مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۳۵۱ نشست ۸۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۳۵۱ نشست ۸۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۲ دی ۱۳۵۱ نشست ۸۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان بختیاری پور – عبدالحسین آموزگار – اولیا ء – دکتر پرتو اعظم – پیمان – دکتر سعید حکمت – دکتر خطیبی – داروئی – سعادت – شاهنده – شیخ بهائی – حیدر صائبی – مهندس عطائی – دکتر عظیمی – فرنود – فیاض – کشفی – مظهری – مهندس امیر قاسم معینی – موقر – خانم بزرگ نیا – خانم زاهدی – خانم پیرنیا.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان – بختیاریها – دکتر یحیی بهبهانی – بهنیا – پروین – پور بابائی – جوانشیر – جهانی ساگینیان – فریدونفر – دکتر کفائی – دکتر محققی – مرندی – دکتر مشایخی – مهندس معینی زند – دکتر موثقی – مهرزاد – مهندس نصر – نیکپور – خانم ضرابی.

- بیانات قبل از دستور آقای دکتر علومی – خانم جهانبانی و آقایان: مظاهری – مهندس خسروی

۲- بیانات قبل از دستور آقای دکتر علومی – خانم جهانبانی و آقایان: مظاهری – مهندس خسروی

رئیس – نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر علومی تشریف بیاورند.

دکتر علومی – کلام الملوک ملوک الکلام

زیمت بخش آغاز سخن امروز فرمایش شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب بزرگ اجتماعی ایران در این باره است:

در طول حیات چه بسیار دقایق حساسی پیش می‌آید و تصمیمی در این دقایق گرفته می‌شود که مسیر زندگی انسانها را به کلی تغییر می‌دهد.

این تغییر این دگرگونی ژرف در حیات ملت ایران در تاریخ پر افتخار ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایران با انقلاب اجتماعی ششم بهمن ۴۱ انقلاب شاه و مردم درخشندگی وپژه یافت (صحیح است).

جناب آقای رئیس محترم مجلس شورای ملی نمایندگان محترم: امروز ملت ایران در آستانه پایان دهمین سال انقلاب و در آغاز دهه دوم انقلاب حیات بخش ایران با سرور و شادمانی با وحدت و اتفاق با صمیم دلو هماهنگی بی نظیر خود را برای بزرگداشت دهه انقلاب آماده می‌کند و در این سرور ملی در این جشن با عظمت همه طبقات اجتماعی، دهقانان، کارگران، دانشگاهیان، روزنامه نگاران، فرهنگیان، بازرگانان و پیشه وران و دیگر قشرهای اجتماعی میلیونها ایرانی بهره مند از تجلیات انقلاب مراتب سپاس خویش را به پیشگاه آریا مهر تقدیم می‌دارند (احسنت).

در میان قشرهای بهره مند از آثار انقلاب دانشگاهیان نیز افتخار همگامی با قشرهای دیگر اجتماعی در بزرگداشت دهه انقلاب اجتماعی ایران دارند.

دانشگاهیان با الهام از اندیشه‌های رهبر خردمند ایران هر نوع بیگانه پرستی و اقدام ضد انقلابی و اعمال ضد ملی را محکوم می‌کنند و در هر لباس و در هر کسوتی که عمال بیگانه عمال انگشت شمار بیگانه تلاش و تخریب و فساد کنند این نوع اعمال خائنانه از سوی همه قشرهای اجتماعی ایران محکوم و غیر انسانی و ستمگرانه و نابخردانه اعلام می‌شود و در حفظ مبانی انقلاب اجتماعی ایران و طرد هر نوع اقدام ضد انقلابی ملت ایران در پیروی از شاهنشاه خویش همیشه متحد هم اهنگ و متفق القول است.

در پایان هفته‌ای که گذشت یکی از نادمین از راه ناصواب یکی از افرادی که مدتی فریب دستگاه جاسوسی اجانب را خورده بود در مراجع قانونی مملکت مراتب خیانت و تخریب و عدم اطلاع گروه انگشت نگار آلت بیگانه را اعلام نمود.

دانشگاهیان و دیگر قشرهای اجتماعی ایران از اقدامات مراجع قانونی مملکت در حفظ آسایش مردم و امنیت جامعه و نبرد با چند نفر انگشت شمار عامل بیگانه سپاسگذاری می‌کنند و آرزومند توفیق روز افزون مقامات مملکتی در خدمت به جامعه در راه اجرای منویات رهبر هستند.

امروز ملت ایران با عزم راسخ و بدون تردید اهداف مقدس رهبر انقلاب ایران را پیروی می‌کند و با اراده مستحکم با بزرگداشت دهه انقلاب وحدت و اتفاق و یگانگی خویش را به جهانیان اعلام می‌نماید (صحیح است).

ملت ایران تردید ندارد.

نیچه می‌گوید (هنگامیکه مصمم به عمل شدید درهای تردید را به کلی مسدود سازید.)

ملت ایران را در حفظ مفاخر ملی و منافع میهن و آرمانهای انقلابی، اراده و تصمیمی خلل ناپذیر است.

اداره قوی به قول شاتوبریان بر همه چیز حتی بر زمان غالب می‌آید.

روبرتسون می‌گوید:

«رمز کلیه پیروزیها اراده است».

اراده مستحکم رهبر انقلاب ایران شاهنشاه آریامهر در ۱۹ دی ۴۱ در نخستین کنگره ملی دهقانان ایران در سالن محمدرضا شاه چنین اعلام شد:

شاهنشاه فرمودند:

«برای آنکه هیچ قدرتی در آینده نتواند رژیم بردگی دهقان را از نو در مملکت مستقر سازد و ثروتهای ملی کشور را به تاریخ جماعتی قلیل بسپارد وظیفه خود می دانم به نام رئیس قوای سه گانه مملکتی براساس اصل بیست و هفتم و استناد به اصل بیست و هشتم متمم قانون اساسی که اعلام می‌دارد قوای مملکت ناشی از ملت است مستقیما به مردم رجوع کنم و استقرار اصلاحات را از طریق مراجعه به آرا عمومی پیش از انتخابات مجلسین از ملت ایران که حاکم بر مجلسین و منشا اقتدار ملی است تقاضا کنم. تا بعد از این منافع خصوصی هیچ کس و هیچ گروه قادر به محو آثار این اصلاحات که آزاد کننده دهقان از زنجیر اسارت رژیم ارباب و رعیتی و تامین کننده آینده بهتر و عادلانه تری برای طبقه شریف کارگر است نباشد.»

انقلابی بدست توانای رهبر ایران تحقق یافت (صحیح است).

آهنگ ناقوس زمان نواخته شد.

نقش شخصیت در تاریخ تجلی یافت.

اراده رهبر ایران قرار گرفت که فئودالیزم ایران ویران شود و با تحقق انقلابی ژرف انقلابی در امر تکنیک تولید و روابط انسانی انقلابی در زیر بنای اقتصادی و اجتماعی انقلابی به صورت جهش انقلابی در جهت تکامل حاد و در مسیر تاریخی جامعه بر پایه منطق مستکم و فلسفه نیرومند آزادی انسانها تحقق یابد.

زنجیرها گسسته شد به حکم منطق تاریخ به حکم منطق تاریخ به حکم منطق انقلاب منطق آزادی انسانها و این فلسفه اساسی انقلاب ایران است آزادی انسانها (احسنت).

بیشتر جامعه شناسان انقلاب را در مفهوم راستین خویش چنین تعریف می‌کنند:

انقلاب یک تغییر کیفی و کمی است که به صورت جهش (بگفته اگوست کنت) منجر به تغییر روبط تولیدی و اجتماعی در جهت تکامل حاد و مسیر تاریخی جامعه می‌شود.

جامعه شناس برای تحقق انقلاب برای اطلاق صحیح واژه انقلاب برای به کار بردن منطقی اصطلاحات فرهنگها وجود ۴ شرط را ضرور میداند:

۱- تغییرات کمی و کیفی در نظام و روش تولید.
۲- جهش که ازاین دیدگاه فرق است میان یک تحول انقلاب.

ناقوس زمان در ترازوی سنجش خویش برای تفکیک میان انقلاب و تحول از واحدهای زمانی بهره می‌گیرد.

انقلاب به صورت جهش است و تحول آرام.

انقلاب در واحد زمانی سریعی انجام می‌شود و تحول آرام آرام پیش می‌رود.

۳- انقلاب تنها دگرگونی در تکنیک تولید و افزایش میزان تولید کشاورزی و صنعتی نیست انقلاب تنها تغییر دهنده زیر بنای اقتصادی جامعه نیست بلکه دیگر مظاهر زندگی اجتماعی را نیز شامل می‌شود انقلاب هم ناظر به میانی تولیدی و اقتصادی است و هم ناظر به اندیشه‌ها معنویات مبانی اخلاقی و دیگر ویژگیهای هر جامعه.
۴- انقلاب و دگرگونیهای انقلابی درجهت مسیر تاریخی جامعه ایت مجموع تکاملهای حاد در جهت تامین منافع اکثریت و منافع مجموع هیات اجتماعی است سازنده است و نوآور.

خلاق است و علمی و با این تعریف منطقی برای تحقق انقلاب نه خونریزی شرط است و نه ویرانی شهرها نه آتش سوزیها و نه کشتارهای جمعی.

اما دگرگونیهای زیر بنای اقتصادی و اجتماعی جامعه برای تحقق انقلاب ضروری است.

ممکن است کشتار و ویرانی و نابودی شهرها باشد اما انقلاب نباشد. مثال: کشتارها و ویرانیها و کودتاهای پی در پی امریکای لاتین و عراق و سوریه و بسیاری از کشورهای دیگر آسیائی و آفریقائی و جنگلهای اسپلانیا در فاصله دو جنگ جهانی مصادیق انقلاب در منطق استدلالی مستحکم جامعه شناسان نیستند اما انقلابی که دگرگون کننده روابط تولیدی و اقتصادی و اجتماعی است ولی بدون خونریزی بدون کشتار تحقق می‌یابد مصداق حقیقی انقلاب از دیدگاه فلسفی اجتماعی ایدئولوژیک، اقتصادی و علمی است و انقلاب بزرگ ایران مصداق بارز این نکته اساسی فلسفی و اجتماعی است که انقلاب بدون خونریزی تجلی گر انسانی ترین متمدن ترین منطقی ترین و عمیق ترین انقلابات است که فلسفه نوین خویش را در تاریخ کهن نظام مستحکمی پایدار و به این مبانی اساسی پاسخگو است (صحیح است – احسنت).

۱- فلسفه انقلاب اجتماعی ایران بر پایه آزادی انسان‌ها است.

منطق انقلاب ایران سدهای امتیازات طبقاتی را شکسته نه پاتریسین رم کهن را اجازه تجاوز می‌دهد و نه پلین را محروم نگه می‌دارد. فئودالیزم را ویران می‌کند و بر فراز ویرانه زندانهای جلادان نظام پوسیده و بر خرابه‌های سیستم تولید قرون وسطائی ارباب شکنجه گر برای دهقان بنای آزادی و تعاونی و مدیریت و مدرسه و سپاهی و بهداشت و ترویج ارمغان آور است فرزند دهقان و فرزند کارگر و دیگر قشرهای اجتماعی را امکان می‌دهد که استعداد خویش را شکوفا سازند و برای جامعه خویش نیروی انسانی فعال فراهم آورند.

فلسفه انقلاب اجتماعی ایران منطق فرهنگ استعمار پوسیده را باطل می‌نماید. منطق بردگی و نظام سرواژه را باطل می‌کند و برای مردم کشور فردوسی و پور سینا و فارابی و ملاصدرا و سهروردی و سعدی و حافظ این امکان را فراهم می‌کند که برنامه‌های اسارت ملت‌ها را باطل نماید و طرح‌های ساخته و پرداخته کشورهای سازنده کمپانی هند شرقی و طلای کاتانگا و ستمگری‌های بهره وران از کارتلها و تراستهای نفت و تفرقه میان ملتها را خط بطلان کشیده و به جهان بشریت اعلام نماید که انقلاب ایران انقلاب برای آزادی انسان‌ها است انقلاب برای تامین نان و بهداشت و کار و ازادی و استقلال برای همه طبقات ایران برای تامین دموکراسی اقتصادی و اجتماعی و سیاسی برای کلیه قشرهای اجتماع است برای تامین دموکراسی و استقال و آزادی است ویران گر استعمار کهن است.

۲- فلسفه انقلاب اجتماعی ایران تحقق تغییرات کمی و کیفی است در ۱۳۳۹ در بخش کشاورزی میزان تولید حدود ۸۵ میلیارد ریال بود و امروز سالیانه بیش از ۱۲۰ میلیارد ریال است.

در بخش صنایع ۲۱ میلیارد ریال میزان تولید سالیانه ۱۳۳۹ بود و امروز سالیانه بیش از سه برابر این میزان است درآمد سرانه ایران از ۱۵۹ دلار رسیده و در پایان برنامه عمرانی پنجم به حدود هزار دلار خواهد رسید و در این خدمت گذاری به شاهنشاه آریا مهر و ملت ایران توفیق روز افزون دولت جزیی هم مسلک جناب آقای هویدا نخست وزیر و هم مسلکان دیگر عضو کابینه مخصوصا دبیر کل فاضل و عزیز جناب آقای دکتر کلالی را خواستارم رشد اقتصاد ایران به میزان ۲۰/۵درصد در سال به قیمت‌های جاری و ۱۴/۳۰ به قیمت‌های ثابت رسیده است جامعه ایران در آستانه صنعتی شدن است در پرتو انقلاب سفید انقلاب بدون خونریزی در مدت ده سال راهی را پیمود که در مقام مقایسه دقیق نه انقلاب ۱۷۸۹ خونین فرانسه با آن سرعت طی کرد و نه انقلابات ۱۶۴۸ و ۱۶۸۸ انگلستان نه دیگر انقلابات قرن بیستم.

ترانه جانبخش آزادی انسانها در انقلاب ایران هماهنگ با نغمه جانبخش رشد سریع اقتصادی رفاه اجتماعی و تکنیک نوین انقلابی است منطق انقلاب ایران اسارت را محکوم کرده است (صحیح است).

زن ایرانی دیگر محجور نیست او و کارگر ایرانی دهقان ایرانی و دیگر قشرها همه در گلزار ایران نوین با آزادی کامل در راه سازندگی جامعه نوین همگام و همرهند جهش مصداق حقیقی انقلاب ما است.

۳- جهش انقلاب ایران نیروی ایستار جامعه ایران را به نیروی پویا مبدل ساخت راهی که در ۱۰ سال پیموده شد همسان راهی بود که بسیاری از کشورها در چند صد سال پیمودند و این محاسبه زمانی و مکانی حساب ریاضی و ارقام و آمار است و نشریه‌های سازمان ملل متحد و دیگر مجامع بین المللی موید این معنی است.

از نظر روستاها ۱۳۳۵ ایران در عداد پنج کشوری بود که فقیرترین کشورهای جهان بودند در ۱۳۵۱ ایران در عداد ۲۵ کشوری است که غنی ترین کشورهای جهانند.

آیا یک جهش انقلابی نیست؟

۴- در غوغای تضاد اندیشه‌ها و ذوقها و نظامها دانش نو، فن نو و نظام تولیدی نو جلوه گر این حقیقت آشکار است که پاسخگوی ندای عقربه زمان ندای تکامل حاد در مسیر تاریخ حیات انسانها باشد.

رهنمون انسانها در گشودن منطقی ناسازگاریها و تضادها باشد. جامعه کلانی جامعه فئودال جامعه روستائی و جامعه شهری را در مسیر پیشرفت خویش رهنمون گردد.

فتودالیزم را ویران کند و جامعه نوین برفراز ان بسازد و این خود رسالتی است که انقلاب اجتماعی ایران در مسیر تاریخ پر افتخار شاهنشاهی ۲۵۰۰ ساله ایران بر عهده داشته است رسالتی است که جامعه ایران را به سوی تمدنی بزرگ رهنمون می‌شود و این مایه کمال مباهات ملت ایران است که در پرتو رهبری خردمندانه رهبر انقلاب بزرگ اجتماعی ایران در روند تکامل تاریخ خویش بشر دوستانه ترین و منطقی ترین سیستم‌های تحقق انقلاب را برگزیده است:

انقلاب سفید بدون خون ریزی و کشتار و نابودی.

انقلاب با اصالت‌ها و ویژگی‌های تاریخی اقتصادی ملی و اجتماعی ملت.

این افتخار برای ملت ایران است که بدون تباهی شهرها، بدون نابودی انسانها، بدون تزلزل وحدت ملی، بدون از کار افتادن چرخهای اقتصادی، بدون بحران مالی و اقتصادی، انقلاب بزرگ اجتماعی ایران پیروزمندانه تحقق یافت و به عنوان انسانی ترین راه تحقق انقلاب ثبت دفتر افتخارات انسانهای قرن بیستم گردید.

انقلاب آزادی بخش ایران شاهکار سیاسی و اجتماعی بزرگ شاهنشاه با پیروی قاطبه ملت در ششم بهمن ۴۱ پرتوافکنی جهانی یافت.

در فاصله ۱۹ دیماه ۴۱ و اخذ رای عمومی ۶ بهمن ۴۱ زمینه تعمیم عدالت اجتماعی در ایران فراهم شد. در ۶ بهمن ۴۱ بتهای فئودالیزم شکست لانه‌های فساد خانها ویران شد شتمگران نظام فساد فتودالیته خلع سلاح شدند زیر بنای اقتصادی نوین جامعه بپاشد ندائی برخاست از سوی ملتی آزاد از سوی انسانها از بند رسته از سوی همه قشرها از کارگر و دهقان و پیشه ور تا صنعت گر و مهندس و پزشک از دانشجو و استاد و نویسنده تا معلم و سزباز و محصل از جانب همه گروهها همه طبقات همه مردم ایران زمین که این ترانه جانبخش را در قلوب خویش می‌نوازند:

لقد سعدالدینا دام سعده

وایده المولی بالویته النصر – همانا جهان با وجودش نیکبخت شد شاد کامیش پاینده باد و خداوند با پیروزی و یرا یاری کناد. در ره پیروزیها دشت خدا پشتیبان شاهنشاه ایران باد. (احسنت – احسنت)

رئیس – خانم جهانبانی بفرمایئد.

خانم جهانبانی – با اجازه مقام معظم ریاست بنام خدا بنام شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر ملت ایران جمعه بنا به دعوت وزیر اموزش و پرورش خانم دکتر فرخ روپارسای همراه با جناب دکتر بطحائی معاون پارلمانی آن وزارتخانه و جنابان اقایان سناتورها و نمایندگان مجلس شورای ملی آقایان: سناتور جعفری – سناتور یار افشار – موسوی ماکوئی – دکتر بازرگانی – دکتر راد – دکتر آزاد – شیخ رضائی – دکتر شفیع امین – دکتر صدقیانی زاده – صادقی – اما مردوخ – سراج الدینی – نیک روش – خانم نیره سعیدی – و خانم مزارعی برای دیدن پیشرفتهای اموزشی استان ساحلی به بندرعباس رفتیم آنچه که مسلم است بنده افتخار این را دارم که سه دوره است در مجلس شورای ملی انجام وظیفه می‌کنم و این بزرگترین افتخار من است همیشه وقتی که خواستم سخنی بگویم ان را نوشته‌ام و خوانده‌ام اما هر چه دیشب فکر کردم چیزی بنویسم دیدم اینقدر مهم است اینقدر دیدن مظاهر انقلاب از نزدیک حائز اهمیت است که نمی‌توانم بنویسم به این دلیل بیان می‌کنم از یادداشتهائی که در این مسافرت بنویسم به این دلیل بیان می‌کنم از یادداشت هائی که در این مسافرت برداشتم و انها را به استحضار مجلس شورای ملی می رسانم آنچه که مسلم است انقلاب ایران را باید در شهرستانها ملاحظه کرد (صحیح است) شاهنشاه می‌فرمایند ما در این نقطه از دنیا بخواست خداوند و با همت مردم ایران چنان مملکتی خواهیم ساخت که از هر جهت با پیشرفته ترین ممالک جهان برابری کند مملکتی خواهیم ساخت که کشور ازادگان و سرزمین ازاد مردان و آزاد زنان باشد و در آن ایرانی بتواند در محیطی پاکیزه و منزه دور از فشار قدرت‌ها و با خلاقیت جاودانی خویش که ارتقای این ملک و ملت است بهتر و بیشتر از هر وقت دیگر جلوه گر سازد (صحیح است) در این موقع بود که من این قسمت از این گزارش استان ساحلی را می‌خواندم که زینت بخش آغاز سرگفتارشان بود رسیدیم به بندر عباس و همراه با استاندار جناب مهندس جوان مهندسینی که در دفتر مهندسی ساحلی با آقای مهندس ظهیری با هم کار می‌کنند به گفتگو نشستیم ۳۵۹ پروژه ساختمانی عمرانی و آبادی پیاده شده و می‌شود البته بر اساس نقشه جامع. اصولا ما باید به بینیم بندر عباس چه بوده و چه شده تا گذاشته اش را قدری بر نگردیم و توجه کوتاهی نکینم نمی‌توانیم بدانیم که چه پیشرفتهائی انجا شده بندر عباس جائی بوده که قبل از انقلاب به خاطر جرعه‌ای آب مردم کیلومترها می‌رفتند و از دو چاه غیر بهداشتی آب برای خانواده شان می اوردند اینجا نه برق حسابی بود نه اب بهداشتی بود نه اسفالت بود هیچ یک از مظاهر تمدن آموزش و پرورش نبود (صحیح است) مرضی بنام پیوک در مردم شیوع داشته هر کس در آنجا سلامت می‌ماند جزو معجرات یوده امروزه هر وجب از خاک این استان دارای شناسنامه است از هر منطقه شناسائی کامل به عمل امده است مهندسان جوان می‌گفتند که ما وظیفه‌ای را که بر عهده داریم به درستی باید در اجرایش بکوشیم و خواهیم کوشید می‌گفتند ما وظیفه ملی خودمان را انجام می‌دهیم انچه که بنام کار و احساس و درک ان به این دفتر محول شده راه فرمان و اندیشه‌های فردی نیست راه عمران و ابادانی و گسترش و توسعه هر چه بیشتر استان ساحلی است راه فرمان بلند آوای انقلاب ایران است راه اجرای منویات شاهنشاه آریا مهر است (احسنت) ما با عزم راسخ به پیش می‌رویم عظمت و گسترش و ترقی برنامه‌ای که ره گشای تمدن بزرگ ایران است شاید اینجا استان ساحلی را بیش از همه استان‌ها چهره عوض کرده اینجا علاوه بر ساختمانهای مجهر ۲۵۰۰ دستگاه ساختمانی فقط برای کپر نشینان ساخته شده است کسانیکه به آنجا رفته بودند میدانند که کپرنشینان با چه وضع غیر بهداشتی زندگی می‌کردند قسمتی از اینها انتقال یافتند به این خانه‌ها و قسمتی از انها هم خواهند رفت و مهندسان می‌گفتند نوروز نخواهیم داشت مگر اینکه کپر نشینان در اینجاها مستقر بشوند (احسنت) بندر عباس اینده بسیار درخشانی دارد بندر عباس و استان ساحلی دارای آب شیرین است احداث سد میناب که در سال ۵۲ آغاز می‌شود تا سال ۵۴ چهل میلیون متر مکعب به بندر عباس اب می رساند علاوه بر زمین‌های زیر کشت تلوزیون و رادیو و سایر چیزها بسیار منظم است اسکله اش بزرگترین اسکله ایران است پارک کودک و دو مهد کودک دارد که وابسته به جمعیت خیریه فرح پهلوی است و هتل بسیار زیبا و برق کامل و وسایل جالب برای جلب توریست خیابانهای اسفالته و میدانهای بسیار زیبا و مخصوصا جاده اسفالته است که تا کرمان اسفالت شده و یکی از بهترین اسفالت‌ها در انجا شده است و یک فرودگاه عظیم بین المللی و یک بندر عظیم تجارتی تاسیسات بزرگ کشتی سازی و از همه مهمتر و غرور آفرین تر نیروی دریائی و نیروی هوائی شاهنشاهی ایران است که شایسته خلیج فارس است (صحیح است) و مهندسین می‌گفتند ما در دهه دوم انقلاب که ره گشای دروازه تمدن بزرگ است کاری خواهیم کرد که در شان نام افتخار آفرین خلیج فارس باشد از آن پس به موسسات آموزشی رفتیم آیا می‌توانیم تصور کنیم که در این دهساله که از انقلاب ایران گذشته در استان ساحلی ۴۰۶ دبستان بیست و دو دبیرستان چهار دانش سرا و نوزده مدرسه راهنمایی و یک آموزشگاه حرفه‌ای بنا شده است و ۴۶۰ ساختمان خاص مدرسه بنا شده و ۵۴۱۲۵ دانش آموز در انجاها تحصیل می‌کنند جالب ترین قسمتی که با همراهان محترم مشاهده کردیم دانش سرای مرزنشینان در نقاط مختلفه از محل عواید ده درصد شهریه دولتی برای انها در بندرعباس در بندر بورشهر و سنندج محلی ساخته‌اند که ۴۶۰ دانش اموز در آنجا از پسر و دختر تحصیل می‌کنند و بر می‌گردند و آموزگار می‌شوند و اینها را از محلهای مختلف آورده‌اند مثل مرودشت، خلخال، اشنویه، ایرانشهر، مریوان، پاوه، قصر شیرین، مهران، و دهلران و سایر جاها و خوشبختانه ریاست این مدرسه با خانمی بود بنام خانم پوست چی. ضمنا از جزایر هرمز و قشم بازدید شد در هرمز و در قشم سیزده مدرسه وجود دارد و در جشنی که درباره دهه انقلاب گرفته بودند مطالبی راجع به پرچم ایران بر ایشان بیان شد که سفید چه معنی و سبز چه معنی و سرخ چه معنی دارد در این موقع یکی از بچه‌های مرز نشین امد جلو و به بنده گفت اجازه بدهید سرخش را خودم بگیرم گفتم بگو گفت سرخ یعنی هیچکس نمی‌تواند از این جا رد شود مگر خون من ریخته شود و انچنان در همه ما اثر کرد که معلوم شد احساس این برگزاری جشنهای دهه انقلاب در خون و رگ و پی ایرانی عجین شده است (صحیح است – احسنت) مردم این استان دارای اعتقاد و ایمانی بسیار قوی هستند و روحیه‌ای شاد داشتند و این فرزندان ما از سلامت کامل هم برخوردار بودند و جناب آقای دکتر شفیع امین ملاحظه فرمودند که چقدر از سلامت کامل برخوردار هستند (صحیح است) شاگردان با شور هر چه تمامتر در بزرگداشت دهه انقلاب می‌کوشیدند و همه فریاد می‌زدند جاوید شاه پاینده ایران و صدای انها در خلیج لاجوردی فارس طنین انداز بود ضمنا از کمیته حزب ایران نوین نیز بازدید شد و حزب پاسدار انقلاب با شور و هیجان در تهیه مقدمات جشن دهه انقلاب کوشا بود ما از دولت خدمتگذار و صدیق هویدا و از وزارت آموزش و پرورش که موجبات این مسافرت را فراهم کردند و همه ما را سرشار ازغرور و افتخار از دیدار پیشرفتهای مملکت کردند صمیمانه متشکریم و در مقابل مراحم شاهانه می گوئیم:

از دست و زبان که بر آید
کز عهده شکرش بدر آید.

(احسنت – احسنت).

رئیس – آقای مظاهری تشریف بیاورید.

مظاهری – با اجازه ریاست معظم مجلس شورای ملی همکاران گرامی در آستانه دهمین سالروز پیروزی انقلاب سفید ایران سپاس خود و کارگران سراسر ایران را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر طراح و پرچم دار انقلاب ایران تقدیم می‌دارد (احسنت) انقلاب سفید برای ملت ایران بخصوص کارگران همه چیز به ارمغان آورد به کارگران امکان داد تا در تمام رشته‌ها استعداد خود را نشان دهند در رشته ورزش که از سه سال قبل در اجرای منویات شاهنشاه آریامهر برای توسعه و تعمیم ورزش کارگران وزارت کار و امور اجتماعی نخستین دوره مسابقات کارگران را در سراسر ایران اجرا نمود امسال در سومین دوره مسابقات کارگران در ۱۴ رشته مردان و ۸ رشته زنان برگزار شد با راهنمایی والا حضرت شاهپور غلامرضا پهلوی که حسب الامر شاهنشاه اریامهر ریاست شورای عالی ورزش و تفریحات سالم کارگران به ایشان محول شده است امر فرمودند وزیر محترم کار و امور اجتماعی به منظور توسعه هر چه بیشتر ورزش و تفریحات سالم بعدازظهر روز یکشنبه سوم دیماه این مسابقات را در یک اجتماع بزرگ و پرشور در استادیوم ورزشی کارگران افتتاح نمودند و تا غروب شنبه دهم دیماه ۱۳۵۱ ادامه داشت در این مسابقات مانند مسابقات قهرمانی جهانی به طور واقع می‌توانیم بگوییم یک المپیک کوچک کارگری برای اولین بار در ایران تشکیل گردید از این ۶۶۵ نفر قهرمان وزارت کار و امور اجتماعی پذیرائی نموده است به افتخار ورود این ورزشکار به تهران از طرف جناب آقای دکتر کلانی دبیرکل حزب ایران نوین و سازمان کارگران ضیافت شام داده شد که موجب سپاسگزاری است از طرف جناب دکتر مجیدی وزیر کار و جناب شهردار تهران و جناب مدیر عامل شرکت دخانیات ضیافت‌های شام ترتیب داده شد جناب آقای پهلبد وزیر فرهنگ و هنر از ورزشکاران دعوت نمودند که از برنامه‌های تالار رودکی و تاتر سالن بیست و پنج شهریور استفاده نمودند از طرف ئزارت کار به مناسبت دهه انقلاب جام کارگر بنام انقلاب سفید شاه و مردم نامگذاری شده است و ۲۲ عدد کاپ بنام انقلاب ششم بهمن نامگذاری شده است که در پایان دهه اول انقلاب بدست والا حضرت شاهپور غلامرضا پهلوی به تیم‌های برنده اعظا می‌گردد کارگران در این اردوی ورزشی نظم و انضباط شایسته‌ای از خود نشان داده‌اند و ثابت نمودند که در هر رشته‌ای قابل پیشرفت و ترقی می‌باشند موفقیت وزارت کار را در اجرای منویات شاهنشاه اریامهر در راه بهبود زندگی باز هم بهتر برای کارگران آرزو می‌نمایم (احسنت).

در پایان لازم می دانم کارهای انجام شده توسط اداره تفریحات سالم وزارت کار و امور اجتماعی در چند سال اخیر بغیر از مسائل و موارد ورزشی که در کلیه مسائل رفاه کارگران اقدامات شایان توجهی نموده است فهرست وار به عرض برسانم.

۱- استراحتگاههای بندر پهلوی و محمود آباد گسترش یافته است و در سال گذشته حدود بیست هزار کارگر با خانواده هایشان در تابستان از این استراحتگاهها استفاده نمودند.
۲- بزرگترین سازمان هنری کارگران بنام مرکز هنری کارگران ایران چند ماه قبل در تهران افتتاح شد در این مرکز در حال حاضر ۱۳۰ نفر کارگر شبها و هنر تعیین شده‌اند هنر اموزان کارگر را تعلیم می‌دهند.
۳- درده استان و شهرستان مراکز رفاه کارگری تاسیس یافته است و کارگران در این مرکز علاوه بر ورزش برنامه‌های هنری و برنامه‌های تعلیمی انجام می‌دهند.
۴- تا آخر سال ۱۳۵۱ چهار مرکز رفاه دیگر افتتاح خواهد شد.
۵- هفته‌ای سه شب در استادیوم کارگران تهران فیلم سینمائی داده می‌شود و هر ماه بین پنج تا ده شب کارگران برنامه تاتر دارند.
۶- وزارت کار و امور اجتماعی برای هر قسمت از امور رفاهی کارگران اساسنامه و آئین نامه‌های خاصی تدوین کرده است و یک نکته مهم این است که در جزو هیئت امنا باشگاههای کارگری استراحتگاهها کارگران عضویت دارند و حتی در شورایعالی ورزش و تفریحات سالم کارگران ایران یک نفر نماینده مجلس شورای ملی نماینده کارگران جناب آقای مجتبی رشیدی عضویت دارد.
۷- وزارت کار و امور اجتماعی به زودی همه انجمن‌های ورزشی کارگران را با اختیارات تام تشکیل خواهد داد مسلما با تشکیل این انجمنها باز هم گامی بزرگتر در راه ورزش کارگران برداشته خواهد شد (احسنت – احسنت).

رئیس – اقای مهندس خسروی تشریف بیاورید.

مهندس خسروی – با اجازه مقام معظم ریاست نمایندگان محترم.

برای این جانب کمال مباهات و افتخار است که به نمایندگی از طرف مردم شاهدوست و وطن پرست شهرستان الیگودرز فرا رسیدن سالروز دهه انقلاب مقدس شاه و مردم را به پیشگاه مبارک رهبر عالیقدر ملت ایران شاهنشاه آریامهر تبریک و تهنیت عرض نمایم (احسنت).

منشور انقلاب شاه و مردم زیربنای مجد و عظمت دیرینه این مرز و بوم را بنیان نهاد و دهقانان از بند رسته صدای شادی و امید سر دادند و رژیم پوسیده ارباب و رعیتی از مهد ازادگان رخت بر بست. کارگر ایرانی زندگی نوینی یافت زن ایرانی به حقوق حقه خود رسید و تحت تعالیم و رهبری خردمندانه پیشوای عظیم الشان ایران این همه تحولات عظیم و شکوهمند صنعتی – کشاورزی – علمی – اقتصادی – هنری در این مدت کوتاه نصیب ملت عزیز ما باشد و از این راه اینده‌ای درخشان تر و فردائی بهتر را برای ملت نجیب و اصیل ایران انتظار داریم و به پیروزیهای تاریخی و به افتخارات علمی و صنعتی و به افرینشهای هنری که در اجرای اهداف عالیه شاهنشاه بزرگمان نصیبمان شده است مباهات می‌کنیم و سربلندیم و سپاس بی پایان خود را به پیشگاه مبارکشان تقدیم می‌داریم.

چگونه ممکن است هم زبان با میلیونها هم وطن ازاده خود غریو شوق و شعف بر زبان نیاوریم و قلب‌های خود را از شادی و سرور لبریز نسازیم و هم آهنگ و هم اوای میلیونها ایرانی پاک نهاد مراتب سپاس خود را به پیشگاه رهبر انقلاب ایران تقدیم نداریم (صحیح است – احسنت).

انقلاب اصیل شاه و مردم انقلاب علم و هنر و کوشش و تلاش برای رفاه وآسایش میلیونها نفر مردم دلیر و فداکار این مرز و بوم مقدس بوده و پیشرفتها و ترقیات ده ساله اخیر که به فرمان شاهنشاه عزیز نصیب کشور و ملت گردید زبان زد خاص و عام و موجب شگفتی جهانیان است و مجد و عظمت شاهنشاهی این سرزمین کهنسال را در افکار تمام جهانیان صد چندان کرده است (صحیح است).

در جهان پر تلاطم امروز که معضلات ناشی از برخورد عقاید و آرا تشنجات بین المللی اختلافات نژادی و تهدید جنگلهای خانمانسوز قسمتی از بلایا و مصائب آن را تشکیل می‌دهد چگونه می‌توانیم از موهبت ثبات و امنیتی که بر رهبری شاهنشاه عالیقدر نصیب ما شده است شکرگذار نباشیم.

میهن عزیز ما طی دو هزار و پانصد سال تاریخ پر افتخار خود هم چنان سر بلند و سر افراز به جای مانده است و همواره مهد دلیران و آزادگان بوده و عرصه پهناوری است که گاهواره تمدن بشری را در خود جای دادهو کانون فرهنگ و هنر و الهام بخش شعرا و هنرمندان بوده است و از برکات اندبشه‌های فیاض و تابناک شاهنشاه دانش پرور خود امروزه نام ایران و ایرانی در اقصی نقاط جهان طنین انداز است و سیمای انقلاب شکوفان اجتماعی و اقتصادی ما هر لحظه متجلی تر می‌شود و در دورترین نقاط کشور مدارس تازه‌ای تاسیس می‌گردد و به همت سپاهیان انقلاب نور دانش و بینش بر سراسر مملکت و خاصه مناطق روستائی ان می‌تابد سدهای جدید ساخته می‌شود ذوب آهن ایران به کار می‌افتد دانشگاهها تاسیس می‌شود صنعت نفت ایران مقام اصلی خود را در جهان پیدا می‌کند ارتش شاهنشاهی ایران مقام شامخ خود را در جهان پیدا می‌کند ارتش شاهنشاهی ایران مقام شامخ خود را بین دول راقیه می‌یابد معادن مس و سرب و فلزات دیگر و منابع طبیعی پر ارزش ما استخراج می‌شود و هزاران کارخانه تازه احداث می‌گردد قطب‌های کشاورزی بوجود می‌آید شرکتهای سهامی زراعی مکانیزه شدن کشور و عمران و آبادی را نوید می‌دهد و شرکتهای تعاون روستائی زندگی زراعین کشور را بهبود کامل می‌بخشد و در سازندگی ایران نوین شور و شعفی که در خور انقلاب اصیل و خجسته ما است به چشم می‌خورد از این روست که تمام آحاد و افراد ملت ایران دهه انقلاب شاه و مردم را با فر و شکوه هر چه تمامتر جشن می‌گیرند و بدین وسیله به تمام جهانیان ثابت می‌کنیم که علیرغم دشمنان خائن و بدنهاد ایران ملت عزیز ما سربازان جانباز و فداکار شاهنشاه محبوب خود هستند و زیر لوای پرچم مقدس ایران با مجاهدت و فداکاری و از خود گذشتگی تحت رهبری شاهنشاه عالیقدر خود بر همه مشکلات و معضلات و ناملایمات زمان ان شاالله فایق خواهیم آمد و به دروازه طلائی تمدن بزرگ که خواست شاهنشاه عزیزمان می‌باشد ان شاالله در آتیه نزدیکی خواهیم رسید. در خاتمه عرایضم نیازمندیهای شهرستان الیگودرز حوزه انتخابیه خود را به طور اختصار و فهرست وار به عرض جناب آقای هویدا تخست وزیر محبوب و وزرا محترم کابینه ایشان می رسانم و در عین حال از جناب آقای دکتر ولیان وزیر محترم تعاون و امور روستاها و جناب آقای مهندس خلخالی معاونت محترم وزارت تعاون و امور روستاها که به فرمان مبارک شاهنشاه آریا مهر با ایجاد دو شرکت سهامی زراعی وسیع در خطه زرخیز شهرستان الیگودرز موجب مکانیزه شدن کشاورزی و بالا رفتن سطح تولیدات کشاورزان و عمران و آبادی این منطقه شده‌اند تشکر می‌نماید و چون منطقه الیگودرز به علت موجودیت طبیعی خود استعداد تشکیل چندین شرکت سهامی زراعی دیگر را هم دارد علیهذا امیدوار است در این مورد هم در اتیه اقدام فرمایند هم چنین از جناب آقای مهندس شالچیان وزیر محترم راه و جناب آقای مهندس وثیق معاونت محترم وزارت راه که در سال جاری دستور ایجاد راه فرعی مذکور ساخته شده تشکر می‌نمایم راه مذکور کلا قریب به ۸۵ کیلومتر خواهد بود که با ایجاد راه فرعی فوق الذکر در حدود سی هزار نفر از مردم شاهدوست و وطنپرست بخش زز و ماهرو که یکی از مناطق بسیار زیبا و در عین حال منطقه کشاورزی و دام داری بسیار خوبی می‌باشد و قرنها جاده ارتباطی با شهر خود نداشته‌اند بدین وسیله به شهر الگودرز وصل می‌شوند و ایجاد این راه فرعی که در حقیقت باید آن را راه اصلی نام گذاشت موجب عمران و آبادی منطقه مذکور خواهد شد و در اقتصاد شهرستان البگودرز بسیار موثر خواهد بود همچنین از جناب خانم فرخ رو پارسای وزیر محترم آموزش و پرورش که در سال گذشته و سال جاری با اعزام بیش از پانزده لیسانسه و حواله اعتبارات قابل توجه برای ساختمان دبیرستانها و دبستانها در شهر الگودرز و قرا و قصبات ان موجب رضایت و رفاه خانواده‌های دانش آموزان این شهرستان گردیده‌اند کمال تشکر و امتنان را دارد و مسلما در سالهای آتیه با برنامه‌های وسیعتر برنامه‌های آموزش و پرورش در این شهرستان اجرا خواهد شد اکنون نیازمندیهای این شهرستان را فهرست وار تقدیم می‌دارد.

۱- ایجاد آب بند بر روی رودخانه معروف به مور زرین و دره دائی را که قبلا هم مطالعات و بررسیهای فنی روی ان تا حدودی انجام گردیده با ساختن آب بند مذکور کمبود آب مورد نیاز جهت امور کشاورزی و باغات شهر الیگودرز و دهات تابعه که از آب مذکور مشروب می‌شوند تامین خواهد شد.
۲- تامین برق شبانه روزی شهر الیگودرز و بخش‌های تابعه آن (ازنا – چمن سلطان – شول آباد و غیره).
۳- توسعه و تکمیل لوله کشی در شهر الیگودرز و بخش‌های تابعه ان (ازنا – چمن سلطان – شول آباد و غیره)
۴- تکمیل اسفالت خیابانها و کوچه‌های شهر الگودرز و ازنا و بخشهای تابعه.
۵- ساختن درمانگاههای بهداشتی در مناطق عشایری از قبیل بخش ززو ماهر و – بخش زلقی در مراکز بخش‌ها.
۶- تکمیل جاده فرعی الیگورز به شمول آباد در سال اتیه و ایجاد راههای فرعی بین ازنا به شازند و همچنین احداث راه فرعی الگودرز به قلعه پاچه زلقی.
۷- تکمیل و تجهیز بیمارستان و زایشگاه شهر الگودرز و درمانگاههای ازنا و چمن سلطان و سایر بخش‌های تابعه.
۸- ایجاد چندین درمانگاه بهداشتی از ثابت یا سیار در مناطق عشایری در مراکز بخش‌های زز و ماهرو و زلقی (شول اباد – قلعه پاچه – قپاگرگ).
۹- ایجاد راههای فرعی بین قراء و قصبات تابعه شهرستان الیگودرز.
۱۰- اسفالت کامل راه الیگودرز به خمین و راه الیگودرز به ازنا و ازنا به درود.
۱۱- تکمیل ساختمان استادیوم ورزشی شهر الیگودرز و احداث استادیوم ورزشی در شهر ازنا.
۱۲- تاسیس و ساختمان خانه جوانان در شهرهای الیگودرز و ازنا.
۱۳- ایجاد ایستگاههای دامپزشکی و دامپروری جهت تامین نیازمندیهای دام داران و توسعه دام داری در بخش‌های مستعد این شهرستان.
۱۴- ایجاد تعمیرگاه کشاورزی در مرکز شهر با تهیه وسایل کامل و کافی و وسایل یدکی و اعزام متخصصین فنی مربوطه در حال حاضر صدها تراکتور و ماشین آلات کشاورزی در بخش‌های مربوطه مشغول به کار هستند ولیاز لحاظ تعمیرات فنی در زحمت می‌باشند.
۱۵- تکمیل ساختمان سد ساحلی شهر الیگودرز و ایجاد پلهای مربوطه روی رودخانه داخل شهر.
۱۶- ایجاد حداقل ۶۰ دستگاه خانه‌های سازمانی برای کارمندان دولت در شهر الیگودرز و ازنا.
۱۷- بنای ساختمانهای دولتی از محل اعتبارات وزارتخانه‌ها مربوطه در شهر الیگودرز و ازنا.
۱۸- ایجاد دو دبیرستان حرفه‌ای برای تربیت کار اموزانی در شهر الیگودرز و ازنا.
۱۹- ایجاد دانش سرای کشاورزی در مرکز شهر الیگودرز.
۲۰- ایجاد دبستانها و دبیرستانها در بخش‌های تابعه به خصوص در مناطق عشایری (احسنت)

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل.

رئیس – نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به لایحه تاسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به لایحه تاسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران و ارسال به مجلس سنا.

رئیس – وارد دستور می‌شویم گزارش شور دوم تاسیس شورایعالی شهر سازی و معماری ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون آبادانی و مسکن به مجلس شورای ملی.

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه ۲۹ آذرماه ۱۳۵۱ با حضور معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شماره ۱۶۸۳۲-۱۳۵۱/۳/۲۰ دولت راجع به تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۳۸۷ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرد و با اصلاحاتی بشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور دوم ان را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تاسیس شورای عالی شهر سازی و معماری ایران.

ماده ۱- نظر به ضرورت هماهنگ کردن برنامه‌های شهرسازی به منظور ایجاد محیط زیست بهتر برای مردم کشور و همچنین سعی در اعتلای هنر معماری سنتی و ملی و ارائه ضوابط و جنبه‌های اصیل آن با در نظر گرفتن روشهای نوین علمی و فنی و در نتیجه یافتن شیوه‌های اصولی و مناسب ساختمانی در مناطق مختلف کشور با توجه به شرایط اقلیمی و طرز زندگی و مقتضیات محلی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تاسیس می‌شود.

ماده ۲- وظایف شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به شرح زیر است:

۱- تهیه پیشنهادهای لازم در مورد سیاست کلی شهرسازی برای طرح در هیات وزیران.
۲- اظهار نظر نسبت به پیشنهادها و لوایح شهرسازی و مقررات مربوط به طرحهای جامع شهری که شامل منطقه بندی نحوه استفاده از زمین – تعیین مناطق صنعتی – بازرگانی – اداری – مسکونی – تاسیسات عمومی – فضای سبز و سایر نیازمندیهای عمومی شهر می‌باشد.
۳- بررسی و تصویب نهائی طرحهای جامع شهری و تغییرات انها خارج از حدود نقشه‌های تفضیلی.
۴- تصویب معیارها و ضوابط و آئین نامه‌های شهر سازی.

ماده ۳- اعضای شورای عالی شهرسازی و معماری ایران عبارتند از:

۱- وزیر آبادانی و مسکن
۲- وزیر کشور
۳- وزیر اقتصاد
۴- وزیر فرهنگ و هنر
۵- وزیر آب و برق
۶- وزیر کشاورزی و منابع طبیعی
۷- وزیر جنگ
۸- مدیر عامل سازمان برنامه

ریاست شورای عالی شعرسازی و معماری ایران با وزیر آبادانی و مسکن خواهد بود.

تبصره ۱- در مورد بررسی طرح‌های جامع شهری و تغییرات انها نظرات استاندار یا فرماندار کل و انجمن شهرستان و انجمن شهر و شهردار و کارشناسان ذیصلاح وزارتخانه‌های مربوط کسب و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تبصره ۲- جلسات شورا با حضور اکثریت اعضا رسمیت خواهد داشت و تصمیمات شورا یا حداقل ۵ رای معتبر خواهد بود.
تبصره ۳- در صورتی که هر یک از اعضای شورا نتواند شخصا در هر یک از جلسات شورا شرکت کند یکی از معاونان خود را بعنوان قائم مقام به شورا اعزام خواهند داشت.

ماده ۴- وزارت آبادانی و مسکن به جای دبیرخانه شورای عالی شهرسازی در تشکیلات خود واحدی ایجاد می‌کند که تحت نظر معاون شهرسازی و معماری آن وزارت وظایف زیر را انجام دهد.

۱- بررسی و اظهار نظر در مورد طرح‌های جامع شهری از طریق کمیته‌های فنی که اعضای ان به انتخاب اعضای شورای عالی شهرسازی و موسسات ذیربط تعیین می‌شوند.
۲- تهیه معیارها و ضوابط و آئین نامه‌های شهر سازی.
۳- نظارت در تهیه طرحهای شهری (اعم از جامع و تفصیلی) و جلب نظر انجمن شهر و شهرداری مربوط در حین تهیه طرحهای تفصیلی.
۴- نظارت در اجرای مراحل مختلف طرحهای تفصیل شهری.
۵- ابلاغ مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به وزارتخانه‌ها و سازمانها مسئول و ارشاد و راهنمائی دستگاههای مربوط در مورد مسائل ناشی از اجرای طرحهای جامع شهری.
۶- ایجاد یک مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی شهرسازی و معماری.
۷- جمع آوری اطلاعات و آمار اقتصادی و اجتماعی و شهرسازی و معماری
۸- تشکیل نمایشگاهها از کارهای مختلف معماری و شهرسازی با همکاری سازمانهای مربوط و انجام مسابقات شهرسازی و معماری و تشکیل کنفرانسهای لازم به منظور نیل به هدفهای مذکور در این قانون.
تبصره – شهرداری پایتخت از شمول بند ۴ و طرحهای تفصیلی موضوع بند ۳ مستثنی می‌باشد.

ماده ۵- بررسی و تصویب طرح‌های تفصلی شهری و تغییرات انها در هر استان یا فرمانداری کل (به استثنای پایتخت) به وسیله کمیسیونی به ریاست استاندار یا فرماندار کل و به عضویت رئیس انجمن شهرستان وشهر و شهردار و نمایندگان مهندس مشاور تهیه کننده طرح انجام می‌شود. این تغییرات اگر در اساس طرح جامع شهری موثر باشد باید به تایید شورای عالی شهر سازی برسد.

ماده ۶- شهرداریها مکلف به اجرای مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران طبق مفاد ماده ۲ می‌باشند در مورد نقشه‌های تفصیلی آن قسمت که به تصویب انجمن شهر برسد برای شهرداری لازم لااجرا خواهد بود.

تبصره – در موارد ابهام و اشکال و اختلاف نظر در نحوه اجرای طرحهای جامع و تفصیلی شهری موضوع در شورای عالی شهرسازی مطرح و نظر شورای عالی قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.

ماده ۷- کلیه سازمانهای دولتی و وابسته به دولت مکلفند در صورت درخواست وزارت آبادانی و مسکن هر نوع اطلاعات مربوط به وظایف شورای عالی شهرسازی و معماری را در اختیار وزارت مذکور بگذارند.

ماده ۸- عقد قراردادهای مربوط به نقشه‌های جامع شهری با مهندسین مشاور و هم چنین تهیه شرح وظیفه فنی برای تهیه طرحهای مذکور موکول به کسب نظر از وزارت ابادانی و مسکن خواهد بود.

ماده ۹- ائین نامه اجرائی این قانون از طرف وزارت آبادانی و مسکن و وزارت کشور تهیه و پس از تایید شورای عالی شهرسازی و معماری به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۰- مواد ۹۷ و ۹۸ اصلاح پار ه‌ای از مواد قانون شهرداری و قوانین و مقررات مغایر با مفاد این قانون از تاریخ تصویب این قانون ملغی است.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن – مهندس احتشام شهیدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ. هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۳۸۷ چاپ شده است مطرح و اصلاحات کمیسیون ابادانی و مسکن را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر – مجید محسنی مهر.

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران را که گزارش شور اول ان به شماره ۳۸۷ چاپ شده است مطرح و اصلاحات کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر – مجید محسنی مهر.

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تاسیس شورای عالی شهر سازی و معماری ایران را که گزارش شور اول ان به شماره ۳۸۷ چاپ شده است مطرح و اصلاحات کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد – محمد ابراهیم نیک پور.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۹ اذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۳۸۷ چاپ شده است مطرح و اصلاحات کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور – غضنفری.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای امور اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تاسیس شورای عالی شهر سازی و معماری ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۳۸۷ چاپ شده است مطرح و اصلاحات کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – رضا پیرزاده.

رئیس – ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- نظر به ضرورت هماهنگ کردن برنامه‌های شهرسازی به منظور ایجاد محیط زیست بهتر برای مردم کشور و همچنین سعی در اعتلای هنر معماری ایران از طریق شناخت سبکهای مختلف معماری سنتی و ملی و ارائه ضوابط و جنبه‌های اصیل آن با در نظر گرفتن روشهای نوین علمی و فنی و در نتیجه یافتن شیوه‌های اصولی و مناسب ساختمانی در مناطق مختلف کشور با توجه به شرایط اقلیمی و طرز زندگی و مقتضیات محلی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تاسیس می‌شود.

رئیس – در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده اول رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر بر خاستند) تصویب شد ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- وظایف شورای عالی شهر سازی و معماری ایران بشرح زیر است:

۱- تهیه پیشنهادهای لازم در مورد سیاست کلی شهرسازی برای طرح در هیات وزیران.
۲- اظهار نظر نسبت به پیشنهادها و لوایح شهرسازی و مقررات مربوط به طرحهای جامع شهری که شامل منطقه بندی نحوه استفاده از زمین – تعیین مناطق صنعتی – بازرگانی – اداری – مسکونی – تاسیسات عمومی – فضای سبز و سایر نیازمندی‌های عمومی شهر می‌باشد.
۳- بررسی و تصویب نهائی طرحهای جامع شهری و تغییرات انها خارج از حدود نقشه‌های تفصیلی.
۴- تصویب معیارها و ضوابط و آئین نامه‌های شهر سازی.

رئیس – در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده دوم رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- اعضای شورای عالی شهرسازی و معماری ایران عبارتند از:

۱- وزیر آبادانی و مسکن
۲- وزیر کشور
۳- وزیر اقتصاد
۴- وزیر فرهنگ و هنر
۵- وزیر آب و برق
۶- وزیر کشاورزی و منابع طبیعی
۷- وزیر جنگ
۸- مدیر عامل سازمان برنامه

ریاست شورای عالی شهرسازی و معماری ایران با وزیر آبادانی و مسکن خواهد بود.

تبصره ۱- در مورد بررسی طرح‌های جامع شهری و تغییرات انها نظرات استاندار یا فرماندار کل و انجمن شهرستان و انجمن شهر و شهردار و کارشناسان ذیصلاح وزارتخانه‌های مربوط کسب و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تبصره ۲- جلسات شورا با حضور اکثریت اعضا رسمیت خواهد داشت و تصمیمات شورا با حداقل ۵ رای معتبر خواهد بود.
تبصره ۳- در صورتی که هر یک از اعضای شورا نتواند شخصا در هر یک از جلسات شورا شرکت کند یکی از معاونان خود را به عنوان قائم مقام به شورا اعزام خواهند داشت.

رئیس – در ماده سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- وزارت آبادانی و مسکن به جای دبیرخانه شورای عالی شهر سازی در تشکیلات خود واحدی ایجاد می‌کند که تحت نظر معاون شهر سازی و معماری ان وزارت وظایف زیر را انجام دهد.

۱- بررسی و اظهار نظر در مورد طرح‌های جامع شهری از طریق کمیته‌های فنی که اعضای آن به انتخاب اعضای شورای عالی شهر سازی و موسسات ذیربط تعیین می‌شوند.
۲- تهیه معیارها و ضوابط و آئین نامه‌های شهر سازی.
۳- نظارت در تهیه طرحهای شهری (اعم از جامع و تفصیلی) و جلب نظر انجمن شهر و شهرداری مربوط در حین تهیه طرحهای تفصیلی.
۴- نظارت در اجرای مراحل مختلف طرحهای تفصیلی شهری.
۵- ابلاغ مصوبات شورای عالی شهر سازیو معماری ایران به وزارتخانه‌ها و سازمانهای مسئول و ارشاد و راهنمائی دستگاههای مربوط در مورد مسائل ناشی از اجرای طرحهای جامع شهری.
۶- ایجاد یک مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی شهر سازی و معماری.
۷- جمع آوری و اطلاعات و آمار اقتصادی و اجتماعی و شهرسازی و معماری.
۸- تشکیل نمایشگاهها از کارهای مختلف معماری و شهرسازی با همکاری سازمانهای مربوط و انجام مسابقات شهر سازی و معماری و تشکیل کنفرانسهای لازم به منظور نیل به هدفهای مذکور در این قانون.
تبصره – شهرداری پایتخت از شمول بند ۴ و طرح‌های تفصیلی موضوع بند ۳ مستثنی می‌باشد.

رئیس – در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۴ رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ – بررسی و تصویب طرح‌های تفصیلی شهری و تغییرات آنها در هر استان یا فرمانداری کل (به استثنای پایتخت) به وسیله کمیسیونی به ریاست استاندار یا فرماندار کل و به عضویت رئیس انجمن شهرستان و شهر و شهردار و نمایندگان وزارت فرهنگ و هنر و آبادانی و مسکن و نماینده مهندس مشاور تهیه کننده طرح انجام می‌شود این تغییرات اگر در اساس طرح جامع شهری موثر باشد باید به تایید شورای عالی شهر سازی برسد.

رئیس – در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۵ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- شهرداریها مکلف به اجرای مصوبات شورای عالی شهر سازیو معماری ایران طبق مفاد ماده ۲ می‌باشند در مورد نقشه‌های تفصیلی ان قسمت که به تصویب انجمن شهر برسد برای شهرداری لازم الاجرا خواهد بود.

تبصره – در موارد ابهام و اشکال و اختلاف نظر در نحوه اجرای طرحهای جامع و تفصیلی شهری موضوع در شورای عالی شهر سازی مطرح و نظر شورای عالی قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.

رئیس – در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۶ رای می‌گیریم خانم‌ها و اقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- کلیه سازمانهای دولتی و وابسته به دولت مکلفند در صورت درخواست وزارت ابادانی و مسکن هر نوع اطلاعات مربوط به وظایف شورای عالی شهرسازی و معماری را در اختیار وزارت مذکور بگذارند.

رئیس – در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۷ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- عقد قراردادهای مربوط به نقشه‌های جامع شهری با مهندسین مشاور و همچنین تهیه و شرح وظیفه فنی برای تهیه طرحهای مذکور موکول به کسب نظر از وزارت آبادانی و مسکن خواهد بود.

رئیس – در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۸ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ – آئین نامه اجرائی این قانون از طرف وزارت آبادانی و مسکن و وزارت کشور تهیه و پس از تایید شورای عالی شهرسازی و معماری به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

رئیس – در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۹ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهس می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰ – مواد ۹۷ و ۹۸ اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و قوانین و مقررات مغایر با مفاد این قانون از تاریخ تصویب این قانون ملغی است.

رئیس – در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۰ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است. نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به لایحه اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به موسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به لایحه اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به موسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ و ارسال به مجلس سنا.

رئیس – گزارش شور دوم اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به موسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون آبادانی و مسکن به مجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه ۲۹ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر بهرون معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شماره ۴۸۵۲ – ۱۳۵۱/۳/۸ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به موسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ را که گزارش شور اول ان به شماره ۵۰۶ چاپ شده است مطرح کرد و مصوبه شور اول را عینا به شرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش شور دوم ان را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به موسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳

ماده واحده – به دولت اجازه داده می‌شود از ابنبه و اراضی متعلق به خود که مورد احتیاج نباشد به منظور ایجاد تاسیسات و استفاده به موسسات عام المنفعه – خیریه – درمانی – فرهنگی – آموزشی – ورزشی – امدادی و اجتماعی که به صورت غیر انتفاعی اداره شوند نبا به پیشنهاد وزارت ابادانی و مسکن و تصویب هیات وزیران بدون اخذ بها واگذار نماید. ابنیه و اراضی واگذار شده و مستحدثات دران عینا و منفعتا تحت هیچ عنوان قابلیت انتقال به غیر ندارد.

تبصره ۱- مساحت زمین مورد تقاضا و مدت لازم برای ایجاد تاسیسات در ان به تشخیص وزارت آبادانی و مسکن باید متناسب با طرح مربوط باشد.
تبصره۲ – موسسه عام المنفعه تقاضاکننده زمین باید اعتبار لازم را برای اجرای طرح خود دراختیار داشته باشد.
تبصره ۳- در صورتی که ظرف مدت مقرر در تصویب نامه طرح مربوط اجرا نشود و یا برخلاف منظوری که از واگذاری آن بوده است مورد استفاده قرار گیرد ابنیه و اراضی و مستحدثات واقع در ان به دولت مسترد خواهد شد.
تبصره ۴- در صورت انحلال یا رفع نیاز موسسه تقاضاکننده ابنیه و اراضی و مستحدثات واقع در آن به دولت مسترد خواهد شد.
تبصره ۵- اراضی دولتی واقع در خارج از محدوده شهرها از شمول مقررات این قانون مستثتی است و در مورد واگذاری انها طبق قوانین و مقررات مربوط عمل خواهد شد.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن – مهندس احتشام شهیدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به موسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ را که گزارش شور اول ان به شماره ۵۰۶ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون آبادانی و مسکن را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورامی ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – دکتر سید محد رضا تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۷ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به موسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ را که گزارش شور اول آن به شماره ۵۰۶ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون آبادانی و مسکن را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس – ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهار نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه باورقه اخذ رای می‌شود.

(اسامی خانم‌ها و آقایان نمایندگان به ترتیب زیر وسیله منشی آقای مهندس صائبی اعلام و در محل نطق اخذ رای به عمل آمد.

آقایان مهندس فرخ – فرنود – دکتر فروزین – فهیمی – قاضی زاده – قدردان – خانلر قراچورلو – محمد ولی قراچورلو – دکتر قهرمان – کاسمی – کسرائی - کلانتری هرمزی – کمالوند – ک. رانلو – کورس – مهندس کیا – دکتر کیان – کیوان – دکتر لقمان ادهم – دکتر متین – مجد محدث زاده – محسنی مهر – دکتر مرتضوی – مرندی – اکبر مسعودی – دکتر مشایخی – مظاهری – مظهری – دکتر معظمی – معیری – مهندس امیر قاسم معینی – مهندس عبدالحمید – معینی – مهندس معینی زند – دکتر منتظری – دکتر موثقی – مجید موسوی ماکوئی – مهاجرانی – مهدوی اردستانی – میر افضل – ناروئی – ناصر زاده – دکتر نصیری – مهندس نظمی – نیک پور – نیک روش – دکتر وحید نیا – دکتر وفا – تیمسار همایونی – دکتر زعفرانلو – دکتر زهرائی – سراج الدینی – خانم دکتر سرخوش – محمد مهدی سعادت – محد رضا سعادت فرد – دکتر سعید – سعید وزیری – خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ – مهندس سهم الدینی - شاخوئی – شاهنده – شریفها – دکتر شکرائی – دکتر شمس – شهرستانی – شیخ الاسلامی – صائب – مهندس صائبی – دکتر صالحی – دکتر میر وجیه الله صدر – صدقیانی زاده – دکتر صفائی – خانم صفی نیا – دکتر صمد زاده – خانم دکتر صنیع – دکتر صوفی خلیلی – دکتر محمود ضیائی – دکتر رازانی – خانم دکتر طالقانی – طلوعی – عباس میرزائی – دکتر غلامرضا عدل – مهندس فیروز عدل – عزیز مرادی – دکتر عسکری – دکتر علومی – دکتر غنی – فتوحی – عبدالحسین آموزگار – خانم دکتر غنی – فتوحی – عبدالحسین آموزگار – خانم دکتر آصف زاده – خانم ابتهاج سمیعی – مهندس احتشام اربابی – مهندس اردلان – مهندس اسدی لنگرودی – اسعد رزم آرا – دکترا سکوئیان – اسلامی نیا –دکتر اعتمادی – خانم اقبال – دکتر الموتی – دکتر امامی خوئی – خانم امیر ابراهیمی – امیر احمدی – دکتر شفیع امین – انشا – دکتر انوشیروانی – اوحدی – اولیا شیرازی – اهری – ایمان زهرائی – بدرخانی – بدرصالحیان – مهندس بدیعی – دکتر برادر – دکتر برزگر – دکتر حیدر قلی برومند – مهندس علی برومند – بوداغ زاده – بوشهری – غلامرضا – بهادری – دکتر سعید بهادری ـ دکتر حبیب اله بهبهانی – مهندس عنایت بهبهانی – دکتر بهزادی – بهنیا – دکتر بیت منصور – دکتر بیگلری – پدرامی – دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی – پزشکی – پسیان – دکتر پناهی – پوربابائی – پور بردباری – دکتر پیر – پیرزاده – دکتر تنکابنی – دکتر توانا – توسلی – دکتر جزایری- جعفری – مهندس اسمعیل جلالی – جندقی – خانم جهانبانی – جهانشاهی – جهانی – چنگیزی – دکتر حاتم – دکتر حبیب اللهی – تیمسار حکیمی – حی – حیدری – خانقاهی – مهندس خسروی – دکتر خسروی کردستانی – تیمسار دکتر خطیب شهیدی – خورشید – داروئی – دشتی – خانم دکتر دولتشاهی – دولو – دیهیم – ذوالفقاری – دکتر راد – دکتر رشتی – دکتر رشید یاسمی – حسام الدین رضوی – دکتر رفیعی – دکتر رهنوردی – ریاضی – ریگی – مهندس عباس زاهدی – دکتر ازاد – محمد علی آموزگار – دکتر ابوالهدی – لنگرودی – احتشامی – اخوی – خانم طلعت اسدی – اکبر امام مردوخ – بختیاریها – پرویزی – تژده – دکتر سعید حکمت – حکمت یزدی – اسماعیل خزیمه – دکتر رئیسی – رامبد – مهندس رهبر – زهتاب فرد – ساگنیان – حاج کریم بخش سعیدی – دکتر شریف امامی – شیخ رضائی – صادقی – دکتر فضل الله صدر – طباطبائی دیبا – فخر طباطبائی – ظفر – فرهاد پور – دکتر محققی – دکتر موسوی امین – نامور – نجدشیبانی.

آرا ماخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید.

  • آراء موافق ۲۲۰ رای.

رئیس – لایحه با ۲۲۰ رای موافق (به اتفاق آرا) تصویب شد برای تصویب مجدد به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

خانمها و آقایان دکتر آزاد – محمد علی آموزگار – دکتر ابوالهدی – لنگرودی – احتشامی – اخوی – خانم طلعت اسدی – اکبر – امام مردوخ – بختیار بختیاریها – پرویزی – تژده – دکتر سعید حکمت – حکمت یزدی – اسماعیل خزیمه – دکتر رئیسی – رامبد – مهندس رهبر – زهتاب فرد – ساگنیان – حاج کریم بخش سعیدی – دکتر شریف امامی – شیخ رضائی – صادقی – دکتر فضل الله صدر – طباطبائی دیبا – فخر طباطبائی – ظفر – فرهاد پور – دکتر محققی – دکتر موسوی امین – نامور – نجدشیبانی – دکتر بیت منصور – دکتر بیگلری – پدرامی – دکتر پرتواعظم – مهندس پروشانی – پزشکی – پسیان – دکتر پناهی – پور بابائی – پور بردباری – دکتر پیر – پیرزاده – دکتر تنکابنی – دکتر توانا – توسلی – دکتر جزایری – جعفری – مهندس اسماعیل جلالی – جندقی – خانم جهانبانی – جهانشاهی – جهانی – چنگیزی – دکتر حاتم – دکتر حبیب اللهی – تیمسار حکیمی – حی – حیدری – خانقاهی – مهندس خسروی – دکتر خسروی کردستانی – تیمسار دکتر خطیب شهدی – خورشید – داروئی – دشتی – خانم دکتر دولتشاهی – دولو – دیهیم – ذوالفقاری – دکتر راد – دکتر رشتی – دکتر رشید یاسمی – حسام الدین رضوی – دکتر رفیعی – دکتر رهنوردی – ریاضی – ریگی – مهندس عباس زاهدی – دکتر زرین پور – دکتر زعفرانلو – دکتر زهرائی – سراج الدینی – خانم دکتر سرخوش – محمد مهدی سعادت – محمد رضا سعادت فرد – دکتر سعید – سعید وزیری – خانم نیره سعیدی – دکتر سنگ – مهندس سهم الدینی – شاخوئی – شاهنده – شریفها – دکتر شکرائی – دکتر شمس – شهرستانی – شیخ الاسلامی – صائب – مهندس صائبی – دکتر صالحی – دکتر میروجیه اله صدر – صدقیانی زاده – دکتر صفایی – خانم صفی نیا – دکتر صمدزاده – خانم دکتر صنیع - دکتر طالقانی – طلوعی – عباس میرزائی – دکتر غلامرضا عدل – مهندس فیروز عدل – عزیز مرادی – دکتر عسکری – دکتر علومی – دکتر غنی – فتوحی – مهندس فرخ فرنود – دکتر فروزین – فهیمی – قاضی زاده – قدردان – خانلر قراچورلو – محمد ولی قراچورلو – دکتر قهرمان – کاسمی – کسرائی – کلانتر هرمزی – کمالوند – کورانلو – کورس – مهندس کیا – دکتر کیان – کیوان – دکتر لقمان ادهم – دکتر متین – مجد – محدث زاده – محسنی مهر – دکتر مرتضوی – مرندی – اکبر مسعودی – دکتر مشایخی – مظاهری – مظهری – دکتر معظمی – معیری – مهندس امیر قاسم معینی – مهندس عبدالحمید معینی – مهندس معینی زند – دکتر منتظری – دکتر موثقی – مجید موسوی – موسوی ماکوئی – مهاجرانی – مهدوی اردستانی – میر افضل – ناروئی – ناصرزاده – دکتر ناوی – دکتر نایبی نجیمی – مهندس نصر – دکتر نصیری – مهندس نظمی – نیک پور – نیک روش – دکتر وحید نیا – دکتر وفا – تیمسار همایونی – دکتر گاگیک – دکتر یزدان پناه – عبدالحسین آموزگار – خانم دکتر آصف زاده – خانم ابتهاج سمیعی – مهندس احتشام شهیدی – احمد – احمدی – اخلاقی – ادیب سمیعی – مهندس اربابی – مهندس اردلان – مهندس اسدی لنگرودی – اسعد رزم آرا – دکتر اسکوئیان – اسلامی نیا – دکتر اعتمادی – خانم اقبال – دکتر الموتی – دکتر امامی خوئی – خانم امیر ابراهیمی – امیر احمدی – دکتر شفیع امین – انشا – دکتر انوشیروانی – اوحدی – اولیا شیرازی – اهری – ایمان زهرائی – بدرخانی – بدر صالحیان – مهندس بدیعی – دکتر برادر – دکتر برزگر – دکتر حیدر قلی برومند – مهندس علی برومند – بوداغ زاده – بوشهری – غلامرضا بهادری – دکتر سعید بهادری – دکتر حبیب اله بهبهانی – مهندس عنایت بهبنانی – دکتر بهزادی – بهنبا.

رئیس – آقای مهندس آموزگار فرمایشی دارید بفرمائید.

مهندس کورس آموزگار (وزیر آبادانی و مسکن) – با اجازه مقام ریاست بنده وظیفه خودم می دانم از کلیه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی اعم از اقلیت و اکثریت از تصویب این دو لایحه تشکر بکنم و از امعان نظر و راهنمائی هائی که در این دو لایحه کردند صمیمانه تشکر بکنم (احسنت)

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به لایحه مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به لایحه مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور و ابلاغ به دولت

رئیس – گزارش کمیسیونها راجع به مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۵ اذرماه ۱۳۵۱ با حضور اقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق لایحه شماره ۳۷۷۶۸-۱۳۵۰/۹/۲ دولت راجع به مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور را که قبلا به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا اصلاحاتی در آن به عمل آورده بود رسیدگی قرار داد و اصلاحات آن مجلس را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور

ماده ۱- هر کسبه منظور اخلال در نظم و امنیت عمومی در تاسیسات فنی آب و برق و گاز و مخابرات دولتی و وسائل و متعلقات انها اعم از سد و کانال و انشعاب لوله کشی و دستگاههای مخابراتی و ارتباطات مملکتی از قبیل تلفن و تلگراف و رادیو و تلویزیون و مکروویو وسائل مربوط که به هزینه دولت یا با سرمایهمشترک دولت و بخش خصوصی یا از طرف بخش خصوصی به منظور استفاده عمومی ایجاد شده مرتکب تخریب یا ایجاد حریق یا از کار انداختن و یا هر نوع خرابکاری دیگر بشود به حبس مجرد از سه تا ده سال محکوم می‌شود و چنان چه مرتکب از کارکنان سازمانهای مربوط باشد به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

در صورتی که اقدامات مذکور منتهی به مرگ شخص یا اشخاص شود مجازات مرتکب اعدام خواهد بود.

ماده ۲- رسیدگی به جرائم مندرج در ماده فوق در صلاحیت دادگاههای نظامی است.

ماده ۳- هر کس وسائل مربوط به تاسیسات مذکور در ماده ۱ این قانون را بدون آنکه منظور او اخلال در نظم و امنیت عمومی باشد سرقت نماید و یا با علم به مسروق بودن به نحوی از انحا تحصیل یا مخی کند و یا مورد معامله قرار دهد برحسب مورد به مجازاتهای مقرر در قانون مجازات عمومی محکوم خواهد شد.

ماده ۴- در صورتی که جرائم مذکور در این قانون به موجب قوانین دیگر مستلزم مجازات شدیدتر باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می‌شود.

ماده ۵- از تاریخ اجرای این قانون، قانون مجازات قطع و تخریب وسائل مخابرات و برق مصوب ۱۳۳۷ ملغی است.

مخبر کمیسیون دادگستری – دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش از کمیسیون آب و برق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه ۳۰ آذرماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق اصلاحات مجلس سنا راجع به لایحه مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آب و برق – مهندس فرخ.

گزارش از کمیسیون پست و تلگرافو تلفن به مجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۱ با حضور آقای کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن و آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق اصلاحات مجلس سنا راجع به لایحه مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن – رضا کمالاتی.

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۵ دیماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق اصلاحات مجلس سنا راجع به لایحه مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات کشور را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

رئیس – نسبت به گزارش کمیسیون‌ها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون‌ها رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس – گزارش شور دوم تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۹ آذرماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۴۶۹۳۲ مورخ ۵۱/۸/۲۴ دولت مربوط به تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن به شماره ۵۰۸ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کار ثابت ارتش شاهنشاهی

ماده ۱- صندوق پس انداز افسران همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی توسط وزارت جنگ در بانک سپه بر طبق مقررات این قانون تاسیس می‌گردد.

ماده ۲- درآمد صندوق پس انداز موضوع این قانون بشرح زیر است:

الف ـ از حقوق پرسنل:

۱ ـ امراء و افسران ارشد ماهانه یک هزار و پانصد (۱۵۰۰)ریال.

۲ ـ افسران جزء و همافران ماهانه یک‌هزار (۱۰۰۰) ریال.

۳ ـ درجه‌داران ماهانه پانصد (۵۰۰) ریال.

ب ـ از بودجه وزارت جنگ:

معادل سهم برداشت شده از حقوق هر یک از پرسنل به شرح مندرج در بند بالا.

ماده ۳ ـ وجوه پس‌انداز از طرف ارتش شاهنشاهی به صورت سپرده ثابت و به نام صاحب پس‌انداز از اعم از سهم پرسنل و سهم وزارت جنگ به طور جداگانه در بانک سپه تودیع می‌گردد و بهره آن برابر مقررات بانکی و با توافق وزارت جنگ و بانک سپه محاسبه و به موجودی صاحب پس‌انداز افزوده می‌شود.

ماده ۴ ـ وجوهی که در اجرای این قانون برای هر یک از افسران. همافران و درجه‌داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی پس‌انداز می‌شود فقط در خاتمه خدمت در ارتش شاهنشاهی (بازنشستگی، معلولیت، باز خرید و انتقال) با بهره متعلقه به آنان پرداخت خواهد شد.

تبصره ـ استعفاکنندگان و اخراج شدگان فقط حق دریافت وجوهی را که از حقوق آنان کسر شده است به اضافه بهره متعلقه به آن خواهند داشت.

ماده ۵ ـ در صورت فوت صاحبان پس‌انداز وجوهی که به نام آنان پس‌انداز شده است اعم از پرداختی پرسنل و پرداختی وزارت جنگ با بهره متعلقه به طور مساوی بین وارث آنان تقسیم خواهد شد.

تبصره ۱ ـ منظور از وراث مذکور در این ماده کسانی می‌باشند که برابر قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی استحقاق دریافت مستمری دارند.

تبصره ۲ ـ در صورتی که متوفی فاقد وراث مندرج در تبصره یک این ماده باشد سهم پرداختی او و بهره متعلقه به آن جزو ما ترک متوفی محسوب می‌شود.

ماده ۶ ـ به موجودی حساب پس‌انداز و بهره متعلقه به آن در موقع پرداخت هیچ‌گونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد.

ماده ۷ ـ کسر و تودیع وجوه مذکور در ماده ۳ این قانون در مورد سهم پرسنل از اول سال ۱۳۵۱ و در مورد سهم وزارت جنگ از اول سال ۱۳۵۲ به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

ماده ۸ ـ آن قسمت از وجوه پس‌انداز بابت سهم وزارت جنگ و بهره آن که طبق مقررات این قانون به پرسنل یا وراث مستمری بگیر آنان قابل پرداخت نیست به ترتیبی که بنا بر پیشنهاد وزارت جنگ به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید برای کمک به ورثه شهداء و بازماندگان صغیر افسران و درجه‌داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

ماده ۹ ـ بانک سپه موظف است برابر آئین‌نامه‌ای که با موافقت بانک مذکور به تصویب وزارت جنگ می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان پس‌انداز به آنان وام پرداخت کند.

شرایط و مبلغ و مدت وام و بهره متعلقه در آئین‌نامه مزبور تعیین می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ رضاپیرزاده

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۵ دی‌ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأسیس صندوق پس‌انداز افسران و درجه‌داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح‌الله جعفری

گزارش شور دوم از کمیسیون دارایی

به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۳ دی ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأسیس صندوق پس‌انداز افسران و درجه‌داران کادر ثابت ارتش

شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس – ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- صندوق پس انداز افسران، همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی توسط وزارت جنگ در بانک سپه بر طبق مقررات این قانون تاسیس می‌گردد.

رئیس – در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- درآمد صندوق پس انداز موضوع این قانون بشرح زیر است:

الف – از حقوق پرسنل:

۱- امرا و افسران ارشد ماهانه یکهزار و پانصد (۱۵۰۰) ریال.
۲- افسران جز و همافران ماهانه یکهزار (۱۰۰۰) ریال.
۳- درجه داران ماهانه پانصد (۵۰۰) ریال.

ب – از بودجه وزارت جنگ معادل سهم برداشت شده از حقوق هر یک از پرسنل بشرح مندرج در بند بالا.

رئیس – در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۲ رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۳- وجوه پس انداز از طرف ارتش شاهنشاهی به صورت سپرده ثابت و بنام صاحب پس انداز اعم از سهم پرسنل و سهم وزارت جنک به طور جداگانه در بانک سپه تودیع می‌گردد و بهره ان برابر مقررات بانکی و با توافق وزارت جنگ و بانک سپه محاسبه و به موجودی صاحب پس انداز افزوده می‌شود.

رئیس – در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۳ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- وجوهی که در اجرای این قانون برای هر یک از افسران همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی پس انداز می‌شود فقط در خاتمه خدمت ارتش شاهنشاهی (بازنشستگی – معلولیت – بازخرید و انتقال) با بهره متعلقه به انان پرداخت خواهد شد.

تبصره – استعفاکنندگان و اخراج شدگان فقط حق دریافت وجوهی را که از حقوق انان کسر شده است به اضافه بهره متعلقه به ان خواهند داشت.

رئیس – در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری شند) نسبت به ماده ۴ رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- در صورت فوت صاحبان پس انداز وجوهی که بنام انان پس انداز شده است اعم از پرداختی پرسنل و پرداختی وزارت جنگ با بهره متعلقه به طور مساوی بین وراث انان تقسیم خواهد شد.

تبصره ۱- منظور از وراث مذکور در این ماده کسانی می‌باشند که برابر قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اساحقاق دریافت مستمری دارند.
تبصره ۲- در صورتی که متوفی فاقد وراث مندرج در تبصره یک این ماده باشد سهم پرداختی او و بهره متعلقه به آن جزو ماترک متوفی محسوب می‌شود.

رئیس – نسبت به ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهار ی نشد) به ماده ۵ رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- به موجودی حساب پس انداز و بهره متعلقه به ان در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد.

رئیس – در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۶ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- کسر وتودیع وجوه مذکور در ماده ۳ این قانون در مورد سهم پرسنل از اول سال ۱۳۵۱ و در مورد سهم وزارت جنگ از اول ۱۳۵۲ به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس – در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۷ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- ان قسمت از وجوه پس انداز بابت سهم وزارت جنگ و بهره آن که طبق مقررات این قانون به پرسنل یا وراث مستمری بگیر انان قابل پرداخت نیست به ترتیبی که بنا بر پیشنهاد وزارت جنگ به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید برای کمک به ورثه شهدا و بازماندگان صغیر افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

رئیس – در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۸ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ – بانک سپه موظف است برابر آئین نامه‌ای که با موافقت بانک مذکور به تصویب وزارت جنگ می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان پس انداز به انان وام پرداخت کند.

شرایط و مبلغ و مدت وام و بهره متعلقه در آئین نامه مزبور تعیین می‌گردد.

رئیس – در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۹ رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به لایحه آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل موسسات کارآموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به لایحه آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل موسسات کارآموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای و ارسال به مجلس سنا.

رئیس – گزارش شور دوم آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل موسسات کارآموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۲۹ آذرماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شماره ۴۷۰۸۶ مورخ ۱۳۵۱/۸/۲۷ دولت مربوط به آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل موسسات کارآموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای را که گزارش شور اول ان به شماره ۵۰۷ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل موسسات کارآموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای

ماده واحده – به وزارت کار و امور اجتماعی اجازه داده می‌شود از متقاضیان پروانه‌های تشکیل موسسات کارآموزی و یا پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای مبلغی متناسب با هزینه انجام آزمایشهای مربوط دریافت نماید و این وجوه دریافتی بدر آمد عمومی منتق می‌گردد و دفتر مرکزی بودجه بر اساس پیش بینی وزارت کار و امور اجتماعی معادل مبلغ مزبور را به بودجه این وزارت اضافه می‌نماید.

آئیننامه مربوط به تشخیص نوع این موسسات و مشاغل فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای و همچنین مبلغ قابل دریافت در هر مورد از طرف وزارت کار و امور اجتماعی پیشنهاد و پس از تایید وزارت دارائی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی – علی اصغر قدردان گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی کمیسیون دارائی در جلسه ۳ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل موسسات کار آموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش ان را در تایید گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس – ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات اخر لایحه نظری نیسیت؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایان موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شوردوم کمیسیون بهداری راجع به لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت

۹- طرح گزارش شوردوم کمیسیون بهداری راجع به لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت.

رئیس – گزارش شور دوم تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسات عدیده با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۵۱۶ مورخ ۳۰/۳/۱۳۵۱ دولت راجع به تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت را که گزارش شور اول ان به شماره ۳۸۸ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و در جلسه شنبه ۹ دیماه ۱۳۵۱ با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت

ماده ۱- دولت مکلف است خدمات درمانی کلیه کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی وابسته به دولت و شرکتهای دولتی اعم از شاغل و بازنشسته و موظف و همچنین همسر و فرزندان تحت تکفل آنان و نیز وراث قانونی کارکنان مذکور را تا زمانی که از حقوق وظیفه استفاده می‌نماید در نقاطی که موجبات و امکانات آن فراهم می‌گردد به تدریج تامین نماید.

تبصره ۱- سپاهیان انقلاب و همسر و فرزندان آنان می‌توانند در مدت خدمت سپاهی از خدمات درمانی موضوع این قانون استفاده کنند.

و در صورتی که ضمن خدمت سپاهیگری به علت انجام وظیفه از کار افتاده تشخیص داده شوند معالجات درمانی آنان و همسر و فرزندانشان طبق مقررات این قانون انجام خواهد شد.

تبصره ۲- سایر افراد خانواده تحت تکفل کارکنان دستگاههای فوق نیز ممکن است در صورت فراهم شدن موجبات تامین درمان انان از مقررات این قانون استفاده نمایند ضوابط به تامین درمان مشمولین این تبصره به پیشنهاد شورای فنی و تصویب مجمع مذکور در ماده ۳ تعیین خواهد شد.
تبصره ۳- کلیه مشمولین این قانون در انتخاب پزشک و یا بیمارستان مورد علاقه خود بر اساس ضوابطی که شورای فنی تعیین خواهد کرد آزادی عمل خواهند داشت.

ماده ۲- به منظور اجرای این قانون سازمان تامین درمان که به رعایت اختصار در این قانون سازمان نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.

سازمان وابسته به وزارت بهداری و اداری شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری بوده و به صورت شرکت سهامی اداره می‌شود و کلیه سهام آن متعلق به دولت است.

اداره امور سازمان به موجب این قانون و اساسنامه و آئین نامه‌ها و مقررات مربوط خواهد بود.

تبصره – سرمایه سازمان و منابع تامین ان در اساسنامه معین خواهد شد.

ماده ۳- سازمان اداری مجمع عمومی خواهد بود و اعضای آن عبارتند از وزیران بهداری، دارائی، کار و امور اجتماعی، دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی کشور و مدیر عامل سازمان برنامه.

تبصره ۱- ریاست مجمع عمومی با وزیر بهداری است.
تبصره ۲- سازمان دارای شورای فنی خواهد بود متشکل از:
وزیر بهداری یا نماینده او.
رئیس هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی مرکز یا دبیر کل سازمان مذکور.
رئیس بیمه مرکزی یا نماینده او.
مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران یا نماینده او.
مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی یا نماینده او.
نمایندگانی که از طرف وزیر بهداری، مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای شرکت در شورای فنی معرفی می‌شوند از پزشکان خواهند بود.
تبصره ۳- وظایف و اختیارات شورای فوق الذکر به موجب این قانون و اساسنامه ان تعیین خواهد شد.

ماده ۴- تامین خدمات درمانی مقرر در این قانون طبق ضوابطی که به پیشنهاد شورای فنی به تصویب مجمع عمومی سازمان می‌رسد از طریق خرید خدمات پزشکان و موسسات و گروههای پزشکی بخش خصوصی و موسسات درمانی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران انجام خواهد شد.

ماده ۵- میزان سرانه تامین خدمات درمانی و نیز حدود این خدمات و تغییرات آن و همچنین مبلغ فرانشیز به موجب مقرراتی خواهد بود که از طرف شورای فنی پیشنهاد و پس از تایید مجمع عمومی به تصویب هیئت وزیران برسد.

ماده ۶- قسمتی از حق تامین درمان مشمولین ماده ۱ از طرف دولت پرداخت و قسمت دیگر از حقوق و مزایای نقدی مستمر ماهانه انان کسر می‌گردد مشمولین فوق بابت حق تامین درمان خود و همسر و فرزندانشان به نسبت میزان حقوق و مزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا حقوق وظیفه مستمری خود به چهار گروه تقسیم می‌شوند:

گروه اول ۱/۴ از حق تامین گروه دوم ۱/۳ گروه سوم ۱/۲ و گروه چهارم ۳/۴ آن را می‌پردازند و مبلغ پرداختی انان در هر حال نباید از چهار درصد حقوق و مزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا مستمری و وظیفه انان تجاوز نماید پرداخت بقیه به عهده دولت است.

تعیین گروههای مذکور به پیشنهاد شورای فنی و تصویب مجمع عمومی خواهد بود.

تبصره – حق تامین درمان فرزندان مازاد بر سه فرزند که پس از (۹) نه ماه از تاریخ تصویب این قانون متولد شوند کلا به عهده استفاده کننده خواهد بود و دولت سهمی از این بابت پرداخت نخواهد کرد.

ماده ۷- وزارتخانه‌ها و سایر دستگاههای مشمول مقررات این قانون مکلفند به محض اعلام آمادگی سازمان در هر یک از نقاط کشور همه ماهه سهم کارکنان و بازنشستگان خود و افراد خانواده انان و مستمری و وظیفه بگیران بابت حق تامین مقرر در این قانون را از حقوق و مزایای نقدی مستمر و یا مستمری آنان کسر نموده و مستقیما به سازمان بپردازند.

و همچنین دولت مکلف است حق تامین درمان سهم خود را به صورت یک قلم در بودجه سالانه کل کشور منظور و به سازمان پرداخت کند.

و نیز سایر دستگاههای مشمول این قانون سهم خود را به صورت یک قلم دربودجه سالانه منظور و به سازمان خواهند پرداخت.

تبصره – مانده اعتبارات و مازاد وجوه ناشی از خدمات و عملیات سازمان قابل برگشت و برداشت نبوده و در سال بعد قابل مصرف می‌باشد.

ماده ۸- اعتبار وامهای درمانی سازمان برنامه مربوط به توسعه شبکه بیمارستانی از طریق بخش خصوصی که به وسیله وزارت بهداری پیشنهاد و به تصویب سازمان برنامه می‌رسد از تاریخ تصویب این قانون در اختیار سازمان قرار می‌گیرد تا با توجه به مقتضیات و احتیاجات درمانی کشور و با رعایت ضوابط مصوب به مصرف برسد.

ماده ۹- اعتبارات مربوط به طرحهای خرید خدمات که از طرف وزارت بهداری پیشنهاد و به تصویب سازمان برنامه می‌رسد در اختیار سازمان قرار می‌گیرد تا طبق آئین نامه هائی که از طرف شورای فنی پیشنهاد و به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید به مصرف تامین درمان افراد کم بضاعت و سایر طبقات که از بیمه‌های درمانی برخوردار نیستند برسد.

تبصره – اعتبارات مربوط به خرید خدمات موضوع قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری و همچنین اعتباراتی که به موجب قوانین یا طرحهای مصوب سازمان برنامه به اختیار شیر و خورشید سرخ ایران و سایر موسسات عام المنفعه درمانی گذاشته شده یا در آینده گذاشته شود از شمول این ماده مستثنی است.

ماده ۱۰- در نقاطی که اجرای این قانون اعلام می‌شود سازمان می‌تواند با تصویب شورای عالی تامین اجتماعی افراد سایر طبقات و موسسات را نیز مشمول این قانون قرار داده و طبق شرایط و مقرراتی که به پیشنهاد شورای فنی و تصویب مجمع عمومی سازمان می‌رسد نسبت به تامین درمان انان اقدام نماید.

ماده ۱۱- اساسنامه سازمان از طرف وزارت بهداری تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین به موقع اجرا گذارده خواهد شد برای هر گونه تغییرات بعدی اساسنامه وزارت بهداری قبلا موافقت شورای فنی و مجمع عمومی را کسب و برای تصویب کمیسیونهای مربوط به مجلسین تقدیم خواهد کرد.

ماده ۱۲- آئین نامه و مقررات مربوط به امور مالی، اداری، استخدامی و تغییرات بعدی انها و همچنین تعیین میزان اندوخته‌ها و نحوه استفاده از ان به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید.

ماده ۱۳- تا تصویب اساسنامه و آئین نامه‌ها و مقررات اجرائی این قانون وظایف و اختیارات وزارتخانه‌ها و موسسات مشمول این قانون در امر درمان کماکان ادامه خواهد یافت.

ماده ۱۴- از تاریخ تصویب اساسنامه سازمان تشکیلات سازمان بیمه کارمندان دولت منحل و کلیه تاسیسات و تجهیزات و اعتبارات و اموال و تعهدات آن به سازمان منتقل می‌گردد.

کلیه کارکنان سازمان بیمه کارمندان دولت سازمان منتقل می‌شوند و مستخدمین رسمی مشمول قانون به استخدام کشوری مشمول ماده ۱۴۴ قانون مذکور و تبصره‌های آن و هر گونه اصلاحات و تغییرات بعدی ان خواهند بود و با سایر کارکنان این سازمان تا زمانی که آئین نامه استخدامی سازمان طبق ماده ۱۲ این قانون به تصویب نرسیده است بر اساس مقررات فعلی رفتار خواهد شد.

تبصره ۱- اعتبارات ناشی از اجرای ماده فوق الذکر اعم از حقوق و مزایا در بودجه سازمان منظور خواهد شد.
تبصره ۲- مراکز درمانی موجود سازمان بیمه کارمندان دولت تا زمانی که مجمع عمومی سازمان مصلحت بداند از طرف سازمان راًساً اداره خواهد شد.
ماده ۱۵- در هر یک از نقاط کشور یا نسبت به هر گروه از کارمندان که اجرای این قانون در مورد آنان اعلام شود وزارتخانه یا دستگاههای مربوط (موضوع ماده یک این قانون) به هیچ وجه مجاز به پرداخت وجه یا اختصاص اعتبار اعم از درآمدهای عمومی یا عمرانی یا اختصاصی برای امور درمانی نخواهند بود و همچنین ایجاد هرگونه تعهدی از ناحیه دولت یا دستگاههای مذکور در مورد امور درمانی آن انقاط یا آن دسته از کارمندان ممنوع است و کلیه تعهدات و قراردادهای موجود موضوع این ماده از طرق سازمان اجرا خواهد شد.
تبصره ۱- از تاریخ تصویب این قانون هیچیک از وزارتخانه‌ها و دستگاههای مشمول این قانون بدون موافقت سازمان مجاز به توسعه موسسات درمانی موجود خود و یا تعهد اضافی در مورد این قبیل موسسات نخواهند بود.
تبصره ۲- وزارتخانه‌ها و موسسات مشمول این قانون مجازند موسسات درمانی موجود خود را بلاعوض به سازمان واگذار نمایند تا ترتیب استفاده از تاسیسات مذکور با تصوبب مجمع عمومی داده شود.

نسبت به کارمندان این قبیل موسسات در صورتی که مشمول قانون استخدام کشوری باشند طبق ماده ۱۴ این قانون رفتار خواهد شد.

ماده ۱۶- در صورت بروز اختلاف بین بیماران و پزشکان و یا بیماران و بیمارستانها و یا بین پزشکان و سازمان در امور درمانی سازمان نظام پزشکی در حدود آئین نامه انتظامی خود مرجع رسیدگی و حل اختلاف خواهد بود.

ماده ۱۷- با اجرای این قانون کلیه مقرراتیکه مغابر این قانون باشد در قسمتی که مغایرت دارد ملغی است.

ماده ۱۸- وزارت بهداری مامور اجرای این قانون است.

مخبر کمیسیون بهداری – دکتر حیدر قلی برومند.

گزارش شور دوم از کمیسیون برنامه به مجلس شورای ملی

کمیسیون برنامه در جلسه ۹ دیماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را با اصلاحاتی که بعدا مورد تایید کمیسیون مزبور قرار گرفت تصویب کرد. اینک گزارش ان را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون برنامه – دکتر طهمورث فروزین.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی با حضور نمایندگان دولت لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت را برای شور دوم مطرح و مواد مربوط را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی با حضور نمایندگان دولت لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت را برای شور دوم مطرح و مواد مربوط را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی علی اصغر قدردان.

گزارش شور دوم از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۹ دیماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت را که برای شور دوم به کمیسیون ارجاع شده بود مطرح و مواد مربوط را مورد رسیدگی بهداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش ان را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه – صدری کیوان.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۹ دیماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش ان را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری پیرزاده.

رئیس – ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- دولت مکلف است خدمات درمانی کلیه کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و وابسته به دولت و همچنین همسر و فرزندان تحت تکفل آنان و نیز وراث قانونی کارکنان مذکور را تا زمانی که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند در نقاطی که موجبات و امکانات ان فراهم می‌گردد به تدریج تامین نماید.

تبصره ۱- سپاهیان انقلاب و همسر و فرزندان انان می‌توانند در مدت خدمت سپاهی از خدمات درمانی موضوع این قانون استفاده کنند.

و در صورتی که ضمن خدمت سپاهیگری به علت انجام وظیفه از کار افتاده تشخیص داده شوند معالجات درمانی آنان و همسر و فرزندانشان طبق مقررات این قانون انجام خواهد شد.

تبصره ۲- سایر افراد خانواده تحت تکفل کارکنان دستگاههای فوق نیز ممکن است در صورت فراهم شدن موجبات تامین درمان انان از مقررات این قانون استفاده نماید ضوابط مربوط به تامین درمان مشمولین این تبصره به پیشنهاد شورای فنی و تصویب مجمع عمومی مذکور در ماده ۳ تعیین خواهد شد.
تبصره ۳- کلیه مشمولین این قانون در انتخاب پزشک و یا بیمارستان مورد علاقه خود بر اساس ضوابطی که شورای فنی تعیین خواهد کرد آزادی عمل خواهند داشت.

رئیس – آقای دکتر رئیسی بفرمایید.

دکتر رئیسی – در موقعیکه این لایحه برای شور و تصویب به مجلس تقدیم شد بنده یک عرایضی اینجا کردم که منظورم بهتر ارائه شدن این لایحه و بیشتر به نفع کارمندان دولت بوده است البته ضمن این صحبتها عرایضی هم به طور کلی در مورد امور درمانی مملکت به عرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی رساندم که امیدوارم موثر واقع بشود و یک گوشه از امور درمانی که به بهترین نحوی مه مقدور و ممکن است انجام بگیرد عرایض بنده در اصلاح این لایحه موثر افتاده یا نه نمی دانم ولی آنچه خودم می دانم و خواستم تشکر کنم فرق این لایحه در شور اول و شور دوم است من در کمیسیون‌ها بودم پیشنهاداتی داشتم و دنبالش بودم یک مقدار از پیشنهادها که در جهت بهتر شدن لایحه بود تصویب شد و یک مقدار مانده که بطور کلی مخالف هستم من نسبت به این لایحه نظرم صد در صد موافقت است ولی عرایض بنده در نحوه اجرای این لایحه است چون این لایحه لایحه خیلی بزرگی است و من معتقدم که کارمندان دولت افراد شریف این مملکت هستند که بار سنگین کشش چرخهای مملکت را به دوش دارند و هرگونه کمک از هر جهت به این افراد بشود نه تنها خواست من و گروه ما و حزب ما است بلکه فکر می‌کنم اکثریت هم این فکر را داشته باشند البته موضوع اقلیت و اکثریت نیست موضوع یک موضوع کلی است بنده معتقدم که وضع درمانی مملکت سردرگم و بلاتکلیف است (صحیح است) یک وضع ناهماهنگی در امور درمانی پیدا شده و می‌شود و به چشم می‌خورد که باید رفه بشود باید گفته شود تا در رفع آن اقدام بکنند برای اینکه باز صحبت بدرازا نکشد در ماده ۱ یک چنین لایحه سنگینی این کلمه به تدریج را ببیند چه معنی و مفهوم و خاصیتی دارد البته روی این بحث کلی شده و مفصل صحبت شده و اعتماد بر این بود که نمی‌شود مشخص و مفصل صحبت شده و اعتماد بر این بود که نمی‌شود مشخص کرد فلان نقطه دور افتاده کی می‌تواند از بهره‌های درمانی و امکانات درمانی این لایحه استفاده بکند و یا اینکه اجرا کنندگان درمانی بفرمهای مختلف یا سازمانهای مختلف با همدیگر هماهنگی ندارند یک مثال می‌زنم می دانید ۶۶۹۲۳ روستا در این مملکت وجود دارد که هر کدام از این روستاها جمعیتشان زیر ۵ هزار نفر است و متوسط جمعیت در انها حدود ۲۵۰ نفر است طبعا خیلی مشکل است که ما یک چنین تقاضائی داشته باشیم که در هر کدام از این روستاها یک پزشک باشد ولی در عین حال این را هم نمی‌توانم قبول کنیم که در یک روستا سه تا درمانگاه با تجهیزات کافی به وجود بیاورند و در یک جای دیگری که احتیاج بیشتری دارند و خالی از امکانات درمانی است (دکتر برومند – مثال بزنید) مثال برای آنجا که سه تا پزشک داشته باشند؟ حتی در خود روستاهای شهر کرد الان توضیحات بیشتری می‌دهم جناب دکتر برومند متوجه شدید منظور من از این آمار و برداشت این است که این کلمه به تدریج در قانون قانونیکه بازندگی اساسی مردم سر و کار دارد باید حتما حدودش مشخص باشد و موقع پیاده شدنش مشخص باشد ابتدا و انتهایش مشخص باشد و موقع پیاده شدنش مشخص باشد اگر این کلمه به تدریج را در نظر بگیرید الان این سازمانی که درست می‌شود با مدیر عامل جدید که خودش مبتکر این لایحه است و طبعا دلش می‌خواهد هر چه زودتر این کار سر و سامان بگیرد و انجام بشود اگر فردا این مدیر عامل عوض شد و شخص دیگری آمد و نخواست اینکار را بکند کدام ضمانت اجرائی وجود دارد آیا فکر نمی‌کنید این قانون اگر حدودش مشخص نباشد هیچوقت اجرایش به انتها نخواهد رسید می فرمائید که در نقاط دور افتاده کی ما می‌توانیم پیش بینی کنیم که بتوانیم این قانون را به چه نحو و چگونه پیاده کنیم یک بررسی اجمالی از وضع درمانی مملکت و آماری که وجود دارد و زحماتی که کشیده شده بکنیم در سال ۱۳۴۱ یعنی قبل از انقلاب تعداد پزشکانیکه در این مملکت بود ۳۲۲۷ نفر بود که از این ۳۲۲۷ نفر ۱۶۹ نفرش در روستاها کار می‌کردند و بس و تازه از این ۱۶۹ نفر شاید معادل ۶۹ نفرش در روستاهای اطراف تهران بودند در سال ۱۳۴۵ این ترقی ۳۵% بود و در سال ۱۳۵۰ به ۷۳% رسید و تعداد اطبا در سال ۵۰ یعنی سال گذشته طبق آماری که گرفته شد ۸۷۳۷ نفر است که ازاین عده معادل ۴۵۰۰ نفر در تهران و بقیه در مراکز استانها و مقدار ناچیزی در روستاها است البته ناگفته نماند که انقلاب یکی از زیباترین مظاهرش سپاه بهداشت بوده (صحیح است) که عرض کردم در سال ۱۳۴۱ تعداد ۱۶۹ طبیب داشتیم که در روستاها خدمت می‌کردند ولی امروز ۳۹۲ گروه پزشکی به اسم سازمان سپاه بهداشت در سطح مملکت خدمت می‌کنند اینها ارقام ارزنده است (صحیح است) اینها ارقامی است که می‌توانند بنشینند رویش حساب کنند برآورد کنند و این کلمه به تدریج را حذف کنید نمی‌خواهم بگویم امروز ضمانت اجرائی بدهید سال دیگر تمام کارمندان دولت را بیمه کنید و درمانش را تامین بکنید من می‌گویم برآورد کنید ببینید کی؟ دوه روز دیگر یکسال دیگر دو سال دیگر ۱۰ سال دیگر ۲۰ سال دیگر ۵۰ سال دیگر؟ هر موقع که می توایند برآرود بکنید یک زمانی برای این لایحه قائل بشوید که معلوم بشود چه وقت می‌خواهید اینکار را شروع کنید که این سرپوش بیمه درمانی برای تمام کارمندان دولت قرار بگیرد مطلب دیگر این است که من هر چه فکر کردم در مورد این لایحه نتوانستم متوجه بشوم که این لایحه مربوط به کارمندان دولت است و یا در سطح مملکت و برای تمام مردم این قدر کلمات به تدریج و فراهم شدن امکانات و غیره در این لایحه وجود دارد که هر آدمی را متوجه این نکته می‌کند که آیا مگر می‌شود لایحه ایکه به اسم درمان کارمندان دولت می‌آید در یک جائی تمام مردم را شامل بشود و در ماده بعدش صحبت بشود گفته بشود که هر کجا امکانات فراهم شد به غیر از کارمندان افراد تحت تکفل انها آخر اینها کیها هستند نسبی هستند یا قراردادی هستند عمودی هستند یا صعودی، حدود دارد باید مشخص بشود (خانم صفی نیا – معین است) معین نشده دلیل را عرض می‌کنم و باز هم در مواردی دیگر در جاهائیکه امکانات ایجاب کرد این لایحه می‌تواند تمام افراد بی بضاعت ان ناحیه را تحت لوای این قانون در بیاورد تا وقتیکه آمادگی خودش را اعلام کند در محلیکه می‌خواهد هم کارمند و افراد تحت تکفل و نیز افرادی که کم بضاعت هستند شامل بشود چه فرق می‌کند با انجا که چنین کارمندی هم از مزایای این قانون و امتیازات آن بهره وری می‌کند آیا در آنجائیکه شما می آئید و این لایحه را پیاده می‌کنید و حقوق کارمند را کسر می‌کنید اگر کارمند خودش به نقطه‌ای دیگر منتقل شد و زن و بچه اش در اینجا ساکن بودند حقوق را کم می‌کنید؟ اینها را فکر نمی‌کنید که باید مشخص می‌شد و این‌ها را نمی‌شود مشخص کرد مگر اینکه کلمه به تدریج برداشته شود و یک مدت زمانی برای لازم الاجرا بودن گذاشته شود و تا این کلمه به تدریج هست هیچ ضمانت اجرائی ندارد که از چه وقت و به چه نحو می‌خواهد شروع بشود ملاحظه بفرمایید البته تزی بود در مورد اینکه ما اطبائمان و یا اصولا مغزهایمان به اصطلاح از این مملکت فرار می‌کند و برای جلوگیری از فرارشان لایحه آورده شد و تصویب شد این همان دویست میلیون تومان وامهائی بود که قرار شد اطبا در نقاط دور افتاده تشکیل گروه بدهند و ضمن این تشکیل گروه با کمک وزارت بهداری با این بودجه ایکه در نظر گرفته شده بتوانند خدمات ارزنده‌ای به مردم کم درآمد و مردمی که سرپوش درمانی ندارند بکنند نه به آنها که دارند بلکه به انها که ندارند طبعا این باید از کجا شروع بشود؟ طبق آماری که دارند از نقاطی که دورافتاده تر هستند و تاکنون از هیچ سرپوشی استاده نکرده‌اند برای هر تختی صد هزار تومان برآورد شد من کاری ندارم که این مبلغ خیلی زیاد است من الان آماری می‌دهم از تعداد بیمارستان‌های این مملکت که تا امسال ما چهار صد و پنحاه و دو بیمارستان به طور خصوصی و دولتی داریم که این غیر از آسایشگاههای و جاهائی است که برای معلولین در نظر گرفته شده سی هزار تختخواب در سطح مملکت است سی هزار و اندی که از این تعداد پانزده هزار متعلق به وزارت بهداری و شیر و خورشید سرخ است یعنی حدود نصف شاید هم کمی کمتر از پانزده هزار و پنج هزار و خرده‌ای مربوط بدانشگاهها و ۲۶۰۰ تا مربوط به موسسات دولتی دیگر است هزار تا مربوط به موسسات دولتی دیگر است هزار تا مربوط به شرکت نفت است چهار صد و هشت تای آن مربوط به سازمان شاهنشاهی است این تعداد تختخواب در جمع کل مملکت در هر صد هزار نفر معادل ۱۲۵ تختخواب می‌شود که در تهران ۳۹۹ تختخواب می‌شود و در بعضی جاها مثل بویر احمدی حتی یک تختخواب هم نمی‌شود ولی باز غیر از تهران در بقیه سطح مملکت هشتاد و دو تختخواب برای هر صد هزار نفر جمعیت است برنامه این بود که صد و بیست و پنج تختخواب برسد ولی دو ماه بیشتر از سال نمانده و من فکر نمی‌کنم به چهل و پنج هزار تختخواب برسند ولی ضمن اینکه کیفیت این که کیفیت این تختخوابها برای امور درمانی مطرح است تعدادشان هم ضروری است یک طبیب هر سال برای دولت در دوره تحصیل بر حسب دانشکده‌ها بین پنجاه هزاز تا هفتاد و دو و سه هزار تومان خرج دارد صرف نظر از بیمارستانها و بیمارانیکه برای آموزش در اختیار انها گذاشته می‌شود پس یک طبیب یک نفر پزشکی که این بودجه از مملکت را گرفته تا طبیب شده باید بازده داشته باشد باید در سطح مملکتی باشد و در نقاط دور افتاده باشد هر عاملی هر کمکی هر تزی که این تقسیم نامتعادل و نامعقول را در این مملکت از لحاظ امور درمانی به هم بزند کمک به وضع درمانی کرده این وامها برای این درست شد که کمک کند در سطح کلی مملکت و بخصوص در نقاط دورافتاده ولی ما الان می ائیم واگذا می‌کنیم به این سازمان که من گفتم نمی دانیم این سازمان برای سطح کلی مملکت است یا طبقه کارمندان دولت است این باید مشخص بشود که چرا وامهائی که مربوط به سطح مملکتی است می‌دهیم بدست این سازمان این چه می‌شود سازمان در کجا می‌تواند این کار را بکند در جاهائیکه تعداد کارمند و طبیب در آنجا بیشتر است و وام را به همان جا می‌دهد که خود این سازمان می‌تواند برای امور درمان بهره وری کند ملاحظه بفرمائید از این هزار و دویست تختخواب که قرار بود از این وام‌ها تشکیل بشود ۷۰۰ تا شامل تهران شد و ۵۰۰ تا شامل مراکز استان و شهرستانهائی که درمانگاه‌ها و بیمارستانهای مجهز داشتند حالا این سوال پیش می‌آید که وقتی یک تقاضایی برای یک شهرستان دور افتاده می‌شود چه می‌شود به زور که نمی‌شود اطبا را وادار کرد که بیایند گروه تشکیل بدهند و از این امکانات برخوردار بشوند تقاضا کم است ولی باید هم آن پرداخت وامها و هم این لایحه در جهت تشویق و راهنمائی اشکالات مملکتی باشد اشکالاتی که وزارت بهداری و مردم با ان مواجه هستند از همین الان می‌توانیم پیش بینی کنیم که این لایحه با این فرم بتدریج‌ها و فراهم شدن امکانات و موجبات که دران قید شده ابتدا ازر همین مرکز شروع می‌کند و نمی‌تواند برود به نقاط دورافتاده راجع به شهرکرد و بروجن و تفرش هم نمی‌گویم در تهران هم معتقدم که از شمال آن شروع می‌شود چرا؟ چون امکانات درانجا بیشتر فراهم است و کارمند دولت در آنجا از امکانات بیشتری می‌تواند استفاده بکند تا در جنوب و این وقتی می‌تواند در سطح مملکت ارزنده باشد و درد کارمند را درمان کند که در سطح مملکت و از تمام جوانب با یک حق تقدم نسبت به نقاط دور افتاده شروع بشود و در جاهائی که امکانات نیست به توسط این اختیارات تام که در اینجا داده شده به وجود بیاید ظرفیت درمانی مملکت یک چیز مشخصی است تعداد اطبا مشخص است بودجه مشخص است افراد بیمار هم مشخص است این کفه از هر طرف وزنه بیشتر به ان آویزان شود طرف دیگر ضرر می‌کند اینها را دقیق باید سنجید این را بنده یکبار دیگر می‌گویم و بی مناسب نیست که برای بار دوم تکرار کنم که این لایحه در روز اول و همین الان هم می‌تواند کاملا مفید واقع شود و اگر خوب اجرا بشود دعای خیر تمام کارمندان و کسانی که از این لایحه استفاده کی کند شامل حال اجراکنندگان لایحه و تصویب کنندگان ان می‌شود و اگر بخواهد درست اجرا نشود من نگرانم که دردی را که دوا نمی‌کند هیچ دردی را هم اضافه کند بنده به صحبت‌هایم در این ماده خاتمه می‌دهم و تشکر می‌کنم (احسنت)

رئیس – آقای دکتر ناوی بفرمایئد.

دکتر ناوی – جناب آقای رئیس – حضار محترم برای من مایه کمال خرسندی است که دفاع و بحث در کلیات یکی از مترقی ترین و انقلابی ترین لوایح دولت خدمتگزار هویدا که با مطالعه و با مداقه بسیار تهیه شده است به عهده من واگذار شده است.

رئیس – آقای دکتر ناوی ماده اول مطرح است کلیات لایحه مطرح نیست.

دکتر ناوی – ماده اول که باعث نگرانی خاطر دوست و همکار عزیز من آقای دکتر رئیسی شده بود من معتقدم که کاملا گویا و ناطق و عملی است ما طبیبیم همکار عزیز اگر در جائی امکان کاری موجود نباشد و شخص عاقل دست به ان کار بزند نتیجه دوست و همکار عزیز من آقای دکتر رئیسی شده بود من معتقدم که کاملا گویا و ناطق و عملی است ما طبیبیم همکار عزیز اگر در جائی امکان کاری موجود نباشد و شخص عاقل دست به ان کار بزند نتیجه اش ان طور که دلخواه است به عمل نخواهد آمد اگر در اطاق عمل اسباب کافی وجود نداشته باشد دست به عمل بزنیم نتیجه اش به جای انکه رضایت بخش باشد خطرناک است دولت برای خود تکلیفی ایجاد کرده است در لایحه خدمات درمانی کارمندان شریف دولت را به عهده می‌گیرد کارمندان دولت مجری مواد انقلابند کارمندان دولت با حقوقی ثابت ترقیات اقتصادی و ارتفاع سطح زندگی و سطح هزینه را باید تحمل کنند طبیعی است کارمند مادام که از رفاه کافی بهره مند نباشد نمی‌تواند خدمات شایسته انجام بدهد کارمندی که مامور اصلاحات ارضی ست کارمندی که در اقصی نقاط مملکت و در روستاها مامور مبارزه با بیماریها است کارمندی که سمپاشی زراعی می‌کند و همه کارمندان مادام که خیالشان از دست زن و فرزند بیمار آشفته باشد کاری از پیش نخواهند برد کارمند دولت که اجرای برنامه‌های مترقی انقلاب شاه و مردم را به عهده دارد و باعث رفاه اجتماع می‌شود آیا به جا نیست که خود از این مواهب برخوردار گردد؟ این اندیشه وزارت بهداری را بر ان داشت که مطالعه و مداقه بسیار کند تا وسائل تامین درمان کارمند آن را مهیا نماید طرق مختلفی را پیش گرفتند و عده‌ای را به پزشکان معدود مورد قرارداد بیمه مراجعه دادند نتیجه خوب نبود سازمانی ایجاد کردند باز نتیجه مطلوب نبود زیرا در سازمانهای موجود بیمه بیمار ناراضی کارمند ناراضی مراجعه کننده و طبیب ناراضی است زیرا به منظور صرفه جوئی در کار و خدمات کارمندان شاغل دستگاههای دیگر را خریداری کردند طبیب خسته نمی‌تواند جوابگوی بیمار متوقع باشد چون ما پزشکان شعاری داریم که می گوئیم حق با بیمار است چون تعادل عصبی ندارد آشفته است رنجیده است این خاطر افسرده را طبیب خسته نمی‌تواند شاد کند و آن شعار را رعایت کند در نتیجه طبیبی که با ماهی ۷۲۰ تومان خوب دقت بفرمائید سازمان بیمه کارمندان دولت به طبیبی که به جای استراحت بعد از ظهر برای تامین معاش و خدمت می‌رود کار می‌کند ۸۰۰ تومان حقوق می‌دهد ۸۰ تومان ان کم می‌شود الباقی ۷۲۰ تومان می‌ماند معذرت می‌خواهم با اینکه تصمیم داشتم که از مطایبه خوددرای کنم ولی باید بگویم که کبوتر صد دیناری یاکریم نمی‌خواند برای ۷۲۰ تومانی که طبیب می‌گیرد نمی‌تواند ناز و تند خوئی بیمار را تحمل کند طبیب ناراضی مریض ناراضی و کارمند ناراضی. این مطلب وزارت بهداری را وداشت که بیایند و لایحه دیگری بیاورند و از راه دیگر وارد بشوند من معتقدم که این لایحه ایده آل نیست ولی تا امروز بهترین لایحه درمانی است که دولت برای خدمات درمانی در اختیار کارمندان خود می‌گذارد و لایحه خیلی مفیدی است نمی دانم چرا در تمام لایحه فقط به کلمه بتدریج پرداختند آبا این به نظر حضار محترم ایرادست یا بهانه گیری من چیزی نمی‌گویم چون برای دکتر رئیسی حرمت زیادی قائلم (فرهاد پور – عقیده خودتان چیست؟) عرض می‌کنم بین اینها است این لایحه جانب پزشک را رعایت می‌کند جانب بیمار را رعایت می‌کند و صرفه دولت را هم رعایت می‌کند دوست من اشاره به فرار مغزها کردند درست است منهم موافقم برای جلوگیری از فرار مغزها باید به علل این فرارها پرداخت که چرا دکتری که عمری تحصیل کرده عمری به هدر داده و یا صرف کار کرده البته بنده لغت هدر را درست نمی دانم عمری صرف کار کرده برمی گردد اینجا به علل مختلف نمی‌تواند ادامه کار بدهد چون پول ندارد کس که در راه پزشک شدن سرمایه گذاری کرده و هستی خود را داده به این امید است که بیاید به کشورش خدمت کند اما امکان خدمت برای او نیست چون او را نمی‌شناسند به او مراجعه نمی‌کنند و ناچار از لحاظ مالی در مضیقه می‌افتد دولی هستند که این مغزها را می‌خرند این لایحه فایده‌ای که دارد این است که با ایجاد کار برای اطبا موجب می‌شود که طبیب‌های ما که در خارج زندگی می‌کنند به کشور برگردند فایده دیگری که در این لایحه هست وجود دستگاههای کنترل کننده قابل اعتماد برای تمام کشور است مجمع عمومی از عده‌ای از وزرا مربوط تشکیل شده و خودسرانه نیست شورای فنی دخالت در این امر دارد یعنی آنچه را که دکتر رئیسی فرمودند شورای فنی است که تعیین می‌کند از کجا شروع کند و بچه شکل شروع کند در شورای فنی مردان بزرگ قابل اعتمادی وجود دارند جناب آقای دکتر اقبال استاد من که به وجود او افتخار می‌کنم (صحیح است) مردی است مورد اعتماد همه این طور نیست؟ (صحیح است) مردی است وارسته دانشمند و خدمتگذار و مورد توجه شاهنشاه و چه کسی است که انقلاب را به طور کامل درک کرده است او چه جور می‌تواند منافع قاطبه مردم را فراموش کند به مردم مرفه شمال بپردازد مردم نامرفه وجود ندارد سطح پوشش درمانی مشخص مشخص است مگر سپاهیان بهداشت و سپاهیان دیگر امور روستاها را انجام نمی‌دهند؟ مگر درمانگاههای سازمان شاهنشاهی را در روستاها می‌توان ندیده گرفت مگر تعداد پست‌های بهداری را که پزشکهای شرافتمند وزارت بهداری در اقصی نقاط کشور اداره می‌کند می‌توان از دیده دور داشت من معتقدم که انقلاب سطح فهم و شعور و سطح زندگی را بالا برده وقتی که در اقصی بلاد کشور طبیب هست مروج هست سازمان‌های مختلف هست دیگر چه بیمی داریم که در نقاط دور افتاده چه می‌شود مگر کشور در آشفتگی به سر می‌برد؟ خیر در کمال نظم و ترتیب است نظر بر این است که این ماموران دولت که خود در میان می‌شوند زن و فرزندانشان هم درمان بشوند فرمودند بازده طبیب کم است من می‌گویم با اجرای این ماده زیاد می شوذ زیرا طبیبی که مستخدم باشد طبیبی را که در اختیار بگیرند برای امر خاصی چون مطمئن و معتقد است که در آخر برج حقوق او داده می‌شود چون مریض که بیاید مجبور است به او مراجعه کند در عالم اکراه چون در عالم طب تنها کپسول و آمپول و تزریق نیست چون علم طب فقط کپسول آمپول و تزریق نیست ایمان و اعتقاد در درمان نقش مهمی دارد مادام که مریض به پزشک معتقد نباشد هیچ درمانی صددرصد رضایت بخش نیست زیرا بیمار که ماشین نیست دستگاه عاطفی است و مسائل دیگری دخالت دارد طبیب استخدام شده نمی‌تواند مثل طبیبی که در مسابقه گذاشته می‌شود کار کند در حال حاضر بیمه‌هایی که هست به اطبای خاصی ارجاع می‌کنند به بیمارستان ممتاز و درجه یک خاصی اما اگر بیمار دلش نخواست مراجعه کند از مراجعه ناگزیر است این لایحه برای تمام کسانیکه بیمه شده‌اند حقی قائل شده است که بهر جا خواستند بروند اما موضوع وام و موضوع تعاطی و تداخل وظایف برای من عجیب به نظر می‌آید زیر وظیفه انسانی است و چیزی اضافه دارد کم که ندارد اگر دولت وظیفه دگیری بار کرده باشد بر این دستگاه این ایرادی بر این دستگاه نیست زیرا وظیفه او روشن است او وظیفه دارد که کارمندان دولت را بیمه کند و خدمات درمانی ارائه کند و عنداللزوم بعد که توانست چون تجربه بیشتری دارد و امکانیکه برای او هست برای دیگر دستگاهها نیست می دانم که منظور جناب دکتر رئیسی این بود که توضیحی در این باره داده شود امیدوارم که توضیح من برای ایشان قانع کننده باشد وقتی که مریض مجبور بود به بیست تا طبیب مراجعه کند به اجبار باعث می‌شود که اینها خود به خود نزد این اطبا بروند و نتیجه این می‌شود که ان طبیب در بالا بردن سطح دانش و تلاش خودش کوشش نخواهد کرد اما وقتی تعداد شرکت کنندگان در مسابقه زیاد شد معدل بالا می‌رود آن وقت معدل ۱۲-۱۳-۱۴ دیگر قبول نیست این ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ طبیب که حق دارند بیماران بیمه شده را درمان کنند باید شرایطی علمی به وجود آورند که مریض ان را قبول کند دیگر اینکه گفتند سطح نرخ بالا می‌رود. در نتیجه سطح دانش را باید بالا برد و این در تثبیت قیمت اثر عجیبی دارد گفتم که زندگی سطحش بالا می‌رود ترقی می‌کند ما مملکت توسعه یافته‌ایم نه در حال توسعه بنابراین به مقتضای رشد اقتصادی سطح هزینه هم بالا می‌رود اما این لایحه وزارت بهداری جلوی ترقی نرخ را می‌گیرد زیرا در مقابل بازار اطبا بازاری باز کرده و نمی‌گذارد نرخ بالا برود می گوئید چه جور عرض می‌کنم طبیبی است ۵ مریض دارد پنج تومان می‌گیرد می‌شود ۲۵۰ تومان این حداقل زندگی اوست ولی اگر کاری کردند که ۳۰ مریض به او مراجعه کرد مریض ۲۰ تومانی هم برای او صرف می‌کند چون طبیب هم بشری است مثل همه مردم هزینه برق دارد آب دارد خورد و خوراک دارد باید باز هم توجه شود در این لایحه در عین حال رعایت حال طبیب شده و از بالا رفتن نرخ ویزیت و هزینه هائی بیمارستانی جلوگیری شده است جمله مقدسی بنام لااله الا الله این را همه می دانیم اما اگر این جمله را قطعه قطعه کنیم در قسمت اولش گوینده واجب القتل می‌شود سعی کنید لا اله الا الله بگویید مسائل را تجزیه و تحلیل بکنید می‌گویند وام را چرا وزارت بهداری به این دستگاه احاله کرد در حالیکه با ضوابطی که وزارت بهداری در دست دارد این اختیار در دست سازمان نیست که باعث نگرانی بعضی‌ها بشود که خیال کنند یک دستگاه فعال مایشا است نه چنین نیست در کشور دستگاهها کنترل می‌شوند نظام اجتماعی ما فوق العاده قوی است و نمی‌گذارند که مطلبی از مسیر طبیعی خارج بشود با توجه به این مسائل و توجه به اینکه این وام را وزارت بهداری به جای اینکه در اطاق دست راستی انجام بدهد در اطاق دست چپی انجام می‌دهد مجری کار طبق ضوابط و مقررات قانونی وزارت بهداری است با توجه به این عرایض این خوشحالی را دارم که با تصویب این لایحه یکبار دیگر نمایندگان محترم اقلیت و اکثریت نشان می‌دهند قدم بزرگتری در راه پیش برد انقلاب شاه و ملت که باعث رفاه و سعادت است برداشته است (احسنت).

رئیس – آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی – با اجازه جناب آقای رئیس و نمایندگان محترم لایحه‌ای که امروز محل بحث و دقت نمایندگان محترم هست لایحه ایست که عنوان آن بسیار جالب و فریبنده و در خور توجه و تعمق و امید زاست و این در جهت اجرای کوچکی از مقاصد شاهنشاه عظیم الشان ماست اما جناب دکتر ناوی اشاره فرمودند به جمله مقدسه لا اله الا الله اما رضا در ورود به ایران و خطه مقدس مشهد این جمله را گفت و گفت اما بشرطها و شروطها و انامن شروطها. لایحه بسیار خوبی است کلمات را ببینند امید بسیار اما ناگهان سراب ماده اول با کلمات امکان تدریج در صورت وجود موجبات تنظیم شده کلمه موجب در این جا از لحاظ قانونگذاری غلط است موجب یعنی جهت منبعث کننده انسان به یک مقصد شما جهت منبعث کننده اگر نداشتید چرا لایحه را آوردید پس کلمه موجب غلط است هم غلط عرفی است هم غلط قضائی است هم غلط حقوقی است برای آنکه موجبات فراهم بوده که چنین لایحه‌ای را آوردید پس بحث در امکان است و کلمه موجب زاید است اما کلمه امکان تدریج در عصر انقلاب صحیح نیست ما یک حرکت و جهش باید داشته باشیم و برنامه مدت باید داشته باشد زمان داشته باشد اگر با کلمه تدریج و امکان قرار باشد قانون نویسی کنیم می‌توانیم بزرگترین ایده آل‌های بشری را امروز به صورت قانون با کلمه تدریج و امکان و به تدریج عرضه کنیم مدینه فاضله درست شد؟ نه پس بایستی امر بدین مهمی امری که در جهت رفاه کارمندان دولت این طبقه زحمتکش و مورد احترام کسانی که تمام نیروی خود را در جهت به ثمر رساندن انقلاب گذاشته‌اند باید امید بخش برای تمام کارمندان در سراسر مملکت باشد لایحه همان طور که دوست عزیز من جناب دکتر رئیسی گفتند در تهران و مراکز استانها انهم بعضی مراکز استانها پیاده خواهد شد اما کارمندی که در بافق هست در ابهر است در خلخال است وقس علی ذلک چه باید بکند ما می‌خواهیم کاری بکنیم که عامه کارمندان دولت مستفید باشند از این قانون ولی امروز کلمه امکان و تدریج در امید را به روی عده زیادی از کارمندان بسته است (صحیح است) طلائیه کار با امید بلافاصله یک ناامیدی با کلمه امکان و تدریج بایستی گفت:

امروز که در دست توام مرحمتی کن
فردا که شوم خاک چه سود اشک ندامت

(یکنفر از نمایندگان – شعرش بد است)

کاری باید کرد برای همه به باقی هم باید امید داد می دانیم دستگاههای اداری ما چگونه است البته بعضی و چه پاسخی به کارمند مریض خواهند داد به کارمند مریض خواهند داد به کارمند مریض خواهند گفت به تدریج و در صورت امکان و در صورت وجود موجب تو معالجه خواهی شد پس کلمه موجب از لحاظ قانونگذاری غلط است موجب جهت منبعث کننده است موجب موجود است کلمه امکان را هم مصلحت است بردارید همان کلمه بتدریج بگذارید ما امکان داریم در این عصر و این زمان در زمان انقلاب امکان هر کاری داریم نگذارید کلمه امکان را که روزی این کلمه نقصی داریم نگذارید کلمه امکان را که روزی این کلمه نقصی بشود موجب هم هست فکر عالی شاهنشاه موجب شد که قدمی برداشته بشود پس موجب هست امکان هم هست مگر امکان بود فئودالیته در این مملکت محو بشود؟ امکان داشت؟ ولی این کار با اراده شاهنشاه بزرگ ما انجام گرفت کلمه عدم امکان دیگر در دوران انقلاب مفهوم ندارد تدریج بگذارید که آنقدر یاس آور نباشد اما چون ماده واحده ستون این لایحه است اجازه می‌خواهم که به طور کلی در بعضی از مواد صحبت کنم.

رئیس – آقای حکمت یزدی در هر یک از مواد به موقع خودش صحبت بفرمائید.

حکمت یزدی – پس اجازه بفرمایید راجع به یک تبصره صحبت کنم سایر افراد خانواده تحت تکفل کارکنان دستگاههای فوق نیز ممکن است در صورت فراهم شدن موجبات تامین درمان انان از مقررات این قانون استفاده نمایند به من بگویید اگر یک کارمندی دید پدرش و مادرش یا سایر افراد واجب النقه اش که تحت تکفلش هستند در خانه از شدت رنج و مرض ناله می‌کنند با بودن کلمه امکان آیا می‌شود انها را درمان کرد جناب آقای دکتر ناوی اشاره فرمودند به اینکه ایمان و اعتقاد نقش مهمی در درمان دارد این از لحاظ روان شناسی مهم است من ممکن است به بزرگترین و باسوادترین پزشکی شخصا اعتقاد نداشته باشم ولی شما آمدید این آزادی را سلب کردید (چند نفر از نمایندگان – برعکس) گفتید طبق ضوابطی که معین خواهد شد مجلس مگر می‌تواند وکالت در توکیل بدهد کجا شما را از سبزوار وکیل کردند حق دارد وکالت در توکیل بدهید (اکبر مسعودی – این وکالت در توکیل نیست) بنده به شورای فنی وکالت می‌دهم که این ضوابط را برای مجلس تهیه کند خود نمایندگان مجلس شورای ملی باید ضوابط را تعیین کنند شما در همه جا تصویب کمیسیون تصویب وزیر تصویب فلان و بهمان شما نشان بدهید مستند وکالت در توکیل شما کجاست؟ خوب گفتند جناب دکتر سجادی در مورد این کار کمیسیونها کجا شما اجازه وکالت در توکیل دارید این امری است که نمایندگان باید نظر بدهند امر والائی است امر مهمی است مرتبه شانه خالی کردن اختیار به این و آن دادن این در حق وکیل مجلس نیست اما این مسائل چه در تبصره ۲ و چه در تبصره ۳ چه ماده اول عرض کردم خالصا برای آن آرمان مشترکی که بنده و همه آقایان داریم در جهت بهبود امر درمان به نحو عام و در جهت بهبود درمان کارمندان دولت به نحو خاص بود سایر عرایضم را در موارد دیگر عرض خواهم کرد (احسنت).

رئیس – آقای دکتر برومند بفرمایئد.

دکتر برومند – با اجازه مقام ریاست بنده به عنوان مخبر کمیسیون بهداری در مورد کلمه به تدریج که خیلی بحث شد لازم است توضیحی عرض کنم که در سه جلسه کمیسیون در کلیات این لایحه صحبت شد بیشتر بحث در اطراف این کلمه بتدریج بود همکاران حزب اکثریت جناب دکتر کیان و دکتر نایبی و آقای فرهاد پور از حزب اقلیت و آٌقای موسوی امین پیشنهاد داده بودند در این مورد بحث خیلی مفصلی شد و نمایندگان دولت در آنجا توضیح دادند که وقتی یک برنامه‌ای قرار است اجرا بشود امکانات را باید در نظر بگیریم امکانات مالی و پولی و امکانات فنی در صورتی می‌توانیم در یک زمان معین و مشخص یک کاری را اجرا بکنیم که امکان مالی و فنی به حداکثر در اختیار باشد درآن صورت یک زمانی احتیاج هست که برنامه‌ای را انجام برسانیم و لیکن امکانات فنی ما و نیروی انسانی ما محدود است و در همه نقاط مملکت نیست و هم امکانات مادی هم ان طور که باید و شاید برای یک زمان معین در اختیار نیست در این صورت نمی‌توانیم کلمه بتدریج را حذف کنیم به خصوص که در همین لایحه یک حق سرانه درمان برای کارمندان در نظر گرفته شده و اگر ما کلمه بتدریج را حذف کنیم ناچاریم پول را از کارمند دولت بگیریم بدون آنکه بتوانیم یک سرویس کامل یا ناقص در تمام نقاط به کارمند بدهیم این است که من لازم دانستم به عنوان مخبر کمیسیون بهداری گزارش انچه را که در کمیسیون گذشته به عرض مجلس شورای ملی برسانم.

رئیس – آقای دکتر نایبی بفرمایید.

دکتر نایبی – با اجازه مقام محترم ریاست جایی که خون زناخن خورشید می‌چکد فرهاد ساده بین که غم تیشه می‌خورد.

جای نهایت تاسف است که جناب آقای حکمت یزدی که بنده به مراتب فضل و دانش ایشان ایمان دارم برای یک اصلاح عبارتی موجبات امکانات اینجا صحبت فرمودند مساله این است به بینم شان نزول این ماده چیست و اصولا هدف چیست؟ محاسن چیست معایب کدام است و بتدریج برای چیست و موجبات و امکانات برای چه می‌باشد عرض کنم هدفی که این ماده و این لایحه خدمات درمانی دارد این است که آزمایشهای انجام یافته با متدهای طب دولتی متاسفانه تا اندازه زیادی ناموفق بوده است و هدفی که این لایحه دنبال می‌کند از یک سو تامین درآمد مشروع و کافی برای پزشکان به منظور بسیج انان به خدمات درمانی در خارج از شهرهای بزرگ دوم جلب رضایت مردم و تامین آزادی انان در مراجعه به پزشک که این یک اصل اساسی است برای جلب اعتماد مردم و تولید امکانات و توسعه امر بیمه و باید بدانیم که فکر درمان دهی به کلیه جوانب مملکت و کلیه مردم اولا منظور نظر این لایحه نیست و ما نباید خدمات درمانی کارمندان دولت را با ان بخش یعنی بخش دولتی که مسئول درمان کلیه افراد مملکت است اشتباه بکنیم این لایحه فقط برای کارمندان دولت است در یک معیار معین گو اینکه در یکی از مواد امکان داده شده که افراد بی بضاعت می‌توانند از مزایای این قانون استفاده کنند و نیز باید توجه داشت که با وجود و اجرای این لایحه هیچ دستی به امکانات درمانی موجود مملکت نمی‌خورد از نظر بخش عمومی درمانگاههای وزارت بهداری درمانگاههای موسسات شیر و خورشید در آن قسمت که درمان سرپائی انجام می‌دهند همچنان به وظایف خود ادامه می‌دهند و به وضع اولیه خود باقی می‌مانند منظور ایجاد یک رفاه درمانی خاص برای کارمندان دولت است با استفاده از این بیمه و پرداخت حق بیمه و فرانشیز خاص برای این خاطر است که ما نمی‌توانیم در اینجا کلمه بتدریج را برداریم باید امکانات را در نظر بگیریم (حکمت یزدی – موجب هم می‌خواهد) همان شعر را برای آن خواندم در لایحه به این مهمی بحث لغوی به موجبات و موجب دردی دوا نمی‌کند عرض کنم که واقعیت این است که ما از نظر نیروی انسانی در یک حدی قرار نداریم که گروههای پزشکی را در تمام مملکت ایجاد کنیم از نظر مادی نیز امکان چنین بسط و توسعه‌ای وجود ندارد بنابراین در هر منطقه فقط وقتی می‌توانیم عهده دار این درمان به معنی خاص و وسیع بشویم که در آنجا این امکانات به وجود بیاید یا به وجود آورده باشیم تمام واقعیات موجود این امر را نشان می‌دهد که ما نیز مانند سایر کشورها که سال‌ها است نظام بیمه درمانی را پذیرفته‌اند باید این مسیرهای مختلف را بتدریج بپیمائیم منتهی در هر مسیری کلیه امکانات موسسات درمانی را یک کاسه کنیم و بتوانیم حداکثر استفاده را از انها بنمائیم گروههای متخصص و ورزیده و خاص در تمام مملکت کافی نیست باید در هر منطقه بتدریج این گونه امکانات را با استفاده از علاقمندی پزشکان یا تشویق انها بدر آمد بیشتر ایجاد کنیم و کم کم این کادر درمانی را درآنجا سامان بدهیم از طریق دیگر در ماده ۱۴ می‌گوید مراکز درمانی موجود سازمان بیمه کارمندان دولت تا زمانی مجمع عمومی سازمان مصلحت بداند از طرف سازمان راسا اداره خواهد شد و تعطیلی رخ نخواهد داد بنابراین از وسایل درمانی موجود استفاده کامل می‌شود خدمات درمانی دولت در لایحه موجود تسهیلات بیشتری در اختیار کارمندان دولت قرار می‌دهد شکی نیست که هیچ کاری از نظر اجتماعی خلق الساعه نمی‌تواند باشد و شدنی هم نیست و این منطقی است که احساسات نمی‌پذیرد و منطقی است که امکانات علمی و مادی است که این امکانات را برای ما ایجاد می‌کند فکر می‌کنم ماده یک این لایحه با کمال دقت تهیه و تنظیم شده با تغییراتی که در آن داده شده جامع است و آنچه جناب آقای دکتر حکمت یزدی فرمودند از نظر اینکه وکیل در توکیل است و نمی‌تواند مجلس اختیارش را به کسی واگذار کند می‌خواهم عرض بکنم این طور نیست این یک امر فنی و تخصصی است افراد متخصص افراد فنی است و این آن چیزی نیست که وکیل در توکیل را توجیه کند بنابراین باز عرض می‌کنم چنین چیزی نیست و مجلس یا کمیسیون چنین اختیاری را نداده است در مواد دیگر وقتی مطرح شد اگر لازم بود بقیه عرایضم را عرض خواهم کرد (احسنت).

رئیس – آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهاد پور – گاهی اوقات مدافعات همکار محترم در قبال ایرادها و انتقادهائی که در کمال حسن نیت در جهت انجام کامل وظیفه یک اقلیت عنوان می‌شود که هیشه چراغی فرار راه دولت است نوعی دفاع می‌کنند که بعضا موجب می‌شود بدون تصمیم وقتی گرفته بشود برای توضیح در مدافات همکاران اکثریتی تا جائی که یک مسئله کلی و اساسی را به شعر شیرین و فرهاد می‌کشند برای جواب دادن دوستان عزیز بنده تصمیم ندارم که در مسئله درمانی مملکت شعری اینجا بخوانم و مطایبه‌ای عرض کنم و نه تصمیم دارم که دوستان را بخندانم مساله درمانی دردی است اجتماعی و انچه که ما عنوان می‌کنیم می‌تواند از خدمات و زحمات فوق العاده ایکه مسئولان وزارت بهداری به عهده دارند و متحمل می‌شوند برای بهتر نتیجه گرفتن آنها مفید باشد انتقاد و ایراد و بیان نظراتی در یک لایحه به هیچ وجه مفهوم ان را ندارد که خدای نکرده فلان همکار ما میزان احترامش به یک طبیبی که وزیر بهداری است کمتر ازهمکاری باشد که از جناح اکثریت است شاید همین بیان و همین زحمت مطالعه و گفتن این ایراد است نه تنها در جهت خدمت مملکتی است بلکه از جهت علاقمندی به کار خودش و نتیجه بهتر یک کمک و خدمتی است دوستان اکثریت در دفاع از این لایحه انتقادی از سازمان بیمه کارکنان دولت در وضع موجود کردند که من فکر می‌کنم اگر ۶ ماه پیش بنده این انتقاد را می‌کردم خودشان را موظف به دفاع از همین سازمانی می‌دانستند که امروز به استناد انتقاد از او دفاع از این لایحه را به عهده دارند. دوست و همکار عزیزم آقای دکتر نایبی که مورد احترام بنده هستند اشاره کردند که آزمایشهای انجام شده ناموفق بوده بلی دوست عزیزم پنجسال است ۸ سال است که در قبال اعمال و کارهائی که شما می‌کنید ما قسمتها و جهات ناموفق را در اینجا مطرح می‌کنیم ان روز به ما جواب می‌دهید که این طور نیست ولی امروز در قبال دفاع از این لایحه خودتان تایید به عدم موفقیت در آزمایشهای قبلی دارید و قبول کردید که متاسفانه باید عرض کنم برای دسته و جماعتی که برنامه دارند مغزهای متفکر د ارند فرصت مطالعه دارند مملکت آزمایشگاه نیست (احسنت) باید دقت کرد مطالعه کرد و جوری تصمیم گرفت که امکان زمان کار به حداقل ممکن که از قدرت مطالعه و دقت هر فرد دقیقی خارج است نرسد والا اگر هر کاری شروع کنیم به عنوان آزمایش و بعد از یکی دوسال بگوییم خوب ان کار ناموفق بود حالا یک کار دیگر را می‌کنیم من یقین دارم دو سال دیگر در جهت لایحه دیگری که ان شاالله دولت شما برای امر درمان که بتواند جوابگوی درمان مردم باشد خواهد اورد و در جوابش خواهند گفت آزمایشهای قبلی ناموفق بود و ناگزیر شدیم این لایحه را بیاوریم (دکتر بهزادی – غیبگوئی می فرمائید) خدا کند که من غیبگوی صادقی نباشم و این لایحه و این آزمایش موفقی باشد تمام ما آرزو داریم که در دوران انقلاب در دورانی که امکانات برای خدمت به مملکت بیش از هر زمان دیگر فراهم است نتایج مطابق امکانات فراهم و تحصیل بشود و ما به هیچ وجه آرزوی شکست نداریم به خصوص که این مساله یک مساله اخلاقی و وجدانی و امر درمان مردم مملکت است من واقعا برای وزارت بهداری در توفیق این برنامه دعا می‌کنم آرزو می‌کنم و آنچه که عرض می‌کنم بابت دلسوزی است که مبادا در این برنامه توفیقی پیدا نکند دوستان اکثریتی به خاط داشته باشند که در دفاع ماده یک این لایحه فرمودند که این لایحه برای تامین درمان کارمندان شریف دولت است و به سایر مردم ارتباط ندارد چون در سایر مواد من نمی دانم حرف مدافع لایحه را گوش کنم یا حرف شما را (خطاب به یکی از نمایندگان) یا اشاره و ایهام و استعاره ایکه در لایحه هست او را قبول کنم؟ یک جائی گفته است اگر یک فقیری باشد در لایحه به این مطلب اشاره شده است خوب اینکه امر اعلیحضرت همایونی است که هیچ سازمانی حق ندارد چه خصوصی چه دولتی اختصاصی اگر مریضی را بردند انجا و او را نپذیرد یک گوشه این لایحه هم شما گفتید برای یک آدم بی بضاعتی اگر دلشان خواست و موجباتی فراهم بود او را قبول کنند این تعهد برای درمان در مقابل ۹۳ % مردم مملکت که مشمولین این لایحه نیستند نیست بنابراین خاطر مبارکتان باشد که در مواد بعدی وقتی که ما آمدیم عنوان کردیم که اعتبارات کل را برای وظیفه جز چرا تخصیص دادید ان وقت آنجا بدانید که خودشان این وظیفه را محدود به طبقه کارمند کردند ولی مسئله وکیل در توکیل جناب اقای دکتر نایبی هیچ وقت در یک کار فنی به طور مسلم ما اظهار عقیده نمی‌کنیم که قانون بگذرد فرض کنید که حصبه را چگونه معالجه کنند یا پای شکسته را چگونه گچ بگیرند اینها یک امر فنی است اما سنت و سابقه‌ای که در خیلی موارد برای اکثریت گذاشته شده و من امیدوارم که با بیان این مطالب بدون ایجاد تعصب کم کم این عنایت و توجه را بفرمایید که این مقدار اختیار تصویبی به کمیسیونها دادن البته یک حالت تسهیل فراهم می‌کند ولی از ان حالت و وظیفه اصلی که دقت و مطالعه و موشکافی و اظهار نظر در جمع کل نمایندگان مجلس است به طور قطع و یقین دولت را محروم می‌کند تصور نکنید که فلان لایحه می‌رود در کمیسیون تصویب می‌کند یک تسهیلی است صحبت در لایحه برای تصدیع و سردرد آقایان نیست برای این است که در مجموع این صحبت‌ها این بیان عقاید شاید گوشه‌ای نکته‌ای اشاره‌ای پیدا شود که آقای وزیر بهداری استفاده کنو و یا اکثریت به نفع وظیفه‌ای که به فرمان اعلیحضرت به عهده دارد استفاده کند این است که بنده می‌خواستم استدعا کنم اصولا رهبر ولیدر اکثریت که واقعا مردی منطقی است (دکتر الموتی – متشکرم) به این نکته و این مسئله تا آنجا که امکان دارد این توجه و عنایت را بکند که کمتر ما مسائل را به تصویب کمیسیونها موکول کنیم و دلخوش کنیم و بگوییم بلی به تصویب فلان کمیسیون رسید حتی المقدور با این فرصتی که هست با این آمادگی که هست با این زحمتی که می‌کشند و کوششی که می‌کنند که واقعا من از مقام ریاست کمال تشکر را دارم که در دفاع از طرز خدمت نمایندگان عنوان فولتایم دادند بلی این آمادگی برای ما هست که هر روز جلسه کنیم بحث کنیم صحبت کنیم ما با کمال حسن نیت عرایضمان را بکنیم و شما با کمال حسن نیت گوش به حرفمان بدهید تا یک نتیجه منطقی به نفع مملکت بگیریم و به دست وزیر مربوطه بدهیم کار به طور قطع و یقین ضریب ازمایشی شدنش پائئین می‌آید و از صورت آزمایش به صورت کار صحیح در می‌آید ولی آنچه که بنده در مورد پیشنهاد حذف که داده‌ام برای اینکه در موقع بحث پیشنهاد دیگر وقت گرامی همکاران را نگیرم اینجا عرض می‌کنم به منطق دولت و نماینده دولت در عدم قبول حذف کلمه بتدریج من تسلیم شدم ولی متاسفانه انها در قبول ظرف زمانی برای کاری که مطالعه کرده‌اند و لایحه اورده‌اند تسلیم منطق ما نشدند من قبول کردم بگویم در حال حاضر به مجرد توشیح این لایحه برای همه کارمندان یک مرتبه امکان بیمه فراهم نمی‌شود به همین دلیل در قبول ودفاع حذف کلمه بتدریج پافشاری نکردم ولی همان انجا ان عنوان را ما کردیم که تعداد کارمندان مشخص امکانات معین برای مملکتی که مرکز آمار دارد و میلیونها خرج امار می‌کند و این امارها را می‌دهد بیرون و به ما می‌دهد استدلال می‌کند و ما این استدلالها را قبول می‌کنیم بنابراین از این آمارها از این امکانات از سابقه پنجاه ساله وزارت بهداری از بودجه برنامه‌ای همه اینها حکم می‌کند که ما در حالتی قرار داریم در یک فاصله زمانی هستیم که کارهای مملکتی ما در تمام شئون به یک غلطک حساب شده منظم با برنامه افتاده بنابراین وقتی برنامه داشته باشیم وظیفه را تشخیص داده باشیم مسئولیت را بدانیم چیست برای رسیدن به این وظیفه برای انجام این هدف باید سه تا ضریب سه تا منحنی را در نظر بگیریم نقطه تقاطع اینها را مشخص بکنیم حالا نقطه پرورش طبیب یا سرعت تزاید طبیب چقدر است برای دولت که مطالعه می‌کند که در برنامه پنجم این سرعت به چه حد می‌رسد کارمندان دولت موجود و تعدادی که در برنامه پنجم جذب و استخدام می‌شود حساب دارد چقدر است نیاز اینها چیست نحوه تقسیم و گسترش انها در سطح مملکت به چه صورت است این سه چهار عامل را که حساب شده داشته باشیم و اینکه امکانات مالی چیست با اینها می‌شود گفت که تعیین بفرمایید که چه روزی مژده انجام کامل چنین وظیفه‌ای را که امروز الزاما بتدریج گذاشته‌اید به ما خواهید داد در آخر این دوره؟ به عمر نمایندگان این دوره وصلت می‌دهد یا تا آخر دوره بیست و چهار؟ هفت سال دیگر به هر حال یک ظرف زمانی لازم دارد که لایحه‌ای حکم کند از اینجا شروع می‌کنیم در فلان تاریخ به این نتیجه می‌رسیم خوشبختانه در اکثر برنامه‌ها بنده دیده‌ام این مسئله پیش بینی شده است حالا به موقع رسیده‌اند یا نرسیده‌اند عوامل مختلفی که برنامه را کندتر می‌کند یا تسهیل می‌کند در خیلی برنامه‌ها به ما مژده داده‌اند که بیشتر از آن چه پیش بینی می‌کردند رسیده‌اند متشکریم در بعضی جاها عوامل و پیش آمدها عقب تر می‌اندازد در هر حال برای برنامه ریز پیشنهاد دهنده باید ظرف زمانی برای انجام تعهد و وظیفه ایکه به آن مناسبت لایحه را می‌آورد و قانون را می‌گیرد و سازمان را می‌دهد بایستی مشخص باشد به همین دلیل بنده استدعا می‌کنم اگر در لایحه و در کمیسیون به این عرایض توجه نشد و ظرف زمانی مشخص نشد لااقل جناب آقای دکتر شاهقلی وزیر محترم بهداری در بیانی که قطعا در توجیه لایحه کاملتر از سایر مدافعین خواهند فرمود یک وعده به اصطلاح تصویب زمانی که برای خودشان برآورد کرده باشند در اینجا اعلام کنند که اگر در خود لایحه منعکس نیست لااقل در این صورت مذاکره منعکس باشد که مردم و کارمندان شریف دولت جناب آقای دکتر ناوی که مورد علاقه هستند وزیر چتر این لایحه درمانی ارزو داریم قرار بگیرند و بعد در مواد بعدی عرض خواهم کرد که به چه کیفیت نه تنها انها قرار نمی‌گیرند بلکه سایر مردم اقصی نقاط محرومیت‌های بیشتر خواهند کشید آنها این اطمینان را داشته باشند که لااقل وزیر محترم بهداری فرمودند که ان شاالله تا ۵ سال دیگر تا چهار سال یا هفت سال دیگر این وظیفه به کیفیتی انجام خواهد شد که همه کارمندان دولت لااقل از بیمه درمانی استفاده خواهند کرد (احسنت).

رئیس – آقای دکتر اعتمادی تشریف بیاورید.

دکتر اعتمادی – با اجازه مقام ریاست و همکاران عزیز یک قسمت از مسائلی که اینجا مطرح شد به عقیده بنده و سایر نمایندگان ربط زیادی به این ماده نداشت بسیاری از مسائل که اینجا مورد بحث قرار گرفت یک عده از همکاران یک قسمت از نطق‌های برنامه‌ای شان را منتقل کردند به این تشکیل سازمان خدمات درمانی مسئله در ایتجا تشکیل یک موسسه‌ای است که کار درمان کارمندان دولت را در درجه اول و اگر امکانات بیشتر فراهم شد قسمتی هم از بار درمان بعضی از طبقاتی که در همین قانون اشاره شده به دوش بکشد همه ما می دانیم که مسئله طب درمانی از طریق استخدام نتیجه مطلوب در هیچ جای دنیا ندارد و همیشه هم طبیب ناراضی بوده و هم مریض ناراضی به این مسئله بیمه الان مطرح است از نظر درمان درامر بیمه دو طرف لازم است یک بیمه گر لازم است یک بیمه شونده و یک اجراکننده هم در مقام ثالث. اگر به متن این قانون و به مواد بعدی توجه فرموده باشید مسئله انتخاب پزشک و موسسه درمانی و بیمارستان به طور آزادی مطلق مطرح است اینکه بگویند شما الزام و اجبار دارید که فرضا به فلان شخص مراجعه کنید و اگر هم ناراضی بودید دوباره مجبورید پیش او بروید نیست می‌گوید آزادید به هر کس دلتان می‌خواهد مراجعه کنید اما در مورد این آزادی و ان چیزی که راجع به ضوابط است توجه بفرمایید که ضوابط در چه حدود است و آیا لازم است یا نیست ضوابط مربوط به آزادی مراجعه به طبیب است که اگر یک روز یک عده‌ای از بنده نوعی ناراضی بود که نزد او می‌رویم جوابمان را نمی‌دهد و یک چیزی هم طلبکار است و این آدم به درد کار ما نمی‌خورد ضوابط این است که می‌گوید طبیب بیمه شده را می‌پذیرد به هر کس می‌خواهد مراجعه می‌کند و همین طور مسائل دیگری که مورد ابتلا همین سازمان بیمه کارمندان فعلی است اینها باید ضابطه داشته باشد اگر ضابطه نداشته باشد اگر شما آزادی مطلق قائل شوید فرض بفرمایید شخصی از کرمانشاه بلند می‌شود می‌آید تهران که بنده چون ترش کردم و آزادی طبیب مطرح است باید بروم تهران. بنابراین ضابطه لازم است از چه جهاتی لازم است ضابطه صرفا جنبه فنی دارد و فقط در حدود آزادی مراجعه است. بنابراین آنچه مسلم است لزوم یک ضابطه‌ای محرز است برای این طور مراجعه که بعدا اسباب دردسر و مشکلات دیگر نشود در اینجا فرمودید که چراغی فرا راه می‌داریم بنده خیال نمی‌کنم هیچوقت کسی پشت این تریبون گفته باشد انتقاد نکنید بلکه همیشه گفته شده که انتقاد لازم است ضروری است اما بعضب اوقات و بعضی انتقادات علاوه بر اینکه چراغی فرا راه نیست بلکه چاهی است فرا راه به دلیل عدم پیش بینی آینده را که چه خواهد شد و چه می‌شود راجع به سازمان موجود بیمه درمانی کارمند دولت و عدم موفقیت اینجا بحث شد توجه داشته باشید که مسئله عدم موفقیت این سازمان مسئله خود کارمند نیست باز عیب آن این بود که به یک عده معدودی باید مراجعه می‌کردند مسئله عدم موفقیت مسئله ی جدید است از طرفی آقایانیکه در دستگاهها چند سال سابقه دارند می دانند این بیمه کارمند دولت بیمه انفرادی بود یعنی شخص کارمند و به خانواده و افراد تحت تکفل تسری پیدا نمی‌کرد بنابراین این خودش یک نقص بزرگ بود برای کارمند و بیمه شده گان. مجموعه این مسائل را جمع کردند در یک دستگاهی و به این صورت درآرودند آزادی انتخاب بیمه افراد و خانواده بیمه افراد تحت تکفل و حتی در مورد دیگری مسئله بیمه تسری به سایر افراد تحت تکفل هم داده شده و این یک چیزی است که به عقیده بنده فوق العاده است این آزادی پزشک که اینجا بهش اشاره شده در دنیا بی سابقه است این اولین دفعه ایست که می‌گویند به هر کس به هر موسسه‌ای که میل داری مراجعه کن ما قبول داریم.

رئیس – آقای دکتر اعتمادی فعلا ماده اول مطرح است.

دکتر اعتمادی – عرایض بنده مربوط به تبصره ۳ ماده اول است فرمودند زمان کار را به حداقل برسانید این در جهت کار به حداقل رساندن است با کلمه به تدریج توجه بفرمایید اگر بتدریج را برداریم زمان را به حداکثر رسانده‌ایم از آنجا که موجبات کار فراهم نیست چرا برای اینکه این موسسه بخصوص نمی‌تواند پیش بینی کند که تا پنج سال دیگر در تمام کشور بیمارستان و طبیب متخصص چقدر خواهد بود در نقاطی که نیست اگر کلمه به تدریج را برداریم در آنجائی که خدمتی بر ایشان منظور نمی‌شود باید حق سرانه خودش و خانواده اش و افراد تحت تکفل خود را بپردازد بدون اینکه استفاده از این مقررات کرده باشد بنابراین راجع به کلمه به تدریج که خود جناب آقای فرهادپور فرمودند قانع شدند و بنده خیلی تشکر می‌کنم در مواد بعدی که اتخاذ سند فرمودید مواد بعدی را بگذارید در موقع خودش صحبت می‌کنیم که چه موادی لازم و ضروری است راجع به بیمه شده و بیمه کننده و مجری بیمه بنابراین در مورد خودش بحث خواهیم کرد و خواهش می‌کنم به پیشواز مسائل بعدی نروید که از اینجا سند کنید که دیگر حق صحبت ندارید بنابر این مسائل را بگذاریم موقع خودش راجع به ظرف زمانی که فرمودید صحبت اجرائی. این یک موسسه ایست که می‌گوید تا این موسسه در هر کجا به وجود می‌آید در هر کجا مقدور است فراهم شد بلافاصله این کار را اجرا می‌کنیم اما اینکه کی اجرا خواهد شد دست من نیست دست دستگاههایدیگری است برنامه را این موسسه نمی‌ریزد ضمن برنامه‌های دیگری است که به تدریج انها فراهم خواهند کرد مسلما در ضمن آن جوابهای لازم برای کلیه بتدریج و موجبات و ظرفهای زمانی داده خواهد شد و در موارد مختلف بحث به قدر کافی خواهد شد این گفته شد و در موارد مختلف بحث به قدر کافی خواهد شد این گفته شد که با امید بسیار شروع شد اما مواجه با سراب شدیم این سراب از دیدهای مختلف فرق می‌کند ممکن است کسی ان را به صورت سراب و خواب و خیال درآورد کما اینکه بسیاری از مسائل که بعضی از دوستانمان مطرح می‌کنند در اینجا تخیلات خودشان است که به صورت سرابی است که به مجلس عرضه می‌کنند و حال اینکه حقیقتی وجود ندارد و سراب است امید بسیاری است این اولین دفعه‌ای که یک قانونی تقدیم می‌شود برای بهبود وضع کارمند با یک امکانات خیلی وسیع و اختیار وسیع برای کارمند و خانواده اش بنابراین امید هست سرابی وجود ندارد مگر سرابی که ما تخیلش را می‌کنیم فرمودید چرا در سراسر کشور اجرا نمی‌شود این بحث شد اجرایش در سراسر کشور اجرا نمی‌شود این بحث شد اجرایش در سراسر کشور بلافاصله محال است یک دستگاهی که امروز به وجود می‌آید بلافاصله بعد از تصویب و توشیح قانون در تمام مناطق کشور نمی‌تواند ریشه بدواند و در هر جا دستگاهی به وجود بیاید کما اینکه بسیاری از دستگاههای دیگر به دلیل کمبود کادر فنی و کمبود مقدورات موسساتی که خود بعضی از آقایان در ان خدمت می‌کنند هنوز توفیق پیدا نشده که در هر جا این موسسات که لازم بود به وجود بیاید به دلیل نبودن مقدورات کادر فنی و نیروی انسانی لازم والا همه شان دلشان می‌خواست این است که نمی دانم چرا هر موقع که یک مسئله مفید مطرح می‌شود یک عینک بدبینی می‌زنیم که خوب نیست چرا عینک خوش بینی نمی‌زنیم و بگوییم که این کار مفیدی است و باید اجرا شود و مصرا بخواهیم که هر چه زودتر این را تصویب کنیم و هر چه زودتر به مرحله اجرا دربیاید برای استفاده هر عده بیشتر فراهم شود بنابراین بنده عرایضم را همین جا ختم می‌کنم و مسائلی که مربوط به تبصره‌ها و مواد بعد می‌شود در جای خودش بحث خواهم کرد و اتخاذ سند هم بفرمایید.

رئیس – نظر دیگری در ماده اول نیست؟ (اظهاری نشد) رای می‌گیریم به ماده اول خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- به منظور اجرای این قانون سازمان تامین درمان که به رعایت اختصار در این قانون سازمان نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.

سازمان وابسته به وزارت بهداری و دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری بوده و به صورت شرکت سهامی اداره می‌شود وکلیه سهام آن متعلق به دولت است

اداره امور سازمان به موجب این قانون و اساسنامه و آئین نامه‌ها و مقررات مربوط خواهد بود.

تبصره – سرمایه سازمان و منابع تامین ان در اساسنامه معین خواهد شد.

رئیس – در ماده دوم نظری نیست؟ آقای دکتر رئیسی بفرمایید.

دکتر رئیسی – همان طور که صحبت شد حدود این لایحه مشخص نیست معلوم است که برای کارمندان دولت است و همین طور که حالا توضیح داده شد روشن شدیم مه عبارتست از آزادی مریض درانتخاب طبیب و بیمارستان یک مسئله‌ای که در ماده دو جای مطرح کردن به وجود می‌آید مریض خریدار است یعنی تمام کارمندان دولت که بیمار می‌شوند باید به طبیب و بیمارستان مراجعه کنند خریدار و فروشنده امور درمانی در اینجا مشخص است کار این سازمان نظارت بر این خرید و فروش است و بدین جهت رل یک واسطه را انجام می‌دهد منتهی واسطه‌ای که جنبه انتفاع ندارد حالا برای این منظور و این ایده شخصا معتقدم نه سازمان لازم است نه شرکت برای اینکه مناقصه‌ای به وجود نمی‌آید که احتیاج به مناقصه گذاری باشد حالا چون فرمودید چرا سازمان؟ چرا شرکت؟ هر کدام از اینها از نظر حقوقی یک بحث جداگانه دارند شما اینجا می‌فرمایید سازمانی است که به صورت شرکت اداره می‌شود یعنی از هر دو تا شما می‌خواهید استفاده کنید اجازه بفرمایید مشخص بشود اگر می‌خواهید به صورت شرکت اداره بشود چرا اسم سازمان می‌گذارید (دکتر متین – چرا نباشد چه عیبی دارد؟) چرا هر دو تا باشد این سازمان است یا شرکت؟ یکی باشد چرا هر دو تا باشد عجیب است این سازمان است یا شرکت یعنی هر دو تا است اینها هر کدام شخصیت جداگانه دارند جناب دکتر الموتی من نمی دانم این سازمان است یا شرکت (یکی از نمایندگان – سازمان است) ولی سازمانی که به صورت شرکت اداره می‌شود چرا سازمان گذاشته‌اید اصولا در اینجا می‌تواند هیچکدام از اینها نباشند (یکی از نمایندگان – هر دو یکی است) شما که می‌فرمایید یکی است کلمه سازمان را بردارید من منظورم این بود که بنده را روشن بفرمایید و من روشن نشدم.

رئیس – آقای دکتر اعتمادی.

دکتر اعتمادی – بنده هر چه فکر می‌کنم مورد ایراد همکار عزیزم را سر در نمی‌آورم که چرا سازمان است یا چرا شرکت مگر اشکالی دارد که یک شرکت سهامی اسم خاصی هم داشته باشد هیچ اشکالی ندارد تمام این تابلوهائی که توی خیابان می‌بینید شرکت سهامی است اسم خاصی هم دارد اینهم گروه پزشکی که تاسیس شده شرکت است ولی روی تابلو نوشته گروه پزشکی فلان بنابراین از نظر کلمه سازمان وحشت نکنید سازمان تامین خدمات درمانی یک اسمی است که انتخاب شده برای یک شرکت و هیچ اشکالی ندارد که یک شرکت سهامی اسم خاص داشته باشد شرکت قند در فلان جا یک سازمان است از این موارد زیاد است عرض کردم در بخشهای خصوصی هم نام شرکت‌های خصوصی هم اسم خاص دارد و هیچ ایرادی ندارد از نظر قانونی که سازمان به صورت شرکت اداره شود از نظر تشریفات اداری (احسنت)

رئیس – نظر دیگری در ماده دوم نیست؟ (اظهاری نشد) رای می‌گیریم به ماده دوم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- سازمان اداری مجمع عمومی خواهد بود و اعضای ان عبارتند از وزیران بهداری، دارائی، کار و امور اجتماعی، دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی کشور و مدیر عامل سازمان برنامه.

تبصره ۱- ریاست مجمع عمومی با وزیر بهداری است.
تبصره ۲- سازمان دارای شورای فنی خواهد بود متشکل از:
وزیر بهداری یا نماینده او.
رئیس هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی مرکز یا دبیر کل سازمان مذکور.
رئیس بیمه مرکزی یا نماینده او.
مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران یا نماینده او.
مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی یا نماینده او.
نمایندگانی که از طرف وزیر بهداری مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای شرکت در شورای فنی معرفی می‌شوند از پزشکان خواهند بود.
تبصره ۳- وظایف و اختیارات شورای فوق الذکر به موجب این قانون و اساسنامه آن تعیین خواهد شد.

رئیس – در ماده سوم نظری نیست؟ آقای حکمت یزدی بفرمایید.

حکمت یزدی – جناب دکتر اعتمادی فرمودند عینک بدبینی نزنید بنده عینک دارم ولی بدبین نیستم و امیدوارم مشمول این شعر نباشم:

چشم باز و گوش باز و این عمی
حیرتم از چشم بندی خدا

در ماده ۳ می‌گوید سازمان اداری مجمع عمومی خواهد بود می‌رسیم به شورای فنی جناب دکتر نایبی فرمودند مطالب فنی است منهم تصدیق دارم فنی است ولی در فهم همه نمایندگان است همه نمایندگان می‌فهمند ان چنان فنی نیست که یکی بفهمد دیگری نفهمد و لذا رای می‌دهند موافق یا مخالف من سوالی را که داشتم چون این ابهام برای من بود که این شورای فنی ایا تصمیماتش به اتفاق ملاک عمل است یا به اکثریت باید در قانون تصریح بشود شما جائی این تصریح را نمی‌بینید در مواردیکه تصمیمات ان اقلیت و اکثریتی پیدا کرد اکثریت نسبی ملاک است آیا اتفاق ملاک است ما اصل کلی در این باب نداریم یعنی سکوت قانونگذار نمی‌تواند (یکی از نمایندگان – در تبصره ۳ صراحت دارد) اجازه بفرمایید حالا می‌رسیم تبصره وظایف و اختیارات شورای فوق الذکر که به موجب این قانون و اساسنامه تعیین خواهد شد عرض من این است که اساسنامه ایکه می‌فرمایید کی تصویب کی کنید کی تنظیم می‌کنید به کی می‌دهید در اینجا نداریم (یکی از نمایندگان دارد در ماده ۱۱ است) بنده آن ماده مورد نظر آقایان را می‌خوانم جناب دکتر برومند اجازه بفرمایید بنده ان ماده مورد نظر آقایان را می‌خوانم اساستامه سازمان نه اساسنامه شورای فنی اشتباه است بگوییم متاسفانه از کثرت عجله این نحوه قانونگذاری صحیح نیست اساسنامه نیست شورای فنی یک چیز مستقلی است شورای فنی که مامور اجرای این قانون نیست شورای فنی نظریاتی می‌دهد (انوشیروان ذیل ماده ۲ را بخوانید تکلیف این کار را معین کرده شما یک سال این لایحه را عقب انداختید) عجله جنابعالی هم کاری انجام نمی‌دهد خوب ما که حرفی نداریم شما علاوه بر یک سازمان یک مشیر و مشار برای ان تعیین کردید به اسم شورای فنی انت الحضیم وانت الحاکم فینا خودش تصمیم بگیر باشد و خودش هم قاضی باشد این یعنی چه مجادله کنید.

رئیس – این شورا که نمی‌تواند از سازمان جدا باشد.

حکمت یزدی – عرض من این است جناب رئیس یک سازمان داریم یک شورا جزو این سازمان نیست طبق این قانون.

رئیس – هست.

دکتر الموتی – تبصره ۳ را بخوانید.

حکمت یزدی – یعنی می‌فرمایید شورای فنی هم جزو سازمان شرکت سهامی است؟ قربان نیست شورای فنی از کی تشمیل می‌شود؟ از نماینده وزیر بهداری از نماینده جمعیت شیر و خورشید سرخ نماینده جمعیت شیر و خورشید سرخ جزو شورا هست جزو سازمان نیست جزو شورای فنی است عرض کردم شتاب موجب می‌شود که به این صورت در بیاید (رضوی – شورای فنی جزو چه سازمانی است؟) ما می‌خواهیم این قانون درست و منقح باشد ما یک سازمانی داریم که آن سازمان به موجب اساسنامه خودش به موجب قانون خودش با سرمایه خاص خودش با سهام خاص خودش اداره می‌شود گفتیم ناظری بر این سازمان می‌خواهیم ناظر بر این سازمان شورای فنی است شورای فنی که از نماینده وزیر بهداری و نماینده سازمان نظام پزشکی و فلان و بهمان این نماینده‌ها تشکیل می‌شود ما این شورا را یک وجود ممتاز و منحاز برایش قائل نشدیم که ارتباطی با بوابجمعی سازمان ندارد آقا یک جواب به من بدهید راحت بشوم بفرمایید شورای فنی جزو سازمان است از مقررات سازمان تبعیت می‌کند؟

رئیس- اقای قوام صدری.

قوام صدری – (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) – با اجازه مقام محترم ریاست بنده یک توضیح مختصر عرض می‌کنم حتما دوست عزیزم جناب حکمت یزدی توجه دارند ولی می‌خواهند مطلب را یک قدری توضیح بدهند والا خودشان توجه دارند که وقتی اساسنامه‌ای برای دستگاهی تنظیم می‌شود تمام ارکان مربوط به آن دستگاه را تکلیفش را معین می‌نمایند چنانچه اساسنامه شرکتی یا مثلا بانک ملی وقتی که راجع به شورای عالی و مجمع عمومی و هیئت عالی نظارت و وظیفه اینها بحث می‌کند تمام اینها را در قانون و اساسنامه و در مجموعه مقرراتی که برای اداره این دستگاه تنظیم می‌شود تکلیفش را معین می‌کند و اینجا مطلقا بحث اینکه ایبن شورا جزو سازمان است یا سازمان جزو شورا یا اعضایش تبعیت می‌کنند این مطالب اتفاقا مطالبی هست همانطور که اشاره فرمودید در اساسنامه مشخص شده است اینجا هم ذکر شده و تمام مطالب مربوط به این سازمان منجمله شورای عالی وظایف و روابط شورای عالی را با سازمان و تبعیت سازمان از دستورات شورا و حدود اختیارات و سایر مطالب دران اساسنامه تصریح می‌شود (احسنت)

رئیس – آقای دکتر موسوی فرمایشی دارید بفرمایید.

دکتر موسوی – عرایض که درباره این لایحه به طور کلی داشتم در شور اول به عرض نمایندگان محترم رساندم از این رو نظری نداشتم که در بحث شور دوم بار دیگر وقت همکاران گرامی را بگیرم ولی مطلبی که الان عنوان شد و عکس العمل‌هایی که داشت مرا وادار کرد که توضیح مختصری بدهم توضیحی هم جناب وزیر مشاور دادند ولی متذکر نشدند که این توضیحی که می‌دهند لازمه اش این است که این ماده اصلاح شود همکاران محترم توجه دارند که لایحه موجود یکی از مهمترین لوایح مملکتی ما هست و جا دارد که یک قدری با تامل و دقت مورد بررسی قرار بگیرد مطالب خیلی زیاد در ماده اول و تمام مواد است اما در این ماده به خصوص مطلبی که همکار عزیزمان آقای حکمت یزدی عنوان کردند و همکاران دیگر زیاد عنایت نفرمودند این نکته است که اگر لایحه خدمتتان است دقت بفرمایید می‌بینید آیا حکمت حق داشت و باید اصلاح بشود یا نه و ان عبارتست از تبصره ۳ همین ماده وظایف و اختیارات شورای فوق الذکر به موجب این قانون و اساسنامه ان آن به کجا بر می‌گردد به اساسنامه شورای فوق الذکر بر می‌گردد (دکتر بهزادی – نخیر به قانون بر می‌گردد) چطور به قانون بر می‌گردد؟ قانون که اساسنامه ندارد این چه عقیده ناصوابی است؟ من از حقوقدانها تعجب می‌کنم (دکتر بهزادی – به قانون بر می‌گردد) چطور بر می‌گردد کافر به جهنم نمی‌رود کشان کشانش می‌برند؟ گفته است وظایف و اختیارات شورای فوق الذکر به موجب این قانون و اساسنامه ان یعنی اساسنامه سازمان. اگر در اینجا کلمه سازمان به صورت کلمه آن باشد بر می‌گردد به اساسنامه‌ای که معلوم نیست اساسنامه سازمان است و یا شورا است بنابراین همانطور که فرمودند از لحاظ اینکه قانون ناصوابی تصوویب نشود همان طور که آقای حکمت متذکر شدند کلمه آن باید به سازمان تبدیل شود همکارانتان هم وقتی یک مطلب اصولی و اساسی را متذکر می‌شوند دقتی بفرمایند تا در نتیجه اشتباهی نشود و قانونی مبتنی بر اشتباه در مجلس ما تصویب نشود (صحیح است).

دکتر الموتی – با این اصلاح که ان تبدیل به سازمان بشود مخالفتی نداریم.

رئیس – آقای دکتر اعتمادی بفرمایید.

دکتر اعتمادی – مسئله اصلاح عبارتی مورد قبول همه است بنده هم تصور می‌کنم شاید اشتباه چاپی باشد اما مسائل دیگری هم ناطق قبلی مطرح فرمودند که تمامش در قانون توضیح داده شده است بالحن خیلی عصبانی فرمودند چشم باز و گوش باز و این عمی بنده در جواب عرض می‌کنم: هر کسی از ظن خود شد یار من – از درون من نجست اسرار من (احسنت) این بستگی دارد به دید من بنابراین عینک بدبینی را بر دارید و از دورن ما اسرار ما را بجوئید که منظور چیست می‌فرمایید دراینجا چرا نگذاشته‌اید که از شورای فنی چند رای بدهند درست است این در مقررات شورای فنی خواهد بود و چه در اساسنامه و ضوابط دیگر چرا به موجب این قانون نوشته‌اند برای اینکه در تبصره ماده یک وظیفه برایش معین کرده‌ایم در مواد بعدی هم وظایفی برایش تعیین شده مسئله شورا که فرمودند که عضو این سازمان هست یا نیست البته شورا جزو ارگانیسم سازمان است به موجب اساسنامه اگر وظایف دیگری به او رجوع بشود خواهد کرد درست مثل این است که بنده بگویم یکی از دوستان یکدست لباس تنش هست بعد شک کنم که مال خودش هست. جزو البسه معمولی او هست یا نیست؟ این معلوم است البته مال خودش هست این مسایل بحث زیادی ندارد زیاد نباید بحث کنیم فرصت بهتری پیدا می‌شود برای مسائلی که مسلما در مواد دیگر هست آقایان بحث‌های دیگری خواهند داشت و زمینه را بگذارید برای بحث‌های دیگر خواهند داشت و زمینه را بگذارید برای بحث در مواد دیگری بهر حال با این اصلاح عبارتی موافقیم.

رئیس – آقای رامبد بفرمایید.

رامبد – تصور می‌کنم به همه همکاران روشن شد که اگر این ماده به صورت فعلی باقی بماند کلمه آن اشاره به شورا شده و برای شورا هم در مواد بعد اساسنامه‌ای ذکر نکرده لذا عبارت باید اصلاح شود اساسنامه سازمان و در اینجا تکلیف کار روشن است طبق آئین نامه مجلس در شور دوم پیشنهادی نمی‌شود داد ناگزیر باید لایحه به کمیسیون برود (دکتر الموتی ما قبول نمی‌کنیم) من خیلی خوشوقت می‌شوم شما قبول نفرمایید و برای چندمین بار نشان داده می‌شود که حکومت عدد جنابعالی بر منطق استوار نیست (یک نفر از نمایندگان غلط چاپی است) (فرهاد پور – بیچاره چاپخانه) پس عالما و عامدا اشتباهی را می‌خواهید تصویب کنید؟ این شما و این تصویب شما.

رئیس – آقای دکتر الموتی بفرمایید.

دکتر الموتی – بنده نمی دانم با این آقای رامبد چکنم (رامبد – قانونگذاری را مسخره نکنید همین و بس) (عباس میرزائی – بیخود تخته را نکوبید زمان تخته کوبیدن سپری شده) جنابعالی توجه داشته باشید دوستان شماآمدند مطالبی گفتند اما هیچ ابهامی وجود نداشته و از نظر ما هیچ ابهامی وجوند ندارد به خاطر اینکه ما معتقدیم این کلمه آن برمی گردد به سازمان حالا شما معتقدید این کلمه آن برمی گردد به سازمان حالا شما معتقدید این کلمه به شورا برمی گردد برشما روشن نبود گفتم برای روشن شدن شما این پیشنهاد را قبول می‌کنیم چون ابهامی نیست آقای رامبد بیخود یک کلمات کوچک را بهانه نکنید مجلس مجلس انقلاب است ما کار مملکت را نمی‌گذاریم متوقف شو (صحیح است) ۲ میلیون ایرانی از این لایحه استفاده خواهند کرد یک روز زودتر چه بهتر از تیرماه تا حالا این لایحه اینجا مانده به خاطر همین اصلاحات اگر انصاف داشتید می‌بایستی لایحه دولت را بیاورید با این لایحه مقایسه کنید ببینید از زمین تا آسمان فرق دارد و می امدید در کمیسیون بهداری از ان تجلیل می‌کردید نه اینکه یک کلمه ان را بهانه کنید و بگویید مشروطیت رفت من این طرز کار جنابعالی را واقعا نمی‌پسندم ببخشید من اینجا با صراحت می‌گویم جنابعالی را واقعا نمی‌پسندم ببخشید من اینجا با صراحت می‌گویم جنابعالی با کلمات می‌خواهید بازی کیند درحالیکه ما می‌خواهیم مبانی انقلاب در این مملکت پیاده شود رای می‌دهیم و حمایت هم می‌کنیم و موفق هم خواهیم شد (صحیح است – احسنت).

رئیس – نظر دیگری در ماده ۳ نیست؟ (اظهاری نشد) رای می‌گیریم به ماده ۳ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۴ – تامین خدمات درمانی مقرر در این قانون طبق ضوابطی که به پیشنهاد شورای فنی به تصویب مجمع عمومی سازمان می‌رسد از طریق خرید خدمات پزشکان و موسسات و گروههای پزشکی بخش خصوصی و موسسات درمانی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران انجام خواهد شد

رئیس – در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۴ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر بر خاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- میزان سرانه تامین خدمات درمانی و نیز حدود این خدمات و تغییرات آن و همچنین مبلغ فرانشیز به موجب مقرراتی خواهد بود که از طرف شورای فنی پیشنهاد و پس از تایید مجمع عمومی به تصویب هیئت وزیران برسد.

رئیس – آقای سعیدوزیری بفرمایید.

سعید وزیری – خدا بیامرزد مرحوم دکتر رضازاده شفق را جای ایشان را نگرفته‌ام لیاقت آن را هم ندارم اما این کلمه فرانشیز را نفهمیدم (دکتر متین – اصطلاح بین المللی بیمه‌ای است) (یکی از نمایندگان – کلمه معادل فارسی آن را نداریم) ولی این را می‌فهمم که کلمه فرانشیز کلمه خوبی نیست عرض شود یک چیزهائی را که نداریم می‌گیریم قبول می‌کنیم چون تمام دنیا گرفته‌اند قبول کرده‌اند من نمی دانم این کلمه فرانشیز را درباره اش یک توضیحی داده شود درست همین توضیحی که الان فرمودید ما لزوما این کلمه را به صورت یک نیاز فنی به کار می‌بریم تا آیندگان نگویند در زمانی زندگی می‌کردند که یک کلمه را نمی‌دانستند می‌خواهم در این مجلس دوران انقلاب عرض کنم این طور نیست اینها نشانه ناتوانی زبان و دنباله روی زبان ما نیست یعنی ما دوران شکوفائی و تحول را متناسب با تکنولوژی و بدایع نوین زندگی می گذرانیم و ناچراریم از این کلمات استفاده کنیم (صحیح است)

رئیس – نظر دیگری در ماده ۵ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- قسمتی از حق تامین درمان مشمولین ماده ۱ از طرف دولت پرداخت و قسمت دیگر از حقوق و مزایای نقدی مستمر ماهانه انان کسر می‌گردد. مشمولین فوق بابت حق تامین درمان خود و همسر و فرزندانشان به نسبت میزان حقوق و مزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا حقوق وظیفه و مستمری خود به چهار گروه تقسیم می‌شوند:

گروه اول ¼ از حق تامین گروه دوم۱/۳ گروه سوم ½. گروه چهارم ¾ ان را می‌پردازند و مبلغ پرداختی انان در هر حال نباید از چهار درصد حقوق و مزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا مستمری و وظیفه آنان تجاوز نماید. پرداخت بقیه به عهده دولت است.

تعیین گروههای مذکور به پیشنهاد شورای فنی و تصویب مجمع عمومی خواهد بود.

تبصره – حق تامین درمان فرزندان مازاد بر سه فرزند که پس از (۹) نه ماه از تاریخ تصویب این قانون متولد شوند کلا به عهده استفاده کننده خواهد بود و دولت سهمی از این بابت پرداخت نخواهد کرد.

رئیس – در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- وزارتخانه‌ها و سایر دستگاههای مشمول مقررات این قانون مکلفند به محض اعلام آمادگی سازمان درهر یک از نقاط کشور همه ماهه سهم کارکنان و بازنشستگان خود و افراد خانواده انان و مستمری و وظیفه بگیران بابت حق تامین مقرر در این قانون را از حقوق و مزایای نقدی مستمر و مستمری انان کسر نموده و مستقیما به سازمان بپردازند.

و همچنین دولت مکلف است حق تامین درمان سهم خود را به صورت یک قلم در بودجه سالانه کل کشور منظور و به سازمان پرداخت کند.

و نیز دستگاههای مشمول این قانون سهم خود را به صورت یک قلم در بودجه سالانه منظور و به سازمان خواهند پرداخت.

تبصره – مانده اعتبارات و مازاد وجوه ناشی از خدمات و عملیات سازمان قابل برگشت و برداشت نبوده و در سال بعد قابل مصرف می‌باشد.

رئیس – در ماده ۷ نظری نیست؟ آقای فرهاد پور بفرمایید.

فرهادپور – به طور کلی اساس بیمه و حقوق و امتیازات بیمه شده یک مسئله‌ای است که فردی از دقیقه‌ای که بیمه شد این امتیازات با شرایطی که بیمه گر دارد در طول مدت برایش باقی می‌ماند یعنی در اصل بیمه همراه شخص است ما در این لایحه به مقتضای الزامات و شرایطی که اکثرا توضیح فرمودید یک سرگیجه داریم یعنی بیمه در مکان است نه با شخص و در ماده یک به تدریج است ولی اینجا یک قلم اعتبارات را در وزارتخانه از کارمند سهمش را کم کی کنند ولی این کارمند به مقتضای ماموریت در نقطه‌ای بدون امکان خارج از حدود بیمه ماموریت پیدا می‌کند خودش و خانواده اش در آنجا امکان استفاده از این حق بیمه‌ای برایش نیست در عین حال که سهم بیمه را پرداخته است من چون مبتکر این لایحه نبودم و معتقد هم نیستم که لایحه را موسسه‌ای بدهد که در ضوابط آن موسسه فکر کنم معتقدم لایحه را دولت می‌آورد دولت با برنامه دولت با امکانات مطالعاتی بنابراین دولت است در هر لایحه که می‌آورد باید فکر کند از من نخواهد که راه حلش را بگویم لااقل تا ان اندازه‌ای که مشکل کار را می‌گویم توجهی پیدا می‌شود و بروند این متخصصین و این اکسپرها که از روز اول وجود داشتند و رفتند راه حل پیدا کنند که بچه کیفیتی بتوانند از نظر امر حساب از نظر کسر حق درمان به اصالت تحرک کارمند و خانواده اش چون ما اینها را که حبس نمی‌کنیم در منطقه بیمه شده فرض بفرمایید مازندران منطقه بیمه شده است خانواده کارمند به مسافرت رفته در محلی بیمه که نشده خودش و ان خانواده تحت تکفل نمی‌توانند استفاده کنند خوب در اینجا کمک کردن سهم کارمند چه از نظر محاسبه سهم دولت چون سهم دولت هم یک بودجه دربستی نیست و همان طور که شما بیمه تان بتدریج است ارقام پرداختی به شما اقلامی که کسر می‌شود از کارمند که مبالغی که دولت می‌پردازد به شما انهم بتدریج است یعنی وقتی در ظرف سال امکان این را پیدا کردید که پنجاه نفر را در جای دیگر تحت شرایط بیمه قرار دادید برای بقیه مدت آن یکسال مستحق دریافت یک درصدی هستند از حقوق این کارمند و مستحق تفاوت دریافت این درصدی هستند تا ۲۱ تومان که مال سال است که باید تصویب کنید برای مدت و برای بقیه مدت ان مبلغ را از بودجه دولت می‌گیرید بنابراین یک حالت گیجی هست برای استفاده کننده در قبال ذوزهائیکه این آدم در شرایط بیمه‌ای هست با روزهائیکه این کارمند در شرایط بیمه‌ای نیست گذرانده این محاسبه مابه التفاوتی که از صندوق دولت بگیرد بنابراین حالا آنچه که از دولت پرداخت می‌شود ممکن است محاسبه کنیم علی الحساب مبالغی بگیرد اخر سال این حساب را مدت بیمه را حساب می‌کنند و ان مبلغ را می‌پردازند انچه مسلم است مربوط به محاسبه است که دستگاههای دولتی از حقوق یک کارمندی می‌خواهند کم کنند یک کارمند با ۵ نفر عائله اش بهتر این است در آینده بگوییم ۴ نفر چون سه فرزند که بیشتر مشمول نیست.

رئیس – آقای فرهادپور چون وقت ۴ ساعت تمام شده میل دارید بقیه صحبت شما به جلسه اینده موکول شود؟ (فرهادپور – موافقم) بنابراین بحث در این لایحه به جلسه آینده موکول می‌شود.

- تقدیم دو فقره اصلاح بودجه

۱۰- تقدیم دو فقره اصلاح بودجه.

۱- اصلاح بودجه گارد بنادر و گمرکات برای سال ۱۳۵۱
۲- اصلاح بودجه سازمان اوقاف برای بودجه سال ۱۳۵۱ و یک فقره گزارش مربوط به تشخیص طلب شرکت کوکس به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور

رئیس – اقای قوام صدری فرمایشی دارید بفرمایید.

قوام صدری (وزیر مشاور) – با اجازه مقام محترم ریاست دو اصلاح بودجه یکی راجع به گارد بنادر و گمرکات و دیگری سازمان اوقاف که باید در کمیسیون بودجه مورد رسیدگی قرار بگیرد تقدیم و استدعای ارجاع به کمیسیون را دارد و به طوری که خاطر نمایندگان محترم مستحضر است در دوره گذشته قانونی به تصویب رسید که وزارت دارائی و کمیسیونی از نمایندگان دستگاههای مختلف مامور شدند به مطالبات دو شرکت خارجی که کارهائی در ایران انجام داده بودن و اختلاف حسابهائی با دولت داشتند رسیدگی بکنند این دو شرکت یکی شرکت کونتو کار و دیگری شرکت کوکس بود که قرار شد کمیسیونها به این کار رسیدگی کنند و پس از اینکه رقم مطالباتش دراین کمیسیون فنی تشخیص داد رقم را دولت به مجلس محترم گزارش بدهد تا پس از تصویب کمیسیون بودجه اقدام به پرداخت کند چون کمیسیون وظیفه خود را انجام داده است با توجه به اسناد و مدارک موجود رقم مشخص طلب این دو شرکت معین شده است گزارش اینکار تقدیم و استدعای ارجاع به کمیسیون محترم بودجه را دارد.

رئیس – لوایح به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- تعیین موقع و دستور جلسه اینده – ختم جلسه

۱۱- تعیین موقع و دستور جلسه اینده – ختم جلسه.

رئیس – با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه خواهد بود دستور جلسه غیر ازبقیه شور در لایحه تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت لوایح دیگری که اماده بشود در دستور جلسه به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یک بعد از ظهر جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی