مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ دی ۱۲۸۶ نشست ۲۱۷
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نخست | تصمیمهای مجلس | قانون اساسی مشروطه و متمم آن |
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نخست |
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ دی ۱۲۸۶ نشست ۲۱۷
مذاکرات روز پنجشنبه چهارم شهر ذیالحجةالحرام ۱۳۲۵ دارالشورای ملی
خلاصه مذاکرات روز سه شنبه دوم را آقا میرزا مرتضی قلیخان قرائت کردند.
امروز آقای معتمدالتولیه وکیل محترم زاویه مقدسه حضرت عبدالعظیم علیه السلام را با کمال تجلیل و توقیر واحترام بمجلس مقدس وارد کردند.
رئیس- جناب معمدالتولیه نماینده و وکیل حضرت عبدالعظیم هستند وانشاءالله مبارک است والبته اعتبارنامه ایشان در کمیسیون انتخابات قرائت و ملاحظه شده و صحیح است.
آقای حاج امام جمعه – غیراز اعتبارنامه ایشان که صحیح است قریب دو هزار نفر از اهالی آنجا به همراهی ایشان آمده و برای شهادت حاضرند چه اعتبارنامه بهتر از این است.
آقا شیخ حسین – خیلی افسوس میخورم با وجود اینکه وعاظ و روزنامه نویسان بی غرض اتصالا مردم را باتفاق و اتحاد ترغیب و تحریص مینماید و غالبا در این رشته تکلم کرده و مینویسند و نیز بنا بر فرمایش جناب حاج امام جمعه قریب دوهزار نفر از اهل حضرت عبدالعظیم بهمراه ایشان آمده و شهادت میدهند. معهذا روز سه شنبه عریضه دراین باب به کمیسیون انتخابات رسیده که اعتبارنامه ایشان محل حرف است والان هم با کمیسیون طرف گفتگو هستند و مقصود ما این بود که از حضرت عبدالعظیم وکیلی انتخاب شده موجب تکمیل اتحاد بین اهالی آنجا باشد وانشاءالله انتخاب ایشان مبارک است ولی باید طوری باشد که بعدها بهیچ وجه اسباب زحمت وکلای محترم و کمیسیون فراهم نشود و خودشان همت نموده این اختلاف رارفع کنند.
آقا میرزا محمود – وظیفه وکلا این است که از هر جا وکیل بموجب نظامنامه انتخاب شده است او را قبول کنند و مخالفت چند نفر اعتنا واعتبار نخواهد داشت.
رئیس- لایحه ایست از طرف مجلس نوشته شده قرائت شود.
قرائت شد قریب باین مضمنون:
- چون لازم است هر امری در موقع خود تکمیل شود لذا آقایان وکلائی که قسم یاد نکردهاند روز پنجشنبه در مجلس قسم یاد نمایند اگر مجلس تصویب نماید.
(دراین موقع همه تصویب کردند و گفتند خیلی لازم است.)
وکیل الرعایا- بنده عقیدهام این است که این مطلب باید قانونی شود که کلیه مستخدمین ادارات دولتی در هر کجا نتوانند داخل در خدمتی شوند مگر اینکه در انجمن ایالتی یاولایتی و در طهران در مجلس مقدس حاضر شده قسم یاد نمایند.
رئیس- اول باید خود وکلا حاضر شوند برای اینکار و کسانی که از وکلا قسم یاد نکردهاند قسم یاد نمایند و از جمله کسانی که قسم یاد نکرده است یکی خود بنده هستم و اگر صلاح است کلام الله مجید را حاضر کرده الان قسم یاد نماییم یا باشد برای موقع دیگر.
(در این باب اظهارداشتند که در آخر مجلس پس از مذاکره مشغول اینکار شوند.)
لسان الحکماء- پس باید درصورتی که وکلا قسم یاد مینمایند هیئت وزرا جدید هم که قسم یاد نکردهاند حاضر شده قسم یاد نمایند.
رئیس- در صورتی که پادشاه مملکت و وکلا قسم یاد کردهاند البته آنها هم با کمال افتخار حاضر شده قسم یاد مینمایند.
آقا سید حسن تقی زاده – بحکم عقل و وجدان نجات مملکت در اتحاد و اتفاق است وما وسیله برای این اتفاق و اتحاد در عالم اسلامیت غیر از قسم چیز دیگری نداریم پادشاه مملکت قسم یاد کردهاند و همچنین اکثر وکلا بنابراین معلوم شد که پادشاه و کسانیکه قسم یاد کردهاند مایل به ترقی و تامین این مملکت هستند مگر چند نفری که نفع خود را در هرج و مرج بودن واغتشاش مملکت میدانند و اطراف شاه را گرفته باعث این انقلابات شدهاند اینها همان اشخاصی هستند که قسم یاد نکردهاند پس خوبست محض اطمینان مجلس وملت تمام مستخدمین دولتی حتی ادارات قشونی و باقی مانده وکلا همه قسم یاد نمایند با آن شروطات معینه که تا اتحاد کامل بعمل آمده و انشاءالله مملکت بزودی رو بترقی گذارد.
وکیل الرعایا – خوبست حکام ولایات هم به همین ترتیب در وقت مأموریت در مجلس حاضر شده قسم یاد نمایند.
رئیس- این مسئله در همه جا معمول است و استثناء ندارد در صورتیکه اعلیحضرت قسم یاد نمودهاند تمام مستخدمین دولتی هم در همین حکم هستند وباید قسم یاد کنند.
(در این موقع رئیس بواسطه سری شدن مجلس از نظارگیان که اغلب آنها اهل حضرت عبدالعظیم بودند معذرت خواسته وتوصیه و سفارش درخصوص اتحاد واتفاق ورفع اختلاف و نقار مابین جناب معتمدالتولیه و اخوی ایشان نموده که حتیالمقدور در اصلاح امر بکوشید که هیچ وقت مجلس راضی باختلاف و تقار نیست وهمچنین از آقایان علماء حضرت عبدالعظیم در اتحاد و اتفاق اهالی آنجا خواهش و تأکید نمودند.)
(مجلس علنی مبدل بسری گردید.)