مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ اردیبهشت ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ اردیبهشت ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ اردیبهشت ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۳

فهرست مطالب:

جلسه ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود (بشرح زیر خوانده شد).

غائبین با اجازه –

آقایان اخباری – اربابی – اسخقی کاهکش – اسدی – اسفندیاری – جهانشاه افشار –سیف الله افشار - امیر عشایری اهری- بار کزهی- دکتر برومند-بنی احمد - پردلی- پیرزاده - تدین- تژده- محمد جزایری- حجتی- حیدری- خزیمه- دکتر خطیبی - حسین غضنفری - دکتر دادفر- دولتی- ذوالفقاری- خانم برومند - خانم سلیلی- خانم مشائی - خانم وحیدی ریگی- رحیمی لاریجانی- سعیدی - شادلو- لطیف شیخ الاسلامی – رحیم شیخ الاسلاامی – صبوری – دکتر طبیب – ظفری – عطائی – غلامرضا غضنفری – قائمی – قاضی – قراچورلو – کبیری – کسرائی – مافی – معززی – دکتر منصور – میرلاشاری – واحدی – وزیری – هاشمی – یاسینی – یگانه – دکتر سواد کوهی – خانم پایان.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر عبدالصمد رفعت – محمد پارسا – رحیم پور بردباری – نعمت الله قاضی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر عبدالصمد رفعت – محمد پارسا – رحیم پور بردباری – نعمت الله قاضی.

رئیس – نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم. آقای دکتر رفعت تشریف بیاورند.

دکتر رفعت – با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران محترم، روز دهم اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ بار دیگر مردم بندر عباس و استان هرمزگان به زیارت شاهنشاه نائل شدند. شاهنشاه با هواپیمای شهباز که خود شخصا هدایت می‌فرمودند در ساعت ۱۱/۵صبح به بندر عباس نزول اجلال فرمودند ابتدا استاندار و سپس فرمانده نیروی دریائی خیر مقدم عرض کرد و آنگاه شهردار بندرعباس خوش آمد معروض داشت شاهنشاه اقایان روحانیون را مورد عنایت خاص قرار دادند و یکی از ورحانیون ضمن عرض خیرمقدم معروض داشت السطان ظل الله: شاهنشاه ایران زمین است. (صحیح است) شاهنشاه از فرودگاه مستقیما با هلیکوپتر عازم پایگاه نیروی دریائی گردیدند در آنجا مجتمع کرخانجات نیروی دریائی شاهنشاهی مرکز آموزش تا کتیکی ناوگان مورد بازدید معظم له قرار گرفت. شاهنشاه از لوحه یا بود مجتمع کارخانجات نیروی دریائی شاهنشاهی پرده برداری کردند.

پایگاه نیروی دریائی بندرعباس یکی از بزرگترین پایگاه‌های دریائی است.

شاهنشاه دیروز عصر باشگاه درجه داران نیروی شاهنشاهی را گشودند در اطراف جاده محل عبور شاهنشاه مردم بندرعباس باهلهله و شادی مقدم شاهنشاه را گرامی داشتند.

رو دوشنبه صبح شاهنشاه از مانور با غظمت و با شکوه مشترک هوا – دریا در بندر عباس دیدن فرمودند و در ساعت ۳ بعد از ظهر از نیروگاه برق بندر عباس بازدید فرمودند.

این نیروگاه بظرفیت ۱۲۸۰۰۰۰ کیلو وات است که در عرض یکسال آینده تدریجا بهره برداری خواهد شد این نیروگاه احتیاجات برق بندرعباس بزرگ و میناب و سیرجان جیرفت سرچشمه کرمان وتا بزد را طی سالهای آینده تامین می‌نماید خطوط انتقال مربوط در دسعت ساختمان است که همزمان آماده خواهد شد علاوه بر این برقب منطقه هرمزگان با ایجاد خطوط ۴۰۰ هزار ولت از طریق سیرجان – شیراز – سیرجان – یزد اصفهان به شبکه سراسری وصل می‌شود و احتیاجات سالهای دورتر از این طریق تامین می‌شود.

در طی ۲۰ سال اخیر پیشرفت در بندر عباس و میناب و سایر مناطق استان هرمزگان بحدی است که از حد تصور خارج است با ایجاد سد میناب که تا هشت ماه دیگر بهره برداری می‌شود روزانه ۸۰۰۰۰ متر مکعب آب شیرین از میناب به نبدر عباس آمده و باین ترتیب آب آشامیدنی بندرعباس تامین گردیده و نیز چهارده هزار و پانصد هکتار از اراضی میناب قابل کشت خواهد بود. آب رودخانه میناب که بین ۱۰ متر مکعب در ثانیه تا هشت هزار متر مکعب در ثانیه بعلت طغیان متغیر است بوسیله این سد مهار شده بنابراین خطر سیلاب در مواقع زمستان برای کشاروزی از بین خواهد رفت علاوه بر این با ایجاد این سد یک قطب کشت و صنعت در میناب بوجود آمده که قسمت عمده احتیاجات صیفی و میوه جات کشور تامین خواهد شد و سطح کشت فعلی از ۹۳۵۰ هکتار به ۱۴۶۳۰ هکتار افزایش یافته و کل محصول میوه و سبزیجات از ۳۵۰۰۰ تن به ۲۸۰۰۰۰ تن و درآمد سالیانه یک خانواده مینابی از محصولات کشاروزی از ۲۰۰۰۰ ریال به ۲۲۹۰۰۰ ریال افزایش خواهد یافت. مردم استان هرمزگان وجود شاهنشاه و تشریف فرمائی معظم له را همیشه توام با برکت دانسته و بخوبی میدانند که به برکت مسافرت‌های معظم له به بندرعباس و سایر نقاط کشور و دستوراتی که صادر می‌فرمایند هر روز از طرح ابادانی جدیدی بهره برداری شده و با عنایت شاهنشاه وضع اقتصادی و رفاهی آنها بهتر شده است و بطور مسلم اگر شاهنشاه شخصا امور استان هرمزگان را مانند سایر قسمت‌های کشور از لحاظ آبادانی مستقمیا زیر نظر نمی‌گرفتند تحولاتی اینچنین ژرف در رندگی ساکنین این استان بوجود نمی‌آمد.

موقع را مغتنم شمرده به ذکر وعده جناب آقای مهندس معتمدی وزیر محترم پست وتلگراف و تلفن راجع به تلفن خودکار میناب می‌پردازم ایشان یکبار کتبا وعده دادند که تلفن خود کار میناب در سال ۳۷ برقرار خواهد شد بعدا طبق نامه مورخ ۳۶/۱۱/۱۴ بشماره ۲۳۸۸/۱/۱۰ دوباره مرقوم فرمودند که مرکز تلفن خود کار میناب در سال ۲۵۳۸ بهره برداری خواهد شد امیدوارم بعهد خود وفا کنند زیرا با ایجاد سد میناب از لحاظ ارتباطی تلفن خودکار برای کشاورزان میناب جنبه حیاتی دارد. ضمنا باید به ساحت مقدس مجلس شورای ملی معروض دارم که با وجود اینکه در حدود یکسال است از انهدام کامل پل‌های جلایی و حسن لنگی بین بندرعباس و میناب می‌گذرد تا کنون پیشرفتی در اصلاح آن حاصل نشده امیدوارم با دستورات مؤکدی که دولت صادر خواهند فرمود رفع این نقیصه ارتباطی بشود. زیرا در حال حاضر بیماری در میناب مثلا دچار آیاندیسیت حاد شود و یا احتیاج به عمل جراحی فوری دیگری داشته باشد و مصادف با طغیان رودخانه میناب شود بعلت قطع ارتباط دچار اشکال درمانی خواهد شد. گواینکه اخیرا در میناب با عنایت شاهنشاه بسرعت مشغول ساختمان و ایجاد بیمارستان پنجاه تختخوابی هستیم و نیز بیمارستان بزرگتری قراراست توسط جمعیت شیور وخورشید سرخ در میناب ساخته شود در خاتمه سلامتی و بقاء شاهنشاه معظم و خاندان جلیل سلطنت را از خداوند خواهانم (احسنت).

رئیس – آقای محمد پارسا تشریف بیاورید.

محمد پارسا – بنام خداوند متعال و بنام نامی شاهنشاه آریا مهر، جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند.

روز جمعه هشتم اردیبهشت ماه جاری درحضور والا حضرت شاهپور غلامرضا پهلوی نیابت ریاست عالیه باشگاه هواپیمائی شاهنشاهی و چند تن از وزیران و فرماندهی نیروی هوائی شاهنشاه جناب آقای مهندس امیر پرویز استاندار محترم کرمانشاهان جنابان آقای مهندس نمایندگان محترم مردم استان کرمانشاهان در مجلسین سنا و شورای ملی وعده‌ای از مقامات مملکتی و محلی و نیزمسئولان سازمانهای لشکری و کشوری کرمانشاهان و معتمدان و معاریف شهر کرمانشاه و عده‌ای از اهالی پنجمین شعبه باشگاه هواپیمائی شاهنشاهی که ریاست عالیه آن با اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر است در شهر کرمانشاهان افتتاح شد در این مراسم تیمسارسرلشگر علی اصغر رفعت مدیر عامل محترم باشگاه ضمن گزارش مبسوطی از فعالیت‌های باشگاه مطالبی بعرض رساند آنگاه با کسب اجازه از حضور والا حضرت عملیات نمایشی جوانان غیور وطن که مهرشاه و وطن در جانشان با شیراندرون شده بود در قسمت‌های چتربازی – خلبانی هواپیمای بدون موتور گلایدر هواپیمائی مدل – عملیات خارق العاده‌ای را انجام دادند که مورد تحسین حضار قرار گرفت در پایان این مراسم تیم اکروجت تاج طلائی نیروی هوائی شاهنشاهی عملیات شگرفی انجام دادند و باید این موضوع را عرض کنم که باشگاه هواپیمائی در زمان اعلیحضرت رضا شاه کبیر برای جذب جوانان غیور مملکت تاسیس گردید و آن سردار بزرگ در یکی از جشن‌های هواپیمائی اینطور فرموده بودند. آروز دارم که یکروز تعداد زیادی از جوانان ایرانی را در حال پرواز در آسمان ایران ببینم.

خوشبختانه این باشگاه توانسته است که تعداد زیادی از جوانان دختر و پسر را در این امر تربیت بنماید و تحقق بخش هدف آن سردار بزرگ ایران بشود و موضوعی هم که نباید ناگفته بگذارم احساسات بسیار پرشور شاهدوستانه و میهن پرستانه دهها هزار نفر از مردم غیور و شاهدوست کرمانشاهان بود که درموقع افتتاح این باشگاه نسبت به بردار ارجمند شاهنشاه ابراز نمودند که حقیقتا هر بیننده‌ای را از شوق به گریه می‌انداخت و این احساسات پرشور و بی شائبه مردم غیور و دلاور و شرافتمند و مرز داران غرب پاسخی دندان شکن به هموطنان و مزدوران بیگانه بود (صحیح است).

وضمنا باید در این ساحت مقدس عرض کنم در حالی که ملت ایران با برخورداری ازمواهب انقلاب شاه و ملت در مدت ۱۰ سال چنان به پیشرفت عظیمی دست یافته که نمی‌توان حدی بر آن متصور شد و در این مدت توانسته است جامعه ایرانی را بجامعه نوین و پیشرفته تبدیل کند. طبیعی است که حسودان و استعمارگرانی که چشم دیدن این پیشرفت را ندارند ساکت ننشسته و با دست زدن باعمال ناشایست و مذبوحانه و غیر انسانی سعی می‌کنند سد راهی برای این پیشرفت را ندارند ساکت ننشسته و با دست زدن باعمال ناشایست و مذبوحانه و غیر انسانی سعی می‌کنند سد راهی برای این پیشرفت‌ها بشوند ولذا برای خنثی نمودن این تلاش‌های مذبوحانه در اجتماعاتی که از سوی کانونهای حربی عضو نیروی پایداری بخش‌های ملاوی – ویسیان – پاپی – الوارگرمسیری و سایر نقاط شهری و روستائدی و عشایری استان لرستان ترتیب داده شده است سخنرانان طبقات مختلف اعمال ناشایست و تحریکات اخلال گران حوادث اخیر شهرها را شدیدا محکوم نموده و ضمن اینکه آمادگی خود را برای مبارزه با هر نوع دسیسه‌ای که وسیله این آشوبگران ممکن است ایجاد گردد اعلام نموده‌اند از دولت جناب آقای دکتر آموزگار خواسته‌اند که این گونه افراد اخلال گر را با توجه بموازین قانونی به مجازات برسانم (احسنت) در این اجتماعات بیان گردیده است که ملت غیور و حق شناس ایران با اعتقاد راسخ به ۳ اصل قانون اساسی و نظام شاهنشاهی و انقلاب شاه و ملت هیچگاه به فریب خوردگان اجازه نخواهد داد که نقشه‌های شوم استعمارگران و مزدوران آنان در هیچ جائی از سرزمین دلاورخیر ایران جامه عمل بخود بپوشاند.

طبقات مختلف مردم ایران که هر کدام به نحوی از انحاء از ثمرات و مواهب این انقلاب بهره مند شده‌اند و به پیشرفت‌های بزرگی دست یافته و در راهی گام برمیدرند که راه سعادت و خوشبختی جامعه فردای ایرانی در آن نهفته است.

عشایر غیور لرستانی که افتخار دارند اعضاء نیروی پایداری هستند و در حزب رستاخیر ملت ایران عضویت دارند و مرز داران سلحشور مملکت می‌باشند به عوامل خرابکار و مزدوران استعمار گرشزد می‌کنند که این دسائس نی تواند کمترین اثری در پیشرفت جامعه ایرانی داشته باشد و همانند سایر افراد شریف ملت ایران هیچگاه اجازه نخواهند داد که بلواگران و آشوب طلبان مملکت آرام ما را به کشوری متشنج و نا آرام تبدیل نمایند .(صحیح است).

بیگانگان حسود هر وقت که ایران را در حال پیشرفت مشاهده می‌کنند بلوا و آشوب راه می‌اندازند تا سد راه پیشرفت ایران بشوند اما آنان باید این مطلب را بدانند که ملت ایران از هزاران سال پیش پوسته در مشکلات ومعظلات به شاه خود یعنی مظهر ملیت و قومیت خود متکی بوده‌اند و دست رد بسینه اجانب زده و دراین راه پیروز گشته‌اند.

این موضوع را هم ناگفته نباید بگذارم که تحریکاتی توسط تعداد قلیلی اشوب گر و عناصر ضدملی که در هفته‌های اخیر در گوشه و کنار مملکت بوجود آمده است هیچگونه خللی در پیشبرد اهداف انقلاب شاه و ملت و ستاخیز ملت ایران که حرکت جامعه ایران را بسوی تمدن بزرگ تنظیم و تسریع می‌کند بوجود نخواهد آورد این بیوطنان و آشوب گران بتصور اینکه با این اعمال مذبوحانه می‌توانند چرخ‌های عظیم این مملکت را از حرکت سریع بازداشته تا شاید وقفه‌ای در پیشرفت مملکت بوجود آورند خیالی خام و فکری باطل است. (احسنت)

موضوعی دیگری که می‌خواهم باستحضار برسانم اینستکه هفته گذشته هفته ارزشیابی پیش آهنگی بود، سازمان ملی پیش آهنگی که مکتبی است مقدس و تهذیب و تربیت اخلاقی و اجتماعی و نوع دوستی کودکان و نوجوانان و جوانان مساعی لازم را بکار می‌برد.

تعلیمات پیش آهنگی خصوصیات ویژه‌ای را داراست شاید بتوان گفت بهترین و عالیترین نوع آموزشی و پرورش سجایا و ملکات پسندیده و عالی انسانی است که بنیاد آن مبتنی بر اصول محکم اخلاق عالی یعنی پندار نیک گفتار نیک و کردار نیک استوار گردیده است و مطمئنا وارثان فردای مملکت با اخذ این تعالیم مقدس جوانانی متدین – شاهدوست – میهن پرست – انسان دوست و متصف باخلاق پسندیده و اوصاف حمیده بار خواهند آمد و بر همین اساس هفته ارزشیابی پیش آهنگی برای رقابت سالم بین پیش آهنگان عزیز کشور بوجود آمده است تا ضمن اجرای وظیفه مقدس اجتماعی که تعلیم و تربیت صحیح فرزندان ما است به پرورش ذوق و استعداد جوانان پیش اهنگ در کشور کمک شود تا در راه زندگی فردی و اجتماعی به پیروزیهای دلخواه و ارزنده برسند در اینجا لازم میدانم که ازجناب آقای دکتر گنجی وزیر محترم آموزش و پرورش و نیز جناب آقای دکتر حسین بنائی معاون محترم وزارت آموزش و پرورش در امور پیش آهنگی و نیز سایر مسئولان امر که دلسوزانه برای پیشبرد اهداف مقدس پیش آهنگی مساعی لازم را بکار می‌برند صمیمانه تشکر بنمایم. (احسنت).

اینک در خاتمه اهم نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود را باستحضار میرسانم و تقاضای عطف توجه دارم.

۱- از جناب آقای دکتر گنجی وزیر محترم آموزش و پرورش بنام یک معلم قدیمی تقاضا دارم دستور فرمایند برای آنعده از روستا زادگانیکه با خذ گواهینامه پایان دوره ابتدائی نائل می‌شوند و استعدادشان خوب است مانند بعضی از نقاط روستائی کشور مدرسه راهنمائی شبانه روزی تاسیس شو د این امر موجب خوشنودی روستائیان و تشکر اینجانب خواهد بود.

۲- از جناب اقای دکتر شیخ الاسلامی وزیر محترم بهداری و بهزیستی تقاضا دارم با توجه بتقاضاهای مکرر دوسال و نیمه اینجانب در مورد تاسیس لااقل یک بیمارستان ده تختخوابی برای مصدومین و مجروحین جاده پرترافیک و پر خطر سرتاسری تهران – خرمشهر که مورد تایید جناب آقای استاندار محترم استان ومدیریت عامل محترم بهداری و بهزیستی استان لرستان هم هست بذل توجه مبذول بفرمایند.

۳- از جناب آقای دکتر اقبال استاندار محترم لرستان که نوید دادند جاده سپید شت – خرم آباد – تا آخر سال ۲۵۳۷ یعنی آخر امسال با تمام می‌رسد و انشاءالله طلسم هفت ساله می‌شکند و مردم چهار بخش پاپی - حومه – زاغه از شهرستان خرم آباد و ززما هرو ازالیگودرز از عسرت و ناراحتی نجات می‌یابند. صمیمانه و خالصانه تشکر می‌کنم.

۴- از جناب آقای صالحی وزیر محترم راه و ترابری تقاضا دارم که مانند سایر استانها سفری هم بخرم آباد مرکز استان لرستان یا هر شهری از استان لرستان که مورد نظرشان قرار بگیرد بفرمایند که در مورد راههای استان لرستان از نزدیک مطالبی خدمتشان عرض شود چه با نوشته و گفته در مرکز کمتر این مطالب مورد توجه و تصویب قرار می‌گیرد – پیش از این تصدیع نمی‌دهد.

جاوید شاهنشاه آریا مهر – پاینده ایران (احسنت).

رئیس – آقای پور بردباری بیاورند.

پور بردباری – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی دیروز و پریروز همه ایرانیان وطن خواه و شاهدوست شاهد جشن و سرور شادمانی خواهران و برادران کارگر خود بودند این سرور شادمانی کارگران بمناسبت روز ۱۱ اردیبهشت که بفرمان شاهنشاه آریا مهر بنام روزکارگر شرف صدور یافته است کارگران سراسر جهان بدون در نظر گرفتن نظام اجتماعی و سیاسی خود این روز را گرامی می‌دارند قطعا شما نمایندگان محترم ملت ایران در سرور و شادمانی کارگران ایران سهم بوده‌اند (صحیح است) افتخار بزرگی که در این روز نصیب کارگران ایران گردید که رهبر عالیقدر انقلاب بمناسبت روزکارگر برای کارگران پیام فرستادند این پیام در مراسم برزگرای جشن روزکارگر در محل سازمان کارگران ایران وسیله جناب آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاه آریا مهر قرائت گردید. شاهنشاه در پیام خویش یکبار دیگر مانند همیشه کارگران را مورد مرحمت و عنایت قرار دادند. شاهنشاه درپیام خویش خطاب به کارگران فرمودند خوشبختانه امروز دیگر از آن تلخکامی‌ها و محرومیتها در این مملکت نه تنها در زمینه مسائل کار و صنعت دیده نیمشود بلکه بدلیل برخورداری از انواع آزادی‌ها در سایه ثبات سیاسی و امنیت اجتماعی و رشد و توسعه اقتصادی مسائلی که بعنوان مشکلات کار میلیونها انسان در بسیاری از کشورهای جهان عنوان می‌شود … برای ملت و مملکت مفهومی ندارد بخصوص شما کارگران از نظر امتیازاتی که از هر حیث بشما داده شده است و باز بجهات حمایتهائیکه بمنظور تامین هر چه بیشتر رفاه و زندکی کارگران ای نکشور معمول می‌گردد ارج و منزلتی شایسته بدست اورده‌اید و آزادانه در اجتماعات سالم کارگری و مجالس قانونگذاری از حقوق صنفی و حرفه‌ای خودسخن میگوئید. دلیل است که یک کارگر ایرانی امروز به کارگر بودن خویش میباند زیرا لغت کارگر و مهفوم کار در فصای سیاسی و فضای انقلابی عصر رستاخیز معنی دیگر یافته است. شاهنشاه در پایان اضافه فرمودند از خداوند بزرگ می‌خواهم به شما کارگران شرافتمند کوشای این مملکت خوشبختی و پیشرفت هرچه بیشتر عطا فرماید و در پناه حمایت هائی که همواره نسبت بشما ابراز خواهیم داشت هر روزتان روز پیروزی و روز کار باشد. این بود قسمت کوتاهی از پیام شاهنشاه آریا مهر که قطع ملسم همه این کلمات الگوی کارگران ایران خوهد بود.

نمایندگان محترم. در این جا ذکر این را ضروری میدانم که بگویم در بررسی‌های تاریخی از احوال ملل و اقوام جهان از فجر تمدن بشری تا زمان حال ملاحظه می‌شود آن ملت هائی در راه ترقی پیشرفته و کامیاب شده‌اند. که حال ویژه و انعطاف بیشتری در برابر احکام ترقی و تجدد و تحولات تازه داشته‌اند .. محققان جامعه شناس درتایید این نظریه خود شواهد تاریخی عدیده دارند و عکس قضیه هم صحت دارد یعنی ملل و جوامعی که طرز تفکرشان خشک و منجمد بوده است عقب افتاده و شکست خورده‌اند.

شما در ظرف یکی دو ماه اخیر مشاهده کردید که عمال بیگانه و نوکران ارتجاع سرخ وسیاه به اماکن فرهنگی و اقتصادی و مدارسی و دانشگاهها تهاجم کردند آیا این طرز تفکر خشک نبود آیا استعمار و عمال آنها نمی‌خواهند مانع پیشرفت ما بشوند ؟(صحیح است) همه شما با چشم دیدید که ملت ایران در پیشاپیش آنها کارگران شریف و زحمتکش چگونه با این طرز تفکر خشک و منجمد جنگیدند کارگران ایران تاریکی‌های گذشته را بخاطر دارند وآزاد کننده خود را می ستایند و میدانند هیچکسی دلسوز تر از شاهنشاه آریا مهر برای انها نیست پیوند شاه و کارگر ناگستنی است ملت ایران بخصوص کارگران به هیچکس اجازه نخواهند داد که کوچکترین خلائی در این همبستگی بوجود آورند و برای عظمت شاهنشاهی و کشور عزیز از بذل جان دریغ نخواهند کرد و یاوه گویا نرادر سر جای خود خواهند نشاند. (احسنت) مسلما هر ملتی با جهش فوق العاده گام برداشت، تنگناهائی احساس می‌کند که بادرایت و عقل سلیم خواهد توانست شکافهائیکه در نتیجه پیشرفت بوجود میاید پرکند.

شما میدانید در شش سال قبل هنگام تشریف فرمائی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به کنفرانس بین المللی کار در ژنو مدیر کل دفتر بین المللی کار در حضور ۱۴۰۰ نمایندگان گروههای سه گانه جهان به شاهنشاه ایران چه گفت؟ او گفت اعلیحضرتا انقلاب شما در تمام زمینه‌ها برای ملت ایران راه گشائی کرد او گفت اعلیحضرتا شما چراغ هدایت بدست گرفتید و امیدوارم رهبران جهان از شما سرمشق بگیرند ملاحظه میفرمائید این فرد خارجی و یک مسئول بین المللی میلیونها کارگر و کارفرمای سراسر جهان بود که این جملات را ادا می‌کرد.

به راستی که ما باید قدرشاهنشاه محبوب خود را از دل وجان بدانیم در آنجائیکه شاهنشاه خطاب به کارگران می‌فرمایند هر روزتان به روزی و پیروزی و کار باشد معنی و مفهوم خاصی برای کارگران دارد کارگران ایران آن روز پیروز شاد کام هستند که فرمانده بزرگ انقلاب از کارو سازندگی انها ابراز رضایت فرمایند.

کارگران ایران با حق شناسی تمام که از خصلت‌های وزیژه ایرانی است صمیمانه ترین درودها و سپاسهای خو را نثار مقدم چنین رهبری می‌سازند که همه این موهبت‌ها و دست آوردها از تراوش اندیشه توانای اوست و بشکرانه این موقع و موضع استثنائی است که می‌کوشند و تلاش می‌کنند تا از گذرگاه خدمت برتر و مجاهدت و مهارت بیشتر دین خود را در سراسر این همه موهبت شاهانه که در پیام مبارک آمده بود به نیکوترین صورتها ادا نمایند. (احسنت).

در پایان عرایضم از جناب آقای مهندس معینی وزیر محترم کار و امور اجتماعی که در مراسم جشن روز کارگر مژده لایحه جدید قانون کار را که به هیئت دولت برای بررسی وتقدیم بمجلس شورای ملی اعلام فرمودند صمیمانه تشکر می‌کنم و از دولت جناب آموزگار تقاضا دارم لاحیه جدید قانون کار را که کارگران خواستار تصویب آن هستند به مجلس شورای ملی تقدیم نمایند و هم چنین از جناب آقای آموزگار تقاضا دارم نسبت به ایجاد امکانات هر چه بیشتر در راه پیشرفت تامین مسکن کارگران توجه بیشتری در راه پیشرفت تامین مسکن کارگران توجه بیشتری مبذول فرمایند در اینجا از جانب کارگران اطمینان می‌دهم که در مورد تامین مسکن از هر گونه مشارکت مالی در حدود امکان دریغ و مضایقه ننمایند در پایان یکبار دیگر سپاس جامعه کارگران ایران نثار خاکهای فرمانده بزرگ انقلاب شاهنشاه اریا مهر نموده واز خداوند سلامتی و تندرستی وجود شاهنشاه آریا مهر و خاندان جلیل سلطنت را خواستارم (احسنت).

رئیس – آقای قاضی تشریف بیاورید.

نعمت الله قاضی -

ای نام تو بهترین سرآغاز
بی نام تو، نامه کی کنم باز
ای کارگشای هر چه هستند
نام تو، کلید هر چه بستند.

(احسنت)

جناب آقای رئیس، خانمها، آقایان، نمایندگان محترم باید این اتفاق را، بفال نیک بگیرم که در سال نو، هنگامی عرایض خو را، آغاز می‌کنم که ایامش باروز کارگر و جشن‌های کارگری و سرور و شادمانی خواهران و برادران گرامی کارگرم مصادف است و این خود حسن اتفاقی است که بمن رخصت می‌دهد تا روز کارگر را بهمه ی کارگران شریف و پر تلاش و سخت کوش و طنم تهنیت بگویم و بویژه ستایش خویش را، نثار همکاران کارگر کنم که در مجلس قانونگذاری ایران، بادای وظایف ملی خود و باختصاص درجهت اعتلای مقام کار و کارگر ایرانی، اشتغال دارند (احسنت) یک نگاه کوتاه و زودگذر، تنها بوضع کار در ایران و جایگاه برجسته ی کارگران ایرانی، بازگو کننده ی این واقعیت است که پیشتازی وقفه ناپذیر جامعه ی متحول ایران در پرتو ثمر بخشی هدفهای انقلاب شاه و ملت، بسوی تمدن بزرگ، تا بدانجا پیروزی آخرین بوده که از یکسو با حیرث و از دیگر سو، با حسد دشمنان سعادت ملت ایران، روبرو شده است و واقعه ساز حوادثی بپا در میانی دشمنان ایران گردیده است که از چندی پیش شاهد صحنه‌های گوناگون آن بوده‌ایم و نیز پیشرفت هائی که نصیب کارگر ایرانی شده است، قلمرو درخشش ایران فردا را در حیطه ی (اقتصاد بدون نفت) نشان می‌دهد و مرزهای فرهنگی ایران را که درکنار پیشرفته ترین کشورهای جهان، بفروغباری خواهد نشست از هم اکنون آشکار را می‌سازد اگر توجه شود که مفهوم کار و وضع کارگران ایرانی – در ایران پیش از انقلاب شاه و ملت چه بود؟ آنوقت مشخص می‌گردد که تا چه حد مشکلات گذشته در هم کوبیده شده و کارگر ایرانی اینک در چه پایه ئی از عظمت و پیروزی جایگاه ساخته است (صحیح است).

به تقریب بیست سال پیش کارگر ایرانی. با همه ی جنبش و تلاش سخت کوشی که ابراز می‌داشت از حاصل دسترنج خویش، جزن ناکامی و حرمان بهره ئی نداشت ولی امروز بر اثر اصالت انقلاب شاه و ملت، حقوق اجتماعی و صنفی اش در صیانت قوانینی است که نه تنها با پیشرفته ترین قوانین کار، در دنیای صنعتی امروز برابری میکند بلکه از بسیاری جهات قوانین کار و حقوق کارگری در جامعه ی ایرانی، در هیچ یک از کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان همانندی ندارد و این خود بدان سبب است که طبقه کارگر ایرانی، یکی از اصیل ترین و اساسی ترین رکن هائی است که انقلاب ملی ما بر آن تکیه گرفته است و این خود یکی از پیروزیهای ستایش انگیز انقلاب شاه وملت، در سطح جهانی بوده است که از رسالت خدائی و تاریخی فرمانده بزرگ ملت ایران حکایت می‌کند و کارگرانی ایرانی را از همه ی کارگران جهان ممتاز می‌سازد و اگر امروز کارگران ایران به بسیاری از هدفهای ملی و اجتماعی خود، دست یافته‌اند حکایتگر این واقعیت است که اصول انقلاب شاه و ملت یکی پس از دیگری بثمر می‌رسد و پیشتازی وقفه ناپذیر خویش را، بسوی دیگر طبقات و گروههای جامعه ی ایرانی هر چه گسترده تر میگرداند. (صحیح است – احسنت).

از جانب دیگر انی توفیق‌های گران ارج که پی در پی نصیب کارگران ایرانی می‌گردد، وظایف ملی و صنفی آنان را خطیر تر می‌کند که بی گمان هموطنان کارگر ما، آنها را تیک می‌شناسند و از فرصت هائی که دارند برای عرضه داشت فعالیت هائی هر چه ارزنده تر استفاده می‌کنند (احسنت) بهر حال باید عرض کنم که هدف من از سخنی که آغاز کرده و سکوت دیرپای خود را در هم شکسته‌ام تنها این نبود که به بحث در زمینه مسائل کار و کارگری به پردازم، اما تقارن امروز با (روز کارگر) که بروز یازدهم اردیبهشت ماه درتاریخ ایران امروز، جای گرفته است باعث آن شد و دریغم آمد که در این باره هر چند که باختصار باشد سخنی نگویم و در شادی و شادمانی خواهران و برادران کارگرم شرکت نجویم. اما آنچه که سبب ساز بیان عرایض امروز من شده وقایع تاسف انگیزی است که گاه و بیگانه در گوشه و کنار سرزمین وطن وگاه نیز در قلب مملکت روی میدهدد و گه گاه نغمه‌های دل آزار، از گوشه و کنار بگوش می‌رسد، بگفته ی شاعر:

دو چیز طیره عقل است، دم فروبستن
بوقت گفتن و گفتن بوقت خاموشی

(احسنت)

و آیا وظیفه هر ایرانی وطن پرستی که از همه ی نعمت‌ها و امکانات ایرانزمین بهره مند می‌شود اینست که از آن همه نعمت‌ها و امکانات بهره ور باشد ولی بهنگام ادای وظایف ملی خویش، سکوت اختیار کند ؟!!

میدانیم که تاریخ گنجینه ی آزمونهای نیاکان ماست که مواریث ملی را در سینه ی اعصار و قرون جای داده و از قلب صحایف و اوراق خود انها را، فرا دیدی پژوهندگان می‌گذارد، تا از این آزمونها عبرت اندوزند اشتباهات گذشتگان را تکرا ر نکنند و موجبات عظمت و تعالی میهمن خویش را همواره فرا خاطر داشته باشند و همچنان از این فرا یافت‌ها بهره برگیرند.

چنانکه همه میدانند شیرازه بند، تاریخ ایران که پیوسته با عظمت از آن یاد می‌شود، نظام شاهنشاهی خاص ملت ایرانست، چرا که این نظام با مبانی ملی، با مبانی دینی، با مبانی قومی، با مبانی ایمانی و اعتقادی ما، آنچنان درآمیختگی دارد که بی گزافه گوئی می‌توان گفت: با شیر اندرون شد و با جان بدرشود. و این خود را زورمز عظمت و گاه انحطاط جامعه ی ایرانی را، فرا اندیشه ی بیدار دلان می‌گذارد، زیرا هر وقت رهبری ملت ایران، در قلمرو این نظام بفتور گرفتار آمده، جامع بسوی انحطاط گرائیده و هر زمان که میان شاهنشاه و ملت – مانند امروز – پیوندی ناگسستنی و استوار وجود داشت هو ملت از یک رهبری روشن اندیشه، آینده نگر و پیروزی آفرین بهره ور بوده، جامعه ی ایرانی بسرعت بشاهراه ترقی گام نهاده و در کوتاه مدتی، همه عقب ماندگیهای گذشته را، جبران کرده است (صحیح است).

نقشبند این عظمت، در همه ی ادواز تاریخ، تنها وحدت ملی ایرانیان بوده که در پرتو نظام شاهنشاهی قوام یافته و آنچنان ملت را بشاهنشاهی خویش، پیوند زده که همه قدرتهای ملی جامعه – در تجلی یک مفهوم – که فروزش آن در وحدت ملی شکل میگرفته است، در شاهراه نوسازی جامعه ئی کهن – ولی متکن بتاریخی گویا – بسازندگی درآورده و همه ی پیشرفت‌ها را امکان پذیر ساخته است، چنانکه هم اکنون نیز یکپارچگی ملت ایران، در سایه رسالت‌های حزب رستاخیز ملت ایران، نشان دهنده ی آن وحدت ملی است که درهمه ادوار تاریخ ایران، مؤثرترین عامل و کارسازترین وسیله ی تعالی ملت و عظمت میهن ما بوده است و اگر امروز دشمنان ایران‌ها رشده اندونغمه سازترانه هائی ناهنجار می‌شوند، بدان علت است که می‌بینند باردیگر وحدت ملت ملت ایران، در سایه فلسفه‌های بنیادی حزب رستاخیز ملت ایران بدان پایه از قدرت و عظمت رسیده است که دیگر نمی‌توان نقشبندی ایران را در تنظیم خط مشی‌های سیاسی جهان با هدف پشتیبانی از صلح و امنیت و بشردوستی ندیده گرفت و همچنان در رؤیائی فروخفته ماند که گاه و بیگاه از گوشه و کناره‌های دیوارهای حرمسرای خاقانان قاجار رگه میانداخته است. پیشرفت‌های همچنان پیشرفت ایرانی که سربازان دلاور و جانبازش، نگهبان صلح و امنیت و ارامش در جهان و باختصاص در این منطقه از جهان هستند، البته حسرت انگیز است. (صحیح است).

ایرانی که امروز، بر مرزهای آیی وطنش، نظارت پیگیرود دقیق، همراه با یک فرماندهی کارساز و عقده گشا دارد، ایرانی که سیاست جهانیش در حدی جلوه گری دارد که منشور ملل متحد تجویز می‌کند و به ترتیبی است که مصالح ملی ملتی بزرگ و سرافراز حکم میراند. بی گمان حیرت آور است. (احسنت)

ایرانی که اجازه نمی‌دهد اقیانوس هند، در جهت مخالف مصالح ملی ملت‌های ساحلی، در معرض سیراب ساختن مصالح استعمار قرار گیرد و صحنه نیزنگ بازی دسیسه آفرینان شناخته شده، واقع گردد، البته کشوری نیست که بتوان با سکوت از کنارش گذشت و ملتش را بحال خود رها کردتا همه از کنارش گذشت و ملتش را بحال خود رها کرد تا همه عوامل تعالی و عظمت را تسخیر کند، ایرانی که برمنافع نفتی خویش، در جهت حفظ مصالح ملی خود بحکومتی قاطع نشسته است، بی گمان کشوری نیست که بادسیسه و هنگامه آفرینی دشمنان دیرینه ملتش روبرو نباشد و کوتاه سخن اینکه ملتی که در پرتو ثمر بخشی هدفهای انقلابی ملی خویش بانگاهبانی از سه اصل تعظیم بنظام شاهنشاهی، احترام بقانون اساسی و پاسداری از اصول انقلاب شاه و ملت، وحدت ملی خود را در قلمرو فلسفه‌های بنیادی حزب رستاخیز ملت ایران هر چه فروزان تر ساخته است و دروازه‌های تمدن بزرگ را در پیش رو دارد نباید و تیتواند از هنگامه ساری و نیرنگ بازی دشمنان شناخته شده اش، شب اسوده، سربر بستر خواب گذارد و البته که باید بهمت سرسپردگان استعمار آشفته بخوابد و خوابهای پریشان به بیند تا دشمنان ایران شاد شود و برقص و پایکویی برخیزد و در چنین هنگامه ی تاسقف زائی است که بسفسطه ی دشمنان وطن، در کنار مارکسیسم جائی برای دین مبین اسلام باز می‌شود و یک آئین خدای که اساس و پایه‌هایش بر توحید – توحید عظیم – اقرار به یگانگی خدا، استوار شده است با مکتبی که مبنای آن، افکار خداست در یک رده بشمار می‌آید و عجب تر آنکه بنام اسلام که یکی از پایه‌های متق فقه آن اصل لاضرر و لاضرار فی الاسلام است، آسایش مردم را در هم می‌کوبند و آسایشگاههای مردم را به نهب و غارت میکشانند و با این دسیسه جوانان پاکدل و وطن پرست – ولی بی اطلاع را می‌فریبند و نیروئی را که می‌خواهد در حیطه ی سازندگی وطن بتکاپو در آید بویرانی و ویرانگری رهنمودن می‌شوند.

اسلام بحکم قران دین حریت، دین آزادی، دین برابری و دین برادری است. در قلمرو اسلام حقوق فردی و اجتماعی هر انسانی محترم و در ضیافت است. اسلام همه جا و در همه قرون و اعصار حافظ و مبلغ آزادی و حرمت آزادگان بوده و از حقوق حقه ی انسانها حراست کرده است.

شگفتا که بامعرکه سازی و معرکه گردانی، تنها بخاطر سیراب کردن مطالع استعمار – اجازه می‌دهند که معدودی خداناشناس که نه بخدا اعتقاد دارند و نه نوامیس وطن را محترم میشمارند، بنام اسلام، پایمال کردن حقوق مسلمانان را تجویز کنند. آزادی چست؟ آیا مفهوم آزادی در تحمیل اراده ی گروهی اندک، بر جمعی کثیر تجلی می‌گیرد؟ آیا این مفهوم آزادی است که حمعی اندک، از دانش اندوزی و تحصیل اکثریت همگنان خویش، مانع آیند؟

آیا معنی آزادی اینست که نگهبانان حقوق و ازادی مردم را از ادای وظیفه قانونی خود باز دارند و آنانرا بگناه انجام دادن وظیفه، به نیستی بکشانند؟

آیا شگفت انگیزتر از این هست که خالق مارکسیسم یعنی ما رکس را همدوش رهبران آئین خدائی اسلام بشماریم و اسلام را در کنار مارکسیسم جای دهیم ؟دوستان عزیز اجازه بفرمائید قسمتی – تنها یک قسمت کوچک – از عقاید مارکس را برایتان باز گو کنم تا خودتان بمسخره بودن ترکیب مارکسیسم اسلامی یعنی تلفیق مکتب انکار خدا – با دین یکتا پرستی – عمیق تر واقف شوید. مارکس در سال ۱۸۴۴ میلادی، رساله ئی منتشر کرده است که نا م آن اینست: نقد فلسفه ی حقوق هگل در این رساله مارکس، با صراحت می‌نویسد:

بشر خالق دین است، نه دین خالق بشر، دین نالهٔ یک انسان مستاصل، فریاد یک انسان زبون و نیز روح یک هستی بی روح است، دین افیون مردم است و امحاء دین اقتضای خوشبختی مردم بشمار می‌آید.

(عباسمیرزائی - خدا لغنتش کند)

کدام متفکری بخود اجازه می‌دهد که این مکتب را در کنار آئین خدائی اسلام، که قرانش بدنی معنی ناطق است که الذین عندالله اسلام بنشاند و با این آمیزه ترکیب مارکسیسم اسلامی را عنوان کند و آنگاه بدین دستاویز، حقوق و آزادی مردم را درهم بکوبد و اساس زندگی و آسایش مردم را در هم بریزد و آزادی قانونی و حقوق طبیعی مردم را، بنام آزادی بتجویز مکتبی چنین مسخره سلب کند.

شگفتا که اگر در این هنگامه نیز، اندک اندک کسانی یافت شوند که کوشش کنند. تا حتی این وقایع دل آزار را هم دستاویز قرار دهند و شگفت انگیز تر اینست که کسانی که یکسو نام شاهدوست و وطن خواه برخود بگذارند ولی از سوی ایگر در جهتی گام بنهند که راه خدمتگذاران صادق شاهنشاه و ایران پرستان واقعی از آن راه، جدا باشد.

براستی چکونه ممکن است کسی یافت شود که بپرسد فی المثل چرا بمحل کار و یا خانه عمرو وزیر حمله شده و ویرانی ببار آمده و مسبب آنرا جویا شود، اما نپرسد و یا نخواهد که بداند چه کسانی بدانشگاههای ایران حمله می‌برند؟ محیط فراگیری فضل و دانش را مشوش میگردانند، بروی نگهبانان آزادی و امنیت مردم، آتش گلوله را باز می‌کنند ؟و به ببانکه‌ها یورش می‌برند؟ تردید ی نیست که مجلس رستاخیز این هر دو را محکوم می‌سازد.

باید محل کار، محل زندگی، محل دانش اندوزی و محل کسب و پیشه ی همه کس محترم و در امان باشد ولی این روا نیست و از شان یک فردی که بخود عنوان خدمتگذار شاهنشاه و فدائی وطن می‌دهد، بسی بدور است که انهمه را ندیده و نشنیده بگیرد و فی المثل از دولت بخواهد که مسببین تخریب محل کار و یا محل زندگی تنها دو نفر مشخص و معین را معرفی کند: زیرا از دیدگاه مردم ایران مجلس ایران و دولت ایران هر گونه خدشه ئی که بآزادی و حقوق قانونی و منطقی مردم وارد آید، بهرگونه که باشد محکوم است. با اینهمه تکلیف، چیست؟ ایا باید بنشینیم و تنها تماشاگر صحنه هائی باشیم که بازیگران استعمار، گونه گون و رنگ و رنگ، برای ملت ایران بوجود می‌آورند؟

ایا باید در این میانه، ناظر صحنه سازی فرصت طلبانی باشیم که می‌خواهند دگر باره مکتب مرده ی عوامفریبی را رونق بخشند و با تحریک ریا کارانه احساسات پاکدلان، در ارکان وحدت ملی ما رخنه اندازند؟

اعتقاد دارم که اگر چنین کنیم و چنین بیندیشیم از وظایف ملی خود، آنهم در عصر رستاخیز غافل گشته‌ایم. ما باید بگوئیم و بگوش جهانیان برسانیم که دیگر ملت ایران بندهای استعمار را بپای ندارد، باید استعمارگران بدانند که زنجیرهای بندگی و بردگی که بپای ملت ما بسته بودند، دیر گاهی است که فرو ریخته و حلقه‌های ان از هم گسیخته است. (صحیح است)

ایران امروز، یک کشور گوشه گیر و بر کنار از مسائلی نیست که سیاست جهان را فصل می‌بندد. ملت ایران مطاع استعمار را بخوبی می‌شناسد ولی با اینهمه انکار نمی‌کند که هنوز هم هستند پاکدلانی که از دسایس استعمار بی خبر مانده‌اند.

اما همه بی گمان وطن پرست هستند. همه فدائی ایرانند و همه بایران و عظمت ایران عشق می‌ورزند. وظایف ملی ما حکم می‌کند که باین دوران سازندگی ارج بنهیم. دست آوردهای انقلاب ملی خود را با جان دل حفظ کنیم. مشکلات را بشناسیم و بحل منطقی آنها همت بگماریم. از کج سلیقگی و تکروی بپرهیزیم. قبول کنیم که مشکل هست، عیب هست، افرادی هستند که وظیفه ی خود را نمی‌شناسند و از مرزهای وظیفه آنسوترگام می‌نهند. اما همچنین قبول کنیم که اینهمه قابل حل و از میان برداشتن است، با شکیبائی و حوصله. با واقع بینی و درایت. با حسن وطن پرستی و وظیفه شناسی. چرا که شعار ملت ایران، در عصر رستاخیز چنین است: همه با هم برای ایران – بسوی فردائی فروزان تر – در جهت سازندگی ملی – برای دست یافتن بیک اقتصاد بدون نفت (آفرین) – با تکیه به نیرویهای ملی و با زوهای توانائی که چرخهای صنعت ایران را بگردش در می‌آورند – در سایه رهبری فرماندهی ژرف اندیش، آینده نگر و آفریننده که فلسفه ی ملیش برمبانی اخلاق نیک – بشر دوستی – صلح و امنیت جهانی و بخاطر هر چه شکوفا تر شدن فرهنگ و معنویت، در راه تعالی و عظمت انسانیت، شکل گرفته است .(احسنت)

- تصویب صورت جلسه روز سه شنبه (۵) اردیبهشت ماه ۲۵۳۷

۳- تصویب صورت جلسه روز سه شنبه (۵) اردیبهشت ماه ۲۵۳۷.

رئیس – راجع بصورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم سؤال از دولت بوسیله آقای غلامرضا اخلاقپور

۴- تقدیم سؤال از دولت بوسیله آقای غلامرضا اخلاقپور.

رئیس – آقای اخلاق پور فرمایشی دارید بفرمائید.

اخلاقپور – سؤالی است از دولت راجع به گرانی ارزاق عمومی تقدیم می‌کنم.

رئیس – سؤال بدولت ابلاغ می‌شود.

تقدیم سوال از وزارت اطلاعات و جهانگردی بوسیله آقای احمد بنی احمد

۵– تقدیم سوال از وزارت اطلاعات و جهانگردی بوسیله آقای احمد بنی احمد.

رئیس – آقای بنی احمد فرمایشی دارید؟

بنی احمد – سوالی است از وزارت اطلاعات و جهانگردی که تقدیم می‌کنم.

رئیس – سوال به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول موافقتنامه تامین اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری کره

۶- طرح گزارش شور اول موافقتنامه تامین اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری کره.

رئیس – وارد دستور می‌شویم، گزارش شور اول موافقتنامه تامین اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری کره مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۲ فروردین ماه ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماهر ۹۳۸۹۴ مورخ ۲۵۳۶/۹/۲۰ ارسالی از مجلس سنا مربوط بموافقتنامه تامین اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری کره که وصول آن در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۱۲/۱۶ اعلام و بشماره ۹۸۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه تامین اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری کره.

ماده واحده – موافقتنامه تامین اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری کره در زمینه تامین اجتماعی مشتمل بر یک مقدمه و نه ماده که در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ (۱۱ مه ۱۹۷۷) در تهران بامضاء رسیده تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود. مخبر کمیسیون امو خارجه – نیره ابتهاج سمیعی گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۷/۱/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه تامین اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری کره را مور درسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری وبهزیستی به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری و بهزیستی در جلسه ۲۵۳۷/۲/۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه تامنی اجتماعی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری کره را مورد رسیدگی قراداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تایید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری و بهزیستی – دکتر علی صدیق اسفندیاری.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است اقای دکتر ستوده بفرمائید.

دکتر ستوده – ریاست معظم مجلس شورای ملی همکاران ارجمند، بطوریکه استحضار دارند و در اثر توجهات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر و علاقه مخصوص حضرت رئیس جمهوری کره جنوبی روابط حسنه بین دو کشور برقرار می‌باشد و روی این اصل مبادلات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی استحکام یافته و دوستی کامل بین دو ملت موجود است و امروز حدود ده هزار کارگر ماهر براحتی در ایران مشغول انجام کارهای فنی می‌باشند و خدمات خود را بنحو شایسته‌ای انجام می‌دهند. این افراد و همچنین ایرانیانیکه در کشور کره جنوبی مشغول انجام وظیفه می‌باشند، احتیاج به حمایت‌های بیمه داشتند خوشبخنانه وسیله لایحه ایکه اکنون مطرح است این امر بخوبی انجام می‌شود و کارگران دو کشور می‌توانند با کمال دلگرمی بکار خود ادامه دهند.

بطوریکه در مسافرت اخیر مشاهده شد کارگران کره جنوبی بسیار جدی، با ایمان و وظیفه شناس می‌باشند بنحویکه مسئول قسمت ایرانی ساختمان پالایشگاهیکه شرکت ملی نفت ایران در سوال می‌سازد، اظهار می‌داشت، کارگران این کشور شبانه روز فعالیت می‌نماید تا بلکه پالایشگاه بموقع ساخته و بهره برداری شود.

ضمن تبریکات صمیمانه بکارگران عزیز ایرانی بمناسبت روز کارگر، امید است سطح مهارت و وظیفه شناسی آنان بحدی برسد که نه تنها احتیاجات کشور را برآورده سازند بلکه بسیار کشورها کمک نمایند. با تشکر.(احسنت)

رئیس – نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش و ابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش و ابلاغ به دولت.

رئیس – گزارش شور دوم موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۷/۱/۲۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۱۸۹۹ مورخ ۲۵۳۶/۱۱/۶ ارسالی از مجلس سنا مربوط به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش را که گزارش شور اول آن بشماره ۹۷۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عینا تایید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش.

ماده واحده – موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش مشتمل بریک مقدمه و چهارده ماده که در تاریخ ۱۷ اسفند ماه ۲۵۳۵ (۸ مارس ۱۹۷۷) در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور دوم از کمیسیون اطلاعات و جهانگردی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات و جهانگردی در جلسه ۲۵۳۷/۱/۲۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اطلاعات و جهانگردی – ایرج قادری.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزشی عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۲۵۳۷/۱/۲۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی – هرمز پیشوائی.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه ۲۵۳۷/۲/۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دوت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بنگلادش را مورد رسیدگی قراداد ومصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر – میراسد الله موسوی ماکوئی.

رئیس - ماده واحده مطرح است، نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات اخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم اجازه فروش عرصه خانه‌ها و باغها در اراضی واقع در آبخور سد محمد رضا شاه پهلوی و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم اجازه فروش عرصه خانه‌ها و باغها در اراضی واقع در آبخور سد محمد رضا شاه پهلوی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس – گزارش شور دوم اجازه فروش عرصه خانه‌ها و باغها در اراضی واقع در آبخور سد محمد رضا شاه پهلوی به کارگران کشاورزی وخوش نشینان و صاحبان اعیانی باغها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه و روز یکشنبه ۲۵۳۶/۱۲/۲۱ با حضور آقایان: هنرمندی معاون وزارت دادگستری و منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستائی لایحه شماره ۹۴۱۱۸ مورخ ۲۵۳۶/۹/۲۱ مربوط به اجازه فروش عرصه خانه‌ها و باغها در اراضی واقع در آبخور سد محمد رضا شاه پهلوی به کارگران کشاورزی و خوش نشینان و صاحبان اعیانی باغها، را که گزارش شور اول آن بشماره ۹۴۰ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد. اینک گزارش آن را بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۶/۱۲/۲۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به قانون اجازه فروش عرصه خانه‌ها و باغها در اراضی واقع در آبخور سد محمد رضا شاه پهلوی به کارگران کشاورزی و خوش نشینان و صاحبان اعیانی باغها، را مورد رسیدگی قرارداد و با مختصر اصلاحی که در جلسه روز ۲۵۳۷/۱/۲۹مورد تایید کمیسیون دادگستری قرار گرفت تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی- عزیز الله قوامی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۱/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به قانون اجازه فروش عرصه خانه‌ها و باغها در اراضی واقع در آبخور سد محمد رضا شاه پهلوی به کارگران کشاورزی و خوش نشینان و صاحبان اعیانی باغها، را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی را تایید و تصویب کرد.

این گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

رئیس – ماده اول قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- به وزارت کشاورزی و عمران روستائی اجازه داده می‌شود:

الف – عرصه خانه‌های کارگران کشاورزی و خوش – نشینان شهرکهائی را که در اراضی خریداری دولت واقع در آبخور سد محمد رضا شاه پهلوی در خوزستان احداث شده است به بهائی که خریداری شده نقدا یا به اقساط دهساله با بهره ایکه میزان آن در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد بصاحبان اعیانی خانه‌های مزبور بفروشد.
ب- عرصه باغهای واقع در اراضی خریداری شده مزبور را که قابل بهره برداری تشخیص گردیده است و اعیان آنها از صاحبان آنان خریداری نشده به ترتیب مذکور در بنده الف این ماده بصاحیان اعیان باغهای مزبور بفروشد.
ج – به کسانیکه در قراء قدیمی واقع در اراضی خریداری شده ساکن بوده وبرای سکونت آنها محلی در شهرک اختصاص داده نشده است تا هزار متر مربع از اراضی مزبور را درمجاهدت شهرک و یا از قطعاتی که برای احداث شهرک در نظر گرفته شده است برای احداث خانه مسکونی آنان به ترتیب فوق بفروشد.
تبصره – پرداخت کلیه هزینه‌های انتقال و مالیات و عوارض مربوط به زمین مورد معامله بعهده خریدار است.

رئیس – در ماده اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) نسبت به ماده اول رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت مشود. (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- زمینهائی که طبق مقررات این قانون واگذار می‌شود جز در مورد انتقال قهری قابل تفکیک و تقسیم نخواهد بود و این موضوع باید دراسناد انتقال قید شود.

رئیس – در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده دوم رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- تبدیل نوع استفاده از اراضی باغهای مذکور در این قانون بدون اجازه و موافقت وزارت کشاورزی و عمران روستائی ممنوع است.

رئیس - در ماده سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده سوم رای می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ – در صورتیکه فروش باغهای مندرج در بند ب ماده ۱ مانع اجرای برنامه‌های کشت و صنعت و بهره برداری از اراضی خریداری دولت تشخیص شود و یا مواردیکه مالکان باغها برخلاف ماده ۳ این قانون عمل کنند، وزارت کشاورزی و عمران روستائی می‌تواند حسب مورد اعیان باغها و یا عرصه و اعیان آنها را طبق ماده ۵۰ قانون برنامه و بودجه کشور تملک نماید.

رئیس – در ماده ۴ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) نسبت به ماده ۴ رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، ماده پنجم قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ – نحوه اجرای این قانون و شرایط و ترتیب فروش زمینها بموجب آئین نامه‌ای که از طرف وزارت کشاورزی و عمران روستائی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.

رئیس - در ماده ۵ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) نسبت به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شدکلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت باین لایحه باورقه اخذرای می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیها آقایان دکتر رئیسی و خورشید خوانده شد و در محل نطق اخذ رای بعمل آمد).

خانمها و آقایان آزموده – اربابی اناری – مهین افشار جعفری – بنکداپور – استانه‌ای – اردلان – الداغی – بنی احمد – تقوی لاریجانی – آشوریان – اسحقی کاهکش – الموتی – دکتر بهادری – تقی زاده منظری – آصف – اسحقی نژاد – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – عبدالهادی اقایان – طلعت اسدی – بهبهانی – بهره مند – آموزگار – فرخ لقا بابان – پارسا – پری اباصلتی – اسکوئی – پارسا مطلق – نیره ابتهاج سمیعی – اشرفی – باقرزاده – تربتی – دکتر اعتمادی – پزشکپور – توکلی – دکتر ابولهدی لنگرودی – اعظمی باوند پور – دکتر برومند – اجاق – افتخار – ملک تاج برومند – پزشکی – پیشوائی – اخباری – افتخاری – بزرگ زاده – پور بردباری – اخلاق پور – جهانشاه افشار بسیج خلخالی – پیر – ادیب مجلسی – سیف اله افشار – دکتر بقائی – یزدی – پیرزاده – تولائی زاده – دکتر چهرزادی – سید محمد جزایری – جعفری – خزیمه – دکتر رئیسی – سعادت قدس نیا – جلالیان – خسروی دارانی – دکتر رحمانی – سعیدی – جندقی – خلیل زاده شیرازی – رهیم زاده خوئی – سلیمی –جعفر جوادی – خورشید – سلیمانی – سعید جوادی – دکتر رشید یاسمی – دانشمند – رضوانی – سعادت فر – دانشی – رضوی نژاد صومعه سرائی – ویداد داودی – دکتر رفعت – سرهنگ زاده – درودی – رفعتی – دکتر ستوده – شادلو – حاتمی – دلخوش فومنی – سترک درمشوری – دولتی ریاضی – ستاری – شادمان ولوی – حریری – دهقان – ریگی – ساگینیان دهقان نژاد – زرگر زاده حاج باغلوئی – ذوالفقاری – راشدی – ساری اصلانی – سیفی اینانلو – ژاله ضرابی – سیدی – نوذر صاقی – دکتر ضیائی – دکتر فروزین – سید کلال – منصور صادقی – علی طباطبائی – سلیمانی – سواد کوهی – طرفی – عالمی – فرزان امیری – شریعت – عابدی – شریفی صحرائی – ظفری – دکتر عادلی رانکوهی – شهابی – صدر – طغیانی دولت آبادی – دکتر صدیق اسفندیاری – عاملی – فرهنگ بیگوند – شهرستانی – صدیق زاده – قدمی – عبداللطیف شیخ الاسلامی – عباس عطائی – قرائی – مهدی شیخ الاسلامی – عباس میرزائی – شیخ الاسلامی بانه – دکتر عدل – دکتر فیروزابادی – قاسم زاده – دکتر شیروانی – قدس ایران عدیلی – قاضی – صائب – مهین دخت صنیع – قراچورلو – لیقوانی – میرعرب رضی – واحدی – وشمگیر – قراگزلو شجاعی – لیوانی – لطیفه - وحیدی – قربانی نسبت – ماحوزی – متعالیه نائینی طبا – معینی چاغروند – قریشی مافی – ناظمی – میرزالو – وزیری – هاشمی میاندوآب – مانی فاطمه نجیمی نائینی – معینی قراگزلو- یگانه – کاسمی – دکتر نصیری – مظهری – هرزندی – مجتبائی – نصیری زادمملکشاهی – وکیل گیلانی – کاظمی – مجتهدی – دکتر مهر – فریده هاشمی – دکتر محققی – محمد خانلوی عشایری – معتضدی – یزدی – درخشنده کمالی آزاد – مجتبی نوری – منتطری – دکتر محمد کوشکی – محمد نوری – منصوریان – کهن – نوربخش دماوندی – دکتر منصور – دکتر کیان – عصمت مشائی – پروفسور یغمائی – محمدی دشتکی – کیوان – نوری اسفندیاری – معززی. (آراء داده شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۰۴ رأی.

رئیس - لایحه با ۲۰۴ رای موافق باتفاق اراء تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود. موافقین – خانمها و آقایانی: آزموده – اربابی اناری – مهین افشار جعفری – بنکداپور – استانه‌ای – اردلان – الداغی – بنی احمد – تقوی لاریجانی – آشوریان – اسحقی کاهکش – الموتی – دکتر بهادری – تقی زاده منظری – آصف – اسحقی نژاد – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – عبدالهادی اقایان – طلعت اسدی – بهبهانی – بهره مند – آموزگار – فرخ لقا بابان – پارسا – پری اباصلتی – اسکوئی – پارسا مطلق – نیره ابتهاج سمیعی – اشرفی – باقرزاده – تربتی – دکتر اعتمادی – پزشکپور – توکلی – دکتر ابولهدی لنگرودی – اعظمی باوند پور – دکتر برومند – اجاق – افتخار – ملک تاج برومند – پزشکی – پیشوائی – اخباری – افتخاری – بزرگ زاده – پور بردباری – اخلاق پور – جهانشاه افشار بسیج خلخالی – پیر – ادیب مجلسی – سیف اله افشار – دکتر بقائی – یزدی – پیرزاده – تولائی زاده – دکتر چهرزادی – سید محمد جزایری – جعفری – خزیمه – دکتر رئیسی – سعادت قدس نیا – جلالیان – خسروی دارانی – دکتر رحمانی – سعیدی – جندقی – خلیل زاده شیرازی – رهیم زاده خوئی – سلیمی –جعفر جوادی – خورشید – سلیمانی – سعید جوادی – دکتر رشید یاسمی – دانشمند – رضوانی – سعادت فر – دانشی – رضوی نژاد صومعه سرائی – ویداد داودی – دکتر رفعت – سرهنگ زاده – درودی – رفعتی – دکتر ستوده – شادلو – حاتمی – دلخوش فومنی – سترک درمشوری – دولتی ریاضی – ستاری – شادمان ولوی – حریری – دهقان – ریگی – ساگینیان دهقان نژاد – زرگر زاده حاج باغلوئی – ذوالفقاری – راشدی – ساری اصلانی – سیفی اینانلو – ژاله ضرابی – سیدی – نوذر صاقی – دکتر ضیائی – دکتر فروزین – سید کلال – منصور صادقی – علی طباطبائی – سلیمانی – سواد کوهی – طرفی – عالمی – فرزان امیری – شریعت – عابدی – شریفی صحرائی – ظفری – دکتر عادلی رانکوهی – شهابی – صدر – طغیانی دولت آبادی – دکتر صدیق اسفندیاری – عاملی – فرهنگ بیگوند – شهرستانی – صدیق زاده – قدمی – عبداللطیف شیخ الاسلامی – عباس عطائی – قرائی – مهدی شیخ الاسلامی – عباس میرزائی – شیخ الاسلامی بانه – دکتر عدل – دکتر فیروزابادی – قاسم زاده – دکتر شیروانی – قدس ایران عدیلی – قاضی – صائب – مهین دخت صنیع – قراچورلو – لیقوانی – میرعرب رضی – واحدی – وشمگیر – قراگزلو شجاعی – لیوانی – لطیفه - وحیدی – قربانی نسبت – ماحوزی – متعالیه نائینی طبا – معینی چاغروند – قریشی مافی – ناظمی – میرزالو – وزیری – هاشمی میاندوآب – مانی فاطمه نجیمی نائینی – معینی قراگزلو- یگانه – کاسمی – دکتر نصیری – مظهری – هرزندی – مجتبائی – نصیری زادمملکشاهی – وکیل گیلانی – کاظمی – مجتهدی – دکتر مهر – فریده هاشمی – دکتر محققی – محمد خانلوی عشایری – معتضدی – یزدی – درخشنده کمالی آزاد – مجتبی نوری – منتطری – دکتر محمد کوشکی – محمد نوری – منصوریان – کهن – نوربخش دماوندی – دکتر منصور – دکتر کیان – عصمت مشائی – پروفسور یغمائی – محمدی دشتکی – کیوان – نوری اسفندیاری – معززی.

- طرح گزارش شور اول الحاق ماده ۱۴۸ مکرر بقانون اصلاح ثبت اسناد و املاک مصوب ۲۵۳۱ شاهنشاهی

۹- طرح گزارش شور اول الحاق ماده ۱۴۸ مکرر بقانون اصلاح ثبت اسناد و املاک مصوب ۲۵۳۱ شاهنشاهی.

رئیس – گزارش شور اول الحاق ماده ۱۴۸ مکرر بقانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۷/۱/۲۹ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۱۱۵۵۷ مورخ ۲۵۳۷/۱۲/۲۸دولت مربوط به الحاق ماده ۱۴۸ مکرر بقانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) را که در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۶/۱۲/۲۸ تقدیم و به شماره ۹۹۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد. لایحه قانون الحاق ماده ۱۸ مکرر بقانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی)

ماده ۱۴۸ مکرر –

الف – در مورد ماده قبل و ماده ۴ قانون متمم قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) وجود سند عادی انتقال زمین از طرف متقاضی ثبت یا قائم مقام او و همچنین انتقال ملک بموجب سند عادی یا رسمی بنحو مشاع و تصرف بنحو مفروز و یا انتقال از طرف بعضی از مالکین مشاعی مانع رسیدگی هیئت‌های مذکور در ماده ۱۴۸ قانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۵۱(۲۵۳۱ شاهنشاهی) و ماده ۴ قانون متمم قانون ثبت مصوب سال ۱۳۵۴ (۲۵۳۴ شاهنشاهی) نخواهد بود. بدیهی است درصورت وجود سند انتقال بمیزان سهم انتقال دهنده موجبی برای محکومیت صاحب اعیان به پرداخت قیمت عرصه با احرت المثل نخواهد بود.
تبصره – در صورتیکه سند عادی مورد تردید یا انکار یا ادعای جعل واقع شود هیئت، طرفین را بموجع قضائی هدایت می‌کند. دادگاه طبق قسمت اخیر ماده ۱۴۷ قانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک رسیدگی و حکم مقتضی صادر خواهد کرد.
ب – مهلت مقرر در تبصره یک ماده ۱۴۸ قانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و تبصره یک ماده قانون متمم قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب سال ۱۳۵۴ (۲۵۳۴ شاهنشاهی) از تاریخ اجرای این قانون ۳ سال تمدید می‌شود.
ج – وزارت دادگستری می‌تواند از تاریخ تصویب این قانون ظرف ۳ سال اجرای مقررات ماده ۱۴۸ قانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک و ماده ۴ قانون متمم قانون ثبت اسناد و املاک و مفاد بند الف این قانون را در نقاط دیگر کشور که شرایط مشابهی با شهرهای مندرج در مواد فوق الذکر داشته باشند به کمیسیون‌های دادگستری مجلسین پیشنهاد نماید.

کمیسیون‌های دادگستری مجلسین مهلت‌های تقدیم دادخواست را در هر مورد که حداکثر سه سال خواهد بود تعیین می‌نماید.

مخبر کمیسیون دادگستری – حسین اسکندری.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است اقای مظهری بفرمائید.

مظهری – بنده از دولت تشکر می‌کنم که تقاضای ما را بالاخره قبول کردند و تایید فرمودند و این لایحه الحاق ماده ۱۴۸ بقانون ثبت اسناد را بمجلس آوردند و جای خوشوقتی است که سازمان ثببت اسناد خودش پیشقدم شده است برای تسری دادن این قانون در نقاط دیگر و این نشان دهنده واقعیت مدعای ما است که موجب تصویب این قانون شد و خوشبختانه در جاهائی که عمل شد و مخصوصا در شهر ما که خود من ناظر و شاهد آن بودم نتایج بسیار خوبی داشت ونشان داد که وقتی قانون بر مبنای واقعیت‌های عینی تدوین می‌شود و ببتصویب می‌رسد و با توجه به نیازهای مردم به تصویب می‌رسد اثرات خوبی خواهد داشت و مایه افتخار هم هست، با توجه باینکه اسناد عادی را ثبت اسناد پذیرفت برای صدور سند مالکیت من با تحقیقی که در استان خودمان کردم حتی یک مورد هم پیدا نشد که کسی بر خلاف حق از این راه حل قانونی خدای نکرده سوء استفاده کرده باشد، مشکلات مردم حل شد و همه صاحب سند مالیکت شدند. من اینجا دو نکته راعرض می‌کنم اول تشکر کردم از حل این مشکل ولی یک مشکل دیگر هم جناب هنرمندی هنوز هست، و آن مشکل این است که در ماده ۱۴۸ مربوط بتصرف و ایجاد ساختمان در سال ۱۳۵۰ در قانون پیش بینی شده و واقعیت این است که الان موارد بسیاری در کمیسیون مطرح بود و خود بنده از یک نفر قاضی که در کمیسیون بودشنیدم که مشکلاتی هست و ان مسئله اتمام کار بنا در اول فروردین ۱۳۵۱ می‌باشد که مشکلاتی ایجاد کرده و کار بکارشناسی کشیده و مسائل دیگری هم در این زمینه وجود دارد بحث اینجاست که اگر این قانون نتیجه خوب داشته که خود شما هم تایید می‌کنید این مساله را هم بصورتی حل کنید که وضع موجود را برسمیت بشناسید ولی آقای هنرمندی اگر این وضع در آینده سروسامانی پیدا نکند این وضع ادامه پیدا خواهد کرد چون مردم احتیاج به ساختمان و نیاز به تفکیک اراضی دارند نباید مشکلاتی سرراهشان باشد وقتی که شاهنشاه به زرند تشریف فرما شدند مطالبی بشرف عرضشان رساندم که اینجا ۹۰ درصد از سندخانه‌ها بسم اللهی است و وقتی توضیح دادم که سند بسم الهی چی هست شاهنشاه تعجب فرمودند و اظهار خوشوقتی کردند که چقدر مردم نسبت بهمدیگر اعتماد و اطمینان دارند که با یک یادداشت خصوصی معامله می‌کنند. البته پیشنهادی داده‌ام که ضمن تشکر مجدد از دولت و وزارت دادگستری و سازمان ثبت امیدوارم در کمیسیون این مسئله مورد عنایت قرار بگیرد و با یک واقع بینی این مشکل را حل کنیم و برای آینده فکری بکنیم البته وقتی راه حلی وجود دارد بدنبال آن می‌رود ولی خوب چاره‌ای نیست مگر اینکه تسهیلاتی فراهم شود که مسلما فراهم خواهد شد بخصوص برای شهرها و روستاهای بهم پیوسته. کسی که می‌خواهد زمینی و خانه بخرد علاقمند اسست که سند داشته باشد باید کاری کرد و تسهیلاتی فراهم نمود که اینکار از طریق قانونی عملی باشد تا مشکلاتی بوجود نیاید متشکرم.

رئیس – آقای دکتر فروزین بفرمائید.

دکتر فروزین – ریاست محترم، همکاران عزیز از فرصعت خواستم استفاده کنم وراجع بوضع ثبت اسناد در کشور و بخصوص حوزه انتخابیه خودم صحبت کنم، از دوست عزیزم جناب آقای هنرمندی که در اینمورد یک مرتبه از ایشان تقاضا کردم و متاسفانه هنوز این کار انجام نشده است بخواهیم که باین مساله توجه خاص بفرمایند گرفتن سند جناب آقای هنرمندی برای همشهریهای بنده شمیرانی‌ها فوق العاده سخت است بعقید من اگر یک روز بتوانیم بعد از ماهها دویدن یک سند بگیریم باید یک جشن برپا کنیم و آنرا یک موفقیت و پیروزی بزرگ بحساب بیاوریم. عرض کنم که اگر کسی بخواهد زمینش را بفروشد یا به مساله‌ای تخصیص بدهد باید برابر نامه‌ای که ثبت می‌دهد به جنلگبانی و منابع طبیعی و شکاربانی و آبخیزبانی برود بینند در داخل حریم منابع طبیعی است یا شکابانی یا در قسمت مربوط به حریم رودخانه است! خواهش می‌کنم دستور بدهید که یک نقشه‌ای در اداره ثبت شمیران نصب کنند تا مناطق مشخص شوند و خود رئیس اداره ثبت که مورد وثوق و اطمینان شما است ببیند در داخل حریم منابع طبیعی است یا شکاربانی. در اینصورت نمی‌شود که اول یک ماده دنبال گرفتن موافقت منابع طبیعی برود و بعد بدنبال موافقت شکاربانی یا جنگلبانی، ووقتی نامه دوم را می‌گیرد که می‌بیند یک ماه اول گذشته است و ملاحظه میفرمائید که این استعلام‌ها فقط یک ماه دارای اعتبار است و عرض کردم وقتی آخرین استعلام بدستش می‌رسد مدت یکماه استعلام اولیه گذشته و از درجه اعتبار ساقط است. مساله مهمتر که می‌خواهم توجه بفرمائید در حوزه انتخابیه من شهر فرحناز است که تا چند سال پیش ده بوده ولی حالا شهر شده است و مردم می‌خواهند در این جا برای خودشان خانه بسازد. برای اینکه بتوانند خانه بسازند باید پروانه ساختمان بگیرند و برای گرفتن پروانه ساختمان، باید سند مالکیت ماه‌ها و ماه‌ها بطول می‌انجامد با کمال تاسف با وجودیکه بنده بارها این مساله را تذکر داده‌ام هنوز ترتیب اثر نداده‌اند و یکی از اشکالات عمده مردمی است که در شهر فرحناز زندگی می‌کنند. و ما که با تهران گزائی مبارزه می‌کنیم دقت بفرمائید که در این شهرهای اطراف تهران مشکلاتی برای مردم ایجاد نشود که مجبور شوند بتهران بیایند. ما در اینگونه مناطق برای مردمی که می‌خواهند ساختمان بسازند، آنقدر مشکلات فراهم می‌کنیم که ناچار برای گرفتن یک سند مالیکت یا یک پروانه ساختمان کارشان ماه‌ها بطول می‌انجامد و عاقبت هم باید برای انجام کار به تهران بیایند تقاضا می‌کنم بذل صحبت و عنایت بفرمائید و دستور بدهید در اداره ثبت یک گروه اختصاصی برای تنظیم اسناد مالکیت و پرونده‌های مردم روستاهای شمیران، اعزام شوند و مشکل مردم را حل کنند، متشکرم.

رئیس – نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها واقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در لایحه الحاق ماده ۱۴۸ مکرر بقانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مهلت مقرر درماده مذکور از اول فروردین ماه سال ۱۳۵۰ به فروردین ماه سال ۲۵۳۷ اصلاح شود.
با احترام – علی اصغر مظهری.

رئیس – لایحه وپیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح سؤال آقای علی اصغر مظهری از وزارت بازرگانی

۱۰- طرح سؤال آقای علی اصغر مظهری از وزارت بازرگانی.

رئیس – سؤال اقای مظهری از وزارت بازرگانی مطرح است آقای مظهری بفرمائید.

مظهری – اجازه بفرمائید اول نماینده اول نماینده دولت مطالبشان را بگویند، بعدا بنده اگر لازم بود مطالبی عرض خواهم کرد.

رئیس – جناب آقای اهری بفرمائید.

کریم اهری - (معاون وزارت بازرگانی). با کسب اجازه از مقام معظم ریاست دوست بسیار عزیزم جناب مظهری در تاریخ ۳۶/۱۱/۱۱ طی چهار ماده ا وزارت بازرگانی درمورد سردخانه‌های کشور سؤال کردند که در تاریخ ۳۶/۱۲/۷ وزارت بازرگانی جواب لازم را تهیه کرد ولی چون در آن موقع لایحه بودجه در دستور مجلس بود امروز فرصتی شد تا بنده این پاسخ رابعرضتان برسانم. واقعا بنده سپاسگزار و متشکر از ایشان هستم. در برنامه ایکه دولت در اولویت قرارداده موضوع رسیدگی ببه این قبیل مسائل است که ایشان ما را راهنمائی و یاری کردند و اطمینان دارم با رسیدگی هائی که ازمدتها پیش شروع شده نتیجه قطعی را صادقانه و باصراحت به عرض مجلس شورای ملی خواهیم رسانید. ولی پاسخی که تهیه شده و با مدارک مستند در اینجا هست، این را هم برای استحضار مجلس محترم شورای ملی بنده عرض می‌کنم. پیرو بررسی رهنمودها و خطوط کلی …

رئیس - اقای اهری چون فرمودید هر وقت نتیجه بررسیهایتان تمام شد پاسخ لازم را خواهید گفت بنابراین توضیح بیشتر را ببعد موکول بفرمائید. اقای مظهری بفرمائید.

مظهری – اجازه بفرمائید رسیدگیهاشان را بکنند من هم همانموقع جواب خواهم داد.

- بیانات بعد از دستور اقایان: محمد علی آموزگار – علی اصغر مظهری – دکتر محمد ستاری – محسن پزشکپور

۱۱- بیانات بعد از دستور اقایان: محمد علی آموزگار – علی اصغر مظهری – دکتر محمد ستاری – محسن پزشکپور.

رئیس – آقای محمد علی آموزگار بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند تشریف بیاورید.

محمد علی آموزگار – همانطوری که همکار محترم باستحضار رسانیدند روز یکشنبه دهم اردیبهشت ماه (پرپروز) موکب مبارک شاهنشاه آریامهر با جلال و شکوه هر چه تمامتر به بندرعباس مرکز استان هرمزگان نزول اجلال فرمودند.

در فرودگاه هزاران نفر نمایندگان گروههای مختلف مردم در مراسم استقبال شرکت کرده بودند و از طرف نیروی دریائی شاهنشاهی تشریفات رسمی بعمل آمد.

استاندار و شهردار خیر مقدم عرض کردم و از پیشرفت‌های منطقه و شهرگزارش لازم بعرض رسانیدند.

درصف روحانیون اقای سید عبدالرحیم خطیب ضمن دعای سلامتی به شاهنشاه و خاندان جلیل سلطنت گفتند که بموجب دستور قران شاه او لولا وظل الله است و بر هر مسلمانی واجب است که از خط مشی و دستورات سلطان وقت متابعت نماید بخصوص شاهنشاه آریا مهر که از پادشاهان عادل و خیرخواه و با ایمان و انسان دوست عهد ما هستند (صحیح است) سایر مدرم بندرعباس مانند سفرهای دیگر در تمام مسیر موکب ملوکانه با کف زدنهای شدید و ابراز احساسات فوق العاده از شاهنشاه تجلیل کردند و صدای جاوید شاه آنی قطع نمی‌شد.

این پیوند ناگسستنی میان شاه و ملت از خصایص نظام شاهنشاهی ایران است که دین مبین اسلام هم تایید نموده است.

دو هزار و پانصد سال است که ایرانیان با شاهنشاهان خود هم بستگی دارند سر بقای ایران و عظمت آن در این یگانگی نهفته است و هیچ قوه و قدرتی نمی‌تواند که ان را بگسلاند. اهالی بندرعباس که تا چند سال قبل حتی آب خوردن نداشتند و هر محکوم تبعیدی را به محل آنها می‌فرستادند وقتی می‌بینند که در مدت بسیار کوتاهی بفرمان شاهنشاه آریا مهر بندر مترو که آنها بصورت یکی از بنادر معتبر و مهم خاور میانه درآمده و اینهمه طرحهای بزرگ در آن اجرا شده یا در حال اجراء شده یا در حال اجراء است باید مسرور و سپاسگزار و دعاگو باشند مخصوصا که می‌بینند در هر یک از سفرهای شاهانه خیر و برکت بیشتری نصیب آنان شده است .(صحیح است).

شاهنشاه آریا مهر در طی دو روز اقامت خود در بندرعباس از تاسیسات نظامی و مجتمع کارخانجات نیروی دریائی شاهنشاهی و اسکله‌های جدید بازدید فرمودند و از لوحه یاد بود مجتمع کارخانجات نیروی دریائی شاهنشاهی برده برداری کردند.

تردیدی نیست که تاسیسات مذکور و یا آنچه در آینده از نظر نظامی در سواحل و بنادر خلیخ فارس و بحر عمان بوجود خواهد آمد از پروژهای دفاعی و حفاظتی مرز بوم کشور است. (صحیح است).

در دنیای پراز تشنج امروز همانطوریکه بارها اعلیحضرت همایونی فرموده‌اند نمی‌توان به اتکاء دیگران زندگی کرد هر ملت و هر کشوری باید بخودش متکی باشد و بهمین جهت ملت ایران به پیروی از سیاست مستقل ملی که فرماندهی عالی مملکت ترسیم فرموده و رهبری می‌فرمایند باید همیشه در حال مراقبت و آماده دفاع از حدود و ثغور کشور باشد .(صحیح است)

همه می دانند که راه آبی خلیخ فارس و تنگه هرمز برای ما و جهان اهمیت حیاتی دارد و ما وظیفه داریم که نگذاریم کوچکترین خللی به این شاهراه بزرگ و دوراندیش خود و مراقبت و فداکاریهای نیروهای مسلح شاهنشاهی و پشتیبانی فرد فرد مردم وطن پرست و غیور ایران این وظیفه مهم و حساس را روز بروز هر چه بهتر و بیشتر انجام داده و خواهیم داد (احسنت) تمرین و مانورهای نظامی در آبهای خلیخ فارس و دریای عمان که هر ساله از طرف نیروی دریائی شاهنشاهیی در حضور شاهنشاه آریامهر برگزار می‌شود و در این سفر هم برگزار گردید مؤید آمادگی قوای ایران ببرای دفع هر گونه مخاطرات احتمالی و ایجاد آرامش و پاسداری صلح و ثبات منطقه می‌باشد .(صحیح است) دیروز نیروگاه عظیم برق بندرعباس که در دست ساختمان است از طرف اعلیحضرت همایون مورد بازدید واقع شد طبق گزارش وزیر نیرو و مسئولین توانیر این نیروگاه شامل چهار واحد ۳۲۰ مگا واتی می‌باشد که واحد اول آن تا شهریور سال جاری آماده بهره برداری خواهد بود واحد دوم آن در بهمن ماه همین سال و دو واحد دیگری یکی در سال ۲۵۳۸ و دیگری در اوائل سال ۲۵۳۹ شاهنشاهی تمام و آماده می‌گردد با اجرای این پروژه بزرگ علاوه بر تامین برق استان هرمزگان نیروگاه مزبور قادر خواهد بود که به شبکه سرتاسری کمک‌های زیاد مؤثری بنماید.

در بندر عباس پروژه‌های مهم دیگری مثل کارخانه فولاد سازیو تعمیرات کشتی در حال اجراء است چند هزار نفر کارگر مشغول کار هستند که با استفاده از فرصت روز کارگر بهمه آنان و سایر کارگران عزیز تبریک می‌گویم. بدون شک از برکات وجود شاهنشاه و علاقه معظم له اینهمه آبادی در بندرعباس و سایر نقاط مملکت بوجود آورده است و لذا لازم میدانم که از طرف خود و سایر همکاران محترم و عموم مردم استان هرمزگان بپاس اینهمه عنایات و الطاف شاهانه سپاسگزاری نمایم و از درگاه پروردگار سلامتی ذات اقدس همایونی و خاندان جلیل سلطنت را خواستار شوم .(احسنت).

رئیس – آقای مظهری بفرمائید.

مظهری – جناب آقای رئیس همکاران محترم، استحضار دارید که در چند روز اخیر در شرق کشور ما افغانستان وقایعی اتفاق افتاده آنچه من از وقایع افغانستان اطلاع دارم مبتنی بر نوشته روزنامه‌ها وخبرهائی است که خبرگزاریها منتشر کردند و در جراید چاپ شد. آنچه هم در اینجا عنوان خواهم دارد و بموقع نظر خود را در مورد وقایع افغانستان بهر صورت خواهد داد. من آنچه در اینجا عنوان می‌کنم بر کنار از هرگونه تعصبی است نسبت به آنان که هیئت حاکمه قبلی کشور افغانستان بودند ویا نسبت به کسانی است که در حال حاضر هیات حاکمه آنجا هستند. ولی برداشتی با توجه به آنچه که خودم میدانم و معتقدم که همکاران محترم کم و بیش استحضار دارند در اینجا عنوان می‌کنم. من بعنوان یک انسان از قتل و خونریزی‌های افغانستان متاثر شدم ومطمئن هستم که هر کدام از شما و همه انسانها از کشتار هر انسانی از کشتار هر انسانی متاثر و نارحت می‌شویم خواه در ویتنام خواه در افغانستان خواه در افریقا و خواه در اروپا باشد (صحیح است – احسنت) همه ما بعنوان یک انسان متاثر می‌شویم که گروهی از همسایگان ما، از هم کیشان ما و بقولی از هم زبانان مادر ابن وقایع کشته شدند و نتیجه آنکه بنابنوشته روزنامه‌ها و خبرنگزاریها یک حکومت و دولت مارکسیست، سرنوشت افغانستان را بدست گرفت. من قصد بحث و گفتگو و مداخله در امور داخلی هیچ کشوری را ندارم ولی اگر در آنسوی قاره افریقا هم اتفاقی بیفتد مسلما در سراسر دنیا اثر می‌گذارد جه برسد که در زیر گوش ما و در کشور هم کیش و هم وجوار ما افغانستان این اتفاق افتاده باشد. برداشتی که من می‌خواهم بکنم و واقعا مرا متاثر کرد و دیشب و امروز صبح در روزنامه‌ها دیدم و باز بدنبال خبر وسیع تری در این زمینه می‌گشتم این بود که در این روزنامه‌ها مسئله اعدام یکی از رهبران بزرگ اسلامی را در افغانستان بدست مارکسیست‌ها نوشته بودند. همکاران محترم استحضار دارند که همیشه در موقع طرح مسئله مارکسیست اسلامی عرض می‌کنم که مارکسیست اسلامی اصلا معنی ندارد برای اینک ترکیب مارکسیست بادین اصولا عملی نیست (یکی ازنمایندگان – مثل ترکیب آب و آتش) و یک مسلمان هرگز نمی‌تواند یک اندیشه مارکسیستی داشته باشد و یک مارکسست بهیچ عنوان دارای معتقدات دینی و مذهبی نیست این یک واقعیتی است که دنیای دانش و مذهبی نیست این یک واقعیتی است که دنیای دانش و بینش به آن اعتقاد دارد و مسئله‌ای نیست که بشود پنهان کرد. این مطلی نیست که بشود پنهان کرد. این مطلبی نیست که بشود آنردا در پوشش الفاظ و بازی با کلمه بگونه‌ای محو کرد (صحیح است – احسنت) همانطور که گفتم اصلا این دو کلمه با هم نامتجانس هستند، و دین هرگز نیتواند با مارکسیست کنار بیاید مارکسیست هرگز نمی‌تواند با دین هماهنگی داشته باشد (دانشی – جناب مظهری نتیجه تسلط کمونیستها و مارکسیست‌ها قتل عام علمای دین حجا می‌خواستم نتیجه گیری کنم و آن این است که این دو ضد هم هستند ولی وقتی به کمین ملتی می‌نشیند، وقتی در کمین جامعه‌ای می‌نشیند به هر لباسی در می‌آید و بهر عنوان و بهرست آویزی متوسل می‌شود و در صفوف آن مردم خودش را جا می‌زند. این یک تاکتیک تازه‌ای است که کمونیستها در چهار گوشه دنیا پیش گرفته‌اند. این همان مسئله‌ای است که من هنگام طرح برنامه دولت جناب آموزگار در این جا تذکر دادم و هشدار دادم که مراقب کمونیستها باشید حتی آنان که ماسک وطن پرستی به چهره می‌زنند و عابد و زاهد و مسلمان می‌شوند و آنانکه به لباس دین در می‌آیند و خودشان را پشت سر دین و روحانیت قایم می‌کنند اینها هرگز نمی‌توانند برای مملکت مؤثر باشند بلکه دشمن این مملکت هستند این‌ها در آرزوی نابودی مملکتند ولی آرزویی است که به گور می‌برند. ما ایرانی هستیم. با ایرانی مسلمان و با شیعه متعهد نمی‌شود بازی کرد ولی نباید هم خیلی بخودمان اطمینان داشته باشیم و از این مسئله فارغ باشیم باید هشیار باشیم، باید روحانیت ما توجه بکند که مارکسیست چه می‌کند روحانیت؟ مارکسیت درافغانستان با روحانیت چه کرد! اگر کسانی خودشان را به روحانیت نزدیک می‌کنند این‌ها دشمن روحانیت و دین و ایران هستند، باید باین مسئله توجه کند هم دین هم روحانیت، هم دولت و هم ملت، چون دشمن به لباس مختلفف در می‌آید این دشمن کینه توز از درهای مختلفف وارد می‌شود (صحیح است) ما باید دشمن را بشناسیم، باید آگاه باشیم و بصفوف خود راهش ندهیم. بخودمان رحم کنیم، به بچه‌های خودمان رحم کنید. دو هزار سرباز را در افغانستان کشته‌اند. این سربازها از کجا آمده بودند؟ اینها بچه دهقان و بچه کارگر بودند (سیفی – از افراد عائی وزن و بچه‌ها هم خیلی کشته‌اند !) اینها افرادی بودند که در این جامعه زندگی می‌کردند و با کسی کاری نداشتند. ولی بین گروه‌های مارکسیست اصلا این مسائل مطرح نیست، برای این فرقه و این گروه مطلب تازه‌ای نیست که من اینجا عنوان کنم. این چیزی است که بارها از طرف رهبران آنها عنوان کنم. این چیزی است که بارها از طرف رهبران آنها عنوان شده است. بروید بخوانید منشات رهبر بزرگشان را که وقتی در مورد کشتارها از او می‌پرسند می‌گوید: برای من این کشتارها اینقدر مهم نبود، مهم این بود که هزاران نفر از هم ر زمان خودمان را ناچار شدیم در یک تصفیه قتل عارم کنیم این صحبت استالین است، این ایدئولوژی است این چیزی است که دنیا دارد می‌بیند و همه ما داریم می‌بینیم هر کس اهل مطالعه باشد می داند و الان دوست عزیز ما جناب آقای قاضی قسمتی از منشات مارکس را عنوان کرد اینها یک واقعیتی است که باید توجه داشته باشیم به این صورت که دشمن لباسش را عوض می‌کند، وقتی شما را بدون لباس ژاکت را می‌پوشید این مارکسیست‌ها هیچ چیز برایشان مهم نیست، به هر لباسی که لازم باشد می‌روند و می‌پوشند برای این که وارد آن اجتماعی که می‌خواهند بشوند، دولت و روحانیت ما باید توجه داشته باشد، البته روحانیت مورد احترام همه ماست و کدام مسلمان واقعی است که به روحانیت احترام نگذارد (یکی از نمایندگان – البته به روحانیت واقعی) اگر چیزی غیر واقعی باشد که روحانیت نیست بنده وقتی صحبت از روحانیت روحانیت می‌کنم به معنی واقعی کلمه است (احسنت) کمونیست هم آن لباس را می‌پوشد،. به یکی از مقامات روحانی گفتند که یک در این لباس را دزدی کرده بگوئید دزدی این لباس را پوشیده، بهرحال من امیدوار هستم و هشدار می‌دهم که ما در فضای کنونی جناب آقای رامبد به یک وحدت و پیوستگی بیشتری احتیاج داریم البته من اعتقاد ندارم که این همبستگی و وحدت حتما لازمه اش خفقان و سکوت است، نه آن خفقان و سکوت خطرش بیشتر است، ما بسیاری از خطرات دموکراسی را بجان می‌خریم ولی حاضر نیستیم که خفقان را تحمل کنیم وباید حکومت حکومت خانواده باشد و در پناه قانون گفت و شنود کنیم و اگر مسئله‌ای داریم بین خودمان حل کنیم و یک رهبر معتقد و مسلمان و توانا و ایران پرستی داریم و همه ما به او معتقد و مؤمن هستیم پس ما یک نکته مشترک داریم و به یک اصل معتقد یم حالا اگر در مسائل اجتماعی اختلاف نظرها و اختلاف سلیقه هائی هست باید بنشینیم و بحث و گفتگو کنیم ولی این بحث و گفت وشنود معنیش آن نیست که در صحنه خیابانها کشت و کشتار و جنگ و سوختن و شکستن و بمب گذاشتن باشد و بعد هم تشکیل کمیته انتقام و مداخله گروهای مختلف اصولا این کارها چه ضرورتی دارد؟ جناب آقای رامبد دولت باید مجری قانون و اعمال کننده قانون باشد، خوشبختانه در مملکت ما خبری نیست، بنده و شما میدانیم که اگر دولت بخواهد اعمال زور بکند ۲۴ ساعته می‌تواند ولی مصلحت نیست، نباید بکند و این خواست شاهنشاه است واین ضرورت زمان است باید آزادی وجود داشته باشد ولی به این صورت نباید باشد که گروهی راه بیفتند فلان جا را آتش بزنند و یک دسته‌ای گروه انتقام درست کنند ما برای تمام این مسائل قانون داریم و دولت باید اعمال کننده این قوانین باشد و دولت باید مداخله کند و ما محکوم می‌کنیم آشوبگران را از هر گروه و دسته‌ای که باشند و همانطور که اینجا عنوان شد بنده و شما که از قتل یک بچه افغانی متاثریم چطور از کشتن یک پاسبان ایرانی متاثر نشویم؟ مگر آن پاسبان چه کرده جز اینکه پاسداری کرده و شبها قدم زده که ما راحت بخواییم ما مسلما از قتل یک پاسبان متاثر می‌شویم، از قتل یک سرباز متاثر می‌شویم و اگر درخانه کسی هم بمب بگذارند متاثر می‌شویم اینها مسائلی است که دولت باید با توجه به می‌شویم اینها مسائلی است که دولت باید با توجه به قوانینی که در اختیار دارد جلوگیری بکند، اعمال قانون بکند، نظارت بکند، از همه مهمتر این نکته را تاکید می‌کنم که همانقدر که مقدسات ملی ما مورد احترام است مقدسات مذهبی و روحانیت ما هم مورد احترام می‌باشد، من عرض کردم روحانیت ما باید توجه کند که دشمن در خانه اش رخنه نکند، نگذارد از حسن نیت او، از عقیده محکم او در مبارزه با فساد سوء استفاده کند و کار به جاهای باریک بکشد و پیشنهاد می‌کنم باید حریم حرمتها را حفظ کنیم ما مسلمانیم رهبر ما هم مسلمان اسست، بردارید کتابهای شاهنشاه را بخوانید، شاید صدجا مسئله اعتقادات مذهبی معظم له به صور مختلف مطرح است، شاهنشاه که نمی‌خواهد تظاهر کند ولی از بسیاری از منشاتش معلوم است و آدم احساس می‌کند که متکی به خدا است، با چنین پادشاهی. با چنین فضائی ما باید مسائلمان را جناب رامبد خودمان حل کنیم برای اینکه دشمن بهره نگیرد، ما باید مسائلمان را واقع بینانه حل کنیم اگر من صحبت مبارزه با فساد را می‌کنم مگر شما نمی‌کنید جناب رامبد؟ مگر فقط من می‌توانم بگویم مدعی مبارزه با فساد هستم خود دولت هم این را می‌گوید، مدعی مبارزه با فساد هستم خود دولت هم این را می‌گوید، خود دولت هم راعتقاد دارد تا جائی که من میدانم خود جناب آموزگار هم تکیه کلامش مبانی اسلامی و عرفانی است، همه ما مسلمان هستیم و همه می‌خواهیم با فساد مبارزه کنیم، ولی این نیروها را مجتمع کنیم و به مععنی واقعی با فساد مبارزه کنیم نه با الفاظ ما جناب رامبد باید زمینه تارسائی‌ها را از بین ببریم و در صد همه اش مبارزه با فساد تبعیض است که دشمن بهره می‌گیرد با این نابسامانیها مبارزه کنید والا مسئله کلی وجود ندارد، من با گروه‌های مختلف مردم صحبت کردم، دراصول همه موافقند، فقط در مسائلی اختلاف سلیقه هست که قابل گفتگو و حل کردن است، چرا بیهوده خودمان درگیر می‌شویم که خدای ناکرده باصول لطمه بخورد، من معتقدم که همه مردم ایران مسلمان و وطن پرست و شاهدوست و ایران پرست هستند (احسنت) خوب در چار چوب این اصول اگر مسائلی داریم چرا خودمان ننشینیم و حل کنیم و چرا جبهه بگیریم، چه دولت درمقابل گروهها و چه گروهها در مقابل دولت، مگر دولت چیست و کیست؟ و بخصوص مجلس ایران، من روی نکته تکیه می‌کنم که باید در تمام این ماجراها مجلس ما بی طرف و صاحب نظر باشد چون مجلس ما برگزیده اکثریت ملت ایران است و برای ما همه گروهها مطرح است نباید مجلس ار بکشانیم آنطرف و سنگ گروه خاصی را بسینه بزنیم (صحیح است) بنده اطمینان دارم که گروههای وطن پرست ما، روحانیون ما جامعه روشن فکر ما آگاهتر از ان هستند که بدشمن و به کمونیست که دشمن وطن ما است من این را سالهاست که در مجلس می‌گویم، فرصت بدهند که در صفوفشان رخنه کنند ولی می‌گویم آنچه در افغانستان گذشته است یک تابلوی عجیب و غریبی بود یک تابلویی بود که باید بآن توجه بکنیم و برداشت کنیم واز ان که اینهایی که تا دیروز مسلمان بودند یکشنبه چه شد کمونیست شدند! روز اول که کودتا در افغانستان شد صحبت از اسلام یار و اسلام پناه بود ولی ۴۸ ساعت بیشتر طول نکشید، برای اینکه در پناه همان اسلام یار و اسلام پناه‌ها شاید همان گروهها هم ندانسته کمک کردند باینکه این نهضت پیروز شود ولی ۴۸ ساعت بیشتر فرصت نبود و بعد از ۴۸ ساعت اولین گروهی را که دستگیر کردند همان گروه بودند برای اینکه صاحب دین، صاحب مذهب، و وطن پرست نمی‌تواند کمونیست باشد، تصفیه اش می‌کند برای آنها از آب خوردن خیلی راحتر است من وارد این بحث نمی‌شوم ولی خبرهائی که امروز صبح در روزنامه خواندم واقعا تاثیر انگیز بود اینها مسائلی است که هشدار دهنده و بیدار کننده است باید توجه کنیم ما باید وحدت ملی مان را وحدت شیعی مان را که در دنیا منحصر بفرد است حفظ بکنیم و محترم بشماریم و ما بیک همبسیتگی در این دنیای آشفته که در چهار سوی مرزهایمان دشمن بکمین نشسته است نیاز داریم مملکتی که پیشرفت و توسعه داشته باشد طعمه کمونیست نمی‌شود، مملکتی که مردمش با موکراسی زندگی بکنند کمونیست نمی‌شود، مملکتی که مردمش در رفاه و آسایش باشند کمونیست نمی‌شود آنها طالب این چیزهای خیر نیستند باتمام قدرتشان تلاش می‌کنند جلوی پیشرفت و آزادی و آبادی و رفاه را بگیرند چون کمونیست در فقر نفوذ می‌کند در حفقان نفوذ می‌کند در دیکتاتوری نفوذ می‌کند در پی دینی و لا مذهبی و فساد و تبعیض نفوذمیکند باید توجه داشتم باشیم و با اینها مبارزه کنیم اینها هم دستورالعمل و خواست رهبرماست، وظیفه ملی ماست و از همه مهمتر دستور دینی ماست، باید تلاش بکنیم من ۹ ماه پیش گفتم درها را باز کنید و بگذارید مردم همه حرفهایشان را بزنند پچ وپچ نکنند خبرگزاری کوچه و بازار بیشتر خبر دشمن را منتشر می‌کند منبع خبر مشخص نیست هر خبری که بدستش می‌رسد منتشر می‌کند بیایید همه خبرها را خودمان منتشر کنیم من امیدوارم هستم که خبرگذاری‌ها همان طور که خبر زدن یک سنگ به شیشه‌ای را فراموش نمی‌کنند واقعا خبرهای مملکت و خبرهای مهمی که در مملکت هست و بحثی که خبر مجلس را فقط درسه سطر بنویسند ولی یک جائی که یک نفر، یک سنگی پرت کرده خورده به شیشه فلان بانک بنویسند (دکتر صدیق اسفندیاری – در روزنامه امشب معلوم می‌شود !) بنده قربان این صحبت‌ها را به قصد این که روزنامه منتشر شود نمی‌کنم، مدعی و معلم بزرگ هم نیستم، این‌ها مسائلی است که اندیشیدم وظیفه من است که در این فضا عنوان کنم با آن که هنوز بسیاری از مسائل در افغانستان در پرده استتار است، و عرض کردم که این نظر شخص بنده است بعنوان یک ایرانی، به عنوان یک مسلمان و معتقدم که می‌بایستی این مسائل را در این جا عرض کنم وخدا میداند از گفتن این مسائل هم جز پیشرفت مملک و علاقمندی به پیشرفت مملکت هدف دیگری ندارم ما همه گروه هایمان همه دسته هایمان زیر یک چتر هستیم یک فرمانده داریم، یک برنامه داریم، یک هدف، ما اعتلای ایران است، خواست رهبرمان هم همین است منتهی مسائلی هم داریم، هیچکس نمی‌تواند منکر فساد باشد فساد هست و ریشه هم دوانیده است ولی فقط همه اش حرفش را نزنید مبارزه کنیم، همه ما وظیفه داریم با آن مبارزه کنیم من الان این جا تشکر می‌کنم که آقای نماینده دولت گفتند که ما الان در مورد سردخانه‌ها در حال رسیدگی هستیم به همین جهت خواهش کردم که حالا جواب من را ندهید چون ما رسیدگی را می‌خواهیم نه جوابی را که دلبر جانان من برد دل و جان من باشد، جواب من اینست که آقا سی تا دزد بودند آن‌ها را تعقیب کردیم، و بیست تا چپاول گر بودند ما بیت المال را از حقومشان در آوردیم، جناب رامبد گروهی چپاول کرده‌اند بیت المال این مملکت را باید از حقومشان بیرون بکشید و هنوز هم می‌کنند و بریش همه مه می خندند (دکتر صدیق اسفندیاری – دستشان بهشان نمی‌رسد مشغول گردش هستند) امکان ندارد اگر بخواهند دستشان به آنها می‌رسد و اگر بخواهیم دست رسی به آن‌ها پیدا می‌شود بهر ترتیب من امیدوار هستم که در فضای کنونی باز هم تکیه می‌کنم به یک وحدت ملی و یک پارچگی برسیم و در این راه جناب رامبد، وظیفه نخست وزیر که دبیر کل حزب رستاخیز هم هست خیلی سنگین است باید این هم بستگی و وحدت را به وجود بیاوریم در عین حال که به همه فرصت بحث و گفتگو و گفت و شنود می‌دهیم حق قانونی همه افراد باید در مملکت محترم باشد و قانون باید اعمال شود و ضابط دادگستری و مجری قانون باید در این امر مداخله کند من مصلحت مملکت نمی‌بینم که گروه‌های مختلف در مقابل هم قرار داشته باشند من اعتقاد دارم که ما دولت ناتوانی نداریم که به این صورت در بیاید به آن صورت و حالت جنگ نرسیده‌ایم که نیروی پایداری مداخله کند من معتقدم که قانون را باید دولت که مجری قانون است بشدت اجرا کند تا آزادی به معنای واقعی حکومت کند یعنی حریم دیگران محفوظ باشد کسی حق نداشته باشد به حریم دیگران کوچکترین خدشه‌ای وارد بکند والا اگر قرا باشد هر کس در این مسائل مداخله کند هرج و مرجی پیش می‌آید، مسائل دیگری هم در زمینه‌های مختلف دارم که انشاءالله در جلسات آینده به عرض نمایندگان محترم خواهم رساند ولی واقعا من احساس خودم را در این جا نقل می‌کنم، و احساس من است که فکر می‌کنم احساس هر ایرانی مدعی وطن پرستی و شاه دوستی و مدعی مسلمانی و شیعه بودن است در این لحظات و در این فضا و جامعه باید احساس مسئولیت کنیم، احساس مسئولیت به معنی واقعی کلمه که هرگامی که برمیداریم بدانیم بسوی چه هدفی برمیداریم و هر کلامی که بر زبانمان جاری می‌شود، بدانیم که چه میگوئیم و چه کسانی از این گفته‌ها بهره می‌برند و چه کسانی از این حرکت‌ها استفاده می‌کنند و نتیجه می‌گیرند و به کجا می‌رویم و این یک مسئله‌ای است که هر ایرانی شاه دوست و وطن پرست و مسلمان باید احساس مسئولیت کند و امیدوار هستم که همه ما و به خصوص ما نمایندگان مردم با این احساس مسئولیت وظیفه مان را انجام بدهیم و توفیق خدمت به شاه و ملت را داشته باشیم (احسنت).

رئیس - آقای دکتر ستاری بفرمائید.

دکتر محمد ستاری – بنام پروردگار – بنام نامی شاهنشاه آریامهر، جناب آقای رئیس مجلس، همکاران محترم، از دو اقدام مثبت اخیر دولت که بدون سرو صدا صورت گرفت و درباهر آن جان کلام نیز ادا نشده است جا دارد کمی بیشتر سخن گفته شود و با تذکر چند نکته در همین زمینه اهمیت مسئله در جهات مختلف روشن گردد. بدیهی است این دو کوشش جدا از تلاشهای مثبت دیگری است که دولت در ۸ ماهه دوره فعالیتش در زمینه‌های گوناگون بانجام رسانیده و از جمله پولها وحق حسابهائیکه به گورهی عزیز شده پرداخت می‌شد قطع کرده ویا ۱۳۸ هزار خانواده غرب تهران را که در مسائل زمین، خانه و کاشانه و انتقال ثبتی آنها دچار مشکلاتی بوده‌اند رفع کرده و بالاخره با حداث راههای روستائی اولویت داده شد و موارد دیگری که جا دارد در وقت دیگری از آن بحث شود.

تصمیم‌ها در دو مورد اخیر که بصورت مصوبه هیات دولت بمرحله اجرا درآمده، یکی حذف نزدیک به یکصد نمایندگی زائد و پرخرج دولت در ممالک خارج و دیگری شدت عمل در محدود کردن اعزام کارمندان انگشت شمار و عزیز شده زعمای قوم است که بنا حق برای انجام ماموریتهای خلق الساعه که بیشتر به گردشهای دسته جمعی شبیه است به هزینه ملت بخارج از ایران می‌روند (صحیح است – احسنت).

گو اینکه بنا بگفته سخنگوی محترم دولت، علت اصلی این تصمیمات کمبود منابع مالی و توجه بیشتر به سرماه گذاریهای ثابت و عمرانی در ازای هزینه جاری عنوان شد است، ولی باید توجه داشت که چنین استدلالی نیز نباید نتیجه گرفت که اگر ضیق مالی هم برای دولت وجود نمی‌داشت، ادامه چنین رویه‌های که صرفا جنبه اسراف و تبذیر و خاصه خرجی دارد مجاز و بدون ایراد شناخته می‌شد. در هر حال اقدامی است که بمرحله عمل رسیده و امید است با همان شدت وحدت نیز بمرحله در آید و در موارد نظیر دیگر نیز کماکان ملت شاهد چنین ابتکاراتی باشد. (صحیح است)

دو سال گذشته وقتیکه مجلس شورای ملی برای پرداخت حق عضویتهای ایران درسازمان‌های بین المللی تصمیم می‌گرفت، پیشنهاد کردم دولت تا حد امکان از پرداخت هزینه‌های پیمورد و سنگین که مربوط بمسافرت مامورین دولت وشرکت در این جامع بدون خاصیت می‌باشد خودداری و از اعتبارات مربوط در موارد اساسی و سازنده بهره بردای کند. زیرا با یک نظر اجمالی بدلایلی اصلی مسافرت آن دسته از عزیزان بی جهت که بنام مامورین دولت بخارج اعزام می‌شوند و دقت در کیفیت این نوع ماموریتها که اغلب در فصول مناسب و توریستی و از مناطق دیدنی صورت می‌گیرد روشن می‌شود که سبب اصلی از چنین خاصه خرجیهائی جلب رضایت این و آن و آجیل دادن بعنوان حق السکوت به عده‌ای از خود راضی است که از این طریق بسادگی آنهم به خرج مالیات دهندگان و ملت آئین دوست یابی اجرا می‌گردد و افرادی نیز برای روزهای مبادا ذخیره سازی می‌شود.

اما اینک که دولت به ماهیت ماجرا پی برده وبا اقدام قاطع خود در نظر دارد گاهی مهمتر از انگیزه صرفه جوئی بلکه بیکی از پدیده‌های ناپسند و همراه با تبعیض و دوگانگی خاتمه دهد، لازم است به چند نکته دیگر نیز در کمال هوشیاری و مراقبت توجه کند.

۱- بهمان نسبت که سعی شده است از اعزام بیمورد مامورین دولتی بخارج از کشور خودداری شده و رعایت منطق و اصول در این زمینه حتی در سطح وزیران نیز مبذول شود، ضروری است از دعوتهای بی خاصیت و تشریفاتی، غیر لازم و پرخرج اشخاص و گروههای خارجی نیز که بعناوین هنرمند کارشناس و غیره وارد مملکت می‌شوند خودداری گردد. زیرا این چنین خاصه خرجیهای بی ثمر تنها نتیجه‌ای که در بردارد باز شدن حساب و کتابی فایده ساز برای فرد دعوت کننده است و ملت را از آن نصیبی نیست. (آفرین)
۲- بصورتی که کشورهای خارجی از میهمانان و یا مدعوین خود پذیرائی می‌کنند و این برخوردها و دعوتها باحداقل مخارج و رعایت موازین مربوط همراه است، مجریان دولتی نیز که به دلایلی ناگزیر بدعوت گروهی و یا افراد خارجی بکشور می‌شوند رعایت اعتدال ومنطق را از هر جهت بنمایند و بدون جهت بودجه و اعتباراتی را که از خزانه دولت در اختیارشان گذارده شده است صرف پذیرائیهای گران قیمت. تقدیم کاد و قالیچه و خاویار و غیره ننمایند.

در این زمینه با اینکه شواهد و صحنه‌های بسیار زیادی وجود دارد ولی به نکته‌ای اشاره می‌کنم که مسلما موارد دیگری نیز از آن برهمگان پوشیده نیست.

(در ساعت یازده و پانزده دقیقه اقای مهندسین عبدالله ریاضی کرسی ریاست را ترک کردند واقای دکتر جواد سعید نایب رئیس اداره جلسه را بعهده گرفتند)

در بسیاری موارد که نمایندگان دولتها برای شرکت در سمینارهای، کنفرانس‌های و کنگره‌های علمی و یا جلسات سیاسی و اقتصادی بکشور دعوت کننده می‌روند، اکثر جزیک بار دعوت رسمی از سوی کشور میزبان در بقیه موارد حتی چه بساریهای رفت و آمد مدعوین از هتل بمجل برگزاری جلسات نیزمحاسبه و در پایان مطالبه می‌شود درصورتیکه ممکن نیست سمینار و یا کنفرانس و یا اجلاسی در ایران تشکیل شود و شرکت کنندگان در آن که گاهی تعدادشان از صدها نفر هم تجاوز می‌کند از شیراز و اصفهان و زمانی شمال با هزینه دولت و حتی با استفاده از طیاره اختصاصی دیدن نکنند. در موردی خود شاهد بودم که این دست و دل بازی بعضی از مقامات عالی اجرائی دولت آنچنان موجب حیرت شرکت کنندگان واقع شده بود که از گفتگوهای آنان چنین برمیآید که نظری جز تمسخر و حقیر کردن صاحب مجلس را ندارند.

۳- آخرین توصیه اینکه از اهمیتی ویژه برخوردار است دولت در نهایت قدرت و آگاهی در اعزام اکیپ هائیکه حتی به هزینه خود به کشورهای بیگانه مسافرت کرده ولی جنبه رسمی آنها همچنان محفوظ است و یا حتی در مورد گروههای دیگر دقتهای لازم را معمول دارد و سعی نماید جدا از جنبه‌های مادی در حفظ پرستیژ و حیثیت خودو ملت ایران وظایفش را بدرستی بانجام برساند زیرا کمترین غفلت در این زمینه تمام اثرات وجودی و حیثیتی و سرافرازی مملکت بیکباره از دست خواهد رفت.

در توضیح بیشتر مطالب اینکه عادت اغلب ما ایرانیها بویژه آنهائیکه ایرادگیر و بهانه جو هم هستند اینستکه هر زمان بخواهیم جوانانی را که مقیم خارج هستند مورد ایراد و مذمت قرار دهیم، نا خودآگاه همه غفلتها و گمراهی هایشان را بدال جهت قبول می‌کنیم که تصور داریم این گروه درسنین جوانی و بی خبری و بدون اینکه تجربه کافی و لازم اندوخته و یا سرگرم دنیا را چشیده باشند، بخارج از مملکت رفته و مقیم آنجا شده‌اند، بطوریکه در اثر همین کم اطلاعی و ناپختگی دچار گمراهی و انحراف می‌شوند.

چنانچه این استدلال را قبول کنیم که به جهاتی نیز موجه و قابل توجیه است، باید به حقیقت دیگری هم توجه شود وآن اینکه تغییر ماهیت و اصالت، آنطوریکه برای جوانان مقیم خارج ساخته و پرداخته شده تا حدیکه همه گمراهیها را بپایی آنان در این محدوده نوشته و بحساب آورده‌اند آنچنان هم وجود خارجی ندارد زیرا بیشترین دورنگیها، و بی صفتی‌ها و شکل عوض کردنها از سوی اشخاصی صورت می‌گیرد که داری همه گونه موقعیت اجتماعی هستند و سن وسال زیادی هم از آنها گذشته اسست ولی بمحض اقامت چند روزه در کشورهای بیگانه آنچنان بصورت کودکانیکه تنها موی سفید کرده باشند درآمده و ماهیت اصلی وطینت آلوده خویشتن را نمایان می‌سازند که در اثر همین رفتارهای ناهنجار و حیرت آور شخیصت و آبرو و حیثیت کشور و هم میهنان را بیکباره از دست می‌دهند (احسنت).

من نمیدانم دولت در قبال این گونه مسافرین و رفتار و اعمال آنها درممالک بیگانه چند تعهد ووظیفه‌ای دارد وایا اصولا از ماجراهائی که این گروه بوجود می‌آورند و همه انها جز از بین بردن حیثیت وحرمت ایرانیان ثمر دیگری ببار نمی‌آورد اطلاع دارد یا خیر؟

و ایا باید بدون کمترین تفاوت و عکس العمل از برابر چنین رویدادهائی خفت آور بگذرد و یا اینکه وظیفه‌ای بر عهده دارد؟

من با جرئت تمام و اطمینان قاطع باولیاء امور هشدار می‌دهم بهمان نسبت که حرکات و رفتار پاره‌ای از ایرانیان مقیم خارج کشور بزیان موجودیت و ملیت ایران تمام می‌شود هزاران بار بیشتر و عمیقتر از این اعمال ناشایست رفتار گروههائی است که بعنوان توریست و یا مسافرهای رسمی و عناوین دیگر بخاجر از مملکت می‌روند و قادر نیستند حتی برای چند روز که بدور از وطن مانده‌اند اختیار و حرمتشان را محفوظ نگهدارند .(احسنت)

این چه اخلاق و رفتاری است که تعدادی از هم میهنان بویژه آنهائیکه اسم و رسمی هم بیدک می‌کشند بدون آنکه لیاقت و شایستگی آنرا داشته باشند بمحض اینکه از یار و دیار بدور می‌افتند می‌باید تمام عقده‌ها و پلیدیهای ذاتی خود را نمایان سازند، بیشتر از حد معمول بنوشند و حتی بجان کشیدن سیگارهوس دود کردن مخدرات را پیدا کنند، بلند تر از همیشه حرف برنند، با صدای گوشخراش بخندند، در شوخی، فحش و ناسزا بیکدیگر نثار کنند، لباسهای عجیب و غریب بپوشند و برای اینکه صمیمیت خود را نشان دهند با لهجه‌ای بسیار مستهجن بیکدیگر بتازند و بالاهره در ازای هر گونه حجب و حیا بی ادبی را پیشه سازند و در استهزای خود و کشورشان هر حرکتی دست بزنند. در صورتیکه همین فراد بمحش بازگشت بوطن آنچنان برای ملت و مملکت اشک تمساح می‌ریزند که بقول معروف در معرفی مبانی ملی و میهنی از پاپ هم کاتولیک تر می‌شوند و حتی دیانت و وطن پرستی را نیز درس می‌دهند (احسنت – آفرین).

در چنین موقعیتی اگر از همه بدیها وپی آمدهای ناگوار که بگذریم و تصور کنیم که در هیچ مملکتی ساکنین آنها ندانند مجریان چنین برنامه هائی مهوع دارای چه ملیتی هستند ببینیم جوانان و با دانش جویان ایرانی مقیم خارج که اغلب صحنه‌ای مربوط از دیدگاهشان بدور نمی‌ماند چه قضاوتهائی دارند و از این اعمال چگونه برداشت خواهند کرد.

آیا برای یک جوان ایرانی که با زحمت مشغول تحصیل درخارج ازکشور است قابل قبول خواهد بود که شاهد باشد در کشور بیگانه یکی از هم میهنانش تنها برای رضایت یک دختر هر جائی معادل کلیه مخارج سالهای تحصیلی اش آنهم در یک شب بپای دخترک خرج کند و با برابر چند برابر دارائی او و خانواده اش در قمارخانه ببازد و بالاخره باندازه جمع ثروت خانواده و همه فاملیش به تنهائی از مغازه‌ها و بوتیک‌های شهر وسایل تزئینی و غیر ضروری بخرد (احسنت – صحیح است) این افراد و تفریط را چگونه توجیه کرد و با چه زبانی قادر خواهیم بود جوانان را که مسلما از روحی حساس و پرتحرک برخوردارند در این زمینه‌ها روشن کنیم؟ و حقایق را برایشان برملاسازیم. با این وصف آیا وظیفه دولت نیست که همگام با تصمیمای مثبتی که اتخاذ کرده در این موارد هم تدابیری بیاندیشد و بداند که برای رسیدن بتمدن بزرگ تنها اتکاء بموازین اقتصادی وحتی رفاهی بسنده نیست بلکه آنچه که برای جامعه ما و همه جوامع دنیا در درجه اول اهمیت قراداد رعایت مبانی اخلاقی و اعتباری و انسانی است؟!

در پایان عرایضم با استفاده از فرصت، لازم میدانم از یکی دیگر از اقدامات خیر خواهانه، دوست داشتنی و پر قدر و منزلت شهبانوی محبوب ایرانزمین که حالی از دیدی ارجمند، افکار عالی و والایشان بشمار می‌رود نام ببرم و آن اهداء پارک جمشیدیه به شهرداری تهران است. پارکی که به هزینه دفتر مخصوص علیا حضرت شهبانو بصورت یکی از زیباترین، مفرح ترین مراکز دیدنی ایران درآمده و قادر است بنوبه خود در تلطیف روح و جسم آدمی موثر و از هر جهت کارساز باشد.

براستی آیا هیچ این تصور پیش امده است که یکی از رفیع ترین لذایذ و رضایتهای وجدان، بخشش و هزینه مال در راه اجتماع و انجام خدمت بمنظور رفاه همگان است؟ در حقیقت چه خدمتی بالاتر و والاتر از اینکه کوششی امید آفرین در راه نیکوکاری بعمل آید و از نتیجه آن گروهی عظیم متمتع شوند و این خدمات بی ریا و صادقانه ایست که دفتر مخصوص شهبانو فرح پهلوی درموارد متعدد و درکارهای فراوانی عام المنفعه با پی گیری و کوششی آگاهانه از چندی قبل آغاز کرده و همچنان با پویائی افزونتر رو به کمال می‌رود .(احسنت – احسنت)

نایب رئیس – جناب آقای رامبد بفرمائید.

هلاکو رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) – جناب آقای رئیس – نمایندگان محترم مجلس شورای ملی شاید چند سال گذشته رسم براین دائر گردیده بود که نمایندگان مجلس بیاناتی بفرمایند و در صورت جلسات بدست تاریخ سپرده شود ولی همیشه معتقد بودند که صحبت هائی که از طرف برگزیدگان ملت در این جا می‌شود برای این است استفاد گردد و آنچه با اشکالاتی مواجه است به مجلس توضیح داده شود (احسنت – صحیح است) آقایان ستاری، مظهری، قاضی، پوربردباری و سایر دوستان در لرزم صداقت مامورین مطالبی فرمودند باید در یک کلام عرص کنم در این راه دولت با شما هم دل، هم راه، همفکر بوده است (احسنت) هر چند راه و رسم رئیس دولت احتراز از هرنوع تظاهر و تبلیغ است ولی شخصا معتقدند که نمایندگان مجلسین را باید در جریان وقایع گذاشت آقایان نمایندگان آن جائی که میفرمائید باید با فساد مبارزه کرد و به حرف برگزار نشود، از مسافرت‌های بی جهت باید جلوگیری کرد و دوت هم چنان عمل کرده و می‌کند ولی باید بدانید این اقدامات دشمنانی به وجود آورده و خواهد آورد در لباس وطن پرستی و ازادی خواهی و لباس‌های مختلف چون جلوی سوء استفاده و منافعاشان گرفته می‌شود هر روز نغمه‌ای ساز می‌کنند و دولت برای هم گامی شما و روشن کردن موکلین خودتان درمبارزه با فساد و شایعات دست نیاز بسوی شما دراز می‌کند (دکتر صدیق اسفندیاری – معرفی شان کنید ت ا بی آبرویشان کنیم) اگر صرفه جوئی را تایید میفرمائید اگر مبارزه با فساد راتایید میفرمائید، اگر جلوگیری از این بذل و بخشش‌ها را تایید میفرمائید دراین گونه مسائل به آن چه که گفته می‌شود توجه فرمائید و متقابلا مراقب شایعه سازی‌ها هم باشید و بدانید امروز که به تصدیق همه شما بیشتر از تمام ادواری که با سیاست تماس داشتیم آزادی برگزار شده، سروصدائی که ازادی می‌خواهند نوع دیگری سوء استفاده کنند بنابراین باید عرض بکنم آنچه امروز بیشاز هر وقت نیاز داریم همراهی و همدلی کسانیست که در هرمقام که باشند باستقلال و عظمت ایران سلامت و صداقت در امور و آزادی و دمکراسی واقعی علاقه و عقیده دارند نه آنکه بظاهر چیزی گویند و در باطن نظر دیگری داشته باشند.

نایب رئیس – اقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی من قصد تصدیع نداشتم اما نکاتی را جناب مظهری بیان فرمودند ضرور دانستم نظراتی را این جا به عرض برسانم هر چند جناب مظهری درپایان سخنان خودشان بیان فرمودند که این نظر، نظر شخصی من است نه مجلس شورای ملی اما با این وجود منهم به عنوان یک نماینده مجلس شورای ملی لازم دانستم نسبت به این موضوع بسار مهم نظر خود را عرض کنم و آن نظراتی ک در چند قسمت جناب مظهری مطالبی بیان فرمودند ناظر بود به دگرگونی‌ها، تغییرات و تحولاتی که درکشور همسایه ما کشور دوست و برادر و هم بسته ما افغانستان بوجود آمد. بدیهی است، در این نکته هیچ تردیدی نیست که شاید درمیان کشورهای جهان، شاید نسبت و بطور قطع و یقین است، هیچ دو کشوری را نمی‌توانید پیدا کنید که همانند دو کشور ایران و افغانستان پیونده‌های پر از همبستگی و همگامی و همدلی با یکدیگر داشته باشند این همبستگی چه از نظر جغرافیائی چه از نظر تاریخی، چه از نظر فرهنگی، و چه از نظر فلسفی و عاطفی به کیفیتی است که غالبا نمی‌توان و به حق هم نمی‌توان فرق و افتراقی میان مردمی که در این دو کشور و در یک منطقه زیست می‌کنند قائل شد بهمین مناسبت است که نه تنها ما طی صدها سال بلکه می‌توان گفت طی چند هزار سال و در یک فاصله از دورادور تاریخ در یک مسیر فکری و فرهنگی و مسیر تاریخی حرکت کردیم بطوریکه امروز فرهنگ فارسی دری که روح و روان مت ماست پایه‌های بسیار فخیمی از آنرا در شهرها و روستاها و بطور کلی در سرزمین افغانستان پیدا می‌کنم. من گاه صحبت داشته‌ام با کسانی که نه ایرانی بودند و نه افغانی که می‌گفتند آیا نادر از آن شماست یا زبان فارسی دری از آن شماست یامولوی از آن شماست یا آنها؟ و پاسخ من این بود که شما تاریخ را نمی‌شناسید و کور دلید زیرا آنها از آن هر دوی ما و از ان همه ما هستند از آن میلیونها مردمی هستند که طی سالهای متمادی این منطقه از جهان فرهنگ و فلسفه ایرانی و فلسفه آریائی ایرانی را بوجود آوردند. چنین پیوندهائی عمیق و ضخیم بوده است که ما وقتی بدوران یکصد واندی سال پیش از این تاریخ باز می‌گردیم و تا روزگاران ناشناخته تاریخ بازمیگردیم، نام و نشان خودمان را یکی می‌بینیم و از آن زمان هم که حوادثی پیش آمد و کشور افغانستان در این منطقه شکل گرفت درهر شکلی از حکومت که در این پهنه از سرزمین آریائی بوده است بلحاظ این پیوندها و بلحاظ این همبستگی‌ها بارو همدل ما بوده‌اند و ملت ایران و شاهنشاهی ایران بارو همدل آنها. بهمین مناسبت است که چه در دوران پادشائی‌های مختلف و چه در رژیم بعدی و قبلی و من اطمینان دارم هر نوع نظامی هم که در آینده این ملت برای خود انتخاب کنند گذشته از ان که همچنان ملت ایران و دولت شاهنشاهی ایران همواره به اصل حاکمیت ملت‌ها احترام گذاشته است و خواهد گذاشت چنین پیوند نزدیک و توام با مودت و با ملت ایران و دولت شاهنشاهی ایران خواهند داشت. بنابراین بدیهی است آرزوی قلبی هر ایرانی این است که مردم کشور برادر و دوست افغانستان هر راهی که خود مصلحت میداند و انتخاب خواهد کرد بصلاح و خیر آنها باشد. ما طی سالیان متمادی از تاریخ چند هزار ساله خود و در این روزگار بخصوص با کشورهائی روابطی داشته یم و داریم که چه از نظر مذهب و چه از لحاظ شکل حکومت با ما افتراق داشته‌اند و ما بخصوص در یک چنین شرایطی همچنان که با بسیاری ازکشورهائی که دارای نظامات فکری و سیاسی دیگری هستند روابط نزدیک و دوستانه داریم و این اصولا یکی از جلوه‌های سیاست ملت ایران است که الزاما نه تنها با کشورهائی که دارای شکل خاص حکومت یا مذهب یا مشی خاص سیاسی هستند روابطی داشته باشد بلکه درمیدان سیاست بین المللی و جهانی ما این ارتباطات را با کشورهای بسیاری داریم که اشکال مختلف حکومت را دارند چه در مناطق دور دست و چه در کنار خود، بدیهی است هر نوع حکومتی بکند من بعنوان یک ایرانی آرزو دارم و انتظار دارم که همچنان بکوشند تا این پیوندهای دیرین هزارها ساله مردم این منطقه رابا مردم ایران محفوظ و مصون و مستحکم نگاه دارند اما نکاتی را که دوست عزیز بنده آقای مظهری فرمودند در مواردیکه ما از حوادثی که میگذد برای سرنوشت خود اندیشناک می‌شویم کاملا صحیح است و آن تلاشی بوده است حتی نسبت بموارد بسیار که من حال بنابه این موقعیت خاص نمی‌خواهم بمسائلی اشاره کنم نظرم را هم عرض کردم و در واقع پیش بینی مخاطراتی را کرده بودم. اما برای اینکه این مخاطرات پیش نیاید، درست است جناب آقای مظهری راست است ما نیاز به همدلی و هماهنگی همه مردم داریم ولی این همدلی و هماهنگی را تنها باشعار نمی‌توان ایجاد نمود همانطوریکه بیان شد ایجاد این همدلی وهماهنگی دو راه دارد یکی مبارزه بی امان با متجاوزین بحقوق عمومی و تلاش بی امان برای حکومت دقیق قانون. همه آن نگرانی هائی که ما از آن صحبت می‌کنیم و جناب رامبد از آن سخن گفتند و نمایندگان ملت ایران از آن سخن می‌گویند راه حل همه این است، که همه بقانون تمکین کنیم. از مقامات اجرائی گرفته تا مجلس و تا گروه‌ها و عوامل مختلف که در این مملکت هستند همه باید بقانون تمکین کنند وقانون را زیرپا نگذارند باین بهانه که مصلحت ایجاب می‌کند. هیچ مصلحتی در جامعه بالاتر ومهمتر از اجرای قانون نیست و بسیاری از این نگرانی‌ها ناشی از این ات که بقانون تمکین نمی‌کند.

نایب رئیس –آقای پزشکپور وقت شما تمام شد.

پزشکپور – نکته دیگری را عرض می‌کنم و بعراضم خاتمه می‌دهم دوست عزیزم جناب آقای رامبد بعنوان وزیر مشاور نخست وزیر در مجلس فرمودند که ما فساد را می‌شناسیم ولی اگر مبارزه کنیم مفهوم بیانشان این بود که صف می‌سازند خیر جناب آقای رامبد با متجاوزین بحقوق عمومی مبارزه کنید با غارتگران مبارزه کنید، مجلس پشت سر شماست و ملت ایران پشت سر شماست وشما مبارزه کنید این بعنوان توصیه است و عذر می‌خواهم، این بعنوان یک بهانه نباشد مبارزه کنید با متجاوزین بحقوق عمومی، مجلس ایران و یکایک افراد ملت ایران پشت سر هر کس خواهند بود که با غارتگری و تجاوز بحقوق عمومی مبارزه کند و امیدوارم که نماینده دولت دیگر درمجلس چنین مطلبی نگوید. دولت مسئولیت و حاکمیت دارد این نظرمن و یا نظر اقای دکتر صدق اسفندیاری نیست و نظر یک روزنامه نگار نیست دولت بموجب فرمان شاهنشاه و اصلول قوانین اساسی قوانین دیگر مسئولیت دارد حاکمیت دارد دولت نمی‌تواند بگوید من اگر مبارزه کنم چنین و چنان خواهد شد و این سلب مسئولیت است. باید مبارزه کند و راه همین است وبس این یعنی اجرای قانون، این یعنی مبارزه با کسانیکه بحقوق عمومی تجاورز کرده‌اند، این یعنی رفع نگرانی‌ها ولی اگر جنابعالی بعنوان نماینده دولت تشریف بیاورید و در برابر مجلس و ملت ایران اظهار بفرمائید که در مبارزه بافساد چنین نگرانی هائی هست بنظر من سلب مسئولیت است و چنین سلب مسئولیتی را نه مجلس ایران و نه ملت ایران می‌پذیرد مبارزه کنید و هرگاه مبارزه کردید خواهید دید که همه ملت ایران و مجلس ایران همانطور که نشان داده‌اند یکپارچه مدافع این مبارزه بفرمائید.

نایب رئیس – جناب آقای رامبد بفرمائید.

رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) – گویا در بیان الکن بنده سوء تفاهمی برای جناب آقای پزشکپور دوست بزرگوار پیش آمد ما اگر ملاحظه می‌کردیم جناب پزشکپور دست بکار نمی‌شدیم عرض کردم دولت از هیچ چیز ملاحظه نمی‌کند در راه انجام وظیفه عمل می‌کند ولی وظیفه داشتم مجلس شورای ملی را هم مطلع سازم که البته کسانی که از این اقدامات جلوی سوء استفاده شاه گرفته مشود بهمه وسایل متشبث می‌شوند شما هم آگاه باشید. اما برای مطلب دیگری اجازه وقت گرفتم و ان سیاست دولت ایران در قبال کشور همجوار ما افغانستان است دولت با تمام دقت تحولات کشور همجوار را تعقیب می‌کند ولی در همه احوال بدون هیچگونه اظهار نظری در امور داخلی هیچ کشوری همیشه طالب حسن همجواری و روابط حسنه متقابل نسبت به همه کشورها صرف نظر از رژیم داخلی آنها بالاخص با کشورهای همجوار داشته و دارد.

- قرائت نامه‌های دولت

۱۱- قرائت نامه‌های دولت.

نایب رئیس – نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ و بموجب تصویبنامه شماره ۱۱۴۵۶۸ مورخ ۲۵۳۶/۱۲/۲۷ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تامین قسمتی از هزینه ارزی خرید لوازم مربوط بطرح احداث خطوط انتقال نیروی ۴۰۰ کیلو ولتی نکاء- نوشهر – تهران (مدار غربی) در تاریخ ۲ فروردین ۲۵۳۷ (۱۰ آوریل ۱۹۷۸) بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت فوروکوا – ژاپن منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

مبلغ اعتبار: ۱۸/۴۳۷/۱۶۵/۱۹۳ ین ژاپن.
نرخ بهره: ۷۵/۷ % در سال بطور ثابت.
بازپرداخت: طی ۱۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه از ششماه بعد از تکمیل اجرای طرح.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۲۵۳۱ برای اسحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولتها و موسسات خارجی و بین المللی مصوب هفتم مرداد ماه ۱۳۵۳ (۲۵۳۳ شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۵۸۱۸ مورخ ۲۵۳۶/۱۰/۱۹ هیئت وزیران، موافقتنامه اعطای دو میلیون (۲۰۰۰۰۰۰) دلار امریکائی وام دوللت شاهنشاهی ایران به شورای ملی برنامه ریزی اردن جهت تامین هزینه ساختمان ۳۰۰ دستگاه خانه ارزان قیمت در مرقاء عمان در تاریخ ۱۰ آوریل ۱۹۷۸ (۲۱ فروردین ۲۴۳۷) بین دولت شاهنشاهی ایران و شورای ملی برنامه

برنامه ریزی اردن امضاء‌رسیده اسست. رئوس شرایط وام مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

مبلغ وام: دو میلیون (۲۰۰۰۰۰۰) دلار آمریکائی.
نرخ بهره: ۴ % درسال.
بازپرداخت: طی ۲۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه از ششماه پس از تاریخ آخرین استفاده.

این گزارش در اجرای قانون فوق الذکر برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با عرض احترام از طرف وزارت امور اقتصادی و دارائی - علی اصغر طباطبائی.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده – پایان جلسه

۱۳- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده – پایان جلسه.

نایب رئیس – دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۱۶۴ روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۲/۱۴.

۱- گزارش شور اول اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی. شماره ۱۰۲۰
۲- گزارش شور اول مشمول فوق العاده سختی خدمت ماموران زندانیهای نیروهای مسلح شاهنشاهی بماموران شهربانی و مراقبان شاغل در کانونهای اصلاح و تربیت و دیگر موسسات اقدامات تامینی شماره چاپ ۱۰۱۴
۳- گزارش شور اول الحاق یک تبصره بماده ۳۶۶ قانون دادرسی و کیفر ارتش شماره چاپ ۱۰۱۸
۴- گزارش شور اول اجازه استفاده از خدمات همافرانی که خدمت آنها پایان یافته شماره چاپ ۱۰۱۹
۵- سوال اقای محسن پزشکپور از دولت.

نایب رئیس – با اجازه همکاران محترم این جلسه را ختم می‌کنم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز ۵ شنبه خواهد بود.

(جلسه ساعت یازده و پنجاه دقیقه صبح پایان یافت)

نایب رئیس مجلس شورای ملی – دکتر جواد سعید.

- پرسش نمایندگان

۱۴- پرسش نمایندگان.

سوال اقای غلامرضا اخلاقپور از دولت

ریاست محترم مجلس شورای ملی

جناب آقای دکتر جمشید آموزگار نخست وزیر محترم بهنگام بحث درکلیات بودجه سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی در امر مبارزه با تورم و توفیقی که در این مورد حاصل شده است فرموده‌اند: شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی که در امرداد ماه سال جاری حدود ۳۱ درصد بالاتر ازماه مشابه سال قبل بود در دیماه به ۲۰ درصد کاهش یافت و انتطار می‌رود میزان افزایش شاخص مذکور در اسفند امسال به حدود ۱۷ درصد تقلیل یابد و اینجانب بهنگام بحث در کلیات بودجه ضمن اشاره بمطالب فوق اظهار داشتم: خواستم از جناب آقای نخست وزیرر بپرسم. باز هم می‌بینیم روز بروز بربهای اجناس و خدماتا افزوده می‌شود و بهاء کفش زنانه ففی المثل از ۲۰۰۰ ریال درسال ۲۵۳۱ اکنون به هشت هزار ریال ترقی نموده و بهای اجناس نیر سیر صعودی را می‌پیماید وکارمندان و کارگران هم پیوسته برای رهائی از تنگنای سختی معیشت مطالبه اضافه حقوق و دستمزد زیادتری می‌کنند ایا شکایات پی درپی مامورین خدمات عمومی و بخشی خصوصی و کارگران از کم بودن حقوق و مزایا و دستمزده دلیل بارزی برسیر صعودی قیمت‌ها نیست؟ و جناب آقای نخست وزیر بهنگام پاسخگوئی باظهارات نمایندگانیکه پیرامون بودجه بحث نموده بودند ضمن اشاره مختصری بنطق بودجه‌ای اینجانب فرمودند: آنچه که گفتم این بود که نرخ تورم در امر داد سال جاری با مقایسه با امرداد ماه سال گذشته که ۳۱ درصد بوده این دولت موفق شد دراجرای دستورات شاهنشاه این نرخ را در بهمن ماه به ۱۹ درصد کاهش دهد و این آمار ازهمان منبع بانک مرکزی ایران بیرون آمد که ۳۱ درصد گزارش داده بودند دولت منبع دیگری ندارد.
بطوریکه آقایان استحضار دارند در سال جاری رسما از طرف دولت بربهاء بعضی از کالاها و خدمات مصرفی من جمله بر بهاء بلیط هواپیما و هزینه تلگراف افزوده شد که این خود دلیل قاطع و بارزی بر افزایش هزینه و عدم توفیق دولت درمهار کردن تورم و افزایش هزینه زندگی می‌باشد و جناب آقای نخست وزیر برای اثبات مورد ادعای خود به آمار بانک مرکزی استناد نموده‌اند حال ببینیم آمار بانک مرکزی در اینمورد چه نظریه‌ای داده است: در صفحه ۴ روزنامه مورخ دوشنبه یازدهم اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ اطلاعات چنین قید گردیده است نسبت به سال ۳۵ شاخص هزینه زندگی ۲۵/۱ درصد بالارفت، هزینه مسکن تغییر نکرده است بانک مرکزی ایران شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران را انتشار داد. براساس این آمار در اسفند ماه گذشته شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی به ۱۶۹/۶رسید که این رقم نسبت به مدت مشابه درسال ۲۵۳۵ حدود ۱۷/۸درصد و نسبت به یک ماه قبل از آن ۲/۳درصد افزایش یافته است همین گزارش نشان می‌دهد که دراسفندماه گذشته شاخص قیمت کالاها ۳/۵ درصد، اجرت خدمات ۱/۲ دصدر و مسکن ۰/۱ درصد افزایش داشته است. بهای کالاها و خدمات مصرفی بطور متوسط نسبت به سال قبل ۲۵/۱ دصد ترقی داشته است. براساس این گزارش در اسفندماه گذشته بهای اکثر اقلام پوشاک اثاثیه، صابودن و پودرهای شوبنده، اتومبیل و اجرت خدمات درمانی، آرایش و لوازم بهداشتی نیز افزایش داشته است و تنها گروه مسکن با توجه به رونق نسبی فعالیت‌های ساختمانی و افزایش دستمزد کارگران و مصالح ساختمانی و کاهش خرید واحدهای مسکونی تغییری در شاخص آن بوجود نیامده است. در گزارش تفکیکی بانک مرکزی ایران که شاخص همه گروه‌ها در آن مشخص شده، آمده است که گروه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها، دخانیات در اسفندماه گذشته ۵/۱ درصد بالارفته است. عامل عمده این افزایش خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها و دخانیات دراسفندماه گذشته ۱/ ۵ درصد بالارفته است. عامل عمده این افزایش غیر عادی، کاهش شدید عرضه میوه‌های تازه بوده است که ۸۲ درصد افزایش شاخص این گروه را سبب شده است علاوه بر خوراکیها و آشامیدنی‌ها و دخانیات در اسفندماه گذشته لبنیات و تخم مرغ ۳/۸ درصد نان – برنج – آرد و فرآوده‌های آن ۵% درصد، گوشت و مرغ و ماهی ۱/۴ دصد – میوه و سبزی ۴/۶ درصد حبوبات ۰/۱ درصد – روغن‌های حیوانی ۱/۱ درصد - خوراک ۱/۴ درصد – اثاثیه و کالاها و خدمات مصرفی در خانه ۰/۹ درصد – حمل و ارتباط ۰/۹ درصد – دارو ۰/۲درصد – اجرت درمانی ۱/۱ درصد و شاخص گروه درمانی و بهداشت ۸/ ۰ درصد افزایش داشته است:
حال با توجه باظهارات جناب آقای نخست وزیر بهنگام طرح بودجهه سال ۲۵۳۷ و ایرادات اینجانب وپاسخی که ایشان داده‌اند و آمار منتشره از طرف بانک مرکزی ایران که فوقا بدان اشاره شد و همچنین افزایش بهاء بلیط هواپیما و افزایش بهاء تلگراف و موارد دیگر نتایج زیر حاصل است.
۱- جناب آقای نخست وزیر که اظهار داشته‌اند. شهص بهای کالاها و خدمات مصرفی که در امرداد ماه سال جاری (۲۵۳۶) حدود ۳۱ درصد بالاتر از ماه مشابه سال قبل بود در دیماه به ۲۰ درصد کاهش یافت و انتظار می‌رود بطوریکه آمار بانک مرکزی که عینا درج گردیده نشان می‌دهد بجای اینکه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی و غیره در اسفندماه گذشته سیرنزولی را طی کرده باشد این شاخص در حال صعود بوده است.
۲- بانک مرکزی ایران این افزایش را غیر عادی تشخیص و عامل عمده آنرا کاهش شدید عرضه میوه‌های تازه اعلام نموده است.
بنا بمراتب فوق خواهشمند است دستور فرمائید جناب آقای نخست وزیر یا وزیرو یا وزراء مسئول در مجلس شورای ملی حاضر و بسوالات زیر پاسخ دهند.
الف – دولت که خود باید با عوامل تورم شدیدا مبارزه و از افزایش بی رویه کالاها و خدمات جلوگیری نماید چگونه به خود حق دادهاست که بر بهاء بلیط هواپیما و نرخ تلگراف بیفزاید آیا اقدام باین عمل موجب نمی‌گردد که صاحبان حرف و کالاها مجاز و به خود حق دهند که بهاء کالا و خدمات را افزایش دهند؟ و در این حال با بالا رفتن شاخص خزینه زندگی وثابت بودن بعضی از درآمدها و حقوق و دستمزدها تزلزلی در سیاست اقتصادی کشور ایجاد نمی‌شود و حقوق بگیران وکسانیکه درآمد آنها کم است درفشار تنگنای هزینه زندگی قرار نخواهند گرفت و درچنین شرایطی دولت چه تصمیماتی اتخاذ نموده و یا می‌نماید؟
ب – بانک مرکزی ایران این افزایش شاخص هزینه را غیر عادی تشخیص و عامل عمده آنرا کاهش شدید عرضه میوه‌های تازه اعلام نموده است. آیا وقوع این افزایش غیرعادی دلیل بارزی بربی نظمی سیاست اقتصادی کشور نیست؟ من نمیدانم که عرضه میوه تازه چه ارتباط و تاثیر غیر قابل اجتنابی با سایر مایحتاج زندگی داشته و دارد سابق بر این ما میوه را در فصل خود مورد استفاده قرار می‌دادیم و این استفاده فصلی هم چندان تاثیری در شاخص بهاء سایر کالاها و خدمات نداشته است حال امکان دارد که گفته شود گران شدن کالائی در افزایش بهاء سایرکالاها و خدمات از نظر اقتصادی بی تاثیر نست اگر این نظریه را قبول کنیم باین تنیجه خواهیم رسید که آیا با گران شدن بهاء بلیط هواپیما و افزایش نرخ تلگراف و موارد دیگر بوسیله دولت آیا افزایش بهاء سایر کالاها و خدمات و غیره تحت تاثیر این عمل دولت قرار نگرفته است؟
ج – آیا دولت قادر است که تورم را بدوا مهار و بتدریج آنرا از بین به برد و از افزایش بی رویه بهاء کالا و خدمات جلوگیری نماید یا خیر؟ اگر قادر مبباشد پس چرا بطور قاطع اقدام نمی‌نماید چنانچه این کار فعلا عملی نیست دولت بای افراد کم درآمد و ماموریتی که دستمزد و حقوق آنان قلیل و متناسب با حجم تورم و افزایش بهاء کالاها و خدمات و غیره نیست چه تصمیمی اتخاذ نموده و یا خواهد نمود.
با تقدیم احترام - غلامرضا اخلاق پور.

سوال آقای احمد بنی احمد از وزارت اطلاعات و جهانگردی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواهشمند است به آقای وزیر محترم اطلاعات و جهانگردی اطلاع فرمائید تا هر چه زودتر شورای ملی حاضر و بسوالات زیر پاسخ فرمایند:
۱- چرا وزارت اطلاعات و جهانگردی مطبوعات معدود کشور را که بناچار تنها وسیله ارتباط جامعه با حوادث و وقایع می‌باشند از قید سانسور آزاد نیمکند؟
۲- چرا اطلاعیه بیشاز یکصد نفر از خبرنگاران و مترجمین و نویسندگان شاغل که رونوشتی نیز با ینجانب ارسال شده و طی آن بوجود سانسور اعتراض کرده‌اند در روزنامه انتشار نیافته است؟
۳- چون برخلاف اصل بیستم قانون اساسی و قانون مطبوعات روزنامه از چاپ آثار نویسندگان نام آور کشور ممنوع شده‌اند. بهمین علت عقاید آنان بصورت ‹‹ ادبیات زیرا کسی ›› باقید نام و نشانی و امضاء انتشار میبابد:
مردم که مشتاق خواندن آثار نویسندگان متعهد جامعه خود هستند از روی این نوشته‌ها بصورت سیاه مشق هزارها نسخه تکثیر و در سراسر کشور توزیع می‌نماید. چرا وزارت اطلاعات با دامه سانسور حرمت اندیشه راکه از راه نوشتن و بطریق مطبوعات عرضه می‌شود پایمال و مردم را ازحوادث و وقایع و علل بروز آن و تجزیه و تحلیل لازم بی خبر نگهمیدارد.
با احترام: احمد بنی احمد نماینده مردم تبریز در مجلس شورای ملی.