مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ امرداد ۱۳۲۷ نشست ۹۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری پانزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری پانزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری پانزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ امرداد ۱۳۲۷ نشست ۹۱

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: متن قوانین - تصویب‌نامه‌ها - صورت مفصل مذاکرات مجلس شورای ملی - سوالات - اخبار رسمی - فرامین - انتصابات - آیین‌نامه‌ها - بخش‌نامه‌ها - آگهی‌های رسمی

شماره تلفن: ۵۴۴۸ - ۸۸۹۴ - ۸۸۹۵ - ۸۸۹۶

مدیر سید محمد هاشمی

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۵

جلسه: ۹۱

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۱۷ اَمردادماه ۱۳۲۷

فهرست مطالب:

۱- قرائت صورت مجلس

۲-بیانات‌قبل‌از دستور آقایان دکترشفق، اردلان، آشتیانی‌زاده، حائری‌زاده

۳- موقع ودستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت و سه ربع قبل از ظهر به ریاست آقای رضای حکمت تشکیل گردید.

۱- قرائت صورت مجلس صورت مجلس جلسه قبل را آقای دادور (منشی) به شرح زیر قرائت کردند یک ساعت و نیم قبل از ظهر روز یکشنبه سوم مرداد مجلس به ریاست آقای رضا حکمت تشکیل و صورت جلسه پیش قرائت گردید.

اسامی غائبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده است.

غائبین بااجازه- آقایان:

عزت الله بیات- حسین مکی- سلطان‌العلما- معین‌زاده- عبدالله وثوق- اورنگ- محمد ذوالفقاری- احمد اخوان- ناصر ذوالفقاری- عباس نراقی- فرج الله آصف- مسعود ثابتی- شهاب خسروانی- حاج امین.

غائبین بی‌اجازه- آقایان:

محمدحسین صولت قشقایی- اسمعیل ظفری- محمد علی دادور- علی‌محمد غضنفری- غلامرضا فولادوند- ابوالفضل تولیت- علی اقبال- محمدعلی مسعودی- امیر تیمور- حسین وکیل- محمدتقی بهار- اسدالله بامقانی- دکتر مصباح‌زاده- دکتر مجتهدی- منوچهر گلبادی- مرتضی شریف‌زاده- محمد عباسی- فتحعلی افشار- دکتر ابوالحسن ملکی- صفا امامی- مهدی با تمانقلیج. دیرآمدگان با اجازه- آقایان: دکتر بقایی- کشاورز صدر- سلطانی- دکتر طبا- امامی اهری‏

دیر آمدگان بی‌اجازه- آقایان:

مهدی ارباب- دکتر اعتبار- منصف- آقا خان بختیار- ناصری اسلامی- دکتر امینی- یمین اسفندیاری- مشایخی- بوداغیان- اسدی- مکرم- صاحب‌دیوانی- دکتر دفتری- کهبد.

پس از یک ربع ساعت آقای رئیس جلسه را ترک گفتند و آقای امیرحسین ایلخان ظفر بختیار

نایب رئیس به جای ایشان قرار گرفتند و آقای قبادیان از مشاجره بین خود و آقای آزاد در جلسه گذشته اظهار تأسف نمودند.

آقای کهبد راجع بارز ماشین‌های کشاورزی و موضوع غله و آقای شریعت‌زاده در باب لزوم رعایت مفاهیم و معانی نظامنامه و ترتیب جمع آوری غله توضیح و تذکری دادند. آقای دکتر متین دفتری عین سؤال خود را در باب عهدنامه ایران و عراق مربوط به اصلاح امور سرحدی و منافع مشترک بحرپیمایی و دخالت مأمورین ایران در اداره شط‌العرب قرائت و از تأخیر انعقاد قرارداد و اجرای آن اعتراض نمودند همچنین سؤال دیگر خود را از وزارت امور خارجه راجع به جوانان آذربایجانی که برای تحصیل به بادکوبه اعزام شده‌اند و خانواده ایشان مدتی است از آن‌ها اطلاعاتی ندارند قرائت کردند.

آقای وزیر امورخارجه با ذکر سوابق و سوانح تاریخی اختلاف سرحدی بین ایران و عثمانی و دولت عراق گفتند در ۱۳۱۳ قراردادی مبادله گردید که پیشامد جنگ بین‌المللی و وقایع شهریور اجرای آن را به تأخیر انداخت ودرباب دو دسته دانشجویانی که به خاک شوروی رفته‌اند گفتند از دسته اول فقط ۱۴ نفر مراجعت نکرده‌اند و از دسته دوم که در سال ۲۵ از طرف دموکرا تها آذربایجان و کردستان اعزام شده‌اند قریب ۱۲۰ نفر مراجعت کرده‌اند. وزارت خارجه برای معاودت بقیه اقدام لازم نموده و مراقبت مستقیم خواهد داشت.

پیشنهاد آقایان ساعد، ممقانی، اسکندری، واد گنجه و چند نفر دیگر از نمایندگان راجع به لایحه عفو عمومی قرائت گردید و آقای ساعد توضیحاتی در تشریح منظور پیشنهاد دهندگان دادند که مسببین اصلی و آنها که از خاک ایران خارج شده‌اند مشمول این قانون نبوده و عفو ایشان موکول به تصویب مجلس باشد آقایان مخبر کمیسیون و وزیر دادگستری موافقت نمودند.

آقایان اردلان پیشنهاد کردند که هیئت مورد اعتمادی برای رسیدگی به تعدیات مأمورین دولت نسبت به اهالی آذربایجان اعزام و گزارش عمل ایشان به مجلس تقدیم شود. آقای نبوی گفتند مأمورین متعدی برطبق قوانین در تمام مملکت باید تعقیب شوند و رسیدگی در یک استان کافی نیست. آقای مخبر کمیسیون دادگستری نیز نظریه ایشان را تأیید کردند. بیست دقیقه قبل از ظهر جلسه ختم و به روز یکشنبه هفدهم اَمرداد موکول و دستور لایحه عفو عمومی مقرر گردید.

رئیس- نسبت به صورت مجلس نظری نیست؟ آقای آشتیانی‌زاده.

آشتیانی‌زاده- قبل از مسافرت اعلیحضرت همایونی آقای رئیس‌الوزرا اینجا یک سطر قرائت کردند و با این که عده‌ای از نمایندگان مجلس اجازه صحبت خواسته بودند آقای رئیس مجلس را غفلتاً تعطیل کردند بنده پس از خاتمه جلسه گذشته مجلس در خارج شنیدم که مجلس برای ۱۵ روز تعطیل شده بعد یکی از از وکلا که سمت پیش کسوتی اینجا دارند در خارج به بنده گفت که آقای رئیس با چند نفر از ما مذاکره کرده و مشورت کردند این طور صلاح دانستند که مجلس تعطیل شود ما هم قبول کردیم بنده نمی‌توانم بفهمم که در یک مجلس که تمام اعضاء ....

رئیس- آقای آشتیانی‌زاده این اعتراض به صورت مجلس نیست اگر اعتراض دارید بفرمایید

آشتیانی‌زاده- بنده اعتراض به تعطیل مجلس دارم.

رئیس- این مربوط به صورت مجلس نیست، شما بفرمایید جایتان من بعدش اجازه می‌دهم.

آشتیانی‌زاده- باید این در مجلس مطرح شود و رویش هم بحث شود شما حق ندارید مشروطیت را تعطیل کنید. بایستی رأی گرفته شود در این موضوع‏...

رئیس- دیگر کسی نسبت به صورت مجلس اعتراضی ندارد؟

آشتیانی‌زاده- آقا باید به این موضوع رأی بگیرید.

رئیس- بنشینید آقا.

آشتیانی‌زاده- موضوع را مطرح می‌کنند بعد برمی‌خیزند این که وضع نمی‌شود، این پارلمان نیست این گروهان نظامی است.

رئیس- دیگر اعتراضی به صورت مجلس نیست؟

مکی- از این اعتراضات زیاد هست ولی اجازه نمی‌دهند و نمی‌گذارند کسی بگوید.

رئیس- مطابق نظامنامه باید نسبت به صورت مجلس باشد.

مکی- نسبت به جلسه گذشته است.

رئیس- در جلسه گذشته که بنده نبودم آقای ایلخان بودند. آقای اسکندری.

عباس اسکندری- در صورت جلسه قید شده است که پیشنهادی به امضای آقایان گنجه‌ای و اسکندری و آقای ساعد داده شد و توضیحی داده شد نظر به این که امضاء کننده آقای امیر نصرت اسکندری هستند تمنی می‌کنم اصلاح بفرمایید.

رئیس- اصلاح می‌شود دیگر اعتراضی نیست؟

ایلخان- بنده اعتراض دارم.

رئیس- پس خواهش می‌کنم نسبت به صورت مجلس بفرمایید.

ایلخان- چون در جلسه گذشته بنده مجلس را اداره می‌کردم جواب ایشان را می‌خواهم بدهم این مطلب بنده راجع به جواب آقای آشتیانی‌زاده است.

رئیس- اجازه بدهید او مطلبش را بگوید بعد هم شما بفرمایید. عده هم برای تصویب صورت مجلس کافی نیست دیگر اعتراضی نیست؟ ..

(گفته شد- خیر) بعداً تصویب می‌شود. آقای مکرم نسبت به صورت مجلس نظری دارید؟ ..

مکرم- بنده را جزء دیرآمدگان بدون اجازه نوشته بودند در صورتی که این طور نبوده خواهش می‌کنم بفرمایید اصلاح بشود.

رئیس- اصلاح می‌شود. سه نفر از آقایان اجازه نطق قبل از دستور خواسته‌اند. آقای دکتر شفق، آقای اردلان، آقای دکتر عبده، اگر اجازه می‌فرمایید آشتیانی‌زاده مطالبشان را بفرمایند.

اردلان- آقای رئیس اجازه بفرمایید استیضاح بنده قرائت شود.

رئیس- آن جزء ذستور است وارد دستور که شدیم استیضاح هم قرائت می‌شود آقایان تقاضای نطق قبل از دستور کرده‌اند بفرمایید آقای دکتر شفق‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان دکتر شفق، اردلان، آشتیانی‌زاده، حائری‌زاده

دکتر شفق- بنده چندین جلسه است که به موجب قراری که در کمیسیون خارجه هم داده شده بود مصمم بودم چند کلمه‌ای راجع به جریان و اوضاع سیاسی که در عالم روی می‌دهد از لحاظ تماسی که این اوضاع با ملت ایران و منافع ملت ایران دارد دو سه کلمه عرض بکنم چنانکه آقایان محترم خوب می‌دانند اوضاع عالم در ظرف این چند هفته اخیر به حدی مشوش شده است که اسباب نگرانی ملت‌های دنیا است و ما هم که عضو منظومه ملل عالم هستیم البته ما هم در این باب بی نهایت نگران هستیم و افکار ما از این لحاظ به نهایت درجه مضطرب است یکی از مراکز جهان که امروز از لحاظ سیاست عالم به نهایت درجه حساس است برلین است، ملت‌های کوچک دنیا تمام ملت‌های دنیا انتظارشان این بود که بعد از جنگ دوم و بعد از انعقاد انجمن ملل متفق و به وجود آمدن منشور ملل متحد مبانی صلح ملل استوار گردد و اهل جهان ازمزایای صلح استفاده کنند وجنگ چنانکه پیشوایان جنگ و رؤسای ممالک بزرگ وعده داده بودند از صفحه جهان معدوم گردد ولی با کمال تأسف می‌بینیم که منافع اختصاصی ممالک و حرص‌ها و هوس‌های سیاسی هر روز وسایلی بر می‌انگیزد که صلح جهان به خطر می‌افتد. در این گیرودار یک نقطه دیگر هم در عالم هست که ایرانی‌ها را به خصوص از این لحاظ نگران می‌دارد و ملت ایران حق دارد در این موقع نگرانی و تألم خاطر خودش اظهار دارد و آن عبارت از وقایعی است که در فلسطین روی می‌دهد (صحیح است) چنانکه همه‌مان می‌دانیم مدتی است که در فلسطین بین عرب و یهود یک اختلافات سیاسی پیش آمده است چیزی که اسباب نهایت تأسف است این است که مبدأ این اختلافات سیاسی در فلسطین به واسطه ترور و وسائل غیر مشروع و تحریکات شروع گردیده است در امور سیاسی و احقاق حق ملل تحریکات و ترور و استفاده از وسائل نامشروع و خلاف قانون بدیهی است که نمی‌تواند مطلوب و مقبول واقع شود.

حداقل پنجاه میلیون عرب و بنا به عقیده بعضی بلکه بیشتر ۶۰ هفتاد میلیون عرب در این سرزمین از بدو تاریخ تا امروز ساکن بوده و اینجا سرزمینی بوده است که دولت عرب و حکومت اسلامی در آنجا برپا بوده است و این‌ها راجع به یک مسئله سیاسی با عده‌ای از یهود طرف شده‌اند و با کمال تأسف اوضاع و تحریکات و پیش آمدها طوری شده است که حقیقة و حقاً بر خلاف عدالت بین‌المللی و برخلاف انتظار ملت ایرانست در همین روزها که الان ما اینجا جمع می‌شویم در حدود ۲۰۰ هزار نفر متواریان و پناهندگان عرب در صحراهای سوزان فلسطین بدون سرپرست وبدون ملجا و مسکن و غذا حیران مانده‌اند (صحیح است) آب خوردن برای این دویست یا سیصد هزار نفر گاهی در تانک‌های نفت از هفت هشت میل به آنها می‌رسد (صحیح است) آن هم گاهی نمی‌رسد این مردم نان برای خوردن ندارند به موجب اخبار دیروز حصبه شدیدی شروع گردیده است و این دویست سیصد هزار نفر مستقیماً معروض خطر از بین رفتن هستند ملت ایران در قبال چنین پیشامدی نمی‌تواند خونسرد و لاقید و تماشاگر باشد انتظار ملت ایران از دولت‌ها و ملت‌های بزرگ که اساس عدل بین‌الملل و حقانیت را خواسته‌اند درجگان احیاء و استوار کنند این است که در چنین پیشامدهایی که خود میزان و ملاکی است برای این که ببینیم ملل متحد در اجرای عدالت بین‌المللی چه اقداماتی می‌توانند بکنند ما ایرانی‌ها هم با ملت یهود یک خصومت و دشمنی خاصی نداریم بلکه برعکس ما با ملت یهودسوابق تاریخی داریم بزرگ‌ترین شاهد رأفت و محبت ملت ایران نسبت به ملت یهود خود کتاب مقدس آن‌ها کتاب تورات است الان هم ما نسبت به حقوق ملل در ضمن آن‌ها ملت یهود هیچگونه تعرضی و اعتراضی که خلاف حق و حقانیت باشد نداریم ولی موضوعی که هست حدود ۵۰ میلیون عرب که قسمت اعظم آن‌ها هم کیش و هم دین ما هستند و امروز معروض خطرهای سیاسی و خطرهای اقتصادی و نظایر آن هستند نسبت به اینها بدیهی است که ما نمی‌توانیم بی‌قید باشیم و کسی هم این انتظار را از ما ندارد (مکی- بفرمایید تفنگ‌های به رنوی ایران دست یهودی‌ها از کجا آمده؟) از اخبار عجیبی که به گوش ما رسیده به قول ایشان حتی در دست یهود یک چند تا تفنگ به رنو هم پیدا شده است و این اسباب حیرت است که این تفنگ‌ها که

مارک ایران دارد چطور شده است و به چه ترتیب به آنجا رسیده است بنده چندی قبل با آقای وزیر امور خارجه صحبت کردم به موجب اطلاعی که از جراید مصری پیدا کرده بودم و بعد در یک مجلسی از یکی از سفرای اسلامی هم این خبر را شنیده‌ام و از آن موقع تا به حال وزارت امور خارجه با کمال دقت این موضوع را تعقیب می‌کند تا ببینیم این شایع واقعا واقع شده و ببینیم این اسلحه از راه قاچاق شاید به توسط خود عوامل این نهضت انقلابی یهود و یا به هر وسیله‌ای هست به کشور آن‌ها رفته است یا این اسلحه از خارج رفته است (صحیح است) این قسمت‌ها را باید تحقیق کنیم و من یقین دارم آقایان هم با بنده هم عقیده هستند که من تصور نمی‌کنم که یک ایرانی مسلمان یک قبضه تفنگ، یک اسلحه سرد یا گرم به دست یک عده‌ای که بر ضد عرب و اسلامیان می‌جنگند بدهد (صحیح است) (عباس مسعودی- مسلماً از ایران نرفته است) البته می‌دانیم چون ایشان مطرح کردند این موضوع را، بعد از شهریور ۲۰ یک مقدار زیادی اسلحه ایران دست اشخاص غیر مسئول افتاد و از کجا معلوم که این اشخاص غیرمسئول یک عده‌شان اساساً ایرانی بوده باشند و به وسیله پول و دسایس دیگر این اسلحه را از حدود ما خارج کرده‌اند. (عباس مسعودی- برای متفقین صد هزار تفنگ به رنو ساختند) یک مقدار مهمی اسلحه ما را برای خود متفقین ساختند چون کارخانه تهران بود البته روی این اسلحه مارک کارخانه‌جات تهران بود، به هر صورت بنده در خاتمه عرایضم می‌خواهم عرض کنم که ملت ایران با دقت تمام با توجه و مراقبت تمام این مراقب اوضاع فلسطین هست و خواهد بود (صحیح است) و منافع اساسی و حیاتی ۵۰ میلیون عرب را چنانکه احساسات تمام عالم اسلام هست ملت ایران در نظر خواهد داشت (صحیح است) و امیدواری ما این است که مراجع بین‌المللی و به خصوص اعضای شورای امنیت و دولت‌های قوی که ضامن صلح عالم هستند از عدالت، عدالت بین‌المللی و حفظ حقوق ملل اعم از این که یک ملت ضعیف یا یک ملتی قوی باشد غفلت نخواهند کرد و تحریکات و فتنه و فساد و تزویر را که در عالم دارد رواج پیدا می‌کند تا آنجا که بتوانند جلوگیری خواهند کرد (صحیح است)

رئیس- آقای آشتیانی‌زاده.

اردلان- آقا نوبت بنده است.

رئیس- پس آقای آشتیانی‌زاده اجازه بدهید اول آقای اردلان صحبت کند. اول ایشان بودند بعد شما، آقای اردلان بفرمایید.

اردلان- بنده از آقایان نمایندگان محترم اجازه می‌خواهم به قدر یک ربع ساعت راجع به قانون مالیات‌های مستقیم که گزارش آن از طرف کمیسیون قوانین دارایی به مجلس تقدیم شده توضیحاتی بدهم چون مخبر کمیسیون هم هستم و در حدود ۴۰ نفر هم یک طرحی را امضاء کرده‌ایم و تقدیم هیئت رئیسه مجلس شورای ملی نمودیم که این گزارش کمیسیون را به طور موقت دولت اجرا کند تا این که مجلس شورای ملی شور اول و شور دوم این قانون را تمام کند، چون فعلا الان ۵ ماه از سال می‌گذرد و دولت هیچگونه قانونی برای وصول مالیات ندارد (صحیح است) و برای هزینه لازم هم دولت نمی‌تواند کارش را لنگ بکند، مجبور است که بگیرد و هزینه لازم را بپردازد و بنابراین اگر آقایان نمایندگان محترم توجه بفرمایند که این قانونی که پس از ۴ ماه زحمت متوالی و جلسات بسیار طولانی تهیه و تقدیم مجلس شورای ملی شده و آقایان تصدیق خواهند فرمود که مفید است، از تصویب مجلس بگذرد، و همه آقایان هم قطعاً حاضر خواهند بود و با یک قیام و قعود رأی خواهند داد و ما از این قسمت راحت خواهیم شد و اجازه عرایض قبل از دستور بنده برای عرض این مطلب بود در ظرف این چهار ماهی که ما در کمیسیون قوانین دارایی بودیم و بنده باید در اینجا عرض کنم که آقایان رؤسای این کمیسیون، آقای یمین اسفندیاری و مخصوصاً آقای امیر نصرت اسکندری که با این که تب داشتند در تمام جلسات ساعت‌های متوالی می‌آمدند می‌نشستند، زحمت زیادی کشیدند. ما دانه دانه مؤدیان مالیاتی را به کمیسیون قوانین دارایی احضار کردیم و با آن‌ها صحبت کردیم و این قانونی که حالا تقدیم مجلس شورای ملی شده با مطالعه بسیار دقیق تهیه شده و برای این که با مقتضیات مملکت وفق بدهد این قانون قابل اجرا و مفید است، ما در کمیسیون قوانین دارایی تشخیص دادیم که بهترین قانونی که در مملکت ایران بشود اجرا کرد آن قانونی است که در آن تماس مردم با دولت کم باشد، قبلًا عرض کردم آقای یمین اسفندیاری یک روز ناهار از منزلشان آوردند اینجا و ما نشستیم کار کردیم (مکی- رشوه دادند) و این قانون را گذراندیم اگر ما یک قانونی در مملکت برای مالیات وضع کنیم که هزینه مملکت را از درآمد عمومی مملکت تأمین بکند و از طرف دیگر مأمورین دولت هم تماسی با مردم نداشته باشند گمان می‌کنم بهترین قانون‌ها است و در تمام این قانون آقایان نمایندگان محترم اگر توجه بفرمایند این اصل رعایت شده است آن وقت بنده در گزارشی که به آقایان نمایندگان محترم تقدیم کردم کوشش کردم که یک قدری مفصل‌تر تقدیم کنم آن گزارش را به جای این که آقایان فرصت بکنند که تمام مواد قانون را مطالعه بفرمایید اگر همان گزارش را مطالعه بفرمایند برای آقایان روشن خواهد شد که نظر کمیسیون قوانین دارایی چه بوده؟ در جلسه اسبق مجلس شورای ملی قانونی از مجلس گذشت آقای رئیس دولت تقاضا کردند و جزء لایحه یکدوازدهم یک قانونی گذشت به نام مازاد غله در صورتی که نظر کمیسیون قوانین دارایی غیر از آن بود که در آن قانون ان روز گذشت و بنده آن روز با این که مخبر کمیسیون بودم هر چه اصرار کردم که به بنده اجازه بدهند که لااقل توضیحی عرض بکنم اجازه داده نشد، از منشی‌ها هم یک نفر بیشتر نبود و نمی‌رسید، به هر صورت بنده همین یک موضوع را برای آقایان تشریح کنم که کمیسیون قوانین دارایی با چه مطالعه دقیقی همین قانون مازاد غله را تهیه و تدوین کرد و به مجلس تقدیم نمود، اما آن روز هم مجلس رأیی داد و آن را که مجلس رأی داد بر حسب تقاضای دولت بود و همان نظری است که همیشه دولت دارد و آن اینست که همیشه کلنگش روی سر مؤدی مالیاتی باشد در صورتی که ما درکمیسیون قوانین دارایی نظرمان این بودکه منظور دولت در جمع‌آوری جنس تأمین بشود و تماس هم با مردم پیدا نکند این یک چیز بسیار مهمی بود ما آمدیم گفتیم از ۱۳۰۵ تا ۱۳۱۳ تمام مملکت ایران ممیزی شده و جمیع مالیات ممیزی شده در ایران ۴۷ هزار تن است آمدیم گفتیم سه برابر این ۴۷ هزار تن یعنی با خود ۴۷ هزار تن می‌شود چهار برابر مساوی است با ۱۹۰ هزار تن ما گفتیم ۱۹۰ هزار تن غله دولت به موجب این پیشنهادی که ما کردیم از مالکین می‌گیرد و مهم‌ترین سال‌هایی هم که دولت احتیاجاتی داشت در حدود ۱۹۰ هزار تن ۲۰۰ هزار تن بوده است پیشنهادی که ما کردیم با آن پیشنهادی که دولت کرد و تصویب شد فرقش این بود که هر دهی که در ایران مال یک مالکی بود به موجب این پیشنهاد ما به طور مسلم معلوم بود که ۲۰۰ خروار ۱۵۰ خروار و ۳۰۰ خروار یک میزان معینی باید مالیات ازش می‌گرفتند حالا این طور نیست تشخیص این کار را به دولت واگذار کردید و دولت یک نفر مأمور را می‌فرستد در فلان ده اگر سبیلش را چرب کردند و ازش پذیرایی کردند و بهش همه چیز دادند که مالیات جنسی نمی‌گیرد و اگر ندادند پدرشان را در می‌آورند (صحیح است) ما آمدیم گفتیم که ما ۱۹۰ هزار تن لازم داریم این ۱۹۰ هزار تن را چهار برابر مالیات جنسی از مردم می‌گیرند این بود که پیشنهاد کردیم که این ۱۹۰ هزار تن کافی نیست شما عوض ۴ برابر ۵ برابر بکنید ۶ برابر بکنید بنابراین بهتر بود برای این که مالک باید یک میزان معینی از جنسش را به طور مازاد می‌آمد می‌داد در صورتی که حالا این طور نیست تمامش تشخیص شده است به تشخیص مأمورین دارایی البته اگر رئیس دولت وقت یا وزرای وقت خودشان پا شوند بروند در هر محلی هیچوقت این اشکالات پیش نمی‌آید اما بنده که یک نفر کردستانی هستم در سقز یک نفر تحصیلدار می‌رود در ده می‌نشیند می‌گوید آقای مالک تو ۵۰۰ تن داری، آقا من کجا ۵۰۰ تن دارم؟

دو هزار تومان که ازش گرفتند معافش می‌کند آن وقت در تمام راه‌های ایران شما آقایان دیدید آن چوب‌هایی که گذاشته بودند برای حمل و نقل تمام این‌ها باید بر قرار باشد و بازرس باشد برای این که می‌روند ده برابر را می‌گویند یک برابر دارد انبار که پر نمی‌شود ما آمدیم یک همچو قانونی را به مجلس پیشنهاد کردیم و گفتیم مردم را از این حیث راحت بکنیم (سزاوار- چهار برابر را کی تشخیص می‌دهد) جناب آقای سزاوار می‌فرمایند که چهار برابر را کی تشخیص می‌دهد عرض می‌کنم جزء اوراق ممیزی شده موجود الان معین است که ده جنابعالی چقدر جنسش است (سزاوار- ممیزی درست نیست) آقا اجازه بفرمایید بنده عرضم را بکنم بعد شما بفرمایید، کمیسیون قوانین دارایی خودش هم معتقد است که این قانون یک قانون الهی نیست که صد درصد صحیح باشد ولی میزان احتمالی درستی است یعنی نصف به علاوه یک مردم از این قانون استفاده می‌کنند والّا محال است که یک قانونی باشد که صددرصدش صحیح باشد ما خودمان اقرار داریم ولی بهترین قانون برای اصناف این قانون است ما آمدیم مالیات وضع کردیم برای کشاورزان ۵۰۰ ریال و ۱۵۰ کیلو مالیات بده بودند اصلاً گفتیم از آن‌ها مالیات نگیرند خلاصه آنچه آقایان

نمایندگان محترم توجه بفرمایند، در آن قانون دقت کردیم و بالاخره این است که تقدیم مجلس شورای ملی کردیم حالا هم یک طرحی تقدیم کرده‌ایم که اگر آقایان موافقت بفرمایند اجازه اجرای این قانون که عبارت از ۳۱ ماده و ۱۹ تبصره است به دولت داده شود تا این که به تدریج لایحه در مجلس مطرح شود، بنده دیگر عرضی ندارم‏

رئیس- آقای آشتیانی‌زاده.

آشتیانیزاده- بنده بعد از جلسه‌ای که دولت رأی اعتماد گرفت یک اظهاراتی داشتم که بایستی در همان روز گفته می‌شد و کسب اجازه هم کردم که صحبت کنم ... (در این موقع مجلس از اکثریت افتاد و پس از چند لحظه مجدداً اکثریت حاصل شد) یکی از قسمت‌هایی که لازم بود به عرض مجلس شورای ملی در آن وقت برسانند موضوع شلاق زدن مردم بود در شوارع و مریی و منظر عام و حقیقتاً این قسمت خیلی موجب تأسف یک ملت زنده است که در موقعی که در سایر نقاط دنیا از حیوانات حمایت می‌کنند در این مملکت مردم را در مریی و منظر عام شلاق می‌زنند و مجلس شورای ملی هم وجود دارد و هیچ طور هم نمی‌شود (دکتر طبا- با وجود این می‌بینید که گران می‌فروشند) مجازات گرانفروشی شلاق نیست شلاق مال الاغ است (امامی- قانون دارد) (بهادری- آن قانون را لغوکنید) یک قسمت دیگر موضوع آفت سن است که بنده از حضور آقای معاون نخست وزیر استفاده می‌کنم هر چند آقای وزیر کشاورزی هم تشریف دارند راجع به موضوع سن بنده می‌خواستم استدعا کنم که یک اقدامات عاجل و سریعی در این باره بکنند و این قسمتی که بنده عرض کردم استدعا می‌کنم آقابان توجه بفرمایید زیرا ورامین انبار غله تهران است و اگر امسال نسبت به دفع آفت سن در ورامین هیچ اقدامی نشود در سال آتیه باز گرفتار و دچار آفت سن خواهید شد (صحیح است) حالا برگردیم به تعطیل مجلس عرض می‌شود که بنده می‌خواستم عرض کنم که در این مجلس وکیل و وکیل‌تر نداریم و وکیل وکیل باشی هم نداریم همه وکیل هستیم البته اشخاصی هستند که از نظر معلومات و سوابق ممتد در مشروطیت پیش کسوت بوده و بر ما مقدم واولی هستند و اما اگر این آقایان بخواهند اظهاری بکنند بر علیه مشروطیت ما نمی‌توانیم از بیان اظهاراتی خودداری بکنیم معنی ندارد بنده ببینم اگر آقای رئیس مجلس مجلس را تعطیل فرمودند و فرمودند که جلسه آینده مجلس ۱۵ شهریور ۲۸ باز همین طور است در یک موقعی که شاه در ایران نیست برعکس در این موقع ما بایستی بیشتر اظهار علاقه بکنیم و جلسات مجلس را زیادتر بکنیم و بیشتر به نشینیم و بیشتر به کارها رسیدگی بکنیم (صحیح است) یک قسمت دیگر از عرایضم مربوط به راه آهن است بنده در چند ماه قبل این جا در دولت آقای حکیمی استیضاحی شد و بنده اظهاراتی نسبت به موضوع راه آهن کردم و چون بعضی ازآقایان نمایندگان خیال می‌کردند که بنده اغراض شخصی و یا نظر خصوصی نسبت به آقایان هدایت‌ها دارم این بود که بنده می‌خواستم باز این موضوع را ادامه ندهم ولی موضوع راه آهن ایران یک موضوعی است که مربوط به امور ملت ایران است و راه آهن ملک شخصی کسی نیست و نسبت به همین مورد بنده منتظر بودم که اشخاص به امثال آقای تقی‌زاده و امثالهم در این مجلس اظهاراتی بکنند و بنده که معروفم به دعوا داشتن به آقای هدایت در این مورد ساکت بمانم مع‌الوسف اظهاری نشد و هر روز عده زیادی از کارمندان فنی و غیر فنی و اداری راه آهن درب منزل بنده و یا سایر آقایان شاید باشند و آن‌ها از جریان راه آهن شکایت دارند می‌گویند در راه آهن سرقت می‌شود سوء استفاده می‌شود بالاخره این راه آهن مال این مملکت است و مملکت مال شاه است و شاه هم مال مملکت است ما از همدیگر سوایی نداریم‏ (صحیح است) و این که یک عده بیایند و بگویند که آقاما نسبت به اعلیحضرت همایونی علاقه‌مان بیشتر از سایرین است پس باید یک قسمت از مملکت را اداره بکنیم و در آنجا سلطنت بکنیم و فجایعی که ممکن است آنجا بکنیم اصلاً برخلاف حق و حقیقت است. یک موضوع دیگر وزارت کار است این آقای نفیسی معاون وزارت کار این آقا اسباب زحمت مردم مملکت شده ایشان برای عده زیادی از وکلای مجلس پیغام دادند (سزاوار- کی آقا؟) نفیسی معاون وزارت کار ایشان پیغام داده‌اند بنده اسم نمی‌برم که که فلان مملکت خارجی علاقه به القای وزارت کار دارد (دهقان- این صحبت درست نیست) درست است، بنده می‌خواهم هفتاد سال سیاه آن مجلس و آن مملکت نباشد که یک مملکت خارجی اظهار علاقه با بقاء یک وزارتخانه‌اش بکند و اظهارنظر بکند، این که مملکت نیست اصلاً معلوم نیست که این آقا در وزارت کار چه می‌کند یک باند مخصوصی آنجا ایشان ایجاد کرده‌اند و یک حقوق‌های گزافی به اقوام و رفقای خودشان می‌دهند (صحیح است) (در این موقع مجلس از اکثریت افتاد و پس از چند لحظه مجدداً اکثریت حاصل شد) عرض می‌شود که آقا وزارت کار گذشته از این که صورت قانونی ندارد مجلس هم وجود این وزارتخانه را به رسمیت نمی‌شناسد معاون غیر قانونی این وزارتخانه هر کاری دلش می‌خواهد در وزارتخانه می‌کند بنده می‌خواهم بفهمم که تشکیل اتحادیه کارگری هم مربوط به وزارت کار است او باید تشکیلات بدهد یا تشکیلات فلان اتحادیه را ممنوع بکند و فلان اتحادیه را مجاز بکند این برخلاف قانون است مجلس این موضوع را باید جلوگیری بکند بنده از آقای هژیر خواهش می‌کنم که این موضوع را در نظر بگیرند. موضوع دیگرنسبت به توقیف جراید است روزنامه آتش را شنیدم تازگی توقیف کردند بنده می‌خواستم علت این توقیف را بدانم (مکی- برای شب جشن مشروطیت بود) حکومت نظامی که نیست تا این که جراید را توقیف بکند. یک قانونی آقا برای مطبوعات بیاورید در مجلس اگر قانون سابق مطبوعات نقصی دارد ما این قانون را در سریع‌ترین مدت تصویب می‌کنیم بروند مطابق قانون هر کاری که دلشان می‌خواهد با جراید بکنند ولی برخلاف قانون نباید جرایدی توقیف بشوند با وجود مشروطیت و با حضور مجلس شورای ملی عرایض دیگری هم بنده داشتم که خیلی مفصل بود و می‌خواستم عرض بکنم ولی در موقعش از طرف مقام ریاست به بنده اجازه داده نشدو امروز هم موقع اظهار آن مطالب نیست. رئیس- آقای امیرحسین خان ایلخان.

ایلخان- عرایض بنده راجع به مطالبی است که آقای آشتیانی‌زاده در اینجا فرمودند البته بسیاری از مطالب ایشان مربوط به دولت است که دولت جواب خواهد داد ولی یک قسمتش که مربوط به مجلس بود و بنده هم افتخار داشتم که مجلس را اداره بکنم آقای آشتیانی‌زاده توجه بفرمایید. مربوط به این است که بنده مجبور هستم یک مطلبی را روشن بکنم که سوء تفاهم پیش نیاید اولاً همه آقایان تصدیق می‌کنید که وقتی که بنده افتخار اداره کردن مجلس را دارم با کمال بی‌فرضی انجام وظیفه می‌کنم (صحیح است) و مجلس را اداره می‌کنم (یمین اسفندیاری- تبعیت از رئیس می‌کنید) و هیچوقت نخواستم یک فکری را تحمیل به مجلس بکنم، یک موضوعی هست آقایان توجه بفرمایید وقتی که رئیس یا نایب رئیس می‌گوید که من جلسه آینده مجلس را با اجازه مجلس در وقت فلان روز تعیین می‌کنم اگر مخالفت بشود به رأی مجلس واگذار می‌شود (صحیح است) و اگر مخالفت نشود یعنی مجلس تصدیق کرده بنده وقتی این حرف را زدم که در ۱۷ مرداد مجلس خواهد بود آقایان چند نفری به خارج جلسه رفته بودند و آقایانی هم که در اینجا بودند فقط مداد می‌زدند که من مخالفم من نمی‌توانستم تعطیل کنم و بایستی رأی می‌گرفتم (صحیح است) و به علاوه توجه بفرمایید که در این چند روزی که مجلس تعطیل بود شش روز احیاء بود، سه روز تعطیل مشروطیت و عید فطر بود و همیشه هم برای جشن مشروطیت دو سه روز وقت لازم دارد یک کار برخلاف قاعده‌ای نبود که آقای آشتیانی‌زاده بگویند وکیل و وکیل‌تر و یا بعضی‌ها را افعل‌التفضیل در وکیل قرار دادن چنین چیزی نبود با نهایت بی‌طرفی مجلس اداره می‌شد (صحیح است) و رعایت نظم و رعایت قانون مجلس شده است.

رئیس- با اجازه آقایان وارد دستور می‌شویم.

یمین اسفندیاری- تلگراف را بفرمایید قرائت نمایند.

آشتیانی‌زاده- بنده مطابق ماده ۱۰۹ اجازه می‌خواهم.

دکتر اعتبار- بنده اجازه می‌خواهم.

رئیس- بیان شما آقای آشتیانی‌زاده سوء تعبیر نشده. آقای دکتر اعتبار بفرمایید.

دکتر اعتبار- بنده عرض مفصلی نداشتم و در این موقع می‌خواهم استفاده کنم از حضور جناب معاون آقای نخست وزیر و تقاضا بکنم که راجع به توقیفی که از جراید در دولت فعلی شده یک توضیحی بفرمایند.

مکی- برخلاف قانون بوده است.

دکتر اعتبار- به هر مجوزی که بوده بفرمایند تا روشن بشود.

رئیس- آقای حائری‌زاده.

یمین اسفندیاری- مفصل است آقای حائری‌زاده؟

حائری‌زاده- مختصر است، برای این که شما راحت بشوید مختصر صحبت می‌کنم، من عرض خیلی کوچکی دارم و آن اعتراضی است به این تابلو، عده حاضر را ۱۰۱ نفر می‌نویسد در صورتی که اغلب مسافرت کرده‌اند و بنده خودم یکی از اشخاصی بودم که این چند روزه را مسافرت کردم و خبر هم ندادم که مسافرت کرده‌ام و من را جزء غائبین و مسافرین منظور نکرده و دیروز هم برگشتم ولی عده‌ای از آقایان که مسافرت کرده‌اند برنگشته‌اند و برحسب قانون وقتی ۶۹ نفر از وکلا در طهران حاظر باشند مجلس را می‌توان تشکیل داد (صحیح است) ۴۶ نفرشان وقتی در اطاق جلسه حاضر شدند شروع به مذاکرات می‌توان کرد وقتی ۵۴ نفرشان حاضر شدند می‌توان رأی گرفت و من معتقدم که الساعه بیش از ۹۰ نفر در طهران نیستند این‌ها مسافرت خارج کرده‌اند وقتی حاضرین در طهران را معین کنیم با ۶۸ نفر می‌توان رأی گرفت و با ۶۰ نفر می‌شود مذاکره کرد، و دفتر ما آن کنجکاوی را نمی‌تواند بکند آقایانی هم که می‌روند خبر نمی‌دهند (صحیص است) این اشکال ایجاد شده به عقیده بنده برای رأی گرفتن هم عده الان کافی است، و در تهران مسلماً الان بیش از ۹۰ نفر نیست اگر کمتر نباشد.

رئیس- این بسته به این است که آقایان خبر بدهند.

مکی- بازرسی می‌تواند با تلفن اطلاع پیدا کند.

رئیس- این وظیفه مجلس نیست خود آقایان وقتی به خارج می‌روند باید اطلاع بدهند آنهایی که خبر داده‌اند البته از عده حاضر در مرکز کسر شده است و وقتی خبر ندهند معلوم نیست که در تهرانند یا در خارج پس وارد می‌شویم در دستور، تلگرافی از طرف اعلیحضرت همایونی رسیده که به مناسبت جشن مشروطیت خطاب به مجلس است که قرائت می‌شود: (به شرح ذیل قرائت شد)

جشن سالیانه مشروطیت ایران خاطر ما را قرین نهایت مسرت می‌دارد که به آن مناسبت به وسیله نمایندگان مجلس شورای ملی که برگزیده محترم و هادی افکار عامه هستند یک بار دیگر مکنون خاطر خود را در تکمیل وسائل آسایش و راحت مردم به عموم افراد ملت عزیز خودمان خاطرنشان نماییم و همگی بدانند که تأمین سعادت و کامروایی ملت عزیز ما که به مثابه نیکوترین وسیله الهی در قلب ما است در هر جا و در هر حال که هستیم همواره بر لوح ضمیر ما نقش است و خوشبختی و برکت ملت عزیز ما همیشه اوقات عزیزترین آرزوی ما بوده و خواهد بود. (صحیح است، احسنت)

رضوی- آقای رئیس جوابی تهیه شده است؟

رئیس- تلگراف ابراز مسرتی که به مناسبت جشن مشروطیت ایران اعلیحضرت همایون شاهنشاهی مخابره فرموده‌اند باعث تشکر و سپاسگزاری عموم ملت ایران است (صحیص است) در دوران سلطنت خود اعلیحضرت همایونی در هر موقع و به هر وسیله علاقه‌مندی خود را به تحکیم مبانی مشروطیت و تأمین رفاه و آسایش ملت ابراز داشته‌اند (صحیص است) نکته‌ای که هیچ وقت از خاطر نمایندگان محترم فراموش نمی‌شود علاقه‌مندی به اصول مشروطیت و احترام به قوانین است که ذات ملوکانه هرگز از نظر دور نکرده‌اند- انتظار داریم هرچه زودتر به میهن عزیز خودشان به سلامتی معاودت بفرمایند سعادت و خوشبختی نمایندگان محترم و افراد ملت را تکمیل نمایند (صحیح است)

دهقان- جوابیه‌ام باید تهیه بشود.

رئیس- جواب هم البته عرض می‌شود.

اردلان- آقای رئیس بنده چقدر استدعا کنم که دستور بفرمایید استیضاح قرائت بشود.

بهادری- لایحه عفو مقصرین آذربایجان را مطرح بفرمایید.

رئیس- عده برای رأی کافی نیست، استیضاح قرائت می‌شود.

ریاست مجلس شورای ملی ... (در این موقع مجلس از اکثریت افتاد)

۳-موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه‏

رئیس- چون از نمایندگان مجلس کسی در خارج نیست عده هم کافی برای مذاکره نیست بنابراین جلسه را ختم می‌کنیم، جلسه آینده پس فردا روز سه‌شنبه ساعت هشت و نیم صبح دستور استیضاح و عفو عمومی.

(ساعت یازده و ده دقیقه صبح مجلس تعطیل گردید)

رئیس مجلس شورای ملی- رضا حکمت‏

قوانین‏

شماره ۸۱۵۲ ۱۱- ۵- ۲۷

وزارت فرهنگ

فرمان همایونی به انضمام قانون اجازه قبول عضویت قطعی ایران به سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد که در جلسه پانزدهم تیرماه یک هزار و سیصد و بیست و هفت به تصویب مجلس شورای ملی رسیده است ذیلاً ابلاغ می‌گردد. با تأییدات خداوند متعال ما پهلوی شاهنشاه ایران محل صحه مبارک نظر به اصل بیست و هفتم متمم قانون اساسی مقرر می‌داریم.

ماده اول- قانون اجازه قبول عضویت قطعی ایران به سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد که در جلسه پانزدهم تیرماه یک هزار و سیصد و بیست و هفت به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و منضم به این دستخط است به موقع اجرا گذاشته شود.

ماده دوم- هیئت دولت مأمور اجرای این قانون هستند.

به تاریخ بیست و چهارم تیرماه ۳۲۷

مجلس شورای ملی

دوره ۱۵ قانونگذاری

قانون اجازه قبول عضویت قطعی ایران به سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد.

ماده واحده- مجلس شورای ملی اساسنامه سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد را تصویب می‌نماید و به دولت اجازه می‌دهد قبول عضویت قطعی ایران را به سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد اعلام دارد.

تبصره- وزارت فرهنگ سهمیه دولت ایران و همچنین حقوق و مزایای نماینده ثابت ایران در اونسکو را که جمعاً از یک میلیون و پانصد هزار ریال در سال تجاوز نخواهد نمود در حدود اعتبارات سال ۱۳۲۷ از بودجه خود تأمین خواهد نمود.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه پانزدهم تیرماه یک هزار و سیصد و بیست و هفت به تصویب مجلس شورای ملی رسیده.

رئیس مجلس شورای ملی

اصل فرمان همایونی و قانون در دفتر نخست وزیر است.

م ۲۶۵۸ نخست وزیر

تصویب‌نامه‌ها

شماره ۸۸۴۶ ۱۱- ۵- ۳۲۷

وزارت کشور هیئت وزیران طبق پیشنهاد

شماره ۳۷۱۵- ۳۹۸۷۲

وزارت کشور و به استناد تبصره ۵ از ماده ۵ قانون تقسیمات کشور تصویب نمودند بخش مرزی رضائیه که برحسب تصویب‌نامه‏ شماره ۲۲۵۴۰ـــــــــ۲۱- ۱۱- ۲۷ تاسیس گردیده به دو بخش منقسم گردد.

۱- بخش سیلوانه که تشکیل می‌شود از دشت مرکور نرکور و مرکز آن سیلوانه باشد.

۲- صومی ویرا دوست مرکز آن هشتان خواهد بود دو بخش بالا به نام بخش‌های مرزی و تابع شهرستان رضائیه خواهد بود.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

م ۲۶۶۰ از طرف نخست وزیر

شماره ۸۸۳۸ ۱۱- ۵- ۲۷

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نهم مرداد ماه ۲۷ برابر پیشنهاد شماره ۲۰۹۰۳- ۳۹۶۷۲ وزارت کشور تصویب نمودند که شهرداری تهران برای رعایت حال مصرف‌کنندگان برق روز از نظر پایین آوردن و تعدیل هزینه زندگی از هر کیلو وات نیروی برق مصرف روز ده شاهی تخفیف داده شود و بند ب از ماده ۵ تصویب‌نامه شماره ۲۵۳۶- ۶- ۲- ۲۷ مصوب در جلسه اول اردیبهشت ماه ۲۷ به قرار زیر اصلاح شود:

ب- در بیست ساعت دیگر شبانه روز

هر کیلو وات ساعت (۵ ر ۱ ریال)

تبصره- تاریخ اجرای این تصویب‌نامه و احتساب تخفیف پس از واریز حساب ماه جاری خواهد بود.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

م- ۲۶۶۱ از طرف نخست وزیر

شماره ۸۳۰۲ ۱۱- ۵- ۲۷

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نهم مرداد ماه ۲۷ بر حسب پیشنهاد

شماره ۳۶۲۵- ۳۸۰۲۲

وزارت کشور و استفاده از تبصره ۲ ماده ۲ قانون تقسیمات کشور تصویب نمودند که بخش سراب تبدیل به شهرستان گردد و بخش‌های آن بعداً طبق تصویب‌نامه جداگانه تعیین خواهد شد مرکز فرمانداری سراب خواهد بود

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است‏

م ۲۶۵۹ از طرف نخست وزیر

شماره ۹۰۲۶ ۱۳- ۵- ۲۷

وزارت کشور هیئت وزیران در جلسه ۱۱- ۵- ۲۷ بنابر پیشنهاد شماره ۲۲۴۹۶- ۴۰۷۱۲ وزارت کشور تصویب نمودند که ماده ۴ تصویب‌نامه‏ شماره ۱۷۸۴۴ ر ۱۷- ۱۰- ۲۳ دائر به دریافت عوارض از اماکن در اصفهان از تاریخ صدور این تصویب‌نامه لغو به جای آن عوارض زیر:

از محل کسب کلیه پیشه‌وران و صاحبان حرفه که به هر عنوان تحصیل درآمد می‌نمایند ۵ درصد الی ۱۰ درصد به مأخذ مال‌الاجاره سالیانه عوارض به تشخیص انجمن به نفع شهرداری دریافت گردد.

تبصره ۱- در صورتی که محل کسب به اجاره ثبتی نباشد و یا متعلق به شخص صاجب حرفه یا شغل باشد با تشخیص کارشناس به مأخذ اجاره املاک مجاور و مشابه مال‌الاجاره تعیین و عوارض مقرر دریافت شود.

۲- بقایای عوارض ماده ۴ تصویب نامه بالا تا تاریخ صدور این تصویب‌نامه با نظر و تشخیص انجمن شهر وصول و به درآمد شهرداری منظور خواهد شد.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است‏

م- ۲۶۶۷ از طرف نخست وزیر

انتصابات و احکام‏

شماره ۱۰۶۹۷- ۴۰۵۱۱ ۱۱- ۵- ۲۷

در وزارت کشور

آقای مهدیقلی نصرت مظفری بازرس اداره امور شهرداری‌ها از تاریخ ورود به محل مأموریت به سمت فرمانداری کرمانشاهان و معاونت استانداری پنجم منصوب شدند.

وزیر کشور

شماره ۶۲۹۴- ۹۹۴۷ ۱۲- ۵- ۲۷

آقای اسمعیل شوفت

به موجب این ابلاغ دفاتر شما را در شهر کاشان برای ثبت ازدواج وطلاق رسمیت می‌دهد.

وزیر دادگستری‏

شماره ۴۹۵۸- ۱۶۰۲۴ ۱۰- ۵- ۱۳۲۷

آقای سید رضی بدری

به موجب این حکم به سمت سر دفتری اسناد رسمی درجه سوم بندر پهلوی منصوب می‌شوید طبق مقررات مشغول انجام وظیفه شوید.

وزیر دادگستری‏

شماره ۵۶۹۵- ۱۵۸۷۴ ۵- ۵- ۱۳۲۷

آقای محمدرضا مشکوری سردفتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق شیراز

به موجب این ابلاغ به علت کناره‌گیری و ترک محل کار طبق ماده ۳۹ قانون دفتر اسناد رسمی از تصدی دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق معلق می‌شوید.

وزیر دادگستری‏

شماره ۱۰۵۶۰- ۳۹۶۳۲ ۹- ۵- ۲۷

آقای مهدیقلی صاحبقرانی کارمند منتظر خدمت از تاریخ ورود به محل مأموریت به سمت فرماندار شهرستان نوشهر منصوب شدند.