مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ امرداد ۱۳۱۹ نشست ۵۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ امرداد ۱۳۱۹ نشست ۵۱

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ‏۱۲

جلسه: ۵۱

صورت مشروح مجلس روز شنبه ۱۲ امرداد ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت مجلس

۲ - تصویب لایحه شرکت ایران در قرارداد پستی همگانی

۳ - بقیه شور اول لایحه آیین دادرسی کیفری از ماده ۱۵۳ تا ۱۸۱

۴ - اقتراع جهت شرفیابی حضور همایونی در روز جشن مشروطیت

۵ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید.

صورت مجلس روز یکشنبه ۱۶ مرداد ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شد:

غایبین با اجازه- آقایان: شجاع- آصف- نمازی- اقبال- مجیدی فیاض- عباس مسعودی- دکتر سنگ- خواجه نوری- سمیعی- فرخ

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر ضیا- صادق وزیری- شهدوست- ثقةالاسلامی- معدل- شیرازی- کامل ماکو- مجد ضیایی- حیدری- مشیر دوانی- نوبخت- عیسی مشار- اعظم زنگنه

دیر آمده با اجازه- آقای دکتر ادهم

دیر آمدگان بی‌اجازه- آقایان: مستشار- منصف)

- تصویب صورت مجلس

[۱- تصویب صورت مجلس ]

رئیس _ در صورت مجلس نظری نیست؟ (خیر) صورت مجلس تصویب شد

- تصویب لایحه شرکت ایران در قرارداد پستی همگانی

[۲- تصویب لایحه شرکت ایران در قرار داد پستی همگانی ]

رئیس _ شور دوم لایحه دولت راجع بشرکت در قرار داد پستی همگانی. گزارش کمیسیون مشترک پست و تلگراف و امور خارجه قرائت می‌شود

گزارش کمیسیون

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن با مشارکت کمیسیون امور خارجه لایحه شماره ۴۵۲۷ دولت راجع بشرکت دولت شاهنشاهی ایران بقرار داد پستی همگانی منعقده در شهر بوئنوزر کشور آرژانتین را برای شور دوم مطرح نموده چون در هنگام شور اول اعتراضی نرسیده بود کمیسیون‌های نامبرده عین گزارش اولیه خود را که مبنی بر موافقت با ماده واحده پیشنهادی دولت بود تأیید نمودند و اینک گزارش آن برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود

رئیس _ در قرار داد پستی همگانی مشتمل بر ۸۲ ماده و پروتکل نهائی آن دارای ۱۴ ماده اعتراضی نرسیده‌است و همین طور در آئین نامه اجرای آن دارای ۹۶ ماده و در مقررات راجع بحمل مراسلات هوائی دارای ۳۱ ماده و پروتکل نهائی آن دارای ۳ ماده اعتراضی نرسیده‌است در پیوند نامه راجع بمرسلات و جعبه هائی که بهای آن اظهار شده دارای ۳۴ ماده و پروتکل نهائی آن دارای یک ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۱۶ ماده اعتراضی نرسیده‌است. همین طور در پیوند نامه راجع به بسته‌های پستی دارای ۵۸ ماده و پروتکل نهائی آن دارای ۱۱ ماده و آئین نامه اجرائی آن دارای ۷۵ ماده و مقررات راجع بحمل بسته‌های پستی از راه هوا دارای ۲۱ ماده و پروتکل نهائی آن دارای یک ماده اعتراضی نرسیده‌است در پیوند نامه راجع به براتهای پستی دارای ۳۹ ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۲۱ ماده اعتراضی نرسیده‌است ماده واحده قرائت می‌شود:

ماده واحده ـ مجلس شورای ملی قرار داد پستی همگانی و پیوند نامه راجع بمراسلات و جعبه هائی که بهای آن اظهار شده‌است و پیوند نامه راجع ببسته‌های پستی و پیوند نامه راجع به براتهای پستی را که در تاریخ ۲۳ مه ۱۹۳۹ در کنگره پستی بوئنوزر منعقد گردیده با آئین نامه و پروتوکل نهائی پیوست بآن شرح زیر تصویب می‌نماید

۱- قرار داد پستی همگانی دارای ۸۲ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای چهارده ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۹۶ ماده و مقررات راجع بحمل مراسلات هوائی دارای ۳۱ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای ۳ ماده

۲- پیوند نامه راجع بمراسلات و جعبه هائی که بهای آن اظهار شده دارای ۳۴ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای یک ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۱۶ ماده

۳- پیوند نامه راجع به بسته‌های پستی (امانات) دارای ۵۸ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای ۱۱ ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۷۵ ماده و مقررات راجع بحمل بسته‌های پستی از راه هوا دارای ۲۱ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای یک ماده

۴- پیوند نامه راجع به براتهای پستی دارای ۳۹ ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۲۱ ماده

رئیس _ رأی گرفته می‌شود بماده واحده آقایان موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد

- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۱۵۳ تا ۱۸۱

[۳- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۱۵۳ تا ۱۸۱ ]

رئیس _ بقیه شور اول گزارش کمیسیون دادگستری از ماده ۱۵۳ شروع می‌شود. ماده ۱۵۳:

مبحث هفتم ـ ایراد جعل

ماده ۱۵۳ - دادسرا او اطراف خصوصی می‌توانند نسبت باسناد دعوی در جریان رسیدگی کیفری ادعای جعل کنند

رئیس _ ماده ۱۵۴

ماده ۱۵۴ - اظهار جعل باید کتبی و محتوی مطالب زیر باشد و گرنه ترتیب اثر بآن داده نخواهد شد.

۱- تعیین سندیکه موضوع دعوی جعل است و در صورت اقتضاء تعیین قسمت خاص که جعل در آن واقع شده.

۲- جهات موثر بودن جعلیت در کار و اوضاع و احوال و دلائل مثبت آن اظهار جعل اگر در جلسه دادرسی یا بازجوئی بعمل آید ممکن است زبانی بوده و با قید در صورت مجلس انجام گیرد.

رئیس _ ماده ۱۵۵

ماده ۱۵۵ - هرگاه نماینده دادسرا نتواند بازجوئی را بمناسبت ایراد جعل مداومت دهد کار را به بازپرس رجوع می‌کند.

اگر دادرس تشخیص دهد ایراد جعل ظاهراً بی اساس نیست در صورت ضرورت بازجوئی یا دادرسی را ضمن قراری توقیف می‌کند و اگر آنرا بی اساس تشخیص دهد رسیدگی را ادامه داده و در صورت اقتضاء مدلول سند موضوع دعوی جعل را نیز مورد نظر قرار می‌دهد.

دادرس بمحض اظهار جعل باید راجع بتعیین مشخصات سند مورد دعوی جعل و حفظ آن اقدام کند.

اگر دادرس رسیدگی را موقوف کند سند مورد ایراد جعل و برگهای مربوط بآنرا بلافاصله بدادسرا ارسال می‌دارد تا دعوای جعل مورد تعقیب کیفری واقع گردد و گرنه بعد از ختم کار و قطعیت قرار تعقیب یا حکم امر بارسال برگها را بدادسرا می‌دهد.

رئیس _ ماده ۱۵۶

ماده ۱۵۶ - در ضمن حکمی که بر عدم جعلیت صادر می‌شود می‌توان کسی را که ایراد جعل کرده بهزینه دادرسی و بتادیه پانصد تا پنج هزار ریال بصندوق جرائم و بجبران خسارت کسیکه حق مطالبه خسارت را دارد محکوم نمود.

رئیس _ ماده ۱۵۷:

باب دوم ـ ضابط‌های دادگستری ـ و بازجوئی مقدماتی

فصل اول ـ ضابط‌های دادگستری

مبحث اول ـ قواعد کلی

ماده ۱۵۷ - ضابط‌های دادگستری عبارتند:

اول ـ دادستان شهرستان و دادیار و معاون اداری.

دوم ـ بازپرس.

سوم ـ امین بخش (جانشین بازپرس).

چهارم ـ مأمورینی که از طرف دادسرا برای انجام کار معینی در خارج از مقر ضابط‌های نامبرده مأموریت دارند.

ششم ـ کلانتر و جانشین او.

هفتم ـ افسران امنیه.

هشتم ـ مأمورین شهربانی که بر طبق نظامات داخلی شهربانی باین سمت معرفی شده‌اند و در حکم جانشین کلانتران می‌باشند.

نهم ـ روساء و معاونین زندان نسبت به بزهی که در زندان اتفاق می‌افتد.

دهم ـ کسانیکه بموجب قوانین خاص اجرای بازجوئی و یا اقدامی بعهده آنها محول گردیده در حدود وظایفی که برای آنها مقرر است.

رئیس _ ماده ۱۵۸

ماده ۱۵۸- بازجوئی بزه با ضابط‌های دادگستری است. گزارش کتبی ضابطین دادگستری در مورد خلاف و جنحه مادام که خلاف آن ثابت نشده معتبر است.

رئیس _ ماده ۱۵۹

ماده ۱۵۹ - ضابط‌های دادگستری باید اقدام بکشف بزه نموده و در صدد اطلاع از آن بر آمده و آثار و ادله آنرا حفظ کرده و متهمین را جستجو نموده و بمنظور جلوگیری متهمین از فرار اقدام کرده هر عملی که ممکن است برای تعقیب بزه مفید باشد انجام دهند.

رئیس _ ماده ۱۶۰

ماده ۱۶۰ - ضابط‌های دادگستری وظایف خود را تحت ریاست دادستان استان و دادستان شهرستان انجام می‌دهند ولی در عین حال روابط داخلی و او امر روساء اداری را برطبق نظامات اداری رعایت می‌کنند.

رئیس _ ماده ۱۶۱

ماده ۱۶۱ - وقتی که اعلام وقوع بزه زبانی باشد و یا اطلاعات شهربانی از منابع موثقی نباشد و در هر مورد که وقوع بزه مشکوک باشد کلانتر باید قبل از اطلاع بمقامات صلاحیت دار در اطراف قضیه بازجوئی بعمل آورده معلوم نماید بزه واقع شده یا نه و نتیجه را بدادسرا گزارش دهد.

رئیس _ ماده ۱۶۲

ماده ۱۶۲ - بازجوئی کلانتر در مورد ماده پیش عبارت است از بازرسی و پرسشهای زبانی و نظارت مخفی نسبت باشخاص مظنون بدون اینکه حق داشته باشد در منزل کسی برای بازرسی و دست آوردن آلات بزه و بازجوئی داخل شود.

رئیس _ ماده ۱۶۳

مبحث دوم ـ کلانتران و افسران امنیه و جانشین آنان

ماده ۱۶۳ - کلانتر مکلف است هر گونه دستور بازجوئی یا امریرا که دادستان یا بازپرس یا دادرس خلاف راجع به بزه بدهد انجام دهد.

رئیس _ ماده ۱۶۴

ماده ۱۶۴ - کلانتر همینکه از وقوع جنحه یا جنایتی اطلاع یافت که تعقیب کیفری آن موکول بشکایت طرف بزه نیست مکلف است بدادستان گزارش دهد.

در گزارش عملی که واقع شده با همه کیفیاتی که ممکن است در تعقیب کیفری موثر باشد و همچنین ادله بدست آمده و در صورت امکان علامات و مشخصات متهم و طرف بزه و گواهان با هر اطلاعیکه ممکن است بشتاختن اشخاص مذکور کمک کند قید می‌شود.

رئیس_ ماده ۱۶۵.

ماده۱۶۵- در موارد جنحه مشهود و در موردی که جمع آوری ادله یا حفظ آثار آن فوریت داشته باشد کلانتر مکلف است تا وقتیکه دادستان یا باز پرس مداخله نکرده کلیه اقدامات لازمه را برای جلوگیری از بین رفتن آثار بزه و فرار متهم و هر باز جوئی که برای کشف بزه لازم بداند بعمل آورد.

علاوه بر موارد فوق در مواردی نیز که صاحب خانه دخول کلانتر را بخانه خود در خواست کند و همچنین در موردیکه در غیاب بازپرس یا دادستان ممکن است علائم و آثار بزه معدوم شود کلانتر جانشین باز پرس واقع شده اقدامات و باز جوئی را که فوریت بعمل می‌آورد.

رئیس_ ماده ۱۶۶

ماده ۱۶۶-بزه در موارد زیر مشهود محسوب است:

۱-در صورتیکه بزه در نظر مأمورین کشف واقع و یا بلا فاصله مأمورین نامبرده در محل وقوع حاضر شده و یا آثار آن را فوراً پس از وقوع ملاحظه نمایند.

۲-در صورتیکه جماعتی که ناظر وقوع بزه بوده و یا طرف بزه بلافاصله پس از وقوع شخص معینی را مرتکب معرفی نمایند.

۳-اگر در زمان نزدیکی پس از وقوع بزه آثار یا اشیائی که قرینه ارتکاب بزه باشد نزد متهم یافت شود.

۴-وقتی که متهم در زمان نزدیکی پس از وقوع بزه قصد فرار داشته یا در حال فرار یا فوراً پس از آن دستگیر شود.

۵-وقتیکه متهم ولگرد باشد

۶-بزه مستمر مادامیکه استمرار قطع نشده.

رئیس_ آقای انوار

انوار _ مسئله جنائی خیلی هم طرف توجه مقام وزارت و هم رفقای محترم است. در این جا جزء دوم موارد جرم را عنوان جرم مشهود قرار داده گر چه با آقای صدر مذاکره کردیم که جرم مشهود غیر از تعیین کردن جانی است ولی خیر جرم بصورت مصدر هم بمعنای عمل است و هم بمعنای فاعل اینجا می‌گوید در صورتیکه جماعتی که ناظر وقوع بزه بوده و یا طرف بزه بلافاصله پس از وقوع شخص معینی را مرتکب معرفی نمایند. در زمان خودمان چنانچه به آقای صدر عرض کردم واقع هم شده‌است که یکنفر جرمی برش واقع شده و بواسطه دشمنی بکس دیگری که در همان وقت وارد شده نسبت داده و بجای مجرم دیگری را معرفی کرده‌اند به اینجهت بنده عقیده ندارم به مجرد اینکه مضروب علیه که جرمی بر او وارد شده کسی را معرفی کرد بتوانیم اکتفا کنیم که آن شخصی را که او معین کرده‌است مجرم باشد این است که بنده پیشنهاد کردم که اگر کمیسیون هم موافقت کنند بعد از این اضافه شود: در صورتیکه تحقیق شود این شخص مجرم علیه نسبت بآن کسی که معین کرده‌است سابقه سوء نداشته باشد والا اگر سابقه سوئی دارد و می‌خواهد باین وسیله دشمن سابق خودش را از بین ببرد موردی ندارد. این یک موضوع دیگر موضوع ولگردی است صرف ولگردی دلیل بر جرم واقع نمی‌شود مجرد ولگردی اسباب اتهام می‌شود؟ این است که در این باب هم بنده پیشنهاد می‌کنم که اگر متهم ولگرد باشد این اسباب اتهام نمی‌شود مگر اینکه قرائتی موجود باشد و تقاضا می‌کنم در این قسمت هم تجدید نظر بشود که تا قرائن و اماراتی نباشد که آنها گواهی بر این عمل بدهد اقدامی نشود والا برسبیل اطلاق نمی‌شود.

مخبر _ آقای انوار توجه بفرمایند. ما در اینجا حکم قضیه را نمیگوئیم اینجا فقط مورد جرم مشهود است. این که آقا فرمایش فرمودند که نمی‌شود بمجرد اینکه عده دیدند فلان جرم واقع شده یا طرف قضیه گفت که فلانکس وارد آورنده این ضربت است نمی‌شود گفت که او این کار را کرده‌است این را فقط میگوئیم که جرم مشهود است یک عده حاضر هستند و دیده‌اند که کسی مرتکب یک بزهی شده این البته همان جرم مشهود است. همینطور در صورتیکه یک طرف جرم یعنی آنکسی که بزه باو وارد آمده او خودش معرفی کند این هم جرم مشهود است. البته در صد مورد یک مورد را هم فرض کنید که ممکن است بین طرف بزه و آن گناهکار عداوتی باشد بنابر این نمی‌توانیم اعتراض کنیم که آن موارد دیگر هم از موارد بزه مشهود نیست

رئیس_ یک پیشنهادی هم فرموده‌اند که بکمیسیون رجوع می‌شود. آقای جهانشاهی

مصدق جهانشاهی _ نماینده محترم در جلسات گذشته هم یک یاد داشتهائی داده‌اند. بنده خواستم برای استحضار خاطر ایشان عرض کنم کمیسیون وزارت دادگستری از خاطر ایشان عرض کنم کمیسیون وزارت دادگستری از اشخاص مبرّز تشکیل شده‌است و این لوایح را آنها تهیه می‌کنند و بمجلس می‌آورند و در کمیسیون عدلیه هم نه تنها امور جزائی بلکه تمام امور اعم از جزائی و حقوقی کاملاً مورد دقت واقع می‌شود تصور نکنند که آنجا دقت نمی‌کنند و محتاج می‌شود که در مجلس با تذکر یکنفر از آقایان نمایندگان مورد دقت واقع شود اما مسئله جرم مشهود خوب اولاً آقا تعبیر می‌فرمایند اگر یک قتلی واقع شد یا یک آدمی طوری زخمی شده‌است که مُشرف بموت است پاسبان وارد شده آن زخمی می‌گوید مرتکب عمل فلان آدم است مردم هم می‌گویند فلان آدم است این را چه میگوئیم؟ این جرم مشهود نیست؟ این را خواستم عرض کنم که ما با تشخیص مسائل جنائی در کمیسیون خیلی دقت می‌کنیم

یعقوب انوار_ یعنی میفرمائید در مجلس حرف نزنیم

مصدق جهانشاهی _ چرا. جوابتان را هم بشنوید

رئیس- ماده۱۶۷ خوانده می‌شود

ماده۱۶۷-باز جوئی کلانتر تابع مقررات مربوط بازپرس است ولی متهم را پیش از ۲۴ ساعت نمی‌تواند بازداشت نماید و هر گاه او را بیش از بیست و چهار ساعت برای باز جوئی لازم بداند فوراً بدادستان اطلاع می‌دهد و او در صورت اقتضاء اقدام لازم برای بازداشت او بعمل می‌آورد.

در گرفتن سایر تأمین‌ها کلانتر نمی‌تواند مستقلاً اقدام نماید و هر دقت لازم بداند باید دادستان مراجعه کند و همچنین اجراء بازرسی در منازل و جلب اشخاص در غیر جنحه و جنایت مشهود و در غیر مورد فرار زندانی از زندان و بازداشت گاه باید باجازه مخصوص دادستان باشد هر چند اجرای باز جوئی‌ها به طور کلی از طرف دادستان به کلانتر رجوع شده باشد

رئیس_ ماده ۱۶۸

ماده۱۶۸- کلانتر نباید کاغذهای سر بسته را باز کند و آنها را بهمان حالت که یافت شد باید تسلیم مقام قضائی صلاحیت دار نماید اگر گمان برود که آن کاغذها مشتمل بر مطالبی است که برای کشف بزه مفید می‌باشد باید بنزدیکترین مقام قضائی مراجعه کند و اگر او مقتضی دانست اجازه باز کردن می‌دهد هرگاه قانون اخذ نامه یا بسته یا تلگرام یا هر گونه برگی را از پستخانه یا تلگرافخانه تجویز کرده و اقدام بآن فوریت داشته باشد کلانتر بلافاصله بمقام قضائی گزارش می‌دهد و می‌تواند بکسی که اشیاء مذکوره در تصرف او است امر کند که تا تصمیم قضائی اتخاذ نشده آنها را نگاه دارد.

کلانتر در مقام انجام وظیفه خود می‌تواند بمحل بنگاه‌های تلفنی عمومی وارد شده بمطالبه کردن یا گرفتن آن یا مانع شدن از آن یا مطلع شدن برای یا تحصیل اطلاعات دیگر اقدام نماید.

رئیس_ ماده۱۶۹:

ماده۱۶۹-کلانتر بعد از ورود باز پرس یا دادستان برگهای باز جوئی را تسلیم کرده و دیگر مداخله نمی‌کند مگر اینکه دستور یا مأموریتی از طرف باز پرس یا دادستان باو داده شود.

رئیس_ ماده۱۷۰:

ماده ۱۷۰-وقتیکه اقدامات کلانتر خاتمه یافت باید بلافاصله برگهائی را که تنظیم گردیده و اشیائی را که ضبط شده نزد دادستان شهرستان یا دادرس خلاف بفرستد.

بعلاوه باید هر اطلاعی را که بعداً راجع بآن موضوع تحصیل می‌کند بمقامهای نامبرده بدهد و همیشه اقدامات لازمه را برا ی حفظ ادله بزه بنماید.

رئیس_ ماده ۱۷۱.

ماده۱۷۱-کلانتر اگر مطلع شود که سلب آزادی کسی بر خلاف قانون شده فوراً باید بآن محل حاضر شود و اگر موجب قانونی برای زندانی یا بازداشت او موجود نباشد فوراً او را آزاد نماید.

اگر کسیکه سلب آزادی او شده محجور باشد او را بکسی که سمت ولایت یا قیمومت دارد تسلیم می‌کند یا بنحو مطمئن دیگر بحمایت او اقدام می‌نماید و بهر حال گزارش اقدامات خود را بدادستان شهرستان می‌دهد.

رئیس_ ماده۱۷۲:

ماده۱۷۲-کلانتری که اعمال باز جوئیرا انجام می‌دهد و کسانیکه بانجام آن مساعدت می‌کنند یا بمناسبت وظیفه از آن مطلع می‌شود ملزمند اعمال باز جوئی و نتایج آنرا پنهان دارند.

رئیس_ ماده ۱۷۳.

ماده ۱۷۳- کلانتر مکلف است در موارد زیر متهم را دستگیر نماید.

۱- در مورد جنایت مشهود.

۲- در مورد جنحه مشهودیکه کیفر آن حبس تأدیبی است بشرط اینکه متهم بزه کار بعادت شناخته شده و یا تحت یکی از اتهامات تأمینی شخصی قرار گرفته و یا گدا و یا ولگرد بوده یا اقامتگاه معینی در کشور ایران نداشته یا سابقه محکومیت جنائی داشته باشد.

اگر بزه جز بشکایت متضرر قابل تعقیب نیست در صورتی دستگیری متهم منوط بشکایت شاکی خصوصی است که حاضر بوده و اظهار کند که قصد شکایت دارد و گرنه دستگیری او منوط بشکایت نیست.

رئیس_ ماده۱۷۴.

ماده ۱۷۴- در غیر موارد مذکوره در ماده پیش کلانتر می‌تواند در مورد جنحه مشهودی که حداقل کیفر آن شش ماه حبس تأدیبی است اقدام بدستگیری متهم نماید.

در این مورد باید اخلاق و حیثیت متهم و اوضاع و احوال عمل را در نظر بگیرد.

اگر دستگیری متهم را لازم نداند می‌تواند التزامی از او بگیرد که بموجب آن تعهد کند تحت اختیار مقام قضائی بماند و هر وقت احضار شد حاضر شود_ اگر متهم از دادن التزام استنکاف کند دستگیری می‌شود.

رئیس_ ماده۱۷۵.

ماده۱۷۵- هر گاه بزهکاری در حین ارتکاب جنحه یا جنایت یا بلافاصله دیده شود در صورتیکه بیم فرار برود یا نتوان فوراً هویت او را تعیین نمود هر کس مجاز است آنشخص را موقتاً دستگیر نماید.

کسیکه اقدام بدستگیری می‌کند می‌تواند آلات و دلایل بزه را محافظت نماید و در اینصورت مادامیکه آنها را بمقام صالح تسلیم نکرده در حکم مستحفظ اشیاء باز داشته خواهد بود.

کسیکه اقدام بدستگیری می‌کند باید بلافاصله شخص دستگیر شده و اشیاء را که تحت حفاظت گرفته بیکی از ضابط‌های دادگستری تسلیم کند و او صورت مجلسی راجع بتحویل تنظیم نموده و درصورت درخواست به تسلیم کننده گواهی تحویل آنها را می‌دهد.

رئیس_ ماده۱۷۶:

ماده۱۷۶-کلانتر می‌تواند کسانیرا که قویاً مظنون بدخالت در بزهی هستند که صدور قرار باز داشت آن الزامی است تحت نظر قرار داده و بلافاصله بقمام قضائی مربوط اطلاع دهد تا تصمیم مقتضی اتخاذ نماید.

رئیس_ ۱۷۷:

ماده۱۷۷- در غیر موارد مذکوره در مواد پیش کسی که بدون قرار یا امر مقام قضائی دستگیر و بازداشت شده باشد

باید بلافاصله از طرف همان مقامی که او را دستگیر کرده با دستگیر شده را نزد او برده‌اند آزاد شود.

رئیس _ ماده ۱۷۸:

ماده ۱۷۸ - در صورتیکه معلوم شود عمل موضوع اتهام بر حسب وظیفه یا اعمال حق قانونی ارتکاب شده دستگیری متهم بدون قرار مقام قضائی جائز نیست و اگر بازداشت شده باشد بمحض آنکه جهات مزبور محقق شد مقامیکه امر بباز داشت داده یا متهم دستگیر شده را نزد او آورده‌اند باید امر بآزادی او بدهد.

رئیس _ ماده ۱۷۹:

ماده ۱۷۹ - کلانتری که بدون قرار مقام قضائی بدستگیری کسی اقدام کرده یا شخص دستگیر شده باو تسلیم گردیده و جای آن نیست که از جهت اعمال مواد ۱۷۴ و ۱۷۷ و ۱۷۸ یا از جهت عدم شکایت او را مستخلص کند باید بلافاصله و بهر حال در ظرف ۲۴ ساعت او را با صورت مجلس دستگیری تحت اختیار دادستان شهرستان بگذارد مگر آنکه دادستان مهلت بیشتری لازم دانسته و بادامه بازداشت بوسائل مقتضی اقدام کند.

در صورتیکه دستگیر شده زن بوده یا بهیجده سال تمام نرسیده در محلی جداگانه نگاهداری می‌شود

رئیس _ ماده ۱۸۰:

ماده ۱۸۰ - کلیه وظایفی که برای کلانتران مقرر است شامل افسران امنیه نیز خواهد بود.

رئیس _ ماده ۱۸۱:

ماده ۱۸۱ - کدخدا مکلف است در مورد ماده ۱۶۶ مادامی که ضابط‌های دادگستری مداخله نکرده‌اند در جلوگیری از فرار متهم و از بین رفتن اشیاء و آثار بزه اقدام نموده و نتیجه اقدامات را با سرع اوقات بنزدیکترین پست امنیه یا بخشدار اطلاع دهد.

بخشدار در صورتیکه مأمور بخش باشد شخصاً اقدام وگرنه نزدیکترین ضابط دادگستری را مطلع می‌نماید.

- اقتراع جهت شرفیابی حضور همایونی در روز جشن مشروطیت

[۴- اقتراع جهت شرفیابی حضور همایونی در روز جشن مشروطیت ]

رئیس _ روز دوشنبه جشن مشروطیت است و بر حسب معمول می‌بایستی هیئتی برای عرض تبریکات به پیشگاه همایونی شرفیاب شوند. برای تعیین دوازده نفر اقتراع بعمل میاید که باتفاق هیئت رئیسه شرفیاب شوند.

(آقای نبیل سمیعی (منشی) اقتراع نموده آقایان ذیل تعیین گردیدند)

آقای کیوان ـ آقای رهبری ـ آقای ملک مدنی ـ آقای انوار ـ آقای گودرزی ـ آقای مسعودی خراسانی ـ آقای لاریجانی ـ آقای طهرانچی ـ آقای اورنگ ـ آقای طالش ـ آقای دکتر طاهری ـ آقای سزاوار.

رئیس _ دو ساعت و نیم قبل از ظهر روز دوشنبه آقایان در قصر سعد آباد حاضر خواهند بود که در ساعت ده شرفیاب شویم.

- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

[۵- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه ]

رئیس - اگر اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم جلسه آینده روز یکشنبه بیستم مرداد ماه سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس مقارن ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری

قانون تصویب قرار داد همگانی و پیوند نامه‌های مربوطه منعقده در کنگره پستی بوئنوزر

ماده واحده ـ مجلس شورای ملی قرار داد پستی همگانی و پیوند نامه راجع بمراسلات و جعبه هائی که بهای آن اظهار شده‌است و پیوند نامه راجع ببسته‌های پستی و پیوند نامه راجع به براتهای پستی را که در تاریخ ۲۳ مه ۱۹۳۹ در کنگره پستی بوئنوزر منعقد گردیده با آئین نامه و پروتوکل نهائی پیوست بآن بشرح زیر تصویب می‌نماید.

۱- قرار داد پستی همگانی دارای ۸۲ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای چهارده ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۹۶ ماده و مقررات راجع بحمل مراسلات هوائی دارای ۳۱ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای ۳ ماده

۲- پیوند نامه راجع بمراسلات و جعبه هائیکه بهای آن اظهار شده دارای ۳۴ ماده و پروتکل نهائی آن دارای یک ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۱۶ ماده

۳- پیوند نامه راجع به بسته‌های پستی (امانات) دارای ۵۸ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای ۱۱ ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۷۵ ماده و مقررات راجع بحمل بسته‌های پستی از راه هوا دارای ۲۱ ماده و پروتوکل نهائی آن دارای یک ماده.

۴- پیوند نامه راجع به براتهای پستی دارای ۳۹ ماده و آئین نامه اجرای آن دارای ۲۱ ماده.

این قانون که مشتمل بر یک ماده‌است در جلسه دوازدهم ا مرداد ماه یکهزار و سیصدو نوزده بتصویب مجلس شورای ملی رسید

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری