایشان را هم غایب بااجازه نوشتهاند.
نائب رئیس - درصورت مجلس نظری نیست؟ (گفته شد - خیر) صورت مجلس تصویب شد.
۲ - اجرای مراسم تحلیف از طرف دوازده نفر از آقایان نمایندگان
نائب رئیس - اگر اجازه میفرمایید قبلاً مراسم تحلیف
به عمل آید چون موضوع تحلیف یکی از مسائلی است که مورد توجه تمام آقایان نمایندگان است و به علاوه در دستور هم هست و زیاد هم وقت نمیگیرد.
محمد طباطبایی - مراسم تحلیف باشد برای بعد
بعضی از نمایندگان - چرا بماند؟ جزء دستور است. (دراین موقع به احترام ورود کلامالله مجید عموم حضار قیام نموده و آقایان ذیل در محل نطق حاضر و قسمنامه را به شرح آتی قرائت و امضاء نمودند)
من که در ذیل امضاء مینمایم خداوند را به شهادت میطلبم و به قرآن مجید قسم یاد میکنم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که به من رجوع شده است مهما امکن با کمال راستی و درستی و جد و جهد انجام داده و نسبت به اعلیحضرت شاهنشاه متبوع عادل مفخم خود صدیق و راستگو بوده و به اساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننموده و هیچ منظوری نداشته باشم جز فواید و مصالح دولت و ملت ایران.
آقایان: ساسان - آشتیانی - نمازی - صدریه - حشمتی - مهدی عدل- نصرتالله اسکندری - ثقةالاسلامی - مهندس پناهی - سرتیپزاده - صادقی - حاذقی.
نائب رئیس - آقایان پیشنهاد کردهاند که بقیه مراسم تحلیف به جلسه آتیه موکول شود چند مطلب لازم هست اگر موافقت شود به جلسه آتیه موکول شود (صحیح است)
۳ - تقدیم لایحه قانونی چهاردوازدهم هزینه تا آخر سال ۱۳۲۳
نائب رئیس - چندین نفر از اقایان قبل از دستور اجازه خواستهاند اگر اجازه می-فرماییدآقایان مذاکراتشان را بفرمایند (صحیح است - مانعی ندارد) قبل از این که آقایان بیاناتشان را بفرمایند آقای اردلان وزیر دارایی لایحهای دارند راجع به چهارد دوازدهم آن وقت وارد مذاکرات قبل از دستور میشویم.
وزیر دارایی (آقای اردلان) - لایحه چهاردوازدهم بودجه ۱۳۲۳ تقدیم مجلس شورای ملی میشود یک موادی هم دارد غیر از اعتبارات ۱۳۲۲ که طرف احتیاج در این آخر سال است و با وجود فوریت و لزومی که دارد بنده تقاضای فوریت نمیکنم ولی استدعا میکنم از ریاست مجلس شورای ملی که کمیسیون بودجه را امر بفرمایند زودتر تشکیل شود و این لایحه در کمیسیون بودجه مطرح شود و گزارش آن زودتر به عرض مجلس شورای ملی برسد.
نائب رئیس- لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع میشود.
۴ - تقدیم طرح یک فوریت مربوط به مشمولین نظام وظیفه و تصویب فوری آن
نائب رئیس - آقای مهندس فریور
مهندس فریور - عرض کنم که موضوعی که امروز بنده برای آن مصدع آقایان شدم مطلبی است که چندین مرتبه در جلسه مذاکره شده است خواه به صورت مذاکره قبل از دستور خواه در تلو طرحهایی که به مجلس تقدیم شد و ا رتباطی با قانون نظام وظیفه داشت منتهی قضایا تاکنون به صحبت گذشته و تصمیمی رویش اتخاذ نشده است این موضوع موضوعی است که مورد ابتلای جامعه ایرانی است و گمان میکنم کم و بیش همه آقایان مورد رجوع واقع شدهاند برای این گرفتاری. این گرفتاری این است که در هر سال عده مشمولین خدمت نظام به مراتب بیش از عده سربازی است که دولت احتیاج دارد. یک وقت بود که هر قدر عده مشمولین بود باز هم ادارات نظام وظیفه و وزارت جنگ هل من مزید میگفتند این آن وقتی بود که تشکیلات ارتش ما رو به ترقی بود و هر سال یک سازمان جدیدی برش اضافه میشد ولی از چندی به این طرف عدهای سربازی که مطابق بودجه و مطابق تشکیلات فعلی لازم داریم خیلی از عده مشمولین هر سال کمتر است به قراری که بنده تحصیل اطلاع کردم فعلاً و در مقابل چهل الی پنجاه هزار نفر سرباز میخواهیم مخصوصاً که سرباز دو سال هم خدمت میکند یعنی باز سال دیگر صد و بیست هزار نفر مشمول داریم با محل خالی بنابراین جای تردید نیست که عده مشمولین ما چندین برابر عده سرباز مورد احتیاج است. حالا چه کار میکنند؟
میآیند عده سربازی را که احتیاج دارند از توی این عده مشمول میگیرند حالا طرز گرفتن چطور است به چه وسیله انتخاب میکنند معلوم نیست بقیه اینها را معافی میدهند، معافی میدهند برای یک مدتی موقتی پنجاه هشت ماه بعد هم همین عده مشمولین را که معاف شده بودند دوباره احضار میکنند با مشمولین جدید مثلاً اگر امسال صورت هزار نفر مشمول داشته باشیم چهل هزار نفری که می-خواهند به خدمت میگیرند نود هزار نفر را معاف موقت میکنند شش ماه دیگر یا یک سال دیگر این نود هزار نفر را با صد و بیست هزار نفر یا صد و سی هزار نفر جدید همه اینها را که دویست و بیست هزار نفر میشوند احضار میکنند برای این که باز چهل هزار نفر از بین آنها سرباز بگیرند این است که یک عدهای دائماً باید به اداره نظام وظیفه مراجعه کنند آن که میخواهد خدمت کند بهش میگویند آقا جا نداریم باید بروی آن وقت او به وسایل مشروع و غیر مشروع به توصیه و سفارش متوسل میشود تا برود خدمت کند راحت بشود آن که میخواهد معاف بشود باز هم به همین وسایل متوسل میشود بنابراین اول قدمی که جامعه ما یاد میدهد به جوانهایی که وارد سن ۲۱ سالگی میشوند و میخواهند خدمت نظام کنند متوسل شدن است، گاهی از اوقات این توسل برای این است که خدمت بکند برای این که راحت بشود، میخواهد برود زن بگیرد نمیتواند، میخواهد برود خدمت بکند نمیتواند، این است که باید برود توصیه بگیرد که خدمت بکند. یک عده دیگری هستند مشمولین دیپلمه و لیسانسیه، مشمولین دیپلمه و لیسانسیه هر سال درحدود ۲۱۰۰ - ۲۲۰۰ نفر مطابق آماری که نشان میدهد که از مدارس بیرون میآیند و خودشان را به نظام وظیفه معرفی میکنند، نظام وظیفه چند تا از اینها را میگیرد، در حدود هفتاد نفر، هشتاد نفر، سال گذشته دانشکده افسری، هشتاد نفر افسر احتیاط گرفت، امسال ۷۰۰ نفر گرفته است، این دیگر حد ماکزیممی است حداکثری است که میتواند بگیرند هزار و سیصد چهار صد نفر زیاد میآید. میخواهند بروند خدمت بکنند، میگویند آقا جا نداریم، چکار بکنیم، بروید شش ماه دیگر، یک سال دیگر، تا شش ماه دیگر هزار و دویست، سیصد نفر دیگر به آنها اضافه میشود بنابراین باز یک عده دیگر باقی میماند، در موقعی که قانون مجازات افسرانی که سوءاستفاده میکنند مطرح بود، یک تبصره بنده پیشنهاد کردم قریب به این مضامین ولی کامل نبود امروز این طرحی که بنده پیشنهاد کردهام و تقدیم میکنم به مقام ریاست میخواهم تکلیف این کار را معین کنیم، این طرح برای است که ببینیم هر سال چند نفر مشمول احتیاج داریم، عده مشمولین چند نفر است بعد رعایت تناسب جمعیت هر محل را هم بکنند یعنی چه یعنی فرض بفرمایید اگر فلان ده یا فلان شهر صد هزار نفر جمعیت دارد و دویست نفر مشمول دارد همه دویست نفر را از آنجا نگیرند تهرانی را معاف بکنند! یعنی عده همه مشمولین را تقسیم به نسبت کنند به جمعیت شهرها آن وقت آن عده را که لازم دارند بیایند قرعه بکشند با قرعه این عده را بگیرند و بقیه را بگویند آقایان معاف هستید بروید پی کارتان، با رفقا که صحبت میکردیم گفتند یک موضوعی ممکن است یک وقت پیش بیاید، گفتم چه وقت، گفتند که یک وقت ممکن است در یک سال همه دختر بزایند آن وقت ممکن است که عده مشمول کم بیاید از عده سرباز مورد احتیاج، گفتیم اشکالی ندارد یک خط هم زیرش اضافه کردیم که اگر اتفاقاً عده مشمول کمتر از سرباز مورد احتیاج بود در آن سال از سال پیش بگیرند.
دکتر اعتبار - خدا نیاورد یک چنین سالی را
مهندس فریور -…. بنابراین این بنده یک چنین طرحی را پیشنهاد کردم اگر اجازه میفرمایید خدمت آقایان میخوانم، یک طرحی است که پیشنهاد شده به قید یک فوریت و الان بنده خدمت آقایان میخوانم و مطلب به نظر بنده به قدری روشن و واضح بود که تصور میکنم اگر تقاضای دو فوریت هم میکردم کسی مخالف نبود ولی به ملاحظه بعضی آقایان که شاید اشکال کنند (خطاب به آقای طباطبایی) یک قسمت برای خاطر شما بود که گفتم یک فوریت باشد برود به کمیسیون حالا طرح را بنده میخوانم و دلایل آن را هم نوشتهام.
ریاست محترم مجلس شورای ملی
بر آقایان نمایندگان محترم پوشیده نیست که عده مشمولین نظام وظیفه در هر سال به مراتب بیش از عده سربازی است که در تشکیلات فعلی ارتش مورد احتیاح است و لذا وزارت جنگ مجبور است که هر ساله عده مورد احتیاج را انتخاب و بقیه را پس از مدتی معطلی و سرگردانی برای مدت معینی معاف نمایند و در رأس مدت مجدداً همین عده را با مشمولین جدید احضار کند ادامه این رویه اولاً موجب این خواهد شد که چون هر ساله باید عدهای معاف بشوند اغلب اشخاص با وسایل مشروع و غیرمشروع سعی میکنند که جزو معاف شوندگان قرار گیرند و این موضوع هم از لحاظ روحی برای جوانان کشور مضر است و هم از لحاظ طرز عمل ممکن است وسیله سوء استفاده مأمورین قرار گیرد و ثانیاً مشمولین بیچاره-ای که اکثراً حاضرند خدمت نظام خود را انجام داده دنبال کار خود بروند در حال سرگردانی و معطلی نگاه میدارد از طرف دیگر عده مشمولین لیسانسیه و دیپلمه که به طور متوسط هر ساله داوطلب خدمت هستند در حدود دو هزار نفر تخمین میشوند که باید شش ماه اول خدمت خود را در دانشکده افسری انجام نمایند و چون دانشکده در هر سال حداکثر ۷۰۰ الی ۸۰۰ نفر بیشتر نمیپذیرد هر ساله عده در حدود ۱۲۰۰ نفر که حاضرند فوراً خدمت نظام خود را کرده و به زندگی جاری خود بپردازند بلاتکلیف میمانند به قسمی که فعلاً در حدود هشت هزار نفر مشمول دیپلمه و لیسانسیه موجود است که به واسطه نبودن محل نمیتوانند خدمت نظام را انجام دهند و به طوری که فوقاً ذکر شده در هر سال به طور متوسط ۱۲۰۰ نفر این عده اضافه میشود این است که برای خاتمه دادن به این سرگردانی و بیتکلیفی امضاء کنندگان زیر ماده واحده زیر را به قید یک فوریت پیشنهاد و تقاضای تصویب آن را مینمایند.
ماده واحده - وزارت جنگ مکلف است عده سربازی که هر ساله طبق سازمان و بودجه احتیاج دارد از بین مشمولین همان سال با رعایت تناسب جمعیت هر محل و همچنین عده افسری که میتواند بپذیرد از بین جوانترین مشمولین دیپلمه و لیسانسیه به قید قرعه انتخاب و بقیه را معاف نمایند در صورتی که اتفاقاً در یک سال عده مشمولین از عده سرباز و افسر مورد احتیاج کمتر باشد کسری عده از بین مشمولین سال یا سالهای قبل که معاف شدهاند به قید قرعه تعیین می-شود، قسمتهایی از قانون نظام وظیفه و اصلاحات بعدی آن که با مفاد این ماده مغایرت دارد لغو میشود.
مهندس فریور - … این طرح متجاوز از ۲۰ امضاء شده است. استدعای بنده از آقایان این بود که واقعاً تکلیف یک عده که در کمال سرگردانی هستند معین شود حالا این سرباز بیچاره زارع است، کاسب است، این را سالی سه مرتبه، چهار مرتبه میآورند دو ماه معطلش میکنند (صحیح است) میگوید آقا اگر میخواهید من میآیم خدمت میکنم (صحیح است) این آقا میخواهد برود به کارش برسد نمیتواند سرگردان بماند، شما الان نمیتوانید بیش از چهل هزار نفر سرباز بگیرید بقیه مردم را راحت کنید بروند سرکارشان.
نائب رئیس - فوریت مطرح است
روحی - در جلسه آینده فوریت آن مطرح شود حالا جزو دستور نیست.
نائب رئیس - چون تقاضای یک فوریت شده است گمان میکنم مخالفی با طرح آن نیست آقا هم موافقت بفرمایند که امروز مطرح شود الان تمام میشود و بعد نوبت به حضرتعالی میرسد. آقای طباطبایی.
طباطبایی - عرض کنم این تذکری که آقای روحی دادند یکی از رفقا به من نوشته بود که این عرض را بکنم این موقعش به نظر آقایان این بود که در جلسه آینده و جزو دستور آینده گذارده شود و دیگر خواهش که دارم این است که دولت را بگذرایم یک قدری خودش هم کار بکند.
مهندس فریور - نمیکنند آقا بنده با وزارت جنگ دو سه دفعه صحبت کردهام.
طباطبایی - حالا این صحیح است که میفرمایید دولت
نمیتواند کار بکند و انجام وظیفه کمتر میکند ولی این روشی را که ما داریم که کار دولت را خود مجلس باید انجام بدهد این خوب نیست به علاوه وزیر جنگ هم نیست و آقا خودشان خوب توجه فرمودند که در کارهایی که مربوط به یک وزارتخانه است حتماً باید وزیر مسئول حاضر باشد به علاوه چون در این باب راجع به فوریت توضیح دادهاند و از دو فوریت آن برای خاطر بنده صرف نظر فرمودند و یک فوریت هم بیشتر تقاضا نکردهاند بنده عرضی ندارم و خیلی هم متشکرم ولی برای آینده من نمیدانم این دفعه چندم است که میخواهم بگویم و شاید تاکنون ده مرتبه تذکر دادهام از این فوریتها صرفنظر کنید، این فوریتها بر خلاف مصلحت است برخلاف مصالح مملکت است، بگذارید کارها مطابق اصول انجام شود این را من عرض کرده-ام که فوریت خلاف اصل است، اصل در تقدیم لوایح و طرحها عدم فوریت است.
اردلان - یک فوریت است
طباطبایی - این اشکالی است که به دولتها گرفته میشود که چرا خلاف اصل میکنید و حالا در این دوره چهارده اتفاقاً که ما مطالب را میآوریم اینجا بدون اطلاع دولت و اکثر هم اطلاع دارید که به قید یک فوریت و دو فوریت است این صحیح نیست، مطالب میآید اینجا بدون این که درش تأمل کرده باشند بدون این که کسی مطلع شده باشد بعضی از طرحها میآید اینجا و آقایان امضا میکنند و ملتفت نیستند بدون این که درش مطالعه شده باشد بعد خود آقایان که امضا می-کنند مخالفت میکنند پیشنهاد حذف میکنند پیشنهاد اصلاح میکنند این صحیح نیست اگر حالا هم آقای مهندس فریور نتوانند از این یک فوریت صرفنظر بکنند من تسلیم میشوم به نظر ایشان (مهندس فریور - خیلی متشکرم) ولی خواهش میکنم که در آتیه آقایان نگذارند که مجلس این خلاف اصل را مرتکب بشود ما باید به دولتها اعتراض بکنیم که خلاف اصل مرتکب نشوند حالا هم نباید کاری بکنیم که مورد اعتراض عامه مردم واقع شویم.
نائب رئیس - آقای نقابت
نقابت - مخالفم
نائب رئیس - آقای دهستانی
دهستانی - عرض کنم قضیه خیلی واضح بود و گمان میکنم قانون نظام وظیفه هم همان طور بود که عده مورد احتیاج به قید قرعه تعیین شود و من عقیده دارم بلکه اغلب آقایان عقیده دارند که این قضیه با دو فوریت یعنی در همین جلسه تمام شود و اگر غیر از این باشد این در کمیسیون میماند و اسباب زحمت عده از جوانان کشور میشود تمنا میکنم از آقای مهندس فریور موافقت بفرمایند که با قید دو فوریت این طرح بگذرد (خنده نمایندگان)
نائب رئیس - رأی میگیریم به فوریت این طرح
نقابت - آقا بنده مخالفم
حاذقی - اعلام رأی شده
اردلان - آقا اعلام رأی فرمودید
نائب رئیس - آقایان مذاکرات را کافی دانستهاند
نقابت - بنده با کفایت مذاکرات مخالفم
اردلان - آقا اخطار نظامنامه دارم
نائب رئیس - آقای نقابت
نقابت - اول خواهش میکنم هر کدام از آقایان اخطار دارند اول بفرمایند بعد بنده عرایضم را میکنم (نمایندگان- بفرمایید آقا) عرض کنم حضورتان که در قانون نظام وظیفه مقرراتی وضع شده و اصلاح هم شد اخیراً در کمیسیون دادگستری و کمیسیون نظام این منظور آقای مهندس فریور تأمین شد (مهندس فریور - نیست آقا نشد) علاوه بر این یک ماده هم به عنوان مجازات وضع شد و مقرر شد که هر گاه در یک محلی کمیسیون نظام وظیفه اشخاصی را زائد بر احتیاج احضار کند و از این راه استفادههایی نموده و مزاحمتی برای مردم فراهم بشود اگر قصد استفاده مادی و مالی داشته باشند به تعقیب کیفری و انفصال ابد محکوم بشوند و به موجب پیشنهاد بعضی از آقایان مقرر شد که دادگاههای کیفری شهرستانها و ضابطین دادگستری حق داشته باشند متخلفین را تعقیب کنند
و پرونده تشکیل بدهند و بفرستند به مراجع صالح بنده تصور میکنم آن مقرراتی که در کمیسیون دادگستری تصویب شد و همچنین در کمیسیون نظام وظیفه تصویب شد شاید به نظر آقایانی که طرح را امضاء کردهاند نرسیده باشد یا توجه کافی نکرده باشند به این جهت اقتضا دارد در یک مسائل اجتماعی که تماس با همه دارد بیشتر مطالعه بشود و توجه بشود خاصه این که به یک اصل هم توجه نفرمودید و آن تذکر آقای طباطبایی بود راجع به اصل ۶۴ قانون اساسی که وزیری که این کار و این طرح مربوط است به کار او و شغل او باید در مجلس حاضر شود تا آن طرح قابل طرح باشد (اردلان - مطرح نمیشود) فرق نمیکند مسائل را از نظر تمایل نباید مطالعه کرد (مهندس فریور - آن قانون اساسی را بدهید به من) آقا بیایید یک قانون اساسی بدهید به آقای مهندس فریور مثل این که مطالب را به جای این که آرام در آنها بحث بکنیم و تفاهم بکنیم صورت تعارض به خود میگیرد به هر صورت آقای مهندس فریور بنده خیال میکنم موافقت بفرمایید فوریت را هم رأی ندهیم زیرا شایسته نیست، عجله نداریم در این کار با این همه قوانین و مقررات بگذاریم دولت و وزیر مسئول هم بیاید و این طرح هم به همین صورت برود به کمیسیون و مطالعه شود تا بعداً موجب ندامت فراهم نشود.
مهندس فریور - آقا اجازه بفرمایید بنده تذکری عرض کنم به عنوان مدافع طرح.
نائب رئیس - رأی میگیریم به فوریت این طرح آقایانی که موافقند قیام کنند. (اکثر برخاستند) تصویب شد. ارجاع میشود به کمیسیون. آقای حاذقی
حاذقی - طرح قانونی را میخواهم تقدیم مجلس کنم.
نائب رئیس - تشریف نبرید مجلس از اکثریت میافتد.
حاذقی -این طرح مورد علاقه همه آقایان نمایندگان است و چندین بار هم.
چند نفر از نمایندگان - اکثریت نیست.
مجد ضیایی - اجازه بفرمایید تنفس داده شود (زنگ رئیس)
نائب رئیس - تشریف نبرید اسامی آقایانی که رفتهاند بیاورید خوانده شود.
اردلان - اسامی را قرائت بفرمایید آقا
نائب رئیس - اجازه بفرمایید صورت اشخاصی که جلسه را از اکثریت انداختهاند خوانده شود. آقایان: خاکباز، دکتر اعتبار، مظفر زاده، گلهداری، جمال امامی.
۵ - موقع و دستور جلسه بعد - ختم جلسه
نائب رئیس - چون اکثریت نیست اجازه فرمایید جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز پنجشنبه ۲۳ آذر و دستور هم لایحه چهاردوازدهم بودجه و سایر لوایح موجوده.
(مجلس ده دقیقه بعد از ظهر ختم شد)
نائب رئیس مجلس شورای ملی - ملک ¬مدنی