مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ بهمن ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ بهمن ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ بهمن ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان :‌ آستانه ای ـ آشوریان ـ آصف ـ آموزگار ـ ابطحی ـ اجاق ـ اخباری ـ اردلان ـ اسفندیاری ـ اشرفی ـ اعظمی ـ الداغی ـ بزرگ زاده ـ دکتر بقائی ـ بنکدارپور ـ دکتر بهادری ـ بهارلو ـ بهبهانی ـ پارسا ـ پردلی ـ پزشکپور ـ تدین ـ توکلی ـ جباری ـ سعید جوادی ـ دکتر چهرزای ـ خزیمه ـ دکتر خطیبی ـ ذوالفقاری ـ رحیم زاده خوئی ـ رضوانی ـ ساگینیان ـ سترک دره شوری ـ کریم بخش سعیدی ـ باقر سعیدی ـ سیدی ـ سیفی ـ شادمان ـ شهابی ـ رحیم شیخ الاسلامی ـ نوذر صادقی ـ دکتر عاملی تهرانی ـ عطارد ـ غلامرضا غضنفری ـ فلاح مقدم ـ قادری ـ قربانی نسب ـ کاشفی ـ کبیری ـ کمیلی زاده ـ دکتر کیان ـ کیوان ـ ماحوزی ـ مافی ـ مشیر ـ معینی چاغروند ـ دکتر منصور ـ نواب صفا ـ مجتبی نوری ـ واحدی ـ یاسینی .

بانوان : برومند ـ زاهدی ـ سلیلی ـ صنیع ـ عدیلی .

- بیانات قبل از دستور آقایان : هاشمی میاندوآب ـ بهنیا ـ اسداله محمد خانلوی عشایری ـ حسن صدر ـ دکتر سوادکوهی ـ صادقی

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان : هاشمی میاندوآب ـ بهنیا ـ اسداله محمد خانلوی عشایری ـ حسن صدر ـ دکتر سوادکوهی ـ صادقی .

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم آقای هاشمی میاندوآب تشریف بیاورید .

غلامرضا هاشمی میاندوآب ـ جناب آقای رئیس ، همکاران گرامی و ارجمند ،‌خانمها و آقایان .

انقلاب مشروطیت گرچه نقطة عطفی در تاریخ سیاسی ایران به شمار میاید . ولی بدون انقلاب شاه و مردم به مفهوم واقعی خود نزدیک نمیشود . بهتر بگویم انقلاب ششم بهمن متمم و مکمل انقلاب مشروطیت میباشد . (صحیح است)

با پیروزی مجاهدان و تشکیل مجلس شورای ملی استبداد فقط برای مدت کوتاه از بین رفت اندکی بعد خانها و فئودالها دوباره قدرت را در دست گرفتند و بطریق دیگر عوامل سازندة مشروطیت را تا مدتها در جهت خود بکار داشتند .

گرچه استبداد از دستگاه سیاسی کشور حذف شده بود اما پنجه های قدرتمند فئودالها که در جهت استثمار بکار افتاده بود مفهوم انقلاب مشروطیت را از بین میبرد و از دموکراسی سیاسی جز اسمی در میان نبود و بطور کلی دموکراسی اقتصادی وجود نداشت . خوشبختانه انقلاب شاه و مردم نقاط ضعف انقلاب مشروطیت را از بین برد و کشور ایران بصورت یکی از کشورهای مترقی و دموکراسی جهان درآمد و زنجیزهای اسارت که مانع پیدایش دموکراسی واقعی بود از هم گسیخته شد . (صحیح است)

در اینجا اشاره میکنم به فرمایشات شاهنشاه آریامهر :

«بدیهی است انچه در این راه بزرگترین پشتیبان من بود عنایت و تفضل الهی بود . زیرا این انقلاب بود که بر اساس عالیترین موازین عدالت و نوع پروری و طبق تعالیم عالیه اسلامی صورت میگرفت و طبعا در این راه از تأیید الهی برخوردار بود » .

در عین حال مسلما این انقلاب منطبق با ریشه دار ترین و عمیق ترین موازین و آرزوهای تمدن چندین هزار سالة‌ ایرانی بود و گرنه ممکن نبود بااین موفقیت و کمال پیشرفت کند .

رهبر کشور شاهنشاهی با نهایت فداکاری اساس اجتماع کهن را در هم ریخت و با اصول مترقیانه که یکی از مواد آن نجات دهقانان سراسر کشور از سلطة فئودالیزم بود اصلاحات ارضی را در سراسر کشور اعلام فرمودند . و در نتیجه بساط منحوس ارباب و رعیتی برچیده شد و انقلاب ششم بهمن تارو پود اجتماع کهنه را در هم ریخت و برروی خرابه های آن شالودة ایران نو و اجتماع سالم و مترقی پی ریزی نمود .

انقلاب ششم بهمن بموازات همة ارزشهای اجتماعی و اقتصادی خود دموکراسی جدیدی را در کشور عزیز ما پی ریزی نمود و بهمة افراد ترقی خواه و ملی امکان مبارزات شرافتمندانه در جهت رشد سیاسی و اجتماعی داده شد . و برای تحلیل دکترین شاهنشاه آریامهر و تطبیق پراتیک این ایدئولوژی با ضرورتهای تاریخ معاصر حزب رستاخیز ملت ایران با ارگانیسم یک تشکیلات سیاسی صحیح بوجود آمد و برای پیشبرد نهضت عظیم جامعه ایرانی صمیمانه تلاش نمود .

مضافا انقلاب شاه و مردم و حزب رستاخیز ملت ایران این فرصت را به دهقان آذربایجانی و فرشباف کاشانی و کارگر تهرانی داد که در حیات سیاسی کشورشان شرکت جویند . بهمین خاطر است که میگوئیم انقلاب شاه و مردم مکمل انقلاب مشروطیت است (احسنت) .

ضمنا از پشت تریبون ساحت مقدس مجلس شورای ملی اقدامات و عملیات سازمان گذائی عفو بین المللی را که با حمایت امپریالیسم و نیز استعمارگران کهن استعمارگران نو قصد دارند با مطالب ساختگی به جهش سیاست مستقل ملی کشور شاهنشاهی که بابتکار خلاقه ای شاهنشاه خردمند صورت میگیرد دست درازی نمایند محکوم نموده واین تصور باطل و واهی هرگز قادر نخواهد سیاست مستقل ملی مارا از حرکت باز دارد . (صحیح است)

در اینجا لازم میدانم از مقامات دولتی از جمله از استاندار آذربایجان غربی آقای دهستانی که در حفظ پرستیژ انقلاب و پیشبرد آرمانهای آن صمیمانه تلاش مینمایند تشکر نمایم .

و از طرف مردم شاه دوست و میهن پرست شهرستان میاندوآب سالگرد فرخنده انقلاب ششم بهمن را به عموم ملت نجیب ایران و همکاران بخصوص ارجمند بخصوص به پیشگاه مبارک شاهنشاه و کشاورزان و کارگران عزیز تبریک و تهنیت عرض مینماید .

در خاتمه نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود را جهت عطف توجه دولت فهرست وار اعلام و تقدیم مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی میکنم .

۱ـ ترتیب احداث تصفیه خانة آب آشامیدنی در مرکز شهرستان .

۲ـ ایجاد مراکز درمانی و رفاهی در روستاهائیکه مرکزیت دارند .

۳ـ احداث راههای فرعی و روستائی در روستاهائیکه فاقد راه هستند .

۴ـ احداث چاههای عمیق و لوله کشی در روستاها بمنظور تأمین آب آشامیدنی ساکنین روستاها .

۵ـ ایجاد برق در روستاها از طرحهای روستائی .

۶ـ ایجاد کاخ جوانان در مرکز شهرستان و بخشهای تابعه .

۷ـ احداث ادامة دیوار ساحلی زرینه رود از طرحهای ملی یا منطقه ای .

۸ـ کمک مالی به شهرداریهای مرکز شهرستان و بخشها بمنظور پیشبرد برنامه های عمرانی .

۹ـ اسفالت جاده خاکی میاندوآب ـ شاهیندژ .

۱۰ـ احداث راه تکاب به تخت سلیمان .

۱۱ـ توسعة آبرسانی شاهیندژ ـ تکاب .

۱۲ـ تکمیل هنرستان صنعتی مرکز شهرستان .

۱۳ـ کمک بلاعوض بکشاورزان و دامداران .

۱۴ـ احداث جادة ترانزیتی میاندوآب ـ میانه .

۱۵ـ احداث کارخانة سیمان با توجه بسابقة امر در روستای مورد مطالعة مقامات مربوط و مهندسین مشاور .

۱۶ـ اگو سازی مرکز شهرستان .

۱۷ـ تبدیل بخشهای تکاب ـ شاهیندژ به شهرستان .

۱۸ـ پرداخت عوارض نوسازی طبق قانون نوسازی از طرف شرکت اتکا بابت عوارض نوسازی کارخانه قند به شهردار شهرداری میاندوآب .

۱۹ـ دریافت بهای عرضه اعیانی مردم از طرف سازمان زمین طبق ارزیابی سال ۲۵۲۶ شاهنشاهی .

۲۰ـ تأسیس خانه های سازمانی برای قضات دادگستری ـ فرهنگیان ـ و سایر کارمندان دولت و کارگران .

۲۱ـ ایجاد قطب کشاورزی با توجه به ۷۵ هزار هکتار زمین زیر کشت .

۲۲ـ تأسیس دانشکدة کشاورزی و دامپروری با توجه به استحقاق و استعداد شهرستان .

۲۳ـ دائر نمودن تلفن خودکار با توجه بآماده بودن محل دستگاه تلفن .

۲۴ـ ایحاد تلفن شهری در بخش شاهیندژ.

۲۵ـ لزوم تصویب نقشة‌ جامع شهر مرکز شهرستان (احسنت) .

رئیس ـ آقای بهنیا بفرمائید .

علی بهنیا ـ بنام خدای بزرگ ، جنای آقای رئیس ، همکاران گرامی ، بطوریکه استحضار دارند ملت باستانی ایران در فراز بسیار زیاد و نشیب بسیار کم زندگی خود روزهای تاریخی شایان توجهی دارد و این روزها و رویدادهای شگفت انگیز تاریخ غرور آفرین کشورما را تشکیل میدهند و مسلما یکی از این روزهای تاریخی روز پانزدهم بهمن روز رفع خطر سوء قصد خائنانه از وجود مسعود شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر ماست (صحیح است) ۱۵ بهمن روزی که خداوند توانا شاهنشاه مهربان ما را از گزند سوء قصد و کشور و ملت و موجودیت مارا از نابودی نجات داد (صحیح است) .

آنانکه عمری برآنان گذشته از حادثه ۱۵ بهمن اطلاع کامل دارند و نسل جوان نیز باید بدانندن که در چنین روزی که شهریار دانش پرور ما بمنظور شرکت در جشن و تجلیل از مقام علم و دانش بدانشگاه تهران تشریف فرما شدند با حادثه ای ایران برباد ده مواجه گردیدند و رسیده بود بلائی ولی بخیر گذشت . (صحیح است) .

سوء قصد کننده جوانی فریب خورده و تعلیم دیده بنام ناصر فخرآرائی و فاصله سوء قصد بسیار کم و چند قدمی و در چنین حالت تنها مشیت الهی بود که معجزه آسا شهریار عزیز ما را از چنان معرکه هولناک نجات داد اگر روزی بمضمون آیات قرآن کریم خداوند متعال با امر یا نارا کونی بردا و سلاما علی ابراهیم پیغمبر و خیلی خود را از آنهمه اتش سوزان رهائی بخشید ۲۸ سال پیش هم یزدان توانا یکی از بندگان دادگر و خداشناس خود را از آتش رگبارهای خائن خدانشناسی نجات داد (صحیح است) .

جریان امر بشرح منظومی است که من آنرا در شاهنشاه نامه خود چنین آورده ام :

شریر بداندیش بی پا و سر
مسیر شه آورد اندر نظر
تکان داد انگشت راآن شریر
بسختی تکان خورد تاج و سریر
تکان داد انگشت آن نابکار
درآید زپا نازنین شهریار
ولی غافل از اینکه یزدان پاک
نگهدار شاه است و این آب و خاک (احسنت)
بفتوای شیطان رها کرد تیر
بسوی خداوند تاج و سریر
ولی تیر شیاد شد برخطا
رهانید زان تیر شه را خدا (احسنت)
دوم تیر را کرد آنگه رها
که شد بالب شهریار آشنا
سوم تیر هم شد رها سوی شاه
که آن تیر بوسید شه را کلاه
یکی دیگر انداخت آن
بدگهر گذشت از سرخسرو دادگر
به پنجم خود آمد بنزدیک شاه
بنزدیکی شاه با فرو جاه
ولی تیر پنجم چنان گیر کرد
که افتادن از کار هفتیر کرد
چوفرمان نبود از خداوندگار
نبرید رگ خنجر آبدار
که شاه توانای ایران زمین
بود در پناه جهان آفرین (صحیح است)
بقای وطن بسته برشاه ماست
که یک راه داریم و آن راه ماست (احسنت) .

آری قادر قدرت نما رهبر عالیقدر ما را از مرگ حتمی نجات داد تا خالق انقلاب شاه و ملت باشد و مسلما انقلاب ششم بهمن زائیده تفضل الهی در ۱۵ بهمن است با چنین انقلابی مقدس یوغ بندگی و بردگی از گردن دهقان برداشته شد و کارگر زحمتکش بزندگانی نوین رسید و همة قشرهای مملکت ما حیات سعادت بار یافتند که با تشریح آنها مثنوی هفتاد من کاغذ شود .

خدای بزرگ شاهنشاه ما را نجات داد که مقام ایران از ثری تا بثریا رساند و درروی زیر بنای استوار ایران نوین که بدست زعیم توانا اعلیحضرت رضاشاه کبیر پی ریزی شده بود ایرانی آباد و کشوری ازاد بپا کند و ارتش شاهنشاهی را آن قدرت بخشد که قادر بحفظ و حراست تاج و تخت کیان و عظمت و استقلال ما باشد (احسنت)

خدای ایران بیاری ایران و نجات شاهنشاه ایران عنایت فرموده که این راد مرد بزرگ و این شهریار اندیشمند بعمر تسلط ۷۲ ساله استعمارگران نفت برطلای سیاه ما خاتمه دهد و قراردادهای تحمیل شده پوشالی را با قدرت کامل پاره کند و بدور اندازد نفتی که مال ماست نفتی که آن را مفت بکسی نمیدهیم و به ثمن بخس نمیفروشیم (احسنت، احسنت) و در اجرای منویات شاهنشاه سخت پابند سیاست مستقل ملی خود هستیم ملت ایران زنده چندین هزارساله است که ۲۵۰۰ و اندی سال سابقه درخشان رژیم سالم شاهنشاهی دارد و این رژیم مقدس یکی از ارکان سه گانه حزب پرافتخار رستاخیز ملت ایران و مایة امید دولت خدمتگزار و ملت شرافتمند است مطلب دیگر وضع و حرکات نامطلوب عده ای از موتور سیکلت سواران جوان پایتخت است که اغلب ساعات روز و شب با مستی شباب که بدتر از سکر شراب است با صداهای ناهنجار موتورهای خود چه در پیاده روها و چه در سواره روها نمایش میدهند و موتورهای خود را میرانند و دور از چشم مأمورین راهنمائی موجب زحمت پیاده ها و سواره ها میگردند و بعضا بهم تصادف ببار میآورند واگر چه مأمورین راهنمائی که خدماتشان و زحماتشان در تمام مواقع مخصوصا در روزهای بارندگی و یخبندان قابل تقدیر است از حرکات نابخردانه این قبیل افراد جلوگیری میکنند ولی توجه کنیم و مجازات این حرکات را تشدید بکنیم که چند نفرشان شدیدا تنبیه شوند و بالطبع این رویه اعصاب کش از بین برود .

علاوه از فراهم نمودن تسهیلات برای مردم بدین ترتیب هم از سنگینی ترافیک جاده ترانزیتی بازرگان و جلفا بتهران بکاهند .

مطلبی دیگر در مورد ارتقاء گروه دبیران لیسانسیه داشتم که خوشبختانه جناب دکتر گنجی وزیر محترم آموزش و پرورش باین مشکل پی برده و مثل اینکه مراتب را در تنظیم لایحه استخدام معلمین مورد توجه قرار خواهند داد که من در این باره را تشکر قبلی از جناب ایشان بحثی نمیکنم .

درهر حال آنچه مسلم است ملت ایران در اثر رهبریهای ارزنده رهبر اندیشمند خود وزیر لوای حزب پرافتخار رستاخیز ملت ایران بسوی سعادت ابدی و نجاح سرمدی روزبروز سیر صعودی خواهد نمود و از راهی که میرود یکقدم عقب نخواهد گذاشت ، چه :

شب پره گر وصل آفتاب نخواهد
رونق بازار آفتاب نکاهد (احسنت)

مثل اینکه وقت مادارد تمام میشود و قبل از آنکه جناب آقای رئیس زنگ را بزند از همکاران گرامی تشکر میکنم و داوام عمر و بقای سلطنت شاهنشاه آریامهر و پایندگی ایران و اهتزاز دائمی پرچم نصرت نشان خودمان را از درگاه حضرت احدیت مسئلت مینمایم (احسنت) .

رئیس ـ آقای محمد خانلوی عشایری بفرمائید .

اسدالله محمد خانلوی عشایری ـ با اجازه مقام ریاست همکاران گرامی خانمها و آقایان امروز از روزی صحبت میکنم که هنوز کم و بیش همکاران عزیز خاطره تلخ و ناگوار و حوادث نامطلوب آنرا بیاد دارند .

حوادث و اتفاقاتی که اگر فضل الهی و دور اندیشی و رهبری صحیح شاه ما نبود هیچ معلوم نبود که اینک در چه وضعیت و موقعیتی قرار داشتیم . خدا را سپاس میگوئیم که آنقدر بملت ایران توجه و مرحمت دارد (صحیح است) . روز پانزدهم بهمن ماه سالروز رفع خطر از وجود رهبر عالیقدر ماست روزی است که همه ما باید بدرگاه باریتعالی بمقام کبریائی و ملکوتیش از صمیم قلب دعا و ستایش کنیم که همواره رهبر ما را از آفات و بلیات و گزند روزگار مصون میدارد . در چنین روزی دستی از آستین خیانتکاران به ملک و ملت بدرآمد و میخواست عزیزترین و محبوبترین انسان بتمام معنی آزاده و اندیشمند را از ملت ایران بگیرد سوء قصد کننده کسی بود که سالها در مکتب بیگانه درس خیانت و آدم کشی و ترور اموخته بود نوکری اجنبی را بر وطنپرستی و عرق ملیت ترجیح داده و کور کورانه راهی را در پیش گرفت که سرانجامش را دیدیم او میخواست با این عمل ناجوانمردانه راه استعمار و استثمار را برای بیگانگان باز و هموار سازد . بجان کسی سوء قصد نمود که شب و روز برای پیشرفت و بهبودی مملکت آرام و قرار نداشته و منافع و مصلحت کشورش را از جان خود عزیز تر و گرامیتر میدارد . (احسنت) شکر و سپاس خداوندی را که یوسف وار او را از چاه کنعان بدرآورد و چون ابراهیم آتش را براو گلستان نمود من بارها باین مسئله اندیشیده ام که رهبر اندیشمند ما روی همین اعتقادات پاک و ایمان راسخ بوده که بارها از خطرات و حوادث گوناگون نجات یافته بهر شکل شاه ما از این مهلکه بخواست خداوند رستند و افتخار و سرافرازی و حیثیت و عظمت برای ملت ایران بارمغان آورد و باردیگر خاری جانسوز بچشم بیگانه فروغلتید .

همکاران عزیز اطلاع دارند که پانزدهم بهمن هرسال بمناسبت روز استقلال و تأسیس دانشگاه تهران جشنی برپا میگردد سال ۱۳۲۷ خورشیدی یعنی ۲۵۰۸ شاهنشاهی بحران و حوادث مهم را در آمیخته بود . شاه جوان ما برای اشاعه علم و فرهنگ و تشویق و ترغیب جامعه فرهنگی با تشریف فرمائی خود به دانشگاه تهران برای دانشگاهیان افتخار میآفریند ولی با کمال تأسف دراین حریم مقدس که کانون علم و فرهنگ است و قاعدتا باید مصون از پلیدیها و ناپاکیها و نادانیها باشد . بوسیله فردی گمراه خیانت پیشه حرمتش درهم شکسته میشود . دشمنی در کسوت خبرنگار و عکاس از فاصله بسیار کم چند گلوله ای بطرف رهبر آگاه دل ما شلیک میکند که خوشبختانه شاه ما بطور معجزه آسائی از این خطر میرهد برای هیچ کس قابل قبول نبود که چنین اعجازی صورت گیرد . استعمارگران بااین عمل میخواستند هستی مارا بباد داده و فرهنگ و ملیت و دین مارا بنابودی کشانند ـ آنها میخواستند با ایجاد ترور و وحشت مانع پیشرفت و ترقی ایران گردند . قصدشان براین بود که استعمار و استثمار را در این مملکت پی ریزی نموده و هستی ما را بغارت برند . نقشه های وسیع و خائنانه ای در سر داشتند و در گذشته چندین بار تیرشان به سنگ خورده بود ولی باز مترصد فرصت دیگری بودند که با ایجاد اغتشاش و ناامنی مملکت را از مسیر و مدار مشخص خود خارج نموده و به استقلال و شاهنشاهی چند هزار ساله ما خاتمه دهند . میل نداشتند که ایران در مسیر تمدن و ترقی و صنعتی شدن قرار گیرد .

بهمین خاطر علاوه از فراهم نمودن تسهیلات برای مردم بدین ترتیب هم از سنگینی ترافیک جاده ترانزیتی بازرگان و جلفا بتهران بکاهند .

مطلبی دیگر در مورد ارتقاء گروه دبیران لیسانسیه داشتم که خوشبختانه جناب دکتر گنجی وزیر محترم آموزش و پرورش باین مشکل پی برده و مثل اینکه مراتب را در تنظیم لایحه استخدام معلمین مورد توجه قرار خواهند داد که من در این باره را تشکر قبلی از جناب ایشان بحثی نمیکنم .

درهر حال آنچه مسلم است ملت ایران در اثر رهبریهای ارزنده رهبر اندیشمند خود وزیر لوای حزب پرافتخار رستاخیز ملت ایران بسوی سعادت ابدی و نجاح سرمدی روزبروز سیر صعودی خواهد نمود و از راهی که میرود یکقدم عقب نخواهد گذاشت ، چه :

شب پره گر وصل آفتاب نخواهد
رونق بازار آفتاب نکاهد (احسنت) .

مثل اینکه وقت مادارد تمام میشود و قبل از آنکه جناب آقای رئیس زنگ را بزند از همکاران گرامی تشکر میکنم و داوام عمر و بقای سلطنت شاهنشاه آریامهر و پایندگی ایران و اهتزاز دائمی پرچم نصرت نشان خودمان را از درگاه حضرت احدیت مسئلت مینمایم (احسنت) .

اینک قسمتی از نیازمندیهای حوزه انتخابیه ام را بعرض مجلس شورای ملی میرسانم تا مسئولین امر نسبت برفع نیازها اقدام بعمل آورند .

۱ـ مدتها است برای اسفالته کردن ۷۲ کیلومتر جاده راه بین اهر و کلیبر که یگانه راه ارتباطی دو بخش و حمل محصولات دشت مغان است از وزارت راه و ترابری درخواستهای مکرر بعمل آورده هنوز هم اقدام مؤثری بعمل نیامده است .

۲ـ عدم پیاده شدن شصت و دو کیلومتر راه اصلی بخش مرزی خدافرین که از خدافرین تا کلاله تمام ساکنان یکصد و هشتاد پارچه دهات مرزی را از فعالیت کشاورزی مأیوس نموده و حتی پاسداران مرزی را نیز با مشکلات عدیده مواجه کرده است در این مودر نیز از جناب آقای وزیر محترم راه و ترابری تقاضا میشود که اولویت را برمبنای واقعیت در نظر گرفته توجهی هم بوضع همچو مناطق مرزی و دور افتاده بعمل آورند .

سوم ـ بطوریکه قبلا هم بعرض رسیده وضع آب آشامیدنی شهر کلیبر در همچو فصل زمستانی داستانی است که هر روز در جراید بچشم میخورد امیدوارم که جناب آقای وزیر نیرودر این مورد اقدام مؤثر بعمل آورده لب تشنگان این شهر را از تنگنا نجات داده این خدمتگزار را نیز قرین سپاس فرمایند .

چهارم ـ اهالی مرزنشین محال گرما دوز و بخش خدافرین از تمام امکانات درمانی محروم میباشند بجای اینکه در مقابل همسایه بیگانه دولت باید بوضع مرزنشینان توجه بیشتری نماید متأسفانه از اصلاندوز تا سیه رود بطول دویست کیلومتر در نوار مرز از ساختمان درمانی وامکانات بهداری و بهزیستی سراغی نیست و این تنگنا بیش از حد ناراحتی بخصوص برای مریضان اورژانس ساکنین مرزی فراهم آورده است لذا توجه جناب آقای وزیر محبوب بهداری و بهزیستی را باین مشکل حیاتی جلب نموده خواهشمند است دستور فرمایند با پیاده کردن یکدستگاه ساختمان درمانی این مردمان را آسوده خاطر نموده بیش از پیش بمراحم دولت امیدوار نمایند .

اینک عرایض خود را ضمن تشکر از حوصله ای که همکاران محترم در استماع آنها بخرج دادند خاتمه میدهم جاوید شاهنشاه آریامهر پاینده ایران (احسنت) .

رئیس ـ آقای صدر بفرمائید .

حسن صدر ـ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی و نمایندگان محترم میخواهم توجه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی را به بعضی از نقشه هائی که توسط پاره ای سازمانهای بی اساس غربی طرح شده و هدفش آغاز نهضتی مرموزانه علیه میهن عزیز مااست جلب نمایم بدون شک نمایندگان محترم آگاه هستند سازمانی که خود را « سازمان عفو بین المللی » مینامد در این اواخر تعدادی برنامه محرمانه ضد ایرانی تنظیم نموده است (صحیح است) چندی پیش مطبوعات آلمان غربی به این طرحها دست یافتند و سپس مطبوعات سرتاسر جهان آنها را منتشر نمود .

افشاء‌این نقشه ها سبب شد که سازمان مذکور از اجرای آنها که قرار بود در تاریخ ۱۷ ژانویه ۱۹۷۷ آغاز شود خودداری نماید ولی اکنون گزارشهای واصله حاکی است که برنامه جدیدی علیه ایران تهیه شده و قرار است در تاریخ ۱۸ فوریه ۱۹۷۷ در کشور هلند بمرحله اجرا گذاشته شود .

این حقیقت نیز برای همگان روشن شده است که میان سازمان یعنی (سازمان عفو بین المللی) که در ایران و چند کشور دیگر در جهان نقاب از چهره آن برداشته شده است در پشت این نقشه تازه قرار دارد و بطوریکه باستحضار رسید قرار است این کنفرانس ضد ایرانی در آمستردام تشکیل شود و هدف اعلام شده آن «تنظیم خط مشی ای برای مبارزه با ایران» در طول سال جاری میباشد .

ماهیت حقیقی این برنامه چیزی جز اقدامات بی اساس علیه ایران نیست (صحیح است) و این امر بمثابه نقض صریح قوانین و موازین بین المللی یعنی دخالت در امور داخلی کشور ما توسط گروههای دسیسه باز و افرادیکه سوابق مشکوک دارند بشمار میرود (صحیح است) چیزی که بدون شک و تردید موجب شگفتی نمایندگان محترم مجلس شورای ملی خواهد شد این است که دوتل هلند ظاهرا موافقت کرده است که این کنفرانس ضد ایرانی در خاک آن کشور یعنی آمستردام تشکیل شود .

هلند کشور دوستی است که با ایران روابط نزدیک اقتصادی و فرهنگی دارد بدیهی است کشور ما هیچگاه اقدامی که در جهت مخالف روح و واقعیت این دوستی بوده باشد بعمل نیاورده است (صحیح است) .

از وزارت امور خارجه شاهنشاهی میخواهم درباره علل این رویه شگفت انگیز دولت هلند توضیحاتی بدهد ضمنا اگر اقدامی برای جلب توجه دولت هلند باین حقیقت معمول گردیده باشد مبنی براینکه توطعة آمستردام علیه ایران علیرغم روابط دوستی و همکاری بین دو کشور قابل درک نیست بایستی نمایندگان مجلس شورای ملی در جریان آن گذاشته شوند (صحیح است) .

رئیس ـ آقای سوادکوهی بفرمائید .

دکتر سوادکوهی ـ جناب آقای رئیس ، خانمها و آقایان بطوریکه استحضار دارید اخیرا کتاب مهم خاطرات رضاشاه کبیر در سفر مازندران را ملاحظه فرموده اید و برهمه ما فرض است که این سفرنامه را خوب مطالعه کنیم و بدقت تجزیه و تحلیل کنیم این سفرنامه بهنگام اولین مسافرت رسمی اعلیحضرت رضاشاه کبیر پس از جلوس براریکه سلطنت تقریر و توسط فرج الله خان بهرامی تحریر شده است . مدت پنجاه سال تمام این کتاب از چشم پژوهندگان تاریخ سیاسی معاصر پنهان بود و دست نویس آن چون یادگاری گرانبها سالها در خانواده بهرامی نگهداری میشد و حالا بهمت جناب آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی این خدمتگزار صدیق و صمیمی شاهنشاه آریامهر و رئیس شورای عالی برگزار کننده آئین بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی و جناب آقای معینیان ریاست دفتر مخصوص این چهره درخشان و سیمای نورانی و خدمتگزار وفادار شاهنشاه آریامهر و ریاست مرکز آمار اسناد پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی و جناب آقای انصاری وزیر محترم دارائی و رئیس مرکز پژوهش و نشر فرهنگ سیاسی دوران پهلوی این سفرنامه چون گوهری تابناک در اختیار ایرانیان پاک سرشت وطن پرست قرار گرفته است (صحیح است) و حاوی مسائل مهمی از تاریخ میهن عزیز مااست و در آن اشاره به مسافرت معظم له بمازندران شده است و اشاره به اینکه احداث راه آهن یک رؤیای بزرگ بوده و فقط روح مبارز و جنگی رادمردی بزرگ چون رضاشاه کبیر بوده است که آنرا بمرحله اجرا درآورد و میفرمایند مهندسین ایرانی در کمال یأس و نومیدی بودند اما امتداد خط آهن ایران و متصل ساختن بحر خزر بدریای آزاد و خلیج فارس جزو آمال و آرزوی قطعی من است آیا ممکن است که خط آهن ایران با پول خود ایرانی و بدون استقراض خارجی و در تحت نظر سیستم خود من تأسیس شود ؟ بلی دیدیم که آن مرد بزرگ تاریخ ایران چند سال بعد بهمان صورتیکه آرزو میکرد بانجام رسانید و در جای دیگر میفرمایند عللی که موجب مسافرت مرا بمازندران ایجاب میکرد عبارتند از اینکه ۱ـ تهران بدون مازندران نمیتواند زندگی خود را دامه دهد ۲ـ مازندران مسقط الرأس من است با ملازمه احساسات و عواطف من بطرف مازندران است ۳ـ بازدید از منطقه استرآباد و مردمان وطن پرست ترکمان با مجاهدت لشکر شرق و شمال آرامش یافته است رضاشاه کبیر اضافه میفرمایند من بایستی شخصا دریای مازندران و بنادر بحر خزر را و کلیه امور اقتصادی و فلاحتی و معارفی و صحی آن حدود را مطالعه کرده و حتی المقدور دوا برای دردهای اهالی پیدا کنم (احسنت) رضاشاه کبیر ضمن بیان دشواریهای وظائف سلطنت اعلام میفرمایند . در یک مملکت مشروطه وزراء و وکلا و مأمورین دولت و سایر طبقات باید هریک وظایف خود را در حدود قانون و عرف انجام دهد لکن متأسفانه در ایران اینطور نیست و من باید نه تنها مراقب آنها بلکه نظارت برکار تجار و کسبه نیز داشته باشم . بالاخره میفرماید ، امتداد خط آهن ایران و متصل ساختن بحر خزر بدریای آزاد و خلیج فارس جزو آمال و آرزوی قطعی من است انگاه می اندیشد آیا ممکن است خط آهن ایران با پول خود ایران بدون استقراض خارجی و در تحت نظر مستقیم من تأمین شود .

بلی دیدیم که چند سال بعد این آرمان ملی بهمان نحویکه دلخواه آن ابرمرد بود عملی شد آغاز مسافرت . رضاشاه کبیر با همراه داشتن ولیعهد و عده ای از مقامات مملکتی مسافرت بمازندران را آغاز میفرمایند و چون سیاح متبحر قدم به قدم و با دورنگری غیر قابل توصیف شرح مسافرت را تقریر میفرمایند ما اکنون بدنبال این کاروان شاهنشاهی حرکت میکنیم

۱ـ سرخ حصار . دکتر بهرامی رئیس صحیه وقت پیشنهاد مینماید که سرخه حصار به سنتاریوم مبدل شود . هزینه آن بیست هزار تومان هزینه اولیه و چهل هزار تومان هزینه سالیانه است (خطاب به آقای وزیر بهداری و بهزیستی که در جلسه حضور دارند) لکن آقای وزیر بهداری و بهزیستی توجه کنند ! آنروز خزانه خالی بود لکن از وصیت مریکه اموال خود را بسلطان وقت وصیت کرده بود اعتبار آن تأمین شد . خوشبختم که امروز فرزند برومند آن رادمر آرزوی پدر تاجدار خود را به بهترین وجهی عملی فرمود و سرخه حصار به آسایشگاه مسلولین تبدیل شد (صحیح است ـ احسنت) .

۲ـ رقت قلب رضاشاه کبیر . در سرازیر هزار دره جاجرود بعلت بی احتیاطی سربازی چند نفر بهلاکت میرسند رضا شاه کبیر خودرا بسرعت به محل وقوع حادثه میرساند . آنقدر متألم و متأثر میشود که گریان میگردد و میفرمایند با آنهمه شرکت در جنگهای زیاد هرگز اشک نریختم ولی امروز چشمم گریان شد . این نوع احساسات مردان بزرگ جنگی مختص نوابغ است که دارای روحیه متضاد میباشند .

۳ـ سد برروی رودخانه جاجرود . به محض دیدن رودخانه جاجرود فورا به فکرشان میرسد که برروی آن سدی بسته شود و آب آن به تهران آورده شود . رودخانه جاجرود را میلیونها نفر دیده بودند لکن همانطور که میلیونهانفر افتادن سیب را از درخت دیدند ولی فقط نیوتن از آن پی به جاذبه زمین برد . همانطور که رضاشاه کبیر بقدرت استعداد ذاتی توجه به آن پیدا کرد ولی خزانه تهی مانع نقشه اش بود . خدارا شکر که بعدا شاهنشاه آریامهر با امر ساختن سد لتیان این اندیشه بزرگ را بانجام رسانید . (صحیح است)

طرز فکر و زندگی روزانه مرد استثنائی ایران . رضاشاه کبیر در این سفرنامه از طرز فکر و روحیات خود پرده برمیدارد .

اولا متکی بخداوند قادر متعالی است چنانکه میفرماید :

«با حمایت خداوند متعال و قادر قدیر ذوالجلال آن یکتا سمیع و بصیری که کرارا ایران را از وحشت و ظلمت بیرون کشید همت گماشته ام که تا غایت قوت کار کنم و ساکت ننشینم و با مجاهدین حقیقی مملکت شریک باشم» .

ثانیا تعهدات خود را در مقابل جامعة ایرانی چنین بیان میفرماید : (در مقابل آن جامعه ای که بلندترین مقام را بمن مفوض کرده و مرا مسئول نظم و عهده دار رفاهیت خود قرار داده است من نیز موظفم که صیانت وطن را برحفظ جان خود رجحان بدهم و بر همه ثابت سازم که همه را همه چیز برای وطن) (احسنت) .

ثالثا طرز زندگی من اینستکه :‌ شب و روز استراحت را برخود حرام کرده ام . اساسا از بدو طفولیت وارد مرحله تفریح و تفرج و تعیش و خوشگذرانی و تن آسائی نبوده ام برطبق عادت همیشکی در تمام شبانه روز چهار ساعت نمیخوابم .

همکاران ـ نمایندگان محترم ـ برطبق دستور بهداشتی که آقایان اطباء دائم به آن توصیه میکنند ( اشاره به آقای وزیر بهداری و بهزیستی که در جلسه حضور دارند) . انسان باید در شبانه روز هشت ساعت بخوابد . این رضاشاه بزرگ مرد بیمانند ایران است که با چهار یا سه ساعت بیدار باتوان کامل کمر بخدمت ایران بربسته است و دیدیم که چه شگفتهائی بوجود آورده است که حتی تصورش برای مردم ایران دشوار بود . (صحیح است)

عشق رضاشاه کبیر به کتاب خوانی . رضا شاه کبیر پس از ذکر آبادی های بین راه بالاخره به فیروز کوه میرسد و یادآوری میفرمایند که بهرامی بعرض رسانید که اعتماد السلطنه در کتاب مطلع الشمس فیروز کوه را بهمین صورت توصیف کرده است و تا امروز که چهل و پنج سال گذشته است کوچکترین تغییری نکرد .

رضاشاه کبیر ضمن تأثر ،‌یاد آوری میفرمایند که هنگام بازدید کتابخانه قدس رضوی دو کتاب خاطرات اعتماد السلطنه را دید و پسندید و آنرا گرفت و دو شب تمام آنها را خواند و در آن کتاب بخوبی باین نتیجه رسید که باعث عمده عقب افتادگی ملت ایران در اواخر قرن نوزدهم که دنیا چهار اسبه بجلو میرفت ناصرالدین شاه بود که پنجاه سال را به عشق زن و شکار پرداخت . رضاشاه کبیر استعجاب میفرمایند که چگونه ممکن است سلطان کشوری که عهده دار سرنوشت ملتی است چنان بی اعتنا باشد . از این تأثر رضاشاه کبیر مشهود است که او هرگز بدنبال کارهائیکه مورد نکوهش قرار میداد نمیرفت (احسنت) .

ورود به سواد کوه . بالاخره رضاشاه کبیر با همراهان به عباس آباد در سواد کوه میرسد . آقایان نمایندگان عباس آباد همان ورسک است که پل پیروزی در آن قرار گرفت . در اینجااست که رضاشاه کبیر پس از رفتن ولایتعهد و ملتزمین به کوههای سربفلک کشیده سواد نگاه میکند و در اندیشه دورو دراز فرو میرود . این حالت نیمساعت تمام طول میکشد سپس آن ناسیونالیست بزرگ مطالبی را دربارة سوادکوه بیان میفرماید که مسلما در تاریخ ادبیات حماسه جهانی ثبت خواهد شد . اساسا توجه کنیم حس بوطن از عشق بزادگاه ریشه میگیرد اینستکه آنچه را دربارة فرمود من نه به عنوان یک سوادکوهی بلکه برای توجه تمام مردم وطن پرست عینا قرائت میکنم رضاشاه احساسات و عواطف خود را در آن نیمساعت رؤیای دل انگیز چنین میفرماید :

«تنها ایستاده ام . برجانب ناحیه سوادکوه و مناظر دلپذیر آن نگاه میکنم . سوادکوه مسقط الرأس من است . اینجا را از صمیم قلب دوست دارم . به وطن خود مجذوبم وطن خود را میپرستم به نسیمی که از جانب بالا میوزد و دماغ مرا عطرآگین مینماید علاقمندم . این کوه و سنگ و جنگل و درخت و ذرات خاکی که صفحه سواد کوه را تشکیل میدهد . صمیمی ترین حساسترین ، و مؤثرترین جذبات روح و قلب خود را تسلیم نمایم» .

رضاشاه کبیر پس از سلام به مادر مهربان و بزرگوار خود و یاد دردناک درگذشت پدر باز بسرزمین پرشکوه سواد کوه برمیگردد و میفرماید:

«ای خاک سوادکوه ، ای مرقد اسلاف و اجداد و نیاکان من ، ای قطعه عبیربیز و عنبرآمیز که بهشت برین در مقابل تو برای من به پشیزی نیرزد . ای آرامگاه شجاعات و دلیران که هنوز هیچ سم ستور بیگانه سینه تو را نخراشیده است .
ای مسقط الرأس عزیز که در طی هزاران سال و صدها نهضت و جنبش همیشه دست رد به سینه نامحرم نواخته و هنوز اجازه و رخصت نداده ای که کوچکترین تجاوزی از طرف بیگانگانه و اقوام خارجی به جانب تو ظاهر شود .
ای خاک پاک ایرانیت که برای یک روز معین ذخیره شده بودی اینکه در مقابل تو ایستاده ام ترانگاه میکنم بطرف تو مجذوبم . تو را از صمیم جان دوست دارم . وجودم از وجود تو عجین گشته و ذرات وجودم از ذرات وجود تو تشکیل یافته است . از تو برخاسته ام و بجانب تو معطوفم تو قلب ایرانیت هستی و باید محسود بلاد واقع شوی . تا ابد به تو سلام و خاک تو توتیای چشم ملیت و ایرانیت باد » (احسنت) .

آنگاه رضا شاه کبیر پس از ذکر روستاهای کوچک پل سفید، زیرآب و شیرگاه که امروز هریک شهری بزرگ و ایستگاه راه آهن هستند یاد فرموده و بالاخره به علی آباد میرسند و بطور مزاح میفرمایند که علی آباد هم شهری است . آنگاه به کیاکلا تشریف میبرند و از آن بهتر از علی آباد یاد میکنند . بالاخره پس از شرح مسافرت به بابل ،‌ساری ، اشرف و گرگان که جزئیات آن را تقریر فرموده اند ، در بازگشت شبی را در علی آباد بسر میبرند .

دهکدة علی آباد یا شاهی . رضاشاه کبیر شبی را در اطاق محقری در علی آباد بسر میبرند و یاد آوری میفرمایند که در آن اطاق تنها و در روشنائی شمع به اندیشه های دور و درازی فرو میروند و چنین فکر میفرمایند که علی آباد را به مرکز مازندران تبدیل کنند . اگر راه آهن کشیده شود در آنجا استاسیونی دائر کنند و شهری زیبا بسازند که محل رفت و آمد همگان باشد .

آری نمایندگان محترم باستحضار میرسانم که آن رادمرد بزرگ در زمان خود اندیشه های بلند خود را عملی کرد . علی آباد را بنام خود شهر شاهی نام گذارد . این شهر با ایجاد چند کارخانه بزرگ و شهرسازی مدرن در زمان رضاشاه کبیر ، عروس شهرهای مازندران لقب گرفت و ایستگاه بزرگ راه آهن در آن بنا شد.

درود بروان تابناک رضاشاه کبیر . زنده باد شاهنشاه آریامهر ادامه دهنده آرمانهای بزرگ رضاشاه کبیر (آفرین ـ احسنت) بقیه وقتم را به آقای صادقی میدهم .

رئیس ـ آقای صادقی بفرمائید .

صادقی ـ باتشکر از جناب آقای دکتر سوادکوهی و با کسب اجازه از ریاست محترم مجلس شورای ملی و پوزش از مزاحمتی که برای همکاران محترم فراهم میکنم خواستم نکته ای را در این محدوده زمانی مختصرا بعرض برسانم . همه مستحضر هستید که یکی از اصولی ترین ضوابط یک مدبر لایق ،‌ فعالیت شبانه روزی و از خود گذشتگی او در آن زمان است به آن معنی که زمام برای او مطرح نباشد و از خواب و خوراک و استراحت و تفریح خود بکاهد و در جهت پیشرفت و رفع مسائلی که در حیطه مسئولیت او هست فعالیت کند . من روز جمعه گذشته عازم گرمسار شدم بمنظور رسیدگی و بررسی به مسائل عمرانی چند روستای حاشیه کویر ، در برگشت یازده شب بود و خودم رانندگی میکردم و ریزش برف نظر مرا جلب کرده بود و هرچه جلوتر میرفتم اثری از برف و گل و لای مشاهده نمیکردم یک مرتبه چشمم به دو گریدر که در دوطرف جاده در حرکت بودند افتاد از یک طرف خوشحال و از طرف دیگر متعجب شدم که شاید معجزه ای شده که در راه گرمسار ساعت ۱۲ شب اکیپ راهسازی مشغول برف روبی و پاک کردن جاده هستند در این اندیشه به تهران رسیم صبح آن شب در خدمت جناب آقای دکتر رئیسی و آقای فرهنگ نمایندگان محترم مجلس طبق قرار قبلی ساعت ۷ به اطاق کار آقای وزیر راه وارد شدیم البته بمنظور بررسی پیرامون مسائل راههای گرمسار و هریک نسبت به حوزه انتخابیه خودش ، به محض مشاهده فرستنده و گیرنده و تماسهای مستقیم و پی در پی ایشان باراههای چالوس و هراز و دیگر راههای کشور ، دستورات اکید ایشان در این مورد مرا به این نتیجه رسانید که یک مدیریت صحیح در سطح بالا میتواند وظایف مسئولین تحت نظر آن مدیریت را سنگینتر و آنها را کوشا تر و ساعی تر کند که کارها را بهتر و سریعتر و صحیح تر انجام بدهند ، برخودم فرض دانستم که بنمایندگی از طرف مردم گرمسار و ملت ایران از چنین خدمتگزاری تشکر و قدر دانی کنم (صحیح است) و از ایشان بخواهم که با این جدیت و مدیریت صحیح و تیزهوشی وتیزبینی و درایتی که در ایشان هست از زیر بار راههای روستائی شانه خالی نکنند (صحیح است) چون ب وسائل و تکنسین و مهندسینی که در اختیار ایشان است از ایشان میخواهیم که قبول کنند و از دولت خواهان هستم که راههای روستائی در اختیار وزارت راه قرار بگیرد (صحیح است) . در خاتمه از جناب آقای دکتر شادمان که خودشان استاندار استان مرکزی بوده اند و واقف هستند که آب گرمسار پراست از املاح و انگلهای مختلف و همیشه مردم گرمسار تقاضایشان از دولت این بوده که نسبت به تصفیه آب این شهرستان اقدام لازم و عاجل بعمل آید از ایشان استدعای بنده این است که بهر ترتیب که صلاح میدانند این تقاضا را در مراجع ذی صلاح منعکس بفرمایند یا لااقل به وزارت نیرو واگذار کنند تا اقدام کند و از این طریق فکر میکنم مشکل مردم گرمسار حل شود از اینکه مزاحم شدم خیلی معذرت میخواهم . (احسنت)

- تصویب صورتجلسه قبل

۳ - تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس ـ نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای حیدری بفرمائید .

حیدری ـ در عرایض جلسه قبل بنده اشتباهات چاپی هست خواهش میکنم اصلاح بشود .

رئیس ـ اصلاح میشود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب میشود .

- تقدیم لایحه اصلاح مادة ۷ آئین نامه حق مرغوبیت موضوع بند ب مادة ۱۸ قانون نوسازی و عمران شهری بوسیله آقای دکتر آگاه معاون وزارت کشور

۴ - تقدیم لایحه اصلاح مادة ۷ آئین نامه حق مرغوبیت موضوع بند ب مادة ۱۸ قانون نوسازی و عمران شهری بوسیله آقای دکتر آگاه معاون وزارت کشور .

رئیس ـ آقای آگاه بفرمائید .

دکتر آگاه (معاون وزارت کشور) ـ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست لایحه اصلاح مادة ۷ آئین نامه حق مروغبیت موضوع بند ب مادة ۱۸ قانون نوسازی و عمران شهری را برای تصویب در کمیسیونهای مجلس تقدیم میکنم .

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- اعلام وصول لایحه اصلاح مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار

۵ - اعلام وصول لایحه اصلاح مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار .

رئیس ـ لایحه ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی گزارش کمیسیون شمارة ۳ (دادگستری واستخدام) در قبال لایحه شمارة ۶۷۳۳۰ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۱۲ دولت راجع باصلاح مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار در جلسه روز دوشنبه ۱۱ بهمن ماه ۲۵۳۵ مطرح گردیده و برای آن پیشنهاد فوریت شد که ابتدا فوریت و سپس لایحه قانون مزبور بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

- طرح و تصویب فوریت لایحه اصلاح مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار

۶ - طرح و تصویب فوریت لایحه اصلاح مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار .

رئیس ـ این لایحه در مجلس سنا با فوریت تصویب شده بنابراین فوریت آن مطرح است لایحه قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون اصلاح مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار .

ماده واحده ـ مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار مصوب آذرماه سال ۱۳۳۸ (۲۵۱۸) شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح میشود :

ماده ۱۵ :

۱ـ تصمیمات دادگاه اطفال و دادگاه جنحه قائم مقام آن در مورد بند یک مادة ۱۷ این قانون و بند یک مادة ۳۳ قانون مجازات عمومی قطعی است ودر مورد بند ۲ مادة ۱۷ این قانون فقط از طرف متهم قابل پژوهش است .

نسبت باطفالی که سن آنها بیش از ۱۲ سال تمام است تصمیم دادگاه اعم از برائت یا محکومیت در مورد خلاف قطعی و در مورد جنحه و جنایت قابل پژوهش و فرجام است.

مواعد و ترتیب تقاضا و رسیدگی پژوهشی فرجامی همانست که در قانون آئین دادرسی کیفری مقرر است .

۲ـ قرارهای عدم صلاحیت محلی و منع یا موقوفی تعقیب صادر در مورد جرائم اطفالی که سن آنها بیش از ۱۲ سال است در حدود مقررات قانون آئین دادرسی کیفری قابل پژوهش و فرجام است .

۳ـ در هر حال رسیدگی بجرائم مربوط باطفال در کلیه مراحل تابع مقررات مذکور در مادة ۹ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار خواهد بود .

قانون فوق مشتمل بریک مادة در جلسه روز دوشنبه یازدهم بهمن ماه دوهزار و پانصدو سی و پنج شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ فوریت لایحه مطرح است .‌ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به فوریت لایحه رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط به راهمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت

۷ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط به راهمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت .

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق یک تبصره به قانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی .

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۶۲۱۸۴ مورخ ۲۵۳۵/۹/۸ راجع بالحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران بشهرداری پایتخت را که در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۵ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۴۶۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق یک تبصره به قانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت .

ماده واحده ـ تبصره زیر بعنوان تبصره ۶ به مادة واحده قانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت اضافه میشود .

تبصره ۶ـ کلیه لوازم و تجهیزات از قبیل دستگاههای فرستنده و گیرنده و علائم و چراغهای راهنمائی و دستگاههای کنترل کننده مرکزی و وسائط نقلیه (باستثنای اتومبیل سواری شخصی) و موتور سیکلت و ابزار و لوازم یدکی آنها که بتصویب هیئت وزیران منحصرا برای مصارف اداره راهنمائی و رانندگی تهران خریداری و مستقیما بنام اداره مذکور از خارج وارد میشود از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض معاف خواهد بود ، ولی هزینه گمرکی باید پرداخت شود .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۵ باحضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط براهنمائی و رانندگی شهر تهران بشهرداری پایتخت را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

مخبر کمیسیون کشور ـ عبدالله قراگزلو شجاعی .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادة واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد .

در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره به آن

۸ - طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره به آن .

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح مادة چهار قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق دو تبصره به آن مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورایملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۰/۲۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة ۶۰۲۷۲ مورخ ۲۵۳۵/۸/۲۵ لایحه اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره به آن را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۹/۲۳ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۴۶۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره به آن .

ماده واحده ـ ماده ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و تبصره آن بشرح زیر اصلااح و ۲ تبصره به آن الحاق میگردد :

ماده ۴ـ کلیه مشمولان سالم و بلامانع بخدمت زیر پرچم اعزام میشوند و پس از فرا گرفتن آموزشهای نظامی لازم بقیه خدمت زیر پرچم را در نیروهای مسلح شاهنشاهی یا سپاههای انقلاب شاه و مردم یا دانشگاهها و یا وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و سایر مؤسسات انتفاعی وابسته بدولت یا جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و شهرداریها انجام خواهند داد تعیین ترتیب تقدم برای استفاده از مشمولان مزبور در هریک ازسازمانهای مذکور در این مادة باستاد بزرگ ارتشتاران خواهد بود .

تبصره ۱ـ تا زمانی که امکان اجرای آموزش نظامی در مورد کلیه مشمولان فراهم نشود و مورد احتیاج دولت هم نباشد طبق مقررات آئین نامه اجرائی این قانون تعداد مورد احتیاج از بین جوانترین و با استعدادترین آنان انتخاب و افراد مازاد معاف خواهند شد .

تبصره ۲ـ در صورتیکه مقتضیات خدمتی دانشگاهها ، وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و سایر مؤسسات انتفاعی وابسته بدولت و سایر مؤسسات مندرج در این مادة‌ ایجاب نماید تعدادی از مشمولان وظیفه قبل از نیل بدرجه نظامی بآن وزارتخانه ها و سازمانها اختصاص داده میشوند .

مشمولانیکه از تاریخ ۲۵۳۱/۶/۲۰ بترتیب فوق خدمت وظیفه خود را انجام داده اند نیز مشمول این تبصره خواهند بود .

تبصره ۳ـ در صورتیکه مشمولان موضوع تبصره ۲ قبل از نیل بدرجه نظامی مرتکب جرائم نظامی و بی انظباطی گردند با آنان برابر مقررات مربوط به دانشجویان وظیفه رفتار خواهد شد مشروط براینکه مدت انجام وظیفه آنان قبل از نیل بدرجه نظامی برابر آئین نامه اجرائی این قانون جزو خدمت زیر پرچم آنان محسوب گردد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده .

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه شنبه ۳۵/۱۱/۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره بآن را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور ـ عبدالله قراگزلو شجاعی .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است . نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ورود در شور مادة واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد .

در ماده واحده نظری نیست ؟ اقای سوادکوهی بفرمائید .

دکتر سوادکوهی ـ با اجازه جناب رئیس همة ما میدانیم که خدمت وظیفه یکی از وظایف مقدسی است که هرجوان ایرانی باید آن را انجام بدهد خوشبختانه آنطور که قبل از دستور مطالبی دربارة سفرنامه رضاشاه کبیر عرض شد در موقعی که رضاشاه کبیر به شهر اشرف آن موقع و یا بهشهر فعلی تشریف بردند در موقعی که به قصرشاه صفی تشریف فرما میشدند تعدادی از همراهانشان از همراهی با ایشان درمانده بودند در ان موقع میفرمایند علت این درماندگی این است که اینها خدمت وظیفه انجام نداده اند . از همان موقع بفکر تشکیل وظیفه عمومی میافتند . خوشبختانه مقررات زیادی راجع به انجام خدمت وظیفه عمومی گذاشته است خصوصا بعد از انقلاب یک افکار و نوآوریهای خوبی ابراز شد از جمله اینکه جوانان ایرانی ضمن اینکه آموزش اولیه نظامی را انجام میدهند در سپاهیان انقلاب انجام وظفه کنند این فکر و این اقدام در دنیا خیلی سروصدا کرد . البته بعدها بفکر افتادند از همین راه برای خدمت جوانان تحصیلکرده در سایر سازمانها و بنگاهها ووزارتخانه ها استفاده شود و برای این کار قانونی در سال ۵۰ گذشت . حالا ملاحظه میشود که پیشنهاد اصلاح آنرا کرده اند و دو تبصره هم به آن اضافه شده البته در تبصره یک من حرفی ندارم ولی تبصره های دو و سه را که مطالعه کردم مطالبی از نظر بنده مبهم است که خواهش میکنم نماینده دولت یا مخبر کمیسیون برای من روشن کنند . در تبصره ۲ مرقوم فرمودید که تعدادی از مشمولان وظیفه قبل از نیل به درجه نظامی به آن وزارتخانه ها و سازمانها اختصاص داده میشوند ، که معلوم نیست مقصود از قبل از نیل به درجه نظامی چیست؟ چون بطوریکه میدانید کسی که آموزش نظامی میبیند تا وقتی که درجه به او ندهند میگویند قبل از نیل بدرجه نظامی . حالا گروهبانی یا افسری باشد قبل از نیل بدرجه نظامی تلقی میشود . آیا مدتی از خدمت آموزش نظامی را انجام میدهند و میروند یا انجام نداده میروند ؟ مطلب دیگر اینست که معلوم نیست علت اینکه ذکر شده مشمولانی که از تاریخ ۲۵۳۱/۶/۲۰ بترتیب فوق خدمت وظیفه خود را انجام داده اند نیز مشمول این تبصره خواهند بود ، چیست؟ مطلب سوم که برای بنده مبهم است اینست که در تبصره ۳ نوشته شده وقتی مشمولان وظیفه ای که قبل از نیل به درجه نظامی بوزارتخانه یا سازمانی فرستاده میشوند مرتکب جرائم نظامی و بی انضباطی گردند با آنان برابر مقررات مربوط به دانشجویان وظیفه رفتار میشود . و در زیر این مطلب اضافه شده است که مشروط براینکه مدت انجام وظیفه آنان قبل از نیل بدرجه نظامی جزو خدمت زیر پرچم آنان باشد . معلوم نیست چگونه ممکن است دونفر را به سازمان دولتی بفرستیم که یک نفر خدمتش مشمول خدمت زیر پرچم باشد ولی دیگری نباشد. اینها برای بنده مبهم است و خواهش میکنم که نماینده دولت یا ریاست کمیسیون کشور یا مخبر کمیسیون ، برای بنده روشن بفرمایند ،‌متشکرم .

رئیس ـ آقای دکتر دادفر بفرمایند .

دکتر دادفر ـ عرض کنم در مقدمه این لایحه بنده مطلبی دیدم که عبارتش از نظر فرم خوب تنظیم نشده است خواستم نماینده دولت توضیح بدهد مطلب را باید توجه داشته باشیم که نظام وظیفه عمومی که سابق به وزارت جنگ وابسته بود و الان به ژاندارمری کشور واگذار شده است در انتخاب افراد در رسیدگی به وضع آنهائی که مشمول نظام وظیفه هستند، در تشخیص کفالتها و معافیتها اعم از معافیتهای کسالت و ناخوشی یا معافیتهائی که قانون مقرر داشته ، دادگاه ها و مراجعی که رسیدگی میکنند اولا باید خیلی بیطرفانه عمل کنند ثانیا باید با سرعتی عمل کنند که تریاق بعد از مرگ برای مارگزیده نباشد . بنده چندین نامه از سربازان دارم که رفته اند به سربازخانه و بعد از یکی دوماه وقتی به پرونده آنها رسیدگی کرده اند آنها را کفیل شناخته اند و یا معاف از خدمت وظیفه کرده اند . اگر به کار این اشخاص قبل از اینکه به خدمت اعزام شوند سریعا رسیدگی و اقدام میشد بعدا برای ترک کسوت نظامی بعلت معافیت موجبی پیش نمی آمد . هیچ شکی نیست که ارتش ما و نیروی نظامی ما در جهان امروز ضامن استقلال کشور ما است ولی باین نکته باید توجه کنیم که این تنها ارتش نیست که میتواند و مکلف است و وظیفه دارد که از ایران و خاک ایران دفاع کند بلکه هر فرد ایرانی با چنگ و دندان از مصالح مملکت و ملت و وطن خود و نظام شاهنشاهی و از آب و خاک خودش دفاع میکند (صحیح است) ما باید دنیا را به این حقیقت متوجه کنیم اگر ما در مملکت خودمان قوا و قدرت نظامی داریم ، پارلمان داریم و نیروی دفاعی داریم ، برای خودمان اقتصادی داریم و بالاتر از همه یک نظام شاهنشاهی داریم معنی این کار اگر برای بعضی از دسته جات شناخته نیست اگر به فلسفه انقلاب عمیق و ملی ما بعضیها آشنائی ندارند و احیانا برای ایشان مفهوم نیست علاج اینکار برای آنها اگر بخواهند بفهمند تحقیق و بررسی در این کار است نه قضاوت عجولانه فریبنده و غرض آلود (صحیح است) لذا ما فرزندانمان را به خدمت نظام میفرستیم دو سال خدمت نظام انجام میدهند و ارتش امروز ما نه تنها دفاع میکند از مملکت ، بلکه بخش مهمی از فرزندان ما را در قسمتهای مختلف تربیت میکند آقایان و خانمها و ملت ایران همه میدانند که سپاهیان بهداشت و ترویج و سایر سپاهیان که در ارتش تربیت میشوند و در خدمت مردم بخصوص مردم محروم روستاها قرار میگیرند و اصولا تمام سربازانی که به نظام میروند وقتی خدمتشان تمام میشود و از آنجا میآیند بیرون ، رانندگی و مکانیکی و احیانا سایر حرفه ها را یاد میگیرند .

بنابراین در نیروی نظامی ما مکتبی برای فرزندان ماهست اما در حاشیه اینکار باید گفت این وظیفه مقدس نباید در نظام وظیفه و یا ژاندارمری طوری عمل شود که احیانا بعضی از افرادی که قانونا باید از معافیت ها استفاده کنند و بهره مند شوند در نتیجه این نحوه عمل طوری باشد که یک خانواده بی سرپرست ، تنها فرزند ذکورش به نظام وظیفه برود و براثر عدم رسیدگی یا تأخیر باعث بشود که این خانواده از هم بپاشد چون تنها فرزندش به نظام وظیفه رفته است البته هیچ کس از خدمت نظام وظیفه ابائی ندارد و این افتخاری است برای تمام افراد این مملکت چون ما میدانیم که مردم ایران کلا وطن پرست شاه دوست هستند (صحیح است) و باین امر هم افتخار میکننند یک مطلب دیگر بعرض برسانم و به عرایضم خاتمه بدهم که مربوط به نظام وظیفه فعلی است که در دنیای امروز ملت ایران از کوچک و بزرگ به یک چیز پی برده است و آن اینست که منطق در جهان امروز متأسفانه در آستین قدرت است اگر ما فاقد قدرت نظامی باشیم حق و حقیقت را کسی گوش نمیکند کما اینکه تا بحال گوش نمیکردند اگر ما حرفمان و سیاست مستقل ملی خودمان را میتوانیم به کرسی بنشانیم و از منابع و منافع نفتی و اقتصادی و اجتماعی خود دفاع کنیم برای اینست که توانسته ایم تحت فرماندهی بزرگ مملکت یک نیروی دفاعی قوی در منطقه بوجود بیاوریم و نمونه اش را در کشور دوست خودمان عمان بثبوت رساندیم . من معتقدم که نیروی نظامی بااین قدرت همیشه و در تمام مدت تحت فرمانده مقتدر و خردمند خودش این چنین سربلند باشد (احسنت) .

رئیس ـ آقای سالارجاف بفرمائید .

سالارجاف ـ با کسب اجازه از مقام ریاست دراین لایحه هم اشاره شده است به افراد مازاد در صورتی که ارتش به خدمت افراد احتیاج دارد و در حقیقت این یک مقدار ایجاد تفرقه میکند و راهی میشود برای معاف کردن افراد بطور غیر استحقاقی ،‌ من پیشنهاد میکنم این کلمه مازاد براحتیاج ارتش بطور قطع از لایحه حذف شود و تشخیص مازاد در اختیار ارتش باشد و در اینصورت هیچکس اظهار ناراحتی از اینکه معاف نشده نخواهد کرد مطلبی دیگر در مورد کسانیکه تحصیلات مذهبی دارند اشاره ای در قانون شده است ،‌ما در حدود سه یا چهار هزار نفر طلبه علمی داریم که آنها مشغول تحصیل علمی هستند در حالیکه دوسال مانده تحصیلاتشان تمام شود اینها را میبرند سربازی و تمام معلوماتی را که فرا گرفته اند ناتمام و ناقص میماند استدعا میشود که در این لایحه گنجانیده شود که وزارت آموزش و پرورش و یا اداره آموزش و پرورش محل ، گواهی اشتغال به تحصیل به طلاب علمیه را بدهند که این گواهی از طریق اداره وظیفه عمومی مورد توجه قرار گیرد .

رئیس ـ نظر دیگری در مادة واحده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم شورای ملی محترما پیشنهاد مینماید دنبال سطر شش تبصره ۲ لایحه اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره بآن جمله زیر اضافه شود .

شرایط خدمتی ، نحوه احتساب مدت اشتغال قبل از نیل بدرجات نظامی جزو خدمت زیر پرچم ،‌ میزان حقوق و مزایا و نوع لباس اینگونه مشمولان در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد .

با تقدیم احترام ـ محمد حسین عباس میرزائی .

ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد مینماید تبصره ۲ و ۳ لایحه وظیفه عمومی بشرح زیر اصلاح شود .

الف ـ تبصره ۲ ـ پس از جمله ـ تعدادی از مشمولان جمله زیر اضافه شود ـ و پس از فرا گرفتن آموزش نظامی و نیل بدرجه نظامی بقیه خدمت زیر پرچم را مانند هم طبقه های خود در آن مؤسسات بپایان خواهند رساند .

ب ـ جمله مشروط باینکه خدمت انجام وظیفه آنان ببعد از تبصره حذف شود .

با تقدیم احترم ـ دکتر سوادکوهی .

ریاست محترم مجلس شورای ملی در ماده ۴ لایحه اصلاحی خدمت وظیفه عمومی و الحاق تبصره ۲ پیشنهاد مینماید که در صفحه ۲ سطر سوم کلمه مردم به ملت اصلاح شود .

رحیمی لاریجانی .

رئیس ـ لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون بهداری و بهزیستی راجع به تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی

۹ - طرح گزارش شور اول کمیسیون بهداری و بهزیستی راجع به تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی .

رئیس ـ گزارش شور اول تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندامری کشور مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری و بهزیستی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری و بهزیستی در جلسه روز یکشنبه ۲۶ دیماه ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۱۱۲۲ مورخ ۲۵۳۵/۹/۱ راجع به تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۹/۲۳ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۴۵۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی ژاندارمری کشور شاهنشاهی .

ماده واحده ـ بسازمان تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و همافران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور و شهربانی کشور ، اجازه داده میشود از تاریخ ۲۵۳۴/۱۲/۲۵ خدمات درماین عائله درجه یک افزارمندان شاغل و همچنین افزارمندان بازنشسته و عائله درجه یک آنان و نیز افزارمندان معلول و عائله درجه یک آنان و نیز افزارمندان معلول و عائله درجه یک آنان و مستمری بگیران را در مقابل هر نوع بیماری و زایمان طبق ضوابط مذکور در قانون تأسیس سازمان تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و همافران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور و شهربانی کشور تأمین نماید .

تبصره ۱ـ از نظر این قانون عائله درجه یک عبارت از فرزندان و پدر و مادر تحت تکفل و همسر میباشد .

تبصره ۲ـ هزینه خدمات درمانی اشخاص مذکور در تبصره ۱ این قانون معادل شش درصد حقوق ماهانه افزارمندان ارتش شاهنشاهی و یا ژاندامری کشور است که به ترتیب زیر تأمین خواهد شد:

الف ـ در مورد شاغلین ـ معادل چهار درصد حقوق ماهانه افزارمندان شاغل از محل بودجه وزارت جنگ و ژاندامری کشور تأمین و دو درصد بقیه از حقوق ماهانه افزارمندان شاغل کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد .

ب ـ در مورد بازنشستگان و معلولین ـ معادل چهار درصد حقوق ماهانه افزارمندان ـ بازنشسته و معلول از محل بودجه وزارت جنگ و یا ژاندامری کشور تأمین و دو درصد بقیه از حقوق ماهانه افزارمندان بازنشسته و معلول کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد .

ج ـ در مورد مستمری بگیران ـ معادن چهار درصد حقوق مستمری آنان از محل بودجه وزارت جنگ و یا ژاندارمری کشور تأمین و دو درصد بقیه از حقوق مستمری آنان کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد .

مخبر کمیسیون بهداری و بهزیستی دکتر علی اسفندیاری .

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۰/۲۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع بتأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری و بهزیستی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسن تژده .

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۲ بهمن ماه ۲۵۳۵ باحضور نمایندگان دولت لایحه تأمین خدمات درمانی عالئه درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری و بهزیستی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده ، رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده میشود)

ریاست معظم مجلس شورای ملی محترما پیشنهاد مینماید در لایحه قانون تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی در سطر اول صفحه دوم پس از ژاندارمری کشور و پس از شهربانی کشور و همچنین در آخر سطر ۱۵ و در سطر ۲۰ و سطر اول صفحه ۳ و سطر شش صفحه ۳ بعد از ژاندارمری کشور کلمه شاهنشاهی اضافه گردد .

با تقدیم احترام ـ محمد حسین عباسمیرزائی .

رئیس ـ لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی ودارائی راجع به الحاق سه تبصره بقانون امور گمرکی

۱۰ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی ودارائی راجع به الحاق سه تبصره بقانون امور گمرکی .

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق سه تبصره به قانون امور گمرکی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۲ بهمن ماه ۲۵۳۵ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون پارلمانی وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شمارة ۶۱۹۷۲ مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ راجع بالحاق سه تبصره بقانون امور گمرکی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۹/۲۳ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۴۵۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق سه تبصره بقانون امور گمرکی .

ماده واحده ـ تبصره های زیر بقانون امور گمرکی مصوب خرداد ۲۵۳۰ اضافه میشود .

الف ـ دو تبصره ذیل به عنوان تبصره پنج و شش به مادة ۲۲ قانون امور گمرکی اضافه میشود .

تبصره ۵ـ

۱ـ حداکثر توقف هرکالا در انبارها و اماکن گمرکی فرودگاههای کشور سی (۳۰) روز و قابل تمدید نمیباشد و هزینه انبارداری در فرودگاهها از تاریخ روز سوم تخلیه کالا دریافت میشود .

۲ـ چنانچه پس از انقضاء مدت هفت (۷) روز از تاریخ ابلاغ اخطار متروکه شدن کالا نسبت به ترخیص و خروج آن از گمرک اقدام نشود کالای مزبور از طریق حراج بفروش خواهد رسید . و در مورد وجوه حاصل از فروش طبق مقررات قانونی عمل خواهد شد .

تبصره ۶ـ به گمرک ایران اجازه داده میشود کلیه مواد شیمیائی مذکور در قسمت های ششم و هفتم جدول تعرفه گمرکی و مواد آتشزا که پس از انقضاء مدت ده (۱۰) روز پس از اولین اخطار بعد از ورود کالا به صاحبا آن ترخیص نشود طبق آئین نامه ای که از طرف وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید اقدام به فروش یا تحویل به یکی از سازمانهای دولتی نموده و در صورتیکه امکان مصارف مذکور نباشد معدوم خواهد شد .

ب ـ تبصره ذیل به مادة ۲۳ قانون امور گمرکی اضافه میشود .

تبصره ـ در فرودگاههای کشور حداکثر توقف کالا پس از صدور سند ترخیص یا قبض فروش سی (۳۰) روز است و پس ز آن کالا متروکه تلقی و بارعایت بند ۲ از تبصره پنج ذیل مادة ۲۲ قانون امور گمرکی بفروش خواهد رسید و در مورد وجوه حاصل از فروش طبق مقررات قانونی عمل خواهد شد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ورود در شور ماده واحده رأی میگیریم .

خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد .

در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح سوال آقای توتونچیان از وزارت بهداری و بهزیستی

۱۱ - طرح سوال آقای توتونچیان از وزارت بهداری و بهزیستی .

رئیس ـ سوال آقای توتونچیان از وزارت بهداری و بهزیستی مطرح است .

آقای توتونچیان بفرمائید .

توتونچیان ـ جناب آقای رئیس ، خانمها و آقایان محترم در تاریخ ۲۵۳۵/۹/۱۸ شرحی در روزنامه اطلاعات در یک صفحه بزرگ نوشته شده بود که چهل قلم داروی مصرفی عمومی را که اکثرا در خانواده ها در دسترس همه است بعنوان داروی مرگبار که آزادانه در اختیار مردم قرار میگیرد از قول سه نفر دکتر برجسته دارو شناس منتشر کرد در شرحی که در همین روزنامه در یک مقاله بتفصیل نوشته شد اسم آن سه نفر داروشناس را ذکر نکردند نوشته شد که ایرانیها در سال گذشته معادل ۵۶۰ میلیون ریال از این داروهای مرگبار استفاده کرده اند من چون نه پزشک هستم و نه داروشناس ولی مصرف کننده دارو هستم این ابتدا نگرانی خودم را جلب کرد و بعد که منتظر بودم بطریقی از طرف دستگاههای مسئول مملکتی برای روشن شدن ذهن مردم بصورت پاسخ منتشر شود و جوابی در جراید دیده نشد متوجه این شدم که این نگرانی در بسیاری از خانواده ها بوجود آمده و علت اینکه این سؤال را من تقدیم کردم بعضی از دوستان شاهدند که فشار چندتن از دوستان بود که نگران شده بودند . این داروها چندین قلم است که در اینجا نام میبرم که داروی مرگبار گفته شده مثلا نوالژین بصورت آمپول و قرص و شربت و یا اپتالیدون اینها داروهای است که در همة منازل هست و هر روز مورد استفاده قرار میگیرد . پس از اینکه این سوال در مجلس شورای ملی مطرح شد بعد از چند روز شرکتهای وارد کننده دارو تحت عنوان یک اطلاعیه مهم در اطلاعات روز دوم دیماه سی و پنج شاهنشاهی شرحی را در چند ماده منتشر کرند که این داروها خیلی خوب است و ضرری ندارد و این شرح موجب این شد که آیا آن سه نفر دکتر داروشناس اشتباه میکنند یا این وارد کنندگان دارو که انسان فکر میکند نفعشان در این است که از این داروها تعریف کنند بنده خیلی تشکر میکنم از جناب آقای دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر محترم بهداری و بهزیستی که از اول وقت شخصا در این جلسه حضور پیدا کرده اند برای پاسخ دادن باین سوال و همانطور که در موقع طرح سؤال ازوزارت بهداری و بهزیستی مطرح کردم صمیمانه آرزو میکنم در کاری که بعهده گرفته اند موفق بشوند (احسنت) و صمیمانه آرزو میکنم که آنعده از پزشکانی که شاهد عدم همکاری آنها هستیم با وزارت بهداری و بهزیستی از این پس در این برنامه ها همکاری صمیمانه تری داشته باشند خیلی متشکرم . (احسنت)

رئیس ـ آقای دکتر شیخ الاسلام زاده بفرمائید .

دکتر شیخ الاسلام زاده ـ (وزیر بهداری و بهزیستی) ـ جناب آقای رئیس ، نمایندگان محترم ، در پاسخ سوال نماینده محترم مجلس شورای ملی در خصوص داروهای حاوی ترکیب شیمیائی دی پیرون و زیان آور بودن آنها اشعار میدارد .

اشخاصی که راجع بمطلب فوق بصورت مقاله در مطبوعات اظهار نظر کرده اند متأسفانه نامی از آنانا برده نشده و پاسخ به شخصیتهای ناشناس که صلاحیت آنان برای ابراز مطالب علمی و پزشکی میتواند مورد تردید باشد امر معمول نیست. ضمنا با اطمینان میتوان تأکید کرد که این افراد دسترسی بمراکز کامل و مجهز پژوهشی و تحقیقاتی در امر بررسی اثرات داروها در جهت مثبت یا منفی بودن آنها نداشته و اظهار نظر مذکور عمقی نبوده است ،‌ لهذا نشر اینگونه مطالب در روزنامه ها جز ایجاد وحشت و ناراحتی در اذهان عمومی و اثرات نامطلوب در امر درمان و پزشکی نتیجه ای نخواهد داشت .

باید توجه داشت که اصولا داروئی بدون ضرر و عوارض جانبی وجود نداشته و کلیه داروها در صورتیکه بجا و با شناسائی کامل و باندازه لازم مصرف نشوند ممکن است اثرات سوء ببار آورند و در مورد داروهای فوق الذکر نیز از سال ۱۹۶۵ طبق مندرجات منابع علمی معتبر دنیا وفار ما کوپه های بین المللی تنها به هشدار کتبی به پزشک تجهیز کننده در مورد ایجاد کمخونی خاص احتمالی اکتفا شده است .

با ابراز خرسندی در مورد اعلام شروع بکار سازمان داروئی و غذائی کشور که براساس نیازهای ایران در عصر حاضر و با توجه به آخرین برنامه های کنترل نظارت و مصرف داروها در کشورهای پیشرفته بوجود آمده است در صورتیکه داروئی بدلیل تحقیقات لابراتوار های معتبر و مراکز علمی مورد قبول و شناخته شده مضر تشخیص داده شود با توجه به دسترسی کامل و دائمی وزارت بهداری و بهزیستی به آن اطلاعات بلافاصله از بازار مصرف خارج و پروانه ورود و یا ساخت آن لغو میگردد یا اصولا پروانه برای آن صادر نخواهد شد .

در زمینه کارهای انجام شده یادآور میوشد ک با تقسیم بندی داروهای موجود در کشور به چهار گروه حیاتی ، ضروری معمولی و غیر ضروری (که وجود آنها در فارماکوپة داروئی مفید تشخیص داده نشده است) قدمی تازه در راه تنظیم امور داروئی کشور برداشته شده است .

تصور میرود با توجه به وظایف وزارت بهداری و بهزیستی وسازمانهای مربوط به آن درامر دارو لازم است صدور و نشر هرگونه اطلاعیه ای در باره اثرات درمانی و عوارض جانبی داروها بدون اطلاع مقامات مذکور منع گردد . در صورتیکه کسانی دارای اطلاعات جامع و کافی و مستند در امر داروئی باشد میتوانند دانسته های خود را در اختیار مقامات ذیصلاح بگذارند و مطمئن باشند نه تنها در مورد اطلاعات آنان اقدامات سریع بعمل خواهد آمد بلکه دستگاه خدمتگزار این وزارت از آنان که وظیفه ملی خود را انجام داده اند سپاسگزار خواهند بود .

- طرح سؤال آقای رحیمی از وزارت مسکن و شهرسازی

۱۲ - طرح سؤال آقای رحیمی از وزارت مسکن و شهرسازی .

رئیس ـ سؤال آقای رحیمی لاریجانی از وزارت مسکن و شهرسازی مطرح است آقای رحیمی لاریجانی بفرمائید .

رحیمی لاریجانی ـ با اجازه مقام ریاست در جلسه ایکه کلیات لایحه موجر و مستأجر مطرح بود تقریبا مستأجر با وضع مسکن بیانات زیادی فرمودن دکه همه شنیدیم و بعد هم از نظر اصلاح خود لایحه پیشنهادات مفصلی شد و راجع به تبصره هائی که هم دولت و هم نمایندگان محترم نظر داشتند در کمیسیون البته رسیدگی خواهد شد و اما این سؤال را راجع به مسکن بکنم همه اطلاع دارند که در جلسه افتتاحیه اجلاسیه امسال شاهنشاه آریامهر در خطابه ایکه ایراد فرمودند مخصوصا راجع به مسکن و سوء استفادهائی که شده و اینکه دولت باید باین مسئله توجه بکند تأکید فرمودند و ماباید این فرمایشات را همیشه مدنظر داشته باشیم و قوة مقننه از لحاظ قانونگذاری و دستگاههای دولتی از نظر اجرائی در رفع این تنگناها باید اقدام بکنند این لایحه بمجلس دورة قبل تقدیم شده بود و در چهار سال تصور نمیکنم اقدامی در رفع تنگنای مسکن شده باشد حتی دستگاههای دولت هنوز خودشان اجاره نشین هستند در صورتیکه در این ۴ سال میشد که بتدریج ساختمانهائی در تهران و شهرستانها بسازند البته ما میشنویم که ساختمانهائی در پایتخت بنا میشود که عنوان ارزانقیمت هم دارد که این باعث خوشحالی نمایندگان میشود زیرا این ساختمانها بین عده ای تقسیم خواهد شد که در نتیجه مؤثر است در رفع تنگنای مسکن و رفع اختلاف مالک و مستأجر چون ممکن است یک مستأجری برود و در یکی از این خانه ها بنشیند و باین ترتیب هم موجر از شر مستأجر و هم مستأجر از شر موجر خلاص شود گفته شده که در جنوب تهران ۲۸۵۰ خانه ساخته شده چه پرفابریکه و چه ساختمانهای سنتی و یک مرتبه هم در گروه پارلمانی مرکز با حضور آقای دکتر مهدوی در اینمورد بحث شد و فرمودند که اینها حدود متری ۱۳۰۰ و یا ۱۲۰۰ و حداکثر ۱۴۰۰ تومان تمام میشود که البته این رقم بسیار خوبی است و عده بیشتری میتوانند از این خانه ها استفاده کنند و اما این خانه ها به چه کسانی داده شده جناب آقای دکتر بهرون خواهش میکنم شما را بخدا جوابهایتان را طوری بدهید که دیگر احتیاجی نباشد به اینکه سوآل من به کمیسیون ارجاع بشود با توضیحاتی که خواهید فرمود مرا قانع کنید که این ۲۸۵۰ خانه را چطور تقسیم کرده اید و یا بچه کسانی میخواهید بدهید مقداری در خیابان تاج و مقداری در خیابان گرگان ساخته شده ، در روزنامه ها نوشته بودند که در مشهد ۴۰۰ خانه خالی است یا خودمان در خیابان تاج میبینیم که اینها هم خالی است واقعا اینها چه خواهند شد؟ فرق نمیکند که به طبقات کم درآمد بدهید یا خانواده هائی با درآمد متوسط هرچه بر تعداد مسکن افزوده شود از تعداد مردم بی مسکن کاسته میشود بعد شأن نزول این سازمان زمین هم هنوز برای من روشن نیست و اینکه تا حالا چه کرده است آخر یک بروشوری ، گزارشی بما بدهید آقا ما سازمان برنامه هم داریم جناب آقای دکتر شادمان بنده استدعا میکنم جنابعالی بعنوان معاون نخست وزیر گزارشی بدهید که این زمینها چه شده و چه خواهد شد و به کی میدهند آیا میخواهند در آنها ساختمان بسازند؟ گاهی صدائی از یک گوشه بلند میشود فلانقدر آپارتمان ساخته خواهد شد و در روزنامه ها هم منعکس میشود و مردم خیال میکنند فلان کمپانی چند روزه ده دوازده هزار آپارتمان تحویل خواهد داد من استدعا میکنم جناب دکتر بهرون پاسخ قانع کننده ای بمن بدهند و مرا متقاعد کنند البته جوابشان حتما طوری خواهد بود که متقاعد میشوم چون روشن خواهد شد این ۲۸۵۰ آپارتمان در تهران چگونه تقسیم خواهد شد .

رئیس ـ آقای دکتر بهرون بفرمائید .

دکتر بهرون (معاون وزارت مسکن و شهرسازی) ـ با اجازه مقام ریاست مجلس شورای ملی جناب آقای رحیمی لاریجانی نماینده مجلس شورای ملی از وزارت مسکن و شهرسازی سؤالی باین شرح :

ضابطه تقسیم و انتقال ۲۸۰۰ دستگاه خانه های ارزان قیمت که در جنوب شرقی تهران ساخته شده است به اشخاص کم بضاعت چه خواهد بود «فرموده اند . در پاسخ آن مراتب زیر باستحضار نمایندگان محترم و جناب آقای رحیمی لاریجانی میرسد .

تعداد واحدهای مسکونی :

تعداد واحدهای مسکونی که وسیله وزارت مسکن و شهرسازی در جنوب شرقی تهران در دست ساختمان است ۲۸۰۰ دستگاه میباشد . ساختمان ۱۰۰۰ دستگاه آپارتمان چهارطبقه با اسکلت فلزی و نمای آجر تا اسفند سال جاری آماده بهره برداری خواهد بود . هر آپارتمان دارای دو اطاق ، هال ،‌آشپزخانه حمام با آبگرمکن و سرویس و یک انباری میباشد .

همچنین ۱۶۰۰ دستگاه آپارتمان چهار طبقه با سیستم بتن پیش ساخته نیز در دست اجراست که در اواسط سال آینده آماده تحویل و بهره برداری خواهد بود . هریک ازواحدهای مذکور دارای دو اطاق ، هال ، آشپزخانه ، حمام و آبگرمکن و سرویس و انباری و یک بالکن است .

ساختمان ۲۰۰ دستگاه خانه تک واحدی با سیستم بتن سبک و بطریقه پیش ساخته نیز در دست احداث است که تا خرداد سال آینده آماده بهره برداری خواهد بود . ساختمان دو دبستان ، چهل مغازه ، یک مجتمع فروشگاه خاتمه یافته و هم اکنون ساختمان مدارس در دست بهره برداری است .

احداث پارک و ساختمان مهد کودک ، درمانگاه ، زمین ورزش و ساختمانهای شهرداری و ژاندارمری نیز در دست اجرا است که در اواسط سال آینده آماده بهره برداری خواهد بود .

نحوه تخصیص و توزیع واحدهای مسکونی بدین ترتیب میباشد که تعداد ۶۵۰ واحد مسکونی برای اجرای برنامه نوسازی محلات جنوب تهران اختصاص یافت تا بخانواده هائیکه خانه آنان در اثراجرای طرح تخریب میشود واگذار گردد . وبرای کارکنان اداری مجلسین و هریک از وزارتخانه ها همچنین مؤسسات خیریه سهمیه ای تعیین شده تا بر مبنای آن از بین کارکنان خود اشخاصی را که فاقد خانه مسکونی نباشند به وزارت مسکن و شهرسازی معرفی نمایند .

افرادیکه به ترتیب ذکر شده معرفی میشوند باید واجد شرایط زیر باشند :

۱ـ متقاضی مقیم تهران بوده و در این شهر مشغول کار باشد .

۲ـ عائله تحت تکفل داشته باشد (منظور از عائله تحت تکفل ، همسر ، فرزندان ، پدر ، مادر و خواهر و برادر است) .

۳ـ خود یا همسر یا اولاد و عائله تحت تکفل واحد مسکونی شخصی نداشته باشد .

۴ـ قادر به پرداخت پیش قسط و اقساط ماهیانه باشد .

شرایط واگذاری :

ـ قیمت یک واحد آپارتمان ۰۰۰/۱۰۰/۱ ریال .

ـ مبلغ پیش قسط معادل ۲۵% قیمت فوق میباشد .

ـ مدت استهلاک وام ۱۵ سال است .

ـ بهره به صورت ساده محاسبه و میزان آن ۶ درصد در سال است.

واحد مسکونی برای ۵ سال اول طی قراردادی بصورت حق استفاده در اختیار متقاضی قرار داده میشود و مبلغی معادل اقساط مربوط بعنوان حق استفاده از وی وصول میگردد در این مدت استفاده کننده باید شخصا درواحد مسکونی سکنی داشته و بهیچوجه حق ندارد حقوق ناشی از قرارداد را عینا یا منفعتا بغیر انتقال بدهد و بعلاوه کلیه هزینه های نگهداری و تعمیرات و آب و برق و عوارض بعهده استفاده کننده خواهد بود . در صورتیکه استفاده کننده در این مدت به کلیه تعهدات مندرج در قرارداد عمل نماید واحد مسکونی در انقضای مدت پنج سال بصورت قطعی بوی واگذار گردیده و وجوه پرداختی بابت حق استفاده ماهانه ،‌بعنوان اقساط ماهانه تلقی میگردد .

اگر استفاده کنده در این مدت پنج سال به تعهدات خود عمل ننماید و یا در این مدت معلوم گردد که دارای واحد مسکونی شخصی میباشد و خلاف اظهار نموده است مکلف به تخلیه آپارتمان بوده و در اینصورت فقط ۲۵ درصد قیمت واحد مسکونی دریافتی بدون بهره بوی مسترد میگردد .

رئیس ـ اقای رحیمی لاریجانی بفرمائید .

رحیمی لاریجانی ـ فقط یک سؤال دارم ، یک عده ای الان در آن آپارتمانها نشسته اند آنها جزو چه گروهی هستند و تحت چه ضابطه ای این آپارتمانها را به آنها داده اند ؟

دکتر بهرون ـ باید بعرضتان برسانم که آن عده جزو این ۲۸۰۰ دستگاه نیست، سال گذشته تعدادی از آلونک نشینها را باینجا منتقل کردند و این زیر نظر شهرداری پایتخت و نخست وزیری تقسیم شده و الان آنجا نشسته اند .

رحیمی لاریجانی ـ متشکرم .

- طرح سوال آقای علی نظمی از وزارت نیرو و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۳ - طرح سوال آقای علی نظمی از وزارت نیرو و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات .

رئیس ـ سؤال آقای نظمی از وزارت نیرو مطرح است ، آقای نظمی بفرمائید .

نظمی ـ خواهش میکنم اول نماینده دولت جوابشان را بفرمایند .

رئیس ـ آقای مهندس معقول بفرمائید .

مهندس معقول (معاون وزارت نیرو) ـ پاسخ سؤالات آقای علی نظمی نماینده مجلس شورای ملی :

الف ـ مطالعات مربوط به احداث سد روی رودخانه رضائیه .

در مورد مطالعه مربوط به احداث سد روی رودخانه های شهرستان رضائیه و شاهپور باستحضار میرساند مطالعات مرحله اول بمنظور بررسی امکانات فنی و اقتصادی در سال ۲۵۳۲ شاهنشاهی انجام و با توجه به بررسیهای برنامه ای در مورد اولویت دادن بطرحهای مختلف کشور ادامه اجرای عملیات مربوط به احداث سدهای مخزنی و تعدادی از سدهای انحرافی به برنامه ششم عمرانی موکول گردید لذا انجام مطالعات مرحله دوم کلیه طرحهای مربوط که شامل ساختمانهای چهار سد ذخیره و ده سد انحرافی و ساختمان شبکه آبیاری و زهکشی در مساحت ۱۴۴ هزار هکتار و حفر تعدادی چاه جهت رفع کمبود آب مورد نیاز کشاورزی از آبهای زیرزمینی منطقه بوده بعلت برنامه های دیگری که اولویت داشته اند در سال ۲۵۳۲ شاهنشاهی مقدور نگردید بالنتیجه باحذف تأسیسات روی چهار رودخانه (نازلو ـ شهرچای ـ روضه چای ـ کهریز و مطالعه ۰۰۰’۸۰ هکتار از اراضی دشت رضائیه) به بعد موکول و قرار داد لازم در تاریخ ۲۵۳۲/۳/۲۰ شاهنشاهی بمنظور مطالعه مرحله دوم و تهیه اسناد مناقصه با مهندسین مشاور ذیربط برای رودخانه های باراندوز و بالانوش در رضائیه و رودخانه های زولا ـ دریچ ـ دیرعلی و خرخره ۳۶ هزار هکتار اراضی شبکه و حفر چاههای مربوط و شبکه آبیاری که از اولویت بیشتری برخوردار بودند منعقد گردید از آن تاریخ تا کنون مطالعات خاکشناسی ـ زمین شناسی ـ ژئوفیزیک ـ هیدرولوژی و تهیه نقشه های یک پنج هزارم برای کلیه دشتهای رضائیه ، شاهپور انجام و طرحهای نهائی و اسناد مناقصه سدهای انحرافی و شبکه آبیاری و زهکشی و چاههای مورد لزوم دشت شاهپور و محدوده آبیاری رودخانه های باراندوز و بالانوش در طرح رضائیه آماده میباشد و با توجه به اینکه مراتب بلحاظ تأمین اعتبار لازم منعکس گردیده است و پس از آنکه اعتبار مذکور در قالب اعتبارات مصوب عمرانی برنامه توسعه منابع آب تأمین گردد برگزاری مناقصه و شروع عملیات اجرائی امکان پذیر میباشد.

ب ـ در مورد آب مشروب رضائیه .

همانطوریکه استحضار دارید شرکت سهامی مشروب رضائیه برطبق قانون تجارت و اساسنامه مربوط دارای استقلال مالی بوده و ضمن آنکه با بودجه جداگانه وظایف خود را انجام میدهند، هیأت مدیره آن اختیارات تام برای صرف هزینه های مصوبه داشته و هرگونه تصمیمات لازم را اساسا اتخاذ و بمرحله اجرا قرار میدهد و مجمع عمومی آن نیز مرکب از وزرای دارائی ـ کشاورزی و نیرو میباشند.

جمعیت شهر رضائیه براساس آمار ۱۶۱ هزار نفر میباشد و اینکه اشاره به جمعیت چهارصد هزار نفری فرمودند قاعدتا حومه شهر رضائیه نیز مورد نظر بوده است که استحضار دارند شرکت سهامی آب مشروب رضائیه در حال حاضر در مورد تأمین آب آشامیدنی شهر رضائیه عمل مینماید. اینک قسمتی از اقداماتی که در جهت تأمین آب مشروب شهر رضائیه بعمل آورده شده و همچنین در جریان اقدام میباشد باستحضار میرساند .

۱ـ ساختمان سد انحرافی برروی رودخانه شهرچای .

۲ـ ساختمان محل آبگیر با تأسیسات مربوطه .

۳ـ ساختمان کانال و تونل بطول ۵۰۴۶ متر با ظرفیت ۱۵۰۰ متر معکب در ساعت .

۴ـ ساختمان تصفیه خانه بظرفیت /۲۰۰۰۰ متر مکعب در روز و ساختمان سه دستگاه حوضهای ته نشین و هشت دستگاه حوضهای صافی و چهار دستگاه مخازن آب هر کدام بظرفیت /۳۰۰۰ متر مکعب .

۵ـ نصب ماشین آلات تصفیه خانه و سایر ماشین آلات و لوازم مربوطه .

۶ـ لوله گذاری شبکه اصلی و دو رشته لوله آبرسان بقطر ۶۰۰ میلیمتر بطول ۳۴۹۵ متر و دیگری بقطر ۴۰۰ میلیمتر و بطول ۴۰۴۸ متر.

۷ـ ایجاد دستگاه حرارت مرکزی برای تصفیه خانه .

۸ـ ساختمان و ایجاد تجهیزات آزمایشگاه شیمی و باکتریولوژی .

۹ـ قراردادی با مهندسین مشاور بمنظور مطالعه و تهیه طرح آب مشروب رضائیه برای ۵ سال آینده منعقد گردید که براساس این قرارداد کلیه راه حلهای ممکن جهت توسعه تأسیسات و تأمین آب برای ۵ سال و ۲۵ سال آینده با توجه به حداکثر استفاده توأم از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی موجود در منطقه مورد مطالعه قرار گیرد و راه حلی که از نظر فنی و اقتصادی قابل قبول باشد انتخاب گردد.

۱۰ـ قرار دادی بمنظور مطالعه و بررسیهای ژئوالکتریک در منطقه رضائیه منعقد و اجراء شد .

۱۱ـ قراردادی با شرکت حفاری جهت حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق و پیوزو متر بمنظور بررسی آبهای زیرزمینی در منطقه رضائیه منقعد و اجرا گردید.

پس از تسلیم گزارش مهندس مشاور اقدامات زیر جهت تأمین کمبود و توزیع آب بعمل آمد .

الف ـ ظرفیت تصفیه خانه با احداث یکدستگاه دکانتور از ۷۰۰ متر مکعب در ساعت به ۱۲۰۰ متر مکعب در ساعت افزایش داده شد .

ب ـ شش حلقه چاه عمیق در کنار رودخانه شهر چای حفر گردید که کارتجهیز و اتصاف آب آنها به شبکه آبرسان خاتمه یافته (دبی چاههای مزبورجمعا ۳۰۰ لیتر در ثانیه است) .

ج ـ دو دستگاه مخزن هریک بظرفیت ۶ هزار متر مکعب در دست ساختمان میباشد .

د ـ ساختمان ایستگاه پمپاژ بمنظور رساندن آب چاههای مزبور بمخازن آب خاتمه یافته و ماشین آلات مربوطه در حال نصب است .

ه ـ کارخط آبرسان خیابان کمربندی آپادانا با لوله های قطر ۸۰۰ میلیمتر و ۶۰۰ میلیمتر بطول کلی ۵۱۵۰ متر و همچنین خط و لوله سرویس به قطر ۲۰۰ میلیمتر و بطول ۵۱۵۰ متر و نیز خط آبرسان امتداد خیابان شاه بختی با لوله های قطر ۴۰۰ میلیمتر و لوله سرویس بالوله های ۲۰۰ میلیمتر بطول ۱۰۷۱ متر کلا پایان یافته است .

و ـ هشت حلقه چاه عمیق در منطقه شمال رضائیه حفر گردیده که مقدمات امر جهت تجهیز این چاهها و اتصال آب آنها بشبکه توزیع فراهم شده است .

برای مزید استحضار اضافه مینماید شهررضائیه که کل تعداد انشعابات نصب شده از بدو بهره برداری تا کنون ۲۴۰۰۰ انشعاب و میزان لوله گذاری برای شبکه توزیع و خطوط آبرسان آن -/۲۴۰۸۸۳ متر میباشد، از لحاظ تأمین آب مشروب و آبرسانی در حال حاضر مشکلی نداشته و در خواستهای انشعاب نیز با رعایت ضوابط مربوط داده شده است .

ج ـ مجوز آب بها ـ افزایش حق النظاره .

با توجه به تبصره مادة ۵۳ قانون آب و نحوه ملی شدن آن که مقرر میدارد :

«وظایف مقرر در مادة ۱۶ قانون سابق بنگاه مستقل آبیاری تا اجرای قانون ملی شدن آب در هر ناحیه و هر منطقه رأسا بوسیله وزارت آب و برق و یا شرکتها و سازمانهای تابع انجام خواهد شد»

و عین مادة ۱۶ قانون سابق بنگاه مستقل آبیاری باین شرح :

«برای حسن جریان تنظیم و تقسیم آبها و نگاهداری سدهای کوچک و مخزنها و انهار عمومی و سردهنه ها و مقسم آبها و آب بند آنها و استخرها بنگاه مستقل آبیاری مجاز است صندوقهای مخصوصی برای تأمین این منظور ایجاد نماید . کلیه مالکین و حقابه برها موظف خواهند بود به نسبت آبی که از آن استفاده مینمایند یامالک هستند سالانه مبلغی که به تشخیص بنگاه مستقل آبیاری و تصویب هیأت مالکین معین خواهد شد بصندوق مزبور بپردازند»

حق النظاره از آبخوران دریافت میگردد .

دلائل تجدید نظر در حق النظاره باین شرح میباشد :

۱ـ افزایش هزینه های اداری پرسنلی که حق النظاره وصولی تا سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی همان حق النظاره ای بوده که قبلا توسط هیئت مالکین سابق در سال ۲۵۲۱ شاهنشاهی تعیین شده بود .

۲ـ ایجاد هماهنگی بین نرخهای مورد عملکرد آذربایجان غربی باسایر نقاط کشور که در حال حاضر باز هم نرخ حق النظاره آذربایجان غربی با اغلب نقاط از لحاظ قلت نرخ تفاوت فاحش دارد .

۳ـ مراقبت و نگهداری از تأسیسات مشترک از قبیل ساختن سردهنه ها و لایروبی آنها و مرمت منابع آب که الزاما خدمات بیشتری را توسط شرکتهای آب منطقه ای ایجاب مینماید . با عنایت بجهات بالا در حال حاضر مبلغ ۵۰۰ ریال حقابه آب مصرفی برای هر هکتار در یکسال دریافت میگردد که برابر دستمزد یکنفر کارگر ساده در یک روز میباشد . ضمنا باستحضار میرساند که در حال حاضر میزان آب بها براساس هرهکتار زمین قابل کشت براساس آماری که از طرف اداره کل تعاون و امور روستاهای محل اعلام گردیده است دریافت میگردد با این وصف وزارت نیرو در جهت رفاه بیشتر کشاورزان و انجام خواسته های آنان آماده است پس از تهیه نقشه کاداسترو آماده و پیاده شدن نقشه های مذکور هرگونه پیشنهادی را مورد مطالعه و اقدام لازم قرار دهد .

د ـ ممنوعیت حفرچاه در رضائیه .

در حال حاضر در منطقه رضائیه تعداد ۲۵۰۰ حلقه چاه موجود است که حدود ۲۲۰ میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی بهره برداری میگردد که با توجه به ۱۶۲ میلیون متر مکعب حجم دینامیک آب زیرزمینی در شهرستان مذکور کسری بیلان سالانه آب کاملا مشهود است که در حال حاضر در نقاط مختلف رضائیه بین ۸% متر تا ۷/۵ مترافت آب زیرزمینی ایجاد گردیده است و اگر بازهم اجازه حفر چاه صادر شود بالنتیجه خطر خشک شدن چاههای موجود امکان پذیربوده و بالطبع مشکلات مهمی برای منطقه بوجود خواهد آمد و علت ممنوعیت صرفا در جهت دائر نگهداشتن حتی المقدور چاههای موجود و اجتناب از افت بیشتر آبهای زیر زمینی منطقه است .

ه ـ تعیین مسول مختار در استان آذربایجان غربی : شرکت آب مشروب رضائیه دارای هرگونه اختیار مانند سایر سازمانها و شرکتهای وابسته به وزارت نیرو میباشد و گذشته از آن در هر شهر مسؤل موظفی عهده دار امور مربوط میباشند که در حد ضوابط احتیاج به کسب تکلیف از تبریز ندارند و بطوریکه استحضار دارند توسعه تشکیلاتی با توجه به سیاست صرفه جوئی و ادغام مدنظر نمیباشد و سازمان آب و برق آذربایجان با رعایت سیاست مذکور در جهت تأمین نظر بیشتر نماینده محترم مجلس شورای ملی تفویض اختیار بیشتری را به مسؤلین مربوط در آذربایجان غربی مورد مطالعه و اقدام مقتضی قرار خواهد داد .

رئیس ـ آقای نظمی بفرمائید .

نظمی ـ با اجازه مقام ریاست و با تشکر از توضیحاتی که جناب آقای معقول درباره سؤال بنده دادند چون بعضی از نکاتی را که فرمودند احتیاج به توضیح داشت و در واقع بعضی از قسمتها قانع کننده و کافی نبود میخواهم مطالبی بعرض برسانم مطلبی در مورد مطالعه سدهای آذربایجان غربی مخصوصا رضائیه وشاهپور فرمودند بیشتر نظر براین است که ببینیم چه سدی در چه ناحیه ای میتواند اولویت داشته باشد اگر مادید مملکتی داشته باشیم و برای مملکت فکر کنیم مسلما باید اولیت ر ادر نظر گرفت در نطق قبل از دستور که بنده چندی پیش ایراد کردم توضیح دادم و پرسیدم چه ضرورتی داشت و چه اولویتی سدهای رضائیه دارد متأسفانه اینجا اشاره به بعضی ارقام شد ولی گفته نشد سدهائی که زده نشده چرا دارای اولویت نبوده این اولویت را باید در نظر بگیریم چرا سد شاپور آن اولویت را نداشته و چرا در سال ۲۵۳۳ عملی نگردیده و چرا هنوز بمطالعات در بعضی موارد نرسیده بنه انتظارم این بود که یک جواب کاملی اینجا بدهند که من قانع بشوم و بتوانم همشهریانم را قانع بکنم ولی موکول کردن آن به برنامه ششم نمیتواند جواب سؤال من باشد چون استحضار دارند آذربایجان غربی بادارا بودن ۲۲ رودخانه که همه اش میتواند سدهای بسیار خوبی داشته باشد محل بسیار مناسبی برای احداث شهرها است و چون خاک آذربایجان غربی بخصوص تمام نقاطش حاصلخیز و زرخیز است برای رفع کمبودهای کشاورزی مملکت میتواند تأثیر خوبی داشته باشد ولی متأسفانه تا امروز در رضائیه و شاپور که اینقدر احساس نیاز به سد هست این پروژه ها را عملی نکرده اند در مورد سؤال دوم بنده که راجع به بودجه سازمان آب و برق آذربایجان کرده بودم که چند درصد آن در رضائیه مصرف میشود، متأسفانه جوابی بآن ندادند ولی توضیح کاملی راجع به آب مشروب رضائیه دادند که من بی نهایت متشکرم و برای روشن شدن اذهان جواب بسیار خوبی بود ولی همانطور که خودشان استنباط کرده بودند این آب برای کشاورزی است نه آب مشروب و ذکر شده که برنامه ذخیره و تهیه آب در این منطقه مستعد، که البته برای آب مشروب استعداد مطرح نیست و این میرساند سؤ‌ال من راجع به احتیاج ۴۰۰ هزار نفر اهالی رضائیه برای آب مصری کشاورزی است واگر استنباط وزارت نیرو اینطور بوده است البته بعدا در کمیسیون صحبت خواهیم کرد مطلب سوم در سؤال من که مورد توجه همه نمایندگان آذربایجان غربی هم هست (صحیح است) و آنها جمع شده بودند و یکصدا در مورد آب بها صحبت میکردند میخواستم آقای معقول سیاست آن دستگاه را نسبت باین قضیه تشریح کنند و این سؤال شخصی من نسبت باین قضیه تشریح کنند و این سؤال شخصی من تنها نبود اگر اشاره میفرمایند به قانون بنگاه مستقل آبیاری که در قانون ملی شدن منابع آب هم هست این مطلب نمیتواند وافی بمقصود باشد که بدون عملیاتی و بدون اقدامی و بدون نظارت کاملی و بدون تنظیم برنامه ای که در آن ماده هم هست که بنده از طرف خود جناب آقای معقول یادداشت کردم آن حسن جریان و تقسیم و نگهداری را باید داشته باشد تا این پول وصول شود اگر باین معنی که میفرمائید قانون مهلت داده است و گفته است باید وصول شود بنده قبول دارم ولی در این مدت که بنگاه مستقل آبیاری پولهائیکه گرفته از زارعین برای اجرای همین ماده ۱۶ که قرائت کردند راجع به حسن جریان و تنظیم و تقسیم و نگهداری سد و آب بند وغیره چه اقدامی شده است ؟ بنده میخواهم یک مثال کوچکی عرض کنم ، مقامات آب و برق میگویند در سال دو میلیون تومان بابت آب بها در آذربایجان غربی پول وصول میشود ولی بنده تحقیق کردم که در سال جاری ۴۰ هزار تومان برای بهبود وضع آب رودخانه های رضائیه صرف هزینه کند ، ۴۰ هزار تومان کجا و پولهای وصولی کجا؟ اصولا من میخواستم سؤال کنم که این پولی که به عنوان آب بها وصول میشود چه میشود؟ اصولا هرپولی از هر مقامی که بدست میآید بایستی در بودجه به نحوی منعکس شود و من میخواهم ببینم که وضع این پول در بودجه چطور است .

کجا نوشته میشود و به چه نحوی هزینه میشود؟ مسئله دیگری که روی آن انگشت میگذارم و امیدوارم که کمیسیون به آن رسیدگی کند چون همکاران از من خواسته اند که این موضوع را اینجا مطرح کنم این است که این پولی که وزارت نیرو و یا سازمان آب اخذ میکند باید در مقابلش اقداماتی جهت بهبود وضع آب روستاها انجام بدهد نمیشود که یک دستگاهی بنشیند و بگوید هرسال وجه دریافتی را اضافه میکنم ولی هیچ اقدامی در جهت بهبود وضع آب یا کشاورزی انجام نمیدهم این سؤال مهمی است که همیشه برای ما مطرح است . میگویند در آذریاجان غربی بابت آب بها دو میلیون تومان تومان در سال وصول میشود اگر کل مساحت زمینهای کشاورزی آذربایجان غربی را در نظر بگیریم و ضربدر مبلغی دریافتی بابت هر هکتار بکنیم میبنیم مبلغ کل بسیار بالاتر از این دو میلیون تومان است که سازمان آب و برق میگیرد حالا من نمیدانم که آیا این مبلغ وصول میشود یا نه ؟ و اگر میشود مابه التفاوت آن چه میشود؟ واگر نه، چرا از بعضی از نقاط نمیگیرند و مسلما این تبعیض صحیح نیست. نکتة دیگر که مورد توجه است موضوع آیش و غیر آیش بودن زمین است. شما آب بها را از همه وصول میکنید بدون اینکه توجه داشته باشید یک زمینی که یکسال تحت آیش است چرا باید آب بها بدهد از کدام آب استفاده کرده که آب بها بدهد (صحیح است) بهرحال اینها مسائلی بود در مورد آب بها و من فکر میکنم مطالب دیگری هم در این زمینه دوستان من داشته باشند که انشاءالله در کمیسیون راجع به آنها صحبت خواهیم کرد . حالا میرسیم به سؤال چهارم بنده در مورد چاههای آب و ممنوعیت حفرچاه ، شاید این آماری که شما دادید درست باشد و بنده نمیخواهم که به آمار شما ایرادی بگیرم البته دقیقا هم اطمینان ندارم که تمام مناطق به این نحو بوده باشند ولی ایرادی نمیگیرم چون آمار دقیقتری ندارم . سؤال ها همه این جا قاطعی میشوند بنابراین برمیگردیم به سؤال اول و آخر بنده اگر قرار براین است که برای تأمین آب مشروب رضائیه که آمار داده اید چاه حفر بشود این چاهها در همان محلهائی حفرمیشود که مستعد برای کشاورزی است و آبش میتوانست مفید برای کشاورزی باشد . اگر حفراین چاههائی که از نظر آب مشروب رضائیه فرمودید و با افتخار هم فرمودید و بنظر بنده هم افتخار دارد حفر شده است آنها هم آب های زیرزمینی رضائیه را پائین میبرند و به همین دلیل است که ما میگوییم باید سد زنده شود تا کشاورزان هم از آب سدها استفاده کنند و خواهش میکنم به اولویت ها از این نظر توجه بشود که احداث یک سد در یک نقطه چه منافعی میتواند داشته باشد در مورد سوال آخر بنده متشکرم اگر در مورد آب وبرق آذربایجان غربی اختیاراتی به مسئولین داده شود ولی این اطمینان رامیدهم که تا چند روز پیش که بنده اطلاع دارم این اختیارات که احتیاج به رفتن به تبریز را نداشته باشند بدست آناه نرسیده بود ، مطلبی که در این جا قابل بحث است این است که هر مسئولی در هر استانی که هست باید وقتی از استان خارج میشود و مثلا به تهران میآید حداقل استاندار آن منطقه از غیبت او اطلاع داشته باشد . و این که میگوئیم سازمانهای مربوط به یک استان در همان استان باشد از این نظر است چون روابط دیگری در هر منطقه ای هست که باید رعایت شود و یک مسول باید بداند که تحت نظر استاندار ست و در مورد این مسئله که شاید انتقالش به استان دیگر مصلحت نباشد لااقل اختیارات کامل را بدهند به استانها و مرکزش را هم بنده اصرار ندارم که از تبریز به رضائیه منتقل شود ولی لااقل مسؤلین این اختیار را داشته باشند که مثلا در مورد یک شبکة فشار قوی ۵۰ کیلوواتی که میخواهند به جائی بدهند خودشان بتوانند تصمیم بگیرند و زیر قرارداد را بتوانند امضاء کنند (صحیح است) منظور من این چیزهاست و یا این که اگر به یک روستائی ۲۰ کیلووات برق میخواهند بدهند خودشان بتوانند تصمیم بگیرند .

بهرحال بنده خوشحالم که جواب فرمودید هرچند که قانع کننده نبود امیدوارم مطالبی که در کمیسیون خواهید فرمودید بنده را قانع کند . و تشکر میکنم راجع به آب مشروب پاسخی که دادید بااینکه جزو سؤال من نبود بسیار خوب و کافی بود من عذر میخواهم که وقت مجلس شورای ملی را گرفتم و از جناب آقای رئیس مجلس هم تشکر میکنم که بمن اجازه فرمودند در این مودر صحبت کنم ، متشکرم (احسنت)

رئیس ـ سوال آقای نظمی به کمیسیون رسیدگی به سوالات ارجاع میشود .

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه اصلاح قانون وصول مالیات از اتومبیلهای سواری برای بهبود امر عبور و مرور در تهران و ابلاغ بدولت

۱۴ - اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه اصلاح قانون وصول مالیات از اتومبیلهای سواری برای بهبود امر عبور و مرور در تهران و ابلاغ بدولت .

رئیس ـ لایحه اصلاح قانون مالیات از اتومبیلهای سواری برای بهبود امر عبور و مرور در تهران جهت اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون اصلاح قانون وصول مالیات از اتومبیلهای سواری برای بهبود امر عبور و مرور در تهران

ماده واحده ـ تبصره ۲ ماده واحده قانون وصول مالیات از اتومبیلهای سواری برای بهبود امر عبور و مرور در تهران مصوب اسفندماه ۱۳۵۴ شمسی (۲۵۳۴ شاهنشاهی) بشرح زیر اصلاح میشود:

تبصره ۲ ـ اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی درباره شاهنشاهی که با برچسب مخصوص مشخص شده باشند و اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی که برای کرایه و تاکسی در تهران شماره گذاری شده یا میشوند از شمول این قانون معاف هستند .

قانون فوق مشتمل بریک ماده در جلسه روز چهارشنبه بیست و نهم دی ماه دو هزار و پانصد و سی و پنج شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید .

رئیس مجلس سنا ـ جعفرشریف امامی .

رئیس ـ نسبت به این لایحه با ورق اخذ رأی میشود .

(اسامی نمایندگان وسیله منشی آقای مهندس صائبی به ترتیب زیر اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان اخلاق پور ـ پیر ـ سید محمد کاظم جزایری ـ خزیمه ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ دکتر بقائی یزدی ـ پیرزاده ـ جعفری ـ خسروی دارانی ـ اربابی اناری ـ بنکدارپور ـ جلالیان – آستانه ای ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد ـ خلیل زاده شیرازی ـ اسحقی کاهکش ـ الموتی ـ دکتر بهادری ـ تدین ـ خورشید – امیر عشایری ـ تربتی ـ دادفر ـ عبدالهادی آقایان ـ محمد اسدی ـ اوحدی ـ بهارلو ـ تژده ـ جوکار ـ دانشمند ـ بانو اماآقایان ـ بانو اسدی ـ اهری ـ بهبهانی ـ دانشی ـ ملک منصور اسفندیاری ـ ایلخانی ـ بهره مند ـ تقی زاده منظری ـ جهانشاهی ـ بانو داودی ـ اموزگار ـ اسکندری ـ بانو بابان ـ بهنیا ـ توتونچی افشار ـ چلاجور ـ درودی ـ بانو اباصلتی ـ اسکوئی ـ دلخوش فومنی ـ باقرزاده ـ پارسا ـ حاتمی ـ دولتی ـ ابطحی فهلیانی ـ باقری ـ تولائی زاده ـ حجتی ـ منوچهر دهقان ـ ابوالهدی لنگرودی ـ اعظمی باوندپور ـ دکتر برومند ـ پزشکپور – جاف ـ دهقان ـ محمد صادق افتخار ـ بانو برومند ـ پزشکی ـ جباری ـ ذوالفقاری ـ اخباری ـ جواد افتخاری ـ بزرگ زاده ـ پور بردباری – حیدری ـ راشدی ـ بانو افشار جعفری ـ بسیج خلخالی ـ توتونچیان ـ سید محمد جزایری ـ بانو جهانبانی ـ رفعتی ـ رهبر ـ ساگینیان ـ ستاری ـ قاسم زاده ـ کهن ـ ملکشاهی ـ بانو نائینی طبا ـ نوربخش دماوندی ـ هرزندی ـ محمد نوری ـ معززی ـ دکتر مهر ـ مهرزاد ـ نظمی ـ معینی قراگزلو ـ وکیل گیلانی ـ بانو هاشمی ـ منتظری ـ میرلاشاری ـ هاشمی میاندوآب ـ دکتر منصور ـ مجتبی نوری ـ منصوریان ـ ناظمی ـ یاسینی ـ بانو نجیمی نائینی ـ یزدی ـ موسوی ماکوئی ـ بانو وحیدی ـ پروفسور یغمائی ـ یگانه – اشرفی ـ جهانشاه افشار ـ بهار ـ پیشوائی ـ توکلی ـ حریری ـ سعادت فرد ـ شادلو ـ عابدی ـ عطارد ـ کاسمی ـ محمودیان ـ میرعرب رضی ـ نوری اسفندیاری ـ وزیری ـ رامبد ـ صدر ـ عباس میرزائی ـ قدمی ـ صدری کیوان ـ دکتر رئیسی ـ دکتر صدیق اسفندیاری ـ دکتر عدل ـ قرائی ـ رئیسی اردکانی ـ سترک دره شوری ـ شریعت ـ صدیق زاده ـ بانو عدیلی ـ لیوانی ـ دکتر رحمانی ـ دکتر ستوده ـ شریفی ـ بانو صنیع ـ قراگزلو شجاعی ـ رحیم زاده خوئی ـ سرهنگ زاده ـ شهابی ـ محمد حسین غضنفری ـ قربانی نسب ـ رحیمی لاریجانی ـ شهبازی ـ دکتر ضیائی ـ قریشی ـ مانی ـ سعادت قدس نیا ـ شهرستانی ـ طباطبائی ـ دکتر فرزان امیری ـ متولی ـ دکتر طبیب ـ فرمان ـ مجتبائی ـ رضوی نژاد ـ مهدوی شیخ الاسلامی ـ طرفی ـ دکتر فروزین ـ کاشفی – مجتهدی ـ دکتر رفعت ـ محمد باقر سعیدی ـ شیخ الاسلامی بانه ـ طغیانی دولت آبادی ـ فرهنگ بیگوند ـ سید کریم کاظمی ـ محمد خانلوی عشایری ـ سلیمانی ـ سید علی صائب ـ دکتر فیروزآبادی ـ کبیری ـ دکتر محمدی کوشکی ـ ریاضی – سلیمانی سوادکوهی ـ صائبی ـ دکتر عادلی رانکوهی ـ قائمی ـ‌کسرائی ـ ریگی ـ سلیمی ـ منصور صادقی ـ عالمی ـ قادری ـ بانو کمالی آزاد ـ بانو مشائی ـ بانو زاهدی ـ سید کلال ـ نوذر صادقی ـ ابوالحسن عاملی ـ دکتر مشیر ـ زرگرزاده ـ سیدی ـ صبوری یزدی ـ دکتر عاملی تهرانی ـ قاسمی ـ سیفی اینانلو ـ صحرائی ـ قاضی ـ دکتر کیان ـ معتضدی .

(آرائ داده شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام شد)

آراء موافق : ۲۰۴ رأی .

رئیس ـ لایحه با ۲۰۴رأی موافق باتفاق آراء تصویب شد بدولت ابلاغ میگردد .

موافقین آقایان رامبد ـ صدر ـ عباس میرزائی ـ قدمی ـ صدری کیوان ـ دکتر رئیسی ـ دکتر صدیق اسفندیاری ـ دکتر عدل ـ قرائی ـ رئیسی اردکانی ـ سترک دره شوری ـ شریعت ـ صدیق زاده ـ بانو عدیلی ـ لیوانی ـ دکتر رحمانی ـ دکتر ستوده ـ شریفی ـ بانو صنیع ـ قراگزلو شجاعی ـ رحیم زاده خوئی ـ سرهنگ زاده ـ شهابی ـ محمد حسین غضنفری ـ قربانی نسب ـ رحیمی لاریجانی ـ شهبازی ـ دکتر ضیائی ـ قریشی ـ مانی ـ سعادت قدس نیا ـ شهرستانی ـ طباطبائی ـ دکتر فرزان امیری ـ متولی ـ دکتر طبیب ـ فرمان ـ مجتبائی ـ رضوی نژاد ـ مهدوی شیخ الاسلامی ـ طرفی ـ دکتر فروزین ـ کاشفی – مجتهدی ـ دکتر رفعت ـ محمد باقر سعیدی ـ شیخ الاسلامی بانه ـ طغیانی دولت آبادی ـ فرهنگ بیگوند ـ سید کریم کاظمی ـ محمد خانلوی عشایری ـ سلیمانی ـ سید علی صائب ـ دکتر فیروزآبادی ـ کبیری ـ دکتر محمدی کوشکی ـ ریاضی – سلیمانی سوادکوهی ـ صائبی ـ دکتر عادلی رانکوهی ـ قائمی ـ‌کسرائی ـ ریگی ـ سلیمی ـ منصور صادقی ـ عالمی ـ قادری ـ بانو کمالی آزاد ـ بانو مشائی ـ بانو زاهدی ـ سید کلال ـ نوذر صادقی ـ ابوالحسن عاملی ـ دکتر مشیر ـ زرگرزاده ـ سیدی ـ صبوری یزدی ـ دکتر عاملی تهرانی ـ قاسمی ـ سیفی اینانلو ـ صحرائی ـ قاضی ـ دکتر کیان ـ معتضدی اخلاق پور ـ پیر ـ سید محمد کاظم جزایری ـ خزیمه ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ دکتر بقائی یزدی ـ پیرزاده ـ جعفری ـ خسروی دارانی ـ اربابی اناری ـ بنکدارپور ـ جلالیان – آستانه ای ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد ـ خلیل زاده شیرازی ـ اسحقی کاهکش ـ الموتی ـ دکتر بهادری ـ تدین ـ خورشید – امیر عشایری ـ تربتی ـ دادفر ـ عبدالهادی آقایان ـ محمد اسدی ـ اوحدی ـ بهارلو ـ تژده ـ جوکار ـ دانشمند ـ بانو اماآقایان ـ بانو اسدی ـ اهری ـ بهبهانی ـ دانشی ـ ملک منصور اسفندیاری ـ ایلخانی ـ بهره مند ـ تقی زاده منظری ـ جهانشاهی ـ بانو داودی ـ اموزگار ـ اسکندری ـ بانو بابان ـ بهنیا ـ توتونچی افشار ـ چلاجور ـ درودی ـ بانو اباصلتی ـ اسکوئی ـ دلخوش فومنی ـ باقرزاده ـ پارسا ـ حاتمی ـ دولتی ـ ابطحی فهلیانی ـ باقری ـ تولائی زاده ـ حجتی ـ منوچهر دهقان ـ ابوالهدی لنگرودی ـ اعظمی باوندپور ـ دکتر برومند ـ پزشکپور – جاف ـ دهقان ـ محمد صادق افتخار ـ بانو برومند ـ پزشکی ـ جباری ـ ذوالفقاری ـ اخباری ـ جواد افتخاری ـ بزرگ زاده ـ پور بردباری – حیدری ـ راشدی ـ بانو افشار جعفری ـ بسیج خلخالی ـ توتونچیان ـ سید محمد جزایری ـ بانو جهانبانی ـ رفعتی ـ رهبر ـ ساگینیان ـ ستاری ـ قاسم زاده ـ کهن ـ ملکشاهی ـ بانو نائینی طبا ـ نوربخش دماوندی ـ هرزندی ـ محمد نوری ـ معززی ـ دکتر مهر ـ مهرزاد ـ نظمی ـ معینی قراگزلو ـ وکیل گیلانی ـ بانو هاشمی ـ منتظری ـ میرلاشاری ـ هاشمی میاندوآب ـ دکتر منصور ـ مجتبی نوری ـ منصوریان ـ ناظمی ـ یاسینی ـ بانو نجیمی نائینی ـ یزدی ـ موسوی ماکوئی ـ بانو وحیدی ـ پروفسور یغمائی ـ یگانه – اشرفی ـ جهانشاه افشار ـ بهار ـ پیشوائی ـ توکلی ـ حریری ـ سعادت فرد ـ شادلو ـ عابدی ـ عطارد ـ کاسمی ـ محمودیان ـ میرعرب رضی ـ نوری اسفندیاری ـ وزیری .

- بیانات بعد از دستور آقایان : دکتر صدر ـ تیمسار سرلشکر اسداله ایلخانی ـ قاسم زاده

۱۵ - بیانات بعد از دستور آقایان : دکتر صدر ـ تیمسار سرلشکر اسداله ایلخانی ـ قاسم زاده .

رئیس ـ آقای صدر به عنوان بعد از دستور صحبت میکنند بفرمائید .

حسن صدر ـ بنده عذر میخواهم برای بار دوم پشت این تریبون حاضر شدم تقاضا دارم از جناب آقای دکتر شادمان که باین امر رسیدگی بفرمایند چون بنظر من مبتلا به اکثریت نمایندگان مجلس شورای ملی است اگر درست بیاد داشته باشید روزی گاز قیمتش دوازده تومان ونیم بود و باز ۲۵ ریال اضافه شد بما وعده دادند بطور قطع و منظم گاز بمنازل خواهد رسید با کمال تأسف یکهفته از آن نگذشت که باز دیدیم این بی نظمی در رساندن گاز در سراسر تهران هست بنده روز گذشته شخصا تلفن کردم بآن آقائی که پشت تلفن بود گفتم که من میخواهم با آقای رئیس صحبت کنم گفت من خودم هستم گفتم جناب آقای رئیس من ۹ روز است تقاضای گاز کردم ولی نیامده با کمال صراحت گفت که متأسفانه کاری نمیتوانیم بکنیم اگر گاز لازم دارید با اتومبیل خودتان بروید از ۴ انبار که در چهار نقطه شهر هست کپسول گاز بگیرید من از جناب آقای دکتر شادمان استدعا میکنم ، نمیدانم که مؤسسات خصوصی است و یا بسته به شرکت نفت است این حقیقتا زننده است که قیمت را بالا ببرند و بازما برای گاز معطل بمانیم (صحیح است) و خانمهای خانه دار آنها که ظهر برای شما غذا درست میکنند ناراحت هستند امید است باین مطلب توجه خاصی مبذول بفرمایند . (صحیح است ـ احسنت)

رئیس ـ تیمسار ایلخانی بفرمائید .

تیمسار سرلشگر اسدالله ایلخانی ـ جناب آقای رئیس ـ همکاران محترم و عزیز ، بنا بدعوت تیمسار ارتشبد طوفانیان قائم مقام وزارت جنگ و ریاست سازمان صنایع نظامی ارتش شاهنشاهی چند نفر از اعضای هئیت رئیسه و کمیسیون نظام و نمایندگانی از سایر کمیسیونهای مجلس شورای ملی جهت بازدید ساعت ده صبح روز شنبه دوم بهمن ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی به مرکز سازمان صنایع نظامی در سلطنت آباد عزیمت نمودیم .

در محل به استقبال بسیار گرم و محبت آمیز امراء و رؤسای بخشهای مختلف این مرکز صنایع نظامی بزرگ روبرو شدیم .

این مجموعه صنعتی نظامی در بدو تشکیل از ۱۵۰ الی ۲۰۰ نفر شمشی ساز و قمه ساز تشکیل شده بود و امروز در حدود ۲۵ هزار نفر پرسنل مهندس و نظامی و کارگر و کارمند ورزیده دارد و مجهز به بهترین کارخانجات مدرن و یک قسمت از امروزی ترین اسلحه و مهمات و ادوات نظامی و نیز قسمت مهمی از ماشین آلات و وسائل غیر نظامی ضروری مردم مملکت را میسازد ودر حقیقت جایگزین شدن این کارخانه عظیم و مدرن بجای بخش شمشیر سازی ناقص و بدون خاصیت گذشته یکی از هزاران اقدام مفید و مشعشع پنجاه سال شاهنشاهی پهلویست . (صحیح است)

در این بازدید مهم و ارزنده آنچه دیده شد و شنیدیم بخصوص صمیمیت و جدیت و ایمان بکار کلیه پرسنل آن سازمان نظامی ، مهندسین و کارگران برای ما غرور آمیز بود . (صحیح است)

در این مرکز صنعتی همان روش و سرعت در کار و پیشرفت را مشاهده نمودیم که تنها راه رسیدن به تمدن بزرگی میباشد که شاهنشاه خردمند و شجاع ما کرارا وعده رسیدن نزدیک به آنرا ابلاغ میفرمایند .

رسیدن به تمدن بزرگ در سایه استقلال کامل و امنیت عالی میسر است که مردم این مرز و بوم از وجود این دو موهبت بزرگ برخود میبالند و افتخار میکنند و اینهم از اقدامات مؤثر و عالی دو شاهنشاه با تدبیر و بزرگ دودمان پهلوی رضاشاه کبیر و شاهنشاه آریامهر میباشد که با تدبیر سیاست و کوشش مداوم مملکت را از ملوک الطوایفی و هرج و مرج رهائی و دست بیگانه و بیگانه پرستان را کوتاه نمودند .

مملکت ما دراین عصر خجسته پهلوی دوم ، برای حفظ حدود و ثغور کشور و جلوگیری از هرگونه تجاوز احتمالی از ارتشی نیرومند با اسلحه و تجهیزات روز و افراد ورزیده و تعلیم دیده و آماده مجهز و برای امنیت داخلی نیز بمنظور جلوگیری از دخالتها و تحریکات بیگانه و بیگانه پرست از نیروی انتظامی مقتدر شهربانی و ژاندارمری برخوردار است (صحیح است) .

امروز مردم مملکت بافراغت بال با اتکاء به این نیرو و درسایة امنیت موجود تحت رهبریهای عالی با سرعت هرچه تمامتر گامهای اساسی برای ترقی و تعالی و عظمت کشور باستانی ایران برمیدارد ، بزرگترین و ارزنده ترین ثمره این فعالیتها و پیشرفتها انقلاب شاه و مردم و ابلاغ اصول مقدس هفده گانه انقلاب است که وسیله پادشاه دوم سلسله پهلوی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر محمد رضا پهلوی جزء به جزء و در سطح عالی رهبری و هدایت و یکی پس از دیگری وسیله مردم بمورد عمل گذاشته میشود (احسنت) .

پیشرفتها ، دقت و سرعت در کار صنعتی شدن کشور بخصوص تولید فراورده های صنعتی داخل مانند نفت ، گاز ، پتروشیمی ، سیمان ، ماشین آلات ، نساجی ، قند و هزاران تولیدی دیگر... و نیز امروزی و ماشینی شدن کشاورزی در سطح روستاها و بطور کلی توسعه سریع اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی و سایر امرو ضروری جامعه ما بطرف تمدن بزرگ بحدیست که موجب اعجاب کلیه مردم جهان شده است .

از خدای بزرگ خواهانیم که رهبر عالیقدر ملت ایران شاهنشاه آریامهر را که بانی و موجب و هادی این جهش بزرگ و پیشرفت سریع مملکت و ملت ایران میباشد سلامت بدارد .

اجازه میخواهم که از طرف نمایندگان محترم مجلس شورای ملی این پیشرفت همه جانبه و اساسی سازمان صنایع نظامی را به تیمسار ارتشبد عظیمی مقام وزارت جنگ و تیمسار ارتشبد طوفانیان و کلیه افسران و مهندسین و کارمندان و کارگران بسیار زحمتکش این سازمان که تنها آرزو و خواسته آنها جلب رضایت شاهنشاه بزرگ و محبوب ملت عزیز ایران است تبریک بگویم و همگان سلامتی و موفقیت افراد این مرکز صنایع و سایر سازمانهای مملکت که همانند این مردم در اجرای هرچه بیشتر منویات مبارک شاهنشاه آریامهر و در تأمین ورفاه کامل مردم کشور کوشش مینماید از خدای بزرگ بخواهیم . (احسنت)

رئیس ـ آقای قاسم زاده بفرمائید .

قاسم زاده ـ بنام خداوند بخشنده مهربان

بسم الله الرحمن الرحیم

جناب آقای رئیس ،‌ خانمها آقایان همکاران گرامی ، بمناسبت تقارن ۱۵ بهمن عرض میکنم

مدعی خواست که از بیخ کند ریشه ما
غافل از آنکه خدا هست در اندیشه ما (احسنت) .

۱۴سال قبل انقلاب شاه و ملت پیوند یافت اولین اصل انقلاب اصلاحات ارضی بود که به اراده توانای رهبر عالیقدر و اندیشمند ایران اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر کشاورزان ایران صاحب زمین خود شده و از آن به بعد قشر وسیعی از جمعیت مملکت که خود را آزاد دیدند در همة شئون باسرعت بفعالیت پرداخته اکنون تنها در کسب دانش میتوان از هفت میلیون و نیم دانش آموز و دانشجوی ایران ، اکثرا فرزندان همان روستائیان را شناخت که به تحصیل دانش مشغولند حتی در دورترین نقاط دنیا دانشجویانی در سطح عالی به کسب دانش پیشرفته جهان اشتغال داشته و بزرگترین سرمایة انسانی این مملکت محسوب میشوند (صحیح است) .

در اینجا از کتاب انقلاب ششم بهمن شاهنشاه الهام میگیرم که فرمودند خط مشی سیاسی اجتماعی و اقتصادی کشور خویش را براصول انقلابی قرار داده ایم که ملت ایران اراده قاطع خود را در تأیید آن اعلام داشته است آنجه ما در حال حاضر انجام میدهیم و تمام آن برنامه هائیکه برای آینده ایران طرح کرده ایم براصول همین انقلاب متکی است ما نه نقشه های پنهانی برای توسعه و تجاوز داریم نه افکار جاه طلبانه ای بزیان دیگران در سر میپرورانیم و نه شیوه اختناق افکار و سبب آزادی فردی و اجتماعی را برای پیشرفت ظاهری خود برگزیده ایم برعکس آنچه ما به عنوان اصول کار خویش برای آینده در نظر گرفته ایم اصلاحات وسیع اجتماعی سازندگی اقتصادی تؤام با اقتصاد دمکراتیک و پیشرفتهای فرهنگی ، همکاری بین المللی احترام به معتقدات معنوی و به آزادیهای فردی و اجتماعی است تصور میکنم کشور من اصولا نمیتواند راهی بجز این برای ساختن آینده خویش در پیش گیرد زیرا تنها راهی است که با سنن دیرینه تاریخی و با مأموریت معنوی و جهانی این ملت مطابقت دارد و خداوند را سپاس که درست در موقعی شرایط تاریخی و وضع بین المللی امکان طرح و اجرای چنین برنامه ایرا به کشور من داده است تا زمام امور این مملکت و ملتی را که از صمیم قلب به آن عشق میورزم و احترام میگذارم بدست گیرم . امروز من و ملتم یک پیوند قلبی و روحی ناگسستنی با یکدیگر داریم که شاید نظیر آنرا در هیچ جای دیگر جهان نمیتوان یافت (صحیح است) آری این سنت معنوی و خوی هر ایرانی است که با شیراندرون شد و با جان بدر رود ایرانیان بشاه خود عشق میورزند و آنرا سایة خدا میدانند (صحیح است) ۱۴ سال از انقلاب ایران میگذرد هم ما و تمام ملت جهان شاید ثمرات نیکوی آن بوده و هستیم شاید بعضی بلحاظ سنن دوران عمر خود به تاریخ ۵۰ سال قبل کم اطلاع باشند خوب است به کتاب عهدنامه و قراردادها و پروتکلهای چاپ شده وزارت امور خارجه مراجعه نمایند و بهتر آگاه شوند چه بودیم و به کجا رسیده ایم ۵۰ سال قبل اعلیحضرت رضاشاه کبیر کشتی طوفان زده ایران را بساحل نجات آورد و ایرانی نو ، بنیان گذاشت طولی نپائیده بود حوادث عظیمی پدید آمد که کمتر ملتی تاب مقاومت انرا داشت افتخار داریم که تحت رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریامهر توانستیم برمشکلات فائق آئیم و با نهایت غرور و مباهات به جشن ۵۰ سال سلطنت دودمان پهلوی مبادرت ورزیده به تلاش و کوشش بیشتری تا حصول نتیجه و رسیدن بدروازه تمدن ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایران نائل آئیم (صحیح است) اگر بعضی حسودان در تب حسد میسوزند بدانند که ملت ایران با تمام ذرات وجود به اصول رستاخیز ملت ایران یعنی رژیم شاهنشاهی قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت چون کوه استوار و مستحکم پای بند و خط مشی خود را به دقت تعیین نموده است و آمادة هرگونه فداکاری و جان بازی میباشند جهانیان به خوبی آگاهند که شاهنشاه ایران نه تنها به فکر بهروزی و بهزیستی ملت خود میباشد بلکه مکررا فرمایشات معظم له را در جهت یاری به کشورهای کم درآمد و دورافتاده ترین نقاط جهان ابراز و بجهانیان اعلام داشته که غنای فرهنگی و تمدن کهن ایران است ، چو عضوی بدرد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار ، آری این خوی فرد فرد ملت ایران است که هر ایرانی پاک زاد هرجای جهان به آن تفاخر مینماید (احسنت) مصاحبه اخیر شاهنشاه با مخبرین فرانسوی که بسیار ارزنده بود بازتاب گسترده ای در داخل و خارج از کشور داشته .

مسلما همه نمایندگان محترم آنرا شنیده و خوانده اند ملت ایران به رهبری شاهنشاه اندیشمند و محبوب خود در اجرای برنامه های مترقیانه تلاش و پیگیری برای بهزیستی و رفاه و اعتلای میهن خود و کمک انسانی به عالم بشریت داشته و دارد و درآمدهائی که از منابع طبیعی و خداداد خود بدست میآورد سعی وافی دارد که برای عمران و آبادی کشور حتی کمک به ممالک عقب مانده بذل مساعی نماید (صحیح است) جای تعجب است آنهائیکه اکثرا بهزیستی خود را با تضعیف و استفاده از منابع دیگران فراهم میسازند به پیشرفت ما حسادت نموده عواملی را در گوشه و کنار دنیا برضد ایران برمی انگیزند اما دنیا باید بداند ملت شریف ایران با آشنائی کامل بحقوق حقه خود تحت رهبری داهیانه شاهنشاه دوربین و جهان بین ، به انجام برنامه های مترقیانه تصمیم قاطع گرفته و به این ترهات و اراجیف و تحریکات اعتنائی ندارد (صحیح است) .

شهرستان رودسر که افتخار نمایندگی آنرا دارم یکی از پربارترین شهرستانهای استان گیلان است که ۷۵% مردم آن به کشاورزی اشتغال دارند و از لحاظ تولیدات مواد غذائی کشاورزان آن در حد اعلای بصارت و کوشش کار میکنند در سرشماری اخیر جمعیت آن ۱۶۶ هزار نفر برآورد شده در سال تحصیلی امسال حدود ۵۰۰۰۰ دانش آموز و دانش جو به تحصیل اشتغال دارند که معادل کمی از ۴/۱ کل جمعیت این شهرستان است به جرأت میگویم ۸۵% اینان فرزندان روستا هستند (احسنت) دراین شهرستان به برکت انقلاب بیش از ۳۰۰ مدرسه از جانب روستائیان ساخته شده و کثری از فرزندان روستا در سطوح بسیار عالی کارآمد شده و در جریان قرار دارند تنها این شهرستان ۱۶ هزار هکتار باغ چای دارد که حدود ۴۰/۱ چای ایران ر ااستحصال مینماید و برنج دمسیاه مرکبات و سایر مواد غذائی آن به کشور عرضه میشود جای بزرگ و رقم قابل ملاحظه ایرا دارا میباشد جناب آقای دکتر شادمان اولیای این دانش آموزان و خود آنها به همت دولت ۵۰۰۰۰ متر زمین دربهترین نقطه شهر تهیه نموده و آنرا برای مجتمع فرهنگی من جمله هنرستان صنعتی که اعتبار آن تأمین شده است استدعای ساختن هنرستان صنعتی را دارند از آقای معاون محترم وزارت آموزش و پرورش میخواهم میخواهم که باین تقاضای مردم فرهنگ دوست شهرستان رودسر عاجلا اقدام فرمایند یقین میدانم رضای خاطر خطیر شاهنشاه نیز در این باره حتمی و جزمی است آذرماه امسال بهمت جناب آقای معتدل استاندار گیلان و چند نفر از صاحب منصبان سازمان برنامه سپس با جناب آقای وزیر بازرگانی و مسؤلین شرکت چای دربارة بالا بردن تولید چای در واحد سطح به صحبت نشسته خوشبختانه راه پیشرفت این کار تأیید شد امیدوارم به عنایت دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا تولید محصولات غذائی بحد خودکفائی درسطح تمام ایران برسد ازاینکه با اعلام قیمت برگ سبز کشاورزان چایکار را به امیدکار بیشتر و تولید بیشتر مورد تشویق قرار داده اند تردیدی نیست تمام ملت ایران به رهبری شاهنشاهی خود تلاش دارند تا باکار و کوشش زندگی بهتری داشته باشند بهترین دلیل خودیاری انجمنهای روستای حوزه است که در مقابل چهارصد و چهارده هزار تومان سازمان برنامه از تبصره ۱۹ تقریبا بهمان اندازه خودیاری نقدی در حسابهای انجمن خود ریختند تا ۳۰ پروژة راه و آب و برق تکمیل گردد و درخواست حواله بقیه را دارم اکنون که دولت مشغول تنظیم بودجه و تقدیم آن به مجلس است پیشنهاد مینمایم اولویت را در کشاورزی بخصوص مسئله آب ، راه ، برق برای روستاها قراردهد و از جناب آقای فرح بخشیان وزیر محترم راه و ترابری تقاضا دارم پروژه راه قزوین رودسر را که حدود ۱۱۰ کیلومترست و ۵۰ کیلومتر آن از دو طرف ساخته شده و نوبه بخش خصوصی هم برگزار نمایند مورد توجه قرار دهد زیرا باز شدن این راه به ترافیک راه رشت به قزوین و چالوس به تهران کمک مؤثری خواهد نمود ازطرفی ۶۰۰ پارچه دهات کوهستانی از عمارلو تا جوارده اشکورات از نعمت راه برخوردار خواهند شد باضافه اینکه در این محدوده منابع طبیعی بسیاری از مراتع جهت دام داری و منابع معدنی بسیار غنی وجود دارد با عرض تشکر از حوصله خانمها و آقایان زنده باد شاهنشاه پاینده باد ایران (احسنت) .

- تقدیم سؤال بوسیله آقای بنی احمد از وزارت آموزش و پرورش

۱۶ - تقدیم سؤال بوسیله آقای بنی احمد از وزارت آموزش و پرورش .

رئیس ـ آقای بنی احمد بفرمائید .

احمد بنی احمد ـ سوالی است از وزارت آموزش و پرورش که تقدیم میکنم .

رئیس ـ سؤال به دولت ابلاغ میشود .

- اعلام وصول چهار لایحه از مجلس سنا

۱۷ - اعلام وصول چهار لایحه از مجلس سنا .

رئیس ـ لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی عطف بنامة شماره ۹۶۹۹ مورخ ۲۵۳۵/۹/۹ آن مجلس محترم ، گزارش کمیسیون شمارة ۴ (امور اقتصادی و دارائی) در قبال لایحه شماره ۳۶۷۳۲ مورخ ۳۵/۶/۱۷ دولت راجع به معافیت سهام و سهم الشرکه آستان قدس رضوی از مالیات بردرآمد در جلسه روز دوشنبه ۱۱ بهمن ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ رأی نهائی نسبت باین لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد .

ریاست محترم مجلس شورای ملی عطف محترم بنامه شماره ۷۳۷۲ مورخ ۲۵۳۵/۸/۹ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارائی) در قبال لایحه شمارة ۸۱۸۶ مورخ ۲۵۳۵/۳/۲۶ دولت راجع به الحاق یک تبصره بماده ‌۲۶ قانون نوسازی و عمران شهری در جلسه روز دوشنبه ۱۱ بهمن ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

ریاست محترم مجلس شورای ملی عطف به نامه شماره /۹۸۳ مورخ ۲۵۳۵/۴/۳ آن مجلس محترم ، گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره /۱۸۷۸۰ مورخ ۲۵۳۴/۸/۵ دولت راجع به اجرای احکام مدنی در جلسه روز دوشنبه چهارم بهمن ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

ریاست محترم مجلس شورای ملی گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ‌۵۹۵۳۰ مورخ ۲۵۳۵/۸/۲۰ دولت راجع به اصلاح پاره ای ازمواد قانون دادرسی و کیفر ارتش در جلسه روز ۲ شنبه ۱۱ بهمن ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- قرائت نامه رسیده از دولت

۱۸ - قرائت نامه رسیده از دولت .

رئیس ـ نامه ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ و بموجب تصویبنامه شماره ۵۴۷۱۰ مورخ ۶ دیماه ۲۵۳۵ موافقتنامه وامی به منظور تأمین قسمتی از هزینه طرحهای عمرانی در تاریخ ۲۰ ژانویه ۱۹۷۷ بین دولت شاهنشاهی ایران و گروه بانکهای وام دهنده مندرج در موافقتنامه وام منعقد گردیده است .

رئوس شرایط وام مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد.

مبلغ وام : ۵۰۰ میلیون دلار آمریکائی .

نرخ بهره : یک و یک چهارم درصد در سال علاوه بر میانگین نرخهای پیشنهاد شده برای سپرده های دلاری از طرف بانکهای مرجع به بانکهای ممتاز در بازارهای اروپائی در لندن .

مدت :‌ ۷ سال .

باز پرداخت : طی ۹ قسط ششماهه از ۳۶ ماه بعد از تاریخ موافقتنامه وام .

کارمزد تعهد : نیم درصد در سال نسبت به مبالغ استفاده نشده از وام .

کارمزد مدیریت : ۱/۴% بطور یکجا نسبت به مبلغ وام .

کارمزد بانک کارگزار : ۱۰ هزار دلار آمریکائی در سال مادامیکه وام بطور کامل مورد استفاده قرار نگرفته است .

سایر هزینه ها .

(کارمزد مشاوران حقوقی و هزینه چاپ و غیره) : ۵۰ هزار دلار .

قانون ناظر : قانون انگلستان .

محاکم قضائی : دادگاههای ایران ، انگلستان و ایالت نیویورک .

این گزارش در اجرای مادة‌۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام .

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی علی اصغر طباطبائی .

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه

۱۹ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه .

رئیس ـ دستور جلسه آینده قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۷۴

روز یکشنبه ۱۷/۱۱/۲۵۳۵

۱ـ گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح مادة ۳ راجع به صلاحیت دیوان کیفر از محاکمه غیابی .

شمارة‌ترتیب چاپ ۴۹۷ .

۲ـ گزارش کمیسیونها راجع به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون مذکور شماره ترتیب چاپ ۵۰۲ . ۳ـ گزارش شور دوم اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ شماره ترتیب چاپ ۵۰۱.

رئیس ـ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم ، جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه هفته آینده خواهد بود .

(ساعت دوازده و سی دقیقه جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی .

- پرسش نمایندگان

۲۰ - پرسش نمایندگان .

سؤال آقای احمد بنی احمد از وزارت آموزش و پرورش

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با احترام به آقای وزیر آموزش و پرورش ابلاغ فرمائید که هرچه زودتر در جلسه علنی مجلس شورای ملی حاضر شده و بسؤالات زیر جواب دهند :

الف ـ چرا قرارداد کتابهای درسی بدون بررسی عواقب ناگوار آن باناشرین بخش خصوصی لغو گردید ـ بی کتاب ماندن گروه بیشماری از دانش آموزان که ادامه آن هنوز هم در برخی از شهرها و بخشها بچشم میخورد نشان میدهد که در اتخاذ تصمیم هیچگونه مصلحت آموزش در کار نبوده است . وزارت آموزش و پرورش با علم بعدم توانائی خود در چاپ و توزیع کتابهای درسی موجب ضایع شدن وقت دهها هزار دانش آموز در سرتاسر کشور شده است .

۱ـ عاملین چنین خطای آموزشی چه کسانی بودند ؟

۲ـ نسبت به تعقیب آنها چه اقداماتی صورت گرفته است ؟

ب ـ صاحبان مدرسه ملی نور تبریز پس از صدور فرمان همایونی مبنی بر تحصیل رایگان محوطه دبستان نور را تبدیل به پارکینگ کرده و دانش آموزان را از داشتن فضای بازی و تفریح محروم کرده اند .

جمله ای از گزارش کتبی مورخ ۵۳/۹/۲۶ نماینده اعزامی آموزش و پرورش چنین است : با تبدیل محوطه و فضای بازی کودکان بپارکینگ ، دانش آموزان بمانند اسیرانی هستند که در محاصره سیم خاردار قرار گرفته اند .

در تاریخ ۵۴/۳/۲۰ بشمارة ۵۰۰/ الف وزیر وقت آموزش و پرورش صراحتا دستور داده اند هرنوع تغییر حدود تفکیک و تصرفات دیگر بعد از فرمان همایونی در عرصه و اعیان مدارس غیر قانونی است وباید از آن جلوگیری شود .

چرا تاکنون دستور وزیر آموزش و پرورش اجرا نشده و مرتکبین شناخته شده تحت تعقیب واقع نشده اند .

با احترام ـ احمد بنی احمد نماینده مردم تبریز در مجلس شورای ملی .