مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یکشنبه (۱۴) اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر امین ـ ادیب سمیعی ـ دکتربازرگانی ـ بدرخانی ـ دکترپرتو اعظم ـ دکتراعتمادی ـ پزشکی ـ پیرزاده ـ جندقی ـ جهانی ـ دکتر حاتم ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ رامبد ـ دکتررشتی ـ دکتر رهنوردی ـ دکترسعید ـ سمیعی ـ مهندس سهم‌الدینی ـ دکتر شمس ـ شهرستانی ـ شیخ رضائی ـ صادقی ـ طباطبائی دیبا ـ دکتر غنی ـ فرنود ـ فیاض ـ دکتر فروزین ـ فیصلی ـ مهندس کیا ـ کیوان ـ مظاهری ـ مظهری ـ مهندس عبدالحمید معینی ـ نیکپور ـ دکتر وفا ـ دکتر تنکابنی.

غائبین مریض

آقایان مهندس اربابی ـ اسمعیل خزیمه ـ مهندس زاهدی ـ کریم بخش سعیدی ـ دکتر مشایخی ـ طرفی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: احتشامی ـ جعفری ـ طلوعی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: احتشامی ـ جعفری ـ طلوعی

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای احتشامی تشریف بیاورید.

احتشامی ـ تردید ندارم اگر نیروی اقتصادی، مالی ونظامی ایران نمی‌بود ایران در عرصه بین‌المللی نمی‌توانست تا این حد بدرخشد (صحیح است) وبازهم تردید نیست بشکرانه رهبری شاهنشاه است که ایران می‌تواند در دیپلوماسی خود با قاطعیت تصمیم بگیرد وآنرا بمرحله اجراء درآورد (صحیح است).

دیدارهای مهم سیاسی که در اردیبهشت ماه انجام گرفته ومیگیرد حاکی از نقش فعالانه وسازنده ایران در صحنه‌های سیاست جهانی است شاهنشاه در دنبال مسافرت بعربستان ومذاکرات مهمی که با پادشاه عربستان ورئیس جمهور مصر وصدراعظم افغانستان وآقای صدام حسین بعمل آوردند دیروز عازم دو کشور نفت خیز یعنی ونزوئلا ومکزیک وسپس ایالات متحد امریکا که در رأس قطب‌های صنعتی جهان قرار دارد شدند گفته می‌شود در مذاکرات ریاض موضوع مهمی که مطرح شده وعربستان با آن موافقت کرده پیشنهاد ایران مبنی بر پیوند زدن قیمت نفت به شاخص بهای ۲۳ ماده از مواد خام است که آنها تأیید کرده‌اند این امر می‌تواند پایه‌ای برای گفت وشنود بین مصرف کنندگان وتولیدکنندگان قرار گیرد واما بطور کلی مهمترین موضوعی که در مذاکرات اردیبهشت ماه با مقامات کشورهای مختلف مورد توجه وبررسی واظهارنظر برای اتخاذ تصمیم قرار گرفته ومیگیرد موضوع شکست کنفرانس پاریس است ونمایندگان محترم اطلاع دارند که در این کنفرانس قرار بود مقدمات تشکیل کنفرانس مواد خام فراهم آید.

در کنفرانس پاریس کشورهای عضو اوپک از بدو امر، شرط شرکت در کنفرانس پاریس را بررسی همه عوامل مؤثر در افزایش قیمت‌ها وایجاد تورم جهانی قرار دادند ولی کشورهای صنعتی اصرار ورزیدند مذاکرات کنفرانس پاریس باید صرفاً بمسئله انرژی وقیمت محدود شود وبصورت دوجانبه، یعنی فقط دو جبهه تولید کنندگان ومصرف کنندگان نفت بمذاکره بپردازند ونمایندگان کشورهای جهان سوم در این کنفرانس نقشی نداشته باشند وحال اینکه شرکت نمایندگان ایندسته از کشورها در کنفرانس از طرف ایران وچندکشور دیگر توصیه شده بود. زیرا در پانزدهم بهمن سال گذشته که کنفرانس مواد خام در شهر داکار پایتخت سنگال تشکیل گردید، آنان برای افزایش بهای مواد اولیه مذاکراتی نموده وچشم امید به همکاری ومعاضدت سازمان اوپک دوختند.

برای اینکه نمایندگان محترم بهتر باهمیت خواسته‌های ایندسته از کشورها پی ببرند بذکر چند نمونه از صادرات آنان که مهمترین عامل ثروت این کشورها می‌باشد می‌پردازم:

کشور زامبیا که ۹۶ درصد از صادراتش را مس تشکیل می‌دهد، جزیره موریس که ۹۵ درصد از صادراتش را شکر وچاد که ۸۰ درصد از صادراتش را پنبه، کلمبیا که ۷۲ درصد از صادراتش را قهوه، سنگال که ۷۰ درصد از صادراتش را سیب‌زمینی وکامبوج که ۶۲ درصد از صادراتش را برنج وسیلان که ۶۲ درصد از صادراتش را چای بولیوی که ۷۵ درصد از صادراتش را قلع، شیلی که ۷۵ درصد از صادراتش را مس بوجود می‌آورد در عداد کشورهای جهان سوم قرار دادند که می‌خواهند در قبال افزایش بهای فرآورده‌های صنعتی به بهای مهمترین وارزنده‌ترین ماده اولیه صادراتی خود بیفزایند وچون خریدارن اصلی اینگونه مواد اولیه کشورهای صنعتی می‌باشند وآنان نیز که به نیاز کشورهائی که اقتصادشان بر اینگونه مبانی استوار است آگاهی کامل دارند در هر فرصت بدلخواه خود قیمت‌ها را با نوسانات وبسود خود همراه ساخته ودر مقابل کالاهای صنعتی خود را با حداکثر بها باین ملت‌ها تحمیل می‌کنند (صحیح است).

رئیس کل بانک مرکزی ایران که بعنوان نماینده ایران در کنفرانس پاریس شرکت کرده بود در طی یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام داشت که علت شکست این کنفرانس را باید در سعی وکوشش کشورهای صنعتی در تفرقه انداختن بین کشورهای تولید کننده نفت وکشورهای در حال توسعه جستجو کرد.

ومن باید در تأیید نظرات ایشان بعرض برسانم که درباره تعیین قیمت نفت ومواد خام لجبازی سودی ندارد وهیچ قدرت وعاملی نمی‌تواند قیمت‌های غیرعادلانه را تحمیل کند وبین اوپک وکشورهای جهان سوم تفرقه اندازد زیرا اگر نظری به گزارشی که از طرف سازمان همکاریها برای توسعه اقتصادی انتشار یافته بیفکنیم می‌بینیم که در سال ۱۹۷۴ کشورهای اوپک بطور رسمی در حدود ۵/۲ میلیارد دلار بکشورهای نیازمند جهان سوم کمک مالی واقتصادی کرده‌اند که در مجموع ۱/۸ درصد از کل درآمدهای ملی آنان می‌باشد. وحال آنکه در همین زمان کشورهای غنی وصنعتی فقط ۲۲ صدم درصد از درآمد ملی خود را باین کمکها تخصیص داده‌اند. با مقایسه ایندو رقم می‌توان بارزش کمک‌های اوپک بجهان سوم پی برد (صحیح است) که با توجه به آمار در ظرف یکسال میزان اینگونه کمک‌ها به ۵ برابر رسیده است. با اینهمه دور از انصاف است که کشورهای صنعتی اصرار می‌ورزند که تغییراتی بنیادی در مناسبات اقتصادی وبازرگانی بین‌المللی بوجود نیاید وتردید نیست مسافرت شاهنشاه آریامهر پس از مذاکرات با کشورهای مهم تولید کننده نفت بواشنگتن حکایت از این دارد که معظم‌له در دیدار خود با پرزیدنت فورد بعنوان یک رهبر بزرگ که نقش سازنده در اوپک دارند سخن خواهند گفت واین ملاقات گامی اساسی در راه تغییر وتعدیل سیاست‌های ایالات متحده در قبال اوپک تلقی خواهد شد (صحیح است).

واما در پایان عرایضم لازم میدانم که درباره کشورهای تولیدکننده نفت ومواد خام از سخنرانی بسیار عالمانه وارزنده آقای نخست‌وزیر در شهر پواتیه مدد بگیرم. ایشان در این کنفرانس که بمنظور بررسی ومذاکره پیرامون قرارداد اجتماعی نو تشکیل شده بود. گفتند ایران هم اکنون قرارداد اجتماعی خود را که در نخستین سال‌های ۱۹۶۰ آغاز شده دنبال می‌کند این قرارداد اجتماعی انقلاب سفید یا انقلاب شاه وملت نامیده می‌شود. این انقلاب در واقع یک مزیتی مشخص بر قرارداد اجتماعی دارد زیرا متضمن یک قانون‌گذاری اجتماعی است که غالباً از پیشرفته‌ترین کشورهای جهان نیز ترقی‌خواهانه‌تر است. سپس با ذکر آمار وارقامی که معرف پیشرفت‌های شگفت‌انگیز ایران در پرتو انقلاب شاه وملت بود درباره خواسته‌های کشورهای جهان سوم از کشورهای صنعتی متذکر شدند:

«هنگام مذاکره با کشورهای پیشرفته گاهی نمایندگان آنها در برابر بی‌تابی نمایندگان جهان سوم ناراحت می‌شوند ومی‌خروشند، من هم در اینجا گفته دقیقی طوسی شاعر ایرانی را برای ایشان نقل کنم. این شاعر که در قرن دهم میلادی می‌زیسته چنین سروده:

گویند صبر کن که ترا صبر بر دهد
آری دهد ولیک بعمر دگر دهد
من عمرخویش را به صبوری گذاشتم
عمر دگر بباید تا صبر، بردهد»

آری من هم معتقدم که در مذاکرات دوجانبه ضرورت دارد که نمایندگان کشورهای مرفه جهان حسن نیت وانصاف معمول دارند که شکست‌هائی مانند شکست کنفرانس پاریس تکرار نشود.

زیرا شکیبائی ومتانت کشورهای تولیدکننده نفت همانطور که شاهنشاه اخیراً در طی مصاحبه‌ای اشاره فرمودند:

تا زمانی ادامه خواهد یافت که همه امکان‌های از سرگرفتن گفت وشنود از میان نرفته باشد، در غیر اینصورت اوپک چاره‌ای جز اتخاذ موضع‌های لازم برای برابری با تحولاتی که رخ خواهد داد، نخواهد داشت.

دیگر عرضی ندارم. از الطافتان متشکرم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای جعفری بفرمائید.

جعفری ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم، تشکیل کنگره حزب رستاخیز ملت ایران با شرکت ۴۵۰۰ نفر نمایندگان منتخب این حزب برگزاری مراسم سپاس با شرکت بیش از ۱۲۰ هزارنفر از مردم ایران وابراز احساسات عمیق وپرشوری که نسبت بشاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ ملت ایران بعمل آمد ولوحه‌ای که به نشان سپاس ملت بشاهنشاه تقدیم گردید باردیگر ثابت کرد که پیوند شاه وملت در کشور ما ناگسستنی است (صحیح است) وایمان واعتقاد به نظام شاهنشاهی، قانون اساسی، انقلاب شاه وملت، رشته‌های اتحاد واتفاق فردفرد ملت ایران را آن چنان محکم واستوار ساخته که در این واحد جغرافیائی همه با هم در اجرای فرامین رهبر بزرگ خود برای سازندگی کشور گام برمیدارند (صحیح است) تشریف‌فرمائی شاهنشاه بزرگ وشهبانوی نیکوکار ایران در اجتماع باشکوه ۱۲۰ هزار نفری مردم ایران وابراز احساساتی که از طرف شرکت‌کنندگان در این اجتماع شکوهمند بعمل آمد باردیگر جهانیان را متوجه این حقیقت ساخت که اکنون رهبری کشور شاهنشاهی ما بدست شاهنشاهی متفکر وعالیقدر وانقلابی است که ملت ما را بسرعت فوق‌العاده‌ای بسوی تمدن بزرگ به پیش می‌برند ومیخواهند کشور عزیز ما رار در ردیف چند کشور مهم دنیا قرار دهند.

فرمایشات عمیق وحکیمانه شاهنشاه آریامهر خط مشی سیاسی افراد حزب رستاخیز ملت ایران را روشن ساخت وهرفرد ایرانی با الهام از اندیشه‌های گهربار رهبر مدبر وهوشمند ملت ایران وظیفه خود را در ایران که در زیر لوای حزب رستاخیز ملت ایران در راه پیشرفت کشور وسعادت ملت ایران بکوشند.

نمایندگان مجلس ایران که دوشادوش سایر منتخبین سراسر کشور در جمع مؤسسان حزب رستاخیز ملت ایران شرکت داشتند وشاهد تصویب مرامنامه واساسنامه حزب ما عالی‌ترین اصول دمکراتیک بودند (صحیح است).

از صمیم قلب این موفقیت‌ها را به جناب آقای هویدا نخست وزیر شایسته ودبیر کل محبوب حزب رستاخیز ملت ایران وکلیه کسانی که برای برگزاری این مراسم شکوهمند تلاش کرده‌اند از صمیم قلب تبریک گفته آرزمندم همانطور که در دوران انقلاب وظیفه خدمتگزاری خود را بنحو احسن انجام داده‌اند اکنون که با تأسیس حزب رستاخیز ملت ایران رشته‌های وحدت واتحاد واتفاق بین همه افراد این مملکت محکم واستوار گردیده بیش از پیش بتوانند بشاهنشاه عالیقدر ومردم حق‌شناس ایران خدمت کرده وظیفه ملی ومیهنی خود را انجام دهند متشکرم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی ـ جناب آقای رئیس همکاران محترم موضوع صحبت امروز بنده مربوط به مسافرت پراهمیت شاهنشاه وشهبانوی ایران به ایالات متحده آمریکا وکشورهای آمریکای لاتین ونقش مهم وتعیین کننده این سفر در روابط آینده کشورهای صادرکننده نفت و جهان صنعتی وبحران منطقه عربی خاورمیانه است.

برای بیان اهمیت این سفر تاریخی رهبر ایران، ابتدا موقعیت بسیار حساس زمانی آنرا باید در مدنظر قرارداد: کنفرانس مقدماتی کشورهای صادرکننده ومصرف کننده نفت بر اثر روش انعطاف‌ناپذیر آمریکا در مذاکرات پاریس با شکست مواجه شده وموضوع تشکیل یک کنفرانس عالی از رهبران صادرکننده ومصرف کننده نفت در تابستان آینده فعلاً منتفی است، در منطقه عربی خاورمیانه اوضاع بحرانی است وبا پایان گرفتن مدت مأموریت نیروهای صلح سازمان ملل متحد در ماه آینده تمدید مجدد آن در این شرایط بعید بنظر می‌رسد. خطر آغاز یک جنگ جدید در این منطقه که ابعادی وسیع‌تر از گذشته خواهد داشت جدی‌تر از همیشه است. وبالاخره بر اثر وقایع هندوچین وسقوط حکومت‌های کامبوج وویتنام جنوبی مسئله اعتماد پر تعهدات آمریکا در برابر کشورهای دوست، بطور جدی در محافل بین‌المللی مورد بحث وگفتگو قرار گرفته است.

با توجه به اهمیت روزافزون نقش ایران در صحنه سیاست بین‌المللی، بطور قطع هر سه مطلبی که عرض شد در مذاکرات شاهنشاه آریامهر با رهبران آمریکا مورد بحث قرار خواهد گرفت. اما مهمترین آنها که مستقیماً به خود ما مربوط می‌شود مسئله نفت وروابط آینده کشورهای عضو اوپک با جهان صنعتی است. شاهنشاه ایران نخستین رهبر کشورهای عضو اوپک هستند که پس از تغییر رهبری آمریکا وآغاز زمامداری آقای فورد به آمریکا سفر می‌کنند ومذاکرات شاهنشاه با رهبران آمریکا نخستین تماس رسمی اوپک با آمریکا در سطح عالی پس از شکست مذاکرات مقدماتی کشورهای صادرکننده ومصرف کننده نفت در پاریس بشمار می‌آید (صحیح است) نکته بسیار مهم در این مذاکرات اینست که شاهنشاه ایران نه فقط از جانب خود وکشور خود، بلکه از طرف همه کشورهای عضو اوپک با رهبران آمریکا سخن می‌گویند ومذاکرات هفته گذشته شاهنشاه آریامهر با رهبران عربستان سعودی وعراق که با ملاقات ومذاکرات این هفته شاهنشاه با رهبران ونزوئلا، بزرگترین صادرکننده نفت بعد از کشورهای خاورمیانه تکمیل می‌شود، صف متمدن از کشورهای صادرکننده نفت در پشت سر شاهنشاه ایران بوجود آورده وامیدهای واهی بعضی از کشورهای صنعتی را به امکان ایجاد تشتت واختلاف بین کشورهای عضو اوپک از میان برداشته است (صحیح است).

موضع ایران در مسئله نفت روشن است وهمانطور که شاهنشاه ایران بارها اعلام فرموده‌اند کشورهای صادرکننده نفت هدفی جز حفظ قدرت خرید نفت خود ندارند ودر راه نیل به این هدف مشروع ومنطقی وقانونی خود پافشاری خواهند کرد (صحیح است) تلاشهای بعضی از کشورهای صنعتی برای ایجاد شکاف واختلاف در اوپک هم به نتیجه‌ای نرسیده وپافشاری برای کاهش، قیمت نفت هم دیگر نه به مصلحت آمریکا است ونه نتیجه‌ای ببار خواهد آورد.

درباره مسائل خاورمیانه واختلافات سوریه واسرائیل ایران سیاست روشنی را دنبال می‌کند وهمانطور که شاهنشاه آریامهر بکرات تأکید فرموده‌اند بحران فعلی این منطقه جز تسلیم اسرائیل وبه واقعیت‌ها وتخلیه تمام سرزمین‌های اشغال شده اعراب وشناسائی حقوق حقه ملت فلسطین برطرف نخواهد شد (صحیح است) شاهنشاه آریامهر در سفر آمریکا با آگاهی کامل از موضع اعراب درباره راه حل بحران کنونی خاورمیانه با رهبران آمریکا سخن خواهند گفت وامیدواری زیادی وجود دارد که آمریکا با استفاده از حداکثر نفوذ وامکانات خود، برای قبولاندن یک راه حل منطقی به اسرائیل وجلوگیری از بروز یک جنگ جدید در خاورمیانه اقدام نماید.

درباره وقایع هندوچین وموضوع تعهدات آمریکا در قبال کشورهای دوست هم فکر می‌کنم مطالعه فرمایشات اخیر شاهنشاه آریامهر در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری آمریکائی یونایتدپرس راهنمای جامع وکاملی درباره نظر ایران نسبت بر این مسئله باشد. شاهنشاه ایران در آن مصاحبه فرمودند که وقایع هندوچین وسقوط رژیم‌های طرفدار غرب این منطقه نباید موجب ایجاد وعدم اعتماد وتزلزل نسبت به تعهدات آمریکا بشود، زیرا آمریکائیها تا آنجائیکه در حد توانائی آنها بود برای حفظ کامبوج وویتنام جنوبی تلاش کردند ولی در شرایطی که ملتی خود آمادگی برای دفاع خود نداشته باشد، کمک وتلاش دیگران هرقدر هم عظیم باشد بی‌نتیجه خواهد بود (احسنت ـ احسنت).

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام وسازمان‌های اداری راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی وارسال به مجلس سنا

۳- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام وسازمان‌های اداری راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی وارسال به مجلس سنا

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم گزارش شوردوم اصلاح تبصره ۲ ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شوردوم از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۴/۲/۷ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۸۰۰۱۸ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۱۴ دولت مربوط باصلاح تبصره ۲ ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که گزارش شوراول آن ۱۶۴۷ چاپ گردیده است برای شوردوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه شوراول را بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده ـ تبصره ۲ ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

  • تبصره ۲ ـ حداقل سن برای داوطلبان ورود به مراکز آموزش تخصصی فنی با داشتن گواهینامه سوم متوسطه یا دوره ابتدائی پانزده سال تمام وبرای داوطلبان ورود بمراکز آموزش موزیک وارکسترهای نظامی با داشتن گواهینامه دوره ابتدائی ۱۳ سال تمام می‌باشد واینگونه داوطلبان پس از خاتمه تحصیل وهنگام نیل بدرجه مشمول محدودیت سنی مندرج در تبصره ۱ این ماده نخواهند بود.

مخبر کمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شوردوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۴/۲/۹ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری را در اینمورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش شوردوم آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) بماده واحده وکلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم دوفقره لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ ۱) لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی. ۲) آئین‌نامه پرداخت حق فنی بدرجه‌داران کادر ثابت ژاندارمری وهمردیفان آنان وآئین‌نامه پرداخت حق صف بدرجه‌داران کادر ثابت ژاندارمری کشور

۴- تقدیم دوفقره لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ ۱) لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی. ۲) آئین‌نامه پرداخت حق فنی بدرجه‌داران کادر ثابت ژاندارمری وهمردیفان آنان وآئین‌نامه پرداخت حق صف بدرجه‌داران کادر ثابت ژاندارمری کشور

رئیس ـ تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)ـ با اجازه مقام معظم ریاست ونمایندگان محترم لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی وآئین‌نامه پرداخت حق فنی درجه‌داران کادر ثابت ژاندامری وهمردیفان آنان وهم‌چنین آئین‌نامه حق صف بدرجه‌داران کادر ثابت ژاندارمری کشور برای رسیدگی وتصویب کمیسیونهای مربوط تقدیم می‌شود.

رئیس ـ لایحه وآئین‌نامه‌ها به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

رئیس ـ گزارش شوراول الحاق یک تبصره بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شوراول از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۴/۲/۷ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۹۰ مورخ ۱۳۵۴/۱/۲۰ دولت راجع بالحاق یک تبصره بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز سه‌شنبه ۱۳۵۴/۲/۲ تقدیم وبشماره ۱۶۶۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد وبا اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده ـ تبصره زیر بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه می‌شود واز تاریخ تصویب همان قانون قابل اجراء است.

  • تبصره ـ حبس با خدمت موضوع ماده ۴۲۱ قانون دادرسی وکیفر ارتش از شمول مقررات این ماده مستثنی است واز لحاظ بازنشستگی قابل احتساب است.

مخبر کمیسیون استخدام وسازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شوراول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز دوشنبه ۵۴/۲/۸ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری وتیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط بالحاق یک تبصره بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرارداد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شوراول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه‌شنبه ۱۳۵۴/۲/۹ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط بالحاق یک تبصره بماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) لایحه برای شوردوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران وابلاغ بدولت

۶- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران وابلاغ بدولت

رئیس ـ گزارش کمیسیونها راجع به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۴/۲/۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۷۴۳۹۴ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۱۵ دولت راجع به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده ومجلس سنا اصلاحاتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران

ماده ۱ ـ از تاریخ تصویب این قانون سازمان صنایع کوچک ایران وابسته بوزارت صنایع ومعادن تشکیل می‌شود.

ماده ۲ ـ وظایف سازمان صنایع کوچک ایران که در این قانون سازمان نامیده می‌شود بشرح زیر است:

الف ـ تشویق وراهنمائی بخش خصوصی بسرمایه‌گذاری در صنایع کوچک وایجاد صنایع کمکی.
ب ـ توسعه وبهبود صنایع کوچک وبالابردن سطح مهارت کارکنان آنها.
ج ـ تأسیس مراکزی جهت تهیه وتوزیع کالا و خدمات بصورت پیمانکاری یا بنحو مقتضی دیگر برای صنایع کوچک.
د ـ ایجاد تسهیلات مالی واعتباری برای صنایع کوچک در حدود این قانون وقانون برنامه وبودجه کشور.
ه ـ برقراری تسهیلات در امور خرید ماشین‌آلات تهیه مواد خام مرغوب ومناسب، تهیه بازار مطمئن برای تولیدات آنها.
و ـ تأمین موجبات ادامه گسترش فعالیت نواحی صنعتی موجود وایجاد نواحی صنعتی جدید.
ز ـ شناسائی وضع کلی واقتصادی صنایع مزبور وتهیه آمار آنها.

ماده ۳ ـ کلیه امول ودارائی ودیون وتعهدات واعتبارات مصوب مستخدمین سازمان فعلی «صنایع کوچک ونواحی صنعتی ایران» باین سازمان منتقل می‌شوند.

ماده ۴ ـ ارکان سازمان بشرح زیر خواهد بود:

شورا.
رئیس سازمان.

ماده ۵ ـ شورای سازمان از وزیر صنایع ومعاون، وزیر امور اقتصادی ودارائی، وزیر کاروامور اجتماعی، وزیر تعاون وامور روستاها، وزیر مشاورورئیس سازمان برنامه وبودجه ورئیس کل بانک مرکزی ایران ورئیس اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن ایران یا معاونین آنان تشکیل می‌شود وریاست آن با وزیر صنایع ومعادن است. تصمیمات شورا باکثریت آراء قابل اجراء می‌باشد.

ماده ۶ ـ وظایف شورا بقرار زیر است:

۱ ـ تعیین خط مشی کلی سازمان.
۲ ـ تدوین ضوابط برای تعیین وتشخیص صنایع کوچک.
۳ ـ اتخاذ تصمیم درباره نواحی صنعتی موجود یا تأسیس نواحی صنعتی جدید.
۴ ـ تشخیص صنایع کمکی مذکور در بند الف ماده ۲ این قانون.
۵ ـ تعیین ضوابط برای مراکز موضوع بند ج ماده ۲ این قانون.
۶ ـ صلح وسازش نسبت به اختلافات ودعاوی.

ماده ۷ ـ رئیس سازمان بالاترین مرجع امور اجرائی سازمان است وبه پیشنهاد وزیر صنایع ومعادن وتأیید شورای سازمان وتصویب هیئت وزیران از بین مستخدمین دولت برای مدت پنجسال منصوب می‌شود وانتصاب مجدد او بلامانع است.

ماده ۸ ـ رئیس سازمان نماینده سازمان در کلیه مراجع قضائی واداری است وحق انتخاب وکیل با حق توکیل تا یک درجه وتعیین داور را دارد ومی‌تواند در هرمورد به مسئولیت خود قسمتی از اختیارات خود را بهریک از کارمندان سازمان تفویض نماید.

ماده ۹ ـ رئیس سازمان دبیر شورا است وجلسات شورا را به پیشنهاد رئیس سازمان ویا بنا به تصمیم رئیس شورا تشکیل خواهد شد.

ماده ۱۰ ـ سازمان می‌تواند با تصویب شورا برای انجام وظایف مندرج در ماده ۲ این قانون اقدام بتأسیس شرکت یا مشارکت با بخش دولتی ویا بخش غیردولتی بنماید، اساسنامه شرکتهای دولتی که طبق این ماده تشکیل می‌شود پس از تأیید سازمان امور اداری واستخدامی کشور وشورای سازمان وتصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین قابل اجرا خواهد بود.

ماده ۱۱ ـ از تاریخ تصویب این قانون استفاده صنایع کوچک از کمکهای مذکور در این قانون ویا تسهیلات ومعافیتهای مذکور در سایر قوانین ومقررات موکول به صدور پروانه تأسیس وبهره‌برداری از طرف سازمان خواهد بود وصاحبان صنایع کوچک موظفند مشخصات صنعت خود را بسازمان اعلام نمایند.

ماده ۱۲ ـ آئین‌نامه اجرائی این قانون پس از تأیید شورا بنا به پیشنهاد وزارت صنایع ومعادن بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید وتا زمانی که آئین‌نامه مذکور بتصویب نرسیده است سازمان طبق تبصره ۲۴ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور اداره خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش از کمیسیون صنایع ومعادن بمجلس شورای ملی

کمیسیون صنایع ومعادن در جلسه ۱۳۵۴/۲/۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون صنایع ومعادن ـ حسین ایمان زهرائی. گزارش از کمیسیون امور اقتصادی ودارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی ودارائی در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۴/۲/۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران را مورد رسیدگی قرارداد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ نسبت به گزارش کمیسیون‌ها نظری نیست؟(اظهاری نسد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیونها خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بندهای الف وب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بندهای الف وب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح بندهای الف وب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شوراول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۴/۲/۸ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۵۹۶۴۴ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۱۲ تقدیمی بمجلس سنا راجع باصلاح بندهای الف وب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز را که در جلسه روز سه‌شنبه ۱۳۵۴/۲/۲ وصول آن اعلام وبشماره ۱۶۶۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح بندهای الف وب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز

ماده واحده ـ بندهای الف وب ماده واحده قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز مصوب ۱۳۵۳/۲/۱۰ بشرح زیر اصلاح می‌شود:

۱ ـ در بند الف عبارت «از دوماه تا سه سال بازداشت می‌شود» به عبارت «از ششماه تا سه سال بازداشت می‌شود» اصلاح می‌گردد.
۲ ـ عبارت زیر به آخر بند ب اضافه می‌شود:
در صورتیکه وسیله نقلیه مذکور وسیله نقلیه آبی باشد بدستور کمیسیون مزبور توقیف می‌شود.
دادگاه استان در صورت تأیید دستور بازداشت حکم به ضبط آن بنفع دولت خواهد داد ودر صورتیکه مرتکب نسبت بدستور بازداشت اعتراض نکند پس از انقضای مهلت اعتراض وسیله نقلیه بنفع دولت ضبط خواهد شد. هر گاه مرتکب مالک وسیله نقلیه نباشد در صورت ضبط آن مسئول پرداخت خسارت به مالک وسیله نقلیه خواهد بود مشروط بر اینکه وسیله مذکور بدون علم واطلاع مالک برای حمل مسافر غیرمجاز مورد استفاده قرار گرفته باشد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شوراول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه‌شنبه ۱۳۵۴/۲/۹ لایحه مربوط باصلاح بندهای الف وب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون دادگستری را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) لایحه برای شوردوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اجازه عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملی ایران

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اجازه عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملی ایران

رئیس ـ گزارش شور اول اجازه عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملت ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شوراول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۸۱۱۳۰ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۲۷ دولت راجع باجازه عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملی ایران را که در جلسه سه‌شنبه ۲۷ اسفندماه ۱۳۵۳ بمجلس شورایملی تقدیم وبشماره ۱۶۲۷ چاپ شده است مطرح وبشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شوراول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملی ایران

ماده واحده ـ مقررات مندرج در ماده ۵۲ لایحه قانونی مربوط باصلاح تشکیلات دادگستری واستخدام قضات مصوب ۱۴ اسفندماه ۱۳۳۳ مانع عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملی ایران که حزب واحد کشور است نخواهد بود.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای جوانشیر بفرمائید.

جوانشیر ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم، از ویژگیهای تاریخی ملت ایران آنست که در طول تاریخ چندهزارساله خود هیچگاه الگوهای فلسفه سیاسی بیگانگان را سرمشق خود قرار نداده است (احسنت) این ویژگی ملت واین خاصیت تاریخی ملت ایران در دنیا بی‌نظیر است. ملتی را نمی‌یابید، توده‌ای را نمی‌جوئید که در طول تاریخ خود، خود مبتکر ومبدع وپایه‌گذار فلسفه اجتماعی خود باشد. در پیرامون حزب رستاخیز ملت ایران مجلس باید قبل از تمام تشکیلات وانستیتوسیون‌های (I nstitution) سیاسی، وارد مسأله رستاخیز ملت ایران بشود واین نطق‌های سیاسی از طرف مجلس شورای ملی ایراد گردد باین مناسبت امروز از طرف ریاست گروه پارلمانی به بنده دستور داده شد که پیرامون محتویات فلسفه سیاسی حزب رستاخیز صحبت کنم.

روزگاری بود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح که فلسفه یونانی جهان آن عصر را اشغال کرده بود. یونانی کردن یا یونانی شدن الگوی روز بود. حتی قدرت بزرگی چون روم از نفوذ فلسفه سیاسی یونانی برکنار نماند. در همان عصر با توجه به جنگ‌های ایران ویونان معذلک در سلسله سلوکی‌ها ایران بهیچ وجه زیر فلسفه سیاسی واجتماعی یونان قرار نگرفت وجهان بینی ایرانی خود را تا عصر ساسانی ادامه داد. وحتی مورخان معتقدند که این ایران بود که در فلسفه یونان تأثیر گذاشت ومتقابلا اثربخش گردید (صحیح است). نظام شاهنشاهی ایران که اصل اساسی واصل اول فلسفه رستاخیز ملت ایران است عبارتست از محتوای فلسفی آن از نظم سیاسی ایران قدیم. آقایان، نظم سیاسی ایران قدیم با نظم استبدادی روم تفاوت داشت وبا هرج ومرج یونانی هم تفاوت داشت. تمام نوشته‌های فلاسفه یونان از نظم ایرانی صحبت می‌کنند. پس توجه داشته باشید هنگامی که شاهنشاه آریامهر پایه واساس حزب رستاخیز را نظام شاهنشاهی قرار می‌دهند توجه بپایه‌های فلسفه سیاسی بزرگ تاریخی ایران دارند یعنی نظم سیاسی شاهنشاهی که در تمام تواریخ وکتب مورخین وفلاسفه در مقابل نظم سیاسی روم ودر مقابل نظم سیاسی یونان قراردارد، نظم مبتنی بر عدالت وآزادی وبرابری ومنکوب کردن برتری نژادی وسیاسی است (احسنت) باز بنده مثالی خدمتتان می‌زنم. ما آزادیها وایده‌آلها وآرمانهای مطلوب مورد نظر ملت ما را دز فلسفه سیاسی اسلام یافتیم وآن را با جان ودل پذیرفتیم ولی هیچگاه فلسفه اجتماعی جاهلیت تازی بقلمرو ایرانی رسوخ نیافت. این فلسفه سیاسی پیامبر اکرم بود که ایران را دربر گرفت نه فلسفه سیاسی جامعه جاهلیت عرب (صحیح است ـ احسنت) معذالک فئودالیته وملوک‌الطوایفی ایران که فاقد جهان بینی بود تا عصر صفوی دوباره برای بار دیگر با رستاخیز بزرگی زیر فلسفه سیاسی تشیع پایه نهضت سیاسی ایران نهاده شد. باز می‌بینیم که رهبر بزرگ ایران با کنجکاویها وبا آن بازتابیها که در متفکره خود از تاریخ ایران دارند چقدر زیبا وچقدر منطقی فلسفه رستاخیز را طبقه‌بندی کرده‌اند نخست فلسفه شاهنشاهی ایران، یعنی نظم شاهنشاهی که مبتنی بر احترام وآزادی فرد واجتماع است. یعنی آنچه یونان فاقدش بود وروم فاقدش بود. آقایان این شوی نسیم وافراطی بودن از وطن پرستی نیست تمام فلاسفه اروپا به این نظام شاهنشاهی ایران قدیم اعتقاد دارند. پس رستاخیز که اصل اول آن مبتنی به نظم شاهنشاهی، یعنی نظم سیاسی یعنی هر نظمی که امروز در قبال هرج ومرج طلبان دنیا را نسبت به ایران به شگفتی واداشته است. جزیره آرام که زیر نظم ثابت سیاسی توأم با عدالت وآزادی مشغول ساختن مدینه فاضله می‌شود. اما ما از تاریخ گذشته به تاریخ جهان حال برمی‌گردیم. جهان بدو اردو تقسیم شده است: مارکسیستها وانواع واقسام آن، تمدن غربی وانواع واقسام شقوق تمدن غربی دنیا را به دوپاره تقسیم کرده است.

برخی مجذوب آزادیهای تمدن غربی وبرخی مجذوب دموکراتهای شرق، در این میان جهان بینی جدیدی از طرف پیشوای ملت ایران عرضه می‌شود، الگوی جدید، الگوی فلسفه سیاسی جدید، نه آن این است ونه این آن، مبتنی بر تمدن تاریخی ایران مبتنی بر نظم شاهنشاهی یعنی محتوای سیاسی تاریخی شاهنشاهی که درست مقابل هرج ومرج یونانی بود وامروز درست مقابل هرج ومرجهای ناشی از تمدن غربی است.

دوم ـ مشروطیت یعنی آزادی که بر پایه فلسفه تاریخ سیاسی ایران قرار داشت. یعنی همان آزادی که فلاسفه یونان پناهنده بدربار ساسانیان شدند. یعنی همان آزادی که شاهنشاه عادل، همان آزادی‌ها را پایه اساسی این رستاخیز قرار داده‌اند. ومحتوای فلسفی والای انقلاب اجتماعی ایران، یعنی مساوات، برابری، برادری وعدالت اجتماعی که آن در چهره جدید ایران ما همه جا این فلسفه جدید را می‌بینیم ومی‌خوانیم با تمام تشتت فلسفی با تمام تنوعاتی که بر عقاید وآراء سیاسی وفلسفی در جهان وجود دارد. در گوشه‌ای از این جهان باید اذعان کنند ملتی وجود دارد که در طول تاریخ مبدع ومبتکر فلسفه سیاسی خود بوده است. همانطور که در مقدمه سخن عرض کردم ما باید زیر پرچم رستاخیز بخود ببالیم وتاریخ گذشته ایران را بیاد بیاوریم. آن روزی که فلسفه سیاسی یونان، جهان را در سلطه خود گرفته بود، این فلسفه ونظم کهن ایرانی بود که نظم مقابل می‌گذاشت در روزگاری که تازی‌ها وحکام عثمانی خاورمیانه را زیر سم ستوران خود گرفته بودند این فلسفه سیاسی صفویه بود که تا پشت دروازه‌های اروپا را ایمنی بخشید. آقایان فلسفه سیاسی ایران مآلاً پاسخی است به مبارزه‌طلبی شرق وغرب ما امروز به مبارزه‌طلبی شرق وغرب، بمبارزه‌طلبی فلسفه شرق وغرب آخرین جواب را دادیم ویک جهان بینی اجتماعی وفلسفی برای ملت ایران بمناسبت این مبارزه شدید فلسفی در جهان خلق کردیم، وبا این سلاح سیاسی جدید در عرصه جهان بجنگ عقایدی که با تاریخ ما با ملیت ما با فلسفه سیاسی ما مغایرت دارد، این گوی واین میدان. با جوانهای ماست که امروز زیر فلسفه سیاسی رستاخیز متحد شوند با گروههای اجتماعی ما است که تاریخ رستاخیز حزب را فرا گیرند. با دانشگاه است که فلسفه تاریخی رستاخیز را در سر کلاس تدریس کنند. ما باید برای بار چندم ثابت کنیم که ملتی هستیم با فلسفه خاص خود. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده واحده اجازه عضویت دارندگان پایه قضائی در حزب رستاخیز ملت ایران بشرح زیر اصلاح شود.

ماده واحده ـ تبصره زیر بماده ۵۲ قانون مربوط به اصلاح تشکیلات دادگستری واستخدام قضات مصوب ۱۳۳۳ الحاق می‌شود.

  • تبصره ـ عضویت در حزب رستاخیز ملت ایران از شمول این ماده مستثنی است.

باتقدیم احترام ـ شیخ‌الاسلامی.

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود که ماده واحده مربوط به اجازه عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملی ایران مانند ماده واحده مربوط اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی بصورت زیر تغییر یابد:

ماده واحده ـ عضویت در حزب رستاخیز ملی ایران که یگانه حزب مبتنی بر اساس نظام مقدس شاهنشاهی، قانون اساسی وانقلاب ششم بهمن (شاه ومردم) می‌باشد برای متصدیان مشاغل قضائی مجاز است ومقررات مندرج در ماده ۵۲ لایحه قانونی مربوط به اصلاح تشکیلات دادگستری واستخدام قضات مصوب ۱۴ اسفند ماه ۱۳۳۳ در اینمورد نافذ نخواهد بود.

با تقدیم احترام ـ سعید وزیری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه اجازه عضویت متصدیان مشاغل قضائی پیشنهاد می‌شود عنوان ومتن ماده واحده بشرح زیر اصلاح می‌شود.

لایحه الحاق یک تبصره بماده ۵۲ لایحه قانونی مربوط باصلاح تشکیلات دادگستری واستخدام قضات مصوب ۱۴ اسفندماه ۱۳۳۴.

  • تبصره ـ ممنوعیت مندرج در این ماده شامل عضویت متصدیان مشاغل قضائی در حزب رستاخیز ملت ایران نمی‌باشد.

با تقدیم احترام ـ حسن صائبی.

رئیس ـ لایحه وپیشنهادها برای شوردوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- معرفی آقای سیروس کرمانج بسمت معاونت وزارت صنایع ومعادن بوسیله آقای دکتر نجم‌آبادی وزیر صنایع ومعادن

۹- معرفی آقای سیروس کرمانج بسمت معاونت وزارت صنایع ومعادن بوسیله آقای دکتر نجم‌آبادی وزیر صنایع ومعادن

رئیس ـ آقای دکتر نجم‌آبادی بفرمائید.

دکتر نجم‌آبادی (وزیر صنایع ومعادن)ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، بنده امروز خیلی خوشوقت هستم که آقای سیروس کرمانج را بعنوان معاون پارلمانی وزارت صنایع ومعادن معرفی کنم (نمایندگان ـ مبارک است) ضمناً با اجازه جناب رئیس از محبتی که در مورد تصویب لایحه تشکیل سازمان صنایع کوچک ایران فرمودید تشکر می‌کنم. امیدوارم با توجهی که نسبت باین لایحه فرمودید بتوانیم به این قبیل صنایع مملکت که احتیاج مبرمی به کمکهای ذیقیمت دولت دارد، کمک کنیم. و واقعاً به صنایع مملکت بخصوص صنایع کوچک که یک جزء مهم از صنایع بزرگ مملکت هستند. خدمت بکنیم خیلی متشکرم. (احسنت).

- تقدیم لایحه اصلاح بعضی از مواد و تبصره‌های قانون شرکت‌های تعاونی مصوب خرداد ۱۳۵۰ والحاق چند تبصره به قانون مذکور، بوسیله آقای رهبری معاون وزارت تعاون وامور روستاها

۱۰- تقدیم لایحه اصلاح بعضی از مواد و تبصره‌های قانون شرکت‌های تعاونی مصوب خرداد ۱۳۵۰ والحاق چند تبصره به قانون مذکور، بوسیله آقای رهبری معاون وزارت تعاون وامور روستاها

رئیس ـ آقای رهبری بفرمائید.

رهبری (معاون وزارت تعاون وامور روستاها)ـ با اجازه مقام ریاست بمنظور آنکه شرکتهای تعاونی ودستگاههی اجرائی مربوط بتوانند در پیشبرد هدفهای تعاون به نحو احسن از مقررات قانون شرکت‌های تعاونی بهره‌مند شوند باستناد ماده ۱۴۹ قانون مذکور، لایحه اصلاح بعضی از مواد وتبصره‌های قانون شرکت‌های تعاونی والحاق چند تبصره بقانون مذکور را تقدیم وتقاضای تصویب آن را دارم.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملی ایران

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملی ایران

رئیس ـ گزارش شوراول اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملت ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۸۱۱۳۲ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۲۷ دولت راجع به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملی ایران راکه در جلسه روز سه‌شنبه ۲۷ اسفندماه ۱۳۵۲ بمجلس شورای ملی تقدیم وبشماره ۱۶۳۸ چاپ شده است مطرح وبشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملی ایران

ماده واحده ـ عضویت در حزب رستاخیز ملی ایران که براساس اعتقاد به نظام شاهنشاهی، قانون اساسی وانقلاب ششم بهمن پایه‌گذاری گردیده است برای کلیه کارمندان غیرنظامی وافزارمندان وکارگران نیروهای مسلح شاهنشاهی اعم از رسمی وغیررسمی وثابت وموقت مجاز است وقوانین ومقرراتی که ناظر بر منع شرکت نظامیان در احزاب سیاسی است در مورد عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملی ایران بمورد اجراء گذارده نمی‌شود.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه مربوط به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی پیشنهاد می‌شود کلمه ملی به ملت تبدیل شود.

با تقدیم احترام ـ حسن صائبی.

رئیس ـ لایحه وپیشنهاد بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی راجع به اصلاح فصل پنجم پاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگل‌ها ومراتع مصوب سال ۱۳۴۶

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی راجع به اصلاح فصل پنجم پاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگل‌ها ومراتع مصوب سال ۱۳۴۶

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح فصل پنجم وپاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگل‌ها ومراتع مصوب سال ۱۳۴۶ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی در جلسه ۱۳۵۴/۱/۳۰ با حضور آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی لایحه شماره ۷۱۴۳۶ مورخ ۱۳۵۲/۱۱/۹ تقدیمی به مجلس سنا راجع به اصلاح فصل پنجم قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع راکه در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۱۲/۱۸ وصول آن اعلام وبشماره ۱۶۰۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد وبا اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح فصل پنجم وپاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع مصوب سال ۱۳۴۶

ماده واحده ـ فصل پنجم قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع مصوب مردادماه ۱۳۴۶ واصلاحیه‌های مصوب ۲۶ فروردین ماه ۱۳۴۸ و۱۵ تیرماه ۱۳۴۹ وماده ۲۷ وجزء اخیر ماده ۶۴ مکرر قانون مزبور بشرح زیر اصلاح می‌شود:

۱۲ ـ ماده ۳۱ ـ وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی مجاز است اراضی جنگلی جلگه‌ای حوزه آستارا تاگلیداغی که حجم درختان سرپای موجود در هر هکتار آن کمتر از ۱۰۰ متر مکعب باشد ونیز مراتع غیر مشجر ملی کشور را براساس طرحهائی که تصویب خواهد نمود برای تبدیل به مزرعه وباغ ومراتع وجنگلهای مصنوعی وعلوفه‌کاری ومؤسسات دامپروری وصنایع مربوط وایجاد مراکز وتأسیسات تولید وپرورش انواع ماهی وسایر آبزیان وهمچنین استقرار کارخانجات، اکتشاف وبهره‌برداری معادن، وایجاد شهرک واحداث مسکن وتأسیس مدارس ومجتمع‌های آموزشی ومراکز بهداشتی ودرمانی وتأسیسات ورزشی وجهانگردی، همچنین سایر مصارف عامی که بمباشرت دولت انجام می‌شود با رعایت مواد این فصل ومفاد آئین‌نامه‌های اجرائی این قانون باشخاص حقوقی زیر اجاره دهد:

الف ـ شرکت‌های کشت وصنعت موضوع قانون تأسیس شرکت‌های بهره‌برداری اراضی زیر سدها.
ب ـ شرکت‌های تولید کشاورزی ودامی وشرکت‌های کشت وصنعت وشرکت‌های صنایع کشاورزی و دامی.
ج ـ شرکت‌های معدنی وصنعتی غیرکشاورزی بنا به پیشنهاد وزارت صنایع ومعادن وموافقت وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی.
د ـ مؤسسات انتفاعی دولتی وشرکت‌های دولتی جهت ساختمان‌های اداری واجرای طرحهای مربوط به وظایف اصلی خود یا طرح‌هائی که منبع درآمد برای اجرای وظائف اصلی آنها باشد وهمچنین شرکت‌های تعاونی مسکن برای اجرای طرحهای خانه‌سازی.
  • تبصره ۱ ـ اجاره مراتع غیرمشجر درجه یک برای مصارف غیر کشاورزی ممنوع است.
  • تبصره ۲ ـ مساحت اراضی که باشخاص حقوقی مندرج در بندهای «الف ب ـ ج ـ د» باجاره داده می‌شود براساس مساحات مندرج در طرح مصوب وبا رعایت طرح جامع بهره‌وری از سرزمین می‌باشد وتا زمانی که طرح جامع سرزمین تهیه نشده طرح مصوب ملاک عمل خواهد بود.
  • تبصره ۳ ـ شرکت‌های مندرج در بندهای «الف ـ ب ـ ج» این ماده که اراضی جنگلی جلگه‌ای ومراتع غیرمشجر شمال را در اختیار می‌گیرند ملزمند حداقل ۲۵ درصد مساحت اراضی مذکور رادر تمام مدت اجاره برای تهیه وفروش چوب مورد نیاز صنایع طبق طرحی که بتصویب وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی می‌رسد درختکاری نمایند. ضوابط ونحوه بهره‌برداری از درختکاریهای مزبور در آئین‌نامه اجرائی این قانون تعیین می‌شود.
  • تبصره ۴ ـ آن قسمت از اراضی جنگلی جلگه‌ای ومراتع وبیشه‌های طبیعی که بمنظور حفظ وحمایت نسل شکار از طرف سازمان محیط زیست با رعایت قوانین ومقررات مربوط بعنوان پارک وحش یا منطقه حفاظت شده اعلام گردیده یا خواهد شد ودر اختیار سازمان مزبور قرار داشته ویا بعداً قرار خواهد گرفت قابل واگذاری بغیر نیست.
  • تبصره ۵ ـ وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی پس از تصویب هر طرح مراتب را کتباً به متقاضی اعلام می‌نماید که ظرف مدت دوماه از تاریخ اعلام برای عقد قرارداد مراجعه کند. در صورتیکه نامبرده ظرف مهلت مقرره پیمان را منعقد ننماید وزارت مزبور مجاز است قرارداد را با شرکت دیگری که واجد شرایط باشد منعقد کند.
  • تبصره ۶ ـ مدت اجاره برای موارد مذکور دراین ماده حداکثر سی سال می‌باشد وترتیب وشرایط تمدید آن طبق آئین‌نامه‌ای است که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
  • تبصره ۷ ـ میزان اجاره بهای سالانه اراضی واگذاری برای طرحهای کشاورزی ودامی مندرج دراین ماده حداکثر ۵ درصد برآورد ارزش تولیدی سالانه طرح مورد عمل از تاریخ انعقاد قرارداد خواهد بود که میزان آن تا حداکثر فوق توسط کمیسیونی مرکب از کارشناسان منتخب وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی وتصویب وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی تعیین خواهد شد.
  • تبصره ۸ ـ در مورد صنایع ومعادن وسایر مصارف غیرکشاورزی وساختمانی اجاره دادن اراضی مذکور منوط بتصویب طرح توسط وزارتخانه مربوط وموافقت وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی همچنین میزان اجاره بهای سالانه زمین مورد اجاره توسط سه نفر کارشناس منتخب وزارت صنایع ومعادن ووزارت کشاورزی ومنابع طبیعی ووزارت مسکن وشهرسازی تعیین می‌شود.

میزان اجاره‌بهای موضوع تبصره ۷ واین تبصره هرده سال یکبار باتوجه توجه به شاخص بهای کالاها وخدمات مصرفی که توسط بانک مرکزی ایران یا مراجع صلاحیتدار دولتی دیگری تعیین می‌شود مورد تجدید نظر قرار خواهد گرفت.

  • تبصره ۹ ـ شرکتهای مندرج در بند «ج» این ماده که طبق طرح مصوب اراضی مورد نیاز خود را بمنظور بهره‌برداری از مواد معدنی طبقه یک مذکور در قانون معادن مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۳۶ اجاره می‌نمایند با پرداخت بهره مالکانه واجاره متعلق وبا رعایت قانون معادن حق بهره‌برداری از مواد معدنی طبقه یک واقع در محدوده اراضی مورد اجاره خود را خواهند داشت.

۲ ـ ماده ۳۲ ـ هرگاه براساس گزارش هیئت مندرج در ماده ۳۳ این قانون شرکتها ومؤسسات مذکور در بندهای الف ـ ب ـ ج ـ د ـ ماده ۳۱ حداقل شصت درصد عملیاتی راکه طبق طرح باید در نیمه اول مدت اجرای طرح در زمین مورد اجاره انجام شود ویا حداقل هشتاد درصد کل عملیات طرح درآن زمین را تا انقضای مدت اجرای آن بدون عذر موجه انجام ندهند وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی مراتب را با ارسال رونوشت گزارش هیئت نظارت بمجری طرح ابلاغ می‌کند تا چنانچه نسبت به مفاد گزارش مزبور معترض باشد اعتراض خود را ظرف مدت یکماه کتباً بدفتر وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی تسلیم کند.

درصورتیکه ظرف یکماه مهلت مقرر از طرف مجری طرح اعتراض نشد نسبت بفسخ اجاره وخلع‌ید از اراضی وتأسیسات طرح طبق مقررات این قانون اقدام می‌گردد.

  • تبصره ۱ ـ در صورتیکه مجری طرح پس از وصول علامیه حاوی نظر هیئت نظارت نسبت بگزارش هیئت مذکور معترض باشد واعتراض خود را ظرف مهلت مقرر در اعلامیه بدفتر وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی تسلیم کند، اعتراض مزبور جهت رسیدگی به هیئتی مرکب از سه نفر از کارشناسان منتخب وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی ارجاع خواهد شد، اتخاذ تصمیم نهائی مبنی بر تعیین مهلت یا تمدید مدت یا رد اعتراض یا هراقدام دیگری با توجه بگزارشهای هیئت نظارت وهیئت رسیدگی با وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی است.
  • تبصره ۲ ـ درصورتیکه تصمیم وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی مبنی بر خلع‌ید از مجری طرح باشد گارد جنگل ومرتع بدستور وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی از اراضی وتأسیسات موضوع طرح خلع‌ید خواهد کرد، در این صورت وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی مکلف است ۵۰ درصد سرمایه‌گذاری مجری طرح راکه براساس طرح صورت گرفته باشد به قیمت روز یا قیمت تمام شده هرکدام کمتر باشد باقساطی که مدت آن از دو برابر مدت سرمایه‌گذاری طرح بیشتر نباشد به مجری طرح مسترد نماید. تعیین قیمت روز با نظر کارشناس وتشخیص قیمت تمام شده با استفاده از دفاتر ومدارک شرکت بعهده هیئت مندرج در ماده ۳۳ می‌باشد ونظر هیئت در این مورد قطعی است.
  • تبصره ۳ ـ در صورتیکه مجری طرح برای سرمایه‌گذاری در طرح از وام استفاده کرده باشد پرداخت ۵۰ درصد سرمایه‌گذاری موضوع تبصره ۲ این ماده موکول به موافقت مؤسسه وام‌دهنده خواهد بود.

۳ ـ ماده ۳۳ ـ بمنظور نظارت براجرای طرحهای کشاورزی ودامپروری مندرج در ماده ۳۱ وتشخیص تعلل یا تخلف وعذرموجه مجریان طرحها وتعیین درصد عملیات انجام شده طرحهای مزبور در هر استان یا فرمانداریکل هیئت نظارت سه نفری بحکم وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی مرکب از یکنفر کارشناس در رشته مربوط بطرح وسرجنگلدار ومدیرکل کشاورزی تعیین می‌شوند در مورد طرحهای غیرکشاورزی انتخاب کارشناس با وزیر مربوط خواهد بود.

۴ ـ ماده ۳۴ ـ وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی مجاز است اراضی جنگلی جلگه‌ای شمال ومراتع غیرمشجر ملی شده کشور راکه تا تاریخ تصویب قانون اصلاح قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع کشور (۱۳۴۸/۱/۲۰) براساس تشخیص کمیسیون‌های مندرج در ماده ۵۶ این قانون از نظر تعیین تاریخ احداث بباغ یا مزرعه یا محل کسب وکار وسکونت تبدیل گردیده به متصرفین وصاحبان اعیانی بترتیب مقرر در آئین‌نامه اجرائی این قانون باجاره واگذار واجاره بهای رقبات مزبور را از تاریخ تصرف تا تاریخ عقد قرارداد بمأخذ متوسط اجاره بهای تاریخ تصرف وتاریخ عقد قرارداد که هردو توسط هیئت مندرج در ماده ۳۳ تعیین خواهد شد باقساط ده ساله دریافت نماید. میزان اجاره‌بها از تاریخ عقد قرارداد براساس مدلول تبصره‌های ۷ و۸ ماده ۳۱ تعیین خواهد شد.

  • تبصره ۱ ـ آن قسمت از منابع ملی راکه متصرفین تبدیل ودرآن بزراعت دیم مبادرت ویا فقط به احداث دیوار در اطراف آن اکتفا نموده‌اند مشمول ماده ۳۴ نبوده وخلع‌ید می‌گردد.
  • تبصره ۲ ـ مشمولین این ماده می‌توانند ظرف مدت یکسال از تاریخ انتشار آگهی ویا وصول اعلامیه سازمان جنگلها ومراتع مدارک خود را ضمیمه درخواست اجاره نموده وبسازمان مزبور تسلیم نمایند در غیر اینصورت از آنها خلع‌ید خواهد شد.

۵ ـ ماده ۳۵ ـ مستأجر بدون موافقت کتبی وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی حق واگذاری مورد اجاره را بهیچ عنوان بغیر ندارد. در صورتیکه اجرای طرح با موافقت وزارت مزبور بعهده غیرمحول شود منتقل الیه نیز موظف باجرای تام وتمام مفاد طرح واز جمیع جهات جانشین مستأجر قبلی بوده وتابع مقررات این قانون خواهد بود.

۶ ـ ماده ۳۶ ـ بوزارت کشاورزی ومنابع طبیعی اجازه داده می‌شود باشخاص حقیقی که تا پایان سال ۱۳۵۲ بطور مستقیم یا غیرمستقیم از سازمانهای دولتی یا وابسته بدولت وشرکتهای تعاونی مربوط بآنها زمین خریداری نموده ورقبه مورد معامله آنها بعداً وطبق قانون ملی شدن جنگلها ومراتع ملی تشخیص شده است بمیزان مندرج در سند یا مدارک مربوط از مراتع غیرمشجر ملی شده همان شهرستان مجاناً واگذار نماید.

در مواردی که مساحت مندرج در سند بیش از دوهزار متر باشد فقط تا دوهزار متر واگذار خواهد شد. در هرحال بمشمولین در هیچ مورد بیش از یک قطعه واگذار نخواهد شد. مفاد این بند شامل اراضی جنگلی ومراتع مشجر ملی شده نخواهد بود.

  • تبصره ـ دولت مجاز است به پیشنهاد وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی بجای واگذاری زمین بهای این اراضی را تعیین وتأدیه نماید.

۷ ـ ماده ۳۷ ـ بوزارت کشاورزی ومنابع طبیعی اجازه داده می‌شود اراضی جنگلی جلگه‌ای ومراتع غیرمشجر را بر حسب احتیاجات وزارت جنگ وبنیاد پهلوی ودانشگاههای کشور وبانک توسعه کشاورزی مجاناً واگذار و یا برای اجرای طرحهای توسعه کشاورزی وتأسیس ایستگاههای کشاورزی بدون دریافت وجه تخصیص دهد وبرای رفع نیازمندیهای مربوط بوظائف اصلی سایر وزارتخانه‌ها ومؤسسات دولتی وشهرداریها ومؤسسات عام‌المنفعه وخیریه عمومی رسمی وهمچنین جهت ساختمان اداری آنها در هر استان یا فرمانداری کل حداکثر تابیست هکتار با تصویب هیئت وزیران مجاناً، وبقیه زمین مورد احتیاج طرح مربوط را بصورت اجاره واگذار کند. ودرصورتیکه در مدت دوسال از تاریخ واگذاری برای اجرای طرح مربوط مورد استفاده قرار نگیرد خودبخود به وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی برگشت می‌شود. اراضی مزبور باستثنای اراضی که ببانک توسعه کشاورزی وبنیاد پهلوی وسایر مؤسسات عام‌المنفعه وخیریه عمومی که بموجب قوانین شناخته شده باشند واگذار می‌شود قابل تفکیک واجاره وانتقال بغیر نمی‌باشد.

  • تبصره ۱ ـ واگذاری اراضی بمؤسسات آموزش عالی وعلمی ودانشگاهها با تأیید وزارت علوم وآموزش عالی بعمل خواهد آمد. اراضی واگذاری ومورد اجاره قابل تفکیک وواگذاری عین یا منفعت بغیر نبوده ودر صورت انحلال یا تبدیل مؤسسه آموزشی بوزارت کشاورزی ومنابع طبیعی برگشت داده خواهد شد.
  • تبصره ۲ ـ بهای اراضی واگذاری به بانک توسعه کشاورزی ایران به مبلغی که مورد توافق وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی وبانک توسعه کشاورزی ایران باشد وبتصویب مجمع عمومی بانک مزبور برسد بسرمایه بانک افزوده خواهد شد.
  • تبصره ۳ ـ در صورتیکه از اراضی جنگلی غیرجلگه‌ای برای راهدارخانه یا تعمیرگاه ماشین‌آلات راه‌سازی یا نصب آنتن وایجاد پایگاه فرستنده ورادار مورد احتیاج وزارتخانه‌ها یا سازمانهای دولتی مربوط باشد وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی مجاز است با تصویب هیئت وزیران منحصراً بمیزان مورد احتیاج برای اجرای طرح از آن اراضی واگذار نماید.
  • تبصره ۴ ـ اراضی مورد احتیاج سازمان تربیت بدنی وتفریحات سالم وسازمان پیشاهنگی تا ۴ هکتار در هر شهرستان بطور رایگان وبقیه زمین مورد طرح مصوبه آنها بصورت اجاره واگذار خواهد شد. مساحت این اراضی در هر شهرستان برحسب وسعت شهرها براساس طرح مصوب وبترتیبی که در آئین‌نامه این قانون مقرر خواهد شد تعیین می‌گردد.
  • تبصره ۵ ـ اراضی مورد احتیاج وزارت آموزش وپرورش برای ایجاد مدارس ومجتمع‌های آموزشی بدون رعایت محدودیت حد نصاب مندرج در این ماده تأمین می‌گردد.
  • تبصره ۶ ـ تعیین میزان اجاره اراضی واگذاری بسازمانهای مندرج در این ماده با وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی خواهد بود.

۸ ـ ماده ۳۸ ـ از هر متر مکعب درختان موجود در اراضی جنگلی جلگه‌ای شمال که طبق ماده ۳۱ به اشخاص حقوقی واگذار می‌شود مقطوعاً ششصد ریال بعنوان بها وعوارض درخت از مجری طرح دریافت می‌شود. میزان بها وعوارض درخت هرسه سال یکبار توسط وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی وبراساس نرخ عادله انواع چوب مورد تجدیدنظر قرار خواهد گرفت.

  • تبصره ـ وزارتخانه‌ها ومؤسسات دولتی وشرکتهای دولتی وشهرداریها وجمعیتهای خیریه عمومی رسمی وسازمان پیشاهنگی وتربیت بدنی ومؤسسات عمومی که بموجب ماده ۳۷ این قانون اراضی جنگلی جلگه‌ای رادر اختیار می‌گیرند مکلفند درختان موجود در اراضی مورد واگذاری را پس از قطع عیناً بسازمان جنگلها ومراتع کشور تحویل دهند.

۹ ـ ماده ۳۹ ـ گواهی سازمان جنگلها ومراتع کشور که پس از اجرای کامل مقررات تشخیص منابع ملی موضوع قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع صادر شده یا می‌شود ونقشه‌های منضم به گواهی مذکور از لحاظ ثبتی وصدور سند مالکیت منابع ملی ملاک عمل ادارات ثبت خواهد بود. ادارات مذکور مکلفند اسناد مالکیت منابع ملی را با رعایت قوانین ومقررات مربوط به ثبت املاک براساس گواهی‌های مزبور ونقشه‌های مربوط صادر نمایند.

  • تبصره ـ بمنظور ایجاد وتوسعه مراکز جهانگردی در کرانه‌های بحر خزر بنا به پیشنهاد مشترک وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی ووزارت اطلاعات وجهانگردی وتصویب هیئت وزیران اجازه تفکیک اراضی جنگلی جلگه‌ای واگذار شده منحصراً بمیزانی که برای این منظور اختصاص خواهد یافت صادر خواهد شد.

۱۰ ـ ماده ۴۰ ـ اجاره اراضی مذکور در این فصل بدون رعایت مقررات مربوط به مزایده انجام می‌گیرد وکلیه وجوه حاصله در حساب درآمد اختصاصی سازمان جنگلها ومراتع منظور وطبق مقررات بودجه عمومی کشور بمصرف هزینه‌های جنگلکاری، احداث ونگهداری راههای جنگلی وصنایع چوب وکاغذسازی واجرای طرح‌های مراتع وجنگلداری دولتی خواهد رسید.

۱۱ ـ ماده ۴۱ ـ قراردادهای اجاره وواگذاری اراضی جنگلی جلگه‌ای شمال که با رعایت مقررات قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع مصوب سال ۱۳۴۶ واصلاحیه‌های مصوب سالهای ۱۳۴۸ و۱۳۴۹ با اشخاص حقیقی یا حقوقی منعقد شده بقوت خود باقی است واین قبیل اراضی اعم از اینکه اسناد انتقال قطعی آنها بنام اشخاص صادره شده یا نشده باشد مشمول مقررات این قانون نبوده ومقررات قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع مصوب سال ۱۳۴۶ واصلاحیه‌های سالهای ۱۳۴۸ و۱۳۴۹ وقانون حفظ وگسترش فضای سبز وجلوگیری از قطع بیرویه درخت مصوب ۱۱ مردادماه ۱۳۵۲ درباره آنها اجراء خواهد شد.

۱۲ ـ تبصره ذیل به ماده ۲۷ قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

  • تبصره ـ وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی مجاز است مواد اولیه چوبی مورد مصرف بخش خصوصی برای صنایع چوب وسلولز باستثنای سوخت کارخانه‌ها وکارگاهها را از طرحهائی که رأساً عمل می‌نماید بدون رعایت تشریفات مزایده بفروش برساند وقیمت هیزم وچوب‌های مصرفی بخش خصوصی برابر میانگین نرخ طرح‌های واگذاری ببخش‌های خصوصی در همان ناحیه وهمان سال تعیین می‌شود ودر صورت نبودن شرایط تعیین میانگین نرخی مورد عمل قرار خواهد گرفت که بتصویب کمیسیون مصرح در ماده ۷۱ قانون محاسبات عمومی مصوب دیماه سال ۱۳۴۹ رسیده باشد.

۱۳ ـ جزء اخیر ماده ۶۴ مکرر قانون اصلاح قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگل‌ها مصوب ۲۶ فروردین ماه ۴۸ بشرح زیر اصلاح می‌شود:

«بهای عوض و معوض توسط کمیسیون موضوع ماده ۶۵ با جلب نظر کارشناس تعیین می‌شود واگر مالک مستثنیات مایل باجرای هیچکدام از شقوق فوق نباشد وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی بهای مستثنیات فوق را طبق نظر کارشناس رسمی وزارت دادگستری از محل اعتبار طرح‌های مربوط پرداخت خواهد کرد.

مخبر کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی ـ مهندس عبدالعلی نظمی.

گزارش شوراول از کمیسیون امور اقتصادی ودارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی ودارائی در جلسه ۱۳۵۴/۲/۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح فصل پنجم وپاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شوراول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳۵۴/۲/۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح فصل پنجم وپاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع را مورد رسیدگی قرارداد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمدخورشید.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد حذف ماده ۴۱ لایحه قانون اصلاح فصل پنجم وپاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع را می‌نماید.

با تقدیم احترام ـ حسن اوحدی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

در لایحه قانون اصلاح فصل پنجم وپاره‌ای از مواد قانون حفاظت وبهره‌برداری از جنگلها ومراتع مصوب سال ۱۳۴۶ پیشنهاد می‌شود ماده ۴۱ حذف شود.

با تقدیم احترام ـ حسین ایمان زهرائی.

رئیس ـ لایحه وپیشنهادها برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور وابلاغ بدولت

۱۳- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور وابلاغ بدولت

رئیس ـ لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور برای اخذ رأی نهائی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور

ماده واحده ـ لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور که ارقام آن از حیث وصولی از محل درآمد عمومی بالغ بر یکصدوبیست ویک میلیارد ویکصد وچهل وسه میلیون وششصدوشصت هزار ودویست وبیست وپنج ریال وچهل دینار (۴۰/ ۱۲۱۱۴۳۶۶۰۲۲۵ ریال) واز حیث هزینه از محل درآمد مزبور وسایر امکانات مالی خزانه ومانده سال قبل بالغ بر یکصدوبیست وچهار میلیارد و سیصدوپانزده میلیون وهفتادوششهزار وششصد وهشتاد وپنج ریال وهشتاد دینار (۴۰/ ۱۲۴۳۱۰۷۶۶۸۵ ریال) وماند نزد دستگاههای مربوط که بسال بعد انتقال یافته مبلغ چهارصد وشصت وهفت میلیون وهفتصدوسی وسه هزار وهشتصد وشصت وچهار ریال ونود دینار (۹۰/ ۴۶۷۷۳۳۸۶۴) ریال است وصحت آن مورد تأیید وتصدیق دیوان محاسبات می‌باشد تصویب می‌شود.

قانون فوق مشتمل بریک ماده وجداول ضمیمه در جلسه روز دوشنبه هشتم اردیبهشت ماه یکهزاروسیصدوپنجاه وچهار شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا ـ جعفرشریف امامی.

رئیس ـ نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب زیر وسیله (مهندس صائبی) منشی اعلام شد ودر محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان سجادی ـ دکترغنی ـ کورس ـ خانم جهانبانی ـ دکترضیائی ـ دکترعدل ـ دکترالموتی ـ دکتردادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکترنجیمی ـ کاظم مسعودی ـ خانم نیره سعیدی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم‌الدینی ـ دکترفروزین ـ ملک افضلی ـ عبدالحسین آموزگار ـ شیخ بهائی ـ مهندس اردلان ـ اهری ـ مجیدموسوی ـ دکترقهرمان ـ مافی ـ دکترپرتواعظم ـ دکترکفائی ـ شاهنده ـ دکتررشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمدولی قراچورلو ـ مجد ـ دکترمتین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتربیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ رضوی ـ اخلاقی ـ توسلی ـ دکترانوشیروانی ـ اسعدرزم آرا ـ محسنی مهر ـ دکترامامی خوئی ـ ایمان زهرائی ـ بختیاری‌پور ـ دکترصفائی ـ صدقیانی‌زاده ـ دکترشمس ـ دکترگاگیک هواکیمیان ـ دکترمعظمی ـ دکتراعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ کمالوند ـ دکترمدنی ـ شهرستانی ـ دکترحبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکترکیان ـ کاسمی ـ دکترعلومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدرقلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ حق‌شناس ـ خانلرقراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ بهنیا ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ خانم آصف‌زاده ـ احمد ـ اولیاء شیرازی ـ دکترحاتم ـ مهندس نظمی ـ دکترپناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتربیگلری ـ دکتربهزادی ـ نیک‌روش ـ محدث‌زاده ـ اولیاء ـ بدرصالحیان ـ دکتریحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ دکتررفیعی ـ مهاجرانی ـ دکترعظیمی ـ مهرزاد ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکترموثقی ـ شیخ‌الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکترامین ـ معیری ـ حیدرصائبی ـ امیراحمدی ـ بوداغ‌زاده ـ پوربردباری ـ بدرخانی ـ خانم امیرابراهیمی ـ اوحدی ـ اسلامی‌نیا ـ دکتراسکوئیان ـ دکترپیر ـ پیمان ـ دکترتنکابنی ـ دکترتوانا ـ دکترجزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ حیدری ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کمالاتی ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی‌نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی‌پور ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکترحبیب بهبهانی ـ دکترسعید بهادری ـ دکتربرزگر ـ مهندس بدیعی ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ امام مردوخ ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکترابوالهدی ـ دکترآزاد ـ اکبر ـ محمدعلی آموزگار ـ احتشامی ـ امیرعلم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ احمدی ـ دکترمنتظری ـ دکترراد ـ رشیدی ـ دکتررشیدیاسمی ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین‌پور ـ دکترزهرائی ـ دکتررازانی ـ سراج‌الدینی ـ سعادت ـ سعادت‌فرد ـ دکترسنگ ـ شریفها ـ دکترشکرائی ـ دکترصمدزاده ـ دکترقاسم صوفی ـ دکتروجیه‌الله صدر ـ فخرطباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیبا ـ عبدالحسین طباطبائی ـ شیخ رضائی ـ سمیعی ـ ساگینیان ـ کشفی ـ دکتررئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ دکترنصیری ـ دکترنایبی ـ دکترناوی ـ ناروئی ـ میرافضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ غضنفری ـ دکترعسکری ـ خانم دکترطالقانی ـ علی طباطبائی ـ طلوعی ـ خانم دکترصنیع ـ دکترمحققی ـ نجدشیبانی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکترشریف امامی ـ فرهادپور ـ فیصلی ـ قاضی‌زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکترلقمان ادهم ـ سعیدوزیری ـ بوشهری ـ اکبرمسعودی ـ مظهری ـ مهندس عبدالحمیدمعینی ـ دکتروزیری ـ پوربابائی ـ دکتروحیدنیا ـ دکترخسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ دکترزعفرانلو ـ خانم بزرگ‌نیا ـ آقایان ـ بانو دکتر گرگانی ـ دکتر مهر ـ دکترخلعت‌بری.

(آراء داده شده شماره شد ونتیجه آن بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۲۲۶ رأی.

رئیس ـ لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ کل کشور با ۲۲۶ رأی موافق باتفاق آراء تصویب شد. بدولت ابلاغ می‌شود.

عبدالحسین طباطبائی ـ بنده رأی موافق ندادم.

رئیس ـ رأی مخالفی وجود نداشت.

عبدالحسین طباطبائی ـ رأی ممتنع دادم ورقه سفید بدون اسم.

موافقین

آقایان کمالوند ـ دکترمدنی ـ شهرستانی ـ دکترحبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکترکیان ـ کاسمی ـ دکترعلومی ـ مهندس فیروزعدل ـ مصطفوی ـ حیدرقلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ حق‌شناس ـ خانلرقراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ بهنیا ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ خانم آصف‌زاده ـ احمد ـ اولیاء شیرازی ـ دکترحاتم ـ مهندس نظمی ـ دکترپناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتربیگلری ـ دکتربهزادی ـ نیک‌روش ـ محدث‌زاده ـ اولیاء ـ بدر صالحیان ـ دکتریحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ دکتررفیعی ـ مهاجرانی ـ دکترعظیمی ـ مهرزاد ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکتر موثقی ـ شیخ‌الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیراحمدی ـ بوداغ‌زاده ـ پوربردباری ـ بدرخانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ اوحدی ـ اسلامی‌نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ دکترسنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ دکتر صمدزاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتروجیه‌الله صدر ـ فخر طباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیبا ـ عبدالحسین طباطبائی ـ شیخ رضائی ـ سمیعی ـ ساگینیان ـ کشفی ـ دکتررئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ دکترنصیری ـ دکترنایبی ـ دکترناوی ـ ناروئی ـ میرافضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ غضنفری ـ دکترعسکری ـ خانم دکترطالقانی ـ علی طباطبائی ـ طلوعی ـ خانم دکترصنیع ـ دکترمحققی ـ نجدشیبانی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکترشریف امامی ـ فرهادپور ـ فیصلی ـ قاضی‌زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکترلقمان ادهم ـ سعیدوزیری ـ بوشهری ـ اکبر مسعودی ـ مظهری ـ مهندس عبدالحمید معینی ـ دکتر وزیری ـ پوربابائی ـ دکتروحیدنیا ـ دکتر خسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ‌نیا ـ بانو دکترگرگانی ـ دکترخلعتبری ـ دکتر مهر ـ آقایان ـ سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ خانم جهانبانی ـ دکترضیائی ـ دکترعدل ـ دکترالموتی ـ دکتردادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکترنجیمی ـ کاظم مسعودی ـ خانم نیره سعیدی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم‌الدینی ـ دکترفروزین ـ ملک افضلی ـ عبدالحسین آموزگار ـ شیخ بهائی ـ مهندس اردلان ـ اهری ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ مافی ـ دکترپرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ شاهنده ـ دکتررشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمدولی قراچورلو ـ مجد ـ دکترمتین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتربیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ رضوی ـ اخلاقی ـ توسلی ـ دکترانوشیروانی ـ اسعدرزم آرا ـ محسنی مهر ـ دکتر امامی خوئی ـ ایمان زهرائی ـ بختیاری پور ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر شمس ـ دکترگاگیک هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتراعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ پیمان ـ دکترتنکابنی ـ دکترتوانا ـ دکترجزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ حیدری ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کمالاتی ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی‌نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی‌پور ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکترحبیب بهبهانی ـ دکترسعید بهادری ـ دکتربرزگر ـ مهندس بدیعی ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ امام مردوخ ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکترابوالهدی ـ دکترآزاد ـ اکبر ـ محمدعلی آموزگار ـ احتشامی ـ امیرعلم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ احمدی ـ دکتر منتظری ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین‌پور ـ دکترزهرائی ـ دکتر رازانی ـ سراج‌الدینی ـ سعادت ـ سعادت‌فرد.

ممتنع

آقای عبدالحسین طباطبائی.

- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور وابلاغ بدولت

۱۴- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور وابلاغ بدولت

رئیس ـ لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور برای اخذ رأی نهائی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور

ماده واحده ـ لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور که ارقام آن از حیث وصولی از محل منابع درآمد عمومی بالغ بر یکصدوشصت وسه میلیارد ونهصدویازده میلیون وپنجاه وچهارهزار ونود ریال ونود وسه دینار (۹۳/ ۱۶۳۹۱۱۰۵۴۰۹۰ ریال) واز حیث هزینه قطعی از محل درآمدهای مزبور ومانده سال قبل یکصدوسی وهفت میلیارد وششصدوهشتادوپنج میلیون ودویست وهشتادویک هزار وچهارصد ونود ریال وده دینار (۱۰/۱۳۷۶۸۵۲۸۱۴۹۰) وپیش‌پرداخت دستگاهها موضوع ماده ۷۷ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۵ دیماه ۱۳۴۹ مبلغ بیست وسه میلیارد وسیصدوسه میلیون ویکصدوهشتاد وسه هزار وپانصدوهفتاد وسه ریال (۲۳۳۰۳۱۸۳۵۷۳ ریال) وبایت مانده نزد دستگاههای مربوط که بموجب قوانین ومقررات خاص بسال بعد منتقل شده مبلغ نهصدوسی وهشت میلیون وپانصدوسی ودوهزار ونهصدوچهل وهشت ریال ونود وپنج دینار (۹۵/ ۹۳۸۵۳۲۹۴۸ ریال) است وصحت آنها بتأیید وتصدیق دیوان محاسبات رسیده است تصویب می‌شود.

قانون فوق مشتمل بریک ماده وجداول ضمیمه در جلسه روز دوشنبه هشتم اردیبهشت ماه یکهزار وسیصد وپنجاه وچهار شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا ـ جعفرشریف امامی.

رئیس ـ نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی آقایان نمایندگان به ترتیب زیر وسیله آقای مهندس صائبی (منشی) اعلام شد ودر محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان سجادی ـ دکترغنی ـ کورس ـ خانم جهانبانی ـ دکترضیائی ـ دکترعدل ـ دکترالموتی ـ دکتردادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکترنجیمی ـ کاظم مسعودی ـ خانم نیره سعیدی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم‌الدینی ـ دکترفروزین ـ ملک افضلی ـ عبدالحسین آموزگار ـ شیخ بهائی ـ مهندس اردلان ـ اهری ـ مجیدموسوی ـ دکترقهرمان ـ مافی ـ دکترپرتواعظم ـ دکترکفائی ـ شاهنده ـ دکتررشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمدولی قراچورلو ـ مجد ـ دکترمتین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتربیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ رضوی ـ اخلاقی ـ توسلی ـ دکترانوشیروانی ـ اسعدرزم آرا ـ محسنی مهر ـ دکترامامی خوئی ـ ایمان زهرائی ـ بختیاری‌پور ـ دکترصفائی ـ صدقیانی‌زاده ـ دکترشمس ـ دکترگاگیک هواکیمیان ـ دکترمعظمی ـ دکتراعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ کمالوند ـ دکترمدنی ـ شهرستانی ـ دکترحبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکترکیان ـ کاسمی ـ دکترعلومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدرقلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ حق‌شناس ـ خانلرقراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ بهنیا ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ خانم آصف‌زاده ـ احمد ـ اولیاء شیرازی ـ دکترحاتم ـ مهندس نظمی ـ دکترپناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتربیگلری ـ دکتربهزادی ـ نیک‌روش ـ محدث‌زاده ـ اولیاء ـ بدرصالحیان ـ دکتریحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ دکتررفیعی ـ مهاجرانی ـ دکترعظیمی ـ مهرزاد ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکترموثقی ـ شیخ‌الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکترامین ـ معیری ـ حیدرصائبی ـ امیراحمدی ـ بوداغ‌زاده ـ پوربردباری ـ بدرخانی ـ خانم امیرابراییمی ـ اوحدی ـ اسلامی‌نیا ـ دکتراسکوئیان ـ دکترپیر ـ پیمان ـ دکترتنکابنی ـ دکترتوانا ـ دکترجزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ حیدری ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کمالاتی ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی‌نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی‌پور ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکترحبیب بهبهانی ـ دکترسعید بهادری ـ دکتربرزگر ـ مهندس بدیعی ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ امام مردوخ - خانم اسدی ـ اخوی ـ دکترابوالهدی ـ دکترآزاد ـ اکبر ـ محمدعلی آموزگار ـ احتشامی ـ امیرعلم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ احمدی ـ دکترمنتظری ـ دکترراد ـ رشیدی ـ دکتررشیدیاسمی ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین‌پور ـ دکترزهرائی ـ دکتررازانی ـ سراج‌الدینی ـ سعادت ـ سعادت‌فرد ـ دکترسنگ ـ شریفها ـ دکترشکرائی ـ دکترصمدزاده ـ دکترقاسم صوفی ـ دکتروجیه‌الله صدر ـ فخرطباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیبا ـ عبدالحسین طباطبائی ـ شیخ رضائی ـ سمیعی ـ ساگینیان ـ کشفی ـ دکتررئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ دکترنصیری ـ دکترنایبی ـ دکترناوی ـ ناروئی ـ میرافضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ غضنفری ـ دکترعسکری ـ خانم دکترطالقانی ـ علی طباطبائی ـ طلوعی ـ خانم دکترصنیع ـ دکترمحققی ـ نجدشیبانی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکترشریف امامی ـ فرهادپور ـ فیصلی ـ قاضی‌زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکترلقمان ادهم ـ سعیدوزیری ـ بوشهری ـ اکبرمسعودی ـ مظهری ـ مهندس عبدالحمیدمعینی ـ دکتروزیری ـ پوربابائی ـ دکتروحیدنیا ـ دکترخسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ دکترزعفرانلو ـ خانم بزرگ‌نیا ـ آقایان ـ خانم دکترگرگانی ـ دکتر مهر ـ دکترخلعتبری.

(آراء داده شده شماره شد ونتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق: ۲۲۶ رأی.
  • رأی ممتنع: ۱ رأی.

رئیس ـ لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور با ۲۲۶ رأی موافق، تصویب شد. بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان پیمان ـ دکترتنکابنی ـ دکترتوانا ـ دکترجزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ حیدری ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کمالاتی ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی‌نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی‌پور ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکترحبیب بهبهانی ـ دکترسعید بهادری ـ دکتربرزگر ـ مهندس بدیعی ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ امام مردوخ ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکترابوالهدی ـ دکترآزاد ـ اکبر ـ محمدعلی آموزگار ـ احتشامی ـ امیرعلم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ احمدی ـ دکتر منتظری ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین‌پور ـ دکترزهرائی ـ دکتر رازانی ـ سراج‌الدینی ـ سعادت ـ سعادت‌فرد ـ دکترسنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ دکتر صمدزاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتروجیه‌الله صدر ـ فخر طباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیبا ـ عبدالحسین طباطبائی ـ شیخ رضائی ـ سمیعی ـ ساگینیان ـ کشفی ـ دکتررئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ دکترنصیری ـ دکترنایبی ـ دکترناوی ـ ناروئی ـ میرافضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ غضنفری ـ دکترعسکری ـ خانم دکترطالقانی ـ علی طباطبائی ـ طلوعی ـ خانم دکترصنیع ـ دکترمحققی ـ نجدشیبانی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکترشریف امامی ـ فرهادپور ـ فیصلی ـ قاضی‌زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکترلقمان ادهم ـ سعیدوزیری ـ بوشهری ـ اکبر مسعودی ـ مظهری ـ مهندس عبدالحمید معینی ـ دکتر وزیری ـ پوربابائی ـ دکتروحیدنیا ـ دکتر خسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ دکترزعفرانلو ـ خانم بزرگ‌نیا ـ بانو دکترگرگانی ـ دکترخلعتبری ـ آقایان ـ دکتر مهر ـ سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ کورس ـ خانم جهانبانی ـ دکترضیائی ـ دکترعدل ـ دکترالموتی ـ دکتردادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکترنجیمی ـ کاظم مسعودی ـ خانم نیره سعیدی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم‌الدینی ـ دکترفروزین ـ ملک افضلی ـ عبدالحسین آموزگار ـ شیخ بهائی ـ مهندس اردلان ـ اهری ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ مافی ـ دکترپرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ شاهنده ـ دکتررشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمدولی قراچورلو ـ مجد ـ دکترمتین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتربیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ رضوی ـ اخلاقی ـ توسلی ـ دکترانوشیروانی ـ اسعدرزم آرا ـ محسنی مهر ـ دکتر امامی خوئی ـ ایمان زهرائی ـ بختیاری پور ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر شمس ـ دکترگاگیک هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتراعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ کمالوند ـ دکترمدنی ـ شهرستانی ـ دکترحبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکترکیان ـ کاسمی ـ دکترعلومی ـ مهندس فیروزعدل ـ مصطفوی ـ حیدرقلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ کلانتر هرمزی ـ حق‌شناس ـ خانلرقراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ بهنیا ـ اسدی لنگرودی ـ خانم آصف‌زاده ـ احمد ـ اولیاء شیرازی ـ دکترحاتم ـ مهندس نظمی ـ دکترپناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتربیگلری ـ دکتربهزادی ـ نیک‌روش ـ محدث‌زاده ـ اولیاء ـ بدر صالحیان ـ دکتریحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ دکتررفیعی ـ مهاجرانی ـ دکترعظیمی ـ مهرزاد ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکتر موثقی ـ شیخ‌الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیراحمدی ـ بوداغ‌زاده ـ پوربردباری ـ بدرخانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ اوحدی ـ اسلامی‌نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر.

ممتنع

آقای عبدالحسین طباطبائی.

- قرائت دستور وتعیین موقع جلسه بعد ـ ختم جلسه

۱۵- قرائت دستور وتعیین موقع جلسه بعد ـ ختم جلسه

رئیس ـ دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۲۲۳
روز سه‌شنبه ۱۳۵۴/۲/۱۶
۱ ـ گزارش شور دوم مجازات خودداری از کمک به مصدومین ورفع مخاطرات جانی شماره ترتیب چاپ ۱۶۷۴.
۲ ـ گزارش شور دوم موافقت‌نامه فرهنگی بین ایران واسترالیا شماره ترتیب چاپ ۱۶۸۰.
۳ ـ گزارش کمیسیونها راجع به تشکیل شرکت راه‌آهن شهری تهران وحومه شماره ترتیب چاپ ۱۶۹۰.
۴ ـ گزارش شور دوم گسترش کشاورزی پیشرفته در قطبهای کشاورزی شماره ترتیب چاپ ۱۶۷۹.

رئیس ـ با اجازه خانمها وآقایان این جلسه را ختم می‌کنم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه خواهد بود.

(جلسه در ساعت ده وسی وپنج دقیقه صبح ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.