مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ تیر ۱۳۴۴ نشست ۱۹۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ تیر ۱۳۴۴ نشست ۱۹۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۱۷ تیر ۱۳۴۴ نشست ۱۹۶

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۱

جلسه: ۱۹۶

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه (۱۷) تیر ماه ۱۳۴۴

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: احتشامی- دکتر اسفندیاری (ضمناً یک فقره سؤال تقدیم نمودند) سیفی.

۳- تصویب صورت‌جلسه.

۴- طرح سؤال آقای ریگی از وزارت آبادانی و مسکن راجع به اجرای قانون تملک آپارتمان‌ها و جواب آقای معاون وزارت آبادانی و مسکن.

۵- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی راجع به تأسیس شرکت سهامی کارخانه‌جات ایران و ارسال به مجلس سنا.

۶- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه.

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه (۱۷) تیر ماه ۱۳۴۴

مجلس ساعت هشت و سی دقیقه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین بااجازه – آقایان:

مهندس آراسته – مهندس آصفی – دکتر امین – اهری – ایلخان – دکتر بقائی یزدی – پژند – پورادبی – دکتر پورهاشمی – دکتر رهنوردی – مهندس زنجانچی – دکتر سعید – شفیعی پور کرمانی – فخر طباطبائی – محسنی – قاسم مرادی – مرتضوی –دکتر مهدی زاده – بانو جهانبانی.

غائبین بی اجازه – آقایان:

دکتر حکیم شوشتری – روحانی – دکترصاحبقلم – دکتر کیان – دکتر مصباح زاده – ناروئی.

غائبین مریض – آقایان:

بختیار بختیاریها – دکتر حاتم – دکت سامیراد – طهماسبی – ظفر – مصطفوی نائینی – موقر – دکتر نجیمی – تیمسار همایونی.

غائبین در رأی مربوط به اداره امور هنرسرایعالی جلسه ۱۹۵- ۱۳۴۴/۴/۱۵ آقایان:

دکتر کلالی – مهرزاد.

۲- بیانات قبل ازدستور آقایان: احتشامی – دکتر اسفندیاری (ضمناً یک فقره سؤال تقدیم نمودند) – سیفی.

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای احتشامی تشریف بیاورند.

احتشامی – چهارم تیر ماه مصادف با اولین سالروز انتشار روزنامه ایران نوین بود. البته انتشار یک روزنامه یومیه آنهم خزبی، کار آسانی نیست، و من با سابقه ممتد مطبوعاتی که دارم بخوبی بمشکلات کار آگاه هستم و مسلماً مدیر و مسئولان روزنامه در طی یکسال گذشته کوشیده‌اند در باره اقدامات دولتی خزبی مطالب گوناگونی انتشار دهند که قضاوت در باره آنها بعهده ملت ایران است که البته تاکنون قضاوت کرده و خواهند نمود ولی مطلب مهم و قابل توجهی که در شمارة ۱۴ تیرماه این روزنامه انتشار یافته و فصل نوی را باز کرده مرا بر آن داشت که امروز چند دقیقه از وقت گرامی همکاران گرامی را بگیرم.

مقاله مورد بحث این عنوان را داشت «ریاست طلبی و وزیر مآبی را کنار بگذارید مملکت ما نیاز به مردان مصمم و فداکار دارد» و سپس وارد یک تجزیه و تحلیل بسیار اصولی و منطقی شده که مسلماً مورد تأیید کلیه علاقمندان به اصلاحات می‌باشد منجمله در مقاله مزبور نوشته شده بود: «برای بسیاری از وزیران و مسئولان مملکتی شنیدن این حقیقت بسیار مشکل است که گفته شود در برابر سهمی که گرفته‌اند دین خود را بملت و مملکت ادا نکرده‌اند باید اعتراف کرد که این حقیقتی است که هرگز نمی‌توان آنرا انکار نمود. (دکتر مهندس بهبودی – وزرای حزبی هستند) عرض کردم روزنامه ایران نوین نوشته (دکتر اسفندیاری – مسلماً منظورشان همین است) (مهندس آصفی – قدری صبر کنید روشن می‌شود) ممکن است کسانیکه در رأس دستگاههای دولتی قرار گرفته‌اند بگویند بهتر از این نمی‌شود کار کرد ولی این جواب نمی‌تواند مردم را قانع کند و حق را بجانب کسانی بدهد که در رأس امور مهم مملکت قرار دارند فلسفه حکومت حزبی این است که دولت با نیروی افراد حزب و باقدرت مغزی متفکرین حزبی مشکلات را از میان بردارد (صحیح است) و گرنه اگر قرار باشد وزیران حزبی هم همان سخنان را که پیشیینان می‌گفتند بازگو کنند و از همان مشکلات ساختگی و مصنوعی که دیگران می‌هراسیدند، بترسند وبهمان تظاهرات معینی که گذشتگان دست می‌زدند متوسل بشوند باید گفت که حکومت خزبی مفهوم و معنی خود را از دست خواهد داد (صحیح است).

پرواضح است کسانیکه از افتخارات و امتیازات وزارت، معاونت وکالت، استانداری، مدیرکلی و مشاغل دیگر دولتی استفاده می‌کنند باید برای کشور فداکاری نمایند زیرا ملت عاشق بیعاریست حقوق گزاف و مزایای کلان بپردازد و در عوض نازو ادا بخرد (صحیح است – احسنت) یعنی بیکعده نور چشمان اجازه بدهد که در اتومبیلهای آخرین سیستم لم بدهند و بر کسانیکه با پول آنان ارتزاق می‌کنند فخر بفروشند (احسنت) بنابراین قبول مسئولیت در هر پایه و مرتبه احتیاج به ازخودگذشتگی، فداکاری دارد» آنگاه روزنامه ایران نوین در دنبال این مقدمه بسیار بسیار اصولی و منطقی به نتیجه گیری می‌پردازد و می‌نویسند:

ولی امروز حزب به چنین کاری دست می‌زند یعنی برای اولین بار کسانی را که وقت مملکت و عمر ملت را تلف می‌کنند و وظیفه خود را بنحو شایسته‌ای انجام نمی‌دهند تحت تعقیب قرار می‌دهد واز کار بر کنار می‌نماید (احسنت) زیرا خزب ایران نوین معتقد است که بهمان اندازه دزدی و ارتشاء در خور کیفر دادن است اهمال وسستی در کارها هم باید تحت پیگرد قرار گیرد و افراد ناتوان و تنبل و نالایق و کاهل از کاربر کنار شوند (صحیح است) جان کلام اینجا است و من می‌خواهم از این تریبون مقدس ازاین نوشته رسمی اتخاذ سند کنم و امیدوارم که هشدار باشی که روزنامه ارگان حزب ایران نوین به هیئت حاکمه داده تازیانه عبرتی باشد و فی الحقیقه در مورد مسئولاتی که وظیفه خود را انجام نمی‌دهند این تصفیه بزرگ بعمل آید زیرا تردید نیست که شاهنشاه عظیم الشأن با سعه صدر و درایت ذاتی و روح بزرگ انسان دوستی با ارائه تز و طرحهای بزرگ انقلابی خود خط مشی دولت را روشن ساخته‌اند و این وظیفه دولت و وزیران مسئول است که وقت را مغتنم شمارند و دین خود را بدون عذر و بهانه و سستی و کاهلی به شاه و ملت اداء نمایند. فعلا دیگر عرضی ندارم تا ببینیم نتیجه این هشدارباش چه خواهد بود البته بموقع خود باز این مسئله بسیار مهم و حیاتی را با کمال صراحت دنبال خواهم کرد زیرا وظیفه خطیر نمایندگی بمن حکم می‌کند که از قصور مسئولان اغماض نکنم و در هر مرحله برای بثمر رساندن انقلاب شاه و ملت فداکاری و مجاهدت نمایم (احسنت – آفرین).

رئیس – آقای دکتر اسفندیاری تشریف بیاورید.

دکتر اسفندیاری – بنده امروز مأموریت دارم از طرف حزب مردم چند موضوع را بعرض مجلس شورای ملی برسانم یک قسمت که مربوط به کارمندان سابق شهرداری است و در این باره باید عرض کنم قسمتی از فلسفه حکومت مردم بر مردم و رژیم پارلمانی اینست که قوانین و مقررات با توجه به احتیاجات و اوضاع و احوال بصورتی تهیه و تصویب شود که بحال مردم و مملکت مفید و سودمند بوده و بصورت اصولی و صحیح بموقع اجراء درآید.

بسیار دیده شده است که یک قانون خوب و مفید در مراحل اجرائی قلب ماهیت پیدا کرده و درست در جهت عکس منظور و مقصود اصلی بموقع عمل درآمده و طبعاً نتایج نامطلوب و مزاحمی نیز ببار آورده است.

اصولا این یک واقعیت است که از نظر مردم و مملکت و از لحاظ آثار و عواقبی که بر هر قانون مترتب است مرحله اجراء و عمل بمراتب حساس تر و دقیقتر از مرحله تدوین و تصویب قانون است زیرا مامورین اجرا و نحوه رفتار و عمل آنها است که می‌تواند یک قانون خوب حتی یک قانون ناقص را به صورتی مفید و موثر در وضع مردم به کار بندد یا بالعکس از یک قانون خوب و مفید و مطالعه شده نتایجی مزاحم و ناراحت کننده ببار آورد.

متاسفانه آنچه درباره اهمیت نقش مأمورین اجراء و نحوه عمل و اقدام آنها بعرض رساندم در مورد تبصرة ۲۴ بودجه سال ۴۴ مربوط به تجدید سازمان شهرداری کاملا مصداق پیدا کرده و از اجرای این قانون مفید وضروری نه تنها مورد انتظار و مطلوب بدست نیامده بلکه مشکلات تازه‌ای نیز ایجاد شده است.

بموجب این تبصره مقرر بود در سازمان شهرداری تهران تجدید نظر بعمل آید و سازمانی تازه منطبق با شرایط و احتیاجات روز تهیه شود و طبیعی است که می‌بایستی توأم با سازمان جدید وظایف و تکالیف هر قسمت و هر کارمند نیز روشن و حدود مسئولیت‌ها مشخص و خلاصه اختیارات بصورتی تقسیم گردد که کار مردم دراسرع وقت بدون تأخیر و بهانه جوئی و کاغذ بازی انجام و وضع آشفته و نابسامان شهر سرو صورتی بخود بگیرد ولی عملا بعوض اقدام اساسی و صحیح در این زمینه وزارت کشور و شهرداری تهران تنها بدو عمل اکتفا کرده‌اند، افزایش عده معاونین شهرداری و برکناری دسته جمعی قریب پانصد نفر کارمند رسمی و غیر رسمی در حالیکه اقدام اول باتوجه به اینکه وظایف شهرداری سبک تر شده کاری غیر ضروری بنظر می‌رسد و اقدام دوم نیز موجب و منشاء مشکلات تازه‌ای برای دولت و وزارت کشور و سایر مقامات و حتی مجلسین سنا و شورای ملی شده است. بطوریکه از مطالب شفاهی و کتبی کارکنان شهرداری و نامه‌ها و شکوائیه‌های آنان بر می‌آید در این تصمیمات هیچگونه ملاک ومأخذ و ضابطه‌ای رعایت نشده بلکه صرفاً چند نفر از آن جهت که در موقع اجرای این تبصره سرکار و مورد علاقه آقای دکتر شادمان شهردار وقت بوده‌اند نشسته‌اند و بمیل و دلخواه خود صورتی تهیه کرده‌اند و این صورت به برکناری در حدود پانصد نفر کارمند رسمی و غیر رسمی که عده‌ای از آنان جوان. مجرب، بصیر در کار شهرداری و حتی گروهی دارای تحصیلات عالی دانشگاهی بوده‌اند منجر گردیده است. بنده می‌پرسم این صورتها را چه کسانی تهیه کرده‌اند؟ خود تهیه کنندگان صورتها جز محبت و خصوصیت شهردار وقت تهران چه مزیت و رجحانی بر این عده داشته‌اند؟ وقتی آقای وزیر کشور با سابقه ممتد در وزارت کشور بگویند کارمندان شهرداری را نمی‌شناسند چگونه این عده که از خارج آمده‌اند قضاوت و تشخیصشان درست خواهد بود؟ این آقایان چنین صلاحیتی را که بنشینند و در مورد سرنوشت اداری و اجتماعی قریب پانصد نفر افراد هم طبقه و هم سطح خود تصمیم بگیرند از کجا و به چه ترتیب بدست آورده‌اند؟ آیا جز نزدیکی و رفاقت با شهردار وقت بصورت دیگری هم صلاحیت آنها مورد توجه قرار گرفته است؟ مسلماً خیر. اصولا ضابطه و ملاک و مأخذ آنها درتهیه این صورتها چه بوده است؟ آیا فاسد و ناصالح تشخیص داده شده‌اند؟ زائد بوده‌اند؟ ناتوان واز کار افتاده‌اند؟ یا علت دیگری داشته است؟ ما در اجتماع و در مملکتی زندگی می‌کنیم که یک گناهکار را تا وقتیکه به دادگاه می‌فرستند چند قاضی مطلع و مجرب در باره او اظهار نظر می‌کنند به متهم

اجازه دفاع و مجال توضیح می‌دهند با همه تجربه و اطلاع و پختگی قضات آنها را در چهار چوب اصول محاکمات و قانون آئین دادرسی کیفری و سایر موازین قانونی مقید و محدود می‌سازند آنوقت چطور می‌توان اجازه داد که وقتی پای حیثیت و شئون اداری و اجتماعی ومعاش و حقوق قانونی حدود پانصد نفر کارمند در میان است فقط چند نفر بدون توجه به سوابق خودشان بدون آنکه مقید بهیچ اصل و قاعده‌ای باشند بنشینند و درکمال عجله و شتاب هم ادعانامه صادر کنند، هم رأی بدهند، هم این رأی را بموقع اجراء بگذراند. یعنی در عین حال و در آن واحد هم مدعی باشند هم قاضی و هم مأمور اجراء.

کارمندان شهرداری تهران شکایاتی دارند که از نظر رعایت اصول و موازین قضائی قابل توجه است.

از جمله می‌گویند که: آنچه وزارت کشور در مورد بازنشستگان کرده منطبق با قانون نیست. زیرا تصویبنامه‌ای را ملاک عمل قرار داده است که چون قبل از افتتاح مجلسین یعنی چهارده مهرماه ۱۳۴۲ اجراء نشده بموجب ماده واحده مصوب مجلس شورای ملی در خصوص تصویبنامه‌های دوران فترت، بی ارزش و غیر نافذ و مردود است و تبصره ۲۴ بودجه ۴۴ نیز آنرا احیاء و تنفیذ نکرده است و بفرض آنکه این کار از نظر مبانی قانونی خالی از اشکال باشد تازه در فرجه معین یعنی تا بیست و هفت فروردین ماه ۴۴ روی آن عمل نشده وقرائن ودلائلی ارائه می‌دهند که تاریخ واقعی صدور احکام بعد از ۲۷ فروردین ماه بوده است. می‌گویند که عده کثیری از کارمندان بر کنار شده پستهای کوچک و مشاغل غیر حساس داشته‌اند و طبعاً در اقدامات شهرداری تهران بی اثر بوده‌اند و انصاف نیست که ماشین نویس و دفتر نویس و بایگان و منشی و قابله را در عدم توفیق شهرداری و سوء اداره این سازمان مقصر و مؤثر بدانیم.

می‌گویند که در تعیین کارمندانیکه کنار گذاشته شده‌اند بهر عنوان وعلتی که باشد جانب انصاف و عدالت رعایت نشده و خاصه خرجی واعمال نظر حکومت داشته است.

می‌گویند که صورتها را کسانی تهیه کرده‌اند که درصلاحیت اداری و اجتماعی و سیاسی خود آنها حرف است و انگشت روی سوابق و پرونده هائی می‌گذارند که در دیوان کیفر و بازرسی‌های وزارت کشور و وزارت دارائی وغیره موجود است.

می‌گویند که تصویب نامه استنادی اصولا برای آن بوجود آمده که بتدریج کارمندان فاقد مدرک تحصیلی جای خود را به کارمندان تحصیل کرده بدهند و بنابراین نمی‌تواند شامل کارمندان صالح تحصیل کرده و دانشگاه دیده بشود.

می‌گویند که وضع شهر و شهرداری تهران را در گذشته که ما مسئول و مصدر کار بوده‌ایم یا چهارده ماه اخیر مقایسه کنید تا معلوم شود ناتوان و عاجز وبی اطلاع و بیکاره کیست؟ وشهر امروز وضع بهتر ومنظم تری دارد یا دوسال وسه سال و پنج سال و ده سال پیش؟

می‌گویند که ما خود خواستار تصفیه شهرداری و مجازات افراد خاطی و منحرف هستیم ولی تصفیه ایکه با توجه به قوانین، بیطرفانه و بدست افراد مطلع و صالح و بیطرف باشد.

بنده عرض نمی‌کنم آنچه این عده می‌گویند صد در صد و بدون کم و زیاد درست ووارد است ولی عرض می‌کنم که این حرفها تا حدی منطقی و معقول بنظر می‌رسد و باید به آنها توجه شود و مصلحت مملکت در این است که این مطالب مورد دقت و موشکافی واقع شود.

مراجع و مقامات دولتی وظیفه دارند به شکایات و اعتراضات و مطالب منطقی مردم رسیدگی کنند و حرف حساب آنانرا بپذیرند.

تقاضای حزب مردم از دولت اینست که هر چه زودتر دستور تشکیل کمیسیونی با حضور افراد مطلع و بینظر بدون دخالت افرادیکه در شهرداری قبلا در این باره نظر داده یا عمل کرده‌اند صادر نمایند. به نمایندگان کارمندان شهرداری نیز اجازه توضیح و دفاع بدهند و به پرونده و سوابق عموم کارکنان شهرداری اعم از کسانیکه در خدمت باقی مانده یا به این ترتیب برکنار شده‌اند رسیدگی نمایند تا اگر کسی به علتی بدرد نمی‌خورد از کاربرکنار و اگر حق کسی تضییع شده موجبات جبران آن فراهم آید. از جمله چند مورد را آقایان اینجا تذکر داده‌اند که من از ذکر نام آنان خودداری می‌کنم و بدون ذکر نام شخص عرض می‌کنم یکی آنکه یکی از رؤسای ناحیه ۲ بعلت سوء استفاده بوسیله شهردار وقت از کار بر کنار شده ولی بعلت

خصوصیتهائی که با هیئت تصفیه داشته هنوز در شهرداری مشغول کار است دوم موردی است که آقای شهردار می‌رود سریک حمام و یکنفر را بعنوان اخاذی که از کارمندان شهرداری بوده از کار برکنار می‌کند متأسفانه این کارمند هنوز مصدر کار است و از کاربرکنار نشده است. در اوائل تصدی آقای شهردار یکنفر بریاست قسمت موتوری شهرداری منصوب می‌شود ولی بعد از مدتی او را از کاربرکنار می‌کنند علت را می‌پرسند میگویند کارگزینی مر اغفال کرد و این شخص ناصالح بوده است ولی هنوز مشغول کار بود یکنفر پنجسال است که شهردار یکی از نواحی جنوب است و چند پرونده دیوان کیفری دارد اما بدبختانه پرونده اش بجریان نیفتاده که هیچ، خودش هم هنوز مصدر کار است و مقام مهمی هم دارد دهها مورد را تذکر داده‌اند که بنده از ذکر نام آنها خودداری می‌کنم.

می‌گویند که مقاطعه کاری که با ارتش مقاطعه داشته که گوشت ارتش را تأمین کند باید به نرخ شهرداری گوشت را تأمین نماید بندوبستی که با مأمورین مربوط می‌کند یک تومان نرخ را گرانتر می‌دهند و دراینکار در حدود دومیلیون و نیم تومان ارتش شاهنشاهی ضررمیکند چه کسی مسئول است باید به پرونده همه اینها رسیدگی بشود نامه‌ای را در اینجا ارائه داده‌اند که بدیوان کیفر فرستاده شده و من برای درج درصورت جلسه آنرا می‌خوانم وبه تند نویسی می‌دهم.

جناب آقای دادستان دیوان کیفر کارکنان دولت

بدینوسیله ۲۶ برگ پرونده مربوط به مفاصا حساب شمارة۱ /۲۸۶۰۰ مورخ ۳۶/۱۰/۲۲ صادره جهت پلاک شمارة ۵۷۴ و ۵۷۷ فرعی از اصلی ۳۴۶۷ بخش ۱۱ دره قشلاق که سوابق آن در اداره کل در آمد مفقود گردیده و در نتیجه تشخیص خلاف واقع تاتاریخ ۴۰/۳/۱ مبلغ ۱۵۳۳۶۴ ریال عوارض شهرداری مورد تضییع قرار گرفته متضمن رونوشت گزارش شمارة۱۴۸۷ /۳ - ۴۰/۳/۳ اداره کل بازرسی به اتهام آقایان کروری، مهندس حنانه، عاملی. بضمیمه ارسال می‌گردد. خواهشمند است دستور فرمائید برابر مقررات نسبت برسیدگی و تعقیب متخلفین اقدام و از نتیجه شهرداری تهران را مستحضر فرمایند. شهردار تهران

رونوشت به اداره کل کارگزینی ابلاغ می‌گردد مقتضی است آقایان کروری، مهندس حنانه و عاملی تا خاتمه رسیدگی پرونده و اعلام نتیجه در اختیار آن اداره کل قرار گیرد. شهردار تهران

رونوشت جهت اطلاع اداره کل درآمد ارسال می‌گردد مقتضی است فوراً نسبت به وصول عوارض متعلق بپلاک ۵۷۴ و ۵۷۷ فرعی از اصلی ۳۴۶۷ بخش ۱۱ دره قشلاق به مالکیت شرکت نبرد که بلاوصول مانده است اقدام و نتیجه را گزارش نمایند. شهردار تهران

متأسفانه با همه اینکه از نظر پرونده این اشخاص به دیوان کیفر فرستاده شده‌اند از نظر شخصی و شغلی در شهرداری مشغول کارند البته بعکس آنچه که میگویندبعضی از اشخاص هم در آنجا بوده‌اند و کارهائی هم انجام داده‌اند یکی از اشخاص هم در آنجا بوده‌اند و کارهائی هم انجام داده‌اند یکی از آنها را مجبورم اسم ببرم به این علت که مدال پاس گرفته و بعد از کاربرکنار شده است می‌گویند آقای فرهادپور که لیسانسیه است در روز بیست ویک فروردین ماه به پاس خدماتی که انجام داده مدال پاس می‌گیرد به پیشنهاد وزیر کشور و در روز ۲۶ فروردین ماه بعلت ناشایستگی از کار برکنار می‌شود من نمیدانم در ظرف ۵ روز چطور ممکن است کسی ازشایستگی به ناشایستگی برسد (مهندس آصفی – ممکن است کسی خطا بکند ظرف یک روز هم ممکن است این کار را بکند) بله البته ممکن است خطا بکند ولی این پرونده‌ها را عطف بماسبق کرده‌اند پنج روز یا بیشتر این پرونده‌ها در جریان صدور حکم بوده (مهندس آصفی – درظرف ۵ روز می‌شود در ظرف یک ساعت هم می‌شود) خیل ممنونم از تذکری که فرمودید یکی دیگر از مواردی که مأمورین شهرداری گله دارند مصاحبه هائیست که متصدیان امر در مورد بیرون کردن این عده می‌کنند البته اینها می‌گویند با این مصاحبه هائی که شده از ما هتک شرف و حیثیت شده و با این سابقه‌ای که برایشان ذکر شده دیگر کاری به آنها واگذار نمی‌کنند و اینها در بین بچه‌ها و قوم و خویشها و کارمندان دولت و حتی دوستانشان سرافکنده هستند برای بچه‌های اینها در مدرسه یک سرافکندگی درست شده که

پدر ما دزد و ناشایسته و بیکاره بود و از کاربرکنار شد درصورتیکه حق نبود اینگونه تهمت به همه آنها بزنند ممکن است اشتباهی شده باشد و یکعده‌ای را بیجهت بیرون کرده باشند و مسلماً این امر در روحیه سایر کارمندان اثرات نامطلوب زیادی دارد. چون آقای مهندس انصاری روبروی من نشسته‌اند لازم می‌بینم یک تذکری هم راجع به حزب ایران نوین بدهم که در مورد پستها و مقاماتی که حزب محترم ایران نوین تعیین می‌کند (مهندس آصفی – بنده آصفی هستم نه انصاری، می‌بینید که بشر می‌تواند اشتباه بکند جنابعالی هم اشتباه کردید) (دکتررمضانی – اشتباه همیشه قابل برگشت است) صحیح است اشتباه قابل برگشت است در واقع این امر باعث شکست یا پیشرفت حزب تلقی می‌شود یعنی اگر کار را به کاردان دادید همه مردم می‌آیند از شما تعریف می‌کنند و من الان از روزنامه خودتان می‌خوانم بهر حال مطلب برسر این بود که موفقیت و شکست افراد موفقیت و شکست حزب تلقی می‌شود در مورد آقای دکتر شادمان باید عرض کنم که ایشان خیلی امتیازات داشتند که بتوانند کارهای مثبتی انجام بدهد ودر واقع تمام مجلس با ایشان بود مجلس سنا هم با ایشان حرفی نداشت (دکتر رمضانی – مجلس هم تشویقشان کرد) حزب ایران نوین هم بجای خودش که با ایشان همکاری می‌کرد اما بنده نمی‌توانم دست روی یک نقطه معینی بگذارم و بگویم که بک عمل مثبتی انجام شده البته حزب ایران نوین باعث ترفیع مقام ایشان شد و در اثر زحماتی که در شهرداری کشیدند پاداشهائی هم گرفتند و امثالهم که حالا بهزاران ریال یا تومان می‌رسد کاری ندارم در مجلس شورای ملی هم باید بگویم بدون اینکه نماینده باشند از ایشان قدردانی شد و از بعضی از امتیازاتی که مخصوص نمایندگان بود مستفیض شدند در اینجا چون تذکری داده شد من خیلی خوشوقتم که آقای نخست وزیر پس از یکسال و نیم فرمایشی فرمودند وقتیکه بودجه دولت در سالهای ۴۳ و ۴۴ مطرح بود حزب مردم بدولت جناب آقای منصور و جناب آقای هویدا این تذکر را داد که شما برنامه‌ای ندارید واگر دارید ارائه بدهید ما هم دنبال شما میآئیم آقایان گفتند ما برنامه داریم ومن خیلی خوشوقتم که این برنامه‌ها را ارائه دادند جناب آقای نخست وزیر حالا پس از یکسال ونیم گفتند که ما هیچوقت برنامه نداشته‌ایم اگر هم داشته‌ایم فرصت اجرای آن نبوده این نقل از فرمایشات خودشان است البته ما حرفی نداریم اگر رفقای غیر حزبی گاهی موافق تعریف می‌کردند (مهندس آصفی – از روی چه روزنامه‌ای میفرمائید؟ اطلاعات یا کیهان یا مهرایران است؟) بله مهرایران است روزنامه مهم نیست در همه روزنامه‌ها هست و خواهش می‌کنم وقت بنده را زیاد نگیرید در مورد این انتصابات روزنامه ایران نوین چهارشنبه ۱۴ تیرماه ۱۳۴۴ سال دوم اینطور می‌نویسد (دکتر رشتی – ندایش را نفرمودید) روزنامه خودتان است آقای دکتر رشتی ندا ریز نوشته شده بود بنده ندیدم و چون کمی دوربین هستم فقط ایران نوین را دیدم معذرت می‌خواهم بهر حال در این روزنامه تحت عنوان انتصابات اداری اینطور نوشته است:

بعقیده ما اثر الغاء رژیم ارباب رعیتی نباید فقط منحصر به این باشد که در روستاها بکشاورزان ظلم نشود ودست متنفدین و مالکین از گلوی روستائیان کوتاه گردد بلکه در تهران و شهرستانها هم باید اثرات این بزرگترین اصل انقلابی مملکت ما بچشم بخورد یعنی یک فئودال و سرمایه دار نتواند بنام حفظ منافع تصوری و فرضی خود یا دیگران کثیف ترین افراد را در رأس حساس ترین کار بگذارد و بریش ملت بخندد و جلوی اجرای هر فکرانقلابی و کار اصلاحی را بگیرد (صحیح است) اگر چه این نوع انتصابات که زننده ترین انتصابات دستگاههای دولتی بود از میان رفته ولی شاید هنوز انتصاباتی که از بزم‌های شبانه الهام می‌گیرد از بین نرفته است (صحیح است) متأسفانه هنوز هم میزها و دوره‌های قمار، جام‌ها و گیلاس‌های مشروب بزم‌های شبانه و محافل انس در انتصابات دستگاههای دولتی نقش بزرگ و اساسی بازی می‌کند و افرادی را به روی کار می‌آورد و کارمندانی را از رأس کار برمیدارد که اکثراً استحقاق روی کار آمدن ندارند و مستحق از کاربرکنار شدن نیستند.

اگر زیان این نوع انتصابات بیش از انتصاباتیکه فئودال‌ها و سرمایه داران با قدرت فئودالیزم و کاپیتالیزم انجام می‌دادند نباشد کمتر از آن نیست، برای یک مؤسسه

دولتی که باید گوشه‌ای از برنامه‌های انقلابی و اصلاحی مملکت را بموقع اجراء بگذارد چه فرق می‌کند مأموریتش با مداخله سرمایه داران و مالکین جابجا بشوند یا با الهام از مجالس بزم شبانه و شب زنده داریهای شب زنده داران از خدا بیخبر.

وقتی در انتصابات شرایط واصول ضروری و لازم یعنی سابقه خدمت، سلامت نفس، قاطعیت، معلومات، تجربه، ابتکار و پشتکار مورد توجه قرار نگیرد چه فرق می‌کند انتصابات دردست فئودالیزم باشد یا در گروبزم‌های شبانه.

این یأس و بدبینی که دستگاههای دولتی را فرا گرفته واساس عدم اعتماد بدستگاههای دولتی است و فقط براثر انتصابات غلط و تفویض مشاغل به افراد ناصالح و ناباب می‌باشد، اگر وزیری طرحهای اصلاحی نداشته باشد یا طرحهای غلط و بیمغز ارائه نماید کسی به او ایراد نمی‌گیرد، ولی اگر همین وزیر چندتن از یاران غار ودوستان وفادار خود را از گوشه و کنار جمع و بدستگاهی که وزارت می‌کند تحمیل نماید یا عده ایرا ندیده و نشناخته با الهام از محافل انس بر رأس امور حساس بگذارد آتش بدبینی را دامن می‌زند (صحیح است).

بنابراین آنقدر که انتصابات غلط اثرات بد و نامطلوب می‌بخشد طرحهای غلط کارمندان را مأیوس نمی‌کند (مهندس آصفی – شما با این مطالب مخالفید؟ اینها حقایقی است گفته شده ونهایت شهامت حزب ایران نوین است) خیلی خوشوقتم که همه آقایان تأیید می‌کنند آنچه که جناب آقای احتشامی فرمودند و آنچه که بنده از روزنامه خواندم بنده هم همین را می‌خواستم اگر نظر آقایان باشد حزب مردم همیشه و در کلیه موارد این تذکرات را داد ولی بما به اینصورت جواب دادند که ما برنامه‌های وسیع داریم و برنامه هایمان از سالهای قبل تدوین شده و برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و فرهنگیمان این است ولی بعد خود جناب آقای نخست وزیر می‌آیند میگویند که ما برنامه نداریم ما تشکر می‌کنیم از حزب که خودش توجه کرد ووقتی پی برد تذکر داد (مهندس آصفی – امیدوارم سایر احزاب هم به این درجه از کمال برسند و شهامت داشته باشند که عیب خودشان را بگویند) منهم تأیید می‌کنم و بسیار تشکر می‌کنم بسیار کار بجائی کردید که بعد از یکسال و نیم آمدید و گفتید که ما ظرف یکسال ونیم وقت و پول مملکت وملت را تلف کردیم ونتیجه‌ای نگرفتیم (مهندس آصفی – کارهای زیادی انجام شده) البته که کارهای زیادی انجام شده اما کاغذی نه عملی (مهندس آصفی – عملی) بهر ترتیب بحث در مورد شهرداری بود اجازه بفرمائید برگردیم به امور شهرداری ما می‌خواهیم سؤال کنیم از شهردار وقت یا از وزارت کشور که در مورد گداهائی که شما هر کجا قدم می‌گذارید هستند و امکان ندارد صد قدم بروید و چند تا گدا بصورت دوره گرد و بلیط فروش و دستمال فروش جلوتان را نگیرند و حتی اگر آقایان توجه کرده باشند سر چهار راه‌ها که اگر یکنفر رخلاف اصول از روی خطوطی که راهنمائی کشیده عبور بکند او را جریمه می‌کنند و کار بجائی هم هست ولی سر همان چهار راه‌ها گداها می‌آیند جلو اتومبیل و اتوبوس را می‌گیرند وعلاوه بر اینکه راه را می‌بندند امکان تصادف هم هست و حق این بود که یک دستگاهی حالا نمیدانم چه دستگاهی درمورد این کار رسیدگی کند موضوع دیگری که واجب است عرض کنم موضوع تاکسیرانی است که خوشبختانه تیمسار وثیق توجه کرده‌اند وخود آقایان هم توجه دارند که راهنمائی وظیفه خودش را ازنظر این همه اتومبیلی که در شهر هست به نحواحسن انجام داده اما نرخ تاکسی و وضع تاکسی را کی باید روبراه کند؟ این را من نفهمیدم خود آقایان میدانند در کشوری که ما می‌خواهیم جلب سیاحان کنیم و سیاحان را به این شهر و مملکت بیاوریم از این راه یک درآمدی برای خودمان تأمین کنیم با این وضع تاکسیرانی که زنهای خودمان را سوار نمی‌کنند چطور به سیاح بگوئیم بیا بکشور ما سیاحت کن؟ یا باید تاکسی مثل خارج با ده پانزده ریال هر کسی می‌پردازد بتواند برای هرمقصدی که می‌خواهد سوار بشود یا تاکسی‌ها را بردو نوع بکنید مثل لیموزین یا هر نوع تاکسی من تذکر نمی‌خواهم بدهم در هر صورت فکری برایش بکنید که از این صورت حاضر دربیاید موضوع دیگر در مورد تقلبی است که در مواد غذائی و داروئی می‌شود شما می‌روید فرضاً یک قوطی در بسته پلمپ

شده دست نخورده چای را مثلا از سوپر ایران می‌خرید وقتی باز می‌کنید منتظر هستید که این چای با مشخصاتی که رویش نوشته شده تطبیق بکند ولی متأسفانه می‌بینید چای نوع دیگری در قوطی ریخته‌اند و با ترتیباتی که برایش در نظر گرفته شده که از تقلب جلوگیری بشود باز هم پرشده البته من نمیدانم مسئول دولت است، بهداری است، شهرداری است هر که هست باید رسیدگی بکنند، در مورد شهرداری یک موضوع دیگری که خواستم عرض کنم یکی کشیدن خیابانهای جدید بود آنچه که بنده توجه کردم در ظرف مدتی که تهران بودم وقتی که دریک محلاتی می‌رفتم مثل امیرآباد، یوسف آباد و عباس آباد حالا کار به اسم نداریم خیابانها را شهرداری تعیین نمی‌کند که چندمتری باشد بلکه مالک به مقتضای زمین خود معین می‌کند ۶ متری یا ۸ متری یا ده متری باشد هیچ توجه به وضع آتی این شهر که به چه صورت اداره می‌کنند یا وسایط نقلیه به چه صورتی از این کوچه‌ها رد بشوند نشده بنده می‌خواهم ببینم که شهرداری آیا توجه به این موضوع کرده یک نقشه کلی برای شهر تهران در نظر گرفته که اقلا اجازه ندهند این زمین هائی که بصورت بکر افتاده به این صورتی که در حال حاضر مشغول ساختمان هستند طوری عمل بکنند که مردم در آتیه راحت باشند مثل سایر جاهای دنیا و البته خود آقای شهردار حزبی آقایان، باید حضورتان عرض کنم در مصاحبه‌ای که پریروز ایشان در انجمن سران محلات که دعوت کرده بودند فرمودند که مردم از شهرداری رضایت ندارند این یک حقیقتی است که مأمور حزب کارمند حزب به زبان میاورند (دکتر زعفرانلو- شهامت این را دارند که می‌گویند) ما هم خیلی متشکریم که تذکر بدهند بقول شما شهامتش را دارد اما متأسفم از اینکه بعد از یکسال و نیم تذکر می‌دهند (دکتر زعفرانلو – دیگران نکردند و تذکر هم نداده‌اند) دیگران منظورتان چه کسی است آقای دکتر زعفرانلواز دولتهای حزبی که روی کار آمدند باید دولت آقای قوام السلطنه را نام ببرم و دیگر دولت حزبی حزب ملیون بعقیده بنده دولت حزبی دیگری روی کار نیامده ازنظر من افرادی که می‌آیند متکی به حزب و پابند مقررات حزبی و آئین نامه‌ها و به اصطلاح اصول حزبی نیستند می‌توانیم اعتراض کنیم به فرد فردشان نه دسته جمعی شان اما اگر دسته جمعی ذکر کنیم نباید فردفرد را ذکر کرد و بطور کلی حزب مورد توجه است البته آقای نخست وزیر با کمال شهامت چون آقایان با کمال شهامت را اصرار دارند که گفته بشود منهم تذکر می‌دهم درمصاحبه پریروزشان فرمودند که تهران تلفن مرتبی ندارد میادین بره بار وضع خرابی دارد البته باید دید چه فکری برای این کارها شده؟ تذکر این معایب و اینکه تهران چندسال ده سال بیست سال به این صورت اداره می‌شود کار آسانی است بنده هم می‌گویم آقایان هم می‌گویند ولی چه فکری برای اینکار باید کرد باید اصولی را درنظر بگیرند که بر اساس آن اصول شهر را آماده کنند والانرخ تعیین کنیم فرض کنیم تعیین نرخ خواربار وتره بار را بدست فرد ذینفع دادن اینکه کار پیشرفت نمی‌کند به آقای نخست وزیر می‌گویند نرخ تعیین کن عمل می‌کنند از آقای شهردار می‌پرسید که این نرخها را به چه ترتیب تصمیم گرفتند عمل کنید نرخها اجراء نمی‌شود. ایشان می‌گویند که ما نرخ را برای دادگاه کیفر گرانفروشان می‌دهیم نه برای مردم پس اگر یکنفر رفت شکایت کرد دادگاه این را ملاک عمل قرار می‌دهد ولی مردم جنسی که می‌خرند شاید از دومیلیون افراد تهران در یک هفته یکنفر این عمل را انجام می‌دهد بنابراین اثر همه این کارها از بین می‌رود (مهندس عطائی – راجع به حوزه انتخابیه خودتان هم بفرمائید) این را هم در موقع خودش خواهم گفت البته خود آقایان توجه دارند که حزبی هستند حزب ایران نوین یعنی روزنامه ایران نوین نوشته در مقاله پریروزش که حزب مقام عالیه است که تمام کارهای اجرائی را کنترل می‌کند خیلی متشکرم از اینکه یکی از آقایان این تذکر را داد برای اطلاع آن عده‌ای که روزنامه را نخواندند گفته بشود بهر صورت عوارضی که شهرداری از خانه‌ها و غیر ذلک می‌گیرد متناسب با خدمتی که برایشان انجام می‌دهد نیست خیلی متشکرم که جناب آقای خواجه نوری هم تشریف آوردند (مهندس آصفی – حالا یکبار دیگر از سر بفرمائید) البته همانطوری که آقای دکتر بهبودی در یکی از جلسات مجلس شورای ملی فرمودند وعده‌های بی اساس دادن کار آسانی است

چند مورد را خواندن ولی کارکردن مشکل است بنده از جناب آقای نخست وزیر با تشکر می‌کنم که این جا آمدند در ملاءعام و در اجتماع تذکر دادند که در ظرف یکسال ونیم کاری انجام نشده در مورد اسفالت (مهندس کمانگر – خیلی کار انجام شده است) بنده اظهار عقیده نمی‌کنم یعنی نقل قول است (مهندس صائبی – با توجه به وجدانتان شما هم همینطور میفرمائید؟) آقای مهندس نقل قول است اظهار عقیده نیست توجه کنید نقل قول اظهار عقیده نیست بعداً بفرمائید با هم صحبت کنیم، در مورد اسفالت خیابانها تذکری داده شد باید بگویم اسفالت خیابان پهلوی در زمان شهردار سابق از بهترین نمونه اسفالت بوده مبالغی خرج کردند اسفالت سرد کردند بعد از سه چهار ماه جمع کردند و گفتند فروشگاه فردوسی این کار را می‌کند واز مناقصه و مزایده و غیر ذلک هم صرفنظر کردند چون خیلی عجله داشتند البته یک برف بارید بعد از سه ماه چهارماه بجائی نرسید و جمعش کردند من که هر روز از خیابان پهلوی عبور می‌کنم باید حضور آقایان عرض کنم البته بدترین وضع را همان تکه‌ای دارد که اسفالت سرد کرده بودند البته جناب آقای وزیر آبادانی و مسکن و جناب آقای نخست وزیر تذکری داده‌اند و گفتند این اسفالت برای ۳۰ سال انجام میشودمن فقط نتوانستم تشخیص بدهم که این ملاک عمل از کجا آمده آیا آماری دارند که این وسایل نقلیه‌ای که ما داریم تاسی سال دیگر چقدر اضافه خواهد شد آیا آماری دارند که وزن ماشین‌ها تا چه اندازه اضافه خواهد شد و ماشینهای سواری وکامیون یا بطور کلی همه وسائط نقلیه که از این خیابان‌ها عبور خواهد کرد حساب شده است آیا حساب کرده‌اند که از نظر زیرسازی استقامت این خیابانها چه حدی باید باشد وغیر ذلک البته در مورد اسفالت هائی که می‌کنیم باید همه مسائل را درنظر بگیریم اگر این اسفالتی که می‌شود کامل نباشد یعنی محاسبات برای وسائط نقلیه کم امروزی در نظر گرفته شده باشد ۱۰ سال یا ۳۰ سال دیگر یا بیست سال دیگر را اگر درنظر بگیریم که وسائط نقلیه خیلی سنگین تر می‌شود این اسفالت از بین می‌رود و خراب می‌شود وما یک پولی را بیهوده از دست داده‌ایم اگر بیش از حد توجه بشود وضخامت اسفالت بیش از حد معمولش باشد که این مقدار ترافیک که عبور می‌کند کمتر از مقداری باشد که حساب شده باز ضرری برای دستگاه دولت است و یک پول زیادی خرج شده (قراچورلو – پیشنهاد جنابعالی چیست؟) الان حضورتان عرض می‌کنم آیا دستگاههای اجرائی مثل وزارت آب وبرق وتلفن برنامه هائی پیش بینی کرده‌اند و گفته‌اند برنامه‌های ما این است آیا آن مقدار چراغی را که ما بیست سال، سی سال دیگر لازم داریم حساب شده که البته آنها را نگفته‌اند ولی آنچه که پیشنهاد شده جناب آقای قراچورلو یک جاده‌ای ساخته شده بین کرمانشاه و خرمشهر در غرب ایران اگر تشریف برده باشید می‌بینید که از بدترین جاده هاست (صادق احمدی – خیلی اقتضاح است جاده خرابی است) همه جه بهمین صورت است فرق نمی‌کند اگر عملیاتی که می‌شود از نظر ما زیر نظر یک لابراتور کامل و مجهز خاک، ماکادوم وطول مدت نوع اسفالت و مقدار قیری که بکار می‌برند حساب بشود البته من فکر می‌کنم مثل سایر نقاط دنیا در اینجا عمل خواهد شد و به این نظارت خیلی اهمیت داده می‌شود بنده در آمریکا که بودم دیدم در غرب آمریکا مشغول ساختن جاده‌هایی بودند سازنده آن جاده یک شرکت خصوصی بود ویک مقاطعه کار که ۵۰ ساله تضمین کرده بود که اگر این جاده خراب بشود خودش آنرا دوباره بسازد که مطمئناً خراب نخواهدشد ودرآن مدتیکه بنده در آنجا بودم حتی ندیدم که لکه‌ای بردارد چکار می‌کنند؟ من نمی‌فهمم من متخصص فنی نیستم ولی استدعا می‌کنم از متخصصین خارجی و داخلی استفاده بشود و مخصوصاً از متخصصین ایرانی و خیلی هم داریم که می‌توانیم از آنها استفاده کنیم و بهر صورت کاری کنیم که از این صورت فعلی بیرون بیاوریم بعد از اینکه این حرفها را زدیم و کارها درست شد اسفالت تهیه شد برق درست شد آب وغیرذلک درست شد باید به این موضوع توجه داشته باشیم که آیا شهرداری با این کادر موجودش قادر هست که این قسمت را نگهداری و حفاظت کند و اگر یک برفی بارید و سرمای سختی شد باز بصورت خیابان پهلوی درنیاید.

رئیس – آقای دکتراسفندیاری وقت جنابعالی تمام شد.

دکتراسفندیاری – در هرصورت چون وقت صحبت بنده تمام شده صحبت خودم را تمام می‌کنم در صورتیکه حرف زیاد داشتم وفکر می‌کردم چون اواخر سال دوم دوره است و باید این حرفها را زد ضمناً سؤالی است از طرف فراکسیون حزب مردم از وزارت آب وبرق عیناً تقدیم مقام ریاست می‌کنم که در موقع خودش مطرح شود وخیلی معذرت می‌خواهم (مهندس آصفی- بفرمائید اواسط دوره نه اواخردوره) آخر سال دوم است.

رئیس – آقای سیفی بفرمائید.

سیفی – با اجازه مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی مفتخر هستم اشاره‌ای به مسافرت افتخار آمیز شاهنشاه عالیقدر خودمان در کشور دوست و همسایه روسیه شوروی بکنم و مطالبی در این باره بعرض نمایندگان محترم برسانم شخصیت جهانی رهبر عالیقدر ما بقدری مورد توجه است که با سران هر کشوری که روبرو می‌شوند آنها ملاحظه می‌کنند که شاهنشاه ما یک شخصی است بتمام معنی دموکرات، صلح طلب، خواهان آسایش و آزادی ملت‌های دنیا توافق دارد در تمام مسائل که بنفع مردم جهان تمام می‌شود این برای ما ایرانیان بزرگترین افتخاری است که هر وقت رهبر عالیقدر ملت به مسافرتی تشریف می‌برند با استقبال کم نظیر مردم و دولت آن کشور روبرو می‌شوند (صحیح است) چون در این باره زیاد بحث شده بنده بیشترمزاحم نمی‌شوم فقط ازخداوند متعال مسئلت می‌نمایم وجود شخصیت بارز اعلیحضرت همایونی را برای ملت ایران حفظ بفرماید و توفیق بدهد نیت خیری را که برای ملت ایران دارند توفیق حاصل بکنند.

و اما مسئله‌ای که می‌خواستم به عرض نمایندگان محترم برسانم مسأله کنفرانس بین الملل کار بود در کنفرانس بین الملل کار ۱۱۰ کشور عضویت داشتند در آنجا کمیسیونی هست بنام کمیسیون کارشناسان در زمینه اجرای مقاوله نامه‌ها و توصیه نامه‌ها این کمیسیون از حقوقدانان بین المللی که در دفتر بین الملل کار مقیم هستند تشکیل شده کار اینها نظارت در اجرای مقاوله نامه‌ها و توصیه نامه‌ها است که دولت‌ها قبول کرده‌اند (ریگی – دستور امسال چه بوده؟) بعرض خواهم رساند. و آیا با قوانینی که برای مقاوله نامه‌ها تصویب شده در مجلسهایشان تطبیق می‌کند یا نمی‌کند مطالب مهمی که در دستور چهل ونهمین دوره کنفرانس امسال وجود داشت شرکتهای تعاونی بود، کمیته زنان کارگر بود، اصلاحات ارضی بود، شرایط کار در معادن بود، من با دلایل بسیار محکم اینجا عرض می‌کنم و این باعث افتخار نمایندگان محترم است این چهار مسئله مهمی که در کنفرانس امسال قرار داشت کشور ایران از جمله کشورهائی بود که این چهار مسأله در این کشور مورد توجه بوده و بالاتر از توصیه‌ای که دفتر بین الملل کار به کشورها نموده انجام شده شرایط کار زنان و معادن را قانون کار و قانون بیمه‌های اجتماعی در کشور ما حل کرده و سالها است مورد اجرا است و اصلاحات ارضی هم که اطلاع دارید آقایان با فرمول بسیار عالی در مملکت ما انجام شده که هیچکدام از کشورهای شرکت کننده چنین قوانینی نداشته‌اند (صحیح است) بعد شرکتهای تعاونی هم البته در کشور ما جوان است ولی با پیشرفتهائیکه کرده با این عمر کوتاهش امیدواری بسیار است که در آینده می‌تواند خودش را در ردیف بهترین شرکتهای تعاونی دنیا قراردهد اما مسأله‌ای که خیلی مورد توجه است بعرض آقایان میرسانم از ۱۱۰ کشور شرکت کننده در کنفرانس بین الملل کار ۹۸ کشور مورد مؤاخذه کمیته کارشناسان واقع شدند (ریگی – در چه امری؟) در اثر ناقص بودن مقاوله نامه‌ها و توصیه نامه هائی که در دفتر بین الملل کار قبول کردند این کشورها را من اسامیشان را نوشته‌ام وعین راپرت کمیته را آوردم که نام تمام کشورها را به انگلیسی ذکر کرده کشورهائیکه در این کمیته امسال مورد مؤاخذه قرار گرفتند و کشورهائیکه مورد تأیید خط مشی دفتر بین الملل کار بود اسامی آنها هست و امسال با کمال افتخار کشور ایران بود، کشور سویس بود، فنلاند بود، آمریکا بود، زلاند جدید، ایرلند، مراکش و یک کشور دیگر پس ما جزء ۸ کشوری بودیم که تمام کارهائیکه در کشور ما انجام می‌شد مطابقت داشت و چرا مطابقت داشت؟ در اثر تحولی که در مملکت ما با اراده قوی شاهنشاه بوجود آمده این مسائل بطور صحیح رویش عمل شده چون این کمیته را که بنده حضورتان عرض کردم افرادش از شخصیتهای برجسته دنیا هستند هیچ کشوری برای اینها

تفاوت ندارد واطلاعات و رسیدگیشان بقدری دقیق است که هیچ کشوری نیمتواند کوچکترین گزارش دروغ از وضع مملکت خود به آنجا بدهد برای اینکه آنها اطلاعات کامل از وضع هر کشور دارند. دراثر تحولاتی که در مملکت ما بوجود آمده ما با کمال افتخار پشت تریبون کنفرانس نطق بسیار محکمی کردیم و بر خود بالیدیم که کشور ایران یکی از ۸ کشوری است که مورد تأیید کنفرانس بین الملل کار است (احسنت). نطق جناب آقای وزیر کار که بعنوان رئیس هیأت نمایندگی ایران صحبت کردند بسیار جالب بود و مورد تأیید هیأت مدیره دفتر بین الملل کار بود روزنامه‌های کشور سویس آقایان اطلاع دارند کشور سویس و روزنامه نگاران سویس یک سیستم دیگری دارند مطلبی را که روزنامه سویس چاپ لوزان منتشر کرد نطق وزیرکار بود که این نطق و این دلایلی که ازنظر پیشرفت کارها آقای وزیر کار آنجا ذکر کردند تمام آن تطبیق می‌کرد با تحولات و انقلاباتی که در کشور ایران بوجود آمده آقای ریگی خوب است توجه بفرمائید این مطالبی که مورد نظرجنابعالی است من جزء به جزء خدمتتان عرض می‌کنم و اگر هم باز سؤالی داشته باشید چون من ۱۰دوره است در این کنفرانس شرکت می‌کنم در تمام جریانات وارد هستم واطلاعاتم را در اختیارتان می‌گذارم (ریگی – بنده تأیید می‌کنم بیانات جنابعالی را) این راپرتی که ملاحظه میفرمائید این بین تمام نمایندگان کشورها تقسیم می‌شود این باعث افتخار است که دولت ایران بین ۱۱۰ دولت عضو دفتر بین الملل کار است که مورد مؤاخذه کمیته کارشناسان اجرای مقاوله نامه‌ها و توصیه نامه‌ها قرار نگرفت (ریگی – بنده عرض کردم که تأیید می‌کنم) بنده هم بعنوان نماینده کارگر در مجلس شورای ملی و بعنوان همکار آقایان صحبت کردم تمام چیزهائی را عرض کردم که در مملکت ما انجام شده و در این مدت کم خوب جلو رفته‌ایم مسأله‌ای درخصوص معادن هست که جوانهای کمتر از ۱۸ سال کار می‌کنند در کارخانجات و وضعی برای زنان هست که پیش بینی نکرده‌اند بعد از وضع حمل یا دروان حاملگی آنها چه وضعی دارند ولی قانون بیمه‌های اجتماعی ایران با اینکه بسیار قانون جوانی است تمام این مسائل را توجه کرده و حل کرده نماینده محترم وزارت کشاروزی آقای مهندس فرخنده پی از اصلاحات ارضی بقدری گزارشش عالی بود با اینکه برای اولین بار در کنفرانس شرکت کرده بود بعنوان عضو هیأت رئیسه کمیته انتخاب شد بعلت صحیح بودن فرم اصلاحات ارضی که در ایران انجام شده این اطلاعاتی که بنده عرض می‌کنم میدانم نمایندگان محترم نمایندگان ناشی از انقلاب هستند و خوشحال خواهند شد که کشور ما در مجامع بین الملل یک سرافرازی بسیار مهمی کسب کرده که باعث افتخار همه ملت ایران است (صحیح است) ما در معادن که نماینده معدن اینجا تشریف دارند جناب آقای لفوطی کمتر از سن ۱۸ سال ندرایم اینها را قانون کار ما پیش بینی کرده و بنیه‌های قوی با یک شرایط مناسب در معادن کار می‌کنند ولی وقتی ما آنجا بررسی می‌کردیم کشور بلژیک یا بیلو روسی یا کشوررومانی و جمهوری فدرال آلمان از جمله کشورهائی است که مورد مؤاخذه قرار گرفتند با اینکه صنعت آنها صد سال از ما جلوتر است آنها دچار یک چنین محظوراتی هستند هیئت نمایندگی ایران افتخاری را امسال درکنفرانس بین الملل کار کسب کرد و رئیس هیئت نمایندگیش طی نطق محکمی که در کنفرانس ایراد نمود و توضیح داد که توصیه‌های دفتر بین المللی کار باید مورد توجه کشورها قرار بگیرد و ب شرایطی که درکشورشان موجود است این مقاوله نامه‌ها را اجرا بکنند من امیدوارم چون کسب این افتخار برای هیئت نمایندگی ایران بعد از انقلاب سفید شاهنشاه در این مملکت انجام شده و تمام این قوانین با این وضع در عرض این ده دوازده سال انجام شده بخصوص بعد از انقلاب اخیر شاهنشاه امیدوار هستیم ملت ایران در چنین کنفرانس‌های جهانی که شرکت می‌کند سال بسال بتواند چیزهای تازه‌ای را به کنفرانس عرضه بکند و این امکانات در اثر توافق فکری، اتحاد ملت، همکاری مردم با دولت‌ها و بی غرضی، علاقه به ملیت و علاقه به مملکت بدست آمده و بعد‌ها هم بتواند این امکانات را بدست ما بدهد و ما با افتخار و سربلندی بتوانیم در مجامع بین المللی اظهار وجود بکنیم و ثابت بکنیم و بگوئیم ما در عرض این دهسال رسیده‌ایم به پای کشورهای مترقی جهان.

رئیس – آقای سیفی وقت شما تمام شد.

سیفی – بهر صورت آرزومندم ملت ایران همه تحت رهبری اعلحضرت همایونی فعالیت بکنند و کشور خودشان را بتوانند در ردیف کشورهای مترقی جهانی قرار بدهند و با آسایش ناظر بهترین زندگی همنوعان خود باشند (احسنت).

۳- تصویب صورت جلسه

رئیس – راجع به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای ریگی.

ریگی – در بیانات بنده اصلاحاتی هست که تقدیم می‌کنم.

رئیس – اصلاح می‌شود. نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه دفعه گذشته تصویب می‌شود. آقای کبیری.

کبیری – بازهم آموزگاران روزمزد روستائی دادخواستی ارسال داشته‌اند که بمنظور رسیدگی و صدور اوامر مقتضی تقدیم مقام ریاست می‌گردد.

۴- طرح سؤال آقای ریگی از وزارت آبادانی و مسکن راجع به اجرای قانون تملک آپارتمانها و جواب آقای معاون وزارت آبادانی و مسکن

رئیس- وارد دستورمیشویم سؤال آقای ریگی از وزارت آبادانی و مسکن مطرح است آقای ریگی بفرمائید.

ریگی – بنده که این سؤال را از وزیر محترم آبادانی و مسکن کردم خودم شخصاً عضو حزب ایران نوین و فراکسیون حزب ایران نوین هستم وخیلی افتخار می‌کنیم که حزب ما از یک دمکراسی کامل برخوردار است و ما سیستم اتوکریتیک، انتقاد از خود را در حزب اجرا می‌کنیم و آن شخص را اصلاح می‌کنیم و آن عملی که در کار مملکت دچار سستی شده آن را تشریح می‌کنیم بنظر بنده این برای دمکراسی ما افتخار است و حزب ما مثل احزاب بعضی از کشورها دیکتاتوری نیست اینجا افراد آزادند اظهارات خودشان را بکنند حتی دولت را در مجلس شورای ملی و در جلسه علنی احضار می‌کنند و انتقادات خودشان را می‌کنند و جواب می‌شنوند وقانع می‌شوند بنده خیلی تعجب کردم از اظهاراتی که اینجا یکی از دوستان ما کردند از اینکه چرا در روزنامه حزب ایران نوین مقالاتی در مورد انتصابات یا سهل انگاری بعضی از مأمورین نوشته شده بنظر بنده اگر انصاف بخرج داده می‌شد این امر را تقدیر و تمجید می‌کردند (صحیح است) برای اینکه ما نشان دهیم که سیستم دیکتاتوری نداریم و دمکراسی بتمام معنا داریم یعنی حزب ما افراد را می‌آورد سرکار ولی بعداً کار آنها را کنترل می‌کند در تمام احزاب دنیا مسئله تصفیه حزبی هرچند سال به چند سال حتی طی یک برنامه‌ای انجام می‌شود افرادی که در سرکارها هستند هیچکدام نمی‌توانند اظهار کنند که منزه ترین فرد هستند یا کاملترین و فعالترین فرد هستند افراد شایستگی و لیاقتشان را در حین کار نشان می‌دهند آن حزب است که هرچند گاه باید نظارت و کنترل بکند و اشخاص را همانطوریکه رزنامه نوین نوشته آنها را از کار برکنار می‌کند ولی اینها دلیل ضعف یک حزب نیست اینها دلیل قدرت حزب و دلیل قدرت دمکراسی ما است که از آن استفاده می‌کنیم (احسنت) الان می‌پردازم به سؤالی که از دولت کردم و بازهم روی همان اصول آزادانه بنده عرض می‌کنم اگر در کار کوتاهی شده باشد که بنظر بنده شده است موارد را عرض می‌کنم وزیر مربوطه می‌آید اینحا جواب ایشان اگر قانع کننده بود بنده قانع می‌شوم اگر قانوع کننده نبود حزب ما از آن وزیر بازخواست خواهد کرد شاهنشاه در یکی از فرمایشات اخیر خود فرموده ند مابرای اینکه عقب ماندگیهای گذشته را جبران کنیم باید سریع تر کار کنیم منظور این بیانات ملوکانه این است که اگر با سرعت و مقدار ملل پیش افتاده کار کنیم به آنها نخواهیم رسید چون آنها هم دائم پیش می‌روند و درنتیجه شکافی که بین ما و آنها هست باقی خواهد ماند پس اگر بخواهیم عقب ماندگیها راجبران کنیم و بقافله ملل مترقی رسیم باید از آنها بیشتر و سریعتر کار کنیم بنابراین اگر همه دستگاههای کشور بخواهند این دستور شاهنشاه را بکار ببندند نه تنها نباد در انجام امور روزانه تکاهی و تساهل نمایند بلکه باید کار در روز را در یک روز به انجام برسانند.

مجلس شورای ملی به تصدیق عموم ملت ایران در این دروه پیش قدم اصل کار بیشتر برای پیشرفت بوده و بقدر در حک و اصلاح و تنقیح و تصویب لوایح دولت سرعت بخرج داده است که معاندین تصور می‌کنند دراین دوره مجلس قوانین را بدون تبادل نظر و دربست و چشم بسته

تصویب می‌کنند، در مقابل این دقت و سرعتی که از طرف قوه مقننه اعمال می‌شود جادارد که قوه اجرائیه نیز که مسئولیت انجام امور را بعهده دارد نیز کوشا و ساعی باشد، بنده بخاطر دارم برای مذاکره و تصویب همین قانون تملک آپارتمان که بنظر بنده یکی از قوانین مفید است که در این دوره از مجلس شورای ملی گذشته است دولت خیلی اصرار می‌کرد که کمیسیون‌ها مرتب تشکیل شود و به سرعت آن را تصویب نمایند، حیت چندین ناهار بنده و همکاران کمیسیونی در مجلس ماندیم و بالاخره آن را به تصویب رساندیم تا تصویب و توشیح و به دولت ابلاغ گردید ولی متأسفانه اینکه که چهار ماه از این جریان می‌گذرد دولت بعلت کوتاهی در تنظیم آئین نامه اجرائی آن قانون را به ثبت کل و محاضر ابلاغ نکرده و یک کار مهم مملکتی که اثرات مالی و اقتصادی مهمی برآن مترتب است در بوته فراموشی مانده است بنده قبول دارم همانطور که آقای وزیر اظهار داشته‌اند در این مدت مشغول نوشتن آئین نامه بوده‌اند ولی عرض بنده این است که این دولت که مجری انقلاب شاه و ملت و مسئول بثمر رساندن اهداف انقلاب است باید با سرعت و دقت بیشتری بکارها بپردازد، قانون تملک آپارتمان پس از اجرا باعث می‌شود که افراد کم درآمد بتواند در داخل شهر از آپارتمانها موجود برای خود خریداری کرده و صاحبخانه بشوند و از توسعه شهر بخارج جلوگیری بشود.

صاحبان مستغلات بزرگ که اگر بخواهند برای وارد شدن در معامله دیگری پول تحصیل نمایند با فروش بلوکهای بزرگ ساختمای بصورت جزء جزء در این کار موفق می‌شوند، معاملات خانه رونق یافته و هم دولت بخاطر دریافت عوارض و مالیات از این کار متمتع می‌شود و هم سردفتران و واسطه‌های ملکی مشغول کار می‌شوند.

این عین سؤالی بود که بنده از دولت داشتم و دلم می‌خواست که جناب آقای معاون وزارت آبادانی و مسکن تشریف بیاورند و به این سؤال بنده پاسخ بدهند بنده در حاشیه عرض می‌کنم در جلسه گذشته هم این موضوع را تذکر داد ما باید از تجربیات دیگران استفاده کنیم از کشورهای مترقی دنیا که در بسیاری از کارها تجربه کرده‌اند و در بسیاری از موارد با شکست روبرو شده‌اند و بالاخره سیستم‌های مرتب بودجود آورده‌اند و امروز از این سیستم‌ها استفاده می‌کنند ما که در این قافله یک قدری دنبال آنها می‌رویم باید از این راهی که کنده و صاف شده عبور کنیم بنظر بنده اگر این قانون تملک آپارتمان هرچه زودتر اجرا شود از توسعه شهر جلوگیری می‌شود امروز در بسیاری از کشورهای دنیا مخصوصاً بعد از جنگ که خانه سازی ادامه دارد و بنده در این مورد اطلاع دارم که عرض می‌کنم شما اگر تشریف ببرید به شره بیرمنگام که بعد ازجنگ هزارها خانه ساخته شده این سیستمی نیست که بروند بخارج شهر و شهر را بدون تناسب توسعه بدهند برای اینکه ماهرچه شهر را توسعه بدهیم باید سرویسهای شهری در آنجا فراهم بکنیم تلفن، آب، برق، فاضل آب، جاده، ترانسپورت و اینها به ضرر یک شهر است الان شهر ما شهر تهران بقدری توسعه پیداه کرده که تقریباً برای مردمی که در خارج از شهر زندگی می‌کنند رفت و آمد بداخل شهر ساعتها وقت می‌برد و برای شهرداری میلیونها تومان خرج برمیدارد برای اینکه شهرداری باید سرویس برای مردمی که درتهران پارس یا در کوی کن ساکن هستند بدهد در صورتیکه طبق سیستم‌های نوین اسلام کلیرانس Slum Clearance یعنی پاک کردن آلونک‌ها و زاغه‌ها در داخل شهر، یعنی میایند محله هائی از قبیل عودلاجان و پشت مسجد شاه را خراب می‌کنند و در آنجا بلوکهای مدرن برای اهالی شهر بروند بیرون شهر و کیلومترها و فرسنگ‌ها دور زندگی بکنند علت اینکه بنده اصرار دارم دولت این قانون را هرچه زوتر اجرا بکند این است که مردمی که می‌توانند در داخل شهر با خریدن دو سه اطاق برای خودشان بسازند و بعد شهرداری و دولت را گرفتار هزار گونه اشکالات از لحاظ خرج برای سرویس هائی که می‌خواهند بکنند بنده چنانکه قبلا عرض کردم ازاین سؤالی که از دولت کردم این را یک انتقاد از خود میدانم و به این افتخار می‌کنم که حزب ما این روش را معمول داشته و از انتقاد از خود و اصلاح خود به پیشرفتهائی که باید نائل خواهیم شد.

رئیس – آقای دکتر فیروزیان بفرمائید.

دکتر فیروزیان (معاون وزارت آبادانی و مسکن) – با کسب اجازه از ریاست محترم مجلس شورای ملی، درمورد سؤال جناب آقای ریگی نماینده محترم مجلس به استحضار میرسانم که قانون تملک آپارتمانها در اواخر فروردین امسال به وزارت آبادانی و مسکن ابلاغ شد و از همان تاریخ کمیسیون در وزارت آبادانی و مسکن تشکیل شده که نمایندگان دادگستری و بانک رهنی و سازمان مسکن و چند نفر از متخصصین امر مسکن در ان شرکت داشتند این کمیسیون برای اینکه بتوانند آئین نامه جامعی که شامل نظریات نمایندگان محترم در سنا و مجلس شورای ملی در کمیسیون‌ها باشد صورت مذاکرات کمیسیونهای مجلس شورای ملی و سنا را بدقت مطالعه کرده و موارد اصلاح شده از طرف آقایان نمایندگان محترم را یادداشت کرده (احسنت) و همچنین برای اینکه از مقررات و آئین نامه‌های کشورهای خارجی دراین مورد استفاده بشود از طریقی وزارت امور خارجه از چند کشور آسائی و اروپائی و آمریکائی این مقررات و قوانین مربوطه را خواستیم که یک مقداری ار ترجمه کردیم و یک چند آئین نامه دیگر مانده است که در دست ترجمه است البته در کشورهای آسیائی متأسفانه ما جز از اسرائیل نتوانستیم مقرارتی در کشور دیگر دراین مورد پیدا کنیم یعنی در ترکیه مقرراتی وجود ندارد گویا اخیراً لایحه‌ای از طرف دولت تقدیم مجلس شده که هنوز تصویب نشده و در هندوستان هم که تصور می‌کردیم دردهلی یک چنین مقرراتی وجود داشته باشد متأسفانه وجود نداشته است این است که ما ناچاریم قوانین کشورهای خارج را با وضع داخلی تطبیق بدهیم و در این مورد توجه بیشتری بکنیم از طرف دیگر هیأتی برای اینکه از اشکالات آپارتمان نشین‌های مملکت در تهران آگاهی پیدا بکنیم به آپارتمان نشین‌های شهرآراء و جنوب شهر در نازی آباد ساختمان گمرکات سابق که الان مأمورین گمرک و دخانیات استفاده می‌کنند رفتند گزارش هائی داریم که ما رابسیار کمک کردند در تنظیم این آئین نامه و همچنین از کلانتریهای محل ومحاضر استعلام هائی شده که تا اندازه‌ای الان روشن هستیم راجع به اشکالاتی که مردم در امر آپارتمان نشینی در تهران دارند نمایندگان محترم استحضار دارند که قانون تملک آپارتمانها که در سال ۳۹ تقدیم شده است بعد از تصویب شاید از نصف هم موادش کمتر شده است یعنی در حدود سی و خرده‌ای ماده بوده که الان شاید مواد اساسیش بیشتر از ۱۰ ماده نباشد این است که تصور می‌کنم تنظیم آئین نامه‌ها خیلی بیشتر از قانون لازم باشد که هم صرف وقت بشود و هم تفصیل بیشتری داشته باشد که اشخاصی که آپارتمان می‌خرند با تقویت بیشتر با خاطر جمعی بیشتری پولشان را مصرف کنند از طرف دیگر شاید این نکهته ضروری باشد که بعرض برسانم اصولاً قانون تملک آپارتمانها مربوط به وزارت دادگستری است ولی چون مسئولیت امر مسکن با وزارت آبادانی و مسکن است پیشقدم شدیم و بمحض ابلاغ قانون شروع کردیم به تنظیم آئین نامه‌های این قانون و بنده می‌توانیم قول بدهم که حداکثر بعد از پایان تعطیل مجلس محترم مژده تصویب این آئین نامه‌ها را از طرف دولت حضور نمایندگان محترم بدهم. عرضی ندارم (احسنت).

رئیس – آقای ریگی بفرمائید.

ریگی – بنده از جناب آقای دکتر فیروزیان معاون محترم و دوست عزیز خودم که توضیحات کافی دادند تشکر می‌کنم همینطور که قول دادند از ایشان خواهش می‌کنم که این قانون را هرچه زودتر یعنی آئین نامه‌های مربوط به این قانون را هرچه زودتر تهیه و تنظیم کنند کاری بکنند که این امر اقتصادی زودتر در کشور اجرا بشود دیگر عرضی ندارم.

۷- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی راجع به تأسیس شرکت سهامی کارخانجات ایران و ارسال به مجلس سنا

رئیس – گزارش شور دوم لایحه تأسیس شرکت سهامی کارخانجات ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه یکشنبه ۴۴/۴/۱۳ با حضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی لایحه شماره ۳۸۷۰۶- ۴۲/۱۰/۵ دولت راجع به فروش سهام کارخانجات دولتی و تأسیس شرکت سهامی موضوع

تصویبنامه شماره ۴۸۹۹۲/ت ۴۱/۱۱/۲۲ را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۳۶ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و باتوجه به پیشنهادات با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح ذیل تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

قانون تأسیس شرکت سهامی کارخانجات ایران

ماده ۱ – شرکت سهامی کارخانجات ایران که به استناد قانون فروش سهام کارخانجات دولتی بعنوان پشتوانه اصلاحات ارضی تأسیس شده از شرکتهای سهامی کارخانجات قند ایران – نساجی – مصالح ساختمانی – شیمیائی و مواد غذائی – پنبه و نوغان و همچنین کارخانجات چیت سازی تهران و حریر بافی چالوس تشکیل می‌شود کارکنان شرکتها و کارخانجات مذکور در اختیار شرکت سهامی کارخانجات ایران قرار می‌گیرند.

ماده ۲ – سرمایه شرکت سهامی کارخانجات ایران عبارتست از مجموع بهای امول منقول و غیر منقول کلیه شرکتها و کارخانجات مذکور در ماده یک و ارزش سایر دارائیهای متلق به آنها و همچنین سرمایه شرکتها و کارخانه‌های مذکور در مؤسسات وابسته به آنها.

ماده ۳ – شرکت سهامی کارخانجات ایران جانشین کلیه شرکتها و کارخان‌های مذکور در ماده یک بوده و مسئول وصول مطالبات و پرداخت کلیه دیون و ایفای تعهدات آنها می‌باشد.

ماده ۴ – شرکت می‌تواند با تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام هریک از کارخانه‌های خود را که مقتضی بداند از شرکت متنزع نموده و با تشکیل شرکت سهامی مستقل سهام آنرا جداگانه منتشر و بفروش برساند.

شرکت موظف است انتشار سهام این قبیل کارخانجات را ظرف دو سال از تاریخ تصویب این قانون خاتمه دهد.

مادام که اکثریت سهام شرکتهای مستقل مذکور بفروس نرسیده باشد هیئت مدیره و بازرسان شرکت از بین کارکنان شرکت سهامی کارخانجات ایران یا خریداران سهام انتخاب می‌شوند و از این بابت هیچگونه حقوق و مزایائی به آنان پرداخت نخواهد شد.

ماده ۵ – نمایندگی سهام شرکت سهامی کارخانجات ایران در مجامع عمومی شرکتهای موضوع ماده چهار با هیئت مدیره شرکت بقائم مقامی صاحبان سهام مذکور در ماده ۲ قانون فروش سهام کارخانجات دولتی است.

ماده ۶ – شرکت سهامی کارخانجات ایران مجاز است با تصویب مجمع عمومی آن قسمت از اموال و دارائی خود را اعم از منقول و غیر منقول که برای اداره کارخانه‌ها ضروری نبوده و یا بهره برداری از آن به مصلحت نباشد کلا یا جزاً تفکیک و از سرمایه شرکت منتزع کرده بفروش برساند.

مدت تفکیک اموال و دارائی‌های منقول و غیر منقول که در فوق اشاره شده و تهیه مقدمات فروش آنها از تاریخ تصویب این قانون نباید از دو سال تجاوز کند.

ماده ۷- کلیه مقررات قانون فروش سهام کارخانجات دولتی در مورد شرکتهایی که بموجب ماده ۴ این قانون تشکیل می‌شوند مجری و لازم الرعایه است.

ماده ۸- خرید سهام شرکتهای موضوع این قانون مشمول مقرارت قانون منع مداخله وزراء نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب دیماه ۱۳۳۷ نخواهد بود.

وزارت کشاورزی و وزارت اقتصاد مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

مخبر کمیسیون کشاورزی – مهندس صائبی

گزارش شوردوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه دوشنبه ۴۴/۴/۱۴ با حضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی لایحه دولت راجع به فروش سهام کارخانجات دولتی و تأسیس شرکت سهامی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشاورزی را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون اقتصاد – دکتر رضوانی

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه دوشنبه ۴۴/۴/۱۴ با حضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی لایحه

دولت راجع به فروس سهام کارخانجات دولتی و تأسیس شرکت سهامی را برای شور دوم مورد رسیدگی و مصوبه کمیسیون کشاورزی را تصویب کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس کمیسیون دارائی – خواجه نوری

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه یکشنبه ۴۴/۴/۱۳ با حضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی لایحه دولت راجع به فروش سهام کارخانجات دولتی و تأسیس شرکت سهامی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشاورزی را تأیید کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – سید علی صائب

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه دوشنبه ۴۴/۴/۱۴ باحضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی لایحه دولت راجع به فروش سهام کارخانجات دولتی و تأسیس شرکت سهامی را برای شور دوم رسیدگی و مصوبه کمسیون کشاورزی را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون دادگستری – دکتر حسینی

رئیس – ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

ماده ۱ – شرکت سهامی کارخانجات ایران که به استناد قانون فروش سهام کارخانجات دولتی بعنوان پشتوانه اصلاحات ارضی تأسیس شده از شرکتهای سهامی کارخانجات قند ایران – نساجی – مصالح ساختمانی – شیمیائی و مواد غذائی – پنبه و نوغان و همیچنین کارخانجات چیت سازی تهران و حریر بافی چالوس تشکیل می‌شود کارکنان شرکتها و کارخانجات مذکوردر اختیار شرکت سهامی کارخانجات ایران قرار می‌گیرد.

رئیس – آقای پاینده با ماده اول مخالفید؟ بفرمائید.

پاینده – دراین ماده اول گفته شده است که شرکت سهامی کارخانجات ایران تشکیل می‌شود از شرکتهای سهامی کارخانجات قند تا آخر بنده می‌خواستم آقای مهندس خدیوی لطفاً این جا توضیح بدهند آیا این باقید شرکتهای سابق است یا شخصیت حقوقی آن شرتکها باقی مانده است و شرکتی تشکیل می‌شود از تعدادی شرکت چون متأسفانه در وزارت دارائی یک مدیرکل مدیریت تشکیل شده بود و ۱۷ –۱۸ مدیر کل داشتند که یک مدیر کل مدیر کلها درست کرده بودند که این مدیر کلها تحت نظر آن مدیر کل باشند حالا در این جا اگر صحبت این است که شرکتهای سابق بجای خود هست و به این ترتیب است که یعنی در یک شرکت عملاً گروهی هیأت مدیره وگروهی رئیس و گروهی بازرسی و چه و چه و چه اگر این ترتیب است بنده تصور می‌کنم محتاج تجدید نظر است و اگراین ترتیب نیست موافقت بفرمائید که کلمه «سابق» علاوه بشود که این مسلم و روشن باشد چون هنوز هم بنده می‌شنوم که این شرکتهای سابق بجاری خودشان هستند و اعضاء هیئت مدیره هرکدام حقوقشان را می‌گیرند یک شرکت کل هم هست بنابراین یک مقدار شرکتها بجای خودش هست و یک شرکت کل هم هست البته اظهارات ایشان در اینجا مستند است و درست هم هست کافی است اما موافقت بفرمائید که یک کلمه «سابق» هم اینجا اضافه بشود «شرکتهای سابق سهامی کارخانجات قند ایران الی اخر» و این هم اینکه با تأسیس شرکت کل شرکتهای جزء بجای خود باقی خواهند ماند از میان برداشته بشود.

رئیس – آقای مهندسی خدیوی بفرمائید.

مهندس خدیوی (معاون وزارت کشاورزی) – با اجازه ریاست معظم مجلس می‌خواستم به جناب آقای پاینده اطمینان بدهم که وقتی که اینجا قانون تأسیس شرکت سهامی کارخانجات ایران را عرض می‌کنم این شرکتهای کوچک

دیگر وجود ندارد این شرکتها ادغام شده‌اند در شرکت سهامی کارخانجات ایران و درحالت فعلی بفرم شرکت اداره نمی‌شود آنها یک قسمتی است که دارای کارخانجات هستند و نظر جنابعالی تأمین است و البته در این لایحه قانونی فروش سهام کارخانجات دولتی که یکی از لوایح ششگانه هست که به رأی ملی گذاشته شده است در اینجا نوشته شده است که کلیه اینها بصورت شرکتهای سهامی اداره بشود و ما در این قانون فقط از نظر اینکه بتوانیم هرکدام از این کارخان‌ها را تبدیل به شرکت دیگری بکنیم و نظامات دیگری بدهیم در اینجا منظور کردیم و نظر جناب آقای پاینده تأمین است و اینها بصورت شرکت الان اداره نمی‌شود و فقط یک شرکت واحد به اسم شرکت سهامی کارخانجات ایران وجود دارد.

رئیس – درماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ – سرمایه شرکت سهامی کارخانجات ایران عبارتست از مجموع بهای امول منقول و غیر منقول کلیه شرکتها و کارخانجات مذکور در ماده یک و ارزش سایر دارائیهای متلق به آنها و همچنین سرمایه شرکتها و کارخانه‌های مذکور در مؤسسات وابسته به آنها.

رئیس – درماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده دوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ – شرکت سهامی کارخانجات ایران جانشین کلیه شرکتها و کارخان‌های مذکور در ماده یک بوده و مسئول وصول مطالبات و پرداخت کلیه دیون و ایفای تعهدات آنها می‌باشد.

رئیس – درماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده سوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۴ – شرکت می‌تواند با تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام هریک از کارخانه‌های خود را که مقتضی بداند از شرکت متنزع نموده و با تشکیل شرکت سهامی مستقل سهام آنرا جداگانه منتشر و بفروش برساند.

شرکت موظف است انتشار سهام این قبیل کارخانجات را ظرف دو سال از تاریخ تصویب این قانون خاتمه دهد.

مادام که اکثریت سهام شرکتهای مستقل مذکور بفروس نرسیده باشد هیئت مدیره و بازرسان شرکت از بین کارکنان شرکت سهامی کارخانجات ایران یا خریداران سهام انتخاب می‌شوند و از این بابت هیچگونه حقوق و مزایائی به آنان پرداخت نخواهد شد.

رئیس – درماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده چهارم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۵ – نمایندگی سهام شرکت سهامی کارخانجات ایران در مجامع عمومی شرکتهای موضوع ماده چهار با هیئت مدیره شرکت بقائم مقامی صاحبان سهام مذکور در ماده ۲ قانون فروش سهام کارخانجات دولتی است.

رئیس – درماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده پنجم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ششم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۶ – شرکت سهامی کارخانجات ایران مجاز است با تصویب مجمع عمومی آن قسمت از اموال و دارائی خود را اعم از منقول و غیر منقول که برای اداره کارخانه‌ها ضروری نبوده و یا بهره برداری از آن به مصلحت نباشد کلا یا جزاً تفکیک و از سرمایه شرکت منتزع کرده بفروش برساند.

مدت تفکیک اموال و دارائی‌های منقول و غیر منقول که در فوق اشاره شده و تهیه مقدمات فروش آنها از تاریخ تصویب این قانون نباید از دو سال تجاوز کند.

رئیس – درماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

رأی می‌گیرم بماده ششم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده هفتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۷- کلیه مقررات قانون فروش سهام کارخانجات دولتی در مورد شرکتهایی که بموجب ماده ۴ این قانون تشکیل می‌شوند مجری و لازم الرعایه است.

رئیس – نظری درماده ۷ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده هفتم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده هشتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۸- خرید سهام شرکتهای موضوع این قانون مشمول مقرارت قانون منع مداخله وزراء نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب دیماه ۱۳۳۷ نخواهد بود.

وزارت کشاورزی و وزارت اقتصاد مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

رئیس – نظری درماده ۸ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده هشتم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای صائبی بفرمائید.

صائبی – لطفاً نماینده دولت توضیح بدهند که سابقه کارکنان شرکت بچه وضعی است.

قراچورلو – طبق قانون سابقه شان محفوظ است.

رئیس – آقای مهندس خدیوی بفرمائید.

مهندس خدیوی (معاون وزارت کشاورزی) - بطوریکه ملاحظه فرمودید کارگران این کارخانجات در اختیار این شرکت قرار گرفته‌اند وضعیت کارگران در کارخانه طبق قانون کار عمل خواهد شد در مورد سایر کارمندان هم تا موقعی که نسبت بوضع آنها رسیدگی تمام نشده باشد در خدمت دولت هستند دولت نسبت به کارمندان این شرکت‌ها تصمیم مقتضی مثل سایر کارمندان اتخاذ خواهد کرد و نظر شما تأمین است.

رئیس – آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی – بنده خواستم از این فرصت استفاده کنم و در این که لایحه فروش سهام کارخانجات به تصویب مجلس رسیده عرایضی بکنم بطوریکه در گذشته این کارخانجات برای دولت‌ها ضرر می‌داد و همیشه بنده می‌دیدم که یک گرفتاری فراوان برای دولتها بود که بمقدار زیادی سرمایه گذاری کرده بودند و در مقابل با چند مشکل روبرو بودند یکی اینکه مقداری پول دولت رفته بود و دیگر اینکه مقداری حقوق‌های گزاف می‌دادند و عده زیادی از کارگرها آنطور که باید و شاید وضعشان در این کارخانه تأمین نبود و همیشه از این وضع شکایت داشتند (صحیح است) حالا که این لایحه تصویب شده چون با وضع داخلی و فعلی این سازمان تا حدودی آشنا هستیم و بخصوص متصدی این دستگاه آقای مهندس قره گزلو را خوب می‌شناسم که مرد بسیار درست و لایقی است (دکتر وحید نیا – ولی الان ضرر می‌دهد) خیلی خوب اداره ولی بهرحال بایستی در دستگاههای دولتی این وضع بوجود بیاید که در آینده دولت اگر در کار یک کارخانه می‌خواهد سرمایه گذاری کند این باید مثل سرمایه گذاری خصوصی باشد یعنی سرمایه در جائی بگذراد که منفعت بکند نه بعنوان اینکه چون وصل بخزانه دولت هست و پول لایزال ملت درخزانه هست نباید یک کا رهائی را انجام بدهد و سرمایه گذاری سنگین بکند و بعد اینکار ضرر بکند ما کارخانه‌های نساجی را اگر مقایسه بکنیم می‌بینیم بنده چون آقای کورس اینجا تشریف دارند و ایشان متخصص هستند عرض می‌کنم یک کارخانه خصوصی نساجی مثلاً دهسال پیشس تأسیس شده این توانسته بقدری خودش را خوب اداره کند که ظرف چند سال سرمایه اش را مستهلک کند و خودش را توسعه بدهد درحالیکه یک کارخانه دولتی اگر تأسیس شده با یک سرمایه زیادتر باید با این امکانات فراوانتر ولی وقتی بیلان را نگاه می‌کنیم میبنیم بیلان این کارخانه ضرر است، وقتی که یک عده سرمایه گذار خصوصی جمع می‌شوند میخواهند یک کارخانه تأسیس کنند تمام جوانب آن را مطالعه می‌کنند اگر برای آنها مفید بود سرمایه گذاری کنند در دستگاه دولت هم بایستی اگر یک

کاری را که می‌خواهند انجام دهند و مربوط به مردم است باید با این روش انجام بدهند بنده جزو کسانی هستم که علی الاصول با کارهای تجاری بدست دولت مخالفم (صحیح است) یعنی کارهائی که دولت می‌آید سرمایه گذاری می‌کند و کار را از مردم می‌گیرد و خودش هم ضرر می‌کند این وضع بسیار بسیار غلط است فرض کنید کارخانه سیمان است کارخانه نساجی است و امثالهم تا زمانی که مردم می‌توانند کارخانه تأسیس بکنند و می‌تواند سرمایه گذاری بکنند دولتها نباد سرمایه گذاری نمایند و باید این کارها بدست مردم انجام بگیرد، در چند سال اخیر مقدار زیادی کارخانه قند در مملکت ما تأسیس شده کارخانه قند خصوصی هم منفعت کردند و هم توسعه پیدا کردند ولی درمقابل کارخانه‌های دولتی متضرر می‌شوند بهرحال بنده می‌خواستم عرض کنم این یکی از لوایح خوب است امیدوارم نتیجه خوب گرفته شود و کاری بشود که دولت درجائیکه سرمایه گذاری می‌کند ضرری به خزانه مملکت وارد نشود.

رئیس – نظر دیگری در کلیات آخر این لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

جاوید – خانم تربیت – دکتر کلالی – مهندس اسدی سمیع – مهندس کمانگر – دکتر مهذب – ثامنی – مهندس ریاحی – دکتر زعفرانلو – دکتر الموتی – خواجه نوری – قراچورلو – محدث زاده – دکتر فربود – مهندس معینی زند – مهندس جلالی نوری – دکتر عدل – بوشهری – موقر – معتمدی – دکتر جعفری – شاخوئی – فولادوند – ارسنجانی – آقایان – دکتر خطیبی – موسوی ماکوئی – روستا – مهندس صدقیانی – سرتیپ حکیمیان – بانونفیسی – پاینده – اوزار – ضابطی – امام مردوخ – دکتر مهندس بهبودی – ریگی – دکتر عدل طباطبائی – دکتر ضیائی – مهندس اخوان – پزشکی – بانو ابتهاج سمیعی – بانو دکتر دولتشاهی – رامبد – نوربخش – دکتر اعتمادی – امیر احمدی – حیدر صائبی – پاک ذات – دکتر رشتی – حق شناس – امینی خراجی – صائب – سیفی – شیخ الاسلامی – بختیار بختیاریها – بالاخانلو – سلیمانی – مهندس انصاری – دکتر اسفندیاری – دکتر رمضانی – کمالوند – دکتر اسدی – پرویزی – کبیری – دکتر یگانگی – باغمیشه – مهندس کسرائی – کنگرلو – دکتر وحیدنیا – مهندس پروشانی – دکتر کیان – مهندس ارفع- پروین – دکتر مبین – بهادری – کهزاد البرزی – لفوطی – اولیاء – غلام نیاکان – هیراد – ملک زاده آملی – مهرزاد – ابراهیمی – ذبیحی – زرگر زاده – پژند – دکتر قراگزلو – مهندس مجتهدی – ساگینیان – مبارکی – پور ادبی – حکمت یزدی – کیهان یغمائی – جهانگیری – مهندس جلالی – مهندس برومند – زند – مافی – موسوی – سعید وزیری – دکتر رضوانی – دکتر معتمدوزیری – میرهادی – اقبالی – حاذقی – یعقوب تهرانی – میر افضل – جهانشاهی – بدر صالحیان – متولی باشی – مهندس عطائی – مهندس زنجانچی – اهری رهبر – طالب زاده رودسری – دکتر مدنی – مهندس بهبودی – مهندس عدلی – مهندس آصفی – زهتاب فرد – سرتیپ پور – شکیبا – دیهیم – سرلشکر نکوزاد – کورس – دکتر غنی – نصیری – آموزگار – قاسم مرادی – تبریزی – فهیمی – کیوان – کلانتر هرمزی – مهندس معینی – احتشامی – مهندس زرآور – ادیب سمیعی – رجائی – دکتر صالحی – دکتر امامی خوئی – مهندس ریاضی – مهندس کیا – مجد – مهندس صائبی – صادق احمدی – نیری – دکتر حسینی – مهندس والا.

(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۱۳۴ رأی.

آراء سفید به علامت امتناع ۱۵ رأی.

رئیس – لایحه با ۱۳۴ رأی موافق تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین- آقایان: دکتر حسینی – مهندس معینی زند – دکتر کلالی – کلانتر هرمزی – محدث زاده – دکتر مهذب – دکتر سعید حکمت – دکتر الموتی – پرویزی – بانوتربیت – مهندس صائبی – دکتر قراگزلو- دکتر فربود – اکبر امیر احمدی – مهندس اسدی سمیع – سیفی – سلیمانی کاشانی – مهندس جلالی نوری – پاینده – ریگی – زهتاب فرد – کمالوند – دکتر عدل طباطبائی – دکتر غلام رضا عدل – مهندس زنجانچی – موسوی ماکوئی – بانو ابتهاج سمیعی – مهندس صدقیانی – روستا – دکتر خطیبی – فولادوند – صائب – مهندس اخوان – معتمدی – پاکذات – انصاری – دکتر یگانگی – بالاخانلو – هراد- زرگرزاده حاج باغلو – نوربخش – دکتر اعتمادی – امینی خراجی – قراچورلو – ثامنی – سرتیپ حکیمیان – رائی باغمیشه – دکتر ضیائی – پزشکی – صائبی – مهندس کمانگر- مهندس ریاحی – حق شناس – خواجه نوری – دکتر زعفرانلو – مهرزاد – ارسنجانی – دکتر کیان – اوزار – بانو دکتر دولتشاهی – ضابطی طرقی – مهندس کسرائی – فلیکس آقایان – بهادری – مهندس پروشانی – شاخوئی – فضل الله پروین – لفوطی – پورادبی – ذبیحی سلطان احمدی – مبارکی – مهند س ارفع – کهزاد البرزی – جهانگیری – دکتر غنی – پژند – مهندس کیا – شکیبا – دکتر رشتی – کنگرلو – نیری – مجد – دکتر امامی خوئی – ویلهلم ابراهیمی – غلام نیاکان – موسوی کبیری – ملک زاده آملی – مافی – حکمت یزدی – مهندس پرویز بهبودی – مهندس ریاضی – سعید وزیری – مهندس اسماعیل جلالی – شیخ السلامی – یعقوب تهرانی – تقی زند – دکتر معتمد وزیری – میرهادی – مهندس برومند – جهانشاهی – طالب زاده رودسری – موسوی – اهری – بدرصالحیان – مهندس عدلی – ادیب سمیعی – دکتر مدنی – اقبالی – تبریزی – متولی باشی- مهندس زرآور – فهیمی – بانو نفیسی – بوشهری – دکتر صالحی – رجائی – صادق احمدی – قاسم مرادی – مهندس مجتهدی – صدری کیوان – مهندس معینی – مهندس عطائی – کورس – مهندس آصفی – دکتر رضوانی – دیهیم – حاذقی – آموزگار – رهبر – سرلشکر نکوزاد – احتشامی – میرافضل.

ممتنعین – آقایان: دکتر اسدی – دکتر اسفندیاری – اولیاء – بختیار بختیاریها – دکتر مهندس بهبودی – جاوید – دکتر جعفری – رامبد – دکتر رمضانی – ساگینیان – سرتیپ پور – دکتر عدل – کیهان یغمائی – دکتر مبین – موقر – مهندس والا – دکتر وحیدنیا.

رئیس – آقای مهندس خدیوی بفرمائید.

مهندس خدیوی (معاون وزارت کشاورزی) – بنده می‌خواستم از اظهار لطف و محبتی که نمایندگان محترم در مورد این لایحه ابراز فرمودند و با تصویب این لایحه با اکثریت قاطع و ما را مرهون الطاف خود کردند عرض تشکر و امتنان بکنم نسبت به رئیس کارخانجات ابراز عنایت و مرحمت فرمودند تشکر می‌کنم ایشان یکی از افسران لایق ما هستند و امیدواریم که بتوانیم همانطور که نظر نمایندگان محترم هست وظایف خودمان را انجام بدهیم تذکرات جناب آقای دکتر الموتی مورد توجه ما هست و سعی می‌کنیم اداره کارخانجات طبق اصول صحیح باشد و وزارت کشاورزی مراقبت لازم را بعمل خواهد آورد.

۶- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده – ختم جلسه.

رئیس – دستور جلسه آینده قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه

روز یکشنبه ۲۰تیرماه ۱۳۴۴

۱- سؤال آقای دکتر ناصر بهبودی از وزارت راه.

۲- سؤال آقای دکتر ناصر بهبودی از وزارت آب وبرق.

۳- گزارش کمیسیونهای مربوطه راجع به لایحه پتروشیمی ارسالی از مجلس سنا. شمارة چاپ ۱۴۸۵.

رئیس – در صورتیکه گزارش‌های دیگری آماده شود برای خانمها و آقایان فرستاده می‌شود و جزو دستور گذارده خواهد شد، با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت هشت و نیم صبح روز یکشنبه ۲۰تیرماه خواهد بود.

(در ساعت ده و پانرده دقیقه جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – مهندس عبدالله ریاضی.

سؤال:

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواشمندیم به جناب آقای وزیر آب وبرق اطلاع بفرمائید در وقت مقرر در آئین نامه در مجلس شورای ملی حاضر شده و به سؤال زیر پاسخ دهند.

سؤال – مقدار پاداشی که در سال ۱۳۴۳ سازمانهای وابسته به آن وزارت: سازمان آب وبرق خوزستان – سازمان آب وبرق آذربایجان – سازمان آب وبرق سفید رود – سازمان آب و برق کرج و سازمان آب وبرق تهران – به کارمندان خود یا کارمندان سایر مؤسسات وبنگاههای دولتی و وابسته به دولت (صورت ریز با ذکر مقامات و اسم افراد) از محل بودجه‌های عمومی و یا سری پرداخته‌اند چه مبلغ بوده است؟

فراکسیون پارلمانی حزب مردم – دکتر اسفندیاری