مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ دی ۱۳۴۹ نشست ۲۲۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ دی ۱۳۴۹ نشست ۲۲۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۱۳ دی ۱۳۴۹ نشست ۲۲۰

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملّی، دوره ۲۲

جلسه :۲۲۰

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۲- بیانات قبل از دستور- آقایان: فولادوند- مصطفوی نآئینی- روستا- دکتر گاگلیک- هوا کیمیان- بوشهری- پرفسور مخبر فرهمند

۳- تصویب صورت‌جلسه

۴- معرفی تیمسار سپهبد سهیعی به سمت وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، آقای دکتر منوچهر گودرزی به سمت وزیر مشاور و تیمسار ارتشبد عظیمی به سمت وزیر جنگ به وسیله آقای نخست وزیر

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا ردلایحه قانونی اصلاح قانون حفظ امنیت اجتماعی و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع‌به لایحه موافقت‌نامه همکاری اقتصادی و صنعتی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک و ابلاغ به دولت

۷- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به لایحه استفاده مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصوب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به لایحه قرارداد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز مصوب ابان ۱۳۳۳ و ارسال به مجلس سنا

۹- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی وسیله آقای دکتر اعتمادی کارپرداز

۱۰- طرح و تصویب گزارش کمیسیون آب و برق دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی واگذاری اثاثه و لوازم فنی به شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق و ابلاغ به دولت

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به لایحه تأسیس سازمان تربیت‌بدنی ایران

۱۳- اعلام وصول و قرائت‌نامه‌های مربوط به دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۴- اعلام وصول وقرائت‌نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

۱۵- قرائت دستور و تعیین جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر طالع- روحانی- صایب- مرتضوی- مسعودی- معزی- مهرزاد- دکتر نجیمی- اهری- پرویزی- موقر- دکتر متین- تهرانی- دکتر صالحی- مهندس زرآور- رضوی- دکتر شریعت- رضازاده- دکتر کیان- پوربابایی- پزشکی- دکتر سعید- دکتر فربود- مهندس اربابی- مهندس سهم‌الدینی- شهرستانی- محمد مافی- دکتر عظیمی- ادیب سمیعی- مهندس بریمانی- مهندس پروشانی- خواجه نوری- دکتر دادفر- بانو دکتر دولتشاهی.

غائبین مریض

آقایان ضیایی احمدی- دکتر اسدی- ملک افضلی- پاینده- تیمسار وحدانیان- فروتن- دکتر کلالی- مهندس ریاحی- سلیمانی کاشانی- دکتر ضیایی- جاماسبی- دکتر حکیم شوشتری.

- بیانات قبل از دستور آقایان: فولادوند- مصطفوی نآئینی- روستا- دکتر گالیک- هوا کیمیان- بوشهری- پروفسور مخبر فرهمند

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: فولادوند- مصطفوی نآئینی- روستا- دکتر گالیک- هوا کیمیان- بوشهری- پروفسور مخبر فرهمند.

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم. آقای فولادوند تشریف بیاورید.

فولادوند- بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم، به نام نامی شاهنشاه آریامهر با کسب اجازه از مقام معظم ریاست مجلش شورای ملی و نمایندگان محترم در زمینه وقایع ناگوار اخیر باید عرض کنم که:

من اگر به جای انقلاب سفید (تکیه می‌کنم بر کلمه سفید) شاه و مردم بودم به منقدین و ناشکران می‌گفتم:

ای گران جان خوار دیدستی مرا
ز آن که بس ارزان خریدستی مرا

(بارک‌الله آفرین)

هر که اوارزان خرد ارزان دهد
گوهری طفلی به مشتی نان دهد

خوشبختانه آنچه باید شکافته شود شکافته شده و دولت مقتدر شاهنشاه ودستگاه امنیتی و حراستی کشور (که درود قلبی و سپاس فراوان ایرانیان را یک‌بار دیگر سزاوار شدند) پرده از خیانت‌ها و جنایت یک مشت خائن بی‌وطن و دلقک احمق برداشت.

در اینجا از جمله روی سخن من با دانشجویان عزیز ما است که در این چند روزه به خوبی مشاهده نمودند که تا چه اندازه چند نفر دانشجو نمای کرم‌خورده از نام شریف دانشجوب ه منظور مذبوحانه خنثی‌کردن انقلاب و سعادت ملی سوء‌استفاده نمودند و مایه بسی خوشوقتی است که طبقه شرافتمند دانشجوی ایرانی چه در مصاحبه‌ها و چه در تماس‌هایی که با افراد هم‌میهن خود گرفتند انزجار و نفرت خود را از معدودی خائن بی‌وطن که دانشگاه‌های ما و فرزندان ما را هدف خیانت خود قرار داده بودند صمیمانه ابزار نمودند و یقین است که اگر قبلاً از مقاصد خیانت‌کارانه آنان آگاهی داشتند با مشت خود به دهان آنان می‌کویبدند و مطمئناً فرزندان دانشجوی ما از وقایع اخیر عبرت گرفته و هرگز اجازه نخواهند داد قلیلی مزدور اجنبی با این طریق بی‌رحمانه نام دانشجو را ملوک نمایند.

دانشجوی عزیز و هم‌میهن عزیز،

آیا بهتر نیست بگذاریم امثال خان‌بابا طهرانی و معدودی هم‌دستان بی‌مغز خائنش در همان‌جایی‌که جلای وطن کرده‌اند همان طور مانند گربه‌ای پیس معومعو بزنند تا بمیرند و از موهبت و شرف ایرانی بودن تا ابد محروم بمانند؟

ایران امروز- ایران کار- ایران امید- ایران سازندگی- ایران مردان و زنان قویدل و مصمم و وطن‌پرست و مؤمن به رهبری شهریار بزرگ خود می‌باشد و صمیمانه و آگاهانه جان و مال و فرزند خود را در کف اخلاص در راه اعتلای ایران به فرمان شاهنشاهن بزرگ بیدار دلش گذارده.

به آن احمق‌های ضعیف‌النفس بی‌استعداد و تنبل که با مزدوری اجانب سرخ و سیاه برای ما کاسه از آش داغ‌تر و دایه مهربانتر از مادر شده‌اند می‌گوییم لازم نیست چهره کریه خودتان را به خاک خیانت در پای اجنبی بسایید و با این عمل گاز به پستان مادر خود بزنید. اگر مردید و راستگو صمیمانه توبه کنید و بیایید همین‌جا ردهمین وطن که هرچه دارید و خواهید داشت از او است مانند ما همه برای هموطنان خود تن به کار و کوشش بدهید و به جای لش‌بازی و ولگردی بامزد خیانت، به کمک مردم پاک‌سرشت ایان قامت شرف اعلام کرده وطن‌تان را بسازید! بیایید به جای این‌که جاسوس و بی‌آبرو و لگدکرده اجنبی‌های سرخ و سیاه علیه ایران بشوید سربازان ایران مقدس علیه آنها باشید.

به خدا با پول‌هایی که اجنبی‌های سرخ و سیاه در راه تخریب کشورها خرج می‌کنند به خوبی می‌توانند رنج‌های خودشان را درمان نمایند و به ما طمع نکنند- والا با یک میلیونیم این پول‌هاهرکس می‌تواند چهار یا چهارده تا به چه گمراه را وادار به شعار دادن ضد ملی بنماید و بعد هم با وسایل تبلیغاتی وسیعی که دارند به دروغ ابعاد آن را بزرگ جلوه دهند و برای بلعیدن مجانی ثروت‌های ملی ما برای خودشان بهانه سالوسانه بتراشند.

من از همه می‌پرسم آیا سپهبدی با شرف بودن در ارتش شاهنشاهی ایران بهتر نبود از این که تیمور خائن برود و نوکر بی‌آبروی اجنبی شود؟ البته این خود راست است که ذره‌ذره که اندرین ارض و سما است- جنس خود را همچو کاه و کهربااست (احسنت). تیمور بختیار هم لازم بود عاقبت از بعثی‌ها منبعث گردد و دیدیم که بالاخره مولاعلی هم با دست غیبی سزایش را داد (احسنت).

ما تا زمانی برای خارجی‌ها احترام و محبت داریم که منافع ملی ما را منافی مصالح خودشان ندانند و عیله ما دست به اقدامات خراب‌کارانه نزنند و در حادثه بختیار به خوبی دیدند که عرض خود می‌برند و زحمت ما می‌دارند!

این ملت در تاریک‌ترین دوران‌ها شدیداً وطن‌پرست مانده و در پرمشقت‌ترین ایام به پادشاهان بزرگ خود وفادار و جانبازی کرده (صحیح است) و برای اطلاع اجنبیان بدخواهی که چشم به عرض و ناموس و جان و مال ایران دوخته‌اند باید بگویم که خیلی خام تشریف دارند اگر فکر می‌کنند نژادی که غیله‌های یونان و روم و عرب و ایلغار مغول و غیره را پشت‌سر گذاشته و می‌رود که به سلامتی شاه و ملتش ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی‌اش را به زودی جشن بگیرد، از جلوی این تازه به دوران رسیده‌ها فرار خواهد کرد و در عصر طلایی آریامهر که می‌رویم در سایه رهبری وجود مقدسش ضایعات قرون را ترمیم و جبران بنماییم نفربه‌نفر خون خود را در قدوم شاه بزرگ و بزرگوارش نخواهد ریخت سخت در اشتباه‌اند- شاهنشاهی که به یمن کرم و لطف بی‌منتهایش حتی توطیه‌کنندگان علیه جان مقدسش را عفو می‌فرماید باشدکه یک ایرانی خیانتکار را بدین‌گونه به راه راست هدایت و به خدمت به میهن عزیز برگرداند.

بلی شاه ما آزادی بخش است و ملت ما آزادی‌خواه و در قلب شاهنشاه و در قلب ملتش از این خصیصه به جز شادی اثری منعکس نیست.

.... اگر اجانب و عروسک‌های‌شان پند بگیرند مانند ما خیرش را خواهند دید وگرنه وای بر آن، زیرا شنایع آنها سجایای ما را فزونتر جلوه‌گر خواهند ساخت.

ملت ایران از اجانب رنگ وارنگ سرخ و سیاه و زرد می‌پرسد: آیا می‌خواستید از تیمور بختیار و از ده دست نشانده‌هایش چه بسازید؟ آیا قصد شوم شما ایجاد یک دیکتاتوری ارتجاعی (بعثی مشیرب) سیاه سرخ یا زرد به دست این اجانب داخلی (که تنها نام ایرانی داشتند) و سپس غارت منال ملی ما به ثمن بخس یا حتی به رایگان نبود؟... ما ملت نمی‌دانیم چه قطب‌هایی بودید و هستید (ما بخواهیم امن بودیم دولت شاهنشاه بیدار) ولی به هر حال ننگ این خیانت به اساس ملی و تعرض به سلامت نفس صلح‌دوستی ما به نامتان ثبت شد و تصادفاًً به یمن هشیاری پاسداران شاهنشاه ندانسته خدمت بزرگی هم به ملت ایران کردید بدین معنی که اگر لله‌الحمد دولت ما بیدار بود ملت ما خوش‌باور بود و قبل از این توطیه پلید آن همه تبلیغات بشردوستی کاذب شما را حقیقی پنداشته بود و این نیرنگ شوم شما عموم ایرانیان را بر آن داشت که بار دیگر در اعتقاداتش تجدید ارزیابی کند و بیاد گفته شاعر بیفتد که:

آنکه پیشت نشسته شام و سحر
که منم پاک‌باز و پاک نظر
نکنی عشق پاک او باور
که جفا پیشه است و افسونگر
این همه سعی نیست بی‌غرضی
هست البته در دلش مرض! (آفرین)

در خاتمه انسان‌که شاهنشاه فرمودند قایمین علیه ایران و انقلاب ما را عقیم سازند و ثروت‌های ما را به رایگان ببرند و در صورت تعرض چیزی جز خاک سوخته باقی نخواهد ماند...

ضامن این فرموده شاهنشاه جان پاک تمام ایرانیان است که از برکات همه جانبه انقلاب روز به روز به حیثیت انسانی و رفاه اقتصادی بیشتری نایل می‌گردند و می‌دام که آئینه احساسات همه ایرانیان هستم وقتی می‌گویم:

اگر نبود مجاهدات شبانه‌روزی سی‌ساله و تحمل بار سنگین زحمات و صدمات و توفیق به این هه خدمات اعلیحضرت همایونی ایران همان کشوری بود که سی‌سال پیش بی‌خبر به آتشش کشیدند و اگر به فکر تکرار تاریخ افتاده‌اند به تأسی از رهبر تاریخ‌ساز خود می‌گوییم: آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت و برای تضمین سعادت کشور ما همان طور که خدای بزرگ در سی‌سال گذشته نگهدار ذات اقدس شهریار ما بوده همیشه یار و حافظش خواهد بود انشاءالله تعالی.... زیرا اشعاری سلطنتش این است:

مرا داد فرمود و خود داور است
با تشکر از بذل توجه همکاران محترم.

ضمناً لازم است از عموم پسداران انقلاب که عبارت از دولت خدمتگزار و بیداردل آقای هویدا و از سربازانی که به امر مبارک شاهنشاه آریامهر حقوق حقه ایران را از منابع نفتی کشور استیفا کرده و خواهند کرد یعنی دستگاه رهبری شرکت ملی نفت ایران در این مکان مقدس صمیمانه تشکر و مزید توفیقات‌شان را در خدمت به شاهنشاه آریامهر و میهن عزیز از خداوند متعال مسئلت بدارم متشکرم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای مصطفوی تشریف بیاورید:

مصطفوی نآئینی- با اجازه جناب آقای رئیس محترم مجلس شورای ملی و خانم‌ها و آقایان نمایندگان محترم رونوشت تلگرافی که از متینگ هفته گذشته نآئین برای بنده رسیده است عیناً حضور مقام ریاست تقدیم می‌کنم.

در هفته گذشته در نآئین متجاوز ۲۰۰۰ نفر از فرهنگیان و روشنفکران، کشاورزان و کراگران متینگ عظیمی برپا کردند فرهنگیان نآئین در بیانات خودشان نسبت عده انگشت شمار دانشجو نما که موجب بدنامی جوانان ما شده‌اند و خواسته‌اند فرزندان عزیز این مملت را از راه راست منحرف کنند ابزار انزجار وتنفر نمودند و از دولت جناب آقای هویدا تقاضا کردند که ضمن محبت کریمانه‌ای که به همه دانشجویان مملکت دارند این چند نفر انگشت شمار و معدود را به شدت مجازات کنند که موجب عبرت سایرین بشود فرهنگیان در سخنرانی‌هایی که کردند گفته‌اند در تمام کشور ایران هیچ فرد روشنفکر و هیچ فرهنگی و تحصیل‌کرده‌ای موافق نیست که نسبت به این افراد ناباب که می‌خواهند در محیط دانشجویی و علم و دانش سم‌پاشی کنند ارفاق بشود کشاورزان و کارگران نآئینی در بیانات خودشان اظهار داشتند ما طبقات محروم بیش از همه از ثمرات گرانمایه و گران‌قدر انقلاب بهره‌ور شده‌ایم و چون در اثر انقلاب ارزش اجتماعی ما به حدی بالا رفته است که دنیای متمدن برای ما احترام قائل شده است بنابراین هر فرد خائنی هر فرد بازمانده فئودال‌ها و مالکین کهنه و هر سیاست شوم ارتجاع سیاه و سرخ یا به فرمایش شاهنشاه اتحاد نامقدس این دو ارتجاع بخواهند نمی‌توانند تزلزلی در ارکان و اهداف انقلاب سفید ایران وارد کنند و ما با خون خود از اهداف انقلاب دفاع می‌کنیم به طور کلی در متینگ روز یکشنبه هفته گذشته در نآئین نسبت به توطیه خاثنانه‌ای که عوامل فئودال‌ها با همکاری ارتجاع سرخ و سیاه فراهم کردند ابراز تنفر شدید نمودند مردم نآئین در متینگ خودشان نسبت به شاهنشاه آریامهر که رهبر عالی‌قدر انقلاب سفید ایران و در حقیقت احیاکننده کشور باستانی ایران هستند بار دیگر ابراز وفاداری و جانبازی کردند (صحیح است) و نسبت به دستگاه‌های امنیتی کشور که با نهایت بیداری و هشیاری و درایت جلو توطیه خائنین را گرفتند تقدیر و تشکر کردند (صحیح است) شعار آنها در متینگ این بود:

پاینده باد پاسداران امنیت مملکت که با هوشیاری و جانبازی موجبات آسایش و ثبات این مملکت را فراهم کرده‌اند. نکته‌ای که باید عرض کنم طرز توضیح جریان شوم گذشته و اعلام توطیه هاثنانه آنها بود یعنی صراحت لهجه دولت و خودداری از سیاست قدیمی استتار در تمام مردم ایران و منجمله در مردم ناینین اثر فوق‌العاده مطلوبی داشته (صحیح است) عرض دیگرم راجع به فرمایشات تاریخی شاهنشاه در روز سه‌شنبه هشتم دی‌ماه در سازمان برنامه است فرمایشات شاهنشاه که حاکی از نهایت تسلط معظم‌له نسبت به سیاست کلی مملکت و برنامه‌های اجتماعی و عمرانی همه جانبانه کشور است به حدی پر ارزش و به قدری پرمایه بود که بدون تردید هر شنونده‌ای را وادار به احترام می‌کرد (صحیح است) شاهنشاه در فرماشات خودشان ضمن ترسیم خطوط سیاست اصلی دولت پیشرفت برنامه فرهنگی، بهداشتی، کشاورزی و صنعت مملکت را در برنامه آینده پنجم مکرر تأکید فرمودند بنده به عنوان یک کارمند قدیمی دولت از عنایاتی که شاهنشاه نسبت به طبقه آنها تأکید فرمودند سراحترام فرود می‌آورم (صحیح است) (عباس میرزایی- از طرف ما هم سر احترام فرود بیاورید) به نظر من هیچ یک از شئون مملکتی نبود که در فرمایش شاهنشاه مورد فراموشی واقع شود (صحیح است) تمام نکات گفتنی را ضمن فرمایشاتشان فرمودند هر چند بیانات شاهنشاه در تمام موارد و همیشه برای ملت ایران و برای مجریان برنامه‌ها آمورنده ورد کاملی است و هرچند سیاست کلی رهبری شاهنشاه در کتاب انقلاب سفید مدون است ولی به نظر من فرمایشات تاریخی شاهنشاه در روز سه‌شنبه هشتم دی‌ماه درست مثل نقشه اجرایی و تحلیلی نقشه‌های کلی است که در کتاب انقلاب سفید تدوین شده است در حقیقت نشانه‌های اصلی در کتاب انقلاب سفید و نقشه‌های اجرایی و تحلیلی در فرمایشات تاریخی روز سه‌شنبه هشتم دی‌ماه آمده بنابراین با توجه به این که این فرمایشات نقشه‌های اجرایی است و مأمورین دستگاه‌های اجرایی موظفند آن نقشه‌ها را اجرا کنند به نظر من می‌رسد که حاماً فرمایشات شاهنشاه باید ضمن جزواتی به چاپ برسد و در دسترس همه ملت ایران برای همیشه باشد (صحیح است) و مخصوصاً مأمورین اجرایی همه با خود آن جزوات را داشته باشند و گاه و بیگاه آن جزوات را مطالعه کنند تا اهداف عالی شاهنشاه را که برای سعادت ملت می‌خواهند یادآور بشوند و در اجرا آن اوامر اقدام بکنند برای این که به نظر بنده آسایش ملت ایران و در حقیقت رضایت خداوند جز در راه اجرای نیات شاهنشاه چیز دیگری نیست (صحیح است.) در عرایضم الان چناب آقای معاون وزارت راه را دیدم و یادم افتاد که سانحه راه‌آهن که در بین نایبین و یزد اتفاق‌افتاده است یادی بکنم حقیقتاً سانحه بسیار شومی بود بنده به روح پاک کارگران زحمتکشی که برای پیشرفت کار و برنامه مملکت جان بر کف نهادند و جان خود را از دست دادند بالاخص که متأسفانه این مصدومین و این بیچاره‌ها از راه دور برای کار کردن به یک نقطه دورتری آمده‌اند من در مقابل همت اینها که جان خودشان را برای پیشرفت کارهای مملکت از دست دادد سر تعظیم فرود می‌آورم (احسنت) (مؤیدامینی- اینها همه از اهالی اردبیل و خلخال بودند برای خانواده‌های اینها بفرمایید یک اقدامی بکنند) بلی مقدمه عرایضم برای همین مطلب بود این قبیل سوانح در همه جای دنیا اتفاق می‌افتد امروز صبح در روزنامه خواندید که یک استادیوم در اروپا فرو ریخته ۶۰ نفر یا ۱۰۰ نفر ادم کشته شده‌اند ولی چون مقامات مسئول وزارت راه خودشان در مصاحبه گفته‌اند که متصدیان قطار مسافربری و راننده لکومتیو مسئول بوده و خطا کرده‌اند به نظر من لازم است که اینها را به اشد مجازات و شدیدترین مجازات‌ها برسانند و تنبیه کنند (صحیح است) و بعد هم توجه بکنند که افرادی که برای اجرای برنامه‌های عمرانی جانشان را از دست داده‌اند باید دولت به خانواده آنها توجه بکند (احسنت) من یقین دارم دولت جناب آقای هویدا که در اجرای اوامر علیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر هیچ یک از کارهای مملکت را فراموش نمی‌کند توجهی به حال این بیچاره‌ها خواهد کرد ولی تذکر این نکته در این مکان مقدس لازم بود (احسنت) عرض دیگرم به مناسبت جریاناتی است که در بعضی از نقاط در هفته پیش اتفاق افتاد لازم دانستم به عرض برسانم که خوشبختانه دانشجویان اصفهان در دانشگاه اصفهان باهوش و درایت ذاتی خودشان و با شاه‌دوستی و وطن‌پرستی خودشان مثل اکثریت دانشجویان کشور به هیچ‌وجه من‌الوجوه اجازه ندادند که سمپاشی افراد بیگانه‌پرست در داخل دانشگاه نفوذ پیدا کند البته این نکته قسمتی مربوط به هوش و درایت دانشجویان اصفهان بود و قسمت مهمی مربوط به بیداری و هشیاری اولیا امور مخصوصاً استاندار دانشمند و فاضل که با مراقبت و با تماس‌دوستانه با دانشجویان آنها را از هرگونه سوءتفاهمی بر حذر داشت لازم می‌دانم از وظیفه‌شناسی آقای دکتر سام استاندار اصفهان و مأمورین امنیتی آن استان در اینجا تشکر کنم (دکتر صالحی- کاملاً صحیح است) (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای روستا بفرمایید.

روستا- با اجازه مقام ریاست بنده نظر داشتم که هفته قبل یعنی جلسه قبل از طرف اصناف صحبت کنم ولی ابراز احساسات از طرف سروران عزیز به دست نیامد اما موضوع آنچنان حائز اهمیت است که اگر ماه‌ها درباره‌اش صحبت و بحث بشود باز کم است (صحیح است).

وقتی تاریخ پرافتخار این مرز و بوم را ورق می‌زنیم متأسفانه صفحاتی را ملاحظه می‌کنیم که نمایشگر وقایع و حوادث ناگواری است که بازیگران آن اغلب قصد بر هم زدن استقلال دو هزار و پانصدساله ایران و برهم زدن اساس امنیت و آسایش ملت کهن سال آن را داشته‌اند اما در اثر عنایات و الطاف پروردگار بزرگ، این بازیگران بیرون آمده است موفق نشده‌اند ولی از آنجایی که دشمنان آزادی و استقلال ما همواره در پی فرصتی هستند تا نقشه خائنانه و شوم خود را به مرحله اجرا درآورند (صحیح است) در این موقع که برکات و ثمرات انقلاب سفید از هر نقطه و گوشه و کنار این مملکت نمایان شده و چشم جهانیان را خیره ساخته است فرصت را مغتنم شمرده با شیوه مغتنم شمرده با شیوه تازه و قیافه جدی ظاهر و نغمه‌های ناموزونی آن هم در محیط مقدس دانشگاه بر ضد انقلاب و به عنوان نفی اثار انقلاب سفیدساز نموده‌اند اما طبقه اصناف دوش به دوش همه طبقات مردم بیدار دل در باز شناختن ماهیت رویدادها واقعاً ورزید و خبر شده‌اند نه گول رنگ را می‌خورند و نه فریب چهره‌های ظاهر الصلاح را، چون فراوان دیدیده‌اند گندم نمایانی که جوفروش از کاردرآمده‌اند، بسیار دیده‌اند عوامل استعمار را که با نقاب ضداستعماری خواسته‌اند در فرصت معین مأموریت واقعی را برای صف‌شکنی و ایجاد تفرقه و اختلاف بین جمع صورت‌دهنده و یک نهضت اصیل را از مسیر اصلی منحرف سازند این است که حالا دیگر دشمنان ملت به هر رنگی درایند و از هر کجا سر در آورند و با هر شعاری که باشند فوراً شناخته می‌شوند خواه از محیط دانشگاه ظهور کنند یا از میدان بارفروش‌ها پر واضح و آشکار است که این شعارها مال دانشجوی ایرانی نیست (صحیح است)، از فکر دانشجوی ایرانی بیرون نمی‌ترواد و از دهان دانشجوی ایرانی خارج نمی‌شود طبقه اصناف دارای فرزندان دانشجو هستند که در داخل و خارج کشور مشغول تحصیل هستند، این جوانان هرگز گول بیگانه و بیگانه‌پرست را نمی‌خورند و عوامل فساد و خیانت را در جامعه خود راه نمی‌دهند آنها که دهان کثیف خود را برای ادای شعارهای ضدانقلابی باز می‌کنند دانشجو نیستند بلکه خائنانی هستند که در لباس دانشجو درآمده و می‌خواهند فرزندان و عزیزان دانشجو را که امید فردای مملکت هستند لکه‌دار کنند.

در این روزها طبقات مختلف به طرفداری از اصول انقلاب ایران و محض ابراز انزجار نسبت به نغمه‌های ناموزونی که بر ضد انقلاب و به عنوان نفی آثار انقلاب سفیدساز شده است دست به تظاهرات وسیع زده‌اند. دوش به دوش همه طبقات مردم، طبقه اصناف و پیشه‌وران که بیش از هر طبقه دیگر امنیت و آرامش میهن عزیز خود را در راه انجام خدمات مستمر خود نسبت به سایر طبقات، حس می‌کنند و مؤثر می‌داند و آن را گرامی می‌شمارد، به بیداری و هشیاری دولت حزبی جناب آقای هویدا و مقامات امنیتی مملکت افتخار می‌کند، (صحیح است) و خدمات پر ارزش آنها را که موجب بقای استقلال و آزادی وطن ما است ارج می‌نهد و درود می‌فرستد بر آن عوامل از خود گذشته و فداکاری که جان در کف با مبارزه پی‌گیر بیگانه خواهان را عقیم گذارده است تا ملت ایران تحت رهبری اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر همواره سربلند و مستقل باشد کشف توطیه پلید و فتنه‌انگیزی که به وسیله ایادی اجنب از طرف عمال حکومت بعثی عراق و بختیار و حزب خائن توده بر ضد سلامت وطن ما چیده شده بود موجی از تحسین و شادمانی در دل فرد فرد طبقه اصناف و پیشه‌وران ایجاد کرده است (احسنت). طبقه اصناف هماهنگ با همه طبقات مردم ایران با جان و دل از منشور انقلاب سفید پشتیبانی می‌کنند و به هیچ عاملی اجازه نمی‌دهند که تنی چند از عوامل مزدور و خیانت پیشه به خاطر دست یافتن به کثیف‌ترین هدف‌ها در محیط دانشگاه رخنه کند و در لباس دانشجو تیشه بر ریشه مملکت و انقلاب بزرگ آن بزنند.

اصناف و پیشه‌وران می‌خواهند تا فرزندان و عزیزان دانشجو که در خارج از کشور به تحصیل اشتغال دارند تحت بررسی و مواظبت و ملاطفت بیشتری قرار گیرند تا تمام وقت خود را صرف فراگرفتن علم و دانش نمایند در نتیجه با دانش و بینش برای خدمت به میهن عزیز مراجعت نمایند، و در مورد آن دسته که در لباس دانشجو راه خیانت به وطن را انتخاب نموده‌اند تصمیمات جدی اتخاذ و حتی با لغو گذرنامه تحصیلی و معاودت آنان به کشور و تعقیب و مجازات آنها اقدام نمایند. در اینجا به نوبه خود وظیفه خویش می‌دانم که مراتب قدردانی و تشکر طبقه اصناف و پیشه‌وران را از بیداری و هوشیاری مقامات و سازمان‌های امنیتی و خدمات و زحمات ارزنده آنها مجدداً اعلام نموده و موفقیت بیشتری برای ای‌شان در راه خدمت به شاهنشاه آریامهر و میهن عزیز آرزو نمایم (احسنت- احسنت).

کلیه طبقات اصناف با شنیدن فرمایشات تاریخی رهبر انقلاب و ارشاد و هدایت پادشاه دلسوز خود ضمن آمادگی کامل به وجود چنین رهبری خردمندی افتخار می‌کنند و آرزو دارند که بتوانند خدمت‌گزاران کوچکی برای اوامر شاهنشاه بزرگ خود باشند موضوع دیگری که می‌خواستم به عرض برسانم نامه‌ای است با امضای عده‌ای از نمایندگان داروسازان تهران که حدود ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ نفر هستند و شرحی نوشته‌اند این نامه را عیناً به حضور مقام ریاست تقدیم می‌کنم که انشاءالله به وضع آنها رسیدگی بشود (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر گاگیک هوا کیمیان بفرمایید.

دکتر گاگیک هواکیمیان- جناب آقای رئیس، حضار محترم، چنان که خاطر مبارکتان مستحضر است از به دو تأسیس وزارت علوم و آموزش عالی وضع اداره امور اعزام محصل به خارج به طور محسوسی فرق کرده و خوب شده است و بنده می‌خواهم چند موردی به عرض مجلس شورای ملی برسانم و از اولیای وزارت قدردانی نمایم چون همان طور که وظیفه داریم چنانچه دستگاهی نامرتب کار کند گوشزد کنیم وقتی سازمانی هم خوب کار می‌کند و مورد تقدیر و تمجید مردم است یادآور شویم اولاً در این تعطیلات زمستانی که دانشجویان ما از خارج به تهران آمده‌اند چنان که من شنیده‌ام در مهرآباد گذرنامه آنها را می‌گیرند و آنها به وزارت علوم اداره امور دانشجویی مراجعه می‌کنند و ظرف نیم ساعت گذرنامه خود را همراه با ورقه خروج دریافت می‌کنند و این موضوع ساده یک اثر عمیقی در جوانان ما می‌گذارد چنان که در سابق آنها بلاتکلیف و سرگردان بودند برای گرفتن ورقه خروج و گذرنامه، حالا وضع آنها به قدری خوب شده که خود آنها از این وضع قدردانی می‌کنند و موضوع دوم این که وزارت علوم اقدام کرده و برای گرفتن پذیرش از دانشگاه‌های معتبر جهان برای آن عده از دانشجویان که به خارج از کشور می‌روند، البته پس از قبول شدن در امتحان اعزام به خارج و این موضوع بسیار خوبی است چون سابقاً این دانشجویان برای دریافت پذیرش از یک دانشگاه خارجی خیلی تلاش می‌کردند و سرگردان بودند تا یک پذیرش بگیرند ولی اکنون این کار را خود وزارت علوم می‌کند که کار را سهل کرده است سوم آن که شنیده‌آم که وزارت علوم یک تشکیلاتی به وجود آورده که اشخاص مطلع برای دانشجویان اعزامی به خارج کنفرانس می‌دهند و از وضع اقلیمی و اجتماعی و هوادی و رسوم کشورهایی که این دانشجویان بایستی به آنجا بروند و درس بخوانند اختیار آنها می‌گذارند و این دانشجویان می‌توانند بروند و بپرسند و سؤال کنند که وضع آن کشورها چگونه است و با داشتن وضع آنجا آنها خودشان را تطبیق می‌دهند و این کار بسیار خوبی است برای این که دانشجویان متوجه می‌شوند که وزارت علوم و دستگاه‌های مربوطه در فکر آنها هستند بنابراین بنده از وزارت علوم تقدیر می‌کنم و ضمناً بایستی یادآور شوم که در کشور ما تحت رهبری شاهنشاه آریامهر این همه تسهیلات فراهم شده است برای جوانان که خوب تحصیل کنند و ما امیدواریم که این جوانان پس از آن که به کشور مراجعت می‌کنند وظایف خودشان را نسبت به شاه و ملت انجام دهند (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای بوشهری بفرمایید.

بوشهری- جناب آقای رئیس، همکاران محترم فرمایشات شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب ایران در همه محافل داخلی و خارجی حسن اثر داشت (صحیح است) ملت ایران به وجود چنین رهبر بزرگ و خردمند مفتخر و مباهی است و ما از خداوندان بزرگ برای شاهنشاه عزیز و بزرگوار خود دوام عمر و بقای سلطنت آرزو می‌کنیم (احسنت) روزی که شاهنشاه آریامهر در سازمان برنامه این نطق تاریخی را ایراد فرمودند بنده در حوزه انتخابی بودم- مردم در کنار رادیو نشسته و دل و جان به راهنمایی‌ها و ارشاد رهبر انقلاب ایران گوش می‌دادند با شور و شعف این فرمایشات را نصب‌العین قرار داده و آینده درخشان ایران را مجسم می‌کردند.

ساکنین بنادر و جزایر و خلیج‌فارس که در سال‌های اخیر از سرمایه‌های وسیع عمرانی و آبادی بهره‌مند هستند و روز به روز اقدامات بزرگ و مهتری در این مناطق صورت می‌گیرد خیلی خوب می‌دانند که دوران سلطنت شاهنشاه آریامهر چقدر برای آنها پربرکت بوده است و روز به روز از رفاه و آسایش زیادتر بهره‌مند هستند (صحیح است) از این جهت به برنامه سفر اخیر وزیر بهداری به بوشهر و مناطق جنوبی اشاره می‌کنم در اجرای اصل انقلاب اداری هیئتی از مسئولان ادارات مرکزی وزارت بهداری از صبح چهارشنبه دوم دی‌ماه وارد بوشهر شده و مدت یک هفته با مسافرت در بخش‌ها و روستاهای تابعه و بررسی دقیق محلی و ملاحظه کمبودها و نیازمندی‌های بهداری تابعه فرمانداری کل بوشهر اطلاعاتی به دست آورده و روز چهارشنبه نهم دی‌ماه تمام مسائل و مطالعاتی که نموده بودند در جلسه‌ای که آقایان نمایندگان انجمن شهرستان، انجمن شهر و سایر انجمن‌های ملی و مسؤلین امور اداری شرکت داشتند در حضور جنابان آقایان وزیر بهداری و استاندار استان ساحلی مورد بحث و رسیدگی قرار گرفت و در همان جلسه از طرف جناب آقای دکتر شاهقلی برای بهبود وضع بهداری‌های تابعه فرمانداری کل بوشهر تصمیماتی بسیار ارزنده در زمینه بهبود بیشتر سطح بهداشت و درمان این منطقه اتخاذ گردید که محققاً آثار آن تا چندی بعد ظاهر خواهد شد همان طوری که استحضار دارید در گذشته عملاً در این منطقه وسیع فراموش شده بود ولی پس از انقلاب سفید شاه و مردم اقدامات مؤثر و اساسی برای رفاه حال اهالی از طرف دولت حزبی و خدمت‌گزار جناب آقای هویدا انجام گرفته است (صحیح است).

کاری از وزارت بهداری شروع کرده و با اعزام مأمورین عالی رتبه خود به نقاط مختلف کشور به نیازمندی‌های بهداری‌ها رسیدگی می‌نماید بسیار ارزنده و قابل تقدیر می‌باشد زیرا این برنامه به مدیران و مسؤلان وزارت بهداری فرصت می‌دهد که به جای مکاتبه و تصمیم‌گیری در اطاق‌های بسته به کلیه شهرها بخش‌ها و روستاها رفته و ضمن بازدید و ارزشیابی از کار مراکز بهداشتی و درمانی به شرایط کار و اوضاع خاص محلی نیز آشنایی پیدا نمایند و ضمن رفع مشکلات و احتیاجات فوری، از اطلاعات جمع‌آوری شده نیز در تهیه طرح‌ها و برنامه‌های آینده که با نیازمندی‌های واقعی مردم منطبق باشد استفاده کند ضمن تشکر از طرف اهالی فرماندرای کل بوشهر موفقیت روزافزون جناب آقای دکتر شاهقلی وزیر محترم بهداری معاونین محترم و کارکنان این وزارتخانه را رد اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر از خداوند متعال خواستار می‌باشم (صحیح است).

در این مسافرت فرصتی دست داد که از نخستین طرح افتخارآمیز خدمات ملی لژیون خدمت‌گزاران بشر که درد دهستان‌های جم وریز آغاز شده و ادامه دارد دیدن نماییم این طرح کحه واقعاً در سطح و استاندار بین‌المللی با موفقیت کامل اجرا می‌شود درخور تحسین و سرافریزی است خدمات پزشکی بهداشتی و خدمات رفاهی و آمارگیری و تحقیقات لژیون خدمت‌گزاران بشر در لباس خدمات در میان روستاییان و به کمک خود روستاییان خدمات بسیار ارزنده‌ای را آغاز کرده و دنبال می‌نمایند. درمانگاه مجهزی که در قلب این روستاها دایر شده است تا کنون چندین هزار روستایی را معاینه واکسن تزریق نموده و معالجه کرده است.

آماری که در این درمانگاه تهیه می‌شود منشأ و اساس اقدامات بعدی بهداشتی و درمانی منطقه خواهد بود به طوری که استحضار دارید هفته گذشته نماینده دبیر کل سازمان ملل متحد برای بهره‌گیری از تجارب لژیون خدمت‌گزاران بشر در این طرح و تهیه طرح نمونه‌ای که قرار است با مشارکت داوطلبان بین‌الملل لژیون خدمت‌گزاران بشر در ایران اجرا شود از طرح جم وزیر کرد و اقدامات لژیون را تحسین و تجلیل نمود.

اجازه می‌خواهد در پایان عرایض خود به استحضار نمایندگان محترم برساند انعکاس اطلاعات مقامات امنیتی که در اختیار ملت ایران و تمام جهانیان گذاشت و ملت ایران را از توطیه خطرناکی که دشمنان متحد شده کشور ما تدارک ریده بودند آگاه نمودند موجی از احساسات ستایش‌آمیز نسبت به دستگاه‌های امنیتی کشور در سراسر مملکت به وجود آورد و مردمشاه‌دوست و میهن‌پرست که حماسه جانبازی و شاه‌دوستی آنها در نیم قرن اخیر در سینه تاریخ معاصر ایران جای اجرا حراز کرده است با برپا کردن اجتماعات و متینگ به این جانب وظیفه دادند که در ساحت مقدس مجلس شورای ملی ترجمان احساسات آنها باشم و مراتب جانبازی و فداکاری آنان را در راه حفظ و حراست و پاسداری انقلاب عظیم سفید ایران به شرف پیشگاه مبارک شاهانه برسد متشکرم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای پرفسور مخبرفرهمند بفرمایید.

پرفسور مخبرفرهمند- با کسب از مقام محترم ریاست و همکاران گرامی، لازم می‌دانم گزارش مختصری از حوزه انتخابیه خود به عرض برسانم هفته گذشته برای افتتاح چند طرح عمرانی به اتفاق آقای دکتر مجتبایی معاون وزارت آبادانی و مسکن به همدان رفته بودیم این طرح‌ها عبارت بود از سه طرح لوله‌کشی، چند حمام و یک درمانگاه وظیفه خود می‌دانم که از طرف خود و قاطبه اهالی این قرا و قصبات از طرز کار و سرعت عملی که به چشم می‌خورد تشکر کنم (احسنت) اصولاً اداره آبادانی و مسکن همدان به طرز بسیار شایسته اداره می‌شود و نه تنها در کار خود منتهای علاقمندی و دقت را نشان می‌دهد بلکه از هرگونه کمک فکری و عملی که سایر دستگاه‌های فرمانداری کل به آن احتیاج داشته باشند همکاری لازم را مبذول می‌دارد و این فکر همکاری بسیار قابل تقدیر است (صحیح است) ولی در مذاکراتی که با مسئولان امر به عمل آمد و بحث‌هایی که شد به این نتیجه رسیدیم که استقبال مردم در مورد خود یاری بسیار زیاد و قابل تحسین است لیکن متأسفانه اعتبارات وزارت آبادانی و مسکن جوابگوی خود یاری مردم نیست و طبعاً موجب کندی کار و دلسردی مردم خواهد شد از این رو از موقعیت استفاده می‌نمایم و از دولت تقاضا دارم حال که بودجه سال ۵۰ در شرف تکوین با در نظر گرفتن مراتب سهم قابل ملاحظه به این وزارتخانه بدهند که بتواند تعهدات خود را الاقل تا آخر سال ۵۰ انجام دهد و مردم را بیش از پیش علاقمند و سپاسگزار نمایند- موضوع دیگری که می‌خوهم به آن اشاره کنم احساسات شاه‌دوستی و میهن‌پرستی کلیه این طبقات بود که در هر جا و مورد استدعا داشتند مراتب سپاسگزاری و جان نثاری آنان به پیشگاه رهبر عظیم‌الشأن ایران معروض گردد. به خصوص در این چند روز اخیر که مسائل دانشگاه و توجهات مقامات انتظامی کشور اهالی را در وضع روحی به خصوص قرار داده بود و در اجتماعی که از کلیه طبقات مردم در سالن سرپوشیده همدان تشکیل گردید همگی یکدل و یک‌زبان سپاس خدای را به جای آوردند که در سایه مراقبت و روشن‌بینی دستگاه‌های مربوطه به خائنان و وطن‌فروشان ثابت شد که ایرانی جز خداشاه و میهن شعاری نداری (صحیح است) و آن عده از اشخاص فاسدی که در لباس مقدس دانشجویی می‌خواستند ساحت مقدس دانشگاه را میدان تاخت و تاز قرار دهند این آرزو را به گور خواهند برد و برای همیشه باید بدانند که دانشجوی ایرانی، کشاورز ایرانی، کارگر ایرانی و هر فردی که به او نام ایرانی اطلاق می‌شود شاه و میهن خود را چو جان عزیزدوست می‌دارد و قابل انحراف نیست (صحیح است).

نکته دیگری که لازم است به عرض برسانم اجازه تشکیل دانشکده کشاورزی در همدان است دو سال است که مدرسه عالی کشاورزی در همدان دایر شده است و متخصص فنی یا تکنسین می‌دهد با علاقه و احتیاجی که مردم غرب به ایجاد دوره لیسانس در این رشته را داشتند و با راهنمایی و ارشاد وزارت علوم که منتهای علاقمندی و کمک را مبذول داشتند اجازه توسعه مدرسه عالی کشاورزی داده شد ولی باید خاطر نشان کنم که هر دو مدرسه به موازات یکدیگر کار خواهند کرد یعنی هر سالی صد نفر متخصص فنی بیرون می‌دهد و هم پس از هر دو سال مهندس کشاورزی تربیت خواهد کرد لذا تشکرات خود و عموم اهالی خطه غرب به اولیا وزارت علوم تقدیم می‌دارم متشکرم (احسنت- احسنت).

- تصویب صورت‌جلسه

۳- تصویب صورت‌جلسه

رئیس- راجع به صورت‌جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه تصویب می‌شود. آقای ایلخانی‌پور فرمایشی دارید بفرمایید.

ایلخانی‌پور- تلگرافی از عشایر غرب رسیده که مراتب جانبازی و شاه‌دوستی خود را نسبت به شاهنشاه اعلام کرده‌اند و از اقدامات خائنانه اخلال‌گران ابراز تنفر نموده‌اند عیناً تقدیم می‌کنم.

رئیس- تیمسار نکوزاد بفرمایید.

سرلشکر نکوزاد- چند فقره تقاضا و مستدعیات خرده مالکین عشایر ساکن حومه خرم‌آباد در مورد لایحه اخیراً‌اصلاحات ارضی رسیده است چون این قبیل عشایر و خرده مالک دارای وضع خاصی می‌باشند که خودشان در ده و محل روستانشین و همان اراضی ساکن می‌باشند از مقام ریاست استدعای رسیدگی دارد.

رئیس- لطف بفرمایید رسیدگی می‌شود.

- معرفی تیمسار سپهبد صنیعی به سمت وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، دکتر منوچهر گودرزی به سمت وزیر مشاور و تیمسار ارتشبد عظیمی به سمت وزیر جنگ به وسیله آقای نخست‌وزیر

۴- معرفی تیمسار سپهبد صنیعی به سمت وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، دکتر منوچهر گودرزی به سمت وزیر مشاور و تیمسار ارتشبد عظیمی به سمت وزیر جنگ به وسیله آقای نخست‌وزیر

رئیس- وارد دستور می‌شویم جناب آقای نخست‌وزیر فرمایشی دارید بفرمایید.

امیرعباس هویدا (نخست‌وزیر)- جناب آقای رئیس خانم‌ها، آقایان، از این فرصت استفاده می‌کنم تیمسار صنیعی را به سمت وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی (نمایندگان- مبارک است) و آقای گودرزی را به سمت وزیر مشاور (نمایندگان- مبارک است) و هماهنگ کردن امور مربوط به حمل‌ونقل که طرحی داشته باشد برای تصویب به مجلس تقدیم خواهد شد و تیمسار عظیمی را به عنوان جنگ معرفی می‌کنم، (نمایندگان- مبارک است) بدیهی است که دو نفر از همکاران بنده قبلاً در پست‌های مختلفی بوده‌اند و همکاری نزدیک با مجلس داشته‌اند، تیمسار عظیمی که از افسران لایق و فداکار مملکت هستند (صحیح است) امید است که در مسئولیت بسیار خطیر جدیدشان خدمت‌گزار خوبی برای شاهنشاه خواهند بود (احسنت- احسنت).

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی اصلاح قانون حفظ امنیت اجتماعی و ابلاغ به دولت

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی اصلاح قانون حفظ امنیت اجتماعی و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها راجع به اصلاح قانون حفظ امنیت اجتماعی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه سی‌ام آذرماه ۱۳۴۹ با حضور آقای صادق احمدی وزارت دادگستری و خانم صوفی معاون وزارت کشور اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه شماره ۵۶۲۰- ۱/۴/۴۹ دولت راجع به اصلاح قانون حفظ امنیت اجتماعی را مطرح کرد و اصلاحات آن مجلس را به تصویب رسانید.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون اصلاح قانون حفظ امنیت اجتماعی

ماده واحده- مقررات زیر به قانون حفظ امنیت اجتماعی الحاق می‌شود:

الف- عبارت زیر به ماده ۱ قانون حفظ امنیت اجتماعی اضافه می‌شود:

اگر در حوزه فرمانداری، دادگاه شهرستان یا شهربانی تأسیس نشده باشد دادرس علی‌البدل دادگاه بخش به جای دادستان و نماینده شهربانی استان یا فرمانداری کل به جای ییس شهربانی در کمیسیون شرکت خواهند کرد..

ب- عبارت زیر به قسمت اخیر بند «ب» ماده (۲) اضافه می‌شود.

کسانی‌که به عمل قاچاق کالاهای گمرکی و همچنین کسانی که با تهیه وسایل و ایجاد امکانات به همکاری با مرتکبین قاچاق این نوع کالاها شهرت و معروفیت داشته باشند در صورتی که مشمول مقررات جزایی دیگری نباشند مشمول مقررات این قانون خواهند بود.

ج- تبصره‌های زیر به ماده ۳ قانون حفظ امنیت اجتماعی اضافه می‌شود.

  • تبصره ۱- کسانی که به موجب حکم مراجع قضایی یا کمیسیون مذکور در ماده یک این قانون مکلف به اقامت در نقطه معین دشه یا از اقامت در نقطه یا نقاط معین ممنوع شده‌اند هرگاه قبل از خاتمه مدت محکومیت از محل مزبور خارج یا به محل ممنوع بروند پس از اعلام مراتب از طرف مراجع انتظامی و ثبوت تخلف به حکم مرجع صادرکننده حکم اولی تمام یا قسمتی از بقیه مدت محکومیت آنان تبدیل به بازداشت خواهد شد و در این صورت مدت بازداشت مزبور که برای هر بار تخلف محکوم علیه از مقررات این تبصره نباید از سه ماه تجاوز کند جزء مدت محکومیت آنان به اقامت اجباری یا ممنوعیت از اقامت در نقطه یا نقاط معین محسوب می‌شود و به هر صورت مدت بازداشت نباید بیش از بقیه مدت توفق اجباری باشد. این قبیل بازداشت‌ها که قابل تبدیل به جزای نقدی نخواهد بود آثار تبعی کیفری ندارد.

رأی مرجع قضایی با تصمیم کمیسیون امنیت اجتماعی مبنی بر بازداشت متهم طبق ماده ۴ قابل اعتراض و رسیدگی پژوهشی در دادگاه استان است حکم دادگاه استان در این مورد قطعی خواهد بود در صورتی که رأی مرجع قضایی یا تصمیم کمیسیون امنیت اجتماعی مورد تأیید دادگاه استان قرار نگیرد متهم فوراً زاد می‌شود و بقیه مدت محکومیت درباره او اجرا خواهد شد در این صورت مدتی که متهم بازداشت بوده جزء محکومیت او به اقامت اجباری یا ممنوعیت از اقامت در نقطه یا نقاط معین احتساب می‌شود.

  • تبصره ۲- طرز اجرای حکم و نحوه اعزام این نوع محکومین و مراقبت آنان در محل اجرا و تأمین هزینه‌های مربوط به موجب آئین‌نامه‌ای که به تصویب وزارتین دادگستری و کشور خواهد رسید تعیین می‌شود.

د- تبصره زیر به ماده ۴ قانون حفظ امنیت اجتماعی اضافه می‌شود:

  • تبصره- در صورتی که به علت صدور دستور اجرای موقت و اعزام متهم به نقاط مورد حکم حضور او در دادگاه متأثر؟ باشد دادگاه استان به وسایل مقتضی به شمار الیه اخطار می‌کند که ظرف مدت ده روز از تاریخ رؤیت اخطاریه نسبت به تعیین و معرفی وکیل یا ارسال لایحه دفاعیه خود اقدام نماید و هرگاه پس از مدت سی روز از تاریخ رؤیت اخطاریه پاسخ متهم نسبت به معرفی وکیل یا لایحه دفاعیه او به دادگاه و اصل نشد دادگاه با توجه به محتویات پرونده رأی مقتضی صادر خواهد کرد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه دهم دی‌ماه ۱۳۴۹ با حضور خانم صوفی معاون وزارت کشور اصلاحات مجلس سنا راجع‌به اصلاح قانون حفظ امنیت اجتماعی را مطرح کرد و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به گزارش کمیسیون‌ها رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به لایحه موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به لایحه موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش شور دوم موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصادبه مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز سه‌شنبه ۸/۱۰/۱۳۴۹ با حضور معاون پارلمانی وزارت اقتصاد لایحه شماره ۳۴۸۸۸-۱۳/۸/۱۳۴۹ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۵۰۹ چاپ گردیده برای شور دوم رسیدگی و مصوبه شور اول را تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

قانون موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی و فنی مشتمل بر ۹ ماده که در تاریخ بیست و یکم اسفندماه ۱۳۴۸ بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک به امضا رسیده است اجرا نماید.

مخبر کمیسیون اقتصاد- مهندس معتمدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۰/۱۰/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع‌به موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی وقتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک را برای شور دوم بررسی و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح‌الله مافی.

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماع یدر جلسه روز سه‌شنبه ۸/۱۰/۴۹ با حضور معاون پارلمانی وزارت اقتصاد لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقت‌نامه همکاری اقتصادی، صنعتی وقتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی بلژیک را برای شور دوم رسیدگی و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی- پوربابایی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور و دوم کمیسیون دارایی راجع به لایحه استفاده مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور و دوم کمیسیون دارایی راجع به لایحه استفاده مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم استفاده مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۷/۱۰/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۴۳۱۴-۶/۸/۱۳۴۹ راجع به استفاده مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۴۶۷ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون استفاده مؤسسات آموزش عالی و تحقیقات از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها

ماده واحده- کلیه مؤسسات آموزش عالی و تحقیقات که با اجازه وزارت علوم و آموزش عالی تأسیس شده یا می‌شوند، همچنین مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی که قبلاً به موجب اجازه‌های قانونی دیگر تأسیس شده‌اند در صورتی که به تشخیص وزارتخانه‌های علوم و آموزش عالی و دارایی غیرانتفاعی باشند از معافیت‌های گمرکی کالاها و وسایل و ابزار و ماشین‌آلات مذکور در قانون معافیت گمرکی کالاهای دانشگاه‌های کشور مصوب نهم آبان ماه ۱۳۴۴ استفاده خواهند کرد.

استفاده از این معافیت از طرف مؤسسات مذکور در این ماده در هر مورد منوط به تصویب وزارت علوم و آموزش عالی است.

مخبر کمیسیون دارایی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصادبه مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۸/۱۰/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه استفاده مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دارایی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- مهندس معتمدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۱۰ در ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای دکتر زاهدی معاون وزارت علوم و آموزش عالی لایحه استفاده از مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی از معافیت‌های گمرکی دانشگاه‌ها را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارایی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی- دکتر امامی خویی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهار نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به لایحه قرار داد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز مصوب آبان ۱۳۳۳ و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به لایحه قرار داد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز مصوب آبان ۱۳۳۳ و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم در مورد قرارداد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز مصوب آبان ماه ۱۳۳۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون داراییبه مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۷ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۲۹۰۲۹-۱۷/۹/۱۳۴۹ در مورد قرارداد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز مصوب آبان ماه ۱۳۳۳ را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۴۸۷ را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۴۸۷ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه به شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون قرارداد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز

ماده واحده- قرارداد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز مصوب هفتم آبان ماه ۱۳۳۳ که مشتمل بر یک مقدمه و چهار بند می‌باشد و به امضای دولت ایران و شرکت ملی نفت ایران به عنوان طرف‌های اول و شرکت‌های مفصله‌الاسامی زیر:

گلف اویل کورپوریشن.

موبیل اویل کورپوریشن.

استاندارد اویل کمپانی.

استاندارد اویل کمپانی آو کالیفرنیا.

تکساکواینکورپوریتد.

دی بریتیش پترولیوم کمپانی لیمیتد

شل پترولیوم ان. وی

کمپانی فرانسزده پترول

گلف اینترنشنال کمپانی

موبیل اویل ایران اینکورپوریتد

اسوتریدینگ کمپانی آو ایران

ایران کالیفرنیا اویل کمپانی

تکساکو ایران لیمیتد

ندرلندز ایرانزاردولی هاندل ماتشاپای

اویل تریدینگ کمپانی (ایران) لیمیتد

امیریکن ایندی پندنت اویل کمپانی

آتلانتیک ریچفیلد کمپانی- دی سیگنال کمپانیزاینکورپوریتد

دی استاندارد اویل کمپانی (اوهایو)

امیریکن ایندی پندنت اویل کمپانی آو ایران

آرگو ایران اینکورپوریتد

گتی ایران لیمیتد- کالتکس (ایران) لیمیتد

سان جاسینتوایسترن کورپوریشن

سیگنال (ایران) پترولیوم کمپانی

ساهایو- ایران تریدینگ اینکورپوریتد

ایرانز اردولی رافیناج ماتشاپای

(شرکت سهامی تصفیه نفت ایران) ن. و ایرانز اردولی اکسپلورتی آن پرودکتی ماتشاپای (شرکت سهامی اکتشاف و تولید نفت ایران) ن. و به عنوان طرف‌های دوم رسیده است تصویب و به دولت اجازه اجرا و مبادله آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون دارایی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۰ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه قراردد الحاقی سوم به قراردادفروش نفت و گاز مصوب آبان ماه ۱۳۳۳ را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دارایی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح‌الله مافی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه اظهاری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه به ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی آقایان نمایندگان به تربیت اتی وسیله منشی «آقای مهندس صایبی» اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان مهندس بهبودی- دانشمند- رضوی- ملک‌زاده آملی- مهندس یار محمدی- مهندس ریاحی- فراچورلو- شاهنده- آموزگار- انشا- فخر طباطبایی- عجم- دکتر میرعلا- کریم بخش سعیدی- مهندس بریمانی- شاخویی- خسروی- دکتر کیان- رضازاده- دکتر خزایلی- دکتر ستوده- ایلخانی‌پور- مافی- دکتر غنی- ثامنی- مهندس ریاضی- خانم سعیدی- مهندس ارفع- اسدالله سلیمانی- دکتر فربود- مهندس صایبی- مهندس فروهر- دکتر الموتی کمالوند- اربابی- تیمسار همایونی- دکتر رضوانی- دکتر صالحی- صدقیانی‌زاده- کلانترهرمزی- مهندس برومند- تیمسار وحدانیان- معیری- پورساطع- جهانشاهی- امیراحمدی- اصولی- کاسمی- مهندس معتمدی- دکتر کفایی- ادیب سمیعی- مهندس کیا- دکتر بیت منصور- جوادی- حی – فیاض فاضلی- دکتر عاملی- دکتر طالع- دکتر فریور- دکتر یگانگی- ماهیار- خانم تربیت- خانم بزرگ‌نیا- مرندی- ریگی- مریدی- حق‌شناس- جاماسبی- دکتر عدل- دکتر خیراندیش- امامی رضوی- دکتر خطیبی- دکتر یزدان‌پناه- مهندس عترت- مهندس زرآور- توسلی- دکتر شفیع‌امین- عباس میرزایی- سرتیپ‌پور- محدث‌زاده- اردلان- دکتر حبیب‌اللهی- دکتر ملکی- شهرستانی- مروتی- مهندس عطایی- مدرسی- دکتر رفیعی- دکتر نجیمی- قاضی‌زاده- فولادوند- دکتر گاگیک- مرتضوی- فهیمی- خانم ابتهاج سمیعی- مهاجرانی- بهنیا- ارسنجانی- دکتر برومند- دکتر بقایی یزدی- دکتر صفایی- دکتر اسفندیاری- رامبد- دکتر رفعت- ساگنیان- دکتر معظمی- زرگرزاده- صالحی- دکتر مدنی- محسنی‌مهر- خانم جانبانی- پزشکی- عامری- مهندس اسدی سمیع- مهندس اخوان- دکتر محققی- دکتر زعفرانلو- ملک افضلی- دکتر عظیمی- دکتر امامی خویی- شیخ‌بهایی- مجد- مهندس پروشانی- دکتر شریعت- دکتر مهذب- سعید وزیری- اخلاقی- محمد اسدی- دکتر درودی- دکتر سعیدحکمت- بهادری- دکتر صدر- دکتر اعتمادی- دکتر رشتی- شکیبا- روستا- مهرزاد- فضایلی- یوسفی- دکتر عدل طباطبایی- دکتر دادفر- مهندس زنجانچی- جوانشیر- مهندس فیروز عدل- مهندس جلالی نوری- پرفسور مخبرفرهمند- دیهیم- امام‌مردوخ- دکتر وحیدنیا- دکتر کلالی- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- فرهادپور- مصطفوی نآئینی- موسویماکویی- مهندس پرویز بهبودی- مؤیدامینی- صایبی- ابوذر- خواجه نوری- بوشهری- دکتر سعید- مهندس بهرام‌زاده ابراهیمی- صادقی- دکتر قهرمان- نیاکان- دکتر رهنوردی- مهندس کیاکجوری- عبدالمجید موسوی- روحانی- معزی- مهندس قادرپناه- پوربابایی- مهندس معینی- خانلر قراچورلو- صدری کیوان.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار ذیل اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۷۷ رأی.
  • آراء ممتنع ۳ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۷۷ رأی موافق و ۳ رأی ممتنع تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا ارسال می‌گردد.

موافقین

آقایان دکتر فربود- مهندس صایبی- مهندس فروهر- دکتر الموتی- کمالوند- اربابی- تیمسار نکوزاد- صایل- بدر صالحیان- ملکشاه ظفر- مبارکی- تیمسار همایونی- دکتر رضوانی- دکتر صالحی- صدقیانی‌زاده- کلانتر هرمزی- مهندس برومند- تیمسار وحدانیان معزی- پورساطع- جهانشاهی- امیراحمیدی- اصولی- کاسمی- مهندس معتمدی- دکتر کفایی- ادیب سمیعی- مهندس کیا- دکتر بیت منصور- جوادی- حی- فیاض فاضلی- دکتر عظیمی- دکتر یگانگی- ماهیار- خانم تربیت- خانم بزرگ‌نیا- مرندی- ریگی- مریدی- حق‌شناس- جاماسبی- دکتر عدل- دکتر خیراندیش- امامی رضوی- دکتر خطیبی- دکتر یزدان‌پناه- مهندس عترت- مهندس زرآور- توسلی- دکتر شفیع امین- عباس میرزایی- سرتیپ‌پور- محدث‌زاده- اردلان- دکتر حبیب‌اللهی- دکتر ملکی- شهرستانی- مروتی- مهندس عطایی- مدرسی- دکتر رفیعی- دکتر نجیمی- قاضی‌زاده- فولادوند- دکتر گاگیک- مرتضوی- فهیمی- بانو ابتهاج سمیعی- مهاجرانی- بهنیا- ارسنجانی- دکتر برومند- دکتر بقایی یزدی- دکتر صفایی- دکتر اسفندیاری- رامبد- دکتر رفعت- ساگینیان- دکتر معظمی- زرگرزاده- صالحی- دکتر مدنی- محسنی‌مهر- بانو جهانبانی- پزشکی- عامری- مهندس اسدی سمیع- مهندس اخوان دکتر محققی- دکتر زعفرانلو- ملک افضلی- دکتر کلالی- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- فرهادپور- مصطفوی نآئینی- موسوی ماکویی- مهندس پرویز بهبودی- مؤید امینی- صایبی- ابوذر- خواجه نوری- بوشهری- دکتر سعید- مهندس بهرام‌زاده ابراهیمی- صادقی- دکتر قهرمان- نیاکان- دکتر رهنوردی- مهندس کیاکجوری- عبدالمجید موسوی- روحانی- معزی- مهندس قادرپناه- پوربابایی- مهندس معینی- خانلرقراچورلو- صدری کیوان- دکتر مهندس بهبودی- دانشمند- رضوی- ملک‌زاده آملی- مهندس یار محمدی- مهندس ریاحی- قراچورلو- شاهنده- آموزگار- انشا- فخر طباطبایی- عجم- دکتر میرعلا- کریم بخش سعیدی- مهندس بریمانی- شاخویی- خسروی- دکتر کیان- رضازاده- دکتر خزایلی- دکتر ستوده- ایلخانی‌پور- مانی- دکتر غنی- ثامنی- مهندس ریاضی- بانو سعیدی- مهندس ارفع- اسدالله سلیمانی- دکتر وحیدنیا- دکتر امامی خویی- شیخ‌بهایی- مجد- مهندس پروشانی- دکتر شریعت- دکتر مهذب- سعید وزیری- اخلاقی- محمد اسدی- دکتر درودی- دکتر سعید حکمت- بهادری- دکتر صدر- دکتر اعتمادی- دکتر رشتی- شکیبا- روستا-مهرزاد- فضایلی- یوسفی- دکتر عدل- طباطبایی- دکتر دادفر- مهندس زنجانچی- جوانشیر- مهندس فیروز عدل- مهندس جلالی نوری- پروفسور مخبر فرهمند- دیهیم- امام‌مردوخ.

ممتنعین

آقایان دکتر عاملی تهرانی- دکتر طالع- دکتر فریور.

- تقدیم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی وسیله آقای دکتر اعتمادی (کارپرداز)

۹- تقدیم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی وسیله آقای دکتر اعتمادی (کارپرداز)

رئیس- آقای دکتر اعتمادی فرمایشی دارید بفرمایید.

دکتر اعتمادی (کارپرداز)- با کسب اجازه از مقام ریاست و با اجازه همکاران محترم لایحه بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی را تقدیم می‌کنم.

رئیس- لایحه به کمیسیون محاسبات مجلس شورای ملی ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون آب و برق دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی واگذاری اثاثه و لوازم فنی به شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق ابلاغ به دولت

۱۰- طرح و تصویب گزارش کمیسیون آب و برق دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی واگذاری اثاثه و لوازم فنی به شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق ابلاغ به دولت

رئیس - گزارش کمیسیون‌ها راجع به واگذاری اثاثه و لوازم فنی به شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون آب و برق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه سه‌شنبه هشتم دی‌ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای مهندس ظهیری معاون وزارت آب و برق لایحه شماره ۲۲۹۸ مورخ ۱۷/۴/۱۳۴۸ دولت مربوط به واگذاری اثاثه و لوازم فنی به شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق را که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن به عمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و اصلاحات مجلس سنا را عیناً تأیید و لایحه را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون واگذاری اثاثه و لوام فنی به شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق

ماده واحده- وزارت آب و برق می‌تواند آن قسمت از اثاثه و لوازم فنی و ماشین‌آلات ادارات آبیاری استان‌ها و شهرستان‌ها را که در اجرای قانون آب و نحوه ملی شدن آن مورد نیاز سازمان‌ها و شرکت‌های آب و برق منطقه‌ای باشد همچنین ماشین‌آلات مورد نیاز شرکت سهامی سد و تأسیسات آبیاری را که از محل اعتبارات عمومی یا طرح‌های مستمر خریداری شده است به سازمان‌ها و شرکت‌های مذکور واگذار کند اثاثه و لوازم فنی مذکور توسط ارزیاب رسمی دادگستری تعیین و به سرمایه شرکت‌ها و سازمان‌های مذکور افزوده می‌شود.

مخبر کمیسیون آب و برق- اخلاقی.

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه پنجشنبه ۱۰ دی‌ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به واگذاری اثاثه و لوازم فنی به شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون آب و برق را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارایی- علی‌اکبر دانشمند.

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به گزارش کمیسیون‌ها رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا

رئیس- گزارش شور اول موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۲۱/۹/۱۳۴۹ با حضور آقای گودرزی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۳۶۴۵۸ مورخ ۹/۹/۱۳۴۹ دولت راجع به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا را که به شماره ۱۴۷۰ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و به مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد. لایحه قانون موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا.

ماده واحده- موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیات که شامل یک مقدمه و هشت ماده می‌باشد و در تاریخ ۲۶ شهریور ماه ۱۳۴۹ برابر ۱۷ سپتامبر ۱۹۷۰ در تهران به امضای نمایندگان مختار دو دولت رسیده است تصویب و به دولت اجازه مبادله اسناد تصویب آن رسیده است تصویب و به دولت اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح‌الله مافی.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز یک‌شنبه ۲۲/۹/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی- دکتر امامی خویی.

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز پنجشنبه ۲۶/۹/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش - امیراسدالله موسوی ماکویی.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز یک‌شنبه ۲۹/۹/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- مهندس معتمدی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه روز دوشنبه ۳۰/۹/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارایی- دانشمند.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه روز شنبه ۵/۱۰/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ایتالیا را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده ماده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه بای شور دوم به کمیسیون‌های ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران

رئیس- گزارش شور اول تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه شنبه ۵/۱۰/۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۶۳۶۸ مورخ ۷/۹/۱۳۴۹ راجع به تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران را که قبلاً تصویب و کمیسیون‌های مربوط اصلاحاتی در آن به عمل آورده بودند و مورد رسیدگی قرار داد و قسمتی از اصلاحات را تأیید و لایحه را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران

ماده ۱- تحت توجهات و به ریاست عالیه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر سازمان تربیت‌ بدنی ایران که در ماد زیر سازمان نامیده می‌وشد به منظور پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیه سالم در افراد کشور و توسعه و تعمیم امر ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت‌های تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در کشور و همچنین ایجاد و اداره مراکز ورزشی تأسیس می‌شود.

ماده ۲- از تاریخ تصویب این قانون سازمان که به موجب این قانون تأسیس می‌گردد جایگزین سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم ایران خواهد شد و کلیه بودجه و دارایی و دیون تعهدات و مطالبات سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در سراسر کشور به سازمان منتقل می‌گردد.

ماده ۳- سرپرست سازمان بنا به پیشنهاد نخست‌وزیر و به موجب فرمان همایونی منصوب می‌شود و مسئول حسن جریان کلیه امور و حفظ حقوق و منافع سازمان خواهد بود و برای اداره امور سازمان اعم از مالی و اداری و استخدامی در حدود مقررات مربوط دارای اختیارات کامل می‌باشد.

ماده ۴- اهم وظایف عبارت است از:

الف- توسعه و تعمیم امر ورزش و پرورش نیروی‌بدنی و تقویت روحیه سالم در افراد کشور.

ب- تعلیم و تربیت مربی و معلم ورزش در سراسر کشور.

ج- تأسیس و تجهیز و اداره استادیوم‌ها و اردوگاه‌ها پلاژها و پیست‌ها و سایر مراکز ورزشی تابع سازمان تربیت‌ بدنی و کمک به توسعه آنها.

د- صدور و لغو پروانه باشگاه‌ها و تعیین مشخصات فنی مراکز ورزشی و تفریحات سالم کشور نظارت بر آنها طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف سازمان تنظیم و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

هـ- تشکیل دفتر امور مشترک فدراسیون‌های ورزشی در سازمان به منظور همکاری و راهنمایی در حسن اجرای وظایف اداری و مالی و برنامه‌های فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی کشور.

ماده ۵- سازمان در امور فنی مربوط به ورزش و تربیت‌ بدنی در مدارس و دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های عالی و سایر سازمان‌ای دولتی بازرسی و نظارت خواهد نمود ولی دخالت مستقیم نخواهد داشت و نتیجه بازرسی و نظارت را در شورای سازمان مطرح خواهد کرد.

ماده ۶- به منظور ایجاد هماهنگی در فعالیت‌های تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم کشور و تعیین خط‌مشی فعالیت‌های مزبور شورای سازمان مرکب از مقامات زیر تشکیل می‌گردد:

۱- نخست‌وزیر که سمت ریاست شوری را خواهد داشت.
۲- وزیر علوم آموزش عالی.
۳- وزیر آموزش و پرورش.
۴- وزیر کشور.
۵- رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران.
۶- سرپرست سازمان.
۷- پنج نفر از شخاص بصیر و مطلع به امور تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم که به پیشنهاد سرپرست سازمان و تصویب مقامات مندرج در ردیف‌های ۱و۲و۳و۴و۵ برای مدت چهار سال با صدور فرمان همایونی منصوب خواهند شد و تصمیمات شورا به اکثریت آراء مناط اعتبار خواهد بود.

ماده ۷- وظایف و اختیارات شورای سازمان عبارت است از:

۱- تصویب برنامه‌ها و طرح‌های اساسی مربوط به تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم کشور.
۲- تصویب طرح‌های مربوط به کارآموزی و افزایش اطلاعات فنی معلمان و مربیات تربیت‌ بدنی و پیشنهاد آن به مراجع قانونی.
۳- ایجاد هماهنگی در فعالیت‌های مربوط به تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در آموزشگاه‌ها- دانشگاه‌ها- مؤسسات آموزش عالی- باشگاه‌ها و فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی و دیگر مراکز تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم.
۴- تصویب آئین‌نامه‌های مربوط به وظایف شورا.
۵- تصویب آئین‌نامه‌های مربوط به انجام مسابقات ورزشی.

ماده ۸- تأسیسات و وسایل ورزشی دولتی داخل محوطه آموزشگاه‌ها و مؤسسات دولتی کماکان در اختیار مؤسسات مذکور خواهد بود ولی استادیوم‌ها و میدان‌ها و وسایل و مؤسسات ورزشی خارج از محیط مؤسسات مذکور که رد تاریخ اصویب این قانون در اختیار وزارت آموزش و پرورش است به سازمان تربیت‌ بدنی ایران منتقل می‌شود. فهرست این گونه مؤسسات به پیشنهاد سرپرست سازمان تصویب هیئت وزیران تعیین می‌شود.

ماده ۹- به سازمان اجازه داده می‌شود که از محل‌فروش بلیط و انواع درآمدهای حاصل از نمایش‌ها و مسابقات ورزشی و درآمد استادیوم‌ها و میدان‌ها و پیست‌ها و استخرها و سایر مراکز ورزشی تابع خود نسبت به رفع نیازمندی‌های امور و ورزشی و تفریحات سالم کشور اقدام نماید و نحوه مصرف این وجوه و انواع آن طبق آئین‌نامه‌ای است که توسط سازمان تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

  • تبصره- در نقاطی که بنابر پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت وزیران مقتضی تشخیص گردد سهم سازمان از عوارض شهرداری‌ها نیز مشمول مقررات این ماده خواهد بود.

ماده ۱۰- سازمان از محل اعتبارات بودجه عمومی خود هزینه‌های برگزاری جشن‌ها و مسابقات داخلی و خارجی و اعطا جوایز و تربیت تیم‌های ورزشی و کمک به قهرمانان و باشگاه‌ها و فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی را به موجب آئین‌نامه‌ای که تهیه و به تصویب هیئت دولت خواهد رسید پرداخت خواهد کرد.

ماده ۱۱- کارکنانی که از طرف سازمان ملی تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم ایران استخدام شده و در تاریخ تصویب قانون استخدام کشوری در خدمت این سازمان بوده و تا تاریخ تصویب این قانون نیز به خدمت اشتغال دارند مستخدمین غیر رسمی دولت محسوب می‌شوند و آنان طبق قانون استخدام کشوری رفتار خواهد شد.

  • تبصره- وضع کسانی که پس از تاریخ ۳۱/۳/۱۳۴۵ در سازمان مذکور استخدام شده‌اند با رعایت مقرراع قانون استخدام کشوری روشن می‌شود و به خدمت کار کنانی که مورد نیاز نباشند به پرداخت یک ماه حقوق در ازا هر سال خدمت در این سازمان خاتمه داده خواهد شد.

ماده ۱۲- آن عده از کارکنان وزارت آموزش و پرورش که تا تاریخ تصویب این قانون متصدی خدمت در سازمان تربیت‌ بدنی کشور هستند طبق مقررات قانونی با اعتبار مربوط به سازمان خاتمه داده خواهد شد.

ماده ۱۳- سازمان موظف است ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون براساس تبصره ۳ ماده ۸ قانون استخدام کشوری مصوب ۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ سازمان تفصیلی خود را جهت تأیید به سازمان امور اداری و استخدامی کشور ارسال دارد.

تا زمانی که آئین‌نامه‌ها و تشکیلات سازمان طبق این قانون به تصویب نرسیده است تشکیلات و آئین‌نامه‌های فعلی به قوت خود باقی خواهد بود.

ماده ۱۴- سازمان مجاز خواهد بود براساس آئین‌نامه‌ای که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران خواهد رسید مربیان مورد نیاز را استخدام و حق‌الزحمه داوران را پرداخت نماید.

  • تبصره- تشکیلات و وظایف فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی با توجه به مقررات بین‌المللی و آئین‌نامه‌های کمیته ملی المپیک تعیین و به تصویب رئیس سازمان خواهد رسید.

ماده ۱۵- به منظور جلب همکاری بیشتر مردم در توسعه امر تربیت‌ بدنی سازمان می‌تواند در هر یک از نقاط کشور لازم بداند شورایی به نام شورای تربیت‌ بدنی تشکیل دهد و در صورت لزوم تمام یا قسمتی از اختیارات خود را به شوراهای مذکور واگذار نماید.

  • تبصره- آئین‌نامه طرز تشکیل شوراهای مزبور و مقررات مالی و اداری آن از طرف سازمان تنظیم و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۶- حقوق و عوارض گمرکی وسایل ورزشی مورد لزوم سازمان تربیت‌ بدنی جمعاً و خرجاً در بودجه سازمان منظور خواهد شد.

ماده ۱۷- اراضی مرد لزوم سازمان طبق قوانین مربوط به سازمان‌های دولتی تملک و به سازمان واگذار خواهد شد.

ماده ۱۸- در مواردی که استفاده از سطح آب دریاچه‌های طبیعی یا مصنوعی یا سدها و یا رودخانه‌ها برای امور ورزشی مورد نیاز سازمان باشد با موافقت وزارتخانه‌ها یا مؤسسات مربوط پروانه استفاده ورزشی از طرف سازمان صادر خواهد شد.

صدور پروانه صید و شکار کماکان در موارد مزبور طبق مقررات قانون صید و شکار خواهد بود.

ماده ۱۹- اراضی کوهستانی و مراتع که ارتفاع آنها از سطح دریا بیش از ۲۲۰۰ متر باشد و برای تأسیس یا توسعه مراکز ورزش‌های زمستانی لازم باشد طبق قوانین مربوط و بدون رعایت حدنصاب به پیشنهاد سازمان و موافقت وزارتخانه‌های مربوط و تصویب هیئت دولت مجاناً به سازمان واگذار خواهد شد.

هرگاه اراضی مزبور ملک اشخاص باشد از طرف سازمان طبق قانون اصلاح قانون دعاوی اشخاص علیه دولت مصوب سال ۱۳۴۷ خریداری خواهد شد.

اراضی که در اجرای قانون و مقررات اصلاحات ارضی به زارعین انتقال یافته و یا می‌یابد مشمول مقررات این ماده نخواهد بود.

ماده ۲۰- آئین‌نامه‌های اجرایی این قانون از سازمان تنظیم و پس از تصویب هیئت دولت به مورد اجرا گذاشته می‌شود.

ماده ۲۱- دولت مأمور اجرای این قانون خواهد بود.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش- موسوی ماکویی.

گزارش شور اول از کمیسیون آب و برق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه‌شنبه ۲۸ آذرماه ۱۳۴۹ با حضور نماینده دولت مواد مربوط از لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران را مورد رسیدگی قرار داد مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آب و برق- اخلاقی.

گزارش شور اول از کمیسیون اصلاحات ارضی و تعاون روستایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اصلاحات ارضی و تعاون روستایی در جلسه یک‌شنبه ۲۹ آذرماه ۱۳۴۹ با حضور نماینده دولت مواد مربوط از لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً‌تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اصلاحات ارضی و روستایی- مهندس اسدی سمیع.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه دوشنبه ۳۰ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور نماینده دولت مواد مربوط از لایحه سازمان تربیت‌ بدنی را مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی- دکتر امامی خویی.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه‌شنبه ۲۸ آذرماه ۱۳۴۹ با حضور نماینده دولت مواد مربوط از لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

گزارش اول از کمیسیون منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون منابع طبیعی در جلسه‌شنبه ۲۸ آذرماه ۱۳۴۹ با حضور نماینده دولت مواد مربوط از لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون منابع طبیعی- امامی رضوی.

گزاش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه سه‌شنبه اول دی‌ماه ۱۳۴۹ با حضور نماینده دولت مواد مربوط از لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران را مورد رسیدیگ قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را به استثنای تبصره ماده ۹ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

  • تبصره ماده ۹- در نقاطی که بنا به پیشنهاد سرپرست سازمان و تصویب هیئت وزیران مقتضی تشخیص گردد سهم سازمان از عوارض شهرداری‌ها به موجب آئین‌نامه موضوع این ماده یه مصرف تربیت‌ بدنی همان محل خواهد رسید.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه سه‌شنبه اول دی‌ماه ۱۳۴۹ با حضور نماینده دولت لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را به استثنای تبصره ماده ۱۱- ماده ۱۴ و تبصره ماده ۱۵ تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

  • تبصره ماده ۱۱- وضع کسانی که پس از تاریخ ۳۱/۳/۱۳۴۵ در سازمان مذکور استخدام شده‌اند با رعایت مقررات قانون استخدام کشوری روشن می‌شود و به خدمت کارکنان غیررسمی که مورد نیاز نباشند به پرداخت یک ماه حقوق در ازا هر سال خدمت در این سازمان خاتمه داده خواهد شد.

ماده ۱۴- سازمان مجاز خواهد بود براساس آئین‌نامه‌ای که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران خواهد رسید مربیان مورد نیاز به طور پیمانی استخدام و حق‌الزحمه داوران را پرداخت نماید.

  • تبصره- تشکیلات و وظایف فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی با توجه به مقررات بین‌المللی و آئین‌نامه‌های کمیته ملی المپیک تعیین و به تصویب شورای سازمان خواهد رسید.
  • تبصره ماده ۱۵- آئین‌نامه طرز تشکیل شوراهای مزبور و مقررات مالی و اداری آن با رعایت مقررات مربوط از طرف سازمان تنظیم و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای مهندس ناصر بهبودی بفرمایید.

دکتر مهندس ناصر بهبودی- مطالبی را که من اینجا عنوان خواهم کرد استدعا می‌کنم که با دید مخالفت با ورزش تلقی نفرمایید چون تصور نمی‌کنم کسی باشد که با امر ورزش و توسعه ورزش مخالف باشد ما لایحه تقدیمی دولت را کافی نمی‌دانیم و به همین علت با آن مخالفت می‌کنیم به علت کافی نبودن ما ورزش را از دید مسابقات بین‌المللی هم نگاه نمی‌کنیم چون مسابقات بین‌المللی و شرکت در آن مسابقات یک عشری از اعشار تعمیم ورزش در سراسر کشور است سه طبقه هستند که باید مورد توجه برای امر ورزش قرار بگیرند متأسفیم که هیچ کدام از این سه طبق که عبارت‌اند از روستاییان، کراگران و دانش‌آموزان و دانشجویان در این لایجه مورد توجه قرار نگرفته است حتی این لایحه با دید قبل از انقلاب تدوین شده برای این که حق بود در شورای تربیت‌ بدنی که پیشنهاد کرده‌اند از وزیر اصلاحات ارضی و وزیر کار هم اسم می‌بردند که حق شرکت در شورا را داشته باشند چون رکن اعظ ورزش باید بین کارگران و روستاییان باشد متأسفانه از تاریخ انقلاب مملکت ما و آزادی روستاییان تا این تاریخ توجهی به ورزش روستاییان نشده غیر از انجام یک سری مسابقات فوتبال که اخیراً به ابتکار وزیر اصلاحات ارضی گذاشته شد. در مملکت ما که از دیر زمان می‌گفتند عقل سالم در بدن سالم است و این یک شعار ملی بود در این لایحه سازمان تربیت‌ بدنی فقط اجازه خواسته است در امر ورزش مدارس و آموزشگاه‌ها نظارت بکند و ما خوب می‌دانیم که در مدارس و آموزشگاه‌ها هم مطلقاً به امر ورزش توجه نمی‌شود ما می‌خواهیم و عقیده داریم که ورزش مثل علوم درجه یک در مدارس اجباری باید باشد شاگرد باید در آخر سال امتحان ورزش بدهد و اشتیاقش به امر ورزش در عرض سال در نمره او مؤثر باشد (ماهیار- ورزش جزء درس امتحان است) مسأله دیگری که اینجا می‌خواهم عرض کنم کمی زمین ورزش است البته زمین ورزش را با استادیم‌های ورزشی جدا بکنید زمین ورزش را به محلی می‌گوییم که قادر باشد این برادرزاده‌های ما را از کوچه‌ها جمع بکند و به جای این که در توی کوچه نخی بکشند و توپ‌بازی بکنند بروند در آن زمین‌ها ورزش کنند (صادقی- همان زمین‌ها را می‌گویند استادیوم) ولی در عرف ما استادیوم را به جای بزرگی می‌گوییم مثل استادیوم صدهزار نفری که مشغول ساختن آن هستند و زمین ورزش به جای کوچکی اطلاق می‌شود که قادر است بچه‌های ما را از توب کوچه‌ها به آنجا جذب کند (صحیح است) ما انتظار داشتیم در این لایحه لااقل سازمان تربیت‌ بدنی پیشنهاد کند از تفریحات ناسالم شبانه عوارض بگیرد برای تفریحات سالم و احداث زمین‌های ورزش ولی متأسفانه به این چیزها ما برنخوردیم شما تعداد کلوپ‌های شبانه که رد تهران است با تعداد زمین‌های ورزش تهران مقایسه کنید آن وقت بهتر به عرایض من توجه خواهید فرمود در روزنامه کیهان پریشب به عنوان مالیاتی که وزارت دارایی از جشن شب ژانویه کاباره‌ها وصول خواهد کرد رقمی بود که نجومی بود چه ضرر دارد آنها که به دنبال این کارها هستند برای تربیت نسل سالم‌تری مقداری از عوارض خودشان را به تربیت‌ بدنی بدهند ما انتظار داشتیم که در لایحه یک چنین چیزی پیش‌بینی بشود ما انتظار داشتیم که تربیت‌ بدنی بیاید پیشنهادی کند که لکیه اشخاص حقوقی و حقیقی که می‌آیند برای امر توسعه ورزش سرمایه‌گذاری می‌کنند مشمول بخشودگی مالیات باشند اگر چنین پیش‌بینی در لایحه کرده بودید، می‌دیدید که کارخانه‌دارهای بزرگ مؤسسات بزرگ چه رغبتی در تعمیم ورزش پیدا می‌کردند در تمام این موارد همکار عزیز ما آقایدکتر اسفندیاری پیشنهاداتی تقدیم خواهند کرد ولی لازم بود بنده هم قبل از این که پیشنهادات تقدیم شود عرایضی حضورتان بکنم به این دلایل بود که ما لایحه دولت را کافی برای تعمیم ورزش در مملکت نمی‌دانیم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای مهندس فروهر بفرمایید.

مهندس فروهر- بنده لازم دانستم به استحضار همکاران محترم برسانم که این لایحه‌ای که دولت آورده یکی از لوایح بسیار مهم است و تأثیر بسیاری در پرورش نسل آتیه خواهد داشت و توجه کافی از طرف حزب اکثریت و دولت ما به این امر شده بنابراین این اگر همکار محترم تذکراتی فرمودند در جهت عدم تکافوی مفاد این لایحه اگر احیاناً مطالبی به نظرشان می‌رسد ممکن است طی پیشنهادی لطف بفرمایند در کمیسیون‌های مربوط مطالعه خواهد شد و این لایحه به همین منظور به مجلس آمده که نواقص و کسری‌ها که در قانونگذشته سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم بوده در جهت بهبود و توسعه و تعمیم ورزش در سطح کشور ایران و هم مدارس و روستاها و کارگران یعنی در سطح کلیه ملت ایران بشود تأمین کرد پس از این قسمت از نظرتان تأمین است و ما همه عقیده داریم به موازات توسعه آموزشگاه‌ها باید در تمام آموزشگاه‌ها به امر ورزش توجه بیشتری بشود و در تمام مواد پیش‌بینی این مطلب به نظر بنده به نحو کافی شده و اگر جمله‌ای به فرض نارسا باشد و عدم تکافویی به چشم بخورد رفع خواهیم کرد راجع به رقمی که اشاره فرمودید در ماده نه پیش‌بینی لازم شده که سازمان تربیت‌ بدنی در جهت ایجاد میدان‌ها و پیست‌های ورزشی هم حتی نوشته حالا استادیوم صدهزار نفری یا پیست به اندازه‌های متوسط و غیره خواهد بود و این شامل تمام شئون خواهد بود حالا اعم از این که روستا باشد یا مدارس یا شرکت‌های تعاونی همین ولایت بنده که هفته پیش رفتم پنجاه و نه هزار تومان سازمان تربیت‌ بدنی داده بود برای یک زمین بیست‌و هفت هزار متری که مردم خودشان با کمال میل اهدا کرده بودند و آن را تسطیح کرده بودند البته هیچ ساختمانی میسر نشده بود فقط زمین بود و تعداد زیادی افراد که اغلب روستایی بودند استفاده می‌کردند و بنده فکر می‌کنم این مطلب در تمام سطح کشور موردنظر دولت هست و این را لازم می‌دانم تذکر بدهک که در امر ورزش در این چند سال گذشته با همان قانون موجود توجه کافی شده و مسئولین تربیت‌ بدنی و رئیس تربیت‌ بدنی که سپهبد خسروانی باشد با کمال علاقمندی و کوشش شبانه‌روزی آن سعی ممکن را با اختیارات و بودجه‌های ممکن اعمال کرده‌اند و نتایجی بیش از آن مبالغ که ممکن است میلیون‌ها تومان باشد نتایج خیلی بیشتری گرفته‌اند ولی خودشان اظهار می‌دارند که به هیچ وجه از نتایج حاصله رضایت ندارند و هدف‌های خیلی بزرگ و دورتری برای خودشان در نظر گرفته‌اند و مردم علاقمند هستند که باشگاه‌های ورزشی به خرج خودشان درست کنند و سازمان تربیت‌ بدنی به صورت معنوی و کمک مالی نظارت دارد بنابراین با این لایحه که دولت ما آورده بنده یقین دارم که به نتیجه مطلوب خواهیم رسید و کوشش به عمل خواهد آمد و باید هرگونه پشتیبانی از سازمان تربیت‌ بدنی سابق که اینجا به صورت سازمان تربیت‌ بدنی جدید در می‌آید به عمل بیاید مخصوصاً‌دولت باید این کار را بکند در مورد درآمدهای دیگر که فرمودید ارتباطی به این لایحه ندارد یک بودجه دولت ممکن است کمک بدهد و یک درآمدی هم خودشان پیش‌بینی کرده‌اند حالا بیایید عوارض روی فلان مؤسسه تجارتی یا تفریحی یا باشگاه شبانه سالم یا غیر سالم بگذاریم آنها به این لایحه ارتباطی ندارد ما باید بودجه بدهیم آنها کار خودشان را بکنند بودجه‌ای که الان ملاحظه می‌فرمایید استادیوم صد هزار نفری ساخته می‌شود این بودجه را دولت می‌دهد مخارج المپیک را هم هر چهار سال یک دفعه دولت می‌دهد (دکتر اسفندیاری- اگر همه را دولت می‌دهد چه احتیاجی به ماده نه دارد) اجازه بفرمایید اگر فرمایشاتی دارید بعد تشریف بیاورید پشت تریبون صحبت بفرمایید اینا سبب شده که ایران و ایرانی صاحب چندین مدال طلا شده و سرود شاهنشاهی در کشورهای مختلف در اقصی‌نقاط دنیا مترنم شود و این افتخاری است که ورزشکاران اصیل ایرانی برای پرچم سه رنگ ما و برای کشور ما به دست آورده‌اند (صحیح است) و این افتخارات را ما سعی خواهیم کرد بیشتر بشود اولین مدال طلا در سال ۱۹۲۵ نصیب ملت ایران شد ولی حالا مدال طلا یکی و دو تا نیست در بانکوک ۹ مدال طلا نصیب ایران شد و درجه چهارم بین شانزده کشور نصیب کشور ایان شد (دکتر رهنوردی- نوزده کشور) اینها نتیجه فعالیت‌های اشخاص و افرادی است که زندگی خودشان را وفق ورزش کرده‌اند البته انقلاب سفید شاه و مردم ایجاب می‌کند درهمه رشته‌ها ما کوشش خودمان را زیادتر کنیم دو برابر کنیم صد برابر کنیم تا نتایج بهتری بگیریم ولی حق را باید ادا کرد نتایجی که تاکنون گرفته شده است با وسایل موجود درخشان بوده و متصدیان امر و رئیس تربیت‌ بدنی در خور هرگونه قدردانی از طرف نمایندگان ملت است، این بود عرایض مختصر بنده به عرض رسید (صحیح است).

رئیس- آقای دکتر عاملی بفرمایید.

دکتر عاملی تهرانی- جناب آقای رئیس همکاران ارجمند، مثل بسیاری از موارد دیگر گو این که به عنوان مخالف با لایحه صحبت می‌کنم ولی با روح و مفاد این لایحه که در جهت تعیم و توسعه ورزش هست مخالف نیستم و هیچ کس مخالف نیست ولی تذکراتی هست باید در اینجا ذهن همکاران ارجمند را به این تذکرات معطوف بدارم البته فراکسیون پارلمانی حزب پان ایرانیست کوشش‌هادی مبذول داشته است و حاصل بررسی‌های خودشان را به شکل پیشنهاد نسبتاً مفصلی تدوین و تنظیم کرده است که در پایان تقدیم خواهم کرد در مورد ورزش ابتدا لازم می‌دانم بعضی از شبهه‌هایی که گاه در افکار و اذهان ظاهر می‌شود مرتفع کنیم گاهی این موضوع عنوان می‌شود که آیا باید سیاست قهرمان‌پروری داشته باشیم یا نباید داشته باشیم به اعتقاد من این مسئله هرگاه به این شکل مطرح شود صحیح نیست قهرمان‌پروری نتیجه است سیاست نیست اگر یک ملتی دارای استعداد باشند و امکان داده شود ناگزیر قهرمان خواهند شد و در عرصه ورزش بین‌المللی خود را نشان خواهند داد بنابراین صحیح نیست ما مسئله را از این زاویه مطرح کنیم که آیا باید سیاست قهرمان‌پروری داشته باشیم یا نه البته باید در ورزش استعدادهای درخشان ملت خودمان را بروز بدهیم چه استعدادهای فردی چه استعدادهایی که به کمک همکاری گروهی آشکار می‌شود و اساساً شاید ورزش در عصر ما یکی از پدیده‌هایی است که به کار گروهی طرز فکری است که جهان امروز بر آن قایم است و کلیه اقدامات در شئون مختلف براساس کار گروهی است آنجایی که می‌توانیم به افراد ملت تمرین کار گروهی را بدهیم به عنوان ورزش است آنجایی که می‌توانیم به افراد ملت تمرین انضباط را بدهیم به عنوا ورزش است وقتی این امکان را داشته باشیم البته قهرمان‌پروری خواهیم داشت و چنین قهرمان‌پروری مقدس است و به روح جوانان ما و به روح افراد ملت ما آثار نیکویی خواهد گذاشت همان طور که ملاحظه کردید هر بار که در میدان‌های ورزشی پیروزی‌هایی پیدا کردیم آثار روانی و روحی که بر ملت ما داشته است از اقدامات تبلیغاتی حرفی بیشتر بوده اما قهرمان‌پروری دو باب می‌تواند داشته باشد یکی قهرمان‌پروری بی‌اساس و اتفاقی و یکی قهرمان‌پروری اساسی و ریشه‌دار یک ملتی نمی‌تواند اداعا بکند که در ستون ورزشی دارای قهرمان است که فقط یک بار بر حسب اتفاق قهرمان داشته باشد و دیگر در تاروپود آن اجتماع نهادهایی نباشد که قهرمان‌های رده بعد را به جای قهرمان‌های پیشین بنشاند اگر ما در این کشور همواره قهرمان کشتی داشته‌ایم به علت تاروپودهای نهادی است که به شکل زورخانه‌ها به شکل علاقه به کشتی در همه روستاها و شهرهای این کشور پراکنده شده است این است که هرگاه رده‌ای از قهرمانان طراز اول ما فرسوده شوند رده دیگری از قهرمانان در همان تاروپود پرورده می‌شوند و جای آنها را می‌گیرند پس غلبه بر ورزش کشتی به عنوان مثال عرض می‌کنم در اجتماع ما یک غلبه نهادی سات یک غلبه اساسی است یعنی ما برای این کار سازمان و سابقه داریم و به همین دلیل است هرگاه عدم موفقیتی در امر ورزش کشتی نصیب ملت ایران بشود صد در صد در نتیجه غفلت مسئولین امر باید باشد برای این که ما در کشتی نهاد داریم ریشه داریم سابقه داریم در هر روستایی، در هر خانه‌ای حتی یک جایی برای تمرین ورزش کشتی در بین این ملت هست در سایر ورزش‌ها هم ما باید ورزش را نهادی کنیم ورزش را بر یک هرم‌های استواری قرار بدهیم که هر طبقه فرازین و بالاتر بر یک قاعده استوار گسترده زیرین قرار گرفته باشد این نکته‌ای است که باید امروز که یک لایحه‌ای به عنوان تربیت‌ بدنی و توجه به امر ورزش مطرح است مورد توجه قرار بگیرد و مطرح بشود یعنی ما باید یک توجه کافی در جهت احیا ورزش بکنیم در جهت نهادسازی ورزش بکنیم و این راه دارد و آن این است که ما باید پایه‌های ورزش را در مدارس بگذاریم ورزش مدارس به عنوان اصیل‌ترین نهاد ورزش در این کشور باید استقرار پیدا کند ورزش درسی است اما به عقیده من بالاتر از درس است ورزش وسیله پرورش است آن امری که متأسفانه در آموزش و پرورش ایران فراموش شده یا در بوته اجمال و غفلت قرار گرفته است ورزش وسیله پرورش است باید امکانات کافی در اختیار کودکان، نوجوانان باشد که بتوانند ورزش کنند تنها کافی نیست از آنها امتحان کنیم نمره کم یا زیاد بدهیم یا برای نمرات امتحان نهایی‌شان ضریب بگذاریم این کافی نیست باید کاری بکنیم که بچه‌ای که به مدرسه آمد آنجا را یک محیط ورزش احساس کند محیط مدرسه باید برای اوقات بیکاری کودک به عنوان محیط ورزش باشد میدان ورزش باشد و در این محیط است که مربی باید دنبال او حرکت کند نه تنها مواد و فنون ورزش را یاد بدهد بلکه به او آئین زندگی انضباط اجتماعی، حرکت در اجتماع و طرز کار گروهی را در همان تاروپود اقدامات ورزشی به کودک یاد بدهد و این کار را جز در مدرسه در جای دیگر نمی‌شود کرد البته ما باید باشگاه‌های بسیار داشته باشیم استادیوم‌های غیر آموزش بسیار داشته باشیم ترتیب مسابقات داخلی و خارجی بسیار بدهیم مربیانی از خارج دعوت کنیم تعلیم بدهند و ما را در یک سطح تمام عالی بین‌المللی درامر ورزش قرار بدهند اما با وجود همه اینها اگر تاروپود ورزش در دبستان‌ها، دبیرستان‌ها و دانشکده‌ها تنیده نشود و در سطح شهر و روستا، اقدامی است عبث و بیهوده و گاه‌گاه و بر حسب اتفاق شما قهرمان خواهید داشت اما اگر ورزش در تاروپود مدارس گذاشته بشود ما رده به رده دوره به دوره قهرمان بعد از قهرمان به عرصه جهانی گسیل خواهیم داشت و این چنین قهرمان‌پروری مقدس است چون هم نهادی است و هم از آن بهره می‌گیریم و در امر پرورش ملت خودمان استفاده ی‌کنیم پس تا آنجا که مفاد این لایحه اجازه می‌دهد ما باید توجه کنیم بر یک اقدام اساسی و نهادی و آن گسترش ورزش است در سطح مدارس این امر مورد غفلت بوده از زمانی که خودمان دانش‌آموز بودیم به مدرسه می‌رفتیم هرگاه در حیاط می‌دویدیم یا توپی می‌زدیم به شیشه‌ها می‌خورد و می‌شکست ما را تنبیه می‌کردند حالا بدتر شده (موسوی ماکویی- همه جا این طور نیست) جناب آقای موسوی شما خوشبختانه در سازمانی هستید که روزی که تأسیس شد و پایه همین مدرسه البرز گذاشته شد زمین‌های بسیاری را گرداگرد کالج آن زمان به امر ورزش تخصیص دادند زمین‌های فوتبال متعدد داشت استخرهای متعدد داشت زمین‌های بسیاری را گذاشته بودند که به زمین‌های باز ورزشی تبدیل بشود و در همین طول عمر من شما بسیاری از همین زمین‌ها به وسیله زمین‌خواران تبدیل به بناهای رفیع مسکونی و تجارتی شد و از امکانات تنها کالجی که در ایران ممکن بود که یک عرصه گسترده برای ورزش باشد جلوگیری شد (یک نفر از نمایندگان- این طور نیست) چطور این طور نیست در کدام یکی از این مدارس پولی و خصوصی امروز به چه می‌تواند از این طرف حیاط به آن طرف تقریباً صد متر بدود تمام از بین رفت بچه‌های ما امروز در فقس زندگی می‌کنند شما در یان مدارس می‌خواهید ورزش تعلیم بدهید ورزش یک درس کتبی است توی اطاق‌ها می‌نشینند ابعاد زمین‌های فرضی را به آنها یاد می‌دهند و حالا به موجب این لایحه می‌خواهید زمین‌های ورزشی را که رد خارج از مدارس است از وزارت آموزش و پرورش بگیرید در صورتی که به موجب همین لایحه پیش‌بینی می‌کردید که به وزارت آموزش و پرورش به ازای هر مدرسه تا زمانی که زمین ورزش ندارد یک زمین‌هایی دور یا نزدیک همان مدرسه راه می‌افتادیم از خیابان‌های کج و معوج عبور می‌کردیم می‌رفتیم به زمین شماره ۳ در آنجا ورزش می‌کردیم حالا هفته‌ای یک روز دو روز می‌توانستیم برویم ولی لااقل آن زمین در آن زمان در اختیار وزارت آموزش و پرورش بود و حق داشت از آن زمین استفاده کند و بچه‌ها را از توی کوچه‌ها حرکت بدهد بروند آنجا ورزش کنند حالا شما آمده‌اید در ماده ۸ می‌گویید این طور زمین‌ها را هم از وزارت آموزش و پرورش پس می‌گیرید می‌دهید به یک مؤسسه دیگری همین‌جا باید پیش‌بینی می‌کردید که بعد از این به کسی اجازه ندهند مدرسه بسازد مگر این که بتواند در آن مدرسه زمین‌های لازم برای ورزش پیش‌بینی بکند تمام مدارس پولی که اتوبوس دارند چه لزومی دارد که بیایند در وسط شهر در جایی که فضای خوب نیست هوای خوب نیست مدرسه بسازند بروند یک قدری دورتر در جایی که مدرسه را ارزانتر بخرند و زمین ورزش داشته باشد اینها را هم به موجب قانون هشت میخه بکنند که دیگر مثل کالج البرز نفروشند و بماند، برای نسل آینده بماند برای فرزندان ما که ریه سالم داشته باشند اینها هیچ کدام پیش‌بینی نشده البته متأسفانه منطق دیگری حکم می‌کند مدرسه را اگر وسط شهر بسازند از هر شاگرد هزار تومان می‌گیرند در این قفس‌هایی که اگر هرگونه امکانی داشته باشد امکان ورزش ندارد جا بدهند و بعد هم شهریه را سال به سال بالا ببرند و هیچ کس نگوید چرا اینها بالا می‌رود و هم زمین ترقی کند بعد از مدتی می‌توانند ملک مدرسه را بفروشند و معلوم نیست در آن زمان ضوابط اقتصادی ایجاب بکند که مدرسه دیگری درست بکنند یا نه بنابراین به این نکات یعنی یک اقدام اساسی در امر ورزش که تجهیز مدرسه‌ها از لحاظ لوازم و وسایل و زمین‌های ورزشی و امکانات ورزشی باشد هیچ اشاره‌ای نشده و از این چهت اقدام اساسی محسوب نمی‌شود نکته دوم این قانون به طرزی که ملاحظه می‌فرمایید شاید تنها قانون یک سازمان تربیت‌ بدنی یک سازمان دولتی است برای این که از بودجه عمومی مملکت تغذیه می‌شود ولی تنها سازمانی است که در آن مسئولش در برابر قوه مقننه پیش‌بینی نشده در پایانش البته نوشته شده که دولت مأمور اجرای این قانون است و این را توجه دارید در تمام قوانینی که شاهنشاه توشیح می‌فرمایند در آنجا به عنوان ماده دوم در مقدمه قانون در آن قسمتی که توشیح می‌فرمایند ذکر شده است که دولت مأمور اجرای این قانون است پس این عبارت است از تکرار جمله‌ای که در تمام قوانین هست و باید باشد ولی هر قانون یک مسئول خاص در پیشگاه مجلس لازم دارد و باید در مفاد قانون صریحاً ذکر شده باشد و تلویحاًشاید کافی نباشد به خصوص که با این عبارت دولت به طور کلی مجری این قانون شناخته شده در اینجا البته دو نظر قابل طرح است یکی این که بفرمایید که نخست‌وزیر مسئول این است البته این از نبودنش بهتر است و چون برای ما هم راه چاره‌ای نبوده است ما هم به همین شکل پیشنهاد کرده‌ایم ولی با تغییراتی که بعداً اشاره می‌شود ولی به طور کلی در اینجا یک نکته‌ای هست و آن این که مقام نخست‌وزیر کشور مسئولیت امور اجرایی جزئی را در برابر مجلس بپذیرند صحیح نیست این را من نه برای این لایحه به خصوص عرض می‌کنم البته در این مورد هم قابل بحث است به طور کلی این اصل صحیح نیست که مقام نخست‌وزیر کشور در برابر امور جزیی مسئول مجلس باشد فرض بفرمایید در مورد اوقاف یا در مورد امور اجرایی ورزش در مورد اوقاف ممکن است که یک وقتی راه قنات بگیرد یک رقبه‌ای سقف آن خراب شود امور جزیی است این از لحاظ ملت مهم است از لحاظ آنها که با آن سرو کار دارند مهم است مجلس باید نظارت بکند سؤال بکند ولی در عین حال این سؤال سطحش آن قدر نیست که از نخست‌وزیر سؤال کند این صحیح نیست که نخست‌وزیر خواسته بشود به مجلس که از او بپرسند فلان قنات چرا گرفته است یا فلان کاشی‌کاری چرا خراب شده یا در فلان میدان ورزش چرا دعوا شده و در فلان مسابقه چرا ما برنده نشدیم هرکدام از اینها در جای خودش اهمیت دارد اگر هم یک نماینده‌ای بپرسد به وظیفه خودش عمل کرده و باید پاسخ داده شود ولی به اعتقاد من از این سؤالات بسیار داریم اما از نخست‌وزیر حاضر نیستم بپرسم چون‌شأن مملکت وشأن و مقام نخست‌وزیر باید در یک حد بالاتری رعایت بشود او را نباید اینجا بخواهیم که چرا گچ فالان بنا ریخته یا خراب شده آثار باستانی و تاریخی ما بسیار ارزش است و لیمعذلک این امر در سطحی نیست که طرف خطاب نخست‌وزیر مملکت باشد به همین دلیل این نوع امور اجرایی که متأسفانه در سال‌های اخیر یک مقدارش در نخست‌وزیری متمرکز شده است و در نتیجه دو نوع کابینه به وجود آمده یک نوع کابینه با وزرا مسئول و یک نوع کابینه با شبه وزرای غیر مسئول که آنها رد اقامات جزیی دخیل‌اند و شریکند و کار می‌کنند ولی به آن سهولت که یک وزیر مسئول فرض بفرمایید وزیر علوم یا وزیر آموزش و پرورش ممکن است مورد سؤال قرار بگیرد به رعایت احترامات مملکت نمی‌توانند مورد سؤال و پرسش قرار بگیرند روی این نظر خواستم به این نکته خود دولت توجهی بکند که دز این موارد جزیی که سابقاً یکی از وزرا مسئولش بود سازمان اوقاف وزیر آموزش و پرورش مسئولش بود مثل این که اینها اتفاقی است یا غیراتفاقی که اصلاحاتی که شده است و تمام کاستی‌ها اتفاقاً در وزارت آموزش و پرورش بوده است نمی‌دانم علتش توجه بیشتر به امر آموزش و پرورش بوده یا توجه کمتر این را حوزه‌های حزبی بهتر می‌دانند (دکتر الموتی- تقسیم کار) (دکتر رشتی- افزایش کار ایجاب می‌کرد اینها از هم تفکیک بشوند) بله، افزایش کار آنها همراه با کاهش کار نخست‌وزیر برای این که از او هرچه کم کردید برای آن دیگر اضافه کردید پس این مسأله مسئولیت یک بحث کلی بود که امیدوارم به آن توجه بشود و این امور جزئیه از زیر چتر نخست‌وزیری بیاید بیرون که بتواند برود زیر نظارت صحیح‌تر قوه‌مقننه قرار بگیرد ولی در این مورد چون مسئول پیش‌بینی نشده است، بهتر از هیچ، بهتر این است که لااقل تصریح بشود که در برابر مجلسین نخست‌وزیر مسئول این قانون خواهد بود (دکتر الموتی- هر سازمانی مسئولی دارد) البته در سطح روستاها توجه لازم نشده است که می‌شود گفت به طور کلی این عبارات روستاها را هم دربر دارد اما ترتیب صحیح به اعتقاد فراکسیون پارلمانی پان ایرانیست این است که‌ای کاش این لایحه به دو لایحه تجزیه می‌شد یک لایحه به شورای عالی تربیت‌ بدنی داده می‌شد که در آن تمام وزرایی که به نحوی از انحا در امر ورزش سهیم و دخیل هستند در یک شورایی شرکت می‌کردند این شورا عامل برنامه‌ریزی، عامل هماهنگ‌کننده و عامل نظارت بود بر تمام سازمان‌های ورزشی خواه سازمان‌هایی که در مدارس هستند خواه در ارتش خواه آنهایی که در خارج ا زمدارس و ارتش هستند و البته هیچ اشکالی نداشت و ندارد که یک چنین شورایی دبیرش رئیس یا سرپرست سازمان تربیت‌ بدنی کشور باشد و دبیرخانه این شورای عالی را که چیزی است بر فراز سر دانشگاه‌ها و مدارس گسترده می‌شود و سازمان‌های دیگر ورزشی گسترده می‌شود از لحاظ برنامه‌ریزی و هماهنگ کردن و نظارت اشکالی نداشت که دبیر این شورا سرپرست سازمان تربیت‌ بدنی بشود که قاعدتاً باید تخصص بیشتری داشته باشد پس این یک لایحه‌ای می‌شد که حد و حدود مشخصی داشت و از وزرا تشکیل نمی‌شد و یک شورای بالاتری بود و می‌توانست که در امور هر یک از این وزارتخانه‌ها به قدری که لازم است دخالت و نظارت داشته باشد دوم یک سازممانی لایحه‌اش تقدیم می‌شد که این سازمان موظف بود در مراجع غیرآموزش و غیر ارتشی به امر تعمیم و توسعه و گسترش و تشویق ورزش بپردازد این دوتا را از هم تفکیک می‌کردند و فقط در کار اجرایی دبیرخانه آن شورا و آن سازمان را تطبیق می‌دادند برای امری که بتوانند نظام ورزش و تربیت‌ بدنی را دگرگون بکنند در صورتی که سازمان فعلی سازمانی است که از لحاظ کلی که به آن توجه کنید سازمانی است که رد سطحی پآئین‌تر از وزارتخانه‌ها قرار گرفته است و یک چنین سازمانی به اختیارات قانونی خودش نمی‌تواند حق نظارت و برنامه‌ریزی سایر سازمان‌ها را به خودش اختصاص دهد بر این اساس که عرض کردم پیشنهادهایی به عنوان اصلاح تدوین شده است که امیدوارم مورد عنایت دقیق توجه همکاران ارجمند قرار بگیرد و بتوانیم به این لایحه قدمی در راه اصلاح اساسی امر تربیت‌ بدنی برداریم (احسنت).

رئیس-آقایدکتر دادفر بفرمایید.

دکتر دادفر- همکاران ارجمند راجع به این لایحه تذکراتی فرمودند ولی قبل از ادای تذکرات اصلاحی خودشان که به صورت پیشنهاد تقدیم شده و در کمیسیون‌های مربوط رسیدگی و بررسی خواهد شد. تماماً هم جناب آقای مهندس بهبودی و هم جناب آقای دکتر عاملی به اهمیت مسأله روزش توجه کردند و این همان چیزی است که مردم کشور ما و رهبر بزرگ مملک به خصوص در امر ورزش از چندین سال قبل توجه و عنایت فرموده‌اند که ورزش یکی از مطالب بسیار مهم مملکتی ما است بنده یادم نمی‌رود برای اولین باری که در دانشگاه درس می‌خواندم یکی از قهرمانان ما گویا نامجو در هلسینکی رکوردی را به دست آورده بود معروف است که یکی از رجال ورزش ما آن روز می‌گفت اگر رکورد را شکسته خودش هم باید جریمه‌اش را بدهد! امروز کشور ما دارای هزاران قهرمان و دارای مدال‌های طلا و دارای افتخارات و امتیازات ورزشی فراوان شده است ملاحظه فرمودید دو سال قبل حتی در بازی‌های فوتبال ما توانستیم در تهران و رد آسیا مقام اول را به دست بیاوریم چرا این تعالی حاصل شده است؟ برای این که رهبر مملکت همیشه به ورزش توجه خاص داشته‌اند و همین توجه به امر ورزش بین جوانان این لایحه تقدیم مجلس بشود فرمودند که در مدارس امر تربیت‌ بدنی و ورزش تقریباً مشکل شده تا حدی این فرمایش جناب دکتر عاملی را قبول دارم ولی جناب دکتر ملاحظه بفمرایند که ما رد حال حاضر در کشورمان ۵/۲۱ الی ۲۲ درصد کل بودجه‌مان صرف امر آموزش می‌شود ما اگر ده سال قبل در تمام سطح مملکت فقط ۱۲۰۰ مدرسه اعم از متوسطه و ابتدایی داشتیم در گذشته متجاوز از ۱۵ هزار مدرسه داشتیم پس تصدیق می‌فرمایید برای تمام این مدارس و برای تربیت فرزندان این مملکت و برای تأمین کلاس و معلم در درجه اول است البته اگر امکان بخش خصوصی و بخش دولتی باشد برای ورزش باید اقدامات لازم را بکنند ما در همین تهران یا در شهرستان‌های خودمان آیا امکان داریم دو سه هکتار زمین برای ورزش در هر مدرسه‌ای اختصاص بدهیم؟ یعنی هر مدرسه‌ای میدان داشته باشد عملاً ممکن نیست اگر با این شرایط بگوییم مثلاً در مراغه مدرسه بسازید شاید هر ده سال یک مدرسه هم ساخته نشود در صورتی که فرزندان ما مدرسه و آموزش و پرورش می‌خواهند بعد برای رفع نقیصه بعدی این لایحه تقدیم شده نتیجه‌ای لایحه چه می‌شود؟ سازمان تربیت‌ بدنی مجهز به وسایل اعتبارات می‌شود در هر کوی و برزن و منطقه‌ای میدان‌های ورزش و استادیوم‌ها به وجود می‌آورند اولاد ما که در مدرسه‌ها هستند در ساعت‌های به خصوصی از آن زمین‌ها استفاده می‌کنند غیر از این چاره و راه دیگری حتی به آن حد تأمین ورزش در سطح مدارس که شما فرمودید به نظر نمی‌رسد امر ورزش از یک نظر که برای سالم‌سازی محیط برای دور نگه داشتن جوان‌ها از فساد، از اعتیاد، از رو آوردن به مراکز خوشگذرانی‌های ناسالم جلوگیری می‌کند و ملت ما را نسل زنده نسل پرتحرک و کسانی که به نفس خودشان و اراده خودشان اعتماد دارند بار می‌آورد بنده با فرمایش شما هم عقیده هستم که اگر ورزش اهمیتش از نقش تعلیم و تربیت بیشتر نباشد کمتر نیست و در این راه قدم‌های بزرگی برداشته شده شما امروز در هر بخشی یک استادیومی اگر کامل نیست ولی یک استادیومی که لااقل تعدادی از ورزش‌ها را در آنجا می‌توان اجرا کرد به وجود آمده است در خود تهران در هر گوشه‌ای خوشبختانه استادیوم‌ها، سالون‌های سرپوشیده ورزشی، استخرهای شنا و اخیراً استادیوم صدهزار نفری یکی بعد از دیگری به وجود می‌آید و اینها مخصوصاً پس از انقلاب شاه و مردم در امر توسعه ورزش به وجود آمده حقاً قابل تمجید و تقدیر است بله ما دلمان می‌خواهد که این پیشرفت‌ها سریع‌تر در تمام نقاط مملکت و برای همه در دسترس باشد اما برای این زمان مدت لازم است روستاییان و زارعین ما روزی قبل از انقلاب سفید بود که اصولاً شخصیت اجتماعی‌شان مورد بحث بود ولی تصدیق می‌فرمایید که امروز برای آنها خانه‌های فرهنگ روستایی ساخته می‌شود شرکت‌های سهامی زراعی ساخته می‌شود همین چندی قبل بود که تیم برگزیده روستا زادگان درتهران مسابقه گندم طلایی را دادند و نتیجه را بردند پس در امر ورزش برای روستاییان و بچه‌های آنها مجاهدت به عمل می‌آید و کوشش می‌کنند منتهی بحث در این است که تا به حال امر ورزش در کانال‌های مختلف با مسئولیت‌های مختلف و سازمان‌های مختلف بود و معلوم نبود که اگر چنان‌چه امروز در فوتبال یا ورزش دیگر ما پیشرفت نکردیم مسئولش کیست تربیت‌ بدنی است یا آموزش و پرورش است یا نخست‌وزیری است با تقدیم این لایحه غیر از آموزش و پرورش تمام فعالیت‌های ورزش مملکت در یک سازمان متمرکز می‌شود با اعتبارات مخصوص که ترتیب خرجش را معین کرده‌اند و در نتیجه ما می‌توانیم با سرعت و هماهنگی بیشتر و وحدت نظر بیشتر به طرف پیشرفت ورزشگاه نهم در اینجا جناب آقای دکتر عاملی با تأسف عنوان کردند که زمین‌های ورزشی مدرسته البرز تبدیل به کاخ‌ها و ساختمان‌های خصوصی شده بنده از جناب آقای موسوی ماکویی که در آنجا مدتی سمت مربی را داشته‌اند سؤال کردم ای‌شان مرقوم داشته‌اند از دو زمین ورزشی موجود یکی وجود دارد و دیگری تبدیل به پلی‌تکنیک و دانشکده صنعتی شده (پرفسور مخبرفرهمند- اگر صد متر آن طرف پلی‌تکنیک را می‌ساختید چطور می‌شد؟) بله در کشوری که فقط برای یک مدرسه شش کلاس‌ه ما یک آمریکایی می‌آمد در اینجا و یک مدرسه می‌ساخت دبستان می‌ساخت ما افتخار می‌کمنیم که در آنجا دانشکده صنعتی ساختیم و این از برکات وجود شاهنشاه است در اینجا سؤال شد مسئول کی است جناب دکتر در آخر همان لایحه اگر مطالعه فرموده باشید نوشته شده است دولت مأمور اجرای این قانون است اگر دولت مأمور اجرای این قانون است معنی‌اش این است مسئولیت اجرایی هم دارد خوب سازمان برنامه هم نخست‌وزیر مسئولش است اما نخست‌وزیر معاون دارد وزیر مشاورآرد سازمان مسئول دارد اگر سؤالی از طرف نماینده محترمی بشود آن سازمان جواب خواهد داد و توسط یکی از نمایندگان دولت در مجلس جواب داده خواهد شد و هیچ لازم نیس اگر یک سؤالی مثلاً از سازمان برنامه شد حتماً جناب نخست‌وزیر تشریف بیاورند و جواب بدهند اعضای دولت همه مسئولیت مشترک دارند هر وزیر و هر معاون وزارتخانه می‌تواند بیاید صحبت کند و جواب بدهد فرمودید که این ساختمان‌ها چرا به این سازمان واگذار می‌شود فلسفه‌اش معلوم است خود شما هم توجه دارید تصدیق می‌فرمایید که برای زمین‌هایی که در اختیار سازمان آموزش و پرورش است و به این سازمان‌ها داده می‌شود هیچ قضیه کوچک و بزرگ کردن یک وزارتخانه مطرح نیست تصدیق می‌فرمایید وسعت کار این وزارتخانه‌ها به اندازه‌ای شده که برای یک وزارتخانه اداره دانشگاه‌ها، امور آموزش عالی متوسط فرهنگ و هنر- اوقاف- تربیت‌ بدنی اینها دیگر اداره‌اش برای یک وزارتخانه امکان ندارد وضع آموزش و پرورش ما خوشبختانه پیشرفت کرده است یک وزارتخانه نمی‌تواند برسد ده سال قبل یک دانشگاه تهران داشتیم از سه دانشکده حقوق، فنی، پزشکی تشکیل می‌شد خوب این دانشگاه تهران با این ابوابجمعی و البته به آموزش و پرورش بود اما حالا در مملکت دانشگاه‌های مختلف وجود دارد و به وسیله یک وزارتخانه اداره آن مقدور نبوده و برای تقسیم کار برای بهبود اجرای کار آمده‌اند این تعداد از وظایف را وزارت آموزش و پرورش گرفته‌اند این تعداد از وظایفش را تربیت‌ بدنی انجام می‌دهد این مقدار را هم خودش انجام می‌دهد و تازه کار وزارت آموزش و پرورش خیلی سنگین است با ۲۰۰ هزار نفر معلم و چهار میلیون شاگرد و ۱۵۸۰۰ باب مدرسه و ۷۰ هزار کلاس در سرتاسر مملکت اداره کردن اینها کوچک نیست هرگز نظر این نبوده است که سازمانی کوچک بشود آموزش و پرورش با آموزش عالی یا دارایی یا اوقاف با هم فرق نمی‌کند که اینها بخواهند کوچک بشوند یا بزرگ بشوند همه اینها مال این کشور است دولت یک واحد کلی است وزرا همه مسئولیت مشترک دارند هیچ نظر این نیست که از یکی کم و به دیگری اضافه شود تقسیم کار و بهبود کار موردنظر است به هر صورت بنده در اینجا مقتضی دیدم ضمن عرض تشکر از همکاران ارجمند عرض کنم که قهراً پیشنهادهایی که مرحمت فرمودید در کمیسیون‌ها با کمال دقت مطالعه خواهد شد مسلماً نظرات مفیدشان مورد توجه قرار خواهد گرفت و یک بار دیگر من هم به نوبه خودم و با اجازه همکاران محترم حقیقتاً‌از پیشرفت ورزش که در سنوات اخیر در کشور ما انجام شده است به سهم خودم درعین حالی که می‌گویم ما بیشتر می‌خواهیم تشکر می‌کنم (احسنت) هیچ بحثی نیست عرض کردم ده سال قبل ۱۲ سال قبل ما می‌توانستیم در یک رشته وزنه‌برداری درجه دوم یا سوم را به دست آوریم سه ماه قبل همان‌طوری که آقای مهندس فروهر فرمودند ما ۹ مدال طلا به دست آوردیم خوب این توفیق نتیجه کوشش ورزشکاران و مراقبت اولیای امور بوده و ملت ایران روحاً و نوعاً‌به اعتبار این که امر ورزش مورد عنایت و توجه شاهنشاه آریامهر است نشان داده است که ورزش‌دوست بوده من هیچ یادم نمی‌رود آن وقت که تیم تاج در فوتبال اول شد ده هزار نفر چراغ‌های ماشین‌شان را روشن کرده بودند و بوق زنان شادی می‌کردند. این روحه ایرانی را در امر ورزش نشان می‌دهد و ما امیدواریم که این روحیه روزبه‌روز پیشرفت بکند برای ایفا یدو منظور اول سالم‌سازی و به وجود آوردن جوانان نیرومند و خدمتگزار برای وطن دوم برای جلوگیری از انحطاط نسلی که ملاحظه می‌فرمایید که در اروپا و جاهای دیگر به چه وضعی دچارند و ما اگر به وسیله ورزش جلوی این میکروب را بگیریم این هیپی‌گری و ریش و سبیل گذاشتن و پای برهنه راه رفتن در خیابان خوابیدن ما را تهدید می‌کند و اگر میکروب را ما جلوگیری می‌کنیم ملت ما تاب و توان این کار را ندارد و علاج این کار توسعه امر ورزش است و لاغیر به مجازات این کارها درست نمی‌شود ما باید مراکز و میدان‌های ورزشی را توسعه بدهیم و خوشبختانه در تمام سطح مملکت این امر با یک خشنودی و طلب عمومی روبه‌رو شده است و انتظار پیشرفت بیشتری را داریم و امیدوارم وقتی که این لایحه تصویب شد و به دست سازمان تربیت‌ بدنی دادیم و پاگرفت ورزش ما تکان قابل توجهی بخورد و پیشرفت‌هایی که در انتظار مملکت ما است و مردم وطن ما و شاهنشاه ما از ورزش و ورزشکاران انتظار دارند به دست بیاوریم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر یگانه بفرمایید.

دکتر یگانه (وزیر مشاور)- البته این لایحه واقعاً درخور و شایسته این بود که چهار نفر از نمایندگان محترم درباره‌اش صحبت بکنند تقدیم این لایحه به مجلس نشانه اهمیتی بود که دولت هم واقعاً‌در تمام اصول کارها خودش از آقایان الهام می‌گیرد و به این جهت این لایحه را به مجلس تقدیم کرد شاید اولین بار است که راجع به سازمان تربیت‌ بدنی و امر ورزش لایحه جامعی تقدیم شده است البته امر ورزش همیشه مورد توجه بوده است و همان طور که جناب آقای دکتر عاملی فرمودند این یک امر نهادی و اساسی و در خون ما است ولی لازم بود که برای ورزش اولاً سازمانی خاصی بر طبق قانون به وجود بیاید که حدود و حقوقش معلوم باشد ثانیاً همان طور که جناب آقای دکتر دادفر اشاره فرمودند باوسعتی که موردنظر شما بود در امر ورزش در تمام شئون اجتماعی تنها مسئله مربوط به وزارت آموزش و پرورش نیست مسئله آموزش است ولی نه در حدود وظایف وزارت آموزش و پرورش این بود که بزرگترین قدمی که اینجا برداشته شد فکر تشکیل شورا بود و واقعاً اگر آن شهامت اهمیت کار و امر ورزش در تقویت روحیه سالمتر و بهتر افراد کشور نبود همان طور که می‌فرمایید مقام نخست‌وزیری کشور شاید به این مطلب نمی‌رسید ولی اهمیت ورزش موجب شد که نخست‌وزیر ریاست این امور را به لحاظ هماهنگ ساختن امور بپذیرد و البته احتیاج نبود که در این لایحه همان طور که موردنظر جناب مهندس بهبودی است تصریح بشود و تمام طبقات، کارگران، کشاورزان، دانشجویان و دانش‌آموزان ذکر شود برای این که بارها در این لایحه صحبت از کشور است و شامل تمام طبقات اجتماع یاست اختصاص به یک دسته معینی ندارد حتی ملاحظه می‌فرمایید که امر ورزش آن قدر مهم تلقی شده که نیروهای مسلح شاهنشاهی تابع این قانون هستند البته جناب آقای مهندس بهبودی مطالبی را اشاره فرمودند راجع به الزامی بودن ورزش در دبستان‌ها و دبیرستان‌ها و اگر ذکر نشده به علت این است که ورزش در مدارس ابتدایی و متوسطه اجباری است و در سایر مسایلی که فرمودند البته در اکثر مواردش از طرف جناب آقای دکتر دادفر و جناب مهندس فروهر پاسخ‌های لازم داده شده آنچه فرمودند قسمت اعظمش راجع به اساس لایحه نبود بلکه در اصلاح در مواد لایحه است که دولت هم به سهم خودش تشکر می‌کند که آن نظرات در کمیسیون مطرح شود مطلبی که در اینجا اشاره شد و روح این لایحه است تشویق ورزش در بین عموم طبقات است که صرف‌نظر از سازمانی که به امر ورزش داده شده مسئله اعتبارات و حدود و حقوق هست ملاحظه می‌فرمایید امر ورزش اینقدر برای ما اهمیت داشت که حتی لازم شد که برای آن بودجه و درآمدهای اختصاصی در بودجه کل کشور قائل باشیم در حالی‌که نظر دولت به طور کلی همان طور که نمایندگان محترم استحضار دارند در اکثر موارد این بود که بودجه‌های اختصاصی از بین برود ولی در این مسأله که یک مسئله مورد احتیاج عمومی بود دولت لایحه‌ای تقدیم کرده که خودش برای آن درآمد اختصاصی قائل شد به جهت مزیتی که برای ورزش قائل می‌باشد این است که قسمتی از وجوه عمومی را هزینه‌اش را از نظر پیشرفت بهتر کار ورزشی مشمول مقررات خاصی کردند که البته در رأس مواد است علی‌هذا هر فکر ک از طرف نمایندگان محترم که کمک کند این لایحه بهتر و کامل‌تر شود در شور دوم به خواست خداوند مورد توجه و تصویب قرار خواهد گرفت و مورد نهایت تشکر دولت خواهد بود (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانم‌ها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- تحت توجهات و به ریاست عالیه اعلی حضرت همایون شاهنشاه آریامهر سازمان تربیت‌ بدنی ایران که در مواد زیر سازمان نامیده می‌شود به منظور پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیه سالم در افراد کشور و توسعه و تعمیم امر ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت‌های تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در کشور و همچنین ایجاد و اداره مراکز ورزشی تأسیس می‌شود.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران:

۱- سطر دوم ماده ۱ به شرح زیر اصلاح شود:

«... شورای عالی تربیت‌ بدنی و نیز سازمان تربیت‌ بدنی ایران که در مواد زیر به ترتیب شورا و سازمان نامیده می‌شود.. الی آخر».

۲- ماده ۶ به شرح زیر اصلاح و به جای ماده ۲ قرار گیرد.

در سطر دوم به جای «شورای سازمان» نوشته شود «شورای عالی تربیت‌ بدنی»
در ردیف اعضاء شورا وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی افزوده شود.

۳- ماده ۷ به شرح زیر اصلاح و به جای ماده ۳ گذارده شود:

کلمات «شورای سازمان» به «شورا» تبدیل شود.

۴- ماده ۵ به شرح زیر اصلاح و به جای ماده ۴ گذارده شود:

کلمه «سازمان» در آغاز ماده به «شورا» تبدیل گردد.

۵- ماده ۲ به ماده ۵ و ماده ۳ با اصلاحات زیر به ماده ۶ تبدیل شود:

در پایان ماده ۳ افزوده شود:

سرپرست سازمان سمت دبیر شورا و ریاست دبیرخانه شوارای عالی تربیت‌ بدنی را نیز بر عهده خواهد داشت.
  • تبصره- نخست‌وزیر مسئول اقدامات شورا و سازمان تربیت‌ بدنی در برابر مجلسین خواهد بود.

۶- ماده ۴ به شرح زیر اصلاح به جای ماده ۷ قرار گیرد:

از بندب کلمه «معلم» حذف شود.
در بند د هسیت وزیران به «شورای عالی تربیت‌ بدنی» تبدیل شود.

۷- ماده ۸ حذف شود و به جای آن ماده زیر افزوده شود:

ماده ۸- سازمان تربیت‌ بدنی می‌تواند در صورت برخوردار بودن از کلیه امکانات علمی و فنی پس از تصویب شورای عالی تربیت‌ بدنی بر طبق قانون تأسیس وزارت علوم و آموزش عالی به تأسیس مدارسی اقدام کند که منظور از آن تربیت معلم ورزش باشد.

۸- در ماده ۹ تبصره زیر به عنوان تبصره ۲ افزوده شود:

  • تبصره ۲- سازمان مکلف است قسمتی از عواید اختصاصی خود را بنا به تصویب شورای عالی تربیت‌ بدنی برای کمک به ورزش مدارس اختصاص دهد.

۹- در ماده ۱۵ کلمه شورا به انجمن تبدیل گردد و نیز در تبصره این ماده هیئت وزیان به شورای عالی تربیت‌ بدنی تبدیل گردد:

۲- ماده ۱۰ حذف گردد.

با تقدیم احترامات- دکتر محمدرضا عاملی- دکتر فریور- دکتر طالع.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران پیشنهاد می‌گردد:

ماده ۱- تحت توجهات و رهبری‌های خردمندانه و به ریاست عالیه اعلی‌حضرت همایون شاهنشاه آریامهر سازمان تربیت‌ بدنی ایارن که برای اختصار در مواد این قانون «سازمان» نامیده می‌وشد به منظور پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیه سالم و ایجاد نشاط فکری و سلامت رشدبدنی در افراد کشور و توسعه و تعمیم امر ورزش امر ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت‌های تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در کشور و همچنین ایجاد و اداره مراکز ورزشی و با نظارت به مراکز ورزشی که با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی ایجاد شده و می‌شود تأسیس می‌گردد.

با تقدیم احترام- علی‌اکبر دانشمند.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در گزارش شور اول سازمان تربیت‌ بدنی پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱ پس از کلمه «به منظور» جمله به شرح ذیل اصلاح شود:

ماده ۱- «... به منظور انجام وظایف مندج در ایران قانون تأمین می‌شود».

توضیح آن که مقاصد قانونی به تفصیل در ماده ۴ تشریح شده است و ذکر آن با جمال در ماده ۱ موردی ندارد.

با تجدید احترامات- دکتر عدل طباطبایی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده اول لایحه سازمان تربیت‌ بدنی به شرح زیر اصلاح شود.

«به منظور پرورش نیروی جسمانی و تقویت روح سالم در افراد کشور و توسعه و تعمیم ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت‌های تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم و همچنین ایجاد مراکز ورزشی سازمان تربیت‌ بدنی ایران که در مواد زیر سازمان نامیده می‌شود تأسیس می‌گردد».

با احترامات- دکتر دادفر.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۱ به صورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۱- سازمان تربیت‌ بدنی ایران که در موارد زیر سازمان نامیده می‌شود به منظور نیروی جسمانی و تقویت روحیه سالم در افراد کشور و توسعه و تعمیم امر ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت‌های تربیت‌ بدنی و تفریحت سالم در کشور و همچنین ایجاد و اداره مراکز ورزشی تأسسیس می‌گردد

دکتر اسفندیاری.

رئیس- ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- از تاریخ تصویب این قانون سازمان که به موجب این قانون تأسیس می‌گردد جایگزین سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم ایران خواهد شد و کلیه بودجه و دارایی و دیون و تعهدات و مطالبات سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در سراسر کشور به سازمان می‌گردد.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در گزارش مربوط به سازمان تربیت‌ بدنی ماده ۲ به شرح ذیل اصلاح شود.

ماده ۲- «از تاریخ تصویب این قانون سازمان جایگزین سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم ایران خواهد شد... الی آخر ماده»

توضیح آن که جمله «که به موجب این قانون تأمین می‌گردد، باید حذف شود زیران در ماده یک تأسیس سازمان مقرر گردیده است».

با تقدیم احترامات- دکتر عدل طباطبایی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در ماده دو لایحه سازمان تربیت‌ بدنی پس از عنوان سرپرست سازمان اضافه شود

(با مقام معاونت نخست‌وزیر) و در آخر ماده نیز نوشته شود (معاونان سازمان مشمول مقررات بازنشستگی معاونان وراتخانه خواهند بود).

با تقدیم احترام- فرهادپور.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌گردد ماده ۲ لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران به شرح زیر اصلاح گردد:

ماده ۲- از تاریخ تصویب این قانون کلیه دارایی و دیون و تعهدات و بودجه و اعتبارات سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم به سازمانی که به موجب این قانون تأسیس می‌گردد منتقل و به سازمان در کلیه مراجع جایگزین سازمان تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم خواهد بود.

با تقدیم احترام- علی اکبر دانشمند.

رئیس- ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- سرپرست سازمان بنا به پیشنهاد نخست‌وزیر و به موجب فرمان همایونی منصوب می‌شود و مسئول حسن جریان کلیه امور و حفظ حقوق و منافع سازمان خواهد بود و برای اداره امور سازمان اعم از مالی و اداری و استخدامی در حدود مقررات مربوط دارای اختیارات کامل می‌باشد.

رئیس- در ماده سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۳ به صورت زیر اصلاح شود.

ماده۳- رئیس سازمان بنا به پیشنهاد نخست‌وزیر و به موجب فرمان همایونی منصوب می‌شود و مسئول نخست‌وزیر و حسن جریان کلیه امور و حفظ و.. الی آخر. در صورتی که این پیشنهاد پذیرفته شود کلمه «سرپرست» در تمام مواد لایحه باید به «رئیس» تبدیل گردد.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در ماده ۳ لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران پیشنهاد می‌گردد کلمه (اداره و) بعد از کلمات (و مسئول حسن) اضافه شود.

با تقدیم احترام- علی اکبر دانشمند.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۳ پس از کلمه قررات (و قوانین کشور) اضافه و کلمه مربوط حذف شود.

با تقدیم احترامات- اسدالله مروتی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: بند از ماده ۳ لایحه سازمان تربیت‌ بدنی به صورت زیر اصلاح شود:

وزارتخانه‌های مسئول صدور پروانه کتب و سایر نشریه‌ها در مورد هرگونه نشریه ورزشی قبلاً نظر سازمان را نقطه‌نظر فنی جلب خواهد نمود.

دکتر رهنوردی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: به آخر ماده ۳ لایحه سازمان تربیت‌ بدنی جمله زیر اضافه شود:

«رئیس و معاونان سازمان مشمول مقررات وزیر و معاونان وزارتخانه‌ها خواهند بود».

دکتر رهنوردی.

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به بنده از ماده ۳ اضافه گردد.

  • تبصره- «باشگاه‌های ورزشی غیرانتفاعی تابع سازمان از پرداخت مالیات و عوارض نوسازی معاف هستند سازمان در اسفندماه هر سال فهرست این قبیل باشگاه‌ها را به شهرداری‌ها ارسال خواهد داشت»:

با تقدیم احترام- منصور صادقی- دکتر رهنوردی- علی ماهیار.

مقام معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۳ لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران اصلاح زیر به عمل آید.

در سطر سوم ماده ۳ پس از مقررات کلمه قوانین کشور اضافه شود.

با تقدیم احترام- اردلان.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم سطر آخر ماده ۳ به صورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۳- ... اعم از مالی و اداری استخدامی در حدود قوانین و مقررات مربوط دارای اختیار کامل می‌باشد.

دکتر اسفندیاری.

رئیس- ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- اهم وظایف سازمان عبارت است از:

الف- توسعه و تعمیم امر ورزش و پرورش نیروی‌بدنی و تقویت روحیه سالم در افراد کشور.
ب- تعلیم و تربیت معلم ورزش در سراسر کشور.
ج- تأسیس و تجهیز و اداره استادیوم‌ها و اردوگاه‌ها پلاژها و پیست‌ها و سایر مراکز ورزشی تابع سازمان تربیت‌ بدنی و کمک به توسعه آنها.
د- صدور و لغو پروانه باشگاه‌ها و تعیین مشخصات فنی مراکز ورزشی و تفریحات سالم کشور و نظارت بر آنها طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف سازمان تنظیم و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
هـ- تشکیل دفتر امور مشترک فدراسیون‌های ورزشی در سازمان به منظور همکاری و راهنمایی در حسن اجرای وظایف اداری و مالی و برنامه‌های فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی کشور.

رئیس- در ماده چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرات می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم مجلس شورای ملی

احتراماً چون مشاده می‌شود که در محلات پر جمعیت شهرها میدان ورزشی برای استفاده اطفال نیست و بیشتر آنها در خیابان مشغول بازی بوده و گاهی خطراتی برای آنها پیش نیاید لذا تقاضا دارد و پیشنهاد زیر به ماده ۴ لایحه قانونی تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران اضافه شود.

و- تأسیس و تجهیز میادین ورزشی در محلات شهرها با کمک شهرداری‌ها برای استفاده اهالی و مخصوصاً اطفال آن محل.

ارادتمند- دکتر ستوده.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود بند ج ماده ۴ به شرح زیر اصلاح شود.

ج- تأسیس و تجهیز و اداره استادیوم‌ها و میدان‌های ورزشی در شهرها و روستاهای کشور.

با تقدیم احترام- دکتر زعفرانلو.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۴ در بند ب لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی اضافه شود با همکاری وزارت آموزش‌وپرورش و وزارت علوم و آموزش عالی.

دکتر میرعلا.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم بند ب ماده ۴ به صورت زیر اصلاح گردد.

ب- تعلیم و تربیت مربی و معلم ورزش با توجه به قوانین و مقررات مربوط در سراسر کشور.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: تبصره زیر به بند د از ماده ۴ اضافه شود «باشگاه‌ها و استادیوم‌ها و مراکز ورزشی غیر انتفاعی از ۵۰٪ تخفیف در بهای مصرف آب و برق استفاده نمایند».

دکتر رهنوردی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً‌در بند (د) ماده ۴ لایحه قانون سازمان تربیت‌ بدنی ایران پیشنهاد می‌گردد بعد از کلمه (نظارت بر) کلمات (حسن اداره امور) اضافه گردد.

با تقدیم احترام- علی اکبر دانشمند.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید جمله به خصوص در روستاها و شهرستان‌ها به آخر بند ج از ماده ۴ اضافه شود.

با تقدیم احترام- مجید محسنی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: بند ب از ماده ۴ لایحه سازمان تربیت‌ بدنی به شرح زیر اصلاح شود.

«تعلیم و تربیت مربی و معلم ورزش در سراسر کشور منحصراً از وظایف سازمان است و در اجرای این قانون رشته تربیت‌ بدنی دانش‌سرای عالی با اعتبار مربوط به سازمان تربیت‌ بدنی منتقل می‌گردد.»

دکتر رهنوردی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

با تقدیم احترام پیشنهاد می‌نماید: در مورد ماده ۴ در سطر سوم جمله: (ولی دخالت مستقیم نخوهد داشت) حذف گردد.

منصور صادقی- علی ماهیار.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید بند ج ماده ۴ به شرح زیر اصلاح شود.

ج- تأسیس و تجهیز و اراده استادیوم‌ها اردوگاه‌ها پلاژها و پیست‌ها و سایر مراکز ورزشی به خصوص زمین مخصوص فوتبال در هر محله شهرهای پرجمعیت و کمک به توسعه آنها.

با تقدیم احترام- داود مؤید امینی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد گزارش مربوط به تربیت‌ بدنی پیشنهاد می‌نماید که عبارت ماده ۵ به شرح ذیل اصلاح و جزء بندهای ماده ۴ که شرح وظایف سازمان است منظور شود و ماده ۵ حذف شود.

ماده ۴- بند و «نظارت و بازرسی در امور فنی مربوط به ورزش و تربیت‌ بدنی در مدارس و دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های علی و سایر سازمان‌های دولتی بدون رضایت مستقیم درامور مزبور».

با تجدید احترام- دکتر عدل طباطبایی.

رئیس- ماده پنج قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- سازمان در امور فنی مربوط به ورزش و تربیت‌ بدنی در مدارس و دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های عالی و سایر سازمان‌های دولتی بازرسی و نظارت خواهد نمود ولی دخالت مستقیم نخواهد داشت و نتیجه بازرسی و نظارت را در شورای سازمان مطرح خواهد کرد.

رئیس- در ماده پنج نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: جمله «ولی دخالت مستقیم نخواهد داشت» از سطر سوم ماده ۵ لایحه سازمان تربیت‌ بدنی حذف شود.

دکتر رهنوردی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنیم ماده ۵ (سطر آخر) به صورت زیر اصلاح شود:

ماده ۵- ... و نظارت خواهد کرد ولی حق دخالت مستقیم نخواهد داشت... الی آخر.

دکتر اسفندیاری

مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود در پایان ماده ۵ لایحه سازمان تربیت‌بدین جمله زیر اضافه شود:

نظر نهایی شورا ملاک اعتبار خواهد بود.

با احترام- سید محمود روحانی.

رئیس- ماده ششم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- به منظور ایجاد هماهنگی در فعالیت‌های تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم کشور و تعیین خط‌مشی فعالیت‌های مزبور شورای سازمان مرکب از مقامات زیر تشکیل می‌گردد:

۱- نخست‌وزیر که سمت ریاست شوری را خواهد داشت.
۲- وزیر علوم و آموزش عالی.
۳- وزیر آموزش و پرورش.
۴- وزیر کشور.
۵- رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران.
۶- سرپرست سازمان.
۷- پنج نفر از اشخاص بصیر و مطلع به امور تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم که به پیشنهاد سرپرست سازمان و تصویب مقامات مندرج در ردیف‌های ۱و۲و۳و۴و۵ برای مدت چهار سال با صدور فرمان همایونی منصوب خواهند شد و تصمیمات شورا به اکثریت آراء مناط اعتبار خواهد بود.

رئیس- در ماده شش نظری نیست؟ آقای مانی بفرمایید.

مانی- درباره ماده ۶ دو جا کلمه غلط فعالیت ذکر شده است ه رچند کلمه غلط مصطلحی است معذلک تا ضرورت نداشته باشد نباید در لوایح این کلمه را ذکر کنیم بنده پیشنهادی تهیه کرده‌ام در بند ۷ این ماده پنج نفر از اشخاص بصیر به پیشنهاد سرپرست سازمان و تصویب چند نفر از اعضای همان شورا انتخاب می‌شوند و این صحیح نیست چون آن ۵ نفر هم مثل آن ۶ نفر اعضای شورا را تشکیل می‌دهند پیشنهادی که بنده تقدیم می‌کنم این است که به پیشنهاد سرپرست سازمان تصوب هیئت وزیران و با فرمان همایونی آن ۵ نفر هم به عنوان شورای سازمان تربیت‌ بدنی انتخاب بشوند مطلب دیگر این است که در قسمت آخر بند ۷ این عبارت «تصمیمات شورا با اکثریت آراء مناط اعتبار خواهد بود» این جایش صحیح نیست اولاً‌هر سازمان یا هر کمیسیون یا هر هیئت تشکیل بشود علی‌الاصول بدون این که ضرورت داشته باشد ذکر بکنیم تصمیماتش به اکثریت آرا مناط اعتبار هست مگر این که نظر این باشد که اتفاق آراء لازم باشد یا دو ثلث عده حاضر لازم باشد و امثال هم و اگر قیدی نبود مسلم است که آن هیئت یا آن کمیسیون یا آن افراد تصمیماتشان به اکثریت مناط اعتبار هست به هر صورت اگر ضرورت داشته باشد الحاقی است و بند ۷ ماده ۶ ضرورت ندارد و بنده در این مورد پیشنهادم را تقدیم می‌کنم.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۶ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۶ قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی به شرح زیر اصلاح و قسمت آخر آن حذف شود.

ماده ۶- به منظور ایجاد هماهنگی در اجرا وظایف مربوط به تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم کشور و تعیین خط‌مشی کلی شورای سازمان مرکب از مقامات زیر تشکیل می‌گردد بند ۱ تا بند ۶ به صورت مذکور در لایحه.

بند ۷- پنج نفر از اشخاص بصیر و مطلع مأمور تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم به پیشنهاد سرپرست سازمان و تصویب هیئت وزیران که برا یمدت چهار سال با صدور فرمان همایونی منصوب خواهند شد.

با تقدیم- محمد مانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۶ افراد ذیل به شورای سازمان اضافه شود.

۱- وزیر دارایی.
۲- وزیر کار.
۳- وزیر اصلاحات ارضی.
۴- شهردار تهران.

با تقدیم احترامات- اسدالله مروتی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در ماده ۶ لایحه تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران.

وزرای اصلاحات ارضی- کشاورزی و کار و شورای تربیت‌ بدنی اضافه شود.

با تقدیم احترام- دکتر زعفرانلو.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ردیف ۷ ماده ۶ به جای پنج نفر دو نفر اشخاص بصیر و مطلع انتخاب گردند.

با تقدیم احترام- اسدالله مروتی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم اصلاحات زیر در ماده ۶ به عمل آید.

۱- وزیر دارایی به اعضا شورای سازمان اضافه شود.
۲- به آخر بندهای ۱و۲و۳و۴و۵و۶ و همچنین بعد از وزیر دارایی (پیشنهاد بالا) اضافه می‌شود: «یا یکی از معاونان او»
۳- به آخر بند ۷ اضافه شود:

در صورت فوت یا استعفا یا سلب صلاحیت از هر یک از افراد مذکور در این بند جانشین مشار الیه برای بقیه مدت به ترتیبی که در فوق مقرر گردیده است انتخاب خواهد شد.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً با توجه به گسترش ورزش در سطح روستاهای کشور پیشنهاد می‌نماید در ماده ششم وزیر اصلاحات ارضی و عاون روستایی به اعضا شورای سازمان اضافه گردد.

با تقدیم احترام- حسن مریدی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در بند به صورت زیر به ماده ۶ اضافه شود.

۱- وزیر اصلاحات ارضی با یکی از معاونان او.
۲- وزیر کار یا یکی از معاون او.

دکتر اسفندیاری.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۶ به شش نفر اعضا شورا وزیر اصلاحات ارضی و وزیر دارایی هم اضافه شود.

با تقدیم احترامات- مجید محسنی.

رئیس- ماده هفتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- وظایف و اختیارات شورای سازمان عبارت است از:

۱- تصویب برنامه‌ها و طرح‌های اساسی مربوط به تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم کشور.
۲- تصویب طرح‌های مربوط به کارآموزی و افزایش اطلاعات فنی معلمان و مربیان تربیت‌ بدنی و پیشنهاد آن به مراجع قانونی.
۳- ایجاد هماهنگی در فعالیت‌های مربوط به تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در آموزشگاه‌ها- دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزش عالی- باشگاه‌ها و فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی و دیگر مراکز تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم.
۴- تصویب آئین‌نامه‌های مربوط به وظایف شورا.
۵- تصویب آئین‌نامه‌های مربوط به انجام مسابقات ورزشی.

رئیس-در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم بند ۱ ماده ۷ به صورت زیر اصلاح گردد.

۱- تصویب بودجه و برنامه‌ها و طرح‌های اساسی و رسیدگی به تفریغ بودن سازمان.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۷ لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌ بدنی ایران به شرح زیر اصلاح شود.

۱- تصویب بودجه و برنامه و طرح‌های اساسی مربوط به تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم کشور.

با تقدیم و احترام اردلان.

با تقدیم احترام پیشنهاد می‌نماید: در سطر سوم از ماده ۷ جمله از تاریخ تصویب این قانون (از تاریخ تقدیم این قانون) اصلاح گردد.

منصور صادقی- علی ماهیار.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ردیف ۱ ماده ۷ اصلاحاتی به شرح ذیل به عمل آید تصویب بودجه و برنامه‌ها و طرح‌های اساسی و رسیدگی و تصویب هزینه‌های مربوط.

با تقدیم احترامات- اسدالله مروتی.

در ماده هفت:

پیشنهاد می‌نمایم در ردیف ۱ پس از کلخ تصویب (بودجه و) اضافه گردد.

با تقدیم احترامات- اسدالله مروتی.

پیشنهاد می‌شود بند ۳ ماده ۷ به شرح زیر اصلاح شود.

۱- ایجاد هماهنگی در ردیف‌های مربوط به تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم در آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی- باشگاه‌ها و فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی و دیگر مراکز تربیت‌ بدنی و تفریحات سالم:

دکتر زعفرانلو.

رئیس- ماده هشتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- تأسیسات و وسایل ورزشی دولتی داخل محوطه آموزشگاه‌ها و مؤسسات دولتی کماکان در اختیار مؤسسات مذکور خواهد بود ولی استادیوم‌ها و میدان‌ها و وسایل و مؤسسات ورزشی خارج از محیط مؤسسات مذکور که در تاریخ تصویب یان قانون در اختیار وزارت آموزش و پرورش است به سازمان تربیت‌ بدنی ایران منتقل می‌شود. فهرست این گونه مؤسسات به پیشنهاد سرپرست سازمان و تصویب هیئت وزیران تعیین می‌شود.

رئیس- در ماده هشت نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: در سطر سوم از ماده ۸ لایحه سازمان تربیت‌بدنی به جای «در تاریخ این قانون» نوشته شود «و در تاریخ تقدیم این لایحه»

دکتر رهنوردی.

مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود در ماده ۸ لایحه اضافه شود آنچه در اختیار سازمان ملی پیش‌آهنگی ایارن است شمول این قانون نخواهد بود.

با احترام- روحانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در ماده ۸ قانون تأسیس سازمان تربیت‌بدنی ایران پیشنهاد می‌گردد:

بعد از جمله (که در تاریخ تصویب این قانون در اختیار وزارت آموزش و پرورش است) جمله (با وسایل و بودجه و اعتبار مربوط) اضافه گردد.

با تقدیم احترام- علی اکبر دانشمند.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۸ به صورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۸- ... داخل محوطه آموزشگاه‌ها (غیر از مؤسسات آموزش عالی) و مؤسسات دولتی کماکان... الی آخر.

دکتر اسفندیاری.

رئیس- ماده نهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- به سازمان اجازه داده می‌شود که از محل‌فروش بلیط و انواع درآمدهای حاصل از نمایش‌ها و مسابقات ورزشی و درآمد استادیوم‌ها و میدان‌ها و پیست‌ها و استخرها و سایر مراکز ورزشی تابع خود نسبت به رفع نیازمندی‌های امور ورزشی و تفریحات سالم کشور اقدام نماید و نحوه مصرف این وجوه و انواع آن طبق آئین‌نامه‌ای است که توسط سازمان تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

  • تبصره-در نقاطی که بنابر پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت وزیران مقتضی تشخیص گردد سهم سازمان از عوارض شهرداری نیز مشمول مقررات این ماده خواهد بود.

رئیس- در ماده نه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً‌ پیشنهاد می‌وشد تبصره ماده ۹ لایحه سازمان تربیت‌بدنی حذف شود.

با احترام- سیدمحمود روحانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم:

سطر آخر ماده ۹ به صورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۹- ... طبق آئین‌نامه‌ای است که با توجه به مقررات موجود توسط سازمان تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم تبصره ذیل ماده ۹ حذف شود.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در ماده ۹ لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌بدنی ایران پیشنهاد می‌گردد:

۱- سهمیه (باشگاه‌ها) بعد از کلخ (استخرها) اضافه گردد.

۲- بعد از کلمه (اقدام نماید) حرف (و) حذف شود.

با تقدیم احترام- علی‌اکبر دانشمند.

رئیس- ماده دهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- سازمان از محل اعتبارات بودجه عمومی خود هزینه‌های برگزاری جشن‌ها و مسابقات داخلی و خارجی اعطا جوایز و تربیت تیم‌های ورزشی و کمک به قهرمانان و باشگاه‌ها و فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی را به موجب آئین‌نامه‌ای که تهیه و به تصویب هیئتیولت خواهد رسید پرداخت خواهد کرد.

رئیس- در ماده ده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: در آخر ماده ۱۰ لایحه سازمان تربیت‌بدنی جمله زیر اضافه شود.

«و مشمول مقررات قانونی محاسبات عمومی نخواهد بود»

دکتر رهنوردی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم سطر آخر ماده ۱۰ به صورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۱۰- ...هیئت‌های ورزشی را به موجب آئین‌نامه‌ای که با توجه به مقررات موجود تهیه و به تصویب هیئت دولت خواهد رسید پرداخت خواهد کرد.

دکتر اسفندیاری.

رئیس- ماده یازدهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- کارکنانی که از طرف سازمان ملی تربیت‌بدنی و تفریحات سالم ایران استخدام شده و در تاریخ تصویب قانون استخدام کشوری در خدمت این سازمان بوده و تا تاریخ تصویب این قانون نیز به خدمت اشتغال دارند مستخدمین غیر رسمی دولت محسوب می‌شوند و با آنان طبق قانون استخدام کشوری رفتار خواهد شد.

  • تبصره- وضع کسانی که پس از تاریخ ۳۱/۳/۱۳۴۵ در سازمان مذکور استخدام شده‌اند با رعایت مقررات قانون استخدام کشوری روشن می‌شود و به خدمت کارکنانی که مورد نیاز نباشند با پرداخت یک‌ماه حقوق در ازا هر سال خدمت در این سازمان خاتمه داده خواهد شد.

رئیس- درماده یازده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم مصوبه کمیسیون‌ استخدام درمورد تبصره ماده ۱۱ و ماده ۱۴ و تبصره آن و تبصره ماده ۱۵ در متن لایحه گنجانده شود.

دکتر اسفندیاری.

مقام معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید: در سطر سوم ماده ۱۱ جمله (تا تاریخ) به جمله (از تاریخ) اصلاح گردد

با تقدیم احترام- ماهیار.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محتراماً‌ پیشنهاد می‌شود تبصره ماده ۱۱ لایحه سازمان تربیت‌بدنی به شرح زیر اصلاح شود:

  • تبصره- وضع کسانی که از تاریخ ۳۰/۳۰/۱۳۴۵ در سازمان مذکور استخدام شده‌اند با رعایت مقررات قانون استخدام کشوری روشن می‌شود و کارکنانی که مورد نیاز باشند به عنوان آمده به خدمت در اختیار سازمان امور اداری و استخدامی کشور قرار می‌گیرند تا به وزارتخانه‌های دیگر منتقل گردند.

امان‌الله ریگی.

رئیس- ماده دوازدهم قرائت می‌وشد.

ماده ۱۲- آنعده از کارکنان وزارت آموزش و پرورش که تا تاریخ تصویب این قانون متصدی خدمت در سازمان تربیت‌بدنی کشور هستند طبق مقررات قانونی با اعتبار مربوط به سازمان منتقل خواهند گردید.

رئیس- در ماده دوازده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱۲ در سطر اول بعد از کارکنان وزارت آموزش و پرورش «سایر وزارتخانه‌ها اضافه شود» و ضمناً‌در سطر سوم بعد از جمله با اعتبار مربوط به سازمان تربیت‌بدنی منتقل جمله زیر اضافه گردد «و از مزایای دریافتی حین اجرای این قانون استفاده خواهند نمود».

با تقدیم احترام- منصور صادقی- علی ماهیار- دکتر رهنوردی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۲ به شرح زیر اصلاح شود:

سطر دوم کلمه متصدی به مأمور تبدیل گردد.

با تقدیم احترام- دکتر کیان.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ماده دوازده سطر دو کلمه «متصدی» به کلمه مأمور تغییر داده شود.

مهندس فروهر.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد‌ می‌نماید در ماده ۱۲ سطر دوم به جای کلمه متصدی (مأمور) نوشته شود.

شوکت ملک جهانبانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم سطر دوم ماده ۱۲ به صورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۱۲- ... متصدی خدمت در سازمان تربیت‌بدین کشور هستند در صورت تمایل به ادامه خدمت در آن سازمان طبق مقررات قانونی با اعتبار مربوط به سازمان منتقل خواهند شد.

دکتر اسفندیاری.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر اول ماده ۱۲ لایحه تأسیس سازمان تربیت‌بدنی ایران جمله تا تاریخ به (از تاریخ) و واژه متصدی به مأمور اصلاح گردد

موسوی ماکویی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً‌پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱۲ به جای متصدی خدمت در سازمان تربیت‌بدنی مأمور خدمت در سازمان تربیت‌بدنی نوشته شود.

معزی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۱۲ پس از کلمه کشور هستند (یا می‌شوند) اضافه شود.

با تقدیم احترامات- اسداله مروتی.

رئیس- ماده سیزدهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- سازمان موظف است ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون براساس تبصره ۳ ماده ۸ قانون استخدام کشوری مصوب ۳۱ خردادماه ۱۳۴۵ سازمان تفصیلی خود را جهت تأیید به سازمان امور اداری و استخدامی کشور ارسال دارد.

تا زمانی که آئین‌نامه‌ها و تشکیلات سازمان طبق این قانون به تصویب نرسیده است تشکیلات و آئین‌نامه‌های فعلی به قوت خود باقی خواهد بود.

رئیس- در ماده سیزده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده چهاردهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- سازمان مجاز خواهد بود براساس آئین‌نامه‌ای که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران خواهد رسید مربیان مورد نیاز را استخدام و حق‌الزحمه داوران را پرداخت نماید.

  • تبصره- تشکیلات و وظایف فدراسیون‌ها و هیئت‌های ورزشی با توجه به مقررات بین‌المللی و آئین‌نامه‌های کمیته ملی المپیک تعیین و به تصویب رئیس سازمان خواهد رسید.

رئیس- در ماده چهارده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً‌پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱۴ لایحه تأسیس سازمان تربیت‌بدنی در سطر دوم نوشته شود (کادر فنی و مربیان ورزشی) مورد نیاز ...الی آخر.

با تقدیم احترام- فرهادپور.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نمایم: در ماده ۱۴ جمله زیر به سطر دوم بعد از کلمه مربیان اضافه شود «و کادر ورزشی»

با تقدیم احترام- منصور صادقی- دکتر رهنوردی- علی ماهیار.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید: در سطر دوم تبصره ماده ۱۴ جمله (رئیس سازمان) به سرپرست سازمان اصلاح گردد.

با تقدیم احترام- ماهیار.

رئیس- ماده پانزدهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵- به منظور جلب همکاری بیشتر مردم در توسعه امر تربیت‌بدنی سازمان می‌تواند در هر یک از نقاط کشور که لازم بداند شورایی به نام شورای تربیت‌‌بدنی تشکیل دهد و در صورت لزوم تمام یا قسمتی از اختیارات خود را به شوراهای مذکور واگذار نماید.

  • تبصره- آئین‌نامه‌ طرز تشکیل شوراهای مزبور و مقررات مالی و اداری آن از طرف سازمان تنظیم و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس- در ماده پانزده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده شانزدهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶-حقوق و عوارض گمرکی وسایل ورزشی مورد لزوم سازمان تربیت‌بدنی جمعا‌َ و خرجاً‌ در بودجه سازمان منظور خواهد شد.

رئیس- در ماده شانزدهم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: ماده ۱۶ به ترتیب زیر اصلاح شود: «وسایل ورزشی مورد لزوم سازمان تربیت‌بدنی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی معاف خواهد بود».

دکتر رهنوردی.

ساحت مقدس ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۶ لایحه سازمان تربیت‌بدنی راجع ‌به حقوق و عوارض گمرکی به کمیسیون دارایی و بودجه ارجاع شود که با رعایت مقررات امور مالی تنظیم گرد.

با تقدیم احترام- روحانی.

مقام معظم ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً‌ پیشنهادمی‌وشد عبارت ذیل به ماده ۱۶ اضافه شود.

همین‌طور سازمان تربیت‌بدنی و سازمان‌های وابسته به آن که جنبه غیرانتفاعی دارند از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض نوسازی و شهرداری معاف خواهد بود و همچنین وزارت آب و برق موظف است که برای تأسیسات ورزشی تخفیف قابل ملاحظه در بها آب و برق منظور بدارد.

با تقدیم احترام ابوذر.

رئیس- ماده هفدهم قرائت می‌وشد.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۷- اراضی مورد لزوم سازمان طبق قوانین مربوط به سازمان‌های دولتی تملک و به سازمان واگذار خواهد شد.

رئیس- در ماده هفده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: تبصره زیر به ماده‌ ۱۷ از لایحه سازمان تربیت‌بدنی اضافه شود.

«در نقاطی که اقدام به تهیه نقشه جامع شهرسازی می‌شود بایستی محلی برای استادیوم‌ها و میادین ورزشی در نظر گرفته شده و از محل اعتبارات نوسازی شهرداری‌ها طبق برنامه سازمان تربیت‌بدنی ساخته شود»

دکتر رهنوردی.

ساحت مقدس ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً‌پیشنهاد می‌شود در ماده ۱۷ لایحه سازمان تربیت‌بدین مربوط به اراضی مورد لزوم سازمان قوانین موردنظر تصریح شود پیر و قوانین مقتضی مربوط به سازمان‌های دولتی وجود دارد که مورد و موقع و نحوه اجرای آنها متفاوت است.

با تقدیم احترام- سید محمود روحانی.

رئیس- ماده هیجدهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۸- در مواردی که استفاده از سطح آب دریاچه‌های طبیعی یا مصنوعی یا سدها و یا رودخانه‌ها برای امور ورزشی مورد نیاز سازمان باشد با موافقت وزارتخانه‌ها یا مؤسسات مربوط پروانه استفاده ورزشی از طرف سازمان صادر خواهد شد.

صدور پروانه سید و شکار کماکان در موارد مذبور طبق مقررات قانون سید و شکار خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۸ نظری نیست (اظهاری نشده) ماده نوزدهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده نوزده- اراضی کوهستانی و مراتعی که ارتفاع آنها از سطح دریا بیش از ۲۲۰۰ متر باشد و برای تأسیس یا توسعه مراکز ورزش‌های زمستانی لازم باشد طبق قوانین مربوط و بدون رعایت حد نصاب به پیشنهاد سازمان و موافقت‌ وزارتخانه‌های مربوط و تصویب هیئت دولت مجاناً ربه سازمان واگذار خواهد شد.

هرگاه اراضی مذبور ملک اشخاص باشد از طرف سازمان طبق قانون اصلاح قانون دعاوی اشخاص علیه دولت مصوبه سال ۱۳۴۷ خریداری خواهد شد.

اراضی که در اجرای قانون و مقررات اصلاحات ارضی به زارعین انتقال یافته و یا می‌باید مشمول مقررات این ماده نخواهد بود.

رئیس- در ماده نوزده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً‌ عرض و پیشنهاد می‌شود اراضی و اردوگاه‌ها و استادیوم‌های مربوط به سازمان ملی پیشاهنگی ایران از شمول ماده نوزده و سایر مواد لایحه سازمان تربیت‌بدنی خارج خواهد بود.

با تقدیم احترام- روحانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید: در سطر دوم ماده ۱۹ لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌بدنی ایران جمله «بیش از ۲۲۰۰ متر باشد» به جمله «بیش از دو هزار متر باشد» اصلاح گردد.

با تقدیم احترام- علی ماهیار.

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً‌پیشنهاد می‌شود ماده ۱۹ به شرح زیر تکمیل گردد.

در کلیه شهرهایی که مقررات قانون نوسازی به موقع گذارده می‌وشد و همچنین در روستاها باید میدان‌های ورزشی و اراضی باشگاه‌های مربوط میزان مورد احتیاج از طرف شهرداری‌ها و دولت به طور رایگان در اختیار سازمان گذارده شود.

با تقدیم احترام- ابوذر.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: در ماده ۱۹ لایحه سازمان تربیت‌بدنی در مورد ارتفاع اراضی کوهستانی از سطح دریا به جای ۲۲۰۰ متر (۲۰۰۰) متر منظور شود.

دکتر رهنوردی.

رئیس- ماده بیستم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۰-‌ آئین‌نامه‌های اجرایی این قانون از طرف سازمان تنظیم و پس از تصویب هیئت دولت به مورد اجرا گذاشته می‌شود.

رئیس- در ماده ۲۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده بیست و یکم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۱- دولت مأمور اجرای این قانون خواهد بود.

رئیس- در ماده بیست و یکم نظری نیست؟ (اظهرای نشد) مواد الحافی پیشنهادی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً‌ پیشنهاد می‌نماید در لایحه تأمین سازمان تربیت‌بدنی ایران ماده ۲۰ به جای ماده ۲۱ منظور و ماده ۲۱ حذف گردد.

با احترام- بدر صالحیان.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً‌ پیشنهاد می‌نمایند ماده زیر به نام ماده ۲۰ به لایحه قانون تأسیس سازمان تربیت‌بدنی ایران منظور گردد.

ماده ۲۰- درشهرستان‌ها و روستاهایی که از طرف مقامات مسئول اقدام به تهیه نقشه جامع شهر‌سازی می‌شود متناسب با جمعیت و موقعیت هر محل زمین‌هایی برای احداث استادیوم‌ها و میادین ورزشی پیش‌بینی شود.

با احترام- بدر صالحیان.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده ذیل به لایحه سازمان تربیت‌بدنی اضافه می‌شود.

کارخانه‌های صنعتی و بنگاه‌های کشاورزی که زائد بر صد نفر کارگر داشته باشد و موظفند با نظر سازمان زمین‌های ورزش و تشکیلات متناسبی در تأمین مقصود منظور دارند که مورد استفاده کاگران قرار گیرد.

با تقدیم احترام- ابوذر.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده ذیل به لایحه سازمان تربیت‌بدنی اضافه شود.

وزارت آموزش و پرورش موظف است که ورزش را با حداقل روزانه به مدت یک ساعت در دبستان‌ها و دبیرستان‌ها اجباری ساخته و در آغاز سال تحصیلی ۱۳۵۰ به موقع اجرا بگذارد.

با تقدیم احترام- ابوذر.

رئیس- لایحه و پیشنهادها برای شور به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت‌نامه‌های مربوط به دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۳-اعلام وصول و قرائت‌نامه‌های مربوط به دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- لوایحی ا زمجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۸۱۰۷/۶۷۰ ل ق مورخ ۳/۱۰/۱۳۴۱ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارایی و بودجه) در قبال لایحه شماره ۳۷۴۶۸ مورخ ۲۳/۱/۱۳۴۹ دولت راجع ‌به متمم بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور در جلسه روز شنبه ۱۲ دی ماه ۱۳۴۹ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون مزبور جهت اخذ رأی نهایی به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- این لایحه عیناً به همان ترتیب که در مجلس شورای به تصویب رسیده بود در مجلس سنا هم به تصویب رسیده است فقط در یک جایی که اصلاح شده اصلاح عبارتی است با اجازه خانم‌ها و آقایان در جلسه آینده نسبت به آن رأی گرفته خواهد شد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

طرح قانونی آقایان سناتورها در خصوص مجازات اخلال‌کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خراب‌کاری در وسایل و تأسیسات هواپیمایی در جلسه روز شنبه ۱۲ دی‌ماه ۱۳۴۹ مطرح گردید و به تصویب آن مجلس سنا رسید. اینک طرح قانونی مزبور جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت‌نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

۱۴-اعلام وصول و قرائت‌نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به منشور تأمین ۸۵ درصد هزینه‌های ارزی خرید دو دستگاه کمپرسور مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر ۱۳۴، ۷۹۸، ۱۱ فرانک فرانسه است با شرکت فرانسوی در سرد ژاردن در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۴۹ منعقد گردیده است. اعبار مذکور در ده قسط متساوی و متوالی شش ماهه به صورت دو دسته سفته بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۹۰/۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل هر دسته سفته ۶ ماه بعد از تاریخ حمل هر دستگاه کمپرسور می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیرعباس هویدا.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه

۱۵-قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۲۲۱
روز سه‌شنبه ۱۵/۱۰/۱۳۴۹
۱- گزارش کمیسیون‌ها راجع ‌به محاسبات عمومی شماره ترتیب چاپ ۱۳۵۱.
۲- گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۷۳ قانون مالیات‌های مستقیم شماره ترتیب چاپ ۱۵۲۹.
۳- گزارش شور دوم افزایش سهمیه تمبرهای یارگاری موزه تمبر شماره ترتیب چاپ ۱۵۳۶
۴- گارش شور دوم موافقت‌نامه تأسیس مرکز تحقیقات ارتباطی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ژاپن شماره ترتیب چاپ ۱۵۳۷.
۵- گزارش شور دوم تبدیل به حسن واگذاری اراضی موقوفات عام بزارعین صاحب نسق شماره ترتیب چاپ ۱۵۴۰.
۶- گزارش شور اول مواد الحاقی به قانون تقسیم و‌فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر شماره ترتیب چاپ ۱۵۳۹.
۷- گزارش شور اول تأسیس شرکت سهامی خاص شیلات جنوب ایران شماره ترتیب چاپ ۱۵۴۱.

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه خواهد بود.

(۳۵ دقیقه بعدازظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی