مذاکرات مجلس سنا چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۲۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره قانونگذاری مذاکرات مجلس سنا هفتمین دوره قانونگذاری ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ تا ۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

مجلس سنا

قانون اساسی مشروطه

مشروح مذاکرات مجلس سنا،دوره ۷

نشست : ۲۷

چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی(۱۳۵۵ هجری - شمسی)

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس ۲- بیانات قبل از دستور تیمسار سرلشگر مطبوعی ۳- اعلام وصول لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی ارسالی مجلس شورای ملی ۴- تصویب قانون عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق و ابلاغ آن به دولت ۵- تصویب قانون وظیفه و مستمری محصلین مراکز آموزشی نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ آن به دولت ۶- تصویب قانون اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده به آن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره به قانون مزبور و ارسال آن به مجلس شورای ملی ۷- شور اول لایحه انتقال وجوه سپرده دفاتر امور سرپرستی دادسراها از بانک به صندوق تعاون دادگستری ۸- شور اول لایحه اصلاح ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ۹- شور اول لایحه اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رشته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی ۱۰- ختم جلسه.

مجلس ساعت ۱۰ صبح به ریاست آقای مهندس شریف امامی تشکیل شد.

آقایان وزیر مشاور (دکتر شادمان) و معاونان وزارتخانه‌های جنگ (تیمسار سپهبد کاتوزیان) پست و تلگراف و تلفن (کشاورزیان) اطلاعات و جهانگردی (دکتر سعادت) کار (دکتر مهدوی) امور اقتصادی و دارایی (طباطبایی) فرهنگ و هنر (حشمتی) علوم و آموزش عالی (طوسی) بهداری (دکتر رهنوردی) نیرو (مهندس معقول) امور خارجه (عصار) مسکن و شهرسازی (دکتر بهرون) کشاورزی و منابع طبیعی (دکتر همایونفر) بازرگانی (زعیمی) دادگستری (هنرمندی) آموزش و پرورش (بانو طالقانی) در جلسه حضور داشتند.

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس.

رئیس - صورت مشروح مذاکرات روز چهارشنبه بیست و دوم اردیبهشت ماه قبلاً طبع و توزیع شده است و ملاحظه فرموده‌اند اگر نظری هست خواهند فرمود نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.

اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه آقایان:

دشتی ،جلیلی ، رسول پرویزی ،نمازی و تیمسار سپهبد پالیزبان.

مسافران آقایان:

خزیمه علم ، دکتر نواب و تیمسار سرلشگر جهانبانی

- بیانات قبل از دستور تیمسار سرلشگر مطبوعی

۲- بیانات قبل از دستور تیمسار سرلشگر مطبوعی

رئیس - نطق قبل از دستور شروع می‌شود تیمسار مطبوعی بفرمایید.

تیمسار مطبوعی- با اجازه مقام ریاست.

همکاران عزیز به طوری که اطلاع دارید روز دوشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی مقارن با هشتمین جشنواره روز جهانی ارتباطات است در حقیقت با توجه به تاریخچه تشکیل اتحادیه بین‌المللی ارتباطات می‌شود گفت این اتحادیه از نظر تشکیل قدیمی‌ترین سازمان بین‌المللی جهان است که اساس آن در سال ۱۸۶۵ میلادی گذاشته شده و دولت شاهنشاهی ایران نیز چهار سال بعد یعنی سال ۱۸۶۹ میلادی الحاق خود را به این اتحادیه که در راه تفاهم و همبستگی ملل نقش عمده‌ای به عهده دارد اعلام کرده است. پس از تشکیل سازمان ملل متحد، اتحادیه بین‌المللی ارتباطات در سال ۱۹۴۷ در سلک سازمان‌های تخصصی وابسته به سازمان ملل درآمده است . همان طوری که همکاران ارجمند مسبوق هستند، امروزه استفاده از مخابرات به ترتیبی توسعه یافته است که تصور پیشرفت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی یک جامعه بدون وجود شبکه‌های مخابراتی مؤثر امری غیر ممکن است و در دنیایی که استفاده از ماهواره‌ها در مخابرات و پخش برنامه‌های رادیو تلویزیونی و به کار بردن کامپیوترها و سیستم‌های مخابراتی خودکار و بسیار سریع و بسیاری امکانات فنی و جدید افق‌های تازه‌ای در بهره‌برداری و ایجاد شبکه‌های مخابراتی و رسانه‌های گروهی و اجرای برنامه‌های آموزشی به وجود آورده است . همکاری بین‌المللی در امور مخابراتی امری اجتناب‌ناپذیر گشته است به خصوص این که کشورها به تنهایی قادر به تأسیس و استفاده کامل از این امکانات و حل مسائل مربوطه نیستند امروزه در آسمان ، در دریا و روی زمین ارتباطات نقش اساسی و چشمگیری در زندگی مدرن ایفاء می‌کند و لازم به توضیح است که جمع‌آوری سریع اطلاعات و اخبار جهت چاپ در روزنامه‌ها و پخش در دستگاه‌های خبری از قبیل رادیو تلویزیون بدون وجود و استفاده از یک تکنیک انتقال قوی میسر نمی‌باشد.

در کشور ما به برکت شاهنشاهی پر افتخار پهلوی درست پنجاه سال پیش که اولین بنای تلگراف بی‌سیم به دست اعلیحضرت رضاشاه کبیر پایه‌گذاری شد، عصر دگرگونی ارتباطات و مخابرات آغاز گردید (صحیح است) گذشته از تلگراف بی‌سیم، رادیو، تلفن خودکار ارتباطات تلفنی بین‌المللی از ره‌آوردهای دوران سازندگی اعلیحضرت رضاشاه کبیر است (صحیح است).

در دوران شاهنشاهی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی (شاهنشاه آریامهر) به ویژه پس از شروع انقلاب شاه و ملت تحول بنیادی در مخابرات کشور ما به وجود آمد که هر روز شاهد شکوفایی بیشتر آن هستیم (صحیح است) تأسیس خطوط مایکرووی بنای دو ایستگاه زمینی ماهواره مخابراتی برای ارتباطات مخابراتی و رادیو تلویزیونی با کشورهای دیگر ، استقرار سیستم تلفن کاملاً خودکار بین شهری که تا حال ۵۴ شهر کشور را دربرگرفته،بهره‌برداری از مراکز تمام کامپیوتری تلکس برای ارتباط خودکار با کشورهای جهان و در داخل کشور، بنای کارخانه‌های تولیدی مراکز تلفن خودکار و وسایل مخابراتی دیگر در شیراز، توسعه عظیم شبکه رادیویی کشور و یا خارج از کشور به منظور پخش صدا و بالاخره پوشش تلویزیونی کشور و آوردن تلویزیون رنگی ، که به قرار مسموع از سال جاری به تدریج پخش برنامه‌های آن آغاز خواهد شد، همه و همه گویای این واقعیت هستند ، که شاهنشاهی پهلوی برای مردم ما در همه شؤونات و در کلیه زمینه‌ها منجمله در زمینه‌های ارتباطی و مخابراتی متضمن شکوفایی روز افزون و خیر و برکت بوده است (صحیح است).

به یاد بیاوریم که تا چند سال پیش عملاً ارتباط تلفنی صحیح بین شهرهای کشور و یا خارج از کشور جز اسمی بیش نبود و حال آن که طبق گزارش منتشر شده از طرف وزارت پست و تلگراف و تلفن ، امروزه تعداد مکالمات خودکار بین شهرهای کشور از مرز یک صد میلیون در سال تجاوز کرده است . (صحیح است)

و رقم کلی مکالمات تلفنی با خارج از کشور که قبل از انقلاب شاه و ملت از تعداد انگشتان دست در روز تجاوز نمی‌کرد امروزه نزدیک به دو میلیون در سال است و روزانه به طور متوسط ۳۵ هزار دقیقه پیام‌های تلکس با کشورهای جهان مبادله می‌شود.

به طوری که از گزارش منتشر شده از طرف وزارت پست و تلگراف مستفاد می‌شود، در سراسر کشور ۱۷ هزار کیلومتر کانال امکانات انتقال برنامه‌های تلویزیونی به وجود آمد و با سرعت در دست توسعه است، و در چند نقطه پایتخت،در حال حاضر چند مرکز خودکار الکترونیک و کامپیوتری در دست نصب می‌باشد، همچنین مرکز تلفن خودکار بین‌المللی تهران مراحل آخر نصب و آزمایش خود را می‌گذارند.

با توجه به اقداماتی که در زمینه ارتباطات و مخابرات به شرحی که گذشت به عمل آمده است ملت ما به تدریج شاهد شکوفایی هرچه بیشتر سرویس‌های مخابراتی در کشور خواهد بود، تا آنجا که در خور یک کشور کاملاً پیشرفته و یک قدرت بزرگ جهانی است، بتواند امکانات مدرن وسیع امروزی و شبکه‌ها و تأسیساتی را که شایسته اقتصاد و اجتماع دوران درخشان تمدن بزرگ است در اختیار گیرد . (احسنت ،احسنت)

- اعلام وصول لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی ارسالی مجلس شورای ملی

۳- اعلام وصول لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی ارسالی مجلس شورای ملی.

رئیس - لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون تعاون و امور روستاها در قبال لایحه شماره ۷۳۵۴۶ مورخ ۲۱/۱۲/۱۳۵۴ دولت راجع به تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی در جلسه روز سه‌شنبه ۲۸/۲/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

این که لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - لایحه به کمیسیون مربوط جهت رسیدگی ارجاع می‌شود.

- تصویب قانون عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق و ابلاغ آن به دولت

۴- تصویب قانون عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق و ابلاغ آن به دولت.

رئیس - لایحه عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق که یک فوریت آن قبلاً به تصویب مجلس سنا رسیده است مطرح است،

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش ازکمیسیون شماره یک (خارجه)به مجلس سنا

لایحه شماره ۷۲۱۸۸ مورخ ۹/۱۲/۲۵۳۴ دولت راجع به عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق ارسالی از مجلس شورای ملی که یک قوریت آن در جلسه ۲۲/۲/۲۵۳۵ مجلس محترم سنا به تصویب رسیده بود در جلسه ۲۲/۲/۲۵۳۵ کمیسیون خارجه با حضور آقای شادمان وزیر مشاور مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید و جهت اظهارنظر به کمیسیون‌های شماره ۲ (جنگ) و شماره ۳ (دادگستری و استخدام) و شماره ۱۰ (کشور) فرستاده شد و کمیسیون‌های مزبور با حضور آقایان معاونان وزارتخانه‌های خارجه،جنگ ، دادگستری و کشور لایحه را با تأیید نظر این کمیسیون تصویب و اعاده نمودند.

اینک گزارش آن به شرح زیر تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۱ (خارجه) خزیمه علم.

قانون عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق

ماده واحده - عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق که در تاریخ ۲۳ خرداد ماه ۱۳۵۴ (۱۳ ژوئن ۱۹۷۵) به امضاء رسیده و مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده و سه پروتکل و یک الحاقیه به شرح ذیل می‌باشد:

۱- پروتکل راجع به علامت‌گذاری مجدد مرز زمینی بین ایران و عراق مشتمل بر یک مقدمه و شش ماده و ۵۸ نقشه به مقیاس ۵۰۰۰۰/۱ مورخ ۲۳ خرداد ماه ۱۳۵۴ (۱۳ ژوئن ۱۹۷۵) و شرح خط مرز، مورخ ۳۰ آذرماه ۱۳۵۴ (۲۱ دسامبر ۱۹۷۵) و همچنین صورت‌جلسه مورخ ۵ دیماه ۱۳۵۴ (۲۶دسامبر ۱۹۷۵) در مورد ترتیبات مربوط به شرح خط مرز.

(توضیح آن که به موجب بند ج ماده ۱ پروتکل - متعاقباً نقشه‌هایی به مقیاس ۲۵۰۰۰/۱ تهیه و براساس آنها شرح خط مرز اصلاح و نقشه‌های تهیه شده پس از تصویب جایگزین نقشه‌های فعلی ۵۰۰۰۰/۱ خواهد شد).

۲- پروتکل راجع به تعیین مزر رودخانه‌های بین ایران و عراق مشتمل بر یک مقدمه و نه ماده و چهار نقشه مورخ ۲۳ خرداد ماه ۱۳۵۴ (۱۳ ژوئن ۱۹۷۵).
۳- پروتکل مربوط به امنیت در مرز بین ایران و عراق مشتمل بر یک مقدمه و نه ماده و یک شرح ضمیمه مورخ ۲۳ خرداد ماه ۱۳۵۴ (۱۳ ژوئن ۱۹۷۵).
۴- الحاقیه مربوط به بند ۵ ماده ۶ مورخ ۵ دیماه ۱۳۵۴ (۲۶ دسامبر ۱۹۷۵) - تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس - ماده واحده مطرح است اگر نظری هست می‌فرمایند نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

کلیات آخر مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. تصویب قانون به دولت ابلاغ می‌شود.

- تصویب قانون حقوق وظیفه و مستمری محصلین مراکز آموزشی نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ آن به دولت

۵- تصویب قانون حقوق وظیفه و مستمری محصلین مراکز آموزشی نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ آن به دولت

رئیس - لایحه حقوق وظیفه و مستمری محصلان مراکز آموزشی نیروهای مسلح شاهنشاهی برای شور دوم مطرح است. گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۷۴۵۸ - ۲۲/۷/۱۳۵۴ دولت راجع به حقوق وظیفه و مستمری محصلین مراکز آموزشی نیروهای مسلح شاهنشاهی ارسالی از مجلس شورای ملی در جلسه مورخ ۳۰/۱۱/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) برای شور دوم، با حضور آقای طباطبایی و تیمسار سپهبد شجاعی معاونان وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و جنگ مطرح شد و پس از رسیدگی و شور لازم گزارش شور اول عیناً تأیید و به تصویب رسید.

اینک گزارش آن به شرح زیر برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود.

مخبر کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) مجلس سنا- جلالی نائینی.

قانون حقوق وظیفه و مستمری محصلین مراکز آموزشی نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده - محصلینی که در مراکز آموزشی نظامی و غیرنظامی به منظور خدمت در کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی تحصیل نموده و می‌نمایند، از لحاظ تعیین حقوق وظیفه و مستمری وراث آنان تابع مقررات زیر خواهند بود:

الف - در صورت شهید شدن در جنگ و عملیات رزمی از یک روز قبل از شهادت به درجه‌ای که در صورت طی دوره تحصیلی مربوط نائل می‌شدند مفتخر می‌شوند و مستمری وراث آنان عبارت است از حقوق درجه اعطایی که حسب مورد از بودجه وزارت جنگ ، ژاندارمری و شهربانی کشور پرداخت می‌گردد.
ب - در صورت معلولیت در عملیات رزمی به طوری که قادر به ادامه تحصیل نبوده و برای همیشه از تأمین معاش خود عاجز گردند از حقوق وظیفه‌ای معادل حقوق درجه که در صورت طی دوره به آن نایل می‌شدند ، و پس از فوت همان مبلغ به نام مستمری به وراث پرداخت می‌شود.
ج - در صورتی که فوت در راه انجام وظیفه باشد مستمری وراث برابر تمام حقوق مقرر در بند الف و در صورتی که فوت به علت قیود خدمتی باشد همان حقوق به عنوان مستمری وراث به آنان پرداخت خواهد شد.
د - در صورتی که به علت انجام وظیفه و یا قیود خدمتی و تحصیلی و در هر حال به عللی غیر از عملیات رزمی طوری معلول گردد که قادر به ادامه تحصیل نباشند مادام‌العمر از حقوق درجه‌ای که در صورت طی دوره تحصیلی به آن نایل می‌شدند استفاده می‌کنند.
تبصره - در صورتی که بعداً معلول به همان علت فوت نماید کلیه حقوقی که به مشارالیه تعلق می‌گرفته است عیناً به وراث قانونی او و هرگاه فوت به عللی غیر از معلولیت باشدهمان حقوق به عنوان مستمری به وراث او پرداخت خواهد شد.
هـ - در صورتی که ضمن تحصیل به عللی غیر از قیود خدمتی و تحصیلی بیمار یا دچار حادثه شوند با استفاده از حقوق ماهانه به میزان آخرین حقوق ایام تحصیل تحت معالجه قرار می‌گیرند و هرگاه پس از یک سال معالجه بهبود حاصل ننمایند از ادامه تحصیل معاف می‌شوند و معادل دو برابر وجوهی که بابت بیمه آنان در صندوق بیمه جمع شده یک جا به آنان پرداخت می‌گردد.
تبصره ۱- منظور از وراث مذکور در این ماده کسانی می‌باشند که به موجب ماده ۸۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مشمول استفاده از مستمری می‌باشند . و مستمری مقرر برابر مقررات ماده ۹۲ همان قانون بین مستمری بگیران تقسیم می‌شود.
تبصره ۲- مقررات این قانون شامل محصلینی نیز که از زمان تصویب قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به بعد شهید یا معلول گردیده و یا فوت کرده‌اند نیز خواهد بود.

رئیس - ماده واحده مطرح است اگر نظری هست می‌فرمایند نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

تصویب قانون به دولت ابلاغ می‌شود.

- تصویب قانون اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده به آن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره به قانون مزبور و ارسال آن به مجلس شورای ملی

۶- تصویب قانون اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده به آن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره به قانون مزبور و ارسال آن به مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده به آن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره به قانون مزبور برای شور دوم مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره سه دادگستری و استخدام قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۳ دادگستری و استخدام به مجلس سنا

لایحه شماره ۶۵۱۴۲ - ۲/۱۰/۲۵۳۴ دولت راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده به آن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره به قانون مزبور در کمیسیون شماره ۳ دادگستری و استخدام برای شور دوم، با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری مطرح و پیشنهادهای رسیده قرائت شد و پس از رسیدگی و شور لازم در لایحه اصلاحاتی به عمل آمد و به تصویب رسید.

اینک گزارش آن به شرح زیر برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود.

مخبر کمیسیون شماره ۳ دادگستری و استخدام- جلالی نائینی.

ب - در صورت معلولیت در عملیات رزمی به طوری که قادر به ادامه تحصیل نبوده و برای همیشه از تأمین معاش خود عاجز گردند از حقوق وظیفه‌ای معادل حقوق درجه که در صورت طی دوره به آن نایل می‌شدند ، و پس از فوت همان مبلغ به نام مستمری به وراث پرداخت می‌شود.
ج - در صورتی که فوت در راه انجام وظیفه باشد مستمری وراث برابر تمام حقوق مقرر در بند الف و در صورتی که فوت به علت قیود خدمتی باشد همان حقوق به عنوان مستمری وراث به آنان پرداخت خواهد شد.
د - در صورتی که به علت انجام وظیفه و یا قیود خدمتی و تحصیلی و در هر حال به عللی غیر از عملیات رزمی طوری معلول گردد که قادر به ادامه تحصیل نباشند مادام‌العمر از حقوق درجه‌ای که در صورت طی دوره تحصیلی به آن نایل می‌شدند استفاده می‌کنند.
تبصره - در صورتی که بعداً معلول به همان علت فوت نماید کلیه حقوقی که به مشارالیه تعلق می‌گرفته است عیناً به وراث قانونی او و هرگاه فوت به عللی غیر از معلولیت باشدهمان حقوق به عنوان مستمری به وراث او پرداخت خواهد شد.
هـ - در صورتی که ضمن تحصیل به عللی غیر از قیود خدمتی و تحصیلی بیمار یا دچار حادثه شوند با استفاده از حقوق ماهانه به میزان آخرین حقوق ایام تحصیل تحت معالجه قرار می‌گیرند و هرگاه پس از یک سال معالجه بهبود حاصل ننمایند از ادامه تحصیل معاف می‌شوند و معادل دو برابر وجوهی که بابت بیمه آنان در صندوق بیمه جمع شده یک جا به آنان پرداخت می‌گردد.
تبصره ۱- منظور از وراث مذکور در این ماده کسانی می‌باشند که به موجب ماده ۸۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مشمول استفاده از مستمری می‌باشند . و مستمری مقرر برابر مقررات ماده ۹۲ همان قانون بین مستمری بگیران تقسیم می‌شود.
تبصره ۲- مقررات این قانون شامل محصلینی نیز که از زمان تصویب قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به بعد شهید یا معلول گردیده و یا فوت کرده‌اند نیز خواهد بود.

رئیس - ماده واحده مطرح است اگر نظری هست می‌فرمایند نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

تصویب قانون به دولت ابلاغ می‌شود.

- شور اول لایحه انتقال وجوه سپرده و دفاتر امور سرپرستی دادسراها از بانک به صندوق تعاون دادگستری

۷- شور اول لایحه انتقال وجوه سپرده و دفاتر امور سرپرستی دادسراها از بانک به صندوق تعاون دادگستری

رئیس - لایحه انتقال وجوه سپرده و دفاتر امور سرپرستی دادسراها از بانک به صندوق تعاون دادگستری برای شور اول مطرح است . گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش ازکمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه شماره ۶۲۰۴۲ مورخ ۴/۹/۱۳۵۴ دولت راجع به انتقال وجوه سپرده دفاتر سرپرستی دادسراها از بانک به صندوق تعاون دادگستری ارسالی از مجلس شورای ملی در کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) با حضور آقایان هنرمندی و طباطبایی معاونان وزارتخانه‌های دادگستری و امور اقتصادی و دارایی مطرح شد و پس از رسیدگی و شور لازم عیناً به تصویب رسید و برای اظهارنظر به کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی) ارسال شد. کمیسیون مزبور لایحه فوق را مورد رسیدگی قرار داده و نظر این کمیسیون را تأیید نمودند.

اینک گزارش آن به شرح زیر برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود.

مخبر کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام)- جلالی نائینی.

قانون انتقال وجوه سپرده دفاتر امور سرپرستی دادسراها از بانک به صندوق تعاون دادگستری

ماده ۱ - وزارت دادگستری مجاز است وجوهی را که طبق تصویب‌نامه شماره ۹۳۰/ت مورخ ۱۱/۲/۱۳۴۱ هیأت وزیران تا تاریخ تصویب این قانون در حساب سپرده بانک ملی ایران ایداع گردیده و همچنین مازاد سود حاصل از وجوه مذکور و کلیه سودی را که در آینده از اجرای تصویب‌نامه مذکور حاصل می‌شود به صندوق تعاون دادگستری بسپارد.

تبصره - به محض مطالبه این وجوه از طرف اشخاصی که قانوناً مجاز در تصرف آن می‌باشند به دستور دادستان شهرستان مربوط صندوق تعاون وزارت دادگستری مکلف است فوراً آن را بپردازد.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای تجدد بفرمایید.

تجدد - به طور یقین منظور از تدوین این لایحه برای تقویت صندوق تعاون وزارت دادگستری است . اینجا من خواهش می‌کنم اگر امکان‌پذیر است بفرمایید موجودی این حساب تا امروز چقدر است ؟ و دیگر این که در اینجا یک خطری متوجه می‌شود در سابق وجوهی که در بانک ملی به عنوان سپرده تودیع می‌شد که هر وقت مورد احتیاج بود بلافاصله به بانک مراجعه می‌کردند و آن وجوه پرداخت می‌شد اما امروز که به صندوق تعاون تودیع شده است اگر خدای نکرده به صندوق تعاون برای استرداد وجه مراجعه شد، صندوق تعاون آن وجه را که خرج مواد غذایی کارمندان وزارت دادگستری کرده باشد نمی‌تواند جواب بدهد که بیا من دو کیلو روغن می‌دهم باید به او پول بدهد ، پول هم که خرج شده است من از شما تقاضایی که دارم این است که در این تصویب‌نامه‌ای هم که الان پیش من است و باید مبلغ قابل توجهی جمع شده باشد آیا شما می‌توانید یک احصائیه‌ای بدهید که مثلاً در سال از این مبلغ چقدر مورد مصرف است یعنی چقدر مسترد می‌شود که مطابق آن تجربیاتی که در دست دارند آئین‌نامه تهیه کنند که صندوق تعاون موظف است ده تا پانزده درصد از این مبلغ را نگهداری کند تا اگر کسی مراجعه کرد به او بدهید با توجه به این که در تبصره هم نوشته شده است به محض مطالبه مسترد گردد فرض کنید یک مبلغ معتنابهی بوده که من جمعش را نمی‌دانم آن شخص برود نزد دادستان و شرحی به صندوق تعاون بنویسد که پول‌ها را بپردازید. تعاون که این پول‌ها را مصرف کرده است از کدام محل می‌تواند پول را بپردازد بنابراین شما باید یک پورسان صحیحی را در نظر بگیرید مثلاً پنج سال را در نظر بگیرند که در خلال این پنج سال چه مبلغ است شما آن مبلغ را در حساب سپرده منظور کنید یا حساب سپرده بانک ملی یا هر بانک دیگری که هم بتواند تعهدات خود را انجام بدهد و هم مورد شکایت مردم قرار نگیرد . نظر من این بود.

رئیس - آقای هنرمندی بفرمایید.

معاون وزارت دادگستری- با کسب اجازه از مقام معظم ریاست مطالبی که جناب سناتور محترم آقای تجدد فرمودند بنده تصور می‌کنم که شاید ناشی از این باشد که ایشان تصور فرموده‌اند که صندوق تعاون یعنی صندوق فروشگاه‌هایی که شرکت تعاونی مصرفی که در وزارتخانه‌ها هست این صندوق تعاون که به موجب قانون به وجود آمده است یک صندوقی است که وابسته به وزارت دادگستری است و به موجب قانون به وجود آمده است سرمایه فعلی آن هم متعلق به دولت است و متعلق به وزارت دادگستری است و به موجب قانون فقط و فقط منحصراً می‌تواند وام به کارکنان خودش پرداخت کند در آئین‌نامه پیش‌بینی شده است که در چه موردی کارکنان دادگستری می‌توانند تقاضای وام بکنند و با چه شرایطی؟ و این صندوق به آنها وام پرداخت می‌کند یعنی سه ماه حداکثر حقوق و مزایای یک کارمند به عنوان وام به او پرداخت می‌کنند در ۲۴ قسط آن را برداشت می‌کنند باز هم برابر مقرراتی که در آئین‌نامه قانونی هست این است که وامی که به کارمندان پرداخت می‌شود اولاً باید اداره حسابداری تضمین بکند که در بیست و چهار ماه همه ماهه از حقوق کارمند وام گیرنده کسر خواهد کرد و به صندوق خواهد داد دوم این که یک کارمند دیگری که وام نگرفته باید تضمین کند که اگر پولش کم بود یا نتوانست پرداخت کند حسابداری که او هم تعهد کرده است از حقوق آن کارمند برداشت کند و پول صندوق را پرداخت نماید. جناب آقای تجدد این صندوق تعاون را در حدود ۹ سال است که داریم و به کارمندان وزارت دادگستری به خصوص کارمندان کادر اداری که وضع مالیشان خوب نیست و غالباً گرفتاری پیدا می‌کنند از نظر هزینه معالجه یا عروسی یا نظایر اینها و احتیاج پیدا می‌کنند که بگیرند این وام را صندوق تعاون به او می‌پردازد و با این شرایط از او کسر می‌کند و هیچ وقت احتمال این که یک شاهی از پول این صندوق از بین برود وجود نخواهد داشت اما قسمت دیگری که فرمودید می‌خواهم عرض کنم این وجوهی را که می‌خواهیم برای این صندوق از بانک ملی بگیریم و به این صندوق تعاون بدهیم همان طور که در اینجا اشاره شده وجوهی است مربوط به اموال بلاصاحب یا بلاوارث و یک مقداری باقی مانده حساب صغاری است که از سی سال قبل در اینجا باقی مانده و نگرفته‌اند مثلاً فرض کنید سی سال قبل یک صغیری در دادسرا و در سرپرستی یک پولی داشته و بعد قیم او آمده پول را گرفته و مصرف کرده و حالا پنج تومان یا ده تومان مانده حساب دارد این پول‌ها جمع شد و حالا مبلغی را تشکیل داده است که در حال حاضر به هیچ وجه نه آن اشخاص را می‌توانیم پیدا کنیم و نه آنها صغیر هستند بلکه الان کبیر هم شده‌اند و زن و بچه هم دارند انشاءالله سلامت هم باشند چون این پول‌ها قابل پرداخت نیست ما می‌گوییم صندوق تعاون از این پول‌ها استفاده کند اما یک تبصره هم اینجا گذاشتیم و گفتیم اگر احیاناً یک در هزار یک روزی یکی از اینها پیدا شد و گفت پولم را می‌خواهم به دستور دادستان فوراً پولش را می‌پردازند جناب آقای تجدد فرض کنید که تمام آنها کبیر هستند یک روز صاحبان پول‌ها پیدا شدند و احراز کردند که این اشخاص کسانی هستند که سی سال یا بیست سال قبل این ۵ تومان یا ۱۰ تومان را داده‌اند اگر یک روز تمام اینها هم حاضر شدند همان طوری که ما در اینجا نوشته‌ایم تمام این پول را پرداخت می‌کنیم به دلیل این که جنابعالی در قسمت بانکداری و حساب استاد هستید این وجوهی که در جریان هست و ما وام می‌دهیم همه ماهه یک بیست و چهارم از وامی که داده شده بر می‌گردد و یک سود پنج درصدی هم گرفته می‌شود برای این سود پنج درصد تا به حال مصرفی نداشتیم چون خوشبختانه ما خرج اداری نمی‌کنیم صندوق را خودمان اداره می‌کنیم کارمند و مستخدم و پرسنل نداریم و هیأت مدیره‌اش پول نمی‌گیرد تمام اینها مجانی است و آقایان با رغبت انجام می‌دهند . بنابراین از محل این پنج درصدها فکر می‌کنم در حدود دویست هزار تومان باشد شاید هم بیشتر ما این رقم را در حساب جاری داریم هر وقت کسی مراجعه کرد پولش را می‌پردازیم یک نکته‌ای دیگر را عرض می‌کنم جمع این وجوه در سرپرستی بالغ بر ۲۲ میلیون تومان است این ۲۲ میلیون وجوهی است که در سرپرستی در حساب‌ها جریان دارد . ما با این پول‌ها کاری نداریم این مبلغی که در بانک ملی منحصراً به صورت سپرده گذاشته شده است جمعاً ده میلیون تومان است و حساب ده میلیون تومان را الان خدمتتان عرض می‌کنم (دکتر سجادی - ارقام را به ریال بفرمایید) بسیار خوب ، موجودی بلا صاحب ۵۵/۰۳۴/۶۵۱/۴ ریال موجودی بلاوارث ۱۵/۴۵۵/۹۹۱/۱۰ ریال سود سپرده ثابت ۹۶۲/۹۴۸/۶۸ ریال وجوه صغار و محجورین ۳۰/۹۰۳/۹۳۲/۸۱ ریال جمع این ارقام ۰۰۰/۰۰۰/۱۶۶ ریال می‌شود آنچه را که ما در حساب بانک تودیع کردیم یعنی آن ده میلیون تومان را عبارت است از ۹۶۲/۹۴۸/۶۸ ریال سود سپرده ثابت است یعنی سودهایی که در سال‌های متمادی سپرده ثابت به ما پرداخت کرده است این سودها همین طور به اصل اضافه شده است و این سودها را ما مصرف نکردیم و این ۶۸ میلیون باقی مانده ۱۰۹۹۱۰۰۰ بلاوارث است ۴۶۵۱۰۰۰ موجودی بلاصاحب تماماً هست آنچه که مربوط به صغار می‌شود ۱۴۰۰۰۰۰ تومان است که آن هم باقیمانده پول‌های سه چهار هزار نفر صغیر از ۳۰سال قبل است که ته مانده حساب‌هایشان است که باقیمانده و هر وقت احیاناً مراجعه کردند با کمال میل تقدیم می‌کنیم.

رئیس - آقای تجدد بفرمایید.

تجدد - به نظر من اگر صندوق تعاون هزینه معالجه یا عروسی می‌دهد یا برای احتیاجات ضروری کارمند کمک می‌دهد پول را مصرف می‌کند تا به حال هم خودتان فرمودید که این تعاون با سرمایه دولت تشکیل شده است و دولت هم که وجوهی در اختیار صندوق نهاده است مختار است به هر عنوانی که می‌خواهد مصرف کند و الان هم طبق گفته خودتان به استناد تصویب‌نامه سال ۱۳۴۲ می‌خواهید به موجب این قانون وجوه محجورین و موجودی بلاصاحب وراث و امثال اینها را جمع‌آوری کنید وضع مالی صندوق تعاون را برای کمک کردن به عروسی ، عزا یا احتیاجات و سایر ضروریات کارمندان وزارت دادگستری تقویت کنید ما که مخالفتی با این عمل نداریم چون به آنان کمک می‌شود و می‌روند برنج و روغن تهیه می‌کنند من می‌خواهم مطلبی را بگویم چون فکر می‌کنم تمام همکاران محترم به مجرد این که به تبصره می‌رسند که می‌نویسد « به محض مطالبه » فکر می‌کنند که از این محل مطالبات زیادی به وسیله اشخاص به عمل می‌آید و شما هم الان فرمودید که بیست ، سی سال است که این وجوه مانده است مراد من این است که از حساب سپرده دو درصد یا سه درصد نگهداری کنید که احیاناً اگر صاحب مال بلاصاحب پیدا شد یا صغار آمدند مطالبه کردند و حقشان را خواستند اخلاقاً شما موظف هستید که سود آن مدت را به آنان بدهید حالا شما سود نمی‌دهید به من مربوط نیست ولی در حساب بانکی چنین نیست به این معنی اگر کسی بیاید و بگوید پول من یک سال است که در بانک مانده ولو هیچ قراردادی هم با مشتری نداشته باشیم باز بهره‌اش را به او می‌پردازیم با این که زیر ورقه هم نوشته شده است : «در صورتی که در سر رسید تمدید نشود بهره پرداخت نمی‌شود » ولی اخلاقاً ما می‌پردازیم.

جناب آقای هنرمندی من فقط می‌گویم صندوق تعاون با وجوه دولتی تشکیل شده است و دولت مختار است هر کاری بکند ولی یک رزروی دز صندوق نگهدارید یعنی یک دو درصد یا سه درصدی در حساب سپرده نگهداری کنید که اگر اشخاصی مراجعه کردند به آنان بپردازید اگر چه تا حالا شانس به شما روی کرده و کسی در خلال این سی سال نیامده است که بگوید پول‌هایی پیش شما بوده است و بهره آن را به من بدهید به هر حال من می‌گویم شما یک رزروی بگذارید تا اگر در آینده کسی آمد و مطالبه کرد از آن محل بتوانید مطالبه او را بپردازید و مسلماً نظر من با شما در اصل مطلب یکی است.

رئیس - آقای هنرمندی بفرمایید.

معاون وزارت دادگستری- مطلبی را که جناب آقای تجدد فرمودند بنده تصور می‌کنم هیچ ایرادی نداشته باشد که ما از آن ۵ درصد سود سپرده‌ای که می‌گیریم در حساب سپرده بانکی تودیع کنیم و یک مبلغی هم از بانک بگیریم رزرو کنیم برای این که اگر احیانا یک کسی یک موقعی مراجعه کرد چشم این کار را خواهیم کرد. اخلاقاً این سودی که تا به حال شصت و هشت میلیون گرفتیم متعلق به آنها هست یک نکته‌ای می‌خواهم خدمتتان عرض کنم و آن این است که به طور کلی کسی که پولی از کسی طلب دارد یا پول نزد کسی امانت دارد تا مطالبه نکند مستحق سود نیست آن موقعی که مطالبه کرد از تاریخ مطالبه لااقل ۱۲ درصد باید سود بهش تعلق بگیرد کما این که در حساب جاری هیچ وقت شما سود نمی‌دهید (رئیس - ایشان می‌دهند) در بانک ملی و جاهای دیگر به حساب جاری سود نمی‌دهند بنده مدتی است حساب جاری دارم و به بنده سود نمی‌دهند (رئیس - منتقل به بانک بازرگانی کنید بهتان سود می‌دهند)به هر حال از نظر قانون، مادام که کسی مطالباتش را مطالبه نکند ، استحقاق دریافت سود و خسارت ندارد به خصوص که خدمتتان عرض کردم دو سه هزار نفر هستند که از ده شاهی و یک تومان و پنج تومان دارند و ممکن نیست که یک چنین تقسیمی را روی چنین اشخاصی که نمی‌شناسیم و نمی‌دانیم کجا هستند، بکنیم البته آن قسمت اول را اجرا خواهیم کرد.

رئیس- نسبت به کلیات دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده اول مطرح است پیشنهادی از طرف آقای دکتر صدیق رسیده است که قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس سنا

در لایحه انتقال وجوه سپرده دفاتر امور سرپرستی دادسراها از بانک به صندوق تعاون دادگستری در سطر دوم به جای در حساب سپرده بانک ملی ایران ایداع گردیده پیشنهاد می‌کنم نوشته شود : در بانک ملی ایران به حساب سپرده گذاشته شده.

عیسی صدیق ۲۹ اردیبهشت ۲۵۳۵.

رئیس - به کمیسیون ارجاع خواهد شد نسبت به ماده اول دیگر نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) ماده ۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲ - سود حاصل از بابت وجوه موضوع ماده ۱ که در هر حال کمتر از سودی که به وام‌های پرداختی صندوق تعاون دادگستری تعلق می‌گیرد نخواهد بود پس از وضع یک در صد وجوه مذکور بابت کارمزد صندوق به مصارف مقرر در تصویب‌نامه شماره ۹۳۰/ت ۱۱/۲/۱۳۴۱ هیأت وزیران و قانون مصوب ۱۳۴۳ راجع به طرز استفاده از مازاد وجوه حاصل از اجرای تصویب‌نامه و توسعه سازمان سرپرستی کودکان دادسراهای شهرستان می‌رسد.

رئیس- ماده ۲ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم مواد سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۳ ارجاع می‌شود که نظر کمیسیون ۴ را هم بگیرند.

- شور اول لایحه اصلاح ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۸- شور اول لایحه اصلاح ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

رئیس - لایحه اصلاح ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره دو جنگ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۲ جنگ به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۷۴۶۴ مورخ ۲۲/۷/۱۳۵۴ دولت راجع به اصلاح ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ارسالی از مجلس شورای ملی در جلسه ۱۴/۱۰/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۲ جنگ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان و آقای طباطبایی معاونان وزارتخانه‌های جنگ و امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید. و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۴ امور اقتصادی و دارایی فرستاده شد و کمیسیون مزبور لایحه را با تأیید نظر این کمیسیون تصویب و اعاده نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۲ جنگ - سرلشگر مطبوعی.

قانون اصلاح ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده - ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

ماده ۶۳- خوراک افسران و کارمندانی که بنا بر مقتضیات خدمتی به عنوان مانور یا عملیات جنگی یا شرکت در اردوگاه به مدت بیش از ۲۴ ساعت از پادگان‌های مربوط خارج می‌شوند همچنین خوراک پرسنل نیروی دریایی شاهنشاهی که روی ناوها خدمت می‌کنند یا مرتباً به عللی با ناوها مسافرت می‌نمایند تأمین می‌گردد.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است پیشنهادی از طرف آقای دکتر صدیق رسیده است که قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس سنا

در لایحه اصلاح ماده ۶۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی در سطر چهارم به جای واژه پرسنل پیشنهاد می‌کنم واژه کارکنان که در ۱۳۱۷ (۲۴۹۷ شاهنشاهی) به تصویب فرهنگستان ایران و توشیح رضا شاه کبیر رسیده است گذاشته شود.

عیسی صدیق - ۲۹ اردیبهشت ۲۵۳۵.

رئیس - به کمیسیون ارجاع خواهد شد نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۲ ارجاع می‌شود که نظر کمیسیون شماره ۴ را هم بگیرند.

- شور اول لایحه اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رسته موزیک به نیروهای مسلح شاهنشاهی

۹- شور اول لایحه اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رسته موزیک به نیروهای مسلح شاهنشاهی

رئیس - لایحه اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رسته موزیک به نیروهای مسلح شاهنشاهی برای شور اول مطرح است . گزارش کمیسیون شماره ۲ جنگ مطرح است.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۲ جنگ به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۷۴۶۲ مورخ ۲۲/۷/۱۳۵۴ دولت راجع به اجازه پرداخت فوق‌العاده به دانشجویان و دانش‌آموزان ارتش شاهنشاهی در هنرستان‌های موسیقی ارسالی از مجلس شورای ملی در جلسه ۱۴/۱۰/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۲ (جنگ) با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان و آقای طباطبایی معاونان وزارتخانه‌های جنگ و امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از مذاکراتی با اصلاحاتی به تصویب رسید و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) فرستاده شد و کمیسیون مزبور لایحه را با تأیید اصلاحات این کمیسیون تصویب و اعاده نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۲ (جنگ) - سرلشگر مطبوعی.

قانون مربوط به اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رسته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده - از تاریخ تصویب این قانون به دانش‌آموزان آموزشگاه‌های گروهبانی موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی و همچنین آن عده از دانشجویان و دانش‌آموزان نیروهای مسلح شاهنشاهی که در هنرستان‌های موسیقی کشور تحصیل می‌نمایند علاوه بر حقوقی که برابر قانون به آنان تعلق می‌گیرد فوق‌العاده‌ای به شرح زیر پرداخت می‌شود:

دانشجویان هنرستان موسیقی کشور ماهانه ۳۰۰۰ ریال .
دانش‌آموزان هنرستان‌های موسیقی کشور ماهانه ۲۰۰۰ریال
دانش‌آموزان آموزشگاه‌های موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی ماهانه ۱۵۰۰ ریال
تبصره - پرداخت فوق‌العاده به دانش‌آموزان مشمول این قانون مشروط بر این است که حداقل گواهینامه پایان دوره اول متوسطه یا پایان دوره راهنمایی را داشته باشند

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است آقای جعفری بفرمایید.

جعفری - در اینجا نوشته شده است «دانشجویان هنرستان‌های موسیقی کشور و دانش‌آموزان نیروهای مسلح شاهنشاهی که در هنرستان‌های موسیقی کشور تحصیل می‌کنند» معمولاً در عرف و اصطلاح آموزش و پرورش و فرهنگ دانشجو به کسی گفته می‌شود که در مدارس عالی مشغول تحصیل است و دانش‌آموز به کسانی که در سطح متوسطه مشغول تحصیل هستند گفته می‌شود و به کسانی که در هنرستان‌ها مشغول تحصیل هستند «هنرجو» می‌گویند.

به این جهت برای اصلاح ماده واحده پیشنهادی تهیه کرده‌ام که اگر اجازه بفرمایید قرائت می‌کنم.

رئیس- بفرمایید.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس سنا

به این وسیله پیشنهاد می‌شود به جای عبارت «دانشجویان هنرستان‌های موسیقی کشور» که در لایحه مربوط به اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رسته موزیک نوشته شده، عبارت «دانشجویان هنرستان‌های عالی موسیقی » نوشته شود و کلمه «دانش آموزان» در آن لایحه به «هنرجویان» تبدیل گردد.

با تقدیم احترام - جعفری.

رئیس - به کمیسیون ارجاع خواهد شد . نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۲ ارجاع خواهد شد که نظر کمیسیون شماره ۴ را هم بگیرند.

- ختم جلسه

۱۰- ختم جلسه.

رئیس- امروز در دستور دیگر مطلبی نداریم ، جلسه را ختم می‌کنیم ، جلسه بعد و دستور بعداً به استحضار خواهد رسید . جلسه ختم می‌شود .

(ساعت یازده و نیم جلسه ختم شد)

رئیس مجلس سنا - مهندس جعفر شریف امامی.