مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ خرداد (جوزا) ۱۳۰۲ نشست ۲۸۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری چهارم

تصمیم‌های مجلس شورای ملی درباره نفت و گاز
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ خرداد (جوزا) ۱۳۰۲ نشست ۲۸۱

مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ خرداد (جوزا) ۱۳۰۲ نشست ۲۸۱

جلسه ۲۸۱

صورت مشروح مجلس یوم شنبه دوازدهم جوزا ۱۳۰۲ مطابق شانزدهم شوال ۱۳۴۱

مجلس یک ساعت و نیم قبل از ظهر به ریاست آقای مدرس نایب رئیس تشکیل گردید

(صورت جلسه یوم پنجشنبه دهم جوزا را آقای امیر ناصر قرائت نمودند)

نایب رئیس- نسبت به صورت جلسه مخالفی نیست؟ آقای دانش (اجازه)

آقا میرزا محمد خان دانش- بنده قبلاً از کمیسیون اجازه خواسته بودم با این حال بنده را غایب بدون اجازه نوشته‌اند.

نایب رئیس- آقای کازرونی در صورت جلسه فرمایشی دارید؟

آقا میرزا علی کازرونی- خیر. بعد از تصویب صورت جلسه عرضی دارم.

نایب رئیس- آقای داور چطور؟

میرزا علی اکبر داور- بنده هم بعد از تصویب صورت جلسه عرضی دارم.

نایب رئیس- پس در صورت جلسه مخالفی نیست؟ صورت جلسه تصویب شد. آقای داور (اجازه)

داور- در جلسه نهم جوزا یک نفر از آقایان نمایندگان از طرف اکثریت فعلی مجلس اظهار داشت که دولت اکثریت ندارد و به موجب اصل شصت و هفت قانون اساسی منعزل است. (در این موقع جمعی از نمایندگان از مجلس خارج شدند)

داور- این حرکت دلیل است بر آن که اکثریت ندارد و به این جهت از مجلس خارج شدند و از این راه می‌خواهند عقاید خودشان را بر اکثریت تحمیل کنند.

سلیمان میرزا- اگر سابقه بدی در مجلس نگذارید و قانون اساسی را خراب نکنید از مجلس خارج نمی‌شوند.

داور- بنده عرایض خود را عرض می‌کنم: اصل شصت و هفتم قانون اساسی می‌نویسد: در صورتی که مجلس شورای ملی یا مجلس سنا به اکثریت نامه عدم رضایت خود را از هیئت وزراء یا وزیری اظهار نمایند آن هیئت یا وزیر از مقام وزارت منعزل است.

به موجب اصول حقوقی همینقدر که قید و معین نشد از فلان راه باید اقدام کرد باید به موجب صریح همین ماده عمل شود و در این ماده بهیچوجه قید نشده است که حتماً باید از راه استیضاح دولت منعزل شود اگر اکثریت مجلس اظهار عدم اعتماد نسبت به دولت کرد از هر راه و هر طریق باشد قانوناً صحیح و دولت منعزل است.

اگر آقایان در این مسئله تردید داشتند می‌ماندند و دلایل خودشان را اظهار می‌داشتند ولی می دانند که اگر بنشینند و دلایل خودشان را اظهار دارند افکار عامه هم متوجه آن شده و معلوم می‌شود که اقلیت امروزه به سفسطه می‌خواهد عمل کند و برخلاف قانون اساسی حکومت غصب نماید.

تصور می‌کنم همه آقایان هم تصدیق کنند که هر وقت اصولی در یک مملکت طرف توجه نشد و هر وقت مردم پیش خودشان فرض نکردند که باید قواعد را قبول کرد و در تحت آن قواعد زندگانی نمود آن مملکت متزلزل است. حکومت ملی یا مشروطه اصل و اساس محکمی قرار داده است که اگر به آن اصل و اساس لطمه وارد آید اساس حکومت ملی متزلزل خواهد شد. و آن اصل این است که حکومت با اکثریت است.

با وجود اینکه در جلسه قبل این مسئله اظهار شد و با اینکه بخوبی معلوم است امروز اکثریت برخلاف دولت است و در صورتی که در کابینه قبل همینکه اکثریت رأی عدم اعتماد نسبت به کابینه داد هیئت دولت از کار افتاد امروز آقایان برخلاف از مجلس خارج شدند و اینکه می گوئید ما می‌خواهیم قانون اساسی را پایمال نکنیم این هم یک نوع سفسطه است از برای عوام فریبی واِلا اگر حقیقتاً حرفی داشتند ممکن بود به دولت اظهار دارند و دولت هم در مجلس حاضر شده و مجدداً تقاضای تجدید رأی اعتماد می‌کرد.

در جلسه نهم جوزا به آقایان گفته شد که آیا قبول دارید حکومت با اکثریت است یا نه؟ اگر این مسئله بدیهی و محرز را قبول دارید در صورتی که اکثریت مجلس نسبت به دولت اظهار عدم اعتماد کرده است به موجب اصل شصت و هفتم قانون اساسی دولت منعزل است بنابراین باید به مقامات عالیتری اطلاع داد که این دولت غاصب است و هر ساعت و هر روز بماند و هر امضائی بکند برخلاف قانون است (جمعی از نمایندگان- صحیحی است)

حائری‌زاده- عده پنجاه و یک نفر است و برای مذاکرات کافی نیست.

نایب رئیس- مخصوصاً من سئوال کردم که عده برای مذاکرات کافی است یا نه گفتند پنجاه و یک نفر است و کافی است و حالا بعضی می‌گویند عده برای مذاکرات کافی نیست این مسئله باید حل شود.

نجات- عده کافی برای مذاکرات ۵۷ نفر است.

ارباب کیخسرو- اجازه می فرمائید؟

نایب رئیس- بفرمائید

ارباب کیخسرو- بطوری که از طرف هیئت رئیسه روی موضوعاتی که در این جا نصب شده نوشته شده است عده حاضر در مرکز هشتاد و پنج نفر وعده کافی برای رأی شصت و چهار نفر و عده کافی برای مذاکرات ۵۷ نفر می‌باشد محل تردید نیست.

نایب رئیس- آقایان که تشریف نمی‌آورند

(آقای نایب رئیس حرکت نموده مجلس سه ربع قبل از ظهر ختم شد)