مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ آذر ۱۳۵۱ نشست ۷۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ آذر ۱۳۵۱ نشست ۷۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۴ آذر ۱۳۵۱ نشست ۷۶

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

– قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ – قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبی جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان ایلخانی دکتر یحیی بهبهانی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ پیرزاده ـ جوانشیر ـ دکتر حکمت ذوالفقاری ـ ضیاء رضوی ـ زهتاب فرد ـ سعادت فرد ـ شاهنده ـ دکتر شمس ـ شیخ بهائی ـ صدیقیانی زاده ـ طلوعی ـ دکتر عادل ـ فرنود ـ فروتن ـ دکتر مدنی ـ دکتر منتظری ـ دکتر محمد موسوی ـ مهاجرانی,

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ دکتر امامی خوئی ـ بختیاریها ـ پرویزی ـ پروین ـ مهندس خسروی (مهندس رهبر ـ کریم بخش سعیدی ـ دکتر فضل الله صدر ـ مهندس عطائی ـ فریدونفر ـ مهرزاد ـ دکتر ناوی دکتر کفائی ـ دکتر مشایخی ـ خانم اقبال.

- بیانات قبل از دستور آقایان: اولیاء شیرازی ـ دکتر نایبی ـ مهندس پروشانی و دکتر زهرائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: اولیاء شیرازی ـ دکتر نایبی ـ مهندس پروشانی و دکتر زهرائی.

نایب رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور شروع می‌کنیم آقای اولیا شیرازی تشریف بیاورند.

اولیاء شیرازی ـ گشایش اطاق انتخابی اصناف تهران که روز سه شنبه هفتم آدر ماه ۵۱ با پیام عمیق و حکیمانه شاهنشاه آریامهر و عنایت مخصوص رهبر انقلاب ایران به جامعه اصناف صورت پذیرفت بعنوان یک رویداد بزرگ در تاریخ انقلاب عمیق اجتماعی ایران ثبت خواهد شد.

فعالیت اطاق اصناف در شرایطی آغاز می‌گردد که اولین دهه انقلاب سپید خاتمه می‌یابد و مابرای اجرای برنامه عظیم عمرانی پنجم آماده می‌شویم.

رویدادها و حوادث انقلابی دهسال گذشته اقتصاد کشور ما را در آنچنان وضعی قرار داده است که ایجاد سیستمی تمرکز امور اصناف اجتناب ناپذیر بود.

یقیناً گشایش اطاق اصناف پیش از آنکه بخش عظیم تولیدات کشاورزی از قید رژیم فئودالیته آزاد شود و قبل از آنکه تولیدات صنعتی از قدرت کافی برخوردار گردند لازم و کار آمد و مؤثر نبود. چرا که قطب توزیع لامحله می‌باید چنان حجمی از کالا و خدمات را برای عرضه در اختیار می‌داشت که تمرکز توزیع را در سیستم عرضه در احتیار می‌داشت که تمرکز را درسیستم خاص ایجاب کند.

ده سال تحرک عمیق اجتماعی و اقتصادی آنچنان نوسعه‌ای را پدید آورده است که امروز عوامل اصلی و اساسی بخش توزیع یعنی جامعه اصناف بزرگترین گروه شهرنشینان ایران را ترکیب کرده و در ردیف مؤثرترین عوامل اقتصادی ایران قرار گرفته‌اند (صحیح است).

اینک اصناف در قیاس با گروهها و عوامل شهری از خصوصیاتی خاص برخوردارند و این خصوصیات برتری انکار ناپذیر آنها را کلیه معاملات مربوطه به اقتصاد برنامه‌ای ایران بنحوی محسوس و آشکار متجلی ساخته است. برای اثبات تأثیر انکار ناپذیر جامعه اصناف در کلیه معاملات اقتصادی دلایل بسیار می‌توان ارائه کرد و وجوه برتری اصناف بر سایر عوامل و گروهای شهری بیاری ارقام و اعداد نمودار و محسوس است. اصناف بزرگترین قطب توزیع کننده شهری هستند و در ارتباط با بخش مصرف حلقه میانی را در یک ارتباط پیوسته ترکیب کرده‌اند و از سوئی بدلیل آنکه بزرگترین گروه شهرنشینان ایران را تشکیل می‌دهند لا محله بزرگترین گروه مصرف کننده نیز هستند.

بیشترین سهم سرمایه‌های ملی در واحدهای صنفی تمرکز یافته است و این سرمایه در مقام برابری با قدرت واحدهای تولید صنعتی ارزشی چند برابر میابد زیرا اصناف سوار در احتیار گرفتن مالکیت تولیدات صنعتی تمرکز ارزاق ـ تولیدات کشاورزی و خدمات شهری را نیز بخود اختصاص داده‌اند.

قدرت اشتغال اصناف به نسبت واحدهای بزرگ صنعتی از ظرفیت قابل توجهی برخوردار است. چنانکه طی اجرای برنامه عمرانی پنجم اصناف تنها در تهران بالغ بر دویست و پنجاه هزار شغل تازه ایجاد خواهد کرد.

توجه می‌دهم که سال جاری بالغ بر ده هزار واحد صنفی جدید در تهران دایر می‌شود و ضریب رشد تعداد این واحدها را اگر نسبت به افزایش قدرت خرید و نیاز مردم به انجام خدمات یک چهارم حساب کنیم و شماره کارکنان هر واحد صنفی را حداقل سه نفر به حساب آوریم ارقام حاصل خود گویای قدرت انکار ناپذیر اصناف در زمینه امر اشتغال طی برنامه‌های عمرانی پنجم و ششم خواهد بود.

کنترل نظام قیمتها صرفاً می‌باید از موضوع اصناف مورد عمل قرار گیرد و میدانیم که نظام قیمتها محور تجربی و عامل اساسی در تعیین نرخ رشد اقتصادی مملکت هستند.

هر چه رشد اقتصادی ایران موجبات رفاه بیشتر و افزایش سطح زندگی را فراهم کند ارزشهای عظیم اصناف محسوس تر خواهد شد و خدمات مکانی شایسته تر در زندگی گروههای شهرنشین بدست خواهد آورد. چنانکه در غنی ترین ممالک صنعتی عالم نیز اصناف متشکل ترین و مؤثرترین گروه را تشکیل می‌دهند گشایش اطاق اصناف تهران که در هفته گذشته صورت پذیرفت امکان تمرکز نیروهای صنفی را در یک سیستم دمکراتیک فراهم کرده و مرحله اول اجرای قانون مترقی نظام صنفی را تحقق بخشیده است (صحیح است).

طرح برنامه‌ای جامع برای بهرهگیری از نیروی اصناف یقیناً نقطه عطفی در رویدادهای انقلابی پدیدار خواهد ساخت و متقابلاً اصناف را نیز از مواهب تازه‌ای برخوردار می‌سازد.

اصناف در برابر خدماتی که ملزم به انجام آن شده‌اند یقیناً حقوق تازه‌ای کسب خواهند کرد. این حقوق شامل تأمین انواع خدمات بهداشتی ـ فرهنگی ـ آموزشی ـ ورزشی ـ تفریحی ـ استفاده از بیمه‌های درمانی ـ بیمه‌های حوادث ـ بیمه‌های عمر ـ بازنشستگی و بطور اعم برخورداری از زندگی بهتر است.

قاون نظام صنفی که با کمک نمایندگان مجلسین بخصوص فراکسیون پارلمانی حزب پاسدار انقلاب از تصویب گذشت مزایا و مواهب تازه‌ای برای اصناف مقرر داشته و اطاق اصناف مکلف به تأمین این مزایا شده است. طرحهای متعدد و برنامه‌های بررسی شده‌ای که برای تأمین مسکن اصناف و ایجاد تعاونیهای تولید ـ توزیع و مصرف صنفی وسیله اطاق اصناف تدوین خواهد شد در اجرای همین تکلیف قانونی است (احسنت ـ احسنت).

نطق جامع آقای هویدا نخست وزیر در مراسم گشایش اطاق اصناف وضع دولت و انتظارات مردم را در قبال اطاق اصناف کاملا روشن ساخته است.

اطاق انتخابی اصناف با استفاده از رهنمودهای شاهنشاه آریامهر ملزم گردیده که نسبت به انجام تکالیف قانونی خود در قبال مصرف کنندگان و جامعه اصناف قاطع ـ سریع ـ و مصمم عمل کند استفاده از تجارب عملی و عوامل کار آمد روشهای نوین و ابزار دستهای مدرن و دوری جستن از کاغذ بازی و مجامله و دفع الوقت از سوی اطاق انتخابی اصناف تهران اجتناب ناپذیر است زیرا شرایط خاص انقلابی ایران و تحرک سریع اقتصادی در آغز دومین دهه سازندگی تعلل و سستی و رکود در قطب توزیع را نمی‌تواند تحمل کند. در اجرای این وظیفه خحساس و خطیر بر عموم عوامل و عناصر و دستگاهها و مردم فرض است که اصناف و اطاق انتخابی آنها را با استفاده از تمامی امکانات یاری دهند. اصناف کشور ثابت کرده‌اند که هر واحد صنفی یک سنگر مستحکم برای دفاع از رژیم شاهنشاهی و میراثهای ملی و تمامیت ارضی و ثروتهای انقلابی ایران زمین است وسعی دارند وظیفه پاسداری از انقلاب را بنحو احسن انجام دهند. می‌باید این سنگرها را بیش از پیش تقویت کرد و استحکامات صنفی را برای دفاع از مبانی انقلابی مملکت قدرت تازه‌ای بخشید. قانون نظام صنفی بدلیل حقوق معنوی و مواهب مادی ویژه‌ای که برای جامعه اصناف در نظر گرفته است غرور تازه‌ای به عنصر صنفی و خانواده‌های آنها بخشیده و همچنان ناشی از این غرور را در صدها هزار خانواده صنفی اکنون می‌توان به وضوح دید. بی دلیل نیست اگر گشایش اطاق اصناف که مورد انتظار صدها هزار فرد صنفی و میلیونها نفر اعضاء خانواده آنها بوده بعنوان اولین ثمره اجرای قانون نظام صنفی با استقبال شایان این گروه عظیم روبرو می‌گردد. جامعه اصناف در برابر مراحم و عنایات خاص شاهنشاه احساس و حق شناسی دارند و از دولت اقای هویدا که مجری شایسته و خدمتگزار صدیق شاهنشاه است و حزب ایران نوین حزب پاسدار انقلاب بخاطر فراهم ساختن مقدمات لازم برای گشایش اطاق اصناف احساس امتنان دارند. تحقیقاً با توجه به مطالبی که جناب آقای نخست وزیر هنگام افتتاح اطاق اصناف بیان کردند و با اطلاع از برنامه‌های اطاق اصناف می‌باید در آینده‌ای نه چندان دور انجام یک تحول اساسی در روابط اجتماعی را انتظار داشت.

این تحول ناشی از تحرک یک سیستم انتخابی و قدرتمند به نام اطاق اصناف تهران است.

دورنامائی که حرکت و فعالیت این اطاق ترسیم می‌کند شامل اسکان هزاران فرد صنفی در خانه‌های تحت مالکیت آنها برخورداری میلیونها نفر اعضاء جامعه اصناف و کارگران واحدهای صنفی از انواع بیمه‌های اجتماعی و مصونیت سرمایه‌های مادی و انسانی اصناف و کارگران آنها در برابر حوادث ـ بازنشستگی ـ بیماری و هر بلیه نگران کننده دیگر است. اطاق اصناف می‌باید برای توزیع ارزاق و کالاهای مصرفی استانداردهای اطمینان بخش فراهم آورد و توسعه بسته بندی کالا را مورد اجراء قرار بدهد ـ با گران فروشی و فرصت طلبی پاره‌ای صنفی نماها شدیداً مبارزه کند ـ نظام قیمتها را تحت کنترل بگیرد ـ تبلیغت گمراه کننده را برای فروش کالاهای مصرفی به نظم منطقی در آورد و بطور کلی روابطی بهترین متکی بر رعایت حقوق و احترام متقابل مابین کاسب و مشتری و عرضه کننده و متقاضی فراهم سازد.

تحقیقاً با توجه به شاخه‌های وسیع فعالیت اطاق اصناف و وظایف خطیری که قانوناً عهده دار انجام اصناف نقشی حساس و حیاتی در حرکت انقلابی بزرگ و طی اجرای برنامه‌های عمرانی پنجم و ششم این نقش همواره بزرگتر و حساس تر می‌شود.

اطمینان دارم که اصناف در راعه انجام وظایف انقلابی خود برای رسیدن به آرمانهای مورد نظر شاهنشاه نیازمند همکاری کلیه سیستم‌ها و عناصر اجتماعی هستند.

امید آنکه در جریان حرکت تازه خود از سوی تمامی نیروها صمیمانه یاری شوند (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر نایبی بفرمائید

دکتر نایبی ـ جناب آقای رئیس ـ همکاران محترم

بطوریکه استحضار دارند امروز روز چهادهم آذر بنام روز ویژه جمعیت و بهداشت و تنظیم خانواده اعلام گردیده است و اختصاص روز خاص برای این امر خود مبین اهمیتب است که مسئولین امر و مقامات بهداشتی از دیدگاه مصالح ملی برای این مسئله بزرگ و حیاتی قائلند.

همکاران محترم استحضار دارند که رشد شدید جمعیت نه تنها در محدوده مملکت ما بلکه در کادر جهانی مسئله‌ای بس مهم و جدی می‌باشد چه بررسیها و مطالعات نشان داده است که جمعیت جهان هم اکنون با رشدی معادل ۱/۸درصد سال افزایش می‌یابد و مفهوم چنین رشدی این است که جمعیت جهان با این سیر صعودی در سال ۲۰۰۰ میلادی در حدود هفت میلیارد و در سال ۲۱۰۰ قریب ۳۵ میلیارد خواهد بود و برای اینکه بعظمت چنین افزایش پی ببریم کافی است بدانیم که مقارن میلاد مسیح جمعیت جهان فقط ۳۰۰ میلیون نفر بوده و در ۲۵۰ سال قبل ۵۰۰ میلون نفر و فقط در یکصد و پنجاه سال اخیر یکباره به حدود ۳۴۰۰ میلیون نفر رسیده است و به عبارت دیگر اگر در سال ۱۷۰۰ میلادی ۱۷۸ سال لازم بوده است تا جمعیت جهان دو برابر گردد این مدت در سال ۱۸۰۰ میلادی ۱۵۴ سال ئ در سال ۱۹۶۰ میلادی ۴۱ سال بوده و هم اکنون قریب سی سال لازم است که جمعیت به دو برابر افزایش یابد و در سال ۲۰۰۰ میلادی فقط ۲۳ سال طول خواهد کشید که جمعیت مضاعف شود.

علت چنین افزایش عجیب بی شک کاهش میزان مرگ و میر می‌باشد زیرا اگر مثلا در کشور ما در سالهای گذشته و قبل از انقلاب نبودن داروهای مؤثر برای درمان امراض عدم دسترسی به طبیب و دارو ـ مشکل ارتباط بین شهرها پائین بودن استاندارد بهداشت محیط از قبیل غیر بهداشتی بودن آب مشرب و غیره ـ کم بودن نسبت افراد تحصیلکرده ـ بروز همه گیری‌ها و شیوع بیماریهای واگیر ـ عدم اجرای واکسیناسیون‌ها و عدم امکان مبارزه با بسیاری از بیماریها و بدی تغذیه و غیره باعث مرگ و میر خارق العاده کودکان و نوزادان می‌شد هم اکنون با بهره وری از ثمرات پیشرفت‌های اجتماعی و بهداشتی و فرهنگی که انقلاب ایران بارمغان آورده است روزبروز از تعداد مرگ و میر کاسته می‌شود و با ثابت ماندن موالید افزایش جمعیت چشمگیرتر می‌گردد علی الخصوص که در ده ساله انقلاب بنا باظهار جناب آقای وزیر بهداری بحد متوسط طول عمر در کشور ما ده سال افزوده شده است و با این ترتیب در حالیکه افزایش جمعیت در برخی از ممالک کمتر از یک درصد می‌باشد میزان رشد جمعیت در کشور ما در حدود ۳ درصد است و با این ترتیب حتی کمتر از سی سال لازم است که جمعیت ایران دو برابر شود و تصدیق می‌فرمایند که چنین آهنگ سریع افزایش و رشد جمعیت چگونه می تنواند تأثیرات نامطلوب در رشد و توسعه اقتصادی مملکت بجا بگذارد و زحمات لازم برای تأمین رشد درآمد سرانه و در تنیجه بهبود زندگی افراد جامعه را دو چندان سازد و نیز جوانی روزافزون جمعیت کشور جه بار سنگینی از تلاش و مجاهدت را برای ترتیب و تحصیل و تأمین زندگی آنها بدوش مسئولین امر می‌گذارد و چسان خانواده‌ها را از انجام رسالتی که در تأمین نیازهای مادی و معنوی وتحصیلی و تربیتی فرزندان خود دارند باز می‌دارد. و لذا جای نهایت تشکر و خوشوقتی است مه در برنامه‌های عمران و پیشرفت مملکت توجه به مسئله جمعیت و تنظیم و بهداشت خانواده جای مهمی اشتغال نموده است و بدیهی است که دولت و مقامات بهداشتی باید روز بروز گامهای بلندتری در راه تحقق هدفهای این برنامه مهم که رسیدن به رشدی در حدود یک درصد است بردارند و بی گمان باید اعتراف کرد که اقدامات انجام یافته در راه نیل به این هدف مشکل گرچه موفقیت‌های شایانی بدست آورده تا حد زیادی با موانع روبرو بوده است و اکنون با روشنی که در افکار و اذهان نسبت به اهداف این برنامه ایجاد شده و استقبالی که به عمل آمده است به جاست که قدمهای بعدی با شهامت بیشتر و سرعت و قاطعیت افزونتری برداشته شود (صحیح است).

و با بالا بردن سن قانونی ازدواج موضوع مادهً ۱۰۱۴ قانون مدنی و ایجاد طرق علمی و قانونی لازم برای اجتناب از باروریهای ناخواسته و نیز با کوشش روز افزون در آگاهی مردم و تشویق آنان برای محدود ساختن موالید و تشریح مشکلات اقتصادی و اجتماعی که زیادی تعداد کودکان بهمراه می‌آورد مجاهدت گردد تا این رشد موفقانه به معیار مطلوب برسد (صحیح است) بخصوص که تجربه نشان داده است که هر چه تکامل فکری جتمعه افزونی گیرد از سرعت افزایش نفوس کاسته می‌شود و بالا رفتن سطح زندگی و استفاده زیادتر از مواد پروتئینی موجب کاهش میزان باروری و لذا ولادت می‌گردد و این خود آن چیزی است که انقلاب ایران به خودی خود برای مردم ما با بالا رفتن توان اقتصادی و افزایش درآمد سرانه ایجاد کرده است و می‌کند و لذا حل مشکل را آسانتر می‌سازد و بنده بالاخص با استظهار باین زمینه مناسب توفیق مجریان این برنامه را آرزو می‌کنم و فعالیت و مجاهدتشان را می ستایم (احسنت ـ احسنت).

موضوع دیگری که لازم دانستم بعرض ساحت مقدس مجلس شورا برسانم ابراز تشکر و خوشوقتی از اجرای طرحهای عمرانی است که ببرکت انقلاب ایران و در ظل توجهات شاهانه در سراسر مملکت و از جمله در حوزه انتخابیه بنده انجام یافته و می‌یابد در طول شش ماهه اخیر در شهر اردبیل ساختمان ماکروویو پایان یافته و هم اکنون کابل کشی و نصب وسایل فنی ادامه دارد و امیدوار است که با تسریعی که قاطعاً بعمل خواهد آمد بزودی ارتباط مستقیم اردبیل و تهران دایر شود و وضع نا مناسب فعلی این خط پایان یابد و نیز ساختمان مرکز رادیو تلویزیون اردبیل آغاز و هم اکنون بسرعت ادامه دارد که قطعاً با شروع بکار آن نیز قدمی مهم در راه پیشرفت فکری و روحی مردم برداشته خواهد شد و افکار عمومی بهتر و بیشتر با مسائل جهانی و مملکتی آشنا خواهد گردید. ساختمان اساسی راه بستان آباد ـ اردبیل تا سراب پایان یافته و نقشه برداری بمنظور تغییر مسیر گردنه صائین نیز انجام شده است و بنده از جناب آقای وزیر مخترم راه استدعا می‌کنم که طبق وعده‌ای که داده‌اند دستور فرمایند کار و انتشار آگهی مناقصه و تهیه مقدمات اجرای این طرح که کابوس گردنه صائین را برای همیشه از بین خواهد برد تا پایان سال جاری انجام پذیرد تا از آغاز سال ۱۳۵۲ عملیات ساجتمانی آن شروع گرددو بدین ترتیب موجبات ارتباط مطمئن اردبیل و تبریز و اتصال اردبیل بجاده ترانزیتی تهران که اثری اجتناب ناپذیر در بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اردبیل خواهد داشت تأمین گردد و همچنین در موضوع راه آستارا اردبیل از وعده کتبی وزارت راه مبنی بر آغاز آن در برنامه پنجم و در حد اول اولویتها اتخاذ سند می‌کنم و خواهشمندم که بلافاصله و در اولین فرصت راه سازی این راه ارتباطی زیبا و مهم که طبیعی ترین طریق ارتباطی گیلان و آذربایجان است شروع می‌شود و مردم آذربایجان بتوانند با استفاده از آن در کمترین مدت بکرانه‌های دریای خزر راه یابند و از موهبت توریستیک و پزشکی آن بهره مند گردند اسفالت راه اردبیل و مغان گه وابستگی مسلم و انحصاری اقتصاد اردبیل و مغان و زیادی ترافیک آن و نیز اجرای طرحهای عمرانی مهم در مغان آن را لازم و اجتناب ناپذیر ساخته است سومین تقاضای بنده است و در مورد اظهار نظری از انجمن شهر اردبیل نیز رسیده است که تقدیم مقام معظم ریاست می‌کنم و امیدوارم بانجام این طرحهای راه سازی و اجرای طرح یزرگ توریستی که در برنامه چهارم عمرانی نیز منظور و لیکن تا کنون با وجود علاقه شخص جناب آقای نخست وزیر و مسئولین امر صورت عمل بخود نگرفته است همه مردم کشور بتوانند از زیبائیهای طبیعی و آبهای معدنی این منطقه سر سبز و خرم استفاده نمایند و مردم شهر و منطقه، نیز از مواهب اجرای این طرحها بیش از پیش متمتع شوند و دست در دست فرد فرد هم میهنان خود وپشت سر شاهنشاه بزرگ خویش موفقانه بسوی مرزهای تمدن بزرگ ایرانی گام بردارند انشاالله (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای مهندس پروشانی بفرمائید.

مهندس پروشانی ـ با اجازه مقام ریاست و خانمها و آقایان نمایندگان محترم وظیفه خود میدانم پیرامون مکتب سازنده و مقدس پیشاهنگی مطالبی را بعرض برسانم.

مقدمتاً موقع را مغتنم شمرده تبریکات صمیمانه و خالصانه پیشاهنگان دختر ـ پسر ـ مربیان ـ کارکنان و اعضاء شورا ـ کمیته‌ها و انجمنهای طرفداران تربیت پیشاهنگی را بمناسبت دهمین سال انقلاب شاه و مردم که مقارن با بیستمین سال پیشاهنگی ایران است به پیشگاه فرخنده شاهنشاه آریامهر ریاست عالیه پیشاهنگان ایران و علیا حضرت شهبانوی گرامی و والاحضرت ولایتعهد محبوب عرضه بدارم (احسنت) و بسیار مسروم که با نهایت افتخار به استحضار برسانم در مدت بیست سالی که از نهضت عظیم پیشاهنگی می‌گذرد جمع زیادی از فرزندان برومند این آب و خاک در لباس افتخار آفرین پیشاهنگی منشاء خدماتی مؤثر به کشور عزیزمان بوده و جسم و روح خود را از تعلیماتی که در سراسر جهان یکی از مناسبترین و صحیح ترین روش تربیتی شناخته بهره مند نموده، آئین راستی و درستی را فرا گرفته‌اند و برای خدمت در محیطی که به آن تعلق دارند آماده شده و می‌شوند (صحیح است). پیشرفت و خدمت آنها به اندیشه درست و اعتقاد صحیح محدود نمی‌شود بلکه با روحی سرشار از مهر شاه و عشق بوطن مهارتها و فنونی که برای یک انسان کامل و واقعی لازم است می‌آموزند و از لحاظ نیروی انسانی و تهذیب اخلاق برای آیندهً درخشانتر مجهز می‌شوند مسلم است که اساس انقلاب اجتماعی ایران بنا بفرموده شاهنشاه متکی به مکتب سازنده و مقدس پیشاهنگی است که دارای ارزش‌های بس معنوی و ریشه افکار فلسفی و فرهنگی و تمدن کهن و باستانی ایران می‌باشد (صحیح است ـ احسنت).

نقش مؤثر دختران و پسران پیشاهنگ با وقوف کامل انسانی و ملی در دهه اول انقلاب چشمگیر و ارزنده بوده و امید فراوان داریم در دهه دوم انقلاب وظایف میهنی خود را با سطحی متناسب و با توسعه همه جانبه و وسیعتر ایفاء نمایند.

تلاشی که جامعه پیشاهنگان ایران بمناسبت سال بین المللی کتاب در گردآوری کتاب برای کارگران و دهقانان کشور مبذول داشته و می‌دارند در خور تقدیر است و در هفته کار نیک از کارهای فردی ـ جوخه‌ای ـ رسدی ـ دسته‌ای غیر از این انتظاری نمی‌رفت (صحیح است).

در آغاز بیستمین سالگرد نهضت نوین تربیت پیشاهنگی پیام پر مغز و معنی و گرانبهای شاهانه بدین مناسبت که روشنی بخش اجتماع دیروز پیشاهنگان بود برنامه کار کلیه پیشاهنگان در دهه دوم انقلاب معین و مشخص گردید و از اینکه خدمات و فعالیتهای سازمان پیشاهنگی در گرد آوری یک میلیون کتاب و غرس نهال مورد عنایت خاص و عطوفت ذات اقدس شهریاری قرار گرفت جمله پیشاهنگان کشور غرق در سرور و شادمانی و کلیه سرپرستان مفتخر و مباهی گردیدند و اینک از خداوند متعال مسئلت دارد شاهنشاه مفخم ما را در کنف حمایت خود سلامت و پایدار نگاه دارد و آرزو مندیم خدمات ملی و انسانی جمیع پیشاهنگان کشور در دهه دوم انقلاب بنحوی باشد که موجب رضای خاطر خطیر شاهانه واقع گردد (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر زهرائی بفرمائید.

دکتر زهرائی ـ بنام پروردگار یکتا و بنام نامی شاهنشاه آریامهر

ریاست محترم مجلس شورای ملی ـ نمایندگان محترم

بنابر دعوت آقای حمید زاهدی رئیس محترم دانشگاه تبریز، اعضای کمیسیون علوم و آموزش عالی در خدمت جناب آقای مهندس ریاضی ریاست معظم مجلس شورای ملی از تاریخ ۹ اذر ماه بمدت دو روز بترتیب از دانشکده‌های کشاورزی ـ آزمایشگاه هیدرولیک و آبیاری دانشکده علوم تربیتی ـ دانشکدهً ادبیات و علوم انسانی ـ دانشکده فنی ـ دانشکده پزشکی و دانشکده علوم داروئی و آزمایشگاهی ـ مرکز پزشکی پهلوی ـ مرکز جراحی قلب ـ آموزشگاه عالی پرستاری ـ بیمارستان فرمانفرمائیان و کاخ جوانان شهرستان تبریز و مزرعه نمونه خلعت پوشان بازدید بعمل آوردند دانشگاه تبریز در سال ۱۳۲۶ بفرمان مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر رهبر فرهنگ گستر ملت ایران تأسیس گردید و با تأسیس دانشکده ادبیات و پذیرفتن کمتر از ۸۰ دانشجو در بیستم آبانماه ۱۳۲۶ آغاز بکار آموزشی نمود و در ۲۶ آبانماه همانسال دانشکده پزشکی نیز افتتاح گردید.

دانشگاهی که با ۷۷ دانشجو آغاز بکار نمود در طی ۲۵ سال، در دوران زرین آریامهر و بخصوص در طی دوران انقلاب شاه و ملت با الهام از اندیشه‌های تابناک رهبر دانش پرور و پرچم دار پیکار با بیسوادی در جهان، انچنان بسط یافته که با توجه به افزایش دانشجویان به نسبت ۲۳ درصد سال تحصیلی قبل، هم اکنون در آستانه دهمین سالگرد انقلاب پیروز و ثمر بخش شاه و مردم اداری ۶۸۵۸ دانشجو در ۷ دانشگاه روزانه و یک دوره لیسانس شبانه و دو آموزشگاه عالی و فوق لیسانس بوده (۱۰۸۲ دختر و ۵۷۷۶ پسر) و ۷۶۲۴ نفر (۱۶۰۹ دختر و ۶۰۱۵ پسر) در رشته‌های گوناگون دانشگاهی تا کنون فارغ التحصیل داشته است.

دانشکده پزشکی در سال ۱۳۲۷ بفرمان مطاع شاهنشاه آریامهر تأسیس و هم اکنون با احتساب دورهً تخصصی دارای ۸۰۰ دانشجو بوده (۷۷ دختر و ۷۲۳ پسر) و تا کنون ۱۴۴۴ نفر پزشک فارغ التحصیل گشته‌اند.

روش جدید وزارت علوم و آموزش عالی در راه استفاده از کادر علمی دانشگاهها و تشکیل شوراهائی نظیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی برای امتحانات تخصصی رشته‌های پزشکی در سراسر کشور و برنامه ریزی در پیشرفت امور پزشکی نهایت اهمیت را داشته و بسیار ارزنده است.

دانشکده داروسازی ـ در سال ۱۳۲۷ تأسیس و هم اکنون دارای ۳۵۷ دانشجو (۸۵ دختر و ۲۷۲ پسر بوده و ۲۹۵ نفر فارغ التحصیل گشته‌اند.

از آموزشگاه عالی مامائی تبریز ۲۲۳ نفر ماما فارغ التحصیل گشته و ۱۶۱ نفر پس از طی دوران تخصص سه ساله پرستاری کلاسهای تخصصی یکساله مامائی را بپایان رسانیده‌اند.

آموزشگاه عالی پرستاری ۱۷۹ فارغ التحصیل و آموزشگاه پرستاری ۳۷ فارغ التحصیل داشته و آموزشگاه عالی پرستاری دانشگاه تبریز در حال حاضر دارای ۱۳۴ دانشجو در رشته پرستاری و B.S پرستاری می‌باشند (۱۰۲ نفر و ۳۲ نفر بترتیب). هر چه بیشتر به مردم آموزش پرستاری مدد کاری اجتماع و بویژه مربیان و بازبینان بهداشتی و بهسازان محیط که در صف مقدم خدمات بهداشتی و درمانی قرار دارند یاد آوری می‌نماید.

از مرکز جراحی قلب وابسته به مرکز پزشکی پهلوی، اطاق عمل ـ وسائل الکترونیکی و تجهیزات مربوط به احیای بیماران ـ روش نشان دهنده حرکات و نامرتبیهای اتفاقی قلبی با مدار بسته تلوزیونی بازدید بعمل آمد و آمارهای مربوط به تعداد و نوع بیماران عمل شده و بیماران بستری نمونه بارزی از پیشرفت جراحی قلب در ایران می‌باشد و در صورت گسترش بخش مذکور و یا بخشهای مشابه به آن در کشور بیماران مربوط نیازی بمسافرت به خارج از کشور برای انجام اعمال جراحی‌های مشابه را نخواهند داشت.

دانشکده فنی دانشگاه تبریز که در سال ۱۳۳۷ تأسیس گردیده هم اکنون دارای ۸۴۲ دانشجو بوده و یکی از مجهز ترین دانشکده‌های فنی کشور می‌باشد، از تجهیزات مختلفه و ماشین آلات و دستگاههای فنی و کارگاههائی که بتازگی آماده بهره برداری گشته است و همچنین دستگاههای شمار گر الکترونیکی که از مظاهر ارزنده تکنولوژی عصر حاضر است ـ کتابخانه ـ آزمایشگاهها ـ و رستوران دانشجویان بازدید بعمل آمد.

با توجه به صنعتی شدن کشور و هم آهنگ ساختن برنامه‌های آموزشی با نیاز جامعه پیشروی ایرانی و اجرای قطعنامه چهارمین کنفرانس ارزیابی و حرفه‌ای در سال جاری با افزایش ۷۰ درصد نسبت به سال قبل، افزوده شده است که طبق برنامه منظمی ادامه خواهد داشت.(این عده شامل ۱۴۶ نفر در راه و ساختمان، ۱۱۳ نفر در رشته برق، ۱۷۸ نفر در رشته مکانیک و ۶۲ نفر در رشته تولید و صنعت و ۲۱ نفر در رشته نساجی می‌باشند) دانشکده ادبیات که با ۷۷ دانشجو آغاز بکار نمود و اکنون دارای ۸۲۵ دانشجو (۲۴۲ دختر و ۵۸۳ پسر) بوده دارای ۹ دوره لیسانس در رشته‌های مربوط و یک رشته فوق لیسانس می‌باشد که این دانشکده دارای وسائل آموزشی الکترونیکی رادیو تلوزیون با مدار بسته می‌باشد که بسیار پیشرفته بوده و مورد توجه قرار گرفت.

دانشکده علوم در سال ۱۳۳۹ تأسیس و اکنون دارای ۷۳۶ دانشجو (۷۸ دختر و ۶۴۸ پسر) می‌باشد از تالار خواجه رشیدالدین فضل اللهاین دانشکده که با گنجایش ۱۱۷۰ دانشجو مجهز ترین آمفی تئاتر دانشگاه تبریز می‌باشد و همچنین از آزمایشگاههای نور ـ الکترونیک ـ مکانیک ـ ترمودینامیک ـ منیرالولژی ـ کریستالوگرافی ـ فسیل شناسی ـ چینه شناسی شیمی و سایر قسمتها بازدید بعمل آمد.

دانشکده علوم تربیتی در سال ۱۳۴۵ تأسیس و اگنون دارای ۷۰۸ دانشجو (۲۴۹ دختر و ۴۵۹ پسر) در ۵ رشته علمی می‌باشد.

دوره‌های شبانه و تربیت دبیر که در سال ۱۳۴۸ آغاز بکار نموده اکنون دارای ۲۱۰۶ نفر دانشجو (۱۰۸ دختر و ۱۹۹۸ پسر) می‌باشد که نسبت به سال تحصیلی قبل به دو برابر افزایش یافته است و در سال تحصیلی جاری رشته‌های مهندسی نساجی ـ مهندسی ماشین آلات کشاورزی ـ مهندسی محیط زیست ـ بازرگانی و امور اداری، علوم آزمایشگاهی در دوره‌های شبانه تأسیس شده است و در حدود ۴۰ میلیون وسائل آزمایشگاهی برای رشته‌های فنی خریداری شده است.

علاوه بر کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز، دانشگاه دارای نماز خانه ـ کتابخانه ـ کافه تریای اختصاصی مربوط به دانشجویان خود بوده که مورد بازدید قرار گرفت. بدیهی است گسترش دانشگاه تبریز و پیشرفتهای کیفی و کمی و ایجاد دانشگاههای جدید در سراسر کشور با الهام از اوامر مؤکد رهبر اندیشمند و فرهنگ گستر و دانش پرور ملت ایران شاهنشاه آریامهر در راه گسترش روز افزون دانش جامعه انقلابی ایران انجام یافته است (صحیح است).

اوامر شاهنشاه آریامهر در مورد تأمین و رفاه و بهزیستی استادان و دانشگاهیان و دانشجویان سراسر کشور، دانشگاه تبریز را نیز بهره ور نموده و در اردیبهشت ماه ۱۳۳۷ شاهنشاه آریامهر ضمن بازدید از دانشگاه تبریز اولین کلنگ بنای کوی دانشجویان را با تقبل کلیه هزینه آن بزمین زدند و متعاقب هر تشریف فرمائی طلیعه جدیدی در گسترش دانشگاه تبریز ایجاد گردید. اکنون ۳۹ خوابگاه برای استادان واجد شرایط در محوطه دانشگاه تبریز تکمیل و در اختیار آنان قرار داده شده است و اقدامات مثبت و نتیجه بخشی در زمینه ایجاد مسکن استادان با سازمان اوقاف و بانک‌ها بعمل آمده است (صحیح است).

در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر و توجهات و عنایات مخصوص معظم له به جوانان کشور و توصیه‌های کنگره‌های انقلاب آموزشی دائر بتأمین و گسترش رفاه دانشجویان اقدامات زیر بعمل آمده است:

۱ ـ تعداد ۷۵۰ نفر دانشجو بیش از سال قبل از خوابگاههای دانشجوئی استفاده می‌نمایند و هم اکنون تعداد کل آنها به ۲۵۵۰ نفر یا ۵۴ درصد کلیه دانشجویان روزانه دانشگاه رسیده است.

۲ ـاز کلیه دانشجویان دانشگاه ۲۳۲۹ نفر یعنی نزدیک به ۵۰/۰ از وام دانشجوئی استفاده می‌نمایند.

۳ ـ با ایجاد مرکز بهداشت کلیه دانشجویان از خدمات درمانی و بهداشتی و داروی رایگان استفاده می‌نمایند.

۴ ـ در هر دانشگاه رستوران مناسبی با تعداد دانشجویان آن ایجاد گشته است.

۵ ـ سلف سرویس دانشجویان بظرفیت تأمین غذای گرم و ارزان برای سه هزار نفر در روز ایجاد گردیده است.

۶ ـ تشکیل گروه کار دانشجویان، در حال حاضر ۲۵۰ نفر در دبیرستانها تدریس و ۴۵ نفر در دوائر دولتی در ساعات فراغت بانجام کار می‌پردازند.

۷ ـ پرداخت کمکهای لازم در موارد ضروری و اتفاقی برای دانشجویان بی بضاعت.

۸ ـ تشکیل انجمنهای مذهبی ـ علمی ـ هنری برای دانشجویان

۹ ـ توجه کلی بمسئله تربیت بدنی و فعالیت ورزشی و تفریحات سالم دانشجویان

۱۰ ـ توسعه و افزایش گروههای علمی و هنری دسته جمعی دانشجویان

۱۱ ـ تهیه کتابهای درسی ارزان قیمت برای دانشجویان

جوانان و دانشجویان عزیز و میهن پرست، مدیران فردای گرامی سرزمین آریائی ما، ایران عزیز، نیک میدانند که فراگیری دانش آنان با بهبود روز افزون کیفی و کمی توأم با پیشرفتهای غرور انگیز و شگرف بخصوص دهه انقلاب مقدس شاه و مردم، ایجاد امکانات بهتر دانش اندوزی و دانش پژوهی و تأمین رفاه آنان همه با الهام از اندیشه‌های تابناک و اوامر مؤکد رهبر خردمندی است که مشعلدلر مبارزه با نادانی و بی سوادی و مدافع بیدریغ خدمت به بشریت و گسترش دانش و فزونی رفاه انسانها در سطح جهانی است، رهبری دانش پرور و فرهنگ گستر که مایه غرور و افتخار ایرانی و جهان بشریت و اورنگ پادشاهی ۲۵۰۰ ساله ملت بزرگ ما می‌باشند. گسترشهای آموزشی دانشگاهی و بهبود کیفی و کمی آن بویژه در دوران انقلاب مقدس شاه و مردم بسیار چشمگیر و قابل توجه است ولی آنچه سر آمد آموزش‌ها است، آموزش ملی و میهنی و دینی از کودکی و پیگیری ممتد آن همراه با شناخت هر چه بیشتر مردم به اصالت فلسفه انقلاب ایران بهدفهای ان، و دست آوردهای درخشان آن در هر فرصت زمانی و مکانی می‌باشد.

تربیت افرادی که قلب‌های آنها بخاطر ایران بطپد، مغزهائی که در راه پیشرفت ایران عزیز بسوی تمدن بزرگ و بزرگداشت شعائر ملی و میهنی بیاندیشند.

توجه هم مسلک جناب آقای هویدا نخست وزیر محبوب و خدمتگذار صدیق شاه و ملت و آقای کاظم زاده وزیر محترم علوم و آموزش عالی را به لزوم ایجاد دانشکده‌های بهداشت ـ دندان پزشکی ـ حقوق ـ دامپزشکی ـ حسابداری ـ مدیریت ـ بازرگانی ـ و همچنین آموزش مسائل مربوط به تنظیم خانواده در مدارس ـ دبیرستانها و دانشگاهها ـ آموزش ایجاد پزشکی سالمندان معطوف داشته و لزوم تبادلات علمی و پژوهشی دانشگاهی را بخصوص در داخل کشور یاد آوری می‌نماید. کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز از نظر وسعت مکانی جوابگوی قریب ۷ هزار دانشجوی در حال تحصیل را نمی‌نماید، لزوم ساختمان کتابخانه وسیع بسیار ضروری است تسریع در ازدیاد واحدهای مسکونی اساتید و لزوم ورزشگاه سرپوشیده دانشجویان با توجه آب و هوایبریز مورد بررسی قرار گیرد. لازم میدانم که از زیاست محترم دانشگاه و معاون و رؤسای دانشکده‌ها و اساتید محترم و دانشگاهیان دانشگاه تبریز بمناسبت دعوت انجام شده تشکر نمایم و توفیق روز افزون همگان را در راه خدمت به شاهنشاه آریامهر و ملت بزرگ ایران از درگاه پروردگار دانا خواستار می‌باشم. (احسنت ـ احسنت)

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل.

رئیس ـ راجع بصورت جلسه دغعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی در شهرها مصوب بهمن ماه ۱۳۳۱ و ارسال بمجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی در شهرها مصوب بهمن ماه ۱۳۳۱ و ارسال بمجلس سنا.

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم، گزارش شور دوم الحاق یک تبصره تأسیس شرکت اتوبوسرانی عمومی در شهرها مصوب بهمن ماه ۱۳۳۱ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه شنبه چهارم آذر ماه ۱۳۵۱ باحضور خانم صوفی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه شمارهً ۶۵۲۲ مورخ ۱۳۵۰/۳/۲۶ دولت راجع به الحاق یک تبصره بقانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی عمومی در شهرها مصوب ۱۳۳۱/۱۱/۱۶را که گزارش شور اول آن بشمارهً ۳۸ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی در شهرها مصوب بهمن ماه ۱۳۳۱

مادهً واحده ـ تبصره زیر بعنوان تبصرهص ۱۳ به مادهً واحده قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی عمومی در شهرها مصوب ۱۶ بهمن ماه ۱۳۳۱ اضافه می‌شود.

تبصرهً ۱۳ ـ شهرداریها می‌توانند در صورت اقتضا برای بهبود وضع اتوبوسرانی و نقل انتقال مسافر در داخل و حومه هر شهر بهره برداری تمام یا پاره‌ای از خطوط اتوبوسرانی را با شرایطی که به تصویب انجمن شهر خواهد رسید و با به توجه بصرفه و صلاح ساکنین شهرها و رعایت آئیننامه معاملات شهرداری به بخش خصوصی واگذار کنند در این مورد نیز کسانیکه در تاریخ تصویب این تبصره پروانه اتوبوسرانی داشته‌اند با شرایط مساوی حق تقدم دارند.

مخبر کمیسیون کشور ـ غضنفری.

رئیس ـ مادهً واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادهً واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راحع به لایحه الحاق یک ماده و یک تبصره به قانون ایمنی راهها مصوب ۱۳۴۹/۴/۷ و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راحع به لایحه الحاق یک ماده و یک تبصره به قانون ایمنی راهها مصوب ۱۳۴۹/۴/۷ و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق یک ماده و یک تبصره بقانون ایمنی راهها مصوب ۱۳۴۹/۴/۷مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه پنجشنبه ۹ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۶۱۱۸ ـ ۱۳۵۱/۳/۲۵ راجع با الحاق یک ماده و یک تبصره بقانون ایمنی راهها مصوب ۱۳۴۹/۴/۷ را که گزارش شور اول آن بشماره ۴۵۸ چاپ گردیده مطرح و مورد رسیدگی قرار دارد و با توجه به پیشنهادات با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون الحاق یک ماده و یک تبصره بقانون ایمنی راهها مصوب ۱۳۴۹/۴/۷

مادهً واحده ـ ماده و تبصره زیر بعنوان ماده ۱۵ و تبصره آن بقانون ایمنی راهها مصوب ۱۳۴۹/۴/۷ الحاق می‌شود.

مادهً ۱۵ ـ خارج از محدوده شهرها در مناطقی که هیئت وزیران تصویب و وزارت راه اعلام می‌نماید احداث دیوار به ارتفاع بیش از یک متر در اراضی و مستحدثاتیکه تا فاصله هفتاد متر از انتهای حریم راه آهن و شاهراهها و راههای اصلی واقع شده ممنوع است مگر برای اراضی واقع در مسیر طوفان شن که بمنظور جلوگیری از ورود توده‌های شنی مالکین حسب مورد با اخذ پروانه از ادارات راه یا راه آهن می‌توانند با احداث آن اقدام نمایند.

با متخلفین حسب مقررات تبصره‌های یک دو مادهً ۶ این قانون رفتار خواهد شد.

تبصره ـ نرده کشی و سیم کشی بهر ارتفاع و احداث هر نوع ساختمان و ترمیم دیوارهای موجود در اراضی و مستدثات فوق الذکر بلا مانع است.

مخبر کمیسیون راه ـ حبیب الله احمدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری با حضور آقای مهندس هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه الحاق یک ماده و یک تبصره بقانون ایمنی راهها مصوب ۱۳۴۹/۴/۷ را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون راه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ تنکابنی.

رئیس ـ مادهً واحده مطرح است نظری نسیت؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادهً واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی و ارسال به مجلس سنا

رئیس - گزارش شور دوم لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق اقتصادی -اجتماعی و فرهنگی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمسیوین امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۱/۸/۲۵ با حضورآقای دکتر غلا مرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۵۰۱۲ مورخ ۱۳۵۱/۲/۱۰ دولت راجع باجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوقی اقتصادی اجتماعی و فرهنگی را که گزارش شور اول آن بشمارهً ۴۳۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار و بشرح زیر تصویب رسانید.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.


لایحه قانون اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی.

مادهً واحده ـ میثاق بین المللی مربوط بحقوق اقتصادی و اجتمامی و فرهنگی مشتمل بر یک مقدمه و سی و یک ماده که در تاریخ ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ ـ (۱۳۴۵/۹/۲۵) به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده و از طرف نماینده مختار دولت شاهنشاهی ایران در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۶۸ (۱۳۴۷/۱/۱۵) در نیویورک امضاء شده است تصویب و اجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۸/۳۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی ـ اجتماعی فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی ـ علی اصغر قدردان.

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۸/۳۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ اسدالله موسوی ماکوئی.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۱/۹/۱ باحضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ عبدالعلی نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۹/۷ باحضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری ـ دکتر حیدر قلی برومند.

رئیس ـ مادهً واحده مطرح است نظری نسیت؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادهً واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم لایحه منشور کنفرانس اسلامی بوسیله آقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه

۷- تقدیم لایحه منشور کنفرانس اسلامی بوسیله آقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه.

رئیس ـ آقای دکتر تاج بخش بفرمائید.

دکتر تاج بخش ـ (معاون وزارت امور خارجه) بطوریکه خاطر نمایندگان محترم مستحضر است در سومین اجلاسیه وزیران خارجه دول اسلامی که در اسفند ماه ۱۳۵۰ با شرکت نمایندگان ۳۰ دولت در جده تشکیل گردید بمنظور تحکیم و تشیید روابط بین ممالک اسلامی و ایجاد هم آهنگی در زمینه‌های سیاسی و فرهنگی و مالی طرحی بعنوان منشور کنفرانس اسلامی به تصویب رسید اینک طرح مزبور برای تصویب تقدیم مجلس محترم شورای ملی می‌شود ضمناً باستحضار میرساند در این مورد ضمن موافقت اصولی دولت ایران با منشور مزبور، از طرف دولت شاهنشاهی ایران قیدی در تصویب این طرح منظور شده است که بضمیمه تقدیم می‌شود.

رئیس ـ لایحه کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ و ارسال بمجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ و ارسال بمجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسات عدیده با حضور آقای صادق احمدی وزیر دادگستری و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شمارهً ۴۳۲۱۶ـ ۱۳۴۸/۱۲/۱۴ ارسالی از مجلس سنا راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ را که گزارش شور اول آن بشمارهً ۳۵۳ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرد و با اصلاحاتی بشرح زیر به تصویب رسید.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳

مادهً واحده ـ قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ و مادهً ۶ و تبصره ذیل مادهً ۱۵ و مواد ۲۵ و ۲۵ مکرر و ۳۴ و ۳۴ مکرر و ۱۲۳ قانون ثبت و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ بشرح زیر اصلاح و ۱۶ ماده به قانون مزبور الحاق می‌شود.

۱ ـ مادهً یک قانون اشتباهات ثبتی و اسناد مالکیت معارض حذف می‌شود.

۲ ـ مادهً ۳ قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض بشرح زیر اصلاح می‌شود.

مادهً ۳ ـ هر موقع در هیأت نظارت تشخیص شود نسبت بملکی کلاً یا بعضاً اسناد مالکیت معارض صادر شده خواه نسبت به اصل ملک خواه نسبت بحدود یا حقوق ارتفاقی آن بترتیب زیر عمل خواهد شد.

۱ ـ سند مالکیت ثبت مقدم تا موقعی که موجب حکم نهائی دادگاه ابطال نشده است معتبر شناخته خواهد شد و سند مالکیت ثبت مؤخر تا زمانیکه حکم نهائی از دادگاه بصحت آن صادر نشده باشد نسبت بمورد تعارض سند معارض تلقی می‌شود.

۲ ـ ادارات ثبت مکلفند بمحض وجود سند مالکیت معارض (ثبت مؤخر) و همچنین سند مالکیت ثبت مقدم را بدفاتر اسناد رسمی حوزه مربوط کتباً ابلاغ نمایند و گزارش امر را جهت اتخاذ تصمیم بهیأت ارسال دارند.

در صورتیکه هیأت نظارت یا شورایعالی ثبت در تجدید رسیدگی وقوع تعارض را محرز بداند ثبت محل مراتب را کتباً بدارنده سند مالکیت معارض (ثبت مؤخر) ابلاغ می‌نماید چنانچه دارنده سند مالکیت معارض با اخطاریکه طبق مقررات آئین دادرسی مدنی باو ابلاغ شده است و در تجدید مدت دو ماه از تاریخ ابلاغ به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه نکند و گواهی طرح دعوی را به اداره ثبت محل تسلیم و رسید اخذ ننماید و دارنده سند مالکیت مقدم گواهی عدم طرح دعوی را از مراجع صالحه در مدت مزبور تقدیم دارد اداره ثبت بطلان سند مالکیت معارض را نسبت بمورد تعارض در ستون ملاحضات ثبت ملک قید و مراتب را بدارنده سند مزبور و دفاتر اسناد رسمی اعلام خواهد نمود.

۳ ـ مادهً ۶ قانون ثبت بشرح زیر اصلاح می‌شود:

مادهً ۶ ـ برای رسیدگی به کلیه اختلافات و اشتباهات مربوط بامور ثبت اسناد و املاک در مقر هر دادگاه استان هیأتی بنام هیأت نظارت مرکب از رئیس ثبت استان یا قائم مقام او و دو نفر از قضات دادگاه استان به انتخاب وزیر دادگستری تشکیل می‌شود. هیأت مزبور به کلیه اختلافات و اشتباهات مربوط به امور ثبتی در حوزه قضائی استان رسیدگی می‌نماید.

برای این هیأت یک عضو علی البدل از قضات دادگستری یا کارمندان ثبت مرکز استان از طرف وزیر دادگستری تعیین خواهد شد.

۴ ـ تبصره ذیل مادهً ۱۵ قانون ثبت بشرح زیر اصلاح می‌شود.

تبصره ـ هر گاه حدود مجاورین از لحاظ عملیات ثبتی تثبیت و معین باشد تحدید حدود بدون انتشار آگاهی با تبعیت از حدود مجاورین بعمل خواهد آمد و در این مورد در صورتیکه یک یا چند حد ملک مورد تحدید از اموال عمومی مربوط بدولت و شهرداری و یا حریم قانونی آنها باشد تحدید با حضور نمایندگان سازمانهای زیربط بعمل خواهد آمد و عدم حضور نماینده مزبور مانع انجام تحدید حدود نخواهد شد.

۵ ـ مادهً ۱۸ مکرر به قانون ثبت اضافه می‌شود.

مادهً ۱۸ مکررـ در صورت فوت معترض بثبت اعم از اینکه تاریخ فوت قبل یا بعد از اجرای این قانون باشد هر گاه متعرض علیه نتواند تمام یا بعض از وراث را معرفی نماید بتقاضای او بشرح زیر اقدام می‌شود.

۱ ـ در مورد اول ـ دادگاه مراتب را به دادستان محل ابلاغ می‌کند که در صورت وجود وراث محجور نسبت به بنصب قیم و تعقیب دعوی اقدام شود و بعلاوه موضوع و جریان دعوی را سه دفعه متوالی در یکی از روزنامه‌های کثیر الانتشار مرکز و یکی از روزنامه‌های محل یا نزدیک مقر دادگاه آگهی می‌نماید چنانچه ظرف نود روز از تاریخ انتشار آخرین آگهی دعوی تعقیب نشود قرار سقوط دعوی صادر می‌گردد.

ابلاغ قرار مزبور یک نوبت در یکی از روزنامه‌های محل یا نزدیک مقر دادگاه آگهی خواهد شد و اگر ظرف مدت مقرر از قرار صادر پژوهش خواهی نشود قرار مزبور قطعی و لازم الاجرا است.

۲ ـ در مورد دوم ـ بوراث شناخته شده اخطار می‌شود در صورتیکه در مقام تعقیب دعوی باشند ظرف پنج روز از تاریخ ابلاغ اخطار به تقدیم درخواست تعقیب مبادرت کنند.

در مورد وارث شناخته نشده و همچنین وارث شناخته شده که با صدور و ابلاغ اخطاریه دعوی را مسکوت گذاشته باشند بطریق مذکور در بند ۱ عمل خواهد شد.

تبصره ـ هر گاه دعوی از طرف یکی از وراث تعقیب شود درخواست دهنده باید دلیل مثبت وراثت خود را پیوست و میزان سهم الارث خود را صریحاً در برگ درخواست قید نماید. در مواردیکه درخواست تعقیب فاقد شرایط فوق باشد بمتقاضی اخطار می‌شود که ظرف پنج روز از تاریخ ابلاغ درخواست خود را تکمیل کند در صورت عدم تکمیل اگر مدت مقرر سقوط دعوی صادر خواهد شد.

۶ ـ مادهً ۱۹ مکرر بقانون ثبت اضافه می‌شود.

مادهً ۱۹ مکرر ـ هر گاه مالکیت متقاضیان ثبت یا دعوی اعتراض دارای منشاء واحد بوده و تعداد متقاضیان ثبت و یا معترضین و یا وارث آنان بیش از ۱۵ نفر باشد بدرخواست معترض یا پژوهشخواه دادخواست و ضمائم آن بدو نفر از شرکاء یا وراث که سهام زیادتری دارند ابلاغ می‌شود و بعلاوه مفاد دادخواست و پیوست‌های آن در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار مرکز و یکی از روزنامه‌های محل یا نزدیک مقر دادگاه سه دفعه متوالی آگهی خواهد شد.

چنانچه دعوی در جریان رسیدگی باشد به درخواست هر یک از طرفین دعوی دو نفر از طرف دیگر که سهام زیادتری دارند برای بلاغ اوراق اخطاریه انتخاب و مراتب برای اطلاع سایرین یک نوبت در یکی از روزنامه‌های کثیر الانتشار مرکز و یکی از روزنامه‌های محل یا نزدیک مقر دادگاه آگهی می‌نماید و همچنین آگهی مربوط بدرج دادخواست باید صریحاً قید شود که برای شرکت در جلسات وقت رسیدگی فقط بدو نفر اشخاص انتخاب شده مذبور با ذکر اسامی ابلاغ خواهد شد و سایرین حق دارند برای اطلاع از جریان دادرسی و یا شرکت در جلسات دادرسی با مراجعه بدفتر دادگاه از جریان دعوی و پاسخ لوایح و وقت رسیدگی مطلع شوند و یا بوسیله وکیل دادگستری در دادرسی شرکت نمایند. اگر بعضی از شرکاء ملک یا وارث ولو آنکه سهم کمتری داشته باشند و بوسیله وکیل دادگستری در دادرسی مداخله نمایند بجای شریک ملک و یا وراثی که سهم زیادتری دارند باید دادخواست و اوراق اخطاریه بوکیل ابلاغ شود. در صورتیکه وکیل دادگستری در دعوی مداخله داشته باشد باید ابلاغ اوراق اخطاریه بکلیه وکلاء الزامی است.

در موردی که دادخواست و یا جریان دعوی از طریق انتشار آگهی بعده‌ای از خوانندگان ابلاغ می‌شود حضوری بودن حکم صادر بآنان موکول به دعوت آنان برای شرکت در جلسه دادرسی نمی‌باشد.

۷ ـ مادهً ۲۵ بشرح زیر اصلاح و پنج تبصره به آن اضافه می‌شود. :

مادهً ۲۵ ـ حدود صلاحیت و وظایف هیأت نظارت بدین قرار است:

۱ ـ هر گاه در اجرای مقررات ماده ۱۱ از جهت پذیرفتن تقاضای ثبت اخلاقی بین اشخاص و اداره ثبت واقع شود و یا اشتباهی تولید گردد ویا در تصرف اشخاص تزاحم و تعارض باشد رفع اختلاف و تعیین تکلیف و یا ابطال و یا اصلاح درخواست ثبت به هیأت نظارت است.

۲ ـ هر گاه هیأت نظارت تشخیص دهد که در جریان مقدماتی ثبت املاک اشتباه مؤثر واقع شده، آن

اشتباه و همچنین عملیات بعدی که اشتباه مزبور در آن مؤثر بوده ابطال و جریان ثبت طبق مقررات جدید یا تکمیل یا اصلاح می‌گردد.

۳ ـ هر گاه در موقع ثبت ملک و یا ثبت انتقالات و یا دفتر املاک اشتباه قلمی رخ دهد و همچنین در صورتیکه ثبت دفتر املاک مخالف یا مغایر سند رسمی یا حکم نهائی دادگاه باشد هیأت نظارت پس از رسیدگی و احراز وقوع اشتباه دستور اصلاح ثبت دفتر املاک و سند مالکیت را صادر خواهد کرد.

۴ ـ اشتباهی که قبل از ثبت ملک در جریان عملیات مقدماتی ثبت پیش آمده و موقع ثبت ملک در دفتر املاک مورد توجه قرار نگرفته بعداً اداره ثبت به آن متوجه گردد در هیأت نظارت مطرح می‌شود و در صورتیکه پس از رسیدگی وقوع اشتباه محرز و مسلم تشخیص گرددو اصلاح اشتباه بحق کسی خلل نرساند هیأت نظارت دستور رفع اشتباه و اصلاح آن را می‌نماید و در صورتیکه اصلاح مزبور خللی بحق کسی برساند بشخص ذینفع اخطار می‌کند که می‌تواند بدادگاه مراجعه نماید و اداره ثبت دستور رفع اشتباه یا اصلاح آن را پس از تعیین تکلیف نهائی در دادگاه صادر خواهد نمود.

۵ ـ رسیدگی به تعارض در اسناد مالکیت کلاً یا بعضاً خواه نسبت به اصل ملک خواه نسبت به حدود و حقوق ارتفاقی آن به هیأت نظارت است.

۶ ـ رسیدگی و رفع اشتباهی که در عملیات تفکیکی رخ دهد و منتج به انتقال رسمی یا ثبت دفتر املاک شود با هیأت نظارت است مشروط بر اینکه رفع اشتباه مزبور خللی بحق کسی نرساند.

۷ ـ هر گاه در طرز تنظیم اسناد و تطبیق مفاد آنها بقوانین اشکال و اشتباه و صدور دستور لازم به هیأت نظارت خواهد بود.

۸ ـ ریسدگی به اعتراضات اشخاص نسبت به نظریه رئیس ثبت در مورد تخلفات و اشتباهات اجرائی با هیأت نظارت است.

تبصره ۱ ـ در مواردیکه بر حسب تشخیص هیأت نظارت مقرر شود که آگهی‌های نوبتی تجدید گرددظرف سی روز از تاریخ انتشار آگهی مجدد که فقط یک نوبت خواهد بود معترضین حق اعتراض خواهند داشت.
تبصره ۲ ـ در صورتیکه اشتباه از طرف درخواست کننده ثبت باشد هزینه تجدید عملیات مقدماتی ثبت بطریقی که در آئین نامه تعیین خواهد شد بعهده درخواست کننده خواهد بود.
تبصره ۳ ـ رسیدگی هیأت نظارت در موارد مذکور در بندهای ۱ و ۲ این ماده تا وقتی است که ملک در دفتر املاک به ثبت نرسیده باشد.
تبصره ۴ ـ آراء هیأت نظارت فقط در مورد بندهای یک و پنج و هفت این ماده بر اثر شکایت ذینفع قابل تجدید نظر در شورای عالی ثبت خواهد بود ولی مدیر کل ثبت بمنظور ایجاد وحدت رویه در مواردیکه آراء هیأتهای نظارت متناقض و یا خلاف قانون صادر شده باشد موضوع را برای رسیدگی و اعلام نظر به شورای عالی ثبت ارجاع می‌نماید و در صورتیکه رأی هیأت نظارتبه موقع اجرا گذارده نشده باشد طبق نظر شورای عالی ثبت بموقع اجرا گذارده می‌شود.

در مدت ایجاد وحدت رویه نظر شورا یعالی ثبت برای هیأتهای نظارتلازم التباع خواهد بود.

تبصره ۵ ـ در مورد بندهای یک و پنج و هفت رأی هیأت نظارت برای اطلاع ذینفع بمدت بیست روز در تابلوی اعلانات ثبت محل الصاق و سپس بموقع اجرا گذاشته می‌شود. وصول شکایت از ناحیه ذینفع چنانچه قابل اجرای رأی باشد اجرای رأی را موقوف می‌نماید و رسیدگی و تعیین تکلیف با شورای عالی ثبت خواهد بود چنانچه شورای عالی ثبت در تجدید رسیدگی رأی هیأت نظارت را تأیید نماید عملیات اجرائی تعقیب می‌گردد.

۸ ـ مادهً ۲۵ مکرر بشرح زیر اصلاح می‌شود:

مادهً ۲۵ مکررـ مرجع تجدید نسبت به آراء هیأت نظارت شورای عالی ثبت خواهد بود که دارای دو شعبه بشرح زیر است:

الف ـ شعبه مربوط باملاک.

ب ـ شعبه مربوط باسناد.

هر یک از شعب مذکور از سه نفر که دو نفر از قضات دیوانعالی کشور به انتخاب وزیر دادگستری و مسئول قسمت املاک در شعبه املاک و مسئول قسمت اسناد در شعبه اسناد تشکیل می‌گردد.

۹ ـ مادهً ۳۴ و تبصره‌های آن بشرح زیر اصلاح می‌شود:

مادهً ۳۴ ـ در مورد معاملات مذکور در مادهً ۳۳ و کلیه معاملات شرطی و رهنی راجع باموال غیر منقول در صورتیکه بدهکار ظرف مدت مقرر در سند بدهی خود را نپردازد بستانکار می‌تواند وصول طلب خود را توسط دفترخانه تنظیم کننده سند درخواست کند.

دفترخانه بنا به تقاضای بستانکار اجرائیه برای وصول طلب و اجور و خسارت دیر کرد صادر خواهد کرد و باداره ثبت ارسال خواهد داشت و بدهکار از تاریخ ابلاغ اجرائیه هشت ماه مهلت خواهد داشت که نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام نماید.

بدهکار می‌تواند ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ اجرائیه درخواست نماید که ملک از طریق حراج بفروش برسد در این صورت اجرای ثبت یا ثبت محل پس از انقضای مدت شش ماه بحراج ملک اقدام خواهد کرد. قبل از فروش ملک در صورت اعلام انصراف بدهکار حراج ملک موضوعاً منتفی خواهد بود. مبلغ حراج باید از کل مبلغ طلب و خسارت قانونی و حقوق و عوارض و هزینه‌های قانونی تا روز حراج شروع شود و در هر حال بکمتر از آن فروخته نخواهد شد در صورت نبودن خریدار و همچنین در صورتیکه تقاضای بدهکار ظرف مدت مقرر با اجرا یا ثبت محل واصل نشود پس از انقضای هشت ماه مذکور در این قانون ملک با اخذ کلیه حقوق و عوارض و هزینه‌های قانونی بموجب سند انتقال رسمی به بستانکار واگذار خواهد شد.

هر گاه بستانکار قسمتی از طلب خود را دریافت کرده باشد در صورت واگذاری ملک باو باید وجوه دریافتی را مسترد نماید.

در مورد مؤسسات و شرکت‌های دولتی و بانکها وجوه دریافتی از اصل طلب مسترد می‌گردد.

در مورد اموال منقول اعم از اینکه اجرائیه نسبت به تمام یا باقیمانده طلب صادر شده باشد هر گاه بدهکار ظرف چهار ماه از تاریخ ابلاغ اجرائیه نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام ننمایند مال مورد معامله وسیله اجرای ثبت بحراج گذاشته می‌شود.

چنانچه مال بقیمتی بیش از طلب مورد مطالبه و خسارت قانونی و حقوق و عوارض و هزینه‌های قانونی تا روز حراج بفروش نرود پس از دریافت حقوق اجرائی تمام مال مورد معامله ضمن تنظیم صورت مجلس توسط رئیس اجرا تحویل بستانکار خواهد شد.

در مواردی هم که مال یا ملکی وثیقه دین یا ضمانتی قرار داده شود بر حسب آنکه مال مزبور منقول و یا غیر منقول باشد طبق مقررات این قانون عمل خواهد شد.

تبصرهً ۱ ـ حراج اموال منقول و غیر منقول بدون تشریفات انتشار آگهی خاص در روزنامه یا مراکز حراج بعمل می‌آید ختم عملیات حراج نباید از دو ماه تجاوز نماید و انجام حراج باید در هفته آخر دو ماه مذکور باشد نحوه اجرای حراج و نوبت آن و همچنین تشکیل مرکز یا مراکز حراج بموجب آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود.
تبصرهً ۲ ـ هر گاه بعد از ابلاغ اجرائیه و قبل از واگذاری مال بغیر یا انتقال یا تحویل مال به بستانکار وقوع فوت بدهکار مستنداً بمدرک رسمی اعلام شود از تاریخ فوت، وراث نسبت به اموال منقول سه ماه و نسبت باموال غیر منقول شش ماه مهلت خواهند داشت که نسبت به پرداخت بدهی مورث اقدام نمایند. در هر مورد که مهلت استفاده از حق استرداد بیش از مهلت‌های مذکور فوق باشد باید همان مهلت بیشتر رعایت و احتساب شود.
تبصرهً ۳ ـ در کلیه اسناد رسمی بایستی اقامتگاه متعاملین بطور وضوح در سند قید شود.

اقامتگاه متعاملین همان است که در سند قید شده و مادام که تغییر اقامتگاه خود را قبل از صدور اجرائیه بدفترخانه و قبل از ابلاغ باجرا بانشانی صحیح و ذکر شماره پلاک محل اقامت اعم از خانه و مهمانخانه و غیره که بتوان اجرائیه را به آنجا ابلاغ کرد اطلاع ندهند کلیه برگها و اخطارهای اجرائی بمحلی که در سند قید شده ابلاغ می‌شود و متعهد نمی‌تواند بعذر عدم اطلاع متعذر گردد.

دفاتر اسناد رسمی مکلفند پس از صدور اجرائیه مراتب را با آخرین نشانی متعهد از طریق پست سفارشی به او اطلاع دهند و برگ اجرائیه را بضمیمه قبض پست سفارشی جهت ابلاغ اجرائیه و عملیات اجرائی به ثبت محل ارسال دارند.

هر گاه محل اقامت متعهد در سند قید نشده و یا بجهات دیگر احراز محل اقمت میسر نباشند ثبت محل موضوع اجرائیه را بطور کامل اختصار یک نوبت در یکی از جراید کثیرالانتشار محل یانزدیکتر بمحل آگهی خواهد نمود.

طرز ابلاغ برگ اجرائی و همچنین ترتیب انتشار آگهی بموجب آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود.

تبصرهً ۴ ـ در مورد معاملات مذکور در مادهً ۳۳ و معاملات رهنی زیان دیرکرد از تاریخ انقضای سند و در مورد رهن تصرف از زمان تخلیه و تحویل تعلق خواهد گرفت و در مورد سایر دیون و معاملات استقراضی مؤجل که تعلق زیان دیر کرد در سند شرط نشده باشد و همچنین دیون عندالمطالبه تعلق زیان کرد مشروط به تقدیم دادخواست یا اظهار نامه و یا صدور اجرائیه می‌باشد و از تاریخ تقدیم دادخواست یا ابلاغ اظهار نامه یا ابلاغ برگ اجرائی محسوب می‌شود ولی بطور کل زیان دیرکرد در صورتی تعلق می‌گیرد که وجه التزامی بین طرفین در ضمن معامله اصلی یا ضمن هر نوع هر نوع قرارداد و معاملعه دیگری بطوریکه التزام مزبور راجع بمعامله اصلی باشد مقرر نشده و بدهکار در صورت دیرکرد بطور مستقیم یا غیر مستقیم بتأدیه آن ملزم نگردیده باشد.

تبصرهً ۵ ـ هر قراری که در اسناد استقراضی بصورت وجه التزام یا طرق دیگر گذارده شود که موجب خسارت دیرکرد بیش از صدی دوازده باشد نسبت بمازاد غعیر قانونی و بلا اثر است در صورتی که در سند بهره کمتر از دوازده درصد قید شده باشد خسارت دیرکرد بهمان میزان اخذ خواهد شد.

تبصرهً ۶ ـ در مورد معاملات رهنی بستانکار می‌تواند از رهن اعراض نماید در صورت اعراض مورد رهن آزاد و عملیات اجرائی بر اساس اسناد ذمه خواهد بود.

تبصرهً ۷ ـ در مواردیکه مال بدهکار برای استیفاء طلب بستانکار معرفی می‌شود پس از بازداشت و ارزیابی و قطعیت بهای ارزیابی چنانچه بدهکار ظرف دو ماه از تاریخ قطعیت ارزیابی بدهی خود را نپردازد با دریافت حقوق اجرائی مال به بستانکار در قبال تمام یا بعض طلب او واگذار می‌شود.

ترتیب معرفی و بازداشت و ارزیابی و نحوه واگذاری مال و همچنین در صورتی که ارزش مال معرفی شده بیش از تمام طلب بستانکار و حقوق اجرائی باشد چگونگی واگذاری تمام یا بعض آن بموجب آئین نامه وزارت دادگستری تعیین خواهد شد.

تبصرهً ۸ ـ چنانچه بدهکار یا قائم مقام قانونی او در نیمه اول مهلت هائی که برای استفاده از حق استرداد در این قانون مقرر شده با بستانکار معامله خود را مستقیماً ختم و نصف نیم عرش اجرائی را بپردازد و یا کلیه دیون و خسارت قانونی بستانکار و نصف نیم عرش اجرائی را در صندوق ثبت تودیع نماید اجرائیه مختوم می‌گردد و در صورتیکه ظرف مهلت مزبور نیم عرش اجرائی کلا یا بعضاً پرداخت نشود تمام آن دریافت خواهد شد.

۱۰ ـ مادهً ۳۴ مکرر و تبصره‌های آن بشرح زیر اصلاح می‌شود.

مادهً ۳۴ مکرر ـ در کلیه معاملات مذکور در مادهً ۳۴ این قانون بدهکار می‌تواند با تودیع کلیه بدهی خود اعم از اصل و اجور و خسارت قانونی و حقوق اجرائی نزد سردفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند مورد معامله را آزاد و آن را با دیگری معامله نماید یا کلیه بدهی خود را در صنودق ثبت یا هر مرجع دیگری که اداره ثبت تعیین می‌نماید تودیع و با تسلیم مدرک تودیعی بدفترخانه تنظیم کننده سند موجبات فسخ و فک سند را فراهم کند.

دفاتر اسناد رسمی مکلفند وجوه امانی مذکور را بلافاصله و در صورت انقضای وقت اداری در اولین وقت اداری بعد بصندوق ثبت تحویل نمایند.

هر گاه بستانکاری که حق درخواست بازداشت اموال بدهکار را دارد نیز می‌تواند کلیه بدهی موضوع سند به بستانکار دیگر و نیز حقوق دولت را پرداخت و یا در صندوق ثبت و یا هر مرجع دیگری که اداره ثبت تعیین می‌نماید تودیع و تقاضای استیفای حقوق خود را از اداره ثبت بنماید. هر گاه مدت سند باقی باشد باید حق بستانکار تا آخر مدت رعایت شود.

در صورت صدور اجرائیه گواهی اداره اجرا مورد بلامانع بودن فک و فسخ معامله یا انجام معامله نیز ضروری خواهد بود.

در کلیه موارد مذکور فوق هر گاه منافع مال مورد معامله حق سکنی یا حقوق دیگری بوده و به بستانکار منتقل شده باشد باید حق نامبرده تا آخر مدت مذکور در سند رعایت شود.

تبصرهً ۱ ـ انتقال قهری حق استرداد بوراث بدهکار موجب تجزیه مورد معامله نخواهد بود.

هر گاه قبل از صدور اجرائیه یا قبل از خاتمه عملیات اجرائی کلیه بدهی و خسارت قانونی و حق اجرا در صورت صدور اجرائیه از ناحیه احد از وراث مدیون در صندوق ثبت یا مرجع دیگری که اداره ثبت تعیین نماید تودیع شود مال مورد معامله در وثیقه وارث مزبور قرار می‌گیرد. در این مورد هر گاه هر یک از وراث بنسبت سهم الارث بدهی خود را به وارث مزبور بپردازد به همان نسبت از مورد وثیقه بنفع او آزاد خواهد شد.

ترتیب و نحوه وصول طلب وارث پرداخت کننده دی از سایر وارث بموجب آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود.

تبصرهً ۲ ـ عملیات اجرائی با صدور سند انتقال یا تحویل مال منقول یا پرداخت طلب بستانکار و اجرای تعهد بدهکار مختومه خواهد بود. در صورتیکه مال از طریق حراج بفروش برسد ختم عملیات اجرائی تاریخ تنظیم صورت مجلس حراج می‌باشد.
تبصرهً ۳ ـ نحوهً توقیف حق بدهکار نسبت بمازاد مورد وثیقه و طرز استیفای حقوق توقیف کننده بموجب آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود.
تبصرهً ۴ ـ کلیه اسناد تنظیمی و اجرائیه‌های صادر قبل از اجرای این قانون تابع مقررات زمان تنظیم سند خواهد بود.

۱۱ ـ مادهً ۱۲۳ قانون ثبت بشرح زیر اصلاح می‌شود:

مادهً ۱۲۳ ـ تعرفه ثبت اسناد باستثنای مواردی که مقررات خاص دارد بشرح ذیل دریافت می‌شود.

تا ۴۰ میلیون ریال ۱۲/۴ درهزار

تا ۶۰ میلیون ریال ۱۰ در هزار نسبت بمازاد ۴۰ میلیون ریال

تا ۸۰ میلیون ریال ۸ در هزار نسبت بمازاد ۶۰ میلیون ریال

تا ۱۰۰ میلیون ریال ۶ در هزار نسبت بمازاد ۸۰ میلیون ریال

تا ۲۰۰ میلیون ریال ۴ در هزار نسبت بمازاد ۱۰۰ میلیون ریال

از دویست میلیون ریال ببالا ۲ در هزار نسبت بمازاد.

در مورد اسنادی که موضوع ثبت آن انتقال منافع است هر گاه منافع بطور انتقال داده شود حق الثبت از منافع ده ساله اخذ خواهد شد.

این تعرفه به احتساب تمام اضافاتی است که در موارد دیگر قانون ثبت اسناد و املاک و سایر قوانین مقرر بوده و جایگزین آنها خواهد بود.

تبصرهً ۱ ـ مبنای محاسبه و سهمیه صاحبان دفاتر و دفتر یاران موضوع مادهً ۸۹ اصلاحی قانون ثبت نصف کل وجوهی است که بر اساس این ماده وصول می‌شود.
تبصرهً ۲ ـ از مجموع درآمد حاصل از حق الثبت اسناد رسمی موضوع این مادهً ۴۲ درصد بشیروخورشید سرخ ایران و هشت درصد از طریق وزارت کشور بشهرداریها پرداخت می‌شود و ۵۰ درصد دیگر پس از کسر سهم صاحبان دفاتر و دفتر یاران بدرآمد عمومی منظور می‌گردد. کلیه وجوه حاصل برای تقسیم بین درآمد عمومی شیروخورشید سرخو شهرداریها بر اساس مقررات این تبصره بحساب خزانه منتقل می‌شود.
تبصرهً ۳ ـ سهم شیروخورشید سرخ ایران در مورد قانون اجرای برنامه نوسازی عباس آباد بر اساس مادهً ۷ قانون مزبور وصول و پرداخت خواهد شد.
تبصرهً ۴ ـ در صورتیکه سهم بشیروخورشید سرخ ایران از درآمد حاصل از اجرای این ماده در هر سال از مجموع وصولی شیروخورشید سرخ در مدت یکسال قبل از تاریخ اجرای این قانون با احتساب رشد سالانه معادل ده درصد در هر سال نسبت بسال قبل کمتر باشد وزارت دارائی مکلف است مابه التفاوت آن را از محل پنجاه درصد درآمد سهم عمومی مذکور در تبصرهً ۲ این ماده به شیروخورشید سرخ ایران بپردازد.


مواد الحاقی

۱۲ ـ مادهً ۱۴۲ ـ نسبت به املاک مجهول المالک و املاکی که در باره آنها تقاضای ثبت نشده و به ثبت نرسیده باشد و در اجرای قانون اصلاحات ارضی بزارعین واگذار شده یا بشود احتیاج به تقاضای ثبت از طرف منتقل الیه ندارد ثبت محل مکلف است بر طبق انتقالی که واقع شده یا می‌شود پرونده‌ای بنام هر یک از خریداران تشکیل داده و اعم از اینکه ملک بصورت مشاع یا مفروز بزارع منتقل شده باشد بدون انتشار آگهی‌های نوبتی حصه متصرفی زارع را تهدید و بصدور سند مالکیت آن اقدام نماید.

این عملیات از پرداخت هر گونه حق الثبت و هزینه مقدماتی و بهای سند مالکیت و سایر هزینه‌های مربوط معاف می‌باشد.

۱۳ ـ مادهً ۱۴۳ ـ هر گاه مالکین سابق املاک موضوع مادهً ۱۳۷ بخواهند وجوه تودیع شده و یا قبوض مربوط به بهای املاک خود را دریافت دارند می‌توانند از ثبت محل تقاضای اخذ ثمن معامله را بنمایند.

در این موارد در صورتیکه با رسیدگی سابقه مالکیت متقاضی احراز شود درخواست او قبول و مراتب ضمن آگهی‌های نوبتی برای اطلاع عموم اعلام و در آن تصریح خواهد شد که هر گاه افرادی پرداخت تمام یا قسمتی از وجوه و قبوض تودیع شده را بشخصی که بنام او آگهی شده از جهت ادعای مالکیت سابق خود نسبت به اصل و یا حدود رقبه مورد انتقال محل حق خود بدانند از تاریخ انتشار اولین آگهی تا نود روز اعتراض خود را به ثبت محل تسلیم و یا در صورت وجود دعوی در دادگاه گواهی لازم تحصیل و به ثبت محل تسلیم نمایند با انقضاء مهلت مقرر در صورتی که اعتراض و یا گواهی طرح دعوی تسلیم نشده باشد در پرداخت وجوه و تسلیم قبوض مربوط اقدام می‌شود و در غیر این صورت پس از تعیین تکلیف از طریق مراجع قضائی طبق رأی صادر عمل خواهد شد.

در این موارد مقررات مواد ۱۶ ـ ۱۷ ـ ۱۸ ـ ۱۹ قانون ثبت لازم الرعایه است.

تبصرهً ۱ ـ عملیات ثبتی مربوط به اجرای این قانون از هزینه اضافی مذکور در مادهً ۱۲ قانون ثبت معاف خواهد بود و از متقاضی بر اساس جمع اقساط تبدیل شده به نقد حق الثبت و هزینه مقدماتی دریافت می‌گردد.
تبصرهً ۲ ـ قبل از قبول تقاضای موضوع این ماده تسلیم قبوض سپرده شده ولو با اخذ تأمین ممنوع است و پس از قبول تقاضا در صورت وصول اعتراض تسلیم قبوض سپرده موکول به پرداخت هزینه‌های ثبتی و اخذ ضامن معتبر خواهد بود.

در مواردی که قبل از قبول تقاضای متقاضی قبوض سپرده با اخذ تأمین تسلیم او شده باشد رفع اثر از تأمین مأخوذه موکول بتصدیق مالکیت متقاضی نسبت بثمن معامله و پرداخت هزینه‌های ثبتی خواهد بود.

۱۴ ـ مادهً ۱۴۴ ـ با اجرای مقررات اصلاحات ارضی نسبت به هر ملک تحدید حدود قطعات مورد تصرف زارعین و یا سهم اختصاصی مالک در صورت تقسیم و یا مستثنیات قانون اصلاحات ارضی فقط به انتشار آگهی الصاقی پس از استعلام از اداره تعاون و امور روستاهای محل انجام می‌گیرد.

چنانچه اموال مشمول مقررات اصلاحات ارضی متصل بهم باشند می‌توان تحدید حدود قطعات را ضمن یک آگهی الصاقی انجام داد در مواردی که مجاور ملک از املاک جزء اموال عمومی باشد وقت تحدید باید بمرجع صالح ابلاغ شود عدم حضور نماینده اداره تعاون و امور روستاها و یا نماینده سایر مراجع صالح مانع انجام تحدید حدود نخواهد بود.

تبصرهً ۱ ـ عدم حضور مالک قطعه مورد تحدید یا نماینده او انجام تحدید حدود نخواهد بود در این صورت تحدید حدود با معرفی مجاور یا معتمدین و مطلعین محل انجام می‌گیرد.
تبصرهً ۲ ـ اجرای مقررات این ماده بموجب آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود.

۱۵ ـ مادهً ۱۴۵ ـ در مرکز هر استان یا فرمانداری کل بموجب آئین نامه مصوب وزارت دادگستری و وزارت تعاون و امور روستاها هیأتی بنام هیأت تشخیص برای انجام وظایف زیر تشکیل می‌شود:

الف ـ در تحدید حدود قطعات تقسیم شده بین زارعین و یا قطعات اختصاصی مالک یا مستثنیات قانونی اصلاحات ارضی در صورت وصول اعتراض یا وجود اختلافات رسیدگی بموضوع و رفع اختلاف و تعیین تکلیف قطعی آن ـ مدت اعتراض بر حدود اعم از اینکه متصرف قطعه مورد تحدید یا مجاور آن باشد از تاریخ تحدید حدود قطعه مورد اعتراض تا سی روز پس از ختم عملیات تحدید حدودآخرین قطعه ملک مورد آگهی خواهد بود.

اعتراضات واصله از طریق ثبت محل به هیأت تسلیم می‌گردد.

ب ـ رسیدگی و صدور دستور مقتضی در مورد هر گونه اشتباهی که در آگهی الصاقی یا عملیات تحدیدی املاکی که طبق مادهً ۱۳۹ این قانون انجام می‌گیرد.

ج ـ تشخیص و تعیین قائم مقام قانونی زارع انتقال گیرنده در صورتی که انتقال گیرنده فوت کرده و یا طبق مقررات اصلاحات ارضی از او خلع ید شده باشد.

د - تشخیص نوع اعیانی زارعی و تعیین مالک آن و همچنین مستثنیات قانونی بر اساس مقررات اصلاحات ارضی برای اراضی مکانیزه و تعیین مالک آن در صورت وجود اختلاف.

۱۶ مادهً ۱۴۶ ـ در مورد املاکی که قبا از اجرای این قانون قسمتی بطور مشاع و قسمتی بطور مفروز درخواست ثبت شده و قسمت مفروز در تصرف بلامنازع متقاضی ثبت یا قائم مقام او باشد موضوع در هیأت نظارت طرح و طبق تشخیص هیأت مزبور درخواست ثبت مفروز ابقاء و اظهار نامه سهام مشاعی با تفکیک قسمتهای مفروز بدون احتیاج اصلاح می‌شود و عملیات ثبت قسمتهای مشاع و مفروز بدون احتیاج بتجدید آگهی‌های نوبتی ادامه می‌یابد.

در مورد املاکی که قبل از اجرای این قانون به سهام مشاعی درخواست ثبت شده ولی عملا تمام یا قسمتی از ملک بصورت مفروز در تصرف بلامنازع تمام یا بعضی از متقاضیان یا قائم مقام قانونی آنان در آمده باشد در صورت تقاضای هر یک از متقاضیان موضوع در هیأت نظارت طرح و برطبق تشخیص و رأی هیأت مزبور درخواستهای ثبت سهام مشاعی که بصورت مفروز در تصرف بلامنازع متقاضی ثبت یا ایادی متلقای از او باشد بصورت و با حدود مفروز اصلاح و قسمتهای مفروز از اصل ملک تفکیک و اظهارنامه سایر متقاضیان ثبت مشاعی اصلاح می‌شود و عملیات ثبت درخواستهائی که بصورت مشاع باقی می‌ماند بدون احتیاج بتجدید آگهی‌های نوبتی ادامه می‌یابد و جریان ثبت قسمتهای مفروز با انتشار آگهی‌های نوبتی شروع می‌گردد.

درخواست احاله کار به هیآت نظارت بر طبق این ماده فقط تا سه سال از تاریخ اجرای این قانون مجاز خواهد بود و رسیدگی هیأت نظارت نیز در صورتی جایز است که هیچیک از درخواستهای ثبت سهام مشاعی منتهی به ثبت در دفتر املاک نشده باشد و موضوع نیز مصبوغ به طرح و رسیدگی در مراجع قضائی نباشد.

۱۷ ـ مادهً ۱۴۷ ـ در مورد املاکی که کلاً یا بعضاً بنحو مشاع درخواست ثبت شده و قبل از اجرای این قانون در قطعات مفروزی از آن بدون انتقال رسمی یا اجازه نامه رسمی از طرف عده‌ای احداث اعیانی شده است و از این حیث ادامه عملیات ثبتی مواجه با اشکال شده باشد موضوع در هیأت نظارت مطرح می‌شود در صورتیکه اختلافی بین متقاضیان ثبت یا مقام قانونی انان و متصرفین وجود نداشته باشد طرفین را بمراجع قضائی هدایت می‌کند و الا دستور قبول درخواست ثبت را از متصرف می‌دهد..

ارجاع کار به هیأت نظارت بر طبق این ماده فقط تا سه سال از تاریخ اجرای این قانون مجاز خواهد بود و رسیدگی هیأت نیز در صورتی جایز است که ملک منتهی به ثبت در دفتر املاک نشده باشد و موضوع نیز مسبوق به طرح و رسیدگی در مراجع قضائی نباشد.

در هر صورت اگر موضوع در دادگاه مطرح شود، دادگاه با توجه بدلائل و اسناد طرفین هر چند سند عادی باشد بموضوع رسیدگی نموده و رأی مقتضی صادر خواهد کرد.

۱۸ ـ مادهً ۱۴۸ ـ برای رفع اختلاف موجود فیمابین صاحبان اراضی واقع در محدودهً شهرهای درودفریدن، شهر کرد، کرمان و افرادیکه تا اول فروردین ماه ۱۳۵۰ در اراضی مزبور ساختمانهائی ایجاد نموده و متصرفند و صاحبان عرصه حاضر بتصدیق اعیانی آنان نیستند هیأتی مرکب از دو نفر از قضات حوزهً قضائی همان محل «بتعیین وزیر دادگستری» و رئیس ثبت محل تشکیل می‌شود.

این هیئت با اختلافات موجود با توجه به اوضاع و احوال و استطاعت هر یك از طرفین به طور كدخدامنشى رسیدگى و رأى بپرداخت بهاى عادلانه اراضى در تاریخ تصور و اجرت‌المثل آن تا تاریخ صدور رأى صادر می‌نماید و یا به تقاضاى مالكین ضمن صدور رأى به پرداخت بهاى اعیانى رأى به خلع ید از متصرف می‌دهد.

رأى هیئت قطعى و لازم‌الاجرا است و مرجع اجراى آن دادگاه شهرستان محل و در صورت نبودن دادگاه شهرستان دادگاه بخش خواهد بود.

تبصره ۱ - صاحبان اعیانى در صورتی كه می‌توانند از مقررات این قانون استفاده كنند كه ظرف یك سال از تاریخ اجراى این قانون دادخواست خود را در قبال اخذ رسید به ثبت محل تسلیم نموده باشند والا به تقاضاى مالك به شرح مذكور در این ماده اقدام خواهد شد.

ثبت مكلف است از تاریخ اجراى قانون منتها ظرف یك ماه با نشر آگهى در روزنامه كثیرالانتشار محل یا نزدیك به محل و الصاق آگهى در اماكن عمومى مهلت مقرره را به اطلاع صاحبان اعیان برساند.

تبصره ۲ - پس از صدور رأى هیئت و پرداخت بهاى اراضى و اجور آن چنانچه ملك منتهى به ثبت در دفتر املاك شده باشد به نام صاحب اعیان در دفتر املاك ثبت می‌شود و اگر ملك در جریان ثبت باشد عملیات ثبتى به نام او ادامه مى‌یابد. در این صورت هر گاه موعد اعتراض به اصل و حدود ملك منقضى نشده و یا اعتراضى رسیده باشد وجه مورد حكم هیئت تا تعیین تكلیف قطعى باید در صندوق ثبت تودیع گردد. چنانچه حكم قطعى دادگاه به نفع معترض صادر شود بنا به درخواست صاحب اعیان رأى هیئت به معترض ابلاغ می‌شود و مشارالیه می‌تواند ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ فقط نسبت به بهاى تعیین شده عرصه به هیئت مذكور در این قانون اعتراض نماید و رأى هیئت قطعى است.

اعیان موضوع حكم نیز وقتى به مالكیت قطعى صاحب عرصه در خواهد آمد كه وجه مورد حكم كلاً پرداخت شده باشد.

تبصره ۳ - در مورد آن قسمت از اراضى واقع در محدوده شهر كرمان كه به نحو مشاع به صدور سند مالكیت منتهى و قطعاتى از آن به موجب سند عادى به اشخاص واگذار شده و در آن اعیانى ایجاد نموده‌اند، انتقال گیرنده ظرف موعد مقرر در ماده ۱۴۷ از مقررات ماده مذكور استفاده نماید.

تبصره ۴ - متصرفین اعیانى‌هاى اراضى علیاى بهار در صورتی كه در مدت مقرر در شق الف بند (۲) ماده واحده اراضى دولت و شهرداری‌ها و اوقاف و بانك‌ها مصوب هشتم شهریور ماه ۱۳۳۵ و تبصره الحاقى به ماده واحده مذكور مصوب ۱۶ بهمن ماه ۱۳۳۵ موفق به تقدیم دادخواست نشده باشند اگر تصرف آنها قبل از تصویب قانون هشتم شهریور ماه ۱۳۳۵ باشد و عرصه مورد تصرف آنها بیش از پانصد متر مربع نباشند می‌توانند ظرف مدت شش ماه از تاریخ انتشار قانون دادخواست به دفتر هیئت سه نفرى تسلیم نمایند والا به تقاضاى مالكین طبق قسمت اخیر ماده ۲ قانون فوق‌الذكر اقدام خواهد شد.

۱۹ - ماده ۱۴۹ - نسبت به ملكى كه با مساحت معین مورد معامله قرار گرفته باشد و بعداً معلوم شود اضافه مساحت دارد ذینفع می‌تواند قیمت اضافى را براساس ارزش مندرج در اولین سند انتقال و سایر هزینه‌هاى قانونى معامله به صندوق ثبت تودیع و تقاضاى اصلاح سند خود را بنماید.

در صورتی كه اضافه مساحت در محدوده سند مالكیت بوده و به مجاورین تجاوزى نشده و در عین حال بین مالك و خریدار نسبت به اضافه مذكور قرارى داده نشده باشد اداره ثبت سند را اصلاح و به ذینفع اخطار می‌نماید تا وجه تودیعى را از صندوق ثبت دریافت دارد عدم مراجعه فروشنده براى دریافت وجه در مدتى زاید برده سال از تاریخ اصلاح سند اعراض محسوب و وجه به حساب درآمد اختصاصى ثبت واریز می‌شود.

تبصره - در مواردى كه تعیین ارزش اضافه مساحت میسر نباشد ارزش اضافه مساحت در زمان اولین معامله به وسیله ارزیاب ثبت تعیین خواهد شد.

۲۰ - ماده ۱۵۰ - هر گاه نسبت به ملكى از طرف مالك یا قائم مقام او تقاضاى تفكیك شود این تقاضا به اداره ثبت ارسال می‌گردد و در تقاضانامه باید ارزش مورد تفكیك بر‌اساس ارزش معاملاتى روز تعیین شود و هزینه تفكیكى از طرف ذینفع بر‌اساس مبلغ مزبور قبلاً پرداخت گردد. مبناى وصول هزینه تفكیك ارزش معاملاتى روز خواهد بود هر چند بهاى معامله بیش از ارزش معاملاتى روز باشد.

۲۱ - ماده ۱۵۱ - حق‌الثبت املاك و حقوق اجرایى و هزینه تفكیك و حق‌الثبت اسناد رسمى و سایر درآمدهاى ثبتى به حساب بانكى كه از طرف ثبت كل اسناد و املاك تعیین می‌شود پرداخت مى‌گردد و رویه‌الصاق و ابطال تمبر در این موارد ملغى است.

۲۲ - ماده ۱۵۲ - ثبت كل می‌تواند در هر شهرستانى كه مقتضى بداند براى انجام امور ثبتى از قبیل امور مربوط به املاك و اجراى اسناد و حسابدارى واحد یا واحدهاى ثبتى مركب از یك یا چند بخش تشكیل دهد.

۲۳ - ماده ۱۵۳ - تودیع وجوه سپرده در حساب مخصوص ودایع ثبتى شعب بانك ملى پس از اعلام ثبت مجاز است و محتاج به تودیع آن در صندوق حسابدارى ثبت نخواهد بود.

۲۴ - ماده ۱۵۴ - پس از تصویب نقشه جامع هر شهر براى تفكیك و افراز اراضى اداره ثبت و دادگاه‌ها باید رعایت نقشه مذكور و آئین‌نامه‌هاى مربوط به شهر سازى رأساً اقدام به تفكیك نمایند.

۲۵ - ماده ۱۵۵ - ثبت كل مكلف است پس از تحصیل اعتبار ترتیب بایگانى اسناد و مدارك و پرونده‌هاى ثبتى را با تنظیم آئین‌نامه خاص به منظور تسریع كار و یكنواخت كردن و ساده نمودن امور در بایگانى تغییر دهد.

۲۶ - ماده ۱۵۶ - به منظور تشخیص حدود و موقعیت املاك واقع در محدوده شهرها و حومه نقشه املاك به صورت كاداستر تهیه خواهد شد.

اداره امور املاك ثبت كل علاوه بر وظایف فعلى خود عهده‌دار تهیه املاك بصورت نقشه كاداستر خواهد بود.

تبصره ۱ - در مورد تقاضاى تفكیك و افراز املاك مذكور در این ماده و تحدید حدود املاك مجاور و همچنین در دعاوى مطروحه در مراجع قضایى و رفع اختلاف حدودى نقشه كاداستر ملاك عمل خواهد شد.

تبصره ۲ - نسبت به املاكى كه نقشه كاداستر تهیه شده است صاحبان املاك مزبور می‌توانند با پرداخت یك هزار ریال تقاضاى الصاق نقشه مزبور را به سند مالكیت خود بنمایند.

تبصره ۳ - حدود وظایف و تشكیلات اداره امور املاك از جهت تهیه نقشه املاك به صورت كاداستر و همچنین اجراى مقررات این قانون بهموجب آئین‌نامه وزارت دادگسترى خواهد بود.

۲۷ ماده ۱۵۷ - آئین‌نامه‌هاى اجرایى این قانون را وزارت دادگسترى تهیه و تصویب خواهد كرد.

مخبر كمیسیون دادگسترى - دكتر سید محمد رضاتنكابنى‏

گزارش شور دوم از كمیسیون دارایى به مجلس شوراى ملى‏

كمیسیون دارایى در جلسه ۸ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت اصلاح ماده ۱۲۳ لایحه ارسالى از مجلس سنا راجع به اصلاح قانون ثبت اسناد و املاك مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتى و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ را براى شور دوم مطرح و اصلاحات كمیسیون دادگسترى را در این مورد تأیید و تصویب كرد.

اینك گزارش آن را به مجلس شوراى ملى تقدیم می‌دارد.

مخبر كمیسیون دارایى - امان‌الله ریگى‏

رئیس - ماده واحده مطرح است آقاى شیخ‌الاسلامى بفرمایید.

شیخ‌الاسلامى - دو سه مورد اشتباه چاپى است كه به عرض می‌رسد در تبصره ۳ ماده ۱۲۳ اشتباه شده جمله مواد الحاقى در سطر دوم زائد است این جمله مى‌آید قبل ماده ۱۴۲ كه مواد الحاقى شروع می‌شود به عنوان تیتر مواد الحاقى قرار داده می‌شود در تبصره ۴ هم در سطر آخر نوشته شده از محل ۵۰ درصد درآمد سهم عمومى صحیح این است كه از محل ۵۰ درصد سهم درآمد عمومى نوشته شود.

رئیس - نظر دیگرى در ماده واحده نیست؟ (اظهارى نشد) كلیات آخر لایحه مطرح است آقاى مظهرى بفرمایید.

مظهرى - آنچه امروز به تصویب مجلس شوراى ملى خواهد رسید یك كار انقلابى است كه مجلس انقلابى ایران براى حل مشكلات مردم این مملكت از نظر مسایل ثبتى انجام خواهد داد مرددم مملكت ما هر گروه و طبقه و دسته‌اى با سازمان ثبت اسناد و املاك به صورت‌هاى مختلف سر و كار دارند (صحیح است) و تجدید سازمان ثبت اسناد كه مورد توجه قرار گرفته همزمان با این تسهیلاتى كه از نظر قانونى براى این سازمان اجرایى فراهم خواهد شد بسیارى از مشكلات مردم این مملكت را رفع خواهد كرد (صحیح است) كه من به عنوان نماینده مجلس وظیفه دارم از حسن‌نیت و واقع‌بینى وزیر محترم دادگسترى و حوصله و دقت نظر رئیس محترم و اعضاى محترم كمیسیون دادگسترى كه با دقت و تكرار می‌کنم با با حوصله و علاقه‌مندى عجیبى این مسئله را بررسى كردند و به پیشنهادها و تقاضاهایى كه شده بود رسیدگى كردند و یك لایحه ارزشمند و انقلابى از تصویب كمیسیون گذشت و جا دارد كه از همه كسانى كه در تهیه و تصویب و برسى و اصلاح این قانون زحمت كشیدند سپاسگزارى كنم (احسنت).

رئیس - آقاى هنرمندى بفرمایید

هنرمندى (معاون وزارت دادگسترى) - با كسب اجازه از مقام ریاست و نمایندگان محترم بنده از كلیه خانم‌ها و آقایان نمایندگان مجلس محترم تشكر می‌کنم از كمك‌هایى كه در این قانون در كمیسیون‌ها كردند ضمناً چند اشتباه چاپى است كه عرض می‌کنم در ماده ۱۴۳ كه می‌گوید « هر گاه مالكین سابق املاك موضوع ماده ۱۳۷ » عرض كنم چون شماره مواد عوض شده یعنى این مواد الحاقى از ماده ۱۳۲ شروع شده بود اشتباه بود باید از شماره ۱۴۲ شروع بشود و این اصلاح شده در نتیجه درخود مواد كه اشاره به شماره قبل می‌شده این شماره‌ها سر جاى خودش باقى مانده استدعا دارم این مواد اصلاح شود یعنى ماده ۱۳۷ بشود ۱۴۲ و باز هم در بند ب ماده ۱۴۵ اشاره شده به ماده ۱۳۹ كه این هم باید اصلاح بشود و ۱۴۴ نوشته بشود.

رئیس - اشتباهات چاپى اصلاح می‌شود نظر دیگرى در كلیات اول لایحه نیست؟ (اظهارى نشد) بورود در شور ماده واحده رأى می‌گیریم خانم‌ها و آقایانى كه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اكثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه براى تصویب مجدد به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم لایحه قانون بیمه‌هاى تأمین اجتماعى به وسیله آقاى دكتر مجیدى وزیر كار و امور اجتماعى‏

۹ - تقدیم لایحه قانون بیمه‌هاى تأمین اجتماعى به وسیله آقاى دكتر مجیدى وزیر كار و امور اجتماعى‏

رئیس - آقاى دكتر مجیدى فرمایشى دارید بفرمایید.

دكتر مجیدى (وزیر كار و امور اجتماعى) - با كسب اجازه از مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم در اجراى مقررات ماده الحاقى به قانون بیمه‌هاى اجتماعى مصوب بهمن ماه ۱۳۴۷ لایحه قانون مزبور را كه مشتمل بر ۱۱۲ ماده و تبصره می‌باشد براى تصویب تقدیم می‌نماید .. (احسنت - احسنت)

ضمناً از فرصت استفاده كرده این لایحه را كه با توجه به تجربیات چندین ساله بیمه‌هاى اجتماعى تهیه شده است و سعى شده است با توجه به حجم مسئولیتى كه در دوران برنامه پنجم به عهده این سازمان نهاده شده یعنى تعداد بیمه‌شدگان باید به یك میلیون و چهارصد هزارنفر برسد. (احسنت) و طبعاً می‌بایست از نظر تشكیلات و مقررات وضعى براى سازمان بیمه‌هاى اجتماعى فراهم شود كه بتوانند واقعاً این حجم كار را به راحتى قبول بكند و به عهده بگیرد و بیمه‌شدگان را از هر حیث روز به روز راضى‌تر نگه دارد (احسنت) البته در قانون قبلى ابهاماتى بوده از نظر روابط بین سازمان بیمه‌هاى اجتماعى و كارگران كه در این قانون رفع شده در جهت تأمین براى كارگران بازنشسته كه امروز از خدمات درمانى بهره‌‌مند نمی‌باشند یك قدم اصلاحى بلندى برداشته شده و در میان براى بازنشستگان كارگر تعمیم داده شده (آفرین) همچنین از نظر شكل تشكیلاتى با توجه به اینكه حجم مسئولیت زیاد خواهد شد خدمات درمانى از بیمه‌هاى اجتماعى مجزا شده و به این ترتیب دستگاه بیمه‌هاى اجتماعى می‌تواند بهتر به خدمات خودش ادامه بدهد و دستگاه درمانى بیمه‌هاى اجتماعى نیز بهتر و با مسئولیت روشن‌ترى می‌تواند خدمات خودش را توسعه بدهد البته انتظارات طبقه كارگر همیشه بایستى در جهت وضع رفاه بیشتر باشد (احسنت) براى سازمان بیمه‌هاى اجتماعى كه امكانات معینى دارد و بر‌اساس عرضه خدمات بهتر محدود می‌شود به امكاناتى كه در اختیار دارد لذا با توجه به این امكانات حداكثر تلاش شده كه این لایحه به صورت مترقى‌ترین شكل ممكن عرضه شود (احسنت) البته در بحث‌هایى كه در كمیسیون‌ها خواهد شد ارشاد و راهنمایى نمایندگان محترم بسیار براى ما ذیقیمت خواهد بود و در صورتى كه لازم باشد در مواد تجدید‌نظر خواهد شد و با كمال صمیمیت به اصلاحات نمایندگان محترم توجه خواهیم كرد (احسنت - احسنت)

رئیس - لایحه به كمیسیون‌هاى مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت سه نامه مربوط به سه لایحه قانونى از مجلس سنا

۱۰ - اعلام وصول و قرائت سه نامه مربوط به سه لایحه قانونى از مجلس سنا

رئیس - لوایحى از مجلس سنا رسیده است براى اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شوراى ملى‏

گزارش كمیسیون شماره ۱۰ (كشور) در قبال لایحه شماره ۱۷۲۷۸ مورخ ۲۴/ ۳/ ۱۳۵۱ دولت راجع به اصلاح ماده ۳ قانون اجراى برنامه‌نویسى عباس‌آباد در جلسه روز دوشنبه ۱۳ آذر ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینك لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامى‏

رئیس - لایحه به كمیسیون‌هاى مربوط ارجاع می‌شود

ریاست محترم مجلس شوراى ملى‏

گزارش كمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۱۲۴۸ مورخ ۲۶/ ۱/ ۱۳۵۱ دولت راجع به موافقت‌نامه همكارى براى استفاده صلح‌جویانه از انرژى اتمى بین دولت شاهنشاهى ایران و دولت كانادا در جلسه روز دوشنبه ۱۳ آذر ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینك لایحه قانون مزبور جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامى‏

رئیس - لایحه به كمیسیون‌هاى مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شوراى ملى‏

گزارش كمیسیون شماره ۸ (آبادانى و مسكن) در قبال لایحه شماره ۴۸۵۲ مورخ ۸/ ۳/ ۱۳۵۱ دولت راجع به اصلاح قانون واگذارى اراضى و ابنیه دولتى به مؤسسات خیریه و درمانى مصوب اسفند ۱۳۴۳ در جلسه روز دوشنبه ۱۳ آذر ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینك لایحه قانون مزبور جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامى‏

رئیس - لایحه به كمیسیون‌هاى مربوط ارجاع می‌شود

- اعلام وصول و قرائت دو نامه رسیده از دولت در اجراى قانون نحوه خرید ماشین‌آلات‏

۱۱ - اعلام وصول و قرائت دو نامه رسیده از دولت در اجراى قانون نحوه خرید ماشین‌آلات‏

رئیس - نامه‌هایى از دولت رسیده است براى اطلاع نمایندگان قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست مجلس شوراى ملى‏

به استناد ماده ششم « قانون برنامه عمرانى چهارم كشور » مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده‏ « قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم براى اجراى طرح‌هاى مصوب برنامه‌هاى عمرانى كشور » مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵، موافقت‌نامه‌اى به مبلغ چهل و سه میلیون و دویست و بیست و چهار هزار و چهار صد و ده (۴۳۲۲۴۴۱۰) دلار آمریكایى به منظور تأمین قسمتى از هزینه ارزى طرح توسعه پالایشگاه تهران مورد نیاز شركت ملى نفت ایران در تاریخ ۱۵ نوامبر ۱۹۷۲ با بانك صادرات و واردات آمریكا و بانك كمیكال نیویورك آمریكا منعقد گردیده است. اعتبار مذكور در بیست (۲۰) قسط متساوى و متوالى شش ماهه باز پرداخت می‌گردد و نرخ بهره بانك صادرات و واردات آمریكا شش (۶) درصد درسال و نرخ بهره بانك كیمیكال نیویورك سه چهارم یك درصد علاوه بر نرخ پایه بانك مزبور می‌باشد. این گزارش در اجراى تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا

ریاست مجلس شوراى ملى‏

به استناد ماده ششم « قانون برنامه عمرانى چهارم كشور» مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم براى اجراى طرحهاى مصوب برنامه هاى عمرانى كشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵، موافقت‌نامه‌ای به منظور تأمین قسمتى از هزینه قرارداد مربوط به طرح توسعه پالایشگاه تهران در تاریخ ۱۳ آبان ماه ۱۳۵۱ با سندیكایى از بانك‌ها به عاملیت مؤسسه منیو فكچرزها نوورلمیتد منعقد گردیده است. اعتبار موضوع موافقت‌نامه فوق بالغ بر چهل و پنج میلیون (۴۵۰۰۰۰۰۰) دلار آمریكایى است كه یازده (۱۱) قسط متساوى بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌اى از قرار هفت هشتم درصد بیش از نرخى كه براى سپرده‌هاى دلارى به بانك‌هاى لندن عرضه می‌شود تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل ژانویه ۱۹۷۶ می‌باشد. این گزارش در اجراى تبصره ۲ ماده واحده فوق‌الذكر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا

- تقدیم لایحه اصلاح قانون مربوط به ارتقاء درجه سرجوخه‌هاى ارتش به گروهبان سومى به وسیله آقاى قوام صدرى وزیر مشاور

۱۲ - تقدیم لایحه اصلاح قانون مربوط به ارتقاء درجه سرجوخه‌هاى ارتش به گروهبان سومى به وسیله آقاى قوام صدرى وزیر مشاور

رئیس - آقاى قوام صدرى فرمایشى دارید بفرمایید.

قوام صدرى (وزیر مشاور) - با اجازه مقام محترم ریاست لایحه‌اى است مربوط به ترمیم و تأمین حقوق سرجوخگان كادر ارتش كه تقدیم و تقاضاى ارجاع به كمیسیون‌هاى مربوط را دارم.

- ختم جلسه

۱۳ - ختم جلسه

رئیس - با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌كنیم تاریخ و دستور آینده بعداً به اطلاع همكاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده و سى و پنج دقیقه صبح جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شوراى ملى شوراى ملى - عبدالله ریاضى‏