مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ آبان ۱۳۲۴ نشست ۱۵۶
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهاردهم | تصمیمهای مجلس | قوانین بودجه مصوب مجلس شورای ملی |
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری چهاردهم |
دوره چهاردهم قانونگذاری
جلسه
شماره مسلسل
مذاکرات مجلس
صورت مشروح مجلس روز شنبه ۱۳ آبان ۱۳۲۴ نشست ۱۵۶
مشروح مذاکرات مجلس ملی دوره ۱۴
جلسه: ۱۵۶
صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه سیزدهم آبان ماه ۱۳۲۴
فهرست مطالب:
۱ـ تصویب صورت مجلس
۲ـ معرفی هیئت دولت از طرف آقای حکیمی نخست وزیر و تقدیم برنامه
۳ـ قرائت استعفانامه آقای نمازی از نمایندگی مجلس شورای ملی
۴ـ بیانات آقای لنکرانی راجع به سؤال از آقای وزیر امور خارجه
۵ـ موقع و دستور جلسه بعدـ ختم جلسه
مجلس یک ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای سید محمدصادق طباطبایی تشکیل گردید.
- تصویب صورت مجلس
۱ـ تصویب صورت مجلس
صورت مجلس روز چهارشنبه دوم آبان ماه را آقای جواد مسعودی (منشی) به شرح زیر قرائت نمودند.
یک ربع ساعت بعد از ظهر مجلس به ریاست آقای آقا سید محمدصادق طباطبایی تشکیل و صورت جلسه پیش قرائت و پس از توضیح آقای لنکرانی تصویب گردید.
غایبین با اجازه ـ آقایان: علی دشتی، سیدمحمد طباطبایی
غایبین بیاجازه ـ آقایان: فرمند، نبوی، مؤید قوامی، اخوان، امیرابراهیمی، صمصام، منصف، تولیت، دهستانی، دکتر زنگنه، حسن اکبر، ساسان، تهرانچی، نمازی، رفیعی، مجد، ایرج اسکندری، حشمتی، پناهی، دکتر آقایان، مراد اریه.
دیرآمدگان بیاجازه آقایان: خاکباز، فرود، شریعتزاده، یمین اسفندیاری، دهقان.
نتیجه انتخابات اعضای کمیسیونهای پارلمانی به عرض مجلس رسید و آقای معدل از کمیسیون بازرگانی و آقای کامبخش از کمیسیون راه و آقای اردلان از کمیسیون پست و تلگراف مستعفی شدند.
آقای فاطمی مخبر کمیسیون بودجه تبصره آخر طرح یک دوازدهم را پس گرفتند که با پنج تبصره تصویب شد.
آقای طوسی پیشنهاد نمودند که از قرائت و مذاکره در اطراف پیشنهادها صرفنظر شود و طرح پیشنهادی به عنوان ماده واحده به انضمام پنج تبصره قرائت گردید و فوریت اول و دوم آن تصویب شد.
آقای اردلان به عنوان مخالف راجع به اشل کارمندان دولت و سنگینی هزینه زندگی و مقایسه آن با سالهای ۱۳۱۵ و ۳۲۰ و مفاسدی که از قلت حقوق مستخدمین و عدم توجه به تأمین زندگی آنها ایجاد میشود شرح مبسوطی ایراد و تقاضا نمودند که در کمیسیون بودجه از مخارج غیر ضروری کاسته و به حقوق کارمندان دولت افزوده شود.
آقای مهندس فریور برای رفع اشکال اداره تقاعد توضیحی دادند که در لایحه ۳۰ آذر تصویب شده است ترفیعیافتگان از دریافت اضافه شش ماهه اول سال صرفنظر کنند ولی باید جزو مدت خدمت آنها محسوب گردد و کفایت مذاکرات تصویب شد.
آقای صفوی پیشنهاد نمودند که دویست و چهل هزار و پانصد و هفتاد ریال وجهی که بابت عوارض از لولههای آب بوشهر دریافت شده مسترد گردد و به مصرف هزینه آب شهر برسد و آقای معاون وزارت دارایی قبول کردند.
آقای لنکرانی پیشنهاد نمودند که ورود لباسهای دوخته و چرم و کفش و جوراب ممنوع شود و راجع به خساراتی که از این راه به کارگران ایرانی و کارخانهجات وارد میشود توضیحاتی دادند و آقای فاطمی اصولاً با پیشنهاد ایشان موافق بودند ولی عقیده داشتند که چون موضوع قابل توجهی است باید با مطالعات بیشتری مورد شور و تصویب قرار گیرد و هنگام اخذ رأی آقای لنکرانی پیشنهاد خود را پس گرفتند.
آقای دکتر رادمنش پیشنهاد نمودند که تبصره دوم راجع به اضافه اعتبار حذف شود و معتقد بودند که با تقویت و تأمین قوه قضاییه و اجرای عدالت بهتر میتوان وضع عمومی کشور را اصلاح کرد.
آقای فاطمی و آقای فریدونی معاون وزارت کشور با تقدیر از خدمات اداره ژاندارمری و شهربانی اضافه نمودند که تزئید و تأمین حقوق قوای تأمینیه امنیت داخلی و خارجی و وضع عمومی کشور را بهتر و بیشتر تأمین میکند و آقای معاون وزارت دارایی نیز توضیحاتی در اطراف آن دادند و سپس به ماده واحده و پنج تبصره و بعداً به تبصره دوم علیحده با قیام و قعود رأی گرفته شده تصویب و بالاخره به ماده واحده و شش تبصره با ورقه اخذ رأی به عمل آمد و به اکثریت ۹۳ رأی از ۹۹ رأی تصویب گردید.
در این موقع ۱۲ نفر برای عرض شادباش مولود اعلیحضرت همایونی به قرعه انتخاب شدند و آقای رئیس اضافه نمودند که عموم آقایان نمایندگان دعوت شدهاند و جلسه آینده به روز پنجشنبه سوم آبان محول گردید و یک ساعت و ربع بعد از ظهر مجلس خاتمه یافت.
رئیسـ در صورت جلسه اعتراضی هست؟ آقای اردلان.
اردلانـ عرض میکنم در جلسه گذشته بنده دو مطلب را عرض کردم و در خلاصه مذاکرات یکیاش نوشته شده بود که راجع به گرانی هزینه زندگی بود و یکی دیگرش که راجع به تشکیل غیرقانونی شرکت برق بود ابداً نوشته نشده بود استدعا میکنم این قسمت را اصلاح بفرمایید.
رئیسـ اصلاح میشود اعتراض دیگری نیست؟ (گفته شد خیر) صورت جلسه تصویب شد.
- معرفی هیئت دولت از طرف آقای حکیمی نخست وزیر و تقدیم برنامه دولت
۲ـ معرفی هیئت دولت از طرف آقای حکیمی نخست وزیر و تقدیم برنامه دولت
رئیسـ آقای نخست وزیر بفرمایید.
نخستوزیرـ به فرمان ملوکانه بر حسب تمایل مجلس شورای ملی اینجانب چند روز قبل مأمور تشکیل دولت شدم و به امتثال امر همایون دولت را تشکیل داده به حضور شاهانه معرفی نمودم.
اکنون نیز با امتنان از حسن نظر نمایندگان محترم هیئت دولت را به مجلس شورای ملی معرفی مینمایم.
آقای حسنعلی کمال هدایت وزیر مشاور، آقای خلیل فهیمی وزیر کشور، آقای امانالله اردلان وزیر دادگستری، آقای عبدالحسین هژبر وزیر دارایی، آقای احمدحسین عدل وزیر کشاورزی، آقای اللهیار صالح وزیر مشاور، آقای سرلشگر ریاضی وزیر جنگ، آقای محمود نریمان وزیر پست و تلگراف، آقای دکتر سعید مالک وزیر بهداری، آقای غلامحسین رهنما وزیر فرهنگ، آقای سرلشگر فیروز وزیر راه، آقای ابوالقاسم نجم وزیر امور خارجه.
وزیر بازرگانی و پیشه و هنر بعد تعیین خواهد شد فعلاً خودم آنجا را اداره میکنم.
درباره برنامه عمل دولت گمان میکنم که به شرح و تفصیل حاجت نباشد و فقط رؤس مواد نظر دولت را به استحضار مجلس شورای ملی میرساند.
۱ ـ در سیاست خارجی دولت ایران همواره از صمیم قلب آرزومند است که دوستی و وداد صادقانه ایران با دولتهای متفق و دوست و متحد ما روزافزون باشد و در این راه دولت ایران هرچه بتواند خواهد کرد تا علائق مودت از هر جهت محکم شود دولت اینجانب همه گونه مساعی به کار خواهد برد که مناسبات و روابط حسنه فیمابین از هرگونه شائبه مصون و محفوظ باشد (صحیح است) و همچنین مراقبت خواهد نمود تا تعهداتی که دولت ایران طبق منشور ملل متحد نموده است اجرا گردد.
۲ ـ برای تأمین امنیت کامل در سراسر کشور قوای تأمینیه مملکت باید اصلاح و تکمیل شود و وسایل و لوازم و خصوصیات آن به تناسب حوائج مملکت و عواید عمومی دولت و تجهیزات جدیده تعیین گردد.
۳ ـ تعدیل بودجه و تجدیدنظر در مالیاتها و مطالعه فوری در امور اقتصادی برای استقرار اصول و تشکیلاتی که متناسب با اوضاع اقتصادی فعلی مملکت باشد و گذران مردم را آسان کند در صدر اصلاحاتی جا دارد که دولت آنها را از اهم وظایف خود میشمارد و در این زمینه اصلاح و تصفیه ادارات و تجدیدنظر در قانون استخدام دولتی و تقدیم لوایحی که متضمن اصلاحات صنعتی و فلاحتی ایجاد سد و آبیاری و تهیه کار برای بیکاران و بهبودی حال کارگر و برزگر باشد مورد توجه دقیق و اقدام جدی دولت خواهد بود مخصوصاً مساعی دولت مصروف اتخاذ تصمیمات و تهیه لوایح جامع الاطرافی خواهد شد که در نتیجه اجرای آنها برزگر خود صاحب آب و زمین باشد و خورده مالکی در مملکت بیش از پیش رواج یابد در هر نقطه که لازم باشد در معاملات و مناسبات زارع و مالک تجدیدنظر به عمل میآید و وسایل قانون تعلیمات اجباری فراهم شود.
۴ـ اجرای سازمان جدید وزارت بهداری پس از تصویب کمیسیون بهداری مجلس شورای ملی و تنظیم برنامه چند ساله برای اصلاح بهداشت کشور.
۵ ـ تجدیدنظر در قانون تشکیلات مملکتی و تصریح وظایف استانداران و فرمانداران و سایر مأمورین وزارت کشور.
۶ـ یک وظیفه مهم دیگر دولت اینجانب بر عهده خود میداند شروع انتخابات دوره پانزدهم تقنینیه است در موقعی که اخیراً مجلس شورای ملی مقرر نموده است و انجام آن در اسرع اوقات و به نحوی که کاملاً آزاد و بر طبق موازین مشروطیت از هر گونه مداخله و نفوذ و اقدامات منافی قانون مصون باشد ضمناًدولت اهتمام خواهد کرد که در قانون انتخابات فعلی مجلس شورای ملی قبل از انقضای دوره چهاردهم تقنینیه تجدیدنظر به عمل آید.
۷ـ توسعه و تکمیل خطوط راهآهن و آسفالت نمودن راههای شوسه نیز مورد عمل قرار خواهد گرفت.
بعضی از نمایندگان ـ رأی بگیرید.
رئیس ـ چند نفر از آقایان اجازه خواستهاند اگر در این موضوع است مذاکره بفرمایند.
فاطمی ـ اجازه میفرمایید؟
رئیس ـ بفرمایید.
فاطمی ـ اگر نظامنامه داخلی مجلس شورای ملی اجازه میداد بنده پیشنهاد میکردم که پروگرام دولت همین الان مطرح شود و در همین امروز رأی گرفته شود ولی خواهش میکنم از آقایان که اجازه بفرمایند برای پس فردا (بعضی از نمایندگانـ فردا) فردا شاید نرسد و شاید هم اشکالی بکنند (محمدطباطبایی ـ در نظامنامه منفی نیستـ ممکن است) اگر این عرضی را که بنده میکنم قبول بفرمایید مطلب راحل میکند و موجب تشکر بنده خواهد بود بنده استدعایم از مقام ریاست این است که مثل همان چند روز پیش همان چلوکباب را تجدید بفرمایید و جلسه را صبح و عصر تشکیل بدهیم و این کار را تمام کنیم زیرا اگر ما عیوب و نواقص را بخواهیم بگوییم لاتعد و لاتحصی است و در آن پروگرام هم که خود دولت مرقوم داشته است خود دولت متوجه عیوب و نواقص هست پس نواقص گفتن به نظر من چیزی نیست بنابراین بهتر این است که دولت را ما زودتر آزاد بگذاریم و آن منویاتی که ما و ملت ایران داریم بروند زودتر شروع بکنند به کار (صحیح است)
رئیس ـ این که آقای طباطبایی فرمودند که منع نظامنامهای ندارد صحیح است ولی سابقه عمل این طور بوده است که برنامه دولت طبع و توزیع میشده است و بعد مطرح میشده است. برای فردا هم ۲۴ ساعت نخواهد بود ولی مانعی ندارد اگر آقایان میخواهند ممکن است جلسه را برای فردا معین کنیم ولی چون اغلب از آقایان پس فردا پیشنهاد کردند بهتر این است که پس فردا جلسه باشد که وقت تلف نشود و بدهیم چاپ بکنند و آن وقت توزیع بشود. جلسه پس فردا ساعت ۱۰ (بعضی از نمایندگان ساعت ۹) ساعت ۹. آقایان ساعت ۸ ممکن است تشریف بیاورند که ساعت ۹ جلسه تشکیل شود که انشاءالله تمام شود. اجازههای دیگر هم هست. آقای فیروزآبادی در این موضوع فرمایشی دارید؟
فیروزآبادی ـ بلی مختصر عرض میکنم بنده میخواهم تشکر بکنم که الحمدالله کابینمان معرفی شد و انتظار هم داریم که کارهای بزرگی در این کابینه شروع بشود و این کابینه که معرفی میشود بنده از اول موافقم بلکه تا آخر هم موافقم و عقیده دارم که باید از آنها پشتیبانی کرد و کار خواست طوری نکرد که آنها مشغول دفاع از خودشان باشند بلکه باید مشغول دفاع از مملکت باشند و بنده عقیده دارم همه ماها همان طوری که کابینه معرفی شد همه استقبال کردیم همین طور هم از آنها نگهداری کنیم. پشتیبانی کنیم و کار بخواهیم انشاءالله و از دولت هم خواهش میکنم که دزدان حقیقی مملکت را گیر بیاورند که مجازات بشوند (صحیح است)
رئیس ـ آقای افشار صادقی بفرمایید.
افشار صادقی ـ در این موضوع عرضی ندارم قبل از دستور عرضی دارم.
رئیس ـ نطق قبل از دستور باید با اجازه مجلس باشد آقای دکتر کشاورز در این زمینه فرمایشی دارید؟
دکتر کشاورز ـ در این خصوص عرضی ندارم.
رئیس ـ چون چند نفر اجازه خواستهاند صحبتها میماند برای پس فردا. آقای دکتر معظمی.
دکتر معظمی ـ بنده خواستم عرض کنم که مقام ریاست تذکر بفرمایند چون فعلاً کاری نیست کمیسیونها هیئت رئیسه خودشان را انتخاب کنند برای این که پس فردا که برنامه دولت مطرح است این کار را نمیشود عملی کرد و اگر برنامه دولت هم گذشت کاری باشد بتوان انجام کرد.
رئیس ـ این جزو یادداشتهای هیئت رئیسه هست خواهش میکنم آقایان بعد از جلسه یا فردا جمع بشوند و این کار را بکنند.
حاذقی ـ من یک سؤالی داشتم.
رئیس ـ اگر بخواهیم اجازهها را بدهیم پیشنهادات میماند. پیشنهاد آقای اردلان:
ریاست محترم مجلس شورای ملی: بنده پیشنهاد میکنم پس از معرفی دولت شور اول قانون انتخابات جزو دستور امروز قرار داده شود.
رئیس ـ آقای اردلان.
اردلان ـ برای این که وقت مجلس به مصرف یک کاری برسد و امروز هم کاری نداریم آقایان موافقت بفرمایند قانون انتخابات را الان مطرح بکنیم.
رئیس ـ بایستی نظر دولت هم در این قضیه معلوم شود قانون انتخابات است باید وزارت کشور هم نظر داشته باشد.
اردلان ـ بنده عرضم را تمام بکنم. قانون انتخابات دو شور دارد این خبر کمیسیون که طبع و توزیع شده شور اولش این است در شور اول آقایان مذاکره بفرمایند بعد برمیگردد به کمیسیون در شور دوم دولت هم نظر خودش را در کمیسیون اظهار میکند دومرتبه گزارشش به مجلس میآید این است که بنده این پیشنهاد را کردم.
رئیس ـ آقای فاطمی.
فاطمی ـ البته در این که قانون انتخابات باید مطرح شود محل حرف نیست ولی الان اگر مطرح بشود نه ذهن دولت حاضر است نه اذهان آقایان عقیده بنده این است هر وقت تکلیف دولت معین شد نظر دولت هم داده بشود البته آن وقت با یک دقت بیشتری مطرح میشود خواهش میکنم آقای اردلان هم پیشنهاد خودشان را پس بگیرند.
رئیس ـ آقای اردلان مسترد میکنید؟ (اردلانـ خیر) رأی میگیریم به پیشنهاد آقای اردلان. آقایانی که موافقند قیام فرمایند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد.
هاشمی ـ سه پیشنهاد رسیده است از آقایان سید ضیاییـ ملکمدنیـ مخبر فرهمند به این مضمون که پیشنهاد میکنند پس از معرفی وزرا یک نفر ناظر بانک انتخاب بشود.
رئیس ـ آقای مجد ضیایی
مجد ضیایی ـ در قانون نوشته است در اولین جلسه اردیبهشت ماه باید ناظر بانک انتخاب بشود الان چند ماه است این کار مانده است و بانک هم برای نظارت احتیاج دارد که یک نفر تکمیل بشود این است که بنده پیشنهاد کردم چون موقع گذشته است موافقت بفرمایند این یک نفر انتخاب بشود.
لنکرانی ـ بنده مخالفم.
رئیس ـ بفرمایید.
لنکرانی ـ علت مخالفت بنده از این نظر است که کراراً در مواقعی که حق داشتم تقاضا کردم و استفاده نکردم امروز هم چندین مرتبه اجازه خواستم مال همه شنیده شد مال بنده شنیده نشد و متأسفم که به همه گفته شد آیا در این موضوع است یا نه ولی از بنده این سؤال هم نشد.
رئیس ـ نوبت به شما نرسید.
لنکرانی ـ پس این پیشنهادها چیست؟ حالا اجازه بفرمایید فعلاً این سؤالی است میخواهم تقدیم بکنم مطابق قانون (همهمه نمایندگان)
رئیس ـ اجازه بفرمایید این پیشنهادها را اول بخوانند بعد سؤالتان را بفرمایید.
لنکرانی ـ مطابق قانون بنده در اول جلسه حق دارم صحبت بکنم کراراً وعده فرمودهاید.
رئیس ـ پیشنهاد تمام میشود بعد سؤال کنید.
لنکرانی ـ نخواهد شد کراراً وعده فرمودید.
رئیس ـ بعد سؤالتان را بدهید در اول مجلس.
لنکرانی ـ چه موقع؟ اول مجلس کی است؟ به ضرر مملکت است تأخیر این سؤال.
رئیس ـ بعد بفرمایید بعد از این پیشنهاد.
لنکرانی ـ چه موقع قربانت بروم؟ این سؤال به نفع مملکت و دولت است باید این سؤال را بکنم.
رئیس ـ آقا همه سؤالات به نفع مملکت است بعد اجازه داده میشود.
لنکرانی ـ امروز به بنده اجازه میدهید؟ (خطاب به تندنویسان) یادداشت کنید آقا امروز اجازه به بنده داده خواهد شد.
رئیس ـ با این پیشنهاد مخالفی هست؟ (نمایندگانـ خیر)... اول رأی میگیریم به انتخاب ناظر بانک بعد هم آقای لنکرانی سؤالشان را میفرمایند آقای دکتر اعتبار بفرمایید.
دکتر اعتبار ـ ناظری که برای بانک باید انتخاب بشود امتحان شده که اگر قبلاً توافقی بین آقایان نشده باشد تشتت آرا میشود یعنی هفت، هشت. ده مرتبه باید رأی بگیریم بنابراین تمنی میکنم آقایان موافقت بفرمایند انتخاب ناظر بانک برای جلسه دیگر باشد و امروز موافقت بفرمایند از این وقتی که ما داریم استفاده بکنیم و به این پیشنهادات که خیلی زیاد است رأی بگیریم و مقام ریاست تصمیم بگیرند که چه بکنیم و بعد روی هم هیئت رئیسه کمیسیونها را معین بکنیم. (صحیح است)
رئیس ـ آقای مخبر فرهمند
مخبر فرهمند ـ همان طور که پیشنهاد کردهاند آقای مجد ضیایی بایستی یک نفر ناظر بانک در اردیبهشت انتخاب شدده باشد (صحیح است) و هیئت نظارت دقیق تشکیل میشود و وقتی میتواند کار کند که دارای اکثریت باشد، و چون یک نفر از مجلس آنجا نیست و گاهی هم اتفاق میافتد که نماینده دولت یا رئیس بانک حاضر نیست به این جهت اکثریت نیست کار معوق و معطل میماند مثل این که چند جلسه است به واسطه نبودن یکی د و نفر و نبودن یک نماینده مجلس اکثریت نمیشد بنده تقاضا میکنم که این کار همین جلسه انجام بشود چند ماه گذشته است و همین طور کارها هم معوق مانده است توافق هم گمان میکنم شده باشد و مذاکره هم کرده باشند.
امینی ـ آقای بوشهری گویا کانیدا هستند (نمایندگانـ رأی)
لنکرانی ـ عده برای رأی کافی نیست بنده سؤالم را بکنم.
رئیس ـ این یک استعفایی است که خوانده میشود، آقای نمازی از نمایندگی خودشان استعفا کردهاند و از فارس چندین تلگراف از طبقات مختلف به مجلس رسید و خواهش کردهاند که ایشان را وادار کنیم استعفاشان را پس بگیرند، آقای نمازی از وکلایی هستند که در فارس ایشان را با آرا ملی انتخاب کردهاند (فداکارـ مگر آرا غیر ملی هم داریم؟) و حالا هم که استعفا میکنند چون ارتباط و همکاری خودشان را با ما قطع میکنند ما متأسفیم ولی مطابق نظامنامه خوانده میشود.
صفوی ـ بنده مخالفم قبل از خواندن بنده عرض دارم.
- قرائت استعفانامه آقای نمازی از نمایندگی
۳ ـ قرائت استعفانامه آقای نمازی از نمایندگی
رئیس ـ استعفانامه خوانده میشود.
۲۶/۷/۲۴ ساحت محترم مجلس شورای ملی ایران قبول مقام نمایندگی مسئولیتی برای هر نماینده در برابر خلق و خالق طبعاً ایجاد مینماید انجام این وظیفه با وضع فعلی برای بنده دشوار و استعفای خود را تقدیم مینمایم و چون جریان کارها به این منوال است داوطلب دوره بعد هم نمیباشم. فکر کنارهگیری مدتی است برای بنده پیش آمده ولی وقوع حوادث سخت و لزوم پایداری و مقاومت موجب تأخیر در اجرای منظور گردید اکنون میبینم به کلی محیط مستعد برای پیشرفت کار و انجام وظیفه نیست دیگر با ذکر علل و جهات که بر همه معلوم و روشن است وقت آقایان را تلف نمیکنم و سعی میکنم از طرق دیگر به مملکت و هموطنان عزیز خدمت کنم از خداوند خواهانم که راه خدمتگزاری برای مردمان صالح باز شود و آقایان محترم این توفیق راحاصل فرمایند. مهدی نمازی.
رئیس ـ این که به آقای صفوی عرض کردم که مذاکره لازم ندارد برای این است که بنده همه طور مکرر به ایشان عرض کردم و قبول نکردند و خیلی متأسفم که مخالفت آقای صفوی هم حالا فایده ندارد وقتی کسی خواست استعفا کند مخالفت چه اثری دارد.
یمین اسفندیاری ـ چندین تلگراف هم از فارس به ایشان رسیده است و به مجلس هم رسیده است.
۴ـ بیانات آقای لنکرانی راجع به سؤال از آقای وزیر امور خارجه
رئیس ـ آقای لنکرانی سؤال خودتان را بفرمایید.
لنکرانی ـ این سؤال در دهم مهر ماه تهیه شده بوده است و در تمام این مدت موفق نشدم که این سؤال را تقدیم کنم و تأخیر تقدیم این سؤال ضررهای زیادی به مملکت زده است برای خاطر این که این سؤال مفتاحی بوده است برای کشف حقایق و راهنمایی بوده است برای کسانی که در غفلت بودهاند و من برای خاطر آنهایی که اعتراض میکنند که چرا بقدر کافی وظایف خودت را اجرا نمیکنی و بالاخره ملت ایران بدانند که من در این مجلس در چه موقعیتی هستم تاریخ این سؤال را گفتم حالا که میخوانم معلوم میشود:
سؤال از جناب آقای وزیر امور خارجه:
همه میدانند که عدم الحاق دولت آمریکا به پیمان سهگانه و یا عدم انعقاد قراردادی بین ایران و آمریکا راجع به موقعیت نیروی آمریکا در ایران همواره مورد اعتراض عمومی قرار گرفته و آن وضع مبهم به شکل اسرارآمیزی ادامه مییافت و توجه علاقهمندی به مصلحت مملکت را جلب مینمود و خودم هم کراراً از خیلی از پیش از ورودم به مجلس به دولتهای وقت و بالاتر در این باب مراجعه و با وعدههای مکرر ظاهراً امیدبخش که در نتیجه بلااثر میماند استقبال میشدم. از اطراف و جوانب و بعضی نواحی هم به طور غیرمستقیم سعی میشد که عدم انعقاد قرارداد را ناشی از بیمیلی و استنکاف دولت امریکا نشان دهند و اشاعات زیادی هم در این باب میشد به اندازه که افراط در این اشاعات باعث عکسالعمل و منتهی به خلاف مقصود اشاعهدهندگان شده و ایجاد زمینه برای این حدس نمود که شاید علت آن ابهام و خفا و منشأ این همه فعالیت در این اشاعات همان عدم تمایل دیگران به ؟؟ روابط حسنه بیشتری بین ما و آمریکا باشد (بعضی از نمایندگانـ اکثریت نیستـ عده کافی نیست) بلی بنده اینجا ایستادهام. نوبه بنده هم محفوظ است.
- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه
۵ ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه
بعضی از نمایندگانـ ختم جلسه
رئیس ـ چون عده کافی نیست جلسه را ختم میکنیم (صحیح است) جلسه آتیه روز سهشنبه پانزدهم آبان ۳ ساعت قبل از ظهر دستور برنامه دولت.
(مجلس بیست دقیقه پیش از ظهر ختم شد)
رئیس مجلس شورای ملی-سید محمدصادق طباطبایی
- اخبار مجلس
گزارش کمیسیون عرایض و مرخصی
کمیسیون عرایض و مرخصی در این هفته روزهای یکشنبه ۶/۸ و سهشنبه ۸/۸ و پنجشنبه ۱۰/۸/۱۳۲۴ به ریاست آقای محمدعلی امام جمعه (شیراز) و سایر آقایان در ساعت (۸) صبح تشکیل و به تعداد ۱۴۳ برگ عرایض رسیدگی و به وزارتخانههای مربوطه رجوع شد ضمناً ۲۷ پاسخنامه مرجوعات مجلس که از وزارتخانهها رسیده بود از اداره دبیرخانه قانونگذاری برای رفع نگرانی به متظلمین ابلاغ گردید.
- تصحیح
راجع به اصلاح آییننامه مالالاجارهها
در ستون سوم صفحه ۶۸۷ شماره ۲۰۳ قسمت اول سطر سوم (خواهد بود) غلط و (نخواهد بود) صحیح است.
- انتصابات و احکام
شهربانی کل کشور
سربهر مسلم نسرین پایور شهربانی همدان از تاریخ ۱/۸/۲۴ به ریاست شهربانی خرمآباد منصوب گردید.
ابلاغ انتصاب پاسیار ۱ جواد آصفی به ریاست شهربانی تبریز لغو از تاریخ ۱/۷/۲۴ به مرکز منتقل و به سمت بازرس مأمور اداره بازرسی گردید.
وزارت دادگستری
۱ ـ آقای مهدی پیراسته بازپرس شعبه ۲ اراک به سمت ریاست دادگستری بیرجند
۲ ـ آقای احمد قمی بازپرس دادسرای ساوه
۳ ـ آقای محمد شیخالرئیس بازپرس دادسرای ساوه به سمت امانت دادگاه بخش شهرکرد و اردل
۴ ـ آقای ابومحمد مصباح ثقفی امین دادگاه بخش درگز بنا بر مقتضیات اداری منتظر خدمت
۵ ـ آقای ابوالحسن رازیان رئیس دادگستری تربت حیدریه به سمت ریاست دادگستری سبزوار
۶ ـ آقای محمدتقی صدقدار دادیار دادسرای شهرستان زنجان به سمت امانت دادگاه بخش خلخال
۷ ـ آقای علی عالمی دادیار دادسرای شاهرود به سمت بازپرسی شعبه ۲ دادسرای شاهرود به سمت بازپرس شعبه ۲ دادسرای شاهرود
۸ ـ آقای موسی مرشدی بخشدار خوانسار به سمت مأمور صلح خوانسار
۹ ـ آقای محمدمهدی دانشور امین دادگاه بخش اراک به سمت بازپرس شعبه اول اراک
۱۰ ـ آقای حسین فروغ دادستان شهرستان رشت به سمت دادستانی شهرستان کرمان
۱۱ ـ آقای عبدالله ملکمحمدی کارمند منتظر خدمت به سمت دادستانی شهرستان تربت حیدریه
۱۲ ـ آقای ثقفی امیرخلیلی دادستان شهرستان تربت حیدریه به سمت ریاست دادگستری تربت حیدریه
۱۳ ـ آقای سیدضیاالدین رضویخسروانی لیسانسیه حقوق به سمت دادیاری دادسرای شهرستان کرمان
۱۴ ـ آقای مرتضی زنجانی لیسانسیه حقوق به سمت کارمندی علیالبدل دادگستری سمنان
- فرمان همایونی
قانون
وزارت کشور
فرمان همایونی به انضمام تصمیم قانونی مربوط به انتخاب پانزدهمین دوره قانونگذاری مجلس شورای ملی که در جلسه نوزدهم مهر ماه ۱۳۲۴ به تصویب مجلس شورای ملی رسیده است ذیلاً ابلاغ میگردد.
با تأییدات خداوند متعال ما پهلوی شاهنشاه ایران
محل صحه مبارک
نظر به اصل بیست و هفتم متمم قانون اساسی مقرر میداریم.
ماده اول ـ تصمیم قانونی مربوط به انتخابات پانزدهمین دوره قانونگذاری که در جلسه نوزدهم مهر ماه یک هزار و سیصد و بیست و چهار به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و منضم به این دستخط است به موقع اجرا گذارده شود.
ماده دوم ـ هیئت دولت مأمور اجرای این قانون هستند. به تاریخ بیست و ششم مهر ماه ۱۳۲۴ تصمیم قانونی مربوط به انتخابات پانزدهمین دوره قانونگذاری
ماده واحده ـ به محض این که تمام خاک ایران بر طبق پیمان سهگانه از نیروی قوای متفقین تخلیه شد بلافاصله فرمان انتخابات صادر و انتخابات دوره پانزدهم شروع گردد.
تصمیم قانونی در جلسه نوزدهم مهر ماه یک هزار و سیصد و بیست و چهار به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
رئیس مجلس شورای ملی محمدصادق طباطبایی
اصل فرمان همایونی و تصمیم قانونی در دفتر نخستوزیر است.
مـ ۲۹۵۰
نخست وزیر