مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ تیر ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ تیر ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۵۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ تیر ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۵۳

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس _ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

آقایان : آستانه ای _ ابطحی _ اسدی _ اسفندیاری _ اشرفی _ جهانشاه افشار _ امیر عشایری _ دکتر برومند _ بنی احمد_ بهبهانی _ بیات _ پردلی _ پوربردباری _ پیرزاده _ تولائی زاده _ کاظم جزایری _ دکتر چهرازی _ حاتمی _ خزیمه_ خسروی دارانی _ دکتر خطیبی _ خورشید _ دکتر دادفر _ دانشی _ ذوالفقاری _ رامبد _ دکتر رشید یاسمی _ ریگی _ ساگینیان _ سترک دره شوری _ سعادت فرد _ سلیمی _ سیدی _ سیفی – دکتر شیروانی _ صائب _ نوذر صادقی _ صدیق زاده _ دکتر صدیق اسفندیاری _ دکتر عاملی تهرانی _ عطارد _ غلامرضا غضنفری _ فرمان _ دکتر فروزین _ قاسم زاده _ قراگزلو شجاعی _ قوامی _ کهن _ کیوان _ دکتر محققی _ مهرزاد _ دکتر محمدی کوشکی _ دکتر منصور _ میرلاشاری _ ناظمی _ دکتر نصیری _ نواب صفا _ نوربخش _ مجتبی نوری _ واحدی _ یاسینی _ کسرائی _

خانم ها : اما آقایان _ اسدی _ افشار جعفری _ برومند _ جهانبانی _ زاهدی _ ضرابی _ عدیلی _ کمالی آزاد _ مشائی .

- بیانات قبل از دستور : آقای باقری _ بانو سلیلی _ آقای شریفی و آقای اسحقی نژاد

۲ - بیانات قبل از دستور : آقای باقری _ بانو سلیلی _ آقای شریفی و آقای اسحقی نژاد .

رئیس _ نطق های قبل از دستور را شروع میکنیم آقای باقری تشریف بیاورید .

ناصرالدین باقری _ بنام خداوند بنام نامی شاهنشاه آریامهر .

جناب آقای رئیس همکاران گرامی خانمها و آقایان محترم ،

از صمیم قلب جان نثار و تمام همشهریان عزیز شاهدوست و میهن پرست شهرستان شاهی پنجاهمین سال سلطنت پر افتخار دودمان پهلوی را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ و اندیشمند و خاندان جلیل سلطنت و تمام هموطنان عزیز تبریک و تهنیت عرض مینمائیم ، و از پروردگار مهربان بقاء جاودانی سلطنت خاندان پهلوی را مسئلت داریم . از افتخارات مردم شاهدوست و میهن پرست شاهی میباشد که آلاشت زادگاه سردار بزرگ تاریخ ملت ایران رضاشاه کبیر در قلب کوههای سرسبز و زیبای بخش بزرگ سواد کوه واقع است .

از این تربت پاک و زادگاه سلحشوران میهن پرست است که ابرمرد تاریخ برخاسته و با اندیشه های بلند و اراده آهنین و روح پر فروغ میهن پرستی خود وطن را از تجزیه و تسلط بیگانگان و بیگانه پرستان و تمدن کهن ملی را از نابودی و فنا نجات بخشیده است .

درود بروان پاک سردار بزرگ تاریخ ملت ایران .

مردم شهرستان شاهی همآهنگ همه هموطنان عزیز این جشن بزرگ ملی را ارج نهاده وگرامی میدارند .

سپاس بشاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ و دادگستر ملت ایران که پدیده و آثار ثمربخش افکار و اندیشه های تابناکش اصول انقلاب درخشان شاه و ملت و حزب فراگیرنده رستاخیز ملت ایران و هزاران افتخارات ملی و جهانی دیگر است .

از ثمره انقلاب درخشان شاه و ملت است که امروز دهقان آزاد و صاحب آب و خاک شد و کارگر شریف بهره مند از حاصل کار و زحمت خود گردید .

و مشعل دین و دانش و علم و هنر وعدالت و ترویج بدست سپاهیان جوان وطن در دورترین نقاط میهن نور می افشاند .

از رهبری های خردمندانه شاهنشاه آریامهر است که امروز تمام معادن و منابع طبیعی ایران زمین با فکر و هنر و دست توانای ایرانی از دل خاک بیرون آمده و بنفع ملت ایران و برای رسیدن بتمدن بزرگ بهره برداری میشود که نمونه های بارز آنها شرکت های ملی نفت وآهن و مس ایران است که هر ایرانی با دیدن تأسیسات و کارخانجات و محصولات آنها در خوزستان و اصفهان و سرچشمه کرمان با افتخار بخود میبالد و غرور ملی در وجودش میدرخشد .

امروز رهبران بزرگ جهان از شرق و غرب و شمال و جنوب با توجه بسیاست مستقل ملی و میهن ما برای تبادل نظر سیاسی و اقتصادی و فرهنگی یکی پس از دیگری بار سفر بایران می بندد و حتی از افکار و اندیشه های پر تجربه شاهنشاه بزرگ ما بهره مند میگیرند .

در این دوران شکوفان عصر پهلوی هر ایرانی بخصوص هر جوان ایرانی باید بیش از پیش در کانونها و بسترهای فکری (جناحها ) حزب رستاخیـز ملت ایـران شرکـت کرده و بسـرنوشت ملـی و میهنـی خود بیاندیشنـد و از تک روی و انزوا و بی تفاوتی جداً بپرهیز دو صمیمانه در به سازی محیط و پیشرفت تمدن ملی و رفاه فرهنگ همگانی بکوشند .

ما نباید ناظر کجرویهای گروه محدودی باشیم که منافع شخصی را بر منافع ملی ترجیح میدهند و بیت المال ملت را به غارت میبرند و هیچگونه احساس مسئولیت ملی ندارند . باید همه ما از دل و جان با تمام وجود در اجرای منویات رهبر عالیقدر خود در ریشه کن کردن فساد و بیعدالتی وسهل انگاری و تجاوز بحقوق ملی و میهنی بکوشیم و آنانکه نمی توانند و یا نمی خواهند مفهوم حقیقت انقلاب شاه و ملت و حقوق و منافع ملی را درک کنند بکیفر قانون بسپاریم .

همه گروههای اجتماعی وطن ما دارای حقوق و اصالت ایرانی هستند که در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و قانون اساسی بیک نسبت از رفاه و منافع ملی بهره مند میباشند . نباید از زندگی و سرنوشت هیچیک از گروهها حتی عضوی از آنان غافل باشیم . باید برای بهدف رسیدن به آرمانهای ملی انقلاب اداری به شایسته ترین وجهی بمرحله عمل درآید تا روابط جایگزین ضوابط اداری نگردد و از تمرکز کار و نامه نگاری های بیمورد که دشمن وقت و سوهان روح و بدبینی های زائد الوصف مردم از تشکیلات اداری است جلوگیری بعمل آید .

بهر حال همه باید دست در دست هم داده در اجرای منویات رهبر عالیقدر برای رسیدن بتمدن بزرگ و کسب افتخارات بیشتر ملی از دل و جان و با تمام وجود بکوشیم وظایف و مسئولیتهای ملی و میهنی خود را بنحو احسن پذیرا باشیم .

اینک قسمتی از نیازمندیهای منطقه وسیع شهرستان شاهی را باستحضار میرسانم لازم است مجریان و مسئولان محترم حداکثر بذل توجه را جهت انجام و اقدامات ضروری آن مبذول دارند .

۱ _ ضمن اظهار امتنان از جناب آقای دکتر خطیبی همکار گرامی و مدیر عامل محترم شیر و خورشید سرخ ایران و همکاران اجرائی ایشان در مورد تعمیر و نوسازی و احداث قسمتی از بیمارستان پهلوی شاهی لازم است بمصداق ( الاکرام بالاتمام ) در تکمیل بخش های درمانی از قبیل جراحی و زنان و غیره و استخدام و اعزام پزشک متخصص و جراح و احداث ساختمان جدید بیمارستان در همان زمین وسیع بیمارستان که یادگار دوران سلطنت پرافتخار رضاشاه کبیر میباشد و طرح و اعتبار آن تعیین و در دست اجرا است اقدام عاجل مبذول گردد .

۲ _ تکمیل کادر درمانی و تأسیس بخش های ضروری در بیمارستانهای شهرهای جویبار و کیاهکلار که از بیمارستانهای قدیمی عصر رضاشاه کبیر میباشد که فقط توسط یک پزشک وزارت بهداری و بهزیستی اداره میشود از این دو بیمارستان قریب ۰۰۰/ ۹۰ نفر ساکنین جویبار کیاهکلار و روستاهای مجاور استفاده مینماید از طرفی بعلت نداشتن راه خوب رساندن بیمار بشهر شاهی بآسانی مقدرو نیست .

۳ _ احداث یک بیمارستان مجهز در بخش بزرگ صد هزار نفری سواد کوه و تأسیس درمانگاه در منطقه کوهستانی لفور که قریب ۲۸ روستای آن منطقه با سخت ترین راه مالر و بشهر یا بخش ارتباط دارند .

۴ _ شهرستان شاهی بیش از ۲۶۰۰۰۰ نفر جمعیت دارد که قریب ۲۰۰۰۰ کارگر در کارخانجات نساجی _ پشمبافی _ گونی بافی _ کنسرو _ شالی کوبی _ آرد چوب بری و غیره مشغول بکار هستند لذا علاوه بر اینکه شهرستان شاهی یک منطقه خوب کشاورزی است بلکه یکی از شهرستانهای مهم صنعتی میهن ما میباشد که اکثر جوانان این شهرستان علاقمند بتحصیلات رشته صنعتی و فنی و حرفه ای و کشاورزی میباشند ولی متأسفانه وزارت آموزش و پرورش در بخش آموزش فنی و صنعتی و احداث ساختمان هنرستان صنعتی و تکنولوژی هیچگونه سرمایه گذاری بعمل نیاورده است در صورتیکه این شهرستان در عصر رضاشاه کبیر دارای هنرستان نساجی و رنگریزی بوده که ساختمان آن فعلا خانه مسکونی کارمندان کارخانه نساجی میباشد این شهرستان قریب ۸۰۰۰۰ نفر محصل دارد که هنرستانهای صنعتی رشته های مختلف بخصوص رشته نساجی و انستیتو تکنولوژی و دانشسراهای فنی و دانشسرای مقدماتی و مجتمع آموزشی مورد تقاضای عموم مردم میباشد. در حال حاضر یک قطعه زمین مناسب در بهترین محل از طرف یکی از فرهنگیان خیر به رایگان واگذار گردید که طرح و نقشه ساختمانی هنرستان صنعتی آن آماده اجرا است ولی تاکنون به تعویق افتاده است همچنین یک قطعه زمین چند هزار متر مربعی توسط یکی از همشهریان خیر جهت احداث مجتمع آموزشی واگذار گردید که بعلت فاصله کمتر از ۵۰۰ متر از محدوده شهر با وجود داشتن دو خیابان اصلی اسفالته مورد قبول کارشناسان مربوط واقع نگردید که هنوز هم در دست مطالعه است . لازم است وزارت آموزش و پرورش در این مورد اقدام لازم مبذول دارند .

۴ _ تأسیس هنرستان کشاورزی و روستائی و جویبار و کیاهکلار دو بخش بزرگ کشاورزی و تأسیس هنرستان صنعتی در بخش مستقل آموزش و پرورش منطقه سواد کوه و تقویت مالی و تکمیل کادر آموزشی آموزش و پرورش منطقه سواد کوه .

۵ _ احداث کاخ جوانان و خانه پیش آهنگ و

احداث کتابخانه متناسب با جمعیت و علاقمندی مردم این شهرستان .

۶ _ تسریع و اجرای ماده ۴ متمم قانون ثبت اسناد با رعایت حفظ حقوق ساکنین این شهرستان در مقابل مالکین معلوم و مجهول که قریب چهل سال از تصرف زمین خانه سرای مسکونی میگذرد لازم است از جناب آقای استاندار معظم استان مازندران و مدیر کل محترم اداره تعاون و امور روستای استان و اعضاء محترم کمیسیون سه نفری مجری این قانون و همه کسانی که تاکنون در اجرای این قانون که حلال یکی از مشکلات مردم این شهر بوده و هست قدردانی و اظهار امتنان نمایم .

۷ _ واگذاری زمین ملی شده واقع در کنار رودخانه طالار به سازمان تربیت بدنی شهرستان شاهی مطابق قانون و مقررات موجود و احداث استادیوم ورزشی و تأسیسات و میادین ورزشی در آن .

۸ _ تسریع در احداث پارک جنگل در حدود ۵ کیلومتری جنوب غربی شهر شاهی که از طرف سرجنگلداری استان مازندران در دست اجرا میباشد .

۹ _ تسریع در تهیه نقشه جامع شهر که از طرف وزارت آبادانی و مسکن و شرکت آرامکو واگذاری گردیده است .

۱۰ – کمک برای نوسازی و احداث میادین و جاده های کمربندی و اسفالت و تعویض خیابانها و احداث پارک شهر بشهرداری شاهی و شهرداری شاهی ، جویبار _ کیاهکلا _ شیر کاه _ زیرآب _ آلاشت _ پل سفید ورسک که تاکنون به نسبت شهرداری های مشابه استان مازندران فیض کمتر و محرومیت بیشتری داشته اند .

۱۱ – تسریع در آسفالت جاده تهران _ فیروزکوه _ سواد کوه شاهی که همکار عزیزم جناب آقای دکتر سواد کوهی در این مورد در جلسه گذشته مشروحاً توضیح داده اند .

۱۲ _ آسفالت خیابان شاهی به جویبار و ادامه آن بساحل زیبای دریای خزر بفاصله تقریبی ۳۰ کیلومتر که فاز اول و دوم آن انجام یافته و خوشبختانه جزء الویتهای برنامه دولت میباشد .

۱۳ _ احداث مهمانسرا یا هتل درجه یک در این شهرستان که متأسفانه تنها هتل بنیاد پهلوی این شهر جدیداً تعطیل شده است ، و با توجه به اینکه زادگاه رضاشاه کبیر همه ساله مورد بازدید خاندان جلیل سلطنت و اکثر هموطنان عزیز قرار میگیرد و راه آهن سرتاسری از ین شهر میگذرد و محل عبور و استقرار اکثر توریست ها میباشد بذل عنایت باین خواسته مردم شهر لازم و ضروری است .

۱۴ _ احداث دو پل هوائی در مسیر راه آهن که از وسط شهر میگذرد که یکی در محل میدان ورودی جاده فیروزکوه به شاهی و دیگری در انتهای شمال شرقی شهر پس از کارخانه نساجی شماره ۲ شاهی و احداث یک جاده کمربندی در مسیر این دو پل هوائی .

۱۵ _ تسریع دراحداث جاده بابل به بابل کنار به لفور که در دست اجرا بوده است این جاده عده کثیری از روستانشینان منطقه لفور شاهی را از جهت محرومیت های عمران روستائی و بهداشت و درمان و آموزش نجات خواهد داد .

۱۶ _ تسریع در احداث خانه های مسکونی فرهنگیان شاهی اعضاء شرکت تعاونی مسکن که چندین سال است تشکیل و سرمایه گذاری شده و زمین و نقشه اجرائی آماده میباشد. همچنین پذیرش اعضاء جدید و توسعه و تکمیل این برنامه که در رفع یکی از بزرگترین مشکلات فرهنگیان لازم و ضروری است .

۱۷ _ تسریع در اجرای طرح آبرسانی شهری و انبار و منابع ذخیره آن در شاهی و کیاهکلا و جویبار و شیرگاه و زیر آب و پل سفید . البته از وزارت نیرو و مجریان محترم این طرح ممنون و قدردانی مینمایم .

۱۸ _ تأسیس ثبت احوال در بخش سواد کوه .

۱۹ _ توجه و مساعدت و ارشاد دامداران محلی و سنتی که با اجرای قانون واگذاری مراتع ملی شده جهت اجرای طرحهای کشت و صنعت و شیر و گوشت که دامهای آنان از مراتع بیرون رانده شده است .

۲۰ _ اسفالت جاده کیاهکلا به جویبار و امیر کلا و بابلسر .

۲۱ _ احداث راه روستائی و پل های مسیر روی رودخانه های سیاهرود و طالار که جاده اصلی شاهی به ساری به جاده جویبار به شاهی و جاده کیاهکلا به شاهی وصل مینماید که چندین روستا را بهم و بشهر ربط میدهد .

حسن ختام عرایضم اینست :

خدایا به ایرانیان یار باد شهنشاه ما را نگهدار باد

( احسنت ) .

رئیس _ بانو سلیلی تشریف بیاورید .

بانو سلیلی _ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند ، صحبت امروز خود را با اشاره به مسافرتهای پر ثمر والاحضرت همایون ولایتعهد رضاپهلوی آغاز میکنم والاحضرت در مشاهده یکی از تابلوهای هنری که از جنگ های سباستپـول کشیـده بودند وقتیکـه راهنما توضیح داد که سربازان همـه به خاطـر صلـح در ایــن منطقـه جنگیدنـد فرمودنــد ( همه میگویند بخاطر صلح می جنگیم اما بشریت را نابود میکنند ) شعار صلح جویانه و بشر دوستانه والاحضرت ولایتعهد عزیز و گرامی ایران درهای امید را بروی مردم صلح دوست ایران و جهان میگشایند و موجب کمال افتخار و سربلندی ملت ایران میباشد ( احسنت ) همکاران عزیز خانمها و آقایان : همانطور که میدانید روز شنبه گذشته شورای شاهنشاهی آموزش که بامر شاهنشاه قدمی دیگر در راه استحکام مبانی تعلیم و تربیت میباشد اولین جلسه خود را درحضور شاهنشاه آریامهر و شهبانو تشکیل داد .

در واقع ایران امروز مسئله ای حیاتی تر و مهمتر از تجهیز و تربیت نیروی انسانی خود ندارد و همانطور که در اساسنامه این شورا قید شده است منظور از بوجود آمدن این شورا تعیین هدفهای اساسی و سیاست کلی آموزشی در مراحل مختلف آموزش میباشد که خط مشی آن تربیت نیروی انسانی و آینده نگری و توجه به نیازهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشور می باشد با استفاده از این موقعیت اینجانب بعنوان یک فرد فرهنگی و علاقمند به برنامه های سازنده دوره رستاخیز و با تجاربی که در سالهای خدمت خود در امر آموزش و پرورش کسب نموده ام در برنامه آموزش راهنمای تحصیلی مطالعاتی کرده ام که مختصری از آن را بیان میکنم و بطور تفصیل آن را بصورت طرح به حزب رستاخیز ملت ایران ارائه خواهم داد . مدارس راهنمائی تحصیلی از سال ۱۳۵۰ تأسیس شد که اولین گروه دانش آموزان دراین مدارس ثبت نام کردند . مشکلاتی که این برنامه با آن مواجه شد زیاد است که به مختصری از آن اشاره میکنم :

۱ _ چون برنامه راهنمائی تحصیلی در ایران تازگی دارد بسیاری از مردم و حتی کارکنان اداری و آموزشی مدارس به فلسفه و هدفهای راهنمای تحصیلی آگاهی و آشنائی کامل و کافی ندارند . هدف اصلی از این دوره شناخت دانش آموزان و پیش بینی بهترین و مناسبترین نوع تحصیل برای آنان می باشد و این برنامه با همکاری و تفاهم کامل اولیای مدارس و اولیای دانش آموزان بستگی تام دارد . و تا زمانیکه تمام افراد مذکور صمیمانه و آگاهانه درانجام و تحقق برنامه های راهنمائی همکاری نکنند کوششها و زحمات مربوط به دره راهنمائی به نتیجه مطلوب نخواهد رسید .

۲ _ در حال حاضـر در مدارس راهنمائـی تحصیلـی کشور ۳۲۰۰۰۰ نفر معلم کار میکنند که از این عده فقط ۸۰۰۰ نفر فارغ التحصیل دانشسراهای راهنمائی هستند در سال تحصیلی ۵۲ _ ۵۱ از ۲۱۵۰۰ نفر کارکنان شاغل در مدارس راهنمائی تحصیلی یازده درصد لیسانس و ۱۸ درصد فوق دیپلم و ۷۰ درصد دیپلم و بقیه درجات تحصیلی پائین تر از دیپلم داشته اند .

۳ _ در حال حاضر در مدارس راهنمائی کشور ۱۰۵۰ نفر بعنوان مشاور و راهنما کار میکنند که از این عده ۶۰۰ نفر دوره تخصصی دیده اند و ۴۵۰ نفر پس از گذراندن دوره های کوتاه مدت کارآموزی استخدام شده اند و نکته قابل توجه در کار مشاوران راهنمائی نسبت مشاوران به دانش آموزان است که با برآوردی که شده برای هر ۹۰۰ نفر دانش آموز فقط یک نفر مشاور امور مشاوره و راهنمائی را انجام میدهد . البته در سال تحصیلی ۵۳ _ ۵۲ درباره صلاحیت فنی مشاوران چه آنهائی که دوره تخصصی را دیده اند و چه آنها که از طریق کارآموزی در این برنامه وارد شده اند مطالعه کافی صورت نگرفته است در حالیکه داشتن صلاحیت علمی و برخورداری از شخصیت مناسب شرط موفقیت هر برنامه مشاوره و راهنمائی است .

۴ _ نحوه تدریس درس ، شناخت حرفه و فن که هدف آن کمک به پی بردن و تشخیص استعداد و علائق دانش آموزان میباشد روشن نیست و وسائل مناسب برای اجرای برنامه و معلمان صلاحیت وجود ندارد در نتیجه استعداد دانش آموزان بخصوص در زمنیه های علمی بدشواری صورت میگیرد .

۵ _ شناخت استعداد و علائق دانش آموزان بستگی غیر قابل انکار به استفاده از فنون و وسائل دقیق علمی نظیر وسائل سنجش هوش و استعداد دارد و این یکی از ضروری ترین موارد است . با وجود این اقداماتیکه تا بحال در این مورد شده است از لحاظ کمی و کیفی بهیچوجه جوابگوی نیازمندیهای دوره راهنمای تحصیلی نیست .

۶ _ شرط لازم شناخت استعدادها و علائق کودکان فراهم ساختن فرصتهای متنوع و امکانات اجرائی فعالیتهای مکمل برنامه مورد نیاز در دوره راهنمائی تحصیلی است و مدارس راهنمائی به ساختمانهای مخصوص و متناسب با فضای کافی نیاز دارد اکثر ساختمانهائیکه از طریق مختلف تا بحال باین مدارس اختصاص یافته برای این منظور مناسب نیست از ۲۱۴۳ مدرسه راهنمائی دولتی در سال تحصیلی ۵۲ _ ۵۱ فقط ۷۹۹ مدرسه در ساختمان مخصوص این نوع مدرسه دایر بوده است . برای رفع مشکلات مذکور و سایر مشکلات پیشنهاد میشود :

۱ _ از راه وسائل ارتباط جمعی و انتشار جزوه ها و نشریات مخصوص که با زبان ساده تهیه شده باشد و یا تشکیل جلسات گفت و شنود طبقات مختلف مردم و معلمان را با فلسفه و هدفهای نظام جدید آموزش و پرورش بخصوص دوره راهنمائی آشنا نمایند .

۲ _ برای اینکه درس شناخت حرف و فن در تشخیص استعداد و علائق دانش آموزان مؤثر واقع شود برنامه و هدف این درس کاملا روشن گردد و تربیت معلم در مدارس عالی بطریقی باشد که دبیران بتوانند با روشها و وسائل مناسب هدف اصلی این درس را که آشنا کردن نوجوانان با حرف و فنون است تحقق بخشند .

۳ _ برای تهیه وسائل اندازه گیری و سنجش هوش و استعداد تحصیلی با ترازکردن آزمونهای مختلف روانی و تحصیلی از مراکز مخصوص که در دانشگاهها وجود دارد و یا باید بوجود آید استفاده شود و بر اساس طرحهائی تهیه این وسائل از طرف وزارت مربوطه به دانشگاهها واگذار شود و وزارت آموزش و پرورش بجای تهیه کردن تست های مورد نیاز به تعیین نیازها و تسهیل اجرای طرحهای مذکور بپردازد .

۴ _ برای تربیت معلم شایسته و متخصص برای دوره راهنمائی تحصیلی .

الف _ دانشسراهای راهنمائی موجود توسعه یابد .

ب _ همچنین در دانشکده های علوم تربیتی و دانشسرای عالی برنامه ای برای تربیت معلمان این دوره توسعه یابد و مراکزی که هنوز برای این برنامه وجود ندارد نسبت به تأسیس آن اقدام نمایند .

د _ تا وقتیکه تعداد فارغ التحصیلان مؤسسات فوق بحد کافی نرسیده اند برای معلمان فعلی مدارس دوره های کارآموزی مخصوص تشکیل شود و از خدمت آنان بطور تمام وقت استفاده شود .

ج _ برای جبران کمبود مشاوران راهنمائی واجد صلاحیت دوره های تربیت مشاوره و راهنمائی در دانشگاهها توسعه یابد و برای آنکه مشاوران دارای شخصیت و صلاحیت فنی لازم باشند داوطلبان این رشته از میان کسانیکه از رشد اجتماعی و عاطفی کافی برخوردارند انتخاب و حتی الامکان در سطح فوق لیسانس تربیت شوند .

۵ _ با نظر متخصصان تعلیم و تربیت و مهندسین ساختمانی نقشه اساسی برای ساختمان مخصوص مدارس راهنمائی تحصیلی تهیه شود و شوراهای آموزش و پرورش مناطق موظف باشند همه ساله اعتبارات خاص برای ایجاد ساختمانهای جدید مدارس راهنمائی تحصیلی اختصاص دهند .

یکی از مهمترین مسائلی که باید به آن توجه مبذول داشت شرایط آموزگاران و دبیران و بطور کلی معلم میباشد که متأسفانه وضع سازنده ای برای آنها وجود ندارد و شرایط اجتماعی و اقتصادی و استخدامی معلمان برای جلب و نگهداری و دلگرم نمودن آنان بحرفه خود مناسب نیست مثلا آموزگاری که تازه استخدام میشود ماهانه درحدود ۹۰۰ تومان حقوق دریافت میکند با توجه بافزایش هزینه زندگی آیا این حقوق برای ادامه یک زندگی ابتدائی و ساده کافی بنظر میرسد . مسلماً خیر بهر تقدیر سخنان خود را در مورد آموزش و پرورش و دوره راهنمائی و تحصیلی به همین جا پایان میدهم و باز همانطور که کراراً در مورد راههای حوزه انتخابیه خود گفته ام این بار هم راجع به مرمت و آسفالت اساسی راه درود به الیگودرز اصفهان که خرابی آن واقعاً مردم این مناطق را مستأصل کرده است و با پی گیریهای مجدانه تأمین اعتبار شده است و بودجه آنهم ابلاغ گردیده متأسفانه باید عرض کنم تاکنون اقدامی از طرف وزارت راه نشده است هفته قبل نامه ای از وزارت راه داشتیم مبنی بر اینکه کار ساختمان یاین راه را به اداره راه اصفهان واگذار کرده اند و بزودی کار ساختمان این راه شروع میشود با تماسی که با اداره راه اصفهان گرفته شد هنوز تاریخ شروع کار معلوم نیست لذا مجدداً نظر مقامات مسئول وزارت راه را باین امر مهم که فصل ساختمانی منطقه سپری میشود جلب مینماید و همینطور در مورد راه شاه زند به ازنا که واقعاً حیاتی ترین و اساسی ترین مسئله مهم مردم این منطقه است نظر جناب نخست وزیر محبوب را که در جلسه باشگاه نخست وزیر ساختمان این راه را تأیید فرمودند و قول دادند و نیز جناب آقای شهرستانی وزیر محترم راه را به فصل ساختمانی این منطقه معطوف میدارد .

موضوع دیگر تأمین مسکن و خانه های سازمانی برای معلمان و کارمندان دولت برای محل ادارات دولتی در شهرستان الیگودرز و درود و ازنا میباشد که با وضع بسیار مشکلـی روبرو هستند بیشتر ادارات دولتـی با نداشتن محل بـرای اداره و خانه های سازمانی کارشان ممکنست به انحلال آن اداره برسد مثلا در درود اداره ثبت اسناد در وضع بسیار بدی در نداشتن محل برای اداره قرار گرفته خواهشمند است مسئولان امر توجه بفرمائید در این جا یکبار دیگر نظر مقامات وزارت نیرو را به آب آشامیدنی شهر درود جلب مینماید که پیرو مذاکرات مکرر در مورد آب آشامیدنی و قابل شرب این شهر اقدام عاجل بنمایند در مورد تأمین احتیاجات بهداشتی و درمانی منطقه که مکرر با وزارت خانه مربوطه مکاتبه و مذاکره شده است بهتر است سخنی نگویم چون از طرف این وزارت خانه همیشه جوابهای دندان شکن دریافت کرده ام و با شهامت نفی عین میفرمایند در این صورت تشکر خود و مردم بدون پزشک و بهداشت منطقه را از این وزارت خانه که با یک نه گفتن و تکذیب واقعایت تکلیف ما را روشن میکنند اظهار میدارم از حوصله ایکه ریاست محترم مجلس و همکاران عزیز نمودند تشکر میکنم ( احسنت ) .

رئیس _ آقای شریفی تشریف بیاورید .

محمود شریفی _ جناب آقای رئیس _ همکاران ارجمند بنام خداوند بزرگ ، بمناسبت فرارسیدن ماه شریف رجب که مقارن با دو عید گرامی دینی و مذهبی ما است ، یکی بعثت پیامبر راستین و امین وحی مبین ، حضرت محمد بن عبدالله صلوات الله و سلامه علیه و دیگر ولادت با سعادت امیر مؤمنان و امام اول شیعیان حضرت علی بن ابیطالب علیه السلام ، با کمال عقیدت و صدق نیت ، شادباشهای قلبی را به پیشگاه شاهنشاه اسلام پناه ، حامی دین مبین و مجری احکام حضرت سید المرسلین ، شاهنشاه آریامهر که دوران عمر و سلطنتش دراز باد و به شهبانوی گرانقدر ایران و بوالاحضرت همایون ولایتعهد و بخاندان جلیل سلطنت پهلوی تقدیم میدارم ، بهمه مسلمانان جهان ، بویژه به ملت خداپرست ایران و به کلیه سروران و حاضران ساحت مقدس مجلس شورای ملی نیز ، با کمال مباهات این دو عید بزرگ را تبریک و تهنیت میگویم و پایداری دنیای اسلام و مسلمین را در پرتو نور وحدت و یگانگی و در سایه ایمان به خداوند و پیامبرانش و روز رستاخیز آرزو دارم . امیدوارم مسلمانان پنج قاره جهان روزبروز بترقیات و سرافرازیهای جدیدی نائل آیند و بهمه اهداف انسانی و ایمانی خود برسند . همچنین امید است ملت شریف ایران که چهارده قرن است بنور اسلام تن و جان را روشنی بخشیده است ، در ظل تعالیم قرآن مجید که ضامن سعادت دنیا و آخرت است و توجهات رهبری بزرگ و اندیشمند که مایه افتخار دنیای اسلام است و همواره در تشیید مبانی دین و حفظ شعائر و وحدت مسلمین توجه خاص مبذول میفرمایند ، بیاری پروردگار توانا ، از گزند حوادث و فتن جهان در پرتو عنایات امام زمان علیه السلام همواره مؤید و محفوظ باشد .

خداوند متعال در بیست و هفتم ماه رجب چهل سال گذشته از عام الفیل بفرموده خود در قرآن کریم بر مؤمنان منت گذارد تا از میان آنان فرستاده ای را برانگیخت که آیات رحمت خویش بر آنان فروخواند و آنانرا پاک و پاکیزه گرداند و رموز کتاب و حکمت بیاموزد ، گرچه پیش از آن در گمراهی و آشکار بودند . و امروز ، ما مردم مسلمان ایران به طلوع خورشید محمدی ارج می گذاریم و بعثت پیامبر خدا را گرامی میداریم که او را خدای راهنمای عالمیان و آدمیان نمود ، به راه توحید و سعادت ابدی هدایت فرمود و به سوی حیات جاودانی و سرمدی راهنمائی کرد. پیامبری که طی شصت و سه سال زندگی و بخصوص در دوران بیست و سه ساله نبوتش ، مردم را از سوی خدای یگانه به ترک بت پرستی و جهل و خرافات عهد جاهلیت راهبر شد و به زن مسلمان ، آن مادر والامقام و معلم اولیه جوامع بشری که بهشت در ظل اقدام اوست آنچنان شأن و منزلتی کرامت فرمود که بزودی سرافراز و زبانزد جهانیان شد و گزینش راه دانش و پیشرفت را برای او فریضه ای واجب شمرد و شیر زنانی همچو حضرت فاطمه زهرا و زینب کبری و سکینه و ام کلثوم علیهم السلام را بجهان دانش و آزادگی بشریت عطا کرد .

همه بزرگان جهان نیز بر این نکته اتحاد کلمه و اتفاق عقیده دارند که مادر دهر پس از پیامبر رحمت ، بشری چو علی علیه السلام نزاد که موجد همه صفات عالی انسانی و واحد کلیه فضایل و خصال معنوی و اخلاقی باشد .

علی که درود خدای بر او باد ، در خانه ای دیده بجهان گشود که از قرنها پیش خدای کعبه آن را ملجاء امید و قبله گاه موحدان کرده بود و در محرابی به ابدیت پیوست که سجده گاه قلوب و پیشنانی های مؤمنان بود .

علی اولین مسلم در بیعت و نخستین مؤمن در عبادت بود. ضربتش در غزوه خندق با عبادت جن و انس برابر و استقامتش در برابر کافران در شب هجرت پیامبر ضامن بقاء اسلام بود . وصی رسول و زوج بتول مظهر شجاعت و دلاوری و منشاء کرم وجوانمردی بود . در غزوات اسلام سپهدار وصف شکن او بود . هرگز بدشمن پشت نکرد ، کسی را بخاطر کینه شخصی نیازرد ، حقوق کسی را د رعین قدرت پایمال نکرد ، جز بحق سخن نگفت و جز بحق نیندیشید و داوری ننمود . تجمل در زندگی علی راه نداشت با کار و کوشش و کد یمین و عرق جبین زندگی کرد ، برای رفاه مسلمین قناتهای آب جاری کرد ، بدست خود نهالها کاشت و نخلستانها آباد نمود و با دلسوزی پدرانه بکار دردمندان و رفع حاجت نیازمندان پرداخت .

جای دارد که زندگی سراسر افتخار و پرتلاش و توان آخرین فرستاده خداوند بر اهل زمین ونیز روش زندگی مرد نامتناهی دنیای اسلام امیرالمؤمنین سرمشق کسانی قرار گیرد که خود را از پیروان مکتب نبوت میدانند و رهروان راه ولایت می خوانند و در عین آنکه زندگی را در نهایت رفاه و آسودگی خاطر در پناه یک تلاش سازنده توأم با امن و امان درکشوری آباد و پیشرفته می گذرانند از اندوختن توشه آخرت نیز غافل نیستند و تکیه و دلیل آنان باین امر جز این حقیقت نیست که گوید :

اگر لذت ترک لذت بدانــی
دگر لذت نفس ، لذت نخوانی

همکاران گرامی در اینموقع که کشور ما ، ببرکت مزایای معنوی اسلام و در پرتو انقلاب اجتماعی ایران ، با گامهای استوار بسوی تمدن بزرگ به پیش می تازد ، وظیفه افرادی که علاقمند به پیشرفت کشور و تأمین سعادت و آسایش افراد جامعه هستند ، در اجرای نیات خیرخواهانه شاهنشاه آریامهر آن است که با آنعده معدود سودجو که نظرشان تنها تأمین منافع شخصی است پیکار کنند وعلیه جهل و فساد و اثرات و عواقب ناشی از آن بپا خیزند . مولی الموحدین علی علیه السلام در اینمورد کلامی دلنشین و حکیمانه دارد که معنی آن بفارسی این است :

آنکه دفع فساد را نکند
با دل و دست و با زبان خودش
مرده ای بین زندگان باشد
عملش بوده بر زیان خودش

بسیار بجاست که مطبوعات یا رکن چهار مشروطیت و نویسندگان پاک نظر ما با قلم موشکاف خود ، در ارشاد معنوی ، حیات روحانی را در نهاد مردم با حیات عقلی توأم سازند و غافلان را از ارتکاب معاصی و گناهانی که همه روزه در سر راه آنها گسترده است باز دارند . چون این امری است طبیعی که در همه جوامع پیشرفته ، سودجویان وسائلی برای انحراف عموم بخصوص جوانان که سرمایه های فنا ناپذیر ملی هستند فراهم میسازند و از فراغ خاطر و تمکن دیگران به سود خود بهره میبرند . بسیار بجاست که در کشور اسلامی ایران ، پدران و مادران عزیز ، از طریق تعالیم عالی قرآن مجید و احکام مترقیانه شریعت جعفری اثنی عشری ، در تهذیب و تربیت اطفال و جگرگوشگان خود که مقدم بر تعلیم آنان است نهایت کوشش را بعمل آورند و ورح ایمان و تقوی را در نهاد آنها بدمند ، برای آنکه تربیت طفل در سنین اولیه زندگی بعهده خانواده و پدر و مادر و اولیای اوست ، قبل از آنکه وارد اجتماع گردد و این تربیت بدانگونه باید باشد که بعدها سبب انحراف او نشده ، وی را در همه مراحل زندگی فردی علاقمند به سنن ملی و مذهبی و خدمتگزار جامعه ببار آورد . همچنین مقرون بصواب خواهد بود که گویندگان گرامی مذهبی ما برای بهتر آشنا کردن همگان بخصوص نسل جوان با خصوصیات زندگی اولیای اسلام که همگی مظهر کرم و شجاعت و تقوی و دانش و ایثار جان بودند، آنانرا بهمانگونه که شایسته شأن و مرتبه رفیع آنان است بشناسانند و تنها به تجسم مصائب اهل بیت عصمت و طهارت اکتفا ننمایند .

امید است بهمانگونه که خداوند بزرگ با عنایت و لطف شاه ولایت ، این کشور کهنسال را که قرنها مهد دانش و پرچمدار تمدن بشری بوده است و با آن فرهنگ عالی انسانی و آریائی ، بارها از گزند حوادث بر کنار داشته است ، از این پس نیز که میرود از تو مقام شامخ گذشته خود را باز یابد و بار دیگر آفتاب تمدن ، از مشرق زمین طلوع کرده است ، همچنانکه حامی افکار بلند و اندیشه های تابناک شاهنشاه ترقی خواه و نگاهبان نظام شاهنشاهی ایران زمین باشد و سال و به سال برکات و عنایاتش را بر مردم این سرزمین زیادت فرماید ، زیرا باعتقاد ما ، آنچه کشور زیز ما ایران را درطول تاریخ ، از سوانح و دگرگونیهای زمان حفظ کرده ، تمسک به ائمه اطهار و توسل به ارواح مقدس اولیای اسلام و خاندان نبوت و ولایت ، علیهم السلام بوده است ، آنان که همواره حامی شاهنشاهان ملت نواز این مرز و بوم در انجام اصلاحات اجتماعی در طی قرون و اعصار تاریخ وطنمان بودند . متشکرم . ( آفرین _ احسنت )

رئیس _ آقای اسحقی نژاد تشریف بیاورید .

اسحقی نژاد _ بنام خدا و بنام نامی شاهنشاه آریامهر ، با اجازه مقام ریاست ، نمایندگان محترم بدواً چنانچه بوسیله همکاران گرامی بعرض رسید مسافرت والاحضرت همایون رضاپهلوی به کشور همجوار دوست ما اتحاد جماهیر شوروی نقطه عطفی در تاریخ درخشان کشورمان محسوب خواهد بود که با عنایات شاهنشاه بزرگ ضمن انجام چنین مسافرت پرشکوهی روابط حسنه دولتین در حال حاضر و آینده از استحکام بیشتر بهره ور گردد ( صحیح است ) . و موجب رفاه حال مردم و دولتین خواهد بود مراتب سپاسهای قلبی خود و موکلینم را به

پیشگاه رفیع شاهنشاه آریامهر تقدیم داشته و از خدای بزرگ سلامتی ذات اقدس همایونی و خاندان جلیل پهلوی را مسئلت دارم ( احسنت ) .

باستحضاریکه دارند ده ماه از عمر مجلس و مجلسیان گذشت در این مدت مجلس جلسات متشکله آنچه نیازمندیهای حوزه انتخابیه ام بود شرح داده شدند و چاره جوئی بعمل آمد و در اینمدت ضمن اینکه استاندار معظم آذربایجان شرقی در سال گذشته با حضور کلیه نمایندگان مجلسین در شهر قهرمان پرور تبریز جلسه ای تشکیل داده اند و کلیه احتیاجات بالخصوص نیازمندیهائیکه در درجه اولویت قرار گرفته بود بررسی و به مسؤلین از طریق استانداری و نمایندگان استان گزارش گردید .

سپس بنا بدرخواست نمایندگان محترم مجلسین و موافقت جناب آقای نخست وزیر در سال جاری جناب آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر محبوب و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران باکلیه اعضاء محترم حیات دولت برای رسیدگی به نیازمندیها و همچنین بازدید باستان آذربایجان شرقی تشریف فرما شده اند و در مدت سه شبانه روز بازدید و رسیدگی به نیازمندیها باین نتیجه رسیده اند که در پنج مورد اولویت داده شود وطی بیانیه ایکه در جلسه نهائی هیأت دولت صادر گردید دستور داده شد که نسبت به مسئله آب و برق و راه های روستائی و مسئله بیمارستان و درمانگاهها و همچنین کمبود مدارس و نیز در خصوص مجتمع های ورزشی جوانان اقدام فوری بعمل آید بالخصوص در مورد آب شهر تبریز هر چه زودتر اقدام شود .

خوب از یک نماینده جز بیان مطلب و خواسته ها و احتیاجات حوزه انتخابیه چیز دیگری بر نمی آید با توجه باین اصلی که با آغاز تعطیلات تابستانی مدتی دور هم نخواهیم بود . لازم دانستم با استفاده از موقعیت بار دیگر عرایضم را در چند مورد توضیح و بعض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم ، باشد مفید فایده افتد و انشاءالله نتایج مطلوب از آنها گرفته شوند هم چنانچه مستحضرند امروز کمبود مسکن در سطح مملکت ، جزو مسائل روز بشمار میآید کراراً مورد توجه خاص شخص شخیص بندگان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر نیز قرار گرفته و اوامر مؤکد که در رفع آن صادر فرموده اند و این مسئله قریب اکثریت هم میهنان ما را در بر میگیرد . پس با پذیرش این اصل مسلم اگر در مقام اولویت برای عملی ساختن امر خانه سازی و خانه دار نمودن طبقات گرفته شود یقین دارم در این خصوص طبقه زحمتکش و شریف کارگران و همچنین افراد فداکار و جانباز طبقه معلمین در صدر جدول قرار خواهد گرفت . کما اینکه بارها در این باره سخن گفته و بنظر خود حق مطلب را چنانچه باید ادا نموده ام و با جلب نظرات نمایندگان محترم بمذاکرات معموله در این مورد اجمالا بعرض میرسانم وظیفه این دو طبقه مخصوص زحمتکش و شریف کشور کار و کوشش است که برای صنعتی کردن مملکت و براه انداختن چرخهای صنایع بزرگ و سنگین و در کنار گوشه کارگاهها و همچنین تعلیم و تربیت نوباوگان و تیپ جوان برای آینده نگری آنان در مملکت و خدمت بشاهنشاه آریامهر میباشد بدیهی است انجام امر خطیر آموزش نیز صرفاً ایجاب رفاه خاطر مینماید و بس علیهذا به نمایندگان محترم حزب رستاخیز ملت ایران است که در اجرای امرخانه سازی و رفع نیاز طبقات زحمتکش شریف کارگر و خدمتگذاران صدیق ، طبقه معلم و سایر طبقات در مقام اول سعی وافی مبذول دارند تا انشاءالله در تمام سطح مملکت با برآورده شدن این مشکل بزرگ یک قدم چشمگیر اصلاحی مورد توجه همگان برداشته شود چون اگر امروز مقایسه و یا حساب کنیم و کسانیکه اجاره نشین میباشند حداقل چهل در صد از درآمد خودشان را باید جهت کرایه مسکن بپردازند . ضمناً توجه نمایندگان محترم را به فرمایشات رهبر عالیقدرمان شاهنشاه آریامهر در شرفیابی نمایندگان کارگران و اتحادیه ها و سندیکاهای سرتاسر کشور در سال ۲۵۳۴ کاخ نیاوران جلب و اگر درست بیاد آورده باشیم شاهنشاه آریامهر فرموده اند که برای کارگران ضمن اینکه در جوار کارگاهها خانه های سازمانی ساخته شود و اضافه فرموده اند برای آینده آنان نیز بایستی فکر شود و خانه های شخصی نیز تهیه شود تا در موقع بازنشستگی از نظر مسکن راحت باشند درود به چنین رهبر بزرگ و پادشاه عادل و پیشوای انساندوست که شب و روز برای رفاه ملت ایران چه از نظر سیاسی و چه از نظر اقتصادی و چه از نظر اجتماعی قدمهایی برمیدارند که جهانیان را بحیرت در میآورند و ایران آباد امروز از برکت شاهنشاه است و بس در این جاست که از مسؤلین محترم تقاضا نمایم ترتیبی داده شود ضمن اینکه در امر مسکن و خانه سازی یک فکر اساسی بنمایند و ضمناً چون در حال حاضر در یک نقطه شهر تبریز برای کارگران خانه های پیش ساخته تهیه مینمایند و جای تشکر و امتنان است تقاضا مندم ترتیبی داده شود برای رفاه مسکن طبقه معلم و کارگران درسه نقطه شهر تبریز از زمینهای بایر خریداری و جهت خانه سازی در اختیار مسؤلین قرار دهندکه از کارخانه پیش ساخته موجود که در تبریز میباشد استفاده نمایند نکته دیگر چون هر روز شهر قهرمان پرور تبریز با عنایات شاهنشاه صنعتی میشود و این آپارتمانهائیکه در دست اقدام است تکافوی یک دهم کارگران را نخواهد کرد و در اینجا لازم است باستحضار برسانم که خانه های پیش ساخته کارگران فاقد فاضل آب میباشد و با توجه باینکه وزارت مربوطه دستور داده است قبل از تحویل خانه ها بایستی مسئله فاضل آب روشن شود متأسفانه مسئولین مربوطه در این امر کوتاهی کرده اند تقاضای رسیدگی آن را دارم .

و اما مطلب دیگری را که معلمین تقاضا مندند بعرض همکاران گرامی میرسانم و از وزارت آموزش و پرورش تقاضا دارد در اینمورد رسیدگی و دستور لازمه را صادر فرمایند ترتیبی داده شود برای دبیران گروه های ممتاز و یازده و ده که در سراسر مملکت بی صبرانه منتظرند که گروههای متعلقه آنان طبق مقررات وظابطه قانونی ابلاغ تا از مزایای آن برخوردار گردند و مثل همیشه در خدمت خودشان کوشاتر باشند .

و اما مسئله مهمی که مورد بحث خواهد بود عبارتست از کمبود مدارس در سطح استان آذربایجان شرقی بویژه در شهر تبریز مرکز استان فوق العاده مورد توجه است و فکر میکنم این مسئله نیز مورد تأیید وزارت محترم آموزش و پرورش نیز قرار گیرد و اگر در عالم مقایسه درآیم شهر تبریز از نظر کمبود مدارس در سطح مملکت بایستی در صدر جدول قرار گیرد .

با توجه باینکه در مسارت جناب آقای نخست وزیر در این زمینه بحث و گفت و شنود زیادی بعمل آمد و روی این اصل مهم در طبقه بندی احتیاجات این مسئله در اولویت قرار گرفت علیرغم قولهائیکه داده شد هنوز آنطوریکه شاید و باید اقدامی در این مورد صورت نگرفته و اگر چنانچه اقدامی هم باشد در مقابل کمبود بیشتر ناچیز است و اینک با سپری شدن در حدود یکماه تعطیلات مدارس بایستی قدمهای بزرگی برداشته میشد و اگر چنانچه وضع بحال سابق و یا با یک کمی تغییر بحال سابق باقی ماند معلوم نیست با گذشت مختصر وقت از فصل ساختمانی چه نتیجه گرفته خواهد شد و آیا جوابگوی احتیاجات خواهد بود یا نه ؟ جواب این مسئله را پس از آغاز کار مدارس باید جستجو کرد . من بنام یک نماینده مردم شهر تبریز از پشت این تریبون بار دیگر برای چندمین بار کمبود فاحش و چشمگیر مدارس را باستحضار مسئولین محترم رسانده و با جلب توجهاتشان باین که با وارد شدن تعداد زیاد نوآموزان بمدارس و از نظر نبودن کلاس و محل مناسب اجرای برنامه های آموزشی منطقه بچه اصلی درخواهد آمد و اینک تقاضای اقدام فوری را دارم تا وقت باقیست به علاج بزرگ درد بپردازند که مانند سنوات گذشته در مدارس و همچنین کادر آموزش و دانش آموزان و هنرجویان بآموزش چند شیفته نپردازند .

جناب رئیس ، در بازدید هیأت محترم دولت از استان آذربایجان شرقی وقوف بر احتیاجات منطقه و لمس آنها از نزدیک که از طرف جناب آقای هویدا نخست وزیر دستـور لازم در مـورد آب و برق و تأمیـن احتیاجات جوانـان از نظر اجـرای برنامه های مجتمع ورزشی در سطح استان صادر شد و در برنامه اولویت قرار گرفت که در حد خود موجب کمال تشکر و امتنان است لیکن باید بعرض برسانم که اقدامی در انجام آنها از طرف سازمانهای مربوطه چنانچه باید و شاید صورت نگرفته بلکه بعضی از آنها نیز کم کم بفراموشی نیز سپرده میشود با عرض این نکته که هر روز چندین نفر از اهالی شهرستان تبریز چه از روستاها و چه از خود شهر تبریز به نمایندگان مجلسین حوزه انتخابیه مراجعه و یا تماس تلفنی برقرار میکنند و از نبودن آب منیالند و در اینجاست که از مسؤلین محترم استدعا نمایم ترتیبی بدهند اولا در مورد آب شهر تبریز که مردم خیلی در مضیقه هستند یک فکر اساسی و فوری بعمل آورند و نیز به کسانیکه فعلا ساختمانهای آنها حاضر و بهره برداری مینمایند و از نداشتن آب مینالند چاره جوئی شود چون با این پیشرفتی که در شهر تبریز مشهود است و هر روز کارخانجات جدید فعالیت های خودشانرا با عنایات شاهنشاه آریامهر توسعه میدهند و از نظر انسانی نیز روزبروز از هر جهت رشد اجتماعی بیشتر میشود و باید سالهای سال از کمبود آب دست بگریبان باشیم و در این مکان مقدس لازم بیادآوری است مردم بی صبرانه در انتظار تصمیمات هیأت محترم دولت که شایان توجهی بوده و میباشند و با یادآوری مراتب تقاضای بذل مرحمت و صدور دستورات مقتضی فوری بر پیاده نمودن آنها را دارم و بالخصوص در مورد آب روستائی نیز باید توجه خاص شود چون از نظر آب در مضیقه میباشند روستائیان ادا میکنند چنانچه برق در اختیار داشته باشند میتوانند با زدن چاه های متعدد از نظر آب خودشانرا تأمین کنند و اخبار واصله حاکی از این استکه سازمان برق در موقع مراجعه روستائیان و با نمایندگان آنها برای تنظیم قرارداد خواستار وجوه کلانی میباشد که هیچگاه برای مردم محتاج دهات مقدور و میسر نخواهد بود و تصور میرود هیچوقت با این مقررات اکثر روستائیان نتوانند صاحـب برق باشند در این جـا بار دیگر تقاضـا نمایم مسئولین امر در امر برق روستاهـا و همچنین حداقـل با درست کـردن راه های خاکی بتوانند از نظر آب تأمین و از نظر محصولات تهیه شده خودشانرا که شب و روز زحمت کشیده اند به بودن راه به شهرستانها و شهرهای همجوار خودشان قبل از اینکه از بین برود برسانند ضمن اینکه از بازده کارشان راضی خواهند بود و از نظر تأمین احتیاجات شهرها نیز مؤثر واقع خواهد شد و تشویق میشوند که در امر زراعت کوشاتر باشند .

در خاتمه عرایضم قسمت دیگری که لازمست باستحضار سروران گرامی برسانم مسئله جزیره شاهی میباشد و نمایندگان محترم مکرر از پشت این تریبون وضع مردم اصلاحات و چشم براه حزیره شاهی را چه بوسیله اینجانب و سایر نمایندگان محترم تبریز بعرض رسانیده اند ولی باید اذعان کرد که در این مورد اگر چنانچه قبلا فعالیت بیشتری بعمل میآمد بنا باطلاعیکه میدهند در مورد درست کردن راه آنان اصلا قدمی بر نمیدارند و اهالی این جزیره درحدود ده یا دوازده هزار نفر چشم براه انتظار میباشند و در گذشته پیشنهاد شد سازمان بنادر حداقل با خرید چند دستگاه قایقهای موتوری سریع السیر جریان رفت و آمد و مردم جزیره شاهی را فراهم تا روی دریاچه بصورت معقولی درآورده و در موقع لزوم دسترسی برحل مشکلات روزانه برای مردم فراهم باشد ، ولی مثل اینکه توجهی نشده این کشتی مسافری که درحال حاضر تنها وسیله امید ساکنان محل مسافر بار و توشه اغنام و اقسام جدا از هم نبوده بعلاوه همانطور مسافرت بین بنادر را در ساعات و از نمیشود به حساب وسیله قابل قبول آورد مجدداً ضمن تشکر از جانب آقای نخست وزیر استدعا نمایم بنا بدرخواست کلیه نمایندگان شهرستان تبریز نسبت بتأمین خواسته های مردم جزیره شاهی که امیدی جز خدای بزرگ و شاهنشاه عظیم الشأن و معظم و مفخم نداشته و ندارند هیأتی برای رسیدگی و فیصله دادن وضع این جزیره دورافتاده اعزام دارند تا مشکل آنان حل و برای همیشه اهالی آن محل راحت شوند .

جاوید شاهنشاه آریامهر _ پاینده ایران متشکرم ( احسنت ) .

- تقدیم سؤال بوسیله آقای اخلاق پور از دولت

۳ - تقدیم سؤال بوسیله آقای اخلاق پور از دولت .

رئیس _ آقای اخلاق پور فرمایشی دارید بفرمائید .

اخلاق پور _ سؤالی است که تقدیم می کنم .

رئیس _ سؤال بدولت ابلاغ میشود .

- اعلام وصول سه لایحه از مجلس سنا ( ۱ ) لایحه راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون تشکیل شرکت سهامی مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن شرکت بشرکت ملی صنایع مس ایران ( ۲ ) لایحه راجع به تشکیل سازمان پژوهش و نوسازی و آموزشی ( ۳ ) لایحه راجع به معافیتهای مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی

۴ - اعلام وصول سه لایحه از مجلس سنا ( ۱ ) لایحه راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون تشکیل شرکت سهامی مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن شرکت بشرکت ملی صنایع مس ایران ( ۲ ) لایحه راجع به تشکیل سازمان پژوهش و نوسازی و آموزشی ( ۳ ) لایحه راجع به معافیتهای مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی .

رئیس _ وارد دستور میشویم لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۵۰۱۶ مورخ ۳ / ۴ / ۲۵۳۵ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۳ ( دادگستری و استخدام ) در قبال لایحه شماره ۷۳۱۴۸ مورخ ۱۸ / ۱۲ / ۲۵۳۴ دولت راجع باصلاح بعضی از مواد قانون تشکیل شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن بشرکت ملی صنایع مس ایران در جلسه فوق العاده روز شنبه ۱۲ تیر ماه ۲۵۳۵ مطرح گردیده و برای آن پیشنهاد فوریت شد که ابتدا فوریت و سپس لایحه مزبور با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجل سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۳۸۹۲ مروخ ۱۸ / ۳ / ۲۵۳۵ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۳ ( دادگستری و استخدام ) در قبال لایحـه شماره ۶۹۸۴۶ مورخ ۱۵ / ۱۱ / ۲۵۳۴ دولت راجـع به تشکیـل سازمان پژوهش و نوسازی آموزشی در جلسه فوق العاده روز شنبه ۱۲ تیر ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و برای آن پیشنهاد فوریت شد که ابتدا فوریت و سپس لایحه مزبور با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۶۲۰۲ مورخ ۱۸ / ۳ / ۲۵۳۵ آن مجلس محترم ، گزارش کمیسیون شماره ۴ ( امور اقتصادی ودارائی ) در قبال لایحه شماره ۳۴۰۲ مورخ ۱۳ / ۲ / ۲۵۳۵ دولت راجع به معافیتهای مالیاتی مربوط باجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی در جلسه فوق العاده روز شنبه ۱۲ تیر ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده گرفته خواهد شد .

- تصویب صورتجلسه های شماره ۵۱ و ۵۲

۵ - تصویب صورتجلسه های شماره ۵۱ و ۵۲

رئیس _ صورتجلسه های سه شنبه و پنجشنبه هفته گذشته خدمت خانمها و آقایان محترم توزیع شده است نسبت به این دو صورت جلسه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) این دو صورتجلسه تصویب میشود .

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن و ابلاغ بدولت

۶ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن و ابلاغ بدولت .

رئیس _ گزارش کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری والحاق ۶ ماده به آن مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور درجلسه روز چهارشنبه ۹ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور آقای دکتر آگاه معاون وزارت کشور لایحه شماره ۳۳۶۸ مورخ ۱۳ / ۲ / ۲۵۳۵ دولت مربوط باصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق شش ماده بآن راکه قبلا در مجلس شورای ملی بتصویب رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و این اصلاحات را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده بآن

ماده واحده _ تبصره ماده ۷ بند ۲ ماده ۸ بند ۲ ماده ۹ بند یک ماده ۱۰ و مواد ۱۱ و ۱۴ و متن ماده ۱۵ و تبصره های ۱ و ۲ و ۳ آن و مواد ۱۶ و ۱۹ و ۲۱ و ۲۲ و بند ۴ ماده ۲۳ و ماده ۳۰ و تبصره ماده ۳۹ قانون شهرداری مصوب سال ۱۳۳۴ و اصلاحیه آن مصوب سال ۱۳۴۵ بشرح زیر اصلاح و یک تبصره بماده ۱۵ اضافه و مواد ۱۱۴ و ۱۱۵ و ۱۱۶ و ۱۱۷ و ۱۱۸ و ۱۱۹ بقانون مذکور الحاق میگردد .

تبصره ماده ۷ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« تبصره _ جمعیتی که ملاک تعیین عده نمایندگان هر حوزه است آخرین سرشماری عمومی کشور است که نتیجه آن قبل از صدور دستور شروع انتخابات انجمن شهر رسماً اعلام شده باشد . »

ماده ۸ بند ۲ ماده ۸ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« بند ۲ _ داشتن هجده سال تمام سن » .

بند ۲ ماده ۹ بشرح زیر اصلاح میشود :

« بند ۲ _ داشتن ۲۵ سال تمام سن » .

بند ۱ ماده ۱۰ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« بند ۱ _ نخست وزیر _ وزیران و معاونان آنان و نمایندگان مجلسین در تمام کشور و استانداران و فرمانداران و قضات دادگستری و شهرداران و بخشداران و کلیه رؤسای ادارات و سازمانها و شرکت های دولتی و مؤسسات وابسته بدولت و شهرداریها . همچنین مدیر عامل جمعیت شیر و خورسید سرخ _ رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن _ رئیس اطاق اصناف_ رئیس شورای آموزش و پرورش منطقه ای و قائم مقام و معاونان مقامات مذکور در حوزه مأموریت و کار خود باستثنای استادان و دانشیاران و استادیاران و سایر افرادی که در مؤسسات آموزش عالی تدریس میکنند مشروط بر آنکه دارای شغل دولتی دیگری نباشد و همچنین کارکنان آموزشی وزارت آموزش وپرورش که منحصراً بامر تدریس اشتغال ورزند .

ماده ۱۱ _ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۱۱ _ از اشخاصی که با یکدیگر قرابت نسبی یا سببی بشرح زیر داشته باشند :

پدر _ مادر _ فرزند _ نوه _ برادر _ خواهر _ برادرزاده _ خواهرزاده_ همسر _ خواهر و برادر همسر _ فرزند همسر _ فقط آنکسی که رأی اوبیشتر است میتواند عضویت یک انجمن را دارا باشد و در صورت تساوی آراء یکی از آنها بحکم قرعه معین خواهد شد و اگر قرابت پس از اتمام انتخابات و صدور اعتبار نامه یا هر زمانی از دوره قانونی انجمن حاصل و یا معلوم گردد بلافاصله در اولین باری که انجمن تشکیل جلسه میدهد بحکم قرعه یکنفر ابقاء میشود و بجای شخص یا اشخاصی که خارج شده اند از شخص یا اشخاصی که بعد از آنها رأیشان بیشتر است دعوت خواهد شد .

ماده ۱۴ _ بشرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف میشود :

« ماده ۱۴ _ فرمانداران یا بخشداران حداکثر ظرف مدت سه روز پس از وصول دستور وزارت کشور تاریخ و محل تشکیل کمیسیون موضوع ماده ۱۵ و شرایط انتخاب شوندگان و مدت اعلام داوطلبی عضویت در انجمن را بموجب آگهی باطلاع عموم اهالی بخش یا مرکز فرمانداری میرسانند .

داوطلبان عضویت در انجمن باید برگ داوطلبی خود را ظرف ده روز از تاریخ انتشار آگهی شخصاً بفرمانداری یا بخشداری تسلیم نمایند . »

ماده ۱۵ _ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۱۵ _ پس از انتشار آگهی مزبور در ماده ۱۴ بمنظور احراز شرایط قانونی در مورد داوطلبان عضویت در انجمن حداقل دو ماه قبل از روز اخذ رأی بدستور وزارت کشور در مرکز هر فرمانداری یا بخشداری کمیسیونی بریاست فرماندار یا بخشدار و بعضویت رئیس دادگاه شهرستان در شهرستان و رئیس دادگاه بخش در بخش و رئیس اداره آموزش و پرورش و رئیس اداره ثبت احوال ویکنفر معتمد محل بانتخاب فرماندار یا بخشدار تشکیل میگردد در بخشها رئیس آموزش و پرورش بخش ، نماینده ثبت احوال عضویت کمیسیون را دارا خواهند بود . در غیاب هر یک از افراد مذکور در بالا از جانشین آنان دعوت بعمل خواهد آمد . در صورتیکه تکمیل تعداد اعضای کمیسیون با افراد مذکور میسر نباشد فرماندار یا بخشدار میتواند از دبیران یا آموزگاران یا سر دفتران و یا رؤسای شوراهای داوری و یا رؤسای خانه های انصاف یا رؤسای انجمن ده برای تشکیل و تکمیل عده اعضای کمیسیون دعوت نماید . داوطلبان عضویت در انجمن ها نمیتوانند عضو کمیسیون مذکور باشند و هر گاه اعضاء این کمیسیون داوطلب عضویت در انجمن شهر گردند مستعفی تلقی شده و طبق مقررات این ماده بجای آنان از افراد دیگر دعوت بعمل خواهد آمد . کمیسیون پس از رسیدگی اسامی افراد واجد شرایط قانونی را بمرجع حزبی مربوط درمحل اعلان میکند تا طبق ضوابط حزبی و با توجه بتعداد داوطلبان و جمعیت هر حوزه انتخابیه حداکثر تا چهار برابر تعداد اعضای انجمن نامزدهای انتخابات یاز طرف حزب اعلام شود و رأی دهندگان میتوانند فقط بافراد اعلام شده رأی دهند .

بعد از انتشار اعلام اسامی داوطلبان واجد شرایط کمیسیون نسبت بتعیین اسامی ۲۴ نفر از معتمدین محلی با سواد از بین گروههای مختلف که دارای شرایط رأی دهنده باشند اقدام مینماید و فرماندار یا بخشدار از ۲۴ نفر مذکور برای تشکیل انجمن نظارت در محل بخشداری یافرمانداری دعوت خواهد نمود .

دعوت شدگان در همان جلسه با رأی مخفی و اکثریت نسبی از بین خود هفت نفر را بعنوان عضو اصلی و هفت نفر را بعنوان عضو علی البدل انتخاب میکنند . برای تشکیل جلسه مذکور حضور حداقل دو سوم دعوت شدگان ضروری است . در بخشهائی که چند انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر درجریان باشد نماینده بخشدار در تشکیل انجمن وظایف بخشدار را بعهده خواهد داشت . »

تبصره ۱ _ ماده ۱۵ بشرح زیر اصلاح میشود :

« تبصره ۱ _ در بخشهائیکه انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر در جریان است تکالیف مربوط باحراز شرایط قانونی داوطلبان و تعیین ۲۴ نفر معتمدان و رسیدگی بشکایات موضوع ماده ۳۰ و سایر وظایف مربوط توسط کمیسیون مذکور در این ماده انجام خواهد شد . »

تبصره ۲ ماده ۱۵ بشرح زیر اصلاح میشود :

« تبصره ۲ _ انجمنهای نظارت بر انتخابات با نظارت فرماندار و بخشدار محل مسئول صحت انتخابات خواهند بود . »

تبصره ۳ ماده ۱۵ بشرح زیر اصلاح میشود :

« تبصره ۳ _ هر گاه قبل از تشکیل انجمن نظارت یک یا چند نفر از داوطلبان نمایندگی استعفا دهند مراتب از طرف فرماندار یا بخشدار برای اطلاع رأی دهندگان اعلام میشود و داوطلب مستعفی حق استرداد استعفای خود را ندارد . »

تبصره ای بعنوان تبصره ۴ بماده ۱۵ الحاق میگردد :

« تبصره ۴_ وزارت کشور ملکف است نسبت بتشکیل انجمن شهر در کلیه نقاطی که شهرداری تأسیس شده یا بشود اقدام نماید. »

ماده ۱۶ بشرح زیر اصلاح میشود :

ماده ۱۶ _ از داوطلبان عضویت در انجمن شهر نباید برای عضویت انجمن نظارت و شعب اخذ رأی و شعب ثبت نام دعوت بعمل آید ولی هر داوطلب میتواند برای نظارت در اخذ و قرائت آراء نماینده ای بانجمن نظارت و شعب اخذ رأی معرفی کند .

ماده ۱۹ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۱۹ _ بمنظور اخذ رأی و استخراج آراء انجمنهای نظارت مکلفند با تصویب کمیسیون موضوع ماده ۱۵ بتعداد لازم شعب اخذ رأی مرکب از پنج نفر از اهالی همان محل تشکیل دهند .

اعضای شعبه باید واجد شرایط انتخاب کننده باشند .

محل شعب اخذ رأی حتی الامکان با توجه بجمعیت و امکانات ارتباطی محل تعیین میشود . »

ماده ۲۱ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۲۱ _ انجمن نظارت و شعب آن غیر قابل انحلال است مگر آنکه اسباب تعطیل و تعویق انتخابات را فراهم کنند و یا برخلاف وظائفی که طبق این قانون بعهده انجمن گذاشته شده عمل نمایند در اینصورت اگر موجبات تعطیل و تعویق و اخلال از طرف شعبه باشد بنا بنظر اکثریت انجمن نظارت با موافقت فرماندار یا بخشدار شعبه مزبور منحل میشود و اگر از طرف انجمن نظارت باشد فرماندار یا بخشدار با موافقت کمیسیون پنچ نفر ( باکثریت آراء ) با ذکر دلائل اعضاء علی البدل را برای ادامه امر انتخابات دعوت می نماید و ضمناً مراتب و دلائل تعطیل و تعویق اخلال را ضمن صورتجلسه ای برای تعقیب متخلفین از طریق وزارت کشور بشورای دائمی انتخابات اعلام میدارد . در صورتیکه از این اقدامات نیز نتیجه ای حاصل نشود از طرف فرماندار یا بخشدار درخواست انحلال انجمن نظارت با نظر کمیسیون پنج نفری از طریق وزارت کشور بشورای دائمی انتخابات موضوع ماده ۱۱۴ این قانون برای اتخاذ تصمیم فوری احاله خواهد شد . »

ماده ۲۲ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۲۲ _ هر گاه در اثناء جریان انتخابات یک یا چند نفر از اعضاء انجمن درآمدن بجلسات تعلل و یا از حضور استنکاف نمایند تا زمانی که اکثریت باقی است جریان امر تعقیب و بعضو یا اعضاء مذکور اخطار میشود که حضور یابند چنانچه عضوی تا دو جلسه پس از اخطار در استنکاف و تعلل خود باقی باشد فرماندار یا بخشدار یک یا چند نفر از اعضاء علی البدل را بحکم قرعه برای عضویب انجمن دعوت می نماید و اگر اکثریت اعضاء انجمن نظارت از حضور در انجمن استنکاف نمایند و یا پس از ختم انتخابات از دادن اعتبارنامه خودداری کنند فرماندار یا بخشدار علل و موجبات آنرا تحقیق و در رفع محظور اهتمام می نمایند و در صورتیکه اهتمام فرماندار یا بخشدار مؤثر نشود و اکثریت اعضاء انجمن یا تمام اعضاء انجمن اعم از اصلی و علی البدل همچنین استنکاف و یا استعفا نمایند یا بواسطه فقدان اکثریت انجمن نتواند بوظائف قانونی خود عمل کند کمیسیون مقرر در ماده ۱۵ در تجدید اعضاء انجمن نظارت بتعداد کسری اقدام می نماید و انتخابات را خاتمه میدهد و اشخاصی که موجبات تعطیل و تعویق و انحلال انجمن را فراهم کرده باشند طبق ماده ۸۷ این قانون مورد تعقیب قرار خواهند گرفت . »

بند ۴ ماده ۲۳ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« بند ۴ _ اسامی داوطلبان آن حوزه که طبق ماده ( ۱۵ ) از طرف حزب اعلام شده است . »

ماده ۳۰ بشرح زیر اصلاح میگردد .

« ماده ۳۰ _ ضمن انتشار اسامی دارندگان رأی انجمن نظارت تاریخ قبول شکایات را که باید از فردای همان روز شروع شود تعیین میکند و اگر از انتخاب کنندگان یا انتخاب شوندگان کسی از جریان انتخابات شکایت داشته باشد ظرف یکهفته باطلاع انجمن نظارت میرساند و انجمن نظارت بعد از انقضاء یکهفته شکایتی نمی پذیرد و منتهی ظرف یکهفته بشکایات واصله با حضور کمیسیون پنج نفری رسیدگی میکند در صورتیکه شکایت بنظر انجمن وارد باشد و ثابت شود که منتخب دارای شرایط مقرر در ماده ۹ و ۱۰ این قانون نیست مراتب را در صورتمجلس ذکر میکند و اعتبار نامه را برای نفر بعدی که دارای رأی بیشتری میباشد صادر می نماید و هر گاه تشخیص دهد که در انتخابات اعمالی بر خلاف قانون صورت گرفته موضوع را با تنظیم صورتمجلس برای اتخاذ تصمیم از طریق وزارت کشور بشورای موضوع ماده ۱۱۴ این قانون احاله مینماید و طبق نظر شورا عمل میکند . »

تبصره زیر بماده ۳۹ الحاق میگردد :

تبصره _ روز و ساعت تشکیل جلسات با دستور کار انجمن حداقل ۲۴ ساعت قبل در تابلو کنار در ورودی شهرداری آگهی میشود . »

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۴ بقانون شهرداری الحاق میگردد :

بمنظور ایجاد رویه واحد در انجام انتخابات و همچنین رسیدگی باختلاف نظر در چگونگی اجرای قوانین ومقررات مربوط بانتخابات انجمنها ، شورای دائمی انتخابات بریاست وزیر کشور و بعضویت افراد زیر تشکیل میگردد :

۱ _ معاون وزارت کشور .

۲ _ رئیس کانون وکلاء دادگستری .

۳ _ مدیر کل قضائی وزارت دادگستری .

۴ _ دو نفر اعضاء انتخابی از هیئت اجرائی و دو نفر اعضاء انتخابی از دفتر سیاسی حزب .

۵ _ دو نفر که در امر انتخابات بصیر و صاحب نظر باشند بانتخاب وزیر کشور .

۶ _ مدیر کل دفتر انتخابات وزارت کشور که سمت دبیری شورا را نیز بعهده خواهد داشت .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۵ با چهار تبصره بقانون شهرداری الحاق میگردد .

ماده ۱۱۵ _ شورای دائمی انتخابات با رعایت مقررات مربوط نسبت بموارد زیر رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نماید و تصمیمات شورا قطعی و لازم الاجراء است .

۱ _ انحلال انجمن نظارت .

۲ _ ابطال انتخابات انجمنها و تعیین تکلیف آنها .

۳ _ رسیدگی بشکایات از انجمنهای نظارت در جریان انتخابات .

۴ _ رسیدگی و اظهار نظر در مورد اختلاف بین انجمنهای نظار و فرماندار یا بخشدار در مورد انحلال شعب اخذ رأی .

۵ _ رسیدگی و تعیین تکلیف نسبت بسایر مسائل مربوط بانتخابات که از طرف رئیس شورا مطرح میشود .

تبصره ۱ _ هر گاه شورا ضمن رسیدگیهای خود بتخلف اعضاء انجمنهای نظارت برخورد نماید مراتب را برای تعقیب بمراجع صالح اعلام خواهد نمود .

تبصره ۲ _ جلسات شورا بدعوت رئیس شورا تشکیل میشود . دستور جلسه از طرف رئیس شورا تعیین میگردد . برای تشکیل شورا حضور لااقل هفت نفر از اعضاء لازم است و مصوبات شورا با اکثریت نسبی معتبر خواهد بود .

تبصره ۳ _ در مواردیکه شورا ضروری بداند میتواند از نظر مشورتی افراد مجرب و بصیر استفاده نماید .

تبصره ۴ _ شورا میتواند رسیدگی و تحقیق نسبت بمواردی را که لازم بداند بکمیسیونی درمراکز استان و فرمانداری کل مرکب از استاندار یا فرماندار کل و رئیس عالیترین دادگاه محل ، دادستان استان یا شهرستان حسب مورد ، رئیس شورای حزب در استان واگذار نماید .

کمیسیون مزبور مکلف است نسبت بموارد ارجاع شده اقدام و نتیجه رسیدگیها و تحقیقات را بشورا اعلام نماید .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۶ با دو تبصره بقانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۶ _ بمنظور ایجاد همآهنگی در اجرای انتخابات انجمن شهر و شورای آموزش و پرورش منطقه ای انتخابات شورای مذکور در کلیه موارد باستثنای بند ۴ ماده ۹ و بندهای ۴ و ۵ ماده ۱۰ این قانون تابع مقررات مربوط بانتخابات انجمن شهر خواهد بود .

تبصره ۱ _ اعضای انتخابی شورای آموزش و پرورش منطقه ای تشکیل میشوند از منتخبین شهرهای مرکز شورا بتعداد مقرر در بند ۱۱ ماده یک آئین نامه اجرائی ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه ای که با رأی مستقیم انتخاب خواهند شد و عضو انجمن شهرستان در بخش مربوط .

افرادی که طبق بند ۱۱ آئین نامه مذکور انتخاب میشوند نمیتوانند در انجمن شهر یا انجمن شهرستان نیز عضویت داشته باشند .

تبصره ۲ _ هر گاه تعداد اعضای انجمن شهرستان در بخش بیش از یکنفر باشد و یا چند بخش در محدوده عمل شورا قرار داشته باشند انجمن شهرستان از بین آنان یکنفر را برای عضویت در شورای آموزش و پرورش منطقه ای مربوط معین خواهد نمود . در مراکز شهرستانها که رئیس انجمن شهرستان طبق بند ۱۲ آئین نامه فوق در شورا عضویت دارد تعیین نماینده دیگری از انجمن شهرستان ضرورت نخواهد داشت .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۷ بقانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۷ _ وزارت کشور میتواند بمنظور تأمین کمبود نیروی انسانی مورد لزوم در زمان انتخابات از خدمات افراد مجرب و بصیر دولتی و غیر دولتی و بازنشستگان از طریق خرید خدمت و در حدود اعتبارات مصوب استفاده نماید .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۸ بقانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۸ _ در هر زمان که وزارت کشور آمادگی لازم را برای استفاده از کار ماشین های کامپیوتر در هر

حوزه انتخابیه داشته باشد چگونگی اجرای انتخابات آن حوزه طبق دستورالعملهای وزارت کشور خواهد بود .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۹ بقانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۹ _ باستثنای تبصره های ۱ اصلاحی و ۴ الحاقی ماده ۱۵ و ماده ۱۱۶ الحاقی و تبصره های آن بقیه مقررات این اصلاحیه شامل انتخابات انجمنهای شهرستان نیز خواهد بود .

مخبر کمیسیون کشور _ قدرت اله واحدی

رئیس _ نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می گیریم به گزارش کمیسیون خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه به دولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل انستیتوی علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران و ابلاغ بدولت

۷ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل انستیتوی علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران و ابلاغ بدولت .

رئیس _ گزارش کمیسیون راجع به تشکیل انستیتوی علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز سه شنبه اول تیر ماه ۲۵۳۵ با حضور آقای دکتر رهنوردی معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۷۵۹۰ مورخ ۴ / ۴ / ۱۵۳۴ دولت مربوط به تشکیل انستیتو علوم و تغذیه و صنایع غذائی ایران را که قبلا در مجلس شورای ملی بتصویب رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

رئیس _ نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به گزارش کمیسیون رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران بکنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند و ارسال به مجلس سنا

۸ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران بکنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم الحاق ایران به کنوانسیون بجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند . مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۸ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور آقای نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۸۰۸۰۴ مـورخ ۲۴ / ۱۲ / ۱۳۵۳ دولت تقدیمـی بمجلس سنا راجـع بالحـاق ایران بکنوانسیـون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۲۶ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهاد رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را با اصلاح تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون الحاق ایران بکنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات وگیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند

ماده واحده _ الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرش نابودی قرار دارند مورخ ۳ مارس ۱۹۷۳ ( ۱۲ اسفند ۱۳۵۱ ) مشتمل بر یک مقدمه و ۲۵ ماده و سه ضمیمه تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز سه شنبه ۸ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق ایران بکنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ ایرج عطارد

گزارش شور دوم از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه روز سه شنبه ۸ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق ایران بکنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بازرگانی _ حسن اوحدی

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۹ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق ایران بکنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می گیریم خانم ها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند . ( اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجدد به مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و ارسال به مجلس سنا

۹ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن مطرح است . قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۶ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقایان : نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه ، ناصر شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری لایحه شماره ۶۹۲۶۲ مورخ ۱۱ / ۱۱ / ۱۳۵۴ دولت راجع بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۶۲ چاپ گردیده است . برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن

ماده واحده _ الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تکمیلـی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهـن ( C.I.V ) در باره مسئولیت راه آهن در مورد فوت و جرح مسافرین مورخ ۲۶ فوریه ۱۹۶۶ مشتمل بر یک مقدمه و ۲۸ ماده و پروتکلهای الف و ب مورخ ۲۶ فوریه ۱۹۶۶ و پروتکل شماره ۲ مورخ ۹ نوامبر ۱۹۶۳ تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۲۷ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز یکشنبه ۳۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

گزارش شور دوم از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز سه شنبه ۱ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را با اصلاح تصویب کرد .

اصلاح مزبور در جلسه روز سه شنبه ۸ / ۴ / ۲۵۳۵ کمیسیون امور خارجه مورد تایید قرار گرفت .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری _ فتح اله سلیمانی سواد کوهی

رئیس _ ماده واحده مطرح است ، نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می گیریم خانم ها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک آلمان و ارسال به مجلس سنا

۱۰ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک آلمان و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ باحضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه ، محمدعلی طوسی معاون وزارت علوم و آموزش عالی و محمد حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره ۷۱۲۱۲ مورخ ۲۹ / ۱۱ / ۲۵۳۴ دولت راجع بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۷۷ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان

ماده واحده _ موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده که در تاریخ ۲۸ آبانماه ۱۳۵۴ ( ۱۹ نوامبر ۱۹۷۵ ) در تهران بامضاء رسیده است _ تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز سه شنبه ۲۵ /۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون آموزش وپرورش _ هرمز پیشوائی

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ و هنر بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز سه شنبه ۱ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را برای شور دوم رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر _ هرمز آشوریان گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۸ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی _ دکتر سید علی اکبر فیروز آبادی

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می گیریم خانم ها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

– طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری و ارسال به مجلس سنا

۱۱ – طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۹ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۱۰۸۹۴ مورخ ۱۵ / ۱ / ۲۵۳۵ راجع

بتمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۱۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را بشرح زیر تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری

ماده واحده _ متصرفین اعیانی های اراضی امامیه که ظرف مدتهای مقرر در شق الف بند ۲ ماده واحده قانون اراضی دولت و شهرداریها و اوقاف و بانکها مصوب سال ۱۳۳۵ و تبصره های الحاقی بماده مزبور موفق بتقدیم دادخواست نشده اند میتوانند ظرف مدت سه ماه از تاریخ اجرای این قانون دادخواست خود را در قبال اخذ رسید بدفتر هیئت سه نفری تسلیم نمایند .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

رئیس _ ماده واحده مطرح است ، نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می گیریم خانم ها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ، لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ و ارسال به مجلس سنا

۱۲ - تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور اول الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۷۵ مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۶ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه و فرامرز زعیمی معاون وزارت بازرگانی لایحه شماره ۶۶۷۲۶ مورخ ۱۵ / ۱۰ / ۱۳۵۴ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ را که در جلسه روز سه شنبه ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۵ وصول آن اعلام و بشماره ۲۷۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵

ماده واحده _ الحاق دولت ایران بکنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ مشتمل بریک مقدمه و سی و یک ماده و ضمائم آن و پروتکل تمدید کنوانسیون تا ۳۰ ژوئن ۱۹۷۵ مورخ ۲ آوریل ۱۹۷۴ مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماده و پروتکل تمدید کنوانسیون تا ۳۰ ژوئن ۱۹۷۶ مورخ ۲۵ مارس ۱۹۷۵ مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماده تصویب و اجازه مبادله اسناد الحاق آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امورخارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز شنبه ۲۹ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد . اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ ایرج عطارد

گزارش شور اول از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه روز سه شنبه ۱ / ۴ / ۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد . اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بازرگانی _ حسن اوحدی

رئیس _ برای این لایحه از طرف دولت پیشنهاد فوریت شده است پیشنهاد قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی محترماً استدعا دارد لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکلهای الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ با قید یک فوریت مطرح گردد .

وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر _ دکتر شادمان

رئیس _ نسبت به فوریت این لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بفوریت لایحه رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه برای تصویب مجدد مجلس سنا ارسال میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران

۱۳ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران .

رئیس _ گزارش شور اول تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز دوشنبه ۷ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۶۸۴۲ مـورخ ۱۵ / ۳ / ۲۵۳۵ دولـت مربـوط بـه تشکیـل شـرکت سهامـی راه آهـن ایـران را که در جلسـه روز سـه شنبـه ۱۸ / ۳ / ۲۵۳۵ تقدیم و بشماره ۳۰۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران

ماده واحده _ بمنظور حمل و نقل بار و مسافر بوسیله راه آهن و انجام امور مربوط به تجهیز و توسعه و ایجاد و نگهداری و بهره برداری از تأسیسات راه آهن کشور شرکت سهامی راه آهن ایران وابسته به وزارت راه و ترابری بمدت نامحدود تشکیل میگردد .

اساسنامه شرکت سهامی راه آهن که در این قانون شرکت نامیده میشود به پیشنهاد وزارت راه و ترابری و تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور بتصویب کمیسیون های مربوط مجلسین خواهد رسید و اصلاحات بعدی اساسنامه نیز بترتیب فوق بعمل خواهد آمد .

کلیه دارائی و تعهدات وکارکنان راه آهن دولتی ایران و اداره کل ساختمان راه آهن به شرکت منتقل میشود و سرمایه اولیه شرکت یک میلیارد ریال است که از محل دارائی مؤسسات مذکور تأمین گردیده است .

دارائی خالص شرکت به ترتیب مقرر در اساسنامه ارزیابی و بحساب سرمایه شرکت منظور خواهد شد .

تبصره ۱ _ شرکت مجاز است برای انجام قسمتی از وظایف محوله با تصویب مجمع عمومی خود مبادرت به تشکیل شرکت های دیگر نماید و یا با مشارکت بخش خصوصی یا دولتی شرکت یا شرکت هائی تشکیل دهد و یا در شرکتهای دیگر مشارکت و یا سهام شرکت های مزبور را خریداری کند .

تبصره ۲ _ آئین نامه های مالی و معاملاتی و استخدامی شرکت بترتیب پس از تأیید وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور بتصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین خواهد رسید .

تبصره ۳ _ شرکت کماکان مشمول مفاد ماده ۹۰ قانون محاسبات عمومی خواهد بود .

تبصره ۴ _ تا زمانیکه اساسنامه شرکت بتصویب نرسیده است مقررات فعلی راه آهن دولتی ایران مجری خواهد بود .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری _ کیومرث وشمگیر

گزارش شور اول از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز چهارشنبه ۹ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عیناً تأیید وتصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری _ فتح الله سلیمانی سواد کوهی

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۱۰ / ۴ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانـی که موافقنـد خواهش می کنـم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده واحـده مطـرح است نظـری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهادات رسیده قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد )

ریاست معظم مجلس شورای ملی احتراماً پیشنهاد مینماید لایحه قانون تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران بشرح زیر اصلاح شود : « لایحه قانون تشکیل شرکت ملی راه آهن ایران »

با تقدیم احترام _ اردلان

ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد مینماید که تبصره ۴ ماده واحده لایحه قانون تشکیل شرکت سهامی راه آهن ایران بشرح زیر اصلاح گردد :

تبصره ۴ _ از تاریخ تصویب این قانون کلیه قوانین و مقررات مغایر ملغی است لکن تا زمانیکه اساسنامه آئین نامه های شرکت به تصویب نرسیده است مقررات فعلی راه آهن دولتی ایران مجری خواهد بود .

با تقدیم احترام _ دکتر فتح الله سواد کوهی

رئیس _ لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح سؤال آقای میرزالو از وزارت بهداری

۱۴ - طرح سؤال آقای میرزالو از وزارت بهداری .

رئیس _ سؤال آقای میرزالو از وزارت بهداری مطرح است . آقای میرزالو بفرمائید .

میرزالو _ با نهایت احترام با استحضار نمایندگان مجلس میرسانم با علم به اینکه نمایندگان ارجمند مندرجات صورت مذاکرات مجلس را مطابق روش معمولی مورد ملاحظه و مداقه قرار داده اند و روی این اصل سؤال بنده مندرج در قسمت آخر صورت جلسه رسمی مذاکرات شماره ۴۶ نیز از نظر ذوات محترم گذشته علیهذا زیاد وقتتان را نمی گیرم و حسب الامر مقام ریاست فهرست وار توضیحی راجع به مطلب میدهم باشد برای همکاران سابقه ذهنی ایجاد گردد . از اواخر خرداد ماه سال جاری بمناسبت گرم شدن هوا و ازدیاد مگس در مراجعات روزانه بین طبقات مختلف مردم بخصوص طبقات متوسط و کم درآمد شهر تهران شایعاتی بگوشم خورد که حشره کشهای مایع از قبیل پیف پاف و افکن و فلش و نظایر آن دارای مواد سرطان زای خون میباشد . طی هفته ها با استماع مکرر این خبر وحشتناک برای خود بنده نیز وحشت ناخودآگاه عارض شد . البته احتیاج به تشریح ندارد .

امروز در سطح جهان این بیماری وحشتناک حتی استماع نامش قابل تحمل برای هیچ فردی نبوده و نمی تواند باشد تا روزی که انشاءاله در پی علاج واقعیش برآیند . بنده روی این اصل و ناراحتی عارضی و به استناد اصل آزادی فکر اندیشه چاره در آن دیدم که با تقدیم سؤالی به مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی که حسب الارجاع با بحث آن در مقام ذیصلاح که محیط بر تمام امکانات بوده و میباشد در این مورد نفیاً و اثباتاً برای رفع نگرانی و ناراحتی از مردم مصرف کننده اقدام نمایند تا این جریان بیش از این ریشه ندوانیده و موجب ناراحتی مردم نشود . اینک که توفیق حاصل شده که وزارت بهداری و بهزیستی آماده پاسخ گوئی است بار دیگر استدعا میکنم جواب را نفیاً و اثباتاً هر چه باشد بوسیله جراید و گروه رسانه ها ی جمعی به اطلاع همه مردم برسانند و مزید تشکرات قلبی مخلص باشد ( احسنت ) .

رئیس _ آقای دکتر رهنوردی بفرمائید .

دکتر رهنوردی ( معاون وزارت بهداری ) _ بنده با اظهار تشکر ا زمطلبی که جناب میرزالو نماینده محترم مجلس شورای ملی بیان فرمودند و علاقه ای که نسبت به بهداشت و سلامت مردم دارند . جوابی را که بوسیله متخصیصن و کارشناسان وزارت بهداری و بهزیستی تهیه شده بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی میرسانم .

بر اساس ماده ۳۲ آئین نامه اجرائی قانون حفظ نباتات مصوب ۱۳۴۶ ( هیئت نظارت بر سموم ) وزارت کشاورزی همه ساله صورت سموم مجاز مورد مصرف در رفع آفات نباتی و حشره کش ها را مورد تصویب قرار میدهد .

کلیه حشره کش های خانگی که اینک مورد مصرف قرار میگیرند دارای پروانه ورود ازموسسه دفع آفات نباتی میباشند و پس از تأیید صلاحیت این مواد از نظر نوع سموم غیر مضره وزارت بهداری نسبت به صدور پروانه بهداشتی اقدام مینماید . یعنی منظور این است که هر ماده حشره کش که امور مورد مصرف است در دو جا مورد آزمایش قرار میگیرد ، یکی در وزارت کشاورزی و دیگری در وزارت بهداری و بهزیستی در حال حاضر نوع پیف پاف در کشور ساخته میشود و انواع دیگر نظیر کیش کیش _ بنگ بنگ _ استرپتکس _ افکن _ فلش ال ال درآزمایشگاه سم شناسی اداره کل آزمایشگاه ها مورد بررسی و تأیید قرار گرفته است بر اساس اطلاعات موجود تاکنون هیچگونه اثر سرطان زائی خون از استعمال این مواد گزارش نشده است ( احسنت ) .

رئیس _ آقای میرزالو نظرتان تأمین شد ؟

میرزالو _ بله متشکرم .

- تقدیم اساسنامه نهائی شرکت ملی نفت ایران و لایحه مربوط به قرار داد فروش و خرید گاز طبیعی و استرداد فهرست اجازه پرداخت سهمیه ، حق عضویت وکمک دولت ایران بابت مخارج سازمـان ملل متحد و سایر سازمانهای بین المللی بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۱۵ - تقدیم اساسنامه نهائی شرکت ملی نفت ایران و لایحه مربوط به قرار داد فروش و خرید گاز طبیعی و استرداد فهرست اجازه پرداخت سهمیه ، حق عضویت وکمک دولت ایران بابت مخارج سازمـان ملل متحد و سایر سازمانهای بین المللی بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر .

رئیس _ آقای دکتر شادمان فرمایشی دارید بفرمائید .

دکتر شادمان ( وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر ) _ با اجازه جناب آقای رئیس ، لایحه اساسنامه نهائی شرکت ملی نفت ایران را برای تصویب تقدیم میکنم و همچنین از فرصت استفاده میکنم و قرار داد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکتهای Ruhrgas آلمانی و Gas Defranceفرانسوی و Omv اطریشی را تقدیم میکنم ، همچنین با اجازه مقام ریاست عرض میکنم در تاریخ ۲۶ / ۱۲ / ۱۳۵۴ لایحه ای در خصوص پرداخت سهمیه ، حق عضویت و کمک دولت ایران بابت مخارج سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بین المللی تقدیم مجلس شورای ملی شده بود چون لایحه مذکور کامل نبود لایحه دیگری در تاریخ ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۵ تقدیم مجلس شورای ملی شد که بتصویب کمیسیون محترم بودجه رسیده و بدولت ابلاغ شده است و بدین ترتیب احتیاجی به تصویب لایحه قبلی نیست بدینوسیله لایحه قبل را مسترد میدارم .

رئیس _ لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- بیانات بعد از دستور آقایان : یزدی _ فرهنگ بیگوند

۱۶ - بیانات بعد از دستور آقایان : یزدی _ فرهنگ بیگوند .

رئیس _ آقایان یزدی و فرهنگ بیگوند بعنوان بعد از دستور صحبت میکنند آقای یزدی تشریف بیاورید .

یزدی _ درمعیت همکاران محترم کمیسیون برنامه و کمیسیون بودجه بازدیدی از برنامه های عمرانی و پیشرفت هائی که در منطقه شمال مملکت صورت گرفته بعمل آمد ، این بازدید برای من بعنوان نماینده ملت از جهات گوناگون قابل برداشت بود ، از یک جهت ما شاهد و ناظر گامهای بلند و سریعی بودیم که در این منطقه از مملکت ما به همت والای شاهنشاه رهبر عالیقدرمان برداشته شده و باز شاهد آن بودیم که خداوند لطف خودش را از مردم این منطقه دریغ نکرده و با ریزش باران بطور متناوب این منطقه از سرسبزی و شکوه خاصی برخوردار شده در کنار این همه پیشرفت و برنامه های عمرانی من بعنوان یک شاهد و ناظر ، در اینجا لازم میدانم از سازمان برنامه سپاسگزاری کنم ولی نمیتوانم از ذکر بعضی مسائل خودداری کنم . مادر کنار پیشرفتهای عمرانی این منطقه شاهد آن بودیم که با کمال تأسف محصول چای مملکت ما دستخوش خطر و تهدید به نابودی است ، ما شاهـد آن بودیم که کشاورزان چایکار مملکت ما با کمال تأسف اراضی زیر کشت چای را رها کرده انـد ( یکنفر از نمایندگان همه مزارع این طور است ) و این اراضی بدون مالک و صاحب وزارع رها شده و انسانی که دارای احساس و عرق ملی باشد با تماشای این مزارع نمیتواند تکان نخورد در هر موقعیتی که دست داد با کشاورزان ومسؤلین امور در این باره به گفتگو نشستیم که علت اینکه این اراضی و مزارع چای در سرزمین ما رها شده و خطر نابودی آنها را تهدیـد می کند چیست ؟ مطالبی دستگیر من شد که در وهله اول مضحک ترینش این بود که در بازدیدی که ما از کارخانه چای لاهیجان بعمل آوردیم در جلو کارخانه تابلوئی مشاهده کردیم بنام سازمان غله و چای و قند و شکر ، این یک مفهوم گویا و خیلی ناگواری بود ، سازمانی در مملکت درست کردند بنام سازمان غله یعنی گندم و چای و شکر ، سه محصولی که با هم هیچگونه تناسبی نه در برداشت و نه در مصرف دارد ، این سه سازمان را درهم ادغام کردند و تا آخرین وهله بصورت یک واحد اداره نشده و نمیشود ، باین مفهوم که سازمان یا اداره چای که در قلب این سازمان قرار گرفته کارش منحصراً برداشت برگ سبز چای و دادن خدمات به آن است وقتی چای به تهران آمد دیگر سازمان در بسته بندیش و در صدور و وارداتش هیچ نقشی ندارد . این سازمان عدم همآهنگی در تولید و توزیع و عرضه چای درمملکت باعث شده که یک چنین وضع نابسامانی برای چای مملکت بوجود بیآید . من فکر کردم در این مورد در یک موقعیت مناسبی با یک برداشت علمی تر و دقیق تر پیشنهاد کنیم که اگر دولت علاقمند است چای را از چنین وضعیتی نجات دهد و اگر علاقمند است که مزارع چای از اینصورت که در معرض خطر و تهدید است نجات یابد سازمان چای را از اینصورت خارج کند و بصورت اداره کل چای مستقل درآورد که تولید و عرضه اش و حتی بسته بندی اش در اختیار این اداره یا سازمان باشد من از عده ای از روستائیان سؤال کردم که علت اینکه برگ سبز را عرضه نمیکنید و مزارع را رها کرده اید چیست ؟ پاسخی که دادند این بود که اولا برگ سبز درجه یک را کیلوئی ۳۵ ریال و درجه دو را کیلوئی ۳۰ ریال میخرند ، تصدیق میفرمائید این نرخ با دستمزد روزی چهل تومان کارگر همآهنگی ندارد ، بهر حال تماشای این صحنه ها برای ما و بخصوص درد و غمی که در دل گروهی از زحمتکش ترین مردم یعنی طبقه چایکار دیده میشد طاقت فرسا بود . در کنار همه آن زیبائی ها گاهی اوقات شاهد ناروائی هائی بودیم بطورمثال از جاهائی که ما بازدید کردیم بازار روز چالوس بود ، بمحض اینکه اعضای کمیسیون پا در این بازار گذاشتند صاحبان مغازه های بازار روز دور اعضای کمیسیون جمع شدند ، آنها عادی ترین و انسانی ترین تقاضا ها را داشتند که من تعجب کردم چطور مسئولین امر نخواستند این مشکل را با سرانگشت تدبیر حل کنند ، من فکر می کنم روزی در این مملکت اگر قرار باشد کار را منحصراً برای مردم بکنیم و اگر طرحی و برنامه و کاری دارمی باید برای جلب رضایت مردم و رفاه باشد دیگر چنین نارضایتی ها برای مردم بوجود نخواهد آمد ولی با کمال تأسف می بینیم گاهی طرحهای عمرانی جنبه نمایشی دارد و این امر ایجاد نارضایتی می کند . در بازار روز چالوس ۶۶ نفر از گاری بدست ها را وادار کردند که بروید آنجا مغازه بگیرید سر قفلی که تعیین کردند بیست هزار تومان است در مکانی که قبلا سرقفلیش ده هزار تومان بوده ، کرایه را ۱۱۵ تومان تعیین کردند در حالیکه کرایه در وضع بهتری ۳۰ تومان است ، از همه مهمتر که یک کاسب بازار روز توی سرش میزد و نمیدانست که کجا فریاد بزند علت این بود که این بازار روز در قلب شهر نیست و دیگر ضروری نیست که کسی زنبیل بردارد و به خارج شهر برود و خرید کند ، در همان بازار روز یک نفـر کاسب در آنجـا به ما گفت از صبح تا حالا که ساعت ۵ /۱۰ است درآمد من ۹ ریال بوده و درد بالاترش این بود که شهرداری به عده ای از اینها جواز نداده ، سؤال کردیم چرا ؟ گفتند در بازار روز بایستی صرفاً میوه و تره بار عرضه شود من در هیچ جای دنیا ندیدم که افراد را محکوم و مقید کنند راه کسب تو اینست و راه درآمد تو اینست و چه ضرورت دارد که در یک بازار روز اگر برای مردم ایجاد کردیم هر کس چه دلش خواست عرضه کند اگر صرفش کرد ادامه میدهد و اگر نکرد دست میکشد بهر حال در عین حالی که در این بازدید ما شاهد گامهای جالب و سایع و طرحهای جالبی بودیم مواردی هم دیدیم که ذکرش را در این جا بطور اختصار ضروری میدانم و اما در این روزها که میرود مجلس دوران تعطیلی خود را آغاز کند لازم میدانم نظر مقامات مسؤل جناب آقای شادمان را که اینجا تشریف دارند جلب کنم به استان یزد جناب آقای شادمان من برای استان یزد هیچ توضیحی ندارم بگویم جز نص فرمایش شاهنشاه خطاب به استاندار سابق فرمودند تو بجائی میروی که صادرات این استان انسان است ، آدم است بجائی میروی که کارخانجات و صاحبان صنایع یزدی هنوز ورشکست نشده اند و تو بجائی میروی که صاحبان صنایع هنوز از وامهای دولتی استفاده نکرده اند صداقت و درستکاری و پاکدامنی اولین چیزی است که شما در این منطقه ملاحظه میکنید و من یادآوری میکنم جناب آقای دکتر شادمان بعنوان مقام شنونده از طرف دولت که یزدی هرگز منتظر اقدامات دولتی نشده است هیچگاه بانتظار این ننشسته که دولت بیاید برای او کاری انجام دهد خودش روی علاقه ای که باین آب و خاک داشته و با معنویت و ایمان یکه به خدا داشته قدم جلو گذاشته و رفع نیازمندیهای خودش را کرده ولی یک تقاضا دارد تقاضای مردم این است که مردم این منطقه را با اعزام مأموران لایق از سطح استاندار به پائین شارژش کنید ، تقویتش کنید مأمورینی باین منطقه اعزام شوند که در آن ها روح یأس وناامیدی بوجود نیاوردمأمورینی در این منطقه مأمور خدمت شوند که صداقت و ایمان را در آنها تقویت کنند نه اینکه باعث تضعیف شان شوند و من متأسفم که در این مکان عرض میکنم قبلا هم گفته ام ولی ترتیب اثر داده نشده در کمیسیون بودجه جناب آقای دکتر شادمان تقاضائی از حضور جنابعالی کردم که یک بازرس برود و علت عدم پیشرفت طرحهای عمرانی را بررسی کند ولی متأسفانه این کار ار نکردید و یادداشت مرا به آقای آموزگار دادید ولی بروید و مشاهده بفرمائید که ۵۰ طرح عمرانیش درست انجام نشده و این مایه از کجا رفته من بارها اعلام کردم که ما مگر چقدر وقت داریم وقتی شاهنشاه با صراحت میفرمایند زمان بهره برداری از چاههای نفت ۳۰سال است ۳۰ سال وقت داریم تا این مملکت را بسازیم سرمایه های ملی این مملکت در استان یزد در جهت مصالح و منافع مردم مصرف نمیشود و بازده ملی ندارد اینها را چه مردمی می بینند ؟ اینها را مردمی می بینند که صداقت و درستی جزو اصول زندگی آنها بوده اسفالتی می بینند که در آن علف سبز شده مدرسه ای می بینند که خراب میشود . مرکز بهداشتی می بینید که ناودانهایش آب میدهد و هزاران هزار از این مسائل زیاد است . و من متأسفم که گاهی ناچاریم بعضی مطالب را پشت این تریبون عرض کنیم مسؤلین اولیه جلوی این کجرویها را نگرفتند و یا نمی خواهند بگیرند یا قدر نیستند . بارها تقاضا کردیم که در تقسیمات کشوری میبدی ها سالهاست که یک استدعای قانونی دارند جائی ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد و رونق کشاورزی دارد , در قلب کویر استحقاق آنرا دارد که از صورت دهستان به بخش تبدیل شود. تقاضای مکرر مردم و استدعای بنده تا بحال به جایی نرسیده . استدعا میشود که وزارت کشور در این مورد دقت نظر و تجدید نظری بعمل بیاورد و به تقاضای مردم که دور از حق نیست جامه عمل بپوشد با عرض تشکر از اینکه محبت نیست فرمودید و عرایض مرا گوش کردید . ( احسنت – احسنت ).

رئیس – آقای فرهنگ بیگوند بفرمائید.

پرویز فرهنگ بیگوند- با اجازه مقام معظم ریاست و همکاران ارجمند در یکی از جلسات دو هفته پیش مجلس مطالبی را در محضر مقدس مجلس شورای ملی بعرض رساندم که چون بعلت کمی وقت فرصت نشد بقیه مطالب خود را عرض کنم بنابراین اجازه خواستم که امروز بعد از دستور مطالبم را بعرض برسانم , مطلب باینجا رسیده بود که کیفیت راههای روستائی منباب نمونه در حوزه انتخابیه بنده ذکر میشد که بنحو صحیح انجام نمیشود خوشبختانه در جلسه گذشته دولت و همچنین همکاران ارجمندی که پیشنهاد تبصره ۶۵ بودجه ۲۵۳۵ را داده بودند متوجه شدند که مفاد تبصره عملی نیست و لایحه اصلاحی آنرا با فوریت بمجلس شورای ملی دادند و در جلسه گذشته بتصویب رسید که مشارکت ۳۰/درصد مردم در سطح روستاها نسبت به ۲۵ درصد اعتبارات به تعهد مشارکت تبدیل شد ولی در تماسی که مردم حوزه انتخابیه بنده گرفتند الان که در ماه چهارم سال جاری هستیم هنوز کارهای عمرانی از محل اعتبارات طرحهای خاص ناحیه ای شروع نشده , البته یک قسمت از شروع نشدن این کارها بعلت انتظار در تعیین قیمت ای پایه ای بود که بامر شاهنشاه انجام و اعلام شد ولی یک قسمت دیگر که با مقامات وزارت تعاون و امور روستاها چه در مراکز استان و چه اینجا تماس گرفتیم متعذر باجرای تبصره ۶۵ بودند که برای ماابلاغ نشده اولا تبصره ۶۵ که تصویب شد بهترین اصلاحش حذفش بود بنده تصور نمی کنم در مورد راههای روستائی یک منطقه روستائی که از مراکز شهرستان فرض بفرمائید بمحل دیگری متصل می شود روستائی که در مسیر این راه قرار گرفته و ازاین راه استفاده می کنند وزارت تعاون و امور روستاها منتظر بماند تا آنها ۳۰ درصد مشارکت کنند بلکه بصراحت این تبصره این امر نسبت بروستاهائی است که منفرد هستند و بیش از /۲۵۰ نفر جمعیت دارند و مربوط باین نوع راههای روستائی نمی شود بنابراین شروع نشدن کارهای عمرانی و از جمله راههای روستائی بنظر من عذری است که به تبصره ۶۵ استناد می شود , نکته دومی که میخواستم باستحضارتان برسانم راجع به تلویزیون سنقر بود که به یمن برکت انقلاب درهمه جای این مملکت بخصوص رادیو تلویزیون در سالهای اخیر پیشرفت همه جانبه ای در گسترش کرده است که مورد تأیید همه هم هست و در شهرستان سنقر هم در حدود یکسال و نیم است که اسماً از این تلویزیون استفاده میشود. بنده اینجا تشکر میکنم از جناب نخست وزیر که چند روز پیش دستور دادند زود تر این کار انجام داده شود . ولی این نکته را هم لازم میدانم بعرض برسانم که تلویزیون سنقر در حال حاضر برای مردم فقط دکور است امیدوارم که هر چه زودتر اگر از لحاظ فنی اشکالی در آن هست مرتفع شود که مردم بتوانند استفاده کنند.

آقای توانا معادن وزارت نیرو در مورد آب آشامیدنی مردم سنقر که هم اکنون میزانش ۸/۱ احتیاج است و کافی برای مصرف مردم شهر نیست و ۸/۷ مردم از این آب نمیتوانند استفاده بکنند. و عده مساعدت داده اند بنده فقط در اینجا بذکر این نکته وعده مساعدت داده اند اکتفا میکنم انشاءالله این وعده از آن وعده هایی باشد که انجام بشود.

نکته دیگری که در جلسه گذشته امکان نشد در کلیات لایحه بهداری و بهزیستی عرض کنم اینجا باستحضار میرسانم در مورد بیمارستانهای خصوصی و بخش خصوصی پزشکی است که توجه وزیر محترم وزارت بهداری و بهزیستی و مقامات مسئول را بآن جلب میکنم. بخش خصوصی و بیمارستانهای خصوصی البته بعضی ها فوق العاده بمردم اجحاف میکنند. قیمتها بصورتی است که مورد اعتراض همه هست همانطور که یکی از دوستان اینجا اشاره کرد قیمتش از تمام هتلهای دنیا گران تر است . و این تعجب آور است بیمارستانهائی که بوسیله وام دولت و اعتبارات مملکت ساخته شده است چطور بیمارهای بیمه ای را نمی پذیرد . باین نکته باید توج کرد که این نارضایتی در مردم وجود نداشته باشد . نکته دیگر در اینمورد که باید عرض کنم جذب پزشکان خارج از کشور است که در اینجا صحبت شده ولی این نکته را لازم میدانم عرض کنم که این مملکت مملکتی است تحت رهبریهای اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بطرف تمدن بزرگ میرود در سازندگی این ممکلت همه باید مشارکت کنند . روستائی ، کارگر یا پزشک و یا هر کس دیگری من فکر میکنم بهترین شرایط برای آقایان پزشکان فراهم است اگر پزشکی بعذر بدی ترافیک نباید کار کند بنظر من قابل احترامی که باید باشد نیست . این مملکت احتیاج بفداکاری دارد باید بیایند در روستاها خدمت کنند و اینجا را به سانفرانسیسکوها ترجیح دهند بخصوص در این دوره رستاخیز که همه ملت ایران زیر یک چتر واحد قرار گرفته اند . من بعرایضمم خانمه میدهم چون وقت مجلس بیشتر از این اجازه نمیدهد بقیه عرایضم را بوقت دیگر موکول میکنم . ( احسنت ).

- تعیین موقع و قرائت دستور جلسه آینده _ ختم جلسه

۱۷ _ تعیین موقع و قرائت دستور جلسه آینده _ ختم جلسه .

رئیس _ دستور جلسه آینده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

دستور جلسه ۵۴

روز پنجشنبه ۱۷/ ۴ / ۲۵۳۵

۱ _ سؤال آقایان : آستانه ای _ رضوی نژاد _ قاسم زاده _ دکتر عادلی _ دلخوش فومنی _ کبیری _ دکتر سلیمی _ دکتر ستاری _ اشرف حریری از وزارت بازرگانی .

۲ _ گزارش کمیسیونها راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون تشکیل شرکت سهامی مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن بشرکت ملی صنایع معادن مس ایران شماره ترتیب چاپ ۳۵۶ .

۳ _ گزارش کمیسیون ها راجع به تشکیل سازمان پژوهش و نوسازی آموزشی شماره ترتیب چاپ ۳۵۷ .

۴ _ گزارش شور اول الحاق یک تبصره بماده ۲۰ قانون ثبت اسناد و املاک شماره ترتیب چاپ ۳۵۸ .

۵ _ اخذ رأی نهائی با ورقه نسبت به لایحه معافیت های مالیاتی مربوط باجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی.

رئیس _ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه پس فردا خواهد بود.

( جلسه ساعت یازده و پانزده دقیقه صبح ختم شد )

رئیس مجلس شورای ملی _ عبدالله ریاضی

-پرسش نمایندگان

۱۷ - پرسش نمایندگان

سئوال آقای اخلاق پور از دولت

ریاست محترم مجلس شورای ملی

بموجب ماده واحده که در تاریخ ۲۱ / ۱۲ / ۵۰ بتصویب مجلس سنا و در تاریخ ۲۹ / ۱۲ / ۵۰ بتصویب مجلس شورای ملی و در تاریخ ۳۰ / ۱۲ / ۵۰ بتوشیح ملوکانه رسیده و در تاریخ ۱۷ / ۱ / ۵۱ در روزنامه رسمی شماره ۷۹۱۸ منتشر و آئین نامه اجرائی آن نیز در تاریخ ۱۸ / ۳ / ۵۳ بتصویب هیئت وزیران رسیده است دولت مکلف گردیده که از تاریخ تصویب این قانون ظرف یک سال بمنظور تدوین قوانین و مقررات کشور و پیشنهاد تنقیح آنها سازمانی بنام سازمان تنقیح و تدوین قوانین و مقررات کشور زیر نظر نخست وزیر تأسیس کند . این سازمان موظف است کلیه قوانین و مقررات لازم الاجرا را با نظر متخصصان فن بر حسب روش موضوعی فهرست و بصورت مجموعه ها تنظیم و تدوین نماید و در مورد قوانینی که با یکدیگر متناقض و مغایر هستند سازمان موارد تناقض و مغایرت را تعیین و بکمیسیون دادگستری مجلسین که بطور مشترک تشکیل خواهد شد تقدیم کند حال خواهشمند است دستور فرمایند که نماینده دولت در مجلس حاضر و بموارد زیر پاسخ دهند .

۱ – تعیین و اعلام فرمایند که سازمان تنقیح و تدوین قوانین در چه تاریخی تأسیس گردیده است ؟

۲ _ از تاریخ تصویب قانون مورد بحث الی کنون که متجاوز از چهار سال میباشد دولت و سازمان مذکور قانوناً چه کارهائی را انجام داده اند ؟

۳ – سازمان مورد نظر درحال حاضر راجع به تعیین موارد تناقض و مغایر بودن بعضی از قوانین و مقررات لازم الاجراء و همچنین تنظیم و تدوین کلیه قوانین و مقررات لازم الاجراء بر حسب روش موضوعی و بصورت مجموعه درآوردن آن کماً و کیفاً در چه مرحله ای است ؟

۴ – آیا تعیین و اعلام موارد تناقض و مغایر بودن قوانین با یکدیگر و مقررات لازم الاجراء منحصراً مربوط است به قوانین و مقررات لازم الاجراء ادوار گذشته و یا اینکه قوانین و مقررات لازم الاجراء جاری و آینده را نیز شامل میگردد ؟

۵ _ اگر سازمان تنقیح و تدوین قوانین و مقررات کشور از لحاظ تعیین و اعلام موارد تناقض و مغایر بودن قوانین و مقررات لازم الاجرا با یکدیگر قانوناً بایستی هم به قوانین لازم الاجرا زمان گذشته و هم نسبت به قوانین و مقررات لازم الاجرا که از تاریخ تصویب ماده واحده ببعد تصویب میشود توجه و اظهار نظر و اقداماتی قانونی معمول دارد در این مورد با توجه به استمرار وضع و تصویب قوانین و مقررات لازم الاجراء که مرتباً ادامه خواهد داشت تعیین و اعلام فرمایند که سازمان مورد بحث عملا چگونه و در چه تاریخی خواهد توانست وظیفه قانونی خود را نسبت به تعیین موارد تناقض و مغایر بودن قوانین و مقررات لازم الاجرا با یکدیگر و تهیه گزارش لازم جهت طرح موضوع در کمیسیون مشترک مجلسین انجام دهد ؟ .

با تقدیم احترام . غلامرضا اخلاق پور نماینده مجلس شورای ملی