مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ آبان ۱۳۵۰ نشست ۱۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ آبان ۱۳۵۰ نشست ۱۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۱ آبان ۱۳۵۰ نشست ۱۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ده صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر سعید حکمت- جعفر پیمان- دکتر دادفر- نجد شیبانی- خورشید- اولیاء- دکتر بازرگانی- جوانشیر- رامبد- دکتر یحیی بهبهانی- جهانی- دکتر خطیبی- دکتر رشتی- شاهنده- دکتر شمس- طباطبائی- دیبا- دکتر علومی- فروتن- دکتر فروزین- دکتر قهرمان- کشفی- دکتر کفائی- موقر- نیکپور- دکتریزدان پناه- بانو جهانبانی- بانو بزرگ نیا- ذوالفقاری.

غائبین مریض

آقایان فضائلی- مجد- عبدالحسین آموزگار- اخوی- شیخ بهائی- صادقی- مهندس عطائی- دکتر مشایخی- دکتر یگانگی.

- بیانات قبل از دستور آقایان:دکتر رئیسی- اسعد رزم آراء- خورشید- طلوعی- خانم دکتر دولتشاهی- دکتر لقمان ادهم

۲- بیانات قبل از دستور آقایان:دکتر رئیسی- اسعد رزم آراء- خورشید- طلوعی- خانم دکتر دولتشاهی- دکتر لقمان ادهم.

رئیس - نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر رئیسی تشریف بیاورید.

دکتر رئیسی -جناب آقای رئیس - همکاران محترم.

در جریان جشنهای شکوهمند دو هزار و پانصدمین سال شاهنشاهی ایران فرصت مغتنمی بود که بحوزه انتخابی خود سفر کنم. بی تردید یک اصل مسلم و انکار ناپذیر در این مملکت و مردم غیور و شرافتمند ایران همیشه زنده بوده و خواهد بود و آن اینکه صرف نظر از جنبه ظاهری قضیه احساس شاه پرستی و عشق به وطن در خون مردم بوده و جزء وجودی همه هست (صحیح است) اگر ادعا کنم که هیچ نیروئی بالاتر ووالاتر از حس شاهدوستی و وطن پرستی در مردم ایران نیست به گزاف سخنی نگفته‌ام.(صحیح است).

مردم حوزه انتخابی من هم مانند همه مردماین مملکت در روزهای پر عظمت جشن همه شوق بودند و همه وجود سرور وشادمانی تمام مردم روستای چهار محال و شهرکرد در این جشن سر از پا نشناخته بودندو مسئله مهم ادراک وفهم این جشن بود که مردم غیرتمند وشرافتمند آن را در نهایت سادگی به کمال داشتند هر کس تا آنجا که امکان داشت در آئین بندی خانه کوچه و محل کسب خود فروگذار نکرده بود و بذل آن همه احساسات پاک و بی شائبه که مردم شهرکرد پدر از پدر به ارث برده‌اند به ایشان غرور می‌داد و امیدواری بیشتر.

اجازه می‌خواهم پیرامون اوضاع عمرانی و اقتصادی حوزه انتخابی خود برای آگاهی بیشتر نمایندگان محترم مجلس شورای ملی مختصر بیانی داشته باشم.

چهار محال و بختیاری و شهرکرد منطقه سرسبز و خرمی است که بین خوزستان و اصفهان، مردم آن پرکار، پرتحرک، قانع و صبور و مهمتر اینکه عاشق وطنند. چشمه ساران بی شماری که از دل کوههای سربه فلک کشیده شهرکرد را مشروب می‌کند چمن زاران بسیاری آفریده است.

شما کمتر جائی از شهر کرد و چهار محال بختیاری را می‌توانید به آن سبزی و خرمی بیابید طبیعت از این بابت بخلاف دولت به شهرکرد با لطف بیشتری نگریسته است.

استعداد تکثیر و پرورش دام در شهرکرد آنقدر زیاد است که توصیف شدنی نیست و چنانچه توجهی به این منطقه مصفا و سرسبز می‌شد شاید در گذشته و امروز با مشکلی به نام مشکل گوشت روبرو نبودیم و بعقیده من دلیل این بی توجهی و یا بهتر کمی توجه گوشه افتادگی شهرکرد است و گوشه افتادگی هم خود دردی است که یا باید درمان شود یا باید با آن ساخت.

بیان کلیمه گوشه افتادگی بری شهرکرد بیان یک واقعیت است اگر مردمی وسیله ارتباطشان به اطراف قطع باشد و یا ناقص که در اینجا البته کلمه ناقص بودن این وسیله ارتباطی یعنی راه بسیار رسا است باید به آنها گوشه افتاده گفت چندین سال قبل دولت تصویب کرده است که راه ارتباطی شهرکرد را به اصفهان از یک طرف و به خوزستان از طرف دیگر تکمیل کند و این طرح تصویب شده که فاصله بین خوزستان و اصفهان را بحداقل تقلیل می‌دهد مدتها است در بوته فراموشی است چنانچه بین تمام کارهائی که در این مملکت انجام شده طرح کشیدن این راه پیاده و عملی شده بود امروز وضع مردم شهرکر اقتصاد آنها شکوفاتر از وضع فعلی بود از طرف دیگر مسئله پرورش دام و عرضة آن به بازار مملکت درخشیدن خاصی داشت.

هیچ نوع اشکالی برای ادامه و کشیدن راه تصویب شده شهرکرد و ارتباط این منطقه حاصلخیز به خوزستان و اصفهان موجود نیست فقط کمی توجه می‌خواهد که باید منتظر بود و صبر کرد که آیا دولت این کار را عملی خواهد کرد یا نه؟

بهترین کارگران و کارگران فنی یعنی تکنسینهای کارخانه ذوب آهن آریامهر از مردم پر نیرو و متحمل شهرکرد چهار محال تأمین شده است و در حال حاضر کارخانه ذوب آهن تصمیم دارد که راه پنجاه کیومتری حدفاصل حدود اصفهان را تعریض و تکمیل کند. آیا این کار مانعی خواهد داشت که تعریض این راه را تا شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری ادامه دهند تا ضمن کمک کلی به وضع اقتصادی و ارتباطی این منطقه مانع تصادفات وحشتناک و مرگبار روزانه منتج از راه بی رویه فعلی شود.

هیچ عاملی برای مردم شهرکرد مهمتر و حیاتی تر از ارتباط دادن آنها به دو استان خوزستان و اصفهان نمی‌تواند باشد.

چهار محال با آنهمه چشمه ساران و کوههای سبز و خرم و چشم اندازهای طبیعی اگر مورد توجه قرار گیرد و با خارج ازدنیای خود به نحو کامل مرتبط شود مرکز ییلاقی مصفا و خرمی خواهد بود که بی شک می‌تواند روزهای گرم و توان بر تابستان به روی میهانان داخلی و مهمتر شیخ نشینهای خلیج فارس آغوش باز کند و با گرمی و صفا آنها را پذیرا باشد گذشته از اینها فعالیت و سرمایه گذاری انسانی و مادی که به منظور ازدیاد وتکثیر دام در شهرکرد و چهارمحال وبختیاری می‌شود بخاطر تسهیل نبودن راه ارتباطی نه کافی است و نه با رغبت مطلوب دنبال می‌شود و حق این است که دولت که سالها با کمبود گوشت و دام روبرو بوده و به موازا ازدیاد نفوس در این مملکت این احتیاج روز افزونتر خواهد بود و همیشه دست به سوی خارج دراز کرده است به این منطقه کارشناسان مخصوص گسیل دارد تاثابت شود که یک منطقه نسبتاً محدود از این مملکت بزرگ اگر بصورت حدی و با فرمول خاصل و حساب شده مورد توجه قرار گیرد می‌تواند یکی از مشکلات اساسی ما را حل کند (صحیح است) فرمولی که دولت در برابر بعضی از مشکلات داخلی عرضه می‌دارد و انجام می‌دهد صحیح نمی‌تواند باشد.

اعمال تسکینی دولت بدین معنی که مثلاً به مجردی که با کمبودی مثل کمبود گوشت و تخم مرغ و لبنیات مواجه شویم ا زخارج وارد کنیم دیگر شایسته این مملکت پیشرفته نیست (صحیح است) باید دید که یک مرتبه تخم مرغ که خوراک افراد کم درآمدتر این مملکت است چرا رو به کاهش می‌رود و قیمت آن ۵۰ تا ۶۰ درصد گرانتر می‌شود.

اینکه در قبال رفتار بی رویة عده‌ای محتکر و سودجو دولت تنها به وارد کردن تخم مرغ و سایر مایحتاج دیگر قناعت کند کافی نمی‌تواند باشد (صحیح است).

اصولاً تسکین دادن و رفع مشکل به طور موقت نه کار اساسی است نه کار عقلی باید دفع علت کرد (صحیح است) ومسببین و عاملین این اعمال با که هیچ چیز غیر از سودجوئی شخصی را نمی‌شناسند به مجازات رساند. زمانی بود که در این مملکت تخم مرغ رو به گندیدگی می‌گذاشت و با وجود ارزانی قیمت و مصرف عادی باز هم بلامصرف می‌ماند چطور شد با وجود ازدیاد تولید به نسبت ازدیاد خواسته آنهم در ماه مبارک رمضان مردم با مشکل کمبود تخم مرغ روبرو می‌شوند.

رفع مایحتاج اولیه مردم چیزی نیست که بتوان بیش از این به آن بی اعتنا بود این مملکت وسیع است و استعداد هر کاری را دارد فقط حسن نیت بیشتر می‌خواهد و طراحی و کارشناسی و پیش بینی قبلی (صحیح است) و دولت می‌توانست در این مدت نسبتاً مدید کاری کند که مردم گاه و بی گاه و به صورت استمرار و بخاطر مایحتاج غذائی اولیه خود با دردسر روبرو نشوند اصولاً رفتار و واکنش دولت در قبال گرانفروش و محتکر مانند رفتار مغلوب در مقابل غالب است (صحیح است)(عباس میرزائی- هیچ اینطور نیست)(فرهادپور- کدام چیز ارزان کردید؟) (اسلامی نیا- حالا از بالا رفتن قیمتها جلوگیری شده خودش خیلی مطلب است) اگر دولت در برابر هر کس که نسبت به مردم بی رحمی نشان می‌دهند بی اعتنائی و سکوت نشان دهد این توهم پیش می‌آید که ارتباطی یا معنوی یا احساسی بین دولت و محتکر که معمولاً طبقه‌ای قوی و با نفوذ است موجود است واین ارتباط چه باشد و چه نباشد از دید مردم قابل اغماض و بخشش نیست (صحیح است) این بچه گانه است که تصور کنیم وارد نمودن تنی چند تخم مرغ و لبنیات و گوشت می‌تواند واکنش منطقی در برابر محتکر باشد ویا ضربه‌ای بر پیکر بیرحم آنها و از طرف دیگر پاسخگوی احتیاج مردم باید در این مملکت به تولید متوسل شد تولیدی که زاینده و آورنده برای تمام مردم از هر طبقه و صنف باشد (صحیح است).

اگر دیگران تولید کنند و ما مصرف همه عمر مصرف کننده‌ایم (آفرین) وقتهای زیادی بوده است که اگر دولت نقشه داشت و پیش بینی و کنترل می‌کرد ما تولید کننده بودیم و این دیگران بودند که مصرف کننده بودند (آفرین) احتیاج روزافزون است، نیروی کار هست، شرایط موجود هست، سرمایه حاضر، ولی با کمال تأسف راهنمائی دولت مفقود (احسنت).

در هر حال امیدوارم که سخن امروز من مؤثر افتد و دولت با بصیرت کافی تری به این امور ساده ولی حیاتی بیاندیشد وفکر و چاره جوئی کند و همانطور که قبلاً تشریح شد بشهرکرد با واقع بینی نگاه کند (احسنت-احسنت).

رئیس - آقای اسعد رزم آرا بفرمائید.

اسعد رزم آرا- با اجازه مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی، همکاران عزیز با کمال خوشوقتی بنام خداوند و بنام شاهنشاه نخستین سخنانم را در ساخت مقدس مجلس شورای ملی وقتی آغاز می‌کنم که هنوز بحث جراید دنیا درباره جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران ادامه دارد و از آن به نیکی و عظمت یاد می‌کنند (صحیح است) و من با اغتنام فرصت و توجه به حرفه روزنامه نگاریم و برای ثبت در تارخ و اطلاع بیشتر همکاران محترم از چند روزنامه و مجله خارجی که شعاع عملشان در سطح جهانی چشمگیر است مطالبی که هر یک بازگو کننده موقعیت ممتاز ایران در دنیای آشفته کنونی و برهنی قاطع از عظمت و شکوه جشنهای شاهنشاهیست تهیه کرده‌ام که برای جلوگیری از اطاله کلام در نقل آنها باختصار مبادرت می‌نمایم قبل از آنکه بدانها اشاره کنم. باید بعرض نمایندگان محترم مجلس برسانم که هفته گذشته در مسافرت کوتاهی که بحوزه انتخابیه نمودم شاهد احساسات پاک و صمیمانه و غرور انگیز مردم شاهدوست نسبت به شاهنشاه آریامهر بودم (احسنت) در مراسم متعددی که به مناسبت اعطاء پرچم دربار شاهنشاهی با حضور قاطبه اهالی، روحانیون، اعضاء حزب ایران نوین در مسجدصفی، دبیرستان پهلوی میدان بزرگ شهر با شرکت چندین هزار نفر تشکیل گردید صادقانه به شاهنشاه اسلام پناه دعا کردند (آفرین) و به بنده مأموریت دادند که منعکس کننده احساسات شاهدوستی و علائق وطن پرستی آنان در ساحت مقدس مجلس شورای ملی باشم (احسنت).

عرض دیگر آنکه، شاهنشاه آریامهر در مراسم چهارم آبان در برابر صف مدیران مطبوعات ضمن مقایسه مطبوعات ایران و جهان مدیران مطبوعات را مورد تفقد قرار داده و بدینوسیه گرانبها ترین پاداش را برکن چهارم مشروطیت اعطا فرمودند.

به همین مناسبت از سوی آنان مراتب سپاس و تشکر روزنامه نگاران ایران را در این ساحت مقدس به پیشگاه همایونی معروض می‌دارد.

ضمناً چون افتخار شرکت در نمایشگاه پیشرفت استانها را با عده‌ای از نمایندگان مجلس داشتم واقعاً این نمایشگاه بهترین نمودار ترقی و تکامل کشور است و به همین دلیل متجاوز از سه ساعت و نیم وقت شاهنشاه و شهبانو صرف بازدید از چند غرفه گردید و این امر انعکاسی از علائق شاهنشاه آریامهر بامور مختلف سراسر کشور است (صحیح است).

این نمایشگاه نشان می‌دهد که در ظرف مدت کوتاهی کشور ما بعلت داشت یازده درصد رشد اقتصادی به ترقیات شگرفی نائل شده‌ایم (صحیح است) و حالا برمیگردیم به مطلب اصلی در مورد جشنها.

نیوزویک نشریه معتبر و مشهور آمریکا تحت عنوان جشن زاد روز ایران جشن تولد همه زمانها به شمار می‌رود می‌نویسد.

نمی‌توان منکر شد که ایران با جهشهای سریعی در زمینه‌های اجتماعی و اقتصادی بجلو گام برداشته است و هیچ انتقاد کننده جدی نمی‌تواند بگوید که شاه خواستهای ملت خود را نادیده گرفته است برعکس آشکار است که او از زمان انقلاب سفید تا به امروز ایران را شخصاً به سوی یک ترقی نسبی رهبری کرده و سرنوشت عامه مردم ایران را از بیخ و بن بهبود بخشیده است در حالی که روزنامه اکونومیست معتبرترین نشریه انگلستان با عنوان پس از تخت جمشید می‌نویسد ایران اکنون قدرتی است که باید روی آن حساب کرد رژه ارابه‌ها، سواران، جنگ آورانی که متوالیاً سلسله‌های شاهنشاهان ایران را مجسم می‌کردند به رژه سربازان سخت کام نیروهای مسلح شاهنشاهی ایران منجر شد یعنی ایران دوباره به کشوری مبدل شده است که باید رویش حساب کرد (صحیح است) نکته بسیار چشمگیر این است که ایران در مسیریست که نیرومندترین قدرت اقتصادی و نظامی در خاورمیانه شود و انشاءالله خواهیم شد با درآمد سالانه‌ای که بعد از ژاپن دومین کشور جهان می‌باشد (صحیح است) استدعا می‌کنم به این جمله همه آقایان توجه بفرمایند چون برای همه ما غرور انگیز و افتخارآمیز است: با گسترش و توسعه نیروهای مسلح که در جریان است ایران تیول هیچکس نخواهد بود با وجود آنکه ایران هنوز پیوندهائی از طریق اتحاد سنتو با غرب دارد معهذا نسبت به مهمانان دعوت شده در تخت جمشید مبین جهش کشور به سوی موفقیتی است که متکی بر قدرت آن کشور است همانطور که دیدیم پرزیدنت پادگوزنی و نماینده چین هر دو در تخت جمشید حضور داشتند.

با توجه به اینکه میدانیم فرانسه دنیای آزاد روزنامه نگاریست شاهد آخر هم از این کشور دارم مجله پوان دووو (Point vue) چاپ پاریس طی بحث جالبی با عنوان احساسی که جشنهای تخت جمشید به من دست داد می‌نویسد:

اینک که بار دیگر سکوت بر تخت جمشید و ویرانه‌های آن حکمفرمائی می‌کند درباه تخت جمشید چه می‌توان گفت و از تخت جمشید که اینقدر تعریف کرده‌اند چه می‌توان اضافه کرد؟ هیچ، مگر اینکه انسان قدرت درونی را که به او در آن روزها به هنگامی که شهر مقدس حیات دوباره به دست آورده بود بازدید و سعی کند قدت را تشریح نماید. همه چیز از آرامگاه کورش در پاسارگاد آغاز شد آیا این کلمات افسون آمیز بود یا دعا بود که اعلیحضرت همایون شاه ایران در برابر آرامگاه کورش شاه شاهان خواند؟

هر چه بود حضار ساکت بودند، افسونزده بودند زیرا احساس می‌کردند این یک گفتگوی دو نفره بعد از ۲۵۰۰ سال بین دو شاهنشاه هم سطح و دارای ایمان مشترک یعنی ایمان به عدالت و آزادی بشر می‌باشد. این سکوت که تنها بادتند جرأت داشت آن را در هم شکند مملو از پیام و باز هم پیام بود و در آن لحظه انبوه جمعیت که طبق برنامه در آنجا که از ۴ گوشه جهان گرد آمده بودند و هر یک از حضار عقاید و علائق مخصوص به خود داشت.

هر گونه خویشتن داری فردی را ترک گفت و موجی از تحسین سراسر وجود یکایک حضار را فراگرفت زمان و مرزها از بین رفت این لحظات کمال روحی بسیار نادرند لحظاتی که هر فرد شب به تماشای یک زیبائی واحد می‌پردازد و خویشتن را فراموش می‌کند، در این لحظه بود که معنای واقعی جشنهای تخت جمشید از ورای عظمت عادی ظاهر گردید و ما آن را با (چشم دل) مشاهده کردیم لحظة دیگر که ما توانستیم عظمت واقعی این جشنها را درک کنیم فردای آنروز بود که با حضو شاهان و سران کشورها و ۶۰۰ نفر خبرنگاران خارجی مراسمی در تخت جمشید بر پا شد که تفصیل آن وقت زیادی می‌خواهد و باعث اطاله کلام می‌شود و چون وقت دارد تمام می‌شود و الان با تذکر جناب آقای رئیس مواجه می‌شوم باختصار می‌پردازم باری آنچه در بالا گفته شد مربوط به روزنامه‌های معتبر و مستقل دنیا بود رادیو تلویزیونها نیز در این باره مطالبی داشتند رادیو ام، بی، سی M.B.C امریکا وسی، بی، اس C.B.S کانادا او ار ت U.R.T فرانسه، هم چنین رادیوهای پکن، مسکو، پاکستان، کلن و دهها فرستنده دیگر که شرح آنها از حوصله نمایندگان محترم خارج است ولی دریغ بود این حقایق نگفته بماند (صحیح است).

در پایان عرایضم از اقدام پاره‌ای از دستگاههای دولتی نسبت به رفع حوائج حوزه انتخابیه‌ام ملایر سپاسگذارم.

از وزارت آموزش و پرورش که کمبود دبیران ملایر را تا حدی برطرف ساخت تشکر دارم واز دکتر ولیان وزیر فعال و میهن دوست تعاون و امور روستاها در مورد کمک به زارعین ملایر مراتب سپاس مردم و کشاورزان شریف ملایر را ابراز می‌دارم از وزارت راه بخصوص وزیر پر کار ودلسوز آن آقای شالچیان به سبب توجه و نظارت دائمی که در کار آسفالت توره ملایر مبذول می‌فرمایند تشکر دارم و از حوصله‌ای که نمایندگان محترم برا استماع این تازه وکیل جدید الناطق نشان دادند تشکر می‌نمایم (احسنت-احسنت)

رئیس - آقای خورشید بفرمائید.

خورشید - با کسب اجازه جناب آقای رئیس نمایندگان محترم.

برای اینجانب موجب کمال افتخار و مباهات است که سالروز ولادت فرخنده اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و والاحضرت ولایتعهد رضا پهلوی را از طرف اهالی شاهدوست و وطن پرست شهر تاریخی نیشابور به پیشگاه اعلیحضرتین و ملت ایران تبریک و تهنیت عرض کنم (احسنت).

وجود مسعود شاهنشاه آریامهر، همچون کوکبی فروزان در آسمان حیات ایران درخشید، بالا آمد، و بزندگی سرد و افسرده مردم این مرز وبوم گرمی حیات بخشید، تاریخ ایران را با دستهای توانا و اندیشه بلند خود ورق زد و صفحات نورانی و زرینی در سرگذشت دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی ایران گشود که دنیا آن را جاودانه برسینه خود حفظ خواهد کرد.

هنگامی که شاهنشاه به سلطنت رسیدند دنیا در آتش جنگ جهانی دوم می‌سوخت و با ورود ارتش متفقین به ایران و مداخلات بیگانان در امور داخلی، اوضاع کشور فوق العاده بد و امنیت عمومی مختل شده و مردم ایران که بیش از وقایع شهریور ۲۰ از رفاه و آسایش امنیت نسبی بهره مند بودند دچار رنج و ناراحتی شدند. شاهنشاه در کتاب «مأموریت برای وطنم» درباره اوضاع آن زمان می‌نویسند:»… در طول مدت اشغال کشورم یک دم از غم و اندوه آسوده نبودم و بسیاری شبها تا صبح از شدت نگرانی بیدار بودم به هر طرف چشم می‌انداختم کشورم را گرفتار بدبختی و مشقت می‌دیدم و روح من از آزمندی بعضی از ثروتمندان ایرانی که پشت پا به منافع کشور و رفاه مردم زده بودند بیشتر از همه رنج می‌برد».

این مشکلات که سالها فکر شاهنشاه را بخود مشغول داشته بود موجب گردید که برای رفع بی عدالتیهای اجتماعی و فراهم آوردن موجبات رفاه و آسایش ملت ایران یک انقلاب عمیق را پی ریزی نمایند. سرانجام با اعلام اصول دوازده گانه انقلاب مشکلات از سر راه برداشته شد و تاریخ کشور ایران ورق خورد و عصر جدیدی آغاز گردید که کشور ما را به طرف دروازه‌های طلائی عظمت و تمدن جلو برد (صحیح است).

در مدتی کمتر از ده سال از نظر عمر یک جامعه زمانی بسیار ناچیزی است در پرتو ارادهو خلاقیت فکری و رهبری شاهنشاه آریامهر اصول انقلاب سفید به مرحله اجرا درآمد و به تمام آرمانهای اصلاح طلبان تاریخ گذشته و همه پیشروان نهضتهای ملی که در طول تاریخ دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی ایران تحولات سازنده و دگرگون کننده را در جهت تأمین عدالت اجتماعی و رفاه عمومی آروز می‌کردند پاسخ مثبت داد.

طرح جهانی پیکار با بیسوادی به فرمان شاهنشاه آغاز شد و لژیون خدمتگذاران بشر به صورت بین المللی پیشنهاد گردید و با تأیید و تصویب سازمان ملل متحد گروههای لژیون خدمات ارزنده و انسانی خود را شروع کردند و بالاخره در پایان اجری کامل و دقیق اصول انقلاب شاه و مردم و به ثمر رسیدن نتایج بزرگ و شکوهمند آن شاهنشاه آریامهر با ابتکار برگزاری جشهای دو هزار و پانصدمین سال بنیادگذاری شاهنشاهی ایران و بزرگ داشت مقام ارزنده و انسانی کورش کبیر که به طرزی بی سابقه، وبا عظمت و شکوه هر چه تمامتر انجام شد ملت خود را به اوج افتخار و عظمت رساندند (صحیح است) و پس از ۲۵۰۰ سال اوجی نوین در زندگی ملت ایران پدید آوردند از خلال ۲۵ قرن شاهنشاهی جامعه‌ای پیشرفته و نظامی شکوهمند را بجهانیان عرضه داشتند.

ملت حق شناس ایران که همواره شاهنشاه آریامهر را یادگار عزیز نجات دهنده کشور خود و وارث تاج و تخت شاهنشاهی کورش کبیر و میراث گرانقدر و گرانمایه ملی خود میدانند با ابرازعمیق ترین احساسات شاهدوستی در این جشن بزرگ شرکت و به جهانیان ثابت نمود که رژیم شاهنشاهی ایران رژیمی جاودانی و پیوند شاه و مردم تا ابد پایدار و ناگسستنی است (صحیح است).

جشنهای بنیانگذاری شاهنشاهی که جا دارد سالها درباره اثرات و نتایج ارزنده مادی ومعنوی آن بحث شود نه تنها از نظر یادآوری عظمت و افتخارات گذشته و فرهنگ و تمدن کهن ما دارای ارزش فراوان بود بلکه از جهت شناساندن پیشرفتها و ترقیات قابل توجهی که در زمانی کوتاه در کلیه شئون زندگی ملت ایران حاصل شده فوق العاده حائز اهمیت است. هزاران طرح عمرانی و بهداشتی وفرهنگی به مرحله اجرا درآمد و به میمنت و مبارکی جشنها، بنام نامی شاهنشاه آریامهر افتتاح گردید.

در شهرستان نیشابور حوزه انتخابیه اینجانب مانند سایر نقاط ایران در تمام مدت جشنها مجالس شادی و سرور ونیایش به طرزی بیسابقه و با شکوه برگزار بود ومن از نزدیک شاهد وناظر احساسات عمیق مردم نیشابور نسبت به شاهنشاه آریامهر بودم و می‌دیدم که طبقات مختلف مردم چگونه نسبت به رهبر عالیقدر خود ابراز حقشناسی و سپاسگذاری می‌نمایند و چون به بنده مأموریت داده‌اند که بازگو کننده احساسات پرشور آنها باشم وظیفه دارم در این ساحت مقدس به نمایندگی مردم شاهدوست نیشابور جشنهای پرشکوه و تاریخی آئین شاهنشاهی را به پیشگاه شاهنشاهی آریامهر که با رهبری‌های خردمندانه خود مقام و حیثیت کشور ما را در جهان مترقی امروز بالا برده‌اند تبریک عرض نمایم (احسنت) و از خداوند بزرگ مسئلت می‌کنم که به شاهنشاه ما عمری دراز ارزانی دارد تا چنانکه آرزو دارند ایرانی آبادتر به وجود آورند.

در خاتمه با اغتنام فرصت اجازه می‌خواهم بدواً آمار مؤسسات نوبنیادی را که به میمنت جشنهای بنیادگزاری شاهنشاهی در نیشابور ایجاد و مورد بهره برداری قرار گرفته و سپس مستدعیات اهالی این شهرستان را که همواره از برکات وجود مسعود شاهنشاه آریامهر بهره مند و از عنایات شهریاری برخوردار بوده‌اند باستحضار برسانم.

مؤسساتی که در مراسم جشنها افتتاح شده:

۱- افتتاح ۲۲ باب دبستان.
۲- پرده برداری از پیکره خیام وافتتاح بولوار خیام.
۳- افتتاح خانه پیش آهنگ.
۴- پارک کودک.
۵- کشتارگاه مدرن نیشابور.
۶- مرکز بهداشت.
۷- مسجد راه آهن و سکوی جدید.
۸- درمانگاه خر و علیا.
۹- خانه ترویج کشاورزی و سالن ورزشی قدمگاه.
۱۰- ساختمان مرکزی تلفن خودکار.
۱۱- خانه پرستار و ساختمان رادیولژی شیر و خورشید.
۱۲- افتتاح چهار باب حمام در روستاهای معدن علیا، قره باغ رشید آباد، دولت آباد.
۱۳- چاه عمیق و موتور پمت شرکت تعاونی بزغان.
۱۴- شرکت و فروشگاه تعاونی و خانه فرهنگ روستا و مهد کودک در قراء باغشن و بزغان.
۱۵- سالن سرپوشیده ۲۰۰۰ نفری کورش کبیر.
۱۶- خانه انقلاب.
۱۷- پارک کورش.
۱۸- دستگاه الکترولیز کارخانه روغن نباتی سرگل کارخانه جدید قند گیری از ملاس.
۱۹- بهداری چکنه.
۲۰- درمانگاه سپاه بهداشت عبداله گیو.
۲۱- پاسگاه ژاندارمری خرو.
۲۲- مولد برق ۲۲۰۰ کیلو واتی برق منطقه‌ای.
۲۳- افتتاح ۳۶ شرکت تعاونی روستائی.

مستدعیات اهالی

۱- با توجه به موقعیت وضع کشور و ترقیاتی که در تمام شئون زندگی نصیب ما شده و بالنتیجه سطح توقعات جوانان بالا رفته تأسیس کاخ جوانان و استخر شنا مورد استدعای اهالی است.
۲- بلحاظ کاهش ذخیره آبهای زیر زمینی در منطقه نیشابور ایجاد و احداث چند سد بر روی رودخانه‌های بار و مسیر آباد و فاروب رمان ضرورت دارد که چون مطالعات آن انجام شده و هم اکنون در وزارت آب و برق موجود است استدعای اهالی این است که ساختمان این سدها در برنامه پنجم کشور پیش بینی شود.

امید است دولت حزبی و خدمتگذار جناب آقای هویدا که در طول زمامداری خود با الهام از نیات خردمندانه شاهنشاه آریامهر قدمهای مثبت و مؤثری در جهت تأمین رفاه و آسایش ملت ایران برداشته‌اند نسبت به انجام مستدعیات اهالی شاهدوست نیشابور توجه خاص مبذول فرمایند (احسنت).

رئیس - آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی- جناب آقای رئیس. نمایندگان محترم هفته‌ای که گذشت برای کشور ما و دنیا هفته‌ای تاریخی و فراموش نشدنی بود. درایران مراسم جشن میلاد شاهنشاه که همواره برای ملت ایران گرامی وشادی آفرین بوده به دنبال برگزاری جشن پرشکوه دو هزار و پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران جلوه و شکوه دیگری داشت و انعکاس وسیع جهانی این جشن و تلگرافات تبریکی که از اقصی نقاط جهان و حتی از جانب سران کشورهائی که هنوز با آنها رابطه سیاسی نداریم بحضور شاهنشاه ایران مخابره شد این واقعیت را یک بار دیگر به ثبوت رسانید که برگزاری مراسم شکوهمند جشن دو هزار و پانصدمین سال شاهنشاهی ایران تا چه اندازه در بالابردن حیثیت بین المللی ایران و شناسائی پیشرفتهای کشور ما به جهانیان مؤثر واقع شده و چگونه کشورهائی را که تاکنون با آنها روابطی نداشته‌ایم به مسابقه برای جلب دوستی ایران وادار ساخته است.

جشن دو هزار و پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی که موجب اجتماع عظیم و بی سابقه رهبران شرق و غرب جهان در گهوارة تمدن انسان گردید یکی از جلوه‌های درخشان سیاست مستقل ایران بود و با اینکه نزدیک به سه هفته از تاریخ برگزاری این جشن می‌گذرد هنوز در مطبوعات و محافل بین المللی از اهمیت و عظمت آن صحبت می‌شود و مطالبی که از قول رهبران بزرگ دنیا درباره اهمیت این جشن و تأثیر آن در حل مشکلات بین المللی انتشار می‌یابد براستی مایه مباهات و افتخار هر ایرانی وطن پرستی است.

از نظر بین المللی مهمترین واقعه سیاسی هفته گذشته که نقطه عطفی در تاریخ حیات سازمان ملل متحد و منشاء تحولی در سیاست بین المللی به شمار می‌آید شناسائی جمهوی خلق چین بعنوان تنها حکومت قانونی چین از طرف سازمان ملل متحد و پذیرفته شدن پر جمعیت ترین کشور جهان بعضویت این سازمان جهانی است. قبل از بحث دربارة اهمیت این واقعه که منشاء تحولات بسیاری در روابط بین المللی خواهد بود یادآوری این نکته را ضروری میدانم که دربارة این مسئله مهم جهانی، دولت ایران با راهنمائی و ارشاد شاهنشاه سیاست قاطع و روشنی در پیش گرفت (صحیح است) و اقدام به شناسائی جمهوری خلق چین و مبادله نمایندگان سیاسی بین دوکشور قبل از طرح وتصویب مسئله عضویت جمهوری خلق چین در مجمع عمومی اخیر سازمان ملل متحد یک بار دیگر تیز بینی و دوراندیشی شاهنشاه ایران را در مسائل مهم جهانی به ثبوت رسانید (دکتر دادفر صحیح است) و روش قاطع ایران در این مسئله و رأی مثبت ایران بطرح مربوط به شناسائی جمهوری خلق چین بعنوان تنها نماینده قانونی مردم چین جلوه دیگری از سیاست مستقل ملی ایران بود.

دربارة اهمیت ورود جمهوری خلق چین به سازمان ملل متحد کافی است به این نکته توجه کنیم که با عضویت جمهوری خلق چین در سازمان ملل متحد این سازمان بزرگ جهانی که تاکنون در زندگی و سرنوشت یک چهارم سکنه کره زمین کوچکترین نقشی نداشت از این پس جامعیت بیشتری خواهد یافت و جمهوری خلق چین نیز که تاکنون در برابر تصمیمات سازمان ملل متحد احساس مسئولیتی نمی‌کرد، از این پس با مشارکت در تصمیمات مجمع عمومی و شواری امنیت و سایر ارگانهای اجرائی سازمان ملل متحد در حل مسائل مهم جهانی بخصوص مسئله مهم خلع سلاح عمومی و منع آزمایش و گسترش سلاحهای اتمی و همچنین مسائل مروبط به آسیای جنوب شرقی و خاور میانه غربی با کشورهای دیگر جهان همکاری و تشریک مساعی خواهد کرد.

خوشبختانه جمهوری خلق چین در آستانة ورود به سازمان ملل متحد سیاست صلحجویانه‌ای در پیش گرفته و مسافرت قریب الوقوع رئیس جمهوری آمریکا به پکن باب مذاکرات ثمربخشی را برای حل مسائل مهم بین المللی که همکاری و تشریک مساعی جمهوری خلق چین را ایجاد می‌کند خواهد گشود.

جمهوری خلق چین برقراری روابط سیاسی با ایران را نیز با حسن نیت و علاقه مندی بسیار استقبال کرده و اعزام هیئتی از مقامات عالیرتبة چین برای حضور در جشن دو هزار و پانصدمین سال شاهنشاهی ایران و همچنین حضور نخست وزیر و مقامات برجسته چینی در جشن میلاد شاهنشاه ایران در پگن و تکریم و احترام آنان نسبت به رهبر بزرگ ملت ایران آینده روشنی را در روابط ایران وجمهوری خلق چین نوید می‌دهد.

به موازات برقراری روابط سیاسی بین ایران و جمهوری خلق چین وسیاست قاطع و روشنی که ایران در جریان مباحثات مجمع عمومی سازمان ملل متحد دربارة شناسائی جمهوری خلق چین بعنوان تنها حکومت قانونی چین در پیش گرفت امکانات گسترش روابط اقتصادی و افزایش حجم مبادلات بازرگانی ایران و جمهوری خلق چین مورد توجه قرار گرفته است.

تا قبل از شناسائی جمهوری خلق چین از طرف دولت ایران و مبادلة نمایندگان سیاسی بین پکن و تهران مبادلات بازرگانی ایران و جمهوری خلق چین در سطح بسیار محدود و ناچیزی جریان داشت، لیکن پس از برقراری روابط سیاسی بین تهران و پکن امکانات گسترش روابط اقتصادی ایران با جمهوری خلق چین مورد توجه خاص مقامات مسئول اقتصادی دو کشور قرار گرفته و مقدمات مبادله هیئتهای اقتصادی بین دوکشور فراهم شده است.

ایران و چین که در قرون گذشته مبادلات بازرگانی وسیعی با یکدیگر داشته‌اند در حال حاضر نیز امکانات فراوانی برای توسعه روابط تجارتی با یکدیگر دارند، زیرا بازار هشتصد میلیون نفری چین میدان وسیعی برای مصرف مواد اولیه و کالاهای ساخته شده صادراتی ایران به شمار می‌آید وایران نیز با پیشرفت سریع اقتصادی خود بازار مناسبی برای مصرف کالاهای صادراتی چین محسوب می‌شود. امتیاز مهم دیگر توسعة روابط بازرگانی ایران و جمهوری خلق چین این است که ایران و چین می‌توانند کالاهای خود را بر اساس معاملات پایاپای با یکدیگر مبادله کنند و در این معامله نیازی به مصرف ارز خود نخواهند داشت. بعلاه کالاهای ساخت چین در مقایسه با کالاهای مشابه کشورهای دیگر، ارزانتر است و تهیه قسمتی از کالاهای مورد نیاز کشور از جمهوری خلق چین نه فقط به پائین رفتن سطح قیمت کالاهای مصرفی مردم کمک خواهد کرد با ایجاد رقابت سالم بین صادرکنندگان کالاهای مصرفی به ایران موجب تنزل بهای این کالاها خواهد شد.

بنده راجع به بازار مشترک عرایضی داشتم که چون عده‌ای از همکاران هم قصد صحبت دارند به موقع دیگر موکول می‌کنم متشکرم (احسنت-احسنت).

رئیس - خانم دکتر دولتشاهی بفرمائید.

دکتر دولتشاهی - جناب آقای رئیس، آقایان، خانمها، همکاران ارجمند، در چند هفته اخیر در داخل و خارج کشور صاحبنظران راجع به جشنهای پر عظمت شاهنشاهی دو هزار و پانصد ساله ایران صحبت کرده و مطالب ارزنده‌ای گفته و نوشته‌اند (صحیح است) عده‌ای از همکاران ارجمند که زبان گویای تمام نمایندگان مجلس شورای ملی و در نتیجه بازگو کننده احساسات ملت ایران بوده‌اند از پشت همین تریبون محترم مطالب خود را بیان داشتند و در واقع داد سخن را داده‌اند هر کس از دید دیگری صحبت می‌کند و شنیدن مطالب گوناگون که مبین احساسات ملت ایران از گذشته‌ها و حوادث مختلف است اینها غرورانگیز و اسباب سرافرازی ماست (صحیح است) اینجانب میل دارم چند نکته را از نظر میهمانان خارجی ما در تخت جمشید بعرض نمایندگان محترم برسانم. اینجانب افتخار این را داشتم که در ایام جشن در تخت جمشید بودم و با بسیاری، اگر بسیاری نگویم، با عده‌ای از مهمانان خارجی صحبت می‌کردم و از نظر عده دیگری از آنها به وسیله همکاران خودم مطلع می‌شدم آنچه همه مهمانان از همان لحظه‌های اول تحسین و تمجید می‌کردند و تحت تأثیر آن قرار گرفته بودند تشکیلات و نظم و ترتیب، اجازه بدهید لغت خارجی ارگانیزاسیون را بکاربرم چون این لغت معنی خاص خودش را دارد و این یک کلمه‌ای است که شامل یک معانی وسیعی است و این عبارتی است که دوستان و مهمانان ما تکرار می‌کردند و از آنها اظهار تحسین و تعجب می‌کردند که با چنین تشکیلات وسیع گروه بزرگی از مهمانان عالیقدر به این پرشکوهی پذیرائی می‌شوند باید بگویم تمام تشکیلات ایران که وظایف مختلفی داشتند هر کدام به نحو احسن مکمل کار یکدیگر بودند و همه مورد تحسین و اعجاب دوستان خارجی ما قرار می‌گرفتند یک مطلبی که تمام همکاران محترم اطلاع و توجه دارند و کراراً بازگو شده آن نکته شخصیت شاهنشاه بزرگ و شهبانوی گرانقدر ما بود که مهمانان خارجی را سخت تحت تأثیر قرار داده بود با یک نیروی خستگی ناپذیر و با روئی خوش با توجه به آداب و رسوم شرقی و غربی و با رعایت ظرافتهای لازم و حتی ظرافتهائی که کمتر مهماندارها قبلاً می‌توانستند پیش بینی کنند از مهمانان عزیز و عالیقدر خود پذیرائی کردند و ملت ایران باز هم برای بارهای مکرر حسن مهمان نوازی خود را توأم با قدرت و پیشرفت به دوستان خارجی خود نشان داد ایران شناسان افرادی هستند که ایران را از سالهی پیش می‌شناسند و برای آنها ایران و تاریخ ایران و مجد و عظمت ایران تازگی ندارد حتی این ایرانشناسان که خودشان را تقریباً در خانه خودشان حس می‌کردند از پیشرفتهای امروز ایران در اعجاب بودند خانم یکی از ایرانشناسان پرفسور آیلرز که سالها با ایران در تماس بوده حتی خود این خانم فارسی را خیلی خوب می‌دانست می‌گفت در همان روزهائی که در تخت جمشید بودم گاهی فراموش می‌کردم که آیا ما در همان ایرانی هستیم که ۵ سال پیش هم بودیم برای ایرانشناسان که ایران را می‌شناسند باز تفاوت امسال با ۵ سال پیش تعجب آور بود احتیاج ندارم گفته‌های بسیاری از بزرگان و روزنامه‌های خارجی را تکرار کنم، مانند مطالبی که رئیس جمهور یوگسلاوی حضرت مارشال تیتو که می‌گوید اجتماع تخت جمشید اجتماع بسیار مفید و مؤثر برای استحکام صلح بود.

اگر ما حساب کنیم این برخوردهای سیاسی و این برخوردهای دوستانه که در یک محیط فوق العاده دوستانه و ساده و صمیمی مثل هیمن سوار شدن در اتوبوس چگونه از طرف سران کشورها مورد تمجیدقرار می‌گرفت که این میهمانیها را به صورت ساده و صمیمانه‌ای در آورده بود (آقای رئیس فراکسیون اشاره می‌کنند که وقت خیلی کوتاه است) بنده سعی داشتم مطالبی از این قبیل از قول مهمانهای خارجی بگویم ولی یک نکته در دل خودم هست که میل دارم تذکر بدهم گو اینکه در مقابل دریای تمجید و تعریف و تحسین که در تمام کشورها و مطبوعات دنیا منعکس است اینجا و آنجا یک روزنامه نویس یا یک ایرانی نمای مغرضی اگر مطالبی بگوید قابل ملاحظه نیست ولی بنده می‌خواهم اینجا بگویم که این قبیل مطالب از طرف ملت ایران مردود است (صحیح است) هر زن ومرد ایران با تمام وجود و نیرو در پشت سوگند شاهنشاه بزرگ خود که در مقابل آرامگاه کورش یاد کردند ایستاده است برای اجرای آن سوگند پر عظمت و تکان دهنده (صحیح است-احسنت-احسنت).

رئیس - آقای دکتر لقمان ادهم بفرمائید.

دکتر لقمان ادهم - جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان همکاران محترم.

من امروز می‌خواهم با استفاده از یک موقعیت فرخنده و خجسته توجه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی اعضای هیئت محترم دولت و نمایندگان مطبوعات را که در جلسه حضور دارند به یکی از مسائل اساسی مملکت جلب کنم. بعنوان سرآغاز مطلب و حسن شروع مولود مسعود والاحضرت همایون ولایتعهد را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران، خاندان جلیل سلطنت و ملت ایران تبریک عرض می‌نمایم.(احسنت)

به طوری که استحضار دارید همه ساله از روز نهم آبان ماه که مقارن با سالروز تولد والاحضرت همایون ولایتعهد می‌باشد تا شانزدهم آبان ماه به کودکان اختصاص یافته و در این هفته که هفته کودک نامیده می‌شود برنامه‌های خاصی در مملکت اجرا می‌گردد.

امروز، یازدهم آبان ماه، سومین روز هفته کودک است و همین موقعیت فرخنده مرا بر آن داشته مسأله کودکان را بعنوان یکی از اساسی ترین مسائل امروز ایران مطرح نمایم.

برای جلب توجه همکاران محترم به اهمیت مسأله هیچ مقدمه‌ای گویاتر و شیواتر از این جملات علیاحضرت شهبانوی ایران نمیابم که فرموده‌اند:

«مسأله کودکان از سایر مسائل زندگی جدا نیست و حتی می‌توان گفت در شرایط خاص زمان ما این مسأله در رأس سایر مسائل قرار دارد....

اهمیت مسأله کودکان هنگامی به خوبی روشن می‌شود که به آینده بیندیشیم و مسئولیت و رسالت خطیری را که در قبال نسل فردا به عهده داریم بشناسیم. اگر قبول کنیم که کودکان امروز دنیای فردا را می‌سازند واگر نیروی انسانی آینده را که به وسیله همین کودکان تأمین خواهد شد در رشد ملی و توسعه برنامه‌های ملی و عمرانی درنظر بگیریم به اهمیت مسأله کودکان توجه بیشتری مبذول خواهیم داشت.

برگزاری هفته کودک مسبوق به سابقه‌ای است از سال ۱۳۳۵ درایران که به دستور والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی روز چهارشنبه سوری را روز کودک نامیدند از سال ۱۳۴۰ با تولد والاحضرت همایون ولایتعهد برای اینکه مردم در شادی خاندان جلیل سلطنت شرکت بیشتری داشته باشند روز نهم آبان به کودکان اختصاص یافت و از سال ۱۳۴۷ بنا به پیشنهاد انجمن ملی حمایت کودکان و تصویب علیاحضرت شهبانوی ایران از ۹ تا ۱۶ آبان به «هفته کودک» اختصاص یافته و در آن مدت مراسمی برگزار می‌شود.

لازم به یادآوری است که اختصاص یک روز یا هفته به کودکان خاص کشور ما نیست و اینکار که در سال ۱۹۵۲ از طرف اتحادیه بین المللی حمایت کودکان پیشنهاد شد و در سال ۱۹۵۴ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب گردید در متجاوز از شصت کشور جهان برگزار می‌شود و حتی در پاره‌ای از کشورها «ماه کودکان» گرفته می‌شود.

در برگزاری هفته کودک دو هدف اصلی منظور نظر است.

اول جلب توجه سازمانها و عامه مردم به اهمیت نقش کودکان و نیازهای آنان در زمینه‌های فرهنگی، بهداشتی، اجتماعی، حقوقی، روانی، اقتصادی و غیره…

دوم تأمین شادی و سرور کودکان از طریق برگزاری جشنها و مراسم خاص و به وجود آوردن این احساس در آنان که پدران و مادران و همه مردم در اندیشه بهبود زندگی آنان هستند تا از این طریق در ضمیر آنها رخنه شود و باتمام وجود احساس کنند، شخصیتی دارند واجد شأن و مقامی هستند.

همین هدفها است که ما را مکلف و موظف می‌کند به کودکان توجهی بیش از آنچه تاکنون شده است معطوف داریم.

در کشورهای بزرگ جهان سهم مهمی از درآمد ملی و بودجه کشور جهت آموزش و پرورش و تغذیه و بهزیستی کودکان و نوجوانان تخصص یافته زیرا نه تنها اعتباراتی که بدینمظور تخصیص یافته از میان نمی‌رود بلکه بدینوسیله سرمایه گذاری صحیح و قابل اعتمادی برای پرورش افرادی کاردان و شایسته برای فردای جامعه انجام گرفته است.

به موجب آماری که از طریق مراجع بین المللی تهیه و منتشر گردیده و من آن را در دست دارم کشور روسیه در سال متجاوز از سه درصد کل بودجه مملکت را فقط به نگهداری و تعلیم و تربیت کودکان در سنین قبل از دبستان اختصاص داده است و در بعضی کشورهای دیگر این سهم از سه درصد نیز متجاوز می‌کند زیرا امروز گروهی از روانشناسان معتقدند شخصیت و منش کودک در ۵ سال اول زندگی شکل می‌گیرد و در پایان ۵ سالگی کار ساختن شخصیت کودک نیز به پایان رسیده و او از نظر رفتار و شخصیت همان است که در آینده خواهد بود.

قسمت اعظم طرحهای عمرانی و اجتماعی که در ایران به مرحله اجرا گذارده می‌شود معطوف به «فردا» است.

فردائی که احتمالا نه من نه شما و نه هیچ یک از ما خواهیم بود. فردائی که در حقیقت متعلق به کودکان امروز است. اما ما برای ساختن این کودکان و حمایت آنان چه کرده‌ایم؟ آنها را چگونه پرورش می‌دهیم؟

ایرانی که امروز با رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر دست اندر کار ساختن آن هستیم و به سوی تمدن بزرگ گام برمیداریم در آینده چگونه خواهد بود؟

این قسمتی از فرمایشات گهر بار علیاحضرت شهبانوی ایران است که وظیفه ما را به روشنی بیان می‌کند:

به ثمر رسانیدن انقلاب بزرگ اجتماعی ایران در گرو پرورش صحیح و آموزش اصولی کودکان و نوجوانان کشور است و مهمترین وظیفه ما که در دوران شکوفان سازندگی به سر می‌بریم ساختن نسل آینده ایران است.

اکنون که ما کهنسالی شاهنشاهی ایران و عظمت و افتخار دیرین خود را جشن می‌گیریم نباید فراموش کنیم که این میراث کهن را دیر یا زود به کودکان خود می‌سپریم و آنها هستند که عهده دار حفظ و حراست آن خواهند بود از اینجاست که رسالت ما و وظیفه ما در آماده ساختن مردان فردای کشور به خوبی تجلی می‌کند.

همگام با پشرفت عظیمی که در کلیه شئون کشور تحت رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر حاصل شده و موجبات سرفرازی و رفاه مردم این مملکت فراهم آمده شهبانوی گرامی ایران نیز با همت والای خود و تلاش خستگی ناپذیر سازمانها و جمعیتهای مختلفی را به وجود آورده و رهبری می‌فرمایند که در راه بهروزی و بهزیستی و پرورش فکری و جسمی کودکان سهمی به سزا دارند.

مهدهای کودک، پرورشگاههای، شیرخوارگاهها، بیمارستانها، اندرزگاهها، مؤسسات مربوط به کودکان معلول و عقب مانده فکری، نابیانایان، کر و لالها، کتابخانه‌ها، پارکها، زمینهای ورزشی و غیره و غیره یکی پس از دیگری ایجاد شده و در اختیار کودکان و خانواده‌ها قرار می‌گیرند.

اینهمه تلاش درون کودکان ایرانی و خانواده‌ها نورامیدی تابیده و نوید آینده مرفه و شکوهمندی را به آنان می‌دهد.

خوشبختانه در پرتو انقلاب سپید ایران و با ایجاد سپاهیان انقلاب و اعزام آنان به نقاط مختلف کشور بسیاری از مشکلات کودکان حل شده (صحیح است) تا جائی که در کنفرانس بین المللی حمایت کودکان که در سال ۱۹۶۹ در تونس برگزار گردید ضمن ستایش پیشرفتهای حاصله روش ایران بعنوان یک روش مفید و رضایتبخش به کشورهای عضو توصیه گردید همچنین سازمانهای دولتی و بخش خصوصی و بخصوص مطبوعات کشور توجه بیشتری به مسائل مربوط به کودکان پیدا کرده‌اند و این توجه در طرز رفتار خانواده‌ها نسبت به کودکان نیز اثرات مطلوبی بجای گذاشته است اما من اجازه می‌خواهم بعنوان مدیر عامل انجمن ملی حمایت کودکان در اینجا اعلام کنم آنچه انجام شده در مقابل نیاز اجتماع کنونی قطره ایست در برابر دریا و بلافاصله با تأسف اضافه می‌کنم در این زمینه که ما نیاز فراوان به همکاری و همفکری صدرصد مردم و بخش خصوصی داریم از این همکاری و همفکری محروم هستیم.

من می‌توانم عرض کنم دولت تا حد زیادی در این زمینه سرمایه گذاری کرده لکن متأسفانه کمک و همکاری مردم و بخش خصوصی بسیار ناچیز بوده است.

من با طرح در مجلس شورای ملی امیدوارم نمایندگان محترم تدابیری بیاندیشند که اولاً در برنامه‌های عمرانی و ملی مملکت سهم بیشتری به کودکان داده شود و ثانیاً با ارشاد و راهنمائی سازمانهائی که بنحوی با کودکان سرو کار دارند وضعی پیش آید که از حداکثر همکاری و سرمایه گذاری بخش حصوصی استفاده شود و این هفته ضمن حفظ هدفهای گفته شده هفته‌ای باشد برای بررسی ترازنامه کارهای انجام شده در زمینه حمایت و بهبود وضع کودکان و برنامه ریزی برای کارهای آینده.

از حوصله‌ای که برای شنیدن مطالب من بخرج دادید صمیمانه متشکرم (احسنت-احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل.

رئیس - نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟(اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- تقدیم یک فقره سوال به وسیله آقای دکتر رئیسی

۴- تقدیم یک فقره سوال به وسیله آقای دکتر رئیسی.

رئیس - آقای دکتر رئیسی بفرمائید.

دکتر رئیسی - سؤالی است از دولت راجع به قیمت ارزاق ومواد غذائی که تقدیم می‌کنم.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۵- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

رئیس - وارد دستور می‌شویم آقای کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- بودجه ۹ ماهه آخر سال سازمان نقشه برداری در اجرای مادة ۹۶ قانون محاسبات عمومی برای طرح و تصویب کمیسیون بودجه تقدیم می‌شود.

رئیس - لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه دوم آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نائب رئیس دولت لایحه شماره ۵۷۶۸-۱۳۵۰/۳/۱۸ راجع به الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما را که گزارش شور اول آن به شماره ۲۷ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و به شرح زیر بتصویب رسانید.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما.

ماده واحده- کنوانسیون لاهه راجع به جلوگیری از تصرف غیر قانونی هواپیما مورخ ۱۳۴۹/۹/۲۵ (۱۶ دسامبر ۱۹۷۰) مشتمل بر یک مقدمه و چهارده ماده که به امضای نماینده دولت شاهنشاهی ایران نیز رسیده است تصویب و به دولت اجازه تسلیم اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ششم آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما را مطرح و گزارش شور اول مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهروش صفی نیا.

گزارش شور دوم از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه پنجم آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما را مطرح و گزارش شور اول مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه- محمدیان خوانساری.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات لایحه نظری نیست؟ (اظهاری) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس شورای ملیسنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راجع به لایحه پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راجع به لایحه پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه چهارشنبه ۵ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۱۶۳۶-۱۳۵۰/۳/۱۶ راجع به پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری را که گزارش شور اول آن به شماره ۲۹ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و گزارش شور اول را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری.

ماده واحده- پروتکل اصلاحی بند الف ماده ۵۰ کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری که در تاریخ ۱۲ مارس ۱۹۷۱ مطابق با ۲۱ اسفند ماه ۱۳۴۹ در نیویورک به تصویب مجمع عمومی فوق العاده سازمان مذکور رسیده تصویب و اجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون راه- محمدیان خوانساری.

کمیسیون امورخارجه در جلسه پنج شنبه ۶ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون راه در این مورد را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهروش صفی نیا.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده وکلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش سک فوریتی کمیسیون نظام راجع به لایحه اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش سک فوریتی کمیسیون نظام راجع به لایحه اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش یک فوریتی اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه چهارشنبه ۵ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۳۵۶۱۸-۲۱۳۵۰/۸/۲ راجع به اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی را که به شمارة ۳۰ چاپ و فوریت آن در جلسه ۱۳۵۰/۸/۰۲ مجلس شورای ملی تصویب شده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی.

ماده واحده- به وزارت جنگ اجازه داده می‌شود از تاریخ یکم مهر ماه یک هزار و سیصد و پنجاه مزایای ویژه‌ای برحسب نوع و محل خدمت وسختی کار به افسران و درجه دارن ارتش شاهنشاهی برابر آئین نامه هائی که از طرف وزارت جنگ تنظیم و به تصویب کمیسیون‌های بودجه و جنگ مجلسین خواهد رسید بپردازد.

اجرای این قانون مانع پرداخت مزایای موضوع ماده ۶۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی طبق مقررات مربوط نخواهد بود.

مخبر کمیسیون نظام- روح الله جعفری.

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه پنجشنبه ۶ آبانماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه- صدری کیوان.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده در کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوس رانی عمومی در شهرها

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوس رانی عمومی در شهرها.

رئیس - گزارش شور اول الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی در شهرها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه چهارشنبه پنجم آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور خانم صوفی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه شماره ۶۵۲۲ مورخ ۱۳۵۰/۳/۲۶ دولت راجع به الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی عمومی در شهرها مصوب ۱۳۳۱/۱۱/۱۶ را که از لوایح معوقه دوره بیست و دوم قانونگذاری بوده و طبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مطرح و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی در شهرها مصوب بهمن ماه ۱۳۳۱.

ماده واحده- تبصره زیر بعنوان تبصره ۱۴ به مادة واحده قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی عمومی در شهرها مصوب ۱۶ بهمن ماه ۱۳۳۱ اضافه می‌شود.

تبصره ۱۳- شهرداریها می‌توانند برای بهبود وضع اتوبوسرانی و نقل و انتقال مسافر در داخل و حومه هر شهر علاوه بر موارد مقرر در این قانون هر تصمیم دیگری را که با تصویب انجمن شهر اتخاذ شده باشد به موقع اجرا بگذارند.

مخبر کمیسیون کشور- اکبر مسعودی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای سمیعی بفرمائید.

سمیعی - مسئله اتوبوسرانی و حمل و نقل مسافر در شهر و حومه مربوط است به احتیاجات عمومی مردم و بسیار حائز اهمیت است همه ما میدانیم که مسئله اتوبوسرانی بخصوص مربوط به شرکت واحد درتهران و حومه همیشه مورد شکایت مردم بوده است (چند نفر از نمایندگان- صحیح است) هر نوع بی نظمی و بی ترتیبی در شرکت واحد اتوبوسرانی مسلماً در امر ترافیک شهر اثر می‌گذارد کمبود اتوبوس را بخوبی ما احساس می‌کنیم مسئله دود گازوئیل اگزوز اتوبوسهای شرکت واحد که روز به روز هوای شهر تهران را آلوده میکندو آماده می‌کند برای بیماریهای خطرناک این هم از مسائلی است که مبتلا به هست (عده‌ای از نمایندگان- صحیح است) همه ما صفهای طویل صدها متری را در شهر می‌بینیم (عده‌ای از نمایندگان- صحیح است) که در تابستان و زمستان در هوای سرد و گرم مردم در این صفهای طویل منتظر خواهند بود ساعتها تا شاید یک اتوبوس برسد و آنها را بسرکارشان ببرد (صحیح است) روز شنبه در کوی افسریه که حدود ۴ یا ۵ کیلومتر با مرکز تهران فاصله دارد جشنی به مناسبت ولادت با سعادت ولایتعهد برقرار بود و اهالی آن محل از جناب آقای دکتر کنی دبیر کل محبوب حزب ما دعوت کرده بودند و ما هم افتخار داشتیم که در خدمتشان در این جشن شرکت کنیم خانمها و آقایان شاید کوی افسریه را شما ندیده باشید من به شما توصیه می‌کنم که تشریف ببرید و از نزدیک ببینید بیست و پنج هزار نفر خواهران و برادران ایرانی ما در این کوی زندگی می‌کنند و همه شان از مردمان زحمتکش و از طبقه شریف کارگر این مملکت هستند (شیخ رضائی- جزو همشهریهای خوش حساب هم هستند) در این کوی اسفالت نیست، برق نیست، آب نیست حتی یک تلفن که در موارد ضروری بتوانند با مرکز شهر تماس بگیرند نیست این ۲۵ هزار نفر با سطل می‌روند از بیرون آب می‌آورند (مهندس احتشام شهیدی- همه بدون پروانه ساختمان کرده‌اند) من خواهش می‌کنم بروید و این کوی را ببینید تا متأثر بشوید و خودتان از دولت خودتان انتقاد بکنید که چرا باید هم میهنان ما در چنین شرایط نا مساعدی نزدیک تهران زندگی می‌کنند. این جمعیت ۲۵ هزار نفری بعد از سالیان دراز که شکایت کرده‌اند شرکت واحد اتوبوسرانی سه دستگاه اتوبوس در اختیار آنها گذاشته آن هم دو اتوبوسش همیشه خراب و تحت تعمیر است و یک اتوبوس باید جوابگوی این ۲۵ هزار مردم زحمتکش باشد که عده‌ای از آنها از آن نقطه برای کارشان باید تا ایستگاه راه آهن بروند این وضع اتوبوسرانی مملکت ما است تمام این نواقص واشکالات بعقیده ما بخاطر آن است که مدیریت صحیح وجود ندارد (صحیح است) (اسلامی نیا- اکثر اعضای هیئت عامل اتوبوسرانی از رفقای شما بودند چرا آن موقع اصلاح نکردند)(فرهاد پور- مثل اینکه بیات را فراموش کرده‌اید) داشتن یک قانون خوب شرط لازم هست ولی شرط کافی نیست شرط کافی آن است که ما مجریانی خوب داشته باشیم که مدیریت بلد باشند (صحیح است) و آن موقع است که قانون خوب اجرا می‌شود بخصوص قوانین که در جهت رفاه و آسایش عمومی مردم باشد آقایان ما در عصر انقلاب زندگی می‌کنیم انقلاب سفید شاه و مردم که تحول عظیمی در مملکت ایجاد کرد در چنین شرایطی این نواقص چیست آیا ۸ سال حکومت حزب ایران نوین برای رفع این نواقص کافی نیست؟(خیر کافی نیست) می‌خواهید ۸۰ سال باشد! (انشاءالله) بنده باز هم خواهم رفت کوی افسریه با هم خواهیم رفت و درد دل مردم را گوش خواهیم کرد و درد دل آنها را در اینجا بازگو خواهیم کرد این وظیفه ما است انتقاد باید در جهت سازندگی باشد نه سازشکارانه.

دکتر الموتی - ما نگفتیم انتقاد سازشکارانه بکنید.

پدرامی - بکوی افسریه تشریف ببرید ولی عوام فریبی نکنید.

رئیس - آقای سمیعی در مورد لایحه صحبت بفرمائید.

سمیعی - بسیار خوب این لایحهموقعی که در کمیسیون کشور مطرح بود بنده بعنوان مخالف این لایحه عرایضی کردم البته قبلاَ از جناب خانم صوفی تقاضا کردم که بفرمایند انگیزه اینکه این لایحه را دولت آورده است چیست؟ فرمودند که در بعضی از شهرستانها من باب مثال رشت خودمانو اصفهان و آبادان را مثال زدند که اگر مقتضی باشد برای اینکه وضع اتوبوسرانی در آن شهر بهتر اداره شود کلاً یا بعضاً یا بیشتر و یا همه سهام به بخش خصوصی واگذار شود که بخش خصوصی بهتر بتواند آن را اداره بکند. این انگیزه خوبی است فکر خوبی است بنده با توضیحاتی که الان می‌دهم می‌خواهم خدمت دوست عزیزم آقای دکتر الموتی عرض کنم که بهم مسلکانشان هم این مطلب را یادآوری بکنند که متأسفانه آقایان اعضای فراکسیون حزب ایران نوین در کمیسیون‌ها یک تعصب خاص حزبی دارند (عده‌ای از نمایندگان – اینطور نیست) و این با منطق و اصول قانونگذاری تطبیق نمی‌کند چرا؟ بلحاظ اینکه آقایان تعصبشان این است یعنی همینقدر کافی است که دولت لایحه را آورده همه می‌گویند صحیح است و هیچ ایرادی ندارد.

نمایندگان اکثریت - درست نیست، صحیح نیست.

سمیعی - دلیل می‌آورم، با دلیل حرف می‌زنم بنده درهمین مورد بخصوص دلیل آوردم دلایل قانع کنند، به طوری که خود خانم صوفی نماینده دولت تأیید فرمودند رئیس کمیسیون وعده‌ای از اعضای کمیسیون هم تأیید کردند که این ایراد وارد هست ولی یک مرتبه نمیدانم چطور شد آقایانی که موافق بودند گفتند بلی بلی موافقیم و تمام شد و قرار بر این بود که این لایحه را به همین شکل خانم صوفی ببرند ومجدداً مطالعه بکنند و ایراداتی که بنده عرض کرده بودم مورد توجه قرار بدهند و نشد روی تعصب همانهائی که قبول داشتند ایراد من صحیح است آمدند قبول کردند و تصویب شدعرض کنم خدمتتان این لایحه‌ای که امروز مطرح است و خوانده شد و بد نیست که تبصره اش مجدداً خوانده بشود «تبصره ۱۳- شهرداریها می‌توانند برا بهبود وضع اتوبوسرانی و نقل و انتقال مسافر در داخل و حومه هر شهر علاوه بر موارد مقرر در این قانون هر تصمیم دیگری را که با تصویب انجمن شهر اتخاذ شده باشد به موقع اجرا بگذارند» توجه شما را به این جمله «علاوه بر مواد مقرر در این قانون» جلب می‌کنم این جمله میرساند که قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی عمومی مصوب ۱۶ بهمن ماه ۱۳۳۱ بقوت خود باقی هست یعنی حکومت آن قانون ادامه خواهد داشت حالا ببینید در قانونی که حکومتش ادامه دارد چه چیز هست، تبصره یک آن قانون که گفته شده بقوت خود باقی بماند می‌گوید برای استفاده از امتیاز شهرداریها می‌توانند هر یک شرکت واحد سهامی تشکیل بدهند مشروط بر اینکه حداقل ۵۱ درصد سهام آن متعلق به شهرداری و بقیه متعلق به اتباع ایرانی ساکن در محل بوده الی آخر پس اینجا می‌گوید که شهرداری باید حتماً ۵۱ درص سهام را مالک باشد تا اینجا هیچ ایرادی نیست خوب با این ترتیب انجمن چه تصمیمی می‌تواند بگیرد چون آنجا گفته است که علاوه بر موارد مقرر در این قانون هر تصمیم دیگری را که با تصویب انجمن شهر اتخاذ شده باشد با توجه به توضیحی که دادم انگیزه آوردن این لایحه چه بود؟ شاید موارد دیگری بوده است که به ما نگفته‌اند که بخواهیم در بعضی از شهرستانها شرکت واحد اتوبوسرانی همه سهامش را ببخش خصوصی واگذار کند چطور ممکن است با این ترتیب؟ انجمن شهر چه تصمیمی می‌تواند بگیرد که بتواند کلاً یا قسمت اعظم سهام را بخش خصوصی داشته باشد و در عین حال ناقض قانون نباشد (احسنت) تا اینجایش را همه میدانیم قانون اختیارات انجمن شهر را تعیین کرده بنابراین انجمن شهر از حدود اختیارات خودش نمی‌تواند عدول کند و از این قانون نمی‌تواند سرباز زند پس چکار باید بکند از حدود اختیاراتش که نمی‌شود خارج بشود از این قانون هم که نمی‌تواند عدول کند فرض کنید در شهر رشت تشخیص می‌دهند که فلان بخش خصوصی آمادگی دارد که شرکت واحد اتوبوسرانی را به نحو صحیحی اداره کند ولی انجمن شهر می‌خواهد واگذار کند به این بخش خصوصی و در عین حال باید قانون مصوبه ۱۳۳۱ را رعایت بکند زیرا قانون گذشته حکومتش ادامه دارد مهمتر از اینها انجمن نمی‌تواند تصمیمی بگیرد که ناقض قانون باشد نظر خانمها و آقایان نمایندگان را جلب می‌کنم که انجمن شهر به هیچ وجه مصوباتش نباید متناقض با قوانین مصوبه مجلسین باشد (احسنت) پس نتیجه می‌گیریم این ماده واحده هم مخالف اصول است و هم چیزیست بی فایده وعبث لذا یا باید رد بشود یا دولت لایحه اش را پس بگیرد با توجه به اینکه، ۲۰ سال است شرکت واحد اتوبوسرانی داریم (محمد ولی قراچورلو- ۱۹ سال) من اشتباه کردم ده سال، ۸ سال با توجه به تجربیاتی که از این کار به دست آمده با توجه به پرونده هائی که مخصوصاً در اداره امور شهرداریها و ا نجمن شهر وجود دارد و به نواقص کار آگاهند از لحاظ شکایتهائی که مردم کرده‌اند و جهات دیگر دولت یک قانون تمیز مرتب که هیچگونه ایرادی نداشته باشد بیاورد که نیازمندیهای استانها و تهران با توجه به تجربیات گذشته در جهت رفاه و آسایش عمومی در نظر گرفته شده باشد، عرض دیگری ندارم (احسنت).

رئیس - آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی - بنده وقتی دوست عزیز جناب آقای سمیعی صحبت کردند فکر کردم لایحه مربوط به کوی افسریه مطرح است چون طبق اصول پارلمانی وقتی لایحه‌ای مطرح است درباره آن صحبت می‌کنند مخصوصاً کسانی که می‌خواهند اساسی و اصولی صحبت کنند بیش از همه خودشان باید معتقد به اصول باشند (صحیح است) مسئله اتوبوسرانی یا شرکت واحد که لایحه اش مطرح است واقعاً یکی از مشکلات مملکت است مسئله این نیست که به همین صورت بنده بیایم اینجا عرض کنم احتیاجات تمام مردم تهران از لحاظ وسایل نقلیه تأمین است جنابعالی بایدبررسی بفرمائید چنین چیزی نیست مشکلاتی هست مقایسه بفرمائید با سایر نقاط دنیا ببینید در هیچ کجای دنیا با شرایط فعلی امکان دارد یک خط اتوبوسرانی ۱۸ کیلومتر، ۲۰ کیلومتر در یک مسیر با ۲ ریال حرکت بکند؟

چون دولت ما موافق با افزایش نرخ نیست این ضرر را قبول کرده و گفته است که به شرکت واحد کمک بکند تا این شرکت بگردد و تحمیلی به طبقات ضعیف مردم نشود و نرخ اتوبوسها اضافه نشود (یک نفر از نمایندگان- نرخ بنزین را چه کسی گران کرد؟) بنده فکر می‌کنم مسئله ترافیک و امر اتوبوسرانی از مسائل بسیار تخصصی و مهم مملکتی است و خیلی اطلاع و سرمایه گذاری می‌خواهد و خیلی از مسائل و مشکلات به هم ارتباط پیدا می‌کند و با در نظر گرفتن همه آنها می‌توان مسئله‌ای مثل اتوبوسرانی و ترافیک را حل کرد صرفاً اینکه من در روزنامه‌ام بنویسم آقا اتوبوسرانی را درست بکنید کار تمام نمی‌شود حق این است که هر ایرانی علاقمند طرحی تهیه کند پیشنهادی بدهد که چطور امکان دارد یک شهر عظیم مثل تهران را که خوشبختانه روز به روز مردم اتومبیل سوارش بیشتر می‌شوند ترافیک آن را اصلاح کرد یا سالها است راجع به دود گازوئیل بحث می‌شود که البته دود بنزین خیلی خطرناکتر از دود گازوئیل هست آقا ببینید در سایر نقاط دنیا چطور با دود بنزین و گازوئیل مبارزه می‌کنند این مشکلات درهمه جای دنیا هست باید راه حل علمی و منطقی پیدا کرد و بحث کرد آقای سمیعی مسئله‌ای را گفتند که مانسبت به قوانین تعصب داریم بنده حضورشان عرض می‌کنم ما تعصبی نداریم که هر لایحه‌ای می‌آورند تصویب کنیم، هیچ چنین تعصبی نداریم و در کمیته حزب و حوزه‌های حزبی لوایح را مطرح می‌کنیم و بررسی می‌شود و خیلی هم ممنون می‌شویم که پیشنهاد خوب بدهید تا لایحه بهتر بشود البته ما تعصب حزبی داریم حزبمان یکپارچه است در حزب و فراکسیون ما تفرقه نیست برخورد نیست (صحیح است) اگر در فراکسیونهای دیگر چنین تفرقه‌ها و تشتتهائی هست ما از آنها پیروی نمی‌کنیم چند روز پیش در روزنامه‌ها خواندید حزب کارگر انگلستان چنین و چنان کرد ولی در حزب ما یک اصول و انضباطی هست وحدت و صمیمیت بی نظیری داریم که شما خبر ندارید ما خیلی ازلوایح دولت را در فراکسیون قبول نمی‌کنیم دیروز دولت لایحه نظامی ساختمانی آورد به فراکسیون و اعضا قبول نکردند و نظراتی ابراز کردن و فرستادیم به کمیسیون تخصصی و من باید به شما بگویم برای اینکه شما اطلاع داشته باشید آقای نخست وزیر معتقد به این اصل است که تا زمانی که حزب لایحه‌ای را بررسی نکند و قبول نکند و نمایندگان صحه نگذارند ایشان امضاء نمی‌کنند که دولت به مجلس بدهد وقتی که ما تا این حدود به اصول دمکراسی معتقد هستیم نفرمائید که اگر پیشنهادی داشتید اینجا قبول نمی‌شد حالا به دوره قبل کاری ندارم دوستان شما پیشنهاد کرده‌اند، دوستان حزب مردم، حتی در شور دوم نمونه اش آقای فرهاد پور و آقای دکتر اسفندیاری که اکثراً پیشنهاد شان قبول می‌شد بنابراین هر کس پیشنهاد منطقی بدهد از نظر فراکسیون ما قابل قبول است جنابعالی پیشنهاد بدهید ما بررسی می‌کنیم پیشنهادهای خیلی خوب بدهید ممنون می‌شویم در مورد اتوبوسرانی هرنظری دارید بفرمائید می‌رود به کمیسیون کشور و بررسی می‌کنند ۲۰ نفر، ۲۵ نفر، آنجا اظهار نظر می‌کنند ممکن است پیشنهاد شما قبول یا رد بشود اگر رد بشود ما نباید خود را عقل کل بدانیم که چون این پیشنهاد مال من است باید قبول کنند مملکت مال همه است البته هر حزبی ازنظر مملکت برنامه هائی دارد و در اجرای برنامه‌هایش کوشا است عمل می‌کند اما ما اگر پیشنهاد خوب از حزب مردم هم باشد استقبال می‌کنیم بخصوص که آقای هویدا رئیس دفتر سیاسی حزب ماتوصیه کرده‌اند ازناحیه هر کس مخصوصاً اقلیت هر فکر خوبی را بپذیرند و فراکسیون ما اینکار را می‌کند وقتی چنین وضعی هست ما نباید این حرف را بزنیم که چون پیشنهاد از حزب اقلیت بود اکثریت نپذیرفتند و بنده فکر کردم راجع به کار اتوبوسرانی خود ما در حزب مشغول مطالعه هستیم و حزب بر اساس علمی و ضوابط این مسئله را بررسی می‌کند و امیدوار هستیم که دولت حزبی ما موفق به حل این مشکل هم بشود امروز در مملکت ما کارهای عظیمی شده و خواهد شد مملکتی که به کارنامه ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهیش همه افتخار می‌کنند در ده سال بعد از انقلاب این همه جهش داشته است البته در هر مملکتی که این همه کارمیشود و باید بشود نواقص و مشکلاتی هم وجود دارد باید گفت و مکرر هم گفته شود ودستگاهها باید در اصلاح این نواقص بکوشند بنفع مملکت و دولت است به تصدیق همه جهانیان پیشرفت و ترقی ایران در ده سال اخیر یکی از شگفت انگیز ترین ترقیات در دنیا است (صحیح است) و در چنین عصری که چنین پیشرفتی هست اگر مشکلاتی هست باید بکوشیم حل کنیم یکی از آن مشکلات اتوبوسرانی است و امر ترافیک که امیدواریم حل بشود امیدواریم از این جهت هم دولت ما رو سفید باشد.

رئیس - خانم صوفی فرمایشی دارید بفرمائید.

پروین صوفی (معاون وزارت کشور)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی خصوصاً همشهری عزیز بنده جناب آقای سمعیی باید باستحضار برسانم ا لبته یک مقدار از مسائل کلی را جناب آقای الموتی فرمودند و من اشاره به آن مسائل نمی‌کنم در مورد آلودگی هوا یک مقدار سم در مملکت ایجاد می‌شود در هر منطقه پرجمعیت که دیده می‌شود ولی لایحه جلوگیری از آلودگی هوا و ایجاد هوی پاک به مجلس سنا تقدیم شده است و مشغول بررسی هستند و نظر مردم مملکت تأمین خواهد شد مسئله اتوبوسرانی البته مشکلاتی دارد شهر که دو سه میلیون جمعیت در آن زندگی می‌کنند و گسترش دارد مسلماً چنین نواقصی دارد چنانچه اگر من اشتباه نکرده باشم وقتی شهردار پاریس به تهران آمد و مسئله ترافیک مطرح شد گفت اگر واقعاً راهی برای حل آن پیدا کردید ما را هم در جریان بگذارید برای اینکه مسئله ترافیک یک مسئله بین المللی است و تمام ممالک با آن مواجه هستند فرمودند در کمیسیون آنجور صحبت شد نتیجه گیری شد و بالاخره تعصب موجب شد که به اینصورت تصویب بشود اصولاً علتش حکومت مشروطه و دمکراسی ما است که پارلمان به وجودآمده برای همین تعاطی نظر و رفع مشکلات و بررسی مشورت است به وجود نمیآیدکه بتواند نظر مردم را تأمین بکند ما در برابر نمایندگان محترم همیشه این تشکر را داشته‌ایم که ارشاد فرموده‌اند تا کارمان را در جهت صحیح انجام بدهیم همانطور که گفته شد این شور اول لایحه است و ما آمادگی دارم روی لایحه بحث بشود و هر نوع پیشنهاد ی بشود آن را که بهتر است قبول می‌کنیم در مادة ۱ نسبت سهام را ۴۹-۵۰ می‌گویند این درست است که شهرداری ۵۱ درصد از سهام شرکت را در قانون ۱۳۳۱ دارد پس این را که آوردیم نخواستیم آن به قوت خود باقی بماند مگر در موارد ضروری همانطور که نوشته‌ایم در بعضی شهرستانها شهرداری اینقدر قدرت را دارد که خودش کار اداره اتوبوسرانی را بعهده بگیرد و نیازی ندارد به دیگری واگذار بکند در بعضی جاها مثل تهران خواسته است به بخش خصوصی واگذار کند البته این علاوه که فرمودید کاملاً صحیح است و مورد بررسی هم قرار خواهد گرفت و جناب مصطفوی هم مثل اینکه پیشنهادی فرموده‌اند در این خصوص که علاوه بر مواد مقرر در این قانون حذف بشود و در صورت ضرورت به جای آن نوشته شود و نظرشما با این کیفیت تأمین خواهد شد و ما هیچ تعصبی نداریم و این بحثها برای همین است و علت اینکه ماده واحده تقدیم شده برای بهبود کار اتوبوسرانی در سطح مملکت است و برای این است که کار مردم به دست مردم سپرده شود و هزینه‌های سنگین از دوش ملت برداشته شود من خیلی متشکرم از راهنمائیهای نمایندگان محترم و دولت استفاده خواهد کرد و خود فراکسیون پارلمانی حزب هم در این زمینه نظریات کلی و قاطعی داده است که مورد عمل قرار خواهد گرفت خیلی متشکرم.

رئیس - آقای رامبد فرمایشی دارید بفرمائید.

رامبد - مطالبی عنوان شد بعنوان اینکه نواقصی هست و باید اصلاح بشود این مطالب از بدو خلقت بشر ممکن بود در جواب هر ایرادی داده شود اما باید دید انتقاد چیست مجریان امتحان را تا چه اندازه داده‌اند و مدت رفع این نواقص چقدر است جناب آقای دکتر الموتی نواقص شهر پاریس، نیویورک، سانفرانسیسکو و تهران هیچ کدام به هم شباهت ندارد و هر مملکت و هر ملت و هر شهری مقتضیاتی دارد اگر قرار باشد در رد هر صحبتی که ما کردیم شما استناد به یک نقطه دیگر دنیا بکنید پس بگذارید ما هم همه چیز را مورد استناد قرار داده و به همین معیار بگذاریم (احسنت) ولی برگردیم سر لایحه، مملکت از سه قوه متمایز برای اداره امور تشکیل می‌شود که هر سه تحت ریاست عالیه شاهنشاه عزیز انجام وظیفه می‌کنند چگونه تا به امروز ما ندیدیم تیمسار سپهبد کاتوزیان لایحه‌ای بیاورند که نماینده هر حوزه در محل به تعلیم و تربیت افراد و سربازان اشتغال داشته باشند زیرا در کجای دنیا چنین لایحه‌ای میاورند که تیمسار کاتوزیان بیاورد چون آن کار، کار اجرائی است و دستگاه اجرائی مسئولش هست لذا اگر تنظیم قانون، تصویب آن قانون جزو مقررات در مورد اتوبوسرانی بوده که با انجمن شهر بوده است، به چه مناسبت قانون را به مجلس آوردید آنقدر این نمایندگان محترم مجلس، مراجعات، کارهای موکلین و کارهای قانونگذاری دارند که دلیلی نداشت جانشین انجمن شهر بشوند پس به تشخیص شما و به توشیح شاهنشاه این کار را در صلاحیت نماینده مجلس تشخیص داد اکنون چه ضرورتی ایجاب کرد که با یک عبارت اصلاح اولاً اصلاح را کسی مقامی می‌تواند بکند که اصل ساختمانش را درست کرده یا بالاتر از او چگونه شما آن چیزی که مجلس تصویب کرده به انجمن شهر می‌دهید اصلاح کند (حیدر صائبی- آن موقع انجمن شهر نبوده است) اگر مورد خاصی پیش آمده که از حدود وظیفه مجلس خارج است یا در شأن مجلس نیست آن مورد را بفرمائید متن لایحه چنین است«شهرداریها می‌توانند برای بهبود وضع اتوبوسرانی و نقل و انتقال مسافر در داخل و حومه هر شهر علاوه بر موارد مقرر در این قانون» در همین موارد تصمیماتی بگیرند و اجرا کنند عبارت علاوه بر موارد مقرر در این قانونی یعنی مجلس شورای ملی چیزی تصویب می‌کند مثلاً انجمن شهر قروه چیز دیگری، بیائید کارمان را انجام بدهیم نه اینکه بخواهیم از حزب و تعصب برای کسب قدرت و سمبل کردن استفاده بکنیم موضوع چیست گرفتاری چیست انجمنها چی را می‌خواهند تصویب کنند (قراچورلو- احتیاجات شهرستانهای مختلف متفاوت است) آیا شما لیدر محترم اکثریت یک جمله دفاعی داشتید بگوئید؟ نه پس رأی همانطور که فرمودید در دموکراسی رأی در دست اکثریت است ولی آن رأی با حیثیت و شخصیت رأی دهندگان تماس پیدا می‌کند بنابراین ما فکر نمی‌کنیم چیزی را که مجلس تصویب کرده انجمن شهر بتواند اصلاح کند و چیزی را که انجمن شهر در اختیارش بوده چیزی نبوده است که دولت به مجلس بیاورد (احسنت).

رئیس -آقای اکبر مسعودی بفرمائید.

اکبر مسعودی (مخبر کمیسیون کشور)- آنچه مسلم است دولت حزب ایران نوین در تنظیم این لایحه خواسته است که اختیارات بیشتری به مردم هر شهر که انجمن شهر نماینده آن مردم است واگذار کند و این بهترین لایحه‌ای است که در این جهت تهیه شده البته ممکن است در چیزی که نوشته شده است یک اشکال عبارتی باشد که راجع به این موضوع در کمیسیون صحبت شد و پیرامونش بحث شد و چون شور اول لایحه هست هر کدام از آقایان نمایندگان می‌توانند پیشنهاد بدهند و مسلم است که دولت قصدش این است که در امر اتوبوسرانی تسهیلاتی قائل بشود به نفع مردم و این لایحه بر این اساس تهیه شده هیچ تعصبی در کار نیست همانطور که در کمیسیون هم صحبت شد به هیچ وجه تعصبی نیست که لایحه عیناً تصویب بشود بلکه پیشنهادهای معقول و پیشنهاد هائی که لازم باشد هر کسی می‌تواند طرح کند و اینجا بحث بشود و اصلاح بشود این موضوع اتوبوسرانی البته یک موضوعی نیست که تنها در ایران باشد در جاهای دیگر هم هست ولی آنچه صحبت شد و معاون محترم وزارت کشور هم فرمودند قصد دولت این است که واقعاً در این راه آنچه که مردم می‌خواهند انجام بشودو این لایحه برای آن است که مردم از موضوع ترافیک اگر ناراحتی دارند به بخش خصوصی واگذار بشود که خود مردم هستند در هر شهری که لازم باشد و این قانون قدیم را به هیچ وجه لغو نمی‌کند و به هیچ عنوان از اختیارات مجلس شورای ملی نمی‌کاهد بلکه این اجازه‌ای است که مجلس در صورت لزوم بهریک از انجمنهای شهر خواهد داد برای آینده و برای بهبود وضع اتوبوسرانی (سمیعی- اگر قانون گذشته را این ماده واحده لغو نمی‌کند پس چطور به بخش خصوصی می‌دهید) لغو نمی‌کند بلکه متمم همان قانون است اصلاح عبارتی لازم دارد و اصلاح خواهد شد مسلم بدانید که در جهت رفاه حال مردم خواهد بود.

سمیعی- با توضیحی که خانم صوفی دادند اصلاً شور اول هم نمی‌تواند داشته باشد.

رئیس- آقای فرهاد پور بفرمائید.

فرهادپور- توضیحات همکاران محترم از جناح اکثریت و استدلال معاون محترم وزارت کشور و مخبر کمیسیون موجب شد که بنده پاره‌ای مطالب را اینجا تذکر و توضیح بدهم برای من باعث تأسف است که وقتی که بعنوان مثال از خرابی اتوبوسرانی کوی افسریه چهار کیلومتری تهران صحبت می‌کنیم حمل به بحث خارج از مطلب می‌شود و همکاران اکثریت دائماً از فرانسه وواشنگتن و نیویورک برای ما صحبت می‌کنند بیست و پنج هزار نفر آدم در چهار کیلومتری تهران زندگی می‌کنند بچه‌های اینها باید بیایند تهران درس بخوانند نان آورهای آنها در تهران کار می‌کنند، برای بهداری هم باید بیایند تهران و مراجعت کنند شما اگر این مردم بغل گوش تهران را راضی بکنید به نفع خودتان است چون آنها دعاگوی شما نیستند آنطور که بنده دیدم اگر مسئولیتی به دست ما سپرده شده بود و مثل شما عمل می‌کردیم دعا گوی ما هم نبودید ببینید کار به کجا کشیده است که از دست شما به ما که مسئولیت اجرائی نداریم پناه آورده‌اند (خنده نمایندگان) وای بحال آنها و وای بحال شما و ما که یک مسئله به این مهمی را به مسخره و شوخی وخنده برگذار می‌کنیم اما درمورد آلودگی هوا لایحه می‌آورند که مردم را موظف بکنند باجرای قانون و آنچه هم که مربوط به خود دولت است منتظرند که اول لایحه بگذرد و بعد دود اتوبوسها درست بشود این مربوط به دولت است آنچه مربوط به خودش است باید لایحه بیاورد قانون بشود تا موظف با اجرا باشند بنده تعجب می‌کنم در شهر تهران نمودار کمال کثافت اتوبوسرانی شما است کدام یک از شما توی تابستان گرما از دود اگزوز این اتوبوسها توی اتومبیل به تنگی نفس نیفتادید این یک مسئله‌ای است اقلیت و اکثریتی ندارد این دود توی سینه شما هم می‌رود شما را مریض می‌کند بچه شما را هم مریض می‌کند خانواده شما را مریض می‌کند به سر مردم و شما و من هم همین بلا را می‌آورد نشسته‌اید دور هم درد دل می‌کنید یک مشکل اجتماعی را که ۷ سال ۸ سال است بحثش هست صحبتش هست و حل نشده ما هیچ دشمنی نداریم سرکوفت هم نمی‌زنیم خداپدرتان را بیامرزد اگر انشاءالله این موضوع را حل کنید شما بعد از دو سال با آنهمه مطالعه برای حل مشکل اتوبوسرانی تبصره‌ای آورده‌اید که مشکل شما را حل بکند تبصره‌ای که در حقیقت حاکم می‌کند مصوبات یک انجمن شهری را بر مصوبات قانونی مجلس و به نظر من اگر شما نقض قانون دارید این را با اجازه مقام ریاست برگردانند به کمیسیون برای اصلاح یک چنین مسئله‌ای که مبتلا به عموم است با تجربیاتی که در تهران پیدا کرده‌اید برای تهران و همه شهرستانها قانون جامعی بیاورید شما آنقدر عجله داشته‌اید که این را گذاشته‌اید تبصره ۱۳ در حالی که به طور معمول تبصره ۱۲ آخرین تبصره است چون حکم می‌کند که شهرداری یا وزارت کشور مأمور اجرای این قانون است آنقدر عجله داشته‌اید که حتی فکر نکردید که ترتیب این تبصره‌ها عوض شود نمیدانم چرا این تبصره که عدد نحسی هم اولش هست به نظرتان علاج درد آمده به نظر من اجازه بفرمائید این لایحه برگردد به کمیسیون یک لایحه جامعتری بیاورید تمام نمایندگان می‌خواهند که یک لایحه جامعی بیاورید همه نمایندگان آمادگی دارند که یک لایحه‌ای در جهت رفاه عمومی تصویب کنند به دست شما بدهند و شما بروید اجرا کنید اما مسئله‌ای که همکار عزیز ما آقای دکتر الموتی فرمودند با پیشرفتهای عظیم و محیر العقول مملکت ما که شما فرمودید و همه ما با شما هم آهنگ و هم آواز و هم رأی هستیم که موجب اعجاب دنیا است اما شما هم قبول کنید که مشکلات پیش پا افتاده‌ای هم که دولت شما نتوانسته حل کند موجب تعجب دنیا است ما کارهای خیلی بزرگ می‌کنیم ولی در مورد کارهای خیلی کوچک ذلیل هستیم و عاجز می‌مانیم کار بزرگ را رهبر این مملکت می‌کند اثر انقلاب این مملکت است اثر قهری آن چیزی است که سی میلیون مردم این مملکت از رهبر و شاهنشاه خود می‌خواهند اما دیگر شاه منتظر نیست که تخم مرغ، کره، پنیر را برویم در خانه اعلیحضرت و ایشان این مشکلات را برای ما حل کنند (آفرین) این کار درست نیست (دکتر الموتی- مطالب را اینطور توجیه نفرمائید) من توجیه نمی‌کنم این مسائلی است که مسئولیتش مسلماً بعهده دستگاههای اجرائی است دستگاههائی که می‌نشینند مشکل که پیش آمد مردم که غارت شدند آنوقت به فکر می‌افتند شما باید قبلاً در چنین فکری باشید شما می‌خواهید کار را بدهید به دست بخش خصوصی و اختیارات مردم را در اداره کار اتوبوسرانی اضافه کنید این بسیار کار خوبی است ولی صد درصد مغایر استدلالی است که روز اول آمدید اتوبوسرانی را از دست مردم گرفتید و این فکری که به نظر شما رسیده و این معادله چند مجهولی که دولت شما موفق شده بعد از ۸ سال حل کند آوردن این تبصره است این حل مشکل نمی‌کند (دکتر یزدان پناه- شرکت واحد به دست دولت نبود) ولی ۸ سال است آقای دکتر یزدان پناه با این دولت مشکل اتوبوسرانی گریبانگیر مردم است و شما که مدعی خیلی از اصلاحات هستید یک چنین مشکل کوچکی و خیلی از کارهای کوچکتر را حل نکرده‌اید (دکتر یزدان پناه- کوچک نیست مترو باید ساخته بشود مترو کلومتری صدها میلیون ریال خرج دارد) باین ترتیب مردم تهران منتظر باشندتا قرن دیگر که مسئله اتوبوسرانی حل بشود این نیست، قربان شا بروم، همه شهرهای دنیا مترو ندارد من مثل شما تمام شهرهای دنیا را نگشته‌ام ولی آیا رم مترو دارد (دکتر یزدان پناه- هیچ شهر سه میلیونی وجود ندارد که مترو نداشته باشد) برای این مشکل که به نظر شما رسیده چه فکر کرده‌اید به هر حال بنده ضمن اینکه استدعا دارم با توجه به نارسائی این تبصره اجازه بفرمائید (دکتر الموتی- همه مشکلات را حل کردیم این مشکل را شما حل کنید) بسپارید دست ما اصلاح می‌کنیم (عباس میرزائی- آروز بر جوانان عیب نیست) شما اظهار عجز کردید (عباس میرزائی- دولت خیلی خدمت کرده مسئله تخم مرغ را مطرح نکنید و تخطة نکنید مردم سطح درآمدشان بالا رفته و تخم مرغ زیاد می‌خورند) الحمدالله که بجائی رسید که جنابعالی هم تخم مرغ بخورید ولی انشاءالله تخم مرغ ارزان بخورید و تصور می‌کنم خیلی بیشتر از اینها هم می‌خوردید به هر حال از نظر اصلاح این تبصره و تنظیم و ترتیب لایحه که جامع و مانع باشد برای وضع اتوبوسرانی در تمام شهرها استدعا دارم موافقت داشته باشید این ماده واحده برگردد به کمیسیون و وزارت کشور بر اساس مطالعاتی که دارند لایحه جامعتری بیاورند اما در مورد اختلافی که با شما در مورد بدی وضع اتوبوسرانی داریم شما فکر می‌کنید قانونش ناقص است من فکر می‌کنم که مدیریت ناقص است.

- تقدیم سه فقره سؤال به وسیله آقای فرهاد پور

۱۰- تقدیم سه فقره سؤال به وسیله آقای فرهاد پور.

فرهاد پور - به همین مناسبت سه سؤال مجزا تقدیم مقام ریاست می‌کنم و استدعا می‌کنم مقرر فرمایند که نماینده دولت برای جواب به مجلس تشریف بیاورند همینطوررونوشت عریضه دبیر سندیکای رانندگان شرکت واحد را نسبت بعدم انجام تعهداتی که در مقابل آنها داشته‌اید تقدیم مقام ریاست می‌کنم (احسنت-احسنت).

- ادامه مذاکره در گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی در شهرها

۱۱- ادامه مذاکره در گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی در شهرها.

رئیس - آقای مظهری بفرمائید.

مظهری - مطالب بسیاری در مورد مسئله اتوبوسرانی و این لایحه دولت گفته شد و دوستان گرزیهائی در حاشیه این لایحه زدند خیلی هیجان بخرج دادند که دولت را تخطئه کنند چرا که می‌خواهند کار مردم را بخود مردم واگذار بکنند (سمیعی- هیچ چنین چیزی نیست اشتباه می‌کنید، سفسطه نکنید) جناب رامبد می‌فرمایند که شأن مجلس نیست که اختیار کار مردم را بخود مردم واگذار کنند.

سمیعی - شما دارید سفسطه می‌کنید.

مظهری - یکروزی دولت مصلحت دیده که شرکتهای اتوبوسرانی در گوشه و کنار مملکت تشکیل بشود و حالا بزعم شما اشتباه کرد باز این شهامت را دارد که بخواهد اصلاح کند و بخود مردم وگذار کند شما میگوئید باز پافشاری بکند روی کاری که اشتباه کرده در صورتی که اشتباه نبوده آن زمان ایجاب می‌کرد که این کارها بشود کدام بخش خصوصی می‌آید اتوبوسرانی تهران را به صورت امروز اداره کند دو ریال کرایه اتوبوس از میدان ۲۴ اسفند تا میدان فوزیه کدام بخش خصوصی این کار را می‌کرد حالا امکانات فراهم شده بخش خصوصی پیدا شده که اتوبوسرانی فلان شهر را بگیرد آیا این شأن مجلس نسیت که این اختیار را به مردم مثلاً شهر کرمان بدهد که خودشان راجع به کار خودشان تصمیم بگیرند آیا ما باید تصمیم بگیریم جناب آقای رامبد راجع به اتوبوسرانی کرمان را مجلس باید تصمیم بگیرد در شأن مجلس نیست آن وقتی که قانون گذشت انجمن شهری وجود نداشت اگر هم انجمن شهری بود انجمن شهری که مردم در آن دخالت داشته باشند وجود نداشت انجمن فئودالها بود ولی حالا انجمن شهر نماینده کارگران نماینده واقعی مردم نشسته‌اند اتوبوس سوارها نشسته‌اند نه کادیلاک سوارها. آنها باید تصمیم بگیرند در مورد اتوبوسرانی هیجان بخرج دادند که ما تعصب داریم هرگز صحیح نیست همین امروز صبح با حضور یکی از نمایندگان اقلیت روی یکی از لوایح پیشنهادی پافشاری کردیم که برود به کمیسیون دیگر نمایندة خود شما در این کمیسیون حضور داشته چه کسی گفته است ما تعصب داریم که چنین بشود هی مرتب صحبت از ۸ سال خدمت دولت می‌شود دولت حزبی بعد از انقلاب وقتی مأمور حدمت به مردم شده که کارهائی که در طول قرون و اعصار در این مملکت نشده بود باید دولت انجام می‌داد ضمن اینکه در یک موقعیتی که مملکت منقلب و متحولشده بود مأمور بود که یک مقدار کارهائی را به سامان برساند ما در انقلاب با یک مقدار کارهائی جدید روبرو شدیم ما بعد از انقلاب با مقداری مسائل تازه مواجه شدیم مسائلی که در گذشته وجود نداشت مدیریت ضعیف که جناب آقای فرهادپور از آن دم زدند آیا این مدیریت ضعیف است که مورد تأیید شاهنشاه است. اگر اتوبوس مسئله ایست این مسئله را دولت می‌خواهد حل کند و دلیلش هم این است به گفته شما من تکیه می‌کنم روی این مسئله باین نتیجه رسیده است که شرکت واحد اتوبوسرانی مصلحت نیست و می‌خواهد واگذار کند به بخش خصوصی می‌خواهد اصلاح کند کدام تعصب است؟ اگر دولت ۸ سال بر سر کار بود در ازای این ۸ سال خدمت کرده کار کرده کدام یک از شما می‌توانید منکر حل بسیاری از مسائل و خدمات دولت بشوید مرتب مسائل را بشوخی برگذار کردن و هیجان دادن که شأن مجلس نیست این است که کار مردم را به مردم واگذار کنید به هر حال وقت مجلس گذشته بنده بیشتر مطلبی ندارم عرض کنم باز هم بعنوان نماینده اکثریت عرض می‌کنم که حزب ما و گروه اکثریب ما به هیچ وجه تعصبی برای آن چیزی که دولت به مجلس می‌آورد ندارد و می‌خواهد وقتی دولت لایحه‌ای می‌آورد بعد از اینکه در حزب بررسی شده در کمیسیون هم بررسی شود اقلیت هم هر پیشنهادی که دارند و اصولی است با کمال میل و افتخار می‌پذیریم و قبول می‌کنیم و تحت تأثیر هیجان قرار نمی‌گیریم (احسنت).

رئیس - آقای دکتر موسوی امین بفرمائید.

دکتر موسوی امین - نمایندگان محترم حزب ایران نوین در مقام دفاع از لایحه عنوان مطلب کردند متأسفانه باید بگویم که در تمام گفته‌های ایشان چیزی که نبود دفاع از لایحه بود و اگر چنانچه بر سبیل داستان یا بر سبیل تبلیغ کارهای دولت سخنی را خواستند عنوان کنند مایه تأسف است که سخنگویان بعدی متناقض آن را گفته‌اند چگونه بوده است آن داستان (چند نفر از نمایندگان – داستان نبود) می‌گویم داستان چون در بیاناتتان به مطلبی که متأسفانه با منطق توأم باشد برنخورده‌ام، عنوان مطلب این است که من می‌خواهم راجع به کلیات صحبتی بکنم ولی چون این لایحه را مخالف شأن مجلس میدانم مقتضی است که در متن آن صحبت کنم توضیح می‌دهم که چگونه بیانات خود آقایان مدافعین مغایر بود و چگونه این لایحه مخالف شأن مجلس است گفته می‌شود این لایحه را ما به این منظور آورده‌ایم که بتوانیم اتوبوسرانی را به بخش خصوصی واگذار کنیم از طرف دیگر نماینده دولت معاون وزارت کشور متذکر می‌شوند که ما منظورمان لغو قانون پیشین نیست آقای سمیعی توضیح کافی در این زمینه داده‌اند قانون پیشین برای شرکتهای اتوبوسرانی یک ملاکی معین کرده است گفته است ۵۱ درصد سهم شهرداری ۴۹ درصد سهم مردم نماینده دولت می‌فرمایند نیمخواهیم آن قانون را لغو کنیم نماینده حزب ایران نوین می‌آید می‌گوید جناب رامبد وقتی می‌خواهیم کار مردم را به دست مردم بدهیم مخالفت می‌کنید.

و شما چگونه می‌خواهید کار مردم را به دست مردم بدهید از طرفی میگوئید با آوردن این لایحه نمی‌خواهید آن لایحه را لغو کنید.

رئیس - آقای دکتر موسوی، این لایحه در شور اول است اگر پیشنهاد اتی برای اصلاح آن داریدمرحمت بفرمائید به کمیسیون ارجاع می‌شود.

دکتر موسوی امین - مسئله این است که این لایحه را می‌خواهیم تصویب کنیم.

رئیس - شور اول لایحه است و پس از بررسی در این جلسه همراه پیشنهاد ات اصلاحی به کمیسیون فرستاده می‌شود در کمیسیون شرکت بفرمائید و نظرات خودتان را در کمیسیون بفرمائید و لایحه را اصلاح کنید.

دکتر موسوی امین - لایحه‌ای که چاپ کرده‌اند و بهدست ما داده‌اند این لایحه است، پس این لایحه قابل طرح نیست.

عباس میرزائی - گفتند اگر پیشنهاد اتی دارید مرحمت بفرمائید.

دکتر موسوی امین - اگر نمی‌خواهید مطلبی را که من می‌خواهم در واقعیت این لایحه عرض کنم بشنوید عرضی نمی‌کنم. ولی از دو حال خارج نیست یا با آوردن این تبصره قصد این است که قانون قبلی را لغو کنیم یا نکنیم اگر قصد این است که قانون قبلی نقض بشود و به انجمن شهر اجازه بدهیم که تصمیمات مغایر این قانون اتخاذ بکنند صحیح نیست، اما اگر قصد این است که آن قانون بقوت خود باقی بماند و با باقی ماندن آن قانون بقوت خود انجمن نتواند تصمیم مغایری بگیرد در چنین صورتی آن منظور که عبارت از این است که به بخش خصوصی سهم بیشتری بدهیم تأمین نخواهد شد چرا که در آنجا گفته شده است ۵۱٪ و ۴۹٪ و علاوه بر آن در واقع با این عبارتی که در این لایحه نوشته شده است اختیارات قوه مقننه را می‌دهیم بانجمن شهر و این صحیح نخواهد بود اگر چنانچه در این قانون آن محدودیت را مسترد داریم اشکالی ندارد. ما قانون انجمن شهر داریم و به انجمن شهر اختیاراتی داده‌ایم و یکی از این اختیارات اختیار تصمیم درباره اتوبوسرانی و ترافیک شهر است ولی اگر ما بیائیم قانونی وضع کنیم که به این انجمن شهر این اجازه را بدهیم که قوانین موضوعه مجلسین را بتواند نقض کند و تصمیم مخالف آن بگیرد این مخالف اصول است از این رو من پیشنهاد می‌کنم که این لایحه برای بررسی بشتر به کمیسیون برگردد.

عباس میرزائی - در هر صورت به کمیسیون برمیگردد پیشنهاد شما لازم نیست.

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره الحاقی به قانون تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی شهرها به شرح ذیل اصلاح شود:

شهرداریها می‌توانند برای بهبود وضع اتوبوسرانی و نقل و انتقال مسافر در داخل و حومه شهر در صورت ضرورت بجای موارد مقرر در این قانون هر تصمیم دیگری را که با تصویب انجمن شهر اتخاذ شده باشد به موقع اجرا بگذارند.

با احترام- کلانتر هرمزی.

مربوط به قانون ا لحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی در شهرها مصوب بهمن ماه ۱۳۳۱ پیشنهاد می‌شود که در متن تبصره ۱۳ بجای جمله (علاوه بر مواد مقرر) عبارت (در صورت ضرورت بجای مواد مقرر) گذاشته شود.

دکتر نایبی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه قانون الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت اتوبوسرانی در شهرها پیشنهاد می‌شود که در تبصره ۱۳ بجای کلمه شهرداریها می‌توانند کلمه موظفند گذاشته شود.

دکتر رشید یاسمی.

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

با احترام اینجانب پیشنهاد می‌کنم که تبصره ۱۳ به این صورت اصلاح شود:

تبصره ۱۳- در صورتی که تأسیس شرکت اتوبوسرانی بر طبق مقررات این قانون برای شهرداریها معسر باشد شهرداری می‌تواند با تصویب انجمن و تأیید استاندار، بهره برداری ازامتیاز اتوبوسرانی را با رعایت مقررات مالی و صرفه و صلاح شهرداری به بخش خصوصی واگذار کند.

با تقدیم احترام- غضنفری.

رئیس - لایحه و پیشنهاد ات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزاش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی و ارسال به مجلس سنا

۱۲- طرح و تصویب گزاش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنیع دستی مطرح است قرائت می‌شود:

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۸ مهر ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه شماره ۵۷۶۰ مورخ ۱۳۵۰/۳/۲۵ دولت مربوط به تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی را که گزارش شور اول آن به شماره ۲۰ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای واصله با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی.

ماده واحده- به وزارت اقتصاد اجازه داده می‌شود فروشگاه مرکز صنایع دستی وابسته به آن وزارت را به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی تبدیل و به صورت بازرگانی اداره نماید و اساسنامه آن را ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون تنظیم و پس از تصویب کمیسیون‌های استخدام و دارائی و اقتصاد مجلسین به مرحله اجرا بگذارد.

تبصره ۱- میزان سرمایه و منابع تأمین آن در اساسنامه تعیین خواهد شد.
تبصره ۲- کلیه دارائی و تعهدات و کارکنان فروشگاه مذکور از تاریخ اساسنامه به این شرکت منتقل می‌شوند و تا زمانی که اساسنامه شرکت به تصویب نرسیده است مقررات فعلی فروشگاه قابل اجر خواهد بود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - دیهیم.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۹ مهر ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۱ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمد ابراهیم نیکپور.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه باورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی خانمها و آقایان نمایندگان به ترتیب زیر وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

مهندس امیر قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس اسمعیل معینی زند- دکتر منتظری- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین موسوی امین- اسدالله موسوی ماکوئی- مرنید- اکبر مسعودی- سید کاظم مسعودی- دکتر مشایخی- مظهری- دکتر معظمی- معیری- محمدیان خوانساری- دکتر مرتضوی- ظفر- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- حسام الدین رضوی- سید ضیاء رضوی- دکتر رفیعی- رهبر- دکتر رهنوردی- ریاضی- ریگی- خانم دکتر طالقانی- عبدالحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- خانم نیره سعیدی- حاج کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر سنگ- مهندس سهم الدینی- دکتر رئیسی- دکتر راد- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری- حی- حیدری- چنگیزی- تژده- دکتر تنکابنی- توسلی- جوانشیر- جهانشاهی – جهانی- اولیاء- اولیاء شیرازی- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی- بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهائی- دکتر بهزادی- بهنیا- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- اخلاقی- اخوی- ادیب سمعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اسدی- مهندس اسدی- لنگرودی- اسعد رزم آرا- دکتر اسکوئیان- اسلامی نیا- دکتر برزگر- مهندس علی برومند- خانم هما زاهدی- مهندس عباس زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- زهتاب فرد- دکتر زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیار بختیاریها- بختیاری پور- بدرخانی- بدر صالحیان- مهندس بدیعی- دکتر حاتم- دکتر حبیب اللهی- حکمت یزدی- تیمسار حکیمی- پوربابائی- پوربردباری- دکتر پیر- پیرزاده- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- پروین- پزشکی- پسیان- صادقی- دکتر صالحی- دکتر فضل الله صدر- دکتر میروجیه الله صدر- صدقیانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمد زاده- دکتر آزاد-خانم دکتر آصف زاده- محمد علی آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- فخر طباطبائی- مهندس فرخ دکتر جزایری- جعفری- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس فضل الله جلالی نوری- خانقاهی- اسمعیل خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- دکتر خطیبی- خورشید- دکتر اعتمادی- اکبر- دکتر الموتی- امام مردوخ- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- دکتر امین- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- خانم ضرابی- ضیاء احمدی- دکتر لقمان ادهم- کمالوند- مافی- دکتر متین- کورس- مهندس کیاکجوری- محدث زاده- دکتر کیان- کیوان- دکتر محققی- موقر- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- میر افضل ناروئی- ناصر زاده- نامور- دکتر نایبی- فیاض فاضلی- فیصلی- قاضی زاده- قدردان- نجد شیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- مهندس نظمی- نیکپور- نیک روش- خانلرقراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- دکتر کفائی- کلانتر هرمزی- فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهادپور- فریدون فر- شیخ الاسلامی – شیخ بهائی- شیخ رضائی- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- ساگینیان- سراج الدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- دکتر وحید نیا- دکتر وزیری- دکتر وفا- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه.

آراء مأخوذه شماره شد نتیجه به قرار زیر اعلام شد.

آراء موافق ۱۹۲ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۹۲ رأی موافق تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

آقایان مهندس برومند-دکتر برزگر-مهندس بدیعی- بدر صالحیان- بدرخانی- بختیاری پور- دکتر بیگلری- دکتر بیت منصور-بهنیا-مهندس عنایت بهبهائی-دکتر حبیب بهبهانی- دکتر بهادری- بهادری- بوشهری- بوداغ زاده- دکتر بازرگانی- چنگیزی- دکتر حاتم- دکتر حبیب اللهی- حی- حیدری- مهندس خسروی – دکتر خسروی کردستانی- دکتر خطیب شهیدی- دکتر خطیبی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری-دکتر راد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر رشید یاسمی-حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی- دکتر رهنوردی- ریاضی- ریگی- خانم زاهدی- مهندس زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- دکتر زهرائی- سراج الدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- خانم سعیدی- دکتر سنگ- مهندس سهم الدینی- شاهنده- شاخوئی- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی – شیخ بهائی- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- دکتر صالحی-دکتر صالحی- - دکتر میروجیه الله صدر- صدقیانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- خانم ضرابی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی- طلوعی- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- دکتر علوی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- مهندس فرخ- فرنود- دکتر فروزین- مهند فروهر- فریدونفر- فیاض- فیصلی- قاضی زاده- قدردان- خانلرقراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- دکتر کفائی- کلانتر هرمزی- کمالوند- کورس- مهندس کیاکجوری- دکتر کیان- کیوان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- محدث زاده- محمدیان خوانساری- دکتر مرتضوی- مرندی- اکبر مسعودی- کاظم مسعودی- دکتر مشایخی- مظهری- دکتر معظمی- مهندس قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس معینی زند- دکتر منتظری- موسوی- موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- میر افضل- ناروئی- ناصرزاده- دکتر نایبی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- مهندس نظمی- نیک پور- نیکروش- دکتر وحید نیا- دکتر وزیری- دکتر وفا- تیمسار همایونی- گاگیک- دکتر یزدان پناه- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- مهندس جلالی نوری- جوانشیر- جهانشاهی- جهانی- دکتر تنکابنی- توسلی- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- پروین- پزشکی- پسیان- پور بابائی- پور بردباری- دکتر پیر- پیر زاده- پیمان- خانم دکتر آصف زاده- خانم ابتهاج سمیعی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آرا- دکتر اسکوئیان- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- دکتر الموتی- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- دکتر شفیع امین- اولیاء- اولیاء شیرازی- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی.

ممتنعین

آقایان بختیار بختیاریها- حکمت یزدی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- رامبد- ضیاء رضوی- مهندس رهبر- زهتاب- ساگینیان- کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر شریف امامی- شیخ رضائی- صادقی- دکتر فضل الله صدر- عبدالحسین طباطبائی- طباطبائی دیبا- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- موقر- نامور-نجد شیبانی- تژده- دکتر آزاد- محمد- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- اکبر- امام مردوخ.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی و ابلاغ به دولت

۱۳- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی و ابلاغ به دولت.

رئیس- گزارش یک شوری تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسه دو شنبه ۳ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور آقایان کارپردازان ورئیس اداره کل امور مالی مجلس شورای ملی لایحه شمارة ۳۱۸۰-۱۳۵۰/۷/۲۵ راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی را که به شمارة ۲۵ چاپ گردیده مورد رسیدیگ قرار داد و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

ماده واحده- تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی به موجب صورت ضمیمه به مبلغ سیصد و شصت و سه میلیون ریال (۳۶۳۰۰۰۰۰۰) تصویب می‌شود.

مخبر کمیسیون محاسبات- سعید پدرامی.

تفریغ بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی
عناوین مبالغ خرج شده جمع بودجه سال ۱۳۴۹
دریافتی طبق ماده ۱ از وزارت دارائی برابر بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی ۳۰۳۰۰۰۰۰۰
دریافتی از وزارت دارائی طبق ماده ۲ بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی ۶۰۰۰۰۰۰۰
هزینه‌های پرسنلی ۲۷۷۲۳۴۲۶۸
هزینه‌های اداری ۲۵۷۶۵۷۳۲
تجهیزات ۶۰۰۰۰۰۰۰
موازنه ۳۶۳۰۰۰۰۰ ۳۶۳۰۰۰۰۰۰

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

آقایان فخر طباطبائی- مهندس فرخ فرنود- دکتر فروزین- مهندس فروهر- فرهادپور- فریدون فر- فیاض فاضلی- فیصلی- قاضی زاده- قدردان- خانلرقراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- دکتر حاتم-دکتر حبیب اللهی- جهانشاهی- جهانی- چنگیزی- دکتر آزاد- محمد علی آموزگار- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- مهندس احتشام سعیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- اخوی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- مهندس اسدی- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آرا- دکتر اسکوئیان- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- حکمت یزدی- تیمسار حکیمی- اولیاء – اولیاء شیرازی- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی- دکتر بازرگانی- بختیار بختیاریها- بختیاری پور- بدرخانی- بدر صالحیان- مهندس بدیعی- دکتر برزگر- مهندس علی برومند -اکبر- دکتر الموتی- امام مردوخ- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- دکتر امین- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- پروین- پزشکی- پسیان- پوربابائی- پوربردباری- دکتر پیر- پیرزاده- پیمان-تژده- دکترتنکابنی- توسلی- دکتر وحیدنیا- دکتر وزیری- دکتر وفا- دکتر علومی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- بوداغ زاده- بوشهری- غلامرضا بهادری- دکتر سعید بهادری- دکتر حبیب الله بهبهانی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر بهزادی-بهنیا- دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری- دکتر جزایری- جعفری - مهندس اسمعیل جلالی-مهندس فضل الله جلالی نوری- جوانشیر- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- محدث زاده- دکتر محققی- محمدیان خوانساری- دکتر مرتضوی- کاسمی- دکتر کفائی- کلانتر هرمزی- کمالوند- کورس- مهندس کیاکجوری- دکتر کیان- کیوان- دکتر رئیسی- دکتر راد- رامبد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- حسام الدین رضوی- سید ضیاء رضوی- دکتر رفیعی- رهبر- دکتر رهنوردی- ریاضی- ریگی- ساگینیان- سراج الدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- محمد رضا سعادت فرد- دکتر سعید وزیری- ذوالفقاری- دیهیم- مرندی- اکبر مسعودی- سید کاظم مسعودی- مشایخی- مظهری- معیری- مهندس اسمعیل معینی زند- دکتر منتظری- عبدالمجید موسوی- دکتر محمد حسین موسوی امین- اسدالله موسوی ماکوئی- موقر- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- میر افضل- تیمسار همایونی- دکتر گاگیک- دکتر یزدان پناه- ناروئی- ناصر زاده- نامور- دکتر نایبی- نجد شیبانی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- مهندس نظمی- نیکپور- نیکروش- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس فیروز عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- صادقی-دکتر صالحی- دکتر فضل الله صدر- دکتر میروجیه الله صدر- صدقیانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- خانم هما زاهدی- مهندس عباس زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- زهتاب فرد- دکتر زهرائی- حی- حیدری- خانقاهی- خانم ضرابی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- عبدالحسین طباطبائی- علی طباطبائی- منوچهر طباطبائی دیبا- طلوعی- ظفر- اسمعیل خزیمه- مهندس حسن خسروی- دکتر خسروی کردستانی- تیمسار خطیب شهیدی- دکتر خطیبی- خورشید- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- خانم نیره سعیدی- حاج کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر سنگ- مهندس سهم الدینی- شاخوئی- شاهنده- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی- شیخ بهائی- شیخ رضائی- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو.

آراء مأخوذه شماره شد نتیجه به قرار زیر اعلام گردید.

آراء موافق ۱۹۲ رأی.

آراء سفید بعلامت امتناع ۳۴ برگ.

رئیس - لایحه با ۱۹۲ رأی موافق و ۳۴ رأی ممتنع تصویب شد. به دولت و کارپردازی مجلس شورای ملی ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان مهندس برومند-دکتر برزگر-مهندس بدیعی- بدر صالحیان- بدرخانی- بختیاری پور- دکتر بیگلری- دکتر بیت منصور-بهنیا-مهندس عنایت بهبهائی-دکتر حبیب بهبهانی- دکتر بهادری- بهادری- بوشهری- بوداغ زاده- دکتر بازرگانی- چنگیزی- دکتر حاتم- دکتر حبیب اللهی- حی- حیدری- مهندس خسروی – دکتر خسروی کردستانی- دکتر خطیب شهیدی- دکتر خطیبی- خورشید- دکتر دادفر- داروئی- دشتی- خانم دکتر دولتشاهی- دولو- دیهیم- ذوالفقاری-دکتر راد- دکتر رشتی- رشیدی- دکتر رشید یاسمی-حسام الدین رضوی- دکتر رفیعی- دکتر رهنوردی- ریاضی- گاگیک- دکتر یزدان پناه- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- مهندس جلالی نوری- جوانشیر- جهانشاهی- جهانی- دکتر تنکابنی- توسلی- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- پروین- پزشکی- پسیان- پور بابائی- پور بردباری- دکتر پیر- پیر زاده- پیمان- خانم دکتر آصف زاده- خانم ابتهاج سمیعی- مهندس احتشام شهیدی- مهدی احمد- احمدی- اخلاقی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آرا- دکتر اسکوئیان- اسلامی نیا- دکتر اعتمادی- دکتر الموتی- دکتر امامی خوئی- خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- دکتر شفیع امین- اولیاء- اولیاء شیرازی-دکتر فروزین- مهند فروهر- فریدونفر- فیاض- فیصلی- قاضی زاده- قدردان- خانلرقراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر قهرمان- کاسمی- دکتر کفائی- کلانتر هرمزی- کمالوند- کورس- مهندس کیاکجوری- دکتر کیان- کیوان- دکتر لقمان ادهم- مافی- دکتر متین- محدث زاده- محمدیان خوانساری- دکتر مرتضوی- مرندی- اکبر مسعودی- کاظم مسعودی- دکتر مشایخی- مظهری- دکتر معظمی- مهندس قاسم معینی- مهندس عبدالحمید معینی- مهندس معینی زند- دکتر منتظری- موسوی- موسوی ماکوئی- مهاجرانی- مهدوی اردستانی- میر افضل- ناروئی- ناصرزاده- دکتر نایبی- دکتر نجیمی- مهندس نصر- مهندس نظمی- نیک پور- نیکروش- دکتر وحید نیا- دکتر وزیری- دکتر وفا- تیمسار همایونی- ریگی- خانم زاهدی- مهندس زاهدی- زرین پور- دکتر زعفرانلو- دکتر زهرائی- سراج الدین- خانم دکتر سرخوش- محمد مهدی سعادت- سعادت فرد- دکتر سعید- سعید وزیری- خانم سعیدی- دکتر سنگ- مهندس سهم الدینی- شاهنده- شاخوئی- دکتر شریف امامی- شریفها- دکتر شکرائی- دکتر شمس- شهرستانی- شیخ الاسلامی – شیخ بهائی- مهندس حسن صائبی- حیدر صائبی- دکتر صالحی-دکتر صالحی- - دکتر میروجیه الله صدر- صدقیانی زاده- دکتر صفائی- خانم صفی نیا- دکتر صمد زاده- خانم دکتر صنیع- دکتر صوفی خلیلی- خانم ضرابی- ضیاء احمدی- خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی- طلوعی- عباس میرزائی- دکتر غلامرضا عدل- مهندس عدل- عزیز مرادی- دکتر عسکری- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- دکتر علوی- غضنفری- دکتر غنی- فتوحی- مهندس فرخ- فرنود- اهری- ایلخانی پور- ایمان زهرائی.

ممتنعین

آقایان بختیار بختیاریها- حکمت یزدی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- رامبد- ضیاء رضوی- مهندس رهبر- زهتاب- ساگینیان- کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر شریف امامی- شیخ رضائی- صادقی- دکتر فضل الله صدر- عبدالحسین طباطبائی- طباطبائی دیبا- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- موقر- نامور-نجد شیبانی- تژده- دکتر آزاد- محمد- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- اکبر- امام مردوخ.

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به پنج فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۴- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به پنج فقره لایحه قانونی از مجلس سنا.

رئیس - نامه هائی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۴۴۳۸۵ مورخ ۱۳۵۰/۳/۱۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴(دارائی) در قبال لایحه شماره ۶۴۰۹۶/۲۷ مورخ۱۱۳۳۸/۱۲/۱۴ دولت راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۳۷ کل کشور در جلسه روز دو شنبه ۱۰ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد.

عطف به نامه شماره ۴۴۳۸۷ مورخ ۱۳۵۰/۳/۱۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴(دارائی) در قبال لایحه شماره ۳۶۹۶۲ مورخ۱۳۵۴/۱۱/۹ دولت راجع به تفریغ بودجه سال۱۳۴۳ کل کشور در جلسه روز دو شنبه ۱۰ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد.

عطف به نامه شماره ۴۴۳۸۹ مورخ ۱۳۵۰/۳/۱۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴(دارائی) در قبال لایحه شماره ۳۰۶۵۹ مورخ۱۳۴۴/۱۲/۱۱ دولت راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور در جلسه روز دو شنبه ۱۰ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد.

گزارش کمیسیون شماره ۳(دادگستری) در قبال لایحه شماره ۴۱۲۶۶ مورخ ۱۳۴۹/۱۰/۱۴ دولت راجع شکاربانهای شکارگاههای و قرق‌های سلطنتی در جلسه روز دو شنبه ۱۰ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۷۴۶/۴۱۹۹۵ ل ق مورخ ۱۳۵۰/۲/۱۵ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری) در قبال لایحه۵۳۰۵۴ مورخ ۱۳۴۹/۱۲/۱۸ دولت راجع به مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی در جلسه روز دوشنبه ۱۰ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - اصلاحات سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول وقرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها

۱۵- اعلام وصول وقرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها.

رئیس - نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در اجرای قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها و آئین نامه‌های مربوط به آن وزارت آب وبرق با آقای هاشم نراقی مدیر شرکت اچ اندان اگروایند ستری اف ایران اند آمریکا اقدام به امضای قراردادی به منظور بهره برداری از اراضی زیر سد محمد رضا شاه پهلوی نموده است ومراتب طی نامه شماره ۱۲۴۹۰/۳۲/۵۶۶/۵۰۰ مورخ ۱۳۵۰/۵/۲۰ به هیئت دولت گزارش و مورد تأیید قرار گرفته.

اینک به موجب دستور مقرر در ماده ۳ قانون مزبور یک نسخه از فتوکپی قراردد مزبور به ضمائم آن و فتوکپی الحاقیه مورخ سوم خرداد ماه ۱۳۵۰ به قرارداد مذکور ویک نسخه از پیش نویس اجاره نامه‌ای را که نسبت به یک قطعه از قطعات اراضی مورد اجاره تهیه گردیده است جهت استحضار تقدیم می‌دارد.

نخست وزیر وزیر آب و برق.

- اعلام وصول وقرائت دو نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۶- اعلام وصول وقرائت دو نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات.

رئیس - نامه‌های دیگری از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهام کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادة واحده (قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایرلوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور) مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه‌ای به منظور جانشینی ۷۱/۵ درصد از کل مبلغ موافقتنامه مالی منعقده با شرکت براون باوری اندسی آلمان جهت ساختمان پایگاههای فشا اصلی و فرعی از محل اعتبار طرح ۵۲۱۱ عمران خوزستان انتقال نیروی برق با مؤسسه کردیت انشتالت فورویدو آف باو آلمان منعقد گردیده است.

اعتبار موضوع موافقتنامه فوق بالغ بر چهار میلیون و نهصد و سی و یک هزار و یکصد و هفتاد و پنج مارک و بیست و پنج فینیک (۴/۹۳۰/۱۷۵/۲۵) مارک آلمان است که در ۱۶ قسط متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل ۵ اسفند ۱۳۵۱ می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره ۲ ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهام کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادة واحده (قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایرلوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور) مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه اعتباری به مبلغ سی میلیون و هفتصد و سی و پنج هزار و ششصد و سی (۳۰/۷۳۵/۶۳۰) دلار آمریکائی به منظور تأمین قسمتی از هزینه‌های ارزی احداث مولدهای سوم و چهارم نیروگاه شهریار با بانک صادرات و واردات آمریکا و بانک چیس مانهاتان نیویورک منعقد گردیده است، اعتبار مذکور در بیست و چهار قسط ششماهه بازپرداخت می‌گردد. نرخ بهره اعتبار بانک صادرات وواردات آمریکا شش درصد در سال و نرخ بهره بانک چیس مانهاتان یک درصد در سال علاوه بر نرخ پایه بهره اعتبارات نود روزه بانک اخیر الذکر می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره ۲ ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

- بیانات بعد از دستور آقای دکتر گاگیک

۱۷- بیانات بعد از دستور آقای دکتر گاگیک

رئیس - آقای دکتر گاگیک بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند. بفرمائید.

دکتر گاگیک- جناب آقای رئیس، همکاران محترم، خانمها و آقایان:

روزهائی که گذشت همه ما در شادمانی خاص و دقایق شوق انگیز بی سابقه‌ای به سربردیم ایامی که میهن ما ایران در جشنی پرشور و جهشی پر ثمر قرار داشت و دیدگان ما در چهارسوی این سرزمین پربرکت از مشرق به مغرب از شمال تا جنوب بتحولات و دگرگونی‌های درخشان روشن می‌گردید.

در سراسر کشور چه در تهران و چه در شیراز شهر گلها و اصفهان زیبا چه در تبریز خوش هوا و کرانه‌های لاجوردین دریای شمال و چه در دهات و قصبات کشور در همه جا نسیم تازه‌ای همچون نسیم بهاری چند هزار ساله ایران به وزیدن گرفته بود.

ایران بعنوان کشوری شاهنشاهی پا به سن ۲۵۰۰ سال نهاده است زیرا از ۲۵۰۰ سال پیش تاکنون مانند شخصیت واحد با مفهوم خاص ملی بسر برده است از جاده‌های سخت گذشته و گاهی از راههای پرسنگلاخ و گردآلود زمانی از مسیر گلبار گام زده است.

در طی تاریخ دوستانی داشته و گاه از دشمنان بی نصیب نبوده است. در سیر قرنها موجودیت خود را در جهات گوناگون مذهبی فرهنگی هنری وغیره متجلی ساخته و همواره ثابت و ا ستوار بجا مانده است و خواص ذاتی خویش را از دست نداده است و ایران همواره باقی مانده است.

از کورش کبیر تا به امروز که دوران سلطنت پرشکوه شاهنشاه آریامهر بر این مرز و بوم می‌باشد کشور ایران برخلاف ویران گریهای سیر تاریخ توفیق یافته است تا به پیروزیها و ترقیات شایانی نایل گردد.

ملتهائی که از لحاظ تاریخ غنی هستند اگر تنها به گذشته خویش مغرور گردند و آن را با پول اندوخته مقایسه کنند و با خوابهای خیالی آن به سر برند تنها می‌توانند در جا بزنند و لذا باید فراموش نکنند در قرنی که با سرعت زیاد رو به ترقی و تعالی است درجا زدن یعنی عقب نشینی همچون دریاچه‌ای اگر آب تازه در خود نپذیرد خشک خواهد شد.

شاهنشاه محبوب ما از آغاز سلطنت تاکنون همواره با روشهای آگاهانه و سیاست دوراندیشانه اوقاتشان را در جهت بالا رفتن سطح فرهنگ و بهتر نمودن وضع زندگی مردم توجه ویژه‌ای معطوف می‌دارند از بین بردن فقر و مساعد نمودن عوامل و شرایط بهزیستی در سطح روستاها مبارزه با بیسوادی استفاده از کلیه منابع طبیعی کشور با سیاست دوراندیشانه اوقاتشان را در این راه صرف می‌نمایند تحولات و پیشرفتها به ویژه در ده سال اخیر در محیط امن و آرام ایران بنحو شایسته و ارزنده‌ای چشم گیر است ما ارامنه آنچه که در خاطر داریم و جرء تاریخ ماست و بلکه کیان امروزی ما بر آن وقایع بنا شد بقای خود

مانند کتیبه‌های تخت جمشید که بر سنگ کنده شده است و قلبهای ما هر یک کتبه ایست که بهترین صورت آثار و خاطرات دوران شاهنشاهی ایران را از کورش کبیر تا به دوران پر افتخار امروز مانند نوشته‌ها بر سنگ در قلوب ما ثبت گردیده.

بقای هر اساس بر عدالت است و شاهنشاهی ایران بر اساس عدالت استوار بوده ورفتار با اقلیتهای مذهبی در این سرزمین بهترین دلیل عدالت شاهنشاهی ایران در طول تاریخ بوده است.

برای ما ارامنه برگزاری جشنهای ۲۵۰۰ ساله بنیانگذاری شاهنشاهی ایران معنای خاصی را در بر دارد.

از لحاظ تاریخی و جغرافیائی و همچینین از نظر نژادی و اجتماعی هیچ کشوری و هیچ ملتی در دنیا به اندازه ایران و ایرانی به ارامنه نزدیک نبوده (صحیح است)

از زمانهای پیش از تاریخ و به ویژه از هنگام استقرار نژاد آریائی در سرزمینهای آسیای صغیر ایرانی با قوم ارمنی همبستگی‌های محکم دائمی و ناگسستنی بوده است.

علاوه بر پیوندهای مستحکمی که بین این دو برقرار بوده ارامنه قرنهای متمادی در سرزمین ایران به سر برده است و بیشتر اوقات بخاطر روی دادهای جنگ و ستیز باین آب و خاک راه یافته‌اند شواهد و مدارک روشن تاریخی در دست هست که نشان می‌دهد مهاجرت ارامنه به ایران از قرن یازدهم پس از حمله سلجوقیان و سپس مغولها آغاز می‌گردد.

در این زمان تعداد کثیری از ارامه به ایران منتقل شدند و در شهرهای تبریز، مرند، خوی، شاهپور، مراغه، رشت، اراک و نواحی جنوب ایران و همچنین در نقاط شمالی استقرار یافتند.

مهاجرت ارامنه به فرمان شاه عباس کبیر به جنوب ایران که از آغاز قرن ۱۷ انجام یافته است اهمیت خاصی دارد و هزاران نفر از ارامنه به اصفهان پایتخت ایران در آن زمان کوچ کردند و در سمت جنوب زاینده رود جای گفتند و در آنجا شهری ساختند بنام جلفای نو، در اینجا زندگی درخشانی پیدا کردند زیرا شاه عباس کبیر و جانشینانش از هر حیث وسایل رفاه و شرایط مساعد زندگی را برای آنان فراهم کرده بودند.

بازرگانان برجسته و ثروتمندان ایران آن زمان در کشورهای اروپائی و دیگر نقاط مشرق زمین در گسترش تجارت خارجی ایران نقش مؤثری ایفا کرده‌اند و علاوه بر آن در ترقیات و پیشرفتهای داخلی ایران نیز سهم بسزائی داشته‌اند Tavernierجهانگرد مشهور فرانسوی قرن ۱۷ درباره بازرگانان ارمنی چنین می‌نویسد:

اینان در مدت کوتاه آنچنان مهارت یافتند که دیگر رشته‌ای از تجارت باز نماند که به آن دست نزنند، اینک با نقاط دوردست مانند تونکن، جاوه، فیلیپین و سراسر قاره آسیا به بر چین و ژاپن و همچنین روسیه و تقریباً با کلیه کشورهای اروپائی روابط بازرگانی برقرار کرده‌اند.

اینک که در هفتمین دهه قرن ۲۰ یعنی در آرامترین دوران زندگی خود به سر می‌بریم نباید ایران را روزی ازمیان توفانها و شعله‌ها گذشته و امروز از امنیت و ثبات کامل برخوردار است فراموش کنیم در حالی که در خاورمیانه و خاور دور و دیگر کشورها شورشها و آشوبهای داخلی وجود دارد شکر خدای را فخر و مباهات باد رهبران ایران زمین شاهنشاه آریامهر را که تحت رهبری آزاد اندیشانه و عدالت خواهانه شان کشور ایران دردوران سلطنت معظم له و بخصصوص در سالهای اخیر از نعمت امنیت برخوردار بوده و با گامهای سریع و استوار به سوی ترقی پیش می‌رود امروز در بسیاری از نقاط گیتی جلوه‌های محسوس از تجدید حیات مذهبی مشهود است این موضوع به ویژه پس از جنگ بین المللی دوم برای جامعه بشریت بیشتر احساس شده است چرا که آنان پس از تحمل تکان‌های روحی تحت تأثیر شعور باطن خویش دریافتند که بدون پایبند بودند به اصول دینی و اخلاقی بدون اعتقاد به وجود خدا و مبانی مذهبی و معنوی انسان موجودی بی شباهت به حیوان نخواهد بود.

رهبران مذهبی و روحانیون برجسته با یکدیگر ملاقات می‌کنند افراد روحانی و غیر روحانی از ملتهای مختلف و کشورهای گوناگون جلساتی برپا می‌کنند و در کنگره‌ها

و کنفرانسهای بزرگ گردهم می‌نشینند و برخلاف مبارزات غیر منطقی گذشته و کارشکنی‌های علیه یکدیگر امروز دست دوستی و برادری به هم داده و با همکاری با یکدیگر در راه تقویت مبانی دین و ایمان از هر گونه مجاهدت دریغ نمی‌ورزند، همچنان بین فرقه‌های اسلامی با اساس دارالتقریب که به همت فردی از ایران بوجود آمد ما امیدواریم همان نزدیکی بین ادیان آسمانی به وجود آید چنانچه آثار بسیاری از آن در مسیحیت به ظهور رسیده.

اعتقادات مذهبی و تأثیر حیاتی آن در اصول اساسی زندگی این ملت است که بفرمان شاهنشاهی آریامهر سپاه دین به وجود می‌آید و اینچنین برای ایجاد یک زندگی سالم اجتماعی مذهب را نخستین رکن اساسی دانسته‌اند.

چون همکار محترم بنده آقای ساگینیان به طور مشروح شرکت ارامنه را در کلیه جشنهای پرشکوه ۲۵۰۰ ساله و انعکاس مطبوعات ارمنی زبان کشور و خارجی را بیان نموده‌اند از ذکر مجدد فعالیت افتخار آمیز آنان صرفنظر می‌نمایم.

نکته بسیار جالب رژه آن روز بزرگ در تخت جمشید که همه ما حضوراً یا از تلویزیون مشاهده کردیم یعنی بزرگداشت همه ما دیدیم پس از رژه سربازان سلاطین دوره‌های سابق بجای نشان دادن توپ تفنگ طیاره و آخرین سیستم رزمها افراد سپاه دانش سپاه بهداشت و خدمتگذاران بشر در مقابل انظار رژه رفتندو این ابتکار تازه از فکر بلند شاهنشاه آریامهر است که به جهانیان نشان داده شد که ایرانیان چگونه به صلح جهانی و وظیفه انسانیت احترام می‌گذارند.

اکنون با کمال صمیمت وظیفه خود میدانم به درگاه عظمت پروردگار سپاس و ستایش گذارم تا به ذات اقدس شاهنشاه آریامهر شهبانوی محبوب و ولیعهد عزیز سلامتی، طول عمر، دوام سلطنت پر خیر و برکت عنایت فرمایند (احسنت-احسنت)

- ختم جلسه

۱۸- ختم جلسه.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت یک و پانزده دقیقه بعد از ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی-عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۱۹- پرسش نمایندگان.

سؤالات

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

خواهشمند است مقرر فرمایند نماینده دولت برای پاسخ به سؤال زیر در مجلس شورای ملی حضور بهم رسانند.

۱- علل افزایش غیر عادی بهای ارزاق عمومی مخصوصاً تخم مرغ، پنیر، کره و روغن نباتی چیست؟

۲- دولت برای جلوگیری از این افزایش قیمت و تجاوز به حقوق مصرف کننده چه اقدامی بعمل آورده است.

با تقدیم احترام- دکتر لطف الله رئیسی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

تقاضا دارد مقرر فرمایند نماینده دولت برای پاسخ به سؤال زیر در مجلس شورای ملی حضور بهم رسانند

۱- برای تأمین مسکن کارکنان فنی و کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران تاکنون چه اقدامی شده است.

۲- جمع دریافتی مدیر عامل و هر یک از اعضای هیئت مدیره در سال چه مبلغ است.

۳- دستمزد کال روزانه یک راننده اتوبوس، یک کمک راننده ویک بلیط فروش چه مبلغ است.

با تقدیم احترام- فرهاد پور.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً استدعا دارد مقرر فرمایند نماینده دولت برای پاسخ به سؤال زیر در مجلس شورای ملی حضور بهم رسانند:

۱- جمع کل بدهی شرکت واحد اتوبوسرانی در این تاریخ چه مبلغ است؟

۲- این بدهی مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی و کدام یک از مؤسسات دولتی است و هر کدام چه مبلغ طلبکارند.

۳- تابحال بطور کلی چه مبلغ از بودجه عمومی به این شرکت پرداخت شده.

با تقدیم احترامات- فرهاد پور.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

متمنی است مقرر فرمایند نماینده دولت برای پاسخ به سؤال زیر در مجلس شورای ملی حضور بهم رسانند:

۱- جمع کل درآمد ناخالص شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در یک ساله ۴۹ چه مبلغ بوده است؟

۲- هزینه‌های اداری و بهره برداری این شرکت هر یک چه مبلغ است؟

۳- تعداد کل اتوبوسهی شرکت و تعداد اتوبوسهائی که به طور معمول مشغول بکارند چیست؟

۴- برای تأمین رفاه مسافرین و افزایش میزان حمل و نقل مسافر چه اقدامی شده است.

با تقدیم احترامات- فرهاد پور.