مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ اردیبهشت ۱۳۱۷ نشست ۳۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ اردیبهشت ۱۳۱۷ نشست ۳۹

دوره یازدهم قانونگذاری

مذاکرات مجلس

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۱۷

فهرست مطالب

۱- تصویب صورت مجلس

۲- انتخاب دو نفر عضو برای نظارت ذخیره اسکناس

۳- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۰۲

۴- انتخاب یک نفر جهت نظارت ذخیره اسکناس و تجدید رای نسبت به یک نفر دیگر

۵- شور اول لایحه اصلاح قسمتی از قانون ترفیعات ارتش

۶- معرفی آقای ابوالقاسم فروهر به وزارت صناعت

۷- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۳۸

۸- تجدید رای برای انتخاب یکنفر ناظر ذخیره اسکناس

۹- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۶۲

۱۰ - اعلام نتیجه استخراج آراء مربوطه بانتخاب ناظر ذخیره اسکناس

۱۱ – موقع و دستور جلسه آتیه – ختم جلسه

(مجلس یک ساعت و نیم پیش از ظهر بریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس روز ۴ اردیبهشت ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند

- تصویب صورت مجلس

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس – در صورت مجلس نظری نیست؟

(اظهاری نشد)

صورت مجلس تصویب شد.

- انتخاب دو نفر عضو برای نظارت ذخیره اسکناس

(۲- انتخاب دو نفر عضو برای نظارت ذخیره اسکناس)

رئیس – بطوریکه خاطر آقایان مسبوق است بایستی در اولین جلسه اردیبهشت دو نفر از طرف مجلس شورای ملی برای نظارت در ذخیره اسکناس انتخاب شوند. بدوا پنج نفر به قرعه برای استخراج آراء معین می‌شوند که با یک نفر اعضاء هیئت رئیسه آراء را استخراج و نتیجه را به عرض مجلس شورای ملی میرسانند

(صحیح است)

(آقای سمیعی اقتراع نمودند و آقایان: علی وکیلی – صفوی – نوبخت – مصدق جهانشاهی و امیر نیرومند معین شدند)

رئیس – رای گرفته می‌شود بانتخاب دو نفر ناظر بانک. آقایان رای خودشان را خواهند داد.

(اخذ آراء بعمل آمد)

رئیس – آقایان علی وکیلی - صفوی – نوبخت – مصدق جهانشاهی و امیر نیرومند باتفاق آقای سمیعی که از طرف هیئت رئیسه تعیین می‌شوند اقدام باستخراج از طرف هیئت رئیسه تعیین می‌شوند اقدام باستخراج آراء می‌نمایند.

– بقیه شور لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۰۲

(۳ – بقیه شور لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۰۲)

رئیس - بقیه شور لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۰۲ مطرح است ماده ۴۰۲ گزارش کمیسیون عدلیه قرائت می‌شود.

مبحث پنجم – تحقیق محلی

ماده ۴۰۲ – در مواردیکه مطابق قانون به شهادت شهود می‌توان استناد نمود هر گاه یک طرف یا طرفین باطلاع اهل محل متمسک شوند اگر چه بطور کلی ذکر کنند و اسامی مطلعین را نبرند محکمه تحقیق محلی می‌نماید.

رئیس – ماده ۴۰۳

ماده ۴۰۳ – هر گاه قرار تحقیق محلی به درخواست یکی از طرفین صادر گردد طرف دیگر نیز می‌تواند در موقع تحقیقات مطلعین خود را در محل حاضر نماید در این صورت محکمه یا عضویکه مامور اجراء تحقیقات است مطلعین او نیز استماع خواهد کرد.

رئیس – ماده ۴۰۴

ماده ۴۰۴ – اجراء تحقیق ممکن است توسط حاکم محکمه یا یکی از اعضاء اصلی یا علی البدل محکمه بعمل آید و نیز محکمه می‌تواند در صورتیکه محل تحقیقات خارج از مقر محکمه باشد اجراء تحقیقات را از حاکم محکمه محل بخواهد.

رئیس – ماده ۴۰۵

ماده ۴۰۵ – محکمه که تحقیقات را اجرا می‌کند باید وقت و محل تحقیقات را معین کرده و قبلا بطرفین اطلاع دهد.

رئیس – ماده ۴۰۶

ماده ۴۰۶ – متصدی اجراء تحقیقات محلی باستماع مطلعین که طرفین یکی از آنان حاضر می‌نماید اقدام می‌کند هر یک از طرفین حق دارد مطلعین طرف دیگر را مطابق مقرراتی که برای جرح شهود معین است رد نماید.

رئیس – ماده ۴۰۷

ماده ۴۰۷ – ترتیب استعلام و اجراء تحقیقات از اشخاص مذکوردر ماده قبل سوگند بطوری است که برای شهود مقرر است.

رئیس – ماده ۴۰۸

ماده ۴۰۸ – طرفین در محل می‌توانند اشخاصی را برای کسب اطلاع از آنها معین و به شهادت آنان تراضی نمایند. متصدی تحقیقات صورت اشخاصی را که اصحاب دعوی انتخاب کرده‌اند نوشته و بامضاء طرفین میرساند.

رئیس – ماده ۴۰۹

ماده ۴۰۹ – عدم حضور یکی از اصحاب دعوی مانع از اجراء تحقیقات نخواهد بود.

رئیس – ماده ۴۱۰

ماده ۴۱۰ – تشخیص اعتبار اطلاعات مطلعین محلی منوط بنظر محکمه است مگر در مواردی که طرفین تراضی در انتخاب اشخاص نموده و رفع اختلاف را فقط به تصدیق آنها واگذار کرده‌اند.

رئیس – ماده ۴۱۱

ماده ۴۱۱ – هزینه تحقیقات محلی بعهده طرفی است که آن را خواستار شده و اگر تحقیقات نام برده را طرفین خواسته باشند هزینه آن بعهده طرفین خواهد بود.

رئیس – ماده ۴۱۲

مبحث ششم – معاینه محل

ماده ۴۱۲ – حاکم محکمه می‌تواند بنظرخود یا درخواست یکی از اصحاب دعوی قرار معاینه محل را بدهد. در قرار محکمه موضوع و وقت معاینه معین خواهد شد.

رئیس – ماده ۴۱۳

ماده ۴۱۳ – قرار معاینه بتوسط حاکم محکمه یا عضو علی البدل اجرا می‌شود و در صورتیکه محل معاینه خارج از مقر محکمه‌ای باشد که رسیدگی به دعوی می‌نماید اجراء قرار را ممکن است به حاکم بدایت یا حاکم صلح محل محول نمود در این صورت تعیین وقت اجراء قرار با مامور اجرا خواهد بود.

رئیس – ماده ۴۱۴

ماده ۴۱۴ – پس از معاینه محل صورتی از آن نوشته و به امضاء کسی که از طرف محکمه معاینه نموده و اصحاب دعوی می‌رسد – نقشه محل در صورت لزوم به صورت معاینه پیوست خواهد شد.

رئیس – ماده ۴۱۵

ماده ۴۱۵ – صورت معاینه محل در جلسه محاکمه قرائت می‌شود و طرفین حق دارند نسبت به معاینه توضیحات شفاهی بدهند لیکن نمی‌توانند بر خلاف آنچه معاینه شده اعتراضی کنند که در موقع ترتیب صورت معاینه حاضر بوده و آن اعتراض نکرده‌اند.

رئیس – ماده ۴۱۶

ماده ۴۱۶ – صورت معاینه محل را نمی‌توان بوسیله شهادت اشخاصی که در حین معاینه حاضر نبوده‌اند و یا حاضر بوده و یا اعتراضات خود را در موقع ترتیب صورت مجلس قید نکرده‌اند تکذیب کرد.

رئیس – ماده ۴۱۷

ماده ۴۱۷ – هر گاه معاینه محل را یکطرف خواستار شده هزینه آن بر عهده اوست و اگر طرفین درخواست کرده‌اند و یا بنظر بنده محکمه بوده است بالمناصفه بعهده طرفین است.

رئیس – ماده ۴۱۸

ماده ۴۱۸ – محکمه ممکن است مقرر بدارد که برای روشن کردن مسائلی که محتاج باطلاعات فنی است اهل خبره همواره مامور اجرای قرار معاینه محل برود تعیین خبره مطابق مقررات مبحث هفتم خواهد بود.

رئیس – ماده ۴۱۹

ماده ۴۱۹ – هر گاه در مورد تحقیق محلی و معاینه محل هر دو مقتضی شود محکمه می‌تواند قرار آنرا تواما صادر کند – در این صورت قرار توسط حاکم محکمه یا عضو علی البدل اجرا می‌شود و در صورتیکه محل تحقیق و معاینه خارج از مقر محکمه باشد که رسیدگی به دعوی می‌نماید اجراء قرار را ممکن است به حاکم بدایت یا حاکم صلح محل محول نمود مامور اجراء قرار صورت مجلس از تحقیق و معاینه مطابق مواد … برداشته به محکمه صادر کننده قرار تقدیم می‌کند.

رئیس – ماده ۴۲۰

مبحث هفتم – در رجوع به اهل خبره

ماده ۴۲۰ – در مواردیک رجوع به اهل خبره لازم باشد محکمه می‌تواند بنظر خود و یا به درخواست اصحاب دعوی و یا یکی از آنها رجوع به خبره دهد. در قرار محکمه باید موضوعی که عقیده خبره نسبت به آن لازم است و مدتیکه خبره باید اظهار عقیده کند معین شود.

رئیس – ماده ۴۲۱

ماده ۴۲۱ – اهل خبره را باید طرفین به تراضی معین کنند و هر گاه تراضی نشد خود محکمه به قرعه معین می‌نماید – ممکن است خبره یک نفر یا بیشتر معین شود و لیکن عده منتخبین باید طاق باشد. صلاحیت اهل خبره که در محاکم به قرعه انتخاب می‌شوند بموجب نظامنامه وزارت عدلیه معین خواهد شد.

رئیس – ماده ۴۲۲

ماده ۴۲۲ – فقط اشخاصی باید به خبرویت معین شوند که به مناسبت علم یا شغل یا کسب دارای معلوماتی که لازم است باشند – خبره‌ها می‌توانند استعفا نموده و یا رد شوند – جهات رد اهل خبره علاوه بر عدم خبرویت همان جهات رد حکام است.

رئیس – ماده ۴۲۳

ماده ۴۲۳ – در صورتیکه اهل خبره به تراضی طرفین معین شده باشند رد یا تغییر آنها باید به تراضی باشد مگر اینکه علت رد بعدا حادث شود.

رئیس – ماده ۴۲۴

ماده ۴۲۴ – هر گاه در تعیین اهل خبره تراضی نشود رد آنان در مدت سه روز از ناریخ اعلام تعیین خبره از طرف محکمه باصحاب دعوی باید اظهار شود مگر اینکه جهت رد بعد معلوم و یا حادث گردد. در این صورت رد خبره و یا خبره هائیکه معین شده‌اند تا قبل از صدور رای آنها جائز است.

رئیس – ماده ۴۲۵

ماده ۴۲۵ – وقت و محل رسیدگی را در صورتی که از طرف محکمه معین نشده باشد خبره معین کرده و به محکمه اطلاع می‌دهد – مدیر دفتر محکمه باید در ظرف دو روز طرفین دعوی را از محل و وقتی که معین شده است مطلع نماید که اگر بخواهند حاضر شوند.

رئیس – ماده ۴۲۶

ماده ۴۲۶ – محکمه می‌تواند درصورت لزوم عضو علی البدل یا مدیردفتر خود را برای نظارت در تحقیقات مامور کند.

رئیس – ماده ۴۲۷

ماده ۴۲۷ – هر گاه تحقیقات در خارج از مقر محکمه باید اجرا شود محکمه می‌تواند انتخاب اهل خبره را بطریق قرعه درصورتیکه طرفین بتراضی معین نکرده باشند به محکمه‌ای که تحقیقات درمقرآن محکمه اجرا می‌شود واگذار نماید.

رئیس – ماده ۴۲۸

ماده ۴۲۸ – عدم حضور طرفین که احضار شده باشند مانع از انجام تحقیقات نخواهند بود.

رئیس – ماده ۴۲۹

ماده ۴۲۹ – اهل خبره در ظرف پنج روز از تاریخ رؤیت اخطاریه انتخاب او می‌تواند از قبول خبرویت که موضوع قرار محکمه است عذر بخواهد. در صورتیکه خبره خبرویت را قبول کرد یا در طرف پنج روز استعفا نداد مکلف است در ظرف مدتی که در قرار محکمه معین شده عقیده خود را به محکمه برساند و چنانچه مدتی را که محکمه معین کرده کافی نداند فقط یک بار می‌تواند موجها از محکمه درخواست تمدید کند. چنانچه خبره در ظرف مدتی که محکمه بدوا یا تمدیدا معین کرد عقیده خود را به محکمه نرساند یا پس از قبول بدون عذر موجه استعفا دهد هر یک از اصحاب دعوی می‌تواند از محکمه درخواست نماید که جانشین او را معین کرده و خبره متخلف را به تادیه خسارت محکوم نماید. محکمه نیز ممکن است نظر به اهمیت تخلف خبره را به جریمه نقدی از یکصد الی پانصد ریال محکوم نماید. خبره متخلف مستحق حق الزحمه نیست.

رئیس – ماده ۴۳۰

ماده ۴۳۰ – خبره باید عقیده خود را با جهان آن نوشته و به محکمه بفرستد و هر گاه خبره متعدد باشد ممکن است یکنفر عقیده خبره‌ها را نوشته و دیگران امضائ نمایند و در صورتیکه نتوانند بزبان فارسی بنویسند کسی که از طرف محکمه مامور نظارت است عقیده را نوشته و این نکته را در صورت مجلس قید می‌نماید.

رئیس – ماده ۴۳۱

ماده ۴۳۱ – در صورتیکه از طرف محکمه کسی به سمت نظارت در تحقیقات معین نشده باشد خبره می‌تواند در محکمه‌ای که رجوع به خبره کرده است یا محکمه‌ای که موضوع تحقیق در مقر آن محکمه واقع است حاضر شده شفاها عقیده خود را اظهار نماید – اظهارات خبره در صورت مجلس محکمه نوشته شده و بامضاء خبره و حاکم محکمه می‌رسد. هر گاه خبره در محکمه‌ای که موضوع تحقیق در آن محکمه است اظهار عقیده کرده باشد صورت مجلس به محکمه‌ای که نظر خبره را خواسته است فرستاده خواهد شد.

رئیس – ماده ۴۳۲

ماده ۴۳۲ – پس از وصول عقیده خبره به دفتر محکمه مدیر دفتر وقت محاکمه را معین کرده و به طرفین اطلاع می‌دهد و در جلسه محکمه عقیده خبره قرائت می‌شود و طرفین می‌توانند اگر اظهاری نسبت به رای خبره داشته باشند بنمایند.

رئیس – ماده ۴۳۳

ماده ۴۳۳ – در صورتیکه تکمیل یا توضیح تحقیقات اهل خبره لازم شود محکمه صادر کننده قرار یا محکمه مامور اجرای آن می‌تواند خبره را احضار کرده تکمیل یا توضیح لازم را از آنان بخواهد و در صورت عدم حضور جلب خواهند شد هر گاه محکمه پس از اخذ توضیحات خبره خبرویت را ناقص بیابد می‌تواند قرار تکمیل آنرا بدهد و تکمیل آنرا به همان خبره یا خبره جدید محول نماید.

رئیس – ماده ۴۳۴

ماده ۴۳۴ – حق الزحمه اهل خبره را قبل از مباشرت آنان به تحقیقات در صورتی که اصخاب دعوی معین نکرده باشند محکمه معین می‌نماید و مقدار حق الزحمه مقدار حق الزحمه با رعایت کمیت و کیفیت و وقت و ارزش زحمتی که اهل خبره متحمل شده است مطابق نظامنامه وزارت عدلیه معین می‌شود.

رئیس – ماده ۴۳۵

ماده ۴۳۵ – در صورتیکه ارجاع به خبره به درخواست یکی از اصحاب دعوی شده است تادیه حق الزحمه خبره به عهده اوست هر گاه ارجاع به خبره بدرخواست طرفین یا بنطر محکمه بوده تادیه حق الزحمه بالمناصفه بعهده طرفین است و در هر صورت باید حق الزحمه قبل از مباشرت خبره به انجام عمل در صندوق محکمه تودیع شود.

رئیس – ماده ۴۳۶

ماده ۴۳۶ – در صورتیکه عقیده اهل خبره با اوضاع و احوال محقق و معلوم مسئله موافقت نداشته باشد محکمه متابعت آن عقیده را نمی‌نماید.

رئیس – ماده ۴۳۷

ماده ۴۳۷ – اگر یکی از خبره‌ها در موقع رسیدگی و مشاوره حاضر بوده ولی برای اظهار عقیده بدون عذر موجه حاضر نشود و یا از ابراز عقیده امتناع نماید عقیده که از طرف اکثریت اظهار می‌شود کافی است. عدم حضور و یا امتناع خبره از اظهار عقیده یا امظاء رای خبره‌ها از طرف خبرگان دیگر باید تصدیق و امضاء شود.

- انتخاب یک نفر جهت نظارت ذخیره اسکناس و تجدید رای نسبت به یک نفر دیگر

(۴- انتخاب یک نفر جهت نظارت ذخیره اسکناس و تجدید رای نسبت به یک نفر دیگر)

رئیس – نتیجه استخراج آراء نظار بانک بعرض مجلس شورای ملی می‌رسد. چ

ریاست مجلس شورای ملی: نتیجه آراء انتخاب دو نفر عضو برای نظارت بانک ملی بترتیبی است که در زیر بعرض می‌رسد.

عده آراء خوذه ۱۱۲

آقای تقی اسفندیاری ۶۷ رای – آقای موید احمدی ۵۲ رای، آقای معتضدی ۲۱ رای، آقای تربیت ۳ رای، آقای ارکانی ۴ رای، آقای صفوی ۳ رای، آقای معدل ۳ رای، آقای شیرازی ۲ رای، آقای نمازی ۲ رای.

آقایان: وکیلی – مرآت – مهدوی – روحی – جهانشاهی – دکتر لقمان – سمیعی – دکتر سمیعی – مرآت هدایت – خواجه نوری – توانا و دکتر طاهری هریک یک رای.

رئیس – فقط آقای تقی اسفندیاری باکثریت انتخاب شدند. آقای موئد احمدی

مؤئد احمدی – یک استدعای از آقایان دارم – عرض کنم که بنده تقریبا هشت سال از طرف مجلس شورای ملی برای تفتیش و نظارت ذخیره اسکناس در بانک تجارت شده‌ام و بحمدالله تعالی بانک از حیث ذخیره و از حیث اسکناس بدرجه ایست که می‌توانم عرض کنم هیچ بانکی در دنیا اینطور نیست (نمایندگان – صحیح است) الان که بنده این عرض را در اینجا می‌کنم بانک ما در حدود یک میلیارد و سیزده میلیون ریال (۱/۱۳/۰۰۰/۰۰۰ ریال) اسکناس مطابق قانون دارد که از این مقدار هشتصد و هفتاد میلیون ریال (۸۷۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال) آن در جریان است و در صندوق بانک هفتاد و هشت میلیون ریال (۷۸۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال) موجودی طلا و نقره است که از صدی هفتاد و هفت و هفتاد و هشت هم متجاوز می‌شود در صورتی که مطابق قانون باید صدی شصت داشته باشیم لیکن بنده چون دیگر خسته شده‌ام استدعا می‌کنم آقایان یعنی این پنجاه و دونفری که به بنده رای داده‌اند (همچو از روی کمال صمیمیت این استدعا را می‌کنم) معاف بفرمایند و برای مرتبه دوم مرا انتخاب ننمایند.

رئیس – البته آقایان در رای خودشان مختار و آزادند ولی بنده به اقای موید احمدی هم عقیده نیستم زیرا این زحماتی که ایشان کشیده‌اند البته مورد تقدیر است و استعفای ایشان موردی ندارد. باید تجدید انتخاب شود نسبت به یک نفر دیگر، رای می‌گیریم.

(اخذ آراء بعمل آمد)

رئیس – آقایان: وکیلی – نوبخت – مصدق – جهانشاهی – امیر نیرومند – صفوی باتفاق آقای سمیعی قبول زحمت خواهند فرمود و استخراج آراء را خواهند نمود.

- شور اول لایحه اصلاح قسمتی از قانون ترفیعات ارتش

(۵- شور اول لایحه اصلاح قسمتی از قانون ترفیعات ارتش)

رئیس – گزارش کمیسیون نظام راجع به اصلاح قسمتی ازقانون ترفیعات ارتش شاهنشاهی برای شوراول مطرح است. قرائت می‌شود.

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام با حضور آقای وزیر عدلیه دو فقره شماره ۳۴۶ و شماره ۴۹۶ دولت راجع به اصلاح قسمتی از قانون ترفیعات ارتش شاهنشاهی ایران تحت شور قرار داده اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم می‌شود.

۱ – ماده یازدهم از فصل دوم قانون ترفیعات ارتش شاهنشاهی ایران مصوب ۱۷ اسفند ۱۳۱۴ بترتیب زیر اصلاح می‌شود.

فصل دوم – مدت درجات

ماده یازدهم – حداقل مدت جهت ترفیع افسران از یک مرتبه به رتبه بالاتردر صورت ابراز لیاقت و واجد بودن شرایط لازمه بشرح ذیل خواهد بود.

از ستوان سومی به ستوان دومی دو سال

از ستوان دومی به ستوان یکمی دو سال

از ستوان یکمی به سروانی چهار سال

از سروانی به سرگردی چهار سال

از سرگردی به سرهنگ دومی سه سال

از سرهنگ دومی به سرهنگی دو سال

از سرهنگی به سرتیبی چهار سال

از سرتیبی به سرلشگری چهار سال

درجه سپهبدی به سرلشگرهائی اعطاء خواهد شد که علاوه بر واجد بودن شرایط لازمه در مقام سپهبدی ابراز لیاقت نموده باشند.

تبصره – برای فارغ التحصیلهای دانشکده افسری و آموزشگاه ستوانی ارتش که معمولا در مهرماه هر سال افسر شناخته می‌شوند حداقل مدت جهت اولین ترفیع آنها یکسال ونیم خواهد بود.

۲ – فصل پنجم از قانون ارتش شاهنشاهی ایران مصوب ۱۷ اسفند ۱۳۱۴ حذف ومواد زیربه جای آن تصویب می‌شود.

فصل پنجم – ترفیع افسران و افراد وظیفه و احتیاط و ذخیره

ماده ۱/۲۴ – مشمولینی به درجه افسری نائل می‌گردند که دارای گواهینامه تحصیلی دوره کامل متوسطه و یا عالیه بوده و دوره دانشکده افسری احتیاط را طی نموده باشند و یا آنکه گواهی نامه آنها جنبه تخصصی داشته و پزشک دام پزشک – دواساز یا دندانساز باشند که در صورت اول تابع مقررات فصل یازدهم و در صورت اخیر تابع مقررات فصل دوازدهم قانون خدمت نظام وظیفه عمومی بوده و در هردو صورت نیز مشمول مقررات ماده ۷۳ قانون مذکور خواهند بود.

ماده ۲/۲۴ – درجات و ترفیعات افسران وظیفه و احتیاط و ذخیره عموما در احاکم عمومی ارتشی درج و منتشر می‌گردد.

ماده ۱/۲۵ –مشمولین مصرحه در فسل یازدهم و دوازدهم قانون خدمت نظام وظیفه عمومی چنانچه از عهده امتحانات مقرره برآیند در صورتیکه ارزش گواهی نامه آنها در حدود دوره متوسطه باشد به رتبه ستوان سوم وظیفه و اگر دارای تحصیلات عالیه باشند به رتبه ستوان دوم وظیفه نائل می‌گردند.

ماده ۲/۲۵ – افسران وظیفه که دوره دانشکده افسری را طی نموده‌اند در صورت تمایل به ادامه خدمت داوطلب مشمول مقررات ماده ۸۵ قانون خدمت نظام وظیفه عمومی خواهند بود.

ماده ۳/۲۵ – در موقع جنگ ترفیع افسران وظیفه و احتیاط و ذخیره در کلیه درجات تابع مقررات عمومی بوده و موارد استثنائی قانون ترفیعات ارتش مربوط به زمان جنگ شامل حال آنها نیز خواهد بود.

ماده ۴/۲۵ – در موقع صلح حداکثر ترقی افسران وظیفه و احتیاط و ذخیره فقط تا رتبه سروانی است.

ماده ۱/۲۶ – موقعیکه افسران احتیاط و ذخیره مطلبق مقررات جهت تجدید تعلیمات نظامی احضار می‌کردند اولا عملیات و وضعیت خدمتی آنان از هر جهت در ترفیع آنها جزو امتحانات عملی محسوب و ثانیا مطابق برنامه مربوطه چنانچه از عهده امتحانات لازمه برآیند پس از خاتمه دوره احتیاط (شش سال) در اول فروردین سال اول دوره ذخیره ستوان سوم‌ها به درجه ستوان دومی وستوان دوم‌ها به درجه ستوان یکمی ذخیره نائل خواهند شد.

ماده ۲/۲۶ – ستوان‌های ذخیره در موقع احضار برای تعلیمات مرتبه دوم و سوم دوره ذخیره یکم چنانچه از عهده امتحانات عملی و برنامه مربوطه به شرح ماده فوق برآیند (پس از شش سال) در اول فروردین سال هفتم دوره ذخیره یکم ستوان دوم‌ها به رتبه ستوان یکمی ذخیره و (پس از هشت سال) در اول فروردین سال نهم دوره ذخیره یکم‌ها به درجه سروانی ذخیره نائل می‌گردد.

ماده ۳/۲۶ – ستوان یکم‌های ذخیره در موقع احضار برای نوبت آخر دوره ذخیره یکم چنانچه از عهده امتحانات عملی و برنامه مربوطه به شرح ماده فوق برآیند (پس از هشت سال) در اول فروردین سال یکم دوره ذخیره دوم به رتبه سروانی ذخیره نائل خواهند شد.

ماده ۲/۲۷ – ستوانهای پزشک – دام پزشک – دندان ساز خدمت سربازی به درجه مزبور باقی خواهند ماند.

ماده ۲/۲۷ – ستوانهای پزشک – دام پزشک – دندانساز و دواساز از حیث مدت و شرایط تابع مقررات مربوطه به سایر افسران وظیفه و احتیاط و ذخیره خواهند بود منتهی امتحانات آنها مربوط به امور تخصصی و وظائف مربوطه آنان خواهد بود.

ماده ۱/۲۸ – افسران احتیاط و ذخیره موجوده با درجات فصلی در صورت تمایل می‌توانند در امتحانات مربوطه به طبقاتی که احضار می‌گردند شرکت نموده و به درجات مربوطه به هر یک از امتحانات نائل گردند.

ماده ۲/۲۸ – افسران احتیاط و ذخیره که از عهده امتحانات مقرره بر نیایند می‌توانند به تقاضای شخصی در سنوات بعد مجددا در امتحانات مربوطه شرکت نموده و در صورت موفقیت به ترفیع رتبه مقرره نایل گردند.

ماده ۳/۲۸ – افراد و گروهبانان احتیاط و ذخیره احضار شده که از حیث معلومات وحسن اخلاق و لیاقت صفی مطابق مقررات قانون ترفیعات ارتش واجد شرایط ترفیع باشند و از عهده امتحانات مربوطه برآیند به درجات گروهبانی و استواری نائل و مراتب در احاکم و سوابق قسمتی آنها ذکر خواهد شد.

ماده ۴/۲۸ – بطر کلی نتیجه امتحانات و ترفیع هر یک از افسران و افراد نام برده شده در بالا ضمن کتابچه خدمت آنها ذکر خواهد شد.

- معرفی آقای ابوالقاسم فروهر به وزارت صناعت

(۶- معرفی آقای ابوالقاسم فروهر به وزارت صناعت)

رئیس – آقای رئیس الوزاء فرمایشی داشتید؟

رئیس الوزراء (آقای جم) – پس از استعفای آقای فرخ از وزارت صناعت آقای فروهر وزیر داخله به سمت وزارت صناعت و معادن معین شدند چون ایشان به مجلس شورای ملی معرفی نشده بودند این است که ایشان را به این سمت به مجلس شورای ملی معرفی می‌کنم

(نمایندگان – صحیح است – مبارک است)

– تقدیم سه فقره لایحه از طرف آقای عدل کفیل وزارت امور خارجه

(۷ – تقدیم سه فقره لایحه از طرف آقای عدل کفیل وزارت امور خارجه)

رئیس – آقای کفیل وزارت امور خارجه

کفیل وزارت امور خارجه (آقای عدل) – سه فقره لایحه قانونی است تقدیم مجلس شورای ملی می‌کنم یکی عهدنامه مودت بین دولت شاهنشاهی و دولت مکزیک، یکی دیگر عهدنامه مودت بین دولت شاهنشاهی و دولت آرژانتین.

دیگری اجازه الحاق دولت شاهنشاهی به صورت مجلس راجع به قرارداد بحری که در لندن امضاء شده است.

رئیس – به کمیسیون ارجاع می‌شود.

– بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۳۸

(۸ – بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۳۸)

رئیس – بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده چهارصدو سی و هشت مطرح است. قرائت می‌شود:

بقیه گزارش شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی

مبحث هشتم – در قسم

ماده ۴۳۸ – در مواردیکه حکم ادعاء منوط به قسم می‌گردد محکمه قرار اتیان قسم صادر کرده و در آن موضوع قسم و شخصی که باید قسم را یاد کند تصریح می‌نماید.

رئیس – ماده ۴۳۹

ماده ۴۳۹ – محکمه که باید قسم در آنجا یاد شود تعیین وقت نموده و طرفین را احضار می‌کند.

در احضارنامه جهت حضور باید قید شود.

رئیس – آقای اوحدی

اوحدی – عرض بنده در ماده قبل بوده حالا اجازه می فرمائید؟

رئیس – بفرمائید.

اوحدی – چون نظر آقای وزیر عدلیه در وضع مواد این قانون فوق العاده متوجه به این است که که کاملا مواد روشن باشد و کمتر کش داشته باشد که هر کس نتواند بواسطه اجمال آن سوء استفاده کرده باشد از این جهت عرض می‌کنم که ماده ۴۳۸ مجمل و مبهماست برای اینکه فقط نوشته است در مواردیکه حکم ادعاء منوط به قسم می‌گردد محکمه قرار اتیان قسم را صادر می‌نماید و این موارد هیچ معلوم نیست که چه چیز است و کجاست و چه شکل است و کی ادعاء منجر به تحلیف یا قسم یا سوگند می‌شود؟ کجا و چه وقت؟ این بود که خواستم آقای وزیر محترم عدلیه با آن نظری که دارند این نکته را در نظر بگیرند و موارد را ذکر کنند و موارد اتیان قسم خواهد بود که محکمه محدود باشد به همان مورد بخصوص و همانجا قرار اتیان قسم را صادر کند.

وزیر عدلیه (آقای متین دفتری) – البته آقایان متوجه هستند که بین قانون مدنی و قانون اصول محاکمات حقوقی (که تا بحال معروف باصول محاکمات حقوقی است و حقش این است که اصول محاکمات مدنی گفته شود) فرقی است. احکام مربوط به ماهیت حق و حقوق افراد در قانون مدنی تصریح و تعیین می‌شود ولی طرز اعمال این حقوق در پیشگاه دادگاهها را قانون اصول محاکمات حقوقی (که اصطلاح صحیح آن اصول محاکمات مدنی است) معین می‌نماید اگر این طور نبود ودر قانون مدنی این مطلب ذکر نشده بود البته ایراد آقای اوحدی صحیح بود ولی تکلیف این کار در قانون مدنی در کتاب دوم که در دوره سابق از مجلس گذشته است موارد مشروح و مفصلی را ذکر کرده است که در آن موارد حکم ادعاء منوط به قسم می‌شود و اگرهم فرضا نواقصی داشته باشد یعنی احکامش کامل نباشد باید در قانون مدنی اصلاح شود و جایش اینجا نیست.

رئیس – ماده ۴۴۰

ماده ۴۴۰ – هر گاه شخصی که باید قسم یاد نماید بواسطه مرض یا عذر دیگری نتواند در محکمه حاضر شود حاکم به حسب اقتضاء مورد دیگری برای قسم معین می‌نماید یا خود یا نماینده اش به محل شخصی که باید قسم یاد نماید حاضر شده و در آن محل او را قسم می‌دهد و اگر شخصی که باید قسم یاد نماید در مقر محکمه دیگری باشد محکمه می‌تواند به محکمه محل ماموریت دهد که قرار قسم را به موقع اجرا گذارد.

رئیس – ماده ۴۴۱

ماده ۴۴۱ – در مورد قسمت اخیر ماده قبل دفتر محکمه رونوشت قرار قسم را به محکمه‌ای که باید قسم در آنجا یاد شود می‌فرستد.

رئیس – ماده ۴۴۲

ماده ۴۴۲ – قسم باید مطابق قرار محکمه یاد شود و پس از قسم صورت مجلسی در این خصوص تنظیم و به امضاء حاکم محکمه و شخصیکه قسم یاد کرده است و طرف دعوی می‌رسد – هر گاه قسم در غیر محکمه صادر کننده قرار یاد شود صورت مجلسی به محکمه که قرار قسم را صادر نموده است فرستاده می‌شود صورت مجلس در محکمه قرائت شده و بر طبق قسم محکمه حکم می‌دهد.

رئیس – ماده ۴۴۳

ماده ۴۴۳ – اگر کسی که قسم یاد نموده قبل از صدور حکم اقرار کند که قسم او دروغ بوده و حق با طرف است حاکم ترتیب اثر به قسم نداده و بر حسب اقرار حکم خواهد بود.

رئیس – ماده ۴۴۴

ماده ۴۴۴ – ترتیب اتیان قسم و آئین آن مطابق آئین نامه وزارت عدلیه خواهد بود.

رئیس – ماده ۴۴۵

مبحث نهم – نیابت قضائی

ماده ۴۴۵ – در هر موردیکه رسیدگی به دلایل یا استماع شهادت و یا معاینه محل و یا اقدام دیگری باید در خارج از مقر محکمه انجام یا بد محکمه می‌تواند به محکمه بدایت یا به امین صلح محلی که تحقیقات لازمه را بعمل آورده صورت آنرا به محکمه که نیابت داده است بفرستد.

رئیس – ماده ۴۴۶

ماده ۴۴۶ – در مواردی که تحقیقات باید در خارج از کشور ایران بعمل آید محکمه می‌تواند در حدود مقررات جاریه بین دولت ایان و کشورهای بیگانه به محکمه کشوری که تحقیقات باید در قلمرو آن بعمل آید نیابت دهد که تحقیقات را بعمل آورده صورت آنرا ارسال دارد.

رئیس – ماده ۴۴۷

ماده ۴۴۷ – محاکم ایران می‌توانند بشرط معامله متقابله نیابتی را که از طرف محاکم کشورهای بیگانه راجع به استماع شهادت شهود و یا تحقیقات دیگر از ان قبیل به آنها داده می‌شود قبول کنند.

رئیس – ماده ۴۴۸

ماده ۴۴۸ – در اجراء نیابت قضائی طرز رسیدگی تابع قانون محل رسیدگی است لکن در صورتیکه طرز رسیدگی محکمه کشور بیگانه موافق قانون ایران باشد محکمه ایران می‌تواند به آن ترتیب اثر دهد هر چند که برطبق قوانین کشوری که رسیدگی در آنجا بعمل آمده ترتیب رسیدگی صحیح نباشد.

رئیس – ماده ۴۴۹

ماده ۴۴۹ – در موارد نیابت قضائی رسیدگی به دلائل و استماع شهادت و غیره در محاکم ایران مطابق قانون ایران بعمل می‌آید لکن هر گاه محکمه کشور بیگانه ترتیب خاصی برای رسیدگی معین کرده باشد محکمه ایران می‌تواند برطبق آن عمل نماید بشرط معامله متقابله و بشرط آنکه آن ترتیب خاص مخالف با قوانین مربوطه به نظم عمومی یا اخلاق حسنه ایران نباشد.

رئیس – ماده ۴۵۰

مبحث دهم – کلیات

ماده ۴۵۰ – دلیل عبارت از امری است که اصحاب دعوی برای اثبات دعوی یا دفاع از دعوی به آن استناد می‌نمایند.

رئیس – ماده ۴۵۱

ماده ۴۵۱ – دلایلی که برای اثبات عقود یا ایقاعات یا تعهدات اقامه می‌شود تابع قوانینی است که در موقع انعقاد آنها مجری بوده مگر اینکه خلاف آن در قانون تصریح شده باشد.

تبصره – حکم این ماده هیچگاه مجوز قبول شهادت در مواردی که قانون مدنی نهی کرده نخواهد بود.

رئیس – ماده ۴۵۲

ماده ۴۵۲ – دلائلی که برای اثبات وقایع خارجی از قبیل ضمانات قهری و نسب و غیره اقامه می‌شود تابع قانون است که در موقع طرح دعوی مجری می‌باشد.

رئیس – ماده ۴۵۳

ماده ۴۵۳ – اصل برائت ذمه است بنابراین اگرکسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آنرا اثبات کند و الا مطابق این اصل حکم به برائت ذمه مدعی علیه خواهد شد.

رئیس – ماده ۴۵۴

ماده ۴۵۴ – در صورتیکه حق یا دینی بر عهده کسی ثابت شد اصل بقاء آن است مگر اینکه خلافش ثابت شود.

رئیس – ماده ۴۵۵

باب چهارم – در استیناف

فصل اول – در احکام و قرارهای قابل استیناف

ماده ۴۵۵ – احکام صادر از محاکم صلح و بدایت قابل استیناف است مگر در مواردیکه قانون صراحتا استثناء کرده باشد.

رئیس – ماده ۴۵۶

ماده ۴۵۶ – احکام مفصله زیر قابل استیناف نیست.

۱ – احاکم صادر در دعاوی که مدعی به آن پانصد ریال یا کمتر باشد.

۲- احکامی که از محاکم ابتدائی استینافا صادر می‌شود.

۳ – احکامی که بر طبق رای یک یا چند نفر مصدق صادر شده است که اصحاب دعوی کتبا در تعیین آنان تراضی کرده و رای آنها را قاطع دعوی دانسته‌اند.

۴- احکام صادره در دعاوی که اصحاب دعوی کتبا تراضی کرده‌اند که به دعوی آنان فقط در درجه بدوی و بدون استیناف رسیدگی شود.

۵ – احکام مستند با قرار در محکمه

۶ – احکام مستند به قسم

در مورد فقره ۳ و ۴ صورت جلسه که بامضای طرفین رسیده باشد سند کتبی محسوب است.

رئیس – ماده ۴۵۷

ماده ۴۵۷ – هیچ قراری به تنهائی قابل استیناف نیست مگر آنچه را که قانون صریحا اجازه داه باشد این امر مانع نخواهد بود از اینکه ضمن استیناف از حکم در ماهیت دعوی نسبت به قرارهائی که از محکمه قبلا صادر شده است اعتراضی نمود.

رئیس – ماده ۴۵۸

ماده ۴۵۸ – قرارهای زیر به تنهائی قابل استیناف است.

۱- قرار عدم صلاحیت اعم از ذاتی و نسبی

۲- قرار رد عرضحال

۳- قرار ابطال عرضحال

۴- قرار سقوط دعوی

۵- قرار عدم اهلیت یکی از اصحاب دعوی

۶- قرار عدم قبول ایراد در مورد رد حاکم

۷- قرار رد دعوی یا عدم استماع آن

۸- قرار رد درخواست ابطال حکم

۹- قرار اتیان قسم در موردیکه حاکم بواسطه تردید در بقاء حق قسم را ذکر بداند (ماده ۱۳۳۳ قانون مدنی)

رئیس – ماده ۴۵۹

ماده ۴۵۹ – در مورد ۱ و ۲ ماده ۴۵۶ قرارهای محکمه و حکمی که راجع به متفرعات دعوی اصلی از قبیل خسارت و غیره صادر می‌شود قابل استیناف نمی‌باشد.

رئیس – ماده ۴۶۰

ماده ۴۶۰ – نسبت به احکام و قرارهای غیر قابل استیناف نمی‌توان شکایت استینافی نمود اگر چه طرفین تراضی نمایند و یا محکمه بدوی حکم یا قرار را قابل استیناف معرفی کرده باشد و همچنین نسبت به احکام و قرارهای قابل استیناف شکایت استینافی پذیرفته خواهد شد اگر چه محکمه بدوی حکم یا قرار را غیر قابل استیناف معرفی نموده باشد.

رئیس – ماده ۴۶۱

ماده ۴۶۱ – درخواست استیناف از اشخاص مذکوره زیر پذیرفته می‌شود.

۱- مدعی و مدعی علیه اعم از اینکه طرف اصلی دعوی باشند یا بعنوان شخص ثالث وارد یا جلب شده باشند و قائم مقام آنان از قبیل وارث و وصی و منتقل الیه در صورتیکه انتقال بعد از اقامه دعوی شده باشد در این صورت ناقل و منتقل الیه هر دو می‌توانند از حکم درخواست استیناف نمایند.

۲- کسانی که سمت نمایندگی مدعی یا مدعی علیه یا قائم مقام آنانرا دارند.

- تجدید رای برای انتخاب یکنفر ناظر ذخیره اسکناس

(۹- تجدید رای برای انتخاب یکنفر ناظر ذخیره اسکناس)

رئیس – نتیجه استخراج آراء قرائت می‌شود. نتیجه آراء برای انتخاب یک نفر عضو ناظر بانک ملی در دفعه دومبطریق ذیل است:

عده آراء ماخوذه ۱۱۰ – آقای مؤید احمدی ۴۹ – رای آقای معتضدی ۲۵ رای – آقای ارکانی ۱۲ رای – آقای اقبال ۷ رای – آقای دکتر طاهری ۲ رای – آقایان: صفوی – محیط – ابراهیم ریگی – موسی مرآت هریک یک رای.

ورقه سفید ۱۱

رئیس – اکثریت حاصل نشده است تجدید انتخاب می‌شود برای یک نفر

(اخذ آراء بعمل آمد)

رئیس – آقایان: وکیلی – صفوی – نوبخت – مصدق – جهانشاهی و امیر نیرومند قبول زحمت خواهند فرمود باتفاق آقای سمیعی استخراج می‌نمایند.

- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۶۲

(۱۰- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۴۶۲)

رئیس – ماده چهار صد و شصت و دو لایحه اصول محاکمات حقوقی قرائت می‌شود:

فصل دوم – در موعد استیناف

ماده ۴۶۲ – مهلت مقرر برای استیناف احکام و قرارها از قرار زیر است.

۱ – نسبت به اشخاص که در ایران مقیمند ده روز

۳- نسبت به کسانی که در خارجه مقیمند برای کشورهای همسایه دو ماه و (کشورهای غیر همسایه سه ماه و برای کشورهای دور مثل امریکا و خاور دور چهار ماه

رئیس – ماده ۴۶۳

ماده ۴۶۳ – هر گاه در محل اقامت مستانف مقیم ایران محکمه ابتدائی یا صلحیه نباشد بر مدت مقرر در ماده فوق برای هر سی و شش کیلومتر مسافت از محل اقامت مستانف تا نزدیکتر محکمه یک روز علاوه می‌شود.

رئیس – ماده ۴۶۴

ماده ۴۶۴ – ابتدا مهلت استیناف بطریق ذیل معین می‌شود.

۱ – نسبت به احکام و قرارهای حضوری از تاریخ ابلاغ

۲ - نسبت به احکام و قرارهای غیابی از تاریخ انقضای مدت اعتراض

رئیس – ماده ۴۶۵

ماده ۴۶۵ – اگر صدور حکم از روی سند مجعول باشد مهلت استیناف از تاریخ ثبوت جعلیت آن سند به موجب حکم نهائی است و اگر یکی از طرفین را سندی باشد که مدار حکم برآن سند است و محکومیت طرف مزبور بواسطه این بوده که طرف مقابل آن سند را کتمان کرده یا باعث کتمان آن شده مهلت استیناف از تاریخ وصول آن سند به محکوم علیه شروع می‌شود لیکن در این صورت تاریخ وصول سند به قراردر محکمه یا سند کتبی باید ثابت شود.

رئیس – ماده ۴۶۶

ماده ۴۶۶ – هر گاه یکی از کسانی که حق استیناف دارند قبل از انقضاء مدت استیناف ورشکسته یا محجور یا فوت شود مهلت جدید از تاریخ ابلاغ حکم یا قرار در مورد ورشکسته به مدیر تصفیه و در مورد محجور به قیم و در صورت فوت محکوم علیه به وارث یا قائم مقام یا نماینده او شروع می‌شود.

رئیس – ماده ۴۶۷

ماده ۴۶۷ – اگر سمت یکی از اطراف دعوی نمایندگی از قبیل ولایت یا قیومیت ویا وصایت بوده واین سمت قبل از انقضاء مدت استیناف از او زائل گردد مهلت جدید از تاریخ ابلاغ حکم یا قرار به کسی که باین سمت قائم مقام او می‌شود شروع خواهد شد و اگر زوال این قسمت بواسطه رفع حجر باشد مهلت استیناف از تاریخ ابلاغ حکم یا قرار به کسی که از او رفع حجر شده است شروع می‌شود.

رئیس – ماده ۴۶۸

ماده ۴۶۸ – در صورتیکه عرضحال استینافی بعد از انقضاء مدت داده شده باشد محکمه‌ای که مرجع رسیدگی استینافی است قرار رد عرضحال می‌دهد.

– اعلام نتیجه استخراج آراء مربوطه به انتخاب ناظر ذخیره اسکناس

(۱۱ – اعلام نتیجه استخراج آراء مربوطه به انتخاب ناظر ذخیره اسکناس)

رئیس – نتیجه استخراج آراء قرائت می‌شود:

ریاست مجلس شورای ملی

نتیجه استخراج آراء برای عضو نظارت بانک در دفعه سوم بترتیب زیر است.

عده آراء ۱۱۴

آقای موید احمدی ۴۷ رای – آقای معتضدی ۴۷ رای – آقای ارکانی ۶ رای – آقای شهدوست ۲ رای

آقایان: اقبال – دکتر طاهری – دکتر جوان – کاشف هر یک یک رای.

ورقه سفید ۸

موید احمدی – بنده همان اول هم عرض کردم که به بنده رای ندهند و حالا که رای داده‌اند آقایان و تساوی هم شده است برای اینکه محتاج به قرعه و این حرفها هم نباشد استعفا می‌کنم که همان اقای معتضدی باشند.

- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(۱۲- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه)

رئیس – اگر تصویب می فرمائید جلسه را ختم کنیم.

(صحیح است)

جلسه آتیه روز یکشنبه هیجدهم اردیبهشت ماه سه ساعت پیش از ظهر ختم شد.

(مجلس مقارن ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری