مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ دی ۱۳۵۳ نشست ۲۰۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ دی ۱۳۵۳ نشست ۲۰۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۵ دی ۱۳۵۳ نشست ۲۰۵

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۵ دی ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

ـ قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ـ قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احمد ـ دکتر ابو الهدی ـ اسلامی نیا ـ دکتر بازرگانی ـ دکتر برزگر ـ مهندس بهبهانی ـ بهنیا ـ دکتر حبیب اللّهی ـ مهندس حسین خسروی ـ دکتر خسروی کردستانی ـ حسام الدین رضوی ـ دکتر رفیعی ـ دکتر رهنوردی ـ سعادت ـ دکتر ضیائی ـ عبد الحسین طباطبائی ـ

مهندس عطائی ـ دکتر عظیمی ـ مهندس فرخ ـ مهندس فروهر ـ کلانتر هرمزی ـ کمالاتی ـ کمالوند ـ دکتر کیان ـ دکتر مدنی ـ دکتر نایبی ـ نجد شیبانی ـ مهندس نصر ـ نیک روش ـ خانم اقبال ـ خانم مزارعی.

غائبین مریض

آقایان اخوی ـ پرویزی ـ دکتر جزایری ـ تیمسار حکیمی ـ دکتر رشید یاسمی ـ مهندس زاهدی ـ کریم بخش سعیدی ـ اهنده ـ محدث زاده ـ موقر ـ احتشامی ـ مهرزاد.

- بیانات قبل از دستور آقای نظمی ـ خانم آصف زاده ـ آقای دکتر تنکابنی و خانم مزارعی

۲- بیانات قبل از دستور آقای نظمی ـ خانم آصف زاده ـ آقای دکتر تنکابنی و خانم مزارعی.

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای نظمی تشریف بیاورید.

نظمی ـ به نام خدا و به نام نامی شاهنشاه آریا مهر ارواحنا فداه جناب آقای رئیس ـ نمایندگان مجلس شورای ملی نه تنها تحول عظیمی که رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریا مهر و آینده دورنگریها و دور اندیشی‌های مدبرانه معظم له در جهت تأمین امنیت و پبات سیاسی و اقتصادی و پیشرفت فردی و اجتمعی ملت ایران بوجود آورده مورد اعجاب و تحسین ملل جهان قرار گرفته است بلکه تلاشهای پیگیر و مستمر شاهنشاه بزرگ ما در زمینه استقرار صلح جهانی و مبارزه با فقر و گرسنگی و بی سوادی و اعطای کمک‌های بلاعوض و یا طویل المدت به کشورها سبب شده است که تهران پایتخت کشور عزیز ما قبله آمال و آرزوهای بسیاری از کشورها و ملت‌ها شود و از نظرات و توصیه‌ها و رهنمودهای حیات آفرین و افکار انسانی و نیات خیر خواهانه و تدابیر حکیمانه رهبر اندیشمند ما مستقل ملی ما برای حل مشکلات و معضلات سیاسی و اقتصادی خویش الهام بگیرند و راهنمائیهای شاهنشاه برگ ما را به کار بندند (صحیح است). اما مایه کمال تأسف است، در دنیای پر آشوب امروز که کشورها و ملتهای بیشماری با بهره مندی کامل از نبوغ ستایش انگیز رهبر نوع پرور و انسان دوست کشور ما اوضاع نابسامان خود را سر و سامان داده و به سوی یک زندگی مرفه و آسوده گام بر می‌دارند دولت بعثی عراق با علم و اطلاع کامل به نیازهای مادی و معنوی ملت عراق به جای اینکه از دولتها و کشورهای دیگر در راه تأمین امنیت و سایر نیازهای ملت عراق تأسی کند: همچنان به اعمال بی شرمانه خود ادامه داده و با تجاوزات مرگبار به دهکده‌های کرد نشین و ریختن بمب و پخش مواد شیمیائی سبعیت و وحشی گری‌های خود را به حد اعلا رسانده است. ملت ایران که به امر جهان مطاع ملوکانه، شاهنشاه نوع پرور انسان دوست خود که همیشه از رحمانیت آفریدگار یکتا و حقانیت رسول اکرمش محمد ابن عبد الله (ص) و قرآن کریم الهام می‌گیرند، میزبان بیش از یکصد هزار نفر از این اکراد آواره شده از عراق است و وسایل رفاه و آسایش آنها را فراهم آورده است (صحیح است) مانند همه ملل جهان خصوصاً مسلمانان دنیا، به این عمال وحشیانه و درد منشانه دولت بعثی عراق با دیده نفرت و انزجار نگاه می‌کند (صحیح است). و منتظر آینده بسیرا نزدیکی است که مال بعثی عراق به سزای اعمال غیر انسانی خود برسند و این که بزرگ ننگین از دامن تاریخ بشریت پاک گردد.

همکاران ارجمند، خانمها ـ آقایان به طوری که دیروز مشاهده فرمودید کنگره بزرگ داشت چهلمین سال روز آزادی اجتماعی زنان ایران در پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر و علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی گرامی ایران افتتاح شد. بنای آزادی زنان ایران که برای اولین بار بدست توانای اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیانگذار ایران نوین استوار گردید، در هشتم اسفند ماه سال ۱۳۴۱ به برکت فرمان مطاع شاهنشاه آریا مهر توسعه و پیشرفتی را که در خور جامعه زنان ایران در عصر آریا مهر با برخورداری کامل از عنایات خاص شاهنشاه آریا مهر و علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی گرامی ایران با بهره گیری از توجهات و زحمات شبانه روزی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه جمعیت زنان ایران و علاقه و ایمان معظم لها به این امر مهم حیاتی و نقشی را که در اجلاسیه‌های خودشان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ایفا فرمودند، در اندک مدت در صف پیشرو ترین زنان جهان امروز قرار گرفتند (صحیح است) ملت حق شناس ایران ایمان راسخ دارد که در آینده بسیار نزدیکی زنان ایران با کسب پیروزیهای دیگری در اجتماع خود به همان ترتیب که در قطعنامه کنگره با حضور والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی منعکس گردیده است گامهای بلند تری در اعتلاء هر چه بیشتر کشور عزیز ما برخواهند داشت (احسنت). شمردن برنامه‌های زندگی بخش که در مدت ۱۱ سال بنا به اراده ملوکانه و با اجرای فرامین مبارک و حیات بخش بزرگ رهبر انقلاب شاهنشاه آریا مهر وسیله دولت خدمتگزار حزبی هم مسلک جناب آقای امیر عباس هویدا و مجاهدتهای صادقانه حزب پاسدار انقلاب با گرفتن الهام از افکار بلند و نیات مقدس و خیر خواهانه پدر تاجدار ملک و ملت ایران در کشور ما انجام گرفته و ما را به اوج عظمت و ترقی و تالی رسانده و در میان ملل جهان شاخص و نمونه یک ملت سعادتمند، مترقی و پیشرفته قرار داده است بسیار مشکل است و بنده اجازه می‌خواهم که برای نمونه یکی از این برنامه‌ها را که هفته گذشته مورد بازدید اعضاء محترم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای ملی قرار گرفته و با جمال از نظر نمایندگان محترم ملت بگذرانم.

صبح روز دو شنبه نهم دیماه اعضاء محترم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بنا به دعوت جناب آقای روحانی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی از کارخانه شیر پاستوریزه تهران بازدید کرد. در این بازدید از طرف جناب آقای همایونفر معاون پارلمانی این وزارتخانه و سر پرست و کارکنان راهنمائیهای لازم به عمل آمد و توضیحاتی کافی در اطراف ظرفیت فعلی کارخانه و برنامه‌های آینده داده شد.

در سال ۱۳۳۳ مقدمات تأسیس کارخانه هم فراهم گردید و در سال ۱۳۳۶ آماده بهره برداری شد. در اوایل بهره برداری محصول روزانه ۷۰۰ـ ۸۰۰ کیلو بود که به سرعت و در مدت یکسال به ۵۰ تن در روز رسید. در سال ۱۳۴۲ با عملکرد روزانه ۶۰ تن در اعداد یکی از واحدهای دامپروری کل کشور در آمد.

در همین سال وزارت کشاورزی کارخانه را توسعه می‌دهد و از طریق تشویق دامپروران اطراف تهران در مدت سه سال یعنی تا سال ۱۳۴۵ میزان عملکرد را از ۶۰ تن به ۱۲۰ تن می‌رساند. با بهبود کمی و کیفی دامداریها میزان تولید روزانه شیر به سرعت بالا می‌رود و در سال ۱۳۴۸ به ۱۹۰ تن می‌رسد که مقداری از آن (در فصل فراوانی شیر و زمانی که مصرف آن کهش پیدا می‌کند) به پنیر و کره و یا پیر خشک تبدیل می‌گردد. کارخانه شیر پاستوریزه در سال ۱۳۴۳ مقدمات احداث این کارخانه در سال ۱۳۵۱ به کار می‌افتد که از آن تاریخ تا کنون روزانه ۴۰ ـ ۵۰ تن شیر استرلیزه که احتیاجی به نگهداری در یخچال ندارد و تا یک ماه سلامت آن را کارخانه تضمین می‌کند تهیه و در دسترس مردم قرار می‌دهد و در خلال فعالیتهای خود در تهران دو کارخانه دیگری را هم یکی در شیراز و دیگری در تبریز به وجود می‌آورد و به عنوان کارخانه ما در از آنها استفاده می‌کند.

در سال ۱۳۴۷ شرکت صنایع شیر ایران را تأسیس می‌نماید و با انجام این کار در بهبود و نوسازی کارخانه‌ها قدمهای اساسی بر می‌دارد.

در سال ۱۳۵۰ شرکت صنایع شیر ایران متوجه می‌شود روزانه نیست و به فکر نوسازی آن می‌افتد و فعالیت خود را به روزی ۲۵۰ تن می‌رساند.

با تشکیل وزارت کشاورزی و منابع طبیعی، جناب آقای روحانی وزیر لایق آن با توجه به لزوم توسعه هر چه بیشتر دامداریها و نیاز روز افزون مردم به شیر پاستوریزه و فرآورده‌های آن از اوایل سال ۱۳۵۲ مقدمات ایجاد کارخانه بزرگی را فراهم می‌سازد که بتواند برای ده سال آینده شیر دامداریهای اطراف تهران را با توجه به توسعه روز افزون این دامداریها جذب کند و به همین دلیل در اواسط سال ۱۴۵۲ قرار داد ساختمان کارخانه‌ای به ظرفیت ۵۰۰ تن بسته می‌شود که مساحت آن ۱۰ هزار متر مربع است و در دست ساختمان است و ماشین الات این کارخانه می‌تواند در ظرف ۱۰ ساعت این مقدار شیر را عمل کند و بسته بندی نماید. این کارخانه عظیم در اواخر سال آینده آماده بهره برداری خواهد شد و کارخانه قبلی در پنیر سازی و تهیه بستنی وهمچنین به عنوان سردخانه و انبارهای فنی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. برابر امار موجود در حال حاضر در اطراف تهران روزانه ۳۰۰ تن شیر به دست می‌آید که ۱۹۰ ـ ۲۰۰ تن آن را کارخانه شیر پاستوریزه تهران و بقیه را کارخانه‌های خصوصی مانند پاک (حدود ۳۵ تا ۵۰ تن) در یافت می‌نماید. برای همین آمار عملکرد کارخانجات شیر پاستوریزه: شیراز ۶۰ هزار و تبریز ۳۰ هزار پاکت و لیتری در روز است. در استانهای اصفهان ۱۵ هزار رشت ۱۳ هزار ـ رضائیه ۱۰ هزار ـ مشهد ۲۵ هزار و پاک تهران ۵ هزار و اهواز و آبادان به مقدار زیادی با کمک‌های مالی و فنی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی کارخانه‌ها شیر پاستوریزه تهیه می‌نماید.

در اجرای سریع و صحیح فرمان مبارک همایونی مبنی بر تغذیه رایگان نو آموزی سراسر کشور و تأمین شیر کافی برای آنان که در حال حاضر از ۶ میلیون نفر تجاوز می‌کند. وزارت کشاورزی و منابع طبیعی یک سری برنامه‌های کوتاه مدت را به مرحله اول تأسیس کارخانه ۱۰۰ تنی برای تهیه شیر خشک و کره می‌باشد و کارخانجات چند استان را هم که با جمال بیان شد آماده نموده و در کرمانشاه و کرمان و در یکی از نقاط اهواز هم مقدمات تأسیس کارخانه را فراهم کرده که به تدریج آماده برای بهره برداری شوند. سپس شرکت تهیه و توزیع شیر را در سراسر کشور تأسیس نموده است این شرکت موظف است ده واحد صد تنی در ۱۰ استان در طول برنامه پنجم ایجاد کند و با مطالعه موقعیت‌ها و شرایط استانهای دیگر هم ۱۰ واحد دیگر جمعاً ۲۰ واحد صد تنی بوجود آورد.

با شروع به اجرای چنین برنامه‌های وسیع از نظر تأسیس واحدهای تهیه شیر پاستورزه و استرلیزه و فرآورده‌های آن و ایجاد قطب‌های دامداری و مجتمع‌های کشت صنعت اطمینان کامل دارد که وزارت کشاورزی و منابع طبیعی خواهد توانست این وظیفه مهم و حیاتی را به ترتیبی که شاهنشاه بزرگ و رهبر خردمند مملکت و ملت ایران اراده فرموده‌اند به نحو مطلوب به انجام برساند و افتخار دیگری بر افتخارات متعدد دولت خدمتگذار حزبی و حزب پاسدار انقلاب اضافه کند و در پیشگاه با عظمت شاهنشاه آریا مهر پیش سربلند و مفتخر سازد. (احسنت) در خاتمه عرایضم از خدمات ارزنده و صادقانه دولت خدمتگذار حزبی هم مسلک جناب آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر و رئیس دفتر سیاسی و هیأت اجرائی حزب پاسدار انقلاب که برنامه‌های زندگی بخش انقلاب شاه ملت را یکی پس از دیگری در شهرستانها سردشت و پیرانشهر (حوزه انتخابیه این جانب) مانند همه نقاط کشور تحت ارشاد و حمایت‌های شاهنشاه آریا مهر به مرحله اجرا درآورده و موجبات رفاه و آسایش مردم و پیشرفت و ترقی عمران و آبادانی را هر روز بیش از روز پیش فراهم می‌سازد اظهار سپاسگزاری می‌کنم و توفیق روز افزون این دولت خدمتگزار را در انجام خدمت صادقانه هر چه بیشتر آرزو می‌کنم و از جناب آقای دکتر خطیبی نیابت ریاست مجلس شورای ملی و مدیر امل و رئیس هیأت مدیره جمعیت شیر و خورشید سرخ در مورد ایجاد بیمارستان ۵ه تخت خوابی پیشرانشهر و از جناب دکتر وحیدی وزیر لایق نیرو راجع به ایجاد سد روی رودخانه زاب صغیر استدعای عطف توجه خاص را دارم و مسلم می دانم که با در نظر گرفتن اهمیت مسئله و ضرورت امر دستور خواهند فرمود از هم اکنون مقدمات ایجاد بیمارستان و سد فراهم گردد. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ خانم آصف زاده بفرمائید.

خانم آصف زاده ـ جناب آقای رئیس ـ همکاران ارجمند دیروز به مناسبت بزرگداشت چهلمین سالروز آزادی اجتماعی زنان ایران و آغاز سال جهانی زن مراسمی در پیشگاه مبارک شاهنشاه آریا مهر و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران به ریاست عالیه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی تشکیل شده بود.

در این آئین پر شکوه که لوحه سپاس میلیونها زن ایرانی به پیشگاه شاهنشاه آریا مهر تقدیم شد رهبر عالیقدر ایران با فرمایشات گرانقدر و تاریخی خود زنان ایران را در آستانه چهلمین سالروز هفده دیماه ۱۳۱۴ به افتخارات تازه‌ای مباهی ساختند (صحیح است) شاهنشاه آریا مهر ضمن اشاره به قدرت کارآئی و سازندگی زنان ایران و لزوم مشارکت هر چه بیشتر آنان در کارهای زیر بنائی مملکت و رفه موانع و مشکلات موجود فرمودند:

«برای تأمین هر چه بیشتر این هدف مقرر می‌داریم در صورتیکه هنوز قوانین و مقررات و روشهای اجرائی وجود اشته باشد که به نحوی موجب تبعیض و به زیان زنان باشد البته به نحو منطقی و بررسی شده مورد تجدید نظر قرار گیرد و اصلاحات لازم در آنها به عمل آید».

اینست رسال تاریخی فرزند برومند اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیان گذار ایران نوین و سردار رشید و توانای تاریخ ایران که همزمان با سایر تحولات اجتماعی طی قیامی متهورانه در چهل سال حجاب جهل و ظلمت را از چهره زن ایرانی برافکندند. (احسنت) روزی که در معیت همکاران ارجمن خود بانوان نماینده در مجلس شورای ملی و سایر هم مسلکان از زادگاه این سردار رشید در آلادشت دیدن کردیم و هنگامی که در قلب آن کوهساران عظیم و سر به فلک کشیده پای در آن خانه کوچک و مقدس نهادیم و لحظه‌ای آن گهواره بسیار کوچک و چوبینی را که پیکر سردار نامی ایران را در خود پرورانده بود از نزدیک لمس کردیم همه ما در برابر قدرت و عظمت الهی و لطف و عنایت پروردگار سر تعظیم و تکریم فرود آوردیم که در آن روزگاران تاریک و بحرانی ناجی بزرگ ایران را در آن کوهساران عظیم پرورش به ملت ایران ارزانی داشته است (احسنت).

وقتی که در تاریخ ایران و جهان از اعلیحضرت رضا شاه کبیر یاد می‌کنیم هرگز راه اغراق و مبالغه نپیموده بلکه می‌توانیم با نهایت جرئت و اطمینان ابراز دارم که صحیح ترین مورد انطباق این عنوان در میان امپراطوران جهان به سردار بزرگ ما صادق استـ زیرا که این فقط او بود که با عظمت روح خود از هیچ همه چیز ساخت و ازتیرگیها روشنیها آفرید و از ضعف مطلق و تجزیه و انحلال کشور، ما را به قدرت و استقلال و اتحاد رسانید (صحیح است). درود بر روان پاک و خلاق سردار رشید ایران اعلیحضرت رضا شاه کبیر (احسنت) هفدهم دیماه ۱۳۱۴ نه تنها سر آغاز آزادی اجتماعی زنان ایران و رفع حجاب و ظلمت از حیات زن ایرانی است بلکه نقطه طف بزرگی در تاریخ حیات اجتماعی ـ سیاسی و اقتصادی ایران می باسد زیرا که بنای پرورش یک نسل سالم و اقتصادی ایران می‌باشد زیرا که بنای پرورش یک نسل سالم مقتدر و آینده سازبه ست مادران روشنفکر و آزاد منش در چنین روزی پی ریزی گشت و با حقوق سیاسی و سایر مزایائی که از طرف رهبر انقلاب ایران شاهنشاه آریا مهر به زنان ایران اعطائ گردید و امروز این تلاش و کوشش و ابراز لیاقت‌ها و شایستگی‌ها جهت سازندگی در یک اجتماع پیشرو مضاعف گشته است (صحیح است).

علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی محبوب ایران که نمونه افتخار آمیز این نسل اصیل و خلاق ایرانی می‌باشند در پیامی که به مناسبت سال بین المللی زن از رادیو و تلویزیون ایران فرستادند به بهترین وجهی موقعیت زن ایرانی را در جامعه مترقی امروز تشریح فرموده و با احاطه کاملی که به مسائل اجتماعی و ضرورت تحرک بیشتر در جامعه انقلابی ایران دارند خواستار مشارکت هر چه بیشتر زن ایرانی در کارهای فعال کشور گردیده‌اند و به خصوص که مفهوم تساوی حقوق را به عنوان تفاهم بین زن و مرد ایجاد همفکری و سازندگی در زندگی مشترک حیط خانواده و اجتماع تشریح فرموده‌اند.

علیا حضرت فرمودند: با وجود این پیشرفت‌ها و علیرغم امکانات قانونی و بنیادی که انقلاب برای ما فراهم ساخته است هنوز سهم زنان در نیروی کار کشور به هیچ وجه کافی نیست آمارهائی که در اختیار است میزان مشارکت زنان در فعالیت‌های بخش‌های مختلف را در حدود ۱۲ در صد نشان می‌دهد. جامعه ایرانی باید بیش از از هر وقت تساوی فرصت را برای زن و مرد فراهم سازد و این آگاهی را پیدا کند که بر قراری تساوی فرصت در زمینه‌های اقتصادی ـ سیاسی ـ اجتماعی و فرهنگی ناشی از حقوق مسلم زنان است نه یک بخشش مشفقانه.

و در جای دیگر می‌فرمایند: هدف ما برقراری تساوی کامل بین زن و مرد چه در قانون و چه در عمل می‌باشد نه ایجاد دو دستگی و جبهه گیری. به بیان دیگر تلاش زنان برای مشارکت در ساختن کشور را با ستیزه جوئی‌ها افزون طلبی‌های افراطی یا اقداماتی که نظام خانواده‌ها را نا استوار می‌سازد نباید اشتباه کرد.

این فرمایشات گرانقدر ترجمان نیات و افکار میلیونها زن ایرانی بوده و ما امیدواریم با الهام از نیات بلند شاهنشاه آریا مهر و علیا حضرت شهبانوی محبوب ایران بتوانیم این وظیفه خطیر اجتماعی را در قبال تاریخ ایران و ملت ایران به خوبی انجام دهیم. در اینجا لازم می دانم مراتب سپاس خود را به حضور خواهران والاتبار شهریار ایران والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی که با لطف و عنایات و سعی و کوشش شبانه روزی خود زنان ایران را و طبقات مختلف مملکت را در راه احقاق حقوق و تأمین رفاه اجتماعی رهنمون گشته‌اند تقدیم دارم. (احسنت).

همچنین فرصت را مغتنم شمرده و در خاتمه عرایض خود پیام جامعه روحانیت و طبقات مختلف مردم آبادان را که مبنی بر ابراز تنفر و انزجار شدید از آزار و اذیت و اعدام شیعیان و روحانیون مقیم عراق می‌باشد در ساحت مقدس مجلس شورای اسلامی منعکس و معروض داشته و از خداوند متعال مسئلت می‌نمایم که قلوب تاریک عمال حکومت بعث عراق را به نور عدل الهی و تعالیم عالیه اسلام روشن و منور سازد .(احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر تنکابنی بفرمائید.

دکتر تنکابنی ـ جناب آقای رئیس همکاران محترم شور در بودجه عظیم افتخار انگیز و ادامه بحث در جلسات علنی در این زمینه که خود گویائی از طرزکار و خدمتگزاری مجلس انقلابی است عرض گزارش از یک مسافرت رسمی به کشور جمهوری فدرال آلمان را له تعویق انداخت و به امروز موکول نمود.

در آذر ماه بنا به دعوت رسمی جمهوری فدرال آلمان به این کشور عزیمت نمودم در شهر بن این فرصت حاصل گردید تا نمایندگان احزاب سیاسی «سوسیال دمکرات» ،«سوسیال مسیحی» «دمکرات آزاد» و همچنین چند تن از شخصیتهای برجسته دینی کشور از جمله چند نفر از نمایندگان پارلمان و نیز مدیران جراید و صاحبان صنایع بخش خصوصی مذاکرات در خصوص تمدن و شاهنشاهی ایران و انقلاب شاه و ملت و نتایج حاصله از این انقلاب و دگرگونیهائیکه در تمام شئون سیاسی و اقتصادی و اجتماعی ملت ایران بوجود آمده علی الخصوص رهبریهای داهیانه و خردمندانه رهبر انقلاب اجتماعی ایران شاهنشاه آریامهر و نقش سازندگی حزبایران نوین در عصر انقلاب صحبت شود (احسنت).

در هر نشست وقتی از مقام بین المللی رهبر افتخار آفرین ما شاهنشاه آریامهر نمونه بشر دوستی و ازاد منشی وسیله صاحب نظران و متخصصین فن علوم اقتصادی و سیاسی واجتماعی تجلیل به عمل آورده می‌شد، اشک شادی در چشمانم برق می‌زد و با افتخار هر چه تمامتر در مقابل موفقیتهای چشم گیری که نصیب ملت نجیب و اصیل ایران شده بود سخن می‌گفتم و نهایت خوشحال و سرافراز بودم که دیگر دوران حقارت ایران با دست قدرتمند رهبر توانای ایران شاهنشاه آریامهر سپری شده (صحیح است) و دیگر زمانی را که در این کشور تحصیل می‌کردم و کشورم را به عنوان افسانه‌های هزار و یک شب آن می‌شناختند و لا غیر اثری نیست و امروز کشور ایران را یک کشور مترقی، مستقل با منابع غنی و مردمی متمدن وهوشمند و مستعد برای پذیرش علوم و فنون و تکنولوژی جدید و صاحب صنعت و قدرت مالی با ثبات سیاسی کامل که صدر آن رهبری اندیشمند، دانشمند و رهبریتی صحیح و سالم قرار دارد می‌شناسند به همین دلیل کمتر روزنامه آلمانی است که از ایران با احترام اد نکند و در مقابل افکار و اهداف خیر خواهانه شاهنشاه آریامهر در سطح بین المللی سر تعظیم فرود نیاورد (صحیح است).

موضوع تکریم از رهبر عدالتخواه ما تنها به روزنامه‌های آلمان ختم نمی‌شود بلکه اکثر جراید اروپا که در این سفر ه آنها دسترسی پیدا نمودم یکی پس از دیگری در مقام توصیف عظمت ایران و تشریح انقلاب شاه و ملت و ثمرات آن و تشویق بخش خصوصی در سرمایه گذاری در ایران بر آمده‌اند و نام شاهنشاه عزیز ما را با احترام خاص منعکس و معظم له را یکی از برجسته ترین شخصیت‌های جهانی معرفی می‌نمایند به طوریکه مجله فرانسوی «لوپوآن» طبق سنتی که رویه این مجله است پایان هر سال با بررسی‌ها و تحقیقات لازم که از مدتی قبل معمول می‌دارد «مرد سالی» را که نقش سازندگی در تاریخ انسانها ایفا کرده باشد معرفی می‌نماید. برای سال ۱۹۷۴ شاهنشاه ایران را «مرد سال» معرفی کرده و به همین مناسبت روی جلد آخرین شماره سال ۱۹۷۴، مجله خود را اختصاص به تمثال مبارک شاهنشاه آریامهر بر روی زمینه‌ای از تخت جمشید به عنوان مظاهر ایران کهن و تأسیسات نفتی نمودار حاکمیت ایران بر منابع ملی می‌دهد.

خوشبختانه طول اقامت اینجانب در بن مقارن بود با «هفته ایران در بن» که با مساعی وزارت دارائی و امور اقتصادی که وزیر لایق آن نیز شخصاً در مراسم افتتاح آن شرکت داشتند و با جدیت وزارت امور خارجه و پیگیری خستگی ناپذیر سفیر شاهنشاهی ایران در آلمان و همکاری صمیمانه مقامات سفارت فدرال آلمان در ایران و تشویق و معاضدت شرکت ملی نفت ایران به نحو مطلوب و شایسته برگزار شد که این خود نیز مستند خلل ناپذیر بر موفقیت برنامه‌های عظیم کشور ما است.

این تنها جراید کشور اروپا نیستند که ترقیات کشور ایران را تحت رهبریهای عالیقدرش تجلیل می‌نمایند بلکه اکثر جراید دنیا مخصوصاً مطبوعات کشورهای دولت مسلمان پیشرفتهای اقتصادی و صنعتی ایران را تجلیل و رهبر عظیم الشأن ما را ستایش می‌نماید (صحیح است) به نحویکه هم اکنون مردم مسلمان اردن و مصر منتظر دیدار شاهنشاه عالیقدر و شهبانوی نیکوکار هستند، شاهنشاه وشهبانوی مسلمان ما که همواره علائق خود را به اصول مقدس دینمین اسلام ابراز داشتند و در تحکیم دوستی ملل مسلمان جهان نقش ارزنده‌ای داشته‌اند با این مسافرت بار دیگر رشته‌های دوستی ایران با مردم مسلمان جهان بخصوص خواهران و برادران مسلمان اردن و مصر را بیش از پیش استوار خواهید ساخت متشکرم (احسنت ـاحسنت).

رئیس ـ خانم مزارعی بفرمائید.

خانم مزارعی ـ جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند،

قبلا چهلمین سالروز آزادی زنان ایران و شروع سال زن را بعموم زنان این مرز و بوم تبریک عرض نموده و درود بی پایان زن ایرانی را تقدیم به روان پاک رضا شاه کبیر می‌نمایم (احسنت) چون ادای فریضه حج یکی از عبادات مسلمانان است و تهیه برگزار کردن آن مورد توجه تمام مردم ایران است امسال که توفیق دست داد و من در معیت همکار بسیار ارجمندم خانم پیرنیا عازم زیارت خانه خدا شدیم لازم دیدم گزارشی در این مورد تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای می بنمایم.

جمال کعبه چنان می‌دواندم به نشاط
که خارهای مغیلان حریر می‌آید (احسنت)

قرنهاست مردم مسلمان جهان راه طولانی و داغ صحاری عرستان را به خاطر ادای فریضة مذهبی و زیارت خانة خدا می‌پیمایند چه آن زمان که کجا وه و شتر مورد استفاده مردم بود و چه امروز که جتهای بوئینگ و جمبوجت سفر را آسانتر ساخته است عشق و اشتیاق این عبادت و به خصوص احسا مردم مسلمان نسبت به سرزمینی که در آن هنوز آهنگ گامهای پیغمبر مرسل به گوش جان شنیده می‌شود نقصانی نیافته است و زندگی ماشینی که جهان را تحت استیلای خود درآورده است قادر نبود کمبودی در این احساس بوجود می‌آورد (صحیح است). به طوریکه منتشره در کشور عربستان سعودی نشان می‌دهد امسال نزدیک به یک میلیون و نیم مسلمان از سراسر دنیا در این کنگرة عظیم اسلامی شرکت نموده بودند.

سهم ایران از نظر کیفی قابل ملاحظه بود. گرچه عاشقان راه حق و سالکان خانة خدا هر زحمت را به جان می‌خرند و حتی سرزنشهای خار مغیلان نیز آنان را از راه باز نمی‌دارد ولی مسئولین امور حج سعی نموده بودند که راحتی زائران تأمین شود ایران در چند سال اخر توانسته است نظم چشمگیری در میان زائران خانه خدا بوجود آورد. از مدتها قبل از شروع کارهای اساسی حج داوطلبان زیارت مورد معاینه دقیق قرار می‌گیرند تا آنها که واقعاً استحقاق و استطاعت ادای فریضه را دارند مسافرت نمایند (صحیح است).

سازمان اوقاف سعی نموده است گروه‌های کوچکی که از یکصد و پنجاه نفر تجاوز نمی‌کند بدست مسئول کار آزموده‌ای که سالها در این راه تبحر داشته بسپارد. در این امر مهم سازمانها و وزارتخانه‌های مختلفی نیز همکاری نزدک داشته‌اند که فعالیت سازمان پیش آهنگی ایران و شیر و خورشید سرخ چشمگیر بود (صحیح است).

پیشاهنگان سیار که از سراسر ایران با خلوص نیت و به خاطر خدمت به مردم عربستان آمده بودند اولین افرادی بودند که به زوار ایرانی خوش آمد می‌گفتند و آخرین افرادی که سفر به خیر. آنان در تمام مدت و در همه جا مشغول کمک و راهنمائی به مردم بودند صمیمانه می‌کوشیدند که هر جا کاری بود انجام شود و مشکلی برای مردم بوجود نیاید این جوانان که حتی د لباس احرام نیز دستمال گردن پیشاهنگی ایران را بسته بودند آنقدر با صداقت و صمیمیت به مردم کمک می‌کردند که همه مردم آنان را مشکل گشای کار خود می‌دانستند (احسنت).

سفارت ایران درعربستان سعودی نیز کمال کوشش را برای آسایش خیال ایرانیان انجام می‌داد و شعبات بانک ملی ایران در تمام مدت شبانه روز کار می‌کردند و حتی جمعه برای راحتی خیال مردم از تعطیل چشم پوشیده بودند من امیدوارم از اینهمه فعالیت که به خصوص بانک ملی ایران در ایام حج در عربستان سعودی داشته قدردانی شود (صحیح است).

احترام زیادی که مردم و دولت عربستان سعودی نسبت به رهبر عظیم الشأن و ملت ایران مبذول می‌داشتند قابل ملاحظه بود ایرانیان با برخورداری از احترامی که شایسته شأن ملتی زنده است فریضه بزرگ مذهبی خود را انجام دادند و از چون سال گذشته در شرفیابی سفیر ایران در عربستان سعودی و معاون نخست وزیر و رئیس سازمان اوقاف اعلیحضرت ملک فیصل زوار ایرانی را ستودند و برنامه حج ایران را قابل تحسین دانستند و مردم ایران نیز مراتب حق شناسی خود را در خانة خدا با ابراز احساسات نسبت به برادر ارجمند شاهنشاه والاحضرت شاهپور غلامرضا آنچنان نشان دادند که باعث اعجاب سایر شرکت کنندگان گردید با اینهمه لازمست سازمان اوقاف که از هیچ کوششی برای بهبود وضع زائران ایرانی که در این مراسم نمایندة ملت ایران در میان مسلمانان هستند دریغ نمی‌نماید نکات زیر را یاد آور گردید.

امسال خوشبختانه عده جوانانیکه به زیارت خانه خدا آماده بودند بسیار بود. تعدادی دانشجویان ایرانی مقیم اروپا و آمریکا برای ادای فریضة حج مستقیماً به عربستان سعودی آمده بودند آنها که قبلا ترتیب شرکتشان را در یکی از گروه‌ها داده بودند اغلب دچار اشکال منطقی می‌شدند از نظر مذهبی در راهنمائیهای راهنمایان سازمان اوقاف می‌تواند برای بهبود زائرین جوان و تحصیلکرده و به خاطر آنان که گرفتاریهای مادی اروپا و امریکا قادر نبوده است آنان را از راه ایمان و خدا باز دارد دقت بیشتری د توجیه مربیان مذهبی کاروانها نماید و همچنین برای این انتظار لازمست افراد کاروانها از نظر طرز فکر و یا لااقل زمینه ذهنی و شناخت اصول نزدیک به هم باشند بزرگترین اشکال مردم در این بود که منطق یکدیگر را قبول نداشتند و این مشکل حل نمی‌شود مگر آنکه گروه‌های مختلفی بوجود آید که بتواند جوابگوی مردم مختلف باشد.

امسال همة مردم یکسان به حج آمده بودند در حالیکه از هیچ نظر یکسان نبودند همه از نظر مالی وضع خوبی داشتند چون اگر مستطیع نبودند نم توانستند به این مسافرت بیایند ولی اصلا تشابه سنتی و تربیتی در میان افراد یک گروه نبود و این یکسان نبودن سبب می‌شد که اکثراً در رنج باشند باید برای این مطلب فکری کرد چون در آنجا انسان بیش از هر چیز لازمست آسوده خیال باشد تا به عبادت بپردازد.

سازمان اوقاف که افرادش از فرودگاه جده همراه و هم قدم زوار می‌کوشیدند تا باعث سر فرازی ایران گردند و واقعاً نظم حجاج ایرانی در میان سایرین چشمگیر بود باید سعی در آسایش بیشتر حجاج نیز بنمایند. با همة سپاسی که از سازمان اوقاف دارم باید این نکته را تذکر دهم که این کافی نیست که ما هر سال بهتر از سایرین باشیم بلکه لازمست هر سال از سال پیش خود، بهتر و آسوده تر به عبادت بپردازیم و ملت ایران با نظم و شکوه بیشتری در این کنگره عظیم اسلامی شرکت نماید.

سازمان اوقاف در برنامة جدید خود سعی می‌کند مردم را به بهتر زندگی کردن عادت دهد و من امیدوارم در این امر مهم توفیق یابد.

در پایان مقال از رب کعبه سعادت و سلامت رهبر اندیشمند ملت و مردم شریف و میهن پرست ایران را آرزو می‌کنم (احسنت ـ احسنت).

- تقدیم ۶ فقره لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۳ - تقدیم ۶ فقره لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم تیمسار کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) ـ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم شش لایحه بشرح زیر تقدیم می‌کنم و استدعای تصویب آن را دارم.

۱ ـ لایحه اصلاح ماده ۶ قانون تاسیس شرکت سهامی شیلات جنوب و اضافه شدن یک تبصره به ماده ۸ آن.

۲ ـ لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

۳ ـ لایحه الحاق یک ماده به قانون خدمت وظیفه عمومی.

۴ ـ لایحه اصلاح ماده ۴۶ آئین نامه فوق العاده و هزینه سفر و سایر مزایای افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی و ژاندارمری کشور.

۵ ـ لایحه الحاق یک تبصره به بند ب ماده ۳۳۰ قانون دادرسی و کیفر ارتش.

۶ ـ لایحه نحوه اجرای مقررات قانون پولی و بانکی کشور در بانک سپه.

رئیس ـ لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به عنوان تبصره ۳ به ماده ۶ آئین نامه اجرای استفاده از اتومبیل‌های دولتی تبصره ۶۸ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

۴ - تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به عنوان تبصره ۳ به ماده ۶ آئین نامه اجرای استفاده از اتومبیل‌های دولتی تبصره ۶۸ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

رئیس ـ آقای طباطبائی بفرمائید.

طباطبائی (معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی) ـ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم لایحه الحاق یک تبصره بعنوان تبصره ۳ بماده ۶ آئین نامه استفاده از اتومبیلهای دولتی را تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون آموزش و پرورش راجع به اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان و ابلاغ به دولت

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون آموزش و پرورش راجع به اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان و ابلاغ به دولت

رئیس ـ گزارش کمیسیونها راجع به اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز شنبه ۳۰ آذر ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۳۶۴ مورخ ۱۳۵۳/۳/۱۳ دولت مربوط به اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه مجلس سنا را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی میدا رد.

قانون اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان

ماده واحده ـ قانون خدمات اجتماعی زنان مصوب۱۳۴۷/۴/۱۳ و اصلاحیه آن مصوب ۳۰ /۳/ ۱۳۵۱ بشرح زیر اصلاح می‌شود:

۱ ـ قسمت اول ماده ۳ بشرح زیر اصلاح می‌شود. از تاریخ تصویب این قانون در هر سال فهرست فارغ التحصیلان و میزان احتیاجات دولت به خدمت زنان در هر یک از امور در ماده دوم از طرف دولت اعلام می‌شود و کلیه فارغ التحصیلان همان سال که سنشان برای دارندگان گواهی پایان تحصیلات متوسطه یا معادل آن بین ۱۸ تا ۲۵ سال باشد و برای دارندگان مدارک تحصیلی بالاتر از تحصیلات کامل متوسطه از ۳۰ سال و برای دارندگان درجه دکتری از ۳۲ سال متجاوز نباشد برای انجام خدمات مذکور احضار می‌شوند.

زنانی که بعد از سن ۲۵ سالگی به اخذ گواهی نامه پایان تحصیلات متوسطه و یا پس از ۳۰ سالگی به مدارج بالاتر و یا پس از ۳۲ سالگی باخذ درجه دکتری نائل می‌شوند از انجام این خدمت معاف خواهند بود.

۲ ـ در مادة ۳ و سایر مواد عبارت (دعوت می‌شوند) به عبارت (احضار می‌شوند) اصلاح می‌شود.

۳ ـ در تبصرة ۳ مادة ۳ کلمه (دیپلم) به عبارت (گواهینامه پایان تحصیلات متوسطه) اصلاح می‌شود.

۴ ـ تبصرة ۵ مادة ۳ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

  • تبصرة ۵ ـ پس از طی دوره دکتری فارغ التحصیلان دانشگاهها به استثنایی فارغ التحصیلان رتبه یکم و ممتاز در هر رشته در صورتی می‌توانند دور تخصصی طی نمایند که برگ خاتمه خدمت یا معافیت دائم از خدمات اجتماعی زنان در دست داشته باشند.

۵ ـ تبصرة زیر به عنوان تبصرة ۳ به مادة ۶ قانون اضافه می‌شود.

  • تبصرة ۳ ـ به زنانی که دارای مدارک تحصیلی لیسانس و بالاتر هستند در زمان آموزش فوق العاده ایکه میزان آن با پیشنهاد سازمان مربوط و تصویب هیئت وزیران تعیین خواهد شد پرداخت می‌گردد به هر حال جمع دریافتی هر فرد لیسانسیه و بالاتر در دوره آموزش به عنوان حقوق و مزایا نباید از حقوق و مزایای درجه مربوط که بعد از خاتمه آموزش دریافت خواهد کرد. بیشتر باشد.

۶ ـ تبصره‌های زیر به مادة ۱۰ اضافه می‌شود.

  • تبصرة ۱ ـ از تاریخ تصویب این قانون اشتغال به کار در وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت و در کارگاهها و کارخانته‌ها و مؤسسات خصوصی برای فارغ التحصیلان لیسانسیه و بالاتر منوط به ارائه برگ خاتمه خدمت و یا معافیت قانونی از خدمات اجتماعی زنان خواهد بود.
  • تبصرة ۲ـ تعیین سهمیه افراد مشمول لیسانسیه و بالاتر بر اساس رشته‌های تحصیلی آنان بعهده کمیسیون عالی هم آهنگی است که با شرکت معاونان وزارتخانه‌ها و مسئوالان مؤسسات دولتی مربوط در نخست وزیری تشکیل می‌شود این کمیسیون وظیفه دارد سهمیه مورد نیاز هر وزارتخانه را از مشمولان لیسانسیه و بالاتر تعیین و اعلام نماید.

۷ ـ مادة زیر به عنوان مادة ۱۷ به قانون اضافه می‌شود.

مادة ۱۷ ـ احضار و اعزام مشمولان زن طبق آئین نامه‌ای که به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید بعهده وزارت مذکور خواهد کرد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ دکتر جواد بازرگانی.

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۴ دی ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیونها خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- تصویب صورت جلسه عصر روز یکشنبه (۸) دیماه ۱۳۵۳

۶- تصویب صورت جلسه عصر روز یکشنبه (۸) دیماه ۱۳۵۳

رئیس ـ صورت جلسه عصر روز یکشنبه گذشته خدمت خانمها و آقایان توزیع شده است نسبت به این صورت جلسه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امورخارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تأسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم و ابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امورخارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تأسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم و ابلاغ به دولت.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تأسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه دهم دی ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۲۳۵۲ مورخ ۱۲/۹/۱۳۵۳ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنواسیون تاسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۴۴۳ چاپ شده است برای شور دوم مطرح ومصوبه شور عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

قانون الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تاسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم

مادة واحده ـ کنوانسیون تأسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم مورخ اول ژوئیه ۱۹۷۵ (۱۰ تیر ۱۳۳۶)مشتمل بر یک مقدمه و ۳۲ ماده را تصویب و اجازه تسلیم الحاق آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه دهم دی ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تأسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم را مطرح ومصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه دهم دی ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تأسیس کمیسیون بین المللی پرورش کرم ابریشم را مطرح و مصوبه کمیسیون امور خارجه راتأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ مهندس نظمی.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۳/۹/۳۰ با حضور خانم دکتر معارفی و آقای دکتر بهرون معاون وزارت مسکن و شهر سازی لایحه شماره ۳۶۷۲۶ مورخ ۱۳۵۳/۹/۲ دولت مربوط به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۴۲۳ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری

مادة ۱ ـ به منظور تأمین رفاه مستخدمان رسمی کشوری صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری طبق مقررات این قانون تأسیس می‌گردد.

  • تبصرة ۱ ـ منظور از مستخدم رسمی در این قانون مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام کشوری و دارندگان رتبه‌های قضائی و اعضای رسمی هیئت علمی دانشگاههای دولتی و مؤسسات آموزش عالی دولتی و مؤسسات پژوهشی دولتی است.
  • تبصرة ۲ ـ مؤسسات دولتی غیر مشمول قانون استخدام کشوری در صورتیکه مقررات خاصی برای پس انداز کارکنان خود نداشته باشند مکلفند ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون بر اساس مقرراتی که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور خواهد رسید به تشکیل صندوق پس انداز اقدام نمایند.
  • تبصرة ۳ـ مستخدمان رسمی که به موجب قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران منتقل شده‌اند و همچنین کلیه مستخدمان رسمی کشوری که مؤسسه محل خدمت آنان مقررات خاصی برا پس انداز این قبیل کارکنان ندارند. مشمول مقررات این قانون می‌باشند.

مادة ۲ـ وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مکلفند همه ماهه از حقوق هر یک از مستخدمان رسمی خود تا پانزده هزار ریال دو درصد و نسبت به مازاد آن تا سی هزار ریال سه درصد و نسبت به مازاد آن تا پنجاه هزار ریال چهار درصد بابت سهم مستخدم کسر و ما به التفاوت آن را تا شش درصد بابت سهم دولت از اعتبار خود بر آن اضافه کنند و به حساب صندوق واریز نمایند.

  • تبصرة ۱ ـ حداکثر میزان حقوق مشمول پس انداز در این ماده به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران قابل افزایش می‌باشد.
  • تبصره ۲ ـ وزارتخانه‌ها و مؤسساتی که مستخدمان رسمی مأمور خدمت در اختیار دارند و حقوق آنان را از اعتبار و بودجه خود پرداخت می‌کنند مکلفند همه ماهه وجوه مربوط به سهم دولت و سهم مستخدم را به ترتیب مذکور در این ماده به حساب صندوق واریز کنند.

مادة ۳ ـ پس انداز مذکور در مادة ۲ به صورت سپرده در بانک رهنی ایران به نام هر مستخدم نگهداری و بانک مزبور مکلف است در دفاتر خود به نام هر یک از مستخدمان مشمول این قانون دو حساب تحت عناوین حساب پس انداز سهم مستخدم و حساب پس انداز سهم دولت به طور جداگانه نگهداری کند و در پایان هر سال صورت وضعیت حساب او را پس از احتساب وجوهی که بابت بهره به وجوه پس انداز اضافه می‌شود به اطلاع وی برساند.

  • تبصره ـ نرخ بهره متعلق به وجوه پس انداز اعم از سهم مستخدم و سهم دولت با رعایت مقررات بانکی از طرف هیئت وزیران تعیین خواهد شد.

مادة ۴ ـ بهره‌ای کهبه وجوه پس انداز سهم مستخدم تعلق می‌گیرد کلاً به حساب سهم مستخدم اضافه می‌شود.

مادة ۵ - دو سوم بهره متعلق به وجوه پس انداز سهم دولت به حساب پس انداز سهم دولت اضافه می‌شود و یک سوم بقیه آن در حساب مخصوص واریز می‌شود تا طبق آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد به مصرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران و وراث قانونی مستخدمان فوت شده برسد.

مادة ۶ـ به منظور رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران دولت مکلف است ظرف حداکثر شش ماه در اولین سال تشکیل صندوق مبلغ شصت مییلیون ریال و در سال دوم مبلغ چهل میلیون ریال به عنوان کمنک به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز نماید.

مادة ۷ ـ وجوه پس انداز و بهره‌ای که به حساب پس انداز مستخدم و سهم دولت طبق ماده ۴ تعلق می‌گیرد تا زمانی که مستخدم در خدمت دولت است به وی پرداخت نمی‌شود و در صورتیکه خدمت مستخدم خاتمه یابد به ترتیب زیر عمل می‌شود:

الف ـ در صورت بازنشستگی و یا از کار افتادگی یا بازخرید خدمت مستخدم کلیه وجوه پس انداز سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌های مربوط به او پرداخت می‌شود.

ب ـ در صورت فوت مستخدم کلیه وجوه پس انداز اعم از سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌های مربوط به تساوی بین وراث قانون مذکور در مادة ۸۶ قانون استخدام کشوری تقسیم می‌گردد و در صورتی که وراث قانونی با شرایط مقرر در ماده ۸۶ قانون مذکور وجود نداشته باشد فقط سهم مستخدم و بهره آن طبق قانون مدنی به ورثه او تعلق خواهد گرفت.

ج ـ در صورتیکه مستخدم به موجب حکم دادگاههای صلاحیتدار به مجازاتهای اخراج از خدمت وزارتخانه یا مؤسسه دولتی یا انفصال دائم از خدمت دولت محکوم شود فقط مستحق دریافت سهم پس انداز خود و بهره متعلق به آن خواهد بود.

د ـ در سایر موارد علاوه بر پرداخت سهم پرداختی مستخدم و بهره آن سهم پرداختی دولت و بهره آن با توجه به سنوات خدمت مستخدم به شرح زیر محاسبه و به او پرداخت می‌شود:

در پایان سال پنجم پنج درصد.

در پایان سال دهم پانزده درصد.

در پایان سال پانزدهم سی درصد.

در پایان سال بیستم پنجاه درصد.

در پایان سال بیست و پنجم هفتاد و پنج درصد.

در پایان سال سی ام به بعد صد در صد.

  • تبصره ـ آن قسمت از وجوه پس انداز و بهره آن که بر اساس مقررات فوق به مستخدم یا بازماندگان او قابل پرداخت نباشد به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز و صرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران می‌شود.

مادة ۸ ـ به موجودی حساب پس انداز و بهره متعلق به آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق می‌گیرد و در صورت فوت صاحب حساب در جمع ارزش ماترک متوفی محاسبه نخواهد شد.

مادة ۹ ـ توقیف وجوه پس انداز مذکور در این قانون جز در قبال مطالبات دولت مجاز نمی‌باشد.

مادة ۱۰ ـ بانک رهنی ایران موظف است برابر شرایط مقرر در آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت مسکن و شهر سازی و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان حساب به آنان وام بدهد.

مادة ۱۱ـ پرداخت کنندگان حقوق اعم از حقوق اشتغال یا بازنشستگی و وظیفه مکلف هستند در موقع پرداخت حقوق اقساط مربوط به باز پرداخت وام را که طبق ماده ۱۰ به مستخدمین پرداخت شده است از حقوق آنان کسر و به حساب مربوط واریز کنند.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیر زاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۳۵۳/۱۰/۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را مطرح و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون مسکن و شهرسازی به مجلس شورای ملی

کمیسیون مسکن و شهرسازی در جلسه ۱۳۵۳/۱۰/۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را مطرح و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

مخبر کمیسیون مسکن و شهرسازی ـ مهندس احمد احتشام شهیدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون رفاه اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون رفاه اجتماعی در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۱۰/۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون رفاه اجتماعی ـ دکتر محمدحسن رهنوردی.

رئیس ـ ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ـ به منظور تأمین رفاه مستخدمان رسمی کشوری صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری طبق مقررات این قانون تأسیس می‌گردد.

  • تبصره ۱ ـ منظور از مستخدم رسمی در این قانون مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام کشوری و دارندگان رتبه‌های قضائی و اعضای اصلی هیئت علمی دانشگاههای دولتی و مؤسسات آموزش عالی دولتی و مؤسسات پژوهشی دولتی است.
  • تبصره ۲ـ مؤسسات دولتی غیر مشمول قانون استخدام کشوری در صورتیکه مقررات خاصی برای پس انداز کارکنان خود نداشته باشد مکلفند ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون بر اساس مقرراتی که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور خواهد رسید به تشکیل صندوق پس انداز اقدام نمایند.
  • تبصره ۳ـ مستخدمان رسمی که به موجب قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران منتقل شده‌اند و همچنین کلیه مستخدمان رسمی کشور که مؤسسه محل خدمت آنان مقررات خاصی برای پس انداز این قبیل کارکنان ندارند مشمول مقررات این قانون می‌باشند.

رئیس ـ در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ـ وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مکلفند همه ماهه از حقوق هر یک از مستخدمان رسمی خود تا پانزده هزار ریال دودر صد نسبت به مازاد آن تا سی هزار ریال چهار در صد بابت سهم مستخدم کسر و مابه التفاوت آن را تا شش در صد بابت سهم دولت از اعتبار خود بر آن اضافه کنند و به حساب صندوق واریز نمایند.

  • تبصره ۱ـ حد اکثر میزان حقوق مشمول پس انداز در این ماده به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران قابل افزایش می‌باشد.
  • تبصره ۲ـ وزارتخانه‌ها و مؤسساتی که مستخدمان رسمی مأمور خدمت در اختیار دارند و حقوق آنان را از اعتبار و بودجه خود پرداخت می‌کنند مکلفند همه ماهه وجوه مربوط به سهم دولت و سهم مستخدم را به ترتیب مذکور در این ماده به حساب صندوق واریز کنند.

رئیس ـ در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ـ پس انداز مذکور در ماده ۲ به صورت سپرده در بانک رهنی ایران به نام هر مستخدم نگهداری و بانک مزبور مکلف است در دفاتر خود به نام هر یک از مستخدمان مشمول این قانون دو حساب تحت عناوین حساب پس انداز سهم دولت به طور جداگانه نگهداری کند و در پایان هر سال صورت وضعیت حساب او را پس از احتساب وجوهی که بابت بهره به وجوه پس انداز اضافه می‌شود به اطلاع وی برساند.

  • تبصره ـ نرخ بهره متعلق به وجوه پس انداز اعم از سهم مستخدمین و سهم دولت با رعایت مقررات بانکی از طرف هیأت وزیران تعیین خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ـ بهره‌ای که به وجوه پس انداز سهم مستخدمین تعلق می‌گیرد کلّاً به حساب سهم مستخدمین اضافه می‌شود.

رئیس ـ در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ـ دو سوم بهره متعلق به وجوه پس انداز سهم دولت به حساب پس انداز سهم دولت اضافه می‌شود و یک سوم بقیه آن در حساب مخصوص واریز می‌شود تا طبق آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد به مصرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران و وارث قانونی مستخدمان فوت شده برسد.

رئیس ـ در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۶ـ به منظور رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران دولت مکلف است ظرف حد اکثر شش ماه در اولین سال تشکیل صندوق مبلغ شصت میلیون ریال و در سال دوم مبلغ چهل میلیون ریال ه عنوان کمک به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز نماید.

رئیس ـ در ماده ۶ نظر نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ـ وجوه پس انداز و بهره‌ای که به حساب پس انداز مستخدم و سهم دولت طبق ماده ۴ تعلق می‌گیرد تا زمانی که مستخدم در خدمت دولت است بوی پرداخت نمی‌شود و در صورتیکه خدمت مستخدم خاتمه یابد به ترتیب زیر عمل می‌شود:

الف ـ در صورت بازنشستگی و یا از کار افتادگی یا باز خرید خدمت مستخدم کلیه وجوه پس انداز سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌های مربوط به او پرداخت می‌شود.

ب ـ در صورت فوت مستخدم کلیه وجوه پس انداز اعم از سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌های مربوط به تساوی بین وارث قانونی مذکور در ماده ۸۶ قانون استخدام کشوری تقسیم می‌گردد و در صورتی که وارث قانونی با شرایط مقرر در ماده ۸۶ قانون مذکور وجود نداشته باشد فقط سهم مستخدم و بهره آن طبق قانون مدنی به ورثه او تعلق خواهد گرفت.

ج ـ در صورتیکه مستخدم به موجب حکم دادگاههای صلاحیتدار به مجازاتهای اخراج از خدمت وزارتخانه یا مؤسسه دولتی یا انفصال دائم از خدمت دولت محکوم شود فقط مستحق دریافت سهم پس انداز خود و بهره متعلق به آن خواهد بود.

دـ در سایر موارد علاوه بر پرداخت سهم پرداختی مستخدم و بهره آن سهم پرداختی دولت و بهره آن با توجه به سنوات خدمت به شرح زیر محاسبه و به او پرداخت می‌شود:

در پایان سال پنجم پنج در صد.

در پایان سال دهم پانزده در صد.

در پایان سال پانزدهم سی در صد.

در پایان سال بیستم پنجاه در صد.

در پایان سال سی ام به بعد صد در صد.

  • تبصره ـ آن قسمت از وجوه پس انداز و بهره آن که بر اساس مقررات فوق به مستخدم یا بازماندگان او قابل پرداخت نباشد به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز و صرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران می‌شود.

رئیس ـ در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۷ رأ’ می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸ - به موجودی حساب پس انداز و بهره متعلق به آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد و در صورت فوت صاحب حساب در جمع ارزش ما ترک متوفی محاسبه نخواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ـ توقیف وجوه پس انداز مذکور در این قانون جز در قبال مطالبات دولت مجاز نمی‌باشد.

رئیس ـ در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰ ـ بانک رهنی ایران موظف است برابر شرایط مقرر در آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور دارائی و استخدامی کشور و وزارت مسکن و شهر سازی و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان حساب به آنان وام بدهد.

رئیس ـ در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۱۰ رای می‌گیریم خانم‌ها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱ ـ پرداخت کنندگان حقوق اعم از حقوق اشتغال یا بازنشستگی و وظیفه مکلف هستند در موقع پرداخت حقوق اقساط مربوط به باز پرداخت وام را که طبق ماده ۱۰ به مستخدمین پرداخت شده است از حقوق آنان کسر و بحساب مربوط واریز کنند.

رئیس ـ در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رای می‌گیریم بماده ۱۱ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم لایحه راجع بمعاملات زمین، بوسیله آقای مهندس جابری انصاری، وزیر مسکن و شهر سازی

۹- تقدیم لایحه راجع بمعاملات زمین، بوسیله آقای مهندس جابری انصاری، وزیر مسکن و شهر سازی

رئیس ـ آقای مهندس جابری انصاری بفرمائید.

مهندس جابری انصاری (وزیر مسکن و شهر سازی) ـ جناب آقای رئیس، لایحه‌ای که امروز تقدیم می‌گردد بر اساس مطالعاتی است که پیرو سیاست‌های دولت در امور مسکن بعمل آمده و لازم تشخیص داده شده که چنین لایحه‌ای تنظیم و تقدیم بشود این لایحه یکی از حلقه‌های پیوسته امور مسکن را تکمیل می‌کند باین ترتیب که اعتباراتی برای ایجاد صنایع گسترده ساختمانی پیش بینی شده ودر بودجه‌ای که در حجم خیلی عظیم برای تهیه واحدهای مسکونی در نظر گرفته شده لازمست صنایعی بوجود بیاید از طرف دیگر طرحهای مختلفی برای ایجاد این واحدهای مسکونی آماده گردیده و پیش بینی‌های لازم بعمل آمده است یکی از حلقه‌های اساسی در امر مسکن که این سیاست را به هم مربوط می‌کند ایجاد تسهیلات بیشتری در امر زمین است با قیمت مناسب تر و عرضه فراوانتر (صحیح است). این لایحه با این فلسفه تدوین گردیده زمین هائی که در دست عده‌ای محبوس گردیده و بلا استفاده افتاده پس از تصویب این لایحه این زمین‌ها به بازار عرضه خواهد شد و عرضه بیشتر زمین به تقاضای متناسب با احتیاجات طبیعتا قیمت زمین را کاهش می‌دهد و یکی از عواملی که در تهیه مسکن موثر است، این عامل زمین است که با قیمت مناسبتری تحویل جامعه خواهد شد و نتیجتاً واحدهای مسکونی که ایجاد خواهد گردید با قیمت مناسبتر عرضه خواهد شد البته خیلی سریع نمی‌شود اطمینان داشت که این لایحه اثر خودش را بگذارد چون در یکی، دو ماه اول عرضه کنندگان زمین فکر خواهند کرد که این زمین‌ها را با قیمت‌های خیلی بالاتر می‌توانند به بازار عرضه کنند ولی مسلما بعد از مدت خیلی کوتاهی متوجه خواهند شد که زمین‌ها آن قیمت قبلی را ندارد و امکان بورسبازی نخواهد بود و طبیعتاً این لایحه در پائین آوردن قیمت زمین و مسکن و بالنتیجه در قیمت اجاره بها موثر خواهد بود (احسنت) البته در جلسات کمیسیون به تفصیل راجع به مفاد مختلف این لایحه صحبت خواهد شد از نظرات نمایندگان محترم مجلس استفاده خواهیم کرد و از راهنمائی هایشان نیز بهره مند خواهیم شد بنده خیلی خوشوقتم که این لایحه را امروز تقدیم مجلس سورای ملی می‌کنم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی

رئیس ـ گزارش شور اول مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۳۰ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۱۷۸۹ مورخ ۱۳۵۳/۹/۱۲ دولت راجع به مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی را که وصول آن در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۲مجلس شورای ملی اعلام و بشماره ۱۴۱۷ چاپ شده است مطرح کرد و بشرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مجازات انتشار وافشای اسناد محرمانه و سری دولتی

ماده ۱ ـ اسناد دولتی عبارتند از هر نوع نوشته یا اطلاعات ثبت یا ضبط شده مربوط به وظایف و فعالیتهای وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و وابسته به دولت و شرکتهای دولتی از قبیل مراسلات ـ دفاترـ پرونده‌ها ـ عکس‌ها ـ نقشه‌ها ـ کلیشه‌ها ـ نمودارها ـ فیلم‌ها ـ میکرو فیلم‌ها و نوارهای ضبط صوت که در مراجع مذکور تهیه و یا به آن رسیده باشد.

اسناد دولتی سری اسنادی است که افشای آنها مغایر با مصالح دولت و یا مملکت باشد.

اسناد دولتی محرمانه اسنادی است که اقشای آنها مغایر با مصالح خاص اداری سازمان مذکور در این ماده باشد.

ماده ۲ ـ هر یک از کارکنان سازمانهای مذکور در ماده ۱ حسب وظیفه مامور حفظ اسناد سری و محرمانه دولتی بوده یا حسب وظیفه اسناد مزبور در اختیار او بوده و آنها را انتشار داده یا افشاء نماید یا خارج از حدود وظایف اداری در اختیار دیگران قرار دهد یا بهر نحو، دیگران را از مفاد آنها مطلع سازد در امور اسناد سری به حبس جنائی درجه ۲ از دوتا ده سال ودر مورد اسناد محرمانه به حبس جنحه‌ای از شش ماه تا سه سال محکوم می‌شود همین مجازات حسب مورد مقرر است درباره کسانیکه این اسناد را با علم اطلاع از سری یا محرمانه بودن آن چاپ یا منتشر نموده و یا موجبات چاپ یا انتشار آن را فراهم نمایند.

در صورتی که افشای مفاد اسناد مذکور در اثر عدم رعایت نظامات یا در اثر غفلت و مسامحه مامور حفاظت آنها صورت گرفته باشد مجازات او سه ماه تا ششماه حبس جنحه‌ای خواهد بود.

ماده ۳ ـ هر یک از کارکنان سازمانهای مذکور در ماده ۱ یا اشخاص دیگر که اطلاعات یا مذاکرات یا تصمیمات سری و محرمانه دولتی را بنحوی از انحاء به کسی که صلاحیت اطلاع برآن را ندارد بدهد یا موجبات افشاء یا انتشار آنها را فراهم نماید عمل مرتکب در حکم افشاء یا انتشار اسناد سری یا محرمانه دولتی محسوب می‌شود.

تعقیب کیفری هر یک از جرائم مذکور در این ماده موکول به تقاضای وزارتخانه یا موسسه یا سازمانی است که اسناد آن منتشر یا افشاء شده است.

ماده ۴ ـ در صورتی که اعمال فوق بموجب قوانین دیگری مستلزم مجازات شدیدتری باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم خواهد شد.

ماده ۵ ـ هر گاه انتشار یا افشای اسناد دولتی مذکور در این قانون متضمن جاسوسی باشد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاههای مزبور رسیدگی خواهد شد.

ماده ۶ ـ نیروهای مسلح شاهنشاهی از شمول مقررات این قانون مستثنی بوده و تابع قوانین خود می‌باشد.

ماده ۷ ـ آئین نامه طرز نگاهداری اسناد سری و محرمانه دولتی و طبقه بندی و نحوه مشخص نمودن نوع اسناد و اطلاعات توسط وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد شد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۸ دی ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی را مطرح و مصوبه ـ به کمیسیون دادگستری را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ ـ اسناد دولتی عبارتند از هر نوع نوشته یا اطلاعات ثبت یا ضبط شده مربوط به وظائف و فعالیتهای وزارتخانه‌ها وموسسات دولتی و وابسته به دولت و شرکتهای دولتی از قبیل مراسلات ـ دفاتر ـ پرونده‌ها ـ عکس‌ها ـ نقشه‌ها ـ کلیشه‌ها ـ نمودارها ـ فیلمها ـ میکروفیلمها ـ و نوارهای ضبط صوت که در مرجع مذکور تهیه و یا به آن مرجع رسیده باشد.

اسناد دولتی سری اسنادی است که افشای آنها مغایر با مصالح دولت و یا مملکت باشد.

اسناد دولتی محرمانه اسنادی است که افشای آنها مغایر با مصالح خاص اداری سازمانهای مذکور در این ماده باشد.

رئیس ـ در ماده اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ ـ هر یک از کارکنان سازمانهای مذکور در ماده ۱ که حسب وظیفه مامور حفظ اسناد سری و محرمانه دولتی بوده و یا حسب وظیفه اسناد مزبور در اختیار او بوده و آنها را انتشار داده یا افشاء نماید یا خارج از حدود وظایف اداری در اختیار دیگران را از مفاد آنها مطلع سازد در مورد اسناد سری به حبس جنائی درجه ۲ از دو تا ده سال ودر مورد اسناد محرمانه به حبس جنحه‌ای از ششماه تا سه سال محکوم می‌شود همین مجازات حسب مورد مقرراست درباره کسانی که این اسناد را با علم و اطلاع از سری یا محرمانه بودن آن چاپ یا منتشر نموده ویا موجبات چاپ یا انتشار آنرا فراهم نمایند.

در صورتی که افشای مفاد اسناد مذکور در اثر عدم رعایت نظامات یا در اثر غفلت و مسامحه مامور حفاظت آنها صورت گرفته باشد مجازات او سه ماه تا ششماه حبس خواهد بود.

رئیس ـ در ماده دوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ ـ هریک از کارکنان سازمانهای مذکور در ماده ۱ یا اشخاص دیگر که اطلاعات یا مذاکرات یا تصمیمات سری و محرمانه دولتی را بنحوی از انحاء به کسی که صلاحیت اطلاع بر آن را ندارد بدهد یا موجبات افشاء یا انتشار اسناد سری یا محرمانه دولتی محسوب می‌شود.

تعقیب کیفری هر یک از جرائم مذکور در این ماده موکول به تقاضای وزارتخانه یا موسسه یا سازمانی است که اسناد آن منتشر یا افشاء شده است.

رئیس ـ درماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در سطر آخر ماده ۳ قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولت به جای جمله (که اسناد آم منتشر یا افشاء شده است) جمله (که اطلاعات ویا تصمیمات و مذاکرات سری و محرمانه آن افشاء شده است) اضافه شود.

باتقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ ـ در صورتی که اعمال فوق بموجب قوانین دیگری مستلزم مجازات شدیدتری باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید ماده ۴ قانون مجازات و افشاء اسناد محرمانه و سری حذف شود.

با تقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ ـ هر گاه انتشار یا افشای اسناد دولتی مذکور در این قانون متضمن جاسوسی یا جرائم دیگری باشد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاههای نظامی است در دادگاههای مزبور رسیدگی خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ ـ نیروهای مسلح شاهنشاهی از شمول مقررات این قانون مستثنی بوده و تابع قوانین خود می‌باشد.

رئیس - در ماده ۶ نظری نسیت؟ (اظهاری نشد) ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ ـ آئین نامه طرز نگاهداری اسناد سری و محرمانه دولتی و طبقه بندی و نحوه مشخص نمودن نوع اسناد و اطلاعات توسط وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس ـ در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران

رئیس ـ گزارش شور اول تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول ازکمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه چهاردهم آبان ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت صنایع و معادن لایحه شماره ۷۴۳۹۴ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۱۵ دولت مربوط به تشکیل سازمان صنایع کوچک و نواحی صنعتی ایران را که در جلسه ۲۱ اسفند ماه ۱۳۵۲ تقدیم و بشماره ۱۰۸۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران

ماده ۱ ـ از تاریخ تصویب این قانون سازمان صنایه کوچک ایران وابسته به وزارت صنایع و معادن تشکیل می‌شود.

ماده ۲ ـ وظایف سازمان صنایع کوچک ایران که در این قانون سازمان نامیده می‌شود بشرح زیر است:

الف - تشویق و راهنمائی بخش خصوصی بسرمایه گذاری در صنایع کوچک و ایجاد صنایع کمکی.

ب ـ توسعه و بهبود صنایع کوچک و بالابردن سطح مهارت کارکنان آنها.

ج ـ تاسیس مراکز پیمانکاری برای صنایع کوچک.

د ـ ایجاد تسهیلات مالی و اعتباری برای صنایع مزبور با رعایت این قانون وقانون برنامه و بودجه کشور.

ه ـ بر قراری تسهیلات در امور خرید ماشین الات تهیه مواد خام مرغوب و مناسب، تهیه بازار مطمئن برای کالای آنها.

و ـ تامین موجبات ادامه گسترش فعالیت نواحی صنعتی موجود و ایجاد نواحی صنعتی جدید.

ز ـ شناسائی وضع کلی و اقتصادی صنایع مزبور.

ماده ۳ - کلیه اموال و دارائی و دیون و تعهدات و اعتبارات مصوب و مستخدمین سازمان صنایع کوچک و نواحی صنعتی ایران بسازمان منتقل می‌شوند.

ماده ۴ ـ ارکان سازمان بشرح زیر خواهد بود:

  • شورا.
  • رئیس سازمان.

ماده ۵ ـ شورای سازمان از دزیر صنایع و معادن، وزیر امور اقتصادی و دارائی، وزیر کار و امور اجتماعی، وزیر تعاون و امور روستاها، و وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس کل بانک مرکزی ایران تشکیل می‌شود و ریاست آن با وزیر صنایع و معادن است. تصمیمات شورا با اکثریت آراء قابل اجرا می‌باشد.

ماده ۶ ـ وظایف شورا بقرار زیر است:

۱ ـ تعیین خط مشی کلی سازمان.

۲ ـ تعیین ضوابط برای تعیین و تشخیص صنایع کوچک.

۳ ـ اتخاذ تصمیم در باره نواحی صنعتی موجود یا تاسیس نواحی صنعتی جدید.

۴ـ تشخیص صنایع کمکی موضوع بند الف ماده ۲ این قانون.

۵ ـ تعیین ضوابط برای مراکز پیمانکاری موضوع بند ج ماده ۲ این قانون.

۶ ـ بررسی و تایید اساسنامه‌های شرکتهای دولتی موضوع ماده ۱۰ این قانون.

۷ ـ حق صلح و سازش نسبت به اختلافات و دعاوی.

ماده ۷ ـ رئیس سازمان بالاترین مرجع امور اجرائی سازمان است و به پیشنهاد وزیر صنایع و معادن و تایید شورای سازمان و تصویب هیئت وزیران از بین مستخدمین دولت برای مدت پنج سال منصوب می‌شود و انتصاب مجدد او بلا مانع است.

ماده ۸ ـ رئیس سازمان نماینده سازمان در کلیه مراجع قضائی و اداری است و حق انتخاب وکیل با حق توکیل تایک درجه و داور را دارد و می‌تواند در هر مورد به مسئولیت خود قسمتی از اختیارات خود را بهر یک از کارمندان سازمان تفوض نماید.

ماده ۹ ـ رئیس سازمان دبیر شورا است و جلسات شورا به پیشنهاد او و دعوت رئیس شورا خواهد شد.

ماده ۱۰ ـ سازمان می‌تواند با تصویب شورا یرای انجام وظابف مندرج در ماده ۲ این قانون اقدام به تاسیس شرکت یا مشارکت با بخش دولتی ویا بخش خصوصی بنماید اساسنامه شرکتهائی که طبق این ماده تشکیل می‌شود پس از تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور و شورای سازمان کمیسیونهای مربوط مجلسین قابل اجرا خواهد بود.

ماده ۱۱ ـ از تاریخ تصویب این قانون صدور پروانه تاسیس و بهره برداری از صنایع کوچک بر عهده سازمان خواهد بود و صاحبان صنایع کوچک موظفند مشخصات صنعت خود را بسازمان اعلام نمایند.

ماده ۱۲ ـ آئین نامه اجرائی این قانون پس از تایید شورا بنا به پیشنهاد وزارت صنایع و معادن بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید و تا زمانی که آئین نامه مذکور به تصویب نرسیده است سازمان طبق تبصره ۲۴ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور اداره خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضاپیرزاده.

گزارش شور اول کمیسیون صنایع و معادن به مجلس شورای ملی

کمیسیون صنایع و معادن در جلسه سوم آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل سازمان صنایع کوچک و نواحی صنعتی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را در این مورد تایید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

مخبر کمیسیون صنایع و معادن ـ حسین ایمان زهرائی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه چهارم دی ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل سازمان قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است، نظری نیست؟ آقای جوانشیر بفرمائید.

جوانشیر ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم پیرامون لایحه‌ای کوچک ودر باطن دارای محتوای مهمی است چند نکته را با جناب وزیر صنایع و معادن در میان می‌گذارم یکی از توصیه‌های سازمان ملل متحد درباره صنابع کوچک چنین گویا است: نخستین گام و نخستین چراغی که در روستاها روشن می‌شود و نخستین کانال انرژی که در روستاها و دهات تاریک متصل می‌شود نوید صنعتی شدن و انتقال روحیه صنعتی از مناطق بزرگ شهرها به روستاها و دهات عقب افتاده است بنابراین نقش صنایع کوچک زیر بنا و بنیاد صنایع بزرگ است احتباجات صنایع سنگین و احتیاجات روزمره مردم روستا نشین و شهر نشین متوسط از طریق صنایع کوچک تهیه و تأمین می‌شود از همه مهمتر در دوره انتقال از دوره انتقالب نظام کهن فئودالیته به دوره صنعتی شدن آنچه که یاری می‌کند کاراکتر و روحیه صنعتی است نفشی که صنابع کوچک به عهده دارند انتقال روحیه صنعتی به مناطق عقب افتاده است و این نقطه مهمی است که من انگشت روی آن می‌گذارم بنابراین از نقطه نظر جغرافبائب جنابعالی باید بسیار بسیار مواظب قضایا باشد صنابع کوچک به هبچ وجه نباید در شهرهای بزرگ متمرکز بشود تهران و کرج و قزوین به حد کافی صنایع کوچک را در خود جمع کرده است در شعاع اطراف تهران هر جا قدم بگذارید دودکشهای صنایع کوچک است که یک روزگاری با بی مبالاتی هر چه تمامتر در دورو بر تهران متمرکز شدند و جمعیت و ترافیک و هزاران بلایای دیگر برای این شهر ایجاد کردند در صورتیکه نیشابور از اینها خبری نیست در بیرجند و قائنات از روحیه صنعتی شدن خبری نیست در سیستان و بلوچستان از آثار صنعتی شدن کشور خبری نیست آقای وزیر باید یکی از شرایط واگذاری پروانه صنایع کوچک انتقال به مراکز خاص کشور باشد که در آنجا هنوز نظام کشاورزی حکمفرما است (صحیح است) باید این چراغها، لامپها، کارخانه‌ها رفت و آمدهای و هیاهوی صنعتی در شهرهای عقب افتاده، در شهرکها و روستاها پابه گذاری شود بنده می‌خواستم سؤال ببینم تا این تاریخ که از ایجاد صنایع کوچک می‌گذرد در سیستان و بلوچستان آماری دارید که به من مرحمت بفرمائید که صنایع کوچک پایش به آن منطقه به آن استانها باز شده است با خبر؟ مثلاً در شهرهای پرت و دور افتاده خراسان که منطقه بسیار وسیعی است برای تهیه و تربیت صنایع سبک و صنایع کوچک سرمایه گذاری شده است یا خیر؟ آقای وزیر بنده با نهایت صداقت خدمت شما باید عرض کنم که در صنعت نباید کار شما نمایشی باشد انجا که در صنعت نمایش وارد شد آنجا که صنعت کار نمایشی پیدا کرد محتوای واقعی آن از دست می‌رود صنایع کوچک پایه گذار صنعتی کردن کشور است و طبق توصیه نامه‌های سازمان ملل متحد این قبیل صنایع باید در مراکز دور افتاده و در روستانشینها و شهرکها که هنوز در این روحیه کشاورزی حکم فرما است پایه گذاری شود کم خواستم از شما خواهش کنم اگر ممکن است در مورد مطالبی که عرض کردم توضیحاتی بفرمائید. خیلی متشکرم (احسنت).

رئیس ـ آقای نجم آبادی بفرمائید.

دکتر نجم آبادی (وزیر صنایع و معادن) ـ جناب رئیس مجلس شورای ملی، نمایندگان محترم لایحه‌ای که امروز در حضورتان مطرح است به همین منظور آمده است که آقای جوانشیر به آن اشاره فرمودند اگر به متن لایحه مراجعه بفرمائید می‌بینید که صنایع کوچک مملکت شاید در گذشته توجه کافی و زیادی به آنها نشده است و در این لایحه سعب کرده‌ایم که آنچه لازم است به این صنایع کوچک توجه شود و تسهیلات لازم برای آن قائل بشویم که واقعاص نضج بگیرد وظایفی که به عهده این قبیل صنابع در توسعه اقتصادی مسئول است به نحو احسن ایفاء کنند. جناب جوانشیر اشاره می‌فرمایند به رابطه این صنایع در صنعتی کردن روستاهای مملکت کاملاً فرمایش صحیحی است در گذشته ما وزیر تعاون و امور روستاها را جزو شوری نداشتیم امروز به همین علت عضو شورای مرکز صنایع کوچک، وزیر تعاون و امور روستاها را گذاشتیم که بتوانیم رابطه مستقیم بین روستائی و صنعتی شدن روستاها را فراهم بکنیم در همین زمینه است که ما در سالهای اخیر مقداری از این صنایع کوچک را در قلب روستاها داریم به وجود می‌آوریم. شاید اطلاع داشته باشید با وزیر تعاون و امور روستاها قراردادی منعقد کردیم از طریق سازمان گسترش صنایع ایران که یکصد و خرده‌ای صنعت کوچک در قلب روستاها بوجود بیاورند که در این صنعت روستائیان ما شریک باشند تا هم درآمدشان زیاد بشود هم آن روحیه صنعتی که فرمودید بین آنها به وجود بیاید بنابراین واقعاً همه آگاه هستیم که به این صنابع باید توجه بشود و باید رشد و نمو بکند و هم در مملکت دارای اثرات عمیقی خواهد بود که بما فرصت دهید تمام این خدمات را که اشاره کردیم چه مالی و اعتباری از لحاظ خرید ماشین آلات و بهبود روشها در صنایع، و چه مسائلی که در اینجا اشاره شد همه را در مملکت انجام می‌دهیم و واقعاً همانطور که فرمودید، کار نمایشی نمی‌خواهیم بکنیم و در اقصی نقاط مملکت سعی می‌کنیم که به این صنایع کوچک همانطور که فرمودید توجه لازم را بکنم راجع به نقاطی که اسم بردید هنوز آمار دقیقی در دست ندارم ولی مطمئن هستم در تمام نقاط مملکت صنایع کوچک ما مورد توجه است و به آنها توجه و کمک می‌شود و به خراسان اشاره فرمودید ما الان داریم در مشهد یک شهر صنعتی درست می‌کنیم تا صنایع کوچک دور هم جمع بشود و بتواند از تسهیلات استفاده بکند و این‌ها صنایعی نیستند که دودکشهایشان بلند باشد ابن‌ها صنایعی هستند به قول جنابعالی زیر بنای صنعت مملکت را می‌توانند درست کنند و حتماً هم باید به آنها توجه بشود ما این کار را می‌کنیم (احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی ـ یکی از لوایح بسیار مهمی که از طرف دولت داده شده است مربوط به سازمان صنایع کوچک است گرچه عنوان صنایع کوچک ممکن است ابنطور اطلاق بشود که منحصراً برای کار مشخص صنایع کوچک تأسیس می‌شود ولی همانطور که همکار محترم جناب جوانشیر فرمودند یک مملکت رو به تحول مملکتی که ۴۵٪ رشد اقتصادی دارد باید تلاش بکند که از همه نیروهای سازنده در جهت گردش، چرخهای اقتصادی استفاده بشود ما امروز در روستاهای مملکت نیروی کار متأسفانه آنطور که باید و شاید استفاده نمی‌شود به همین جهت این نیروی کار به سمت شهرها سرازیر می‌شود و این مشکلات پایتخت ناشی از آن است که جمعیت از روستاها به شهرها و از شهرها به پایتخت گسیل داده شده است و راستی اگر دولت در کار تأسیس سازمان صنایع کوچک تلاش بکند بخصوص در روستاها مقدار زیادی سازنده در این مملکت وجود دارد که امروز بیکار مانده و می‌توان از آنها استفاده کرد من واقعاً خودم نمی دانم چرا دولت در روستاها اقدام مجدانه تری نمی‌کند مسلماً نیروهائی وجود دارد مخصوصً در فصل زمستان در روستاها اگر دولت و وزیر صنایع و معادن وسایل کار و تعلیم و تربیت را برای آنها فراهم بکنند می‌شود استفاده زیادی مثلاً در قالیبافی از آنها کرد که در امر صادرات مملکت بسیار مؤثر است (یکی از نمایندگان ـ راجع به بیمه آنها هم بفرمائید) البته قالیبافی به سبک امروز بر اساس قوانین بعد از انقلاب شما یک شرکت فرش دارید ممکن است یک شرکت خوبی هم باشد و تلاش فوق العاده‌ای می‌کند ولی باید در روستاهای مملکت شما وسایل کار برای استفاده از آن نیروها فراهم بکنید این وسایل کار را اگر وزارت صنایع و معادن با یک برنامه اساسی تری به خصوص که خوشبختانه الان ما امکانات وسیع مالی هم داریم برای روستاها، به صورت صنایع کوچک فراهم بکنید به صورت فرآورده‌های صنعتی و بالمال برای ما مقداری ارز هم تأمین می‌شود و در توسعه صنعت هم کمک می‌شود من می‌بینم که دوستان ما در این مورد اشاره می‌کنند همکارم جناب مجید محسنی یادداشتی مرحمت فرمودند که با توجهات علیا حضرت شهبانو صنایع کوچک در سیستان و بلوچستان شروع شده است ولی حتماً باید همانطور که علبا حضرت در مورد سیستان و بلوچستان اوامری فرمودند، واقعاً وزارت صنایع و معادن در این مورد اقدام کند در سطح مملکت این کار انجام می‌گیرد امروز که این لایحه در مجلس شورای ملی مطرح است اینها خواست تمام نمایندگان محترم است به خصوص چون از طرف فراکسیون پارلمانی به من یادآوری کردند من یه نمایندگی از طرف تمام اعضای فراکسیون عرض می‌کنم که این کار و اقدامات باید در سطح وسیعتری در مملکت ایجاد بشود (صحیح است) و برای جذب نیروهای کار به خصوص در روستاها باید اقدام بشود و این یک برنامه خیلی اساسی و دامنه دار تر و وسیعتری لازم دارد یکی دیگر از دوستان آقای ایلخانی پور یادداشتی دادند در مورد اینکه تعمیرگاههای تراکتور در روستاها نیست باید این تعمیر گاهها بوجود بیاید که روستائیان مجبور نشوند به شهرها بیایند کاملاً این موضوع صحیح است واقعاً برنامه کشاورزی مملکت ما به آن درجه از امکانات رسیده که امروز ملت ایران به این توسعه اقتصادی و صنعت چه از نظر صنابع کوچک و چه صنایع بزرگ آماده بکنند ولی این کار مقدار زیادی وقت و سرمایه گذاری و مربی می‌خواهد که ما بتوانیم از این نیروهای موجود کمال استفاده را بکنیم من می‌خواستم این تذکر را بدهم مخصوصاً در مورد صنعت فرش که امروز به علت صنایع سازنده تر و خلاق تر و صنایع مهمتری که به شهرها به این قبیل صنابع جذب شده‌اند فرضاً اگر در کرمان کارخانه سیمان با در یک شهر و استانی مثل خراسان و شیروان کارخانه‌های قند متعددی بوجود آمد اینجا آمده‌اند و در این کارخانه‌ها بکار پرداخته‌اند بناچار امروز باید برای حفظ صنعت قالی بافی که یکی از صنایع مهم ما در روستاهاست وسایل و شرایط لازم را برای آن روستائی یا آن کارگری که به صنعت قالیبافی روی می‌آورد فراهم آوریم که مثل کارگر قالیبافی در گذشته نباشد کارگر قالیبافی در دوره انقلاب کارگری است که از شرایط و محیط و کار مساعد و بیمه که متناسب با عصر انقلاب است واقعاً استفاده کند به هر صورت آقای جهانی هم یاد آوری فرمودند که در مورد صنایع دستی آبا صنابع کوچک صنایع دستی را در خواهد گرفت اگر چنین است توضیح بفرمائید که دولت چه برنامه ئی برای این کار دارد؟ (احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر رئیسی بفرمائید.

دکتر رئیسی ـ با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران گرامی من می‌خواهم درباره لایحه‌ای که در مورد صنایع کوچک است از موقعیت استفاده کنم و ضمن تأیید گفته‌های همکار عزیزم جناب آقای جوانشیر چند کلمه‌ای را هم در مورد یک محلی که استان است و به آماری در حدود ۷۰۰ هزار نفر و طبق بررسی اداره جغرافیائی ارتش ۶۰۰ هزار و بر حسب آمار کشوری که قبلاً انجام گرفته ۵۰۰ هزار نفر است و تا بحال هیچگونه کار صنعتی در آنجا نجم نگرفته چند کلمه‌ای به عرض برسانم به طور کلی قلبهای صنعتی که بعداً در کشور ما نضج گرفته برای ایجادش سه شرط اساسی لازم است اول منابع طبیعی که در آن محل وجود دارد و این یکی از شرطهاست دوم با در نظر گرفتن توزیع جمعیت از هجوم به مناطق مختلف، سوم توزیع عادلانه امکانات مملکت به تمام قسمتها.

شرط اول شرط بزرگی است ولی اساسی نیست ممکن است در بعضی جاها منابع وجود نداشته باشد ولی با ارشادی که دولت می‌کند یک قطبی را درجای دیگر مملکت منابع کافی ندارد ایجاد بکند یعنی با معافیتهای مالیاتی برقرار می‌کنید توضیح بدهندکه ممکن است در یک محلی در یک استان و شهرستان ـ مردم آن محل که امکانات زیادی ندارند بیائید تقاضای ایجاد یک صنعت کوچک یا بزرگی را بکنند این با ارشاد دولت است که در این موقع، وقتی تقاضای زیادی می‌شود بیائید و راهنمائی بکنند و بآن محل کمکها و معافیتهائی بدهند که مردم در آنجا بتوانند آن کار را انجام بدهند و آن صنعت را دایر کنند ما خوشبختانه از هر سه شرط برخوردار بودیم هم منابع داشتیم و هم از نظر هجوم جمعیت می‌بینیم که جمعیت تهران و شهرهای بزرگ سرسام آور است شما می‌بینید که ما از آنطرف کا را شروع کرده‌ایم یعنی الان اجازه تأسیس صنایع نمی‌دهیم و برای آنها امکانات فراهم نمی‌کنیم جمعیت آنا نیروی کار انسانی آن مناطق در تهران جمع می‌شوند می‌آیند اینجا به صف می‌ایستند تا از امکاناتی که دولت بعداً در اختیار آنها می‌گذارد استفاده بکنند برگردند به شهرستان خودشان حالا به آنها می‌گویند به شما خانه می‌دهیم. بنابراین از اتمام شهرها می‌آیند تهران یعنی فرض کنید هر کس در شهر خودش خانه ندارد جا ندارد و مب آید تهران می‌گوید این امکانات را به من بدهید حتی شنیدیم که چند شهر جمعیتش کم شده آمده‌اند اینجا، وقتی بررسی عمیق می‌کنیم می‌بینیم تمام امکانات مال تهران شده و آن قانونی که تصویب شد و قرار شد که بعد از شعاع ۸۱ کیلومتر (یکنفر از نمایندگان ـ ۱۲۰ کیلومتر) ۸۱ کیلومتر یا ۱۲۱ کیلومتر کارخانه‌ها بوجود بیایند لذا نتیجه در دو سال اخیر ۱۴ کارخانه ریسندگی و بافندگی در شهرستان قم ایجاد شد و بقیه در شهریار و کرج و قزوین و بقیه شهرستانها آنطور که باید و شاید از این اقدامات و امکانات برخوردار نشده‌اند به هر حال من واقعاً ضمن اینکه خوشحالم برای آوردن این قانون از حضور جناب وزیر استفاده می‌کنم و این توجه را می‌دهم که برای جلوگیری از این هجوم سرسام آور مردم به شهرهای بزرگ بهترین راه این است ولو آنکه امکانات منابع طبیعی در بعضی محل‌ها نداشته باشیم که در محل خودشان بتوانند احتیاجات و مواد اولیه کارخانجات را برآورده کنند با وجود این باید تقاضا کنندگان ایجاد صنایع را به شهرستانها راهنمائی بکنند و امکانات برای آنها فراهم آورند.

رئیس ـ آقای دکتر نجم آبادی بفرمائید.

دکتر نجم آبادی (وزیر صنایع و معادن) ـ جناب آقای رئیس نمایندگان محترم دو مطلب اینجا عنوان شد که بنده اجازه می‌خواهم خدمتتان عرض کنم یکی اینکه واقعاص فلسفه صنایع کوچک در مملکت چیست؟ ما کجا می‌توانیم این صنایع را بوجود بیاوریم چون به نظر من این قلب و اساس مطلب است اکثر نمایندگان به این مطلب توجه دارند ابن صنابع را ما در کجا می‌خواهیم ایجاد بکنیم یا صنایعی هستند و ما می‌خواهیم کمک بکنیم در کجا است اینها در شهرهای مملکت ما هستند یا در روستاهای مملکت باید تا از ورود و هجوم مردم روستاها به شهرها جلوگیری کنند، درست فلسفه اش همین است که ما به دنبالش هستیم و عقب این کار آنقدر خواهیم رفت تا از تمام امکانات روستاها برای ایجاد یک زندگی بهتر برای آنها استفاده بشود وزندگی مرفه تری برای آنها بوجود بیاوریم و تا روش صنعتی در روستاها رخنه نکند ما نمی‌توانیم شکل روستاها را عوض بکنیم بنابراین ایده و تمام فلسفه فکری ما کمک به صنایع کوچک است که در روستاها و شهرهای کوچک بتوانیم بوجود بیاوریم چون هم منابع طبیعی در اختیارشان هست برای خانه سازی می‌توانند آجر ردست کنند بایستی بلوک سیمانی درست کنند بوسیله این صنایع کوچک است که می‌توانند کنسرو ترشی درست بکنند و تمام اینها بر اساس منابعی است که در روستاها موجود است بر اساس این منابع می‌خواهیم هم شکل زندگیمان را عوض کنیم و هم زندگی بهتری را برای روستائیان فراهم کنیم و بنده اطمینان می‌دهم به نمایندگان محترم که با وجود امدن این سازمان یک اختیارات و یک امکاناتی منظور خواهد شد تا بتوانیم با کمک همکاران دیگرمان در وزارتخانه‌های دیگر این امر مهم را انجام بدهیم مسأله دوم اشاره شد به توزیع صنایع بر اساس جغرافیائی در مملکت بنده اگر خدمتتان عر ض کنم که بیش از ۸۰ در صد از سرمایه گذاری جدید که در مملکت انجام می‌شود در شهرهای مختلف مملکت است شاید باور نفرمائید و این سیاستی است که امروز ما داریم دنبال می‌کنیم در گیلان در رشت ملاحظه می‌کنید که جز گونی بافی صنعت دیگر نبوده امروز صنایع الکترونیکی و الکتریکی درآنجا هست این صنایعی است که در پنج شش سال پیش در آنجا نبوده است (عباس میرزائی ـ کارخانه لامپ سازی هم در آنجا وجود دارد) بلی کارخانه لامپ سازی و غیره همه اینها چیزهائی است که در چند سال اخیر در رشت بوجود آمد، به خوزستان تشریف ببرید خواهید دید که در آنجا صنایع سنگین دارد بوجود می‌آید در اصفهان بوجود امده که واقعاً یک استان کاملاً صنعتی است به شیراز بروید می‌بینید که صنایع شیمیائی و الکترونیکی رخنه پیدا کرده در تمام مناطق کشور توزیع جغرافیائی صنایع صورت گرفته است همچنین در استان فارس کم کم صنایع کوچک و بزرگ الکترونیکی رخنه پیدا خواهد کرد در توزیع جغرافیائی صنایع سعی ما بر این است ولی توجه داشته باشید که صنایع را باید طوری در نقاط مختلف مملکت توزیع کرد که با وجود آمدن قطبهای صنعتی و بعد قطبچه‌ها یا قطبهای کوچکتر دور و بر قطبها، ما بایستی صنایع را در تمام مملکت رخنه دهیم. این کاری است که زمان می‌خواهد و نمی‌شود یک شبه انجام داد. بنا براین در دنبال ابن سیاستی که صنعت را به تمام نقاط مملکت ببریم و گسترش بدهیم تا بحال موفق بوده‌ایم و همین سیاست را دنبال خواهیم کرد. (آفرین) و امیدواریم نقاط مملکت در آینده دارای صنایع مختلف بشود. متشکرم. (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ـ از تاریخ تصویب این قانون سازمان صنایع کوچک ایران وابسته به وزارت صنایع و معادن تشکیل می‌شود.

رئیس ـ در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ـ وظایف سازمان صنایع کوچک ایران که در این قانون سازمان نامیده می‌شود به شرح زیر است:

الف ـ تشویق و راهنمائی بخش خصوصی به سرمایه گذاری در صنایع کوچک و ایجاد صنایع کمکی.

ب ـ توسعه و بهبود صنایع کوچک و بالا بردن سطح مهارت کارکنان آنها.

ج ـ تأسیس مراکز پیمانکاری برای صنابع کوچک.

دـ ایجاد تسهیلات مالی و اعتباری برای صنایع مزبور با رعایت این قانون و قانون برنامه و بودجه کشور.

ه ـ برقراری تسهیلات در امور خرید ماشین آلات، تهیه مواد خام مرغوب و مناسب، تهیه بازار مطمئن برای کالای آنها.

و ـ تامین موجبات ادامه گسترش فعالیت نواحی صنعتی موجود و ایجاد نواحی صنعتی جدید.

ز ـ شناسائی وضع کلی و اقتصادی صنایع مزبور.

رئیس ـ در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

در لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران در بند الف ماده ۲ پیشنهاد می‌شود.

جمله (و اولویت آنها در روستاها) به آخر بند الف اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

در لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران در بند و ماده ۲ پیشنهاد می‌شود.

جمله (و اولویت آنها در روستاهائی که وضع جغرافیائی مناسب کشاورزی شدن ندارند) به اخر بند و اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

در لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران در بند ب ماده ۲ این جمله اضافه شود.

(و اختصاص صنایع جدید کشاورزی فقط در روستاها و شهرک‌های روستائی).

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

رئیس ـ ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ ـ کلیه اموال و دارائی و دیون و تعهدات و اعتبارات مصوب و مستخدمین سازمان صنایع کوچک و نواحی صنعتی ایران بسازمان منتقل می‌شوند.

رئیس ـ در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ ـ ارکان سازمان بشرح زیر خوانده بود:

  • شورا.
  • رئیس سازمان.

رئیس ـ درماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ ـ شورای سازمان از وزیر صنایع و معادن وزیر امور اقتصادی و دارائی، وزیر کار و امور اجتماعی وزیر تعاون و امور روستاها، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس کل بانک مرکزی ایران تشکیل می‌شود و ریاست آن با وزیر صنایع و معادن است. تصمیمات شورا با اکثریت آراء قابل اجرا می‌باشد.

رئیس ـ درماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در ماده ۵ لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران کلمه با اکثریت آراء حذف و بجای آن (نصف بعلاوه یک اعضاء اضافه شود)

باتقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ ـ وظایف شورا به قرار زیر است:

۱ ـ تعیین خط مشی کلی سازمان.

۲ ـ تعیین ضوابط برای تعیین و تشخیص صنایع کوچک.

۳ ـ اتخاذ تصمیم درباره نواحی صنعتی موجود یا تاسیس نواحی صنعتی جدید.

۴ ـ تشخیص صنایع کمکی موضوع بند الف ماده ۲ این قانون.

۵ ـ تعیین ضوابط برای مراکز پیمانکاری موضوع بند ج ماده ۲ این قانون.

۶ ـ بررسی و تایید اساسنامه‌های شرکتهای دولتی موضوع ماده ۱۰ این قانون.

۷ ـ حق صلح و سازش نسبت به اختلافات و دعاوی.

رئیس ـ در ماده ۶ نظری نیست؟ ۰ اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

در لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران در قسمت ۳ ماده ۶ جمله (و اولویت آن در روستاها) به آخر قسمت ۳ اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در بند ۶ قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران کلمه (و تایید) حذف شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌شود در بند ۳ ماده ۶ لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع ایران بهد از کلمه (تصمیم درباره) کلمه (گسترش) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ ـ رئیس سازمان بالاترین مرجع امور اجرائی سازمان است و به پیشنهاد وزیر صنایع و معادن و تایید شورای سازمان و تصویب هیئت وزیران از بین مستخدمین دولت برای مدت پنج سال منصوب می‌شود و انتصاب مجدد او بلامانع است.

رئیس ـ درماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸ ـ رئیس سازمان نماینده سازمان در کلیه مراجع قضائی و اداری است و حق انتخاب وکیل با حق توکیل تا یک درجه و داور را دارد و می‌تواند در هر مورد به مستولیت خود قسمتی از اختیارات خود را به هر یک از کارمندان سازمان تفویض نماید.

رئیس ـ در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌شود در ماده ۸ لایحه قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران کلمه (با حق توکیل تا یک درجه) حذف شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ ـ رئیس سازمان دبیر شورا است و جلسات شورا به پیشنهاد او و دعوت رئیس شورا تشکیل خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترما پیشنهاد می‌نماید ماده ۹ لایحه قانون تشکیل ازمان صنایع کوچک ایران بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۹ ـ رئیس سازمان دبیر شورا است و جلسات شورا بنا به پیشنهاد رئیس شورا با رئیس سازمان و به دعوت رئیس شورا تشکیل خواهد شد.

با تقدیم احترام ـ ادیب سمیعی.

رئیس ـ ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰ ـ سازمان می‌تواند با تصویب شورا برای انجام وظایف مندرج در ماده ۲ این قانون اقدام به تاسیس شرکت یا مشارکت با بخش دولتی و یا بخش خصوصی بنماید اساسنامه شرکتهائی که طبق این ماده تشکیل می‌شود پس از تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور و شورای سازمان و تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین قابل اجرا خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱ ـ از تاریخ تصویب این قانون صدور پروانه تاسیس و بهره برداری از صنایع کوچک بر عهده سازمان خواهد بود و صاحبان صنایع کوچک موظفند مشخصات صنعت خود را به سازمان اعلام نمایند.

رئیس ـ در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد ۹ ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲ ـ آئین نامه اجرائی این قانون پس از تایید شورا بنا به پیشنهاد وزارت صنایع و معادن به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید و تازمانی که آئین نامه مذکور به تصویب نرسیده است سازمان طبق تبصره ۲۴ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور اداره خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه گسترش کشاورزی پیشرفته در قطب‌های کشاورزی بوسیله آقای مهندس روحانی وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی

۱۲- تقدیم لایحه گسترش کشاورزی پیشرفته در قطب‌های کشاورزی بوسیله آقای مهندس روحانی وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی

رئیس ـ آقای مهندس روحانی بفرمایید.

مهندس روحانی ـ(وزیر کشاورزی و منابع طبیعی) با اجازه مقام ریاست بنده در مقدمه سخن باید بعرض برسانم که انقلاب ایران با کار اصلاحات ارضی آغاز شد. در طول ۱۰ـ ۱۲ سال که گذشت ملت ایران موفق شد که با اجرای قانون اصلاحات ارضی عدالت اجتماعی را به معنی واقعی کلمه در سطح روستای مملکت بموقع اجرا بگذارد. آنچه که از باقی مانده سیستم ارباب رعیتی در مملکت ما باقی مانده بود در این ده یازده سال با وجود آوردن شرکتهاب تعاونی و شرکتهای سهامی زراعی با ایجاد واحدهای بزرگ کشاورزی دولتی با رخنه کردن شکل و فکر صنعتی در روستاها امروز آن آثار شوم را از بین بردیم و امروز صرف نظر از یک روحیه مالکیت و روحیه آزادگی یک روحیه تولیدی صنعتی هم در سطح روستاها پیدا شده است و همانطور که جناب آقای وزیر صنایع و معادن فرمودند ما در این راه هر روز بیشتر و عمیق تر جلو خواهیم رفت. و تا روزی که نتوانیم روستاهای خودمان را به صورت کارخانجات تولید مواد غذائی که در سر زمینهای کشاورزی قرار گرفته باشد در آوریم تا آن روز مشکلات زیادی هم خواهیم داشت.

از لحاظ تأمین و ازضاء احتیاجات مملکت خودمان در ابن چند ساله اخیر به همت پیشوای عالیقدر مان درآمد حاصل از منابع و ذخائر ملی ما از یک رقم ناچیزی، یادم هست یک روزی در همین مملکت آرزوی ما این بود که روزانه سیصد هزار لیره درآمد نفت داشته باشیم. که با ارقام آن روز یک میلیون دلار می‌شد و تصور می‌کردیم که در آن صورت حقوق حقه خودمان را وصول می‌کنیم و امروز ملاحظه می فرمائید ما با یک درآمد ۲۲ میلیارد دلار مواجه هستیم و تازه این اول کار است (صحیح است) درآمد تولید نا خالص ملی در سالی که گذشت در حدود ۳۴ میلیارد دلار بود و این درآمد تولید نا خالص ملی با محاسبات مختلفی که داریم با رشد ۱۲٪ در سال با نرخهای ثابت در سال ۱۳۶۱ یعنی در آغاز برنامه هفتم و آخر برنامه ششم به ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

حداقل اگر به فرض ملت ۴۰ میلیونی ایران درآن روز صاحب ۱۰۰ میلیارد دلار تولید نا خالص بود اگر ۲۰٪ آن را که صرف استهلاک و احتمالا سود سرمایه‌های خارجی که در ایران سرمایه گذاری می‌شود بشود کم کنیم ۸۰ میلیارد دلار هزینه ملت ایران در سال ۱۳۶۱ خواهد بود. من معذرت می‌خواهم از این که با دلار ارقام را بیان می‌کنم چون دلار مقیاس بین المللی است برای اینکه بتوانیم خودمان را با سایر ملل مقایسه بکنیم آن را عنوان می‌کنم بنابراین هزینه ملت ابران در حدود سال ۶۱ حدود ۸۰ میلیارد دلار خواهد بود و اگر فکر کنیم ۳۰٪ از این مبلغ خرج خوراک مملکت ایران می‌شود نتیجتاً ۲۴ میلیارد دلار صرف مواد غذایی این مردم می‌کنیم تا بازار مواد غذایی ارضاء بشود. اگر فکر کنید از این مبلغ مقدار پنجاه درصدش خرج تبدیل فرآورده‌های خام به فرآورده‌های اماده و به مصرف حمل و نقل و توزیع برسد این همان مطلبی است که جناب وزیر صنایع و معادن فرمودند و حتی صنایعی که وابسته به صنایع دیگر است ایجاد صنایع و فرآورده‌های کشاورزی در روستاها و شهرکها و در همین قطب‌های صنعتی در کنار این روستاهای کشاورزی بوجود می‌آید از ۲۴ میلیارد دلاری که صرف تبدیل فرآورده‌های غذایی و کشلورزی بوده مجموعاً ۱۲ میلیارد دلار باید صرف تولید نا خالص مواد کشاورزی به صورت خام در کنار مزرعه داشته باشیم. تا بتوانیم مردم ایران را از نظر مواد غذائی ارضاء کنیم. استقلال اقتصادی خودمان را در مقابل خارجیها حفظ کنیم ـ مملکتی که نیمی از مواد آن از خارج وارد می‌شود نمی‌تواند در پشت میزهای معامله و مذاکره مستقلا و بدون وابستگی حقوق خودش را تأمین کند. (احسنت) ما برای بدست اوردن استقلال کامل اقتصادی باید یک خود پسندگی کامل از نظر اقتصادی و کشاورزی داشته باشیم و این کوشش و سعی است که رهبر ما و دولت خدمتگزار شما برای رسیدن به این هدف شبانه روز به دنبالش هست (احسنت). از رقم ۱۲ میلیارد دلار احتیاجات مواد غذائی به صورت خام شاید یک میلیارد یا دو میلیارد دلارش را ما بتوانیم قبول کنیم از خارج وارد کنیم بنابراین آنچه که باقی می‌ماند دلار است و اگر در سال ۱۳۶۱ مجموع اراضی زیر کشت ما ۵ میلیون هکتار با آبیاری منظم باشد که خود یک کوشش فوق العاده لازم داد. بنابراین تولید هر هکتار در حدود دو هزار دلار باید باشد تا ما بتوانیم به چنین خود بسندگی برسیم بنده برای اینکه یک مقیاس در اختیار خانمها و آقایان نمایندگان بگذارم باید عرض کنم که در شرایط حاضر که ارقام مشخصی داریم تولید ناخالص کشاورزی و دامپروری ما در حدود ۳ میلیارد دلار بوده است از این تولید بایستی که توئلید دیم مملکت ۵/۲ میلیون تن گندم هم از ۶ میلیون تن جو ارزش علوه فه‌ای را باید کسر کنیم آن وقت تولید کشاوزی آبی ما در حدود دو هزار و دویست میلیون تن می‌شود که در حدود ۲۰ میلیون دلار با قیمت‌های سال ۱۳۵۱ است و اگر این را تقسیم کنیم که به ۶ میلیون هکتار زمینهائی که در مملکت است ۶/۳ میلیون هکتار اراضی آبی به طور ناقص و کامل آبیاری می‌شود، در امد ناخالص هر هکتار تقریبا ۶۰۰ دلار است است مقایسه ۶۰۰دلار و رساندن این ۶۰۰ دلار بدو هزار دلار نمایشگر این مطلب است که چه کوشش و مجاهدتی در نوکردن کشاورزی ایران در تکمیل اصلاحات ارضی در وارد کردن تکنولژی به روستاهای مملکت و حد اعلای بهره برداری از آب وخاک باید به عمل بیاید بهره برداری از آب و خاک محدود مملکت، تبدیل کردن این ۶۰۰ دلار به دو هزار دلار یعنی ۳۳۰ درصد یعنی به ۳/۳ برابر در طول دهسال و این کار دشواری است واقعاً یک اعتقاد وذهبی می‌خواهد همه باید در کار کشاورزی معتقد باشند و با ایمان وظبفه خود را انجام بدهند و این را باید عرض کنم که کشاورزی از صنعت جدا نیست، این نوع کشاورزی که ۲ هزار دلار در هکتار تولید می‌کند این خود یک صنعتی است (کاظم مسعودی ـ با مدیریت شما می‌شود .)خیلی کوشش باید بکنیم که دو هزار دلار در سطح ۵ میلیون هکتار زمین ایجاد بکنیم و من امیدوارم که با مساعی ایرانی و با غیرتی که در مردم این مملکت وجود دارد (احسنت) با رهبری که از طرف شاهنشاه خواهد شد ما با این هدف برسیم و زود هم برسیم. به این مناسبت است که امروز لایحه‌ای آماده کرده‌ایم و تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود در این لایحه رئوس و خطوط و استراتژی و خط مشی کشاورزی ما در آینده به عرض نمایندگان خواهد رسید و امیدوارم این را تصویب بفرمائید. بنده در عمرم ۳ لایحه بسیار مهم خدمت شما تقدیم کرده‌ام و هیچوقت از خاطرم فراموش نمی‌شود به اصطلاح یک اثری در زندگی خود من و خدماتی که توانستم عرضه بکنم داشته است او لایحه یکی کردن منابع آب در مملکت بود که با حمایت و پشتیبانی نمایندگان محترم در آن موقع تصویب شد. دوم لایحه ملی کردن صنایع برق مملکت بود و امروز لایحه سوم را تقدیم می‌کنم به عنوان گستر کشاورزی پیشرفته در قطبهای کشاورزی ایران در حقیقت لایحه‌ای که کشاورزی ایران را به صورت علمی در خواهد آورد آب است که با همت نمایندگان محترم ملی شد و در اختیار اقتصاد مملکت قرار گرفت فارغ از هر گونه احتکار و سوداگری، آب در اینکار با اولویت بخش خصوصی با حمایتی که دولت از بخش خصوصی خواهد کرد باید به صورت تولید درآید. در همان منطقه مردم باید مسکن و زندگی بهتری داشته باشند و از خدمات بیشتری بهره مند شوند والا رلوستائی به شهر خواهد آمد و همین دشواریها را در شهر بوجود خواهد اورد. بنابراین در کنار آن روستاها، شهرک‌ها و صنایعی بوجود آید که جناب وزیر صنایع و معادن امروز لایحه اش را تقدیم کرده‌اند و در حقیقت مکمل قطب‌های کشاورزی خواهد بود و تولید موادخام قطب‌های کشاورزی است که در آن قطبها به صورت مواد ساخته شده د اختیار ملت ایران قرار خواهد گرفت.

یکنفر از نمایندگان ـ در مورد پنبه و پنبه کاران هم توضیحی برمائید.

مهندس روحانی (وزیر کشاورزی) ـ در این موقع که این لایحه را تقدیم می‌کنم بنده به جنابعالی اطمینان می‌دهم که مشکل پنبه کاران در شورای اقتصاد مطرح و حل شده است و بانک مرکزی یک وام به صادر کنندگان پنبه خواهد داد تا بتوانند پنبه را صادر کنند و این کمک بزرگی است به خود صاحبان پنبه که قبض انبار پنبه را داشته باشند و ارائه دهند بانک ملی یا بانکهای دولتی دیگر وام با بهره تجارتی خواهد داد به مقیاس ۸۰ در صد قیمت پنبه و با وجود اینکه قیمت هر کیلو پنبه درجه یک ۶۵ ریال است آنها هر پنبه‌ای را می‌دهند کیلوئی ۶۵ ریال پول می‌گیرند و به اصطلاح اینکار تعدیل می‌شود با کمک وزارت صنایع و معادن در حدود ۲۰ هزار تن پنبه مورد احتیاج صنایع دولتی دو اولویت اول از کشاورزان و شرکتهای تعاونی، در اولویت دوم از شرکتهای سهامی زراعی و در اولویت سوم از سایر کشاورزان کیلوئی ۶۵ ریال خریداری خواهد شد و این تصمیمی است که در شورای اقتصاد گرفته شده است.

(دکتر الموتی ـ به هر حال جناب آقای وزیر، تقاضای نمایندگان گیلان و مازندران این است که در حل مسئله پنبه جنابعالی اقدام فرمایند) اطاعت می‌شود حتماً در این مورد تدابیری اتخاذ خواهد شد. موضوع سوم یکپارچه کردن و آماده کردن اراضی است برای اینکه ماشین آلات با بهره برداری کامل مورد استفاده قرار بگیرند در مقیاس وسیع و کاملاً اقتصادی در قطب هائی که دولت برای آنها تدارک و تأمین آب و زه کشی خواهد کرد. بنده به نظرم می‌آید که با جابجا کردن زراعتهای مختلف و کوچک در نقاطی که سرزمین مساعدی نیستند و آب را تلف می‌کنند و بردن اینها به قطبهائی که از هر جهت مساعدند، توانستیم به سهولت تولید چغندر را از رقم ۲۰ تن به ۵۰ تن در هر هکتار برسانیم یعنب تقریباً با سه برابر شدن با دو برابر شدن تولید، از این طریق می‌توانیم خود بسندگی نسبی در مواد اساسی مورد احتیاج مواد غذائی مردم را فراهم کرد. ما حساب کردیم در مواردی که با اجرای برنامه جابجا کردن و مستقر کردن واحدهای تولید کشاورزی در کنار راهها با ارقام لازم و متناسب شبکه آبیاری ساخته شود هزینه ساختمان شبکه آبیاری معادل نصف قیمتی است که برای شبکه آبیاری خرج خواهد شد مضافاً اینکه میزان مصرف آب تقریباً به مقدار دو ثلث کاهش پیدا خواهد کرد یعنی با همان مقدار آب می‌توانیم ۵۰ در صد بر سطح زیر کشت بیفزائیم و هزینه زیر کشت نیز تقریباً یک ثلث کاهش پیدا می‌کند. قطعاتی که ما فکر می‌کردیم حداقل ۲۰ هکتار باشد و ماشین آلات کشاورزی بتواند در یک حرکت از حد اعلای کارآئی ماشین استفاده کند و ماشین‌های سنگین در مزارع بکار برود. و به علاوه غیر از شخم زدن در سایر فعالیتهائی که ماشین می‌تواند انجام دهد از جمله وجین کردن و برداشت محصول نیز بکار می‌رود. در جامعه با درآمد سرانه ۱۵۰۰ دلار سال ۱۳۵۶ و درآمد سرانه ۲۵۰۰ دلار در سال ۱۳۶۱ مزد کارگر آنقدر بالا خواهد بود و اشتغال در سایر بخشهای اقتصادی در نوع خدمات و صنعت آنقدر زیاد خواهد بود که ما نمی‌توانیم ۵۵ در صد مردم ایران را در کار کشاورزی محصور کنیم مضافاً به اینکه عدالت اجتماعی به ما اجازه نمی‌دهد که ۱۲ در صد تولید نا خالص ملی از کشاورزی باشد و مردم از این ۱۲ در صد ارتزاق بکنند. ناگزیر همان تعداد افرادی که در کار کشاورزی کار می‌کنند و کم می‌شوند باید در بخشهای دیگرش بکار بپردازند. در این چند سال گذشته دیده‌ایم که سوداگران زمین کشاورزی را به زمین شهری تبدیل می‌کنند. در بعضی نقاط مملکت دیده شده است و مردم در شمال کم کم برنجکاری صرفش بسیار کم شده است و مردم زمینهای خود را در اختیار جامعه شهری می‌گذراند بدون هیچگونه برنامه و بدون طرح جامعه توسعه جهانگردی یا شهری. در این قانون، پیش بینی شده است که جلوی این سوداگریها گرفته شود، زمینی که خاص کشاورزی است باید اختصاص به کشاورزی داشته باشد (احسنت) و امکان یک طرح جامع بزرگ کشاورزی بدون طرح جامع توسعه اقتصادی مجاز نیست. اگر طبق طرح جامع توسعه صنعتی در یک گوشه‌ای یک قطب صنعتی بوجود آبد، اراضی که برای کار کشاورزی نا مساعدتر است باید طبق یک برنامه و طرحی باشد که دولت آن را تدارک دیده است، و هر کس پیش خودش نمی‌تواند برنج زارها را به خانه‌های مسکونی یا به محلهای صنعتی تبدیل کند به همین جهت در این لایحه پیش بینی‌های لازم در این مورد شده است. ما امیدواریم لایحه گسترش کشاورزی پیشرفته در قطبها که در ۱۵ ماده و ۱۲ تبصره تقدیم نمایندگان محترم می‌شود، با دقت مورد مطالعه خانمها و آقایان قرار گیرد و همانطور که همیشه کمک کرده‌اید و با پیشنهادهای خود در کمیسیون، لایحه‌ای را که ما تقدیم قوه مقننه کرده‌ایم، بهتر و مؤثر تر و پر معناتر بما پس داده‌اید بنده باز هم امیدوارم که این لایحه مورد بحث نمایندگان محترم قرار بگیرد و ما بتوانیم این لایحه را بهتر از آنچه که تقدیم مجلس شده است تحویل بگیریم. امید بسیار داریم که با تصویب و اجرای این قانون دانش فنی و سرمایه و مدیریت توأم با عشق به تولید و اعتماد و اطمینانی که برای سرمایه گذار واقعی پیدا می‌شود یک جهش قابل ملاحظه‌ای در امر کشاورزی ایران و صنایع وابسته به آن در ده سال آینده پیدا شود. خیلی تشکر می‌کنم و با اجازه لایحه را تقدیم ساحت مقدس مجلس می‌نمایم. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام تعطیلات زمستانی مجلس شورای ملی ـ ختم جلسه

۱۳- اعلام تعطیلات زمستانی مجلس شورای ملی ـ ختم جلسه

رئیس ـ چون طبق آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی در دیماه چند روزی می‌توانیم تعطیل داشته باشیم و همانطور که شاهنشاه کراراً فرموده‌اند بسیار به جا خواهند بود نمایندگان به حوزه‌های انتخابیه خود بروند و از خواسته‌های مردم اطلاع حاصل کنند این است که با اجازه خانمها و آقایان از امروز تا اخر دیماه جلسات مجلس شورای ملی را تعطیل می‌کنیم و جلسه علنی نخواهیم داشت مگر اینکه امری فوری پیش بیاید و دولت تقاضای تشکیل جلسه علنی بکند. ولی خدمت خانمها و آقایان بایدعرض کنم چون دولت رسیدگی به چند لایحه را تقاضا کرده است خواهش می‌کنم خانم‌ها و آقایان قبل از اینکه به حوزه‌های انتخابیه خود حرکت بکنند با اداره کمیسونها تماس بگیرند تا کمیسیون هائی که لازم است تشکیل شود در ظرف این چند روز لوایح مورد در خواست دولت را بررسی بکنند و من یقین دارم فرد فرد نمایندگان محترم بکارشان فوق العاده علاقمند هستند. شاید فراموش کردم از کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی تشکر کنم که چندین روز متوالی صبح و عصر و گاهی اوقات تا ساعت ۹ شب تمام اعضاء کمیسیون در جلسه حاضر بودند و نتیجه این بود که لایحه بودجه را به این خوبی تنقیح کردند. به همین مناسبت عرض می‌کنم سایر نمایندگان هم در کمیسیون‌های مربوط خودشان شرکت خواهند فرمود تا هیچ گونه نقص و تأخیری در امر رسیدگی به این لوایح پیش نیاید و بعد از آن هم به حوزه‌های انتخابیه شان تشریف خواهند برد امیدواریم موفق باشید. جلسه آینده مجلس شورای ملی یقیناً به بهمن ماه موکول خواهد شد بنابراین با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت یازده وپنجاه دقیقه صبح ختم گردید).

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.