مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ تیر ۱۳۵۱ نشست ۶۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ تیر ۱۳۵۱ نشست ۶۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۱ تیر ۱۳۵۱ نشست ۶۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان اوحدی، مهندس احتشام شهیدی، دکتر اسکوئیان، بختیاریها، بدرصالحیان، مهندس بهبهانی، دکتر بهزادی، بهنیا، دکتر پرتو اعظم، پروین، پیمان، توسلی، جهانشاهی، جهانی، خانقاهی، مهندس حسین خسروی، دکتر خسروی کردستانی، خورشید، ذوالفقاری، رشیدی، مهدی سعادت، شاهنده، شیخ الاسلامی، شیخ رضائی، دکتر صالحی، دکتر صفائی، صدقیانی زاده، دکتر صوفی، دکتر ضیائی، علی طباطبائی، طباطبائی دیبا، عزیز مرادی، غضنفری، دکتر فروزین، فیصلی، مهندس قادرپناه، کاسمی، کشفی، مهندس کیا، دکتر کیان، کیوان مصطفوی نائینی، مجید موسوی، موقر، دکتر نایبی، مهندس نظمی، دکتر وفا، دکتر گاگیک، ملک افضلی، بانو ابتهاج سمیعی.

غائبین مریض

آقایان ادیب سمیعی، اخلاقی، عبدالحسین آموزگار، مهندس برومند، غلامرضا بهادری، پرویزی، پوربابائی، مهندس سهم الدینی، دکتر متین، دکتر موثقی، نجد شیبانی، دکتر رشتی.

- بیانات قبل از دستور: آقای مهندس صائبی، خانم جهانبانی و آقایان سعید وزیری، کاظم مسعودی

۲- بیانات قبل از دستور: آقای مهندس صائبی، خانم جهانبانی و آقایان سعید وزیری، کاظم مسعودی.

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای مهندس صائبی تشریف بیاورید.

مهندس صائبی- با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم.

بطوریکه همکاران محترم استحضار دارند شاهنشاه آریامهر پس از شرکت در پنجاه و هفتمین اجلاسیه کنفرانس بین المللی کار در ژنو وایراد نطق تاریخی و مهم که انعکاس بسیار چشمگیر در محافل سیاسی و اجتماعی و مطبوعاتی جهان پیدا کرد و تشریح پیروزیهای درخشان انقلاب سفید ایران که مورد تجلیل شرکت کنندگان در اجلاسیه مزبور قرار گرفت (صحیح است) در معیت علیاحضرت شهبانوی گرامی ایران بنا بدعوت علیا حضرت ملکه انگلستان برای یک دیدار کوتاه در سی‌ام خرداد ماه سال جاری بانگلستان تشریف فرما شدند. شاهنشاه آریامهر روز شنبه سوم تیر ماه جاری روزنامه نگاران را برای مصاحبه مطبوعاتی در سفارت شاهنشاهی ایران در لندن بحضور پذیرفتند.

فرمایشات مهم وبیانات صریح و مستدل ملوکانه در مصاحبه مطبوعاتی و رادیو تلویزیونی مزبور بعنوان اظهار نظر یکی از مطلع ترین رهبران برجسته جهانی در برابر مسائل سیاسی واجتماعی و بین المللی و بالاخره منطقه‌ای با استقبال جهانی روبرو شده (صحیح است) و انعکاس بسیار وسیعی در مطبوعات دنیا داشته (صحیح است) و بحث و تفسیرهای مفصلی در مورد آن شده و می‌شود (صحیح است) که گزارشهای سیاسی جهانی را تحت الشعاع قرار داده است (صحیح است).

بیانات رهبر عالیقدر مملکت که با احاطه کامل بکلیه مسائل داخلی وخارجی وبا حقیقت گویی وصراحت لهجه عنوان می‌شد برای هر ایرانی غرورآمیز و باعث افتخار است (صحیح است).

یکی از نکات بسیار مهم که در کنفرانس مطبوعاتی مزبور مورد تأکید شاهنشاه آریامهر قرار گرفت سیاست اتکاء بخود می‌باشد که مبتنی بر سیاسیت اصیل مستقل ملی ایران است و مبتکر آن رهبر انقلاب ملت ایران هستند. (صحیح است، احسنت).

شاهنشاه آریامهر در جواب یکی از روزنامه نگاران تصریح فرمودند:

«۰۰۰ که ما سیاست مستقل خارجی خود را انتخاب کرده‌ایم و بر اساس آن ابتدا متکی بخود هستیم و سپس بر دوستان خود، و البته از نظر ما داشتن دوستان کار خوبی است ولی ما جدیت بیشتری بخرج می‌دهیم که دوستان دیگری را برای خود دست و پا کنیم ودر هر حال نمی‌توانیم بخود اجازه غافلگیر شدن را بدهیم زیرا ممکن است در روز ضرورت دوستی که بر آن اتکاء می‌کردیم به کمک ما نشتابد. در چنین حالتی کشور نباید در معرض انهدام واقع شود ۰۰»

این بیانات شاهانه بیان عقیده فرد فرد ملت ایران می‌باشد (صحیح است) که بیاری خدای بزرگ تحت تدابیر حکیمانه و افکار ترقیخواهانه رهبر عالیقدر خود وباتکاء به نیروی عظیم ملی بسوی تمدن بزرگ به پیش میرودوبرای سعادت و بهروزی خود شب و روز می‌کوشد و سعی وافی دارد واز هیچ فداکاری دریغ ندارد. (صحیح است، احسنت).

موضوع دیگر که باستحضار مجلس محترم میرسانم مسئله آلودگی محیط زیست است که امروز مورد توجه عموم مردم دنیا مخصوصا کارشناسان مربوط قرار گرفته است با توجه باینکه انسان به هوا وآب سالم نیازمند است موضوع بسیار حائز اهمیت بوده ومبارزه با آلودگی محیط زیست در چند ساله اخیر موردتوجه محافل علمی و بین‌المللی قرار گرفته است. بطوریکه مسئله محیط انسانی در بیست وسومین مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شد و می‌توان گفت برای اولین بار در زندگی بشر موردی بوجود آمده که بطور یکنواخت برای کلیه ممالک چنین مشکلی پیش آمده است.

رشد سریع جمعیت جهان – رشد بسیار سریع علوم و تکنولوژی ومشکلاتی که این مسائل با محیط انسانی بموازات از بین رفتن اراضی کشاورزی و احیاناً نابود شدن نسل بسیاری از حیوانات و گیاهان و آلودگی آبها پدید می‌آورد زنگ خطری است که بشر را هشدار می‌دهد که ممکن است این مسائل آینده او را بخطر اندازد.

موضوع مهم دیگری که این مسئله را حائز اهمیت جلوه می‌دهد مهاجرت از روستاها بمراکز صنعتی و شهرها می‌باشد مخصوصاً با توجه باینکه افرادی قبلا در محیط سالم روستاها زندگی می‌کردند اینک در هوای آلوده و یا در مراکز حاشیه‌نشینی کم‌درآمد شهرها زندگی نموده و علیرغم کشفیات در علم پزشکی وتهیه داروهای مؤثر هر روز بر تعداد مبتلایان به انواع بیماری افزایش یافته خاصه اینکه سر و صدا در شهرها نیز از نظر روانی و اعصاب شهرنشین‌ها را آزار می‌دهد (صحیح است).

در گزارش مشروح دبیر کل سازمان ملل متحد در این باره پس از ذکر موارد متعدداشاره شده است که توسعه صنعتی از ضروریات توسعه و پیشرفت کشورها است اگر قرار است میزان تولید افزایش یابد باید تکنولوژی پیشرفت کند واضافه شده که عامل جدی در فساد محیط انسانی رامی‌توان صنعتی شدن بدون کنترل و بکار بردن تکنولوژی یکطرفه یعنی فقط در مورد تولید محصولات مورد نیاز دانست، این عمل باعث شده که در مدت یک قرن میزان اکسید دوکربن هوا در جهان در حدود ده درصد افزایش یابد و با روش فعلی در سال ۲۰۰۰ این میزان به ۲۵٪ بالغ خواهد شد. البته اثر این عامل فعلا قابل پیش بینی نیست ولی ممکن است واقعاً اثرات مصیبت باری در برداشته باشد (صحیح است).

در گزارش مزبور پس از ذکر ارقام محصولات صنعتی ایالات متحده آمریکا شمالی اشاره شده که هر ساله ۱۴۲ میلیون تن گاز مهلک و ۵۰ تریلیون گالن آب آلوده تولید می‌شود و به مواد زائد موجود اضافه می‌گردد در حالی که تکنولوژی موجود واقعاً قادر خواهد بود که در بی اثر کردن اثرات این مواد بکار رود ولی متأسفانه دراین مورد بیشتر بعلت اقتصادی اقدام عاجلی بعمل نیامده است.

شکی نیست که موضوع آلودگی هوا وآب در کشورما بپایه سایر کشورهای بزرگ صنعتی نرسیده و خوشبختانه مانند سایر اموریکه با زندگی و سعادت مردم تماس دارد همیشه رهبر عالیقدر ملت ایران قبلا پیش بینی لازم را می‌فرمایند در این مورد و برای حفظ و حمایت منابع طبیعی کشور و بالنتیجه مبارزه با آلودگی محیط زیست پس از اعلام اصول ملی شدن جنگلها و مراتع وآب در کشور در تیر ماه ۱۳۴۵ فرمان همایونی دائر به تشکیل انجمن ملی حفظ و حمایت منابع طبیعی کشور صادر گردید (احسنت) و از نظر اهمیت موضوع شاهنشاه آریامهر ریاست عالیه انجمن را قبول فرمودند. والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی نیابت ریاست عالیه انجمن را عهده دار می‌باشند که تاکنون انجمن برابر اساسنامه مصوبه اقدامات مفیدی در کشور انجام داده است بعلاوه دولت خدمتگزار حزبی جناب آقای هویدا که مجری صدیقی است در اجرای اوامر ملوکانه لایحه حفاظت دریااز آلودگی مواد نفتی را تنظیم نموده که در شرف تقدیم بپارلمان می‌باشد (احسنت). از نظر اهمیت موضوع نخستین کنفرانس بزرگ جهانی محیط زیست با شرکت دبیرکل و مقامات سازمان ملل متحد و نمایندگان اعزامی ۱۲۵ کشور جهان از جمله ایران در روز دوشنبه ۱۵ خرداد ماه سال جاری برای مدت ۱۲ روز در استکهلم تشکیل شد. تشکیل چنین کنفرانس عظیمی از کارشناسان ممالک مختلف اهمیت موضوع و ضرورت مبارزه جهانی با آلودگی محیط زیست و حفظ منابع طبیعی را میرساند.

در کنفرانس جهانی مزبور که در حضور اعلیحضرت پادشاه سوئد افتتاح شد هیئت ۱۶ نفری از ایران بریاست والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی و نیابت ریاست جناب آقای وزیر کشاورزی و عضویت معاونین وزارت کشاورزی، وزارت بهداری، دانشگاه تهران و رؤسای سازمانهای حفاظت زیست وجنگلها ومراتع کشور و کارشناسان مربوط شرکت داشتند.

ریاست هیئت نمایندگی ایران ضمن گزارش مبسوط و جالبی که مورد توجه قرار گرفت اعلام داشتند که ایران بعنوان یک کشور نمونه وعلاقمند پیشقدم در امر مبارزه با آلودگی و محیط زیست سالم زیست بوده و بمنظور تجلیل و تشویق از محققین و کارشناسانی که در امر مبارزه با آلودگی و بهسازی محیط زیست منشأ خدمات شایسته و ارزنده‌ای بوده‌اند بفرمان شاهنشاه ایران همه ساله جایزه نفیسی بنام «جایزه پهلوی» اهدا خواهد کرد.

ریاست نمایندگی ایران ضمن بیانات مشروحی متذکر شدند:

کشور ایران امید و آرزو دارد که پیرامون نکات اساسی دستور جلسه این کنفرانس در خصوص ایجاد مرکزی قوی و مستقل در محدوده فعالیتهای سازمان ملل متحد بمنظور رسیدگی بمحیط زیست اتفاق نظر حاصل شود.

با کمال خوشوقتی تصمیمات این کنفرانس جهانی امیدوارکننده بوده بخصوص که تصمیم گرفته شده است یک سازمان وسیع و مستقل در سطح بین المللی برای نظارت بر برنامه‌ها و بررسی واداره امور مربوط بحفاظت محیط انسانی وزیست در سطح جهانی ایجاد شود و برای تأسیس و گسترش پروژه‌های اجرائی این سازمان جهانی که زیر نظر شورائی مرکب از ۵۴ کشور انجام وظیفه خواهد نمود یکصد میلیون دلار اعتبار برای مدت پنج سال در نظر گرفته شده است امید است که این سازمان جهانی موفق شود وظایف خود را که مبارزه با آلودگی محیط زیست می‌باشد ببهترین وجهی انجام دهد.

در جهان امروز کشورهایی هستند که از نظر علم و صنعت و تکنولوژی پیشرفتهای سریعی کرده‌اند و رهبرانی دارند که بسمائل مختلف احاطه کامل داشته واز شهرت کافی برخوردار هستند همه این رهبران شاهنشاه ایران را دارای شخصیتی ممتاز دانسته و احترام خاصی برای معظم‌له قائلند (صحیح است) تا آنجا که ریاست جمهور آمریکا در مسافرت اخیر خود به ایران اظهار داشتند من برای مشورت با شاهنشاه آریامهر به ایران مسافرت کرده‌ام که برای هر ایرانی افتخارآمیز است (صحیح است).

رهبر خردمند ملت ایران نه تنها در فکر آسایش و رفاه ملت خود وسعادت و پیشرفت سرزمین ایران می‌باشند که امروز پیشرفتهای حیرت‌انگیز این دوران طلائی در همه جای ایران مشهود است بلکه پیشنهادات ونظریات معظم له برای آسایش و رفاه بشریت می‌باشد (صحیح است) وقتی در دانشگاه هاروارد طرح بزرگ وانسانی لژیون خدمتگزاران بشر را ارائه می‌دهند که موردتجلیل عموم واقع شده و سازمان ملل متحد آنرا تصویب می‌کند. وقتی که فکر مقدس پیکار جهانی با بیسوادی را مطرح می‌سازند و بعلاوه فکر سهیم کردن کارگران در سود و سپس در سرمایه کارخانجات و اکنون هم جایزه پهلوی را برای کارشناسان و محققین درامر مبارزه با آلودگی محیط زیست و بهسازی آن تخصیص می‌فرمایند نه فقط سعادت و نیک بختی ملت خود بلکه سعادت و خوشبختی بشریت را خواستار بوده و همیشه ندای صلح ودوستی را در فضای گیتی طنین‌انداز می‌کنند (صحیح است) همه ما در مقابل چنین رهبری بزرگ که با افکار تابناکش برای ملت خویش سعادت و غرور و افتخار آفریده و پیام آور صلح ودوستی در جهان می‌باشند سر تعظیم فرود می‌آوریم (احسنت) و ازخدای بزرگ دوام عمر وبقای سلطنت پربرکتش را آرزومندیم – از توجهی که فرمودید سپاسگذارم (آفرین، احسنت)

رئیس- خانم جهانبانی تشریف بیاورید.

شوکت ملک جهانبانی – با اجازه مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی و همکاران گرامی، گزارشی در مورد مسافرت به اصفهان بنا بدعوتی که از طرف جناب بانو دکتر فرخ روپارسای از کمیسیون آموزش و پرورش مجلس شورای ملی برای بازدید از طرح بین المللی سوادآموزی حرفه‌ای بعمل آمده بود بنمایندگی از طرف همکاران محترم عضو کمیسیون بعرض مجلس شورای ملی میرسانم.

صبح چهارشنبه گذشته باتفاق نمایندگان محترم کمیسیون آموزش وپرورش و معاونان پارلمانی و فنی آن وزارت و نمایندگان محترم مطبوعات عازم اصفهان شدیم تا از طرح سوادآموزی حرفه‌ای که در قطعنامه کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۱۹۶۴ برای ایجاد برنامه تجربی جهان سوادآموزی شده بود در مجمع وزیران آموزش و پرورش جهانی منعقد در سال ۱۳۴۴ تهران مورد تأیید قرار گرفت بازدید بعمل آید. در مدت دو روز متولای از سد شاه عباس کبیر که موجب آبیاری دشت اصفهان با افزایش سطح زیر کشت وبالا بردن کشاورزی است و تأمین آب کارخانه عظیم ذوب آهن اصفهان و حفاظت شهر اصفهان بخصوص پلهای تاریخی در برابر طغیانهای احتمالی زاینده رود را موجب است بازدید شد همچنین از ذوب آهن آریامهر و این شهر عظیم صنعتی که یکی از آرزوهای دین ملت ایران بوده و در عصر درخشان آریامهر در دوران شکوهمند انقلابی ایران بثمر رسید بازدید بعمل آمد آنچه که بیش از هر چیز بچشم می‌خورد طرح مجتمع صنعتی است که از سد شاه عباس کبیر تا طرح بین المللی سوادآموزی حرفه‌ای را در بردارد و ارتباط کامل آن با شهر صنعتی ذوب آهن بچشم می‌خورد که همه دست بدست داده و موجبات بهترین آمادگی را برای پیشرفت استان صنعتی فراهم نموده‌اند.

و اما مختصری راجع به هدف طرحی که در حال حاضر تحت عنوان سوادآموزی حرفه‌ای مشخص و شناخته شده است بعرض مجلس شورای ملی میرساند طرح مبتنی است بر یک اصل اساسی که در اجتماعات متحول کنونی بویژه در اجتماعات در حال توسعه با توجه به محدویتهای زمانی و سرمایه‌ای از یکطرف و با توجه به نقش خاص بزرگسالان در توسعه اقتصادی از طرف دیگر با آن مواجه می‌شویم وآن اینستکه:

آیا منطقی خواهد بود که امر سوادآموزی بزرگسالان همچنان مانند گذشته در چهارچوب آموزش خواندن و نوشتن ساد ه محصور باشد یا خیر؟

بخصوص اینکه در روش سوادآموزی به بزرگسالان همیشه مشکلاتی وجود داشته است که مانند خستگی ناشی از کار و بی‌ارتباط بودن متون درسی و فراموشی سواد و سقوط مجدد به بیسوادی.

با توجه به این مسائل که تقریباً بصورت جهانی جلوه گر بود در قطعنامه کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۱۹۶۴ یک برنامه تجربی جهانی سوادآموزی حرفه‌ای پیشنهاد شد که در همان سال بتصویب شورای اقتصادی واجتماعی و محمع عمومی سازمان ملل متحد رسید.

پیشنهاد این بود که روش جدیدی در زمینه سوادآموزی بزرگسالان ابداع شود که بزرگسالان را قادر سازد ضمن آموختن مهارتهای خواندن و نوشتن و حساب کردن عادی از طریق آشنا شدن با سطحی از مهارتها و تخصصهای حرفه‌ای برای ایفای نقش فعالتری در توسعه اقتصادی و اجتماعی آماده شود و در این راه سواد بعنوان وسیله‌ای برای رسیدن باین هدف بکار رود و خود مخالف هدف نباشد. بعبارت دیگر امر سوادآموزی با تبدیل شدن به یکنوع آموزش حرفه‌ای بصورت یک عامل بلاواسطه توسعه اقتصادی و اجتماعی درآید.

این پیشنهاددر مجمع وزیران آموزش و پرورش جهان که در سال ۱۳۴۴ در تهران تشکیل شد مورد تأیید قرار گرفت.

ایران نخستین کشوری بود که در اثر توجه شاهنشاه آریامهر به امر مبارزه با بیسوادی و بنا بدستور معظم له اجرای این طرح تجربی را با دامنه وسیع ودر قالب برنامه‌های ملی کشور بعهده گرفت و اجرای این طرح به عهده وزارت آموزش و پرورش محول گردید. سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در سطح جهانی مأمور ارزشیابی تطبیقی و مقایسه نتایج حاصله از طرحهای مختلفی است که تحت عنوان این برنامه در کشورهای مختلف جهان اجرا می‌شود.

محل اجرای طرح درایران:

پس از مطالعات در زمینه‌های مختلف و با توجه به هدف طرحهای عمرانی مملکت دو منطقه برای اجرای این پروژه انتخاب شد.

۱- منطقه دزفول بسبب تحولاتی ناشی از طرح آبیاری در حوزه سد محمد رضا شاه پهلوی برای برنامه‌های بخش کشاورزی.
۲- منطقه اصفهان بعنوان یک منطقه صنعتی.

با ایجاد اثرات تکاثری صنعت ذوب آهن از قبیل صنایع سیمان، گاز، پتروشیمی، آسفالت، شیشه سازی و غیره و همچنین ایجاد آریاشهر با ظرفیت ۳۰۰۰۰۰ نفر پیش بینی می‌شود که مجتمع صنعتی اصفهان و جمعیتی در حدود یکمیلیون نفر داشته باشد.

امیدواری هست که با اجرای طرح سوادآموزی حرفه‌ای وگسترش آن به تمام صنایع این منطقه که از پدیده‌های جدید توسعه اقتصادی کشور است و علیرغم جریان دائمی کارگران ساده از نقاط روستائی به این منطقه صنعتی یک نیروی کار ورزیده و فارغ از بیسوادی که نمونه‌ای باشد از سیمای ایران نوین، ایران عصر انقلاب ایران عصر آریامهر دراین منطقه بوجود آید.

در برنامه سوادآموزی حرفه‌ای که اینک اجرا می‌شود تاکنون برای ۱۵ گروه شغلی مختلف مواد درسی و آموزشی شامل کتاب درس، راهنمای آموزگار، پوستر، کتابهای کمکی وضمیمه و مواد کمک آموزشی سمعی وبصری تهیه شده است این گروههای شغلی در سه دسته اصلی طبقه بندی می‌شوند.

۱- کشاورزی:

شامل: چغندرقند، دفع آفات نباتی، آبیاری، ماشین آلات کشاورزی، صیفی‌کاری، دامپروری و کشاورزی عمومی.

۲- برنامه‌های صنعتی:

شامل: مکانیک عمومی. متالوژی (ذوب فلز)، نساجی، ساختمان و مقدمات حرفه معدن، قلمزنی روی فلزات.

۳- برنامه‌های مخصوص بانوان:

شامل: صنایع دستی (سوزن دوزنی و برودری دوزی) خیاطی و برنامه‌های عمومی دیگر نظیر بهداشت خانواده و زندگی شهری.

ارزشیابی:

یکی از رکنهای اساسی برنامه سوادآموزی حرفه‌ای ارزشیابی از روشها و مواد آموزشی و نتایج حاصله از آنها که چه از نظر مالی و چه از جنبه بین المللی در تمام سطوح تعلیماتی بکار گرفته می‌شود.

باید بدین نکته اشاره شود که این آزمایشگاه آموزشی که در اصفهان ایجاد شده است با تمام ویژه‌گیهایش و با ذخائر عظیم وتجربیات و تحقیقات خود چه در مورد متدهای سوادآموزی و چه در مورد تربیت معلم و روشهای مختلف و جالب آن می‌تواند بتدریج از حد سوادآموزی فراتر رفته و بصورت یک مؤسسه تحقیقات روشهای آموزش و پرورش درآید.

بسیار جالب است گفته شود که در بعضی از برنامه‌های صنعتی ضریب شرکت در کلاس تا رقم جالب ۹۹٪ می‌رسد و از نظر باقیماندن سواد در نزد نوسوادان نیز با توجه بتحقیقی که مؤسسه تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران بعمل آورده و نتایج آن منتشر شده است باید گفت که سواد در نزد بزرگسالانیکه با روش جدید با سواد شده‌اند بمراتب بیشتر است از بزرگسالانیکه با روشهای قبلی خواندن ونوشتن را فرا گرفته‌اند و بدیهیست که علت اساسی ارتباط مواد آموزشی با کار روزنانه و کاربرد مرتب مطالب ومهارتهای آموخته شده می‌باشد بعلاوه شواهدی در دست است که بزرگسالان با سواد شده در کلاسهای سوادآموزی حرفه‌ای با بینشی بیشتر وظایف را انجام می‌دهند و از میزان خطاهای آنان بطور قابل توجهی کاسته شده است. و همین امر موجب گردیده که کارگران کارخانه ذوب آهن که در خود کارخانه درس می‌خوانند و برخی از کارخانجات نساجی با تمام کردن دوره‌های آموزشی کلاسهای سوادآموزی حرفه‌ای و ازدیاد معلومات و مهارتهای خود بدستمزدی در حدود دو برابر دستمزد قبلی خود دست یابند.

و کارخانه ذوب آهن آریامهر تأیید می‌کند که بر اساس ضوابط و شرایط طبقه بندی کارگران این نوع کارگران تعلیم دیده می‌توانند با سرعت در طبقات بالاتر قرا گرفته و بعنوان کارگر ماهر مورد استفاده قرار گیرند و از دستمزد بهتری استفاده نمایند.

موضوع طرح امتحانات و تربیت معلم از کارهای اساسی این طرح است که خود شیوه خاصی دارد از نظر برخوردها ونتایج بین المللی این برنامه باید گفت که فقط در سال گذشته بیش از ۷۰ کارشناس و شخصیت بین المللی از این مرکز بازدید کرده‌اند که هر کدام با مطالعه روی آنچه که دراین آزمایشگاه انجام گرفته برای خودتوشه‌ای اندوخته‌اند تا بتوانند در کشور خود بمرحله اجرا درآورند واز نتایج سودمند آن بهره گیرند یعنی ایران مرکز مطالعات برای استفاده ۱۶ کشور است. سه کنفرانس بزرگ علمی بین‌المللی با شرکت نمایندگان بیش از ۱۶ کشور از کشورهای مختلف جهان در اینجا تشکیل گردیده وکارهای انجام شده مورد بازدید آنان قرار گرفته است واز همه مهمتر سمینار ارزشیابی بین المللی است که در جلسه نهایی آن که در حضور والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی تشکیل گردید اشاره والاحضرت باینکه با توجه به نتایج حاصله این تجربه سودمند باید تعمیم داده شود واین تنها راه آینده فعالیتهای مبارزه با بیسوادی است و همچنین اظهارات نماینده دائمی سازمان ملل متحد در ایران که آمادگی سازمان ملل را برای همکاری دردومین مرحله رهبری جهانی ایران در زمینه آموزش بزرگسالان اعلام داشت از افتخارات این پروژه آموزشی کشور می‌باشد که توانسته است در سطح بین المللی بکسب موفقیتهایی نایل گردد وبین پروژه‌های مشابه درسایر کشورهای جهان بعنوان ممتاز شناخته شده واز طرف سازمان یونسکو بعنوان یک مرکز کارآموزی جهانی تعیین گردد. بطور خلاصه عرض کنم که ایران پس از انقلاب آنچنان قیافه عوض کرده است و آنچنان بسرعت رو بترقی است که برای هر فرد ایرانی لازمست در سال چند بار از مناطق مختلف مملکت بازدید کند دیگر اطلاعات دیروز بدرد امروز ما نمی‌خورد زیرا پیشرفتهای کشور برق آسا است.

آرزو داریم که از این هم سریعتر و پیشرفته تر شود زیرا کشوری که رهبری عالیقدر دارد وخدمتگزارانی لایق مسلماً باید شاهد اینهمه دگرگونیهای جالب باشد. مدت دو ساعت در مرکز تحقیقات با کارشناسان ایرانی و خارجی مذاکره شد و گزارشات بسیار ارزنده‌ای از طرف معاون فنی وزارت آموزش و پرورش و کارشناسان داده شد و نمایندگان مجلس شورای ملی سئوالات جالبی نمودند که جوابهای هر یک داده شد. پس از آن د رمحل شهر عظیم و صنعتی ذوب آهن از کلاسهای سواد توأم با حرفه بازدید شد که واقعاً جالب وارزنده است وباید از نزدیک دید و بارزش این طرح بزرگ واقف شد که چگونه این طرح در قالب برنامه‌های آموزشی ملی اجرا می‌شود. از همکاران محترم عضو کمیسیون آموزش و پرورش اجازه می‌خواهم بنمایندگی از طرف سروران عزیز از جناب آقای استاندار – معاونان پارلمانی و فنی آموزش و پرورش آقای مهندس شیبانی و مهندسان ارجمندشان از ذوب آهن آریامهرـ مهندسان و مسئولان سد شاه عباس کبیر ومسئولان طراح بزرگ بین‌المللی سوادآموزی حرفه‌ای از پذیرائی گرم وصمیمیتی که ابراز شد تشکر نمایم وموفقیت همگی را از خداوند خواستارم. (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای سعید وزیری بفرمایید.

سعید وزیری- در هفته گذشته یک محاوره مطبوعاتی جالبی بود در پاسخ یک نویسنده روزنامه نویس باذوقی که نمایندگی مجلس را هم دارند یک روزنامه نگار باذوق تری مطلبی را نوشته بود که ظاهراً با هم یک نوع مبادله و مقاله مطبوعاتی بود ولی خیلی مطلب مهمتری از این گفتگوی مطبوعاتی بود. صحبت شده بود و همکار مطبوعاتی ما که دراینجا همکارند بکنایه نوشته بودند که مطبوعات مطالب مجلس را منعکس نمی‌کنند و آن نوئیسنده خیلی با ذوق تکرار می‌کنم خیلی باذوق با یک مهارت و با یک سبک نگارش بسیار زیبا جواب داده بود، که بحق فقط در زمینه خدمت به مطبوعات و بیشتر خدمت به پارلمان بوده یا حداقل بنظر بنده چنین آمد، که بهترین محاوره و مناظره بین دو نشریه و دو نویسنده که بنفع پارلمان نوشته بودندواین مسأله بنده را متوجه کرد در این روزهای اخیر که واقعاً این همکاری بهترین وجهی بین مجلس و مطبوعات هست بنده خودم در اینجا چند وقت پیش بمناسبتی عرض کردم مجلس شورایملی یقیناً جای رسیدگی به نیک وبد یک روزنامه نیست ولی یقیناً جای این هست که اعلام بشود که دربست د راینجا از آزادی مطبوعات حمایت می‌شود (احسنت) حالاباز این مطلب را عرض می‌کنم مطلب بسیار جالبی در این روزهای اخیر دیدم در این مطبوعات در کمال صداقت وصمیمیت مطرح شده واین حمایت وپاسبانی از خط و زبان فارسی است ودیدم این را روزنامه‌ها ببحث گذاشتند و بشدت این تجاوز و تخطئی و بی اعتنائی به حریم مقدس زبان فارسی را مورد انتقاد قرار داده بودند باز بنده اینجا اعلام می‌کنم که این پاسداری مطبوعات ایران از زبان و خط فارسی صددرصد مورد حمایت و تأیید پارلمان ایران هم هست (صحیح است) زبان ما و خط ما یک پایه ستبر ومهم و قومی فرهنگ و تمدن ایران است (صحیح است بی گمان تجاوزات، تخطیات یا بهتر عرض کنم اشتباهاتی که انجام می‌گیرد وجز اشتباه چیز دیگری نیست اینها نمی‌تواند زبان وخط ما را مخدوش و مغشوش و یا خدای نخواسته در معرض و مظان تغییر و خراب شدن قرار بدهد بقول فردوسی:

پی افکندم از نظم کاخی بلند
که از باد و باران نیاید گزند.
بسی رنج بردم بدین سال سی
عجم زنده کردم بدین پارسی.

اینها با همدیگر پیوسته‌اند، ملیت، زبان وخط ما و شاهنشاهی ما با همدیگر منسجم است (صحیح است) تار و پود ملت ما است که بافته شده است وما از اینها صادقانه و صمیمانه حمایت می‌کنیم، دفاع می‌کنیم یکبار دیگر این هشیاری مطبوعات را تقدیس می‌کنیم تجلیل می‌کنیم و به فرهنگستان ایران، سازمانهای فرهنگی و آموزشی، دانشگاهی ایران هشدار می‌دهیم که این مسأله مهم را مورد توجه وعنایت قرار بدهند و واقعاً کسانی را که به هوی و هوس دست تجاوز بخط وزبان فارسی دراز می‌کنند وگویا خیال می‌کنند نوعی نوآوری است آنها را متذکر کنند برای اینکه مداخله در خط و زبان یک ملت در صلاحیت یک عده افراد نیست (صحیح است) در صلاحیت فرهنگستان است، در صلاحیت مراجع ومقامات علمی و صالح است، در صلاحیت دانشگاه است و لامحاله در صلاحیت صاحبنظرانی است که ملت آنها را به صاحبنظری از خط و زبان و فرهنگ قبول کرده‌اند.

انوشیروانی – این را بفرمایید باید زبان ما از کلمات عربی و قواعد عربی پاک شود و مصون بماند.

سعید وزیری – عرض شود گاهی اوقات یک چنین گفتگوهایی بوجود می‌آید، نظیر سایر تحریکات وتوطئه‌هایی است که بوجود می‌آید اینها برای مشغول کردن و سرگرم کردن روشنفکران است ای بسا یکی اشتباه می‌کند و عده‌ای دیگر بمناسبت این اشتباه بایستی مشغول چنین کارهای بشوند این سرگرمیها این اشتغالات کاذب از نوع همین شعارهای توخالی است که در زمینه باصطلاح سازمان آزادی و جبهه آزادی ملت ایران واین بمب اندازیها و خرابکاریها و تحریکات واین شایعات بعمل می‌آید بنظر من این نوع خرابکاریها در ردیف همان خرابکاریهاست و اینها برای سرگردم کردن روشنفکران وملت ایران است ولی بنده در اینجا به کنایه باید بگویم که نه تنها در زمینه کارهای آکادمیک و فرهنگستانی اینها تأثیری ندارد اگر بفرض محال وغلط نفت را باطای مؤلف بنویسند یا (ت) نقطه دار یا اهواز را با حای حطی بنویسند باهای هوز ایران را با الف بنویسند یا عین یا فی المثل کلمه شاهنشاهی را با هر املای دیگری بنویسند آقایان علیرغم تمام توطئه هاوبازیهای استعمار و دشمنان ایران اینها با مفهوم واقعیشان در مغز و قلب ایرانی نقر و نقش شده است (احسنت) این حرفها فرقی، تفاوتی، تغییری در عشق و دلبستگی ملت ایران به سنتهای خودش، به ملیت خودش، به شاهنشاهی خودش، بزبان خودش، بافتخارات خودش و موجودیهای اقتصادی و مادی خودش چیزی نمی‌کاهد دیروز در روزنامه‌ها خواندید اصطلاح نهضت آزادی ایران جبهه آزادی ایران که بعد می‌بینیم این حرفها که در لفافه تظاهرات ارتجاعی از هر نوع که باشد انجام می‌گیرد با تظاهراتی باصطلاح گاهی خیلی تند افراطی وملی و گاهی تند افراطی مذهبی و بعد در کنارش می‌بینیم یک بی‌تفاوتی‌هایی هم دیده می‌شود که هیچ با همدیگر نمی‌خواند الا اینکه اینها بهانه‌هایی برای اخلال و تخریب است چون کلمه نهضت آزادی گفته شده است صحبت بر سر کلمات است خانمها و آقایان یک مطلب را عرض کنم اینکه بنده عرض می‌کنم سندیت دارد بنده بخصوص که عرض می‌کنم سندیت دارد این اصطلاح نهضت ملی ایران که من شخصاً همیشه افتخار کرده‌ام و می‌کنم که یکی از وابستگان آن بوده وهستم هیچ هدف و نقشه‌ای نداشته است جز تأمین استقلال اقتصادی و سیاسی ایران، هیچ هدفی نداشته است جز حفظ اصول و سنن مشروطیت وشاهنشاهی ایران وهر وقت که ملت علیه آن عصبانی شده است، علیه انحرافات آن عصبانی شده است که در صدد انحراف این نهضت برآمده‌اند و بالمآل و بالطبیعه این نهضت ملی در مسیر طبیعی خودش نام واقعی خودش را در بستر تاریخ گرفت ونام انقلاب شاه ومردم بخود گرفت (صحیح است) وملت ایران از این انقلاب شاه ومردم با تمام خصوصیات و کاراکترها و آرمانهایش تا آ÷ر دفاع می‌کند آنچه شاهنشاه ایران چند روز پیش در مصاحبه مطبوعاتی در لندن اظهار کردند تمام آرزوها و تمام هدفها و تمام خواسته‌های دل میلیونها ایرانی بود که اظهار کردند، ملت ایران اینها را می‌فهمد، چه با تحریکاتی که در آن شهر شد چه با تحریکات دیگری که در یک شهر خارجی با آن تظاهرات مذبوحانه که از خجلت و شرم در زیر ماسک باید انجام بدهند هیچکدام از اینها ملت ایران را به اصالت و قاطعیت رهبر خودش دچار تردید نمی‌کند، اینها تمام نشانه این است که استعمار خارجی وارتجاع بین المللی نسبت بانقلاب ایران حساب میکندوحسد می‌ورزد ودست باین قبیل کارها می‌زند شاید انقلاب ایران را از راه اصیل خودش منحرف بکند واین نخواهد شد مسائل زیادی مطرح شده بود که روزنامه‌ها و رادیوها و تلوزیون به بهترین وجه و بهترین لحن انجام داده‌اند و گفتگو کرده‌اند و شرح وبسط داده‌اند خود من در مورد نفت که گویا مهمترین مسئله ایست که احتمالاً بسیاری از تحریکات را می‌بایستی مربوط به آن دانست واین تحریکات یک ذره در اراده و تصمیم ملت ایران خللی وارد نخواهد آورد، بنده شخصاً نظر خودم را بموقع و به تفصیل بیان خواهم کرد چون دراین جلسه فرصت نیست ولی باختصار عرض می‌کنم که مسئله این است که ملت ایران به نفت خود بعنوان یکی از مظاهر استقلال اقتصادی و سیاسی خودش نگاه می‌کند ودراین راه از مترقی ترین و سالم ترین و انسانی‌ترین و دور از هر گونه جنجال و شعار فریبکاری اقدام کرده وخواهد کرد. ملت ایران باین عامل اقتصادی و سیاسی خودش واقعاً دلبستگی دارد و بستگیهایی که عرض کردم شرح آن باید به تفصیل گفته شود همین دیروز ملاحظه فرمودید مدیر عامل شرکت ملی نفت اعلام کرد که به پیروی از اوامر شاهنشاه آریامهر قسمتی از سهام صنایع فرعی وابسته به صنعت نفت را بکارگران و بملت ایران خواهد فروخت و ملت ایران را حتماً عملا در سهام آن صنایع وابسته شریک خواهد کرد، این یک دلیل کوچکی است که این صنعت و این موهبت واین موجودی مادی و اقتصادی ما مورد دلبستگی وعلاقه کامل ملت ایران است، مثل اینکه بنده به وقت یکی از دوستان که ناطق بعدی هستند تجاوز کردم، معذرت می‌خواهم، بخصوص از اینجا یک بار دیگر با بودن این آقایان، نمایندگان محترم مطبوعات اعلام می‌کنم که پارلمان ایران و مطبوعات ایران یک پارچه و متحد و در کنار وهمراه ملت ایران پشت سر این رهبر بزرگ انقلاب ایران، شاهنشاه آریامهر، ایستاده‌اند و با منطقی ترین و انسانی ترین و به بهترین وجهی از تمام منافع مادی واقتصادی و معنوی و سیاسی خودشان دفاع خواهند کرد، بسیار متشکرم (احسنت).

رئیس- آقای کاظم مسعودی بفرمایید.

کاظم مسعودی – بنده خیلی سعی می‌کنم که کمتر مزاحم همکاران عزیزم بشوم ولی گهگاه جریاناتی از لحاظ مملکت ما و افتخاراتی از لحاظ فداکاری شاهنشاه ما در این جهان پرتلاطم پیدا می‌شود که تشویق می‌کند هر یک از نمایندگان محترم حقایقی را که هر روز بطوریکه دوست ارجمندم جناب آقای سعید وزیری راجع به خدمات مطبوعات برشمردند هر چقدر بگوییم وهر چقدر بنویسیم کم گفته‌ایم و کم نوشته‌ایم بگوییم و هر روزی که با این فداکاری و با این ازخودگذشتگی و این گرفتاریهای زیاد شاهنشاه ما در تمام مراحل چه در اداره مملکت چه درحل و فصل مشکلات دنیایی هر چقدر اینها بیشتر می‌شود همین قدر حسادتها وبغضها و کینه‌ها در اطرافمان ودر میان همسایه‌ها، آنهایی که همه امکانات برای پیشرفت و برای ملتشان هست وگردانندگانشان چون حسن نیت ندارند چون فداکاری ندارند چون ازخودگذشتگی ندارند نمی‌توانند از این موقعیتها که بوجودآمده استفاده کنند دست به تحریکات و حسادتها وناراحتیهامیزنند ولی اینها برای ما هیچ ارزش ندارد ما میدانیم وقتی شاهنشاه بزرگ ما هر سفری که تشریف فرما می‌شوند کسب افتخار بیشتری می‌کنند و ما در انتظار توطئه‌های ناراحت کننده‌ای از دستجات کوچک یا نوکر تراستهای بزرگ نفتی هستند یا نوکر استعمار هستند یا ناراحتیها از این است که می‌گویند چرا ما از این موقعیتها استفاده نکردیم و یک کشوری در کنار ما توانسته از این افتخارات بهره‌گیری بکند شما توجه کنید اگر کاظم مسعودی ناچیز بیاید اینجا صحبتهایی بکند وحقایقی را بگوید می‌گویند تملق گفته ولی آقا، رئیس جمهور بزرگترین کشور دنیا وقتیکه تملق گفته ولی آقا، رئیس جمهور بزرگترین کشور دنیا وقتیکه می‌آید اینجا و حقایقی راجع بشاهنشاه ما می‌گوید تملق نیست (صحیح است) تولید حسادت و کینه می‌کند (احسنت، صحیح است) اینها باعث می‌شود که چهار تا روزنامه که روزی نامه هستند و از تراستها پول می‌گیرند و مال تراستها هستند می‌آیند مطلب می‌نویسند و تخطئه می‌کنند پیشرفت مملکت ما را. آنوقت که شاهنشاه ما برای ما کسب افتخار می‌کنند در لندن، خاندان سلطنتی هر کدام در هر گوشه کشور از دستگاههای عمرانی و پیشرفتهای عمرانی و رسیدگی بکارهای مملکتی غافل نیستند شما می‌خواستید بیایید ببینید که در چند روز گذشته در صفحات شمال خراسان چه انقلابی و چه احساساتی نسبت بشاهنشاه بود برای اینکه برادر شاهنشاه ما ۷ روز درگیر با ناراحتی، توی خطر با هلیکوپتر از این شهر بآن شهر واز آن شهر باین شهر همه اش در حرکت بودند همه اش دستور می‌دادند همه اش رسیدگی می‌کردند همه اش امید برای مردم بودند (احسنت) من از این افتخاراتیکه برای مردم خراسان دراین چند روز پیدا شده بود از طرف همکاران پارلمانی خود نهایت تشکر را از تشریف فرمائی والاحضرت دارم و مثل همه شما که در محل انتخابیه تان فعالیت می‌کنید و کار می‌کنید ونشان دادید که سابق وقتی یک ورقه‌ای را سفیر روس، سفیر انگلیس می‌آورد ومیگفت اینها باید وکیل مجلس بشوند حالا انقلاب شده و افتخار داریم که شماها اینجا نشسته‌اید وهرروز در گوشه وکنار مملکتان فداکاری می‌کنید دوندگی می‌کنید و در بهسازی مملکتان سهم دارید ولی بارمان خیلی سنگین است هر چقدر این قداکاری شاهنشاه ما، خاندان سلطنتی ما، دولت ما بیشتر می‌شود و ثمراتش نسبت بکشور در همه گوشه وکنار مملکت آشکارتر می‌شود بار ما سنگین تر است برای اینکه حسادتها، ناراحتیها که ۴ نفر آدمی که خودش از خودش اطمینان ندارد جمع شده در کشور عراق توطئه می‌کنند اینها اثر ندارد ما راه خودمان را می‌رویم فدکاریهایمان بیشتر و راهمان سنگین تر است (ایلخانی پور: قضاوت ملت ایران صحیح است) باید در مقابل این همه فداکاری شاهنشاه بزرگ حرکت و فداکاری و فعالیتمان بیشتر باشد در این چند روزه که والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی در صفحات خراسان بخصوص شمال خراسان تشریف فرما بودند این افتخار برای بنده خدمتگزار پیدا شد که از شهر مرزنشین ومردم شاهدوست و میهن پرست شیروان هم بازدید بعمل آوردند و مفتخر هستم مثل همه شما که خدمت کرده‌اید این خدمات ناچیز مورد توجه شخص والاحضرت قرار گرفت بخصوص این صحبتهایی که بعضی وقتها در بعضی از روزنامه‌های خارج می‌شود که برای جوانها ومردم برای سرگرمی شان چه می‌کنند شما بیایید ببینید آقا ما کجا خواب می‌دیدم که یک استادیوم در گوشه و کنار مرز تأسیس بشود واز همه امکانات برخوردار باشد، برای جوانها، واینجا جا دارد از تمام افرادی که دراین خدمات میهنی خدمت می‌کنند کمک و مساعدت می‌نمایند چه در مقام دولتی، چه در مقام ملی و چه در قسمتهای خصوصی تشکر کنم و بخصوص از شخص دکتر اقبال که خدماتش در تمام کشور تا آنجا که امکان داشته این مرد شریف خدمت کرده است (صحیح است) ما هم یکی از آنها بودیم اینجا جناب آقای سعید وزیری راجع به مطبوعات مطلبی فرمودند که اگر من صحبتی بکنم چون از خانواده مطبوعات هستم ممکن است یکمقدارش را بحساب علاقه‌ای که باین صنف دارم بگذارند این را هم قبول دارم ولی این را هم باید بگویم که مطبوعات امروز ما مثل شمع روشن هستند و روشنی می‌بخشند و آب می‌شوند و ازبین می‌روند و آنی از فداکاری و خدمتگزاری غافل نیستند افتخار می‌کنم که امروز اکثریت مطبوعات ما توانست برای اولین بار در تاریخ مطبوعات در زیر یک سقف جمع بشوند و این هم مبتکرش شخص رئیس دولت ودبیر کل عزیز ما بود امیدوارم که این جمع شدن باعث بشود که خدمات ارزنده تر و مفیدتر وبهتری بملت ایران عرضه کند. من از طرف کارگران، کشاورزان، روستائیان ودانش آموزان از اینهمه محبت خاندان جلیل سلطنت بخصوص شاهپور غلامرضا پهلوی تشکر و سپاسگزاری دارم و امیدوارم این بازدیدها همیشه مثل گذشته مثمر خیر و برکت می‌باشد (احسنت، احسنت).

- تصویب صورت جلسه

۳- تصویب صورت جلسه.

رئیس- راجع به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه قبل تصویب می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه تأمین اعتبارات مسکن وتشویق خانه سازی

۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه تأمین اعتبارات مسکن وتشویق خانه سازی.

رئیس- وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول تأمین اعتبارات مسکن وتشویق خانه سازی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی درجلسه روزشنبه ۳ تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره۱۶۸۳۴-۱۳۵۱/۳/۲۰ راجع به تأمین اعتبارات مسکن و تشویق خانه سازی را که در جلسه روز پنجشنبه ۲۵ خرداد ماه ۱۳۵۱ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۳۵۹ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تأمین اعتبارات مسکن و تشویق خانه سازی.

ماده ۱- بمنظور کمک به خانه سازی و تهیه موجبات تأمین مسکن از طریق حساب پس اندازهای خصوصی موضوع ماده یک قانون تشویق پس انداز مسکن مصوب دهم تیر ماه ۱۳۴۶ علاوه بر بانک رهنی ایران کلیه بانکهایی که برای استفاده از مزایای این قانون مجاز شناخته خواهند شد و با بانک رهنی ایران قرارداد منعقد نمایند می‌توانند بتشکیل حساب پس انداز مسکن اقدام نموده واز مزایای این قانون برخوردار شوند. قرارداد مذکور باید متضمن قبول شرایط مربوط به افتتاح حساب پس انداز مسکن توسط بانک مجاز باشد.

تبصره – فهرست بانکهای مجاز توسط بانک مرکزی ایران اعلام خواهد شد.

ماده ۲- شرایط مربوط به افتتاح حساب پس انداز مسکن ومزایای آن و کیفیت فعالیت و تبلیغات بانکهای مجاز و مقررات راجع به وامهای پس انداز مسکن تابع آئیننامه‌ای خواهد بود که از طرف بانک رهنی ایران تهیه و پس از تأیید بانک مرکزی ایران وتصویب شورای پول و اعتبار بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

تبصره – بانکهای مجاز مکلفند موجودی حساب پس انداز مسکن را از طریق پرداخت وام مسکن و یا خرید اوراق قرضه مسکن صرف تأمین اعتبارات مسکن نمایند.

شورای پول واعتبار مقررات مربوط بنوع ومیزان سپرده بانکها نزدیک مرکزی ایران بابت موجودی حسابهای پس انداز را معین و اعلام خواهد نمود.

ماده ۳- بانکهای مجاز دراین قانون می‌توانند در قبال وامهای مسکن پرداخت شده اقدام بانتشار اوراق قرضه مسکن نمایند.

شرایط و مقررات وامهای مسکن تابع آئیننامه‌ای خواهد بود که بوسیله بانک رهنی ایران تهیه وبا تأیید بانک مرکزی ایران بتصویب شورای پول واعتبار خواهد رسید.

ماده ۴- اوراق قرضه مسکن بصورت با نام صادر وقابل انتقال و قابل پذیرش در بورش اوراق بهادار خواهد بود.

ماده ۵- میزان اوراق قرضه مسکن در جریان هر یک از بانکها هنگام انتشار اوراق قرضه جدید نباید از مانده وامهای مسکن آن بانک تجاوز کند.

ماده ۶- بانکها مکلفند قبل از تسلیم اوراق قرضه مسکن بخریدار طبق آئیننامه مربوط اوراق مذکور را در بانک رهنی ایران ثبت کنند.

ماده ۷- بانک صادرکننده بطور بلاشرط متعهد پرداخت اوراق قرضه بوده وانتقال دهندگان جز در مواردیکه تصریح به ضمانت نموده باشند در مقابل دارندگان بعدی مسئولیتی نخواهند داشت ودر صورت وجود ضامن نیز بانک تعهد پرداخت وجه اوراق مزبور را به دارنده آن یا به ضامنی که وجه آن را پرداخته خواهد داشت.

بعلاوه دارندگان اوراق قرضه در وصول وجه اوراق مزبور از محل مطالبات بانک بابت وامهای مسکن موضوع مانده ۳ این قانون با رعایت قانون پولی و بانکی بر سایر طلبکاران حق تقدم خواهند داشت.

تبصره – شرایط مربوط به اجرای این ماده و مقررات راجع به استیفاء حقوق دارندگان اوراق قرضه از محل مانده وامهای مسکن تابع آئین نامه‌ای خواهد بود که از طرف بانک رهنی ایران تهیه و با تأیید بانک مرکزی ایران و وزارت دادگستری به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ماده ۸- بمنظور کمک بیشتر به تأمین اعتبارات مسکن وتسهیل معاملات اوراق قرضه مسکن.

الف- شورای پول واعتبار می‌تواند بانکها را مکلف کند علاوه بر مبالغی که طبق قانون بانکی و پولی کشور باید نزد بانک مرکزی ایران بسپارند قسمتی از سپرده‌های خود را برای تأمین اعتبارات مسکن در اختیار بانک رهنی ایران قرار دهند.

ب- به پیشنهاد بانک رهنی ایران شورای عالی بیمه مرکزی می‌تواند شرکتهای بیمه را مکلف نماید قسمتی از ذخائر خود را برای تأمین اعتبارات مسکن در اختیار بانک رهنی ایران قرار دهند.

تبصره ۱- نرخ بهره و شرایط و مقررات مربوط به وجوه مذکور در این ماده با موافقت بانک رهنی ایران بر حسب مورد از طرف شورای پول واعتبار و شورایعالی بیمه مرکزی و وزارت دارائی تصویب واعلام خواهد شد.
تبصره ۲- بمنظور تنظیم بازار و تأمین حسن جریان معاملات بازار اوراق قرضه مسکن بانک رهنی ایران وجوه حاصل از اجرای این ماده رادر درجه اول صرف خرید اوراق قرضه مسکن نموده ویا قبول خواهد نمود که مؤسسات مذکور در این ماده تمام یا قسمتی از این وجوه را صرف خرید اوراق قرضه مسکن بکنند.

ماده ۹- دولت می‌تواند همه ساله به پیشنهاد وزارت آبادانی ومسکن اعتباری جهت پرداخت به صاحبان حسابهای پس انداز مسکن در بودجه کل کشور منظور نماید تابر اساس تعرفه وضوابطی که به پیشنهاد بانک رهنی و تصویب شورای پول واعتیار تعیین می‌گردد علاوه بر بهره جاری بانکها بصورت بهره تشویقی به اینگونه پس اندازکنندگان پرداخت گردد.

ماده ۱۰- درآمدهای حاصله از معاملات اوراق قرضه وبهره اوراق قرضه مسکن وبهره تشویقی و بهره دریافتی از بانک رهنی ایران بابت وجوه موضوع ماده ۸ این قانون برای کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی معاف از مالیات بردرآمد خواهد بود.

حکم این ماده ناقض مقررات بند الف ماده ۸۰ قانون مالیاتهای مستقیم نمی‌باشد.

ماده ۱۱- نظارت بر حجم اوراق قرضه مسکن در جریان وشرایط اوراق مذکور با هیئت پیش بینی شده در ماده ۱۲ قانون انتشار اسناد خزانه واوراق قرضه خواهد بود.

ماده ۱۲- بمنظور تأمین مسکن افراد کم‌درآمد و تشویق ساختمان خانه هاوآپارتمانهای ارزانقیمت دولت به پیشنهاد وزارت آبادانی و مسکن می‌تواند:

الف – اعتبارات لازم جهت پرداخت کمک به سازندگان خانه‌ها و آپارتمانهای ارزان قیمت را پیش بینی کند.

این کمک طبق تعرفه و جداولی که با توجه بنوع ومساحت واحدهای مسکونی در مناطق مختلف برای هر متر مربع از ساختمان از طرف وزارت آبادانی ومسکن معین می‌گردد پرداخت می‌شود.

ب- همه ساله جهت تعدیل بهره وامهای مسکن اعطائی به افراد کم درآمد مبلغی در بودجه کل کشور منظور نماید.

تبصره – سرمایه گذاران خانه سازی در شهرستانها اولویت خواهند داشت.

ماده ۱۳- اعتبارات مربوط به بهره تشویقی موضوع ماده ۹ و کمک ساختمان و کمک بهره موضوع ماده ۱۲ این قانون در بانک رهنی ایران متمرکز و در حدود آئین نامه‌های اجرائی این قانون وسیله بانک مذکور بمصرف خواهد رسید.

ماده ۱۴- بانک رهنی ایران می‌تواند با موافقت بانک مرکزی ایران و تصویب هیئت وزیران در دوران برنامه پنجم عمرانی کشور حداکثر تا هم ارز یکصد میلیون دلار از مؤسسات دولتی و یا خصوصی خارجی و یا مؤسسات بین المللی وام یا اعتبار دریافت دارد. این وام و یا اعتبارات منحصراً بمصرف ساختمان واحدهای مسکونی ارزان قیمت که بمنظور فروش به افراد کم درآمد احداث می‌شود.

ماده ۱۵- کلیه تکالیف و اختیارات و مزایائی که دراین قانون برای بانکها پیش بینی گردیده است شامل شرکتهای پس انداز و وام مسکن نیز خواهد بود.

ماده ۱۶- آئین نامه‌های اجرائی این قانون جز در مواردیکه ترتیب تهیه وتصویب آن مشخص گردیده از طرف بانک رهنی ایران تهیه وپس از تأیید بانک مرکزی ایران و موافقت وزارت دارائی به پیشنهاد وزیر آبادانی و مسکن به تصویب هیئت دولت خواهد رسید.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی.

کمیسیون دادگستری در جلسه ۳ تیرماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین اعتبارات مسکن و تشویق خانه سازی را مطرح کردوماده ۷ مورد رسیدگی قرار گرفت و مصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب گردید.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


گزارش شور اول از کمیسیون آبادانی ومسکن بمجلس شورای ملی.

کمیسیون آبادانی در جلسه روز شنبه ۳ تیرماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین اعتبارات مسکن و تشویق خانه سازی را مطرح کردوماده ۷ مورد رسیدگی قرار گرفت و مصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب گردید.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آبادانی ومسکن – مهندس احتشام شهیدی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود درشور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- بمنظور کمک به خانه سازی و تهیه موجبات تأمین مسکن از طریق حساب پس اندازهای خصوصی موضوع ماده یک قانون تشویق پس انداز مسکن مصوب دهم تیر ماه ۱۳۴۶ علاوه بر بانک رهنی ایران کلیه بانکهایی که برای استفاده از مزایای این قانون مجاز شناخته خواهند شد و با بانک رهنی ایران قرارداد منعقد نمایند می‌توانند بتشکیل حساب پس انداز مسکن اقدام نموده واز مزایای این قانون برخوردار شوند. قرارداد مذکور باید متضمن قبول شرایط مربوط به افتتاح حساب پس انداز مسکن توسط بانک مجاز باشد.

تبصره – فهرست بانکهای مجاز توسط بانک مرکزی ایران اعلام خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- شرایط مربوط به افتتاح حساب پس انداز مسکن ومزایای آن و کیفیت فعالیت و تبلیغات بانکهای مجاز و مقررات راجع به وامهای پس انداز مسکن تابع آئیننامه‌ای خواهد بود که از طرف بانک رهنی ایران تهیه و پس از تأیید بانک مرکزی ایران وتصویب شورای پول و اعتبار بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

تبصره – بانکهای مجاز مکلفند موجودی حساب پس انداز مسکن را از طریق پرداخت وام مسکن و یا خرید اوراق قرضه مسکن صرف تأمین اعتبارات مسکن نمایند.

شورای پول واعتبار مقررات مربوط بنوع ومیزان سپرده بانکها نزدیک مرکزی ایران بابت موجودی حسابهای پس انداز را معین و اعلام خواهد نمود.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- بانکهای مجاز دراین قانون می‌توانند در قبال وامهای مسکن پرداخت شده اقدام بانتشار اوراق قرضه مسکن نمایند.

شرایط و مقررات وامهای مسکن تابع آئیننامه‌ای خواهد بود که بوسیله بانک رهنی ایران تهیه وبا تأیید بانک مرکزی ایران بتصویب شورای پول واعتبار خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- اوراق قرضه مسکن بصورت با نام صادر وقابل انتقال و قابل پذیرش در بورش اوراق بهادار خواهد بود.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- میزان اوراق قرضه مسکن در جریان هر یک از بانکها هنگام انتشار اوراق قرضه جدید نباید از مانده وامهای مسکن آن بانک تجاوز کند.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- بانکها مکلفند قبل از تسلیم اوراق قرضه مسکن بخریدار طبق آئیننامه مربوط اوراق مذکور را در بانک رهنی ایران ثبت کنند.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- بانک صادرکننده بطور بلاشرط متعهد پرداخت اوراق قرضه بوده وانتقال دهندگان جز در مواردیکه تصریح به ضمانت نموده باشند در مقابل دارندگان بعدی مسئولیتی نخواهند داشت ودر صورت وجود ضامن نیز بانک تعهد پرداخت وجه اوراق مزبور را به دارنده آن یا به ضامنی که وجه آن را پرداخته خواهد داشت.

بعلاوه دارندگان اوراق قرضه در وصول وجه اوراق مزبور از محل مطالبات بانک بابت وامهای مسکن موضوع مانده ۳ این قانون با رعایت قانون پولی و بانکی بر سایر طلبکاران حق تقدم خواهند داشت.

تبصره – شرایط مربوط به اجرای این ماده و مقررات راجع به استیفاء حقوق دارندگان اوراق قرضه از محل مانده وامهای مسکن تابع آئین نامه‌ای خواهد بود که از طرف بانک رهنی ایران تهیه و با تأیید بانک مرکزی ایران و وزارت دادگستری به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- بمنظور کمک بیشتر به تأمین اعتبارات مسکن وتسهیل معاملات اوراق قرضه مسکن.

الف- شورای پول واعتبار می‌تواند بانکها را مکلف کند علاوه بر مبالغی که طبق قانون بانکی و پولی کشور باید نزد بانک مرکزی ایران بسپارند قسمتی از سپرده‌های خود را برای تأمین اعتبارات مسکن در اختیار بانک رهنی ایران قرار دهند.

ب- به پیشنهاد بانک رهنی ایران شورای عالی بیمه مرکزی می‌تواند شرکتهای بیمه را مکلف نماید قسمتی از ذخائر خود را برای تأمین اعتبارات مسکن در اختیار بانک رهنی ایران قرار دهند.

تبصره ۱- نرخ بهره و شرایط و مقررات مربوط به وجوه مذکور در این ماده با موافقت بانک رهنی ایران بر حسب مورد از طرف شورای پول واعتبار و شورایعالی بیمه مرکزی و وزارت دارائی تصویب واعلام خواهد شد.
تبصره ۲- بمنظور تنظیم بازار و تأمین حسن جریان معاملات بازار اوراق قرضه مسکن بانک رهنی ایران وجوه حاصل از اجرای این ماده رادر درجه اول صرف خرید اوراق قرضه مسکن نموده ویا قبول خواهد نمود که مؤسسات مذکور در این ماده تمام یا قسمتی از این وجوه را صرف خرید اوراق قرضه مسکن بکنند.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی:
محترماً:

در خصوص «لایحه قانون تأمین اعتبارات مسکن وتشویق خانه سازی» اینجانب پیشنهاد می‌نماید که از تبصره ۱ ماده ۸ لایحه مزبور عبارت «و وزارت دارائی» حذف گردد.

مهندس احمد شهیدی.

رئیس- ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- دولت می‌تواند همه ساله به پیشنهاد وزارت آبادانی ومسکن اعتباری جهت پرداخت به صاحبان حسابهای پس انداز مسکن در بودجه کل کشور منظور نماید تابر اساس تعرفه وضوابطی که به پیشنهاد بانک رهنی و تصویب شورای پول واعتیار تعیین می‌گردد علاوه بر بهره جاری بانکها بصورت بهره تشویقی به اینگونه پس اندازکنندگان پرداخت گردد.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- درآمدهای حاصله از معاملات اوراق قرضه وبهره اوراق قرضه مسکن وبهره تشویقی و بهره دریافتی از بانک رهنی ایران بابت وجوه موضوع ماده ۸ این قانون برای کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی معاف از مالیات بردرآمد خواهد بود.

حکم این ماده ناقض مقررات بند الف ماده ۸۰ قانون مالیاتهای مستقیم نمی‌باشد.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- نظارت بر حجم اوراق قرضه مسکن در جریان وشرایط اوراق مذکور با هیئت پیش بینی شده در ماده ۱۲ قانون انتشار اسناد خزانه واوراق قرضه خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- بمنظور تأمین مسکن افراد کم‌درآمد و تشویق ساختمان خانه هاوآپارتمانهای ارزانقیمت دولت به پیشنهاد وزارت آبادانی و مسکن می‌تواند:

الف – اعتبارات لازم جهت پرداخت کمک به سازندگان خانه‌ها و آپارتمانهای ارزان قیمت را پیش بینی کند.

این کمک طبق تعرفه و جداولی که با توجه بنوع ومساحت واحدهای مسکونی در مناطق مختلف برای هر متر مربع از ساختمان از طرف وزارت آبادانی ومسکن معین می‌گردد پرداخت می‌شود.

ب- همه ساله جهت تعدیل بهره وامهای مسکن اعطائی به افراد کم درآمد مبلغی در بودجه کل کشور منظور نماید.

تبصره – سرمایه گذاران خانه سازی در شهرستانها اولویت خواهند داشت.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- اعتبارات مربوط به بهره تشویقی موضوع ماده ۹ و کمک ساختمان و کمک بهره موضوع ماده ۱۲ این قانون در بانک رهنی ایران متمرکز و در حدود آئین نامه‌های اجرائی این قانون وسیله بانک مذکور بمصرف خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- بانک رهنی ایران می‌تواند با موافقت بانک مرکزی ایران و تصویب هیئت وزیران در دوران برنامه پنجم عمرانی کشور حداکثر تا هم ارز یکصد میلیون دلار از مؤسسات دولتی و یا خصوصی خارجی و یا مؤسسات بین المللی وام یا اعتبار دریافت دارد. این وام و یا اعتبارات منحصراً بمصرف ساختمان واحدهای مسکونی ارزان قیمت که بمنظور فروش به افراد کم درآمد احداث می‌شود.

رئیس- در ماده ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵- کلیه تکالیف و اختیارات و مزایائی که دراین قانون برای بانکها پیش بینی گردیده است شامل شرکتهای پس انداز و وام مسکن نیز خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶- آئین نامه‌های اجرائی این قانون جز در مواردیکه ترتیب تهیه وتصویب آن مشخص گردیده از طرف بانک رهنی ایران تهیه وپس از تأیید بانک مرکزی ایران و موافقت وزارت دارائی به پیشنهاد وزیر آبادانی و مسکن به تصویب هیئت دولت خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۵- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

رئیس- آقای دکتر کاشفی بفرمایید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- با کسب اجازه از مقام ریاست به استناد قانون اصلاح قانون بنادر و کشتیرانی لایحه مربوط به اصلاح تعرفه حقوق و عوارض بندری را برای بررسی و تصویب کمیسیون دارائی تقدیم می‌کنم.

رئیس- لایحه به کمیسیون دارائی ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی ومسکن راجع به لایحه تأسیسی شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی ومسکن راجع به لایحه تأسیسی شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران.

رئیس- گزارش شور اول تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون آبادانی ومسکن بمجلس شورای ملی.

کیمسیون آبادانی و مسکن در جلسه هفتم تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شماره ۱۶۸۳۲-۱۳۵۱/۳/۲۰ دولت راجع به تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران را که در جلسه پنجشنبه بیست وپنجم خرداد ماه ۱۳۵۱ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۳۵۸ چاپ شده است مطرح و با اصلاحاتی بشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران.

ماده ۱- نظر بضرورت هماهنگ کردن برنامه‌های شهرسازی بمنظور ایجاد محیط زیست بهتر برای مردم کشور و همچنین سعی در اعتلای هنر معماری ایران از طریق شناخت سبکهای مختلف معماری سنتی و ملی و ارائه ضوابط و جنبه‌های اصیل آن بادر نظر گرفتن روشهای نوین علمی وفنی ودر نتیجه یافتن شیوه‌های اصولی ومناسب ساختمانی در مناطق مختلف کشور با توجه به شرایط اقلیمی و طرز زندگی و متقضیات محلی شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران تأسیس می‌شود.

ماده ۲- وظایف شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران بشرح زیر است:

۱- تهیه پیشنهادهای لازم درمورد سیاست کلی شهرسازی برای طرح در هیئت وزیران.
۲- اظهار نظر نسبت به پیشنهادها و لوایح شهرسازی ومقررات مربوط به طرحهای جامع شهری که شامل منطقه بندی نحوه استفاده از زمین – تعیین مناطق صنعتی – بازرگانی – اداری – مسکونی- تأسیسات عمومی – فضای سبز وسایر نیازمندیهای عمومی شهر می‌باشد.
۳- بررسی و تصویب نهایی طرحهای جامع شهری.
۴- تصویب معیارها و ضوابط و آئیننامه‌های شهرسازی.

ماده ۳- اعضای شورایعالی شهرسازی و معماری ایران عبارتند از:

۱- وزیر آبادانی و مسکن.
۲- وزیر کشور.
۳- وزیر اقتصاد.
۴- وزیر فرهنگ وهنر.
۵- وزیر آب و برق.
۶- ویر کشاورزی و منابع طبیعی.
۷- وزیر جنگ.
۸- مدیرعامل سازمان برنامه.

ریاست شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران با وزیر آبادانی و مسکن خواهد بود.

تبصره ۱- درمورد بررسی طرحهای جامع شهری نظرات استاندار یا فرماندرا کل وانجمن شهر و شهردار وکارشناسان ذیصلاح وزارتخانه‌های مربوط کسب و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تبصره ۲- جلسات شورا با حضور اکثریت اعضاء رسمیت خواهد داشت و تصمیمات شورا با حداقل ۵ رأی موافق معتبر خواهد بود.
تبصره ۳- در صورتیکه هر یک از اعضاء شورا نتوانند شخصاً درهر یک از جلسات شورا شرکت کنند یکی از معاونان خود را بعنوان قائم مقام به شورا اعزام خواهند داشت.

ماده ۴- بجای دبیرخانه شورایعالی شهرسازی، وزارت آبادانی ومسکن در تشکیلات خود واحدی ایجاد و وظایف مربوط را تحت نظر معاون شهرسازی و معماری بشرح زیر بعهده خواهد گرفت:

۱- بررسی واظهار نظر در مورد طرحهای جامع شهری از طریق تشکیل کمیته‌های فنی مرکب از کارشناسان ذیربط.
۲- تهیه معیارها و ضوابط و آئین نامه‌های شهرسازی.
۳- نظارت در تهیه طرحهای شهری (اعم از جامع وتفصیلی) وجلب نظر انجمن شهر و شهرداری مربوط در حین تهیه طرحهای مذکور.
۴- نظارت در اجرای مراحل مختلف طرحهای تفصیلی شهری.
۵- ابلاغ مصوبات شورایعالی شهرسازی و معماری ایران بوزارتخانه هاوسازمانهای مسئول و ارشاد وراهنمایی دستگاههای مربوط در مورد مسائل ناشی از اجرای طرحهای جامع شهری.
۶- ایجاد یک مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی شهرسازی و معماری.
۷- جمع آوری اطلاعات وآمار اقتصادی و اجتماعی و شهرسازی ومعماری.
۸- تشکیل نمایشگاهها از کارهای مختلف معماری و شهرسازی با همکاری سازمانهای مربوط وانجام مسابقات شهرسازی و معماری و تشکیل کنفرانسهای لازم بمنظور نیل بهدفهای مذکور دراین قانون.
تبصره – شهرداری پایتخت از شمول بند ۴ و طرحهای تفصیلی موضوع بند ۳ مستثنی می‌باشد.

ماده ۵- بررسی و تصویب طرحهای تفصیلی شهری و تغییرات آن در هر استان یا فرمانداری کل (باستثنای پایتخت) بوسیله کمیسیونی بریاست استاندار یا فرماندار کل و بعضویت رئیس انجمن شهر و شهردار و نمایندگان وزارت فرهنگ وهنر و آبادانی ومسکن ونماینده مهندس مشاور تهیه کننده طرح انجام می‌شود. این تغیرات اگر در اساس طرح جامع شهری مؤثر باشد باید به تأیید شورایعالی شهرسازی برسد.

ماده ۶- شهرداریها مکلف به اجرای مصوبات شورایعالی شهرسازی و معماری ایران طبق مفاد ماده ۲ می‌باشند. در مورد نقشه‌های تفصیلی آن قسمت که بتصویب انجمن شهر برسد برای شهرداری لازم‌الاجراء خواهد بود.

تبصره- در موارد ابهام واشکال واختلافات نظر در نحوه اجرای طرحهای جامع و تفصیلی شهری موضوع در شورایعالی شهرسازی مطرح ونظر شورایعالی قطعی و لازم الاجراء خواهد بود.

ماده ۷- کلیه سازمانهای دولتی ووابسته بدولت مکلفند در صورت درخواست وزارت آبادانی و مسکن هر نوع اطلاعات مربوط بوظایف شورایعالی شهرسازی ومعماری را در اختیار وزارت مذکور بگذارند.

ماده ۸- عقد قراردادهای مربوط به نقشه‌های جامع شهری با مهندسین مشاور و همچنین تهیه شرح وظیفه فنی برای تهیه طرحهای مذکور موکول به کسب نظر از وزارت آبادانی و مسکن خواهد بود.

ماده ۹- آئین نامه اجرائی این قانون از طرف وزارت آبادانی و مسکن و وزارت کشور تهیه و پس از تأیید شورایعالی شهرسازی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۰- مواد ۹۷ و ۹۸ اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری وقوانین مقررات مغایر با مفاد این قانون از تاریخ اجرای این قانون ملغی است.

مخبر کمیسیون آبادانی ومسکن – مهندس احتشام شهیدی.

گزارش شوراول از کمیسیون فرهنگ و هنر بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران را که بشماره ۳۵۸ چاپ شده است مطرح واصلاحات کمیسیون آبادانی ومسکن را در اینمورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ وهنر – مجید محسنی مهر.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی.

کمیسیون اقتصاد با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران را که بشماره ۳۵۸ چاپ شده است مطرح واصلاحات کمیسیون آبادانی ومسکن را در اینمورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد – محمد ابراهیم نیک پور.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران را که بشماره ۳۵۸ چاپ شده است مطرح واصلاحات کمیسیون آبادانی ومسکن را در اینمورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور – اکبرمسعودی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی.

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران را که بشماره ۳۵۸ چاپ شده است مطرح واصلاحات کمیسیون آبادانی ومسکن را در اینمورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری – محمد دیهیم.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است آقای عباس میرزائی بفرمایید.

عباس میرزائی – با اجازه مقام ریاست ونمایندگان محترم مجلس شورایملی بنده می‌خواستم در لایحه قبلی که مربوط به تأسیس خانه‌های ارزان قیمت برای مردم شهرنشین، که بالاخره مردم روستانشین هم انشاءالله استفاده خواهند کرد صحبت کنم ولی چون دیدم لایحه معماری هم بعد از آن مطرح می‌شود واین دو را با هم بی‌ارتباط نمی‌دیدم حالا با اجازه مقام ریاست راجع به هر دو مختصر عرایضی می‌کنم مطلب اینست جناب آقای وزیر آبادانی ومسکن شما توجه داشته باشید با مقرراتی که در این مجلس بنام قانون نوسازی نوشته شد وهمچنین مقرراتی که بتصویب انجمن شهر می‌رسد این مسائل نباید طوری تنظیم بشود که دست وپاگیر باشد مخصوصا در مملکت ما که از نظر اقلیمی در وضعی است که چند ماهی بیشتر نمی‌تواند ساختمان بکنند بخصوص مردمی که کم درآمد هستند و با یک پس انداز مختصری می‌خواهند خانه بسازند می‌روند یک نقشه از شهرداری می‌گیرند معلوم نیست که این خانه کجایش گیر است سر این قباله در کجا بند است مثلا یا بنچاق فلان آقا گیر است این را این زمینها را یک جوری تقسیم و تفکیک بکنید که ایجاد اشکال نکند یک قباله‌ای دست یک کارگر بنده خدا می‌دهند که برو ده متر در عرض ۳۰ متر در طول این خانه را بساز روزی که می‌رود نقشه بگیرد یا از بانک پول بگیرد می‌گویند ده سانتیمتر این زمین در ملک دیگری است باید بروی نقشه کل را بگیری، این قسمت از زمین مترو که بود برو پولش را بده. این گناه یک بنده خدا که می‌خواهد یک خانه کوچک بسازد نیست این ناهماهنگ بودن کار دستگاههایی است که کار ساختمانی را باید اجرا بکنند یک جایی برمیگردند می‌گویند شهرداری باید نقشه بدهد الان که قانون معماری آمده باید معماری اصیل ایران را هم در نظر بگیریم یک مشت شهرساز و شهردار و یک مشت آئین‌نامه برای یک خانه دو اطاقی آن بنده خدا مطرح می‌شود و آن بنده خدا اگر یک زیرزمین بخواهد زیر اطاقش بسازد نمی‌گذارند. اینکه نمی‌شود دیروز ۲۰ تومان پول داشت نقشه دو تا اطاق را از شما گرفت ولی امروز برای یک زیرزمین که می‌خواهد الک و دولک و خاک انداز و سایر اسبابش را بگذارد باید جلویش را بگیرند؟ کارگر بنای بدبخت که در ظرف سال پنج و شش ماه کار می‌کند بیکارش می‌کنند و کار آن بنده خدا کارگر که رفته وام گرفته از بانک رفاه لنگ می‌ماند این سیستم بنظر من باید اصلاح بشود. (دکتر زعفرانلو: سیستم نفرمایید فرانسه است) احسنت بشما، احسنت هم دارد نباید گفته باشم اینجا روی کلمه فرانشیز با تیمسار همایونی صحبت می‌کردم که فارسی این کلمه را باید پیدا کرد من معتقدم فرمایش شما صحیح است نباید بگوییم سیستم باید بگوییم نحوه کار نماینده مجلس ایران که اینقدر علاقه به ایران و ایرانی بودن و کلمات ایران و شاهنشاهی ایرانی دارد همین است باید همه اشتباهات همدیگر را بگوییم اینجا مجلس مشاوره است بمصداق آیه کریمه قرآن که بالای سر رئیس مجلس است خیلی صحیح بود که فرمودید و من احسنت می‌گویم بشما آقای دکتر زعفرانلو که فرمودید چرا سیستم گفتی چون شما وامثال شما تحصیلکرده‌ها می‌گویید به زبان ما هم القاء شده متأسفانه، خوشبختانه بنده عرض می‌کنم باید برنامه کار بجناب وزیر آبادانی و مسکن اگر این باشد اگر شما آمدید یک برنامه تنظیم کردید که وام بگیرند و یک عده از بخش خصوصی بیایند خانه سازی شروع کنند از اینطرف گرفتار نقشه شهرداری می‌شوند صبح یک خط محدوده کشیده می‌شود یک عده کارگر بدبخت که رفته‌اند زمین یک مالک بزرگ را در تهران خریده‌اند خدا شاهد است من راست می‌گویم بخدا دیشب در حوزه حزبی یک کارگری آمده بود یقه من راگرفته بود اقلا نحوه کار جوری باشد که شهرداریها باوزارت آبادانی و مسکن، وزارت آبادانی و مسکن که کاری به روستاها ندارد روستاها کارشان با وزارت تعاون روستائی است کار وزیر آبادانی ومسکن تنها مسکن ساختن نیست یکی آنجا می‌نشیند آئین نامه می‌نویسد که اگر زیرزمین بخواهند بسازند بیل و کلنگ بنا را توقیف می‌کنند ومقررات دست و پاگیر درست می‌کنند و ساختمان و بنا را تعطیل می‌کنند و بعداً هم باید برود به چند تا کمیسیون وتازه ۷ تومان یارو را جریمه‌اش می‌کنند که چون تو دو متر زمین را کندی طبق قانون باید بروی به کمیسیون و بعداز ۲۰ روز معطلی هفت تومان جریمه اش می‌کنند و حالا هم که برگشته می‌بیند آجرش را برده‌اند تیرآهنش گم شده بنا از دستش رفته و خانه را فروخته و زندگیش از دستش می‌رود این مقررات دست و پاگیر است و اینها روی ما طبقه کارگر روی ما طبقه کم درآمد اثر می‌گذارد والا آنکه می‌خواهد خانه ۱۰ اشکوبه در شمیران در عباس‌آباد بسازد تمام برنامه‌هایش را منظم کرده است وجداناً شما مردمانی شریف هستید هویدا، بخاطر این جناب آقای نخست وزیر نمی‌گویم که نگوئید تملق می‌گوید والله رئیس الوزراء به تمام این مسائل علاقه دارد و می‌خواهد که تمام مشکلات مردم حل بشود هیچ راضی نیست که این مشکلات در پرده بماند باید تمام این مسائل را گفت تا بدانند کارگرهای این مملکت و هر آدم کم درآمدی با این مقررات دست و پاگیر آقای وزیر آبادانی و مسکن نمی‌تواند دو تا اطاق بسازد بسیار خوب قانونتان انقلابی است و الهام از نیات رهبر مملکت است ولی برادر قانون خوب نوشتن اجرای خوب هم می‌خواهد اگر بنا شد برود بر بخورد به آئین نامه انجمن شهر و آئین نامه شهردار و غیره و تمام اینها بخواهند جلو این کار را بگیرند دست و پای این بنده خدار ا می‌گیرد هیچ کاری نخواهد کرد این مسئله را بنده استدعا می‌کنم هم شما که وزیر آبادانی و مسکن هستید ومسئول اجرای این مقررات هستید چه قانون معماری و چه قانون خانه‌های ارزان قیمت را در دولت مطرح بکنید که این مسائل دست و پاگیر را مرتفع کنند و اگر کارگری بخواهد یکی دو اطاق بسازد جلوش را نگیرند آقا پلیس ساختمان هم که ما قانونش را گذراندیم باید کسی را که در اولین مرحله می‌خواهد برود ساختمانی بسازد جلویش را بگیرد ما چرا این قانون را تصویب کردیم برای اینکه طبق مقررات قانون هر کسی بتواند ساختمان بکند یکی آمد دو تا اطاق بسازد مأمور آمده جلو کارش را گرفته بخدا من ۱۰ روز دنبال این کار رفتم آقا سلام، آقا سلام، آقا سلام ما سلام نداریم بکسی بکنیم، قانون را اجرا نکرده است باید بکند بنده به جنابعالی عرض می‌کنم ما یک وقتی در مورد قانون نوسازی پیشنهاد دادیم گفتند بگذارید حالا گرفتاریم درست می‌شود ولی من خواهش می‌کنم توجه کنید این مقرراتی را که برای ساختن دو تا اطاق کارگرها در هر شهری گرفتارند از بین ببرید کارگران ما بسیار ناراحت هستند صنف کارگر بنا و نقاش ما مرتب در سندیکای کارگران هستند آقای صائبی اگر درست نیست بگویید. تمام اینها معترضند با این مسائل نمی‌شود کارگر را بیکار کرد نقشه یارو عیب داشته جریمه اش بکنید پول بگیرید کارش را چرا تعطیل می‌کنید آقاجان محدوده شهر معین است آقا را توی محدوده شهر اجازه داده‌اند که خانه سازد بعد می‌گویند که بیرون از محدوده شهر است آقای الموتی شما که لیدر ما هستید و همه جور رعایت ما را می‌کنید حالا که شهردار منطقه نمی‌خواهد بحرف ما گوش بدهد شکایتشان را اینجا می‌کنم شما توجه بفرمایید کارگران بما می‌گوید ما چهار ماه کار می‌کنیم در عرض این چهار ماه نمی‌شود کار اینها را تعطیل کرد اینها ناراضی می‌شوند شما اهل این مسامحه‌ها نیستید شما مردی آهنین هستید شهردارانی را که نمی‌توانند کار کنند بیکارشان کنید اگر من یک متر جلو یا عقب رفتم ۷ تومان جریمه می‌کنند ولی نمی‌توانند جلو کارم را بگیرند بنده این عرایضی را که کردم بقدری در این یکماه صدمه خورده‌ام و تمام نمایندگان شاهدند بخدا آقای الموتی خسته شدم (احسنت، احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرماند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- نظر بضرورت هماهنگ کردن برنامه‌های شهرسازی بمنظور ایجاد محیط زیست بهتر برای مردم کشور و همچنین سعی در اعتلای هنر معماری ایران از طریق شناخت سبکهای مختلف معماری سنتی و ملی و ارائه ضوابط و جنبه‌های اصیل آن بادر نظر گرفتن روشهای نوین علمی وفنی ودر نتیجه یافتن شیوه‌های اصولی ومناسب ساختمانی در مناطق مختلف کشور با توجه به شرایط اقلیمی و طرز زندگی و متقضیات محلی شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران تأسیس می‌شود.

رئیس- درماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده یک لایحه تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران بشرح زیر اصلاح شود:

ماده یک – نظر بضرورت هماهنگ کردن برنامه‌های شهرسازی بمنظور ایجاد محیط زیست بهتر برای ساکنین شهرها و یافتن شیوه‌های اصولی و مناسب ساختمانی در مناطق مختلف کشور با توجه به شرایط اقلیمی و طرز زندگی ومقتضیات محلی و همچنین سعی در اعتلای هنر معماری ایران از طریق شناخت سبکهای مختلف معماری سنتی و ملی وارائه ضوابط جنبه‌های اصیل آن با در نظر گرفتن روشهای نوین علمی و فنی شورایعالی شهرسازی و معماری ایران تأسیس می‌شود.

با تقدیم احترام – نادر ادیب سمیعی.

رئیس- ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- وظایف شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران بشرح زیر است:

۱- تهیه پیشنهادهای لازم درمورد سیاست کلی شهرسازی برای طرح در هیئت وزیران.
۲- اظهار نظر نسبت به پیشنهادها و لوایح شهرسازی ومقررات مربوط به طرحهای جامع شهری که شامل منطقه بندی نحوه استفاده از زمین – تعیین مناطق صنعتی – بازرگانی – اداری – مسکونی- تأسیسات عمومی – فضای سبز وسایر نیازمندیهای عمومی شهر می‌باشد.
۳- بررسی و تصویب نهایی طرحهای جامع شهری.
۴- تصویب معیارها و ضوابط و آئیننامه‌های شهرسازی.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- اعضای شورایعالی شهرسازی و معماری ایران عبارتند از:

۱- وزیر آبادانی و مسکن.
۲- وزیر کشور.
۳- وزیر اقتصاد.
۴- وزیر فرهنگ وهنر.
۵- وزیر آب و برق.
۶- ویر کشاورزی و منابع طبیعی.
۷- وزیر جنگ.
۸- مدیرعامل سازمان برنامه.

ریاست شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران با وزیر آبادانی و مسکن خواهد بود.

تبصره ۱- درمورد بررسی طرحهای جامع شهری نظرات استاندار یا فرماندرا کل وانجمن شهر و شهردار وکارشناسان ذیصلاح وزارتخانه‌های مربوط کسب و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تبصره ۲- جلسات شورا با حضور اکثریت اعضاء رسمیت خواهد داشت و تصمیمات شورا با حداقل ۵ رأی موافق معتبر خواهد بود.
تبصره ۳- در صورتیکه هر یک از اعضاء شورا نتوانند شخصاً درهر یک از جلسات شورا شرکت کنند یکی از معاونان خود را بعنوان قائم مقام به شورا اعزام خواهند داشت.

رئیس- در ماده سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در لایحه شورای عالی شهرسازی در تبصره ۳ ماده ۳- کلمه: هر یک، در سطر دوم حذف شود.

شیخ الاسلامی.
ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در لایحه تأسیس شواریعالی شهرسازی در تبصره ۲ ماده ۳ کلمه موافق حذف شود.

شیخ الاسلامی.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نمایم در تبصره ۱ ماده ۳ لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران جمله: انجمن شهرستان، بعداز: فرماندار کل، اضافه شود.

دکتر بیگلری.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۳ لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران افزوده شود: دو نفر نیز از استادان رشته شهرسازی دانشکده هنرهای زیبا بمعرفی شورای دانشگاه تهران بفرمان همایونی بعنوان عضو شورا منصوب می‌گردند.

دکتر علی قلی لقمان ادهم.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیرامون لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران پیشنهادات خود ا بشرح زیر تقدیم می‌نماید:

در ماده ۳ این قسمت اضافه شود:

۹- رئیس دانشکده معماری دانشگاه تهران و دو نفر از مهندسان معماری به انتخاب وزیر آبادانی و مسکن.

تبصره زیر بعنوان تبصره ۱ بماده ۳ اضافه شود:

تبصره ۱- بهنگام بررسی وتصویب نهایی طرحهای جامع هر شهر فرماندار، شهرداری و رؤسای انجمنهای شهرستان وشهر مربوط واستاندار یا فرماندار کل و رئیس انجمن استان بعنوان عضو شورا در شورایعالی شهرسازی و معماری ایران شرکت خواهند داشت وحق رأی دارند.

تبصره ۱ بعنوان تبصره ۲ بشرح زیر اصلاح شود:

تبصره ۲- در مورد بررسی طرحهای جامع شهری نظرات انجمنهای شهرستان وشهر و کارشناسان ذیصلاح وزارتخانه‌های مربوط کسب و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

این قسمت به آخر تبصره ۲ بعنوان تبصره ۳ اضافه شود:

(در مورد بررسی و تصویب طرحهای جامع شهری حداقل ۸ رأی موافق ضروری است.)

با تقدیم احترام – علی اصغر مظهری.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود به ذیل تبصره ۱ ماده ۳ پس از جمله مورد استفاده قرار خواهد گرفت جمله زیر اضافه شود: شورایعالی شهرسازی مکلف به قبول نظریات استاندار یا فرماندار کل و انجمن شهر و شهرداری می‌باشد.

مهدی احمد.

رئیس- ماده ۴ قرائت می‌شود:

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- بجای دبیرخانه شورایعالی شهرسازی، وزارت آبادانی ومسکن در تشکیلات خود واحدی ایجاد و وظایف مربوط را تحت نظر معاون شهرسازی و معماری بشرح زیر بعهده خواهد گرفت:

۱- بررسی واظهار نظر در مورد طرحهای جامع شهری از طریق تشکیل کمیته‌های فنی مرکب از کارشناسان ذیربط.
۲- تهیه معیارها و ضوابط و آئین نامه‌های شهرسازی.
۳- نظارت در تهیه طرحهای شهری (اعم از جامع وتفصیلی) وجلب نظر انجمن شهر و شهرداری مربوط در حین تهیه طرحهای مذکور.
۴- نظارت در اجرای مراحل مختلف طرحهای تفصیلی شهری.
۵- ابلاغ مصوبات شورایعالی شهرسازی و معماری ایران بوزارتخانه هاوسازمانهای مسئول و ارشاد وراهنمایی دستگاههای مربوط در مورد مسائل ناشی از اجرای طرحهای جامع شهری.
۶- ایجاد یک مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی شهرسازی و معماری.
۷- جمع آوری اطلاعات وآمار اقتصادی و اجتماعی و شهرسازی ومعماری.
۸- تشکیل نمایشگاهها از کارهای مختلف معماری و شهرسازی با همکاری سازمانهای مربوط وانجام مسابقات شهرسازی و معماری و تشکیل کنفرانسهای لازم بمنظور نیل بهدفهای مذکور دراین قانون.
تبصره – شهرداری پایتخت از شمول بند ۴ و طرحهای تفصیلی موضوع بند ۳ مستثنی می‌باشد.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ آقای فرهادپور بفرمایید.

فرهادپور- روزیکه لایحه تأسیس وزارت آبادانی و مسکن به مجلس داده شد بنده فکر می‌کردم این وزارتخانه موظف باجرای وظایفی است که امروز در این لایحه زیر عنوان شورایعالی شهرسازی بمجلس تقدیم شده است ولی متأسفانه عدم توجه باین وظیفه خطیر چند سال وقت وعمر ومیلونها پول این مملکت را دستخوش هوی و هوس تهیه کنندگان نقشه جامع شهر ومیلیونها استفاده یا سوء استفاده از این راه قرار داد و امروز بعد از چندسال اتلاف وقت خوشبختانه ما می‌بینیم که دولت لایحه‌ای آورده که باز در این لایحه هم استخوان را از لای زخم درنیاورده است و مردم را از شر تهیه کنندگان نقشه جامع شهر که هر روز و هر ساعت و هر جلسه انجمنها به این ترتیب صرف شده است که محدوده را اضافه کنند، کم کنند، خارج از محدوده بروند و داخل محدوده بیایند بالاخره درهمین شهر تهران می‌بینید محلهایی را که ۲۰ هزار نفر ۳۰ هزار نفر مردم زندگی می‌کنند در کنار پایتخت و بحکم خارج بودن از محدوده آب ندارند، برق ندارند واز اولین وسایل زندگی محرومند و ما ناظریم و تماشا می‌کنیم و فکری هم به این واقعیت که بهر حال در افسریه، در شمیران نو، در جوادیه در این شرکتهای کوچکی که در اطراف تهران هست و همینطور که همکار محترم و پر احساس آقای عباس میرزائی که امروز احساساتشان را نشان دادند دردی را بیان کردند که مردم کم بضاعت، کارگران، مردم شریف دراین شهرکها زندگی می‌کنند و آب ندارند. من نمیدانم بچه کیفیت می‌شود این را تعبیر کرد که درسه کیلومتری یا ۲ کیلومتری و بهر حال در شکم پایتخت مملکت (رزم آراء: مخصوصاً در افسریه) بلی درافسریه مردمی زندگی می‌کنند که با میلیاردها چراغ نئون و آگهیهای برقی که توی شهر تهران می‌درخشند این مردم برق و آب لوله کشی نداشته باشند و وسیله برای رفت و آمدشان نداشته باشند برای اینکه یک تهیه کننده نقشه‌ای آمده و دلش خواسته است بگوید فلان محل خارج از محدوده است ضابطه این محدوده چه بوده است بنده نمیدانم و نمی‌توانم آنچه را که در بین مردم شایع است و می‌گویند اینجا عنوان کنم. ولی خودتان برویدو ببینید چه ضوابطی را دراین محدوده رعایت کردندو چه منافعی از این غیر محدوده بجیب زده‌اند تازه روزی که دولت بفکر این افتاده که راه حلی پیدا کند همه جا شهرداری پایتخت استثنا است آقا درد شدید در تهران است و اگر وزارت آابدانی و مسکن دخالت در نوسازی روستاها کند، این وزارتخانه وظیفه دارد در تمام شهرها حتی شهر تهران در نوسازی دخالت داشته باشد امر نوسازی روستاها را وظیفه خودش نمی‌دانست و این بار را از شانه خودش به وزارتخانه دیگر منتقل کرده که بنده نمیدام قدرت اجرای این وظیفه سنگین را دارد یا ندارد لااقل در شهرها باید بحکم این اسم این وظیفه را متعهد باشد و جوابگو باشد واز این همه دوباره کاری و چند باره کاری و سرنوشت مردم را بدست تصمیمات عمر و زید سپردنها صرفنظر کند لایحه‌ای آورده‌اید یک وزارتخانه‌ای است میلیونها از بودجه مملکت پول می‌گیرد باید جوابگوی این نیاز اجتماعی مردم باشد دفتر فنی تهیه کند شورای شهرسازی درست کند چرا چند میلیون پول بدهند بدیگری ضابطه باید تهیه کنند شما باید این ضابطه را تهیه و تعیین بکنید بفکر نوسازی شهرها وزندگی مردم باشید و این وظیفه وزارتخانه آبادانی ومسکن است و من صریحاً عرض می‌کنم که اگر این وزارتخانه این وظیفه را صحیح نتواند انجام دهد یک وجود زائد و مضر است بنده نمیدانم رودربایستی در چیست؟ وزارتخانه‌ای را باید تجهیز کنند آماده کنند دفتر فنی باید داشته باشد دبیرخانه شورایعالی شهرسازی می‌خواهد حالا برای اینکه این وزارتخانه واین شورایعالی وظیفه اش را خوب انجام بدهد احتیاج باین هست که هفت وزیر باشند که درشهر تهران اعمال قدرت بکنند در فلان شهر جلوی نقشه کش جامع شهر را بگیرند بسیار خوب ولی لایحه‌ای آورده‌اید این لایحه را در جهت وظایفشان بطور کامل بیاورید مجلس هم بشما اعتماد می‌کند رأی می‌دهد مشروط بر اینکه وظیفه را در جهت رفع مشکلات طبقه پائین بخوبی اجرا کنید بنده معتقد هستم که اساس این لایحه لازم است ولی آنجا که مسئولیتها لوث است این وظایف باید مشخص شود و وزیر آبادانی ومسکن هر کس هست باید جوابگوی چنین مسئولیتهایی باشد بهمین دلیل بنده مسئله استثنای شهرداری پایتخت را پیشنهاد حذف دادم واینجا از آقای وزیر آبادانی و مسکن استدعا دارم اگر این وظیفه را در شهرها بعهده نگرفته‌اند رسماً بما این قول را بدهند که دیگر از شر شرکتهای ساختمانی تهیه‌کننده نقشه جامع شهرها، که آقای دکتر الموتی ۸ سال است گرفتار شرکت مندا هستند، و مردم تهران ۷ سال است گرفتار شرکت دیگری هستند که اسمش را نمیدانم ومردم شهرهای دیگر هر کدام بنوبه خوداین مشکلات را دارند آقا واقعاً بشما می‌گویم که نظرات خصوصی این تهیه کنندگان نقشه جامع شهر سنگی درراه گردش چرخ نوسازی شهرهای مملکت است ودرد در اینجا است و خوشبختانه بنده می‌بینم در این لایحه بجای اینکه اقرار بکنند که کارشان اشتباه بوده است عملا در مقام این برآمده‌اند که ترتیبی بدهند که دیگراین کارهای خلاف وخرابکاری ناشی از نقشه جامع شهر تکرار نشود ولی استدعای من این است مسئولیت قبول کنید اختیار بخواهید تکلیف مردم را روشن کنید که با یک دستگاه سر وکار داشته باشند و بنده شخصاً معتقدم که بحکم اسم وعنوان وظیفه قانونی وزارت آبادانی و مسکن هر کس فکر کند برای این کار به وزارت آبادانی ومسکن مراجعه می‌کند که این وزارت‌خانه‌ای است که در قبال مردم مسئولیت بعهده دارد بنده استدعایم این است که اگر اختیارات قانونی تان کم است همه آمادگی دارند واختیار می‌دهند اما مسئولیتها را مشخص کنید اعلام کنید و قبول کنید با یک چنین اختیاراتی جوابگوی نیازهای جامعه متحول ایرانی باشید که می‌خواهد در اجرای اصل ۱۱ انقلاب برای نوسازی شهرها واقعاً یک محرک مطابق آنچه که درشأن انقلاب ایران است عمل کنید (احسنت، احسنت).

رئیس- نظر دیگری در ماده ۴ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ذیل ماده ۴ حذف شود.

فرهادپور.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۴ لایحه تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۴ – وزارت آبادانی و مسکن در تشکیلات خود واحدی ایجاد ووظایف زیر را تحت نظر معاون شهرسازی بشرح ذیل بعهده خواهد گرفت.

با تقدیم احترام- ادیب سمیعی


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۴ بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۴- وزارت آبادانی و مسکن بجای دبیرخانه شورایعالی شهرسازی در تشکیلات خود واحدی ایجاد می‌کند که تحت نظر معاون شهرسازی و معماری آن وزارت وظایف زیر را انجام دهد:

۱-.......

۲-......

شیخ‌الاسلامی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

در بند ۳ ماده ۴ بعد از انجمن شهر شهرستان هم اضافه شود.

تبصره بند ۸ ماده ۴ حذف شود.

با تقدیم احترام – علی اصغر مظهری.

رئیس- ماده ۵ قرائت می‌شود:

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- بررسی و تصویب طرحهای تفصیلی شهری و تغییرات آن در هر استان یا فرمانداری کل (باستثنای پایتخت) بوسیله کمیسیونی بریاست استاندار یا فرماندار کل و بعضویت رئیس انجمن شهر و شهردار و نمایندگان وزارت فرهنگ وهنر و آبادانی ومسکن ونماینده مهندس مشاور تهیه کننده طرح انجام می‌شود. این تغیرات اگر در اساس طرح جامع شهری مؤثر باشد باید به تأیید شورایعالی شهرسازی برسد.

رئیس- درماده۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهادمینماید:

در ماده پنج جمله: باستثناء پایتخت، حذف شود.

فرهادپور.
ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۵ لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران پس از کلمه فرماندار کل و بعضویت کلمه: رئیس انجمن شهرستان، اضافه شود.

دکتر بیگلری.

رئیس – ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- شهرداریها مکلف به اجرای مصوبات شورایعالی شهرسازی و معماری ایران طبق مفاد ماده ۲ می‌باشند. در مورد نقشه‌های تفصیلی آن قسمت که بتصویب انجمن شهر برسد برای شهرداری لازم‌الاجراء خواهد بود.

تبصره- در موارد ابهام واشکال واختلافات نظر در نحوه اجرای طرحهای جامع و تفصیلی شهری موضوع در شورایعالی شهرسازی مطرح ونظر شورایعالی قطعی و لازم الاجراء خواهد بود.

رئیس- درماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


جناب آقای مهندس ریاضی ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود تبصره زیر بماده ۶ لایحه تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری اضافه شود.

تبصره ۲- در شهرهاییکه نقشه جامع شهر بتصویب شورایعالی شهرسازی رسیده است وزارت کشور مکلف است نسبت بایجاد دفتر فنی شهرداری وتأمین کادر فنی مورد لزوم از اعتبارات دولت اقدام نماید.
با تقدیم احترام – دکتر زعفرانلو.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود تبصره زیر بماده ۶ لایحه تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران اضافه شود.

تبصره ۳- در شهرهاییکه نقشه جامع شهر ونقشه‌های تفصیلی آن تهیه و بتصویب شورایعالی شهرسازی رسیده باشد دولت مکلف است طبق ضوابط تعیین شده اعتبار لازم جهت انجام امور عمرانی و نوسازی دراینگونه شهرها در برنامه‌های عمران شهری پیش بینی نموده بمورد اجرا درآورد.
با تقدیم احترام – دکتر زعفرانلو.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۶ لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران سطر دوم بجای کلمه تفصیلی کلمه جامع نوشته شود.

دکتر بیگلری


ریاست محترم مجلس شورای ملی

درلایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی تبصره ماده۶ حذف شود.

دکترمحمدحسین موسوی


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود تبصره زیر بماده ۶ لایحه تأسیس شورایعالی شهرسازی ومعماری اضافه شود.

تبصره – در نقاطی که نقشه جامع شهر بتصویب شورایعالی شهرسازی رسیده است وزارت آبادانی و مسکن مکلف است با کمک مالی سازمان برنامه نسبت به تهیه نقشه‌های تفصیلی شهر وسیله مهندسین مشاور اقدام نماید.
با تقدیم احترام – دکتر زعفرانلو.


رئیس- ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- کلیه سازمانهای دولتی ووابسته بدولت مکلفند در صورت درخواست وزارت آبادانی و مسکن هر نوع اطلاعات مربوط بوظایف شورایعالی شهرسازی ومعماری را در اختیار وزارت مذکور بگذارند.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- عقد قراردادهای مربوط به نقشه‌های جامع شهری با مهندسین مشاور و همچنین تهیه شرح وظیفه فنی برای تهیه طرحهای مذکور موکول به کسب نظر از وزارت آبادانی و مسکن خواهد بود.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۸ بشرح زیر اصلاح شود:

ماده ۸- عقد قراردادهای مربوط به نقشه‌های جامع شهری با مهندسین مشاور و همچنین تهیه شرح وظیفه فنی برای تهیه طرحهای مذکور موکول بموافقت کمیسیونی است که بریاست استاندار و یا فرماندار کل و با عضویت رؤسای انجمنهای شهرستان وشهر و شهردار و نمایندگان وزارتخانه‌های آبادانی ومسکن و فرهنگ و هنر تشکیل می‌شود.

با تقدیم احترام – علی‌اصغر مظهری.

رئیس- ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- آئین نامه اجرائی این قانون از طرف وزارت آبادانی و مسکن و وزارت کشور تهیه و پس از تأیید شورایعالی شهرسازی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۹ لایحه شورایعالی شهرسازی ومعماری ایران در سطر دوم بعد از شهرسازی کلمه معماری نیز اضافه شود.

با تقدیم احترام – ادیب سمیعی.

رئیس- ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- مواد ۹۷ و ۹۸ اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری وقوانین مقررات مغایر با مفاد این قانون از تاریخ اجرای این قانون ملغی است.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در لایحه قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری پیشنهاد می‌شود در ماده ۱۰ بجای کلمه: اجراء، کلمه: تصویب قید شود.

دکتر موسوی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود ماده زیر بلایحه تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران اضافه شود.

ماده ۱۰ - از تاریخ تصویب این قانون دفتر فنی وزارت کشور وکلیه دفاتر فنی استانداریها و فرمانداریهای کل منحل گردیده وزارت آبادانی ومسکن مکلف است کلیه وظایف فنی امور عمران شهری را در استانها وفرمانداریهای کل تحت نظارت مستقیم استانداران و فرمانداران کل بعهده گرفته نسبت بکمک فنی بشهرداریها جهت اجرای کارهای عمرانی اقدام نماید.

با تقدیم احترام – دکتر زعفرانلو.

رئیس- لایحه و پیشنهادها برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش کمیسیون کاروامور اجتماعی دائر به تأیید قسمتی از اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی تأمین آموزش فرزندان کارگر وارسال مجدد بمجلس سنا

۷- طرح وتصویب گزارش کمیسیون کاروامور اجتماعی دائر به تأیید قسمتی از اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی تأمین آموزش فرزندان کارگر وارسال مجدد بمجلس سنا.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به تأمین آموزش فرزندان کارگران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون کار واموراجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار وامور اجتماعی در جلسه ۲۳ خردادماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شماره ۴۶۷۴ مورخ ۵۰/۳/۵ دولت مربوط به تأمین آموزش فرزندان کارگران را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرار دادومصوبه مجلس سنا را باستثنای تبصره‌های ۱و۲ ماده ۳ و مواد ۵و۶ عیناً تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تأمین آموزش فرزندان کارگران

ماده ۱- فرزندان کارگران مشمول قانون بیمه‌های اجتماعی که ضمن تحصیل در دوره‌های ابتدائی یا راهنمایی تحصیلی از طریق آزمایشهای مربوط افراد مستعد و باهوش تشخیص داده شودند طبق مقررات این قانون و آئیننامه‌های اجرائی آن از تسهیلات لازم تحصیلی برخوردار خواهند شد.

ماده ۲- فرزندان کارگران مشمول قانون بیمه‌های اجتماعی که بدوره‌های تعلیمات متوسطه نظری و یا تعلیمات فنی و حرفه‌ای راه یابند ویا در امتحانات ورودی دانشگاهها و آموزشگاههای عالی کشور پذیرفته شودند هزینه تحصیلی و کمک لازم بآنان وسیله صندوق موضوع ماده ۴ این قانون تأمین و طبق مقررات آئین نامه اجرائی پرداخت خواهد شد.

تبصره ۱- فرزندان کارگران مشمول قانون بیمه‌های اجتماعی در صورت فوت وازکارافتادگی و بازنشستگی کارگران مشمول نیز از تسهیلات مندرج دراین قانون استفاده خواهند کرد.
تبصره ۲- فرزندان کارگران مشمول قانون بیمه‌های اجتماعی که درتاریخ تصویب این قانون در دانشگاهها و آموزشگاههای عالی مشغول تحصیل هستند از تاریخ تأسیس صندوق از مزایای این ماده بهره‌مند خواهند شد.

ماده ۳- تعیین ضابطه برای استحقاق پرداخت کمک و هزینه تحصیلی فرزندان کارگران و نحوه تشخیص افراد مستعد و کیفیت مراقبتهای موضوع ماده یک ودو و همچنین شرایط و طرز استفاده از تسهیلات وکمکهای مقرر در این قانون ومیزان کمک هزینه تحصیلی طبق آئیننامه‌ای خواهد بود که بپیشنهاد وزراء کار وامور اجتماعی وآموزش و پرورش بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ماده ۴- بمنظور اجرای مقررات این قانون صندوقی بنام صندوق تأمین آموزش فرزندان کارگران وابسته بوزارت کار وامور اجتماعی ایجاد می‌شود. صندوق مزبور دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی واداری بوده واداره امور آن طبق مقررات اساسنامه صندوق و آئین نامه‌های مربوط زیر نظر هیئت امناء انجام می‌گیرد.

ماده ۵- کارفرمایان مشمول قانون بیمه‌های اجتماعی مکلفند معادل دو درصد مزد کارگران خود را در آخر هرماه بحساب صندوق تأمین آموزش فرزندان کارگران بپردازند.

سازمان بیمه‌های اجتماعی ملزم است مبلغ مذکور را از تاریخ تصویب اساسنامه صندوق از کارفرمایان وصول و بصندوق واریز نماید.

هزینه‌های مربوط باجرای این قانون از دو درصدی که کارفرمایانا می‌پردازند و همچنین کمکهای دولت تأمین خواهد گردید. نحوه وصول دو درصد فوق تابع مقرراتی است که در قانون بیمه‌های اجتماعی در مورد وصول حق بیمه پیش بینی گردیده است.

ماده ۶- هیئت امنای صندوق مرکب است از وزیر کار وامور اجتماعی و یا معاون او، معاون وزارت آموزش و پرورش، معاون وزارت علوم وآموزش عالی، معاون وزارت دارائی، نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ویکنفر نماینده کارگر بانتخاب کنفدراسیون کارگری، مادام که کنفدراسیون تشکیل نشده وزیر کار و امور اجتماعی نماینده کارگر را انتخاب ومعرفی خواهد کرد.

ریاست هیئت امنای صندوق با وزیر کار و امور اجتماعی و در غیاب او با معاون وزارت کار وامور اجتماعی خواهد بود.

ماده ۷- صندوق تأمین آموزش فرزندان کارگران دارای مدیر عامل و حسابرسی خواهد بود که به پیشنهاد وزیر کارو امور اجتماعی وتصویب هیئت امنای صندوق انتخاب خواهند شد. تشکیلات صندوق به پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی بتصوب هیئت امنای صندوق می‌رسد.

تبصره – درصدی که از درآمد صندوق برای هزینه‌های پرسنلی واداری سالانه بمصرف خواهد رسید بنا به پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی و تصویب هیئت وزیران تعیین خواهد شدو در هر حال نباید حداکثر از چهار درصد وصولی صندوق تجاوز نماید.

ماده ۸- اساسنامه صندوق به پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی و تأیید هیأت وزیران پس از تصویب کمیسیون کار وامور اجتماعی مجلسین بموقع اجراء گذارده خواهد شد. حدود اختیارات و وظایف هیأت امناء و مدیرعامل و حسابرسی در اساسنامه مزبور تعیین خواهد شد.

ماده ۹- صندوق تأمین آموزش فرزندان کارگران مکلف است تا آخر مراد ماه هر سال گزارش عملکرد و ترازنامه سال قبل مربوط باجرای مقررات این قانون را تنظیم و برای هیئت امنای صندوق ارسال دارد تا پس از تصویب مراتب را ابلاغ نماید.

ماده ۱۰- هر گونه تصرف غیرقانونی و برداشت غیرمجاز از وحوه صندوق در حکم اختلاس اموال عمومی خواهد بود.

مخبر کمیسیون کار وامور اجتماعی – دکترمیروجیه‌الله صدر.

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۷ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأمین آموزش فرزندان کارگران را مورد رسیدگی قرار داد وگزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی.

کمیسیون علوم وآموزش عالی در جلسه ۲۷ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأمین آموزش فرزندان رامورد رسیدگی قرار دادوگزارش کمیسیون کار وامور اجتماعی رادراین مورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شواری ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس- گزارش کمیسیونها مطرح است آقای پوربابائی بفرمایید.

پوربابائی – در ماده پنج در لایحه پیشنهادی دولت ومصوبه کمیسیونهای مجلس شورای ملی کلمه بوسیله سازمان بیمه‌های اجتماعی از قلم افتاده است خواهش می‌کنم اصلاح بشود.

رئیس- از قلم افتاده اصلاح می‌شود. نظر دیگری نسبت بگزارش کمیسیونها نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بگزارش کمیسیونها رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانیکه منافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجدد بمجلس سنا فرستاده می‌شود. آقای دکتر مجیدی فرمایشی دارید بفرمایید.

دکتر مجیدی (وزیر کار وامور اجتماعی)- باکسب اجازه از مقام محترم ریاست از توجه بسیار مؤثر و مفید نمایندگان محترم مجلس شورای ملی در تصویب این لایحه و مذاکراتی که در کمیسیونها شد تشکر می‌کنم واین اطمینان را حضورتان می‌دهم که این لایحه مثل سایر لوایح اجتماعی که دولت تقدیم قوه مقننه کرده است و در دست اجرا است خیلی مفید خواهد بود و یکی از قدمهای اساسی است که در راه برقراری یک روش و سیستم تأمین اجتماعی و حتی حمایت اجتماعی برداشته شده و این یکی از لوایحی است که حتی در کمتر کشوری نظیر داشته وتصویب آن را به کارگران و نمایندگان محترم تبریک عرض می‌کنم (احسنت).

- طرح وتصویب گزارش کمیسیون دادگستری دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی نحوه اجرای محکومیتهای مالی وابلاغ بدولت

۸- طرح وتصویب گزارش کمیسیون دادگستری دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی نحوه اجرای محکومیتهای مالی وابلاغ بدولت.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به نحوه اجرای محکومیتهای مالی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی.

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۵ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۵۲۱۳۸-۱۳۵۰/۱۱/۵ راجع به نحوه اجرای محکومیتهای مالی را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده بود مطرح کردو با اصلاحات مجلس سنا موافقت بعمل آورد و لایحه را بتصویب رسانید.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی

ماده ۱- هرکس ضمن تعقیب جزائی بتأدیه جزای نقدی یا ضرر و زیان ناشی از جرم محکوم شود و آنرا نپردازد یا مالی از او بدست نیاید بدستور دادستان در مورد جزای نقدی وتقاضای مدعی خصوصی در مورد ضرر و زیان به ازاء هر پانصد ریال یا کسر آن یک روز بازداشت می‌گردد. در صورتیکه محکومیت مذکور توأم با مجازات حبس باشد بازداشت از تاریخ اتمام مجازات حبس شروع میشودو از حداکثر مدت حبس مقرر در قانون برای آن جرم بیشتر نخواهد شد و بهر حال حداکثر مدت بازداشت نسبت به مجموع جزای نقدی و ضرر و زیان از پنج سال تجاوز نمی‌کند.

تبصره ۱- درهر مورد که مباشر و شریک یا معاون جرم متضامناً مسئول پرداخت جزای نقدی باشند هر یک بتناسب مسئولیت خود به سهمی از مبلغ کل جزای نقدی محکوم می‌شود و نسبت به پرداخت مابقی مسئولیت تضامنی دارد.
تبصره ۲- در مورد ضرر و زیان ناشی از جرم دادگاه مباشر و شریک و معاون جرم را بتناسب مسئولیت هر یک بپرداخت ضرر و زیان محکوم می‌نماید لیکن محکوم علیهم نسبت بپرداخت کل ضرر و زیان مسئولیت تضامنی دارند. در صورت صغیر بودن و همچنین در موارد فوت یا جنون یا عضو یا تعلیق اجرای مجازات نقدی مباشر یا بعض از شرکاء یا معاونین جرم سهم آنان از کل مبلغ جزای نقدی کسر می‌شود و سایرین متضامناً مسئول پرداخت بقیه جزای نقدی خواهند بود. در مورد اجرای بازداشت موضوع این ماده هر یک از محکوم علیهم فقط به ازاء سهم خود از جزای نقدی یا ضرر و زیان بازداشت می‌شوند.
تبصره ۳- در صورتیکه محکوم علیه پس از تحمل نصف مدت بازداشت بدل از جریمه نتواند جزای نقدی یا ضرر و زیان مدعی خصوصی را بپردازد و بموجب حکم دادگاه صادرکننده حکم جزائی نیز معسر شناخته شود از زندان آزاد می‌شود ولی حق مدعی خصوصی محفوظ خواهد بود و هروقت مالی از محکوم علیه بدست آید می‌تواند نسبت به استیفای طلب خود اقدام نماید. حکم دادگاه بر قبول یا رد اعسار قطعی است.
تبصره ۴- احکام ضرر و زیانیکه باستناد احکام جزائی از دادگاه حقوق صادر می‌شود مشمول مقررات فوق خواهد بود.

ماده ۲- وزارت دادگستری می‌تواند محکوم بجزای ندقی را که سابقه تکرار جرم نداشته باشد در صورتیکه الی از او بدست نایید بدرخواست دادستان مجری حکم و با توجه بوضع اخلاقی و رفتار محکوم علیه و رعایت شرایطی که در آئین نامه تعیین خواهد شد از تمام یا قسمتی از توقیف ما به ازاء جزای نقدی معاف دارد.

آئیننامه مربوط از طرف وزارت دادگستری تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای دادگستری مجلسین بموقع اجراء گذاشته خواهد شد.

ماده ۳- جز درموارد مذکور درمواد ۱ و ۲ درهر مورد دیگری که بازداشت اشخاص در قبال عدم پرداخت دین مستند بحکم یا سند لازم الاجراء تجویز شده مدیون به نسبت هر پانصد ریال یکروز بازداشت می‌شود و در هر حال مدت بازداشت از دو سال تجاوز نخواهد کرد ومدیون نسبت به مجموع بدهیهای خود تا قبل از بازداشت در حکم معسر تلقی وآزاد خواهد شد ولی هرموقع مالی از مدیون بدست آید طلبکاران حق استیفای طلب خود را از آن خواهند داشت.

تبصره – در مورد این ماده و ماده قبل هر گاه بعلت عدم پرداخت هزینه بازداشت یا بتقاضای مدعی خصوصی پاداش محکوم علیه یا مدیون آزاد شود بازداشت مجدد وی فقط برای یکبار مجاز است.
ماده ۴- در مورد دیون وتعهدات مالی موضوع اسناد لازم الاجراء وکلیه محکومیتهای مالی حقوقی و جزائی هر کس بقصد فراراز تأدیه دین یا محکوم به مال خود را بضرر دیان بوارث صغیر خود انتقال دهد بنحویکه بقیه اموالش برای پرداخت بدهی او کافی نباشد در صورت وجود مال در ملکیت انتقال گیرنده از عین مال ودر غیر اینصورت معادل قیمت آن از اموال انتقال گیرنده بابت دین استیفاء خواهد شدو اگر مالی از آنان بدست نیاید مقررات قانونی راجع به اجرای احکام و اسناد در باره محکوم علیه یا مدیون اجرا می‌گردد وهمین حکم جاری است در مورد انتقال به اشخاص دیگری که خود یا اولیاء قانونی آنان عالم بقصد مدیون یا محکوم علیه باشند.

در تمام موارد فوق هر گاه دادگاه با توجه بقرائن دلائل و اوضاع واحوال تشخیص دهد که انتقال بقصد فرار از تأدیه دین یا محکوم به صورت گرفته حکم به استیفاء دین یا محکوم به از عین مال یا معادل بهای آن از اموال انتقال گیرنده حسب مورد خواهد داد و عمل انتقال دهنده در حکم کلاهبرداری محسوب خواهد شد.

ماده ۵ – مقررات این قانون در مورد کلیه دیون و محکومیتهای مالی جزائی و حقوقی که در حال اجراء است نیز اعمال خواهد شد.

ماده ۶- ماده ۱ از مواد اضافه شده بقانون آئین دادرسی کیفری مصوب سال ۱۳۳۷ و کلیه مواد و مقررات قانونی در باب اجرای احکام واسناد لازم الاجراء در قسمتی که مغایر با این قانون باشد ملغی است.

مخبر کمیسیون دادگستری – دکترسید محمدرضا تنکابنی.

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه سوم تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه نحوه اجرای محکومیتهای مالی را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده بود مطرح وگزاش کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس- گزارش کمیسیونها مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بگزارش کمیسیونها رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی تشکیل گارد صنعت نفت و ابلاغ بدولت

۹- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی تشکیل گارد صنعت نفت و ابلاغ بدولت.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به تشکیل گارد صنعت نفت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی.

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۳ تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۳۷۳۸ مورخ ۱۳۵۰/۱۱/۲۷ مربوط به تشکیل گارد صنعت نفت را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تشکیل گارد صنعت نفت.

ماده واحده – برای حفاظت تأسیسات و اموال و اسناد صنعت نفت سازمانی بنام گارد صنعت نفت در شرکت ملی نفت ایران تشکیل میشودو افراد سازمان مزبوردر اجرای قانون مجازات اخلالگران در صنایع نفت مصوب سال ۱۳۳۶ درموقع نگهبانی «دارای وظایف و اختیارات ومسئولیتهای ضابطین نظامی خواهند بود» و طبق این قانون و آئیننامه‌ای که بوسیله وزارت دارائی و وزارت جنگ تهیه وبتصویب کمیسیون‌های نظام و جنگ و دادگستری مجلسین می‌رسد حق استعمال اسلحه خواهند داشت.

تبصره ۱- مقررات استخدامی وآموزشی و نحوه انجام وظیفه افراد گارد منحصراً طبق آئیننامه‌ای خواهد بود که توسط شرکت ملی نفت ایران تهیه و بتصویب هیئت وزیران می‌رسد.
تبصره ۲- شرکت ملی نفت ایران موظف است افراد گارد صنعت نفت را در برابر حوادث ناشی از انجام وظیفه همچنین مسئولیت مدنی، آنها را در قبال اشخاص ثالث که ناشی از انجام وظیفه مذکور باشد نزد شرکت سهامی بیمه ایران نماید.
تبصره ۳- افراد گارد از لحاظ مقررات انضباطی کیفری مشمول قوانین وآئیننامه‌های نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهندبود.
مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – دیهیم.

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه ۳ تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل گارد صنعت نفت را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را دراین مورد تأیید وتصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی.

کمیسیون دادگستری در جلسه ۳ تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل گارد صنعت نفت را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را دراین مورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام درجلسه ۶ تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل گارد صنعت نفت را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را دراین مورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اداری واستخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

رئیس- نسبت بگزارش کمیسیونهای نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بگزارش کمیسیون هارأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانیکه موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راجع به لایحه پروتکل اضافی بقراردادهای بین‌المللی حمل ونقل کالا و مسافر وتوشه بوسیله راه آهن وارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راجع به لایحه پروتکل اضافی بقراردادهای بین‌المللی حمل ونقل کالا و مسافر وتوشه بوسیله راه آهن وارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به پروتکل اضافی بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا ومسافر وتوشه بوسیله راه آهن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون راه بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه دوشنبه ۲۹ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه شماره ۴۶۹۶-۱۳۵۱/۳/۶ دولت راجع به پروتکل اضافی بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا و مسافر و توشه بوسیله راه آهن را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۴۹ چاپ گردیده مطرح ومورد رسیدگی قرار دادو بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون راجع به پروتکل اضافی بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا و مسافر و توشه بوسیله راه آهن.

ماده واحده – پروتکل اضافی به قراردادهای بین المللی مربوط بحمل ونقل کالا بوسیله راه آهن (CIM) وحمل ونقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن (CIV) مورخ ۷ فوریه ۱۹۷۰ و همچنین پروتکل راجع بمشارکت در مخارج دفتر مرکزی دول عضو قراردادهای CIM و CIV مورخ ۷ فوریه ۱۹۷۰.

تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق داده می‌شود.

مخبر کمیسیون راه – حبیب‌الله احمدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه شنبه ۳ تیر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه راجع به پروتکل اضافی بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا و مسافر و توشه بوسیله راه آهن را مورد رسیدگی قرار دادو مصوبه کمیسیون راه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امورخارجه- مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده واحده وکلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمهاو آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون بهداری راجع به لایحه تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون بهداری راجع به لایحه تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت.

رئیس- گزارش شور اول تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی.

کمیسیون بهداری در جلسات عدیده با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۵۱۶ مورخ۱۳۵۱/۳/۳۰ دولت راجع به تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت را که در جلسه روز سه شنبه سی ام خرداد ماه ۱۳۵۱ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۳۷۵ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد وبا اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت.

ماده ۱- دولت مکلف است خدمات درمانی کلیه کارکنان وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی و وابسته بدولت و شرکتهای دولتی اعم از شاغل و بازنشسته و موظف و همچنین همسر و فرزندان تحت تکفل آنان و نیز وراث قانونی کارکنان مذکور را مادام که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند بتدریج که موجبات آن فراهم می‌گردد تأمین نماید.

تبصره ۱- افراد سپاهیان انقلاب در مدت خدمت سپاهی از خدمات درمانی موضوع این قانون استفاده خواهندکرد.
تبصره ۲- سایر افراد خانواده تحت تکفل کارکنان دستگاههای فوق نیز ممکن است درصورت فراهم شدن موجبات تأمین درمان آنان از مقررات این قانون استفاده نمایند، ضوابط مربوط به تأمین درمان مشمولین این تبصره به پیشنهادوزارت بهداری و تصویب مجمع عمومی مذکور در ماده ۴ تعیین خواهد شد.

ماده ۲- تأمین خدمات درمانی مقرر دراین قانون طبق ضوابطی که بتصویب مجمع عمومی سازمان می‌رسد از طریق خرید خدمات پزشکان ومؤسسات و گروههای پزشکی بخش خصوصی ومؤسسات درمانی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران انجام خواهد شد.

ماده ۳- بمنظور اجرای این قانون سازمان تأمین درمان که برعایت اختصار در این قانون سازمان نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.

سازمان وابسته بوزارت بهداری ودارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی واداری بوده وبصورت شرکت سهامی اداره می‌شود.

اداره امور سازمان بموجب این قانون و اساسنامه و آئین نامه‌ها ومقررات مربوط خواهد بود.

ماده ۴- سازمان اداری مجمع عمومی مرکب از وزیران بهداری، دارائی، کار وامور اجتماعی، دبیر کل سازمان امور ادرای و استخدامی کشور و مدیر عامل سازمان برنامه می‌باشد. ریاست مجمع عمومی با وزیر بهداری است.

ماده ۵- میزان سرانه تأمین خدمات درمانی و نیز حدود این خدمات و تغییرات آن و همچنین مبلغ فرانشیز بموجب مقرراتی خواهد بود که از طرف وزارت بهداری پیشنهاد و پس از تأیید مجمع عمومی به تصویب هیئت وزیران برسد.

ماده ۶- قسمتی از حق تأمین درمان مشمولین ماده ۱ از طرف دولت پرداخت و قسمت دیگر از حقوق و مزایای نقدی مستمر ماهانه آنان کسر می‌گردد. مشمولین فوق بابت حق تأمین درمان خودو همسر و فرزندانشان به نسبت میزان حقوق ومزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا حقوق وظیفه ومستمری خود به چهار گروه تقسیم می‌شوند:

گروه اول ۱/۴ از حق تأمین گروه دوم ۱/۳ گروه سوم ۱/۲ و گروه چهارم ۳/۴ آنرا می‌پردازند و مبلغ پرداختی آنان در هر حال نباید از چهاردصرد حقوق و مزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا مستمری و وظیفه آنان تجاوز نماید. پرداخت بقیه بعهده دولت است.

تعیین گروههای مذکور با مجمع عمومی خواهد بود.

تبصره – حق تأمین درمان فرزندان مازاد بر سه فرزند که (۹) نه ماه پس از تقدیم این قانون متولد شوند کلاً بعهده استفاده کننده خواهد بود و دولت سهمی از این بابت پرداخت نخواهد کرد.

ماده ۷- وزارتخانه‌ها وسایر دستگاههای مشمول مقررات این قانون مکلفند بمحض اعلام آمادگی سازمان درهر یک از نقاط کشور، همه ماهه سهم کارکنان و بازنشستگان خود و افراد خانواده و مستمری و وظیفه بگیران بابت حق تأمین مقرر در این قانون را از حقوق و مزایا و مستمری آنان کسر نموده و مستقیماً بسازمان بپردازند.

و همچنین دولت مکلف است حق تأمین درمان سهم خود را بصورت یک قلم در بودجه سالانه کل کشور منظور وبسازمان پرداخت کند.

و نیز سایر دستگاههای مشمول این قانون سهم خود را بصورت یک قلم در بودجه سالانه منظور و بسازمان خواهند پرداخت.

تبصره – مانده اعتبارات و مازاد وجوه ناشی از خدمات و عملیات سازمان قابل برگشت وبرداشت نبوده و در سال بعد قابل مصرف می‌باشد.

ماده ۸- اعتبار وامهای درمانی سازمان برنامه مربوط به توسعه شبکه بیمارستانی از طریق بخش خصوصی که بوسیله وزارت بهداری پیشنهاد و بتصویب سازمان برنامه می‌رسد از تاریخ تصویب این قانون در اختیار سازمان قرار می‌گیرد تا با توجه به مقتضیات واحتیاجات درمانی کشور بمصرف برسد.

ماده ۹- اعتبارات مربوط بطرحهای خرید خدمات که از طرف وزارت بهداری پیشنهاد و بتصویب سازمان برنامه می‌رسد در اختیار سازمان قرار می‌گیرد تا طبق آئین نامه‌هایی که بتصویب مجمع عمومی خواهد رسید بمصرف تأمین درمان افراد کم بضاعت سایر طبقات که از بیمه‌های درمانی برخوردار نمی‌باشند برسد.

تبصره – اعتبارات مربوط بخرید خدمات موضوع قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری و همچنین اعتباراتی که بموجب قوانین یا طرحهای مصوب سازمان برنامه باختیار شیر وخورشید سرخ ایران و سایر مؤسسات عام المنفعه درمانی گذاشته شده یا در آینده گذاشته شود ازشمول این ماده مستثنی است.

ماده ۱۰- در نقاطی که اجرای این قانون اعلام می‌شود سازمان می‌تواند با تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی افراد سایر طبقات رانیز مشمول این قانون قرار داده وطبق شرایط ومقرراتی که به تأیید وزارت بهداری و تصویب مجمع عمومی سازمان می‌رسد نسبت به تأمین درمان آنان اقدام نماید.

ماده ۱۱- اساسنامه سازمان وهر گونه تغییرات بعدی آن از طرف وزارت بهداری و پس از تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین بموقع اجراء گذارده خواهد شد.

ماده ۱۲- تصویب مقررات مالی، اداری، استخدامی و سایر آئیننامه‌های اجرائی این قانون و هر گونه تغییرات بعدی ونیز تعیین میزان اندوخته هاونحوه استفاده از آن با مجمع عمومی می‌باشد.

ماده ۱۳- تا تصویب اساسنامه و آئین نامه‌ها ومقررات اجرائی این قانون وظایف واختیارات وزارتخانه‌ها و مؤسسات مشمول این قانون در امر درمان کماکان ادامه خواهد یافت.

ماده ۱۴- از تاریخ تصویب اساسنامه سازمان تشکیلات سازمان بیمه کارمندان دولت منحل و کلیه تأسیسات و تجهیزات واعتبارات واموال و تعهدات آن به سازمان منتقل می‌گردد.

همچنین مستخدمین رسمی سازمان بیمه کارمندان دولت بسازمان منتقل و همزمان با اجرای مرحله دوم قانون استخدام کشوری دروزارت بهداری مرحله دوم قانون نسبت باین قبیل مستخدمین نیز اعمال می‌گردد و مستخدمین مزبور در گروههای شغلی مربوط قرار می‌گیرند واحکام آنان پس ازرسیدگی در کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت بهداری و سازمان امور اداری واستخدامی کشور و سازمان صادر می‌گردد.

این مستخدمین بجز درموارد فوق الذکر وبازنشستگی و وظیفه در سایر موارد تابع مقررات مؤسسه محل خدمت خود خواهند بود.

تبصره ۱- اعتبارات ناشی از اجرای ماده فوق الذکر اعم از حقوق و مزایا در بودجه سازمان منظور خواهد شد.
تبصره ۲- مراکز درمانی موجود سازمان بیمه کارمندان دولت تا زمانیکه مجمع عمومی سازمان مصلحت بداند از طرف سازمان رأساً اداره خواهد شد.

ماده ۱۵- در هر یک از نقاط کشور یا نسبت به هر گروه از کارمندان که اجرای این قانون در مورد آنان اعلام شود وزارتخانه یا دستگاههای مربوط (موضوع ماده یک این قانون) بهیچوجه مجاز به پرداخت وجه یا اختصاص اعتبار اعم از درآمدهای عمومی یا عمرانی یا اختصاصی برای امور درمانی نخواهند بود. و همچنین ایجاد هر گونه تعهدی از ناحیه دولت یا دستگاههای مذکور در مورد امور درمانی آن نقاط یا آن دسته از کارمندان ممنوع است و کلیه تعهدات و قراردادهای موجود موضوع این ماده از طریق سازمان اجرا خواهد شد.

تبصره ۱- از تاریخ تصویب این قانون هیچیک از وزارتخانه‌ها ودستگاههای مشمول این قانون مجاز به توسعه موسسات درمانی موجود خود و یا تعهد اضافی در مورد این قبیل مؤسسات نخواهند بود.
تبصره ۲- وزارتخانه‌ها و مؤسسات مشمول این قانون مجازند مؤسسات درمانی موجود خود را بلاعوض بسازمان واگذار نمایدتا ترتیب استفاده از تأسیسات مذکور با تصویب مجمع عمومی داده شود.

نسبت بکارمندان این قبیل مؤسسات در صورتیکه مشمول قانون استخدام کشوری باشند طبق ماده ۱۴ این قانون رفتار خواهد شد.

ماده ۱۶- با اجرای این قانون کلیه مقرراتیکه مغایر این قانون باشد درقسمتی که مغایرت دارد ملغی است.

ماده ۱۷- وزارت بهداری مأمور اجرای این قانون است.

مخبرکمیسیون بهداری- دکتر حیدرقلی برومند

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی.

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۶ تیرماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – دیهیم.

گزارش شور اول ازکمیسیون برنامه بمجلس شورای ملی

کمیسیون برنامه در جلسه ۶ تیرماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون برنامه – دکتر طهمورث فروزین

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۱/۴/۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای دکتر رئیسی بفرمایید.

دکتر رئیسی – با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران محترم، امروز این لایحه که مطرح می‌شود یکی از شاه‌بیتهای زندگی اجتماعی مردم است اگر ما شقوق مختلف ومهم در زندگی داشته باشیم یک شق مهمش امر درمانی است این لایحه در چند سطر آورده شده برای ایجاد یک وزارتخانه مشخص، در این لایحه مرز بخش عمومی وخصوصی مشخص نیست ومعین نیست که این کی و چه وقت مورد اجراء واقع می‌شود و کی به اتمام می‌رسد نحوه اجرا چطور است و چطور عمل خواهد شد. اصلاً یک بحث اصولی تری در این لایحه می‌کنم تاکنون مردم کوچه وبازاری که از هیچ چیز درمانی استفاده نمی‌کردند با این لایحه در کجا قرار خواهند گرفت چون کارمندان دولت که مورد احترام اقلیت واکثریت و همه هستند و این لایحه بنفع آنها باید باشد چرخهای گرداننده این مملکت هستنداین روغنکاری برای آنها لازم است ومواظبت از کارمندان موردعلاقه همه هست همه علاقمند به این موضوع هستند تعبیر نشود که من می‌خواهم برخلاف منافع آنهاصحبتی کنم ولی کارمندان تاکنون بر حسب قدرت یا زور و یا خواسته‌های وزراء یا رؤسای مربوطه یک چیزهایی برای خودشان درست کرده‌اند یک بیمارستانهایی درست کرده‌اند حالا بحق یا ناحق بضرورت یا غیرضرورت ولی بالاخره در زیر چتری قرار گرفته‌اند ولی افرادیکه کارمند نیستندودر منزل هستندو بر حسب ضرورت قادر برفتن به بیمارستانها نیستند مثلا اگر شوکه شدند، انفاکتوس کردند و امثال این پیش آمدها شد که زعمای امور بهتر از من میدانند آنها قدرت پرداخت چند صد تومان را ندارند بفرمایید کدام طبیب وکدام مرکز درمانی مسئول درمان اینهاست مردمی که به بیمارستانهای دولتی مراجعه می‌کند وپشت در بیمارستانها می‌مانند و جا برای بستری شدن آنها نیست به بیمارستانهای دانشگاه مراجعه می‌کنند میگویندما وظیفه آموزشی داریم و هیچ مسئولیتی در اینمورد نداریم واز بستری کردن آنها خودداری می‌کنند بشیر وخورشید یا مؤسسات دیگر مراجعه می‌کنند آنها هم که دریک ماسک خیریه‌ای واقع شده‌اند وهیچ تعهد درمانی ندارند پس تعهد درمانی بیمارانی که پشت در بیمارستانها جمع می‌شوند باکیست؟ کی مسئولیت را قبول می‌کند چون وزارت بهداری دیگر جنبه درمانی خود را از دست داده لذا طرح لایحه درمانی دولت فرصتی داد که پیرامون شکل درمانی وپزشکی مملکت بحثی داشته باشیم امیدوارم صحبتی که در اینمورد می‌شود با حسن تعبیر تلقی شود و چنانچه حرف حسابی زده می‌شود با حسن تعبیر تلقی شود و چنانچه حرف حسابی زده می‌شود هر چند از زبان اقلیت باشد مقبول افتد و اگر حک واصلاحی که بطور قطع الزاماً باید دراین لایحه انجام شود و از طرف اینجانب پیشنهاد خواهد شد منطقی بود اینکار را انجام دهیم. چه اکثراً اتفاق افتاده که لایحه‌ای از طرف دولت بمجلس پیشنهاد شده و تصویب هم شده ولی بعداً دولت مواجب با اشکالاتی شده که ناچار به اصلاح آن گردیده است پس چه بهتر که قبل از تصویب این لایحه غور بیشتری پیرامون آن بشود و پس از تجزیه و تحلیل کافی بتصویب آن اقدام گردد بطور کلی شکل درمانی این مملکت آنقدر بغرنج و پیچیده است که نباید ونمیشود با یک قیام و قعود تکلیف آن را یکسره کرد اصل مسلم اینست که لایحه تقدیمی دولت لایحه مفیدی است ولی همانطور که در کمیسیون هم عرض کردم کافی و کامل نیست اینجا هم همان نکته را تکرار می‌کنم که این لایحه محتاج دست کاری وحذف نکته‌هایی واضافه کردن نکته‌های دیگر است اجازه می‌خواهم مقدمتاً پیرامون مشکلاتی که بطور کلی درکار طب و طبابت این مملکت است شمه‌ای بعرض نمایندگان محترم برسانم بطور خلاصه امور درمانی کشور بجز درمرکز وچند شهر انگشت شمار قبل از ایجاد سپاهی بهداشت که بحق زیباترین مظهر انقلاب شاه ومردم است بسیار ابتدائی، مبتذل و منحط و توأم با شارلاتانیزیم بود و خدمتی که سپاهی بهداشت بمردم دورافتاده وفاقد وسائل اولیه پزشکی ودرمانی می‌کند آنقدر پرارج و بزرگ است که در وصف نمی‌گنجد سپاهیان انقلاب بهداشت هم اکنون در مناطق صادقانه خدمت می‌کنند که از مردم آن نواحی قبل از عملی شدن این اصل مقدس بعمر خودشان طبیب در محل خود بچشم ندیده بودند و همگی شیاد و جادوگر کار طبابت و سرکیسه کردن مردم بینوا را بعهده داشتند که خوب هم در سرکیسه نمودن خلق الله مهارت داشتندو عمل می‌کردند من که خود یک طبیب هستم با صدای رسا بتمام سپاهیان انقلاب بهداشت که در گرمای طاقت فرسا در دهات پهناور جنوب و اقصی‌نقاط ایران، مردم و هموطنان خود را یاری و تسلی می‌دهند درود فراوان می‌فرستم و برای همه آنها توفیق و سلامت آرزو می‌کنم.

از این کار بگذریم، صرفنظر از جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و سازمان خدمات اجتماعی که از اصولی درست و منطقی پیروی می‌کنند اساس و بنیاد طب و طبابت و درد و درمان این مملکت دچار سردرگمی و بلاتکلیفی آزاردهنده‌ای است که برای رهایی از آن اجباراً باید چاره درست واساسی وعملی اندیشید کشور پهناور ایران و فواصل نسبتاً زیاد قصبه‌ها و بخشها از یکدیگر وضع نسبتاً مشکلی را از نظر تأمین امور درمانی بوجود آورده است در این حرفی نیست. ولی در این هم هیچ حرفی نیست که وزارت بهداری این مملکت تاکنون خود بیمار ورنجور بوده است اگر من در اینجا ادعا کنم که وزارت بهداری تا امروز باالنفسه بیمار بوده است نباید موجب رنجش و آزردگی مقاماتی و یا عده‌ای بشود اولین وابتدائی ترین وظیفه این وزارتخانه تأمین بهداشت وطب پیشگیری است که با اجرای درست و صحیح آن نصف مشکل مردم خودبخود حل می‌شود.

اداره بهداشت دستگاه عریض و طویلی دارد برو بیا دارد جیپ دارد وسیله دارد اداره دارد مدیر کل و معاون دارد و پرسونل نسبتاً کافی دارد اما در انجام مهمترین وظیفه خود یعنی پیشگیری و چاره اندیشی بیماری قبل از همه گیر شدن و ضربه وارد ساختن عملا لنگ بوده ولنگ لنگان قدمی برداشته و دانه شکری هم کاشته است (مهندس صائبی: جلوی بیماری الثور را گرفت همین وزارت بهداری) (دکتر دادفر: جلوش را گرفتند همه‌گیر نشد) الآن عرض می‌کنم که قبل از اینکه بیماری بیاید باید جلوش را گرفت. جناب دکتر دادفر عزیز اگر اجازه بفرمائید درصفحه دیگر جواب شما را خواهم داد در مورد مصونیتهای غذائی که کشت وکشتار می‌کنند هیچ ضابطه‌ای ندارند سال گشته در مورد مشروبات الکلی دیدیم (یکنفر از نمایندگان: اگر مشروب نخورند می‌میرند) نمی‌میرند ولی کور می‌شوند شاید باین وسیله مردم را متنبه می‌کنند که دیرگ مشروب نخورند چندی پیش ماشین من در خیابان خراب شد توی خیابان پهلوی در مغازه بقالی نشستم ازش سئوال کردم که این سرکه که می‌فروشند چطور است گفت خوب است تقلبی نیست گفتم از کجا میدانی؟ گفت برای اینکه سرکه تقلبی را فلانی که در فلان جا است می‌سازد و همینطور راجع بمواد غذائی دیگر من دیدم که یک بقال یک طومار اطلاعات راجع بامور غذائی قلابی دارد که وزارت بهداری این اطلاعات را ندارد هر که می‌خواهد ابتکاری دراین مملکت بخرج بدهد هر کس می‌خواهد کاری ند درست می‌رود روی مواد غذائی فکر می‌کند که بجای فلفل چه چیز می‌تواند تقلبی بسازد که بمردم رنج و عذاب بدهد این یک واقعیت است توی این مملکت آمار وجود دارد خود وزارت بهداری قبول دارد که آمار بیماری سل ۲٪ است البته این آمار وحشتناک نیست ولی قابل توجه است وخیلی زیاد است ششصد هزار ریال مسلول اکتیو مطابق جمعیت شیراز، اصفهان مسلول داریم ولی ببینید در دنیا چه می‌کنند بیماریابی دارند، راه می‌افتند با دستگاههای عکسبرداری مینو رادیوگرافی که عکسبرداری کوچک است شروع می‌کنند از مردم کوچه و بازار عکس می‌گیرند یا امتحان خلط می‌کنند که ببینند کدام یک مسلول است در همان نطفه بیماری را خفه می‌کنند مریض را مرعفی می‌کنند بدرمانگاه مرض را کنترل می‌کنند ولش نمی‌کنند تا خوب شود یک دوائی هست باسم ایزو- نیازید که هزارتایش پنج و شش تومان است من فکر می‌کنم اگر در اینجا همین برنامه در مورد سل اجرا بشود سل تا یک دهم تقلیل پیدا می‌کند باید به بررسی و غور در این موارد پرداخت که بنظر من اینها لازم‌تر است از آن کارمندی که بوزارت بهداری مراجعه می‌کند.

با عملی نمودن واکسیناسیون بموقع تمام مردم در مناطق دوردست بطور بسیار ساده وعملی میشده و می‌شود که بیماریهای تیفوئید – سل – وبا- سرخک – سیاه سرفه – آبله – دیفتری و کزاز را ریشه کن نمود آیا اداره بهداشت می‌تواند ادعا کند که این کار را بطور رایگان کرده است!؟

اکثراً زمانی برای واکسینه نمودن مردم قیام واقدام کرده‌اند که خطر بیخ گوشمان بوده است و بمرحله اضطرار رسیده بوده‌ایم اشکال کار بموقع دست بکار شدن در کجا است؟

مجدداً عرض می‌کنم امیدوارم که این تذکرات ملال خاطر نیاورد بلکه مؤثر افتد که با فکری صحیح و روشن بینی معایب کار را برطرف کنند.

در مورد تغذیه و کنترل بر مواد غذائی از نظر کیفی تاکنون چه کرده‌اند از خود جناب آقای وزیر سئوال می‌کنم آیا ایشان جرأت این را دارند که پنیر خریداری شده از مغازه را میل فرمایند بدون ترس از ابتلای به تب مالت ویا آلودگی و مسمومیت؟ در کتر جائی این خودکامگی که در کسبه واز مواد غذائی این دیار است وجود دارد.

اگر اغذیه نسبتاً سالمی در بعضی مغازه‌ها وجود داشته باشد ۱۰۰٪ در نتیجه تتمه اعتقاد مذهبی فروشنده است ولاغیر وگرنه هر کاسبی مواد غذائی که از هر جا حق وناحق تهیه شده است می‌تواند بخورد مردم بدهد اگر ترسی از آخرت نباشد حسابی از دولت نیست.

در کار واگذاری امور درمانی مردم بمردم سیاست بر این بوده است که برای ایجاد بیمارستان و مراکز درمانی وزارت بهداری وام دراختیار گروههای پزشکی قرار دهد این تز در اصل بسیار زیبا است ولی این وام به چه کسانی تعلق گرفته است به افرادی که تماسشان با مردم نیازمند و محتاج بمراتب کمتر است وقیمتشان گرانتر خود وزارت بهداری تردید ندارد بیمارستانهایی که در مرکز از این وامها استفاده کرده‌اند طوری بنیاد شده‌اند که مردم محتاج از درب ورودی آنها هم عبور نخواهند کرد.

اگر می‌گویند که گروه نبوده است من می‌گویم شما میدان نداده‌اید و ببازی نگرفته‌اید این وامها باید برای مردم واقعاً مستمند وکم درآمد بمصرف برسد اگر گذشته را فراموش کنیم باید در آینده وامی داده نشود مگر برای مردم مستحق یک بیمارستان با وام وزارت بهداری از خیابان شاه‌رضا بپائین بنیاد نشده است در این مملکت اکثر پزشکان بشرافت شغلی خود و مملکت خود بستن مقدس خود بخانه وخانواده خود و مردم وطن خود عشق می‌ورزند وادعائی هم ندارند حتی از خود سرمایه می‌گذارند و شب و روز در خدمت مردمند نه صدائی دارند و نه بلندپروازی با تأسف بهمین عده که نزدیک ۸۰ تا ۹۵٪ از اطباء مملکت را تشکیل می‌دهند نه اعتنائی می‌شود ونه بحساب می‌آیند درقبال برای درست جلوه دادن تئوری جلوگیری از فرار مغزها و با جذب دوباره مغزهای فراری اقدام می‌شود که نه درست است نه حساب شده نه عقلائی باید طبابت را از منو پول بودن نجات داد هر کس که کوچکترین اطلاعی از وضع درمان مملکت داشته باشد بوضوع می‌بیند و میداند که طبابت ایران منوپول یکعده خاصی است و آن عده خاص که زیاد هم نیستند روی اصل قدرت و نفوذ نبض طبابت ایران را در دست دارند.

باید طبابت ایران را از این وضع نجات داد هر چه برده‌اند وهر چه کرده‌اند و بهرجا که رسیده‌اند بس است. زندگی طبیب را درهر جای ایران تأمین کنید بکار او، شغل او و حیثیت او احترام بگذارید عده معدود خلافکار خودبخود اطلاع خواهند شد جامعه ایران باید از نظر بهداشت وبیماری مصونیت داشته باشد پزشک در ایران زیاد نیست کم هم نیست تقسیم این پزشکان صحیح نیست اگر در هر جای دور دنیا و این مملکت طبیب مرفه باشد و تأمین باشد با میل می‌رود و خدمت می‌کند.

عمل خلاف یک و یا چند نفر طبیب نباید تیتر وسرمقاله روزنامه بشود این هتک حرمت و حیثیت طبیب و طبابت و طب است در همین لایحه تقدیمی دولت باید طوری اقدام وعمل شود که این لایحه بنفع همان چند زورمند صاحب زر بیشتر نباشد چه آنها اگر بنائی بنیاد کرده‌اند با پول وزارت بهداری کرده‌اند نه سرمایه شخصی خود، بتحقیق باید در باره اطباء کم درآمد جنوب ومرکز یا شهرهای دورافتاده هم فکر کرد، بگذریم.

بوضع اسف بار دارو و وسائل پزشکی و بیمارستان که ابزار و وسائل اولیه پزشکی است می‌پردازم بطور خلاصه نمایندگیهای واردکننده دارو نه انصاف دارند ونه مروت نان را بنرخ روز می‌خورند. بعنوان نمونه بسیار کوچک روزی بود که کپسول را ۴۰ ریال می‌فروختند و قسم حضرت عباس هم می‌خوردند که ضرر می‌دهند ویا استفاده نمی‌برند امروز بدون اینکه وزارت بهداری آنها را تحت فشار گذاشته باشد ویا دخالت کرده باشد همان کپسول را ۸ ریال یعنی ۱/۵ قیمت اولیه می‌فروشند و باز هم قسم می‌خورند (فرهادپور: غارتگری سابقه مفصل دارد) تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل، داروهای ساخت داخل همانطور که شاهنشاه آریامهر رهبر مقدس مردم ایران فرمودند باید با استاندارد صددرصد درست تهیه شودوبا قیمت خارج رقابت کند داروهایی که از خارج وارد می‌شود باید قویاً از نظر ارزش تحت کنترل باشد، دارو وسیله درمان بیمار است هر چه مؤثرتر و خالص تر و هر چه ارزان‌تر بهتر و بنفع مصرف کننده، مواد بیمارستانی ووسائل جراحی و گاز و تنظیف در پنجسال اخیر به پنج برابر قیمت رسیده است، هیچ نوع ضابطه‌ای نیست که اگر واردکننده وسائل پزشکی بطور کلی گرانفروشی کند و آنهمه اجحاف روا دارد و بوسیله آن بشود او را جلو گرفت و به سر جایش نشاند، نکته بسیار مهم دیگر تشویق به ادامه امور درمانی است هر چراغ درمانی که دراین مملکت است در وضع فعلی باید روشن نگاهداشته شود هر چند محقر و ناچیز باشد، در قلب لندن هستند بیمارستانهایی که از محقرترین بیمارستانهای ما کمترند زمانی استاندارد را رعایت کنید که میسر باشد بمراکز کوچک درمانی حتی درمانگاههای گوشه و کنار با نظر لطف نگاه کنید نه با نگاه تحقیرآمیز آنها را یاری بدهید و سعی کنید مشکل آنها را درک نموده و کمکشان کنید چه در هر حال هر نوع مؤسسه درمانی بهر کیفیت بحال مردم مفید است، تشویق سرمایه گذاری درمانی که انسانی ترین و مقدس ترین نوع سرمایه گذاری است نباید به دلسردی گرایش یابد اگر نوش نباشد چرا دیگر نیش باشد شما دراین مملکت چند بیمارستان با استاندارد صحیح امریکائی می‌توانید داشته باشید و این بیمارستانها تکافوی چند هزار نفر جمعیت را می‌کند با چه قیمت؟ سعی کنید افراد متمکن و خیر گوشه‌ای از این کار را بگیرند و دراین راه مشوق آنها باشید، مقررات بیخود وضع نکنید که مشکل افزا باشد کار را آسان بگیرید چون هر چه کار را آسانتر بگیرید راحت‌تر می‌توانید کمک کار مردم باشید و بهداشت را عمومیت بدهید، مسئله دیگر که بعقیده من اهمیتی فوق تصور دارد توجه دادن مردم بطور عموم به وضع درمان وبهداشت خود آنهاست.

اکثر مردم هنوز عادت نکرده‌اند که برای سلامت خود و بیماریهای احتمالی خود عاقبت اندیشی کنند. این یک اصل کار است اغلب مردم برای تعطیل تابستانی خود و اکثر کارهای ضرور وغیرضرور خود کار کرده و می‌کنند ولی تا موقعی که سالم هستند بسلامت خود نمی‌اندیشند و به بیماری احتمالی فکر نمی‌کنند باید آنها را هشدار داد و تعلیم داد که برای روزهای ناگوار بیماری هم کاری و ذخیره‌ای داشته باشند که این ذخیره از پرداخت مرتب و منظم حق بیمه درمان گرفته تا داشتن حساب جداگانه برای آنها همانطور می‌تواند باشد.

آیا تاکنون کسی بوده است که فکر کند یک روز بی دندان خواهد شد و باید فکر دندان پزشک و دندان مصنعی ودندانساز بود، به مردم باید آموزش درمان داد بنده پیشنهاداتی دارم که تقدیم می‌کنم و از حوصله آقایان تشکر می‌کنم و امیدوارم اگر صحبتهایی کردم که مورد پسند واقع نشد مرا ببخشید (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای سعید وزیری بفرمایید.

سعید وزیری – کار مشکلی شد برای بنده قبلا بعنوان موافق اسم نوشته بودم چون واقعاً موافق این لایحه هستم واین لایحه رایک حرکت صحیح و بجای دولت میدانم برای اجرای یک قسمت مهمی از اوامر و منویات شاهنشاه در تأمین سلامت و بهداشت ودرمان یک طبقه وسیع و بزرگی از مردم این مملکت که کارمندان دولت باشند عرض کردم کار مشکلی شد برای اینکه بنده بعضاً طرح این لوایح و لوایح تخصصی امثال این را واقعاً در شأن این پزشکانی میدانم که در مجلس تشریف دارند که با نظر تخصصی واطلاعاتی که دارند صحبت کنند و نظریاتشان را اعم از مخالف و موافق بدهند و پیشنهادات صحیح وعملی بدهند نه شعار، این است که بنده متأسفانه وقتی گفتم کار مشکلی است برای همین است وقتی که متخصص صحبت نمی‌کند وکم اطلاعی مثل بنده صحبت می‌کند کار مشکلی می‌شود اما بنده دفاع این لایحه را بعهده می‌گیرم برای اینکه ضمناً نیازمندیهای حوزه انتخابیه‌ام را به مسئول وزارتخانه‌ای که این لایحه را آورده است یادآوری کنم ولی معلوم شد نماینده محترم اقلیت هم که با لایحه موافق است و هم دور از چشم بنده اکثریت با وزیر اکثریت هم صحبت کرده (فرهادپور: مگر اشکالی دارد؟) خوب جالب است و من مجبورم با وزیر اکثریت اینجا صحبت کنم مطالبی را بنده یادداشت کرده‌ام و عرض کردم مشکل است چون می‌خواهم دو سه کلمه راجع به احتیاجات ابهر صحبت کنم ولی حالا که وظیفه دفاع از لایحه را حقاً بعهده گرفتم ناچارم چند کلمه‌ای هم عرض کنم اینکه فرمودید مردم کوچه و بازار و چتر و این حرفها که خیلی هم قشنگ است ولی خوب این مردم کوچه وبازار قارچ که نیستند که در کوچه سبز شده باشند همین بنده و آن آقا و آن خانم است و آن کارمند دولت است توی کوچه و بازار بنده و شما راه می‌رویم (یکنفر از نمایندگان اقلیت: اینطور نیست شما توی کوچه و بازار نمی‌روید) آیا بنده از آسمان می‌آیم بنده هم از کوچه و بازار می‌آیم غرض من این نیست که حق آن مردمی را که در کوچه و بازار هستند انکار کنم می‌خواهم بگویم این حرفهای شعارآلوده از قبیل مردم کوچه وبازار درد مردم کوچه و بازار را چاره نمی‌کند گوش کنید آقای اقلیت مسائلی است که بدون شک بعنوان نقائص و نواقص و معایب درکارها وجود دارد واین لازمه هر جامعه متحول ومتحرکی است لازمه هر عنصر زنده است که در کارش، قولش، طبعتاً عیب دارد نقص دارد، حرکت می‌کند بسوی کمال حرکت می‌کند بسوی بهتر شدن و جامعه یک عنصر زنده است حرکت می‌کند بسوی ترقی قدم بقدم که جلو می‌رود محکوم است یک جامعه متحول که نواقص را مرتفع کند ومیکند اما شعار دردی را دوا نمی‌کند همین آدمهایی که توی کوچه و بازار راه می‌روند همین کارمندها خیلی بیش از این حرفها استحقاق دارند که از ایشان دفاع شود بنده عرضم این است که لغت مردم کوچه وبازار گره‌ای از کارها نمی‌گشاید لایحه را برای کارمندان آورده‌اند و بسیار لایحه درست و صحیحی است بسیار مثبت وسازنده است ویکی از گرفتاریهای این مملکت بوده و هست که در هر دستگاه دولتی یک بهداری یک بیمارستانی کوچک بعنوان بهداری آن سازمان دارد ودر آنجاست که داستان زر و زور فائق می‌شود یعنی از استفاده از بهداری یک وزارتخانه آنکه قدرت بیشتری دارد بیشتر استفاده می‌کند تا آن کارمند کوچک وقتی این سازمانها بیایند متمرکز بشوند در یک دستگاه بدون شک امکان زر و زور تقلیل پیدا می‌کند پس اصل مطلب صحیح است و بسیار درست است و باید این لایحه تکمیل شود معایبش و نقائصش گفته شود والا حرفهای خیلی قشنگ دلسوزیهای خیلی خوب و یک پیشنهاد ندادن که بطور دقیق این کار را بکن واین کار را نکن (ایلخانی پور: حرفهای خیلی قشنگ هم نبود) نه‌خیر خیلی قشنگ بود و از روی کمال دلسوزی و صمیمیت فرمودند خیلی خوب است ولی حرف حرف است واز یک متخصص انتظار می‌رود که از من غیر متخصص دوتا پیشنهاد بیشتر بدهدوالا این حرفها که من می‌زنم اینها کم و بیش مشتبه می‌شود با شعار اما من نمی‌توانم این پیشنهادها را بدهم برای اینکه سواد اینکار را ندارم ولی شما که می‌فرمایید من دکترم و طبیبم حتماً باید از طول کلام بکاهید و بر عمق پیشنهادها بیفزائید آقا اینکه گفتگو ندارد کارمندان دولت البته وضعشان خیلی بهتر از سابق شده ولی نقائص زیادی باز هم دارد و بایستی گفت که تعداد زیادی از آنها چه در شهرستان چه در مرکز حتی هنوز نمی‌توانند از یک درمان ویک ویزیت خوب و منظم وصحیح بهداشتی استفاده کنند امید فراوان می‌رود که این لایحه در شور دوم که برمیگردد به کمیسیون پیشنهادات بهتری داده بشود و کاملتر بشود و پیشنهادات عملی داده بشود اینکه برگشتم به شور دوم، آقای رئیس کمیسیون دارائی را نمی‌بینم، در کمیسیون دارائی که آمده بود دو سه مسئله مطرح شد بنده خودم عرض کردم رئیس کمیسیون دارائی گفتند چون عجله هست که این لایحه زودتر بیاید در مجلس مطرح بشود پیشنهادات باشد بین الشورین داده بشود و در شور دوم مورد بررسی قرار بگیرد که منجمله از آنها این بود که اگر سازمان است تابع یک وزارتخانه است دیگر عنوان کردن اینکه شخصیت حقوقی دارد و نمیدانم آن چیزها نمی‌تواند باشد واما اگر یک شخصیت حقوقی دارد اینطور دیگر عنوان اینکه اعتبارات مانده برای امسال همین امسال خرج می‌شود و بسال دیگر برنمیگردد و ضرورت ندارد گفته بشود برای اینکه یک مؤسسه که شخصیت حقوقی دارد احتیاجی به قید وشرط و چنین الزاماتی ندارد و قس علیهذا اما بنده نظر دیگری داشتم جناب آقای وزیر بهداری و جناب آقای قوام صدری، و آن این است که در ترتیب دادن هیئت عامله و هیئت مدیره که نوشته شده است آقایان وزیران فلان و فلان خیلی هم خوب است البته این وزرا که اسم برده شده‌اند اینها در اصل رؤسای کارمندان هستند ولی پیشنهاد من این بود که در آن هیئت مرکزی شورایعالی که هست از نمایندگان کارمندان هم در آنجا شرکت داشته باشند خواهید فرمود که نماینده کارمندان کیست؟ اگر کارمندان سازمانهای تشکیل شده طبق قوانین مملکتی بعنوان اتحادیه یا سندیکا دارند از آنها والا منتخب اتحادیه‌های تعاونی کارمندان که طبق قانون این اتحادیه تعاونی‌ها رسمیت دارند و خیلی هم خوب است برای اینکه تعاونیهای کارمندان هم یک مجمعی است از نمایندگان وحتی قاطبه و اکثریت آنها و هم عملا وارد به مسأله زندگی کارمندان هستند اگر موافقت بشود و ترتیبی اتخاذ بشود یا در سطح دولت ودر سطح همین شورایعالی از وجود اینها استفاده بشودو بیایند برنامه هایشان را بدهند چند فایده دارد: اولا اینکه از نزدیک مشکلات کارمندان را می‌توانند منعکس کنند همینطور از نزدیک می‌توانند امکانات را مطلع باشند و بدانند که امکانات مالی، مادی و پزشکی مملکت چقدر است توقعات درآن حدود امکانات استفاده بشود دیگر مسئله وام گروههای پزشکی است که از حدود تخصص بنده خارج است و دراین بحث بنده وارد نمی‌شوم قطعاً در سطح مملکتی تجربه شده است واگر آن بهتر بوده بهمان ترتیب باید عمل بشود اگر بهتر نبوده روشهای دیگری انتخاب و تصمیمی اتخاذ خواهد شد در آخر عرایضم یک مطلبی را عرض بکنم این کارها واین آوردن لایحه برای تأسیس بهداری و درمان کارمندان وسایر لوایح نظیر اینها در واقع قدمهایی است که مسئولان در سطح دولت برای پاسخگویی بضرورتهای مملکت، پاسخگویی بضرورتهایی که بفرمان انقلاب بحکم زندگی بخصوص تکرار می‌کنم بفرمان انقلاب ملی ایران برای مردم وجود دارد واین مسائل نکته به نکته حتی جزء به جزء ما شاهدیم و نه تنها ما شاهدیم بلکه تمام ملت ایران، فردفرد ملت شاهدند که حتی راجع به جزئیات این مسائل مربوط برفاه و بهبود زندگی و رفاه عمه ملت شاهنشاه دستور داده‌اند (صحیح است) من تنها یادآوری که دراین مورد خواستم بکنم اینستکه تنظیم وتدوین یک‌چنین لوایحی نشان می‌دهد که مسئولین امور حسن نیت دارند و طبعاً مجبورند اوامر شاهنشاه را اجرا بکنند برای اینکه ایشان بازخواست و مؤاخذه می‌کنند ایشان مراقب وضع حال و زندگی این ملت هستند اما یک مسئله هست که حقیقتاً مسئولین امور باید صمیمانه و صادقانه نمی‌خواهم بگویم بیش از حد توانائی شان ولی در حدود توانائیشان دلسوزی بخرج بدهند لوایحی که می‌آورند تنها بآوردن لایحه وتنها بتصویب آن اکتفا نکنیم قدم بقدم مراقبت کنیم و در اینجا مسئله مدیریت لازم است مسئله حسن نیت لازم است احساس مسئولیت لازم است نه تنها برای مدیران، برای پزشکان وحتی استفاده کنندگان از بیمه‌ها که بدانند امکانات ملی است وهیچ فردی حق ندارد برای زیاده گیری و برای تجاوز یک هموطن دیگر صدمه بزند تا خدای نکرده پایه این بیمه‌ها سست بشودودیگران نتوانند استفاده کننده امید ما این است که بتوانیم نیات پاک و آسمانی یگانه مرد خیرخواه ملت را که شاهنشاه باشند همه دست بدست هم داده برای بهبود و رفاه ملی انجام بدهیم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر موسوی بفرمایید.

دکتر موسوی – مأموریت پیدا کردم از طرف فراکسیون که در پاسخ بیانات دوست عزیزم مطالبی را بعرض نمایندگان محترم برسانم دوست و همکار عزیزمان آقای سعید وزیری سخن را از غیر متخصص شروع فرمودند وبالاخره گفتارشان دراین زمینه دور می‌زد که باید دراین لایحه متخصصین صحبت کنند نه غیرمتخصصین که خود را جزء غیرمتخصصین اسم بردند اجازه می‌دهند یکی هم مانند من که درامر بهداشت ودرمان تخصصی ندارد در پاسخ ایشان مطالبی را بعرض برساند وباز گفتند که باید صحبتها عنوان شعار نداشته باشد و مطلب گفته شودولی آنچه شنیدیم این بود که لایحه واقعاً صحیح و خوب است، با لایحه واقعاً موافقم، کارمندان دولت واقعاً احتیاج به کمک دارند وقس علیهذا وآخرش هم باینجا سخن را رساندند که صحبت از مدیریت بمیان آوردند احسنت بر این گفتار بلی مدیریت در سازمان بهداشتی و درمانی مملکت تصدیق می‌کنم و باید تصدیق کنید که توأم با نارسائیهای فراوان است متأسفانه نارسائیها بحدی است که صدا و فریاد مردم این مملکت، مردمی که دنبال درمان می‌گردند هر قدر هم رسا باشد در گوششان اثر نمی‌کند ما مدتها است می‌شنویم که لایحه‌ای برای اینکه درمان دردها را بکند می‌خواهند تقدیم کنند که کار تبلیغاتی آن هم درتمام روزنامه‌ها منعکس است ولی متأسفانه بعد از مدتها می‌بینیم که بالاخره کوه زائید، چه زائید؟ لایحه‌ای آورده شده است که نه از لحاظ زمان مقید است نه از لحاظ مکان و نه از لحاظ افراد معلوم نیست (عباس میرزائی: کوه هم می‌زاید؟) امروز برای اولین مرتبه آنچه که ایمان داشتید گفتید بگذارید لااقل امروز گناه دیگری نکرده باشید (عباس میرزائی: مگو کوه می‌زاید؟ من شنیده بودم که کوه متیرکد ولی نشنیده بودم که می‌زاید) عرض کردم نه زمانی برایش تعیین شده، نه مکانی و نه برای شمولش افرادی. زمان نیست نشانه اش ماده اول است که می‌گوید این برنامه را بتدریج تعمیم واجرا خواهیم کرد ما نمی‌گوییم و هیچکس چنین ادعایی ندارد ودر قوانین ما هم دیده نشده که بخواهند در یک چشم بهم زدن تمام آنچه را که می‌خواهند برنامه‌ها را عملی کنند ولی لازمه تنظیم برنامه وعنوان مطلب این است که بفرمایند برنامه من برای پیاده کردن مفاد این لایحه اینستکه در عرض ۳ سال ۵ سال، ۱۰ سال یا ۲۵ سال این لایحه را بصورت اجرا دربیاوریم و کارمندی که آقای سعید وزیری آنهم فریاد می‌زند که احتیاج به کمک دارد از لحاظ درمانی آن کارمند به بچه خودش وعده بدهد که این لایحه از کی بدرد او می‌خورد و از کی صورت عمل پیدا خواهد کرد واز کی بدردهای او که سالیان درازی است درد جسمانی او مانده و درمان نشده است این قانون تأمین درمان ووزارت مسئولش باین دردها خواهد رسید آخر کی؟ آیا این معقول است؟ واین عنوان قانونی دارد که یک دولتی یک دستگاه مسئولی که می‌خواهد برنامه‌ای را پیاده کند بیاید بگوید من برای اینکه این ساختمان ۲۰ طبقه را درست کنم بتدریج شروع می‌کنم؟ تا کی؟ تا ۵ سال تا ۱۰ سال تا ۱۵ سال. ساختمان وزارت کشاورزی بالاخره بعداز ۱۵سال یک برنامه برایش تعیین شده نمیدانم شده یا نشده باید قید شود تا کی بتدریج که نمی‌شود کارمندان کدام شهرستان وکدام دستگاه و کدام محل تاکی امیدوار باشند که این برنامه پیاده خواهد شد. از نظر مکانی هم همینطور درست معلوم نیست که این لایحه کجا پیاده خواهد شد آیا ابتدا در کوره ده‌ها شروع خواهد شد، از شهرستانهای دورافتاده می‌خواهیم شروع کنیم یا بیمارستانهای موجود مملکتی را که هر کدام در مرکز وزارتخانه‌های مربوطه بالاخره بنحوی درست کرده وکارمندان مربوطه مراجعه می‌کنند ودرمان تا حدی می‌بینند.

آیا همین را هم بهم خواهید زد خواهید گفت از مرکز شروع می‌کنیم واگر از مرکز شروع کنید تا کی و تا چند طول می‌کشد که به هشترود بدبخت ما برسد شما که از ابهر حرفی نزدید و بعد تشریف بردید آقای سعید وزیری (اسلامی نیا: آقای دکتر شما لایحه را خوانده‌اید؟) شما گوش کنید اگر جائی دیدید نخوانده‌ام خواهم گفت. لایحه را آنچنان خوانده‌ام که موادش را یکی یکی خواهم گفت از نظر محل در جائی حتی باطاق خواب هم می‌روند و می‌گویند از تاریخ تقدیم این لایحه هر پدر و مادری که بعد از ۹ ماه از تاریخ تقدیم لایحه بچه‌ای پیدا کند و آن بچه، بچه بالاتر از سوم باشد مثلا چهارم باشد مشمول این لایحه نیست (یکنفر از نمایندگان: از تاریخ تصویب) نوشته‌اند تقدیم آن آقائی که از من می‌پرسد لایحه را بخواند و ببیند در لایحه می‌نویسند تقدیم. زن و شوهر جوان از کجا میدانند که امروز چنین لایحه‌ای خواهد آمد می‌گویند تصویب در یک جا از لحاظ مکان اینقدر مقید هستند که حتی باطاق خلوت هم می‌روند من نمیدانم آن ماده چه بهره‌ای خواهد کرد در تمام مملکت آقا از تاریخ تقدیم این لایحه تا تاریخ تصویب آن چند خانواده کارمند دولت را می‌شود پیدا کرد که در عرض این مدت فرزندی پیدا کنند که آن فرزند بالاتر از سوم باشد نمیدانم اگر آمار صحیح داشته باشند در حساب چیز مختصری خواهد بود و ما میآئیم میگوئیم این لایحه خیلی با دقت است اگر چنانچه دراین مدت ۱۰۰ نفر باشند دیگر آنها را مشمول نخواهیم کرد اگر غرض محروم کردن است که بس است اگر غرض محدود کردن است که بخاطر ۴۰-۵۰-۱۰۰-۲۰۰ تا جوان و طفل این مملکت محدودکردن آن که تأثیری ندارد. بلی این لایحه را خوانده‌ام (اسلامی‌نیا: لایحه تنظیم خانواده را هم خوانده‌اید؟) از لحاظ افراد چه افرادی مشمول هستند ظاهر حال این است که کارمندان دولت و خانواده شان این ظاهر کار است در جائی هم اضافه شده است که بعداً اگر کسانی باشند که تحت تکفل افراد خانواده کارمندان دولت باشند آنها ممکن است، که آنهم بتدریج است. میدانید ۵۰سال بعد هم گذاشته شده افراد بی بضاعت مملکت هم در صورتیکه شرایطی پیش آید می‌توانند استفاده کنند ما فرض می‌کنیم که شما تمام امکانات را دارید و توانستید این لایحه را در عمر بنده که یقین دارم عملی نخواهد شد عملی کنید آقا ملاک اینکه افرادی بی بضاعت یا اینکه توانا هستند و امکانات مالی دارند چیست؟ شما می‌خواهید که این همه مراجعین در شهرداریها و کلانتریها کافی نیست باز هم جمع بشوند جلو شهرداریها را که گواهی بگیرند بی بضاعت هستند این منطبق است با بیانات شاهنشاه ما که می‌فرمایند باید همه تأمین درمانی داشته باشند؟ این صحیح نیست لایحه‌ای است که سرتاپایش از لحاظ اصول درمانی چه از لحاظ انطباق با قوانین و چه از لحاظ انطباق با اصول حقوقی و قانونگذاری برخلاف اصول است آن وقت می‌آیند تمام امکانات واعتبارات درمانی این مملکت را شما را بخدا دقت کنید وزارت بهداری که مسئول این کار است شما تمام کسانتان و رفقایتان و دوستان و فامیلتان که کارمند دولت هستند و خودتان و فرزندانتان و تمام فامیل واهل مملکت احتیاج بدرمان دارند تمام اعتبارات مملکت را در ماده ۸ و ۹ منحصر می‌کنند باین سازمان این سازمان کارش چیست؟ فقط برای کارمندان است اگرچناچه روزی برسد که نخواهد رسید بخواهند اینکار درمان را به همه اهل مملکت تعمیم بدهند از لحاظ درمانی مسئول درمان این مردم کیست؟ (یکنفر از نمایندگان: شیر و خورشید سرخ) شیر وخورشید سرخ بعد از تلاشهای فراوانی که ما کردیم بالاخره در کمیسیونها گذاشته شد ودر لایحه نبود شما می‌فرمایید من مطالعه نکردم با نهایت دقت مطالعه کردیم و رفتن درمان بشیر و خورشید دلیل ورشکستگی وزارت بهداری است والا موجبی نبود که به شیر وخورشید واگذار کنند (دکتر الموتی: شما کی تلاش کردید؟) از آن رو من معتقدم حالا لایحه وزارت بهداشت را هم می‌بینیم آن روز هم با شما صحبت خواهم کرد نه شما در صندلی مدیریت کل نشسته‌اید نتیجه کارتان را هم دیدیم عصبانیت نشان ندهید می‌خواهیم در یک محیط آرام باشیم برای اینکه یک لایحه‌ای را که با سلامت مردم این مملکت تماس دارد داریم بررسی می‌کنیم اینجا این وزارت بهداری وزارتخانه‌ای بوده است برای بنده که می‌نویسم و تقاضا می‌کنم جناب وزیر بهداری مردم هشترود که ۲۰۰ هزار نفر هستند این را بوسیله آقای نخست‌وزیر می‌فرستم بوسیله جناب قوام صدری می‌فرستم اینها دویست هزار نفر هستند وهیچگونه وسیله درمانی ندارند فکری بکنید، پاسخش پاسخ کتبی است، هشترود ۱۵۰ کیلومتر فاصله تا تبریز دارد نوشته‌اند برای احتیاجات بیمارستانی به تبریز مراجعه کنند (انشاء: همه سالمند) بلی انشاءالله همه سالمند من نمیدانم اگر چنانچه از لحاظ اصول بهداشتی اشکالی ندارد که این بیمارها را ۱۵۰ کیلومتر دورتر ببرند این آژیرهای ماشینهای بیمارستانها که در تهران بیمارها را می‌خواهند از دو کیلومتر فاصله به بیمارستانها برسانند برای چیست؟ نه این لایحه نمی‌تواند نیازهای جامعه ما را چه از لحاظ کارمندان دولت و چه از لحاظ مردم بی بضاعت ومردم غیرمتمکن برآورده کند و جا دارد که دولت خود مسئله را مورد بررسی قرار بدهد و بخصوص اگر نمی‌تواند در این لایحه درمان عمومی را تأمین کند دیگر مواد ۸ و ۹ را که می‌گوید تمام اعتبارات باید باین سازمان واگذار شود حذف کنید (احسنت).

رئیس- آقای مظهری بفرمایید.

مظهری – همانطور که یکی از دوستان فرمودند بنده هم متأسفانه در این کار تخصص ندارم ولی مطلبی که خواستم عرض کنم مسئله درمان کارمندان بود واین مطلبی است که بنده یادداشتهایی کرده‌ام و صحبت خواهم کرد، دو نفر از همکاران عزیز ما از فراکسیون مردم صحبت کردند، یکی از دوستان اظهار فرمودند لایحه بسیار خوبی است من هم موافقم ولی دوست دیگرمان گفتند لایحه خوبی نیست وهیچ دردی را دوا نمی‌کند چون جناب موسوی فرمودند من از طرف فراکسیون مأموریت دارم ما نفهمیدیم که کدام یک از این دو صحبتی که شد درست است چون با هم مغایر است بهر حال این لایحه مربوط بزندگی دهها هزار نفر کارمندان دولت و خانواده‌های آنهاست (دکتر الموتی: دو میلیون و یکصد هزار نفر از این قانون بهره‌مند می‌شوند) جا دارد که از دولت تشکر کنیم و سپاسگزاری کنیم که این بررسی را کردند واین لایحه را آوردند اجازه بدهید عرض کنم با قبول این مطلب که فکر می‌کنم همه با هم موافق باشیم که این لاحیه که مربوط به بیش از دو میلیون نفر کارمند است حق بود که هر نوع پیشنهادی داریم در جهت اصلاح و تکمیل لایحه بدهیم ودنبالش را بگیریم تا یک لایحه جامع وکامل در جهت تأمین منافع این گروه زحمت‌کش مملکت باشد در گذشته متأسفانه باید عرض کنم که وضع درمان کارمندان دولت خوب نبود و بخصوص کارمندان دولت که در شهرستانها کار می‌کردند بنده خودم هم خدمتم را در شهرستانها کرده‌ام اگر هزینه معالجه‌ای در سازمانهای دولتی منظور می‌شد اگر صددرصد عرض نکنم بیش از ۹۰ درصد آن در تهران بمصرف می‌رسید این است که بنده یک مقداری پیشنهادکردم که در درجه اول از جناب وزیر بهداری خواستم که به این مسئله توجه بشود که برای نقاط دورافتاده و شهرستانها حق اولویت قائل بشوند و باز هم سازمانی بوجود نیاید که همه امکانات را در شهر تهران بسیج کند این حق اولویت را بشهرستانها بدهید که این سازمان از نیرو و تشکیلاتی که در اختیار می‌گیرد و بخصوص از این امکانات تازه‌ای که بدست می‌آورد حداکثر امکانات تازه، حق اولویت برای شهرستانهای دورافتاده و کارمندانیکه در آنجا زحمت می‌کشند و از خیلی از جهات محرومند برای آنها بمصرف برسد (صحیح است) مطلب دیگری که خواستم عنوان کنم مسئله یک کاسه کردن است که باز هم فلان شرکت وفلان سازمان و فلان دستگاه برای خودش مقررات خاصی نداشته باشد یکی از مسائلی که در گذشته دردآور بود وخود من این درد را بخوبی احساس کرده‌ام این بود که در یک شهری فلان شرکت فلان وزارتخانه امکانات دارد و صددرصد پول نسخه بیمارش را می‌دهد طبیب هم می‌دهد ولی یک کارمند دیگری بجرم اینکه در وزارتخانه دیگری است از این مزایا استفاده نمی‌کرد این مشکلات را این قانون باید حل کند وهمه شرکتها و سازمانهای دولتی و وابسته بدولت امکاناتشانرا یک کاسه کنند و بسیج بکنند و نظارت بشود که عدالت اجتماعی چیزی که برنامه انقلاب ما مبتنی بر آنست پیاده شود اگر کم است اگر زیاد است اگر کافی نیست هر چه هست بیک نسبت مساوی بین کارمندان، بخصوص در شهرستانها و تهران تقسیم بشود (صحیح است) بنده روی مسئله شهرستانها تکیه می‌کنم متأسفانه اینقبیل برنامه‌های درخشان وعالی و بسیار مترقی وقتی پیاده شدند بعلت سنگینی کار همه نیروی اولیه اش در پایتخت بمصرف می‌رسد و متأسفانه وقتی نوبت بشهرستانها می‌رسد که باید گفت پولی در جیب نیست کادری وجود ندارد و پزشکی حاضر نیست بآنجا برود پرستار هم نیست و چهار تا بقول خودشان ننه در آنجاست و فلان کارمندی که رفته چاه‌بهار و در سخت ترین شرایط زندگی می‌کند متأسفانه نمی‌توانداز این امکانات استفاده کند و پایتخت‌نشینان از همه امکانات استفاده می‌کنند (شیخ رضائی: شما مخالفید یا موافق؟) بنده عرض کردم لایحه بسیار خوبی است که دولت داده و سپاسگزاری هم کردم ولی ما نظریاتمانرا مبگوییم چون واقعاً می‌خواهیم این لایحه جامع و کامل باشد و همه مشکلات را حل کند و همانطور که هم مسلک عزیز بنده فرمودند دنبال شعار نیستیم نظراتمانرا میگوئیم و منطقی و معقول دنبالش را می‌گیریم و امیدوار هم هستیم با کمک همه هم مسلکان و با پیشنهاداتیکه دارند این مشکل حل بشودو آنطوریکه باید و شاید این سازمان بتواند وظیفه اصلی خودشرا انجام بدهد، متشکرم.

رئیس- آقای فرهادپور شما هم فرمایشی دارید؟

فرهادپور- بلی.

رئیس- چون وقت دیر است، اجازه بدهید پیشنهادات مفصلی که نمایندگان داده‌اند بکمیسیون برود و در کمیسیون برود ودر کمیسیون مطالعه و بررسی بشود، قریب صد پیشنهاد رسیده وبهتر است پیشنهادهای دیگری هم اگر دارید مرحمت بفرمایید تا بکمیسیون ارجاع گردد. اگر نظر دیگری نیست، نسبت به ورود در شور مواد رأی بگیریم؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱- دولت مکلف است خدمات درمانی کلیه کارکنان وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی و وابسته بدولت و شرکتهای دولتی اعم از شاغل و بازنشسته و موظف و همچنین همسر و فرزندان تحت تکفل آنان و نیز وراث قانونی کارکنان مذکور را مادام که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند بتدریج که موجبات آن فراهم می‌گردد تأمین نماید.

تبصره ۱- افراد سپاهیان انقلاب در مدت خدمت سپاهی از خدمات درمانی موضوع این قانون استفاده خواهندکرد.
تبصره ۲- سایر افراد خانواده تحت تکفل کارکنان دستگاههای فوق نیز ممکن است درصورت فراهم شدن موجبات تأمین درمان آنان از مقررات این قانون استفاده نمایند، ضوابط مربوط به تأمین درمان مشمولین این تبصره به پیشنهادوزارت بهداری و تصویب مجمع عمومی مذکور در ماده ۴ تعیین خواهد شد.

رئیس- ماده اول مطرح است آقای رامبد بفرمایید.

رامبد – تناقضهایی که در نحوه کار متصدیان امور مملکتی اعم از دولت یا من وکیل مجلس بنظر می‌رسد حداقل، بنده یکی، نتوانستم محملی برایش قائل شوم و تغییری برایش بدهم، لوایح ماهها و سالها و بلکه ادواری از مجلس می‌گذرد و در کشورها وروی میزهای متصدیان دولتی یا به مطالعه یا به لاقیدی یا به مصلحت همچنان در دست تعویق وتأخیر باقی است مجلس شورایملی هفته‌ها می‌گذرد بمناسبت نداشتن مطلبی در دستور جلسه علنی ندارد ولی چنین لایحه مهمی باستناد فرمایشات اکثریت محترم با اشاره به پیش‌گفتار وزیر بهداری در مورد این لایحه، چنین لایحه مهمی در کمیسیونهای مجلس شورایملی، در جلسه مجلس، ما هر چه بیشتر باید صرفه جویی کنیم که وقت تضییع نشود. کدام وقت؟ این وقت برای چیست؟ من نمیدانم، اما خود لایحه، بلی جناب آقای مظهری، جناب آقای سعید وزیری، لایحه مهم و خوبی است ولی در این لایحه چه خوبست؟ و من چرا استدعا می‌کنم که در این لایحه خوب اجازه بدهید هر چه بیشتر صحبت بشود واگر عرایض بنده بنحوه‌ای که درمورد سایر گویندگان در تحت تأثیر تعصب قضاوت شد قضاوت نشود، آقای دکتر رئیسی که دهها صفحه مطالب اصولی شان که مورد توافق هر ایرانی وهر نماینده ملت ایران قرار می‌گیرد با کمال بی اعتنائی از آنها بگذریم و اگر به سبب لهجه پاک دهکردی ایشان کلمه استاندارد را طوری بیان کردند که درست با گوش من تطبیق نداد بآن ترتیب عکس‌العمل نشان بدهیم. بهر حال لایحه بسیار لایحه خوبی است، چرا لایحه خوبی است و چرا اگر من عرایضم را کردم وشما پیش وجدان خودتان و پیش وظیفه ومسئولیتی که بر عهده تان است با عنایت جناب آقای رئیس موافقت بکنید که این لایحه خوب برای تجدید مطالعه بکمیسیون برای شور اول برگردد آنوقت می‌بینید که بما اینقدر خرده نگیرید که چرا شعار دادید چرا وظیفه تان را انجام ندادید چرا انتقاد سازنده نکردید آنوقت پیش خودتان بیاد بیاورید که اگر ما حرف درستی نمی‌زنیم بعضیها کار درست نمی‌کنند (احسنت) شأن نزول این لایحه چیست؟ جناب سرهنگ انشاء عبارت از این مطلب است که مملکت پیشرفته ایران در تمام شئون هر روز یکی بعد از دیگری توجه باحتیاجات دارد وسعی می‌کند که این احتیاجات را بترتیبی وسائلش را تأمین ورفع بکند متوجه شدند که بین تمام طبقات ملت یک طبقه عزیز و محترم و زحمتکش و سرسبد و متنعم نسبی که عبارت از کارمندان عزیز دولت هستند از برای درمان احتیاج بتوجه دارنده ما هم موافقیم احسنت باین توجه! این توجه از ۳ اساس ریشه گرفته یکی اینکه دولت بحق در اجرای نیات مبارک رهبر ملت ورئیس مملکت برای بهبود درمان در سطح تمام مملکت فکر کرده است که از این مرحله با طبقه روشنفکرتر و متنعم تر ومنضبط تر و در اختیارتر شروع بکند اگر نتایج خوبی گرفتند این مسئله را تعمیمی بدهند باین جهت اگر شما هم باین مورد توجه نمی‌کردید بنده باین استناد دفاع می‌کنم که لایحه خوبی از این جهت آورده‌اند که آزمایش را از این مرحله شروع کنند. مطلب دوم نابسامانیهایی که در تمام شئون دستگاههای اداری ما وجود داردو روزبروز بیشتر می‌شود یکی هم در مورد درمان بود که کارمندی در یک سازمان و وزارتخانه ۹۲ تومان یا ۷۸ تومان هزینه درمان دارد و کارمند دیگری در یک دستگاه اداری دیگر با شرایط مساوی دوازده تومان و هشت ریال هزینه درمان دارد دولت آمده لایحه‌ای داده که این نابسامانی را از اینجا شروع کنیم و همه را یکنواخت کنیم پس آقای دکتر رئیسی باید بگوید لایحه خوبی است وگفت، مطلب دیگر آقای دکتر کیان، آن چیزی که امروز مملکت ما را تهدید می‌کند آن زمینه بدخرجی و ولخرجی است که برای عموم افراد ملت، دولت سرمشق شده است واگر این رشد اقتصادی آن چنان که می‌گویند چندین برابرهم بشود برداشت و شتاب خرج کردن و ولخرجی از آن سریعتر مملکت را بمرحله خطرناکی خواهد رسانید و باید متوقف بشود، در این لایحه (دکتر الموتی: آن یادداشت است که در دست دارید لایحه نیست) بسیار خوب، این لایحه، ترضبیه خاطر شد؟ بنده یادداشت کردم در همین مورد ما بحثمان پیش می‌آید، در این لایحه، دولت فکر کرده است تا یکی می‌شود حقوقها را بالا برد و در هیئت دولت استناد کرد که یک کارمند که هزار تومان حقوق می‌گیرد ودر بیمارستانهای عزیز وام گرفته، البته وام را پس نمی‌دهد گاهی از اوقات شبی هزار تومان باید خرج درمان داد پس بیایید حقوقها را اضافه کنیم خوب توجه کرده این مسئله حدیقف نخواهد داشت برای اینکه در ممالکی که در این مسائل تجربه دارند حقوق را باید برای معیشت جاری و سالم خارج از ۳ عامل، که نمی‌شود این ۳ عامل را مهار کرد و در هزینه داخلی یک خانواده گذاشت، پایه‌گذاری کرد. این ۳ عامل چیست؟ یکی درمان است، ممکن است یکی از بدو خلقت تا روزیکه به بهشت زهرا برود دیناری خرج درمان نداشته باشد و ممکن است یکی در ظرح یکسال بیش از سرمایه چندین خانواده احتیاج بدرمان پیدا کند پس صحیح است که درمان بیک صورتی از خرج غیرمهار شده خانواده‌ها اعم از کارمند دولت یا افراد ملت غیر دولتی خارج بشودوبا ضوابطی که چند درصد آن حقوق را بیشتر نبلعد در هزینه زندگی افراد منظور بشود. یکی دیگر مسکن است و یکی دیگر هم آموزش و پرورش است که از بحث امروز ما خارج است چون ممکن است آقای دکتر موثقی دو تا بچه داشته باشد که دانشگاه بروند و بنده اصلا بچه نداشته باشم چه مطلبی می‌تواند زندگی ما دو تا را که یک کار می‌کنیم متعادل بکند که هر دو سر ظهر یکنوع غذا بخوریم پس درمان یکی از آن مسائلی است جناب آقای دکتر شاهقلی که باید از حد معینی خرجش بافراد اعم از دولتی یا غیر دولتی تحمیل نشود لایحه خوبی است و اگر قرار بود که این هدف عالی واین نیت صحیح واین برنامه مطالعه شده تحقق می‌یافت که اکنون با این لایحه نخواهد یافت اثر اجتماعی مطلوب دیگری هم داشت که طبعاً وقتی شما حقوقها را اینطور بی‌ترمز بالا نبرید هزینه زندگی هم بآن نموی که شما ارقامش را میدانید بالا نمی‌رود اما همه اینها هدف لایحه بود وقتیکه هر کس این نیات را در نظر بگیرد و نطق سنجیده وتبلیغاتی شما را می‌شنید نطق تبلیغاتی صحیح است شما حق دارید، سیاست یک قسمتش تبلیغات است، آقای دکتر الموتی که بمن می‌گوید نطق تبلیغاتی می‌کنی صحیح می‌گوید شما هم باید نطق تبیلغاتی بکنید ومنهم مچ شما را بگیرم هر کس نطق صحیح تبلیغاتی شما را گوش بکند بعد لایحه را باز بکند وبخواند می‌بیند که امثال من را شایسته اینکه بحث بکنید مطلب را با او درمیان بگذارید ندانسته ویا خودتان هم مجال نکردید در این مورد طرحی بریزید برای اجرای این هدفتان، چون مسلماً بنده حتماًباید این لایحه را دربیاورم که شما راضی باشید چون این هدفهایتان جناب آقای دکتر شاهقلی از طرف مردم کوچه وبازار که آقای سعید وزیری با عباترش دلخوش نیستند که تهیه نشده از طرف وزیر مسئولی که در هیئت دولت بدور میز می‌نشیند، رئیس بانک مرکزی را هم احتمالاً می‌توانند احضار کنند اگر لازم شد رئیس سازمان برنامه را هم همینطور و ارقام و اعداد وآماری که از امثال من محرمانه است دردست شما محرمانه نیست، شما این هدف‌ها را موقعی می‌توانستید بگویید می‌خواهیم عمل کنیم که ماده یک می‌آمد که این سازمان باین منظور تشکیل می‌شود، ماده ۲ میامد که تعداد کارمندان حاضر دولت و بستگانشان این رقم است، ماده ۳ می‌آمد که در این مدت اجرای برنامه طبق برنامه‌های دولت این تعداد افراد اضافه می‌شود، ماده ۴ می‌آمد ما که متخصص هستیم و وزیر و دکتر هر دو هستیم هزینه‌ای که مملکت ما می‌تواند برای این منظور تأمین کند این رقم است وما که در دولت نشستیم از درآمد نفت و سایر درآمدهای مملکت در یک حدی قادر به پیش بینی هستیم یک چنین وضعی را پیش‌بینی می‌کنیم اگر موارد استثنائی پیش نیاید در سال اول این تعداد در این حوزه‌ها در سال دوم باین تعداد در این حوزه‌ها در این سطح و بالاخره در سال انم (N) ما برنامه را بطور کامل اجرا می‌کنیم و می‌فرمایید خوب شما که م دکتری مرا قبول کردید و هم وزارتم را قبول دارید بمن اختیار بدهید ما این دو تا را قبول داریم ولی کارتان را بدلیلی که عرض خواهم کرد خودتان هم شک دارید بنده برحسب عادت مطلب را بد عنوان می‌کنم بعداً ناگزیر می‌شوم با توضیحی معذرت خواهی کنم منظورم شخص جنابعالی نیست گفتم کارتان را توضیح می‌دهم خودتان قائل خواهید شد که حق داریم اعتماد نداشته باشیم اگر کسی گفت من باین مسئولان خوش سخنران اعتماد دارم تجربه ندارد در این مملکت. بفرمایید نوار را ضبط شده سخنرانان متصدیان تشکیل دهنده اتوبوسرانی واحد را بیاورند و بشنوید که خطاب بملت ایران می‌گفتند: این تابوتهای پرنده که امروز زندگی سوارشوندگان را بخطر انداخته ما مسئول هستیم از بین ببریم و من اضافه می‌کنم تبدیل کنیم بمرگبارهای رونده که نه تنها سوارشوندگان بلکه پیادگان را هم بصوب مرگ و قبرستان سوق بدهند این را مسئولین گفتند آقای دکتر شاهقلی مثل جنابعالی که شما امروز مسئول هستید ما نتیجه آن را دیدیم دود سیاهی که شرمندگی مسئولین امروز را بهمان سیاهی خودش تأیید می‌کند تحویل شما ومن داده‌اند و ما چه جوری امروز شما را که یک آدم دوست خوب و رفیق ودکتر و همه‌چیز هستید ولی در لباس مسئول قرار گرفته‌اید با سایر مسئولین استثناء کنیم جناب آقای دکتر شاهقلی مسلماً بیاناتی خواهید فرمود در پشت تریبون، به نمایندگان محترم اکثریت بفرمایید ۸۶ تومان ۱۶ تومان ۷۳ تومان، ۱۳ تومان را درسازمانهای مختلف دولتی کی تعیین کرد؟ کی تصویب کرد و کی اجرا کرد؟ غیر از شما وزراء؟ مقصودم شما نیست نوع وزیر منظورم می‌باشد آنها هم روزی می‌آمدند اختیار می‌خواستند روزیکه می‌آمدند خودشان را با علم و صالح و با حسن نیت و وطن پرست قلمداد می‌کردند که همه اش هم بودند ولی سخاوت طبع امثال من و خوش باوری کسانیکه مثل من راحت رأی می‌دهند قبول کرد و امروز شما میآئید میگوئید اشتباه شد آیا شما بما حق می‌دهید ما باز این را ده سال دیگر که پسر آقای دکتر الموتی اینجا نشسته‌اند و خودشان در سنا هستند (نمایندگان: انشاءالله) بیایند بگویند اشتباه کردیم جناب آقای دکتر شاهقلی دراین لایحه که هدفش به اختصاری که بنده عرض کردم و به تفصیلی که شما خیلی بیشتر از من میدانید بسیار عالی است ولی یک سطرش هیچگونه تضمین که سهل است و عده‌ای هم نمی‌تواند بیک علاقمند به امر درمان مملکت بدهد می‌فرمایید چرا نمی‌دهد؟ شما از سطر اول تا آخر نوشتید که بیائید بما اختیار بدهید، اختیار مالی، اختیار شرایط وام، اختیار اینکه کجا کرا کنیم، اختیار اینکه کی کار کنیم خوب اختیار می‌دهیم اختیاری که آقای مظهری عزیز با آن بیان شیوا دردی را با جملاتی شیوا منعکس کردند که قطعاً چون اکثریت هستند ودوست و هم‌مسلک شما هستند آماری وارقامی دادند نمیدانم درست است که گفتند ۹۰٪ بودجه بیک طبقه خاصی که دریک جایی متمرکز است صرف می‌شود وده درصد به بقیه، من فرمایش ایشان را روی اطلاعی که دارند تأیید می‌کنم بجای اینکه شما بیائید تکذیب بکنید این را کی تصمیم گرفت؟ این را غیر از کسانی که شما اکنون می‌خواهید تمام کارها را بآنها واگذار کنید تصمیم گرفتند؟ جناب آقای وزیر بهداری من که صحبت می‌کنم گاهی اوقات خودم را می‌گذارم جای آن شنونده فکر می‌کنم که جنابعالی باید تشریف بیاورید و بفرمائید آقای دکتر رئیسی آقای رامبد وامثال آن تمام دلسوزیهایی که شما در مقام وکالت می‌کنید دلیلی ندارد که من در مقام وزارت و در مقام مسئولیتی که دارم نداشته باشم اما بمن حق بدهید که فرمایشاتتان را بشنوم، احترام بگذارم و قبول نکنم.

عباس میرزائی – خیلی بی انصاف هستید.

رامبد – بوحدانیت حق بارها شده بدون اینکه بمن مربوط باشد اتومبیل را وسط خیابان نگه داشته‌ام و از پاسپان خواهش کرده‌ام تو که با چشم خودت می‌بینی، مقررات و همه چیز برکنار، انسانیت حکم می‌کند که یک چنین وسیله نقلیه‌ای که اگر دشمن بیک مملکت دیگر می‌فرستاد بیشتر از این نمی‌توانست برای مسمومیت افراد مضر و خطرناک باشد، شما وزیر بهداری اقدامی کردید؟ اقدامی کردید که اینگونه وسایل نقلیه متوقف گردند. پیراهن قشنگ و تمیز خود شما شب که می‌روید منزل چه حالتی دارد آقای دکتر شاهقلی؟! آقای وزیر بهداری من وزیر بهداشت نیستم شما مسئول این کار هستید این مشکل است که به شهربانی بنویسید که من از وزارت استعفا می‌دهم اگر دولت حاضر نشود که کاربوراتور و یا فلان دستگاه فنی وسایط نقلیه را تنظیم کند. برای یک چنین مسائل باین سادگی و پیش پا افتاده‌ای باین کم‌خرجی وقتی که ما می‌بینیم اشخاصی سرطان می‌گیرند به بیماریهای ریوی دچار می‌شوند سکته می‌کنند می‌میرند هیچ پرونده‌ای در هیچ جا مطرح نیست و خودتان هم در مجالس ترحیم هم شرکت می‌کنید ولی بیاد مسئولیت وجدانی خود نمی‌افتیم آنوقت با این مشاهدات شما می‌خواهید از سطر اول تا سطر آخر اختیار، اختیار هی اختیار لاتحدود لاتحصی اختیار بکی؟ این مجمع عمومی مرکب از آقایان وزراء که ۲۴ ساعت وقت دارند، که آقای زهتاب و آقای کمالوند که اصلا برای اینکار حقوق می‌گیرند اینها آمده‌اند برای اینکار صلاحیت دارند که شرکت کنند و بنشینند کار خودشان را انجام بدهند با اختیارات مالی، اداری، شرایط درمان و زمان یکسان همه را در دسترس بگذارند میدانید مجمع عمومی کیست؟ مجمع عمومی وزیری است که در سنتو شرکت کرده وزیر دیگری است که برای بازدید سیل در جنوب رفته وزیر دیگری است که برای افتتاح تعاونی به شمال رفته وزیر بهداری است که احتمالا درتهران باشد یا آن هم دریک کنفرانس بین‌المللی بهداشتی شرکت کرده چرا اینقدر میآئیم تشکیلات را بهم می‌زنیم آنقدر صحبت از مدیریت می‌کنیم جناب آقای مظهری پیشنهاد می‌خواهند، پیشنهاد رامن نمی‌دهم که رد بشود شما بیاد آن رأی دهندگان بیفتید و بیائید بگویید بازای کلمه مجمع عمومی طبق قانون اساسی و تمام قوانین مربوطه دیگر که خود وظیفه اصلی نمایندگان است نوشته بشود کمیسیونهای مربوط مجلسین. جناب آقای دکتر شاهقلی من توجه حضرتعالی را به برنامه یعنی بافکار مالتوس و افکار تنظیم خانواده تجلیل می‌کنم ولی هر کار یک جائی دارد ما میآئیم صحبت از درمان می‌کنیم صحبت از بهبود می‌کنیم صحبت از اعتلاء می‌کنیم اما هر کار جایی دارد درهمین موقع بگوییم چون تو شب بعد از تقدیم لایحه اساس زندگیت طرح ریخته شد ازاین جامعه نیستی و مانند جذامیها درمانت نمی‌کنیم مگر اینکه پدر و مادرت که این خطر را کردند خرجش را تحمل کنند بخدا معتقد نیستید این از نقطه نظر شما که وظیفه انسانی بعهده گرفتید ولی از نظر من مصوب و رأی دهنده، آن دکتر دادفر حقوقدان را به پشت تریبون خواهم کشاند و خواهم پرسید جز خیانت که مملکت را ممکن است با خطر مواجه کند کجای دنیا مردم را از تاریخ تقدیم لایحه‌ای جریمه می‌کنند کجای دنیا قانون عطف بماسبق می‌شود؟ جناب آقای رئیس مجلس قطعاً بهتر میدانند کدام روزنامه متن این لایحه را روزی که تقدیم گردید در جراید منعکس کرد تا ما بخواهیم از مردم که در جاسک و جاپلق از روزی که لایحه تقدیم شده تو باید دهسال دیگر جرم امروزت را بدهی که دستگاه دولت خرج درمان خرج اضافی خانواده ترا نخواهد داد.

عباس میرزائی – روزنامه‌ها نوشتند آقای رامبد.

رئیس- آقای رامبد وقت جنابعالی تمام شد.

رامبد- عرایض بنده بسیار است وقت هم برخلاف آنچه تصور می‌شود زیاد است.

رئیس- چون چهار ساعت وقت امروز تمام شده برای ادامه جلسه باید رأی بگیریم (عده‌ای از نمایندگان: رأی بگیرید ادامه می‌دهیم) بنابراین خانمها و آقایانیکه با ادامه جلسه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند.) تصویب شد.

رامبد – بنده عرایضم تمام نشده اگر اجازه بفرمایید ادامه می‌دهیم.

رئیس- آقای رامبد اگر وقت اضافی بر نیمساعت که صحبت کردید می‌خواهید باید رأی گرفته شود (رامبد: اگر جازه بفرمایید) (نمایندگان: موافقیم) خانمها و آقایانیکه موافقند آقای رامبد بصحبت ادامه بدهند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. آقای رامبد بفرمایید.

رامبد – حقگزاری ایجاب می‌کند که من از عنایت رأی دهندگان صمیمانه سپاسگزاری کنم. برگردیم سر لایحه، لایحه ایست باین منظور آمده که درمان کارمندان دولت و خانواده آنها تعمیم داده شود تصمیماتی که برای اینکار اتخاذ شده یک فکر مترقی است در اینکه سازمانی بوجود بیاید که خودش کار درمان مستقیماً نخواهد کرد این سازمان، سازمانی شبیه بیمه‌های اجتماعی خواهد بود که بیمه‌های اجتماعی اگر بجهاتی برای کارگران و اخیراً کارمندان دستگاهها اقدام می‌کند این سازمان هم یا از طریق بخش خصوصی یا دولتی وسایل و سازمانهای دولتی را در اختیار بگیرد و باین ترتیب کارمندان دولت را در وهله اول و آنچه از موادش برمیآید در صورت توفیق سایر طبقات را یک نوع بیمه درمانی کند ووظیفه‌اش را انجام بدهد یعنی چه؟ یعنی از دولت پول بگیرد، از کارمند پول بگیرد با دستگاههای مختلف قرارداد ببندد و کارمندانی که عضو این سازمان شدند از این دستگاه درمانی استفاده کنندولی بشرطی که عرض کردم در این لایحه نظریات فقط در یک صورت تأمین خواهد شد که قبول کنیم شخص جناب آقای وزیر بهداری صلاحیت تعیین تکلیف هم درمان شونده، هم درمان کننده، هم دریافت کننده، هم پرداخت کننده، هم مقنن، هم مجری، هم قاضی، همه را بتواند داشته باشد به یقین با توضیحاتی که بطور غیر ردیف خود من الساعه عرض کردم بقیه همکاران محترم هم معتقد هستند اگر ما بخواهیم این نیت عالی را که عبارتست از تعمیم امکانات درمانی در وهله اول برای کارمندان دولت و بعد برای تمام افراد ملت داده بشود لازم است این کار یک ضوبطی داشته باشد و ضوابط اعلام بشود جناب آقای دکتر این ضوابط را کی تعیین می‌کند؟ فرمودید خودتان قرار شده است تعیین بشود، کارمند چه مبلغ بپردازد مبلغ را کی تعیین می‌کند فرمودید خودتان بعد تعیین بشود، بعداز پرداخت این مبلغ از طرف دولت و دریافت آن از طرف بیمه کارمند چگونه درمان می‌شود شرایط آن درمان چیست کی تعیین می‌کند فرمودید خودتان لذا استدعای من این است جناب آقای رئیس و همچنین جناب آقای وزیر بهداری از اکثریت محترم موافقت بگیرند که این لایحه برای رسیدن به آن هدف عالی که البته اشاره کردند، بکمیسیون برگردد چرا؟ برای ینکه پیشنهاد هر مطلب در حد خود آن ماده می‌تواند باشد اصولا جمع مواد این لایحه اگر جسارت نباشد مطالبی است نارسا و نامفهوم و نامحدود و با اختیارات و بدون مسئولیت با اختیارات نامحدود اما اگر تا این حد هم بود حرفی نمی‌زدم می‌گفتم خانه‌ای است که شما می‌خواهید بسازید یکی از دوستان گفته تا ۵ سال دیگر ساخته می‌شود بنده می‌گفتم ۵۰۰ سال دیگر ولی تا ساخته نشده زندگی معمولی خود را می‌کنیم ولی ضمن مواد این لایحه مقرر فرمودید که این سازمانهای فعلی حق توسعه ندارند منهم موافقم اما تا به کی شاید شما تا ده سال دیگر قادر نباشید متنعمینی را که لااقل خوشحالیم که این همشهریها و هم ولایتی‌های عزیز ما خوب دارند معالجه می‌شوند تعدادشان چهار نفر نشود ولی طبق این قانون حق توسعه سازمانهای موجود وزارتخانه‌ها نیست یک توضیحی بفرمایید اگر آن آقای دکتر عزیز که با این دقت گوش می‌دهند فردا احتیاج به وسائل جراحی خاصی داشتند تا چند سال دیگر باید صبر کنند که سازمان بکار بیفتد شاید آن مأمور شما خرید وسیله جراحی را نوعی توسعه تلقی کنند مطلب دیگری فرمودید آن همه بحث وتعریف و تجلیلی که خود جنابعالی و آقای دکتر الموتی از برنامه اعطای وامها فرمودید و ما هم قبول کردیم متوقف کردید فرمودید در اختیار سازمان قرار می‌گیرد ومگر آن لوایح عیب و نقصی داشت آقای دکتر اگر عیب و نقصی نداشت چرا طبق این لایحه آنرا متوقف می‌کنید ودر اختیار سازمان می‌گذارید بنابراین در قسمت اول توضیح عرض کردم لایحه‌ای است با هدف عالی ولی بدون برنامه لایحه‌ای است با نیت خوب ولی بدون ضوابط لایحه‌ای است در راه صحیح ولی بدون تضمین اجرا لایحه‌ای است امیدوارکننده ولی بدون هیچگونه امیدی که کی تحقق یابد مطلب دیگری را باید اضافه کنم لایحه‌ای است بدون مطالعه و ناقص (عده‌ای از نمایندگان: صحیح است)

اسلامی نیا – مطالعه شده.

رامبد – مطالعه شده؟ شما خودتان مطالعه کردید؟ (اسلامی نیا: حتماً)

عباس میرزائی – الآن که شما تعریف می‌کردی که خوب لایحه‌ای است.

رامبد – در این لایحه این سازمان مستثنی است از تمام قوانین مگر اینکه درآن قوانین صراحتاً قید شده باشد آقای اسلامی نیا چند مؤسسه است اگر مطالعه کرده‌اید بفرمایید (اسلامی نیا: بشما توضیح می‌دهند) شما از سطر اول یکسان کردن کار کلمه دوم استثنا را گذاشتید شما میدانید چند قانون گذراندیم که آندستگاهها از تمام مقررات تابعیت ایرانرا نمیدانم تصویب شده یا نه ولی از تمام مقررات مستثنی هستند مگر اینکه در هر قانونی که میگذرانیم اسم ببریم شما در کجای این لایحه در کجای این مواد از یک کدام از آنهااسم برده‌اید؟ پس ناقص است با نهایت شرمندگی از طول کلام نکته اساسی آخری را عرض کنم دو کلمه هم درباره مرام وزارت بهداری خوب باید بد مسئولیتی در امر درمان از او می‌خواستیم حالا انجام می‌داد یا نه حرف دیگری است این امر محول شد بشیر و خروشید، زارع آزاد شده و کارگر آزاد شده متنعم هم بیقین هنوز وضعش ازکارمند دولت که ده هزار و بیست هزار تومان یا دوهزار تومان حقوق می‌گیرد بهتر نیست تکلیف اینها با کیست (شیخ رضائی:با خدا) لذا جناب آقای دکتر این انتقادات و این تذکرات برای اینمنظور است شما که می‌گویید ما آمده‌ایم اول این دستگاه را شروع کنیم اگر توفیق پیدا کردیم توسعه بدهیم از شما می‌خواهم تعیین کنید که انجام اینکار چند دوره مجلس چند نسل و چند سال وقت خواهد خواست فراموش نفرمایید که ما در برهه‌ای از زمان قرار گرفته‌ایم که باید احتیاجات مردم را بدانیم و سخنگوی صدیق آنها باشیم واین چیزی است که رئیس مملکت ما وجدان ما و همه از ما می‌خواهند (احسنت، احسنت)

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمایید.

دکتر الموتی – بنده از فرمایشات دوستان اقلیت استنباط مخالفتی با اساس لایحه نکردم با اساس فکر و با این که این لایحه برای بیمه درمانی همه کارمندان مملکت لازم است همهم ما موافق هستیم ولی در نحوه تنظیم لایحه و طرز تصویب و اجرا ممکن است اختلاف سلیقه داشته باشیم گاهی ممکن است اختلاف روی یک کلمه باشد جناب رامبد باتاریخ تقدیم مخالف باشند از ترایخ تصویب موافق باشند منهم موافقم خیلی از هم دور نیستیم اما بیائید ببینید حقیقت چیست وچه می‌شود کرد همه ما معتقدیم و بیش از همه ما شخص اول مملکت شاهنشاه بزرگ ما آرزو دارند همه افراد ملت ایران در ردیف متمدن ترین افراد دنیا بتوانند وسایل زندگی داشته باشند تلاش وکوشش هم دارند وانشاءالله با تأیید شاهنشاه بزرگ ما به آن مرحله بزرگ تمدن هم خواهیم رسید ولی جناب رامبد امکانات مملکت ما از لحاظ مالی ونیروی انسانی و پزشک ووضع بیمارستانها چگونه است آیا باین صورت هست که الان بشود تمام ملت ایران را از بیمه‌های لازم بهره‌مند ساخت یا این خدمات درمانی را بهر فرد ایرانی در هر نقطه‌ای که زندگی می‌کند تعمیم داد درمانگاه ساخته می‌شود فرق نمی‌کند شیر وخورشید، دولت، سازمان شاهنشاهی هر کدام می‌سازند ولی پزشک نیست که درمانگاه را اداره کند و قس علیهذا اما در اجرای این فکر بزرگ و مقدسی که تعمیم بیمه‌ها هست آمده‌اند تقسیم بندی کرده‌اند برای کارگران بیمه‌های اجتماعی تشکیلات وسیعی است ممکن است نواقصی داشته باشد باید یا زمان این نواقص رفع بشود جنابعالی و بنده هم مسئول هستیم باید پیشنهاد بدهیم تا برای رفع نواص اقدام بشود لایحه بیمه کشاورزان تصویب شد برای ۱۵ میلیون میدانید بسیار کار مهمی است پیاده کردن بیمه کشاورزان کار مشکلی است ولی شروع شده قدمهایی برداشته شده زمان می‌خواهد آن کلمه‌ای که دوست عزیز بنده آقای دکتر موسوی ایراد دارند (تدریجی) بهر صورت لازم است چون نمی‌شود زمان را تعیین کرد فرض بفرمایید تمام امکانات فراهم بشود جناب دکتر شریف امامی طبیب هستند جنابعالی طبیب عالیقدری هستید آیا این امکان هست که در سرتاسر این ملمکت بهمه افراد این مملکت سرویس پزشکی داد باید گفت که با کمبود پزشک این امکان نیست حتی اگر در تمام روستاهای مملکت درمانگاه ساخته بشود واحتیاجات را بررسی کنیم امروز دولت باستناد این لایحه، جناب رامبد، نه این کاغذ، دولت آمده در ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌گوید که بر اساس این لایحه من می‌خواهم ۲۱۰۰۰۰۰ نفر کارمندان دولت خانواده آنها و سپاهیان انقلاب را خدمات درمانی بدهیم و بیمه کنیم با این شرایط البته هنوز برای دولت هم معلوم نیست که امکانات مالی که در سال آینده در برنامه پنجم خواهد داشت چقدر است البته لایحه اش می‌آید شخص جنابعالی و بنده باید رأی بدهیم ممکن است فردا جنابعالی یا ما معتقد بشویم که باید به کارهای دیگری اعتبارات زیادتری داد باین امر اعتبار کمتر، اگر الان می‌گویند در سال ۲۵۰ میلیون تومان اعتبار لازم است اگر در سال آینده این امکان نبودومیسر نشد که ۲۵۰ میلیون را پرداخت کنند طبعاً این سازمان نمی‌تواند کارهایش را انجام بدهد تمام عوامل اجرائی اگر در دست دولت هم هست باز هم باید ببینید امکاناتشان چیست علت اینکه یک کلمه تدریج هست بخاطر اینست که مطالعه کنند و ببینند که چه اعتباراتی به چه بخشی اولویت دارد بآن بدهند در مورد شیر و خورشید اشاراتی شد بنده باید عرض کنم شیرو خورشید یکی از مؤسسات مفید و آبرومند این مملکت است (صحیح است) و بهمین دلیل ملاحظه فرمودید در این لایحه با همکاری همه نمایندگان تبصره‌ای برای شیر وخورشید اضافه شد که از شیر و خورشید هم کمک بگیرند اگر در مناطقی آمادگی نیست و شیر و خورشید تشکیلات دارد و چه بهتر که از آن استفاده بشود فکر اینست که بشود به کارمندان دولت در این بیمارستانهای خصوصی که استانداردش هم واقعاً بالاست بتوانند به ۲۱۰۰۰۰۰ نفر این سرویس را بدهند بنظر من این کار بزرگی برای مملکت است از خدمات پزشکان بحث شد بنده باید عرض کنم پزشکان ما مثل تمام افراد ملت ایران افراد خدمتگزار و صدیقی هستند در بنشان هست و ممکن است افرادی هم باشند که بوظایف خودشان آشنا نباشند و قسمی را که خورده‌اند یادشان رفته باشد (دکتر ناوی: خیلی نادر است) ولی بهر حال ما معتقدیم یکی از طبقات خدمتگزار این مملکت طبقه پزشکان هستند اگر کسی بقول دوست عزیزمان مونوپولیست است کارها را موتوپول کرده او را باید گفت ما باید دور و بر خودمان را هم ببینیم واز راه دور یکی را اشاره نکنیم این بنظر من منصفانه نیست جناب آقای رامبد فرمودند که این لایحه بکمیسیون برگردد. برای چی برگردد؟ لایحه خودبخود بکمیسیون می‌رود پس پیشنهاد بفرمایید و در کمیسیون شرکت بفرمایید واز پیشنهادتان دفاع بفرمایید الان دوستان ما هم پیشنهاد می‌کنند شما هم پیشنهاد بفرمایید امروز که پیشنهادی ندادید و فقط راجع به اتوبوسرانی و دود اتوبوس صحبت شد الان مسأله درمان مورد هر چه بنظرتان می‌رسد پیشنهاد بفرمایید می‌رویم در کمیسیون می‌نشینیم امیدوارم اعضای کمیسیون قبول کنند اعضای کمیسیون وقتی پیشنهاد خود بنده را هم که لیدر فراکسیون هستم منطقی نباشد رد می‌کنند. دوستان ما الان پیشنهادهای زیادی دادند که می‌رود بکمیسیون، صحیح است اگر لایحه فوریت داشت بکمیسیون برنمیگشت با نظر شما موافق بودم ولی لایحه‌ای را که معتقدید اینقدر تغییرات لازم دارد یا اینجا نفرمودید یا پیشنهادات را نگاه داشتید برای آینده که یک روزگاری شاید مورد استفاده قرار بگیرد پیشنهاد بفرمایید اگر منطقی بود قبول می‌کنیم کراراً پیشنهاد منطقی دادید و قبول کردیم بعضی اوقات هم قبول نکردیم نه از آن بابت که ما پیشنهاد منطقی شما را قبول کردیم خدای نکرده منتی بگردن شما داریم و نه عکس آن حرف صحیح را همیشه قبول خواهیم کرد در مورد وامهای پزشکی صحبت شد و ممکن است بعداً هم خیلی صحبت بشود ملاحظه کنید وضع مملکت ما این طوری است یک شهری است بنام تهران و تعدادی شهرستان دیگر ممکن است برای تأسیس بیمارستان در بعضی مناطق آمادگی بیشتر باشد در الموت کسی نمی‌آید بیمارستان بسازد این بیمارستان ادامه کار نمی‌تواند بدهد هر اندازه دولت وجناب دکتر شاهقلی به بنده لطف داشته باشند هیچ گروه پزشکی در الموت بیمارستان نمی‌سازد برای اینکه کارش قابل ادامه نیست باید ضوابطی پیدا کرد این گروهها بروند بشهرستانها چکار باید کرد شما و ما همه بنشینیم و مطالعه کنیم که چکار کنیم این گروهها خدمات درمانی را بمردم اهدا بکنند این لایحه موجب خواهد شد وامیدوار هستیم عده‌ای از پزشکان خدمتگزار مملکت آماده بشوند باین مناطق بروند و بخشهای درمانی درست کنند تا بتوانند بتمام کارمندان دولت این سرویس را بدهند بهر حال بنده فکر می‌کنم اساس این لایحه همانطور که خودتان اشاره کردید یک فکر مترقی است والهام از اندیشه شاهنشاه است که دلشان می‌خواهد بیمه عمومی در سرتاسر مملکت تعمیم پیدا کند در سایر امور ما وشما هستیم که بنشینیم مطالعه کنیم ما صددرصد آمادگی داریم هر نوع پیشنهاد منطقی مورد قبول است (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در ماده اول نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

محترماً پیشنهاد می‌نماید:

در لایحه تأمین خدمات درمانی مستخدمین در ماده ۱ جمله (بتدریج که موجبات آن فراهم می‌گردد) حذف شود.

فرهادپور.
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۱ لایحه قانونی تأمین خدمات درمانی دولتی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

بعد از جمله مادام که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند اضافه شود (بتدریج حداکثر ظرف مدت ۳ سال تأمین نماید) و جمله که موجبات آن فراهم می‌گردد حذف شود.

با تقدیم احترام – دکتر کیان
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید یک تبصره دیگر بماده ۱ اضافه شود افراد سپاهیان انقلاب چنانچه معلول ویا ازکارافتاده تشخیص داده شوند معالجات درمانی آنها و افراد وابسته طبق مقررات این قانون در باره ایشان اجرا خواهد شد.

با تقدیم احترام – محمد حسین عباس میرائی.
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۱ لایحه قانون تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت بجای عبارت: بتدریج که موجبات آن فراهم می‌گردد، عبارت: حداکثر طی دو سال پس از تصویب این قانون، قید شود.

محمود طلوعی


مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم تبصره ذیل به آخر ماده اول علاوه شود.

تبصره – در صورت وجود امکانات مساوی مراکز شهرستانها واستانها از نظر اجرای این قانون اولویت خواهندداشت.
دکتر دادفر.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

درماده ۱ لایحه تأمین خدمات درمانی پیشنهاد می‌شود:

۱- بعد از کلمه: و فرزندان، کلمه: و افراد، اضافه شود.

۲- بعد از جمله: استفاده می‌نمایند، بجای جمله: بتدریج که موجبات آن فراهم می‌گردد، جمله: تا پنجسال از تاریخ تصویب این قانون، قید شود.

۳- تبصره ۲ ماده ۱ حذف شود.

دکتر محمد حسین موسوی.
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهادات خود را در مورد لایحه قانون تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت بشرح زیر پیشنهاد می‌نماید:

ماده۱ - بشرح زیر اصلاح شود.

ماده ۱- دولت مکلف است خدمات درمانی کلیه کارکنان وزارتخانه‌ها ومؤسسات دولتی و سازمانها و شرکتهای وابسته بدولت اعم از شاغل و بازنشسته و موظف و هنچنین همسر و فرزندان و افراد تحت تکفل آنان و نیز وراث قانونی کارکنان مذکور را مادام که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند بتدریج که موجبات آن در مناطق مختلف فراهم می‌شود به صورت منطقه‌ای و بادر نظر گرفتن حق اولویت برای مناطق دورافتاده تأمین نماید.

علی اصغر مظهری.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه قانون تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت پیشنهاد می‌نماید.

در تبصره ۱ پس از سپاهیان انقلاب (و همسر و فرزندان آنها) اضافه شود.

با احترام – دکتر نعمت‌الله جزایری.

پیشنهاد می‌شود ماده یک لایحه بصورت ذیل تدوین شود.

ماده ۱ پیشنهادی – دولت مکلف است حداکثر ظرف ۴ سال از تاریخ تصویب این قانون کلیه خدمات درمانی کارکنان وزارتخانه‌ها، مؤسسات و شرکتهای دولتی و وابسته به دولت فرزندان و افراد تحت تکفل آنان را تدارک وتأمین نماید بازنشستگان، موظفین وراث قانونی کارکنان مراجع مذکور که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند نیز مشمول استفاده از مزایای مقرره در این قانون می‌باشند.

دکتررئیسی.

پیشنهاد می‌شود تبصره ۲ ماده یک حذف گردد.

دکتررئیسی.
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود ماده ۱ لایحه بشرح زیر اصلاح شود و ماده ۳ حذف شود:

ماده ۱- بمنظور تأمین خدمات درمانی کلیه کارکنان دولت ومؤسسات و شرکتهای دولتی اعم از شاغل و بازنشسته وموظف و همچنین همسر و فرزندان تحت تکفل آنان ونیز وراث قانونی کارکنان مذکور مادام که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند سازمان تأمین درمان تشکیل می‌شود. فخرطباطبائی

رئیس – ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- تأمین خدمات درمانی مقرر دراین قانون طبق ضوابطی که بتصویب مجمع عمومی سازمان می‌رسد از طریق خرید خدمات پزشکان ومؤسسات و گروههای پزشکی بخش خصوصی ومؤسسات درمانی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران انجام خواهد شد.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


مقام معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم درماده دوم جمله: طبق ضوابطی

که بتصویب مجمع عمومی سازمان برسد، باین صورت اصلاح شود:

(طبق ضوابطی که به پیشنهاد وزارت بهداری بتصویب کمیسیونهای مجلسین خواهد رسید)

بااحترام - حسن صائبی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۲ لایحه قانون تأمین خدمات درمانی ومستخدمین دولت بعلت اشاره بمجمع عمومی سازمان تأمین درمان که قبلا تشکیل و وظایف آن توضیبح داده نشده بعد از ماده ۴ قرار بگیرد.


محمد طلوعی.

پیشنهاد می‌نماید کلیه آئین نامه‌ها و ضوابط لازم برای اجرای قانون بوسیله وزارت بهداری تهیه و پس از تصویب کمیسیون بهداری مجلسین بمورد اجرا درآید و تمام مواد مربوط به این موضوع از جمله مقررات مواد ۲و۵و۱۱و۱۲ وغیره اصلاح شود.

دکتر رئیسی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۲ به ترتیب ذیل انشاء گردد:

ماده ۲: تأمین خدمات درمانی مقرره دراین قانون از طریق خرید خدمات پزشکی مؤسسات و گروههای پزشکی بخش خصوصی انجام خواهد شد ولی کارمندان مشمول این قانون می‌توانند خدمات درمانی مورد نیاز خود را مستقیماً از پزشکان ومؤسسات درمانی مجاز تأمین نموده طبق تعرفه مقرره نسبت به پرداخت هزینه‌ای مربوط اقدام و تحت شرایط مندرج در آئین نامه اجرائی قانون وجوه مذکور را دریافت دارند.

دکتر رئیسی


ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۲ لایحه قانون تأمین خدمات درمانی بشرح زیر اصلاح شود.

در سطر سوم: و مؤسسات درمانی شیر و خورشید سرخ، حذف گردد.

با تقدیم احترام-دکترکیان.
ریاست محترم مجلس شورای ملی

در ماده ۲ لایحه تأمین خدمات درمانی بجای جمله: بتصویب مجمع عمومی سازمان، قید شود: بتصویب کمیسیونهای بهداری و برنامه مجلسین.

دکترمحمدحسین موسوی.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید:

در ماده ۲ سطر دوم کلمه سازمان حذف وبجای آن شرکت گذارده شود.

با عرض احترام- دکترسید یحیی بهبهانی.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۲ لایحه قانون تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت بعد از جمله۰۰۰ مؤسسات درمانی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران بنگاه حمایت مادران ونوزادان و انجمن ملی حمایت کودکان افزوده شود.


دکترعلیقلی لقمان ادهم

رئیس- ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- بمنظور اجرای این قانون سازمان تأمین درمان که برعایت اختصار در این قانون سازمان نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.

سازمان وابسته بوزارت بهداری ودارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی واداری بوده وبصورت شرکت سهامی اداره می‌شود.

اداره امور سازمان بموجب این قانون و اساسنامه و آئین نامه‌ها ومقررات مربوط خواهد بود.

رئیس- ماده سوم مطرح است آقای فرهادپور بفرمایید.

فرهادپور- بنده فکر می‌کنم قوانینی که بتصویب نمایندگان مجلس شورای ملی می‌رسد پیش از هر چیز بایستی از نظر خودما مورد احترام قرار بگیرد و رعایت بشود. در دوره گذشته کوششها شد که سازمانها و مؤسسات دولتی را تحت یک ضابطه قرار بدهیم و اینقدر هر مؤسسه را از شمول پاره‌ای از قوانین مستثنی نکنیم کوشش متمادی ما باینجا رسید که از طرف دولت حزبی شما مطالعه شد و لایحه قانون محاسبات عمومی را آوردند در آنجا بحث کردیم مثل همیشه حرفهای ما را گوش نکردید تصمیمی گرفتید و رأی دادید لااقل بگذارید تامرکبش خشک نشده رأیتان محترم باشد. قانون محاسبات عمومی سازمانهای مملکتی را بسه دسته قسمت می‌کند، وزارتخانه، سازمان و شرکت و شرکت سازمان در آنجا نداشتیم واین شتر مرغ را در قانون محاسبات عمومی بنده نمیدانم بچه کیفیت اسم گذاری کنیم اگر سازمان است متعهد انجام وظایفی است که منهم معتقدم حالا که اساس را قبول کردیم بر این پایه باید بجلو برویم که این دستگاه را یک سازمان وابسته به دولت و متعهد انجام خدمت قرار بدهیم عنوان شرکت مغایر اصل مطلب و مخالف قانون محاسبات عمومی است برای اینکه برای شرکتها ضوابطی، مقرراتی ما در نظر گرفته‌ایم که برای سازمانها بآن شکل نیست. شرکتها اصولا جنبه انتفاعی دارند ولی در اینجا خدمت مورد نظر است اصل بهره برداری مورد توجه نیست بلکه اصل خدمت است مسئله که برای تهیه کنندگان لایحه باید عرض کنم واطمینان خاطر بهشان بدهم این است که بر اساس قانون محاسبات عمومی فعلی هیچگونه مانعی و رادعی در مقابل انجام خدمات یک سازمان بر اساس قانونیکه برای آن سازمان می‌گذرد وجود ندارد که ما نخواهیم بعنوان اسم شرکت گذاشتن فکر کنیم تسهیلاتی درعمل برایشان فراهم بشود بر این اصل بنده عرض می‌کنم این سازمان اگر سازمان است طبق قانون محاسبات عمومی نمی‌تواندجنبه شرکت داشته باشد اگر شرکت است نمی‌تواند سازمان باشد واصولا خیلی متأسفم از اینکه می‌بینم لایحه‌ای باین کیفیت وقتی در کمیسیونها مطرح می‌شود توجه وعنایتی نشده است که لااقل به کمیسیون هاییکه برای این لایحه جنبه نه تنها تخصصی بلکه جنبه ارتباط مستقیم دارد ارجاع بشود شما ملاحظه می‌فرمایید در تمام این لایحه مسئله بودجه واعتبارات بودجه‌ای مطرح است وباید این اعتبارات از فصلی به فصل دیگر واز سازمانی، دستگاهی، مؤسسه‌ای، وزارتخانه‌ای و شرکتی جدا شود ودر اختیار این سازمان جدید قرار بگیرد متأسفانه این لایحه به کمیسیون بودجه نیامد تا در آنجا از جنبه‌های مالی ومقررات مالی رویش بحث بشود بنده نمیدانم چون در شور دوم است از نظر آئین نامه مشکلی پیش می‌آید یا نه؟ اگر مشکلی نیست از مقام ریاست استدعا دارم مقرر بفرمایند لایحه به کمیسیون بودجه هم بیاید تا در آنجا از نظر تطبیق با قوانین بودجه‌ای و قانون محاسبات عمومی راهی اتخاذ بشود که نه تنها مشکلی در انجام وظیفه برای دستگاه مربوط فراهم نکند بلکه از نظر مغایرت با قوانینی که بتصویب رسیده است به کیفیتی اصلاح بشود که جنبه مغایرت نداشته باشد.

رئیس- درشور دوم لایحه بکمیسیون بودجه هم ارجاع خواهد شد نظر دیگری در ماده سوم نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی.

پیشنهادمیکنم ماده ۳ بصورت ذیل اصلاح شود.

بمنظور اجرای این قانون شرکت سهامی تأمین درمان که به رعایت اختصار در این قانون شرکت نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.

دکتردادفر.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهادمینماید:

در ماده ۳ بمنظور اجرای این قانون شرکت تأمین درمان بجای سطر اول نوشته شود و هرکجا سازمان است کلمه شرکت منظور گردد.


باعرض احترام-دکتر بهبهانی.

محترماً پیشنهاد می‌نماید:

در لایحه تأمین درمانی کارمندان در ماده ۳ جمله: بصورت شرکت سهامی اداره می‌شود، حذف شود.

فرهادپور.

پیشنهادمینماید عبارت: بصورت شرکت سهامی اداره می‌شود، از ماده ۳ حذف گردد.

دکتررئیسی.

رئیس- ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- سازمان اداری مجمع عمومی مرکب از وزیران بهداری، دارائی، کار وامور اجتماعی، دبیر کل سازمان امور ادرای و استخدامی کشور و مدیر عامل سازمان برنامه می‌باشد.

ریاست مجمع عمومی با وزیر بهداری است.

رئیس- در ماده چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی.

محترماً در مورد لایحه قانون تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت پیشنهاد می‌نماید.

در ماده ۴ پس از مدیرعامل سازمان برنامه، مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، اضافه شود.

با تشکر واحترام – دکترنعمت‌الله جزایری.

پیشنهاد می‌شود ماده۴ بصورت ذیل تدوین شود:

ماده ۴ – میزان سهمی هر یک از افراد مورد شمول این قانون بابت تأمین خدمات درمانی مورد نیان آنان بموجب مقررات آئین نامه خواهد بود که بوسیله وزارت بهداری تهیه پس از تصویب کمیسیون بهداری مجلسین بمورد اجرا گذارده می‌شود.

دکتررئیسی.
مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۴ قانون تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت نام مدیران عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران – سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی- انجمن ملی حمایت کودکان- بنگاه حمایت مادران ونوزادان افزوده شود.

دکتر علیقلی لقمان ادهم
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم درماده ۴ بعد از عبارت مدیر عامل سازمان برنامه عبارت، مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران اضافه گردد.

دکتررشید یاسمی-سرتیپ دکتر خطیب شهیدی.
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهادمینماید:

در ماده ۴ بجای سازمان کلمه: شرکت، نوشته شود.

با عرض احترام – دکتر یحیی بهبهانی.
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود:

درماده ۴ در مجمع عمومی دو نفر نماینده از کارمندان دولت در مجلس شورایملی و یکنفر نماینده از سازمان نظام پزشکی که حافظ رابطه پزشک و بیمار است به اعضاء مجمع عمومی اضافه شود.

با تقدیم احترام – دکتر سید یحیی بهبهانی
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در ماده مربوط به شورایملی مدیره (لایحه بیمه و درمان کارمندان دولت) اضافه شود که نماینده کارمندان دولت نیز در شورایعالی شرکت کنند.

ترتیب انتخاب نماینده کارمندان در آئین‌نامه اجرائی لایحه پیش بینی شود.

با احترامات- سعید وزیری.


رئیس- ماده پنجم قرائت می‌شود:

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- میزان سرانه تأمین خدمات درمانی و نیز حدود این خدمات و تغییرات آن و همچنین مبلغ فرانشیز بموجب مقرراتی خواهد بود که از طرف وزارت بهداری پیشنهاد و پس از تأیید مجمع عمومی به تصویب هیئت وزیران برسد.

رئیس- در ماده پنجم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید بجای کلمه فرانشیز نوشته شود محدود بحد معینی خواهد بود که بموجب مقرراتی است الی آخر.

و سعی بشود از حداکثر کلمات فارسی استفاده بشود.

احتراماً عرض شد – محمدحسین عباس میرزائی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهادمینماید در آخر ماده ۵ اضافه شود:

«که در هر حال کلا بیش از ۱۰٪ درصد جمع دریافتی ماهانه بیمه شده نخواهد بود.

با عرض احترام – دکترسیدیحیی بهبهانی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در قسمت اخیر ماده ۵ بجای هیئت وزیران کمیسیونهای مربوط مجلسین منظور شود.

مظهری.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم این عبارت به آخر ماده ۵ اضافه شود:

و در هر حال نباید میزان آن از خدمات مشابه در مؤسسات درمانی شیر وخورشید سرخ بیشتر باشد.

باتقدیم احترامات-فخرطباطبائی.

رئیس- ماده ۶ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- قسمتی از حق تأمین درمان مشمولین ماده ۱ از طرف دولت پرداخت و قسمت دیگر از حقوق و مزایای نقدی مستمر ماهانه آنان کسر می‌گردد. مشمولین فوق بابت حق تأمین درمان خودو همسر و فرزندانشان به نسبت میزان حقوق ومزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا حقوق وظیفه ومستمری خود به چهار گروه تقسیم می‌شوند:

گروه اول ۱/۴ از حق تأمین گروه دوم ۱/۳ گروه سوم ۱/۲ و گروه چهارم ۳/۴ آنرا می‌پردازند و مبلغ پرداختی آنان در هر حال نباید از چهاردصرد حقوق و مزایای نقدی مستمر دریافتی ماهانه و یا مستمری و وظیفه آنان تجاوز نماید. پرداخت بقیه بعهده دولت است.

تعیین گروههای مذکور با مجمع عمومی خواهد بود.

تبصره – حق تأمین درمان فرزندان مازاد بر سه فرزند که (۹) نه ماه پس از تقدیم این قانون متولد شوند کلاً بعهده استفاده کننده خواهد بود و دولت سهمی از این بابت پرداخت نخواهد کرد.

رئیس- درماده ۶ نظری نیست؟ آقای فرهادپور بفرمایید.

فرهادپور – بنده فکر می‌کنم توجه بوضع درمانی کارمندان دولت بسیار قابل تقدیس است ولی تعهدی که در این ماده شده تعهدی است که تساوی حقوق افراد را در جامعه ما بهم می‌زند کارکنان دولت و خانواده آنها که اینقدر مورد استفاده نمایندگان موافق قرار گرفت آمار و ارقامی که دادند حداکثر از دو میلیون وصدهزار نفر تجاوز نکر این دو میلیون وصدهزار نفر می‌شود ۷٪ جمعیت مملکت ما مردم مملکت ما از مرز ۳۰ میلیون نفر گذشته‌اند و دو میلیون نفر ۱/۱۵این جمعیت را تشکیل می‌دهد بنظر من امکانات مالی مملکت، امکانات درمانی که در بودجه کل کشور منظور می‌شود همه افراد برای استفاده از این امکانات متساوی الحقوقند ما بهیچ وجه حق نداریم باستناد این ضرب المثل می‌گوید یک ده آباد بهتر از صد شهر خراب است برای تأمین درمان دسته‌ای ازمردم مملکت ما که مورد احترام هم هستند و اکثر ما هم در رده آنها قرار داریم و یا لااقل خود من قبل از اینکه افتخار همکاری شما را پیدا بکنم کارمند دولت بودم و بهر حال روزیکه در خاک گذاشته بشوم بعنوان کارمند دولت ورثه من مستمری بگیرند پس این لایحه در جهت حفظ منافع من وامثال من است اما باید حق داد امکانات مملکتی اعتباراتیکه در بودجه کل کشور منظور می‌شود آنچه که برای درمان اختصاص داده شده است هر فرد ایرانی بطور تساوی یک سی میلیونیم آنرا ذیحق است (دکتر زهرائی: آقای فرهادپور امکانات و نیروی انسانی را باید در نظر گرفت پس آن ۹۳٪ دیگر را بریزید بدریای شمال یا جنوب بودجه واعبتارات درمانی مملکت برای آحاد و افراد این مملکت، ملتی که در سایه رهبری اعلیحضرت بحقوق خودش واقف شده آزادی گرفته ذیحق است و از من وامثال من ذیحق تر است لااقل بدلیل محرومیتهایی که کشیده لااقل آنچه از بودجه مملکت مصرف می‌شود در آن متساوی الحقوق است آنچه که مسلم است رقمی که دولت در اینجا متصدی پرداخت است از ۷٪ کل بودجه درمانی مملکت نباید و نمی‌تواند تجاوز کند برای اینکه سهم فلان زارع عجب‌شیر یا فلان کشاورز دهدشت یا فلان قریه دورافتاده پشت لواسان را نمی‌شود آورد و تأمین کسری احتیاجات درمانی طبقه خاصی قرار داد که آن طبقه در حد امکانات مملکت با همه کمبودهایی که ما داریم از این جهت تا بحال قبل از تصویب این لایحه هم سهم امکانی بیشتری از درمان داشتند یعنی اگر در شهر تهران یا مراکز استانها بخش خصوصی بعلت عدم وجود ضابطه و کنترل در دستمزد و حق العلاج وپولهایی که می‌گیرند برای مردم درمان گران تمام می‌شود لااقل این مطلب گران در دسترس مردم هست اما ۶۵٪ از هموطنان ما درمناطق روستایی زندگی می‌کنند که این امکانات چون عادلانه قسمت نشده در دسترس آنها حتی یک آسپرین هم نیست بنابراین ما نمی‌توانیم برای تأمین اعتبارات لازم که سطح درمان کارکنان دولت را به سطح مورد نظر که حق دارند و بایستی که بر اساس استانداردی که در نظر گرفته برسد سهم آنها را در اینجا خرج کنیم این بعقیده بنده ظلیمی است بطبقه اکثریت و بنظر من ضرورت دارد و همانطور که در این لایحه پیشنهاد کردم تأمین کسری این اعتبار برای درمان یعنی مخارج وهزینه منهای آنچه خود کارمندان می‌پردازند آن مبلغی که از بودجه عمومی پرداخته می‌شود نباید از ۷٪ اعتبارات درمانی کل مملکت تجاوز کند مسئله دیگری که در اینجا یکی دو نفر از دوستان صحبت کردند و بنده هم اجازه می‌خواهم این مطلب را تکرار کنم تبصره ذیل این ماده است بنظر من جناب آقای وزیر بهداری مقرراتی که شما برای تنظیم خانواده اجرا می‌کنید بجاست خوب است مفید است حتی آنقدر مفید است که وقتی مردم محلی سالها ناله می‌کنند که ماما نداریم در این منطقه ماما اکسیر و کیمیا است توجه نمی‌شود ولی خوشبختانه بر اثر اجرای اصل کنترل خانواده ماما پیدا می‌شود واگر برای اصلش نبود برای جلوگیری پیدا می‌شود وبهر صورت مردم از آن استفاده می‌کنند ولی این ضابطه برای اجرای برنماه شما در تنظیم خانواده بنظر من جایش اینجا نیست (دکتر بهزادی: جایش همه جا هست) اجازه بفرمایید بنده عرض کنم جناب دکتر بهزادی عزیز ضابطه بگذارید برنامه اجرا بکنید اما نمی‌شود گفت که وزارت آموزش و پرورش بچه چهارم کسی را سر کلاس نپذیرد نمی‌شود گفت اگر بچه چهارم کسی زیر اتوبوس رفت جرم جزائی نیست نمی‌شود گفت اگر مستأجری بچه چهارم پیدا کرد صاحبخانه می‌توانداز خانه بیرونش کند پس همه جا نمییشود این ضابطه را در نظر گرفت درمان در مملکت برای این است که فرد ایرانی سالم بار بیاید برای اینست که جامعه از بیماری یک بیمار که دراثر معالجه شدن ممکن است دیگران را هم مبتلا بکند متأثر بشود بیمار چهارم چرا نباید معالجه بشود اگر ما برای کنترل و تنظیم خانواده مقرراتی می‌گذاریم که بحق مفید هم هست این مقررات را باید بکیفیتی بگذاریم من خیلی خوشحالم آنچه تا حالا انجام داده‌اند بسیار مفید و مؤثر بوده است برنامه‌ای که اجرا کرده‌اند تا بحال جناب دکتر الموتی از نظر تشویقی از نظر راهنمای از نظر ارشاد از نظر اینکه خانمها در دهات ودر محل حضوراً هموطنان ما را به اثرات نیکوی این برنامه واقف می‌کنند بجای خود بسیار خوب است ولی بجا است که بگویید اگر کسی بعد از تصویب این قانون بچه چهارم داشته باشد واو کارمند دولت بشود رتبه اش را نمی‌دهیم؟! مسئله بر سر این است، بنظر من برای درمان، یک وظیفه اخلاقی مستقیم روی آن فرد داریم درمان آن فرد یک تأثیری روی جامعه دارد شما تصدیق بفرمایید که با منع این کار نه تنها ما به آن مقصود نمی‌رسیم بلکه بنظر من اصولا در یک مسئله‌ای ککه جنبه عاطفه، اخلاق وانسانیت مطرح است ذکر این مسئله در اینجا ضرورت ندارد هر کیفیتی که برای رسیدن به نتیجه مطلوب برای تنظیم خانواده بخواهند لوایحی دارند مقرراتی دارند اعتباراتی دارند امکاناتی دارند کسر دارند بیاورند موافقت می‌کنیم و بیشتر در اختیارشان می‌گذاریم ولی یک مواردی هست که در آنجا باصطلاح کنترل برقرار کردن مطلوب ودلچسب نیست بنده دراین زمینه پیشنهادی تقدیم کرده‌ام امیدوارم مورد توجه وزیر محترم و اعضای محترم کمیسیونها قرار بگیرد واین مسائل را حالا که قرار شد لایحه را بکیفیتی تنقیح کنیم و راه ضررش بسته باشد قبول بکنیم با همفکری و تعاطی نظر به یک نتیجه مطلوبی برسیم.

رئیس- آقای انوشیروانی می‌خواهند صحبت بفرمایند پیشنهادهای زیادی هم هست اگر آقایان بخواهند روی هر ماده و پیشنهاد صحبت بفرمایند بهتر است ادامه بحث در این لایحه را برای روز سه شنبه بگذاریم (عده‌ای از نمایندگان: صحیح است، سه شنبه ادامه می‌دهیم) بنابراین دنباله بحث در این لایحه را به روز سه شنبه موکول می‌کنیم.

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به چهار لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۲- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به چهار لایحه قانونی از مجلس سنا.

رئیس- لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱۲ (بهداری) در قبال لایحه شماره ۱۸۷۴ مورخ ۱۳۵۱/۲/۱۸ دولت راجع به الحاق دولت ایران بمعاهده واحد مواد مخدر ۱۹۶۱ نیویورک در جلسه فوق العاده روز چهارشنبه هفتم تیرماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و برای آن پیشنهاد فوریت شد که بدواً فوریت و سپس لایحه مزبور با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لاحیه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا- دکتر سید محمد سجادی.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۴۶۷ مورخ ۱۳۵۱/۳/۳ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۵۶۷۸۴ مورخ ۱۳۵۰/۱۲/۳۰ دولت راجع به الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی در جلسه فوق العاده روز چهارشنبه ۱۳۵۱/۴/۷ مطرح گردید و برای آن پیشنهاد فوریت شد که بدواً فوریت و سپس لایحه مزبور با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا – دکترسید محمد سجادی

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۰۹۰۹ مورخ ۱۳۵۱/۲/۲۴ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۶۵۸۵ مورخ ۱۳۴۴/۳/۱۳ دولت راجع بقانون پولی و بانکی کشور در جلسه فوق العاده روز چهارشنبه هفتم تیر ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا – دکترسید محمد سجادی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.


ریاست محترم مجلس شورای ملی


گزارش کمیسیون شماره ۶ (تعاون وامور روستاها) در قبال لایحه شماره ۳۹۵۶ مورخ ۱۳۵۱/۲/۹ دولت راجع به تقسیط بدهی بدهکاران خالصه و معافیت از پرداخت زیان دیرکرد و خسارات متعلق در جلسه فوق‌العاده روز چهارشنبه هفتم تیر ماه ۱۳۵۱ مطرح گردیده وبا اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانونی فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا- دکترسیدمحمد سجادی.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تعیین موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

۱۳- تعیین موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده بساعت ۹ صبح روز سه شنبه موکول می‌شود ودستور ادامه بحث در گزارش شور اول تأمین خدمات درمانی مستخدمین دولت و سؤالهای آقای فرهادپور از وزارت بهداری که در دستور امروز بود خواهد بود.

(دو ساعت و پنجدقیقه بعدازظهر جلسه ختم شد.)

رئیس مجلس شورای ملی-عبدالله ریاضی.