مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ آذر ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۶۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ آذر ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۶۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ آذر ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۶۵

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد .

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان : آستانه ای – اسحقی نژاد ـ اسفندیاری ـ هرزندی ـ اهری ـ بسیج خلخالی ـ بنی احمد ـ بهار ـ بهبهانی ـ پارسا ـ تجدد ـ تولائی زاده ـ جاف ـ جعفر جوادی ـ سعید جوادی ـ حاتمی ـ حجتی ـ حیدرزاده ـ حیدری ـ دانشی ـ ذوالفقاری ـ رحیم زاده خوئی ـ سعادت فرد ـ کریم بخش سعیدی ـ سیدی ـ صائبی ـ منصور صادقی ـ صحرائی ـ دکتر طبیب ـ عابدی ـ عباس میرزائی ـ عطارد ـ قوامی ـ صادق کاظمی ـ کمیلی زاده ـ دکتر کیان ـ لیقوانی ـ مافی ـ مجتبائی ـ محمد خانلو عشایری ـ مشیر ـ میرزالو ـ میرلاشاری ـ یاسینی ـ یزدی ـ یگانه ـ قراچورلو.

بانوان : جهانبانی ـ سلیلی ـ عدیلی ـ کمالی آزاد ـ نجیمی نائینی .

- بیانات قبل از دستور: آقایان تقی زاده منظری ـ شهباز شهبازی ـ سرهنگ خسروی دارانی ـ جوکارـموسوی ماکوئی

۲ - بیانات قبل از دستور: آقایان تقی زاده منظری ـ شهباز شهبازی ـ سرهنگ خسروی دارانی ـ جوکارـموسوی ماکوئی.

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای تقی زاده منظری بفرمائید.

تقی زاده منظری ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم قسمت اول از عرایض امروز مربوط است به وضع آموزش و پرورش کشور واحیای مدارس خصوصی.

همة نمایندگان محترم کاملا آگاه هستند که مدتها اقتصاد یعنی زیر ساز تمدن در مملکت ما حالتی ابتدایی و ابعادی فوق العاده محدود داشت، طبیعی است که در چنان موقعیتی که همه چیز محدود و متوقف بود، اساسی ترین عامل پیشرفت ملی ما یعنی تعلیم و تربیت شکلی کاملا ابتدائی و انحصاری داشت و بناحق در اختیار طبقه‌ای خاص بود اما در پنجاه سال اخیر که بواقع مبانی همة نابرابریهای اجتماعی و برتریهای ظاهری بدست توانای شهریاران پهلوی بهم ریخته شد، آموزش و پرورش ما نیز از حالت انحصاری بدرآمد و بعنوان حق مسلم هرفرد ایرانی باختیارش قرار گرفت، تا همةمردان و زنانی که بشرف و فرهنگ ایرانی افتخار می‌کنند بتوانند بشکلی متساوی از آن بهره گیرند و باتکای دانش و تلاش انسانی خویش بجامعة ایرانی و در مقیاس وسیعتر بانسانها خدمت نمایند. (احسنت)

دوستان ابعاد بزرگ فراگیری اصول انقلاب شاه و ملت و تحرک بی نظر جامعة امروز ما مردم ما را موظف می‌سازد که در سایة دانش و تلاش خلاقیت خویش را در جامعة انقلابی امروز بتمام کمال بمنصة ظهور برسانند و در گردش هرچه سریعتر چرخهای پیشرفت کشورشان نقشی فعال و ارزنده داشته باشند.

اگر قبول کنیم که تنها بسیج و تجهیز همة نیروهای خلاق در پهنة گسترده کشور ما ضامن اصلی استمرار در موفقیتهای ماست واگر قبول کنیم که تنها پیشرفت همه جانبه و همه گیر یک پیشرفت مطلوب و قابل قبول است پس نباید گذاشت هیچیک از نیروهای سازنده و خلاق ملی ما از مجرای سازندگی بدور بماند و همچنین نباید گذاشت هیچ نقطه‌ای از مملکت ما از نعمت پیشرفت محروم گردد. (صحیح است)

بدلیل وجود امکانات فراوان جامعة ما و بمنظور تسریع در پیشرفتهای کشور ماست که ایرانی امروز می‌خواهد امر تعلیم و تربیت با تکیه بر مبانی اخلاقی و معنوی جامعة ما گسترشی مطلوب تر از پیش داشته باشد، درست بهمین دلیل است که باید دستگاه تعلیم و تربیت ما آگاهانه تر از پیش و با تحریک هرچه بیشتر برفع همة کمبودهای کمی و کیفی موجود بپردازد.

شکی نیست که گسترش امر تعلیم و تربیت با توجه برشد جمعیت در کشور ما مستلزم افزایش اجتناب ناپذیر هزینه‌های اینکار است، بنابراین شاید چاره جز این نیست که مردمیکه از امکانات مالی بیشتری برخوردارند در تأمین قسمتی از این هزینه‌ها بدرستی مشارکت نموده و در این راه دولت را یاری دهند تأسیس مدارس مناسب غیردولتی و جذب عده‌ای از فرزندان مملکت در اینگونه مدارس می‌تواند یکی از راههای مشارکت مردم در تأمین قسمتی از هزینه‌های آموزش و پرورش باشد. اما مشروط براینکه در انجام اینکار مسائلی بدقت مورد بررسی قرار گیرد.

وزارت آموزش و پرورش باید آنچنان ضابطه‌ای برقرار سازد که مثل گذشته عده‌ای فرصت طلب و سوء استفاده چی که هدفی جز سودجوئی محض ندارند نتوانند با تأسیس مؤسسات مدرک فروشی از اینکار بهره ببرند، متأسفانه بودند و می‌شناسیم دکانهائی را که عده‌ای نابکار بنام مدرسه خصوصی دایر کرده و از اینراه علاوه بر سوء استفادهبه آموزش و پرورش ما لطمه زده‌اند.

دستگاه آموزش وپرورش باید ضمن مراقبت مستمر در اینکار و جلوگیری شدید از هرگونه تخلف به مؤسسات آموزشی غیر دولتی که هم اکنون نیز معدودی از آنها به بهترین صورت، خدمات آموزشی را بمردم عرضه می‌کنند با پرهیز از هرگونه مزاحمت آنچنان امکانی بدهد که اینگونه مؤسسات بکمک وسائل آموزشی بهتر و بیشتر و جلب همکاری زبده ترین معلمان و اجرای بعضی از نوآوریهای آموزشی بتوانند برسالت خویش بدرستی عمل کنند و حتی نقش پیش آهنگ را در امر تعلیم وتربیت کشور ما داشته باشند. (احسنت)

مهمتر از همه اینکه وزارت آموزش و پرورش بموازات این اقدام نباید مانند گذشته از کار تجهیز مدارس دولتی غافل بماند، چه در غیر اینصورت مدارس ما خود بیکی ازسرچشمه‌های نابرابری و بیعدالتی بدل می‌گردند . اینکار به وحدت ملی ما صدمه جبران ناپذیری وارد خواهد ساخت شاهنشاه ما با روشنترین و گویاترین بیان بسر دبیر کیهان می‌فرمایند: (اگر کسی خواست در این مملکت پول بدهد و درس بخواند آزاداست ولی اگرنخواست پول بدهد باید امکان تحصیل مجانی برایش باشد) در این ارزنده ترین رهنمودن بواقع شاهنشاه ما هشداری هم به دستگاه تعلیم و تربیت می‌دهند که دستگاه تعلیم و تربیت تو باید چنان کنی که آن فرزند مستعد ایرانی که نخواهدو یا نتواند برای درس خواندن پول بدهد از همان سطح آموزشی برخوردار باشد که یک فرد در مدارس خصوصی از آن برخوردار است نه اینکه غنی پیشرفته تر و فقیر عقب مانده تر شود.

بنابراین دستگاه تعلیم و تربیت باید بابهترین برداشت از این رهنمون شاهنشاه ضمن آنکه به توسعه کیفی امر آموزش و پرورش در مدارس دولتی توجهی خاص می‌نماید به گسترش امر تعلیم و تربیت درروستاها و مناطقی که مردم آن توانائی مالی کمتری دارند نیز سریعتر بپردازد و برای هم سطح کردن مدارس دولتی با بهترین و مجهزترین مدارس غیر دولتی اقدام اساسی بعمل آورد. جای یاد آوریست که هم اکنون بسیاری ازمدارس دولتی ما بالاخص در سطح روستا فوق العاده ناقص بوده و فاقد وسایل ضروری آموزشی هستند. دلیل بارز گفته‌هایم ارقام قابل ملاحظة کمکهائی است که وسیله نمایندگان محترم در سفرهای تابستانی امسال بروستاهای کشور تنها برای مرمت و تکمیل ساختمانهای تعدادی از مدارس در روستاها پرداخت گردیده است، چه بسا مشکلات دیگر که با اینگونه کمکها حل شدنی نبود.

کمبود جا و معلم واجد شرایط هنوز مانع بزرگی است که همه نوجوانان لازم التعلیم ما در سطح روستاها بمدارس راه یابند و بسیاری از آنان هم که بمدرسه‌های موجود راه یافته‌اند باز بهمین دلیل از کیفیت مطلوب آموزشی برخوردار نیستند.

مسئله عمده دیگری که ذکر آن را لازم میدانم نامتناسب بودن مواد و برنامه‌های آموزشی ما بااستعدادها و نیازهای متفاوت محصلین نقاط مختلف کشور ماست که همین عدم تناسب عملا ضریب توفیقی آموزشی مارا بمیزان قابل ملاحظه‌ای کاهش داده است.

یک بررسی ساده از وضع کیفی آموزشی ما نشان می‌دهد که اگر برنامه‌های تحصیلی ما به بیش از چندصد هزار دیپلمه متوسط حقیقتا متناسب با زمان و نیاز کشور و هزینه‌های مصرف شده چیز می‌آموخت دیگر جوانان دیپلمه ما همراه افراد کم سواد و بیکاره در مسابقه استخدام خدمتگزار شرکت نمی‌کردند و شاید دیگر احتیاج نبود که خارجی باوضع و تحصیلات نامعلومش بکمک ما بیاید.

همة اینها نیاز به ترمیم هرچه سریعتر برنامه‌های تحصیلی و کیفیت آموزشی ما را کاملا آشکار می‌سازد جای تردید نیست که ترمیم سیستم تعلیماتی ما باتوجه بمنابع غنی انسانی ما کاملا مقدور و میسر است که امیدوارم با اقدامات بنیادی وزارت آموزش و پرورش همة این مشکلات حل شود، و تعلیم و تربیت در کشور ما بعنوان اساسی ترین راهگشای مسائل جامعه تمامی مردم مارا بشکلی مؤثرتر برای شرکت فعال در زندگی ، کار و تولید بیشتر و بهتر رهنمون شود.

موضوع دیگری که بنا بوظیفه نمایندگی لازم میدانم مجددا توجه مسئولان امور را بآن جلب کنم حل مشکلاتی است که در شهر رشت وجود دارد که چون یکبار در اینجا مطرح کرده‌ام از ذکر مجددآنها خودداری می‌نمایم و متأسفم که اعلام کنم بدلیل کمبود اعتبار نشد که حتی قسمتی از مشکلات اساسی شهر برطرف شود.

موضوع دیگر در مورد روستاهای شهرستان رشت است که بنوبه خود دچار تنگناهای عمده‌ای هستند اما درین میان اقداماتی که بمنظور عمران معدودی از این روستاها وسیله ادارات تعاون و امور روستاهای سابق انجام گرفته واقعا دیدنی است، لوله کشی‌های آب غیرقابل استفاده، حمامهای ناقص که بدون استفاده رها شده و به خرابه تبدیل شده‌اند. جاده هائی که پس از باصطلاح مرمت در مقابل یک دفعه بارندگی بصورتی خرابتر از اول درآمده‌اند اینها حاصل اقداماتی است که بدون کمترین دلسوزی و با صرف هزینه‌های هنگفت صورت گرفته که انشاءالله در جاهای دیگر کشور چننی نکرد باشند امیدوار هستم اولیای محترم وزارت کشاورزی که وارث این کم کاریها شده‌اند برفع این مشکلات توفیق یابند.

مطلب دیگر در مورد دانشگاه گیلان است که باید خوشبختانه درین روزها گامهای مؤثری در راه تأسیس آن برداشته می‌شود من ضمن تشکر عمیق از همه کسانی که درین باره اقدام کرده و می‌کنند امیدوارم همانطوریکه گفته‌اند در سال تحصیلی آینده شاهد به ثمر رسیدن این اقدامات و تحقق آرزوی دیرین و بحق مردم گیلان باشیم و جوانان مستعد گیلانی بتوانند در دانشکده‌های دانشگاه گیلان بتحصیلاتشان ادامه دهند (احسنت) .

رئیس ـ آقای تقی زاده منظری وقت جنابعالی تمام شده است آقای شهبازی بفرمائید.

شهباز شهبازی ـ با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند. خوشبختانه رهبر عالیقدر ملت ایران شاهنشاه آریامهر مانند طبیبی حاذق چنان با دقت و هوشیاری نبض مملکت را در دست دارند که هرگاه سستی و ضعفی پدیدآید با نسخه‌ای شفابخش براه سلامت و سعادت باز می‌گردد (صحیح است) نمایندگان محترم که با طبقات مختلف مردم در تماس هستند بخوبی مستحضرند که فرمان اخیر شاهانه در زمینه‌های مختلف مملکتی که رهنمودی بسیار روشن و قاطع برای پیشرفت مملکت می‌باشد چه تأثیری در میان مردم داشته و چه امیدهائی در دلها بوجود آورده است. حالا مردم کشور ما در انتظار آنند که ببینند در قبال این فرمان مقدس مسئولین مملکتی تا چه حد احساس مسئولیت می‌کنند، چگونه روح این فرمان بمرحله اجرا گذارده می‌شود و تا چه اندازه رضایت خاطر شاهنشاهمان فراهم می‌آید مسئولیت در قبال فرمان شاهنشاه از طرفی بعهدة دولت و مسولین اجرائی مملکت است. دولت که با تمام نیرو و دستگاه خود مصمم است فرمان رهبر انقلاب اجتماعی ایران را در سطح مملکت و در سطوح مختلف پیاده کند باید سازمانهای خود را چنان پاک و منزه سازد تا بتواند روح فرمان شاه مملکت را بمرحله اجرا درآورد. این میسر نمی‌شود مگر با اجرای قاطع اصل انقلاب اداری. شستشوئی کن و آنگه بخرابات خرام، باید اصل انقلاب اداری با قاطعیت هرچه تمامتر اجرا شود. باید فساد را در هر شکل و فرمی که هست از بیخ برانداخت و فاسد را در هر لباسی که هست شدیدا مجازات کرد، باید روحیة انقلابی دوران انقلاب بطور مستمر ادامه یابد تاکسی مجال پیدا نکند در راه پیشرفت مملکت مانعی ایجاد نماید.

بدون شک مملکتی که با این شتاب و سرعت راه پیشرفت را طی می‌کند به مشکلات و نارسائیهائی برخورد می‌نماید ولی نباید مشکلات و موانعی را که براثر سهل انگاری و ندانم کاری و عدم احساس مسئولیتها بوجود می‌آید نادیده انگاریم. دولت باید در اینگونه موارد مراقب مستمر و دقیق داشته باشد(صحیح است) مملکت ما به رهبری شاهنشاهمان پیش می‌رود تا به یک تمدن بزرگ جهانی دست یابد. برای نیل باین مقصود باید راه، از هر جهت هموار شود. باید در برنامه ریزیهای مملکت نهایت دقت و وسواس بعمل آید. به کشاورزی و به روستاهای کشور باید توجه خاص مبذول شود. با تعمیم و همگانی کردن وسایل رفاهی،اموزشی ، درمانی و تولید کار بالاخره باید هرکس هر کاری را که بعهده گرفته است در قبال آن شدیدا احساس مسئولیت کند نه رفع تکلیف.

از طرف دیگر نمایندگان ملت هستند که در قبال فرمانهای رهبر بزرگ خود مسؤل می‌باشند. در اینجا به نکته‌ای اشاره می‌کنم: ما نمایندگان نخستین دورة رستاخیز در برابر شاهنشاه و مملکت و مردم دو عهد بسته‌ایم و دو سوگند خورده‌ایم، یکی سوگند وعهدی که مطابق پارلمانی در مجلس بعمل آوردیم و دیگری آنکه در خلوت، در آنجا که فقط خودمان بوده‌ایم و خدایمان شاهد بوده است با خود عهد بسته‌ایم که تا حد فداکردن جان و هستی خود بشاهنشاه آزاد منشی که در پرتو عنایتش روستازادگانی مانند من بمجلس شورای ملی راه یافته و بمردمی که در همه حال به ندای رهبر بزرگ خود پاسخ مثبت داده‌اند و بمرز و بومی که همه عاشقانه برای اعتلایش می‌کوشند خدمت کنیم . بنابراین نمایندگان نخستین دورة رستاخیز وظیفه‌ای بسیار خطیر برعهده دارند و باید درنهایت بی نظری و صداقت وبدون کوچکترین نظر خاص و غرض شخصی مشکلات ونارسائی‌ها را با مسئولین امر در میان نهند و همانطوریکه منظور و خواست رهبر عالیقدر ملت ایران است با فساد مبارزه کنند. امیدوارم دولت بمردم و نمایندگان مردم با صداقت و ایمان دست بدست هم دهند و با همت زنان و مردان وطن پرست و شاهدوست ایران آرمانهای بزرگ شاهنشاهمان تحقق یابد.

اینک نیازمندیهای حوزه انتخابیه‌ام شهرستان فیروز آباد را بعرض میرسانم و از مسئولین محترم امور تقاضا می‌کنم در رفع آنها اقدام نمایند.

۱ـ راه فیروزآباد ـ کوارکه دروازة جنوب فارس وساحل نشینان جنوب کشور بمرکز استان فارس می‌باشد. و دارای اهمیت خاص و فوق العاده‌ای هست از طرف شورایعالی اقتصاد بتصویب رسیده و از طریق سازمان برنامه و بودجه بوزارت راه و ترابری ابلاغ شده است که آنرا بمناقصه گذارند و ساختمان آن شروع شود. من سپاس قلبی مردم شاهدوست شهرستان فیروزآباد را از این موهبت بزرگ به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم داشته و ضمن تشکر از جناب آقای هویدا تقاضا دارم وزارت محترم راه و ترابری هرچه زودتر وسائل مناقصه را فراهم کرده ودر سال جاری ساختمان راه فیروز آباد ـ کوارا را به پیمانکار واگذار کند و مردم ببینند که در پنجاهمین سالگرد شاهنشاهی پرافتخار دودمان پهلوی این طلسم شکسته شده و این راه ساخته می‌شود.

۲ـ در نوسازی مناطق زلزله زده قیرو کارزین برای عده‌ای از ساکنین مصیبت دیدة آن منطقه آنهم فقط در سه دهستان قیر ـ کارزین و افزر که بشرکتهای سهامی زراعی تبدیل شده است محل سکونت منظور نداشته‌اند که آن عده در حال حاضر در داخل کپرهای پوشالی زندگانی می‌کنند و با انواع خطرها دست بگریبان هستند. بنده از هر طریق اقدام کرده‌ام نتیجه‌ای نگرفته و حتی جواب قانع کننده‌ای هم در پاسخ نامه‌هایم داده نشده است تمنا دارم دولت با توجه بسوابق امر برای تأمین مسکن این عده هم فکری بکند و آنها را از این بی خانمانی و بلاتکلیفی نجات دهد.

۳ـ میمند شهری است که بشهر عطر و گل معروف است . گلاب میمند در گذشته به عنوان یک صنعت ظریف محلی بخارج حمل می‌شد در حال حاضر که کوچ روستائیان بشهرها باب روز شده است بوته‌های گل سرخ میمند نیز می‌خشکد و هنر ظریف گلاب و عطر گیری از بین می‌رود از وزارت محترم کشاورزی تقاضا دارم ترتیب احداث یک کارخانه اسانس عطر گیری را در آن محل بدهد. خوشبختانه مطالعاتی هم در این زمینه بعمل آمده و نتیجه مطلوب است.

۴ـ دو رشته رودخانه از شهرستان فیروز آباد می‌گذرد یکی رودخانه تنگاب و دیگری رودخانة قراقاج اگر آب این رودخانه‌ها وسیله سد مهار شود هزاران هکتار زمین زیر کشت در می‌آید و فیروز آباد به یک منطقه آباد و پردرآمد تبدیل می‌شود تقاضا دارم این موضوع مورد توجه وزارت محترم نیرو قرار گیرد و نسبت به احداث سد برروی این دو رودخانه اقدام شود.

۵ـ تأسیس دانشسراهای مقدماتی در شهر فیروزآباد مورد نیاز مبرم مردم است تقاضا دارم در تأسیس این واحد آموزشی اقدام مساعد بعمل آید.

۶ـ به شهرداری‌های فیروزآباد ـ میمند و قیرکه با بودجه خود قادر نیستند احتیاجات فراوان محلی را برآورده کنند کمک مالی شود تا بتوانند کاری از پیش ببرند. (احسنت)

رئیس ـ آقای خسروی دارانی بفرمائید.

سرهنگ خسروی دارانی ـ به نام خداوند جان آفرین حکیم سخن درزبان آفرین و به نام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران فرمانده با کسب اجازه از ریاست معظم مجلس و از سروران خانمها و آقایان ارجمند این جانب سرهنگ محمد حسین خسروی دارانی نمایندة فریدن سال گذشته اولین سخنرانی خود را درمورد جانبازی و فداکاری و عشق و علاقه امراء افسران همافران درجه داران ارتش نسبت به خدایگان اعلیحضرت همایون شاهنشاه و تلفاتی که ارتش در ۵۰ سال سلطنت دودمان غرور انگیز پهلوی برای حفظ و امنیت کشورداده است بطور مشروح معروض داشتم .

و اینک اولین سخنرانی خود را در سال جاری بمناسبت روز تاریخی ۲۱ آذرماه در دو مورد بعرض حضار محترم میرسانم در مقام و منزلت سرباز:

۱ـ عظمت و تجلی پادشاهان دردین مبین اسلام و نیایش.

۲ـ سربازان ارتش شاهنشاهی که از میان توده ملت شهر ودهات و عشایر تشکیل می‌شوند بنابه گفته و گواهی کارشناسان نظامی دنیا سربازان ایرانی صمیمی و فداکار ترین و بردبار و قانع ترین و شجاع ترین سربازان دنیا بشمار می‌روند (صحیح است) .

سربازانی که در دامان بهترین و فداکارترین مادر دنیا پرورش یافته‌اند و با قلبی آکنده بعشق شاه و میهن به سربازخانه گام می‌نهند (صحیح است) و بوسیله افسران مجرب و آزموده و مطلع که فرماندهی در حین انجام وظیفه منضبط و تابع مقررات نظامی و مثل پدران و برادران مهربان و دلسوز هستند به تربیت و تعلیمشان همت گمارده و آنان را آماده پیکار می‌نماید تا سربازانی دلیر و شجاع و از جان گذشته چون اردشیر و فرامرز سربازان ایرانی که در پادگان غزوه انجام وظیفه می‌نمودند موقعیکه اسکندر مقدونی بایران لشکر کشید و قصد تسخیر شهر غزوه را داشت این دو سرباز ایرانی اسکندر مقدونی را در قلب سپاهش و میان گارد مخصوصش مجروح و از اسب بزیر افکندند (احسنت) و یا مثل آرش کمانگیر سرباز دلیر ایرانی که در راه پایندگی مرز و بوم و مهین جان در تیر نهاد و نام جاویدان یافت.

از سخنان حضرت علی علیه السلام :

سرباز زینت کشور و افتخار تاج و تخت است سرباز ستونی است که کاخ و استقلال و عظمت مملکت بردوش او استوار است.

از فرمایشات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر در ستاد نیروی دریائی ۱۱ اسفندماه ۴۵:

سرباز دژ محکم و حصار پولادینی است که همچو سلسله جبال، حیات و ناموس محیط خویش را در پناه گرفته و با قدرتی بهت آور از پناهندگان خود دفاع می‌کند که عالی و انسانی و افتخار آمیز است و علاوه بر انجام وظیفه ملی یک سرباز ایرانی افتخار آنرا دارد که این انجام وظیفه توأم با خدمت در راه صحی و راه افتخار و شرافتمند است (صحیح است) .

حماسة سرباز از زبان ملت من از تو می‌گویم ای سرباز ـ ای ابرمرد ـ ای برتر ـ ای نگهبان صلح ـ ای مظهر شرافت و آزادگی ملت دشت سبزترا می‌خواند ـ و خاک مرز برگامهایت بوسه می‌زند و کوهها و دریاها از طنین صدایت و هیبت اندامت و غرور فرزانه ات ـ برخود می‌لرزد و گرامیت می‌دارد ـ تو نشانة حرمت یک ملتی و نامت مبارک است ـ برکتاب قومیت نسلها توآن جاودانه سرودی که همیشه خوانده‌اند و می‌خوانند ـ درسرزمین افتخار پدران و فرزندانت تو آفتابی بی هر ابر ـ تو زمینی بی هر خشکی ـ تو ریشه‌ای بی هر پوسیدگی تودریائی بی هر آرامش ـ تو جنگلی سبز و خرم و گسترده ـ تو عقابی بلند پرواز وبال گشوده ـ تو غرنده شیری مدافع و سرسخت ـ تو رعد باران ریز تو بارانی برکت خیز و نیروی لایزالی در دلهای پراز پرستش .

در سرزمین مان از گرانه تا کرانه توئی پاسدار.

ستایشت می‌کنم ای فرزانه مرد ای سرباز ای جان در کف نهاده‌ای مظهر دلاوری این پاسدار اورنگ شاهنشاهی (احسنت) .

۲ـ عظمت و تجلی پادشاهان ایرانی هوشیار بابررسی و پژوهش تاریخ پرفراز و نشیب خویش دریافته است که هستی و جاودانگی کشور کهن سال ایران جز در پرتو آرمان شاهنشاهی گرائی پدید نیامده و نخواهد آمد براساس ادبیات کهن و اعتقاد سخن وران بلند آوازه و عقیده متفکران بزرگ اسلامی سلطنت بمنزله نیابت از خداوند بر روی زمین است و فرمان شاهنشاه را با فرمان یزدان برابردانسته‌اند و همه کارهای جهان از خردو بزرگ به رأی و تدبیر شاهنشاهان باز بسته است.

چو فرمان یزدان چوفرمان شاه، همین اعتقادات و همین گرایشهای نهانی شاهنشاه و مردم سبب شده است که شاهنشاهان ایران در مسیر تاریخ اندیشه‌ای جز ایجاد آبادی و رفاه مردم ایران و دفاع از حقوق آنان را در انجام این مأموریت بزرگ یاری نموده و از گزند بداندیشان و اهریمن خود در امان نگهداشته است در دین اسلام نیز اعتقاد باینکه پادشاهان مؤید به تأیید خداوندی هستند واضح تر و روشنتر بیان گردیده آنچنانکه (سعدالدین ورامینی) در مرزبان نامه می‌نویسد پادشاهان برگزیده آفریدگار و پرورده پروردگارند و آنجا که مواهب ازلی قسمت کردند و ولایت وارج الهی بخرج رفت اول همای سلطنت سایه بر پیغمبران افکند پس برپادشاهان. حجته الاسلام امام محمد غزالی نیز حقانیت این نکته را چنین بازگو می‌کند بدانکه از بنی آدم خدایتعالی دو گروه را برگزیده و این دو گروه را بر دیگران فضل نهاد یکی پیغمبران را و دیگر ملوک را اما پیغمبران را بفرستاد بربندگان خویش تا ایشان را بوی راه نماید و پادشاهان را بعث کرد با ایشان را از یکدیگر نگاهدارند و مصلحت زندگانی ایشان بایشان بست به حکمت خویش و محلی بزرگ نهاد ایشان را چنانکه باخبار می‌شنوی ( السلطان ظل الله فی الارض) پس بباید دانستن که چون حق تعالی اورا پادشاهی و فرایروی داد از این روی طاعت ایشان باید و ایشان را دوست باید داشت که خدایتعالی فرموده است (اطیعواله ـ و اطیعوالرسول و اولی الامرمنکم) و با خلوص نیت میگوئیم ای گرداننده گردون و ای خدای بزرگ بیچون سربسجده ات میسائیم و بعشق تو می‌بالیم که تو بزرگ بزرگها هستی و چیره بر چیرگیها ای دیده‌ها بسوی تو نادیدنی وای صفات تو هه ستودنی سپاس تراکه ما را ایرانی ساختی ودلمان را به عشق ایران پرداختی کاروان تاریخ ما را از پس و پشت قرنها بیرون کشیدی و از فراز و نشیب زمانها گذراندی تا بعهد خجسته و روزگار فرخنده آرامهرش رساندی ای نامت برزبانها و ذکرت برلبها و دهنها سپاس تراکه … آریامهر دل به مهرت بسته و بردرگاه کبریائیت به اخصلاص نشسته از تعالیم آسمانیت الهام گرفته تا انقلاب سفید را بعنوان ارمغانی تاریخی و عنایتی آسمانی و سرمشقی جاودانی برای نجات و رفاه ملت ایران اعلام کند و با ارادة قادر و فکری باهر ، ایرانی نوین بسازد که پاسدارانش با جانفشانی در راه شاه و ملت برخود ببالند که کارگرش آزاد و خانه دهقانش آباد باشد که جوانانش فرداسازان کشور شوند و دروازه گشایان تمدن بزرگ گردند که سپاهیان انقلابش پرچم دانش بروستاها برند و خانه‌های انصاف و عدلش عدل انوشیروان را بخاطر بیاورند ـ ای ابدیت ابدی و ای ازلیت ازلی سپاس تراکه بهمت شاه و خدمت مردم کشوری داریم آباد ملتی داریم آزاد نه بانگ خودخواهی داریم و نه فریاد انقلابی کرده‌ایم سپیدتر از سپیده و روشن تر از نور دیده انقلابی که تاریکی‌ها را زدود و به دلها نور و روشنی بخشود انقلابی برای ملت و بخاطرملت و با دست و دل شاه و ملت ، شاکریم و هزاران بار افتخار می‌کنیم که پنجاهمین سال سلطنت غرور انگیز دودمان پهلوی را در سراسر کشور با شور و هیجان بی سابقه در شهرها و دهات با عشق و علاقة مفرط جشن گرفته تا نام ایران تا ابد پاینده و قلب ایرانیان را از مهر شاه آکنده ، ای شاهی که جوانان امروز و مردان فردای ایران را فرزندان خود میدانی شاهی که گام او بربلندی نام ایران هست (صحیح است) از تو می‌خواهیم که ایران ماتاابد آباد و دل شاه و شهبانوی ما برای همیشه شاد و ولیعهد دلبندمان با فرهنگ و داد و ملت ایران عزیز و آزاد باد با کسب اجازه با دو بیت شعر بعرایض خود خاتمه می‌دهم .

یارب بحق خون شهیدان کربلا
خونی که جز براه حقیقت روان نبود
شه را از خشم زمانه مصون بدار
شاهی که غیر ذات تواش پشتبان نبود (احسنت) .

رئیس ـ آقای جوکار بفرمائید .

جوکار ـ بنام خدا، بنام شاهنشاه آریامهر ، همکاران گرامی ، خانمهاو آقایان در آغاز بیانم میلاد با سعادت امام علی النقی و عید غدیرخم وسالروز خجسته ۲۱ آذر یعنی خاطر عزیز و گرامی نجات آذربایجان که برهبری اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر تحقق پذیرفت و باید آن را در ردیف یکی از وقایع مهم تاریخ ایران بشمار آورد حضور همکاران عزیز و ملت نجیب ایران تبریک عرض می‌نماید . (احسنت)

سپاس فراوان تقدیم رهبر اندیشمند ایران که با نیک اندیشی فطری و کیاست و فراست چشمگیرش پیوسته در تأمین رفاه هرچه بیشتر ملت و اعتلای نام عزیز ایران در بین الملل گیتی در تلاشند. و بازهم درود بشاهنشاه آریامهر که با فرمان تشکیل کمیسیون عالی شاهنشاهی برای نظارت برکارهای دولتی را صادر فرمودند و مسلما با صدور این فرمان امکان مناسبتری برای ایجاد انضباط شدید برای رفع نقایص و تنگناها در امور کشور فراهم خواهد نمود (صحیح است) .

با الهام از همین فرمان و با تأیید موارد رفاهی که برای اهالی حوزه انتخابیه‌ام شهرستان بهبهان میسر شده است اجازه می‌خواهم پاره‌ای از نیازمندیهای اهالی شهرستان بهبهان را بعرض رسانیده وتوجه اولیاء محترم دولت را برفع آن معطوف دارم.

۱ـ سالها است که وعده احداث سد خاکی نادرشاه برروی رودخانه مارون بمردم شهرستان بهبهان داده شده است . مردم بهبهان با آغوش باز این وعده را پذیرفته و با امید فراوان چشم بانتظار احداث سدمذکور که اثرات بسزائی در پیشرفت اقتصاد این منطقه دارد نشسته‌اند در اینمورد با مقامات مسئول مکاتبه و تماس متعدد گرفته‌ام اینک که بودجه سال آینده در شرف تنظیم و تقدیم بمجلس است استدعاهای خودم را تکرار واقدام دولت را در اینمورد تقاضا می‌نمایم .

۲ـ چندین سال است که توسط یکی از خیرین بهبهانی ساختمان زایشگاهی در این شهر احداث گردیده است که تجهیز و بهره برداری از آن بعهده بنگاه حمایت مادران و نوزادان محول شده است با توجه باینکه نزدیک چهار سال است که این بنا احداث و بیش از دوسال است که بنای زایشگاه تحویل بنگاه حمایت مادران و نوزادان شده است سال گذشته ضمن تشکر از بانی خیر پشت همین تریبون از بنگاه حمایت مادران و نوزادان تقاضا کردم که در بهره برداری از زایشگاه فوق الذکر اقدام سریعی مبذول دارد کتبا بهره برداری از آن را در اردیبهشت ۳۵ وعده دادند ولی متأسفانه تاکنون از افتتاح و بهره برداری آن خبری نیست.

۳ـ کادر دبیر آموزش و پرورش شهرستان بهبهان با توجه بدارا بودن دبیرستانهای متعدد و دانشسرای مقدماتی و هنرستان صنعتی ناقص است در اینباره با مقامات وزارت آموزش و پرورش مکاتبه و تماس داشته‌ام که متأسفانه تا کنون اقدامی صورت نگرفته وزارت آموزش و پرورش کتبا باینجانب ابلاغ نموده است که در اینمورد اقدام شده است ولی متأسفانه ادعای وزارت آموزش و پرورش با داشتن شواهدی نمی‌تواند مورد تأیید اینجانب باشد از جناب دکتر گنجی وزیر محترم آموزش و پرورش استدعا دارم دستور فرمایند نسبت باعزام دبیران رشته فیزیک و زبان خارجه و هنر آموزان ماهر به شهرستان بهبهان اقدام بعمل آید.

۴ـ پس از گذشت نزدیک به سه سال هنوز امکان بهره برداری از شبکه آب رسانی بخش مرکزی بهبهان که چندین روستا را در برمیگیرد فراهم نگردیده است درصورتیکه طبق قرار داد منعقده می‌بایست طرح مذکور بعد از یکسال آماده استفاده و مورد بهره برداری قرار می‌گرفت با مکاتبه متعدد که با وزارت وقت تعاون و امور روستاها و اداره کل تعاون و امور روستائی استان داشته‌ام وعده بهره برداری از این طرح مرتبا بآینده نزدیکی داده شده است اما با کمال تأسف تا کنون بعلل نقایص فنی نمی‌توان از طرح فوق استفاده نمود از جناب آقای دکتر شادمان استدعا دارم بهر طریق که مصلحت میدانند در اینمورد اقدام بفرمایند.

۵ـ بخش آغاجاری که از حیث اقتصاد حائز بسی اهمیت واز لحاظ گرما دارای تابستانهای طولانی و خیلی گرم می‌باشد متأسفانه فاقد شبکه آبرسانی بوده، اغلب اهالی از این حیث نگران و در زحمت زیادی می‌باشند ولی متأسفانه تا کنون اقدامی صورت نگرفته است.

۶ـ اصولا شهرستان بهبهان و بخش‌های تابعه اش (آغاجاری ـ زیدون ـ بخش مرکز) از حیث داشتن منابع سرشار گاز و نفت دارای موقعیت چشمگیر و درخشانی است و خطوط لوله گاز رسانی بیدبلند ـ به آستارا و بیدبلند به شیراز از این شهرستان می‌گذرد و پالایشگاه معظم گاز بید بلند در ۳۶ کیلومتری شهر بهبهان (جزو بخش مرکز) قرارداد و خط لوله بید بلند به شیراز از ۵ کیلومتری آن می‌گذرد از مقامات شرکت ملی گاز تقاضا دارم با توجه بشرایط فوق ترتیبی اتخاذ نمایند تا در اینمورد مطالعاتی صورت گرفته و امکان استفاده از شبکه گازرسانی را برای اهالی شهرستان بهبهان فراهم نمایند ـ ضمنا از وزیر محترم راه و ترابری که با مسافرتشان بخوزستان مشکلات راه‌های این استان را با حوصله و از نزدیک مورد بررسی قرار داده در جلسه‌ای که بهمین منظور با حضور استاندار و سناتور انتخابی و نمایندگان مجلس شورای ملی که در اهواز تشکیل گردید شرکت نمودند تشکر نموده و امیدوارم که در رفع مشکلات راه منطقه بهبهان که در حضورشان مطرح گردید بذل توجه نمایند همچنین از آقای دکتر صالحی استاندار خوزستان که در این مدت کوتاه از همه نقاط استان دیدن کرده وبا تلاش چشمگیر در رفع مشکلات استان خوزستان می‌کوشند تشکر نموده و توفیق روز افزون ایشان و همة ملت ایران را بملک و ملک از خدای بزرگ خواهانم (احسنت)

رئیس ـ آقای موسوی ماکوئی بفرمائید .

موسوی ماکوئی ـ جناب آقای رئیس ، خانمهاو آقایان، من بازهم از منطقه زلزله زده آذربایجان غربی یعنی نوار مرزی سیه چشمه برمیگردم ولی ایندفعه حامل خبرهای خوب و خوش هستم وباید اذعان کنم دستگاههای مادر این حادثه مهلک واقعا منویات همایونی را درک کردند بطوریکه می‌توانیم آنان را کارمندان عصر انقلاب بشمار بیاوریم. من اول باید از دستگاه شیرو خورشید ، از والاحضرت شمس پهلوی از جناب آقای دکتر خطیبی صمیمانه تشکر کنم (احسنت) .

همچنین از افراد شیر و خورشید استان و شهرستان ماکو و سیه چشمه آقایان عبدالله زاده و جعفری داداش خانی مخصوصا جناب آقای جم که واقعا مانند یک سرباز انجام وظیفه نمودند تشکر می‌نمایم و از قاطعیت وزارت کشاورزی از دستوری که برای توزیع علوفه بلاعوض داد سپاسگزارم همچنین از آقای راهبر ریاست ادارة تعاون و کارکنان مخابرات تشکر می‌کنم . خانمهاو آقایان باید بدانند از منطقه‌ای که من سخن می‌گویم حتی اسب و استر بدهات ویران شده نمی‌توانند رفت و آمد کنند ولی آنها با هلیکوپتر که من هم همراهشان بودم بآنجا رفتند و بار را بدوش می‌گرفتند و اثاثیه زلزله زدگان را به هلیکوپتر منتقل می‌کردند. آقای استاندار آذربایجان غربی در منطقه بودند، جلسه‌ای تشکیل شد و به هر کشاورز و دامدار سانحه دیده بابت ۴ ماه ـ /۲۴۰۰ تومان پول نقد و بابت هر گوسفند در قشلاق طی چهارماه ۱۰۰ کیلو،جو قرار داده شود و تحویل آن هم اکنون شروع شده است (احسنت).

بعلاوه در اردوئی که برای زلزله زدگان برپا گردیده حدود ۱۵۰۰ نفر یعنی سیصد خانوار در زیر چادرها زندگی می‌کنند ناهار و شام و غذای گرم به آنها داده می‌شود. من واقعا از جناب اقای دکتر خطیبی و از دستگاه شیرو خورشید سرخ مخصوصا پزشک شیرو خورشید سیه چشم صمیمانه تشکر می‌کنم. همچنین از آقای استاندار جناب آقای دهستانی و فرماندار آقای البرز و بخشدار منطقه آقای محبوبی و ابوابجمعی شان که صمیمانه همکاری کردند تشکر می‌نمایم. (احسنت) دوستان اجازه بفرمائید نقش ژاندارمری کشور شاهنشاهی را در این حادثه بعرضتان برسانم و همچنین نقش هلیکوپترهائی که در اختیار داشتند، شماهم اگر نقش آنها را میدیدید واقعا احساس غرور می‌کردید. هلیکوپترهای ارتش شاهنشاهی در روز اقلا ده پرواز به منطقه آسیب دیده می‌کردند و اثاثیه ولحاف و تشک و ملزومات تمام این سکنه دوازده ده ویران شده سیه چشمه را منتقل کردند. من واقعا باید از فرمانده محترم هوابردنیروز که هلیکوپترهای نظامی را اداره می‌کنند، تشکر کنم و از یک افسر فداکار و جانباز بنام سرهنگ سرمست و افسران دیگری که مأمور خدمت درهلی کوپتر بودند نیز تشکر نمایم. نقش ژاندارمری را عرض کردم، لازم میدانم از تیمسار سرلشگر سوداگر و از جناب سرهنگ انتظامی، سرهنگی دلسوز و فعال که بیماران را بغل میکردو به هلیکوپتر منتقل می‌کرد، سپاسگزاری کنم. وظیفه دارم همچنین از سروران اردلان و ستوان رحیمی و فردفرد درجه داران و افراد ژاندارمری سیه چشمه و پاسگاههای تابعه که در این حادثه تلاش فراوانی کردند تشکر و سپاسگزاری نمایم. بهرحال خوشحالم که بعرضتان برسانم همه و همه دست بدست هم دادند اسیب دیدگان منطقه زلزله در آذربایجان غربی یعنی دهات ویران شده سیه چشمه را من جمیع جهات بجای دیگری منتقل کردند و دهات هم که آسیب دیده بود تخلیه شد . برای عمران و آبادای دهات هم نقشه‌ها و برنامه هائی در نظر گرفته شده است که امیدوارم در موقع خودش بآنها عمل شود. از اینهمه محبت و کار تشکر می‌کنم و تشکر خواهیم کرد، الان هم متشکریم از اینهمه قاطعیت و از این همه سرعت . متشکرم (احسنت) .

- تقدیم سؤال بوسیله آقای اخلاق پور

۳ - تقدیم سؤال بوسیله آقای اخلاق پور.

رئیس ـ آقای اخلاق پور بفرمائید.

اخلاق پور ـ سوالی است از دولت که تقدیم میکنم .

رئیس ـ سؤال بدولت ابلاغ میشود.

- تصویب صورتجلسه قبل

۴ - تصویب صورتجلسه قبل.

رئیس ـ نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب میشود.

- تقدیم اصلاح بودجه شهربانی کشور برای بودجه مصوب سال ۲۵۳۵ بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۵ - تقدیم اصلاح بودجه شهربانی کشور برای بودجه مصوب سال ۲۵۳۵ بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

رئیس ـ آقای دکتر شادمان بفرمائید.

دکتر شادمان ـ (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) ـ بااجازه جناب آقای رئیس باستناد مفاد بندالف تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور اصلاح بودجه پیشنهادی شهربانی کشور برای بودجه مصوب سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی را جهت تصویب کمیسیون بودجه تقدیم میکنم .

رئیس ـ اصلاح بودجه به کمیسیون بودجه ارجاع میشود.

- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی آب و برق استان سیستان و بلوچستان و اساسنامه شرکت سهامی آب و برق منطقه ای کرمان بوسیله آقای معقول معاون وزارت نیرو

۶ - تقدیم اساسنامه شرکت سهامی آب و برق استان سیستان و بلوچستان و اساسنامه شرکت سهامی آب و برق منطقه ای کرمان بوسیله آقای معقول معاون وزارت نیرو.

رئیس ـ آقای مهندس معقول بفرمائید.

مهندس معقول (معاون وزارت نیرو) ـ با اجازه مقام محترم ریاست باستناد مادهٔ دو قانون تأسیس وزارت نیرو اساسنامه شرکت سهامی اب و برق منطقه ای کرمان را تقدیم میکنم و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس ـ اساسنامه ها به کمیسیون های مربوط ارجاع میشود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به پرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی و ارسال به مجلس سنا

۷ - طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به پرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش یکشوری پرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۹/۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۶۰۹۴۴ مورخ ۲۵۳۵/۸/۳۰ راجع به پرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی را که در جلسه روز سه شنبه ۳۵/۹/۲ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۴۲۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد

لایحه قانون پرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی .

ماده واحده ـ در صورت فوت مادر و پدری که مستخدم وزارتخانه ها یا مؤسسات یا شرکتهای دولتی یا شهرداریها باشند، فرزندان آنان میتوانند با رعایت شرایط قانونی مربوط از هر دو حقوق وظیفه ای که طبق مقررات بعلت فوت پدر یا مادر برقرار میشود استفاده نمایند.

حکم این ماده شامل سازمانهائی که شمول حکم در بارة آنان مستلزم ذکر نام آنها در قانون است نیز خواهد شد.

مخبر کمیسیون بودجه ـ مجتبی عاملی

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شوارای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۱۰ باحضور نمایندگان دولت لایحه پرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ کیومرث وشمگیر.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور مادهٔ واحده رأی میگریم خانمها و اقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست؟ آقای دکتر درودی بفرمائید.

دکتر درودی ـ در این مادهٔ واحده چهار نوع مؤسسه است که مشمول این ماده میشوند یکی وزارتخانه ـ یکی مؤسسات دولتی ـ یکی شرکتهای دولتی یکی هم شهرداریها ، مطابق قانون استخدام وزارت خانه عبارت از واحد سازمانی مشخصی است که به موجب این قانون به این عنوان شناخته شده است پس وزارتخانه بجای خودش محفوظ است ولی موسسه دولتی عبارت از سازمانی است که بموجب قانون به وسیله دولت ایجاد و اداره میشود بنابراین شهرداری ها ، سازمانها و هر دستگاهی که بوسیله دولت اداره میشود ، مؤسسه دولتی است ما اینجا آمده ایم شهرداری را هم جداگانه نوشته ایم در صورتیک هشهرداری خودش یک نوع موسسه دولتی است پس اگر میخواهید مؤسسات دولتی را بنویسید باید همه را بنویسید ولی وقتی بطور کلی مؤسسه دولتی گفته شد دیگر ذکر واحد شهر داری زیادی بنظر میرسد بخصوص اینکه در مادهٔ مربوط به شرکتها که در قانون تجارت مندرج است مؤسسات دولتی طبق اساسنامه اداره میشوند پس خودش در قانون تصریح کرده است که شرکت یک مؤسسه دولتی است ذکر شرکت این ابهام را ایجاد میکند که سایر مؤسسات مثل بانکها و غیره ر اشامل نمیشود . بنابراین پیشنهاد میکنم که کلمه شرکت حذف شود ، مسئله دیگر شهرداری های است در قانون استخدام نوشته شهرداری ها و مؤسسات تابع آنها و انجمنهای بهداری که در آن وجود ندارند و سازمانهائی که جنبه محلی داشته و هزینه های آنها از درآمدهای خاصی تأمین میشود دراین جا برای آینده روشن نیست که غیر از شهرداری مؤساتی که منضم به شهرداریها هستند چیزی دریافت میکنند یا نه ؟ اگر دریافت میکنند قاعدتا همة اینها باید نوشته شوند و اگر دریافت نمیکنند ، جداست چون بنده از اینها اطلاعی ندارم بنابراین خواهش میکنم نمایندة دولت توضیح بفرمایند . یا مقام ریاست اجازه بفرمایند که پیشنهاد بین الشورین داده شود .

رئیس ـ آقای دکتر درودی جنابعالی عضو کمیسیون استخدام و امور اداری هستید و این لایحه را کمیسیون استخدام تصویب کرده است چطور میفرمائید از مفاد آن اطلاعی ندارید ؟

دکتر درودی ـ این مطلب الان بنظرم رسید از این جهت پیشنهاد حذف کلمه شهرداری را دارم .

رئیس ـ نظر دیگری در مادهٔ واحده نیست ؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد آقای دکتر درودی راجع به حذف کلمه شهرداری مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) نسبت به این پیشنهاد رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (چند نفر برخاستند) تصویب نشد، در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده میشود .

- اخطار نظامنامه بوسیله آقای دکتر عاملی تهرانی

۸ - اخطار نظامنامه بوسیله آقای دکتر عاملی تهرانی .

رئیس ـ آقای دکر عاملی فرمایشی دارید؟

دکتر عاملی ـ طبق مادهٔ ‌۱۵۴ آئین نامه داخلی اخطار نظامنامه ای دارم .

رئیس ـ بفرمائید .

دکتر عاملی ـ جناب آقای رئیس همکاران ارجمند من اول مادهٔ ‌۱۵۴ آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی را قرائت میکنم «دولت مکلف است از تاریخ ابلاغ سؤال ظرف یکهفته مهیا بودن خود را برای جواب سؤال اعلام کند والا از طرف رئیس مجلس باز خواست میشود مگر در مورد مطالبی که دولت استتار آنها را لازم بداند در آن صورت دولت در جواب سؤال لزوم استتار را ظرف همان مدت اظهار میدارد» و اما اخطار در این مورد این است که سه هفته پیش من در ساحت مقدس مجلس شورای ملی سؤالی را تقدیم کردم و گمان نمیکنم مورد سؤال از موارد لازم به استتار بود . چون موضوع سؤال من در مورد تلف شدن ۲۵۰۰ تن پیاز در فارس بود ، بنابراین جزء موارد استتار هم میبود باید دولت ظرف یک هفته اعلام میکرد که این سؤال قابل پاسخ دادن در جلسه علنی نیست و امری است سری در حالیکه تا کنون اصلا اعلام آمادگی از جانب دولت نشده است من نظر نمایندگان محترم را معطوف میدارم باینکه وظیفه اصلی مجلس شورای ملی نظارت براجرای قوانین است (صحیح است) و برای اعمال این وظیفه ما سه وسیله داریم اخطار ، سؤال و استیضاح . در یک حکومت قانونی آنچه را که در مفاد قانون است باید رعایت شود اگر قرارباشد که دولت بسؤال جواب ندهد آنوقت دیگر ما نمیتوانیم بگوئیم این قوانین برای چه هست ، این را من خواهش میکنم عنایت بفرمایید بوظایفتان دقیقا عمل کنید دوهفته است که از مهلت اعلام آمادگی برای این سؤال گذشته و اعلام آمادگی نفرموده اید و من میدانم که سؤالاتی هم از طرف بعضی نمایندگان دیگر هست که آنها هم بلاتکلیف مانده است (صحیح است) .

رئیس ـ آقای دکتر شادمان بفرمائید .

دکتر شادمان ـ (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) ـ من ضمن تشکر از تذکری که جناب آقای دکتر عاملی دادند باید اذعان کنم شاید معاون پارلمانی وزارت کشاورزی در انجام این وظیفه اش کوتاهی کرده است و تاجائی که بنده اطلاع دارم کلیه سؤالاتی که از طرف نمایندگان محترم مجلس بعمل آمده در ظرف مدتی که نظامنامه داخلی مارا موظف کرده اعلام آمادگی شده است درباره سؤالی هم که جناب آقای دکتر عاملی فرموده اند این موضوع دیروز در هیئت دولت مطرح بود و تصور میکنم برای جلسه آینده جناب آقای وزیر کشاورزی اینجا بیایند و جواب سؤال را بدهند بنده ضمن معذرت باید بعرض برسانم که از تأخیری که رخ داده است از معاون پارلمانی وزارت کشاورزی هم بازخواست خواهد شد که چرا وظیفه اش را تا بحال انجام نداده است این نکته را هم عرض کنم که شاید برای اولین بار باشد والا هرموقع هر سؤالی که شده در اولین فرصت و در مهلت قانونی اقدام به پاسخگوئی شده است و در اینمورد هم تلاش خواهد شد که در اولین فرصت پاسخگو باشیم (آفرین ـ احسنت) .

رئیس ـ همانطور که آقای دکتر عاملی فرمودند ظرف یک هفته دولت باید آمادگی خود را برای پاسخگویی به سؤال اعلام کند چنانکه در مورد سؤالات سایر همکاران محترم به همین ترتیب عمل کرده اند در این مورد هم اگر آقای دکتر عاملی قبلا با من صحبت میکردند از دولت میخواستم که در مهلت قانونی آمادگی خود را اعلام کند .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به معافیت حق کسب و پیشه پرداختی برای اجرای طرح نوسازی اطراف حرم مطهر آستان قدس رضوی از مالیات بردرآمد و ارسال به مجلس سنا

۹ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به معافیت حق کسب و پیشه پرداختی برای اجرای طرح نوسازی اطراف حرم مطهر آستان قدس رضوی از مالیات بردرآمد و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزاش شور دوم معافیت حق کسب و پیشه پرداختی برای اجرای طرح نوسازی اطراف حرم مطهر آستان قدس رضوی از مالیات بردرآمد مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جسه روز شنبه ۲۵۳۵/۹/۱۳ با حضور آقا علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی ودارائی لایحه شمارة ۳۶۷۳۴ مورخ ۲۵۳۵/۶/۱۷ راجع به معافیت حق کسب و پیشه پرداختی برای اجرای طرح نوسازی اطراف حرم مطهر آستان قدس رضوی از مالیات بر درآمد را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۲۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد رسیده مصوبه شور اول را تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد . لایحه قانون معافیت حق کسب و پیشه پرداختی برای اجرای طرح نوسازی اطراف حرم مطهر آستان قدس رضوی از مالیات بردرآمد .

مادهٔ واحده ـ وجوهی که در اجرای طرح نوسازی اطراف حرم مطهر آستان قدس رضوی بعنوان حق کسب و پیشه بصاحبان حق پرداخت شده یا میشد از پرداخت هرگونه مالیات معاف میباشد.

مالیاتهای وصول شده از این بابت قابل استرداد خواهد بود .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی

رئیس ـ مادهٔ واحده مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه و ترابری راجع به تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۰ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه و ترابری راجع به تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش شور دوم تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسة روز یکشنبه ۲۵۳۵/۷/۲۵ با حضور آقا ناصر شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری لایحه شمارة ۶۸۴۲ مورخ ۲۵۳۵/۳/۱۵ دولت مربوط به تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران را که گزارش شور اول آن بشمارة‌ ۳۵۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد . لایحه قانون تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران .

مادهٔ واحده ـ بمنظور حمل و نقل بارو مسافر بوسیله راه آهن و انجام امور مربوط به تجهیز و توسعه و ایجاد و نگهداری و بهره برداری از تأسیسات راه آهن کشور شرکت سهامی راه آهن ایران وابسته به وزارت راه و ترابری بمدت نامحدود تشکیل میگردد .

اساسنامه شرکت سهامی راه آهن ایران که در این قانون شرکت نامیده میشود به پیشنهاد وزارت راه و ترابری وتأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور بتصویب کمیسیون های مربوط مجلسین خواهد رسید و اصلاحات بعدی اساسنامه نیز بترتیب فوق بعمل خواهد آمد.

کلیه دارائی و تعهدات وکارکنان راه آهن دولتی ایران و اداره کل ساختمان راه آهن به شرکت منتقل میشود و سرمایه اولیه شرکت یک میلیارد ریال است که از محل دارائی مؤسسات مذکور تأمین گردیده است.

دارائی خالص شرکت به ترتیب مقرر در اساسنامه ارزیابی و بحساب سرمایه شرکت منظور خواهد رسید.

تبصره ۱ـ شرکت مجاز است برای انجام قسمتی ازوظایف محوله با تصویب مجمع عمومی خود مبادرت به تشکیل شرکتهای دیگر نماید و یا با مشارکت بخش خصوصی یا دولتی شرکت یا شرکتهائی تشکیل دهد و یا در شرکتهای دیگر مشارکت و یا سهام شرکتهای مزبور را خریداری کند.

تبصره ۲ـ آئین نامه های مالی و معاملاتی و استخدامی شرکت بترتیب پس از تأیید وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور بتصویب کمیسیون های مربوط مجلسین خواهد رسید.

تبصره ۳ـ شرکت کماکان مشمول مفاد مادهٔ ۹۰ قانون محاسبات عمومی خواهد بود .

تبصره ۴ـ وزارت راه و ترابری مکلف است اساسنامه و آئین نامه های مربوط شرکت را از تاریخ تصویب این قانون حداکثر ظرف یکسال بکمیسیونهای مجلسین تقدیم نماید و تا زمانیکه اساسنامه و همچنین هریک از آئین نامه های مربوط بتصویب نرسیده است مقررات فعلی راه آهن دولتی ایران مجری خواهد بود

مخبر کمیسیون راه و ترابری ـ علی پاشا نوری اسفندیاری

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۸/۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون راه و ترابری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش انرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری ـ کیومرث وشمگیر.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی ودارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۸/۸ باحضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل شرکت سهامی راه آ‎هن ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون راه و ترابری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) باین لایحه با ورقه اخذ رأی داده میشود. « اسامی نمایندکان به ترتیب آتی بوسیله منشی (آقای دکتر رئیسی) خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

آقایان : اخلاق پور ـ جهانشاه افشارـ بسیج خلخالی ـ پیر ـ سید محمد کاظم جزایری ـ خزیمه ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ سیف اله افشار ـ دکتر بقائی یزدی ـ جعفری ـ خسروی دارانی ـ اربابی اناری ـ بانو افشار جعفری ـ بنکدارپور ـ پیشوائی ـ جلالیان ـ خطیبی ـ اردلان ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد- جندقی – آشوریان – اسحقی کاهکش – الموتی – دکتر بهادری – تدین – خورشید – آصف – تربتی – سعید جوادی – دادفر – عبدالهادی آقایان – محمد اسدی – بهارلو – تژده – جوکار – دانشمند – بانو اما آقایان – بانو اسدی – اهری – بهبهانی – تقوی لاریجانی – ملک منصور اسفندیاری – ایلخانی – بهره مند – تقی زاده منظری – بانو داودی – آموزگار – اسکندری – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – درودی – بانو اباصلتی – اسکوئی – بارکزهی – بیات – توتونچیان – دکتر چهرزای – دلخوش فومنی – ابتهاج سمیعی – اشرفی – باقر زاده – حجتی – منوچهر دهقان – ابوالهدی لنگرودی – اعظمی باوندپور – پزشکپور – جاف – حریری – دهقان نژاد – اجاق – محمد صادق افتخار – بانو برومند – پزشکی – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پرور بردباری – سید محمد جزایری – رامبد – ساگینیان – شادلو – صدر – قدمی - صدری کیوان - دکتر رئیسی - ستاری ـ شادمان ولوی ـ دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی – رئیسی اردکانی – سترکدره شوری – شریعت – صدیق زاده – قراچورلو – لیوانی – دکتر رحمانی – دکتر ستوده – شریفی – بانو صنیع – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – سرهنگ زاده – شهابی – بانو ضرابی – محمد حسین غضنفری – مافی- رحیمی لاریجانی – شهبازی – دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری – قریشی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – شهرستانی – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – قوامی – متولی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی – رضوی نژاد – کریم بخش سعیدی – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی – دکتر فروزین – کاشفی – مجتهدی – دکتر رفعت ـ محمد باقر سعیدی ـ شیخ الاسلامی بانه ـ فرهنگ بیگوند – سید کریم کاظمی – دکتر محققی – رفعتی – دکتر شیروانی – ظفری – فلاح مقدم – محمد صادق کاظمی – محمد خانلوی عشایری – رهبر – سلیمانی – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کبیری – دکتر محمدی کوشکی – ریاضی – سلیمانی سوادکوهی – دکتر عادلی رانکوهی – قائمی – کسرائی – ریگی – سلیمی – منصور صادقی – عالمی – بانو مشائی – بانو زاهدی – سید کلال – ابوالحسن عاملی – کمیلی زاده – دکتر مشیر – صبوری یزدی – دکتر عاملی تهرانی – قاسمی – کهن – مظهری – ساری اصلانی – سیفی اینانلو – صحرائی – عباس عطائی – قاضی- دکتر کیان – معتضدی – معززی – دکتر مهر – نصیری زاده – وزیری – معینی چاغروند – مهرزاد – نظمی – وشمگیر – معینی قراگزلو – وکیل گیلانی – ملکشاهی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – منصوریان – ناظمی – نوری اسفندیاری – محمد حسین موسوی – موسوی ماکوئی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغمائی – یگانه .

آراء داده شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید. ‹‹ آراء داده شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید›› آراء موافق ۱۹۴ رأی .

رئیس ـ لایحه با ۱۹۴ رأی موافق تصویب شد برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود.

اسامی موافقین : معززی – دکتر مهر – نصیری زاده – وزیری – معینی چاغروند – مهرزاد – نظمی – وشمگیر – معینی قراگزلو – وکیل گیلانی – ملکشاهی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – منصوریان – ناظمی – نوری اسفندیاری – محمد حسین موسوی – موسوی ماکوئی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغمائی – یگانه ـ ساگینیان – شادلو – صدر – قدمی - صدری کیوان - دکتر رئیسی - ستاری ـ شادمان ولوی ـ دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی – رئیسی اردکانی – سترکدره شوری – شریعت – صدیق زاده – قراچورلو – لیوانی – دکتر رحمانی – دکتر ستوده – شریفی – بانو صنیع – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – سرهنگ زاده – شهابی – بانو ضرابی – محمد حسین غضنفری – مافی- رحیمی لاریجانی – شهبازی – دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری – قریشی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – شهرستانی – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – قوامی – متولی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی – رضوی نژاد – کریم بخش سعیدی – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی – دکتر فروزین – کاشفی – مجتهدی – دکتر رفعت ـ محمد باقر سعیدی ـ شیخ الاسلامی بانه ـ فرهنگ بیگوند – سید کریم کاظمی – دکتر محققی – رفعتی – دکتر شیروانی – ظفری – فلاح مقدم – محمد صادق کاظمی – محمد خانلوی عشایری – رهبر – سلیمانی – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کبیری – دکتر محمدی کوشکی – ریاضی – سلیمانی سوادکوهی – دکتر عادلی رانکوهی – قائمی – کسرائی – ریگی – سلیمی – منصور صادقی – عالمی – بانو مشائی – بانو زاهدی – سید کلال – ابوالحسن عاملی – کمیلی زاده – دکتر مشیر – صبوری یزدی – دکتر عاملی تهرانی – قاسمی – کهن – مظهری – ساری اصلانی – سیفی اینانلو – صحرائی – عباس عطائی – قاضی- دکتر کیان – معتضدی – اخلاق پور ـ جهانشاه افشارـ بسیج خلخالی ـ پیر ـ سید محمد کاظم جزایری ـ خزیمه ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ سیف اله افشار ـ دکتر بقائی یزدی ـ جعفری ـ خسروی دارانی ـ اربابی اناری ـ بانو افشار جعفری ـ بنکدارپور ـ پیشوائی ـ جلالیان ـ خطیبی ـ اردلان ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد- جندقی – آشوریان – اسحقی کاهکش – الموتی – دکتر بهادری – تدین – خورشید – آصف – تربتی – سعید جوادی – دادفر – عبدالهادی آقایان – محمد اسدی – بهارلو – تژده – جوکار – دانشمند – بانو اما آقایان – بانو اسدی – اهری – بهبهانی – تقوی لاریجانی – ملک منصور اسفندیاری – ایلخانی – بهره مند – تقی زاده منظری – بانو داودی – آموزگار – اسکندری – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – درودی – بانو اباصلتی – اسکوئی – بیات - توتونچیان – دکتر چهرزای – دلخوش فومنی – ابتهاج سمیعی – اشرفی – باقر زاده – حجتی – منوچهر دهقان – ابوالهدی لنگرودی – اعظمی باوندپور – پزشکپور – جاف – حریری – دهقان نژاد – اجاق – محمد صادق افتخار – بانو برومند – پزشکی – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پرور بردباری – سید محمد جزایری – رامبد – ساگینیان – شادلو – صدر.

- بیانات بعد از دستور آقایان: سیفی و دکتر عاملی تهرانی

۱۱ - بیانات بعد از دستور آقایان: سیفی و دکتر عاملی تهرانی .

رئیس ـ آقای سیفی بفرمائید.

سیفی ـ جناب آقای رئیس ، نمایندگان محترم مجلس شورای ملی، دو خاطرة تلخ و شیرین ۲۱ آذرماه هر سال در وجود مردم ایران تجلی میکند خاطره تلخش اشغال آذربایجان بدست ایادی بیگانه و نفوذ فقر و بدبختی برای مردم آن منطقه و در نتیجه ایجاد ناراحتی برای ملت ایران بود اما خاطره شیرینش روز ۲۱ آذرماه ۱۳۲۵ است (صحیح است) روزی که ارتش دلیر ایران وارد خطة مرد پرور آذربایجان شده نوکران و جیره خوران ننگین بیگانه فرار را برقرار ترجیح دادند. مردم غیور آذربایجان به مجرد اطلاع از فرمان رهبر عالیقدر خود به ارتش شاهنشاهی ، در مورد استخلاص آذربایجان از ایادی منفور بیگانه، بدون اینکه منتظر ورود ارتش شاهنشاهی شوند به جان ایادی بیگانه افتادند آنچنان دماری از روزگار آنها درآوردند که برای همیشه درس عبرتی شد برای بیگانه و بیگانه پرست . من چون خودم عشایرم خودم لمس کرده ام آن زمان را، بقول شاعر که میگوید شکسته استخوان داند بهای مومیائی را، امروز که در یک مملکت امن و امان و در یک ثبات سیاسی و اقتصادی با رفاه کامل مشغول زندگی هستیم بایستی ملت ایران بخصوص نسل جوان بدانند که این آسایش و این امنیت بدنبال فقرو بدبختی و اشغال مملکت چگونه بوجود آمده است. نتیجه پنجاه سال سلطنت افتخار آمیز دودمان پهلوی تجلی بخش زندگی امروز است اما ما در یک خطه ای از دنیا و در زمانی قرار گرفته ایم که نمیتوانیم تاریخ گذشته را فراموش کنیم چون هر ملتی اگر مواظب تاریخش، مواظب گذشته اش و مواظب حال و اینده اش نباشد نمیتواند به مسائل سیاسی که برمملکتش میگذرد آگاهی روزانه داشته باشد من نمیخواهم اشاره به قبل از دودمان پهلوی بکنم اما میخواهم از جناب آقای نخست وزیر تقاضا کنم وسائلی دستور بفرمایند فراهم شود تا مردم این مملکت جوانهای ۳۰ و ۳۵ سالة مملکت که در چنین روزی در این مملکت زندگی میکنند بدانند ۵۰ سال پیش وضعشان چطور بود بدانند که این ۲۱ آذر که هرسال برایش جشن گرفته میشود چگونه بود چون اگر آگاهی داشته باشند مغزشان از طرف بیگانه و از طرف دشمنان مملکت غیر قابل نفوذ میشود چون جوان ۲۰ ساله فکر میکند مملکت همیشه همینطور بوده در صورتیکه این طور نبوده من که اینجا صحبت میکنم بعد از ورود متفقین بایران در یکی از دبیرستانهای شهرستانها لگد یک افسر بیگانه بسینة من خورده و از پله ها پائین افتاده ام و هیچ قدرتی نبود از من دفاع کند اینست که من این مطلب را نمیتوانم فراموش کنم و امثال من زیاد است میخواهم این مطلب همیشه در اذهان جوانهای این مملکت زنده باشد و بدانند که مملکتشان باید قوی باشد تا بیگانه نتواند نفوذ بکند تا خارجی جرأت تخطی و تجاوز نداشتهباشد من در یک روزنامه خواندم جناب آقای دکتر اقبال مصاحبه کرده بودند و اظهار کرده بودند که یک سال درآمد نفت ما برابر ۶۰ سال گذشته بود این مردم، جناب آقای دکتر شادمان، این جوانها باید بدانند و ارزیابی کنند که امروز چطور شد ما که ۶۰ سال بر نفتمان حاکمیت نداشتیم و محصول آنرا بیگانگان میبردند چگونه قدرت را بدست آوردیم و توانستیم با پول نفت اینهمه آبادی و زندگی برای مردم درست کنیم با کمال تأسف من تصور میکنم در این جهت ضعیف هستیم شاگرد دبستان، دانش آموز دبیرستان هر روز باید سرودهای ملی رابخواند من نمیدانم به چه وسیله ای باید اینکار را انجام داد رسانه های گروهی وظیفه شان است جراید وظیفه شان است باید آنچنان وسایلی داشت که بچه از کلاس راهنمائی تا مرحله ای که از دانشگاه فارغ التحصیل میشود آگاهی کامل از حال و گذشته و آینده مملکتش داشته باشد آنها باید بدانند در عرض این چند سال چقدر کار در مملکت شده که مملکت باین حالت و پیشرفت افتاده و وقتی رضاشاه کبیر سردار ملی ادارة مملکت را بدست گرفت همه میدانیم که ایران هیچ چیز نداشت خراب و خالی و صاحب هیچ ثبات و امنیتی نبود شمالش دست یک بیگانه و جنوبش دست بیگانه دیگر بود و من یک چیزی را که در روزنامه اطلاعات تحسین میکنم و همه جراید باید بدانند در اطلاعات نامه ای ا زمرحوم تقی زاده بعنوان شادروان فروغی چاپ شده بود که واقعا تکان دهنده است این را بیک وسیله درست کنید من از دولت از نخست وزیر که روزی ۱۸ ساعت کار میکند استدعا میکنم وسیله ای فراهم کنند که جوانها این مطالب را بخوانند جوانهای مملکت آگاه بشوند بدانند در گذشته چه کسانی برما حکومت میکردند و چه رشوه هائی میگرفتند که آن مرحوم میگفت این رشوه ها را نخورید و من عقیده دارم بهر حال این رشوه ای که داده اند پرداخت شود و شراینها از این مملکت برافکنده شود ولی امروز ملت ایران جوانان ایرانی هیچ دخالتی را نمیتوانند ببینند .جانفشانیها شده ، از خودگذشتگیها شده رهبر این مملکت ساعتها کار ، روزکار ماه کار وسال کار برایش مطرح نبود که امروز این مملکت را باین جارسانیده ما باید وسایلی داشته باشیم جناب اقای دکتر شادمان بچه ها از طریق تلویزیون، کتابهای جیبی، فیلم مصور، اسلاید بهروسیله ای که باشد باید بآنهاروح ملی تزریق شود من بیست و یکسال پیش با یک هیئت رفتم امریکا برای مطالعه (ایالت ویسکانتی) که برحسب تصادف در یکی از ایالتها رفتم به دانشگاه، استاد جغرافی درس میداد وقتی ما را معرفی کردند نه استاد نه دانش آموز نمیدانستند که ایران کجا است در یک استیت (ایالت) دیگر ما مهمان ادارة کشتیرانی آنجا بودیم ما را بردند روی رودخانه می سی سی پی و بما نهار دادند من یاد بیست سی سال پیش افتادم که اگر نمیدانستم رودخانه، می سی سی پی کجااست مرا رفوزه میکردند ولی آن روز استاد و دانشجوی آنها نمیدانستند ایران کجا است عرض کنم که در سبزوار چند نفر از شاگردان را در یکدرس خارجی مردود کرده اند ما نباید دانش آموزان را بخاطر درس خارجی مردود کنیم. دانشجوی ایرانی باید تاریخ ایران، جغرافی ایران سیاست ایران را امتحان بدهد و قبول شود و اگر بلند نبود رفوزه شود نه اینکه سریک درس خارجی ردشود، من با ایمان و علاقه ای که به دکتر گنجی دارم انشاءالله این کارها را انجام بدهند هدف شاهنشاه همیشه تأمین زندگی بهتر و عظمت وسیادت ملت ایران بوده است . اگر ما برریس کنیم از آن وقت تا حالا میبینیم آن طبقه ای که انقلاب بی نظیر شاه وملت برای رفاه آنها بوجود آمده آیا بجائی رسیده اند که از ثمره این انقلاب غفلت کنند و کم کاری کنند و بعد میبینیم که کارگر ایرانی بعد از خدا حامی و پشتیبانش را رهبر ایران، شاهنشاه آریامهر میداند، و این درک را دارد و چون این درک را دارد هیچوقت فهم و وجدانش باو اجازه نمیدهد که کمتر از وظیفه اش کارکند، چرا؟ بیک دلیل منطقی ، برای حفظ بازار کار امروز ، و برای رفاه بیشتر فردا و حفظ ایران امروز و فردا ماباید کار خودمان را نشان دهیم. ما درآینده درآمد نفتیمان کم میشود و ما این کمبود را باید با کار جبران کنیم ، باید محصولات و تولیدات مملکتمان را از لحاظ مرغوبیت بدرجه ای برسانیم که بتوانیم بازار پیدا کنیم اگربازار پیدا نکنیم مسلما طبقه کارگر این بازار کر را از دست میدهد کارگر متوجه این مسئله هست که هیچوقت به مصلحتش نیست که کم کاری کند اما برای از بین بردن این اتهام من از جناب آقای دکتر شادمان استدعا میکنم بعرض جناب نخست وزیر که روح میهن پرستی و خدمت دارند برسانند ما طرفدار زندگی امروزش بهتر از زندگی دیروزش باشد ولی بخاطر این زندگی بهتر هیچوقت حاضر نیستیم که تحمیل دیگران بشویم . من اینجا بعنوان نماینده سازمان کارگری ایران اعلام میکنم که ما طرفدار بهروزی هستیم، ما میخواهیم جناب نخست وزیر دستوربدهند کمیته ای تشکیل بشود با شرکت اطاق صنایع و معادن و سازمان کارگران و سایر دستگاههای مسئول و این کمیته ارزشیابی بکند و معیاری تعیین کند که در مورد کارخانه هائی که بطور زنجیره ای یا انفرادی است محصول یکساعت کاریک کارگر چقدر باید باشد و این را تبدیل به هشت ساعت بکنند اگر این ضابطه که ما طرفدارش هستیم اجرا شود هیچ کس نمیتواند کم کاری کند و اگر بعنوان بهروزی مزد خواست یعنی اگر در ۸ ساعت دو برابر محصول تولید کرد حقش را باو بدهند. خود جناب نخست وزیر بارها تأیید کردند که کارگر ایرانی طرفدار عظمت و پیشرفت ایران است و این مسئله را درک میکند . امروز در بزرگترین کشورهای صاحب صنایع ما میبینیم که بیکاری وجود دارد که من نمیخواهم اسم آنها را بیاورم ولی این بزرگترین افتخار امروز برای کشور و ملت ایران است که نیروی انسانی کم دارد و حتی از خارج وارد کرده است ولی ما باید کاری کنیم که این بازار کار برای کارگر محفوظ باشد، ما همیشه از صنایع حمایت میکنیم، بهرحال من استدعا میکنم که دولت در این موردی که عرض کردم اقدامی بکند، در یکی از جشنهای مربوط بیکی از صنایع که جناب آقای دکتر آزمون هم بودند ، و دوسه هزار کارگر هم درآن جشن شرکت داشتند مدیر کارخانه آمدو صحبت کرد و گفت من از کارگرانم راضی هستم، کم کاری هم دارم، ولی مربوط به عوامل دیگری است که نمیخواهم اینجا بیان کنم ، البته ما میدانیم که نیروی فکرو نیروی بازوی کارگر باید توأم با سرمایه باشد و طبیعتا” کارگر طرفدار سرمایه دار است چون موقعیت مالیش و انسانیش موقعی حفظ میشود که بازار کار داشته باشد، شما میدانید یک روز در این مملکت اگر ۴ کارگر یا ۴ کارمند میخواستند استخدام کنند چهارصدنفر میآمدند. آن وقت کشور ما چنین رشد فکری نداشت.

رئیس ـ آقای سیفی وقت جنابعالی تمام شده است.

سیفی – اجازه بفرمائید بنده فقط به فرمایشات شاهنشاه هنگام افتتاح دوره ۱۴ مجلس شورای ملی اشاره کنم و به عرایضم خاتمه دهم، شاهنشاه در آن زمان فرمودند برای همه افراد مملکت برقراری غذا و مسکن و تعلیم و تربیت و بهداشت مجانی و آسایش و امنیت و انتظام در سرتاسر کشور هدف ماست.

آقایان ما امروز به آنجا رسیده ایم، که هر کسی در هر مقامی که هست باید این وظیفه ملیش را انجام دهد و بدانیم که هر قدر ایران قویتر شود دشمنان جدیدتری پیدا میکند، نباید به آنها که قرنها استفاده منابع ما را میبردند کوچکترین فرصتی بدهیم، ما باید همیشه قدرت داشته باشیم که الحمدالله امروز داریم ـ متشکرم(احسنت) .

رئیس ـ آقای دکتر عاملی بفرمائید.

دکتر عاملی تهرانی ـ جناب آقای رئیس همکاران ارجمند، پوزش میخواهم از اینکه امروز دوبار مزاحم خانمها و آقایان میشوم ولی مسئله ای بود که لازم بود تذکری درباره آن بعرض مجلس برسانم مسئله اینست که طی هفته گذشته خبری غیر رسمی، البته خبری در صفحات روزنامه ، حالا نمیدانم این خبر غیر رسمی اطلاق کنم و یا شایعه اطلاق کنم بهر حال خبری بود که در خورد آنست که مورد توجه قرار گیرد و آن این بود که مدارس پولی را بصاحبانش پس میدهند (یکی از نمایندگان ـ با کمال تأسف) درهر حال فرصت بحث و گفت و شنود هست (صدیق اسفندیاری ـ پیشنهاد آقای شریف امامی بود) این شایعه سبب شد که من ناگزیر این تذکر را بعرض مجلس شورای ملی برسانم.اولا ببینیم چرا اصل تعلیمات رایگان اعلام شد، چون ممکن است چند صباحی که بگذرد اینطور بیان کنند ه یک زمانی هرچه مدرسه دراین مملکت بود پولی بود و بعد فرمان تعلیمات رایگان باعث شد که تعدادی از مدرسه های مجانی بشود ودر اختیار همه قرار بگیرد در صورتی که شأن صدور این فرمان این نبود،شأن صدور این فرمان این بود که در نظام آموزشی کشور یک حالت دوگانگی ایجاد شده بود و یک وضعی شبیه برژیم ارباب و رعیتی در عرصه روستاها و در نظام آموزش و پرورش پدید‌ آمده بود که سیستم دوگانه بود و مرکب بود از بخش پولی و غیر پولی، یک تعداد از مدرسه ها پولی بود و یک تعداد غیر پولی (همهمة نمایندگان) این نگرانی برای چیست؟ مگراین تریبون نمیتواند در اختیار شما قرار بگیرد، عنایت بفرمائید توضیح عرض کنم، فرصت هست که بیائید و بفرمائید من مقام تصمیم گیرنده نیستم که حرفم را در آخر بزنم بلکه حرفم را دراول میزنم، این سیستم دوگانه که پولی و غیرپولی است یک مشخصاتی داشت، حالا ببینیم این مشخصات چه بود. در قسمت پولی چند ویژگی داشت، اولا گرانی متصاعد، هرسالی که پدر بچه میرفت بمدرسه که اسم بچه اش را بنویسد باو اعلام میکردنتد شهریه مدرسه گران شده ، این یکی از خصوصیات مدارس پولی بوده و هست. دوم سوء استفاده ، چون این نظام براساس سودجوئی و نفع طلبی میگشت یک عده غیر فرهنگی خودشان را رفته رفته باینکار واردتر کردند و زمام امور را در بسیاری از این بخشهای پولی بدست گرفتند که منظورشان سودجوئی و طلب منفعت بود (صحیح است) این دومین خصوصیت و ویژگی این نظام بود، سومی این بود که این سیستم که براساس سودجوئی و اقتصادی لیبرالیستی بود چنین سیستمی دیگر قابل کنترل نبود ، مدرسه ایکه اینقدر نفوذ دراد که خودش را تحمیل میکند بمقررات مملکت دیگر بوسیله دستگاه آموزش و پرورش مملکت قابل کنترل نیست براین مدرسه های پولی افزوده شده یک سری مدرسه گرانتر و غیر قابل کنترل بنام مدارس بین المللی که روی مدارس بین المللی بازرس قاطع وزارت آموزش و پرورش هیچگونه کنترلی ندارد و نمیتواند داشته باشد، برای اینکه از اول در بوجود آمدن این نوع مدارس بین المللی که تأسیس میشد کنترل وجود نداشت بنابراین سه خصوصیت گرانی دائم التزائد بنحوی که بسیاری از معلمین مدارس پولی بعلت گرانی، فرزندان خودشان را بسوی آن مدرسه ای که خودشان درس میدهند نمیفرستند و این مدرسه ها سال بسال از دسترس اکثریت خارج میشد برای اینکه گران میشد، برای اینکه کارمندانی که حقوق ثابت دارند سال بسال امکان دسترسی شان باین مدارس کمترو کمتر میشد، این خصوصیات بخش پولی بود و بخش غیر پولی در این نظام که عبارت از مدراس دولتی بود درآنها چند کیفیت وجود داشت که در ارتباط با نظام پولی بوجود آمد اولا این مدرسه ها دائما پرسنل خودشان را از دست میداند و نیروهای زبده و ورزیده خود را از دست میدادند تا جائیکه فلان مقاطعه کار میداند آنکه پولدار میشود بفکر سودجوئی می افتد و مدرسه باز میکند چرا معلم دور هم جمع میشدند و خودشان را از قید و بند وزارت آموزش و پرورش خلاص میکردند یا بطریق استعفا و یا بازنشستگی یا بطریق اینکه آنها را بطور غیررسمی در اختیار مدارس پولی میگذاردند این معلمین خودشان را میگذاشتند در اختیار مدارس پولی و خودشان را آزاد میکردند و می پیوستند به بازار آزاد به این ترتیب تمام پرسنل مدرسه های پولی عناصر قدیمی و با تجربه وزارت آموزش و پرورش بودند که یا بعنوان عدم رضایت از وزارت آموزش و پرورش و یا بعلت سودجوئی و بعد هم که مد روز شد و هر معلمی آرزویش این بود که خودش را از زیر بار نظام آموزش و پرورش خلاص کند و برود در کنار سیستم مجانی، سیستم پولی را ایجاد کند بنابراین پرسنل این سیستم از بین میرفت و در نتیجه با کمبود پرسنل ، روزبروز کلاسها شلوغتر میشد و مدرسه بی سامان تر میشد و همین بی سامانی و این شلوغی وسیله تبلیغات بود برای گروهی که میخواستند سودجوئی بکنند یعنی دائم به پدر و مادرها میگفتند چی میخواهید؟ مدرسه مجانی میخواهید، هست منتها کجااست، چه جور است طاقش دارد میریزد و شلوغ است، هشت وقته هم هست (یکی از نمایندگان ـ حالا چطور است،حالا هم همینطور است؟) .

بنابراین مشخصات سیکلیک ، دوره ای در آن بود، هرچه سیستم پولی قوی تر میشد سیستم غیرپولی فلاکت بارتر میشد و بدبخت تر میشد برای اینکه فلاکت سیستم غیرپولی وسیلة تبلیغ سیستم پولی بود و غالبا این دو سیستم بوسیله یکدسته آدم اداره میشد پس فرمان آموزش رایگان با توجه باین واقعیت و این بی نظمی بنیادی نظام آموزش و پرورش که امکان هیچگونه انقلاب آموزشی را نمیداد محال است در این سیستم دوگانه که یک قسمتش از سلطة دولت خارج است و یک قسمتش بوسیله آن قسمت مسلط، دائما در حال اصحلال است کسی نمیتواند از انقلاب آموزشی سخن بگوید مگر اینکه از ابتدا این نابسامانی بنیانی از بین برود و در مرحله دوم انقلاب آموزشی را اجرا کند باین دلایل هنگامیکه این کشور بسبب افزایش قیمت جدید نفت از اعتبارات بیشتری برخوردار بود با عنایت شاهنشاه ما فرمان آموزش رایگان داده شد برای اینکه این سیستم جمع شود منتهی این اصل انقلابی مجری انقلابی نداشت (صحیح است ـ احسنت) و آنهائی که مجری این کار بودند خودشان از بانیان آن سیستم دوگانه بودند و قادر به جمع کردن آن نبودند و نیستند باین دلیل آن سیستم در معرض خطر قرار گرفت برای اینکه لازم بود مدارس را یکجا بخرند و تمام شود پرسنل این مدرسه ها دو دسته بود یک دسته آنها که دنبال سود آمده بودند آنها را سود میدادند و میگفتند خدا روزی شما را جای دیگری حواله کند، اینجا کشوری آزاد است فعالیتهای دیگری هم هست دست از سر مدرسه ها و بیمارستانها بردارید و ول بکنید،پولتان را بردارید، هتل بسازید قهوه خانه بسازید کارخانه بسازید ،کار کشاورزی بکنید، بدست این سیستمی که باید ایران فردا، براساس مدارس ملی همآهنگ و مبتنی بر اندیشه های زیر نظارت حکومت ایران اداره بشود و آینده این کشور را شکل بدهد بهر حال موافق با این تصمیم نبودند کار را قطع و تمام نکردند. البته قانون داریم که چه باید بکنند ولی اجرا نشد و مدرسه ها بهمانصورت باقیماند در این قسمت با شما موافق هستم آنها که پولی بودند بخشنامه سه هزار و چهارهزار صادر شد و خدمات جنبی را ایجاد کردند و آنها راه خودشان را ادامه دادند و همچنان از خانواده ها پول گرفتند مدارس دولتی که باید بموجب یک انقلاب آموزشی تجدید سازمان بشود و بآنها رسیده شود تا کنون باین امر رسیدگی نشده حال یک وزیر آموزش و پرورش جوان داریم اورا از هنگامیکه در دانشگاه بود میشناختم یک عنصر منضبط و پرحرارت و پرتحرک بود امیدوارم باین مسائل رسیدگی کند بازگشت سه هزار و چند مدرسه پوست خربزه ای نباشد که زیر پای این وزیر جوان گذاشته باشند که دو مرتبه برگردیم به عصر قبل از انقلاب در عصر ضرورت تحصیلات رایگان به این ضرورت باید توجه داشته باشیم که اگر مسئله ضرورت آموزش رایگان مطرح بود که عیب و نقصش و حسابش در درونش بیشتر و عدم عدالت بیشتر میشود. اما اجرا نکردند تا بامروز متأسفانه میشنویم که بعنوان یک پیروزی میخواهیم این مدارس را بوضع سابق درآوریم و من نمیدانم کی باید برای تأمین منابع مالی، یک تعدادی از مدرسه ها را از گردن خودمان باز کنیم فقط بدلیل آنکه ازلحاظ منابع مالی گشایشی پیدا بشود فقط عرض میکنم آن گروههائی که در مملکت کم درآمد و متوسط درآمد و دارای درآمدهای ثابت هستند و نمیتوانند هم مالیات بپردازید و هم خرج تحصیل فرزندانشان را بشکلی که نسبتا برای آنها مطلوب باشد بدهند ولی آن گروههایی که دارای درآمد بالا هستند وقتی میخواهند مخارج تحصیل فرزندان خودشان را از جیب خودشان بپردازند آنها میتوانند آن مخارج را بعنوان مالیات آموزشی و فرهنگی بپردازند. من هم برای بچه های خودم پول مدرسه داده ام ولی هزار بار راضی تر بودم که آن پول را بعنوان مالیات آموزشی میپرداختم و ریشه تبعیض و بیعدالتی و اجحاف در این مملکت خشک میشد (آفرین) .

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه

۱۲ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه .

رئیس ـ دستور جلسه آینده قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۶۶ روز پنجشنبه ۱۸/۹/۲۵۳۵ .

۱ـ گزارش شور اول اصلاح قانون وصول مالیات از اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی برای بهبود امر عبور و مرور در تهران .
شمارة ترتیب چاپ ۴۳۶.
۲ـ گزارش شور اول لایحه روابط مالک و مستأجر.
شماره ترتیب چاپ ۴۳۹ .

رئیس ـ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه خواهد بود.

(جلسه ساعت یازده و ده دقیقه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۱۳ - پرسش نمایندگان .

سؤال آقای اخلاق پور از دولت

ریاست محترم مجلس شورای ملی

۱ـ طبق مندرجات روزنامه شمارة ۴۸۵ـ۲۵۳۵/۹/۱۵ رستاخیز کالاهای وارده بکشور درهشت ماهه سال جاری بالغ بر نه میلیون و هشتصد هزار تن و بارزش ۶۵۷ میلیارد ریال و کالاهای صادره از کشور بخارج در این مدت بالغ بر ۵۹۵ هزار تن بارزش ۲۵ میلیارد ریال بوده است که در مقام مقایسه معلوم میگردد کالاهای وارداتی نه میلیون و دویست و پنج هزار تن فزونتر از کالاهای صادراتی بوده که پس ازوضع بهاء کالاهای صادراتی مبلغ ۶۳۲ میلیارد ریال از بابت بهاء این اضافه کالاهای وارداتی از پول و ثروت کشورخارج گردیده است.

۲ـ روزنامه شماره‌ ۴۸۳ـ۲۵۳۵/۹/۱۳ رستخیز حاکی است که مقدار هفت هزار تن کالا متعلق بدولت و اشخاص متفرقه که در بین آنها برنج و پودر نارگیل و پودر شیر و ۸۰۰ تن روغن خوراکی و مواد شیمیائی بوده فاسد گردیده و مقداری هم آهن آلات فرسوده در بین کالاهای متروکه مشاهده شده است حال خواهشمند است دستور فرمایند وزیر یا وزراء مسئول در مجلس حاضر و بسؤالات زیر پاسخ دهند:

الف ـ بطور محقق ممالک پیشرفته و همچنین ممالک در حال توسعه از نظر افزایش ثروت ملی سعی میکنند که مرتب برکالاهای صادراتی خود بیفزایند و یا لااقل بین کالاهای وارداتی و صادراتی تعادل برقرار نمایند که ضرری متوجه ثروت ملی نگرد آیا روشی را که دولت اتخاذ کرده و وارداتش بدون توجه بمیزان صادرات این چنین سرسام آور میباشد برخلاف سیاست اقتصادی نیست؟ و با ادامه این وضع ما را در تنگنای فقر اقتصادی قرار نخواهد داد و اگر این همه کالا که از خارج وارد میگردد از نظر احتیاج عمومی قابل جذب است پس چرا بلامصرف در انبارهای بنادر باقی میماند تا در اثر مرور زمان قسمتی از آن فاسد و یک قسمت هم فرسوده گردد.

ب ـ طبق مندرجان روزنامه شماره ۴۸۳رستاخیز ازهفت هزار تن کالای فاسد شده مقداری از آن متعلق است به اشخاص متفرقه و بقیه به دولت اولاتعیین و اعلام فرمایند که مقدار کالای فاسد شده متعلق بدولت چقدر بوده و بهاء آن چقدر است ثانیا معلوم گردد که فاسد شدن کالا و خسارات وارده ناشی از فعل یا ترک فعل مسئولین امر بوده است یا خیر اگر در این عمل که منجر بفاسد شدن هفت هزار تن کالا گردیده مسئولیتی متوجه مسئولین امر میباشد دولت از نظر جبران خساران وارده و تنبیه آنان چه اقداماتی بعمل آورده است؟ ثالثا برای اینکه بعدا با چنین وضعی مواجه نشویم اولیاء امور چه تدابیر و تصمیماتی اتخاذ نموده اند .

با تقدیم احترام ـ غلامرضا اخلاق پور ـ نماینده مجلس شورای ملی