مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ بهمن ۱۳۵۳ نشست ۲۰۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ بهمن ۱۳۵۳ نشست ۲۰۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۵ بهمن ۱۳۵۳ نشست ۲۰۸

صورت مشروح مجلس روز سه‌شنبه ۱۵ بهمن ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غایبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احمدی ـ مهندس احتشام شهیدی ـ انشاء ـ اولیاء ـ ایلخانی پور ـ دکتر بازرگانی ـ دکتر برزگر ـ پیرزاده ـ تژده ـ دکتر جزائری ـ چنگیزی ـ حق شناس ـ مهندس حسین خسروی ـ دکتردادفر ـ ذوالفقاری ـ دکتر رئیسی ـ سجادی ـ شاهنده ـ دکتر ضیایی ـ عبدالحسین طباطبائی ـ طباطبائی ـ دیبا ـ مهندس عدل ـ مهندس عطائی ـ فرنود ـ مهندس فروهر ـ فرهادپور ـ محمدولی قراچورلو ـ کلانتر هرمزی ـ دکتر کیان ـ دکتر لقمان ادهم ـ معیری ـ دکتر موثقی ـ دکتر وزیری ـ خانم آصف زاده ـ خانم دولتشاهی.

غائبین مریض

آقایان پرویزی ـ اسماعیل خزیمه ـ سعادت فرد ـ کریم بخش سعیدی ـ کورانلو ـ محدث زاده ـ موقر.

- بیانات آقای رئیس به مناسبت روز پانزدهم بهمن ماه ۱۳۲۷

۲- بیانات آقای رئیس به مناسبت روز پانزدهم بهمن ماه ۱۳۲۷

رئیس ـ با فرارسیدن روز ۱۵ بهمن خاطره شومی را بیاد می‌آوریم که ۲۶ سال پیش در چنین روزی اتفاق افتاد و دست جنایتی از آستین خیانت و بیگانه پرستی بیرون آمد که می‌خواست ریشه حیات و سعادت ملت ایران را قطع کند.

آرزوی بیگانگان و بیگانه پرستانی که به این جنایت بزرگ دست زدند جز آن نبودند که کشور ما در آتش نا امنی و بی سرو سامانی و آشفتگی بسوزد تا به آسانی بتوانند به نیات پلید خود دست یابند وراه خودرا برای رسیدن به مقاصد خائنانه‌ای که در سر داشتند هموار سازند. ـ صحیح است).

اما خواست خداوند چنین نبود و دست مشیت الهی که بالای همه دستها است بقدرت فرود آمد و دست پلید خائنان را قطع کرد و زندگانی بزرگ ملت ایران را که حیات و سعادت ملی ما بدان پیوسته بود به نحوی معجزه آسا از خطری حتمی نجات بخشید (صحیح است).

بدین گونه امروز همگی بدرگاه خداوند سپاس میگوئیم واز صمیم قلب نیایش می‌کنیم که رهبر بزرگ ما را از این خطر و خطرات دیگر همواره در کنف حمایت خود محفوظ و مصون نگاه داشت تا با نیروی تدبیر و اراده وابتکار و ایمان به مبانی ملی و دینی همواره از سعادتو رستگاری در پیش روی ملت خویش بگشاید (صحیح است ـ احسنت).

خداوند را سپاس می گوئیم که نعمت وجود چنین رهبری بزرگ را به ما ارزانی فرمود که از برکت هدایتش درهای سعادت بر روی ملت ایران گشوده شد و به یمن درایت و عنایتش ملت ایران به چنین نعمت بزرگی از امن و آرامش و آسایش دست یافت (احسنت).

خداوند راسپاس می گوئیم که آرزوی پلید بیگانگان و بیگانه پرستان را در سایه لطف و مکرمتش نقش بر آب ساخت و نعمت وجود شاهنشاهی را که وجود مبارکش منشاء و منبع خیر وبرکت و رستگاری ملت ایران بود برای ما نگاه داشت .(احسنت) از درگاه خداوند متعال سلامت و سعادت شاهنشاه ایران را صمیمانه مسئلت داریم تا راهی را که در جهت رفاه ملت ایران با چنین اراده‌ای توانا و عزمی راسخ آغاز کرده‌اند همچنان ادامه دهند (احسنت ـ احسنت).

- بیانات قبل از دستور آقایان: مصطفوی نائینی ـ احتشامی ـ قدردان ـ دکترفروزین ـ زرین پور ـ دکتر علومی ـ پدرامی

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: مصطفوی نائینی ـ احتشامی ـ قدردان ـ دکترفروزین ـ زرین پور ـ دکتر علومی ـ پدرامی.

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم، آقای مصطفوی نائینی تشریف بیاورید.

مصطفوی نائینی ـ با اجازه مقام ریاست خانمها و آقایان نمایندگان محترم امروز مصادف با ۱۵ بهمن ماه و بیست و ششمین سالروز رفع خطر از وجود مقدس شاهنشاه عزیز و محبوب ما است.

اگر به بزرگی و خوفناکی نقشه خائنانه‌ای که برای نابودی کشور و ملت ایران کشیده شده بود و دشمنان در نظر داشتند با سوء قصد به جان رهبر اندیشمند ایران که به حساب دقیق رکن اساسی حیات و استقلال سیاسی ما است آن را عملی سازند بیاندیشید و اگر کیفیت سوء قصد به جان عزیزترین مقدسات ایرانی ما یعنی شاهنشاه آریا مهر و چگونگی نجات معجزه آسای ایشان را مورد دقت قرار دهید بی گمان قدرت خداوند و اراده مقدس او در صیانت کشور و ملت ایران را عینا لمس می‌کنید (صحیح است) نمایندگان محترم بخوبی آگاهند رهبر عالیقدر ما از آن لحظه که زمام کشور مسلمان ایران را بدست گرفتند با ایمان راسخ به خداوند متعال و ائمه اطهار که شاهنشاه ما همواره به آن بزرگواران عشق می‌ورزند آسایش و آرامش خود را واقف گرفتاریهای عظیمی که در آن زمان گریبانگیر مردم ایران بود فرمود و بدون مبالغه در این راه تا سر حد بذل جان پیش رفته‌اند (صحیح است) بدیهی است دشمنان ایران با هوش شیطانی خود دریافتند این داهی عظیم بدون شک کشور ایران را نجات داده و به آنجا که شایسته تاریخ و مقام معنوی ایرانی است خواهد رسانید.

بنابراین از نظر خائنانه آنها طبیعی بود که به این اندیشه اهریمنی بیفتند تا دستی که می‌خواهد کشتی متلاطم ایران را نجات دهد زبانم لال قطع نمایند و آنچنان که آرزو داشتند سیاست استعماری و حتی سلطه نظامی و جغرافیائی بیگانگان را در این کشور عملی سازند.

این بود که فرد بی وطن و بی حیثیت بیگانه پرستی را مامور سوء قصد بجان نجات دهنده ایران نمودند و آن صحنه هولناک مخوف را بوجود آوردند که بار دیگر به همه جهانیان مدلل گردید اراده خداوند بزرگ و لایزال، ما فوق همه اراده‌ها است و اواست که همیشه حامی حق و حقیقت و حافظ ملتهای نحیف و بی گناه است (صحیح است) من نمی دانم غیر از معجزه و غیر از مشیت الهی چه دستی می‌توانست آن تیرهای خائنانه را که ماهرانه هدف گیری شده بود بدون خطر برگرداند و بر سینه کثیف سوء قصد کننده آن نشانده و جزای نیات پلید و عمل ننگین او را بدهد؟ (احسنت).

خدای متعال شاهنشاه بزرگ و افتخار آفرین و نجات دهنده ما از این خطر عظیم و توطئه‌های دیگر نجات داد تا جاویدان بماند و نه تنها اراده خداوند را در مورد ترقی و تعالی ملت مسلمان ایران بلکه برای ارشاد و راهنمائی سایر جوامع و ملتها بموقع اجرا بگذارد (صحیح است).

خداوند رهبر عزیز ما را حفظ کرد تا با قلبی آکنده از عشق به انسانها و مردم وطن خود رسالت تاریخی عظیمی را که برای تحویل بزرگ جامعه ایرانی بر عهده دارد به مرحله عمل در آورد و امروز می‌بینیم اگر از لحاظ زمانی فقط بیست و سه سال را پشت سر گذارده‌ایم از نظر ترقیات ملی و پیشرفتهای اجتماعی و اقتصادی قرنها راه پیموده‌ایم و این تازه مقدمه برنامه هائی است که شاهنشاه برای رفاه مردم وطن ما آرزو دارند (صحیح است).

خدای بزرگ شاهنشاه ما را حفظ فرمود و برای او در دل فرد فرد ملت ایران عشق و علاقه ناگسستنی قرار داد تا بدان حد که همه ملت یک جا پشت سر رهبر گرانقدر خود قرار گرفت و وحدت شاه وملت و رهبری اندیشمندانه پرچمدار ایران، انقلاب عظیم و اعجاب آمیز ما را بوجود آورد.

من نمی‌خواهم و مجال آن را ندارم که از آثار شگرف انقلاب در این جا صحبت نمایم ولی باید عرض کنم که هر چند در کشور ما مشروطیت وجود داشت ولی نمی‌توانیم ادعا کنیم اکثریت مردم این کشور مخصوصاً طبقات زحمتکش از اسارت و بردگی آزاد بودند و مشروطیت واقعی در ایران حام فرما بود.

وجود شاهنشاه آریا مهر و تدابیر خردمندانه اش موجب شد که نظام فئودالی و ستمکارانه ارباب و رعیتی ملغی شود زنجیر اسارت از پای کشاورزان و کارگران برداشته شود، برای جان کشاورزان دور افتاده از بند رسته و امکان کسب دانش فرزندان آنها ارزش و اهمیت پیدا شود، و صدها اقدامات رفاهی دیگر بین همه طبقات علی السویه تعمیم یابد و سر معجزه ۱۵ بهمن ۱۳۲۷ بر همگان روشن گردد.

رهبر شاهنشاه سبب شد تا ملت ایران که به حکم تاریخ پر افتخار گذشته اش حق دارد در میان ملل بزرگ عالم باگردنی افراشته تر زندگی کند امروز در جهانی مباهی و مفتخر باشد که با اتکای به سیاست مستقل ملی رهبر اندیشمندش حقوق از دست رفته خود را از اقویا باز ستانده و هیچ قدرتی نمی‌تواند به حریم امنیت جغرافیائی و سیاسی و اقتصادیش کوچکترین نگاه بد بکند (صحیح است).

ملت شریف و مسلمان ایران که قبل از طلوع خاندان جلیل پهلوی ملتی استعمار زده خوانده می‌شد امروز از آن چنان آزادی و مساواتی برخوردار است که سالها مدعیان دروغی مساوات بشری در کشورهای خودشان دعوی آن را داشتند و نتوانستند جامه عمل به آن بپوشانند. همانطور که عرض کردم آنچه در طی چند سال بر اثر انقلاب شاه و ملت انجام شده نمی‌توان در این وقت کم تشریح کرد و این نمونه‌ها را بدان جهت عرض کردم تا دنیا بداند سر این اعجاز که ما امروز سالروز تاریخی بر عهده مردی بی نظیر در تاریخ ایران گذارده است تا ملت خود را آزاد و کشور خود را آباد سازد پس جای آن دارد که خداوند قادر متعال را سپاس گوئیم. حقیقتاً هر قدر خدا را سپاس گوئیم کم گفته‌ایم زیرا اراده لایزال او بود که در چنین روزی از فنای ایران عزیز جلوگیری و به رغم بد خواهان و خائنین به بهترین وجی آن را صیانت نمود.

آرزو داریم که همان اراده مقدس خداوند شاهنشاه گرانقدر و شهبانوی خیرخواه و رئوف و ولیعهد محبوب و عزیز ما را بسلامت بدارد تا در سایه عنایات رهبر اندیشمند و بزرگمان بازهم شاهد موفقیتهای بزرگتر و بیشتر باشیم از حوصله‌ای که در استماع عرایضم فرمودید صمیمانه تشکر می‌کنم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای احتشامی بفرمائید.

احتشامی ـ امروز پانزدهم بهمن و روز نیایش ملت ایران است نیایش و سپاس از ایزد متعال که شاهنشاه عزیز و رهبر عالیقدر ایران از گزند حادثه‌ای که بدست اهریمن نا پاکی صورت گرفت در امان داشت .(صحیح است ۹ سپاس از ایزد یکتا که رهبر بزرگ ایران را نگهبانی فرمود تا عالیترین و ارزنده ترین موهبت‌های انسانی را به مردم ایران عنایت فرمایند و ایران عزیز، میهن مقدس ما را در عداد کشورهای بزرگ و مترقی جهان در آورند. (احسنت).

نیایش به آستان با عظمت خداوند متعالی که با حمایت از سایه خود، موجب گردید که آفتاب سعادت و نیکبختی در افق زندگی ایرانیان متجلی گردد و هر ایرانی بتواند از برکات خلاقه و سازنده انقلاب اجتماعی و سیاسی و اقتصادی ایران بهره کافی برگیرد وراه ترقی و کمال را به پیماید ……

آری اگر نهضتی که برای حاکمیت ایران بر منابع و صنایع نفت برهبری شاهنشاه بوجود آمده، بنیان نمی‌گرفت معلوم نبود که ایرانی بچه سرنوشت شومی گرفتار می‌آمد و به همین جهت است که هر ایرانی به پاس این مواهب شاکر و شکرگزار است و بزبان دل می‌گوید «شکر نعمت، نعمتت افزون کند ……» (احسنت).

آری سخن از نفت نعمت آفرین است و احیاء کننده آن، سخن از مادهٔ حیات بخشی است که اکنون سرمایه اصلی و عامل موثر در پیشرفت و ترقی ایران و نیل به آستانه تمدن بزرگ محسوب می‌شود.

مادهٔ توان آفرینی که این همه غوغا به پا کرده و تا این حد سود جویان را بتکاپو افکنده است. قدرت اپک که اعضای آن موفق شدند تحت رهبریهای سالم، بحق حیاتی خویش دست یابند امروز چنان خیره کننده و درخشنده است که نخست وزیر کشوری که از حزب کارگر برخاسته و ایدئولژی حزبی او بر مبانی آزادی خواهی بنیان گزاری شده با این همه با امپریالیسم شرکتهای سود جوی نفتی هم صدا می‌شود. عجب در این است که در بین کشورهای اروپای باختری فقط این کشور است که آشکارا حمایت خود را از اینگونه تهدیدها اعلام می‌دارد، ودرست مقارن با زمانی که کشورهای عربی خاورمیانه می‌کوشند تا استقلال عمل خود را حفظ کنند، دولتی که هنوز در بعضی از مناطق حاشیه‌ای خاورمیانه تاسیسات نظامی دارد، این نغمه را ساز می‌کند. ولی موجب کمال خوشنودی است که افراد واقع بینی چون سناتوراد وارد کندی و یا رئیس جدید روابط خارجی سنای آمریکا با کمال صراحت و قاطعیت به این تهدیدهای بی اثر و مغرضانه پاسخ گوئی نمودند و حتی رئیس روابط خارجی سنای آمریکا نه تنها با تعبیر تند واهانت آمیزی به مقابله بر می‌خیزد بلکه در طی مصاحبه‌ای که با یک روزنامه نگار ایتالیائی بعمل آورده می‌گوید، اساسا ایناقدامات باید براساس اختیارات جنگی صورت گیرد که مسلما کنگره آمریکا جلوی آنرا خواهد گرفت، که با عنوان این مطلب آب پاکی را روی دست همه می‌ریزد.

ولی همزمان با این هیاهو و جنجال، موجب کمال امیدواریست که در سازمان اوپک نه تنها ضعفی بوجود نیامده بلکه اعضای آن با قاطعیت و دور اندیشی هر چه تمامتر به بررسی وضع نابسامان دلار پرداخته و سخن از افزایش بهای نفت می‌کنند (صحیح است) تا آنجا که رئیس هیئت نمایندگی ایران در کنفرانس اخیر الجزایر در طی مصاحبه‌ای اعلام میدارد:

«برخلاف آنچه کشورهای مخالف اظهار می‌دارند، عواید نفتی ما رو بکاهش است زیرا ارزش دلاری که ما در مقابل فروش نفت دریافت می‌داریم طی سه ماه گذشته به میزان ۸ درصد کاهش یافته و به تعبیر روشن تر عواید ما هشت درصد نقصان پیدا کرده است و با توجه با افزایش قیمت مواد مصرفی و محصولات صنعتی که مولود تورم از کشورهای صادر کننده آنست قدرت خرید ما ۳۳ درصد کاهش یافته و اگر در مذاکراتی که در آینده صورت خواهد گرفت نتیجه مطلوب حاصل نشود ناگریز باید بهای نفت را نسبت به نرخ تورم افزایش دهیم» و جای بسی خوشوقتی است که وزیر دارائی و نفت کشور کویت در دنبال یک مذاکره دو ساعته با وزیر نفت امارات متحده عربی در طی مصاحبه‌ای تصریح می‌کند «چون بهای دلار امریکائی کاهش یافته کویت خواهد خواست در جلسه ویژه اوپک موضوع مورد بررسی قرار گیرد ودر صورتی که دلار باز تنزل کند پیشنهاد خواهد کرد تا قیمت نفت بالا رود و جبران زبانهای وارده بشود.

آیا این همبستگی و همدلی و همگامی که در پرتو یک رهبری سالم بوجود آمده پاسخ دندان شکنی به آن عده از تهدید کنندگان که در عین تهدید در حال خوف ورجا بسر می‌برند، نمی‌باشد و جالب ترین نکته‌ای که باید در پایان این بحث بدان بپردازم، کنفرانس مواد خام است که دیروز در شهر داکار پایتخت سنگال تشکیل گردید. بنا به گزارش خبرگزاریها در این اجتماع ۱۰۱ کشور تولید کننده شرکت دارند که می‌کوشند به تقویت وضع خود در بین کشورهای صنعتی بپردازند. در این کنفرانس همچنین موضوع مبادله مواد خام با کشورهای صنعتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و احتمالا مهمترین پیشنهاد «اپک» است که به موجب آن باید مواد خام اولیه هم در دستور کار کنفرانس جهانی مربوط به انرژی قرارگیرد و پیش بینی می‌شود که با آراء موافق تصویب گردد در پایان باید بعرض نمایندگان محترم برسانم که کشورهای تولید کننده مواد اولیه از یک سال پیش برای افزایش بهای مواد اولیه تلاش بسیار کرده‌اند ودر حقیقت سازمان اوپک را سرمشق خود قرار داده و بتوفیق‌های روز افزون این سازمان نظر دوخته‌اند که اگر بخواهیم مفهوم جامعی برای این کنفرانس در نظر بگیریم باید بگوئیم اجتماع ۱۰۱ کشور برای پی گیری از یک سیاست تدافعی دیگر بوجود آمده که امیدوارم آنان نیز مانند «اوپک» در سایه همگانی و همکاری تعیین قیمت مواد اولیه و خام براساس تورم و دیگری تعیین یک استراتژی کلی برای مسائل مربوطه به مواد اولیه و خام می‌باشد جامه عمل بپوشانند ودر آینده نیز بتوانند مثل کشورهای عضو سازمان اوپک به مقابله با استعمار و استثمار سود جویان بپردازند، دیگر عرضی ندارم از عنایتی که مبذول فرمودید سپاسگزارم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای قدردان بفرمائید.

قدردان ـ مقام معظم ریاست ـ نمایندگان محترم مجلس شورای ملی.

هر سال با فرارسیدن روز پانزدهم بهمن خاطره‌ای در اذهان ملت شاهدوست و میهن پرست کشور ما زنده می‌شود که درسی از اعتقاد و ایمان به یکتاپرستی است ملت ایران همه ساله در این روز در مساجد و تکایا گردآمده واز پروردگار بزرگ و توانا سلامت و دوام عمر و بقاء سلطنت پر برکت شاهنشاه آریا مهر و خاندان جلیل سلطنت را مسئلت می‌نمایند (صحیح است) آفریدگار توانا و خدای متعال را سپاس می‌گویند که همیشه حافظ و نگهدار وجود مقدس شاهنشاه آریا مهر بوده و وجود گرانقدر رهبر ما را در پناه الطاف الهیش از جمیع بلیات بسلامت داشته است (احسنت) بیست و شش سال قبل در روز پانزدهم بهمن سال ۱۳۲۷ هنگامی که ذات اقدس شهریاری برای شرکت در جشن استقلال دانشگاه شرکت می‌فرمودند در ساحت مقدس دانشگاه عنصری پلید و خائن و جانی و پست فطرت دست به عملی ننگین و تاسف آور زد و بجان مظهر استقلال و سمبل این مملکت و قلب ملت ایران را از فاصله‌ای نزدیک مورد هدف قرار داد ولی خدای بزرگ، خدائی که ایران را همواره از حادثه‌های سهمگین و حملات نابکارانه و طغیان‌های ناجوانمردانه اجانب نجات داده است این بار نیز بطور معجزه آسائی دست قدرت پروردگار از آستین بیرون آمد و مظهر استقلال ملی و سمبل ایران را از گزند حوادث و نقشه شوم بیگانگان نجات داد و این حادثه و معجزه بزرگ به جهانیان نشان داد که ایران و ایرانی همیشه از حمایت خداوند متعال برخوردار بوده و هیچ حادثه‌ای نمی‌تواند باساس رژیم شاهنشاهی ما خلل وارد کند. رهبریها ودرایت و صیانت شاهنشاه آریا مهر و برنامه هائی را که برای بهبود وضع زندگی مردم با فداکاری واز خود گذشتگی قابل ستایشی طراحی می‌فرمایند نمی‌توانست مورد قبول عوامل بیگانه باشد و به همین جهت وجود رهبر عالیقدر و خردمند و عدالت گستر ملت ایران را مانع بزرگی برای اجرای مقاصد خود دانسته نقشه شوم و ننگین سوء قصد به جان شاهنشاه آریا مهر یعنی حیات ملی ایران را پی ریزی نمودند ولی خدای ایران زمین رهبر عالیقدر ما را از گزند حوادث و نقشه پلید بیگانگان محفوظ نگهداشت و ملت شاهدوست ایران شاهنشاه را چون جان خود دوست دارند و اصولاً شاهدوستی و وطن پرستی غریزه و خصیصه‌ای است ذاتی و هر ایرانی شرافتمند و پاک نهاد و پاک نژادی این خصلت را به ارث برده و مهر شاه و حب وطن با خون او عجین شده و با جان بدر خواهد رفت (صحیح است) و ایران امروز تحت هدایت و رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریا مهر با عزمی راسخ و استوار به سوی ترقی و کمال و رسیدن به دروازه‌های تمدن بزرگ به پیش می‌رود و حس بشر دوستی و مهربانی رهبر عالیقدر ما نه تنها در وضع ایران مهم بوده بلکه روشن بینی شاهنشاه آریا مهر موجب شده است که ایران وزنه بزرگی در حفظ صلح جهان و تثبیت اوضاع خاور میانه محسوب می‌شود تحولات و دگرگونی‌های عظیمی که در طی دوران سلطنت افتخار آفرین دودمان پهلوی در ایران حاصل گردیده است که به خوبی در زندگانی فرد فرد ملت ایران مشهود می‌باشد و این همه ترقی و پیشرفت و آبادانی موجب تعجب جهانیان گردیده و ملت ایران هم از این جهت برخود می‌بالد و افتخار می‌کند که در دوران طلائی سلطنت پر برکت آریا مهر زندگی می‌کنند و به وجود شهریار توانا و مبتکر و عدالت گستر خود فرخ و مباهات و افتخار می‌کنند که تحت رهبریهای شاهنشاه بزرگ خود ایران نقشی بسیار مؤثر در جهان به عهده دارد و همه رهبران و سیاستمداران معروف جهان به عهده دارد و همه رهبران و سیاستمداران معروف جهان رهبریهای معظم له را در پیشرفت ایران می ستایند زیرا با اجرای سیاست مستقل ملی و قابل ستایش کشور ما در صحنه سیاست جهانی به آنچنان ترقی و پیروزی و موفقیتهای درخشانی دست یافته است که صدای شاهنشاه آریا مهر به عنوان یک ندای بشر دوستانه و خیرخواهانه در جهان منعکس می‌گردد و مردم کشورهائی که ایران را نمی‌شناختند امروز نام ایران و ایرانی را با ستایش و تکریم و احترام در جهان یاد می‌کنند (صحیح است). آری این همه آوازها از شه بود شاهنشاهی که همه قدرت و توانائی خود را صرف پیشرفت و بلند آوازه ساختن ایران و ایرانی کرد و به همین جهت است که هر سال با آغاز پانزدهم بهمن ملت شاهدوست و میهن پرست ایران که با رهبر خود پیوند نا گسستنی دارند با خلوص نیت مراسم شکر گذاری بر پا می‌کنند و پروردگار بزرگ را شاکر و سپاسگذارند که رهبر عالیقدر ما را از گزند حوادث و نقشه‌های پلید بیگانگان همیشه در پناه الطاف الهیش مصون و محفوظ می‌دارد (صحیح است) و امروزه در سراسر کشور به شکرانه سلامت شاهنشاه مجالس دعا و محافل جشن و سرور و شادمانی تشکیل می‌دهند و از خداوند متعال می‌خواهند که ایران و ایرانی را تحت رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریا مهر همیشه پایدار بدارد این مراسم با شکوه و روحانی هر سال با جلال خاص در مشهد مقدس و در جوار بارگاه ملکوتی حضرت رضا (ع) که روضه‌ای از ریاض بهشت است برگذار می‌گردد و مردم شاهدوست و میهن پرست شهرستان مشهد در این مکان مقدس اجتماع می‌کنند و برای حفظ مملکت و تأمین استقلال و تمامیت ارضی کشور وسلامت دام عمر و بقاء سلطنت گهر بار شاهنشاه آریا مهر و شهبانوی نیکوکار و فرشته خصال و ولیعهد عزیز نور چشم ملت ایران را دعا می‌کنند و همیشه آماده جانبازی و فداکاری در راه شاه و وطن می‌باشند به نام مردم شاهدوست و میهن پرست مشهد از اقدامات و خدمات ارزنده و صادقانه‌ای که کلیه خدمتگزاران شاه و ملت در راه خدمت به مردم انجام می‌دهند تشکر و سپاسگذاری نموده و موفقیت دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا و همکاران محترمشان را در خدمت به شاهنشاه آریا مهر و ملت ایران مسئلت می‌نمایند. موجب کمال مسرت است که حزب ایران نوین در این مدت با کوشش و فعالیت کم نظیری توانسته است منویات رهبر عالیقدر ملت ایران را به خوبی جامه عمل بپوشاند و با هم بستگی کامل در بین همه طبقات بوجود آورده است در راه رسیدن به تمدن بزرگ و آرمانهای ملی همواره به پیش می‌رود در این همه ساحت مقدس از خداوند یکتا می‌خواهیم که به همه خدمتگذاران شاه و ملت توفیق خدمت عنایت بفرمایند. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر فروزین بفرمائید.

دکتر فروزین ـ ریاست محترم مجلس شورای ملی همکاران محترم، از آنجا که ریاست محترم مجلس تعدادی از همکاران راجع به رفع خطر از سوء قصدی که در سال ۱۳۲۷ نسبت به جان شاهنشاه آریا مهر به عمل آمد سخن راندند من راجع به چهره دیگر پانزدهم بهمن سخن می‌گویم.

برای پیشرفت و ترقی هر ملت عوامل گوناگونی لازم است که یکی از مهمترین آنها عوامل انسانی متخصص و با تجربه و ماهر است.

رضا شاه کبیر، سردار بزرگ تاریخ معاصر در زمانی متوجه اهمیت این عامل ارزنده و مهم شد که شاید در آن تاریخ هیچ کس نمی‌توانست نیاز مبرم امروز را به این عوامل با تجربه و دانشمند درک کند و هم اکنون بسیاری از کسانیکه در مقامات مختلف مملکت به انجام وظیفه اشتغال دارند دست پروردگان همان زمان و همان روزگارانند.

رضا شاه کبیر با تأسیس دانشگاه تهران نخستین گام را برای ایجاد اولین مرکز آموزش عالی مملکت برداشت و همین دانشگاه سالیان سال به تربیت جوانان وطن ادامه داد که عدها به تدریج همین شاگردان خود به مقام والای استادی نائل آمدند و به تعلیم و تربیت جوانان وطن پرداختند.

خوشبختانه فرزند برومند آن سردار بزرگ یعنی شاهنشاه آریا مهر در امر گسترش و بسط آموزش عالی در مملکت گامهای بلندی برداشتند که به صورت یک خدمت اعجاب آفرین در صفحات زرین تاریخ ایران همواره خواهد درخشید (صحیح است) و در مدت کوتاهی جمع مؤسسات آموزش عالی در دانشکده‌ها و هنرستانهای فنی از مرز ۲۸۶ عدد نیز گذشت.

در آنها ۱۳۰ هزار نفر جوان با شور و عشق به تحصیل ادامه می‌دهند. اینها بزرگترین سرمایه مملکت هستند.

معادن ایران از نفت و مس و سرب و آهن سرانجام روزی به پایان می‌رسد ولی این جوانان دانشمند و با تجربه و میهن پرست ایران هستند که خدماتشان و زحماتشان به صورت یک سرمایه ابدی در تاریخ خواهد درخشید و دیدیم که شاهنشاه آریا مهر در تمام دوران سلطنت خود چه خدمات و اقدامات تحسین آفرینتی به عمل آورده‌اند و به دفعات عدیده حتی از جیب پر فتوت خویش مبالغ هنگفتی برای بسط و گسترش دانشگاهها و و ساختمان خوابگاههای دانشجویان و تأسیس بیمارستانهای دانشگاهی به مقامات مسئول دانشگاهها اعطاء فرموده‌اند. (صحیح است).

به هر حال خدماتی که سلسله پهلوی برای اشاعه فرهنگ و دانش و علوم و فنون در سلطنت پر افتخار خود انجام داده‌اند مسلماً در سراسر تاریخ ایران نظیر ندارد. (صحیح است).

و به همین جهت اینجانب پیشنهاد می‌کنم که دولت پانزدهم بهمن را به نام روز دانش نام گذاری کند و در این روز از تمام کسانیکه در راه پیشرفت فرهنگ ملی و آموزش عالی فداکاری کرده‌اند تجلیل به عمل آید و به همین مناسبت مراسمی را در سراسر کشور به انجام رسد تا تمام مردم بدانند که وقتی در اه اشاعه علم و دانش و فداکاری و جانفشانی کنند این خدمان بدون اجر و پاداش معنوی نخواهد ماند و ملت ایران به دانشمندان خود ارج فراوان می‌نهد.

پانزدهم بهمن دارای خاطره تلخی نیز هست و آن سوء قصد به جان رهبر عزیز ایران به سال ۱۳۲۷ است در آن روز بود که خداوند معجزه و قدرت الوهیت خویش را به ظهور رسانید و یک خائن اجنبی پرست به دستور اجنبی و با یک نقشه دقیق به جان شاهنشاه آریا مهر یعنی قلب ملت ایران سوء قصد کرد. برای آنکه بدانید که جان شاهنشاه را فقط خداوند حفظ کرد و انسان خاکی قادر به انجام چنین کاری نبود لازم است به عرضتان برسانم که کسانی که آن وطن فروش را می‌شناختند و به سابقه کارش آشنا بودند می‌گفتند یکی از ماهر ترین تیر اندازان زمان خود بود که می‌توانست حتی یک سکه را در هوا با گلوله بزند. ولی دیدم که وقتی همین شخص در چند قدمی شاهنشاه دست به عمل خائنانه اش می‌زند قدرت خداوند تجلی می‌کند و نقشه آن تیر انداز ماهر نقش بر آب می‌شود.

خداوند بارها جان شاهنشاه ما را از خطراتی نجات داده است که می‌توان آن را معجزه الهی نام نهاد و نجات رهبر بزرگ ایران از تمام این خطرات به طور مسلم این حقیقت را به ثبوت می‌رساند که شاهنشاه ایران از سوی قدرتی حفظ می‌شود که بالاتر از حد نیروی انسانی است و عشق شاهنشاه به خداوند بزرگ و خاندان نبوت بزرگترین ضامن سلامت و پیروزی معظم له می‌باشد.

از خداوند طلب می‌کنم که شاهنشاه بزرگ ما را همواره در کنف حمایت خود محفوظ بدارد. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای زرین پور بفرمائید.

زرین پور ـ با اجازه جناب رئیس همکاران محترم آئین شکوهمند و رژه عظیم میلیونها نفر از مردم سراسر کشور که در روز ششم بهمن به مناسبت بزرگداشت این روز تاریخی انجام شد نمایشگر یکپارچگی ملت ایران و پیوند ناگسستنی شاه و ملت بود (صحیح است) به پاس موهبت عظیمی که با اعلام منشور انقلاب شاه و ملت از سوی رهبر عالیقدر ملت ملت ایران شاهنشاه آریا مهر نصیب هوطنان عزیز شده است، همه ساله مردم حق شناس وطن ما چه در داخل و همچنین ایرانیان مقیم خارج از کشور مراسمی برگزار می‌کنند و با تجدید خاطره این روز بزرگ و برگزاری جشنهای باشکوهی، جزئی از سپاس و حق شناسی خویش را به پیشگاه رهبر انقلاب تقدیم می‌دارند (صحیح است) این رستاخیز عظیم ملی تحول عمیقی در تاریخ درخشان و افتخار برانگیز ۲۵۰۰ ساله نظام شاهنشاهی ایران به وجود آورده‌اند که موقعیت ایران را در سطح بین المللی به نحو اعجاب انگیزی بالا برده است.

در اینجا لازم می دانم به عرض برسانم، ابراز احساسات اعضای گروه دانشجویان ناسیونالیست ایرانی مقیم خارج از کشور وابسته به کانون ناسیونالیست ایرانی مقیم خارج از کشور وابسته به کانون ناسیونالیست ایرانی مقیم خارج از کشور وابسته به کانون ناسیونالیست ایران است، که آنان طی تلگرامهائی سالگرد انقلاب شاه و ملت را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریا مهر و هموطنان عزیز صمیمانه تبریک گفته و هم صدا با مردم سر افراز ایران، در بزرگداشت این رستاخیز ملی شرکت نموده و با همکاری دیگر خواهران و برادران مقیم خارج از کشور اصالت انقلاب و آثار ثمربخش آن را برای مردم تشریح کردند. (احسنت)

موضوع دیگر صحبت من پیرامون حج است، و بطوری که همکاران ارجمند استحضار دارند، تجلیل مطبوعات و محافل مختلف و رهبران و شخصیتهای ممالک مختلف جهان از پیروزیها و پیشرفت‌ها و موفقیت‌های درخشانو غرور آفرین انقلاب ایران، اکنون طوری همه گیر و رایج شده است که تقریباً به طور روزمره و وقفه ناپذیر ادامه دارد، تا آنجا که دیگر ما که در متن کار قرار داریم به این تجلیل‌ها عادت کرده‌ایم، لیکن در برخی موارد توجهی که مطبوعات و افکار عمومی دنیا نسبت به بعضی مسائل داخلی ایران مبذول می‌دارند بسیار جالب توجه است، و از آن جمله مطالبی است که اخیراً در دو روزنامه بسیار معتبر جهان، یکی روزنامه متنفد الاهرام چاپ قاهره و دیگری روزنامه معتبر لوموند چاپ پاریس درباره برنامه حج ایران انشار داده‌اند. روزنامه الاهرام تحت عنوان «از دیگران بیاموزیم» نظم و ترتیب برنامه حج ایران به عنوان نمونه‌ای از یک سازمان دهی پیشرفته و مترقی به مورد بحث قرار داده و با تأکید این نکته که برنامه حج ایران در بین عموم کشورهای اسلامی نظیر ندارد، به مسؤلان امور حج در مصر توصیه کرده است الگوهای ایرانی را برای تنظیم برنامه حج در آن کشور به کار گیرند اهمیت این توصیه الاهرام با توجه به این نکته که تا سه سال پیش حجاج مصری منظم ترین زائرین خانه خدا تشکیل می‌دادند بیشتر روشن می‌شود.

الاهرام روز نامه‌ای است متعلق به یک کشور اسلامی و طبیعی است که اگر به مسائل جهان اسلام توجه داشته باشد و درباره آن بحث کند، لیکن روزنامه لوموند تاکنون هرگز در این مقوله‌ها وارد نشده است و در واقع این روزنامه بحث درباره حج ایران را نه به عنوان یک موضوع دینی و مذهبی بلکه به عنوان نمونه برجسته‌ای از قدرت مدیریت و برنامه ریزی و سازمان دهی مطرح کرده است.

خاطر نمایندگان محترم مستحضر است که حج در گذشته یک مسئله به ظاهر غیر قابل حل بود اما امروز به خوبی حل شده است.

یکی از مقامات عالی رتبه وزارت امور خارجه چند روز پیش برای بنده تعریف می‌کرد که شورای عالی حج عربستان سعودی از وزیر امور خارجه آن کشور و برادر اعلیحضرت ملک افضل فیصل و وامیر منطقه مکه و بقیه اعضاء همگی متفق القول بودند که اگر سایر کشورهای اسلامی از برنامه ریزی ایران در امر حج پیروی کنند مشکلی در ایام حج وجود نخواهد داشت و به همین علت مقامات سعودی به سفیران و هیئتهای سرپرستی سایر کشورها توصیه کرده‌اند در نظم و ترتیب دادن به کار حج از ایرانیان تأسی جویند.

لازم به یاد آوری است که جناب آقای رائد سفیر شاهنشاه آریا مهر که در ایام حج کمال همکاری را در تنظیم امور حج ایران به عمل آوردند، می‌گفتند آبرو مندی وضع حجاج ایرانی نقل هر محفلی است، به طوریکه کلیه سفیران اسلامی و شخصیتهای برجسته از جمله چند نفر از اعضاء شورای فرماندهی انقلاب لیبی، زبان به ستایش گشوده‌اند.

این موفقیت برای عموم کشورهای این منطقه از این لحاظ قابل تأمل است که با قدرت سازماندهی و تشکیلاتی خاص ایرانی در منطقه‌ای که محل زندگی آنهاست متأسفانه از این لحاظ تا به حال موفقیت چندانی نداشته است آشنا تر شوند و از مراتب و اهمیت کمکهائی که از طریق ایران به عنوان همسایه بزرگ و صلح دوست و مقتدر خود می‌توانند در هر زمینه دریافت دارند آگاهی بیشتری یابند. جا دارد از عموم کسانیکه در اجرای اوامر شاهنشاه آریا مهر به منظور تنظیم برنامه حج کشور تلاش کرده‌اند قدردانی کنیم.

از فرصت استفاد کرده و آغاز یازدهمین سال زمامداری جناب آقای هویدا را صمیمانه تبریک می‌گویم وتوفیق بیش از پیش این خدمتگزار صدیق شاهنشاه آریا مهر را در پیشبرد هر چه بیشتر آرمانهای ناسیونالیستی از درگاه احدیت مسئلت دارم.

در خاتمه نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود را جهت اقدام لازم و توجه مخصوص تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌نماید، ضمناً ذکر این نکته را لازم می دانم که مردم شاهدوست و وطن پرست شهرستان آمل از دولت خدمتگزار جناب آقای امیر عباس هویدا انتظار دارند که اوامر شایسته در انجام خواستهای آنان صادر فرمایند.

اکنون فهرست نیازمندیها برای ثبت در صورت جلسه مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

۱ ـ جاده ورودی شهر آمل که از لحاظ اهمیت دروازه شمال ایران است، طبق تصمیم انجمن شهر ۴۵ متری در نظر گرفته شده است که متأسفانه در حال حاضر عرض مورد نیاز را ندارد. وضع موجود گذشته از اینکه امر ترافیک را دست خوش اشکال کرده، بلا تکلیفی گروه کثیری از کسبه را نیز که در دو طرف این جاده مغازه هائی دارند فراهم ساخته است. از وزارت راه و ترابری انتظار دارد در تکمیل این جاده به عرض ۴۵ متری اقدام لازم به عمل آورد.

۲ ـ ضمن اظهار تشکر از وزارت مسکن و شهرسازی در مورد آماده ساختن ده دستگاه خانه سازمانی برای رؤسای ادارات شهر آمل، انتظار دارد در اسرع وقت نسبت به تأمین آب آشامیدنی خانه‌های یاد شده اقدام لازم به عمل آورد.

۳ ـ ساختمان پل چلاو که مورد تقاضای اهالی چلاو و بند پی می‌باشد و با در نظر گرفتن اینکه این پل تنها وسیله مورد استفاده بیش از ۲۵ هزار نفر از اهالی است، ساختمان آن ضروری به نظر می‌رسد.

۴ ـ ارسال وسائل ورزشی از طرف سازمان تربیت بدنی برای استفاده جوانان شهر آمل و محمود آباد و نصب شوفاژ در سالن استادیوم ورزشی چهارم آبان آمل.

۵ ـ چون شهر محمود آباداز لحاظ توریستی و کثرت جمعیت حائز اهمیت کمال اهمیت است از وزارت کشور درخواست تأسیس بخشداری مستقل در این شهر را دارد.

۶ ـ تکمیل پروژه لوله کشی آب آشامیدنی شهر آمل و محمود آباد.

۷ ـ آسفالت جاده امامزاده عبد اللّه و مرمت و تکمیل راه فرعی بخش بالا خیابان لیتکو.

۸ ـ استفاده از برق منطقه‌ای در مسیر جاده هراز برای ساکنین بخش لاریجان و مرمت راههای فرعی و تأمین آب آشامیدنی سالم برای مردم این بخش.

۹ ـ واگذاری ده هکتار زمین از راضی منابع طبیعی برای گورستان شهرداری محمود آباد و احداث و تکمیل پارک کودک شهرداری محمود آباد.

۱۰ ـ تسریع در ایجاد ساختمان کتابخانه محمود آباد و تکمیل کتابخانه کورش کبیر آمل.

۱۱ ـ تأمین برق منطقه دهفری و دابو.

۱۲ ـ سد سازی و سیل بند اطراف رود خانه شهرود محمود آباد واحداث ساختمان شهرداری برای این شهر.

۱۳ ـ تأمین آب زراعی دهستان دشت سرو دهستان دابو.

۱۴ ـ ضمن اظهار تشکراز وزارت آموزش و پرورش درباره موافقت طرح مجتمع آموزشی و ورزشی شهر آمل و احداث یک باب آموزشگاه حرفه‌ای مقدماتی شبانه روزی در بخش لاریجان، انتظار دارد در اجرای این پروژه تسریع شود.

۱۵ـ ایجاد یک درمانگاه در قریه اسک در بخش لاریجان و تسریع در اتمام ساختمان بخشداری لاریجان و درخواست تأسیس دو باب آموزشگاه راهنمائی در پل مون و قریه آسک نیز مورد تقاضا است که امیدوار است مورد توجه قرار گیرد. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر علوی بفرمائید.

دکتر رضا علوی ـ به مناسبت سالروز رفع خطر از ذات مبارک ملوکانه دانشگاهیان ایران را این افتخار نصیب است که هم سخن با دیگر گروههای ملت ایران مراتب جاننثاری خویش را یه پیشگاه مبارک شاهنشاه آریا مهر انقلاب بزرگ شاه شاه و ملت معروض دارند (احسنت).

با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران محترم سخن امروزم درباره چند نکته اساسی است:

۱ ـ تجلیلی درباره سرکوبی عوامل ضد ملی و رفع خطرها در تاریخ پر افتخار شاهنشاهی ایران.

۲ ـ سیر تکامل و سازندگی.

۳ـ وحدت ملی در منطق انقلاب شاه و ملت (احسنت) در تاریخ حیات ملتها، فلسفه استمرار تاریخ، نهفته است. تاریخ، زبان گویای اصالت ملت و حیات ملی و راز بقا، و عظمت یک ملت است. تاریخ، استحکام حیات یک جامعه را گویا است.

اوراق زرین تاریخ با عظمت شاهنشاهی ایران تجلی گر راز بقاء ملت ایران است. (صحیح است)

برگهای تاریخ سخن می‌گویند: زین الاخبار مجمل التواریخ و القصص، کشف الظنون، الاثار الباقیه عن قرون الخالیه از ابوریحان بیرونی. مروج الذهب. معجم البلدان، یاقوت حموی تاریخ طبری تاریخ ایران باستان، از مشیر الدوله و بسیار از کتب دیگر تاریخ، جلوه گر راز بقا و سربلندی ایران، در پرتو نظام مقدس شاهنشاهی ایران هستند، (احسنت).

این عظمت دارای پرتو افکنی جهانی است. نگارندگان تاریخ تمدن جهان سیر انحطاط کلده و عیلام و آشور و کارتاژ را ثبت کرده‌اند اما از خامه ستایشگران عظمت شاهنشاهی ایران ـ هرودت، گزنفن و کریستنسن و پروفسور پوپ بسیار دانشمندان دیگر، پرتو افکنی جهانی نظام مستحکم و تمدن پایدار و عمیق ملت ایران و مقام ایران را در پرتو نظام شاهنشاهی در سیر تکامل تمدن جهان بشریت می‌بینیم تاریخ سخن می‌گوید.

تاریخ حاکی است که راز بقای ایران در نظام مقدس شاهنشاهی است و دشمنان ملت، هر زمان که خواسته‌اند نسبت به تمامیت و استقلال و عظمت ایران سوء قصد کنند، این توطئه خائنانه محکوم را متوجه مظهر استقلال مملکت، شاهنشاه ایران ساخته‌اند. اما خدای ایران برای حفظ ایران، قدرت لایزال خویش را نشان می‌دهد.

توطئه خائنانه جمعی مزدور بیگانه در ۱۵ بهمن ۱۳۲۷ محکوم گردید و به مناسبت رفع خطر از ذات مبارک ملوکانه، امروز در تمام نقاط مملکت هر ایرانی و علاقمند به ایران، در هر نقطه جهان باشد، مراسم، نیایش به درگاه ایزد متعال برپا می‌کند و در این نیایش، تجلی وحدت ملی ایران، بارز می‌شود. (صحیح است).

ملت ایران متحد و هماهنگ، مجری منویات مبارک رهبر خویش، شاهنشاه ایران است و هر نوع فکر توطئه خائنانه را محکوم می‌کند و مجازات هر بد اندیش اعمال کیفر قانونی به خاطر حفظ مملکت و حیات ایران و بقای ایران در پرتو نظام مستحکم شاهنشاهی است (صحیح است).

نظام مستحکم شاهنشاهی ایران مظهری از تجلیات انسانی ترین عوامل انسانی است و بد اندیشی نسبت به چنین نظام بشر دوستانه خیانتی مسلم نسبت به عوالم انسانیت و انحرافی از مبانی و تعالیم عالیه اسلام است.

۲ـ عوالم انسانی در منطق تاریخ ملت ایران فلسفه بشر دوستی نظام شاهنشاهی ایران را در نخستین اعلامیه حقوق بشر در عهد کورش، در عدالت نوشیروان و در نظام انقلابی شاهنشاه آریا مهر می‌یابیم (احسنت).

به گفه ابن بلخی «قاعده ملک آزادگان پارس، بر عدل وسیرت ایشان بر داد و دهش بود پیغمبر اسلام را پرسیدند که چرا همه قرون چون عاد و ثمود و مانند ایشان، هلاک شدند و ملک پارسیان دراز کشید پیغمبر فرمود از بهر آنکه آبادانی کردند اندر جهان و داد گستردند میان بندگان خدای عز و جلّ».

لیس ثواب عند الله سبحانه عظم من ثواب السلطان العادل و الرجل المحسن (احسنت) هیچ پادشی در نزد خداوند پاک، بزرگتر از پاداش پادشاه دادگستر و مرد نیکوکار نیست.

دادار پاک نگهبان و حافظ شاهنشاه است که دادگستری و عدل تجل از تجلیات منویات ملوکانه معظم له است عدالت شاهنشاه ایران و رهبری خردمندانه شاهنشاه ایران عاملی قاطع در سازندگی جامعه نون انقلابی ایران و سیر تکامل حاد ملت ایران، به سوی دروازه‌های تمدن بزرگ است.

۳ـ سیر تکامل و سازندگی.

در جامعه کنونی انقلابی ایران، با داشتن مقام اول رشد جهانی، یعنی رشد بیش از چهل در صد در سال جاری، وظیفه همه افراد ملت ایران است که به پیروی از منویات مبارک رهبر ایران، شاهنشاه ایران با هماهنگی و اتحادی که امروز در ملت ایران به کیفیت بی نظیری بارز است همه در سازندگی و تحرک و پیشرفت روز افزون جامعه ایران به این نکته توجه دارند که کوچکترین اندیشه سستی یا اعتصاب یا کار شکنی چه در دانشگاهها و چه در واحدهای دیگر آموزشی محکوم است امروز روز سازندگی و کار مثبت است. دولت حزبی و برنامه‌های حزبی این امکان رابرای همه افراد مملکت و من جمله دانشگاهیان فراهم ساخته است که با کمال علاقه به امور اساسی مملکتی بپردازند وظیفه خود را نسبت به شاهنشاه و ملت ایران انجام دهند.

امروز دانشگاهیان و دیگر گروههای ملت ایران، همه هماهنگ و یک دل و یک زبان برای سپاسگزاری و نیایش به خاطر رفع خطر از ذات مبارک ملوکانه همسخن هستند و به روان پاک بنیانگذار نخستین دانشگاه عصر پهلوی، رضا شاه کبیر درود می‌فرستند. در سال ۱۳۱۳ هنگام تأسیس دانشگاه تهران ما دارای یک دانشگاه در مملکت بودیم و امروز در پرتو رهبری خردمندانه شاهنشاه آریا مهر دارای بیش از ۲۴۰ واحد آموزش عالی ۱۴۰۰۰۰ دانشجو و ۷ میلیون دانش آوز هستیم.

این پیروزی در پرتو رهبری صحیح و نظام حزبی پدیده انقلاب حاصل شده است.

۴ ـ وحدت ملی در منطق انقلاب شاه و ملت وحدت ملی و هماهنگی همه طبقات از ویژگیهای جامعه امروز انقلابی ایران است.

در این دوران پر عظمت، وظیفه دانشگاهیان: شرکت هر چه بیشتر در صفوف منظم مبارزات اجتماعی است با توجه به این نکته که در منطق انقلاب شاه و ملت هر نوع تشنج و عمل ضد انقلابی چه در دانشگاه و چه در واحدهای دیگر آموزشی و لو از سوء چند نفر انگشت شمار باشد، از سوی دانشگاهیان و دیگر گروههای ملت ایران محکوم است.

جاوید باد شاهنشاه آریا مهر رهبر انقلاب بزرگ شاه و ملت (احسنت).

رئیس ـ آقای پدرامی بفرمائید.

پدرامی ـ جناب آقای رئیس: همکار محترم.

نتایج کنفرانس وزیران امور خارجه و نفت و دارائی کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) همراه با تفسیرها و تجزیه و تحلیل‌های دقیقی در هفته گذشته مورد بررسی محافل اقتصادی و سیاسی جهان قرار گرفت و شاید بتوان گفت در روزهائی که همزمان با برگزاری این مجمع اقتصادی بزرگ بود که تقریباً نظریات و آراء بیشتر صاحب نظران و کار شناسان در نشریه‌های مختلف دنیا و ایران منعکس شد و نقطه نظرهای اعضای کنفرانس و خطوط اصلی صاحبان نفت در برابر مسائل جهانی در جبهه بندی مصرف کنندگان این کالای، ارزنده مشخص گردید. و صاحبان نفت از حقانیت شیوه‌های انتخابی خود با ارائه دلائل کافی و منطقی اقتصادی دفاع کردند. در حقیقت این گرد هم آئی و مجمع بزرگ اقتصادی آزمونی بود در جهت تشریح دقیق ترین راهی که صادر کنندگان نفت در شرایط کنونی برگزیده‌اند زیرا تعیین بهای نفت بر خلاف تلیغات پاره‌ای از کشورهای مصرف کننده ناشی از فرصت طلبی و بهره برداری از نیازهای جهانی نبوده و نرخ گذاری این مادهٔ حیاتی و پر ارزش بر اساس محاسبات اصولی اعلام گردیده که هنوز با سطح قیمت دیگر کلاهای مصرفی برابری نمی‌کند. در این ورد استدلال و نظر شاهنشاه آریا مهر بیان کننده واقعین بزرگی است که فرمودند: نفت با ارزش تر از آن است که فقط به عنوان یک مادهٔ سوختی به کار برود. (صحیح است)

شک نیست اگر روزی نفت تنها مادهٔ سوختی جهان به شمار نیاید چنانکه پیش بینی می‌شود دانش بشری بیاری تجربه و تحقیق بتواند امکانات تازه‌ای برای تأمین سوخت فراهم سازد نفت و این مادهٔ با ارزش که بیش از ۷۰ هزار فرآورده مختلف از آن می‌توان به دست آورد ارزش واقعی خود را باز میابد و آن زمان دور نیست که جهان به آن واقعیت پی می‌برد که نفت را نباید سوزاند و حفظ ذخائر به سود همه ملتها و تمامی بشریت است.

قبلاً یادآوری کردیم که این مسائل زا دیدگاههای مختلف بررسی شده در ساحت مقدس مجلس قصد تکرار آنرا ندارم ولی از دیدگاه طبقاتی خود و به عنوان نماینده کارگران، ایران اجازه می‌خواهم نکه‌ای را بر آنچه تاکنون گفته شده بیفزایم:

روش ایران در حفظ این مادهٔ حیاتی و ارزشهائی که شاهنشاه آریا مهر رهبر عالیقدر ما به آن مؤکداً اشاره فرموده‌اند نشانه ایست از توجه سیاست ملی ایران به این سرمایه بزرگ و اعتباری که ما برای این ذخیره طبیعی ودیعه زیرزمینی خود قائل هستیم اما صرفنظر از کلیه جنبه‌های یادآوری باید بگوئیم طبقه کارگر تأسیسات نفتی ایران از دیدگاه دیگری نیز می‌نگرد بدین معنی که استخراج چاههای نفت و گسترش واحدهای صنعتی در این بخش از سرمایه‌های ملی در حقیقت نقطه عطفی در تاریخ حیات طبقاتی کارگران ایران به شمار می‌آید و برای اولین بار گروههای کارگران صنعتی ایران در حوزه منافع نفتی شکل گرفت و به این ترتیب طبقه کارگر ایران به مفهوم واقعی آن به وجود آمد و دیدیم که این هسته اولیه نیروهای کارگری کشورها چگونه با هشیاری کامل و درک تاریخی خاص خود در جهت خواستهای ملی گام نهاد و رهنمودهای شاهنشاه آریا مهر را به مرحله اجرا درآورد. (احسنت).

صنعت نفت را بی تردید باید نقطه اساسی تشکیل نیروهای کارگری ایران دانست و از این روست که کارگران ایران دانست و از این روست که کارگران ما علاوه بر تأکید اعتبار اقتصادی نفت و آینده این مادهٔ حیاتی و زندگی ساز سرمایه‌های انسانی این تأسیسات نیز توجه خاصی دارند و آن را پایگاهی عظیم و دژ تسخیر ناپذیری برای حفظ مصالح ملی می دانند زیرا کارگر ایرانی هرگز نمی‌توانند فراموش کند که پس از برانداختن قدرت استعماری بود که به حقوق انسانی خود دست یافت و از برکت فرمان بزرگ تاریخی شاهنشاه آریا مهر مبنی بر حاکمیت بر منابع و صنایع نفت از مزایای زندگی واقعی برخوردار شدند. (صحیح است).

صنعت نفت در ایران گذشته از همه ارزشهای اقتصادی و آینده روشنی که از نظر صنعت جهانی دارد یک سرمایه گذاری عظیم انسانی است. زیرا کارگر ایرانی از یاد نبرده که با چه دشواری و تحمل چه زحماتی نگام تسلط بیگانگان بر این بخش منابع به امید روزهای بهتر تجربه آموخت و کوشید خود را برای دوران سازندگی جامعه به یک نیروی متخصص و آگاه تبدیل کند. به این خاطر باید بگویم همچنانکه ذخیره گرانبهائی در زیر خاک کشور ما نهفته است سرمایه‌ای عظیم بر روی آن قرار دارد و همین ارزش مضاعف است که سبب می‌شود کارگران ایرانی و همه افراد کشور رهنمونهای شاهنشاه آریا مهر را مورد نفت بهتر و بیشتر درک می‌کند و در جهت اجرای فرمانهای تعیین کننده و افتخار آمیز معظم له گام بردارند. (احسنت ـ احسنت)

- تصویب صورتمجلس قبل

۴- تصویب صورتمجلس قبل

رئیس ـ نسبت به صورتجلسه دفعه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- اخذ رأی به گزارش کمیسیون بودجه راجع به بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور و ابلاغ به دولت

۵- اخذ رأی به گزارش کمیسیون بودجه راجع به بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور و ابلاغ به دولت

رئیس ـ واردا دستور می‌شویم گزارش کمیسیون بودجه راجع به بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور جهت اخذ رای نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز شنبه ۱۲ بهمن ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و آقای دکتر صفویان معاون سازمان برنامه و بودجه تغییرات مجلس سنا در مورد لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و با قسمتی از اصلاحات مزبور موافقت ودر مورد بقیه مصوبه قبلی مجلس شورای ملی را تایید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون بودجه ـ صدری کیوان.

قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور.

مادهٔ واحده ـ الف ـ قسمت ب مادهٔ واحده قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور بشرح زیر اطلاح می‌شود.

بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور از حیث در آمدها و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بر دو هزار و هشتاد و دو میلیارد و ششصد وسی و پنج میلیون و هشتصد و بیست و هفت هزار (۲/۰۸۲/۶۳۵/۸۲۷/۰۰۰) ریال و از حیث هزینه‌ها و سایر پرداختها بالغ بر دو هزار و هشتاد و دو میلیارد و ششصد و سی و پنج میلیون و هشتصد و بیست و هفت هزار (۲/۰۸۲/۶۳۵/۸۲۷/۰۰۰) ریال می‌باشد.

بودجه عمومی دولت از لحاظ در آمدها و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بر یک هزار و ششصد وچهار میلیارد و هفتصد و یک میلیون و پانصد و پنجاه و هشت هزار (۱/۶۰۴/۷۰۱/۵۵۸/۰۰۰) ریال واز حیث هزینه‌ها و سایر پرداخت‌ها بالغ بر یک هزار و ششصد و چهار میلیارد و هفتصد ویک میلیون وپانصد وپنجاه و هشت هزار (۱/۶۰۴/۷۰۱/۵۵۸/۰۰۰) ریال و بشرح زیر است:

۱ ـ در آمد عمومی و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بر یک هزار و پانصد و هشتاد میلیارد و هفتصد و بیست میلیون و هفتصد و هفتاد هزار (۱/۵۸۰/۷۲۰/۷۷۰/۰۰۰) ریال و هزینه‌ها و سایر پرداختها از آن محل بالغ بر یک هزار و پانصد و هشتاد میلیارد و هفتصد و بیست میلیون و هفتصد و هفتاد هزار (۱/۵۸۰/۷۲۰/۷۷۰/۰۰۰) ریال.

۲ـ در آمد اختصاصی وزارتخانه و موسسات دولتی بالغ بر بیست و سه میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون و هفتصد و هشتاد و هشت هزار (۲۳/۹۸۰/۷۸۸/۰۰۰) ریال.

ب ـ بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور از حیث در آمدها و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بر دوهزار و چهار صد و چهل و هفت میلیارد ویکصد و هفتاد و چهار میلیون و سیصد و سی هزار (۲/۴۴۷/۱۷۴/۳۳۰/۰۰۰) ریال و از حیث هزینه‌ها و سایر پرداختها بالغ بر دوهزار و چهارصد و چهل و هفت میلیارد و یکصد و هفتاد و چهار میلیون و سیصد و سی هزار (۲/۴۴۷/۱۷۴/۳۳۰/۰۰۰) ریال می‌باشد.

بودجه عمومی دولت از لحاظ در آمدها و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بر یک هزار و هفتصد و نود میلیارد و هفتصد وبیست و نه میلیون و چهارصد و هشتاد و چهار هزار (۱/۷۹۰/۷۲۹/۴۸۴/۰۰۰) ریال و از حیث هزینه‌ها و سایر پرداختها بالغ بر یک هزار و هفتصد و نود میلیارد و هفتصدو بیست و نه میلیون و چهار صد و هشتاد و چهار هزار (۱/۷۹۰/۷۲۹/۴۸۴/۰۰۰) ریال و بشرح زیر است:

۱ ـ در آمد عمومی و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بر یک هزار و هفتصد و شصت و پنج میلیارد و نهصد و نود ویک میلیون و ششصد و هفتاد و هفت هزار (۱/۷۶۵/۹۹۱/۶۷۷/۰۰۰) ریال و هزینه‌ها و سایر پرداختها از آن محل بالغ بر یک هزار و هفتصد و ششصت و پنج میلیارد و نهصد و نود و یک میلیون و ششصد و هفتاد و هفت هزار (۱/۷۶۵/۹۹۱/۶۷۷/۰۰۰) ریال.

۲ ـ در آمد اختصاصی وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی بالغ بر بیست و چهار میلیارد و هفتصد و سی و هفت میلیون و هشتصد و هفت هزار (۲۴/۷۳۷/۸۰۷/۰۰۰)

ریال هزینه‌ها و سایر پرداختها از آن محل بالغ بر بیست و چهار میلیارد و هفتصد وسی وهفت میلیون و هشتصد و هفت هزار (۲۴/۷۳۷/۸۰۷/۰۰۰) ریال.

در آمدهای عمومی و سایر منابع تامین اعتبار منظور در قسمت ۱ بند الف و قسمت ۱ بند ب این مادهٔ تصویب و به دولت اجازه داده می‌شود که درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار منظور در قسمت سوم این قانون را در سال ۱۳۵۳ و سال ۱۳۵۴ وصول و هزینه‌های وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و همچنین کمکها و اعانات و سایر اعتباراتی را که در جداول قسمتهای چهارم و پنجم این قانون منظور شده است در حدود وصولی در آمدها و سایر منابع تامین اعتبار قوانین و مقررات مربوط و تبصره‌های این قانون در سال ۱۳۵۳ و یال ۱۳۵۴ پرداخت نماید.

بودجه شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت و سایر موسسات منظور در قسمت‌های نهم و دهم این قانون طبق قوانین و مقررات و اساسنامه‌های مربوط قابل اجراء خواهد بود. بودجه آندسته از موسسات انتفاعی وابسته به دولت که هر یک از سالهای ۱۳۵۳ و۱۳۵۴ بصورت موسسات دولتی در آیند برای مدت باقی مانده مصوب در این قانون پس از تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی قابل اجراء خواهد بود.

تبصره‌های سال ۱۳۵۳

  • تبصره ۱ ـ اجازه داده می‌شود وجوه پرداختی به سازمان تعاونی مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی موضوع بند ج و بند د تبصره ۲۹ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور به هزینه قطعی منظور شود.
  • تبصره ۲ ـ به ژاندارمری کشور اجازه داده می‌شود تا مبلغ دویست و شصت و دو میلیون ویک صد و نود و دوهزار و چهار صد و پنجاه و پنج (۲۶۲/۱۹۲/۴۵۵) ریال بابت پاداش آخر سال ۱۳۵۲ پرسنل خود را از محل مانده اعتبارات تعهد نشده همان سال ژاندارمری کشور به هزینه قطعی منظور نماید.
  • تبصره ۳ ـ با توجه به مفاد قانون اجازه پرداخت هزینه‌های اضافی عملیات نظامی فوق العاده نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب سال ۱۳۴۸ اجازه داده می‌شود هزینه‌های سالهای ۱۳۵۲و۱۳۵۳ که اعتبار آن براساس قانون مذکور به تصویب هیئت وزیران رسیده است با رعایت سایر مقررات مربوط به حساب قطعی منظور گردد.

تبصره‌های سال ۱۳۵۴

  • تبصره ۴ ـ به دولت اجازه داده می‌شود مفاد تبصره ۴۲ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور را تا آخر سال ۱۳۵۴ اجراء نماید و آثار مالی حاصل از اجرای آن را در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ و بودجه سالهای بعد منعکس سازد.
  • تبصره ۵ ـ الف ـ کاهش یا افزایش اعتبار هر یک از مواد هزینه یا برنامه‌های دستگاه اجرائی از محل اعتبارات جاری منظور در قسمت پنجم این قانون با موافقت نخست وزیر تا میزان ده درصد و مازاد بر آن فقط برای یکبار با تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مجاز خواهد بود مشروط بر این که در جمع اعتبارات جاری دستگاه تغییری حاصل نشود.

ب ـ نقل و انتقال اعتبار مواد هزینه و برنامه‌های مربوط به سپاهیان ترویج و آبادانی بین وزارتخانه هائی که از خدمات این سپاهیان استفاده می‌نمایند بنابر پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های مربوط و موافقت نخست وزیر و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی خواهد بود.

ج ـ کاهش یا افزایش اعتبار هر یک از مواد هزینه ویا برنامه‌های وزارت جنگ از محل اعتبار جاری تا میزان ده درصد در اختیار وزیر جنگ ومازاد بر آن برای یکبار با موافقت نخست وزیر و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مجاز خواهد بود مشروط به اینکه در جمع اعتبارات جاری وزارت مزبور تغییری حاصل نشود.

  • تبصره ۶ ـ میزان تنخواه گردان خزانه در سال ۱۳۵۴ پنجاه میلیارد (۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۵۰) ریال است.
  • تبصره ۷ ـ به وزارت امور اقتصادی و دارائی اجازه داده می‌شود مبلغ یک میلیارد و سیصد میلیون (۱/۳۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال موضوع ردیف ۳۱۰۱۰۰ قسمت سوم این از در آمد سازمان بنادر و کشتی رانی را در سال ۱۳۵۴ به در آمد عمومی کشور منظور نماید.
  • تبصره ۸ ـ الف ـ بسازمان برنامه و بودجه اجازه داده می‌شود اعتبار مربوط به هزینه‌های پرسنلی و نگهداری بیمارستانهای وزارت بهداری را که براساس «قانون واگذاری بیمارستان‌های وزارت بهداری مصوب خرداد ماه ۱۳۵۰» به جمعیت شیر وخورشید سرخ ایران واگذار می‌شود از بودجه مصوب سال ۱۳۵۴ وزارت مذکور کسر وبه عنوان اعانه به جمعیت شیر وخورشید سرخ ایران واگذار کند.

این نقل و انتقالات باید به تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی برسد.

ب ـ به وزارت امور اقتصادی و دارائی اجازه داده می‌شود آن قسمت از اعتبارات ردیفهای ۵۱۱۰۹۰۰۰ و۵۱۱۱۰۰۰۰و۵۱۱۱۱۰۰۰و۵۱۱۱۲۰۰۰و۵۱۱۱۳۰۰۰ قسمت پنجم این قانون را در مورد کارمندانی که در اجرای قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری مصوب خردادماه سال ۱۳۵۰ به جمعیت شیر وخورشید سرخ ایران و جمعیت کمک به جذامیان منتقل شده و خواهند شد به عنوان «اعانه» و به میزانی که از طرف سازمان برنامه و بودجه تشخیص داده می‌شود در اختیار جمعیت‌های مزبور بگذارد.

  • تبصره ۹ ـ دولت مکلف است اعتبار منظور در ردیف ۵۲۲۰۵۰۰۰ قسمت پنجم این قانون را براساس ضوابط و ترتیباتی که به پیشنهاد وزارت جنگ به تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی خواهد رسید به مصرف برساند.
  • تبصره ۱۰ ـ به وزارت امور اقتصادی و دارائی اجازه داده می‌شود آن قسمت از اعتبارات ردیفهای ۵۱۱۰۹۰۰۰و۵۱۱۱۰۰۰۰و۵۱۱۱۱۰۰۰و۵۱۱۱۱۳۰۰۰ قسمت پنجم این قانون را به میزان مورد نیاز مناطق آموزش و پرورش با توجه به مفاد تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۳۴۸ و تبصره ۴۹ قانون سال ۱۳۵۲ و تبصره‌های ۲۶و۸۳ این قانون به عنوان کمک برای مصارف مقرر در اختیار مناطق مربوط بگذارد.
  • تبصره ۱۱ ـ خریدهائی که از محل در آمدهای عمومی برای تقویت نیروهای دفاعی کشور صورت می‌گیرد مشمول مقررات مذکور در قانون تحصیل وام یا اعتبار برای تقویت نیروهای دفاعی کشور مصوب هفتم آبان ماه ۱۳۵۲ خواهد بود.
  • تبصره ۱۲ ـ مفاد تبصره ۲۱ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور تا پایان سال ۱۳۵۴ تمدید و مبلغ موضوع آن به چهار میلیارد (۴/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال افزایش داده می‌شود.
  • تبصره ۱۳ ـ به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده می‌شود در اجرای قانون تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اعتبارات جاری موسسات و بنگاهها و واحدها و فعالیتهائی را که موجب قانون مذکور جزء تشکیلات و وظایف سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قرار می‌گیرد حسب مورد به پیشنهاد وزیر کشاورزی و منابع طبیعی یا وزیر نیرو و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی یا وزیر نیرو و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی از بودجه‌های مصوب سال ۱۳۵۴ دستگاه‌های مربوط کسر و بعنوان کمک به سازمان تحقیقات کشاورزی. منابع طبیعی اختصاص دهد ودر بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ کل کشور منظور نماید.
  • تبصره ۱۴ ـ مهلت مقرر در تبصره ۴۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور تا پایان سال ۱۳۵۴ تمدید می‌شود.
  • تبصره ۱۵ ـ مانده اعتبارات مصرف نشده سال ۱۳۵۳ طرحهای خاص ناحیه‌ای و مانده اعتبارات منظور در ردیف ۵۱۱۳۲۰۰۰ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان هزینه‌های طبقه بندی نشده عمرانی تا آخر شهریور ماه ۱۳۵۴ قابل مصرف است.
  • تبصره ۱۶ ـ الف ـ به سازمانهای برنامه و بودجه اجازه داده می‌شود که به منظور تطبیق هر چه بیشتر برنامه‌های خاص ناحیه‌ای با نیازهای محلی، تجدید نظر لازم را با استفاده از ترتیب مذکور در مادهٔ واحد «قانون تامین اعتبارات عمرانی برای آبادانی شهرها و روستاهای کشور» مصوب ۱/۵/۱۳۵۳ با رعایت نکات زیر در جدول طرح‌های خاص ناحیه‌ای مندرج در قسمت هشتم این قانون برای سال ۱۳۵۴ به عمل آورد و نتیجه را قبل از پایان سال ۱۳۵۳ به کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی گزارش نماید:

۱ ـ ضوابط مربوط به تسهیم اعتبارات میان شهر و روستا و همچنین امضای موافقت نامه بوسیله رئیس انجمن استان موضوع تبصره‌های ۲و۳و۶ مادهٔ مذکور الزام آور نخواهد بود.

۲ ـ توزیع اعتبارات بین شهرستانهای هر استان و فرمانداری کل کل براساس جمعیت و احتیاجات ضروری محل به پیشنهاد دفتر برنامه و بودجه استان و تصویب انجمن استان صورت خواهد گرفت.

۳ ـ مدت بررسی و تصویب پیشنهادهای دفاتر برنامه و بودجه استانها و فرمانداریهای کل توسط انجمن‌های استان و شهرستان حداکثر ۱۵ روز خواهد بود.

۴ ـ نحوه نظارت مندرج در تبصرهٔ ۸ مادهٔ واحده مذکور بر اساس مفاد مادهٔ ۳۴ قانون برنامه و بودجه کشور خواهد بود.

۵ ـ افزایش یا کاهش اعتبارات موضوع این تبصره بین برنامه‌های هر فصل در هر استان یا فرمانداری کل تا میزان ده درصد با مولفقت دفاتر برنامه و بودجه استانها و فرماندارهای کل و تصویب انجمن استان مجاز خواهد بود مشروط بر آنکه در جمع اعتبار استان یا فرمانداری کل تغییری حاصل نشود.

ب ـ به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده می‌شود علاوه بر اعتبارات مصوب در این قانون تا مبلغ شش میلیارد ریال دیگر با موافقت وزارت امور اقتصادی و دارائی از محل درامد عمومی و با رعایت مقررات و به ترتیب مقرر در این تبصره به مصرف برساند.

ج ـ دولت مکلف است آثار اعتباری ناشی از اجرای این تبصره را در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ کل کشور منعکس سازد.

تبصره‌ های سالهای ۱۳۵۳ ـ ۱۳۵۴

  • تبصرهٔ ۱۷ ـ شرکت سهامی بنگاه شیمیائی در شرکت سهامی پخش کود شمیائی ادغام می‌شود و اعتبارات مربوط به شرکت مزبور پس از تصویب اساسنامه شرکت سهامی پخش کود شیمیائی در اختیار شرکت اخیر الذکر قرار می‌گیرد.
  • تبصرهٔ ۱۸ ـ طبقه بندی درآمدها در تفریغ بودجه سال ۱۳۵۳ و طبقه بندی هزینه‌ها از لحاظ دستگاهها و ردیفها و برنامه‌ها در بودجه سال ۱۳۵۴ به ترتیبی است که توسطسازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارائی تعیین و به اطلاع کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی خواهد رسید.
  • تبصرهٔ ۱۹ ـ نحوه عمل محاسباتی در مورد آن قسمت از وامهای خارجی مربوط به طرحهای عمرانیبرنامه‌های گذشته که پس از انقضاء دوران برنامه چهارم قطعیت یافته یا خواهد یافت بر اساس دستورالعملی است که از طرف وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه تنظیم خواهد شد.
  • تبصرهٔ ۲۰ ـ اجازه داده می‌شود وجوهی که از محل اعبارات جاری برای انجام هزینه‌های مربوط به شرکت جوانان در اجرای برنامه‌های عمرانی ملی اختصاص یافته و خواهد یافت و همچنین اعتبار منظور در ردیف ۱۰۵۴ تحت عنوان «هماهنگی توسعه اجتماعی و اقتصادی خاص استان لرستان» به ترتیبی که بنا به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصادی و دارائی با تصویب هیئت وزیران مقرر خواهد شد مصرف و به هزینه قطعی منظور گردد.
  • تبصرهٔ ۲۱ ـ به وزارت بازرگانی اجازه داده می‌شود اعتبار موضوع تبصره ۱۹ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور منظور در ردیف ۵۱۱۰۲۰۰۰ قسمت پنجم این قانون را بر اساس ضوابط مصوب هیئت وزیران از طریق مرکز توسعه صادرات ایران به مصرف مقرر در تبصرهٔ مذکور برساند.
  • تبصرهٔ ۲۲ـ نحوهٔ مصرف اعتبار بهبود تغذیه دانش آموزان مصوب در بودجه وزارت آموزش و پرورش بر اساس آئین نامه‌ای خواهد بود که بنا به پیشنهاد وزارت مزبور و موافقت وزارت امور اقتصادی و دارائی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.
  • تبصرهٔ ۲۳ ـ به وزارت جنگ اجازه داده می‌شود:

الف ـ تا مبلغ پنجاه و پنج میلیون و یکصد و هفتاد و هفت هزار و ششصد و هشت (۵۵/۱۷۷/۶۶۸) ریال مانده اعتبار موضوع تبصره ۳۱ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور را برای انجام بقیه کارهای ساختمانی مربوط تا پایان سال ۱۳۵۴ تعهد و پرداخت نماید.

ب ـ تا مبلغ سه میلیارد و هفتصد و نود و یک میلیون و هفتصد و دو هزار (۳/۷۹۱/۷۰۲/۰۰۰) ریال از محل مانده اعتبارات تعهد نشده بودجه جاری سال ۱۳۵۲ خود را برای هزینه‌های ضروری و دفاعی در مواد و برنامه‌های مربوط اختصاص داده و تا پایان سال ۱۳۵۴ تعهد و پرداخت ناید.

  • تبصرهٔ ۲۴ ـ اجازه داده می‌شود مبلغ دو میلیون و یکصد و هفتاد و هفت هزار و پانصد و پنجاه و چهار (۲/۱۷۷/۵۵۴) ریال مانده اعتبار چایخانه خسروی در برنامه چهارم به مصرف تکمیل تأسیسات چایخانه مذکور برسد.
  • تبصرهٔ ۲۵ ـ اعتبار موضوع ردیف ۵۱۱۲۶۰۰۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور تا پایان سال ۱۳۵۴ با رعایت مقررات استخدام شرکتهای دولتی قابل تعهد و مصرف است.
  • تبصرهٔ ۲۶ ـ اضافه حقوق مربوط به دو پایه ترفیع مستخدمین رسمی مشمول قانون استخدام کشوری موضوع تبصره ۱۵ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور و قانون «اعطای یک پایه ترفیع و تمدید مهلت اصلاح قانون استخدام کشوری مصوب بیست وچهارم تیر ماه ۱۳۵۳» در مورد مستخدمین وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری از محل اعتبار ردیف ۵۱۱۱۰۰۰۰ قسمت پنجم این قانون نیز قابل پرداخت است.
  • تبصرهٔ ۲۷ ـ تبصرهٔ ۱۹ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کشور به شرح زیر اصلاح می‌شود و تا آخر سال ۱۳۵۴ مجری خواهد بود:

به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود اعتبار مربوط با آموزش رایگان و بهبود تغذیه دانش آموزان موضوع ردیف ۹۹۹۸ و اعتبار مربوط به تربیت معلم، سپاه دانش و توسعه برنامه‌های موضوع ردیف ۹۹۹۹ قسمت هفتم این قانون را در سالهای ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴ بر حسب نیازمندیهای هر یک از مناطق آموزش و پرورش به تفکیک برنامه‌ها و فصول بین آنها به صورت کند و در صورت لزوم نسبت به خرید مواد غذائی از اعتبار ردیف ۹۹۹۸ در مرکز اقدام و به حساب منظور نمایند.

توزیع اعتبارات مذکور بر اساس نیازمندیهای مناطق در هر صورت در هان سال باید به اطلاع سازمان برنامه و بودجه و تأیید کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی برسد.

  • تبصرهٔ ۲۸ - اجازه داده می‌شود اعتبار منظور در ردیف ۱۰۶۶ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان «تجهیز و تقویت کادر فنی و اجرائی استانها و فرمانداریهای کل» به میزانی که سازمان برنامه و بودجه با موافقت وزارت کشور تعیین خواهد کرد بین استانداریها و فرمانداریهای کل توزیع گردد تا به ترتیبی که به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه با اطلاع سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید مصرف و به هزینه قطعی منظور شود و از شمول کلیه مقررات مغایر بر مستنی است.
  • تبصرهٔ ۲۹ ـ اعتبار ردیف ۵۱۱۰۲۰۰۰ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان «هزینه‌های خاص دستگاههای اجرائی» به تشخیص سازمان برنامه و بودجه تفکیک می‌شود و با پیشنهاد سازمان مزبور و طبق مقررات مربوط به اعتبار دوت قابل مصرف است.
  • تبصرهٔ ۳۰ ـ اعتبار سالهای ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴ منظور در ردیف ۱۴۴۱ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان نگهداری مجموعه ورزشی آریامهر» توسط سازمان برنامه و بودجه بر حسب مواد هزینه تفکیک م گردد و پس از ابلاغ آن به دستگاه اجرائی مربوط قابل مصرف خواهد بود.
  • تبصرهٔ ۳۱ ـ الف ـ اعتبار طرحهای عمرانی (سرمایه گذاری ثابت) مندرج در قسمت اول پیوست شماره ۴ آن قانون به تصویب کمیسیونهای برنامه مجلسین خواهد رسید. تفکیک اعتبار طرحهائی که در این پیوست به تفکیک نشان داه نشده و تحت عنوان «سایر طرحها» مندرج است و همچنین تفکیک اعتبارات عمرانی منظور در ردیفهای ۵۱۱۲۹۰۰۰ و ۵۱۱۳۲۰۰۰ قسمت پنجم این قانون به طرحهای عمرانی مشخص توسط سازمان برنامه و بودجه انجام خواهد شد. افزایش یا کاهش اعتبار طرحهای عمرانی در داخل هر یک از برنامه‌های دستگاه اجرائی تا بیست درصد با موافقت سازمان برنامه و بودجه و مازاد بر آن با تصویب شورای اقتصاد مجاز می‌باشد مشروط بر اینکه در جمع اعتبارات طرحهای عمرانی هر برنامه در دستگاه تغییری حاصل نشود. افزایش یا کاهش اعتبارات عمرانی بین برنامه‌های هر دستگاه اجرائی در داخل فصل تا میزان ده درصد با موافقت سازمان برنامه و بودجه و مازاد بر آن تا بیست درصد با تصویب شورای اقتصاد مجاز خواهد بود، مشروط بر اینکه در جمع اعتبارات طرحهای عمرانی هر دستگاه اجرائی تغییری حاصل نشود.

ب ـ به سازمانبرنامه و بودجه اجازه داده می‌شود با موافقت دستگاهای اجرائی مربوط و با تصویب شورای اقتصاد دستگاههای اجرائی طرحهای عمرانی را تغییر دهد.

ج ـ موافقتنامه مربوط به طرحهای عمرانی (سرمایه گذاری ثابت) که دستگاه مسئول بهره برداری از آن غیر از دستگاه اجرائی طرح است بین دستگاه اجرائی و دستگاه مسئول بهره برداری و سازمان برنامه و بودجه منعقد خواهد شد و هر گونه تغییری در این قبیل طرحها نیز با موافقت سه دستگاه مزبور انجام خواهد شد.

وزارت امور اقتصادی و دارائی مکلف است اعتبارات طرح مربوط را مستقیماً در اختیار دستگاه اجرائی قرار دهد.

  • تبصرهٔ ۳۲ ـ الف ـ به دولت اجازه داده می‌شود از محل اعتبارات مصوب بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی در کشورهای خارج سرمایه گذاری کند.

ب ـ تفکیک اعتبارات منظور برای اعطاء وام به کشورهای خارجی و سرمایه گذاری درخارج بنا به پیشنهاد وزات امور اقتصادی و دارائی و تأیید سازمان برنامه و بودجه با شورای اقتصاد است.

ج ـ در صورتیکه اعتبارات مندرج در این قانون برای سرمایه گذاری و اعطاء وام به کشورها و مؤسسات خارجی وکمک به سایر کشورها تکافو نکند وجوه لازم برای مصارف مذکور با رعایت مقررات مربوط در قالب اعبارات منظور در برنامه پنجم از محل درآمد عمومی پرداخت و مبالغ استفاده شده در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ منظور خواهد شد.

  • تبصرهٔ ۳۳ ـ در صورتیکه اعتبارات منظور این قانون برای واریز وامهای خارجی اعم از موعد رسیده و یا موعد نرسیده همچنین برای پرداخت مانده استفاده نشده از وامهای خارجی وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و شرکتهای دولتی ومؤسسات انتفاعی وابسته به دولت که مورد نیاز دستگاه وام گیرنده کافی نباشد وزارت امور اقتصادی و دارائی می‌تواند پس از رسیدگی و موافقت مشترک وزارت مزبور و سازمان برنامه و بودجه وجوه لازم را از محل درآمد عمومی تأمین و پرداخت کند و ارقام مربوط را در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ منظور دارد. نحوهٔ عمل در مورد بازپرداخت وامهای مزبور و تأمین مانده استفاده نشده آنها به ترتیبی است که بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه به تصویب شورا اقتصاد خواهد رسید.
  • تبصرهٔ ۳۴ـ افزایش یا کاهش اعتبارات طذحهای عمرانی در داخل یک برنامه بین دو دستگاه اجرائی وابسته به یک وزارتخانه تا میزان ۱۰ درصد با موافقت سازمان برنامه و بودجه و مازاد بر آن با تصویب شورای اقتصاد مجاز خواهد بود مشروط بر اینستکه در جمع اعتبار برنامه مربوط به دستگههای وابسته به وزارتخانه تغییری حاصل نشود.
  • تبصرهٔ ۳۵ ـ الف ـ به دستگاههای اجرائی اجازه داده می‌شود که در سال ۱۳۵۳ از محل اعتبارات مصوب سال ۱۳۵۴ قبل از پایان سال به مرحله تعهد برسد وزارت امور اقتصادی و دارائی می‌تواند پس از رسیدگی و موافقت مشترک وزارت مزبور و سازمان برنامه و بودجه وجوه لازم را به عنوان پیش پرداخت از محل درآدم عمومی پرداخت کند و در سال ۱۳۵۴ از محل اعتبارات مربوط واریز نماید.

ب ـ به وزارت امور اقتصادی و دارائی اجازه داده می‌شود تعهدات پرداخت نشده سال ۱۳۵۳ همان طرح پرداخت نماید. این پرداخت در صورت لزوم در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ کل کشور منعکس خواهد شد.

  • تبصره ۳۶ ـ اجازه داده می‌شود علاوه بر اعتبارات سرمایه گذاری ثابت منظور در قسمت پنجم از محل اعتبارات مندرج در پیوست شماره ۴ این قانون تحت عنوان «اعتبار قابل تعهد در قالب اعتبارات برنامه پنجم» نیز ما رعایت مقرررات مربوط و موافقت سازمان برنامه و بودجه و جلب نظر وزارت امور اقتصادی و دارائی تأمین اعتبار و تعهد شود و در صورتیکه به مرحله پرداخت برسد از محل درآمد عمومی پرداخت و در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ کل کشور منظور گردد.
  • تبصره ۳۷ ـ سازمان برنامه و بودجه مکلف است توزیع اعتبارات موضوع مادهٔ واحده قانون تأمین اعتبارات عمرانی برای آبادانی شهرها و روستاهای کشور مصوب ۱۳۵۳/۵/۱ را که در ردیف ۵۱۱۳۲۰۰۰ قسمت پنجم تحت عنوان هزینه‌های طبقه بندی نشده عمرانی درج شده است تا آخر سال ۱۳۵۳ به کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی تسلیم نماید و توزیع اعتبارات مربوط به سال ۱۳۵۴ ردیف مذکور را در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ منعکس سازد.
  • تبصره ۳۸ ـ اجازه داده می‌شود در صورتیکه اعتبار منظور در ردیف ۵۲۲۰۴۰۰۰ و ردیف ۵۲۲۰۶۰۰۰ قسمت پنجم این قانون برای پرداخت مطالبات مربوط به اشتباه محاسبه حقوق کارکنان دولت و دارندگان پایه‌های پزشکی کافی نباشد مابه التفاوت از محل درآمد عمومی پرداخت و در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ منظور شود.
  • تبصره ۳۹ ـ به دولت اجازه داده می‌شود تمام یا قسمتی از زیان سالهای گذشته و زیان احتمالی سالهای ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴ شرکت سهامی قند هگمتان و شرکت سهامی قند قهستان را به نسبت سهام خود از محل درآمد عومی پرداخت و در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ منظور نماید.
  • تبصره ۴۰ ـ مفاد تبصره ۳۵ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور تا آخر سال ۱۳۵۴ تمدید می‌شود.
  • تبصره ۴۱ ـ مفاد تبصره ۴۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور تا آخر سال ۱۳۵۴ تمدید و تنخواه گردان مذکور در آن تبصره به مبلغ ده میلیارد ریال افزایش داده می‌شود.
  • تبصره ۴۲ ـ عبارت «بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ کل کشور» در تبصره قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور به «بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ و بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور» تغییر می‌یابد.
  • تبصره ۴۳ ـ مفاد تبصره ۳۱ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور بر اساس جداول مندرج در قسمت این قانون تا پایان سال ۱۳۵۴ معتبر است.
  • تبصره ۴۴ ـ از تاریخ هجدهم آذر ماه ۱۳۵۳ به افسران و همافران و درجه داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی و همردیفان آنان مادام که از خانه‌های سازمانی استفاده نمی‌کنند کمک کرایه مسکن به موجب آئین نامه‌ای که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد پرداخت خواهد شد.
  • تبصره ۴۵ ـ به دولت اجازه داده می‌شود در صورتی که اعتبار موضوع ردیف ۴۲۴۳ قسمت پنجم این قانون برای انجام هزینه‌های مربوط تکافو نکند وجوه لازم را بنا به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و موافقت وزارت امور اقتصادی و دارائی درآمد عمومی پرداخت و مبالغ استفاده شده را در لایحه بودجه اصلاحی ۱۳۵۵ کل کشور منظور نماید.
  • تبصره ۴۶ ـ به دولت اجازه داده می‌شود اعتبارات مورد نیاز برای پرداخت مابه التفاوت بهای واحدهای مسکونی و وجوه حاصل از انتشار اوراق پس انداز مسکن را که به پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی و موافقت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه به تصویب شورای اقتصاد خواهد رسید از محل درآمد عمومی تأمین و پرداخت نماید و مبالغ مربوط را در لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ و بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور منظوردارد.
  • تبصره ۴۷ ـ اجازه داده می‌شود آثار هنری خارجی که زیر نظر انجمن ملی روابط فرهنگی در نخستین نمایشگاه هنری بین المللی تهران عرضه شده با نظارت وزارت فرهنگ و هنر و انجمن ملی روابط فرهنگی بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی به فروش برسد.

تبصره هائی که تا ملغی نشود به قوت خود باقی است.

  • تبصره ۴۸ ـ از اول سال ۱۳۵۴ مفاد تبصره ۶۷ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور ملغی می‌گردد و سازمان جغرافیائی کشور مکلف است درآمد حاصل از اجرای وظائف سازمان نقشه برداری را به حساب درآمد عمومی واریز نماید.
  • تبصره ۴۹ ـ دولت مجاز است به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی معافیت موضوع بند ۱۰ مادهٔ ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم در مورد مستخدمین سایر دستگاههای انتظامی نیز از اول مرداد ماه ۱۳۵۳ اجراء نماید.
  • تبصره ۵۰ ـ الف ـ مابه التفاوت نرخ قند و شکر محصول سال ۱۳۵۳ به بعد کارخانجات داخلی لغو می‌گردد و زیان حاصل از خرید و فروش کود شیمیائی موضوع تبصره ۵۸ قانون بودجه اصلاحی ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور از محل اعتبارات مربوط تأمین خواهد شد.

ب ـ از اول سال ۱۳۵۴ هر کیلو ۳ ریال عوارض قند و شکر موضوع بند ب مادهٔ ۳ قانون لغو عوارض دروازه‌ای ملغی می‌شود و اعتباری که متناسب با میزان مصرف قند و شکر همه ساله در بودجه کل کشور تحت عنوان کمک به شهرداریها منظور می‌شود در اختیار وزارت کشور قرار می‌گیرد. مبالغ مزبور کلاً طبق ضوابطی که به پیشنهاد وزارت کشور به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید به عنوان کمک بین شهرداریها تقسیم خواهد شد.

  • تبصره ۵۱ ـ از اول سال ۱۳۵۴ کلیه درآمدها اختصاصی مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به درآمد عمومی منتقل می‌شود و مؤسسه مزبور مکلف است درآمدهای مذکور را به حساب درآمد عمومی واریز کند.
  • تبصره ۵۲ ـ به منظور تأمین خدمات فوری پزشکی (اورژانس) اجازه داده می‌شود سازمان تأمین خدمات درمانی برای انجام خدمات مزبور مرکزی به وجود آورد و برای اجرای این وظیفه همه ساله اعتبار لازم در بودجه کل کشور تأمین و به صورت کمک به سازمان مزبور پرداخت شود. آئین نامه اجرائی لازم حداکثر ظرف ششماه بنا به پیشنهاد وزارت رفاه اجتماعی با جلب نظر وزارت بهداری و سازمان امور اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
  • تبصره ۵۳ ـ به وزارت کار و امور اجتماعی اجازه داده می‌شود مراکز تعلیمات حرفه‌ای خود را از نظر هیئت‌های امناء که ه پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی به تصویب شورای عالی کار آموزی خواهد رسید اداره نماید. آئین نامه‌های مالی و معاملاتی و اداری و استخدامی مراکز مذکور بنا به پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی حسب مورد به تأید وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد و با تصویب شورای عالی کار آموزی به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

اعتبارات مورد نیاز این مراکز هر سال به صورت کمک در بودجه وزارت کار و امور اجتماعی پیش بینی و در اختیار مراکز مزبور قرار خواهد گرفت.

  • تبصره ۵۴ ـ طبع و نشر مجلات، نشریات و کتب خاص فرهنگی وزات فرهنگ و هنر از شمول مفاد تبصره ۶۰ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور مستثنی است.
  • تبصرهٔ ۵۵ ـ از اول سال ۱۳۵۴ مفاد مادهٔ واحده «قانون توسعه شبکه‌های تلویزیونی در شهرستانها مصوب تیر ماه ۱۳۴۰» درباره دستگاههای گیرنده تلویریونی ساخت خارج که به کشور وارد می‌شود نیز مجری خواهد بود و مبالغ مربوط از وارد کنندگان اخذ خواهد شد.
  • تبصرهٔ ۵۶ ـ به سازمان اوقاف اجازه داده می‌شود وجوه لازم بابت خدمات رفاهی زائرین را کماکان به ترتیب مقرر دریافت و به مصارف مربوط برساند و در صورتیکه مازادی علاوه بر مصارف مربوط باقی بماند جزو درآمد اختصاصی سازمان محسوب و با تصویب نخست وزیر به مصرف امور خیریه برساند.
  • تبصرهٔ ۵۷ ـ تنخواه گردان موضوع تبصره ۲ «قانون تعهد اضافی برای تسریع در اجراء برنامه‌های عمرانی و جاری و باز پرداخت وامها» به مبلغ سی میلیارد ریال افزایش داده می‌شود.
  • تبصرهٔ ۵۸ ـ عناوین «کمک» و «اعانه» مندرج در بودجه کل کشور منحصراً ناظر بر اعتبارات جاری است.
  • تبصرهٔ ۵۹ ـ دستگاههای اجرائی مکلفند اعتبارات ارزی بودجه مصوب خود را اعم از جاری و سرمایه گذاری ثابت به میزانی که در موافقتنامه مربوط یا از طرف سازمان برنامه و بودجه تعیین می‌شود منحصراً به مصرف هزینه‌های ارزی برسانند. تخلف از این حکم به منزلهٔ تجاوز اعتبارات مصوب است.
  • تبصره ۶۰ ـ وجوهی که برای خرید مواد غذائی و کالاهای اساسی و بذر و کود و سم و علوفه و نظائر آن اختصاص می‌یابد (اعم از اینکه محل تأمین آن اعتبارات منظور در جداول بودجه، مجوزهای خاص، تنخواه گردان خزانه، درآمدعمومی و یا اعتبارات بانکی باشد) باید منحصرا بمصرف تدارک همان مواد برسد. زیان حاصل از خرید و فروش این قبیل کالاها پس از حسابرسی از طرف وزارت امور اقتصادی و دارائی قابل پرداخت خواهد بود.
  • تبصره ۶۱ ـ اعتبارات عمرانی مربوط به دستگاههای اجرائی مذکور د رماده ۵۶ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۵ دیماه ۱۳۴۹ نیز بر طبق مقررات مفاد مادهٔ مزبور قابل استفاده می‌باشد.
  • تبصره ۶۲ ـ هئیت مذکور در مادهٔ ۷۱ قانون محاسبات عمومی در مورد معاملات راجع به طرح‌های عمرانی غیر ناحیه‌ای استانها و فرمانداریها کل با موافقت وزیر مربوط از استاندار یا فرماندار کل،

مسئول دستگاه اجرائی در محل و ذیحساب طرح‌های عمرانی محل تشکیل خواهد شد و وظائف مقرر در مادهٔ مزبور را انجام خواهد داد.

  • تبصره ۶۳ ـ به بانک مرکزی ایران اجازه داده می‌شود اعتبار اسنادی خدمات و کالاهای وادراتی مورد تقاضای وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و وابسته به دولت و شرکت‌های دولتی را در صورت اعلام سازمان برنامه و بودجه مشعر بر پیش بینی اعتبار لازم دربودجه سال یا سال‌های بعد بدون دریافت آن قسمت از بهای خدمات و کالاهای موضوع سفارش که در سال یا سال‌های بعد باید به فروشنده پرداخت شود افتتاح نماید.
  • تبصرهٔ ۶۴ ـ الف ـ وزارت آموزشوپرورش مکلف است گزارش عملکرد مالی وعملیات اعتباراتی را که به مناطق آموزش وپرورش اختصاص داده شده است پس از پایان هر سال به سازمان برنامه وبودجه تسلیم دارد.

ب ـ وجوه حاصل از صرفه جوئی اعتباراتی که برای هزینه‌های جاری در اختیار مناطق آموزش وپرورش گذاشته می‌شود بر اساس ضوابطی که آموزش وپرورش تعیین و ابلاغ خواهد کرد در همان منطقه بمصرف می‌رسد و مراتب از طریق وزارت آموزش وپرورش باطلاع سازمان برنامه وبودجه خواهد رسید.

  • تبصرهٔ ۶۵ ـ در تبصرهٔ۵۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور عبارت «و یا جبران کسر هزینه‌های جاری» بعد از عبارت «مورد نیاز» علاوه می‌شود.
  • تبصرهٔ ۶۶ ـ اعتباراتی که برای خرید و فرش و سایر اشیاء تزئینی مورد نیاز نمایندگیهای اقتصادی خارج کشور در بودجه وزارت امور اقتصادی و دارائی منظور است طبق مقررات قانون خرید فرش و سایر اشیاء تزئینی مورد نیاز نمایندگیهای سیاسی شاهنشاهی خارج کشور قابل مصرف خواهد بود.
  • تبصرهٔ ۶۷ ـ خردی زمین از محل اعتبارات مصوب در بودجه عمومی در صورتی مجاز است که اعتبار آن به طور مشخص در موافقت نامه طرح عمرانی یا فعالیت مربوط و بودجه دستگاه اجرائی منعکس گردد و ترتیب پرداخت بهای آن مورد تأیید سازمان برنامه و بودجه باشد.
  • تبصرهٔ ۶۸ ـ به دولت اجازه داده می‌شود تمام یا قسمتی از اعتبارات عمرانی را که به صورت وام به بانکهای تخصصی دولتی پرداخت شده و یا می‌شود بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه و تأیید شورای اقتصاد به عنوان افزایش سرمایه دولت در بانکهای مذکور منظور دارد.
  • تبصرهٔ ۶۹ ـ سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی موظف است در مورد کلیه وامها و اعتبارات اعطائی به دولتها و مؤسسات خارجی و بین المللی تا نیم درصد بابت هزینه‌های ندیریت در نرخ بهره وامهای مذکور منظور نماید. وجوه حاصل از این محل در حساب جداگانه درخزانه داری کل نگهداری خواهد شد و بر طبق بودجه‌ای که به پیشنهاد وزیر امور اقتصای و دارائی و تأیید شورائی مرکب از وزیران امور اقتصادی و دارائی، امر خارجه و رئیس سازمان برنامه و بودجه به تصویب نخست وزیر خواهد رسید بوسیله سازمان مزبور برای هزینه‌های مربوط به امور سرمایه گذاری در خارج کشور مورد استفاده قرار خواهد گرفت. مصرف آن وجوه منحصراً تابع مقرراتی است که به تصویب شورای مذکور برسد. مانده درآمد مذکور در پایان هر سال به سال بعد منتقل می‌شود و برای مصارف موضوع این تبصره قابل استفاده است.
  • تبصرهٔ ۷۰ ـ به دولت اجازه داده می‌شود ظرف پنجسال تا مبلغ سه میلیارد ریال به منظور تهیه محل ملکی و ساختمان و تکمیل و تجهیز و تعمیر نمایندگیهای سیاسی، کنسولی، اقتصادی، فرهنگی و سایر تأسیسات مورد نیاز دوئلت در خارج از کشور به ترتیب زیر:

۱ ـ برای خرید زمین ـ ساختمان ـ احداث ساختمان مبلغ دو میلیارد (۲/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال.

۲ ـ برای تکمیل و تعمیرات اساسی مبلغ پانصد میلیون (۵۰۰/۰۰۰/۰۰۰)ریال.

۳ ـ برای تجهیز ساختمان مبلغ پانصد میلیون (۵۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال.

از محل درآمد عمومی و با رعایت مقررات مربوط به مصرف برساند و مبالغ استفاده شده هر سال را در بودجه اصلاحی همان سال یا بودجه سال بعد منظور نماید.

  • تبصرهٔ ۷۱ ـ الف ـ به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود در اجرای فرمان آموزش رایگان، اراضی و ابنیه و تجهیزات مدارس غیر دولتی مشمول فرمان را به اجاره بگیرد و یا در صورت توافق، این مدارس و همچنین ساختمانهای استجاری مدارس دولتی را خریداری نماید و بهای آن را بر اسا قیمت عادله طبق نظر کارشناس رسمی نقداً یا به اقساطی که حداکثر از پنج سال تجاوز نکند با احتساب بهره‌ای معادل بالاترین بهره اوراق قرضه در تاریخ خرید و با معافیت مالیاتی شامل آنها تعهد و پرداخت کند. در هر حال آن قسمت از بها که نقداً باید پرداخت شود تا ده میلیون ریال بها از بیست درصد بها و نسبت به مازاد بر آن از ده درصد بها کمتر نخواهد بود. اراضی مورد نیاز برای طرحهای عمرانی وزارت مذکور نیز مشمول حکم قسمت اخیر تبصرهٔ ۶۷ خواهد بود.

ب ـ به دولت اجازه داده می‌شود بهای نقدی اراضی و ابنیه‌ای را که به شرح فوق بوسیله وزارت آموزش و پرورش خریداری می‌شود به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و تأیید وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه از محل درآمد عمومی پرداخت نماید و اقساط و بهرهٔ آنرا در بودجه اصلاحی همان سال یا بودجه سالهای بعد منظور کند.

ج ـ در صورتیکه محل مدارس غیر دولتی مشمول فرمان مذکور استیجاری یا واگذاری باشد وزارت آموزش و پرورش قائم مقام مستأجر یا انتقال گیرنده خواهد بود.

  • تبصرهٔ ۷۲ ـ بند ب و بند ج تبصرهٔ ۵۷ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ب - آن دسته از طرحهای عمرانی و بنامه‌های گذشته که واریز حساب و پرداخت تعهدات آنها موکول به تصویب یا کسب موافقت هیئت عامل برنامه بوده است به استثناء موارد مذکور در مادهٔ ۷ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم توسط هیئتی مرکب از یکی از معاونان سازمان برنامه و بودجه و یک نفر دیگر به انتخاب رئیس آن سازمان و یکی از معاونان وزارت امور اقتصادی و دارائی مورد بررسی قرار گرفته و به هیئت مزبور اختیار و اجازه داده می‌شود تا در مواردیکه دستگاههای اجرائی به علل اجتناب ناپذیری نتوانسته باشند موافقت هیئت عامل را به موقع تحصیل نمایند موارد بنا به پیشنهاد دستگاههای اجرائی و یا سازمان برنامه و بودجه در این هیئت مطرح و با توجه به کارهای انجام یافته تصمیم لازم اتخاذ و مراتب رابه شورای اقتصاد گزارش نماید.

ج ـ در مواردی که به تشخیص و پیشنهاد دستگاه اجرائی در اثر تغییر قیمتها تجدید نظر در پیمانهای مربوط به طرحهای عمرانی که در تاریخ تصویب قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور در دست اجراء بوده و ضرور باشد هیئتی مرکب از یکی از معاونان سازمان برنامه و بودجه و یکنفر به انتخاب رئیس آن سازمان و یک نفر از معاونان وزارت امور اقتصادی و دارائی نحوه تجدید نظر در قیمتها را بر اساس روشهای مصوب شورای اقتصاد تعیین می‌نماید و در صورتی که به تشخیص دستگاه اجرائی آثار مالی تجدیدنظر بیش از یکصد میلیون ریال باشد اجرای آن مکول به تصویب هیئت وزیران خواهد بود. این حکم از اول سال ۱۳۵۳ مجری است.

  • تبصرهٔ ۷۳ ـ به وزرات دادگستری اجازه داده می‌شود که بر اساس مادهٔ ۱۵ قانون متمم بودجه سال ۱۳۱۷ کل کشور از تاریخ لازم الاجراء شدن قانون استخدام کشوری مصوب سال ۱۳۴۵ حق نسبی متصدیان اجراء را کماکان پرداخت نماید. لیکن حق نسبی مذکور از اول سال ۱۳۵۴ به موجب ائین نامه ایکه از طرف وزارت دادگستری پیشنهاد و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد پرداخت خواهد شد.
  • تبصرهٔ ۷۴ ـ از اول فروردین ماه ۱۳۵۴ کلیه حقوق بازنشستگی و وظیفه از کار افتادگی و وظیفه و مستمری وراث و شهریه و مستمری افسران و درجه داران و افراد و همردیفان شهربانی کشور و مأموران واحد خدمات عمومی شهربانی کشور در وزارتخانه‌ها و مؤسسات دیگر که به موجب قوانین و مقررات مربوط قابل پرداخت است و تغییرات آتی آن تماماً از صندوق بازنشستگی شهربانی کشور که در بانک سپه ایجاد می‌گردد پرداخت خواهد شد. هر گونه مطالبات و دیون و تعهدات صندوق بازنشستگی کشوری در مورد طبقات فوق کلاً به صندوق بازنشستگی شهربانی کشور منتقل و اعتبار لازم برای اجرای این تبصره همه ساله در قوانین بودجه پیش بینی خواهد شد.

حکم این تبصره شامل بازنشستگان و وظیفه بگیران و مستمری بگیران پلیس انتظامی راه آهن و هواپیمائی کشوری و گمرکات و بنادر و کشتیرانی و وارث آنان مربوط به قبل از اجرای قانون ضمیمه شدن واحدهای مزبور به شهربانی کشور مصوب سال ۱۳۴۶ و همچنین عائله پرسنل اخراجی شهربانی کشور نیز خواهد بود. از تاریخ اجرای این تبصره، تبصره ۶۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۴۳ کل کشور لغو می‌شود.

دستور العمل اجرای این تبصره توسط شهربانی کشور تهیه و به تصویب وزارت جنگ خواهد رسید.

  • تبصره ۷۵ ـ مستخدمین شاغل در بیمارستانهای معتادان و بیماران روانی که در اثر اجرای قانون تشکیل وزارت رفاه اجتماعی به وزارت مزبور منتقل شده‌اند به انجمن توان بخشی منتقل می‌گردند واز نظر استخدامی مشمول مقررات قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری مصوب سال ۱۳۵۰ خواهند بود.
  • تبصره ۷۶ ـ به دانشگاه فردوسی اجازه داده می‌شود تا زمانی که اداره امور بیمارستانهای شاهرضا و منتصریه آستان قدس رضوی، طبق قرار داد معنقده بین آستان قدس رضوی و دانشگاه فردوسی از وظایف دانشگاه نامبرده می‌باشد، حقوق و مزایای کارکنان این بیمارستانها را معادل حقوق و مزایای سایر کارکنان همطراز آنها که در دانشگاه و بیمارستان‌های وابسته به آن کار می‌کنند به تشخیص هیئت امنای دانشگاه مزبور از محل اعتبارات خود پرداخت و کسور بازنشستگی آستان قدس رضوی واریز و علاوه بر این با استفاده از اعتبارات خود ساختمانهای مورد نیاز برای توسعه امور درمانی را در محل بیمارستانهای نامبرده احداث نماید.
  • تبصره ۷۷ ـ از اول سال ۱۳۵۴ حقوق بازنشستگی و وظیفه از کار افتادگی ووظیفه وراث مستخدمین مشمول قانون استخدام کشوری که از اول سال ۱۳۴۹ تا اول سال ۱۳۵۳ باز نشسته یا از کار افتاده یا فوت شده‌اند با احتساب ترفیعات استحاقی موضوع مادهٔ ۳۵ قانون استخدام کشوریو با رعایت مقررات مربوط محاسبه و از محل اعتبار صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت خواهد شد.
  • تبصره ۷۸ ـ مفاد مادهٔ ۴۱ قانون بیمه‌های اجتماعی در مورد پرداخت یک درصد از حق بیمه وصولی به وزارت کار و امور اجتما عی تا پایان سال ۱۳۵۳ به قوت خود باقی است و از اول سال ۱۳۵۴ معادل پنجاه در صد از یک در صد مذکور در اختیار وزارت کار و امور اجتماعی و پنجاه در صد بقیه در اختیار وزارت رفاه اجتماعی گذارده می‌شود که به عنوان درآمد اختصاصی به مصرف انجام برنامه‌های رفاهی برسد.

از ابتدای سال ۱۳۵۵ مادهٔ ۴۱ قانون بیمه‌های اجتماعی لغو می‌گردد و اعتبار لازم از محل درآمد عمومی تأمین خواهد شد.

  • تبصره ۷۹ ـ تا زمانیکه اعتبار فوق العاده شغل موضوع مادهٔ ۳۸ قانون استخدام کشوری در بودجه کل کشور پیش بینی نشده است فوق العاده مزبور با رعایت مقررات مربوط از محل اعتبار وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی برای پرداخت مزایای مستمر قابل پرداخت است.
  • تبصره ۸۰ ـ الف ـ در بند الف تبصره ۱۷ قانون متمم بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و در قسمتهای ۱ و۲ بند الف تبصره ۷۵ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور عبارت «یا فوق العاده شغل» از اول سال ۱۳۵۴ حذف می‌شود.

ب ـ در تبصره ۵۲ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور عبارت «یا فوق العاده شغل» از اول سال ۱۳۵۴ حذف می‌شود همچنین عبارت «فوق العاده مخصوص قضائی یا» از تاریخی که به پشنهاد وزارت دادگستری به تصویب می‌رسد حذف می‌شود.

  • تبصره ۸۱ ـ وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی می‌توانند در مواردیکه ساعات رسمی کار آنها ایجاب می‌کند که مستخدمین آنان در محل خدمت غذا صرف کنند قسمتی از هزینه‌های مربوط را از اعتبار خود پرداخت نمایند. آئین نامه لازم برای اجرای این تبصره توسط وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور تنظیم و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجراء گذارده می‌شود.
  • تبصره ۸۲ ـ نحوه و میزان اعطای کمکهای غیر نقدی ه کلیه مستخدمین رسمی و پیمانی وزارتخانه و موسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری و مستخدمین رسمی بازنشسته یا موظف و همچنین وراث مستخدمین متوفی که حقوق وظیفه آنان از صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت می‌شود همچنین مستخدمین رسمی که ه موجب قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و جمعیت کمک به جذامیان منتقل شده و خواهند شد از محل اعتباراتی که همه ساله در بودجه کل کشور منظور می‌گردد طبق آئین نامه‌ای تعیین خواهد شد که به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.
  • تبصره ۸۳ ـ اجازه داده می‌شود:

الف ـ از اول سال ۱۳۵۴ در اجرای مادهٔ ۳۳ قانون استخدام کشوری ضریب جدول حقوق موضوع مادهٔ ۳۲ قانون مذکور به میزانی که بنا به پیشنهاد دولت و کمیسیونهای استخدام مجلسین خواهد رسید تعیین و تفاوت حاصل از این افزایش از محل اعتبار مربوط پرداخت شود.

ب ـ از اول سال ۱۳۵۴ حقوق دارندگان پایه‌های غذائی به میزانی که بنا به پیشنهاد دولت به تصویب کمیسیونهای مذکور در بند الف خواهد رسید و تعیین و افزایش حقوق ماه اول که به پایه قضائی مربوط تعلق می‌گیرد به نفع صندوق باز نشستگی کشوری کسر گردد.

ج ـ از اول سال ۱۳۵۴ در اجرای مادهٔ ۹۸ قانون استخدام کشوری به حقوق بازنشستگی و وظیفه از کار افتادگی و وظیفه وراث مستخدمینی که تا پایان سال ۱۳۵۳ باز نشسته یا از کار افتاده و یا فوت شده یا بشوند و حقوق بازنشستگی یا وظیفه آنان از صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت می‌شود به استثنای مستخدمین رسمی مذکور در بندهای (الف) و (ب) و (ث) مادهٔ ۲ قانون استخدام کشوری و دارندگان پایه‌های غذائی و اعضای هیئت آموزشی و پژوهشی دانشگاهها و مؤسسات عالی علمی دولتی که تابع مقررات خاص استخدامی خود خواهند بود به میزانی که بنا به پیشنهاد دولت به تصویب کمیسیونهای مذکور در بند الف خواهد رسید اضافه شود. مشولین این بند مختصراً تابع یکی از دو حکم بند الف تبصره ۲۳ انون بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور یا حکم این بند (هر کدام که موجب افزایش بیشتر حقوق بازنشستگی یا وظیفه آنان بشود) خواهند بود. حقوق بازنشستگی یا وظیفه از کار افتادگی یا وظیفه وراث مستخدمین رسمی مشمول این بند که از اول سال ۱۳۵۴ به بعد باز نشسته یا از کار افتاده یا فوت شوند در صورتیکه بر اساس مقررات مربوط در اسفند ماه ۱۳۵۳ به علاوه در صد افزایش موضوع این بند از حقوق بازنشستگی یا وظیفه که طبق مقررات بعد از اول سال ۱۳۵۴ تعیین می‌شود باشد ما به التفاوت به آنان پرداخت خواهد شد.

د ـ از اول سال ۱۳۵۴ به حقوق بازنشستگی و وظیفه از کار افتادگی و وظیفه وراث دارندگان پایه‌های قضائی که تا پایان سال ۱۳۵۳ بازنشسته یا موظف یا فوت شده یا بشوند به میزانی که به پیشنهاد دولت به تصویب کمیسیونهای مذکور در بند الف خواهد رسید اضافه شود.

ه ـ افزایش ناشی از اجرای بند «ج» و «د» از صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت خواهد شود.

  • تبصره ۸۴ ـ الف ـ اعتبارات سرمایه گذاری دولت در طول برنامه پنجم عمرانی که از اول فروردین ماه ۱۳۵۲ آغاز گردیده و تا پایان سال ۱۳۵۶ ادامه خواهند یافت به مبلغ دو هزار و هشتصد و چهل و هشت میلیارد و یکصد میلیون ریال افزایش داده می‌شود.

دولت مجاز است از محل منابع مالی مندرج درقانون برنامه و بودجه کشور کمیسونهای مذکور بر اساس جداول کلی که به تصویب کمیسیونهای برنامه مجلسین می‌رسد به مصرف برساند و مکلف است برنامه پنجم عمرانی را برای نیل به هدفهای مندرج در خاصه برنامه تجدید نظر شده پنجم عمرانی کشور اجراء نماید.

ب ـ به کمیسونهای برنامه مجلسین اجازه داده می‌شود که اصول و هدفها و برنامه‌های اجرائی برنامه پنجم عمرانی را که تحت عنوان خلاصه برنامه تجدید نظر شده پنجم عمرانی کشور تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود و ارقام مربوط به سرمایه گذاری را بر حسب امور و فضل و برنامه بررسی و تصویب نماید.

ج ـ مدت رسیدگی و تصفیه حسابهای برنامه‌های عمرانی گذشته موضوع مادهٔ ۶ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم تا پایان ۱۳۵۶ تمدید می‌گردد.

  • تبصره ۸۵ ـ معافیتهای مالیاتی موضوع بند ۷ مادهٔ ۲ و قسمت آخر تبصره ۳ مادهٔ ۱۱۶ و بند ۴ مادهٔ ۱۸۳ قانون مالیاتهای مستقیم شامل جمعیت خیریه فرح پهلوی نیز می‌باشد. حکم این تبصره از تاریخ اجرای قانون مالیاتهای مستقیم مجری خواهد بود.
  • تبصره ۸۶ ـ به شرکت ملی نفت ایران اجازه داده می‌شود در موارد استثنائی که به علت سنگین بودن میزان سرمایه گذاری برگشت سرمایه را به طور معقول در مدت مقرر جزء ب بند ۳ مادهٔ ۳ قانون نفت میسر نمی داند و یا ماهیت و مقتضیات طرح ایجاب نماید مدت طولانی تری را با تصویب هیئت وزیران برای مشارکت قبول کند.
  • تبصره ۸۷ ـ به دولت اجازه داده می‌شود آن قسمت از اراضی عباس آباد را که موجب قانون اجرای برنامه نو سازی عباس آباد مصوب ۱۳۵۰/۳/۱۵ و سایر مقررات موضوعه به شرکت نوسازی عباس آباد تعلق گرفته یا می‌گیرد و مورد نیاز سازمانهای دولتی است به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و تأیید وزارت امور اقتصادی و دارائی پس از تصویب شورای اقتصاد خریداری نموده و بهای آن را بر اساس مقررات مذکور در قانون مزبور و یا سایر قوانین موضوعه بابت بدهی شهرداری پایتخت به دولت (موضوع اوراق قرضه عباس آباد) محسوب دارد.
  • تبصره ۸۸ ـ اجازه داده می‌شود، به منظور بهبود امور نرخهای آن تا معادل یک در هزار ما به التفاوت قیمت خرید و بهای فروش کالاهای مزبور را که میزان آن در هر سال به پیشنهاد وزارت بازرگانی و تأیید سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارائی مشخص می‌گردد به موجب آئین نامه و ترتیبی که به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید به مصرف برسد و به هزینه قطعی منظور گردد.
  • تبصرهٔ ۸۹ ـ‍ از اول سال ۱۳۵۴ ضریب جداول حقوق پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی همواره عبارتست از ضریب حقوق کارمندان مشمول قانون استخدام کشوری به اضافه بیست درصد.

فوق العاده شغل پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی طبق آئین نماه‌ای که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد تعیین و پرداخت خواهد شد به نحوی که مجموع حقوق و فوق العاده شغل پرسن مزبور بیست درصد از مجموع حقوق و مزایای مستمر یا فوق العاده شغل مستخدمین همطراز مشمول قانون استخدام کشوری به تشخیص شورای حقوقو دستمزد بیشتر باشد.

  • تبصرهٔ ۹۰ ـ عبارت زیر به تبصرهٔ مادهٔ ۴۷ قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۵۲/۱۲/۱۴ اضافه می‌گردد.

حکم این تبصره از تاریخ فرورئین ماه ۱۳۴۹ قابل اجرا می‌باشد.

  • تبصرهٔ ۹۱ ـ در مورد اموال غیر منقول که از طرف دستگاههای دولتی انتقال قطعی یافته و معامله یا موافقت دولت اقاله یا فسخ شده یا می‌شود مالیاتها و حق الثبت و بقایای ثبتی و حق تمبر اسناد و عوارض وصول شده از متعاملین و انتقال گیرندگان بعدی بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی و تصویب هیئت وزیران قابل استرداد است.
  • تبصرهٔ ۹۲ ـ شمول قانون هیأتهای امنای مؤسسات عالی علمی دولتی و قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون هیئت‌ها امنای مؤسسات عالی علمی دولتی درباره دانشگاههای غیر دولتی حسب مورد منوط به اجازه تولیت عظمی اعلیحضرت همایون شاهنشاه یا ریاست عالیه خواهد بود. تشخیص غیر دولتی بودن دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی به پیشنهاد وزارت علوم و آموزش عالی و تصویب هیئت وزیران خواهد بود.
  • تبصرهٔ ۹۳ ـ به دولت اجازه داده می‌شود با توجه به تبصرهٔ ۴۷ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور دو قطعه زمین پلاک ۶۹۳۳/۶۱۹۰ به مساحت نهصد و هشتاد متر مربع و پلاک۱۰۲۳۷/ ۶۹۳۳ به مساحت چهار هزار و دویست و هیجده متر مربع واقع در بخش دو تهران را با همان بها و بهره و شرایط که در مورد اراضی مذکور در تبصره فوق تصریح شده است از مالک یامالکان که مورد موافقت آنها قرار گرفته خریداری نماید و مالیات و عوارض نو سازی را از تاریخ ۱۳۴۸/۲/۴ که تاریخ استفاده سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران می‌باشد در صورتی که مالک یا مالکان پرداخته باشند مسترد دارد، پرداخت مربوط به این تبصره و همچنین اضافه بهره متعلق به معامله موضوع تبصرهٔ ۴۷ فوق الذکر تا تاریخ پرداخت از محل درآمد عموم صورت گرفته ودر بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۴ منظور خواهد شد این خرید و پرداخت نیز مانند مورد مصرح در تبصره ۴۷ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ و حق الثبت توسط متعاملین معاف می‌باشند.

رئیس ـ نسبت به گزارش کمیسیون بودجه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به اصلاحات مجلس سنا خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. نسبت به لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور با ورقا رأی اخذ می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب زیر وسیله آقای مهندس صائبی (منشی) اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ خانم جهانبانی ـ دکتر ضیائی ـ مرندی ـ مهندس فروهر ـ دکتر خطیبی ـ دکتر عدل ـ دکتر سعید ـ دکتر الموتی ـ دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی ـ کاظم مسعودی ـ ناصر زاده ـ مهندس سهم الدینی ـ دکتر فروزین ـ ملک افضلی ـ عبد الحسین آموزگار ـ شیخ بهائی ـ مهندس اردلان ـ اهری ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ مافی ـ دکتر پرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ دکتر رشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمئ ولی قراچورلو ـ مجد ـ دکتر متین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ رضوی ـ اخلاقی ـ توسلی ـ ریگی ـ دکتر انوشیروانی ـ اسعد رزم آرا ـ محسنی مهر ـ مهندس عطائی ـ دکتر امای خوئی ـ ایمان زهرائی ـ بختیاری پور ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر شمس ـ دکتر گاگیک هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ نیک پور ـ دکتر اعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ کمالوند ـ دکتر مدنی ـ دکتر رهنوردی ـ شهرستانی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکتر کیان ـ دکتر علوی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدر قلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ حق شناس ـ خانلر قراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ بهنیا ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ مهندس زاهدی ـ خانم آصف زاده ـ احمد ـ اولیاء شیرازی ـ دکتر حاتم ـ مهندس نظمی ـ دکتر پناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـ نیک روش ـ بدر صالحیان ـ خانم پیر نیا ـ دکتر یحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ دکتر رفیعی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکتر موثقی ـ شیخ الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ بوداغ زاده ـ پور بردباری ـ بدر خانی ـ دکتر بازرگانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ پیر زاده ـاوحدی ـ خانم اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ تیمسار حکیمی ـ حیدری مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کمالاتی ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئی ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برزگر ـ دکتر برادر ـ مهندس بدیعی ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ دکتر موسوی ـ پرویزی ـ بختیاریهاـ امام مردوخ ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر ابو الهدی ـ دکتر آزاد ـ اکبر ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ احمدی ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ دولو ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی ـ سراج الدینی ـ خانم دکتر سرخوش ـ سعادت سعادت فرد ـ دکتر سنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ حی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ رامبد ـ فخر طباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ شیخ رضائی ـ سمیعی ـ کشفی ـ دکتر رئیسی ـ رهبر ـ دکتر نصیری ـ دکتر نایبی ـ دکتر ناوی ـ ناروئی ـ میر افضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ مهندس فرخ ـ غضنفری ـ دکتر عسکری ـ عزیز مرادی ـ خانم دکتر صالقانی ـ علی طباطبائی ـ خانم ضرابی ـ طلوعی ـ خانم دکتر صنیع ـ دکتر سعید حکمت ـ دکتر محققی ـ نجد شیبانی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر شریف امامی ـ فیصلی ـ قاضی زاده ـ قدر دان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ بوشهری ـ دکتر مرتضوی ـ دکتروفا ـ اکبر مسعودی ـ مظاهری ـ دکترمشایخی ـ مظهری ـ عبدالحمید معینی ـ دکتر وزیری ـ پور بابائی ـ دکت روحید نیا ـ دکترخسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ طرفی ـ آقایان ـ دکترمهر ـ دکتر خلعتبری.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد)

  • آراء موافق: ۲۱۶ رأی.
  • آراء ممتنع: ۲۷ رأی.

رئیس ـ لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور با ۲۱۶ رأی موافق و ۲۷ رأی ممتنع تصویب شد. به دولت ابلاغ می‌گردد.

موافقین

آقایان کمالوند ـ دکتر مدنی ـ دکتر رهنوردی ـ شهرستانی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکتر کیان ـ کاسمی ـ دکتر علوی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدر قلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ حق شناس ـ خانلر قراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ بهنیا ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ مهندس زاهدی ـ خانم آصف زاده ـ احمد ـ اولیاء شیرازی دکتر حاتم ـ مهندس نظمی ـ دکتر پناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـ نیک روش ـ بدر صالحیان ـ خانم پیر نیا ـ دکتر یحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ دکتر رفیعی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکتر موثقی ـ شیخ الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر بازرگانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ پیر زاده ـ اوحدی ـ خانم اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ دکتر سنگ ـ پریفها ـ دکتر شکرائی ـ حی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ دکتر نصیری ـ دکتر نایبی ـ دکتر ناوی ـ ناروئی ـ میر افضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ غضنفری ـ دکتر عسکری ـ عزیز مرادی ـ خانم دکتر طالقانی ـ علی طباطبائی ـ خانم ضرابی ـ طلوعی ـ خانم دکتر صنیع ـ فیصلی ـ قاضی زاده ـ قدر دان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ بوشهری ـ دکتر مرتضوی ـ دکتر وفا ـ اکبر مسعودی ـ مظاهری ـ دکتر مشایخی ـ مظهری ـ مهندس عبد الحمید معینی ـ دکتر وزیری ـ پور بابائی ـ دکتر وحید نیا ـ دکتر خسروی ـ کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ طرفی ـ آقایان ـ دکتر مهر ـ دکتر خلعتبری ـ سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ خانم جانبانی ـ دکتر ضیائی ـ مرندی ـ مهندس فروهر ـ دکتر خطیبی ـ دکتر عدل ـ دکتر سعید ـ دکتر الموتی ـ دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی ـ کاظم مسعودی ـ ناصر زاده ـ مهندس سهم الدینی ـ دکتر فروزین ـ ملک افضلی ـ عبد الحسین آموزگار ـ شیخ بهائی ـ مهندس اردلان ـ اهری ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ مافی ـ دکتر پرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ دکتر رشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمد ولی قراچورلو ـ مجد ـ دکتر متین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ رضوی ـ اخلاقی ـ توسلی ـ ریگی ـ دکتر انوشیروانی ـ اسعد رزم آرا ـ محسنی مهر ـ مهندس عطائی ـ دکتر امامی خوئی ـ ایمان زهرائی ـ بختیاری پور ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر شمس ـ دکتر گاگیک هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ نیک پور ـ دکتر اعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ تیمسار حکیمی ـ حیدری ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کمالاتی ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئی ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برزگر ـ دکتر برادر ـ مهندس بدیعی ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ احمدی ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ دولو ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی ـ سراج الدینی ـ خانم دکتر سرخوش ـ سعادت فرد.

ممتنعین

آقایان حکمت یزدی ـ تژده ـ دکتر موسوی ـ پرویزی ـ بختیاریها ـ امام مردوخ ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر ابو الهدی ـ دکتر آزاد ـ اکبر ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ رامبد ـ فخر طباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ شیخ رضائی ـ سمیعی ـ کشفی ـ دکتر رئیسی ـ رهبر ـ دکتر سعید حکمت ـ دکتر محققی ـ نجد شیبانی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر شریف امامی.

رئیس ـ جناب آقای نخست وزیر بفرمائید.

نخست وزیر (امیر عباس هویدا) ـ جناب آقای رئیس، از رأی قاطع مجلس، هر چند رأی ممتنع هم داشت، بسیار متشکرم. همانطوری که در موقع تقدیم بودجه عرض کردم دولت وظیفه خودش می داند این بودجه‌ای را که بررسی کردید و تصویب فرمودید به نحو احسن پیاده کند (احسنت) این خودش نمایندهٔ کارهای بسیار عظیمی خواهد کرد وامیدوارم با این عرایضی که امروز در روز ۱۵ بهمن اینجا عرض می‌کنم، که برای ما یک روز مقدس است (صحیح است) روزی است که مثل همیشه خداوند متعال شاهنشاه ما را در کنف حمایت خودش حفظ کرد (صحیح است). روزی است که بودجه تصویب شده دولت را به او می‌دهید و واقعاً امروز، روز مهمی است. همین بدست آوردن یک پیشرفت سریعتر، سعادت بیشتر برای مملکت و ملت ایران دولت هم وظایفش را انجام خواهد داد (احسنت) اطمینان دارم در موقعیکه بودجه سال ۱۳۵۵ را تقدیم خواهم کرد گزارش پیشرفت کارهای انجام شده سال ۱۳۵۴ را نیز تقدیم خواهم کرد (احسنت). از جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان، رؤسای کمیسیونها و تمام افرادی که روز و شب برای آماده کردن این بودجه زحمت کشیدند و بودجه را خیلی زودتر از آخر سال بررسی و تصویب کردند متشکرم (احسنت ـ احسنت).

- تقدیم لایحه تشکیل سازمان تأمین خدمات رفاهی، بوسیله آقای دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر رفاه اجتماعی

۶- تقدیم لایحه تشکیل سازمان تأمین خدمات رفاهی، بوسیله آقای دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر رفاه اجتماعی

رئیس ـ آقای دکتر شیخ الاسلام زاده بفرمائید.

دکتر شیخ الاسلام زاده ‍(وزیر رفاه اجتماعی)ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم.

افتخار دارم اولین لایحه وزارت رفاه اجتماعی را که بر اساس فرمان شاهنشاه آریامهر رهبر خردمند ملت ایران تنظیم گردیده است تقدیم قوه مقننه بنمایم.

به موجب فرمان شاهنشاه آریامهر که اخیراً شرفصدور یافته است دولت موظف بوده است که به منظور تأمین حداقل هزینه زندگی برای معلولین غیر قابل توان بخشی وخانواده هائی که سرپرست آنها فوت نموده یا به علت بیماری و یا ازکار افتادگی و یا علل دیگر قادر به تأمین تمام یا قسمتی از هزینه‌های ضروری خود نیستند هرچه زودتر لایحه قانونی لازم را تهیه کند وپس از تصویب مراجع قانونگذاری به مرحله اجراء در آورد (احسنت).

فرمان همایونی یک گام تاریخی است در راه احیاء معیارهای انسانی در جامعه پر تحرک و انقلابی ما.

خوشبختانه با رهبریهای مدبرانه شاهنشاه آریامهر چه از لحاظ ثبات سیاسی و امنیت داخلی و خارجی و چه از نظر شکوفائی اقتصادی موجبات و امکاناتی برای مملکت فراهم آورده است که دولت قادر است برنامه‌های گسترده و همه جانبه‌ای را برای تأمین رفاه همگانی طرح و اجرا کند در این موقع که این لایحه مهم اجتماعی را تقدیم قوه مقننه می‌کنم لازم می دانم به استحضار نمایندگان محترم برسانم که سیاست کلی رفاهی دولت حسب الامر شاهنشاه آریامهر این است که کوشش می‌نماید از طریق تعمیم بیمه‌های اجتماعی کلیه ساکنان کشور را زیر پوشش انواع بیمه‌های درمانی و بازنشستگی و ازکار افتادگی و بیکاری و حوادث و غیره قرار دهد به نحوی که هیچگونه رویداد طبیعی و اتفاقی رفاه زندگی و تأمین حداقل معیشت و نیازهای مادی و معنوی خانواده ایرانی را مختل نسازد (آفرین).

لیکن تا زمانی که انواع بیمه‌ها تمام ساکنان کشور را زیر پوشش خود نگرفته است وزارت رفاه اجتماعی مأموریت دارد با فراهم آوردن تشکیلات و مؤسسات و نیروی انسانی لازم و دریافت اعتبارات با اجرای برنامه هائیکه به کمک کارشناسان و صاحبنظران بررسی و تدوین شده به یار آن عده از هم میهنان ما که به علت بیماری و یا از کار افتادگی و یا علل دیگر قادر به تأمین تمام یا قسمتی از هزینه زندگی خود نیستند و یا نیازهای مادی ومعنوی دیگری دارند بشتابد.

اصل مهم دیگری که در زمینه شرایط کمکهای رفاهی موردتوجه قرار گرفته این است که افراد مشمول خدمات رفاهی در تهران و مراکز استانها در صورتی می‌توانند از کمکهای مستقیم سازمان خدمات رفاهی استفاده کنند که حداقل ده سال در این نقاط ساکن بودهباشند و یا به محل سکونت سابق خود مراجعت نمایند و این ضابطه سبب خواهد شد که افراد و خانواده‌های نیازمند برای استفاده از این کمکها به پایتخت و یا مراکز استانها هجوم نیاوردند و مطوئن باشند که برنامه‌های انسانی و نوعدوستانه دولت که ملهم از نیات بشر دوستانه شاهنشاه آریامهر است که به تدریج در اقصی نقاط مملکت به مرحله اجراء گذاشته می‌شود. متشکرم (احسنت).

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی مجتمع صنعتی گوشت لرستان و اساسنامه شرکت سهامی پرورش و تولید گوشت بوقلمون بوسیله آقای همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیع

۷- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی مجتمع صنعتی گوشت لرستان و اساسنامه شرکت سهامی پرورش و تولید گوشت بوقلمون بوسیله آقای همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیع

رئیس ـ آقای همایونفر بفرمائید.

همایونفر ـ با اجاه مقام معظم ریاست اساسنامه شرکت سهامی مجتمع گوشت لرستان و شرکت سهامی پرورش و تولید گوشت بوقلمون را برای تصویب کمیسیونهای مربوط تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس ـ اساسنامه‌ها به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اساسنامه شرکت سهامی مرکز خانه‌های ایران، بوسیله آقای غلامرضا کیانپور وزیر اطلاعات و جهانگردی

۸- تقدیم لایحه اساسنامه شرکت سهامی مرکز خانه‌های ایران، بوسیله آقای غلامرضا کیانپور وزیر اطلاعات و جهانگردی

رئیس ـ آقای کیانپور بفرمائید.

غلامرضا کیانپور (وزیر اطلاعات و جهانگردی)ـ

جناب آقای رئیس مجلس شورای اسلامی

در اجرای تبصره مادهٔ ۴ قانون تشکیل وزارت اطلاعات و جهانگردی و به منظور شناساندن بیشتر پیشرفتها وتحولات و تمدن کشور به خارجیان از طریق ایجاد خانه‌های ایران در خارج از کشور اساسنامه شرکت سهامی مرکز خانه‌های ایران به پیوست تقدیم و تقاضای تصویب آن را در کمیسیونهای مربوط مجلسین دارد.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به حمایت خانواده و ابلاغ به دولت

۹- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به حمایت خانواده و ابلاغ به دولت

رئیس ـ گزارش کمیسیون دادگستری راجع به حمایت خانواده مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه دوم بهمن ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه شماره ۸۸۴۶ ـ ۵۲/۴/۱۹ دولت راجع به قانون حمایت خانواده را مطرح و با اصلاحات آن مجلس موافقت و لایحه را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون حمایت خانواده

مادهٔ ۱ - به کلیه اختلافات مدنی ناشی از امر زناشوئی و دعاوی خانوادگی و امور مربوط به صغار از قبیل نصب و عزل قیم و ضم امین در دادگاههای شهرستان و در نقاطی که دادگاه شهرستان نباشد در دادگاه بخش رسیدگی می‌شود رسیدگی به امور مذکور در تمام مراحل دادرسی بدون رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی خواهد بود.

مادهٔ ۲ ـ منظور از دعاوی خانوادگی دعاوی مدنی بین هر یک از زن وشوهر و فرزندان و جد پدری و وصی و قیم است که از حقوق و تکالیف مقرر در کتاب هفتم در نکاح و طلاق (منجمله دعاوی مربوط به جهیزیه و مهر زن) و کتاب هشتم در اولاد و کتاب نهم در خانواده و کتاب دهم در حجر و قیومت قانون مدنی همچنین از مواد ۱۰۰۵ و ۱۰۰۶ و ۱۰۲۸ و ۱۰۲۹ و ۱۰۳۰ قانون مذکور و مواد مربوط در قانون امور حسبی ناشی شده باشد.

مادهٔ ۳ ـ دادگاه می‌تواند هر نوع تحقیق و اقدامی را که برای روشن شدن موضوع دعوی و احقاق حق لازم بداند از قبیل تحقیق از گواهان و مطلعین و استمداد از مددکاران اجتمای و غیره به هر طریق که مقتضی باشد انجام دهد.

مادهٔ ۴ ـ دادگاه هر یک از طرفین را که بی بضاعت تشخیص دهد از پرداخت هزینه دادرسی و حق کارشناسی و حق داوری و سایر هزینه‌ها معاف می‌نماید همچنین در صورت لزوم رأساً وکیل معاضدتی برای او تعیین خواهد کرد. در صورتیکه طرف بی بضاعت محکوم له شود محکوم علیه اگر بضاعت داشته باشد به موجب رأی دادگاه ملزم به پرداخت هزینه‌های مذکور و حق الوکاله وکیل معاضدتی خواهد گردید. وکلا و کارشناسان مذکور مکلف به انجام دستور دادگاه می‌باشند.

مادهٔ ۵ ـ دادگاه در صورت تقاضای هر یک از طرفینمکلف است موضوع دعوی را به استثنای رسیدگی به اصل نکاح و طلاق به یک تا سه داور ارجاع نماید همچنین دادگاه در صورتیکه مقتضی بداند رأساً نیز دعوی را به داوری ارجاع خواهد کرد. داوری در این قانون تابع شرایط داوری مندرج در قانون آئین دادرسی نمی‌باشد. مدت اعلام نظر داوران از طرف دادگاه تعیین خواهد شد. در صورت عدم وصول نظر مذکور تا پایان مدت مقرر دادگاه رأساً رسیدگی خواهد کرد مگر این که طرفین به تمدید تراضی نمایند یا دادگاه تمدید مدت را مقتضی تشخیص دهد.

  • تبصره ـ در صورتیکه طرفین به تعیین داور تراضی نکرده یا داور خود را معرفی ننمایند دادگاه داور یا داوران رابه ترتیب از اقربا یا دوستان یا آشنایان آنان انتخاب خواهد کرد هرگاه اشخاص مذکور از قبول داوری امتناع کرده با انتخاب آنان از جهت عدم حضور در محل یا جهات دیگر میسر نباشد افراد دیگری بداوری انتخاب می‌شوند.

مادهٔ ۶ - داور یا داوران سعی در سازش بین طرفین خواهند کرد و در صورتی که موفق به اصلاح نشوند نظر خود را در ماهیت دعوی ظرف مدت مقرر کتبا به دادگاه اعلام می‌نمایند. این نظر به طرفین ابلاغ می‌شود تا ضرف مدت ده روز نظر خود را به دادگاه اعلام نمایند. در صورتیکه طرفین با نظر داور موافق باشند دادگاه دستور اجرای نظر داور را صادر می‌نماید مگر اینکه رأی داور مغایر قوانین موجد حق باشد که در این صورت ملغی الاثر می‌شود.

هر گاه یکی از طرفین به نظر داور معترض بوده یا در موعد مقرر جوابی ندهد یا رأی داور مغایر قوانین موجد حق باشد دادگاه به موضوع رسیدگی نموده حسب مورد رأی مقتضی یا گواهی عدم عدم امکان سازش صادر خواهد کرد.

مادهٔ ۷ ـ هرگاه زن و شوهر دعاوی ناشی از اختلاف خانوادگی را علیه یکدیگر طرح نمایند دادگاهی که دادخواست مقدم به آن داده شده صلاحیت رسیدگی خواهد داشت و هرگاه دو یا چند دادخواست در یک روز به دادگاه تسلیم شده باشد دادگاه حوزه محل اقامت زن صالح به رسیدگی خواهد بود.

در صورتیکه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران مقیم است صلاحیت رسیدگی دارد و اگر طرفین مقیم خارج باشند دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی خواهد داشت.

  • تبصره ـ در موارد مذکور در این قانون اگر طرفین اختلاف، مقیم خرج از کشور باشند می‌توانند به دادگاه یا مرجع صلاحیتدار محل اقامت خود نیز مراجعه نمایند. در این مورد هر گاه ذینفع نسبت به احکام و تصمیمات دادگاهها و مراجع خارجی معترض و مدعی عدم رعایت مقررات وقوانین ایران باشد می‌تواند ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ حکم یا تصمیم قطعی اعتراض خود را با ذکر دلائل و پیوست نمودن مدارک و مستندات آن از طریق کنسولگری ایران در کشور محل توقف به دادگاه شهرستان تهران ارسال نماید دادگاه به موضوع رسیدگی کرده و رأی مقتضی صادر می‌کند و به دستو دادگاه رونوشت رأی برا اقدام قانونی به کنسولگری مربوط ارسال می‌گردد.

ثبت احکام و تصمیمات دادگاهها و مراجع خارجی در مواردی که قانوناً باید در اسناد سجلی یا دفتر کنسولگری ثبت شود در صورت توافق طرفین یا در صورت عدم وصول اعتراض در مهلت مقرر بلااشکال است والا موکول به اعلام رأی قطعی دادگاه شهرستان تهران خواهد بود.

مادهٔ ۸ ـ در موارد زیر زن یا شوهر حسب مورد می‌تواند از دادگاه تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش نماید و دادگاه در صورت احراز آن موارد گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد کرد.

۱ - توافق زوجین بری طلاق.

۲ ـ استنکاف شوهر از دادن نفقه زن و عدم امکان الزام او به تأدیه نفقه همچنین در موردیکه شوهر سایر حقوق واجبه زن را وفا نکند و اجبار او بایفاء هم ممکن نباشد.

۳ ـ عدم تمکین زن از شوهر.

۴ ـ سوء رفتار و سوء معاشرت هر یک از زوجین به حدی که ادامه زندگی را برای طرف دیگر غیر قابل تحمل نماید.

۵ ـ ابتلای هر یک از زوجین به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشوئی بای طرف دیگر در مخاطره باشد.

۶ـ جنون هر یک از زوجین در مواردی که فسخ نکاحممکن نباشد.

۷ـ عدم رعایت دستور دادگاه درمورد منع اشتغال به کار یا حرفه‌ای که منافی با مصالح خانادگی یا حیثیات شوهر یا زن باشد.

۸ـ محکومیت زن یا شوهر به حکم قطعی به مجازات پنجسال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنجسال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به پنجسال یا بیشتر حبس و بازداشت شود و حکم مجازات در حال اجرائ باشد.

۹ ـ ابتلاء به هر گونه اعتیاد مضری که ه تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد وادامه زندگی زناشوئی را غیر ممکن سازد.

۱۰ - هر گاه زوج همسر دیگری اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.

۱۱ ـ هر یک از زوجین زندگی خانوادگی را ترک کند. تشخیص ترک زندگی خانوادگی با دادگاه است.

۱۲ ـ محکومیت قطعی هر یک از زوجین در اثر ارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی و شئون طرف دیگر باشد.

تشخیص اینکه جرمی مغایر با حیثیت و شئون خانوادگی است با توجه به وضع و موقع طرفین و عرف و موازین دیگر با دادگاه است.

۱۳ ـ در صورت عقیم بودن یکی از زوجین به تقاضای طرف دیگر همچنین در صورتیکه زوجین از جهت عوارض و خصوصیات جسمی نتواند از یکدیگر صاحب اولاد شوند.

۱۴ ـ در مورد غایب مفقود الاثر با رعایت مقررات مادهٔ ۱۰۲۹ قانون مدنی.

  • تبصره ـ طلاقی که به موجب این قانون و بر اساس گواهی عدم امکان سازش واقع می‌شود فقط در صورت توافق کتبی طرفین در زمان عده قابل رجوع است.

مادهٔ ۹ ـ در مورد مادهٔ ۴ قانون ازدواج هر گاه یکی از طرفین عقد بخواهد از وکالت خود در طلاق استفاده نماید باید طبق مادهٔ قبل به دادگاه مراجعه کند و دادگاه در صورت احراز تخلف از شرط گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد کرد.

مادهٔ ۱۰ ـ اجرای صیغه طلاق و ثبت آن پس از رسیدگی دادگاه و صدو گواهی عدم امکان سازش صورت خواهد گرفت.

متقاضی گواهی عدم امکان سازش باید تقاضانامه‌ای به دادگاه تسلیم نماید که در آن علل تقاضا به طور موجه قید گردد. پس از وصول تقاضانامه دادگاه رأساً یا بوسیله داور یا داوران سعی در اصلاح بین زن و شوهر جلوگیری از وقوع طلاق خواهد کرد. هر گاه مساعی دادگاه برای حصول سازش به نتیجه نرسد با توجه به مادهٔ ۸ این قانون گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد کرد. دفتر طلاق پس از دریافت گواهی مذکور به اجرای صیغه طلاق و ثبت آن اقدام خواهد نمود.

هر یک از طرفین عقد بدون تحصیل گواهی عدم امکان سازش مبادرت به طلاق نماید به حبس جنحه‌ای از ششماه تا کسال محکوم خواهد شد. همین مجازات مقرر است برای سردفتری که طلاق را ثبت نماید.

مادهٔ ۱۱ ـ دادگاه می‌تواند به تقاضای هر یک از طرفین در صورتیکه صدور گواهی عدم امکان سازش مستند به سوء رفتار و قصور طرف دیگر باشد او را با توجه به وضع و سن طرفین و مدت زناشوئی به پرداخت مقرری ماهانه متناسبی در حق طرف دیگر محکوم نماید مشروط به اینکه عدم بضاعت متقاضی و استطاعت طرف دیگر محرز باشد. پرداخت مقرری مذکور در صورت ازدواج مجدد محکوم له یا ایجاد درآمد کافی برای او یا کاهش درآ‎مد یا عسرت محکوم علیه یا فوت محکوم له به حکم همان دادگاه حسب مورد تقلیل یافته یا قطع خواهد شد.

در موردی که گواهی عدم امکان سازش به جهات مندرج در بندهای ۵ و۶ مادهٔ ۸ صادر شده باشد مقرری ماهانه با رعایت شرایط مذکور به مریض یا مجنون نیز تعلق خواهد گرفت مشروط به اینکه مرض یا جنون بعد از عقد ازدواج حادث شده باشد و در صورت اعاده سلامت به حکم دادگاه قطع خواهد شد.

مادهٔ ۱۲ ـ در کلیه مواردی که گواهی عدم امکان سازش صادر می‌شود دادگاه ترتیب نگاهداری اطفال و میزان نفقه ایام عده را با توجه به وضع اخلاقی و مالی طرفین و مصلحت اطفال معین می‌کند و اگر قرار شود فرزندان نزد مادر یا شخص دیگری بمانند ترتیب نگاهداری و میزان هزینه آنان را مشخص می‌نماید. نفقه زوجه از عواید و دارائی مرد و نفقه اولاد و مبلغ ماهانه مقرر در مادهٔ ۱۱ از عواید ودارائی مرد یا زن یا هر دو و حتی از حقوق بازنشستگی استیفاء خواهد گردید. دادگاه مبلغی را که باید ازعواید یا دارائی مرد یا زن یا هر دو برای هر فرزند استیفاء گردد تعیین و طریقه اطمینان بخشی برای پرداخت آن مقرر می‌کند دادگاه همچنین ترتیب ملاقات اطفال را برای طرفین معین می‌کند حق ملاقات با طفل در صورت غیبت یا فوت پدر یا مادر به تشخیص دادگاه با سایر اقربا خواهد بود.

  • تبصرهٔ ۱ ـ اطفالی که والدین آنان قبل از تصویب این قانون از یکدیگر جدا شده‌اند در صورتیکه به طریق اطمینان بخشی ترتیب هزینه و نگاهداری و حضانت آنان داه نشده باشد مشمول مقررات این قانون خواهند بود.
  • تبصرهٔ ۲ ـ پرداخت نفقه قانونی زوجه و اولاد بر سایر دیون مقدم است.

مادهٔ ۱۳ ـ در هر مورد حسب اعلام یکی از والدین یا اقربای طفل یا دادستان اشخاص دیگر تشخیص شود که تغییر در وضع حضانت طفل ضرورت دارد (اعم از اینکه قبلا تصمیمی در این مورد اتخاذ شده یا نشده باشد) و یا به طریق اطمینان بخشی ترتیب نگاهداری و حضانت طفل داده نشده باشد دادگاه پس از رسیدگی حضانت طفل را به هر کسی که مقتضی بداند محول می‌کند و هزینه حضانت بعهده کسی است که به موجب تصمیم دادگاه مکلف به پرداخت آن می‌شود.

مادهٔ ۱۴ ـ هر گاه دادگاه خانواده تشخیص دهد کسی که حضانت طفل به او محول شده از انجام تکالیف مربوط به حضانت خود داری کرده یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذیحق شود او را بای هر بار تخلف به پرداخت مبلغی از هزار ریال تا ده هزار ریال و در صورت تکرار به حداکثر مبلغ مذکور محکوم خواهد کرد.

دادگاه در صورت اقتضا می‌تواند علاوه بر محکومیت مزبور حضانت طفل را به شخص دیگری واگذار نماید. در هر صورت حکم این مادهٔ مانع از تعقیب متهم چنانچه عمل او طبق قوانین جزائی جرم شناخته شده باشد نخواهدبود.

  • تبصرهٔ ۱- پدر یا مادر یا کسانیکه حضانت طفل به آنها واگذار شده نمی‌توانند طفل را به شهرستانی غیر از محل اقامت مقرر بین طرفین و یا غیر از محل اقامت قبل از وقوع طلاق و یا به خارج از کشور بدون رضایت والدین بفرستند مگر در صورت ضرورت با کسب اجازه از دادگاه.
  • تبصرهٔ ۲ـ وجوه موضوع این مادهٔ و مادهٔ ۱۱ به صندوق حمایت خانواده که از طرف دولت تأسیس می‌شود پرداخت خواهد شد. نحوه پرداخت وجوه مذکور به اشخاص ذینفع طبق آئین نامه ایست که به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مادهٔ ۱۵ ـ طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر خود می‌باشد در صورت ثبوت حجر یا خیانت یا عدم قدرت و لیاقت او در اداره امو صغیر یا فوت پدر به تقاضای دادستان و تصویب دادگاه شهرستان حق ولایت به هر یک از جد پدری یا مادر تعلق می‌گیرد مگر اینکه عدم صلاحیت آنان احراز شود که در این صورت حسب مقررات اقدام به نصب قیم یا ضم امین خواهد شد.

دادگاه در صورت اقتضا اداره امور صغیر را از طرف جد پدری یا مادر تحت نظارت قرار خواهد داد.

در صورتیکه مادر صغیر شوهر اختیار کند حق ولایت او ساقط خواهد شد در این صورت اگر صغیر جد پدری نداشته یا جد پدری صالح برای اداره امور صغیر نباشد دادگاه به پیشنهاد دادستان حسب مورد مادر صغیر یا شخص صالح دیگری را به عنوان امین یا قیم تعیین خواهد کرد.

امین به نتشخیص دادگاه مستقلا یا تحت نظر دادستان امور صغیر را اداره خواهد کرد.

ماده ۱۶ ـ مرد نمی‌تواند با داشتن زن همسر دوم اختیار کند مگر در موارد زیر:

۱ ـ رضایت همسر اول.

۲ ـ عدم قدرت همسر اول بایفای وظائف زناشوئی.

۳ ـ عدم تمکین زن از شوهر.

۴ ـ ابتلای زن به جنون یا امراض صعب العلاج موضوع بندهای ۵ و ۶ مادهٔ ۸.

۵ ـ محکومیت زن وفق بند ۸ مادهٔ ۸.

۶ - ابتلاء زن به هر گونه اعتیاد مضر برابر بند ۹ مادهٔ ۸.

۷ـ ترک زندگی خانوادگی از طرف زن.

۸ ـ عقیم بودن زن.

۹ ـ غائب مفقود الاثر شدن زن بابر بند۱۴ مادهٔ ۸.

مادهٔ ۱۷ ـ متقاضی باید تقاضانامه‌ای در دو نسخه به دادگاه تسلیم و دلائل تقاضای خود را د آن قید نماید.

یک نسخه از تقاضانامه ضمن تعیین وقت رسیدگی به همسر او ابلاغ خواهد شد. دادگاه با انجام اقدامات ضروری و در صورت امکان تحقیق از زن فعلی و احراز توانائی مالی و اجرای عدالت در مورد بند یک مادهٔ ۱۶ اجازه اختیار همسر جدید خواهد داد.

به هر حال در تمام موارد مذکور این حق برای همسر اول باقی است که اگربخواهد تقاضای گواهی عدم امکان سازش از دادگاه بنماید.

هرگاه مردی با داشتن همسر بدون تحصیل اجازه از دادگاه مبادرت به ازدواج نماید به حبس جنحه‌ای از شش ماه تا یکسال محکوم خواهد شد. همین مجازات مقرر است برای عاقد و سر دفتر ازدواج و زن جدید که عالم به ازدواج سابق مرد باشند.

در صورت گذشت همسر اولی تعقیب کیفری یا اجرای مجازات فقط درباره مرد و زن جدید موقوف خواهد شد.

مادهٔ ۱۸ ـ شوهر می‌تواند با تأیید دادگاه زن خود را از اشتغال به هر شغلی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیت خود یا زن باشد منع کند. زن نیز می‌تواند از دادگاه چنین تقاضائی را بنماید.

دادگاه در صورتیکه اختلالی در امر معیشت خانواده ایجاد نشود مرد را از اشتغال به شغل مذکور منع می‌کند.

مادهٔ ۱۹ ـ تصمیم دادگاه در موارد زیر قطعی است و در سایر موارد فقط پژوهش پذیر می‌باشد.

۱ ـ صدور گواهی عدم امکان سازش.

۲ـ تعیین نفقه ایام عده و هزینه نگاهداری اطفال.

۳ـ حضانت اطفال.

۴ ـ حق ملاقات با اطفال.

۵ ـ اجازه مقرر در مادهٔ ۱۶.

  • تبصره ـ در مورد بندهای ۲ و ۳ و ۴ این مادهٔ هرگاه در وضع طفل یا والدین یا سرپرستی که از طرف دادگاه معین شده تغییری حاصل شود که تجدید نظر در میزان نفقه یا هزینه نگاهداری یا حضانت یاحق ملاقات با اطفال را ایجاب کنددادگاه می‌تواند در تصمیم قبلی خود تجدید نظر نماید.

مادهٔ ۲۰ ـ طرفین دعوی هر یک از آنها می‌توانند از دادگاه تقاضا کنند قبل از ورود به ماهیت دعوی مسئله رسیدگی فوری قرار دهد و قراری در این باره صادر کند دستور موقت دادگاه فوراً به مورد اجراء گذاشته می‌شود.

مادهٔ ۲۱ ـ مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه از تاریخ صدور است در صورتیکه ظرف این مدت گواهی مذکور به دفتر طلاق تسلیم نشود از درجه اعتبار ساقط می‌گردد.

دفاتر طلاق پس از ارائه گواهی عدم امکان سازش از ناحیه هر یک از زوجین به طرف دیگر اخطار می‌نماید ظرف مهلتی که از یک ماه تجاوز ننماید برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن حاضر شود. در صورتیکه ظرف مهلت مقرر حاضر نشود دفتر طلاق مکلف است حسب تقاضای یکی از طرفین صیغه طلاق را جاری و ثبت نماید.

مادهٔ ۲۲ ـ هر کس با داشتن استطاعت نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع نماید به حبس جنحه‌ای از سه ماه تا یکسال محکوم خواهد شد.

تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت استرداد شکایت یا وقوع طلاق در مورد زوجه تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف خواهد شد.

مادهٔ ۲۳ ـ ازدواج زن قبل از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام و مرد قبل از رسیدن به سن ۲۰ سال تمام ممنوع است معذالک در مواردیکه مصالحی اقتضا کند استثناثاً در مورد زنی که سن او از ۱۵سال تمام کمتر نباشد و برای زندگی زناشوئی استعداد جسمی و روانی داشته باشد به پیشنهاد دادستان و تصویب دادگاه شهرستان ممکن است معافیت از شرط سن اعطاء شود. زن یا مردی که بر خلاف مقررات این مادهٔ با کسی که هنوز به سن قانونی برای ازدواج نرسیده مزاوجت کند حسب مورد به مجازاتهای مقرر در مادهٔ ۳ قانون ازدواج مصوب ۱۳۱۶ محکوم خواهد شد.

  • تبصره ـ در نقاطی که وزارت دادگستری اعلام می‌کند دفاتر ازدواج مکلفند علاوه بر مطالبه گواهینامه مذکور در مادهٔ ۲ قانون گواهینامه ازدواج مصوب سال ۱۳۱۷ گواه صحت مزاج نسبت به عوامل یا بیماریهای دیگری که موجب بروز بیماری یا عوارض سوء در اولاد و یا زوجین خواهد شد نیز مطالبه نماید. نوع عوامل و بیماری‌های مذکور را وزارت بهداری و وزارت دادگستری تعیین خواهند نمود.

ماده ۲۴ ـ رسیدگی به امور خانوادگی در دادگاه بدون حضور تماشاچی انجام خواهد گرفت.

مادهٔ ۲۵ ـ اجرای احکام دادگاه به موجب آئین نامه‌ای است که از طرف دادگستری تهیه خواهد شد.

  • تبصره ـ در مورد وجوهی که به موجب حکم دادگاه باید ماهانه و مستمراً از محکوم علیه وصول شود یکبار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و أمورین اجرا مکلفند عملیات اجرائی را مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده ات ادامه دهند.

مادهٔ ۲۶ ـ مقررات این قانون در مورد پرونده هائی که تاکنون منتهی به صدور حکم نهائی نشده است قابل اجرا خواهد بود.

مادهٔ ۲۷ ـ آئین نامه اجرائی این قانون را وزارت دادگستری تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به مورد اجرا خواهد گذاشت.

مادهٔ ۲۸ ـ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۴۶ و سایر مقرراتیکه مغایر با این قانون است همچنین مادهٔ ۲۱۴ قانون مجازات عمومی از تاریخ اجرای این قانون ملغی است.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

رئیس ـ گزارش کمیسیون دادگستری مطرح است خانم دولتشاهی بفرمائید.

خانم دکتر دولتشاهی ـ با اجازه از مقام ریاست، همکاران محترم، آقایان و خانمها، جای بسی افتخار و خوشوقتی است که تحت عنایات و توجهات پدر تاجدار شاهنشاه آریامهر هر روز موفق می‌شویم که لوایحی در جهت رفاه عمومی و بهبود وضع مردم و خانواده‌ها در مجلس داشته باشیم چنانکه امروز یکی از این لوایح مشعشع توسط جناب آقای وزیر رفاه تقدیم قوه مقننه گردید لایحه اصاحی قانون حمایت خانواده که در جهت بهبود وضع خانواده‌ها تهیه شده اصلاحات مهمی در آن مورد انجام گرفته است البته اگر بنده در این زمینه اظهار خوشوقتی می‌کنم و از مقامات دولت و به خصوص جناب آقای احمدی وزیر محترم دادگستری که می دانم در تقدیم این لایحه و بهبود و رعایت احوال تمام افراد خانواده چه زحماتی کشیده‌اند تشکر می‌کنم دلیل بر آن نیست که بنده بگویم صددرصد از تمام مواد این لایحه راضی و خوشوقت هستم به طور قطع یک نکاتی هست که انشاءالله در آینده بتوان برای اصلاح آن نیز اقداماتی کرد از آن جمله قسمتی است که برای زن دوم مطلب خیلی کشدار شده است انشاءالله که در لوایح بعدی آنها را اصلاح می‌کنیم و اما یک نکته قابل ذکر موضوع مادهٔ ۱۵ این لایحه است که در این جا تحول مهمی بوجود امده که حق ولایت به مادر هم داده شده است همانطوریکه اطلاع دارید مطابق مصوبه مجلس شورای ملی در اینجا ذکر شده بود که حق ولایت به هر یک از مادر یا جد پدری داده می‌شود در مجل محترم سنا اصلاح شده و اینجا نوشته شده جد پدری یا مادر جناب وزیر دادگستری عقیده دارند که این دو در یک ردیف هستند و به ترتیب نیست و هیچکدام رجحانی بر دیگری ندارند ولی چون این اصلاح پیش آمده و من خیلی متشکرم که ایشان این توضیح را فرمودند ولی تقدم کلمه جد پدری ممکن است باعث شود که بعضی از دادگاه‌ها ارجحیت را به جد پدری بدهند بهر حال بنده خواستم تقاضا کنم که اگر صلاح میدانند یک توضیحی در اینجا بدهند چون د رخارج از ما سوالاتی می‌شود و تلفنهای بسیاری در این چند روزه از طرف خانم هائی که د راین مورد گرفتاری هائی دارند شده از ما خواسته‌اند موضوع را برایشان روشن به کنیم برای اینکه بتوانیم جناب آقای وزیر دادگستری را به اطلاع آنها برسانیم بهتر است که این مورد در صورتجلسه مجلس شورای ملی ذکر بشود که رفع نگرانی از آن خانواده‌هایی که در این زمینه گرفتاری هائی دارند بشود (احسنت).

رئیس ـ جناب آقای صادق احمدی بفرمائید.

صادق احمدی ـ (وزیر دادگستری) گر چه سرکار خانم دکتر دولت شاهی مطالبی فرمودند که مفهومش شاید این بود که هنوز اصلاحات زیاد ی بایستی د رقوانین بشود در جهت حفظ حقوق خانم‌ها بنده باید عرض کنم که خودشان استحضار دارند که در اجرای نیات شاهنشاه برای حفظ حقوق نیمی از مردم کشور ما که خانم‌ها باشند قدمهای زیاد برداشته شده است و قوانین مترقی زیادی مجلس شورای ملی در مورد تصویب کرده است (صحیح است) و واقعاً اقدامات مؤثر و مفیدی شده و مسلماً این اقدامات تعقیب خواهد شد ولی برای استحضار ایشان که حتماً مستحضر هستند و چندین بار لایحه را قرائت کرده‌اند و برای اطلاع سایر خانم‌ها اعم از اینکه در مجلس هستند یا در مجامع دیگر و به طور کلی سایر خانم‌ها که در غیر از این مجامع هستند و خواه نا خواه از این قانون مستفیض می‌شوند باید عرض کنم که این قانون یکی از قوانین مترقی است در جهت حفظ حقوق خانم‌ها و بی تردید اگر یک قدری واقع بینانه تر به این مفاد توجه شود به این نتیجه خواهیم رسید النهایه همانطوریکه در یکی از جلسات توضیح عرض کردم خوشبختانه سیر تحولات اقتصادی و اجتماعی و فکری در این کشور طوری است که همه طبقات مختلف می‌خواهند در کمترن فاصله زمانی به حد اکثر آنچه که مورد نظرشان است یرسند البته جای خوشوقتی است و جای گله‌ای نیست آنچه بنده می‌خواهم عرض کنم و در جلسات قبل هم عرض کردم ما واقعاً بایستی خوشحال باشیم که توانسته‌ایم در اجرای نیات شاهنشاه چنین لایحه‌ای تقدیم کنیم و به کمک نمایندگان محترم مجلس شورای ملی و مجلس سنا امروز چنین لایحه‌ای مفیدی از تصویب نهائی بگذرد و بتواند حافظ حقوق حقه تمام طبقات خصوص خانم‌ها باشد در مورد این ماده همانطور که خودتان استحضار دارید و در بیرون جلسه شفاهاً هم عرض کردم این است که در اینجا ترتیبی ذکر نشده است اگر گفته می‌شد به هر یک از جد پدری یا مادر به ترتیب …… اولویت را قائل بشود چون ترتیب ندارد بنا به تقاضای دادستان و تصویب دادگاه هر یک از جد پدری یا مادر را دادستان مقتضی بداند و پیشنهاد بکند و دادگاه تصویب بکند حق ولایت خواهد داشت بنا بر این ترتیبی در اینجا نیست و جای هیچگونه نگرانی ندارد چون گفته نشده به ترتیب جد پدری یا مادر که دادگاه حتماً مکلف است برای جد پدری اولویت قائل بشود این بسته است به تحقیقات دادستان که کدام یک اوحی واحق هستند از این جهت فکرتان ناراحت نباشد (صحیح است).

رئیس ـ نظر دیگری نسبت به گزارش کمیسیون نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون دادگستری خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به تأسیس شرکت راه آهن زیرزمینی تهران و حومه و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به تأسیس شرکت راه آهن زیرزمینی تهران و حومه و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم تأسیس شرکت راه آهن زیرزمینی تهران و حومه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه دوم بهمن ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر عالیمرد معاون وزارت کشور لایحه شمارهٔ ۵۲۹۸۲ مورخ ۱۳۵۳/۱۰/۱ دولت مربوط به تأسیس شرکت راه آهن زیر زمینی تهران و حومه را که گزارش شور اول آن به شمارهٔ ۱۴۶۸ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تأسیس شرکت راه آهن زیر زمینی تهران و حومه

مادهٔ واحده ـ به شهرداری پایتخت اجازه داده می‌شود به منظور احداث راه آهن زیر زمینی و تأسیسات مربوط و بهره برداری از آن شرکتی به نام شرکت راه آهن زیر زمینی تهران و حومه تأسیس نماید. سرمایه شرکت مزبور از طرف دولت تأمین و در اختیار شهرداری گذارده می‌شود.

شرکت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و بر طبق اصول بازرگانی و مقررات این قانون و اساسنامه مربوط اداره می‌شود، اساسنامه این شرکت ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون از طرف شهرداری پایتخت پیشنهاد و پس از موافقت وزارت کشور و سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تأیید هیئت وزیران برای تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین تقدیم خواهد شد.

  • تبصرهٔ ۱ـ آئین نامه مربوط به مقررات مالی و معاملاتی شرکت به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید و آئین نامه استخدامی پس از تأیید شورای حقوق و دستمزد به تصویب مجمع عمومی شرکت می‌رسد.
  • تبصرهٔ ۲ـ شرکت می‌تواند به منظور اجرای طرح راه اهن زیر زمینی تهران و حومه و تأمین نیازمندیهای خود از زیر اراضی و املاک محدوده قانونی شهر و حومه بدون هیچگونه پرداختی استفاده نماید. شرکت مکلف است پیش بینی‌های لازم را برای جلو گیری و جبران هر گوه صدمه و خسارت به جان و مال اشخاص بنماید. در صورت وقوع خسارت به مستحدثات میزان خسارت وارد هاز طرف هیئت مقرر در مادهٔ ۵۰ قانون برنامه بودجه کشور مصوب اسفند ماه ۱۳۵۱ معین می‌گردد پرداخت و رأی هیئت قطعی و لازم الاجراء خواهد بود.

در صورت احتیاج به تملک زمین یا مستحدثات برای اجرای این قانون از مقررات مذکور استفاده خواد شد.

  • تبصره ۳ ـ مقررات مواد ۹ و۱۰ و۱۳ قانون ایمنی راهها و راه آهن مصوب تیر ماه ۱۳۴۹ و همچنین قانون کیفر بزه‌های مربوط به راه اهن مصوب سال ۱۳۲۰ و ملحقات آن در مورد راه آهن زیر زمینی تهران و حومه اجرا خواهد شد وظایف و اختیارات وزارت راه و راه آهن دولتی ایران در قانون کیفر بزه‌های مربوط به راه آهن در این مورد به عهده شرکت راه آهن زیر زمینی تهران و حومه خواهد بود.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳۵۳/۱۱/۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأسیس راه آهن زیرزمینی تهران و حومه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۳/۱۱/۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأسیس شرکت راه آهن زیرزمینی تهران و حومه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۳۵۳/۱۱/۵ با حضو نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأسیس شرکت راه آهن زیر زمینی تهران و حومه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به مادهٔ واحده و کلیات آخر لایحه خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو و پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه و کنوانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا و پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا و ارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو و پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه و کنوانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا و پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو و پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه و کنوانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا و پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۱۱/۸ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه و هوشنگ اربابی معاون وزارت جنگ لایحه شمارهٔ ۴۷۶۳۰ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۷ دولت راجع به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو و پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه و کنوانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا و پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا را که گزارش شور اول آن به شمارهٔ ۱۴۳۹ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو و پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه وکنوانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا و پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا

مادهٔ واحده ـ

«کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو مربوط به یکسان کردن برخی از مقررات حمل و نقل هوائی بین المللی» مشتمل بر یک مقدمه و ۴۱ مادهٔ و یک پروتکل ـ و.
«پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه ـ ناظر به اصلاح کنوانسیون مربوط به یکسان کردن برخی از مقررات حمل و نقل هوائی بین المللی که در تاریخ ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ در ورشو امضاء گردیده است» ـ مشتمل بر یک مقدمه و ۲۷ مادهٔ ـ و
«کنانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا ـ متمم کنوانسیون ورشو در مورد یکسان کردن برخی از مقررات مربوط به حمل و نقل هوائی بین المللی که توسط شخص دیگری غیر از متصدی حمل و نقل طرف قرار داد انجامن گردیده است» مشتمل بر یک مقدمه و ۱۸ مادهٔ ـ و
«پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا برای اصلاح کنوانسیون مربوط به یکسان کردن برخی از مقررات حمل و نقل هوائی بین المللی امضائ شده در ورشو به تاریخ ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ و اصلاح شده به موجب پروتکل منعقده در شه لاهه به تاریخ ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵» مشتمل بر یک مقدمه و ۲۶ مادهٔ تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۳/۱۱/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو و پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه و کنوانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا و پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

رئیس ـ در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر بر خاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به الحاق یک مادهٔ به قانون خدمت وظیفه عمومی

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به الحاق یک مادهٔ به قانون خدمت وظیفه عمومی

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق یک مادهٔ به قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه دوم بهمن ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و نماینده وزارت جنگ لایحه شمارهٔ ۵۰۰۱۸ ـ ۱۳۵۳/۸/۲۵ دولت راجع به الحاق یک مادهٔ به قانون خدمت وظیفه عمومی را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۱۰/۱۵ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شمارهٔ ۱۴۷۹ چاپ شده است مطرح و به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک مادهٔ به قانون خدمت وظیفه عمومی

مادهٔ واحده ـ مادهٔ زیر به عنوان مادهٔ ۵۳ مکرر به قانون خدمت وظیفه عمومی اضافه می‌شود:

مادهٔ ۵۳ مکرر ـ د صورتیکه افسران سپاهی انقلاب در حین انجام خدمت زیر پرچم مرتکب عملی شوند که کمیسیون متشکل از:

الف ـ معاون فرمانده نیروی زمینی شاهنشاهی.

ب ـ مدیر کل سپاه مربوط.

ج ـ دادستان ارتش یا معاون قضائی او.

د ـ دادستان دادگاه اداری وزارتخانه مربوط

ه ـ رئیس اداره یا مسئول امور انضباطی سپاه مربوط.

آن را خلاف شئون و خصال افسری تشخیص دهد به پیشنهاد کمیسیون مزبور گزارشی به پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه بزرگ ارتشتاران تقدیم و پس از تصویب در فرمان همگانی ارتش شاهنشاهی درج و تا درجه سربازی تنزیل درجه داده می‌شوند.

  • تبصرهٔ ۱ ـ تخلفات درجه داران سپاهی انقلاب در مواردی که مستلزم تنزیل درجه می‌باشد در کمیسیونی با شرکت نمایندگان مقامات مذکور درماده فوق مطرح و پیشنهادات کمیسیون با تصویب معاون فرمانده نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی قابل اجرا خواهد بود.
  • تبصرهٔ ۲ـ افسران و دجه داران سپاهی انقلاب در صورت تنزیل درجه بقیه خدمت را با حقوق و مزایای درجه جدید انجام خواهند داد و چنانچه به پائین تر از گروهبان سومی تنزیل درجه یابند برای انجام بقیه خدمت بیکی از پادگانهای نظامی معرفی خواهند شد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۳/۱۱/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه یک مادهٔ بقانون خدمت وظیفه عمومی را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه۱۳۵۳/۱۱/۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک مادهٔ به قانون خدمت وظیفه عمومی را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون کشور در جلسه ۱۳۵۳/۱۱/۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک مادهٔ به قانون خدمت وظیفه عمومی را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌گردد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به الحاق تبصره‌ای به مادهٔ ۲۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به الحاق تبصره‌ای به مادهٔ ۲۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق تبصره‌ای به مادهٔ ۲۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه پنجم بهمن ماه ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۵۰۰۱۴ مورخ ۱۳۵۳/۸/۲۵ دولت مربوط به الحاق تبصره‌های مسلح شاهنشاهی را که در جلسه یکشنبه۱۳۵۳/۱۰/۱۵ تقدیم و بشماره ۱۴۶۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق تبصره‌ای به مادهٔ ۲۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

مادهٔ واحده ـ تبصره زیر به عنوان تبصره ۲ به مادهٔ ۲۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه و تبصره مادهٔ مزبور به تبصره ۱ تبدیل می‌یابد.

  • تبصره ۲ ـ کسانی که قبل از تصویب قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مشغول خدمت شده‌اند مدت تحصیلات قبلی آنان در دانشگاه از لحاظ بازنشستگی جزو سالهای خدمت آنها محسوب خواهد شد مشروط بر اینکه کسور بازنشستگی مدت مزبور را بماخذ صدی ده حقوقی که قانوناً دریافت میدا رند تادیه نمایند.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ عبدالمجید موسوی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۰ بهمن ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق تبصره‌ای به مادهٔ ۲۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی رامورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌گردد.

- تقدیم لایحه اصلاح مادهٔ ۲۰ قانون نوسازی و عمران شهری بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۱۴- تقدیم لایحه اصلاح مادهٔ ۲۰ قانون نوسازی و عمران شهری بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

رئیس ـ آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

دکتر یزدان پناه (وزیر مشاور) ـ با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم لایحه‌ای تقدیم می‌شود برای اصلاح مادهٔ ۲۰ قانون نوسازی و عمران شهری که براساس آن شهرداری‌ها مکلف خواهند بود هر ساختمانی که در مسیر طرح عمرانی قرار گیرد بهای آن ساختمان را نقدا بپردازد استدعا می‌شود برای رسیدگی و تصویب به کمیسیون مربوط فرستاده شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۵- ختم جلسه

رئیس ـ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت یازده و پنجاه دقیقه صبح ختم گردید).

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.