مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ دی ۱۳۵۰ نشست ۲۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ دی ۱۳۵۰ نشست ۲۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۴ دی ۱۳۵۰ نشست ۲۸

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامس غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامس غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان ذوالفقاری- دکتر کفائی- دکتر حبیب بهبهانی- دکتر لقمان ادهم- دکتر عظیمی- مظاهری- دکتر برومند- ضیائی احمدی- امیر علم خزیمه- غضنفری- اهری-دکتر سعید بهادری- عباس میرزائی- فریدونفر- تیمسار همایونی- تیمسار دکتر خطیب شهیدی- ایلخانی پور- دکتر پناهی- کمالوند- حقشناس- ادیب سمیعی – شیخ الاسلامی- جعفری- محمدولی قراچورلو- ناروئی- دکتر صفائی- تژده- مهندس اسمعیل جلالی- کیوان محدث زاده- اسلامی نیا- شهرستانی- دکتر صمد زاده – فیصلی- مظهری- صائب- دکتر امین- اولیاء- خانم پیر نیا- دکتر خطیبی- خانم امیر ابراهیمی- دکتر رشتی – دکتر رفیعی- کریم بخش سعیدی- دکتر شمس- مهندس صائبی- مهرزاد.

غائبین مریض

آقایان پرویزی- دکتر مشایخی- خانم اقبال- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر اسکوئیان- خانلر قراچورلو – سید کاظم مسعودی- خانم ضرابی - عزیز مرادی- محمدیان- خوانساری- مصطفوی تائینی- بدر خانی- پروین- مهندس حسین خسروی- خانم دکتر آصف زاده – خانم زاهدی- سعادت فرد- دکتر جواد سعید- مهندس قاسم معینی- موقر نیکپور- دکتر یزدان پناه – دکتر یگانگی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس پروشانی- تیمسار سر لشگر همایونی – مهندس بدیعی- نیک روش- عبدالحسین آموزگار- شهرستانی – حکمت یزدی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس پروشانی- تیمسار سر لشگر همایونی – مهندس بدیعی- نیک روش- عبدالحسین آموزگار- شهرستانی – حکمت یزدی.

رئیس – نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای مهندس پروشانی تشریف بیاورید.

مهندس پروشانی- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند، در این ایام که اغلب مردم جهان مادی را دشمنیها و اختلافات خانه بر انداز بخود مشغول داشته و جوامع بشری را دچار نگرانیهای بزرگ نموده است در آستانه سال جدید با عنایات پروردگاری و توجهات خاص شاهنشاه آریامهر با برنامه‌ای تازه و نوین بزندگانی امن و آسایش خود ادامه می‌دهیم.

باید اذعان کرد که ابتکار رهبر ما در تجلیل از کوروش بزرگ بنیان گذار شاهنشاهی ایران یکی از وقایع مهمه دنیا در قرون اخیر بود زیرا علاوه بر احترام و ایمانی خاص که بر پیشوای عالیقدر ایران داشتند احساس نمودند که معظم له مبشر صلح و صفا و بانی ایجاد تفاهم و دوستی بین ملل جهان است (صحیح است). امکان یادآوری تمامی اقدامات و پیشرفتهای چشمگیری که در ده ساله اخیر یعنی بعد از انقلاب شاه و مردم بعمل آمد در این جا میسر نیست و نمی‌توان بیک یک این اصلاحات در زمینه‌های سیاسی – اجتماعی – فرهنگی- اقتصادی- کشاورزی و صنعتی اشاره نمود ولی هرگاه یکی از آن مسائل مثلاً آموزش و پرورش که یکی مبانی عالیه پیشرفتهای کشور محسوب می‌شود توجه گردد بخوبی آشکار می‌شود که چگونه زیر بنای بزرگی برای یک آینده تابناک پی گذاری شده است (صحیح است). در این قسمت مطلب مهمی که می‌خواستم باستحضار نمایندگان محترم برسانم و از بیان آن کاملاً احساس افتخار می‌کنم این است که هفته گذشته در شرفیابی اعضای شورایملی پیشاهنگی و هیئت مدیره انجمن طرفداران تربیت پیشاهنگی ایران به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر حضور داشتم و از نزدیک اوامر همایونی را که همواره منبع لایزال الهام بوده است بگوش جان شنیدم. نمایندگان محترم بطور یقین از طریق تلویزیون و رادیو و مطبوعات قسمتی از گزارش این شرفیابی را ملاحظه فرموده‌اند ولی اطمینان دارم درک احساسی که در آن جلسه برای من و سایر حاضران بوجود آمد هیچگاه از طریق این وسایل ارتباطی هرچه هم که کامل باشد مقدور نیست.

آنجا که بحثی از کودکان و نوجوانان بود مانند پدری مهربانی مدبر و دانا که به آینده آنها سخت علاقه مند است از پیشرفتهای پیشاهنگی ایران ابراز رضایت می‌فرمودند و هنگامیکه مشکلات مطرح بود بصورت رهبری توانا که سرپنجه او گره گشای جوانان و دانشجویان است ارائه طریق می‌فرمودند و سپس در ترسیم دور نماهای آینده کشور مطالبی بیان فرمودند که نه فقط برای پیشاهنگان بلکه برای بزرگسالان و دانشگاهیان و سازمانهای ملی و دولتی نیز می‌تواند سرمشق اعمال و رفتار باشد. شاهنشاه تأکید فرمودند که تعلمات پیشاهنگی در انتظار تهیه لباس و علائم پیشاهنگی نباید متوقف شود و بخصوص در روستاها ولو بدون داشتن لباس مخصوص گسترش یابد فرمودند در حقیقت آنچه پیشاهنگی را روح بخشیده و آنرا بعنوان قوی ترین و مؤثر ترین عامل تربیتی در سطح جهانی معرفی کرده است که روحیه و طرز تفکر اطفال و نوجوانان را دگرگون می‌سازد و آنها را بطریقی که مطابق با طبیعت و خواست خود آنها است بطرف کمال اخلاق و وجدان و جوانمردی و فعالیت سوق می‌دهد تا افرادی راستگو و نیکو کار تربیت شوند (صحیح است).

جای خوشوقتی است که سازمان ملی پیشاهنگی ایران در اثر هدایت عالیه شاهنشاه آریامهر بمسئولیت خطیر خود آگاه است (صحیح است) و امیدواریم روستازادگان عزیز ما پابپای پیشاهنگان شهری با اصول برادری آشنا شوند و همراه با رضای باطن و ایمان و خدمت بخلق قوای خودرا در جهت پیشرفت متمرکز سازند. (احسنت).

از موقعیت استفاده می‌کنم نوزدهمین سالروز تأسیس پیشاهنگی ایران را با نهایت خوشوقتی صمیمانه بمناسبت پیشرفتهای درخشان گذشته بعموم برادران و خواهران پیشاهنگی کشور و مسئول علاقمند پیشاهنگی معروض می‌دارم و از خداوند بزرگ خواستارم که این سازمان با توجه و عنایات خاصه رهبر عزیزمان در هدایت نوجوانان عزیز بیش از پیش توفیق کامل حاصل نماید (احسنت – انشاءالله).

در این باره باید اضافه کرد که تشکیل شوراهای آموزش و پرورش مناطق که در سراسر کشور بصورت محسوس در کار تعلیم و تربیت مشارکت و نظارت یافته اندو از این راه طی یکسال اخیر بهبود کمی و کیفی غیر قابل انکار بوجود آمده و از نظر تحرک دستگاه نیز با آنکه طبق قانون و مقررات ظرف پنجسال باید شوراها در سراسر کشور تشکیل شود خوشبختانه امروز نزدیک به ۱۷۰ شورا و ظرف مدت ۱۸ ماه مشغول فعالیت است که قسمتی عمده از کار اجرای قانون را باید انجام یافته تلقی نمود.

همچنین در قسمت انقلاب آموزشی یعنی نظام جدید آموزش و پرورش نیز به پیشرفتهای محسوس رسیده‌ایم که همه آقایان از آن اطلاع دارند.

در زمینه مبارزه با بیسوادی که از مهرماه امسال با طرحی تازه در سراسر کشور آغاز شده و بیشتر فعالیتها شامل افراد لازم التعلیم (کودکان ۶ تا ۱۲ سال) است باعث می‌شود بیسوادی ریشه کن شود.

موقع را مغتنم شمرده تنفر و انزجار خود را از اعمال خلاف رویه و ناجوانمردانه حکومت بعثی عراق ابراز داشته (احسنت) و از خداوند بزرگ یاری می‌طلبم شاهنشاه صلح طلب ما را در کنف حمایت خود محفوظ و مصون بدارد. (احسنت- آفرین).

همکاران گرامی

درود بشاهنشاه آریامهر که ملت ایران و جهانیان معظم له را مبشر صلح و آرامش و امنیت در دنیای پر تلاطم امروز میدانند (احسنت – احسنت).

رئیس- تیمسار سر لشگر همایونی بفرمائید.

تیمسار سر لشگر همایونی – باستحضار نمایندگان محترم می رسانم بر حسب استدعای تیمسار ارتشبد عظیمی وزیر محترم جنگ و تصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران برای بازدید از واحدهای نیروهای زمینی و هوائی شاهنشاهی از تاریخ ۴ دیماه الی غروب روز شنبه ۱۱ دیماه هیئتی مرکب از اعضاء کمیسیون نظام و هیئت رئیسه کمیسیونهای بودجه دارائی و آقایان مهندس صائبی و شهرستانی از هیئت رئیسه مجلس شورای ملی آقای دکتر الموتی ریاست فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین که دو روز بعد به هیئت پیوستند (آقای رئیس فراکسیون حزب مردم هم دعوت داشتند ولی بواسطه گرفتاری نتوانستند شرکت کنند) در معیت تیمسار سپهبد کاتوزیان معاونت وزارت جنگ عازم شهر مقدس مشهد گردید.

نخست از مراحم و الطاف شاهنشاء آریامهر سپاسگزاریم که در این سفر مواهب زیادی مشمول هیئت شد سر آمد آن زیارت بارگاه معدلت آثار رضوی است که با درخشش خود دیدگان زائران را روشن می‌کند و حضور در مراسم سلام خاص میلاد خجسته و با سعادت حضرت علی ابن موسی الرضا علیه آلاف و تحیت و الثنا است که با حضور نیات تولیت عظمی و آقایان روحانیون افسران نیروهای مسلح شاهنشاهی رؤسای ادارات دولتی اعضاء انجمنها و نمایندگان طبقات مختلف مردم در سالن تشریفات آستان قدس با آئین و روحانیت مخصوص انجام پذیرفت (صحیح است) و در حرم مطهر با مشارکت تیمسار سپهبد کاتوزیان که شخصیت پرهیزکاری است (صحیح است) بدعا و ثنا بدرگاه الهی ملتمس بودیم تا بارقه‌ای از درک مواهب و برکات آسمانی کما فی السابق شامل حال و احوال این ملت خداشناس فرماید (انشاء الله).

گر چه بنای بارگاه حضرت ثامن الائمه مربوط به قرن سوم هجری است اما جلال و شکوه خویش را از دوران صفویه آغاز می‌کند و از آن پس بر اثر ایمان و معتقدات خاص پادشاهان ایران هر روز شکوهمندتر می‌شود و امروز بر اثر اخلاص شخص اعلیحضرت محمد رضا شاه پهلوی آریامهر نهایت عظمت و جلال را دارد (صحیح است) ۵ دی هیئت طبق برنامه به نیشابور عزیمت بقعه امامزاده محمد محرق که بوسیله هیئت امنا آثار باستانی به بهترین وجهی تعمیر و کاشی و مقرنس کاری شده – و آرامگاه حکیم عمر خیام شاعر و ریاضیدان و فیلسوف معروف ایران و کتابخانه و مهمانسرای آن در باغ مصفای جنب بقعه شیخ محمد فرید عطار نیشابوری شاعر دانشمند و صوفی وارسته- و آزامگاه کمال المک نقاش معروف که همگی آنها بامر شاهنشاه اریامهر یا تعمیرات اساسی بشرح بالا شده و یا تجدید بنا گردیده از نزدیک دیدن نمودیم و به روان آنها درود فرستادیم (احسنت) هم چنین شهر نیشابور که از حیث عمران و ابادانی من جمله ایجاد پارک و فضای سبز پیشرفت خوبی نموده با پشتکار شهردار دلسوز و همکاری انجمن شهر و مردم در کمال نظافت و پاکیزگی بود روز بعد هیئت عازم سرخس شد یکی از نقاط مستعد خراسان سرخس است عمران و آبادانی زیادی در این چند سال اخیر چه از طرف آستان قدس و چه بر اثر اجرای طرحهای عمرانی دولت بعمل آمده بناهای زیادی در آنجا احداث و در حدود ۵۰۰ هکتار درختکاری و ایجاد باغ شده ۵۰ حلقه چاه عمیق حفر گردیده است مردم با تمام وجود خود به شاهنشاه دعا می‌کردند و ثنا خوان بودند (صحیح است) و از آقای سرهنگ تژده نماینده فعلی مجلس شورایملی که ۵ سال در آنجا با سمت رئیس املاک و فرماندار مجری طرحها بوده قدردانی می‌نمودند.

در مراجعت گردان مزدوران جزء لشگر ۷۷ خراسان که در منطقه حساس مرزی قرار گرفته مورد بازدید هیئت قرار گرفت این گردان آمادگی انجام هرگونه مأموریت و عملیات را داشت. روحیه افسران- درجه داران و افراد عالی بود، جیره ۲۴ ساعت آنها در توبره پشتی رزمی موجود، چادر انفرادی- بیل و کلنگ- پوشاک- لوازم انفرادی بوزن ۱۵ کیلو متعلق به هر نفر در کیسه بسته بندی شده، آشپزخانه سفری، مواد غذائی، لوازم داروئی و اسلحه و ادوات جنگی با مهمات واحد آتش مهیا و کامیونهای ترابری به تعداد کافی پارک شده بود که فعالیت شبانه روزی افسران و کادر مربوطه را مبرهن می‌ساخت (صحیح است) در نیمه راه سرخس در امتداد جاده ۱۸ کیلومتری فرعی سه حلقه چاه بوسیله شرکت ملی نفت حفر شده که دارای منابع عظیم گاز است ابتدا بوسیله لوله هائی که در بین راه دیده شد امتداد پیدا خواهد کرد و مصرف شهر مشهد تأمین می‌شود و برای مازاد آنها شرکت ملی نفت پروژه‌های خاصی دارد.

همچنین در برنامه بازدید از ایستگاه رادار و پایگاه هوائی مشهد خانه مرزبانان آسمان کشور رفتیم از آسایشگاههای سربازان- مهمان سرای درجه داران و افسران- نمازخانه- کتابخانه- کودکستان- مهدکودک باشگاه درجه داران و افسران دیدن کردیم نظم و ترتیب و حسن جریان در کلیه امور پایگاه اهتمام و مراقبت افسران و کادر مربوطه را در انجام وظایف سنگین خود کاملاً مجسم می‌نمود (صحیح است) سه شنبه ۷ دیماه بر اثر ضایعه غم انگیز رحلت آیت الله العظمی کفائی سومین فرزند آیت الله العظمی مرحوم آخوند ملا کاظم خراسانی پیشوای برجسته عالم تشیع و یکی از بنیانگذاران صدر مشروطیت ایران با تأثر و تأسف فراوان در مراسم تشییع جنازه آن عالم ربانی در معیت نمایندگان دربار شاهنشاهی و دولت و نیابت تولیت عظمی و حضرات حجج اسلام و آقایان روحانیون و سایر طبقات شرکت نموده و با مردم مسلمان و متعصب مشهد که باحترام فقید سعید از صبح دست از کار کشیده تمام دکاکین و مغازه‌ها را بسته و ادارات دولتی نیز تعطیل شده بود همدری نموده بخانواده مرحوم آیت الله بالاخص همکار گرامی آقای دکتر حمید کفائی که بسیار معغوم و محزون بودند مراتب تسلیت و تعزیت کلیه نمایندگان مجلس شورای ملی ابراز شد.

آقای دکتر کفائی در جواب تلگراف مقام عالی ریاست که ابراز همدری نمودند تلگرافی مخابره کرده‌اند و ضمن تشکر اضافه نموده‌اند که طبق وصیت حضرت آیت الله کفائی کتاب کفایه الاصول که میراث کرانبهای خاندان کفائی است به کتابخانه مجلس شورای ملی تقدیم خواهد شد (احسنت) روز ۸ دیماه هیئت در ستاد لشگر حضور یافته و در توجیه ستادی شرکت نمودند از گسترش و چگونگی مأموریت لشگر ۷۷ در منطقه وسیع خراسان با وسایل و موجباتی که در اختیار آنها گذارده شده آگاهی پیدا کردند- بیانات مهیج سر لشگر اعظمی فرمانده لشگر در مورد چگونگی خدمت شبانه روزی افسران، درجه داران و افراد – وقوف و احاطه رؤسای ارکان ستاد لشگر نسبت بوظایف و امور محوله اهمیت خاصی را متضمن بود – در تمام یگانهای لشگر و سپاهی انضباط و حسن جریان خدمتی چه در قسمت‌های فنی و آموزشی و چه در امور مربوط بزیست و تدارکاتی و بهداشتی چشم گیر بود – بر اثر حسن مدیریت فرماندهی نیروی زمینی و فرمانده لشگر و مراقبت و اهتمام مداوم افسران و درجه داران و افراد لشگر ۷۷ آماده انجام مأموریت محوله در زمان عادی و فوق العاده می‌باشد. (صحیح است).

سپاهیان انقلاب در سربازخانه‌ها و سپاهیان دختر در دانشسرای تربیت معلم با احساسات میهن پرستی و شاه دوستی برنامه‌های آموزشی خاص خود را با روحیه‌ای ممتاز طی می‌نمودند.

هیچ تردیدی نیست که افسران، درجه داران و سربازان و سپاهیان دلیر ایران با توجه باهمیت مسئولیت و وظیفه شناسی که در قبال دفاع میهن و حفظ استقلال و عظمت ایران عزیز بر عهده دارند با در نظر گرفتن این حقیقت که دشمنان و معاندین این مرزو بوم پیوسته نگران قدرت و نیرومندی و جان بازی و فداکاری نیروهای مسلح شاهنشاهی بوده و می‌باشند ضمن اعتماد بسازمان و قدرت روز افزون ارتش با کمال هوشیاری هموارهآماده دفاع از میهن و آرمانهای مقدس فرمانده تاجدار خود بوده تا با خواست خداوند قادر متعال ملت ایران در پناه نیروی مدافع خود با کوشش و کار مملکت و اجتماع خود را هر چه بیشتر بجلو رانده مدارج ترقی را یکی بعد از دیگری طی نماید.

فعالیت و علاقمندی بانجام وظیفه آقای زاهدی نیابت تولیت عظمی و استاندار خراسان نوید پیشرفت بیشتری را در شئون مختلف آن استان می‌دهد و امیدواریم در این راه توفیق کاملی نصیب ایشان بشود.

چهره نو و دلپذیر شهر مشهد حاکی از پیشرفت امور عمرانی و آبادانی در این شهر وسیع مذهبی می‌باشند من جمله ایجاد پارک آریامهر بوسعت ۶۵ هکتار با تأسیسات آن گردشگاه خوبی جهت مردم اصلاح طلب و ترقیخواه مشهد می‌باشد امیدواریم در آتیه نزدیکی مرکز استان پهناور خراسان با تلاش صمیمانه و پی گیر همه متصدیان امور در سایه نظم و آرامش که از آن برخورداریم پیشرفت زیادتری داشته باشد (انشاء الله).

در مدت توقف در مشهد هیئت توفیق یافت از تأسیسات شیروخورشید سرخ مشهد انبارها و بانک خون و بیمارستان ۵۰ تخت خوابی و آسایشگاههای اطفال بی سرپرست بازدید نماید حسن جریان در تمام امور موجود بود بایستی قبول کرد در دوران سازندگی و پیشرفت شیروخورشید راه خود را از طریق وصول بهدفهای مقدس انقلاب ایران نسبت باین مقدار از وظایف که در این جنبش و جهش ملی بعهده او است بخوبی پیموده و از عهده بر آمده است.

ضمناً باستحضار میرسانم یک شب که هیئت در محضر حضرت آیت الله العظمی آقای میلانی حضور داشت ایشان بعد از توضیح آقای عباس میرزائی در مورد رفتار نا هنجار مأمورین دولت بعثی عراق نسبت به آقای آیت الله امینی و اطلاعاتی که شخصاًدر زمینه رفتار وحشیانه عمال دولت بعثی عراق نسبت بایرانیان داشتند ضمن ابراز تأثر بسیار می‌فرمودند از حکومتیکه بوسیله اجامر و اوباش اداره شود جز رفتار غیر انسانی چه انتظاری می‌توان داشت (صحیح است) ضمناً می‌فرمودند ایران در بین تمام ممالک اسلامی بر اثر حمایت از تشییع می‌درخشد و ثباتی که دارد مورد اتکای شیعیان جهان است و از درگاه خداوند متعال خواستارم حفظ و حراست آن بودند.

در خاتمه از طرف خود اصالتاً و وکالتاً از طرف آقایان نمایندگان مجلس شورای ملی که در این هیأت شرکت داشته از پذیرائی گرم و برنامه‌های مسافرت که با دقت تنظیم شده بود از تیمسار ارتشبد عظیمی وزیر محترم جنگ و تیمسار سپهبد کاتوزیان که این زحمت را متحمل شده‌اند اظهار امتنان و تشکر می‌نماید – این بود گزارش مختصری از بازدید هیئت پارلمانی به مشهد.(احسنت- احسنت).

رئیس – آقای مهندس بدیعی بفرمائید.

مهندس بدیعی- جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، قریب سه سال است که چنگال خون آلود حزب بعث در تارو پود ملت نجیب عراق فرورفته و این حکومت جابر و خونخوار بهیچ اصولی از انسانیت و حقوق بین المللی پای بند نبوده و روز بروز چنگال خود را بیشتر بخون آغشته می‌نماید (صحیح است) و نفرت و انزجار مردم جهانرا بیشتر بر می‌انگیزد برای ما این موضوع روشن نیست که چرا باید ملل انسان دوست جهان اجازه دهند که مشتی اوباش این نوع رفتار غیر انسانی با ایرانیان مقیم عراق با ملت خود بنماید.

بارها حزب بعث اعلام نموده که ما بملت ایران احترام می‌گذاریم آیا احترامی که بملت ایران گذاشتند رفتار هفته اخیر آنان بود. که در این چند روزه مشاهده فرمودند آیا هیچ بشری بخود اجازه می‌دهد که در سرمای چند درجه زیر صفر مشتی پیرمرد و پیرزن و اطفال مریض و خردسال و روحانیون را با کامیونهای روباز در صحرا رها سازد آیا این رفتار غیر انسانی حزب بعث برای جهانیان کافی نیست و آنرا می‌توان بچه چیز تشبیه نمود.

مردم ایران از این رفتار غیر انسانی شدیداً ابراز انزجار می‌نماید و در این چند روزه اهالی غیور خوزستان مخصوصاً اهواز بارها مانند سایر هموطنان شدیداً باین عمل غیر انسانی اعتراض و از نزدیک مشاهده نموده که چگونه مجریان حزب بعث ایرانیان را از خانه و کاشانه خود رانده‌اند (صحیح است) خواستار آن هستند که (سعید وزیری – انزجار چیست؟ باید قدرت نشان داد) بهر طریق مقدور باشد از رفتار غیر انسانی حکومت جابر عراق جلو گیری نمایند و کلیه ایرانیان برای اجرای حق و انسانیت آماده همه گونه فداکاری بوده و دیگر تحمل آنرا ندارند که ناظر اهانت بعلماء دینی و امکنه مقدسه خود باشند (صحیح است) و انتظار دارند که بزودی پاسخ لازم و کافی باین یاوه گویان از خدا بی خبر داده شود (صحیح است).

موقع مغتنم شمرده از اقدامات سازمان شیروخورشید که در همه حال برای کمک بهم میهنان از هیچ گونه فداکاری دریغ ننموده سپاسگزاری و بطور قطع تمام ایرانیان در راه کمک باین سازمان انسان دوست آنچه مقدور باشد دریغ نخواهند نمود و هر موقع که سازمان شیروخورشید دست نیاز بسوی هم میهنان دراز نمود و کلیه بی درنگ برای کمک شتافته‌اند.

در خاتمه از خداوند آرزو دارم که ملت نجیب عراق هر چه زودتر خود را از شر حزب بعث خلاص نموده و نگذارند بیش از این به آنان ظلم و ستم شود (انشاءالله).

توفیق همکاران گرامی و ملت نجیب ایران را درخدمت بشاهنشاه آریامهر و میهن عزیز از خداوند آرزو دارم.(احسنت- احسنت).

رئیس – آقای نیک روش بفرمائید.

نیک روش – با اجازه مقام معظم ریاست. نمایندگان محترم.

بعثی عراق با اتخاذ روشهای سیاسی غیر معقول لحظات حساس و خطر ناکی میگذراند.

موجی از بدترین صور وحشت و ترور رمز زندگی و فلسفه بقاء ملت نجیب آن کشور را تهدید می‌کند و برق آسا عراق را در این دنیای حادثه انگیز و خروشان بسوی نیستی میکشاند. بیم و اضطراب در همه جای عراق سایه گسترده است. در این کشور انسانها احساس آرامش نمی‌کنند. همه آنها لحظات شیرین و رؤیایی زندگی را در فراموشخانه دل محبوس کرده‌اند. امیدی بفردا ندارند. و از بیم فردا بخود می‌لرزند (صحیح است) بخوبی معلوم نیست که فردای زندگانی آنان با چه وقایع شوم و دردناکتری همراه باشد. زندگی ملت عراق با دو چیز توأم است. آتش بعد خون هیولای مرگ. مرگی رقت بار. مرگی بخاطر ارضای تمایلات پلید و شهوات حیوانی دولت بعثی عراق. امید و آرزو. وجد و سرور و عشق بزندگی مردم را بکام خود می‌بلعد و با خویش یأس، بدبینی، درد و رنج، بد بختی و زوالبرای ملت عراق بارمغان می‌آورد (صحیح است) ملتی که از دیدن اعمال غیر انسانی و ننگین حکومت بعثی بستوه آمده است و خفقان گلویش را می فشارد. دولت بعثی عراق که بابلوا و آشوب، آدم کشی و جنایت در عراق حکومت می‌کند و این پدیده‌های استعماری را وسیله بقاء و پیشرفت خود می‌انگارد و از شکنجه و آزار دیگران شرم ندارد (صحیح است) و از ریختن و آشامیدن خون انسانهای بی گناه و بدون دفاع مست می‌شود و زمانی که در منجلاب تباهی و فساد دست و پا می‌زند مستانه احساس می‌کند که کمال مطلوب یافته است. زهی تأسف.

دولت البکر وقتیکه از میکدن خون ملت عراق اشباع می‌شود با هذیان گویی و تبلیغات پوچ و بی احساس بتحریک امارات خلیج فارس علیه حق حاکمیت ایران در جزایر ایرانی تنب‌ها و ابوموسی می‌پردازد. ولی چون با بیداری و هوشیاری برادران آنسوی خلیج فارس و ثبات سیاسی وحدت ملی، قدرت نظامی ایران و رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر روبرو می‌شود و جایی را برای اجرای نقشه‌های استعماری در این منطقه نمی‌یابد، در نهاین درماندگی بحریم خانه و کاشانه ایرانیانیکه صرفاً بعشق پیشوایان دینی در عراق طی اعصار متوطن شده‌اند تجاوز می‌کند. تجاوزی که تاریخ هرگز بیاد ندارد. (صحیح است).

دولت البکر و عمال بعثی چون بعلت فقدان ذوق و ابتکار و عدم قدرت اراده و یروی ایمان و نداشتن یک خط مشی سیاسی و اقتصادی نتوانسته‌اند خدمتی جز خیانت بملت و کشور عراق بکنند اکنون چگونه می‌توانند شاهد افتخارات، بزرگیها و پیشرفتهای ایران که با اتخاذ یک سیاست مستقل ملی و ارشاد و رهبری بزرگ پیشوای ما شاهنشاه آریامهر که بر قلوب ما حکومت می‌کند کسب شده است باشند (آفرین). فلسفه تجاوز بعثیها عواملی از قبیل حسادت نسبت به پیشرفت ایران، خیانت بیشتر بملت عراق و اجرای نیات شوم استعمار است (صحیح است). دولت بعثی چپاول و غارتگری اموال ایرانیان بزرگوار و میهن پرست عراق را جز صفات اجتماعی خود میدانند، چون باین کار معتاد شده‌اند – وضع حمل زنان باردار در بیابانها و در دیدگاه عمال بعثی و شرطه‌های عراقی هیچ گونه حالت رقت باری برنمیانگیزد. چون انسانیت و همه چیز خود را خیلی زودتر از آنچه که فکر می‌کنید از دست داده‌اند- خستگی - گرسنگی و تشنگی پیر زنان و پیرمردان و کودکانی که در بیابانها آواره‌اند و لنگان لنگان بسوی مرز خوشبختی ایران طی طریق می‌کنند در مکتب بعثیها محلی از اعراب ندارد در حالیکه دنیا شیوه غیر انسانی آنرا محکوم می‌نماید (پدرامی- روی یزید را سفید کرده‌اند) شکنجه ایرانی بگناه ایرانی بودن در عراق با کدام یک از موازین اخلاقی و اصول حقوقی بین المللی ملتها وفق می‌دهد کی و چه موقع جنایات وحشیانه این گروه خون آشام بعثی پایان می‌پذیرد. تا کی می‌توانند شاهد اعمال خلاف انسانی خویش باشند. چه پاسخی بدنیا در مقابل ننگین ترین اعمال خود نسبت بایرانیان مقیم عراق می‌دهند. قضاوت تاریخ درباره شیوه ناجوانمردانه عمال بعثی چگونه است؟ آیا فکر نمی‌کنند که تاریخ از ثبت این اعمال نفرت دارد.

این آنارشیستهای قرن‌ها باید بخوبی آگاه باشند که با این فجایع کاری از پیش نمی‌برند و کوچکترین تزلزلی در وحدت ملی ما، پیشرفت و نگهداشت بزرگیها و افتخارات ما وارد نمی‌کند و هرچقدر آنهابانحطاط و سقوط نزدیک می‌شوند ما بسوی خوشبختی و دروازه‌های تمدن طلایی با گامهای سریع و قاطع پیش می‌رویم و کوچکترین اعتنایی به بلوا و آشوب آنها نداریم (صحیح است).

همکاران گرامی آواره گان ایرانی بوسیله دولت بعثی عراق در آن هنگام که با بدنهای مجروح، پاهای برهنه، نفس زنان بمرز خوشبختی ایران می‌رسند و با استقبال گرم و پر شور هم میهنان خویش روبرو می‌شوند (صحیح است) و الطاف و مواهب بیکران رهبر خردمند شاهنشاه آریامهر را حس می‌کنند، این شیفتگان شاهنشاه عزیز، این عاشقان وطن خاک ایران را بوسه می‌زنند درد و رنج و درماندگی و سوز سرما را از یاد می‌برند (صحیح است).

مردم غیور، شاهدوست، میهن پرست و مرزدار ایلام و پشتکوه هم صدا با ملت ایران مراتب تنفر و انزجار خود را نسبت باعمال حکومت بعثی عراق اعلام می‌دارند و با جانبازی و فداکاری در راه وطن و شاهنشاهی ایران با شاهنشاه عزیز و بزرگ خود تجدید پیمان می‌کنند و در راه اجرای نیات مقدس معظم له از هیچ گونه جانفشانی و بذل مساعدت و همکاری بهمنوعان رانده شده از عراق دریغ نمی‌ورزند (صحیح است). در پایان سلامت و دوام عمر شاهنشاه آریامهر و شهبانوی نیکوکار و گرامی ولیعهد عزیز ایران و خاندان جلیل سلطنت را آرزو می‌نمایم (احسنت – احسنت).

رئیس – آقای عبد الحسین آموزگار بفرمائید.

عبد الحسین آموزگار- با کسب اجازه از مقام معظم ریاست و همکاران ارجمند ضمن ابراز تنفر و انزجار مردم خراسان از رفتار غیر انسانی عمال حکومت بعثی عراق در ایامیکه آنها نسبت بروحانیون عالیقدر و علما برجسته علم تشیع اهانت و آزار و شکنجه روا می‌دارند با الهام از افکار عمومی ملت ایران از خدمات یک شخصیت روحانی تجلیل می‌کنم. بطوریکه از طریق رادیو و مطبوعات مستحضر شده‌اید هفته گذشته یکی از فرزندان برومند مشروطیت و عالمی روحانی و ارجمند دارفانی را وداع گفت و بسوی ابدیت رخت بر بست.

«مرحوم آیت الله حاج میرزا احمد کفائی خراسانی» سومین فرزند آیت الله العظمی مرحوم آخوند ملا محمد کاظم خراسانی پیشوای عالم تشیع ۹۲ سال با عزت و شرافت و نیکنامی در این عالم بسر برد و برای خراسان و همه ارادتمندان خود پدری مهربان و دلسوز و شخصیتی قابل احترام و خدمتگزاری کم نظیر بود.

آیت الله کفائی تحصیلات مقدماتی و عالی را در محضر والد ماجد خود که از بانیان صدر مشروطیت بودند فراگرفت و در سن ۲۸ سالگی بدرجه اجتهاد نائل گشت و در سال ۱۳۳۴ هجری قمری بعد از جنگ بین الملل اول در جنگهای استقلال عراق و مبارزه علیه حکومت استعماری شرکت کرد و یکی از عاملین مهم استقلال آن مملکت بود و سرانجام بعد از مبارزات زیاد در سال ۱۳۳۹ ناچار از مهاجرت به حجاز شد و در سال ۴۱ باتفاق چند تن از مراجع عالم تشیع بایران برگشتند و از شهریور ۱۳۲۰ حوزه علمیه خراسان را تأسیس کردند و مدت ۴۵ سال تدریس فقه و اصول عالی را در مدارس علمی روحانی عهده دار بودند و شاگردان بسیاری تربیت و تحویل عالم اسلام دادند که هم اکنون در تهران، قم و مشهد بتدریس علوم دینی اشتغال دارند.

فقید سعید در سن ۳۰ سالگی حاشیه‌ای بر کتاب کفایت الاصول پدر خود نوشته است که قسمتی از آن در جنگهای استقلال عراق از بین رفت.

مرحوم آیت الله کفائی علاوه بر مقام شامخ روحانیت و خدماتیکه از این طریق انجام دادند پیوسته در خدمات مهم مملکتی و اجتماعی صاحب نظر و طرف مشورت مسئولین امور خراسان بودند.

در مواقع بحرانی و خطرناکی که استقلال مملکت را تهدید می‌کرد با نفوذ کلامی که در اجتماعات مختلف خصوصاً هیئت‌های مذهبی داشتند و با تدبیر خاص بر علیه عمال بیگانه و آشوب طلب مردانه قیام می‌نمودند.

در دورانیکه کشور ما در اشغال قوای بیگانه بود و بیگانه پرستان و مزدوران خارجی می‌کوشیدند نقشه پلید و شومی را که در آذربایجان عزیز عملی کردند در خراسان و بخصوص شهر مشهد بکار برند تنها تشکیلات منظم مذهبی این روحانی عالیقدر توانست از اقدامات خائنانه آنها ممانعت کند و نقشه‌های پلید آنها را نقش بر آب سازد (صحیح است).

خوب بخاطر دارم هنگامیکه شاهنشاه آریامهر بعد از ختم غائله آذربایجان بمشهد مسافرت فرمودند و بنده بمناسبت خدمتی که بر عهده داشتم همه جا در التزام رکاب شاهنشاه بودم. در مدخل حرم مطهر حضرت رضا علیه السلام مرحوم آیت الله کفائی را مورد مرحمت قرار دادند و فرمودند اگر تشکیلات منظم مذهبی شما نبود خراسان مانند آذربایجان تحت تسلطعمال بیگانه قرار می‌گرفت و در این صورت استقلال و تمامیت مملکت بخاطر می‌افتاد. مرحوم آیت الله کفائی خراسانی همیشه مورد احترام و محبت شاهنشاه آریامهر بودند و چند سال قبل بر حسب امر مبارک شاهنشاه برای معالجه بخارج عزام شدند و دوران بیماری اخیر نیز مرتباً اطباء عالیمقامی از طرف شهریار معظم برای معالجه ایشان بمشهد می‌آمدند و پس از رحلت این عالم ربانی بر اثر اوامر شاهنشاه اسلام پناه وزارت دربار شاهنشاهی. دولت و مقامات محلی با تشییع و تجلیل شایسته جنازه فقید سعید را در بهترین محل در جوار مرقد مطهر حضرت ثامن الائمه علیه السلام بخاک سپردند. من در این مکان مقدس بروح پرفتوح این شخصیت بارز و روحانی عالیقدر درود می‌فرستیم و این ضایعه اسفناک را بعالم تشیع و قاطبه مردم خراسان بخصوص خاندان معظم کفائی و فرزندان آنمرحوم بالاخص همکار عزیز خود جناب آقای دکتر حمید کفائی نماینده محترم مشهد تسلیت می‌گویم. و بنام خراسانیان از عنایات خاص شاهنشاه آریامهر سپاسگزاری نموده و از توجه دولت و وزارت اطلاعات و همکاران عزیز مطبوعاتی که در بزرگداشت فقید سعید همت گماشته‌اند صمیمانه تشکر می‌نمایم (احسنت- احسنت).

رئیس – آقای شهرستانی بفرمائید.

شهرستانی – مقام معظم ریاست، همکاران ارجمند، در اینروزها ملت ایران بر اثر رفتار غیر انسانی و خلاف دین و موازین بین المللی حکومت ننگین و جنایتکار بعثی عراق بی نهایت متأثر و آزرده خاطر است. حکومتی که نه تنها پشت پا باصئل اخلاقی و حقوق بشری زده است بلکه با فساد و تباهی، کفر و ظلم بر مردم استیلا یافته و برادران وخواهران ایرانی که سالها خود واجدادشان در عراق زندگی میکرده‌اند با زجر و شکنجه اخراج نموده‌اند (صحیح است)، مشتی بعثی از خدا بیخبر در این سرمای زمستانی کانون گرم خانوادگی بیش از شصت هزار نفر مردم بیگناه را بخاطر فرونشاندن آتش خشم خود متلاشی کرده و به زن و مرد و کوچک و بزرگ آنها حتی مهلت خداحافظی با خانواده هایشان را نداده‌اند.(صحیح است).

البته حساب دولت فعلی بعثی و زمامداران آن امثال حسن البکر و صدام حسین تکریتی با حساب ملت نجیب عراق جداست (صحیح است)، یقین دارم بروح برادران عراقی ما از اعمال بیرحمانه این جلادان معذب است و چنانچه فرستی دست دهد آنرا بسزای اعمال وحشیانه شان خواهند رسانید (صحیح است).

تاریخ عراق نشان داده است که اگر گاهی رفتار خشنی از طرف حکومت نسبت بایرانیان مقیم اعتاب مقدسه صورت گرفته مانند ابر بهاری زود گذر بوده و دیری نپائید که با از بین رفتن این قبیل حکومتها مردم عراق با آغوش باز برادران ایرانی خود را پذیرفته و از آنان با صمیمیت پذیرائی کرده‌اند ولی تا کنون چنین صاعقه‌ای پر از ظلم و جور در آسمان عراق دیده نشده و باین وسعت و شدت سروسامان هزارها نفر مردم مسلمان را بباد فنا نداده است، مسلماً اینهم خواهد گذشت و باین نودولتان همان خواهد رسید که بدیگران رسید (صحیح است) عجالتاً آنچه موجب تأسف است آوارگانی ایرانی است در این زمستان سخت با دست تهی و دور از افراد خانواده و کاشانه خود را باید بدست تقدیر بسپارند و تن باسارت عده‌ای جاه طلب خونخوار بدهند تا با پست ترین رفتاربسرزمین مقدس ایران برسانند.

روابط مردم ایران وعراق بر پایه‌های دینی و فرهنگ و تمدن اسلامی و منافع مشترک معنوی استوار است تماس دو ملت از گذشته بسیار دور طوری بوده است که اکثر خانواده‌های عراقی قرابت سببی یا نسبی با ایرانیان دارند کوشش دولت بعثی عراق که متأسفانه می‌خواهد شکستهای مفتضح خود را با حادثه آفرینی جبران بنماید نمی‌تواند این رشته ارتباط مستحکم مادی و معنوی عوالم برادری و هم کیشی را از بین ببرد (صحیح است) مردم متدین ایران و عراق بمصداق و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لاتفرقو در مکتب اسلام کتاب خدا و عترت پیامبر را وسیله وحدت خود دانسته و سعادت دنیا و آخرت خویش را در این طریق جسته‌اند و بسیار دور از عقل و منطق است که عده‌ای دزد و آدمکش تصور کنند با حکومت چند روزه این پیوند ناگسستنی را ازهم جدا کنند، (صحیح است) مسلمانان هیچگاه فراموش نکرده‌اند که ایران همیشه منبع بزرگ تمدن و فرهنگ اسلامی بوده است (صحیح است) پیغمبر اسلام و رسول مکرم اسلام فرمود اگر علم در ثریا باشد مردم ایران بآن دست خواهند یافت بسیاری از آثار درخشان اسلامی از برکت وجود ایرانیان است همین حوزه علمیه نجف اشرف که مایه سر افرازی شیعه است و امروز رفتار دژخیمان بعثی با مراجع تقلید و علماء و طلاب این محفل علمی را تهدید به نیستی می‌کند قریب به یکهزار سال قبل وسیله عالم بزرگ عالم تشیع شیخ ابوجعفر محمد طوسی معروف به شیخ الطائفه از بزرگان طوس بوجود آمد.

شیخ طوسی در اثر فشار خلفای عباسی بعلمای شیعه بغداد حوزه علمی خود را از جوار امامین کاظمین به نجف منقل نمود و درآن موقع نجف آبادی کوچکی بود و در طول تاریخ از برکت کمک‌های مادی و معنوی ایرانیان و سرپرستی علمی و تربیتی مراجع عالیقدر که اکثر ایرانی بودند هزاران مجتهد و فقیه و مبلغ اسلامی بجهان اسلام تجلیل داده است (صحیح است) و باین درجه از رونق و اعتبار رسیده است (صحیح است) در همان اوقات نظامیه بغداد را خواجه نظام الملک وزیر با تدبیر ملکشاه سلجوقی بنا کرد که مذاهب پنج گانه اسلام در آن تدریس می‌شد و هم اکنون آثار نظامیه در کرانه دجله باقی است.

حکومت عراق چه در دوره سلطنت و چه در دوره جمهوری مدیون رجال و علمای ایران بوده است (صحیح است) محض نمونه کافی است اشاره شود چنانچه راهنمائی و پشتیبانی علمای ایرانی بریاست مرحوم آیت الله عظمی میرزا محمد تقی شیرازی در قیام ۱۹۲۰ علیه انگلیس نبود کشور عراق استقلال خود را بدست نمی‌آورد (صحیح است) و تحت سلطه و استعمار انگلستان باقی مانده بود (صحیح است) خوشبختنه علی رغم نا سپاسی حکومت فعلی، ملت عراق بخوبی باین حقایق آشناست و درکتب و مطبوعات خود بکرات از این مساعدتها قدردانی کرده است.

پس ما با مردم عراق برادریم و علائق مذهبی و فرهنگی و خانوادگی داریم شیعه ایرانی را که زنده و مرده اش عاشق اعتاب مقدسه است نمی‌توان از این فیض محروم داشت.(احسنت) بعثی‌ها باید بدانند که از رویه‌ای که پیش گرفته‌اند جز سیه روئی و پشیمانی نتیجه‌ای نخواهند گرفت، با این فجایع بین برادران ایرانی و عراقی تفرقه و فاصله نخواهد افتاد فقط این اعمال وحشینانه زودتر گور عمال مزدور بعثی را مهیای فشار قبر آنان خواهد کرد (انشاء الله) تا دنیا بزودی شاهد سرنوشت شوم عبرت انگیز آنان باشد (انشاء الله).

فریب جهان قصه‌ای روشن است
به بین تا چه زاید شب آبستن است (احسنت)

اگر تصور شود با اخراج برادران ایرانی مشکلاتی برای دولت و ملت ایران فراهم خواهند کرد باید بگویم تمام مردم این سرزمین با کمال افتخار از مقدم هم میهنان عزیز خود استقبال می‌کنند (صحیح است) و همگی در اجرای نیات پیشوای نیک اندیش و رهبر محبوب و عالیقدر خود شاهنشاه آریا مهر برای پذیرائی هرچه بهترهم میهنان آمادگی دارند (صحیح است – احسنت) و بحمدالله نظام مملکت آنچنان قوام پذیرفته که از هر گونه تفتین و جاسوسی و خرابکاری بموقع جلوگیری خواهد شد و روسیاهی و نفرین برای جنایتکاران باقی خواهد ماند (صحیح است) در خاتمه من یقین دارم که ابر سیاه تابستانی که در اثر قلب تیره عمال بعثی بر آسمان کشور مقدس عراق سایه گسترده است بزودی با سرنگونی حکومت فعلی مرتفع خواهد شد (صحیح است) و بار دیگر برادران ایرانی و عراقی در زیر پرچم برادری و مواسات اسلامی و در پرتو توجهات ائمه اطهار همزیستی سعادت بخشی خواهند داشت.(احسنت – احسنت).

رئیس – آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی – همکارن ارجمند، نمیدانم حدیث نامه چون است همی دانم که عنوانش بخون است، الهم انانشکوا الیک فقد نبینا و غیبته ولینا و تظاهر الزمان علینا و شده الفتن بنا، بنده معمولاً عادت ندارم که سخنرانی را از روی نوشته بخوانم ولی احساسات بقدری شدید است که بیم آن است شاید انسانی نتواند بر اعصاب خود مسلط باشد و احیاناً کلمه‌ای یا جمله‌ای گفته شود که در این خانه ملت سزا نباشد این است که آنچه تهیه کرده‌ام برای نمایندگان قرائت می‌کنم.(احسنت)

همکاران ارجمند

در لحظه‌ای حساس و تاریخی جلسه مجلس شورای ملی تشکیل می‌شود – مجلس شورای ملی از آن رو تشکیل می‌شود تا بار دیگر و بمانند همیشه ندای ملت ایران را منعکس نماید. نمایندگان مجلس شورای ملی بگردهم جمع آمدند تا ندای حق خواهی و حق طلبی ملت شریف ایران را بهمه جهانیان اعلام نماید (احسنت) بگردهم آمده‌اند تا شقاوتها – سفاکی‌ها – بیرحمی‌ها و قانون شکنی‌ها مشتی مزدور پست استعمار یعنی دولت بعثی عراق را بازگو کنند – بگردهم آمده‌اند تا خشم و نفرت ملتی بزرگ و اصیل و مسلمان را اعلام نمایند (صحیح است – احسنت) بگردهم آمده‌اند تا بدیوانگان لجام گسیخته بعثی عراق هشدار دهند که رفتار وحشیانه آنان بدون مجازات نخواهد ماند (صحیح است) و بالاخره گردهم آمده‌اند تا اعلام نمایند که مجلس شورای ملی بنا بحکم وظیفه مقدس ملی- بنا بحکم دین مقدس اسلام مقدم برادران عزیز ستم دیده خود را گرامی میشمارد و با نهایت افتخار تمام امکانات مادی و معنوی فردی و جمعی خود را در اختیار آنان قرار می‌دهد. (آفرین)

همکاران ارجمند شبانگاه روزی که سی هزار برادران شیعه ما می‌رفتند سالروز تولد هشتمین امام خود را جشن بگیرند بدست مشتی اوباش مزدور پست استعمار آواره شدند این حقیقت که هزارن نفر مردم بیگناه را در سرمای سخت از خانه و کاشانه بیرون کشیدن و آنان را شکنجه دادن و اموال آنان را غارت کردن شرم آور و تکان دهنده است – شرم آورتررفتار وحشیانه و ستمگرانه و غیر انسانی و احیاناً تجاوز به نوامیس و اعراض این مردم بیگناه است – رفتار این فاشیستهای بی آذرم خاطره اعمال ناشایسته نازیها را زنده می‌کند – این دژخیمان در موقعیتی قرار گرفته‌اند که بیش از هر چیز بمانند دیوانگانی هستند که سر سام گرفته‌اند و بدور خود می‌چرخند – دیوانگان مصروع که با نقض حقوق مسلمه انسانها بهمه مبانی و مبادی دینی بشری و اخلاقی پشت پا زده‌اند – سفاکان بی آزرمی که شکنجه ده‌ها هزار بیگناه وسیله چنگ و دندان نشان دادن در یک بازی سیاسی کثیف قرار داده‌اند دد صفتانی که نیمه شب افراد بیگناه – مردان و زنان و کودکان را بگناه ایرانی بودن از خانه و کاشانه بیرون می‌کشند و پس شکنجه وحشیانه و ضبط مایملک آنان را در بیابان رها می‌کنند – در کدام آئین و شریعت اجازه داده شد که کودک خردسال – پیرمرد فرتوت...... زن باردار را نیمه شب از بستر بیرون کشیده و او را تازیانه زنند؟ در کدام قانون و عرف کشوری اجازه داده شده که بیگناهی را شکنجه و نفی بلد نمایند؟

در کدام قاموس حقوقی اعم از داخلی و بین المللی مجاز شمرده شده که بدون مجوز قانونی مایملک فردی را ضبط و تصاحب نمایند؟ بیشرمی تا آن حد که در کنار مرقد مطهر علی ابن ابیطالب علیه السلام و در جوار آستانه مقدسه حسین ابن علی و دیگر اولیاء خدا بحریم روحانیت تجاوز و پیشوایان دینی را بمانند اسیران ببند کشیده و آنها را آواره می‌نماید – اینان گستاخانه نه تنها حریم روحانیت و پیشوایان مذهبی را مورد تجاوز قرار داده بلکه بمعنی واقعی کلمه حقایق و معارف مقدسه اسلام را بمسخره گرفته‌اند (صحیح است) با علما و جامعه روحانیت آنچنان رفتار نمودند که دشمنان اسلام با مسلمین، براستی اینان فرزندان همان سفاکان معروف چون شمر و ابن سعد هستند (صحیح است) و همان کردند که اجداد آنان با حسین ابن علی و شهیدان کربلا.

اعمال دولت مزدور بعثی عراق لکه ننگی است بر دامان بشریت و صفحه ننگین و شرم آوری است در تاریخ انسانیت – مأموران بعثی عراق صدها ایرانی را بزندان افکنده و ده‌ها نفر را بگلوله بسته و کشته‌اند.

هکاران ارجمند حزب مردم در این لحظات تاریخی با ابراز خشم و نفرت شدید نسبت بچنین اعمال بی شرمانه و ناقض حقوق انسانی برادران عزیز رانده شده را با آغوش باز می‌پذیرند و آمادگی کامل و بی دریغ خود را برای هر گونه کمک تا سرحد فداکاری اعلام می‌دارد.

ضمناً بدولت هشدار می‌دهد که بنا بگزارش بعضی از خبر گزاریها دولت سفاک و مزدور عراق قصد دارد بتعداد دویست و پنجاه هزار نفر از برادران عزیز ایرانی ما را از خانه و کاشانه خود آواره نماید – دولت از هم اکنون باید خود را از هر جهت آماده نماید و لازم است با اقدامات سریع جامع الاطرافی این دیوانگان افسار گسیخته را لجام زده بر سر جای خود بنشاند و با انعکاس مظالم و اعمال ناقض حقوق بشر دولت بعثی عراق در مراجع و مجامع بین المللی و هرگونه اقدام دیگر از مجاری دیپلماسی در استیفاء حقوق پایمال شده برادران عزیز ایرانی ما اقدام سریع و عاجل معمول دارد.

دولت باید از سفرای کشورهای اسلامی دعوت کند که وضع برادران ما را ملاحظه و نظر دولت متبوع خود را جلب کنند.

یک نکته دیگر که من پیشنهاد می‌کنم و از دولت می‌خواهم من استدعا می‌کنم که از سفرای کشورهای اسلامی دعوت بشود ببریم این سفرای دول مسلمان را ببینند که دولت عراق با یک مسلمان چه کرده و این مطالب را در کشورهای اسلامی بازگو کنند و ببینیم که آیا پیغمبر اسلام این چنین گفت و گفت با مسلمین این چنین رفتار کنند من این استدعا را از دولت دارم. (آفرین – احسنت)

مهندس صائبی- دولت بعثی عراق که مسمان نیست. زیرا که اگر مسلمان بود با برادران مسلمان خود اینطور بیرحمانه عمل نمی‌کرد.

- تصویب صورت جلسه‌های صبح و عصر چهار شنبه اول دی و یکشنبه ۵ دی

۳- تصویب صورت جلسه‌های صبح و عصر چهار شنبه اول دی و یکشنبه ۵ دی.

رئیس – راجع بصورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ضمناً صورت جلسه‌های صبح و عصر چهارشنبه اول دیماه هم خدمت خانمها و آقایان توزیع شده راجع بآن دو صورت جلسه هم نظری نیست؟ (اظهاری نشد).

صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود آقای ایخانی پور.

ایلخانی پور – تلگرافی از طرف شورای شهرستان و انجمن شهر هرسین رسیده است ضمن عرض مراتب عبودیت و جانبازی مردم و عشایر آنسامان به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر نسبت بحکومت قلابی بعثی عراق ابراز انزجار و تنفر کرده‌اند و آمادگی خود را برای سرکوبی آنها معروض داشته‌اند تقدیم می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه

۴- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه.

رئیس- آقای تاجبخش بفرمائید.

دکتر تاجبخش (معاون وزارت امور خارجه) – با کسب اجازه از مقام محترم ریاست بطوریکه خاطر نمایندگان محترم مستحضر است بموجب قانون ۱۳ خرداد ۱۳۴۷ مدت خدمت سفرای شاهنشاهی در خارج از کشور باستثنای سفرای ایراندر سازمان ملل متحد و دربار واتیکان در سن ۶۵ سالگی خاتمه می‌یابد نظر باینکه در موارد کاملا خاص ممکن است ضرورت ایجاب کند که از تجربیات و اطلاعات سفیری که سنین عمر او از ۶۵ سال متجاوز است در خارج از کشور استفاده شود لذا لایحه‌ای برای اصلاح تبصره این ماده تهیه شده که برای تصویب تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس- لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود

- تقدیم فقره لایحه بوسیله آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش

۵- تقدیم فقره لایحه بوسیله آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش.

رئیس- آقای دکتر بطحائی بفرمائید.

دکتر بطحائی (معاون آموزش و پرورش) با جازه مقام ریاست لایحه برقراری مستمری برای بازماندگان یکی از معلمین که در اثر تصادف فوت کرده و حقوق مستمری و سابقه خدمتش طوری نیست که کفاف زندگی اطفالش را بدهد تهیه شده که برای تصویب تقدیم می‌شود.

رئیس – لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

۶- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد.

رئیس- آقای معتمد وزیری بفرمائید.

دکتر معتمد وزیری (معاون وزارت اقتصاد) – با کسب اجازه از مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم ماده واحده‌ای است مربوط به عضویت ایران در طرح کلمبو و شورای همکاریهای فنی تقدیم و تقاضای تصویبش را می‌نمایم.

رئیس – لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و گزارش شور اول کمیسیون بهداری راجع به لایحه اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت

۷- طرح و گزارش شور اول کمیسیون بهداری راجع به لایحه اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت.

رئیس- گزارش شور اول اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه سی ام آذر ماه ۱۳۵۰ با حضور آقایان دکتر مرشد و تاج بخش معاونان وزارت بهداری و امور خارجه لایحه شماره ۳۵۹۴ –۱۶ /۳/ ۱۳۵۰ مربوط به اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت را که از لوایح معوقه دوره ۲۲ قانونگذاری بوده و بتقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مطرح و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت.

ماده واحده – اصلاحیه‌های وارد برمواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت که در تاریخ ۲۳ مه ۱۹۶۷ (۲ / ۳ / ۱۳۴۶) در بیستمین مجمع عمومی بهداشت پذیرفته شده است تصویب و اجازه تسلیم اسناد قبولی آن داده می‌شود.

تبصره – عمل دولت در مورد قبول اصلاحیه مواد فوق مصوب دوازدهمین مجمع عمومی سازمان بهداشت جهانی در تاریخ ۲۸ مه ۱۹۵۹ (۴ خرداد ۱۳۳۸) تأیید می‌گردد.

مخبر کمیسیون بهداری – دکتر حیدر قلی برومند.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه دوم دیماه ۱۳۵۰ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط باصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش (صفی نیا) مستوفی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی احتراماً پیشنهاد می‌نماید:

در ماده ۲۴ اصلاحی لایحه قانون اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساس نامه سازمان جهانی بهداشت:
یکم: تعداد جانشینها و مشاورین مشخص شود
دوم: صلاحیت بهداشتی و فنی این اشخاص نیز مورد توجه قرار بگیرد.

با عرض تشکر – دکتر بهبهانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی احتراماً پیشنهاد می‌نماید.

در ماده ۲۵ اصلاحی لایحه قانون اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت.
اولاً بنظر می‌رسد در ترجمه آن بفارسی نقصی وجود دارد که ارقام وتعداد اعضاء که از ۲۴ نفر به ۳۰ نفر افزایش می‌یابد، رقم ۱۴ که اعضاءاولین اجلاسیه بوده‌اند با مبتدا و خبری که دارد وجودش غیر مفهوم است.
ثانیاً مسئله چهار نفری که بطریق استقراع عمل می‌شوند باز غیر مفهوم است خواهش می‌شود اصل متن آن ارائه شود. دکتر سید یحیی بهبهانی

ریاست معظم مجلس شورای ملی

ماده ۲۴ اساس نامه سازمان جهانی بهداشت بسبب اشتباه در چاپ و انشاء نارسا بنظر می‌رسد مستدعی است دستور فرمائید به ترتیب زیر اصلاح شود.
ماده ۲۴- شورای اجرائی از سی عضو تشکیل می‌شود که هر یک نماینده یکی از دول عضو خواهند بود، مجمع بهداشت با در نظر گرفتن تقسیمات عادلانه جغرافیائی از هر دولتی که باید نماینده‌ای در شوری داشته باشد دعوت می‌کند و هریک از این دول شخصی را که لحاظ فنی در مسائل بهداشت صالح باشد برای عضویت شوری انتخاب می‌کند و این شخص می‌تواند افرادی را بعنوان جانشین و مشاور همراه داشته باشد.

با عرض احترام- مهندس فرخ.

رئیس- لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم افزایش سرمایه بانک رهنی ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۹ آذرماه ۱۳۵۰ با حضور نماینـدگان دولـت لایحه شماره ۴۲۳۰- ۲۲ / ۳ / ۱۳۵۰ راجع بافزایش سرمایه بانک رهنی ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون افزایش سرمایه بانک رهنی ایران.

ماده واحده- سرمایه بانک رهنی ایران به ده میلیارد ریال افزایش می‌یابد.

تبصره ۱- دولت مکلف است با توجه باولویت برنامه‌های تأمین مسکن در طرح برنامه پنجم عمرانی کشور اعتبارات کافی برای افزایش سرمایه بانک پیش بینی نماید بنحویکه در سالهای اجرای برنامه در هر سال حداقل ۵۰۰ میلیون ریال بابت افزایش سرمایه به بانک رهنی ایران پرداخت شود.
تبصره ۲- از اول سال ۱۳۵۱ تا هنگامیکه سرمایه پرداخت شده بانک رهنی ایران بمیزان ده میلیارد ریال بلغ گردد سود سالانه سهام دولت در بانک مزبور بابت این افزایش بحساب سرمایه بانک منظور خواهد شد.

دولت مأمور اجرای این قانون می‌باشد. مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون برنامه بمجلس شورای ملی

کمیسیون برنامه در جلسه پنجشنبه ۲ / ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون برنامه – دکترطهمورث فروزین.

گزارش شور دوم از کمیسیون آبادانی و مسکن بمجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه یکشنبه ۵ آذر ماه ۱۳۵۰ باحضور آقای دکتر بهرون معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را دراینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن – احمد احتشام شهیدی.

رئیس- ماده واحده مطرح است آقای نامور بفرمائید.

نامور – بنده عادت دارم مطالب را یاداشت می‌کنم ولی اغلب از آن استفاده نمی‌کنم و بنفع شما است چونکه هر وقت چهره‌های با صفای شما را می‌بینم یک مقداری از انتقادات یادم می‌رود عرض کنم درباره سیاست دولت نسبت بمسکن البته ما یک نظراتی داریم که بموقع خودش خواهیم گفت در مورد این لایحه بنده می‌خواهم یک تعریفی بکنم ولی یک خرده می‌ترسم و باید یک مقدار تأمل کنم. در لایحه متمم بودجه بنده بجهاتی از سه چهار نفر ضمن صحبتم یاد کردم یکی از شهردار تهران بود که عرض کردم قبرستانی درست کرده که بد نیست خوب است مردم راضی هستند بعد معلوم شد که ایشان از من گله دارند و گفته‌اند که آیا کار من فقط همین قبرستان بود بنده در خیابانها قرنیز هم درست کرده‌ام عرض کنم بنده قرنیز را هم اضافه می‌کنم یکی از نمایندگان انجمن شهر هم بمن تذکر دادند که بحث پیرامون مسائل شهر تهران را بگذارید بعهده انجمن شهر تهران، بسیار خوب، مطلبی پیرامون وزارت آموزش و پرورش بنده عرض کردم گفتم خانمی است که خیلی هم گناهکار نیست اداره آموزش و پرورش کار سنگینی است (خانم جهانبانی – این حرفها را نفرمائید درست نیست) بعد معلوم شد این مطلب هم موجب گله ایشان قرار گرفته اما وزارت محترم کار.

رئیس – آقای نامور فعلاً لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی مطرح است در مورد این لایحه صحبت بفرمائید.

نامور – عرض کنم بنده می‌خواستم این موضوع را تذکر بدهم که بنده حتی اراجع بصفات اشخاص و فضلیتشان هم صحبت کنم آمادگی قبولش در بین مردم نیست.

عباس میرزائی- البته بعقیده شما.

خانم جهانبانی – قضاوتش هم با شما نیست.

نامور- حضرت مستطاب عالی تشریف ببرید توی طبقه اصناف ببنید در چه حالی هستند من خواستم این زنگ خبر را برای نمایندگان محترم حزب ایران نوین اعلام بدارم که تشریف ببرند توی اصناف ببینند اصناف ایران در چه حالتی بسر می‌برند.

دکتر الموتی – این حرفها مربوط باین لایحه نیست.

رئیس – آقای نامور بجنابعالی تذکر دادم که راجع باین لایحه صحبت بفرمائید.

نامور – در مورد این لایحه بنده باید عرض کنم که بانک رهنی تا بحال نتوانسته است وظایف خودش را انجام بدهد یک مقررات پیچیده‌ای در آن سازمان وجود دارد که موجب شده مردم کم توان و کم در آمد نتوانند از وامهای بانک رهنی استفاده بکنند تذکری که بنده دارم این است همانطور که وزیر محترم آبادانی و مسکن فرمودند اعتبارات این لوایح باید بمصرف تأمین مسکن مردم کم در آمد برسد ولی متأسفانه سوابق امر نشان می‌دهد که در این مورد خاص بانک رهنی تا بحال نتوانسته است وظایف خودش را آنطور که لازم است انجام بدهد بنده برای نمونه عرض می‌کنم یک فردی که حدود ۳۰ هزار تومان یا چهل هزار تومان یا پنجاه هزار تومان بخواهد وام بگیرد مقررات بسیار دست و پا گیری در بانک رهنی وجود دارد که اصلاًوام گیرنده را منصرف می‌کند مسئله ارزیاب هم مثل کارشناس واقعاً مصیبتی شده است برای وام گیرنده بنده نمی دانم منشاء اینکه یک ملکی حتماً باید سه برابر قیمتش ارزش داشته باشد از کجا پیدا شده و در هر حال این گرفتاریها است که مردم با آن مواجه هستند و وظیفه نمایندگان محترم مجلس هست که این گرفتاریها را درک بکند بنده امیدوارم در این مورد خاص مسئولین بانک رهنی توجه بیشتری بکنند مطلب دیگر تشکیل شرکتهای خصوصی وام مسکن است.

رئیس- آقای نامور جنابعالی با افزایش سرمایه بانک رهنی موافقید یا مخالف؟ راجع بلایحه صحبت بفرمائید بانک رهنی و وزارت آبادانی و مسکن کارهای زیادی دارند حالا بانک رهنی می‌خواهد با این لایحه سرمایه اش را افزایش بدهد شما بفرمائید موافق هستید یا مخالف؟

نامور- میفرمائید صحبت نکنم؟

رئیس- راجع بلایحه‌ای که مطرح است صحبت بفرمائید.

نامور – خواستم تذکری بدهم به وزارت آبادانی و مسکن نسبت بتشکیل شرکتهای وام که سعی کنند این اعتباراتی که از این محل‌ها داده می‌شود....

دکتر کیان – اینها ارتباطی بافزایش سرمایه بانک رهنی ندارد.

نامور- ارتباط غیر مستقیم دارد.

رئیس- ایشان از قرار معلوم مخالفتی با افزایش سرمایه بانک رهنی ندارند آقای فخر طباطبائی تشریف بیاورید.

فخر طباطبائی- عرض کنم با اصل مطلب که بانک رهنی تجهیز بشود و مسئله خانه سازی بجریان بیفتد مطلبی است که فکر می‌کنم مورد علاقه همه باشد ولی بنده این لایحه را که مطالعه کردم استدعا خواهم کرد نماینده محترم دولت اینجا توضیح بفرمایند که چه نتیجه‌ای این لایحه برای تجهیز بانک رهنی آنهم با این اولویتی که همه قائل هستند وقتی دولت هم در لایحه خودش تبصره‌ای بعنوان تکلیف آورده که بنده فکر می‌کنم اصلا بگذراندن قانون که دولت مکلف است این کار را بکند احتیاجی نیست دولت مکلف است هر کاری را که بصلاح است در بودجه اولویت بدهد، اصلاً چرا دولت بموجب این تبصره که فقط ۵۰ میلیون تومان هر سال در بودجه بگذارذ محدود بکنیم اولاً ۵۰ میلیون تومان بنظر من کفاف اقساط آپارتمانهای ساخته شده نزدیک پارک ساعی و اراضی بهجت آباد را شاید ندهد این اولویتی که از لحاظ سالی ۵۰ میلیون تومان گذاشته‌اند استدعا می‌کنم جناب آقای دکتر یزدان پناه این را خوب توجه بکنید سرمایه بانک رهنی ایران بده میلیارد ریال افزایش یافته بسیار خوب بلافاصله «تبصره ۲- از اول سال ۱۳۵۱ تا هنگامیکه سرمایه پرداخت شده بانک رهنی ایران بمیزان ده میلیارد بالغ گردد...» مادام که این افزایش بالغ نشده بآن ده میلیارد سود سهامی که دولت دارد بحساب این سرمایه بریزد بنابراین این تکلیف چیز زائدی است و سروته این لایحه را وقتی بررسی می‌کنید چیزی ببانک رهنی اضافه نشده خیال می‌کنید که سرمایه بانک رهنی ۱۰ میلیارد ریال شده این است که بنده استدعا می‌کنم بجای این قبیل لوایح که جز اتلاف وقت چیزی بیش نیست دولت سیاست خانه سازی خودش را یک سیاست دراز مدت و یک سیاست کوتاه مدت، کوتاه مدت برای پایدار کردن اعتبار در بودجه عمرانی و خانه سازی و دراز مدت در برنامه پنجم که پنج ساله انجام می‌شود بنابراین اگر این کیفیت باشد نه محتاج تکلیف قانونی است این تکلیف قانونی دست و پای شما را توی پوست گردو گذاشته است شما اگر خواستید ۵۰ میلیون اضافه تر بدهد میگوئید قانون از مجلس گذشته که تا ۵۰ میلیون بدهم بلکه شما خواستید ۲۰۰ میلیون بدهید چه تکلیف قانونی است شما و شما مکلفید علی الاصول هر کاری که بخیر و صلاح باشد در بودجه تان برای آن قائل بشوید این بود بطور خلاصه عرض من در این لایحه حالا قبول و رد آن با شماست.

رئیس- آقای دکتر بهرون تشریف بیاورید.

دکتر بهرون (معاون وزارت آبادانی و مسکن) – با اجازه مقام ریاست بنده بفرمایشات جناب آقای صمد نامور که مربوط بافزایش سرمایه بانک رهنی نبود در اینجا پاسخ نخواهم داد بلکه حضوراً توضیح خواهم داد و ایشان را روشن خواهم کرد ولی راجع به فرمایش جناب آقای فخر طباطبائی باید عرض کنم سرمایه بانک رهنی ایران که قبلاً میزان تعهد شده اش ۵ میلیارد ریال است طبق این لایحه به ۱۰ میلیارد ریال افزایش پیدا می‌کند این افزایش سرمایه همانطور که در لایحه ملاحظه می فرمائید از دو منبع تأمین می‌شود یکی از محل برنامه پنجم عمرانی کشور که طبق این قانون دولت مکلف شده است لااقل هر سال مبلغ ۵۰۰ میلیون ریال (یکی از نمایندگان – لااقل ندارد) لااقل دارد مفهوم مخالفش این است که دولت می‌تواند مبلغ بیشتری هم ببانک رهنی بدهد حداقل مبلغ ۵۰۰ میلیون ریال، منبع دوم هم در نظر گرفته شده است منبع دوم سودی است که بانک ملی هر سال به سهام دولت می‌پردازد که در شرایط فعلی این سود در حدود / ۸۰ میلیون ریال است البته ممکن است در سالهای آینده افزایش پیدا بکند و این مبلغ هم بابت سرمایه واریز خواهد شد باین ترتیب در سنوات آینده مبلغ ۵۰۰ میلیون ریال که برای افزایش سرمایه بانک رهنی در نظر گرفته شده است به بانک پرداخت می‌شود مبلغ سرمایه به ۱۰ میلیارد ریال بالغ خواهد شد بنده خواستم عرض کنم که از این اعتبارات بهیچ وجه من الوجوه برای شرکتهای پس انداز و وام مسکن بمصرف نخواهد رسید و راجع به عملیات ساختمانی پارک ساعی و بهجت آباد هم که فرمودید این یک مسأله جداگانه‌ای است دارای اعتبارات مخصوص بخود هست و مربوط به این افزایش سرمایه نیست.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی راجع بلایحه موافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ارسال بمجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی راجع بلایحه موافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم موافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه روز دو شنبه ۲۹ / ۹ / ۵۰ با حضور معاون پارلمانی وزارت کشاورزی لایحه شماره ۳۶۴۱۴- ۱۲ / ۸ / ۱۳۵۰ دولت راجع بموافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه پیشنهاد رسیده با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

لایحه قانون موافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی.

ماده واحده – موافقنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی درباره حفاظت نباتات و قرنطینه نباتی که مشتمل بر دوازده ماده و دو ضمیمه و دو نامه متبادله می‌باشد و متن اصلی و ضمائم در تاریخ ۲۰ ژوئن ۱۹۷۰ برابر با ۳۰ خرداد ۱۳۴۹ در تهران بامضاء رسیده و نامه‌های مربوطه در تاریخ سوم مارس ۱۹۷۱برابر با ۱۲ اسفند ۱۳۴۹ در تهران مبادله شده است تصویب و بدولت اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون کشاورزی – مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

در جلسه اول دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه پنج شنبه ۲ دی ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسون کشاورزی را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری و آقای دکتر احمدی معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه موافقت نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری – دکتر حیدر قلی برومند.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع لایحه موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی وابلاغ بدولت

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع لایحه موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی وابلاغ بدولت.

رئیس – گزارش شور دوم موافقنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۱۱ / ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۲۹۱۴ مورخ ۱۶ / ۳ / ۱۳۵۰ تقدیمی بمجلس سنا راجع بموافقنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی را که گزارش شور اول آن بشماره ۹۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی.

ماده واحده – موافقنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی که مشتمل بر یک مقدمه و ده ماده می‌باشد و در تاریخ هفتم اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ برابر با ۲۱ آوریل ۱۹۷۱ در تهران به امضای نمایندگان مختار دو دولت رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ و هنر بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز شنبه ۱۱ / ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد تصویب کرد. اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر – مجید محسنی مهر.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز شنبه ۱۱ / ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی – محمد مهدی خسروی کردستانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز شنبه ۱۱/ ۱۰/ ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش – اسدالله موسوی ماکوئی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع بلایحه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار و ارسال بمجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع بلایحه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار و ارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش یک شوری اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۱ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۸۵۶۲ – ۱۴ / ۹ / ۱۳۵۰ راجع به اجاره پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار را که بشماره ۱۰۹ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار.

ماده واحده – بدولت اجازه داده می‌شود سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار را کماکان هر ساله از اعتبار مربوط در بودجه کل کشور پرداخت نماید.

مخبر کمیسیون بودجه – صدر کیوان.

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۱ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش مستوفی (صفی نیا).

گزارش از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۱۲ دی ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد – محمد ابراهیم نیکپور.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای اظهار ملاحظات بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع بلایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمار زاده

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع بلایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمار زاده.

رئیس- گزارش شور اول پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط ببستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۷ / ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۵۵۳۴ – ۱۴ / ۸ / ۱۳۴۹ راجع به پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده را که از لوایح معوقه دورة۲۲ قانونگذاری بوده و طبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مطرح و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده.

ماده واحده- اداره کل ثبت مجاز است املاکی را که از بابت پرداخت بدهی حاجیه ربابه معمارزاده تملک کرده است بفروش رسانیده و وجوه حاصل از فروش املاک مذکور و همچنین وجوه حاصل از دعاوی ثبت کل علیه نامبرده را بمصرف پرداخت تعهداتی که بموجب اسناد رسمی و قبوض اقساطی در مقابل بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده نموده است برساند و در صورتیکه وجوه مزبور زائد بر میزان تعهدات بالا باشد مازاد بمصرف مطالبات رسمی کسانیکه تعهدی در قبال آنان از طرف اداره کل ثبت نشده است خواهد رسید.

آئین نامه اجرائی لازم را وزارت دادگستری تهیه و تصویب خواهد نمود.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۲ / ۱۰ / ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم بکمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود. آقای کسرائی فرمایشی دارید؟

کسرائی- بنده می‌خواستم در ماده واحده گزارشی که خوانده شد توضیحی بدهم.

رئیس- رأی گرفته شد و تمام شد اگر پیشنهادی دارید مرحمت بفرمائید که بکمیسیون ارجاع شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع بلایحه دریافت حق ثبت نام داوطلبان استخدام و تغییر گروه استخدامی و ارسال بمجلس سنا

۱۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع بلایحه دریافت حق ثبت نام داوطلبان استخدام و تغییر گروه استخدامی و ارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم حق ثبت نام داوطلبان استخدام و تغییر گروه استخدامی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه چهارشنبه اول دیماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۲۴۵۵۶ – ۵ / ۸ / ۱۳۴۷ راجع به حق ثبت نام داوطلبان استخدام و تغییر گروه استخدامی را که گزارش شور اول آن بشماره ۹۱ چاپ شده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای واصله مصوبه شور اول را با اصلاح تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون دریافت حق ثبت نام داوطلبان استخدام و تغییر گروه استخدامی.

ماده واحده- بدولت اجازه داده می‌شود از داوطلبان شرکت در مسابقات و امتحانات استخدام رسمی و تغییر گروه استخدامی یا دوره‌های تربیتی و یا ورود به آموزشگاهها و دانشکده‌های اختصاصی وزارتخانه‌ها و مؤسسات مشمول قانون استخدام کشوری که تعهد استخدام می‌نمایند مبلغی که از پانصد ریال تجاوز نخواهد کرد بعنوان حق ثبت نام دریافت و وجوه حاصله را در حساب مخصوصی که از طرف خزانه به این منظور در بانک مرکزی افتتاح خواهد شد نگهداری کند. این وجوه مسترد نخواهد شد و هزینه ثبت نام و مسابقات و امتحانات و تهیه وسایل لازم از حساب مذکور پرداخت می‌شود و مازاد آن بحساب درآمد متفرقه کشور انتقال خواهد یافت.

آئین نامه مربوط به میزان حق ثبت نام و نحوه مصرف آن از طرف سازمان امور اداری و استخدامی کشور تهیه و پس از موافقت وزارت دارائی بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

رئیس- آقای دکتر رئیسی بفرمائید

دکتر رئیسی- فراکسیون حزب مردم اصولاً با این لایحه مخالف است دلیل مخالفت را می‌گویم چون جناب آقای رئیس فرمودند اول بگوئید موافقم یا مخالف اولاً تا حالا این کار میشده و این پول گرفته میشده باید دید چطور و با چه مجوزی و چطور شد حالا این لایحه را آوردید؟ و قبلاً مگر مکلف نبودید کسانیکه امروز در مورد آنها صحبت می‌شود معمولاً باید به دو گروه تقسیم می‌شوند یکی آنهائی هستند که در کنکورها شرکت می‌کنند و می‌آیند که تغییر پایه بدهند یا وضع استخدامیشان تغییر کند تا از مزایای بیشتری استفاده کنند اینها برای این کنکور پولی می‌دهند ایرادی ندارد گو اینکه ما با این کار هم مخالف هستیم این یکنوع مالیات و یک تاکس و یک فشاری است به این عده گروه دوم که خیلی جالب است کسانی هستند که داوطلب استخدام هستند اینها چند صد هزار نفر هستند و منتظرند یکروز به آنها بگویند بروند سر کار، اینجا بازار عرضه و تقاضا است دولت می‌خواهد استخدام کند که بیایند در بازار کاز، دولت می‌خواهد باندازه احتیاج خودش از اینها جدا کند اگر خواست خوبش را جدا کند آنکه بد است باید بیاید یک پولی بدهد؟ خوب این دیگر چه چیز است آیا درست است که از این یک عده افراد بیکار و ناراحت بیاییم یک پولی از آنها بگیریم و بگوییم استخدام نشده‌ای و یا قبول نشده‌ای و ما نمی‌توانیم بگیریم یا فرمولهای دیگر بنده خواستم با اجازه خانمها و آقایان این مطلب را بررسی بکنم شما در این مملکت حدود ۹۰۰ هزار دانش آموز در دبیرستان دارید که مشغول تحصیل هستند این نهصد هزار با آمار دقیق در حدود ۸۰ هزار و خرده‌ای که ۵۰ هزار در دانش گاههای ایران و ۳۰ هزار در خارج از ایران تحصیل می‌کنند تازه از این ۹۰۰ هزار نفر نزدیک به ۳۰ هزار نفر در آموزش حرفه‌ای کار می‌کنند یعنی حدود ۳٪ بقیه یک مقدار فرمولهای خشک یاد می‌گیرند که هیچ بدرد نمی‌خورد و نمی‌توانند از آنها استفاده کنند و ما می آئیم یک مقدارش را استخدام می‌کنیم برای دولت تازه اگر افراد فعال و با ارزش باشند بعد از استخدام باید بیایند استاژ بدهند نیروی فعال انسانیشان از دست برود تا بعداً از آنها استفاده بشود چه اشکالی دارد که قبلاً وزارت آموزش و پرورش بیاید دورة دبیرستان را مثل کشورهای پیشرفته تبدیل به دبیرستانهای حرفه‌ای بکند روزبروز که می‌آیند اجازه ایجاد مدرسه می‌دهند و پولهای کلان می‌گیرند و فقط فرمول یاد بچه‌ها می‌دهند اینها را بیائید تبدیل به مدارس حرفه‌ای بکنید (دکتر کیان – میلیاردها اعتبار برای این کار هست) جناب آقای دکتر کیان بنده آمار دارم گفتم باید اینها را جذب بکنیم آمار نشان میدخهد که در سال ۱۳۶۰ این مملکت که در حال پیشرفت است معادل ۵ /۱ میلیون نفر به تکنیسین درجه دو و سه احتیاج دارد و / ۱۵۰ هزار نفر تکنیسین درجه یک و /۱۵ هزار مهندس عالی رتبه احتیاج دارد این تعداد را چه جور باید تکمیل کرد؟ باید دبیرستان حرفه‌ای ایجاد کرد و کمک کرد مؤسسات خصوصی اقتصادی و مؤسساتی که این همه در آمد دارند به آنها اجازه داده نشود مگر اینکه دبیرستان حرفه‌ای دایر بکنند امروز مکانیک آن کسانی هستند که یک چیزهایی خودشان یاد گرفته‌اند آن یکی می‌آید تلویزیون را خراب می‌کند و غیره این تعداد دبیرستان با یک مقدارش تغییر جهت بدهند همه شما که اینجا هستید بفرمائید کدامتان از سینوس کسینوس و تانژانت. کوتانژانت که با آن دردسر در دوره دبیرستان خواندید استفاده می‌کنید؟ هیچ کدام، امروز باید دبیرستانها را بصورتی در آورد که از مسیر خود بسوی تعلمات حرفه‌ای بروند و از تعلیمات حرفه‌ای استفاده بشود عرض کردم که در دوره دبیرستان بجای یاد گرفتن بک مقدار فرمول خشک که نه بدرد دولت می‌خورد نه بدرد مردم و نه بدرد بخش خصوصی بیائید راهی پیدا کنید من دو سه پیشنهاد کردم اجازه تأسیس دبیرستان ندهید مگر اینکه حرفه‌ای باشد بعد آنها را بصورت تکنیسین تربیت کنید که بخش خصوصی و عمومی تشنه این افراد هستند و تا نفر آخر آنها را جذب می‌کنند توجه کنید یک آدمی که بیکار می‌گردد در خیابان و منتظر است یک روزی یک کاری به او بدهند به می‌گویند بیا کنکور بده چند ده هزار نفر شرکت می‌کنند چند هزار نفر قبول می‌شوند چند ده نفر را می‌گیرند بقیه باید پول را بدهند همینطور که گفتم روی زخم اینها نمک پاشیدن است من می‌خواهم بگویم خدا سایه اعلیحضرت همایونی را از سرما کم نکند (آمین) ایشان در دوره قبل در بیانات افتتاحیه مجلسین فرمودند که بیائید قوانین بیمه را گسترش بدهید حتی بیمه افراد بیکار درست کنید و سطح در آمدها را نزدیک کنید حالا این فرد بیکار باید پول هم بدهد برود بصندق دولت خوشحال می‌شدم که بگوئید تا بحال پولی که گرفته شده مجوزش چه بوده به حساب کسانی که ورقه‌ها را تصویب می‌کردند چقدرش رفته بصندق دولت چه مبلغ رفته اینها را بفرمائید که لایحه روشنتر بشود خیلی معذرت می‌خواهم و متشکرم.

رئیس ـ آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور) ـ با اجازه مقام محترم ریاست بنده اول یک مطلب را عرض کنم که این لایحه در شور دوم است مطلب دوم که باید عرض کنم اینست که جناب آقای دکتر مطلبی راجه به آموزش و سیستم آموزش و برنامه‌های آموزشی فرمودند که مطلقاً مجلس محترم توجه دارند که از بحث این این لایحه خارج است و همینطور که فرمودند اگر پیشنهادهائی دارند مرحمت بفرمائید بررسی می‌کنیم و با کمال اشتیاق اگر نظراتی باشد که در سیستم آموزش ما و انقلاب آموزشی ما قابل اعمال و پذیرش باشد قبول خواهیم کرد اما راجع باین لایحه توضیح عرض کنم قانون استخدام را تصویب فرمودید و مقرر فرمودید که هرکس بخواهد به استخدام دولت در بیاید بایستی مسابقه بدهد و آزامایش بشود کسانیکه صاحب مزایای بیشتری باشند بر حسب حق تقدم به استخدام دولت پذیرفته می‌شوند پس برای اجرای قانونی که تصویب فرموده‌اید دسگاه چاره‌ای ندارد جز اینکه حتماً از داوطلبان استخدام آزمایش بکند آزمایش دسته جمعی بویژه با ماشینهای I. B. M (آی- بی – ام) ماشینهای محاسباتی و الکترونیک کار پرخرجی است کار ساده‌ای نیست آنهم وقتی که داوطلبان از چند ده هزار نفر تجاوز کنند این کار خرج دارد شاید نماینده محترم منظورشان این بود پیشنهاد بفرمائید که خرج اینکار را دولت بدهد همه مخارج دولت می‌دهد این خرج را هم بدهد در این کار یک نکته معنوی دیگر گنجانیده شده است که در بسیاری از مسائل اجتماعی اجباراً باید ملحوظ نظر باشد اگر قرار شد هرکس در هر موقع و هر قت دلش خواست بیاید امتحان بدهد و وقت بگیرد و ایجاد خرج برای دولت بکند این کار ضابطه‌ای پیدا نخواهد کرد.

همانطور که می‌گویند ولو طب و طبابت و درمان مجانی باشد باید مریض یک چیزی بپردازد برای اینکه بودجه ارزش خدمتی که برایش انجام شده است باشد و واقعاً باید طوری باشد که ضرب المثل سنگ مفت و گنجشک هم مفت نباشد که هر کس درخیابان رد می‌شود تا یک آگهی دید بگوید بروم ببینم شاید شانسم زد منهم قبول شدم این برای دستگاه ایجاد خرج می‌کند و وقت دیگران و مصحح را می‌گیرند و زحمت ایجاد می‌کند دستگاه می‌گوید گذشته از اینکه می‌باید درازاء انجام این خدمت چون کار اجتماعی نیست یک خدمت است مثل شهرداریها می‌ماند درازاء انجام این خدمت بایستی هزینه اش را بدهید صرفنظر از این مساًله ایکه ملحوظ نظر است اینست که هر کس از هر جا رد می‌شود بیخود نیاید مادام که خودش را صالح نداند و خودش را آزمایش نکرده باشد که ببیند ارزش این را دارد که به استخدام دولت در بیاید در امتحان شرکت نکند و این کار برای اینکه یک کسی استخدام بشود یک خرجی دارد این مساَله‌ای نیست که ما ابداع کرده باشیم و یک چیز تازه‌ای آورده باشیم همه جای دنیا معمول است در همه دانشگاهها معمول است و این هم نه مربوط به دانشگاه است و نه مدارس بسازمان امور استخدامی است و آزمایش ورود بخدمت دولت.

رئیس ـ آقای فرهاد پور بفرمائید.

فرهادپور ـ بنظر بنده فلسفه دو شوری بودن لوایح برای این نیست که اگر در شور دوم مطرح شد بعنوان آنکه شور دوم است بگوئید و اگر در این فاصله متوجه اشتباهی شدیم اشتباه را ادامه بدهیم بخصوص که بنده انتظار نداشتم این تذکر را جناب آقای قوام صدری وزیر محترم مشاور که سابقه چندین سال کار پارلمانی دارند بدهند بحث در لایحه در شور اول و هر نوع تصویب بعهده نمایندگان محترم مجلس است و تشخیص مقام محترم ریاست و فکر می‌کنم در آخرین دقیقه تصمیم هم اگر برخورد کردیم بمطلبی که مفید باشد و تجدید نظر در آن تصمیم و اصلاح آن تصمیم حتی در صرفنظر کردن از آن تصمیم هیچ اشکالی ندارد که این تجدید نظر را بکنیم و مرتکب اشتباه نشویم جناب آقای قوام صدری استناد فرمودند که نکته‌ای معنوی در این لایحه وجود دارد که هر کس از هر گوشه‌ای بلند نشود بیاید مزاحم شما بشود و در امتحان شرکت کند و برای مستاَجرین ماشینهای (آی ـ بی ـ ام) (I-B-M (ایجاد خرج بکند من متقابلا می‌خواهم عرض کنم، که ایجاد یک نکته معنوی تر وجود دارد که آنکس که در امتحان شما شرکت می‌کند متقاضی کار است آدم بیکار است، مستاَصل است، آدمی است محتاج که دست دراز کرده بهر در می‌زند برای اینکه کاری پیدا کند و اینها اکثراً برادران و فرزندان جوان ما هستند که همانطور که دوست عزیزم همکار محترم آقای دکتر رئیسی تذکر فرمودند بر اثر نقص برنامه دوره متوسطه بصورتی در آمده‌اند که جزء یک عامل متقاضی استخدام در دستگاههای دولتی کار دیگری برای اینها مسیر نیست و کار دیگری از آنها ساخته نیست آنوقت آنها بیکارند و شما آنها را بیکاره تربیت کردید بعد از ۱۲ سال تحصیل یک جوان ۱۸ ساله دیپلم را می‌گیرد خدمت سربازی را انجام می‌دهد خدمت سپاهی را انجام می‌دهد در کنکور دانشگاه شرکت می‌کند چندین مدرک رسمی دولتی شما برای قضاوت و انتخاب اصلح شما دارید بدون اینکه ناراضی ایجاد کند بدون اینکه کوچکترین ناراضی فراهم کنید معدل دیپلم، آنجا که یک واحد رسمی است از همین وزارت آموزش و پرورش می‌تواند یک ملاک و ضابطه باشد برای انتخاب اصلح معدل نمراتی که در کنکور دانشکده‌ها بدست آوردند و البته بحد نصاب ورود بدانشکده نرسیده، ولی نظم و تربیت اینها را بصورت ارجحیت نشان می‌دهد می‌تواند ملاک و ضابطه باشد نمراتی که در حین خدمت سربازی و وظیفه مقدس سربازی چه در سپاه دانش چه در سپاه بهداشت چه در کسوت نظام می‌تواند بهترین این افراد باشد و کسانی که شما می‌خواهید استخدام کنید. یک مسئله دیگر بنده لازم می دانم به جناب آقای قوام صدری که شاید خودشان استاد آنجا بودند یادآوری کنم رویه‌ای داشتند در گذشته که برای هر رشته کاری که دولت احتیاج داشت با یک کلاس خاص یا مدرسه خاص افرادی را تربیت می‌کردند که خودش یک نوع تربیت حرفه‌ای است منتها حرفه کاریر خدمتی است، دبیرستان دارائی بود و خود شما شاید آنجا تدریس می‌کردید افرادی که از آنجا بیرون می‌آمدند قابل جذب بودند در رشته کارهای مالی در وزارت دارائی و سایر مؤسسات دولتی، مدرسه پست و تلگراف بود و کسی که این مدرسه را تمام می‌کرد و می‌آمد بیرون قابل جذب بود در وزارت پست و تلگراف و آشنا بود به جنبه‌های فنی و تخصصی کار، دانشسراهای تربیت معلم بود خلاصه جاهائی بود که یک حرفه‌ای می‌آموختند و این آقایان موقعی که تحصیلشان تمام می‌شد قابل جذب بودند برای وزارتخانه‌های مربوط شما، امروز بین ۵۰ – ۶۰ – ۸۰ هزار جوان دیپلمه برای استخدام یک مسابقه می‌گذارید و یک دهم این عده را و شاید کمتر احتیاج دارید جذب بکنید، این افراد زحمت کشیدند و عمرشان را تلف کردند و پدر و مادر آنها هزینه تحصیلشان را فراهم کردند دیپلمی هم وزارت آموزش و پرورش شما با سه امضاء و چند مهر و یک تمبر رسمی بدست اینها داده و زیرش هم نوشته از مزایای قانونی آن برخوردار شوند تازه اینها را که مسابقه استخدامی می‌گذارید آقای قوام صدری بهر وزارتخانه که بدهید یکسال آن وزارتخانه باید زحمت بکشد تا او را منطبق کند با طرز کار خودش و یاد بدهد کاری را که از او انتظار دارند نه دهم این جمعیت با امید و آرزو می‌آیند شما از اول احتیاج ندارید رفوزه می‌شوند و بر می‌گردند یک آدم مستأصل بیکار متقاضی کار ۵۰ تومان هم می‌خواهید از او بگیرید بنده می‌خواهم ببینم جنبه معنوی این مطلب را شما توجه کنید که یک آدمی از بیکاری و سرگردانی آمده در امتحان شما شرکت کرده ۵۰ تومان هم شاید فرش منزل یا سماورش را گرو گذاشته برای شرکت در امتحان شما داده هر عایدی برای دولت بنظر من باید توازن داشته باشد با اثراتی که باقی می‌گذارد، از این راه چه مبلغ عاید شما می‌شود این فوق العاده‌ای که می‌خواهید بدهید ندهید تمام اینها که امتحان می‌کنند کارمند دولت هستند، حقوق، اضافه کار و فوق العاده می‌گیرند این انجام وظیفه را هم بکنند و این اوراق را اینها تصحیح بکنند شما به اثر سوء این ۵۰ تومانها در آن ۹۰٪ افراد که امکان استخدام ندارند و به استخدام شما در نمی‌آیند توجه داشته باشید آنوقت ببینید آیا این پولی را که از اینها می‌گیرید ارزش آن واکنش نارضائی که در آنها ایجاد می‌شود دارد یا نه؟ اگر بنظر دولت شما می‌ارزد که بگیرید. (احسنت).

رئیس- آقای ریگی بفرمائید.

ریگی (مخبر کمیسیون دارائی) با اجازه مقام ریاست بنده تصور می‌کنم دوستان و همکاران ارجمند ما در اقلیت به شأن نزول این لایحه توجه نفرمودند الان هم در قسمت هائی که امتحان می‌دهند برای ورود بدانشگاه یا هر کاری وجوهی گرفته می‌شود این قانون برای این نیست که این وجوه گرفته بشود یا نشود بلکه برای اینست که این وجوه که الان بخزانه واریز می‌شود از این وجوه بتوانند برای هزینه‌های مربوطه استفاده کنند تعجب می‌کنم فرمودند این مؤسساتی که این امتحانات را برقرار می‌کنند چرا کارمندانشان حقوق می‌گیرند چرا فوق العاده می‌گیرند و چرا مجاناً انجام نمی‌دهند جناب فراهدپور در همین امتحاناتی که اخیراً شد برای ورود به ادارات در حدود ۴۸ هزار نفر شرکت کردند اگر بگوئیم از هر نفر ۳ یا ۴ امتحان کرده‌اند تعداد اوراقی که باید تصحیح بشود به هزارها سر می‌زند و این امتحانات بطوریکه ملاحظه فرموده‌اید در قسمتهای آموزشی بعمل می‌آید نه در ادارات مربوطه چون آنها صلاحیت ندارند اوراق ریاضیات یا زبان خارجه تصحیح کنند و اینها با ماشینهای (I-B-M) تصحیح می‌شود و یک عده افراد در اینکار شرکت دارند و تصحیح این اوراق هزینه هنگفتی دارد و این مربوط به وقت عادی استاد دانشگاه نیست وقت عایدش که صرف تدریس در دانشگاه می‌شود و ارتباطی به امتحانات ادواری ندارد و مربوط به خدمت دولت نیست بنابراین اشخاصیکه در این کار هستند از اوقات فوق العاده خودشان استفاده می‌کنند بنابراین باید به آنها چیزی داده شود توجه بفرمائید طبق قانون دیگری این وجوه گرفته می‌شود و هیچ احتیاجی به قانون نبوده است این قانون برای این است که این وجوه برود در حساب مخصوصی در بانک و به این مصارف برسد و مازادش اگر بود به خزانه واریز بشود نخواستیم قانون جدیدی برای گرفتن وجوهی از اشخاص بیاوریم و مطالبی که فرمودید به نظر بنده مربوط به این لایحه نیست درباره مدارس حرفه‌ای که زیادتر شود در مذاکراتی که شد اگر بخاطر داشته باشید در بودجه بود که گفته شد درصد پیشرفت مدارس حرفه‌ای ما فوق العاده زیاد است بیش از بیست درصد در سال و به این موضوع دولت توجه دارد و برای انجام این کار اقدامات مؤثری می‌کند و الان تعداد مدارس حرفه در مملکت به طرز بسیار سریع بالا می‌رود (فرهادپور- مدرسه مطرح نیست تعداد را بفرمائید) عرض می‌کنم جنابعالی میدانید در طرح جدید آموزشی رفتند روی مدارس راهنمائی و مدارس راهنمائی طی سالها می‌تواند نظر جنابعالی را تأمین کند در تحصیل و مسائل مربوط به تربیت افراد کاری نیست که یک شبه و یکساله و دو ساله بشود انجام داد، ما وارث وضع گذشته هستیم ولی انشاءالله با طرحهائی که الان وزارت آموزش و پرورش اجرا می‌کند تعداد مدارس حرفه‌ای شاید در ۱۰- ۲۰ سال آینده نظر جنابعالی را تأمین کند، ما افراد کاردان داریم برای کارهای مختلف و آنها می‌روند سرکارشان و نظر شما تأمین می‌شود.

رئیس- نظر دیگری در مادة واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان دکتر آزاد- خانم دکتر آصف زاده- محمدعلی آموزگار- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- اخوی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اسدی- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- بوداغ زاده- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- بهنیا- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین- پسیان- دکتر پناهی- پوربابائی- پوربردباری- دکتر پیر- پیرزاده- حی- حیدری- امیر اعلم خزیمه- اسمعیل خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- خانم دکتر دولت شاهی- دولو- دیهیم- دکتر رئیس- دکتر راد- خانم نیره سعیدی- سمیعی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ رضائی- صائب- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- صادقی- دکتر صالحی- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- فخر طباطبائی- مهندس فرخ- فرنود- فروتن- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهادپور- فریدون فر- فهیمی- فیاض فاضلی- فیصلی- مهندس قادرپناه- قاضی زاده- قدردان- خانلر قراچورلو- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظاهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین موسوی امین- اسدالله موسوی ماکوئی- موقر- مهاجرانی- مهرزاد- دکتر میر وجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفینیا- دکتر صمدزاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- عبدالحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی- ظفر- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- کسرائی- کشفی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- مهندس کیاکجوری- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر- دکتر محققی- محمدیان- خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- میر افضل- ناروئی- ناصرزاده- نامور- دکتر ناوی- دکتر نایبی- نجدشیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیکپور- نیکروش- دکتر وحیدنیا- دکتر وفا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه- دکتر الموتی- امام مردوخ- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیار بختیاریها- بدرخانی- بدرصالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برادر- خانم برزگر- دکتر حیدرقلی برومند- خانم بزرگنیا- خانم پیرنیا- پیمان- تژده- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- چنگیزی- دکتر حاتم- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید حکمت- حکمت یزدی- تیمسار حکیمی- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دکتر رفیعی- رهبر- دکتر رهنوردی- ریاضی- ریگی- خانم هما زاهدی- مهندس عباس زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- زهتابفرد- دکتر زهرائی- ساگینیان- سراج الدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری.
(آراء ماخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

آراء موافق ۲۰۱ رأی.

آراء مخالف ۳۲ رأی.

رئیس- لایحه با ۲۰۱ رأی موافق و ۳۲ رأی مخالف تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

خانم دکتر آصف زاده- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- بوداغ زاده- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- بهنیا- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- منهدس پروشانی- پروین- پسیان- دکتر پناهی- پوربابائی- پوربردباری- دکتر پیر- حی- حیدری- امیر اعلم خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- خانم نیره سعیدی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- صائب- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- دکتر صالحی- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- مهندس فرخ-فرنود- فروتن- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فریدون فر- فهیمی- فیاض فاضلی- مهندس قادرپناه- قاضی زاده- قدردان- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظاهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- اسدالله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- دکتر الموتی- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بدرخانی- بدرصالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برادر- دکتر برزگر- دکتر حیر قلی برومند- خانم بزرگنیا- پیرزاده- خانم پیرنیا- پیمان- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- چنگیزی- دکتر حاتم- دکتر حبیب الهی- حق شناس- دکتر سعید- تیمسار حکیمی- دکتر راد- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دکتر رفیعی- دکتر رهنوردی- ریاضی- ریگی- خانم هما زاهدی- مهندس عباس زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- دکتر زهرائی- سراجالدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید وزیری- دکتر میر وجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفینیا- دکتر صمدزاده- خانم دکتر سمیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی- منوچهر طلوعی- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروزعدل- عزیزمرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- خانلر قراچورلو- محمدولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- کسرائی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- مهندس کیاکجوری- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر- محمدیان- خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- مهرزاد- میرافضل- ناروئی- ناصرزاده- دکتر ناوی- دکتر نایبی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیکپور- نیکروش- دکتر وحیدنیا- دکتروفا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه.

مخالفین

دکترآزاد- محمدعلی آموزگارـ دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- امام مردوخ- بختیاربختیاریها- تژده- دکتر سعیدحکمت- حکمت یزد ی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- رامبد- رهبر- زهتابفرد- ساگینیان- سمیعی- شریف امامی- شیخ رضائی- صادقی- عبدالحسین طباطبائی- طباطبائی دیبا- ظفر- فخرطباطبائی- فرهادپور- کشفی- محققی- دکتر موسوی امین- موقر- نامور- نجدشیبانی.

- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورایملی بوسیله آقای مهندس معینی زند کارپرداز مجلس شورای ملی

۱۴- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورایملی بوسیله آقای مهندس معینی زند کارپرداز مجلس شورای ملی.

رئیس- آقای مهندس معینی زند بفرمائید.

مهندس معینی زند- با اجازه مقام معظم ریاست و همکاران محترم لایحه بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورایملی را تقدیم می‌کنم.

رئیس- لایحه بکمیسیون محاسبات ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع بلایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران بشرکت سهامی و ارسال بمجلس سنا

۱۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع بلایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران بشرکت سهامی و ارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران بشرکت سهامی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۶ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۰۸۶ مورخ ۲۲ / ۳ / ۱۳۵۰ مربوط به تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران به شرکت سهامی را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۸ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد واصله مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران به شرکت سهامی.

ماده واحده- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و همچنین بوزارت دادگستری اجازه داده می‌شود روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران را بشرکت سهامی تبدیل و بصورت بازرگانی اداره کنند.

تبصره ۱- اساسنامه شرکت سهامی سازمان چاپخانه دولتی ایران ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون از طرف وزارت دارائی پیشنهاد و پس از تصویب کمیسیونهای استخدام و دارائی مجلسین قابل اجرا خواهد بود.
تبصره ۲- اساسنامه روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون از طرف وزارت دادگستری پیشنهاد و پس از تصویب کمیسیونهای استخدام و دادگستری مجلسین قابل اجرا خواهد بود.
تبصره ۳- میزان سرمایه و منابع تأمین آن در اساسنامه تعیین خواهد شد.
تبصره ۴- تا زمانی که اساسنامه شرکتهای مذکور بتصویب کمیسیونهای مربوط نرسیده مقررات فعلی این سازمانها قابل اجرا می‌باشد.
تبصره ۵- کلیه کارکنان و دارائی و حقوق و دیوان و تعهدات مؤسسات مذکور از تاریخ تصویب اساسنامه بشرکتهای نامبرده فوق منتقل می‌شود.
تبصره ۶- مستخدمین رسمی مؤسسات فوق الذکر که به شرکتهای مذکور منتقل شده یا می‌شوند مشمول مقررات ماده ۱۴۴ قانون استخدام کشوری و تبصره ان و اصلاحات و تغییرات بعدی آن خواهند بود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - دیهیم.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۷ دیماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران بشرکت سهامی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارایی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۱۲ دی ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران بشرکت سهامی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

رئیس – ماده واحده مطرح است آقای آموزگار بفرمائید.

آموزگار – البته این لایحه در شوردوم مطرح است که با اجازه همکاران محترم تذکر و نظراتی را که در شور اول هم بآن اشاره شده است تکرار می‌کنم حزب مردم اعتقادش این است که ضرورت نداشته است که دولت دستگاههائی را که بصورت اداره اداره میکرده است بیاید بصورت شرکت در بیاورد می‌گویند در قانون محاسبات عمومی چنین تکلیف شده که دولت ظرف مدت معینی موسساتی که باید بصورت شرکت در بیاید لایحه اش را به مجلس بدهد درست است این تکلیف شده اما ضرورت نداشت که دولت هر موسسه‌ای را بموجب یک لایحه بیاورد و تبدیل به شرکت سهامی بکند وآن همه خرج برایش بتراشد یعنی برایش هیئت مدیره و مدیر عامل و بازرس قانونی و آن همه تشریفات درست کند که اگر درآمدی هم داشته باشد این مؤسسات باین صورت از بین برود علاوه بر این مطلب ایرادی که باین لایحه وارد است و بنده در کمیسیون دادگستری هم بآن اشاره کردم و در بدو امر هم همکاران کمیسیونی این مطلب را قبول کردند و قرار شد دولت و نمایندگان دولت نسبت به رد این ایراد درآن جلسه اقدام کنند ایرادی که بر این لایحه وارد است این است که دولت با فرصتی که داشته است یعنی از روزی که قانون محاسبات عمومی از تصویب گذشت تا روزی که این لوایح را می‌آورد و می‌داد بیش از سه ماه بود و فرصت داشت که در ظرف این سه ماه بررسیهایش را بکند و لایحهاش را بیاورد ولی اینقدر عجله کرده است راجع باین دو مؤسسه که همان روز من خیال می‌کنم بر اثر اینکه موعدش نگذرد دو مؤسسه وابسته بدو وزارتخانه را در یک لایحه آورده و تقاضای تصویب کرده است این از نظر آئین نامه مجلس شورای ملی و از نظر روش دولت درست نیست آئین نامه مجلس شورای ملی راجع به لوایحی که دولت باید به مجلس تقدیم بکند صراحت دارد که باید موضوع و مطلب یکی باشد و راجع بآن امر باشد و مواد متناسب باشد شما اینجا چاپخانه‌ای و روز نامه‌ای که هر کدام بیک وزارتخانه وابسته است و لااقل بایستی برای این کار از طرف این دو وزارتخانه دو لایحه داده می‌شد به مجلس در یک لایحه گنجاندید وقتی ایراد کردیم گفتند مطلب صحیح است ولی راه حل شاید نداشته باشد گفتیم که ما نمی‌خواهیم چوب لای چرخ کارهای دولت بگذاریم ما دلمان می‌خواهد که اگر دولت یک جائی معتقد است و استدلالش صحیح است که یک کاری را بکند مجلس اشکال نمکند که لایحه را پس بگیرد تا تبدیلش بکند ما قبول داریم که دولت همیشه می‌تواند لایحه را پس بگیرد و ببرد اصلاح کند یا کمیسیون قبول کند که دولت این وظیفه را داشته باشد نه وزیر عدلیه یا وزیر دارائی. شما بدو وزارتخانه این اجازه را داده‌اید در یک لایحه از این جهت است که بنده از کمیسیون تقاضا کردم بدولت فرصت بدهد نماینده دولت هم قبول کرد که یک بررسی روی این کار بکند و یا تفکیک بکند لایحه را متأسفانه نکردند ایکاش ما کارهای ما کارهای مربوط به مجلس را که در کمیسیونها طرح می‌شود و حرف می‌زنیم و تذکر می‌دهیم همانجا بیک صورتی در بیاید که دیگر در جلسه علنی کار ما سهل شده باشد بخصوص در شور دوم که بقول جناب آقای وزیر مشاور و همکاران که می‌فرمایند شاید نباید در این مطلب زیاد صحبت رکد ولی من فکر می‌کنم همانطور که جناب فرهاد پور همکار بنده گفتند تا آخرین لحظه هم در این مورد بخصوص حرف زده‌ایم در ضمن یک تبصره هم در این لایحه هست که مورد ایراد است از آن نظر هم باید بعرض برسانم و آن تبصره ۵ است که می‌گوید:

«تبصره ۵- کلیه کارکنان و دارائی و حقوق و دیوان و تعهدات مؤسسات مذکور از تاریخ تصویب اساسنامه بشرکتهای نامبرده فوق منتقل می‌شود»

از این تبصره شما چه استنباطی دارید؟ آیا خودتان تفسیر و تعبیر می‌کنید که دارائی این مؤسسات منتقل شود بهر شرکتی چقدر هیچ جا گفته شده است؟ لااقل دارائی مؤسسه چاپخانه بشرکت چاپخانه و دارائی روزنامه رسمی بروزنامه رسمی این دقت‌ها را دولت باید در لوایحش می‌کرد و ما هم در کمیسیون رسیدگی می‌کردیم که بدو شرکت منتقل بشود حالا چه طوری بدو شرکت منتقل می‌شود بدو شرکتی که جداگانه شرکت خواهد شد این ایراد را هم دارد من بر حسب وظیفه‌ای که داشتم لازم دانستم بعرض همکاران برسانم و اگر میسر هست موافقت فرمائید که بر گردد به کمیسیون و فرم قانونی این کار لااقل درست باشد (احسنت).

رئیس – آقای ریگی بفرمائید.

ریگی (مخبر کمیسیون دارائی) – بنده مجدداً می‌خواهم گله کنم از همکاران اقلیت که چرا این مطالب را در شور اول عنوان نمی‌کند تا ناچار نشویم در شور دوم مطالبی که قبلاً گفته شده از سر بگیریم در مورد تبدیل این شرکتها و چندین سازمان که در ماه گذشته لوایحش را تصویب کردیم دوستان اقلیت نظراتی بسیار دادند و مخالفت بسیار کردند با تبدیل این مؤسسات بشرکت در صورتیکه می‌خواستم عرض کنم بحضورتان که منظور از تبدیل مؤسسات بشرکت این نیست که در دخل و خرج و اختیارات آنها تغییری داده شود بلکه فقط از این لحاظ است که طبق قانون محاسبات عمومی وضع اینها باید معلوم بشود یا بشرکت تبدیل بشوند یا همینطور که هستند اداره بشوند دولت تشخیص داده که اگر تبدیل بشرکت بشوند از نظر کارشان تسهیلات بیشتری انجام می‌شود ایراد فرمودند که چرا برای دو مؤسسه که مربوط به دو وزارتخانه است یک ماده واحده آورده شده البته می‌شد دو ماده واحده آورد یکی وزارت دارائی یکی وزار ت دادگستری بنده خواستم عرض کنم بسیاری از لوایح هستند که چندین وزارتخانه مأمور اجرا هستند برای اینکه در مواد آن لوایح وزارتخانه‌های مختلف وظایفی دارد بنابراین اینجا هیچ اشکالی ندارد که در یک ماده واحده دو وزارتخانه وظایفی داشته باشند و وظایف شان هم از تفکیک است فرمودند که این لایحه به کمیسیون بر گردد به عقیده بنده کاش در شور اول پیشنهاد می‌فرمودند یا همینطور در کمیسیونی که خود آقایان بودند و صحبت شد این نظرات را می‌فرمودند اگر مورد قبول بود قبول می‌کردیم و اصلاح می‌کردیم ولی بنظر بنده لازم نیست که برگردد به کمیسیون و عرایظی که کردم وظایف دو وزارتخانه تفکیک است در این لایحه فرمودند در تبصره‌ای که آورده شده چرا تفکیک نکرده است که چه مقدار از دارائی و دیوان به این مؤسسات واگذار می‌شود خود این تبصره می‌گوید کلیه دیوان و تعهدات «کلیه» میرساند که هر چه هست یعنی مؤسسه چاپخانه دولتی هر چه دارد می‌رود بشرکت چاپخانه دولتی و روزنامه رسمی هم هر چه دارد بشرکت سهامی رونامه رسمی بنابراین چیزی باقی نمی‌ماند به اینکه تفکیک بکنیم یا بگوییم این مقدار می‌رود یا نمی‌رود برای روشن شدن ذهن نمایندگان محترم این عرایض را کردم.

رئیس- آقای دکتر تنکابنی توضیح بیشتر از آنچه آقای ریگی دادند می‌خواهید بفرمائید؟

دکتر تنکابنی- خواستم اشاره به آیین نامه بکنم.

رئیس- آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور- همکاران محترم اکثریت اغلب پاسخی که با استدلالات نمایندگان اقلیت می‌دهند مشاهده می‌کنیم که استناد می‌کنند که چرا در شور اول نگفتید یک مفهوم این عبارت دارد یعنی این حرف را قبول داریم ولی چرا زودتر نگفتید من می‌خواهم عرض کنم که اگر شما لج نکنید ما هر حرفی را بموقع زده‌ایم و می‌زنیم ولی گوش شنوا داشته باشید و کاری بکنید که نتیجه‌ای که از این لوایح بصورت قانون مصوبه نمایندگان بیرون می‌آید یک قانون جامع و کامل و بدون عیب و نقص باشد دو مؤسسه را می‌خواهید شرکت کنید یقین دارم که مثل ۴ مورد دیگر استدلال ما را درباره مخالفت با شرکت سازی مؤسسات دولتی قبول نخواهید کرد ولی لا اقل از دولت حزبی خودتان وقتی لایحه‌ای می‌آورد سئوال کنید که دلیل و منطق واستدلال شما برآوردن این لایحه چیست؟ سازمان مستقل چاپخانه دولتی یک سازمانی است که به حکم قانون تنها موظف است به چاپ تأمین اوراق بهادار دولت و به حکم قانون ممنوع است از هر نوع فعالیت دیگر یا قبول کار خصوصی یا حتی قبول کار سایر وزارتخانه‌ها که به موقع خود این تصمیم بسیار صحیح بود در جهت حمایت از سرمایه گذاری در صنعت چاپ در بخش خصوصی و من به مناسبت طرح همین لایحه می‌خواهم استدعا بکنم که بایستی چاپخانه‌های خصوصی بیش از این مورد حمایت قرار بگیرند برای اینکه صنعت چاپ معیاری است از پیشرفت فرهنگ و رشد یک کشور ما اقلب چاپخانه‌های خصوصیمان هنوز هم آهنگ با پیشرفت این صنعت نشده‌اند برای اینکه از نظر کار رکوردی دارند و امکاناتی ندارند روزنامه رسمی کشور مؤسسه‌ای است وابسته به وزارت دادگستری و وظیفه اش منحصر به درج قوانین و آگهی‌های رسمی دولت و به حکم قانون بیلان شرکتها نپرسیدید که این دو مؤسسه با وظیفه محدوده مسلم به چه استناد و دلیل و بخاطر چه هدف تبدیل به شرکت می‌شود بنده دیشب توی روزنامه اطلاعات یک خبر بسیار امیدبخشی خواندم توضیح بسیار مفصلی بود که مدیرعامل جدید شرکت واحد تماس گرفته است با کارکنان کارکشته و فعال و دلسوز آن شرکت و این نظر را دارند که شرکت می‌تواند بدون ضرر کار بکند به این شرایط و از شرایط آن این است که تورم کارمند بی حاصل در این رشته نباشد حالا این دو مؤسسه خوشبختانه اگر به بودجه مراجعه بفرمائید از معدودی مؤسسات انتفاعی سودآور دولت است که من از این بیم و وحشت دارم که با شرکت شدن و باز بودن دست در استخدام افراد غیر لازم چون بطور قطع و یقین این مؤسسات محتاج به استخدام افراد فنی و متخصص در آن رشته هستند ولی من از آن می‌ترسم که با استخدام و تورم کادر اداری غیر لازم این دو مؤسسه سود آور در هم به روزی در بیاید که سایر مؤسسات در آمدند. از این مسئله که بگذریم دوستان اکثریتی به ما توجه می‌دهند که چرا در شور اول که مطرح بود متذکر نشدید ما تذکراتی در شور اول دادیم و این شرکتهائیکه تک تک می‌آوردید با تعصب برای اینکه این تذکرات را هم ملاحظه بفرمائید این دفعه لایحه را دوقلو آوردید یعنی در یم لایحه دو شرکت ساخته می‌شود که این دو شرکتی که به دو وزارتخانه مختلف بستگی دارد دو شخصیت حقوقی کاملاً مجزا هستند و من در اینجا از سروران عزیزم رهبران گروه اکثریت یک استدعا دارم جناب آقای دکتر آقای الموتی فرض محال که محال نیست فرض بفرمائید که بر اثر استدلالی که اینجا می‌شود مگر اینکه بگوئید تصمیم را قبل از شرکت در جلسه گرفته‌اید قانع می‌شویم ولی اگر یکی از این دو تا لازم نیست شرکت بشود رأی دادن به این لایحه به چه صورت است دو دفعه رأی می‌گیرید؟ یک رأی می‌گیرید؟ رگر تصمیم را قبلاً نگرفته‌اید و تصور می فرمائید به فرض محال که شما می‌خواهید یکی از اینها را قبول کنید که یکی شرکت بشود و یکی نباید بشود آنوقت چه خواهد شد؟ شما می‌نشینید؟ می‌ایستید؟ چه حالتی پیدا می‌کند؟

رئیس- آقای فرهادپور برای این مورد لایحه می‌فرستیم به کمیسیون اصلاح کند.

فرهادپور- خواستم استدعا کنم که مقرر بفرمائید که برای این مورد دو تا رأی گرفته بشود و این الان یک لایحه است اجازه بفرمائید لایحه برگردد در اینجا مطرح بشود شما که با شرکت شدن مخالفت ندارید لا اقل این بدعت باقی نماند که ضمن یک لایحه دو قانون دو شرکت و دو مؤسسه مربوط بدو وزارتخانه را ما در آن واحد تصویب بکنیم (ریگی مگر اشکال دارد؟) اشکال قانونی برای شما که تصمیمتان را قبلاً گرفته‌اید صحیح ولی اگر در اینجا برخورد بکنید باینکه به یکی رأی ندهید برای اینکه قبلاً تصمیم گرفته‌اید بنابراین با این فرض همیشه لایحه باید به کیفیتی بیاید که معلق بهمدیگر نباشد رأی بدهید اگر با یکی مخالفید بآن یکی هم رأی ندهید مسأله دیگری که راجع به تبصره ۵ فرمودند بنظر من کاملاً ضرورت داشت حالا که شما بصورت یک قانون این دو مؤسسه را بوجود می‌آوردید کاملا ضرورت داشت که تذکر داده بشود که کارکنان، دارائی، حقوق و دیوان این سازمان منتقل باین شرکت و کارکنان و دارائی و حقوق این سازمان به این شرکت آنچه در اینجا نوشته شده است بی شباهت به المعنی فی بطن الشاعر نیست تفکیک اینکه هر کدام دارائی کدام حقوق کدامیک از کارکنان به کدامیک از این وزارتخانه‌ها بروند کاریست که در لایحه نشده است و بصورت بسیار گنگی اینجا مطرح شده بنابراین به ضرورت توجه باینکه لوایح بایستی مستقل باشد وزارتخانه کاملا با وظایف تفکیک شوند لوایحی که چند تا وزارتخانه مسئول اجرای آن هستند و در آن مسئولیت دارند در صورتیکه این شرکتها بطور کاملاً مجزا یکی وابسته به وزارت دادگستری است یکی وابسته به وزارت دارائی دو شرکت کاملا مجزا، کارکنان و حقوق با بدهی را ریخته‌اید در هم در یک تبصره چه طور قسمت کند به چه صورت و به چه کیفیتی این کاملا مشخص نیست از ما تذکر دادن از آقایان که بنده نمیدانم باین نکات توجه کردن یا اگر خدای نکرده نخواستید توجه نکردن (احسنت).

رئیس – آقای موسوی بفرمائید.

مجید موسوی (رئیس کمیسیون امور استخدام) – جناب آقای فرهاد پور استحضار دارند که این لایحه در شور دوم مطرح است فکر نفرمائید چون ما گفتیم شور دوم است و پیشنهاد نمی‌شود الان داد و می‌بایست بین الشورین داده بشود این یک نوع تأیید ضمنی است که ما هم معتقدیم این لایحه بد تنظیم شده خواستم خاطرایشان را مستحضر کنم باین که خود ایشان بهتر واردند که اساساً سابق این دو واحد تحت عنوان یک واحد بوده است و بعداً تفکیک شد بصورت چاپخانه دولتی مجزا و روزنامه رسمی، هر کدام بعللی در ارتباط با کار خودشان با وزراتخانه خاصی باین صورت درآمد که دو مؤسسه باشد اگر ما قائل باشیم که دولت یک اعمال حاکمیت دار و یک اعمال تصدی در حقیقت اینها دو واحد هستند کار این دو واحد کاریست که ناشی از اعمال تصدی دولت است نه اعمال حاکمیت بنابراین آنچه واقعاً تبدیل اینها بشرکتها مربوط است بخود قانون محاسبات عمومی که تصویب گردید در قانون محاسبات سه واحد سازمانی پیش بینی شده بصورت وزارتخانه بعنوان مؤسسه بصورت شرکت و مناسبترین صورت سازمانی این فعالیتها بصورت شرکت می‌باشد ضرب الاجل هم پیش بینی شده که در آن ضرب الاجل مهلت داده شده بود که بصورت شرکت در بیاید و ایرادی هست که چرا هر دو در یک متن آورده شده این منع قانونی ندارد احتمال اینکه ممکن است یکی مورد قبول باشد یکی مورد قبول نباشد این احتمال اگر وجود داشت حتماً در کمیسیون تفکیک می‌شد چون چنین احتمالی وجود ندارد که ما یکی از اینها را بصورت شرکت قبول کنیم و دیگری قبول نکنیم و ما معتقدیم که فعالیت این دو فعالیتی است که می‌تواند بصورت شرکت اداره شود نه بصورت یک اداره دولتی خود جناب عالی بهتر میدانید که نوع فعالیت ایجاب می‌کند که اینها شرکت باشند و مضافاً باینکه اینها از شرایط قانون محاسبات عمومی لزوماً باید تبعیت کنند در قانون محاسبات پیش بینی شده در مورد مزایده و مناقصه حتماً شرکتهای دولت باید در حدود قانون محاسبات عمومی یا اساسنامه تبعیت کنند در آن محدود ه می‌توانند مقررات وضع کنند بنابراین از نظر فرم فکر نفرمائید اشکالی هست ما چون فکر کردیم هر دو فعالیت در حقیقت فعالیتی است که اشکال ندارد در یک متن آورده بشود و تمام پیش بینی‌های لازم شده در کمیسیون هم اصلاح شد چون اینها هر کدام وابسته بیک وزارتخانه است گفتم اساسنامه چاپخانه دولتی از طرف وزارت دارائی و اساسنامه روزنامه رسمی از طرف وزارت دادگستری و همینطور در کمیسیونها پیش بینی کردیم که آن اساسنامه که از طریق وزارت دادگستری می‌آید مربوط به روزنامه رسمی است با تصویب کمیسیون دادگستری و استخدام و اساسنامه چاپخانه دولتی با تصویب کمیسیون دارائی و استخدام باشد همچنین میزان سرمایه و منابع مالیش هم در اساسنامه خواهد آمد و مجال اظهار نظر هست و وضع کارمندان و مستخدمین خیال نمی‌کنم هیچ نقصی در این باشد و پیش بینی‌های کافی شده انشاءالله در اساسنامه که خواهد آمد اظهار نظرهای لازم را خواهید فرمود و در یک لایحه آوردن هم بنظر بنده عیبی ندارد این یک سلیقه است در این لایحه در شور دوم پیشنهادی داده نشد فقط یک پیشنهاد داده شد که آن هم از طرف همکاران فراکسیون حزب ایران نوین بود که در جهت تفکیک نبود از طرف فراکسیونهای دیگر مجلس مطلقاً پیشنهادی داده نشده بنده عرض دیگری ندارم.

رئیس- نظر دیگری در مادة واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان ساگینیان- سراج الدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عادل- مهندس فیروز عادل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- محسنی مهر- دکتر محققی- محمدیان خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- دکتر آزاد- خانم دکتر آصف زاده- محمد علی آموزگار- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- مهندس قادرپناه- قاضی زاده قدردان- خانلر قراچورلو- دکتر قهرمان- دکتر یزدان پناه- بوداغ زاده- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- بهنیا- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- موقر- مهاجرانی- مهرزاد- میرافضل- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- فخر طباطبائی- مهندس فرخ- فرنود- فروتن- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهادپور- فریدون فر- فهیمی- فیاض فاضلی- فیصلی- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظاهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین موسوی امین- اسدالله موسوی ماکوئی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیار بختیاریها- بدرخانی- بدر صالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برادر- دکتر برزگر- دکتر حیدر قلی برومند- خانم بزرگ نیا- توسلی- جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- چنگیزی- دکتر حاتم- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- دکتر سعید حکمت- حکمت یزد ی- تیمسار حکیمی- اخلاقی- اخوی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اسدی- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکترالموتی- امام مردوخ- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین- پسیان- دکتر پناهی- پوربابائی- پوربردباری- دکتر پیر- پیرزاده- خانم پیرنیا- پیمان- تژده- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- حی- حیدری- امیر اعلم خزیمه- اسمعیل خزیمه- مهدس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- خانم دکتر دولت شاهی- دولو- دیهیم- خانم نیره سعیدی- سمیعی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریف ها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ رضائی- صائب- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- صادقی - دکتر رئیسی- دکتر راد- دکتر رشتی- دکتر رشید یاسمی- دکتر رفیعی- رهبر- دکتر رهنوردی- ریاضی- ریگی- خانم هما زاهدی- مهندس عباس زاهدی- زرین پور- زعفرانلو- زهتاب فرد- دکتر زهرائی- دکتر صالحی- دکتر میر وجیه الله صدر- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- عبدالحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی- ظفر- کاسمی- کسرائی- کشفی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- مهندس کیا کجوئی- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- ناروئی- ناصرزاده- نامور- دکتر ناوی- دکتر نایبی- نجد شیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیک پور- نیک روش- دکتر وحیدنیا- دکتر وفا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک.
(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

آراء موافق ۲۰۳ رأی.

آراء مخالف ۳۲ رأی.

رئیس- لایحه با ۲۰۳ رأی موافق و ۳۲ رأی مخالف تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین آقایان:

دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- مهندس فرخ- فرنود- فروتن- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فریدون فر- فهیمی- فیاض فاضلی- فیصلی- مهندس قادرپناه- قاضی زاده- قدردان- خانلرقراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- خانم مزارعی- اکبر مسعودی- مصطفوی نائینی- مظاهری- دکتر معظمی- معیری- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- ملک افضلی- دکتر منتظری- دکتر موثقی- عبدالمجید موسوی- اسدالله موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهرزاد- میر افضل- ناروئی- کاسمی- کسرائی- کلانتر هرمزی- کمالاتی- کمالوند- کورانلو- کورس- مهندس کیا کجوری- دکتر کیان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- مجد- محدث زاده- محسنی مهر- محمدیان خوانساری- دکتر مدنی- دکتر مرتضوی- ناروئی- ناصرزاده- دکتر ناوی- دکتر نایبی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- دکتر نصیری- مهندس نظمی- نیک پور- نیک روش- دکتر وحید نیا- دکتر وفا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دکتر رفیعی- دکتر رهنوردی- ریاضی- ریگی- خانم هما زاهدی- مهندس عباس زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- دکتر زهرائی- سراج الدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمدرضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- صدیقانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمدزاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- دکتر محمود ضیائی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی- طلوعی- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسگری- مهندس عطائی- حی- حیدری- امیر اعلم خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- خانم دکتر دولت شاهی- دولو- دیهیم- دکتر راد- دکتر نیره سعیدی- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- شریف ها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- صائب- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- دکتر صالحی- دکتر میر وجیه الله صدر- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- انشاء- دکتر انوشیروانی- اوحدی- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بدرخانی- بدر صالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برادر- دکتر برزگر- دکتر حیدرقلی برومند- خانم بزرگ نیا- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- توسلی- دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- جندقی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- جهانی- چنگیزی- دکتر حاتم- دکتر حبیب اللهی- حق شناس- تیمسار حکیمی- خانم دکتر آصف زاده- عبدالحسین آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آراء- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- خانم اقبال- دکتر الموتی- دکتر امامی خوئی- بوداغ زاده- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی- بهنیا- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- مهندس پروشانی- پروین- پسیان- دکتر پناهی- پوربابائی- پور بردباری- دکتر پیر- پیرزاده- خانم پیرنیا- پیمان.
مخالفین ـ آقایان:
دکتر آزاد- محمدعلی آموزگار- دکتر ابولهدی لنگرودی- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- امام مردوخ- بختیار بختیاری ها- تژده- دکتر سعید حکمت- حکمت یزد ی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- رامبد- رهبر- زهتاب فرد- ساگینیان- سمیعی- شریف امامی- شیخ رضائی- صادقی- عبدالحسین طباطبائی- طباطبائی دیبا- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- کشفی- محققی- دکتر موسوی امین- موقر- نامور- نجدشیبانی.

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به ۳ فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۶- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به ۳ فقره لایحه قانونی از مجلس سنا.

رئیس- لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورایملی

عطف به نامه شماره ۳۳۷۳ مورخ ۲۵ / ۹ / ۱۳۵۰ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۳۶۰۰۸ مورخ ۲۴ / ۸ / ۱۳۵۰ دولت راجع به اعتبارات اضافی سال ۱۳۵۰ کل کشور در جلسه روز دوشنبه ششم دیماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- رأی نهائی نسبت باین لایحه در جلسه آینده گرفته می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شمارة ۲۹۹۷ مورخ ۱۳ / ۹ / ۱۳۵۰ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شمارة ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۳۶۷۲۸ مورخ ۱۶ / ۸ / ۱۳۵۰ دولت راجع به برقراری مستعمری دربارة وراثت قانونی مرحوم ناصر لشکری کارمند ادارة کل گمرک در جلسه روز دوشنبه ششم دیماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا جعفر شریف امامی.

رئیس- رأی نهائی نسبت باین لایحه در جلسه آینده گرفته می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورایملی

عطف به نامه شماره ۳۸۲۳ مورخ ۲ / ۱۰ / ۱۳۵۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی و بودجه) در قبال لایحه شماره ۳۸۶۴۸ مورخ ۱۳ / ۹ / ۱۳۵۰ دولت راجع به متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور در جلسه روز سه شنبه ۱۳ دیماه ۱۳۵۰ مورد شور قرار گرفت و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون مزبور جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- اصلاحات سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۷- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات.

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به نامه ششم «قانون برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به منظور تأمین هشتاد و پنج درصد هزینه ارزی خرید کابل و تجهیزات مخابراتی و هزینه نظارت بر نصب لوازم مزبور مورد نیاز راه آهن دولتی ایران که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر چهار میلیون و هفتصد و هفتاد و هشت هزار و سیصد و بیست و نه دلار و پنجاه و سه سنت آمریکا (۴/۷۷۸/۳۲۹/۵۳دلار) است با شرکت ماروبینی آیدا ژاپن در تاریخ ۱۷ آذرماه ۱۳۵۰ منعقد گردیده است.

اعتبار مربوط به خرید کابل و تجهیزات در چهارده قسط و اعتبار مربوط به هزینه نظارت بر نصب لوازم در ده قسط متوالی شش ماهه به صورت سفته باز پرداخت می‌گردد و به مانده بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش و هفتاد و پنج صدم درصد (۶/۷۵٪)در سال پس از تاریخ آخرین حمل تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط شش ماه پس از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد. امیر عباس هویدا.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه قبل- ختم جلسه

۱۸- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه قبل- ختم جلسه.

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۲۹ روز پنج شنبه ۱۶ / ۱۰ / ۱۳۵۰

۱- گزارش شور دوم تشدید مجازات قاچاقچیان مسلح شمارة ترتیب چاپ ۱۲۶.
۲- گزارش شور اول الحاق یک تبصره به ماده پنج قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی شماره ترتیب چاپ ۱۲۵

رئیس- البته ۲ رأی نهائی نسبت به لوایحی که امروز اعلام وصول شد خواهیم داشت و همچنین اصلاحات لایحه متمم بودجه هم اگر حاضر شد و گزارش آن خدمت خانمها و آقایان رسید جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده به ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه موکول می‌شود.

(در ساعت دوازده و پانزده دقیقه جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.