مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ خرداد ۱۲۸۶ نشست ۹۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نخست تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نخست

قانون اساسی مشروطه و متمم آن
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نخست
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ خرداد ۱۲۸۶ نشست ۹۹

مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ خرداد ۱۲۸۶ نشست ۹۹

مذاکرات روز پنج شنبه ۲۴ ربیع الثانی دارالشورای ملی

خلاصه مذاکرات روز یکشنبه بیستم را آقا سید محمدتقی قرائت کردند.

حاج امام جمعه – اولا از تمام وکلای عظام خواهش می‌کنم مادامی که عرایض بنده به آخر نرسیده رد و بحثی نفرمایند امروز از تمام ولایات امنیت و آسایش سلب شده و ازاطراف اخبارات موحش می‌رسد امروز در اطاق خصوصی وکلای کرمانشاه پاره عنوانات می‌کردند و الحق هم محق هستند از همه جا اینگونه خبرها می‌رسد حالا علت این اغتشاش چیست معلوم نیست بعضی میگویند علت حکام هستند پاره میگویند علت خود ملت هستند جمعی دیگر بر این عقیده هستند که دست غیبی در کار است عقیده بنده بر این است که از اجتماع جمعی در یک محل با لذات تولید مفاسد می‌شود ناچار رفع و دفع این مفاسد محتاج است بایجاد و اجرای سیاست و مجازات سابق بر این حکام و ولات ولایات بطرز جابرانه و مستبدانه رفتار کرده بقتل و ضرب و شتم و امثال ذلک از این مفاسد و مضار جلوگیری می‌کردند در این زمان حالیه جلوگیری بطرز سابق ممکن نیست واز برای آنها هم پیشرفت حاصل نمی‌شود از اینجهت بالطبعه امنیت از همه جا سلب شده و بانواع واقسام شکایتها می‌رسد فعلا باید چاره اندیشیده به تعیین دستورالعمل و وظایف حکام جدا اقدام شده از این مفاسد جلوگیری شود والا روزبروز مفسده و اغتشاش در تزاید خواهد بود و از همه جا صدا بلند می‌شود حالا باید از طرف مجلس اقدامی شده چند روزی شب و روز مشغول شوند و تعیین مجازات و سیاساتی کرده از طرف وزارت داخله هم اشخاص صحیح از برای حکومت منتخب شده دستورالعمل مجلس را بدست آنها داده عاجلا این مفاسد را رفع نمود.

آقا میرزا فضلعلی آقا – از تبریز نوشته بودند که وزارت داخله با آن کفایتهای سابقه که از ایشان بروز و ظهور کرده و در هنگام کشته شدن شاه شهید با آن انقلابات در کمال متانت حفظ امنیت را نموده حالا چه شده که باید در همه جا اغتشاش شود اگر مانعی درمیان هست باید معین شود تا مردم بدانند.

حاج سید عبدالحسین شهشهانی – کرارا گفته شده که مجلس باید بتکالیف شرعیه خود اقدام نماید و تکلیف شرعی مجلس وضع قوانین است و بهیچوجه رسیدگی بامور جزئیه از وظایف مجلس نیست از خراسان نوشته بودند اینجا هم نزدیکست انقلاب حاصل شود عقیده بنده هم با حاجی امام جمعه یکی است که باید بدوا کوشید که امنیت حاصل شود.

وکیل التجار- علت دیگری در کار هست و آن این است که حکامی که بجهت ولایات معین شده‌اند بهیچوجه بآنها گفته نشده که وضع مملکت تغییر کرده و سلطنت مستقله بسلطنت مشروطه تبدیل یافته از قرار معلوم حکام در اغتشاش بیک درجه همراهی دارند بعقیده بنده باید از طرف وزارت داخله بحکام ابلاغ شود که بوظیفه مشروطیت رفتار کنند همچنانکه از برای مردم سیاست و مجازاتی معین می‌شود از برای حکام هم دستورالعملی معین شود.

حاج امام جمعه – البته دستورالعمل حکام هم باید معین شود فرقی نیست حاکم و محکوم یکی است عرض دیگری که خواستم اظهار کنم این است تاکنون از هر جا حکمی شکایت شده بواسطه رفتارهای سابق میگوییم شکایت کنندگان راست میگویند تحقیق هم در بین نبوده اعتقاد بنده بر این است که وظیفه مجلس این است که بعد از این از هر جا شکوه بشود باید از طرف مجلس و دولت مفتش برود و صدق و کذب را معلوم کند و گمانم این است یکی از علتهای اینگونه اغتشاش‌ها همین نبودن مفتش است.

رئیس- خوب باید نتیجه گرفت نظامنامه انجمنهای ایالتی تمام شده فردا می‌دهند البته بتوسط وزارت داخله فرستاده می‌شود اگر معلم هم لازم است از طرف مجلس انتخاب شود درخصوص دستورالعمل و نظامنامه حکام هم باید عده از طرف مجلس منتخب گردیده ۱۲ نفر انجمن تشکیل داده فصول و موادی که از نظامنامه وزارت داخله راجع بحکام است مجزی کرده و معجلا تنقیح شده و فرستاده شود مطلب دیگر اینکه امروز وظیفه و تکلیف عمده مجلس تصحیح و تنقیح نظامنامها است و چون دراین مجلس نمی‌شود خوب است مجلس علنی در هفته دو روز باشد یکی بجهة مذاکرات متفرقه و یک روز هم مخصوص باشد از برای مذاکره نتیجه انجمنها که آنچه در انجمنها انجام می‌پذیرد در این روز بمجلس آمده و قرائت شود.

وکیل التجار- معلوم نیست که اوقات مجلس علنی زیاد باشد تا از آن بکاهیم.

رئیس- زیاد است اگر چه در روز ما بیشتر از دو ساعت حاضر نمی‌شویم ولی باز از بابت مقدمه شش ساعت از برای این دو ساعت کار تعطیل می‌شود ولی اگر این دو ساعت نباشد تمام را مشغول کار می‌شوند.

وکیل التجار – اکثرانجمنهاییکه معین شده درست حاضر نمی‌شوند اگر حاضر می‌شدند لازم این تعطیل نخواهد بود.

حاجی امام جمعه – ضرر ندارد مادامیکه کار زیاد باشد مجلس علنی دو روز باشد و همینکه کارهای مهم انجام پذیرفت باز کما فی السابق هفته چهار روز باشد.

آقا سید علینقی- اینکه می‌فرمایید قانونی برای حکام نوشته یا منتخب شود عرض می‌کنم التهاب و عطش ظلمی که از حکام بمردم رسیده هیچ چاره آنرا جز آب عدالت نخواهد کرد از اینکه هر روزه ما در اینجا گفتگو کنیم که باید قوانینی معین شود و دستورالعملی داده شود رفع مفاسد نمی‌شود و همین طور بحال خود می‌ماند خوب است عجالة امنیت ولایات را از وزارت داخله بخواهیم و بعد هم بدون تأخیر مشغول نوشتن قوانین بشویم.

رئیس- خواه مجلس بخواهد یا نخواهد وزارت داخله بهر طوریکه ممکن است اقدام می‌نماید ولی باید دستورالعمل برود.

سیدالحکما- گفته شد در هر هفته دو روز مجلس علنی باشد و سایر ایام انجمنهای خصوصی تشکیل شود بنابراین عده مخصوصی زیادتر برای انجمنها لازم نیست سایر وکلا باید بروند در این ایام بمنازل خود پس این وکلا را تقسیم کنید بهشت قسمت مقابل هشت وزارت خانه که غیر از این دو روز هر یک در یکی از این انجمنها مشغول کار باشند که دیگر گفته نشود که این سی و شش نفر اختصاصی پیدا کرده‌اند.

رئیس- هر قدر صحبت شود تضییع اوقات است و این ترتیب هم بد نیست از سایر وزارتخانه‌ها هم هنوز نظامنامه نرسیده و عجالة چیزی که لازم است همین انجمن ایالتی است که معین شود.

حاج سید عبدالحسین شهشهانی – باید این عده را زیاد کنید که بعضی‌ها که نمی‌آیند لااقل عده ۱۲ نفر همه روزه حاضر شوند.

وکیل التجار – خوب است پس از ختم مجلس در اطاق دیگر این ترتیب را نوشته و تکلیفی برای اشخاصی که منتخب می‌شوند معین شود که طفره نروند.

آقا میرزا فضلعلی آقا – اعتقاد بنده اینست که همینطوری که نوشته شده بر فرض هم که غلط باشد فرستاده شود که حکام معمول دارند تا یکی در ماه ضرر ندارد بعد از اصلاح نظامنامه عینا اجرا می‌شود.

مرتضی قلیخان – ترتیب انجمن از جهت انتخاب قوانین حکام صحیح نیست طول هم خواهد کشید باید کمیسیون مالیه و غیره پس از مدتی که زحمت کشیدند بیاورند در مجلس قرائت شود اعتقاد بنده اینست همانطور که جناب رئیس فرمودند هفته دو روز مجلس علنی تعطیل شود و از صبح تا شام مشغول شوند تا این کارها تمام شود.

آقا سید حسین – این ترتیب بد نیست ولی باید کار کرد.

احسن الدوله – با این خودرأیی که ما داریم معلوم نیست کاری از پیش برود با این عرایضی که از اطراف می‌رسد که سلب امنیت از وزراء و حکام شده پیشرفت کار خیلی مشکل است حاکم که حفظ خود را نتواند بکند حفظ سایرین را چطور می‌تواند نماید ما هر روز یکی را عزل و دیگری را نصب می‌کنیم هیچکدام باستقلال خود مطمئن نیستند.

آقا میرزا محمود خوانساری – تمام این گفتگوها صحیح است ولی باید بدانیم نتیجه مذاکرات و اقدامات پیش چه شد برادران آذربایجانی ما را که کشتند چه شد همچنین در خصوص شیراز چه کردیم در باره کرمانشاه که مردم بیجاره در مهلکه هستند چرا مذاکره نمی‌شود با این گفتگوها تامین کرمانشاه حاصل نخواهد شد باید جدا امنیت کرمانشاه خواسته شود.

آقا میرزا محسن – حالا شما میگویید تکلیف چیست.

حاج ملک محمد – باید از طرفین چند نفر را بخواهید در اینجا تحقیق بعمل آمده تقصیر با هر کدام شد مجازات شوند (قرار شد ده نفر از کرمانشاه خواسته شود.)

آقا سید مهدی – شما این ده نفر را که خواسته‌اید شاید همین خواستن باسم باعث تولید فتنه شود بهتر آنست بدون تعیین اسم بخواهید.

آقا سید حسین – گفتگو در تعیین قوانین حکام بود.

احسن الدوله – باید تحقیق شود بنابراین لازم می‌شود که مجلس دست از وظیفه خود که تعیین قوانین است بکشد و بعرایض رسیدگی کنند انجمن عرایض باید عرایضی که می‌رسد راجع بهر وزارتخانه که هست بآنجا رجوع نماید خود آن وزارتخانه تحقیق کرد. رفع مفسده را بکند.

محقق الدوله – این کاغذ باید شخصی نوشته شود نه از طرف مجلس وظیفه مجلس شخصا اقدام بدینگونه امورات نیست.

آقا سید محمد تقی – مجلس می‌تواند بطور مصلحت ارائه طریق کند که وزیر داخله دانسته اقدام نماید.

آقا شیخ حسین – این سه نفر در اول دفعه اسباب اغتشاش کرمانشاه شدند حکم شد آنها اخراج شوند حالا کی اینها را اجازه ورود داده است خوب است چندنفر از وکلا بروند تلگرافخانه از تجار معتبر آنجا استفسار کنند که باعث این فتنه کی است.

رئیس- این مطلب از وظیفه مجلس خارج است ما باید امنیت بخواهیم.

آقا سید حسن تقی زاده – صحیح است که مجلس نباید ارائه طریق نماید بلکه باید امنیت از وزارت داخله بخواهد ولی دراین موقعی که اغتشاش عمومی برپا است و قتل و نهب در همه جا شایع شده است باید از طرف مجلس بوزارت داخله مثل لایحه قانونی نوشته شده و خواسته شود که بعد از دو روزه همه روزه اقدامات خودشان را راپوت بدهند که معلوم شود رفع این قتل ونهب عموم شده یا نه بیک اندازه هم باید ارائه طریق نمود اشخاصی که باعث اینگونه اغتشاشها هستند لابد اشخاص مخصوص محدودی می‌باشند باید وزارت داخله بهر طور صلاح بداند اینگونه اشخاص را تبعید نماید از طرفین

رئیس- مطالب بقدر لزوم مذاکره شده حالا باید از وزارت داخله پرسید عمل کرمانشاه بکجا رسیده و چه اقدام شده مبحث اول ما ترتیب نظامنامه بود باید نظامنامه یا در مجلس عمومی یا در مجلس خصوصی نوشته و مرتب شود.

محقق الدوله – نتیجه مجلس عمومی را می‌بیند باید در وقت نوشتن عده مخصوص باشند و سه نفر هم هر هفته راپورت بدهند.

رئیس التجار – خوب است صبحها کمیسیون مشغول کار باشد بهر طوریکه حاضر شد عصر بیاورند در مجلس قرائت و تصحیح شود که زودتر تمام شود و اگر غیر ازاین ترتیب باشد طول خواهد کشید.

رئیس- رئیس التجار خوب گفتند ولی مکرر تجربه شده که کمیسیون از صبح دو ساعت بیشتر نمی‌شود و بیشتر ازچند سطری نمی‌تواند اصلاح نماید بعد از ظهر هم بجهت یکساعت در تمام ایام ۶ ساعت وقت ما ضایع نمی‌شود حالا هر طور رای می‌دهید قرار داده شود.

(قرار شد ۱۲ نفر بجهت ترتیب نظامنامه حکومتها انتخاب شوند)

صدیق حضرت – جمعی از اجزای وزارت عدلیه چیزی نوشته بودندکه ناچارم اظهار نمایم اجزای عدلیه میگویند بجهت اجرای احکام امنیت لازم است در چند روز قبل دو نفر وکیل که عارض و معروض بودند یکی از آنها انتظام السادات بوده گویا بعد از تحقیق حق با طرف انتظام السادات شده حکم کرده‌اند انتظام‌السادات ششلول کشیده بعد هم در سبزه میدان جلو رئیس محاکمات و نایب رئیس محاکمات را گرفته است ناچار با این ترتیب آنها هم بوظایف خودشان نمی‌توانند عمل نمایند.

آقا شیخ حسین – مردمان راستگویی می‌گفتند که سیدی خیلی بوزیر عدلیه بد گفته و او ساکت مانده مردم خواسته‌اند از او جلوگیری کنند خود وزیر عدلیه ممانعت کرده نمیدانم مردم از این آزادی چه می‌خواهند خیالشان می‌رسد بکلی مطلق المتان شده‌اند بهمه جا می‌تازند و از همه کس بد میگویند ولی خبر ماها بنده خداییم و باید مطابق احکام شرع رفتار نماییم.

آقاسیدمهدی – یکی از آقایان اظهار فرمودند که از تبریز نوشته‌اند وزیر داخله بعد از شاه شهید همینوطر مملکت را امن نگاهداشت می‌خواهم عرض کنم امروز در میانه وزرا کسیکه الحق کار می‌کند وزیر داخله است و ما کمال تشکر را هم از او داریم چیزیکه هست امروز بواسطه پاره از موانع که پیش می‌آید بیش از این پیشرفت ندارد مطالب دیگری که لازم است اظهار شود مسئله نان و گوشت است قصابها در این میان آبرا گل آلود می‌کنند تا ماهی بگیرند همچنین مسئله نان هم اگر امروز از این مطالب مذاکره نشود همینطور می‌ماند از برای چندروز دیگر.

آقا محمد وکیل التجار – خیلی تعجب دارم ازاین مسئله که اگر یک نفر، نفر دیگر را بکشد از مجلس می‌پرسند که آیا قاتل راباید گرفت؟ خود وزیر عدلیه باید این اشخاص را بگیرد و مجازات بدهد.

آقا میرزا محمود خوانساری – پاره در این شهر خود را نسبت بمجلس می‌دهند و پاره اقدامات می‌کنند این مطلب صحیح نیست باید از طرف مجلس چیزی نوشته شود که در هر وزارتخانه هر کس بی احترامی کرد مجازات و سیاست شود.

حاج امام جمعه – میگویند وزیر عدلیه باید خودش جزاء بدهد ما تاکنون ترتیبی بدست او نداده‌ایم اگر بخواهد بطور سابق رفتار کند فورا می‌آیند اینجا عارض می‌شوند ما هم تحقیق نمی‌کنیم پس باید ترتیبی از برای او معین کرد.

رئیس- عجالة باید ترتیبی از برای وزارت عدلیه معین شود وفعلا هم نوشته شود که اینگونه اشخاصیکه عامل این ترتیب کارها هستند موقة بترتیب سابق مجازات بدهند.

آقا سید محمد مجتهد – پیش از این چه می‌کردند حالا هم بکنند حبس کنند.

آقا سید محمد جعفر- خیلی صحبت از عدلیه شد همینطور که اگر کسی از عدلیه شکایت کند باید تحقیق شود.

حاج سید نصرالله – نتیجه مذاکرات سالارالدوله چه شد؟

آقا سید حسین – آنروز معاون وزارت جنگ گفتند که تلگرافات لازمه بسرکرده‌های اطراف شده از قرار معلوم هیچ اقدام نشده خوب است معاونین وزارتخانها را که در اینجا می‌آیند هر اظهاری می‌کنند صحیح باشد فعلا از همدان سیصد سوار رفته داود خان با چهار هزار سوار رفته از بروجرد هم جمعی رفته‌اند عجالة طوری شده که سالارالدوله بسفارت پناهنده شده واو را شفیع قرار داده است این اردویی هم که می‌رود جهة گوشمالی ایلات است که با او همراهی کرده‌اند والا خود او اهمیت ندارد.

(در اینموقع آقا سید محمد تقی پاره نوشتجاتی که سالارالدوله ببعضی نوشته بود و بدست آورده بودند قرائت کردند یکی از آنها قریب باین مضمون بود:

معتمدالسلطان محمد رحیم خان
دراین موقعی که موکب مبارک در حرکت است این دستخط را مرقوم می‌داریم که بدانید عموم ملت و اجزای مجلس سرکار والا را بجهت مقاصد بزرگ احضار نموده پنج کرور هم پول حاضر کرده‌اند ما هم حاضر شده‌ایم شما هم اگر مسلمان هستید باید بوظیفه مسلمانی خود رفتار کنید و در حوائج عموم ملت بکوشید با تفنگچی حاضر شوید و مراتب را مشروحاً ایلخانی نوشته است.

رئیس- مقصود این است باین ترتیب مردم را اغوا می‌کنند که از طرف مجلس و حجج اسلام همراهی می‌شود.

حاج سید نصرالله - خوب است عموما از طرف مجلس و حجج اسلام تکذیبی بشود یک تلگراف عمومی هم بتمام ایالات شده کتبا هم چیزی نوشته شود و جاپ شده بهمه جا منتشر شود این ایلات عوام هستند. و نمیدانند این شاهزاده بهینطور آنها را اغوا می‌کنند.

حاج امام جمعه – خیلی خوشوقت شدیم که این شاهزاده باینطور خود را بدروغگویی معرفی کرده البته باید تکذیب شود ولی سابقا گفتم حالا هم می‌گویم این مطلب را نباید کوچک شمرد مسئله شیخ عبدالله را شما شنیدید ما بچشم دیدیم باید از وزارت جنگ استفسار شود که تاکنون چه اقدامی منتجی کرده است.

آقا سید حسین – وزارت جنگ هیچ اقدامی نکرده تاکنون اقدام از طرف ملت شده است که مالا و جاناً در رفع مفسده او حاضر شده‌اند.

رئیس- این تلگراف محض اتمام حجت نوشته شده قرائت شود (آقا سید محمد تقی قرائت کردند قریب باین مضمون بود:

حضور حضرت والا سالارالدوله خاطر مبارک متوجه این نکته باشد که اولین وظیفه ملت و دولت حفظ امنیت رعایا و بلاد است و خانواده سلطنت باید بیشتر مراعات این حقوق را نمایند و هر کس از این وظیفه خارج شود مطرود دولت و ملت است در اینصورت با این حرکات مجلس ناچار است سلب حقوق مالا و جانا از شما بنماید.

آقا سید محمد مجتهد – این هم نوشته شود که هر گاه از این اقدامات کناره نکنند حجج اسلام حکم خواهند داد که ملت عموما با شما بجنگند.

آقا سید محمد تقی – جناب مستطاب ملاذ الاسلام آقای میرزا محمد علی سلمه الله تعالی که از اجله علمای اعلام اصفهان و نوه مرحوم خلد مقام حجة الاسلام حاجی کلباسی اعلی الله مقامه می‌باشند مشرف بآستانه مقدسه رضویه (ع) شده بوده‌اند مراجعت بطهران فرموده برای تبریک این اساس مقدس امروز بمجلس محترم شوری تشریف آورده و این لایحه که قرائت می‌شود تبریکات به مجلس مقدس تقدیم داشته‌اند.

بسم الله الرحمن الرحیم الحمدالله والصلوة علی رسول الله و علی خلیفته من بعده واولاد عما الحجج علی عبادالله
چون صیت انتظامات شرع پسند آقایان حجج اسلام حاضر و داد عدل و انصاف آقایان امناء ملت کل ایرانیه بانعقاد اعلی مجلس محترم شورای ملی تمام اهالی را شاد و خوشوقت و آگاه نموده تشکر و پذیراییش بر تمام طبقات انام علی الخصوص علماء اعلام لازم آمده خالصانه این ضعیف در مراجعت از ارض مقدس عزم دارالخلافه برای تقدیم تبریک مجلس مقدس و تشکر زحمات بلانهایات وکلاء محترم ملت حقه شاکراً و طائماً و راغبا خدمت شرع مدار حضرت آقا حجة الاسلام مدظله حاضر بمجلس مقدس شده زحمات وجود مبارک و فرد فردآقایان امناء و وکلاء ملت را تصدیق می‌نماییم که ادای شکرش را عاجزیم فجزاکم الله عن الاسلام و صاحبه واهله خیرا امیدوارم صاحب شریعت تأیید غیبی را دریغ نفرماید استدعای عاجزانه دارم این سال که همه نوع زحمت را تحمل نموده برای تشریف فرمایی ییلاق تعطیل مجلس محترم را روا نفرمایند که قلوب نوع مسلمانان رسم تعطیل را نمیدانند و اضطرابی تمام برآنها وارد خواهد آمد والسلام علیکم.
کلباسی.

آقا سید محمد تقی – چون حقوق مرحوم حجة الاسلام حاجی کلباسی اعلی الله مقامه بر عموم ملت ثابت و محقق است اعضاء محترم مجلس مقدس با اظهار تشکر و امتنان از تشریف فرمایی ایشان انتظار مساعدت و همراهی جناب معزی الیه داشته و دارند و ادعیه خالصانه خودشان را تقدیم می‌نمایند.

(عموما اظهار تشکر کردند)

در این موقع معاون وزارت جنگ بمجلس آمد.

حاج سید نصرالله – این سربازان که اینجا متشکی بودند بعرض آنها رسیدگی شد.

رئیس- کاغذ نوشته شد ولی فرستاده نشده فرستاده می‌شود.

معاون وزارت جنگ – بلی تظلم آنها را آقای رئیس اظهار داشتند و آنها بر طبق عرایض خودشان فرامین هم دارند جهت این شد که چون خوانین همدان در آنجا صاحب املاک شدند از سربازهای ملکی خودشان رفع تحمیلات نموده‌اند این فوج در جزین کم کم بی پا شد مرحوم سپهسالار بضیاءالملک سپرد بعد از آن حسام الملک با ضیاءالملک مبادله ملکی نمودند باز دوباره آمدند متظلم شدند در حقیقت ما هم نمی‌خواهیم که در دست آنها باشد و در این باب تلگرافات لازمه بحسام الملک زده عجالتا چون تمام سربازهای همدان مأمور بودندواین یک فوج درجزین پای رکاب بود و حال دوازده سال است که باین ترتیب معمول بوده چنین فرمودند که بعداز مأموریت آنها البته قرار صحیحی که موجب آسایش اینها باشد داده خواهد شد.

رئیس- کاغذی در اینخصوص از طرف مجلس نوشته شده است مقصود این است که عاجلا رفع تظلم این سربازها بشود.

آقا شیخ حسین – وکیل دروغ که نباید بگوید اغراق هم نباید بگوید از قراری که شنیده و معلوم شد انجمنی که سردارها کرده‌اند تمام مقاصدشان این است که با همدیگر همراهی کنند و نگذارند آنهایی که سالها در تحت ظلم ایشان بودند خارج شوند.

آقا سید حسین – در خصوص سالارالدوله آن اقداماتی که از طرف وزارت جنگ پریروز در آن اطاق اظهار شد معلوم بود بکلی بی اصل بود و هیچ اقدامی از جانب ایشان نشده.

معاون وزارت جنگ – احکامات وزارت جنگ در تلگرافخانه حاضر است واین چند روزه همه قسم اقدامات درخصوص آن چهار فوج و سیصد سوار و قزاق و شش عراده توپ و قورخانه و ذخیره و غیره تماما شده و امروز هم مخصوصا دستورالعملهای لازمه داده شده است.

آقا سید محمدتقی – صورت کنتراتی که مشهدی حسینقلی در باب عمل گوشت بمجلس مقدس فرستاده بود قرئت کردند خلاصه آن این بود که در چهار فصل گوشت را بچهار قیمت خواهد فروخت زمستان ۶ عباسی بهار ۱ قران تابستان ۴ عباسی پاییز ۹۰ دینار بشرط اینکه بره کشی در اطراف طهران نشود و بیست هزار تومان م نزد حاج امین الضرب برای اطمینان می‌گذارد.

مشهدی باقر- این لایحه صححی است ولی ضامن این کار کیست اولا هر کس می‌خواهد خدمت بدولت و ملت بکند باید همه طور همراهی بنماید.

آقا شیخ حسین – چه ضرر دارد که مجلس یک اعلان عمومی بکند ودر روزنامه درج شود که مجلس می‌خواهد گوشت را کنترات بدهد تا هر کس مایل است بهر ترتیبیکه می‌تواند عقیده خود را اظهار نماید آنوقت هر کدام صلاح باشد از طرف مجلس تصویب شود.

سیدالحکما- از قراری که شنیدم شخص معتبری از تجار ترک ضامن این شخص است واو پول داده است.

آقا میرزا فضلعلی آقا – بر فرض هم که معتبر باشد چه ضرر دارد همینطور که آقا شیخ حسین گفتند اعلان بشود.

وکیل الرعایا- در جنس گوشت هم باید مذاکره شود چه جنس می‌دهد گوشت خوب باشد نه هر گوشتی.

حاجی علی اکبر- گوشت باید بقدر کفاف هم تهیه نماید. لااقل در هر روز هشتصد راس کشتار کند.

رئیس- ضامن او معتبر است ولی از قراریکه شنیده‌ام تبعه خارجه است.

حاجی محمدتقی – انجمن تجارت هم در این خصوص مشغول مذاکره است.

رئیس التجار – پس نتیجه این شد که عجالة اعلان شود تا ۱۰ روز هر کس می‌خواهد اظهار کند شاید کس بهتری پیدا شد

(مجلس ختم شد).