مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۷

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۷

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس _ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

آقایان : آستانه ای _ دکتر ابوالهدی _ اردلان _ سیف الله افشار _ پارسا _ دکتر تجدد _ تژده _ چلاجور _ حیدرزاده امین _ دانشی _ رفعتی _ دکتر ستاری _ سترک دره شوری _ دکتر سلیمی _ شادمان _ دکتر شیروانی _ دکتر ضیائی _ عطارد_ حسین غضنفری _ دکتر امیری _ قوامی _ کاسمی _ کسرائی _ معینی چاغروند _ ملکشاهی _ موسوی _ نصیری زاده _ سعید جوادی _ صدیق زاده _ دکتر عادلی _ بانو جهانبانی _ بانو داودی .

- بیانات قبل از دستور آقایان : شهابی _ طباطبائی _ حجتی _ بانو نائینی طبا _ دانشی _ درودی

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان : شهابی _ طباطبائی _ حجتی _ بانو نائینی طبا _ دانشی _ درودی .

رئیس _ نطق های قبل از دستور را شروع میکنیم آقای شهابی تشریف بیاورید .

شهابی _ جناب آقای رئیس ، همکاران گرامی

اینجانب که افتخار دارم منتخب عشایر وطنخواه و شاهدوست ایذه بختیاری هستم با تقدیم عرض سپاس و مراتب جانبازی و فداکاری مردم ایذه بختیاری به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بعرض میرساند . ( احسنت )

موقع را مغتنم شمرده ضمن جلب توجه مسئولان و با امعان نظر در مطالبی که ذیلاً معروض میگردد متمنی است لطف و عنایت خاص و تصمیم مقتضی مبنی بر انجام خواسته های مشروع عشایر ایذه بختیاری که عشایر غیور و وطنخواه و شاهدوست میباشند آغاز نموده و نتیجه را امر باعلام فرمایند .

محدوده ایذه بختیاری از نظر مساحت بالغ بر ۱۴ هزار کیلومتر مربع بوده و ۱۰۸۰ دهبان وظایف محوله را در روستاها انجام میدهند بنابر این باید این منطقه را یکی از بزرگترین شهرستانهای کشور بدانیم منطقه مذکور مشتمل بر تمام کوههای مرتفع مرکزی است و در محدوده مورد بحث درحدود ۲۰۰ هزار نفر از خواهران و برادران ما در آن زندگی میکنند که ۱۲ هزار نفر آن در شهر ایذه و بقیه در روستاهای دور و نزدیک کوهستانی اقامت دارند همه اینها فرزندان شاهنشاه آریامهر هستند اما دورنمای زندگی آنها و تجسم زندگی هموطنان مذکور از دید مسئولان مملکت بصورتی است که تا مشهود نیافتد آنچه بوصف آید شاید قبول آن خالی از اشکال نباشد ، چرا که بین مردمی که در دامنه کوههای مرتفع این منطقه زندگی میکنند هستند بسیاری که هنوز شناسنامه ندارند بیمارستان بطور کلی ندارند ، پزشک و دارو برای آنها حکم کیمیا دارد ، راه ندارند و جز کوره جاده ها که حتی آنها را مالروز نمیتوان نامید راه عبور و مرور آنها را تشکیل میدهد . نام خدا و در کنار آن نام شاه فقط بگوششان آشنا میآید . بنابر این اکنون که با اراده شاهانه تنها واحـد سیاسـی حزب رستاخیـز _ کوشش همه جانبه ای را در تمام شؤن آغاز نموده استفسار حال و بررسی زندگی آنها از هر جهت حائز کمال اهمیت است و باید که فاصله بیش از حد بین این عده از هموطنان عزیز ما با دیگر ساکنان نقاط مختلف کشور از بین برود ( صحیح است ) استدعای موکلین گرامی این منطقه و خواسته بنده اینست که جناب آقای نخست وزیر با استفاده از امکانات و وسائط نقلیه زمینی و هوائی که در اختیار دارند مقدم بر سایر نقاط ایران باین منطقه سفری نموده و از نزدیک با این مردم وطنخواه و شاهدوست و پاکدل گفتگو فرمایند . آنها عاشق شاه و ملت هستند و در قیام مشروطه خواهان در صف اول قرار داشته اند و برای حفظ و استقلال مملکت مجاهدت بی نظیری را از خود نشان داده اند و بهمین مناسبت توقع بیشتر دارند از نزدیک به خواسته های مشروع این مردم در چارچوب برنامه انقلابی و سازنده توجه فرمایند . نقائص کار و معایب بیشماری را که عشایر زنده دل ساکن در محدوده مذکور با آنها روبرو هستند ، بازدید جناب آقای نخست وزیر مرهم و تسکین وراه گشائی برای آینده ثمربخش آنها است . بنابر این چون اجابت دعوت عشایر پرتحرک ایذه بحکم انصاف و مسؤلیت حائز کمال اهمیت است و رجای واثق دارم که عاجلاً تصمیم مقتضی اتخاذ خواهند فرمود . اطمینان دارم به محض مشاهده محل و مذاکره با مردم عنایت و التفات خواهید فرمود که عشایر ایذه بختیاری با الهام از رهبریهای شاهنشاه آریامهر و توجهات دولت جناب آقای هویدا که مجری نیات شاهانه است حق دارند که خواستار بازدید جناب نخست وزیر از منطقه خود باشند . زیرا وقتی از نزدیک مشاهده فرمودند که وضع طبیعی منطقه بهداشت و راه عبور و مرور آنها بچه صورتی است آنوقت از دل آکنده که از مهر شاه و ملت داریددر این رهگذر با الهام از نیات ذات اقدس شهریار عدالت گستر ترتیبی مقرر و برنامه ای تنظیم خواهید فرمود که دوران بی سرو سامانی آنان پایان پذیرفته و همقدم و همگام و هم زمان بار دیگر هموطنان خود از مواهب و نعمت های خداداده و ره آوردهای شاهنشاه آریامهر و اندیشمند در سایه انقلاب افتخار آفرین و حیات بخش شاه و ملت و بانگیزه ثمرات ناشی از دوران رستاخیز از زندگی نوین و پرثمری برخوردار گردند .

اکنون نیازمندیهای این منطقه را در ۱۶ مورد در دوبرگ تقدیم مقام ریاست محترم مجلس شورایملی مینماید.

جاوید شاهنشاه آریامهر _ پاینده ایران ( احسنت ) .

رئیس _ آقای طباطبائی بفرمائید .

طباطبائی _ با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند سابقه تاریخی قدوم شهبانوی ایران را چنان باشکوه و پررونق پذیرا گردیده که طنین آن در تاریخ سرزمین ما جاودانه شد . بانک و هلهله خوش آمد مردم همدان نشان داد که علائق و مهر آریامهر را نسلاً بعد نسل در سینه خود فشرده اند تا در روز پانزدهم خرداد نثار قدوم شهبانو نمایند . ( احسنت )

مردم همدان از دیدار شهبانوی خود چنان بوجد آمده بودند که زبان و قلم توانائی توصیف آن را ندارد . آنها که حضـور داشتنـد اشک شوق بر دیدگانشان حلقـه زد و بر احساس و علائق میهنـی و ملـی مردم همدان آفریـن گفتند . ( احسنت )

شهبانوی بزرگوار ما که خیر و برکت را برای این شهر کهنسال بارمغان آوردند با دستور اجرای نخستین گام دانشگاه بوعلی که ریاست عالیه آن بعهده والاحضرت ولایت عهدنور دیدگان ملت ایران محول است ابواب فرهنگ و دانش را بمقیاس هر چه وسیعتر بروی مردم این شهر گشودند .

دستهای پر عطوفت و با رأفت شهبانوی عزیز ما کودکان جمعیت خیریه فرح پهلوی را نوازش نمود . امید زندگی را در آنان تقویت کرد . ( صحیح است )

اوامر مؤکد معظم لها در احداث کاخ جوانان و ایجاد کتابخانه برای کودکان و نوجوانان و طرح ایجاد شبکه راههای شهر و روستا و تبدیل بیمارستان ریوی به بیمارستان عمومی و ایجاد بیمارستان ریوی در زمینهای موقوفه خارج شهر و دستور ایجاد فضای سبز بیشتر برای آرامگاه باباطاهر و بازدید از آرامگاه بوعلی سینا که نشان دهنده عشق شهبانوی گرامی ما به بزرگان و دانشمندان این سرزمین است . پرارزش ترین لحظاتی که تاریخ همدان و شاید تاریخ سرزمین ما با درخشندگی از آن یاد خواهد کرد دقایقی بود که شهبانو در مقابل سنگ نبشته های تاریخی داریوش شاه و خشایار شاه توقف فرمودند کتیبه ها را ملاحظه فرمودند و این لحظات پرشکوه روح شاهنشاهان بزرگ هخامنشی در فضای الوند کوه بر شهبانوی عزیز آفرین خواندند ( احسنت ) .

مردم همدان از این همه موهبتهائی که بر آنان ارزانی شده است از صمیم قلب شاهناشه آریامهر و شهبانوی ارجمند را سپاس میگویند و امید آن دارند که در سایه شاهنشاهی دودمان پرافتخار پهلوی که هم اکنون پنجاهمین سالگرد آن را گرامی میداریم روزبروز موفقیت ها و پیشرفت های بیشتری در راه خدمت بسرزمین کهن و خاندان جلیل سلطنت کسب نمایند و نشان دهند که شایستگی آن را دارند که حافظ مواریث کهنسال زمان و مردانی باشندد که اولین شاهنشاهی آریاها را بنیان نهادند و مردم همدان که چون سایر مردم ایران از برکات و انفاس انقلاب شاه و ملت سهم شایسته ای در رشد و رونق زندگی خود داشته اند روزگاری را که دستهای غدار محصول زندگی آنان را به یغما می برد فراموش نمیکند . همیشه بیاد دارند و نسلهای بعد نیز از پدران خود خواهند شنید که این دستها را انقلاب شاه و ملت از دامان برزگرا ن و زحمتکشان ایران کوتاه کرد و آنانرا در سرنوشت خودشان سهیم نمود اکنون در شهر همدان و روستاهای آن تعداد کانونهای حزبی که نسبت بمسائل شهرر و روستای خود تصمیم میگیرند فراوان بوجود آمده است _ و شاید روستاهای همدان در شمار اولین روستاهائی باشد که زنان روستائی در ایجاد کانون حزبی منحصر بزنان پیشقدم شده اند .

تشریف فرمائی علیا حضرت شهبانو بمثابه صلای حرکت و امید _ مردم را برای پیش برد آرمانهای انقلاب شاه و ملت بیش از پیش تشویق و تهییج نمود وصدای اعضاء حزب رستاخیز ملت ایران برای شرکت در فعالیتهای آبادانی هماهنگ و پرطنین اوج گرفت ( احسنت ) .

مردم همدان با شهبانوی خود به گفتگو نشستند و با دیدگان شیفته و ذوق زده مشکلات خود را برشمردند و گره بسیاری از آنها را با راه حل های فوری در دستورهای صریح و قاطع شهبانوی ارجمند گشودند .

من بنام نماینده مردم همدان یکبار دیگر عمیق ترین و اصیل ترین احساسات میهن پرستانه خود را به پیشگاه علیا حضرت شهبانو تقدیم میدارم و این کلام عمیق علیا حضرت را بمثابه ارمغان این دیدار باستحضار نمایندگان مجلس شورای ملـی میرسانم این است آن کلام عمیق . . از قول من از مهربانـی و میهمان نوازی مردم همـدان تشکر کنیـد . ( احسنت )

رئیس _ آقای حجتی بفرمائید .

حجتی _ بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین با اجازه همکاران محترم هفته گذشته توفیقی دست داد که باتفاق دوازده نفر از همکاران عزیز مجلس با نام جمعیت طرفداران پیشاهنگی به مشهد مقدس مشرف شویم من بشخصه و دوستانم مدتها این علاقه را داشتیم که به مشهد مقدس مشرف شویم و بدین وسیله این آرزوی ما برآورده شد در شهر مقدس مشهد در عرض مدتی بسیار کم آنچنان تغییر و تحولی ایجاد شده است که نمیشد آن را نادیده گرفت و از آن صحبتی به میان نیاورد بارگاه حضرت ثامن الائمه با تغییراتی که اخیراً ظرف هفت هشت ماه در اطراف آن داده شده است آنچنان شکوه وابهتی پیدا کرده است که شایسته این بقعه و بارگاه است و شایسته فرمانی است که که از طرف شاهنشاه آریامهر پادشاه عدالت گستر و اسلام پرور ایران صادر شده است ( صحیح است ) وظیفه خودم میدانم از این همه توجه ذات ملوکانه به اماکن متبرکه و مقدس و به پیشوایان مذهبی تقدیس کنم و آرزو کنم این اماکن متبرکه که خصوصاً حضرت ثامن الائمه همیشه راهنمای شاهنشاه عزیز ما و حافظ خاندان جلیل سلطنت باشند ( صحیح است ) ضمن این مسافرت باز فرصتی دست داد باتفاق دوستان و جمعیت طرفداران پیشاهنگی از اردوگاه پیشاهنگی بازدید بعمل آید در شهر نیشابور زمینی بمساحت صدها هکتار گویا در حدود هزار هکتار برای اردوگاهی آماده میکنند که در دو سال آینده بیست و پنج هزار پیشاهنگ دنیا را در آنجا دعوت کنند و یک هفته یا بیشتر در آنجا از آنها پذیرائی بعمل آورند این اردوگاه واقعاً برای آبرو و حیثیت مملکت ما درست شده است اردوگاهی که من دیدم در بیابانی دور دست از شهر نیشابور در صدها هکتار زمین بهشتی بوجود آورده اند با دست اطفال پیشاهنـگ بنابـر ایـن وظیفه دارم بنام یک معلـم از همه آنها که در ایـن راه زحمت کشیده اند تشکـر و قدردانـی کنـم ( احسنت ) مخصوصاً از جمعیت طرفداران پیشاهنگی و هیئت مدیره این سازمان که همواره مورد توجه ذات مقدس ملوکانه است . اشخاصی که با ما بودند بنام هیئت مدیره پیشاهنگی مردانی بودند که سالها از عمرشان گذشته بود و سالها به این مملکت و شاهنشاه خدمت کرده بودند این پیرمردان این زنان سالخورده با موهای سفید آنچنان شاداب و سرحال و با علاقمندی فعالیت میکردند در این خاک مقدس و در آن محلی که اردوگاه درست شده که مورد تحسین همه ما بود بنابر این مجدداً از همه این زحمت کشان قدردانی میکنم و توجه همه خدمتگذاران دولت را باین مطلب جلب میکنم که این اردوگاه در شأن این مملکت درست شده زیرا بیست و پنج هزار جوان که از اطراف و اکناف دنیا باین مملکت می آیند باید ارمغان خوبی همراهشان ببرند و انشاءالله میبرند . در پایان عرایضم مطلبی است که برای بار دوم در این ساحت مقدس بعرض میرسانم همکاران گرامی جناب آقای دکتر شادمان گویا هفت هشت ماه پیش بود که مطلبی در باره خانه های معلمان که در انتهای هاشمی ساخته شده بعرض رساندم پس از سالها انتظار پانصد آپارتمان برای عده ای معلم زحمت کش ساخته شده است و بآنجا کوچ داده شده اند و هیچ دلخوشی ندارند و از هیچ مزایائی برخوردار نیستند فقط دلخوش هستند باینکه در زمان شاهنشاه آریامهر مکانی دارند و آلونکی برای آنها ساخته شده است اما در این آلونک ها اصولا تأمین ندارند حال شهرداری تهران پس از سالها که از ساختمان این آلونک ها میگذرد برای چهارصد و پنجاه آپارتمان سند صادر کرده است و به سی چهل آپارتمان دیگر سند نمیدهد و معلوم نیست بچه جرمی و بچه علت این معلمین سه سال است که قسط میدهند ولی سند به آنها نمیدهند . در جلسه ای که در حضور جناب آقای دکتر شادمان داشتیم تصمیم گرفتیم و به این نتیجه رسیدیم که نامه ای از شهرداری تهران نوشته شده که طی آن می گوید این خانه ها از طرح خارج شده اند و باید برای آن ها سند صادر شود پس از ۷ ماه شهرداری ایراد گرفته است که این زمین ۸۰۰ متر اضافی دارد و این ۳۹ خانه باید پول این ۸۰۰ متر را بدهند به چه علت من نمیدانم ؟ توجه جناب آقای هویدا را به این مطلب اساسی جلب می کنم و هشدار میدهم به شهرداری تهران که بترسد از روزی که ناله های معلمین به فریاد تبدیل گردد . امیدوارم آن روز هرگز نیاید ، متشکرم . ( احسنت )

رئیس _ بانو نائینی طبا بفرمائید .

بانو نائینی طبا _ مقام ریاست محمترم ، خانمها ، آقایان ، البته در جلسه قبل تصمیم داشتم این مختصر را بعرض همکاران محترم برسانم ولی بدبختانه وقت مجلس شورای ملی اشغال و مجال نشد فعلا اجازه می خواهم موهبتی را که در طلیعه پنجاهمین سال سلطنت دودمان پهلوی نصیب حاشیه نشینان کویر و شهرستان نائین گردیده است باستحضار رسانیده مکنونات قلبی و احساسات پاک و بی آلایش عمومی را باندازه ای که زبان و بیانم توانائی دارد در این ساحت مقدس منعکس سازم ( احسنت ) مسافرت علیا حضرت شهبانوی نیکو کار بنقاط دور افتاده و فراموش شده و تماس نزدیک با طبقات مختلف و وقوف بوضع زندگی آنان چنان وجد و شعف و امیدواری به آینده درخشان را در قلوب افراد آن سامان بوجود آورده است که تنها کسانی که خود شاهد این صحنه های مختلف حق شناسی و سپاسگذاری بوده اند میتوانند آنرا درک و بعنوان شیرین ترین خاطره زندگی خود بشمار آوردند . ( صحیح است ) .

همه خانمها و آقایان مستحضرند که نائین شهر کوچک ولی بلند آوازه ایست مهد پرورش مردانی بزرگ و خدمتگذارانی شاهدوست و وطن پرست بوده است عنایات شاهنشاه بزرگ و بانوی اول ایران باین شهرر و بازدید آثار تاریخی و مقبره خاندان پیرنیا نمونه ای از توجه رهبر بزرگ بعموم مردم مخصوصاً خادمین وطن پرست میباشد .

در سال ۲۵۰۷ شاهنشاه آریامهر باستدعای برادرم دکتر طبا نماینده دوره های ۱۵ و ۱۶ بنائین تشریف فرما شده و از محل عطیه شاهانه قناتی بنام قنات شاهی احداث و بدنبال آن آبادی و عمران شهر آغاز و نائین کنونی و خیابانها و ساختمانهائی که امروز مشاهده میشود اثرات آن عنایت و لطف شهریاری میباشد و با تشریف فرمائی شهبانوی گرامی در هوائی نامساعد و تحمل رنج سفر با اتوبوس و آمدن بمیان مردم و پرسش از حال آنان بار دیگر شکوه و افتخار تشریف فرمائی شاهنشاه تجدید گردید و یقین داریم به یمن قدم شهبانو موفقیت های چشم گیری نصیب شهرستان نائین خواهد شد . ( صحیح است ) .

همانطوریکه در محل بعرض علیا حضرت شهبانو رسانیدم مشکل نائین کم آبی است که آب قنات شاهی بواسطه خشکسالی و گسترش شهر کافی نمی باشد بعلاوه در چند سال اخیر بیشتر قنات های قدیمی و مزارع سرسبز از بین رفته و خالی از سکنه شده است و با اینکه اعتبارات زیادی صرف کاوش و جستجوی آب شده بموجب گزارشی که اخیراً باستانداری اصفهان داده اند نتیجه مطلوب حاصل نگردیده است با دستورات مکرر و مؤکد شهبانو به مسئولین امر تأمین آب شهرستان از طریق ایجاد کانالی از زاینده رود یا سد سازی و لاروبی و احیای قنوات ، تعمیم بهداشت و گسترش واحدهای آموزشی مورد تقاضاست که امیدواریم با عنایت شهبانون مفخم انجام و بدعاگوئی و جان نثاری اهالی افزوده گردد .

درخاتمه ناگزیر از عرض این نکته میباشم که رفتار کریمانه و خالی از شائبه شهبانوی ایران با مردم و سوار شدن باتوبوس و صرف چای در قهوه خانه مشکنان و پرسش از جزئیات زندگی روستائیان بهترین درس و سرمشقی برای مصادر امور میباشد که با الهام از منویات شاهنشاه و رفتار شهبانوی مهربان فاصله بین خود و مردم را کمتر نمایند و با دلسوزی و خدمت صادقانه پایه های اعتماد عمومی و وحدت ملی را زیر لوای حزب رستاخیز ملت ایران متسحکمتر سازند . جاوید شاه_ پاینده باد خانواده سلطنتی ایران انشاءالله ( احسنت ) .

رئیس _ آقای دانشی بفرمائید .

دانشی _ بسم الله الرحمن الرحیم ، چند روز پیش به امر شهبانوی معارف پرور و هنر دوست ایران ۱۵۰ نفر از محققان ، دانشمندان ، ادبا ، هنرمندان و آنانی که در هنر و دانش و علم و فرهنگ مملکت ما تخصص دارند برای تماشای نمایشگاه آثار فرهنگ و هنر اسلام به لندن عزیمت کردند این مسافرت عطیه شهبانوی معارف پرور و هنر دوست ایران به نخبه گان فرهنگ و هنر ایران بود که مرحمت فرمودند ، از مجلس شورای ملی من و همکار ارجمندم سرکار خانم داودی در این جمع شرکت داشتیم ، مشاهده آثار و معارف فرهنگ و هنر اسلامی در موزه ها و نگار خانه های لندن هر بیننده ای را به تحسین و اعجاب و گاهی به حسرت و تأسف وامیداشت بیننده ای که در برابر این همه ظرافت و بدایع هنری قرار میگرفت و به این اندیشه فرو میرفت و این تفکرات پیاپی مغز و فکر او را مشغول میکرد که این اسلام بوده است اسلامی که به همه جنبه های زندگی بشر توجه داشته است که این فرهنگ عظیم بشری را بنیان نهاده است از علوم گرفته تا ظرایف هنری و بدایعی که در دنیا از اثر انگشتان و افکار دانشمندان و هنرمندان اسلامی بروز کرده ، فرهنگ اسلام با گستردگی و با وسعت غنی که دارد در قرن ها حاکم بر فرهنگ جهانی و بشری بوده است و این نمایان گرو نمایشگر این معنی است که اسلام دین حیات و زندگی و دین ابدی وازلی است ( صحیح است ) که می تواند جامعه بشری را در هر عصر و در هر زمان با تعالیم خودش اداره کند ( احسنت ) اما مسئله ای روشن تر و عظیم تر که در این نگارخانه ها و نمایشگاه ها تحت آثار علمی و هنری اسلامی به چشم می خورد ، نقش ایرانیان در سازندگی فرهنگ و هنر و معارف اسلامی است ( صحیح است ) تماشاگر و بیننده هنگامیکه به این آثار نگاه می کند اکثر این آثار و هنرها را نتیجه تتبعات و تحقیقات و ریزه کاری ها و هنرهای ایرانیان میداند ( صحیح است ) در نمایشگاه قرآن ما شاهد و ناظر اثر خطاطانی ایرانی بودیم که بدیع ترین هنر خطی را بـه وجود آورده انــد ، اجازه بدهید واضح تر روشـن تر بگویم که ایرانیـان بنیان گذاران تمدن اسلامـی و علوم و هنر اسلامـی در طول تاریخ و اعصار و قرون بوده اند ( آفرین ) اجازه دهید به این نکته من اشاره کنم که صرف و نحو دستور زبان عربی را نیز ایرانیان نوشتند و پایه گذاری کردند ( صحیح است ) و بگذارید و روشن تر بگویم که ایرانیان هنر و علوم اسلامی را پایه گذاشتند و معارف اسلامی را در اکناف و اطراف عالم گسترش دادند ( آفرین ) این اعتقاد راسخ ایرانیان پاک نهاد به آئین مقدس اسلام بوده است . ایران و ایرانی با خلوص نیت و با پاک نهادی آئین مقدس اسلامی را پذیرفت و تمدن اسلامی و اجرای آنها اهتمام ورزید ،اما هیچگاه رنگ عصبیت به دین نداد ، نه به دین و نه بملیت ، بلکه آئین اسلام را بعنوان یک ارمغان پذیرفت و با تمام وجود آن را پذیرفت و به احکامش عمل نمود . بهمین جهت در گسترش فرهنگ اسلامی سهم بسزائی ایرانیان داشتند . در نجوم و در حقیقت در ریاضیات ، در فلسفه و قسمت های مختلف علوم اسلام ایرانیان سهم بیشتری را در میان ملل اسلامی داشته اند. ایرانیان اسلام را پذیرا شدند و روحانیت اسـلام و روحانیت ایران در گسترش و توسعه علوم اسلامـی نقش مؤثر و سازنده ای داشته است . ( صحیح است ) روحانیت ایران در طول تاریخ همیشه نقش سازندگی داشته ، و نقش وطن دوستی و حفاظت و صیانت از آب و خاک و ملیت ایرانی را داشته است ، این نکته بایدمعلوم شود که زحمتکش ترین افراد در طول تاریخ روحانیت ایران بوده است . شما اکنون در نمایشگاه های مهم دنیا آثاری از علمای ایرانی که روحانی بودند پیدا می کنید که در برابر نور ضعیف شمع ها عمر و سالهای دراز عمر را گذرانده اند و این آثار بدیع را بوجود آورده اند . لذا ملت ایران با روحانیت همیشه پیوند ناگسستنی داشته و روحانیت ایران با مقام سلطنت همیشه پیوند ناگسستنی داشته است ( صحیح است) کوته فکرانی که نتوانستند از راههای دیگر و با منطق صحیح میان روحانیت و ملت و سلطنت اختلاف بوجود آورند اخیراً نغمه های شوم دیگری را سر داده اند که این نغمه ها از نظر ایرانی و از نظر روحانیت ایرانی و از نظر مقامات ایرانی محکوم به زوال و فنا است و هیچ فکر و اندیشه ای این افکار سخیف را قبول نخواهد کرد ( صحیح است ) ما محکوم می کنیم کسانی را که بادسایسی می خواهند این مقام محترم را از ملت جدا کنند ، این فکر سخیفی است . همیشه در طول تاریخ روحانیت دعاگوی سلطنت و همگام با مقامات ایرانی برای سازندگی ایران عزیز همراه و همگام بوده است . من در اینجا از سوی شرکت کنندگان دراین نمایشگاه که عرض کردم نخبگان علم و هنر ایرانی بودند ، پیشگاه مبارک شهبانوی هنر دوست و فرهنگ دوست و معارف پرور ایران که این سفر را دستور فرمودند سپاسگزاری میکنم . از سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران که اجرای این امریه را بعهده داشت تشکر می نمایم و از همکاری هواپیمائی ملی ایران در اجرای این برنامه نیز ممنون هستم ، عرض دیگری ندارم ، خیلی متشکرم . ( احسنت )

رئیس _ آقای درودی بفرمائید .

دکتر درودی _ بنده در یکی از جلسات عرض کردم مبارزه با فساد در کشور ما از پنجاه سال پیش یعنی از آغاز سلطنت سر سلسله دودمان پهلوی رضاشاه بزرگ آغاز شد و در این مدت ریشه های سرطانی فساد که شاید در آغاز کار درمان پذیر بنظر میرسید و در تمام شئون کشور ما رخنه کرده بود خشک شد . این ریشه های سرطانی عبارت بودند از :

۱ _ ناامنی ، هرج و مرج ، خانخانی ، ملکوک الطوایفی و سرگردنه گیری که با تشکیل ارتش نوین ایران قلع و قمع شد .

۲ _ نفوذ بیگانگان که الغاء کاپیتولاسیون و اقدامات بعدی آنرا ریشه کن کرد .

۳ _ فئودالیسم که انقلاب شاه و ملت بساط آنرا برچید.

اقدامات دیگری نیز در این مدت بعمل آمـده و قوانین متعدد هم تصویب و اجـرا شده است که نیازی به برشمردن آن نمی بینم . اکنون ما بمنزله کسانی هستیم که از یک بیماری برخاسته و بمحض مشاهده علامتی از عوارض بیماری باصطلاح فرنگیها احتیاج بیک چکاب داریم . چون اخیراً چند نمونه فساد مشاهده شد برای پیش گیری آن ، این چکاب ضروری بنظر رسیدو نتیجه آن عارضه ایست که گریبانگیر اغلب جوامع صنعتی شده است با این تفاوت که ما بعلت معتقدات مذهبی و مبانی دینی و اینکه یکی از ارکان سه گانه آئین ما کردار نیک است این عارضه در ما کمتر مؤثر است .

بنده بدون اینکه وارد بحث در چگونگی اشاعه این عارضه در کشورهای صنعتی بشوم مستقیماً موضوع را در کشور خودمان بررسی میکنم و از این نظر که لازمست ذهن عامه در باره آن روشن شود از وزارت اطلاعات و سایر رسانه های گروهی همگامی استدعا دارم این رسالت را که حزب رستاخیز ملت ایران بعهده آنان گذاشته است انجام دهند اعم از رادیو و تلویزیون که در اختیار دولتند یا مطبوعات که بهر صورت همگی وابسته بحزب میباشند و متأسفانه این رسالت از عهده دیگران ساخته نیست .

سرعت پیشرفتیکه در سالهای اخیر در شئون مختلف نصیب ما شد مسلماً در تاریخ بیسابقه بود . ولی این سرعت همانطور که همه جا متداول بوده در کارهای چشمگیر بیش از سرعت لازم در کارهای غیر محسوس بوده است . مثلا اگر ساختمان یک سد یا شاهراه و یا کارخانه ایرا با نتیجه کار سازمان تنقیح قوانین و مقررات کشور که زیر بنای اصلاحات اجتماعی مانند انقلاب اداری ، امنیت قضائی و نظایر آن میباشد مقایسه کنیم می بینیم نتیجه کار سازمان تنقیح قوانین چند مجلد مجموعه قوانین بیش نیست که ظاهراً ازین مجلات فراوان دیده میشود ولی نتیجه کارهای عمرانی فوق تماماً نمایان و قابل لمس و چشمگیر میباشد از طرف دیگر زحمت تهیه این چند مجلد کتاب و زمانیکه برای تهیه آن صرف میشود بمراتب بیش از کار بزرگترین طرح عمرانیست . بهمین مناسبت مثلا با اعتبارات سازمان تنقیح قوانین مخالفت میکنیم و آن کار را کوچک و بی اهمیت میشمریم . نتیجه همه این طرز تفکرها این میشود که قوانین و مقررات ما با همه اصلاحاتیکه در آن بعمل آمده هنوز هماهنگ با سرعتی که لازمه یک جامعه انقلابیست نمیباشد . برای رفع این نقیصه باید از روشی استفاده کرد که ممیزی بعدی جایگزین ممیزی قبلی شود تا هم جلوی سررعت کار گرفته نشود و هم نظارت لازم اعمال گردد ولی چون اینکار کار ساده ای نیست با توجه بانچه درکم اهمیت شمردن این مسائل گفته شد غالباً یکی ازین دواقدام بعمل میاید :

۱ _ نظارت و کنترل بحد کافی در قوانین و مقررات پیش بینی نمیشود که این مسائل امریست داخلی و باید در پارلمان یا دستگاههای اجرائی نسبت بآن اتخاذ تصمیم گردد .

۲ _ مجریان باین عنوان که بعضی از قوانین دست و پاگیرند از حدود مقرر تجاوز نموده و قوانین را زیر پا میگذراند . متأسفانه عناوین فریبنده ای هم مانند کاربری ، کار راه اندازی و غیره آنانرا گمراه میکند . از همینجاست که زمینه برای ایجاد فساد فراهم میشود و کار رسانه های همگانی آغاز میگردد . زیرا اینکار وسیله ای بدست افراد فاسد میدهد تا هر جا مصلحتشان اقتضا کرد قانون را زیر پا بگذارند والا قانون راترمز کار قرار داده و بدانوسیله اغراض پلید خود را اعمال نمایند . در این صورت حکومت افراد جایگزین حکومت قانون میشود ، و قانون وسیله ای برای حق کشی و زورگوئی میگردد که مسلماً چنین قانونی عدمش به زوجود است . لذا قانون هر قدر هم ظالمانه باشد مجری نباید در آن دخل و تصرفی نماید . زیرا اولا از تبعیض جلوگیری میشود ظلم باسویه عدلست . ثانیاً نقیصه قانون زودتر آشکار میگردد و نسبت باصلاح آن زودتر اقدام میشود . اصولا کسانیکه فکر میکنند قانون شکنی باعث سرعت در کار است همان اشتباهی را مرتکب میشوند که رانندگان در ترافیک تهران مرتکب میگردند . غالب کسانیکه در تهران رانندگی میکنند برای اینکه زودتر بمقصد برسند مقررات را رعایت نکرده بچپ و راست منحرف میگردند و جلوی سایرین را میگیرند و رعایت حق تقدم عابرین را نمیکنند غافل از اینکه این بیماری واگیر است و فوراً بسایرین سرایت میکند و آنها هم همین کار را میکند و جلوی او را میگیرند و در نتیجه فاجعه فعلی ترافیک تهران بوجود میاید در صورتیکه اگر هر یک از رانندگان در خط خود و با سرعت لازم حرکت کنند و عابرین پیاده نیز از خط کشی بروند جلوی همه رانندگان باز میشود و همه میتوانند با سرعت بمقصد برسند .

بیماری قانون شکنی نیز در هر مورد اعم از دستگاههای دولتی یا رانندگی یا کسب و کار و یا در هر مورد که دو یا چند نفر با هم روبرو میشوند بهمین منوالست که چون بدیگران سرایت میکند لذا بجای سرعت کندی و بجای پیشرفت مانع در کارها پدیدار مینماید .

در مورد حفظ و احترام بقانون که نشانه ای از تربیت و پیشرفت افراد اجتماعست توسط رسانه های همگانی تبلیغات دامنه داری در جهان بعمل آمده و فیلمها و سریالهای تلویزیونی زیادی نمایش داده شده که من وقت همکاران عزیز را در این مورد نمیگیرم و انجام این رسالت مهم را بعهده خود رسانه های همگانی میگذارم ( احسنت ) .

- تصویب صورتجلسه قبل

۳ - تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس _ نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) صورتجلسه تصویب میشود .

- تقدیم لایحه تشکیل سازمان تحقیقات زمین شناسی و معدنی کشور بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۴ - تقدیم لایحه تشکیل سازمان تحقیقات زمین شناسی و معدنی کشور بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر .

رئیس _ وارد دستور میشویم آقای دکتر شادمان بفرمائید .

دکتر شادمان ( وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر ) _ با کسب اجازه از جناب آقای رئیس همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند فعلا قانونی برای بررسیهای زمین شناسی کشور وجود دارد ولی با گسترش و توسعه ای که در این کار است دولت تشخیص داد که لایحه ای را برای بوجود آوردن سازمان تحقیقات زمین شناسی کشور تهیه کند که اینک تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می کنم و امیدوارم با تصویب آن موافقت بفرمائید .

رئیس _ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- تقدیم لایحه تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران بوسیله آقای شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری

۵ - تقدیم لایحه تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران بوسیله آقای شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری.

رئیس _ آقای شریف رازی بفرمائید .

شریف رازی ( معاون وزارت راه و ترابری ) _ با اجازه مقام محترم ریاست لایحه تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران رابـرای تصویب تقدیم می دارم . خاطر مبارکتان مستحضـر است که راه آهن ایران حدود ۴۰ سال کار کرده است و ایجاب می کند که یک سیستم تـازه ای جایگزین سیستم قدیم بشود ، امیدوارم با تصویب این لایحه که تقدیم مجلس شورای ملی می گردد امور مربوط به تجهیز و توسعه و ایجاد و نگهداری و بهره برداری از تأسیسات راه آهن کشور به نحو بهتری انجام به پذیرد و روش های جدیدی بکار گمارده شود و نقائص و کمبودها بصورتی که فعلا درخط سراسری وجود دارد بر طرف شود .

رئیس _ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- تقدیم لایحه اجازه اجرای قرار داد اعطای وام بدولت جمهوری اسلامی پاکستان ، بوسیله آقای باطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

۶ - تقدیم لایحه اجازه اجرای قرار داد اعطای وام بدولت جمهوری اسلامی پاکستان ، بوسیله آقای باطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی .

رئیس _ آقای طباطبائی بفرمائید .

طباطبائی ( معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی ) _ با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم ، لایحه راجع به اجازه اجرای قرارداد اعطای وام به دولت جمهوری اسلامی پاکستان را تقدیم می کنم و تقاضای تصویب آنرا دارم .

رئیس _ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- استرداد دو لایحه مربوط به تصفیه فوری امور بازرگانان متوقف مورخ ۲ / ۸ / ۱۳۴۵ و لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی مورخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۵۰ بوسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری

۷ - استرداد دو لایحه مربوط به تصفیه فوری امور بازرگانان متوقف مورخ ۲ / ۸ / ۱۳۴۵ و لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی مورخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۵۰ بوسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری .

رئیس _ آقای هنرمندی بفرمائید .

هنرمندی ( معاون وزارت دادگستری ) _ با کسب اجازه از مقام ریاست و نمایندگان محترم دو لایحه مربوط به ورشکستگی و تصفیه فوری امور بازرگانان یکی در سال ۱۳۴۵ و دیگری در سال ۱۳۵۰ تقدیم شد این دو لایحه در مجلس و در کمیسون ها با تقاضای دولت مورد رسیدگی قرار گرفت و در مجلس سنا نیز تصویب شد و اکنون برگشته است وبه مجلس شورا با لایحه جامعی که در این مورد در سال ۱۳۵۴ تهیه شد و تقدیم قوه مقننه گردید بنابر این تقاضای استرداد آن دو لایحه قبل را دارم .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به معافیت های مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی و ارسال به مجلس سنا

۸ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به معافیت های مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم معافیتهای مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی مطرح است قرائت می شود .

( به شرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز دوشنبه ۱۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۴۳۰۲ مورخ ۱۳ / ۲ / ۲۵۳۵ دولت راجع بمعافیتهای مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای توولیدی را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۶۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شورا اول را عیناً تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون معافیتهای مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی

ماده واحده _ درآمد حاصل از تفاوت قیمت فروش آن قسمت از سهام شرکتها که در اجرای مصوبات و ضوابط تعیین شده توسط شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی موضوع تبصره ۶ ماده واحده قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی مصوب سوم تیر ماه ۱۳۵۴ باید تا پایان مهر ماه ۲۵۳۷ عرضه شود ، در صورت عرضه آنها تا آخر سال ۲۵۳۵ از مالیات معاف است و معافیت درآمد مذکور از اول سال ۲۵۳۶ تا پایان مهر ماه ۲۵۳۷ موکول به تصویب شورای نامبرده خواهد بود همچنین آن قسمت از درآمد مشمول مالیات شرکتهای سرمایه گذاری که بر اساس مصوبات شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی تشکیل شده یا میشوند و طبق تصمیم مجمع عمومی آنها بعنوان سود سهام بکارگران و کشاورزان و سایر افراد پرداخت میشود از مالیات معاف است .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ آقای عباسمیرزائی بفرمائید .

عباسمیرزائی _ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم لایحه ای که الان مطرح است مسئله بزرگی را در بردارد که ایجاب می کند من کارگر که بافتخار نمایندگی مجلس در سایه انقلاب شاه و ملت نائل شده ام چند کلمه ای در کلیات به عرض نمایندگان در ساحت مقدس مجلس عصر رستاخیز ملت ایران برسانم طی سالیان اخیر در شرائطی که بسیاری از کشورهای جهان با بحرانهای اقتصادی و مسائل گوناگون اجتماعی روبرو بوده اند ، کشور ایران در ادامه تحولات عظیم اقتصادی و اجتماعی خود از رشد اقتصادی سریع و بیسابقه ای برخوردار بوده است .

بدیهی است تداوم این پیشرفت ها از برکات رهبری خردمندانه و اندیشه بلند و تابناک شاهنشاه آریامهر است که باقتضای مراحل توسعه ، دگرگونی در بنیان های موجود را در جهت ایجاد زیر بنای مناسب امکان پذیر نموده است . در این دوران گسترش فعالیتهای صنعتی به لحاظ نقض اساسی آن در رشد اقتصادی کشور همواره مورد توجه و حمایت قرار داشته است و ایجاد و توسعه واحدهای عظیم وگوناگون صنعتی نمایشگر توفیق در حصول به این هدف میباشد . در عین حال باید توجه داشت که هنگامی بهترین نتیجه از برنامه توسعه صنعتی حاصل میگردد که بر مبنائی صحیح استوار باشد تا کلیه طبقات مردم از ثمران آن بهره مند گردند . در این زمینه ارتقاء سطح زندگی عموم طبقات بالاخص کارگران و کشاورزان که سهمی بس مهم در پیشرفتهای اقتصادی کشور به عهده داشته اند همواره مورد تأکید اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بوده است .

بر این مبنا و بمنظور از بین بردن فواصل نامعقول درآمدها در بخش صنعت و پیشگیری از زیانهای ناشی از ایجاد فئودالیسم صنعتی که شرایط بالقوه آن از طریق تمرکز و تجمع سرمایه در واحدهای صنعتی ایجاد میگردد و همچنین بمنظور ایجاد رابطه ای معقول و عادلانه بین عوامل تولید بمنظور تداوم بخشیدن به رشد صنعتی کشور ، در تاریخ چهارم اردیبهشت ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی فرمانی همایونی مبنی بر گسترش مالکیت های واحدهای تولیدی شرفصدور یافت و بدین ترتیب گام اسای دیگری بمنظور ایجاد زیربنائی سالم و مناسب در جهت توسعه صنعتی کشور و نظام اقتصادی دمکراتیک برداشته شد . بموجب این فرمان مقرر گردید :

« کلیه واحدهای بزرگ تولیدی موجود در تاریخ صدور این فرمان بالاخص واحدهای صنعتی معدنی سهام خود را پس از ارزیابی دقیق در درجه اول به کارگران و کارمندان خود و سپس به کشاورزان و عموم مردم عرضه نمایند بطوریکه تا پایان مهر ماه ۱۳۵۷ ( مطابق با سال ۲۵۳۷ شاهنشاه ) معادل ۹۹% سهام واحدهای بخش دولتی بجز صنایع مادر و بعضی صنایع دیگر که حسب مورد در دست دولت خواهد ماند و ۴۹ درصد بخش خصوصی در دست قاطبه مردم قرار گیرد .

ثمرات شگرف و دستاوردهای این فرمان در جهت توزیع عادلانه تر درآمدها ، توسعه مشارکت کلیه مردم در فعالیتهای اقتصادی و گسترش فعالیت بورس اوراق بهادار حائز اهمیت فراوان است . بدیهی است با اجرای این فرمان امکانات بیشتری از نظر تجهیز پس اندازها و هدایت آن بسوی سرمایه گذاری های مفید و مطلوب فراهم میگردد .

عرضه سهام واحدهای تولیدی به کارگران ، آنان را مستقیماً در نتایج فعالیتهای خود سهیم نموده و بالمال موجب ایجاد دلبستگی و نیز احساس مسئولیت بیشتر آنها در قبال فعالیتهای هر واحد تولیدی خواهد گردید و این امر مسلماً تحرک و کارآئی بیشتر نیروی کار را باعث خواهد شد . از سوی دیگر برقراری چنین رابطه ای صرفنظر از ثمرات ارزنده اجتماعی آن ، افزایش تولید و بهبود در کیفیت تولید را نیز همراه خواهد داشت مشارکت کشاورزان در این برنامه که از طریق شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای سهامی زراعی صورت خواهدگرفت موجب پیدایش ارتباطی مستقیم و سازنده بین فعالیتهای کشاورزی و صنعتی میگردد .

در نخستین سال اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی ( سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی ) تعداد ۹۳ واحد تولیدی ۲۰ درصد از سهام خود را که ارزش آن بالغ بر ۱۵ میلیارد ریال میگردد به کارگران ، کشاورزان و سایر مردم عرضه کردند. سرمایه ثبت شده واحدهای مذکور ۴۸ میلیارد ریال میباشد و حدود ۶۶ هزار نفر از کارگران این ۹۳ واحد تولیدی نسبت به خرید سهام کارخانجات مذکور اقدام نموده اند کل میزان فروش سال ۲۵۳۳ واحدهای فوق الذکر بالغ بر ۱۴۵ میلیارد ریال میباشد . این ۹۳ واحد در رشته های مختلف صنایع غدائی ، آشامیدنی ، نساجی ، پوشاک ، مصالح ساختمانی محصولات غذائی و الکتریکی و همچنین وسایل نقلیه لاستیک و صنایع شیمیائی مشغول فعالیت هستند .

امید است با توفیقی که در مدت کوتاه اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی حاصل گردیده است ، عرضه سهام تمامی واحدهای مشمول این قانون هر چه زودتر تحقق پذیرد .

در خاتمه باید به عرض نمایندگان محترم برسانم ما کارگران که در عصر انقلاب توانسته ایم که مکنونات قلبی را که سالهای متمادی آرزوی آنرا داشتیم و این نواها و الهامات فقط و فقط بدست رهبر اندیشمند انقلاب ، شاهنشاه آریامهر بوقوع پیوسته ونتیجه پرثمری برای این طبقه کارگر ، بالاخص برای کشاورزان به بار آورد و البته تمام طبقات ملت ایران همانطور که در یکی از روزها من در اینجا عرض کردم روشنفکران عزیز که بعداً رئیس محترم مجلس شورایملی به بنده فرمودند امروز در ایران تمام مردم ایران روشنفکر هستند هر کس که درک انقلاب ایران را کرد آن روشنفکر است این مربوط به کسی که تحصیلات بالاتر یاکمتری دارد ، ندارد دانستن و و درک انقلاب ایران از ناحیه هر فردی که از آن بهره وری پیدا کرد و پیروی این انقلاب را کرد روشنفکر است و او را روشنفکر می گویند بنده این درس پر برکت رئیس مجلس شورای ملی را هر زمان که به آن برمیخورم یک بار دیگر مکرر به عرض نمایندگان مجلس در هر کجا که باشم میرسانم افتخار بر رهبر انقلاب باد که امروز تمام افراد ملت ایران زیر یک کلمه واحد بنام حزب رستاخیز ملت ایران جمع شده اند و با یک اتحاد و اتفاق هر روز برای ایجاد کانونهای حزبی و گسترش اینحزب در اقصی نقاط کشور به رهبری رهبر توانای ملت ایران ایران کوشا هستند و آن فاصله ایکه یک فرد ، بعنوان کارگر خودش را از همه جدا میدانست از بین رفته و امروز در زیر این چتر واحد در زیر این سایه رهبری همه ملت ایران در کنار هم نشسته اند و به انفاق گفت و شنودی می کنند و آنچه را که به عقلشان میرسد عنوان می کنندو میتوانیم ادعا کنیم و آن وزرائی که در این گسترش مالکیت صنعتی بین ملت ایران و کشاورزان خدمت کرده اند والهامات و فرامین رهبر عالیقدر رابه نحو احسن انجام داده اند بخصوص از جناب آقای انصاری وزیر محترم امور اقتصادی و دارائی و وزیر کار که او از طریق سرمایه های ثابت شده و حمایت شده و مترقی کشور کوشش کرده است و تمام این سهام را با سود و منفعت بین تمام طبقات بخصوص کارگران توسعه داده است جا دارد تشکر کنیم و از زحمات شبانه روزی این وزراء ومخصوصاً رئیس الوزراء که تمام وقت خود را برای اجرای منویات شاهنشاه بکار میبرند از پشت این تریبون ، این میز گفتار ملت ایران ، میزی که تمام مکنونات قلب ملت ایران گفته میشود بازگو کنیم ملت ایران عرض می کنم که خوشا به احوال شما و باز بنا به فرمایش آقای رئیس مجلس خوش به احوالمان ، درعصری قرار گرفته ایم که تمام امکانات را رهبر ملت ایران برای این ملت فراهم نموده است در حالیکه می بینیم در سرتاسر جهان چه آشوبها و چه قحطی ها ، چه ناامنی ها ، چه بی انضباطی ها در امر صنعت ، چه بین کارگارن و چه بین صاحبان صنایع بچشم میخورد ولی در این کشور کارگران ایرانی با الهام از افکار بلند رهبر خود در مقابل چرخ صنعت مملکت با کمال دقت ایستادگی نموده و چون سربازانی که در مرز ، حراست از حدود وثغور کشور میکنند اینها پای ماشینها از صنعت و اقتصاد کشور حمایت می کنند و همیشه به پیروی از منویات شاهنشاه در راه اعتلای این کشور کوشا ، جانباز و فداکار بوده و هستند . ( احسنت ) .

رئیس _ نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانها اداری راجع به الحاق یک تبصره بماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی و ارسال به مجلس سنا

۹ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانها اداری راجع به الحاق یک تبصره بماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس _ گزارش شور دوم الحاق یک تبصره بماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری درجلسه روز یکشنبه ۹ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۱۴۵۸ مورخ ۲۴ / ۱ / ۲۵۳۵ مربوط به الحاق یک تبصره بماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۷۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده : تبصره زیر بعنوان تبصـره ۳ بماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومـی الحـاق میشود ومقـررات آن از تاریـخ ۱۱ / ۱۰ / ۱۳۵۴ قابل اجرا است .

تبصره ۳ _ چنانچه سربازان مشمول تبصره ۲ این ماده بدرجات سرباز یکمی یا سرجوخگی نائل گردند حقوق آنان به ترتیب زیر پرداخت خواهد شد .

سرباز یکم _ ۳۰۰۰ ریال

سرجوخه _ / ۳۵۰۰ ریال

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری _ کیومرث وشمگیر

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۱ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه الحاق یک تبصره بماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عیناً تأیید و تصویب کرد .

اینک گزار آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۱ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه الحاق یک تبصره بماده ۴۵ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عیناً تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام _ عبدالحسین تژده

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح بند ب ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۱۰ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح بند ب ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم اصلاح بند ب ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۷۴۲۹۰ مورخ ۳۰ / ۱۲ / ۱۳۵۴ دولت مربوط به اصلاح بند ب ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۶۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و گزارش شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح بند ب ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده _ بند ب ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح میشود :

ب _ افسران و درجه داران و افراد وظیفه ۲۰ روز دفعتاً یا بفاصله هر شش ماه ده روز .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – کیومرث وشمگیر

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۱ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح بند ب ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام _ عبدالحسین تژده

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می شود .

- تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۱۱ - تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ .

رئیس _ تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید .

سپهبد کاتوزیان ( معاون وزارت جنگ ) _ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم باستحضار میرساند بطوریکه مستحضر هستید دوره آموزشگاه افسری جزء یکسال است ولی آموزشگاهی داریم بنام آموزشگاه هوانیروز که کادر هواپیمائی نیروی زمینی را تأمین میکند . ایجاب میکند که دوره این آموزشگاه بیشتر از یکسال باشد چون بین دوره آموزش این آموزشگاه با آموزشگاههای دیگر تفاوتی ایجاد میشود لایحه ای تقدیم میشود به قید یک فوریت که چنانچه تصویب بفرمائید مازاد بر مدت یکسالی که این آقایان در آموزشگاه هستند از حقوق ستوان سومی استفاده کنند و مدت بین ستوان سومی و ستوان دومی در مدت خدمتشان محسوب شود.

- تصویب فوریت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۲ - تصویب فوریت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی .

رئیس _ چون برای این لایحه تقاضای فوریت شده است لایحه قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

بمنظور جذب بیشتر داوطلبان آموزشگاه افسری رسته هوانیروز و تسهیلات لازم در مورد ترفیع دانشجویان مذکور بررسی لازم معمول والحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ضروری تشخیص داده شده است .

اینک طرح ماده واحده الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به پیوست تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارد .

نخست وزیر و وزیر جنگ - امیر عباس هویدا و ارتشبد عظیمی

لایحه الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده _ تبصره زیر بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه میگردد .

تبصره _ در صورتیکه مدت دوره آموزشگاه افسری مانند آموزشگاه افسری هوانیروز بیش از یکسال باشد دانشجویان در مدت آموزش مازاد بر یکسال ازحقوق ماهانه معادل حقوق درجه ستوان سومی استفاده خواهند نمود و مدت آموزش مازاد بر یکسال آنان نیز ( بدون احتساب مدت مردودیت و تجدیدی ) پس از نیل بدرجه ستوان سومی از لحاظ ترفیع جزء قدمت خدمت در درجه آنان محسوب خواهد گردید ، این تبصره از تاریخ ۱ / ۱ / ۲۵۳۴ قابل اجرا میباشد .

نخست وزیر و وزیر جنگ - امیر عباس هویدا و ارتشبد عظیمی

رئیس _ فوریت لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به فوریت لایحه رأی میگیریم خانمها و آقانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل سازمان نوآوری و نوسازی آموزشی و ارسال به مجلس سنا

۱۳ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل سازمان نوآوری و نوسازی آموزشی و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم تشکیل سازمان نوآوری و نوسازی آموزشی مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز پنجشنبه ۲۳ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور خانم طالقانی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شماره ۶۹۸۴۶ مورخ ۱۵ /۱۱ / ۱۳۵۴ دولت مربوط به تشکیل سازمان نوآوری و نوسازی آموزشی را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۲۲ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری _ کیومرث وشمگیر

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۹ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه نوآوری و نوسازی آموزشی را مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحی تصویب کرد . اصلاح مزبور در جلسه ۹ / ۳ / ۲۵۳۵ بتأیید کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رسید .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز دوشنبه ۳ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به نوآوری و نوسازی آموزشی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

رئیس کمیسیون آموزش و پرورش _ محمد شهرستانی

رئیس _ ماده اول قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱ _ بمنظور تحقیق و بررسی در مسائل کیفی آموزشی و پرورش و ارزشیابی مستمر و تنظیم برنامه های تحصیلی و تألیف و تدوین کتب درسی و آماده سازی مدارس و مؤسسات آموزش تابع وزارت آموزش و پرورش برای کاربرد وسائل و روشهای نو در جهت اعتلای کیفیت آموزش و پرروش سازمانی بنام « سازمان نوآوری و نوسازی » که در این قانون سازمان نامیده می شود تشکیل میگردد .

رئیس _ در ماده اول نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده اول رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده دوم قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲ _ وظایف سازمان عبارتست از :

الف _ پژوهش در محتوای برنامه های آموزش و پرورش در دوره های مختلف تحصیلی با توجه به نیازمندیهای کشور و ارزشیابی مستمر از این برنامه ها .

ب _ تشخیص و تعیین هدف ها و مطالب عمده دروس در هر مبحث برای دوره های مختلف تحصیلی و ارائه شیوه های مطلوب .

ج _ تهیه و تنظیم برنامه های درسی بر مبنای پژوهشهای انجام شده و با توجه به توانائی و خصوصیات روانی دانش آموزان ونیازهای کشوری .

د _ تنظیم ساعات درسها و تعیین نسبت های مطلوب برای تحصیلات در سطوح و رشته های مختلف .

ه _ مطالعه و تنظیم روشهای تازه در زمینه امتحانات و ارزشیابیهای تحصیلی بر مبنای برنامه های آموزشی مصوب .

و _ تهیه برنامه های آموزشی برای پخش از طریق رادیو و تلویزیون و سایر وسایل ارتباط جمعی .

ز _ تألیف و تدوین و انتشار کتب و نشریات آموزشی و کمک آموزشی برای دانش آموزان و معلمان و مربیان .

ح _ تعیین و تهیه مواد و وسائل آموزشی و فهرست استاندارد و تجهیزات و وسائل آموزشی با همکاری سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس کشور .

ط _ تهیه و تنظیم طرحهای لازم برای نوآوری در روش ها و وسائل آموزشی .

ی _ تربیت معلمان و مربیان و کارشناسان مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش و اجرای برنامه های کارآموزی برای معلمان و مسؤلان مدارس و مجریان مربوط .

ک _ تنظیم و اجرای طرحهای آزمایشی به منظور ارزشیابی روشها و وسائل و تجهیزات آموزشی .

ل _ انجام دادن تحقیقات بنیادی در زمینه بهبود کیفی و کمی آموزش و پرورش .

م _ برقرار ساختن ارتباط دائم با معلمان و متخصصان امر آموزش و پرورش و نظر خواهی از آنان و فراهم ساختن موجبات مشارکت آنان در برنامه ریزی و برنامه نویسی و ارزشیابی .

ن _ همکاری با سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران و دیگر واحدها و شوراهائی که به نحوی با وظائف سازمان ارتباط دارند .

س _ سایر مسائلی که شورای سازمان در جهت هدفهای سازمان تعیین خواهد نمود .

رئیس _ در ماده دوم نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده دوم رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۳ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳ _ سازمان دارای شورائی است مرکب از وزیر آموزش و پرروش که ریاست شورا رابعهده خواهد داشت وزیر علوم و آموزش عالی ، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه ، وزیر امور اقتصادی و دارائی ، وزیر فرهنگ وهنر ، وزیر اطلاعات وجهانگردی ، وزیر مشاور و مسؤل امور زنان ، مدیر عامل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران یا نمایندگان آنان و سه نفر از افراد بصیر و مطلع در امر آموزش و پرورش که به پیشنهاد وزیر آموزش و پرورش و با فرمان همایونی برای مدت ۳ سال منصوب میگردند ، دبیری شورا با رئیس سازمان خواهد بود .

تبصره _ طرز کار شورا به موجب آئین نامه ای ایست که به تصویب شورا میرسد .

رئیس _ در ماده ۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۴ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴ _ وظایف شورای سازمان عبارت است از :

الف _ تعیین خط مشی های کلی سازمان .

ب _ تصویب دستورالعملهای اجرائی سازمان .

ج _ تصویب مقررات استخدامی سازمان پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور .

د _ تصویب برنامه و بودجه سالانه سازمان .

رئیس _ در ماده ۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۵ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵ _ یکی از معاونان وزارت آموزش و پرروش بانتخاب وزیر سمت ریاست سازمان را عهده دار خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۶ قرائت میشود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶ _ از تاریخ تشکیل این سازمان وظایف و اعتبارات و تعهدات سازمان کتابهای درسی به این سازمان منتقل میشود .

رئیس _ آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید .

دکتر اسفندیاری _ چون شور دوم لایحه مطرح است و نمیشود بآن چیزی اضافه کرد. من بخانم معاون محترم وزارت آموزش و پرورش تذکری میدهم در ماده ۶ و ۷ فقط ذکر وظائف و تعهدات شده است و ذکری از کارمندانی که منتقل میشوند باین قسمت نشده و چون طبق قوانین و مقررات موجود اگر کارمندان ذکر نشوند عملاً یکنوع حذف پست سازمانی برای آنها خواهد بود و یک نوع حذف پست سازمانی برای آنها خواهد بود و یک نوع آماده بخدمت برای آنها می باشد خواهش میکنم که در مجلس سنا در ماده ۶ و ۷ کارمندان را هم ذکر کنند .

رئیس _ نظر دیگری در ماده ۶ نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۷ قرائت میشود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷ _ وظایف مشابه با وظایفی که در این قانون برای سازمان تعیین شده و در سایر واحدهای آموزش و پرورش انجام میگیرد به تشخیص وزیر آموزش و پرورش به این سازمان محول میشود . اعتبارات جاری مربوط به اجرای وظایف مذکور و همچنین سایر اعتبارات جاری که برای اجرای این قانون در بودجه سال ۱۳۵۵ وزارت آموزش و پرورش منظور شده است با پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و تأیید سازمان برنامه و بودجه به عنوان کمک در اختیار سازمان قرار خواهد گرفت .

رئیس _ در ماده ۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۸ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸ _ تشکیلات سازمان پس از تصویب شورای سازمان و موافقت سازمان امور اداری و استخدامی کشور اجراء خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۸ نظری نیست ؟ اظهاری نشد ) بماده ۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۹ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹ _ سازمان میتواند برای انجام دادن وظایف مقرر در این قانون قراردادهای لازم را بر اساس مقرراتی که با موافقت وزارت امور اقتصادی و دارائی به تصویب شورای سازمان خواهد رسید منعقد کند و هزینه های خدمات از قبیل تحقیق و تألیف و همچنین هزینه چاپ و توزیع و انتشارات و سایر وسایل آموزشی را بر اساس آن بپردازد .

رئیس _ در ماده ۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۱۰ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰ _ منابع مالی سازمان عبارت است از :

الف _ اعتبارات از محل درآمد عمومی که همه ساله بعنوان کمک در بودجه کل کشور منظور خواهد شد .

ب _ درآمدهای حاصل از فروش خدمات و کتب وسایر نشریات و وسائل آموزشی .

ج _ وجوه حاصل از محل هدایا .

رئیس _ در ماده ۱۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . کلیات آخر لایحه مطرح است آقای دکتر آزمون بفرمائید .

دکتر آزمون _ با اجازه جناب آقای رئیس ، همکاران محترم اگر بخاطر داشته باشید در هشتمین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی کشور شاهنشاه ضمن تعالیمی که صادر فرمودند بر این مسئله تأکید داشتند که اگر کشور ما بخواهد برنامه های وسیع سازندگی را د رحدی که عصر تمدن بزرگ طلب میکند بدرستی اجرا کند و در زمان موعود بآن مرحله از پیشگامی و ترقی تعالی برسد باید بامر آموزش و پرورش از مرحله کودکستانها توجه بشود . بعبارت دیگر شاهنشاه یکبار دیگر بر این مسأله که باید به کیفیت آموزش و پرورش در جامعه ما توجه بشود انگشت گذاشتند و آن را مورد تأکید قرار دادند . بی تردید اگر ما بخواهیم جامعه ای بیارائیم که این جامعه تمام خصوصیات انقلابی را از دیدگاه موضع فکری انقلاب شاه و ملت بر اساس برداشتهای تاکتیکی یا استراتژیک رستاخیز ملت ایران در برگیرد ناگزیر باید به کیفیت آموزش و پرورش که یک مسأله کاملا زیر بنائی است بنحوی توجه کنیم که در حد مطلوب باشد من خوشحالم که دولت بعد از سالها که از آغاز انقلاب آموزشی کشور میگذرد لایحه ای باین نحو و با این مواد بمنظور نوآوری و نوسازی در امر آموزش مملکت به مجلس آورده است با تأکیدی که بر این لایحه میگذارم میخواهم مطلبی را بعرضتان برسانم که ما باید تلاش کنیم هر گونه تضاد را ، هر گونه ناسازگاری را بین تئوری و پراتیک بین فکر و عمل از بین ببریم این لایحه زمانی میتواند به بسیاری از نارسائیها ، از مشکلات از عدم توجهات و کمبودها پایان دهد که در عمل واقعاً بدرستی اجرا شود ، در عمل تضاد و تناقضی با این فکر اصیل نداشته باشد من اجازه میخواهم از مجلس شورای ملی که این را عرض کنم ما در شرایطی از آموزش و پرورش ملی سخن میگوئیم که متأسفانه با تصمیماتی که اتخاذ کرده اند و با اجازه هائی که داده شده است بامر آموزش و پرورش ملی کمتر توجه میشود یا اینکه آموزش و پرورش ملی بنظر من در معرض خطر قرار گرفته است تاریخ سیاسی ملل نشان میدهد هیچ ملتی هیچ جامعه ای امکان نداشته است بدون ایمان بمبانی مقدس ملتش باقی بماند هیچ سرزمین حفظ نشده است مگر باعتبار عقیده راسخ فرزندان آن جامعه بمقدس بودن آن جامعه هیچ جامعه ای باقی نمانده مگر باعتبار حفظ سنتهای ملی و فرهنگ و تمدنش من بهترین مثال را در مورد کشور خودمان می آورم ، اگر امروز میگوئیم ۲۵۳۵ سال از تاریخ شاهنشاهی ما میگذرد باین معنی است که ۲۵۳۵ سال تاریخ مدون داریم ، ۲۵۳۵ سال تمدن داریم که این جزئی از تاریخ کهن ملت ایران است ، ۲۵۳۵ سال تنها قسمتی از تاریخ تمدن ما مشخص بوده است حاکمیت ما معلوم بوده و فرهنگ مشخص ماست در این هزاره ها همیشه هویت ملی ما برقرار و روشن بوده است گر چه در طول این ۲۵۳۵ سال بارها و بارها کشور ما مورد هجوم بیگانه قرار گرفته است سرزمین ما مورد تاخت و تاز قرار گرفته اما چرا این ملت باقی ماند باین اعتبار که ایرانی ، ایرانی بود مشخصات خودش را حفظ کرد زبان خودش را حفظ کرد فرهنگ و تمدن خودش را حفظ کرد ایمان و خداپرستی و شاهدوستی و سنن خودش را حفظ کرد و باین خاطر است که در عصر پیروزیهای انقلاب ایران شاهنشاه فرمان میدهد به تجهیز ملت برای ایجاد آمادگی ملی از راه بازسازی آموزش و پرورش یعنی توجه عمیق به کیفیت آموزش و به غنی ساختن معنوی و علمی آن ، جای تعجب است که در این حرکت اصیل ملی به این برمی خوریم که هر روز مثل قارچ مدارس به اصطلاح خارجی سبز می شوند در این خارجی زبان ما مورد هجوم قرار میگیرد در ایی مدارس خارجی آنچه که باید در زمینه حفظ تمدن ما ، ایرانیت ما و آن عقاید و اصولی که این جامعه را تا بامروز حفظ کرده است گفته شود تا بچه های ما با روش ایرانی تعلیم ببینند حرفی در میان نیست بنده باید عرض کنم در حال حاضر به بسیاری از کسانیکه تحت عنوان آموزش و پرورش ملی مدارسشان را بستیم و گفتیم آموزش باید ملی بشود و رایگان بشود و یکسان بشود اجازه تأسیس مدارس باصطلاح خارجی داده اند ، در جامعه ما امروز اقلیتی وجود ندارد که ملت مجبور باشد بخاطر حفظ خواسته ها و منافع آن اقلیت امتیازهای خاصی برایشان در نظر بگیرد امروز منافع محترم در جامعه ما منافع توده هاست منافع خلق ایران است و این منافع را انقلاب ایران باید حفظ کند پس هیچ دلیلی وجود ندارد بیائیم به بعضی افراد اجازه تأسیس نوع خاصی از مدارس را بدهیم باین عنوان که این مدارس برای تعلیم خارجی هاست ولی همه بچه های ما با پرداخت پول زیاد به این مدارس بروند و تحصیل کنند و عملا دو دسته از مدارس بوجود بیاوریم یکدسته مدارسی که دولتی هستند یعنی مربوط به همه مردم و مشول فرمان انقلابی آموزش رایگان و ملی و بمنزله مکتب شاهدوستی و وطن پرستی که باید اصول عقاید اجتماعی و سیاسی ما در آنجا بررسی و آموخته شود و دسته دیگر مدارسی که بقول یکی از رفقا که بمن میگفت من رفتم بآن مدرسه که در مورد وضع فرزندم صحبت کنم خانم مدیر یا ناظم گفت اینجا فارسی صحبت نکنید انگلیسی صحبت کنید ( یکنفر از نمایندگان _ آنها را به کلیسا هم میبرند ) ملاحظه میفرمائید ما چگونه در این قبیل مدارس میتوانیم باین بچه ها و نوباوگان که مورد توجه و عنایت شاهشناه بزرگمان هستند روح میهن پرستی و عشق باین آب و خاک و اساس مذهبمان و اساس اعتقادات سیاسیمان را تعلیم بدهیم . مسأله دیگری را بنده شنیدم در این زمینه که یکی از وزارتخانه ها فرمهای استخدامی خود را بدو زبان چاپ کرده ، این در یک کشور خارجی نیست بلکه در کشور خودمان است ، این در واقع هجومی است بزبان فارسی اگر من ایرانی بخواهم در آن وزارتخانه استخدام بشوم باصطلاح خودشان اپلی کیشن یا برگ درخواست کار را باید بزبان انگلیسی پر کنم ، مگر اینجا یک کشور مستعمره است ؟ چرا باید دستگاه اداری ما باین ترتیب باشد ، اینها شایسته نیست ، انقلاب ایران اجازه نمیدهد . با روح و تعصب و معنویت ملی ما این چنین رفتار شود در مورد دیگر باید عرض کنم سازمان رادیو تلویزیون ملی باید هر چه بیشتر در جهت بزرگداشت عقاید و افکار ملی قرار بگیرد ، سازمان رادیو تلویزیون نباید بنحوی تبلیغ بکند که این تبلیغ دارای روح کامل ایرانی و ایرانیت نباشد ، سازمان رادیو تلویزیون باید از هر گونه بیگانه گرائی و دور بودن از خواستهای ملت و تمایلات ملت دوری کند به تجزیه و تحلیل انقلاب ایران در سطحی گسترده بپردازد به آموزش و پرورش ملی توجه عمیق کند زیرا این ملت و مملکت آموزش و پرورش ملی میخواهد ، آموزش و پرورش ایرانی میخواهد بگذارید این را هم عرض کنم که امروز صبح در رادیو شنیدم حمله میکرد بمغازه دارانی که اسمهای خارجی برمغازه خود می گذارند ، خوب ، در جامعه ای که یک وزارتخانه اش ورقه درخواست کارش را بانگلیسی تنظیم میکند ، و وزیر آموزش و پرورش انتقاد میکند که دیپلمه های ما زبان انگلیسی نمیدانند می گویند زبان انگلیسی نمیدانند و بعد ما می بینیم که در بسیاری از موارد مدارسی آنچنانی بوجود می آورند که اصلا ریشه زبان فارسی را میزنند و در آن طرف نیز بحمدالله امکان هست برای یک قشر خاص که بچه هایشان را بمدارس خارج روانه کنند تا از همان کودکی به کودکستانهای خارجی بفرستند و آنجا آموزش خارجی ببینند ، یکی از رجال در یک نطقی میگفت من چون در فلان کشور تحصیل کرده ام آن کشور برگردن من حق دارد ، حال در چنین اوضاع و احوالی چگونه رسانه های گروهی از مردم کوچه و بازار و از کسبه انتظار دارند که اسامی خارجی بکار نبرند ؟ بنده میگویم باید توجه بکنیم که آموزش و پرورش ملی ما در سطحی باشد و بکیفیتی باشد که مردم کشور ما احتیاج بمدارس خارجی نداشته باشند و احتیاج احساس نکنند که بچه های خود را از بچگی بخارج بفرستند چون وقتم دارد تمام میشود بگذارید این مطلب را نیز عرض بکنم و خاتمه بدهم ، بعضی از رمال های خارجی که بکشور ما آمده اند دو کار میکنند ، یکی اینکه در کار آموزش و پرروش مملکت ما از طریق باز کردن یا شریک شدن در مدارس آنچنانی دخالت میکنند بدون اینکه صلاحیت آموزش دادن به بچه های سرزمین ما را داشته باشند دیگر اینکه مدارسی در خارج تأسیس می کنند و بچه های ایرانی را از خانواده ها میگیرند و بآنجا میبرند ، این آموزشی که در آنجا میدهند یک آموزش ملی نمیتواند باشد بنده با این لایحه که وزارت آموزش و پرورش آورده است موافقم و آنرا تأیید می کنم ، و بهمین جهت این مشکلات و نارسائیها راهم عرض کردم که جلب توجه وزارت آموزش و پرورش بشود ، این لایحه بسیار عالی است و من تنظیم و تدوین آنرا بفال نیک میگیرم و این را قدمی برای بازسازی کیفی آموزش ایرانی در کشورمان میدانم ، خواهش می کنم باین مسئله توجه کنید وزارت آموزش و پرورش باید جلوی این وضعی را که ایجاد شده است و بنفع جامعه و مملکت ما نخواهد بود با قدرت و قاطعیت هر چه تمام بگیرد ، انشاءالله ( احسنت ) .

رئیس _ آقای قاضی بفرمائید .

قاضی _ شمول فرمایشات جناب آقای دکتر آزمون بحدی گسترده بود که جای سخن برای بنده باقی نگذاشت ، سخن شناسان و سخن دانان قبول میکنند همینقدر که من جرأت کردم بعد از ایشان به پشت تریبون بیایم خود یک نوع شهامت ادبی محسوب می شود ، کوشش می کنم فرمایشاتشان را تکرار نکنم اما متأسفم که لایحه بسیار خوبی با یک عنوان بسیار خوب تر و دلفریبتر بقوه مقننه تقدیم شده است که نامش هست لایحه قانون تشکیل سازمان نوآوری و نوسازی آموزشی ، عنایت بفرمائید دوستان عزیز یکی از اولین قدمهائی که بنیانگذار ایران نوین رضاشاه بزرگ برداشت این بود که ملت ایران را از شرسیچقان ائیل و قوچ نیل و سنبله و سرطان و جوزا و کوفت و زهر مار نجات داد و سال و ماه و ایران را بملت ایران برگرداند ، لایحه ای آورده اند بعنوان نوسازی و نوآوری باز در ماده اولش را اصطلاحات بیگانه ابجد ، هوز ، حطی ، سعفض، کلمن ، قرشت ، را آورده اند ، این ابجد ، هوز ، حطی ، سعفض ، کلمن ، قرشت ، از کجا آمده است ؟ از هر کجا آمده متعلق بملت ایران نیست ، حروف زبان فارسی الف ، ب ، پ ، ت ، ث الی آخر است ، اگر کسی از حروف ایرانی بدش می آید ، یکم ، دوم ، سوم ، و اگر از این هم خوشش نمی آید یک و دو و سه و چهار من استدعایم این است از اولیای وزارت آموزش و پرورش که لااقل خودشان پاسدار این عنوان قشنگ نوسازی و نوآوری باشند و وقتی این لایحه را بمجلس سنا تقدیم خواهید کرد که مورد بحث قرار خواهد گرفت لااقل ما را در یک لایحه قانونی از شر ، ابجد ، هوز ، حطی ، کلمن و غیره نجات بدهید و اجازه ندهید که ما وقتی در مورد آموزش و پرورش صحبت می کنیم در شرایط کنونی بگوئیم : دارو سبب درد شد اینجا چه امید است ، زایل شدن عارضه و صحت بیمار . متشکرم ( احسنت ) .

رئیس _ آقای پزشکپور بفرمائید .

پزشکپور _ من ضمن اصغای مطالب بسیار سودمندی که همکار محترم جناب آقای دکتر آزمون بیان فرمودند یادداشتی خدمتشان فرستادم که فرصت نشد آنرا ملاحظه بفرمایند و اگر ملاحظه و اشاره فرموده بودند و توضیحی میدادند بخاطر اهمیت آن شاید نیازی نبود که خودم چند دقیقه ای تصدیع بدهم البته اشارات دقیقی فرمودند نسبت به امر ضرورت توجه به زبان فارسی یا به مفهوم گسترده تر فرهنگ فارسی و در واقع آنچه که نه تنها آموزش و پرورش بمعنای اخص این سازمانهای آموزش و پرروش ما که اعم است از کودکستان ، دبستان ، دبیرستان ، و دانشگاه متکی بر او است و اساسی ترین رسالتی که بعهده دارند حفظ و حمایت و گسترش زبان و فرهنگ فارسی است بلکه بطور قطع این وظیفه و رسالت وابسته بجامعه ایرانی و همه ملت ایران قرار دارد زبان فارسی و فرهنگ فارسی روح ملت ما است و با این روح زنده هستیم و این روح است که ما را در مسیر و پیچ و خم حوادث حفظ کرده و این روح قوی مستحکم بوده است که در برابر یورش ها و نابسامانیها و تجاوزهای قوای بیگانه قوم ایران را یگانه و متحد نگاهداشته و بار دیگر در کشاکش حوادث درفش ملت ایران را سرفراز تر به پیش برده بنابر این اساسی ترین مسئله است و من همین لحظه در اینجا چشمم بجناب دکتر شادمان افتاد و ضرور میدانم حال که این بحث مطرح است از اعماق وجودم از بزرگمردی یاد کنم بنام شادروان سید فخرالدین شادمان که بیادم هست در دبیرستان کتاب آموزنده ای بنام تسخیر تمدن فرنگی مطالعه میکردیم و میتوانم بگویم اگر هر روحیه ای در من سراغ دارید بنحو بارزی مطالعه این کتاب مؤثر بوده است یادم هست چندی پیش مذاکره ای داشتم با دکتر شادمان و خواهش کردم موجبات تجدید چاپ این کتاب فراهم گردد و تعلیم این کتبا را در کلیه آموزشگاهها و مدارس عالی ایران رواج دهند . در این کتاب بنحو دقیق و عالی این مسئله توضیح داده شده است که ما که در مقابل توسعه مغرب زمین قرار داریم دو راه داریم یا باید او را تسخیر کنیم یا مسخر آن باشیم ولی جامعه ایران باید آن را تسخیر کند تمدن و تکنولوژی غرب را و در نتیجه با اتکاء بر این اصل هر چه را رهبر بزرگ ما در برابر ما قرار دادند ، تمدن بزرگ را که بسمت آن حرکت کنیم با این خمیر مایه فرهنگ ملی است رسیدن باین تمدن بزرگ ، خمیرمایه انجام هر تحول ملی ، استحکام فرهنگ فارسی است و توجه به زبان و فرهنگ فارسی است اما نکته دیگر که جناب دکتر آزمون بطور قطع توجه دارند ضمن ادای سخن در چند مورد اشاره و بیان شد ، این بود که آغاز تاریخ ما از ۲۵۳۵ سال پیش است . البته من ضرور دیدم این نکته در مجلس ایران مطرح شود و این موضوع را عرض کردم که بطور قطع دوستان عنایت دارند که آغاز « تاریخ شاهنشاهی ما » از ۲۵۳۵ سال پیش است و تاریخ ملت ایران بسیار طولانی است آغاز تاریخ بنیانگذاری شاهنشاهی ما یکی از افتخارات این دوران بود که در زمان شاهنشاهی آریامهر بزرگ بار دیگر بعد از سده ها در واقع این تاریخ را بعنوان مبدأ انتخاب کردیم هنگامی است که کورش بزرگ براریکه سلطنت می نشیند کورش بزرگ حکومتهای سرزمینهای ایران نشین را یکجا بهم در آمیخت و از سرزمنیهای ایرانی نشین یک اتحاد بزرگ و یک حکومت بزرگ بوجود آورد که شاهنشاهی ایران است ما قبل از این تاریخ ، تاریخ مدون و تاریخ پهناور و پرغروری داشته ایم ما در سرزمینهای غرب ایران زمین که مادهای نیرومند زندگی میکردند در واقع پایه های بسیار مستحکمی از تاریخ ملی ما از مدنیت ما از فرهنگ و از شکل سیاسی جامعه ایران بنیانگذاری شد ما در واقع قبل از نظام حکومتی مادها قشرهای دیگری در تاریخ داریم ، مرحله پیشدادیان را بعنوان یک امر مرحله اساطیری نمیتوانیـم بشناسیم چون دارای مبانی تاریخی و قابل توجه و مستندی است بهمین کیفیت بعد از دوران اساطیری تاریخی ما بی گمان یک پیوندهای ملموس با تاریخ مستند ما دارد بنابر این من بیان این نکته را بدنبال مطالب بسیار سودمند آقای دکتر آزمون در این جلسه از مجلس شورای ملی ضرور دانستم و مجدداً تأکید میکنم که « ۲۵۳۵ سال از بنیانگذاری شاهنشاهی ایران بدست کوروش بزرگ » میگذرد و قبل از آنزمان ملت بزرگ ایران و نیروهای ایرانی در این سرزمین بزرگ حکومتهائی بوجود آورده اند و ما تاریخی بس درازتر و غرور انگیز در پشت سر قبل از این زمان داریم ( احسنت ) .

رئیس _ نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۴ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم تشکیل انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز یکشنبه ۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای دکتر رهنوردی معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۸۵۹۰ مورخ ۴ / ۴ / ۵۴ دولت مربوط به تشکیل انستیتو تغذیه و علوم و صنایع غذائی ایران را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۵۹ چاپ گردیده با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۶ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای دکتر رهنوردی معاون وزارت بهداری لایحه تشکیل انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران را مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد .

این اصلاحات در جلسه روز ۱۲ / ۳ / ۲۵۳۵ بتصویب کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رسید .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بهداری _ دکتر صدیق اسفندیاری

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان لایحه تشکیل انستیتو تغذیه و علوم صنایع غذائی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۱۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل انستیتو تغذیه و علوم و صنایع غذائی ایران را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون بهداری را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی _ دکتر فیروزآبادی

رئیس _ ماده اول قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱ _ بمنظور توسعه و تمرکز فعالیتهای تحقیقاتی در امـر علوم تغذیـه و صنایع غذائـی و همآهنگ کردن ایـن با برنامه های پیشرفته جهانی ، تنظیم خط مشی لازم و ارائه آن بمنظور بهبود امر تغذیه و همچنین تعلیم و تربیت کارشناسان در علوم تغذیه و صنایع و بهداشت و کنترل مواد مذکور انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران بر اساس این قانون تشکیل میشود .

رئیس _ درماده اول نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده اول رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده دوم قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲ _ انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران که در این قانون اختصاراً « انستیتو » نامیده میشود سازمانی است وابسته به وزارت بهداری که طبق مقررات این قانون اداره خواهد شد .

رئیس _ در ماده دوم نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده دوم رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۳ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳ _ ارکان انستیتو عبارت از :

۱ _ هیئت امناء .

۲ _ رئیس انستیتو .

۳ _ شوراهای پژوهشی و آموزشی .

رئیس _ در ماده ۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۴ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴ _ هیئت امناء از اشخاص زیر تشکیل میشود :

۱ _ وزیر بهداری .

۲ _ وزیر علوم و آموزش عالی یا یکی از معاونان آن وزارت به معرفی وزیر علوم و آموزش عالی .

۳ _ وزیر آموزش و پرورش یا یکی از معاونان آن وزارت بمعرفی وزیر آموزش و پرورش .

۴ _ وزیر امور اقتصادی و دارائی یا یکی از معاونان آن وزارت به معرفی وزیر امور اقتصادی و دارائی .

۵ _ وزیر صنایع و معادن یا یکی از معاونان آن وزارت به معرفی وزیر صنایع و معادن .

۶ _ وزیر کشاورزی و منابع طبیعی یا یکی از معاونان آن وزارت به معرفی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی .

۷ _ وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه یا یکی از معاونان آن سازمان بمعرفی وزیر مشاور و رئیس سازمان مذکور .

۸ _ دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی کشور یا یکی از معاونان آن سازمان بمعرفی دبیر کل سازمان مذکور .

۹ _ دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور .

۱۰ _ شش نفر صاحب نظر و بصیر در رشته های مختلف علوم ، پزشکی ، بهداشت تغذیه و تکنولوژی و صنایع غذائی

تبصره ۱ _ رئیس هیئت امناء از بین اعضای هیئت توسط هیئت انتخاب و به پیشنهاد وزیر بهداری با فرمان همایونی منصوب میگردد .

تبصره ۲ _ اعضای موضوع بند ۱۰ این ماده به پیشنهاد وزیر بهداری و تأیید سایر اعضاء هیئت امناء و با فرمان همایونی برای مدت سه سال منصوب میشوند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است . در صورتیکه هر یک از اعضاء هیئت امناء موضوع بند ۱۰ این ماده بعلت فوت یا استعفاء یا هر علت دیگری از حضور در جلسات معذور باشد جانشین او بترتیب مذکور در فوق برای بقیه مدت انتخاب میشود .

تبصره ۳ _ رئیس انستیتو سمت دبیر هیئت امناء را خواهد داشت و بدون حق رأی در جلسات هیئت امناء شرکت خواهد کرد .

تبصره ۴ _ نحوه تشکیل جلسات و ترتیب کار هیئت امناء طبق آئین نامه ای خواهد بود که بتصویب هیئت مذکور خواهد رسید .

رئیس _ در ماده ۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۵ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵ _ وظایف هیئت امناء بشرح زیر است :

  • الف _ تعیین خط مشی انستیتو با در نظر گرفتن سیاست کلی دولت در امر تغذیه و امکانات فنی و مالی کشور .
  • ب _ انتخاب رئیس انستیتو و پیشنهاد انتصاب او .
  • ج _ تصویب سازمان انستیتو و واحدهای آموزش عالی مربوط پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور .
  • د _ رسیدگی و تصویب بودجه انستیتو .
  • ه _ تصویب حسابهای سالانه و ترازنامه .
  • و _ تصویب مقررات استخدامی اعضای هیئت علمی با توجه به ضوابطی که از طرف شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور برای سایر مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاهی تهیه می شود . مشاغل آموزشی و پژوهشی که مشمول مقررات استخدامی اعضای هیئت علمی میباشد پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور بتصویب هیئت امناء خواهد رسید .
  • ز _ مقررات مربوط به پایه حقوق و حقوق بازنشستگی مستخدمین رسمی عضو هیئت علمی همانست که در مورد اعضای رسمی هیئت علمی دانشگاهها و مؤسسات عالی علمی دولتی بتصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین رسیده است و مشمول تغییرات و اصلاحات بعدی آن نیز خواهد بود
  • ح _ تصویب آئین نامه های مالی و معاملاتی پس از تأیید وزارت امور اقتصادی و دارائی .
  • ط _ تصویب میزان فوق العاده مخصوص برای اعضای هیئت علمی با توجه به ضوابطی که از طرف شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی تهیه میگردد .
  • ی _ تصویب سایر آئین نامه های اجرائی مربوط باین قانون .

رئیس _ در ماده ۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۶ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶ _ شوراهای پژوهشی و آموزشی از اشخاص زیر تشکیل میشود :

  • الف _ شورای پژوهشی دارای یازده نفر عضو میباشد که ده نفر آن از بین رؤسای بخش های پژوهشی و اعضای هیئت علمی انستیتو و تصویب هیئت امناء برای مدت سه سال باین سمت منصوب میگردند و نفر یازدهم رئیس سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خواهد بود .
  • ب _ شورای آموزشی انستیتو دارای یازده نفر عضو میباشد که از بین مدیران گروههای آموزشی و سایر اعضاء هئیت آموزشی انستیتو به پیشنهاد رئیس انستیتو و تصویب هیئت امناء باین سمت منصوب خواهند شد .

تبصره _ رئیس انستیتو ریاست شوراهای پژوهشی و آموزشی را عهده دار میباشند .

رئیس _ در ماده ۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۷ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده۷ _ وظایف شوراهای آموزشی و پژوهشی انستیتو و نحوه تشکیل جلسات و سایر امور مربوط طبق آئیننامه ای خواهد بود که از طرف رئیس انستیتو تهیه و پس از تصویب هیئت امنای انستیتو اجرا میشود .

رئیس _ در ماده ۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۸ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸ _ رئیس انستیتو از میان پزشکان متخصص در امر تغذیه و یا سایر متخصصین که درجه دکترا در رشته علوم تغذیه داشته باشند و دارای تألیفات و تتبعات علمی بوده و سابقه ریاست گروه آموزشی و یا بخش پژوهشی را داشته باشد از طرف هیئت امناء برای مدت ۵ سال انتخاب و به پیشنهاد وزیر بهداری و به موجب فرمان همایونی باین سمت منصوب خواهد شد و تجدید انتخاب او بلامانع است .

رئیس _ در ماده ۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۹ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹ _ رئیس انستیتو عالیترین مقام اجرائی انستیتو است و برای اداره امور مالی ، اداری و استخدامی و فنی و سایر وظایف محوله بسازمان در حدود این قانون و سایر مقررات دارای کلیه اختیارات لازم میباشد .

تبصره _ رئیس انستیتو میتواند تمام یا قسمتی از اختیارات خود را بهر یک از معاونان و سایر کارکنان انستیتو بمسؤلیت خود واگذار نماید .

رئیس _ در ماده ۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۰ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰ _ امور مالی و معاملاتی انستیتو جز در مورد ذیحسابی موضوع ماده ۲۴ قانون محاسبات عمومی مشمول سایر مقررات قانون مزبور و آئین نامه معاملات دولتی و دیگر قوانین و مقررات مربوط به مؤسسات دولتی نخواهد بود . ترتیب رسیدگی بامور مالی و جاری و حسابها و همچنین ترتیب مصرف کلی اعتبارات و اجازه وصول درآمدهای اختصاصی طبق مقرراتی است که در حدود این قانون بوسیله انستیتو تهیه و بتصویب هیئت امناء میرسد .

رئیس _ در ماده ۱۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۱ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱ _ بودجه انستیتو شامل اعتبار کمک مصوب در قانون بودجه کل کشور و درآمد حاصل از خدمات انستیتو و هدایا میباشد و مانده اعتبار بودجه هر سال بسال بعد منتقل و جزو منابع بودجه سال آینده منظور خواهد شد .

رئیس _ در مـاده ۱۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به مـاده ۱۱ رأی میگیریم خانمهـا و آقایانـی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۲ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲ _ انستیتو در صورت لزوم میتواند با موافقت وزارت امور اقتصادی و دارائی و تصویب هیئت امناء و با رعایت مقررات مربوط از منابع داخلی وام دریافت نماید .

رئیس _ در ماده ۱۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۲ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳ _ انستیتو مجاز است با تصویب هیئت امناء روابط پژوهشی و علمی و فنی با مؤسسات و سازمانهای مشابه داخلی و خارجی برقرار نماید و یا عضویت مؤسسات و سازمانهای مذکور را قبول کند . حق عضویت انستیتو در این قبیل مؤسسات با تأیید هیئت امناء و تصویب هیئت وزیران قابل پرداخت خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۱۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۴ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴ _ انستیتو میتوانـد از اشخاص حقیقـی یا حقوقـی داخلی و خارجی هدایائی قبول و یا در مقابل انجام خدمات حق الزحمه ای طبق آئین نامه مصوب هیئت امناء دریافت کند و یا بالعکس انجام پژوهشائی را بمؤسسات صلاحیتدار داخلی واگذار نموده و هزینه های مربوط را از بودجه خود پرداخت کند .

رئیس _ در ماده ۱۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۵ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵ _ انستیتو مجاز است برای تأمین نیروی انسانی کار آزموده یا بالا بردن سطح معلومات پژوهشگران و کارشناسان خود کسانی راکه سابقه کارهای علمی و آموزشی و پژوهشی داشته باشند طبق ضوابطی که بتصویب هیئت امناء خواهد رسید برای تحصیلات عالی یا گرفتن درجه تخصص بدانشگاهها و مؤسسات پژوهشی معتبر داخلی و یا خارجی اعزام دارد.

رئیس _ در ماده ۱۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ماده ۱۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۶ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶ _ انستیتو در صورت لزوم میتواند از دانشمندان کارشناسان ایرانی مقیم خارج بر اساس ضوابطی که بتصویب هیئت امناء خواهد رسید برای انجام خدمات پژوهشی و آموزشی مورد نیاز خود حداکثر برای مدت شش ماه استفاده نماید .

تبصره _ انستیتو میتواند بر اساس ضوابطی که به تصویب هیئت امناء خواهد رسید برای انجام خدمات پژوهشی و آموزشی مورد نیاز از دانشمندان وکارشناسان خارجی نیز حداکثر برای مدت ششماه دعوت بعمل آورد و هزینه های مربوط را پرداخت نمایـد و اشتغال بیش از ششماه افراد فوق الذکـر منوط به رعایت قانون استخدام متخصصان فنـی خارجـی مصوب ۷ / ۴ / ۱۳۴۹ خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۱۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۷ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷ _ انستیتو مجاز است طبق آئین نامه ایکه به تصویب هیئت امناء خواهد رسید به منظور تشویق پژوهشگران و کارشناسان که اجرای طرحهای پژوهشی آنان در بهبود امر تغذیه در ایران نقش مؤثری داشته باشد جوائز یا پاداش نقدی بپردازد .

رئیس _ در ماده ۱۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد و. ماده ۱۸ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۸ _ آئین نامه های اجرائی مذکور در این قانون از طرف رئیس انستیتو پیشنهاد و با رعایت ترتیبات مقرر بتصویب هیئت امناء خواهد رسید .

رئیس _ در ماده ۱۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۹ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۹ _ از تاریخ تصویب این قانون ، قانون اجازه تأسیس مؤسسه خواربار و تغذیه ایران و مقررات مربوط بآن و اساسنامه انستیتو خواربار و تغذیه ایران لغو میشود و انستیتو خواربار و تغذیه ایران و دانشکده علوم تغذیه وابسته بآن با کلیه تأسیسات و تجهیزات و اموال و بودجه و اعتبارات و تعهدات و کارکنان خود به انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران منتقل میگردد و تا زمانیکه تشکیلات مقرر در این قانون وآئین نامه های مربوط بتصویب نرسیده است تشکیلات و مقررات فعلی معتبر خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۱۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده ۱۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد .

دکتر مهر _ بنده خواستــم با اجـازه ریاست محتـرم مجلس شورای ملی و همکاران گرامـی راجع به این لایحـه یعنـی ( لایحه قانون تشکیل انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران ) که اکنون مراحل نهائی تصویب آن از همکاران محترم بنده ، با بنده متفق الرأی هستند که مسئله ( تغذیه ) را اگر با دید وسیع و جهانی مورد مطالعه قرار دهیم باید بگوئیم یکی از مسائل جدی و حاد خانواده بشریت را درجهان امروز تشکیل می دهد . مسئله تغذیه با یک سلسله مسائل دیگر خود بخود ارتباط پیدا می کند که اهم آنها مسئله ( افزایش جمعیت ) در جهان امروز است همراه با این مسئله افزایش جمعیت یک سلسله مسائل دیگر بهداشتی _ فرهنگی _ اخلاقی سنتی و اجتماعی وجود دارد که هر کدام از آنها در حد خود حائز اهمیت هستند . برای حل هر مسئله ای چنانچه علمای ریاضی معتقدند باید صورت مسئله را ابتدا خوب مطالعه کردو پس از آن راه حل های منطقی برای حل آن پیشنهاد نمود راجع به تغذیه بطور کلی چند نکته را باید در مد نظر داشت . اول تولید و تهیه مواد غذائی دوم نگاهداری و محافظت مواد غذائی و انبار کردن آن بصورت بهداشتی سوم طبخ مواد غذائی و ساختن غذاهائی بصورت آماده یا کنسرو و در همین زمینه افزودن موادی برای نگاهداری یا برای عطر غذا یا رنگ غذاها شبکه وسیع برای کنترل مواد غذائی و داشتن آزمایشگاه های لازم بالاخره مصرف صحیح و بهداشتی مواد غذائی بطوریکه مصرف کننده نه از کمی مواد غذائی و نه از زیادی آن رنج ببرد در سالها یپیش که بشر دنبال زندگی صنعتی بصورت امروزی نبوده و شهرهای بسیار بزرگ با جمعیت زیاد و کیفیت فعلی تشکیل نشده بود و ارتباط دائمی مربوط با دهات و مزارع و محل های کشت و زرع قطع نشده بود مسائل امروز شاید وجود نداشت برای حل مسائل مربوط به تغذیه بشر ناچار بعلم و دانش تغذیه و صنایع غذائی روی آورد ولی چنانچه میدانیم علوم تغذیه و صنایع غذائی علوم جدیدی هستند واز عمر آن بیش از یکقرن نمی گذرد ولی در چهل _ پنجاه سال اخیر بآن توجه زیادی مبذول شده است . ولی در کشور عزیز ما پیشرفتهای همه جانبه مخصوصاً اقتصادی که از آغاز انقلاب شاه و ملت نصیب مردم کشور ما شده است سطح تغذیه رایگان مدارس هم باین امر کمک خواهد کرد . در مورد تولید غذائی اهم مطالب روی این محور دور میزند که طراحان برنامه های کشاورزی به ( حمایت از محصولات غذائی داخلی ) همت گمارند و علاوه بر بکار بردن وسایل تکنیک های جدید و سرمایه گذاری های وسیع در این زمینه اساس سیاست افزایش تولید را بر حمایت تولید کننده داخلی تضمین منفعت عادلـه برای زارعین و تثبیت و قیمت گذاری صحیـح و معقول قرار دهند و در زمینـه صنایع غذائی در مطالعاتیکه از طرف اف _ آ _ او ( F . A.O) مربوط به سازمان ملل بعمل آمده در بعضی موارد دیده شده که تا ۴۵ % مواد غذائی بعلل مختلف از قبیل نبودن سیستم بسته بندی نبودن وسایل حمل و نقل _ بی مبالاتی و عدم توجه مردم و عدم ضوابط برای عرضه منطقی محصـولات از بین میرود و ایـن مایـه تأسف است.اخیراً مطالعاتی برای نگاهـداری بیشتر و طولانـی تر مواد غذائـی بوسیلـه مواد رادیو اکتیو ) در جهان علم بعمل آمده است وسعی وکوشش بعمل میآید هر چه بیشتر بتوانند مواد غذائی را از فساد و آلودگی حفظ کنند تا مورد استفاده فرزندان آدمی قرار گیرد در این مورد باید توجه مردم را به خودداری از طبخ غذای زیاد در موارد مختلف مانند میهمانی ها جلب کرد و از اسراف و تلف شدن مواد غذائی باین ترتیب جلوگیری کرد زندگی صنعتی امروز و گرفتاریهای مردم در بسیاری از موارد باعث می شود مردم از غذاهای آماده بصورت کنسرو استفاده کنند در این مورد باید مخصوصاً به مواد نگاهدارنده یا مواد رنگی یا مواد معطر که به غذاها اضافه می شود توجه بخصوص مبذول و این امر باید مورد کنترل دقیق متخصصین امر بهداشت و تغذیه باشد و صاحبان صنایع غذائی باید باهمیت کاری که انجام می دهند واقف باشند و دقت لازم را مبذول بدارند .

بالاخـره در مورد مصرف مواد غذائـی از کمبودهای غذائـی و همچنین بیماریهائـی که بر اثر نقص کیفیت غذاها عارض می شود سخن بسیار گفته شد و از تکرار آن صرفنظر می شود بعضی از کمبود ویتامین ها و کم خونی ها را میتوان با افزودن ویتامین ها و آهن به نان خوراکی جبران کرد. بعضی از انواع گواتر یعنی گواتر در اثر کمی ید را میتوان با افزودن ید به کمک غذائی جبران نمود ولی نکته ایرا که ذکرش لازم است اینست که در روزگار صنعتی امروز عده ای که از رفاه بیشتر برخوردارند در اثر خوردن زیاد یا کمی حرکت و ورزش دچار بیماریهائی مانند چاقی _ قند _ بیماریهای قلب و عروق و تصلل شرائین بیماریهای گوارش و کبدی می شوند بنابر این باید دانست همانطور که کمی مواد غذائی ایجاد بیماری می کند زیادی مواد غذائی و پرخوری هم مولد بیماریهای گوناگون خواهد بود . ولی راجع به این انستیتو که از ۱۵ سال قبل یعنی از سال ۲۵۲۰ شاهنشاهی تحت نام ( انستیتو خواربار و تغذیه ایران ) فعالیت داشته است و یک دانشکده هم بآن ضمیمه بوده است باید گفت فعالیت ثمربخش داشته و با کمک های دولت توانسته است وظیفه خودش را خوب انجام بدهد و در سطح بین المللی هم توانسته کسب اعتبار بکند . عده ای از همکاران پزشک خوب ما از ۱۵ سال پیش با کوشش و پشت کار توانسته اند از جهت آموزش و همچنین از جهت پژوهش در مورد تغذیه در استانهای مختلف ایران و تغذیه عشایر و ایلات ایران تغذیه بیمارستان و آسایشگاه های مختلف مطالعات ثمر بخش و مفیدی انجام داده اند و نتیجه مطالعات خودرا بمقامات صلاحیت دار ارائه داده اند در مورد خود لایحه باید بگویم خوب و جامع الاطراف تهیه و تنظیم شده است _ در هیأت امناء از کسانی دعوت شده که از لحاظ اجرائی توانائی انجام کارهای مفید را خواهند داشت از لحاظ فنی و علمی هم از اشخاص ذیصلاحیت دعوت می شود که نظریات و پیشنهادات علمی و فنی ارائه بدهند و با انستیتو همکاری کنند همچنین از لحاظ آموزش مردم مردم و آموزش متخصصین وکارشناسان تغذیه خواهند توانست خدمت مهمی راکه بعهده دارند انجام دهند امیدوارم با تصویب این لایحه و کمک هائی که دولت خواهد کرد این انستیتو بتواند در سطح کشور و بعداً در سطح جهانی مفید و منشاء اثر واقع شود ( احسنت ) .

رئیس _ نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می شود .

اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی ( آقای مهندس صائبی ) اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد .

آقایان : اوحدی _ شهابی _ بهار _ باقر زاده _ وکیل گیلانی _ جوکار _ ملک منصور اسفندیاری _ نصیری _ ابطحی فهلیانی _ عالمی _ محمـودیان _ رضـوی نژاد _ شادمان ولـوی _ خلیل زاده شیـرازی _ نوری اسفندیاری _ قوامـی _ آستانه ای_ تولائی زاده _ قریشی یغمائی _ کاسمی _ قدمی _ رئیسی اردکانی _ محمد خانلو عشایری _ آشوریان _ جعفر جوادی _ قاضی _ دهقان نژاد _ معززی _ جهانشاهی _ خورشید _ رامبد _ افتخار _ بیات _ دکتر چهرازی _ بانو ضرابی _ بانو ابتهاج سمیعی _ بانووحیدی _ بانو زاهدی _ دکتر محمدی کوشکی _ آزمون _ کریم بخش سعیدی _ آموزگار _ عباسمیرزائی _ کیوان _ دکتر صدیق اسفندیاری _ بانو قدس ایران عدیلی _ مانی _ سیدکلال _ متولی دانشی _ بانو مشائی _ اخباری _ شریعت _ دولتی _ قاسم زاده _ مجتبی نوری _ اعظمی باوند پور _ محمد باقر سعیدی _ حیدرزاده امین _ بانو آقایان _ کاشفی _ بانو داودی _ سید کریم کاظمی _ اجاق _ پیرزاده _ دهقان _ بنکدارپور _ ستاری _ ادیب مجلسی _ رحیمی لاریجانی _ سترک دره شوری _ سیدی _ عبداللطیف شیخ الاسلامی _ سلیمانی _ بهارلو _ درودی _ ذوالفقاری _ سیفی _ میرعرب رضی _ خزیمه _ جهانشاه افشار _ شهرستانی _ پیشوائی _ کیان _ خانلر قراچورلو _ اخلاق پور _ قاسمی _ عباس عطائی _ دکتر عاملی تهرانی _ نوذر صادقی _ قادری _ فلاح مقدم _ شادلو _ ایلخانی _ اربابی اناری _ بانو کمالی آزاد _ دکتر رئیسی _ صائبی _ ریاضی _ دکتر ابوالهدی لنگرودی _ دکتر فیروز آبادی _ یاسینی _ دانشمند _ بانو برومند _ اشرف حریری _ تدین _ میرلاشاری _ تقی زاده منظری _ صدر _ بزرگ زاده _ بانو صنیع _ دادفر _ دکتر طبیب _ طباطبائی_ منصور صادقی _ راشدی _ قرائی _ سعادت قدس نیا _ منتظری _ ماحوزی _ سالار جاف _ مهدی شیخ الاسلامی _ جلالیان _ بقائی یزدی _ عطارد _ ساری اصلانی _ رضوانی _ منصور _ بانو جهانبانی _ مهرزاد _ نوربخش _ دکتر مهر _ کهن _ موسوی ماکوئی _ جعفری _ ریگی _ منصوریان _ بارک زهی _ پزشک پور – تقوی لارجانی _ شهبازی _ رهبر _ بانو اسدی _ دکتر رحمانی _ بانو اباصلتی _ بانو هاشمی _ اهری _ پزشکی _ دکتر رفعت _ یزدی _ ساگینیان _ مجتبائی _ مجتهدی _ فرهنگ بیگوند مظهری _ آزموده – دکتر اعتمادی _ دلخوش فومنی _ واحدی _ سرهنگ زاده _ طرفی _ جواد افتخاری _ یگانه _ حجتی _ اسکوئی _ معتضدی _ بانو نجیمی نائینی _ محمد نوری _ دکتر فروزین _ لیوانی _ تربتی _ سلیمی _ سلیمانی سواد کوهی _ صحرائی _ فرمان _ توتونچیان _ آصف _ پیر _ بسیج خلخالی .

( آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام شد )

آراء موافق ۱۷۹ رأی

رئیس _ لایحه با ۱۷۹ رأی موافق ، باتفاق آراء ، تصویب شد . برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

موافقین _ آقایان : اوحدی _ شهابی _ بهار _ باقر زاده _ وکیل گیلانی _ جوکار _ ملک منصور اسفندیاری _ نصیری _ ابطحی فهلیانی _ عالمی _ محمـودیان _ رضـوی نژاد _ شادمان ولـوی _ خلیل زاده شیـرازی _ نوری اسفندیاری _ قوامـی _ آستانه ای_ تولائی زاده _ قریشی یغمائی _ کاسمی _ قدمی _ رئیسی اردکانی _ محمد خانلو عشایری _ آشوریان _ جعفر جوادی _ قاضی _ دهقان نژاد _ معززی _ جهانشاهی _ خورشید _ رامبد _ افتخار _ بیات _ دکتر چهرازی _ بانو ضرابی _ بانو ابتهاج سمیعی _ بانووحیدی _ بانو زاهدی _ دکتر محمدی کوشکی _ آزمون _ کریم بخش سعیدی _ آموزگار _ عباسمیرزائی _ کیوان _ دکتر صدیق اسفندیاری _ بانو قدس ایران عدیلی _ مانی _ سیدکلال _ متولی دانشی _ بانو مشائی _ اخباری _ شریعت _ دولتی _ قاسم زاده _ مجتبی نوری _ اعظمی باوند پور _ محمد باقر سعیدی _ حیدرزاده امین _ بانو آقایان _ کاشفی _ بانو داودی _ سید کریم کاظمی _ اجاق _ پیرزاده _ دهقان _ بنکدارپور _ ستاری _ ادیب مجلسی _ رحیمی لاریجانی _ سترک دره شوری _ سیدی _ عبداللطیف شیخ الاسلامی _ سلیمانی _ بهارلو _ درودی _ ذوالفقاری _ سیفی _ میرعرب رضی _ خزیمه _ جهانشاه افشار _ شهرستانی _ پیشوائی _ کیان _ خانلر قراچورلو _ بانو ضرابی - اخلاق پور _ قاسمی _ عباس عطائی _ دکتر عاملی تهرانی _ نوذر صادقی _ قادری _ فلاح مقدم _ شادلو _ ایلخانی _ اربابی اناری _ بانو کمالی آزاد _ دکتر رئیسی _ صائبی _ ریاضی _ دکتر ابوالهدی لنگرودی _ دکتر فیروز آبادی _ یاسینی _ دانشمند _ بانو برومند _ اشرف حریری _ تدین _ میرلاشاری _ تقی زاده منظری _ صدر _ بزرگ زاده _ بانو صنیع _ دادفر _ دکتر طبیب _ طباطبائی_ منصور صادقی _ راشدی _ قرائی _ سعادت قدس نیا _ منتظری _ ماحوزی _ سالار جاف _ مهدی شیخ الاسلامی _ جلالیان _ بقائی یزدی _ عطارد _ ساری اصلانی _ رضوانی _ منصور صادقی _ بانو جهانبانی _ مهرزاد _ نوربخش _ دکتر مهر _ کهن _ موسوی ماکوئی _ جعفری _ ریگی _ منصوریان _ بارک زهی _ پزشکپور – تقوی لاریجانی _ شهبازی _ رهبر _ بانو اسدی _ دکتر رحمانی _ بانو اباصلتی _ بانو هاشمی _ اهری _ پزشکی _ دکتر رفعت _ یزدی _ ساگینیان _ مجتبائی _ مجتهدی _ فرهنگ بیگوند _ مظهری _ آزموده – دکتـر اعتمادی _ دلخوش فومنی _ واحدی _ سرهنگ زاده _ طرفی _ جواد افتخاری _ یگانه _ حجتی _ اسکوئی _ الموتی _ معتضدی _ بانو نجیمی نائینی _ محمد نوری _ دکتر فروزین _ لیوانی _ تربتی _ سلیمی _ سلیمانی سواد کوهی _ صحرائی _ فرمان _ توتونچیان _ آصف _ پیر _ بسیج خلخالی .

غائبین در رأی _ آقایان : دکتر حیدر قلی برومند _ خانم افشار جعفری _ اکبر بهادری _ عنایت بهبهانی _ پور بردباری_ سید محمد جزایری _ جعفر بای _ جندقی _ چلاجور _ حاتمی _ رحیم زاده خوئی _ دکتر جواد سعید _ سعادت فرد _ ابوالحسن عاملی _ سید علی صائب _ محمد صادق کاظمی _ لیقوانی _ کمیلی زاده – هرزندی _ میرزالو _ بانو نائینی طبا _ وشمگیر _ هاشمی میاندوآب .

- طرح و گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی ، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک آلمان

۱۵ - طرح و گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی ، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک آلمان .

رئیس _ گزارش شور اول موافقتنامه همکاری اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک آلمان مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یکشنبه ۱۹ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه و علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۷۱۲۰۴ مورخ ۲۹ / ۱۱ / ۱۳۵۴ دولت راجع بموافقتنامه همکاری اقتصادی ، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک آلمان

ماده واحده _ موافقتنامه همکاری اقتصادی ، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک آلمان مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده که در تاریخ ۲۸ آبانماه ۱۳۵۴ ( نوزدهم نوامبر ۱۹۷۵ ) بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امورخارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۲۹ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه همکاری اقتصادی ، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) لایحه برای شور دوم به کمیسیونها مربوط ارجاع میشود .

- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا

۱۶ - اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا .

( ۱ ) لایحه اجازه پرداخت فوق العاده به محصلین رسته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی

( ۲ ) لایحه تعیین میزان حقوق بازنشستگی ، مستمری و وظیفه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی .

رئیس _ لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۶۶۹ مورخ ۲۲ / ۸ / ۲۵۳۴ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره / ۲ ( جنگ ) در قبال لایحه شماره ۱۷۴۶۲ مورخ ۲۲ / ۷ / ۲۵۳۴ دولت راجع باجازه پرداخت فوق العاده به محصلین رسته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی در جلسه روز شنبه ۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۶۶۷ مورخ ۷ / ۸ / ۲۵۳۴ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ ( امور اقتصادی و دارائی ) در قبال لایحه شماره ۱۷۴۶۰ مورخ ۲۲ / ۷ / ۲۵۳۴ دولت راجع به تعیین میزان حقوق بازنشستگی _ مستمری و وظیفه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی در جلسه روز شنبه ۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ رأی نهائی نسبت باین لایحه د رجلسه آینده اخذ خواهد شد .

- تعیین موقع و دستور جلسه بعد _ ختم جلسه

۱۷ - تعیین موقع و دستور جلسه بعد _ ختم جلسه .

رئیس _ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه و دستور آن بقیه دستور جلسه امروز خواهد بود .

( جلسه ساعت یازده و سی و پنج دقیقه ختم گردید )

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی