مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ شهریور ۱۳۲۴ نشست ۱۳۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهاردهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری چهاردهم

قوانین بودجه مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری چهاردهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ شهریور ۱۳۲۴ نشست ۱۳۸

دوره چهاردهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی دوره ۱۴

جلسه: ۱۳۸

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه هیجدهم شهریور ماه ۱۳۲۴

فهرست مطالب:

-۱قرائت و تصویب صورت مجلس

-۲ تقدیم لایحه اصلاح قانون مالیات بر درآمد از طرف آقای وزیر دارایی

-۳طرح لایحه دو دوازدهم بودجه ۱ مرداد و شهریور

-۴موقع و دستور جلسه بعد ختم جلسه

مجلس سه‌ربع ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای سید محمدصادق طباطبایی تشکیل گردید.

-۱قرائت و تصویب صورت مجلس

صورت مجلس روز پنجشنبه ۱۵ شهریور ماه را آقای طوسی (منشی) به شرح زیر قرائت نمودند.

غایبین بی‌اجازه - آقایان: فرمند - امینی - دکتر اعتبار - مؤید قوامی - نقابت کفایی - امیرابراهیمی - صمصام - منصف - بوشهری قبادیان سید ضیاءالدین طباطبایی - دکتر شفق - علی دشتی - طنین تهرانی - رفیعی - مجد - جمال امامی - پوررضا قشقایی.

دیرآمدگان بی‌اجازه - آقایان: خاکباز رستم گیو - دولت‌آبادی - سنندجی - شهاب - جواد مسعودی - حسن اکبر - ساسان - سیف‌پور فاطمی - دکتر عبده - افشار صادقی - محمد طباطبایی - شریعت‌زاده - یمین اسفندیاری - مهدی نیازی - معمل - ایرج اسکندری - دکتر آقایان - اوانیان - مراد اریه - لنکرانی.

چون تقاضای ورود در دستور شده بود آقای ایرج اسکندری مخالف بودند بدواً نسبت به آن رأی گرفته شده تصویب و آقای سپهبدی وزیر امور خارجه راجع به وقایع شمال و اقداماتی که شده و اشکالاتی که عملاً نسبت به اعزام قوا برای حفظ امنیت آن نقاط پیش آمده اظهار نمودند اقامت قوای متفقین در ایران طبق نص صریح پیمان جنبه اشغال نداشته و از لحاظ تشریک مساعی و غلبه بر دشمن مشترک بوده و امروزه نباید بودن قوای ایران برای قوای متفقین معظم که با اجازه دولت ایران در این کشور متوقف‌اند موجب نگرانی گردد و این موضوع همچنین تخلیه ایران طبق عهود و مقررات به وسیله سفرای کبار ایران در لندن و مسکو خاطرنشان شده و تصور می‌رود با مذاکرات سفیر کبیر ایران در مسکو به زودی رفع مشکلات کنونی شده و زمینه حسن تفاهم بیش‌تری فراهم گردد ضمناً اظهار داشتند تقاضای مشارکت دولت ایران در کنفرانس وزرای امور خارجه نیز شده تا طبق فصل ۶ پیمان راجع به طرز تخلیه ایران با حضور نماینده این دولت با رعایت مصالح و منافع کشور و تأمین آسایش مردم مذاکره و موضع عملی گردد.

نسبت به کفایت مذاکرات راجع به لایحه دو دوازدهم که در جلسه قبل پیشنهاد شده بود اخذ رأی شده تصویب و پیشنهادی از طرف آقای تهرانچی دایر به حذف موضوع مربوط به شهریور ماه و همچنین تبصره چهارم ماده واحده قرائت و پس از اظهار تشکر از بیانات آقایان وزرای امور خارجه سابق و لاحق انگلستان در مجلس مبعوثان آن کشور راجع به ایران و تخلیه آن و مسرت واقعی ملت ایران از این اقدام و بی‌مورد بودن یادداشت وزارت امور خارجه راجع به تخلیه تهران به علاقه و توجه عمومی به تخلیه کلیه کشور، برد اظهارات جلسه گذشته آقای محمد طباطبایی و توجیه اصل ۴۶ متمم قانون اساسی و متمم آن و تعدیل مالیات‌ها و ضرورت تصویب آن ضمن لایحه بودجه کل در هر سال از طرف مجلس شورای ملی پرداخته و از لحاظ مخالفت با دولت پیشنهاد خود را مسترد و پس از توضیحات آقایان وزیر امور خارجه و وزیر دارایی و اظهارات آقای محمد طباطبایی دایر به ضرورت حفظ اصول نظامنامه داخلی و رعایت نظم در مجلس و تذکار اصل ۴۶ متم قانون اساسی و عدم ذکر موضوع رأی اعتماد در قوانین اساسی. پیشنهادی از طرف آقایان نقابت و هاشمی راجع به پرداخت هزینه ساختمان‌های فرهنگ و آموزشگاه‌های شهرستان‌ها و مرکز طبق بودجه پیشنهادی سال ۱۳۲۴ قرائت و پس از توضیح آقای هاشمی پیشنهاد دیگری از طرف آقای دکتر معظمی راجع به پرداخت اضافه اعتبار مقرر در بودجه سال جاری برای وزارتین

بهداری و فرهنگ و دانشگاه قرائت آقای هاشمی نیز با این پیشنهاد موافقت نموده و اصل پیشنهاد از طرف آقای وزیر دارایی مورد قبول واقع و چون پیشنهاد ختم جلسه شده و عده نیز برای مذاکره کافی نبود بقیه مذاکره در لایحه دو دوازدهم موکول و مجلس یک ساعت و ربع بعد از ظهر ختم شد.

رئیس - آقای نقابت در صورت جلسه فرمایشی است؟

نقابت - عرض کنم در جلسه‌ای که پیشنهاد بنده مطرح شد در جلسه حاضر نبودم ولی باز اول وقت تا آخر وقت مقرر حاضر بودم. در صورت جلسه غایب نوشته‌اند تقاضا می‌کنم اصلاح شود.

رئیس - اصلاح می‌شود، آقای قبادیان.

قبادیان - بنده را غایب بدون اجازه نوشته‌اند در صورتی که بنده حضور داشتم چون دیدم جلسه نمی‌شود رفتم.

رئیس - می‌بایستی تأمل بفرمایید. آقای طباطبایی.

محمد طباطبایی - آقای طوسی نمی‌نویسند دیگران می‌نویسند و به علاوه آن هم مربوط به این موضوع نیست آقای ایرج اسکندری.

ایرج اسکندری - قبل از دستور عرض داشتم.

رئیس - آقای لنکرانی.

لنکرانی - بنده قبل از دستور اجازه می‌خواهم صحبت کنم و خواهش می‌کنم مجلس موافقت بکند و اجازه بفرمایید بنده عرایضم را عرض کنم.

رئیس - اعتراضی بر صورت مجلس نیست (گفته شد، خیر) صورت مجلس تصویب شد.

لنکرانی - بنده مخالفم.

رئیس - آقای وزیر دارایی.

۲ - تقدیم لایحه اصلاح قانون مالیات بر درآمد از طرف آقای وزیر دارایی

وزیر دارایی (آقای بدر) - گذشته از این که قانون مالیات بر درآمد که در ۱۹ آبان ۱۳۲۲ به تصویب رسید ...

لنکرانی - آقا بنده مخالف بودم بایستی رأی گرفته شود (بعضی از نمایندگان - خبر رأی چرا؟)

وزیر دارایی - ... نه دولت راضی بود و نه مردم و به موجب ماده ۲۲ همان قانون مقرر بود که ۶ ماه بعد از جنگ در آن قانون تجدید نظر شود به این جهت بنده لایحه اصلاح قانون ۱۹ آبان ۱۳۲۰ را تقدیم مجلس شورای ملی می‌کنم و چون مذاکرات زیادی راجع به این قانون چه در کمیسیون و چه بعداً در مجلس خواهد شد بنابراین بقیه مذاکراتش را به موقع طرح قانون محول می‌کنم.

رئیس - جمعی از آقایان اجازه نطق قبل از دستور خواسته‌اند (بعضی از نمایندگان - دستور) به علاوه آقای آوانسیان و آقای طوسی نظر به ماده ۱۰۹ سابقاً می‌خواستند توضیحاتی بدهند و بعضی از آقایان می‌خواهند وارد دستور شوند بنده از آقای آوانسیان و از آقای طوسی خواهش کردم که بیاناتشان بماند برای جلسه بعد دیگر نطق‌های قبل از دستور است که آقای دکتر مصدق و چند نفر دیگر اجازه خواسته‌اند (جمعی از نمایندگان - آقای دکتر مصدق تشریف ندارند دستور دستور) (ایرجاسکندری - بنده مخالفم)

رئیس - بفرمایید.

ایرج اسکندری - بنده در جلسه قبل هم اجازه نطق قبل از دستور خواستم متأسفانه مجلس موافقت نکرد و باز هم تأیید می‌کنم که بایتسی این اجازه به نمایندگان مجلس داده شود برای این که مطالب مهمی در سرتاسر مملکت اتفاق افتاده است که اگر این مطالب به عرض مجلس شورای ملی رسد بیم آن می‌رود که یک اختلافات بیش‌تری در امور بشود و من تعجب می‌کنم که آقایان نمایندگان که خودشان را علاقمند به وضعیت مملکت نشان می‌دهند چطور حاضر می‌شوند که به این مطالب و وضعیاتی که پیدا شده است توجه نکنند.

الان توقیف اشخاص و تعرض به ناموس و جان و مال مردم می‌شود و هیچ کس حاضر نیست که به حرف مردم برسد من تمنا می‌کنم از مجلس شورای ملی که موافقت بفرمایند که آقایان نمایندگان مذاکرات خودشان را بکنند و او به اختصار هم شده مطالب را به گوش مردم برسانند که تصمیمات مقتضی از طرف مجلس در اطرافش گرفته شود.

لنکرانی - بنده اخطار دارم اجازه می‌فرمایید؟

رئیس - یک نفر مخالف صحبت کردم باید رأی بگیریم (صحیح است) آقایانی که با ورود در دستور موافقند قیام فرمایند (جمع کثیری قیام نمودند) اکثریت است.

لنکرانی - بنده اخطار نظامنامه دارم.

رئیس - آقای طوسی.

طوسی - بنده با مستشار امر آقای رئیس گذاشتم عرایضم را برای جلسه بعد البته این از این نظر است که علاوه بر مقامات شخصی که ایشان دارند از نظر دیسپیلین هم بنده باید اطاعت بکنم و بنده به این جهت اجازه‌ام محفوظ است برای مجلسه بعد.

۳ - طرح لایحه مربوط به دو دوازدهم بودجه ۱ مرداد و شهریور

هاشمی - آقای رحیمیان پیشنهاد خروج از دستور کرده‌اند و گویا دیگر مورد ندارد.

محمد طباطبایی - مجلس الان رأی داد که وارد دستور بشویم و این پیشنهاد دیگر مورد ندارد.

یکی از نمایندگان - مسترد کردند.

رحیمیان - بنده پیشنهاد را مسترد نمی‌کنم آقای هاشمی

رئیس - چون مجلس رأی داده است که وارد دستور بشویم و دستور هم این لایحه دو دوازدهم بوده پیشنهاد خروج از دستور دیگر مورد ندارد پیشنهاد آقای نبوی قرائت می‌شود:

پیشنهاد می‌کنم تبصره ذیل بر ماده اضافه شود. تبصره ۴ دولت مکلف است هزینه شش ماهه اضافه تشکیلات سال جاری وزارت بهداری و وزارت فرهنگ را طبق بودجه تقدیمی به مجلس تأدیه نماید.

هاشمی - نظر آقا تأمین شده است.

نبوی - این همان پیشنهادی است که آقای دکتر معظمی در جلسه گذشته دادند و آقای وزیر دارایی هم قبول کردند، بنابراین نظر بنده تأمین شده است و برای موضع ساختمان‌ها پیشنهاد دیگری هم داده‌ام که در موقع خودش عرض می‌کنم و فعلاً این پیشنهاد را پس می‌گیرم.

رئیس - پیشنهاد آقای صادقی.

پیشنهاد می‌کنم تبصره زیر اضافه شود وزارت دارایی مجاز است بنا به پیشنهادهای وزارت کشاورزی و پیشه و هنر و فرهنگ مستمری بازماندگان مرحوم دکتر حامدی مدیر کل متوقای وزارت کشاورزی و جوادی آزادی کارمند وزارت پیشه و هنر و ابوالقاسم نراقی کارمند وزارت فرهنگ را معادل دو ثلث آخرین حقوق آنها از تاریخ فوت طبق قانون مستمری ما بپردازد.

جمعی از نمایندگان - پیشنهاد خرج است آقا نمی‌شود طرح کرد.

رئیس - آقای حاذقی.

حاذقی - عرض کنم آقایان توجه نکردند این پیشنهاد خود دولت است آقای وزیر دارایی هم موافقت کردند کتباً (بعضی از نمایندگان - شما نمی‌توانید پیشنهاد کنید) اجازه بفرمایید من دو جمله توضیح بدهم اگر قابل قبول نبود آن وقت رد بفرمایید (فاطمی - قابل طرح نیست آقا) من که ننوشته‌ام به پیشنهاد خود دولت پرداخته شود.

رئیس - پیشنهاد خرج است قابل طرح نیست پیشنهاد آقای مجد ضیایی.

تبصره الحاقیه را پیشنهاد می‌نمایم، دولت مکلف است تا یک ماه نقشه تکمیل ساختمان راه‌آهن از زنجان به تبریز و مشهد را تهیه و بودجه آن را برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم بدارد و بلافاصله پس از تصویب اعتبار شروع به ساختمان هر دو راه بشود.

رئیس - آقای مجد ضیایی

مجد ضیایی - امروز که دنیا برای وسایل رفع بیکاری شب و روز در تلاش هستند و تمام ناامنی و شرارت از راه بیکاری حاصل می‌شود دولت و مجلس باید فکر و اقدام سریع نماید از ساختن راه ورامین یا شهریار علاج اساسی نمی‌شود. در دوره چهاردهم چندین بار این پیشنهاد را نموده‌ام متأسفانه مورد توجه کامل نشد. یکی از اقدام‌های اساسی تکمیل نواقص ریل‌گذاری و ساختمان‌های ناقص راه‌آهن تبریز و مشهد است به مجرد انجام آن سود هنگفتی عاید کشور خواهد شد. در مسافرتی که بنده در زنجان تا حدود مراغه پارسال کردم مشاهده وضعیات راه‌آهن ناقص واقعاً اسف‌آور بود زیرا که تونل‌های عظیم کنده شده خاک ریزی نشده ایستگاه‌های ناقصی ساخته شده پل‌ها موجود است از عدم توجه و بی‌صاحبی اغلب مصالح ساختمانی از آهن و تیر و ریل و درهای ساختمان‌های از بین رفته تونل و پل‌ها دارد خراب می‌شود اگر امسال ده میلیون خرج گذاشته نشود سال آتیه به اینجا میلیون هم نمی‌شود انجام داد و از بین خواهد رفت. در این چند سال اگر قانون ۱۲ مرداد ۱۴ که اختیاراتی به مؤسسه راه‌آهن برای خرج و جمع‌آوری داده شده لغو می‌شد و به موجب اصل قانون اساسی مجلس نظارت کامله داشت

به اعتقاد من در تمام کشور از این ممر راه‌آهن کشیده می‌شد خاصه تا پیش آمد حمل و نقل زمان جنگ و کرایه آن که به موجب قرارداد مالی که امضا شده و در قانون ۱۲ مرداد تصریح دارد که بودجه را دولت تنظیم (تصویب خواهد نمود نظارت کامل می‌شد این دو راه تا حالا انجام شده بود در اینم وقع به موجب قرارداد مالی که قرار پرداخت کرایه مؤسسه به راه‌آهن گذاشته می‌شود بهترین محل است که درجه اول باشد دو راه‌آهن کشیده شود حتی مقداری هم ریل شنیدم در خارج خریده شده وجه داده‌اند و مانعی برای حمل آن نیست با شرکت‌ها و مقاطعه کارهای سابق که حقوق عمله را خورده و هیچ گونه اجاره و کرایه و خسارت اشخاص را ندهند و به خرج دولت بگذارند که در موقع طرح لایحه تفصیلاً عرض خواهم کرد.

موضوع را سازی هم باید راه‌های مهم را در نظر گرفت. در سال‌های گذشته دولت محتاج حمل گندم فوری بود بنده مکرر در وزارت راه تذکر دادم از ایستگاه راه آهن زنجان تا گروس و تکاب بیست و پنج فرسخ راه‌سازی لازم دارد و در جنگ بین‌المللی سابق هم مقداری ساخته شد مسامحه بالأخره از راه تبریز و میاندوآب ناچار مانده عوض بیست و پنج فرسخ یکصد و شصت فرسخ با مخارج از تکاب و اطراف و تبریز و میاندوآب طی نموده از تکاب و اطراف گندم آوردند اگر نقشه را کاملاً مطالعه می‌نمودند و علاقه کامل ابراز می‌شد خیلی از این راه‌ها ساخته می‌شد و علاوه از آن برای حفظ راه شوسه از تهران زنجان و تبریز مثل سابق مأمورینی لازم داریم که نگذارند از بین برود استدعا دارم عرایضم مورد توجه بشود.

وزیر دارایی (آقای بدر) - عرض کنم تکمیلی راه آهن‌های موجود و رساندنش به آن مقصد کلی که در نظر بوده است جزء کارهای مهمی است که دولت در نظر دارد و البته این کار را وقتی می‌توان پروژه‌اش را به مجلس آورد که در مقابلش درآمدی به کار گمارده می‌شوند در مقابلش یک درآمدی هم برای دولت خواهد داشت ولی تقاضی می‌کنم خود آقایان موافقت بفرمایند که تا آخر امسال یا اوایل سال ۱۳۲۵ آن سهمی که مخصوص راه‌آهن است و مخارجی که قبل از اتمام امسال از طرف وزارت راه و وزارت دارایی بودجه‌اش تقدیم مجلس شود و این یکی از کارهای مهمی است که دولت در نظر دارد که با انجام آن هم این کارها شده است و همکار برای اشخاص پیدا می‌شود که از این بیکاری در بیایند.

بعضی از نمایندگان - رأی

مجد ضیایی - چون وعده فرمودند که این کار را که اهمیت دارد امسال در برنامه عملیات وزارت راه بگذارند این است که بنده هم موافقت می‌کنم و مسترد می‌دارم و ضمناً استدعا می‌کنم که وزارت دارایی نظارت عالیه در راه‌آهن داشته باشد و آن قانون ۱۲ خرداد را هم لغو کند (هاشمی - مسترد فرمودید؟) بلی مسترد کرد.

رئیس - آقای رحیمیان باز پیشنهاد خروج از دستور این لایحه را داده‌اند. خوانده می‌شود، پیشنهاد می‌کنم لایحه بودجه دولت از دستور خارج و برنامه دولت مطرح گردد.

رئیس - آقای رحیمیان در پیشنهادتان صحبت کنید.

رحیمیان - خارج از موضوع البته صحبت نمی‌کنم، بنده پیشنهاد دادم که لایحه بودجه از دستور خارج شود برای این که چون دولت مورد اعتماد عمومی نیست اول برنامه دولت مطرح شود و روی این اصل بنده این پیشنهاد را دادم و این اظهاراتی که می‌کنم از طرف اقلیت نیست از طرف خود بنده است، بنده با دولت آقای صدر مخالفم و این مخالفت از این جهت است که در این دولت شایستگی و لیاقت نیست و این دولت‌هایی که تشکیل می‌شوند (این را از نظر شخص خودم عرض می‌کنم) اینها نمی‌توانند باری از دوش ملت ایران بردارند بلکه بر مشکلات این مردم می‌افزایند و همین طور هم می‌بینیم و تجربه هم ثابت کرده است که بر مشکلات افزوده است و این آسایش روی یک اصولی است که همان دیکتاتوری و وضعیت سابق است که که البته یک چرخ جهنمی است که به ضرر مردم ایران کار می‌کند و این اشخاص را هم بنده جزء پیچ و مهره‌های آن دستگاه می‌دانم البته بعضی اشخاص ممکن است این نظر را نداشته باشند و بخواهند دیکتاتوری رشد و نمو کند ولی چون ما می‌خواهیم آن دستگاه را به هم بزنیم باید آن پیچ و مهره‌ها را هم از کار بیندازیم (ساسان - در اطراف پیشنهادتان صحبت کنید) من می‌خواهم در اطراف وزارت جنگ صحبت کنم و این توضیحات برای پیشنهادم لازم است بنده می‌خواهم عرض کنم چون این دولت را مورد اطمینان نمی‌دانم باید مطالبی در اطراف این دولت دارم عرض کنم.

نقابت - بنده اخطار نظامنامه دارم.

رئیس - آقای رحیمیان در اطراف پیشنهادتان صحبت کنید.

نقابت - بنده اخطار نظامنامه دارم.

پوررضا - آقای رئیس جلویشان را گرفتند محتاج به اخطار نظامنامه نیست.

رحیمیان - در سال گذشته قرار شد اسلحه در قوچان جمع‌آوری شود بنده در آن موقع در تاریخ ۲۱ و ۸ و ۲۳ به وزارت جلیله جنگ نوشتم (پوررضا - خارج از موضوع است) به شما چه مربوط است باید آقای رئیس تذکرد بدهند (پوررضا - بنده هم به آقای رئیس تذکر می‌دهم) (رئیس - آقا مباحثه بین‌الاثنینی نکنید. آقای رحیمیان باید توضیحات را در مورد پیشنهادتان بفرمایید) این عرایض بنده هم مربوط به پیشنهاد است بنده هم می‌خواهم توضیح بدهم که آقای وزیر جنگ که جزو کابینه هسند این طور شایستگی به خرج دادند (رئیس - این را در موقع طرح برنامه صحبت کنید حالا فقط راجع به خروج از دستور توضیح بدهید) بنده در آن موقع شرحی به وزارت جنگ نوشتم و توضیح دادم که شما که الان دارید اسلحه را در قوچان می‌گیرید ترکمن‌ها اسلخه زیاد دارند بهتر این است اول در مقابل ترکمن‌ها امنیت ایجاد کنید و بنده در آن موقع اینجا تذکر دادم به این جهت حالا هم تذکر می‌دهم که بدواً لازم است که این اسلحه زیادی را که آنها در دست دارند خلع سلاح بنمایید و پس از خلع سلاح ترکمن‌ها البته بدیهی است که هر چه اسلحه در قوچان باشد باید گرفته شود ولی قبل از خاتمه خلع اسلحه ترکمن‌ها ممکن است اشکالاتی پیش بیاید.

رئیس - این که مربوط به پیشنهاد شما نیست. چه ربط به پیشنهاد شما دارد شما باید دلایل خروج از دستور را بفرمایید.

رحیمیان - دلایل بنده همین‌ها است.

رئیس - برخلاف نظامنامه است.

رحیمیان - خیلی خوب پس پیشنهاد دیگری خواهم داد بنده پیشنهادم را پس می‌گیرم.

رئیس - همه آقایان می‌گویند نظامنامه نظامنامه و هیچ کدام رعایت نمی‌کنند.

رحیمیان - آقا بنده می‌خواهم صحبت کنم اجازه می‌دهید صحبت می‌کنم اجازه نمی‌دهید صحبت نمی‌کنم.

رئیس - خیر مخالف با پیشنهادتان است.

رحیمیان - این مربوط به پیشنهاد بنده است.

رئیس - مربوط نیست باید دلایل خودتان را در این پیشنهادها بفرمایید.

رحیمیان - دلیل بنده این است که بنده این دولت را مورد اعتماد نمی‌دانم و می‌خواهم دلایلم را عرض کنم و هیچ حاضر نیستم که یک شاهی توسط این دولت خرج شد حالا صحبت کنم یا خیر؟

رئیس - خیر.

رحیمیان - پس بنده مسترد داشتم.

رئیس - پیشنهاد آقای حاذقی قرائت می‌شود، به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود در حدود اعتبار پیشنهادی در بودجه ۱۳۲۴ برای اداره‌های کل ساختمان و آبیاری در حدود قوانین مالی بپردازد.

رئیس - ملاحظه ماده ۶۳ را آقایان بفرمایند.

حاذقی - برای استحضار آقایان نمایندگان عرض می‌کنم که بنده به قرآن و خدا سوگند خورده‌ام که هیچ عملی که موجب اختلال کارهای مجلس و تعویق کارهای ضروری مجلس بشود نکنم تصمیم گرفته‌ام که هیچ پیشنهادی که از روی وجدان و عقیده به آن معتقد نباشم ندهم و به آن وسیله وقت آقایان را نگیرم این پیشنهادی هم که داده بودم آقایان اجازه بدهند که بنده عرض کنم، من که وکیل هستم پیشنهاد خرج نمی‌دهم بلکه خود دولت یعنی سه وزارتخانه دولت به این سه شخص شریف متوفا که مورداحترام مجلس هستند و بایستی کمکی به خانواه‌هاشان بشود پیشنهادی داده بودند و قبلاً هم در کمیسیون بودجه مذاکره شده بود یک مرتبه دیگر هم بنده توضیحی داده بودم. حالا هم با آقای وزیر دارایی صحبت کردم ولی چون آقای رئیس به بنده فرمودند که پیشنهاد خرج است اطاعت کردم و حالا عرض می‌کنم به قدر یک دقیقه توجه بفرمایید اگر توجه دارند که این پیشنهاد دیگر بنده به صلاح مملکت است تصویب بفرمایید. آقایان تصدیق می‌فرمایند که بعضی کارها هست که اگر به موقع نشود اصلاً به هیچ وجه دیگر عملی نمی‌شود و یکی از آنها تکمیل ساختمان‌های نیمه ساخته دولتی است که قبل از شهریور ۱۳۲۰ مبالغ هنگفتی صرف اینها شده است و به مجرد حادثه شهریور تمام این ساختمان‌ها متوقف شده است اداره ساختمان کل کشور یک اعتبار محدودی دارد برای تکمیل این گونه ساختمان‌ها چون در این دو سال گذشته بوجه مملکتی تصویب نشده است و به صوررت یک دوازدهم یک دوازدهم تصویب شده است اداره ساختمان هم موفق نشده بود که آن بناهای نیمه تمام را تکمیل کند الان اجازه بفرمایید.

که ماه ششم سال است و تا الان هم که بودجه به طور یک دوازدهم تصویب شده است واین ساختمان‌های نیمه تمام هنوز شروع نشده است و تکمیل نشده است نیمه تمام هنوز شروع نشده است و تکمیل نشده است و اگر این طور نمابند بودجه در ماه دی و بهمن و اسنفند به تصویب برسد هیچ کدام منفعتی برای تکمیل این بناها ندارد. این ساختمان‌ها عبارت است از بیمارستان و آموزشگاه و عمارت‌های عام‌المنفعه پیشنهاد شده است که مجلس شورای ملی استثنائاً اجازه بدهد که اعتبار ساختمان کل کشور طبق پیشنهادی که شده است بر وفق قوانین مالی وزارت دارایی حالا که فصل ساختمان است بپردازد که این کار به موقع شده باشد و صورت نوشدارو بعد از مرگ پیدا نکند موضوع دیگر، موضوع اداره کل آبیاری است اداره آبیاری اقدام به یک کارهایی کرده و در بعضی شهرها اقدام به ساختمان بعضی سدها نموده و این کارهاشان متوقف است و منتظرند که بودجه کل تصویب بشود حالا اگر موافقت بفرمایید اداره آبیاری می‌تواند یک کار مفیدی که از امور مهمه مملکت و مورد توجه وزارت کشاورزی است انجام بدهد و اگر اجازه نفرمایید سال تمام می‌شود و یک کارهایی باقی مانده است که مورد احتیاج است و عملی نمی‌شود بنابر این بدیهی است اگر بودجه هم به تصویب شود این اعتبار قابل بهره‌برداری و استفاده برای ملکت نخواهد بود یعنی این سدها باز باقی می‌ماند و هیچ استفاده‌ای از آن برده نخواهد شد. پس خواهش می‌کنم توجه به وجدانتان بفرمایید و به این پیشنهادها رأی بدهید (فاطمی - پیشنهاد را دو مرتبه قرائت بفرمایید اساس پیشنهاد ایشان صحیح است)

(پیشنهاد آقای حاذقی دو مرتبه به شرح زیر قرائت گردید.)

پیشنهاد می‌کنم تبصره زیر به ماده افزوده شود. به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود در حدود اعبتار پیشنهادی در بودجه ۱۳۲۴ برای اداره‌های کل ساختمان و آبیاری در حدود قوانین مالی بپردازد.

رئیس - آقای وزیر دارایی

وزیر دارایی - بنده مخالفتی با این پیشنهاد ندارم چنان که با گذشتن تمام بودجه هم بنده موافقم این پیشنهاد موافقتی ندارم زیرا مطلب را نمی‌رساند بنابراین لازم است عبارتش را اصلاح بفرمایید و بنده قبول دارم. (پیشنهاد آقای حاذقی به طریق زیر اصلاح و قرائت شد)

به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود رقم اعتبار پیشنهادی بودجه ۱۳۲۴ را برای مصرف اداره‌های کل ساختمان و بنگاه مستقل آبیاری در حدود قوانین مالی کارسازی دارد.)

رئیس - عرض کنم آقای دهستانی از جلسه قبل یک نظری دارند در این باب و معتقدند چون این لایحه به کمیسیون نرفته است بنابراین شرط عضویت کمیسیون در مذاکرات راجع به پیشنهادها وارد نیست ولی راهی که هست این است که نظامنامه به طور اطلاق می‌گوید که در پیشنهادها فقط باید جواب را عضو کمیسیون بدهد و اشکال ایشان هم در نظر بنده وارد است حالا می‌خواهیم ببینیم نظر مجلس چیست؟ و این لایحه‌هایی که به کمیسون نرفته است دیگر کسی هم نمی‌تواند غیر از اعضای کمیسیون در جواب پیشنهادها حرف بزند یا نه. آقای هاشمی.

هاشمی - بنده اساساً در موضوع ایراد آقای دهستانی وارد نمی‌شوم ولی منظور ایشان این بود که پیشنهادی که در دست بنده است نوبه آن پیشنهاد هم هست و خوانده هم می‌شود این پیشنهاد را بنده می‌خوانم و منظور ایشان هم تأمین شده است معهذا اگر منظور ایشان تأمین نشده است توضیح خواهند داد.

(پیشنهاد آقای دهستانی به شرح زیر قرائت گردید) پیشنهاد می‌کنم اعتبار تأسیس و تعمیر دبستان‌ها و دبیرستان‌ها بالمناصفه بین شهرستان‌ها دهستان‌ها مصرف گردد.

رئیس - آقای دهستانی توضیح می‌فرمایید؟

دهستانی - پس از تصویب قانون تعلیمات اجباری عموم آقایان نمایندگان تصور فرمودند که اطفال زارعین دهات هم از این قانون بهره‌مند خواهند شد. متأسفانه اخیراً با اشکالاتی برخورده است که البته این قسمت منحصر به بنده نیست عموم آقایان نمایندگان هم همین ابتلا را دارند و آن این است که در هر دهی که بایستی تأسیس دبستان شود از طرف آقای وزیر فرهنگ جواب می‌دهند که زارعین باید دبستان را با هزینه خودشان بسازند و بعد ما بپسندیم و در حدود مقررات اقدام کنیم. در چند قسمت ما اقدام کردیم و دبستان هم ساخته شد ولی یک قسمت دهات خرده مالک هستند که تا به حال از فرهنگ کوچک‌ترین استفاده‌ای را نبرده‌اند درست است که پیش ما شهری و دهاتی فرقی ندارد ولی از آنجایی که ما خودمان در شهر نشسته‌ایم و وضعیت اطفال خودمان و اطفال شهری را در نظر می‌گیریم در این گونه مواقع نظرمان تمام متوجه شهرستان‌ها است در صورتی که مردمان دهات هم مثل مردم شهرستان‌ها هستند و بنده استدعا کردم برای آن مردمان ضعیفی که باید از فرهنگ استفاده کنند و به این صورت مانع استفاده آنها شده است از این پولی که برای هر شهرستانی داده می‌شود مثلاً برای شهر اهواز همان مبلغی را هم برای آن بیچاره اعتبار معین می‌کنند نصف مبلغ را هم برای آن بیچاره ده‌نشین معین کنند و بنده هم خیال می‌کنم، عموم آقایان در این قسمت مخالفتی نداشته باشند بنده هم نظر دیگری ندارم.

مجد ضیایی - پیشنهاد آقای دهستانی گمان می‌کنم خودش اسباب اشکال بشود به اعتقاد بنده این را واگذار فرمایید به آن کسانی که متصدی کار هستند مثلاً یکی از دهات اطراف تهران کن است آیا می‌شود که اعتبار را دو قسمت کنند یک قسمت را به تهران بدهند و یک قسمت را به آنجا این هیچ عملی نیست به عقیده بنده این کارها را به بازرسی رسمی و وزارت فرهنگ محول فرمایید آنها خودشان یک راه حلی تهیه می‌کنند و خود آنها به موجب صورتی که دارند معین می‌کنند بعد تشخیص می‌کنند که کجا صلاح است و کجا اصلح و آن اصلح است و کجا صلاح است و کجا اصلح و آن اصلح را در نظر می‌گیرند و خودشان تقسیم می‌کنند بین شهرها و دهات

رئیس - رأی می‌گیریم به پیشنهاد آقای دهستانی

جمعی از نمایندگان - پس گرفتند.

دهستانی - وقتی وزارت فرهنگ این نظر را تأمین می‌کند پس می‌گیرم.

وزیر فرهنگ (آقای غلام‌حسین رهنما) - اعتباری که برای مدارس تخصیص داده می‌شود مطابق احتیاجات هر محل در بودجه جزء معین می‌شود و به تناسب هر محل البته داده می‌شود.

دهستانی - چون نظر بنده را تأمین کردند مسترد می‌کنم.

رئیس - پیشنهاد آقای ثقه‌الاسلامی: وزارت دارایی مکلف است ساختمان و تعمیرات دبیرستان‌های شهر تبریز را به موجب بودجه پیشنهادی وزارت فرهنگ در ۱۳۲۴ بپردازد.

رئیس - آقای ثقت‌الاسلامی

بعضی از نمایندگان - تأمین شده است.

ثقت‌الاسلامی - عرض کنم بنده از موقع استفاده می‌کنم یک شرحی از آذربایجان از اولیای فرهنگ رسیده است می‌خوانم و در آنجا نوشته است که بعضی از خانه‌ها داریم که در اجاره فرهنگ است و صاحبان املاک می‌خواهند آنها را تخلیه کنند وقتی که دبیرستان‌ها باید باز شود ما دبیرستانی نداریم که بتوانیم تدریس کنیم و باید دولت این موضوع را در نظر بگیرد به موجب بودجه‌ای که تقدیم شده است و یکی هم می‌نویسند در سال ۱۳۲۰ پس از غائله شهریور که از طرف دولت مبلغ چهار میلیون ریال برای رفع بیکاری و کمک به اهالی شهر تبریز اعطا شده و مصرف آن به اختیار کمیسیونی مرکب از رؤسا ادارات دولتی و معتمدین شهر گذارده بود کمیسیون نامبرده به اتفاق تصویب نمود که مبلغ یک میلیون ریال از آن اعتبار به مصرف ساختمان چند باب دبستان در شهر تبریز برسید وزارت دارایی نیز با این امر موافقت فرموده و در سال ۱۳۲۱ اعتبار آن که بر کشت داده شده بود مجدداً به دارایی تبریز حواله شد ولی چون حواله اعتبار در اواخر سال مزبور رسید با این که مقدمات ساختمان شروع شده بود ولی امکان نیافت که در همان سال طبق مقررات مالی تعهد شود و نظر به پایان یافتن سال مالی اعتبار مزبور مجدداً به خزانه برگشت داده شده و به امکانات زیاد دیگر تجدید حواله نشد اکنون شورای فرهنگ از آقایان نمایندگان محترم آذربایجان توقع و انتظار مراجعه به وزارت فرهنگ و اطلاع کامل بر سابقه امر اقدام مؤثر بفرماید و همچنین شورای فرهنگ سعی دارد که هر گاه به منظور مساعدت مالی بیش‌تری از طرف آقایان نمایندگان محترم از اعلیحضرت همایون شاهنشاهی نیز استمداد شود ذات شاهانه همان طور که به سایر نقاط کشور کمک‌های مالی در اصلاح امور عام‌المنفعه فرموده‌اند از کمک مالی در اصلاح امور مسلماً مورد توجه مخصوص ذات همایونی است قطعاً مضایقه نخواهند فرمود شورای فرهنگ تبریز با بی‌صبری انتظار اقدام مؤثر آقایان نمایندگان محترم و حصول نتیجه آن را دارد.

وزیر دارایی - بنده در آن موضوع دوم مطالعه خواهم کرد اگر برای انجام آن قوانینی هم لازم داشته باشد بنده اقدام خواهم کرد و برای استرداد یک میلیون ریالی هم که قبلاً حواله شده بود به واسطه این که مدت قانونی آن گذشته بود و موقوف مانده اقدام می‌کنم.

ثقت‌الاسلامی - بنده پس می‌گیریم.

رئیس - پیشنهاد آقای اردلان.

تبصره - از این تاریخ به بعد پرداخت حقوق

مستخدمین بیگانه که بدون تصویب مجلس شورای ملی استخدام کرده‌اند اعم از روزمزد و غیره ممنوع است و دولت مکلف است لایحه استخدام هر یک از آنها را که لازم بداند به مجلس شورای ملی پیشنهاد کند.

رئیس - آقای اردلان.

اردلان - نسبت به استخدام اتباع بیگانه در دوایر دولتی در عقرب ۱۳۰۱ قانون بسیار مفیدی از مجلس گذشت که خلاصه آن قانون این بود که دوایر دولتی ایران هر وقت احتیاجی به استخدام یک نفر خارجی داشته باشد بایستی از حیث ملیت و از جهت مدت خدمت و از حیث حقوق مجلس شورای ملی مستقیماً تصویب بکند این قانون چندین سال عملاً اجرا شد و شاید یکی از بهترین قوانینی بود که از لحاظ مالی هر دو برای مملکت مفید بود. موقعی که راه آهن را می‌ساختند آن هم به ضرورت برای این که در بعضی از قسمت‌های راه آهن جنوبی محتاج شده بودند که چند نفر ایتالیایی و یونانی را استخدام کنند این بود که آمدند در ضمن یک لایحه یک دوازدهم به دولت اجازه دادند که این قبیل متخصصین فلی را به طور روزمزد استخدام کنند ولی یواش یواش این ترتیب هی دنباله پیدا کرد دنباله پیدا کرد تا این که وضعیت حاضر امروزه شد که بدون این که مجلس شورای ملی رأی داده باشد یک عده اشخاص الان در دوایر دولتی ما از اتباع بیگانه مشغول کار هستند و حقوق می‌گیرند. بنده تصور می‌کنم و سوابق هم نشان داده است که مجلس شورای ملی هیچ وقت مخالفتی با استخدام اتباع بیگانه که به عنوان متخصصین برای دوایر دولتی لازم بوده است نداشته است ولی این اجازه استخدام حق طلق مجلس شورای ملی است و به نظر بنده نباید مجلس شورای ملی این حق خودش را از دست بدهد (صحیح است) اگر دولت کسی را لازم دارد باید پیشنهاد کند و ما هم با کمال میل رأی می‌دهیم ولی یک عده از ایرانی‌ها که زحمت کشیده‌اند و امروز آنها اولویت دارند چه داعی دارد که ما اشخاص خارجی را بیاوریم و استخدام کنیم (صحیح است) و بنده استدعا می‌کنم که آقایان با این پیشنهاد موافقت بفرمایند.

وزیر کشاورزی - (آقای دکتر نخعی) - آقای نماینده محترم در یکی دو جلسه قبل در ضمن بیاناتی که در خصوص تخلیه ایران از قشون خارجی و قشون متفقین بیان فرمودند که وزارت کشاورزی اقدام به استخدام چند نفر از مستخدمین خارجی نموده و آنها آمده‌اند و در ایران مشغول کار هستند و برای این منظور استخدام شده‌اند که آب لار را به تهران بیاورند و روی این نظریه حالا هم پیشنهاد را داده‌اند و بنده همان طور که عرض کردم تصور می‌کنم که قسمت اعظم نظر ایشان مربوط به همین مستخدمین می‌شود که از طرف شرکت الکساندر دیپ به ایران آمده‌اند و در لار مشغول مطالعات و نقشه‌برداری و عملیات اساسی حفاری هستند (اردلان - بنده نظر خاصی نداشتم مقصود بنده استخدام تمام مستخدمین خارجی است) عرض کنم وزارت کشاورزی قراردادی با شرکت الکساندر دیپ دارد این شرکت هم یکی از شرکت‌های مطالعاتی دنیا است و بهترین مهندسین خود را به تهران فرستاده است و یکی از آن مهندسین اعزامی سراد وارد بیلی است که مشغول مطالعه است و بهترین وسایل را هم برای عملیات مربوطه در اختیار آنها گذاشته‌اند از جمله ماشین‌های گمانه و ماشین‌های دیگر که از جمله چندین طیاره نقشه‌برداری که از نوع مسکیتو است که در جنگ اخیر امتحانات خوبی داده‌اند و فعلاً آنها برای عکس‌برداری در آسمان‌ها لار بهکار گذارده شده است و اساساً وزارت کشاورزی با این مهندسین هیچ گونه رابطه ندارد و این شرکت در تهران یک نماینده دارد که در موقع لازم به آنها مراجعه می‌کنیم و عده‌ای از استادان دانشگاه و عده‌ای از دانشجویان دانشکده فنی به منظور کارآموزی و شرکت در این گونه عملیات با آنها شرکت می‌کنند و همکاری می‌کنند با این مهندسین و البته یک چنین سدی که باید با این عظمت ایجاد شود باید نهایت مراقبت و دقت را بکنیم که هیچ نوع تزلزلی در ارکان آن تولید نشود که بعدها موجب خسارت جانی و مالی بشود و خللی در ارکان این سد به وجود نباید ضمناً این شرکت مأموریت دارد که مطالعاتی هم در مورد سد نمارستان مازندران و همچنین الحاق زاینده‌رود به گوهر نک و سد طالقان بنماید و گزارش خودش را به وزارت کشاورزی بدهد و امیدوارم که این سدها که حقیقتاً در وضعیت کشاورزی ما نهایت درجه مؤثر است و همچنین در آبادانی و بهبودی اقتصادیات مملکت نهایت درجه تأثیر دارد با هزینه خود ما ایجاد شود و ساخته شود ولی ناچاریم که از بهترین اطلاعات و از بهترین وسایل موجوده دنیا استفاده کنیم شاید بتوانیم نتیجه حقیقی که منظور نظرمان است بگیریم.

رئیس - آقای دکتر معظمی

دکتر معظمی - این پیشنهاد آقای اردلان یکی از بهترین پیشنهادهایی است که به مجلس شورای ملی داده شده است یک سابقه بدی ایجاد شده بود راجع استخدام ابتاع بیگانه که بالأخره یک قانونی در دوره چهارم از مجلس گذشته است که شرایط استخدام اتباع خارجی را با کمال دقت در آنجا ذکر کرده است و مقید کرده است دولت را که مورد استخدام ابتاع خارجی جدید تصویب کند حتی کمیسیون امور خارجه مجلس را مأمور کرده است که در ملیت مستخدمین رسیدگی کند و البته این امر فلسفه داشته است و اگر آقایان توجه بفرمایند ملاحظه خواهند فرمود که چندیست اتباع بیگانه در ادارات دولتی زیاد آمده‌اند بنابراین بهترین پیشنهاد است و در تمام ممالکت دنیا هم معمول است که اتباع داخلی را بایستی حمایت کرد که تشویق بشوند و رقابت بکنند با خارجی‌ها در پیشرفت امور ملی آن مملکت و به علاوه به عقیده بنده باید در موقع لزوم یا استخدام اتباع بیگانه هم کاملاً موافقت شود بنده هم چون عضو کمیسیون بودجه هستم در این باب موافقت دارم و تمنا می‌کنم آقایان چون موضوع حسابی است موافقت کنند برای این که سابقه حفظ شود. (جمعی از نمایندگان رأی)

وزیر دارایی - آن طور که آقایان استحضار دارند قانون استخدام اتباع خارجی همان طوری که آقای اردلان شرح دادند یک مطلب اساسی است و به طوری که اینان شرح دادند باید استخدام ابتاع خارجی حتماً به تصویب مجلس شورای ملی برسد و سابق هم همان طور بود و عمل می‌شد ولی بعد دولت دست به یک کارهایی از قبیل راه‌آهن و در وزارت پیشه و هنر ساختمان کارخانه‌ها، زد و دید اشخاصی هستند که تبعیت ایران را ندارند ولیکن برای مدت موقتی به عنوان کارگر و یا به عنوان عمله و از این طور چیزها ممکن است که استخدامشان کرد و روز مزد به آنها پول داد مثل این که دولت نسبت به آنها تعهدی ندارد. و هر وقت که بخواهد آنها را از کار برکنار می‌کند تا این که این کار عمومیت پیدا کرد و حتی رؤسای ادارات را به عنوان روزمزد استخدام کردند و بنده تصور می‌کنم که این عمل یک سوء استفاده‌ای بود که در واقع از یک قانونی که به موقع خودش هم به جا بوده است شده است و مورد هم نداشته است وزارت راه یا وزارت پیشه و هنر پنجاه نفر سر عمله و سر مکانسین را بیاورد و به مجلس و وقت مجلس را تضییع کند و یک قراردادهایی برای یک مدت کمی به تصویب برسد روزمزد به آنها حقوق می‌داد مثل مستخدمین جزء ایرانی و بعد از یک هفته دو هفته اینها را از کار برکنار می‌کرد اگر تا این حد بودید نبود و مملکت هم استفاده می‌کرد ولی متأسفانه از این حد تجاوز کرد یعنی استخدام این قبیل اشخاص لایحه به مجلس آورده باشند که مطابق قانون و یا تصویب مجلس باشد ولی متأسفانه آنها را به عنوان روزمزد استخدام کرده‌اند بنده عقیده‌ام این است که اگر موافقت بفرمایند آقای اردلان هم دست و پای دولت را نبندد و هم منظور آقای اردلان و سایر آقایان نمایندگان تأمین شود با موافقت ایشان در یک دوازدهم آتیه ما یک تبصره تهیه خواهیم کرد و در آن تبصره این منظور را در نظر می‌گیریم و پیش‌بینی همه این چیزها را خواهیم کرد که از نظر آقا هم تأمین بشود و الا بنده از این می‌ترسم که از این کار خوبی که باید انجام شود کارها فلج شود و اداره راه آهن و پیشه و هنر مجبور شوند یک عده زیادی که شاید صد نفر از یک اشخاص روزمزد را که مشغول خدمت هستند به خدمتشان خاتمه بدهند و کارها تعطیل بماند ولی اگر ما توجه بنماییم این موضوع را و بعد در ضمن یک تبصره این منظور را بیاوریم هم منظور آقا تأمین می‌شود و هم اشکال رفع می‌شود (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد آقای مجد ضیایی قرائت می‌شود.

وزارت راه مکلف است تا دو ماه لایحه بودجه ساختمان نواقصی....

(جمعی از نمایندگان - این عین همان پیشنهاد سابق است) (مهندس فریور - دیگر لایحه نمی‌رود به کمیسیون؟) (دکتر رادمنش - لایحه با پیشنهادها باید برود به کمیسیون) (اردلان - بنده اخطار نظامنامه‌ای دارم)

رئیس - لایحه چون فوری است نباید به کمیسیون برود (صحیح است) پیشنهاد آقای فیروزآبادی قرائت می‌شود.

پیشنهاد می‌کنم صورت کارهای مجلس سان‌فرانسیسکو را که دولت برای تصویب مجلس تقدیم گماشته و مجلس هم به یک فوریت تصویب نموده و به کمیسیون ارجاع شده دولت پس بگیرد ...

هاشمی - گویا راجع به آن جلسه بود و دولت هم تأمین کرد.

رئیس - پیشنهاد آقای طوسی قرائت می‌شود، پیشنهاد می‌شود ساختمان دوپل سمبار و باباامان بین راه از شیروان به بجنورد در درجه اول قرار گیرد و نیز مرمت راه از بجنورد به شاهرود سریعاً انجام گردد.

(بعضی از نمایندگان پیشنهاد خرج است)

رئیس - آقای طوسی.

طوسی - پیشنهاد خرج نیست و پیشنهادی که بنده عرض می‌کنم راجع به ساختمان‌ها است عرض می‌کنم که در شهریور که این دویل که روی رود سمبار که از شعب اترک است و دیگری روی رود امان است در شهریور این دوپل را رفتند عمداً خراب کردند پس از آن هر قافله و هر فردی که می‌خواسته است از آنجا عبور بکند چون این دو پل خراب است و با چوب بندی و وضع بسیار بسیار ناگواری سر هم‌بندی شده جمعیتی که هیچ گونه وسیله ندارد عبور می‌کنند و اتفاقاً این اعتبارش هم در دوره ۱۳ تصویب شده بوده است و آن روز هم عرض کردم و موجود بوده است و حتی پیشنهادی که کرده بودم برای ساختمان آنها مورد قبول واقع شده است ولی انجام نشده است و از انجام آن ممانعت شده است و بنده تصور می‌کنم که اگر این دو پل ساخته نشود به کلی این راه قطع می‌شود و به شاهرود وصل می‌شود، این راه از بجنورد در حدود چهل فرسخ است در صورتی که مسافرین که می‌خواهند از بجنورد به شاهرود بیایند ناگزیرند از راه مشهد بیایند به شاهرود بنابراین شصت فرسخ راه دور می‌شود و یا می‌باید از راه بجنورد و شیروان و قوچان و سبزوار بیایند به شاهرود (صحیح است) و در این صورت هم بایستی چندین فرسخ راه را علاوه طی کنند و با یک مشکلات زیادی مواجه می‌شوند و این عمل یک مشکلات عجیبی تولید کرده است و حال این که از راه بجنورد در حدود سی چهل فرسخ بلکه کم‌تر است و راه هم قبلاً ساخته شده بود و شاید مجموعاً در حدود سی چهل هزار تومان بیش‌تر خرج بر نمی‌داشت (صحیح است)

وزیر راه - (آقای آراسته) - عرض کنم بنده با کمال میل این موضوع را مطالعه می‌کنم و امیدوارم که نظر نماینده محترم تأمین شود.

طوسی - با این فرمایشی که آقای وزیر راه فرموند بنده اطمینان دارم که انجام خواهد شد و بنابراین پیشنهاد را پس می‌گیرم.

پیشنهاد آقای دکتر معاون

اینجانب پیشنهاد می‌نمایم که تبصره زیر به ماده یک اضافه شود.

هیج کنگره پزشکی در ایران اعم از کنگره ملی یا بین‌المللی نمی‌توان تشکیل داد مگر این که برنامه فنی آن را قبلاً شورای دانشکده پزشکی تهران و شورای عالی بهداشت تصویب نموده باشد و فقط اتباع ایران یا مستخدمین دولت ایران می‌توانند عضویت هیئت مؤسسه کنگره را داشته باشند.

رئیس - آقای دکتر معاون

دکتر معاون - عرض کنم به طوری که خاطر آقایان نمایندگان محترم مسبوق است در چند هفته پیش یک کنگره پزشکی در تهران تأسیس شد از نظر تحکیم ارتباط دوستانه ایران با سایر دول البته خیلی خوب بود و پذیرایی بسیار خوبی از نمایندگان خارجی شد و البته این قبیل اقدامات را ما مدیون زحمات آقای وزیر بهداری هستیم (صحیح است) و از ایشان تشکر می‌کنیم (صحیح است باعث آبروی ایران شد) ولی از نقطه نظر فنی بنده خیلی متأسفم که بگویم این کنگره پزشکی چندان فایده نداشت برای این که یک کنگره که می‌خواهند تشکیل بدهند چندین ماه شاید یک سال در اطرافش بحث می‌کنند و برنامه آن را معلوم می‌کنند تا این که اشخاص متخصص که از گوشه و کنار دنیا در این خصوص اطلاعات بیش‌تری دارند دور هم جمع شوند و در اطراف این مسائل بحث کنند تا یک نتیجه ازش بگیرند این کنگره که در تهران تشکیل شد یا تلگراف یک نماینده مهم و یک شخص برجسته مطلع از فرانسه آمد اما متأسفانه نمی‌دانست در اطراف چه باید صحبت بکند این است که بنده پیشنهاد می‌کنم که برنامه فنی آن را اولاً شورای دانشکده پزشکی تهران این را تعیین بکنند و در نظر بگیرند و شورای عالی بهداشت هم که امیدوارم بعد از سازان وزارت بهداری تشکیل می‌شود آنجا هم اظهار نظر بکنند که یک کنگره پزشکی که باید تشکیل شود قبلاً برنامه‌اش معین شده باشد که باید تشکیل شود قبلاً برنامه‌اش معین شده باشد بنده استدعا می‌کنم که این قسمت را قبول بفرمایند و این را هم باید عرض کنم که فقط اتباع ایران یا مستخدمین ایرانی می‌توانند هیئت مؤسسه این کنگره را تکشیل بدهند برای این که دعوت در خانه ما می‌شود و معمولاً صاحبخانه باید دعوت کند، معنی ندارند که اشخاص بیگانه این کار را بکنند (صحیح است).

رئیس - آقای لنکرانی

یک نفر از نمایندگان - نوبت آقای لنکرانی است.

دکتر زنگنه - اخطار نظامنامه مقدم است.

رئیس - آقای دکتر لنکرانی شما تأمل کنید تا آقای دکتر اخطار نظامنامه‌شان را بکنند.

دکتر زنگنه - عرض کنم که اینجا تبصره تصویب شد و بحث شد که باید به کمیسیون مراجعه شود و گفته شد که چون فوریت داشته مورد ندارد به کمیسیون مراجعه شود به نظامنامه که مراجعه می‌کنم فصل ۷۹ در مواردی فوری است و تمام این فصل از فوریت صحبت می‌کند و در آخر ماده ۷۹ صراحه گفته شده است که اصلاح یا ماده الحاقیه در صورت قبول توجه به کمیسیون ارجاع می‌شود در مواردی که فوری نیست طبیعت به کمیسیون ارجاع می‌شود چون دوشور دارد و فوری نیست (صحیح است) ولی منظور از این ماده موارد فوری است که صراحت نوشته است در صورت قابل توجه شدن رجوع به کمیسیون می‌شود و این در مواردی است که فوریت دارد و نظایر زیادی هم در اینجا داشته که گفته شده است به این پیشنهاد رأی ندهید والا به کمیسیون خواهد رفت و وقتی هم که رأی ندهید و الا به کمیسیون خواهد رفت و وقتی هم که رأی داده‌اند به کمیسیون رفته است و بنابراین ادامه مذاکرات برخلاف آیین‌نامه است و علاوه بر این الان قریب به شصت هفتاد پیشنهاد داده شده که اگر اینها قرائت شود به نتیجه نخواهد رسید و چندین جلسه طول خواهد کشید بنابراین از این نقطه نظر که طول نکشد و هم از نقطه نظر این که رعایت نظامنامه شده باشد تقاضا می‌کنم که به کمیسیون مراجعه شود.

ملک‌مدنی - اجازه می‌فرمایید؟

رئیس - آقای لنکرانی اجازه خواسته‌اند.

ملک‌مدنی - راجع به اخطار نظامنامه است.

رئیس - بفرمایید.

ملک‌مدنی - عرض کنم بیاناتی که آقای دکتر زنگنه کردند اشتباه است برای این که مواردی بوده که یک لایحه فوریتش در مجلس تصویب شده و به کمیسیون هم مراجعه نشده و سوابقش موجود است که در مجلس تصویب شده در لایحه ولی اگر پیشنهاداتی بشود در خود مجلس طرح می‌شود و تکلیفش معین می‌شود و دلیلش را هم عرض می‌کنم که لوایح بودجه اگر پیشنهاداتی که در اطراف آن شده اگر طرف قبول مجلس واقع شد جزء خود ماده است یعنی جزء لایحه می‌شود دیگر برای مرحله دوم به کمیسیون نمی‌رود (صحیح است) این سابقه‌ایست که بوده است یعنی مجلس تکلیفش را تعیین می‌کند کمیسیون در اینجا به هیچ وجه دخالتی ندارد یک لایحه که مجلس به دو فوریتش رأی داد باید در مجلس تکلیفش معلوم شود بنابراین این فکر حضرت‌عالی تصور می‌کنم ناشی از اشتباه است و سابقه هم این طور بوده و نباید به کمیسیون مراجعه شود.

رئیس - ارجاع به کمیسیون در شور اول است (ایرج اسکندری - این طور نیست) و لایحه که فوریت دارد شور اول ندارد بنابراین ارجاع کمیسیون دارد (صحیح است)

ایرج اسکندری - اخطار نظامنامه‌ای دارم.

رئیس - آقای وزیر دارایی

وزیر دارایی - عرض کنم بنده با پیشنهاد آقای اردلان مخالفتی نکردم بنده فقط طریقی را خدمتشان عرض کردم ولی حالا چون مورد توجه مجلس است بنده قبول می‌کنم.

اردلان - متشکرم، بسیار خوب.

رئیس - آقای وزیر بهداری.

وزیر بهداری - بنده اساساً با تذکر آقای دکتر معاون موافق هستم و موقعی که بنا است کنگره تشکیل شود باید به تصویب شورای عالی بهداشت و شورای دانکشده پزشکی برسد و بعد هم مورد تصویب هیئت دولت واقع شود مقصود این است اگر کنگره باید تشکیل شود اعم از این که آن کنگره بین‌المللی باشد یا ملی باشد باید علاوه بر تصویب شورای دانشکده پزشکی و شورای عالی بهداشت به هیئت دولت پیشنهاد شود و پس از تصویب هیئت دولت آن کنگره تشکیل شود اعم از این که ملی باشد یا بین‌المللی.

رئیس - قبول کردید.

وزیر بهداری - با یک اصلاح بلی.

ایرج اسکندری - بعد از تصویب دیگر معنی ندارد.

هاشمی - موضوعی که قبول فرمودند راجع به دکتر معاون است نه راجع به موضوعی که طرح شده

رئیس - قبول کردند

لنکرانی - بنده حرف نزنم؟

رئیس - نوبت شما می‌رسد

ایرج اسکندری - بنده اخطار نظامنامه‌ای دارم.

رئیس - در چه ماده؟

ایرج اسکندری - راجع به ماده ۶۳

رئیس - بفرمایید.

ایرج اسکندری - عرض کنم اینجا یک تصمیمی آقای رئیس گرفتند من تصور می‌کنم که توجه به مواد نظامنامه نفرمودند و به طور کلی آقایان نمایندگان نباید اصول را ندای یک نظر خاصی که در اینجا هست بکنند بنده صریح ماده ۵۹ نظامنامه را می‌خواهم آقایان توجه بفرمایند می‌گوید:

«ترتیبات شور مرتبه اول و مرتبه دوم در موارد ذیل مجری نخواهد بود اولاً - بودجه دخل و خرج مملکتی ثانیاً قوانینی که راجع به تقاضای وجوهی برای مخارج مخصوصی است ثالثاً قوانینی راجع به منافع محلی در این سه فقره یک شور کافی است و مباحثات آن به ترتیب موارد فوری است چنان که ذکر خواهد شد ولی در هر صورت اصلاحات یا مواد الحاقیه که در ضمن شور پیشنهاد می‌شود باید موافق ترتیبات ماده ۶۳ به عمل آید.

ماده ۶۳ - اصلاحاتی که در ضمن شور ثانوی پیشنهاد می‌شود در صورتی که از طرف کمیسیون ارجاع آن خواسته نشود صاحب اصلاح به طور اختصار آن را توضیح و استدلال می‌کند و فقط اعضا کمیسیون حق جواب دارند پس از آن مجلس در باب قبول توجه یا عدم توجه رأی می‌دهد. در صورت قبول توجه آن اصلاح به کمیسیون فرستاده می‌شود.»

در هر صورت به کمیسیون فرستاده خواهد شد آقا این صریح ماده است که ما نمی‌توانیم ملغی کنیم مگر این که مجلس تصمیم بگیرد و نظامنامه ملغی شود و الا این دیگر صریح ماده است نه ندارد اجتهاد مقابل که نمی‌شود می‌نویسند مقررات ماده ۶۳ به هر حال مجری می‌شود باز می‌فرمایید شور دوم توجه بفرمایید ماده ۵۹ آخرش می‌گویید در هر صورت اصلاحات یا مواد الحاقیه که در ضمن شور پیشنهاد می‌شود باید موافق ترتیبات ماده ۶۳ عمل آید در هر صورت تصریح است اگر آقایان می‌خواهند اصول را عوض کنند چه عرض کنم سابق بر این هم بنده خاطرم می‌آید در همین مجلس که می‌گویند نباید به کمیسیون برود آقای فاطمی که حالا تشریف ندارند ایشان بلند شدند در یکی از همین موارد بود راجع به بودجه گفتند باید برود به کمیسیون و رفت این را باید معلوم کرد که چه طور می‌شود یک روز نظامنامه قبول است یک روز قبول نیست این چه وضعیتی است آقا.

رئیس - آقای نقابت.

نقابت - عرض کنم ماده ۶۳ راجع به موارد دوشوری است و اشاره‌ای که ماده ۶۳ می‌کند مربوط به مواردی است که لایحه با دوشور در مجلس مطرح شود ولی چون لوایح مالی دو شور ندارد احکام دوشوری برای آن وارد نیست (صحیح است) در لوایح دو فوری وقتی پیشنهادی داده می‌شود از طرف یک نفر نماینده و مورد قبول دولت واقع نمی‌شود و دولت رد می‌کند ولی مجلس او را می‌پذیرد چون فوریت دوم تصویب شده دیگر به کمیسیون بر نمی‌گردد و برای آنکه اگر برگردد سه شوری می‌شود و دیگر نیز دوشوری زیادتر معنی ندارد و نظیر این در لایحه‌ای که راجع به ملاک مازندران در اینجا تصویب شد مکرر اتفاق افتاد و عمل کردیم این لایحه از کمیسیون نیامده در مجلس و چون یک شورا بوده و یک فوریتش تصویب شده مثل لوایح دو فوری مطرح شده به علاوه پیشنهادی که آقای اردلان دادند آقای وزیر دارایی توضیح دادند که اساساً با نظر آقای اردلان موافقند ولی گفتند چون نمی‌دانم یک عده‌ای هستند که ممکن است به عنوان سر عمله یا به اسم‌های دیگری باشند لازم است تحقیق کنیم که یک مرتبه همه بیکار نشوند بهتر است بماند برای بعد از تحقیق ودر حقیقت تقاضایی بود که از آقای اردلان کردند در مرحله دوم هم قبول کردند پس در صورتی که دولت قبول کرد و مخالفت نکرد جزو لایحه می‌شود.

جمعی از نمایندگان - پس چرا رأی گرفته شد؟

نقابت - رأی گرفتند به دو دلیل آن پیشنهاداتی را هم که دولت قبول می‌کند بالأخره بایستی رأی بگیرند چنانچه بنده پیشنهادی کردم راجع به دبستان‌ها و ساختمان‌ها با وجود آن که مورد موافقت دولت واقع شد باز هم رأی گرفته خواهد شد مرگ این که تجزیه‌اش کنیم راجع به این پیشنهاد الان رأی گرفته شد چون دولت قبول نکرد و مخالفت هم نکرد آن هم به جهت این که سه شوروی نشود و هم به جهت رعایت موافقت دولت بایستی به کمیسیون برود. (بعضی از نمایندگان مخالف نظامنامه است).

دکتر زنگنه - بنده اخطار نظامنامه‌ای دارم.

اردلان - بنده اجازه خواستم.

رئیس - اخطار نظامنامه‌ای مقدم است.

دکتر زنگنه - عرض کنم آقای نقابت را بنده تصدیق می‌کنم که مجتهد خوبی هستند ولی این اجتهادشان مخالف نص است عرض کردم صفحه ۴۹ فصل نهم در موارد فوری است چند ماده ذکر شده است که چطور عمل کنند ماده ۷۹ آخر ماده صراحت گفته است که باید به کمیسیون مراجعه شود نمی‌دانم چه استدلالی در مقام این مقاومت می‌کند باید آقای رئیس شما تصمیم بگیرید.

رئیس - آقای دکتر طاهری.

دکتر طاهری - لوایح یک شورا که لوایح مالی و بودجه باشد در حکم شور دوم لوایح دو شورا است این طور است دیگر؟ (عده از نمایندگان - صحیح است) یعنی لایحه‌ای یک شورا که به طور عادی به مجلس بدهند و برود کمیسیون و برگردد مثل این است که لایحه دو شورا یک دفعه آمده باشد و مطرح شده باشد و رفته باشد به کمیسیون و مجدداً برگردد آن وقت پیشنهاداتی که می‌شود اگر پیشنهاد قابل توجه شد باید برود به کمیسیون ولی این در صورتی است که لایحه به کمیسیون رفته باشد اما اگر فوریت داشته باشد و مجلس فورتیش را تصویب کند یعنی اگر دو شورا است دو فوریتش را تصویب کند و اگر یک شورا است مقابل لایحه بودجه یک فوریتش را تصویب کند تکلیفش را باید مجلس معلوم کند دیگر کمیسیونی نیستت که به آنجا برود و تکلیف آن باید به توسط مجلس معلوم شود (صحیح است) (فداکار - مگر سواد فارسی ندارید می‌نویسید در هر صورت) (اشاره آقای دکتر طاهری به آقای فداکار و دعوت به سکوت) (خنده نمایندگان) پس فرمایش آقای دکتر زنگنه در صورتی وارد است که لایحه از کمیسیون بودجه برگشته باشد (دکتر زنگنه نوشته است در لوایح فوری) ... خیر این مال دو شورا است و الا اینجا کمیسیونی ندارد و وقتی که به کمیسیون نرفته است چطور برگردد به کمیسیون (صحیح است) اصلاً وقتی مجلس رأی بدهد به فوریت دیگر به کمیسیون نمی‌رود و سابقه مجلس هم تاکنون همین طور بوده است یعنی مجلس تاکنون این طور تشخیص داده و عمل کرده است اگر در یک مورد شما نشان دادید که لایحه فوریت داشته باشد و پیشنهادی راجع به آن قابل توجه شده باشد و به کمیسیون رفته باشد.

رئیس - بنده آنچه که از سابقه به نظرم می‌آید همان است که آقای دکتر طاهری فرمودند و اختصاص به دو شوری دارد (صحیح است) از اداره قوانین مردمان همه که سابقه را تحقیق کردم آنها هم نظرشان می‌آید که سابقه همین بوده است و حالا که یک اختلافی در تفسیر این مواد پیدا شده است لازم است که ما یک نگاهی هم به مواد بکنیم و فردا در هیئت رئیسه مطالعه بکنیم و نظرمان را هم بعداً اعلام می‌کنیم.

لنکرانی - آقای رئیس یک اخطار قانونی و یک اخطار نظامنامه‌ای طلب بنده برای جلسه بعد (خنده نمایندگان)

رئیس - آقای نقابت

نقابت - قضاوت این موضوع با رئیس مجلس است.

هاشمی - آقای رئیس مجلس که در دفعه اول با صدای بلیغ اظهار نظر خودشان را فرمودند (صحیح است) بنده هم نظرم همین است در لوایح در مجلس هر پیشنهادی که راجع به آن داده شود باید در مجلس تکلیفش معین شود چون به کمیسیون نرفته که باز به کمیسیون برگردد و اگر این باب را مفتوج کنید جلوی فوریت لوایح را می‌گیرید و فلسفه‌ای که در فوریت لوایح هست از بین می‌رود (صحیح است) خود آقای رئیس دو مرتبه نظر خودشان را فرمودند ولی متأسفانه ما نمی‌خواهیم اقناع بشویم.

رئیس - ما این موضوع را در هیئت رئیسه مطالعه می‌کنیم و نظر هیئت رئیسه را به مجلس اعلام می‌کنیم.

۴- موقع و دستور جلسه بعد ختم جلسه جمعی از نمایندگان - ختم جلسه

رئیس - در جلسه آتیه بایستی که اقتراع شعب بشود کمیسیون عرایض هم مدتش تمام شده و باید اعضای آن انتخاب شود یک نفر نماینده هم برای نظارت بانک که مدت‌ها است مانده باید انتخاب شود جلسه آتیه روز سه‌شنبه ساعت ۹ صبح

فرخ - آقا جلسه را زودتر تشکیل بدهید هر روز ساعت ۱۱ و نیم جلسه تشکیل می‌شود سه و نیم به ظهر معین کنید.

رئیس - از آقایان خواهش می‌کنم که زودتر تشریف بیاورند.

مجلس یک ساعت بعد از ظهر ختم شد.

رئیس مجلس شورای ملی - سید محمدصادق طباطبایی.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

سؤالات نمایندگان

رونوشت سؤال آقای دکتر کیان

مقام ریاست مجلس شورای ملی

خواهشمند است مقرر فرمایند سؤال ذیل به جناب آقای وزیر امور خارجه ابلاغ و از ایشان خواسته شود برای پاسخ دادن به آن در جلسه مجلس حضور یابند.

سؤال - مفاد یادداشت یا یادداشت‌هایی که به مناسبت

وقایع و نگرانی‌های اخیر در مناطق شمالی و شرقی و شمال و غرب به دول متفقین داده شده چه بوده و برای برطرف کردن جریانات مزبور چه اقدامات رسمی و از طرف وزارت امور خارجه به عمل آمده و تاکنون به چه نتیجه رسیده است.

اخبار دربار شاهنشاهی

تلگراف از الیگودرز

پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاهی مفتخراً معروض می‌دارد افسران لشکر ۱۰ مأمور اردوگاه آموزش الیگودرز از حرکت شرم‌آور چند نفر افسران لشکر ۸ خراسان که در اطلاق نام و واژه افسری و قرار دادن اینها در سلک خود عار و ننگ دارند متنفر و منزجر بوده در پیشگاه شاهانه و کشور منفعل و شرمنده هستند دفعه دیگر ضمن تأکید و تکرار همایونی و حفظ عظمت و استقلال کشور به عرض می‌رساند در خود ما افسران ایرانی ایفای به عهد و احترام به سوگند فطری است جز شاه و میهن دوستی چیزی وجود ندارد یا اراده تزلزل ناپذیر و سر در کف انتظار اجرای فرامین شاهنشاه جوان و بزرگ ارتش تاران فرمانده محبوب و معظم کشور ایران داریم پاینده باد پادشاه ایران و نابود باد خائنین.

فدوی سرهنگ نصرالله مقیلی - سرهنگ ۲ احمد - امیر طهماسبی - سرگرد محمود گلزاری - سرگرد منوچهر ضرابی - سرگرد دکتر احمد میرافضلی - سروان محمد حسین کاظمی سروان هوشی ستوان ۱ حسین خواجوی - ستوان ۱ - مهنا ستوان ۲ غفرانی ستوان ۱ نور بهبهانی - ستوان ۲ امیرحمزه - ستوان ۲ سبزپوشان - ستوان ۱ غفارپور - ستوان ۲ سلیمانی - ستوان ۲ تاج - ستوان ۲ پوراسمعیل - ستوان ۲ مؤمن‌پور - ستوان ۱ زمان - ستوان ۲ طالبی‌زاده - ستوان ۲ فتوحی ستوان ۱ عبدالوهاب مقیمی - ستوان ۳ آتا ماژور - ستوان ۲ عقابی - ستوان ۲ علی‌نقی - آقاخانیان‌پور - ستوان امیر ناصر سروان اصغرنعیما - سروان حیدر قلی بیات سروان آسود - سروان احمد صهبا - سروان محمدعلی آیرملو - سروان واثقی - سروان فتح علی رکنی - ستوان ۳ رزمجو - ستوان ۳ پناه‌آبادی و وان ۲ بهاری - ستوان ۱ پژمان - ستوان ۱ خسرو صالح‌پور - ستوان ۱ اسکندر عباسی - ستوان ۱ احمد ذاکری - ستوان ۱ جهانگیر قائم‌مقامی - ستوان ۱ حسن مهین‌بی ستوان ۱ فتح‌الله سلطانی - ستوان ۱ محمود ملکی - ستوان ۱ محمدعلی فهیمی - ستوان ۱ حسن صفاکیش- ستوان ۱ محمد گودرزی - ستوان ناصر علی پهلوان ستوان ۱ مسعود مقدم - ستوان یکی توکلی - ستوان ۲ سهراب خلوتی - ستوان ۲ بهروز ستوان ۱ محمودی‌نژاد - ستوان ۱ پوراسمعیل - ستوان ۲ کریم - ستوان ۱ علوی - ستوان ۲ پورخروی.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

انتصابات و احکام

وزارت کشاورزی

آقای جمشید دولو به ریاست دانشکده و دبیرستان کشاورزی کرج مصوب و آقای ابراهیم مهدوی به سمت بازرس فنی وزارتی انتخاب و مشغول کار شده‌اند.

وزارت امور خارجه

آقای حسین پاشا نوایی رئیس اداره بایگانی وزارت امور خارجه به سمت سرکنسول دولت شاهنشاهی ایران در هرات منصوب شده‌اند.

وزارت کشور

آقای علی‌اکبر معدنی بخشدار شادگان از تاریخ ۱۴ و ۶ و ۲۴ به سمت کفالت فرمانداری دشت میشان منتقل گردیدند.

آقای عبدالحمید مکل‌الکلامی از این تاریخ به سمت بازپرس مخصوص نخست‌وزیر منصوب شدند.

رفع تعلیق

تعلیق آقای عبدالرضا آزاد لاهیجانی وکیل دادگستری مرتفع است.

م - ۴۱۷۲

رئیس اداره کل بازرسی و سازمان وکلا دادگستری

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

تصویب‌نامه

شماره ۱۱۸۶ ۱۴/ ۶ / ۱۳۲۴

وزارت بهداری

به موجب مقررات قانون انحصار تجارت خارجی هیئت وزیران در جلسه دوازدهم شهریور ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد مقررات زیر را جهت انحصار ورود پنیسیلین تصویب نمودند.

۱ - از تاریخ این تصویب‌نامه پنیسیلین منحصراً توسط بنگاه کل دارویی کشور وارد شده و اجازه ورود به دیگری داده نخواهد شد.

۲ - در صورتی که از این تاریخ به بعد پنیسیلین وارد گمرک ایران شود و واردکننده ثابت نماید که قبل از آخر شهریور ماه ۱۳۲۴ ار کشور مبدأ به قصد ایران صادر شده است بنگاه دارویی کل کشور آن را خریده و بهای آن را طبق آخرین بهایی که جهت خود بنگاه وارد شده و یا مظنه‌ای که از کارخانه ما به دست آمده است به علاوه صدی بیست خواهند پرداخت.

۳ - هر مقدار پنیسیلین که از تاریخ این تصویب‌نامه تا دو ماه دیگر به وسیله عادی حمل و نقل تجارتی از بری یا بحری وارد ایران گردد مشمول ماده قبل خواهد بود به شرط آنکه کارخانه فروشنده پنیسیلین کتباً تعهد بکند که کالای مورد بحث را در گمرک تهران بدون این که عیب کرده باشد و یا فاسد شده باشد تحویل بدهد.

۴ - هر مقدار پنیسیلین که در ظرف ماه سوم و چهارم از تاریخ این تصویب‌نامه وارد ایران شود وارد کننده ثابت نماید که قبل از تاریخ این تصویب‌نامه سفارش داده بود بهای آن طبق آخرین بهایی که جهت خود بنگاه وارد شده بدون هیچ گونه اضافه پرداخت خواهد شد مشروط بر این که واجد شرایط مذکور در ماده چهار باشد.

۵ - به غیر از آنچه که در مواد فوق ذکر شده است هر مقدار پنسیلین دیگر که وارد ایران شود قاچاق محسوب و ضبط خواهد شد.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر