مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ۱۳۴۵ نشست ۲۸۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ۱۳۴۵ نشست ۲۸۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۱۴ مهر ۱۳۴۵ نشست ۲۸۶

فهرست مطالب:

۱۴ مهرماه ۱۳۴۵

۲۱ جمادی الثانی ۱۳۸۶ پنجشنبه

۶ اکتبر ۱۹۶۶

مذاکرات مجلس شورای ملّی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه (۱۴) مهرماه ۱۳۴۵

فهرست مطالب:

۱- بیانات آفای رئیس.

۲- تصویب صورت جلسه ۲۸ تیرماه.

۳- بیانات قبل از دستور آقای دکتر ضیائی.

۴- بیانات آقای نخست وزیر.

۵- قرائت استعفای آقای دکتر معتمدوزیری از نمایندگی مجلس شورای ملی.

۶- بیانات بعد از دستور آقای پاینده.

۷- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد ختم جلسه.

مجلس ساعت یازده و بیست و پنج دقیقه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید

۱- بیانات آقای رئیس

رئیس- اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر بفرخندگی و میمنت دوره ی اجلاسیه ی سال ۴۵-۴۶ مجلسین را افتتاح فرمودند.

چنانکه ملاحظه فرمودید اوامر مطاع و سخنان حکیمانه ی شاهنشاه آریامهر از هر جهت امیدوار کننده و افتخارآمیز بود (صحیح است).

نمایندگان مجلس شورای ملی می‌توانند برخود ببالند که با وقوف کامل بمفهوم واقعی و عمیق انقلاب مقدس شاه و مردم در اجرای هدفهای این انقلاب مقدس و نیات شاهنشاه آریامهر در طی سه سالی که از عمر این مجلس گذشت قدم بقدم استوار و با ایمان پیش رفته‌اند و آنچه در قوه و توانائی آنان بود در حفظ و حراست و به ثمر رسانید اصول این انقلاب دریغ نداشته‌اند و فرو گذار نکرده‌اند (صحیح است).

اکنون نیز که این دوره ی اجلاسیه را آغاز می‌کنند با قلبی امیدوار و عزمی متین و ایمانی راسخ به اجراء و ظایف مقدسی که بعهده دارند می‌کوشند تا راه خود را همچنان با استقامت و سرعت و صحت ادامه دهند و وظیفه ی خود را در قبال شاهنشاه معظم متبوع و ملت ایران با امانت و صحت و صداقت ادا سازند (انشاء الله).

ملت ایران امروز باهشیاری و بصیرت کامل بجوانب خویش می‌نگرد، خوب و بد را زود وصریح و صحیح تشخیص می‌دهد، خادم خائن را به آسانی از هم جدا می‌کند، اکنون در سایه ی شاهنشاه آریامهر تحولی در کشور بوجود آمده است که هیچ نیروی مخالفی را اگر هم وجود

داشته باشد با آن یارای مقاوت نیست. این تحول اجتماعی واقتصادی وملی توأم با تحول فکری جامعه ی ایران را تکان داد وکسانی را که شاید هنوز درخواب غفلت بوده‌اند بیدار کرد وهمه را بخود آورد تا در این روز نو بدنبال روزی نو باشند، امروز هر کس از زن و مرد و شهری و روستائی و کارمند و کارگر می‌کوشد و سعادت خود را در این می داند که با این انقلاب مقدس همآهنگ و همگام باشد و در این جهاد ملی از دیگران عقب نماند.

در این میان وظیفه ی مجلس شواری ملی دشوارتر و نمودارتر است، ما نمایندگان مجلس خرسند و بدرگاه خداوند سپاسگزاریم که در این دوران باعظمت و در اجرای این هدفهای ارزنده ی ملی با اتکاء بعنایات الهی و در اجراء منویات پیشوای بزرگ خود و خدمت بملت تا کنون وظیفه ی خویش را با صمیمیت و واقع بینی ادا کرده‌ایم و امیدواریم این توفیق نصیب ما باشد که در آینده بیش از گذشته به این خدمتگزاری مفتخر و سرافراز گردیم.

آغاز دوره ی اجلاسیه سال۱۳۴۵ را صمیمانه بهمه ی همکاران عزیز تبریک عرض می‌کنم و یقین دارم با نیروئی منبعث از ایمان به اجراء وظایف ملی کار خود را آغاز خواهید نمود و راه خود را در خدمتگزاری بشاهنشاه و ملت ادامه خواهید داد (انشاء الله).

۲- تصویب صورت جلسه ۲۸ تیر ما

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه- آقایان: ارسنجانی- مهندس اسدی سمیع- البرزی- بدرصالحیان- دکتربقائی یزدی- بوشهری- دکترحسینی- حاذقی- رضوی- مهندس ریاحی- سرتیب پور- دکترسعید- سعید وزیری- دکترصاحبقلم- طالب زاده رودسری- طهماسبی- دکترغنی- کیوان- متولی باشی- مهندس مجتهدی- دکترمدنی- دکتروحیدنیا.

غائب بی اجازه- آقای دکتر مصباح زاده.

غائبین مریض- آقایان: ختائی- ذبیحی- روحانی- دکترصالحی- فولادوند- دکترمبین- کیهان یغمائی- بانو نفیسی- بانو تربیت- بانو جهانبانی.

رئیس- راجع بصورت جلسه ی دفعه گذشته (۲۸ تیرماه) نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه ی قبل تصویب می‌شود.

۳- بیانات قبل ازدستور آقای دکتر ضیائی

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر ضیائی تشریف بیاورید.

دکتر ضیائی- جناب آقای رئیس- نمایندگان محترم در ابتد ا واجب مبدانم از طرف مجلس شورای ملی به میهمانان عالیقدر شاهنشاه و شهبانوی ایران حضرت جودت سونای رئیس جمهوری ترکیه و بانو سونای خیر مقدم عرض کنم. امیدوارم مبانی دوستی و مناسبات اقتصادی و فرهنگی و سیاسی ما با دولت دوست و همجوارمان در اثر این مسافرت محکم تر گردد و سازمان عمران منطقه‌ای که با شرکت دولتهای ترکیه و پاکستان و ایران تشکیل یافته وسعت و فعالیت بیشتری پیدا کند و در حفظ و تحکیم صلح جهانی قدم بردارد و بجهانیان ثابت نماید که با محکم ساختن اصول منشور سازمان ملل متحد می‌توان زندگی بهتری برای نوع بشر پایه ریزی نمود.

هفته‌ای که گذشت پایتخت کشور ما محل انعقاد یکی ازمهمترین کنفرانسها بود چنین کنفرانسی سالی یکبار در یکی از کشورهای جهان تشکیل می‌گردد.

خوشبختانه همکاری پرارزش و صمیمانه مطبوعات در انتشار ماهیت کنفرانس و مسائل مورد بحث همه روزه عموم را در جریان مطالب گذاشته است.

از این جهت از طرف گروه پارلمانی ایران عضو اتحادیه بین المجالس از مطبوعات صمیمانه سپاسگزاری می‌نمایم و امیدوارم به این همکاری ادامه دهند و موفقیت آنها را خواستارم.

بنابراین از تکرار جزئیات صرف نظر می‌نمایم مخصوصاً چون میل دارم هر قدر ممکن است کمتر مزاحم اوقات نمایندگان محترم بشوم.

کنفرانس بین المجالس ازنظر اینکه از نمایندگان منتخب ملت‌ها از اقطار جهان که در یک محل جمع می‌شوند و هر یک از آنها از زبان ملت خود مطالب جهانی را مورد بحث قرار می‌دهد اهمیت فراوان دارد. مخصوصاً چون وسیله ی آشنائی وتبادل نظر ملل مختلف می‌گردد و در راه پیشرفت و بهبود نوع بشر قدم بر می‌دارد در حال حاضر اتحادیه بین المجالس قدرت زیادی ندارد و فقط می‌تواند تصمیمات خود را به سازمان ملل توصیه نماید ولی با توجهیکه از طرف کلیه کشورها در تقویت سازمان ملل بشود قدرت بیشتری پیدا خواهد نمود و در راه عملی ساختن نظریات مردم جهان برای توسعه مناسبات دوستانه و حفظ و تحکیم مبانی صلح جهانی مؤثرتر خواهد شد تشکیل کنفرانسی به این عظمت در کشور ما و برگزاری آن در نهایت خوبی موجب سرافرازی همه است و نشانه بارزی از پیشرفتهائی است که ایران تحت رهبری خردمندانه پدر تاجدار ما شاهنشاه آریامهر نموده است آنهائیکه باجزئیات مسائل و مشکلاتیکه تشکیل چنین کنفرانس بزرگی دربردارد آشنائی دارند می دانند چه اندازه دشوار است و تاچه حد جدیت و مراقبت لازم دارد.

سال گذشته موقعیکه تصمیم گرفته شد کنفرانس امسال در تهران تشکیل شود صاحبان نظر امکان تشکیل آنرا بعید دانسته با تزلزل خاطر و واهمه قبول کردند ولی براثر تأکیدات شاهنشاه و مساعی مجدانه سایر تشکیلات و مخصوصاً اهتمام و مراقبت سازمان اینترافی که تحت نظر جناب آقای دکتر بوشهری اداره می‌شود مشکلات مرتفع و کنفرانس به بهترین وجهی انجام پذیرفت.

اثراتیکه انعقاد چنین کنفرانسی در ایران برای حیثیت و شناساندن کشور ما در جهان دارد فوق العاده است آرزو داشتم اظهارات یکایک نمایندگان کشورهای مختلف جهان را که تابع حکومت‌ها و سیستم‌های اجتماعی متفاوت هستند در نواری ضبط می‌کردند تا سند دیگری از پیشرفتهای کشور ما در دست می‌بود و ما بیشتر از داشتن چنین موهبتی عظیم یعنی وجود شاهنشاه محبوب شکر گزار می‌شدیم. (صحیح است).

در روزیکه رؤسای نمایندگیها افتخار شرفیابی داشتند شاهنشاه و شهبانوی ایران چنان با لطف مخصوص و روش دموکراتیک و احاطه بر امور جهانی جلب قلوب کردند که یکایک آنها بر چنین نعمت بزرگی که بما عطا شده است رشک بردند.

من یقین دارم که هر یک از این ۶۴۰ نفر بهترین مأمور تبلیغاتی برای ایران خواهند بود. بنده در هیچیک از کنفرانس‌های بین المللی که حضور داشته‌ام و یا گزارش آنرا مطالعه کرده‌ام ندیده‌ام که رئیس مملکتی به این اندازه از طرف کلیه نمایندگان پیرو روش و مرامهای مختلف رسماً مورد تجلیل قرار گیرد (صحیح است).

مسائلیکه در این کنفرانس مطرح شد در جراید منعکس گردیده است و قطعاً سایر همکاران بنده جزئیات آنها را در مجلس شورای ملی مورد بحث قرار خواهند داد.

امروز بنده بطور مختصر به مطالبی که در قطعنامه هائیکه در کنفرانس بتصویب رسیده اشاره می‌کنم:

قطعنامه اول- راجع به ((روابط و همکاری بین گروههای مختلف برای توسعه و عمران منطقه‌ای)) پنجاه و پنجمین کنفرانس بین الجالس نظر می‌دهد که:

چون: تقویت روابط اقتصادی و بازرگانی نه تنها روابط بین المللی و پیشرفت اجتماعی را در جهان توسعه می‌دهد بلکه به حفظ صلح جهانی کمک می‌نماید.

و چون: اگاه است که ترقی ممالک در حال توسعه برای پیشرفت اقتصادی جهانی لازم است.

و چون: متوجه است که کنفرانس جهانی درباره ی بازرگانی و توسعه برای بهبود روابط اقتصادی بین المللی اهمیت تاریخی دارد.

و چون: معتقد است که عملی نمودن توصیه‌های این کنفرانس برای حل مسائل اقتصادی و بازرگانی بین المللی و تشیید روابط اقتصادی بین کشورهائیکه دارای روش‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی می‌باشند بسیار مهم است.

و چون: معتقد است که وجود گروههای اقتصادی منطقه‌ای چنانچه بر اصول صحیح متکی باشد سبب شناسائی و

تفاهم بیشتری شده و راهی برای حل معضلات کلیه کشورهای جهان خواهد بود.

وچون: ایمان راسخ دارد که اختلافات مرامی بین کشورها مانع نیست که راه حلی برای مشکلات جهان پیدا شود، از همه پارلمان‌های جهان خواستار است که:

۱- از تصمیمات کنفرانس جهانی بازرگانی و توسعه پشتیبانی کرده سعی نمایند تصمیمات آن جامه عمل بپوشد.

۲- از کلیه پارلمانهای جهان دعوت می‌نماید که در تهیه مقدمات این کنفرانس که در ۱۹۶۷ تشکیل خواهد شد مساعدت نموده و وسائل موفقیت آنرا فراهم سازند.

قطعنامه دوم- راجع به ((راههای تقویت امنیت منطقه‌ای و خلع سلاح طبق منشور سازمان ملل)) پنجاه و پنجمین کنفرانس بین المجالس نظر می‌دهد که:

چون: آگاه است که کشورهای عضو سازمان ملل تصمیمات آنرا در بر قراری روابط دوستانه و صلح جویانه با یکدیگر قبول نموده‌اند.

وچون: معتقد است که تقویت امنیت منطقه‌ای در بر قراری روابط بین المللی اثرات نیکوئی داشته و به ایجاد محیط مناسبی برای حفظ صلح و امنیت جهانی کمک می‌کند.

وچون: نظر دارد که باید از عقد قراردادهای منطقه‌ای که موجب کم شدن تشنجات و مسابقات تسلیحاتی می‌گردد پشتیبانی کرد.

وچون: تأیید می‌کند که پیروی از اصول همزیستی مسالمت آمیز و تقویت همکاریهای اقتصادی- علمی- فرهنگی و سایر شئون زندگی سبب تقویت امنیت منطقه‌ای می‌گردد، به کلیه دولت‌های تأکید می‌کند که:

۱- اصول مهم روابط بین المللی را مانند احترام به حق حاکمیت و استقلال- عدم مداخله در امور داخلی- حق حل مسائل هر کشور برای خود آن کشور- حفظ استقلال و حاکمیت هر کشور که دربیستمین جلسه عمومی سازمان ملل تصویب شده با نهایت شدت اجرا نمایند.

۲- توصیه می‌نماید که دولت‌ها و پارلمانها برای انعقاد قرارداد‌های دو جانبه عدم تجاوز و حفظ صلح از بذل هرگونه مساعدت خودداری ننمایند و در مناطقی که بشود ممنوعیت سلاحهای اتمی را اجرا نمایند.

۳- مصرانه تقاضا دارد که قرارداد هائی برای منع آزمایشهای اتمی و محدود کردن دولی که حق داشتن اسلحه اتمی دارند منعقد نمایند.

۴- توصیه می‌نماید که کشورها سعی کنند با برقراری روابط اقتصادی و بازرگانی و فرهنگی مناسبات خود را بر اصل همسایه خوب استوار ساخته و کمک برای بوجود آوردن اعتماد بین المللی بنمایند.

۵- در خواست می‌نماید که با تمام قوا در راه برقراری امنیت عمومی اقدام نمایند.

۶- امیدوار است کلیه کشورها کشمکش‌ها و اختلافات خود را فقط از راه اقدامات صلحجویانه طبق منشور سازمان ملل حل و فصل نمایند.

و قطعنامه دیگر- راجع به ((بکار بردن علم و تکنولوژی در پیشرفت اقتصادی)) پنجاه و پنجمین کنفرانس بین المجالس نظر می‌دهد که:

چون: قبول می‌نمایند که بر اثر بکار بردن علم و تکنولوژی ممالک مترقی زندگی بهتری داشته و در راه ترقیات اجتماعی فرهنگی و رفاه عمومی پیشرفت کرده‌اند.

وچون: آگاه است که ممالک کم رشد امیدوارند در نتیجه بکار بردن اصول علمی و تکنیکی سطح زندگی خود را بالا ببرند.

وچون: در نظر می‌گیرد که تبادل آزادانه اطلاعات علمی و فنی برای نیل به این مقصود در درجه اول قرار می‌گیرد و ایجاد مراکزی برای تمرکز اطلاعات فنی و علمی درهر کشوری لازم است.

وچون: توجه دارد که سازمان ملل در این راه اقدام نموده و قرار شده است دانشمندان و متخصصین فنی ممالک مترقی به کشورهای در حال توسعه کمک کنند.

اظهار رضایت می‌نماید که اهمیت این مسئله روز بروز بیشتر مورد نظر قرار گرفته و یونسکو برای تهیه برنامه استفاده از منابع موجود هر کشور و سعی در پیدا کردن منابع جدید جدیت نموده است و با سایر دستگاههای مربوطه سازمان ملل مسائلی را که از بر خورد علم و تکنولوژی با سنت‌های قدیمی و وضع اجتماعی هر کشوری بوجود می‌آید مورد مطالعه قرار داده است.

و توصیه می‌کند که از روش‌ها و وسائل جدید آموزش و پروش مانند تلویزیون برای کشورهای در حال توسعه استفاده شود.

و دعوت می‌نماید که کشورهای مترقی مساعدت بیشتری برای تهیه کادر عملی و فنی کشورهای در حال توسعه از طریق مبادله دانشجویان- دانشمندان و متخصصین فنی بنمایند.

و خواستار است که کشورهای در حال رشد مراکز و بنگاههائی برای رسیدگی به این مسائل ایجاد کنند و منابع ملی خود را بطور کلی مورد مطالعه قرار داده با بنگاهها و مراکز علمی بین المللی همکاری نمانید.

و توصیه می‌کند که پارلمانهای جهان با توجه بماسائل و اشکالاتیکه از برخورد علم و تکنولوژی جدید با سنن قدیمی و وضع اجتماعی و اقتصادی پیش می‌آید پس ازمطالعات لازم قوانین صحیح و مناسبی وضع نمایند.

اگر بمفاد آنچه در این قطعنامه‌ها ذکر شد توجه بفرمائید خواهید دید که عیناً مطالبی است که شاهنشاه آریامهر درسفر اخیر بممالک اروپای شرقی بکرات بیان فرموده بودند و در اعلامیه‌ای که در لهستان در خاتمه مسافرت شاهنشاه صادر شد این نکات ذکر شده است خانمها و آقایان ملاحظه می‌فرمایند که نظریاتیکه از طرف اتحادیه بین المجالس که نماینده افکار و نظریات ملل جهان است بیان شده است همان نظریاتی است که شاهنشاه ما سال‌ها است منظور نظر دارند و بار دیگر احاطه رهبر عالیقدر ما به امور سیاست جهانی آشکارتر می‌گردد (صحیح است)

نمایندگان محترم روزی نمی‌گذرد که ما مظهر تازه‌ای از مظاهر عظمت و درخشندگی این وجود مقدس را برأی

العین مشاهده نکنیم (صحیح است). هر چه در راهش نثار کنیم کم است (صحیح است) و اگر در اجرای منویات مقدسش که فقط برای تعالی و عظمت ایران است خدای نکرده اهمال کنیم برزگترین گناهان را مرتکب شده‌ایم.

خداوند وجود شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت ولایتعهد و کلیه خاندان جلیل سلطنت را سلامت بدارد (انشاء الله).

۴- بیانات آقای نخست وزیر

رئیس- وارد دستور می‌شویم جناب آقای نخست وزیر فرمایشی دارید بفرمائید.

نخست وزیر (امیرعباس هویدا)- جناب آقای رئیس خانمها و آقایان نمایندگان محترم. بسیار خوشوقت هستم که چهارمین سال دوره ی بیست و یکم مجلس با نطق افتتاحیه شاهنشاه آریامهر آغاز گردید و می‌توانیم در مجلس محترم شورای ملی حضوریابم و راجع به مجاهدات و همکاریهای صمیمانه مجلسین که شاهنشاه ضمن فرمایشاتشان به آن اشاره فرمودند که این همکاریها انجام شده است بنده هم اینجا در اولین جلسه امروز از همکاری قوه ی مقننه با دولت برای گذراندن قوانین مفید برای مملکت تشکر کنم در اینجا لازم میدانم راجع بتوفیقی که نصیب قوه ی مقننه ایران با بر گزاری کنفرانس بین المجالس شده از طرف دولت تشکر کنم و باید عرض کنم که این توفیق مرهون فرداً فرد خانمها و آقایان بخصوص همکاری و دوستان عزیز مجلسین که در کمیته اجرائی بودند آقای دکتر متین دفتری آقای بوذری آقای دکتر ضیائی آقای دکتر رشتی، آقای دکتر یزدان پناه که مرتباً با آنها در تماس بودیم و واقعاً مایه سرافرازی تمام ایرانیان است که جلسات این کنفرانس به این خوبی برگزار شد (صحیح است) همانطوری که شاهنشاه فرمودند بزودی از طرف دولت قوانینی بقوه مقننه تقدیم خواهد شد بخصوص در قسمتهای اجتماعی و مسلماً با نظر و تصویب قوه ی مقننه امیدوارم این قوانین برای پیشرفت مملکت مفید باشد و بموقع اجرا گذشته شود شخصاً از همکاری که در گذشته با هم داشتیم تشکر می‌کنم و امیدوارم در این سال هم همان همکاری برقرار باشد و بتوانیم پیشرفت مملکتمان و بدست آوردن رضامندی خاطر

شاهنشاه و مردم مملکت، دولت و قوه مقننه همکاری نزدیک داشته باشند (صحیح است - احسنت)

۵- قرائت استعفای آقای دکتر معتمد وزیری از نمایندگی مجلس شورای ملی

رئیس- استعفای آقای دکتر معتمد وزیری قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

بدینوسیله استفای خود را از نمایندگی مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد. امیدوار است با استفاده از تجربیات گرانبهائیکه در دوره ی نمایندگی اندوخته و با استظهار به تأیید نمایندگان محترم مجلس شورای ملی در خدمت بمردم و مملکت و جلب رضایت شاهنشاه آریامهر رهبر خردمند ملت ایران توفیق بیشتری بدست آورد فرصت را برای تجدید مراتب ادب و احترام مغتنم می شمارد دکتر فریدون معتمد وزیری نماینده مریوان-کردستان

عده‌ای از نمایندگان-خیلی متأسفیم.

روحانی-از رفتنشان متأسفیم و امیدواریم همانطور که آرزو توفیق خدمت پیدا کنند.

۶- بیانات بعد از دستور آقای پاینده

رئیس-آقای پاینده بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند بفرمائید.

پاینده- با اجازه مقام ریاست و همکاران عزیز اطلاع دارید که در مدتیکه مجلس شورای ملی مشغول کار نبود دو کنفرانس بزرگ جهانی یا بیک تعبیر یک کنفرانس و یک کنگره بزرگ جهانی در تهران تشکیل شد درباره ی کنفرانس بین المجلس که یک توفیق عظیمی برای ملت ایران و یک فرصت قابل ملاحظه‌ای برای مردم ایران بود فرصتی بود برای آشنائی نمایندگان ممالک مختلف با تحولات مملکت ما و در این مورد همکار بزرگوار توضیحات کافی دادند بنده با اجازه ی دوستان درباره ی کنگره جهانی ایرانشناسان که افتخار عضویت آن را داشتم توضیحاتی عرض می‌کنم در این کنگره ۱۱۶ نفر از نخبه دانشمندان ایرانشناس از سراسر جهان دعوت شده بودند البته این عده حضور داشتند تعداد مدعوین کمی بیشتر بود ۸۴ نفر هم از دانشمندان ایران را دعوت کرده بودند در مدت یک هفته مبادله نظرهای مختلفی در مسائل مربوط بطرح تاریخ ایران شد که بسیار مفید بود و در حقیقت باید گفت کنگره کمال توفیق را حاصل کرد و طرح یک تاریخ جامع وکامل و خالی از شوائب غرض را این کنگره ریخت و امیدوارم در سال‌های آینده خیلی نزدیک این تاریخ آماده شود و بصورت چاپ شده در آید و این نقص بزرگ را که متأسفانه تاریخ طولانی ما داشته مرتفع شده بدانیم چیزی که در این کنگره بسیار جالب بود برای خود ایرانیانیکه در این کنگره بودند احترامی بود که نمایندگان مختلف بمواریت مملکت ما بتاریخ مملکت ما، بسرنوشت قوم ما می‌گذاشتند و باز مطلب جالب توجه شیفتگی و دلبستگی و تمجید آنها بود از تغییرات عمده‌ای که در این مملکت بوجود آمده است و در ایران محسوس است چون بایستی عرض کنم که غالب اینها ایران را ایران قدیم می‌شناختند ولی آمدند و دیدند غالب اینها حیرت زده بودند و دیدند که همان ایران قدیم رنگ نوی گرفته و در حقیقت طریق نوی را می‌پیماید اگر صحیح باشد که بگوئیم تاریخ یعنی شناسنامه اقوام یعنی می‌گوید که این قوم از کجا آمد، چه کرد، چه بود و چه شد بایستی بحقیقت عرض کرد که شناسنامه قوم ایرانی آنطور که باید صحیح و بیغرضانه تنظیم نشده است یعنی ما یک تاریخ کامل بمعنی تاریخ نداریم روزیکه در دوران خیلی قدیم قوم آریائی و اجداد آریائی ما سوار بر اسب از یخ بندانهای شمال بطرف جنوب راه افتادند ظاهراً اول بطرف هندوستان سرازیر شدند بعد گروهی از آنها بطرف فلات آمدند در هندوستان کتابی بنام ودا طراحی شد که معرف قریحه و نبوغ قوم ایرانی یعنی آریائی شد در دشتهای ایران و شاید کوهستانهای ایران یک کتاب بدیع دیگری بصورت اوستا طراحی شد و اگر این قوم در طول تاریخ خودش جز همین دو کتاب

بدنیا نداده بود تصور می‌کنم کافی بود که ما همه از اینکه نواده‌های چنین پدرانی هستیم بخود ببالیم ما ۲۵۰۰ سال تاریخ مکتوب داریم و شاید ۴۵ قرن تاریخی که باید موادش را حاضر کنیم در این تاریخ یادمان هست که تا چهل و پنجاه سال پیش خوانده می‌شد و شروع می‌کردیم از پیشدادیان و کیانیان و در حقیقت کیومرث آدم اول بود بعد آمد و مد شد و آنها را از باشگاه تاریخ بیرون کردیم گفتیم تاریخ ما از هخامنشیان آغاز می‌شود یعنی پیشدادیان و کیانیان فراموش شدند در صورتیکه تاریخ مسئله مد نیست مسئله یک واقع و یک حقیقت و یک گذشته است نماینده، روزگاران کهن است ما حالا می‌بینیم پیشدادیان و کیانیان و هخامنشیان همه بوده‌اند و تضادی میان این سلسله‌ها نیست یک گروهی از آنها بودند که در منطقه شرقی ایران حکومت داشتند و یک گروه از آنها در منطقه غربی ایران حکومت می‌کردند مناسبات اینها با هم جزء مسائل پیچیده تاریخ است و غالباً ما چون در فهم سرگذشت اینها به نوشته‌های مورخان یونانی تکیه داشتیم و غالباً حوادث را غلط نقل کرده‌اند از نظر محتوی غلط، ازنظر فرم غلط و ازنظر نتیجه غلط، پیدا است وقتی محتوی و فرم غلط باشد و نتیجه گیری هم غلط باشد می‌شود غلط اندر غلط و مقداری اوهام بصورت تاریخ در می‌آید مثلا می‌بینیم که این بخت النصری که قوم یهود را از موطن اصلی خودش ببابل برد مطابق یک روایت این یکی از استانداران ایران شرقی بوده و در تاریخ از این مسائل زیادست می‌خواهم زود بگذرم مسلماً اگر ما برویم و متون اصلی تاریخ را بتوانیم پیدا کنیم معلوم می‌شود ترموبیل یونانیان آنقدر روغن نداشته است و مسلماً در ایسوس ۶۰۰ هزار سرباز ایرانی نبوده که از ۲۳ هزار سرباز یونانی شکست بخورد مسلماً اسکندر بیش از ۲۷ هزار سرباز داشته و تمام اینها از دیده ی دشمن ما تحریف شده است مثلا آمده‌اند و گفته‌اند که خشایارشا ۶۰۰ هزار سرباز به کنار داردانل برد و بدریا شلاق زد واز این نکته غفلت کرده‌اند که فاتح بزرگ دریا را شلاق نمی‌زند بلکه دریا را مهار می‌کند همانطور که خشایارشا کرد و پل بست و از دریا گذشت این مطالب را نقل می‌کنیم و احساس نمی‌کنیم که یک دورغ و افسانه بزرگی را که یک مورخ یونانی بعنوان مضحکه نوشته حتی بعضی‌ها بعنوان تفاخر آن را نقل می‌کنند بعد در مرزهای شرقی ایران حادثه‌ای شد از جزیره العرب ندائی بلند شد و ما دیدیم که مرزهای مامور حمله اقوام صحرا شد البته اینجا جنگ ایدئولوژی بود که جهان بینی صحرای غربی به جهان بینی کوهستان شرقی غلبه پیدا کرد و ما قرآن را گرفتیم و مسلمان شدیم و مسلمان هستیم و خواهیم بود ولیکن ما این مطلب را باید بگوئیم که عرب هیچوقت در ایران تسلط واقعی نداشته کسانی که تاریخ آن دوران را نوشته‌اند یا مورخان عرب یا دارای تمایلات عربی بوده‌اند و قدرت دولت عربی را تا سال ۶۵۶ ادامه داده‌اند که از دروغهای بزرگ تاریخ و حق ناشناسی نسبت بملت ایران است برای اینکه تا سی سال فتوحات مستقر نشده بود و تا سال ۸۶ دفتر دولت عرب بزبان فارسی بود سکه دولت عرب سکه فارسی یعنی سکه ایرانی بود در سال ۱۳۲ هم مسلماً دولت عرب سقوط کرد یعنی دیگر دولت عرب بمعنی کامل وجود نداشت و عامل سقوط دولت عربی هم شیرمردان خراسان بودند به رهبری یک سردار بزرگ بنام ابومسلم معروف بخراسانی و به احتمال قوی اصفهانی و بهر حال ایرانی بود دمشق سقوط کرد و بغداد شد مرکز حکومت و سیاست، بغدادی که اسمش ایرانی است دوران برمکیان ومدتها بعد تمام قدرت دست خاندان‌های ایرانی و وزرای ایرانی بود و در سال ۱۹۸ همین شیر مردان خراسانی رفتند به بغداد خلیفه وقت را گرفتند و کشتند و یک خلیفه دیگر را که مادرش ایرانی بود بجایش نشاندند، معذلک تاریخ نویس عرب مرتباً بغداد را مرکز ایران می داند و مرکز دنیا می داند و تمام نهضتهای ما، قدرت‌های ما تابع قدرت بغداد تلقی می‌شود آن مرحوم گفته بود که من میخم را اینجا کوبیدم پس اینجا مرکز دنیاست از نظر مورخ عرب هم بغداد مرکز دنیاست مدت یکصد سال بغداد در همه قرن سوم مورد تاخت و تاز غلامان ترک بود و خلیفه را می‌گرفتند مثل عروسک سر می‌بریدند از ۳۲۰ تا ۴۴۷ قریب ۱۳۰ سال، دیلمیان به این بغداد حکومت

کرده‌اند و خلیفه‌ها را گرفته مانند عروسک کور کرده و بخانه فرستاده‌اند معهذا می‌بینم که همیشه از نظر مورخ عرب بغداد مرکز حکومت این منطقه است نمی دانم چرا؟ متأسفانه فکر نکردند که شیراز مرکز بود، فکر نکردند که بخارا مرکز بود نه بغداد، تمام این تحولات را آمدند بصورت یاغیگری در آوردند. جنگ غلامان از حوادث بزرگ تاریخ روم است ما هم در تاریخ خودمان جنگ غلامان داشتیم در نیمه دوم قرن سوم جنگ غلامان رخ داد بسر کردگی یک ایرانی که نزدیک بود بغداد را بگیرد و خلافت را از میان بر دارد ولی مؤسس این نهضت عظیم بصورت یک دشمن خدا تلقی می‌شود یعنی یک دشمن خدا آمده نیم میلیون آدم کشته است. درباره ی بابک خرم دین چه مزخرفاتیکه نگفته‌اند، نویسندگان عرب در این باره چه‌ها که ننوشته‌اند داستان جشنهای شبانه و غیره که مسلماً دروغ است چون این یک الگوئی است که برای هر ضد خلیفه بغدادی درست کرده‌اند. برای فاطمیان هم درست کردند باید تاریخ ایران از تمام این مزخرفات پاک شود برای اینکه شناسنامه قوم ایرانی شایسته این چیزها نیست و بغداد مرکز دنیا در تمام این دوره‌ها نبوده باسقوط دیلمیان بغداد باز زیر نفوذ سلجوقیان بود که سلسله ایرانی هستند و غزنویان که پادشاهان ایرانی هستند در این منطقه حکومت می‌کردند و بدین صورت ملاحظه می فرمائید این چیزی که ما اسمش را می‌گذاریم شناسنامه ی خودمان چقدر تحریف شده و مسائل خلاف واقع درش هست داستان جنگهای اول پراز افسانه‌های واهی است می دانیم سپاه ایران در مقابل عرب بصورت صف وارد جنگ شده‌اند و خط زنجیر یک اصطلاح نظامی بوده است و یک جنگ بنام ذات السلاسل هست که در آنجا بیرون مدائن نیروی عرب و ایران تصادم پیدا کردند و جنگی بسیار خونین بود ولی مورخان عرب کلمه خط زنجیر را به سلسله ترجمه کرده و نوشته‌اند که سربازان ایران را به زنجیر بسته بودند که از میدان فرار نکنند. باید شناسنامه ملت کهنسال ایران از این دروغها پاک و شسته شود.

این هم یکی از نتایج فکر بلند شاهنشاه آریامهر است که ما تحول ایران جدید را مدیون همت والای ایشان هستیم (صحیح است) و ایشان نپسندیدند که یک ایران نو تاریخی شایسته مواریث قدیم خود نداشته باشد بنده می‌خواهم یک کلمه عرض کنم. با عرض معذرت از آقای رئیس الوزراء که وقت ایشان گرفته شد تاریخ ما این ۲۵ قرن نیست ما ۴۵ قرن تاریخ دیگر داریم که این تاریخ را بایستی بکمک قلم نوشته شده و این ۴۵ قرن را باید بهمکاری کلنگ و قلم بوجود بیاوریم قوم ایلامی در داخل دشت خوزستان حکومتی داشتند نظمی بوجود آوردند قانونی داشتند تمام تلاشها ئیکه شده که اینها را سامی جلوه بدهند نتیجه نداده است و به احتمال قوی اینها یک قوم بومی بوده‌اند در داخل حدود فعلی ایران پس اینها جزء تاریخ ایران هستند امیدواریم حفاری‌های خوزستان که اینهمه آثار گرانبها از دل خاک بیرون آمده و خیلی آثار دیگری هست که بیرون خواهد آمد تاریخ این قوم را روشن کند بنابراین تاریخ ما ۲۵ قرن جلوتر خواهد رفت و اگر یک قدم بیرون مرزهای کنونی خودمان که جزو ایران قدیم بوده پیش برویم در منطقه سومر بمطالب دیگری بر می‌خوریم بدون تردید قوم سومری طراح اولین الفباء بوده‌اند بطور تحقیق این قوم سامی نبوده‌اند این قوم تورانی نبوده است برای اینکه در آن دوران یعنی هفت هزار سال پیش هنوز مهاجرت تورانیها شروع نشده بود این قوم بومی نبوده است تمدن اینها از نظر نظم و جهانداری خیلی بیشتر از یک قوم بومی است من اطمینان دارم و امیدوارم زمانه ثابت بکند و از دشتهای ایران و از دشتهای بین النهرین آنقدر آثار بیرون بیاید که معلوم بشود اینها اجداد ما بوده‌اند که در مجاورت مرز فعلی و در منطقه ایران قدیم طرح اولین حکومت را ریختند بنابراین هزارسال پیش از اینکه طراحان الفباء هروکلیف در صحرای افریقا سرگردان بوده‌اند اجداد ما اولین الفبای تاریخ را که الفبای میخی است طراحی کردند و بنابراین تاریخ ما با یک جهش که باستانشناسان مایه آنرا از دل خاک بیرون خواهند آورد تا ۴۵ قرن جلو خواهد رفت این یک دورنمائی است خوشبختانه دورنمای آینده در تمام جهات درخشان عالی و امید

بخش است فکر می‌کنم بعنوان کلمه ختم بتوانم مترجم فکر همه دوستان حاضر باشم که ما بایستی بکوشیم که خودمان را شایسته نهضت عظیمی که برهبری شاهنشاه آریامهر در مملکت ما رخ داده است قرار دهیم و هر کدام بسهم خودمان در این بنای عظیم سنگی داشته باشیم و بتوانیم افتخار کنیم که بگوئیم ما یک سرباز لایق نهضت بودیم انشاء الله (احسنت-احسنت).

۷- قرائت دستور وتعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه.

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۲۸۷

روز یکشنبه ۱۷/۷ /۴۵

۱-گزارش شور دوم لایحه دریافت شهریه از دانش آموزان دبیرستان دولتی. شماره ی چاپ ۱۴۴۰

۲-گزارش شور اول لایحه ثبت و فروش اراضی مستحدثه ساحلی. شماره ی چاپ ۱۹۶۴

۳-گزارش شور اول لایحه برنامه عمرانی سوم کشور. شماره ی چاپ ۱۸۱۴

۴-گزارش شور اول لایحه اجاره ی فروش مصنوعات آموزشگاههای حرفه‌ای. شماره ی چاپ ۱۸۷۲

۵-گزارش شور اول لایحه پرداخت مطالبات شرکتهای گوتینو گاروو کوکس. شماره ی چاپ ۱۹۲۵

رئیس- با اجازه ی خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه خواهد بود.

(ده دقیقه بعد از ظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی-مهندس عبدالله ریاضی