مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۵۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۵۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۵۱

فهرست مطالب:

جلسه ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد) -

غا ئبین با اجازه آقایان: بنی احمد - بهبهانی - بیات - تژده - جاف - جبا ری - محمدجزا یری - د هقان - ساگنیان هبازی - صبفری پور- طرفی –ابوالحسن عاملی-دکتر عدل - --ماحوزی - دکتر نصیری - نواب صفا - یامبنی!- محمدی دشتکی.

بانوان: اما آقایان - اباصلتی - ابتهاج سمیعی - زا هدی – ضرابی.

- دنباله بحث درکلیات لایحه بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور

۲- دنباله بحث درکلیات لایحه بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور.

رئیس - وارد دستور می‌شویم کلیات لایحه بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور مطرح است آقای دکترطبیب تشریف بیاورید.

دکتر حسین طبیب - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند، در جلسه شب گذشته درباره بودجه کل کشور مسائلی بعرض رسید و درباره آموزش و پرورش سخن ادامه داشت که وقت جلسه شب گذشته بپایان رسید و جای بسی خوشوقتی است که امروز می‌توانم دنباله مطالب شب گذشته خود را ادامه بدهم و اینک درباره مسائل درمانی و بهداشتی باختصار مطالب ضروری را بعرض میرسانم:

دستگاههای سرویس دهنده گوناگونی در سطح مملکت هستند که متاسفانه هم آهنگی بین این دستگاهها وجود ندارد. همه این دستگاهها متعلق به مملکت هستند در یک جا چند متخصص در یک رشته مشابه وجود دارد در صورتیکه درجای دیگر که نیاز هست توزیع متخصصین به طرز درست انجام نگرفته و یا اصلا پزشک وجود ندارد سابقا درمانگاههایی کار می کردند که اگر به بهبود مدیریت درآن سیستم پرداخته بودیم وضع درمانی مملکت به عقیده من بسی بهتر از وضع کنونی بود و از فشار روی بازار طبابت پولی می‌کاست و طبابت پولی ناگزیر بود وضع خود را برآن اساس تنظیم کند و منطبق بنماید بودجه‌های مربوط بوزارت بهداری و امور درمانی مملکت دراین سه سال روند افزایش قابل توجهی داشته اما متأسفانه باید بگویم کمتر به کسی که راضی باشد برخورد می‌نماییم هیچ طرز کار و شکل کاری به خودی خود واجد ارزش مطلق نیست باید دید از آن شکل کار به چه ترتیب استفاده و بهره‌برداری می‌شود.

مکانیزم بخش خصوصی به‌طور کلی ناظر بر سودجویی هر چه بیشتر است و هیچ نوع تعهد و تکلیف و مسئولیتی براساس طبیعت خودش ندارد اما طبیعت سیاست ملی ناظر بر حفظ حقوق و مصالح و منافع عمومی جامعه است به همین منظور برای تحقق هدف‌های سیاست ملی بخش دولتی و عمومی باید با بهبود مدیریت‌ها این الگوها را به وجود بیاورد تا بخش خصوصی ناگزیر به پیروی از ضوابط آن باشد. در سیستم درمانی امروز عملیات وقت بگیر و پرزحمت و با مسئولیت درمانی که جنبه سودآوری آن در برابر موارد دیگر (پول‌ساز) علی‌رغم لذت معنوی و رضایت وجدانی با وسائل مادی قابل سنجش نیست در جامعه پوشش کافی ندارد. بخش عمومی یعنی دستگاه مسئول درمانی و بهداشتی مملکت با بیشترین سرمایه و قدرت و امکاناتی که در اختیار دارد باید از طریق تقویت نظام طبابت وجدانی و وظیفه‌شناسی و انسانی که متناسب با طبیعت کار و شئون حرفه شریف پزشکی و مورد انتظار جامعه است، در برابر نظام پول‌ساز و کارانه، این پوششی را که ناظر تضعیف آن در حال حاضر هستیم به وجود بیاورد.

با این ترتیب تصور من بر این است که نتایج مؤثری بدست خواهیم آورد و بخش خصوصی هم ناگزیر خود را به همان سیاست‌ها منطبق خواهد نمود.

در اجرای سیاست تقویت و نیرومندی نظام طبابت وظیفه‌شناسی و وجدانی و شرافت حرفه پزشکی نظر من این است که گزینش برگزیدگان نظام پزشکی به وسیله مردم که دریافت‌کنندگان خدمات درمانی هستند انجام بگیرد. با این ترتیب مسابقه و رقابت سالم و جدیدی در جهت بالا رفتن مقام معنوی پزشک در جامعه به وجود خواهد آمد.

و چون پزشکان برگزیده شده در هیئت‌های مدیره نظام پزشکی پزشکان خواهند بود که گزینش آنان به وسیله مردم صورت می‌گیرد نظام پزشکی مملکت از قدرت و حیثیت به مراتب بیشتری در پیوند با مردم برخوردار خواهد شد و روح تفاهم متقابل و ارزنده‌تری بین پزشک و جامعه که دریافت‌کننده خدمات پزشکی است به وجود خواهد آمد که امید است مورد بررسی قرار بگیرد احداث بیمارستان‌های گران قیمت و لوکس و پرهزینه پاسخ‌گوی مسائل درمانی مملکت ما نیست (صحیح است) کدام درآمد عمومی خواهد توانست هزینه یک چنین تختخواب‌های گران قیمت را بپردازد؟ با هزینه‌های بسی کمتر و متناسب با درآمدها و انتظارات عمومی ما می‌توانیم بیمارستان‌های ارزان قیمت تازه‌ای بسازیم که هدف آن بیمارستان‌ها معالجه مردم باشد نه پول‌سازی و سودجویی‌های بی حد و حساب سرمایه‌گذاران، وجود تختخواب‌های خالی به خاطر آن نیست که اضافه بر نیازهای جامعه ما باشد بلکه به خاطر آن است که توانایی اقتصادی و درآمد مردم متناسب با یک چنین هزینه‌هایی نیست. سرمایه‌گذاری در امور پزشکی غیر از سرمایه‌گذاری در رشته‌های به اصطلاح سودآور است در رشته‌های دیگر آدم به میل خودش خرج می‌کند بنابراین آدمی که پول و امکان ندارد به خودی خود مصرف‌کننده برای آن رشته از سرمایه‌گذاری نیست ولی در امر پزشکی آدم به میل خودش بیمار نمی‌شود که حساب خرج آن را بتواند نگاه بدارد.

یکی از علل گسترش ناموزون تهران نبودن امکانات درمانی به معنای واقعی در شهرستان‌ها و روستاها و مراکز دیگر مملکت می‌باشد در یک درمانگاه روستایی که چندین روستا را پوشش می‌داد رفتم، داروهای اصلی و ابتدایی بیماری‌های فصلی را نداشتند از راه‌های دور با چه زحمت روستاییان می‌آمدند مثلاً شربت سرفه موجود نداشتند - آب مقطر برای تزریق آنتی‌بیوتیک نداشتند از شیشه سرم نیم لیتری برای یک سانتیمتر آب مقطر استفاده می‌کردند و بعد چون سرم نیم لیتری غیرقابل استفاده می‌شد آن را دور می‌ریختند گفتم شما چکار می‌کنید و چه سرویسی به مردم می‌دهید؟ گفتند به کارهای بهداشتی می‌پردازیم وقتی بازدید کردم دیدم هیچ واکسنی موجود ندارند (صحیح است).

پزشکی که در آنجا بود به من گفت من چهار ماه است اینجا هستم هیچ واکسنی در اختیار نداشته‌ام در بسیاری از روستاها رفتم خانه برای پزشک درست کرده بودند ولی مخروبه و اکثراً سرویس‌های آن غیرقابل استفاده بود بسیاری از موتورهای برق روستایی که برای درمانگاه و خانه پزشک درست کرده بودند به خاطر یک نقص کوچک فنی بدون استفاده باقی مانده بود.

در یک بخش رفتم از پزشک خودشان نهایت رضایت را داشتند و همه از او تعریف می‌کردند و می‌گفتند یک پزشک نمونه است اما نمی‌دانم بچه دلیل او را عوض کردند.

به من گفتند درمانگاه نسا بین کرج و چالوس که اکثرا در آن جاده حوادث وتصادفات مرگبار صورت می‌گیرد فاقد وسائل برای کمک‌های اولیه و فوریت‌های پزشکی است!

درباره مسئله دارو ولوازم پرشکی که موضوع قابل بحثی است چرا بنگاه داروئی کل کشور با مدیریت صحیح نتواند روی تقسیم وتوزیع درست دارو اثرمثبت بگذارد. ورقابت سالم ومثبت والگوی قابل تقلیدی را بوجود آورد!

این دفترچه‌های خدمات درمانی اکثرآ علاوه بردفترچه یک پول اضافی هم دریافت می‌نمایند به این کار یک سرو صورتی بدهید یک نرخ وترتیبی بگذارید که دیگر این حرف‌ها واین کارها وجود نداشته باشد واگرکسی هم ترتیب کار شما رانمی پذیرد با کسی قرارداد بگذارید که بالاخره نرخ وترتیب شما را قبول داشته باشد. این چیزهامسائل لاینحلی نیست که نتوان راه چاره آنرا پیدا نمود.

وقتی نمایندگان مجلس چیزی می‌گویند اینهاسفیران با حسن نیتی هستند که ازسوی مردم برگزیده شده‌اند و مشکلات وحقایق زندگی مردم را بازگو می‌سازند به این چیزها توجه کنید نه آنکه در برابرآن موضع مقاومت و سرسختی و پاسخ گوئی بگیرید.

درحالیکه ما با تنگنای نیروی انسانی پزشک در کشور مواجه هستیم ودر حالیکه مرتب پزشک خارجی استخدام می نمائیم چه ضابطه‌ای برای بازنشسته کردن پزشکان و کادر پیراپزشکی وجود دارد.

هم اکنون پرستاری مرتب بمن شکایت می‌کند که پیش از موقع او را بازبشسته کرده‌اند و از من می‌خواهد که برسرخدمت ابقاء بشوداین یک نمونه است که نمونه‌های فراوانی وجود دارد. سیاست ومدیریت مطلوب ایجاد تفاهم و یکپارچگی و حل اینگونه مسائل که باکمترین تفاهم وحسن نیت قابل حل خواهد بود می‌باشد نه دامن زدن به اختلاف و افزودن به مسائل و مشکلات، پییشرفت‌های جالبی وجود دارد کسمی منکر نیست آنچه که امروز هست با آنچه که درگذشته بود متفاوت است اما فراموش نکنیم چشم انداز توقعات وانتطارات ملت ایران چیز دیگری است.

از ایجاد پراکندگی وتفرقه در بین نهادها ونیروهائی که هرکدام می‌توانند در پیشرفت کارهای مملکت موثر باشند جز بهره گیری دشمنان مملکت چه حاصل است! درزمینه اداری مسئولان باید احساس مسئولیت بنمایند مملکت احتیاج به دستگاه اداری دارد اما این دستگاه اداری برای گشودن مشکلات ومسائل بوجودمیایدنه ایجاد مزاحمت و دردسر (احسنت) مفهوم انقلاب اداری همین است که هرمسئول نقش ووظیفه ومسئولیت خودش را بخوبی درک کند مثلا: سازمان حفاطت محیط زیست که این همه درباره اش سخن میگویندآنجا که کارش ایجاد مشکل و مانع برای مردم است خیلی بالاتر وکاسه از آش گرم تر وظیفه شناسی را به رخ میکشدولی آنجا که راجع به وظیفه خودش می‌باشد وانتظاراتی که جامعه ازبوجود آوردن یک چنین سازمانی دارد ساکت وبدون اثر است.

من نمیدانم اگر این سازمان نباشد چه اتفافی ر! خواهد داد؟ (احسنت)

دربندر دیلم رفتم گفتند یک شرکت پیمانکاری هست که فضولات را در رودخانه زهره لیراوی میریزدو حدود ۱۰۰ هزار نفر از آب این رودخانه استفاده می‌کنند واب این تشخیص آزمایشگاه آب رودخانه آلوده شده و سازمان حفاظت محیط زیست عملی انجام نداده ویا همانطور که عرض کردم وقتی این سازمان می‌خواهد ابرازوجود بنماید بیاد حمایت از خوک‌های وحشی می‌افتد ومانع اصلاح مسیررودخانه کره بند که آبش به دریا می‌ریزد وزندگی کشاورزان را مختل نموده است می‌شود! مفهوم عدم تمرکز در زمینه اداری و دیوانی یعنی تقسیم وآشنا بودن به مسئولیت‌ها مثل عمل یکت شاهرگ که درموی رگ‌ها وحتی سلول‌ها هم بازتاب پیدا می‌نماید.

مفهوم عدم تمرکز یعنی مشار کت درشناخت سیاست‌ها وضا بطه‌ها ازطریق ارتباط دوجانبه که د رهرسطح انجام می‌گیرد. مفهوم عدم تمرکز یعنی فعال بودن وزنده بودن و موثر بودن هر جزءازاجزاء حیات مملکت وروشن بودن وظیفه ومسئولیت هرکسی درهرسطح.

وقتی موتور لنج‌ها که در بنادرساحلی کار می‌کنند برای تجدید پروانه دریانوردی باید از مراکز دوردست به مراکز استان بیایند و با تعدادی ملوان و خدمه کشتی چندین روزسرگردان وبلاتکلیف بمانند در حالیکه با اعزام یک مامور سیار به خوبی می‌توان این موضوع راحل و فیصله داد نتیجه مسیگیریم که سیاست عدم تمرکز آنطور که بایددرک نشده و هنوزدیوان سالاری غیر ضروری به قوت خودش باقی است.

دربخش‌های دورافتاده مملکت اکثرأ اتومبیل دارند ومتقاضیان گواهینامه رانندگی روزافزون است اعزام یک هیئت سیار به این قبیل بخش‌ها کار مشکل وپیچیده‌ای نیست ولی نشان میدهدکه هرکس بسهم خودش درپیشرفت سیاست عدم تمرکز احساس مسئولیت می‌نماید.

اما اگر هنوز هم مثل سالهای گذشته بخواهیم که مردم از نقاط دوردست که یک نقطه معینی مراجعه کنند مفهومش این است که هنوز بادرک این مفاهیم فاصله زیادی داریم.

برای گذرنامه مرزی که روستانشینان ساحلی مرتب با آن سروکار دارند در بنادرساحلی بهمین ترتیب ناچارند یا به بوشهر ویا به بندر لنگه بروند این کار به سادگی می‌شود درمحل تشریفاتش را انجام داد۰

سیاست‌های مملکتی مسائل نمایشی و تبلیغاتی نیستند که با بیان و تکرارآنها کاردرست بشود این سیاست‌ها چیزهائی هستند که باید روی آنها نظارت کامل صورت بگیرد آیا همانطورکه لازم است اجرا می‌شود یا خیر!

در بازدیدهای خودم موضوع دیگری را برخوردنمودم و آن اینکه روستانشینان ساحلی برای اخذ گواهی احراز سکونت مرزی باید به مرکز بخش بروند چه مشکلانی و دردسرهائی برای مردم درست می شودخیلی به سادگی یک نفر از بخشداری می‌تواندبه روستای ساحلی برود و احراز هویت مرزنشینی را بنماید که از نظر اصولی هم با دقت کامل تر وبیشتری قابل اجرا خواهد بود.

بایدیک دید وسیع ومملکتی وجود داشته باشد که این چیزها رادرک کند واگر یک چنین دید مملکتی وجود نداشته باشد مسئله عدم تمرکز با یک دستور اداری هرگز تحقق نخواهد پذیرفت زیرا شرط اول موفقیت سیاست عدم تمرکزآگاهی واحساس مسئولیت نسبت به یک دید وبرداشت مملکتی است.

۲ سال پیش هنگامی که به یکی ازبخش‌ها مسافرت کردم در فروشگاه بنزین وجود نداشت بالاخره بهر ترتیب بود از ژاندارمری کمک گرفتم واز ذخبره موجود بنزین پاسگاه ژاندارمری استفاده نمودم درموقع مراجعت هم دوباره بنزین موجود نبود معلوم شد اکثر اوقات بهمین ترتیب بنزین درفروشگاه وجود ندارد امسال هم در یک بخش دیگر با همین مسئله مواجه شدیم حتی ایندفعه ژاندارمری هم ذخیره بنزین موجود نداشت که بما بدهد وبه همین دلیل برنامه مسافرت وبازدید نیمه تمام ماند.

عدم تمرکز یعنی یک مسئول درهرمقطع مسئولیت را مشخص وایجاد هم آهنگی نماید معنی عدم تمرکز پشت میزنشستن وازقلمرو مسئولیت غافل وبی خبر بودن نیست من نظر خاصی ندارم و این چیزها را برای نمونه می‌گویم.

عدم تمرکز یعنی دورترین نقطه هم بتواندازمواهب و برکت‌ها و امکانات مملکت استفاده نماید نه فقظ آنها بتوانند حرفشان را بزنند وکارشان را انجام! بدهند که با مراکز قدرت ارتباط نزدیک تری دارند مثلا مگرنمی شود کمبون معافیت ورود ماشن آلات که در وزارت صنایع و معادن تشکیل می‌شود بجای آنکه در تهران باشد در نقاط دیگر مملکت کار خودش را انجام بدهد! همه این چیزها با ابعاد زیادتر نشان می‌دهد علت گسترش روز افزون وبی حساب شهرهای بزرگ که به حدخفقان آور می‌رسد چیست! وچرا تهران روزبروز بزرگتر وغیرقابل سکونت تر می‌شود وبهمان نسبت مهاجرت‌ها وجابجائی غیرضروری جمعیت وایجاد تنگناهای گوناگون بوجود می‌آید!

دستگاه اداری مملکت ما هنگامی خواهد توانست در راه عدم تمرکز ومشارکت در سازندگی ملی قدم بردارد که بجای ماموران معذور وسیاست باز که خودشانرا با هروضع بسهولت وباسرعت منطبق می سازنبد - مامعتقدین به اجرای سیاست ملی را درپست‌ها و مواضع اجرائی مملکت تقویت بنمائیم وپیش کسوت‌ها - الگوهای قابل تقلید ومورد احترام واعتماد جامعه باشند که در هرصورت واوضاع واحوالی نسبت به سرنوشت این مملکت احساس تعلق ومسئولیت داشته باشند. روحیه دستگاه اداری ما و باصطلاح دیوان سالاری، فرسوده است و تناسبی با منطق تحولات وفلسفه زمان ما ندارد این روحیه باید عوض بشود وقوانین استخدامی مادرمتابعت از این روحیه جدید تنظیم وبمورد اجراگذاشته شود یک چنین قانون استخدام با روحیه جدید باید شمول عام داشته باشد نه اینکه هردستگاه به نحوی بکوشد که خود را ازشمول آن قانون خارج بسازد به چنین چیزی نمی‌توان قانون استخدام نام گذاشت.

قانون استخدام باید در پیوند با سیاست آموزشی ودر پیوند با بازا کار ونیازهای جامعه فردای مملکت ومسائل نیروی انسانی جامعه ما باشد قانون استخدام بایستی ناظر برجلوگیری از هرز نیروهای انسانی و بالا بردن بازده نیروهای انسانی و جلوگیری از بروز بیکاری پنهان در تحت هرنام ونشان باشد در قوانین استخدامی باید ضابطه‌ها حکومت وقدرت و استحکام داشته باشد نه رابطه اشخاص تایع پست‌ها ومشاغل باشد نه مشاغل تایع اشخاص (صحیح است) قوانین استخدامی باید بتواند با آینده نگری و حداکثر بهره وری از نیروهای انسانی ماهر ایرانی ما را از واردات نیروی انسانی غبر ایرانی بی نیاز بسازد (احسسنت) این درست نیست که در شرایط مساوی حقوق یک کارشناس خارجی چندین برابر حقوق یک کارشناس مشابه ایرانی باشد.

اصل مدرک گرائی مطلق باید در قوانین جدید استخدامی زیر پاگذاشته شود هرکس مدرکیداشته باشد هنگامی آن مدرک واجد ارزش خواهد بودکه امتیازات آن مدرک درارتباط باشغلی باشد که از او خواسته می‌شود نه اینکه بقول آقاینخست وزیر از آشپز هم برایارتقاء مدرک لیسانس بخواهند عدم وجود تناسب بین حقوق هایبخش دولتیو بخش خصوصیناشی ازآنستکه در آمدهای بخش خصوصی حد ومرزی ندارد وتا موقعیکه این حد ومرز مشخص نشده باشد هیچ حقوق و امتیازدولتی نخواهد توانست مانع جاذبه بخش خصوصی در مورد جذب کار کنان با ارزش بخش دولتی بشود و ازآنجاکه کارکنان بخش دولتی ناظر به حفظ حقوق عمومی هستند تضعیف این بخش دربرابر بخش خصوصی بهیچوجه مصلحت نیست از این رو به عقیده من تنها راه نظارت و کنترل برحساب وکتاب و درآمدهای بی حد ومرز بخش باصطلاح خصوصی است - که اکثر تاوان آنرا جامعه مصرف کننده با بهای تورم‌های مخاطره آمیز وپی درپی پرداخت می‌نماید. درشرائطی -که مملکت به نیروی انسانی نیاز دارد و ما شاهد آن هستیم که عملا شرایط سنی برای یا کار دراین مملکت وجود ندارد و باتوجه به تحصیلات و تخصص هائی که مربوط به زمان ماست و اشخاص در سنین بالا به تخصص‌ها و مهارت‌های مورد نیا زجامعه می‌رسند چه دلیلی د اردکه باشرایطی سنی قانون استخدام راه براشتغال ایرانیان متخصص بسته شود و بجای آن کارشناسان غیرایرانی باهزینه‌های گزاف و اثرات نامطلوب به استخدام درآیند! باید در شرائط سنی شاغلین به خدمت تجدید نظر بشود و قوانین استخدامی طوری تنظیم گردد تابجای آنکه بازنشستگان که دارای سابقه و بصیرت دکار خودشان هستند پس ازسنین بازنشستگی باجابجائی رشته شغلی در محل دیگری خدمت نمایند درصورتیکه خودشان علاقمند باشند و به وجود آنها نیاز باشد در همان شغل قبلی (از طریق خرید خدمث با استفاده از حقوق بازنشستگی) ادامه خدمتشان میسر باشد. مسانل رفاهی درقانون استخدام باید مورد کمال توجه قرار بگیرد زیرا هنگامی ما می‌توانیم از کسی انتظار کار داشته باشیم که حداقل احتیاجات زندگی او راهم تامین نموده باشبم بنابراین ضبریب حقوقی هرکارمند و حفوق بگیر مملکتی باید در ارتباط با هزینه واقعی زندگی باشد مسئله بازنشستگان جدا ازمسئله شاغلین نیست زیرا هرشاغلی معمولا روزی به مرحله بازنشستگی خواهد رسید حمایت ازبازنشستگان حمایت ازشاغلین است حمایت از بازنشستگان روی فضای کار شاغلین اثر خواهد گذاشت زیرا هرگاه شاغل عملا احساس نماید که بهنگام بازنشستگی ازحقوق وحمایت کامل برخوردار خواهد بود باصداقت و صمیمیت بیشتری کار اداری خود را ادامه خواهد داد اما هنگامی که درست یا نادرست چنان احساسی داشته باشد که بهنگام بازنشستگی فراموش شده و ازیاد رفته خواهد بود بدون شک روحیه‌ای بوجود خواهد آمد که مانع از بروز استعدادها وقابلیت هائی خواهدبود که در مجموع به آنها وجدان کار نام می‌گذاریم.

واحترام به حقوق بازنشستگان که سالهای خدمت را پشت سرگذاشته‌اند و جلوگیری از هرگونه تضیع حقوق آنان از اصولی است که باید برای سالم سازی سازمان‌های اداری مورد توجه قرار بگیرد توجه به این مسائل است که اثرات دراز مدت و سازنده بر نظام اداری مملکت بجای خواهد گذاشت.

چنانچه همین پرداخت عیدی به کارکنان که اگر از نظر مادی چندان اهمیت نداشته باشد اثرات عاطفی و روانی فوق العاده نه تنها در روحیه بازنشستگان بلکه در تجدید برداشت‌های کارمندان شاغل و افرادجامعه بجا خواهدگذاشت.

که امید است درخواست بیشمار بازنشستگان برای برخورداری از دریافت عیدی که به همه حقوق بگیران د اده می‌شود مورد عنایت قرار بگرد (احسنت).

درهرصورت در بحث بودجه کل کشور مطالب فراوانی هست که مورد اشاره قرار بگیرد اما آنچه که مهم است و علت وجودی این جریان عظیم گردش اقتصادی را بنام بودجه توجیه می‌نماید مسئولیت هائی است که انجام یا عدم انجام آنها با سرنوشت وکیفیت زندگی وساختن آینده، ارتباط دارد و نظارت مستمر و مداومی است که با نهایت مسخت گیری و دقت باید روی هرشاهی ودینار از اموال عمومی مملکت بهنگام بحث بودجه از-وی نمایندگان ملت انجام بگیرد و هر مسئول و مجری در هرکجای مملکت بداند که در برابر ملت تا چه اندازه مسئولیت برعهده دارد.

هبج برنامه‌ای درمملکت برای نمایش و دل خوش داشتن به ظواهرآن بوجود نمیاید بلکه هرچه هست و وجود دارد انتظارات جامعه ایرانی است که باید برآورده شود آرمان‌ها و آرزوهای ملت ایران طبیعت ضد استعماری دارد (صحیح است).

اما استعمار مفت و آسان تسلیم نمی‌شود و با هرحیله و نیرنگ و نفاق افکنی و حرکت‌های مذبوحانه در صفوف اتحاد ویکپارچگی ملی دست خواهدزد.

ملت ایران سرانجام با اتکاء به سیاست مستقل ملی استعمار را بزانو خواهدآورد و راهی جزآن ندارد که برای ستیز قطعی با استعمار بصورت همه جانبه بسیح بشود.

این بسیح همه جانبه مفهوم اتحاد ملی و مشارکت همگانی را مجسم می‌سازد برای ساختن آینده‌ای که بسوی آن شتابانیم.

در پرتو فضای مسئولیت و نظارت ملی در راه پایندگی ایران - متشکرم (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای معینی چاغروند تشریف بیاورید!

یحیی معینی چاغروند - بسمه تعالی شانه - جناب آقای رئیس - همکاران محترم باسپری شدن بهمن ماه ۲۵۳۶ درست پانزده سال ازآغاز انقلاب شاه و ملت می‌گذرد و در چنین موقعیت اولین بودجه مملکتی دومین دولت عصر انقلاب درساحت مقدس مجلس شورای ملی مورد بررسی قرار گرفته است بدون تردید رقم بودجه ۴۱۷۹ میلیارد ریالی دو لت جناب آقای دکتر جمشید آموزگا ر و زمینه‌های مطلوبیکه در جهت تحولات اساسی و بنیادی مملکت پیش بینی گرد یده بهترین نمودار موقعیت افتخارآمیز ایران امروز تحت رهبری و ارشاد فرمانده عالیقدر و پیشوای دانا و توانای ملت ایران وجود مبارک شاهنشاه آریا مهرمیباشد که باعنایت پروردگار جهان و استظهار به توجهات ائمه اطهار هرروزگامهای بلندی بسوی رفاه و تعالی روزافزون ایران برداشته می‌شود (صحیح است) زیرا بودجه مملکتی متکی به آرمانهای انسانی وملی آئینه تمام نما و منعکس کننده ی (اهداف - اندیشه‌ها - تلاشها) و محتوائی است از طرز تفکر ومیزان توجه و دقت درآینده نگریهای هر ملت محسوب می‌گردد خدای بزرگ! را شاکر وسپاس میگوئیم که رهبری اندیشمند ملت ایران بهترین طریق در راه رسیدن به دروازه‌های تمدن بزرگ را فراروی ملت ایران قرار داده و تحولات این دوران فرخنده برتارک افتخارات ۲۵ قرن شاهنشاهی ایران درخشیدن گرفته و میرودکه ملت ایران در جایگاه رفیعی که باقدمت تمدن وسابقه حیات ملی اش متناسب باشد نقش خود را درجامعه جهانی با درخشش چشمگیر ایفا نماید (احسنت) بدیهی است این چنین هدف مقدس و برنامه عظیم وسنگین به تلاش و کوشش جمعی ملت ایران نیاز دارد که خوشبختانه حزب رستاخیز ملت ایران که با اتکاء به سه اصل مقدس بنیادی فراگیرمملکت گرد یده وجا یگاه تمرکز نیروی فکری وبستر هدایت و ارشاد ملی است باین وظیفه ماموریت یافته و دراین تلاش مجدانه گام برمیدارد وقطعی است نمایندگان دوران رستاخیز نیز که دراین برهه از زمان افتخار خدمتگزاری در خانه ملت را پیدا کرده‌اند کوشش دارند بعنوان سفیران حسن نیست هم بازگو کننده نیازها و توقعات جامعه انقلابی ایران نزد مقامات مسئول اجرائی باشند و هم برای پیشبرد برنامه مفید وموثردولت که ملهم از افکار فرمانده عالیقدر مملکت ومتوجه تامین رفاه و و آسایش ملت و اعمال نقش فعال و افتخار آمیز در خانواده جهانی است یار و مددکاری صادق وصمیمی در جلب مشار کت و همدلی و همکاری طبقات مختلف مردم برای تحقق بخشیدن به آرمانهای ملی نقش فعال ومجدانه داشسته باشند (باین امیدکه تذکرات خیرخواهانه و احیانا انتقاداتیکه بمنظور رفع موانع و سرعت بخشیدن بگردونه تحولات و ترقیات مملکتی بیان می‌گردد مورد امعان نظر و توجه قرارگیرد)۰ زیرا در جامعه انقلابی ایران و درجامعه ایکه اساس بنیادی حزب فراگیر رستاخیز آرمان واقعی همه ملت ایران است و آحاد و افراد ملت در هر سنگر افق روشن و دیدگاه رهبری عالی مملکت را با جان و دل پذیرا وتعقیب می‌کنند دیگر تصور دوگانگی وجود ندارد و بخصوص دایه‌های مهربان تر از مادر و سیاستهای بیگانه باید بدانندملت ایران بارهبری داهیانه اش و باهوشیاری ودرایت ذاتی موقعیت وراه وروشی خودرا برتکیه گاه سیاست مستقل ملی آنچنان تشخیص داده است که به تحولات مملکتش باهمه وجود افتخارمیکند تنگناهای ناشی ازاین تحولات را بامتانت و رعایت مصالح ملی از پیش پا برداشته وبرمیدارد و در هموار نمودن راهی که بسرمنزل مقصودش میرساند فقظ به جاودانگی ایران در فردای پرامیدی که قدرت مطلق مسلط برهستی در دوران آریا مهری برای ملت ایران رقم زده است می اند یشد (احسنت) با عرض اینمقدمه اینک اجازه بفرمائید دربررسی کلیات بودجه ۴۱۷۹ میلیارد ریالی سال ۲۵۳۷ قبل از هرچیز بنام یک ایرانی و بنام نماینده ملت از توجه و عنایتی که درخلال برآوردهای بودجه‌ای به تعدیل نسبی اعتبارات نیروهای مسلح ارتش! شاهنشاهی وقوای انتظامی مملکت مبادرت گردیده است اظهارتشکر وامتنان بنمایم و یقین دارم این تشکر مکنونات قلبی همه نمایندگان محترم و ملت ایران است (صحیح است) زیرا آنچه که انقلاب ایران رابعنوان معجزه قرن در منظر دید جهانیان متجلی ساخته و در شرایطی که از نظرزمان و مقتضیات وامکانات همه معادلات متکی بضوابط و معیارهای د یگران رادرهم ریخته و بر پایه سیاست مستقل ملی و معادلاتی کاملا نوظهور واستثنائی کشور درمانده و گرفتار در گرداب عوارض هولناک جنگ جهانی دوم و اسیر در چنگال سیاستهای استثماری واستعاری را به کشور پیشرو و درمسیررسیدن به دروازه‌های تمدن بزرگ قرارداده است ثات وامنیت بی نظیری است که در سایه تدبیر و رهبری داهیانه فرمانده عالیقدرمملکت وآمادگی وقدرت دفاعی قوای مسلح شاهنشاهی ایران نقطه عطفی در تحولات جهان پدید آورده است (صحیح است) گواینکه ملت ایران بسابقه ی صلح جوئی و بشردوستی که از خصائص ذاتی قوم ایرانی است همواره در جهت حفظ استقلال ممالک مختلف در محدوده قانونی وشناخته شده آنها هم چنین جلوگیری! از تجاوز وتعدی بحریم آزادی‌های قانونی افراد بشر معتقدات پابرجا و استواری داشته و در تحکیم موقعیت سازمان ملل متحد و حفظ نظم جهانی مجاهدت صمیمانه داشته ودارد متاسفانه رویدادهای خلق الساعه ونوسانات سیاست‌های گوناگون اغلب امنیت ممالک و گاه امنیت جهانی را دچار مخاطره می‌نماید به نحوی که بدون داشتن قدرت دفاعی کافی بهیچوجه امکان آسودگی خاطر متصور نیست و هرلحظه احتمال خطر و تجاوزات مرئی و نامرئی وجود دارد وتاسف دراینست که در چنین شرایط انگشت وجای پای سیاستهای استعماری بعناوین ونسح مختلف در رویدادهای جهانی بچشم می‌خورد و بهمین مناسبت است که ارتش شاهنشاهی ایران می‌بایست بهدایت فرماندهی عالیقدرش در راه آمادگی دفاعی از موقعیت درخشانی برخوردار باشد زیرا دشمن حیله گر که درطول سالهای متمادی همه نقش‌های خود را نقش برآب دیده وایران امروز رادرمسابقه سرعت پیشرفت و رشد اقتصادی وصنعتی کمشوری موفق و در مسیر پیروزی قطعی می‌بیند، بیکار ننشسته و سعی می‌کند با تلاش فراوان و ازهرراهی که امکان دارد برای کشور نیرومند یکه بقطع ریشه‌های استعمار توفیق پیدا کرده ودر عرصه جهانی وزنه وقدرتی شایسته لیاقت ملی اش پیدا نموده بواکنش‌های ناجوانمردانه‌ای توسل پیدا نماید تا باکه بخیال باطل سرعت پیشرفت‌های همه جانبه ی ملت ایران را در راه وصول بمقصود، کند نموده ویا ازمسمیر هدف اصلی منحرف نماید ولی چون دگرگونیهای شئون مختلف اجتماعی و اقتصادی ناشی از اثرات اصول ۱۹ گانه انقلاب شاه و ملت که مالا در برگیرنده همه قشرهای جامعه ایران می‌باشد ملت ایران را در چنان موقعیتی قرارداده است که ره آوردهای این دوران شکوهمند را درگوشه وکنار ودر اقصی نقاط مملکت برأی العین می‌بیند وبه یاوه سرایان جیره خوار اجنبی بانفرت وانزجا ر پاسخ دندان شکن می‌دهد در این میان نسل جوان ایران راکه همبستگی عینی با رویدادهای دوران سیاه وگذشته‌های قل از انقلاب ندارد آماج حملات مزورانه خود قرار داده است غافل ازاینکه جوانان میهن پرست وشاه دوست ودیگرهم میهنان ما این تلاشی مذبوحانه را نیز با ننگ وشکست مفتضحانه درنطفه خفه خواهند نمودواجازه نخواهند داد، معدودی ایرانی نما که همبستگی آنان با اجنبی و خارج ازمحور این مرزوبوم تردید ناپذیر است معجون نابخردانه ی منکران خدا و دشمنان دین مقدس اسلام را وسیله انحراف فکری جوانان ما قراردهند (صحیح است).

عدم تمرکز - یکی از سیاستهائی که می‌بایست بنابه اوامر شاهنشاه آریا مهر مورد توجه دولت قرارداشته باشد وازنظرسرعت درپیشرفت امورجاری مملکت وجلوگیری ازتضییع وقت ودوباره کاریهای بی حاصل اساس اجرای سیاستهای دیگر از جمله سیاست صرفه جوئی و ازبین بردن ضایعات واقع گردد اجرای سیاست عدم تمرکز است که علی القاعده مفهوم چنین سیاستی واگذاری اختیارات اجرایی بیشتر به مقامات مسئول استانها است تا مسائل ومشکلات نقاط مختلف مملکت که هریک بعلت موقعیت خاص جغرافیائی و اقلیمی و مقتضیات محلی وخصوصیات اجتماعی مردم هرمنطقه که واجد شرایط متفاوت و امکانات و مقدورات گوناگون است بابهره گیری از اختیارات حاصله بصورتی حل و فصل گردد که هم از هم آهنگی‌های کامل باسیاست‌های کلی مملکت برخوردار باشد و هم نکات وموارد ومسائل مخصوص هرمحل با شرایط و هدفهای سیاست اجرائی دولت کاملا تطبیق داده شود - حال اگر باین هدف ونتیجه معتقد باشیم این سئوا! مطرح است که د راجرای سیاست عد م تمرکز اولا برنامه اساسی و هدف کلی دولت د رچه مرحله‌ای قرار دارد با عنا یت با ینکه هر یک از دستگاههای اجرائی مملکت ضوابط و مقررات خاصی درمحدوده وظایف وسیاستهای کلی دولت بعهده دارند واگذاری این اختیار ات از سوی مقامات مسئول مقیم مرکز به استانها بچه صورتی امکان پذیر است که در غایت امر وظایف دستگاههای اجرائی استانها وشهرستانها طوری. شخص و حدود اختیارات آنهابه نحوی روشن باشدکه علاو براینکه هیچگونه تعارضی را پیش نیاورد این فرصت و امکان وجود داشته باشد که سازمان دهی اجرای این سیاست با سهولت و بدون اشکال ومانع قابل پیاده شدن درسطح استانها و شهرستانها باشد وبخصوصی در مورد سازمانهائیکه از طریق ادغام در یکدیگر شکل تازه‌ای پیدا می‌کنند شرایط همکاری و تطبیق مقررات و ضوابط مختلف دویا چنددستگاهی که با هم ادغام می‌شوند موجبات تسهیل امورجاری رافراهم نماید وازسوی دیگرسازمان جدید استانها که ازحصول اختیارات واجرای سیاست عدم تمرکز نشات می‌گیرد بتواند اصل مهم واساسی صرفه جوئی را که از اهم نکات درسیاست اجرائی دولت است بمورد اجرا وعمل در آورد زیرادر شرایط کنونی هنوزتکلیف و نحوه اجرای سیاست عدم تمرکز دولت که مطمئنا مورد عنایت و توجه دولت جناب آقای دکتر آموزگار قراردارد آنطور که لازمه ی نتیجه گیری ازاین هدف می‌باشد روشن نیست وطبیعی است مادامیکه این سیاست باتوجه بهمه جوانب امر بمرحله اجرا در نیاید موضوع عدم تطابق مقررات ناهم آهنگ و دست و پاگیری که مانع پیشرفت سریع امورجاری در برنامه‌های مملکتی و بخصوص مسئله ضایعات که مهمترین قسمت آن ضایعات وقت و اتلاف زمان‌های مغتنمی است که هرلحظه آن می‌بایست درراه پیش برد هدفهای دوران رستاخیز مورد بهره برداری قرار گیرد بصورت لاینحل بافی وخود نمائی خواهد نمود موضوع دیگر حصول رابطه منطقی هزینه‌ها باعملیات اجرائی پیش بینی شده در بودجه است که باز به مسئله مبهم و مجمل عدم تمرکز بستگی پیدا می‌کند زیرادر شرایطی که واگذاری اختیارات بیشتر بمقامات استانها لازمه اش وجود سازمان متناسب باوظایف واحدهای اجرائی استانها است ضرورت دارد اینموضوع بصورتی مورد توجه قرار! گبرد که اجرای اختیارات باواگذاری امکانات مالی موردنیاز توأم باشد و این مهم دربودجه‌های استانی مورد عنایت قرارگرفته باشد بدین جهت که قدر مسلم اجرای سیاست عدم تمرکز باید به محدود کردن تشکیلات اداری مرکز و توسعه متناسب دسنگاههای اجرائی استانها وشهرستانها منتهی شود زیرا اگر اختیاراتی به استانها داده شود و امکانات اجرائی و اعنبارات لازم همراه نداشته باشد جزاینکه تراکم امور موجبات تاخیر بیشتر درانجام و ضرورتهای کار روزانه را فراهم ومسسولان اجرائی استانها را بفرار ازقبول مسئسولیت وادار نماید بازده و حاصل مطلوبی بدست نخواهد آمد وبدین تعریف رابطه ی منطقی بین هزیته و عملیات اجرائی بودجه هنگامی فراهم می‌گردد که گذشته ازمشخص بودن حدود وظا یف دستگا ههای اجرائی د ر مرکز ود راستانها ضابطه و ارتباط قابل قبولی بین ابعاد برنامه‌ها و وظایف، هم از جهت سازمانی و هم از لحاظ اعتباری وجود داشته باشد تابتوان بارعایت اصل صرفه جوئی بهترین برداشت وحاصل کار را از سازمانهای اجرائی استانها انتظارداشت. (صحیح است)

مورد مهم دیگراینست که بخاطراغتنام از فرصتها دراجرای برنامه‌ها و بخصوص برای روشن بودن تکلیف مسسئولان اجرائی در سطح استانها ضرورت دارد ضوابط و خط مشی‌های بودجه بطور روشن ودقیق ودروقت مقرر از سوی کلیه وزاتخانه‌ها بمسئولان محلی ابلاغ گردد متاسفانه تا جائیکه سابقه امرحکایت دارد با اینکه بودجه اکثر نقاط مختلف مملکت در نیمه دوم سال بدفاتر بودجه و برنامه استانها تحویل واین دفاتر نیز بموقع وظایف مربوطه را انجام و بمرکز ارسال می‌دارند و با اینکه سالها است بودجه مملکت بموقع و قبل از پایان سال موردبررسی و تصویب قرار می‌گیرد و معذلک اغلب ابلاغ امکانات بودجه‌ای سازمانهای مقیم استان و شهرستان در سه ماهه دوم سال بدست مسئولان می‌رسد که باتوجه به تشریفاتیکه از جهت برنامه‌های عمرانی می‌بایست در سطح استان و شهرستان طی شود با همه کوششهائیکه دراین زمینه بعمل می‌آید انجام تشریفات قانونی مورد بحث درآخرین مرحله اغلب به مرداد ماه یعنی گذشت نیمی ازسال منتهی میشودکه لازم به توضیح است دراین مرحله نیزاگراحتیاج به تجدید مناقصه پیدا شود زمان دیگری را بزمان ۵ ماهه قبلی اضافه می‌نماید به نحویکه باسپری شدن بهترین و مساعدترین ماههائیکه امکان اجرای پرو! ه‌های عمرانی وجود دارد وبا ازدست دادن بهترین موقعیتهائیکه امکان دارد هر پروژه با مشا رکت پیمانکاران متعدد وکافی با شرایط مناسب بمورد اجرا گذارده شود با تضییقاتیکه ازئظر فرصت وزمان فراهم یگردداغلب برنا ه‌ها اضطرارا و با عجله به پیمانکارانی سپرده میشودکه احیانا ازنظر صلاحیت انجام کار در رده‌های دوم و سوم قرار دادند و همین امر موجب میگرددکه این پیمانکاران نیز تا شروع مقدمات کار به فصل نامساعد هوا بخصوص در نقاط سردمسیری برخورد. می‌نمایند که اکثرا امکان اجرای قرارداد از دست می‌رود ولامحاله یا منجر به لغو قرارداد یا ضبط سپرده پیمانکاران و یابرگشت اعتبارات می‌شود و بازسال بعد برای همان برنامه اعتبار وبودجه‌ای موردنظر قرار میگرد که این دور تسلسل ممکن است چندبار ادامه پیدا نماید و این مطلب درست مخالف همان برنامه ایست که همه ما خواستار اجرای نحوه مطلوب آن برای سرعت در پیشرفت امورمملکتی هستیم که با این حساب وقت تلف شده و هزینه سازمانهای اجرائی و از همه مهمتر بدبینی و بی اعتقادی مردمی که ناظر و شاهد چنین جریاناتی هستند از ضایعاتی است که واقعا باید درباره آن تامل گردد و از تکرارآن جلوگیری شود بهمین مناسبت ضرورت دارد مراحل ابلاغ بودجه مصوبه استانها حداکثر درپایان فروردین ماه هرسال خاتمه پذیرد تا اقدامات اجرائی درفرصت مناسب و زمان بندی لازم انجام و از دوبا ره کا ریهای مکرر وضا یعات گوناگونیکه بی ترتیبی‌های ناشی از اتلاف وقت بوجود می‌آورد ممانعت بعمل آید و فلسفه عدم تمرکز در جمیع جهات عملا موجبات تسهیل در پیشرفت امور را فراهم نماید.

درقسمت گسترش صنایع بدیهی است آنچه دراینمورد با الهام از افکار بلند و اندیشه تابناک رهبر عالیقدر مملکت انجام یافته واقتصاد صنعتی را برای تامین آینده ایکه درآمد نفت باتمام خواهد رسید پایه گذاری کرده است مانند همه ایده هائیکه در راه ترقی وتعالی ورفاه جامعه ایرانی مطرح شده است موجب غرور وافتخار هرایرانی است بخصوص از این جهت که موقعیت صنعتی کشورما اجازه داده است مهندسین وکارشناسان وکارگران شریف ایرانی لیاقت واستعداد ذاتی خود را برای اداره نمودن پیچیده ترین تکنولوژی روزیعنی صنایع نفت وصنایع عظیم ذوب آهن و صنایع فولاد ومس روز بروز بهتر و بیشتر نشان بدهندو بدیهی است با ابتکارات انقلابی که در سهیم کردن کارگران در سود وسهام کارخانجات صنعتی مقررگردیده و خدماتیکه از جهت بیمه وخدمات درمانی وتهیه مسکن مورد توجه قرارگرفته این امیدواری وجود داردکه تولید صنایع ایران به همت مهندسین وکارگرانی که چرخهای فعاله این بنیادهای اقتصادی را بحرکت درآورده‌اند هر روزسریع تر وبهتر ازگذشته بسوی تولید بیشترکیفیت بهتر و سرافرازی والاتر گام بردارد تا جائیکه کالای ساخته شده وسیله نیروی صنعت و فکر وفعالیت کارگران ایرانی جای خود را در ردیف بهترین کالای ساخته شده در بازارهای جهانی تبیت نماید واما ازنظر محل وموقعیت کارخانجات تصور می‌کنم مقامات مسئول دولت معتقد هستند که تراکم بیش از حدکارخانجات تولیدی در جوارشهرهای مسکونی اهم گرفتاریهای زندگی شهرنشینی را بوجود میاورد وبطوریکه مسئله هحوم جمعیت روستائی به شهرها وشرایط بسیار نامساعد محیط زیست آلودگی شدید هوا - مشکلات غیرقابل حل ترافیک کمبود مسکن بالارفتن هزینه زندگی که مالا ایجاد تورم ودهها مشکل و معضل دیگر نتیجه فشردگی وتاسیس این کارخانجات در محدوده پایتخت ودیگر شهرهای بزرگ صنعتی است که لامحاله دهها گرفتاریهای جنبی دیگر نیز بدنبال آن خود نمائی می‌کنند که هدایت کارخانجات صنعتی به نقاط مختلف مملکت بخصوص درسطح بخشها ودهستانها و حتی روستاهای مستعدگذشته از اینکه مشکلات زبدگی شهرهای صنعتی بیش از این موجب گرفتاری مردم ودولت نخواهد گردید تاسیس کارخانجات در بخشهاودهستانها بهترین وسیله عمران وآبادی سریع همه نقاط مملکت و جذب نیروی کار درقطب‌های متعدد گسترده کارگری و از میان زمین اتمسفر فشار برتهران ودیگر شهرهائی است که کارخانجات در اطراف آنها احداث گردیده با این تاکید که از نظر صاحبان صنایع نیزبرخورداری از امکانات بهتر در تاسیس وسرمایه گذاری وبا هزینه کمتر تولید زمینه‌های مساعدی است که می‌تواند تسهیلات گوناگون وبازده مکفی وقابل قبولی برای صاحبان صنایع بوجود آورد که این امر در بهبود کیفیت کالاها موثر خواهد افتاد ازطرفی آنچه تجربه نشان داده است تاسیس کارخانجات صنعتی در جنب شهرها گذشته از اینکه موجبات پیشرفت ورفاه بیشترساکنان شهرها را فراهم ننموده است خواه ناخواه اثرات تورمی وناراحتیهای غیر قابل جلوگیری آن دامنگیر زندگی مردم شهرها خواهد گردید که آنوقت دولت ناچار است قسمتی از نیرو و فعالیت خود را به رفع گرفتاریهای مختلف از دست بدهد بدون اینکه نتیجه مثبتیی ازاین تلاشها درجهت بهبودزندگی بدست آمده باشد.

در مورد سیاست بازرگانی لازم به تاکید است که از جهت -حفظ سرمایه‌های ارزی مملکت و ایجاد تعادل عرضه و تقاضا در قبال کالاهای ضروری ومورد نیاز عموم جلوگیری از تورم و افزایش بی تناسب قیمت‌ها اجرای سیاست کاهش ضایعات -وظایف بسیار مهمی بعهده وزارت بازرگانی محول است ولی با اینکه رجل خوشنام و محیط بامور بازرگانی در رأس این وزارتخانه قرار دارد ضرورتا یادآور می‌شوم که سیاستهای با زرگانی این وزارتخانه آنطورکه باید و شاید منطبق باروش صحیحی که موثر دررفع مشکلات و تنگناهای طبیعی یا تصنعی باشد قرار نداشته است زیرا دولت نباید فقط قانع باشدکه دربودجه سال ۵۳۷ ۲ (۱ ۶ میلیاردریال برای پرداخت مابه التفاوت مواد غذائی و کالاهای مورد نیاز عمومی سوب سید پرداخت می‌کند در حالیکه کنترل و نظارت دقیقی درمصرف این قبیل اجناس ازوظایف وزارت بازرگانی است که بنده برای نمونه از مهمترین مواد مصرفی روزانه یعنی نان مثال میاورم که خرید گندم داخله با تنی دوازده هزارریال وگندم خارج ازکشورشاید بیش از این قیمت و فروش به نانوا در هفت هزاروپانصد ریال برای چیست اگرمنظور اینست که نرخ نان درحد معقول ثابت بماند و اثرتورمی دربالا بردن سایر اجناس بجای نگذاردآیا نرخ نان همان نرخی است که فقط روی کاغذاز آن ذکری بمیان آمده است - آیا تصمیم در جلوگیری ازورود میوه‌های خارجی بمنظور تقویت موقعیت باغداران کشور که موردتاییدهمه نمایندگان محترم است فقط باید این نتیجه را بدهدکه عده‌ای واسطه حاصل دسترنح باغداران را بطور سلف معامله کنند و دراین روزها پرتغال را کیلوئی صدوبیست ریال نارنگی را کیلوئی هفتصدریال بفروشند آیا باتوجه به دونمونه ایکه باستحضار رسید اگر سیاست بازرگانی از راه صحیح و اصولی بمورد اجرا گذارده شود چرا اختلاف قیمت سیمان تولیدی داخل کشور برای مصرف کننده تا ۷ الی ۸ برابر قیمت اصلی میرسدواگرجلوگیری از ضایعات پایه مهم سیاست بازرگانی است چرا سیمان وارداتی از بنادر جنوبی ایران به دورترین نقاط شمال حمل و درمقابل سیمان تولید داخلی خراسان و آذربایجان به جنوب کشور فرستاده میشودو دراین میان بهیچوجه توجهی به پرداخت هزینه وخساراتی که ازاین بابت متوجه خزانه مملکت میگرد بعمل نمی‌آید-این چه نوع سیاست با زرگا نی است که با اعلام منوعیت ورودآهن یکبا ره آهن کیلوئی سی وسه ریال به کیلوئی نود ریا ل جهش پید امیکند-اگربعلت موجودی زیا دآهن د رکارخانجات تولیدی یادر بازارچنین سیاستی اتخاذشدکه زیانی متوجه صنایع آهن کشور نگردد چطور بهاءفروش آهن و عرضه ببازا رمصرف بعداز تصمیم ممنوعیت مورد توجه قرار نگرفت و فقط ازاین راه ملیونرها ملیونرتر شدند.

تا جائیکه نرخ سرسام آوراین کالا توجه دولت رامعطوف این مسئله ومشکل مهم اقتصادی نمود ورودآهن آزاد اعلام گردید بهمین ترتیب وضع شیشه درست مانند زمینه سازیهای آهن بود که شیبشه متری یکصدریال به متری یکهزار ودویست ریال در بازار سیاه منتهی گردید -اینهااز مواردی است که در اذهان مردم ایجادشک وشبهه می‌کند گفته می‌شود که شرکت معاملات خارجی تا بحال نتوانسته است اجرای یک سیاست منطقی وحساب شده را درعرضه وتقاضا مورد توجه قراردهد یک وقت میلیونها تن گندم را بدون مطالعه وداشتن محل نگهداری وبدون در نظرگرفتن ظرفیت تخلیه بنادر وکشش جاده‌های ایران سفارش می‌دهد ودر نتیجه صدها کشتی حمل کالاهای ایران بیش ازشش ماه در بنادر متوقف می‌شود وهرکشتی روزانه سیزده هزار دلار بابت سور شارژ د ریافت میکندواز این بابت میلیونها دلار بخزانه مملکت ضرر می‌زند در حالیکه همان گندم رابا ضایعات فراوان وبا دوبرابر بهاء خرید گندم داخلی بمصرف میرسانند وارز مملکت را بهدر می‌دهند ووقت دیگر چنان خود را بخواب میزنندکه سیمان صد ریال به هفتصد الی هشتصدریال وآهن سی وسه ریال به نودریال وشیشه صدریال به یکهزار ودویست ریال ونارنگی شصت ریال به هفتصدریال بالغ می‌گردد درحالیکه اگرکمبود احتیاجات وکالاهای مصرفی با رعایت همه جوانب وبا اولویتهای لازم پیش بینی وتامین گردد چنان مضیقه‌های ناخوش آیندی مانند مضیقه تخم مرغ ومیوه وسیمان و وشیشه وآهن بوجود نخواهد آمد زیرا آنجا که ضرورتا تامین کمبود مواد مصرفی روزانه ویا کالاهای دیگر اجتناب ناپذیر است اگر با برنامه صحیح وبموقع ودر حد احتیاج وارد گردد ایجاد بازار سیاه نمی‌کند ومخصوصا ضررهای جنبی آن که یکمقدار اثر سوء تبلیغی و روانی در اذهان وافکار عمومی بجای می‌گذارد محل خودنمائی پیدا نخواهد کرد بلکه وظیفه ومنطق صحیح بازرگانی حکم میکنددرقبال چنین مسائل خطیرکه بازندگی و رفاه عمومی سروکار دارد بی تفاوت نمانیم و درعوض اینکه نسل امروز وجامعه خود را با یکمقدارکالای غیرضروری بطاهر لوکس که بنجل کشورهای دیگر است عادت دهیم کوشش کنیم سرمایه ارزی این مملکت را بطریقی که گره گشای مشکلات ورافع نیازمندیهای واقعی ودر مسیر تقویت بنیه اقتصادی کشور باشد مورد استفاده قرار دهیم.

موضوع دیگری که ذکر آن درکلیات بودجه ضروری بنظر می‌رسد خط مشی کلی افزایش اعتبارات در قالب اولویتهائی است که در پیشرفت امور بنیادی روستاها که مورد توجه نمایندگان محنرم ملت ایران نیز قرارداشته تا حد امکان قدمهای مفیدی برداشته شده و برای اولین بار برای دو امر مهم و اساسی عمران روستاهای ایران اعتبارات راه روستائی و برق روستائی در ردیفهای بودجه مبالغی اختصاص داده شده است که صرفنظر از نحوه تقسیم استانی و نیازهای فوق العاده ایکه دراین دو زمینه هست وضابطه صحیح و عادلانه تقسیم این اعتبارات و افزایش آینده آن را انتظار داریم ازاین بابت واقعا جای تشکر و امتنان است که دولت جناب آقای آموزگار امر مهم و حیاتی و بهبود موقعت روستاهای ایران را مورد توجه خاص قرار داده‌اند که این امر در سالم نمودن اقتصادکشاورزی نقش اساسی خواهد داشت. (صحیح است)

مسئله مهم و اساسی دیگریکه دراین بودجه بچشم می‌خورد توجه لازم بموقعیت دو بازوی اقتصاد مملکت یعنی صنعت وکشاورزی است که بحق شایسته بوده است پیشر فت و رشد مطلوب این دوقطب که سلامت اقتصاد آینده مملکت بموازنه هردو آنها بستگی دارد بیش ا زپیش مورد عنا یت قرا رگرفته باشد زیرا در هر برنامه ریزی اصولی و صحیح این نکته اساسی جلب توجه می‌نماید که هراندازه رشد تولیدات صنعتی افزایش چشمگیر داشته باشد و از آن طریق ارزوارداتی بخزانه مملکت سرازیر گردد اگر رشد تولیدات کشاورزی متناسب با احتیاجات و در حد خودکفائی نسبی نباشد و ازجهت تحرک در زمینه کشاورزی اقدامات اساسی صورت نگیرد هر روکه بگذرد رشد جمعیت و مصرف اضافه تضییقات ناراحت کننده‌ای برای مملکت فراهم خواهد شد که حتی وجود پول و سرمایه وهرگونه امکانات مالی نیز به آسانی نمی‌تواند همه مشکلات جنبی آنرا مرتفع نماید و دراینمورد است که باید توجه داشته باشیم درجهان قرن بیست تحولات بی سابقه‌ای تکوین یافته است سیاستهای توسعه طلبی و استعماری بگونه‌های مختلف قالب و رنگ عوض کرده و اشکال تازه‌ای بخود گرفته است که گاه بشکل بلوک و دسته بندی گاه بصورت ایجاد جنگهای منطقه‌ای وگاه مسابقه توسعه تسلیحاتی - در اغلب جوامع شرق و غرب خودنمائی می‌کند ولی جالب این است که نقش تولیدات کشاورزی و دامی و در دست داشتن موادغذائی مصرفی که ادامه حیات انسانها بدان بستگی دارد بنوبه خودنقش بسیار حساس وقابل ملاحظه ایست که هی ملت مال اند یش وآینده نگر نمی‌تواند از این مسئله حیاتی فار! باشد زیرا بدون تردید آینده سیاسی جهان و حفظ موقعیت کشورها بمیزان امکاناتیکه در تامین مواد غذائی دارند بستگی دارد وبهرحال تولیداتی که بادامه حیات انسانها ارتباط داشته باشد مانند قدرتهای نظامی - تسلیحاتی ومالی نقش دقیقی درموقعیت ملتها خواهد داشت. با چنین زمینه‌ای که توجه بمسائل تولیدات کشاورزی و دامی آنهم درکشوری که بعلت وضع خاص جغرافیائی وشرایط اقلیمی امکانات محدودی در فعالیتهای کشاورزی دارد تا چه اندازه از اهمیت واولویت برخورداراست وتاچه اندازه می‌بایست برنامه گسترش این رکن مهم زندگی مورد توجه مقامات مسئول قرار داشته باشد با این برداشت که می‌بایست تحولات پانزده ساله دوران انقلاب بادقت مورد امعان نظر واقع بینانه قرارگیرد وبایک حساب روشن قبول کنیم که ۲۲ درصد از نیروی فعال جمعیت روستائی به جاذبه‌های صنعت و خدمات وساختمانی جذب گردیده واگر حد متوسط هرخانوار کشاورز را ۵نفر حساب کنیم نفر فعال و کارکن که قدرت بدنی کافی داشته امست از روستا به شهرآمده و افراد مقیم روستای هر خانواده زن ومردی مسن و افرادی در سنین پائین هستندکه این نو جوانان نیز تا رسیدن به بازار کار فاصله‌های متفاوتی دارند منتها بعلت اجرای قانون اصلاحات ارضی وتقسیم زمین بین کشاورزان بعضی از خانواده‌های روستائی اقامت درده را فقظ بخاطر حفظ زمینی که نصیب آنها گردیده ادامه می‌دهند با این حساب که فعالیت تولید کشاورزی فقظ در حدود قدرت همان افراد مسن مقیم روستا مورد بهره گیری قرار می‌گیرد حال آنکه اگر اعتقاد داریم که مسئله کمبود قدرت کارگری را ماشین آلات کشاورزی جبران می‌نماید آیا امکان بهرگیری از تکنولژی جدید کشاورزی دراین روستاها بوجودآمده است آیا ابزار و ادوات کشاورزی مناسب د ر اختیار روستاها قرار دارد-آیا آموزش کا ربرد ا ین ماشین آلات فرا هم آمده است آیا برنامه‌ای در پیش روی خود داریم که لا اقل عده‌ای ازجوانان روستائی را بمنظور کار درمزارع تحت آموزش عملی قرار داده باشد زیرا بهرحال همین روستاهائیکه در طول قرون و اعصار پایگاه حفظ قومیت و ملیت ایران در پهته گسترده این مملکت بوده است درعصری که دوران منحوس فئودالیسم ارضی پایان یافته وکشاورز آزاد از ثمره ی دسترنح خودمستقیما منتفع وموثر در تحکبم اقتصاد مملکت است ضرورتا می‌بایست در عمران وآبادی آن کوشا بود ومتناسب وهمگام با پیشرفتهای دیگردوران انقلاب مورد توجه قرار داشته باشد که بمناسبت مسئولیت خطیر وزارت کشاورزی تذکرا بایدگفت - توجه به منطقه‌ای کردن کشاورزی بعلت شرایط مختلف جغرافیائی و اقلیمی کشور- بررسی میزان احتیاجات مواد مصرفی - تضمین خرید محصولات کشاورزی سیاست نرخ گزاری - بیمه محصولات کشاورزی - سیستم خرید محصولات برای جلوگیری ازمعاملات سلف - تقسیم امکانات و اعتبارات کشاورزی به نسبت موقعیتهای تولید -گسترش شرکتهای تعاونی در سطح قابل قبولی که اکثریت روستاهای هر منطقه را زیر پوشش قرار دهد - بالابردن سطح کارآئی این شرکتها بمنظور کمکهای بموقع و موثر به کشاورزان فارغ از هرگونه اقدامی که مغایر آزادی عمل قانونی شرکتهای مزبور باشد - فراهم آوردن موجبات آموزش وآشنائی روستائیان با اصول صحیح کشاورزی - تغییر در برنامه درسی مدارس روستائی ومنظور داشنن دروس عملی کشاورزی در جهت تربیت جوانان روستائی برای اشتغال در مزارع وروستاها - فراهم نمودن موجبات علاقه وهمبستگی بیشتر کشاورزان با مالکیتی که انقلاب ایران به زحمتکشان روستائی اعطاء نموده است ایجاد مرکز اطلاعات وبازاریابی به نحویکه عرضه محصولات بصورت مبادله در اکثر نقاط مملکت امکان پذیر گردد تجدیدنظر در مقررات نگاهداری مراتع که با وضع فعلی دامداری سنتی ایران بمرحله نابودی نزد یک شده است تربیت کمک دامپزشک برای اقامت در مرکز دهستان وفراهم نمودن وسائل کار بمنظور مراقت در جهت حفظ دام‌های باقیمانده توجه به گسترش فعالیت صندوق عمران ومراتع برای کمک به مرغداریها بصورتیکه امکان بهره گیری ازکمک صندوق بطور یکسان ودر حدود وسعت کارآئی مرغداریها امکان پذیرباشد - واز همه مهمتر اعزام مهندسین کشاورزی به سطح بخشها ودهستانها وروستاها وتعیین ضابطه‌ای بمنظور تشویق مهندسین در اعمال مدیریت صحیح منطقه ماموریت در جهت ازدیاد تولید به نحویکه مهندسین کشاورزی از پشت میز نشینی بکارهای عملی کشاورزی مشغول شوند. مصرف صحیح وبهره گیری کامل از اعتباراتیکه بمنظور تامین خدمات رفاهی روستائی در نظرگرفته شده از اهم مواردی است که چهره روستاها را بصورت واحدهای فعال وموئر در افزایش تولید تغییر خواهد داد که امیدوارم مورد توجه دولت قرار گیرد. در جمعیت چهار میلیاردی دنیا میلیونها نفر ازگرسنگی می‌میرند و موضوع کشاورزی مهمترین موضوع روز همه کشورها است آیا فکر کرده‌ایم وقتی جمعیت درآخراین قرن به ۷ میلیارد یا بیشتر می‌رسد وضع مملکت ما از نظرکشاورزی چه خواهد بود! بیائید سازمان وزارت کشاورزی را از اطاقهای دربسته و کاخ زیبای آن به شهرها و بخشها و روستاها ببریم و نیروی کارآمد ومطلع باصول کشاورزی علمی ومکانیزه را با کار عملی مهندسین در مزارع جان تازه به بخشیم و امرخطیر تولیدات کشاورزی را فقط بعهده معدود روستائیان عاری ازتکنیک و نا آشنا به کاربرد ماشین آلات کشاورزی نگذاری.

افزایش تولید یک جهاد ملی است و دراین رهگذر از همه امکانات و وسائل می‌بایست حداکثر استفاده بشود.

آموزش و پرورش

در مورد آموزشی وپرورش خوشبختانه تخصیص اعتباری معادل ۲٫۳ میلیارد ریال که با اعتبار سال ۲۵۳۶ حدود سی درصد افزایش اعتبار نشان می‌دهد اصل مهمی است که مورد توجه دولت قرار داشته است با این توضیح که وزارت آموزش وپرورش نیز باید متوجه باشد که برنامه و اهداف دستگاهی که مهمترین مسئولیت اساسی مملکت یعنی تربیت ابناء این مرزوبوم راعهده دار است تاچه اندازه می‌بایست دقیق وصحیح و درانجام و اجرای این رسالت خطبرکه خواست رهبر عالیقدر مملکت است کوشا و مجهز باشد - دراین باره لازم به یادآوری است که اصل مهم در تدوین برنامه‌های این وزارتخانه عظیم که بانه میلیون نفر دانش آموز و دانشجو و ۶۵۰ هزار نفر معلم و دبیر وکارمند و مهمتر از همه با توقعات ملت ایران وسلامت فکری حال وآینده جامعه ما سروکار دارد کیفیت برنامه ایست که اجرای آن تربیت و پرورش نسل آگاه وسالم و علاقمند منطبق با نیاز مملکت را فراهم نماید به نحویکه محیط تعلیم و تربیت آمیخته با روح وطن پرستی و شاه دوستی و علائق و ایمان محکم مذهبی و مرتبط باتاریخ ومسیر رویدادهای پرفراز ونشیب کشور ما باشد درست است که وظیفه مهم این وزارتخانه تهیه امکانات تحصیلی همه کودکان واجب التعلیم ایران و با ضوابط و شرایطی گسترش تحصیلات عالیه در سطح مملکت می‌باشد معذلک مهم اینست که متوجه باشیم نوآموزان و نوجوانان مملکت را برای چه هدفی تربیت می‌کنیم وتحت تعلیم قرارمیدهیم - درمملکتی که فعلا ۹ ملیون نفر دانش آموز و دانشجو دارد آیا برای هزاران هزار دیپلمه ایکه هرسال برتعداد پشت کنکوردانشگاهی آن اضافه می‌شود چه برنامه ی مفید وارضاء کننده‌ای موردنظر است. آیا نتیجه مدرک گرائی رافع همه مشکلات و معضلات نیروی انسانی جامعه ایران باشد - آیا فردای ایران با توقعات نسل جوانیکه دراثر اعمال این سیستم تربیتی نتوانسته است به خواستها و آرمانهای تصوری خودجامه عمل بپوشاند چه خواهد کرد و درجهت برنامه صنعتی شدن مملکت که در درجه اول به نیروی کارگر ماهر و ورزیده احتیاج مبرم دارد وبا تعمیم اصل آموزش حرفه‌ای و تدارک لازم درسطح بسیار گسترده می‌بایست چنین هدف مهمی را تعقیب نماید تا چه اندازه آمادگی پیدا نموده است - درحالیکه توجه به تربیت جوانان روستائی و دگرگونی بنیادی در تعلیمات روسنائی از اهم موارد دیگری است که آینده کشاورزی مملکت به اعمال روش مطلوبی دراین زمینه نیازمند است – زیرا متاسفانه گذشته از خیل کثیر جوانان شهری که در مسیرحرفه‌های کار آمدوفعال ومفید اندوخته‌های علمی و عملی کسب ننموده اندحتی جوانان روستائی ما نیز عشق پشت میزنشینی رابه کا کردن در مزارع وکشت زارها ترجیح می‌دهند واین همان سیاست مخرب و خانمان براندازی است که نیروی فعاله مملکت را بجای بهره دادن واشتغال درامور تولیدی وصنعتی وکشاورزی که قوام اقتصاد و خوشبختی و رفاه جامعه ما بدان بستگی دارد بصورت کانونهای تحریک پذیر درآورده است بدیهی است توسعه مراحل تحصیلات دانشگاهی در سطح همه استانها از نیازهای جامعه متحول ایران است که بدون تردید می‌بایست برای استعدادهای نهفته و سرشار از نبوغ راه یابی بمدارج عالی تحصیلی هرچه بیشتر امکان پذیر باشد -کوتاه سخن آنکه مرحله سواد آموزی نوباوگان - تغییر برنامه درسی مدارس روستائی و تبدیل آن به آموزش علمی وعملی کشاورزی ودامداری هم چنین توسعه کمی وکیفی هرچه بیشتر مدارس حرفه‌ای و در غایت امرگسترش دانشگاهها ومدارس عالی درنقاط مختلف مملکت در مسیر یکه اصول پرورش نوباوگان مابرپایه معتقدات ملی و میهنی وعقاید مسستحکم بمبانی مذهبی واحساس مسئولیت و کارو کوشش وپرهیزاز بیکارگی وهوسرانی استوار باشد از اهم وظایف دستگاه عظیم وزارت آموزش و پرورش وآموزش عالی است که امیدوارم چنین اهدافی سرلوحه برنامه دولت جناب آقای آموزگا ر قرار داشته باشد.

مسئله مهم وقابل توجه زمین ومسکن وسیاستهای نامتعادلی که گذشته از تاثیر درروند اقتصادی و کشاورزی مملکت بزرگترین مشکل را در ایجاد تورم و بالا رفتن هزینه زندگی برای مردم ودولت فراهم نموده و با چنان سرعتی بمرز نابسامانی قدم گذارد که همه فعالیتهای مختلف کشور را تحت تاثیر قرار داده بود با فرمان تاریخی رهبر عالیقدر شاهنشاه آریا مهر مانند تمام زمینه‌های دیگر سیاست دولت را در اتخاذ روش مناسب و مطلوب مشخص ووارد مرحله جدیدی نموده که امیدوارم در مقام اجرا هدف مورد نظر به نفع قاطبه ملت ایران تحقق پذیرگردد در این مورد چند مطلب قابل تذکر ویادآوری است که یکی در تقسیم اعتبار استانی نیاز هر استان درچنین برنامه موثرواساسی مورد توجه باشد و برخلاف تقسیم اعتبارات سال ۲۵۳۵ که در قبال سهمیه ده میلیارد ریالی سهمیه لرستان فقط.. ۸ هزار تومان برآورد شده بود با متعادل نمودن اعتبارات استانی امکان رفع تنگناهای موجود فراهم گردد موضوع دوم جلب توجه دولت بخصوص جناب وزیر کشور وجنابان استانداران به محدوده‌های شهرهاست که در سالها قبل آگاهانه یا ناخودآگاه بصورت مضیقه‌های تصنعی زمین بوجود آمده‌ام! ست زیرا اگر محدوده شهرها در مسیر تبعیت از برنامه‌های خاص زمین داران بزرگ واقع شده باشد ویا تهبه نقشه جامع شهرها بدون توجه بمقتضیات محلی وبهدایت غیر مستقیم صاحبان اراضی بزرگ صورت گرفته باشد بازهم نقش تامین رفاه قاطبه مردم شهر در قبال اعمال سیاست زمین داران نقشی بی اثر خواهد بود که اجرای سیاست اصلی وهدف دولت را به نتیجه مطلوب نخواهد رسانید. مثلا در مرکز حوزه انتخابیه اینجانب محدوده وهم چنین نقشه جامع وهادی شهر درمسیر تامین منافع زمین داران بزرگ مورد نظر قرارگرفته در مورد مالیاتها و درآمدهای غیرنفتی با اظهار خوشوقتی از توجه و فعالیتی که دراین زمینه بعمل آمده و رقم ۸۵۴ میلیارد ریال ۳۶ درصد درآمدهای غیرنفتی را بالغ گردیده اهمیت ویژه و مسئله ی بسیار حساس وصول مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم را یادآوری می‌نمایم زیرا اجرای یک سیاست صحیح واصولی مالیاتی هم می‌تواند در پیشبرد هدفهای انقلاب و تعدیل ثروت واجرای عدالت اقتصادی بمفهوم واقعی اثرات مثبت و چشمگیر داشته باشد و هم یک سیاست نامتعادل مالیاتی می‌تواند عامل موثر درایجاد ناهم آهنگی‌های اقتصادی و نتیجتا عدم رضایت و فشار اقتصادی برطبقات کم درآمد باشد بهمین جهت منطق عدالت حکم میکندکه سیاست مالیاتی دولت حتی الامکان از وصولیهای غیرمستقیم بوصولیهای مستقیم سوق داده شود مشروط براینکه وصول مالیاتهای مستقیم باضابطه و اصول قابل قبولی مورد توجه قرارگرفته باشد تا بتوان باتشخیص صحبح وپیداکردن راه حلهای منطقی و اصولی درکاهش میزان مالیات مستقیم طبقات کم درآمد عدالت مالیاتی به نحو بهتری تحقق پذیرگردد. (صحیح است)

متاسفانه سیسمتم تشخیص و وصول مالیاتهای مستقیم طوریست که مودیان وادار می‌گردند از پرداخت مالیات قانونی طفره بروند و این برداشت بدین سبب است که تصور می‌رود در تشخیص مالیاتها زمینه عدالت نسبت بهمه افراد یکسان اجرا نمی‌شود و به تعنیرروشن ترموجبات مطمئنی نیست که هرکس درآمد بیشتری دارد مالیات بیشتری بدهد و این کشمکش بین مودیان و دستگاههای وصول بمرور از بین برود زیرا وقتی مردم می‌بینند مشمولان واقعی مالیاتهای هنگفت مانند معاملات زمین و مسکن و پیمانکاریها و یا طبقاتیکه قادر هستند بوسیله مشاورین مالیاتی دفاتر خود را برای قبول درکمیسیونهای تشخیص مالیاتی آراسته و ساخته وپرداخته نموده و از شمول مقررات قانونی مالیاتها شانه خالی کنند و فقط طبقات بی دست وپا و ناوارد به ریزه کاریها ی مالیاتی در تار وپود عنکبوتی مقررات و ضوابط قابل تعبیر گرفتار می‌شوند حس بدبینی و ناباوری دراجرای عدالت مالیاتی روزبروز بیشتر می‌شود و تاسف دراینست که اصولا سیاست مالیاتی برپایه حسن رابطه و اعتماد نسبت بافراد جامعه مستقر نگردیده و برعکس روحیه عدم اعتماد نسبت بمودیان مالیاتی بردستگاههای وصول حکومت می‌کند که بعقیده بنده این نحوه تفکر شایسته دوران رستاخیز و همبستگی ملی نمی‌تواند باشد بلکه ضرورت دارد بعوض اعمال روش! نامتجانس تعیین سهیمه مالیاتی حوزه‌های وصول که یقینا ماموران مالیاتی نیز ناچار خواهند بود سهمیه وصول مالیاتی حوزه خود را بهرکیفیت وبهرترتیب تامین کنند و در چنین شرایط مسلماگوش شنوائی برای شنیدن منطق و استدلال وجود ندارد و ضوابط قانونی جای خود را به آراء و نظرات فردی مسئولان وصول میدهدکه فقط بفکر استفاده از پاداش و اضافه کار و فوق العاده به نسبت وصولیها پرداخت میشودمیباشند به نحویکه نتیجه این داوریها اگر نفغ ظاهری و مادی برای پرکردن رقم سهمیه مالیاتی داشته باشد از لحاظ روابط اجتماعی با دستگاههای اجرائی یکی از مضرترین راههائی است که بروحیه همدلی و همبستگی و حسن رابطه مردم با مسولان اجرائی لطمه شدید وارد می‌نماید که تصورنمیکنم هیح مصلحتی بالاتر و مهم تر از جلوگبری از ایجاد عقده‌ها وبدبینی‌ها و کوشش در راه تقویت اصول همکاری و تشریک مساعی جامعه ایران وجود داشته باشد زیرا در شرایطی که طی یک دوران کوتاه عده‌ای از طریق معاملات سرسام آور زمین و مسکن و پیمانکاریها و اعتبارات بانکها در ردیف میلیاردرها قرار گرفته و از ناحیه آن درآمدهای بادآورده مالیات حقه دولت بحیطه وصول درنیامده اعمال همه مقررات و ضوابط در محور کار مودیان دیگر منطقی بنظر نمی‌رسد بلکه مصلحت اینست که کوشش شود مالیات مستقیم از مشمولان واقعی و به نسبت درآمدهائی که اشخاص حقیقی وحقوقی کسب می‌نمایند دریافت گردد.

بهداری و بهزیستی - مسئله درمان و بهداشت از اهم مسائل حیاتی جامعه امروز ایران است که خوشبختانه رقمی معادل ۱۰۱ میلیارد ریال با افزایش. ۳ درصدبرای درمان و ۶۲ ۱ میلیارد با افزایش ۸۸ درصد برای پوشش بیمه‌ای و بیمه‌های درمانی و غیره پیش بینی شده که امیدوارم در راه گسترش بیمه‌های درمانی قدمهای اساسی تری برداشته شود ولی مشکل مهم درمان اختلاف فاحش تمرکز تعداد قابل ملاحظه‌ای طبیب در مرکز مملکت و خالی بودن روستاها و بخشها و شهرها از وجود اطبا ایرانی است که از ۱۴۲۰۰ پزشک قریب نیمی ازآن در تهران ونیم دیگر بین سی میلیون جمعیت ایران تقسیم شده که بازدرد اخل تقسیمات استانی نیز تعادل تعداد پزشک به نسبت جمعیت مناطق وجود ندارد هم چنین است تعداد تختخوابهای بیمارستانی که گذشته ازکمبودهای وسیع درسطح شهرها ضرورت توجه به ایجاد امکانات درمانی روستاها در درجه اول اهمیت قرار دارد و دراین میان مشکل اساسی دیگری درعدم بهره گیری کامل از امکانات موجود درمانی تعدد دستگاههای مسئول با امکانات متفاوت وروش وسازمانهای گوناگون است که بازده این فعالیتها را به حداقل کاهش می‌دهد زیرا پراکندگی در مدیریت وتصمیم گیری واختلاف هزیته‌های درمانی در مواردیکه ضابطه ی انجام هزینه بایکدیگر مغایرت دارد ناهم آهنگی هائی را بوجودمیاوردکه نتیجه کلی آن لوث مسئولیت در درمان وتشتت دراعمال سیاستهای خاص درمانی است معذالک اگر لازم باشد که دستگاههای مختلف کماکان وجداگانه این وظایف را انجام دهند لا اقل تلفیق سیاستها و شرایط و امکانات وایجاد هم آهنگی در زمینه درمان می‌تواند به بهبود نسبی امور مربوط به درمان کمک موئر بنماید.

پرورش نوباوگان و نوآموزان و نوجوانان مملکت که نیروی کارساز آینده کشور محسوب می‌گردد ازاهم مسائلی است که از دیدگاه سلامت روحی و اخلاقی و تندرسنی جسمی نسلی که گردش چرخهای اقتصادی و صنعتی و کشاورزی ودیگر نیازهای اجتماعی و فرهنگی جامعه مارا بعهده خواهد گرفت بزرگترین آرمان فکری هر ایرانی نیک اندیش است زیرا ناهم آهنگیهای فکری و اخلاقی قا بل تاملی که مراودات گسترده بین المللی نوجوانان و جوانان مملکت مارا درمعرض تاثیرپذیری از اینهمه سوغاتهای ناخوانده قرار می‌دهد وروزی نیست که اثرات نمونه‌های فکری این آمیزش بصورتهای گوناگون در جوامع و ملیت‌های مختلف قابل لمس نباشد توجه به پرورشی فکری و جسمی جوانان که نیرو وسرمایه‌های انسانی مملکت می‌باشند بیش ازپیش جلب توجه می‌نماید تا جائیکه وسعت و عظمت این رسالت ایجاب می‌کند دقیق ترین برنامه ریزیها و سرمایه گزاریها با ظرافت کامل و شناخت واقعی نیازها مورد امعان نظر و تصمبم گیری واقع گردد زیرا مراحل پرورشی نوباوگان ونوجوانان و جوانان و احتیاجاتی که هرگروه سنی ازآنها دارا می‌باشند هریک بنوبه خود از اهمیت خاصی برخورداراست خوشبختانه بهمت دست اندر کاران علاقمند تعدادی از کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان درتهران وبعضی از شهرهای کشور بوجود آمده است که با امکانات محدود اثرات ارزنده و مفیدی را ارائه داده وبا تهیه کتاب و مقالات و فیلم‌های آموزنده و مطالعه شده در پرورش فکری کودکان از سنین د بستا نی تا ۱۵ سا لگی کوشش و مجاهداتی بعمل می آمددر حالیکه از سنین ۱۵ سالگی به بعد که درست موقعیت بحرانی سنین نوجوانان آغاز می‌شود دنباله فعالیت تربیتی این کانونها بدست فراموشی سپرده می‌شود و دستگاه مسئول دیگری برای پیگیری این فعالیتها وجودندارد مضافا اینکه محدودیت تعدادکانونهای پرورشی فکری تنها قسمتی از تهران و چند شهرازشهرهای مملکت رازیر پوشش قرارداده گسترش این موسسه مفید درسطح کشور به امکانات وسیعی نیازمند است بهمین جهت بسیار بجا خواهد بود با توجه اقدامات این سازمان که برای اولین بار سرچشمه روان و مناسب با چه سنی اطفال را از فرمایشات گهربار پیشوایان دین مقدس اسلام وائمه اطهار راهنمای تذهیب اخلاق و استحکام بنیاد فکری وتقویت روح ملی و معتقدات ومبانی مذهبی اطفال قرارداده است دربسط امکانات چنین کانونهای مفید عنایت لازم مبذول گردد و در مرحله دیگرهدایت فکری نوجوانان ۱۵ ساله به بالا را نیز در کانونهای مشابهی که الزاما می‌بایست با نهایت دقت ومراقبت و مطالعه انجام پذیرد مورد توجه واقدام قراردهد - خوشبختانه با مدیریت شایسته ومنزهی که اخیرآ در کاخهای جوانان تهران بوجود آمده این امید به نحو بارزی افزایش یافته که این قبیل موسسات که حقا می‌بایست محیط مناسب و هدایت شونده‌ای در راه تقویت روح ایمان و روش خدمبتگذاری جوانان به ملک وملت باشد.

در مسیر رسالت واقعی خود گامهای موثر وقابل ملاحظه‌ای بردارد وبا بهره گیری از امکانات وسرگرمبهای مفیدوسالم ومفرح به نیروی فکری وجسمی و اخلاقی جوانان کمک لازم بنماید وبرخلاف گذشته که یادآوری نام این کاخها مترادف با سابقه ذهنی خوبی در اذهان و افکار عمومی نبوده است اصالت بایسته محیط فضیلت اخلافی ومعنویت رادردل جوانان عزیز وطن ما بیدار و تقویت نماید وبا چنان کیفیت مفید گسترش کمی آنها در سطح مملکت مورد توجه قرارگیرد.

عنایات خاص رهبر عالیقدر مملکت به سلامت و پرورش نیروی جسمی ملت ایران وبخصوص گسترش عملی کلیه رده‌های ورزشی که همواره مورد تاکید ذات همابونش بوده موجب گردید که برای پایه گذاری بنیان اساسی ورزشی مملکت تشکیلات نوین این سازمان تحت ریاست عالیه والاحضرت همایون ولایتعهد عظمی قرار گیرد ودر ا کان اداره کننده این جایگاه مردمی و شوق و شور و سرافرازی تمهیدات نوظهوری بمورد اجرا وعمل گذارده شود (صحیح است) تردیدی نیست که این آرزوی همه ملت ایران است که توسعه امر ورزش بمرحله‌ای از رشد وتکامل برسد که گذشته از تضمین سلامت افراد جامعه ایرانی پا بپای دیگر افتخارات که د ر شئون مختلف نصیب ملت ایران گرد یده شهرت دلاوریها و پیشرفتهای ورزشی مردم این مرز وبوم در ردیف موفقیتهای دیگر دوران آریا مهری در دل تاریخ ایران به ثبت برسد خوشبختانه چنین آمادگی در روح ورزش دوست ایرانی وبخصو ص نسل جوان آن خودنمائی می‌کند که قطعأ با تهیه امکانات لازم در همه سطوح آموزشی از مدارس ابتدائی تا دبیرستانها و دانشگاهها وتوجه بسه استعدادهای ذاتی جوانان در دل روستاها ودهستانها و بخشها وشهرها امید موفقیتهای ارزنده‌ای در اغلب زمینه‌های ورزشی پدیدار خواهد شد نکته‌ای که ضرورت دارد مورد تذکر قرارگرفته وتوجه مقامات مسئول را جلب نماید مسئله استانی کردن سا زمان ورزش وپاسخگوئی بهمه نیازمندیها درسطح استان است که اگر ازجهت تأمین اعتبارات لازم درمقیاسی که حداقل احتیاجات منطقه با رعایت تناسب جمعیت وعقب ماندگیهای گذشته امکاناتی در بین نباشد ازوجود سازمان ورزش استان و شرکت همه دست اند کاران موظف وغیرموظف دربحث و گفتگوهیچ نتیجه مطلوبی حاصل نمی‌گردد زیرا امکان عملی توسعه امر ورزش مستلزم داشتن وسائل کار از قبیل ز مین‌های مختلف ورزشی سالنهای سرپوشیده - استادیومها- وسائل وابزار و از همه مهمتر مربیان رشته‌های ورزشی است که اگر فراهم نمودن قطعات زمین در اختیارمسئولان استانها باشد تاسیسات ورزشی به اعتباراتی نیازمند است که در اینمورد توجه دولت جناب آقای آموزگار رابه بازده چنین سرمایه گزاریهای آینده سازی که بحقیقت جدال واقعی با اهریمن فساد و اعتیادهای گوناگون ومبارزه با ضعف فکری وجسمی جامعه متحولی است که نیمی از جمعیت آنراسنین زیر ۱۶ سال تشکیل می‌دهد جلب نمایم! که امیدوارم این اولویت قا بل ملاحظه مورد توجه مخصوص قرار داشته باشد.

اجازه بفرمائید چند مورد نیز از مسائل مربوط بحوزه انتخابیه‌ام که متاسفانه دراین بودجه مورد توجه قرار نگرفته است بطور اختصار توضیحاتی باستحضار برسانم موضوع اول مربوط به راه وارتباط ۱۵۰ کیلو متری حدفاصل خرم آباد و کرمانشاه است که در دوران وزارت سه وزیر مرتبا گفته می‌شود فاز اول باتمام رسیده فاز دوم بوسیله مهندسین مشاور ایرنکو د ر دست مطالعه است - عرض بنده اینست که مگر عمر و وقت چقدر باید به گفتن ونوشتن عبث مصرف شود و بالاخره درقبال وقت گرانبهای مملکت و پول خزانه ایران تاکی باید بانتطار بی توجهی یک شرکت خارجی و نام آزار دهنده مهندسین مشاور که حاصل کارشان بهیچوجه برای ما معلوم نیست روزشماری کرد بنده خیلی ممنون می‌شوم اگر وزارت محترم راه اعلام کند مدت زمان اجرائی هرفاز مطالعاتی اسفالت یک راه شنی ۱۵۰ کیلومتری چند سال است تا لا اقل خیال مردم ازاین بابت راحت شود که پس ازسه سال تا چند سال دیگر تصدیع مقامات وزارت راه را فراهم ننمایند واقعا بنده متلسفم که یک کاراساسی ومهم مملکتی یعنی شاهراهی که در شرایط غیرقابل تحمل ترافیک سنگین راه سراسری بمنزله سوپاب خطری برای جلوگیری ازانفجار وگریز از تلفات و خسارات عمومی تلقی می‌گردد و واقعا د ر برطرف کردن خطر تصادفات و خسارات سرسام آور فصلی بیش از حد موثر می‌باشد وگذشته ازکوتاه نمودن ۱۶۰ کیلومتر حد فاصل دو استان لرستان و کرمانشاه غرب کشور را با کوتا هترین طریق به راه سراسری متصل و قسمت مهمی از ترافیک سنگین را دراین مسیر جذب می‌نماید چگونه با این بی تفاوتی مهندسین ایرنکو سالها است مورد بهره برداری و دکانداری مهندسین مزبور قرار می‌گیرد و مسئولان محترم وزارت راه نمی‌خواهند یا نمی‌توانند ازاین گروه مهندسین مشاور انگلیسی یا انجام کار و یا لغو قرارداد فیمابین را خواستارگردند زیرا واقعا قابل تحمل نیست که یک کارکوچک اسفالت پس از سه سال سرگردانی تازه معلوم شود هنوز در مراحل اولیه نیز توفیقی حاصل نگردیده واز بحث سه ساله در لایحه بودجه باز هم فاز اول به فاز دوم تبدیل نشده و مهندسین عزیز دردانه ایرنکو کماکان در خواب خرگوشی قرار دارند موضوع دیگر اعتبارات منطقه ایست که متاسفانه در تقسیم این اعتبارات رعایت عدالت و موقعیت استانهای مختلف نگردیده است و بخصوص اعتبار احداث راههای روستائی و تامین برق روستائی و اعتبارات مسکن جهت احداث خانه‌های سازمانی و ارزان قیمت و خانه‌های کارگری در حد تامین احتیاجات نسبی مورد عنایت قرار نگرفته است که امیدوارم این تقاضا مورد بررسی و توجه واقع و با پاسخی قانع کننده همراه باشد.

موضوع سوم مسئله تاسیس دانشگاه لرستان است که همکاران محترم استحضار دارند سه سال است در موقعیت بررسی لایحه بودجه با تکرار مطلب مزاحمت فراهم کرده‌ام خوشبختانه اوامر مطاع ملوکانه و علیاحضرت شهبانو بافتخار مردم لرستان شرفصدور یافته ووزارت علوم آموزش عالی با تصویب شورای گسترش دانشگاهها افتتاح چند دانشکده را درخلال سال ۳۷/۳۶ بعنوان مقدمه تاسیس د انشگاه لرستان رسما اعلام نمودوازطرف دانشگاه جندی شاپور آقای دکتر! سامی بعنوان مسئول این مهم قریب یکسال است بخرم آباد آمده وفهرست اعتبارمورد نیاز را نیز به سازمان برنامه تسلیم نموده امست متاسفانه درارقام اعتباری دانشگاههانام لرستان برده نشده وازجهت اعتبارفقظ ۱۵ ملیون ریال در بطن اعتبارات دانشگاه جندی شاپور آنهم در نیمه دوم سال ۲۵۳۷ منظور گردیده ومعلوم نیست این آرزوی دیرینه مردم لرستان و تعیین تکلیف اعتبارات ساختمانی دانشگاه لرستان که زمین و دیگرمقدمات آن آمادگردیده چه وقت بمرحله اجرا وعمل درخواهد آمد.

مورد دیگر موضوع تصویب نامه صادره هیئت وزیران بود که اجرای پروزه فاضلاب شهرخرم آباد را تایید ورست ا اعلام نمودند ولی بنده بهرمقامی مراجعه کردم که اعتباراین تصویبنامه کجا است وچه دستگاهی مسئول اجرای آنست جوابی که تکلیف را معین کند نشنیدم - قسمت آخر عرایضم چند مورد تذکر است که بطور اختصار بعرض میرسانم درهرحال با معذرت ازطول کلام وتشکر از بذل عنایت همکاران گرامی که بعرایضم توجه فرمودند امیدوارم بازده مورد نظر این بودجه که حقا در همه زمینه‌های پیشرفت و رشد و رفاه خوب تنظیم شده

واعتبارانی پیش بینی گردیده است در مراحل اجرائی با آنچنان دقت وکنترل و نظارت بمصرف برسدکه ملت ایران بپذیرد که اجرای اصل مهم انقلاب اداری نیزمورد توجه ووجهه همت د ولت قرارد اشته است. (احسنت -احسنت)

- تقدیم دولایحه: (۱) اصلاح بودجه سال ۲۵۳۶ پیشنهادی تربیت بدنی ایران (۲): قانون اصلاح بودجه سال ۲۵۳۶ (تربیت بدنی - نگهداری مجموعه ورزشی آریامهر) توسط آقای غلامعلی توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش

۳- تقدیم دولایحه: (۱) اصلاح بودجه سال ۲۵۳۶ پیشنهادی تربیت بدنی ایران (۲): قانون اصلاح بودجه سال ۲۵۳۶ (تربیت بدنی - نگهداری مجموعه ورزشی آریامهر) توسط آقای غلامعلی توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش.

رئیس -آقای توسلی بفرمائید.

غلامعلی توسلی - (معاون وزارت آموزش و پرورش)- با اجازه مقام ریاست و نایندگان محترم دوفقره اصلاح بودجه است که برای رسیدگی و تصویب تقدیم می‌کنم.

رئیس - اصلاح بودجه‌ها به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- تقدیم بودجه سال ۵۳۷ ۲ مجلس شورای ملی توسط آقای جعفر منصوریان کارپرداز

۴- تقدیم بودجه سال ۵۳۷ ۲ مجلس شورای ملی توسط آقای جعفر منصوریان کارپرداز.

رئیس - آقای منصوریان بفرمائید.

منصوریان (کا رپرد ازمجلس شورای ملی)- با اجازه مقام ریاست ونمایندگان محترم بودجه سال ۲۵۳۷ مجلس شورایملی برای تصویب تقدیم میشودوبه عرض همکاران ارجمند میرسانم تفاوتی که این بودجه با بودجه سالهای قبل دارداینست که ابن بودجه طبق وظایفی که به کارپردازی مجلس شورایملی داده شده برای کارکنان رسمی مجلس شورایملی جدولی تعیین شده که اصل حقوق کارکنان مجلس شورایملی ترمیم بشود وهمچنین مقرراتی ام! که هرموقع حقوق شاغلین تغییر پیدا کندو ترمیم بشود حقوق بازنبشستگان و وظیفه بگیران مجلس شورایملی هم به همان نسبت ترمیم خواهدشد عرض دیگری ندارم.

رئیس - بودجه مجلس شورایملی برای رسید! ی به کمسیون محاسبات ارجاع می‌شود.

رئیس - آقای دانشی بفرمائید.

دانشی - بسم الله الرحمن الرحیم رب اشرح لی صدری ویسلرلی امری وأحلل عقده من لسانی یفقه قولی.

خدایا سینه‌ام را گشاده، کارم را آسان، عقده را از زبانم بگشای تا سخنم را بشنوند و فهم کنند (احسنت).

چوبشنوی سخن اهل دل مگوکه خطاست
سخن شناس نئی جان من خطا اینجاست
دراندرون من خسته دل ندانم! کیست
که من خموشم واو در فغان ودرغوغام!
ازآن به دیر مغانم عزیز می‌دارند
که آتشی که نمیرد همیشه دردل ماست

(احسنت)

بودجه سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی مظرح است این بودجه چهارهزار ویکصدو هفتاد ونه میلیارد ریالی است عددش مبارک و عنوانش میمون و مقدمش خیر، اجازه بفرمائید عددورقم و برنامه واین مسائل را کنار بگذارم وبحث کلیات لایحه را بهانه کنم تا عرایضی ومطالبی تقدیم ساحت مقدس مجلمم! شورایملی یا به اعتباردیگر تقدیم ملت عزیز و نجیب ایران کسنم (احسنت) رقم هرچه بزرگتر، برنامه هرچه زیادتر، جلاو صفای آن هرچه بیشتر برپایه یک مطلب و یک موضوع! استوارام! آنچه که این رقم‌ها را صورت عمل می‌دهد، آنچه این برنامه‌ها را به وقوع می‌پیوندد، آنچه را که -کمک میکندبرای پیاده کردن صحیح و درست برنامه درمصرف صحیح ودرست رقم، یک مطلب است یک کلمه است اما یک دنیا معنا دارد و یک عالم دقت وتحمل در این معنا لازم است دولت فعلی وقتی که برنامه کارشی را به مجلس اعلام کرد روی سه کلمه تکیه کرد. صداقت صراحت، فضیلت، در صداقت وصراحت نمایندگان محترم بیاناتی فرمودند وازدولت خواستند که چگونه صریح و صدیق باشد قضاوت در باره این صراحت وصداقت باملت ایران است که بعد از مدتی کارنامه دولت جناب جمشید آموزگاررا امضاء می‌کند و بع! وان پایان نامه کار و فعالیت به دست دولت جناب آموزگار میدهنداین قضاوت ملت ایران است اما در این قضاوت ودر این دقت یک مطلب دیگری هم وجود دارد وآن فضیلت است فضیلت هم در دولت وهم در ملت، فضیلت باید در دولت باشد تا صداقت وصراحت راپی آمد داشته باشد فضیلت درملت باید باشد تا معاونت ومعاضدت وهمکاری وهمگامی برای پیشرفت وترقی وتعالی درپی داشته باشد فضیلت برای طبقه خالی نیست در انحصارطبقه معین و معلومی نممت بلکه خاصیت یک جامعه زنده ومتحول خواهان پیشرفت فضیلت وتقوی است ابتدای سخنم وابتدای عرایضم میمون ومبارک بود ومن آن را به فال نیک گرفتم و آن بودجه مجاس بود که در این بودجه با یک اشاره به یک فضیلت هم تاثیر شده بود وآن اعتنا وتوجه به طبقه ایکه در! کز قانون گذاری ایران کار می‌کنند و زحمت می کشندمن این بودجه رابه فال نیک گرفتم و برای خودم به اصطلاح به فال نیک زدم. فضیلت چیست؟

فضیلت که می‌گویم ملت باید داشته باشد فضیلتی که می‌گویم دولت باید داشته باشد چیست. مائده آسمانی است. از آسمان آمده. از دریا آمده. از بروبیابان آمده چی است. اجازه بفرمائید یک مقدمه‌ای رابه اصطلاح اخلاقی عرض کنم علم اخلاق در فلسفه اسلامی جایگاه بسیار رفعی دارد ویکی از علوم اسلامی علم الاخلاق است ابن بطوظه درکتاب علم الاخلاق خودش برای آنکه بشررا ازنظرفضیلت وتقوی تجزیه وتحلیل کند یابه اصطلاح امروز...، (آقای عباسمیرزائی نیست تا این کلمه راعرض کنم.) عرض می‌کنم که بشلر را آنالیر! کند آمدیم بشر را از نظر قوای روحی وقوای مادی اینطور تقسیم کرده می‌گویند در انسان چند قوه ونیرو یا میل وجود دارد یک قوه، قوه شهویه انسان است، تمایلات باهمه وسعت وگمترش که دارد. یک قوه هم قوه عقلیه انسانی است یک قوه، قوه غضب انسانی است ویک قوه هم قوه وهم انسان است و هم وخیال پرداز!ها، موهومات، ت! بلات، غضب، تجاوز، تعدی شهوت، فیل! به مال، ثروت انواع مقام هاوباصطلاح علمای اخلاق در برابر این سه قوه، قوه عقلیه انسان است مبارزه‌ای میان عقل و این سه قوه وجود دارد اکر چنانچه این قوا برانسان مستولی شد و قوه عقل و منطق و تفکرصحیح انسانی را مغلوب کرد بشریک موجود خاطی، خطرناکت، هوسباز، متعدی و متجاوز می شودکه برای بدست آوردن و تحقق بخشیدن به تمایلات خودش به هر جنایتی دست می‌زند ومحملهایی هم برای این اعمال خودش پیدا می‌کند دیدید آقایان هنوز هم دارند جنگ دوم جهانی را نشان می‌دهند یک انسانی از نظر روان شناسی تحت تا قوه ومیل تجاوز و برتری طلبی خودش قرارگرفت و دزیائی رابه جنگ کشاند، میلیونها انسان را د کوره‌های آتش سوزاند انسانها را از بین بردیک! انسان درآن شرایط این طور خطرناک می‌شود و به این صورت در می‌آید اگر چنانچه عقل انسان مغلوب این سه قوا شد انسان خطرناک می‌شود عقل باید بروجود آدمی حکومت بکند تا انسانی متعادل بوجود بیاید پس احتیاج به مدد دارد و آن عقل کلی جهان به مدد عقل فردی میاید و به قول مولانا:

عقل اول راندبرعقل دوم
ماهی از سرگنده گردد نی ز دم

رشد ماهی ازسر است. عقل ثانوی ما که در وجود ماهسمت باید الهام بگیرد از عقل اونی، اول منبع کمالات!! و فضایل است پس بشر ار چنانچه قوه عاقله اش غالب گشت از فضیلت برخوردار می‌شود. فضیلت در انسان کنترل و تقوی بوجود می‌آورد (صحیح است) انسان را محدود می‌کند که کاری خلاف عقل و منطق و برخلاف اجتماع و خواست منطقی اجنماع انجام ندهد پس فضیلت باید دروجود انسانها تقویت شود. تقویت فضیلت هم در وجود انسانها به! سیله علما و روحانیون و علمای اخلاق و علمای دین و مذهب است. (صحبح است) جامعه‌ای که بافضبلت هست آن جامعه گرانفروش نخواهد بود، جامعه‌ای که بافضبلت هست جامعه متجاوز به حق دادن نخواهد بود جامعه‌ای که بافبیلت وباتقوی است جامعه‌ای نیست که فقط خودش را ببیند وتمایلات شخصی خودش و اقناع تمایلات فردی خویش را، جامعه‌ای خواهد بود که به قول سعدی،

بنی آدم اعضای یکت پیکرند
که در آفرینش ز یکت گوهرند
چوعضوی به درآورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار

هم کتاب آسمانی، هم آیین مقدس ما هم متفکرین ما چنین جامعه‌ای را برای ملت ایران خواسته‌اند و می‌خواهند و تلاش می‌کنند تا چنین جامعه‌ای به وجود بیاید ولی یک جامعه کامل، به هم پیوسته وبهم بسته و غمخوار و شریک و هم درد هم. ولی متاسفانه همیشه عواملی هستند که نمی‌خواهند این فضیلت وتقوی نه تنها در جامعه ما باکه درجوامع دیگر هم رشد وگسترش پیدا کند. به همین جهت مردمی را به جان مردمی دیگر می اندازبد،!تهائی رابه جنگ ملتهای دیگر وامیدارند، وقتی که خوب از نظر اخلاقی و علمی و خدایی تحقیق می‌کنیم می‌بینیم ماهیت قضیه دراصل چیزی نیست اما بقول معروف یک چیزی اینجا پنهان است یک مالی وجود دارد که معلوم نیست مادونفر چرا به سروپیکر هم میرنیم چرا دوملت به جان هم افتادند. چرا دوجمعیت به روی هم کارد کشیدند. یک چیزی اینجا هست، وآن یک نیروی شیطانی است که خودش را می‌خواهد ومنافع خویش را درگرفتاری دیگران میداندخوشبختی خودش را در فلاکت وبدبختی واضمحلال د یگران می‌خواهد. انسانهای عاقل و منطنی به این شخص سوم اجازه نمی‌دهند، میدان به این نیرو نمی‌دهند، تا زنلدگی اورا برباددهد. ملتی که با فضیلت شد یعنی ملتی که حق خودش را بشناسد وحق دیگران را هم رعایت بکند. دولت می‌گوید من به دنبال ایجاد فضیلت و تقوی در ملت هستم (صحیح است، آفرین) ملت می‌گوید: من خواستارفضیلت و تقوی هستم. همه ما هم می‌گویم فضیلت خیلی خوبست، همه ما میگویبم وقتی ملت ترفی و پیشرفت می‌کند که فضیلت داشته باشد اما یک چیزی اینجا لنگ است وآن اینست که یک حسی درما بوجود آمده، عرض کردم من می‌خواهم خارج از ارقام و خارج از برنامه‌ای که دولت همراه با بودجه اش داده یک نکته را عرض کنم، تا وظیفه‌ام را انجام داده با شم. از دوست ارجمند و عزیزم جناب حیدری هم که این امکان رابرای من بوجودآوردند ونوبتشان را به من بذل کردند بی نهایت متشکرو ممنون هستم (عباس میرزائی - ماهم از ایشان ممنون هستیم که وقنشان را به شما دادند). مطلب اینست که ما افتاده‌ایم به جان همدیگر یا بازبان به جان هم افتاده‌ایم، یابادم!، از گذشته مان جدا شدیم، چیزنو-لا هم به عنوان یکت متد یا یک اخلاق یایک روش زندگی نگرفتیم (صحیح ام!)ازقرن سیزده هجری یا ۱۹ میلادی درمملکت! ماتحولی بوجودآمد، به فکرافتادیم که درجازدن معناندارد، باید همگام باغرب ما ه! ترقی و پیشرفت کنیم. غربا هم یک گذشته‌ای داش! گذشته غرب، دین بود و مذهبش. متفکرینش و روشنفکرانش به جنگ مذهب رو آوردند و روحانیت غرب را حمله ورشدند گفتندکه روحانیت باترفی وفق پیدانمی کند. همین مطلب کشیده شد به مملکت ما و ممالک! خاورمیانه. به جنگ دین و مذهب رفتیم. اینهارا از بین می‌خواستند ببرند ولی چه چیزی جایگزینش کنند! چیزی نداشتند جایگزین آن کنند. به همین جهت نویسندگان و روشنفکران و اندیشمندان به فکر این افتادند که قیچی بدست بگیرند و خرافات را جداکنند (صحیح است - احسنت) موهومانی که به عنوان دین و مذهب به خورد جامعه دادند، اینها را به کنار بگذارند وآن دین واقعی را آنچه که پیغمبراسلام آورده است به جامعه ارائه د هند (صحیح است). ملت ایران هم پذیرفت حاکم برروح ما آئین مقدس اسلام است حاکم برقوا نین ما آئین مقدس اسلام است. ا ین درخون ما هست، باملیت ماعجین بوده وهسمت، جدا شدنی هم نیست (صحیح است) همچنانکه جناب پزش! پور دیروز بدین نکته اشاره کردند. اما یکت نکته‌ام! وآن اینکه دین نباید ملعبه باشد (صحیح است) یکی از دانشمندان می‌گوید: این بهترین حربه ایست که علیه دین بکاربرده می‌شود (احسمنت). در زیر لوای دین و به نام دین همیشه شمشیر به قامت دین می‌زنند. همیشه به جنگ و مبارزه بادین برخاسته‌اند ما آنچه راکه می‌خواهیم ود اریم د ین پاک خالی از موهومات و خرافات است این درخون ما بوده و هست.

در نظام شاهنشاهی ما بوده و هست وخواهد بود (صحیح است، احسنت) شاهنشاهان ایران و ملت ایران همیشه حامی آبین مقدس اسلام بوده‌اند و هستند (صحیح است). اسلام به ایران آمد، ایرانی در عین حال که ملیت خود، سنتها وخصائص ملی خود راحفظ کرد اسلام را هم باتیزهوشی و زیرکی و درایتی که داشته و دارد پذیرفت تاریخ علوم انسانی راکه مطالعه می‌کنیم، می‌بینم دانشمندان ایران بوده اندکه تمدن اسلامی را بنیاد نهادند و علوم انسانی راگسترش دادند، حتی برای زبان عرب دانشمندان ایرانی دستور و قواعد نوشتند (صحیح است) ابن مقفع، سیبویه و امثال اینها ایرانی بودند که برای زبان عرب قاعده و دستور نوشتند. پس ایرانی زیرک، روشن، آگاه، واقف هست اسلام آگاه هم جلا وصفا و روشنی و دستوراتی که حیات بخش است پذیرفته، ایرانی با پذیرفتن اسلام برای استقلال خودش هم تلاشی کرد من این جا اعلام می‌کنم برمکیان برای استقلال ایران کوشش کرده‌اند و وقتی که عباسیان خراسان را زیر سلطه داشتند بادقت وزیرکی و هوشیاری برای حفظ سرزمین‌های ایران تلاش کردند و جان خود را هم براین تلاشی نهادند پس حفظ ملیت، حفظ دین در نظام شاهنشاهی ایران بوده وهست وخواهد بود (صحیح است) زیرا ایرانی میداندد رادوارمختلف اند گیش یک فرماز! د داشته و دارد در زیر اندیشه و فکر ورهبری یک فرمانده و رهبر هست وبه حیات مای خودش پرداخته وادامه می‌دهد (صحیح است) ایرانی از یک فرمانده دستورمی گیرد و افکار او را اجرا می! سند اگر شاه اسماعیل صفوی توانست ایران را نجات بدهد برای این بود که ملت ایران ومردم ایران از یک فرمانده دستورمیگرفتند و دستور فرمانده را عمل می‌کردند وپیاده می‌کردند، شاه در ایران فرمانده و رهبر است (صحیح است) شاه در ایران مبین وبیان کننده راه ونشان دهنده طریق گام برداشتن ملت ایران است و زیر لوای این فلسفه ایران از ابعاد قرون تا امروز مانده و خواهد ماند (صحبح ام!)بنابراین شاه در ایران یک! وجود مقدس یک رهبر، یک وجودی است که ملت چشم ای ید به او دوخته و از او اطاعت می‌کنند آن هم شاه دموکراتی است (صحیح است) شاهی که آزادی درخون ووجودش هست (آفرین) این است اتحاد و این است اتفاق که عرض کردم برای مردم بی فضیلت خوشایند نیست این اتفاق نظر برای آنانی که نمی‌خواهند و نمی‌توانند ببینند ایران چه راهی را پشرفته، چه راهی را پیموده است ازکجا بوده وبه کجا رسیده ونمی خواهند ببینند خاری در چشم آن هاست وملت ایران که پیوند ناگسستنی با شاهنشاه دارد آگاه وبیدار است (صحیح است) ملت ایران به شاهنشاهی معتقد وپاپیبند ام! آن هم عرض کردم شاهنشاهی که آزاد منش، آزادی خواه، دموکرات، متدین، بشردوست، معتقد به مبانی دنی و معتقد به اصول مسلم آئین مقدس اسلام است (احسنت) اجازه بدهید من گوشه‌ای از بیانات شاهنشاه آریامهر را درمجلسمی که خودم حضور داشتم در این جا قرائت کنم یازدهم آذرماه ۱. ۲۵ شاهنشاهی بیانات شاهنشاه در شرفابی روحانیون آبادان: آقایان علما و روحانیون هادی وراهنمای مردم هستند وبدیهی است هراندازه که راهنمائی آقایان صحیح صورت گیرد به همان نسبت بر رشد فکری و تقویت اخلاقی وروحانی مردم افزوده خواهد شد. اصولا دین ومذهب امری است باطنی، تعلیمات روحانی آقایان باید بطوری باشد که مردم مسلمان این کشور بیشتر بدین حنیف اسلام متوجه بشوند و ازشرایع دین و اوامر پیغمبر ۱ اکرم پیروی نمایند ملت ایران طرف چند سال اخیر مراحلی سخت پیمود وخوشوقتم که با پیروی از اصول دینی به مشکلات فائق شده است ومهم تر این که عقایدی که موجب روشن فکری وروشن بینی مردم ایران است همواره سرچشمه اش از دین مبین اسلام ام! امیدوارم ملت ایران با عقیده و ایمان ثابت به مشکلاتی که در پیش داریم فائق آید ومطمئنم که خداوند بزر! کت همواره پشت و پناه مردم ایران خواهد بود با اتکاء به خداوند متعال آتیه بسیار درخشانی برای مردم خوزستان و ملت ایران پیش بینی می‌کنم >> این بیانات شاهنشاه است درسال ۱۳۳۹ که علمای آبادان در خرمشهر شر! باب بودند پس شاه ایران پادشاهی است متدین و معتقد وپایبند به اصول دینی و مذهبی، اعتقادی که شاهنشاه آریامهر به آستان مقدس ثمامن الائمه علیه السلام داردکه هر ساله و هر موقعی که ایجاب کند برای زیارت مرقد مطهر حضرت رضاعلیه السلام می‌رود، اعتقادی که شاهنشاه به اصول و مبانی دینی دارند مبین اعتقاد راس! معظم له می‌باشد (صحیح است) اخیرا شنیدم و دیدیم فرمان مبارک راکه درباره دانشگاه اسلامی سشهد صادر فرمودند. دانشگاه اسلامی که درسطوح مختلف علوم دینی کرسی تدریس خواهدداشت وهماهنگ باروز وز! مان بازبان‌های زنده دنیا دانشجویانی که دراین دانشگاه هستند آشنا می‌شوند و باگسترش علم و دانش اسلامی در اقصی نقاط عالم خواهند پرداخت. پس مفتضحانه است، خنده آور است، غیر منطقی است که عده‌ای فریب خورده تحت عنوان دین و مذهب با انقلاب ایران به مبارزه برخیزند، مجلس ایران، ملت ایران، روحانیت مقدس ایران به مبارزه با کسانی که ماسکت دین به صورت زده‌اند برمی خیزد (صحیح است) با الهام! بیات دینی ومذ هبی شاهنشاه آریامهر ایران مرکز تجلی واقعیت اسلام بدنیا خواهد شد. اگر هزارسال پیش دانشگاه الازهر بوجود آمد و شیعه واسلام را ایرانیان گسترش دادند، علوم ومعارف اسلامی راتوسعه د اد ند اکنون د انشگاه اسلامی مشهدمرکز تجمع دانشمندان و اندیشمندان دینی ومذهبی اسلامی خواهد بود بی دینان رونق دین را نمی‌خواهند (صحیح است) آن هائی که دین را ملعبه کرده‌اند نمی‌خواهند واقعیت دین برملا شود و حقیقت دین آشکاو بشود. این سخن ازحسین بزرگت (ع) است (الناس عبیدالدنیا والدین لعق علی السنتهم مردم بنده دنیا هستند و دین لقلقه زبان آنهاست دین واقعی و دین حقیقی اگرکمی داشته باشد مال مردم را غارت می‌کند. هرگز (آفرین) به ثروت ملی ملتی لطمه می‌زند. خیر. (احسنت) اموال عمومی ملتی را به یغما می‌برد! من از معاون آموزشی دانشگاه تهران شنیدم که گفت ما شیشه‌های دانشکده‌ها را امسال نینداختیم کاربسمیار خوبی کردید، آخر جوان! توکه میخواهییکت روزی مدعی بشوی که این مملکت را بسوی ترقی و پیشرفت رهبری کنی چرا شیشه دانشکده را می‌شکنی سلف سرویس دانشگاه را خراب می‌کنی و از بین می‌بری وآنوقت میگوئی که من متدین هستم، میگوئی دین دارم، نه توما کسیسمت هستی! تواز اسلام بهره‌ای نبرده‌ای، مارکسیسم واسلام باهم تباین کلی دارند اصلاقابل سا! ف نیستند نقش شماهارا هم شناخته‌ایم ملت ایران درک کرده که تورا علم میکاند، برادرعزیزم! تورا علم می‌کنند، برای اینکه تودانشمند نشوی! برای اینکه تو تحصیل نکنی! برای اینکه تو فن و حرفه درست یاد نگیری و مملکت بازاری باشد برای مهندسین خارجی وبرای کارشناسان خارجی، مابیدار شده‌ایم، ۱۵ سال است که بیدار شده‌ایم، ازگذشته‌ها یمان آمار دانشگاههای ایران رابا امروزمقایسه کنید ببینی چقدر تفاوت کرده دیروز این جا مطرح شد که درزمان انقلاب چقدر پول نفت بدست آمده و بچه مصرف می‌رسد. بمصرف ساختن دانشگاه و هنرستان می‌رسد، بمصرف ساختن مدرسه می‌رسد، درگوشه وک! ارشمهرها همه مدعی هست! دکه باید دانشگاه بوجود بیاید خرم آبادی که ارتباطش با مرکز ایران قطع بود الان نماینده اش می‌گوید من دانشگاه می‌خواهم (چندنفراز نمایندگان -تاسیس شد) خرمشهری که با مرکز ارتباط نداشت الان شاخه جنوبی د انشگاه جندی شا پورراد ارد، با بل د انشگاه د ارد رشت د انشگاه دارد، دانشگاه علم وصنعت د اریم، دانشگاه ملی داریم، دانشگاه پهلوی داریم، جهرم دانشکده دارد، راه درست کرده‌ایم، نیروی نظامی ما برمنطقه حکومت می‌کند. کارخانه ذوب آهن درآبادان و اهواز و اصفهان داریم. کارخانه لوله سازی در جنوب بوجود آورده‌ایم، شرکت گاز بوجود آورده‌ایم، شرق وغرب ایران ر ابا لوله‌های عظیم در نوردیده‌ایم و گازی را بخارج صادر کردیم که سالیان سال می‌سوخت وخارجی لندن را با آن گازلوله کشی گازکرد پول نفت را زیر بنای ایران قرار دادیم ویک قسمتش را هم دادیم بملت خوردو نیروگرفت انر! ی اکد! کبا ککبا موادذالی بدنش برسد باشکم گر-!ه وسگ بسمته که نمی‌شود پشت چرع‌های عظیم کارخانه ایستاد (آفرین) ملت زیبا شد لباس خوب پوشید وسائل رفاهی دراختیارگرفت شبکه تلویزیونی بوجود آورد و شهرها را با شبکه تلویزیونی پوشاندیم برقله‌های کوه هاپایه‌های عظیم انتقال تصویر و صدازدیم و ایران رابهم پیوستیم به برکت انقلاب به برکت رهبری شاهنشاه (صحیح است) به برکت رهبری و فرماندهی و فکر بلند و اندیشه بلند شاهنشاه ایرانی آبادبوجودآوردیم روستا زاده‌ای که سعدی بعنوان تعجب می‌گوید بشهر می‌آید برای درس خواندن بخارج رفت فرزنلد! ارگران ایرانی فرزندان کشاورزان ایرانی دردانشگاه‌های بزرگ! اروپا و آمریکا به تحصیل پرداخت ملت ایران آگاه باشید اینهارا می‌خواهند از ما بگیرنداین مواهب را می‌خواهند ازما بگیرند (چندنفر از نمایندگان - موفق نمی‌شوند) این سعادت را منخواهند از ما بگیرند برای این است که بلواراه می‌اندازند (یک نفرازنمایندگان - عرض خود می‌برند) واقعا عرض خود می‌برند وزحمت ما می‌دارند تا من بیچاره اینجا عرق بریزم (عباس میرزائی - هیچوقت بیچاره نیستید) وظیفه است، راه بوجودآوردیم و روستا را بشهر پیوستیم به راه آهن خودمان پرداختیم بنا د رمان پررفت وآمدترین بنا د رد نیا شد برثروت ملییمان حاکم شدیم چون نفتمان را دراختیارگرفتیم همان نفتی! که متروهای لندن را با آن ساختند همان نفتی که کا! هارابا آن ساختند همان نفتهایی دنیای خودشان را با آن ساختند و ما زیر دیو! استعمار بودیم آنوقت یک! مرد یک رهبرمارا نجات داد و حاکمیت مطلق مارا برثروت ملیمان تامین کردوایران را ساخت آقایان من نماینده شهری هستم (چند نفر از نمایندگان - شمانماینده ایران هسمتید) نماینده شهری هستم که آنار استعمار را دیده‌ام ومی شناسم میدانم استعمارچه تفرقه‌ای بوجود آورد اگر به شهر آبادان بیائید دوئیت، جدائی وتفرقه و تمایزخانه و تمایز کوچه هاو خیابان‌ها را با چشم خودتان می بینیدبا پول خودمان برایمان جنگ بوجودآوردند با پول و ثروت خودمان مارا بجنگ هم انداختند البته درآن زمان اما ایرانی بیدارشد و حرکت کرد و مکمل این حرکت اعضای دولت جناب آقای آموزگار این ۱ ست که همراه با پیشرفت طاهر پیشرفت روحی و معنوی و فضیلت هم بوجود بیاید دولتی که میگوئی من ندای فضیلت می‌زنم بفکر آموزش و پرورش باش (صحیح است) بفکر این باش که تقوی و فضیلت، حس ملی و میهنی ودفاع از آب وخاک را درنوباوگان این مات بوجود بیاوری (احسنت) پرورش را هم تکیه کن آقای توسلی وزیر تان وزیر زحمت کشی است وزیر دانشمندی است تلاش کرده و می‌خواهد بمشکلات مالی معلم و دبیر وآموزگارخاتمه بدهد ولی بمشکلات آموزشی هم باید توجه کرد و رفع کرد تا این جوان ایرانی با فضیلت باشد با تقوی باشد متدین به معنی واقعی باشد عالم ودانشمند هم باشد یک مهندس متدین و بافضیلت در کارش تقلب نمی‌کند ساختمانی نمی سازدکه زود ازبین برود یک معلم متدین وطیفه اش را انجام می‌دهد درسال گذشته بود که گفتم بیائید از روحانیون جوان درآموزش وپرورش! برای تعلیمات دینی و تعلیمات معنوی و روحی استفاده کنید هستند جوانان بافضیلت روحانی که همه عشق به وطن دارند همه روحانیون ایران علاقمند به کشورو وطن وشاهنشاه آریامهر هستند هرمو! اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به مسافرت می‌روند بدرقه راهشان دعای روحانیون معمم است که ریش‌های سفید را در دست می‌گیرند و از درگاه خداوند سلامت شاهنشاه را می‌خواهند بعلت اینکه می دانند اگر کمونیزم به این مملکت مسلط بشود (عباس میرزائی - در مقابل آنها از وطنمان باچنگ دندان دفاع می‌کنیم) اولین هدف ومقصودش روحانیت است اولین هدفش از بین بردن فضیلت است (آفرین) من نرفته‌ام بدنیاهای دیگر (غضنفری - آدم خداشناس به آنجاها نمی‌رود!) ولی زیباترین مساجد دینی از مسلمانان واقعی خانی است و بعنوان یک عتیقه و به عنوان یک آثار تاریخی حفظ کرده‌اند اما هیح ندائی که حاکی از خدا پرستی و ایمان باشد درآن جا بگوش نمی‌رسد خوب این مطالب را بعنوان مقدمه صحبت کردم نه بعنوان خاتمه، آقای عباس میرزائی آن دفعه که صحبت می‌کردم آب خوردم و شما ایراد گرفتید که واعظ نبایدآب بخورد ولی واعظ توی وعظش صلوات می‌خواهد و استراحت می‌کند و اینجا پشت تریبون است (عباس میرزائی - بفرمائید، آب بخورید ما عاشق اینگونه حرفهای خوب هستیم) عرض کنم که پیشرفت کردیم، ترقی کردیم، دشمن هم داریم استعمار هم نمی‌خواهد ما را ببیند می‌خواهد همانطوکه درگذشته با این تلفن‌های قارقا کی ما تماس می‌گرفتیم باز هم همان وضعیت را داشته باشیم اما حالا خطوط ارتباطی ما بادنیا برقرار شده ارتباطمان بادنیا است هر روز در روزنامه می‌خوانیم که ارتباط مستقیم ایران بافلان کشور برقرار شد اینها مواهب انقلاب و سرمایه‌های انقلاب است پول اگر خرج کردیم باین راه‌ها خرج کردیم نارسائیها هم بوده و هست ضایعات هم بوده و هست و خواهد بود (تجدد - نباید باشد) ضایعات منطقی است آقای دکتر تجدد ده نفر مهمان درخانه ات دعوت می‌کنی یک مقدار ازغذا می‌ماند درحد معقول و منطقی است. اما باید دولت هم هوشیارباشد ومجرمین را هم تعقیب کند. تنبیه کند زیرا اصل. تنبیه و تشویق باعث پیشرفت یک مملکت است برای اینکه واقعا ازاین شایعات جلو! یری بشود از این پح پخ کردن هائی که مخصوصی گوشه نشین‌ها و پیره زن‌های کنح خانه نشین است جلوگیری بشود (خانم برومند - یا پیرمردان!) خیلی صبمر! ح همانطوکه شاهنشاه دستور داده‌اند ودولت اجرا کرد. قوی تر اجرا کند خائنین ومجرمان رابپای میزمحاکمه بکشاند و بملت ایران اعلام کند که نتیجه خیانت این است نتیجه اینکه همراه وهمگام با مردم نباشید، این است. امایک نکته‌ای را باید عرض کنم من معتقدم که باید اول جرم کسی ثابت شود بعد اسمش را اعلام کنید ما درمملکت قانون داریم ما در مملکتی! بدگی می‌کنیم که عدالت بر همه افراد ملت سایه افکنده بی خود وبی جهت عرض مردم را هم برباد ندهید دولت نباید تایک جرمی ثابت نشده در روزنامه‌ها اعلام کند. وقنی که فلان مقام را تحت تعقیب قرار می‌دهید (یکنفراز نمایندگان - مثل علیزاده و صیرفی) اول وخیلی زود ثابت کنید وبعد اقدام کنید چون اگر این اصل رعایت نشمود موجب تزلزل درجامعه می‌شود موج تزلزل در خانه می‌شود، هراسناک است و خوفناک ام! وجامعه نمی‌تواند مطمئن گام بردارد اصل تشویق وتنبیه باید درمملکت بوجود بیاید اما در مأمورین واعما لشان با یدنظا رت کرد چندسال پیش کتا بهامی خواندیم، که بر در دروازه کا! مدائن! لجری بسته بودندکه مخصوص متظلمین بود به آنان که طلمی وارد آمده بود زنجیر را تکان می‌دادند و به درد دلشان می‌رسیدند خسروانوشیروان را چنین توصیف می‌کردند. در عدالت وخسروی زمان شاهنشاه آریامهر زنلجیر متظلمین بازرسی شاهنشاهی است (صحیح است) بازرسین شاهنشاهی چشم وگوش شاهند ومردمی هستند که باید وقطعا هم چنین هستند که حقایق رابشاهنشاه اعلام کنند ومیکنند (یک نفر ازنمایندگان -مجلس هم هست) آقا دارند رک می‌گویند (یکی از نمایندگان - شاهنشاه این وظیفه را بعهدعشما هم گذاشته‌اند) بله شاهنشاه این وظیفه را بما داده وما هم بوظیفه مان واقفیم حرفی نیست، ملت ایران ما را انتخاب کرد این انتخاب اراده شاه بوده وهست برای ا! جاددموکراسی وآزادی، اراده هی! کس دیگری در آن نیست اراده شاهنشاه ومدلول قانون، اراده ملت است وهیح کس دیگر درانتخاب بنده موثر نیست ورستاخیز هم اینجا بایستی با صداقت ودرستی انجام شود (صحیح است) وقطعاشاهنشاهی! که اعلام می‌کنند بسیاست دموکراسی وآزادی خود ادامه می‌دهیم ملت ایران بیش از پیش طعم آزادی را چشیده وخواهدچشید همه طبقات، زن ومرد، بزرگت و کوچک، کارگر و کشاورز اما در برابر این مواهب همه وظیفه دار هستیم. کارگر! توکه ازمواهب انقلابی برخوردارسدی باید دربرابر خرابکار احساس مسئولیت ووظیفه داشته باشی، کشاورز! توکه ازبند رسته‌ای باید دربرابرخائن و خرابکار وظیفه داشته باشی و مسئولیت. بمبارزه با خرابکار برخیزی همه باید احساس مسئولیت کنیم از بالا تاپائین نه اینکه موقع خوشیها خودمان را جلو بیاندازه در مواقع حساس و بحرانی ساکت باشیم.

ساکت باشی، خاموش باشی، این خیانت است (احسمنت) ملت ایران می‌شناسد اینگونه افرادراقشاهنشاهی ایران و شاه ایران ارج مینهدخدمات مردم زحمتکش را که از همه طبقات برای پیشرفت و ترقی و تعالی گام بر می‌دارند ازآن کارگری که نیمه شب پشت چر! کارخانه بیدار می‌ماند درانقلاب ایران سهیم بوده وهست تاوزیرونخسمت وزیر همه شریک وسهیم هستیم و همه در یک کشتی نشسته‌ایم باید اجازه ندهیم که کسی این کشتی را سوراع کنداگرسوراع کرد همه از بین می‌رویم، همه نابود می‌شویم یکت نکته‌ای را عرض کنم اسلام بزن مقام داده ببانوان مقام داده است. قدر زن دراسلام بالا است اسلام زن را ازوضعی که برایش بوجود آوردند وزنده زنده زیر خاک مدفونش می‌کردند نجات داده قرآن میگویدواذا بشراحد هم بالانثی ظل وجهه مسودا وهوکظیم.

وقتی بیکی ازآنها می‌گفتند خدا بتودختر عنایت کرده ظل و جهه مسودآ چهره اشی تار!!می‌شد آثار خشم و غضب در چهره اش آشکار میشدو هوکظیم ازمیان! دم بخاطر ننگ دختر داشتن بیرون می‌رفت ومتواری می‌شد نمی‌دانست ایمسکه علی هون ام یدسه فی التراب آیادرخاک مدفونش کند یا اینکه ننگ حفظ و حراستش راقبول کند اینها آیات قرآن هست اسلام زن را ازاین وضعیت رساند بجائی که باوشسخصیت داد مقام مادری بالاترین مقامهاست زن درسازندگی اجتماع شریک و سهیم شد اسلام آموختن علم را برزن و مرد واج! کرده بودوزن در راه آزادی جامعه گام برداشت قدم نهاد قطعا خطبه حضرت زینب را خوانده وشنیده‌اید زنلی است که در مکتب اسلام پرورش یافته زنی است که تحت تعلیمات عالیه علی (ع) تربیت یافته رشید وقوی روحش روح بزرگ! تحملش بی پایان در برابرش سربریده برادرش! راقرار دادند در آنجا مردم سست عنصرکوته بین کوفه را مورد خطاب قرارداد و گفت اظنت انک قداخذت علینا اقطارالسماءوافاق الار! می - آمن العدل یابن الطلقاءاین از عدل و دادگستری است ای پسرآزاد شدگان زن مصیبت زده‌ای که پسمرانش راکشتند برادرش! راکشتند اقوامش را اسیرکردند در یک ست جلس بعنوان یکت اسیر مکوید فکر کردی که آسمان و زمین را! فته‌ای چه فکر کردی. خاصیت زمان ما این ام! که زن عفیف، نجیب، فاضل د ا نشمند، ود رست مطا بق قوانین اسلامی عمل کند بایدما د ررا هی گا م برد اریم که راه اسلام و راه ایران ام! (صحیح است) و! ا ین مطلب راعرض می‌کنم که اسلام دینی است که زن را! لده کردوبزن حیات جاودان بخشید و زلان مسلمان استقلال مالی و اقتصادی پیداکردند این حقی است که اسلام داده (د!!نرتجدد - د رایران باستان هم! لان خیلی ارج داشتند)!!سی منکرنیست ما خونمان را با اسلام عجین کردیم برگردم به اصل مطلبم جناب آقای رئیس اگر من به همه این یادداشتهابه!!دازم وقت زیادتر خواهد برد، درکار دولت چه این دولت و چه دولت گذشته نکته‌ای راعرض می‌کنم، دولت‌ها دریک برهه‌ای از زمان در انقلاب ایران وظایفی بعهدعشان محول است، وزراء آن دولت و رئیس آن دولت درحدتوان وقدرتشان برای بگردش درآوردن چر! انقلاب ایران کوشش کردند و یقین بدانید اگر تمسامحی و سهل انگاری بینی د اشتند گردش چر! انقلاب ایران آنها راخردمی کرد (یکی از نما یندگان موردتأیید اعلیحضرت بودند) موردتاییدفرمانده انقلاب بودند، این دولت هم وظیفه‌ای دارد دربرهه‌ای از زمان برای بثمررساندن انقلاب ایران و برای حرکت بسموی تمدن بزرگ!، این دولت باید برنامه دولت پیش را به دقت بررسی بکند وجبران اشکالات گذشته رابکند شما یکت برهه‌ای از زمان بعهده تان هست، عرض کردم در ابتدای عرایضم کارنامه‌ای درآ رکار ملت ایران و فرمانده انقلاب بدست شمامید هد، امیدوارهستم که ارقام این کارنامه باعث سربلندی شماباشد (انشاءالله) اینجا این تریبون هم برای این است که قانون اساسی مملکت و نظام شاهنشاهی مملکت، خاصیت انقلاب شاه و ملت درزمان رستاخیز این آزادی را بمن داده که من بیایم اینجا و اشکالات کارتان را بگویم، عرض کردم چو بشنوی سخن اهل دل مگوکه خطا ام!، از دلم می‌گویم اگر حرف می زنلم درد است که می‌گویم اگر انتقاد می‌کنم واقعیت است که می‌گویم، نباید به قبای کسی بربخورد، نباید کسی بریش بگیرد، باید گفت چون رهبر انقلاب فرموده که بگوئید و انتقادکنید درفضای رستاخ! یز، اگر نمی‌تواندو و له شندن انتقاد رانداریدپس شا! دانقلاب نیستد، مرد انقلاب مرد متخل! ت است، سرد انقلاب مردی است که سینه اشی بایدگشاده باشد ازنظر روحی باید قوی باشد به بینید اشکال کارکجامرت ر! کنید بعد بیائید با افتخار بگوئید که این اشکالات را رفع کردیم بیاثر بگوئید که این گرفتاریها را مرتفع کردیم و بیائر احسنت مجلس را بگیرید، چرا عصبانی وناراحت می‌شوید! چرا بدتان می‌آید. نباید بدتان بیاید اینجا مجلس است،

بنازم به بزم محبت که آنجا
گدائی بشاهی مقابل نشیند
مرنجان دلم راکه این مر! وحشی
زبامی که برخاست مشکل نشیند

در برنامه گرفتاری هست، مشمکل هست، اینجا مطلبی عنوان شده که بایدعرض کنم دیدهابا هم فرق می‌کند یک مو! دید قرن نوزدهم داریم و یک موقع د یدمان د یدقرن بیستم واواخرقرن بیستم است، بحث تخلیه روستاها چون گفته شد درگذشته روستاها در محکمی برای مقابله با اقوام متجاوز بوده والان روستاها تخلیه می‌شوند واستقلال ایران در خطر است، باید عرضی کنم که این یک دید قرن نوزدهم است، دیدی است که وقتی می‌خواستند جنگ کنند با شمشیر ونیزه وتیر وکمان جنگ می‌کردند، حالا شمشیر دیگر فایده‌ای ندارد ویک چیز تشریفاتی است (عباس میرزائی -گاهی هم می‌برد) مواطب باشیدکه به شمشیراما م زمان برنخورید، امروزما با یدد ر سیستم کشاورزیمان که نبایدحرف! ی را بزنیم، چون زیاد حرف! رازده‌ایم مرتب گفتیدکه ماتعاونی شهر وروستا درمست می‌کنیم دیگر آنروز هم گذشته که بنده ۴ مترزمین داشسته باشم، پایش بنشینم و ۴ من چغندربکارم یا گندم (طفری - وارد می کنیبم) وارد هم نمی‌کنیم جناب طفری جمعیت رادر نظربگیرید مصرف را در نظربگیرید، آنمو! بنده وجنابعالی در ماه ۲ مرتبه برنح می‌خوردیم. آنموقع در ماه بنده وجنابعالی یک پیراهن می‌پوشیدیم الان امروز صبح جناب عالی که حمام می‌کنید از زیر پوشتان عوض می‌کنید تا لباس رویتان تاکراواتتان (دکتر تجدد - حق ما است که عوض کنیم) حق شمام! ولی باید انصاف هم داشته باشید، انقلاب این حق را به شما داده آقای تجدد، اما باید در انقلاب هم کار بکنید، انصاف هم داشته باشید، درگذشته جمعیت ایران یک جمعیت قلیل بود، اما جمعیت ایران الان یک جمعت عظیمی است، زمین ما همان زمین است، آب همان آب است، امکانات را داریم فراهم می‌کنیم، ولی امکانات را که یکشبه فراهم نمی کنندکه آمدیم کشاورزی مملکتمان را باکشاورزی هلند وفرانسته مقایسه می‌کنیم، اینجا کویردارد آنجا یک متر زمین بایر ندارد، تو که رفته‌ای آقای تجددبنده نرفته‌ام (مظهری! شاورزی سنتی را تخطئه نکنید) کشاورزی سنتی تخطئه نمی‌شود آقای مظهری، اما دیگرگذشته که بنده بنشینم پای ۴ متر زمین، دیگر نمی‌توانی با دست و باخیش وباگاو شممتر زمین یا پنجاه متر زمین راشخم بزنی، باید وضعی بوجود بیاوریم که برویم بسوی قطبهای -کشاورزی (مظهری - سالهاست که رفته‌ایم) درست نبود غلط بود دی گردرزرند کرمان یک روستائی نمیماندکه سا لی..۱۲ تومان بگیرد فرد روستائی می‌خواهد مدرسه برود، میخواهدلباس خوب داشته باشد، می‌خواهد زندگی خوب داشته باشد. غذای خوب داشته باشد، اینرامن می‌گویم ما نمی‌توانیم جمعیت فعالمان را در روستاها متمرکزکنیم مانمی‌توانیم جمعیت کشورمان را در روستاهامتمرکز کنیم. در آمریکا ۶ درصد جمعیت در روستاها هستند و کشاورزی می‌کنند در اروپا.۲ درصد درمملکت ما ۷۰ درصد جمعیت متمرکز در روسناها هستند (همهمه نمایندگان)، نمی‌شود، خاصیت زمان اجازه نمی‌دهد، باید درک کرد این مسائل رابا بادیدقرن نوزدهم نمی‌شود کشاورزی مدرن درست کرد (تجدد- باید جامعه روستائی به تکنیک کشاورزی آشنا بشود) ماباید بطرف صنعت و تکنیک برویم ما احتیاج به نیروی کارگر و کشاورزی مدرن و مکانیزه داریم و کسانی که اهمال کرده اندبه پای محاکمه می‌کشیم وتشخیص آن با فرمانده بزرگ! مملکت است. مابایددارای افرادی باشیم ار! بده، فعال، مبتکرکه قاباعت این راداشته باشندکه وارددروازه‌های تمدن بزرگت بشوند. آقای پزشکپور از شما یکا سوال دارم همین دردبنده و درد جنابعالی هم هست، آیا کشاورز خوزستانی باخرمایی که درسال گیرشان می‌آید می‌تواند زندگی شان را اداره کنند (پزش! پور -تأسف من هم ازاین ام!) نمی‌توانند آقای پزشکپور باید راه دیگری برایش بوجود بیاوریم این وظیفه دولت است که این طرحهای اساسی را بوجود بیاورد! از دولت دفاع نمی‌کنم مدافع دوات هم نبوده‌ام ونخواهم بود البته مدافع حق خواهم بود (عباسمیرزائی - دولت هم حق است) در زمان یکی ازخلفا، خلیفه می‌گفت اگر من کح رفتم شما بمن بگوئید، یکی ازحاضرین باندشدو گفت که مابا شمشیرراستت می‌کنیم، حالاهم درزمان انقلاب اگرکسی رفت یا خطاکرد با شمشیر زبان آنقدر میگوئیم تابراه راست هدایتش کنیم جامعه ما یک جامعه متحول و یک جامعه انقلابی است و ماداریم مسائل را تجربه می‌کنیم، پس این گرفتاریها برایمان بوجود میاید باید تحمل داشته باشیم و باین مسائل توجه کنیم، و باین مسایل برسیم پس نه حرف کسی راقبول می‌کنیم که گفت ملت ایران پرخور شده و بدهن آن شخص می‌زنیم ملت ایران درسایه انقلاب از یک تغذیه خوب و ازیکت! بدگی خوب و از یک رفاهی برخوردارشده بایدپابپای آنکه کمبودهای مان راتامین می‌کنیم سعی کنیم این کمبودها را درمملکت رفع کنیم وبحدخودکفائی برسیم دیگر معقول و منطقی نیست که ما خواسته باشیم از درآمد نفتمان کالا از خارج وارد! نیم (تجدد- کالاهای سرما یه‌ای بایدوارد بشود) البته لازم است یک مقدار باید وسائلی که لازمه سرمایه گذاری بنیادیام! واردکنیم اماباید برسیم که درصد احتیاجات خودمان را هرچه بیشتربتوانیم تامین کنیم، ملت ایران نمی‌تواند قبول کندکه میوه گران بخرد ملت ایران نمی‌تواند قبول کندکه مردم نارنگی کیلوئی ۷۰ تومان بخورند بنابراین باید تحریمش کنند ومن این پیشنهاد رامیکنم فکرمی کنم که خانمها وآقایان هم با من همصدا باشند پیشنهاد من اینست که میوه گران را تحریم کنیم (صحیح است) (دکترصدر - اغنیا پیروی نمی‌کنند) ما برای اینکه واقعا نشان بدهیم در زیر تحمیل باردستگاهها یا افراد نمی‌رویم تحریم می‌کنیم، (آفرین) باید این نوع زندگی را تحریم! نیم برای اغنیا، زبدگی باید حساب وکتاب داشته باشد. آنها باید تبعیت کنند. دریک! جامعه انقلابی مجبور هستندکه تبعیت کنند (دکتر اسفندیاری تولید را باید بالا ببریم) از فرصتی که ب! من دادید و از مزاحمتی که بوجودآوردم تا عرایضم را در ساحت مقدس مجلس بسمع برسانم متشکرم (احسنت) بازتکرار می‌کنم ملت ایران، مردم ایران، مجلس ایران، محکوم می‌کند خدعه‌ها نیرنگ‌ها و دسیسه‌های استعمار را، اینها حرکات مذبوحانه استعمار است و ملت ایران بخوبی این دسیسمه‌ها را می‌شناسد دولت‌های ایران هم توانسته‌اند وطایفی راکه رهبر انقلاب بعهده شان گذاشته انجام بدهند این توطئه‌ها و خدعه‌ها ربطی به دستگاههای دولتی نداشته وندارداگر قصور و تقصیری هم بوده که بعضی از مقامات اجرای کرده‌اند به پای میز محاکمه کشیده شده‌اند یاکشیده خواهند شد و ما سپاس خودمان را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم می‌کنیم که به اعمال خطاکاران توجه دارند و آنها را مورد بازخواست قرارداده‌اند (احسنت).

من چه در بای تو ریزم که سزای تو بود
سرنه چیزی است که شایسته پای تو بود

(احسنت)

بولای توکه گر خشت! بند ازگل من
همچنان در دل من مهرو وفای تو بود

(احسنت)

عباسمیرزائی - حقاکه آقای دانشی اسم بامسمائی دارید.

رئیس - آقای رفعتی تشریف بیاورید.

رفعتی - بسم الله الرحمن الرحیم باکسب اجازه از مقام ریاست معظم و همکاران گرامی خانمها و آقایان سخنم را بنام خدای بزدان آغاز نموده و از پیشگاه و ذات توانایش استدعا می‌نمایم خاک ایران، شاهنشاه ایران، ملت ایران را ازشر حسودان و دشمنان و استعمارگران حفظ نموده و دکنف حمایت خود نگاهدارد از او می‌خواهم شاهنشاه آریامهر ما را در اهداف عالیه خود که اعتلای کشور و ملت ایران است یاری فرموده موفق وموید بدارد قبل از اینکه وارد دربحث بودجه بشوم مطلبی را خواستم بعرض حضارگرامی برسانم ما درگذشته و حال افتخارمان بشاهنشاهی ایران بوده (احسنت) ما وقتی صحبت می‌کنیم از افتخارات شاهنشاهان هخامنشی و ساسانی افتخارات و فتوحات وجهانگشائی آنها وتسخیر ممالکی که آنها باما در ستیز بودند بیاد میاوریم از افتخارات ماست شاهنشاهی ایران در طول ۲۵۰۰ سال بموانعی هم برخورده است ما پادشاهی داشتیم مثل سلطان حسین که در بعط می مواقع برنامه‌های اشتباهی داشتندکه ما را هم بناچار دچار دردسرکردند البته ما پادشاهانی مثل رضا شاه کبیر داشتیم نادرشاه داشتیم محمد رضا شاه پهلوی داریم (احسنت) من بگذشته‌های دور و بتاریخی که مالمس نکرده‌ایم اشاره نمی‌کنم من بتاریخی که خودم شاهد بودم وبیشتر آقا یان د رآن موقع هم زنلدگی کرده انداشا رممیکنم سال. ۲۵۰ را یاد بیاوریم سالی که قشون باصطلاح سجواریا در آن زمان، دوست ناجوانمردما بما حمله کرد از شرق و جنوب و شمال، پی ریزی ایران امروز راکه شاهنشاه اول پهلوی فرموده بودند خراب کردند.

کشتی متلاطم این مملکت بدست توانای شاهنشاهی جوان، شاهنشاهی که ناجوانمردانه مملکتش را تسخیر کرده بودند و قشون اجانب بافراد ملت ظلم می‌کردند در آن حال شاهنشاه با سن کم باتجربه‌ای که مثل حالا نداشتند البته با اینکه یک هوشیاری ذاتی این خاندان! پهلوی دارند ولی تجربه خیلی موثر است! قراردادی بسته شد و ماپل پیروزی آنها شدیم وسازوبرگ نظامی شان را با خط آهن ما از جنوب بشمال بردند، خواربار بردند و مو! یت بیشتر دول آن روز درسایه ایران بود می‌خواستند قرارداد شمال و جنوب را اجرا کنند نتوانستند شاهنشاه ایران، ملت ایران در هر عصری بیدار است. منتهی وسیله می‌خواهد دیدیم گندمهای ما را می‌خریدند ومیبردندو میسوزاندند! بیاد دارند دوستان ما و آنهائی که دندان پزشک هستند میدانند که من چه می‌گویم از لبه هائی که عمل می‌کردند سبوس نان را درمیاوردند. وآن موقع. نانها بنام نان آجری مشهور بود صفهای طولانی که برای نان جلوی نانوائی‌ها کشیده می‌شد فکرمیکنم که ا کثرا بیاد دارید. فکر می‌کنید آن سوانح همینطورگذشته. آن سوانح بادرایت خاص شاهنشاهمان باحوصله شاهنشاهمانبا ابتکار ذانی شاهنشاهمان گذشت و از بین رفت آن فیلمهائی که احزاب درمیاوردند فکر می‌کنید چه می‌گفتند وچه می‌خواستند. هدف چی بود البته هدف چیزدیگری بود. شاهنشاه حوصله فرمودند. صبر فرمودند و پی فرصت بودند با دولتهای قوی بادست خالی نمی‌شد جنگید سال ۳۲ را هم پشت سرگذاشتیم با آن جریاناتی که میدانیم و بنده نمی‌خواهم و قت دوستان را بگیرم نفت ملی شد و ابتکارآن بدست شاهنشاه آریامهر بود البته خطوط و خط مشی هردولتی باید معین باشد.

ما می‌گوییم رهبر، رهبرعالیقدر، رهبر عالیمقام، این رهبر چه کسی باید باشد. باید شاهنشاه آریامهر باشد بایستی شاهنشاه امرکند تا نفت ملی شود. دولت هم بایست درست اجراکند ملت ایران همیشه و در هرحال برهر احتیاج داشته و خواهد داشت رهبری که نظام شاهنشاهی داشته باشد فرهنگ ما وضع جغرافیائی ما ایجاب می‌کند که چنین باشد. ما پشت سرگذاشیم حصبه وتیفوئید رامالاریا را هم همینطور و اینها راقشون بیگانه بارمغان آورده بود باز من برمیگردم به نزدیکتر، یعنی بعداز انقلاب، یعنی ۱۵ سال اخیر بعداز انقلاب شاه و ملت همانطوکه دوسنان اشاره کردند کارگر بحقش رسید کشاورز بحقش رسید (صحیح است) دولتها درهرحال مجری نیات و رهبری شاهنشاه هستند دولتی راکه اعلیحضرت تعیین می‌فرمایند وزرائی که رییس دولت بحضور مبارکشان معرفی می‌کند ازلایقترین، شریفترین وپاکترین افرادباید باشند والا اعلیحضرت آنها راقبول ندارند چیزی که اعلیحضرت رویش صحه می‌گذارند یعنی پاکترین و لایقترین وکاردان ترین. این وزیر یک انسان است یک عده کارمند، یک عده معاون ویک عده کارگزار یادارد یا استخدام می‌کند یا از جای دیگر میاورد برحسب ضابطه‌ای که دارد ولی راهفراری ازآن خطمم! می که رهبر مملکت برای او مشخص کرده‌اند! ندارد. اجرای او باید با سلیقه خاصی باشد در خلال صحبت عده‌ای شنیدم که می‌گفتند بعضی هاخیانت میکننداین ممکن نیست. بادستگا ههای بازرسی که درهرکجا هست، مادر این مملکت حسابرسان قسم خورده داریم و از اینهاگذشته باینهم اکتفا نشد، بازرسی شاهنشاهی تشکیل شده که چشم و گوش شاهنشاه هستند، باین هم اکتفا نشد. کمیسیون شاهنشاهی تشکییل شده شما ملاحظه فرمودیدازرادیو تلویزیون که این کمیسیون شاهنشاهی چقدر طریف نکته‌ها را پیدا کرده بودند چقدر در این گوشه و آن گوشه نسملکت رفته بودند و بازرسی کرده بودند اگرجائی سهل انگاری شده بود ویا راهی دیر ساخته شده بود بوزیرش گوشزد کردند. احیانا اگر خیانتی هم شده بود مقصر راتعیین کردند پرونده‌های متعددی هم ایجاد شد پس دستگاه مملکت یک دستگاه منظمی است یک دستگا هی است که می‌شود روی آن واقعاحساب کرد ودر ردیف دستگاه‌های مترقی جهان، چه بیم داریم. عرض کنم خائن را باید تنبیه کرد در زمان انقلاب پیشروما، خائن نباید وجود داشته باشد اگر باشد انسان نیست و ما این انسان را قبول نداریم. ما انسانها را قبول داریم.(احسنت آفرین). یک موقع جناب رئیس مجلس قرمودندکه من رفتم لندن یکی از همکاران مجلممی ام خدمتشان بود در هایدپارک لندن آن همکار می‌گردد ویک گل را پیدا می‌کند که ساقه اش کح بوده می‌گوید قربان! آبینید این ساقه گل کح است جناب رئیس می‌گویند شما این همه زیبائیها را ندیدید و رفته ایداین ساقه کح راپیداکرده‌اید بگردید خوبیهاراپیداکنید. میگویندپول نفت چه می‌شود! کارخانه ذوب آهن شده، مس سرچشمه کرمان شده، جاده هائی شده که خودتان وخود ما هرروزدادمیزنیم که یک! قسمتش مانده. اتوبانها، برق سراسری، لوله آب وگا ز، سدهای عظیم را اگر ندیده‌اید بنده نشاتتان می‌دهم. همین چند روزپیش بود که مارفتیم بوشهر نیروگاه اتمی را دیدیم - خدا راشاهد میگیبرم من اهل مداهنه نیستم البته نارسائیها راهم خواهم گفت - وقتی بالای برج رفتم بخدای متعال گریه‌ام گرفت. چرا آقای رامبد این جوانان مملکت را بانجا نمی‌برید. چرا من نماینده را می‌برید. این جوانهای مملکت این دانش آموزان این دانشجویان را برای گردنمی‌های دسته جمعی آنجا ببرید تا ببینند. چرا چیزی را که از نزدیک می‌توانند ببینند از دور ببینند! این مساله حسادت ورقابت در دنیا هست ما حسودداریم ولی فکر نمی‌کنم دشمن داشته باشیم چون آزار ما ایرانیان بکسی نمی‌رسد شاهنشاه ما جزسعادت جهانیان چه خواسته‌اند جز اعتلای کشور چه می‌خواهند چه کسمی می‌گوید من دلسوزتر ازشاهنشاه نسبت بکشورم هستم چه کسی می‌گوید من امید بیشتر باینده ایران بیش از شاهنشاه دارم شاهنشاهی که موطف است شاهنشاهی ایران را بدست فر! بدش بسپارد من پن! ت کوهی یا ایلامی وکرمانی دلمان برای شهرمان می‌سوزد ولی این محمدرضاشاه دلش نمی‌سوزد.

همه ما مجلس ایران، ملت ایران در یک خظ هستیم و پشت سر شاهنشاه اگر چیزی غیر از این بگوئیم دیگرآن مساله رستاخیزی نیست دیگر آن مساله هرج و مرج است دیگر آن مساله خط مشی نیست و آن خبث طینت است که بروزمیکند فکر می‌کنم عقیده همه شماهم همین است بیائید هدفی را که داریم درست دنبال کنیم وزیردرست برود، وکیل درست برود، معاون درست برود کارمند وکارگرو کشاورز همینطور دنبال هدف برویم شاخه بشاخه رفتن نباشد من وتوئی نباشد. باشد که ماروی آن اصل صحیحی که بنیادگزاری شده امست بمقصود برسیم ازصحبتم دورنشوم این ۱۵ سالی که ما درانقلاب بودیم دولتها آمدند و رفتندهمانطور که عرض کردم این دولتهامورد تایید اعلیحضرت بودند ملت ایران و مجلس ایران هم روی آنها صحه گذاشتند اگر خدمت درمست نمی‌کردند مجلس ایران که یکنفر و دونفر نیست ۲۶۸ نفرنماینده هست که همه از مناطق مختلف ایران و نماینده مردم ایران هستند اگر خطائی کرده بودند این ۲۶۸ نفر نماینده مجلس شورای ملی و آن ۶۰ نفر سناتور که همه از مردان لایق مملکت هستند که عمری را در خدمت مردم و! باست مملکت گذرانده‌اند آنها را تایید نمی‌کردند اگر من کشاورز کم تجربه هستم علامه وحیدی کم تجربه نیست در همن مجلس هستند افرادی که امید مملکت هستند خود جنابعالی آقای رامبد مگر در مجلس نبودید و وزیر شدید در سال ۴۱ بامر اعلیحضرت شش ماده بملت ایران ارائه شد و ملت ابران باجان و دل بان رأی قاطع دادانقلاب اساسی شاه وملت باشش ماده شروع شدو درحال حاضر به ۱۹ ماده رسیده است این خظ مشی اساسی ماست این خطوط اصلی کار ماست این خطوطی است که دولت موظف باجرای آن است و ملت موطف به پیروی ازاین اصول است در موردقوانین دولت لایحه بمجلس مید هد. ۲۶ نفرنما ینده روی آن صحبت می‌کنند بررسی می‌کنند در کمیسیونها و در جلسات علنی مجلس روی آنها بحث و صحبت می‌شود و روی آن صحه میگذارند وقتی مجلس رأی داد دیگر آن قانون است و محترم است و همه موظف به تبعیت ازآن هستیم انقلاب شاه و ملت هم با ۱۹ ماده که خط مشی زبدگی ما و روش! مملکت مام! برحسب قوانین و بنابراصول قانون اساسی و اصل نظام شاهنشاهی بوجود آمد و همه باید پیرو آن باشیم خیلی کارهای اساسی در طرف این ۱۵ سال انجام شد. سدسازی، خط آهن جدید، لوله آب شهرستانها آسفالت شهرستانها چه کسی بیاد دارد سالهای ۱ ۲ و ۲۲ و ۲۴ راکدام شهرآسفالت داشت. تهران سنگ فرش بود یادتان هست آقای شادمان فسنگ فرش تهران را! بقیه خیابانهاهم خاکی بود.

- اعلام دستور جلسمه آینده - ختم جلسه

۵- اعلام دستور جلسمه آینده - ختم جلسه.

رئیس - آقای رفعتی، وقت این جلسه تمام شد بقیه صحبتتان رادر جلسه بعد از طهر بفرمائید. با اجازه خا نمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم. جلسله بعدساعت سه بعدازظهر امروز خواهد بود و دستور جلسه ادامه بحث در کلیات لایحه بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور است.

(جلسه ساعت یک بعدازطهرپایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی -عبدالله ریاضی.