مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۷ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۶

جلسه ۱۹۶

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۷ آذر ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان احمد ـ مهندس اسدی لنگرودی ـ اولیاء ـ بدرخانی ـ بدر صالحیان - دکتر بهزادی ـ پرویزی ـ پیمان ـ تژده ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی نوری ـ دکتر حاتم ـ امیر علم خزیمه ـ مهندس حسین خسروی ـ دکتر خطیبی ـ خورشید ـ دشتی ـ رامبد ـ دکتر رشتی ـ رشیدی ـ حسام الدین رضوی ـ دکتر رفیعی - زرین پور ـ سعادت ـ دکتر زعفرانلو ـ دکتر سعید ـ سعید وزیری ـ سمیعی ـ شاهنده ـ دکتر صالحی ـ دکتر فضل الله صدر ـ دکتر غنی ـ مهندس فرخ ـ فضائلی ـ فهیمی ـ قدردان - خانلر قراچورلو ـ کاسمی ـ کلانتر هرمزی ـ کیوان ـ دکتر محمد حسین موسوی ـ نامور ـ دکتر ناوی ـ دکتر نجیمی ـ نیکپور ـ خانم زاهدی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم اقبال.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ بختیاری پور ـ بوشهری ـ تیمسار حکیمی ـ مهندس زاهدی ـ کریم بخش سعیدی ـ صائب ـ عزیز مرادی ـ کشفی ـ دکتر متین ـ محدث زاده ـ موقر.

- بیانات آقای رئیس به مناسبت بیست و ششمین سالروز تصویب نخستین اعلامیه حقوق بشر و بیست و نهمین سالروز نجات آذربایجان

۲- بیانات آقای رئیس به مناسبت بیست و ششمین سالروز تصویب نخستین اعلامیه حقوق بشر و بیست و نهمین سالروز نجات آذربایجان.

رئیس ـ همکاران گرامی، نمایندگان محترم، بطوریکه استحضار دارید روز ۱۹ / آذر ماه همه ساله به عنوان روز تصویب نخستین اعلامیه حقوق بشر در مجمع عمومی سازمان ملل در سراسر جهان جشن گرفته می‌شود. امسال ۲۶ سال از تاریخ تصویب این اعلامیه می‌گذرد.

همه می دانیم که تصویب اعلامیه حقوق بشر نتیجه مستقیم اعمال غیر انسانی و دور از موازین اخلاقی و بشری بود که در دوران جنگ جهانی دوم به وقوع پیوست؟ در این دوران شوم حقوق انسان‌ها به طرز ناروائی دور از اصول انسانی و موازین اخلاقی پایمال شد و لکه ننگی بر دامان شرافت و حقیقت و انسانیت باقی گذاشت و به همین مناسبت د پایان جنگ جهانی دوم سازمان ملل مقررات خاصی را تدوین و تصویب کرد تا در آینده بتوان از این گونه اعمال ننگین جلوگیری نمود و برای اینکه این اعلامیه ضمانت اجرائی در سراسر جهان داشته باشد توصیه کرد که مفاد آن در قانون اساسی کشورهائیکه تازه به استقلال می‌رسند گنجانیده شود به طوریکه حقوق مسلم انسانی همه افراد بشر از هر قوم وملت و نژاد و مذهب مورد حمایت قوانین بین المللی و ملی قرار گیرد و به همین مناسبت بسیار به مورد است که با فرارسیدن روز تصویب این اعلامیه مراتب مسرت و خرسندی مجلس و ملت ایران را از طرف خود و عموم نمایندگان ابراز دارد (صحیح است ـ احسنت) و با اغتنام فرصت از منشور کورش کبیر بنیان گذار شاهنشاهی ایران یاد کند که نخستین فرمانروائی بود که بعد از فتح بابل اصول آنچه را که امروز به عنوان اعلامیه حقوق بشر شناخته می‌شود در منشور معروف خود اعلام داشت (صحیح است) و از آن تاریخ تاکنون کشور ایران با اتکاء به سنن تاریخی و فر هنگی و مذهبی همواره به این اصول مسلم معتقد و مؤمن بوده و بدان حرمت نهاده و پیوسته در راه تحقق آن کوشیده و با ایمان و اعتقاد قلبی در این راه پیش رفته است به خصوص در دوران فرخنده شهریاری اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران فرصت و امکان یافت تا این خصیصه ملی و سنتی خود را بهنحو درخشان تر و آشکارتر ی نمودار سازد و با اجرای هدف‌های منشور و انقلاب شاه و ملت هم در سطح ملی و هم در سطح جهانی وظیفه معنوی و رسالت اخلاقی خود را انجام دهد (صحیح است) از یک سو با تأمین وسائل رفاه ملی در سطوح مختلف از اموزش و پرورش و فرهنگی و بهداشت و درمان گاههای برجسته‌ای در جهت تحقق هدف‌های انسانی در داخل کشور بر دارد و از سوی دیگر کمک‌های ارزنده‌ای که به تناسب با سطح درآمد ناخالص ملی کشور ما را در رده اول کشورهای کمک دهنده قرار می‌دهد در اختیار کشورهای نیازمند بگذارد تا آنها نیز بتوانند بنوبه خود موجبات رفاه بیشتر ملت‌های خویش را فراهم سازند و یقین است که این کمک‌های سخاوتمندانه که در جهت نفع عده کثیری از افراد نیازمند در کشورهای دیگر مورد استفاده قرار خواهد گرفت چگونه و تا چه حد می‌تواند در تأمین حقوق و رفاه حال انسان‌ها تأثیر داشته باشد .(صحیح است).

شکر گزار و خرسندیم که تلاش ما در این راه هم در سطح ملی و هم در سطح جهانی بسیار سودمند و ثمربخش و با موفقیت مقرون بوده و یقین داریم که رهبر بزرگ ملت ایران با آن اندیشه بلند جهانی در آینده نیز با نگرشی وسیع راهی را که اینگونه با وسعت نظر و واقع بینی و دوراندیشی آغاز فرموده‌اند همچنان ادامه خواهند داد و کشور ایران نقش سازنده و اساسی خود را در راه تحقق آرمانهای بشری و اخلاقی به شایستگی ایفاد خواهد نمود (صحیح است)، اینک به مناسبت بیست و ششمین سال تصویب اعلامیه حقوق بشر تهنیت‌های صمیمانه و قلبی خود و عموم نمایندگان مجلس شورای ملی را به همه مردم جهان تقدیم می‌دارد و امیدوار است همه ملت‌های جهان به هدفهای واقعی این اصول نائل آیند و آرامش و آسایشی که جهان در انتظار آن است و بشریت بدان نیاز فراوان دارد در سراسر جهان بر قرار شود و همه از نتایج سودمند آن بهره مند گردند. (احسنت).

ضمناً اجازه می‌خواهد به مناسبت روز تاریخی ۲۱ آذر روز نجات آذربایجان صمیمانه ترین تبریکات خود را توأم با عرض سپاس به پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و ارتش دلیر و ملت ایران تقدیم بدارد. (احسنت).

با فرا رسیدن روز ۲۱ آذر ۲۹ سال از تاریخی می‌گذرد که گروهی خائن و فرصت طلب با استفاده از آشوبها و نابسامانی هائیکه بعد از جنگ دوم در کشور ما بوجود امده بود کوشش کردند تا خطه آذربایجان عزیز یعنی مهد تمدن و فرهنگ و ملیت ما را با اتکاء به نیروی بیگانه دستخوش هرج و مرج و نابسامانی کنند یک سال تمام آذربایجان عزیز در آتش این بیدادگی و نا امنی می‌سوخت انا همه می دانیم مردم غیور آذربایجان که بارها در مواقع حسالس دلیری و همت و غیرت و وطن پرستی خود را به نحوی غرورانگیز و درخشان نمودار ساخته‌اند در مقابله با این فرصت طلبی و آشوبگری نیز با همان روح شکیبائی و قدرت و توانائی معنوی و با استقامت ایستادگی کردند ودر راه اجرای نیات پلید آن وطن فروشان بیگانه پرست سدی استوار بوجود آوردند و درست یکسال بعد بفرمان شاهنشاه، ارتش ایران آشوبگران را به کمک مردم آذربایجان باسرعتی شگفت انگیز از آن سرزمین مقدس بیرون راند و همه را چنان که سزاوارشان بود کیفر داد (صحیح است) این پیشامد از یک سو درس عبرتی شد که دیگر هیچ کس بخود اجازه ندهد که بر خلاف مصالح ملی خیالهای خام در سر بپروراند و از سوی دیگر موجب آمد تا مبانی وحدت ملی و یگپارچگی ملت ایران مستحکم تر و استوارتر شود و ملت در حفظ حقوق خود پایدار تر و آماده تر گردد، (صحیح است) بیاد این روز ملت ایران جشن می‌گیرد و بروح پاک سربازان دلیر و افسران شهید و همه کسانیکه در این واقعه شوم در راه دفاع از ملیت و تمامیت ایران جان باخته‌اند درود می‌فرستد .(احسنت)

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ابوالهدی ـ دکتر شکرائی ـ حق شناس ـ مهندس جلالی نوری ـ حبیب الله احمدی ـ عبدالهادی آقایان ـ دکتر ناوی

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ابوالهدی ـ دکتر شکرائی ـ حق شناس ـ مهندس جلالی نوری ـ حبیب الله احمدی ـ عبدالهادی آقایان ـ دکتر ناوی.

رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر ابوالهدی تشریف بیاورید.

دکتر ابوالهدی ـ جناب آقای رئیس ـ نمایندگان محترم یکی از سازمانهای مفید و بسیار ارزنده‌ای که بعد از انقلاب مقدس شاه وملت در کشور عزیز ما بوجود آمد سازمان نظام پزشکی است. این سازمان صنفی حدود شش سال قبل تأسیس یافت و شخصیت هائی نظیر جنابان آقایان دکتر اقبال و پروفسور عدل که عمری در خدمت به شاه و ملت سپری کرده و از چهره‌های سرشناس و مورد احترام جامعه پزشکی ایران می‌باشند به عضویت آن انتخاب گردیدند. (صحیح است).

در این مدت بالنسبه کوتاه اقداماتی وسیله سازمان نظام پزشکی از جهت رفاهیت مردم و پزشکان و دندانپزشکان مملکت انجام گرفت که فهرست وار به عرض نمایندگان ملت می‌رسد:

۱ ـ جلوگیری از تبلیغات گمراه کننده مواد داروئی ـ خوراکی و آشامیدنی.

۲ ـ تهیه آمار دقیق پزشکان و دندانپزشکان کشور با تعیین نوع تخصص و عمل اخذ تخصص و درجه پراکندگی آنان در استانهای مختلف و مقایسه نسبت پزشکان و دندانپزشکان هر استان نسبت به تعداد کل جمعیت آن استان، این آمار بقدری جامع و کامل و قابل اعتماد است که دستگاههای مختلف مملکت می‌توانند از آن با کمال اطمینان استفاده نمایند.

۳ـ ایجاد رابطه با سازمانهای نظام پزشکی و انجمن‌های پزشکان کشورهای مختلف و انجمن‌های جهانی نظیر سازمان بهداشت جهانی و یونیسف.

۴ ـ تأسیس کتابخانه با ۲۲۳۶ جلد کتابهای ارزنده پزشکی و جمع آوری منظم مجلات معتبر پزشکی جهان در سازمان مرکزی برای مطالعه و استفاده پزشکان و دندانپزشکان.

۵ ـ سازمان نظام پزشکی علاوه بر نشریه علمی ـ آماری ـ خبری مجله‌ای نیز بنام مجله نظام پزشکی انتشار می‌دهد که فوق العاده مورد توجه پزشکان قرار گرفته است و تا کنون از این مجله ۱۷ شماره ودر ۱۴۷۱ صفحه و با تیراژی در حدود ۱۲۵۰۰ نسخه منتشر و توزیع شده است.

۶ـ بمنظور حفظ حقوق پزشکان کشور وضع استخدامی پزشکان و دندانپزشکان ـ تعیین گروه قطعی و ارتقاء گروه آنان نیز اقدامات اساسی وسیله سازمان نظام پزشکی انجان گرفته است.

۷ ـ تأسیس صندوق رفاه پزشکان که آنان را نسبت به آینده خود مطمئن تر سازد و آرامش خاطرشان را در هنگام کهولت ونیازمندی فراهم نماید وهم چنین ایجاد خانه پزشکان که یکی از خواست‌های دیرینه پزشکان ایرانی بود وسیله این سازمان جامه عمل پوشید.

زمینی به مساحت حدود۹۵۰۰ متر مربع برای باشگاه پزشکان تهیه گردید. در این باشکاه علاوه بر وسایل تفریحات سالم، کتابخانه‌ای با گنجایش پنچاه هزار جلد کتاب سالن اجتماعات با ظرفیت ۷۰۰ نفر ـ مرکزی برای نگهداری اسناد و مدارک پزشکی ـ تشکیلات سمعی وبصری با کلیه تجهیزات پیش بینی شده است.

۸ ـ سازمان پزشکی در چهار سال اخیر به حدود دو هزار شکایت از اطباءدر دادگاههای خود رسیدگی نمود.

۸۵ پزشک و دندانپزشک به علت اقدامات مختلف محکومیت یافتند که از آن عده ۹ نفر یک ماه تا دو سال از اشتغال به حرفه پزشکی محروم شدند و هشت نفر به علت ارتکاب جرائم پزشکی در شورای انتظامی رأی بر قصور یا بی مبادلاتی آنان داده شد که پرونده امر در دادسرا مطرح است.

و اما تقاضائی که از این سازمان و ریاست محترم هیئت مدیره آن دارم بطور خلاصه به عرض می‌رسانم. امیدوارم که مورد توجه قرار بگیرد.

۱ ـ حل مشکل گرانی دارو و جلوگیری از ورود داروهای متنوع مشابه با همکاری مؤسسات ذی صلاح و جلوگیری از صدور نسخه گران و تجویز داروهای بیش از حد ضرورت وسیله پزشکان.

۲ ـ ایجاد ضابطه‌ای عادلانه در مورد هزینه‌های بیمارستانها.

۳ ـ بر اثر تبلیغات سوء که همه روزه شاهد آن می‌باشیم متأسفانه مردم نسبت به پزشکان بی اعتماد شده و هر روز بر دامنه این عدم اعتماد افزوده می‌گردد. از هیئت مدیره محترم این سازمان تقاضا می‌کنم که با طرح برنامه‌های خاص و با بهره گیری از وسایل ارتباط جمعی حسن تفاهم و اعتماد را به بیمار و پزشک بازگردانند.

۴ ـ در سالهای اخیر کشور ما تحت رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر در کلیه شئون به آنچنان پیشرفتی دست یافت که موجب اعجاب جهانیان شده است. (صحیح است) از جمله تشکیلات بهداشتی و درمانی در سرتاسر مملکت گسترش یافت. در روستاها و شهرها مراکز درمانی بهداشتی مجهزی تأسیس شد. این توسعه خارق العاده مراکز درمانی ـ بهداشتی بطور محسوسی نیاز ما را به پزشک افزایش داد.

اطلاع حاصل کرده‌ام که بیمارستانهای مجهزی در نقاط مختلف مملکت با تجهیزات بسیار عالی وجود دارد که به علت کمبود پزشک مورد بهره برداری قرار نگرفته است.

در چنین احوالی اقلاً ۳۵۰۰ پزشک ایرانی در آلمان غربی و شاید به همین میزان از اطباء متخصص که معروفیت جهانی دارند در سایر نقاط دنیا با استفاده از امکانات مادی استثنائی مشغول کارند.

گرچه وزارت محترم بهداری و سایر سازمانها مخصوصاً جمعیت محترم شیر و خورشید سرخ برای بازگشت پزشکان ایرانی مقیم خارج کراراً هیئت هائی به خارج اعزام نمودند. ولی در این مسئله هم باید سازمان نظام پزشکی چاره بیاندیشد. و با معاضدت ومساعدت سایر وزارتخانه‌ها و مؤسسات ذیربط در جهت حمایت بیشتر و منطقی تر از پزشکان خدمتگزار مملکت قدم بر دارد. و پزشکان را به خدمت هموطنان خود تشویق نماید. برای بازگشت ایرانی از خارج و راغب نمودن آنها به خدمت هموطنان با هره گیری از تجربه پزشکان مطلعی که در سازمان نظام پزشکی دراختیار دارد همت گمارد در مشاغل آزاد از آنان حمایت شود تا از ابتدای شروع کار در ایران زندگی آبرومندانه داشته اشند .(صحیح است).

در خدمات اداری حقوق کافی به آنها پرداخت شود و مسئولیت مستقیم از آنان خواسته شود تا بتوانند میدانی برای بروز لیاقت و کفایت خود داشته باشند. و آخر از همه تأمین شغلی کافی به آنها داده شود تا سرنوشت حال و آینده شان دستخوش هوی و هوس و نظرات شخصی این و آن قرار نگیرد.

من مطمئن هستم با بوجود آوردن چنین شرایطی پزشکان شاهدوست و وطن پرست ایرانی مقیم خارج گروه گروه به میهن عزیز خود مراجعت خواهند کرد و با کمال علاقه و صمیمیت در خدمت هموطنانخود قرار خواهند گرفت .(صحیح است) یکبار دیگر از جناب آقای دکتر اقبال و اعضاء محترم هیئت مدیره به سازمان نظام پزشکی ایران به مناسبت خدمات ارزنده شان تشکر و سپاسگزاری می‌نمایم و توفیق خدمت بیشتری برایشان آرزو می‌کنم.

و اما موضوع دیگری که می‌خواهم با استفاده از فرصت مختصراً مورد بحث قرار دهم سفر حج هموطنان ماست که در گذشته مسئله‌ای لاینحل بود و چندین سازمان مختلف مملکتی هر یک گوشه‌ای از آن را بدست داشتند. اما در مجموع وضع به صورتی بود که هیچ کس از آن رضایت نداشت و همه ساله در موسم حج موجی از انواع نارضائی‌ها و درگیریها و ایجاد مزاحمت برای هزارها نفر از مردم کشور بوجود می‌آمد. اما اینک سه سال است که این مسئله به نفع مردم حل شده و وضع حج ایرانیان به صورتی در آمده است که بعضی از کشورها از ایران تقاضای کارشناس کرده‌اند و این امر برای ایرانی موجب فخر و مباهات در بین مسلمین جهان است. (صحیحاست). یقیناً همکاران محترم از آنچه که در گذشته به عنوان حمله داری در حج وجود داشت کم و بیش مستحضرند. قبل از اینکه به فرمان مبارک شاهنشاه آریامهر دولت اداره امور حج کشور را مستقیماً زیر نظر بگیرد. سرنوشت زائر ایرانی عملاً بدست افرادی به نام حمله دار بود. ولی اکنون سازمان اوقاف امر حج را بعهده گرفته است. در سال اول تصدی سازمان اوقاف بر امورحج تعداد زائران از ۲۰ هزار به چهل و یک هزار نفر رسید. در سال دوم این عده با احتساب خدمه و ایرانیانی که از کشورهای دیگر به حج آمده بودند به ۵۷ هزار نفر افزایش یافت و در سال جاری نیز در حدود ۵۷ هزار نفر زائر ایرانی به مکه معظمه مشرف خواهند شد.

اورگانیزاسیون و نظم و تربیت دادن به وضع این عده زائر کار پر زحمتی است که خوشبختانه مسئولین سازمان اوقاف و حج با تدبیر و مدیریت صحیح از عهده انجام این کار مهم به خوبی بر آمده‌اند و با تجربه ایکه در سال‌های اول و دوم قبول این مسئولیت اندوخته‌اند قطعاً امسال با نظم و ترتیب و مراقبت‌های بیشتر و بهتری این وظیفه را انجام خواهند داد.

در سال جاری جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران با امکانات وسیع خود کمک شایانی به بهبود وضع بهداشتی درمانی کاروانهای حج ایران نمود. و یک قافله ۲۰۹ نفری که از جراحان و اطباء و متخصص و مجرب و پرستاران تحصیل کرده و سایر کارمندان فنی تشکیل شده است. به کشور عربستان سعودی گسیل داشت. این گروه عظیم پزشکی در دو بیمارستان صد تختخوابی یکی در مکه و دیگری در مدینه و سه درمانگاه بزرگ در جده ـ مدینه منی و یک درمانگاه سیار در عرفات مستقر شده‌اند. غیر از این قافله بزرگ پزشکی ـ هر یک از ۴۳۶ گروه حج یک پزشک برای امور بهداشتی و درمانی کاروان خود همراه خواهند داشت که بیشتر از اطباء جمعیت شیر و خوشید سرخ یا اطباء آزاد انتخاب شده‌اند مراقبتی که از نظر بهداشتی و درمانی از حجاج ایرانی به عمل می‌آید باعث شده است که میزان مرگ و میر و تلفات غیر عادی زائر ایرانی به صفر برسد. قبل از اینکه سازمان اوقاف امر حج را بعهده بگیرد. برابر آمار رسمی حدود ۶۰ نفر زائر ایرانی در جریان حج آن سال تلف شدند. این رقم در سال گذشته به ۲۴ نفر رسید که قسمت اعظم آن مرگ و میر به علت سکته قلبی بوده است.

امید می ود در سال جاری با سخت گیری که در معاینه متقاضیان سفر حج به عمل آمده است و با معاف نمودن متقاضیانی که فاقد استطاعت جسمانی لازم برای سفر دشوار حج بودند و محافظت و مراقبت شدید بهداشتی و درمانی زائران رقم مرگ و میر به حداقل نزول کند لازم می‌بینم در محضر نایندگان محترم از سرپرست لایق سازمان اوقاف و حج بمناسبت خدمات ارزنده اش تشکر و سپاسگزاری نمایم (احسنت).

مسئله دیگری که ناگزیر از ذکر آن هستم در مورد کنکور نیم سال دوم دانشگاههاست که به استثنای دوره شبانه دانشگاه تهران بقیه دانشگاههای مملکت شرط معدل چهارده در سال آخر دبیرستان را یکی از شرایط ثبت نام در کنکور اعلام نموده‌اند.

به نظر اینجانب قرار دادن شرط معدل برای شرکت در کنکور نیم سال دوم دانشگاهها بدون مقدمه قبلی دهها هزار نفر از جوانان را از ادامه تحصیل محروم می‌کند در حالیکه عده کثیری از این محصلین بسیار با استعداد و به علت شرایط خاصی نتوانستند در امتحان نهائی ششم متوسطه معدل چهارده بیاورند. اگر در سال گذشته و قبل از شروع امتحان نهائی ششم متوسطه و دانشگاهها شرط معدل را برای شرکت در کنکور اعلام می‌نمودند و در شرایط مساوی امتحان کتبی و شفاهی از محصلین سال ششم به عمل می‌آوردند شاید شرط معدل قابل قبول بود. ولی همه می دانیم که مأخذ نمرات شفاهی مخصوصاً در اکثر مدارس ملی پایتخت یا مدارس دولتی و مدارس شهرستانها بسیار تفاوت دارد ـ دبیران بسیاری وجود دارند که در نمره دادن سخاوتمند نیستند و این مسئله در معدل تحصیل اثر می‌گذارد.

به قرار اطلاع پس از اعلام شرط معدل برای شرکت در کنکور نیم سال دوم دانشگاهها از جانب محصلین اعتراضات زیادی شد که در جراید نمونه هائی از آن منعکس گردید. متأسفانه هیچ یک از دانشگاهها به این اعتراضات منطقی پاسخی ندادند.

لذا از جناب وزیر آموزش علوم و آموزش عالی تقاضا می‌کنم که قبل از اینکه فرصت بگذرد دستور رسیدگی به این مسئله را صادر نمایند و حذف شرط معدل از شرایط کنکور را از رؤسای دانشگاهها بخواهند ـ متشکرم (احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر شکرائی بفرمائید.

دکتر شکرائی ـ جناب آقای رئیس نمایندگان محترم مجلس شورای ملی همانطوریکه اطلع دارید هفته جمعیت و تنظیم خانواده از روز ۱۴ آذر ماه هر سال در سراسر کشور شروع می‌گردد در این هفته قشرهای مختلف مردم به مسائل جمعیتی و کنترل جمعیت و نتایج ثمربخش آن و اثراتی که وضع خاص جمعیت ایران بر جنبه‌ها زندگی مردم دارد آشنا می‌شوند و برای گسترش این برنامه که منظور تأمین سلامت جسمی و روانی ـ اقتصادی ـ اجتماعی خانواده‌ها است تلاش می‌کنند .(صحیح است).

امروز جمعیت دنیا بالغ بر چهار میلیارد و رشد سالانه آن بیش از دو درصد است هر سال ۸۰ میلیون نفر به جمعیت دنیا اضافه می‌گردد چنانچه بدین منوال پیش رود در سال ۲۰۰۰ جمعیتی معادل ۷ میلیارد نفر و در سال ۲۰۵۰ بیش از ۲۱ میلیارد و در مدت یک قرن جمعیت جهان به ده برابر جمعیت کنونی خواهد رسید که بسیار وحشتناک است.

فاجعه انفجار جمعیت یکی از بزرگترین مسائل عصر حاضر بوده و مشکلات دنیا را تحت الشعاع خود قرار داده است کشورهای فقیر و غنی کم جمعیت پر جمعیت هم با مشکلات غذا ـ آب ـ پوشاک ـ مسکن ـ آموزش ـ پرورش ـ بهداشت ـ بی سوادی ـ بیکاری روبرو بوده و با تمام قدرت خود می‌کوشند که از فاجعه سقوط جهان در کام جمعیت جلوگیری کنند علت اصلی این طغیان غیر معقول جمعیت پیشرفت تکنولژی پزشکی است تکنولژی با یک دست هدیه می‌دهد و با دست دیگر از پشت خنجر می‌زند موضوع جالب این است که رشد جمعیت در کره زمین در جهت عکس رشد اقتصادی کشورها سیر داشته است.

به فرموده شاهنشاه آریامهر.

«افزایش سریع جمعیت مانعی در راه کوشش هائی است که برای بالا بردن سطح زندگی افراد بشر به عمل می‌آید. چه فراهم آوردن امکانات آموزشی و بهداشتی و اجتماعی غذا ـ مسکن و غیره برای جمعیت که با سرعتی فاحش افزایش می‌یابد بسیار دشوار است بنابراین دولتها برای اینکه بتوانند به هدف‌های اقتصادی و اجتماعی خود به منظور رفاه اجتماع نائل آیند ناگزیرند مشکل جمعیت را به عنوان یک اصل اساسی در برنامه ریزی‌های طویل المدت خود مورد توجه قرار دهند» افزایش سریع جمعیت و کمبود مواد غذائی یکی از نتایج تمدن ماشینی دنیای فعلی است که بشر را در برابرقحطی و گرسنگی قرار داده است. (صحیح است)

در حال حاضر۲/۳ از جمعیت جهان از کمبود مواد غذائی رنج می‌برند هر روز متجاوز از ۲۰۰۰ نفر در اثر گرسنگی جان می‌سپارند و میلیونها نفر در آسیا ـ آفریقا ـ آمریکای لاتین به هیولای گرسنگی دست به گریبانند جمعیت کشورهای جهان سوم غیر از کشورهای صاحبان نفت در حدود ۲۱۰۰ میلیون نفر است که بیش از ۷۰% آنها گرسنه‌اند و از این عده بنا به گفته مک نامارا رئیس بانک جهانی ۵۰۰ میلیون نفر در زمان تولد تا مرگ در کرسنگی مطلق به سر می‌برند شکاف ممالک فقیر و غنی هر روز بیشتر می‌شود حد متوسط در آمد سرانه در کشورهای پیشرفته ۳۷۰۰ دلار و در کشورهای در حال پیشرفت ۲۹۰ دلار است ثروت متوسط یک آمرکائی با در امد سرانه ۵۰۰ دلار صد و پنجاه برابر ثروت متوسط یک هندی است این شکاف هیچ وقت از بین نخواهد رفت زیرا پیشرفت کشورهای صنعتی و تکنولوژی آنها امکان کاهش این فاصله را با کشورهای فقیر نمی‌دهد در کنفرانس رم که برای چاره اندیشی در مورد گرسنگی و کمبود مواد غذائی با شرکت صدها نفر از کارشناسان به نمایندگی از طرف کشورهای جهان تشکیل گردید هر گروه گروه دیگر را مسئول کمبود و گرانی مواد غذائی می‌دانست در همان هفته کنفرانس ده هزار نفر در اثر گرسنگی مردند و میلیون‌ها نفر در هند ـ بنگلادش ـ پاکستان ـ اتیوپی در معرض خطر قحطی و با گرسنگی دست به گریبان بودند توصیه شد که ممالک غنی و ثروتمند ۱۰ میلیون تن غله د راختیار ممالک فقر بگذارند و همچنین توصیه شد که انبار هائی که جنبه بین المللی دارد برای ذخیره مواد غذائی تشکیل شود و ممالک ثروتمند در سالهای فراوانی محصول ذخایر غذائی اضافی خود را در این انبارها برای ممالک فقر ذخیره کنند آنچه مسلم است این توصیه‌ها و این کنفرانس در وضع فعلی ۲/۳ مردم گرسنه دنیا تأثیری نداشت و دردی را دوا نکرد.

در ایران ـ میزان موالید ۴۵ در هزار و مرگ و میر با پیشرفت بهداشت کاهش یافته میزان ۱۴ در هزار رشد جمعیت ۳/۱ در دص و جمعیت کل کشور در حدود ۳۳ میلیون نفر و عمر متوسط هر ایرانی ۵۹ سال می‌باشد هر سال ۱/۲۰۰/۰۰۰ نفر به جمعیت ایران اضافه می‌شود چنانچه برنامه تنظیم خانواده اجرا نگردد پس از ۲۵ سال جمعیتی معادل ۶۵ میلیون نفر و پس از ۹۰ سال جمعیتی معادل ۴۰۰ میلیون نفر خواهیم داشت ایران با مقایسه با سایر کشورهای این امتیاز را دارد که از رشد اقتصادی بی نظیر برخوردار است و این موضوع در مورد کنترل جمعیت و خنثی کردن اثرات سوء آن اهمیت خاصی دارد.

ترکیب نسبی جمعیت در ایران مناسب نیست در صد کودکان در سرشماری سال ۱۳۳۵ میزان ۴۲% و در سرشماری سال ۱۳۴۵ به ۴۵ در صد ترقی کرده و ۵۴% جمعیت ایران در حال حاضر کمتر از ۲۰ سال دارند این طرز ساختمان سنی از لحاظ اقتصادی و اجتماعی مطلوب نیست و هر گونه برنامه ریزی را هر قدم هم که کامل باشد دچار اشکال می‌کند.

بنا بر این بایستی همراه با توسعه اقتصادی کشور جمعیت را نیز از نظر اقتصادی سالم شماریم و باروری را از طریق تنظیم خانواده محدود کنم بدین جهت شاهنشاه آریا مهر با دور اندیشی کامل و توجه خاص:؛ وضع جمعیت کشور دستور اجرای این برنامه را در سال ۱۳۴۶ به دولت خدمتگزار حزبی صادر فرمودند وزارت بهداری مأمور اجرای این برنامه گردید و با موفقیت به پیشرفتهای ذیل نائل آمد.

۱ـ تا پایان شهریور سال جاری بالغ بر ۲۲۸۵ مرکز کلیکی عظیم خانواده در سراسر کشور دایر شده که خدمات این برنامه را رایگان در اختیار مراجعین می‌گذارند استقبال زیاد از حد مراجعین باعث شده است که تعداد مراجعه کنندگان از میزان ۳۱۳/۳۱۸ نفر در سال ۴۶ به ۸۳۵/ ۷/۶۱۸ نفر در سال ۵۳ برسد.

۲ـ تاکنون تعداد ۵۱۹/۳۷۵ نفر از گروههای اختصاصی غیر پزشکی آموزش‌های لازم را برای راهنمائی توده مردم در مسائل کنترل موالید فرا گرفته‌اند.

۳ـ فعالیت کارشناسان ـ مددیاران ـ مروجین سپاهیان خدمات اجتماعی زنان که منحصراً در ۱۱ دوره سپاهی گری برای این برنامه در خدمت وزارت بهداری بوده‌اند ادامه داشته و تا کنون در حدود ۴/۸۴۲/۰۰۰ نفر از طبقات کشاورزان قرار داده‌اند.

۴ـ جهت آموزش عمومی از وسائل سمعی و بصری و ارتباطات جمعی حتی الامکان استفاده شده و در حدود ۴۶۹۸ را به آموزشی عظیم خانواده از شبکه رادیو تلویزیونی پخش شده است.

۵ـ تا شهریور سال جاری بیش از ۶۲ طرح تحقیقاتی در زمینه مسائل جمعیتی ـ اجتماعی بوسیله انستیتو تحقیقات بیولوژی تولید مثل با همکاری دانشگاه و سازمانهای بین المللی به مرحله اجرا در آمده است مسلماً با فعالیت‌های ثمر بخشی که در پیشبرد برنامه انجام شده و خواهد شد تا ۲۰ سال آینده رشد جمعیت ایران به نصف رشد فعلی خود خواهد رسید.

در خاتمه عرایضم وظیفه خود می دانم که:

اولاً ـ از شرکتهای عمرانی که در چند سال اخیر بوسیله دولت حزبی خدمتگذار به پیروی از منویات شاهنشاه آریا مهر در شهر مذهبی قم به شرح زیر انجام گردیده است تشکر و سپاسگذاری بنمایم.

۱ـ تسطیح و تعریض جاده فعلی قم

۲ـ شروع اتوبان قم ـ تهران با احداث خط کمربندی زیارتی دور شهر.

۳ـ اتمام ساختمان کشتارگاه بزرگ و سرد خانه

۴ـ اتمام ساختمان هنرستان بزرگ حرفه‌ای صنعتی.

۵ـ ساختمان چندین خیابان ـ بلوار ـ پل ـ پارک ـ میدان و آسفالت کلیه خیابانها.

۶ـ واگذاری چهار هزار متر زمین در منابع طبیعی برای خانه جوانان شیر و خورشید یک میلیون متر زمین برای احداث گورستان.

۷ـ تهیه پروژه فاضل آب شهر و توسعه لوله کشی آب آشامیدنی.

۸ ـ بر طرف شدن مشکل تلفن و برق به طور کامل و کلی.

۹ـ دستور تهیه نقشه جامع شهر که در دست اقدام است.

۱۰ـ ایجاد چند واحد صنعتی در شهر.

ثانیاً ـ تقاضا دارد که برای احداث یک خیابان ۴۵ متری که از نظر ترافیک شهر بسیار ضرورت دارد و همچنین برای شروع مقدمه ساختمان گورستان بزرگ مبلغ ده میلیون تومان در اختیار شهرداری قم گذاشته شود که این دو تقاضای مردم قم مثل سایر خواسته‌های آنها بوسیله دولت خدمتگزار حزبی برآورده گردد توفیق همه خدمتگزاران را در خدمت به شاهنشاه آریا مهر از خداوند مسئلت دارم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای حق شناس بفرمائید.

حق شناس ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست مجلس و همکاران محترم.

ملت شاهدوست و وطنپرست ایران به یاد خاطره روز بزرگ و تاریخی ۲۱ آذر ماه ۱۳۲۵ این روز مهم را جشن می‌گیرند. روز ۲۱ آذر سال ۱۳۲۵ که با خطوط زرین طلائی در تاریخ ایران ثبت شده برای همه ایرانیان بالخصوص آذربایجانیان روز با عظمت و بزرگی است. روز ۲۱ آذر روزی است که با تدابیر حکیمانه و همت والای شهریار جوان و جوانبخت ما اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر پس از یک سال تمام که دو استان بزرگ و زرخیز ایران آذربایجان و کردستان از پیکر ما در وطن جدا شده بود مجدداً رهائی یافت و از دست ستمگران خلاص گردید (صحیح است) یکسال تمام بود که مشتی ماجراجو وعناصر خائن و بی وطن با استفاده از هرج و مرج‌های جنگ دوم جهانی حکومتی تشکیل داده و بنام فرقه قلابی دموکرات آذربایجان. استان زرخیز آذربایجان را که در طول تاریخ سر ایران لقب گرفته به خیال خود از پیکر ایران جدا کرده و کابینه پوشالی دولت خود را اعلام نموده است. عناصر خائن و بیگانه پرست در طول مدت یکسال از هیچگونه جنایت و خیانت نسبت به هستی و حیثیت مردم مضایقه نکردند (صحیح است) چه بسیار جوانان غیور و شرافتمند را در تبریز و سایر شهرها و قصبات و روستاها که تسلیم اجنبی نگردیدند تیر باران نمودند. صدها نفر از جوانان و مردم شاهدوست تبریز را که قلبشان برای شاهنشاه جوان خود می‌طپید به خون خود آغشته نمودند و اموالشان را بنام مصادره دولتی بباد غارت دادند. نسل جوان امروز که چشم باز کرده و در سایه بلند پایه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر امنیت بی نظیر و بی سابقه امروزی را مشاهده می‌کنند و از رفاه کامل و اقتصاد مترقی برخوردارند نخواهند توانست آن روزهای سیاه را در مقابل چشم خود مجسم کنند ولی مردان و زنان یک نسل پیش که مزه تلخ آن روزهای غم انگیز و سیاه را چشیده‌اند و درک کرده‌اند خوب می دانند که بنده در این مکان و مقام مقدس چه می‌گویم. (احسنت).

خلاصه اینکه مدت یکسال آذربایجان عزیز دندان روی جگر گذاشته و با انواع بلایا و محنتها متحمل شده و با تشکیل جلسات سری م مبارزات مخفی و علنی و نثار خون پاک خود چشم امید خود را در مرکز باقدامات شاهنشاه عظیم الشأن دوخته و مطمئن بودند که در هر حال شاهنشاه بزرگ دقیقه‌ای از یاد نجات و رهائی آذربایجان فارغ نبوده و شبانه روز استراحت را بر ذات اقدس خودشان مضایقه کرده و با وجود گرفتاریهای زیاد و روز افزون اوقات گرانبهایشان را برای بازگرداندن آذربایجان عزیز مصروف می‌فرمایند که بالاخره با تأییدات خداوند متعال آن آرزوی بزرگ جامه عمل پوشید و مانند همیشه که پایان شب سیه سفید است آن شب تاریک و هولناک بپایان رسید و به فرمان جهان مطاع شاهنشاه عالیقدر و منجی آذربایجان واحدهای دلیر ارتش نیرومند شاهنشاهی ایران تحت فرماندهی افسران شجاع و رشید پیشروی‌های خود را به سوی این سرزمین جدا شده و دور افتاده از مام میهن آغاز نمودند. (احسنت) ومردان غیور تبریز به محض استماع این خبر مسرت آور قیام نموده و دوش بدوش برادران سرباز خود نسبت به قلع و قمع و خلع سلاح خائنین و متجاسرین اقدام نمودند. فرقه قلابی دموکرات با تشکیلات پوشالی فدائی‌ها که در قافلانکوه و در سایر نقاط تصمیم بمقاومت گرفته و می‌گفتند مرگ هست و بازگشت نیست و بخیال خام خود می‌خواستند جلو پیشروی ارتش عزیز ما را بگیرند چنان لرزه بر اندامشان افتاد که شبانه از بیم مجازات مردم بطور کاملاً پنهان و مخفیانه راه فرار را پیش گرفته و به آنسوی مرز پناهنده شدند (صحیح است) و کسانی هم که بدست مجاهدین وطنپرست افتادند به مجازات اعمال خائنانه خود رسیدند. خداوند بزرگ را شکر می‌کنیم که به همت والای رهبر عالیقدر ایران اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر آذربایجان عزیز از دست خائنان و بیگانه پرستان نجات یافت (صحیح است). اینست که عموم ملت شرافتمند و شاهدوست و وطنپرست ایران و مخصوصاً اهالی آذربایجان سالروز ۲۱ آذر ماه ۱۳۲۵ را جشن گرفته و از صمیم قلب و احساسات عالیه و بی شائبه دست نیاز به درگاه خالق بی نیاز برداشته و برای طول عمر و تندرستی و سلامت و توفیقات روز افزون ذات اقدس شهریار عالیقدر و رهبر اندیشمند اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر دعا می‌کنند و شکر گزاری می‌نمایند: (احسنت)

زنده و پاینده باد شهریار دادگستر عظیم الشأن ما اعلیحضرت همایون شاهنشاه دادگستر و عظیم الشأن ما اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر و خاندان جلیل سلطنت، درود بروان پاک شهیدان راه وطن (احسنت).

پاینده ایران، نیرومند باد ارتش دلیر شاهنشاهی ایران (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای مهندس جلالی نوری بفرمائید.

مهندس جلالی نوری ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم، اینجانب و کلیه اهالی کاشمر افتخاری بس عظیم نصیبمان گردید که در مسیر سفر تاریخی ۲۵۰۰ کیلومتری شهبانوی گرامی ایران به حاشیه کویر قرار گیریم و معظم لها کاشمر را در تاریخ دهم آذر ماه ۱۳۵۳ بقدوم مبارک خود مزین فرمودند.

با قاطعیت تمام می‌توان ادعا کرد که سفر علیاحضرت شهبانو به کاشمر بزرگترین واقعه ایست که در تمام طول تاریخ کهن این شهرستان بوجود آمده است. اگر به تاریخ این منطقه مراجعه شود شهرستان کاشمر که قبلاً بنام ترشیز خوانده می‌شد یکی از قدیمی ترین شهرستان‌های ایران است که در گذشته بسیار معموروآباد بوده و بشریت خانه خراسان شهرت داشته است طبق اشیاء باستانی که بدست امده وآثاری که هنوز باقی است قدمت تاریخی این شهرستان بدوره ساسانیان می رسدوفردوسی درشاهنامه خود درباره کشمروسرومعروف آن سخن بمیان آورده است (احسنت).

حوادث بزرگ و تاریخی بسیاری در طول تاریخ این شهرستان بوجود آمده است که از آن جمله حمله مغول وجنگ شاه عباس با برادر خود در سو سفیدکاشمر برای بدست آوردن تاج شاهنشاهی ایران بود. ولی متأسفانه اغلب این حوادث با جنگ و خونریزی توام بود و آثاری که از آنها باقی مانده بجز خرابی وتباهی و خونریزی و نیستی چیز دیگری نبوده است برعکس واقعه سفر علیا حضرت شهبانوی ایران به این نطقه با خیر و برکت توام بوده و آثارش همه آبادانی و عمران و شادی و آسایش برای قاطبه اهالی می‌باشد (صحیح است).

شهرستان کاشمر که مقهور قهر طبیعت قرار گرفته است به علت داشتن هوای گرم و وتوام با گرد و خاک و همچنین به علت نداشتن راه خوب و مهمانسرائی مناسب کمتر کسی است که هوس دیدار آن را بنماید. حتی مأمورین دولت به علت وضع نامناسب جوی آن سعی دارند که از رفتن باین شهرستان دوری جویند. بناگاه همین مردم بشارت یافتند که مهمانی بس گرانی یعنی بانوی والای شاهنشاه شهبانوی عزیز ایران به سراغشان می‌آید. آن چه رخ داد آن چنان بود که اگر نسل قبل از انقلاب می‌شنید آن را ناممکن می‌پنداشت و بافسانه بیشتر می‌دانست تا به حقیقت.

روستائی کویر نشین کاشمر که تا بحال فقط عکسهای شهبانوی ایران را بر دیوار شرکت تعاونی خود دیده بود ناگهان با بهتی شگرف می‌دید که شهبانوی او بی هیچ تکلف و پیرایه‌ای بر خانه اش گم می‌نهند و دور از تشریفات به میان مردم می‌روند و از زندگی عادی مردم شهر و روستا با علاقه و محبتی خاص بازدید به عمل میاورند (احسنت) و در هر مورد برای پیشبرد و توسعه برنامه‌ها دستورات مؤکدی صادر فرموده و راهنمائیهای ثمر بخشی بعمل میاورند. شهبانو معتقد هستند که برای پیشبرد هدفهای انقلاب بایستی با مردم تماس داشت چنانکه در جائی می‌فرمایند:

«در میان مردم بودن و شرکت در شادیها و غمهایش برای مردم من شادی بزرگی است». (احسنت) آنوقت است که حس می‌کنم متعلق به این قوم و سرزمین هستم. اصولاً من آدمی هستم که از دیدن مردم و افراد خوشحال می‌شوم. برای من کمک بزرگی است که گاهی به بازدیدها و دیدارهای اجتماعی بروم. از این دیدارها انرژی می‌گیرم» (احسنت).

با چنین افکار بلند انسانی شهبانو به دیدار از این منطقه پرداختند که بدلائل گوناگون می‌بایستی مورد وجه بیشتری قرار گیرد.

احساسات و استقبالی که مردم شاهدوست کاشمر نظیر سایر مردم ایران بخصوص ساکنین حاشیه کویر نسبت به شهبانوی عزیز خود نشان دادند وصف ناشدنی است. (صحیح است) همه کس جریان این سفر را بلافاصله از رادیو شنیده و در روزنامه خوانده و یا بر صفحه تلویزیون دیده است لیکن وسایل ارتباط جمعی با تمام گسترش و نفوذی که دارند نمی‌توانند جنبه‌های احساسی و عاطفی یک واقعه را منعکس سازند. دوربینهای فیلمبرداری و یا چشمهای تیز بین خبرنگاران نمی‌تواند همیشه همه چیز را در همه جا به بیند و یا همه چیز را آنطور که واقعاً بوده است وصف کند ـ هیچ وسیله ارتباطی قادر نیست احساسات مردمی را که برای ادای خیر مقدم ایستاده‌اند. بیان کند که سادگی و صمیمیت شهبانو چگونه از همان آغاز ورود محیط را خودمانی و پر از آرامش و احساس مساخت و این سادگی برخوردها بهمه کس جرأت می‌داد که انچه در دل دارد بگوید و آنچه آرزو دارد بخواهد (صحیح است). در چنین مواردی بود که بسیاری از مردم و حتی اطرافیان خود ایشان شوق به چشم داشتند و همه با جان و دل مقدم مبارکشان را گرامی می‌داشتند هر چند برنامه‌های عمرانی وسیعی در منطقه کاشمر در دوران انقلاب و بدست دولت جناب آقای هویدا صورت گرفته است که از آن میان می‌توان ایجاد راه کاشمر ـ نیشابور و توسعه شبکه آب و برق شهرستان و بخشهای تابعه و همچنین ایجاد بیمارستان و درمانگاه‌ها و مدارس را نام بر دولی با اینهمه شهرستان کاشمر استعداد بیشتر مردم آن حق برخورداری از زندگی بهتر و مرفه تری دارند. در این سفر تاریخی و پرخیر و برکت علیا حضرت شهبانو اوامر زیر را در مورد انجام هر چه سریعتر برنامه‌های عمرانی کاشمر صادر فرمودند:

۱ـ چون همه ساله نزدیک به شش هزار تن خشکبار به طریقه سنتی و قدیمی در کاشمر تهیه و صادر می‌شود مقرر فرمودند در یکی از نقاط پر محصول این شهرستان یک کارخانه تهیه خشکبار احداث شود.

۲ـ شهرستان کاشمر یکی از مراکز عمده قالی بافی ایران است که در آن هر سال در حدود بیست چهار هزار تخته قالی به ارزش بیش از دویست فرمودند که کارگاههای خصوصی تحت حمایت و کنترل بیشتر قرار گیرند و با کمکهای لازمی که شرکت فرش بانها خواهدنمود سعی شود که در آمد آنها اضافه گردد.

۳ـ چون کاشمر فاقد استادیوم ورزشی و مرکز تفریحات سالم برای جوانان است مقرر داشتند که استادیوم محل هر چه زودتر تکمیل و شیر و خورشید سرخ خانه‌ای برای جوانان احداث نماید و همچنین برای کارمندان دولت و خانواده آنها مقرر شد که باشگاهی بوجود آید.

۴ـ چون کلیه راههای کاشمر از قبیل راه تربت حیدریه به کاشمر و کاشمر به نیشابور و کاشمر به سبزه وار هیچکدام آسفالته نیست و بعلت اینکه این راهها پس از هر زمستان غیر قابل عبور می‌گردد و مرمت آنها فوق العاده پر خرج است شهبانو مقرر فرمودند که این راهها بخصوص راه کاشمر به تربت حیدریه که راه اتصالی به مشهد می‌باشد هر چه زودتر آسفالت گردد.

۵ـ چون آب آشامیدنی کاشمر دارای املاح بسیار زیادی است بنا به در خواست عموم دستور فرمودند تصفیه خانه برای تصفیه آب آشامیدنی کاشمر احداث شود.

سایر اوامری که علیا حضرت شهبانو در مورد کاشمر صادر فرمودند:

ـ احداث یک مهمانسرا

ـ تبدیل تلفن مغناطیسی کاشمر به خودکار و قرا گرفتن آن در شبکه سرتا سری ماکرو ویو کشور

ـ ساختمان مرکز رفاه خانواده سازمان زنان

ـ ایجاد کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان.

تردید نیست که اجرای چنین برنامه هائی به مطالعه و زمان کافی نیاز دارد ولی با قاطعیت می‌توان گفت که بدون سفر شهبانو شناخت واقعی واقعی خواستهای مردم این منطقه در زمانی چنین کوتاه میسر نبود.

شهبانو با تحمل رنج سفر به این منطقه بزرگترین گام را در شناختن مشکلات، مسائل و خواستهای مردم این منطقه برداشته‌اند و چون سفرهای شهبانو همواره منشأ خیر و برکت بوده است باید منتظر بود ک برنامه‌های عمرانی مذکور هر چه زودتر از طرف دولت به مرحله اجراء در آید. در خاتمه اینجانب لازم می دانم از طرف مردم شاهدوست و وطن پرست کاشمر همصدا با سایر ساکنین حاشیه کویر و مردم مناطقی که در این سفر تاریخی مورد بازدید علیا حضرت پهلوی شهبانوی ایران قرار گرفته است از مراحم معظم لها سپاسگذاری و تشکر نماید. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای احمدی بفرمائید.

حبیب الله احمدی ـ جناب آقای رئیس نمایندگان محترم در سفر اخیریکه به حوزه انتخابیه خود بندر عباس کرده بودم ناظر پر شور ترین احساسات دانشجویان ودانش آموزان بخصوص فرزندان روستانشینان بودم که بنابه فرمان شاهنشاه محبوب خودازتغذیه وآموزش رایگان استفاده می‌نمودند. از طرف قاطبه مردم بندر عباس مأموریت دارم سپاس مردم غیور مرزنشینان این استان را به شرف عرض همایونی برسانم.(احسنت). بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند چند روز قبل به علت فرو ریختن سالن فرودگاه مهر آباد شانزده نفرجان خود را از دست دادند. بنا به فرمان شاهنشاه آریا مهر که همیشه به فکر رفاه و آسایش ملت ایران هستند گروه امداد برای نجات مصدومین تشکیل گردید شهبانوی محبوب ملت ایران از محل حادثه بازدید فرمودند.

گروه امداد با تلاش شبانه روزی و پی گیری خود عده‌ای را نجات دادند که لازم است از آقای اربابی معاونت محترم وزارت جنگ و ریاست کل هواپیمائی کشوری و تیمسار سپهبد قره باغی و آقای نیک پی و سایر گروه امداد سپاس گزاری بعمل آید (صحیح است).

در اینجا لازم می دانم ضمن اظهار تأسف شدید از درگذشت کسانی که به علت این فاجعه جان خود را از دست داده‌اند از دولت و مسئولین امر بخواهم که رسیدگی دقیق نسبت به نحوه ساختمان فودگاه مهر آباد که ۲۲ قبل از احداث شده به عمل آورند وموجبات تعقیب کسانی را که در این باره مقصر هستند فراهم نمیاند (صحیح است) در پایان عرایضم احتیاجات حوزه انتخابیه خود را به شرح زیر به استحضار می‌رساند:

۱ـ جزیره قشم فاقد موج شکن می‌باشد و اسکله موجود در این جزیره فرسوده گردیده و با وجود دستور کتبی جناب آقای نخست وزیر تاکنون سازمان بنادر و کشتی رانی نسبت به احداث موج شکن و اسکله اقدامی بعمل نیاورده است.

۲ـ بندر عباس فاقد نقشه جامع شهر می‌باشد. تقاضا می‌شود نسبت به تصویب آن تسریع شود.

۳ـ شهرداری بندر عباس برای نوسازی و احداث خیابانهای جدید به کمک مالی از طرف دولت دارد زیرا درآمد شهرداری از محل عوارض محلی خیلی نا چیز است.

۴ـ وزارت اموزش و پرورش چندی قبل موافقت نمود که مبلغی به عنوان سختی معیشت به معلمان و کارکنان بومی آموزش و پرورش پرداخت نماید ولی متأسفانه سازمان امور اداری و استخدامی کشور با تقاضای وزارت آموزش و پرورش مخالفت نموده در حالیکه معلمان و کارکنان غیر بومی از کلیه مزایای خارج از مراکز استفاده می‌نماید تقاضا دارد سازمان امور اداری و استخدامی نسبت به تقاضای معلمان و کارکنان بومی استان ساحلی ترتیب اثر داده و تبعیضی که فعلاً بین معلمان بومی و غیر بومی موجود است به نحوی برطرف نماید و موجبات رضایت این طبقه از ملت شریف ایران که در امر تربیت فرزندان ما سهم بزرگی دارند فراهم نماید متشکرم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای عبدالهادی آقایان بفرمائید.

عبدالهادی آقایان ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، همکاران گرامی، از گزارشهای رسمی سفر میمنت اثر علیا حضرت شهبانوی گرامی به شهرها و قراء حاشیه کویر مطلع شده‌اند. و از کلیات رو زمره این واقعه تاریخی نیز از طریق جرائد و رادیو تلویزیون و دیگر وسائل ارتباط جمعی استحضار حاصل کرده‌اند.

بنده خود را موظف می دانم که هم به منظور ادای وظیفه سپاسگزاری به حضور معظم لها و هم چنین بحضور مبارک بندگان اعلیحضرت شاهنشاه آریا مهر که مبدأ و منشأ همه برکات برای ملت ایران هستند (صحیح است) و هم به جهت استحضار بیشتر نمایندگان محترم ملت از بازتاب عاطفی گسترده و درخشانی در این سفر پر برکت در قلوب و نفوس میلیونها افراد ملت عموماً و صدها هزار تن سکنه حوزه نمایندگی خود و افرادی که مستقیماً و از نزدیک بزیارت علیاحضرت محبوب خود نائل و با افتخار پذیرائی مقدم عزیزشان مباهی و مفتخر گردیدند شمه‌ای بعرض برسانم (احسنت).

گرچه یقین دارم که تصدیق خواهید فرمود زبان ازبیان احساسات صمیمانه‌ای که مبین سپاسگزاری و دعاگوئی این افراد باشد عاجز و قاصر است.

این قدر عرض می‌کنم آنچه را که خبر نگاران جرائد و گزارشگران رادیو برای خوانندگان و شنوندگان خود وشتند و گفتند و صحنه هائی را که دوربینهای تلویزیون به بینندگان ارائه دادند حتی اندکی از بسیار و یکی از هزار هم محسوب نمی‌شود.

فی الواقع کاش این امکان فرصت برای همه خانمها و آقایانی که افتخار ملازمت معظم لها را در طی این مسافت طولانی داشتند وجود داشت که هر کس مختصری از آنچه را که به چشم دیده باطلاع دیگران نیز می‌رسانید که چگونه شهبانوی گرامی در این سفر خورشید وار بکوه و دشت وده شب وروز تابیدند و سایه مهر و محبت و رحمت خود را بی دریغ برهمگان افکندند و دست عطوفت برسر بیماران و زنان وکودکان کشیدند (احسنت) و تا آنجا که مقدور بود اوامری را برای بهبود وضع اهالی و رفع نیازمندیهای آنان در اسرع وقت صادر فرموند و جناب آقای نخست وزیر محبوب ما هم در تسهیل صدور و تحقق اجرای این اوامر نهایت کمک را مبذول داشتند. قطع نظر از فضائل و مکارم اخلاقی موروث و مکتسبی که علیا حضرت گرامی بحد کمال واجد آن می‌باشند، انتساب معظم لها به خاندان شریف رسالت و اینکه در گوهر تابناک ایشان خون پاک پیامبر بزرگ اسلام جریان دارد (صحیح است) موجب شد که هم چنان که از اخلاق عالیه جد بزرگوارایشان نقل شده است که با بیماران و بینوایان بی هیچ قید وشرطی نشست و برخاست می‌فرمود و دعوت هر فقیر و ناتوانی را بخوشروئی می‌پذیرفت و بی هیچ تکلف بر سفره گسترده آنان برزمین می‌نشست و با آنان غذا تناول می‌فرمود (احسنت) شهبانوی گرامی ما نیز در این سفر (و مثل همیشه) تجلیات خیره کننده و پرفروغی از آن خلق و خوی ملکوتی و موروثی خود را اظهار و ابراز فرمودند تا بدانجا که در روستای دور افتاده و بیارجمند آن پیرزن با دستهای لرزان و صورت چروکیده و کمر خمیده عصا بدست بر گونه و دست شهبانوی عزیز ما بوسه می‌زند و یک دنیا حق شناسی و اخلاص وارادت تقدیم می‌کند و متقاباً یکدنیا مهر و محبت و عطوفت از شهبانوی گرامی می‌بیند و آن دیگری با شعری که خود ساخته و زبان حال خودش است خیر مقدم می‌گوید و حاجت خود را با شعربیان می‌کند یا در کلبه آن زن سالخورده بر سر تنور در منتهای صفا دعوت آن زن را برای صرف نان خالی گرم، بگرمی و مهربانی می‌پذیرد یا روسری دست بافت پیرزن دیگری را در طول سفر بسر می‌بندد یا آن طفل علیل را فوراً برای معالجه به تهران می‌فرستد و هم حاضرین بمصداق:

باور از بخت ندارم که تو مهمان منی
خیمه سلطنت، آنگاه فضای درویش (احسنت)

از شدت سرور و شادمانی سر از پا نمی‌شناختند وبه سختی باور می‌کردند که آنچه که می‌بینند در بیداری و برأی العین است نه به خواب و خیال.

هم چنانکه عرض کردم این الطاف و مراحم، انحصاری به سکته بیارجمند یا بسطام یا شاهرود نداشته و شهبانوی معظم هر جا که تشریف فرما شدند چون (ابری که در بیابان بر تشنه‌ای ببارد) مردم مقدم نازنیشان را گرامی می‌داشتند و بر سر و چشم خود جایشان می‌دادند.

سرو چشم که چه عرض کنم زیرا به قول سعدی:

(سر نه چیزی است که شایسته پای تو بود) احسنت.

بلکه همه از زن و مرد و کودک و جوان و پیر همگی با تمام وجود و با تمام عواطف و احساسات و دل و جان خود پذیرای این موهبت عظمی و سعادت بی نظیر شدند و رواق منظر هر چشم آشیانه این همای سعادت و اقبال گردیده و به راستی مردمی که چشم و دلشان به زیارت شهبانوی والا تبار روشن شد تولدی تازه و جانی نو یاقتند و تحقق مراحم و مواعید شاهنشاه آریامهر مبتکر انقلاب شاه و ملت را به چشم دیدند زیرا که از برکات همین انقلاب است که ملکه محبوب و معظم به آن سعه صدر و عطوفت و بی تکلفی مشقت سفری چنین طولانی را به نقاطی چنان دور افتاده بر خود هموار می‌فرمایند که در زندگی شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانو نیز لحضات و ساعاتی است که معظم لها در شرایطی مساوی با افراد ملت خود می‌گذرانند و به همان بزم محبتی که شاعر در عالم خیال یا تعبیر:

(بنازم به بزم محبت که آنجا
گدائی و شاهی مقابل نشیند)(احسنت)

صورت واقعیت و تجسم می‌بخشد، باز هم عرض می‌کنم که فی الواقع برای هیچکس امکان گفتن یا نوشتن سپاس، امتنان و تشکری که دل و زبان مردم این مرز و بوم مالامال از آن است میسر نیست (صحیح است) و با یک کلام خلاصه می‌کنم این است معنی پیوند شاه و ملت و اینست سر قوام و دوام نظام شاهنشاهی که نمی‌توان این احساس و اخلاص را از طرف مردم، و اینهمه عنایت و کرم و محبت و لطف و صفا را از طرف شهبانوی گرامی ترسیم و توصیف کرد.

در فرصت کوتاهی که دست داد هم مسلک هویدا نخست وزیر محبوب و رئیس دفتر سیاسی حزب ما به خانه حزب در شاهرود تشریف فرما شده و با اعضا، کمیته و اعضاء سازمانهای وابسته گفتگو داشتند و جوانان عضو حزب را تشویق کردند که آماده برای قبول مسئولیت امور مملکتی در هزاره سوم باشند و در بیانات آموزنده خود اعضاء حزب را در جهت پیش برد هر چه بیشتر اهداف انقلاب راهنمائی فرمودند (احسنت).

مردم حاشیه کویر و تمام ملت ایران دعا می‌کنند برای بقاء نعمت وجود مبارک شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانو گرامی و والاحضرت همایون ولایتعهد (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر ناوی بفرمائید.

دکتر ناوی ـ صبح روز شنبه ۵۳/۹/۹ فرودگاه سبزوار شاهد شور و شعف و جنب و جوش عجیبی بود بیش از یکصد قطعه قالی نفیس بافت سبزوار که تعداد بیشماری گلهای زیبا بر روی آن پاشیده بودند بر شکوه و جلال میدان می‌افزود مردم از هر طبقه و سن، بازاری، کارگر معلم محصل شهری روستائی خرد بزرگ با نظم و ترتیب گردهم جمع شده با بی صبری دقیقه شماری می‌کردند همه با خود می‌گفتند پس کی تشریف فرما می‌شوند؟ دقیقه‌ها می‌گذشت و مردم بی تابتر وبی حوصله تر می‌شدند و مشتاقانه بر آسمان نظر کرده و در افق غربی چیزی را جستجو می‌کردند این حالت انتظار و تمنی را به هنگام کودکی چند بار دیده بودم و آن وقتی بود که ماهها باران نمی‌آمد و خطر خشکسالی و قحطی شهر سبزوار و جان مردم را تهدید می‌کرد بر اساس عقاید و سنت‌های کهن اهالی رو به مصلا می‌آوردند و دست به سوی خدا دراز کرده می‌خواستند که فرشته نعمت را بفرستند و باران ببارد تا در کار کشت و کار و حاصل آنان خیر و برکت پدید آید و زندگیشان رونق گیرد. آنروز نیز مردم سبزوار در فرودگاه چنین انتظاری را داشتند. ساعت موعود فرا رسید و هواپیما غرش کنان بر زمین نشست نفسها در این لحظه در سینه حبس شده و دلها طپیدن گرفت و فرشته رحمت ما قدم بر خاک سبزوار نهاد و از سوی استاندار شاد باش ورود گفته شد ولی چهره خندان و حق شناسی اهالی حکایت از این می‌کرد که در عین سکوت فریاد می‌کشند: شهبانوی عزیز به شهر ما شهری که طبیعت سر بی مهری با وی دارد و مردم بلند طبع پر تحرک شاهدوست آن به زور کار و مبارزه شدید علیه طبیعت زندگی می‌کنند خوش آمدید (احسنت ـ احسنت) قدمت بر روی چشم ما، علیا حضرت با متانت و وقار مخصوص به خود و با لبخندی امید بخش و دلنواز نزول اجلال فرموده یک یک مستقبلین را مورد عنایت قرار داده و با اتومبیل به سوی شهر روان شدند فریاد جاوید شاه زنده باد شهبانو و ولیعهد میدان فرودگاه را می‌لرزاند در تمام مسیر که گلباران شده آنچنان ازدحام و تراکم جمعیت و ابراز احساساتی بود که من در تمام عمر خود شبیه آن را ندیده بودم (احسنت) علیا حضرت به محض ورود به شهر مستقیماً به دیدار مسجد جامع سبزوار که بنای آن را به ملوک نسبت می‌دهند رفتند. سپس عازم بازدید از پرورشگاه فرح پهلوی که فعالیت آن در زمینه نگهداری کودکان و دانش و هنرآموزی آنان است شدند و دستوراتی درباره بهبود وضع آن دادند در اینجا لازم می دانم از آقای دکتر ابراهیمی که مدیرعامل سابق که خدمات ذیقیمتی کشیده و تمام سبزواریها از او به نیکی یاد می‌کنند نام ببریم از خانه زن و کتابخانه نیز بازدید فرموده و پس از استراحت به مرکز رفاه خانواده تشریف فرما شدند این مرکز که ریاست عالیه اش با شهبانوی فرشته خصال ماست در کارهای هنری آموزشی بهداشتی ورزشی جمع کثیری از کودکان را یاری و تعلیم می‌دهد به خوبی از عهده انجام وظائف بر آمده است کارکنان و مسئولان به خصوص خانم ستاره فرمانفرمائیان مدیر عامل کلیه مراکز رفاه ایران مورد تفقد و بذل عنایت قرار گرفتند برای توسعه این مرکز که سهمی از هزینه بنای آن را آقای عباس رضائی قبلا پرداخته بود آقای عباس رضائی تعهد کرد که مبلغ یک میلیون تومان بپردازد بجاست که دیگر دارندگان از کردار این دو همشهری ما که با تلاش مداوم بمالی رسیده و آنرا برای درک لذت معنوی در راه رفاه عامه خرج می‌کنند سر مشق بگیرند. (صحیح است).

یکی از مرکزی که فوق العاده مفید است ومورد توجه علیا حضرت قرار گرفت جنگل مصنوعی حارث آباد و مرز جنوبی سبزوار می‌باشد که در جلوگیری از تجاوز شن روان به داخل شهر و تلطیف هوا اثرات بارزی دارد.

فاصله این جنگل تا شهر نزدیک به ۱۵ کیلومتر است و از طرفین ۴۰ کیلومتر ممتد است.

در شرفیابی حضوری آثار رضایت خاطر خطیرشان هویدا بود ضمن بررسی احتیاجات سبزوار و تقاضاهای اهالی و تأسیس بیمارستانی بزرگ جلب توجه کرد آقای علی رضائی داوطلب شد که مبلغ یکصد میلیون ریال بپردازد ودو تن دیگر از حضار مبلغ هشت میلیون ریال تعهد نمودند علیا حضرت شهبانو ضمن تقدیر از برادران رضائی یادآور شدند که‌ایم وظیفه هر توانگری است که در کارهای عام النفعه شرکت کند البته جریان تفصیلی آن را از تلویزیون دیده‌اید و مرا مستغنی از بیان بیشتر آن می‌کند (احسنت) حاجت به توضیح نیست که سبزوار واقع در مرز کویر مورد تجاوز شن‌های روان و منطقه‌ای خشک و کم آب است ولی ما محرومیت‌های طبیعی را به حساب دولت نمی‌گذاریم و از دولت حزبی هم مسلک هویدا کمال تشکر را داریم ما امروز از نعمت تلفن خودکار و تلویزیون که هر کدام به موقع خود نقش مؤثردر امور اقتصادی و آموزشی و بهداشتی دارند مستفید هستیم ما فرهنگی قوی و دادگستری سالم داریم از امنیت و سلامت برخورداریم کارکنان دولت در کمال صمیمیت کارهای خود را انجام می‌دهند ولی به مقتضای آموزش بیشت و هوش خدادادی اهالی متوقع سبزوار تقاضاهای زیر را در جهت رفاه بیشتر دارند که شخصاً پس از قرائت دو بیت شعر که بداهتاً سروده و فی المجلس به عرض رسانیدم تقدیم علیا حضرت شهبانو نمودم اینک تقاضاها:

۱ ـ اتصال سبزوار به شبکه سرتاسری راه آهن

۲ ـ اتصال سبزوار به شبکه گاز

۳ ـ اتصال سبزوار به شبکه برق

۴ ـ تأمین آب سبزوار از طریق بستن سدهای کوچک

۵ ـ تأسیس یک بیمارستان سیصد تختخوابی منطقه‌ای

۶ ـ تأسیس دانشکده فنی.

۷ ـ تأسیس دانشکده جنبی

۸ ـ تأسیس مدرسه عالی پرستاری

۹ـ تکمیل عملیات ساختمانی آرامگاه علامه ابوالحسن بیهقی دانشمند

۱۰ ـ تکمیل ساختمان آرامگاه فیلسوف بزرگ شرق (حاج ملا هادی سبزواری)

۱۱ـ اسفالت راه سبزوار شاهرود که نتیجتاً راه مشهد ـ تهران کوتاهتر شده و از تصادفات و مرگ و میرهای دستجمعی راه کوهستانی تهران بجنورد مشهد جلوگیری خواهد شد.

علیا حضرت اوامری در جهت اجرا و انجام تقاضاهای اهالی سبزوار به آقایان وزراء ملتزم رکاب و آقای استاندار خراسان و رئیس دانشگاه مشهد صادر فرمودند امیدوارم هر چه زودتر شاهد انجام اوامر باشیم روز بعد شهبانو بدون اطلاع قبلی به سوی جنگل مصنوعی که در جنوب سبزوار واقع است تشریف بردند و دست بکاری آموزنده زدند که درس گرانبهائی برای تمام مردم کشور ما می‌باشد علیا حضرت عملا آموزش دادند که با کار دسته جمعی می‌توان نظافت محیط زیست را تأمین کرد و حتماً محتاج به صرف هزینه و مسئولین ویژه نمی‌باشد در اینجا به سخن خود با آرزوی طول عمر شاهنشاه و بقاء سلطنت با قرائت دو بیت شعر که به عرض علیا حضرت رسانده و مورد کمال توجهشان قرار گرفت حلاوت می‌بخشم.

تا گوارا تر بود می در قدح
تا بود در آسمان قوس و قزح
آرزوی سبزواریهاست این
شاد و خندان باد شهبانو فرح (احسنت ـ احسنت)

- تصویب صورت جلسه قبل

۴- تصویب صورت جلسه قبل

رئیس ـ نسبت به صورت جلسه دفعه قبل نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها، بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۵- تقدیم لایحه رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها، بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم آقای دکتر یزدان پناه فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر یزدان پناه (وزیر مشاور)ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست، لایحه رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها تهیه شده است که برای رسیدگی تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اصلاح ماده ۴ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن بوسیله آقای دکتر بهرون معاون وزارت مسکن و شهرسازی

۶- تقدیم لایحه اصلاح ماده ۴ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن بوسیله آقای دکتر بهرون معاون وزارت مسکن و شهرسازی.

رئیس ـ آقای دکتر بهرون بفرمائید.

دکتر بهرون (معاون وزارت مسکنو شهرسازی) ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست، لایحه‌ای است مربوط به اصلاح ماده ۴ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن تقدیم و استدعای تصویب آن را دارد.

رئیس‌ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم ۳ فقره اساسنامه، بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۷- تقدیم ۳ فقره اساسنامه، بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

رئیس ـ آقای دکتر همایونفر بفرمائید.

دکتر همایونفر (معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی)ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم وزارت کشاورزی و منابع طبیعی در اجرای مواد ۶ و ۱۰ قانون تجدید تشکیلات و تعیین سازمانهای وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اقدام به تشکیل طرحهای دولتی کشت و صنعت و مجتمع‌های شیر و گوشت نموده لذا اساسنامه شرکتهای مذکور برای رسیدگی و تصویب تقدیم می‌گردد.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به افزایش مجدد سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه مؤسسه بین المللی توسعه و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به افزایش مجدد سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه مؤسسه بین المللی توسعه و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش یک شوری افزایش مجدد سهمیه کشور شانشاهی ایران در سرمایه موسسه بین المللی توسعه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز یکشنبه ۳ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۴۸۷۵۶ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۱ دولت راجع به افزایش مجدد سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه مؤسسه بین المللی توسعه را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۶ تقدیم و به شماره ۱۳۷۹ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون افزایش مجدد سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه مؤسسه بین المللی توسعه

ماده واحده ـ دولت مجاز است سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه بین المللی توسعه وابسته به بانک بین المللی ترمیم و توسعه موضوع قوانین مصوب ۲۱ خرداد ۱۳۳۹ و ۳۰ خرداد ۱۳۵۰ را معادل یکصد و شصت هزار و چهارصد و بیست و پنج (۱۶۸۴۲۵) دلار افزایش دهد.

مخبر کمیسیون بودجه ـ صدری کیوان.

گزارش از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۹ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای اقبال معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه دولت راجع به افزایشمجدد سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه مؤسسه بین المللی توسعه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم از کمیسیون نظام راجع به اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم از کمیسیون نظام راجع به اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۰ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۴۸۷۵۲ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۱ راجع باصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۷۱ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده ـ تبصره ۳ ماده قانون خدمت وظیفه عمومی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

  • تبصره ۳ـ کارمندان متخصص غیر نظامی که با تعهد شش سال خدمت و افزارمندانی که با تعهد دهسال خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی استخدام شوند پس از انجام تعهد مربوط از خدمت زیر پرچم معاف خواهند بود در مورد کارمندان متخصص غیر نظامی و افزارمندان به ترتیب چهار سال و هفت سال خدمت در نقاط بد آب و هوا معادل شش سال و ده سال خدمت محسوب می‌شود.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۳۵۳/۹/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح ماده ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح ماده ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۴ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۴۸۸۱۰ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۱ دولت مربوط به اصلاح ماده ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۷۲ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد. لایحه قانون اصلاح ماده ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده ـ جزء (۳) قسمت الف بند ۲ ماده ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح می‌شود.

(۳) ـ فرمانده نیروی مربوط (زمینی ـ هوائی ـ دریائی) رئیس سرای نظامی شاهنشاهی ـ فرمانده گارد شاهنشاهی برحسب مورد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۹/۱۰/ ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معون وزارت جنگ لایحه اصلاح ماده ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلحشاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره وارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره وارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۹/۹ /۱۳۵۳ با حضور آقایان احمداقبال معاون وزارت امور خارجه، دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی، دکتر مهدی بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش و حشمتی معاون وزارت فرهنگ وهنر لایحه شماره ۴۷۸۶۲ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۹ راجع به موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۷۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره

ماده واحده ـ موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره مشتمل بر یک مقدمه و هفت ماده که در تاریخ ۲۰ شهریور ماه ۱۳۵۳ (۱۱ سپتامبر ۱۹۷۴) در تهران با امضاء رسیده تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش وپرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز یکشنه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق کره برای شور دوم را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش وپرورش ـ دکتر جواد بازرگانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ وهنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری دموکراتیک خلق کره را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ وهنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی و ابلاغ به دولت

۱۲- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی و ابلاغ به دولت

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور وانتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۹/۹ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه، دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم وآموزشعالی، حشمتی معاون وزارت فرهنگ وهنر ودکتر مهدی بطحائی معاون وزارت آموزش وپرورش لایحه شماره ۳۰۰۴ مورخ ۱۳۵۳/۲/۱۶ دولت تقدیمی به مجلس سنا راجع بالحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن وجلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی را که گزارش شور اول آن بهشماره ۱۳۷۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون الحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن وجلوگیری از ورود و صدور وانتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی

ماده واحده ـ کنوانسیون مربوط به اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن وجلوگیری از ورود وصدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی که در تاریخ ۱۴ نوامبر ۱۹۷۰ ـ (۲۳ آبان ۱۳۴۹) به تصویب شانزدهمین اجلاسیه کنفرانس عمومی یونسکو رسیده است مشتمل بریک مقدمه وبیست وشش ماده تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۹/۹/ ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن وجلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی برای شور دوم را مورد رسیدگی قرادداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم وآموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز یک شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن وجلوگیری از ورود وصدور وانتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ وهنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ وهنر در جلسه روز سه شنبه ۱۲/ ۱۳۵۳/۹ با حضور آقای حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه مربوط بالحاق ایران بکنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ وهنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان و ارسال به مجلس سنا

۱۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۵۳/۹/۹ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه، دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی، دکتر مهدی بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش و حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره ۴۷۸۶۶ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۹ دولت راجع به موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۳۷۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان

ماده واحده ـ موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت سلطنتی عمان مشتمل بریک مقدمه و هیجده ماده که در تاریخ سوم مرداد ماه ۱۳۵۳ (۲۵ ژوئیه ۱۹۷۴) بین نمایندگان مختارد ودولت در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز یک شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت سلطنتی عمان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ دکتر جواد بازرگانی.

گزارش شوردوم از کمیسیون اطلاعات و جهانگردی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات و جهانگردی در جلسه روز یک شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اطلاعات و جهانگردی ـ نجفقلی پسیان.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم وآموزش عالی در جلسه روز یک شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را برای شور دوم رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟آقای جوانشیر بفرمائید.

جوانشیر ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم، لایحه موافقتنامه و روابط فرهنگی دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان موجب شده که بنده درباره امر مهمی که دیروز سالروز تأسی آن بود، لژیون خدمتگزاران بشر، چند کلمه‌ای به مناسبت اهمیت موضوع به سمع همکاران محترم برسانم. مطلب به قدری از نظر شکل و محتوی و از نظر اندیشه فلسفی که به جهان ارائه شده اهمیت داشت که بنده هنگام بیانات قبل از دستور که وقت مقتضی نبود به این مناسبت ضمن بررسی لوایح موضوع را مورد بحث قرار می‌دهیم اساساً باید مجلس بیک نکته جالب توجه کند. در مورد این قبیل رویدادها و اینگونه وقایع و اینگونه لوایح به اصطلاح پیوستگی‌های تاریخی مسائل را در نظر داشته باشد. لژیون خدمتگزاران بشر جدا از محتویات فلسفی و فرهنگی ایران نمی‌تواند باشد. یعنی برای بررسی هر لایحه و لوایح فرهنگی و برای بررسی مسائل و وقایعی در نوع لژیون خدمتگزاران بشر، ناچاریم که ما مسائل و وقایع تاریخی قضایا را بشکافیم. د اینجا ما بر می‌گردیم به فلسفه ملی انقلاب ایران، به فرهنگ ملی ایران که من وارد بحث جدی تر و ظریف تر می‌شوم که شاید برای نخستین بار در مجلس شورای ملی، در مجلس انقلاب ایران مورد بحث قرار می‌گیرد و آن بحثی است فلسفی محض، که ملت ایران توانسته است در دنیای فلسفه، به جهان فلسفه تقدیم کند. محتوی و جوهر لژیون هدمتگزاران بشر جز این نیست آقای دکتر توجه بفرمائید مطلب حساسی است و مطلب دقیق است، مطلب از مسائل عامیانه و زودگذر نیست (صحیح است).

سخن عشق یکی بود ولی آوردند
این سخنها به میان زمره نادانی چند

عصر ما، قرن ما، قرن صف آرائی دو تیپ انسان است، انسانی که اصطلاحاً به آن کلمه فر نگی، با کلمه لاتین انسان سیبرناتیک اطلاق می‌شود، انسان ماشینی، انسانی که فقط به بودجه و تعادل ومصرف و این قبیل مسایل توجه دارد و جهان انسانی را فدای تعادل‌های افقتصادی می‌کند. انسان سیبرناتیک یا انسان ماشینی، در عین حال که در افریقا میلیونها انسان و کودک بی گناه را داس مرگ و گرسنگی درو می‌کند، انبارهای گندم را به خاطر حفظ تعادل و ثبات قیمتها در اقیانوس خالی می‌کند. انسانی ماشینی در عین حال که به جنگ و خونریزی و اشگ و آه سراسر گیتی را پوشانده است، به خاطر سود بیشتر اسلحه تولید می‌کند و به مراکز جنگ می‌فرستد و انسان جنگ افروز لقب می‌گیرد. انسانی که ثبات اقتصادی و رقص و بازی اعداد وامارها را بیش از هویت و فرهنگ و شرافت انسانی در نظر دارد. این انسان ماشینی، یعنی انسانی است که از طریق ماشین و از طریق اعداد و ارقام می‌خواهد به جهان جکومت بکند. اما در مقابل این تیپ انسان، انسان دیگری وجود دارد به نام انسان سنتی و انسان عاطفی در کنار این گودال و در کنار این دره هولناک ایستاده است و آینده و درونمای بشر را سراسر خون، آینده‌ای که فقر و مرگ و گرسنگی کودکان افریقائی هدیه و ارمغان به جهان این قبیل انسانهای سیبرناتیک است. امروز آقای دکتر معاون یکی از وزارتخانه‌ها، حال مجلس ما را گرفته‌اند. آقای دکتر مجلس من حال دارد، شما حال مجلس مرا گرفته‌اید خواهش می‌کنم توجه بفرمائید (انوشیروانی ـ خودشان هم اهل حالند.)(احسنت) انسان عاطفی، یعنی همان انسان تاریخی ایران، گفتم چیز نو مطرح می‌کنم در مقابل فلسفه مغرب زمین در مقابل تقسیم بندی انسانها، به انسان ماشینی یا انسان سیبرناتیک لژیون خدمتگزاران بشر فلسفه‌ای نو تقدیم جهان انسانی کرده، آن انسان عاطفی ایرانی است، انسانی که پایه اش بر فرهنگ و هنر و ادبی است که تمام از جلوه عشق صحبت می‌کند.

شادباش؛ ای عشق خوش سودای ما
ای طبیب جمله علتهای ما
ای ورای نخوت و ناموس ما
ای تو افلاطون و جالینوس ما (احسنت).

انسانی که در فراز قله‌های انسانی فقط به عشق نگاه می‌کند ـ بهم بستگی انسانها به تعاون انسانها ـ به محبت انسانها. لژیون خدمتگزاران بشر که بنا به فرمان شاهنشاه تأسیس شد یعنی جلوه و تظاهر انسان سنتی و عاطفی ایرانی در مقابل صف آرائی سیبرناتیک و ماشینی جهان خواره‌های عصر ما ـ انسان عاطفی ایرانی ندا می‌دهد و می‌گوید. در عین آنکه به تکنولژی اعتقاد دارم در عین آنکه به علوم و فنون مثبته و دقیق اعتقاد راسخ دارم در عین حال که به آمار و اقتصاد و تعادل و ثبات و عرضه و تقاضا اعتقد دارم ولی تمام این ماشینها تمام این ارقام و تمام این گرافیک‌ها و نمودها که زاده دست بشر است در خدمت بشر است (آفرین) بشر نوکر و زاده محصول فکر خود نیست بلکه فکر واندیشه‌های خود را برای خدمت به انسانیت به بازی می‌گیرد در اینجا است که خرج ما با خرج فلاسفه مغرب زمین جدا می‌شود ما ماشینها را، افزار دستها را نوکر انسان می دانیم ماشینهای بی روح و بی جان در خدمت انسانند نه اینکه انسان نوکر و اسیر ماشین باشد در این لژیون خدمتگزاران بشر در پهنه‌ای که برای شما گوشه‌ای تشریح کردم این گوشه‌ای از اشک و آه مادران، ضجه و ناله کودکان بدبختی، زجر ناکامی و مرگ و میر کودکان بی گناه یکساله در زیر پستان‌های خشک مادران گرسنه در چنین جهانی ندایی از گوشه مشرق، از مثلث خاورمیانه، سرزمین انسان‌های عاطفی، سرزمین انسان‌های با فرهنگ، سرزمینی که سخندان بزرگی گفت، چه تدبیر ای مسلمانان، که من خود را نمی دانم ـ نه گبرم، نه یهودی ام، نه ترسا، نه مسلمانم. در بالای کلمه آفرینش، انسان در زیر لوای خدا، انسان را نگاه می‌کرد. این است خلاصه فرهنگ رنگ و جلوه فلسفه و فرهنگ و محتوی لژیون خدمتگزاران بشر که انسان‌ها را دعوت به همبستگی می‌کند انسان‌ها را دعوت به تعاون می‌کند انسانها را فارغ از رنگ پوست، فارغ از فقر و ثروت، همه را به یر لوای دوستی و محبت و برابری می‌خواند. فلسفه‌ای که مولانا فرمودو چقدر زیبا فرموده.

بیا تا قدر یکدیگر بدانیم
که تا نا گه زیکدیگر نمانیم
کریمان جان فدای دوست کردند
سگی بگذار ما هم مرد مانیم
چو بر گورم بخواهی بوسه دادن
رخم را بوسه ده اکنون همانیم

(احسنت ـ احسنت)

رئیس ـنظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده و کلیات آخر لایحه خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان و ابلاغ به دولت

۱۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان و ابلاغ به دولت.

رئیس ـ گزارش شور دوم موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکرایک سودان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۹/۹ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه، دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی، دکتر مهدی بطحائی معاون وزارت اموزش و پرورش وحشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره ۲۹۹۸ مورخ ۱۳۵۳/۲/۱۶ دولت تقدیمی به مجلس سنا راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودانرا که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۷۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناص تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان

ماده واحده ـ موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماه که در تاریخ ۹ اسفند ماه ۱۳۵۲ (۲۸ فوریه ۱۹۷۴)بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بهموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ دکتر جواد بازرگانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۹/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بهموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری است ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره به قانون مزبور

۱۵- گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره به قانون مزبور

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره به قانون مزبور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۶۳۵۶ مورخ ۱۳۵۳/۳/۲۲ دولت راجع به اصلاح و تغییر قسمتی از قانون مجازات مرتکبین قاچاق را که در جلسه ۱۳۵۲/۳/۲۳ تقدیم و به شماره ۷۵۱ چاپ شده است مطرح و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره به قانون مزبور

ماده واحده ـ بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق به شرح زیر اصلاح وماده ۸ و تبصره‌های آن و مواد ۱۱و۳۳و۳۴ و تبصره آن و مواد ۳۷ و۳۹ و تبصره‌های آن و مواد ۴۰ و ۴۱و ۴۲ و۴۴ و تبصره آن و ماده ۴۹ لغو و یک تبصره به ماده ۴۷ و ماده ۵۰ و تبصره‌های آن و مواد ۵۱ و۵۲و۵۳و۵۴ و۵۵ به قانون مذکور اضافه می‌شود.

۱ ـ ماده یک به شرح زیر اصلاح و ۵ تبصره به آن اضافه می‌شود.

ماده ۱ ـ هر کس در مورد مالی که موضوع درآمد دولت بوده یا ورود یا صدورآن ممنوع یا در انحصار دولت باشد مرتکب قاچاق شود علاوه بر رد مال و در صورت نبودن عین مال رد بهای آن به حبس تأدیبی از سه ماه تا دو سال و پرداخت دو برابر درآمدی که برای دولت مقرر بوده (در مورد اموال موضوع درآمد دولت) و دو برابر بهای مال (در مورد اموال ممنوع الورود و ممنوع الصدور و کالای انحصاری) محکوم خواهد شد.

تولید الکل و ترکیبات الکلی و نوشابه‌های غیر الکلی و ورق بازی در داخل کشور به نحو غیر مجاز یا عرضه آنها برای فروش قبل از اینکه مالیات و عوارض مربوط پرداخت یا ترتیب پرداخت آن داده شده باشد از موارد قاچاق اموال موضوع درآمد دولت محسوب می‌گردد ولی جزای نقدی آن ده برابر درآمدی است که برای دولت مقرر می‌باشد.

  • تبصره ۱ ـ در صورتیکه دلائل و قرائن موجود دلالت بر توجه اتهام کند بوسیله مرجع تحقیق از متهم تأمین وثیقه گرفته می‌شود که میزان آن از مبلغ جزای نقدی و بهای مال از بین رفته کمتر نخواهد بود و هر گاه بزه قاچاق با شرکت چند نفر واقع باشد از هر یک از متهمان وثیقه متناسبی گرفته می‌شود که مجموع آنها کمتر از مبلغ جزای نقدی و بهای مال از بین رفته نخواهد بود.
  • تبصره ۲ ـ هر گاه در خارج از مرکز رسومات و یا در غیر نقاطی که اداره رسومات اجازه داده باشد آلات و ادوات تقطیر الکل و یا مواد اولیه تخمیر شده که معلوم شود برای تقطیر الکل تهیه شده کشف شود علاوه بر ضبط عین مال و آلات و ادوات مربوط مرتکب و شرکاء و معاونین هر یک به جزای نقدی از پنجهزار ریال تا پنجاه هزار ریال محکوم خواهند شد. در صورت تکرار جرم مرتکب علاوه بر جزای نقدی و ضبط عین مال به حبس تأدیبی از یک ماه تا ششماه نیز محکوم می‌شود.
  • تبصره ۳ ـ محصول و مصنوع داخلی که با استفاده از مزایای قانون استرداد حقوق گمرکی و سود بازرگانی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات مصوب ۱۳۴۵ یا با معافیت از پرداخت مالیات و عوارض صادر شده باشد در صورتی که به ترتیب غیر مجاز به کشور اعاده شود در حکم قاچاق می‌باشد.
  • تبصره ۴ ـ در جرائم قاچاق اجرای مجازات اشد در مورد تعدد جرم فقط شامل مجازات حبس بوده و مجموع محکوم به مالی از مرتکب قاچاق در هر حال باید وصول شود. هر گاه مرتکب قاچاق به علت جرائم دیگری به جزای نقدی محکوم شود مجموع محکوم به مالی قاچاق علاوه بر جزای نقدی قابل اجراء مربوط به جرائم دیگر از محکوم علیه وصول خواهد شد.
  • تبصره ۵ ـ علاوه بر موارد مذکور در این ماده موارد دیگری که به موجب قانون امور گمرکی مصوب سال ۱۳۵۰ قاچاق گمرکی محسوب است مشمول مقررات این قانون خواهد بود.

۲ ـ ماده ۳ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۳ ـ در مورد شرکاء جرم قاچاق عین مال ضبط و هر یک از شرکاء به کبفر حبس مقر در ماده ۱ محکوم می‌شوند و دادگاه سهم هر یک را از کل جزای نقدی مقرر تعیین و آنان را متضامناً به پرداخت آن محکوم می‌نماید و در صورتیکه مال قاچاق از بین رفته باشد بهای آن از کلیه شرکاء متضامناً وصول خواهد شد.

کیفر حبس معاون جرم برابر کیفر مباشر آن است ولی جزای نقدی و بهای مال از بین رفته محکوم نخواهد شد مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری برای آن مقرر شده باشد.

۳ ـ ماده ۴ به شرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف می‌شود:

ماده ۴ ـ واحد موضوع قاچاق در مواردی که به موجب قوانین مربوط معین نشده باشد طبق آئین نامه معین خواهد شد و در هر صورت میزان جزای نقدی کمتر از دویست ریال نخواهد بود.

۴ ـ ماده ۶ به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به آن اضافه می‌شود:

ماده ۶ ـ ادارات مأمور وصول درآمد دولت می‌توانند فقط برای یکبار از تعقیب کیفری مباشر یا شرکاء جرم قاچاق صرفنظر کرده وبه وصول جزای نقدی و ضبط مال و در صورت از بین رفتن مال وصول بهای آن اکتفا نمایند در این صورت اگر پرونده در مراجع قضائی تحت رسیدگی باشد انصراف از تعقیب تا قبل از صدور حکم بدوی ممکن است و تعقیب کیفری موقوف می‌گردد. پرداخت جزای نقدی آثار جزائی نداشته و مشمول مقررات تکرار یا تعدد جرم نخواهد بود.

در مورد انصراف از تعقیب کیفری مباشر جرم تعقیب کیفری معاون او نیز موقوف می‌شود.

  • تبصره ـ در صورتیکه جزای نقدی مورد قاچاق کمتر از مبلغ یکصد هزار ریال باشد و مرتکب آن را بپردازد یا ترتیب پرداخت آن را بدهد با ضبط عین مال و در صورت از بین رفتن مال وصول بهای آن از تعقیب کیفری معاف خواهد بود ولو اینکه مرتکب سابقه استفاده از ارفاق را داشته باشد.

۵ ـ ماده ۷ به شرح زیر اصلاح و تبصره‌های آن حذف می‌شود.

ماده ۷ ـ اداره مأمور وصول درآمد دولت می‌تواند از مرجع تحقیق یا دادگاه حسب مورد تقاضای تأمین از اموال متهم معادل جزای نقدی و بهای مال ازبین رفته را بنماید.

۶ ـ ماده ۱۰ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۰ ـ ترتیب وصول جزای نقدی و بهای مال از بین رفته و احتساب بازداشت ما به ازاء آن به نحوی است که در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مقرر است. وجوهی که در این مورد بابت اجرای احکام جزائی وصول می‌شود به حساب اداره مأمور وصول درآمد دولت منظور خواهد شد.

اداره مزبور می‌تواند با محکوم علیه ترتیبی برای وصول محکوم به مالی بدهد.

۷ ـ ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۵ ـ ادارات مأمور وصول درآمد دولت مکلفند در مقابل اخذ جزای نقدی و بهای مال از بین رفته قبض رسمی صادر و به پرداخت کننده تسلیم نمایند.

۸ ـ ماده ۳۲ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۳۲ ـ مقدار توتون و سیگار و کاغذ سیگاری که مسافرین و سیاحان می‌توانند برای مصرف شخصی وارد کشور نمایند طبق مقررات گمرکیتعیین خواهد شد.

۹ ـ ماده ۴۶ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۴۶ ـ هر گاه کالای قاچاق با کالای دیگر مخلوط باشد در صورتی که قابل تفکیک باشد فقط کالای قاچاق ضبط و در غیر این صورت تمام کالا ضبط خواهد شد ولی جزای نقدی به نسبت مقدار کالای قاچاق وصول می‌شود.

۱۰ ـ تبصره زیر به ماده ۴۷ اضافه می‌شود:

  • تبصره ـ هر کس نوار چسبهای (باندول) مصرف شده یا هر نوع علامت دیگری که جایگزین آن بشود برای فروش یا استفاده مجدد جمع آوری کند عمل او شروع به جرم قاچاق محسوب است.

۱۱ ـ مواد زیر به عنوان مواد ۵۰ و ۵۱و۵۲و۵۳و۵۴و۵۵ به قانون مجازات مرتکبین قاچاق اضافه می‌شود.

ماده ۵۰ ـ هر وسیله نقلیه زمینی یا آبی و یا هوائی حسب مورد از نقاط یا راههائی که مجاز اعلام نشده وارد کشور شود یا در اسکله یا لنگر گاهی که مجاز اعلام نشده پهلو گرفته یا لنگر بیاندازد یا در محلی که مجاز اعلام نشده فرود آید و محمولات آن را کالای قاچاقی تشکیل دهد که جنبه تجاری داشته باشد به دستور گمرک توقیف می‌شود در صورتیکه مالک به توقیف وسیله نقلیه خود معترض باشد می‌تواند ظرف دو سال از تاریخ توقیف وسیله نقلیه به دادگاه جنحه شکایت کند هر گاه دادگاه شکایت معترض را وارد ندانسته یا ظرف مهلت مقرر شکایت نشده باشد وسیله نقلیه به نفع دولت ضبط خواهد شد.

  • تبصره ۱ ـ هر گاه وسیله نقلیه متعلق به مرتکب نباشد در صورتی توقیف یا ضبط می‌شود که مالک با علم به استفاده از آن به منظور ارتکاب قاچاق وسیله نقلیه را در اختیار مرتکب قاچاق قرار داده باشد.
  • تبصره ۲ ـ وسیله نقلیه ایکه بر اثر حوادث و یا عوامل قهری یا اضطراری داخل نقاط غیر مجاز شود مشمول این ماده نخواهد بود.
  • تبصره ۳ ـ در مواردی که گمرگ طبق ماده ۶ این قانون از تعقیب کیفری مرتکب قاچاق صرفنظر نماید از وسیله نقلیه رفع تعرض می‌شود.
  • تبصره ۴ ـ هر گاه وسیله نقلیه‌ای که قانون جلوگیری از قاچاق با وسائل نقلیه دریائی مصوب سال ۱۳۳۶ توئقیف شده یا به موجب این ماده توقیف می‌شود بر اثر طول مدت نگهداری در معرض خرابی یا کسر فاحش قیمت بوده یا نگاهداری آن مستلزم هزینه نا متناسب (به تناسب قیمت وسیله نقلیه) باشد و یا اینکه صاحب وسیله مزبور با فروش آن موافقت کند با حضور نماینده دادستان فروخته می‌شود وحاصل فروش حسب مورد تا انقضای مدت مقرردر این ماده یا تا تعیین تکلیف آن در مراجع قضائی در حساب سپرده نگهداری می‌شود مگر اینکه مراجع مذکور ادامه نگاهداری وسیله نقلیه را تعیین تا تکلیف نهائی لازم بدانند. حاصل فروش وسیله نقلیه‌ای که صاحب آن ظرف دو سال از تاریخ توقیف به دادگاه شکایت نکرده باشد. به نفع دولت ضبط خواهد شد. هزینه متناسب نگاهداری وسیله نقلیه بعهده اداره مأمور وصول درآمد دولت می‌باشد.

ماده ۵۱ ـ ملاک تعیین قیمت در مورد مال از بین رفته بهای عمده فروشی آن در نزدیکترین بازار داخلی است ولی در مورد کالای ممنوع الورود بهای سیف کالا به اضافه حقوق و عوارض گمرکی و یود بازرگانی خواهد بود.

ماده ۵۲ ـ در صورتیکه صاحب کالا با فروش آن موافق باشد یا کالا سریع الفساد بوده یا بر اثر طول مدت نگاهداری در معرض فساد یا کسر فاحش قیمت باشد یا نگاهداری آن مستلزم هزینه نا متناسب به تناسب قیمت کالا باشد همچنین کالاهائیکه از تاریخ ضبط آن ۱۸ ماه گذشته ولی تکلیف نهائی آن از طرف مراجع صلاحیتدار معلوم نشده اداره مأمور وصول درآمد دولت کالای مزبور را با حضور نماینده دادستان فروخته و حاصل فروش را تا تعیین تکلیف نهائی در حساب سپرده نگهداری می‌کند مگر آنکه مرجع صلاحیتدار ادامه نگهداری عین کالا را تا تعیین تکلیف نهائی لازم بداند. از کالائیکه قابل نمونه برداری باشد باید قبل از فروش با حضور صاحب آن یا نماینده دادستان نمونه برداشته شود.

ماده ۵۳ ـ در مورادی که صاحب کالای قاچاق شناخته نشود کالا با رعایت مقررات ماده قبل فروخته می‌شود و حاصل فروش در حساب سپرده خواهد ماند و اگر صاحب کالا تا دو سال از تاریخ کشف کالا به دادگاه یا به اداره مأمور وصول درآمد دولت برای مطالبه وجه حاصل از فروش مراجعه نکند حاصل فروش به نفع دولت ضبط خواهد شد.

ماده ۵۴ ـ منظور از اداره مأمور وصول درامد دولت در این قانون هر اداره یا سازمان یا مؤسسه یا شرکت دولتی یا وابسته به دولت است که به موجب قوانین و مقررات موظف به وصول درآمد دولت می‌باشد.

ماده ۵۵ ـ آئین نامه طرز اجرای این قانون و ترتیب بازرسی و جلوگیری از قاچاق توسط وزارتین امور اقتصادی و دارائی و دادگستری تصویب و به مورد اجرا گذاشته می‌شود.

مخبر کمیسیون ددگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۶ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح و تغییر قسمتی از قانون مجازات مرتکبین قاچاق را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاده رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً در مورد لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق پیشنهاد می‌شود قسمت دوم ماده یک به شرح زیر اصلاح شود:

تولید هر نوع مالی که موضوع درآمد دولت باشد در داخل کشور به نحو غیر مجاز یا عرضه آنها برای فروش قبل از اینکه …. الی آخر.

با تقدیم احترام ـ حسن صائبی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه مجازات نانوایان و قصابان متخلف بوسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری

۱۶- تقدیم لایحه مجازات نانوایان و قصابان متخلف بوسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری.

رئیس ـجناب آقای صادق احمدی بفرمائید.

صادق احمدی (وزیر دادگستری) - با کسب اجازه از مقام محترم ریاست لایحه ایست مربوط به مجازات نانوایان و قصابان متخلف بری بررسی و تصویب تقدیم می‌شود (احسنت).

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه

۱۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه

رئیس ـ گزارش شور اول اجازه عضویت دولت شاهنشتاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه مطرح است. قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی. منابع طبیعی در جلسه روز دوشنبه ۴ آذر ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شماره ۴۸۷۶۰ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۱ دولت راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۶ تقدیم و به شماره ۱۳۸۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه

ماده واحده ـ به دولت اجازه داده می‌شود که عضویت انستیتوی بین المللی پنبه را پذیرفته و حق عضویت مقرر را همه ساله از اعتبار حق عضویت دولت در سازمانهای بین المللی پرداخت نماید.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ مهندس نظمی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۳/۹/۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین الملی پنبه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۹/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـکلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی

۱۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی

رئیس ـ گزارش شور اول اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۳/۹/۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۰۰۳۲ مورخ ۱۳۵۳/۸/۲۵ راجع به اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۶ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۳۸۱ چاپ شده است مطرح کرد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب رسانید:

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانونی اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی

ماده واحده ـ وزارت بهداری مکلف است به کسانی که تا تاریخ تصویب این قانون حداقل سی سال سن و ده سال سابقه دندانسازی مستقل داشته باشند در صورت دارا بودن گواهی نامه یا کارنامه سوم دبیرستان به شرط موفقیت درامتحانات نظری و عملی و در صورت دارا بودن گواهی نامه ششم ابتدائی به شرط توفیق در امتحانات نظری و عملی و امتحانات قوه‌ای در حدود سوم دبیرستان، پروانه کار به عنوان کمک دندانپزشک تجربی برای اشتغال به کار در روستاها و شهرهائیکه در تاریخ تصویب این قانون جمعیت آنها کمتر از ده هزار نفر باشد بدهد.

  • تبصره ۱ ـ افرادیکه بر طبق این ماده به اخذ پروانه کمک دندانپزشکی تجربی نایل می‌شوند و بیش از ۴۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه کار داشته باشند می‌توانند در محل اقامت فعلی خود به امور کمک دندانپزشکی تجربی بپردازند.
  • تبصره ۲ ـ کسانیکه تا تاریخ تصویب این قانون به کار دندانسازی اشتغال دارند ولی واجد شرائط مذکور در این قانون نباشند و یا در امتحانات فوق توفیق نیابند به شرط داشتن حداقل ۵ سال سابقه کار مکلفند ظرف سه ماه از تاریخ اعلام نتیجه امتحانات مذکور وسیله وزارت بهداری پروانه کمک تکنسین دندانسازی از وزارت بهداری اخذ نمایند.
  • تبصره ۳ ـ حدود وظائف فنی کمک دندانپزشکان تجربی و کمک تکنیسینهای دندانسازی و شرائط تأسیس کارگاههای دندانسازی به موجب آئین نامه هائی خواهد بود که توسط وزارت بهداری با نظر سازمان نظام پزشکی مرکز تهیه خواهد شد.
  • تبصره ۴ ـ از تاریخ تصویب این قانون امتحانات مقرر در ماده واحده حداکثر ظرف یکسال در دو نوبت به عمل خواهد آمد و پروانه لازم منحصراً از طرف وزارت بهداری به مشمولین قانون داده خواهد شد، پس از صدور پروانه برای مشمولین این قانون به هیچوجه پروانه‌ای به عنوان کمک دندانپزشک تجربی و کمک تکنیسین دندانسازی بر اساس مقررات این قانون صادر نخواهد شد.
  • تبصره ۵ ـ کسانیکه از وظایف مقرر در این قانون و آئین نامه‌های مربوط تخلف نمایند عمل انان دخالت غیر مجاز در امور پزشکی تلقی خواهد شد.
  • تبصره ۶ ـ آئین نامه‌ها و برنامه‌ها و نحوه برگدازی و مواد امتحانات قوه‌ای و نظری و عملی از طرف وزارت بهداری به نظر نظام پزشکی مرکز تهیه و پس از تصویب وزیر بهداری به مورد اجراء گذارده خواهد شد.
  • تبصره ۷ ـ گواهی سابقه کار پس از ارائه اسناد لازم که به تأیید بهداری محل رسیده باشد صادر خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور آقایان دکتر میر علاء و دکتر مرشد معاونان وزارت علوم و آموزش عالی و وزارت بهداری لایحه اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی را مطرح و اصلاحات کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۱ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی را مطرح و اصطلاحات کمیسیون امور استخدام و شازمانهای اداری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری ـ دکتر ناوی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای احتشامی بفرمائید.

احتشامی ـ بنده بدون اینکه با این لایحه مخالفتی داشته باشم از فرصت استفاده می‌کنم و نامه جامعه تکنسین‌های دارو سازی ایران را که برای من فرستاده‌اند اینجا قرائت می‌کنم:

«به طوریکه مسبوقند اخیراً لایحه دندانسازان تجربی تقدیم پارلمان شده است و این لایحه نصفی از لایحه‌ای است که دولت تقدیم مجلس نموده است به این معنی که در دو سال قبل لایحه کمک دارو سازان و کمک دندانپزشکان تواماً تقدیم مجلس شده بود و به علت اعمال نفوذ عده‌ای دارو ساز دیپلمه این لایحه تفکیک شده است.

خاطر آنجناب را مستحضر می‌دارد ما اعضای جامعه تکنیسینهای داروسازی ایران با داشتن ۲۰ تا ۴۰ سال سابقه کار داروخانه داری در سال ۱۳۳۶ پس از گذراندن یک دوره آموزشی تکمیلی دارو سازی در امتحانات مربوط به فن داروخانه داری تحت نظر اساتید دانشگاه شرکت نموده و موفق به اخذ گواهینامه کمک داروسازی شده‌اند و بر طبق قانون مصوب سال ۱۳۳۴ حق تأسیس داروخانه در بخشها و شهرهای کوچک را دارند با توجه به نیاز امروز کشور ما از یک طرف و احقاق حق یکعده ۱۲۰۰ نفری از طرف دیگر، استدعا دارد در مجلس شورای ملی ترتیبی اتخاذ فرمایند که لایحه مربوط به اداره داروخانه به وسیله تکنیسینهای دارو ساز که سالیان سال با مهارت تمام از عهده انجام آن برآمده‌اند، موردتصویب قرار گیردومشگل ۱۷ساله این جمع پایان پذیرد».

با تقدیم احترام محمد باقر صدیقی دبیر جامعه.

و چون متأسفانه این مشکل شامل حال عده‌ای از کمک داروسازان در آذربایجان غربی بویژه میاندواب گردیده علیهذا نظر جناب آقای دکتر یزدان پناه وزیر محترم مشاور را به این تقاضا جلب می‌نمایم و باید عرض کنم که بنده به عنوان یک شاهد نظرات این آقایان را تأیید می‌کنم که در آذربایجان در تکاب، در میاندوآب، در هشترود و بناب و سایر شهرهای کوچک دارند طبیب آنجا نمی‌رود قابله آنجا نمی‌رود آن وقت امده‌اند داروسازان تجربی را از کار در این شهرها منع کرده‌اند و این امر با عدل و انصاف تطبیق نمی‌کند من تمنا دارم همانطور که در مورد دندان سازان تجربی مطالعه کردید و راه حلی پیدا کردید و این لایحه را آوردید به تقاضای آنها هم رسیدگی شود و امیدوارم حقی از این طبقه که موفق به اخذ گواهی نامه هم شده‌اند ضایع نشود متشکرم.

رئیس ـ آقای دکتر شفیع امین بفرمائید.

دکتر شفیع امین ـ بنده آنچه در قوانین در مورد بهداری دیدم قوانینی که از ۴۵ سال قبل یعنی از سال ۱۳۰۷ و ۱۳۰۸ در مورد اشخاصی که دارای دیپلم نبودند و در پزشکی داروسازی کار می‌کردند قوانینی تصویب شد که آنها آمدند امتحان دادند و دو سه بار این امتحان به عمل امد در سالهای ۱۳۰۷ و ۱۳۰۸ و ۱۳۰۹ و ۱۳۱۰ عده‌ای ازآنها تصدیق گرفتند و اجازه گرفتند که مشغول باشند این لایجه که امروز مطرح است به نظر بنده بیش از دو سه هزار نفر هستند که در قسمت دندانسازی کار می‌کنند و تصویب این لایحه کمکی است به آنها و به نظر بنده باید وضع اینها روشن بشود که هر روز جائی تابلو نزنند و ایجاد حقی برای خودشان نکنند و خیلی خوب است که این لایحه تصویب بشود اما تقاضای بنده این است که وزارت بهداری توجه بکند که از این ببعد دیگر به اصطلاح از این قبیل افراد نرویند اینکه عرض می‌کنم نرویند یعنی یک جوان ۱۹، ۲۰ ساله می‌رود پیش یک دندانپزشک مدتی کار می‌کند اطلاعاتی از نظر علمی و فنی یاد می‌گیرد بعد از چند سال می‌آید مخصوصاً در تهران می‌خواهند به نام دندان ساز یا دارو ساز تابلو بزند و آن وقت وزارت بهداری و دستگاههای دیگر مجبور می‌شوند حق آنها را به رسمیت بشناسد چون ما در شهرها و قصبات مملکت به این افراد احتیاج داریم اما با کمک دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی و دانشگاه تبریز که دانشکده دندانپزشکی دارند دکترهای دندان پزشک زیاد خواهد شد البته الان در شهرهای آذربایجان دندانپزشک خیلی کم داریم در شهر تبریز بیش از ده نفر و در سایر شهرهای آذربایجان بیش از دو نفر نیستند و اگر انشاء الله این لایحه تصویب بشود لااقل کمکی است که این دندانسازان تجربی اجازه داشته باشند به کار دندانسازی بپردازند ولی تمنی می‌کنم یک دوره کار آموزی برایشان در نظر بگیرید و یک امتحان هم از آنها به عمل بیاورید که وقتی به شهرها و روستاها می‌روند بتوانند با اصول جدید کار کنند و حوبست تبصره‌ای بگنجانید که بعد از چند سال باز اشخاصی نیایند ادعا کنند که ما متخصص هستیم. راجع به کمک داروسازان هم هکار محترم توضیح دادند و نامه‌ای را که خواندند این نامه به همه ما رسیده البته آنها همه ساله زحمت کشیده‌اند و به عنوان کمک تکنیسین اجازه گرفته‌اند و کار می‌کنند و وارد به کارشان هستند ولی توجه کنید که بعد از این به هیچ وجه کسی اجازه نگیرد که به عنوان کمک دندانپزشک که همان تکنیسین دندان پزشکی باشد در همه جای دنیا وجود دارد منتها تحت نظر دندان پزشک کار می‌کند و خوشبختانه این دوره را ما هم در ایران دیدیم دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی دوره‌های تکنیسین دندانپزشکی دارند دوره آن سه سال است و امیدورایم با تربیت این قبیل تکنسین‌ها و توسعه این رشته بعد از این اغشکال و ناراحتی از نظر بهداشتی و بهداری پیش نیاید.

رئیس ـ آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی ـ مطلبی که جناب آقای احتشامی مطرح فرمودند شاید از سابقه امر اطلاعی نداشتند و فکر کردند مطلب جدیدی است که مطرح کردند (احتشامی ـ تجدید مطلع شود) بله عرض کنم همانطوری که توجه فرمودید لایحه‌ای را که دولت به فراکسیون داده بود در مورد دو گروه بود گروه دندانپزشکان تجربی و تکنیسینهای دندانسازی و یک دسته هم داروسازان تجربی که فقط اطلاعات تجربی دارند و دانشگاه را طی نکرده‌اند این لایحه‌ای که خدمتتان است بعد از جلسات متعدد با حضور نمایندگان دندانپزشکان تجربی و نماینده نظام پزشکی و سندیکای دندانپزشکان و وزارت بهداری مطالعه زیادی شده و این لایحه به صورتی تنظیم شده که تمام این گروهها منافعشان در این لایحه گنجانده شده و روی هر نکته اش ساعتها بحث شده برای اینکه متأسفانه یا خوشبختانه این دو گروه در کنار هم نیستند در مقابل هم هستند البته گروهی دندانپزشکان معتقدند که در ایران بحد کافی دندانپزشک هست و شاگردان دانشکده‌های دندانپزشکی هم معتقدند که ما می‌توانیم به روستاها برویم و کار دندانپزشکی بکنیم، چرا به کسانی که اطلاعات آکادمیک ندارند اجازه کار اده می‌شود در حالیکه آن تعداد معتقدند ما که پنج هزار نفر هستیم تمام کارهای مربوط به دندانپزشکی را ما انجام می‌دهیم. به هر صورت ما سعی کردیم پیشنهادات این دو دسته را با جلب نظر نظام پزشکی و وزارت بهداری قبول بکنیم و بالمال این لایحه تهیه شده و امروز در اینجا مطرح است و من تصور می‌کنم با تصویب این لایحه حقوق هر دو طبقه رعایت و تأمین شده است و بعلاوه در یک اجتماع مترقی امروز که دانشگاههایش زیاد شده از امروز به بعد نیاید به کسانیکه اطلاعات علمی ندارند اجازه طبابت داده شود بهمین دلیل به قول معروف بعد از تصویب این لایحه این در بسته خواهد شد. این لایحه مربوط به آن پنجهزار نفری است که در این رشته مشغول هستند در تهران و شهرستان‌ها، از طرفی هم عده‌ای از دانشجویان دانشکده بما مراجعه کرده‌اند که ما می‌رویم در دانشگاه درس می‌خوانیم برای چه؟

اگر قرار باشد افرادی که سواد ندارند، اطلاع ندارند اینها کارها را در دست بگیرند تکلیف ما چیست؟ ما ناچاریم رعایت این عده را هم کم بکنیم ولی امروز که مملکت دانشگاههایش توسعه پیدا کرده وعده دندانپزشکان هم زیاد شده بنابر این با رعایت تمام جوانب و منافع همه گروهها این لایحه تهیه شد و آن صورت جلسه نهائی که ما داریم و امضای همه این گروهها در پایش هست چون می‌خواستیم لایحه‌ای که تهیه می‌شود جلب نظر همه گروهها بشود. متأسفانه در مورد داروسازان این وضع عملی نشد اینها را دعوت کردیم، در کمیسیون مذاکره کردیم و هنوز نتوانسته‌ایم یک راه حل منطقی پیدا کنیم که در جاهای معین باینها اجازه داده بشود گروه داروساز دیده زیاد نظر موافق با آنها ندارد ما می‌خواهیم یک راه حل پیدا شود که همه گروهها راضی شوند نه اینکه یک گروه را به گروه دیگر ترجیح بدهیم فکر می‌کنم پیدا کردن چنین راه حلی کار ظریفی است (احتشامی ـ آن را هم مثل همین لایحه تنظیم بفرمائید) در این مورد دانشجویان دانشکده‌های مختلف مراجعه می‌کردند که اگر قرار است شما به کسانیکه اطلاع عملی ندارند اجازه بدهید پس ما چکاره‌ایم تعدادشان هم زیاد بود. در این باره مطالعه ادامه دارد بزودی لایحه‌ای نظیر همین لایحه به مجلس می‌آید که جمع نظرات را تأمین می‌کند به هر حال بنده معتقدیم این لایحه، لایحه بسیار مفیدی است که توانسته مشکل مهمی را در مملکت حل بکند این مشکل مهم وجود این گروههای مختلف است که سالیان دراز در امر دندان پزشکی تجربه دارند و معتقدند می‌توانند منشآ خدمت در مملکت باشند.

رئیس ـ آقای دکتر الموتی، در امر دندانسازی نه دندان پزشکی.

دکتر الموتی ـ بلی در مورد دندانسازی، آنهائی که دانشگاه دیده‌اند می‌توانند کارهای علمی بکنند به هر صورت بعد از مدتی مطالعه و تصویب کمیسیون لایحه‌ای که امروز مطرح شده امیدواریم که این مشکل مهم را حل کرده باش و همانطور که نامه را خواندند امیدوارم که یک روزی مشکل داروسازان را هم حل چون تعداد زیادی هستند عضو حزب ما هم هستند ما به آنها احترام می‌گذاریم ولی دلمان می‌خواهد بر موازین صحیح مشکل مملکت را حل کنیم نه اینکه روی احساسات جانب گروه خاصی را بگیریم و تمام حق را به آنها بدهیم باید آنها هم به قوانین مملکت توجه بکنند که مسلماً دارند در عین حال که آنها هم مسلکان ما هستند ولی ما می‌خواهیم لایحه‌ای تهیه شود که وقتی در مجلس شورای ملی ایران مطرح می‌شود همه نمایندگان طرفدار آن باشند مثل لایحه ایکه امروز مطرح است و می‌بینیم که نماینده اقلیت هم با آن موافق است. امیدواریم با هم کمک کنیم و این مشکل را به صورتی حل کنیم که همه گروهها منشاً خدمت باشند.

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید به قسمت آخر تبصره ۱ ماده واحده قانون اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی جمله زیر اضافه شود:

و ضمناً افرادیکه دارای مدرک تحصیلی دیپلم و یا بالاتر از آن باشند و از عهده امتحانات عملی و نظری بر آیند مشمول این تبصره خواهند شد.

دکتر توانا.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در تبصره یک لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی اضافه شود و همچنین کسانیکه دارای دیپلم کامل متوسطه باشندو سی سال سن و ده سال کار وتجربه داشته باشند می‌توانند درمحل فعلی خود به امورکمک دندان پزشکی تجربی ادامه دهند.

حسین مظاهری.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود در سطر آخر ماده واحده لایحه قانون اشتغل دندانپزشکان تجربی بعد از کلمه جمعیت آنها کلمه (حداکثر) اضافه و (کمتر) حذف شود.

با تقدیم شایسه ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود در تبصره ۱ ذیل ماده واحده لایحه قانون اشتغال دندانپزشکان تجربی کلمه (بیش از) حذف شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود از ماده واحده «لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی» عبارت «و شهرهائیکه در تاریخ تصویب این قانون جمعیت آنها کمتر از ده هزار نفر باشد» حذف شود. با تقدیم احترام ـ دکتر عبدالله بهزادی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود از متن لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی تبصره ۱ ماده به کلی حذف شود.

با تقدیم احترام ـ دکتر بهزادی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در لایحه دندانسازان تجربی ضوابطی برای شهرهائیکه بیش از (ده هزار نفر جمعیت) تعیین شود.

با تقدیم احترامات ـ امامی خوئی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۲ ذیل ماده واحده لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی به جای سه ماه شش ماه نوشته شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود تبصره ۳ ذیل ماده واحده لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی بدین نحو اصلاح شود.

  • تبصره ۳ ـ آئین نامه‌ها و برنامه‌های امتحانی و نحوه برگزاری امتحانات قوه‌ای و نظری و عملی و همچنین حدود وظائف فنی کمک دندان پزشکان الی آخر.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌کند تبصره ۳ ماده واحده «لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی» به شرح ذیل اصلاح شود.

….. و بر حسب آئین نامه هائی خواهد بود که توسط وزارت بهداری با نظر سازمان مرکزی نظام پزشکی تهیه و بتصویب کمیسیون‌های بهداری مجلسین خواهد رسید.

دکتر عبدالله بهزادی ـ دکتر احمد نایبی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود در تبصره ۴ ذیل ماده واحده لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی بعد از کلمه (در دو نوبت) جمله (پس از سه نوبت آگهی در روزنامه‌های کثیر الانتشار کشور و رادیو یا تلویزیون برای هر امتحان) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۶ لایحه قانون کمک دندان پزشکان تجربی بعد از نظام پزشکی نماینده سندیکای دندان پزشکان تجربی هم اضافه شود.

حسین مظاهری.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ۶ ذیل ماده واحده لایحه قانون اشتغال کمک دندان پزشکان تجربی حذف شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ۷ ذیل ماده واحده لایحه قانون اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی بدین شرح اصلاح شود:

  • تبصره ۷ ـ گواهی سابقه کار باید با ارائه اسناد لازم به تأید بهداری محل کار برسد.

باتقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول ۴ فقره لایحه از مجلس سنا

۱۹- اعلام وصول ۴ فقره لایحه از مجلس سنا

رئیس ـ لوایحی از مجلس سنا رسیده که برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام۹در قبال لایحه شماره ۱۹۳۳۶ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت راجع به اصلاح ماده ۸ قانون تشدید مجازات رانندگان در جلسه روز دوشنبه ۱۱ آذر ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۴۳۴۸ مورخ ۱۳۵۳/۶/۳۱ دولت راجع به مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی در جلسه روز دوشنبه ۱۱ آذر ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید. و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره / ۵ (اقتصاد) در قبال لایحه شماره ۶۱۰۴ مورخ ۱۳۵۳/۳/۲۰ دولت راجع به اصلاح ماده /۱۷ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت والحاق یک تبصره به ماده مزبور در جلسه روز دوشنبه ۱۱ آذر ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۵۶۵۸ مورخ ۱۳۵۳/۳/۱۵ دولت راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تأسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم در جلسه روز دوشنبه ۱۱ آذر ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۲۰- ختم جلسه

رئیس ـ چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمهاو آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم موقع و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یازده و بیست و پنج دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.