مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ اسفند ۱۳۳۷ نشست ۲۷۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ اسفند ۱۳۳۷ نشست ۲۷۹

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۷

سال چهاردهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

جلسه

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ اسفند ۱۳۳۷ نشست ۲۷۹

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره۱۹

جلسه: ۲۷۹

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه چهاردهم اسفندماه ۱۳۳۷

فهرست مطالب:

۱-تصویب صورت مجلس

۲-تقدیم یک فقره نامه به وسیه آقای بهبهانی و یک تلگراف به وسیله آقای سلطانی

۳-اعلام تصویب صورت‏مجلس

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیه‏نامه بین‏المللی شماره ۹۹ راجع به آموزش حرفه معلولین‏

۵-تقدیم یک فقره تبصره اضافی با بودجه ۱۳۳۸ کل کشور به وسیله آقای وزیر صنایع و معادن

۶- طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیه‏نامه بین‏المللی شماره ۱۰۰ مربوط به کارگران مهاجر

۷- طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیه‏نامه بین‏المللی شماره ۱۰۱ مربوط

به آموزش حرفه کشاورزی

۸-طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیه‏نامه بین‏المللی شماره ۱۰۲ مربوط

به رفاه اجتماعی کارگران

۹-شور اول گزارش کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام کارمند و خدمتگذار در شهرستان‏ها

۱۰-تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس دو ساعت پیش‏ازظهر به ریاست آقای عماد تربتی (نایب رئیس) تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت مجلس‏

نایب رئیس- صورت غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به ‏شرح زیر خوانده شد)

غایبین بااجازه- آقایان: سعیدی- امیدسالار- ساگینیان- ذوالفقاری- دکتر اصلان افشار- دکتر اسدی- جلیلوند- دکتر امین- اسکندری- بهادری- خزیمه علم- دکتر عدل- کدیور- صادق بوشهری- اورنگ- دکتر سعید حکمت- محمودی- اخوان- حکیمی- مهندس دهستانی- بوربور- مهندس جفرودی- دولت‏آبادی- امامی خویی- سنندجی- مسعودی. ‏

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر طاهری- فرشی- دکتر فریدون افشار- اریه. ‏

دیرآمدگان و زودرفتگان بااجازه- آقایان: بزرگ‏نیا- دکتر ضیایی- مهندس سلطانی.

نایب رئیس- اعتراضی به صورت جلسه نیست؟ (اظهاری نشد) تصویب صورت‏مجلس پس از وصول اکثریت اعلام می‏شود.

۲- تقدیم یک فقره نامه به وسیه آقای بهبهانی و یک تلگراف به وسیله آقای سلطانی‏

نایب رئیس- آقای بهبهانی‏

بهبهانی- یک نامه‏ای است که قریب سه هزار نفر از آموزگاران مرکز نوشته‏اند راجع به حقوق خودشان است استدعا می‏کنم دستور بفرمایید رسیدگی شود.

نایب رئیس- آقای مهندس سلطانی.

مهندس سلطانی- تلگرافی است از قاطبه اهالی بهبهان اظهار تشکر و سپاسگذاری از دولت است نسبت به خدماتی که به فرهنگ آن ناحیه انجام داده‏اند تقدیم می‌شود.

۳- اعلام تصویب صورت مجلس‏

نایب رئیس- چون عده کافی است تصویب صورت مجلس اعلام می‌شود.

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیه‏نامه بین‏المللی شماره ۹۹ راجع به آموزش حرفه معلولین‏

نایب رئیس- دستوراول امروز سؤالات بود ولی چون سؤالی نیست وارد طرح لوایح می‏شویم چهار فقره لایحه مبنی بر توصیه‏نامه بین‏المللی از مجلس سنا رسیده‏است که با قید یک فوریت در مجلس سنا مطرح شده‏است لذا هر یک یک فوریت آنها اینجا مطرح خواهد شد و بعد به کمسیون ارجاع خواهد شد یک لایحه اجازه اجرای اصول توصیه‏نامه شماره ۹۹ در خصوص آموزش حرفه‌ای معلولین است قرائت می‌شود.

(به ‏شرح زیرخوانده شد).

ماده واحده- قبول اجرای اصول پیشنهادی توصیه‏نامه بین‏المللی شماره ۹۹ راجع به تجدید تربیت وآموزش حرفه‏ای معلولین که مشتمل‏ بر دو قسمت (۲۴ بند) است تصویب می‌شود.

تبصره- وزارتخانه‏های فرهنگ صنایع و معادن- بهداری و کار موظفند آیین‏نامه‏های اجرایی این قانون را با توجه به اصول پیشنهادی توصیه‏نامه مذکور و اضاع و احوال کشور تهیه و پس از تصویب هیئت‏وزیران به موقع اجراگذارند.

لایحه فوق مشتمل بر ماده واحده و یک تبصره قانون توصیه‏نامه در جلسه روز چهارشنبه ۶ اسفندماه ۱۳۳۷ شمسی به تصویب مجلس سنا رسیده است.

رئیس مجلس سنا.

ریاست محترم مجلس شورای ملی لایحه شماره ۵۱۲۳- ۱۳/ ۲/ ۱۳۳۷ دولت مربوط به اجازه قبول واجرای وصول پیشنهادی توصیه‏نامه شماره ۹۹ در خصوص تجدید تربیت آموزش حرفه‏ای معلولین تقدیمی به مجلس سنا در جلسه روز چهارشنبه ششم اسفندماه ۱۳۳۷ مجلس سنا مطرح شد و چون یک شوری بودن لایحه پیشنهادی شده بود قبلاً پیشنهاد مزبور و سپس خود لایحه با اصلاحاتی به تصویب رسید.

اینک یک نسخه از لایحه مصوبه فوق و متن توصیه‏نامه برای استحضار عالی و طرح در مجلس شورای ملی به ضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سنا نایب رئیس- فوریت این لایحه مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی میگیریم به یک فوری بودن این لایحه ارسالی از مجلس سنا آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد به کمیسیون ارجاع میشود.

۵- تقدیم یک فقره تبصره اضافی به بودجه ۱۳۳۸ کل کشور به وسیله آقای وزیر صنایع و معادن

نایب رئیس – آقای وزیر صنایع و معادن

وزیر صنایع و معادن (مهندس شریف امامی)- بنده خوشوقتم که به عرض محترم آقایان برسانم که مقدمات تأسیس کارخانه کود شیمیایی در فارس فراهم شده است و عنقریب کرهای ساختمانی آن شروع خواهد شد چون در خلال این مدتی که ما کارخانه را میسازیم میبایستی برای آشنا کردن کشاورزان به مصرف انواع کود اقداماتی به عمل بیاید و ما بایستی بتوانیم کودهای مختلف را از خارج وارد کنیم و در دسترس کشاورزان بگذاریم محتاج این هستیم که دستگاهی برای این کار در نظر بگیریم که در سابق در وزارت صنایع موجود نبوده (دکتر جهانشاهی– یک اقداماتی قبلاً میشده است) البته یک اقداماتی شده ولی دنباله این کار به عهده وزارت صنایع و معادن گذاشته شده است برای این منظور یک دستگاهی که سابقاً در وزارت صنایع و معادن نبوده است باید بوجود بیاید که بتواند با اصول بازرگانی انواع کود را وارد بکند و تحت شرایط متناسبی در اختیار کشاورزان بگذارد و بعداً هم اداره و بهرهبرداری از کارخانه را عهدهدار شود برای این کار یک تبصره‌ای پیشنهاد شده است که باید بر لایحه بودجه ۱۳۳۸ کشور منضم بشود ضمن این تبصره شرحی از طرف دولت به مجلس شورای ملی نوشته شده که تقدیم مقام محترم ریاست میکنم.

۶- طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیه‏نامه شماره ۱۰۰ مربوط به کارگران مهاجر

نایب رئیس – لایحه دیگری که از مجلس سنا با قید یک فوریت رسیده مربوط به توصیه‏نامه شماره ۱۰۰ کارگران مهاجر مطرح است فوریت آن قرائت میشود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۱۲۴ رل ر ۲۶۴۱-۱۳/۲/۳۳۷ دلت راجع به اجازه قبول و اجراء اصول پیشنهادی توصیه‏نامه بینالمللی شماره ۱۰۰ در خصوص حمایت از کارگران مهاجر تقدیمی به مجلس سنا در جلسه روز چهارشنبه ششم اسفند ماه هزار وسیصد وسی و هفت مجلس سنا مطرح شد و چون یک شوری بودن آن پیشنهاد شده بود قبلاً پیشنهاد مزبور و سپس خود لایحه با اصلاحاتی به تصویب رسید.

اینک یک نسخه از لایحه فوق و متن توصیهنامه برای استحضار عالی وطرح در مجلس شورای ملی به ضمیمه ایفاد میشود.

رئیس مجلس سنا

«لایحه اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیهنامه بینالمللی شماره ۱۰۰ در خصوص حمایت از کارگران مهاجر»

ماده واحده- قبول اجرای اصول پیشنهادی توصیه‏نامه بینالمللی شماره ۱۰۰ راجع به حمایت از کارگران مهاجر که مشتمل بر شش قسمت (۵۶ بند) است تصویب میشود.

تبصره ۱- وزارت کار مکلف است آیین‏نامه‌های اجرایی این قانون را با توجه به پیشنهادات توصیهنامه مزبور و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارد.

تبصره ۲- کسانی که بر خلاف آیین‏نامه‌های اجرایی مذکور رفتار نمایند در هر مورد به پرداخت غرامت نقدی از ۲۰۰۰ ریال تا ۲۰۰۰۰ ریال محکوم خواهند شد.

دلایحه فوق مشتمل بر ماده واحده و دو تبصره و متن توصیه‏نامه در جلسه چهارشنبه ششم اسفند ماه هزار و سیصد وسی‏وهفت شمسی به تصویب مجلس سنا رسیده است.

رئیس مجلس سنا

نایب رئیس – کسی اجازه صحبت نخواسته آقایانی که با یک شوری بودن این لایحه موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

۷- طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیه‏نامه بینالمللی شماره ۱۰۱ مربوط به آموزش حرفه کشاورزان

نایب رئیس- لایحه دیگری از سنا رسیده مربوط به توصیه‏نامه بینالمللی شماره ۱۰۱ راجع به آموزش حرفه‏ای کشاروزی فوریت آن مطرح است قرائت میشود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۱۲۱-۵-۲۶۳۵-۱۳/۲/۱۳۳۷ دولت راجع به اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیهنامه بینالمللی شماره ۱۰۱ در خصوص آموزش حرفه‌ای کشاروزی تقدیمی به مجلس سنا در جلسه روز چهارشنبه ششم اسفند ماه ۱۳۳۷ مجلس سنا مطرح شد و چون یک شوری بودن آن پیشنهاد شده بود قبلاً به پیشنهاد مزبور و سپس خود لایحه با اصلاحاتی به تصویب رسید.

اینک یک نسخه از لایحه مصوبه فوق و متن توصیه‏نامه برای استحضار عالی و طرح در مجلس شورای ملی به ضمیمه ایفاد میشود.

رئیس مجلس سنا

ماده واحده– قبول اجرای اصول پیشنهادی توصیهنامه بینالمللی شماره ۱۰۱ راجع به آموزش حرفه‌ای در کشاورزی که مشتمل بر شش قسمت (۳۷ بند) است تصویب میشود.

تبصره ۱- وزارتخانه‌های فرهنگ، کشاورزی و کار مکلفند آییننامه‌های اجرایی این قانون را با توجه به پیشنهاد توصیه‏نامه مزبور و اوضاع و احوال کشور تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارند.

تبصره ۲- کسانی که برخلاف اییننامه‌های اجرایی مذکور رفتار نمایند در هر مورد به پرداخت غرامت نقدی از دو هزار ریال تا بیست هزار ریال محکوم خواهند شد.

لایحه فوق مشتمل بر ماده واحده و در تبصره در متن توصیهنامه در جلسه روز چهار شنبه ششم ماه ۱۳۳۷ مجلس سنا به تصویب رسیده است.

رئیس مجلس سنا

نایب رئیس- فوریت مطرح است کسی اجازه صحبت نخواسته رأی میگیریم به یک فوریت این لایحه آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اغلب برخاستند) تصویب شد.

۸- طرح و تصویب یک فوریت لایحه توصیهنامه بینالمللی شماره ۱۰۲ مربوط به رفاه اجتماعی کارگران

نایب رئیس– لایحه دیگری که از مجلس سنا رسیده راجع به توصیه‏نامه بینالمللی شماره ۱۰۲ راجع به رفاع اجتماعی کارگران، فوریت آن مطرح است، قرائت میشود:

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۱۲۲/۵/۲۶۳۷-۱۳/۲/۳۷ دولت مربوط به اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیهنامه بینالمللی شماره ۱۰۲ راجع به رفاه اجتماعی کارگران تقدیمی به مجلس سنا در جلسه روز چهارشنبه ششم اسفند ماه ۱۳۳۷ مجلس سنا مطرح شد و چون پیشنهاد یک شوری بودن آن شده بود قبلاً پیشنهاد مزبور و سپس خود لایحه با اصلاحاتی به تصویب رسید.

اینک یک نسخه از لایحه مصوبه فوق و متن توصیهنامه برای استحضار عالی و طرح در مجلس شورای ملی به ضمیمه ایفاد میشود.

رئیس مجلس سنا

لایحه اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیهنامه بینالمللی شماره ۱۰۲ راجع به رفاع اجتماعی کارگران.

ماده واحده– قبول اجرای اصول پیشنهادی توصیهنامه بینامللی شماره ۱۰۲ راجع به رفاع اجتماعی کارگران که مشتمل بر نه قسمت میباشد تصویب میگردد.

تبصره ۱- وزارت کار مکلف است اییننامه‌های اجرایی این قانون را با توجه به پیشنهادات توصیهنامه مزبور و اوضاع احوال کشور تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارد.

تبصره ۲- کارفرمایانی که برخلاف مقررات اییننامه‌های اجرایی مذکور در تبصره یک رفتار نمایند. در هر نوع به پرداخت غرامت نقدی از ۲ هزار ریال تا بیست هزار ریال محکوم خواهند شد.

لایحه فوق مشتمل بر ماده واحده و ۲ تبصره و متن توصیه‏نامه در جلسه روز چهارشنبه ششم اسفند ماه ۱۳۳۷ شمسی به تصویب مجلس سنا رسیده است.

رئیس مجلس سنا

نایب رئیس- فوریت مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهار نشد) آقایانی که با یک شوری بودن این لایحه موافقند قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. هر چهار لایحه به کمیسیون‌های مربوطه ارجاع میشود.

۹- شور اول گزار کمیسیون استخدام راجع به اجازه استخدام کارمند و خدمتگزار در شهرستان‌ها

نایب رئیس- شور اول گزارش کمیسیون امور استخدام راجع به اجازه استخدام کارمند و خدمتگزار در شهرستان‌ها مطرح است گزارش کمیسیون قرائت میشود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام با حضور آقای معاون وزارت دارایی لایحه شماره ۲۶۴۸۲-۱۵/۹/۳۷ دولت راجع به استخدام کارمند و خدمتگزار مورد احتیاج دولت در شهرستان‏ها را مورد رسیدگی قرار داده و پس از مذاکرات لازم با اصلاحاتی تصویب و اینک گزارش آن را تقدیم می‏دارد.

ماده واحده– به دولت اجازه داده میشود به منظور تکمیل کادر استخدامی وزارت خانه‌ها و مؤسسات دولتی در شهرستان‌ها در حدود سازمان‌ها و بودجه‌های مصوبه کارمندان و خدمتگذاران مورد احتیاج را بین کارمندان شاغل فعلی اشخاص واجد شرایط برای انجام منظور مذکور یافت نشوند با رعایت شرایط زیر استخدام نماید.

۱- کارمندان و خدمتگزاران مورد احتیاج در درجه اول افراد محلی استخدام می‏شوند و در صورتی که در خود محل خدمت داوطلبی پیدا نشود ممکن است از داوطلبان

سایر نقاط همان استان برای محل مورد نظر استخدام شوند.

۲- کارمندان مورد احتیاج درصورتی که در مرکز هر استان استخدام شوند باید اقلاً دارای دیپلم دوره دوم متوسطه و چنانچه خارج از مرکز استان استخدام شوند دارای گواهینامه سه ساله اول متوسطه باشند.

۳- خدمتگزاران مورد احتیاج درصورتی که در مرکز استان استخدام شوند باید دارای گواهینامه شش ساله ابتدایی و چنانچه خارج از مرکز استان استخدام شوند لااقل دارای گواهینامه تحصیلات مطابق چهارساله ابتدایی باشند.

۴- کارمندان و خدمتگزارانی که برای هر محل استخدام می‏شوند موظفند در همان محل انجام وظیفه نمایند و نقل ‏و انتقال آنها به نقاط دیگر ممنوع است و تقاضای انتقال به منزله استعفا و انصراف از خدمت تلقی خواهد شد.

۵- کارمندان مورد احتیاج طبق مقررات به ‏طور قراردادی استخدام می‏شوند و حقوق اولیه آنها معادل حداقل حقوق پایه اداری و اضافات آنها طبق مقررات کارمندان پیمانی داده خواهد شد و به هر صورت حقوق این قبیل کارمندان در طول خدمت از پنج هزار ریال نباید تجاوز نماید.

۶- خدمتگزاران به صورت حکمی غیررسمی استخدام می‏شوند و از لحاظ حقوق و سایر شرایط تابع مقررات جاری مربوط به مستخدمین جزء خواهند بود.

۷- کارمندان و خدمتگزارانی که طبق این قانون استخدام می‏شوند به محض رفع احتیاج به خدمت‎شان خاتمه داده می‏شود و تا پنج سال خدمت در مقابل هرسال یک ماه حقوق از پنج سال به بالا برای مازاد سالی پانزده روز حقوق یک‏جا به آنها پرداخت می‌شود و دیگری هیچ‏گونه حقی به ‏دولت نخواهند داشت.

تبصره۱- استخدام کارمندان و خدمتگزاران فوق به طریق مسابقه به عمل خواهد آمد و در صورت تساوی شرایط کسی که دارای مدارک تحصیلی بالاتر باشد حق تقدم خواهد داشت.

تبصره۲- درصورتی که این قبیل کارمندان قبل از اینکه به خدمت آنها خاتمه داده شده باشد فوت نمایند حقوق مذکور در فوق به وراث قانونی آنان پرداخت می‌شود.

تبصره۳- درصورتی که به خدمت کارمند یا مستخدمی برطبق بند ۷ به علت عدم احتیاج خاتمه داده شود و مجدداً برای همان سنخ کار به کارمند یا مستخدمی مطابق مقرررات این قانون احتیاج باشد مستخدمین اخراج شده حق تقدم خواهند داشت. از طرف مخبر کمیسیون امور استخدام

دکتر محمد هاشم وکیل.

نایب رئیس- شور در کلیات شروع می‌شود. آقای عمیدی‏نوری مخالف هستید؟

عمیدی‏نوری- بلی‏

نایب رئیس- بفرمایید؟

عمیدی‏نوری- بنده از کسانی بودم که موقعی که یک لایحه‏ای به مجلس آمده بود یعنی جزء لایحه استخدام‏هایی بود که جداجدا به مجلس می‏آمد تذکر دادم که این ترتیب خوب نیست و یک لایحه یک‏جا به مجلس بیاورند که ترتیب استخدام با یک لایحه از مجلس اجازه گرفته شود و خوب است که یک فکر اساسی بشود که دولت در حدود بودجه‏های مصوب جای کسانی که بازنشسته شده‏اند یا فوت کرده‏اند جای آنها را پر کند و این نکته مورد توجه دولت واقع شد و در تعقیب آن یک لایحه کلی آوردند که شاید این لایحه باشد یا لایحه دیگری باشد به هر حال این از نظر اساسی دنبال همان فکر است و بسیار هم خوب است که ما در کارهای مملکتی به جای اینکه همیشه به صورت خصوصی و استثنایی یک لوایحی بیاوریم برویم دنبال کلیات امور و به ‏طور کلی این لوایح را بگذرانیم که کار اصلاح شود به همین جهت اصولاً من از این قبیل لوایح استقبال می‏کردیم با گرفتاری که اغلب نمایندگان محترم راجع به شهرستان‏ها دارند و می‏دانند که کادر اداری شهرستان‏ها ناقص است و به نحوی است که اغلب کارها مانده مخصوصاً راجع به شهربانی که خود بنده این سابقه را دارم که چند سال است در یک نقطه‏ای می‏خواهیم یک پاسگاه بنا کنند مذاکره هم کردیم که در آنجا اداره ثبت هست دادگاه بخش هست ولی زندانی نمی‏توانند نگه‏ دارند چون شهربانی ندارند یک وقتی ما اعتراض کردیم به شهربانی کل که چطور می‌شود در یک شهرستانی بانک باشد، دادگاه باشد شهربانی نباشد و پاسگاه نباشد گفتند ما اجازه نداریم استخدام کنیم پولش را هم داریم پس پیداست که تمام نمایندگان مخصوصاً نمایندگان شهرستان‏ها علاقه دارند که این موضوع تکمیل کادر استخدامی در شهرستان‏ها تأمین بشود تا بشود از اداراتی که در شهرستان‏ها هست نتیجه گرفت و اصولاً این لایحه در شأن همین کار است مخصوصاً که راجع به شهرستان‏ها در ماده واحده می‏گوید به دولت اجازه داده می‌شود به منظور تکمیل کادر استخدامی وزارتخانه‏ها و مؤسسات دولتی در شهرستان‏ها (و باز می‏گوید: «در حدود سازمان‏ها و بودجه‏های مصوبه» پس دو منظور ما اینجا تأمین است یکی اینکه برای شهرستان‏ها می‏خواهیم کادرش را تکمیل کنیم و بودجه‏اش هم معلوم است و در حدود سازمان‏ها و بودجه‏های مصوب پس بنابراین این هدف ماست و اساس فکر ماست اما ایرادی که بنده دارم به این جهت به عنوان‏ مخالف صحبت می‏کنم این است که در عین حالی که این اجازه در ماده واحده داده می‌شود که ما بیاییم کادر استخدامی شهرستان‏ها را در حدود سازمان و بودجه تکمیل کنیم این عده که می‏خواهیم استخدام کنیم متزلزلند در حالی که ما الان یک لایحه دیگری داریم که در آن لایحه برای ۲۰ هزار نفر کارمند پیمانی و حکمی و روزمزد که هر روز به ما یک نامه‏ای می‏نویسند می‏خواهیم تعیین تکلیف کنیم و آنها را رسمی ‏کنیم الان یک نامه به من رسیده که یک عده‏ای نه حکمی هستند نه روزمزد و به صورت خاص دیگری در دستگاه دولت هستند و می‏گویند ما جزء آن طبقاتی که در لایحه هست هستیم و به توسط بنده خواهش کرده بودند که این را بفرستم آنجا من هم فرستادم در عین حالی که برخوردیم به این مطلب که ما الان ۴۰ هزار نفر کارمند حکمی، پیمانی روزمزد بالا تکلیف داریم که هر آنی متزلزل می‌شود که شاید به خدمتش خاتمه داده شود و می‏خواهیم وضع آنها را تثبیت کنیم آن وقت در اینجا همین تجربه تلخی را که داریم تکرار می‏کنیم یعنی دو مرتبه اجازه می‏دهیم که کارمند پیمانی بگیریم، حکمی بگیر روزمزد بگیریم بعد هم بیرونش می‏کنید این چه کاری است؟ بنده نفهمیدم اینجا اسمش را گذاشته بیرونش می‏کنیم بعد هم زورشان نمی‏رسد حقش هم هست حقش هم هست حق مکتسب کسی را نمی‌شود از شگرفت چون او را که استخدام کردید به اسم پیمانی، حکمی روزمزد هر اسمی رویش گذاشتید این عائله ایجاد کرده این تعلق خاطری در بودجه مملکت پیدا کرده نمی‌شود به او گفت برو پس چرا در این موقعی که ما این تجربه تلخ را پیدا کرده‏ایم و داریم کارمندهای روزمزد و حکمی و پیمانی را رسمی می‏کنیم چرا همان عمل را تکرارمی‏کنیم بنده معتقدم اینجا یک دفعه همین کار را بکنیم و بدین عبارتی که در تبصره دارد که نوشته است بیرون‏شان کنیم من مخالفم من معتقدم این آقایان در حدود همان شرایط استخدامی که دیگران هستند استخدام شوند و امروز سطح تحصیلات بالا رفته است مخصوصاً در متوسطه که ما اغلب برمی‏خوریم به کسانی که لیسانسیه هستند یا دیپلمه هستند و بیکارند می‏آیند گردن کج می‏کنند مخصوصاً نمایندگان شهرستان‏ها بیشتر مبتلا‏ هستند (صحیح است) و بیشتر به آنها مراجعه می‌شود و ما هیچ وسیله‏ای نداریم برای کارشان اگر به آنها بگوییم بروید کار آزاد بکنید می‏گویند ما که تحصیلات متوسطه کردیم یا بالاتر از متوسطه برویم بقالی بکنیم گو اینکه بنده اغلب می‏گویم بروید دنبال کار آزاد و اغلب هم می‏روند ولی وقتی ما احتیاج داریم به استخدام، دیپلمه‏های متوسطه هم در شهرستان‏ها حداقل استخدام هم به موجب قانون استخدام دیپلم متوسطه است چرا ما اینها را استخدام نکنیم این است که بنده خواستم در بحث در کلیات نظر نمایندگان محترم را جلب کنم بدین نکته که در همین حال که لایحه بسیار خوبی است حالا که این کار بر یک پایه اساسی دارد انجام می‌شود سعی کنیم از تجربه گذشت‏مان استفاده کنیم و این آقایان کارمندانی که استخدام می‏شوند که این کار را در حدود سازمان شوند که این کار را در حدود سازمان پر کنند که از حالا مستخدم رسمی بشوند که در آتیه این گرفتاری را پیدا نکنیم این بود عرض بنده. (صحیح است-احسنت)

نایب رئیس- آقای معاون وزارت دارایی.

معاون وزارت دارایی (انواری)- به طوری که آقایان محترم مستحضرند قبل از اینکه این لایحه قانون بازنشستگی به مورد اجرا گذاشته شود.

غالب شهرستان‏ها از نداشتن کارمند یا کمبود آن در زحمت بودند و وضعیت محل هم طوری بود که نمی‏شد کارمند را از مرکز فرستاد مثلاً به بندرعباس یا در اینجا مکرر تقاضا می‏کردند و کارمند می‏فرستادیم یا واقعاً رفتن برایش مشکل بود یا وقتی می‏رفت مریض می‏شد و اضطراراً برمی‏گشت دولت مشغول مطالعه بود که یک کاری کند که واقعاً شهرستان‏هایی که احتیاج دارند و هم وضعیت محل طوری است که نمی‏شد کارمند آن را مجبور کرد از مرکز بروند آنجا کار کنند برای شهرستان‏ها ترتیبی داده شود مفاد قانون بازنشستگی وقتی که اجرا شد یک‏قدری کار را بیشتر دچار اشکال کرد یعنی در محلی که ۲۰ نفر احتیاج داشتند ۷- ۸ نفر هم بازنشسته شدند ما شکایت‌ها داریم از شهرستان‏ها که وضعش آن‏طوری است که نمی‏توانند کار کنند، کارمند ندارند (یک نفر از نمایندگان- از کارمندان اضافی مرکز بفرستند) فرمایش آقا صحیح است ولی کسانی که در تهران بودند پایه ۸- ۹ بودند ما در تهران کارمندان زیادی نداریم خیلی کم شده‏است و بالاخره از لحاظ آنکه وضع شهرستان‏ها یک صورتی به خودش بگیرد و ادارات بتوانند کار کنند این لایحه‏ای را که جناب آقای عمیدی‏نوری فرمودند اساسش خیلی خوب است تهیه کردند که با این شرایط در هر محلی اگر کارمندی بومی همان محل با داشتن دیپلم یا تصدیق متوسطه یا تصدیق ابتدایی (دکتر بینا- خوب این را به‏طور رسمی استخدام بکنند) این کار را به طور موقت ما می‏کنیم، از طرف دیگر قانون استخدام در دست تهیه است و طبقه‏بندی کارمندان هم در دست تهیه است ما انتظار آن را داریم که آن قانون زودتر تهیه بشود و در مجلس تصویب بشود و تکلیف کلی کارمندان و استخدام آنها تعیین بشود البته این عمل شامل این عده کارمندان هم می‌شود با این شرایط ما برای شهرستان‏ها استخدام می‏کنیم

با شرایطی که خود کارمندان می‏دانند این برای مدت موقت است تا مدتی که کار می‏کند حقوقش را می‏گیرد، حقوقش هم معین است که چقدر است وقتی هم که احتیاج به او نداشتیم مرخصش می‏کنیم ولی او را به کلی محروم نمی‏کنیم، در یک ماده‏ای تعیین کرده‏ایم که برای هرسالی یک ماه حقوق به او بدهیم، اگر پنج سال بیشتر شد ۱۵ روز حقوق به او بدهیم و مرخص بکنیم، بدین ترتیب می‏رود (چند نفر از نمایندگان- نمی‏رود آقا) نه آقا می‏رود، این شرط را ما از اول با او می‏کنیم این سابقه دارد، موقعی که عمل حزاری تریاک بود همین‏طور استخدام می‏کردیم عده‏ای کارمند موقت استخدام می‏کردیم برای مدت ۶ ماه ۷ ماه و حقوق به آنها می‏دارند و بعد بیرونش می‏گردند، این فعلاً به‏طور موقت کار شهرستان‏ها را راه می‏اندازد تا قانون استخدام به تصویب برسد.

نایب رئیس- آقای دکتر امیر حکمت موافق هستید؟

دکتر امیر حکمت- بنده مخالفم. ‏

نایب رئیس- آقای ارباب موافق هستید؟ (مهدی ارباب- بلی) بفرمایید.

مهدی ارباب- بنده با آشنایی که به وضع دو ناحیه دارم یا دو حوزه انتخابی دارم می‏بینم که این قانون از قوانینی است که بسیار مفید است (صدرزاده- دو حوزه مورد اطلاع‏تان) الان عرض می‏کنم، اولش شیراز است، اگر حوزه مورد اطلاع مرا اگر درست می‏خواهید بیش از نصف مملکت است بنده همه جا بوده‏ام، مازندران بوده‏ام، حالا در آتیه می‏خواهم بروم زنجان و اما اطلاعات بنده، مثلاً بندر میناب یکی از بنادر قشم است که آقایان وزرا تشریف برده‏اند آنجا آب آشامیدنی شیرین ندارد، آب تلخ دارد، هوای آنجا قابل مقاومت نیست چه کارمندی را شما می‏توانید از تهران بفرستید آنجا با ماهی دویست تومان که جان‏فشانی کند و انجام وظیفه کند. (دکتر بینا- درست استخدام کنید) اجازه بفرمایید آقای دکتر بینا جنابعالی که سابقاً حوصله‏تان بیشتر از اینها بود و قابل تحمل بود، حالا تحمل بفرمایید که عرایض بنده تمام بشود بعد فرمایش‏تان را بفرمایید، الان چهار سال است که ما نمی‏توانیم برای فرمانداری میناب که از نقاط خوب جنوب است فرماندار پیدا کنیم، هیچ‏کس نمی‏رود (دکتر بینا- کسی مخالف نیست می‏گوییم درست استخدام کنند) بس اگر مخالفی نیست‏ محاسنی آن را عرض کنم، می‏خواستم عرض کنم اگر شما بیایید قانون استخدام کشوری بیاورید و آنها را هم کارمند ثابت قرار بدهید همین کارمند کوچک کم کم می‌شود رتبه ۹ رتبه ۸ دوباره باید یک قانونی بگذارنید که دوباره در محل کسی را بدون رتبه استخدام گفتند، مردم در محل بیکارند تحصیل کرده‏اند، خانه‏شان هم بیکارند یک نعمت بزرگی است که ماهی ۲۵۰ تومان بگیرند و بروند در یک دفتری منشی‌گری کند (دکتر بینا- بعد بیرون‏شان می‏کنند) بعد که بیرون‏شان کردند می‏روند زراعت می‏کنند، به علاوه با علم و اطلاع از این قانون می‏روند استخدام می‏شوند (دکتر بینا- غلط است) غلط است که او اختیار خودش را دارد شما که اختیار او را ندارید.

نایب رئیس- آقایان بین‏الاثنین صحبت نفرمایید.

مهدی ارباب- آقایان توی صحبت بنده صحبت می‏کنند مثل اینکه تریبون را از دست آقایان گرفته‏اند. حوصله جناب آقای دکتر بینا خیلی کم شده‏است درصورتی که قبلاً بیشتر بود. یک عده‏ای با شرایط این لایحه می‏آیند استخدام می‏شوند. یک کسی کلاس چهار ابتدایی تحصیل‏کرده یا در متوسطه توفیقی پیدا کرده اما این اندازه تحصیلات دارد. سواد دارد که شرایط آن را بخواند وقتی که شرایط این را خواند و قبول کرد می‏آید‏ داخل استخدام می‌شود حوایج محل هم تأمین می‌شود به عقیده بنده این یکی از قوانین بسیار خوب و مفید است و مورد احتیاج شهرستان‏ها مخصوصاً نواحی جنوب است.

نایب رئیس- آقای دکتر امیر حکمت مخالف هستید، (دکتر امیر حکمت- بلی) بفرمایید.

دکتر امیر حکمت- استدعا می‏کنم آقایان توجه بفرمایند. بنده که مخالف هستم از این جهت است که می‏بینیم که ما همیشه گفتگو داریم که کسر بودجه داریم و تعجب می‏کنم اگر کسر داریم چطور می‏توانیم باز استخدام کنیم، دائماً صحبت ما برای این است که تعداد مستخدمین مملکت زیاد است. (صحیح است) و باید کم کرد، بنده نمی‏دانم اگر باید کم کرد شما مردمان بسیار مفیدی را بازنشسته می‏کنید برای اینکه تعداد مستخدمین دولت کم بشود، بعد لایحه می‏آورید برای استخدام جدید؟ بنده هم تعجب می‏کنم، بنده تعجب می‏کنم از این کار و واقعاً. من بالصراحه می‏گویم رأی دادن به این کار برای شخص بنده خیانت است و به نظر من این رویه رویه صحیحی نیست و نباید مجلس با این کار موافقت کند بنده یک پیشنهادی کرده‏ام، پیشنهادم این است که شما فقط مستخدمین جزء را در ولایات اگر کسر دارید استخدام کنید والا کارمند استخدام کردن مورد ندارد. آقای معاون وزارت دارایی می‏فرمایند که کارمند به ولایات نمی‏رود، باید بروند، مستخدم دولت هستند باید بروند، شما عده زیادی مستخدم دارید که در تهران عرض و طول خیابان را طی می‏کند کاری هم ندارد و اینجا فقط آخرماه می‏آید و حقوقش را می‏گیرد با این ترتیب مناسبت ندارد ما بیاییم اینجا بنشینیم بر مالیات‌ها می‌ا‏فزاییم برای اینکه کارمند جدید استخدام کنیم این کار صحیح نیست و کار غلطی است. بدین جهت بنده به کلی مخالف هستم و به ‏نظر بنده این کارصحیح نیست باید فکر ی کرد برای اینکه تعادل بودجه فراهم بشود و بهترین راه این است که ترتیبی بدهید که مستخدمین بیکار بروند در ولایات کار بکنند چرا نمی‏روند در ولایات کار کنند؟ شما قانون می‏گذرانید که پزشک بعد از خاتمه تحصیلاتش دو سال می‏رود در خارج از مرکز کار کند چطوری مستخدم که متوسطه را خوانده است نمی‏توانید بفرستید به خارج که به وطنش خدمت کند، من عقیده‏ام این است که از وجود مستخدمین مرکز برای ولایات استفاده شود و اگر برای مستخدم جزء استخدام کنید برای ولایات، این است که بنده پیشنهاد کرده‏ام که کلمه (کارمند) را باید بردارید از لایحه و فقط کلمه (خدمتگزار) باقی بماند.

نایب رئیس- آقای دکتر بینا شما موافق هستید یا مخالف؟

دکتر بینا- بنده مخالف هستم.

نایب رئیس- فعلاً نوبت موافق است. (دکتر بینا- آقای انواری به عنوان‏ موافق توضیح می‏دهند بعد بنده به عنوان‏ مخالف صحبت می‏کنم) آقای معاون وزارت دارایی.

معاون وزارت دارایی- من مخالف صحبت می‏کنم که آقا به عنوان‏ موافق صحبت بفرمایید. بنده تعجب می‏کنم چرا جناب آقای دکتر امیر حکمت یک کلمه (خیانت) فرمودند که هیچ مورد نداشت.

دکتر امیر حکمت- گفتم من خیانت می‏دانم که به این لایحه خودم رأی بدهم.

انواری- ما اگر بخواهیم دستگاه‏های شهرستان‏ها را راه بیندازیم که کار انجام بشود چطور می‏شود با عنوان خیانت را توجیه کرد ولی چیزی که باید توجه داشته باشید این است که ما چیزی را بر بودجه علاوه نخواهیم کرد ما در حدود اعتبار بودجه که جناب آقای عمیدی‏نوری توجه فرمودند استخدام می‌کنیم یعنی از آن محل‏های باز که می‏بایستی کارمند برود بنشیند کار بکند از آن محل حقوق بگیرد این یکی، اصل دیگر اینکه یک عده‏ای کارمند بازنشسته شده‏است و ما واقعاً به کارمند احتیاج داریم کارمندانی که بازنشسته شده‏اند اغلب رتبه ۸ و ۹ هستند و نمی‏شوند اینها را تکلیف کرد که بروند در شهرستان‏ها دوردست مملکت آنجا ضباطی بکند؟ یا اندیکاتورنویسی کنند؟ ممکن نیست این کار را کرد، الان در تمام مملکت با این قوانین و تصویب‏نامه‏هایی که گذشته است، عده کارمند رتبه یک ‏و دو خیلی محدود است و رتبه ۸ و ۹ زیادتر است، ما برای اینکه کار در شهرستان‏ها را راه بیندازیم این کار را به‏طور موقت کردیم و این پیشنهاد را تقدیم کردیم که فعلاً کاکرد شهرستان‏ها راه بیفتد تا قانون استخدام بیاید، قانون استخدام که آمد اگر چنانچه این عده واجد شرایط بودند آنها را هم رسمی می‏کنیم و به جای آنهایی که بازنشسته می‏شوند استخدام می‏کنیم اینها را هم نگاه می‏داریم اگر چنانچه احتیاج نداشتیم مطابق قراردادی که مطابق این قانون با آنها بسته شده عمل می‏کنیم، تا زمانی که احتیاج داشتیم آنها را نگه می‏داریم بعد مرخص‏شان می‏کنیم، بی‌حق‏شان هم نمی‏گذاریم.

نایب رئیس- آقای صدرزاده مخالف هستید یا موافق؟

صدرزاده- موافق‏

نایب رئیس- بفرمایید.

صدرزاده- عرض کنم که راجع به مسأله استخدام، یعنی مطلب اساسی این قانون، بنده موافقم برای اینکه بعد از اجرای قانون بازنشستگی در شهرستان‏ها عده زیادی از مستخدمین بازنشسته شدند و باید به جای اینها استخدام شوند و تجربه هم به ما نشان داده است که باید حتی‏المقدور کارمندهای پایین‏تر از خود شهرستان‏ها استخدام کرد که بتوانند در آنجا زندگی کنند، شما نمی‏توانید یک آدمی که در تهران زندگی می‏کند بفرستید بندرعباس یا لار برای ماهی چهارصد تومان، بلکه این مستخدم باید از خود اهالی محل باشد که یک مقداری از حوائج زندگیش را با خانواده خودش مشترکاً انجام بدهد و با آن حقوقی که دولت به او می‏دهد بتواند امرار معاش کند (صحیح است) پس بنابراین این یک مطلبی است که باید در نظرگرفت، اما قسمتی که مورد ایراد واقع شده‏است راجع به این است که این استخدام نباید به‏ طور موقت باشد، من تصور می‏کنم در این قسمت هیچ‏کس موافق نباشد، آخر آقا معنی ندارد، شما یک شرطی برای استخدام معین کرده‏اید، یعنی یک جوانی که ۱۲ سال در این مملکت تحصیل کره باشد و حالا که می‏خواهد برود یک کاری انتخاب بکند و سرنوشت آتیه خودش را معین کند شما او را بیاورید که استخدام موقت بکنید و بعد از چند سال که وقت او تضییع شد آن وقت بفرمایید که برود این صحیح نیست، اولاً ممکن نیست بدین خیال اگر افرادی باشند بیایند و یک کار موقتی را انجام بدهند، به نظر بنده شرایطی که اینجا معین کرده‏اید از لحاظ معلومات قابل‏قبول است و از حالا به بعد هر قانونی که شما برای استخدام بیاورید خدمتگزار ۶ سال ابتدایی معین کرده‏اید و برای کارمند شش متوسطه معین کرده‏اید همین شرایط خواهد بود و این عده کثیری که هرسال از متوسطه می‏آیند بیرون و موفق نمی‏شوند

که تحصیلات عالی را انجام دهند باید بیایند استخدام بشوند، اصلاً این چه سلیقه‏ای است که شما برای هرکاری استخوان توی زخم می‏گذارید که رأی آن یک لایحه دیگر بیاورید، الان قانون آورده‏اید برای استخدام موقت که بعد بیایید یک قانون دیگر بیاورید که مدتی وقت مجلس و خودتان را معطل می‏کنید. به این ترتیب شما این بچه‏ها و اطفال مردم را هم که تحصیل کرده‏اند در این کار بلاتکلیف می‏گذارید و معطل می‏کنید آخر آقای که جوانی که ۱۲ سال تحصیل کرده است و می‏خواهد بیاید استخدام بشود این باید آتیه چند سال بعدش روشن باشد و بداند او نوکر دولت خواهد بود یا خیر اگر نیست برود دنبال کار آزاد اگر نیست برود دنبال زراعت اگر نیست برود در تجارت‏خانه بدین ترتیب شما این سال‏های اول عمر را در بلاتکلیفی می‏خواهید بگذرانید بعد از ۱۲ سال ده سال تحصیل تازه او را به طور موقت استخدام کردید می‏گوید احتیاجی به وجود شما نیست تشریف ببرید این صحیح نیست حالا انصاف بدهید آقای انواری خود جنابعالی که چهل سال پنجاه سال است مستخدم دولت هستید اگر یک همچو معامله‏ای با شما بشود قبول می‏کنید؟ (معاون نخست وزیر- هر نظری دارید پیشنهاد بفرمایید) عرض کنم البته ما پیشنهاد خواهیم کرد و قبول این لایحه با توضیحاتی که جناب آقای عمیدی‏نوری دادند آن وقت خواهد بود که پیشنهادها را قبول کنیدیعنی آنها را مثل مستخدم رسمی دولت استخدام کنید البته آن قانون که بعد می‏آورید برای تبدیل کارمندان پیمانی به رسمی به طورکلی هر شرایطی که داشته باشد طبعاً شامل آنها هم خواهد بود شما اینجا حواله می‏دهید تکلیف استخدام آنها را بگذراندند قانون استخدام که آن قانون هم معلوم نیست کی بیاوریند ما هر روز تلگراف و نامه داریم از این مستخدمین که آقا بیایید وضع ما را روشن کنید ما بیست سال سی سال در این دستگاه صرف وقت کرده‏ایم در یک مرحله‏ای از عمر و زندگی هستیم که باید وضع ما را روشن کنید خواهش می‏کنم از همکاران‏ محترمی که در کمیسیون استخدام تشریف دارند تکلیف این قانون را هرچه زودتر معین کنند این لایحه‏ای هم که فعلاً مطرح است بنده با این شرط قبول ندارم آقایان خود دانید البته رأی خواهیم داد این مستخدمین را قبول کنند به‏ طور رسمی و این نکته را هم می‏خواهم عرض کنم این مستخدمین که بنا است به موجب قانون، استخدام کنید اصلاً شما به وجود آنها احتیاج دارید از طبیعت قانون استخدام است که در یک سن معینی که عده‏ای خدمت کرده‏اند بازنشسته می‏شوند و بروند و یک عده جدیدی به جای آنها بیایند مشغول خدمت بشوند مطلبی که رئیس دولت در خور اشخاص بازنشسته اینجانب بیان کردند این بود که ما می‏خواهیم در را به روی جوانان باز کنیم تا عده‏ای از جوان‏ها که دارای استعداد هستند استخدام بشوند اگر این بازنشسته کردن‏ها به این نظر بوده است پس باید اینها را استخدام بکنید و احتیاج بوجود آنها دارید و اگر احتیاج ندارید حتی موقت هم معنی ندارد باید مطلب محرز باشد یا شما احتیاج دارید به این افراد یا ندارید اگر احتیاج ندارید بی‏خود به بودجه مملکت تحمیل نکنید و خرج را زیاد نکنید ولی اگر احتیاج دارید به عنوان‏ مستخدم رسمی دولت انتخاب کنید یک نکته دیگری هم از لحاظ روحی در اینجا وجود دارد مستخدم موقت دلبستگی به کارش ندارد او می‏داند که این را ترک خواهد کرد و در اختیار دولت است و خدای نخواسته ممکن هم هست راه انحراف برود ولی همین که فهمید مستخدم دولت است و تمام مدت عمرش باید از این راه اعاشه بکند وقتی بعد از مردنش هم اولاد او از وظیفه و مستمری استفاده می‏کند با علاقه بیشتری کار می‏کند و به مملکت خدمت می‏کند بنابراین از جناب آقای انواری تقاضا می‏کنم این پیشنهادی که آقایان خواهند فرمودند و یا خود بنده تقدیم می‏کنم برای اینکه استخدام این اشخاص به صورت رسمی ‏باشد این را بپذیرید و در شور دوم هم مورد توجه آقایان محترم باشد و ما همه با کمال میل بدین لایحه رأی خواهیم داد حتماً از مقام ریاست کسب اجازه می‏کنم و از این موقعیت استفاده می‏کنم دو تلگراف رسیده است یکی از طرف اهالی محترم بهشهر و دیگری از طرف اهالی محترم ساری راجع به مسأله جنگل و قانون جنگلبانی که به حضور محترم تقدیم می‏کنم که مقرر فرمایید مورد توجه و رسیدگی قرار بدهند و رونوشت آن تلگراف‌ها برای بنده آمده است و نسخ اصل به عنوان‏ جناب آقای دکتر کاسمی وزیر مشاور هست و رونوشت‏های دیگری به نام جناب آقای فخرطباطبایی رئیس کمیسیون دادگستری مجلس شورای ملی و جناب آقای سناتور دادگر و جناب آقای فضایلی و جناب آقای عمیدی‏نوری و سایر آقایان است.

نایب رئیس- به کمیسیون داده می‏شود جناب آقای انواری بفرمایید.

معاون وزارت دارایی- جناب آقای صدرزاده ما روی دو نظر این لایحه را تقدیم کردیم یکی اینکه تا وقتی که سازمان وزارتخانه‏ها داده شود، تشکیلات وزارتخانه‏ها داده بشود و ما ببینیم که چه تعدادی کارمند زیادی داریم یا نداریم اگرکسر داشتیم رسماً استخدام کنیم تا وقتی که به آن مرحله برسد قبلاً کارها لنگ نماند این یکی و دیگری اینکه اگر بخواهیم کارمند رسمی استخدام کنیم در صورتی که اینها را تا ۴۰۰- ۵۰۰ تومان هم می‏توانیم حقوق بدهیم تا لااقل بتوانند امرار معاش کنند بدین تفضیل‌ها نظر خودتان را پیشنهاد بفرمایید بیاید به کمیسیون مطالعه کنیم با دولت هم مشورت می‏کنیم‏.

اگر اشکالی نداشته باشد به طریق رسمی استخدام می‏کنیم.

نایب رئیس- آقای دکتر بینا بفرمایید.

دکتر بینا- بنده از جناب آقای صدرزاده تشکرمی‏کنم که به عنوان‏ موافق وظیفه بنده را کمتر فرمودند به اصطلاح آن عرایضی که بنده می‏خواستم بکنم همه‏اش را فرمودند و بنده را راحت کردند منتهی بنده با اساس این قانون مخالف هستم برای اینکه دولت باید بیاید بگوید کارمند کارمند زیادی دارد یا ندارد در اینکه دولت زیادی دارد شکی نیست دولت کارمند زیادی دارد از طرف دیگری دولت می‏خواهد قانون استخدام بیاورد در این قانون استخدام می‏خواهد قانون استخدام بیاورد در این قانون استخدام می‏خواهد کار ادارات را درست کند چرا قبل ازاینکه کار ادارات را درست کند و احتیاجش را از حیث کارمند معین کند یک همچو قانون کلی می‏آورد که یک عده ۵۰۰ نفری یا ۱۰۰۰ نفری به بودجه مملکت تحمیل می‏کند و اینکه می‏گوید ما بعد از دو یا سه سال پس از رفع احتیاج عذر آنها را می‏خواهیم این غیرممکن است آقایان تجربه شده را دوباره نباید تجربه کرد کسانی که در زمان دکتر میلسیو به عنوان‏ بزاز و ذراع آمدند به اداره بخش قماش همه اینها الان مدیرکل شده‏اند و یک نفر اینها را دولت نتوانست بیرون کند این کار غلط است و این تجربه شده را نباید تجربه کرد و حالا باز هم قانون می‏آورید به جای آنهایی که مستخدم دولت بوده‏اند و بازنشسته شده می‏خواهید استخدام کنیم حالا که می‏خواهید استخدام کنید چرا پادرهوا استخدام می‏کنید چرا اوضاع‏شان را روشن نمی‏کنید چرا طوری نمی‏کنید که اینها هم مشمول شوند وانگهی آقای معاون وزارت دارایی متصل می‏گوید رتبه ۸ و ۹ یعنی چه؟ آن رتبه ۹ هم روزی رتبه یک بوده که حالا رتبه ۹ شده نمی‏دانم چه فرقی دارد رتبه یک و دو با رتبه ۹، رتبه ۹ هم با رتبه ۱ استخدام شده این هم رتبه یک استخدام می‌شود حداقل حقوق را هم که به رتبه یک می‏دهند به او می‏دهند بنابراین اصلاً با این قانون مخالف هستم و می‏گویم که دوباره لایحه برگردد به کمسیون و مطالعه بشود باید قانون استخدام را هم بیاورید و احتیاجات مملکت را بدانید و از روی احتیاجات مملکت درست استخدام بکنید (صحیح است- احسنت)

نایب رئیس- آقای مهندس هدایت مخالف هستید یا موافق؟ (مهندس هدایت- مخالف) آقای دکتر جهانشاهی (گفته شد تشریف ندارند) آقای خرازی موافق هستید بفرمایید.

خرازی- همکاران محترم استحضار دارند که در شرفیابی بهمن‏ماه بنده این موضوع تحصلکرده‏هایی که دارای گواهی‏نامه سه متوسطه و شش متوسطه هستند یعنی دیپلمه کامل دبیرستان دارند به عرض اعلیحضرت همایونی در محضر نمایندگان مجلسین رسانیدم که اینها بیکار هستند و دانشکده‏های ما با دانشگاه که جمعش است اینجا هر سال یک عده معدودی و محدودی احتیاج دارند و اینها می‏روند در امتحانات ورودی دانشکده‏ها شرکت می‏کنند قبول نمی‏شوند و بیکار در سجاف خیابان‌های تهران پرسه می‏زنند و استدعا کردم که دستو بفرمایند دولت با اینها کاری واگذار کند که لااقل معاش روزمره‏شان تأمین شود در تمام دنیا دولت‏ها دو وظیفه اساسی دارند که یکیش تأمین امنیت عمومی در کشور خودشان است یکی هم تهیه کار برای افراد مملکت است بنده اطمینان دارم خود دولت بیشتر از ما از دست مستخدمین اضافی ناراحت است ولی الان دولت حس کرده احتیاج خودش را به مستخدمین در شهرستان‏ها، آقایان این ماده واحده‏ای را که ملاحظه می‏فرمایید این ماده واحده ۷ شرط دارد وسه تبصره که اگر توجه بشود البته این قسمتی که اغلب آقایان به آن اعتقاد دارند و نظر دارند که مستخدم موقت به درد نمی‏خورد و من هم موافق هستم با این نظر باید مستخدمین با کمال دلگرمی مشغول کار بشود وقتی ۱۲ سال همین‏طور که اینجا گفته شد تحصیلکرده‏اند حالا می‏آیند در خدمت دولت لااقل جوانی‏شان را صرف تحصیل و خدمت به دولت می‏کنند آتیه‏شان تأمین بشود بنده ملاحظه کردم دیدم که دولت بحمدالله این دفع نیامده این کار را برای تهران اختصاص بدهد می‏گوید درشهرستان‏ها یا در مرکز مستخدمین احتیاج دارم و با این شرایط هم استخدام می‏کنم بعد از این قضیه بازنشستگی که عملی شد یا ۶۰ سال سن یا ۳۰ سال خدمت ما می‏بینیم که دولت در شهرستان‏ها احتیاج به مستخدم دارد مخصوصاً بنده خوزستان که رفته بودم حتی دادستان خرمشهر در یک‏ میهمانی که بودیم گفت که صبح من خودم می‏آیم اطاقم را تمیز می‏کنم به جان همه آقایان من اغراق نمی‏گویم می‏گفت که مستخدم اطاق من سنش ۷۰ سال بوده و بازنشسته شده و من خودم صبح می‏آیم اطاقم را تمیز می‏کنم یا اشخاص دیگری می‏آیند و کمک می‏کنند و اطاق دادستان خرمشهر را تمیز می‏کنند بنابراین بنده تصور می‏کنم که اگر آقایان موافقت بفرمایند که وارد مواد بشویم و یک ترتیبی داده بشود که هم مشکل دولت حل بشود و هم یک عده‏ای از تحصیلکرده‏های ما وارد کار بشوند بهتراست، آن نظری هم که آقایان دارند به طورکلی دادند که تجدیدنظری در قانون استخدام کشوری بشود و قانون استخدام کشوری بیاید به مجلس درست است و باید هم بیاید مثلاً بنده می‏بینم در شرکت سهامی کل تلفن ایران هنوز مستخدمی که ۷ سال یا ۸ سال است خدمت می‏کند

۱۵۰ تومان حقوق می‏گیرد با ۱۵۰ تومان حقوق که نمی‌شود خدمت کرد باید یک فکر اساسی برای استخدام مستخدمین دولت و شرکت‏هایی که تابع به اصطلاح مؤسسات دولتی هستند در قانون استخدام بشود ما می‏بینیم که در یک شرکت‏هایی حقوق‏های دوهزار و سه هزار تومان می‏دهند و در یک شرکت‏هایی حداقل زندگی را هم نمی‏دهند اگر آقایان ما بخواهیم وضع کشورمان استوار باشد و مردم راضی باشند باید حداقل زندگی که عبارت از خوراک و بهداشت و مسکن و فرهنگ است برای تمام طبقات تعمیم بدهیم مغز است که فرق دارد و گرنه شکم فرق ندارد باید تمام مردم این مملکت این پنج چیز اولیه را داشته باشند.

نایب رئیس- پیشنهادی درکفایت مذاکرات رسیده است قرائت می‌شود.

(به ‏شرح ذیل قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‏نمایم ‏که مذاکرات کافی است. ابتهاج‏

نایب رئیس- آقای ابتهاج توضیحی دارید بفرمایید.

ابتهاج- به عقیده بنده این لایحه نواقص زیادی دارد که باید اصلاح شود برای اینکه آقایانی ‏که به اسم موافق صحبت کرده‏اند مع‏ذلک ایراد داشتند و چون این لایحه دو شوری است و پیشنهادات می‏رود به کمیسیون و در آنجا مورد مطالعه واقع می‌شود بدین جهت بنده پیشنهاد می‏کنم مذاکرات کافی است و آقایان نمایندگان محترم پیشنهادات را بفرستند به کمیسیون و در آنجا مطرح شود از طرف دیگر دیدم در دست جناب آقای افخمی بودجه مجلس است که باید مطرح شود و ما می‏خواهیم وقت باشد که این کار هم انجام شود.

نایب رئیس- آقای مهندس هدایت مخالف هستید؟ (مهندس هدایت- بنده عرضی ندارم) آقای صارمی مخالفید بفرمایید.

صارمی- بنده گاهی اوقات از لوایحی که متعارض با یکدیگر است و یک دولت به مجلس تقدیم می‏کند تعجب می‏کنم لایحه‏ای همین دولت به مجلس تقدیم داشته‏اند و در کمیسیون استخدام مطرح است که کارمندان پیمانی که دارای مدارک تحصیلی نیستند و حتی گواهینامه شش ساله ابتدایی ندارند تبدیل به کارمند رسمی بشوند بعد لایحه‏ای می‏آورند مبنی براینکه افرادی که دیپلمه هستند به عنوان کارمند پیمانی استخدام کنند هر دو امرکاملاً تعارض با یکدیگر دارند از طرف دیگر می‏فرمایند به اینکه ما کارمندانی که دارای سوابق زیاد استخدامی نباشند و بتوانند کارهای کوچک‏ را با تناسب درجات استخدامی‏شان در شهرستان‏ها انجام بدهند محتاجیم و این لایحه را برای رفع احتیاج آوردیم ولی آقای شما که می‏خواهید کارمندی که به عنوان پیمانی آورده‏اید سوابق خدمت ممتد هم در دستگاه دولت ندارد، مدارک تحصیلی هم ندارد و حتی گواهینامه شش ساله ابتدایی را که برای خدمتگزار جزء هم لازم است ندارد، حالا که می‏خواهید به او رتبه بدهید یک ماده در آن قانون بگذارید که این قبیل اشخاص رسمیت و ابقاء رتبه‏شان منوط بدین است که چهار سال پنج سال بروند در نقاط خارج از مرکز (دکتر بینا- چه عجله‏ای است؟) آن وقت این لایحه را نیاورید که یک عده جدیدی استخدام کنید و بر بودجه مملکت اضافه نمایید، بنابراین بنده معتقدم مراجع بدین لایحه در کلیات بایستی زیادتر صحبت بشود پیشنهاد کفایت مذاکرات هم موضوع ندارد و اجازه بفرمایید بحث ادامه داده شود و همین طریقی که من عرض کردم بهترین وسیله‏ای است که شما رفع احتیاج‏تان را بکنید.

نایب رئیس- آقایانی ‏که با پیشنهاد کفایت مذاکرات موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است. آقای دکتر دادفر به عنوان‏ مخالف اسم نوشته‏اند بفرمایید.

دکتر دادفر- یک روزی در مجلس صحبت از ساختمان‏های دولتی بود بنده مخالفت می‏کردیم می‌گفتم چه لزومی ‏دارد مثلاً شرکت ملی نفت ساختمان ۱۸ طبقه می‏کند، گفتند آقا مگر تو با عمران و آبادی مخالفی؟ گفتم هیچکس با عمران و آبادی مخالف نیست اما آن کاری که ۵ سال قبل در ۱۰ اطاق کارمندان می‏کردند حالا که عمارت ۱۸ طبقه ساخته می‌شود این ۱۸ طبقه باید پر شود از میز و مسئول با این مخالفم و با ساختمان مخالف نیستم بنده تصور می‏کنم که این لوایحی که می‏آید ‏شأن نزولش وجود این معاونین پارلمانی است چون هیچ کاری ندارند می‏گوید این‏طور لایحه بیاوریم و می‏نشینند بی‌مطالعه هی لایحه می‏آورند آخر در این کار باید مطالعه شود، بنده اصلاً نمی‏دانم چرا این لوایح می‏آید جز اینکه این معاونین اینها کاری ندارند که هی باید لایحه بیاورند والا یک معاون پارلمانی برای دولت کافی بود (صحیح است) (یکی از نمایندگان- آن هم آقای ذوالفقاری) عرض کنم که در مورد استخدام یک قانون استخدامی داریم که درسال ۱۳۰۲ به تصویب رسیده است و الان قانون استخدام رسمی کشور ما است بعد از آن هم بنا به مقتضیاتی آن روز عرض کردم انواع و اقسام کارمندان تحت عناوین مختلف استخدام شدند، حالا دولت دو لایحه بسیار مهم داده که واقعاً اهمیت دارد یکی از این دو لایحه، لایحه سازمان وزارتخانه‏ها است و دیگری تبدیل پیمانی‌ها است به رسمی غرض از اینکه دو لایحه این بوده است که هم سازمان وزارتخانه‏ها مرتب و منظم باشد و هم اینکه کارمندان روزمزد و حکمی و پیمانی اینها تحت یک عنوان واحدی کارمند دولت بشوند به علاوه چندی پیش شاید یکی دو ماه قبل ما لایحه‏ای تصویب کردیم به عنوان‏ لایحه استخدام کارمندان فنی که در آن لایحه پاسبانان، قابله، ماما، سیم‏بان و همه چیز را اجازه استخدام داریم به استثنای ماشین‌نویس که آن هم موجود است نمی‏دانم علتش چیست چندی قبل دولت‏ها و همه ما داد می‏زدیم از زیادی کارمند دستگاه دولت با قانون بازنشستگی اخیر طبق آماری که منتشر شده بیش از ده هزار نفر که بازنشسته نشده‏اند خوب این کارمند اضافی پس چه شد اینها همان کارمندان اضافی هستندکه آمده‏اند اطاق‏ها را اشغال کرده‏اند حالا مثلاً رئیس اداره و ۱۰ میز و ۹ تا کارمند و هی می‏نویسد که من یک کارمند کسر دارم بنده یک پیشنهادی دارم آقایان به تمام شهرستان‏ها و استان‏هایی که می‏نویسند کارمند کم داریم بخشنامه کنید که صورت بدهند چند نفر از کارمندان‏شان بازنشسته شده‏اند به رئیس اداره بفرمایید که ما حقوق کارمندانی را که بازنشسته شده‏اند و یا می‏خواهیم استخدام کنیم می‏دهیم به شما، شما کار آنها را می‏کنید یا نه ملاحظه بفرمایید که دوبرابر کار می‏کنند حالا می‏خواهید که این کار را نکنید به رئیس اداره بگویید که بدین عده کارمند این کار را باید اداره کنی می‏کنی بکن والا من یک رئیس دیگری می‏گذارم، بالاخره کار که زیادتر نشده‏است کارمان است این کارمندان هستند که در ظرف این ده ۱۲ سال بی‌جهت زیاد شده‏اند (مهندس هدایت- این مرض است) بدین ترتیب استخدام کارمند جدید به جای بازنشسته‏ها نه به صلاح مملکت است و نه بودجه ما اجازه می‏دهد که این کار را بکنیم اگر شما کار زیادی دارید به کارمندان فعلی حقوق زیادتری بدهید و کار زیادتری بخواهید و من مطمئنم که این کار عملی می‌شود مضافاً به اینکه این لایحه‏ای که الان اینجا مطرح است با قوانین سابق در چند جا معارضه‏ای مثلاً در این قسمت ۵ نوشته است که کارمندان مورد احتیاج طبق فلان مقررات استخدام می‏شوند و به هرصورت حقوق این قبیل کارمندان در طول خدمت از پنج هزار ریال نباید تجاوز کند، اصلاً ملاحظه بفرمایید عدم تجاوز حقوق از یک حدی رایک قانونی نمی‌شود تعیین کرد، اگر فردا بر اثر یک پیشامدی سطح قیمت‏ها رفت بالا نمی‏گویم هزینه زندگی ده مرتبه رفت بالا کمااینکه الان در تهران سطح زندگی از ده سال قبل خیلی بالاتر رفته طبق آمار سازمان ملل متحد برای اینکه وضع زندگی بهتر شده‏است خوب چطور شما می‏گویید که در طول خدمت نه در ده سال با ۱۵ سال باشد و بدین ترتیب شما یک لایحه‏ای می‏آورید درست توجه بفرمایید همان عرضی است که او‏ل کرده‏ام کار باید دست انجام بشود می‏فرمایید که طبق حقوق پایه اداری استخدام می‏کنیم و اضافات آنها را طبق مقرارات کارمندان پیمانی می‏دهیم خوب از اول طبق مقررات رسمی استخدام کنید برطبق آن هم اضافه بدهید خلاصه تمام مواد این لایحه با قوانین سابق استخدام مغایر است باید کاری کرد که دستگاه دولت به طور خودکار پیش برود در هرسال که یک عده بازنشسته می‏شوند کارشان معلوم باشد عده‏شان معلوم باشد و تحت شرایطی یک عده‏ای بیایند جای آنها نه هروقت می‏خواهید عده‏ای استخدام می‌شود و بعداً این اشکالات که هست به اینها رتبه ۱ بدهند به آنها رتبه دو بدهند و این شلم‏شوربا که الان هست تکرار شود اما ملاحظه بفرمایید الان مگر در بانک ملی ده جور کارمند هست همه‏شان وارد می‏شوند تحت یک شرایطی و تا یک سن معینی که بازنشسته شدند و ده نفر استخدام می‏شوند و کارشان تا حالا پیشرفت کرده است و در کار خودش میزان کارش از دولت وسیع‏تر شده‏است پس او هم باید ده نفر روزمزد استخدام کند یک قانون استخدام بانک ملی برای خودش وضع کرده اعم از خدمتگزاری مثل دربانش همه چیزش روشن است وقتی‏ یکی از اینها به طریقی مستعفی می‌شود و یا از کار کنار می‏رود واجد شرایط خود به خود به جایش می‏آید‏، در دستگاه دولت هم باید همین‏طور باشد یک قانون باید تنظیم شود برای کارمندان دولت هر وقت یک عده‏ای بازنشسته شدند و یک عده‏ای کم آمد خود به خود به طریقی که در قانون و امثال این قوانین استخدام مخالف هستم چون به شهادت آقایان بنده همیشه تلاش کرده‌ام برای یکنواخت شدن عنوان کارمندان موجود کشور، حالا آن لایحه در کمیسیون استخدام نگذشته یک جور، دوجور، سه‏جور دیگر هم لایحه می‏آورند روزمزدی حکمی، دستمزدی، قراردادی، کارمند جزء و پس از ده سال یک لایحه دیگر می‏آوریم که آن لایحه‏ای که آوردیم کافی نبود و ده جور مستخدم دیگر هم اضافه شده یک عده‏ای هرروز به ما نامه می‏نویسند و یا به وزیر‏ و دولت که به ما ظلم شده‏است بنده معتقدم که در هر نقطه کشور هر وزارتخانه‏ای که ادعا کند کارمند کم دارد من ادعا می‏کنم که کارمندش به حد کافی است و اگر نمی‏توانند به این عده کارخود را اداره کند بنده ادعا می‏کنم که آنجا را بهتر اداره می‏کنم و اگر نمی‏توانند

بی‌عرضگی است عرض کنم اگر در یک شهرستانی ۳۰ نفر کارمند باشند و ۱۵ نفر بازنشسته شده باشند باز با ۱۵ نفر می‌شود کارکرد و هیچ احتیاجی به استخدام جدید نیست عرض کردم اگرمی‏خواهید تشویق بکنید اینها را حقوق‏شان را زیاد کنید حقوق بازنشستگان را به آنها بدهید، بهتر از اینها کار کنند از این تورم کارمندان جلوگیری می‌شود و اگر هم احتیاجی باشد به کارمندان فنی است و خدمتگزاران فنی است که ما قانون آن را تصویب کرده‏ایم و دست شما دادیم شما می‏توانید با آن قانون استخدام بکنید با این ترتیب بنده معتقدم در شور دوم آقایان اعضای محترم کمیسیون یک توجهی بکنند که این لایحه با لوایح قبلی معارض نباشد. (احسنت)

نایب رئیس- آقای مهندس هدایت موافقید یا مخالف؟ (مهندس هدایت- مخالف) آقای صدرزاده موافقید یا مخالف (صدرزاده- موافق) بفرمایید.

صدرزاده- بنده در کلیات به عنوان‏ موافق صحبت کردم و تذکراتی دادم و طبیعت هم در ماده واحده موافق خواهم بود در اینجا همکار محترم من راجع به ساختمان فرمودند ولی بنده توبه کردم که راجع به ساختمان عرضی بکنم چون وقتی گفتیم ساختمان بانک کشاورزی را چرا می‏کنید ساختمان رهنی را گفتیم چرا می‏کنید ساختمان شرکت ملی نفت با شصت میلیون تومان شروع شد خوب آقایان این نمایندگان محترم ما که از مجلس برای شرکت ملی نفت انتخاب کرده‏ایم آخر بیایند گزارش بدهند و اطلاع بدهند به ما آخر در اینجا گفتیم این شرکت نفت ایران و انگلیس که این همه منفعت از این مملکت برد و صدای مردم را به آسمان رساند در یک عمارتی در خیابان سپه چندین سال کار می‏کرد چطور شد به فاصله یک مدت قلیلی ما احتیاج به یک عمارت شصت میلیونی پیدا کردیم؟ آخر آقا اینها نکاتی است که باید گفته شود شما برای دویست تومان که می‏خواهید مستمری بدهید به یک مستخدمی باید چهل مرتبه از این کمیسیون برود آن کمیسیون و از این مجلس برود آن مجلس بحث شود ولی شصت میلیون تومان یک مرتبه عمارت درست می‏کنند و کسی خبردار نمی‌شود (پرفسور اعلم- آخر خیلی استفاده می‏کنند) معلوم نیست کجا تصویب می‌شود، ملاحظه بفرمایید این آقای دکتر دادفر فرمایش صحیحی فرمودند که ما با این قوانین خودمان را مشغول می‏کنیم و توی روزنامه‏ها می‏خوانیم که ۵/۲۶ میلیون دلار امسال کسر دارند این چه حسابی است باید کمیسیون نفت تشکیل شود در این باب بحث کنیم (پروفسور اعلم- باید حزب ایرانی‏ها زندگی کنند) امیدوارم در اولین فرصتی که به دست بیاید در نطق قبل از دستور در این باب صحبت بکنم (عمیدی نوری- این کارها دست حزب ایرانی‏ها است) (بزرگ ابراهیمی- انتظام دزد نیست)

به هر حال آقایان این موضوع ساختمان یک موضوع کوچکی نیست الان این موضوع ۵/۲۶ میلیون دلار رقم کوچکی نیست و ما نمی‏توانیم این را ندیده بگیریم یا نشنیده بگیریم باید در این بابت تحقیق شود بنده امیدوار هستم در روزی که نطق قبل از دستور شروع شود اگر فرصتی شود در این باب به طور تفضیل صحبت کنم اما در مورد این مطلب مستخدمین همان‏طوری که آقای دکتر دادفر فرمودند من با فرمایشات جناب آقای دکتر دادفر کاملاً موافق هستم درصورتی که مورد احتیاج نباشد به هیچ‏وجه استخدام نشود در بیانات قبلی این نکته را عرض کردم اگر دولت تشخیص داد که احتیاج دارد باید البته استخدام بکند و این استخدام در شهرستان‏ها بکند و این استخدام در شهرستان‏ها کاملاً بجا است ملاحظه بفرمایید هیچ‏وقت ممکن نیست که شما بتوانید یک مأموری را از طهران با این حقوق‏ها منتقل بکنید به لارستان یا ساری اما اینکه فرمودید که مستخدم زیاد داریم و از وجودشان استفاده نمی‏کنیم بلی ولی چه مستخدمی زیاد داریم بازرس ویژه بازرس عالی از این چیزها زیاد داریم این را که نمی‏شود فرستاد به شهرستان‏ها به خصوص که دولت می‏خواهد مستخدمین درجه پایین در شهرستان‏ها استخدام کند والا آقایان بازرس‌های ویژه و رتبه‏های ۹ که به شهر بنده و جنابعالی نمی‏روند در طهران می‏خواهند شب به سینماها سری بزنند و روز هم می‏خواهند در خیابان‏ها بگردند و تفریح‏شان را بکنند و یا کار شخصی‏شان را بکنند آنها به شهرستان‏ها نمی‏روند یک عده مردم تحصیلکرده بیچاره شهرستانی که در شهرستان‌ها هستند لااقل دولت بتواند از آنها استخدام بکند و از وجود آنها استفاده بکند اما راجع به این قانون سازمان وزارتخانه‏ها که فرمودید من هم در این کمیسیون بودم صحبت کردیم این را عرض می‏کنیم که متوجه باشید آقایان بنده هم از این قانون جزء تکثیر معاون خاصیتی ندیدم وزارتخانه‏هایی که با یک معاون کارش تمام بود ۴ تا ۵ معاون پیشنهاد کردند بنده مطلب دیگری در آنجا نمی‏بینم (یک نفر از نمایندگان- ۸ تا پیشنهاد کردند) (احسنت)

نایب رئیس- آقای مهندس هدایت‏

مهندس هدایت- یک وقتی دولت‏ها می‏نالیدند که ما مستخدم زیادی داریم حالا هم خیال نمی‏کنم که وضع تغییر کرده باشد مگراینکه آقای مخبر محترم کمیسیون استخدام صورت بدهند که وضع تغییر کرده دولت قانون جدیدی آورده که دستش باز باشد برای هر نوع استخدام بنده می‏خواهم ببینم که به موجب این قانون و آنچه که موجب شد این قانون بیاید چیست؟ جناب آقای انواری می‏فرمایند که قانون بازنشستگی موجب شده بنده خیال نمی‏کنم غیر از قانون بازنشستگی موجبات دیگری فراهم شده باشد شما چه اشخاصی را بازنشسته گردید؟ ما قبول داریم اگر در یک شهرستانی شما کسی را بازنشسته کرده‏اید بیایید جای آنها استخدام بکنید. (معاون وزارت دارایی- تنها در بندرعباس چهارده نفر بازنشسته شده‏اند) وزارتخانه‏های ما دستی دارند در بودجه‏نویسی و دریست تراشی ولی باید دید که این پست‎‏ها برای اداره مملکت لازم است پایه تا چند سال پیش که می‏گفتند زیادی داریم حالا چطور شد که یک دفعه کم دارند اگر شما به جای اشخاصی که بازنشسته کردید در یک شهرستانی جاخالی دارید و می‏خواهید به جای آنها بگذارید بنده حرفی ندارم ولی برای این نیست این قانون بازنشستگی بهانه شده‏است این قانون بازنشستگی بهانه شده‏است این قانون بازنشستگی یک بهانه‏ای شده که پس فردا در هر شهرستانی به هر تعداد اشخاص را رؤسای ادارات بخواهند استخدام بکنند و بعد به آن نحو استخدامش بکنند که نمی‏توانند این اشخاص را بیرون بکنند و حقوق مکتسب اشخاص را پا رویش بگذارند تا حالا اشخاصی که زیادی داشتند کم می‏کردند بنده خیلی موافقم برای کارهای فنی کارمندان فنی که مملکت احتیاج دارد و قانون دست‏تان داده استخدام بکنید اما اینجا دست باز برای چیست؟ یک روز مجلس آمد و قانونی تصویب کرد که استخدام جدید ممنوع (دکتر بینا- بسیار قانون خوبی بود) این بهترین قانون بود و بهترین خدمت به این مملکت بود حالا شما می‏خواهید باز با دست باز هر چقدر می‏خواهید استخدام بکنید آقا هرقدر مستخدم می‏خواهید بیایید به کمیسیون استخدام بگویید که هزارنفر پنج هزار نفر ده هزار نفر کارمند ما بازنشسته شده‏اند بدین دلیل ما به جای این پنج هزار نفر می‏خواهیم این تعداد کارمند استخدام بکنیم آن وقت مجلس با کمال میل رأی می‏دهد ولی شما در پست می‏خواهید اختیار بگیرید که هرجوری خواستید استخدام بکنید با شش ابتدایی با سه متوسطه با شش متوسطه لیسانسیه با شرایط من‏درآوردی این صحیح نیست اگر مملکت امسال کمی کسر بودجه دارد سال آینده دیگری از عهده برنمی‏آید ‏اینها را بیایید کم بکنید شما که سعی کردید یک مقداری از کسر بودجه کم بکنید و کسر بودجه‏تان را به حداقل برسانید باز هم یک سعی جدیدی بکنید که این کسر را کمتر بکنید و این‏طور نیست که می‏فرمایید کار مملکت خوابیده در هیچ شهرستانی کار مملکت نخوابیده بنده خدمت جناب آقای ارباب می‏خواهم عرض کنم شاید شرایط و اوضاع و احوال بندرعباس طوری باشد که کسر کارمند داشته باشید ولی جاهای دیگر این‏طور نیست همه مملکت که بندرعباس نیست ببینید در شهر تهران چه اشخاصی کنار خیابان اسلامبول به عنوان‏ کارمند دولت راه می‏روند و حاضر نیستند به شهرستان‏ها شمال و خوش آب وهوا بروند. (صحیح است)

جناب آقای عمیدی‏نوری در همین شهرستان‏های شمالی یک چندنفری بازنشسته شده‏اند که می‏خواهند جایش بیاورند ملاحظه بفرمایید اگر به جای آنها بخواهند بیاورند بنده هم عرضی ندارم ولی این لایحه برای این است که دست‏شان باز باشد هرچه می‏خواهند لاتعدو لاتحصی استخدام بکنند و اینها بعد به گردن دولت خواهد ماند و نمی‏توانند آنها را بیرون بکنند و اینها هم یک پایه و مایه علمی که نخواهند داشت برای دولت یک کارمند عادی خواهند بود که به هیچ درد دولت نمی‏خورند و همین‏طور بیخ ریش دولت می‏مانند بنده جداً با این کار مخالفم اگر آقایان به ماده واحده رأی دادند برای شور دوم که برمی‏گردد به کمیسیون در این واقعاً حلاجی بشود آقای مخبر کمیسیون استخدام که تشریف ندارند تشریف بیاورند بگویند که چند نفر را می‏خواهند استخدام بکنند یک حدی و حدودی بگذارید همین‏طور دربست نباشد که پس‏فردا برای دولت گرفتاری تولید بشود. (احسنت)

نایب رئیس- آقای پرفسور اعلم موافقند؟ بفرمایید.

پرفسوراعلم- عرض کنم که جناب آقای صدرزاده بدبختی ما اینجاست که در این مملکت خیانت گاهی اجر دارد (صحیح است) همین ساختمان شرکت نفت را می‏دانید مناقصه‏اش را کی برده است؟ حزب ایران و توده‏ای‏ها و مصدقی‏ها به آقای ابتهاج گفتم، پشت این تریبون تذکر دادم که آقای این حزب ایرانی‏ها پوست خربزه زیر پای‏تان می‏گذارند گذاشتند و رفت حالا هم به آقای انتظام عرض می‏کنم صلاح نیست این همه به اینها کمک بکنید اما راجع بدین لایحه آقایان استدعا می‏کنم توجه بفرمایید وقتی که قانون متقاعد شدن اشخاص گذشت و خوب هم اجرا شد در بیمارستانی که بنده کار می‏کنم یک پیش‏آمدی کرد پنج پزشکیار بنده و دو باغبان بیمارستان متقاعد شدند دولت نوشته کارمند جدید نگیرید بنده دیروز تلفن کردم به رئیس کارگزینی و گفتم که آقا بیمارستان باغبان ندارد من چه بکنم می‏گوید نگیر من بدین لایحه موافقم به شرطی که شما شامل بیمارستان‏های تهران هم بکنید (عمیدی‏نوری- برای استخدام پزشکیار و باغبان قانونی است اجازه داده است) جناب آقای عمیدی‏نوری درست دقت بفرمایید یک تبصره‏ای هم در لایحه بودجه گذاشته‏اند که این پولی

که از متقاعد شدن این آقایان به دست آمده ثلثش برود به تقاعد ثلثش برود به بودجه دولت ثلثش را هم استخدام بکنند بنده دیروز به کارگزینی تلفن کردم که مطابق این لایحه ما چه بکنیم گفت شما دو تا باغبان داشتید دوسوم باغبان برای‏تان می‏گیریم یعنی یک باغبان گردن زده آقای انواری من توی مریض‏خانه نمی‏توانم بگویم که پرستار نیست پزشکیار نیست (مهندس بهبودی- پرستار راجازه داده‏اند که استخدام کنند) نمی‏کنند آقا (مهندس بهبودی- قانون دارد، مجوز دارد) آقا اینها حرفی است که زده می‌شود ولی عمل نمی‏کنند اجازه بفرمایید یک مثلی عرض کنم آقایان هم یک‏قدری از این حالت بیرون می‏آیند یک کسی بود دیوانه شده بود و خیال می‏کرد دانه برنج است و از مرغ می‏ترسید که او را بخورد این را آوردند مریض‏خانه گفت من معالجه شده‏ام و دیگر می‏دانم که برنج نیستم و مرغ نمی‏تواند من را بخورد رئیس بیمارستان هم گفت که حالا شما می‏توانید بروید بفرمایید رفت دو دقیقه دیگر برگشت گفت آقا من می‏دانم که من دانه برنج نیستم تو هم می‏دانی که من دانه برنج نیستم ولی آیا مرغه هم می‏داند که من دانه برنج نیستم؟ آقا شما قانون دارید بنده می‏دانم شما هم می‏دانید ولی رئیس کارگزینی نمی‏داند (مرآت اسفندیاری- او را عوض کنید) می‏گویید عوض کنیم آقایان نمی‏دانید ما چه گرفتاری داریم والله بالله اشکال می‏کنند به خدا اشکال می‏کنند امروز رفتم خدمت آقای نخست‏وزیر راجع به همین مطلب صحبت بکنم یک منطق صحیحی ایشان به بنده فرموده‏اند ایشان فرمودند ما که اعتبار حقوق متقاعدین را سه قسمت کردیم برای این است، (آقای مرآت اسفندیاری- دقت بفرمایید) چه کسانی را متقاعد کردیم رتبه هشت و نه را با ثلث حقوق رتبه نه به همان تعداد ما می‏توانیم رتبه یک استخدام بکنیم گفتم جناب آقای نخست‏وزیرانی منطق شما بسیار صحیح است چون من فهمیدم اما آن رئیس حسابداری و آن رئیس کارگزینی این حرف حسابی سرش نمی‌شود او می‏خواهد به من یک باغبانان بدهد که گردن ندارد به خدا قسم شوخی نمی‏کنم الان پانزده روز است که بنده دنبال پزشکیار می‏گردم که استخدام بکنم قانون هم داریم و من می‏دانم که می‏توانیم این کار را بکنیم ولی آقایان آنها متقاعد نمی‏شوند (دکتر بینا- با این لایحه درست نمی‌شود) من چرا با این موافقم برای اینکه یک راه نجاتی برای ما پیدا می‌شود (دکتر بینا- مال شهرستان‏ها است) من پیشنهاد دادم بیمارستان‏های تهران هم جزء این ماده باشد در آن صورت بنده موافقم (عمیدی‏نوری- برای این کار قبلاً تصویب شده قانون اجازه استخدام به این بیمارستان‏ها هست) آقا قضیه قضیه مرغه است من می‏گویم هست شما هم می‏گویید هست ولی آنها می‏گویند که نیست (عمیدی‏نوری- پس اجرا نکرده‏اند) آقای عمیدی‏نوری اولاً به بنده بفرمایید که کدام قانون در این مملکت اجرا شد که این یکی بشود (عمیدی‏نوری- برای اجرای قانون که قانون وضع نمی‏کنند باید اجرا بشود) حالا نکرده‏اند ما هم داریم از موقع استفاده می‏کنیم آقاجان من می‏گویم اینکه شما فرمایید درست هست ولی آن کسی که اجرا می‏کند من که نیستم میان یک پیشنهاد می‏کنم می‏خواهم که یک پزشکیار بدهند کارگزینی می‏گوید که نمی‏دهم چرا؟ برای اینکه دولت حق استخدام به جای متقاعدین نداده شما جناب آقای معاون وزارت دارایی تشریف بیاورید پشت تریبون بگویید حق استخدام دارند تا آن رئیس حسابداری و آن رئیس کارگزینی که عضو شما هستند بفهمند، بفرمایید. (احسنت)

۱۰- تعیین موقع ودستور جلسه بعد- ختم جلسه‏

نایب رئیس- بسیاری از آقایان وقت خواسته‏اند که در این لایحه صحبت بکنند با رعایت نوبت آقایان جلسه را ختم می‏کنیم‏.

جلسه آینده روز یکشنبه دستور هم دنبال همین لایحه خواهد بود.

نایب رئیس مجلس شورای ملی- عمادتربتی.