مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ اردیبهشت ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۹۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ اردیبهشت ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۹۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۸ اردیبهشت ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۹۵

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان: آزموده- دکتر ابوالهدی- اربابی- اردلان- اسحقی نژاد- اسفندیاری- اسکوئی- دکتر اعتمادی- امیر عشایری- بهار- پارسا- پردلی- پور بردباری- پیرزاده-پیشوائی- تربتی- تژده- توتونچیان- جاف- محمد جزایری- چلاجور- جندقی- حیدری- خزیمه- خلیل زاده شیرازی- خورشدی- دانشمند- درودی- دلخوش فومنی- ذوالفقاری- رئیسی اردکانی- دکتر رحمانی- دکتر رفعتی- ساگینیان- دکتر ستوده- سعادت قدس نیا- سید کلال- شادلو- شریعت- شهبازی- شهرستانی- دکتر شیروانی- صبوری- صدر- صدیق زاده- دکتر ضیائی- فرمان- دکتر فروزین- قاسم زاده- قاضی- قراچورلو- قریشی- کاشفی- کمیلی زده- مافی- متولی- دکتر محققی- دکتر محمدی کوشکی- محمودیان- مظهری- معتضدی- مهرزاد- واحدی- وزیری- یزدی- پرفسور یغمائی- دکتر عادلی- یاسینی- قرائی.

بانوان: اسدی- افشار جعفری- آقایان- زاهدی- سلیلی- ضرابی- عدیلی- مشائی- وحیدی- هاشمی داودی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: حسن قرائی- پرفسورمسعود یغمائی- علی اکبر توتونچیان

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان: حسن قرائی- پرفسورمسعود یغمائی- علی اکبر توتونچیان.

رئیس - نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم، آقای قرائی تشریف بیاورید.

حسن قرائی - جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان ، شاهنشاه بزرگ و ملت دوست ایران وعلیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی عزیز و نیکوکار افتخاری بزرگ نصیب مرزنشینان خواف فرمودند و با تشریف فرمائی اعلیحضرتین به آن خطه مردم آن دیار که برای اولین بار سعادت زیارت شهریار بزرگ عدالت گستر ایران زمین و شهبانوی گرامی نصیبشان شده بود غرق در شادی و سرور و افتخار شدند شه پرستی یکی از خصائص بارز ایرانیان است و پیوند ناگسستنی بین شاهنشاه آریامهر شهریار ایران زمین و مردم این دیار همیشه وجود داشته است شهریاری که افتخارات و عظمت ایران زمین مرهون و مدیون تلاشها و از خود گذشتگی ها و شهامت و رهبریهای خردمندانه ایشان است شهریاری که همیشه در شادی و غم ملت خود سهیم و شریک بوده و فاصله ای بین ایشان و مردمشان وجود ندارد(صحیح است) .

اهالی مرزنشین خواف مثل همه مردم ایران مفتخرند در عصری زیست میکنند که شاهنشاهی بزرگ با رهبری استثنائی و نبوغ فوق العاده خود کشوری را که میرفت تا شیرازه های آن از هم پاشیده شود در مدت کوتاهی به مرحلة از ترقی و شکوه رسانیدند که باعث اعجاب و تحسین جهانیان قرار گرفته است که بیشتر به یک معجزه شبیه است، امروز ملت ایران در سایه رهبریهای خردمندانه شاهنشاه بزرگ و اندیشمند خود به بزرگترین مرحلهرشد تاریخی رسیده است پنجاه سال سلطنت پرافتخار دودمان پهلوی بی شک در تاریخ دو هزار و پانصد ساله ایران از روشنترین و غرورانگیزترین مراحل تاریخ ایران سرزمین است(صحیح است) احساسات مردم مرزنشین خواف این چنان بی شائبه و پاک و انسانی بود که بی اختیار اشک شوق بر دیدگان همه حاری ساخته بود صدای جاوید شاه و جاوید شهبانوی گرامی وبر قرار باد سلطنت دودمان پهلوی آسمان شفاف و آبی خواف را پر کرده بود و از همه جا رایحه شاه پرستی و ایرانی دوستی به مشام میرسید. مردمان آزاد و شاه دوست خواف هرگز خاطره آن روز غرور آفرین را از یاد نخواهند برد(احسنت) آنجا که شاهنشاه بزرگ و شهبانوی گرامی با حوصله و دقت بخواسته ها و نیازمندیهای مردم توجه میفرمودند آنجا که اوامر در جهت رفاه هر چه بیشتر ساکنان آن دیار صادر میفرمودند و آنجا که با لبخندهای مهر و عطوفت به احساسات مردم هیجان زده مرزنشین خواف پاسخ میفرمودند همه مجموعه ای از زیبائی ها و افتخاراتی بود که در تاریخ چندین هزار ساله آن دیار صفحه زرینی را بخود اختصاص خواهد داد(احسنت) باز عرض میکنم تشریف فرمائی اعلیحضرتین به شهر مرزی خواف که بدون شک منشأ خیر و برکت و سعادت برای مردم آن خطه خواهد بود موجی از شادی وشعف در بین مردم ایجاد کرده بود. مردمی که این تشریف فرمائی تاریخی را با جان و دل پذیرا شدند و مقدم گرامی شهریار خود و شهبانوی ملت نواز را گلباران نموده و باغ معروف کوشک روستای سلامی را که محل نزول اجلال اعلیحضرتین بود با گلاب عطر افشانی نمودند.

اعلیحضرتین در این سفر از مراکز بهدای و بهداشتی خواف دیدن فرمودند و امر مؤکدی در جهت بهبود وضع بهداشت نواحی مرزی صادر فرمودند.

سپس اعلیحضرتین مسیری را که حدود هشت کیلومتر بود توسط مردم با فرشهای دستباف خود مفروش و تزئین شده بود در حالیکه باحساسات شدید آنان پاسخ میفرمودند از مدرسه علیمیه خرد گرد که زمانی مهد تمدن و دانش آن زمان بوده است و سابقه تاریخی یک هزار ساله دارد در نوع خود از نظر معماری کم نظری میباشد دیدن فرمودند و جهت حفظ و نوسازی و نگهداری این بنای عظیم اوامری صادر فرمودند.

احساسات مردم آنچنان پاک و بی شائبنه بود که اعلیحضرتین چندین بار در مسیر راه توقف فرموده و به میان روستائیان و مرزنشینان که مقدم اعلیحضرتین را گرامی داشته بودند رفته و درمورد خواسته ها و نیازهایشان اوامری صادر فرمودند.

در آن روز غرور آفرین که موهبتی بس عظیم و الهی نصیب مردم شاهپرست و ایراندوست خواف شده بود همگی یک دل و یک زبال با صدائی رسا که به گوش همه جهانیان برسد تا بدانند ملت ایران شاهنشاه و شهبانو و ولیعهد عزیز خود را چون جان خود گرامی داشته و آماده فداکاری و جانبازی در اجرای منویات مبارکشان میباشند بعرض مبارک رسانید.

شاها بقای عمر تو بادا هزار سال سالی هزار ماه و ماهی هزار سال(احسنت) .

در پایان به استحضار نمایندگان محترم مجلس شورای ملی ایران در دوران رستاخیز برسانم:

که خرسندی خاطر خطیر شاهانه از فعالیتهای عمرانی اخیر سرزمین استان خراسان که به رؤیا بیشتر شباهت دارد بزرگترین افتخاری است برای مردم این دیار و لازم میدانم که از طرف خود و زبان مردم از خدمت و مساعی جمیله و فعالیتهای چشمگیر وصادقانه نیابت تولیت عظمی و استاندار محترم خراسان جناب آقای دکتر ولیان که در اجرای منویات مقدس شاهنشاه آریامهر بعمل آمده تشکر و سپاسگذاری نمایم و توفیق ایشان را در راه خدمت و اجرای اوامر و اهداف مقدس شاهنشاه آریامهر از خداوند متعال آرزومندم. جاوید شاهنشاه، پاینده ایران (احسنت).

رئیس - آقای یغمائی بفرمائید.

پرفسور مسعود یغمائی - شاها به خاک پاک خراسان خوش آمدی (احسنت).

شاهنشاه آریامهر همه ساله در اولین فرصت به آستان قدس رضوی مشرف میشوند و در جوار بارگاه ملکوتی حضرت رضا (ع) برای احیاء مجد و عظمت دیرین این سرزمین کهن در پیش برد نیات بشر دوستانه خویش دست به دعا برمیدارند.

استان پهناور و زرخیز خراسان همواره مورد عنایت و توجهات خاص شخص اول مملکت بوده و هست. عامل اصلی این توجه مخصوص را میتوان در معنویت خراسان و بارگاه ملکوتی حضرتین ثامن الائمه علیه السلام و ایمان و اعتقادات راسخ خلل ناپذیر شاهنشاه بر ائمه اطهار و شعائر مذهبی جستجو کرد(صحیح است).

سفرهای سالانه وتعطیل ناپذیر معظم له در نوروز هر سال به خراسان و انتخاب چهره های درخشان و شخصیتهای پرکار و دلسوز وترقی خواه مملکت برای اجرای منویات ملوکانه دراین استان خود گواه صادقی است به این مدعا که خراسان وضع استثنائی دارد و میتواند سمبل پیشرفتها وترقیات میهن عزیز در مصر انقلاب و سازندگی باشد.

ایمان و عقیدت راسخ و خلل ناپذیر شاهنشاه به مبانی دینی و مذهبی و ارادت واخلاص صمیمانه معظم له به ائمه اطهار خصوصاً به دربار ولایت مدار قدس رضوی قسمت گردیده است که هر سال در آستانه سال نو خراسانیان توفیق زیارت شهریار بیدار دل و محبور ایران را پیدا نمایند.

امسال نیز این افتخار بزرگ نصیب مردم با ایمان و شاهدوست خراسان گردید روز ۱۳ اردیبهشت شهر مشهد مقدس پذیرای قدوم میمنت اثر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی گرامی و والاحضرت همایون ولایتعهد شد. از هما لحظه ای که هواپیمای حامل اعلیحضرتین بر فراز آسمان زیبای این شهر نمایان شد فریاد جاوید شاه از طرف مردم طنین افکند و به پیشواز موکب ملوکانه شتافت مردمی که زن و مرد،پیر و جوان خرد و کلان از روزهای اول سال خود را برای استقبال از موکب همایونی آماده ساختند و شهریار با شادمانی آزین بندی و چراغانی نموده بودند مردمی که از نخستین ساعات بامداد همان روز خواب را بر خود حرام دانسته و بی صبرانه در اطراف مسیر ملوکانه چشم به راه بودند و مشتاقانه برای زیارت رهبر عالیقدر مملکت ثانیه شماری میکردند مردمی که با ابراز احساسات صمیمانه بار دیگر پیوند ناگسستنی خود را با شاهنشاهی ایران اعلام داشتند(احسنت) مردمی که بخوبی میدانند هر چه ایران دارد از برکت وجود شاه دارد آینده ایران در گروی افکار بلند او واندیشه های برتر اوست واین آئینه با تمدن بزرگ قرین و همراه خواهد بود. شاهی که با شاه در سایر کشورها تفاوت بسیار دارد شاهی که از ملت خود جداناپذیر است. شاهی که در قلب فرد فرد این مرز و بوم موضعی مستحکم و موقعیتی استثنائی دارد. شاهی که با ملت یکی است و مصداق یک روح در دو جسم را بخاطر میآورد و مجموعه ناگسستنی شاه ومت ضامن استقلال و حافظ محدوده کشور عزیزمان ایران میباشد. شاهی که با ملت یکی است و مصداق یک روح در دو جسم را بخاطر میآورد و مجموع ناگسستنی شاه و ملت ضامن استقلال و حافظ محدوده کشور عزیزمان ایران میباشد.شاهی که هیچگاه ارزش واقعی آن بامعیارهای لغاتی از قبیل دوست داشتن، علاقمند بودن، پرستیدن قابل سنجش نبوده و از نظر یک فرد غیر ایرانی قابل درک و فهم نخواهد بود(صحیح است) .

خوشبختانه امسال نیز در معیت سناتورها و نمایندگان مردم استان خراسان در مجلسن سنا و شورای ملی افتخار شرکت در مراسم استقبال موکب خاندان جلیل سلطنت نصیبم شد توصیف و تشریح احساسات و عواطف قلبی بر حق شناسنامه قاطبه اهالی مشهد مقدس و آنچه از جریان این تشریف فرمائیهای مکرر نصیب مردم خراسان میشود از عهده فرصت کم این جلسه خارج است. استقبال پر شور مردم شاهدوست و میهن پرست مشهد مقدس از موکب اعلیحضرتین بس با شکوه و بی نظیر بود. همین قدر میگویم که واقعاً زبانم قاصر و قلمم عاجز از بازگو کردن احساسات قلبی آن مردمی است که هنگام دیدن شاهنشاه خود داشتند. نه جملاتی پیدا میشود که آن را آنطور که لازم است به روی کاغذ بیاورد نه کلماتی که آن را به زبان جاری سازد. نحوه ابزار احساسات این مردم صادق متفاوت بود بزرگترها اشک شوق و شادی بچشم داشتند جوانها با فریادهای بلند و رسای جاوید شاه خیابانها را به لرزه درآورده بودند. بچه ها از سر و کول هم بالا میرفتند جست و خیز میکردند. همه را در آغوش میگرفتند و به سرو روی هم بوسه میزدند و همه با هم با کف زدنهای مکرر نسبت به رهبر عالیقدر، شهبانوی گرامی و ولیعهد محبوب ابراز احساسات میکردند(احسنت) آنچه در مجموع استنباط میشد یک چیز بود، آن هم عشق به شاه، به خاندان جلیل پهلوی ، به نظام شاهنشاهی که در پوست و گوشت و خون هر فرد ایرانی آمیخته و همچنین بر فرد ایرانی که قلبش فقط برای ایران میطپد. ایرانی که فناناپذیر است و به فرموده شاهنشاه اگر با چنگ و دندان هم شده در صحنه پهناورگیتی حفظ خواهد شد.

چه خوب میشد آن عده معدود از خبرنگاران روزناه ها و گزارشگران رادیو و تلویزیونهای خارجی در آنجا حضور میداشدند و برأی العین میدیدند آنچه را که ما دیدیم. میشنیدند آنچه را که ما شنیدیم و درک میکردند آنچه را ما درک کردیم و اینکه شاه در این سرزمین چه معنی ومفهومی دارد و دارای چه مقام و موقعیتی است و اصولاً به فلسفه حکومت واقعی بر دلها پی میبردند (صحیح است).

تغییرات و اصلاحات عمرانی که در شهر مشهد نسبت به سال گذشته صورت گرفته مورد توجه خاص اعلیحضرتین قرار گرفت. تعویض و بازسازی مسیر قسمت بزرگی از برخی خیابانهای مشهد از فرودگاه تا حرم مطهر و ایجاد ساختمانهای جدید با سبک سنتی در دو طرف آنها که ظرف مدتی کوتاه با همت و پشتکار قابل تحسین جناب دکتر ولیان نیابت تولیت آستان قدس رضوی و استاندار پرکار وخستگی ناپذیر خراسان صورت گرفته از هر جهت چشمگیر و شایان توجه بود و موجبات رضایت خاطر خطیر ملوکانه را فراهم نمود.

عملیان پاک سازی فلکه اطراف حرم مطهر که در اجرای اوامر همایونی و با پی گیری و مراقبت ومدیریت خاص آقای ولیان از اول اردیبهشت ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی شروع شده با اقداماتی که در جهت نوسازی و به سازی و مرمت و زیباتر نمودن بنا و ساختمان بارگاه امام هشتم آنگونه که در شأن حضرتش میباشد صورت گرفته آنچنان استادانه و بخردانه انجام پذیرفته که درخشش بارگاه قدس رضوی چون گوهی فروزان قلب همه مسلمانان جهان را روشن ساخته وبیش از پیش بر افتخارات و غرور مردم مسلمان و شاهدوست خراسان افزوده است در عصر شاهنشاهی پر افتخار پهلوی هر روز تلاشی فزاینده در جهت افزایش شکوه و عظمت دربار پاک حضرت رضا(ع) صورت گرفته است شاهنشاهی آریامهر تولیت عظمی آستان قدس رضوی که ارادت خالصانه ای نسبت به هشتمین خورشید ولایت میورزند همواره روند تکاملی این سازمان روحانی و مقدس را زیر نظر کامل دارند. از طرف دیگر فعالیتهای اقتصادی و صنعتی آستان قدس رضوی در سطح استان خراسان توانستهاست مواهب اقتصادی بیشماری را برای مردم این خطه زرخیز به ارمغان آورد(صحیح است) اعلیحضرتین و والاحضرت همایون ولایتعهد بهنگام تشریف به حرم مطهر حضرت امام رضا(ع) در دار الزهد مبارکه آقایان علماء و روحانیون را بحضور پذیرفتند و در این شرفیابی یکی از روحانیان ضمن عرض خوش آمد برای سلامت شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت دعا کرد و شاهنشاه آریامهر خطاب به آقایان علماء و روحانیان مطلبی بیان فرمودند که من بعلت ضیق وقت و اینکه همکاران قبلاً در جراید مطالعه فرموده ویا از طریق رادیو و تلویزیون آگاهی حاصل نموده اند از تکرار آنها خودداری میکنم فقط توجه شما را به دو نکته از فرمایشات بسیار مهم معظم له جلب مینمایم یکی آنکه فرمودند خداپرستی را از ماده پرستی به درستی تفکیک کنید دیگر آنکه اشاره فرمودند با جهات اجتماعی بر ضد فساد باید مبارزه کرد که پیرامون هر یک از آنها ساعتها و روزها میتوان بحثکرد و سخن گفت. موزه، کتابخانه و خزانه جدید آستان قدس رضوی که گرانبهاترین آثار معنوی و مذهبی ما را برای همیشه حفظ خواهد کرد. موردبازدید اعلیحضرتین قرار گرفت تأسیسات مزبور که مجهز به تلویزیون مدار بسته بوده و از هر نظر کامل میباشد در نوع خود جالب و بی نظیر است. شیر خوارگاه والاحضرت رضا پهلوی از دیگر نقاطی بودکه مورد بازدید علیاحضرت شهبانو قرار گرفت، علیاحضرت اطفال شیرخوارگاه را مورد دلجوئی و مرحمت قرار دادند و به منظور رفاه بیشتر اطفال و گسترش فعالیتهای شیرخوارگاه اوامری صادر فرمودند.

با بازدید شاهنشاه آریامهر از مرکز پزشکی شاهرضا و بازدید علیاحضرت از مرکز پزشکی شهناز پلوی وابسته به دانشکدة پزشکی دانشگاه فرودسی یک بار دیگر دانشگاهیان مورد لطف و عنایت خاص اعلیحضرتین قرار گرفتند مجتمع رفاهی جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی نیز مورد بازدید علیاحضرت قرار گرفت و در مورد بهبود وضع کودکان مجتمع مزبور اوامر مؤکدی شرف صدور یافت. بازدید شاهنشاه آریامهر از لشکر ۷۷ مشهد نمایانگر توسعه خاص معظم له به ارتش و ارتشیان بود و موجبات افتخار و اسرافرازی آنها را فراهم نمود.

تشریف فرمائی اعلیحضرتین به بخش مرزی خواف و سفر شاهنشاه آریامهر به شهر قوچان و دلجوئی از مردم سیل زده این منطقه و بازدید از واحدهای مسکونی جدیدی که برای آنها ساخته شده بار دیگر این واقعیت را به ثبوت رسانید که رهبر عالیقدر و بیدار دل ما همیشه و در همه حال به فکر ملت خود هستند و لحظه ای از وضع آنان غافل نمیباشند.

فرمایشات شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از نمودارهای فعالیتهای عمرانی استان خراسان واوامر مؤکدی که در مورد تأمین نیازمندیهای مردم برای حال وآینده بخصوص در اوامر مهم مسکن و آب به مسئولین امر صادر فرمودند نشان دهند آینده نگری احاطه کامل معظم له در اداره امور مملکت میباشد.

سفر شاهنشاه به خراسان مجموعاً چهار روز به طول انجامید و این بزرگترین افتخاری بود که در شروع سال جاری نصیب خراسان و خراسانیان گردید و نتیجه آن ساکنین این منطقه وسیع از کشور مثل همیشه متضمن خیر و برکت و رفاه و سربلندی خواهد بود (صحیح است).

این دیدارها همیشه این مزیت را در برداشته و دارد که مجریان طرحهای انقلابی عصر رستاخیز در زمینه های مختلف هر چه مصمم تر و مخبرانه تر مسائل شهری و عمرانی را مورد توجه قرار دهند و تا سرحد امکان بکوشند با جبران نارسائی ها و تأمین کمبودها موجبات خرسندی و رضامندی خاطر همایون رهبر اندیشمند ایران را فراهم سازند. یکی از این کمبودها که بخصوص در این سفر جلب توجهم را نمود ساختمان فرودگاه مشهد است که با درنظر گرفتن تعداد نزدیک به ۷ میلیون مسافر و زائری که هر ساله برای درک فیض از بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع) مشرف میشوند بسیار محقر و نارسا میباشد. لازم میدانم توجه دولت را به این مسئله مهم جلب نمایم و امیدوارم مسئولین مر نسبت به اتمام ساختمان جدید فرودگاه مشهد که مدتهاست شروع شده ولی نیمه تمام باقی مانده در اسرع وقت اقدام نمایند.

در خاتمه افتخار دارم به نمایندگی از جانب مردم شاهدوست و میهن پرست خراسان مراتب سپاس و جانبازی وفداکاری جان نثاران شاهنشاه را از پشت این تریبون و از خانه ملت به شرفعرض مبارک همایونی معروض دارم و در جوار بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع) بقای عمر و دوام سلطنت شهریار مفخم وعدالت گستر و سعادت وسلامت شهبانوی نیکوکار و والاحضرت ولایتعهد عزیز وخاندان جلیل سلطنت را از صمیم قلب از درگاه ایزد منان مسئلت نموده و پیروزبختی و مزید توفیق شاهنشاه محبوب ایران و نیل به تمدن بزرگ و طلائی که هم اکنوندر آستانة آن هستیم و دورنمای پر شکوه و با عظمت آن هویدا است همواره آرزو میکنم (احسنت) .

رئیس - آقای توتونچیان بفرمائید.

علی اکبر توتونچیان - در چند روز گذشته مردم خراسان شهر مقدس مشهد افتخار داشتند که به دیدار شاهنشاه معظم آریامهر، علیاحضرت شهبانوی گرامی و والاحضرت همایون ولایتعهد نائل گردند مردم مشهد صمیمانه جشن گرفتند و احساسات قلبی وادعیه خالصنه خویش را نثار قدوم اعلیحضرتین نمودند. سناتورها و نمایندگان خراسان ابتدا در مراسم استقبال و سپس در باغ ملک آباد هنگام ارائه گزارش کارهای انجام شده و برنامه های آینده استان افتخار حضور داشتند(صحیح است).

استان خراسان وشهر مشهد بر اثر مساعی و فداکاری نیابت تولید عظمی و استاندار خراسان واقعاً پیشرفت سریعی کرده که اعجاب انگیز است بارگاه قدس رضوی اینک جلوه و شکوه دیگری دارد در بیوتات آستان قدس و اماکن متبرکه تعمیرات وسیع و تغییرات اساسی صورت گرفته و کتب نفیس و موزه و خزانه آستان قدس در ساختمان جدید و مجهز به آخرین وسایل کتابداری و حفاظت جای گرفته است دو خیابان مهم ورودی شهر مشهد علاوه بر فلکه حرم طی چند ماه گذشته توسعه یافته و از فاصله ای دو بارگاه حضرت امام رضا علیه السلام در مقابل نیازمندان و زائران جلوه گری میکند.

برنامه های انجام شده در استان خراسان که یک پنجم خاک کشور و یک دهم جمعیت مملکت را در خود جای داده بعرض همایونی رسیده و آنچه دستگاههای اجرائی برای آینده پیش بینی کرده اند مطرح شد که با فرامین و ارشاد شاهانه در تمام موارد با سرعت و وسعت و قاطعیت بیشتری انجام میگیرد خاصه سدهای خراسان سریعاً ساخته میشود و سدهای دیگری به فوریت برای ایجاد آن مطالعات لازم بعمل میآید. شاهنشاه بزرگ ایران تکالیف سازمانهای اجرائی را دقیقاً برای عمران استان خراسان و رفاه مردم آن سامان تعیین فرمودند و اینک پس از این مسافرت نیکو و پر ثمر چرخهای فکری و روحی و جسمی در استان خراسان با آهنگی سریعتر و برای اهدافی مشخصتر حرکت میکند.

وظیفه دارم سپاس مردم شهرستان مشهد را به پیشگاه اعلیحضرتین به مناسبت تشریف فرمائی به شهر مقدس مشهد تقدیم دارم.(احسنت)

از فرصت استفاده نموده و اینکه که لایحه روابط موجر و مستأجر پس از گذشت چندین سال به تصویب مجلس رسید توجه دولت را برای کمک به ایجاد مسکن کارگران مشاغل آزاد و کسبه کم درآمد جلب مینمایم.

وزارت کشاورزی باید توجه داشته باشد که میزان بارندگی در خراسان کم بوده است محصول گندم، چغندر و سایر فرآورده های کشاورزی کاهش نشان میدهد. یکبار دیگر لزوم کمک مالی فوری وریع به شهرداری مشهد را که شاهنشاهی آریامهر فرمودند باید به یکی از پیشرفته ترین شهرهای جهان تبدیل شود جلب نموده و تقاضا میکنم نقشه جامع شهر مشهد برابر با واقعیت و خواست مردم تغییر پیدا کند و مردم از این سرگردانی نجات پیدا کنند. تقاضای اهالی بخش فریمان را برای افتتاح دادگاه بخش یا حداقل اعزام دادگاه سیار و تأسیس دفتر اسناد رسمی در شهر فریمان را مرتباً تجدید میکنم و انتظار دارم برخی مقامات اجرائی توجه بیشتری به خواسته های مردم که وسیله نمایندگان مطرح میگردد داشته باشند با کمال تأسف بازگو میکنم برای بیمارستانی که در منطقه بسیار مهمی دایر و احتیاج به ارتباط تلفنی دارد ودر کنار سیم تلفن است از حدود دو سال قبل با وزیر و معاون و مدیر کل مذاکره و مکتبه میکنم و نتیجه تاکنون منفی است وهم اکنون نزدیک به دو هزار شماه تلفن دایر مردم در منطقه بزرگی از شهر مشهد بعلت نوسازی قطع شده در پاسخ میگویند(کابل نداریم) و اعتنائی به احتیاج ضروری مردم نمیکنن کشاورزان مشهد تقاضا دارند سموم برای جلوگیری از آفات فقط توسط شرکتهای تعاونی در دسترس آنها گذارده شود و بنگاه توسعه ماشین آلات لوازم یدکی را توسط شرکتهای تعاونی در بخش ها به کشاورزان عرضه کند تا واسطه ها در بین نباشند این خواسته ها برای دستگاههای اجرائی انجام آن بسیار آسان و متقابلاً برای مردم آسایش فراوان به دنبال دارد که در انتظار نتیجه آن هستم.

در خاتمه از جناب آقای وزیر بهداری تقاضا میکنم به مشکلات موجود در نحوة تشخیص حق بیمه و وصول آن از کسبه دستور رسیدگی خاص صادر فرمایند و شخصاً اطلاعات لازم را در اختیار ایشان میگذارم.

ضرورت دارد به استحضار ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم که حدود دو هفته قبل والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی باشگاه هواپیمائی کشوری را در شهر مشهد افتتاح فرمودند دراین مسافرت که چند تن از نمایندگان مجلس شورای ملی و مقامات هواپیمائی افتخار حضور داشتند این باشگاه در اختیار علاقه مندان به تعلیم فن خلبانی قرار گرفت و مردم شهر از این اقدام استقبال کردند. لذا مراتب سپاس اهای مشهد را به پیشگاه والاحضرت به مناسبت تشریف فرمائی به مشهد و نیز تشکر آنان را از ریاست باشگاه هواپیمائی کشوری اعلام میدارم.(احسنت).

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به اساسنامه شرکت ملی نفت ایران و ارسال به مجلس سنا

۳ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به اساسنامه شرکت ملی نفت ایران و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - وارددستور میشویم ، گزارش شور دوم اساسنامه شرکت ملی نفت ایران مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۶/۲/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۲۴۱۸۲ مورخ ۲۵۳۵/۴/۱۵ مربوط به لایحه قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران که گزارش شور اور آن به شماه ۵۴۸ چاپ گردیده است را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد های رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی .

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۵۳۶/۲/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران را مورد رسیدگی قرار داد و و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

مخبر کمیسیون دادگستری- عنایت الله قائمی .

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۵۳۶/۲/۱۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران برای شورد دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – کیومرث وشمگیر .

رئیس - آقای ادیب مجلسی فرمایشی دارید بفرمائید.

ادیب مجلسی (مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی)- با اجازه مقام ریاست با اطلاع همکاران محترم میرسانم که در چاپ اساسنامه شرکت ملی نفت ایران چند اصلاح عبارتی هست که فکر میکنم غلطهای چاپی است و میخواهم دوستان آن را اصلاح بفرمایید در صفحه سه ماده ۴ سطر پنجم کلمه«میباشد» از لحاظ سیاق عبارتی زائد است. در صفحه ۴ سطر ۱۴ کلمه «مقدار» باید «مقداری» شود در صفحه ۷ سطر سوم بعد از کلمه حقوقی پرانتز باید بسته شود همچنین در سطر ۱۶ بعد از ۲۵۲۴ پرانتز باید بسته شود در صفحه ۱۱ سطر پنجم از آخر صفحه، بعد از کلمة »مصوب» باید اضافه شود «اسفند ۱۳۴۸ (۲۵۲۸ شاهنشاهی)» که در چاپ افتاده است در صفحه ۱۲ سطر آخر بعد از کلمه فرعی باید « و وابسته به آن اضافه شود بلحاظ غلط شدن عبارت «مکلف است» به «مکلفند» تبدیل شود. در صفحه ۱۶ از آخر صفحه سطر چهارم «بند ۹» تبدیل به «شق ۹» بشود.

در صفحه ۱۹ سطر دوم از شق ۱۰ کلمه «تشریفاتی» به «تشریفات» اصلاح میشود. در صفحه ۲۱ سطر دوم کلمه «بمالک» تبدیل به کلمه «مالک» خواهد شد در همین صفحه در سطر پنجم تبصره دو کلمه «این ماده» به «ماده ۱۲» تبدیل شود.در صفحه ۲۲ سطر دهم کلمه «ماده ۱۳» به کلمه «این ماده»تبدیل شود. در همین صفحه سطر دوم از تبصره ۴ کلمه «مینماید» به «کند» باید تبدیل شود. در صفحه ۲۳ سطر هشتم کلمه « این ماده» به «ماده ۱۲» تبدیل شود. در صفحه ۲۵ در سطر ا ول تبصره ۴ در آخر سطر «و مواد ۱۲ و ۱۳» باید اضافه شود، در صفحه ۴۳ سطر دوم تبصره مادة ۵۰ مواد «۴۸و۴۹» به مواد «۴۹و ۵۰» تبدیل شود. در صفحه ۴۴ در آخر سطر چهارم «ماده ۵۳» به «ماده ۵۴» تصحیح شود و امیدوارم که شرکت ملی نفت ایران پس از تصویب این اساسنامه در وظیفه اصلی خود که اعمال کامل حاکمیت ایران بر منابع نفتی سراسرکشور است مانند همیشه همانطور که مورد نظر رهبر عالیقدر ملت ایران است. موفق و مؤید باشد (انشاءالله).

رئیس - ماده اول قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- شرکت ملی نفت ایران که به موجب قانون مورخ نهم اردیبهشت(۱۳۳۰) ۲۵۱۰ تأسیس گردیده و در این اساسنامه از این پس شرکت نامیده میشود شرکت سهامی بازرگانی است که عملیات خود را با توجه به وظایف و حقوق و اختیارات مقرر در قانون نفت مصوب هشتم مرداد (۱۳۵۳)۲۵۳۳ سایر قوانین خاص مربوط به نفت و گاز و پتروشیمی طبق مقررات این اساسنامه اجرا مینماید.

رئیس - در ماده اول نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده اول رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- مرکز اصلی شرکت تهران است و شرکت میتواند شعب یا نمایندگی هائی برای اجرای عملیات مقرر در این اساسنامه در داخل و خارج کشور تأسیس نماید.

رئیس - در ماده دوم نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند.(اکثر رخاستند) تصویب شد. ماده ۳قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- سرمایه شرکت یک صد هزار میلیون ریال است که منقسم به ده هزار سهم ده میلیون ریالی با نام بوده و پنجاه درصد آن پرداخت گردیده است.

صاحب سهام متعهد است که قسمت پرداخت نشده سرمایه را به تقاضای هیئت مدیره و تصویب مجمع عمومی پرداخت کند.

افزایش سرمایه منوط به پیشنهاد هیئت مدیره و تأیید مجمع عمومی و تصویب نهائی هیئت وزیران خواهد بود. کلیه سهام شرکت متعلق به دولت ایران و غیر قابل انتقال است.

رئیس - در ماده ۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده سه رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴ قرائت میشود.

فصل دوم- موضوع- وظایف- حقوق و اختیارات شرکت .

ماده ۴- موضوع شرکت عبارت است از اعمال حق مالکیت ملت ایران نسبت به منابع نفتی و گازی سرتاسر کشور وفلات قاره و اشتغال به عملیات صنعت نفت و گاز و پتروشیمی و صنایع وابسته در داخل و خارج کشور بشرح زیر :

  • الف - تفحص و نقشه برداری و اکتشاف و استخراج و حمل ونقل و تصفیه نفت خام و گاز طبیعی و هیدرو کاربورهای طبیعی دیگر اعم از مایع و جامد (باستثنای ذغال سنگ) و ساختن و عمل آوردن هر نوع فرآورده های اصلی نفتی از قبیل گاز و گاز مایع و انواع مشتقات گاز و اقسام بنزین و اقسام نفت سفید و نفت گاز و نفتهای سوخت و قیر و اسفالت و هر نوع مواد نفتی که تولید نیرو نماید. همچنین هر گونه عملیات به منظور قابل عرض کردن مواد مزبور و حمل و نقل و بخش و صدور و فروش آنها در داخل و خارج کشور.

اشتغال به امور فوق الذکر در سراسر کشور و فلات قاره منحصراً بعهده شرکت میباشد مگر در مواردی که به موجب قوانین جداگانه مشارکت مؤسسات دیگر در بعضی از این امور تجویز شده و یا بشود ودر این صورت شرکت نظارت کامل در حسن جریان امور مزبور بعمل خواهد آورد.

  • ب - ساختن فرآورده های فرعی و مشتقات نفت از قبیل روغن موتور و گریس و پارافین و وازلین و حمل و نقل و پخش و صدور وفروش آنها در داخل و خارج کشور.

اشتغال اشخاص و مؤسسات خصوصی به این امور در هر مورد منوط به موافقت شرکت و تحصیل پروانه مخصوص از وزارت صنایع و معادن خواهد بود و شرکت به منظور تطبیق اینگونه فرآورده ها با استانداردهای ملی یا بین المللی نظارت لازم را اعمال خواهد کرد و تعیین قیمت این فرآورده ها برای عرضه در بازار داخلی توسط وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی با مشورت شرکت صورت خواهد گرفت.

در صورتی که اشخاص و مؤسسات که به موجب قسمت اخیر بند فوق اقدام به تهیه فرآورده های فرعی و مشتقات نفتی میکنند ضمن عملیات خود مقدار فرآورده های اصلی مذکور در بند الف فوق را که در انحصار شرکت است تولید کنند پخش و فروش و صدور مواد مذکور در هر مورد موکول به اجازه شرکت و طبق مقرراتی خواهد بود که شرکت ابلاغ کند.

  • ج - مراقبت و اهتمام و اقدام مقتضی برای توسعه و پیشرفت صنعت نفت و صنایع وابسته به آن از لحاظ علمی و فنی و بازرگانی و اقتصادی و غیره.
  • د - حفظ مخازن زیر زمینی نفت و گاز و هیدرو کاربورهای دیگر و اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از تلف شدن مواد مذکور و بهره برداری صحیح از ذخایز نفتی در سراسر کشور و فلات قاره.
  • ه - هر گونه فعالیت در رشته های صنعت پتروشیمی و صنعت گاز و صنایع وابسته به آنها.
  • و - مبادرت به اقدامات عمرانی و کشاورزی و دامداری و مواردی که برای انجام فعالیتهای نفتی در حوزه های عملیاتی شرکت لازم باشد.
  • ز - مبادرت به هر گونه فعالیت صنعتی و بازرگانی دیگر با تصویب مجمع عمومی.

رئیس - در ماده ۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۵ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- به منظور تأمین مقاصد و انجام عملیات مذکور در ماده ۴ شرکت دارای حقوق و اختیارات زیر میباشد:

  • الف- ایجاد شرکتهای فرعی و شرکتهای وابسته و شعب و نمایندگیها در ایران و خارج از ایران یا انحلال آنها.

منظور از شرکت فرعی مذکور در این اساسنامه شرکتی است که:

۱- کلیه سهام آن متعلق به شرکت ملی نفت ایران باشد.

۲- کلیه سهام آن متعلق به یک یا چند شرکتی باشد که کلیه سهام آن شرکت و یا شرکتها متعلق به شرکت نفت ایران باشد.

منظور از شرکت وابسته مذکور در این اساسنامه هر شرکتی است که قسمتی از سهام آنها متعلق به شرکت ملی نفت ایران یا شرکتهای فرعی آن باشد.

  • ب-انعقاد قرارداد های همکاری ومشارکت با اشخاص و مؤسسات در داخل و خارج ایران و همچنین خریداری و تملک سهام شرکتهای دیگر با حق فروش و انتقال آنها.

انعقاد قرارداد به منظور اجرای عملیات اکتشاف وتوسعه منابع نفت خام و گاز طبیعی و همچنین مشارکت برای ایجاد پالایشگاه در داخل کشور که مشمول مقررات قانون نفت خواهد بود.

قراردادهائی که به منظور تولید و پخش و حمل و نقل و تصفیه و صدور و فروش فرآورده های گازی و پتروشیمی بین یکی از شرکتهای فرعی شرکت با اشخاص و مؤسسات ایرانی یا خارجی منعقد میشود پس از تصویب مجمع عمومی شرکت فرعی مربوط و با رعایت مقررات قانون جلب و حمایت سرمایه های خارجی قابل اجرا خواهد بود.

شرکت با تصویب مجمع عمومی میتواند هر یک از شرکتهای وابسته را که برای فعالیت در رشته های صنایع نفت، پتروشیمی و گاز ایجاد میشود (بشرط آنکه مالکیت بیش از پنجاه درصد سهام آنها متعلق به شرکت باشد) از مزایائی که بموجب این اساسنامه جهت شرکت مقرر شده است برخوردار نماید. شرکتهای فرعی شرکت که تحت قوانین ایران تشکیل گردد از کلیه معافیتها و مزایای مقرر در این اساسنامه بهره مند خواهند بود.

مؤسسات و اشخاص خارجی اعم از حقیقی یا حقوقی که در اجرای عملیات موضوع این ماده با شرکت یا شرکتهای فرعی آن قرارداد منعقد مینمایند به شرط معامله متقابل از شمول تبصرة ۲ و ۳ قانون جلب و حمایت سرمایه های خارجی و بند ج ماده یک آئین نامه اجرای قانون جلب و حمایت سرمایه های خارجی مصوب کمیسیون های مجلسین مستثنی خواهند بود.

در مورد هر قرارداد نفتی که دولت نیز علاوه بر شرکت بعنوان ظرف اول آن را امضا کرده است شرکت بعنوان نماینده دولت عمل خواهد کرد.

مجامع عمومی شرکتهای فرعی گاز و پتروشیمی میتوانند برحسب اقتضا اصلاحات و تغییرات لازم را در قراردادهای مشارکتی که مقدم بر تاریخ تصویب این اساسنامه به موجب قانون توسعه صنایع پتروشیمی مصوب تیر ماه ۱۳۴۴(۲۵۲۴) و قانون توسعه صنعت گاز مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۵۱(۲۵۳۱) منعقد گردیده و به تصویب مقامات مقرر در آن قوانین رسیده است بعمل آورند. اصلاحات و تغییرات مزبور با توجه به ماده ۲۹ قانون نفت مصوب ۸ مرداد ۱۳۵۳(۲۵۳۳) بعد از تأیید هیئت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد. شرکتهای فرعی مذکور کزارش اینگونه اصلاحات و تغییرات را ظرف مدت سه ماه از تاریخ تولید از طریق دولت به مجلسین خواهند داد.

شرکت میتواند با تصویب مجمع عمومی بر حسب مصلحت و اقتضا در مورد بعضی از شرکتهای فرعی ووابسته که در ساختن فرآورده های فرعی موضوع بند ب ماده ۴ و یا محصولات پتروشیمی فعالیت میکنند تا ۹۹ درصد سهام متعلق به خود را طبق قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی به کارکنان ایرانی شرکتهای مزبور و یا ایرانیان دیگر به فروش برساند.

  • ج - خرید و فروش و اجازه و استجاره هر گونه مال اعم از منقول و غیر منقول و همچنین تحصیل هر گونه مال و یا حقی که طبق قوانین کشوری به شرکت منتقل میگردد. واگذاری بلاعوض اموال شرکت به ادارات و مؤسسات دولتی ووابسته به دولت وشهرداریها و همچنین مؤسسات فرهنگی و اجتماعی و خیریه و مذهبی که طبق قوانین ایران تشکیل شده اند منوط به تصویب هیئت مدیره خواهد بود.
  • د - گرفتن ودادن اعتبار و یا وام در داخل و یا خارج کشور به منظور اجرای مقاصد شرکت.

دادن وام و اعتبار در خارج کشور و یا گرفتن وام و اعتبار از خارج کشور با موافقت وزارت امور اقتصادی و دارائی و تصویب مجمع عمومی نمایندگان صاحب سهام خواهد بود.

اعطای وام و اعتبار در داخل کشور در حدود بودجه مصوب شرکت خواهد بود.

  • ه - انجام مطالعات و تحقیقات و بررسیهای فنی و علمی و بازرگانی و اقتصادی.
  • و - خرید و اجازه و تأسیس و تکمیل و توسعه و تعمیر و اداره کارخانه ها و دستگاهها و تأسیسات و تهیه و ایجاد و اداره وسایل وتسهیلات حمل و نقل و ارتباط زمینی و دریائی و هوائی.

ایجاد و بکار انداختن راه آهن یا بندر و انواع سرویسهای مخابراتی با سیم و بی سیم و هواپیمائی در مواردی که عملیات شرکت ایجاب نماید مشروط به اجازه قبلی دولت خواهد بود.

  • ز - اقدام به هر گونه عملیات برای استفاده از زمینهائی که در اختیار شرکت است به منظور انجام مقاصد مذکور در این اساسنامه .
  • ح - انعقاد قراردادهای استخدام یا خدمات یا مشاوره با مؤسسات و اشخاص اعم از داخلی و یا خارجی.
  • ط - تملک و ثبت پروانه های اختراع و تحصیل حق استفاده و هر گونه اطلاعات درباره اختراعات و طرحها و طریقه های مربوط به صنعت نفت و صنایع وابسته به آن.
  • ی - انعقاد قرارداد با خریداران به منظور صدور نفت خام و گاز و فرآورده های نفتی و مشتقات آنها.
  • ک - شرکت میتواند در مواردی که مقتضی بداند برخی از عملیات خود را به وسیله نمایندگیها و یا پیمانکاران به موقع اجرا بگذارد.

رئیس - در ماده پنج نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- در هر موردی که اجرای عملیات شرکت و یا عملیات هر یک از شرکتهای فرعی و وابسته آن مستلزم اعلام موافقت و یا انجام اقدامی از ناحیه دولت باشد شرکت پیشنهاد لازم را جهت صدور دستور مقتضی به نخست وزیر تقدیم خواهد نمود. لوایح مربوط به شرکت توسط نخست وزیر یا وزیر امور اقتصادی و دارائی به مجلسین تقدیم خواهد شد.

رئیس - در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۷ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- شرکت مجاز است که در مورد امور استخدامی و بازنشستگی و پس انداز و سایر امور کارگزینی کارمندان آموزش و پرورش کارکنان خود آئین نامه های لازم را تدوینو پس از تصویب مجمع عمومی به موقع اجرا بگذارند.آئین نامه های مزبور برای شرکتهای فرعی و وابسته نیز لازم الرعایه خواهد بود.

رئیس - در ماده ۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۸ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- شرکت مجاز است در مواردی که به تشخیص هیئت مدیره ایرانیانی که واجد شرایط و تجربیات لازم باشند یافت نشوند و یا استفاده از خدمات آنان عملاً میسر نباشد نسبت به استخدام کارکنان خارجی با توجه به قوانین و مقررات مربوط اقدام نماید. شرکت هر گونه برنامه آموزی و کارآموزی که به منظور تشکیل کادر مجهز لازم برای صنعت نفت و بی نیاز شدن صنعت مزبور از استخدام کارکنان خارجی مقتضی بداند تنظیم و به موقع اجرا خواهد گذارد.

رئیس - در ماده ۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- شرکت و شرکتهای فرعی آن از تسهیلات زیر استفاده خواهند نمود:

  • الف - بدون تحصیل پروانه ولی با انجام تشریفات گمرکی آنچه را منحصراً برای عملیات خود در ایران ضروری بداند از قبیل ماشین آلات کارخانه ها و اجزای آن افزار و ادوات و قطعات یدکی- مواد شیمیائی و مواد معدنی- مصالح ساختمانی و اثاثه- وسائل حمل و نقل-وسائل ایمنی و آموزشی- وسائل مخابراتی- خطوط لوله و تلمبه- تجهیزات بارگیری و اسکله- تأسیسات بندری- وسائل آزمایشگاهی- دارو و کلیه لوازم طبی بیمارستانها و درمانگاهها از خارج کشور وار نماید.

شرکتهای وابسته در مورد تحصیل پروانه ورود کالا از مقررات عمومی مملکتی استفاده خواهند نمود. درمواردی که دولت اخذ پروانه های مخصوص را مانند پروانه ورود مواد محترق و داروهای مخدرضروری بداند شرکت تشریفات اخذ پروانه را انجام خواهد داد.

شرکت و شرکتهای فرعی و شرکتهای وابسته آن از مزایا و معافیتهای مقرر در بند ج از ماده سه قانون تشویق صادرات و تولید مصوب ۴ اسفند ۱۳۳۳(۲۵۱۳) و سایر قوانین مملکتی استفاده خواهند نمود.استفاده از معافیت مقرر در ماده ۹۷ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ۱۳۴۸ (۲۵۲۸ شاهنشاهی)در مورد طرحهای بخصوص منوط به پیشنهاد شرکت و تصویب وزارت امور اقتصادی و دارائی خواهد بود. شرکتهای وابسته که پیش از تاریخ تصویب این اساسنامه طبق قراردادهای مصوب مجلسین و یا قراردادهائی که باستناد قانون توسعه صنایع پتروشیمی مصوب تیر ماه ۱۳۴۴(۲۵۲۴) و قانون توسعه صنعت گاز مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۵۱(۲۵۳۱) متعقدگردیده است بکار پرداخته اند کماکان از مزایا و معافیتهای مقرر در قراردادهای مربوط به خود برخوردار خواهند بود.

ادارات گمرک ایران در ترخیص کالاهی وارداتی شرکت و شرکتهای فرعی و وابسته آن حق اولویت قائل خواهند بود و کلیه تسهیلات لازم را در این باره فراهم خواهند آورد. کالاهای مزبور بدون احتیاج به ارائه مدرک مربوط به معافیت ترخیص خواهد شد و مدارک لازم درهر مورد حین یا پس ازترخیص به گمرک ارسال خواهد گردید.

شرکت و یا شرکتهای فرعی و وابسته آن میتوانند کالاهایی را که با استفاده از معافیت گمرکی وارد نموده اند به یکدیگر انتقال دهند و اینگونه انتقالات در حکم واردات مستقیم شرکت انتقال گیرنده تلقی میشود.

کالاهائی که شرکت یا شرکتهای فرعی و وابسته به آن وارد نموه و بعداً به آن احتیاج نداشته باشند نسبت به فروش آن در داخل و یا صدور آن به خارجه آزاد خواهند بود ولی چنانچه کالاهی مذکور با معافیت از حقوق گمرکی وارد شده باشد فروش آن در داخله مشروط به پرداخت حقوق گمرکی است.

شرکت و شرکتهای فرعی مکلف است در مورد کالاهائی که در داخل کشور تهیه میشود و از حیث قیمت و مقدار و نوع و مرغوبیت و مشخصات احتیاجات شرکت را مرتفع میکند از محصولات و مصنوعات کشور استفاده کند.

  • ب- صادرات مواد نفتی از پرداخت حقوق گمرکی و هر نوع مالیات و عوارض معاف خواهد بود ولی شرکت اظهار نامه هائی را که برای آمار گمرکی لازم است تهیه و به گمرک محل تسلیم خواهد کرد.

رئیس - در ماده ۹ نظری نیست (اظهاری نشد) به ماده ۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۰ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- مالیات بر درآمد شرکت و شرکتهای فرعی و وابسته آن بر اساس نرخ و مقررات قانونی مربوط به مالیات بر درآمد شرکتهای نفتی از سود ویژه وصول خواهد شد و هیچ گونه مطالبه دیگری از شرکت و شرکتهای فرعی و وابسته آن تحت عنوان مالیات و یا عوارض و حقوق و غیره زائد بر آنچه طبق مقررات قانونی از شرکتهای نفتی قابل وصول باشد جایز نخواهد بود.

منافع شرکت و شرکتهای فرعی و وابسته آن از فعالیتهای غیر نفتی مشمول مقررات عمومی مالیاتی کشور خواهد بود.

تبصره ۱- حقوق و عوارضی که طبق قوانین از طرف مقامات دولتی و یا محلی در ازای خدمات مورد درخواست شرکت یا شرکتهای فرعی و وابسته آن و یا خدماتیکه معمولاً برای عامه انجام میشود مطالبه میگردد از شرکت و شرکتهای فرعی و وابسته آن نیز قابل وصول است.

تبصره ۲- وجوه صندوق بازنشستگی و پس انداز کارکنان ایرانی صنعت نفت و مستمری بازنشستگی کارمندان صنعت نفت از هر گونه مالیات معاف است.

بهره متعلقه به وجوه صندوق بازنشستگی و پس انداز نزد بانکهای ایرانی و همچنین بهره متعلقه بر وامهائی که از محل وجوه مزبور به کارمندان صنعت نفت و یا بخود شرکت و شرکتهای فرعی و وابسته آن داده میشود نیز از مالیات معاف است.

رئیس - در ماده ۱۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۱۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- شرکت میتواند هزینه و تعهدات ارزی خود را در داخل و خارج کشور در حدود بودجه مصوب از درآمدهای ارزی خود بپردازد.

شرکت در اول هر سال موافقت مقامات قانونی نظارت بر ارز را برای استفاده از اعتبارات ارزی سالانه خود یکجا تحصیل و صورت هزینه های ارزی را هر سه ماه یک مرتبه به مقامات مذکور و خزانه تسلیم خواهد نمود.

رئیس - در ماده ۱۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۱۱ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- هر گاه زمینهائی برای انجم عملیات مقرر در این اساسنامه مورد احتیاج شرکت واقع شود به ترتیب زیر عمل خواهد شد:

الف- در مورد اراضی موات حیازت و تملک آن از طرف شرکت مجاز و تابع احکام کلی است.

ب- در صورتی که زمین مورد احتیاج بایر و متعلق به دولت باشد برحسب پیشنهاد شرکت و تصویب هیئت وزیران مجاناً به شرکت واگذار میشود. در صورتی که احتیاج شرکت به زمینی که بدین طرز تحصیل کرده باشد رفع شود شرکت بدون اجازه دولت حق انتقال آن را بغیر نخواهد داشت و باید آن را بلاعوض مسترد دارد.

تشریفات ثبتی این قبیل اراضی در صورتی که قبلاً انجام نشده باشد از طرف دولت انجام خواهد گرفت.

ج- زمینهای دایر متعلق به دولت که در اختیار وزارتخانه ها و یا سازمانهای دولتی است در مقابل پرداخت بهای عادله آن به شرکت انتقال داده خواهد شد. چنانچه احتیاج شرکت از زمینی که از دولت خریداری کرده رفع شود باید مراتب را کتباً به دولت اعلام و زمین مزبور را برای فروش به دولت پیشنهاد کند.در صورتی که دولت مایل به خرید زمین مزبور باشد شرکت آن را در مقابل بهای عادله به دولت واگذار خواهد کرد. چنانچه ظرف ششماه از تاریخ پیشنهاد فروش دولت زمین را خریداری نکند شرکت در فروش آن به غیر آزاد خواهد بود. استفاده از اراضی موضوع این بند پس از رفع نیاز شرکت در اجرای برنامه های تأمین مسکن برای کارکنان ایرانی صنعت نفت بلامانع است.

در مورد اراضی مشمول این بند که پیشنهاد فروش آن به دولت داده میشود دولت در صورتی که خود مایل بخرید نباشد ممکن است استفاده از حق خود را به شهرداری یا مؤسسه عمومی دیگر واگذار کند و در اینصورت زمین در مقابل بهای عادله به شهرداری یا مؤسسه عممی که دولت تعیین کند انتقال داده خواهد شد.

د‌- در مواردی که شرکت برای انجام عملیات خود احتیاج به اراضی اعم از دائر و بایر متعلق به اشخاص و همچنین ابنیه و تأسیسات و اعیانیهای موجود در زمینهای مزبور داشته باشد بطریق زیر عمل خواهد شد:

۱- تشخیص اینکه اراضی و مستحدثات موجود درآن مورد نیاز شرکت میباشد یا هیئت مدیره شرکت است.

۲- شرکت وضع ثبتی اراضی (اعم ازعرصه و اعیان) مورد نیاز عملیات خود را از ثبت محل استعلام خواهد کرد و اداره ثبت مکلف است حداکثر ظرف پانزده روز وضع ثبتی و شماره پلاک ملک را تعیین و اعلام دارد و در صورتی که تشریفات ثبتی ملک خاتمه یافته باشد نام مالک و یا مالکین و مقدار سهم هر کدام و اقامتگاه آنان را تعیین و گواهینامه لازم را صادر و به شرکت تسلیم نماید.

هرگاه شرکت پس از مراجعه به اقامتگاه تعیین شده به مالک یا مالکین دسترسی پیدا ننماید احتیاج خود را به زمین مورد نیاز از طریق مطبوعات و رایو اعلام خواهد کرد .

۳- در صورتی که ملک مورد اختلاف بوده و با تشریفات ثبتی آن خاتمه نیافته و یا دسترس به مالک یا مالکین نباشد و یا مالک و یا مالکین حاضر بفروش نشوند بنا به دستور دادستان کل از طرف دادستان شهرستان محل وقوع ملک بشرح قسمت آخر شق ۹این ماده اقدام خواهد شد.

در صورتی که مالک یا مالکین از فروش ملک خودداری کنند و یاهر گاه بین شرکت یا مالک یا مالکین برای خرید اراضی و اعیانیها از لحاظ قیمت یا مال الاجاره و حق پیشه و کسب توافق حاصل نشود شرکت ضمن ارسال دادخواستی متضمن رونوشت مصوب هیئت مدیره مبنی بر لزوم تحصیل آن و رونوشت گواهی ثبتی متضمن نام مالک و یا مالکین و سه نسخه نقشه زمین مورد نیاز و با معرفی کارشناس خود از هیئت سه نفری مرکب از دادستان کل کشور، وزیر کشور و رئیس سازمان ثبت اسناد واملاک کشور و یا نمایندگان آنها درخواست خواهد کرد که برای تعیین قیمت عادله ملک و الزام مالک و یا مالکین بفروش اراضی و اعیانیها اقدام کنند.

۴- هیئت سه نفری حداکثر ظرف ده روز از تاریخ وصول دادخواست شرکت برای انتخاب دو نفر کارشناس دیگر بدین شرح اقدام خواهد کرد:

دفتر هیئت سه نفری به مالک یا مالکین اخطار میکنند که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه کارشناس خود را معرفی و برگ قبولی او را ظرف همین مدت به دفتر هیئت تسلیم کند.

کارشناس سوم را هیئت سه نفری تعیین خواهد کرد. در صورت انقضاء مدت ده روز و عدم معرفی کارشناس و یا عدم ارسال برگ قبولی کارشناس از طرف مالک یا مالکین، کارشناس مزبور نیز توسط هیئت سه نفری تعیین خواهد شد.

۵- در صورتی که اقامتگاه یا محل کار مالک یا مالکین مشخص نباشد ابلاغ اخطاریه به اقامتگاه مالک یا مالکینی که طبق گواهی اداره ثبت تعیین شده باشد معتبر خواهد بود.

۶- در صورتی که ملک مشاع و مالکین آن متعدد باشند کارشناس توسط اکثریت مالکین بر اساس میزان مالکین تعیین خواهد شد و در صورتی که اکثریت حاصل نشود کارشناس توسط هیئت سه نفری انتخاب خواهد شد.

۷-دستمزد و هزینه ایاب و ذهاب و فوق العاده روزانه کارشناسان به میزانی که از طرف هیئت سه نفری تعیین گردد به وسیله شرکت و از طریق دفتر هیئت سه نفری پرداخت خواهد شد.

۸- کارشناسان مکلفند حداکثر ظرف (پانزده) روز از تاریخ انتخاب قیمت عادله اراضی و اعیانیهای مورد نیاز عملیات شرکت را (که بر حسب مورد ممکن است شامل حق پیشه و کسب و کار یا هر نوع حق قانونی دیگر هم باشد) باتفاق یا با اکثریت آراء بر اساس بهای اراضی مشابه یا مجاور و بدون در نظر گرفتن منابع نفتی و نوع استفاده ای که منظر شرکت میباشد و به بهای قبل از تاریخ تصویب هیئت مدیره شرکت تعیین و به دفتر هیئت سه نفری اعلام کنند.

۹-هیئت سه نفری بهای عادله تعیین شده از طرف کارشناسان را به شرکت ابلاغ خواهد کرد. در صورتی که مالک یا مالکین با بهای تعیین شده موافقت کنند انتقال زمین به بهای مزبور بعمل خواهد آمد و در غیر این صورت شرکت قیمت تعیین شده را به صندوق دادگستری تودیع و قبض دریافتی را به دفتر هیئت سه نفری ارسال خواهد داشت. هیئت سه نفری ظرف پنج روز از تاریخ تسلیم قبض مذکور تصمیم لازم دائر به الزام مالک و یا مالکین به تنظیم سند انتقال را صادر و به طرفین ابلاغ خواهد کرد و در صورتی که مالک یا مالکین ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ تصمیم هیئت از امضاء سند خودداری کنند به دستور دادستان کل کشور از طرف دادستان شهرستان محل وقوع ملک ظرف مدت پانزده روز سند انتقال ملک را امضائ و عرصه و اعیان مورد تصمیم به موجب صورتجلسه ای از طرف دادستان شهرستان به نماینده شرکت تحویل خواهد شد.

در این مورد هر وقت مالک ویا مالکین حاضر به دریافت قیمت ملک خود گردیدند حواله پرداختآن به صندوق دادگستری از طرف دفتر هیئت سه نفری صادر خواهد شد و همچنین است در مورد املاک مندرج در شق (۱۱) زیر که پس از مشخص شدن مالک و انتقال ملک به شرکت حواله پرداخت وجه به نام او صادر میگردد.

۱۰- در موارد فوری شرکت میتواند بلافاصله پس از انجام تشریفات ارزیابی و تودیع بهای ملک در صندوق دادگستری عرصه و اعیان مورد نیاز خود را به موجب صورت مجلس با حضور نماینده دادستان شهرستان محل وقوع ملک تصرف کند. ابلاغ تصمیم هیئت سه نفری به مالک یا مالکین و انجام تشریفات تنظیم سند انتقال بشرح مقرر در این بند پس از تصرف ملک مورد نیاز به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

۱۱- در مورد املاکی که مالکیت آن مورد اختلاف بوده و با تشریفات ثبتی آن ملک انجام نگرفته ویا دسترسی به مالک و یا مالکین نباشد تعیین کارشناس مالک و یا مالکین آن بعهدة هیئت سه نفری خواهد بود و پس از تعیین قیمت ملک و تودیع در صندوق دادگستری و صدور تصمیم لازم از طرف هیئت سه نفری بنا به دستور دادستان کل سند انتقال را دادستان محل وقوع ملک ظرف مدت پانزده روز امضاء کره به موجب صورت جلسه به شرکت تحویل خواهند داد.

درصورتی که دولت مالک اراضی مورد اختلاف شناخته شود و سند مالکیت به نام دولت صادر گردد وجوه تودیعی بابت قیمت اراضی بایر به شرکت مسترد خواهد شد.

۱۲- اقامه دعوی شخص ثالث و یا دعوای متقابل موجب تأخیر در انجام مقررات این ماده نخواهد بود و هیئت سه نفری باید در هر مورد تشریفات کارشناسی و تودیع بها و صدور حکم را ظرف مواعدی که بشرح فوق تصریح گردیده است انجام دهد.

۱۳- در مورد املاک مندرج در قسمت اول شق (۱۱) ادارات ثبت مکلفند پس از ابلاغ رأی هیئت سه نفری نسبت به تفکیک اراضی موضوع رأی بر اساس نقشه شرکت اقدام و صورت مجلس تفکیکی را جهت تنظیم سند انتقال به دفتر اسناد رسمی حوزه ثبت مربوط ارسال دارند.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۱۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۳ قرائت میشود.

پیشنهاد رسیده قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- هر گاه بدرخواست ذینفع و تأیید هیئت سه نفری اراضی و اعیانیهای مورد ارزیابی محل سکونت مالک باشد ده درصد و در صورتی که ممر اعاشه منحصر مالک باشد پانزده درصد و درصورتی که محل سکونت و ممر اعاشه او باشد بیست و پنج درصد اضافه بر بهای عادله پرداخت خواهد شد.

تبصره ۱- درباره املاک مزروعی مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی مورد احتیاج شرکت وزارت تعاون و امور روستاها ظرف یک ماه از تاریخ درخواست شرکت اجازه تجزیه و فروش آن املاک را خواهد داد. ضمناً در مواردی که مساحت اراضی مزروعی مورد احتیاج به قدری باشد که زارعین محبور به کوچ کردن شوند شرکت علاوه برقیمت ملک که پرداخت میکند بیست و پنج درصد قیمت را هم به وسیله وزارت تعاون و امور روستاها بین زارعین و پانزده درصد بین خوشنشینان و برزگرانی که محل سکونت خود را ترک میکنند به نسبت تعداد عائله تحت تکفل آنان با حضور فرماندار یا بخشدار محل بین زارعین محل که از آنجا کوچ میکنند تقسیم خواهد کرد.

تبصره ۲- در مورد املاک موقوفه و یا املاکی که شرکت بخواهد به طریق اجاره از آن استفاده و یا حق ارتفاع تحصیل کند اگر برای تعیین میزان اجاره و حق ارتفاق بین شرکت و طرف مقابل توافق نشود هیئت سه نفری به ترتیب مندرج در بند (د) این ماده اقدام و میزان اجاره و یا حق ارتفاعی را تعیین و رأی به تنظیم سند اجاره و یا تفویض حق ارتفاق صادر خواهد کرد که در صورت امتناع مالک و یا مالکین و همچنین متولی یا متولیان یا نماینده اوقاف بدستور دادستان کل سند اجاره و اعطاء حق استفاده از طرف دادستان شهرستان محل وقوع ملک امضاء و زمین و اعیانیهای مورد لزوم به موجب صورت جلسه به شرکت تحویل خواهد شد.

تبصره ۳- در مورد املاک موقوفه مزروعی زارعین مستأجر این املاک مکلفند اراضی مورد احتیاج شرکت را در مقابل مال الاجاره ای که به شرح مذکور دراین شق تعیین خواهد شد به اجاره شرکت واگذار نمایند. در صورتی که زارعین مستأجر این املاک ناگزیر به ترک اراضی زراعتی گردند بشرح مقرر در تبصرة یک ماده در بارة آنان رفتار خواهد شد و چنانچه خساراتی به زراعت یا مستحدثات آنان وارد شود میزان حقوق و خسارت توسط وزارت تعاون و امور روستاها تعیین و به وسیله شرکت پرداخت خواهد شد.

تبصره ۴- در مواردی که به تشخیص و تصویب هیئت مدیره شرکت ضرورت عملیات ایجاب مینماید که زمینی به قید فوریت در اختیار شرکت قرار گیرد شرکت با جلب نظر یک نفر کارشناس رسمی دادگستری بهای عادله زمین مورد نیاز را تعیین و به صندوق دادگستری تودیع خواهد کرد و مراتب را به اطلاع دادستان کل کشور خواهد رسانید.

دادستان کل کشور به دادستان شهرستان محل وقوع زمین دستور خواهد داد تا ظرف ده روز زمین مزبور را به تصرف شرکت بدهد.

تشریفات مقرر در این ماده در مورد این اراضی بلافاصله پس از تصرف به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

تبصره ۵- درمورد اراضی واقع در خارج از محدودة شهرها که برای عبور لوله های نفت و گاز و انواع دیگر مواد نفتی یاایجاد شبکه مخابراتی و حریم آنها مورد احتیاج شرکت باشد با توجه به مفاد تبصره ۸ این ماده عرصه و اعیان از طرف شرکت تصرف شده ومورد استفاده قرار خواهد گرفت و فقط قیمت عرصه و اعیانیهای موجود در آن با توافق صاحبان آنها و در صورت عدم توافق بشرح بند (د) ماده ۱۲ تعیین و پرداخت میگردد.

تبصره ۶- شرکت در معدوم کردن اعیانیهای موجود در مسیر و حریم خطوط لوله پس از تودیع قیمت عادله بشرح مندرج در این ماده مختار است.

تبصره ۷- اراضی خارج از محدود خدماتی شهرداری هر شهر جزو زمینهای خارج از محدوده آن شهر محسوب میشود.

تبصره ۸- عرض مسیر و حریم خط لوله شرکت از چهل متر تجاوز نخواهد کرد مگر در موارد استثنائی که طبق تصویب هیئت وزیران مقتضیات عملیاتی و ملاحظات ایمنی تجاوز ازاین حد را ایجاب کند.

مفاد ماده واحده مصوب تیر ماه ۱۳۵۰(۲۵۳۰) دایر بر منع ساختمان و ایجاد بنادر طرفین خطوط انتقال گاز به قوت خود باقی خواهد بود.

رئیس - در ماده ۱۳ نظری نیست؟(ظهاری نشد) به ماده ۱۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۴ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- هر گونه تصرف از طرف اشخاص دراراضی که به موجب مقررات این اساسنامه برای خطوط لوله یا سایر تأسیسات نفتی تحصیل شده است اعم از احداث بنا یا غرس اشجار و یا زراعت و غیره ممنوع میباشد و شرکت مجاز است این قبیل اعیانیها و مستحدثات را با حضور نماینده ژاندارمری یا شهربانی یا بخشداری که دعوت خواهد نمود منهدم نماید و اشخاص حق هیچ گونه ادعا ومطالبه خسارتی از این بابت علیه شرکت نخواهند داشت.

تبصره ۱- در تمام موارد مذکور در این ماده و مواد ۱۲ و۱۳ برای اثبات عدم انجام تشریفات ثبتی یا اختلاف در مالکین اراضی گواهینامه ادارة ثبت محل و نسبت به عدم دسترسی به مالک اعلام شرکت که متکی به نشر آگهی در روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی و یک روزنامه کثیر الانتشار باشد کفایت خواهد کرد.

تبصره ۲- در مورد تمام یا قسمتی از املاک که مورد نیاز عملیات شرکت بوده و در رهن یا بیع شرط هستند در صورتی که مالک برای پرداخت بدهی و امضاء سند انتقال حاضر نشود و دادستان شهرستان مأمور امضاء سند انتقال گردد بستانکار میتواند به هیئت سه نفری مراجعه و به نسبت اراضی که مورد این حکم قرار گرفته طلب خود را از محل وجه سپرده مطالبه و دریافت دارد و سندی مبنی بر ابطال یا اصلاح سند رهنی یا شرطی ووصول وجه تودیع شده بدهد ودر این مورد که طلب بستانکار در صندوق دادگستری سپرده شده است امضاء سند انتقال از طرف دادستان شهرستان معامله معارض محسوب نمیگردد.

هر گاه مبلغ سند رهنی یا شرطی بیش از مبلغ ارزیابی شده باشد رکت نسبت به مازاد مسئول نخواهد بود.

تبصره ۳- پرداخت هزینه دفتری سند انتقال بعهده طرفین است و سایر هزینه های آن بعهده مالک میباشد و در مواردی که دادستان سند انتقال را امضا مینماید تمام مخار وسیله شرکت پرداخت و با ارائه مدارک مربوط به هیئت سه نفر آنچه را که بحساب مالک پرداخت نموده است از محل وجه سپرده مسترد خواهد داشت.

تبصره ۴- دراجرای هر یک از موارد مندرج در این ماده و مواد ۱۲ و ۱۳ اعم از ارزیابی و پرداخت بهای املاک و اراضی مورد نیاز شرکت باید حقوق زارعین بر اساس قوانین و مقررات اصلاحات ارضی با نظر وزارت تعاون و امور روستاها تعیین و از بهای ملک کسر و به زارعین پرداخت گردد.

رئیس - در ماده ۱۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۱۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۵ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵- شرکت میتواند در حوزه عملیات و برای مصارف خود در اراضی بایر متعلق به دولت یا بلا مالک از آب و همچنین از هر نوع خاک و شن و آهک و سنگ و کچ و مصالح ساختمانی دیگر بدون پرداخت حقوق دولتی و یا رعایت تبصره ۱ ماده ۱۰ این اساسنامه طبق مقررات مربوط استفاده کند. اگر عمل شرکت برای استفاده از مواد مذکور موجب ضرر شخص ثالث گردد شرکت باید جبران خسارت را به تشخیص کارشناس منتخب طرفین بکند ولی در هر صورت شخص ثالث نمیتواند مانع عملیات شرکت بشود.

رئیس - در ماده ۱۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۱۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۶ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶- ارکان شرکت عبارتند از:

مجمع عمومی نمایندگان صاحب سهام.
هیئت مدیره و مدیر عامل.
هیئت عالی بازرسی.

رئیس - در ماده ۱۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۱۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۷ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷- نمایندگان صاحب سهام در مجمع عمومی عبارتند از:

۱- نخست وزیر

۲- وزیر امور اقتصادی و دارائی.

۳- وزیر نیرو.

۴- وزیر صنایع و معادن.

۵- وزیر کار و امور اجتماعی.

۶- وزیر مشاور ورئیس سازمان برنامه و بودجه.

۷- دو وزیر دیگر که توسط نخست وزیر تعیین خواهند شد.

تبصره- ریاست جلسه مجمع عمومی با نخست وزیر و در غیاب او با یکی از وزرای حاضر در جلسه با تعیین قبلی نخست وزیر خواهد بود.

رئیس - در ماده ۱۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۱۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۸ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۸- جلسات مجمع عمومی در مرکز شرکت در تهران با حضور رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و یا قائم مقامی که از طرف او بدین منظور تعیین و معرفی خواهد شد تشکیل میشود.

تبصره- مجمع عمومی در تیر ماه هر سال برای رسیدگی به ترازنامه و در آبان ماه همان سال به منظور رسیدگی و تصویب بودجه به طور عادی تشکیل میگردد و تا موقعی که نسبت به موضوع مندرج دردستور جلسه تصمیمی اتخاذ نشده جلسات همچنان ادامه خواهد داشت و در جلسات مذکور اضافه بر ترازنامه و بودجه مسکن است برحسب پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل یا طبق نظر ریاست مجمع عمومی موضوعات دیگری نیز در دستور مذاکرات قرار گیرد.

رئیس - در ماده ۱۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۱۸رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۹ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۹- مجمع عمومی در هر موقع بنا به تصمیم رئیس مجمع یا به درخواست رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و یا قائم مقامی که از طرف رئیس هیئت مدیر و مدیر عامل تعیین و معرفی شده باشد بطور فوق العاده تشکیل خواهد شد.

رئیس - در ماده ۱۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۱۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۰- دعوت برای تشکیل مجمع عمومی به طور عالی یا فوق العاده از طرف رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت بعمل میآید در صورتی که رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل اقدام به دعوت مجمع عمومی ننماید رئیس مجمع عمومی رأساً مجمع عمومی را دعوت خواهد نمود.

تبصره ۱- دستور جلسه مجمع عمومی در دعوت نامه قید خواهد شد.

تبصره ۲- اعضای اصلی و علی ا لبدل هیئت مدیره و اعضای هیئت عالی بازرسی میتوانند بدون داشتن حق رأی در جلسات مجمع عمومی نمایندگان صاحب سهام شرکت نمایند.

رئیس - در ماده ۲۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۱ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۱- جلسات مجمع عمومی با حضور حداقل پنج نفر رسمیت خواهد یافت و برای اعتبار تصمیمات در هر مورد چهار رأی موافق ضرورت دارد.

تبصره- مجمع عمومی یک نفر را به پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل به سمت دبیر مجمع عمومی انتخاب خواهد نمود صورت جلسات مجمع عمومی پس از تصویب در پرونده مخصوص نگاهداری خواهد شد. صورت جلسات تصویب شده باید به امضای رئیس مجمع عمومی برسد.

رئیس - در ماده ۲۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۱ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۲ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۲- وظایف مجمع عمومی به قرار زیر است:

الف- رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت با توجه به گزارش سالانه هیئت مدیره و گزارش هیئت عالی بازرسی. که باید لااقل دو هفته قبل از تشکیل جلسه دراختیار کلیه اعضای مجمع عمومی قرار گیرد.

ب- بررسی وتصویب برنامه عملیات و فصول و ارقام کلی بودجه هزینه های جاری و نیز بررسی و تصویب هزینه های سرمایه ای شرکت.

بودجه پیشنهادی باید لااقل دو هفته قبل از تشکیل جلسه از طرف رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل برای کلیه اعضای مجمع عمومی فرستاده شود.

ج- اظهار نظر نسبت به هر گونه پیشنهاد راجع به اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه شرکت که برای اخذ تصمیم نهائی و تقدیم به قوة مقننه به دولت تسلیم خواهد شد. پیشنهاد اصلاح یا تغییر اساسنامه باید از طرف رئیس مجمع و یا رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت یا لااقل دو نفر از اعضای مجمع عمومی بعمل آید.

د- اتخاذ تصمیم نسبت به افزایش سرمایه و پیشنهاد تصویب آن به دولت.

ه- پیشنهاد یک نفر از افراد واجد صلاحیت به هیئت وزیران جهت انتخاب به سمت رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت.

و- انتخاب اعضای علی البدل شرکت به پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت.

ز- انتخاب رئیس و اعضای هیئت عالی بازرسی.

ح- تعیین خط مشی عمومی شرکت.

ط-اتخاذ تصمیم نسبت به هر موضوعی که با رعایت مفاد این اساسنامه در صورت جلسه مجمع عمومی نمایندگان صاحب سهام قرار گیرد.

ی- اجازه استفاده از ذخیره عمومی شرکت به پیشنهاد هیئت مدیره.

ک- تصویب آئین نامه های استخدامی و مالی و معاملات شرکت.

رئیس - در ماده ۲۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۳ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۳- هرگاه مجمع عمومی بازرسی قسمتی از عملیات شرکت را لازم تشخیص دهد منحصراً به وسیله هیئت عالی بازرسی اقدام خواهد کرد.

رئیس - در ماده ۲۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۴ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۴- هیئت مدیره از یک نفر رئیس که سمت مدیریت عامل را نیز خواهد داشت و هفت نفر عضواصلی تشکیل میشود. پنج نفر دیگر نیز بعنوان عضو علی البدل انتخاب میشوند تا به دعوت رئیس هیئت مدیره در غیاب اعضای اصلی بجای آنان در جلسات شرکت نمایند.

تبصره- رئیس و اعضای اصلی و علی البدل هیئت مدیره باید ایرانی باشند.

رئیس - در ماده ۲۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۵ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۵- رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل از بین اشخاصی که سابقة خدمات دولتی و اجتماعی داشته و مدتی از آن را متصدی کارهی مهم مملکتی بوده و یا از بین کارمندان صنعت نفت ایران که پانزده سال سابقه خدمت در صنعت نفت داشته و حداقل پنج سال از آن را عضو اصلی هیئت مدیره شرکت بوده انتخاب خواهد شد.

رئیس - در ماده ۲۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۶ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۶- اعضای اصلی هیئت مدیره از بین کارمندان رسمی شرکت که ده سال سابقه خدمت در صنعت نفت داشته و لااقل پنج سال عهده دار مشاغل مهمی در این صنعت بوده اند و یا از بین متخصصین برجسته دیگر که سوابق مشابهی در مدیریت مؤسسات صنعتی مهم و یا امور مالی و اقتصادی و حقوقی داشته باشند انتخاب خواهند شد.

تبصره- لااقل پنج نفر از اعضای اصلی هیئت مدیره باید از میان کارمندان عالیرتبه شرکت انتخاب شوند.

رئیس - در ماده ۲۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۷ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۷- اعضای علی البدل هیئت مدیره منحصراً از بین کارمندان عالیرتبه شرکت انتخاب میشوند.

رئیس - در ماده ۲۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۸ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۸- اعضای اصلی و علی البدل هیئت مدیره موظفاً انجام وظیفه خواهند کرد و باید تمام اوقات در اختیار شرکت باشند و هیچ نوع شغل موظف در خارج از شرکت قبول نکنند.

اشتغال غیر موظف اعضای اصلی و علی البدل در اموری که صرفاً جنبه تدریس داشته باشد وعضویت در شوراها و مجامع فرهنگی و اجتماعی به صورت افتخاری و بدون دریافت حقوق و با موافقت رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل مجاز خواهد بود.

تبصره ۱- اعضای هیئت مدیره حق ندارند جز حقوق و مزایای دریافتی از شرکت، حقوق و مزایای دیگری دریافت دارند.

تبصره ۲- هر یک از اعضای اصلی و علی البدل هیئت مدیره که از مقررات این ماده تخلف نماید از سمت خود مستعفی شناخته خواهد شد.

تبصره ۳- عضویت اعضای هیئت مدیره در هیئت های مدیره و هیئت های بازرسی شرکتهای فرعی و وابسته به شرکت موکول به تصویب رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل میباشد.

رئیس - در ماده ۲۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۲۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲۹ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۹- مجمع عمومی برای انتخاب رئیس هیئت مدیره ومدیر عامل یک نفر از افراد واجد صلاحیت را پیشنهاد مینماید که با تأیید هیئت وزیران به فرمان همایونی برای مدت یک شش سال باین سمت منصوب خواهد شد.

اعضای اصلی هیئت مدیره بنا به پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و تصویب هیئت وزیران برای مدت سه سال انتخاب و به موجب فرمان همایونی به این سمت منصوب میشوند.

اعضای علی البدل هیئت مدیره بنا به پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و تصویب مجمع عمومی برای مدت سه سال تعیین میشوند.

تبصره ۱- تجدید انتخاب رئیس و اعضای اصلی و علی البدل هیئت مدیره بلامانع است.

تبصره ۲- رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل میتواند تغییر هر یک از اعضای اصلی هیئت مدیره را قبل از پایان مدت عضویت آنان به هیئت وزیران پیشنهاد نماید و همچنین تغییر هر یک از اعضای علی البدل را قبل از خاتمه مدت عضویت آنان به مجمع عمومی پیشنهاد کند.

تبصره ۳- رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل لااقل سه ماه قبل از انقضای دورة عضویت هر یک از اعضای اصلی هیئت مدیره جانشین او را به هیئت وزیران پیشنهاد مینماید.

تبصره ۴- تا زمانی که رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و اعضای جدید انتخاب نشده اند رئیس و اعضای هیئت مدیره به خدمت خود ادامه خواهند داد.

تبصره ۵- تعیین حقوق رئیس و اعضای اصلی هیئت مدیره با مجمع عمومی و تعیین حقوق اعضای علی البدل بنا به پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و تصویب هیئت مدیره خواهد بود.

رئیس - در ماده ۲۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۲۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۰ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۰- رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل یک یا دو نفر از کارمندان عالیرتبه صنعت نفت را که تجربه و بصیرت کافی در زمینه های مختلف عملیات شرکت داشته باشند به سمت قائم مقام خود تعیین خواهد نمود.

قائم مقام وظایف مشخصی را که رئیس هیئت مدیره و مدیر عمل به او واگذار مینماید انجام خواهد داد و در جلسات هیئت مدیره حضور خواهند یافت لیکن حق رأی جز در مورد ماده ۳۱ این اساسنامه نخواهد داشت.

قائم مقام میتوان نظر خود را در مورد مسائلی که در هیئت مدیره مطرح میشود کتباً به اطلاع رئیس هیئت مدیره ومدیر عامل برساند.

تبصره- اعضای هیئت مدیره (باستنثای رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل) و قائم مقامهای رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل از لحاظ بازنشستگی تابع شرایط و مقررات عمومی مربوط به کارمندان شرکت خواهند بود. ادامه خدمت هر یک از اعضای اصلی و قائم مقام ها در سمتهای مزبور پس از رسیدن به سن بازنشستگی منوط به پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل وتصویب هیئت وزیران خواهد بود.

رئیس - در ماده ۳۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۳۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۱ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۱- جلسات هیئت مدیره به ریاست رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل ویا قائم مقامی که از طرف رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل بدین منظور معرفی میشوند و با حضور شش نفر از اعضای اصلی و یا علی البدل رسمیت پیدا میکند. تصمیمات هیئت مدیره به اکثریت چهار رأی معتبر تلقی میشود. در صورت تساوی آراء رأی رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل قاطع خواهد بود. در مواردی که جلسه هیئت مدیره بریاست قائم مقام رئیس هیئت مدیره تشکیل شود حق رأی رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل با قائم مقامی خواهد بود که اداره جلسه را بر عهده دارد.

رئیس - در ماده ۳۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۳۱ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۲ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۲- در صورت فوت یا استعفا یا برکناری هر یک از اعضای هیئت مدیره جانشین او برای بقیه مدت طبق مقررات این اساسنامه تعیین خواهد شد.

رئیس - در ماده ۳۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۳۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۳ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۳- اعضای هیئت مدیره وهیئت عالی بازرسی و همچنین کارمندان شرکت مشمول قانون منع مداخله وزراء و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری میباشند.

تبصره- خرید فرآورده های نفتی و اموال و کالاهائی که شرکت و یا سازمانهای تعاونی وابسته به آن برای کارکنان شرکت تهیه مینمایند یا به آنها اختصاص میدهند در حدود استفاده شخصی از مقررات این ماده مستثنی است.

رئیس - در ماده ۳۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۳۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۴ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۴ - دعوت و اداره جلسات هیئت مدیره و ابلاغ و اجرای مصویات و تصمیمات آن از وظایف رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل میباشد. جلسات هیئت مدیره حسب تشخیص رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل تشکیل خواهد شد.

تبصره- صورت جلسات هیئت مدیره پس از تصویب به امضای رئیس و اعضای هیئت مدیره حاضر در جلسه میرسد و هر قسمت از مذاکرات که هیئت مدیره آن را محرمانه تلقی کند محرمانه بودن آن باید در صورت جلسه قید شود.

رئیس - در ماده ۳۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۳۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۵ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۵- هیئت مدیره در حدود مقررات این اساسنامه دارای اختیار برای اجرای وظایف مصرح دراین اساسنامه منجمله وظایف زیر میباشد:

الف- تعیین خط مشی وتصویب برنامه عملیات شرکت.

ب- تعیین سیاست کلی فروش و پخش و صدور نفت خام و مواد نفتی و پیشنهاد قیمت فروش بنزین و نفت و نفت گاز و نفت کوره در داخل کشور برای تصویب هیئت وزیران.

ج- تعیین قیمت سای فرآورده های نفتی.

د- اعطای تخفیفات متعارف بازرگانی.

ه- دادن اختیارات برای سازش و تعیین داور در مورد اختلافات و دعاوی شرکت و به طور کلی هر اقدامی که برای حفظ حقوق شرکت لازم باشد.

و- تنظیم بودجه تفصیلی شرکت و تصویب ارقام درآمدهای پیش بینی شده و اعتبارات اضافی و اصلاح بودجه بر اساس پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل در حدود اختیاراتی که به تصویب مجمع عمومی رسیده باشد.

ز- بررسی و تنظیم کلیه آئین نامه های داخلی شرکت و مقررات استخدامی، بازنشستگی ، اداری، فنی، حسابداری ، حسابرسی و معاملات شرکت در کلیه شرکتهای فرعی نیز لازم الاجرا خواهد بود.

ح- تدوین و پیشنهاد مقررات و آئین نامه های اجرائی قانون نفت برای تصویب هیئت وزیران.

ط- بررسی و اجازه انعقاد قراردادهای پیش بینی شده در قانون نفت و اعمل حقوق و اختیاراتی که به موجب قانون مذکور برای شرکت مقرر گردیده است.

ی- اخذ تصمیم نسبت به تشکیل و یا انحلال شرکتهای فرعی و مشارکت با اشخاص و مؤسسات در داخل یا خارج از ایران .

ک- تنظیم و تصویب مقررات اساسنامه های شرکتهای فرعی و اتخاذ تصمیم در مورد تعیین مرکز اصلی عملیات هر یک از آن شرکتها و انجام سایر وظایفی که هیئت مدیره شرکت بعنوان مجمع عمومی آن شرکتهابعهده دارد و اعمال کلیه حقوق شرکت در شرکتهای فرعی و وابسته.

ل- تهیه گزارش هیئت مدیره و ترازنامه سالانه حساب سود و زیان برای تقدیم به مجامع عمومی و پیشنهاد دستور جلسه مجمع عمومی .

م- نگاهداری و بکار انداختن و بهره برداری از وجوه بازنشستگی و پس انداز کارمندان صنعت نفت با مراعات کامل منافع و مصالح آنها.

وجوه بازنشستگی و پس انداز کارمندان صنعت نفت که به هیئت مدیره سپرده شده جزء دارائی و وجوه شرکت نمیباشد. هیئت مدیره شرکت نسبت به این وجوه در حکم امین محسوب میشود.

هیئت مدیره مکلف است سالی یکبار گزارش کامل اقدامات مربوط به وجوه بازنشستگی را به مجمع عمومی تسلیم دارد.

ن- پیشنهاد استفاده از ذخیره عمومی شرکت به مجمع عمومی .

س- تصویب معاملات غیر منقول شرکت.

رئیس - در ماده ۳۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۶ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۶- رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل بالاترین مقام اجرائی و اداری شرکت بوده و بر کلیه سازمانهای تابعه شرکت ریاست دارد و مسئول حسن جریان کلیه امور وحفظ حقوق و منافع و اموال شرکت میباشد و برای اداره امور شرکت و اجرای مصوبات هیئت مدیره دارای همه گونه حقوق و اختیارات تام و تمام بوده و نمایندگی شرکت را در مقابل کلیه مقامات قضائی کشوری و لشکری و مؤسسات و اشخاص اعم از ایرانی و خارجی با حق توکیل غیر خواهد داشت و میتواند تمام یا قسمتی از اختیارات خود را به هر یک از اعضی هیئت مدیره و رؤسای قسمتهای شرکت به تشخیص خود تفویض کند تا اداره عملیات مختلف شرکت را که به این طریق به آنها محول میگردد زیر نظر و مسئولیت مستقیم وی بعهده گیرند.

رئیس هیئت مدیره شرکت ریاست مجامع هر یک از شرکتهای فرعی را به استثنای شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به عهده خواهد داشت.

اختیارات و وظایف رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شامل موارد زیر میباشد:

الف- عزل و نصب و ارتقاء و اعطای پاداش و اضافه حقوق و مزایا و اخذ تصمیم دربارة کلیه امور استخدامی کارکنان شرکت اعم از ایرانی و خارجی طبق آئین نامه های شرکت.

ب- تعیین امضاءهای مجاز و تعهدآور برای شرکت.

ج- اخذ و پرداخت وجوه و باز کردن حساب ریالی یا ارزی در بانکهای داخلی و خارجی.

در موارد مذکور به امضای رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و امضای یک عضو هیئت مدیره عمل خواهد شد.

رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل میتواند یک یا چند نفر از اعضای هیئت مدیره را به این منظر انتخاب و معرفی نماید. رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و عضو منتخب مزبور میتواند حق امضای خود را به کارمندان شرکت به تشخیص ومسئولیت خود واگذار نمایند.

د- اعمال نظارت های مالی و محاسباتی و حسابرسی نسبت به عملیات و معاملات و مخارج شرکت وبازرسی در کلیه امور شرکت و شعب و نمایندگیها و مؤسسات مربوط.

ه - تنظیم برنامه های طویل المدت متناسب با هدفهای شرکت و همچنین تصویب طرحهای سازمانی و اجرای برنامه های آموزشی.

و - تعیین وظایف و حدود اختیارات و مسئولیتهای واحدهای مختلف شرکت.

رئیس - در ماده ۳۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۳۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۷ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۷ - هیئت عالی بازرسی عبارت از پنج نفر خواهد بود که سه نفر از آنها دارای تجربیات و معلومات کافی در امور مالی یا حسابداری صنعتی و بازرگانی و اقتصادی و دو نفر دیگر متخصص در رشته های مربوط به نفت خواهند بود.

رئیس - در ماده ۳۷ نظری نیست(اظهاری نشد) به ماده ۳۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۸ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۸ - بازرسان عالی از طرف مجمع عمومی برای مدت دو سال انتخاب میشوند. یکنفر از آنها را مجمع عمومی به سمت رئیس هیئت عالی بازرسی و یک نفر را به پیشنهاد رئیس هیئت عالی بازرسی بسمت قائن مقام او تعیین خواهد نمود. تا زمانی که تجدید انتخاب بعمل نیامده بازرسان بخدمت خود ادامه خواهند داد. انتخاب مجدد بازرسان بلامانع است.

رئیس - در ماده ۳۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۳۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳۹ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۹ - در صورت فوت یا استعفاء یا تغییر شغل یا برکناری از خدمت هر یک از بازرسان عالی مجمع عمومی بطور فوق العاده تشکیل میشود و شخصی را که واجد شرایط باشد به جای وی انتخاب خواهد کرد.

رئیس - در ماده ۳۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۳۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۰ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۰ - هیئت عالی بازرسی از خدمات حسابداران و حسابرسان داخلی شرکت به هنگام ضرورت استفاده خواهد کرد و میتواند برای انجام وظایف خود از کارشناسان اعم از داخلی و خارجی به طور موقت استفاده نماید برای انجام این منظور رئیس هیئت عالی بازرسی به رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل مراجعه خواهد نمود و رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل مکلف است نظر هیئت مزبور را تأمین نماید.

رئیس - در ماده۴۰نظری نیست(اظهاری نشد) به ماده ۴۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۱ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۱ - وظایف هیئت عالی بازرسی به قرار زیر است:

الف- تطبیق عملیات شرکت با بودجه مصوب.

ب- رسیدگی به ترازنامه و حساب و سود و زیان شرکت و تصدیق مطابقت آن با کارتها و دفاتر شرکت و تهیه گزارش چگونگی عملیات شرکت برای تقدیم به مجمع عمومی گزارش مزبور باید لااقل یک ماه قبل از انعقاد مجمع عمومی سالیانه به رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل تسلیم شود که به ضمیمه ملاحظات هیئت مدیره با ترازنامه به مجمع عمومی تقدیم گردد.

ج- مطالعه و اظهار نظر راجع به گزارش سالانه هیئت مدیره.

هیئت عالی بازرسی در اجرای وظایف خود حق مراجعه به کلیه دفاتر و پرونده ها و قراردادهای شرکت را خواهد داشت.

چنانچه هیئت عالی بازرسی در جریان رسیدگی اشتباهات یا تخلفا و یا بی ترتیبیهائی مشاهده نماید مورد را به رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل گزارش خواهد داد و چنانچه نسبت به این گزارش اقدام بعمل نیاید مراتب را به اطلاع رئیس مجمع عمومی خواهد رسانید.

رئیس - در ماده ۴۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴۱ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۲ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۲ - اجرای وظایف هیئت عالی بازرسی که بر طبق مقررات این اساسنامه تعیین شده نباید به هیچ وجه مانع جریان عادی کار شرکت گردد.

تبصره- هیئت عالی بازرسی وظایف خود را طبق آئین نامه خاصی انجام خواهد داد که از طرف رئیس مجمع عمومی تهیه و ابلاغ خواهد شد.

رئیس - در ماده ۴۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۳ قرائت میشود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۳ - حقوق اعضای هیئت عالی بازرسی از طرف مجمع عمومی تعیین و از طرف شرکت پرداخت خواهد شد.

رئیس - در ماده ۴۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۴ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۴ - رئیس و اعضای هیئت عالی بازرسی حق اشتغال موظف دیگری در داخل یا خارج از شرکت را ندارند. اشتغال غیر موظف(افتخاری بدون دریافت حقوق) در هر مورد منوط به موافقت رئیس مجمع عمومی خواهد بود.

رئیس - در ماده ۴۴ نظری نیست(اظهاری نشد). به ماده ۴۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۵ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۵ - سال مالی شرکت از پانزدهم دیماه هر سال شروع شده و در تاریخ دهم دیماه سال بعد خاتمه میابد.

رئیس - در ماده ۴۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) آقای دکتر طبیب بفرمائید.

دکتر طبیب - آقای رئیس همکاران ارجمند، در موقع طرح شور اول قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران در فصل چهاردهم ماده ۴۵ پیشنهادی وسیله جناب آقای دکتر عاملی و اینجانب تقدیم شده است که عیناً قرائت میشود. سال مالی شرکت مانند سایر شرکتها و مؤسسات ایرانی از اول فروردین ماه شروع و در آخر اسفند همان سال خاتمه می یابد لازم به توضیح است که در لایحه قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران شروع سال مالی شرکت از یازدهم دی ماه هر سال تا پایان دهم دی ماه سال بعدی تعیین گردیده است.

انگیزه اصلی برای این پیشنهاد و تغییر سرآغاز سال مالی شرکت از یازدهم دی ماه که فعلاً اجرا میشود به اول فروردینماه صرفنظر از انطباق و هماهنگی دورة مالی شرکت ملی نفت ایران با سایر مؤسسات و شرکتها و نهادهای مالی و پولی مملکت که اهم آنها تدوین و تنظیم بودجه کل کشور میباشد در ارتباط با استمرار و تداوم یک حرکت ملی برای گسترش هر چه بیشتر مبانی فرهنگی و هویت ملی است بیاد میآوریم که تاپیش از روی کار آمدن سردار نامدار تاریخ رضا شاه کبیر سیاستهای ضد ایرانی برای ایجاد پراکندگی و بهره برداری از جعل ایرانی برای ایجاد پراکندگی و بهره برداری از جعل هویتهای مجعول و ساختگی درمنطقه چه اندازه فضائی مملو از غفلت و عدم توجه به اهمیت فرهنگی و هویت ملی به وجود آورده بودند در حالیکه همین عوامل هویت ملی و عناصر ارزنده فرهنگی ویژه ملت ایران بود که توانست در برابر همه فراز و نشیبها که ذکر آن به درازا خواهد کشید وحدت و موجودیت ملت ایران را جاودانی و سرافراز نسل پس نسل استوار و پابرجا نگاه بدارد دگرگون ساختن تقویم سال ۳۵۵ روزی که با موازین منطقی و علمی و واقعیت هماهنگی نداشت به تقویم سال ۳۶۵ روزی که با این ترتیب روی دادهای ثابت تاریخی از جابجا شدن و سالی ده روز پس رفتن و سردرگمی و سرگردانی رهائی یافت اگر به دانش و آگاهی عمومی نسبت به شناخت مسائل فرهنگ و هویت ملی ایرانیان در آن برهه اززمان توجه بنمائیم به راستی شگفت زده خواهیم شد که چه شاهکار درایت و نبوغ ذاتی از اندیشه بایستی اینگونه راه و رسمی را برگزیند. گزینش عنوان آریامهر به کار گرفتن واژه های زیبا و دلپذیر و مردم پسند مانند شهبانو وتصمیمی که مجلسین ایران در ۲۴ اسفند سال ۲۵۳۴ زاد روز رضا شاه بزرگ برای مبدأ تاریخ شاهنشاهی ایران گرفتند و صدها نمونه و نشانهای دیگر که پیرامون ما وجود دارد و ما با غررو و سربلندی به آنها میبالیم بیان گویائی است از تداوم در جهت حرکتی که در برابر ما قرار دارد.

زیرا وقتی هویت ملی مستحکم و پا برجا باشد در بطن آن میشود به دنبال منافع و آرمانهای ملی حرکت کرد و آن را به دست آورد ولی آنجا که هویت ملی ناشناخته باشد چیزی هم برای پاسداری شناخته نخواهد شد که خود عامل تفرقه و پراکندگی است.

همکاران ارجمند پیشنهاد این است که شرکت ملی نفت ایران به نشان شیری مشعل دار که از فروغ روشنائی بخش فرهنگ خدائی ایران پاسداری میکند این شرکت سرافراز و فرزند برومندی که با پشتیبانی همه ایران پرستان این مرز وبوم از همت بلند شاهنشاه همه ایران پرستان این مرز و بوم از همت بلند شاهنشاه از حلقوم کثیف استعمار بخارج کشیده شد این شرکت که بحق رسالتهای بزرگ بر دوش کشیده و بسیار بیشتر فراسوی مرزهای تمدن بزرگ بر دوش خواهد کشید سال مالی خودش را که بر طبق اساسنامه فعلی با همان رویه گذشته تنظیم مینموده است از این پس به نشان فرهنگ شکوهمند این سرزمین مانند دگر مؤسسات ایرانی ازآغاز فروردین تا پایان اسفند ماه هر سال تنظیم نماید خوشبختانه همه این مسائل مورد اتفاق نظر همه همکاران میهن پرست به ویژه اعضای محترم کمیسیون اقتصاد و دارائی مجلس مقدس شورای ملی و کارکنان عالی مقام و پر شوق و احساس میهن پرستانه شرکت ملی نفت ایران که از نزدیک با زخمهای توان فرسای استعمار گذشته دست و پنجه نرم کرده اند وخاطرات آن را از یاد نبرده اند میباشد تنها نگرانی که وجود داشت مسائل فنی و تکنیکی کار بود که مبادا تغییر سرآغاز سال مالی خدشه ای در جریان کارها به وجود بیاورد از نظر سابقه باید عرض بنمایم موقعی که در سال ۲۵۰۹ نفت ایران ملی شد قرار بر این گذاشتند که کلیه امور همان روال گذشته را داشته باشد تابلوها سیستم قیمت گذاری فرمها و حتی پرداخت حقوق ماهیانه کارکنان ایرانی که به همان شکل گذشته ادامه داشت در اینجا باید اضافه کنم اگر شرکت استعماری سابق وجود نمیداشت این شرکت هرگز سال مالی خودش را از تاریخ ۱۱ دی ماه آغاز نمی نمود و مانند هزاران مؤسسه معتبر ایرانی که در سطح جهانی کار و فعالیت دارند و مورد احترام کامل هستند سرآغاز سال مالی خود را از تاریخ اول فروردین هر سال برمیگزیند.

در موقع بررسی پیشنهاد در کمیسیون با مشارکت مسئولان امور مالی شرکت صورت گرفت معلوم شد در جلسه مورخ ۲۵۳۲/۶/۲۰ مجمع عمومی نمایندگان صاحب سهام در موردسرآغاز سال مالی شرکت از یازدهم دی ماه به اول فروردین ماه این موضوع نیز مورد مذارکه قرار گرفته و علاوه بر این عده ای از همکاران دیگر نیز در کمیسیون مربوط به تغییر سال مالی به اول فروردین ماه نظرات مشابهی داشته اند.

با توجه به آنکه تغییر سال مالی به هیچ وجه مسئله معضل و پیچیده ای نیست و به عبارت خیلی ساده دوره یا سال مالی مقطع زمانی است که عملیات مالی یک مؤسسه بر اساس آن تنظیم میگردد.

با مشورت و رأی زنی با کارشناسان مطلع و مورد اعتماد در این زمینه اعتقاد حاصل شد که تغییر سال ملی شرکت از ۱۱ دی ماه به اول فروردین ماه اکنون که لایحه قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران در ساحت مقدس شورای ملی مطرح میباشد نه تنها از نظر تحکیم مبانی فرهنگ و هویت ملی کاری بجا و به موقع است بلکه از نظر تکنیکی هم خالی از اشکال اساسی میباشد و این موضوعی است که مسئولان امور مالی نیز به آن اذعان دارند.

و اگر مختصر اشکالی نیز در این زمینه وجود داشته باشد بر اساس عادتی است که سالها بر طبق آن عمل شده و مانند تغییر ساعت و تقویم شاهنشاهی ایران که باید بگویم تمام تاریخها و وقایع را به مأخذ ۵۵۹ سال قبل از میلاد مسیح میتوان با آن تطبیق داد در روزهای اول مقداری اذهان را بخود متوجه ساخت ولی به زودی همگان با آن خو گرفتند و به راستی عده ای بیان داشتند در شگفت هستیم که چرا زودتر به این فکر نیافتاده بودیم روحیه انقلابی و تمایل به سازندگی یعنی عدم تکیه به عادتهائی که زمان دگرگونی آنان تجویز مینماید.

به هر صورت امید است پیشنهادی که شده مورد عایت و توجه و اتفاق آراء کلیه همکاران عزیز قرار بگیرد و همکاران ارجمند در مجلس رستاخیز با تصویب تغییر سال مالی شرکت ملی نفت ایران از ۱۱ دی ماه به اول فروردین ماه صرفنظر از هم آهنگ ساختن دوره مالی شرکت ملی نفت ایران با سایر نهادهای مالی و پولی مملکت که اهم آن تنظیم بودجه کل کشور میباشد یادگار ارزنده و جاودانه پاس از فرهنگ ایران زمین را از خود باقی گذارند.

رئیس - آقای دکتر طبیب منظورتان این است که پیشنهاد تان به رأی گذاشته شود؟

دکتر طبیب - بلی.

رئیس - پیشنهاد آقای دکتر طبیب و آقای دکتر عاملی قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

محترماً در لایحه قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران موضوع چاپ ۵۴۸-۳۵/۱۲/۲۳ فصل چهارم ماده ۴۵ پیشنهاد مینماید سال مالی شرکت مانند سایر شرکتها و مؤسسات ایرانی از اول فروردین ماه شروع و در آخر اسفند همان سال خاتمه یابد.

با تقدیم احترام-دکتر عاملی تهرانی-دکتر حسین طبیب .

رئیس - البته آقای دکتر طبیب در توجیه پیشنهاد شان مطالبی بیان فرمودند ولی تصور میکنم ابتدای سال مالی شرکتها ربطی به ابتدای سال رسمی مملکت ندارد. چون هر شرکتی بر حسب وظایفی که دارد و بر حسب وضع صنفی خودش روش بخصوص اتخاذ میکند و میتواند سال مالی خاصی داشته باشد. مثلاً اگر شرکت کشاورزی باشد میتواند سال مالی خودش را از اول تیر ماه تعیین بکند و اگر فرهنگی باشد میتواند اول مهر ماه را تعیین بکند به هر حال به پیشنهاد آقای دکتر طبیب و آقای دکتر عاملی رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(عده کمی برخاستند) تصویب نشد به ماده ۴۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۶ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۶ - تعداد و نوع دفاتر محاسباتی شرکت و شرکتهای فرعی آن که باید پلمپ شود و همچنین فرمها و وسایل دیگر نگاهداری حساب به موجب تصمیم هیئت مدیره تعیین خواهد شد.

تبصره- منظور از دفاتر محاسباتی عبارت است از دفاتر مذکور در قانون تجارت و یا فرمها و وسیال دیگر نگاهدار حساب.

رئیس - در ماده ۴۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۷ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۷ - کلیه دفاتر شرکت به تاریخ روز آخر سال مالی بسته شده و ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت و گزارش هیئت مدیره لااقل دو ماه پیش از تاریخ تشکیل مجمع عمومی تهیه و در اختیار هیئت عالی بازرسی گذاشته خواهد شد.

رئیس - در ماده ۴۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۴۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۸ - در ترازنامه اقلام دارائی شرکت به بهای خرید یا تمام شده پس از استهلاک منظور میشود. مطالبات مشکول بازرس احتمالی روز تنظیم ترازنامه احتساب میشود. اقلام سوخت شده نباید جزء دارائی محسوب گردد.

تبصره ۱- هر گاه هیئت مدیره تجدید ارزیابی تمام و یا قسمتی از دارائی های شرکت را لازم تشخیص دهد میتواند با تصویب مجمع عمومی اقدام به تجدید ارزیابی بکند و چنانچه افزایش و یا کاهشی حاصل شود بحساب اندوخته های مخصوص مذکور در ماده ۵۰ منظور کند.

تبصره ۲- میزان استهلاک نسبت به انواع دارائی های شرکت طبق اصول متداو صنعت نفت به پیشنهاد هیئت مدیره تعیین و پس از تصویب وزارت امور اقتصادی و دارائی به موقع اجرا گذاشته خواهد شد.

رئیس - درماده ۴۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴۹ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۹ - شرکت مکلف است سالانه یک درصد از درآمد کل خود را به حساب ذخیره عمومی انتقال دهد.

رئیس - در ماده ۴۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۰ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۰ - شرکت مکلف است با تصویب مجمع عمومی اندوخته های مخصوصی به میزان متناسب برای تأمین احتیاجات خود طبق معمول صنعت نفت از محل درآمد کل در نظر بگیرد.

تبصره- انتقال وجوه به حساب ذخیره عمومی و اندوخته های مخصوص مطابق مواد ۴۹و۵۰ تا موقعی که جمع آن معادل صد درصد سرمایه شرکت شود ادامه خواهد یافت.

رئیس - در ماده ۵۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۱ - درآمد کل عبارت است از سود ویژه باضافه بهرة مالکانه (پرداخت مشخص) و وجوهی که بعنوان پذیره و حق الارض و برگشت هزینه اکتشاف عاید شرکت شود و همچنین وجوهی که بعنوان سود خالص از شرکتهای فرعی و وابسته پس از پرداخت مالیات بر درآمد آن شرکتهابه شرکت عاید میگردد.

تبصره ۱- سود ویژه عبارتست از درآمد حاصل از فروش نفت خام و گاز طبیعی و فرآورده ها و سایر عملیات مستقی شرکت پس از وضع هزینه های جاری و استهلاک.

تبصره ۲- شرکت هر سه ماه یک بار برآوردی از درآمد خود برای سه ماه آینده تهیه و به وزارت امور اقتصادی و دارائی ارسال خواهد داشت.

رئیس - در ماده ۵۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۱ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۲ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۲ - وجوه دریافتی شرکت حاصل از بهرة مالکانه (پرداخت مشخص) و وجوهی که بعنوان پذیره و حق الارض عاید شرکت میشود مشمول مالیات نمیباشد.

رئیس - در ماده ۵۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۵۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۳ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۳ - شرکت مکلف خواهد بود که سرمایه لازم به منظور توسعه عملیات و بطور کلی هر گون سرمایه گذاری مورد نیاز خود را در حدود بودجه مصوب از محل درآمد کل تأمین نماید و در صورتی که درآمد مزبور کافی نباشد مجمع عمومی از هر طریق دیگری که مقتضی بداند با رعایت قوانین و مقررات مربوط کسری آن را تأمین خواهد نمود.

رئیس - در ماده ۵۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۴ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۴ - آنچه از محل درآمد کل پس از وضع مبالغی که به موجب مقررات این اساسنامه پرداخت میشودباقی بماند بخزانه پرداخت خواهد شد.

تبصره- وجوهی که از بابت بهرة مالکانه یا پذیره یا حق الارض دریافت میشود در آخر هر ماه پس از کسر یک درصد ذخیره عمومی توسط شرکت به خزانه پرداخت خواهد شد.

شرکت از بابت سایر درآمدها نیز هر ماه مبالغی را بر مبنای توافق با وزارت امور اقتصادی و دارائی به طور علی الحساب بخزانه پرداخت خواهد کرد و کلیه پرداختهای مزبور در پایان سال جزو پرداختهای قطعی طبق ماده ۵۴ محاسبه خواهد شد.

رئیس - در ماده ۵۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۵ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۵ - اعضای هیئت مدیره و بازرسان علی و کارکنان شرکت حق ندارند اطلاعاتی را که برای شرکت جنبه محرمانه داشته باشد افشا نمایند.

در صورت تخلف اگر متخلف مدیریا بازرس عالی باشد به پیشنهاد رئیس هیئت مدیره و تصویب مجمع عمومی و اگر کارمند یا کارگر باشد با تصویب رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل از خدت برکنار خواهد شد و در صورتی که خساراتی متوجه شرکت شده باش برکناری متخلف مانع از تعقیب او برای جبران زیان وارده نخواهد بود.

رئیس - در ماده ۵۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۶ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۶ - در مواردی که کارکنان شرکت مرتکب تخلفاتی در انجام امور شرکت بشوند تعقیب و مجازات اداری آنها طبق آئین نامه های استخدامی و انضباطی شرکت صورت خواهد گرفت.

هرگاه ضمن تحقیق معلوم شود که تخلف از نظر قوانین جنبة جزائی دارد رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت موضوع را به مراجع صلاحیت دار قانونی احاله خواهد نمود.

رئیس - در ماده ۵۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۷ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۷ - کلیه عملیات شرکت اعم از امور مالی و استخدامی و استفاده از اشخاص و ادارة اموال و انجام معاملات و اقدام به هر امری به منزله توسعه و پیشرفت هدفهای شرکت تابع اصول بازرگانی میباشد.

انجام امور مزبور به تشخیص هیئت مدیره و طبق مقررات داخلی شرکت بوده و از هر گونه تشریفات و مقرراتی که مغایر با اساسنامه باشد معاف خواهد بود شرکت جز در مواردی که صریحاً مقرر شده باشد از شمول مقررات و قوانین عمومی مربوط به وزارتخانه ها وشرکتهای دولتی و مؤسسات دولتی وابسته به دولت مستثنی خواهد بود.

رئیس - در ماده ۵۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۸ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۸ - عضویت کارکنان شرکت در انجمنهای شهر بدون دریافت حقوق ویا حق حضور و با موافقت شرکت بلامانع خواهد بود.

رئیس - در ماده ۵۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۹ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۹ - در مواردی که یکی از اعضای هیئت مدیره ویا کارکنان شرکت طبق ماده ۱۹ قانون کیفر عمومی معلق میشود اجرای حکم تعلیق مانع برکناری کارمند از طرف شرکت و خاتمه دادن به خدمت او نخواهد بود.

رئیس - در ماده ۵۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۵۹ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۰ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۰ - در مواردی که اختلاف بین شرکت و هر یک از وزارتخانه ها و یا سازمانهای وابسته به دولت یا شهرداریها پیش آید موضوع از طرف شرکت به نخست وزیر گزارش خواهد شد و نخست وزیر موضوع اختلاف را به کمیسیونی عبارت از نمایندگان خود و طرفین ارجاع خواهد بود. کمیسیون مزبور از راه سازش به حل اختلاف اقدام خواهد کرد و هر گاه موضوع اختلاف به طریق مزبور فیصله نیافت موضوع به هیئت وزیران مراجعه خواهد شد و تصمیم هیئت وزیران برای طرفین قاطع خواهد بود.

رئیس -در ماده ۶۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد)به ماده ۶۰ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۱ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۱ - کارکنان شرکت در محل ادارات و اماکن مربوط به کار شرکت حق فعالیت سیاسی را ندارند و نیز نمیتوانند در محل ادارات و اماکن مربوط به کار شرکت بدون اجازه قبلی شرکت اجتماعات تشکیل بدهند.

رئیس - در ماده ۶۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۶۱ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۲ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۲ - منتشر کردن اطلاعات راجع به عملیات شرکت بدون اجازه کتبی شرکت ممنوع است.

تخلف از مقررات مواد ۶۱ و۶۲ موجب تعقیب اداری و انضباطی طبق آئین نامه مربوط به شرکت خواهد بود.

رئیس - در ماده ۶۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۶۲ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۳ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۳ - شرکت در تهیه مسکن و تأمین رفاه و بهداشت و فرهنگ و آموزش و تفریحات سالم کارکنان خود و کمکهای اجتماعی به آنان و حفاظت آنها در مقابل حوادث اهتمام بعمل خواهد آورد.

رئیس - در ماده۶۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۶۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۴ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۴ - از تاریخ تقدیم این لایحه ترکیب مجامع عمومی شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران عبارتند از نمایندگان صاحب سهام دولت در مجمع عمومی شرکت ملی نفت ایران و دو نفر از مدیران شرکت ملی نفت ایران به انتخاب رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل این شرکت.

تبصره ۱- احکام بندهای «ی» و «ک» ماده ۳۵ در مورد شرکت ملی گاز ایران و شرکت صنایع پتروشیمی از طریق مجامع عمومی آن شرکتها بشرح مقرر در این ماده عمل خواهد شد.

رئیس - در ماده ۶۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۶۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۵ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۵ - دولت اساسنامه های شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران را ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون جهت تصویب کمیسیون های مربوط مجلسین تقدیم کند.

اساسنامه های فوق الذکر برای دو سال بعنوان آزمایش اجرا خواهد شد و اصلاحات بعدی با تصویب کمیسیون های مربوط قابل اجرا خواهد بود دولت موظف است ظرف مهلت مذکور اساسنامه های نهائی را جهت تصویب کمیسیون های مربوط مجلسین تقدیم کند.

رئیس - در ماده ۶۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۶۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۶ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۶ - این اساسنامه جایگزین اساسنامه شرکت ملی نفت ایران مصوب اردیبهشت ۱۳۴۷ (۲۵۲۷) میباشد قوانین و مقرراتی که کلاً یا بعضاً مغایر با مقررات این اساسنامه باشد در حدودی که مغایرت دارد نسبت به شرکت مجری نخواهد بود و مقررات این اساسنامه مادام که مصرحاً بموجب قانون نسخ نشده است معتبر خواهد بود.

رئیس - در ماده ۶۶ نظری نیست(اظهاری نشد) به ماده ۶۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶۷ قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۷ - در مواردی که احکامی در این اساسنامه و قوانین مربوط معلوم نشده باشد مقررات قانن تجارت معتبر خواهد بود.

رئیس - در ماده ۶۷ نظری نیست(اظهاری نشد) رأی میگریم به ماده ۶۷ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شدکلیات آخر لایحه مطرح است آقای عباسمیرزائی بفرمائید.

عباسمیرزائی - جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم مجلس شورای ملی، امروز همه شاهد هستیم که تصویب قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران در این مجلس ساعتهای آخر خودش را سپری میکند و اگر به روزی که دولت این لایحه را تقدیم مجلس کرد مرور بفرمائید ملاحظه خواهید فرمود به چه دقتی و با چه همتی و با چه نشستنهای مفصلی نسبت به این لایحه نمایندگان محترم کنکاش کردند، در کمیسیون های مختلف و در کمیسیون دارائی جناب آقای دکتر صدری کیوان باید بفرمایند، شاید بالغ بر ۴ جلسه، ۵ جلسه بحث شد. مخصوصاً روی همین مطلب جناب آقای دکتر طبیب و جناب آقای دکتر عاملی بحث شد و در آنجا تمام نمایندگان عضو کمیسیون دارائی هر کدام مفصلاً به نوبه خود استدلال کردند فرمایشاتی که ریاست مجلس در موقع طرح پیشنهاد ایشان عنوان فرمودند که تاریخ نمیتواند هیچگونه اثری در کار مالی این شرکت داشته باشد و امروز نفت در مجلس شورای ملی مثل سایر لوایحی که دولت تقدیم میکند برای مالیات، برای استخدام و برای سایر کارهای جاری همان اندازه میتواند اثر داشته باشد. نفت نه دولت بیار است نه دولت ببر، نه جنت مکان است نه برای کسی میتواند تاریخ ساز باشد.رهبری این ملت به دست رهبر توانای این ملت شاهنشاه آریامهر است و ترسیم این خطوط به دست مبارک این پادشاه بزرگ است و همة ما الهام میگیریم از فرمایشات این پادشاه بزرگ و دولت در مسائلی که در عمل با آن روبرو میشود و احتیاج به آن دارد به مجلس لایحه میآورد و نمایندگان عصر رستاخیز و سربازات جانباز ملت ایران و شاهنشاه عزیز آن را تنقیح میکنند و تصویب میکنند وبه دولت ابلاغ میشود. امروز کار نفت فقط کاری است تجارتی و در بنیانگذاری پایه های ایران نوینی که شاهنشاه آریامهر، دروازه های تمدن بزرگ را ترسیم فرمودند در کارهای بنیادی و زیر بنائی و صنعت های بزرگ مؤثر است. پس جا دارد در اینجا چند دقیقه ای که مصدعتات هستم نظر مبارکتان را معطوف کنم که باید تمام ما افراد ملت ایران از پادشاه محبوب خود سپاسگذاری کنیم وپادشاه را در همه حال دعا گو باشیم (احسنت) و به این پادشاه مقدس و مؤمن و مسلمان و خدا پرست سر تعظیم فرودآوریم که مملکت را در یک راهی قرار دادند که هیچ موضوعی در مملکت نمیتواند مسئله ای برای ملت ایران به وجود بیاورد. با کمال راحتی میتواند هر نوع لایحه ای را که دولت مصلحت بداند به مجلس تقدیم کند و این نمایندگان مجلس هستند که با دقت این لایحه را در کمیسیون دادگستری در کمیسیون خارجه در کمیسیون استخدام در کمیسیون دارائی و در هر چند کمیسیون دیگر مورد بررسی قرار میدهد بنابراین درمورد این لایحه هر کمیسیون دو مرتبه این لایحه را بررسی کرد اند و کمیسیون دارائی چندین روز مرتباً تشکیل جلسه داده و روی این لایحه اظهار نظر و بررسی کرده، همچنین متخصصین نفت تشریف آوردنددر کمیسیون و آنچه را که از آنها سؤال شد با کمال دقت و اطلاع جواب دادند و هیچ موضوع پوشیده نبود تا الان که این لایحه به این طریق در مجلس ساعات آخر تصویبش را میگذراند. حالا ناسب میدانم از کسانی که به این مملکت خدت میکنند تشکر کنم از آقای نخست وزیر که به نام رئیس دولت در کار اداره مملکت وظیفه شان را به نحو احسن انجام میدهند و غفلت نمیکنند در تقدیم لوایح به مجلس باید تشکر کنم و از ایشان نام ببرم و از ایرانیان عزیز و کارگران باشرفی که در هر نقطه این مملکت در خوزستان و در اقصی نقاط مملکت با عشق به پادشاه وملت در کار نفت خدمت میکنند جا دارد اینجا از آنها نیز تجلیل کنیم (صحیح است) بیاد داریم که روزی در این مملکت ، در کار نفت چه تعداد خارجی بودند و کار میکرند و اجازه نمیدادند یک کارگر ایرانی حتی در کار نفت آچار به دست بگیرد و یک پیچی را سفت کند یا باز کند امروز تمام قسمتهای صنعت نفت ایران را کارگران و مهندسین و کارمندان ایرانی اداره میکنند سزاوار است از آنها در این مجلس تجلیل و تقدیر کنیم و به آنها درود بفرستیم و آنها بشنوند که مجلس ایران از صنعت نفت با دقت و حمیت انجام وظیفه میکنند تشکر میکند و قدردانی میکند، از شخص مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران جناب آقای دکتر اقبال که مردی دانشمند و طبیبی حاذق هستند، ملاحظه بفرمائید مدیریت شرط است نه تخصص آقای دکتر اقبال در کار نفت چندین سال است مرتباً مشغول خدمت کردن هستند و ملاحظه میکنید هیچ روزش از روز قبل بدتر که نیست بلکه هر روزش نسبت به روز قبل پیشرفته تر است و سزاوار است در اینجا از این مرد بزرگ که سالیان دراز در این مملکت در شغلهای مختلف مشغول خدمت بوده اند و الان که سالهای درازی است در امر نفت خدمت میکند یادی بکنیم و درود بفرستیم(صحیح است) و عرض میکنم که هر سربازی در هر سنگری به پادشاه این مملکت و ایران خدمت بکند ملت ایران حق شناس است و حق او را ادا میکند امروز میبینیم در اینجا از کسانی که در کار نفت خدمت کردند قدردانی کردیم ولی باید همه بگوئیم یک صدا همه این آوازه ها از شه بود(احسنت) برای خاطر اینکه پادشاه عزیز ما تمام وقتش را در شب و روز در هر کاری، ذوب آهن، جاده ها، عمران و آبادی، این بهزیستی ملت، این امنیت که میبینیم ، این آرامشی که سرمایه در خودش حس میکند، سرمایه هرگز در جای ناامن پا نمیگذارد ، سرمایه زبانش این است که اگر ببیند در جائی امنیت نیست نمیماند امروز میبیند که در دنیا چه خبر است، در تمام نقاط دنیا چه فسادی هست چه بدبختی هائی هست، همه به جان هم میافتند برای عیدشان، برای مسائل ملی شان بجان هم میافتند، ولی در ایران در مسائل ملی همه یک صدا یک راه را انتخاب میکنند تمام باتفاق عید میگیرند اینها همه مسائلی است که شاهنشاه آریامهر، محمد رضا شاه پهلوی برای این ملت ترسیم فرموده اند تا دنیا بداند و تاریخ بداند و روح آزادی خواهانی که در این مملکت بودند و آرزوی این روزی را میکشیدند و سر به تیرة تراب فرو بردند بدانند که ملت ایران پشت سر پادشاه خود محمد رضا شاه پهلوی یک دل و یک زبان ایستاده و آنچه را که او ترسیم میکند ملت ایران یک صدا میگویند شها مهر تو کیش و آئین ماست، پرستیدن نام تو دین ماست (احسنت).

رئیس - نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟(اظهاری نشد) به مجموع مواد با اصلاحات چاپی که تذکر داده شد و کلیات آخر لایحه با ورقه اخذ رأی میشود.

«اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام و در محل نطق رأی گرفته شد»

آقایان بسیج خلخالی- پیر- سید محمد کاظم جزایری-ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی- جعفری- -خسروی دارانی- بنکدار پور- جلالیان-الداغی-بنی احمد- جندقی- آشوریان- اسحقی کاهکش-الموتی- تدین-جعفر جوادی- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی-دادفر- عبدالهادی آقایان-محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – آلتی جعفر بای-ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی- بارک زهی- توتونچیان- ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقر زاده- پارسا- توکلی- حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان- ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- دهقان نژاد-اجاق- محمد صادق افتخار- بانو برومند- حیدر زاده امین- اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- پوربردباری-سید محمد جزایری- راشدی-ساگینیان- صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری-شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری - دکتر عدل- قرائی- لیقوانی- رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده- لیوانی-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- محمد حسین غضنفری- قربانی نسب- رحیمی لاریجانی- دکتر ضیائی- غلامرضا غضنفری- قریشی- مانی- دکتر رشید یاسمی- شهرستانی- طباطبائی- دکتر فرزان امیری- قوامی- متولی- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- مجتبائی- رضوی نژاد-مهدی شیخ الاسلامی- طرفی- سیدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- فرهنگ بیگوند-رفعتی- فلاح مقدم- محمد صادق کاظمی- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- سید علی صائب- عابدی- دکتر فیروزآبادی- کبیری- دکتر محمدی کوشکی- ریاضی- سلیمانی سوادکوهی- صائبی- صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- ریگی- عالمی- قادری- بانو کمالی آزاد- بانو مشائی- نوذر صادقی- ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- سیفی اینانلو- صحرائی- قاضی- دکتر کیان- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده- معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- معینی قراگزلو- میرزالو- وکیل گیلانی- ملک شاهی- میر عرب رضی- نوربخش دماوندی- بانو هاشمی- منتظری- میر لاشاری- محمد نوری- هاشمی میاندوآب- دکتر منصور- مجتبی نوری- هرزندی- منصوریان- ناظمی- نوری اسفندیاری- یاسینی- بانو نجیمی نائینی- دکتر واحدی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- پرفسور یغمائی- یگانه.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۱۸۲ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۸۲ رأی موافق، باتفاق آراء تصویب شد، برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود.

موافقین : آقایان بسیج خلخالی- پیر- سید محمد کاظم جزایری-ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی- جعفری- -خسروی دارانی- بنکدار پور- جلالیان-الداغی-بنی احمد- جندقی- آشوریان- اسحقی کاهکش-الموتی- تدین-جعفر جوادی- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی-دادفر- عبدالهادی آقایان-محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – آلتی جعفر بای-ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی- بارک زهی- توتونچیان- ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقر زاده- پارسا- توکلی- حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان- ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- دهقان نژاد-اجاق- محمد صادق افتخار- بانو برومند- حیدر زاده امین- اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- پوربردباری-سید محمد جزایری- راشدی-ساگینیان- صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری-شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری دکتر عدل- قرائی- لیقوانی- رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده- لیوانی-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- محمد حسین غضنفری- قربانی نسب- رحیمی لاریجانی- دکتر ضیائی- غلامرضا غضنفری- قریشی- مانی- دکتر رشید یاسمی- شهرستانی- طباطبائی- دکتر فرزان امیری- قوامی- متولی- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- مجتبائی- رضوی نژاد-مهدی شیخ الاسلامی- طرفی- سیدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- فرهنگ بیگوند-رفعتی- فلاح مقدم- محمد صادق کاظمی- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- سید علی صائب- عابدی- دکتر فیروزآبادی- کبیری- دکتر محمدی کوشکی- ریاضی- سلیمانی سوادکوهی- صائبی- صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- ریگی- عالمی- قادری- بانو کمالی آزاد- بانو مشائی- نوذر صادقی- ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- سیفی اینانلو- صحرائی- قاضی- دکتر کیان- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده- معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- معینی قراگزلو- میرزالو- وکیل گیلانی- ملک شاهی- میر عرب رضی- نوربخش دماوندی- بانو هاشمی- منتظری- میر لاشاری- محمد نوری- هاشمی میاندوآب- دکتر منصور- مجتبی نوری- هرزندی- منصوریان- ناظمی- نوری اسفندیاری- یاسینی- بانو نجیمی نائینی- دکتر واحدی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- پرفسور یغمائی- یگانه- بانو اما آقایان- ذوالفقاری- ملک منصور اسفندیاری.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۱۸۲ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۸۲ رأی موافق، باتفاق آراء تصویب شد، برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه همکاری و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری تونس و ارسال به مجلس سنا

۴ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه همکاری و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری تونس و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی و دولت جمهوری تونس مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۳۶/۲/۷ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شمارة ۷۳۰۲۶ مورخ ۲۵۳۵/۱۲/۱ راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی و دولت جمهوری تونس را که گزارش شور اول آن به شمارة ۵۶۷ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیربمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی و دولت جمهوری تونس .

ماده واحده - موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی و دولت جمهوری تونس مشتمل بر یک مقدمه و شش ماده که در تاریخ ۲۰ آذر ماه ۲۵۳۵ (۱۱ دسامبر ۱۹۷۶) در تونس به امضا رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود.

مخبر کمیسیون امور خارجه- نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۶/۲/۲۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی و دولت جمهوری تونس را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی- محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود.

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به پرداخت سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی، در مناطق زلزله زده و کمک به سیل زدگان استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری و ارسال به مجلس سنا

۵ - طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به پرداخت سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی، در مناطق زلزله زده و کمک به سیل زدگان استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش یک فوریتی پرداخت سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی، در مناطق زلزله زده و کمک به سیل زدگان استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۶/۲/۱۰ با حضور آقای منصور روحانی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شماره ۲۴۲۸ مورخ ۲۵۳۶/۲/۶ راجع به پرداخت سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی، در مناطق زلزله زده و کمک به سیل زدگان استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و و چهارمحال بختیاری را که درجلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۲/۶ به مجلس شورای ملی تقدیم و فوریت آن در همان جلسه تصویب و به شماره ۵۷۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه پرداخت سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی، در مناطق زلزله زده و کمک به سیل زدگان استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری .

ماده واحده - به دولت اجازه داده میشود تا مبلغ سه میلیارد ریال برای مصارف زیر اختصاص داده و از محل درآمد عمومی سالجای پرداخت نماید.

۱- تا مبلغ سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی و ایجاد تأسیسات زیر بنائی در مناطق زلزله زده و سیل زده استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری . توزیع این مبلغ میان استانهای مذکور و نحوه مصرف آن طبق آئین نامه خاصی خواهد بودکه بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و سازمان برنامه و بودجه به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

۲- از اعتبار مذکور مبلغی در اختیار بانک تعاون کشاورزی گذارده خواهد شد. مبلغ مذکور که به مصرف پرداخت وام به خسارت دیدگان در مناطق فوق خواهد رسید. مدت بازپرداخت وام مذکور حداکثر پانزده سال و بهره متعلق به آن نیز دو درصد خواهد بود. کارمزد بانک تابع مقررات مربوط خواهد بود.

شرایط اعطای وام و نحوه بازپرداخت اصل و بهره آن طبق آئین نامه ای خواهد بود که بنا به پیشنهاد وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به تصویب شورای اقتصاد خواهد رسید.

اقساط وصول شده بابت اصل و بهره وام مذکور، به خزانه مسترد خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی- محمد علی ادیب مجلسی .

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز ۲۵۳۶/۲/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه پرداخت سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی، در مناطق زلزله زده و کمک به سیل زدگان استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری را که فوریت آن تصویب گردیده است مورد رسیدگی قرار داد وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی – ایرج عطارد .

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۲۵۳۶/۲/۱۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه پرداخت سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی، در مناطق زلزله زده و کمک به سیل زدگان استانهای هرمزگان و آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری را که فوریت آن تصویب گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) آقای رحیمی لاریجانی بفرمائید.

رحیمی لاریجانی - در مقدمه لایحه نوشته شده کمک به سیل زدگان و زلزله زدگان در صورتی که در متن لایحه کلمه سیل زدگان در چاپ افتاده و ذکر شده است و ممکن است در موقع اجرا با اشکال مواجه شود خواهش میکنم اصلاح شود و کلمه سیل زدگان هم قید بشود.

رئیس - در نسخه اصلاح شده که قرائت شد کلمه مورد نظر شما ذکر شده است نظر دیگری در ماده واحده نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی میشود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.)

آقایان بسیج خلخالی-ذوالفقاری- پیر- سید محمد کاظم جزایری-ادیب مجلسی- رئیسی اردکانی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی- جعفری- -خسروی دارانی- بنکدار پور- جلالیان-الداغی-بنی احمد- جندقی- آشوریان- اسحقی کاهکش-الموتی- تدین-جعفر جوادی- امیر عشایری-خورشید - بهار- تربتی- سعید جوادی-دادفر- عبدالهادی آقایان-محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – آلتی جعفر بای-ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی- بارک زهی- توتونچیان- ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقر زاده- پارسا- توکلی- حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان- ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- دهقان نژاد-اجاق- محمد صادق افتخار- بانو برومند- حیدر زاده امین- اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- پوربردباری-سید محمد جزایری- راشدی-ساگینیان- صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری-شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری دکتر عدل- قرائی- لیقوانی- رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده- لیوانی-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- محمد حسین غضنفری- قربانی نسب- رحیمی لاریجانی- دکتر ضیائی- غلامرضا غضنفری- قریشی- مانی- دکتر رشید یاسمی-بانو ضرابی- شهرستانی- طباطبائی- دکتر فرزان امیری- قوامی- متولی- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- مجتبائی- رضوی نژاد-مهدی شیخ الاسلامی- طرفی- سیدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- فرهنگ بیگوند-رفعتی- فلاح مقدم- محمد صادق کاظمی- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- سید علی صائب- عابدی- دکتر فیروزآبادی- کبیری- دکتر محمدی کوشکی- ریاضی- سلیمانی سوادکوهی- صائبی- صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- ریگی- عالمی- قادری- بانو کمالی آزاد- بانو مشائی- نوذر صادقی- ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- سیفی اینانلو- صحرائی- قاضی- دکتر کیان- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده- معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- معینی قراگزلو- میرزالو- وکیل گیلانی- ملک شاهی- میر عرب رضی- نوربخش دماوندی- بانو هاشمی- منتظری- میر لاشاری- محمد نوری- هاشمی میاندوآب- دکتر منصور- مجتبی نوری- هرزندی- منصوریان- ناظمی- نوری اسفندیاری- یاسینی- بانو نجیمی نائینی- دکتر واحدی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- پرفسور یغمائی- یگانه.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۱۸۲ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۸۲ رأی موافق، باتفاق آراء تصویب شد، برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود.

موافقین : آقایان بسیج خلخالی- پیر- سید محمد کاظم جزایری-ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی- جعفری- -خسروی دارانی- بنکدار پور- جلالیان-الداغی-بنی احمد- جندقی- آشوریان- اسحقی کاهکش-الموتی- تدین-جعفر جوادی- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی-دادفر- عبدالهادی آقایان-محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – آلتی جعفر بای-ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- بهنیا- توتونچی افشار- چلاجور- درودی- بارک زهی- توتونچیان- ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقر زاده- پارسا- توکلی- حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان- ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- دهقان نژاد-اجاق- محمد صادق افتخار- بانو برومند- حیدر زاده امین- اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- پوربردباری-سید محمد جزایری- راشدی-ساگینیان- صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری-شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری - دکتر عدل- قرائی- لیقوانی- رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده- لیوانی-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- محمد حسین غضنفری- قربانی نسب- رحیمی لاریجانی- دکتر ضیائی- غلامرضا غضنفری- قریشی- مانی- دکتر رشید یاسمی- شهرستانی- طباطبائی- دکتر فرزان امیری- قوامی- متولی- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- مجتبائی- رضوی نژاد-مهدی شیخ الاسلامی- طرفی- سیدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- فرهنگ بیگوند-رفعتی- فلاح مقدم- محمد صادق کاظمی- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- سید علی صائب- عابدی- دکتر فیروزآبادی- کبیری- دکتر محمدی کوشکی- ریاضی- سلیمانی سوادکوهی- صائبی- صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- ریگی- عالمی- قادری- بانو کمالی آزاد- بانو مشائی- نوذر صادقی- ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- سیفی اینانلو- صحرائی- قاضی- دکتر کیان- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده- معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- معینی قراگزلو- میرزالو- وکیل گیلانی- ملک شاهی- میر عرب رضی- نوربخش دماوندی- بانو هاشمی- منتظری- میر لاشاری- محمد نوری- هاشمی میاندوآب- دکتر منصور- مجتبی نوری- هرزندی- منصوریان- ناظمی- نوری اسفندیاری- یاسینی- بانو نجیمی نائینی- دکتر واحدی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- پرفسور یغمائی- یگانه- ذوالفقاری- بانو اما آقایان- ملک منصور اسفندیاری.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ختم جلسه

۶ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ختم جلسه.

رئیس - دستور جلسه آینده قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۹۶ روز سه شنبه ۲۵۳۶/۲/۲۰ .

۱- گزارش یک شوری برقراری مستمری درباره آقای محمد حسین ریاضی آموزگار بازنشسته دبستانهای تهران و ارسال به مجلس سنا.

۲- گزارش کمیسیون دادگستری راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۲۰ قانون ثبت اسناد و املاک. شمارة ترتیب چاپ ۵۹۲.

۳- گزارش شور دوم واگذاری قسمتی از اراضی ملی شده در استان خوزستان و استان اصفهان به شرکت ملی صنایع فولاد ایران(رأی با ورقه) شماه ترتیب چاپ ۵۹۱.

۴-گزارش شور اول موافقنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان. شماره ترتیب چاپ ۵۹۵ .

رئیس -ضمناً دولایحه ای که از دستور امروز باقی مانده جزودستور جلسة آینده خواهد بود. با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه شنبه بیستم اردیبهشت ماه خواهد بود.

(ساعت یازده و سی دقیقه جلسه پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی-عبدالله ریاضی .