مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ اسفند ۱۳۱۶ نشست ۲۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ اسفند ۱۳۱۶ نشست ۲۹

دوره یازدهم قانونگذاری

مذاکرات مجلس

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۵ اسفند ماه ۱۳۱۶

فهرست مطالب

۱- تصویب صورت مجلس

۲- تصویب قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس

۳- شور و تصویب لایحه اصلاح اساسنامه بانک فلاحتی

۴- تصویب بودجه سال ۱۳۱۷ کل کشور

۵- معرفی کفیل وزارت امور خارجه و رئیس اداره کل فلاحت

۶- تقدیم دوفقره قرارداد از طرف آقای کفیل وزارت امور خارجه

۷- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۳۶۹

۸- تصویب چهار فقره مرخصی

۹- موقع و دستور جلسه بعد – ختم

(مجلس دو ساعت پیش از ظهر بریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس یکشنبه ۸ اسفند ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند

- تصویب صورت مجلس

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس – آقای دکتر سمیعی آنروز غایب بوده‌اند محظور داشتند و اصلاح می‌شود در صورت مجلس نظری نیست؟

(گفته شد – خیر)

صورت مجلس تصویب شد.

- تصویب قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس

(۲- تصویب قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس)

رئیس – تفریغ بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس شورای ملی مطرح است. خبر کمیسیون محاسبات قرائت می‌شود:

(بشرح ذیل قرائت شد)

گزارش کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در تاریخ فوق (۱۲ اسفند ماه ۱۳۱۶) تشکیل و لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس شورای ملی را در دو جلسه تحت رسیدگی ومداقه قرار داده و با تطبیق ارقام جزء آن با اسناد خرج مثبته و دفاتر موجوده و توضیحات لازم و کافی که از طرف کارپردازی مجلس در اطراف اقلام و ارقام آن داده شد با عین مواد پیشنهادی کار پردازی موافقت حاصل شده اینک گزارش آن برای تصویب مجلس تقدیم می‌شود.

قانون تفریغ بودجه یکساله یکهزار و سیصد و پانزده مجلس شورای ملی

ماده اول – هزینه مجلس شورای ملی از باب دوازده ماهه سال ۱۳۱۵ موافق قسمت ۱ و ۲ ضمیمه بر طبق بودجه مصوبه مبلغ هفت میلیون و چهارصد و شصت و یکهزار و یکصد و چهار ریال و هشتاد و هشتاد و پنج دینار تصویب می‌شود.

ماده دوم – درآمد چاپخانه مجلس و صورت مذاکرات مجلس و باغ بهارستان از باب سال ۱۳۱۵ موافق قسمت ۳ ضمیمه به مبلغ دو میلیون و پنجاه و نه هزار و پانصد و هشتاد و سه ریال و بیست و پنج دینار بر طبق ماده سوم بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس مصوب ۲۶ اسفند ۱۳۱۴ بطریق ذیل تصویب می‌شود.

برای رفع نواقص وتکمیل اثاثیه چاپخانه مجلس به مصرف رسیده است. ۴۰۰۰۰۰ ریال

در وجه خزانه مملکتی کارسازی گردیده است. جمع ۱۶۵۹۵۸/۲۵

۲۰۵۹۵۸/۲۵

رئیس – شور در کلیات تفریغ بودجه است. مخالفی نیست. رای گرفته می‌شود بورود د شور مواد آقایان موافقین قیام فرمایند

(اغلب برخاستند)

تصویب شد.

ماده اول قرائت می‌شود. (مجددا قرائت شد)

ماده اول – هزینه مجلس شورای ملی از بابت دوازده ماهه سال ۱۳۱۵ موافق قسمت ۱ و۲ ضمیمه بر طبق بودجه مصوبه مبلغ هفت میلیون و چهارصدو شصت و یکهزار و یکصدو چهار ریال و هشتادو پنج ریال تصویب می‌شود.

رئیس – موافقین با ماده اول قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس – تصویب شد.

ماده دوم (مجددا خوانده شد)

ماده دوم – درآمد چاپخانه مجلس و صورت مذاکرات مجلس و باغ بهارستان از بابت سال ۱۳۱۵ موافق قسمت ۳ ضمیمه به مبلغ دو میلیون و پنجاه و نه هزار و پانصد و هشتاد و سه ریال و بیست و پنج دینار بر طبق ماده سوم بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس مصوب ۲۶ اسفند ۱۳۱۴ بطریق ذیل تصویب می‌شود.

برای رفع نواقص و تکمیل اثاثیه چاپخانه مجلس به مصرف رسیده است. ۴۰۰۰۰۰ ریال

در وجه خزانه مملکتی کارسازی گردیده است جمع ۲۵/ ۱۶۵۹۵۸۳

۲۵/ ۲۰۵۹۵۸۳

رئیس – آقای ارباب کیخسرو

ارباب کیخسرو – راجع به چاپخانه مجلس لازم به عرض توضیحی دانستم تا بعد موقع خود اصل صورت محاسبه انجام شده آن تقدیم بشود. بطوریکه خاطر آقایان مستحضر است قبلا تصویب شده بود که خالص عایدات پنجساله چاپخانه مجلس از سال ۱۳۱۰ تا آخر ۱۳۱۴ به مصرف خرید و تکمیل لوازم چاپخانه برسد و بعد از آن هم اعتباراتی در ضمن بودجه‌های سالهای بعد از وزارت مالیه گرفته‌ایم که مزید بر آن شده است. این قسم انتظار داشتیم و قاعده هم بایستی چنین باشد که تا آخر امسال عمل خرید لوازم چاپخانه تمام شده باشد که صورت آن تقدیم بشود اما چون از حیث رسید ارز تصادفی به مشکلاتی کرد تا وقتیکه مدیر و متخصص چاپخانه برای خرید فرستاده شدند و مراجعت کردند اگر چه خریدشان تمام شده است اما تازه یک مقدار لوازم و ماشین آلات وارد خرمشهر شده است و مقدار دیگر باید از محل خرید حمل شود و برسد تا حسابش تسویه شود بعد بطور کلی حساب آن تفریغ و صورت آن تقدیم شود زیرا قاعده باید صورت حسابی تقدیم شود که حساب خرید و خرج آن تمام روشن باشد و بعد از تصویب مجلس قانونا به دیوان محاسبات فرستاده شود اما فعلا چون عمل خرید تمام نشده است این است که خلاصه آن را محض استحضار خاطر محترم آقایان عرض می‌کنم. عایداتی که کارپردازی مجلس ذخیره کرده است بر طبق قانون تفریغبودجه سال ۱۳۱۰ که در بیستم دیماه ۱۱ تصویب شده است فاضل درآمد سال ۱۳۱۰ بوده است ۳۴۷۱۰۵/۴۵ ریال. راجع به سال ۱۱ بوده است ۲۸۷۶۲۹/۹۵ ریال. در سال ۱۱ بوده است. ۲۷۳۲۰۳/۳۰ ریال. در سال ۱۳ بوده است ۷۳۴۶۳۲/۹۰ ریال. در سال ۱۴ بوده است ۱۰۸۲۴۴/۱۰ ریال و از درآمد سال ۱۳۱۵ چاپخانه بطوری که در بودجه پیش بینی شده است چهارصد هزار ریال. جمعا سه میلیون و یکصد و بیست و هشت هزارو هفتصد و پانزده ریال و هفتاد و پنج دینار ۳۱۲۸۸۱۵/۷۵ ریال در مقابل این درآمد و اعتبارات خارجی که شده است و هر سال هم در موقع خود خلاصه اش عرض شده است در سال ۳۱۱ لوازم چاپخانه مجلس خریداری شده است: ۶۸۰۱۱/۳۰ ریال

در سال ۳۱۲ ۳۰۶۲۴۶/۹۵ ریال

در سال ۳۱۳ ۱۷۸۴۶۳/۷۰ ریال

در سال ۳۱۴ ۲۹۴۷۹۸/۳۰ ریال

در سال ۳۱۵ ۱۰۳۹۵۲/۶۵ ریال

جمعا ۹۵۱۴۷۲/۹۰ ریال

مخارج ساختمانی عمارت جدید چاپخانه بوده است در پنجسال ۴۶۹۹۰۹/۳۰ ریال جمع کل ۱۴۲۱۳۸۲/۲۰ ریال بنابر آن در سال آخر سال ۳۱۵ موجودی بوده است ۱۷۰۷۴۳۳/۵۵ و در ضمن بودجه ۳۱۶ هم یک میلیون ریال اعتبار برای خرید داشته‌ایم که جمعا می‌شود ۲۷۰۷۴۳۳/۵۵ ریال در مقابل خرید ماشین آلات جدید که در هذه السنه بعمل آمده است که عرض کردم مقداری وارد خرمشهر شده است و مقداری هنوز در محل خرید در آلمان و قسمتی در سوئد است و باید حمل بشود به حدود سه میلیون و پانصد و شصت و نه هزار و هشتاد ریال و پانزده دینار ۳۵۶۹۰۸۰/۱۵ ریال که در این قسمت بقیه آن در ضمن بودجه ۱۳۱۷ که عما قریب تقدیم می‌شود هشتصد هزار ریال پیش بینی شده است که تفاوت آن را جبران کند و در ضمن بودجه کل کشور هم منظور شده است این بود خلاصه‌ای ازحساب آن اعتبارات و معاملاتی که شده است اصل معاملات با مارک تهاتریبوده که معادل ۳۹۰۷۱۱ مارک و نه صدم مارک بوده که با مخارج حمل آن و مخارج بیمه و غیره تخمین شده است به آن مبلغی که عرض شد. اجناسی که خریده شده عبارت از شصت و یک دستگاه ماشین آلات است از انواع ماشین آلاتی که ضرورت داشته است برای چاپخانه و مخصوصا قسمتی که محل احتیاج وزارت مالیه بوده است برای طبع قسمت‌های مالی خصوصا ماشین جدیدی که خود وزارت مالیه تقاضا کرده بود برای تهیه تمبری است که تمبر دو رو است تا در الصاق و برداشتن آن امکان تقلب نباشد حتی مرکب و کاغذ و سایر لوازم آن هم برای تهیه تمبر و باندرل و سایر احتیاجات وزارت مالیه از طرف چاپخانه مجلس تهیه شده است که در موقع انجام سفارشات به حساب وزارت مالیه آمده و از میزان مخارجی که تلمداد شد کسر و مجدد عاید خزانه کشور خواهد شد لوازم دیگری هم حتی الامکان برای رفع نواقص چاپخانه تهیه شده است که بعد از رسیدن نتیجه آن معلوم خواهد گردید. فاما راجع به عایدی چاپخانه مجلس در سال ۱۳۱۵ که در اینجا دو میلیون و سی هزار و کسری ریال قلمداد شده است استحضارا عرض می‌شود که این عایدی فقط در مقابل دو میلیون و سیصد و بیست هزار ریال سرمایه بوده است یعنی که در آخر سال ۱۳۱۵ موجود بوده در صورتیکه امیدواری است با ماشین‌های جدید و توسعه‌های زیادتر به تناسب بر عایدات خیلی بیشتر افزوده شود.

(نمایندگان – صحیح است)

رئیس – موافقین با ماده دوم قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس – تصویب شد. مذاکره در کلیات آخر است.

بعضی نمایندگان – مخالفی نیست.

رئیس – رای گرفته می‌شود به مجموع لایحه موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و شماره آراء بعمل آمده ۱۲۳ ورقه سفید شماره شد)

رئیس – عده حضار ۱۲۲ با صد و بیست و دو رای یعنی به اتفاق آراء تفریغ بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس شورای ملی تصویب شد.

- شور و تصویب لایحه اصلاح اساسنامه بانک فلاحتی

(۳- شور و تصویب لایحه اصلاح اساسنامه بانک فلاحتی)

رئیس – قرائت گزارش شور ثانی از کمیسیون قوانین عدلیه راجع به املاکی که در وثیقه بانک فلاحتی است.

گزارش کمیسیون قوانین عدلیه به مجلس شورای ملی

برای شور دوم لایحه نمره ۳۵۹۳ دولت راجع به املاکی در وثیقه بانک فلاحتی است د رکمیسیون عدلیه با حضور آقای وزیر عدلیه مطرح شده با در نظر گرفتن پیشنهادهای آقایان نمایندگان ماده واحده به ترتیب زیر اصلاح و اینک گزارش آن برای تصویب مجلس تقدیم می‌شود:

ماده واحده – در مورد املاک ثبت نشده که متصرف به عنوان مالکیت آنرا وثیقه استقراض از بانک فلاحتی قرار می‌دهد اگر پس از استقراض کشف شود که ملک متعلق به غیر یا مورد حق غیر بوده بانک فلاحتی می‌تواند اصل و منافع طلب خود را از اموال قرض گیرنده چنانچه اموالی داشته باشد و یا از عین یا مناف ملک مورد وثیقه استیفاء نماید.

رئیس – ماده واحده مطرح است مخالفی نیست؟

(گفته شد – خیر)

موافقین با ماده واحده قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد. اگر آقایان تصویب می‌فرمایند یک ربع تنفس داده شود.

(در این موقع (یک ساعت و نیم پیش از ظهر) جلسه برای تنفس تعطیل و پس از نیم ساعت مجددا تشکیل گردید)

- تصویب بودجه سال ۱۳۱۷ کل کشور

(۴- تصویب بودجه سال ۱۳۱۷ کل کشور)

رئیس – بودجه سال ۱۳۱۷ کشور مطرح است گزارش کمیسیون بودجه قرائت می‌شود:

گزارش کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه لایحه شماره ۵۲۴۸۶ دولت راجع به بودجه ۱۳۱۷ کل کسور را با حضور آقای وزیر مالیه در دو جلسه مورد مطالعه و مطرح شور قرار داده. خوشبختانه بودجه نام برده که در حقیقت برنامه یکساله کل کشور است آبرومند ونماینده ترقیات کشور شاهنشاهی می‌باشد چنانچه آقایان محترم ملاحظه میفرمائید بدون پیشنهاد و طرح مالیات جدیدی قسمت مهم عواید اضافه پیش بینی شده و این از حسن نتیجه عمل کرد جاری ۱۳۱۶ است که چنین آتیه امید بخش را نشان می‌دهد. بودجه تقدیمی علاوه از اینکه حکایت از دقت و مراقبت دستگاه وصول می‌نماید ترقی و بهبودی واضح اوضاع اقتصادی را نیز ثابت می‌کند. در بودجه ۱۳۱۷ بر اعتبار قوه دفاعی کشور و قوه قضائی و معارف و سایر وزارتخانه‌ها به قدر لزوم اضافات لازمه منظور گردیده و هم چنین برای امور اقتصادی از صناعت و فلاحت مبالغ معتناهی پیش بینی شده و در حقیقت قسمت مهم اضافات بودجه برای پیشرفت امور اقتصادی که جزء هزینه انتفاعی محسوب می‌شود منظور گردیده است. با عرض مراتب بالا ماده واحده را بشح زیر به ضمیمه صورت درآمدو هرینه کشور برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده – مجلس شورای ملی بودجه سال ۱۳۱۷ کشور را (باستثنای در آمدی که حق الامتیاز نفت وصول و به حساب اندوخته کشوری منظور می‌شود) مطابق صوت ضمیمه که از حیث درآمد به مبلغ یک هزار و پانصد و بیست و نه میلیون و سیصد و نود و دو هزار و ششصد و چهل و هشت ریال ۱/۵۲۹/۳۹۲/۶۴۸) ریال و از حیث هزینه یک هزار و پانصد و بیست و هفت میلیون و پانصد و هجده هزار و پانصدو شصت و دو ریال (۱/۵۲۷/۵۱۸/۵۶۲) ریال بالغ می‌باشد تصویب و به وزارت مالیه اجازه می‌دهد که هزینه عمومی کشور اعم از حقوق و مصارف در سال ۱۳۱۷ در حدود امتیازات مصوب در صورت ضمیمه مطابق بودجه هایتفصیلی سال ۱۳۱۷ تا حدی که اعتبارات مصوبه در بودجه‌های مزبور ضمن بودجه‌های ۱۳۱۷ نیز منظور شده باشد بپردازد تا وقتی که بودجه‌های تفصیلی سال ۱۳۱۷ که باید تا آخر اردیبهشت ماه ۱۳۱۷ به مجلس شورای ملی تقدیم گردد به کمیسیون بودجه مجلس ارجاع شود مادام که بودجه‌های تفصیلی از تصویب کمیسیون بودجه نگذشته هزینه مزبور را مطابق بودجه‌های پیشنهادی و پس از تصویب کمیسیون بر طبق آنچه که تصویب شده است بپردازد.

رئیس – آقای مؤید اوحدی

مؤید اوحدی – بنده فقط یک موضوع بود که لازم می‌دانستم در مجلس به عرض برسانم. داخل موضوع بودجه از حیث عایدات و ارقام نمی شودم به علت اینکه هر کس بر ترقیات روز افزون مملکت در این چند ساله اطلاع دارد و بر امور مالی و اقتصادی کشور مستحضر است مطلع است که کشور رو بترقی می‌رود البته عایدات هم رو بترقی می‌رود لازم نیست در این موضوع بنده عرضی بکنم فقط یک موضوع بود که چون این بودجه وقتی که تقدیم مجلس شد مطابق قانون و مطابق معمول در جرائد منتشر شد همه مردم خواندند دیدند البته آنهائی که علاقمند به مملکت و به کشور هستند خیلی خوشوقت شدند که عایدات مملکت خیلی بالا رفته است نسبت به سابق بدون اینکه وضع مالیات جدیدی و تحمیلی بر طبقه مردم وارد شده باشد لکن وقتی که ارقام بودجه سال ۱۳۱۶ را دیدند و ارقام بودجه ۱۳۱۷ را هم دیدند و با هم مقایسه کردند دیدند یک مبلغ گزافی علاوه شده خوب. این از کجا آمده البته آنهائی که فکر عمیق دارند میدانند که هرچه مملکت رو بترقی برود و امور اقتصادی رو بترقی برود عایدات مملکتی هم زیاد می‌شود لازم نیست که مالیات وضع کنند لکن آمدند در اطراف این فکرهائی کردند که لابد دولت خیال دارد و در ضمن بودجه یک مالیاتهائی تصویب کند و بگذارد و از این جهت از قراری که شنیده‌ام شاید اثر هم کرده است قیمت بعضی اجناس را بالا برده‌اند از روزی که این بودجه منتشر شده در حالی که به عقیده بنده خیلی این حرف عوامانه است چرا؟ به علت اینکه تعرفه گمرکی از مجلس گذشته (بیشتر حرف هم در گمرک است) چون حساب کردند دیدند چهل و هشت میلیون ریال عوائد گمرک در بودجه امسال زیادتر از هر سال است تصور کردند که گمرگ اجناس علاوه خواهد شد در حالی که همینطوری که عرض کردم این خیلی حرف عوامانه ایست برای اینکه تعرفه گمرکی قلم به قلم از تصویب مجلس گذشته است و هر وقت دولت بخواهد یک قلمی را بالا و پائین کند باید بیاورد به مجلس و بدون تصویب مجلس ممکن نیست یک قرآن بر گمرک علاوه شود

(صحیح است)

و اگر بگویند پس این درامد از کجا آمده. آقایان همانطور که مملکت ترقی می‌کند صادر و واردش هم زیاد می‌شود این یک موضوع علمی است هر کس علم اقتصاد دارد این مسئله را می‌فهمد که شما هر قدر امور اقتصادی تان ترقی کند مسلم است صادر و واردتان زیاد می‌شود زیاد که شد البته گمرک هم زیاد می‌شود. یکی هم حسن عمل است. بنده حقیقتدر اینجا می‌خواهم از کارکنان دولت تشکر کنم که با دقتی که در جمع آوری عایدات دولت کرده‌اند ملاحظه کرده‌اند که عایدات زیادتر از آن است که در بودجه ۱۳۱۶ پیش بینی کرده‌اند این است که گذارده‌اند در ۱۳۱۷ و این ترقی از این جهت استو چیزی بر گمرک علاوه نخواهد شد و دولت خیال وضع مالیات جدیدی هم ندارد و اگر بخواهند یک اشخاص نفع پرستی این را وسیله نفع و استفاده سوء از کسب خودشان بکنند و سبب پیشرفت اجناس خودشان بکنند در پشت این تریبون صریحتا تکذیب می‌کنم و عرض می‌کنم که دولت یک دینار بر حقوق گمرکی نخواهد افزود و مالیات جدیدی هم نخواهد آورد و امروز هم که خرج و جمع تصویب می‌شود مسلم است که مالیات جدیدی وضع نشده هر چه وضع شده تا امروز است و این بودجه هم روی قوانین مالی نوشته شده است این بود که لازم دانستم در این موقع این را بعرض برسانم و خواهش می‌کنم که در جرائد هم همینطور بنویسند که رفع آن سوء تفاهم را بکند که دولت هیچ چنین قصدی را ندارد و از آن طرف هم باید تکرار کنم که کارکنان دولت حقیقتا درجمع آوری عایدات خیلی سعی کرده‌اند بطوریکه یک شاهی هدرنرفته وتمام را جمع آوری کرده‌اند.

رئیس – آقای طباطبائی

طباطبائی – عرض کنم در این موقع که بودجه مهم و مسرت آور سال ۱۳۱۷ در موعد مقرر برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم شده است بنده هم به موقع خودم لازم میدانم از این موقعیت روز افزونی که در پیشرفت و توسعه بودجه عمومی کشور حاصل است تقدیم عرض تشکر کنم. البته خاطر محترم آقایان مستحضر است مسئله بودجه و گذراندن آن یکی از بهترین و اساسی ترین کارهای اصلیو اختصاصی هر مجلس ملی است در تمام کشورها و از طرفین تنظیم یک بودجه و به موقع تقدیم کردن آن مجلس شورای ملی دلیل کمال انتظام کارها و علامت علاقه قطعیو واقعی دولت است نسبت به مبانی مشروطیت و احترام کامل به قوانین عمومی کشور. آقایان ملاحظه می‌فرمایند که این بودجه و ارقام درشتی که در اینجا است یک تفاوت فاحش و یک توفیر بین و بزرگی را در بودجه عمومی کشور از ۱۵. ۱۶ سال پیش باین طرف نشان می‌دهد یعنی یک تفاوت بودجه آشفته و تاسف آور نسبت به این بودجه و اقلام درشت و مهمی که آقایان ملاحظه می‌فرمایند در بین است. بودجه یعنی میزان زندگی و حالت روحیه و اوضاع روحی یک جامعه و کشور اگر بخواهیم از اوضاع و احوال یک خانواده یا یک جامعه اطلاع پیدا کنیم البته از جمع و خرج یعنی به مجموع یعنی به مجموع هزینه درآمد آن خانواده یا آن جامعه باید نظر کرد. این بودجه مظهر زندگی اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و مالی مملکت و مظهر موفقیت‌ها و اصلاحات بیشماری است که در این پانزده شانزده ساله اخیر بعمل آمده است تفاوت زندگی شرافتمندانه امروز با پانزده سال پیش همین بودجه است یعنی این طور که در بودجه ملاحظه میفرمائید یک تفاوت فاحش و بینی حاصل شده است همینطور در تمام موارد و رشته‌های مختلف زندگی به همین نسبت ترقی حاصل شده است و به همین نسبت هم پیشرفت کرده‌ایم البته آقایان بهتر از بنده وکاملتر از بنده توجه دارند که تنها درشتی ارقام و اقلام بودجه منظور بنده و مایه مسرت و مباهات ما نیست بلکه طرز تنظیم وصول عوائد و تقسیم دقیق و تناسب صحیحی که در هزینه‌ها گرفته شده است یکموضوع بسیار دقیق و قابل توجهی است که کاملا مورد توجه دولت است آنچه در بودجه تعیین شده واز درآمد عمومی صرف آن می‌شود مواردی است که منافع آنها مستقیما عاید جامعه و کشور می‌شود و این موارد را آقایان ملاحظه می‌فرمایند که عبارت است از اصلاحات ضروری و اساسی کشور. در این بودجه آنچه که بنده مطالعه کردم گویا در حدود صد و بیست و پنج الی صد و بیست و شش صرف مخارج ادرات می‌شود و البته ادارات هم ماشین‌های اصلاحات کشور هستند. بقیه آنچه که هست صرف منابع و مواردی است که عوائد آنها مستقیما عاید جامعه و مملکت میشوود از قبیل قوه قضائیه و قوه دفاعی کشور و معارف و سایر اصلاحات ضروری و اساسی و البته بنده زائد میدانم که این نکته خیلی صریح و واضح را تذکر بدهم که تمام این موفقیتها ثمره و نتیجه مستقیم عنایات و توجه مخصوص شخص شخیص اعلیحضرت بندگان همایون شاهنشاهی است (صحیح است).

رئیس – رای گرفته می‌شود به جمع کل درآمد به مبلغ یکهزار و پانصد و بیست و نه میلیون و سیصد و نود و دو هزار و ششصد و چهل و هشت ریال. آقایان موافقین قیام فرمایند.

(اغلب برخاستند)

رئیس – تصویب شد. رای گرفته می‌شود به جمع کل هزینه به مبلغ یکهزار و پانصد و بیست و هفت میلیون و پانصد و هجده هزار و پانصد و شصت و دو ریال موافقین قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس – تصویب شد. رای گرفته می‌شود به ماده واحده پیشنهادی کمیسیون بودجه مشتمل بردرآمد و هزینه با ورقه آقایان موافقین ورقه سفید می‌دهند.

(شماره اوراق رای بعمل آمده یکصد و بیست ورقه سفید تعداد شد)

رئیس – عده حاضر در موقع اعلام رای ۱۲۰ باتفاق آراء تصویب شد.

رئیس الوزراء – از اهتمامی که از طرف آقایان نمایندگان محترم در گذراندن سریع بوددجه مملکتی قبل از آخر سال شده است اظهار تشکر می‌کنم.

رئیس – کسی نمی‌تواند منکر شود که از اول این عصر همایون بودجه کشور که در واقع روغ چرخ و آلت موثر حرکت دستگاه دولت است هر سال بیشتر از سال پیش تدارک شده و با ملاحظات اطراف و حسن جمع آوری عایدات به مجلس شورای ملی در موقع خود پیشنهاد شده است. (نمایندگان – صحیح است) خیلی خوشوقت هستم از اینکه عرض کنم در قانون محاسبات عمومی اینطور منظور و مصرح است که تا پانزدهم اسفند ماه هر سال بایستی بودجه سال آینده کشور داده شود هیچوقت اتفاق نیفتاده که روز پانزدهم اسفند بودجه از مجلس شورای ملی بگذرد و این را واقعا به فال نیک باید گرفت

(صحیح است)

امسال آقایان ملاحظه می‌فرمایند که بودجه سال ۱۳۱۷ با یک تفاوت عالی و دقت نظری که بعمل آمده و مراقبتی که در آمد دولت و همچنین صفه جوئی راجع به هزینه دولت شده پیشنهاد به مجلس شورای ملی گردیده که بنده از طرف خود و از طرف آقایان نمایندگان محترم رفقای خودم تشکرات عالی و قدردانی فوق العاده نسبت به هیئت معظم و کارکنان محترم دولت عرض می‌کنم

(صحیح است)

و امیدواریم که انشاء الله در سایه عظمت شاهنشاه عظیم الشان ما و در سایه هدایت شاهنشاهی دولت معظم ما همیشه موفق باشند مطابق نیات همایون شاهنشاهی که همیشه مصروف ترقی و تعالی دولت و ملت و کشور است دستگاه این کشور را رو به ترقی و تعالی سوق بدهند انشاء الله

(صحیح است – انشاء الله)

آقای رئیس الوزراء بفرمایند.

- معرفی کفیل وزارت امور خارجه و رئیس اداره کل فلاحت از طرف آقای رئیس الوزراء

(۵- معرفی کفیل وزارت امور خارجه و رئیس اداره کل فلاحت از طرف آقای رئیس الوزراء)

رئیس الوزراء – چون دو نفر از آقایان وزراء مجلس شورای ملی معرفی نشده‌اند این است که آقای عدل که بعد از فوت مرحوم سمیعی به کفالت وزارت امور خارجه تعیین شده‌اند و همچنین آقای رخشانی را که بعد از فوت مرحوم بیات به سمت ریاست اداره کل فلاحت انتخاب شده‌اند به مجلس شورای ملی معرفی می‌کنم

(صحیح است)

- تقدیم دوفقره قرارداد از طرف آقای کفیل وزارت امور خارجه

(۶- تقدیم دوفقره قرارداد از طرف آقای کفیل وزارت امور خارجه)

رئیس – آقای عدل

عدل (کفیل وزارت امور خارجه) – دو لایحه قانونی است که یکی مربوط به عقد قراردادی با دولت اطریش اجع به اقامت اتباع طرفین و دیگری راجع است به عهدنامه مودت و حکمیتی که با دولت مجارستان منعقد شده است تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود.

رئیس – بکمیسیون ارجاع خواهد شد.

- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۳۶۹ تا ۳۹۰

(۷ - بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۳۶۹ تا ۳۹۰)

رئیس – بقیه شور اول قانون اصول محاکمات حقوقی از ماده ۳۶۹ مطرح است. (بشرح آتی قرائت شد)

۴- رسیدگی به صحت سند در مورد انکار و ادعای جعلیت

ماده ۳۶۹ – رسیدگی به اعتبار سند در مورد انکار و تردید و دعوی جعل به قرار زیر است:

۱ – تطبیق مفاد سند با اسناد و دلائل دیگر

۲- تحقیق از شهود و مطلعین که از اطلاعات آنها بتوان صحت یا عدم صحت سند را تشخیص داد.

۳ – مطابقه خط و امضاء سند متنازع فیه با خط و امضاء اسنادی که اصالتشان ثابت و معتبر است و دقت در خط وامضاء و مهر سند از حیث تراشیدگی و امثال آن.

رئیس –ماده ۳۷۰

ماده ۳۷۰ – در مورد تطبیق سند با مفاد اسناد دیگر باید اسنادی را انتخاب نمود که صحت مفاد ان ثابت یا مورد اعتراف طرف مقابل باشد.

رئیس – ماده ۳۷۱

ماده ۳۷۱ – شهودی که در سند شهادت نوشته و یا اشخاصیکه نوشته شدن سند متنازع فیه یا امضاء و مهر شدن سند را دیده‌اند و همچنین اشخاصی که از اطلاعات آن‌ها می‌توان کشف حقیقت نمود احضار شده و پس از التزام آنها به صحت شهادت اظهاراتشان استماع می‌شود.

رئیس – ماده ۳۷۲

ماده ۳۷۲ – در مورد تطبیق خط و امضاء یا مهر نوشتجاتی اساسی تطبیق قرار داده می‌شود که طرفین در انتخاب آن موافق باشند و در صورت عدم توافق طرفین نوشتجات زیر اساس تطبیق قرار داده می‌شود.

۱ – خط یا امضاء یا مهر زیر اسناد رسمی یا دفتر اسناد رسمی.

۲ - خط یا امضاء یا مهری که در اوراق راجعه بدعادی در حضور محکمه نوشته یا امضاء یا مهر شده باشد.

۳- خطوط یا امضاء اشخاص رسمی در نوشتجات رسمی

۴- اسناد عادی که قبلا به صحت خط یا امضاء یا مهر آن اعتراف شده باشد.

در صورتی که یک قسمت از سند مورد اختلاف و قسمت دیگر آن از حیث خط مسلم باشد محکمه می‌تواند همان قسمت را اساس تطبیق قرار دهد.

رئیس – ماده ۳۷۳

ماده ۳۷۳ – خط و مهر یا امضاء اسناد عادی را که انکار یا تردید یا نسبت به آن ادعاء جعل شده باشد نمی‌توان اساس تطبیق قرار داد هر چند که صحت آن در نتیجه تطبیق معلوم شده باشد.

رئیس – ماده ۳۷۴

ماده ۳۷۴ – اگر کسی که خط یا امضاء سند به او نسبت داده شده و در حال حیات است ممکن است او را برای استکتاب احضار نمود – عدم حضور یا امتناع از کتابت بدون عذر موجه را در این مورد محکمه می‌تواند قرین صحت سند قرار دهد.

رئیس – ماده ۳۷۵

ماده ۳۷۵ – اگر اوراق و نوشتجاتی که باید اساس تطبیق واقع شود در یکی از ادارات باشد باید اوراق مذکوره را به محل تطبیق بیاورند ادارات بقید مسئولیت مکلفند که امر محکمه را در این باب مجری دارند مگر اینکه ابراز اوراق و نوشتجات نام برده با منافع دولت یا شهرداری اصطکاک داشته و یا این که منافع مصالح انتظامات عموی باشد که در این صورت اداره مربوطه پاسخ منفی را باید با توضیح به محکمه بفرستد.

رئیس – ماده ۳۷۶

ماده ۳۷۶ – اگر آوردن اوراق مذکور به محل تطبیق ممکن نباشد و یا دارنده آنها در شهر یا محل دیگری اقامت داشته باشد محکمه می‌تواند قرار دهد در محلی که نوشتجات و اوراق مذکور در آنجا واقع است تطبیق بعمل آید.

رئیس – ماده ۳۷۷

ماده ۳۷۷ – تدقیق در سند و تطبیق خط و امضاء یا مهر سند را در صورت ضرورت به یک یا چند نفر به عده طاق از اهل خبره که به تراضی طرفین یا در صورت عدم تراضی به قرعه معین شده‌اند محکمه ارجاع می‌نماید.

رئیس – ماده ۳۷۸

ماده ۳۷۸ – هر گاه تراشیدگی و امثال آن در سند باشد در صورت جلسه تحقیقات قید و به امضاء طرفین می‌رسد.

رئیس – ماده ۳۷۹

ماده ۳۷۹ – در صورتی که اجرای تحقیقات راجعه به سند از طرف محکمه به یکی از اعضاء اصلی یا علی البدل محکمه رجوع شده باشد پس از ختم تحقیقات مامور محکمه گزارشی متضمن مراتب رسیدگی و اطلاعات خبره به محکمه تقدیم می‌دارد.

رئیس – ماده ۳۸۰

ماده ۳۸۰ - گزارش مذکور در ماده فوق و هم چنین صورت تحقیقات در صورتیکه تحقیقات بعمل آمده باشد در جلسه محاکمه قرائت و پس از مذاکرات طرفین محکمه قراری در خصوص اعتبار سند متنازع فیه یا عدم اعتبار آن می‌دهد.

رئیس – ماده ۳۸۱

ماده ۳۸۱ – در مورد انکار محکمه در ضمن قرار صحت سند انکار کننده را با تادیه جزاء نقدی که کمتر از پنجاه ریال و بیش از پانصد ریال نباشد محکوم می‌نماید ودر مورد ادعاء جعل اعم از اینکه جاعل معین شده یا نشده باشد هر گاه مدعی جعل نتوانست مجعولیت سند را ثابت نماید به تادیه جزاء نقدی که کمتر از صد ریال و بیش از هزار ریال نباشد محکوم می‌شود. جزاء نقدی پس از قطعی شدن و گذشتن مرحله تمیزی نسبت به حکمی که در اصل دعوی صادر و مستند به سند مورد انکار یا دعوی جعل است به توسط محکمه که حکم به تادیه جزاء نقدی داده وصول خواهد شد.

رئیس – ماده ۳۸۲

مبحث چهارم – شهادت

ماده ۳۸۲ – در مواردیکه مطابق قانون مدنی شهادت مثبت دعوی یا موثر در اثبات دعوی است مطابق مواد زیر رفتار می‌شود.

رئیس – ماده ۳۸۳

ماده ۳۸۳ – هر یک از طرفین دعوی که متمسک به شهادت شهود شده‌اند باید شهود خود را در موقعیکه محکمه تعیین کرده حاضرنمایند ودرصورت اقتضاء محکمه شهود را به درخواست اصحاب دعوی یا یکی ازآنها احضار می‌کند

رئیس – ماده ۳۸۴

ماده ۳۸۴ – در ابلاغ احضاریه مقرراتی که برای ابلاغ عرضحال معین است رعایت خواهد شد. احضار باید لااقل یک روز قبل از روز جلسه و با رعایت مدت مسافت به شهود ابلاغ گردد.

رئیس – ماده ۳۸۵

ماده ۳۸۵ – هر گاه شاهدیکه مطابق قانون احضار شده ولی در روزجلسه حاضر نشود مجددا احضار خواهد شد و اگر در دفعه دوم حاضر نگردید محکمه می‌تواند برای او ورقه جلب صادر نماید.

رئیس – ماده ۳۸۶

ماده ۳۸۶ - در صورت معذور بودن شاهداز حضور در محکمه و همچنین در مواردیکه محکمه مقتضی بداند می‌تواند شهادت شاهد را در منزل یا محل کار او و یا در محل نزاع به توسط یکی از اعضاء خود استماع کند.

رئیس – ماده ۳۸۷

ماده ۳۸۷ – در صورتیکه شاهد در مقر محکمه دیگری اقامت داشته باشد محکمه می‌تواند از محکمه محل توقف او بخواهد که شهادت او را استماع کند.

رئیس – ماده ۳۸۸

ماده ۳۸۸ – شهادت استماع نمی‌شود مگر از اشخاصیکه مطابق قانون مدنی اهلیت اداء شهادت داشته باشند.

رئیس – ماده ۳۸۹

ماد ۳۸۹ – در موارد زیر اصحاب دعوی می‌توانند شهود را جرح نمایند.

۱- در صورتیکه بین شاهد و یکی از اصحاب دعوی قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه دوم باشد.

۲- در صورتیکه بین شاهد و یکی از اصحاب دعوی سمت خادم و مخدومی باشد.

۳- در صورتیکه بین شاهد و کسیکه شهادت بر ضرر و داده می‌شود دعوی حقوقی یا جزائی فعلا مطرح باشد و ا دعوی جزائی سابقا مطرح بوده و هنوز پنج سال در صورت جنائی و دو سال در صورت جنحه از صدور حکم قطعی نگذشته است.

رئیس – ماده ۳۹۰

ماده ۳۹۰ – طرفیکه می‌خواهد شاهدیرا جرح نماید باید آنرا قبل از اداء شهادت اظهار دارد مگر اینکه ثابت نماید که از علت جرح بعدا مسبوق شده است.

- تصویب چهار فقره مرخصی

(۸- تصویب چهار فقره مرخصی)

رئیس – چند گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است قرائت می‌شود:

گزارش مرخصی آقای جعفر پناهی

آقای جعفر پناهی از تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۱۶ مریض بوده‌اند و تا ۱۶ اسفند هم پزشک معالج اجازه بیرون آمدن از اطاق به ایشان نداده است درخواست اجازه مدت عیب خود را که پنجاه و نه روز می‌شود نموده‌اند کمیسیون عرایض عذر ایشان را موجه دانسته و اینک گزارش آن به عرض می‌رسد.

رئیس – آقایان موافقین با مرخصی آقای جعفر پناهی قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

گزارش مرخصی آقای موید ثابتی

آقای موید ثابتی سی و دو روزاز تاریخ ۲۸ آذر ۱۳۱۶ غائب بوده‌اند دوازده روز ازاین مدت را مریض و در تحت معالجه آقای دکتر ضیاء بوده‌اند و اکنون درخواست اجازه سی و دو روز مدت غیبت خود را نموده‌اند کمیسیون عرایض با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس – موافقین با مرخصی آقای مؤید ثابتی قیام فرمایند

(اکثر برخاستند)

تصویب شد.

گزارش مرخصی آقای مرآت اسفندیاری

آقای مرآت اسفندیاری درخواست بیست روز مرخصی از تاریخ ۲۴ بهمن ماه ۱۳۱۶ نموده‌اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده و اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس – آقایان موافقین با مرخصی آقای مرآت اسفندیاری قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

گزارش مرخصی آقای طهرانچی

آقای طهرانچی تقاضای بیست روز مرخصی از تاریخ دهم اسفند ماه ۱۳۱۶ نموده‌اند و کمیسیون عرایض و مرخصی با تقاضای ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن به عرض می‌رسد.

رئیس – آقایان موافقین با مرخصی آقای طهرانچی قیام فرمایند

(اغلب قیام نمودند)

تصویب شد.

- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(۹- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه)

رئیس – اگر اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم

(صحیح است)

جلسه آتیه روزیکشنبه ۲۹ اسفند ماه سه ساعت پیش از ظهردستور لوایح موجوده

(مجلس مقارن ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

قانون

تفریغ بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس شورای ملی

ماده اول – هزینه مجلس شورای ملی از بابت دوازده ماهه سال ۱۳۱۵ موافق قسمت ۱ و ۲ ضمیمه بر طبق بودجه مصوبه مبلغ هفت میلیون و چهارصد و شصت و یکهزار و یکصد و چهار ریال و هشتادو پنج دینار تصویب می‌شود.

ماده دوم – درآمد چاپخانه مجلس و ص. رت مذاکرات مجلس و باغ بهارستان از بابت سال ۱۳۱۵ موافق ۳ ضمیمه مبلغ دو میلیون و پنجاه و نه هزار و پانصدو هشتادو سه ریال وبیست و پنج دینار بر طبق ماده سوم بودجه سال ۱۳۱۵ مجلس مصوب ۲۶ اسفند ۱۳۱۴ بطریق ذیل تصویب می‌شود.

برای رفع نواقض و تکمیل اثاثیه چاپخانه مجلس به مصرف رسیده است.

در وجه خزانه مملکتی کارسازی گردیده است.

این قانون که مشتمل بر دو ماده و صورت ضمیمه است در جلسه پانزدهم اسفند ماه ۱۳۱۶ به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

فقرات گزارش مبلغ جزء مبلغ کل

دینار ریال دینار ریال

ماده اول - قسمت اول

۱ مقرری آقایان نمایندگان محترم و تفاوت مقرری ریاست معظم مجلس ۴۵۷۰۹۰۰

۲ حقوق کارکنان اداره قانون گذاری و اعتبار خصوصی ۴۰ ۵۳۰۷۰۴

۳ حقوق کارکنان اداره کارپردازی ۷۰ ۷۱۱۵۲۶

۴ هزینه ماهانه و سالانه ۸۰ ۸۸۱۱۹۶ ۹۰ ۶۶۹۴۳۲۷

قسمت دوم

۱ حقوق کارکنان چاپخانه مجلس ۵۰ ۵۵۹۱۳۱

۲ هزینه چاپخانه مجلس ۴۵ ۲۰۷۶۴۵ ۹۵ ۷۶۶۷۷۶

جمع کل هزینه سال ۱۳۱۵ مجلس و چاپخانه ۸۵ ۷۴۶۱۱۰۴

ماده دوم – قسمت دوم

۱ درآمد چاپخانه مجلس ۵۰ ۲۰۳۳۰۸۹

۲ درآمد باغ بهارستان ۷۰ ۴۷۵۸

۳ درآمد صورت مذاکرات مجلس ۰۵ ۲۱۷۳۵ ۲۵ ۲۰۵۹۵۸۳

قانون

راجع به املاک مورد وثیقه بانک فلاحتی

ماده واحده – در مورد املاک ثبت نشده مه متصرف به عنوان مالکیت آنرا وثیقه استقراض از بانک فلاحتی قرار می‌دهد اگر پس از استقراض کشف شود که ملک متعلق به غیر یا مورد حق غیر بوده بانک فلاحتی می‌تواند اصل و منافع طلب خود را از اموال قرض گیرنده چنانچه اموالی داشته باشد و یا از عین یا منافع ملک مورد وثیقه استیفاء نمایند این قانون که مشتمل بر یک ماده واحده است در جلسه پانزدهم اسفند ماه یکهزار و سیصد و پانزده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

قانون

بودجه کل سال ۱۳۱۷ کشور

ماده واحده – مجلس شورای ملی بودجه سال ۱۳۱۷ کشور را (باستثنای درآمدی که بابت حق الامتیاز نفت وصول و به حساب اندوخته کشوری منظور می‌شود) مطابق صورت ضمیمه که از حیث درآمد به مبلغ یکهزار و پانصد و بیست و نه میلیون و سیصد و نود و دو هزار و ششصد و چهل و هشت ریال (۱۵۲۹۳۹۲۶۴۸ ریال) و از حیث هزینه به یکهزار و پانصد و بیست و هفت میلیون و پانصد و هیجده هزار و پانصد و شصت و دو ریال (۱۵۲۷۵۱۸۵۶۲ ریال) بالغ می‌باشد تصویب و به وزارت مالیه اجازه می‌دهد که هزینه عمومی کشور را اعم از حقوق و مصارف در سال ۱۳۱۷ در حدود اعتبارات مصوب در صورت ضمیمه مطابق بودجه‌های تفضیلی سال ۱۳۱۶ تا حدی که اعتبارات مصوبه در بودجه‌های مزبور ضمن بودجه‌های ۱۳۱۷ نیز منظور شده باشد بپردازد تا وقتی که بودجه‌های تفضیلی سال ۱۳۱۷ که باید تا آخر اردیبهشت ماه ۱۳۱۷ به مجلس شورای نلی تقدیم گردد به کمیسیون بودجه مجلس ارجاع شود و مادام که بودجه‌های تفصیلی از تصویب کمیسیون بودجه نگذشته هزینه مزبور را مطابق بودجه‌های پیشنهادی و پس از تصویب کمیسیون بر طبق آنچه که تصویب شده است بپردازد.

این قانون که مشتمل بر یک ماده و صورت ضمیمه است در جلسه پانزدهم اسفند ماه یکهزار و سیصد و شانزده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

باب اول – در آمد

ماه درآمدها پیش بینی سال ۱۳۱۷ ملاحضات

بریال

وزارت مالیه

مالیات مستقیم

۱ مالیات بر در آمد و حق تمبر و سایر اوراق انتفال وجه ۱۴۰۰۰۰۰۰۰

۲ مالیات ارث ۱۳۰۰۰۰۰۰

۳ بقایای مالیات املاک مزروعی ۳۸۰۰۰۰۰

۴ باز خرید منال خالصجات انتقالی ۲۰۰۰۰۰

مالیات غیر مستقیم

۵ مالیات صدی سه و متفرقه ۵۵۰۰۰۰۰۰

۶ مالیات نفت و بنزین ۷۰۰۰۰۰۰۰

۷ مالیات رسومات و متفرقه و سودش کتهای نوشابه سازی که دولت سهیم است ۴۲۰۰۰۰۰۰

۸ مالیات ذبایح و متفرقه ۱۰۰۰۰۰۰۰

۹ حق الثبت وسایل نقلیه غیر موتوری و بقایا ۸۰۰۰۰۰

۱۰ درآمد جنگلها و متفرقه ۷۰۰۰۰۰۰

۱۱ درآمد متفرقه غیر مستقیم به انضمام درآمد لاتار و حراج ۱۰۰۰۰۰۰

گمرک

۱۲ حقوق گمرکی قندو چای و شکرو سایر رسیده و فرستاده‌ها

و درآمد شانساری و سرب و انبار و متفرقه ۴۲۱۵۰۰۰۰۰

انحصارها

۱۳ درآمد انحصار دخانیات ۱۸۰۰۰۰۰۰۰

۱۴ درآمد انحصار تریاک و حق الصدور صادرات تریاک ۸۵۰۰۰۰۰۰

۱۵ درآمد انحصار قماش ۸۲۰۰۰۰۰۰

۱۶ درآمد انحصار کبریت ۵۰۰۰۰۰۰

امتیازات

۱۷ حق الامتیاز تلفون و بقایای آن ۲۰۰۰۰۰

۱۸ حق الامتیاز و درآمد دولت از شرکت شیلات وبقایای آن ۱۱۲۰۰۰۰۰

۱۹ درآمد سایر امتیازات و بقایای آن ۳۲۰۰۰۰

۲۰ حقوق نمایندگی دولت در نفت جنوب ۲۰۰۰۰۰

باب اول – در آمد

ماه درآمدها پیش بینی سال ۱۳۱۷ ملاحضات

بریال

منافع سهام دولتی

۲۱ سود سهام بانک ملی ایران ۸۵۰۰۰۰۰۰

۲۲ سود سهام شرکت قماش ۵۰۰۰۰۰۰

۲۳ سود سهام نفت جنوب ۴۰۰۰۰۰۰

۲۴ سود سهام بانک صنعتی و فلاحتی ۲۰۰۰۰۰۰

۲۵ سود سهام شرکت بیمه ایران ۸۰۰۰۰۰

۲۶ سود سهام شرکت سهامی مرکزی ۱۰۰۰۰۰۰۰

۲۷ صدی پانزده حق العمل دائره اتومبیل شرکت سهامی مرکزی ۱۵۰۰۰۰۰۰

خالصجات – معادن – شیلات داخلی

۲۸ در آمد خالصجات ۱۵۰۰۰۰۰۰

۲۹ درآمد معادن و خاک سرخ و عشریه معادن سطح الارضی و شیلات داخلی ۱۸۰۰۰۰۰۰

درآمد انتقالی از وجوه مخصوصه

۳۰ صدی سه مالیات راه و درآمد انحصار قند و چای برای مصارف وصول ۸۳۰۰۰۰۰

۳۱ سهم معارف از مالیات راه به موجب (بندب) از ماده ۶ قانون

مالیات راه مصوب ۸ شهریور ۱۳۱۱ ۲۶۰۶۶۰۷

۳۲ سهم بهداری از مالیات راه به موجب (بند ج) از ماده فوق ۷۲۴۱۳۰

۳۳ سهم بهداری از درآمد بندری طبق ماده ۴ قانون اجازه اخذ

عوارض بندری از قرار هر سیصد کیلو بار ۵۰ دینار ۴۴۰۰۰۰

۳۴ صدی چهار قیمت پوست بره صدوری موضوع ماده ۲ قانون ۱۴ تیر ۱۳۰۴ ۱۵۰۰۰۰۰

مطالبات دولت

۳۵ مطالبات دولت ازاشخاص که بوسیله وزارت مالیه وصول می‌شود ۲۰۰۰۰۰۰

مجلس شورای ملی

۳۶ در آمد چاپخانه و باغ بهارستان ۲۵۰۰۰۰۰

وزارت عدلیه

۳۷ درآمد محاکم ۴۰۰۰۰۰۰

۳۸ درآمد مامورین صلح و نمایندگی پارگه‌ها موضوع قانون ۲۴ تیر ۱۳۰۹ ۱۰۰۰۰۰

۳۹ درآمد ثبت اسناد و املاک ۱۲۷۰۰۰۰

۴۰ درآمد حق نسبی ازحق الاجرای ثبت اسناد موضوع ماده ۱۳۱

قانون ثبت اسناد و املاک مصوب ۲۶ اسفند سال ۱۳۱۰ ۶۰۰۰۰

باب اول – در آمد

ماه درآمدها پیش بینی سال ۱۳۱۷ ملاحضات

بریال

۴۱ صد بیست و پنج درآمد ثبت املاک و اسناد ۳۱۵۰۰۰۰

۴۲ حق السهم صاحبان محاضر رسمی ۱۵۰۰۰۰۰

۴۳ درآمد فروش اوراق و دفاتر ۸۳۰۰۰۰

وزارت داخله

۴۴ درآمد شهربانی و گذرنامه و اقامت اتباع خارجه ۱۷۵۰۰۰

۴۵ درآمد بهداری از قبیل فروش تمبروادویه مخدره وغیره وانستیتو پاستور ۳۰۶۵۰۰

۴۶ درآمد حاصله از معاینه بهداری ناوها و قرنطینه‌ها ۱۰۰۰۰

۴۷ درآمد ثبت احوال ۵۵۰۰۰۰

وزارت امور خارجه

۴۸ شانساری ۱۰۰۰۰۰۰

وزارت پست و تلگراف

۴۹ درآمد پست ۱۰۰۰۰۰۰۰

۵۰ درآمد تلگراف بی سیم و با سیم ۱۸۰۰۰۰۰۰

۵۱ وجوهی که شرکت تلفن برای هزینه نظارت تلفن به وزارت پست می‌پردازد ۴۰۰۰۰

۵۲ متفرقه ۱۵۰۰۰۰

وزارت معارف

۵۳ درآمد شهریه آموزشگاه‌های غیر ابتدائی ۸۵۰۰۰۰

۵۴ درآمد تمبر جواز و تصدیقنامه و غیره ۸۱۰۰۰۰

۵۵ درآمد فروش کتب سالیانه و برنامه ۱۸۰۰۰

۵۶ درآمد متفرقه ۳۰۰۰۰

وزارت تجارت

۵۷ درآمد تمبر از قبیل تمبر درخواست پروانه تجارت ۸۳۰۹

۵۸ درآمد فروش اوزان و تتمه بهای اجناس ممنوعه ۵۰۰۰۰۰

وزارت صناعت و معادن

۵۹ درآمد هنرستانها ۴۵۰۰۰

۶۰ درآمد زری و کاشی و متفرقه ۳۵۰۰۰

۶۱ در آمد کارخانه سیمان ۶۲۰۰۰۰۰۰

۶۲ درآمد کارخانه قیر اندود و اشباع تراورس ۱۷۰۰۰۰۰۰

۶۳ درآمد کارخانجات قند سازی ۴۰۴۳۴۱۰۲

اداره کل فلاحت

۶۴ درآمد مزارع امتحانیه ۲۰۰۰۰۰

سایر درآمدها

۶۵ درآمد متفرقه و غیر متفرقه ۲۵۰۰۰۰۰۰

۶۶ درآمد گذرنامه ۱۸۰۰۰۰۰

۶۷ انتقالی به حساب ۱۳۱۷ بابت درآمد مربوطه به سال ۱۳۱۶ ۲۷۰۰۰۰۰۰

۱۵۲۹۳۹۲۶۴۸

باب دوم – هزینه

ماده شرح بودجه ۱۳۱۷ بریال ملاحظات

۱ وزارت دربار و دفتر مخصوص شاهنشاهی ۵۲۰۷۴۸۰

۲ مجلس شورای ملی ۹۸۶۰۰۰۰

۳ ریاست وزراء ۹۴۲۰۰۰

وزارت جنگ

۴ وزارت جنگ – هزینه سفرو هزینه تحصیل دانشجویان وزارت جنگ و نیروی دریائی – حقوق وهزینه مستخدمین خارجی ارتش ونیروی دریائی ۳۲۳۷۲۹۹۸۰

۵ اداره امنیه ۳۰۶۷۸۴۰۰

وزارت داخله

۶ وزارت داخله ۱۳۷۰۰۰۰۰

۷ اداره کل شهربانی ۳۵۶۷۹۱۲۶

۸ اداره راهنمای نامه نگاری ۴۶۲۷۰۰

۹ اداره کل بهداری ۲۷۲۷۰۰۴۰

۱۰ بنگاه پاستور ۱۷۲۲۱۱۰

۱۱ اعتبار فوق العاده مامورین صحی جهت بررسی بهداری در بنادر وقرنطینه‌ها ۱۰۰۰۰

۱۲ بیمارستان جدید تهران ۵۰۰۰۰۰۰

۱۳ اداره کل آمار و ثبت احوال ۱۵۵۰۰۰۰۰

۱۴ هزینه طبع اوراق و سایر هزینه معینه در تبصره قانون

مصوب ۲۳ اردیبهشت ۱۳۱۳ ۱۰۰۰۰۰

۱۵ هزینه مجالس سربازگیری در داخله کشور و در خارجه و سایرهزینه‌های مربوطه به نظام وظیفه و معاینه پزشکی و هزینه راه مشمولین بی بضاعت ایران در کشورهای خارجه در سال ۱۳۱۷ و تعهدات سالهای قبل ۱۱۵۰۰۰۰

وزارت عدلیه

۱۶ وزارت عدلیه ۲۷۷۷۰۰۰۰

۱۷ ثبت اسنادو املاک ۱۴۶۰۰۰۰۰

۱۸ حق مامورین صلح و نمایندگی پارکه‌ها ۱۰۰۰۰۰

وزارت امور خارجه

۱۹ وزارت امور خارجه ۲۷۶۳۱۸۰۸

۲۰ کلانتری مرز ۱۳۰۰۰۰۰

وزارت پست و تلگراف

۲۱ وزارت پست و تلگراف ۴۲۹۵۶۱۱۰

وزارت معارف

۲۲ وزارت معارف ۶۸۱۰۸۲۵۰

۲۳ اعتبار هزینه مربوط به دانشجویان اعزامی به خارجه ۱۳۳۵۰۰۰۰ ماده شرح بودجه ۱۳۱۷ بریال ملاحظات وزارت طرق

۲۴ وزارت طرق ۱۰۵۰۰۰۰

۲۵ کمک به اعتبارراه سازی در۱۳۱۷ به ضمیمه کسراعتیار ۱۳۱۶ ۴۰۰۰۰۰۰۰

۲۶ کمک به اعتبار ۱۳۱۷ راه آهن ۱۰۵۵۶۴۵۸۵ وزارت تجارت

۲۷ وزارت تجارت ۵۲۰۰۸۷۶ وزارت صناعت و معادن

۲۸ وزارت صناعت ۱۲۱۶۹۷۱۰

۲۹ اعتبار برای خرید – تکمیل و بهره برداری کارخانه سیمان ۳۶۰۰۰۰۰۰

۳۰ هزینه مربوط به کارخانه چیت سازی ۳۰۰۰۰۰۰۰

۳۱ هزینه تکمیل و بهره برداری از کارخانه اشباع وقیر اندود ۲۴۵۳۷۰۶۰

۳۲ اداره معادن ۱۰۱۸۴۶۸۲۵

۳۳ کمک به هزینه کارخانجات قند سازی بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل و پرداخت ۷۳۰۰۰۰۰ ریال فرع وامها به بانک ۹۲۷۰۰۰۰۰

۳۴ هزینه تاسیس کارخانه گلسیرین و صابون بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۱۸۱۱۲۰۰۰

۳۵ تاسیس کارخانه ماسک ضد گاز بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۱۴۰۱۶۰۰۰

اداره کل فلاحت

۳۶ اداره کل فلاحت ۴۳۵۲۴۱۴۰

۳۷ هزینه خشکانیدن باطلاقها و سالم سازی ۱۵۰۰۰۰۰

۳۸ اعتبار دفع ملخ ۱۹۵۰۰۰۰

۳۹ اعتبار دفع سن ۶۰۰۰۰۰ وزارت مالیه

۴۰ وزارت مالیه –اداره کل گمرک–دیوان محاسبات وهزینه مربوط به امور اجرای قانون انحصار تجارت ۵۲۷۹۸۳۲۰

۴۱ حقوق و هزینه مستخدمین خارجی وزارت مالیه ۸۶۹۹۷۸

۴۲ انحصار تریاک ۴۶۵۰۰۰۰

۴۳ انحصار دخانیات ۳۹۷۰۰۰۰

۴۴ اعتبار هزینه تحصیل درآمد تجارتی قند و کبریت ۳۹۷۰۰۰۰

۴۵ اعتبار اداری ضرابخانه ۳۰۰۰۰۰

۴۶ شهریه و وظیفه هائیکه به موجب بند۳ قانون ۲۶ اسفند

۱۳۱۰ برقرار می‌شود – هزینه بقاع معتبر که وعوض بهره ۳۵۰۰۰۰۰ ماده شرح بودجه ۱۳۱۷ بریال ملاحظات

۴۷ حقوق انتظار خدمت ۳۰۰۰۰۰۰ سایرهزینه‌ها

۴۸ هزینه ساختمان و نگاهداری کشتارگاهها و هزینه مربوطه به بازرسی بهداری روده ۳۰۰۰۰۰۰

۴۹ فرع و حق العمل بانکها و هزینه انتقال وجوه دولتی ۱۵۰۰۰۰۰۰

۵۰ سهم شیر و خورشید سرخ مشهد و تبریز ۵۱۹۰۵۰

۵۱ هزینه مربوط به محاکمات دولتی وکلیه اعتراضات ثبت وقضائی ومحکومیت‌های ناشیه ازاعمال تصدی دولت وحق الحکمیه تصفیه محکومیت هائی که دولت دارد یا ممکن است پیش بیاید و سایر هزینه‌های مربوط باین قبیل امور ۶۶۰۰۰۰

۵۲ اعتبار نگاهداری قرق و باغات سلطنتی ۱۷۹۰۰۰

۵۳ حقوق بازرسی بانک ملی و هزینه بازرسی ۶۰۰۰۰

۵۴ حقوق مایندگی دولت شاهنشاهی در نفت جنوب ۲۰۰۰۰۰

۵۵ هزینه انتفاعی کشور ۹۰۰۰۰۰۰

۵۶ حقوق و هزینه پاسبانها و دربانها ۱۰۰۰۰۰۰

۵۷ خرید و ساختمان ابنیه گمرکی و ادارات تابعه وزارت مالیه بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۱۷۰۰۰۰۰۰

۵۸ ساختمان وپرداخت اقساط بهای کارخانه سیکارپیچی وهزینه بهره برداری و سایرهزینه‌های مربوط به آن درسال ۱۳۱۷ وتعهدات سنوات قبل ۲۲۶۳۰۲۰۰

۵۹ تاسیس صید ماهی در آبهای جنوب ۲۱۳۳۰۰۰

۶۰ هزینه ساختمان هفت انبار غله (سیلو) و تعهدات سنوات قبل ۶۰۰۰۰۰۰۰

۶۱ ازدیاد سهم دولت در سرمایه شرکت شیلات ۱۵۰۰۰۰۰

۶۲ بقیه هزینه طبع و حمل اسکناس بابت تعهدات سنوات قبل ۲۸۴۸۵۸

۶۳

۶۴ دیون خارجی دولت ۶۸۷۵۰۰۰

۶۵ هیئت بازرسی کشوربابت سال ۱۳۱۷وتعهدات سنوات قبل ۵۰۰۰۰۰

۶۶ کمیسیون سرحدی و هزینه مربوط به بهای سرحدی ۱۵۰۰۰۰۰

۶۷ اعتبار عمران و اسکان ۳۰۰۰۰۰۰ ماده شرح بودجه ۱۳۱۷ بریال ملاحظات

۶۸ دیون داخلی و تعهدات دولت ۶۰۰۰۰۰

۶۹ تعمیرابنیه دولتی و خرید زمین برای دولت

۷۰ اعتبار تثبیت نرخ غله ۳۰۰۰۰۰۰۰

۷۱ اعتبار پذیرائی رسمی بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۱۰۰۰۰۰۰

۷۲ هزینه مربوط به اهزام مامورین و کمیسیونهای تقسیم اراضی و تعویض املاک و اجرای قوانین مربوط باین هزینه و سایر مصارف پیش بینی نشده کشور ۲۰۴۰۰۰۰

۷۳ اعتبار عام المنفعه اقتصادی ۷۰۰۰۰۰۰

۷۴ اعتبار خرید کشتی شن کش بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۱۰۴۶۴۸۰۰

۷۵ کمک به اعتبار شهرداری‌های شهرستانها بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۴۶۴۰۰۰۰

۷۶ اقساط سد سازی تبریز ۴۰۰۰۰۰

۷۷ ازدیاد سرمایه بانک فلاحتی ۱۵۰۰۰۰۰

۷۸ انتقالی به حساب ۱۳۱۷ بابت اعتبارات مربوط به سال ۱۳۱۶ که در نه ماهه آخر سال ۱۳۱۷ تادیه خواهد شد ۱۵۰۰۰۰۰۰

۷۹ تفاوت خرید عایق ارتش و هزینه بهره برداری بابت سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۱۶۰۴۸۹۴۴

۸۰ تفاوت خرید گندم ارتش بابت سال ۱۳۱۷و تعهدات سنوات قبل ۱۷۲۴۶۱۳۲

۸۱ بقیه هزینه ریالی ساختمان سرسره بندر پهلوی در سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل ۳۲۲۰۰۰۰

۸۲ سرمایه شرکت تهیه مصالح و هزینه سال ۱۳۱۷ ۱۲۰۰۰۰۰۰

۸۳ اعتبار جهت ساختمان کارخانجات بوجاری در سال ۱۳۱۷ و تعهدات سنوات قبل طبق پیمان بسته شده ۵۰۰۰۰۰۰

۸۴ بنگاه بار بری راه تبریز –بازرگان ۹۰۰۰۰۰

جمع کل ۱۵۲۷۵۱۸۵۶۲

صورت فوق ضمیمه قانون بودجه کل سال ۱۳۱۷ کشور بوده و صحیح است.

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری