مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۱

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذا کرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه ۱۱ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

جلسه ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه آقایان آستانه‌ای – آموزگار- دکتر ابوالهدی – اسحقی کاهکشی - اسفندیاری – الداغی – باقری - بنی احمد – بهره مند – پیرزاده – پارسا مطلق –تژده – تولائی زاده – دکتر دادفر – دانشمند – دهقان – راشدی – دکتر رحمانی – رفعتی – زرگر زاده – ساری - اصلانی – ساگینیان – کریم بخش سعیدی – سلیمی – صدری – یزدی – صدیق زاده – طغیانی – قائمی – قدمی – قربانی نسب – قریشی – قوامی – کسرائی – لیوانی – مافی مجتهدی – دکتر محققی – ملکشاهی – مهرزاد – میرلاشاری – ناظمی – نصیری زاده – نظمی – وزیری – یاسینی – یزدی – محمدی دشتکی – خانم جهانبانی – خانم زاهدی – خانم سلیلی – خانم عدیلی.

- بیانات قبل از دستور آقای: محمد پارسا – بانو قدس منیر جهانبانی – آقایان: محمد صادق اافتخار – عنایت الله قائمی – سعادت قدس نیا (ضمنا دو سؤال تقدیم کردند) – حسین قربانی نسب

۲- بیانات قبل از دستور آقای: محمد پارسا – بانو قدس منیر جهانبانی – آقایان: محمد صادق اافتخار – عنایت الله قائمی – سعادت قدس نیا (ضمنا دو سؤال تقدیم کردند) – حسین قربانی نسب.

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای پارسا تشریف بیاورید.

پارسا – پنج دقیقه از وقتم را به خانم جهانبانی می‌دهم. بنام خداوند متعال و بنام نامی شاهنشاهی آریا مهر جناب آقای رئیس، خانمها، آقایان، همکاران ارجمند شانزدهمین سالروز انقلاب شاه و مردم را، مردم لرستان یکبار دیگر با تأکید به پیوند ناگسستنی خود با رهبر بزرگ انقلاب در صفوف فشرده حزب رستاخیز ملت ایران گرامی داشتند (احسنت) بزرگ روزی را جشن گرفتند که برای تمام ملت‌ها و کشورها اعم از غرب و شرق این حقیقت آشکار شد که ایران همچنان و برای همیشه زنده خواهد بود و دل‌های آکنده از عشق به میهن و جاودانگی نظام پیوسته شاهنشاهی ایران در وجد مردمی است که در اوج افتخارات دیرین با خون خود ثبات و وحدت ملی را تضمین کرده‌اند (صحیح است) حرکت موزون بیش از صدها هزار نفر مردم شهری و روستائی استان لرستان همگام با میلیونها نفر دیگر مردم آزاد ایران در روز ششم بهمن سپاسی بود شاهنشاه آریا مهر فرمانده عالیقدر و محبوب خود که ملت ایران حتی در تاریکترین روزهای تاریخ از رهبریهای داهیانه و اندیشمندانه معظم له برخوردار بوده‌اند رژه عظیم مردم میهن پرست و شاهدوست و غیور لرستان از مقابل تمثال مبارک شاهنشاه آریا مهر در زاد روز انقلاب بر این نکته تأکید داشت که ملت ایران بدون هراس از هرگونه دسیسه و توطئه‌ای با اعتقاد به نظام شاهنشاهی، قانون اساسی و انقلاب شاه وملت بفرماندهی شاهنشاه آریا مهر در فضای رستاخیز بعنی سرشار از وحدت و یک پارچگی ملی بسوی تمدن بزرگ پیش می‌رود و عمل خائنانه بد اندیشان و دشمنان آبرو باخته ایران زمین را محکوم می‌کند چرا که از روزگاری که بنای رفیع شاهنشاهی ایران بنیان گرفت تا امروز بیش از ۲۵ قرن سپری گشته است (احسنت) امروز ملت ایران خاطره جلوه‌های افتخارات قرون متمادی را بعنوان میراث گرانبها در استحکام هویت ملی بزرگ می‌دارد. ملت ایران در شرایطی سالروز انقلاب را گرامی داشت که تاریخ عظمت دیرین ایران تکرار شده است و ملت ایران در عصر رستاخیز با تلاش فراوان برای دست یابی به تمدن بزرگ پیش می‌رود و نیک میداند که تنها در پناه امنیت و وحدت خویش را باز یافته است خداوند بزرگ را سپاس می‌گذاریم که پیوسته شاهنشاه ما را در طوفان‌های عظیم و سهمگین نگهداشته است روز ۱۵ بهمن یکی از آنروزهائیست بس بزرگ که عنایت خداوند در رفع خطر از وجود مقدس و مبارک شاهنشاه بملتی که هزاران سال با افتخار زیسته است شامل شد و در این روز کارگزاران استعمار قصد ترور مبارک شاهنشاه بملتی که هزاران سال با افتخار زیسته است شامل شد و در این روز کارگزاران استعمار قصد ترور وارث کوروش – وارث داریوش – وارث شاه اسماعیل – وارث نادر شاه – وارث رضا شاه کبیر را داشتند غافل از اینکه خداوند پادشاه عدالت گستر و فرهنگ پرور و ناجی بزرگ و عزیز ملت ایران را برای افتخار یک ملت بزرگ و باستانی در پناه خود محفوظ می‌دارد (صحیح است) بعنوان نماینده مردم شاهدوست و میهن پرست چهار بخش کوهستانی ملاوی – ویسیان – پاپی – و الوار گرمسیری از استان لرستان از این خانه مقدس که خانه کلیه افراد و آحاد ملت شرافتمند ایران است یکبار دیگر فریاد بر می‌آورم به آنانیکه با تلاش مذبوحانه خود می‌خواهند در روند مطلوب انقلاب مقدس ما ایجاد اخلال کنند می‌گویم خداوند بزرگ حامی شاهنشاه ایران و ملتی است که زنجیرهای استعمار و بردگی از دستشان فرو ریخته و پرچمدار صلح و دوستی و ناشر حقوق بشر در این قسمت از جهان پر آشوب است. (احسنت)

موضوع دیگر در مورد اقدامات ارزنده باشگاه هواپیمائی شاهنشاهی است این باشگاه که تحت ریاست عالیه شاهنشاه آریا مهر می‌باشد یکی از سازمانهای بسیار مفید کشور است که به تربیت دختران و پسران جوان این مرز و بوم همت گماشته و از انحراف و اعتیار و تفریحات ناسالم جوانان جلوگیری می‌نماید. چند روز قبل والا حضرت شاهپور غلامرضا پهلوی نیابت ریاست عالیه باشگاه به آموزشگاه عالی فنی تشریف فرما شدند و در میان ابراز احساسات شدید شاهدوستانهه دانشجویان جوائز و گواهینامه‌های دختران و پسران چتر باز و خلبان و خلبان گلایدر و تکنسین فنی را بفارغ التحصیلان اهدا فرمودند.

این باشگاه از بهار سال جاری به تشویق و ترغیب نوجوانان و جوانان کشور همت گمارده و جوانان دانش آموز را در تهران و شهرستانهائیکه دارای شعبه می‌باشد به پرواز دعوت کرده و در روزهای تعطیل پرواز مجانی برای جوانان انجام می‌دهد و حقیقتا این اقدام ارزنده قابل تقدیس بوده و در اینجا لازم میدانم از تیمسار سرلشکر علی اصغر رفعت که خود خلبانی است شایسته و مدیریت عامل این باشگاه را عهده دار است و سایر مسؤلان امر تشکر نمایم و اینک اجازه می‌خواهم پیرامون نیازمندیهای مردم حوزه انتخابیه‌ام سخنان خود را دنبال نمایم.

۱- باید عرض کنم که در تعقیب سخنان قبل از دستور اول آبان ماه سال جاری مجددا عده زیادی از کارکنان دولت تقاضا نموده‌اند که دولت جناب آقای دکتر جمشید آموزگار نخست وزیر محترم در تقدیم لایحه جدید قانون استخدام کشوری تسریع فرموده و در آن اصل تجربه هم کاملا رعایت گردد و پایه‌های کسر شده استرداد شود.
۲- از جناب آقای دکتر نصر اصفهانی وزیر محترم کشور که مقرر قرمودند برای تکمیل و توسعه و تصفیه کامل آب شهر پلدختر اقدام لازم معمول گردد تشکر می‌کنم و تقاضا دارم بعلت اینکه فاضل آب‌های شهر خرم آباد و روستاهای مسیر رودخانه ایکه آب شهر پلدختر را تأمین می‌کند باین رودخانه می‌ریزند و کاملا آب رودخانه آلوده می‌شود دستور فرمایند در اسرع وقت نسبت بانجام اینکار اقدام نمایند.
۳- در چندی قبل در اثر باران شدید پل‌های سرخه کان و پلاژ از بهش الوار گرمسیری صدمه دیده‌اند تقاضا دارم مقامات ذی صلاح برای تعمیر این پل‌ها و ترمیم جاده هائیکه در اثر همین بارانهای شدید خرابی دیده‌اند اقدام لازم معلوم دارند.
۴- از جناب آقای وزیر محترم بازرگانی تقاضا دارم دستور فرمایند که سهمیه سیمان و شیشه استان لرستان را مرتبا تحویل نمایند چه اکثر کارهای عمرانی و آبادانی بعلت کمبود سیمان و شیشه به کندی پیش می‌رود.
۵- از اینکه جناب آقای دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر محترم بهداری و بهزیستی مقرر فرمودند در شهر پلدختر که در مسیر جاده پر ترافیک و پر خطر – خرمشهر – تهران واقعشده و مردم آن دیار هر هفته ناظر تصمیماتی غم انگیز می‌باشند یک بیمارستان ۱۰ تخت خوابی دایر شود سپاسگزارم تقاضا دارم مقرر فرمایند در این امر تسریع گردد.
۶- از جناب آقای دکتر نصر اصفهانی وزیر محترم کشور تقاضا دارم مقرر فرمایند صندوق مشترک شهرداریها برای کمک به شهرداریهای کم درآمد و کوچک توجه بیشتری داشته باشند. بیش از این تصدیع نمی‌دهد.

جاوید شاهنشاه – پاینده ایران (احسنت – احسنت).

رئیس - خانم جهانبانی تشریف بیاورید.

بانو مقدس منیر جهانبانی – خداوند بزرگ را سپاس میگوئیم که قدرت آفریدگارش چهره تابناک سلطنت پر افتخار دودمان پهلوی را بصفحات زرین تاریخ دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی ایران را بر افروخت. (احسنت)

شاهنشاه را سپاس میگوئیم که منویات مبارکش انقلاب و رستاخیزی را بارمغان آورد که ایران و ایرانی را سرمست غرور ایمان ساخت. (احسنت)

انقلاب شاه ومردم حزب رستاخیز که بمنظور حسن اجرای هدفهای انقلاب تأسیس شد خیلی زودتر از آنچه انتظار می‌رفت اثرات ثمر بخش خود را بر چهره ایران و مردم ایران زمین تابید. (صحیح است)

ا زآنجائیکه هرگونه تحسن و تمجیدی بایستی ریشه مستندی داشته باشد با کوتاه کردن قلمفرسائی توجه همگی را به شیراز امروز که ساخته و پرداخته هدفهای انقلاب شاه و مردم است جلب می‌کنم.

عید سعید باستانی نزدیک است مسافرانی که هر ساله راهی شهر گل و بلبل می‌شوند دیگر زهر ترافیک و نارسائیهای شهری و اجتماعی را زیاد نخواهند چشید. تحول و تنوع چشمگیری که در ظرف مدت کوتاهی انجام شده چشمها را خیره می‌کند و میهمانان نوروزی را به تحسین وا می‌دارد.

چه عواملی باعث اینهمه دگرگونی گردید؟ انقلاب سپید و رستاخیز که مسؤلیتی چون دکتر نصر اصفهانی و مهندس موحدی و هم اکنون نیز دکتر آزمون و ابطحی‌ها را برای شیراز و شیرازی ره آورد داشت.

علاوه بر فعالیتهای عمرانی که در زمان استانداری جناب آقای دکتر نصر اصفهانی و شهرداری آقای مهندس موحدی در فارس و شیراز انجام شده از بدو زمامداری جناب آقای دکتر منوچهر آزمون و شهرداری آقای سید مهدی ابطحی شیراز یک پارچه تحرک و تلاش است. اثرات ثمر بخش انقلاب کاملا محسوس و همه و همه دست بدست هم داده یک تحول بیسابقه بوجود آورده‌اند. (صحیح است)

تعریض خیابانها، فلکه‌ها، میدانها علاوه بر تسهیل نمودن امر ترافیک و ایاب و ذهاب مردم چنان زیبائی خاصی بشیراز داده که نظر هر تازه واردی را بخود جلب می‌کند.

در بازدید اخیر از شهر شیراز دگرگونیهای قابل توجهی که ظرف مدت کمتر از ۶ ماه انجام شده بود بچشم می‌خورد.

اصلاحات اداری در اجرای اصل انقلاب اداری در کادر شهرداری انجام شده بنوبه خود اقدام شایان و قابل توجهی است.

از بحث مسائلی که در حیطه وظیفه مقامات است خارج می‌شوم و مسائل و مشکلات دیگری نیز وجود دارد که تنها با حربه نیروی ایمان – انسانیت و حس مردم یاری بایستی در حل آن مبارزه کرد منجمله وافعه اخیر بارندگی فارس را می‌توان مد نظر قرار داد.

بارندگی اخیر بیش از ۷۰ روستا را در فارس و محلاتی چند را در شهر شیراز در محاصره خشم خانمان برانداز سیل قرارداد مرگ در یک قدمی جان هزاران انسان بکمین نشسته بود.

نور ایمان در دلها درخشید ندای وجدان مقامات کشوری و لشکری استان را بسیج داد، استاندار در روستاهای سیل زده، شهردار در محدوده شهر، مقامات لشکری و ژاندارمری در حوزه استحفاظی خود ستادهای امداد تشکیل دادند.

تسهیلات و تجهیزات بطرف نقاط سیل زده سرازیر شد از زمین و هوا کمک ارسال شد، مدت پنج روز و شش شب خواب و خوراک بر همه مقامات استان فارس و شهر شیراز حرام شد، و مسؤلین بر جای نشستند تا بالاخره جان آفرین فرد محاصره در سیل را نجات و با اعزام سیل زدگان باردوگاهها و ارسال مستمر عوامل و وسائل امدادی آسایش آنان را فراهم و پناه دادند. (صحیح است)

فعالیت فوق العاده شهرداری شیراز که علاوه بر درگیریهای مبارزه با سیل در محدوده شهر که شبانه روز با یکهزار نفر کارگر و پنجاه دستگاه موتور آبکش و امکانات آتش نشانی برای نجات سیل زدگان در تلاش بودند اعزام وسائل و گروههای امداد از طرف شهرداری بخارج از محدوده و روستاهای سیل زده نیز قابل تقدیر است. (صحیح است)

اینهمه تلاش و مبارزه با استفاده از نیروئی مقدور است که قابل ستایشها و تکریمهاست یعنی نیروی ایمان، جا دارد بدولت جناب آقای دکتر آموزگار تبریک گفت که چنین خدمتگزارانی را در اختیار دارد.

اما از ذکر نکته‌ای هم نمی‌توان گذشت که همیشه در هر اجتماعی عناصر و انگلهای مزاحمی هستند که ذاتا یا در جهت حفظ منافع و عقیده خود وجود افراد خدمتگزار را نمی‌توانند تحمل کنند و نمی‌توانند شاهد پیشرفت یک شهر و استان یا کشور باشند و آنها تعداد معدودی هستند که مغرضانه با سمپاشیهای اجتماعی باز دارنده فعالیت افراد خادم بوده‌اند هر چند که هرگز موفق نشده‌اند اما نبایستی اجازه دهیم این عده قلیل آب را برای ماهی گرفتن گل آلود کنند.

اینجا یکی از خدمات قابل تقدیس و برجسته شهردار شیراز اشاره می‌کنم یعنی تعریض نمودن فلکه استانداری که موجب زیبائی خاصی در شهر شیراز شد و اگر از دید واقع بینی بنگریم می‌بینیم این اقدام علاوه بر تسهیل امر ترافیک و خدمات شهری با درخشش چشم گیر پیکره مبارک شاهنشاه آریا مهر که موجب ازدیاد غرور ملی و احساس شاهدوستی مردم می‌گردد جنبه میهنی و ملی نیز در بر داشته است، پس شایسته نیست جابجا نمودن چند درخت پوسیده سرو و کاج را مستمسک قرار داده و روح خدمتگزاری را از یک عنصر فعال و مثمر ثمر سلب کرد.

دیدیم که چه انتقادهائی از طرف افرادفاقد تخصص و غیر مسئول که صلاحیت اظهار نظر ندارند بعمل آمد و چه حملاتی در جرایر در مورد این اقدام که هم اثرات ثمر بخش خدماتی و شهری و هم نتیجه میهنی و ملی داشت صورت گرفت.

بنوبه خود و نمایندگی از طرف کلیه افرادیکه بمن حق دفاع داده‌اند خدمات انسانی جناب آقای دکتر منوچهر آزمون، استاندار فارس و آقای سید مهدی ابطحی شهردار شیراز و همچنین مقامات لشکری و ژاندارمری و شیر و خورشید سرخ در واقعه سیل اخیر فارس را ستایش و تحسین می‌نمایم و بویژه از دولت تقاضا دارم بنحو مقتضی از مقامات فوق الذکر و همچنین انجمنهای ملی شهر و شهرستان شیراز که دگرگونیهای عمرانی چشمگیری در شیراز و حومه بوجود آورده‌اند قدردانی، تا موجب دلگرمی افراد خدمتگزار مملکت گردد. (احسنت – احسنت)

رئیس - آقای افتخار تشریف بیاورید.

محمد صادق افتخار – پنج دقیقه از وقتم را به آقای قائمی می‌دهم. بنام خدا با اجازه مقام ریاست و همکاران گرامی. همانطوریکه میدانید دیروز مصادف با اربعین روز بزرگداشت خاطره شهیدان راه حق بود. قیام حسین علیه السلام بر ضد فساد و بیدادگری و برای اعتلای معنویات و رشد مقام و شرف انسانی بود (صحیح است) این روز برای من انگیزه‌ای شد تا ضمن عرض تسلیت بجامعه اسلام بخصوص شیفتگان راه حق و دوستداران خاندان نبوت در باره ارزش‌های اخلاقی و وظیفه سنگین مسئولین در قبال مسائل معنوی و اجتماعی صحبت نمایم شک نیست که پیشرفت مادی و توسعه اقتصادی و صنعتی برای جامعه ضروری است و جذب تازه ترین تکنولوژی و علوم عصر جدید از اصول رشد و توسعه اقتصادی است النهایه توسعه مادی باید با پیشرفت معنوی همراه باشد و گرنه از رشد مادی بدون توجه به معنویات نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد آنچه مهم و مورد بحث امروز من است فقر معنوی و عدم همآهنگی بین رشد مادی و رشد معنوی و اخلاقی جامعه ماست. سابق مردم ما متکی بر معنویات و ایمان قلبی خود بودند کشاورز بخاطر این گندم می‌کاشت که تأمین ارزاق جامعه را عبادت می‌دانست اگر کاسب را حبیب الله می‌دانستند از این نظر که هدف اصلی او تأمین رفاه و بر آوردن نیاز همنوعان بود اما امروز مادیات تنها معیار و ضابطه سنجش ارزش‌ها قرار گرفته. پیشرفت مادی و گرایش بی بند و بار به مصرف و مادیات باعث شده که ارزش‌های معنوی به محاق فراموشی سپرده شود. ثروت فراوان و ناگهانی قشر تازه بدوران رسیده روابط و مناسبات تولیدی و مصرفی در نتیجه روابط اجتماعی و اخلاقی افراد جامعه را دگرگون ساخته است ضعف و انحطاط اخلاقی در غالب سطوح و بعناوین مختلف تجلی نموده و ایمان و اعتقاد افراد نسبت به وظیفه و قبول مسئولیت و کار به مقیاس قابل ملاحظه‌ای کاهش داده است تا حدی مشکل وسائل ساختمانی فرمودند آنچه کم دارید ایمان است نه سیمان و متأسفانه بسیاری از نارسائی‌های کنونی ناشی از بی اعتنائی نسبت به مبانی معنوی و اخلاقی است اگر بعضی از صاحبان روزانه کیفیت تولیدات خود را تنزل می‌دهند و از کمیت آن می‌کاهند اگر معدودی از تجار و کسبه احتکار می‌کنند و با وجود ترس از جریمه کالای خود را بهر قیمت بیشتر که بتوانند می‌فروشند اگر عده‌ای کارگر بدون توجه به مسئولیت سنگین خود کار نمی‌کنند (عباس میرزائی – چنین چیزی نیست شما دارید معنویات اخلاقی را تعریف می‌کنید با کارگر چه کار دارید) شما تعصب بی جا بخرج ندهید، و بسرمایه و اقتصاد مملکت ضرر می‌زنند اگر تعدادی از کارمندان و صاحب منصبان اداری بی اعتنا به اصل انقلاب اداری وظیفه خود را فراموش می‌کنند بعلت ضعف ایمان و نبودن وجدان و تربیت اخلاقی است و گرنه شخص مؤمن و معتقد خود را در مقابل جامعه مسؤل میداند وظیفه خود را با کمال صداقت و امانت انجام می‌دهد بوطن خیانت نمی‌کند و برای بدست آوردن منافع بیشتر به فساد و نادرستی و بی تفاوتی روی نمی‌آورد. جناب آموزگار در تشریح برنامه دولت فرمودند همراه با گسترش فرهنگ بتدریج اصول اخلاقی و اهمیت نقش خانواده در تربیت انسانها که ملیت و دوام سنت‌های ما بر آن استوار است توجه خواهد شد مسؤلین وزارت آموزش و پرورش در این مورد وظیفه سنگینی دارند باید با استفاده از تجربیات علمای علم الاجتماع روانشناسان و کارشناسان علوم دینی خود برنامه‌ای برای تربیت دینی و تقویت معنوی نسل جوان ترتیب دهند و نسبت به گسترش آموزش‌های اخلاقی و معنوی بطریق صحیح و مؤثر از سطح کودکستان تا دانشگاه‌ها اقدام نمایند. جناب آقای عباسمیرازائی من تعصبی نسبت به طبقات خاص دارم و نمی‌گویم که کارگر ایرانی کار نمی‌کند ول یالان یک روح بی تفاوتی در کلیه طبقات ما بوجود آمده است که عده‌ای خاص از کارگران جزء آنها هستند. اینک قسمتی از نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود عنوان و توجه دولت خدمتگزار جناب آموزگار را به این منطقه دور افتاده جلی می‌نمایم زیرا در حالی که در بسیاری از شهرستانها با برخورداری از تحولات عصر انقلاب گام‌های سریعی در جهت پیشرفت برداشته‌اند شهرستان لار گرفتار مشکلات زیادی است که بدون کمک دولت قادر بحل آن نیست البته در چند سال اخیر برای پیشرفت این شهر اقداماتی شده و مردم قدرشناس لارستان سپاسگزارند ولی اقدامات انجام شده برای رفع تنگناها کافی نیست مهمترین مشکل مردم لارستان نداشتن آب و برق، بهداشت و راه است در مورد راه با اظهار تشکر از وزارت محترم راه و ترابری خوشبختانه نقشه برداری راه جهرم، لار پایان یافته امید است هماطوریکه جناب وزیر وعده فرمودند ساختمان این راه سال ۳۷ شروع گردد و با ایجاد راه لار بندر عباس شهرستان‌های لار و جهرم از بن بست فعلی خارج گردد اما برای تأمین آب لار و اوز باید اقدامات سریعی انجام شود چون آب این دو منطقه غیر قابل شرب است و مردم از آب انبارهای غیر بهداشتی به کیفیتی نامطلوب استفاده می‌نمایند. شهرداری لار با کادر ناقص و درآمد کم خود قادر بتأمین خدمات شهری نیست بیشت خیابان‌ها و کوچه خاکی و شهر فاقد پارک و فضای سبز است از وزیر محترم کشور تقاضای کمک بشهرداری لار دارم. لار تا سال ۱۳۳۰ دارای دادگاه شهرستان بوده و از آن تاریخ به دادگاه بخش تبدیل شده. با توجه به وسعت منطقه و پراکندگی دادگاه بخش ادر برفع نیازهای قضائی نیست ۱۵ سال است تحقیقات محلی انجام شده و بسیاری اختلافات راضی که متأسفانه بعضی از آنها منجر به قتل شده در اثر عدم رسیدگی است همین روز قبل یکی از اهالی لامرد شکایت می‌کرد که زمین هائی که دارای سند مالکیت است عدوانا تصرف شده ده سال است مردم تقاضا دارند دادگاه بخش بشهرستان تبدیل شود از وزیر محترم دادگستری تقاضا دارم باین تقاضای مردم توجه مبذول فرمایند. (احسنت – احسنت)

رئیس - آقای قائمی بفرمائید.

قائمی – با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران ارجمند ضمن تشکر از همکار عزیز جناب افتخار که وقت خودشان را به بنده مرحمت کردند همانطور که اینجا باختصار و به اشارت گوشزد شد متأسفانه در نیمه دوم دیماه استان فارس با یک ویرانی چشمگیری در مناطق حساس روبرو شد باان چند شبانه روزه رودخانه‌ها را به طغیان کشید و خانه روستائیان را در بخش‌های وسیع در هم کوبید پلهایی که همین سالهای اخیر بعضا بوجود آمده بود فرو ریخت و گروه بسیاری از روستائیان هستی خود را از دست دادند دستاورد و رنج یکساله شان را سیل از دستشان ربود ویرانی در مناطق مثل حوزه خود شهرستان شیراز سیل شدیدتر بود اما در حوزه انتخابیه خود بنده شهرستانهای آباده و اقلید نیز سیل بشدت خرابی و ویرانی به بار آورد در بخش وسیع بوانات که بیش از ۸۰ هزار نفر جمعیت دارد با عرض و طولی بیش از ۵۰ کیلومتر اکثر روستاها با خرابی و ویرانی مواجه شدند اقدامات امدادی سریع و بموقع صورت گرفت مسئولین با هم همآهنگی و همکاری داشتند بخصوص قوای مسلح انتظامی ما با اجازه شاهنشاه فرمانده عالی خودشان مدد کردند که جای سپاس و تشکر دارد اما این اعمال امدادی بود یعنی در مراحل اول و برای نجات جان انسانها اما جبران این خسارات، بازسازی این ویرانیها نیاز به یک تصمیمات و بیک برنامه ریزی دارد که باید با سرعت هر ه بیشتر توأم باشد برای اینکه روستاهایی که سدهای محل شان درهم شکسته اگر این سدها ترمیم نگردد و تا بیستم فروردین تجدی بنا نشود یا تعمیر نگردد آنها نه تنها زراعتی در سال آینده و محصولی از باغهایشان نخواهند داشت بلکه آب آشامیدنی هم نخواهند داشت (صحیح است) بنده با همکاری فرمانداری این دو شهرستان اقلید و آباده و سایر مسئولین، جمعیت شیر و خورشید سرخ و مدیر عامل شیر و خورشید منطقه از این نقاط بازدید کردم یک گزارش در چندین صفحه تنظیم کرده بودم که باستاندار فارس تقدیم کردم و ایشان هم جواب فرمودند به تمام مسائل با دقت توجه خواهد شد پیشنهاداتی که کرده بودم با استاندار فارس مطرح کردم که برای بازسازی باید بیکی از این شقوق رفتار شود و گرنه اطمینان داشته باشید اگر موقع بخصوصی در مورد بازسازی سدهای زراعتی در روستاها اقدام لازم نشود آثار تالی فاسد کسر و عدم تولید زراعتی در سطح ملی مؤثر است من آن نامه‌ای را که بجناب استاندار نوشته بودم و پیشنهاداتی که کرده بودم عینا بشنا جناب رامبد می‌دهم که بجناب نخست وزیر بدهید و بعرض ایشان برسد که بتمام پیشنهادات توجه و عنایت بشود که انشاء الله خواهد شد با اعتقادی که به شخص جناب آموزگار دارم امیدوارم که تا آنجا که امکان پذیر هست جران خسارت بشود و پیشگیری از ضرر و زیان بیشتر بشود. من برای اینکه وقت همکاران دیگر را نگیرم عین آن پیشنهادات را با یادداشتی که نوشته‌ام به جناب آقای رامبد می‌دهم که به جناب آقای نخست وزیر دکتر آموزگار بدهند فقط یک موردش را معتقدم که باید تجدید نظر بشود و آن راجع به نحوه توزیع اعتبارات خاص ناحیه‌ای در این دو شهرستان است که امیدوارم با مدد و یاری صندوق امداد روستائی و کمک بیشتر بانک تعاون روستائی که خوشبختانه یک رئیس و یک متصدی صدیق و شایسته‌ای دارد بصورت مطلوبی انجام خواهد شد بی نهایت سپاسگزارم اگر روستاها با کمک بانک و با یاری صندوق امداد یک مقدار از خرابیهایش جبران بشود اما یک نظر دارم که از پشت این تریبون مستقیما به پیشگاه شاهانه تقدیم می‌کنم همانطور که در مسائلی مثل کارهای امدادی با اجازه شاهنشاه، ارتش به راستی با صمیمیت و صداقت و پشت کار همکاری و یاری و مدد می‌کند و جان بسیاری از روستائیان را نجات می‌دهد می‌خواهم از پیشگاه ایشان تقاضا کنم برای دو سه مورد برای تجدید بنا یا احداث پلها یا تعمیر سدهای زراعی در روستاهائی که با، سیل بنیان بر باد ده، روبرو شده اندو حساسیت شدید دارد و بخصوص در سدهای زراعی اجازه بفرمائید چنانچه امکان پذیر باشد واحد مهندسی ارتش این روستاها را یاری کند که غیر این صورت با اجرای یک برنامه معمولی و با تأمین اعتبار و با پروژه و مناقصه و مقاطعه و از این قبیل مسائل در یک سطح وسیع بنده، می‌توانم با قاطعیت عرض کنم که در سال ۲۵۳۷ حاصل زراعتی در فارس نخواهیم داشت از این جهت می‌خواهم تقاضا کنم در صورت امکان امر بفرمائید اجازه بدهند که دنباله مددها و واحد مهندسی ارتش از روستاهای سیل زده فارس را بگیرند که هم از کسر نابودی باصطلاح تولیدات زراعتی پیش گیری شود و فعالیت‌های زراعتی پیش بینی شده روستاهائی که در زیر شلاق سیل‌ها ضربه خورده‌اند دلشان را خوشحال کنند و دست نوازش و یاری برادران سرباز، آنها را دلخوش کند بیش از این مطلبی را در این باب عرض نمی‌کنم فقط نکته‌ای را می‌خواهم بگویم که استدعا می‌کنم بررسی بشود ببینم در ده، پانزده سال گذشته وزارت کشاورزی با عرض و طول، با کاخهای مفصل در کنار بلوار الیزایت در مورد عمران روستاها در مملکت چه اقدامی کردند، اکثر روستاهای این مملکت همان چهره را دارند که قبل از انقلاب داشته‌اند این سزاوار نیست شما که در برنامه دولت جناب آموزگار مسأله مسکن و بازسازی و تأمین زندگی را مطرح کردید بخصوص از نظر مسکن من معتقدم این برنامه را به روستاها هم ببرید شاید روستاها هم اولویت داشته باشند این چه خانه هائی است که با یک باران چند روزه تمامش بر سر ساکنان آن فرو می‌ریزد، نه زمین به لرزه افتاد و نه سیل مهیبی سرازیر شده است، فقط سه چهار روز باران آمده و اکثر روستائیانی که با هستی آنها به زمین فرو رفتند در خانه‌های گلی زندگی می‌کردند که دامشان در زیر آن است و خودشان در بالای این خانه، اینها روی سرشان فرو ریخته، این بازسازی و نوسازی و تأمین مسکن باید و سزاوار است به روستاها هم برود که همه به شهرها نیایند و انگل شهرها نشوند و لا اقل کاشانه‌ای داشته باشند که بتوانند کارشان را بکنند و همچنین تشویق شوند کسانی را که رفته‌اند برگردانند و نان مردم را تأمین کنند بیش از این مزاحم نمی‌شوم از این که کمی با هیجان صحبت کردم عذر می‌خواهم متشکرم (احسنت – احسنت).

رئیس - آقای سعادت قدس نیا بفرمائید.

سعادت قدس نیا – بنام خدا و بنام نامی شاهنشاه آریا مهر.

جناب آقای رئیس، خانمها، آقایان، همکاران ارجمند و گرامی، برای اینجانب جای کمال افتخار است که سخن خود و سومین نطق خویش را در ساحت مقدس مجلس شورایملی با الهام از فرمایشات و مطالب فوق العاده ارزنده و آموزنده شاهنشاه آریا مهر در کتاب بسیار مهم «بسوی تمدن بزرگ» آغاز کنم (احسنت).

ابتدا اربعین حسینی را بهمه نمایندگان مجلس و ملت ایران تسلیت می‌گویم و آرزو دارم همه ما این توفیق را داشته باشیم که تعالیم عالیه ائمه اطهار و شهیدان راه حق و حقیقت را در پیشرفت و بهبود امور مملکت و اصلاح خودمان سرمش خویش قرار دهیم (احسنت).

ولی از طرف دیگر شانزدهمین سالگرد انقلاب مقدس شاه و ملت هم زمان با آن انتشار کتاب بسوی تمدن بزرگ نوشته رهبر اندیشمند و عالیقدرمان را که مقارن با صدمین زاد روز اعلیحضرت رضا شاه کبیر است بعموم همکاران عزیز و مردم شریف ایران تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.

شاهنشاه عزیز و بزرگ ما در آستانه یکصدمین زاد روز رضا شاه کبیر این کتاب پر اهمیت را به روان پاک سردار بزرگ تاریخ ایران و بنیانگذار ایران نو اهدا فرموده‌اند.

روانش شاد که واقعا چه خدمات بزرگ و ارزنده‌ای باین ملت و مملکت نمود.

قطعا اکثر و شاید همه دوستان کتاب بسوی تمدن بزرگ را با دقت مطالعه کرده‌اند ولی اجازه فرمائید شاه بیت‌ها را در اینجا بازگو کنم گو اینکه تمام کتاب شاه بیت و شاهکار است (صحیح است). فقط دلم می‌خواهد همکاران عزیزم سراپا گوش بوده و با گوش جان بشنوند.

شاهنشاه در مقدمه کتاب می‌فرمایند: شانزده سال پیش نخستین کتاب من بنام مأموریت برای وطنم و یازده سال پیش کتاب دوم من بنام انقلاب سفید انتشار یافت.

کتاب اول بیشتر مربوط به گذشته و کتاب دوم من مربوط به حال بود. امروز لازم میدانم سومین کتاب خود را که بیشتر مربوط به آینده می‌شود در دسترسی ملت ایران بگذارم. آنچه مرا بدین کار و امیدارد توجه بدین واقعیت است که هر فرد ایرانی بری ایفای رسالتی که در برابر کشور خود و فرزندان خود و در عین حال در برابر جامعه بشری بعهده دارد، می‌باید آشنائی همه جانبه‌ای با اصول و ضوابطی که جامعه امروز و فردای ایران و جهان بر پایه آنها پی ریزی شده است داشته باشد.

وقتی یک اجتماع مرکب از مردمی کاملا آگاه به حقوق و در عین حال بوظائف و مسئولیتهای خویش باشد، انجام هر کار بزرگی در چنین اجتماع طبعا مستلزم شرکت آزادانه و آگاهانه همه این مردم خواهد بود، سپس می‌فرمایند: کتاب حاضر هنگامی انتشار می‌یابد که پانزده سال از آغاز بزرگترین تحول اجتماعی و تاریخ ایران گذشته و بر اثر این تحول که انقلاب شاه و ملت نام گرفته است شرائط سیاسی اجتماعی، قتصادی و فرهنگی جامعه ما بکلی دگرگون شده است.

در جای دیگری از مقدمه کتاب شاهنشاه می‌نویسند:

کشور ما در این مدت بصورت یکی از قدرتهای مؤثر صحنه سیاست بین المللی درآمده است که دیگر هیچکس نمی‌تواند نقش آنرا نادیده بگیرد و اضافه می‌فرمایند: از نظر داخلی ما اکنون دست در کار یکی از بزرگترین آزمایشهای اجتماعی و اقتصادی دنیای امروز هستیم، آزمایشی که می‌باید جامعه ما را مدتی کوتاه بصورت یکی از پیشرفته ترین و مرفه ترین جوامع جهان درآورد.

در چنین شرائطی آیا عظمت هدف و دشواری تلاش، می‌باید یا می‌تواند ما را از ادامه این راه باز دارد؟ بنابراین ما یان راه دشوار ولی پر افتخار را تا به آخر خواهیم پیمود و به هیچ عاملی اجازه جلوگیری از پیشرفت این تلاش زندگی ساز را نخواهیم داد ولی هوشیار باشیم که انجام این تعهد واقعا چه مفهومی دارد و پیروزی در این راه برای ما با چه وظائف و مسئولیتهائی همراه است و چه آمادگیها و کوششهائی را ایجاب می‌کند؟ در اینجا شاهنشاه بیک نکته مهم دیگر اشاره می‌فرمایند و آن اینکه آسان گرفتن کاری که آسان نیست محکوم کردن آن بشکست است و اگر واقعا در دست یابی بیک هدف بزرگ مصمم باشیم می‌باید در درجه اول آمادگی روحی لازم را در حدی متناسب با عظمت هدف و نیرومندی تصمیم خود داشته باشیم.

شاهنشاه در ادامه مقدمه کتاب اینطور می‌فرمایند:

دوران واقعی تلاش کشور ما در راه سازندگی و پیشرفت بطور کلی از ۲۸ ۱مرداد ۲۵۱۲ و بطور قاطع از ششم بهمن ۱۲۵۱ آغاز شد.

از توجه به مجموع این واقعیات چه نتیجه گیری می‌توان کرد؟ نخست اینکه آگاهی بر سنگینی و دشواری کار می‌باید بهمان نسبت بر قدرت تصمیم و اراده ما، در همت و جسارت ما، بر سر سختی و پا فشاری ما بیفزاید.

دوم اینکه پیروزی در این مسابقه سرنوشت، نیازمند بسیج همه نیروهای مادی و معنوی، همه ارزشها همه استعدادها و همه امکانات ملی است.

شرائط بسیار مساعد سیاسی و اقتصادی و اجتماعی که پشتوانه پیروزی این تلاش سرنوشت ساز است در پرتو تحولات پانزده سال گذشته و بازتاب آنها در سیاست و اقتصاد کشور برای ملت ما کاملا آماده شده است شاهنشاه در صفحه ۱۵ و در جای دیگر ا زمقدمه کتاب می‌فرمایند:

آنچه را گفتم چنین خلاصه می‌کنم که اکنون کشور ما در راه پیشرفت همه جانبه خود از آرمان نیرومند، هدف روشن، فرماندهی مصمم، شایستگی فکری، زیر بنای استوار اجتماعی آینده نگری و گام برداری در پیشا پیش حوادث بهره مند است و می‌تواند به برخورداری از عنایات و تأییدات الهی نیز امیدوار باشد.

شاهنشاه در پایان مقدمه سومین کتاب خود بسوی تمدن بزرگ می‌فرمایند:

من تألیف این کتاب را مثل کتابهای پیش خودم یک وظیفه ملی تلقی می‌کنم وحتی با توجه به اینکه این کاری است که در خدمت خلق صورت می‌گیرد آنرا به فتوای سعدی نوعی عبادت میشمارم زیرا وضع خاص شاهنشاهی ایران ایجاب می‌کند که به گفته معروف کریستن سن: «یک شاه واقعی در این کشور نه تنها رئیس کشور بلکه در عین حال یک مرشد و یک معلم برای ملت خویش باشد»

من ایفای این رسالت ارشاد و تعلیم را به اقتضای آشنائی که در وسیعترین سطح با مسائل ملی و بین المللی کشورم دارم و به علت آنکه خود طراح و بنیانگزار آن انقلاب اجتماعی که همه تحولات ایران امروز بازتاب آنست، با کمال میل می‌پذیرم، زیرا در جامعه کنونی ایران مقام معلم مقامی است که حقا مایه افتخار است. در آخرین فصل این کتاب سودمند که عنوان «پیام من به ملت ایران» نامدارد شاهنشاه چنین می‌فرمایند و اینگونه صمیمانه با ملت خود سخن می‌گویند.

آگاهی کامل بر مطالب این کتاب را برای هر فرد ایرانی ضروری میدانم تا بدین ترتیب راه پیشرفت بسوی تمدن بزرگ با ژرف بینی و با همکاری گسترده ملی پیموده شود.

من این راه پر افتخار و شکوه آفرین سرنوشت را در برابر ملت خویش گذاشته‌ام زیرا آنها تنها را تأمین سرافرازی و نیک بختی این ملت میدانم و چون بدین حقیقت ایمان راسخ دارم به عنوان شاهنشاه این سرزمین و رهبر سرنوشت ملت ایران و به عنوان پدر و مربی و دوست و خیرخواه یکایک افراد این ملت، ابلاغ آنرا وظیفه خویش در ایفای رسالتی میشمارم که از این بابت بعهده دارم.

شاهنشاه سپس می‌نویسند: (خوب توجه فرمائید).

برای من چه انگیزه‌ای در این راه بجز عشق به ایران و آرزوی شکوه و سرافرازی آن و تأمین خوشبختی و رفاه هر چه بیشتر ملت ایران می‌تواند وجود داشته باشد.

سی و هفت سال است که با همه توانائی خود در این راه کوشیده‌ام و مسلماً تا روزی که مشیت خداوند ادامه این رسالت را به من محول فرموده باشد در همین راه خواهم کوشید.

من هدف نهائی این راه را رسیدن کشور و ملتم به دوران پر شکوه تمدن بزرگ و سپس زیستن در آن دوران و کوشش در سرشاری و غنای باز هم بیشتر آن تعیین کرده‌ام.

شاهنشاه می‌فرمایند:

یک فرمانده هر قدر هم مصمم و مبارزه باشد به تنهائی نمی‌تواند کاری بکند و مسؤلیت او فقط رهبری صحیح و قاطعانه نیروئی است که در پشت سر وی قرار دارد.

برای پیشرفت در مسیر تمدن بزرگ فردا می‌باید من و ملتم به اتفاق یکدیگر و با آن همبستگی و یکپارچگی که لازمه هر پیروزی است در این راه به پیش برویم.

شاهنشاه عزیز ما در پایان کتاب اینطور می‌فرمایند:

باید کوشش ما در تمام موارد کوششی صحیح و حساب شده و بی نقص باشد زیرا فرصتی برای اشتباه کردن و تصحیح اشتباه نداریم.

شعار اصلی و تعیین کننده‌ای که من برای این پیروزی در برابر شما می‌گذارم، کار، کار بیشتر و کار باز هم بیشتر است در این راه پر شکوه سرنوشت، من تا آخرین روز ایفای رسالت خود پیشاپیش شما خواهیم بود و بیگمان خداوند بزرگ همه ما را راهنمائی و پشتیبانی خواهد فرمود. این بود چکیده‌ای از کتاب شاهنشاه بزرگ ما. (احسنت)

در اینجا با افتخار و سرافرازی بعنوان یکی از افراد این ملت و در این سات مقدس همصدا با همه نمایندگان مردم و هموطنان عزیز عرض می‌کنم بزرگ شهریارا بشکرانه اینهمه موهبت و فرماندهی عالی و راه گشائیهای بسیار ارزشمندیکه برای نسل کنونی و آینده فرموده‌اید ما هم قول شرف می‌دهیم (زیرا در همین مکان مقدس بقرآن مجید سوگند خورده‌ایم) خدمتگذارانی صدیق و صمیمی برای شاهنشاه و ملت باشیم و همه از سویدای دل دعا می‌کنیم سایه بلند پایه رهبر عزیزمان شهبانوی مهربانمان و ولیعهد نور چشممان را سالیان دراز بر سرمان مستدام و پایدار بدارد. دوستان و همکاران عزیز همانطور که نخست وزیر صدیق و صریح و فعالمان گفته نه تنها جا دارد این کتاب در کانونهای حزبی مطالعه شود بلکه اینجانب پیشنهاد گردد و بآسانی در دسترس تمام خانواده‌های ایرانی و یرانیان خارج از کشور قرار بگیرد. توجه مطبوعات و مطبوعاتیهای خوب کشورمان و بطور کلی رسانه‌های همگانی را مخصوصا باین موضوع مهم جلب می‌کنم در ساحت مقدس مجلس عرض می‌کنم ما ایرانیها فقط کافی نیست با شرکت در جلسات، جشنها و تظاهرات ملی علاقه خودمان را بشاهنشاه و مملکت به ثبوت برسانیم بلکه باید هر ایرانی شاهدوست و وطن پرست با فداکاری و از خود گذشتگی و با کار و کوشش بیشتر صادقانه تردین خود را باین آب و خاک ادا نماید. وقتی با دوستان عزیزم دکتر واحدی و حجتی برای انتخابات شوراهای حزبی در رضائیه بودیم در اجتماع بزرگی یک مهندس گفت اگر همه ما عقاید شاه را داشته باشیم کارها به بهترین وجه انجام می‌شود.

۲- همکاران ارجمند دو ماه و چند روز از مرگ جانگداز شادروان دکتر منوچهر اقبال فرزند برومند خراسان می‌گذرد و هر روز بیش از پیش جای خالی او که در بسیاری جاها خالی است احساس می‌گردد و باوجودیکه دوستان و هکاران عزیزم بویژه جنابان دکتر الموتی و پروفسور یغمائی در تجلیل از این عنصر شریف و پاکدامن حق مطلب را ادا کرده و بقول معروف سنگ تمام گذاشته‌اند ولی اجازه فرمائید امروز من هم بعنوان یک خراسانی مجددا در ساحت مقدس مجلس شورایملی یادی از وی کرده باشم و بگویم روانش شاد باد که پاک آمد و پاک زیست و پاک رفت.

۳- موضوع جاسوسی دو عنصر خائن و کثیف بنفع بیگانگان عجیب تنفر و انزجار همگان را بر انگیخت.

شما را بخدا خوب فکر کنید یک ایرادی می‌شود رئیس علی دلواری آن رادمرد وطنپرست، دلیر دلیران تنگستان و یاران وفادارش که من در اینجا بهمکار ارجمندم جناب دکتر طبیب و سایر نمایندگان محترم استان بوشهر و همشهریان غیور و حقشناسش در آن سرزمین تبریک می‌گویم که واقعا حقشناسی را بر سر حد کمال رسانیده و بر آن شده‌اند مجسمه این دلاور نامدار را در بهترین نقطه بوشهر نصب کنند و یک ایرانی می‌شود عناصر کثیفی این چنین! من در ساحت مجلس شورای ملی بعنوان یک ارانی از عموم نمایندگان ملت و همه مردم این سرزمین تقاضا می‌کنم که سعی کنیم و کوشش نمائیم تا پیکره رئیس علی دلواری و رئیس علی‌ها را بطور کلی در تمام روستاها و بخشها و شهرها نصب کنیم و حتی الامکان به مؤسسه و بنیادی که تشکیل شده بهر طریق مقدور و میسور است کمک و مساعدت نمائیم زیرا اینگونه دلاوران وطنپرست با خون خودشان نهال استقلال این مملکت را آبیاری کرده‌اند. از دکتر طبیب نماینده بوشهر شنیدم که یکی از دانش آموزان جوان به پیشگاه شاهنشاه تلگرافی مخابره نموده و استدعا کرده است که مجسمه امثال رئیس علی در هر شهر و روستای مملکت نصب شود تا همه نوجوانان فرا بگیرند که چگونه بایستی تا آخرین نفس این سرزمین خدائی را پاس بدارند باعتقاد من که قطعا همه شما نمایندگان ارجمند مجلس رستاخیز است و بقول همکار ارزنداه‌ام دکتر صدیق اسفندیاری ترجیح می‌دهیم یکدوره نماینده باشیم آنهم خوبش. (احسنت)

باید با کسانیکه دزدی می‌کنند، خیانت می‌کنند، سرمایه‌های مملکت را بعناوین مختلف بهدر می‌دهند و یا بخارج از مملکت می‌برند نیز مانند این جاسویان بشدت رفتار کرد و اصولا باید برای مبارزه با فساد و نادرستی عده‌ای را که خیانتشان مسلم شده و یا بعد خواهد شد برای رفاه و سعادت جامعه ایران قربانی نمود. باید بهر ترتیب امکان دارد دولت کوشش کند سرمایه‌های این مملکت را که عده‌ای از خدا بی خبر بخارج برده‌اند بکشور برگرداند و بمصرف عمران و آبادی برساند. جناب رامبد جنابعالی که بقول دوست و همکار عزیزم دکتر فروزین پل حس نیت بین مجلس و دولت هستید و این بهترین عنوان برای شما می‌باشد و بیشتر مجلسی هستید تا دولتی که مجلس و دولت و حزب و همه افراد این ملت مسلما یکی هستند و یکی هستیم و همه یک هدف عالی و بزرگ داریم. شما میداندی و همه ما میدانیم که شاهنشاهمان انقلاب اداری را یکی از اصول ۱۹ گانه انقلاب شاه و ملت قرار داده‌اند و جهاد ملی مبارزه با فساد را اعلام فرموده‌اند.

ما امیدواریم و آرزو داریم دولت خدمتگزار آموزگار با برخورداری از وجود همکارانی لایق در این دولت که حقا همه از چهره‌های خوشنام و فعال و تحصیلکرده و علاقمند هستند و با نظارت مستمر دقیق کمیسیون بسیار مفید شاهنشاهی با همکاری همه مردم در هر شغل و مقام وظیفه داشته در این مملکت و از همه مهمتر با عنایت به حمایت و پشتیبانی شخص شاهنشاه آریا مهر که این دولت را دولت اتحاد ملی لقب داده‌اند موفق شود چنانکه باید و شاید با فساد و نادرستی در تمام امور و سئوون این مملکت مبارزه بی امان بنماید. در اینجا لازم میدانم یادآوری کنم آموزش صحیح مسئولان و کارمندان دولت در سطوح مختلف تشکیل دهد و هر فرد را در شغل و مقامی که دارد بوظائف و مسئولیتهای خویش آشنا سازد. باید برای جوانان این مملکت تفریحات سالم بوجود آورد و بشدت ا زاعتیار بمواد مخدر و سیگار جلوگیری نمود.

باید سعی شود صمیمانه ترین روابط بین دانشجو و استاد و دانش آموز آموزگار و دبیر بوجود بیاید. من در اینجا لازم میدانم ابتکار و اقدام بسیار مفید و ارزنده و بموقع مجله گرامی جوانان و وزارت بهداری و بهزیستی را در تأسیس شهرک جوانان بستایم و توفیق سر دبیر و کارکنان این مجله سودمند و دیگر مطبوعات مفید کشورمان را از خداوند خواهانم.

بهر تقدیر من در این ساحت مقدس هشدار می‌دهم جوانان را بحال خود نگذارید که برای حال و آینده این کشور کهنسال خطرناکست. (صحیح است)

موضوع مهمی که بعلت شغلم در مدت پانزدهم سال در کارخانجات قند ایجاب می‌کند نظر دولت را بآن جلب کنم (همانطور که در جلسه نمایندگان خراسان با جناب نخست وزیر در آذر ماه گذشته گفتم) توجه بیش از پیش به چغندر کاران و رسیدگی دقیق به مسأله‌ای بسیار مهم بنام مسأله صنعت قند کشور است.

بطوریکه همکاران گرامی استحضار دارند بعلت سر خوردگی عده‌ای از چغندر کاران تعدادی از کشاورزان چغندر کار در خراسان و شاید نقاط دیگر بجای چغندر سیب زمینی کاشتند و تعدادی هم درب چاههای خود را بستند و بدین جهت ما امسال بیست درصد کمبود چغندر داریم نسبت بسال گذشته یعنی بجای ۵ میلیون تن امسال ۴ میلیون تن چغندر داریم و این یک میلیون تن کمبود چغندر رقمی در حدود ۱۴۰ هزار تن کمبود فند و شکر بدنبال دارد.

۳۳۰ هزار تن تفاله تر پرس شده که بهترین علوفه برای دام (گاو شیرده) است و ۶۰ هزار تن تفاله خشک که بهترین علوفه برای گوسفند مملکت است. بعلاوه از برک چغندر نیز برای تغذیه دام و کود سبز بخوبی می‌توان استفاده کرد بخصوص با کمبود علوفه اینکه داریم پس ملاحظه میفرمائید که چغندر تنها قند و شکر نیست و از وجود کارخانه فند در هر نقطه مملکت چه استفاده‌های بیشماری می‌توان برد باید توضیحا عرض کنم چغندر قند یکی از مشکلترین زراعت‌ها است و چغندر کار باید از ابتدای کار با بهترین مقدمات قبلی برای شیار و کودپاشی بموقع در تمام مراحل کاشت و برداشت مرتبا و دقیقا مراقبت نماید تا تمام عملیات زراعی در هر مرحله در کمال خوبی انجام شود و بطور کلی نه تنها در چغدر کاری بلکه در سایر امو رکشاورزی آنچه برای چغندر کاران و دیگر کشاورزی ما اهمیت دارد کم بودن و کم بودن هزینه‌های کشاورزی است نه تنها مسأله قیمت و محصولات کشاورزی یک مسأله مهم دیگر در صنعت قند صرفنظر از تهیه مواد اولیه که چغندر و نیشکر باشد تسهیلاتی است که باید در امر تحویل چغندر بخصوص با ایجاد سیلوهای بزرگ در کارخانجات قند و کاهش نرخ کرایه حمل چغندر از مزرعه بکارخانه و نیز مرمت راههای مربوطه فراهم نمود.

بعلاوه باید با استفاده از وجود مهندسان مجرب و کار آزموده که اکثر سالهاست کار اصلی را رها نموده و بسایر رشته‌ها غیر از قند روی آورده‌اند مجددا در صنعت قند با دادن امتیازات زیادی بآنان استفاده شود از آنجمله مهندس سجادی‌ها، مهندس کاظمی‌ها، مهندس ایثاریها و غیره و غیره و باید سعی دولت و هیئت عالی نظارت بر صنایع قند و سندیکاری کارخانجات قند بر این باشد که حتی المقدور از ضایعات چغندر در خارج از فابریک و داخل فابریک تا حدیکه ممکن است کاسته شود (متوسط این ضایعات در ممالک مترقی ۲% است) تا بدینوسیله راندمان استحصالی قند بالا برود. جان کلام اینکه وزارت کشاورزی باید تمام هم و غم خود را بتشویق چغندر کاران و کشاورزان واقعی و بالا بردن راندمان در واحد سطح معطوف نماید و برای آنان تسهیلات فراوانی از هر نظر فراهم آورد. فقط همینقدر عرض می‌کنم همین امسال و حتی سالهای قبل اگر تفاله تر و خشک کارخانجات قند بداد دامداران نمی‌رسید دامهای خراسان از بین می‌رفتند و بهترین وسیله ایکه دولت می‌تواند از مهاجرت روستائیان بشرها جلوگیری نماید همانا ایجاد و تقویت کارخانجات قند و نقاط مساعد و تشویق چغندر کاران و فراهم آوردن تسهیلات خیلی بیشتر برای آنان است. مثلا برای تشویق چغندر کاران دولت می‌تواند بهر چغندر کار را پانزده کیلو تفاله و نیز ۳ تا ۵ کیلو قند با شکر بقیمت دولتی بفرووشد و این خود یکی از طریق جلب و تزغیب کشاورزان چغندر کار است خلاصه باز هم عرض می‌کنم این یک مسأله بسیار مهم و حیاتی در مملکت ما در حال حاضر می‌باشد. در پایان با تقدیم دو سؤال از وزارتخانه‌های نیرو، راه و ترابری در مورد احتیاجات فردوس و طبس نیازمندیهای حوزه انتخابیه‌ام که مردمان آرام و زحمتکش و واقعا شاهدوست و میهن پرستی دارد را که در اولویت قرار دارند باستحضار مجلس شورایملی میرسانم و با اینکه جناب رامبد از طرف جناب نخست وزیر تمام این نیازمندیها را به وزارتخانه‌ها و سازمانهای مربوطه منعکس فرموده‌اند که نهایت درجه تشکر و سپاسگزاری دارم باز هم تقاضای بذل توجه از دولت جناب آموزگار دارم.

فردوس:

۱- لوله کشی انهار بلده بطول ۲۵ کیلومتر (با توجه بفرمان شاهنشاه که فرموده‌اند باید هر چه زودتر از تلفات آب در انهار جلوگیری شود) و از مقدار هشتصد لیتر آب در ثانیه فقط مقدار ۲۵۰ لیتر استفاده می‌شود و بقیه آب یا در زمین نفوذ می‌کند و یا در تابستان تبخیر می‌گردد.
۲- تأمین آب آشامیدنی شیرین برای مردم.
۳- تسریع در عملیات تکمیل مهمانسرای جهانگردی
۴- توسعه و اسفالت باند فرودگاه با توجه باینکه فردوس پس از زلزله وحشتناک سال ۲۵۲۷ بامر شاهنشاه و شهبانو بشهیر بسیار زیبا و مدرنی تبدیل گردیده.
۵- تأسیس خانه جوانان.
۶- تأسیس بیمارستان در بخشهای بزرگ بشرویه و سرایان که قبلا جمعیت شیر و خورشید سرخ لزوم احداث آنرا تصویب کرده و سازمان برنامه باید اعتبار لازم را تخصیص دهد.
۷- احداث راه اساسی فردوس به بیرجند از طریق سرایان.
۸- افتتاح هر چه زودتر تکرار کننده تلویزیونسرایان.
۹- تحویل برق بشرویه به برق منطقه که موتور دیزلهای آن مدتی است نصب گردیده.
۱۰- احداث هر چه زودتر راه اساسی طبس به یزد.

طبس:

۱- لوله کشی نهرین طبس.
۲- تأمین آب آشامیدنی شیرین برای مردم.
۳- توسعه و اسفالت باند فرودگاه.

۴- توسعه مهمانسرای جهانگردی با توجه باینکه طبس یک شهر کاملا توریستی است و علیا حضرت شهبانوی گرامی در سفر میمنت اثرشان به طبس فرمودند طبس یکی از زیباترین شهرهای دنیاست.

۵- تسریع در تکمیل و اتمام راه اساسی فردوس بطبس که از طریق بشرویه می‌گذرد و این راه واقعا برای آن منطقه و مردمش جنبه حیاتی دارد راه فعلی فردوس به طبس خصوصا قسمت فردوس دیهرک همیشه خرابست و مسافران جرأت نمی‌کنند از این راه عبور نمایند.
۶- احداث بیمارستان در بخش بزرگ دستگردان
۷- تأسیس شهرداری در عشق آباد مرکز بخش دستگردان.
۸- اسفالت کوچه‌های عشق آبد دستگردان.
۹- احداث سیل برگردان برای شهر طبس که بسیار ضروری است.
۱۰- احداث هر چه سریعتر راه کرمان به فردوس.

ضمنا باید عرض کنم توجهات و عنایات شاهنشاه عزیز و شهبانوی نیکوکار که مردم فردوس و طبس بیصبرانه در انتظار تشریف فرمائی اعلیحضرتین هستند بویژه سفر میمنت اثر علیا حضرت شهبانو بشهرهای حاشیه کویر مرتبا اثرات نیکوی خود را بخشیده و همه اولیاء امو رمرتبا نیازمندیهای فردوس و طبس را پیگیری و در کمال سرعت اجر می‌نمایند که خود جای نهایت تشکر و سپاسگزاری است. از اینکه با حوصله بعرایضم توجه فرمودید از صمیم قلب از یکایک همکاران ارجمند سپاسگزارم.

جاوید شاهنشاه – پاینده ایران. ضمنا دو سؤال از وزارت نیرو و راه و ترابری دارم که تقدیم مقام ریاست می‌کنم. (احسنت – احسنت)

رئیس - سؤال‌ها بدولت ابلاغ می‌شود. آقای قربانی نسب تشریف بیاورند.

قربانی نسب – جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم:

آغاز شانزدهمین سال انقلاب ایران را به همه شما نمایندگان ملت تشریف و نجیب ایران صمیمانه تبریک و تهنیت گفته و مطالب مختصری پیرامون انقلاب بزرگ اجتماعی ایران باستحضار میرسانم:

اینک پانزده سال از تاریخ ششم بهمن ۲۵۲۱ می‌گذرد روزی که شالوده‌های کهنه فرو ریخت و دوره جدیدی در حیات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران، و مردم ایران آغاز شد، پانزده سال یکه گذشت، برای ملت ایران یک عصد کامل بود، عصری که بنیادهای اجتماعی ایران دگرگون شد، و ارزشها و سنتهای نوینی وارد تاریخ سرزمین ما گردید، انقلاب ایران انعکاس آرمانهای نسلها بود، که بگونه‌ای یک ضرورت تاریخ جلوه کرد، ویژگی اصیل این تحول بزرگ اجتماعی توجه عمیق آن به ساختن انسانهائی بود که آینده به آنها نیاز داشت، و فرهنگ این انسان نوین بود که فلسفه انقلاب ایران تجلی کرد. و اینم آن بنیادهای نو بصورت جامعه ی نو، صنایع نو و اقتصاد بارور از اعماق تاریخ ایران، در پرتو فلسفه انقلاب قد می‌کشد تردید نیست که انقلاب ششم بهمن در واقع ثمر بخش ترین رویداد در تاریخ حیات ملت ایران بشمار می‌رود، زیرا در طول تاریخ شاهنشاهی ایران هرگز سابقه نداشته است که رهبری سالها مطالعه کند، مبارزه کند و راهی بیابد که منتهی به رفاه و سعادت مردم ایران شود. (صحیح است)

اگر در بهمن ۱۳۴۱ انقلاب شاه و ملت را برخی تنگ نظران غیر ممکن و یا شوخی می‌پنداشتند، و اگر تا مدتی پس ا زآن باز بودند، کسانی که می‌خواستند به عمد چشمهایشان را در مقابل پیشرفتهای ایران بسته نگاهدارند و اگر در آغاز کار برای این ناباوری جوانی دندان شکن آماده نبود، اکنون دیگر برای بیان توفیق این انقلاب، نیازی به هیچ بحث و گفتگو نیست، انقلاب ایران ظرف ۱۵ سالی که از آن می‌گذرد، چنان بارور شده و آنچنان تحولی در شئون مختلف کشور ما پدید آورده، که گوئی بجای این چند سال قرنی را سپری کرده‌ایم. انقلاب ایران در مرحله عمل به براندازی اصول و روابط ارباب و رعیتی، و سرکوبی مناسبات سیاسی، اجتماعی، و اقتصادی آن پرداخت تغییر روابط تولیدی، تغییر مناسبات تولید را طلب کرد، و زمینه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را برای آرایش جدید نیروها فراهم آورد تا قادر به انجام خدمات خود در بازسازی ملی و تأمین شکوفائی آن باشند، انقلاب ایران از یک سو به برقراری رابطه منطقی میان نیروی کار و منابع ملی، و از سوی دیگر بین سرانه درآمدها و توزیع عادلانه درآمد ملی، تعادلی در حد معقول و قابل تجدید نظر و مستعد به تکمیل برقرار کرد. (صحیح است)

سهیم شدن کارگران در سود کارخانه‌ها که از تجلیات فکر دموکراسی اقتصادی و مشارکت دادن یک طبقه، اصلی و مولد ثروت در توسعه اقتصادی و صنعتی است مکمل اصلاحات ارضی تلقی شده است، زیرا اساس اصلاحات اجتماعی بوده و اساس این اصل هم سهیم کردن کارگران در توسعه اقتصادی و در نتیجه گسترش صنایع ملی و افزایش تولیدات و محصولات ملی است.

از سوی دیگر اصل سیزدهم انقلاب، علاوه بر آثار اقتصادی مفیدی که برای صاحبان صنایع و سایر طبقات و بطور کلی برای مملکت در برداشت، سهیم شدن مستقیم کارکنان واحدهای تولیدی، اعم از کارگران مهندس و کارمند در هر واحد صنعتی، موجب همبستگی و اتفاق جدیدی بین اعضای این واحدها شده، و نیز نوعی رابطه و علاقه بین طبقات مردم و تولید کنندگان کالا پیدا شده، و نیز نوعی رابطه و علاقه بین طبقات مردم و تولید کنندگان کالا پیدا شده است. این اصل موجب گردید که تولیدات کارخانه‌ها نیز از لحاظ کمی و کیفی افزایش یابد، و در پیشرفت صنعت و رشد اقتصادی کشور اثری قطعی خواهند داشت، و در اجرای این اصل بیش از صد هزار کارگر که تاکنون در هیچیک از کارخانه‌های کشور سهمی نداشته‌اند، بصورت صاحبان سهام صنایع دولتی و خصوصی درآمده‌اند، بدین ترتیب ثروتهای صنعتی و تولیدی ایران بجای اینکه به عده معدودی تعلق داشته باشد به طبقه عظیمی از کارگران و کشاورزان و سایر طبقات مردم تعلق خواهد نمود.

ضمن پوزش از اطاله کلام لازم میدانم چند کلمه‌ای هم از تظاهرات با شکوه امسال مردم ایران بگوئیم، همه شما دیدید که تظاهرات ششم بهمن امسال بصورت بی سابقه‌ای برگذار شد، و میلیونها ایرانی که در رأس آنها دهقانان و کارگران بودند، به بزرگداشت خاطره روزی پرداختند که در زندگی ملی یک نقطه عطف و آغاز بود، تظاهرات این توده عظیم بقول جناب نخست وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران پاسخی بود، گویا و دندان شکن گروه معدودی که هنوز روح و فلسفه انقلاب اجتماعی ایران را نشناخته‌اند و از ایمان استوار مردم ما به آن غافل مانده‌اند.

تظاهرات روز پنج شنبه مقابله‌ای بود با هر نیروئی که می‌خواهند با آرمانهای ملی ایرانیان به ستیز برخیزد، این تظاهرات نشان داد که در عین حال مردم ما در زیر چتر حزب فراگیر آماده‌اند، تا همچنان در راه روش انقلاب و آرمانهای رستاخیزی قدم برداند و بجلو بروند، جای بسیار سپاسگزاری کارگران ایران است که شاهنشاه همواره عنایات خاص بامور کارگران ابراز فرموده کما اینکه در کتاب تمدن بزرگ در فصل امور کار و کارگری می‌فرمایند:

«شرایط و محیط کار در جامعه کنونی ایران بر اثر همکاری صمیمانه دولت کارفرما و کارگر، و اجرای قوانین انقلابی کار و صنعت، از هر زمان دیگر در طول تاریخ کهن ایران، مترقی و عالی تر است، با برخورداری از این شرایط اکنون طبقه کارگر ایرانی نه تنها در داخل جامعه خود، از موقعتی شایسته برخوردار است، بلکه در جامعه جهانی نیز از نظر حقوق و امتیازات قانونی و قوانین مترقی کار در صفوف مقدم جوامع پیشرفته قراردارد، در این زمینه طبعا توجه به کیفیت کار اهمیت فراوان دارد، زیرا در دنیای امروز یکی از مهمترین وجوه امتیاز ملاک پیشرفت جوامع، درجه ترقی و بهره برداری و مدیریت و کفایت آنها در استفاده از پدیده‌ها و دستاوردهای دانش و تکنولوژی است، برای این کار باید کوشش شود که از نیروی ابتکار و استعدادهای فردی کارگران، حداکثر استفاده بعمل آید و امکانات لازم برای پرورش شخصیت و دانش آنان چه در محیط کار و چه در خارج از آن بنحو احسن، در دسترس ایشان گذاشته شود».

مسئله دیگری که می‌خواهم بآن اشاره کنم اینست که دولت کمیته‌ای تشکیل داده است برای جلوگیری از؛ آلود شدن بیشتر هوای تهران و مرتب اخبارش را در روزنامه‌ها می‌خوانیم و از رادیو تلویزیون می‌شنویم و برای من جالب است که در آن کمیته جلوگیری از آلوده شدن هوای تهران نماینده شهرداری هم شرکت می‌کند بنده سه سال تمام در انجمن شهر تهران گفتم و ۲ سال در کمیسیون خاص مجلس سنا به عرض نمایندگان رسانیدم که کارخانه اسفالت پزی شهرداری تهران دودش به هوا می‌رود ولی صدای من بگوش شنوائی نرسید یا که گوش شنوائی برای شنیدن صدای من نبود کارخانه آسفالت پزی تهران در کنار خوابگاه دانشجویان در کنار دبستان پیام تربیت و پیام فردا و در کنار دبستان روشنک دودش بهوا می‌رود و گوینده رادیو و تلویزیون از مردم تهران می‌خواهد که یک مقدار سیگار کمتر بکشند که کشیدن هر سیگار چند گرم اکسیژن هوا را از بین می‌برد اگر تمام ملت ایران سیگار بکشند آن دودی را ایجاد می‌کند. من از جناب رامبد می‌خواهم که به عرض نخست وزیر برسانند چون معتقدم با رساندن این مطلب بعرض جناب نخست وزیر حتما مشکل حل خواهد شد یا اینکه جناب رامبد بیاید اینجا بگوید کارخانه اسفالت پزی دود متصاعد نمی‌کند و هوا را آلوده نمی‌کند و اکسیژن متصاعد می‌کند! بنده متقاعد می‌شوم چون بایشان و دولت، اعتماد کامل دارم من عضو شورای منطقه ۴ شهرداری هستم و یک پنجم از مردم در منطقه ۴ سکونت دارند و در این جا ۳۲۰ خیابان خاکی وجود دارد چون بجناب شهرستانی ایمان کمالی دارم و اطمینان دارم راجع بکارخانه اسفالت پزی چون تازه شروع بکار کرده‌اند اطلاعی ندارم و اگر داشته باشم حتما دستور خواهند داشت که ۳۲۰ خیابان در منطقه ۴ وجود دارد که اسفالت نشده شهرداری منطقه ۴ معتقد است که سالی ۲۰ خیابان را آسفالت می‌کند متوجه خواهید شد که تا چند سال دیگر خیابان‌های خاکی در منطقه ۴ داریم اما یکی از دوستان اطبا یک روزی پشت این تریبون قرار گرفت و اظهار داشت ماشینی که بدست کارگر ایرانی ساخته می‌شود موقعی که می‌خواهیم درش را باز کنیم دستگیره اش کنده می‌شود و توی دست می‌ماند این هرگز صحیح نیست اما به شمای دکتر عرض می‌کنم کارگری که پنج سال کارکرد، و کارخانه ۳۰۰ کارگر داشته امروز دوازده هزار کارگر دارد طبیعی است که آن تخصص را ندارد اما شمای طبیعی که سالها دانشگاه دیده‌اید چرا خودتان جرأت نمی‌کنید که آپاندیسش را بدکتر بغل دستی بدهد و عمل کند و می‌رود فرهنگ عمل می‌کند ….

رئیس - آقای قربانی نسبت وقت شما تمام شده است.

- تصویب صورت جلسه روز یکشنبه (۲) بهمن ماه ۲۵۳۶

۳- تصویب صورت جلسه روز یکشنبه (۲) بهمن ماه ۲۵۳۶.

رئیس - راجع به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم سؤال بوسیله آقای علی اصغر مظهری

۴- تقدیم سؤال بوسیله آقای علی اصغر مظهری.

رئیس - آقای مظهری فرمایشی دارید. بفرمائید.

مظهری - سؤالی بدولت ابلاغ می‌شود.

- تقدیم لایحه تأسیس دانشگاه علوم و فنون ارتش شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۵- تقدیم لایحه تأسیس دانشگاه علوم و فنون ارتش شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس- وارد دستور می‌شویم تیمسار کاتوزیان فرمایشی دارید بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) – با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم لایحه تأسیس دانشگاه علوم و فنون ارتش شاهنشاهی را تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارد.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم سه لایحه بوسیله آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

۶- تقدیم سه لایحه بوسیله آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی.

رئیس - آقای طباطبائی فرمایشی دارید بفرمائید.

طباطبائی (معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی) – با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم بمنظور کاهش تشرفیات گمرکی در بنادر گمرک ایران و تخلیه سریع بنادر از کالای متروکه لایحه اصلاح تبصره ۲ از ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امور گمرکی و تبصره‌های آن را برای تصویب تقدیم می‌کنم. همچنین دو فقره اصلاح بودجه یکی مزبوط به سازمان تنقیح و تدوین قوانین و مقررات کشور برای بودجه مصوب سال ۲۵۳۶ و دیگری مربوط به سازمان بازرسی شاهنشاهی برای بودجه مصوب سال ۲۵۳۶ می‌باشد که برای ارجاع به کمیسیون بودجه تقدیم می‌شود.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط و اصلاح بودجه‌ها به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح سؤال آقای محسن پزشکپور از وزارت بهداری و بهزیستی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۷- طرح سؤال آقای محسن پزشکپور از وزارت بهداری و بهزیستی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات.

رئیس - سؤال آقای از وزارت بهداری و بهزیستی مطرح است آقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور – اجازه بفرمائید اول آقای وزیر توضیحات خودشان را بفرمایند.

رئیس - آقای دکتر شیخ الاسلام زاده بفرمائید.

دکتر شیخ الاسلام زاده (وزیر بهداری و بهزیستی) – جناب آقای پزشکپور چندین ماه قبل اده شده است و در همان زمان بنده آمادگی خودم را اعلام کردمو به خاطر مسافرت ایشان و مسائل دیگری بوده است که جناب رئیس اجازه نفرمودند این جواب را تقدیم کنم و در آن زمان اعلام آمادگی برای پاسخ به جناب رئیس مجلس بکنم جناب پزشکپور سؤال فرموده‌اند چرا وزارت بهداری در مورد بیماری و با مسئله را پوشانده و اعلام نکرده است و وقتی در دو روزنامه راجع به فوت بیماران در زنجان و بهبهان تعدادی اعلام شده بود چرا وزارت بهداری در مورد بیماری و با مسئله را پوشانده و اعلام نکرده است و وقتی در دو روزنامه راجع به فوت بیماران در زنجان و بهبهان تعدادی اعلام شده بود چرا وزارت بهداری با شدت تمام تکذیب کرد و مسئله را نگشودند اجازه بفرمائید عرض کنم که اصولا ما هیچگاه وبای کلاسیک، وبائی که یک بیماری خطرناکی است، سالهای زیادی است که در مملکتمان نداریم بلکه شبه وبا داریم که فرق کلی با این بیماری دارد فرقش اینست که در این بیماری با اینکه شدت آن کم است ولی ناراحتی دیگری دارد و آن داشنم ناقلین سالم است که بدون اینکه بیماری را داشته باشند با خودشان میکرب حمل می‌کنند و اولین بار این بیماری در ایران بصورت تک گیر در مملکت بوده و دو اپیدمی داشته است اوایل سال این بیماری بصورت تک گیر در مملکت وجود داشت ولی از نظر اطلاع دادن به مردم ایشان گفتند موقعیکه بیماری تک گیر بصورت همه گیر مشاهده شد دولت ایران اولی دولتی بود که در این منطقه رسما این مسئله را به سازمان بهداشت جهانی نوشته و اعلام کرد ولی راجع به آن مطالبی که در روزنامه نوشته نشده بود این مطلب در حدود ۱۵ روز بعد را اعلام در روزنامه‌ها بود این روزنامه اعلام کرده بودند که ۱۵ نفر در زنجان و ۵ نفر در بهبهان در اثر ابتلا به بیماری فوت کرده‌اند به محض نوشته شدن این مطلب دو تیم به بهبهان و یک تیم به زنجان رفتند در تاریخ ذکر شده یک نفر فوت کرده بود و آن هم مبتلا به بیماری قلبی و کبدی بود و در بیمارستان شیر و خورشید مطابق گواهی که بیمارستان داده است و در زنجان که متأسفانه این خبر را یکی از خبرنگاران داده بود ذکر کرده بود که ۱۵ نفر فوت کردند یک گروه به آنجا رفتند و تکذیب کردند خبرنگار اصرار کرد که همچون خبری وجود دارد خود خبرنگار با تیم اعزامی به اتفاق بنده و استاندار و نماینده وزارت اطلاعات و یک افسر به روستا رفتیم و تحقیقات نشان داده بود که در آن قراء هیچکس فوت نکرده است و هیچ بیماری هم مبتلا نبوده به تهران بازگشتیم این خبرنگار اصرار کرد معلمی را معرفی کرد که یکی از شاگردانش بنام موسوی در آن روستا بر اثر ابتلا به شبه و با فوت کرده است فورا گروه دیگری متشکل از ۷ نفر به روستا رفتند و تمام اسامی محصلین که بنام موسوی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده بود پیدا کردند و نماینده وزارت اطلاعات باتفاق خانواده هایشان از آنها عکس برداشت و رسید گرفت از کد خدای ده که کسی بنام موسوی در روستا فوت نکرده بنابراین با نگاه به این تحقیقات بود که روزنامه تکذیب کردیم و گفتیم که این شایعات حقیقت ندارد متأسفانه در روزنامه و رادیوهای خارجی با بوق و کرنا این تلفات را اعلام کردند در حالیکه خود وزارت بهداری رقم تلفاتی را که داشتیم اعلام کرد و رقم صحیح مبتلایان را اعلام کرد. مطلب دیگر راجع به سیاست درمانی وزارت بهداری است شاید این موقعیتی باشد و این افتخار را داشته باشم که حضورتان عرض کنم همینطور که نمایندگان محترم اطلاع دارند سیاست درمانی و بهداشتی مملکت الان با ادغام دو وزارتخانه بهداری و بهزیستی الان بصورت ادغام شده عمل می‌شود و توجه ما در اینجا شبکه‌های بهداری و بهزیستی است، شبکه هائی که از روستاها شروع می‌شود و بمراکز استانها می‌رسد. متأسفانه کمبود پزشک و بیمارستان در مملکت داریم و بر هیچ کس پوشیده نیست اقدامات که انجام شده و بر تعداد دانشجویان پزشکی نیز افزوده شده است، امیدوار هستیم که در آینده بتوانیم تمام روستاها را با پزشک بسیج کنیم ولی تا آن زمان باید روستاهای خودمان را با تربیت بهورزان پر بکنیم و اینها زیر نظر پزشکان در یک شبکه پیوسته کار خواهند کرد و وزارت بهداری و بهزیستی طبق برنامه زمان بندی شده که به کمیسیون شاهنشاهی تقدیم شده از طرف کمیسیون شاهنشاهی مورد بازرسی است و تمام شبکه‌ها در حال تشکیل هستند و تا چهار سال و نیم دیگر تمام شبکه‌های روستائی ما تکمیل خواهند شد، بیمارستانهای منطقه‌ای که تماما زمان بندی شده و برخی ساختمانش شروع خواهد شد و در سر موقع و زمان معینی که به کمیسیون شاهنشاهی نیز تقدیم شده است کارش تمام خواهد شد و مشغول تربیت نیروهای انسانی برای این بیمارستانها هستیم و امیدوارم آن موقع که این بیمارستانها شوع بکار خواهند کرد نیروی انسانی هم پا بپای اینها داده شود. مطلب دیگر که شاید برای نمایندگان محترم جالب باشد مسأله دارو است، مسأله دارو در چند ماه گذشته با سر و صدای فراوانی تؤام بود، متأسفانه باید بگویم که بعضی از شرکتهای داروئی، داروهائی را وارد مملکت کرده‌اند که یک عده شان سلامت مردم را در خطر انداخته و مضر بودند و یک عده‌ای هم فقط جنبه غذائی داشته نه داروئی، بنابراین طبق طرحهائی که بتصویب دولت رسید طبقه بندی دارو انجام شد و ۲۶۰۰ قلم دارو در گروه یک و دو قرار گرفتند که بیمه قیمتش را پرداخت م یکند و گروه سوم داروهائی هستند که جنبه داروئی ندارند بلکه بیشتر جنبه غذائی دارند و مخلوطی از ویتامینها هستند و در تمام دنیا هم بهمین شکل فروخته می‌شود و اغلب احتیاج به نسخه طبیب هم ندارند. گروه چهارم که دواهای مضر بودند حذف شده و دیگر اجازه ورود در ساخت باین چنین داروها داده نخواهد شد د رحالیکه رئیس سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که ۲۵۰ قلم دارو برای درمان کافی است و امروز با وجود ۲۶۰۰ قلم دارو ما بهیچوجه کمبودی در مملکت از این نظر نداریم، البته اشکالاتی داشتیم در مورد روابط انسانی آن هم از روزیکه بنده این افتخار را داشتیم که در تلویزیون صحبت بکنم دو شماره تلفن در اختیار مردم گذاشته شده که شکایات متعددی می‌رسد و تا امروز بیش از هزار شمایت رسیده است و مقداری از اینها بررسی که شد مربوط به داروخانه‌ها است بعضی از اینها هم وارد بنظر نمی‌رسد، شاید هم الان کمیته‌ای مشغول بررسی است و آیئن نامه‌ای هم برای داروخانه‌ها تهیه شده که ابلاغ خواهد شد و در کمتر از یک هفته داروخانه‌ای که به بیمه شده دارو ندهد تعطیل خواهد شد و همچنین پلی کلینیک هائی که بصورت شبانه روزی کار می‌کنند و گاها روزهای تعطیل بیمار قبول نمی‌کنند بلکه پزشکانی در آنجا کار می‌کنند که حق طبابت در تهران را ندارند. بنابراین طبق آئین نامه‌ای که تعیین شده و طبق قراردادهائی که ابلاغ خواهد شد باین مشکلات خاتمه داده خواهد شد و این آئین نامه نیز در عرض یکهفته ابلاغ خواهد شد (احسنت) ثانیا جناب پزشکپور رسیدگی به مسائل فنی پزشکی طبق قوانین مربوط به وزارت بهداری و بهزیستی نیست بلکه در اختیار نظام پزشکی است، بنابراین اگر مردم شکایتی از نحوه پزشکی دارند باید نظام پزشکی مراجعه کنند و طبق قوانین وزارت بهداری و بهزیستی حق دخالت در نحوه ارائه خدمات پزشکی را ندارند و بیمه فقط پول دهنده خدمات بیمه است و ما با نظام پزشکی الان مشغول مذاکره هستیم و امیدواریم با اقداماتی که در قانون نظام پزشکی با جلب نظر نظام پزشکی داده خواهد شد مشکلاتی که امروز با آن روبرو هستیم روبرو نشویم با عرض تشکر از اینکه بعراضیم توجه فرمودید بمطالبم خاتمه می‌دهم.

رئیس - آقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی در مورد توضیحاتی که جناب وزیر محترم بهداری و بهزیستی فرمودند نسبت به سؤالاتی که من چندی پیش در پیشگاه مجلس مطرح کرده بودم متأسفانه بسس یکماه و نیم مسافرتی که بناچار برای معالجه بخارج رفته بودم، این توفیق پیدا نشد که در مجلس مطرح یشود، توضیحاتی بیان فرمودند و من با توجه بسؤالاتی که قبلا تقدیم کرده بودم مطالبی را عرض می‌کنم در قسمت پرسش اول من که مربوط است به عدم انتشار خبر اشاعه شبه و با، وقتی این را در مجلس مطرح کردم درست است که پزشک نیستم و تخصص مطرح کردم درست است که پزشک نیستم و تخصص پزشکی ندارم ولی تا آنجائیکه بخاطر دارم برخی از پزشکان که در مجلس تشریف دارند فرمودندشبه وبا و وبا یکی هست و فرقی با هم ندارند بهر حال پرسش من در مورد وبا نبود که جاب وزیر مدتی توضیح دادند ما وبا نداشتیم ولی شبه وبا داشتیم اگر به پرسش عنایت بفرمائید پرسش من این است که چرا بیماری شبه وبا که در ایران بآن کیفیت و در آن حد شیوع کرد وزارت بهداری و بهزیستی از انتشارش و در بیان اشاعه این بیماری در هر حد محدودی هم که بوده است خودداری کرده است، بنابراین من مطلقا در این مورد که وبا بوده است نه شبه وبا در پرسشم چیزی نگفته‌ام بلکه سخنم در مورد شبه وبا بوده و مطالب آقای وزیر هم مرا قانع نکردند و دلیل آن هم بهر حال این است که بنا بهمان اعلام و آگهی که در هم بهر حال این است که بنا بهمان اعلام و آگهی که در تاریخ ۷/ ۷/ ۳۶ وزارت بهداری و بهزیستی داده است که شبه وبا یک چنین تعدادی تلفات داشته و اشاعه‌ای پیدا کرده است، آنچه مسلم است این، نمی‌تواند در یک روز بروز ظهور و شیوع بکند بلکه سوابقی داشته است و مسلما آن خبری را که در روزنامه‌ها داده‌اند در زمانی بوده است که این بیماری بوده است و تلفاتی هم داشته و مبتلا یانی هم در تهران و مناطق دیگر داشته است ولی متأسفانه وزارت بهداری و بهزیستی مردم را در معرض وقوع این بلیه قرار نداده است ضمنا فرمودند که ما با بیان اینکه شبه وبا اشاعه پیدا کرده است مردم را ارشاد کردیم برای اینکه پیشگیریهائی بکنند که مانع اشاعه این بیماری باشد باید عرض کنم که این توضیح ایشان مدلل می‌دارد که یک پنهانکاری در اینمورد بوده است که من بهیچوجه نمی‌توانم قبل بکنم، اگر آن زمانی که احساس کردن این بیماری بهر حال در هر منطقه‌ای بوجود آمده است می‌بایستی مردم را متوجه و آگاه می‌کردند چه بسا که در اینصورت ما تلفات کمتری را متحمل می‌شدیم و ما در جامعه بآن حد رشد فکری و اجتماعی رسیده‌ایم که مسائلی که با بهداشت عمومی مرتبط است بخواهیم آنرا با یک نوع پنهانکاری برای مردم آموزش بدهیم و در واقع توضیحات جناب وزیر در اینمورد تأیید کننده این مسأله بود که وزارت بهداری و بهزیستی بوظایف خودش عمل نکرده ومتأسفانه سیاست پهنانکاری برای بیان اشاعه بیماری شبه و با وجود داشته است و من با اینکه همکار محترمم جناب بنی احمد تشریف ندارند پرسش ایشان را هم مطالعه کردم و من پرسش ایشان را سندی برای این موضوع تلقی می‌کنم استدعا می‌کنم بخصوص در این مورد کمیسیون رسیدگی به سؤالات در معیت یک هیأتی که از اطبائی که نمایندگان مجلس شورای ملی هستند باین مسأله خطیر رسیدگی بکنند که ما در آینده مواجه با چنین مشکلاتی نباشیم.

موضوع دوم که پرسش دومم هست عبارت از این است که با توجه با همیت و حساسیت امر مسببین این پنهانکاری چه کسانی بوده‌اند و چه مجازاتی در مورد ایشان مقرر گردیده است که جناب آقای وزیر تمام مشکلاتی را که ما در این مملکت داریم و تمام نابساانیهائی را که متأسفانه در بسیاری از موارد داریم باید عرض کنم با وجود امنیت بی مانند وبا وجود سرمایه بی مانند وبا وجود امکانات بی مانند که در نتیجه رهبریهای رهبر ملت ایران بوجود آمده است آنطور که باید و شاید نتیجه گیری نشده و من به شخصه ناشی از این میدانم که مسببین و مسؤلین ما از این کوتاهی‌ها و تقصیرات آنگونه که باید و شاید پیگیری نشده‌اند (صحیح است – احسنت)

بنابراین مسأله‌ای نیست که بتوانیم بسادگی ا زکنارش بگذریم بلکه انتظار داشتیم که ایشان در اینجا می‌فرمودند با اینکه ما یان برنامه‌ها را اجرا کرده‌ایم ولی چون فلان مقام وزارتخانه آنطور که باید و شاید وظیفه خودش را انجام نداده او را مؤاخذه و تنبیه و بر کنار کردیم ول یجنابعالی در این باره هیچ توضیحی ندادید که بهر حال مجلس شورای ملی و من بعنوان نماینده ملت نمی‌توانیم نسبت به این مسئله بی تفاوت باشیم مسئله سوم پیرامون سیاست کلی وزارت بهداری و بهزیستی است من عرض کنم خود حضرتعالی هم گواهی می‌دهید زمانیکه شما تشریف آوردید من و بسیاری از نمایندگان مجلس امیدهای زیاد داشتیم که جنابعالی یک تغییر چشم گیری در وضع درمان مملکت بوجود آورید و تا آنجا که من در این مجلس بوده‌ام دیده‌ام که نمایندگان محترم در موارد بسیار در ابتدای کار بهر کیفیت از حمایت جنابعالی دریغ نکردند این را باید صادقانه عرض کنم که متأسفانه نتیجه کار نه تنها چشمگیر نبوده (صحیح است) بلکه با نابسامانیهای زیادی هم روبرو شده است. در مورد بیمه ما، سه چهار عامل داریم، بیمار، دارو، دارو فروش، و طبیب خلاصه عرض کنم هیچیک از این سه چهار عامل امروز راضی نیستند (صحیح است) مسئول این کار من و نمایندگان نیستیم نمایندگان نظراتی می‌دهند که متأسفانه این نظرات غالبا یا مورد توجه قرار نمی‌گیرد و یا مورد بی مهری قرار می‌گیرد یک زمان سازمان بیمه‌های اجتماعی بنحوی وظایفش را انجام می‌داد و بیمه گذار و بیمه شده یک رضایت نسبی داشتند سازمان بیمه‌های اجتماعی با آن سرمایه کلان و بی مانند در دل وزارت بهداری و بهزیستی ادغام شده و باید عرض کنم حالا این رضایت را نه کارفرما نه بیمه گذار، نه بیمه گر و نه طبیب از این تشکیلات ندارند (احسنت) بنابراین باید یک چاره اساسی اندیشید البته در موارد دیگر من وارد جزئیات نمی‌شوم. امیدوارم این موضوعی را که عرض می‌کنم صحت نداشته باشد و در کمیسیون رسیدگی بشود بمن اطلاع داده‌اند دختر خانمی که دانشجوی مدرسه سیاسی هستند در لندن نمی‌خواهم نام او را ببرم چون صحیح نم یدانم در اینجا نام او برده شود کسی است که از طرف وزارت بهداری و بهزیستی بررسی می‌کند برای اینکه طبیبانی را به تهران بفرستد امیدوارم صحت نداشته باشد در بسیاری از موارد پزشکان را باز نشسته کرده‌اید ولی بعد همان پزشکان را خرید خدمت کرده‌اید من نمیدانم فلسفه و منطق این موضوع چیست؟ و موارد دیگر که بهر حال توضیحات جنابعالی در مورد خصوصیات درمانی و با توجه به نیازمندیهائی که وجود دارد من چرا بگویم تمام گزارشاتی که در کمیسیون بازرسی شاهنشاهی منعکس می‌شود. گزارشاتی که در یک ماده اخیر در روزنامه‌ها منعکس می‌شود. گزارشاتی که در یک ماه اخیر در روزنامه‌ها منعکس است اینها همه حاکی از عدم پیشرفت و عدم انسجام و نظم کامل در نظام بهداری و بهزیستی است که باید نسبت به این مسائل توجه عاجل بشود و یک سیاست درمانی دقیق و سنجیده و بررسی شده‌ای ارائه بشود متأسفانه در این مورد دیگر اشاره کنم و آن مسئله دارو است که فرمودند، ضمن بررسیهای مختلف که از نظر برخی مطالب در کمیسیون عرایض مطرح است مسئله این است که چیزی در حدود سی هزار رقم دارو در مملکت بوده که امروز آقای وزیر بهداری فرمودند که بعضی از آنها مضر و خطرناک بوده است نمایندگا ن محترم سؤال من این است این چگونه بوده است و در زمان مسئولیت هر کسی که بوده است که بیش از ۳۰ هزار رقم دارو در مملکت بوده است که برخی از آنها خطرناک بوده است آیا جز این بوده است که بهر حال مسئولین مؤاخذه نمی شده‌اند آیا جز این بوده است که آنجاهائی که مراجعی می‌بایست مسائل را واقعا بررسی کنند و دنبال کنند یا بررسی نمی‌کردند یا اگر بررسی می‌کردند توجه نمی‌کردند؟ (صحیح است – احسنت) من از این سخن وزیر نم یخواهم بگویم اتخاذ سند می‌کنم نه، استفاده م یکنم و می‌گویم برای آینده ترتیبی بدهید که بعدا مقام مسئول دیگر نباید نسبت به وضع گذشته احیانا چنین گزارشاتی بدهد مسئله دیگر که به آن سؤال پاسخ نفرمودند مسئله عدم توزیع عادلانه نیروهای پزشکی و اطبا در سراسر مملکت البته بعد از اینکه این سؤال مطرح شد گفته شد برای توزیع پزشک مزیائی در نظر خواهیم گرفت یا طبق مقررات و موازینی که در نظر خواهیم گرفت این مسئله را حل خواهیم کرد من این مسئله را صرفا در این نمی‌بینم که ما پزشکان را با یک مقرراتخاصی الزام کنیم که به شهرستان بروند بلکه همانطور خاص الزام کنیم که به شهرستانها بروند بلکه همانطور که کرارا بحث شده است اگر سیاست‌های صحیح ایجاد بشود که اجرای یک عدالت اداری بشود که خواست پزشکان است اگر هر پزشکی احساس می‌کند که هنگامی که آمد به ایران، یا تحصیلاتش تمام شد این می‌بایست برود دو سال از خدمت خودش را در خارج بگذارند و بعد تمام خواهد شد به یک شرط به شرط اینکه او فردا نبیند که کس دیگری که با او در یک صندلی و کلاس بوده و حالا تحصیلاتش را تمام کرده است او در مرکز است و مزایائی دارد و خلاصه اینکه تبعیض وجود دارد آنچه این نابسامانی‌ها را بوجود آورده است و آنچه که موجب این نابسامانی‌ها است تبعیض است، تبعیض است تبعیض (صحیح است).

بنابراین امیدوارم به این مسائل توجه بشود، علی ایحال چون موجباتی که جناب وزیر استناد کردند د رواقع در بسیاری از موارد پاسخ بسؤالاتی که من عرض کردم نبوده است در نتیجه از مقام محتمر ریاست استدعا م یکنم که سؤال را به کمیسیون رسیدگی بسؤالات خواهش می‌کنم که منتخبی از نمایندگان مجلس که پزشک هستند فرا بخوانند تا در آنجا مسائل مورد رسیدگی وامعان نظر قرار بگیرد، یاد داشتهائی همکاران گرامی فرستاده‌اند که من با توجه به اینکه فرصت کم است از طرحش پوزش می‌خواهم و اجازه بفرمائید در کمیسیون رسیدگی کامل قرار گیرد.

رئیس - سؤال به کمیسیون رسیدگی بسئوالات ارجاع می‌شود جناب وزیر بهداری بفرمایند.

دکتر شیخ الاسلام زاده – (وزیر بهداری و بهزیستی) با اجازه مقام ریاست مسلما تمام جواب این سؤال در کمیسیون داده خواهد شد، چون مطالبی که این جا جناب پزشکپور راجع به آن مرگ و میر اعلام کردند، آن مرگ و میر درست بعد از یک ماه پس از اعلامیه رسمی وزارت بهداری و سازمان بهداشت جهانی بوده است پس این نبوده است که یکباره وزارت بهداری مرگ و میری را اعلام کرده باشد، راجع به مسئولین که فرمودند مؤاخذه بشوند وزارت بهداری کسی را مسئول نمیداند بنابراین مسئولی هم حضورتان معرفی نشده است، اما مسائلی را، راجع به بیمه‌های درمانی و کارگران گفتند که اجازه می‌خواهم جواب بدهم ولی اینجا نماینده کارگران نشسته‌اند و حداقل اگر دروغ باشد تصدیق خواهند کرد (خنده نمایندگان) معذرت می‌خواهم اگر صحیح باشد تصدیق خواهند کرد در آن روز در بیمه‌های درمانی پزشک در عرض ۳ ساعت به ۱۲۰ بیمار رسیدگی می‌کرد، بیماران بیمه‌های اجتماعی حتی برای درمان بعضی از بیماریها دو سال در نوبت بودند و یا منتظر می‌ماندند اجازه بفرمائید امرور در شهر تهران یک بیمار در پشت در بیمارستان نیست (همهمه نمایندگان) بیش از ۳۵ درصد ظرفیت‌های بیمارستان‌ها خالی است (همهمه نمایندگان) (یکنفر از نمایندگان – کدام بیمارستان را میفرمائید) امروز با یک سیستم اورژانس که در دنیا بینظیر است فقط با یک شماره یک، دو، سه (۱۲۳) بیمار در سریعترین زمان به بیمارستان می‌رود (یکنفر از نمایندگان – دروغ می گوئید آقا) مسلما به این مسائل در کمیسیون رسیدگی خواهد شد و بنابراین مطالبی که عنوان شده من جواب خواهم داد.

- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه معافیت حقوق گمرکی شیشه جام و ابلاغ به دولت

۸- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه معافیت حقوق گمرکی شیشه جام و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه معافیت حقوق گمرکی شیشه جام برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

قانون معافیت حقوق و گمرکی شیشه جام.

ماده واحده – از تاریخ تقدیم این لایحه حقوق گمرکی شیشه جام ساده بیرنگ (یا برنگ طبیعی) ۲، ۳ و ۴ میلیمتری مشمول تعرفه شماره ۰۴/ ۷۰ و ۰۵/ ۷۰ جدول جدول ضمیمه قانون امور گمرکی حذف می‌گردد.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز شنبه هفدهم دی ماه دو هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - این لایحه عینا به همان ترتیب که در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده بود در مجلس سنا به تصویب رسیده است و حالا نسبت به آ با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیان آقایان مهندس صائبی و دکتر رئیسی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان ساگنیان- شادلو – صدر – عباس میرزائی – قدمی - صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی – دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی - لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – صدیق زاده – بانو عدیلی - قراچورلو – لیوانی - دکتر رحمانی – دکتر ستوده - شریفی – بانو صنیع – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – رحیم زاده خوئی – سرهنگ زاده – شهابی – بانو ضرابی – محمد حسین غضنفری – قربانی نسبب - مانی – رحیمی لاریجانی - سعادت فرد – شهبازی ۰ دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری قریشی – مانی – دکتر رشید یاسمنی – سعادت قدس نیا – شهرستانی – دکتر فرزان امیری – متولی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی – رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی – دکتر فروزین – کاشفی – دکتر رفعت – شیخ السلامی بانه – طغیانی دولت آبادی - فرهنگ بیگوند – سید کریم کاظمی – دکتر محققی – رفعتی - سلیمانی – دکتر شیروانی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلوی عشایری – رهبر – سلیمانی سواد کوهی – سید علی صائب – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کوشکی- ریاضی – سلیمی - صائبی – دکتر عادل رانکوهی – قائمی - بانو کمالی آزاد – محمودیان – ریگی – سید کلال – صفری پور – عالمی – قادری - سیدی - ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – دکتر مشیر – سیدی – نوذر صادقی – قاسمی – دکتر کیان - مظهری – سیفی اینانلو – عباس عطائی – قاضی – معتضدی – ساری اصلانی – محمد سعیدی دشتکی - صحرائی – اخلاق پور – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – خزیمه – آزموده ادیب مجلسی – سیف الله افشار – دکتر بقائی یزدی – پیرزاده – جعفری – خسروی دارانی - اربابی اناری – بانو افشار جعفری – بنکداپور – پیشوائی جلالیان خطیبی – آشوریان – اردلان – الداغی – دکتر تجدد = جندقی – آصف – الموتی – دکتر بهادری – تدین جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی – آقایان اسحقی نژاد – امیر عشایری – بهار – تربتی – سعید جوادی – دکتر دادفر – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – جوکار – آلتی جعفربای – بانو اسدی – اهری بهبهانی – تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی – دانشی – آموزگار – ملک منصور اسفندیاری – ایلخانی – بهره مند – تقی زاده منظری – جهانشاهی – بانو داودی – بانو اباصلتی – اسکندری – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار - چلاجور – درودی – بانو ابتهاج سمیعی – اشرفی – باقر زاده – پارسا – توکلی – حاتمی – دولتی – ابطحی فلهیانی – باقری – منوچهر دهقان – ابوالهدی لنگرودی – اعظمیباوندپور – دکتر برومند- پردلی – جاف – حریری – دهقان نژاد – اجاق – محمد صادق افتخار – بانو برومند – پزشکپور – حیدر زاده امین – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – پزشکی پور بردباری – حیدری – راشدی – معززی – دکتر مهر – نصیری زاده – وزیری – معینی چاغروند – مهرزاد – نظمی – وشمگیر – معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – ملکشاهی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – منتظری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – ناظمی نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی بانو نجیمی نائینی – دکتر یزدی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغائی – یگانه.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۳۶ رأی.

رئیس – لایحه با ۲۳۶ رأی موافق باتفاق آراء تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین آقایان ساگنیان - شادلو – صدر – عباس میرزائی – قدمی - صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی – دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی - لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – صدیق زاده – بانو عدیلی - قراچورلو– ماحوزی – رحیم زاده خوئی – سرهنگ زاده – شهابی – بانو ضرابی – محمد حسین غضنفری – قربانی نسب - مافی – رحیمی لاریجانی - سعادت فرد – شهبازی - دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری - قریشی – مانی – دکتر رشید یاسمنی – سعادت قدس نیا – شهرستانی – دکتر فرزان امیری – متولی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی – رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی – دکتر فروزین – کاشفی – مجتهدی - دکتر رفعت – شیخ السلامی بانه – طغیانی دولت آبادی - فرهنگ بیگوند – سید کریم کاظمی – دکتر محققی – رفعتی - سلیمانی – دکتر شیروانی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلوی عشایری – رهبر – سلیمانی سواد کوهی – سید علی صائب – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کوشکی- ریاضی – سلیمی - صائبی – دکتر عادل رانکوهی – قائمی - بانو کمالی آزاد – محمودیان – ریگی – سید کلال – صفری پور – عالمی – قادری - سیدی - ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – دکتر مشیر – نوذر صادقی – قاسمی – دکتر کیان - مظهری – سیفی اینانلو – معتضدی – ساری اصلانی – سعید محمدی دشتکی - صحرائی – اخلاق پور – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – خزیمه – آزموده - ادیب مجلسی – سیف الله افشار – دکتر بقائی یزدی – پیرزاده – جعفری – خسروی دارانی - اربابی اناری – بانو افشار جعفری – بنکداپور – پیشوائی - جلالیان - خطیبی – آشوریان – اردلان – الداغی – دکتر تجدد = جندقی – آصف – الموتی – دکتر بهادری – تدین - جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی – آقایان - اسحقی نژاد – امیر عشایری – بهار – تربتی – سعید جوادی – دکتر دادفر – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – جوکار – آلتی جعفربای – بانو اسدی – اهری - بهبهانی – تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی – دانشی – آموزگار – ملک منصور اسفندیاری – ایلخانی – بهره مند – تقی زاده منظری – جهانشاهی – بانو داودی – بانو اباصلتی – اسکندری – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار - چلاجور – درودی – بانو ابتهاج سمیعی – اشرفی – باقر زاده – پارسا – توکلی – حاتمی – دولتی – ابطحی فلهیانی – باقری – منوچهر دهقان – ابوالهدی لنگرودی – اعظمی باوندپور – دکتر برومند- پردلی – جاف – حریری – دهقان نژاد – اجاق – محمد صادق افتخار – بانو برومند – پزشکپور – حیدر زاده امین – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – پزشکی پور بردباری – حیدری – راشدی – معززی – دکتر مهر – نصیری زاده – وزیری – معینی چاغروند – مهرزاد – نظمی – وشمگیر – معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – ملکشاهی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – منتظری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – ناظمی - نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی- بانو نجیمی نائینی – دکتر واحدی یزدی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغائی – یگانه – اسکوئی – بارکزهی – بیات – توتونچیان دکتر چهرازی- دلخوشی فومنی.

- طرح گزارش کمیسیون امور راجع به موافقتنامه حمل و نقل بین الملل از طریق جاده‌ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح گزارش کمیسیون امور راجع به موافقتنامه حمل و نقل بین الملل از طریق جاده‌ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان و ارسال به مجلس سنا.

رئیس – گزار کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده‌ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امرو خارجه در جلسه روز سه شنبه ۴/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور آقای منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۶۱۹۷۰ مورخ ۷/ ۹/ ۲۵۳۵ دولت راجع بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده‌ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان را که با تذکر مقام ریاست و رأی مجلس برای بررسی مجدد کمیسیون ارجاع شده بود مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه قبلی مجلس شورای ملی را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد. لایحه قانون موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده‌ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان.

ماده واحده – موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده‌ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان مشتمل بر یک مقدمه و ۱۴ ماده و یک پروتکل ضمیمه که در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ برابر ۱۶ مه ۱۹۷۶ در تهران بامضای نمایندگان مختار دو دولت رسیده است تصویب و اجازه مبادله آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

رئیس – نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجدد به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم اصلاح مواد ۴۲ و ۴۳ قانون پستی و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم اصلاح مواد ۴۲ و ۴۳ قانون پستی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم اصلاح مواد چهل و دوم و چهل سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۵۷۴ شاهنشاهی) مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۴/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور آقای محمد کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحه شماره ۹۰۴۴۶ مورخ ۱۵/ ۸/ ۲۵۳۶ راجع به اصلاح مواد چهل و دوم و چهل و سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی) را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۹۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مواد چهل و دوم و چهل و سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی).

ماده واحده – ماده ۴۲ و تبصره آن و ماده ۴۳ پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی) بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

۱- ماده چهل و دوم – در صورتیکه تمام یا جزئی از یک اکانت بیمه نشده مفقود یا محتوی آن ضایع شود غرامت آن بر اساس فهرست زیر بفرستنده یا نماینده او پرداخت می‌شود.
۱- برای هر امانت تا ۱ کیلوگرم دویست (۲۰۰) ریال.
۲- برای هر امانت بیش از ۱ تا ۳ کیلوگرم پانصد (۵۰۰) ریال.
۳- برای هر امانت بیش از ۳ تا ۵ کیلوگرم هشتصد (۸۰۰) ریال.
۴- برای هر امانت بیش از ۵ تا ۱۰ کیلوگرم یکهزار و دویست (۱۲۰۰) ریال.
۵- برای هر امانت بیش از ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم یکهزار و پانصد (۱۵۰۰) ریال.
۶- برای هر امانت بیش از ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم دو هزار (۲۰۰۰) ریال

همینکه مبلغ بیمه شده موضوع ماده چهل و یکم یا خسارت تعیین شده در این ماده به فرستنده امانت یا نماینده او پرداخت شد تمام حقوق او از این بابت به وزارت پست و تلگراف و تلفن تعلق خواهد گرفت.

تبصره – چنانکه فرستنده یک امانت پستی که مفقود حاضر بقبول خسارات فوق نباشد در صورت پیدا شدن حق مطالبه عین آنرا دارد مگر آنکه ظرف یکسال تاریخی که حاضر بقبول خسارت نشده است مجددا به دریافت خسارت رضایت دهد.
۲- ماده چهل و دوم – علاوه بر غرامت‌های مذکور در مواد ۴۱ و ۴۲ اداره پست کرایه‌ای هم که برای امانت مفقود دریافت کرده است بفرستنده مسترد می‌دارد و در صورت فقدان یک شیئی سفارشی اداره پست ملزم است که به فرستنده یا گیرنده آن غرامت زیر را بپردازد.
الف – مبلغ هفتصد و پنجاه (۷۵۰) ریال برای مرسولات سفارشی داخله.
ب- غرامتی که در قراردادهای بین المللی تعیین شده است در صورتی که مرسول سفارشی راجع به مبادله بین المللی باشد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور دوم از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن بمجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه روز شنبه ۸/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور آقای محمد کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحه اصلاح مواد چهل و دوم و چهل سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی) را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن – ضیاء ابطحی فهلیانی.

رئیس - ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول اصلاح تبصره ۳ ماده ۴۷ قانون اصلاح قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان

۱۱- طرح گزارش شور اول اصلاح تبصره ۳ ماده ۴۷ قانون اصلاح قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان.

رئیس - گزارش شور اول اصلاح تبصره ۳ ماده ۴۷ قانون اصلاح قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۴/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وارت کشور لایحه اصلاح تبصره ۳ ماده ۴۷ قانون اصلاح قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان را که در جلسه روز یکشنبه ۱۱/ ۱۰/ ۲۵۳۶ مجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۸۸۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره ۳ ماده ۴۷ قانون اصلاح قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان.

ماده واحده - تبصره ۳ ماده ۴۷ قانون اصلاح قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان مصوب ۲۶/ ۳/ ۲۵۳۵ شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح می‌شود.

تبصره ۳- مرجع رسیدگی باعتراض مؤدیان نسبت به شمول عوارض و میزان آن و همچنین تعیین مرجع وصول کننده آن کمیسیونی است که با شرکت فرماندار یا نماینده او – رئیس انجمن شهرستان و رئیس انجمن شهر و یا یکی از نمایندگان انجمنهای مذکور بانتخاب رئیس تشکیل خواهد شد و در صورتیکه انجمنهای مذکور وجود نداشته باشد – صلاحیت رسیدگی با هیأت مذکور در تبصره ذیل ماده ۴۴ خواهد بود. طرز وصول عوارض و اجرای آراء کمیسیون مزبور طبق آئین نامه‌ای است که از طرف وزارت کشور تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز شنبه ۸/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور آقای علی نگهبان معاون وزارت کشور لایحه اصلاح تبصره ۳ ماده ۴۷ قانون اصلاح قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور – عبدالله قراگزلو شجاعی.

رئیس - کلیات لیحه مطرح است آقای رحیمی لاریجانی تشریف بیاورید.

رحیمی لاریجانی – با اجازه مقام ریاست و همکاران محترم عرض کنم که چون این اصلاحی که در این لایحه شده است اتفاقا یکی از کارهائی که خود بنده هم در آن تخصصی دارم، هم عضو انجمن شهرستان بودم هم سالها در وزارت کشور بودم آقای نگهبان و آقای وزیر کشور اجازه می‌فرمایند که این تذکرات بی شائبه را به عرضشان برسانم در تبصره ۳ ماده ۴۷ نوشته شده است که مرجع و طرز وصول عوارض طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که وزارت کشور ظرف شش ماه از تاریخ تصویب اصلاحیه تهیه نموده و به تصویب هیئت وزیران برساند این اصلاحیه در تاریخ ۳/ ۳/ ۲۵۳۵ در کمیسیون‌های مجلس سنا و مجلس شورای ملی تصویب شده و بدولت ابلاغ شده است اگر آن آئین نامه‌ای که تا شش ماه پس از آن تاریخ باید هیه می‌شد تهیه کرده بودند و مرجع آن تعیین می‌شد احتیاج به این قانون نبود پس من نتیجه می‌گیرم معمولا فرم اینطور شده که قانون را می‌آورند ولی تهیه آئین نامه در بوته اجمال می‌ماند استدعا می‌کنم آقای امبد توجه بفرمایند که دولت وقتی در قانونی اشاره‌ای به آئین نامه می‌کند این آئین نامه تهیه شود و از جناب آقای نگهبان خواهش می‌کنم که جواب بدهند اگر قانون اشاره کرده که بموجب ماده ۳ مرجع و طرز وصول و در نتیجه حتما طرز وصول اعتراض به تصویب نامه موکول گردیده چطور شده است که یکدفعه این انگیزه پیدا شده که اعتراض کلی بشود اگر آئین نامه همان موقع و ظرف شش ماه تهیه می‌شد و به تصویب هیئت وزیران می‌رسید فقط بموجب آن آئین نامه عملیات انجام می‌گرفت چنانچه در همین ماده واحده باز موکول کرده‌اند بیک آئین نامه توجه بفرمائید اگر باز این آئین نامه تصویب نشود و تهیه نشود باز بمشکل بر می‌خوریم اما حالا که مسئله انجمن استان و شهرستان باین مناسبت مطرح است مشکل بزرگ انجمن‌های ملی بخصوص انجمنهای شهرستان ماده ۶۴ آن قانون است که بنده استدعا می‌کنم یادداشت بفرمائید در ماده ۱ قانون انجمن‌های شهرستان و استان دارای استقلال مالی و شخصیت حقوقی هستند و با توجه به فرمایشات مکرر شاهنشاه راجع به مشارکت مردم و دادن کارهای اجرائی بمردم تا حدی که نمایندگان می‌فرمایند بانجمن ده باید کارها داده شود در این مورد نباید فرماندار همه کارها را انجام دهد بنده خودم سالها در وزارت کشور بوده‌ام البته فرماندار هم مدیر اجرائی است اما در برنامه‌های آن شهرستان باید نظارت کند تا انجمن شهرستان هم بتواند در مسائل اجرائی یک مقداری دخالت داشته باشد بدلیل اینکه اگر صرفا یک عوارضی را وضع بکنند و درآمد حاصل از آن گرفتار تشریفات اداری بشود مثل اعتبارات خاص ناحیه‌ای کاری بانجام نمی‌رسد حالا که همه جا دولت فعلی تصمیم دارد مشکلات اداری را کاهش دهد بنده استدعا می‌کنم در مورد ماده ۶۴ که ماده حساسی است تجدید نظر بفرمائید حالا که شما برای یک تبصره تبصره که می‌توانستید با آئین نامه انجام بدهید قانون می‌آورید این ماده ۶۴ را هم اصلاح کنید بالاخره یک فرصت مناسب پیدا می‌شود در آن فرصت اصلاح بفرمائید بنده فقط تذکر را دادم استدعا می‌کنم در موقع مقتضی نسبت باصلاح این ماده اقدام بفرمایند.

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم سؤال از وزارت راه و ترابری بوسیله آقای دکتر پرویزاربابی اناری

۱۲- تقدیم سؤال از وزارت راه و ترابری بوسیله آقای دکتر پرویزاربابی اناری.

رئیس - آقای دکتر اربابی فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر اربابی – سؤالی است از وزارت راه و ترابری که تقدیم می‌کنم.

رئیس - سؤال به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح سؤال آقای قدرت الله واحدی از وزارت کشاورزی و عمران روستائی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۳- طرح سؤال آقای قدرت الله واحدی از وزارت کشاورزی و عمران روستائی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات.

رئیس - سؤال آقای واحدی از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مطرح است آقای دکتر واحدی بفرمائید.

دکتر واحدی – اجازه بفرمائید دولت جواب بدهد بعد اگر لازم بود بنده عرایضی خواهم کرد.

رئیس - آقای منصور تشریف بیاورید.

عبدالله منصور (معاون وزارت کشاورزی و عمران روستائی) – همانطور که استحضار دارید جناب آقای واحدی در جلسه ۱۵ آبانماه گذشته سؤالی در مورد تولیدات داخلی برنج از یک طرف و اجازه واردات برنج خارجی از طرف دیگر تسلیم کردند که تقریبا بلافاصله اعلام آمادگی پاسخگوئی حضور ریاست محترم مجلس شد و امروز بنده افتخار دارم که پاسخی را که تهیه شده بساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم کنم.

۱- تولید برنج سال ۲۵۳۶ کشور طبق آخرین پیش بینی ۹۳۰ هزار تن و مصرف ۱۴۰۰ هزار تن برآورد گردیده و بهمین لحاظ جبران کمبود اجازه ورود حدود ۴۶۰ هزار تن برنج از خارج داده شده است.
۲- دولت در سال ۲۵۳۶ برنامه‌ای برای خرید برنج نداشته و سازمان مرکزی تعاون روستائی بمنظور تشوق کشاورزان به استفاده از بذر پر حاصل آمل یک برنامه خرید برنج آمل یک را داشته و محصول تولیدی را به مقداری که توسط کشاورزان ارائه شده خریداری نموده و هر قدر هم که ارائه شود باز هم خریداری خواهد کرد.
۳- مقادیری از برنج خارجی همزمان با برداشت محصول داخلی ببازار عرضه شده و همانطور که آقای واحدی اظهار نموده‌اند این امر موجب گردیده که عده‌ای واسطه و سودجو در صدد سود جوئی برآیند برنامه‌ای تنظیم گردیده که در آینده در صورت لزوم به واردات برنج وارد کنندگان برنج موظف گردند ضمن پرداخت مبالغی برای حمایت تولید برنج داخلی یا نظر وزارت کشاورزی و عمران روستائی و وزارت بازرگانی مقدار متناسبی از تولیدات داخلی خریداری و برنج وارداتی و تولید داخلی از توأما عرضه نمایند.

ضمنا دولت از هر گونه طرح مناسبی که نمایندگان مجلس برای مبارزه با واسطه‌ای اضافی ارائه نمایند استقبال می‌نماید.

رئیس - آقای دکترواحدی بفرمائید.

دکتر واحدی – همکاران ارجمند، نمایندگان محترم دولت شأن و موقع خوص نمایندگان مجلس رستاخیز در طرح مسائل حوزه‌های انتخابیه آنان و بالمآل مسائل و مشکلات مملکتی با تدقیق و بینش و ارائه راه حلهای اصولی است. در این رهگذر هرگونه تلاشی که از سوی نمایندگان مجلس رستاخیز بعمل آید گامی است در راه انجام وظیفه خطیر نمایندگی مردم در چنین دوره ی درخشانی از تاریخ فعالیتهای سیاسی و بخصوص پارلمانی در ایران و بالعکس هر عدم مشارکت فعالانه‌ای از سوی برگزیدگان مردم، آنهم در چنین دوره خدمتگزاری که دولت و مجلس به امر شاهنشاه مسیری جز خدمت نمی‌شناسند. قصور و بلکه تقصیری است نا بخشودنی و بهر تقدیر آنچه من اکنون در تعقیب مطالب قبلی و سوآل مطروحه از دولت بیان می‌دارم و مربوط می‌شود به مشکل عظیم کشاورزی ایران، مبتنی است بر این درک و احساس مسؤلیت در برابر فرماندهی توانای ایران و ملت آزاده این سرزمین، چرا که بفرمان شاهنشاه یک انتخابات اصولی و سالم در عصر رستاخیز ملت ایران انجام گردید و ملت ایران با استفاده از این فرصت طلائی که در عین حال تکلیف مشارکت نیز بهمراه آن بوده بپای صندوقهای رأی رفته و به معتمدان خود که معرفی شدگان حزب رستاخیز ملت ایران بودند رأی اعتماد دادند و بدینگونه است که مجلس شورایملی در عصر شکوفان رستاخیز ملت ایران با چهره‌های مردمی و با درک مسؤلیت در برابر شاه و ملت ایران متولد شد و اکنون که در مقام انجام این تکلیف حساس هستم به استحضار همکاران ارجمند که احساسی مشابه من دارند و نمیاندگان محترم دولت میرسانم که بدون اغراق بیش از دو هفته برای بررسی در مورد مسأله برنج وقت صرف نموده و از هر نبعی که احتمال وجود اطلاعات ارزنده می‌رفت استفاده کرده‌ام که افزوده بر مطالعات عینی در خصوص مسأله ی حساس برنج در بیش از ۹۰ روستای حوزه انتخابیه بابل بعنوان یک گزارش مستند و مبتنی بر واقعیات در ساحت مقدس مجلس شورای ملی مطروح و توجه همکاران ارجمند و نمایندگان دولت را به آن معطوف می‌دارم جناب آقای منصور معاون وزارت کشاورزی پاسخی که بسؤال من دادند قانع کننده نبود زیرا سؤال من مربوط می‌شد به دو موضوع، یکی اینکه چرا دولت از طریق شرکتهای تعاونی نسبت به خرید برنج از کشاورزان اقدام نکرده است و دیگر اینکه چرا همزمان با برداشت برنج داخلی بازار و بخصوص بازار شمال را از برنج وارداتی اشباع کرده‌اند؟ و بر اثر همین بحرانی، عده‌ای دلال و واسطه سوء استفاده کرده و دسترنج کشاورزان شمال را با بهای نازل خریده‌اند که بموقع بقیمت گران بفروشند، در واقع هم به زیان کشاورز عمل شده و هم به زیان مصرف کننده و آنچه معاونت وزارت کشاورزی بیان داشتند متضمن پاسخ منطقی و بخصوص برنامه مشخصی برای چاره اندیشی آتی نبود لذا نتیجه تحقیقات و مطالعات خود را در زمینه مسأله حساسی و بغرنج به استحضار همکاران میرسانم تا مورد توجه دولت نیز واقع شود. ابتدا جدولی را که در این زمینه تنظیم کرده‌ام قرائت می‌کنم:

مصرف برنج کشور طی سالهای ۲۵۳۴ – ۲۵۲۶
سال مصرف کل (هزار تن) مصرف سرانه (کیلو گرم) درصد رشد سالانه
۲۵۲۶ ۶۴۹ ۷۵/ ۲۴
۲۵۲۷ ۶۷۷ ۰۸/ ۲۵ ۳۱/ ۴
۲۵۲۸ ۶۸۲ ۵۶/ ۲۴ ۰/۷۳
۲۵۲۹ ۷۱۳ ۵۹/ ۲۴ ۵۴/ ۴
۲۵۳۰ ۷۶۰ ۸۵/ ۲۵ ۵۹/ ۶
۲۵۳۱ ۸۹۲ ۵۴ / ۲۹ ۳۶/ ۱۷
۲۵۳۲ ۸۹۵ ۸۶/ ۲۸ ۳۳/ ۰
۲۵۳۳ ۱۰۶۶ ۴۷/ ۳۳ ۱۰/ ۱۹
۲۵۳۴ ۱۲۴۲ ۹۷/ ۳۷ ۵۱/ ۱۶
تولید برنج کشور طی سالهای ۲۵۳۴ – ۲۵۲۶
سال تولید کل (هزار تن) تولید سرانه (کیلو گرم) درصد رشد سالانه
۲۵۲۶ ۶۴۰ ۴۰/ ۲۴
۲۵۲۷ ۶۵۳ ۲۰/ ۲۴ ۰۳/ ۲
۲۵۲۸ ۶۸۰ ۴۹/ ۲۴ ۱۳/ ۴
۲۵۲۹ ۷۰۷ ۷۴/ ۲۴ ۹۷/ ۳
۲۵۳۰ ۷۰۰ ۸۱/ ۲۳ ۰/۹۹
۲۵۳۱ ۸۰۰ ۴۹/ ۲۶ ۲۹/ ۱۴
۲۵۳۲ ۸۸۹ ۶۷/ ۲۸ ۱۲/ ۱۱
۲۵۳۳ ۸۷۵ ۴۷/ ۲۷ ۵۷/ ۱
۲۵۳۴ ۹۵۴ ۱۶/ ۲۹ ۰۲/ ۹
مأخذ: وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

بطوریکه در جدول آماری تهیه شده در وزارت کشاورزی و عمران روستائی ذکر شده است در سال ۲۵۲۶ میزان مصرف برنج ۶۴۹۰۰۰ تن و تولید آن در همان سال ۶۴۰۰۰۰ تن بوده است در حالیکه در ۸ سال بعد یعنی در سال ۲۵۳۴ مصرف برنج در کشور ۰۰۰/ ۲۴۲ / ۱ تن و میزان تولید ۰۰۰/ ۹۵۴ تن بوده است. ملاحظه می‌شود که کمبود برنج روز بروز افزون می‌شود و نیاز به ورود برنج خارجی اضافه می‌گردد. البته نه اینکه کشاورزی ما درجا زده باشد، را که از تولید سالانه ۰۰۰/ ۶۴۰ تن در سال ۲۵۲۶ به رقم ۹۵۴۰۰۰ تولید در سال ۲۵۳۴ رسیده است و افزایش مصرف سرانه برنج نیز از ۷۵/ ۲۴ کیلو در سال ۲۵۲۶ به ۱۶/ ۲۹ کیلو در سال ۲۵۳۴ رسیده است ولی سخن در این است که چرا کشاورزی ما نتوانست از آنچنان رشدی برخوردار باشد که همآهنگ با افزایش مصرف، تولید هم داشته باشیم که به نظر من گذشته از جهت کمی، از لحاظ کیفی در واقع همان وضع خود کفائی نسبی ۸ سال پیش را حفظ می‌کردیم. یعنی تعادل تقریبی تولید و مصرف برنج در کشور، در چنین وضعی می‌توانستم صحبت از موفقیت در زمینه کشاورزی مملکت بکنیم. متن جدول مورد استناد در صورت مذاکرات مجلس چاپ خواهد شد از طرفی بموجب جدول تهیه شده در اداره کل آمار و بررسیهای اقتصادی وزارت کشاورزی، میزان مصرف برنج در سال ۲۵۳۵ رقمی معادل ۹۵/ ۱۲۴۸۰۰۰ تن و در سال ۲۵۳۶ به رقم ۶۶/ ۱۳۴۵۰۰۰ تن بالغ گردیده است. پیش بینی می‌شود که میزان مصرف برنج از ۱۳۴۵۰۰۰ تن در سال جاری در پایان برنامه ششم عمرانی یعنی سال ۲۵۴۱ به ۷۸/ ۱۸۸۶۰۰۰ تن بالغ شود. در طی این مدت مصرف سرانه برنج از ۳۹ کیلوگرم فعلی به ۷/ ۴۷ کیلوگرم افزایش خواهد یافت، یعنی افزایش مصرف سرانه برنج با رشد سالانه‌ای معادل ۴/۱ درصد خواهد بود و البته میزان حداقل رشد مصرف سرانه است که بدون شک باید انتظار افزایش بیشتری را با توجه به افزایش درآمدهای مردم و گرایش آنان از نان و برنج داشت از طرفی نگاهی بیندازیم به وضع اقتصادی کشاورز ایرانی از نظر درآمدها، طبق بررسیهای انجام شده در وزارت کشاورزی و عمران روستائی قیمت تمام شده یک کیلو برنج برای برنجکار در سال ۲۵۳۵ برابر ۰۹/ ۴۳ ریال بوده که با احتساب ۱۰٪ رشد قیمت عوامل تولید، باید گفت که در سال جاری به ۳۹/ ۴۷ ریال بالغ می‌شود و اگر عملکرد در هر هکتار را ۳۴۰۰ کیلوگرم شلتوک حساب کنیم ۲۲۶۴/۴ کیلوگرم برنج بر اساس ۶/ ۶۶ درصد نرخ تبدیل شلتوک به برنج خواهم داشت. هزینه‌های تولید یک هکتار برنج حدود ۹۸۲۵۰ ریال می‌باشد. درآمد حاصل از فروش این مقدار برنج حدود مبلغ ۱۶۴۲۷۰ ریال می‌باشد که اگر هزینه‌های زیست یک خانوار روستائی را ۱۷/ ۵ نفر بر اساس خلاصه سرشماری ۲۵۳۵ مرکز آمار ایران بدانیم و حداقل هزینه این خانوار روستائی را ۵۵۰۰۰ ریال تخمین بزنیم کشاورزان باید برنج خود را کیلوئی ۷۲ ریال برای تأمین این هزینه زیست بفروش برسانند و حال آنکه بعلت نه تنها عدم حمایت دولت و بلکه با توزیع برنج خارجی همزمان با برداشت برنج داخلی کشاورزان شمال در موقعیت اضطراری قرار گرفته و بهترین برنج شمال را عده‌ای دلال و سوداگر به بهای نازل خرواری ۵۰۰ تومان (کیلوئی ۵۰ ریال) خریده‌اند و برنجهای درجات پائین تر را بمراتب به قیمتهای کمتر خریده‌اند. این واقعیت‌های انکار ناپذیر نشانه و خامت وضع کشاورزان شمال است که مربوط به دو استان گیلان و مازندران است و در چنین شرایطی است که لزوم حمایت از کشاورزانایران و کشاورزان مملکت باید در سرلوحه برنامه‌های دولت قرار گیرد. متأسفانه بهترین برنج محصول شمال را چنانکه گفته‌ام و باز تأکید می‌کنم به بهای نازل خریده‌اند و اگر بر همین برنج پیش برویم ملاحظه می‌شود که سال به سال باید منتظر فاصله هر چه بیشتر بین مصرف برنج و تولید داخلی آن باشیم و اگر در این زمان مصرف برنج ۱۳۴۵۰۰۰ تن و تولید آن حدود یک میلیون تن می‌باشد در پایان برنامه ششم یعنی در سال ۲۵۴۱ مصرف با افزایش حداقل ۴ درصد به ۷۸/ ۱۸۸۶۰۰۰ تن خواهد رسید یعنی حدود دو برابر تولید فعلی بعبارت دیگر اگر کشاورزی ما نتواند رشدی متوازن و متناسب با مصرف داشته باشد در ۶ سال آینده بجای اینکه۱/۴ برنج مصرفی را از خارج وارد کنیم باید ۵۰ درصد آنرا از خارج وارد کنیم (مظهری – مایه تأسف است) و طبیعی است که در آنصورت برنج را با قیمتهای بمراتب بیشتری بعلت نیاز شدید باید خریداری نمائیم کما اینکه هم اکنون در امریکا برنج در داخل کشور هر کیلوئی حدود یکصد ریال فروخته می‌شود در حالیکه برنج وارداتی ما با حدود ۳۰ ریال وارد می‌شود و حال اینکه این خود نوعی دمپینگ است و وقتی نیاز ما به برنج وارداتی به ۵۰ درصد میزان مصرف برسد و یا از آن فراتر رود در اینصورت قیمتها بر اساس نیاز، تعیین می‌شود و طبیعی است که بمراتب بیش از حد فعلی خواهد بود. ادامه این وضع آینده نامطلوبی را خبر می‌دهد که کشور با یک وابستگی اقتصادی در مهمترین شاخه مواد غذائی با کشورهای خارجی پیدا نماید و این زنگ خطری است که باید دولت به آن عمیقا توجه داشته باشد. برای حمایت از کشاورزی توجه به مسائل اساسی زیر از ضرورتهای اجتناب ناپذیر است:

۱- اجرای دقیق تضمن خرید محصولات کشاورزی
۲- توزیع صحیح برنج در موقع برداشت و قطع دست ایادی و واسطه‌های سودجو و پردشتها بدین منظور باید بیشترین توجه را به تعاونیها داشت، بدین نحو که فلسفه تشکیل شرکتهای تعاونی روستائی که خرید بموقع محصولات کشاورزی و قطع دست واسطه‌ها بوده و بردن کالاهای صنعتی مثل قند و شکر از شهر به روستا، تحقق یابد.

زیرا ادامه وضع فعلی یعنی دادن امکان به واسطه‌ها نتیجه اش آن است که برنج به قیمت ناچیز بوسیله دلالان از روستائیان خریداری شده و به قیمت گران به دست مصرف کننده می‌رسد و حال آنکه اگر تعاونیها درست عمل می‌کردند برنج با قیمت مناسب از کشاورزان خریداری می‌شد و با احتساب سود عادلانه به قیمت بمراتب ارزان تر از قیمت کنونی به دست مصرف کننده می‌رسید. حقیقت این است که سازمان عظیم تعاون مصرف شهر و روستا نتوانسته است وظیفه حساس خود را بخوبی انجام دهد، بررسیهای انجام شده نشان می‌دهد که تعاونیهای مصرف کارگران نتوانسته است بعلت مشکلات موجود، مواد مورد نیاز و مصرفی کارگران را به قیمت‌های عمده فروشی و ارزان تهیه نماید. چرا که واسطه‌ها به عناوین مختلف، از سیستم به توزیع، حداکثر استفاده و در واقع سوء استفاده را می‌برند و این وضع هم به ضرر مصرف کننده است و هم به زیان کشاورز تولید کننده و تنها به نفع عده‌ای سودجو و دلال و واسطه است. روزنامه اطلاعات در شماره دیروز خبری داشت مبنی ب اینکه (فروش بیسکویت هم به دست دلالها افتاد) یعنی بجای اینکه تولید کننده بیسکویت مانند گذشته بوسیله ماشینهای کارخانه محصول خود را مستقیما به فرد صنفی بدهد، عده‌ای دلال و واسطه مثل قارچ از زمین روئیدند و بالمآل موجب افزونی قیمت بیسکویت شدند این بازار سیاه که برای بیکسویت در بازار تهارن ایجاد کردند ناشی از قصور یا تقصیر چه کسانی است؟ اتاق اصناف بجای اینکه فرد صنفی ا بجرم گران فروشی همین بیسکویت خریداری شده از دست دلال و واسطه به دادگاه بفرستد چرا به فکر نیست که جلوی عامل و علت گرانی، یعنی هجوم دلال و واسطه را بگیرد؟ این مشکل عظیم توزیع بد و ناسالم ملاحظه میفرمائید که می‌رود تا همه شئون اقتصادی جامعه ما را در بر گیرد چرا که شیشه بازار سیاه دارد، بیسکویت بازار سیاه دارد و اگر توجه نشود همه چیز به چنین سرنوشت مبتلا خواهد شد. من مصرا از دولت می‌خواهم که به این وضع اسفناک خاتمه داده شود دولت باید سیستم توزیع را طوری تنظیم کند که بخش خصوصی از طریق تعاونی‌ها بتواند تولیدات کشاورزان را بدون واسطه به شرکتهای تعاونی مصرف و بالمآل به دست مصرف کنندگان برساند ترتیبی داده شود که شرکتهای سهامی زراعی – شرکتهای تعاونی تولید روستائی – تعاونیهای مصرف کارگران – تعاونیهای مصرف شهر و روستا، تعاونیهای مصرف کارمندان دولت همه و همه فعال شده در مسیری که هدف و نیت شاهنشاه بوده است قرار گیرند تا اقتصاد سالمی داشته باشیم.

هدف وزارت کشاورزی باید آن باشد که با حمایت منطقی از کشاورزی، فاصله بین مصرف و تولید داخلی را هر چه مکن است کم کنند تا بر مرز خود کفائی لااقل نسبی برسیم البته تا رسیدن به این مرحله که بی نیازی از برنج وارداتی است باید ترتیبی اتخاذ شود که برنج وارداتی بهیچوجه در مناطق شمال کشور توزیع نشود و با برنامه ریزی صحیح چه از نظر هزینه‌های عمل و نقل و چه از جهت ذائقه مردم که بخصوص در شمال به برنج داخل باید ترتیبی اتخاذ شود که برنج داخلی در استانهای مرکزی – سمنان – آذربایجان غربی و شرقی – لرستان و کرمانشاه و ایلام توزیع شود و برنج وارداتی که از بندر شاهپور و بندر عباس وارد می‌شود در استانهای هرمزگان – بوشهر – خوزستان – کرمان – سیستان و بلوچستان توزیع شود.

نگاهی به آمار و ارقام محصولات کشاورزی لزوم برنامه ریزی نگاهی به آمار و ارقام محصولات کشاورزی لزوم برنامه ریزی صحیح در امر کشاورزی را ثابت می‌کند. تولید گندم ما در ۵/ ۵ میلیون تن بوده است و مصرف، ۹/ ۶ میلیون تن و کمبود گندم ۴/ ۱ میلیون تن بوده است. در حالیکه امسال کمبود محصول گندم به ۵/ ۱ تا ۶/ ۱ میلیون تن رسیده است. برنج تولیدی ما هم که ملاحظه فرمودید از ۹۰۰۰ تن کمبود در سال ۲۵۲۶ به حدود ۴۰۰۰۰۰ تن در سال جاری رسیده است و تا پایان برنامه ششم به حدود یک میلیون تن خواهد رسید و من با توجه به اهمیت این امر حیاتی در سیاست مستقل ملی ایران که وابستگی اقتصادی ایران در مواد غذائی با خارج بهیچوجه با آن سازگار نیست تقاضا دارم که موضوع سئوال من برای بررسی بیشتر بیشتر به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع شود تا با دقت بیشتری رسیدگی و اتخاذ تصمیم شود.

رئیس - این سؤال به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع می‌شود.

- طرح سؤال آقای علی اصغر مظهری از وزارت بازرگانی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۴- طرح سؤال آقای علی اصغر مظهری از وزارت بازرگانی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات.

رئیس - سؤال آقای مظهری از وزارت بازرگانی مطرح است، آقای مظهری بفرمائید.

مظهری – اجازه بفرمائید نماینده دولت جوابشان را بفرمایند بعدا بنده مطالبم را عرض می‌کنم. استدعا می‌کنم مجددا سؤال من قرائت بشود.

رئیس - آقای اهری بفرمائید و سؤال را هم قرائت کنید.

اهری (معاون وزارت بازرگانی) – با کسب اجازه از مقام معظم ریاست ابتدا سؤال آقای مظهری را قرائت می‌کنم:

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما چون اطلاع حاصل شده که متأسفانه مقدار زیادی از گندم خریداری شده از خارج بعلت نبودن جا تخلیه نشده و در واگن‌های راه آهن سرگردان است و گویا مقدار زیادی نیز داخل همین واگن‌ها و یا در نقاط سرباز دیگر زیر آفتاب و باران مانده و در معرض خراب شدن است.

تقاضا دارد مقرر فرمائید نمایندگان دولت در مجلس شورا یملی حضور یافته و باین سؤال پاسخ دهند که چنانچه این مطالب واقعیت دارد، علت آنکه بدون توجه به ظرفیت سیلوها گندم خریداری شده چیست؟ در تاریخ تقدیم این سؤال چه مقدار در چند واگن و چه مقدار در جای سرباز در معرض آفتاب و باران بوده است؟ چه مقدار از گندمها در اثر این بی توجهی از بین رفته؟ چه میزان به راه چه شخص یا اشخاصی هستند و چه اقدامی برای پیشگیری از تکرار این قبیل کارها بعمل آمده؟

با احترام – علی اصغر مظهری.

همانطور که ملاحظه میفرمائید این سؤال در تاریخ ۱۵/ ۸/ ۲۵۳۶ از طرف مقام ریاست مجلس به وزارت بازرگانی ابلاغ شده در تاریخ ۲۵/ ۸/ ۲۵۳۶ وزارت بازرگانی آمادگی خود را جهت جوابگوئی بعرض رسانده است. استحضار دارید که اگر در این چند سال بعلت کمبود گندم دولت برای تأمین مصرف مملکت، سالهای گذشته – باز بخوبی استحضار دارید – تراکم بنادر در حدی بود که کشتی‌های حامل کالاها و از جمله گندم روزها و هفته‌ها و حتی ماده‌ها در بنادر متوقف می‌شد ولی بنده صادقانه و با صراحت کامل خدمت نمایندگان محترم عرض می‌کنم که در سال ۳۶ این برنامه به حدی صحیح انجام شده که در این مدت حتی یک کستی برای یک روز هم متوقف نشده و آماری داریم که کشتی‌ها حتی از موعد مقرر نیز زورتر تخلیه شده و مستقیما از کشتی به واگن و کامیون حمل و به موارد مصرف فرستاده شد بنده آن چه که می‌توانم این اضافه کنم وظیفه بسیار سنگینی است. با نبودن کارگر با وسایل حملی که با این زیادی بار در مملکت ما هست جناب مظهری روی دقت نظر و روی علاقه‌ای که داشتند این هشداری بوده، تذکری بوده که به مسؤلین امر دادند که متوجه بشوند و برای جلوگیری از ضایعات و خسارات بدولت بیشتر کوشا باشند بنابراین بنده باز هم موظفم که مطالبی که این جا بیان می‌شود به سؤال نمایندگان با دلایل و مستند رسیدگی بکنیم بدون تعصب حقایق را این جا به عرضتان برسانیم (احسنت – احسنت).

۱- میزان خرید گندم از خارج بدون توجه به ظرفیت سیلوها و انبارهای سازمان نبوده و مقادیر وارده در حد مقدار پیش بینی شده در بودجه مصوب سال جاری است که مقرر بوده این گندم در ششماهه اول سال ماهانه ۱۵۰ هزار تن وارد شود و در ماههای مهر، آبان و آذر بعلت مواجه شدن با خرید گندم از داخل و پر شدن سیلوها و انبارهای سازمان غله بترتیب ماهانه ۶۰، ۱۰۰ هزار تن از طریق بنادر جنوب (شاهپور و عباس) و ماهانه نیز ۳۰ هزار تن از مرز ترکیه وارد شود.
۲- مقادیر پیش بینی شده گندم وارداتی در جلسات کمیسیون ارزاق عمومی نخست وزیری با تأیید کلیه مسئولین وزارت کشاورزی و عمران روستائی، وزارت بازرگانی و سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی ایران برآورد شده و در جلسات مورخ ۱۱ و ۱۲ / ۵ / ۲۵۳۶ نخست وزیری بعلت عرضه شدید گندم از طرف کشاورزان مجددا در میزان واردات تجدید نظر گردید و با توجه به ارقام تولید داخل یو مصرف روزانه گندم سهمیه که از طرف سیلوها و از انبارهای غله دولتی در سطح کشور توزیع می‌شود و بر مبنای احتیاجات واقعی و داشتن ذخیره مناسب تا سر خرمن سال آینده مقدار واردات تعیین شده است.
۳- گندمهای رسیده از خارج که از طریق بنادر جنوب (شاهپور و عباس) و مرز رازی از ترکیه وارد می‌شود با دو وسیله بصورت فله (با واگن و کامیون) و بصورت کیسه (وسیله کامیون) تخلیه و حمل می‌گردد.

واگنهای مخصوص حمل گندم تماما مستقف بوده و همچنین کامیونهای مخصوص حمل گندم فله تانکردار یا کانتینر دار می‌باشند و گندم فله در داخل واگن یا تانکر و کانتینر کامیونها محفوظ بوده ور معرض آفتاب و ریزش باران اصلا خسارت نمی‌بیند.

در حمل گندم کیسه که بیشتر از طریق بندر عباس برای سیلوها و انبارهای استانهای جنوبی و شرقی کشور فرستاده می‌شود با کامیونهای معمولی اطاقدار یا تریلردار انجام می‌گیرد که رانندگان طبق مفاد قرارداد حمل در مواقع بارانی از پوشش برزنت برای محفوظ نگهداشتن گندم استفاده و نهایت مراقبت را در سالم حمل کردن کالا معمول می‌دارند.

۴- برنامه حمل گندم با واگن که به بندر شاهپور و به شرکت سهامی راه آهن دولتی ایران داده شده بمیزان روزانه ۳۵۰۰ تن الی ۳۶۰۰ تن و در حد قدرت تخلیه سیلوهای مسیر خط سراسری راه آهن می‌باشد، و با توجه به اینکه واگنها بطور منظم مطابق این برنامه وارد سیلوها نمی‌گردند، معذالک در حال حاضر بطور متوسط در حد برنامه روزانه ۷۰ واگن گندم در سیلوهای اهواز، اندیمشک، اراک، تهران، تبریز، مراغه و گرگان بدون اینکه گندم در واگنها خسارت دیده باشد تخلیه می‌گردند.

علیهذا سازمان غله و قند و شکر و چای کشور علیرغم تمام تنگناهائی که در زمینه ظرفیت بنادر، و وسائل تخلیه یا حمل و نقل و تنگناهائی که در زمینه انباری و تأسیسات ذخیره‌ای بطور کلی وجود دارد و با عرضه قابل توجه گندم از طرف کشاورزان (در حد یک میلیون تن) مواجه بود معهذا اقدامات مثبتی برای تخلیه سریع کشتی‌های حامل گندم و اجرای برنامه کامل خرید گندم از داخل و تخلیه سریع واگنها در حد برنامه مذکور بعمل آورده است و هیچ گندمی در واگن بر اثر تابش آفتاب مذکور با ریزش باران ضایع نشده و خسارتی تاکنون از این حیث به دولت متوجه نشده است.

رئیس- آقای مظفری بفرمائید.

مظهری – جناب آقای رئیس- همکاران ارجمند من از مقام ریاست استدعا کردم مقرر بفرمایند سؤال قرائت بشود و توجه باین نکته باشد نماینده‌ای که سؤال می‌کند بیشتر علاقمند است که به سؤالی که طرح کرده پاسخ داده بشود نه گزارش از اقداماتی که دستگاه اجرائی کرده است من با ارادتی که حضور جناب آقای اهری سال هاست دارم و اعتقادی که به ایشان دارم تشکر می‌کنم از مطالبی که راجع به اداره کل غله فرمودند و بخصوص ماه‌های اخیر را که عنوان کردند که میزان حمل گندم تقلیل پیدا کرده همه اش به سیلوها می‌رود و هیچ مشکلی هم نیست و امیدوارم که این طور هم باشد ولی جناب اهری آن چه بنده به عنوان سؤال طرح کردم یک آگاهی مبتنی بر یک شایعه نبود بنده در خدمت گروهی از نمایندگان محترم مجلس به مسافرتی با راه آهن می‌رفتیم که من در کمیسیون استدعا خواهم کرد تنی چند که من در کمیسیون استدعا خواهم کرد تنی چند تشریف فرما بشوند یکی دو تن از مسؤلان راه آهن برسبیل حکایت گرفتاری‌های خودشان را عنوان می‌کردند که مهم ترین قسمت آن بلا تکلیفی گندم در واگن‌ها بود، نامه دیگری این جا برای من رسید که گر چه خیلی محرمانه نوشته است من این را محرمانه حضور جناب آقای رامبد تقدیم می‌کنم و تقاضا می‌کنم که جناب رامبد هم بازرسی بفرستند اگر آن چه که این جاست یعنی این مطالب واقعیت داشته باشد مایه بسی تأسف است. من این جا اجاره می‌خواهم که یک نکته را خیلی صریح بگویم. دولتی که مدعی صراحت و صداقت است نباید سرپوش روی مسایل بگذارد (صحیح است) اگر جناب آقای رامبد ما به آن چه که عنوان شده برسیم درست می‌شود اگر من خاطی هستم باید به خطای من پرسید، این که ما از امروز چنین و چنان می‌کنیم درست نیست، باید اگر کار خلافی شده است مسئولش مشخص بشود تعقیب بشود و تنبیه بشود اگر اینکار را کردید صراحت و صداقت درست است نه اینکه بگوئید ما از امروز شروع کردیم و از امروز مسئولیم (صحیح است) دولت مسئول مملکت است، شما مقامات را از کره ماه که نمی‌آورید همین آدم‌ها هستند اگر کسی خطایی یا قصوری کرده است باید تنبیه بشود و به جامعه معرفی بشود، این جا در این برنامه یکی از کارمندان غله یکی از شهرهاست که ماجرائی نوشته که باید برای این مملکت گریه کرد، این گندمی است که ما با ارز مملکت داریم از آن سر دنیا می‌آوریم، من عرض کردم این مطالب را مقامات راه آهن عنوان کردند و شایعه نبود که بخواهم از خودم ساخته باشم، چند تن از نمایندگان محترم هم در کوپه‌ای که این بحث مطرح شد حضور دارد. شما الان میفرمائید که در حدود روزی هفتاد هزار تن تقلیل پیدا کرده است در حالیکه قبلا روزی ۱۵۰ هزار تن می‌آوردند بنده این مطالب را از پیش خودم نگفتم تمام این مسائل را بنده نیم ساعت نشسته و گوش کردم و بعد هم در محضر همین دوستانم گفتم که سوء استفاده از سخن شما نمی‌کنم ولی احساس مسئولیت می‌کنم و این را از دولت سؤال خواهم کرد تا معلوم شود ۱۵۰ هزار تن گندم را هر ماه بیاوریم ولی جا نداشته باشیم، پول مملکت‌ها و بندرگاه‌ها و واگن‌های راه آهن سرگردان و بعد بیائیم همه را خراب کنیم و بصورت دانه مرغی درآوریم. اینها را در شأن عضر رستاخیز نمی‌بینیم. من استدعا می‌کنم از جناب آقای رئیس که موافقت و اجازه بفرمایند که این سؤال در کمیسیون رسیدگی بسؤالات مطرح بشود و چون مطالب دیگری دارم که طرحشان را در پشت تریبون ضروری نمیدانم، در آن جا عرض می‌کنم. ولی بطور کلی توقعی که مردم جامعه ما دارند و نگرانی ای که دارند همین است که فکری برای اینکار باید بکنیم که من بخودم اجازه ندهم که بیایم هر کاری خواستم بکنم بعد هم کلا هم را بردارم و بروم این جواب گوی مملکت ما و این عصر نیست. (احسنت)

رئیس- سؤال به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول عوارض خروج از کشور

۱۵- طرح گزارش شور اول عوارض خروج از کشور.

رئیس - گزارش شور اول لایحه قانون عوارض خروج از کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۴/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور آقای هلاکو رامبد وزیر مشاور، آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و آقای علی نگهبان معاون وزارت کشور لایحه شماره ۹۵۲۷۰ مورخ ۴/ ۱۰/ ۲۵۳۶ دولت راجع به عوارض خروج از کشور را که بشماره ۸۸۰ چاپ گردید است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه عوارض خروج از کشور.

ماده واحده – از تاریخ تقدیم این لایحه از هر مسافری که با گذرنامه دولت شاهنشاهی ایران بخارج از کشور مسافرت می‌نماید برای هر بار خروج از کشور مبلغ بیست هزار ریال اخذ خواهد شد.

تبصره ۱- از افراد خانواده که با یک گذر نامه مسافرت می‌کنند علاوه از مبلغ مذکور که از دارنده گذ رنامه اخذ می‌شود برای هر فرد دیگر خانواده نیز مبلغ پنجهزار ریال اخذ خواهد شد.
تبصره ۲- اطفال تا سن ۷ سالگی از پرداخت مبلغ مذکور در این قانون معاف خواهند بود.
تبصره ۳- به زائرین عتبات عالیات تخفیفی به میزان هفتاد درصد مبالغ مذکور در این قانون داده می‌شود.
تبصره ۴- تعیین مسافراتی که مشمول این قانون نیستند طبق آئیننامه‌ای است که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید، مصوبات هیئت وزیران در مورد معافیت از عوارض خروج از کشور تا تاریخ تصویب آئین نامه مذکور کما کان مجری خواهد بود.
تبصره ۵- صدور گذر نامه جداگانه توسط نمایندگیهای شاهنشاهی در خارج از کشور برای کسانیکه با استفاده از تبصره یک این قانون با پرداخت پنجهزار ریال عوارض خروج بخارج از کشور مسافرت نموده‌اند موکول به پرداخت مابه التفاوت عوارض خروج از کشور تا مأخذ بیست هزار ریال مقرر در این قانون خواهد بود.
تبصره ۶- با اجرای این قانون ماده ۳ قانون تأمین اعتبارات عمرانی و عمومی مصوب هشتم آذرماه ۱۳۴۳ (۲۵۲۳ شاهنشاهی) و تبصره‌های آن و همچنین تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ (۲۵۲۴ شاهنشاهی) کل کشور و تبصره ۲۸ قانون متمم بودجه سال ۱۳۶۴ (۲۵۲۶ شاهنشاهی) کل کشور قانون اصلاح تبصره یک ماده ۳ قانون تأمین اعتبارات عمرانی و عمومی مصوب ۲۶ اسفندماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی لغو می‌شود.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز شنبه ۸/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه عوارض خروج از کشور را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور – عبدالله قراگزلو شجاعی.

گزارش شور اول از کمیسیون بودجه شورایملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز یکشنبه ۹/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه عوارض خروج از کشور را مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه – محمد اسدی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است تیمسار سرتیپ بیات بفرمائید.

سرتیپ بیات – با کسب اجازه در مورد گرفتن عوارض گذرنامه باستحضار همکاران گرانمایه میرساند که طبق اصل ۱۸ قانون اساسی گرفتن هرگونه مالیات باید بموجب قانون باشد و حال برای روشن شدن اذهان عمومی عرض می‌کنم از چه تاریخی قانون دارای اعتبار می‌شود.

پس از اینکه قوانین به تصویب قوه مقننه و توشیح ملوکانه رسیدند و در روزنامه رسمی و جراید کثیر الانتشار منتشر شدند و طبق قانون مدنی ایران ۱۵ روز از انتشار آنها گذشت قابل اجرا خواهند بود. و می‌توان به آنها استناد کرد و عمل نمود. یعنی اگر قانونی تمام مراحل خود را طی کند و در روزنامه‌ها هم منتشر شود و فقط ۱۴ روز بیشتر از انتشار آنها نگذشته باشد طبق قوانین موجود ایرانقابل اجرا نیست.

نماینده دولت در مورد تقدیم لایحه وضع عوارض گذرنامه بنحو فعلی بیک ضرورت و مصلحا استثنائی اشاره فرموده‌اند. در صورتیکه هر موقع که لایحه‌ای به مجلس آورده می‌شود مصلحتی پیشنهاد آنرا ایجاب کرده است.

بنظر من درباره اکثر قوانین ضرورت و مصلحت بیشتری احساس می‌شود تا لایحه عوارض گذر نامه، سخنگوی دولت چند شب قبل از طریق تلویزیون در توجیه عطف بمسابق شدن این قانون فرمودند اگر عطف بمسابق نمی‌شد همانطور که درباره قطع اشجار بمحض تقدیم لایحه مربوط بدرخت بسیاری از مالکین درختان خود را قطع کردند در این مورد نیر ممکن بود اطلاع مردم بر این قانون قبل از تصویب توشیح و انتشار آن مورد سوء استفاده قرار گیرد.

بنده عرض می‌کنم وقتی که صاحبان درخت مطلع شدند که قانون قطع درختان آنانرا منع می‌کند بلافاصله درختان زیادی را بریدند آیا در مورد این لایحه اگر عطف بماسبق نمی‌شد ممکن بود عده زیادی فقط برای اینکه تا عوارض گذرنامه ترقی نکرده است هر یک ده پانزده مرتبه برای استفاده از عوارض ارزان به خارج از ایران بروند و برگردند؟ عوارض گذر نامه با قطع درخت یکنفر که ممکن است میلیونها درخت داشته باشد و نمیدانم چگونه مقایسه شده است وانگهی بطوریکه عرض کردم هر قانون بنا بمصلحتی پیشنهاد و تصویب می‌شود ولی هیچیک از دولیکه قانونی دارند به این آسانی قانونی بر خلاف قاعده قانونگذاریست با توجه بمطالبی که باختصار عرض شد چنانچه دولت بمصلحت اندیشی بیغرضانه این جانب توجه می‌کند پیشنهاد می‌کنم از افزودن عوارض گذر نامه صرف نظر شود تا مشکل بیشتری در راه مسافرت به خارج مردم ایجاد نشود زیرا یا مادر و پدری برای دیدن فرزندان خود به خارج می‌روند که تصور می‌کنم حداقل منفعت آن اینست که فرزندانشان با نظارت پدر و مادر کمتر تحت تأثیر عوامل مخرب قرار می‌گیرند. یا افرادی برای افزودن معلومات و مطالعات خویش بیشتر سفر می‌کنند که نباید مانع افزایش معلومات علاقمندان شد و با بیمارانی برای دبست آوردن سلامت خود ناگزیر عازم خارج می‌شوند که نباید به این بیماران تحمیل بیشتری کرد و یا حداقل و آنچه عمومیت دارد می‌روند و دنیای دیگر را می‌بینند که پس از مراجعت از تسهیلات بیشتری که در ایران برای زندگی وجود دارد راضی تر می‌شوند که دشوار کردن این مسافرتها نیز درست بنظر نمی‌رسد اصولا نمیدانم عوارض گذر نامه چه بدعتی است که ما در وضع آن پیشقدم شده‌ایم انتظار می‌رود که نماینده دولت روشن کند که در کدامیک از کشورهای سرمایه دار و یا کم درآمد گرفتن عوارض گذرنامه و ازدیاد آن معمول است. حال اگر با وجود مطالبی که بعرض رسید این پیشنهاد بیغرضانه را دولت نمی‌پسندد و واقعا ضرورتی وضع عوارض گذرنامه را مجبور سازد پیشنهاد می‌شود که برای سالی یکبار مسافرت از هیچکس عوارض گذرنامه گرفته نشود و برای بار دوم ده هزار ریال و برای بار سوم ببعد بیست هزار ریال که عوارض گذرنامه اخذ شود و یا حداقل … ا زوالدینی که برای نظارت و هدایت فرزندان محصل خود به خارج می‌روند و بیمارانی برای حصول بهبودی اجبارا به خارج عزیمت می‌نمایند عوارض گذرنامه اخذ نشود و جدا توصیه می‌شود منظور رعایت اصول قانونگذاری و برای آنکه در این مورد با یک عمل کوچک حربه بزرگ بدست دشمنان حسود و کوته بین ایران ندهیم از عطف بماسبق شدن این قانون صرف نظر شود و مثل کلیه قوانین بسیار مهمتر قانون عوارض گذرنامه نیز پس از طی کلیه مراحل خود بمورد اجرا گذاشته شود. متشکرم.

رئیس - تیمسار این مطالب ربطی به این لایحه ندارد. در این لایحه ننوشته است که آن اجرا کنید.

تیمسار بیات – بله، متشکرم.

رئیس - آقای دکتر ستاری بفرمائید.

دکتر محمد ستاری – جناب آقای رئیس- نمایندگان محترم، با توجه باینکه در سالهای آتی درآمد نفت که هم اکنون حدود ۷۰ درصد بودجه مملکتی را تشکیل می‌دهد هم چنان ثابت باقی می‌ماند و چه بسا که بتدریج نیز از میزان آن کاسته خواهد شد و از سوی دیگر ۳۰ درصد باقیمانده بودجه مملکتی باید از طریق مالیاتها و سایر درآمدهای مستمر تأمین شود، این حقیقت روشن می‌شود که در تأمین ۳۰ درصد بودجه مملکتی و روند افزایش منطقی آن و هم چنین افزایش حجم اعتبارات بودجه که ناگزیر هر سال بآن افزوده می‌شود، ضروری است در کمال جدیت و تلاش و کوشش اقداماتی مؤثر و کارسازی در این جهت صورت بگیرد و در تأمین درآمدهای مملکتی راههائی مثمر ثمر و غیر تحمیلی پیموده شود، تا بتدریج اضافه بر تأمین ۳۰ درصد بودجه مملکتی هم چنان به نسبت آن در بودجه مملکتی افزوده گردد و جایگزینی لازم در امر درآمد نفت که فنا پذیر است پدید آمد. در اجرای این منظور و بنا بارشاد و رهنمونهای آینده ساز شاهنشاه آریا مهر، سعی براینستکه تا حد امکان به برقراری مالیاتهای جدید بویژه در مواردیکه دریافت این نوع مالیاها و عوارض شامل حال افراد متمکن و بی نیاز می‌شود همت و تلاشی منطقی صورت پذیرد. گو اینکه در این زمنیه هم اکنون نقایصی وجود دارد و هنوز بار پرداخت مالیاتها بردوش گروههای متوسط و حتی کم درآمد قرار داشته و بسیاری از متولین در این جهاد ملی آن چنانکه لازمست شرکت نداشته‌اند، ولی در هر حال برنامه‌ای که می‌باید بدقت بمرحله اجرا درآید، اقدامی پسندیده و ا زهر جهت مورد توجه و حمایت است (صحیح است) تقدیم لایحه افزایش عوارض گذر نامه و استدلالی که سخنگوی دولت جهت استفاده از درآمد حاصله جهت کمک بدامداران و افزایش تولید شیر شده است از جمله مواردی است که می‌تواند همین استدلال را توجیه کند، زیرا بدون تعارف گروهی که بقصد تفریح و تفرج عازم کشورهای خارج می‌شوند، مسلما با مخارج و هزینه گزافی که برای مسافرت می‌پردازند پرداخت یک هزار تومان اضافی مسئله‌ای را ایجاد نمی‌کند. اما در این زمینه دو مسئله مهم مطرح می‌باشد که لازم است به آنها توجهی دقیق مبذول شود.

۱- چون همه کسانیکه عازم ممالک خارج می‌شوند قصد تفریح، خرید اجناس، وقت گذرانی و تفنن ندارند، لذا به همان نحویکه ارشاد و هدایت شده است تا حتی الامکان مالیاتها و عوارض از افراد متمکن و بی نیاز دریافت شود، می‌باید معافیتهائی در اخذ این نوع عوارض برای گروههای خاص در نظر گرفته شود.

در این زمینه ۲ پیشنهاد بنظر می‌رسد که بطور جداگانه تقدیم خواهد شد.

اولین پیشنهاد مربوط به حذف پرداخت عوارض گذرنامه برای اساتید، کادر آموزشی دانشگاهها و مدارس عالی یا دبیران و مدرسینی است که از فرصت مطالعاتی استفاده کرده و با هزینه شخصی برای گذرانیدن دوره‌های تخصصی، انجام تحققیات و افزایش معلومات بخارج می‌روند. بدیهی است اینگونه افراد که بخاطر عشق و علاقه بکار و حرفه تخصصی بخارج رفته و علاقمندند با اندوختن دانش و تجربیات افزونتر خدمات شایسته برای مملکت خود بانجام برسانند از هر جهت می‌باید مشمول حذف عوارض گذرنامه قرار گیرند، زیرا همین تخفیف، کمک شایسته‌ای از نظر مادی برای آنان که از حقوق ناچیزی هم برخوردارند بحساب می‌آید. بدیهی است در مأموریتهای دولتی که شمول حال کارمندان و سایر افراد می‌شود، چون پرداخت هر نوع عوارض و غیره بعهده دولت است چنین مسئله‌ای نمی‌تواند مصداق داشته باشد.

دومین پیشنهاد مربوط به بیمارانی است که بنا به تشخیص کمیسیون ذیصلاح غیر قابل علاج در کشور می‌باشند و یا بیمارانی که برا یادامه معالجه همین نوع بیماری موظفند سالی چند بار بخارج سفر کنند از پرداخت عوارض جدید گذرنامه معاف شوند.

گواینکه ممکنست برای عده‌ای این توهم ایجاد شود شخص مریضی که قادر است برای ادامه معالجه بکشورهای خارج بروند مسلما از تمکن مالی هم برخوردار است، ولی باید توجه داشت که برای ادامه حیات و از دست ندادن عزیزان، هر خانواده حاضر است تمام مال و منال خود را بفروشنده و حتی تا پای فقر و تهیدستی نیز پیش برود و مسلما چنین توجهی از نظر تخفیف عوارض نه تنها خود بعنوان کمک مادی برای این نوع بیماران بشمار می‌آید، بلکه نوعی تقویت روحی و حمایت انسانی نیز بشمار می‌رود.

۲- مسئله دیگر، توجه به چگونگی هزینه مبلغ جمع آوری شده از طریق افزایش عوارض گذرنامه است.

طبق محاسباتیکه بعمل آمده، طی ۹ ماهه سال ۲۵۳۵ بر مبنای دریافت یک هزار تومان عوارض گذرنامه جمع مبلغ دریافتی ۱۹۸ میلیون تومان بوده است که پیش بینی می‌شود با افزایش عوارض طی یکسال این مبلغ به ۵۵۰ الی ۶۰۰ میلیون تومان بالغ شود.

باین ترتیب ملاحظه می‌شود که مبلغ دریافتی، اعتباری جالب و چشمگیر است که می‌تواند در نوع خود در بسیاری جهات کارگشا باشد.

بطوریکه عنوان شده قرار است از این مبلغ به تولید کنندگان شیر بازاء هر لیتر شیر ۸ ریال افزایش بهاء پرداخت شود که مسلما چنانچه در اجرای این اقدام رعایت همه جوانب بشود، خدمتی ارزنده به فعالیتهای مربوط خواهد شد.

اما در همین زمینه مسائلی لازم به تذکر است که چنانچه بآنها توجهی عمیق مبذول نشود، نه تنها نمی‌توان امیدی به پیشرفت و احیای دامپروری و حتی ازدیاد تولید شیر در کشور داشت، بلکه چه بسا مشکلاتی هم در این مورد بوجود خواهد آمد تا حدیکه تعهد افزایش تولید شیر بر مبنای ۳۰ درصد حتی منجر به کمبود تولید به میزان فعلی خواهد انجامید.

هم اکنون طبق آمار موجود جمع تولید روزانه شیر در کشور حدود ۲ هزار تن است که سالیانه میزان آن به ۷۳۰ الی ۷۵۰ هزار تن می‌رسد.

گواینکه آمار فوق با آنچه که قبلا میزان تولید شیر را در کشور با هزار و یک دلیل متجاوز از یک میلیون تن تعیین و حتی بارها همین رقم هم اعلام شده بود تفاوت فاحش دارد و چنین بنظر می‌رسد که دهها هزار تن اختلاف تولید شیر در کشور حاکی بر ضعف دستگاههای اجرائی و آمارگیری است از همین مقدار ۲ هزار تن شیر در روز تنها ۴۷۰ تن بکارخانجات شیر پاستوریزه تحویل می‌شود که ۳۵۰ تن آن مربوط بتولید در تهران و اطراف آن و بقیه مربوط بشهرستانهاست، که مسلما همین مقدار تولید مشمول پرداخت افزایش بهاء به مأخذ لیتری ۸ ریال می‌شود، بطوریکه تعداد ۱۵۳۰ تن شیر تولیدی روزانه در سراسر کشور از این افزایش و امکانات مادی محروم خواهند ماند که می‌باید بمنظور هم آهنگی تدابیری در این زمینه و در جهت کمک به همه تولید کنندگان شیر بصورتی منطقی و اصولی اندیشیده شود. شاید عنوان شود که پرداخت ۸ ریال اضافه بها موجب خواهد شد تا تولید کنندگان شیر علاقمندی بیشتری به تحویل محصولات به کارخانجات شیر پاستوریزه موجود و یا آنهائیکه در آینده شروع بکار خواهند کرد پیدا نمایند، که با تأیید این مطلب که افزایش کارخانجات شیر پاستوریزه در مملکت خود ممکنست امکاناتی جهت افزایش تولید فراهم سازد ولی از اینکه نکته هم نباید گذشت که صرفنظر از تأمین ظرفیت این کارخانجات، مشکا تحویل گرفتن شیر و انجام آزمایشات مربوط، نحوه دریافت محصول در فرصتهای معین و مسائل مربوط دیگر خود پیچیدگیهائی را بوجود آورده است، بویژه اینکه از نظر جمع آوری شیر و یا چگونگی حمل آنها به نزدیکترین کارخانجات تنگناهائی وجود دارد که مسلما ایجاد تسهیلات در این موارد می‌باید همگام با فعالیت کارخانجات به پیش برود و مسلما چنین اقداماتی راهی است برای تقویت و حمایت دامداران در سر تا سر کشور که بمنظور تشویق و دلگرمی بکار و حرفه‌ای که انتخاب کرده‌اند منجر شود.

در اینکه باید بهر وسیله‌ای که شده تولید شیر را در کشور افزایش دهیم بحثی نیست، زیرا بالاخره می‌باید در ایرانزمین روزی تغذیه دانش آموزان را با شیر طبیعی و تازه و نه با شیر خشک وارداتی تأمین کنیم و بهمین نسبت همگان نیز دسترسی کافی به شیر و سایر مواد لبنی داشته باشند و باین ترتیب نه تنها افزایش تولید شر، بلکه فزونی همه فرآورده‌ها و محصولات کشاورزی و دامی ا زجمله آرزوهای هر فرد وطن پرست ایرانی بشمار می‌رود.

اما مسئله مهم و جدی دیگری که در این زمینه می‌توان عنوان داشت و مشکلی است که سایر موارد را تحت الشعاع خود قرار داده اینکه تا چه حد پرداخت مبلغ مذکور که دلیل عمده برای افزایش عوارض گذرنامه عنوان شد، است می‌تواند کارگشا و مؤثر باشد و تا چه زمان چنین اقداماتی قادر است بطور ریشه‌ای گرفتاریها را پایان دهد. بدون اینکه چنین راه حلهائی بعد از مدتی کوتاه مجددا حالت تسلسل و ادواری خود را هم چنان ظاهر نسازد؟

بعنوان یادآوری، آیا بررسی شده است که کمکهای دیگر نقدی، تسهیلاتی آذوقه‌ای و خدماتی که دولت سالهای سال است آنرا بصورت نیمه جان و ادواری و تنها سالهای سال است آنرا بصورت نیمه جان و ادواری و تنها بعنوان مسکن بانجام میرساند و هر روز بر تعهداتش در این زمینه‌ها افزوده می‌شود تاکنون تا چه میزانی کارشگا بوده است و آیا هیچوقت حساب و کتابی بمیان آمده است که افزایش یک کیلو شیر یا گوشت در شرایطی که برای بخش بیمار گونه امور دام در مملکت ما بوجود آمده است با چه هزینه و تعهداتی همراه بوده و بخش عمومی تا چه انداره خود را وارد و درگیر چنین ماجراهائی کرده است؟ بحث بر سر اینستکه باید قبل از پذیرش هر تعهدی جوانب امر را سنجید و لااقل دامداران حقیقی و زحمتکش را شناخت و بکمک و نجات اساسی آنها برخاست و بمساعدت افرادی شتافت که براستی باین حرفه اعتقاد و علاقه دارند و چنین خدماتی را با همه مخاطراتی که بر ایشان دارد بدون توقع اضافی بجای و دل پذیرا شده‌اند.

آیا یک منطق صحیح، علمی و عملی چنین حکم می‌کند که قبل از شناسائی معلول باید تنها در زمینه علت اندیشه کرد؟

آیا نباید تصور و حتی یقین حاصل کرد که در هر مسئله اجتماعی، اقتصادی و تولیدی تا هنگامیکه معلول از بین نرود با رفع هر علتی ممکنست عواملی دیگر نمایان شوند که وجود هر یک از آنها مشکلات موجود را نه تنها از بین نمی‌برند بلکه موجبات تشدید تنگناهای قبلی را فراهم می‌سازند.

در زمینه مورد بحث نیز اتخاذ راه حلی که تنها افزایش قیمت هر لیتر شیر را در بر می‌گیرد بدون اینکه جوانب دیگر امر در نظر گرفته شود فقط می‌تواند بعنوان مسکنی آنهم برای زمانی محدود بکار آید بطوریکه بعد از چندی مجددا مشکلات آنهم با دامنه‌ای وسیعتر هم چنان نمایان شود و اثرات ناگوار تری را بر ملا سازد.

بهترین شاهدی که در این زمینه می‌توان ارائه داشت گفته‌های تعدادی از دامداران آگاه و علاقمند بکار و حرفه افزایش قیمت تا بدین حد نمی‌رسید ولی در ازای آن امکانات، وسایل تولید، خدمات بهداشتی و ارشادی را به قیمتی مناسب تر و با گسترشی بیشتر و معقول تر در اختیارمان م یگذاشتند و این بدرستی شبیه همان گفتار همیشگی و آشنای کارمندان دولت است که آرزو دارند حتی یکریال به حقوق و مزایای شان اضافه نشود و در مقابل از افزایش بی رویه وسایل زندگی، خورد و خوراک و مسکن و دیگر ملزومات ادامه حیات جلوگیری بعمل آید.

همین پریروز بود که گروهی متجاوز از ۵۰ نفر از دست اندرکاران فعالیتهای کشاورزی و دامپروری که در بخش خصوصی به فعالیت اشتغال دارند در ملاقاتی که با هم در مجلس شورای ملی داشتیم یکی از دامپروران که روزانه دهها تن شیر تحویل کارخانه شیر پاستوریزه می‌دهد عنوان می‌کرد با وجود داشتن نزدیک به یک هزار رأس گاو چند روز است که سراسیمه و با همه تلاش و کوشش بدنبال یک کامیون ذرت می‌گردد و اگر نتواند به مقصود برسد تعدادی ا زگاوهای گرسنه را بناچار باید راهی کشتارگاه کند و در چنین شرایط و احوالی که وضع دامپروری و کشاورزی ما این چنین وابستگی به مواد و خوراک دام وارداتی دارد و هم چنین بسیاری از عوامل نظیر دیگر آیا می‌توان قبول کرد که تنها افزایش مقداری به قیمت هر لیتر شیر تضمین افزایش ۳۰ درصد شیر تولیدی در کشور خواهد شد؟ (مظهری – چرا در مورد شیر صحبت می‌کنید) تمام علت اصلی وضع عوارض گذرنامه بخاطر شیر است.

رئیس - در لایحه راجع به شیر و کشاورزی صحبت نشده می‌توانید این مطالب را یک روز در نطق قبل از دستور بفرمائید.

ستاری – علت اصلی افزایش گذرنامه آنطور که سخنگوی دولت گفته است مربوط باین مطلب است می‌باید در اجرای افزایش عوارض گذرنامه و چگونگی هزینه درآمدهای حاصله سعی شود سنجیده رفتار شود در صورتیکه آنچه عنوان شده سنجیده نیست.

حقیقت اینستکه بهمان نسبت که افزایش قیمت فراورده‌ها بویژه در زمینه تولید شیر و سایر مواد پروتئینی می‌تواند بعنوان عاملی در انبوهی تولید بشمار آید بهمان نسبت بسیاری ا زعوامل دیگر که ناشناخته هم یستند وجود دارند که همانند حلقه‌های زنجیر بیکدیگر مرتبط بوده و معلولی را بوجود آروده‌اند که تنها با درمان قطعی و کلی آنها می‌توان بآینده‌ای روشن و امیدوار کننده دلخوش داشت. از جمله چه بسا که همین افزایش قیمت که بظاهر دلچسب و فریبنده نیز می‌نماید عدای دیگر را وسوسه کند تا در این راه وارد میدان شوند و بدور از گرفتن دیگر شرایط مشکلاتی را برای خود بوجود آورند و بهمین نسبت گرفتاریهائی را برای دستگاه اجرائی ایجاد کنند که از جمله آنها یکی هم تعهد ازایش واردات علوفه برای دام از ممالک دیگر است! …

آنچه که امروزه بعنوان خدمات و امکانات و عوامل ارتباط دهنده مطرح است و می‌باید همراه با افزایش قیمت شیر و یا هر فرآورده دیگر یک کاسه گردد تا بصورت یک اقدام ریشه‌ای و سنجیده مورد توجه قرار گیرد فراوان است.

هم آهنگی در سازمانهای اعتباری بویژه اعتبارات دامپروری، ضرورت تجدید نظر در چگونگی تأمین و توزیع علوفه و خوراک دام. تهیه حداکثر این اقلام در داخل مملکت بنحویکه ظرفیت دامداری‌ها تا حد متناسبی با تهیه علوفه حاصله در همان مراکز تطبیق شود. - از بین بردن واسطه‌های فروش مواد غذائی دامها جلوگیری از افزایش بیرویه ارزش مواد دانه‌ای و علوقه‌ای در بازار آزاد – متعادل کردن سطح دستمزد کارگران دامپروری و افزایش بهره وری کار – فعالیت در تربیت نیروی انسانی اعم از کارگر، سر کارگر و تکنسین ماهر، تعمیم خدمات بهداشتی، کنترل قیمت ماشین آلات ویژه دامپروری، ا زبین بردن کانونهای بیماری زا، ایجاد قرنطینه، توجه به بیمه درمانی و هم چنین بیمه دامهای اصیل و مبارزه کار ساز با بیماریهای دامی – از بین بردن مقررات دست و پا گیر اداری و بالاخره برقراری حس مشارکت واقعی بین بخش خصوصی و دولتی از مهمترین ویژگیهائیست که می‌باید همسان با پدیده افزایش قیمت به پیش برود زیرا مادام که عوامل تولید فرآورده‌های دامی و کشاورزی که در چار چوب تأمین آب – خاک – دام و خدمات مربوط بآن قراردارد بطور منطقی هم آهنگی نداشته باشد، هیچگاه نمی‌توان با در نظر گرفتن یک مورد و لنگ بودن سایر مسائل به کاری اساسی امیدوار بود وحتی امید بافزایش تولید را در برنامه‌ای دراز مدت انتظار داشت.

رئیس- آقای ظفری بفرمائید.

ظفری – با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند بنظر من یکی از بحث انگیزترین لوایحی که در دوره ۲۴ تقدیم شده لایحه‌ای است که امروز کلیات آن مطرح است، نظرات مردم در گروههای مختلف اجتماعی بنحو خیلی وسیعی مطرح شد و تعجب انگیز ترین مسأله‌ای که در این لایحه بود در واقع زیر پا گذاشتن مطالبی بود که می‌بایستی بازی رسمی دارد ولی زندگی باز نیست و خیلی جدی است و رسومش هم قوانینی است که باید در اجرای آن سختگیر و نکته بین باشیم طبیعت را که نگاه می‌کنیم قوانینی با خود ادامه می‌دهد، یک حبوان یا یک گیاه بوسیله عواملی که در طبیعت وجود دارد زندگی خودشان را ادامه می‌دهند، انسانها هم بعنوان یک فرد می‌توانند با قوانین غریزی و طبیعی بزندگی خودشان ادامه دهند ولی وقتی باین نکته می‌رسند که به صورت جماعت باید زندگی کنند آنوقت است که می‌رسند که به صورت جماعت بایر زندگی کنند آنوقت است که خودشان فراهم کننده این اسباب و لوازم که جز قوانین و مقررات نیست می‌باشند (صحیح است). ملت ما راه درازی طی کرده و فرهنگ درخشنانی دارد استقلال پر ارزشی را به پاسداری ایستاده و این بسادگی عمل نخواهد شد مگر همه ما اصول زندگی افراد جامعه خود را بشناسیم و عمل بکنیم من شاید خیلی از مسائل را جدی می‌گیرم بنظرم می‌رسد که هر مسئله کوچکی را باید جدی گرفت و جدی تر، حیات جامعه است باید دید که نظام شاهنشاهی ایران چه چیز برای ملت ایران است، باید قانون اساسی را بعنوان اسباب و لوازم ادامه حیات سر فراز این ملت با همه وجود و جان خودمان پاسداری کنیم زندگی ما، تمام درآمد ما همه و همه بخاطر حفظ استقلال و تمامی این مملکت است و هرگز نباید بخاطر دریافت مبلغی اصولی ترین مقررات و قوانین را یعنی قانون اساسی ایران را زیر پا بگذاریم، پس اصلی ترین مسأله ایکه مرا پس از چند ماه به پشت این تریبون کشاند مسأله قانون اساسی و احترام بقانون اساسی است، اعتقاد دارم که می‌بایستی در هیچ موردی نسبت به این مسأله گذشت نکنیم و در این مورد هم که علی رغم همه مطالبی که سخنگوی دولت در پیرامون این لایحه گفت و من اشاره می‌کنم، می‌بایستی بمردم ایران ثابت بشود که با اجرای این لایحه قبل از تصویب که برای مردم تردیدی در مورد احترام به قانون در دلشان ایجاد شده می‌بایست روشن شود که قانون اساسی و قررات مملکت بطور کلی حائز اهمیت فوق العاده است و می‌بایستی از تاریخ تصویب این قانون برای التیام بخشیدن به آن زخمی که ایجاد شده هزینه این مسافرت را طبق این قانون بصورتی که تصویب بشود از آن تاریخ اخذ بکنند و در این واقع تسلیم شدن در برابر قانونی است که حاکم بر ما و حافظ بر تمام موجودیت ملی ماست، عرض کنم مطالبی که پیرامون این لایحه گفته شد و باز هم بحث‌های بسیار و نگرانیهای بسیاری پیش آورد یکی مسأله‌ای بود که گفته شده بود می‌توانستیم ما این لایحه را با قید دو فوریتی بمجلس بیارویم و با سرعت بگذرانیم، در واقع در این مورد سخنگوی دولت اظهار تردید کرده بود در دو زمینه یکی اینکه امکان داشت بی ترتیبی هائی پیش بیاید و مردم سوء استفاده هائی بکنند اشاره‌ای دوستان قبل از من در اینجا داشتند ولی من این را از این دید نگاه می‌کنم که این سوء استفاده‌ها را مردم ایران باید انجام بدهند و این یک توهین بزرگی است به جامعه ایرانی چون تمام سازمانها و تشکیلاتی را که ما بوجود می‌آوریم بخاطر حمایت از این موجودیت بخاطر شخصیت بخشیدن به اینچنین موجودیت هست چگونه ممکن است ما در مقام سخنگوی دولت و یکی از ارکان حفظ موجودیت ملی قرار بگیریم و بعد این مسئله را بمردم ابراز کنیم جامعه ایرانی در شرایطی است که الان دیده بطرف جهان پهناور گشوده و امکانات مالی خودش را در اختیار بسیاری از مردم محتاج دنیا قرار داده در چنین شرایطی چطور ممکن است ما در داخل با یک دید از بالا به پائین به این مردم نگاه کنیم و آنوقت خودمان را خدمتگزار به این جامعه به حساب بیاوریم.

نکته دیگر مسئله اشاره‌ای است که به قانونگذاری شده است که اگر مسئله اشاره‌ای است که به قانونگذاری شده است که اگر این لایحه با قید دو فوریت تقدیم می‌شد ممکن بود با سرعتی که مجلس بکار می‌برد قانون ناقصی بوجود م یآمد در کجای دنیا ما یک چنین طرز تفکری راغ داریم چگونه ممکن است ما یک قانونگذاری داشته باشیم و اینچنین صحبتها را بکنیم و در صلاحیت قانونگذار تردید کنیم و بعد هم از جامعه بخواهیم که از این قانون پیروی کنند پس در درجه اول می‌بایستی از صمیم قلب بپذیریم که هر قانونی از مجالس مقننه می‌گذرد قانون بی عیبی است و آن قانون را بصورت یک قانون بی عیب با تمام وجودمان پذیرفته باشیم و آنوقت نظارت کنیم و دقت کنیم که این قانون با دقت کامل اجرا شود پس یک نتیجه گیری کلی از این مسئله عرض کنم و آن این است که ما می‌بایستی در جایگاهی قرار بگیریم و در محیطی تنفس بکنیم که اول جامعه ملی ایران را بشناسیم، حیاتش را بشناسیم تا بتوانیم خودمان را بعنوان عضو یکی از سازمانهائی که مجموعه اش ملت ایران است قرار بدهیم همطراز بقیه در دمت بقیه تا همه جامعه بکمک سازمانهاایش به کمک همه ارکانش به کمک مجلس قانونگذاریش به کمک دستگاه قضائی به کمک دستگاه اجرائی اش به کمک همه افرادی که این جامعه را تشکیل می‌دهند بتوانیم سرافرازی خودمان را حفظ کنیم و نظام شاهنشاهی را که پس از دو هزار و پانصد سال به ما رسیده ما همچنان به هزاره‌های آینده بسپاریم این وظیفه ما است و این وظیفه برای ما ایجاب می‌کند که ما یکایک مردم و قانون و نظام شاهنشاهی که سبب موجودیت و استقلال ایران است با احترام نگاه کنیم. سخن آخر در مورد خود این لایحه است بصورتی که تنظیم شده است هر چه بیشتر در آن جایگزین شود من با اصل این لایحه که کسی که می‌تواند بخارج برود باید قسمتی از درآمد خودش را به کسانی که نمی‌تواند بروند بپردازد موافق هستم ولی می‌بایستی فرق بگذاریم تمام آنهائی که بخارج می‌روند از یک طبقه مشخص با امکانات مشخص و درآمد مشخص و منظور مشخص نیستند برخی از آنها بیمار هستند و امکان مداوا در مملکت ممکن نیست و وبا تشخیص طبیب و مقامات صلاحیت دار می‌بایست در خارج مداوا بشوند کسانی هستند که از طریق وزارت علوم پس از گذراندن امتحان اعزام و می‌بایستی برای تحصیل به خارج بروند گروهای دیگری هستند که برای تفریح و خوشگذرانی به آن جا می‌روند گروهی برای بازدید می‌خواهند بروند و چند صباحی بگردند و با دید بازتری برگدند و خدمت کنند برخی هم هستند که سفرهای تفریحی و بسیار دارند باید عدالت بین این‌ها را رعایت کنند باید از بعضی از آن ما مالیات نگیرند و بعضی را شامل مالیات تصاعدی بکنند در این مورد پیشنهادی هست که از طرف سرکار خانم دکتر مهیندخت صنیع، جناب پزشکپور و دکتر طبیب و خود این جانب تنظیم شده که به کمیسیون می‌فرستم و چنان چه کلیات لایحه تمام شود و بحث در مواد شروع شد به آن‌ها می‌پردازم.

- تقدیم لایحه اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو بوسیله آقای تقی توکلی وزیر نیرو

۱۶- تقدیم لایحه اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو بوسیله آقای تقی توکلی وزیر نیرو.

رئیس- آقای دکتر توکلی فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

دکتر توکلی (وزیر نیرو) – با اجازه جناب آقای رئیس و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی لایحه اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو را جهت بررسی و تصویب تقدیم می‌کنم چنانچه در این مورد توضیحی خواسته شد در موقعی که احضار فرمودید توضیح خواهم داد.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ادامه بحث در کلیات لایحه قانون عوارض خروج از کشور.

رئیس- آقای اخلاقپور بفرمائید.

اخلاق پور- جناب آقای رئیس، خانم‌ها، آقایان، مختلف بقانون اساسی و قوانین عادی متمسک می‌گردم باز هم لازم میداند که بار دیگر نظر نمایندگان محترم مجلس را باصل یازدهم قانون اساسی معطوف نماید و اصل مذکور چنین است.

«ما اشخاصی که در ذیل امضاء کرده‌ایم خداوند را بشهادت می‌طلبیم و بقرآن قسم یاد می‌کنم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق این نظامنامه (مقصود قانون اساسی است) محفوظ و مجری است تکالیفی را که بما رجوع شده است مهما امکن با کمال راستی و درستی و جد و جهد انجام بدهیم و نسبت به اعلیحضرت شاهنشاه متبوع عادل مفخم خودمان صدیق و راستگو باشیم و به اساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمائیم و هیچ منظوری نداشته باشیم جز فوائد و مصالح دولت و ملت»

و در مرامنامه حزب رستاخیز ملت ایران نیز گفته شده است قانون اساسی ایران ارمغان و میراث مجاهدانی است که با جانبازی و پیکار بر ضد استبداد و استعمار و بخاطر حراست و دفاع از استقلال میهن، بنای حکومت مشروطه سلطنتی را در این سرزمین پی ریخته قانون اساسی ایران تضمین کننده آزادی، برادری و برابری افراد جامعه ایرانی و تحکیم بخش قدرت زوال ناپذیر ملت و شعائر دینی ساکنان این مرز و بوم است. صیانت و پاسداری این قانون از فرائض هر ایرانی است. وقتی آدمی بکنه ایناصل اساسی توجه می‌نماید بدون تردید درمی یابد که در مقابل چه وظیفه سنگین و تکلیف مقدس و مشکلی قرار گرفته است گریز از آن با توجه به اهمیت موضوع گناهی است نابخشودنی پس برای احتراز از اعمال خلاف اصول قانون اساسی باید این ودیعه ملی را که در ازاء شهادت جمعی از میهن پرستان آزادیخواه بما سپرده شده است آنرا با جان و دل حفظ و هرگز اجازه ندهیم که مورد تجاوز قرار گیرد ناگفته نمایندکه قبل از استقرار حکومت مشروطه حکام مستبد وقت بدلخواه خود بهر نحوی که می‌خواستند و یا اراده می‌نمودند رفتار و قاعده و ضابطه‌ای که وضع مردم را روشن و تکلیف افراد این مرز و بوم را تعیین نماید وجود نداشت اغلب فعل واحدی در نظر حکام دارای معانی گوناگون بود و آزادی خوهان برای رهائی از این بلاتکلیفی باتکاء نیروی ایمان توانستند بر مستبدین چهره و نهال مشروطه را غرس و با خود خویش آنرا آبیاری نمایند ما هم باید به پیروی از منویات شاهنشاه آریا مهر که مظهری از آزادی و طرفدار عدالت اجتماعی و حافظ قانون اساسی هستند در حفاظت و صیانت از قانون اساسی کوشا باشیم و بدون تردید قانون اساسی حاکم بر مقدرات ملی است و بایستی آنرا از جان و دل دوست داشته و محترم بداریم و سعی کنیم که قوانین عادی با موازین قانون اساسی و متمم آن کاملا منطبق باشد و باید متوجه بود که اصولا بهیچوجه نمی‌توان بر خلاف قانون اساسی و حکومت ملی تصمیمی اتخاذ نمود و نظر نمایندگان عزیز را به مواد ۸۲ و ۸۳ و ۸۶ قانون مجازات عمومی که راجع به محروم نمودن افراد و ملت از حقوقی که قانون اساسی به آنها داده و مخالفت و ضدیت با اساس حکومت ملی است معطوف می‌دارد و طبق اصل نهم متمم قانون اساسی افراد مردم از حیث جان و مال و مسکن و شرف محفوظ و مصون از هر نوع تعرض هستند و متعرض احدی نمی‌توان شد مگر بحکم و ترتیبی که قوانین مملکت معین می‌نماید. حال به بینیم که قوانین مملکتی چگونه وضع و تصویب و اثرات ناشی ا زآن بر چه منوال است. برابر با اصل سی و سیم قانون اساسی. قوانین جدیده که محل حاجت باشد در وزارت خانه‌های مسئول انشاء و تنقیح یافته و توسط وزراء مسئول یا از طرف صدر اعظم به مجلس شورای ملی اظهار خواهد شد و پس از تصویب بصحه همایونی موشح گشته و بموقع اجراء گذاشته می‌شود طبق دستور صریح این اصل و بمستفاد از سایر اصول قانون اساسی و متمم آن اثر قانون نسبت به آینده است نه قبل از تصویب آن و اگر ضمانت اجرائی قوانین را بتوان به قبل از تصویب تسری داد با اتخاذ چنین تصمیمی بدون تردید وضع حقوقی و روابط اجتماعی افراد متزلزل خواهد گشت و روی همین اصل هیچکس بکاری که انجام می‌دهد امیدوار و مطمئن نیست چه اینکه تصور می‌کند کاری را که کرده و یا ار حقوقی که متمتع گشته ممکن است محروم و یا الاقل مواجه به اشکال شود برای احتراز و جلوگیری از این وضع است که قهرا اثر قانون نسبت به آینده خواهد بود و این اصل جنبه جهانی داشته و مورد قبول کلیه ممالک دموکراسی واقع شده است و ماده ۶ قانون مجازات عمومی می‌گوید:

مجازات باید بموجب قانونی باشد که قل از ارتکاب آن عمل مقرر شده باشد و هیچ عملی از ارتکاب آن عمل مقرر شده باشد و هیچ عملی را نمی‌توان بعنوان جرم بموجب قانون متاخر مجازات نمود و برابر با ماده ۱۵۴ قانون مجازات عمومی هر یک از مستخدمین دولتی که مأمور اخذ مالی بنفع دولت است بر خلاف قانون یا زیاده بر مقررات قانونی وجه یا مالی اخذ کند یا امر باخذ آن نماید باختلاف مراتب به حبس جنحه‌ای از شصت و یک روز الی سه سال و بتادیه غرامت معادل ضعف آنچه را که بدون حق گرفته است بصاحب آن رد نماید مجازات مذکور در این ماده در مورد اشخاصی نیز که مأمورباخذ مال بنفع بلدیه می‌باشند مجری خواهد شد، بطوریکه ملاحظه فرمودید در قوانین جاریه ما هم اصل مذکور ملحوظ و پذیرفته شده است و در قانون اساسی و متمم آن نیز اصل مورد بحث کاملا معلوم و واجب الرعایه می‌باشد و از توجه باصل نود و چهارم متمم قانون اساسی که می‌گوید هیچ قسم مالیات برقرار نمی‌شود مگر بحکم قانون بخوبی درک می‌شود که وضع قانون برای وصول مالیات مربوط است به آینده نه گذشته بدین معنی تا قانونی بتصویب مجلسین و توشیح ملوکانه نرسیده باشد قابل اجرا نیست و بنا باصلی که جنبه جهانی دارد و مورد قبول ما هم می‌باشد نمی‌توان بر خلاف آن قبل از تصویب قابلیت اجراء آنرا از تاریخ تقدیم لایحه قبلا اجراء نمود و بطور کلی هیچیک از اصول قانون اساسی و متمم آن بمورد یا مواردی بر نخواهیم خورد که قوانین موضوعه به قبل از تصویب قابل تسری باشد حال اگر در قوانین عادی چنین وضعی پیش آمده و یا می‌آید یعنی گاهی پیشنهاد می‌گردد که قانون مصوبه از تاریخ تقدیم لایحه آن قابل اجراء باشد بدون تردید ینگونه تصمیمات بر خلاف قانون اساسی و متمم آن خواهد بود و برای صیانت از قانون اساسی و متمم آن خواهد بود و برای صیانت از قانون اساسی و حفظ میراث گران بها سعی کنیم که دیگر جمله از تاریخ تقدیم از نظر اجرائی در قوانین بکار برده نشود و هر چه در قانون اساسی و متمم آن جستجو نموده و اصول آنرا دقیقا مطالعه کردم موردی مشاهده نگردید که بتوان باستناد آن قوانین مصوبه را از تاریخ تقدیم لایحه اجرا نمود و اگر کسی چنین موردی را در قانون اساسی و متمم آن سراغ دارد بیاید پشت تریبون و ما را از وجود چنین مجوزی آگاه سازد لایحه قانون عوارض خروج از کشور که در کمیسیون‌های امور اقتصادی و دارائی و کشور و بودجه مورد رسیدگی واقع و در شور اول آن آغاز گردیده است

(مظهری – از تصویب هم گذشته است) در تعقیب ماده ۳ قانون تأمین اعتبارات عمرانی و عمومی مصوب هشتم آذر ماه ۱۳۴۳ (۲۵۲۳ شاهنشاهی) بمجلس شورای ملی تقدیم شده است و عین ماده ۳ قانون مذکور را برای همکاران ارجمند قرائت می‌کنم. ماده ۳- از تاریخ اجراء این قانون از هر مسافری که با گذر نامه دولت شاهشناهی ایران بخارج از کشور مسافرت می‌نماید برای هر بار خروج از کشور مبلغ ده هزار ریال اخذ خواهد شد، بطوریکه ملاحظه میفرمائید در ماده ۳ مورد بحث قید شده است از تاریخ اجراء این قانون و دولت و قانونگذار بموقع بخوبی درک کرده است که از تاریخ تقدیم لایحه خودداری کرده و من معتقد هستم که دولت با رعایت تقدیم لایحه خودداری کرده و من معتقد هستم که دولت با رعایت حقوق مکتسبه افراد و مخصوصا از جهت جلوگیری از تزلزل وضع مالی مردم و بمنظور ایجاد حس اعتماد در آنان به تبع مقررات ماده ۳ قانون مصوب هشتم آذرماه ۱۳۴۳ (۲۵۲۳ شاهنشاهی) صدر ماده واحده را که عبارت است از تاریخ تقدیم این لایحه به جمله از تاریخ اجراء این قانون اصلاح که خللی هم بماده ۱۵۴ قانون مجازات عمومی و سایر قوانین وارد نگردد نکته‌ای که می‌خواهم بعرض برسانم راجع به وضع عوارض گذرنامه است افرادی که بخارج از کشور عزیمت می‌نمایند همه یکسان نیستند بعضی ا زآنان مریض می‌باشند و وسائل معالجه این قبیل افراد در داخل کشور موجود نیست ناگزیر برای معالجه خود راهی خارج از کشور می‌گردند و بستگان این افراد مریض مجبورند برای سرکشی بمریض خود با تهیه وسایل لازم بخارج سفر نمایند و یا اولیاء دانش آموزانی که در خارج تحصیل می‌کنند ناگزیر هستند که به فرزندان خود سرکشی و از وضع تحصیلی و مالی آنان مطلع شود قانون گذار باید بوضع این افراد که اضطراری است توجه مخصوص معطوف و در برقراری عوارض گذرنامه جانب عدالت را در نظر بگیرد بالعکس افرادی هستند که صرفا برای خوش گذرانی و عیاشی و قمار بازی بخارج از کشور عزیمت می‌کنند و پنجاه و شش میلیون تومان هم یکی از آنان در قمار می‌بازد آیا این افراد خوش گذران را می‌توان در ردیف افراد دیگر که سفر آنان اضطراری است قرار داد امیدوارم که دولت و قانونگذار نسبت بافراد کم درآمد و سفرهای اضطراری ارفاق بیشتری بنماید در خاتمه توفیق همگی را در خدمت به شاهنشاه آریا مهر و ملت نجیب ایران از خدای بزرگ مسئلت می‌نماید، (احسنت)

رئیس- آقای دکتر چهرازی بفرمائید.

دکتر چهرازی – آقای رئیس، جناب آقای وزیر مشاور، معاونین عظام، همکاران ارجمند، مخبرین گرامی. بخاطر دارید که در سالهای اخیر تکیه کلام جناب آقای هویدا نخست وزیر سابق و وزیر دربار فعلی کلمه تننا بود این کلمه برای من ثقیل بنظر می‌آمد و همیشه به خود می‌گفتم اگ رچنانچه اوضاع پیش بینیشده باشد و برنامه ریزی درست باشد و کارها مطابق اصول صورت بگیرد تنگنا چه مفهومی می‌تواند داشته باشد ولی امروز من اذعان می‌کنم که خود من به این تنگنا دچار شده‌ام تنگنائی که خود شما هم بآن دچار هستید تنگنائی که متأسفانه فکر می‌کنم مربوط می‌شود به قانون اساسی، مربوط می‌شود به وظایف شماها، مربوط می‌شود به ارزشیابی دولت از مجلس، مربوط می‌شود به پایه دوم حزب رستاخیز ملت ایران، مربوط می‌شود به صحبتی که سخنگوی دولت کرده است راجع به لایحه عوارض که سوء استفاده می‌شود و اگر به قید دو فوریت داده می‌شد اقدامات نسنجیده از طرف مجلس صورت می‌گرفت (دکتر مشیر – حرف بی ربطی است) تنگنائی است که مربوط می‌شود به فلسفه وجودی شماها و این مجلس البته در این دو موردی که سخنگوی دولت صحبت کرده بود خواستم سؤالی بکنم بعد محقق شد که به این شکل صحبت نشده است بنابراین از مخبرین جراید خواهش می‌کنم که اگر سئوالی را بدست آورده‌اند هنوز من سئوالی نکرده‌ام! این تنگنا عمومی است بنابراین با اجازه همکاران محترم به یک یک این موارد می‌رسیم در مورد حقوق عمومی: اوان دیماه بود به اتفاق آقای سرهنگ زاده به حوزه انتخابیه رفته بودیم برای جلسات گفت و شنود و شوراهای حزبی. شاهنشاه در یکی از فرمایشاتشان تأکید فرموده‌اند راجع به آموزش سیاسی، در کلیه کانونهای حوزه ما حسن استقبال کرده‌اند و من خوشوقتم باستحضار برسانم که در تمام مراحل مردم با علاقمندی درصدد کسب آموزش سیاسی هستند در یکی از این جلسات یک روستائی پرسید آقای دکت رچون برای معالجه بیماری عازم خارج هستم شنیدم که عوارض اضافی باید بپردازم باو گفتم اطلاعی ندارم چون واقعا اطلاع نداشتم به تهران که برگشتم شب در جلسه‌ای به محض ورود در آن جلسه با تبسم ملیح دوستان روبرو شدم! متعجب شدم، پرسش کردم موضوع چیست؟ گقتند قبل از اینکه شما بیائید موضوع گذرنامه و عوارض اضافی مطرح بود خانمی آنجا بود گفت من تقاضا کرده بودم تمام کارهایم را هم انجام داده بودم و قرار بود بروم گذرنامه‌ام را بگیرم گفتند باید هزار تومان دیگر بدهی، بروم گذرنامه‌ام را بگیرم گفتند باید هزار تومان دیگر بدهی، اعتراض کردم، جزع فزع کردم، هرچه کردم فایده‌ای نکرد بالاخره هزار تومان پول را دادم در سه مورد دیگر هم آقایانی آنجا بودند گفتند مبلغ هزار تومان اضافی از ما خواستند مهندسی آنجا بود گفت آقای دکتر آیا وصول عوارض قبل از تصویب و توشیح مجوزی دارد؟ خوشبختانه صاحب جلسه مداخله کرد گفت آقای دکتر ا زمسافرت برگشته و خسته است اذیتش نکنید، اصولا اینها را چه به این کارها! مقصود از اینها شماها هستید! این کارها هم لوایح است (یکنفر از نمایندگان – گفته او را شما نباید تکرار کنید) صبح روز بعد آمدم اینجا در سر سرا همه جمع بودند صحبت کردم پرسش کردم همه آنهائی که با من صحبت کردند اظهار نارضایتی کردند از این موضوع باین ترتیب که مردم از ما پرسش می‌کنند و ما جوابی نداریم بدهیم خدمت آقای رئیس مجلس رفتم ایشان هم گفتند عمل غلطی بوده است و در فرودگاه به آقای نخست وزیر تذکر خواهم داد.

رئیس - بنده این مطلب را تکذیب می‌کنم.

دکتر چهرازی – جناب آقای رامبد تشریف آوردند در این اطاق جنبی یکی از خانم‌ها و چند نفر دیگر از نمایندگان بودند به آقای رامبد گفتند آقای رامبد شما در صف ما بودید و اقدامات خلاف را انتقاد می‌کردید چطور شد که حالا که آن طرف رفته‌اید این عمل خلاف را انجام دادید؟ آن خانم الان تشریف دارند. آقای رامبد جواب دادند من در مجلس بودم تلفن شد …

رئیس - آقای دکتر این مطالبی که میفرمائید صحیح نیست. شما با دیگران چکار دارید؟ مطلب خودتان را بفرمائید.

دکتر چهرازی – قربان شما ممکن است بفرمایید نه ولی همه هستند جناب رامبد در جواب فرمودند اگر چنانچه مطلع بودم نمی‌گذاشتم بهر حال از پیش کسوتهای خودتان سؤال کردم که آیا این عوارض درست است یا نه آقایان وکیل حقوقی دادگستری و دکتر حقوق گفتند خیر صحیح نیست و عمل دولت بجا نبوده است به قانون اساسی و متمم آن مراجعه کردم و متأسف شدم که چرا دولت آقای آموزگار شخصی که می‌توانم بگویم در تمام مملکت نمونه است شخص شریف شخصی که می‌توانم بگویم در تمام مملکت نمونه است شخصی که می‌توانم بگویم در تمام مملکت نمونه است شخص که می‌توانم بگویم در تمام مملکت نمونه است شخص متقی پاک علاقمند بمملکت خدمتگزار شاه و ملت چرا باید یک همچنین اشتباهی کرده باشد استناد نماینده دولت باین که آیا شاه بیت مشروطیت و قانون اساسی همین موضوع است که اگر دولتی بخواهد مالیات و عوارض وضع کند باید با اجازه شما باشد اگر این موضوع منتفی شد وجود شما بچه کار می‌خورد؟ جلسع مشورتی خواهد شد و ۷، ۸ نفر کافی است بنابراین استناد باینکه در گذشته چنین عملی صورت گرفته است صحیح نیست اگر دولت وقت اشتباه کرده مجلس اشتباه کرده آیا مجوز قانونی می‌شود (یکی از نمایندگان – مجلس اشتباه نمی‌کند) عرض کردم اگر اشتباه کرده آیا مجوز قانونی می‌شود که در آینده رعایت قانون اساسی آنطور که باید و شاید نشود از هیأت رئیسه مجلس سؤال می‌کنم، هر چند که فرد فرد ما سوگند یاد کردیم که حافظ حقوق مجلس و مشروطیت و خدمتگزار شاه باشیم ولی مسؤلیت هیأت رئیسه بیشتر از ماست. آیا وصول عوارض قبل از تصویب مجلس و توشیح عمل قانونی است؟ (دکتر رئیسی – چنین عملی حالا هم نشده است). (عده‌ای از نمایندگان - خیر) دوما اگر چنانچه در گذشته مجلس یا دولتی اینکار را کرده است (یکی از نمایندگان – اینکار را نکرده است) عرض کردم اگر کرده است (رئیس – حالا هم نکرده است) اگر حالا هم نکرده بنده عرضی ندارم، در مورد فرمایشات سخنگوی دولت که البته آقای ظفری داد سخن دادند و خیلی هم خوب بنده عرضی ندارم، در مورد فرمایشات سخنگوی دولت که البته آقای ظفری داد سخن دادند و خیلی هم خوب بنده عرضی ندارم و تکرار نمی‌کنم ولی در مورد اینکه منت گذاشته که دولت کمک م یکند برای کارهای تغذیه، شیر و غیزه ذلک و علاوه بر این افرادی که بخارجه می‌روند متعینین هستند که برای تفریح می‌روند توجه ایشان را به فرمایشات شاهنشاه آریا مهر در مورد نیازهای اولیه ملت ایران جلب می‌کنم در کتابچه اول حزب رستاخیز ملت ایران جناح پیشرو صفحه ۳۰ فرموده‌اند:

«نیازهای اساسی کدام اند، خوراک، پوشک، مسکن آموزش، تندرستی، تفریحات سالم و ورزش و فراغت و سفر در ایران یا در خارج»

بنابراین رهبر ایران رفتن بخارج را جزء تفریح تلقی نفرمودند بلکه جزء ضروریان هر فردی قرار داده‌اند اما در کتاب بسوی تمدن بزرگ صفحه ۱۷۱ فرموده‌اند:

«دولت از چند سال پیش منظور تثبیت قیمت کالاهای اساسی خواربار از قبیل گندم، گوشت، قند، شکر، برنج، روغن، چای و تخم مرغ و غیره هر ساله مبالغ هنگفتی از محل اعتباری که برای صندوق حمایت از مصرف کننده اختصاص داده شده پرداخت کرده است تا از افزایش بهای این کالاهای اولیه مورد نیاز مردم جلوگیری کند رقم این پرداختها که در سال ۲۵۳۲ اندکی بیش از ۸ میلیارد ریال بود دو سال بعد از آن به ۱۱۷ میلیارد ریال رسید.»

بنابراین دولتها منتی بر ملت ندارند آنچه هست عنایات شاه بملت است البته راجع به سخنگوی دولت می‌خواستم صحبت کنم که دیگران گفته‌اند و تکرار نمی‌کنم ولی اگر آنطور که روزنامه‌ها نوشته‌اند باشد اشتباه بزرگی است و باعث تفرقه بین ملت ایران می‌شود بخصوص در این مرحله حیات اجتماعی که همانطور که میدانید شاهنشاه در کتاب بسوی تمدن بزرگ در صفحه ۱۷۴ فرموده‌اند:

«مفهوم اصل ۱۹ انقلاب را چنین می‌توان خلاصه کرد که در نظام شاهنشاهی ما مبنای اصول اساسی و متمم آن تفویض اختیار به اعضای دولت و دستگاههای وابسته بدان بنام اعضاء قوه مجریه بازتابی از رسالت مرکز رهبری در پاسداری از قوانین و تأمین حقوق ملت است بنابراین رؤسای دولت و کلیه کارکنان دولتی هنگامی به ایفای این وظیفه موفق می‌شوند که در زمان تصدی مشاغل و مقامات … خود را کاملا در خدمت رسالت اجتماعی و ملی خویش قرار دهند و همچنین در صفحه ۱۲ فرموده‌اند پیروزی در این مسابقه سرنوشت نیازمند بسیج همه نیروهای مادی و معنوی همه استعدادها و همه امکانات ملی است بطوریکه هیچ نیروی سازنده و مثبت بهیچ مورد از این بسیج بیرون نماند»

آنچه مسلم است هر لایحه‌ای که به قید دو فوریت در مجلس مطرح بشود سه روز بیشتر طول نمی‌کشد بنده از گذرنامه تحقیق کرده‌ام مقدار پولی که در عرض ۳ روز وصول شده حدود ۴ میلیون تومان می‌شود دولتی که ۱۱۷ میلیارد ریال به کشورهای دیگر کمک می‌کند آیا محتاج ۴ میلیون تومان است که پا روی قانون اساسی می‌گذارد و صدا همه در بیاید اگر در مجالس صحبت نمی‌شد اگر صدای کسی در نمی‌آمد بنده عرض نداشتم من بهیچ وجه نمی‌خواهم مشکلی بر مشکلات دولت بیفزایم ولی اگر نگوئیم مشکلاتی بوجود می‌آید آنوقت حکم کبک برفی را پیدا می‌کنیم که سرش را زیر برف می‌کند فکر می‌کنم بهترین راه برای اینکه ثابت کنیم عدالت اجتماعی داریم زحمات که شاهنشاه آریا مهر مدت ۳۷ سال تحمل فرمودند برای اعتلاء ملت ایران و مردم هم قدردانی می‌کنند باید همین روحیه را در دستگاه اجرایی پیدا کنیم تا توافقی پیدا بشود بین عناصر تشکیل دهنده مملکت، خانمها و آقایان شما آمدید عوارض وصول کردید از یک عده مسافر ایرانی حالا این شخص با بیمار بوده یا فرزندی داشته یا برای تفریح ریخته جا داشته در این که موقعیت ما از لحاظ بین المللی به مرحله قابل تقدیر تمام ملل رسیده است جا داشت که ما از فرد فرد مسافرین خودمان یک سفیر حسن نیت بسازیم که هر کس هر کجا که می‌رود بگوید و ا زوضع ما دموکراسی ما، قانون ما، انقلاب شاه و ملت مان حزبمان تعریف و تمجید بکند شما این افراد را با دلی پر جریحه دار فرستادید (یکی از نمایندگان – بخاطر هزار تومان؟) سعی نکنیم خودمان را گول بزنیم (مظهری – گول چیست بخاطر هزار تومان؟ همه اینها را زیر پا می‌گذارند؟) بهر حال این اشخاص ممکن بود سفیر حسن نیت خوبی باشند همین مسافرین وارد بقانون اساسی هستند شما کسی را نمی‌توانید گول بزنید فرد، فرد ملت ایران قانون اساسی را میداند یک مثال دیگری برای شما عرض کنم تابستان گذشته بار و پا رفتم.

رئیس - آقای دکتر وقت شما تمام شده است.

دکتر چهرازی – هنوز نیمساعت نشده است چند دقیقه دیگر صحبتم را تمام می‌کنم، بهر حال وقتی سال گذشته از من پرسیدند که ایرانی هستم با احترام بسیار پذیرایی کردند گفتند شما نفت دارید شهبانو دارید که خدماتی بجامعه شریعت کرده‌اند گفتم بله ما شاهنشاهی داریم که در پرتو وجودش همه چیز داریم و ثروت مان دست آورد او برای ملتش می‌باشد چه باید کرد، در مورد این عوارض گذرنامه پیشنهادی دارم که تقدیم می‌کنم که برای بررسی بیشتر به کمیسیون ارجاع شود که از این مشکلات نجات پیدا کنیم.

رئیس - عده دیگری از همکاران تقاضای صحبت کرده‌اند خیلی متأسفم هیچوقت خیال نمی‌کردم که آقای دکتر چهرازی مطالبی بفرمایند که با حقیقت وفق نمی‌دهد ایشان تشریف آوردند که شهرت دارد دولت این لایحه را پیش از تصویب اجرا می‌کند من گفتم چنین چیزی ممکن نیست و امروز آقای نخست وزیر را ملاقات می‌کنم و می‌پرسم از ایشان سؤال کردم فرمودند این حرف صحیح نیست و دولت لایحه را بهر نحوی که از تصویب بگذرد اجرا خواهد کرد ملاحظه بفرمایید که چه تغییر شکلی مذاکرات ما پیدا کرد و چندین نفر از همکاران ما هم آنهائیکه اسمشان را بردند اعتراض دارند که چنین چیزی به آقای دکتر نگفته‌اند بنده اینجا باید خدمت همه همکاران محترم عرض کنم که این لایحه بهیچ وجه من الوجوه بر خلاف قانون اساسی نیست و چون وقت دیر است اجازه بفرمایید ادامه بحث درباره این لایحه بجلسه آینده موکول شود.

- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا (۱): قانون مربوط بکنوانسیون راجع به جلوگیری از ارتکاب جرائم علیه اشخاص مورد حمایت بین المللی منجمله مأمورین سیاسی (۲): قانون راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران دولت جمهوری مردم بنگلادش

۱۷- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا (۱): قانون مربوط بکنوانسیون راجع به جلوگیری از ارتکاب جرائم علیه اشخاص مورد حمایت بین المللی منجمله مأمورین سیاسی (۲): قانون راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران دولت جمهوری مردم بنگلادش.

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۴۵۸۴ مورخ ۳۱/ ۲/ ۲۵۳۶ دولت راجع بکنواسیون راجع به جلوگیری از ارتکاب جرائم علیه اشخاص مورد حمایت بین المللی منجمله مأمورین سیاسی در جلسه روز چهارشنبه پنجم بهمن ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- قرائت نامه‌های دولت

۱۸- قرائت نامه‌های دولت.

رئیس - نامه‌هایی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۲۰۳۰ مورخ ۳۰/ ۸/ ۲۵۳۶ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین ۶۰٪ هزینه ارزی خرید، نصب و ساختمان یک نیروگاه اتمی شامل دو واحد هسته‌ای در دارخونئین – استان خوزستان بین سازمان انرژی اتمی ایران و بانکهای فرانسوی بمدیریت بانک دولونیون اوروپین.

Banque Delunion Europeenne

با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران منعقد گردیده است رئوس شرائط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

مبلغ اعتبار: پنج میلیارد و سیصد میلیون (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۳۰۰/ ۵) – و قابل افزایش تا هشت میلیارد و پانصد میلیون (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۵۰۰ / ۸) فرانک فرانسه
نرخ بهره:۷/۵ درصد در سال
باز پرداخت: طی ۱۲ قسط متساوی و متوالی ششماهه از ششماه پس از تاریخ تکمیل اجرای طرح.
کارمزد تعهد: ۵/ ۱۲ در هزار در سال نسبت به مبالغ استفاده نشده از اعتبار.
کارمزد مدیریت: ۳ در هزار بطور یکجا

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده واحده «قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولتها و مؤسسات خارجی و بین المللی» مصوب هفتم ۱ مرداد ماه ۱۳۵۳ (۲۵۳۳ شاهنشاهی) و با توجه به تصویب نامه شماره ۵۷۰۱۰ مورخ ۱۸/ ۷/ ۲۵۳۶ هیئت وزیران موافقتنامه اعطامی وامی بملغ هشت میلیون و نهصد و چهل و دو هزار و سیصد (۸۹۴۲۳۰۰) دلار آمریکائی در تاریخ ۲۸ دسامبر ۱۹۷۷ (۷ دی ۲۵۳۶) بین دولت شاهنشاهی ایران و بانک توسعه صنعتی افغانستان منعقد گردیده است.

رئوس شرایط وام مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

مبلغ وام: هشت میلیون و نهصد و چهل و دو هزار و سیصد (۸۹۴۲۳۰۰) دلار آمریکائی.
نرخ بهره: ۶٪ ریال
باز پرداخت: طی ۱۸ قسط متساوی و متوالی ششماهه از اول مارس ۱۹۸۰.

این گزارش در اجرای قانون فوق الذکر برای ستحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۵۳۴۶ مورخ۱۲/ ۱۰/ ۲۵۳۶ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین هزینه تهیه و تحویل ۱۰۰۰۰ متر یک ورقه فولادی با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران بین شرکت مل یگاز ایران از یکطرف و شرکتهای سومیتوموشوجی اینترناسیونال، اس – آ – پاناما مارویینی، هلند و میتسوبیشی، هنگ کنگ از طرف دیگر منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

- مبلغ اعتبار: ۳۲۸۰۰۰۰ دلا رآمریکائی
- نرخ بهره: یک درصد علاوه بر نرخ پایه LIBOR
- مهلت بازپرداخت:۳۰ ماه پس از تاریخ تکمیل حمل.
- بازپرداخت: طی ۱۰ قسط متوالی و متساوی ششماهه.

این گزارش در اجرای ماده ۲ قانون بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.

با احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

رئیس- جناب آقای رامبد بفرمائید.

رامبد – بنده در این جلسه می‌خواهم فقط با یک عبارت فرمایشات آقای دکتر چهرازی را شدیدا تکذیب کنم توضیحات در جلسه بعد بعرض خواهد رسید. متشکرم (احسنت).

- ختم جلسه

۱۹- ختم جلسه.

رئیس - با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده که دنباله همین جلسه امروز است روز پنج شنبه ساعت ۹ صبح خواهد بود و بنابراین این نطق قبل از دستور نخواهیم داشت.

(جلسه در ساعت۱۳:۳۰ پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۲۰- پرسش نمایندگان.

سؤال آقای فریدون سعادت قدس نیا از وزارت راه و ترابری

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترما خواهشمند است دستور فرمایند به جناب آقای وزیر راه و ترابری اطلاع داده شود که در اسرع وقت ممکن در مجلس حضور یافته و باین سئوال پاسخ گویند.
با وجود اینکه اولا مدت مدیدی (قریب چهار سال) از شروع بکار راه اساسی فردوس و طبس که از طریق پخش بزرگ بشرویه عبور می‌نماید می‌گذرد و راه فعلی فردوس و طبس بویژه قطعه بین فردوس دیهوک بطول ۱۱۰ کیلومتر فوق العاده خراب است (که هر مسافری که عبور می‌نماید از عمر و زندگی خود بیزار می‌شود) چرا تاکنون این راه پایان نیافته و اصولا تاریخ قطعی تکمیل، اسفالت و پایان این راه چه موقع خواهد بود؟
ثانیا از مقاطعه کار راه بین فردوس و بشرویه (شرکت کامکار) که به بدترین وضع ممکن کار خود را شروع و با تمام هم نرسانیده آیا خلع ید شده یا خیر و اساسا تکلیف این قطعه راه با این پیمانکار چه خواهد شد و این قطعه را چه موقع به پیمانکار خوبی تحویل خواهند داد؟
ثالثا باوجودیکه موضوع لزوم احداث راه اساسی بین فردوس و بیرجند از طریق بخش سرایان را بارها در مجلس و جلسات کمیسیون برنامه و استانداری خراسان مطرح نموده‌ام تاکنون وزارت راه و ترابری چه اقدامی در این امر مهم و حیاتی اهالی آن منطقه نموده و چه موقع شروع و خاتمه خواهد یافت؟
رابعا در مورد راههای اساسی فردوس و طبس به کرمان و یزد که فوق العاده برای شهرهای جنوب خراسان حاشیه کویر حائز اهمیت است تاکنون چه اقداماتی صورت گرفته؟

با تقدیم احترام فریدون سعادت قدس نیا.

سئوال آقای فریدون سعادت قدس نیا از وزارت نیرو

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما تقاضا دارد دستور فرمایند به جنا بآقای وزیر نیرو اطلاع داده شود که در اسرع وقت ممکن در مجلس حضور یافته و باین سئوال پاسخ گویند:
باوجودیکه در این دو سال و نیم در مجلس، جلسات کمیسیون برنامه و در جلسات متشکله در استانهای خراسان موضوع بسیار مهم و حیاتی تأمین آب آشامیدنی شیرین و گوارا برای اهالی شهرهای فردوس و طبس و نیز لوله کشی اظهار بلده فردوس و نهرین طبس را مطرح نموده و د ر این باره مکاتبات بیشماری با سازمان برنامه و بودجه و وزارت نیرو نموده چرا تاکنون مسئولان وزارت نیرو و سایر مسئولان مربوطه در تهران و خراسان جز اینکه جز اینکه بمکاتبه و تعارف و تشریفات برگذار نموده‌اند اقدام اساسی و فوری در این امر بسیار مهم ننموده و پاسخ صریحی نداده‌اند و چنانچه آب آشامیدنی اهالی آن منطقه بفوریت تأمین نگردیده و تصفیه خانه‌های بزرگ و مجهز در فردوس و طبس ایجاد نشود مسلما سلامتی مردم بیش از پیش و بسختی در معرض خطر قرار گرفته و عواقب و خیمی ببار خواهد آورد و آنوقت پاسخگو و مسئول چه کسی خواهید بود؟

با تقدیم احترام – فریدون سعادت قدس نیا.

سئوال آقای علی اصغر مظهری از وزارت بازرگانی

ریاست معظم مجلس شورای ملی

تقاضا می‌شود مقرر فرمائید نمایندگان دولت (جناب آقای وزیر بازرگانی) برای پاسخ به سؤال مشروحه زیر در مجلس شورایملی حضور بهمرسانند:
۱- با توجه باینکه ایجاد سردخانه در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته و اقداماتی در این زمینه انجام شده مسلما قبل از هرگونه اقدامی نیاز مملکت به سردخانه در نقاط مختلف با توجه به عوامل مختلف مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس آن اقدام شده است، نتیجه این بررسی و جدول نیاز مناطق و استانهای مختلف چه بوده و در چه تاریخی این نتیجه گیری شده است؟
۲- تاکنون برای ایجاد سردخانه در سراسر کشور چند پروانه و بر اساس چه برنامه‌ای صادر شده و بر اساس ااین سؤالات جدول مشخصات چه بوده است، تاریخ تقاضا، تاریخ صدور پروانه، نام و مشخصات متقاضی (در صورت شرکت بودن مدیران شرکت)، ظرفیت، مدت پیش بینیبرای آغاز کار و بهره برداری و بالاخره تاریخ شروع بکار.
۳- چون دولت برای ایجاد سردخانه به متقاضیان مستقیم و یا غیر مستقیم به صورت پرداخت وام و یا انعقاد قرارداد اجاره و شاید طرق دیگری کمک نموده چگونگی این کمک با ذکر آمار و ارقام و نمونه قرارداد با توجه به مشخصات مندرج در بند ۲مورد سؤال است.
۴- چنانچه با برنامه مشخصی ایجاد سردخانه مورد توجه بوده مسلما می‌بایست بنحو کقتضی جدول سردخانه‌های مورد نیاز با مشخصات کامل به آگاهی عموم برسد و نحوه کمک‌های دولت مشخص گردد تا همه علاقمندان بتوانند در این کار مشارکت نموده و برای دولت این فرصت فراهم شود تا بهترین پیشنهادها را مورد عنایت قرار دهد، در اینمورد بچه صورت عمل شده و ضابطه برای انتخاب متقاضیان چه بوده است؟
۵- در صورتیکه برنامه مشخصی وجود داشته آیا هنوز هم در هیچ نقطه‌ای این نیاز وجود دارد یا نه و دولت برای آینده چه برنامه‌ای دارد و بچه صورتی عمل خواهد کرد؟

با تقدیم احترام – علی اصغر مظهری.

سؤال آقای دکتر پرویز اربابی اناری از وزارت راه و ترابری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما خواهشمند است مقرر فرمایند جناب آقای وزیر محترم راه و ترابری در مجلس شورای ملی حضور یافته و بسؤال مطروحه در موارد زیرین پاسخ دهند:
موجودیت کنونی شهر مشگین شهر از یادگارهای جاویدان عصر پهلوی است. این منطقه بلحاظ حائز بودن استعدادهای ممتاز توسعه و پیشرفت و با برخورداری از ثمرات سازنده انقلاب موفق ایران، برشد قابل توجهی نایل شده است ولی اکنون این شهر در حال رشد، واقع در دامنه‌های پر شکوه و غنی سبلان بدلیل فقدان راههای ارتباطی مناسب با مشگل بزرگی روبروست.
۱- بچه دلیل عملیات لازم جهت مرمت و نگهداری راههای موجود شهرستان مشگین شهر در حد لزوم و رضایت مردم انجام نمی‌گیرد و این ناتوانی ناشی از چیست؟ بی اعتنائی مقامات مسئول راه استان آذربایجان شرقی بمسائل راه داری در شهرستان مشگین شهر چه دلیلی می‌تواند داشته باشد؟
۲- ساختمان راه اهر به مشگین شهر که چندین سال است شروع شده است چرا در دو سال اخیر متوقف بوده و یا پیشرفت بسیار کند داشته است؟ مسؤلیت تأخیر ساختمان این راه با کیست؟
۳- ساختمان راه مشگین شهر به موئیل چرا ناتمام رها شده و د رمعرض تخریب طبیعی گذاشته شده است؟ د راین نقص کدام دستگاه مسئول است؟
۴- کیفیت بدومشکل راههای ارتباطی مشگین شهر به اردبیل و مشگین شهر به مغان تا کی باقی خواهد بود؟ چرا ساختمان این راهها تاکنون مورد توجه نبوده است؟
۵-راههای ارتباطی مشگین شهر به مناطق ییلاقی دامنه‌های سبلان بمنظور دسترسی بآب‌های گرم معدنی بینظیر، که از نظر اجتماعی و اقتصادی در آبادانی منطقه ارزش حیاتی دارد چرا تاکنون به بوته فراموشی سپرده شده است؟
۶- اصولا مناطق وسیعی از آذربایجان شرقی شامل شهرستانهای اردبیل، خلخال، مشگین شهر، مغان و اهر که از مناطق بسیار مستعد برای سرمایه گذاری و پیشرفت می‌باشند از نظر داشتن راههای ارتباطی مناسب محروم مانده‌اند. باعتبار کدام مصلحت و باتکاء کدامین اصول فنی و اقتصادی در تعیین اولویت‌ها، دولت‌های گذشته براههای مناطق مذکور بی توجه بوده‌اند و سیاست دولت حاضر در جبران گذشته‌ها و نیز پاسخگوئی به نیاز مبرم مردم این مناطق در مورد بهبود شبکه راهها چه می‌باشد؟

با تقدیم مراتب احترام - دکتر مهندس پرویز اربابی.