مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ اسفند ۱۳۴۴ نشست ۲۴۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ اسفند ۱۳۴۴ نشست ۲۴۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۴۴ نشست ۲۴۶

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۲۱

جلسه: ۲۴۶

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۴

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت‌جلسه‌های صبح و عصر ۱۱ اسفندماه

۲- تقدیم پنج فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت جنگ

۳- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به مجازات تغییر و تعویض پلاک وسائط نقلیه موتوری زمینی- آبی- کشاورزی و ارسال به مجلس سنا

۴- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون فرهنگ و هنر راجع به اهدای یک نمونه از سرستون‌های کاخ آپادانا و چند قطعه از سنگ تخت‌جمشید به دولت آرژانتین و ارسال به مجلس سنا

۵- شور اول گزارش کمیسیون راه راجع به تمدید مدت خدمت ۱۴ نفر کارشناسان آمریکایی وزارت راه

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی مربوط به ثبت املاک در مناطق عشایری و ابلاغ به دولت

۷- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۸- تقدیم سه فقره پیشنهاد الحاقی به لایحه متمم بودجه ۱۳۴۴ کل کشور به وسیله آقایان: دکتر مهذب- مهندس والا- دکتر امین

۹- تقدیم یک فقره صورت دیون بلامحل به وسیله آقای وزارت دارایی

۱۰- بیانات بعد از دستور آقایان: صائب- سرتیپ حکیمیان- مهندس والا

۱۱- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس ساعت ده و پنج دقیقه صبح به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت‌جلسه‌های صبح و عصر ۱۱ اسفند ماه

رئیس- اسامی غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه- آقایان: دکتر اسدی- دکتر حسینی- زهتاب فرد- دکتر سامی راد- مهندس صدقیانی- صفی‌پور- ظفر- غلام نیاکان- قاسم مرادی- مهندس قاسم معینی- ملک‌زاده- آملی- موسوی کبیری- بانو دکتر دولتشاهی.

غائب بی‌اجازه- آقای: دکتر مصباح‌زاده.

غائبین مریض- آقایان: دکتر حکمت- پورادبی- دیهیم- حبیبی- دکتر موثقی- فولادوند- مهندس کمانگر- موقر- مصطفوی- نائینی- نصیری- سرلشکر همایونی- یعقوب تهرانی.

رئیس- راجع به صورت‌جلسه‌های صبح و عصر چهارشنبه که خدمت خانم‌ها و آقایان توزیع شده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه‌ها تصویب می‌شود آقای صائب بفرمایید.

صائب- نامه‌هایی رسیده است تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

رئیس- آقای مصطفوی بفرمایید.

مصطفوی نائینی- شکایتی است از اهالی لنجان اصفهان تقدیم مقام ریاست می‌کنم و چون وقت نطق قبل از دستور نیست خواستم به عرض برسانم که به دولت تذکر بدهید اگر می‌خواهند پاداش بدهند تبعیض نکنند و اگر می‌دهند فرهنگیان را هم در نظر بگیرند که تبعیضی نشود.

رئیس- آقای معتمدی.

معتمدی- چند برگ نامه رسیده است تقدیم می‌شود.

۲- تقدیم پنج فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت جنگ

رئیس- وارد دستور می‌شویم تیمسار شکیبی بفرمایید.

سپهبد شکیبی (معاون وزارت جنگ)- بنده پنج لایحه در دست دارم که تقاضای تصویب آنها را دارم و مختصری درباره آنها توضیح عرض می‌کنم یکی لایحه قانونی اصلاح بعضی از مواد قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی در مورد مواد ۹-۱۱۶-۱۱۷ و ۶۷ مکرر است موضوع ماده نهم این است که در ارتش هم‌ردیف افسر استخدام کردن ممنوع است ولی حالا عمومیت داده می‌شود که اصولاً هم‌ردیف استخدام نشود در مورد ماده ۱۱۶ و ۱۱۷ تنبیهاتی است برای افسران خاطی چون در این تنبیهات تا به حال کسر حقوق منظور نشده، در این لایحه پیشنهادی تقاضا می‌شود که تنبیهاتی که جنبه حقوقی داشته باشد کسر یک قسمتی از حقوق هم اضافه شود. موضوع لایحه دیگر راجع به فوق‌العاده سختی خدمت است برای قسمت‌هایی که در اردوگاه‌ها و جبهه‌ها خدمت می‌کنند چون خدمات شاقی دارند و دور از خانه و خانواده خدمت می‌کنند مخارجشان زیاد می‌شود استدعا شده است که یک فوق‌العاده مختصری در مورد این افراد که به نام گردان‌های جبهه خدمت می‌کنند منظور بشود. لایحه دیگر راجع به خدمت افسران و مدت خدمت آنها است چون افسران و کارمندان نیروهای شاهنشاهی تا مدتی ممکن است که در ارتش به خدمت ادامه بدهند که شایستگی و استعداد کافی در مورد وظایف متناسب با درجه و تخصص مربوطه را داشته باشند بنابراین خدمت بعضی از افسران محدود می‌شود که به صورت بازخرید با بازنشستگی قبل از رسیدن به سنین بازنشستگی باشد. لایحه دیگر در مورد پزشکان و پرستاران و کارمندان فنی است چون در قانون پزشکان وزارت بهداری تسهیلاتی فراهم شده است که می‌توانند پزشکان را قبل از خدمت خارج در مرکز نگاه دارند و از آنها استفاده کنند و چون ارتش در بیمارستان‌ها سخت در مضیقه پزشک و پرستار افتاده است تقاضا شده است از مزایایی که برای پزشکان وزارت بهداری در نظر گرفته شده ارتش هم استفاده کند. لایحه دیگر راجع به تغییر نام سازمان تسلیحات ارتش است در اساسنامه تسلیحات ارتش که به تصویب کمیسیون‌های مجلسین رسیده است اسم تسلیحات ارتش را گذاشته‌اند سازمان تسلیحات ارتش وضع امروز و وضع کارخانجات ایجاب می‌کند که این نام تغییر کند و به نام صنایع نظامی خوانده شود و استدعا شده که در اساسنامه این جمله تصحیح بشود. در ماده ۶۶ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی پرداخت فوق‌العاده سختی خدمت برای کادر نیروی هوایی منظور شده که به موجب این ماده قانونی آیین‌نامه‌ای تنظیم شده موقعی که این آیین‌نامه در کمیسیون‌ها به تصویب رسیده نیروهای زمینی ژاندارمری کل کشور طیاره و خدمات پروازی نداشته‌اند چون حالا این موضوع تعمیم داده شده استدعا شده است در این لایحه تبصره‌ای اضافه شود

به آن ماده مربوطه که نیروهای زمینی و ژاندارمری کل کشور بتوانند از آن فوق‌العاده سختی پرواز کنند.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

۳- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به مجازات تغییر و تعویض پلاک وسائط نقلیه موتوری زمینی- آبی- کشاورزی و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم لایحه راجع به تغییر و تعویض پلاک وسائط نقلیه موتوری مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲ اسفندماه ۱۳۴۴ با حضور آقایان اشرف سمنانی و سراج حجازی معاونین پارلمانی وزارتین دادگستری و کشور لایحه شماره ۱۲۲۸-۲۰/۸/۴۴ دولت راجع به تغییر و تعویض پلاک وسائط نقلیه موتوری- زمینی- آبی- کشاورزی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۵۹ به چاپ رسیده بود مطرح و با توجه به پیشنهادات واصله لایحه مذکور را با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

قانون مجازات استفاده از پلاک‌های تقلبی وسائط نقلیه موتوری

ماده ۱- هرکس در ارقام و مشخصات پلاک وسائط نقلیه موتوری- زمینی- آبی و یا کشاورزی تغییری بدهد یا پلاک وسیله نقلیه موتوری دیگری را به آن الصاق کند یا برای آن پلاک تقلبی به کار برد یا چنین وسائطی را با علم به تغییر یا تعویض پلاک یا داشتن پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد به حبس تأدیبی از دو ماه تا یک سال محکوم می‌شود.

ماده ۲- هرکس به نحوی از انحا در شماره شاسی یا پلاک وسیله نقلیه موتوری که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده تغییری بدهد و آن را از صورت کارخانه‌ای (فابریکی) خارج کند به حبس تأدیبی از دو ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

ماده ۳- هرکس وسیله نقلیه موتوری را بدون اجازه از شهربانی اوراق کند به حبس تأدیبی از یازده روز الی دو ماه محکوم می‌شود.

تبصره- شهربانی مکلف است حداکثر ظرف پنج روز نسبت به تقاضای متقاضی تصمیم قطعی اتخاذ و مراتب را به وی ابلاغ نماید.

ماده ۴- چنانچه وسیله نقلیه موتوری یا پلاک آن سرقت یا مفقود شود شخصی که وسیله در اختیار و تصرف او است یا مالک آن پس از اطلاع مکلف است بلافاصله مراتب را کتباً به نزدیک‌ترین مرکز پلیس یا پاسگاه ژاندارمری اعلام نماید و در صورت تخلف به یازده روز تا دو ماه حبس تأدیبی یا به تأدیه پانصد تا یک هزار و دویست ریال جریمه محکوم خواهد شد.

ماده ۵- وزارتین دادگستری و کشور مأمور اجرای این قانون هستند.

مخبر کمیسیون دادگستری- رضا مجد

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۷ اسفندماه ۱۳۴۴ با حضور آقای سراج حجازی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه دولت راجع به تغییر و تعویض پلاک وسائط نقلیه موتوری- زمینی- آبی و کشاورزی را مطرح و با مصوبه کمیسیون دادگستری عیناً موافقت نمود.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون کشور- مصطفوی نائینی

رئیس- ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱- هرکس در ارقام و مشخصات پلاک وسائط نقلیه موتوری- زمینی- آبی و یا کشاورزی تغییری بدهد یا پلاک وسیله نقلیه موتوری دیگری را به آن الصاق کند یا برای آن پلاک تقلبی به کار برد یا چنین وسائطی را با علم

به تغییر یا تعویض پلاک یا داشتن پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد به حبس تأدیبی از دو ماه تا یک سال محکوم می‌شود.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲- هرکس به نحوی از انحا در شماره شاسی یا پلاک وسیله نقلیه موتوری که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده تغییری بدهد و آن را از صورت کارخانه‌ای (فابریکی) خارج کند به حبس تأدیبی از دو ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ آقای دکتر معتمد وزیری بفرمایید.

دکتر معتمد وزیری- بنده می‌خواستم خواهش کنم آقای معاون وزارت کشور یا مخبر کمیسیون راجع به کلمه پلاک توضیح بدهند ببینم این کلمه در ماده ۱ و ۲ به یک معنی اطلاق می‌شود و منظور از پلاک چیست و آیا کلمه فارسی نبود که به جای آن به کار برده شود؟

رئیس- آقای سراج حجازی بفرمایید.

سراج حجازی (معاون وزارت کشور)- عرض کنم که یک پلاک‌هایی است که در پشت اتومبیل و جلو آن نصب می‌شود این پلاک‌ها از طرف شهربانی نصب شده و یک پلاک‌هایی هم هست فلزی روی خود موتور نصب می‌کنند و روی بدنه موتور هم یک نمراتی هست. کلمه پلاک در ماده اول و دوم فرق دارد.

رئیس- نظر دیگری در ماده نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳- هرکس وسیله نقلیه موتوری را بدون اجازه از شهربانی اوراق کند به حبس تأدیبی از ۱۱ روز الی دو ماه محکوم می‌شود.

تبصره- شهربانی مکلف است حداکثر ظرف پنج روز نسبت به تقاضای متقاضی تصمیم قطعی اتخاذ و مراتب را به وی ابلاغ نماید.

رئیس- نسبت به ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- چنانچه وسیله نقلیه موتوری یا پلاک آن سرقت یا مفقود شود شخصی که وسیله در اختیار و تصرف اوست یا مالک آن پس از اطلاع مکلف است بلافاصله مراتب را کتباً به نزدیک‌ترین مرکز پلیس یا پاسگاه ژاندارمری اعلام نماید و در صورت تخلف به ۱۱ روز تا دو ماه حبس تأدیبی یا به تأدیه پانصد تا یک هزار و دویست ریال جریمه محکوم خواهد شد.

رئیس- نسبت به ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- وزارت دادگستری و کشور مأمور اجرای این قانون هستند.

رئیس- نسبت به ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۴- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون فرهنگ و هنر راجع به اهدای یک نمونه از سرستون‌های کاخ آپادانا و چند قطعه از سنگ تخت جمشید به دولت آرژانتین و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش راجع به اهدای یک نمونه از

سرستون‌های کاخ آپادانا و چند قطعه از سنگ تخت جمشید مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه اول اسفندماه ۱۳۴۴ با حضور آقای زمانی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره ۳۱۴۵۰-۱۷/۱۱/۱۳۴۴ دولت راجع به اهدای یک نمونه از سرستون‌های کاخ آپادانا و چند قطعه از سنگ تخت‌جمشید را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۱۱ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داده و گزارش شور اول را عیناً تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود که نظر به تقاضای دولت آرژانتین به یادبود مسافرت شاهنشاه آریامهر به آن کشور یک نمونه از سرستون‌های کاخ آپادانا در ایران تهیه و ساخته شود و چند قطعه سنگ که از سرستون‌های تخت‌جمشید جدا شده و موجود است جهت تجلی کامل هنر اصیل باستانی ایران و در قسمت‌های مختلف آن جایگذاری گردد و این سرستون به انضمام ستونی که عیناً به اندازه‌های اصلی به طول ۲۳ متر شبیه ستون‌های کاخ آپادانا ساخته می‌شود به دولت آرژانتین اهدا گردد تا در میدان وسیعی که در پایتخت آن کشور به یادبود این مسافرت فرخنده به نام ایران نامگذاری نموده‌اند نصب گردد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر- مجید محسنی‌مهر

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه دوم اسفندماه ۱۳۴۴ با حضور آقای قریب معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۳۱۴۵۰- ۱۷/۱۱/۱۳۴۴ دولت راجع به اهدای یک نمونه از سرستون‌های کاخ آپادانا و چند قطعه از سنگ تخت‌جمشید را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش شور دوم کمیسیون فرهنگ و هنر را در این مورد عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح‌الله مافی

رئیس- در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به لایحه و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۵- شور اول گزارش کمیسیون راه راجع به تمدید مدت خدمت ۱۴ نفر کارشناسان آمریکایی وزارت راه

رئیس- گزارش شور اول راجع به تمدید مدت خدمت کارشناسان آمریکایی وزارت راه مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه اول اسفندماه ۱۳۴۴ با حضور آقای دکتر گنجی معاون وزارت راه لایحه شماره ۸۱۷۸-۲۶/۸/۴۴ دولت راجع به تمدید مدت خدمت کارشناسان آمریکایی وزارت راه را که به شماره ۱۶۰۱ چاپ گردیده بود مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- به وزارت راه اجازه داده می‌شود مدت خدمت حداکثر تا ۱۴ نفر از کارشناسان آمریکایی را که براساس موافقتنامه متبادله بین وزارت راه و اداره راه آمریکا به منظور کمک به اجرای برنامه‌های راهداری و راهسازی وزارت راه مشغول خدمت می‌باشند تا تاریخ ۱۰/۹/۱۳۴۶تمدید نماید.

هزینه‌های ارزی و ریالی کارشناسان فوق (که سالانه حداکثر ۳۵۰۰۰۰ دلار و ۲۴۰۰۰۰۰ ریال خواهد بود) در مدت خدمت از اعتبارات عمرانی سازمان برنامه

که در اختیار وزارت راه گذاشته خواهد شد قابل پرداخت خواهد بود.

مخبر کمیسیون راه- توسلی

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۳/۱۲/۱۳۴۴ با حضور آقای دکتر گنجی معاون وزارت راه لایحه شماره ۸۱۷۸-۲۶/۸/۴۴ دولت راجع به تمدید مدت خدمت کارشناسان آمریکایی وزارت راه را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون راه را در این مورد تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مافی

گزارش شور اول از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۳/۱۲/۱۳۴۴ لایحه شماره ۸۱۷۸-۲۶/۸/۴۴ دولت راجع به تمدید مدت خدمت کارشناسان آمریکایی وزارت راه را با حضور آقای دکتر گنجی معاون وزارت راه مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون راه را در این مورد تأیید و تصویب نمود اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارایی- عزت‌الله اوزار

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری لایحه شماره ۸۱۷۸-۲۶/۸/۴۴ دولت راجع به تمدید مدت خدمت کارشناسان آمریکایی وزارت راه را با حضور آقای دکتر گنجی معاون وزارت راه مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون راه را در این مورد تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری

سیدعلی صائب

رئیس- در کلیات لایحه نظری نیست؟ آقای ریگی بفرمایید.

ریگی- ممکن است توضیح بفرمایید که این کارشناس‌ها فعلاً چه کار می‌کنند؟

رئیس- آقای دکتر گنجی بفرمایید.

دکتر گنجی (معاون وزارت راه)- بنده سال گذشته که دولت تقاضای موافقت با ادامه خدمت ۱۷ نفر از این کارشناسان را کرده بود توضیحاً عرض کردم که از سال ۱۳۳۷ دولت وقت تصمیم گرفت راهداری مملکت را از صورت نیروی انسانی تنها خارج کرده و به صورت مکانیزه دربیاورید تعداد زیادی لوازم و ماشین‌آلات سنگین برای این منظور تحت وام‌هایی که با موافقت مجلس محترم اخذ شده بود تصویب کردند و همراه آن ماشین‌آلات سنگین ۴۰ نفر در آن تاریخ طبق یک قرارداد خاصی که بین وزارت راه و اداره راه آمریکا منعقد شده بود به ایران آمدند تا هم به آموزش کارمند فنی برای وزارت راه کمک کنند و هم آن ماشین‌آلات سنگین را به راه بیندازند از آن تاریخ تاکنون وزارت راه در چند نوبت برای کسب مجوز خدمت آقایان آمده ولی خوشبختانه هر دفعه تعداد این کارشناسان به حداقل ممکن برای وزارت راه تقلیل پیدا کرده این عده که فعلاً ۱۴ نفر در خدمت وزارت راه باقی می‌مانند بیشتر کارشناس تربیت کارمند فنی هستند یعنی تربیت راننده بولدوزر، راننده سنگ‌شکن و غلطک و همچنین نظارت بر این اکیپ‌هایی که در استان‌ها داریم.

ریگی- رانند بولدوزر هم کارشناس می‌خواهد؟

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی مربوط به ثبت املاک در مناطق عشایری و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون راجع به ثبت املاک

در مناطق عشایری که از مجلس سنا رسیده است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ بهمن‌ماه ۱۳۴۴ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۵۴۴۵/۷-۱۰/۱۰/۴۳ راجع به ثبت املاک در مناطق عشایری را که پس از اصلاحاتی از مجلس سنا به مجلس شورای ملی ارسال شده بود مطرح و با آن اصلاحات موافقت و به شرح زیر تصویب نمود.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

قانون ثبت املاک در مناطق عشایری

ماده ۱- در مناطق عشایری مواردی که تشخیص متصرفین واقعی املاک مزروعی برای مأمورین ثبت میسر نباشد و همچنین مواردی که در مناطق مذکور بین افراد و بنگاه خالصجات در تصرف به عنوان مالکیت اختلاف باشد تقاضای ثبت املاک از شخصی قبول می‌شود که هیئت حل اختلاف محلی مذکور در ماده ۲ این قانون آن شخص یا بنگاه خالصه‌جات را متصرف به عنوان مالک معرفی نماید مناطق مذکور را وزارت کشور با قید حدود به اداره کل ثبت اطلاع خواهد داد و مراتب در هر محل به وسایل مقتضی در فصل مناسب از طرف مأمورین ثبت به اطلاع اهالی خواهد رسید.

ماده ۲- هیئت حل اختلاف در محل مرکب خواهد بود از یک نماینده وزارت دادگستری و یک نماینده وزارت کشور و یک معتمد محل که از طرف انجمن ده و در صورت نبودن انجمن از طرف بخشدار معین خواهد شد و هرگاه در محل خانه انصاف تشکیل شده باشد به جای معتمد محل یک نفر از اعضای اصلی خانه انصاف به عنوان معتمد به انتخاب خانه انصاف در هیئت شرکت خواهد نمود.

ماده ۳- پس از تعیین و آگهی مناطقی که مشمول این قانون است اشخاص ذینفع ظرف سه ماه از تاریخ انتشار آگهی مبنی بر تشکیل هیئت می‌توانند کتباً تقاضای خود را مستقیماً و یا از طریق ثبت محل به هیئت تسلیم دارند و تقاضاهایی که خارج از موعد مذکور واصل شود قابل رسیدگی در هئیت نخواهد بود.

ماده ۴- رسیدگی هیئت تابع تشریفات آیین دادرسی نخواهد بود و هیئت پس از تحقیقاتی که برای کشف واقع معمول خواهد داشت نظر خود را در مورد متصرف واقعی ملک اعلام و اجازه قبول تقاضای ثبت را می‌دهد تصمیم اکثریت هیئت مناط اعتبار است.

ماده ۵- به تقاضاهای ثبتی که به طریق مذکور در ماده ۴ قبول شود فقط به استناد مدارک کتبی مالکیت می‌توان اعتراض نمود. هرگاه مستند دادخواست اعتراض مدارک مزبور نباشد دادگاه طبق ماده ۸۵ قانون آیین دادرسی مدنی عمل خواهد کرد.

ماده ۶- دولت مأمور اجرای این قانون است.

مخبر کمیسیون دادگستری- رضا مجد

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۷ اسفندماه ۱۳۴۴ با حضور آقای سراج حجازی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه دولت راجع به ثبت املاک در مناطق عشایری را مطرح نمود و با مصوبه کمیسیون دادگستری موافقت به عمل آورد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون کشور- مصطفوی نائینی

گزارش از کمیسیون کشاورزی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه ۲۵ بهمن‌ماه ۱۳۴۴ با حضور آقای اشرف سمنانی معاون پارلمانی وزارت دادگستری لایحه دولت راجع به ثبت املاک در مناطق عشایری را مطرح نمود و با مصوبه کمیسیون دادگستری موافقت به عمل آورد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون کشاورزی- مهندس اخوان

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون‌ها رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند

(اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

سرتیب حکیمیان- بنده قربان عرضی داشتم تقاضا داشتم چند دقیقه‌ای اجازه بفرمایید.

رئیس- شما به عنوان موافق اسم نوشته بودید.

سرتیپ حکیمیان- بنده به عنوان موافق مشروط اسم نوشته بودم از کلمه مشروط می‌خواستم برای تذکر چند مطلب استفاده کنم.

رئیس- لایحه که تصویب شده است.

عده‌ای از نمایندگان- بعد از دستور صحبت بفرمایید.

۷- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- لایحه بورس اوراق بهادار از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۵ در خصوص لایحه شماره ۱۴۳۸-۳۱/۱/۴۳ دولت راجع به تأسیس بورس اوراق بهادار که طی مرقومه شماره ۱۰۲۵۷/۶۱۴ ل ق ۱۷/۹/۱۳۴۴ از آن مجلس محترم به مجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۹ اسفندماه ۱۳۴۴ مطرح و مورد شور واقع و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانونی مزبور که اصلاح شده برای تصویب مجدد به پیوست ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس- برای رسیدگی به اصلاحات به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

۸- تقدیم سه فقره پیشنهاد الحاقی به لایحه متمم بودجه ۱۳۴۴ کل کشور به وسیله آقایان: دکتر مهذب- مهندس والا- دکتر امین

رئیس- آقای دکتر مهذب بفرمایید.

دکتر مهذب- تبصره‌ای است در خصوص دانشگاه پهلوی شیراز تقدیم می‌شود استدعا می‌کنم دستور فرمایید ضمن متمم بودجه در کمیسیون مورد بحث قرار بگیرد.

رئیس- به کمیسیون بودجه فرستاده می‌شود آقای مهندس والا بفرمایید.

مهندس والا- بنده هم پیشنهادی دارم که چند نفر هم امضا کرده‌اند راجع به متمم بودجه است تقدیم می‌کنم.

رئیس- به کمیسیون بودجه فرستاده می‌شود. آقای دکتر شفیع امین بفرمایید.

دکتر امین- تبصره‌ای است برای فول‌تایم کادر آموزشی دانشگاه استدعا می‌کنم در متمم بودجه اعتبار این کار را منظور بکنند.

رئیس- به کمیسیون بودجه فرستاده می‌شود.

۹- تقدیم یک فقره صورت دیون بلامحل به وسیله آقای معاون وزارت دارایی

رئیس- آقای قوام صدری بفرمایید.

قوام صدری (معاون وزارت دارایی)- با اجازه مقام محترم ریاست صورتی است از دیون بلامحل مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر مربوط به سال ۱۳۴۴ که بایستی مورد رسیدگی و تصویب کمیسیون محترم دارایی قرار بگیرد تقدیم مقام ریاست می‌شود و استدعا می‌شود که اجازه فرمایند به کمیسیون مربوط ارجاع شود.

رئیس- به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

۱۰- بیانات بعد از دستور آقایان: صائب- سرتیپ حکیمیان- دکتر الموتی

رئیس- آقای صائب به عنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند بفرمایند.

صائب- افتخار شرفیابی نمایندگان مجلس در روز دهم اسفند به حضور شاهنشاه آریامهر و فرمایشاتی که معظم‌له در آن روز فرمودند بار دیگر ملت ایران را متوجه نکات و مسائلی نمود که می‌بینیم اثرات آن تا چه حد در ناصیه هر ایرانی با غرور و افتخار خاصی نقش بسته و هرکس به فراخور خود درباره فرمایشات شاهانه تعبیر و تفسیرهایی می‌کند که مجموع آنها نشان می‌دهد تا چه حد ملت ایران به صفای باطن و صداقت گفتار پیشوای خود اطمینان دارد (صحیح است).

ملت حق دارد در این تشخیص مطمئن و علاقمند باشد (صحیح است) زیرا با چشم روشن دیده است که پادشاه گرامش در ربع قرن سلطنت هرچه فرموده‌اند

به دنباله آن عمل کرده و نشان داده‌اند که در حقیقت عالم با عمل می‌باشند (صحیح است) ملاحظه کنید همین برنامه‌های مترقی مانند اصلاحات ارضی، سهیم کردن کارگران در سود ویژه کارخانه‌ها، گسترش بهداشت و فرهنگ، عمران و آبادی روستاها و شهرها و هزاران اقدام اساسی دیگر که از بدو سلطنت پرمیمنت به ملت خود وعده فرموده‌اند همگی انجام شده و در حال رشد و توسعه می‌باشد و ثمرات نیکوی آن نه فقط شامل حال جامعه ایرانی گردیده بلکه برای ملل دیگر نیز سرمشق قرار گرفته است و این امید را برای ما به وجود آورده که اگر احیاناً نقص و یا کمبودی در بعضی امور پیدا شود نتیجه اشتباهات و قصور مجریان بوده است که آن هم می‌بینیم دولت توجه داشته و مشغول رفع نقایص و رفع معایب می‌باشد (نیری- شما مطمئنید؟) بله قربان ملاحظه می‌فرمایید که اقدامات دولت در این اواخر واقعاً امیدوارکننده است (نیری- الحمدالله) وقتی به صفحات چند روزه اخیر روزنامه‌های کشور که آئینه افکار عمومی هستند نظر بیافکنیم می‌بینیم که در هر کلمه و جمله آن تا چه حد غرور ملی نمایان است و بالاخص تفسیرهایی که جراید و مجلات خارجی در این‌باره نموده ملت ایران را بر آن می‌دارد که بیش از پیش به خود ببالد و در برابر به وجود آورنده این افتخار سر تعظیم فرود آورد (احسنت) و اما مطلب دیگری که تذکر آن بی‌مورد نیست موفقیت بیست و چند هزار نفر هموطنان ما می‌باشد که خوشبختانه در نهایت عزت و افتخار و سربلندی و آرامش قلب در اثر ثبات سیاسی و اقتصادی مملکت مشمول آیه شریفه ولله علی الناس حج البیت من استطاع الیه سبیلا قرار گرفته و امروز نخستین دسته زائرین خانه کعبه از کشور عزیز ما به صوب سرزمین عربستان سعودی پرواز می‌کنند تا همراه میلیون‌ها نفر دیگر که از اطراف و اکناف گیتی به سوی خانه خدا روانند در این اجتماع بزرگ اسلامی شرکت کنند. کسانی که از نزدیک مراسم باشکوه حج را مشاهده نموده‌اند به خوبی می‌دانند که این مراسم روحانی بی‌نظیر تا چه حد بیدارکننده و تکان‌دهنده می‌باشد. در میقاتگاه با تعویض لباس و تبدیل نمودن به دو قطعه پارچه سفید همه ظواهر امر فراموش می‌شود و دیگر برای هیچ‌کس مقام، نژاد، زبان مطرح نیست و حتی استعمال بوی خوش که در سایر اوقات ممدوح و پسندیده است در حالت محرم بودن در رشته محرمات قرار می‌گیرد و به این ترتیب هرگونه تفوق برتری از بین رفته برادری و برابری حاکم می‌گردد. این جمعیت عظیم در شهر تاریخی مکه که سرزمین طلوع اسلام و مهد پیامبر بزرگ ما است اجتماع می‌کنند و پروانه‌وار گرد خانه توحید می‌گردند و لبیک‌گویان و تسبیح‌خوان ذات پروردگار را تقدیس می‌کنند و ضمن انجام مراسم مذهبی برای عظمت اسلام رشته‌های اخوت و برادری اسلامی را بیش از پیش محکم‌تر می‌سازند (صحیح است) زیرا اتحاد و هماهنگی صفوف مسلمین از هر طریق که باشد باعث عظمت مسلمانان و رمز سیادت جهانی آنها خواهد بود (صحیح است) و اصولاً پیامبران که برگزیدگان خدا می‌باشند همیشه مردم را به سوی وحدانیت و یکتاپرستی دعوت می‌نموده‌اند و مخصوصاً پیغمبر اسلام و کتاب آسمانی او یعنی قرآن برای هیچ دسته و قوم و نژادی مزیت و برتری را مورد نظر قرار نداده و خطاب او اغلب یا ایهاالناس و یا ایهاالمؤمنون می‌باشد و آن فرد بشری را گرامی‌تر می‌داند که پرهیزکارتر است ان اکرمکم عندالله اتقیکم و آیاتی دیگر در این زمینه دال بر این است که نژاد و قومیت و زبان دلیل تقرب به خدا و امت خاص پیامبر بودن نمی‌باشد و هرکس با مطرح نمودن خصیصه نژادی بخواهد تفرقه بین مسلمانان بیندازد خیانت آن به اسلام قطعی است و روح اسلام و قرآن از او ملول و نگران می‌باشد (صحیح است). من وقتی سخنان فاضلانه و پرارزش وزیر خارجه جدید کشور هاشمی اردن را در ضیافت وزیر خارجه ایران ایراد شده بود توجه نمودم از طرز فکر و درک ایشان به واقعیت اسلام لذت بردم (حاذقی- ببخشید این نظر تمام بزرگان عرب و عالم اسلام است) بلی همین‌طور است که می‌فرمایید ایشان که خود از نژاد عرب است در یک قسمت از بیانات خود می‌گویند که دین اسلام مونوپول عرب‌ها نیست و بالاتر از آن است که در انحصار ملت به خصوصی باشد چه خداوند متعال خطاب به رسول اکرم می‌فرماید و ما ارسلناک الا رحمة للعالمین یعنی تو مظهر لطف و رحمت بی‌دریغ ما به تمام جهانیانی (احسنت) چون به ایران آمدم پادشاه کاردان و دوراندیش و بااراده و دلیری دیدم که

ملت خود را به صوب ترقی و تعالی سوق می‌دهد و در اینجا دریافتم چگونه انقلاب سفید می‌تواند ملتی را بدون خونریزی به اوج کمال برساند. با توجه به موارد ذکر شده امید است مسلمین جهان به واقعیت و اصالت دین مقدس اسلام پی برده و روز به روز صفوف خود را متشکل‌تر نموده و نهایت کوشش را برای مجد و عظمت اسلام به کار بندند (احسنت- احسنت).

رئیس- تیسمار حکیمیان بفرمایید.

سرتیپ حکیمیان- بنده نهایت تشکر از مقام ریاست را دارم که اجازه فرمودند چند دقیقه‌ای مزاحم همکاران عزیزم بشوم در ثانی بسیار خوشوقت و شکرگزارم که لایحه قانونی ثبت املاک در مناطق عشایری تصویب شد این که شکرگزاری می‌کنم از لحاظ تصویب این لایحه برای این است که این لایحه بهترین درمانی بود که در مناطق عشایری مطابق مقررات همین لایحه ممکن بود املاک عشایر را ثبت کرد منظورم از شکرگزاری باز در تصویب این لایحه این است که این لایحه قریب یک سال پیش و شاید قدری کمتر در مجلس شورای ملی تصویب شد و به مجلس سنا رفت کمیسیونی که برای رسیدگی به مالکیت اشخاص در این لایحه در نظر گرفته شده بود مرکب از پنج نفر بود یعنی دو نفر نماینده معتمد محل و نماینده وزارت دادگستری و نماینده وزارت کشور و نماینده وزارت کشاورزی. در مجلس سنا نماینده کشاورزی و یکی از معتمدین محل را زدند همین تغییر هفت و هشت ماه طول کشید برای این که دو مرتبه برگردد به مجلس شورای ملی و وقتی که برگشت چون اشکالاتی در لایحه پیش آمده بود من از حضور آقایان رؤسای کمیسیون‌ها تقاضا کردم تا حدی تسریع کردند و امروز بحمدالله این لایحه به تصویب نهایی رسید. اشکالی که در منطقه عشایری و شاید هم در مناطق دیگر پیدا شده باشد در منطقه کهکیلویه این است در سال ۱۳۴۳ اعلام ثبت عمومی در این منطقه شد اهالی رفتند اظهارنامه گرفتند این اظهارنامه باید بعد از سه ماه برگردد به ثبت ادارات ثبت بهبهان و کازرون، در صورتی که منطقه کهکیلویه فرمانداری کل است ولی خودش اداره ثبت ندارد، ادارات ثبت بهبهان و کازرون از قبول ثبت خودداری کردند، بنده مراجعه کردم به ثبت کل می‌گویند ما همچو دستوری ندادیم خود آنها می‌گویند مرکز به ما گفته بود به هر حال اظهارنامه‌ها را نگرفتند چون سه ماه از این مدت گذشت تمام این املاک را یعنی قسمت اعظم آن را مجهول‌المالک اعلان کردند باز بنده به ثبت کل مراجعه کردم گفتند این یک اصطلاحی است در ثبت کلمه مجهول‌المالک به آن معنی نیست که آن ملک اصلاً مالکی ندارد فقط وقتی مجهول‌المالک اعلان می‌شود باید یک جریمه‌ای که به او تعلق می‌گیرد بپردازد، بسیارخوب ما منتظر شدیم لایحه از تصویب نهایی بگذرد ولی در این موقع اصلاحات ارضی مطابق ماده ۲۴ قانون آمد شروع کرد به اجرای مرحله دوم، آقایان در تمام کهکیلویه چند نفر مالک عمده بود املاکشان مشخص است حد نصاب را برداشتند و مرحله یکم اجرا شد عده زیادی نزدیک به هفت‌هزار نفر خرده مالک آنجا هست وقتی که رفتند آماربرداری کردند از املاک آنها متوجه شدند که این املاک مال خود آنهاست و خود آنها هم زراعت می‌کنند در نتیجه این املاک به نام خرده‌مالکین نوشته شده و خیلی هم موضوع واقعاً مضحک است که تا سه چهار ماه پیش از این برای همین اشخاص اصلاحات ارضی حکم پرداخت بهره مالکانه صادر می‌کرد و ژاندارمری هم بهره مالکانه اینها را می‌گرفت و تحویل مالکین می‌داد ولی اصلاحات ارضی به محض این که دیده در ثبت اسناد این دهات را مجهول‌المالک اسم برده هرچه این مالک می‌رود و می‌گوید آقا خودت حکم صادر کردی من رفتم منال مالکانه گرفتم چطور شد که می‌گویید مجهول‌المالک است می‌گویند که ثبت اسناد می‌گوید مجهول‌المالک، راست هم می‌گویند به مدرک که نگاه می‌کنند، مدرک را همان اعلام ثبت اسناد می‌دانند. بنده قصدم از این مزاحمت این بود الحمدالله جناب آقای سراج حجازی تشریف دارند این قانون وقتی به دولت ابلاغ شد اظهار لطف خواهند فرمود که در اعلام به مناطق عشایری به اداره ثبت کل تسریع فرمایند که زودتر در این مناطق اعلام بشود تا ثبت اسناد بتوانند موضوع همین قانون را اجرا بکند ضمناً از نقطه‌نظر مجهول‌المالک بودن متأسفانه نماینده وزارت دادگستری نیست از ثبت هم انتظار دارند که این

کلمه مجهول‌المالک را که خودش یک اصطلاحی می‌داند و به معنی آن اطلاق نمی‌شود به این که مجهول‌المالک یعنی این منطقه اساساً مالکی ندارد صرفاً اصطلاح است این را هم اعلام بکنند به ادارات ذینفع بلکه بشود این ناراحتی‌هایی که در منطقه کهکیلویه پیدا شده از بین ببرد و بنده در این مورد از طرف اهالی کهکیلویه از وزارتخانه‌هایی که در این مورد اظهار لطف خواهند کرد عرض تشکر می‌کنم بنده دیگر عرضی ندارم.

رئیس- آقای مهندس والا بفرمایید.

مهندس والا- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست به طوری‌که نمایندگان محترم مستحضر هستند امروز پانزدهم اسفند جشن درختکاری است به همین مناسبت شاهنشاه آریامهر با غرس نهالی در پارک پهلوی اجازه فرمودند که این جشن در سراسر کشور انجام بشود بدون تردید کشور ما با سوابق تاریخی نشان داده که همیشه مردم این سرزمین به درخت و جنگ علاقه داشتند و در ترویج و توسعه و کشت نهال اهتمام می‌ورزیدند خداوند متعال نمونه‌ای از بهشت موعودش را در روی زمین به صورت درخت و اشجار و نهال در اختیار آدمیان گذاشته و در حقیقت وقتی که ما وصف بهشت را می‌کنیم صحبت از سرسبزی و طراوت و شادابی و لطافت اشجار آن منطقه است به همین دلیل صرف‌نظر از دستورات مذهبی، چون درخت یک جانداری است بنابراین حفظ و حراست از درخت و توسعه و کشت اشجار وظیفه هر انسانی است ما در سرزمینی زندگی می‌کنیم که در گذشته از این نعمت به حداکثر برخوردار بوده وقتی در کتب تاریخی یا نوشته‌جات اساتید نگاه می‌کنیم می‌بینیم بیشتر از سرزمین‌های ما که امروز به صورت بیابان‌های لم‌یزرعی درآمده در سابق از آبادی و آبادانی برخوردار بوده حتی به طوری‌که به خاطرم هست ناصرخسرو علوی در سفرنامه خودش ذکر می‌کند از بندر شاهپور فعلی تا اهواز (بوشهری- از شیراز تا بوشهر) ببخشید از شیراز تا بوشهر در زیر سایه درختان مسافرت کرده و حتی تابش آفتاب به او اذیت و آزار نرسانیده برای این که در زیر سایه درختان بوده از این گذشته در بیشتر نقاط این مملکت جنگل‌های طبیعی بوده. در فارس، خراسان و در آذربایجان، بنابراین ما کشور بسیار مستعدی داریم که می‌توانیم از این نعمت استفاده کنیم مطلبی که انگیزه بنده شد که مروز مصدع وقت شریف نمایندگان محترم بشوم افتخاری بود که نصیب یکی از مالکان کشاورز یا به عقیده من اگر اسم مالک را نبریم بهتر است بگوییم یکی از کشاورزان که در خلخال با مشکلات فراوانی توانسته است با غرس اشجار مقام اول را در ایران به دست آورد آقای عیسی بهزادی (دکتر شفیع امین- خیلی زحمت کشیدند) واقعاً همان‌طور که می‌فرمایید جناب آقای دکتر شفیع امین در یک ده مخروبه‌ای که ده پانزده سال پیش این ده مخروبه شاید مقدار کشت آن ۵۰ خروار نبود البته با صرف وقت و گذاشتن سرمایه امروز در همان ده شاید متجاوز از دوهزار و پانصد خروار بهره‌برداری می‌کنند و در سال جاری نیز با غرس ۵۰۵ هزار اصله درخت توانسته است رتبه اول را در تمام ایران به دست بیاورد و به همین جهت امروز مفتخر شد که از دست مبارک شاهنشاه آریامهر مدال طلای درجه اول را در درختکاری به دست بیاورد (معتمدی- نوع درختان چیست؟) گویا درخت تبریزی و صنوبر بوده و تا آنجا که من اطلاع دارم ایشان در حدود ۲۰۰ هکتار باغ میوه گرفته و آباد کرده (دکتر شفیع امین- خیلی زحمت می‌کشند) و ۲۰۰ هکتار باغ گرفتن بر روی اصول به اصطلاح زراعی درختان را کاشتن کار ساده‌ای نیست (یک نفر از نمایندگان- بسیار کار ارزنده‌ای است) بدون تردید، شاید خودش از نتیجه این عمل خودش بهره‌مند نشود برای این که درخت یک سرمایه‌ای است که زمان لازم دارد که بتواند بارور بشود ولی خود همین کار، خود همین عمل موجب خوشوقتی بنده است و همان‌طوری که جناب آقای وزیر کشاورزی هم اشاره فرمودند در خور همه‌گونه تقدیر است منظور از این تذکر این بود که در نقاط بی‌استعداد مملکت اگر سرمایه و وقت و علاقه باشد آنها را به گلستان و بوستان تبدیل می‌کنند خوشبختانه مملکت ما از این نقاط بسیار دارد من از فرصت استفاده می‌کنم و از این که یک چنین موفقیتی نصیب یکی از ساکنان خلخال شده و واقعاً اسباب سرفرازی بنده است و از این که ایشان توانسته‌اند این موفقیت را به دست بیاورند جای خوشوقتی است امیدوارم که مسئولان امور وزارت کشاورزی

و سایر دستگاه‌ها نظایر این افراد را با تشویق‌هایی که در کارهایشان تسهیل می‌کند و مشکلاتشان را برطرف می‌کند در این قبیل امور واقعاً سعی بکنند که همه ما از این جهت حتی با غرس یک نهالی هم که شده بتوانیم به آبادی این سرزمین کمک کنیم و متخصصین کشاورزی که کارشان این است و حرفه‌شان این است آنها را آماده و مهیا بکنیم برای انجام این خدمت از این که این فرصت نصیب من شد تشکر می‌کنم (احسنت).

۱۱- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه.

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه روز سه‌شنبه ۱۷/۱۲/۱۳۴۴

۱- گزارش مربوط به لایحه دولت راجع به تمرکز وجوه حاصله از محل شرکت در امتحانات ورودی دانشگاه‌های ایران. شماره چاپ ۱۷۴۹

۲- گزارش مربوط به لایحه دولت راجع به اصلاح ماده ۲۳۰ قانون مجازات عمومی. شماره چاپ ۱۷۴۸

۳- گزارش مربوط به لایحه دولت راجع به ترخیص اتومبیل فولکس واگن اهدایی دولت آلمان غربی. شماره چاپ ۱۷۴۷

۴- گزارش مربوط به لایحه دولت راجع به اجازه استرداد املاک و اماکن مسکونی آن عده از متجاسرین آذربایجان که به وضع آن‌ها رسیدگی و آزاد شده‌اند. شماره چاپ ۱۷۵۲

۵- گزارش مربوط به لایحه دولت راجع به تشکیل شرکت هواپیمایی ملی ایران. شماره چاپ ۱۷۵۶

۶- گزارش مربوط به لایحه دولت راجع به استفاده از بی‌سیم‌های اختصاصی و آماتوری. شماره چاپ ۱۷۵۶

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه خواهد بود.

(ساعت ۱۱ صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- مهندس عبدالله ریاضی