مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ مهر ۱۳۱۱ نشست ۱۰۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هشتم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری هشتم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری هشتم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ مهر ۱۳۱۱ نشست ۱۰۷

مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ مهر ۱۳۱۱ نشست ۱۰۷

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۸

جلسه: ۱۰۷

صورت مشروح مجلس روز سه‌شنبه دوازدهم مهر ماه ۱۳۱۱(۳ جمادی‌الثانیه ۱۳۵۱)

فهرست مذاکرات

۱) تصویب صورت مجلس

۲) تصویب یک فقره مرخصی

۳) تقدیم یک فقره لایحه از طرف رئیس کل صناعت و فلاحت

۴) تصویب قانون راجع به بقیه قیمت کشتی‌های ابتیاعی و سایر مخارج مربوطه

۵) تصویب قانون امتداد تونل‌های معدن شمشک

۶) تصویب لایحه معافیت بعضی از وسایط نقلیه از حق‌الثبت

۷) شور اول لایحه امتیاز انتیمون

۸) تصویب لایحه اعتبار تخت قاپو کردن عشایر

۹) تصویب دو فقره مرخصی

۱۰) موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت و سه ربع قبل از ظهر به ریاست آقای دادگر تشکیل گردید.

صورت مجلس روز سه‌شنبه پنجم مهر ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند. اسامی غایبین که ضمن صورت مجلس خوانده شده است:

غایبین بی اجازه - آقایان: تیمورتاش - دکتر امیر اعلم - امیر ابراهیمی - میرزا صادق خان اکبر - طالش خان - دکتر شیخ - صفاری - معتصم سنگ - دکتر سنگ - ملک‌زاده آملی - فقیه - امیر تیمور - دکتر سمیعی - قوام.

دیر آمدگان بی اجازه - آقایان: حاج میرزا حبیب الله امین - حاج حسین آقا مهدوی.

رئیس- در صورت مجلس نظری نیست؟(گفته شد خیر)

صورت مجلس تصویب شد.

۲- تصویب یک فقره مرخصی

رئیس ـ خبر کمیسیون عرایض و مرخصی راجع به مرخصی آقای بیات ماکو

خبر مرخصی آقای بیات ماکو

نماینده محترم آقای حمد الله خان بیات ماکو برای رسیدگی بامور محلی تقاضای چهل روز مرخصی از تاریخ حرکت نموده‌اند. کمیسیون با یکماه از مدت مورد تقاضا موافق و اینک خبر آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس ـ اشکالی نیست موافقین با مرخصی آقای بیات ماکو قیام فرمایند (اغلب برخاستند) تصویب شد.

آقای رئیس صناعت و فلاحت

۳- تقدیم یک فقره لایحه از طرف رئیس اداره کل صناعت و فلاحت

رئیس کل صناعت و فلاحت (آقای فرخ) ـ اداره فلاحت چهار نفر از مستخدمین چینی در قسمت چایکاری

مستخدم دارد که سه نفر از آنها بتصویب مجلس رسید و کنترات یکنفر دیگر که بامبوساز است برای تصویب مجلس تقدیم می‌شود.

۴- تصویب قانون راجع به بقیه قیمت کشتی‌های ابتیاعی و سایر مخارجه مربوطه

رئیس ـ خبر کمیسیون بودجه راجع ببقیه قیمت کشتیها

خبر کمیسیون

لایحه نمره ۲۴۶۵۹ دولت راجع باعتبار مبلغی برای پرداخت بقیه قیمت کشتی‌های ابتیاعی در کمیسیون بودجه مطرح شده نظر بتوضیحاتی که آقای معاون وزارتمالیه بیان نمودند کمیسیون با پرداخت مبلغ مزبور موافقت نموده و اینک خبر آنرا که عین ماده واحده پیشنهادی است تقدیم مجلس مقدس می‌نماید.

رئیس ـ عین ماده واحده پیشنهادی.

ماده واحده ـ علاوه بر مبلغ چهار صد و شصت و پنجهزار پهلوی که بموجب قانون‌های ۲۵ مهر و ۲۸ بهمن ۱۳۱۰ تصویب شده مبلغ یکصد و سی و پنج هزار پهلوی دیگر از محل ذخیره مملکتی بوزارت مالیه اعتبار داده می‌شود که هر دو اعتبار که جمعاً ششصد هزار پهلوی می‌شود بمصرف قیمت و مخارج حمل کشتی‌های ابتیاعی و تجهیزات آنها و سایر مخارج مذکور در قانون ۲۵ مهر ۱۳۱۰ و همچنین خرید قایق و تعمیرات جهازات دولتی و سایر مخارج مربوطه ببحریه برسد.

رئیس ـ اشکالی نیست (گفته شد ـ خیر) موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و استخراج آراء بعمل آمده ۸۴ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رأی ۹۵ نفر باکثریت ۸۳ رأی تصویب شد.

۵- تصویب قانون امتداد تونل‌های معدن شمشک

رئیس ـ خبر کمیسیون بودجه راجع بتونل‌های معدن شمشک

خبر کمیسیون

کمیسیون بودجه در جلسه اخیر خود با حضور آقای فرخ رئیس کل اداره فلاحت و صناعت لایحه پیشنهادی دولت تحت نمره ۹۷۰۷ مربوط بامتداد تونل‌های معدن شمشک را مطرح و تحت مطالعه قرار داده بالاخره با مخارج پیشنهادی موافقت و علیهذا ماده واحده تقدیمی دولت را عیناً برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس ـ عین ماده واحده پیشنهادی دولت:

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است که از محل یک میلیون و پانصد هزار ریال اعتبار خریداری ماشین آلات معدن شمشک که در فصل ۱۴ ماده ۳ بودجه کل مملکتی پیش بینی شده است یکصد و پنجاه هزار ریال برای امتداد دادن تونل‌های معدن ذغال سنگ شمشک در بودجه اداره کل صناعت بپردازد.

رئیس ـ آقای ملک مدنی

ملک مدنی ـ بنده اساساً با این لایحه موافق هستم و اقدامات اداره صناعت هم در جای خودش قابل تقدیر است چیزی که بنده اینجا می‌خواستم بعرض آقای رئیس

کل صناعت برسانم موضوعی بود که تقریباً طرف توجه و مبتلا به همه است موضوع قیمت ذغال سنگ در این یکساله تقریباً دو برابر شده است الان ذغال سنگ را خرواری ده تومان و نیم یازده تومان دوازده تومان در خارج دارند می‌فروشند و این یک چیزی است که محل احتیاج عمومی است و بنده نمیدانم علت ترقی قیمت ذغال سنگ چیست سال گذشته همه ما خریده‌ایم پنجتومان و پنجتومان نیم و شش تومان آن اوایلش حالا در زمستان یک ترقی فوق العاده کرد آن بواسطه بسته شدن راهها بود و سرمای فوق العاده این دیگر موضوعی نیست که مربوط باشد باسعار خارجه و علل خارجی پیدا کرده باشد عموماً مردم بموضوع سوخت و ذغال احتیاج دارند بنده خیال می‌کنم اگر این قضیه مورد توجه اداره صناعت و همینطور اداره بلدیه واقع نشود این مردم که هیچ مراعات انصاف را نمی‌کنند اساساً قیمت را یک ماه دیگر دو ماه دیگر ممکن است به پانزده تومان برسانند و این یک ترقی بیقاعده است و یک استفاده‌های غیر مشروعی بعقیده بنده اشخاصیکه متصدی هستند می‌کنند مخصوصاً وقتیکه اداره صناعت خودش متصدی این کار است و یک مقداری از معدن شمشک تحت نظر خودش است باید یک نظری بگیرد بطور کلی یک تعدیلی در قیمت شده باشد والا همینطوریکه در یکی از جلسات فرمودند دو برابر سال گذشته این جا استخراج شده است این صحیح است اعتبار هم برای خرید ماشین گرفته شده و اقدامات فنی هم شده است ولی نتیجه و ماحصل چیست نتیجه و ماحصل این است که سابق که این جریانات نبود ذغال پنجتومان و شش تومان بود حالا شده ده تومان و یازده تومان ممکن است دو ماه سه ماه دیگر بشود پانزده تومان و بعقیده بنده دولت مکلف است در این مسائلی که جنبه عمومی دارد و طرف احتیاج عامه است یک دقت بیشتری کرده باشد اگر واقعا اشخاصی که استخراج معادن ذغال سنگ می‌کنند آنها در فروش بی اعتدالی می‌کنند باید جلوشان را گرفت و اگر خیر حقیقةً یک رسیدگی هائی شد معلوم شد باید باین قیمت بفروشند خوب علتش را توضیح بدهند به بینیم علت چه بوده که سال گذشته همه آقایان خریداری کردند پنجتومان و شش تومان حالا شده ده تومان و دوازده تومان روی این ادّ‌له اوّل زمستان می‌شود پانزده تومان این دیگر لیره و اسعار خارجه نیست که هر کاسب یا تاجر یا مغازه چی آدم مراجعه کند بگوید این بواسطه اینکه لیره شش تومان بوده حالا شده دوازده تومان گران شده ولی این یک چیزی است که در داخله استخراج می‌شود و باید قیمتش هم بعقیده بنده تنزل کند زیرا همانطوریکه فرمودند اداره صناعت پس از مداخله که کرده است استخراجش دو برابر شده از نقطه نظر این که استخراجش دو برابر شده باید قیمتش ارزانتر بشود.

رئیس کل صناعت و فلاحت ـ برای اطلاع آقایان لازم میدانم که بطور اختصار کلیه استاتیستیک موضوع ذغال را بعرض آقایان برسانم کلیةً در اطراف طهران در سنه ماضیه چهل و دو معدن عمل شده است از این چهل و دو معدن یک معدن را دولت عمل کرده است که مال دولت است و بقیه چهل و یک معدن متعلق است باشخاص. اشخاص البته اجاره داده‌اند بمعدنچی‌ها و اینها هم بر طبق اصول سابق نه بر طبق اصول علمی عمل کرده‌اند و استخراج کرده‌اند فقط معدنی که بر طبق اصول علمی عمل کرده است معدن شمشک است و شاید یک معدن هم مال شاهزاده مسعود بوده است مقدار ذغال استخراجی در سال ۱۳۱۰ چهل و دو هزار و هفتصد خروار بوده است ولیکن نکته که برای گرانی ذغال هست این است که اگر باستاتیستیک احتیاجات شهر طهران رجوع کنیم از سال ۱۳۱۰ از هفده هزار خروار رسیده است بچهل و دو هزار خروار السّاعة که من در حضور آقا عرض می‌کنم امساله احتیاجات طهران هفتاد هزار خروار است و یازده هزار خروار یک قلم احتیاجات کارخانه کرج و کهریزک بوده است که بنده تا این تاریخ تامین

کرده‌ام و زغال را ریخته‌ام. و همین طور سایر احتیاجات. برای این که زندگانی مردم تغییر کرده است. حالا شاید یک قسمت از احتیاجات مردم ذغال سنگ رفع می‌شود ولی علت اصلی گرانی قیمت ذغال دو چیز است: یکی گرانی قیمت عمله است. زیرا عمله که در معدن کار می‌کند مزدش تفاوت دارد با عمله که در سایر کارها کار می‌کند. مزد او تقریباً دو برابر سه برابر مزد معمولی است زیرا کار کردن در معدن قدری مشکلتر است و مخاطراتی هم دارد. علت دوم هم قضیه حمل و نقل است بواسطه گرانی حمل و نقل که موادش از خارج می‌رسد از قبیل رزین اتوموبیل و سایر لوازم آن از این جهت کرایه گران تر است مخصوصاً در بعضی قسمت‌ها که باید یک قسمت از راه را؟؟؟؟ بیاورند بعد با اتوموبیل حمل کنند ولی در عین حال باید تصدیق کرد که شاید یک قدری هم رعایت اعتدال را فروشندگان ذغال نمی‌کنند و همینطور که نماینده محترم متذکر شدند. این قسمت از وظائف بنده نیست و البته به همکارهای خودم تذکر خواهم داد. و اصل اصلاح این قضیه دو چیز است: یکی آوردن ماشین است برای معدن که برای سرعت حمل و استخراج کمک کند و یکی هم وسایل حمل و نقلرا باید اصلاح کرد. برای این قسمت بطوری که در همین لایحه ذکر است امسال یک مبلغی برای خریداری ماشین آلات معدن شمشک منظور شده و ماشین آلات هم خریده شده است و حالا هم برای استخراج و نصب در بناهای شمشک یک کمیسیونی به شمشک رفته است و عنقریب شروع خواهد کرد. برای سنه آتیه امیدواریم با این ماشین‌ها ذغال استخراج کنیم. برای حمل و نقل هم قسمت راه شمشک که امسال در اثر سیل خراب شده مشغولند و اگر چه امسال شاید تمام راه اصلاح نشود ولی بزودی اصلاح خواهد شد و در آتیه شما بشود قدری ذغال سنگ را ارزان تر فروخت.

رهنما ـ راجع به مالها بفرمائید.

رئیس اداره کل صناعت ـ بنده اطلاعی ندارم.

رئیس ـ آقای طباطبائی دیبا

طباطبائی دیبا ـ این اعتبار یک ملیون و پانصد هزار ریال برای خرید ماشین آلات که مصرف می‌شود اگر چه آقای رئیس کل صناعت یک توضیحی دادند ولی بنده می‌خواهم توضیح کامل بدهند که این ماشین آلات که سفارش داده‌اند آیا این مبلغ کافی است برای آن. یعنی این یک میلیون و خورده کافی است برای این که این ماشین آلات را وارد کنند یا نه؟ خوب است در این باب توضیحی بدهند.

رئیس اداره کل صناعت و فلاحت ـ برای شمشک ماشین هائی که احتیاج داشته‌ایم که تقریباً شش تونل را می‌تواند اداره کند بقدر احتیاج سفارش داده‌ایم. شمشک فعلاً سه تونل است که یکی از آنها بهره برداری می‌دهد ذغالی ه فروخته می‌شود مال همان تونل است ولی برای سنه آتیه که احتیاجات بیشتر است سه تونل شروع کرده‌ایم که همین اعتبار برای پیشرفت همین کارها است و این ماشین هائی که می‌آید برای این معدن و احتیاجات فعلی معدن کافی است ولی البته بنده در نظر دارم در آتیه ماشین‌های دیگری وارد کنیم.

رئیس ـ آقای طهرانی.

طهرانی ـ عرض کنم این قسمتی را که آقای رئیس صناعت فرمودند راجع بازدیاد احتیاجات ذغال این محل تصدیق همه است. که احتیاجات مردم به ذغال زیاد شده است مخصوصاً کارخانه کرج و کهریزک که کار می‌کند البته مصرف ذغال دارد ولی این بالاخره تامین نمی‌کند احتیاجات مردم را و قیمت ذغال که باین گرانی شده با این که محل احتیاج عامه ست بنده تصور می‌کنم چون سال گذشته این را من تحقیق کرده‌ام اداره کل صناعت و آقای رئیس کل صناعت که شروع کردند و لایحه گذراندند خودشان در شمشک کار می‌کنند اگر نظرشان را متوجه این می‌کردند که این ذغالی که از شمشک استخراج می‌شود بمعرض احتیاجات عامه بگذارند و بادارات دولتی پیش فروش نمی‌کردند گمان می‌کنم قیمت ذغال این قدر ترقی نمی‌کرد و اسباب زحمت نمی‌شد چنانچه آقا میدانند وزارت جنگ خیلی مصرف ذغال دارد و با آن معادن دیگر کنترات کرده و از آنها ذغال می‌گرفتند و هم چنین وزات مالیه و وزارت خانهای دیگر ممکن است

Page 5 missing

می‌خواهد و البته اینها را هم تصدیق میفرمائید که باید بمرور تهیه شود چنانچه دولت در این قسمت آوردن این ماشین آلات امسال اقدام کرده است و در قسمت راه هم اقدام شده است و در آتیه البته شاید وسائلی تهیه کنیم که بتوانیم حمل و نقل را هم سهلتر کنیم ولی من جمیع الجهات آن منظور اصلی آقا تأمین شده است و امسال شمشک ذغالش را بدولت فروخته است و برای فروش بعامه در معرض بیع گذارده است.

رئیس ـ آقای دهستانی فرمایشی دارید؟

دهستانی ـ خیر، موافقم.

بعضی از نمایندگان ـ مذاکرات کافی است.

رئیس ـ اشکال دیگری نیست. آقایان موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و تعداد آراء بعمل آمده هفتاد و یک ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ موقع اعلام رأی عده حاضر ۹۳ باکثریت هشتاد و یک رأی تصویب شد.

۶- شور ثانی و تصویب لایحه معافیت بعضی از وسائط نقلیه از حق الثبت

رئیس ـ خبر بین الشورین کمیسیون قوانین مالیه مربوط بمعافیت دستگاه‌های آب پاش بلدی مطرح است. قرائت می‌شود:

خبر کمیسیون

کمیسیون قوانین مالیه لایحه نمره ۲۳۱۶۱ دولت را راجع بمعافیت وسائط نقلیه بلدیه از تأدیه مالیات حق الثبت برای شور ثانی مطرح نموده و در نتیجه عین خبر تقدیمی شور اول را تصویب نموده و اینک خبر آنرا برای تصویب مجلس مقدس تقدیم می‌نماید.

رئیس ـ آقای دکتر سنگ که مریض هستند و حضور ندارند پیشنهاد کرده بودند که اتومبیل‌های متعلق به مریضخانها و شیر و خورشید سرخ هم از مالیات معاف باشد چون نماینده دولت نبود از دستور خارج شد و برای یک چنین روزی ماند. نظر آقای معاون وزارت مالیه چیست؟

معاون وزارت مالیه ـ پیشنهادتان را بخوانید

رهنما ـ قبول کنید چیزی نیست ده تومان است.

پیشنهاد آقای دکتر سنگ

بنده پیشنهاد می‌کنم اتومبیل متعلق به مریضخانه‌ها و اتوبوس متعلق به شیر و خورشید سرخ از تأدیه مالیات حق الثبت معاف باشد.

معاون وزارت مالیه ـ بایستی مطالعه کنیم ببینیم چقدر دارند در چه جاها دارند چون ممکن است بعد اسباب زحمت شود.

دشتی ـ اگر هر دو را اتوبوس بکنند بعقیده بنده اشکالی ندارد

رئیس ـ مخبر کمیسیون قوانین مالیه آقای فهیمی هستند.

بیات ـ نخیر

رئیس ـ عقیده آقا چیست؟

بیات ـ اینطور که آقا اظهار کردند نسبت به اتوبوسها بنده موافق هستم.

معاون وزارت مالیه ـ برای حمل و نقل مریض‌ها باشد.

رئیس ـ اینطور معهود است در مریضخانه‌ها. آقایانیکه با افزایش این جمله که معافیت اتوبوسهای مریضخانه‌ها و شیر و خورشید سرخ باشد موافقت دارند ورقه سفید خواهند داد.

معاون وزارتمالیه ـ تصریح شود که برای حمل و نقل مریض باشد چون ممکن است اتوبوس هائی هم داشته باشند که برای حمل جنس و این‌ها باشد.

رئیس ـ بسیار خوب تصریح می‌شود

(اخذ و استخراج آراء بعمل آمده ۸۱ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رأی ۹۵ نفر باکثریت ۸۱ رأی تصویب شد

۷- شور اول لایحه امتیاز استخراج انتیمون

رئیس ـ خبر کمیسیون اقتصاد ملی راجع بامتیاز استخراج انتیمون شور اول و مذاکره در کلیات است اشکالی نیست؟ (خیر) آقایانی که با ورود در مواد موافقت عقیده دارند قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود:

ماده اول ـ مجلس شورای ملی به اداره کل صناعت اجازه می‌دهد امتیاز انحصاری استخراج انتیمون را در خاک انارک واقعه در نائین از تاریخ تصویب این قانون بمدت بیست و پنج سال بشرکت مختلط سهامی تجارتی و مهندس شولمان و شرکاء اصفهان مطابق مواد ذیل واگذار نماید.

رئیس ـ اشکالی نیست؟ (خیر) ماده دو قرائت می‌شود:

ماده دوم ـ شرکت صاحب امتیاز مکلف است در ظرف هیجده ماه نقشه حوزه امتیاز را برداشته نقاط مورد استفاده و استخراج را تعیین و باداره کل صناعت تقدیم دارد هر گاه در حوزه امتیاز (خاک انارک) سوای نقاط معینه در نقشه مزبور در آتیه کشف انتیمون شود این نقاط معدنی از مورد امتیاز خارج است و مواد معدنی دیگری نیز که ممکن است در ضمن استخراج انتیمون در حوزه امتیاز بدست بیاید جزو این امتیاز نیست.

رئیس ـ آقای طباطبائی دیبا.

طباطبایی دیبا- بنده عقیده‌ام این است که بعد از این کلمه در ظرف ۱۸ ماه نوشته شود بعد از تصویب این قانون در ظرف ۱۸ ماه بعد از تصویب این قانون نقشه آن را.

رییس- شور اول است ممکن است پیشنهاد کنید

طباطبائی دیبا ـ بلی.

رئیس ـ ماده سوم قرائت می‌شود:

ماده سوم ـ صاحب امتیاز مکلف است از تاریخ شروع باستخراج سالی دو تن انتیمون فلزی صنعتی در طهران بدولت تحویل دهد علاوه بر مقادیر مزبوره صدی پنج از کل مواد مسخرجه متعلق بدولت است که صاحب امتیاز در سر معدن جنساً و یا قیمتاً بانتخاب دولت هر ساله تحویل خواهد داد.

(معاوضی نبود)

رئیس ـ ماده چهارم قرائت می‌شود:

Page 8 missing

رئیس کل صناعت ـ این مسئله در قسمت اخیر ماده ذکر شده است.

طباطبائی دیبا ـ پس این جا باید نوشت

رئیس کل صناعت ـ چه فرق می‌کند.

رئیس ـ ولی گمان می‌کنم کلمه انتقال وسیع است و رهن را هم شامل می‌شود. آقای وثوق

وثوق ـ بنده عرضی ندارم البته چون رضایت صاحب امتیاز بوده است و با دولت موافقت حاصل شده صحبت کردن ما نتیجه ندارد فقط بنده روی این اصلی که البته دولت باید یک تسهیلاتی برای اشخاصی که می‌خواهند معادن را استخراج کنند بکند عرض می‌کنم چرا حق ندارند بدیگری واگذار کنند اگر مقصود اتباع خارجه است که کاپیتولاسیون ملغی شده است و یک همچو چیزی موضوع ندارد اگر اتباع داخله است که البته ممکن است امتیازش را به اتباع داخله واگذار کند یا شرکت کند مانعی ندارد و در هر صورت این را برای تسهیل عرض کردم ولی حالا در اینموضوع چون با رضایت صاحب امتیاز است مانعی ندارد.

رئیس کل صناعت ـ معادن اصولا بر چند قسم است یعنی موادی است که دولت نظر باحتیاجاتی که خودش دارد لازم میداند نظارتهای بیشتری بکند انتیمون هم از آن جمله است که دولت لازم میداند در آن نظارت داشته باشد باین جهت انتقال آن را بدیگری بصاحب امتیاز اجاره نداده است و آقایان هم اگر تصدیق بفرمائید این قسمت در آن قسمتهای آتیه هم آنچه دولت در نظر دارد رعایت شود اولی و انسب خواهد بود.

رئیس ـ اشکالی نیست؟ (خیر) آقایانیکه بورود در شور ثانی موافقت عقیده دارند قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد.

۸- تصویب لایحه اعتبار تخت قاپو کردن عشایر

رئیس ـ خبر کمیسیون بودجه راجع باعتبار برای تخت قاپو کردن عشایر قرائت می‌شود:

خبر کمیسیون:

لایحه نمره ۲۵۲۶۵ دولت راجع باعتبار مبلغی برای تخت قاپو کردن عشایر با حضور آقای معاون وزارت مالیه در کمیسیون بودجه مطرح و بالاخره با ماده واحد پیشنهادی موافقت شده اینک عین ماده پیشنهادی دولت را برای تصویب مجلس مقدس تقدیم می‌دارد.

رئیس ـ عین ماده واحده پیشنهادی دولت:

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است مبلغ یکصد و پنجاه هزار ریال برای مخارج عمران و تحت قاپو کردن عشایر علاوه بر اعتباری که در بودجه هذه السنه مملکتی منظور است از محل ذخیره مملکتی بریال بمصرف برساند.

رئیس ـ آقای مؤید احمدی.

مؤید احمدی ـ بنده یک اشکال عبارتی دارم البته آقای مخبر کمیسیون متوجه هستند (برای مخارج عمران و تخت قاپو کردن عشایر) عمران عشایر معنی ندارد.

وزیر مالیه ـ منظور از کلمه عمران چون مکرر استعمال شده آقای مؤید احمدی حق دارند و عبارت اینقدر طولانی است وقتی در بودجه ۱۳۰۹ بنده دیدم می‌نویسند مخارج عمران و بهمه خرجی می‌زنند در ۱۳۱۰ نوشتندمخارج عمران و اعتبار خوزستان و کردستان و کرمانشاهان و فلان و فلان خیلی دو سطر نوشته بود. معذلک شاید یک چیزی باشد که همه را وافی نباشد ولی بمرور زمان این اصطلاح شده در وزارتخانه می‌گویند و مخصوصاً اطلاق می‌شود به مخارجی که عشایر را می‌خواهند تخت قاپو بکنند آباد کنند و قلعه بسازند گاو و بذر بدهند قنات دربیاورند بتام اینها شامل می‌شود این است که عمران را به آن معنی بودجه استعمال کرده‌اند و اگر بخواهیم مشروح بگوئیم بسیار مطول می‌شود و تخت قاپو کردن عشایر مخصوصاً در این مورد که این اعتبار خواسته شده برای همین است و مقصود برای همان چیزهائی است که همیشه لایحه اش به مجلس آمده است.

رئیس ـ آقایانیکه با ماده واحده موافقت عقیده دارند ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و تعداد آراء شده ۸۱ ورقه سفید شماره شد)

رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رأی ۸۹ نفر باکثریت ۸۱ رأی تصویب شد.

۹- تصویب دو فقره مرخصی

رئیس ـ تصور می‌کنم که دولت دیگر کاری که لازم باشد و ضرور باشد نداشته باشد دو فقره خبر از کمیسیون عرایض و مرخصی داریم می‌خوانیم و رأی می‌گیریم و جلسه را ختم می‌کنیم. خبر مرخصی آقای قراگوزلو قرائت می‌شود:

خبر کمیسیون

نماینده محترم آقای محسنخان قراگوزلو تقاضای یکماه مرخصی برای رسیدگی بامور محلی از تاریخ پنجم شهریور ماه ۱۳۱۱ نموده‌اند. کمیسیون با تقاضای ایشان موافقت و اینک خبر آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس ـ آقایانی که بمرخصی آقای قراگوزلو موافقت دارند قیام فرمایند.

(اغلب برخاستند)

رئیس ـ تصویب شد. خبر مرخصی آقای حاج غلامحسین ملک

خبر کمیسیون

نماینده محترم آقای حاج غلامحسین ملک برای رسیدگی بامور محلی تقاضای دو ماه مرخصی از تاریخ ۲۵ مهر ماه ۱۳۱۱ نموده و مقرری اینمدت را هم یک ماه بمصرف شیر و خورشید سرخ شیراز و یکماه بصرفه جوئی بودجه مجلس مقدس اختصاص داده‌اند. کمیسیون با تقاضای ایشان و با این که یک ماه مقرری اختصاص بصرفه جوئی بودجه مجلس مقدس اختصاص و تغییر یابد موافق و اینک خبر آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس ـ آقای ارگانی لایحه طوری تنظیم شده مثل این است که آن قسمت اختصاص بصرفه جوئی را قبول دارید و آن قسمت شیر و خورشید سرخ را قبول ندارید.

ارگانی ـ خیر هر دو را قبول دارم

رئیس ـ آقایانی که با این مرخصی موافقت دارند (نمایندگان ـ با اصلاح) قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. با اصلاح

۱۰- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

رئیس ـ اگر اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم.

جلسه آینده پنجشنبه پس فردا چهاردهم مهر ماه دستور انتخاب هیئت رئیسه

]مجلس مقارن ظهر ختم شد[

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ دادگر

قانون

یکصد و پنجاه و پنجهزار پهلوی اعتبار اضافی برای مخارج مربوطه به بحریه

ماده واحده ـ علاوه بر مبلغ چهارصد و شصت و پنج هزار پهلوی که بموجب قانونهای ۲۵ مهر و ۲۸ بهمن ۱۳۱۰ تصویب شده مبلغ یکصد و سی و پنج هزار پهلوی دیگر از محل ذخیره مملکتی بوزارت مالیه اعتبار داده می‌شود که هر دو اعتبار که جمعاً ششصد هزار پهلوی می‌شود بمصرف قیمت و مخارج حمل کشتی‌های ابتیاعی و تجهیزات آنها و سایر مخارج مذکور در قانون ۲۵ مهر ۱۳۱۰ و همچنین خرید قایق و تعمیرات جهازات دولتی و سایر مخارج مربوطه به بحریه برسد.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه دوازدهم مهر ماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

یکصد و پنجاه هزار ریال اعتبار برای امتداد تونلهای معدن شمشک

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است که از محل یک میلیون و پانصد هزار ریال اعتبار خریداری ماشین آلات معدن شمشک که در فصل ۱۴ ماده ۳ بودجه کلی مملکتی پیش بینی شده است یکصد و پنجاه هزار ریال برای امتداد دادن تونلهای معدن ذغال سنگ شمشک در وجه اداره کل صناعت بپردازد.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه دوازدهم مهر ماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

معافیت قسمتی از وسائط نقلیه بلدی و مریض خانها و شیر و خورشید سرخ از تادیه حق الثبت

ماده واحده ـ ماشینهای آب پاشی و اطفائیه و جاده کوب و سنگ شکن و اسفالت ریزی و حماله مخصوص ساختمان خیابانها خریداری بلدیه و همچنین ارابه‌های بلدی که زباله می‌برند و همچنین اتوبوسهای متعلق به مریضخانها و موسسه شیر و خورشید سرخ که مخصوص حمل و نقل مریض است مطابق تشخیص وزارت مالیه از تاریخ اول فروردین ۱۳۱۰ از تادیه مالیات حق الثبت معاف خواهند بود.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه دوازدهم مهر ماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

اعتبار اضافی برای مخارج عمران و تخت قاپو کردن عشایر

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است مبلغ یکصد و پنجاه هزار ریال برای مخارج عمران و تخت قاپو کردن عشایر بر اعتباری که در بودجه هذه السنه مملکتی منظور است از محل ذخیره مملکتی بریال بمصرف برساند.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه دوازدهم مهر ماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر