مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ دی ۱۳۵۰ نشست ۲۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ دی ۱۳۵۰ نشست ۲۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۶ دی ۱۳۵۰ نشست ۲۹

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- اسامی غائبین جلسه قبل

۱- اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان ذوالفقاری – دکتر کفائی- دکتر عظیمی – مهدوی – اردستانی- دکتر امین- امان الله اولیاء- خانقاهی – سجادی- دکتر سنگ- مرندی- مظهری- کریم بخش- سعیدی- اولیاء شیرازی- بوشهری- دکتر خطیبی- حسام رضوی- ضیاء رضوی – شیخ بهائی- خانم ژاله ضرابی- کشفی- دکتر فضل الله صدر.

غائبین مریض

آقایان پرویزی- دکتر مشایخی – دکتر اسکوئیان- سید کاظم مسعودی- مهندس برومند- اکبر بختیاری پور – دشتی- فضائلی- کیوان- دکتر وزیری- دکتر یگانگی – پزشکی - بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر رضا علومی- ایمان زهرائی- سعید وزیری- خانم دکتر سرخوش- مهندس اسدی لنگرودی.

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر علومی تشریف بیاورید.

دکتر علومی- بنام خدا و بنام شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب بزرگ اجتماعی ایران با اجازه جناب آقای رئیس مجلس، نمایندگان محترم، خانمها- آقایان عرایضم را با این سخن از مولای متقیان امیر مؤمنان علی علیه السلام آغاز می‌کنم:

لیس ثواب عندالله سبحانه اعظم من ثواب السلطان العادل والرجل المحسن.

این سخن به پارسی چنین گفته می‌شود: هیچ پاداشی در نزد خداوند پاک، بزرگتر از پاداش پادشاه دادگستر و مرد نیکوکار نیست- یا بقول یکی از شعرای معاصر:

از جمله بندگان دو تن را دادار
پاداش عمل فزون دهد روزشمار
آن شاه که دادگستری پیشه کند
و آن مرد که پاک باشدونیکوکار

در بیست و یکمین سال شاهنشاهی هم آهنگ با دادگستری و دادپروری، پس از نجات کشتی میهن از حوادث ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۴ و ۱۳۲۵ و آنگاه که بر اثر فداکاری و تدبیر و حسن سیاست شاهنشاه ایران، حوادث آذربایجان و کردستان و دیگر وقایع کشور به نیکی حل شده بود، نه سال پس از ثبات سیاسی و حفظ استقلال میهن و تمامیت ارضی کشور، نه سال پس از درخشنده و افتخار آمیز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ آری نه سال از آن شاهنشاه دادپرور ایران در ۱۹ دیماه ۱۳۴۱ در سالن محمد رضاشاه، در نخستین کنگره ملی دهقانان ایران که با شکوه و جلال و عظمتی ویژه برای نخستین بار در تاریخ شاهنشاهی ایران تشکیل گردید.

شاهنشاه آریامهر رهبر ایران در میان شادی بیحد و نشاط غیر قابل توصیف حضار وقوع مهمترین حادثه تاریخ ایران را چنین اعلام فرمودند:

«برای آنکه هیچ قدرتی در آینده نتواند رژیم بردگی دهقان را از نو در مملکت مستقر سازد و ثروتهای ملی کشور را به تاراج جماعتی قلیل بسپارد، وظیفه خود میدانم بنام رئیس قوای سه گانه مملکتی، بر اساس اصل بیست و هفتم متمم قانون اساسی که اعلام می‌دارد قوای مملکت ناشی از ملت است مستقیماً به مردم رجوع کنم و استقرار اصلاحات را از طریق مراجعه به آرأ عمومی پیش از انتخابات مجلسین از ملت ایران که حاکم بر مجلسین و منشأ اقتدار ملی است تقاضا کنم تا بعد از این منافع خصوصی هیچکس و هیچ گروه قادر به محو آثار این اصلاحات که آزاد کننده دهقان از زنجیر اسارت رژیم ارباب و رعیتی و تأمین کننده آینده بهتر و عادلانه تری برای طبقه شزیف کارگر است نباشد».

شش اصلی که آراء عمومی ملت ایران دربارة آنها خواسته شد عبارت بود از:

۱- الغاء رژیم ارباب و رعیتی با تصویب اصلاحات ارضی ایران.
۲- تصویب لایحه قانونی ملی کردن جنگلها در سراسر کشور.
۳- تصویب لایحه قانونی فروش سهام کارخانجات دولتی با عنوان پشتوانه اصلاحات ارضی.
۴- تصویب لایحه قانونی سهیم کردن کارگران در منافع کارگاههای تولیدی و صنعتی
۵- لایحه اصلاح قانون انتخابات.
۶- لایحه ایجاد سپاه دانش بمنظور تسهیل اجرای قانون تعلیمات عمومی و اجباری در روز ششم بهمن ماه سال ۱۳۴۱ ملت ایران اصول انقلاب را به اکثریت قاطع تصویب کرد و از شش میلیون رأی دهنده ۵/۶۰۲/۸۲۶ نفر در دادن رأی شرکت کردند و از این عده ۵/۵۹۸/۷۱۱ نفر یعنی بیش از ۹۹ درصد رأی دهندگان به اصول انقلاب رأی موافق داده شده بود.

پس از آن شش اصل ذیل که با اصول ششگانه انقلاب بستگی داشت از طرف شاهنشاه پیشنهاد و تصویب شد:

۷- لایحه قانونی سپاه بهداشت.
۸- لایحه قانونی سپاه ترویج و آبادانی.
۹- تشکیل خانه‌های انصاف و شوراهای داوری.
۱۰- ملی شدن آبهای کشور.
۱۱- نو سازی کشور.
۱۲- انقلاب اداری و آموزشی.

و به این ترتیب منشور انقلاب سفید ایران به صورت دوازده اصل درآمد.

دوازده اصلی که سند ویرانی فئودالیزم، سروش آزادی انسانها، آغاز سازندگی جامعه صنعتی و مبین ژرفانی دگرگونیهائی است که بر اثر سی سال افتخار، سی سال پیکار، سی سال خدمت بعالم بشریت، سی سال پیروزی جلوه گر زرین برگهای زمان سلطنت شاهنشاه آریامهر است.

۱۹ دیماه ۱۳۴۱ زنگ سعادت ملت ایران بدست رهبر انقلاب اجتماعی بزرگ ایران نواخته شد و طنینی از فراوان طنینهای آن از ۲۸ دیماه ۱۳۴۳ با اجرای قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی در فضای جامعه نوین ایران سیر تکاملی سریع و روز افزون و رشد، کشاورزی و صنعتی و اقتصادی و فرهنگی و فکری جامعه ایران را اعلام نمود.

اکنون در دیماه ۱۳۵۰ حدود ۱۰ سال پس از دیماه ۴۱ و در آستانه بخشی از بیلاق رشد اقتصادی و کشاورزی و صنعتی و فرهنگی جامعه ایران بسیار افتخار آمیز است. امروز ایران سازنده جامعه نوین صنعتی برفراز آخرین آثار ویرانه‌های فئود الیزم است. آهنگ رشد اقتصادی ایران در فاصله نه سال بمیزان متوسط ۱۰ الی ۱۱ درصد ادامه یافته تولید صنعتی که در ۱۰ سال پیش سالیانه بیش از حدود ۲۱۳۷۷۰۰۰۰۰۰ بیست و یک میلیارد و سیصد و هفتاد و هفت میلیون ریال نبود در سالهای اخیر بمیزان بیش از ۶۱۳۲۶۰۰۰۰۰۰ شصت و یک میلارد و سیصد و بیست و شش میلیون ریال در سال افزون شده. (بمیزان ۳۰۰ درصد نسبت بسالهای قبل از انقلاب سپید).

در بخش کشاورزی نیز هر چند افزایش تولید بحد صنایع نیست و به پایه ۳۰۰ درصد نمی‌رسد اما از ۱۵۰ درصد هم کمتر نیست (بمیزان سالیانه ۸۵۱۱۹۰۰۰۰۰۰ هشتاد و پنج میلیارد و یکصد نوزده میلیون ریال).

در سالهای پیش از انقلاب و ترقی آن به بیش از یکصد و هفده میلیارد و چهارصد و شصت و سه میلیون ریال سالیانه در سالهای اخیر و این تفاوت افزایش تولید در بخش صنایع کشاورزی خود مبین پیروزی جامعه انقلابی ایران است.

و در برابر این پیروزی‌های درخشان پاسخ ملت ایران بهر نغمه شوم بیگانه پرستان و عوامل بیگانه اتحاد و یگانگی ملت تحت رهبری شاهنشاه عظیم الشان ایران است (صحیح است) همه طبقات اجتماعی ملت ایران اعلام می‌کنند که رفتارهای ضد انسانی حکومتهای خون آشام و سمتگر و جلاد نظیر حکومت منفور و قانون شکن بعثی عراق بر خلاف موازین حقوق بین الملل و حقوق بشر مورد نفرت ملت ایران و دیگر ملل متمدن جهان است (صحیح است) و مجلس شورای ملی ایران هماهنگ با دیگر ارگانهای دموکراتیک مملکت هماهنگ با همه گروه‌های اجتماعی از دانشجویان، دانشگاهیان، فرهنگیان، کارگران، دهقانان، عوامل دیگر تولید صنعتی و کشاورزی مملکت و شاغلین همه خدمات ملی همه اعلام می‌کنند که رفتار ضد انسانی حکومت بعثی عراق و روش ستمگری او درباره همه طبقات ایرانی و بویژه روحانیون اسلام مورد نفرت جهان متمدن است (صحیح است) و سی میلیون ایرانی در غم اندوه خواهران و برادران هم وطن خویش، در غم شصت هزار نفر ستمدیدگان اخیر دستگاه جلادی بعثی‌ها شریک و همدردند (صحیح است).

و بمناسبت اقدامات دولت حزبی و جناب آقای هویدا و شیروخورشید سرخ در اجرای منویات ملوکانه و تهیه برنامه اسکان هموطنانی که بر اثر اقدامات دولت بعثی عراق هم اکنون در میان خانواده میهنی ایرانی در این سوی مرز بسر می‌برند و در مورد اسکان آنان در جیرفت و خاش و نقاط دیگر مملکت و ظیفه خویش می دانند از اقدامات سریع دولت بسیار تشکر و امتنان نمایم. (احسنت).

و نیز بسبب نزدیکی هشتمین سالروز اجرای قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی باین گروه از سپاهیان و دیگر گروههای سپاهی، سپاهیان دانش و بهداشت درود می‌فرستم (احسنت).

کلام الملوک ملوک الکلام.

عرایضم را با سخنی از شاهنشاه آریامهر پایان می‌دهم «گذشته از عنایات الهی اصالت انقلاب ایران و شایستگی و لیاقت ذاتی روستائیان و کشاورزان ایرانی و شهامت و ایمان سپاهیان انقلاب و اراده خلل ناپذیر ملت ما به تحقق کامل انقلابی که با تأیید قاطع خود او صورت گرفته است ضامن نیل بدین هدف خواهد بود» (احسنت) خاتمه عرایضم با این شعاری است که مورد تأیید همه طبقات ایرانی است. جاوید شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب بزرگ اجتماعی ایران (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای ایمان زهرائی بفرمائید.

ایمان زهرائی- بنام خدای بزرگ، بنام شاهنشاه ایران، جناب آقای رئیس- همکاران ارجمند،

همانطور که میدانید کلیه جوامع بشردوست جهان از اعمال ضد انسانی دولت جبار بعثی عراق مراتب انزجار خود را بوسایل مختلف ابراز داشته‌اند جرائد کشور عزیز مسلمان اردن نیز با این اعمال ضد انسانی و بر خلاف موازین بین المللی اعتراض نموده است.

بنده نیز از طرف خود و مردم حوزه انتخابیه بوئین زهرا که چند سال قبل دچار مصیبت و قهر طبیعت شده‌اند و این وضع تأسف آور را که برای هم کیشان خود اتفاق افتاده طی تلگرافاتی مراتب انزجار خود را از دولت بعثی عراق اعلام و آمادگی هر نوع کمک مالی و جانبازی خود را در اجرای منویات شاهنشاه آریامهر و رفع این بلیه ضد انسانی اعلام می‌دارم.

جای شگفت نیست که کنفدراسیون دانشجویان با ایده ئولوژی باصطلاح انترناسیونالیستی خویش به صورت یک باند جاسوس در خدمت حکومت ضد انسانی عراقی علیه مردم کشور خویش در آمده‌اند.

مردم بیدار و مسلمان عرب میدانند که دولت بعثی عراق از زمانیکه مسئله اتحاد و اتفاق ملل مسلمان در پیش بوده از نظر خدمت به استعمار یا ضدیت به مردان غیور کرد یا مسئله اروند رود یا خلیج فارس یا اخراج ایرانیان بالاخره فردا به مسئله دیگری خود را مشغول می‌کند تا با انزوا طلبی لطمه بزرگی به ملل مسلمان عرب بزند.

همه دیروز شاهد بودیم آزاد زنان با متینگ و تظاهرات خیابانی ازجار و تنفر خود را از اعمال حکومت بعثی عراق ابراز داشته‌اند.

در متینگ عظیم مسجد سید عزیزالله، همه شاهد بودیم، دنیا شنید، سفیران کشورهای عربی با چشم دیدند که چطور کلیه اصناف، کارگران پیشه وران، بندای شاهنشاه آریامهر و آیت الله خوانساری و مرجع خود پاسخ گرم داده و ایجاد همدردی کردند.

در مسجد سید عزیزالله فلسفی خطیب شهیر گفت (ما برای آوارگان فلسطین گریه کردیم دنیای عرب شما هم برای آوارگان ایرانی گریه کنید).

این سخن نشان می‌دهد که دولت بعثی عراق علاوه بر آنکه باری از دوش ملت عرب بر نداشته بلکه مشکل بزرگ برای ملل مسلمان جهان بخصوص اعراب بوجود آورده است آیا از نظر دولت بعثی این است معنی انماالمومنون اخوه؟.

در قطعنامه اجتماع عظیم مسجد سید عزیز الله در حضور پیشوای مسلمین و سفرای کشورهای عربی گفته شد ما تعهد می‌کنیم به فرمان شاهنشاه بزرگ خود در این جهاد ملی و انسانی یعنی در خدمت به خلق عموماً و به ویژه در خدمت به هموطنان هم دین خود با تمام وجود خود شرکت کنیم (صحیح است).

این است تجلی پیوند (خدا، شاه، میهن) و این است معنی (اجتمعوا فی حبل الله).

و بر شما است ملت عزیز مسلمان عرب با جلوگیری از اعمال ضد انسانی دولت بعثی عراق از سقوط معنوی خود جلوگیری کنید.

مسئله دیگری بنده روز یکشنبه در جلسة فراکسیون حزب ایران نوین به عرض رساندم که طبق ماده ۶۷ قانون بانکی و پولی کشور در سیاست بانک مرکزی با توزیع سپرده‌های دریافتی بانکها مثلاً ۱۰% بابت مسکن و یا ۱۰% بابت کشاورزی و یا هر نوع روش اقتصادی که مورد نظر دولت باشد به نحو بسیار ساده با تکنیک بانکی قابل اجرا است چرا از این طریق اقدام نمی‌شود.

من اتفاقاً این مطلب را در چند روز قبل که آقای دکتر آموزگار وزیر دارائی را در یک جلسه دیدم مطرح کردم بسیار علاقمند بودند و گفتند فکر می‌کنم بهترین راه و ساده ترین طریقی است که می‌توانیم برای ارشاد سرمایه گذاران به طرف مسکن و ایجاد مسکن به طریق سهل و آسان انجام بدهیم البته بنده در جلسه فراکسیون این مطلب را اشاره کردم و گفتم که ما می‌توانیم بانکها را همانطور که سابقاً انجام می‌دادند مثل بانک صادرات و دیگر بانکها که در مورد سرمایه گذاری این کارها می‌کردند ولی نه با الگوی فعلی دولت، دولت نظرش این است که می‌خواهد به طبقات زیر متوسط کمک بشود بانکها را در مورد طبقات بالای متوسط آزاد بگذارید به هر صورت ایجاد مسکن است که دولت کمکهای اعتباریش از نظر زمین و نظایر آن به طبقات زیر متوسط که همان کارگران و کارمندان جزء هستند معطوف بدارد بنده به یک پیشنهاد دیگر اشاره می‌کنم که قابل توجه است و پیشنهاد می‌کنم اوراق سهام توسط بانک مرکزی منتشر شود مثل اوراق قرضه برای بانکها سهمیه قائل شوند همه اطلاع دارید که در مورد اوراق قرضه بانک مرکزی سهمیه‌ای برای بانکها ترتیب داد و تربیتی را که بانکها ملزم بشوند شرکت کنند در مورد سرمایه گذاری مسکن هم اگر یک چنین عملی بشود بسیار سهل و ساده است و مردم هم طرفدار خواهند بود کما اینکه در مورد شرکت تعاونی کوروش مردم طوری استقبال کردند که سهام الف تمام شد من در این مورد هم با آقای دکتر آموزگار صحبت کردم و گفتم بهتر نیست که بانک رهنی و اعضای هیئت مدیره شرکت تعاونی کوروش بیایند انتشار مجدد اوراق قرضه الف را بکنند در مورد مسکن که مردم طرفدار هستند سهام شرکت بالا برود و ایشان هم تأیید کردند. با در نظر گرفتن مسائل فوق که بحث بسیار طولانی و از طرفی توجه شاهنشاه آریامهر به مسئله مسکن و رشد کشاورزی و توجه مخصوص نخست وزیر محترم به سیستم بانکی است باید بهمکاران عزیز نوید بدهم امکانات بسیار مطلوبی موجود است.

چون رئیس مومن به انقلاب و پرکار و مطلع بانک مرکزی جناب آقای دکتر جهانشاهی از صبح تا شام مشغول اقدامات لازم برای بهبود وضع پولی کشور می‌باشد در خور اهمیت است و با تحول در مدیریت شورای پول و اعتبار و با در نظر گرفتن اینکه در بانک مرکزی جوانان تحصیل کرده بسیار مجرب و ورزیده زیاد به چشم می‌خورد انشاءالله در آینده نزدیکی با ارجاع قانون بانکی و پولی کشور و جرح و تعدیل و منطبق نمودن مواد آن با منشورهای انقلاب و خواسته‌های جامعه بتوانیم در مقابل کشورهای بزرگ سرمایه داری با تاکتیک‌های لازم از ضرر و زیانهای احتمالی جلوگیر باشیم.

منظور بنده بطور مختصر اشاره به نوسانات ارزی است که اگر با تکتیک صحیح از نظر بانکی اقدام کنیم همیشه ما موفق خواهیم بود.

در خاتمه از فرصت استفاده نموده ضمن اظهار تشکر از ریاست فراکسیون و تاکتیک حزب ایران نوین در مورد ایجاد حوزه‌های استانی نظر استاندار مرکز و سازمان برنامه و وزارت کشور را در مورد وضع استثنائی حوزه بوئین زهرا جلب نموده به دلایل ذیل توجهات بیشتری را خواستارم همانطور که میدانید این منطقه تا کنون نماینده مستقل نداشته و در جنوبیترین قسمت دشت قزوین قرار گرفته اینجا من باید اذعان کنم که در هر قسمت از حوزه انتخابی خودم که می‌روم اگر بهداری هست بیشتر آثار خدمات شرکت نفت را می‌بینم و بسیار متشکر هستم حتی مطلبی بود که چند روز پیش بنده به معاون پارلمانی وزارت بهداری عرض کردم گفتم تمام بهداریها و درمانگاههائی که ساخته شده اهدائی شرکت ملی نفت ایران است من در اینجا از شرکت ملی نفت تشکر می‌کنم آنچه الان بوئین زهرا دارد از نظر خدمات عمرانی و درمانی بیشتر بسته به محبت‌های شرکت نفت است بنده معذرت می‌خواهم باید اشاره کنم که یک درمانگاهی ۹ سال پیش شرکت نفت ساخته و تا امروز درش بسته و قفل شده و محل مرغ و طیور بیابانی است بنده از جناب آقای مرشد خواهش کردم که همت بفرمایند ایشان گفتند در اولین فرصت اقدام می‌شود شاید اگر کسی تا بحال گفته بود این کار عملی می‌شد ایشان قول دادند که رسیدگی شود و درمانگاههائی که بسته است مشغول کار می‌شود همانطور که عرض کردم این منطقه در زلزله سال ۱۳۴۱ صدمه بسیاری دیده است و بیشتر اثار خدمت از شرکت نفت در این منطقه بچشم می‌خورد لذا از برنامه دوم و سوم و چهارم سازمان برنامه حد اقل امکان نصیبش گشته در بعضی از قراء آن مسئله خود یاری مردم مشکل است. استدعا می‌شود از این نظر محل بودجه‌ای در مورد این قراء مصیبت دیده منظور شود تا بتوان با طرحهای جدید امکان عمرانی بوجود آورد.

از سازمان برنامه تقاضا می‌شود در طرح سد طالقان و آب رسانی آن به حوزه بوئین زهرا تجدید نظر نموده شاید بتوان حتی با طرح کنترل سه رودخانه حاجی عرب- ابهر رود و خررود (دبی آب یک متر مکعب) منطقه جنوب این حوزه را از نظر آب غنی کند من مثال می‌زنم در این منطقه یک رودخانه‌ای هست بنام خررود که دبی این رودخانه یعنی متر مکعب آبی که در ثانیه از این رودخانه خارج می‌شود یک متر مکعب است این آب همینطور می‌رود به بیابان، این آقای ناصر خان هم که تشریف ندارند جناب آقای فرهادپور مطلب مربوط به شما بود حلال زاده بودید تشریف آوردید (خنده نمایندگان) خواستم به عرضتان برسانم نظرم این بود که اینجا اعتراض کنم و بگویم شما در دوره‌ای که از آنجا در مجلس تشریف داشتید بهتر بود راجع به سد طالقان که من و دوستانم....

رئیس- آقای ایمان زهرائی این مطالب را می‌توانید بعد بیان بفرمائید وقت جنابعالی تمام شده است.

ایمان زهرائی – چون وقت بنده تمام شده عرایضم را کوتاه می‌کنم از سازمان برنامه تقاضا می‌شود در طرح سد طالقان و آبرسانی آن به حوزه بوئین زهرا تجدید نظر نموده شاید بتوان حتی با طرح کنترل سه رودخانه حاجی عرب ابهررود و خررود این حوزه را از نظر آب غنی کنند. (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری- دریغ است ایران که ویران شود. کنام پلنگان و شیران شود (احسنت) وبالاخره وقاحت و دیوانگی مشتی ضد انسانهای موسوم به انسان و حلقه توطئه گران ضد انسانی موسوم به حکومت (آفرین) که بمصداق این شعر عامیانه ایران: چراغی را که ایزد برفروزد هر آنکس پف کند ریشش بسوزد (دکتر ناوی- ریشه اش بسوزد) بالاخره صفوف در هم فشرده ملت ایران را فشرده تر کرد (صحیح است) آزاد مردان و آزاد زنان ایران را یکبار دیگر متوجه رسالت تاریخی خودشان در این منطقه حساس جهان کرد فرزندان کورش کبیر یکبار دیگر برای حمایت از حقوق انسانها بپاخاستند نمونه و مظهر کوچکی از آن، همت مردان و زنانی بود که دیروز در تهران و دیگر شهرستانها بمنصه بروز گذاشتند تعداد کثیری از این مردم از این آزاد مردان از این آزاد زنان عالیترین احساسهای ملی و میهنی خود را در قالب زیباترین احساس انسانها یعنی احساس مذهبی و دینی و آسمانی در خانه خدا نشان دادند (صحیح است- احسنت) آزاد مردان و آزاد زنان دیگری پرچم بدست اعلامیه و شعارهای انقلابی بکف در مقابل همین پارلمان در کوچه و خیابانهای این مملکت رژه رفتند و احساسات خودشان را نشان دادند (صحیح است) در مقابل این مردان و زنان که از انقلاب و حیثیت و ملیت و وطنشان و پادشاهشان و افتخاراتشان و از آدم بودنشان دفاع می‌کنند سر تعظیم فرود می‌آورم (احسنت) فراموش نکنید در مقابل این روحانیون واقع بینی که با پی بردن و با اعتقاد به اعماق انسانی و خیرخواهانه انقلاب ایران در حساسترین موقع برای پاسداری انقلاب ایران حمایت و دفاع از موجودیت بپا خاستند و دیروز عالیترین احساسات خود را نشان دادند از اینها باید تجلیل کرد و پارلمان از آنها تجلیل می‌کند (احسنت) چرا که آنها این اعتقاد و ایمان را نداشته باشند؟ چرا این اعتقاد و ایمان را به انقلاب و رهبر آن نداشته باشند؟ این شاهنشاه ایران است شاهنشاهی که همه ما قلبهایمان طپید وقتی رادیو گفت شاهنشاه و شهبانو بدون اطلاع وارد منطقه‌ای شدند که آوارگان و دربدران را پذیرائی می‌کند. در آنجا بی خبر وارد شدند از چنین مردی باید تجلیل شود چرا بانقلاب و رهبری چنین مردی اعتقاد و ایمان پیدا نشود، اعم از زن و مرد و روحانی و بازاری و همه مردم از پیر و جوان این پادشاهی که دیروز بصورت آیه رحمت خدا بعنوان یک مظهر قدرت ملی بعنوان انسانی که برای دلجوئی انسانها رفته بود بی خبر وارد شد و دیدید که اعم از ایرانیان میزبان و ایرانیان میهمان چگونه بدور این مرد حلقه زدند و به معنی یک آیة رحمت الهی بدور او جمع شدند گفتند بلی ما به امید تو زندگی می‌کنیم آنها هم که آمده‌اند گفتند بلی ما به امید تو آمدیم و ما باتکای این انقلاب و این روح انقلابی و باتکای این رهبر انقلاب است که با صدای بلند و تصمیم راسخ به آن مصروعین، ضد انسانها می گوئیم که عرضه و فضای حیاتی ایرانی جولانگه چنین ماجراجوئیها نیست، عرض خود می‌بری و حتی زحمت ما هم نمی‌توانی بداری (آفرین) اما اینجا مسئله شعر و تعارف نیست ما همه را می‌شناسیم میدانیم که این باصطلاح همسایة همیشه چپ، همیشه دردناک ما، همیشه مزاحم ما، مزاحم است ولی این را همه میدانیم که جهانخواران و امپریالیسم بین المللی از هر رنگ که باشد از هر فکر و ایده‌ای که باشد از این ماجراجوئی خوشش می‌آید چه برای نفوذ کردن در خلیج فارس، در این شاهرگ جهانی این منطقه و چه بانتقام و کینه توزی رهبری محکم ایران در استیفای حقوق خود و حقوق دیگر ملت‌های این منطقه، ما اینها را می‌شناسیم، ما سازمان ملل متحد را می‌شناسیم، بلدیم و اعتقاد داریم بقدرت ملت‌ها، بقدرت انسانیت هم اعتقاد داریم ما باین فکر نیستیم که کسی میانجیگریو مداخله کند فقط یادآوری می‌کنیم که ما حساب این کارها را داریم ما قادریم که تمام این مشکلات ناشی از تشبثات انتقام جویانه یا زیادطلبانه هر قدرتی را که از چنین ماجراجوئیها حمایت می‌کند یا خوششان می‌آید خنثی بکنیم، با تدابیر ملی با فعالیت‌ها و فداکاریهای ملی با دیپلماسی متکی بر سیاست مستقل ملی استمداد ار دیگر انسانهای آزاد جهان و عندالزوم با توسل به قدرت. اما اگر ما به قدرت متوسل نمی‌شویم این برای حفظ صلح منطقه است و انتظار ما این است از مدعیان علاقه مندی به صلح جهان که این مسئله را یادداشت کنند احیاناً ماجراجویان را متوجه کنند که این آنها هستند که صلح منطقه را به خطر می‌اندازند این پاسخی است که دیروز رهبر ملت ایران تأکید می‌کنم رهبر ملت ایران و فرمانده کل قوای ایران در پاسخ خبرنگاران می‌گویند مملکتی که قوی است حس مسئولیت دارد و معمولاً باید تحمل زیادی داشته باشد احساس این مسئولیت است که ملت ایران را ساکت کرده است صریح تر سخن گفته‌اند، ولی اگر منظور این است که مشت بزنیم این چیزها در سیاست ما نیست مگر اینکه آنها اقدام تعرضی بکنند و در این مورد است که تکلیف ما روشن است من این را بعنوان یم نماینده ملت اینجا صحبت می‌کنم بلی ما عندالزوم قدرتهایمان را برای همین درست کردیم اما این رهبری اصیل این رهبری انسانی و منطقی انقلاب و ملت و مملکت ماست که بما حکم می‌کند که احساس مسئولیت بکنیم مسئولیتی که رهبر ما عمیقاً احساس می‌کنند و با شهامت و شجاعت اعلام می‌کنند فقط یادآوری می‌کنیم من با این صحبتها که ابراز تنفر می‌کنیم، متأسفیم، متأثریم، شخصاً چنین حرفهائی را دوست ندارم بزنم. ما مصممیم، ما اماده‌ایم، ما احساس ضعف نمی‌کنیم، ضعف و عجز ما فقط در مقابل تمایلات میلیونها میلیون انسانهائی است که در دنیا زندگی می‌کنند ما زورمان به یک ارتش یا یم دولت می‌رسد ولی در مقابل حقانیت انسانها ما می‌خواهیم از آن دفاع کنیم ما رسالت و مسئولیت خود را در این دروازه شهر و غرب بخوبی احساس می‌کنیم، یادآوری می‌کنم اینجا سرزمین کورش پیش آهنگ حقوق ملل است اینجا سرزمینی است که ملیتهائی گوناگون آمده‌اند و در آغوش و در دامان این ملت بخوبی زندگی کرده‌اند و اکنون ایرانی هستند (صحیح است- آفرین) در اینجا ما از صاحبان عقاید و مذاهب و ادیان گوناگون مانند مردمک چشم پذیرائی می‌کنیم این حرف چیست در دنیا بزنند که هر شیعه در هر جای دنیا ایرانی است و با او بدرفتاری می‌کنند بلی ما به اسلاممان، به شیعه بودنمان افتخار می‌کنیم (صحیح است) این یک فلسفه است منطق انسانی است مذهب انسانی است ولی به سایر ادیان و مذاهب احترام می‌گذاریم از حقوق آنها از تمایلات آنها پاسداری و پاسبانی می‌کنیم اینجا سرزمین مردانی است که در حساسترین مواقع از حقوق دیگر ملت‌ها دفاع کرده است سرزمینی است که در سه چهار سال پیش که سرزمین همسایگان ما بزور و به عنف بتصرف درآمده بود رهبر مملکت ما اولین کسی بودند که اولین و قاطع ترین حرفها را در این مورد گفتند و اشغال سرزمین‌های دیگران را بزور ارتش و سرنیزه محکوم کردند (صحیح است) شاهنشاه ایران اولین کسی بودند که اشغال سرزمین همسایگان و دوستان ما را محکوم کردند و گفتند نباید بزور اسلحه سرزمین و اراضی دیگران را اشغال کرد (صحیح است)، این مائیم، اینجا سرزمینی است که برای اولین بار اقدام به شناسائی حکومت انسانهائی کرد که حکومتهای نو برای خودشان بوجود آوردند و ما اینجا حساب دوستیها را داریم حساب دشمنی‌ها را داریم و بی تردید حساب بی تفاوتی‌ها را هم می‌توانیم داشته باشیم همه ما اطمینان داریم که با این وقایعی که بطور ماجراجویانه در این منطقه بوقوع می‌پیوندد ما اینها را مثل سایر امواجی که در طول مدت پر افتخار تاریخ خودمان از سر گذرانده‌ایم رد کرده با کمال قدرت در مقابل تمام مشکلاتی که ممکن است بوجود آید با آن مبارزه کرده بر طرف می‌کنیم ما در مقابل این مشکلات که برای همانها بوجود آمده بود رفیق ما از آن یادآوری می‌کند همین شیر و خورشید ایران در اردن شهر ساخت همین شیر و خورشید ایران در شیخ نشین‌ها سازمان بهداری و بیمارستان دائر کرده و باز هم می‌کند برای این که برای انسانها ارزش قائل هستیم فرد فرد نمایندگان از زن و مرد که در اینجا نشسته‌اند می‌رویم دوش به دوش سایر مردم در حوزه‌های انتخابیه ده به ده البته مشکل به آن عظمت نیست به آن وسعت نیست ولی تمام کمکهای مردم را به بهترین وجهی جلب می‌کنیم و این مشکلات را در چهارچوب خودمان برطرف می‌کنیم و بی شک تمام این مشکلات می‌گذرد و رو سیاهی و پشیمانی برای ضد انسانها باقی می‌ماند. (احسنت- احسنت).

رئیس- خانم دکتر سرخوش بفرمائید.

دکتر سرخوش- ریاست محترم مجلس شورایملی، نمایندگان ارجمند.

فردا مصادف با هفدهم دیماه یعنی سالگرد یکی از پر افتخارترین روزهای تاریخ با عظمت ما است.

هفده دی روزی نیست که فقط برای ما زنان گرامی و پرارزش باشد این روز برای هر ایرانی اصیل الاصل اعم از زن ومرد یک روز تاریخی و قابل احترام می‌باشد. در چنین روزی به همت رضاشاه کبیر شخصیت زن ایرانی و در نتیجه خانواده‌های کشور ما مستحکم شد وپایه‌های توفیق بزرگ در تعمیم رشد و توسعه در سطح اکثریت جامعه بنیانگذاری گردید و بدست نیرومند شاهنشاه آریامهر زنان ایرانی به کلیه حقوق انسانی و بشری خود نایل شدند (صحیح است) از آن روزگار تا کنون بیش از سی سال می‌گذرد زنان هم وطن ما ثابت نمودند که می‌توانند نمونه‌ای ارزنده از شایستگی‌های فراوان در شئون مختلف باشند زنان کشور ما نشان داده‌اند که واقعاً احساس مسئولیت می‌کنند و اگر کاری را قبول کنند در راه انجام شرافتمندانه آن از هیچگونه فداکاری نخواهند دریغ نمود (صحیح است- احسنت).

زنان هم وطن ما بخصوص طی چند سال اخیر ثابت کرده‌اند که در حین احترام به مقام بلندی که بعنوان یک همسر وفادار و مدبر و یک مادر شرافتمند و آگاه در خانواده دارد می‌تواند یک فرد اجتماعی پرکار و فعال و یک سیاستمدار عاقل و ورزیده نیز باشد (صحیح است- احسنت).

و اما برابری و آزادی که ما زنان دوران انقلاب بدان معتقدیم از آنگونه آزادیهائی نیست که زنان غربی بدنبالش می‌روند آزادی و برابری برای ما معنا و ارزشهائی خواص دارد که متکی بر سنتهائی است که از تاریخ پرافتخار کشور ما الهام گرفته و رنگ ایرانی داشته باشد (آفرین).

برای ما آزادی در الگو گرفتن از سایرین نیست آزادی برای ما یعنی احترام به مایه‌های فرهنگ ملی و اصیل کشورمان (آفرین) برابری برای ما یعنی اینکه افتخار داشته باشیم که شانه به شانه برادران هم وطن درفش پر افتخار شاهنشاهی ایران را بر شانه‌های خود حمل کنیم (احسنت) آزادی و برابری برای ما یعنی احترام به رژیم مشروطه سلطتنتی، احترام به مذهبمان، احترام به سنت‌ها و آداب ملی و خاندانها و دودمان‌های ایرانی (احسنت-آفرین).

ما زنان دوران جهش بخوبی می دانیم در حین پذیرش تکنولوژی غرب نباید خلاقیت و آفرینندگی خود را که از نظر جامعه شناسان نشانی است که بارز برای ملتهای زنده و متحرک از دست بدهیم و خدای نا خواسته دست بسته اسیر ماشین و اتوماسیون بشویم (آفرین) به همی دلیل انسانها برای ما ارزشی خاص دارند (احسنت) و فقط بعنوان یک مولد اقتصادی مطرح نمی‌باشند برابری و آزادی برای ما یعنی اینکه بما اجازه داده شده و امکانات در اختیارمان قرار گیرد تا بتوانیم نگهبانان بیدار و آگاه خانواده‌های این مرز و بوم باشیم و نگذاریم که فرزندانمان وارد کننده ایدئولوژی‌ها و مرام‌های بیگانگان باشند و اجازه ندهیم فرهنگ ملی ما بدین وسیله مورد دستبرد بیگانگان قرار گیرد (احسنت) زیرا ما معتقدیم که:

اگر تن به تن سر بکشتن دهیم
از آن به کشور به دشمن دهیم (احسنت)

با الهام از بانوی اول مملکت که همیشه طرفدار طرحها و آنچه که رنگ ایرانی دارد می‌باشند ما زنان ایرانی نمی‌خواهیم آلت دست سرمایه دارانی که برای پر کردن جیب خود زنان را هر روز به یک رنگ در می‌آورند بشویم (آفرین) به همین جهت از پشت این تریبون خطاب به خواهران و برادران هم وطن کرده و می‌گویم نگذارید با تجمل دوستی و لوکس پرستی زنان کشور ما شخصیت ملی خود را از دست بدهند (احسنت).

اگر امروز زنان کشور ما بدنبال مسئولیت‌های بیشتری می‌روند این امر ناشی از یک تقلید یا جاه طلبی یا یک حوس یا خود خواهی نیست این پاسخی است مثبت به ندای آزادیبخش رهبر کشورمان، به ندای شخصیتی تاریخی و بزرگ و با اندیشه هائی بزرگ پیشاپیش ملتی بزرگ (آفرین- احسنت).

بهمین دلیل امروز از نظر ما زنان ایران و زنان دوران جهش و انقلاب، زن بی هدف، زن بی اعتنا به مسائل اجتماعی و اقتصادی کشورش، زن بی تفاوت در مقابل سرنوشت سیاسی وطنش، زن بدبین، زن منفی باف، زنی است بی ارزش و امروز ما خوشبختیم که می‌بینیم که زنان هم وطن ما کاملاً به آنچه در اثر بدست آوردن حقوق انسانی خود نصیبشان شده است آگاهی دارند (احسنت) در پایان سخنانم فرارسیدن روز هفده دی که روز پایه گذاری آزادی زن ایرانی است به کلیه هموطنان صمیمانه تبریک می‌گویم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای مهندس اسدی بفرمائید.

مهندس اسدی لنگرودی- با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند، روز یکشنبه هفته آینده ۱۹ دیماه و سالروز تصویب فانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی است.

۱۰ سال قبل اولین گروه مأمورین اصلاحات ارضی که پیشقراولان جانباز شاه و میهن بودند به روستاها اعزام شدند تا منادی و مبشر نیات و هدفهای بزرگ شاهنشاه آریامهر در راه اعتلا و سعادت کشاورزان زحمتکش و به ثمر رساندن سر فصل و محتوای اصلی برنامه انقلاب شوند و به هر روستائی که قدم می‌گذاشتند با شور و هیجان و استقبال گرم روستائیان مواجه و چون نگین انگشتری در حلقه محبتشان محصور می‌شدند و در اندک مدتی آنچنان در قلب پاک و بی آلایش آنان جا گرفتند که نه تنها در امور مربوط به اصلاحات ارضی و نحوه اجرای قانون و روابط بین مالک و زارع مورد خطاب و درخواست کشاورزان قرار می‌گرفتند بلکه درباره همه مسائل و مشکلات عمومی و اجتماعی روستاها نقطه اتکا و مراجعه بودند و بایگانی سازمان اصلاحات ارضی قرائن و شواهد زیادی را ضبط کرده است که حاکی است کشاورزان از مأمورین اصلاحات ارضی در امور بهداشتی، آموزشی، راه، تأمین آب مشروب، اصلاح بذر تهیه کود، تدارک ادوات کشاورزی و خلاصه همه خواستهای خود انتظار اقدام داشتند و چون در بادی امر اوقات کارکنان سازمان اصلاحات ارضی باید مصروف اجرای قوانین و مقررات اصلاحات ارضی می‌گردید این قبیل

تقاضاها را بمراجع مربوط ارجاع و تا حصول منظور موضوع را مورد تعقیب قرار داده نتیجه را بکشاورزان اطلاع می‌دادند.

آری کشاورزان حق داشتند چنین انتظاراتی را علاوه بر وظایف اساسی از مأمورین اصلاحات داشته باشند زیرا در تاریخ زندگی خود برای اولین بار با کسانی برخورد می‌کردند که در اجرای اوامر شاهنشاه مأمور رهائی آنان از قید نظام کهنه و فرسوده و جان فرسای سابق بودند.

امروز که ده سال از آنهمه کشش و کوشش و فعالیت بی سابقه و حیرت انگیز را پشت سر می‌گذاریم سیری در رویدادهای گذشته نشان می‌دهد که شاهنشاه ما چه رهبر بزرگ و عالیقدری هستند.(صحیح است).

شاید روزی که اولین اصل انقلاب بفرمان شاهنشاه بمرحله اجرا درآمد حتی دوراندیش ترین مردم این کشور تصور نمی‌کردند که این انقلاب اصیل و رهبری خردمندانه اینهمه نتایج سودمند در اندک مدتی به بار خواهد آورد (صحیح است) و امروز که بازدهی دوران گذشته را مورد امعان نظر قرار می‌دهیم نه تنها ما ایرانیان را که قدم به قدم ناظر و شاهد و هم گام تحولات انقلابی بودیم مستغرق شگفتی کرده است بلکه هر ناظر و بیننده خارجی را که از نقاط مختلف دنیا را که به ایران آمدند تا نتیجه این تحولات را ارزیابی کرده بچشم ببینند در بهت و اعجاب آمیخته به تحسین و تقدیر واداشته است و در پیشگاه طراح بزرگ انقلاب شاهنشاه آریامهر سر تعظیم و تکریم فرود آورده‌اند (صحیح است).

باری باید اذعان کرد که انقلاب ایران در تاریخ انقلابات دنیا بی نظیر و در نوع خود متمایز و ممتاز است و از اصالت خاص ایرانی بودن الهام گرفته است چه بررسی درباره نحوه اجرای انقلاب در سایر نقاط دنیا نشان می‌دهد که صرف نظر از مفید یا غیر مفید بودن آن معدودی بعنوان مجریان انقلاب قیام کردند و با توسل بزور و خون ریزی و قتل و ضرب و جرح و مصادره اموال و ترور و زندانی کردن مخالفین هدف خود را انجام دادند و حال آنکه انقلاب کشور ما هم سازنده بود و هم با همکاری همه احاد و افراد مملکت اعم از آنها که مستقیماً از این رهگذر متمتع می‌شدند و آنها که ظاهراً باید حقی تفویض می‌کردند بثمر رسید (صحیح است) آری حتی مالکین عمده بطیب خاطر نظام جدید را گردن نهادند و با رضا و رغبت نه تنها مانع و رادعی در پیشبرد هدفهای انقلاب ایجاد نکردند بلکه با مأمورین مربوط هماهنگی داشتند زیرا خوب می‌دانستند برای بسط عدالت اجتماعی و تأمین ثبات و امنیت و آرامش راهی جز احقاق حق اکثریت مردم زحمتکش مملکت وجود ندارد تا محیط سالم و سازنده برای همه افراد فراهم شود (صحیح است) و این بود سر موفقیت ما که نه مالی مصادره گردید و نه خونی از دماغ کسی ریخت بلکه یکدل و یک رأی در یک صف متشکل و پشت سر رهبر عالی قدر خود برای تأمین سعادت جامعه گام برداشتند و در اندک مدتی بجائی رسیدیم که صفحات تاریخ پر افتخار ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایران چنین قیام و اقدام و همبستگی و کامیابی شگرفی را ثبت نکرده است. (صحیح است).

دهسال قبل دهقان ما بدنبال لقمه نانی که سد جوع کند بهر شکنجه و عذابی تن در می‌داد. امروز کشاورز ما نه تنها مالک آب و ملک نسق زراعتی خود شده و از استقلال کامل اجتماعی و اقتصادی برخوردار گردیده و از ثمرة تلاش و کوشش خود رأساً بهره مند می‌شود بلکه از دولت خود، خانه انصاف- نوسازی ده- گسترش شرکتهای تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی روستائی- شرکت سهامی زراعی- خانه فرهنگ روستائی- بیمه اجتماعی- تعاونی کردن تولید- بیمه محصولات کشاورزی- تثبیت نرخ محصول- بازاریابی- بهداشت تأمین آب و برق و خلاصه همه پدیده‌های اجتماعی و اقتصادی جهان مترقی امروز را خواستار است.

اگر دیروز فرزندان کشاورزان امکان فرا گرفتن جزئی سواد نداشتند امروز نه تنها دوره دبستان و دبیرستان را طی می‌کنند بلکه چنانچه مایل باشند به دانشگاهها و مؤسسات آموزشی عالی راه می‌یابند و چه بسا روستا زادگان که در مدارس عالی از بهترین و زبده ترین دانشجویان بشمار می‌آیند.

سپاس خداوند بزرگ را که ملت ایران در این عصر فرخنده از پرتو وجود شاهنشاه مفخم و دادگستر بهمه آرمان‌های خود دست می‌یابد و در راه ترقی و تعالی تا وصول بتمدن بزرگ گام برمی دارد (صحیح است) افتخار بر همه هم میهنان عزیز که هر کدام در وضع و شغل و مقام بسهم خود در راه بثمر رسیدن اهداف شاهنشاه از جان و مال و جهاد دریغ نکردند.

افتخار به مأمورینی که در روستاهای کشور وظیفه مقدس انقلابی خود را با تلاش شبانه روزی و پیگیری بی امان انجام داده‌اند و برای خود و خانواده خویش شرف و فضیلت کسب کردند (احسنت).

در اینجا بی مناسبت نیست عرض کنم چند سال قبل که به قصد زیارت اعتاب مقدسه به عراق مسافرت کردم با اینکه هنوز حکومت فعلی مصدر کار نبود ملاحظه عقب ماندگی و محرومیت‌های اجتماعی مردم عراق مرا بر آن داشت از میزبانم که مردی تحصیل کرده و روشنفکر بود استعلام کنم علت چیست، آن شخص گفت آیا میدانید رمز موفقیت شما ایرانیان چیست؟ وجود رهبر خردمند و دور اندیش که موجب ثبات و تأمین عدالت اجتماعی و امنیت کشورتان شده است زیرا هیچ جامعه‌ای جز با رهبری صحیح و بسط عدالت قرین موفقیت نخواهد بود و ما عراقی‌ها متأسفیم که از این دو نعمت بزرگ و ارزنده و کلید سعادت و کامیابی بهره‌ای نداریم و پر واضح است که امروز مردم مسلمان عراق با وجود حکومت جابر و سفاک و سفیه بعثی فعلی با چه ادبار و تیره بختی بیشتری دست به گریبان است (صحیح است).

دیشب جریان تشریف فرمائی شاهنشاه و شهربانو را به اردوی هم کیشان و هم میهنان ما که از عراق رانده شده‌اند از تلویزیون ملاحظه فرمودید و در پاسخ پرسشهائی که از خرد و کلان می‌فرمودند شنیدید که یکی می‌گفت بعثی‌های عراق از پیشرفتهای سریع ایران دارند دق می‌کنند و برای تسکین خاطر عکس العملشان راندن ما از عراق است.

جواب ما باین اقدام غیر انسانی بعثیهای عراق اینست که ما بکوری چشم شما مردم مفلوک و حیوان صفت تحت رهبری و ارشاد شاهنشاه ما همچنان بسوی ترقی و تعالی گام بر می‌داریم و هم کیشان و هم میهنان رانده شده را نیز با آغوش باز می‌پذیریم و با تمام وجود خود آنان را گرامی می‌داریم و آنقدر در تأمین آسایش و رفاهشان بذل مساعی می‌کنیم که فراموش کنند زمانی در عراق زندگی میکرده‌اند زیرا سایه شاهنشاه را بر سر دارند و دست فتوت و نوع دوستی معظم له بر رویشان کشیده می‌شود (صحیح است).

برومند باد آن همایون درخت
که در سایه اش می‌توان برد رخت (احسنت، احسنت)

- استرداد لایحه شماره ۲۴۲۴۷تاریخ ۲۶ / ۷ / ۴۵ مربوط بتبدیل پایه‌های فارغ التحصیلان نقشه کشی و... بوسیله آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه

۳- استرداد لایحه شماره ۲۴۲۴۷تاریخ ۲۶ / ۷ / ۴۵ مربوط بتبدیل پایه‌های فارغ التحصیلان نقشه کشی و... بوسیله آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه.

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای مهندس وثیق بفرمائید.

مهندس وثیق (معاون وزارت راه) – با کسب اجازه از مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم لایحه‌ای در مهر ماه سال ۱۳۴۵ برای تبدیل پایه فارغ التحصیلان رشته نقشه برداری و نقشه کشی و مباشرین آموزشگاه فنی وزارت راه و همچنین فارغ التحصیلان فنی کشاورزی و دامپزشکی تقدیم گردید چون طرح این لایحه در کمیسیونها مصادف با تصویب قانون استخدام کشوری و تعیین پایه‌های کارمندان دولت و پیاده شدن مرحله اول آن قانون گردیده است لذا استدعای استرداد آن لایحه را دارد.

- تصویب صورتجلسه

۴- تصویب صورتجلسه.

رئیس- نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست (اظهاری نشد) صورتجلسه قبل تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاقچیان مسلح و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاقچیان مسلح و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاقچیان مسلح مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۷ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت شور اول لایحه شماره ۳۷۷۱۰ مورخ ۲ / ۹ / ۱۳۵۰ راجع به تشدید مجازات قاچاقچیان مسلح را که بشمارة ۱۰۷ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح و با اصلاحاتی بشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاقچیان مسلح.

ماده ۱- وارد یا خارج کردن اسلحه و مهمات جنگی و مواد منفجره و محترقه و فشنگ و تفنگ شکاری ممنوع است مگر با اجازه دولت و چنانچه یک یا چند نفر بدون اجازه یکی از اشیاء مذکور را وارد یا خارج کنند حسب مورد بماجازاتهای زیر محکوم می‌شوند:

۱- هرگاه مرتکب یا مرتکبین که لااقل یکنفر از آنان مسلح باشد در مقابل قوای دولتی مقاومت مسلحانه نمایند به اعدام و اگر مقاومت ننمایند به حبس با کار از ۳ تا ۱۵ سال.
۲- هرگاه مرتکب یا مرتکبین هیچیک مسلح نباشند در مورد اسلحه و مهمات جنگی و مواد منفجره بحبس با کار از ۳ تا ۱۰ سال و در مورد تفنگ و فشنگ شکاری و مواد محترقه بحبس تأدیبی از ۳ ماه تا ۳ سال.
تبصره ۱- کسانی که بهنگام ورود بکشور یکی از اشیاء مذکور در این ماده را با خود داشته باشند و به مأمورین مربوط اعلام نمایند مشمول مقررات این ماده نبوده و در مورد اشیائی که همراه دارند طبق مقررات مربوط اقدام می‌شود.
تبصره ۲- انواع اسلحه سرد جنگی و شکاری که مشمول مقررات این قانون است از طرف وزارت جنگ تعیین و اعلام می‌شود.

ماده ۲- خرید و فروش یا نگهداری یا حمل و نقل و یا مخفی کردن یا ساختن هر یک از اشیاء مذکور در ماده یک بطور غیر مجاز ممنوع است و مرتکب حسب مورد مشمول مقررات مذکور در بند ۲ مادة یک می‌باشد.

تبصره- اشتغال بکسب برای ساختن و تعمیر یا خرید و فروش هر نوع اسلحه مجاز ممنوع است مگر با اجازه وزارت جنگ، متخلفین بحبس تأدیبی از سه ماه تا سه سال محکوم می‌شوند.

ماده ۳- هر گاه یک یا چند نفر جنس یا نقودی را که صدور یا ورود آن ممنوع یا در انحصار دولت یا مؤکول به اجازه دولت است مسلحانه قاچاق کنند در صورتیکه مرتکب یا مرتکبین که لااقل یکنفر از آنان مسلح باشد در مقابل قوای دولتی مسلحانه مقاومت نمایند به حبس دائم یا اعدام و اگر مقاومت ننمایند به حبس با کار از سه تا ده سال محکوم می‌شوند.

تبصره ۱- هرگاه برای ارتکاب بزه مندرج در این ماده با توجه به نوع جنس مورد قاچاق بموجب قوانین دیگر کیفر شدیدتری مقرر شده باشد مرتکب به کیفر اشد محکوم می‌شود.
تبصره ۲- در تمام موارد مذکور در این قانون دادگاه نسبت به ضبط مال مورد قاچاق و تعیین جریمه نقدی طبق قوانین مربوط رأی مقتضی صادر خواهد نمود.
تبصره ۳- در مورد جرائم موضوع این قانون هرگاه ثابت شود که مال مورد قاچاق متعلق بدیگری است و مباشر یا مباشرین عامل صاحب مال باشند علاوه بر مباشر صاحب مال نیز حسب مورد مشمول مواد یک و سه این قانون خواهد بود.

ماده ۴- در جرائم مربوط به این قانون هرگاه بیش از یکنفر مداخله داشته و قبل از کشف قضیه یکی از متهمین مأمورین تعقیب را از وقوع جرم مسبوق نموده و یا ضمن تعقیب به واسطه اقرار خود موجبات تسهیل تعقیب سایرین را فراهم نماید و یا مأمورین دولت را به نحو مؤثری در کشف جرم کمک و راهنمائی کند دادگاه می‌تواند او را از مجازات معاف نماید.

ماده ۵- مقررات ماده ۴۳ قانون مجازات مرتکبین قاچاق و ماده ۴۱۱ قانون دادرسی و کیفر ارتش ملغی و رسیدگی به جرائم مندرج در این قانون در صلاحیت دادگاههای نظامی خواهد بود.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۲ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت شور اول لایحه تشدید مجازات قاچاقچیان مسلح را که به شماره ۱۰۷ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت شور اول لایحه تشدید مجازات قاچاقچیان مسلح را که به شمارة ۱۰۷ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام- روح الله جعفری.

رئیس- ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- وارد یا خارج کردن اسلحه و مهمات جنگی و مواد منفجره و محترقه و فشنگ و تفنگ شکاری ممنوع است مگر با اجازه دولت چنانچه یک یا چند نفر بدون اجازه یکی از اشیاء مذکور را وارد یا خارج کنند حسب مورد به مجازاتهای زیر محکوم می‌شوند:

۱- هرگاه مرتکب یا مرتکبین که لااقل یکنفر از آنان مسلح باشد در مقابل قوای دولتی مقاومت مسلحانه نمایند به اعدام و اگر مقاومت ننمایند به حبس با کار از سه تا ۱۵ سال.
۲- هرگاه مرتکب یا مرتکبین هیچیک مسلح نباشند در مورد اسلحه و مهمات جنگی و مواد منفجره به حبس با کار از سه تا ده سال و در مورد تفنگ و فشنگ شکاری و مواد محترقه به حبس تأدیبی از سه ماه تا سه سال.
تبصره ۱- کسانیکه بهنگام ورود به کشور یکی از اشیاء مذکور در این ماده را با خود داشته باشند به مأمورین مبوط اعلام نمایند مشمول مقررات این ماده نبوده و در مورد اشیائی که همراه دارند طبق مقررات مربوط اقدام می‌شود.
تبصره ۲- انواع اسلحه سرد جنگی و شکاری که مشمول مقررات این قانون است از طرف وزارت جنگ تعیین و اعلام می‌شود.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده اول رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- خرید و فروش یا نگهداری یا حمل و نقل یا مخفی کردن یا ساختن هر یک از اشیاء مذکور در ماده یک بطور غیر مجاز ممنوع است و مرتکب حسب مورد مشمول مقررات مذکور در بند دو ماده یک می‌باشد.

تبصره- اشتغال بکسب برای ساختن و تعمیر یا خرید و فروش هرنوع اسلحه مجاز ممنوع است مگر با اجازه وزارت جنگ، متخلفین به حبس تأدیبی از سه ماه تا سه سال محکوم می‌شوند.

رئیس- نسبت به ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده دوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سوم قرائت می‌شود (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- هرگاه یک یا چند نفر جنس یا نقودی را که صدور یا ورود آن ممنوع یا در انحصار دولت یا مؤکول به اجازه دولت است مسلحانه قاچاق کنند در صورتیکه مرتکب یا مرتکبین که لااقل یکنفر از آنان مسلح باشد در مقابل قوای دولتی مسلحانه مقاومت نمایند بحبس دائم، یا اعدام و اگر مقاومت ننمایند بحبس با کار از سه ماه تا ده سال محکوم می‌شوند.

تبصره ۱- هرگاه برای ارتکاب بزه مندرج در این ماده با توجه به نوع حبس مورد قاچاق بموجب قوانین دیگر کیفر شدیدتری مقرر شده باشد مرتکب بکیفر اشد محکوم می‌شود.
تبصره ۲- در تمام موارد مذکور در این قانون دادگاه نسبت به ضبط مال مورد قاچاق و تعیین جریمه نقدی طبق قوانین مربوط رأی مقتضی صادر خواهد نمود.
تبصره ۳- در مورد جرائم موضوع این قانون هرگاه ثابت شود که مال مورد قاچاق متعلق بدیگری است و مباشر و یا مباشرین عامل صاحب مال باشند علاوه بر مباشر صاحب مال نیز حسب مورد مشمول مواد یک و سه این قانون خواهد بود.

رئیس- نسبت بمادة سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده سوم رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده چهارم قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- در جرائم مربوط باین قانون هرگاه بیش ار یکنفر مداخله داشته و قبل از کشف قضیه یکی از متهمین مأمورین تعقیب را از وقوع جرم مسبوق نموده و یا ضمن تعقیب بواسطه اقرار خود موجبات تسهیل تعقیب سایرین را فراهم نماید و یا مأمورین دولت را بنحو مؤثری در کشف جرم کمک و راهنمائی کند دادگاه می‌تواند او را از مجازات معاف نماید.

رئیس- نسبت بماده چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده چهارم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- مقررات ماده ۴۳ قانون مجازات مرتکبین قاچاق و ماده ۴۱۱ قانون دادرسی و کیفر ارتش ملغی و رسیدگی بجرائم مندرج در این قانون در صلاحیت دادگاههای نظامی خواهد بود.

رئیس- در ماده پنجم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده پنجم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بمجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی و مسکن راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی و مسکن راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی.

رئیس- گزارش شور اول الحاق یک تبصره به ماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون آبادانی و مسکن به مجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه ۸ آذرماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر بهرون معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شماره ۸۷۸۸- ۲۴ / ۸ / ۵۰ دولت راجع بالحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی را که به شماره ۷۰ چاپ شده است مطرح کرد و با اصلاحاتی به شرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی.

ماده واحده- تبصره زیر بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی اضافه می‌شود.

تبصره- خانه‌های سازمانی که در بخش خصوصی از طرف صاحبان صنایع و معادن و واحدهای تولیدی در اختیار کارکنان و کارگران کارخانجات و معادن و واحدهای تولیدی گذارده می‌شود از حیث طرز استفاده و تخلیه مشول مقررات این قانون وآئین نامه اجرائی آن می‌باشد.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن- مهندس احتشام شهیدی.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۹ آذرماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی را که بشماره ۷۰ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۱۵ آذرماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی را که بشماره ۷۰ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد – محمد ابراهیم نیک پور.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۵ آذرماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی را که بشماره ۷۰ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی بجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۱۲ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی را که بشماره ۷۰ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی- دکتر میر وجیه الله صدر.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم بکمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع باضافه اعتبارات سال ۱۳۵۰ کل کشور و ابلاغ بدولت

۷- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع باضافه اعتبارات سال ۱۳۵۰ کل کشور و ابلاغ بدولت.

رئیس- لایحه اضافه اعتبارات سال ۱۳۵۰ کل کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون اعتبارات اضافی سال ۱۳۵۰ کل کشور.

ماده واحده- مبلغ هفتصد و چهل میلیون (۷۴۰۰۰۰۰۰۰) ریال اضافه اعتبار موضوع تصویب نامه‌های شماره ۹۵۶۲ مورخ ۵ / ۵ / ۱۳۵۰ و ۷۸۴۲ مورخ ۱۹ / ۴ / ۱۳۵۰ هیأت وزیران که باستناد ماده ۳۰ قانون محاسبات عمومی به تصویب رسسیده است طبق جلد اول ضمیمه به اعتبارات بودجه مصوب سال ۱۳۵۰ کل کشور اضافه می‌گردد و بدولت اجازه داده می‌شود هزینه‌های مربوط را از محل درآمد عمومی سال ۱۳۵۰ پرداخت نماید. قانون فوق مجتمل بر یک ماده و جداول ضمیمه در جلسه روز دوشنبه ۶ دیماه ۱۳۵۰ شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- این لایحه بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا بتصویب رسیده نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

آقایان دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اولیاء شیرازی- اهری- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیار بختیاریها- بدرخانی- بدرصالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برزگر- مهندس علی برومند- خانم بزرگنیا- دکتر حیدرقلی برومند- تژده- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید حکمت- حکمت یزد ی- تیمسار حکیمی- حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی- مهندس رهبر- ریاضی- خانم هما زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- زهتاب فرد- دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- دکتر آزاد- خانم دکتر آصف زاده- محمد علی آموزگار- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- احتشامی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- اخوی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اسدی- مهندس اسدی لنگرودی- اسعدرزم آرا- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکتر الموتی- بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین- پزشکی- پسیان- دکتر پناهی- پوربابائی- پوربردباری- دکتر پیر- پیرزاده- خانم پیرنیا- پیمان- حی- حیدری- امیر اعلم خزیمه- اسمعیل خزیمه- مهندس خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار دکتر خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری- دکتر رئیسی- دکتر راد- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی- خانم نیره سعیدی- حاج کریم بخش سعیدی- سمیعی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ بهائی- صائب- مهندس حسن صائبی- صادقی- دکتر صالحی- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- فخر طباطبائی- مهندس فرخ- فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهادپور- فریدونفر- فضائلی- فهیمی- فیصلی- مهندس قادرپناه- قاضی زاده- قدردان- خانلر قراچورلو- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین موسوی امین- اسدالله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- مهرزاد- دکتر میروجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمدزاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- عبدالحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی- ظفر- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- کسرائی- کشفی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر- دکتر محققی- محمدیان- خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- میر افضل ناروئی- ناصرزاده- نامور- دکتر ناوی- دکتر نایبی- نجد شیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیکروش- دکتر وحیدنیا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه.

(آراء مأخوذه شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد)

آراء موافق ۱۹۷ رأی.

آراء مخالف ۲۹ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۹۷ رأی موافق و ۲۹ رأی مخالف تصویب شد. به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اولیاء شیرازی- اهری- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بدرخانی- بدرصالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برزگر- مهندس علی برومند- خانم بزرگ نیا- دکتر حیدرقلی برومند- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید حکمت- تیمسار حکیمی- حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی- ریاضی- خانم هما زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- خانم دکتر آصف زاده- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی- اسعدرزم آرا- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکتر الموتی- بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین- پزشکی- پسیان- دکتر پناهی- پوربابائی- پوربردباری- دکتر پیر- پیرزاده- خانم پیرنیا- پیمان- حی- حیدری- امیر اعلم خضیمه- مهندس خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار دکتر خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری- دکتر راد- دکتر رشتی- رشیدی- خانم نیره سعیدی - مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ بهائی- صائب- مهندس حسن صائبی- دکتر صالحی- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- مهندس فرخ- فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فریدونفر- فضائلی- فهیمی- فیصلی- مهندس قادرپناه- قاضی زاده- قدردان- خانلر قراچورلو- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- اسدالله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- مهرزاد- دکتر میروجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمدزاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی- طلوعی- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- کسرائی - کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر- محمدیان- خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- میر افضل ناروئی- ناصرزاده- دکتر ناوی- دکتر نایبی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیکروش- دکتر وحیدنیا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه.

مخالفین

آقایان دکتر آزاد- محمد علی آموزگار- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- بختیار بختیاریها- تژده- دکتر سعید حکمت- حکمت یزد ی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- مهندس رهبر- زهتاب فرد- کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر شریف امامی- صادقی- عبدالحسین طباطبائی- فرهادپور- فضائلی- کشفی- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- نامور- نجد شیبانی- طباطبائی دیبا- رامبد- دکتر فضل الله صدر.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه راجع بلایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور و ابلاغ دولت

۸- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه راجع بلایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور و ابلاغ دولت.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه سه شنبه ۱۴ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۷۷۶۶- ۲ / ۹ / ۱۳۵۰ راجع به متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور را که در مجلس سنا اصلاحاتی در آن بعمل آمده بود مورد رسیدگی قرار داد و تغییرات مجلس سنا را با اصطلاحی در تبصره ۱۱ تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور.

ماده واحده- بدولت اجازه داده می‌شود تا مبلغ سه میلیارد و ششصد و شصت میلیون (۳۶۶۰۰۰۰۰۰۰) ریال عوائد حاصله بابت پذیره‌های نفتی در سال جاری را کلاً به درآمد عمومی منظور نماید و از این محل و همچنین از محل افزایش وصولی درآمدهای عمومی و صرفه جوئی در هزینه‌های بودجه عادی سال ۱۳۵۰ کل کشور مبلغ چهار میلیارد و هفتصد و هفتاد و یک میلیون و چهارصد و چهل و شش هزار (۴۷۷۱۴۴۶۰۰۰) ریال اضافه اعتبارات مندرج در جداول پیوست را با رعایت مقررات و قوانین مربوط پرداخت نماید.

تبصره ۱- اجازه داده می‌شود مبلغ دویست و هفتاد میلیون (۲۷۰۰۰۰۰۰۰) ریال مطالبات اداره کل گمرک بابت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی ماشین آلات و لوازم فنی از راه آهن دولتی ایران از یک طرف در درآمد گمرک (ردیف ۲۳۰۷ قسمت سوم) و از طرف دیگر در اعتبار ردیف ۲۲۱/۱ قسمت پنجم با نام بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور منظور و جمع و خرج شود ضمناً به عبارت مندرج در برابر ردیف ۲۲۱/۱ قانون بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور عبارت «و تعهدات» اضافه می‌شود.
تبصره ۲- اجازه داده می‌شود مبلغ بیست و سه میلیون (۲۳۰۰۰۰۰۰) ریال بابت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی کالاهائیکه بموجب ماده ۷ قانون تأسیس شرکت سهامی شیلات جنوب توسط شرکت مذکور در سال ۱۳۵۰ وارد کشور می‌شود از یک طرف درآمد گمرک (ردیف ۲۳۰۷ قسمت سوم) و از طرف دیگر در اعتبار ردیفی بشماره ۴۵۴/۱ قسمت پنجم قانون سال ۱۳۵۰ تحت عنوان «حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی کالاهای وارد برای شرکت سهامی شیلات جنوب» منظور و جمع و خرج شود.
تبصره ۳- به وزارت جنگ اجازه داده می‌شود معادل مبلغ یکصدو چهارده میلیون و هفتصد هزار (۱۱۴۷۰۰۰۰۰) ریال که بابت فروش اجناس و خدمات از سازمانهای دولتی تا آخر سال ۱۳۴۹ دریافت کرده است در سال ۱۳۵۰ برای هزینه‌های ضروری خود بمصرف برساند.
تبصره ۴- به دفتر بودجه اجازه داده می‌شود آن قسمت از اعتبارات مربوط به اداره کل دامپزشکس را که ضمن اعتبارات وزارت کشاورزی در ردیف ۱۶۳ قسمت پنجم قانون بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور منظور شده است بر اساس قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب خرداد ماه ۱۳۵۰ از اعتبارات وزارت کشاورزی کسر و در ردیفی به شماره ۱۷۳ در قانون بودجه مذبور تحت عنوان سازمان دامپزشکی کشور به تفکیک برنامه و مواد هزینه منظور و سایر جداول را نیز بهمین نحو اصلاح و مراتب را باطلاع کمیسیون بودجه مجلس شورایملی برساند.
تبصره ۵- به مفاد قانون اجازه پرداخت هزینه‌های اضافی عملیات نظامی فوق العاده نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب بیستم خرداد ماه ۱۳۴۸ به دولت اجازه داده می‌شود اعتبار هزینه‌های سال ۱۳۵۰ را که بر اساس قانون مزبور طی تصویب نامه‌های شماره ۳۸/۳ – ۱۶ / ۳ / ۱۳۵۰ و ۱۹۹۵/۴- ۲۸ / ۴ / ۱۳۵۰ و ۱۳۹/۳- ۱۵ / ۶ / ۱۳۵۰ و ۲۱۵/۳- ۱۶ / ۸ / ۱۳۵۰ به تصویب هیئت وزیران رسیده است در بودجه عادی سال ۱۳۵۰ منظور نماید.
تبصره ۶- اعتبار ساختمان سال تشریفات فروگاه مهرآباد به مبلغ یک میلیون و پانصد و پنجاه و دو هزار و نهصد و هفتاد و دو (۱۵۵۲۹۷۲) ریال که در سال ۱۳۴۸ از محل اعتبار دولت در اختیار وزارت آبادانی و مسکن گذارده شده است تا پایان سال ۱۳۵۰ قابل تعهد و مصرف خواهد بود.
تبصره ۷- بعنوان ردیف ۳۱۱/۱ قسمت پنجم قانون بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور بعد از عبارت شرکت ملی ذوب آهن ایران عبارت «و تعهدات» اضافه می‌شود.
تبصره ۸- اجازه داده می‌شود مبلغ دو میلیون و دویست هزار (۲۲۰۰۰۰۰) ریال تحت عنوان مؤسسه تحقیقات و برنامه ریزی و آموزشی در ردیفی بشماره ۴۳۰۶/۸- قسمت سوم قانون بودجه سال ۱۳۵۰ و معادل همین مبلغ در اعتبار از محل درآمد اختصاصی همان موسسه در ردیف ۱۲۹/۱ قسمت پنجم قانون مذکور و سایر جداول نیز بهمین نحو اصلاح شود.
تبصره ۹- اجازه داده می‌شود تا مبلغ پانصد میلیون (۵۰۰۰۰۰۰) ریال از درآمدهای اختصاصی حساب شماره ۶۸ خزانه داریکل به در آمد عمومی منتقل و برای افزایش سرمایه بانک تعاون کشاورزی ایران مورد استفاده قرار گیرد.
تبصره ۱۰- رقم چهار صد میلیون (۴۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال در تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور بدو هزار میلیون (۲۰۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال افزایش می‌یابد.
تبصره ۱۱- بدولت اجازه داده می‌شود از محل در آمد عمومی معادل بهای فروش اتومبیل‌های سواری که در جشن دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی مورد استفاده قرار گرفته است بمصارف زیر برساند:
۱- مبلغ چهل و چهار میلیون ریال بعنوان اعانه بمرکز مطالعات مدیریت ایران فقط برای یکبار پرداخت کند.
۲- مبلغ باقیمانده را در اختیار سازمان جلب سیاحان و هر یک از مؤسسات دولتی دیگر به تشخیص هیأت وزیران قرار دهد که با رعایت مقررات مربوط بمصرف هزینه‌های خود بر سانند.

تبصره هائی که تا لغو نشده بقوت خود باقی است.

تبصره ۱۲- بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود از مبلغ چهار صد و چهل و شش میلیون (۴۴۶۰۰۰۰۰۰) ریال باقی مانده اعتبارات تعهد نشده بودجه سال ۱۳۴۹ خود مبلغ دویست میلیون (۲۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال برای احداث ساختمانهای مورد نیاز و بقیه را برای تأمین قسمتی از تفاوت بهای خواربار و پوشاک کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی و خانواده آنان اختصاص و تعهد نموده و تا پایان سال ۱۳۵۱ پرداخت نماید.

آئین نامه مربوط بمیزان و نحوه پرداخت تفاوت بهای خواربار و پوشاک کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی و خانواده آنان از طرف وزارت جنگ تهیه و بتصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

تبصره ۱۳- به نخست وزیری اجازه داده می‌شود که پلاژ کارمندان سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران واقع در بابلسر را بمنظور استفاده دانشجویان و جوانان خریداری و بهای آنرا که جمعاً از بابت عرصه و اعیان بالغ بر یکصد میلیون و سیصد هزار (۱۰۰۳۰۰۰۰۰) ریال است در پنج قسط مساوی سالانه پرداخت نماید. نخستین قسط بهای پلاژ مذکور در سال جاری برابر بیست میلیون و شصت هزار (۲۰۰۶۰۰۰۰) ریال است که از محل اعتبار ردیف۱۲۹/۵ قسمت پنجم قانون بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور قابل پرداخت می‌باشد.
تبصره ۱۴- بوزارت امور خارجه اجازه داده می‌شود تا پایان سال ۱۳۵۲ حداکثر تا مبلغ دویست و نود و پنج میلیون (۲۹۵۰۰۰۰۰۰) ریال بمنظور تهیه محل ملکی و ساختمان و تکیل و تعمیرات اساسی نمایندگی‌های سیاسی و کنسولی شاهنشاهی در خارج از کشور بشرح زیر:
۱- برای خرید زمین- خانه- احداث ساختمان، یکصد و نود و پنج میلیون (۱۹۵۰۰۰۰۰۰) ریال.
۲- برای تکمیل و تعمیرات اساسی، پنجاه میلیون (۵۰۰۰۰۰۰۰) ریال
۳- برای تجهیز ساختمان، پنجاه میلیون (۵۰۰۰۰۰۰۰) ریال.

از بانک مرکزی ایران به تضمین وزارت دارائی وام دریافت کند.

دولت مکلف است اعتبار باز پرداخت اصل و بهره این وام دریافت کند.

دولت مکلف است اعتبار باز پرداخت اصل بهره این وام را که با توافق بانک مرکزی ایران و دفتر بودجه تعیین خواهد شد در بودجه‌های سالانه در ده قسط از سال ۱۳۵۲ ببعد منظور نماید.

تبصره ۱۵- وجوهی که از تاریخ تصویب این قانون بعنوان حق ثبت سفارش کالا از مواد اولیه و قطعاتی که بکشور وارد می‌شود دریافت می‌گردد (موضوع تبصره ۱۶ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ و ماده واحده مصوب خرداد ماه ۱۳۵۰) در صورتیکه بعداً تمام یا قسمتی از مواد اولیه یا قعطعات مزبور بصورت کالاهای ساخته شده بخارج از کشور صادر گردد نسبت به آنچه صادر شده است مسترد خواهد شد.
تبصره ۱۶- مبلغ چهارصد میلیون (۴۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال اعتبار مسکن و خانه سازی موضوع ردیف ۵۱۱۱۵ به اعتبارات مندرج در بند ۲ فصل دهم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور افزوده می‌شود.

مخبر کمیسیون بودجه- صدر کیوان.

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز سه شنبه ۱۴/ ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت تبصره ۱۴ لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور را که مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده بود مطرح و مصوبه کمیسیون بوجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز سه شنبهه ۱۴ / ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت تبصره ۱۴ لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور را که مجلس سنا تغییراتی در ان بعمل آورده بود مطرح و مصوبه کمیسیون بودجه را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمد ابراهیم نیکپور.

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم جمله (فقط برای یکبار) از تبصره ۱۱ حذف شود.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین- الموتی.

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی – این مطلب در لایحه مستتر است و از محل فروش اتومبیلها است جمله «فقط برای یک بار» ضرورتی ندارد که در لایحه باشد.

رئیس- نسبت باین پیشنهاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد به گزارش کمیسیونها با این اصطلاح رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. آقای رامبد بفرمائید.

رامبد – جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم در پیرامون لایحه متمم بودجه که اکنون بآن رأی گرفته خواهد شد صرفنظر از بحثها و مدافعات و جوابگوئیها ناروائی که باعتراضات ما داده شد معهذا عقیده آزاد است هر یک از سخنرانان محترم در دفاع از این لایحه مطالبی فرمودند ماهم کمال میل گوش دادیم هر چند هیچیک را قبول نکردیم اما مجلس است و عقیده آزاد است انتظار چنین می‌رفت که در مجلس محترم سنا که اصولاً احترام مقابل هر دو مجلس بر همه ما واجب است و با احترام زیادی که نسبت بریاست محترم مجلس سنا و بعضی شخصیتهای ممتاز مملکتی که در آنجا تشریف دارند دارم انتظار نداشتیم سناتور محترمی که در دفاع از این لایحه صحبت می‌کردند از جوابگوئی به نماینده محترم سنا خارج بشوند و بمجلس هم بپردازند در هر حال چون این دوست بزرگوار که امروز در صف شما است در دوره قبل در صف حزب مردم بودند خودمان با ایشان صحبت می‌کنیم و تقاضا می‌کنیم که دیگر جواب سنا را در سنا و جواب مجلس را در مجلس بدهند (صحیح است) در مورد موادی که در این لایحه متمم بودجه هست هر ایرانی علاقمند است که با این نوع مواد تأیید و موافقت داشته باشد و آن چیست؟ کمک به معلم و آموزش و پرورش و توسعه فرهنگ اعم از بخش عمومی و خصوصی چیزی نیست که حتی یک ایرانی مخالف داشته باشد بلکه یک عبارت کوتاه در اینجا اضافه می‌کنم ما معتقدیم سیاست اعزام محصل بخارج تا کنون آنچنان بی ترتیب و بی نظم و بی برنامه و مخرب و با فساد بوده که باید دولت هر چقدر می‌تواند بهر ترتیب بخش خصوصی بخش عمومی را آنچنان در داخل مملکت راجع به امور فرهنگی هر چه ممکن است تقویت کند تا این سیاست فرستادن دانشجویان عزیزمان را بدون اینکه بدانیم چه می‌کنند و چه می‌شوند و چه بر سر آنها سیاستهای مختلف می‌آوردند کم کنید (آفرین- احسنت) (دکتر پرتو اعظم- هدف دولت هم همین است) ولی بسیار متأسفم با وجود علاقه شایانی که به تأیید اینگونه مواد داشتیم بی ترتیبی در تنظیم، غلط بودن گردش تصویب اضافه نمودن تبصره هائی در غیر موارد مجاز و بالاخره بی حسابی و بی نظارتی دولت در اقدام مصوبه ما را مجبور خواهد کرد که با کمال تأسف باین لایحه رأی مخالف بدهیم.

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- بنده فکر می‌کردم بعد از همه مذاکراتی که در متمم بودجه شده بود و آن نطقهای طولانی دیگر احتیاج به بحث تازه‌ای نباشد ولی دوست عزیز ما جناب آقای رامبد بازهم اینجا تشریف آوردند و مطالبی گفتند که قبلاًکراراً شنیده بودیم جناب آقای رامبد لایحه متمم بودجه همانطور که بحث شد اساسش کمک به طبقه معلم است حق بود واقعاً در فراکسیون تصمیم می‌گرفتید و باین لایحه که یکی از هدفهای اصلی اش کمک به طبقه معلم است می‌آمدید رأی موافق می‌دادید (احسنت) ما افتخار می‌کنیم به لایحه متمم بودجه‌ای که پایه اصلی اش برای کمک به معلم است با افتخار رأی می‌دهیم من تعجب می‌کنم شما حتی به لایحه بودجه مجلس هم رأی مخالف دادید نمی دانم در آن مورد چه استدلالی داشتید چون ممکن است از نظر اینکه در حزب مخالف هستید به لوایح دولت علی الاصول رأی ندهید ولی این رأی ندادن خودتان را متکی به اصل غلط بودن تبصره بالابودن و پائین بودن تبصره نفرمائید بگوئید ما یک اقلیت اصولی هستیم و همه کارهای دولت رأی مخالف می‌دهیم.

رامبد- اگر مطلب را متوجه نشده باشید تأسف من بیشتر خواهد بود.

دکتر الموتی- متأسفانه یا خوشبختانه ما و شما سالها است اینجا هستیم با هم صحبت کردیم هم شما ما را خوب مس شناسید و هم ما شما را همه می دانیم چه کار می‌کنیم بهر صورت نسبت به مطالبی که عنوان فرمودید عقیده تان آزاد است ولی عرض کردم این رأی ندادن خود را به لایحه اگر متکی به روش فراکسیون از نظر مخالف با دولت توجیه می‌فرمودید درست بود اما شما کراراً در پشت این تریبون بحث کرده‌اید که ما با کارهای اساسی واصلی مثل کمک به طبقات مثل کمک به معلم موافقیم ولی امروز ما دیدیم و صریحاً خودتان اعلام کردید که با این لایحه متمم بودجه که عده زیادی از طبقات شرافتمند ملت ایران از آن بهره مند می‌شوند رأی مخالف می‌دهید ما برای شما متأسف هستیم (احسنت).

رئیس- نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان دکتر آزاد- خانم دکتر آصف زاده- محمد علی آموزگار- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- احتشامی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- اخوی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اسدی- مهندس اسدی- لنگرودی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکتر الموتی – بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی - دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین – پزشکی- پسیان- دکتر پناهی- پور بابائی- پور بردباری- دکتر پیر- پیر زاده- خانم پیر نیا- پیمان- حی- حیدری- امیر علم خزیمه- اسمعیل خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری- دکتر رئیسی- دکتر راد- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اولیاء شیرازی- اهری- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیاربختیاریها- بدرخانی- بدر صالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برزگر- مهندس علی برومند- خانم بزرگ نیا- دکتر حیدر قلی برومند- تژده- تنکابنی- دکتر توانا توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی جهانی- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید حکمت- حکمت یزدی تیمسار حکیمی- حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی- مهندس رهبر- ریاضی- خانم هما زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- زهتاب فرد- دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- خانم نیره سعیدی- حاج کریم بخش- سعیدی- سمیعی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ بهائی- صائب- مهندس حسن صائبی- صادقی- دکتر صالحی- دکتر فضل الله صدر- دکتر میر وجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- فخر طباطبائی- مهندس فرخ- فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهاد پور- فریدون فر- فضایلی- فهیمی- فیصلی- مهندس قادر پناه- قاضی زاده- قدردان- خانلر قراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین امین- اسد الله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- مهرزاد- میر افضل- ناروئی- ناصر زاده- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- عبد الحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی -ظفر- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسگری- مهندس عطائی- کسرائی- کشفی- کلانتر هرمزی- کمالاتی کمالوند- کورانلو- کورس- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم – مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر – دکترمحققی- محمدیان – خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- نامور- دکتر ناوی- دکتر نایبی- نجد شیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیک روش- دکتر وحید نیا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه.

(آراء ماخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۱۹۷ رأی.

آراء مخالف ۲۹ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۹۷ رأی موافق و ۲۹ رأی مخالف تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انو شیروانی- اوحدی- اولیاءشیرازی- اهری- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بدرخانی- بدرصالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برزگر- مهندس علی برومند- خانم بزرگ نیا- دکتر حیدر قلی برومند- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکترجزایری- جعفری- مهنس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- چندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- چهانی- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید- تیمسار حکیمی- حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی - ریاضی- خانم هما زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- خانم دکتر آصف زاده- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکتر الموتی – بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین – پزشکی- پسیان- دکتر پناهی- پور بابائی- پور بردباری- دکتر پیر- پیر زاده- خانم پیر نیا- پیمان- حی- حیدری- امیر علم خزیمه - مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری- دکتر راد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی – طلوعی- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسگری- مهندس عطائی-کاسمی- کسرائی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم – مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر– محمدیان– خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- ناروئی- ناصرزاده - دکتر ناوی- دکتر نایبی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیک روش- دکتر وحید نیا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه- خانم نیره سعیدی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ بهائی- صائب- مهندس حسن صائبی- دکتر صالحی - دکتر میر وجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- مهندس فرخ- فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فریدون فر- فهیمی- فیصلی- مهندس قادر پناه- قاضی زاده- قدردان- خانلر قراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- اسد الله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- مهرزاد- میر افضل.

مخالفین

آقایان دکتر آزاد- محمد علی آموزگار- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- بختیار بختیاریها- تژده- دکتر حکمت- حکمت یزدی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- رامبد- رهبر- زهتاب فرد- کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر شریف امامی- صادقی- عبدالحسین طباطبائی- طباطبائی دیبا- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- فضائلی- کشفی- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- نامور- نجدشیبانی- دکتر فضل الله صدر.

رئیس- آقای دکتر ولیان بفرمائید.

دکتر ولیان- (وزیر تعاون و امور روستاها) – با اجازه مقام ریاست محترم مجلس شورایملی بنده از طرف جناب آقای نخست وزیر مأموریت دارم که تشکر دولت را از فعالیت‌های نمایندگان محترم مجلس در زمینه بحث و بررسی لایحه متمم بودجه تقدیم ساحت مقدس مجلس شورایملی ایران بکنم (احسنت) و علت اینکه جناب نخست وزیر نتوانستند شخصاً در این جلسه برای انجام این فریضه مهم اخلاقی حضور بهم رسانند همانطور که خانمها و آقایان استحضار دارند مسئله سر و سامان دادن هرچه سریعتر به وضع زندگی ایرانیان و هم وطنانی از ما که از عراق به کشور مألوف و وطن عزیز خودشان پناهنده شده‌اند می‌باشد و شخص رئیس دولت در زمینه فراهم کردن موجبات آسایش زندگی آنان تکالیفی را بعهده گرفته‌اند و بهمین دلیل هم از مسافرت به آمریکا بر اساس برنامه قبلی منصرف شدند و روز گذشته هم که در التزام رکاب اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران برای رسیدگی به وضع زندگی این هموطنان ما به مناطق غرب کشور مسافرت کرده بودند در آنجا هم اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر مجدداً تأکید فرموده بودند که دولت مکلف است هر چه زودتر موجبات جذب نیروهای فعاله این هموطنان عزیز را در اقتصاد ایران فراهم کند و بهمین دلیل برا اساس برنامه‌ای که جناب آقای نخست وزیر تهیه کردند شخصاً در هفته آینده به کلیه اردوگاههائی که برای زندگی موقت این قبیل معاودان تشکیل شده مسافرت خواهند کرد، به این جهت خودشان نتوانستند برای تشکر در جلسة علنی مجلس شورایملی حاضر بشوند. ضمناً بمن مأموریت داده شده بر اساس مذاکراتی که هنگام بحث و بررسی بودجه در مجلس شورایملی و بهمین ترتیب در مجلس سنا صورت گرفته با اینکه از طرف نمایندگان اکثریت در هر مورد پاسخهای مستدل لازم داده شده در مقابل ایرادات و انتقاداتیکه بلایحه متمم بودجه و همچنین به برنامه‌های دولت شده بود به اختصار توضیحاتی عرض شود. در هر حال چند مطلبی را باید در اینجا خدمتتان عرض کنم جناب آقای نخست وزیر در هر موقع و بخصوص موقعیکه لوایح بودجه جهت بحث و بررسی از طرف دولت بمجلس تقدیم شده اصرار داشته‌اند که چون هر یک از اقلام مندرج در بودجه نمایشگر یک قسمت از فعالیتهای عمرانی و آبادانی مملکت است به دقت موشکافی بشود و نظراتیکه هست این نظرات اعلام بشود کما اینکه به بعضی از نظرات که به نظر دولت وارد تشخیص داده شده است بلافاصله ترتیب اثر داده شده و موجبات تأمین این نظرات فراهم گردیده است و در عین حال بعضی از مطالب هم هست که در اینجا مطرح شده ولی از نظر دولت وارد تشخیص داده نشده است و شاید غرض و نظر از عنوان این قبیل مطالب فقط این باشد تا صفحاتی را در بعضی روزنامه‌ها که علاقه و وابستگی برای انشار چنین مطالب دارند برای چاپ اشغال کند و بهمین مناسبت این مطالب تهیه و در مجلس اعلام می‌شود. از آنجاکه همزمان با دهمین سالگرد تصویب قانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی این افتخار نصیب بنده شده که در اینجا صحبت کنم و از طرفی هنگام بحث و بررسی لایحه متمم بودجه مطالبی در زمینه امور روستاها و کشاورزان مملکت در اینجا مطمح نظر قرار گرفته بود بی مناسبت ندانستم به دو سه مطلب بنام وزیر مسئول اشاره کنم. در درجه اول مطالبی را در مورد سازمان کشاورزان مطرح می‌کنم این سازمان یکی از تشکیلات سیاسی مملکت است که کشاورزان آزاد شده با تمتع و برخورداری از یک آزادی بدون قید و شرط عضصویت این سازمان را آزادانه قبول کرده‌اند (صحیح است) حالا اگر اصرار داشته باشید پس از ده سال که از اجرای قوانین و مقررات اصلاحات ارضی می‌گذرد باز بگوئیم که این کشاورز خودش اراده ندارد و احساس مسئولیت اجتماعی نمی‌کند و چون می‌خواهیم به او وام بدهیم ناچار است عضو این سازمان بشود من معتقد هستم که حتی دوستان واقع بین ما در حزب اقلیت هم چنین نظری ندارند.

وقتی صورت مذاکرات مجلس را به دقت قرائت می‌کردم دیدم یکی از نمایندگان اقلیت گفته بودند که کشاورزان بسازمان کشاورزان پولی می‌پردازند و به موضوع حق عضویت اشارتی شده بود. نیازی نیست عرض شود این سازمان کشاورزان سازمانی است که فعالیتهای آن به هیچ عنوان ارتباطی با فعالیتهای دولت ندارد و اگر هم ملاحظه میفرمائید در حال حاضر رئیس این سازمان یک وزیر حزبی است قبول این مسئولیت صرفاً به تبعیت از وظایف و دستورات حزبی است و در ارتباط با این موضوع مطلب دیگری را عرض کنم. وظیفه ما در روستاها فقط این نبوده و نیست که زمینی را تقسیم کنیم و به زارع زمین بدهیم و در پی آن بیاییم چند شرکت تعاونی تشکیل بدهیم و بعد زارع را به حال خود بگذاریم و برویم. زارع آزاد امروز در اندیشه رشد و خلاقیت فکری است ممکن است بعضی از کشاورزان اظهار علاقه کنند که عضویت حزب اقلیت را داشته باشند و در این مورد بحثی نیست ولی یک تعداد قابل توجهی عضویت سازمان کشاورزان را که وابسته به حزب ایران نوین است پذیرفته‌اند و در پاسخ مطالبی که اینجا عنوان شده بود خدمتتان عرض می‌کنم این کشاورزان به تبعیت از میل آزاد خود عضویت سازمان کشاورزان وابسته به حزب ایران نوین را پذیرفته‌اند و به تبعیت از میل آزاد میل خود از روزیکه این سازمان کشاورزان تشکیل شده تا به امروز مبالغی را به صورت حق عضویت پرداخت کرده‌اند، همچنین در اینجا بحث شده بود که این پولها بچه ترتیب به هزینه رسیده است از تاریخ مهرماه ۴۸ تا ۱۲ دیماه سال جاری مجموع حق عضویتی که کشاورزان آزاد شده این مملکت به سازمان کشاورزان که عضویتش را قبول کرده‌اند پرداخته‌اند رقمی است معادل ۳۹۲۷۳۵۱۸ ریال، خانمها و آقایان استحضار دارند که به فرمان مطاع اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر که در ۲۳ شهریور ۱۳۴۷ شرف صدور یافت بمنظور بالا بردن سطح اطلاعات عمومی و ایجاد امکان پرورش و استعدادهای ورزشی و هنری و فنی روستانشینان کشور و ضرورت ارشاد افکار کشاورزان در جهت برنامه‌های آبادانی مملکت و تقویت حس مسئولیت اجتماعی و گسترش اصول و اندیشه تعاون نسبت به تشکیل انجمن ملی خانه‌های فرهنگ روستائی به ریاست عالیه والا حضرت همایون و لا یتعهد ایران اقدام شده است و در حال حاضر جناب آقای علم وزیر محترم دربار شاهنشاهی نیابت عالیه ریاست انجمن ملی خانه‌های فرهنگ روستائی را عهده دار هستند و بنده هم افتخار دارم بنام دبیر انجمن ملی خانه‌های فرهنگ روستائی خارج از وظایف اداری که دارم انجام وظیفه کنم و به موازات این انجمن ملی در وزارت تعاون و امور روستاها سازمانی تشکیل شده بنام سازمان خانه‌های فرهنگ روستائی و با استفاده از اعتباراتی که سازمان برنامه در اختیار می‌گذارد و بهزینه و با همت افراد دانش دوست و بخش خصوصی و با خود یاری کشاورزان عضو خانه‌های فرهنگ روستائی و عطایای مرحمتی علیا حضرت شهبانوی ایران تاکنون در سطح روستاهای کشور مجموعاً ۵۸۵ خانه فرهنگ روستائی و ۲۹۷ مهد کودک تشکیل شده است و از محل حق عضویت پرداخت شده وسیله کشاورزان مبلغ ۲۶۰۷۵۰۰۰ ریال آن صرفاً فقط خرج تهیه وسایل و سایر امکانات مورد نیاز خانه‌های فرهنگ روستائی شده و تمام این مخارج بامضای دو مقام مسئول یکی بنده و یکی هم جناب آقای دکتر خطیبی نیابت محترم ریاست مجلس شورای ملی که مورد اعتماد همه خانمها و آقایان هستند (صحیح است) و سمت خزانه دار انجمن ملی خانه‌های فرهنگ روستائی را نیز عهده دار می‌باشند رسیده است.

من بر خلاف حقیقت محال است حرفی بزنم، حزب ایران نوین بهیچ عنوان چشمداشتی باین پول از روز اول تا امروز نداشته و این موضوع را من صریحاً عرض می‌کنم (احسنت) و بیان این موضوع فرصتی را پیش آورد که مطلبی را خدمتتان عرض کنم، ما در داخل حزب ایران نوین امکانات وسیعی را به اختیار سازمان کشاورزان گذارده‌ایم که بیشتر و بهتر بتواند مقاصد سازندگی خود را دنبال کند و از این پول تا بحال قریب ۱۲۴۷۵۰۰۰ ریال در حزب هزینه گردیده و از قسمتی از آن برای تهیه لوازم آموزشی و امکانات مورد نیاز خانه‌های فرهنگ روستائی در مناطق دهقان نشین کشور استفاده شده است. بنابراین عنوان کردن این مطالب که به زور از کشاورزان پول گرفته شده صحیح نیست وقتی مطالبی عنوان می‌شود در خور آن است که جهاد گوناگون آن مورد تأمل واقع شود رقم ۳۹۲۷۳۵۱۸ ریال پولی نیست که تمامی شصت و یک درصد ۶۱% کشاورزان مملکت داده باشند چون منطق در مطالب هست و در مسائل مربوط به کشاورزان در ساحت مقدس مجلس شورایملی صحبت می‌کنیم که به هیچ وجه این امکان به مأمورین داده نشده که بروند بر خلاف تمایل کشاورزان در سال ۶۰ ریال بنام حق عضویت پول از آنان بگیرند و به حزب بدهند این مایة خوشوقتی است که تعداد قابل توجهی از هموطنان ما عضویت ایران نوین را به تبعیت از تمایلات آزاد خود قبول کرده‌اند و اینها حق عضویت می‌پردازند، بدیهی است اعضای حزب اقلیت هم حق عضویت به حزب خودشان می‌پردازند و این در تمام دنیا مرسوم است ولی چون اینجا مطلبی عنوان شده است و مخصوصاً نام بانک تعاون کشاورزی ایران که بنده بنام نماینده دولت مسئولیت نظارت بر فعالیت‌هایش را بر عهده دارم برده شده بود طرح این مطالب موجب شد که این توضیحات را در پاسخ بعرض برسانم، مطلب دیگر این است که ما در زمانی از تاریخ شکوهمند وطنمان زندگی می‌کنیم که یک نظام گسترده دموکراسی که ملازمه با همبستگی ملی دارد در مملکت ما مستقر شده است (صحیح است) و تبعیت از آثار پایدار این نظام دموکراسی گسترده است که در حقیقت هر کس می‌تواند مطالبی را با اعتماد وصداقت تمام عنوان کند اما شیوه و طرز تفکر اکثریت این است که با توجه به بررسی هائی که در نهایت دقت و تعمق قبلاً در داخل حزب صورت می‌گیرد می‌آید در مجلس وظایف قانونی خودش را بعنوان گروه پارلمانی آن حزب انجام می‌دهد اقلیت هم مطالبی را مطرح می‌کند و این مطالب را دولت بررسی می‌کند البته این کار صرفاًً به بررسی محدود نمی‌شود همیشه بنظرات و پیشنهاداتیکه که به نظر دولت وارد تشخیص داده شده است ترتیب اثر داده می‌شود به رعایت این اصول و در روابط خودم با مطبوعات عرض کنم بنده هم روزنامه‌های حزب خودمان را می‌خوانم و هم مطالبی را که بوسیله روزنامه‌های ناشر عقاید حزب مردم منتشر می‌شود و این روزها در روزنامه‌های آن گروه موضوعی جلب توجه می‌کند و ظآن موضوع ادغام دو وزارتخانه منابع طبیعی و وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی در وزارتخانه‌های کشاورزی و تعاون و امور روستاها است و عنوان می‌شود چرا یکروز تشکیل دادید و امروز ادغام می‌کنید و بحثها به این ترتیب دنبال می‌شود که چرا یک روز وزارت منابع طبیعی را تشکیل دادید و امروز آنرا منحل کرده‌اید وقتی صورت مذاکرات مجلس را قرائت می‌کردم دیدم دوستان ما در حزب اکثریت مخصوصاً آقای دکتر دادفر مطالب مستدل و مشروحی در این زمینه اظهار کرده بودند با اینهمه اعتقاد دارم برای شناخت بهتر علل و موجباتی که اجرای این نظر و تصمیم از هر جهت منطقی را فراهم آورده مطالبی بعرض برسانم ملاحظه بفرمائید یک روز در بحبوحه اجرای برنامه اصلاحات ارضی و البته نه در آغاز آن ما باین نتیجه رسیدیم که در تکمیل برنامه‌های همه جانبه اصلاحات ارضی و براینکه زارعین مشمول قانون از نتایج این برنامه عظیم به حداکثر بهره مند شوند بنابراین باید در جهت سازندگی برنامه گسترده اصلاحات ارضی و چون این کار را دیگر وزارت کشاورزی نمی‌توانست انجام بدهد نسبت به تشکیل وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی مبادرت شود زیرا وزارت کشاورزی با درگیر شدن با برنامه اصلاحات ارضی بر مسئولیت‌های خود بسیار افزوده بود و از بدو اجرای قانون اصلاحات ارضی وزارت کشاورزی تمام امکانات خودش را برای اجرای این قانون بسیج کرده بود و اکنون که به گذشته می‌نگریم می‌بینیم که خیلی از گرفتاریهائی که در زمینه مسائل کشاورزی امروز با آن مواجه هستیم ناشی از آن درگیری وزارت کشاورزی است بترتیبی که حتی مروجین کشاورزی نیز مأمور اجرای این قانون در سطح ده شده بودند و برای تأمین کادر مورد نیاز مجبور شده بودیم از هر امکانی استفاده کنیم. کشاورزی ایران با پیشرفت ناشی از اجرای برنامه‌های اصلاحات ارضی با تحولاتی روبرو شد که تشکیل یک وزارتخانه جدید را بمنظور اجرای کلیه مراحل و برنامه‌های اصلاحات ارضی و تنظیم روابط زارعین مشمول قانون و گسترش نهضت تعاونی در روستاها و اجرای سایر برنامه‌های حمایتی را از کشاورزان را ایجاب می‌نمود. مفهوم اصلاحات ارضی این نیست که فقط زمین به زارع داده شود و تقسیم زمین در برنامه اصلاحات ارضی ایران یکی از قسمتهای این برنامه است بر همین مبنا تسمیم گرفته شد یک وزارتخانه بنام اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تشکیل شود، لایحه تشکیل این وزارتخانه بتصویب مجلسین رسید و به تبعیت از آن شروع بکارشد و فعالیتهای انجام شده در عرض سالهای اخیر در واقع مشخص نقش مهمی است که در جهت پیشبرد برنامه‌های در دست اجرا و استحکام بنیان جامعه روستائی فردا بر عهده این وزارتخانه محول شده است و بدین ترتیب ملاحظه میفرمائید که انتزاع سازمان اصلاحات ارضی از وزارت کشاورزی و تشکیل وزارت اصلاحات ارضی و تعاون و امور روستاها آن روز و وزارت تعاون و امور روستاهای امروز که یک فرایند الزامی بود به چه ترتیب پیش آمد چون نزدیک ۱۹ دیماه است و دهمین سالگرد تصویب قانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی را هفته آینده مردم وطن ما جشن خواهند گرفت بنده در اینجا لازم می‌بینم گزارشی را در زمینه پیشرفتهای همه جانبه این تحول عظیم تاریخی به ساحت مقدس شورایملی عرض کنم، تشکیل شرکتهای تعاونی روستائی با تمام نقائص و مشکلاتی که وجود داشت و دارد و مهمتر از همه نداشتن کادر تعاونی و مدیران عامل حرفه‌ای تعلیم یافته در میان جامعه روستانشین کشوراست و توضیح می‌دهم که منظورم عدم وجود مدیران عامل تعلیم یافته‌ای است که در جامعه روستانشین کشور که بتوانند این شرکتها را اداره کنند یکیاز هدفهای اصولی در جهت استقرار نظام تعاونی در روستاها بتبعیت از یک برنامه کلی این است که روزبروز از کمیت دخالتهائیکه وسیله دولت در اداره کار این شرکتهای تعاونی اعمال می‌شود، کاسته شود و هرچه زودتر یک روز دخالت دولت تبدیل به یکنوع نظارت بشود. مستحضر هستید که اعضای یک شرکت تعاونی روستائی از بین خودشان هیئت مدیره را انتخاب می‌کنند و بعد خود اینها یک مدیر عامل برای شرکت تعاونی روستائی خود انتخاب می‌کنند اگر این مدیرعامل تعلیمات لازم را در زمینه اداره یک شرکت تعاونی فرا نگیرد طبعاً نخواهد توانست در پیشرفت امور شرکت آنطور که باید فعالیت کند. بعنوان وزیر مسئول می‌گویم مدیرعاملی که آموزش لازم ندیده است و آشنا به اصول تعاون نیست نخواهد توانست انجام وظایفی را بطور مؤثر بعهده بگیرد. برای رفع این نقیصه چه کردیم. امدیم بررسی کردیم و دیدیم در حال حاضر بیش از هشت هزار شرکت تعاون روستائی داریم که بیش از ۲۸۰۰۰ ده را در بر می‌گیرد (یعنی عملاً باین ترتیب هر سه یا چهار ده را در هم ادغام کرده‌ایم) خوب اگر بخواهیم ۸۰۰۰ نفر مدیرعامل برای این ۸۰۰۰ شرکت تعاونی تربیت کنیم و از سوی دیگر تعداد زارعین هنوز هستند که عضو شرکتها نشده‌اند ولابد ۸۰۰۰ شرکت دیگر هم باید برای آنها تشکیل شود و باین ترتیب تعداد شرکتهای تعاونی روستائی می‌شود ۱۶۰۰۰. روزی انشاءالله خواهد رسید که تعداد شرکتهای تعاونی مساوی با تعداد دهات این مملکت بشود و با توجه بارقامی که عرض کردم مثلاً تعداد دهات از ۶۰۰۰۰ ده به ۱۶۰۰۰ واحد تقلیل حاصل نماید. برای اینکه بتوانیم برای اداره امور این شرکتها مدیر عامل حرفه‌ای تربیت کنیم طبعاً این فعالیت آموزشی را با یک هفته و دو هفته و سه هفته نمی‌شود انجام داد. در جهت تذمین این هدف و در اجرای یکی دیگر از ابتکارات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر برای رفع این مشکل حسب الامر شاهنشاه آریامهر با همکاری ارتش شاهنشاهی ایران دست بکار تعلیم و تربیت جوانان روستانشین مستعد برای اداره امور شرکتهای تعاونی روستائی در حین انجام خدمت مقدس سربازی شدیم هر سال تعدادی از جوانان روستانشین که برای انجام خدمت وظیفه به ارتش معرفی می‌شوند به جای اینکه ۱۰۴ هفته تعلیمات نظامی فرا بگیرند در ۱۳ هفته اول تعلیمات مقدماتی نظامی را فرا می‌گیرند و بقیه مدت را نیز زیر نظر کارشناسان امور تعاونی تحت تعلیم قرار خواهند گرفت تا نظراً و عملاًُ ببنند که یک شرکت تعاونی روستائی در سطح ده چطور باید اداره شود، ششماه از این دو سال را با لباس سربازی عملاً نحوه اداره شرکتها را در روستاها یاد می‌گیرند و تا این تاریخ بیش از ۷۹۴ نفر از این قبیل جوانان آموزش دیده یا دارند تعلیم می‌گیرند و وظایف اداره امور شرکتها را بر عهده گرفته و می‌گیرند و در آینده نزدیکی تمام شرکتهای تعاونی روستائی دارای مدیر عامل تعلیم یافته خواهند بود این مطلب را بخصوص لازم می‌بینم خدمتتان عرض کنم که دست زدن بکار اصلاحات ارضی کار ساده‌ای نبود و اگر این کار در این مملکت باین سادگی انجام شد پشتوانه اجرای سریع قانون اراده خلل ناپذیر و حمایتها و هدایتهای همه جانبه رهبر انقلاب ایران بود (صحیح است، احسنت).

ضمناً باید اضافه کنم که بیک کمیته خاص از طرف سازمان خواربار و کشاورزی جهانی وابسته بسازمان ملل متحد مأموریت داده شده بود که امر اصلاحات ارضی را در دنیا بررسی کنند و ببینند کشورهائیکه در حال پیشرفت می‌باشند در این زمینه چه کرده‌اند و چه نکرده‌اند، رئیس این کمیته یکی از کارشناسان بین المللی اصلاحات ارضی بود بنام آقای دکتر کارلوس رئیس جمهوری سابق کلمبیا و این کمیته می‌بایستی هفت نفر عضو می‌داشت که من را هم بعلت افتخاراتیکه در امر اصلاحات ارضی نصیب کشور شاهنشاهی ایران شده بود به عضویت این کمیته انتخاب کرده بودند، این کمیته گزارش جامعی تهیه کرد که این گزارش در جلسه اخیر کنفرانس عمومی سازمان خواربار و کشاورزی جهانی مطرح شد. حال توجه بفرمائید که این کمیته که مرجع علمی ذیصلاحی در سطح بین المللی است قطعی ترین عامل و بالا ترین دلیل موفقیت اجرای برنامه اصلاحات ارضی ایران را چطور توجیه کرده و روی چه نکته‌ای تکیه نموده است، نظر کمیته که رئیس و تعدادی از اعضای آن از نحوه اجرای برنامه اصلاحات ایران دیدن کرده‌اند این است که این اراده و خواست شاهنشاه ایران بود که این برنامه اجرا شود و شد آنوقت کمیته پیشنهاد می‌کند در سایر کشورها اگر می‌خواهند که برنامه اصلاحات ارضی اجرا شود شرط اصلی و لازم این است که رهبران آن کشورها واقعاً معتقد به اجرای این برنامه باشند (صحیح است، احسنت) موفقیت در اجرای برنامه اصلاحات ارضی ایران مطلبی نیست که بگوئیم اقلیت عامل آن بوده و یا اکثریت، بنده سعی کرده‌ام همیشه حق را بگویم و گفته‌ام در این تحول شگرف و انقلاب عظیم و در اجرای برنامه همه جانبه اصلاحات عرضی ایران و در این تلاش و مبارزه پی گیر فرد فرد ملت ایران به دنبال رهبر بلند اندیش انقلاب ایران شرکت داشتند و مفتخر هستم بعرض برسانم عظمت انقلاب ارضی ایران و قدرت رهبری این انقلاب باندازه‌ای بوده و هست که ستایش و احترام جهانیان را جلب نموده است (صحیح است، احسنت). یکی از دلایل مشخص موفقیت اجرای این برنامه استفاده از همه تجربیات و نظراتی بود که در تنظیم قوانین مورد استفاده واقع می‌شد و از هر نظر منطقی استفاده شد. امروز با گذشت دهسال هدفهای سازندگیاین برنامه همراه با احساسی از نظم و هم آهنگی یکی پس از دیگری تحقق می‌پذیرد و مستحضرند که از اول مهرماه سال جاری در این کشور زراعی وجود ندارد که مالک زمین و نسق زراعی خودش نشده باشد، در اینجا بحثی هست و آن این است که ممکن است اشخاصی باشند که بخواهند از هر جریان برای خودشان منافعی را کسب کنند و این قبیل اشخاص می‌آیند ادعای زراع بودن می‌کنند ولی قانون اصلاحات ارضی زراع را تعریف کرده است و این همان قانون اصلاحات ارضی زراع را تعریف کرده است و این همان قانون است که بتصویب ملت ایران رسیده است. باید اذعان نمود در دنیا در کشورهائیکه با نظام اقتصادی آزاد اداره می‌شوند کشور ایران تنها کشوری است که با اجرای قانون اصلاحات ارضی امکان این را بوجود آورده که زارع مالک قانونی زمین زراعتی خود باشد و این حقیقت تاریخی را در این محضر مقدس و در ساحت مجلس شورای ملی و در برابر نمایندگان ملت ایران اعلام می‌کنم که این کاری بود بس عظیم، تحولی بود شگرف و انقلابی عمیق در بیان اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مملکت که با الهام و در پرتو رهمنائی‌ها و حمایت‌های همه جانبه رهبر بزرگ انقلاب ایران عملی گردید (صحیح است- احسنت) ایران تنها کشوری است که بموازات اجرای برنامه تقسیم زمین برنامه‌های ابتکاری مکمل و مهمی را در جهت اجرای برنامه‌های حمایتی اصلاحات ارضی بمرحله عمل در آورده است. یکی از هدفهای اصولی برنامه اصلاحات ارضی گسترش نهضت تعاونی در روستاها بود، این شرکتهای تعاونی روستائی که تا کنون تشکیل شده‌اند بیش از یک میلیون و نیم زارع عضو دارند و بیش از چند میلیون تومان سرمایه دارند. شکتهای سهامی زراعی هم یکی از پدیده‌های نوین اقتصادی و اجتماعی است که بدون شک سیمای کشاورزی ایران را تغییر خواهد داد، اجرای تدریجی قانون بیمه‌های اجتماعی روستائیان نیز بهمین نحو از مهمترین عوامل تأمین رفاه کشاورزان و روستائیان کشور و فراهم کننده موجبات آسایش خاطر این طبقه از نگرانیها و اضطرابها و در نهایت امر ایجاد کننده شرایط لازم از نظر تأمین رشد روز افزون کشاورزی است، ما از نیمه دوم سال ۱۳۴۷ دست بکار اجرای این قانون شده‌ایم و برخی از کارشناسان کشورهای پیشرفته جهان تعجب می‌کنند که چطور می‌شود در سطح یک مملکت که لااقل شصت و یک درصد (۶۱%) مردم آن روستانشین هستند قانون بیمه‌های اجتماعی را اقلا از نظر درمان اجرا کرد، البته ما در این زمینه مشکلاتی را داریم، مشکل کمبود پزشک هست و این چیزی نیست که منحصر به کشور ما باشد حتی در پیشرفتهترین ممالک جهان مسأله کمبود پزشک مطرح است و ما می‌بایست در کادر امکاناتی که داریم این مسأله را حل کنیم، در اینجا راجع به بیکاری کشاورزان در موقع فراغت صحبت شده است و حال آنکه مشکل جدی تشخیص داده شده و برنامه هائی را تنظیم نموده‌ایم که با توسعه و ترویج فعالیتهای غیر کشاورزی و صنایع دستی روستائی امکانات لازم برای اشتغال روستائیان در ایام بیکاری و فراغت فراهم شود و چندی قبل مجوز قانونی برای تشکیل سازمان فعالیتهای غیر کشاورزی و ترویج و توسعه صنایع دستی روستائی در وزارت تعاون و امور روستاها را نیز تحصیل نموده‌ایم. ضمناً چون در اینجا بموضوع تهیه و تصویب لوایح که با استفاده از افکار و نظرات همه افراد مطلع صورت می‌گیرد اشاره شده بود فرصتی است عرض کنم که ما ابتدا لایحه را به حزب می‌دهیم لوایح باین سادگی‌ها از فیلتر و صافی حزب رد نمی‌شود (فرهاد پور- از پیشنهاداتی که در جلسات می‌دهند معلوم است) اجازه بدهید شما فرمایشتان را فرموده‌اید بنده هم امروز مأمورم و مسئولم که این توضیحات را خدمتتان عرض کنم و توضیح این مطالب به تبعیت از وظیف است، ینجا گفته شده است روستائی بدبخت است، این در صورت جلسه مجلس ثبت و ضبط شده و من معتقد هستم که آن دوستی که چنین کلمه‌ای را گفته مطمئنًا اشتباه کرده و هرگز چنین غرض و نیتی نداشته است. در مدت دهسال گذشته، دهسال پر افتخار در مملکتی که کشاورزان آن نخستین بهره گیران انقلاب سفید آن هستند و بیش از سه میلیارد و چند میلیون تومان دولت تعهد پرداخت بهای املاک مالکین مشمول این قانون را کرده و برای تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتهای تعاونی و اتحادیه‌های تعاونی بانک تعاون کشاورزی مجری برنامه‌های لازم شده است. این بانک در ظرف دهسال اخیر بیش از سه میلیون فقره وام به کشاورزان و کسانیکه در امر کشاورزی و دامداری فعالیت دارند پرداخت نموده و این اقدامات حمایتی که بنظر من باید روز بروز نیز توسعه یابد جائی را برای بحث نمی‌گذارد که با از بین بردن آثار عقب افتادگی در دهات، طبقات کشاورزتحت عنوان نخستین بهره گیران از انقلاب سفید ایران برای ایفای نقش حساس خود در زمینه فراهم نمودن موجبات رشد کشورزی مملکت و توسعه اقتصادی کشور آمادگی لازم را کسب خواهند نمود. ممکن است در این مملکت هنوز زراعی وجود داشته باشد که سواد خواندن و نوشتن نداشته باشد ولی زارعی امروز وجود ندارد که سواد زندگی کردن را نداشته باشد (صحیح است) زارع امروز ۶ تومان که هیچ است حتی یک دینار هم بزور به کسی پرداخت نخواهد کرد. از مطلب دور شدم یکی از مهمترین بخش‌های برنامه اصلاحات ارضی که تقسیم زمین میان زارعین بود با موفقیت بپایان رسید و امر تقسیم اراضی را از اول مهر ماه سال جاری باید خاتمه یافته تلقی نمود، برنامه اصلاحات ارضی توضیح دادم که به تقسیم زمین محدود نمی‌شود. مگر می‌شود زارع تولید بکند ولی برای خرید محصولش تضمینی نباشد؟ زارع زحمت بکشد بذر بکارد ولی یک تگرگ بیاید هستی او را از بین ببرد؟ تولیدات کشاورزی بوسیله تضمینی که برای خرید محصول می‌شود باید حمایت شود. نمی‌شود که تولید گوشت بکنیم ولی بگوئیم راههای روستائی تکمیل نیست و گوشت تولید شده در مراکز تولید بماند و فاسد شود، باید راه داشته باشیم، سردخانه داشته باشیم و با انجام اصلاحات ارضی بایستی در سطوح مختلف بیشترین و بهترین امکانات را در خدمت طبقات کشاورز بگذاریم. از نظر وظایف و تکالیفی که برای وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و مشخص شده بود و با پیشرفتی که نصیب برنامه اصلاحات ارضی شده بود این دستگاه که چهار سال پیش بمنظور خاصی تشکیل شده بود امروز می‌بایستی در وزارت تعاون و امور روستاها متمرکز شود تا زارع برای مسائل تعاونی و امور روستائی حتر الامکان با یک دستگاه مسئول سرو کار داشته باشد ولی اگر در آغاز وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی تشکیل نمی‌شد و درباره اقداماتی که بدانها اشاره شد بررسیها لازم را انجام نمی‌داد کادر لازم را تجهیز نمی‌کرد و امروز استفاده از وجود این کادر برای پیشرفت برنامه‌های توسعه روستائی امکان پذیر نبود و اگر آن وزارتخانه مطالعات لازم را در ظرف چند سال گذشته انجام نداده بود ما باید از امروز تازه مثلاً امر بیمه محصولات کشاورزی را مورد مطالعه قرار می‌دادیم.

صراحتاً عرض می‌کنم اگر در بدو تشکیل وزارت تعاون و امور روستاها سرپرستی و اداره امور سازمان غله بعهده این وزارت قرار می‌گرفت با هزار و یک دلیل آنرا نفی می‌کردم چون در آن مرحله چنین امکانی وجود نداشت ولی امروز سازمان غله‌ای که نصف کارش در چارچوب وظایف یک وزارتخانه انجام می‌شود لازم است منضم بهمان وزارتخانه شود.

از ادغام وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی نظر این بود که یک دستگاه اجرائی برای تمرکز کلیه فعالیتهای تعاونی و امور روستائی بوجود آید و هدفی جز این نبود که زارع بیک دستگاه مراجعه کند و کار روستاها در یک وزارتخانه متمرکز شود و بدین ترتیب از تشتت و پراکندگی وظایف و فعالیتها جلوگیری شود. سازمانهای اداری یک عامل جامد تغییر ناپذیر نیستند تشکیلات اداری کشور باید تبعیت کند از نیازمندیهای کشور و بتوسعه مملکت.

هدف از ادغام وزارت منابع طبیعی در وزارت کشاورزی نیز همین بوده سازمان جنگلبانی در ابتدا جزو وزارت کشاورزی بود یک خطر جدی برای جنگلها وجود داشت و برای مراتع هم همینطور و بنابراین ایجاد وزارتخانه‌ای لازم بود که درباره مسائل مربوط به جلوگیری از انهدام جنگلها و مراتع و جنگلکاری تصمیم بگیرد و تمام امکانات را برای این منظور مورد استفاده قرار دهد. امروز روش جدیدی برای تفکر و اقدام در مسائل مربوط بحفظ و حمایت از منابع طبیعی که ملی شده‌اند اتخاذ شده و مصلحت ایجاب می‌نماید که وزارت منابع طبیعی که در مدت ۴ سال گذشته خدمات قابل توجهی را برای حفظ جنگلها و مراتع و جنگلکاری انجام داده است در وزارت کشاورزی ادغام شود.

از طرف نخست وزیر مملکت این مطلب را عرض کنم که برای برنامه عمرانی پنجم ممکن است باز بعضی از تشکیلات اداری موجود در یکدیگر ادغام شوند و یا تشکیلات دیگری با کیفیات جدید بیایند و هیچکس نمی‌تواند این مطلب را عنوان کند که تشکیلات اداری مملکت برای همیشه لایتغیر باشد، اگر تشکیلات لایتغییر باشد پس هدفها هم باید لایتغیر بماند و چون میخواهمجلو برویم ناچار هستیم تغییرات سازمانی را متناسب با ایجاد هدفهای جدید تطبیق دهیم و این تفکراصیل محصول و نتیجه مثبت می‌دهد و تنها نظام منطقی و قابل دوام برای اداره و پیشرفت جامعه است. برنامه هائیکه برای تغییر و نوسازی مملکت تدوین شده با دقت کامل در دست اجرا است و از جریان عظیم انقلاب اداری کشور نیز مدد می‌گیرند، تصمیم درباره انحلال این دو وزارتخانه (وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و وزارت منابع طبیعی) مربوط به همین موضوع است که با اطمینان بهماهنگی و تلفیق و تمرکز فعالیتها برنامه ریزیهای لازم انجام و اجرا می‌شود. این قسمتی از دلایل بود که عرض شد اگر کافی نیست امر بفرمائید یک سمینار تشکیل بدهیم و جهات مختلف موضوع را از یک دید علمی مورد بحث قرار دهیم و اطمینان می‌دهم اگر باین تصمیم دولت توجه بیشتری مبذول شود آنرا تنها راه منطقی در جهت توفیق برای نیل به هدفهای گسترده برنامه‌های روستائی و کشاورزی مملکت خواهیم شناخت البته بنده نظر و عقیده شخصی خود را عرض می‌کنم که حاضریم بنشینیم بحث کنیم، بررسی کنیم به بینیم آیا لازم بود امروز اینکار را بکنیم یا خیر. و باز عرض می‌کنم با کمال ارادت حاضر هستم راجع به تمام کارهای اصلاحات اضی هر قدر که بخواهید صحبت کنم اینها مسائل مملکتی است. موفقیت باز هم بیشتر برنامه هم جانبه اصلاحات ارضی ایران ملازمه با توسعه افق دید مسئولین اجرای این برنامه در راه نیل به هدفهای نهائی و پیشرفت سریع انقلاب ایران و حصول به تمدن بزرگ را دارا می‌باشد. آقای فرهادپور خود شما چند مرتبه راجع به قزوین بامن صحبت کردید و چه بسا خیلی از مطالبی که راجع به قزوین می‌فرمودید مورد استفاده من قرار می‌گرفت ولی مطالبی هم هست که ما نمی‌توانیم ذیل آنها صحه بگذاریم پیشرفت انقلاب روستائی ایران و تلاش در راه تحکیم مبانی برنامه همه جانبه اصلاحات ارضی یکی از مهمترین قدمها در جهت تحصیل امکانات لازم برای رسیدن به هدفهای تمدن بزرگ است ما حل مشکلات روستاها را کلید حل مشکلات مملکت میدانیم (صحیح است) در اینجا وسیله یکی از نمایندگان محترم صحبتی شده بود و اجازه بفرمائید اسم ببرم، چون یکی از دوستان بنده هستند که مورد علاقه همه می‌باشند. آقای زهتاب فرد فرموده بودند در یک منطقه اگر سیل آمد، خشکسالی شد به تبعیت از این سیستم و بر اساس کارهائیکه در جهت توجیه وظایف و فعالیتها و تمرکز امور روستاها شده کشاورز دیگر نباید بدنبال تقاضای کمک بداخل شهر برود، در سر سرای این مجلس با یکی از دوستان همین صحبت را می‌کردیم و آن این بود که اگر موردی را سراغ دارند به بنده بفرمائید، نشان بدهند بنده مسئول اینکار هستم می‌روم دنبالش حتماً خاطی را مجازات خواهم کرد. به بانک تعاون کشاورزی ایان که بصورت یکی از دستگاههای وابسته باین وزارت کار می‌کند و به سازمان مرکز تعاون روستائی دستور اکید داده شده در هر منطقه‌ای که خشکسالی بوقوع می‌پیوندد و یا سیل آمد برای دریافت مطالبات خود از زارعین بدون اجازه قبلی وزارتخانه اقدامی نکنند و بسراغ زارعین نروند، اگر در مواردی اینکار را کرده باشند از دستور عدول شده است بمن بگوئید رسیدگی می‌کنیم و مأمور خاطی را تعقیب می‌کنیم، شما امسال در بلوچستان و سیستان و در جنوب خراسان و سایر مناطقی که با خشکسالی روبرو شده بودند ملاحظه فرمودید که چقدر به روستائیان کمکهای بلا عوض شده است. در مناطقی که واقعاً باید کمک شود این کمک و مساعدت را به کشاورزان مملکت می‌کنیم، بنده فکر می‌کنم که ما هنوز در روستاها کارهای انجام نشده زیادی را در پیش داریم، تشکیلات وزارت تعاون و امور روستاها که قانون آن اخیراً بتصویب رسید بمنظور تقویت امور کشاورزی و توسعه تعاونیها و ایجاد مناسبات منطقی میان مراجع تولید و منابع مصرف در قلمرو و تنظیم روابط روستاها و شهرها می‌باشد و در اجرای اوامر مطاع اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر وزارت تعاون و امور روستاها بادائره عمل وسیع تری در جهت فراهم نمودن موجبات نیل به کلیه هدفهای اقتصادی و اجتماعی برنامه اصلاحات ارضی دست بکار انجام وظایف جدید خواهد شد. در بحث لایحه متمم بودجه صحبت هائی شده بود راجع بامور و مطالبی راجع به روستاها و کشاورزان مملکت که اینجا مطمح نظر قرار گرفته بود تمام این مطالب قابل طرح و بررسی است ولی استدعا می‌کنم که اصرار نداشته باشند که بگوئیم کشاورز از خود اراده ندارد، این غیر ممکن است این آزادی را انقلاب سفید ایران به تمام مردم و کشاورزان مملکت بخشیده است (صحیح است) برنامه‌های رفاه روستائی ثمرات نیکو داده است. توقعات کشاورزان دیگر مقید و محدود به بذر و کود و سم و سمپاش نیست جناب رامبد کشاورز از من تقاضای استخر سرپوشیده می‌کند و البته خوشحال هستم. امکان تأمین خواست‌های منطقی زارعین در جهت برنامه‌های رفاهی در چهارچوب مقدورات مملکتی روزبروز بیشتر فراهم می‌شود و یکی از برنامه‌های این است که توقعات و انتظارات را بترتیب اولویت در سطح مملکت پیاده کنیم.

در خاتمه از حوصله‌ای که برای استماع عرایض بنده بخرج دادید صمیمانه تشکر می‌کنم و مخصوصاً این مأموریت را جناب آقای نخست وزیر به بنده دادند که از امعان نظر نمایندگان محترم در بودجه تشکر بشود و این عین فرمایش ایشان است که آن مقدار از مطالب اقلیت که از نظر دولت وارد تشخیص داده شده موجبات تأمین این نظرات فراهم خواهد شد و هر راهنمائی که در این موارد با توجه به منافع ملی شود برای دولت مغتنم خواهد بود.

- استرداد دو لایحه شمارة ۶۰۸۲- ۲۳ / ۳ / ۵۰ راجع به تبدیل سازمان غله کشور و سازمان قند و شکر به شرکت سهامی بوسیله آقای دکتر ولیان وزیر تعاون و امور روستاها

۹- استرداد دو لایحه شمارة ۶۰۸۲- ۲۳ / ۳ / ۵۰ راجع به تبدیل سازمان غله کشور و سازمان قند و شکر به شرکت سهامی بوسیله آقای دکتر ولیان وزیر تعاون و امور روستاها.

دکتر ولیان- (وزیر تعاون و امور روستاها) از فرصت استفاده می‌کنم در تأیید عرایضم دو لایحه تقدیمی را که مربوط به سازمانهای وابسته به تشکیلات وزارت تعاون و امور روستاهاست یکی لایحه تبدیل سازمان قند و شکر به شرکت سهامی است و دیگری لایحه تبدیل سازمان غله کشور به شرکت سهامی که چون دلیلی ندارد این واحدها به شرکت تبدیل شوند که مسترد می‌نمایم و از اینکه بعرایض بنده کمال التفات را فرمودند صمیمانه تشکر می‌کنم (احسنت- احسنت).

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای مهندس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن

۱۰- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای مهندس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن.

رئیس- آقای مهندس آموزگار بفرمائید.

مهندس آموزگار- (وزیر آبادانی و مسکن)- با اجازه مقام ریاست لایحه ایست مربوط به افراز اراضی مشاع سازمان مسکن، چون این سازمان در اجرای سیاست دولت در مورد تأمین مسکن نیاز فوری به اراضی مذکور دارد برای بررسی و تصویب تقدیم می‌شود.

رئیس- لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به برقراری مستمری درباره وراث قانونی مرحوم ناصر لشگری کارمند اداره کل گمرک و ابلاغ بدولت

۱۱- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به برقراری مستمری درباره وراث قانونی مرحوم ناصر لشگری کارمند اداره کل گمرک و ابلاغ بدولت.

رئیس- لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی مرحوم ناصر لشگری کارمند اداره کل گمرک برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون برقراری مستمری درباره وراث قانونی مرحوم ناصر لشگری کارمند اداره کل گمرک.

ماده واحده- بوزارت دارائیاجازه داده می‌شود ما به التفات حقوق دریافتی زمان حیات مرحوم ناصر لشگری کارمند کل گمرک را با رعایت ماده ۶۸ قانون استخدام کشوری مصوب ۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ تا مبلغ هشت هزار (۸۰۰۰) ریال پس از کسر حقوق وظیفه که از صندق اداره کل بازنشستگی کشوری پرداخت می‌شود از تاریخ یک روز بعد از فوت بعنوان مستمری برقرار و از محل اعتبار بودجه عمومی کل کشور بوراث قانونی آن مرحوم پرداخت نماید.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه ششم دیماه یکهزار و سیصد و پنجاه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- این لایحه عیناً بهمان ترتیب که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا بتصویب رسیده نسبت بآن ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان دکتر آزاد- خانم دکتر آصف زاده- محمد علی آموزگار- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- احتشامی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- اخوی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اسدی- مهندس اسدی- لنگرودی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکتر الموتی – بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی-دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین – پزشکی- پسیان- دکتر پناهی- پور بابائی- پور بردباری- دکتر پیر- پیر زاده- خانم پیر نیا- پیمان- حی- حیدری- امیر علم خزیمه- اسمعیل خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری- دکتر رئیسی- دکتر راد- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی- خانم دکتر صفی نیا- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- عبد الحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی- ظفر- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- کاسمی- کسرائی- کشفی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر دکتر محققی- محمدیان خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- ناصرزاده- نامور دکتر ناوی- دکتر نایبی- نجد شیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکترنصیری- مهندس نظمی- نیک روش- دکتر وحیدنیا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک دکتر یزدان پناه- خانم نیره سعیدی- حاج کریم بخش سعیدی- سمیعی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ بهائی- صائب- مهندس حسن صائبی- صادقی- دکتر صالحی- دکتر فضل الله صدر- دکتر میر وجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- فخر طباطبائی- مهندس فرخ- فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهاد پور- فریدون فر- فضایلی- فهیمی- فیصلی- مهندس قادر پناه- قاضی زاده- قدردان- خانلر قراچولو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی- نائینی- مظهری- معیری- مهندس امیر- قاسم معینی- مهندس عبد الحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین موسوی امین- اسدالله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- مهرزاد- میر افضل- ناروئی- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اولیاء شیرازی- اهری- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیاربختیاریها- بدرخانی- بدر صالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برزگر- مهندس علی برومند- خانم بزرگ نیا- دکتر حیدر قلی برومند- تژده- تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید حکمت- حکمت یزد ی - تیمسار حکیمی- حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی- رهبر- ریاضی- خانم هما زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- زهتاب فرد- دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری.

(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

آراء موافق ۲۲۶ رأی.

رئیس- لایحه با ۲۲۶ رأی موافق (باتفاق آراء) تصویب شد. بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر آزاد- خانم دکتر آصف زاده- محمد علی آموزگار- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- احتشامی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- اخوی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اسدی- مهندس اسدی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکتر الموتی – بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی-دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین – پزشکی- پسیان- دکتر پناهی- پور بابائی- پور بردباری- دکتر پیر- پیر زاده- خانم پیر نیا- پیمان- حی- حیدری- امیر علم خزیمه- اسمعیل خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری- دکتر رئیسی- دکتر راد- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی-دکتر صفائی- خانم دکتر صفی نیا- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- عبد الحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی- ظفر- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- کاسمی- کسرائی- کشفی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر- دکتر محققی- محمدیان خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- ناصرزاده- نامور دکتر ناوی- دکتر نایبی- نجد شیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکترنصیری- مهندس نظمی- نیک روش- دکتر وحیدنیا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک دکتر یزدان پناه- خانم نیره سعیدی- حاج کریم بخش سعیدی- سمیعی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ بهائی- صائب- مهندس حسن صائبی- صادقی- دکتر صالحی- دکتر فضل الله صدر- دکتر میر وجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- فخر طباطبائی- مهندس فرخ- فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهاد پور- فریدون فر- فضایلی- فهیمی- فیصلی- مهندس قادر پناه- قاضی زاده- قدردان- خانلر قراچولو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظهری- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبد الحمید - معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکترموثقی- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین موسوی امین- اسدالله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- مهرزاد- میر افضل- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اولیاء شیرازی- اهری- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیاربختیاریها- بدرخانی- بدر صالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برزگر- مهندس علی برومند- خانم بزرگ نیا- دکتر حیدر قلی برومند- تژده- تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید حکمت- حکمت یزد ی - تیمسار حکیمی- حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی- رهبر- ریاضی- خانم هما زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- زهتاب فرد- دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری.

- بیانات بعد از دستور خانم دکتر طالقانی و آقای فضائلی

۱۲- بیانات بعد از دستور خانم دکتر طالقانی و آقای فضائلی.

رئیس- خانم دکتر طالقانی بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند. بفرمائید.

دکتر طالقانی- من قبل از بیان مطلب بعنوان یک معلم از تصویب متمم بودجه تشکر می‌کنم و بعرض می رسانم که بودجه‌ای که به وزارت آموزش و پرورش اختصاص داده شده سرمایه ایست که تبدیل به ثروت معنوی و فکری می‌شود و خزانه معنوی اجتماع اینده ما را غنی تر می‌سازد.

ریاست محترم، همکاران ارجمند فردا روز هفدهم دیماه است.

هفده دی یعنی روز آزادی زن از قیود بی اساسی است که قرنها بر دست و پای زن پیچیده و او را زندانی و محبوس ساخته بود (صحیح است).

فردا روز هفدهم دیماه است ستاره تابناکی که ایران را هستی بخشید، خورشید درخشانیکه آسمان ایران را منور ساخت. رادمرد بزرگی که آتش عشق میهن پرستی در نهادش شعله ور بود، قد مردانگی علم کرد و ایران را از نیستی رها داد (صحیح است) آن خورشید تابناک، آن رادمرد دلیر یعنی رضاشاه کبیر در چنین روزی با شهامت فکری خود زن را از دنیای سیاه بیرون آورد و فرمان کشف حجاب صادر نمود (صحیح است) درهای مدارس و دانشگاهها را بروی زن باز کرد و به زن این امکان را داد تا شایستگی و لیاقت خویش را آشکار سازد به زن این امکان را داد تا خود را بحلیة علم و دانش متجلی سازد.

رضاشاه کبیر درروز هفدهم دیماه ۱۳۱۴ در مراسم اعطای گواهی نامه‌های دختران فارغ التحصیل از دانشسرا باتفاق علیا حضرت ملکه پهلوی و والا حضرت شاهدخت اشرف پهلوی و والا حضرت شاهدخت شمس پهلوی شرکت نمود در این مراسم تمام مدعیون با بانوانشان که بدون حجاب بودند شرکت داشتند و رضا شاه کبیر در اینروز و در این مراسم بود که فرمان کشف حجاب را صادر فرمود.

رضاشاه کبیر نطق کوتاه و بسیار ارزنده‌ای دراین مراسم ایراد کردند که من چند جمله آنرا برای تجدید خاطره آنروز بزرگ قرائت می‌کنم...

رضاشاه کبیر خطاب به فارغ التحصیلان فرمودند:

شما خانمها این روز را یک روز بزرگ بدانید از فرصتهائی که دارید برای ترقی کشور استفاده نمائید شما خواهران و دختران من تربیت کننده نسل آینده خواهید بود شما هستید که می‌توانید مربیان خوبی باشید از تجمل و اسراف بپرهیزید و سادگی را پیشه خود سازید کمک و یار مردها باشید به اقتصاد و سرفه جوئی در زندگی عادت کنید و بتمام معنی بحال مملکت مفید باشید.

امروز ۳۶ سال از آن تاریخ می‌گذرد ۳۶ سال از نظر تاریخ زمان بسیار کوتاهی است ولی درود بر تو ای رضاشاه کبیر امروز پس از طی این مدت کوتاه از برکت فکر وسیع و روشن تو و درایت کفایت و عدالت فرزند برومندت همانطور که خواسته بودی زن یار و مددکار مرد است، دوش بدوش برادران خود برای ترقی ایرانی که تو از جانت بیشتر دوستش می‌داشتی گام بر می‌دارد و می‌کوشد که همانطور که آرزوی تو بود بتمام معنی مفید بحال مملکت باشد (احسنت).

اگر در آغاز سلطنت تو تعداد زنانی که تحصیلات مختصری داشتند بسیار محدود و انگشت شمار بود امروز حدود ۵ میلیون دانش آموز در دبستان و دبیرستان تحصیل می‌کنند که نزدیک به نیمی از این تعداد دختران و خواهران تو هستند و عده کثیری نیز در مدارس عالی و دانشگاهها بکسب دانش و هنر مشغولند. امروز در امور کشاورزی و خدمات و ارتباطات تعداد زنان شاغل بخدمت طبق آمار سال ۴۵- ۲/۴۸% می‌باشد امروز طبق آمار سال ۴۹- ۵۰ آموزش و پرورش از ۳۴۳/ ۱۶۱ هزار نفر کارمند آموزشی، اداری کارکنان وزارت آموزش و پرورش ۶۳/۸۱۳ نفر زن در امور تربیتی و آموزشی و کادر اداری این وزارتخانه مشغول خدمت می‌باشند. و اکثر آنان تحقیقات دانشگاهی دارند.

امروز در رأس وزارت آموزش و پرورش وزارتخانه یی که باید آنرا کارخانه انسان سازی نامید وزارتخانه یی که سازنده اجتماع فرداست و سرمایه‌های فکری و معنوی و اجتماعی ما را پرورش می‌دهد، وزارتخانه یی که بودجه امروز خود را بسرمایه معنوی فردا تبدیل می‌کند بانوئی با فرخ روئی و پارسائی کار شیر مردان را می‌کند (صحیح است) چون از نزدیک شاهد و ناظر فعالیت صمیمانه و صادقانه ایشان بودم و از نزدیک کارهائی انقلابی که در زمان ایشان انجام شده دیده‌ام انصاف نیست که سکوت کنم و حقیقت را بازگو ننمایم (احسنت) ولی متأسفانه هنوز برخی از برادران ارجمند ما با وجود آنکه از دانش و بینش بهره مند هستند هنوز نتوانسته‌اند افکار خود را با انقلابی که در کشور ماست تطبیق دهند حتی نتوانسته‌اند از افکار شاهنشاه مدبر و خردمند خود الهام بگیرند و شایستگی زن را آنطور که واقعیت دارد درک کنند. خوشبختانه امروز زنان ما در هر پست و مقامی که هستند با نهایت صداقت و صمیمیت و پاکی و درستی وظایف اداری و اجتماعی خود را انجام می‌دهند ضمن آنکه مادران خوبی برای فرزندان خود و همسران مهربان و دلسوزی برای همسر خویش می‌باشند و کانون خانواده را پیوسته گرم و پر فروغ نگاه می‌دارند، می‌کوشند که بتمام معنی مفید برای مملکت و میهن عزیز خویش باشند. درک شایستگی زن هم افکار انقلابی می‌خواهد. خوشبختانه حزب مترقی ما که مولود انقلاب است و در تمام شئون از منویات و افکار عالیه رهبر خردمند خود الهام می‌گیرد توانست موجبات پیروزی ۱۸ زن را در انتخابات فراهم کند و این خود بهترین نمونه و شاهد گواه است که این حزب را یک حزب مترقی معرفی کند از این مطلب بگذریم، هر چند همکار ارجمندم آقای سعید وزیری فرمودند ما مصمیم علاوه بر مصمم بودن این روزها هر ایرانی از رنجی که بر خواهران و برادران رانده شده از عراق وارد شده افسرده است خواهران و برادران هم وطن ما هر جا که باشند بر دیده ما جای دارند اصولاً ایرانی مهماندوست است حتی تاریخ نشان داده که ایرانیان نسبت با سرای جنگی مهربان و با گذشت بوده‌اند تا چه رسد به برادران هم وطن خود ولی این رفتار وحشیانه حکومت بعثی عراق نسبت بایرانیان معرف وحشیگری و بد طینتی و حسادت آنان در عالم بشریت است زیرا اعمال آنان گویای این حقیقت است که آنان بوئی از انسانیت و تربیت و دین نبرده‌اند، دروازه‌های کشور ایران بروی هموطنان همیشه باز بوده و هست و هموطنان خود را با آغوش باز می‌پذیریم ایرانی در سایه رهبری شاهنشاهی خردمند و دانا و بصیر همیشه راه عقل و بصیرت را می‌پیماید و ملت ایران برای رفاه و آسایش برادران و خواهران خود از جان و مال دریغ ندارد (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای فضائلی بفرمائید

فضائلی – جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم قطعاً استحضار حاصل فرموده‌اید که دیروز بنا بر دعوت حضرت آیت الله عظمی آقای خوانساری مرجع تقلید بزرگ شیعیان جهان بازار تهران تعطیل شده بود و جمعی کثیر قریب ۲۰ هزار نفر از مردم تهران باتفاق روحانیون در مسجد جامع حاج سید عزیز الله گرد آمده بودند و نسبت بمسائلی که بر اثر دیوانیگیها و زنجیر گسستگیهای مشتی اجامر که بعنوان حکومت بعثی بر گرده مردم عراق برادران مسلمان ما سوار شده‌اند موضوع را مورد بحث قرار می‌دادند و در این باب قطعنامه‌ای نیز صادر کردند (صحیح است) اجتماع دیروز نشان داد که مردم پاکدل ایران و روحانیون از دیدگاهی بسیار وسیع به مسئله نگاه می‌کنند (صحیح است) از دیدگاهی بسیار پر اهمیت، آنها با اطمینان خاطر از عنایات شاهنشاه و اوامر صادره معظم له و کوشش شیر و خورشید سرخ و همراهی دولت و ملت در اجرای نیات شاهنشاه و خاطری آسوده نسبت به سرنوشت عده‌ای از ایرانیان که با جور و ستم از عراق رانده شده بودند اما به یک مسئله بسیار بزرگ مواجه شدند آن خطری است که عالم اسلام را تهدید می‌کند (صحیح است) این خطر متأسفانه با خطری که آناً متوجه مکتب هزار و چند صد ساله شیعیان در اعتاب مقدسه وجود داشت آغاز شد اما روش دولت بعثی عراق نشان دهنده این حقیقت است که این خطر فقط متوجه شیعه نیست بلکه تمام مکاتب اسلامی متوجه این خطر هستند زیرا این مردم بی دین واقعاً به هیچگونه اصول اسلامی پایبند نیستند منتهی تصادف چنین کرده است که اول دفعه این ضربت به جامعه شیعه وارد آمده است ولی باید ملل مسلمان جهان متوجه این نکته باشند که فقط این خطر متوجه عالم شیعه نیست بلکه متوجه تمام مکاتب اسلامی و بالاخره دین پیغمبر اسلام است (صحیح است) در همین وقت شاهنشاه بزرگ باتفاق علیا حضرت شهبانوی خیرخواه ایران دست تفقد و مهربانی بر سر و روی آواره شدگان و رانده شدگان از عراق، در قصره شیرین و خسروی می‌کشیدند و قلوب شکسته آنان را مرهم می‌نهادند بیاد دارم که چند سال پیش شاهنشاه فرموده بودند که نبض من و نبض ملت ایران هماهنگ می‌زند دیروز اجتماع تهران از یکطرف تشریف فرمائی شاهنشاه و بودن ایشان در میان رانده شدگان تجلی از این حقیقت بود (صحیح است) جلوه‌ای و نموداری ازاین واقعیت بود که همه می دانیم قلب شاهنشاه و قلب ملت ایران هماهنگ است (صحیح است) در همان موقع مردم تهران و روحانیون برای نجات عالم اسلام و نجات مکتب شیعه و نجات دانشگاه هزار و چند صد ساله نجف و اعتاب مقدسه دست به دعا برآورده بودند زیرا کاری است که همه ملتهای مسلمان در تمام ممالک مسلمان باید بآن توجه کنند و این کاری نیست که فقط ملت یا ممکلت ما در خارج بتواند آنرا چاره اندیشی کند این خطر و هشدار باید بتمام ملل داده شود بهمین جهت مردم بیدار تهران و روحانیون که البته قلب آنها و فکر آنها با معنویات همیشه نزدیک است دست بدعا برداشته بودند و امیدوار هستند که خداوند بزرگ اولاً این پیوند نا گسستنی را که بین ملت و شاهنشاه عزیز و محبوب هست بر غم دشمنان ایران همواره مستحکم بدارد (آمین) همچنین امیدوار هستیم که این خطر بزرگ که عالم اسلام و شیعیان را تهدید می‌کند از پیش پای مردم مسلمان جهان برداشته شود (احسنت- آفرین).

- اعلام شروع تعطیلات زمستانی- ختم جلسه

۱۳- اعلام شروع تعطیلات زمستانی- ختم جلسه.

رئیس- طبق آیین نامه داخلی چون در دیماه مجلس می‌تواند تا سه هفته تعطیل زمستانی داشته باشد با اجازه خانمها و آقایان تا آخر دیماه تعطیل زمستانی خواهیم داشت که همکاران بتوانند به حوزه‌های انتخابی خود بروند و به امور موکلین رسیدگی کنند خواهش می‌کنم آدرس محل خود را به دبیرخانه مجلس بدهند ت اگر لازم بود جلسه فوق العاده‌ای تشکیل شود بتوانیم خانمها و آقایان را خبر کنیم، بنابراین با اجازه همکاران محترم جلسه امروز را ختم می‌کنیم تا ریخ و دستور جلسه آینده بعداً باطلاع خواهد رسید.

(سی و پنج دقیقه بعد از ظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورایملی- عبدالله ریاضی.