مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ اسفند ۱۳۳۷ نشست ۲۸۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ اسفند ۱۳۳۷ نشست ۲۸۰

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۷

سال چهاردهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۱۹

جلسه: ۲۸۰

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه شانزدهم اسفند ماه ۱۳۳۷

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

۲- تقدیم سه فقره لایحه به وسیله آقای وزیر امورخارجه‏

۳- طرح و تصویب دوفوریت لایحه مربوط به موافقت نامه همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کشورهای متحده آمریکا

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه اجازه استخدام برای وزارت امورخارجه‏

۵- تعیین موقع و دستورجلسه بعد- ختم جلسه‏

مجلس یک ساعت و بیست ‏و پنج دقیقه پیش ‏از ظهر به ریاست آقای رضا حکمت تشکیل گردید.

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

رئیس- صورت غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به ‏شرح ذیل خوانده شد)

غایبین بااجازه- آقایان: سعیدی امید سالار- دکتر اسدی- جلیلوند- دکتر اصلان افشار- بهادری- اسکندری- دکتر امین- خزیمه علم- کدیور- صادق بوشهری- محمودی- اورنگ- موسوی- اخوان- سنندجی- فولادوند- پناهی- دکتر عمید- قراگزلو- مسعودی- کاظم شیبانی- صراف‏زاده- امامی خویی- رامبد- دولت‏آبادی- مهندس فیروز

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر طاهری- دکتر فریدون افشار- قریشی- اریه.

دیرآمدگان و زودرفتگان بااجازه- آقایان: خرازی- بزرگ‏نیا- ثقه‏الاسلامی- تیمورتاش- مرتضی حکمت- فضایلی- بوربور- عبدالحمید بختیار- طباطبایی- قمی.

۲- تقدیم سه فقره لایحه به وسیله آقای وزیر امورخارجه‏

رئیس- آقای وزیر امورخارجه مطلبی دارید بفرمایید.

وزیر امورخارجه (علی اصغر حکمت)- خاطر محترم نمایندگان مستحضر است که دولت ایران به موجب پیمانی که به تصویب مجلس شورای ملی رسیده در اتحادیه دفاعی خاورمیانه که در بغداد امضا شد شرکت کرده است و از آن تاریخ که این تعهد را دولت ایران کرده است همیشه مثل یک مملکت عضو وفادار به تمام تعهدات و الزاماتی که نتیجه آن تعهد است بوده است باقی و برقرار بوده از جمله چیزهایی که در ماه مرداد در شورای وزیران پیمان بغداد که در آن تاریخ در لندن منعقد شده بود واقع شد اعلامیه‏ای بود که همه دول به اضافه نماینده آمریکای شمالی قبول کردند و منتشر کردند و در آن اعلامیه به موجب ماده صریحی دولت ممالک متحده آمریکای شمالی قبول کرد که همان تعهداتی که دول عضو پیمان بغداد به عنوان‏ قرارداد با هم دارند او به عنوان‏ یک جانبه و جداگانه باهریک از آن دول منعقد کند هم در امور اجتماعی و هم در مسائل اقتصادی. در نتیجه مذاکراتی که پیش آمد مابین دولت آمریکای شمالی از یک طرف و سه دولت مسلمان عضو پیمان بغداد یعنی ترکیه و پاکستان و ایران از طرف دیگر بالاخره منتهی شد به یک متن موافقت‏نامه در آنکارا در چهاردهم اسفند ماه به امضاء رسیده است ‏از یک طرف نمایندهای هر یک از دول ثلاثه بوده‏اند از طرف دیگر نماینده دولت آمریکا و البته به موجب اصل ۲۴ قانون اساسی هرگونه عهدنامه‏ای یا مقاوله نامه‏ای که دولت ایران منعقد می‏کند باید به استحضارمجلس شورای ملی و از تصویب هیئت‏مقننه بگذرد به همین دلیل عین موافقت‌نامه در ضمن یک ماده‏ای تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود و استدعا می‏کنم که بقیه دو فوریت مورد تصویب مجلس شورای ملی قرار بگیرد به طوری که موافقت‏نامه را ملاحظه خواهید فرمود صرفاً یک موافقت‏نامه تدافعی و اقتصادی است و به طوری که هر کلمه آن حکایت می‏کند ماهیتش را به خودی خود نشان می‏دهد هیچ و چیزی نیست که توهم این برود که این عهدنامه تجاوز برعلیه کسی یا برعلیه یک مملکت دیگری یا اجازه تأسیس پایگاه نظامی یا اجازه وارد کردن قوای مسلحه از یک دولت ثالثی به ضرر دولت دیگر در خاک این مملکت است چنین چیزهایی در این موافقت‌نامه نیست (صحیح است) و رعایت جوانب و اطراف قضیه شده‏است و طوری است که کاملاً مراتبی که لازم است از برای صیانت استقلال مملکت در این موافقت‏نامه رعایت شده‏است این را تقدیم مقام ریاست می‏کنم واستدعا می‏کنم که اجازه بفرمایند که عیناً خوانده شود و بعد بر حسب تقاضایی که شده‏است نسبت به ‏دو فوریت آن اقدام بفرمایند، دو لایحه دیگر هم هست که راجع است به امور داخلی وزارت خارجه آنها را هم بنده از موقع استفاده کرده و تقدیم مجلس شورای ملی می‏کنم ولی البته آنها به قید یک فوریت است.

۳- طرح و تصویب دوفوریت لایحه مربوط به موافقت نامه همگاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کشورهای متحده آمریکا

رئیس- لایحه تقدیمی که نسبت به آن تقاضای دو فوریت شده‏است قرائت می‏شود

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی به طوری که خاطر نمایندگان محترم استحضار دارند.

بر طبق بند ۴ اعلامیه مورخ ۶ مرداد ۱۳۳۷ لندن که به امضای رؤسای نمایندگی‏های پنج کشور شرکت کننده در شورای وزیران پیمان بغداد رسیده است دولت کشورهای متحد آمریکا نظر به علاقه حفظ صلح جهان قبول کرده بود با امضاکنندگان اعلامیه مزبور برای حفظ امنیت و دفاع آنها در برابر تجاوز همگاری نمایند و جهت تأمین این همکاری حاضر گردید موافقت‌نامه‌هایی منعقد سازد پیرو این اعلامیه تبادل نظر و مشورت لازم بین دول ایران و ترکیه و پاکستان و دولت کشورهای متحد آمریکا به عمل آمد و بالاخره متن موافقت‏نامه همکاری دو جانبه امور اقتصادی و دفاعی که امروز برای تصویب تقدیم مجلس می‌شود مورد موافقت فی‏مابین قرار گرفت و در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۳۷ سفیر ایران در آنکارا به نام دولت شاهنشاهی امضاء نمود و مقارن همین تاریخ عین این موافقت‏نامه دو جانبه بین دولت ترکیه و دولت کشور‏های متحد آمریکا و نیز بین دولت پاکستان و دولت کشورهای متحد آمریکا در آنکارا به امضاء رسیده است به‏طوری که ملاحظه خواهید فرمود طبق این موافقت‏نامه دوجانبه که متن آن قبلاً به استحضار آقایان نمایندگان عضو کمیسیون‏های خارجه مجلسین رسیده است هرگاه کشور ایران مورد تجاوز قرار گیرد و تقاضای کمک برای دفاع از خود بنماید دولت کشورهای متحد آمریکا کمک‏های لازم رابه عمل خواهد آورد. دولت شاهنشاهی ایران طبق اصل ۲۴ قانون اساسی لازم می‏داند این موافقت‏نامه همکاری را به عرض مجلس رسانید و تقاضای تصویب آن را ضمن ماده واحده با قید دو فوریت نماید. این موافقت‏نامه پس از تصویب مجلسین و توشیح ملوکانه در سازمان ملل متحد نیز به ثبت خواهد رسید.

ماده واحده- موافقت‏نامه همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ایالات متحده آمریکا مشتمل بریک مقدمه و شش ماده که در ۱۴ اسفند ماه ۱۳۳۷ در آنکارا به امضای نمایندگان مختار دولت شاهنشاهی ایران و دولت ایالات متحده آمریکا رسیده‏است تصویب می‏شود.

نخست‏وزیر- وزیر امورخارجه دولت شاهنشاهی ایران و دولت کشورهای متحده آمریکا

نظر به اینکه مایلند اعلامیه‏ای را که در تاریخ ۲۸ ژوییه ۱۹۵۸ در لندن به آن ملحق شده‏اند به مورد اجرا گذارند.

نظر به اینکه به موجب ماده اول پیمان همکاری متقابل که در بغداد در تاریخ ۲۴ فوریه ۱۹۵۵ به امضا رسیده امضاکنندگان موافقت کرده‏اند که برای امنیت و دفاع خود اشتراک مساعی نمایند و همچنین چون به ‏شرح مندرج در اعلامیه مذکور در فوق دولت کشورهای متحده آمریکا به منظور صلح جهانی قبول کرده‏است که با دولت‏هایی که اعلامیه مذکور را برای امنیت و دفاع کشور خود امضاء کرده‏اند اشتراک مساعی نماید. با ملاحظه اینکه در اعلامیه فوق اعضا پیمان همکاری متقابل که اعلامیه را امضا کرده‏اند تصمیم خود را درحفظ امنیت دسته جمعی و مقاومت در تجاوز مستقیم و غیرمستقیم تأیید نموده‏اند.

به علاوه نظر به اینکه دولت کشورهای متحد آمریکا در کارهای کمیته‏های عمده پیمان همکاری متقابل که در بغداد در تاریخ ۲۴ فوریه ۱۹۵۵ به امضاء رسیده پیوستگی دارد. نظر به علاقه به تحکیم صلح بر طبق اصول منشور ملل متحد. نظر به اینکه دو دولت حق خود را در اشتراک مساعی برای امنیت و دفاع خود طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد تأیید می‏نمایند. نظر به اینکه دولت کشورهای آمریکا حفظ ا ستقلال و تمامیت کشور شاهنشاهی ایران را برای منافع ملی خود و صلح جهانی امر حیاتی تشخیص می‏دهد. نظر بدین که اختیاراتی را که کنگره کشورهای متحد آمریکا برای دادن مساعدت‏های مقتضی به موجب قانون امنیت مشترک مصوب سال ۱۹۵۴ و اصلاحات آن و همچنین به موجب قطعنامه مشترک برای ایجاد صلح و ثبات در خاورمیانه به رئیس‏جمهوری آمریکا داده است به رسمیت می‏شناسند. نظر به اینکه موافقت‏نامه‏های مشابهی بین دولت آمریکا و دولت ترکیه و دولت پاکستان جداگانه منعقد شده‏است. به ‏شرح زیر موافقت می‏کنند:

۱) دولت شاهنشاهی ایران مصمم است که در مقابل تجاوز مقاومت کند. در صورت تجاوز به کشور ایران دولت کشورهای متحد آمریکا طبق قانون اساسی آمریکا اقدامات مقتضی را که شامل استفاده از نیروی نظامی‏خواهد بود به‏طوری که مورد توافق طرفین باشد و به ‏شرح مندرج در قطعنامه مشترک برای ایجاد صلح و ثبات در خاورمیانه به منظور مساعدت با دولت شاهنشاهی ایران برحسب درخواست آن دولت به عمل خواهد آورد.

۲- دولت کشورهای متحد آمریکا طبق قانون امنیت مشترک مصوب سال ۱۹۵۴ واصلاحات آن و قوانین مربوطه کشورهای متحد آمریکا و طبق قراردادهای مربوطه که بین دولت کشورهای متحد آمریکا و شاهنشاهی ایران تاکنون بسته شده یا بعد از این بسته خواهد شد بار دیگر تأیید می‏کند که به مساعدت‌های نظامی واقتصادی به نحوی که دولت ایران و دولت کشورهای متحد آمریکا توافق کنند برای کمک به دولت ایران در حفظ استقلال ملی و تمامیت خود و پیشرفت مؤثر اقتصادی آن کشور ادامه خواهد داد.

۳- دولت شاهنشاهی ایران تعهد می‏کند که این‏گونه مساعدت‌های نظامی و اقتصادی را که دولت کشورهای متحد آمریکا به عمل می‏آورد به نحوی که با منظورها و مقاصدی که دول امضاکننده اعلامیه لندن مورخ ۲۸ ژوییه ۱۹۵۸ مقرر داشته‏اند موافق باشد و به منظور ایجاد وسیله مؤثر برای توسعه اقتصادی کشور ایران و حفظ استقلال و تمامیت آن کشور مورد استفاده قراردهد.

۴- دولت شاهنشاهی ایران و دولت کشورهای متحد آمریکا با سایر دولی که به اعلامیه لندن مورخ ۲۸ ژوییه ۱۹۵۸ پیوستگی دارند به منظور تهیه و شرکت در اقدامات دفاعی که طرفین آن را مطلوب تشخیص دهند به شرط موافقت با سایر شرایط مندرج در این موافقت‏نامه اشتراک مساعی خواهند نمود.

۵- مواد این موافقت‏نامه فعلی در اشتراک مساعی که دو دولت به ‏شرح پیش‏بینی شده در قراردادهای بین‏المللی یا ترتیبات دیگر به عمل خواهند آورد مؤثر نخواهد بود.

۶- این موافقت از تاریخ امضای آن مجری است و تا مدت یک‏سال پس از وصو ل یادداشت کتبی از هر یک از دو دولت مبنی بر اینکه قصد دارند به آن خاتمه دهند به قوت خود باقی خواهد بود. این قرارداد در دو نسخه درتاریخ ۱۴ اسفند ماه ۱۳۳۷ تحریر یافت از طرف دولت شاهنشاهی ایران سرلشکر حسن ارفع از طرف دولت کشورهای متحده آمریکا- فلیجروارن‏

رئیس- تقاضای دو فوریت شده فوریت اول مطرح است آقای بزرگ ابراهیمی.

بزرگ ابراهیمی- موافقم‏

رئیس- آقای مشایخی موافقید؟

مشایخی- بلی موافقم.

رئیس- آقای قنات‏آبادی؟

قنات‏آبادی- موافقم‏

رئیس- مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی گرفته می‌شود به فوریت اول آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد فوریت دوم مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی گرفته می‌شود به فوریت دوم آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. برای چاپ فرستاده می‏شود و در جلسه فردا مطرح می‌شود.

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه اجازه استخدام برای وزارت امورخارجه‏

رئیس- دو لایحه هم آقای وزیر امورخارجه داده‏اند که یکی عادی است که فرستاده می‌شود به کمیسیون استخدام و کمیسیون خارجه و برای یک لایحه دیگر تقاضای فوریت شده‏است که قرائت می‌شود و فوریت آن مطرح می‏گردد.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی به طوری که خاطر نمایندگان مجلس شورای ملی مستحضر می‏باشد چند سال است که وزارت امورخارجه به واسطه منع قانونی کارمند تازه‏ای به خدمت نپذیرفته و این امر مخصوصاً با گشایش نمایندگی‌های جدید در خارج و افزایش حجم کارهای این وزارت را از لحاظ کارمند در مضیقه انداخته و این ضیق و دست‏تنگی در نتیجه تصمیم اخیر دولت مبنی بر بازنشسته کردن کارمندانی که بیش از ۳۰ سال سابقه خدمت دارند بیش از پیش محسوس و مؤثر افتاده است. گرچه همه ساله به جای کسانی که بازنشسته می‏شدند چند نفری احیاناً از وزارتخانه‏های دیگر منتقل می‏گردید ولی چون اعضا این وزارتخانه از لحاظ اطلاعات و تحصیلات و استعداد باید واجد خصوصیات باشند این طریقه نتوانسته است کارمند واجد شرایط به اندازه لازم برای وزارت امورخارجه تهیه نماید.

بدین جهت و همچنین برای اینکه از وجود جوانان تحصیلکرده در رشته‏های حقوق و علوم سیاسی و اقتصاد در کارهای حساس دولتی استفاده شود وزارت امورخارجه برای رهایی از مضیقه‌ای که به آن گرفتار است در نظر دارد افراد مورد نیاز خود را از بین جوانانی که از دانشگاه‏های ایران و خارج در رشته‏های مختلف فوق لااقل دارای درجه لیسانس باشند استخدام نماید تا بتواند آنان را به تدریج برای کارهای مهمی که در آینده عهده‌دار انجام آن می‏شوند تربیت نماید. بنا به مراتب معروضه ماده واحده زیر را تقدیم و با قید یک فوریت تقاضای تصویب آن را می‏نماید.

ماده واحده- به وزارت امورخارجه اجازه داده می‌شود در مدت سه سال هر سال حداکثر بیست نفر که لااقل دارای درجه لیسانس در یکی از رشته‏های حقوق، علوم سیاسی و اقتصاد باشند و بیشتر از سی سال نداشته باشند طبق شرایط مقرر در آیین‏نامه استخدامی وزارت امورخارجه از طریق مسابقه برای خدمت سیاسی استخدام نماید.

تبصره۱- دراین مدت وزارت امورخارجه مجاز است برای رفع نیازمندی‌های خود حداکثر ده نفر ماشین‏نویس و ده نفر بایگان و پنج نفر مترجم درجه اول با حقوقی که میزان آن به تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی خواهد رسید به‏طور پیمانی استخدام کند.

تبصره۲- وزارت امورخارجه می‏تواند کارمندان ایرانی محلی نمایندگی‌های شاهنشاهی‏

در خارجه را که تا آخر سال ۱۳۳۶ شاغل بوده‏اند درصورتی که لااقل دارای گواهینامه دوره کامل متوسطه بوده و به مرکز بیایند به خدمت رسمی بپذیرد.

ورود کارمندان مزبور به طبقه سیاسی منوط به داشتن لیسانس در یکی از رشته‏های علوم سیاسی، حقوق و اقتصاد و همچنین موفقیت در امتحانات مسابقه ورودی طبق آیین‏نامه نخست‏وزیر- وزیر دارایی- وزیر امورخارجه‏

رئیس- فوریت لایحه مطرح است آقای دکتر بینا مخالفید بفرمایید.

دکتر بینا- بنده با کمال ارادتی که به استاد خودم جناب آقای حکمت دارم ناچارم با این لایحه مخالفت کنم برای اینکه روز پنجشنبه یعنی جلسه قبل راجع به لوایح استخدامی بحث مفصلی در اینجا شد دولت یک اقدام خوبی کرده و امر بازنشستگان را با کمال دقت و خوبی انجام می‏دهد و کارمندان بازنشسته را از ادارات خارج می‏کند اگر بخواهیم همین‏طور هر وزارتخانه‏ای لایحه بیاورد و احتیاجات خودش را با یک لایحه مخصوص بخواهد تأمین کند اصلاً وضع کار استخدامی مملکت هیچ‏وقت درست نمی‌شود دولت پیشنهادی داده‏است لایحه‏ای آورده‏است و کار وزارتخانه‏ها و کادر استخدامی و سازمان وزارتخانه‏ها را برای درست کردن و برای تنظیم و برای تطبیق به مجلس داده است هنوز این لایحه در کمیسیون‏ها است و به جایی نرسیده از طرف دیگر وزارت دارایی و سایر وزارتخانه‏ها قانون استخدام کردن را دارند درست می‏کنند و این قانون هم تقریباً به مجلس داده خواهد شد اگر بخواهیم الان احتیاجات هر وزارتخانه را با تقاضای آن وزارتخانه تأمین بکنیم یک هرج و مرجی در کادر استخدامی مملکت پیش خواهد آمد بنده پیشنهاد می‏کنم مادامی که بودجه کشور تصویب شده و مادامی که وضع استخدامی کارمندان قبلی به جایی نرسیده است وزارتخانه‏ها و هر مؤسسه‏ای از پیشنهاد استخدام جدید و از پیشنهاد طرح یا لایحه استخدام برای رفع نیازمندی‏های خود خودداری فرمایند تا یک فکر اساسی برای وضع کارمندان و وضع استخدام و وضع سازمان‏های کشور بشود و مخصوصاً الان یادداشتی به من رسیده است که بسیار نظر خوبی است نوشته‏اند پس از آنکه کارهای اجرایی سازمان برنامه به وزارتخانه‏ها منتقل شد تا شش‏ماه دیگر وضع سازمان برنامه درست خواهد شد در سازمان برنامه هم می‏دانید که چقدر استخدام شده‏است و واقعاً شاید چندین برابر بیش از حد لزوم در سازمان برنامه کارمند وجود دارد جناب آقای نخست‏وزیر و قائم مقام ایشان هم وضع سازمان را دارند رسیدگی می‏کنند قطعه برای آنجا هم روزی یک لایحه‏ای خواهند آورد که کسانی که در آنجا استخدام شده‏اند یا پیمانی بکنیم یا قراردادی بکنیم یا رسمی بکنیم تمام این کارمندان زاید تحمیل به وزارتخانه‏ها و مؤسسات دولتی هستند بنابراین با درنظر گرفتن این عرایض تمنی می‏کنم بدین لوایح عجاله رأی ندهید تا وضع استخدامی مملکت درست بشود.

رئیس- آقای نخست‏وزیر

نخست‏وزیر- جناب آقای دکتر بینا ضمن ابراز احساسات استاد و شاگردی نسبت به جناب آقای وزیر خارجه بدین لایحه مخالفت فرمودند بنده از فرصت استفاده می‏کنم می‏خواستم یک مطالبی راهم به عرض آقایان برسانم البته قانون بازنشستگی که از مجلس گذشت و به دولت ابلاغ شد همان‏طور که خود جناب آقای دکتر بینا تذکر فرمودند بدون استثنا در تمام دستگاه‏ها و وزارتخانه‏ها اجرا شده‏است. (صحیح است) و کراراً بنده از تمام کارمندان و عموم مردم استدعا کردم که اگر مواردی هست که هنوز به موقع اجرا گذارده نشده به بنده اطلاع بدهند تا رسیدگی کنم و تا به‏حال همچو اطلاعی به بنده داده شده اقدام شده اگر یک‏قدری هم طولانی شد برای این است که صدور بیش از ده هزار ابلاغ بازنشستگی در ظرف یک روز و دو روز نمی‏شود یک عده‏ای روز اول بازنشسته شده‏اند یک عده‏ای روز دوم و سوم و البته به این جهت قدری طول کشید و بنده می‏توانم به جرأت عرض کنم که این کار ۵ /۹۹ انجام شده و اگر انجام نشده از این به بعد انجام خواهد شد (صدرزاده- به هر حال تبعیض نشده) همان‏طور که می‏فرمایند تبعیض نشده شاید هم افرادی داشتیم که لازم بودند ولی چون دیدیم برای خاطر ۲ نفر ۳ نفر ۴ نفر قانون اگر اجرا نشود همان نارضایتی باقی خواهد ماند در یک اجتماعی یکی دوسه نفر هم اگر خدای ناکرده بهشان ظلم شود از نظر اجتماع مانعی ندارد (مهندس فروهر- ظلم قانونی اشکالی ندارد) از این جهت دولت بدون استثناء این قانون را اجرا کرد با استخدام جدید هم البته بدون مطالعه دولت موافقتی ندارد و برای اینکه استخدام هم بشود و نگویند یک عده‏ای را بازنشسته کردند چرا جای‏شان مستخدم تازه می‏گیرند البته جوابش این است که ما از وجود جوانان می‏خواهیم استفاده کنیم برای کارهای‏مان ولی دولت همان‏طور که در قانون بودجه ملاحظه فرمودید موافقت نکرده است که وزارتخانه‏ها بیش از ثلث اعتبارات کارگزینی که داشته‏اند استخدام کنند از این جهت عمل این‏طور شده‏است که تمام اعتبارات کارگزینی که برای استخدام ذکر شده‏است همه را استفاده نکند و فقط یک ثلث بیشتر مورد استفاده نباشد از این جهت وزارتخانه‏ها از نظر استخدام دست‏شان باز نیست مع‏هذا در بعضی جاها که قانون آن هم قبل از قانون بازنشستگی به تصویب رسیده به دولت اجازه داده شده‏است که در هر جایی که لازم دارد مخصوصاً از نقطه‏نظر فنی استخدام کند و حتی این اجازه را به هیئت ‏دولت خود آقایان داده‏اند و به ‏تصویب‎‏نامه هیئت دولت می‏تواند این استخدام را که از نظر فنی است انجام بدهد و به اطلاعی که آقایان از وضع وزارتخانه یکی از وزارتخانه‏هایی است که صددرصد جنبه خاصی بکنیم و اشخاصی ‏که استعداد خاصی داشته باشند تحصیلاتی داشته باشند اینها بتوانند امور خارجی ما را سیاست خارجی ما را اداره بکنند و بعد از اینکه قانون بازنشستگی در وزارت خارجه اجرا شد نسبت به سایر وزارتخانه‏ها عده بازنشستگان خیلی زیادتر بود شاید وزارت‏ خارجه بیش از پانصدوخورده‏ای عضو و کارمند ندارد ازاین پانصدوخوردهای نفر در حدود هفتاد هشتاد نفر بازنشسته شدند اگر نسبت آن را با سایر وزارتخانه‏ها بسنجید که چندین هزار نفر کارمند دارند این نسبت در وزارت خارجه خیلی برای‏شان باعث زحمت شده‏است واز طرف دیگر گفتیم کادری که ما بتوانیم استخدام کنیم و به این امور رسیدگی کند از سالیان دراز تربیت نکرده‏اند و این دولت تصمیم دارد که این کادر را در وزارت خارجه تشکیل دهد از این جهت بود که آقای وزیر امورخارجه این لایحه را تهیه کردند و تقدیم مجلس کردند و امیدوارم که فوریت آن مورد تأیید آقایان نمایندگان قرار بگیرد اینجا راجع به کارمندان گاهی صحبت‏هایی می‌شود و من می‏دانم که بعضی از ارباب جراید خیلی به اصطلاح اظهار دلسوزی می‏کنند و کاملاً بجا است و خیال می‏کنم که هیچ‏کس نسبت به کارمند آن دلسوزتر از شخص شخیص بندگان اعلیحضرت مایون شاهنشاه و در نتیجه اوامری که صادر می‏فرمایند خود دولت نیست خود دولت علاقه تامی ‏دارد که وسایل زندگی کارمندان را از هر حیث تأمین و تهیه بکند تا بتواند از آنها هم کار خوب بخواهد، در غیر این صورت ممکن نیست، دولت متوجه این قسمت هست و این دولت افتخار دارد که در اجرای اوامر شاهنشاه در ظرف همین یک‏سال بیش از یکصدوچهل میلیون تومان به عناوین مختلف به کارمندان کمک کرده است و این رقم به بودجه ما یک رقم کوچکی نیست با قانونی که در بودجه ۳۷ تصویب فرمودید صدمیلیون تومان برای کمک به کارمندان تصویب فرمودید مدت‌ها بود که به کارمندان رتبه نداده بودند سالیان دراز بود که آنها تقاضا داشتند بالاخره دولت حاضر شد یک رتبه به اشخاصی که حق داشته‏اند بدهد این یک رتبه‏ای که به نظر بعضی از کارمندان یا آقایان چیزی نمی‏آید‏ این رتبه چهل میلیون تومان برای بودجه مملکت تمام شده‏است این را پراداخت خواهیم کرد، از این جهت دولت متوجه کارمندان هست و ۱۴۰ میلیون تومان همین دولت در ظرف همین یک سال برای کارمندان اختصاص داده است چندی قبل در مجلس سنا یکی از آقایان سناتورها نامه‏ای خواند که در آنجا شکایت شده بود از اختلاف حقوقی که به ارتش و شهربانی داده می‌شود و اظهارکردند که چرا یک رتبه ستوان شهربانی کمتر است از یک ستوان ژاندارمری با ارتش بنده آنجا توضیحاتی دادم ولی آن‏طوری که استنباط کردم این توضیحات یک قدری باعث دلتنگی کارمندان شهربانی شده‏است که تصورکرده‏اند که نسبت به خدمت آنها توجهی نشده‏است بنده از این فرصت استفاده می‏کنم و در این مجلس مقدس اظهار می‏دارم که خدمات آنها را دولت ناچیز می‏داند، بنده خواستم بگویم که خدمات آنها مورد توجه بوده و هست و اگر حقوق‏شان کم است بایستی اصلاح شود آن روز سؤال کردند که چرا این دو حقوق فرق دارد بنده توضیح دادم و حالا تکرار می‏کنم که در ارتش و ژاندارمری که هردوی آنها جزء قوای مسلح طبق قانون شناخته شده‏اند در آنجا رتبه وجود ندارد درجه وجود دارد درصورتی که در شهربانی طبق قانون که از مجلس گذشته است رتبه وجود دارد و رتبه است و جزء دستگاه سیویل هستند کشوری هستند نه لشکری از این جهت در آنجا رتبه وجود دارد نه درجه منتهی برای اینکه وظایف‏شان را در مراجع انتظامی انجام می‏دهند یک در جایی برای آنها قایل شده‏اند و فرقی که هست بدین علت است که آنها رتبه دارند. به علاوه محل خدمت‏شان نوع خدمت‏شان با همدیگر فرق دارد از این جهت برای آنها یک تفاوتی قایل شده‏اند و این معنایش این نیست که افسران شهربانی حق ندارند که یک اضافاتی به آنها داده شود و زندگی آنها تأمین شود بنده اینجا چون یک سوءتعبیری شده بود از این فرصت استفاده می‏کنم و می‏گویم که دولت زحمات و خدمات افسران پاکدامن و صدیق شهربانی را هم همیشه مورد توجه دارد از آنها قدردانی می‏کند.

رئیس- آقای ارباب‏

ارباب- نکته‏ای که اینجا خواستم یادآور شوم این است قوانینی که در اینجا ما می‏گذرانیم آقایان مسلماً توجه به عواقبش می‏فرمایند وقتی قانون بازنشستگی گذشت و عده‏ای بدون تبعیض خارج شدند شکی نیست که یک عده‏ای زائد بودند و یک عده شاغل که مورد احتیاج بودند ولی چون تبعیض نمی‏شد کرد آنها هم خارج شدند و تدریجاً هر دسته‏ای که خارج بشود لاعلاج

یک دسته باید به جای آنها بیاید کار بکند وزارت امورخارجه در حدود اهمیت کار خودش بیش از سایر دستگاه‌ها عده‏ای را به مناسب همین قانون باز نشستگی خارج کرد البته کادر وزارت خارجه هم باید تکمیل شود و اینجا یک یادآوری بنده به جناب آقای وزیر محترم امورخارجه دارم که توجه بفرمایند جوانانی را که تازه وارد وزارت خارجه می‏کنند دارای اصالت فامیلی باشند حس وطن‏پرستی داشته باشد اینها در جاهایی انجام وظیفه می‏کنند که باید رعایت حفظ مصالح مملکت را بکنند و گاهی به‏ندرت از جوان‏ها خلاف این دیده شده توجه‏شان را بدین قسمت هم جلب می‏کنم سازمان برنامه وقتی که امور اداریش واگذار به قسمت‏های اجرایی شد مسلماً تمام افراد آن مناسب وزارتخانه‏ها نیستند یک اشخاص معینی تناسب دارند که وارد وزارت خارجه بشوند و مسلماً لیسانسیه‏های اقتصادی و غیره در آنجا هستند ولی یک عده‏ای هم مناسب نیستند و نمی‏تواند وزارت خارجه آنها را قبول کند این است که بنده از جناب آقای نخست‏وزیر استدعا می‏کنم جوانانی که در امور عمرانی سازمان برنامه خدمت می‏کنند و در ولایات تعهداتی کرده‏اند تصویب کنند که کارهای ولایات به نحو احسن اجرا بشود.

(یکی از نمایندگان- مخصوصاً بندر عباس)

رئیس- آقای وزیر امورخارجه‏

وزیر امورخارجه- به بیانات جامعی که جناب آقای نخست‏وزیر فرمودند لازم نبود بنده دیگر عرضی بکنم فقط بنده خواستم یک مطلبی را توضیح بدهم که استاد محترم آقای دکتر بینا فرمودند و آن این است که وزارت خارجه قبل از اجرای تقاعد در حدود چهار صد نفر عضو داشت و قریب ۸۰ نفر از این عده متقاعد شدند بنابراین یک عده مستخدمینش کم شد و در نتیجه کار فلج شد جناب آقای دکتر بینا نباید قبل از آنکه از وزیر مسئولش سؤال بکنند و توضیحاتش را استماع و اصغاء بفرمایند اساساً مخالفتی بفرمایند وزارت خارجه نمی‌شود با سایر وزارتخانه‏ها در یک ترتیب و رویه باشد والا کارهای آن لنگ می‌شود کار وزارت خارجه یک کار فنی است همان‏طور که آقای نخست‏وزیر فرمودند یک کادر فنی است که نمی‌شود کارش را لنگ گذاشت مثل بعضی وزارتخانه‏ها و تشکیلات نیست که مستخدمین زیاد داشته باشد عده آن کم است البته نکاتی را که آقای ارباب فرمودند صحیح است البته کارمندان وزارت خارجه هم از حیث اخلاق و از حیث معلومات شرایط خاصی را باید داشته باشند به همین جهت در این قانون پیشنهاد شده‏است این قانون به هیچ‏وجه ناظر به استخدام فعلی نیست ناظر بدین است که ترتیبی داده شود که در آینده آنچه می‏گویند کادر یعنی مستخدم متخصص در آن فن سالی ۲۰ نفر جوان با شرایط لازم پیشنهاد شده‏است که استخدام بکنند تا اینکه به تدریج کادر وزارت خارجه کامل بشود و بنده یقین دارم که جناب آقای دکتر بینا استاد محترم هم با این توضیحات موافقت می‏فرمایند و به فوریت رأی خواهند داد و البته نظریات ایشان در کمیسیون مطرح خواهد شد و ما هم حاضریم که بیانات ایشان را بشنویم (دکتر بینا- نظر بنده اصولی بود جناب آقای وزیر خارجه)

رئیس- در فوریت یک مخالف و موافق صحبت کردند رأی می‏گیریم آقایانی که بایک فوریت موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد به کمیسیون استخدام و خارجه فرستاده می‌شود.

۵- تعیین موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه‏

رئیس- جلسه را ختم می‏کنیم جلسه فردا.

دستور هم لایحه وزارت خارجه که دو فوریت آن تصویب شد.

(مجلس نیم ساعت پیش‏ازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - رضا حکمت‏