مذاکرات مجلس سنا چهارشنبه ۱۶ تیر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۳۴

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۰۶ توسط Solhosafa (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح نویسه‌های عربی، اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره قانونگذاری مذاکرات مجلس سنا هفتمین دوره قانونگذاری ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ تا ۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

مجلس سنا

قانون اساسی مشروطه

مشروح مذاکرات مجلس سنا،دوره ۷



جلسه : ۳۴

فوق‌العاده روز چهارشنبه ۱۶ تیرماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی(۱۳۵۵ هجری - شمسی)


فهرست مطالب:

۱-تصویب صورت مجلس

۲ - تقدیم عریضه به وسیله آقای دکتر جهانشاه صالح .

۳- بیانات قبل از دستور تیمسار سپهبد پالیزبان .

۴- اعلام وصول لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل و مسافر و توشه به وسیله راه آهن ارسالی مجلس شورای ملی .

۵-اعلام وصول لایحه تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیأت سه نفری ارسالی مجلس شورای ملی .

۶- اعلام وصول لایحه موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری آلمان .

۷- ابلاغ قانون الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکل‌های الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ به دولت .

۸- تصویب قانون ثبت احوال و ابلاغ آن به دولت .

۹- تصویب قانون اصلاح تبصره‌های ۱۹ و ۶۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور و اعاده آن به مجلس شورای ملی

۱۰- تصویب قانون اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران و اعاده آن به مجلس شورای ملی .

۱۱- تصویب قانون صدور چک و ابلاغ آن به دولت .

۱۲- تصویب قانون تشکیل وزارت بهداری و بهزیستی و ابلاغ آن به دولت .

۱۳- تصویب قانون الحاق ایران به کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند و ابلاغ آن به دولت .

۱۴- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون بیمه محصولات کشاورزی و اعاده آن به مجلس شورای ملی

۱۵- ختم جلسه .


مجلس ساعت ۱۰ صبح به ریاست آقای مهندس شریف امامی تشکیل شد

آقایان وزیر مشاور (دکتر شادمان) و معاونان وزارتخانه‌های پست و تلگراف و تلفن (کشاورزیان) امور اقتصادی و دارایی (طباطبایی) تعاون و امور روستاها (رهبری) دادگستری (هنرمندی) نیرو (مهندس معقول) رفاه و امور اجتماعی (بانو دکتر معارفی) راه و ترابری (شریف رازی) آموزش و پرورش (بانو طالقانی) امور خارجه (عصار) مسکن و شهرسازی (دکتر بهرون) کشاورزی و منابع طبیعی (دکتر همایونفر) بازرگانی (زعیمی) بهداری (دکتر رهنوردی) کار (دکتر مهدوی) در جلسه حضور داشتند .

۱- تصویب صورت مجلس .

رئیس - صورت مشروح مذاکرات روز شنبه دوازدهم تیرماه قبلاً طبع و توزیع شده است و ملاحظه فرموده‌اند اگر نظری هست خواهند فرمود . نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) صورتجلسه قبل تصویب می‌شود .

چون جلسه قبل جلسه فوق‌العاده بوده است لذا صورت غایبین قرائت نخواهد شد .

۲- تقدیم عریضه به وسیله آقای دکتر جهانشاه صالح .

رئیس - آقای دکتر جهانشاه صالح بفرمایید .

دکتر صالح - شخصی نامه‌ای به عنوان من نوشته

+++

است مبنی بر این که در بیست کیلومتری تهران شخصی در محل غیر مجاز اقدام به تأسیس کارخانه سولفات دو سود کرده است.

چون کارخانه سولفات دو سود گوگردزا است و طبق قانونی که به تصویب رسیده است تا یکصد و بیست کیلومتر از شعاع تهران تشکیل چنین کارخانه‌هایی ممنوع است .

من از جناب آقای دکتر شادمان تقاضا می‌کنم موضوع را مورد رسیدگی قرار دهند ٬ با توجه به این که اصولاً طبق قانون بدون مشورت و صوابدید سازمان محیط زیست نباید اجازه تأسیس چنین مؤسساتی را تا شعاع غیر مجاز داد ٬نامه را به مقام ریاست تقدیم می‌کنم .

۳- بیانات قبل از دستور تیمسار سپهبد پالیزبان .

رئیس - تیمسار پالیزبان بفرمایید .

سپهبد پالیزبان - با کسب اجازه از جناب آقای رئیس، سناتورهای محترم چند روز قبل در معیت دو نفر از نمایندگان مجلس شورای ملی به استان کردستان مسافرت کردیم . در این مسافرت از بخش ژاده رود ٬ اورامان ٬ شهر مرزی مریوان ٬ بخش مرزی سرشیو ٬ و شهرهای بانه ٬ سقز ٬ سنندج ،بیجار و قروه دیدن کردیم .

بدواً در مراسمی که به مناسبت افتتاح غرفه پنجاه سال کار و کوشش سلاطین پهلوی تشکیل شده بود شرکت نمودیم ٬ دیدار از غرفه‌ها و پیشرفت شگرفی که در مدت این پنجاه سال نصیب استان کردستان شده بود هر بیننده‌ای را تحت تأثیر عمیق قرار می‌داد .

قاطبه اهالی کردستان اعم از زن و مردم ٬ روحانی و دانش‌آموز ٬ کسبه و اداری ٬ زارع و پیشه و همه به دیدار غرفه‌ها می‌آمدند .

بازدید غرفه‌ها به خوبی می‌فهماند چگونه استانی که در پنجاه سال قبل دستخوش قتل و غارت و ناامنی و مرض و گرسنگی بوده هم اکنون با سرعت در راه سعادت و رفاه و تمدن مشغول پیشرفت است .

مردم مرزی کردستان که در طول تاریخ همواره ثابت کرده‌اند که هم زارعند و دامدارند و هم سربازند و مرزبان ٬ در تحکیم مبانی شاهنشاهی ایران نقش اساسی داشته‌اند .

این مردم که یکی از شاخه‌های اصیل آریایی می‌باشند در پیچ و خم دره‌های زاگرس سکونت گزیده و مستقر شده‌اند در سایه اقبال شاهنشاه هم اکنون از یک امنیت بی‌نظیر و بسیار عالی برخوردارند . ما ۱۲۰ کیلومتر در منطقه سرشیو به موازات مرزهای عراق در حرکت بودیم . آنچنان سکوت و نظم و امنیتی برقرار است که بیننده را وادار به تحسین می‌نماید .

رفتار و نحوه انجام وظیفه ژاندارمری با مردم به قدری توأم با ادب و انضباط و احترام است که در تمام طول مدت مسافرت و ملاقات‌های عدیده با کلیه طبقات از احدی هیچ نوع گزارش خلافی نشنیدیم ژاندارم‌ها با علاقمندی خاصی در قلل مرتفع حاکم بر جاده‌ها و دره‌ها با لباس و تجهیزات مدرن و روحیه‌ای مصمم و قوی مشغول دیده‌بانی و حراست بودند به همین علت از تیمسار ارتشبد قره‌باغی فرمانده ژاندارمری کشور در پشت این تریبون و در حضور شما سناتورهای محترم از طرف مردم غیور کردستان صمیمانه تمجید و قدردانی می‌نمایم .

نظارت بر انجام وظایف ادارات ٬ هم آهنگ ساختن کارها و برنامه ٬ گسترش روح اتحاد و یگانگی و متشکل ساختن عشایر و مردم به سوی هدف‌های مقدس شاهنشاه و همچنین بی‌نظری ٬ تقوی و پاکدامنی تیمسار سرلشگر علیزاده استاندار کردستان مورد ستایش است .

زیرا از مردانی که با عقیده راسخ و ابراز فداکاری و خلوص‌نیت در انجام فرامین شاهنشاه در مرزها هستی خویش را در طبق اخلاص می‌گذارند باید سپاسگزاری و قدردانی شود .

خوشبختانه امسال به علت بارندگی‌های زیاد بهاری وضع چشمه‌سارها و انهار و همچنین کیفیت محصول در کردستان عالی است . و زارعین و دامداران راضی و شادمان به نظر می‌رسیدند . گسترش امنیت بی‌نظیر فعلی در مرزها و همه جا که از ثمرات و تدابیر و زحمات شاهنشاه می‌باشد باعث رضایتمندی خاطر مردم شده و همه خوشحال و مسرورند برنامه‌های عمرانی دولت در ظرف این ۱۲ سال چهره شهرها و قراء و قصبات کردستان را دگرگون ساخته است . به نحوی که اگر کسی مولدش شهر قروه باشد و فقط سه سال پیش قروه را ترک کرده هم اکنون اگر چشم باز کند امکان ندارد شهر خود را بشناسد.

ایجاد سد قشلاق که یکی از اقدامات برجسته و درخشان دولت است برای تأمین آب و برق شهر سنندج صورت گرفته است این آب‌ها سابقاً به رودخانه سیروان می‌ریخت و ظرفیت سد در بندیجان را در عراق تقویت می‌نمود . امکان دارد سال دیگر آماده بهره‌برداری شود . به طور مسلم وجود این سد چهره شهر سنندج را دگرگون خواهد ساخت .

+++

به همین علت اینجانب به نمایندگی از طرف اکراد سلحشور و جانبازان شاهنشاه مراتب قدرشناسی خویش را نخست به پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایونی شاهنشاه تقدیم و سپس از خدمات دولت جناب آقای هویدا و آقای مهندس هورفر مدیر کل توسعه طرح سد عمران منطقه غرب که جوانی خویش را برای ایجاد سد مذکور مصرف نموده‌اند قدردانی می‌نماید . و پیشنهاد می‌شود که وزارت نیرو از پیشگاه مبارک شاهنشاه استدعا نماید که نام این سد را سد ارفغ بگذارند مرحوم سرتیب ابراهیم ارفع کسی بود که در روزهای بحرانی تاریخ فرمان شاهنشاه را در کردستان با خبر مبتنی بر قلع و قمع اشرار اجرا نمودند .

و اما این شکوفایی و این اوضاع درخشان کردستان را یک عیب بزرگی سرکوب می‌نماید و آن هم خاکی بودن جاده‌های منطقه است .

وجود جاده‌های خاکی باعث می‌گردد که مأمورین دولت در محل همیشه پا به فرار باشند و مسلماً این مسأله منطقه را به صورت یک خطه عقب افتاده جلوه‌گر می‌سازد . خاصه این که هیأت دولت و یا معاونین وزرا بکرات در جلساتی که در محل تشکیل شده است به مردم قول اسفالت جاده‌ها را داده‌اند . لیکن متأسفانه هم اکنون به علت مبهمی پیمانکاران کار خویش را رها ساخته و رفته‌اند . هنگامی که ما نمایندگان به دیدار رفقا و دوستان خویش در شهرها نایل می‌شویم به علت گردو خاکی بودن فوق‌العاده شناخته نمی‌شدیم . از جناب آقای شادمان استدعا دارم این مسأله را به استحضار جناب آقای نخست وزیر برسانند و از معظم‌له تقاضا شود که هر چه زودتر اوامر مؤکد نسبت به اسفالت جاده‌های: همدان قروه - قروه بیجار - بیجار تکاپ - تکاپ سنندج - سقز بانه صادر فرمایند که چهره درخشان کردستان را از زیر این هاله خاکی نجات دهند . متشکرم ( احسنت - احسنت )

۴- اعلام وصول لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل و مسافر و توشه به وسیله راه آهن ارسالی مجلس شورای ملی .

رئیس - لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه به وسیله راه‌آهن از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود .

( نامه به شرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۶۹۲۶۲ مورخ ۱۱/۱۱/۲۵۳۴ دولت راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه به وسیله راه آهن در جلسه روز سه‌شنبه ۱۵/۴/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

۵- اعلام وصول لایحه تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیأت سه نفری ارسالی مجلس شورای ملی .

رئیس - لایحه تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیأت سه نفری از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود .

( نامه به شرح زیر خوانده شده )

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون دادگستری در قبال لایحه شماره ۱۰۸۹۴ مورخ ۱۵/۱/۲۵۳۵ دولت راجع به تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیأت سه نفری در جلسه روز سه‌شنبه ۱۵/۴/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد .

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

۶- اعلام وصول لایحه موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان ارسالی مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان از مجلس شورای ملی رسیده که وصول آن اعلام می‌شود .

(نامه به شرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۷۱۲۱۲ مورخ ۲۹/۱۱/۲۵۳۴ دولت راجع به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان در جلسه روز سه‌شنبه ۱۵/۴/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید . اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد .

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

+++

رئیس - لوایح رسیده به کمیسیون ارجاع می‌شود .

۷- ابلاغ قانون الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت

گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکل‌های الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ به دولت .

رئیس - لایحه دیگری است به نام لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت گندم مورخ ۱۹۷۱ و پروتکل‌های الحاقی مورخ ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ که قبلاً در مجلس سنا تصویب و به مجلس شورای ملی فرستاده شده بود ٬ در آن مجلس جمله « الحاق دولت ایران به کنوانسیون تجارت » به آن اضافه شده است بنابراین در مفاد لایحه تغییری داده نشده به نظر من ارجاع آن به کمیسیون ضرورتی ندارد و چون قانون مورد احتیاج دولت است با موافقت سناتورها تصویب آن به دولت ابلاغ می‌شود . (صحیح است)

۸- تصویب قانون ثبت احوال و ابلاغ آن به دولت .

رئیس - لایحه ثبت احوال که با اصلاحاتی از مجلس شورای ملی اعاده گردیده و یک شوری است مطرح است . گزارش کمیسیون شماره ده (کشور) قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ده کشور به مجلس سنا

لایحه شماره ۵۸۲۴۲ مورخ ۲۸/۱۱/۱۳۵۳ دولت راجع به ثبت احوال که از مجلس شورای ملی با اصلاحاتی اعاده شده بود در جلسه روز دوشنبه ۱۴/۴/۲۵۳۵ کمیسیون کشور با حضور آقای رئیس سازمان ثبت احوال کشور مطرح شد و پس از رسیدگی و شور لازم عیناً به تصویب رسید و سپس جهت اظهارنظر به کمیسیون‌های خارجه و دادگستری ارجاع گردید و کمیسیون خارجه لایحه را عیناً و کمیسیون دادگستری با مختصر اصلاح لایحه را تصویب و اعاده نمودند که مورد تأیید واقع شد . اینک گزارش آن تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد .

مخبر کمیسیون شماره ۱۰ ( کشور ) - مهندس صادق

قانون ثبت احوال

فصل اول - کلیات

ماده ۱- وظایف سازمان ثبت احوال کشور به قرار ذیل است :

الف - ثبت ولادت و صدور برگ ولادت و شناسنامه

ب- ثبت واقعه فوت و صدور گواهی مرگ .

ج - تعویض شناسنامه‌های موجود در دست مردم .

د- ثبت ازدواج و طلاق و نقل تحولات

ه - صدور گواهی ولادت برای اتباع خارجه .

و- تنظیم دفاتر ثبت کل وقایع و نام خانوادگی .

ز- جمع‌آوری و تهیه آمار انسانی سراسر کشور و انتشار آن .

ح - وظایف مقرر دیگری که طبق قانون به عهده سازمان گذاشته شده است .

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری هست خواهید فرمود (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده اول مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲ - برای مطالعه و پیشنهاد روش‌های فنی و اظهارنظر دربارهٔ اصلاح یا تغییر فرم‌ها و نمونه‌های سجلی و آماری و نحوه جمع‌آوری و انتشار آنها و تهیه دستورالعمل‌ها و روش‌های فنی سجلی و طرز جمع‌آوری اوراق باطله و تنظیم و نگهداری و حفاظت اسناد و مدارک سجلی در مرکز سازمان ثبت احوال کشور شورایی به نام شورای عالی ثبت احوال تشکیل می‌شود . اعضای شورای عالی ثبت احوال عبارت خواهند بود از رئیس سازمان ثبت احوال کشور یا قائم مقام او و یک نفر از استادان دانشکده حقوق به انتخاب رئیس دانشگاه تهران و یک نفر از قضات دادگستری به انتخاب وزیر دادگستری و یک نفر از کارمندان مطلع ثبت احوال به انتخاب رئیس سازمان ثبت احوال و نماینده مرکز آمار ایران ریاست شورا با معاون وزارت کشور و رئیس سازمان ثبت احوال کشور یا قائم مقام او می‌باشد و رأی اکثریت لازم‌الاجرا خواهد بود .

تبصره - نحوه جمع‌آوری و انتشار آمار انسانی و تهیه نمونه‌های مربوط به پیشنهاد سازمان ثبت احوال کشور پس از جلب نظر مرکز آمار ایران و تصویب شورای عالی ثبت احوال تعیین خواهد شد .

رئیس - ماده دوم مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده دوم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سوم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳ - در مقر هر اداره ثبت احوال هیأتی به نام

+++

هیأت حل اختلافات مرکب از رئیس اداره ثبت احوال و مسئول بایگانی یا معاونین و یا نمایندگان آنان و یکی از کارمندان مطلع اداره مزبور به انتخاب رئیس اداره ثبت احوال و مسؤل بایگانی یا معاونین و یا نمایندگان آنان و یکی از کارمندان مطلع اداره مزبور به انتخاب رئیس اداره ثبت احوال استان تشکیل می‌شود وظایف هیأت حل اختلاف به قرار زیر است :

۱- تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات اسناد ولادت و مرگ بعد از امضاء سند و قبل از تسلیم برگ یا گواهی ولادت یا مرگ و تکمیل سند از نظر مشخصاتی که نامعلوم بوده است مندرج در ماده ۲۹ این قانون .

۲- رفع اشتباهات ناشی از تحریر ضمن ثبت وقایع یا نقل مندرجات اسناد و اعلامیه‌ها و مدارک به دفاتر ثبت کل وقایع و سایر دفاتر.

۳- ابطال اسناد و شناسنامه‌هایی که بیگانگان مورد استفاده قرار داده‌اند و طبق ماده ۴۴ اعلام می‌شود .

۴- ابطال اسناد مکرر و یا موهوم و تصحیح اشتباه در ثبت جنس صاحب سند و تغییر نام‌های ممنوع .

۵- حذف کلمات زاید غیر ضروری و یا ناشی از اشتباه در اسناد سجلی اشخاص .

ترتیب تقاضا و گردش کار دفاتر هیأت‌ها و نحوه رسیدگی و ابلاغ تصمیمات در آئین‌نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد .

تبصره - تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات اسناد ولادت و مرگ اگر قبل از امضاء باشد با توضیح مراتب در حاشیه سند به عمل می‌آید و امضاء کنندگان سند ذیل توضیح را امضاء خواهند نمود .

رئیس - ماده سوم مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده سوم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده چهارم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۴ - رسیدگی به شکایات اشخاص ذینفع از تصمیمات هیأت حل اختلاف و همچنین رسیدگی به سایر دعاوی راجع به اسناد ثبت احوال با دادگاه شهرستان یا دادگاه بخش مستقل محل اقامت خواهان به عمل می‌آید و رأی دادگاه فقط پژوهش‌پذیر است .

مهلت شکایت از تصمیم هیأت حل اختلاف ده روز از تاریخ ابلاغ است .

تبصره - هرگاه سند ثبت احوال در ایران تنظیم شده و ذینفع مقیم خارج از کشور باشد رسیدگی با دادگاه محل صدور سند و اگر محل تنظیم سند و اقامت خواهان هر دو در خارج از کشور باشد با دادگاه شهرستان تهران خواهد بود

رئیس - ماده چهارم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده پنجم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵ - سازمان ثبت احوال کشور در اجرای وظایفی که بر عهده دارد می‌تواند از وجود کدخداها ٬ سپاهیان انقلاب ٬ اعضای انجمن‌های ده و خانه‌های انصاف و شرکت‌های تعاونی استفاده نماید .

تبصره - مأموران دولت و کارکنان بیمارستان‌ها و گورستان‌ها مکلفند با سازمان ثبت احوال کشور در اجرای وظایف قانونی همکاری نمایند .

رئیس - ماده پنجم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۵ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۶ قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶ - نماینده یا مأمور ثبت احوال کسی است که از طرف سازمان ثبت احوال کشور و یا ادارات تابعه برای ثبت وقایع یا دریافت اعلامات منصوب شده باشد .

تبصره ۱ - اعلام‌کننده کسی است که مکلف به اعلام واقعه می‌باشد و می‌تواند به شخص دیگری رسماً وکالت دهد تا از طرف او واقعه را اعلام نماید .

تبصره ۲ - گواه از لحاظ این قانون کسی است که صحت اظهارات اعلام کننده را گواهی می‌کند .

رئیس - ماده ششم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۶ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۷ - سن گواه و اعلام کننده نباید از ۱۸ سال کمتر باشد .

پدر و مادری که قبل از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام ازدواج کرده‌اند می‌توانند ولادت یا مرگ فرزند خود را اعلام نمایند .

رئیس - ماده ۷ مطرح است نظری نیست؟ ( اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۷ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۸ قرائت می‌شود .

+++

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۸ - اسناد ولادت و مرگ و شناسنامه و برگ ولادت و گواهی ولادت و اعلامیه‌ها و اطلاعیه‌ها و دفاتر ثبت کل وقایع و نام خانوادگی از اسناد رسمی است و تا زمانی که به موجب تصمیم هیأت حل اختلاف یا رأی دادگاه برحسب مورد تصحیح یا باطل نشده به قوت خود باقی می‌باشد .

رئیس - ماده ۸ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۸ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۹ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۹ - رونوشت یا فتوکپی شناسنامه یا برگ ولادت مراجعین به ادارات و مؤسسات دولتی و شهرداری و بخش خصوصی که برای انجام مراجعات آنان ضرورت دارد مستقیماً توسط آن مراجع تهیه خواهد شد .

رئیس - ماده ۹ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۹ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۰ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل دوم - اسناد و دفاتر ثبت احوال

ماده ۱۰- وقایع ولادت ٬ مرگ ٬ ازدواج و طلاق و رجوع در اسناد و دفاتری به شرح زیر به ثبت می‌رسد .

الف - سند ثبت ولادت

ب- سند ثبت مرگ

ج- دفتر ثبت کل وقایع که در آن ولادت ٬ ازدواج طلاق و رجوع و بذل مدت و مرگ زوج و زوجه ٬ ولادت و مرگ فرزندان و مرگ صاحب سند از روی مندرجات اسناد ولادت و مرگ و اعلامیه‌ها و مدارک ثبت می‌گردد .

تبصره ۱- صفحات دفتر ثبت کل وقایع باید شماره‌گذاری شود و با تعیین تعداد کل صفحات نخ کشی و سرب و منگنه شده به امضاء دادستان شهرستان یا نماینده او برسد .

تبصره ۲ - دفتر ثبت کل وقایع هر سال پس از انقضاء مدت صد و بیست سال از جریان خارج و به بایگانی راکد منتقل می‌شود .

تبصره ۳- هرگاه اسناد یا دفاتر از بین برود در صورت وجود سابقه از روی سوابق و در صورت نبودن سابقه با دعوت صاحبان اسناد به وسیله آگهی طبق مدارک موجود در دست آنان پس از رسیدگی دفاتر یا اسناد معدوم تجدید می‌گردد .

رئیس - ماده ۱۰ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۰ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۱ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۱ - سند ولادت یا مرگ پس از ثبت باید به امضاء اعلام کننده و گواهان و مأمور یا نماینده ثبت احوال برسد و مهر شود و در صورت وجود گواهی ماما یا پزشک نیازی به گواهان نخواهد بود پس از تکمیل و امضاء اسناد مزبور تصحیح یا تغییر مندرجات آن منحصراً به موجب مقررات این قانون خواهد بود .

رئیس - ماده ۱۱ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۱ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۲ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

فصل سوم - ثبت ولادت

ماده ۱۲ - ولادت هر طفل در ایران اعم از این که پدر و مادر طفل ایرانی یا خارجی باشند باید به نماینده یا مأمور ثبت احوال اعلام شود و ولادت اطفال ایرانیان مقیم خارج از کشور به مأمور کنسولی ایران در محل اقامت و اگر نباشد به نزدیکترین مأموران کنسولی و یا به سازمان ثبت احوال کشور اعلام شود .

رئیس - ماده ۱۲ مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۱۲ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۳ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۳ - ولادت واقع در ایران به وسیله نماینده یا مأمور ثبت احوال و ولادت واقع در خارج از کشور به وسیله مأموران کنسولی ایران در سند مخصوص ولادت به ثبت می‌رسد و در سند ولادت باید اطلاعات زیر قید شود :

۱- ساعت ٬ روز ٬ ماه ٬ سال و محل ولادت و تاریخ ثبت آن

۲- نام و نام خانوادگی طفل و جنس و در صورت امکان گروه‌های اصلی خون او .

۳- نام و نام خانوادگی و شغل و شماره شناسایی یا شماره پروانه اقامت و محل صدور شناسنامه یا پروانه اقامت و محل اقامت پدر و مادر .

+++

۴- نام و نام خانوادگی و شغل و محل اقامت و شماره شناسایی و محل صدور شناسنامه اعلام کننده در صورتی که غیر از پدر و مادر طفل باشد .

۵- نام و نام خانوادگی و شغل و شماره شناسایی و محل صدور شناسنامه و محل اقامت گواهان .

۶- نام و نام خانوادگی و امضاء نماینده یا مأمور و مهر ثبت احوال

۷- شماره و سری برگ مخصوص ثبت ولادت .

۸- محل توضیحات

تبصره - پس از ثبت ولادت اگر طفل ایرانی باشد برگ ولادت صادر و تسلیم می‌گردد و اعلامیه برای ثبت واقعه در دفتر ثبت کل وقایع صفحه مخصوص پدر و مادر و به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه آنان فرستاده می‌شود و در صورتی که طفل خارجی باشد گواهی ولادت صادر و تسلیم می‌گردد .

رئیس - ماده ۱۳ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۳ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۴ قرائت می‌شود .

(به شرخ زیر قرائت شد)

ماده ۱۴ - برای هر فرد شماره شناسایی که مخصوص به او خواهد بود تعیین می‌گردد و شماره شناسایی هر شخص در کلیه مدارک مربوط به ثبت احوال او باید قید گردد .

رئیس - ماده ۱۴ مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۵ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۵ - ثبت ولادت باید مستند به تصدیق پزشک یا مامای رسمی یا مؤسسه‌ای که طفل در آنجا متولد گردیده است باشد، در غیر این صورت واقعه به تصدیق دو نفر گواه ثبت می‌شود .

تبصره - مهلت اعلام ولادت پانزده روز از تاریخ ولادت طفل است روز ولادت و تعطیل رسمی ٬بعد از آخرین روز مهلت به حساب نمی‌آید و در صورتی که ولادت در اثناء سفر زمینی یا هوایی یا دریایی رخ دهد مهلت اعلام آن از تاریخ رسیدن به مقصد محسوب می‌شود .

رئیس - ماده ۱۵ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۵ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۶ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۶ - اعلام و امضاء سند ثبت ولادت به ترتیب به عهده اشخاص زیر خواهد بود :

۱- پدر .

۲- مادر در صورت غیبت پدر و در اولین موقعی که قادر به انجام این وظیفه باشد .

۳- مادر یا جد پدری که از طرف دادگاه به سمت ولایت انتخاب شده باشد .

۴- وصی یا قیم یا امین .

۵- اشخاصی که قانوناً عهده‌دار نگهداری طفل باشند .

۶- متصدی یا نماینده مؤسسه‌ای که طفل به آنجا سپرده شده است .

۷- صاحب واقعه که سن او از ۱۸ سال تمام به بالا باشد

تبصره - در صورتی که ازدواج پدر و مادر طفل به ثبت نرسیده باشد اعلام ولادت و امضاء سند متفقاً به عهده پدر و مادر خواهد بود و هرگاه اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نباشد سند طفل با اعلام یکی از ابوین که مراجعه می‌کند با قید نام کوچک طرف غایب تنظیم خواهد شد .

اگر مادر اعلام کننده باشد نام خانوادگی مادر به طفل داده می‌شود .

رئیس - ماده ۱۶ مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۷ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۷ - هرگاه ابوین طفل معلوم نباشند سند یا نام خانوادگی آزاد و نام‌های فرضی در محل اسامی ابوین تنظیم می‌گردد . تصحیح اسامی فرضی یا تکمیل مشخصات ناقص به موجب اقرارنامه موضوع ماده ۱۲۷۳ قانون مدنی یا حکم دادگاه یا مدارک حصر وراثت به عمل خواهد آمد و نام خانوادگی طبق احکام مربوط به نام خانوادگی اصلاح خواهد شد .

موضوع فرضی بودن اسامی پدر و مادر در شناسنامه منعکس نخواهد شد .

رئیس - ماده ۱۷ مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۱۸ قرائت می‌شود

+++

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸ - نماینده یا مأمور ثبت احوال ولادت طفل فاقد ولی را ثبت و مراتب را برای اقدام قانونی به دادستان اطلاع خواهد داد .

تبصره - در صورتی که طفل در مکانی متولد شود که خروج از آن ممنوع یا محتاج به اجازه مخصوص باشد نظیر ندامتگاه ٬ کانون اصلاح و تربیت و غیره ٬ متصدیان این سازمان‌ها مکلف به اطلاح واقعه و ایجاد تسهیلات لازم برای انجام وظایف صاحب واقعه می‌باشند .

رئیس - ماده ۱۸ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۸ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۹ قرائت می‌شود .

( به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۹ - ماما یا پزشکی که در حین ولادت حضور و در زایمان دخالت داشته مکلف به صدور گواهی ولادت و ارسال یک نسخه آن به ثبت احوال محل در مهلت اعلام می‌باشد .

رئیس - ماده ۱۹ مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماه ۱۹ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۲۰ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰ - انتخاب نام با اعلام کننده است ٬ برای نامگذاری یک نام ساده یا مرکبی (محمدرضا و سید محمدعلی و مانند آن) که عرفاً یک نام محسوب می‌شود انتخاب خواهد شد . عناوین و القاب و نام‌های زننده و مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع است.

رئیس - ماده ۲۰ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۰ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۱ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱ - هرگاه از وضع عمل بیش از یک طفل متولد شود برای هر یک سند ولادت جداگانه به ترتیب تولد و با ذکر ساعت ولادت تنظیم خواهد شد .

رئیس - ماده ۲۱ مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۲۱ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۲۲ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل چهارم - ثبت مرگ

ماده ۲۲ - مرگ هر کس اعم از ایرانی یا خارجی و همچنین ولادت طفلی که مرده به دنیا آمده یا بلافاصله پس از ولادت بمیرد باید به مأمور یا نماینده ثبت احوال اعلام شود .

مرگ ایرانیان در خارج از کشور به مأموران کنسولی محل اقامت یا به نزدیکترین مأموران کنسولی ایران یا به سازمان ثبت احوال کشور اعلام می‌شود .

مرگ ایرانیان و خارجیان ساکن کشور را مأموران و نمایندگان ثبت احوال و مرگ ایرانیان در خارج از کشور را بر حسب محل اعلام ٬ مأموران کنسولی ایران یا مأموران و یا نمایندگان ثبت احوال ثبت می‌کنند مرگ باید در سند ثبت مرگ و همچنین در دفتر ثبت کل وقایع در صفحات مربوط به درگذشته و پدر و مادر او و شناسنامه متوفی ثبت و امضاء و مهر گردد .

مرگ خارجیان پس از ثبت به شهریانی محل اعلام می‌شود و یک نسخه گواهی به سازمان ثبت احوال کشور فرستاده خواهد شد که به وزارت امور خارجه ارسال گردد .

تبصره - گواهی مرگ به هر شخصی که درخواست کند تسلیم می‌گردد .

رئیس - ماده ۲۲ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۲ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۳ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۲۳- در سند ثبت مرگ باید اطلاعات زیر قید گردد :

۱- محل ٬ روز ٬ ماه و سال مرگ و تاریخ ثبت .

۲- نام و نام خانوادگی و جنس و تاریخ تولد و شغل و شماره شناسایی و برگ ولادت یا پروانه اقامت و تاریخ و محل صدور شناسنامه یا پروانه اقامت در گذشته .

۳- علت مرگ در صورتی که مشخص باشد .

۴- نام و نام خانوادگی و شماره شناسایی و محل صدور شناسنامه پدر و مادر درگذشته .

۵- نام و نام خانوادگی و شماره شناسایی و محل صدور شناسنامه و محل اقامت و سمت اعلام کننده .

۶- نام و نام خانوداگی و امضای نماینده یا مأمور ثبت احوال و اثر مهر

۷- شماره و سری برگ مخصوص ثبت مرگ .

+++

۸- محل توضیحات .

رئیس - ماده ۲۳ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۳ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۴ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۲۴ - واقعه مرگ باید طبق تصدیق پزشک و در صورت نبودن پزشک با حضور دو نفر گواه ثبت گردد . در مورد طفلی که مرده به دنیا آمده یا بلافاصله پس از تولد بمیرد در صورت وجود پزشک در محل تصدیق پزشک ضروری است و در صورت نبودن پزشک گواهی دو نفر کافی است .

پزشکی که وقوع مرگ به او اصلاع داده می‌شود در هر مورد مکلف به معاینه جسد و صدور تصدیق یا اظهارنظر می‌باشد و در صورت امکان تشخیص علت مرگ باید تصدیق شود و به هرحال یک نسخه از تصدیق یا اظهارنظر خود را باید به ثبت احوال محل در مهلت مقرر ارسال نماید .

رئیس - ماده ۲۴ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۴ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۲۵ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵ - مهلت اعلام مرگ ده روز از تاریخ وقوع یا وقوف بر آن است .

روز مرگ و تعطیل رسمی بعد از آخرین روز مهلت به حساب نمی‌آید و در صورتی که مرگ در اثناء سفر رخ دهد مهلت اعلام آن از تاریخ رسیدن به مقصد احتساب خواهد شد .

تبصره - ترتیب ثبت وقایع ولادت و مرگی که پس از انقضاء مهلت مقرر اعلام شود در آئین‌نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد .

رئیس - ماده ۲۵ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۵ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۶ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶ - اعلام مرگ و امضای سند ثبت مرگ به ترتیب به عهده یکی از اشخاص زیر است :

۱- نزدیکترین خویشاوند متوفی که در موقع مرگ حاضر بوده است .

۲- متصدی یا صاحب مکانی که مرگ در آن رخ داده است یا نماینده او .

۳- هر شخصی که در موقع مرگ حاضر بوده است .

۴- مأموران انتظامی یا کدخدا .

تبصره - متصدیان گورستان یا دفن مکلف به اطلاع مرگ به ثبت احوال هستند .

رئیس - ماده ۲۶ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۶ موافقین قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد ماده ۲۷ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۲۷ - در صورتی که مرگ یا ولادت طی نامه رسمی از طرف مأموران انتظامی یا قضایی و یا سایر مقامات اعلام شود شماره و تاریخ اعلام‌نامه در سند درج و به منزله امضاء سند خواهد بود .

رئیس - ماده ۲۷ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۷ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۸ قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۸ - در موارد زیر اعلام مرگ به عهده مقامات زیر است :

۱- در صورتی که مرگ در اثر بروز سوانح از قبیل زلزله سیل ٬ طوفان و آتش‌سوزی واقع شود مقامات انتظامی یا گروه‌های امدادی حاضر در محل مکلفند واقعه مرگ را ضمن ارسال صورت حاوی نام و نام خانوادگی و حتی‌المقدور شماره شناسایی و محل صدور شناسنامه و سن متوفی اعلام نمایند .

۲- مرگ نظامیانی که در زمان صلح در سربازخانه و با ضمن مانورهای نظامی یا در زمان جنگ واقع می‌شود وسیله فرمانده قسمت با تعیین نام و نام خانوادگی و شماره شناسایی و محل صدور شناسنامه اعلام می‌گردد .

رئیس - ماده ۲۸ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۲۸ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۹ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۹ - در مواردی که مشخصات متوفی معلوم نشود یا به بعضی از اطلاعاتی که باید در سند قید شود دسترسی نباشد در سند ثبت مرگ به جای مشخصات عبارت

+++

( نامعلوم ) نوشته می‌شود تکمیل مشخصات نامعلوم با هیأت حل اختلاف خواهد بود .

رئیس - ماده ۲۹ مطرح است نظری نیست ؟ رأی می‌گیریم به ماده ۲۹ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۰ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳۰ - مدرک ثبت فوت فرضی غایب مفقودالاثر حکم قطعی دادگاه است مدیران دفاتر دادگاه‌هایی که حکم قطعی فوت فرضی غایب مفقودالاثر از آن دادگاه صادر شده مکلفند یک نسخه از رأی صادره از طی نامه رسمی به ثبت احوال محل ارسال دارند.

رئیس - ماده ۳۰ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۰ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۱ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل پنجم - ازدواج و طلاق

ماده ۳۱ - دارندگان دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مکلفند وقایع ازدواج و طلاق و رجوع را که در دفاتر مربوط ثبت می‌کنند در شناسنامه زوجین نیز درج و امضاء و مهر نمایند و حداکثر هر پانزده روز یک بار وقایع ازدواج و طلاق و رجوعی را که در دفاتر به ثبت می‌رسد روی نمونه‌های مربوط تهیه و به ثبت احوال محل تحویل و رسید دریافت دارند .

ازدواج و طلاق و رجوع ایرانیان در خارج از کشور باید به وسیله کنسولگری‌های مربوط در دفاتری که از طرف ثبت احوال تهیه می‌شود ثبت و حداکثر هر یک ماه یک بار وقایع ازدواج و طلاق و رجوعی را که در دفاتر به ثبت می‌رسد روی نمونه‌های مخصوص تهیه و از طریق وزارت امور خارجه به سازمان ثبت احوال کشور فرستاده شود .

رئیس - ماده ۳۱ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۱ ٬ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۲ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۲ - طلاق ٬رجوع و بذل مدت که در دفتر رسمی طلاق به ثبت نرسیده باشد با ارایه اقرار نامه رسمی در اسناد ثبت احوال طرفین ثبت خواهد شد .

ازدواجهایی که در دفاتر رسمی ازدواج به ثبت نرسیده باشد در صورت وجود شرایط زیر در اسناد سجلی زن و شوهر ثبت خواهد شد .

۱- ارائه اقرارنامه رسمی مبنی بر وجود رابطه زوجیت بین متقاضیان ثبت واقعه ازدواج .

۲- در موقع تنظیم اقرارنامه سن زوج از بیست سال تمام و سن زوجه از هیجده سال تمام کمتر نباشد .

۳- گواهی ادارات ثبت اموال محل صدور شناسنامه‌های زوجین به این که در تاریخ اعلام واقعه طرفین در قید ازدواج دیگری نمی‌باشد .

تبصره - نمایندگان ثبت احوال مکلفند پس از ثبت واقعه رونوشت اقرارنامه را به دادسرای محل ارسال نمایند .

رئیس - ماده ۳۲ مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۲ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۳ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳۳- کلیه وقایع ازدواج و طلاق یا مرگ زوج یا زوجه و رجوع و بذل مدت و فسخ نکاح باید در دفاتر ثبت کل وقایع ثبت شود ولی در شناسنامه به شرح زیر انعکاس خواهد یافت .

در المثنی شناسنامه‌های مرد و زن آخرین نکاح و طلاق یا بذل مدت و در صورت تعدد زوجات آن تعداد ازدواج که به قوت خود باقی است منعکس خواهد شد .

ازدواج و طلاق غیر مدخوله در المثنی شناسنامه درج نخواهد شد .

رئیس - ماده ۳۳ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۳ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۴ قرائت می‌شود .

ماده ۳۴ - افشای اطلاعات مذکور در دفاتر ثبت کل وقایع و اسناد سجلی جز برای صاحب سند و مقامات قضایی و دولتی ذیصلاح ممنوع است .

رئیس - ماده ۳۴ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۴ ٬ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۵ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

فصل ششم - صدور شناسنامه

ماده ۲۵ - برای افراد ایرانی ظرف سه ماه پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام شناسنامه صادر خواهد شد افراد مذکور مکلفند با تسلیم عین یا المثنی برگ ولادت

+++

و عکس ۱۸ سالگی از ثبت احوال محل اقامت خود درخواست صدور شناسنامه نمانند .

رئیس - ماده ۳۵ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۵ ٬ سناتورهایی که موافق هستند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۶ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳۶ - شناسنامه از روی دفاتر ثبت کل وقایع صادر و باید دارای اطلاعات زیر و عکس و اثر انگشت صاحب آن باشد .

۱- شماره شناسایی و محل و تاریخ ثبت و صدور شناسنامه .

۲- نام و نام خانوادگی و جنس دارنده آن

۳- محل و تاریخ تولد با قید روز و ماه و سال خورشیدی

۴- نام و شماره شناسایی و محل صدور شناسنامه پدر و مادر

۵- وقت تجدید شناسنامه و در صورت امکان گروه‌های اصلی خون

۶- نام و نام خانوادگی و امضاء مأمور صدور و مهر اداره و شماره سری شناسنامه .

۷- محل اقامت و محل مخصوص ثبت ازدواج و طلاق یا مرگ زوج و زوجه و ولادت و مرگ فرزندان و مرگ صاحب شناسنامه .

۸- محل توضیحات .

۹- قید شماره و محل صدور شناسنامه سابق .

تبصره ۱ - شناسنامه اولیه باید در چهل سالگی تمام با عکس همان سال صاحب آن تجدید شود . در نقاطی که وسایل عکاسی نیست ثبت احوال باید فراهم کند .

صاحب شناسنامه پس از رسیدن به سن چهل سال تمام مکلف است ظرف سه ماه برای تجدید آن مراجعه نماید.

تبصره ۲ - المثنی برگ ولادت و شناسنامه یا گواهی ولادت و تجدید شناسنامه مطابق مقررات آئین‌نامه این قانون درخواست و صادر خواهد شد .

رئیس - ماده سی و ششم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۶ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۷ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۳۷ -سازمان ثبت احوال کشور مکلف است به مجرد وصول اعلام ترک تابعیت و یا اخراج از تابعیت اشخاص از طرف وزارت امور خارجه ترک تابعیت و یا اخراج تابعیت را در دفاتر و اسناد مربوطه منعکس و برگ ولادت یا شناسنامه را معدوم نماید .

رئیس - ماده ۳۷ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۷ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۸ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

فصل هفتم - صدور کارت شناسایی

ماده ۳۸ - در نقاطی که دولت مقتضی بداند و اعلام کند کسانی که سن آنان از ۱۵ سال به بالا است باید دارای کارت شناسایی بوده و همیشه آن را همراه داشته باشند کارت شناسایی حاوی مشخصات و اثر انگشت و عکس و نشانی محل سکونت و گروه‌های اصلی خون خواهند بود .

ترتیب صدور و ترتیب درج مشخصات دارنده کارت شناسایی و چگونگی تحصیل اطلاعات مربوط به سکونت و سایر اطلاعات از قبیل گروه خون و اشخاصی که برای صغار و مجانین کارت شناسایی اخذ نمایند در آئین‌نامه اجرایی تعیین خواهد شد .

رئیس - ماده ۳۸ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۸ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند. (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۹ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۳۹ - به منظور ثبت مشخصات ساکنان شهرها و روستاها از تاریخ اجرای این قانون ظرف مدتی که از طرف دولت تعیین و اعلام خواهد شد سرپرست هر خانوار موظف است نشانی محل یا محل‌های سکونت اعم از ملکی یا استیجاری را همراه با مشخصات خود و کلیه افرادی که با او زندگی می‌کنند به کلانتری یا شهربانی یا ژاندارمری محل سکونت خود ( حسب مورد ) کتباً اعلام و رسید دریافت دارد . افرادی که به صورت انفرادی یا جمعی زندگی می‌کنند نیز مشمول این مقررات خواهند بود . هرگاه محل سکونت افراد تغییر یابد سرنوشت خانوار یا کسانی که به صورت انفرادی یا جمعی زندگی می‌کنند مکلفند حداکثر ظرف پانزده روز مراتب را به کلانتری یا شهربانی یا ژاندارمری محل (حسب مورد) اعلام کنند .

+++

کلیه موجرین اعم از مالک و نماینده او نیز موظفند پس از عقد اجاره اعم از رسمی یا غیررسمی مشخصات مستأجر یا مستأجرین خود را حداکثر ظرف ۴۸ ساعت به کلانتری یا شهربانی یا ژاندارمری محل مورد اجاره ( حسب مورد ) اعلام دارند .

متخلفین از مقررات فوق یا کسانی که اعلام خلاف واقع نمایند برای مرتبه اول به جزای نقدی از پنج هزار و یک ریال تا سی هزار ریال محکوم می‌گردند . در صورت تکرار به حداکثر جزای نقدی مذکور محکوم خواهند شد ٬ در صورت احراز سوءنیت به حبس جنجه‌ای تا سه سال محکوم می‌شوند . مجازات موجرین در صورت تکرار جرم در هر حال حبس جنحه‌ای تا سه سال خواهد بود . در مورد اماکنی که قبل از اجرای این قانون به اجاره واگذار شده‌اند مؤجرین برای اطلاع به مراجع مربوط سه ماه مهلت خواهند داشت .

تبصره ۱- در صورتی که مستأجر از مقدمین علیه امنیت کشور شناخته شود موجر یا نماینده او که مقامات انتظامی یا امنیتی را ظرف مهلت مقرر مطلع نکرده باشد به عنوان شریک جرم قابل تعقیب خواهد بود .

تبصره ۲- مسئولان اماکن عمومی در مورد واردین و ساکنان محل خود و مسؤلان مؤسسات و اشخاص حقوقی در مورد کسانی که در این محل‌ها سکونت دارند مکلفند به ترتیب مقرر در مورد موجرین مراتب را با مشخصات افراد به مراجع مربوط اطلاع دهند . متخلفان از مقررات این تبصره نیز مشمول مجازات مقرر در دربارهٔ موجوین خواهند بود .

تبصره ۳- طرز اعلام نشانی محل سکونت و مشخصات ساکنین و تعیین سرپرست یا مسؤل خانوار و مسئولان اماکن عمومی و مؤسسات و اشخاص حقوقی و چگونگی تنظیم دفاتر و ثبت و حذف نام و مشخصات اشخاص در محل‌های سکونت جدید و قدیم و شماره ترتیب ثبت ساختمان‌های مسکونی در دفاتر و سایر مسایل مربوط به موجب آئین‌نامه اجرایی این ماده که به تصویب وزارتخانه‌های کشور و دادگستری خواهد رسید معین می‌شود .

رئیس - ماده ۳۹ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۳۹ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۴۰ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

فصل هشتم - نام خانوادگی

ماده ۴۰- تغییر نام خانوادگی با تصویب سازمان ثبت احوال کشور خواهد بود .

تبصره - موارد تغییر نام خانوادگی مطابق آئین‌نامه اجرایی این قانون می‌باشد .

رئیس - ماده ۴۰ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۰ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۴۱ قرائت می‌شود .

( به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۴۱ - حق تقدم نام خانوادگی با رعایت تاریخ تقدم صدور اسناد مختص اشخاصی است که به نام آنان در دفاتر مخصوص نام خانوادگی ادارات ثبت احوال به ثبت می‌رسد و دیگری حق اختیار آن را در آن اداره ندارد مگر با اجازه دارنده حق تقدم و ابن حق پس از فوت به ورثه قانونی انتقال می‌یابد . هر یک از وراث می‌تواند شخصی که نام خانوادگی او را اختیار کرده مورد اعتراض قرار داده و تغییر نام خانوادگی او را از دادگاه بخواهد ولی وراث بالاتفاق می‌توانند به دیگری اجازه دهند که نام خانوادگی آنان را اختیار نماید .

تبصره - نام خانوادگی فرزند همان نام خانوادگی پدر خواهد بود اگر چه شناسنامه فرزند در قلمرو اداره ثبت احوال دیگری صادر گردد فرزندان کبیر می‌توانند برای خود نام خانوادگی دیگری انتخاب نماید .

رئیس - ماده ۴۱ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۱ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۴۲ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۴۲ - زوجه می‌تواند با موافقت همسر خود تا زمانی که در قید زوجیت می‌باشد از نام خانوادگی همسر خود بدون رعایت حق تقدم استفاده کند و در صورت طلاق استفاده از نام خانوادگی موکول به اجازه همسر خواهد بود .

رئیس - ماده ۴۲ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۲ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند)تصویب شد . ماده ۴۳ قرائت می‌شود .

+++

( به شرح زیر قرائت شد )

فصل نهم - تعویض شناسنامه‌های موجود و نقل آن به دفاتر کل وقایع

ماده ۴۳ - سازمان ثبت احوال کشور مکلف است شناسنامه‌های موجود در دست مردم را به تدریج تعویض نماید و کلیه افراد نیز مکلفند در مهلت‌های معین که سازمان ثبت احوال کشور طی آگهی و وسایل ارتباط جمعی و به ترتیب گروه سنی تعیین خواهد نمود به مأموران ثبت احوال محل اقامت خود برای اعلام هویت و وقایع حیاتی خود و ارائه مدارک و دریافت شناسنامه نمونه جدید مراجعه نمایند مرگ‌های ثبت نشده زوج و زوجه و فرزندان نیز ضمن این مراجعه باید اعلام شود .

رئیس - ماده ۴۳ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۳ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۴۴ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۴۴ - اشخاصی که در مهلت‌های معین در آگهی منتشره مأموران ثبت احوال را از داشتن شناسنامه مکرر یا استفاده از شناسنامه مکرر یا استفاده از شناسنامه غیر یا دریافت شناسنامه موهوم یا استفاده از شناسنامه ایرانی با داشتن تابعیت خارجی مطلع نمایند از تعقیب و مجازات معاف خواهند بود و الا پس از انقضای مهلت‌های معینه جرایم مزبور مستمر شناخته شده و مشمول مجازات مصرح در مواد ۴۸ و ۴۹ این قانون خواهند بود .

هویت دارندگان شناسنامه مکرر به انتخاب صاحبان و یا نمایندگان قانونی آنان تثبیت و هویت اشخاصی که از شناسنامه غیر استفاده نموده‌اند و همچنین مدارک ازدواج و طلاق و شناسنامه فرزندان مطابق شناسنامه قانونی که صادر می‌شود خواهد بود .

تبصره - تعویض شناسنامه همسر و فرزندان ٬ ضمن گروه سنی همسری که در مهلت مقرر مراجعه می‌کند به عمل خواهد آمد و همچنین در موقع ثبت ولادت طفل شناسنامه پدر و مادر و افراد خانوار تعویض خواهد شد اگر چه مهلت مراجعه معین و آگهی نشده باشد .

رئیس - ماده ۴۴ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۴ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۴۵ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴۵- مأموران ثبت احوال صحت اعلامات را تسجیل و ولادت را در دفتر وقایع حیاتی ثبت و طبق آن با ذکر شماره و محل صدور شناسنامه قدیم نسبت به صدور شناسنامه یا برگ ولادت با قید شماره شناسایی جدید مبادرت خواهند نمود و اطلاعیه به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه سابق ارسال خواهند داشت تا مراتب در اسناد سابق منعکس و اسناد سابق از دسترس خارج و به بایگانی راکد منتقل گردد .

تبصره - هرگاه تابعیت مورد تردید واقع گردد و مدارکی برای احراز تابعیت تسلیم نگردد ٬ پس از احراز تابعیت توسط مأموران انتظامی ثبت احوال اقدام خواهد نمود .

رئیس - ماده ۴۵ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۴۵ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۴۶ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۴۶- سازمان ثبت احوال کشور پایان مهلت تعویض شناسنامه هر گروه سنی را طی آگهی و وسایل ارتباط جمعی به اطلاع عموم خواهد رسانید و پس از انتشار آگهی مذکور شناسنامه‌های سابق آن گروه بی‌اعتبار بوده مربوط از دسترس خارج و به بایگانی راکد منتقل خواهد شد ادارات دولتی و شهرداری‌ها و کلیه مراجع رسمی و دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و بانک‌ها و عموم مؤسسات و بخش‌های خصوصی پس از انتشار آگهی پایان مهلت هر گروه سنی منحصراً شناسنامه‌های جدید را ملاک هویت قانونی آن گروه قرار خواهند داد .

تبصره - افرادی که در مهلت‌های مقرر گروه سنی مراجعه نکنند پس از اعلام تخلف به دادگاه به تعویض شناسنامه آنان مبادرت خواهد شد .

رئیس - ماده ۴۶ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۶ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۴۷ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل دهم - تهیه مقدمات اجرای قانون

ماده ۴۷ - وزارت کشور مکلف است در مدت یک سال از تاریخ تصویب این قانون مقدمات اجرای آن را از حیث تهیه وسایل کار و تجهیزات و تأمین کارکنان لازم و آموزش آنان فراهم نماید.

+++

دولت اعتبار لازم برای اجرای این قانون را تأمین خواهد نمود .

رئیس - ماده ۴۷ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۷ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۴۸ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل یازدهم - مقررات کیفری

ماده ۴۸ - اشخاصی که از وظایف مذکور در مواد ۱۶ و ۱۹و ۲۴و۲۶ و۳۵ و تبصره ماده ۲۶ و تبصره یک ماده ۳۶ و مواد ۳۸ و ۴۳ خودداری کنند یا با در دست داشتن شناسنامه اقدام به اخذ المثنی نمایند مورد تعقیب قرار گرفته و علاوه برالزام به انجام تکالیف مقرر به پرداخت دویست و یک تا پنج هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد .

ولی هرگاه مأموران و مسؤلیتی که به موجب این قانون وظایفی بر عهده دارند در اجرای آن تأخیر یا تعلل نمایند در دادگاه‌های اداری یا انتظامی طبق ضوابط مربوط تحت تعقیب قرار خواهند گرفت .

رئیس - ماده ۴۸ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۸ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۴۹ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴۹ - اشخاص زیر به حبس جنحه‌ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهند شد :

الف - اشخاصی که در اعلام ولادت یا مرگ یا هویت برخلاف واقع اظهاری نمایند .

ب- اشخاصی که عالماً و عامداً پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام از شناسنامه مکرر استفاده و یا به دریافت شناسنامه مکرر برای خود یا مولی‌علیه یا به دریافت شناسنامه موهوم مبادرت کننده و یا از شناسنامه دیگری خواه صاحب آن زنده یا مرده باشد به نام هویت خود استفاده نمایند .

ج- ماما یا پرشکی که در مورد ولادت و مرگ گواهی خلاف واقع صادر کند .

د- اشخاصی که در مورد ولادت و مرگ شهادت دروغ بدهند که شهادت آنان منجر به تنظیم سند ولادت و یا مرگ گردد .

رئیس - ماده ۴۹ مطرح است آقای دکتر مرشد بفرمایید .

دکتر مرشد -در بند الف ماده ۴۹ نوشته شده است ((اشخاصی که در اعلام ولادت یا مرگ یا هویت برخلاف واقع اظهاری نماید)) این موضوع از نظر جوازهای پزشکی ممکن است ایجاد اشکال بکند برای این که طبیب که کالبد شکافی نمی‌کند بلکه حدس می‌زند و گواهی صادر می‌نماید و ممکن است در کالبد شکافی اختلافی داشته باشد چون شور دوم است و نمی‌توان پیشنهادی داد نماینده دولت تأیید بکند که منظور « عالماً و عامداً » است .

رئیس - آقای معاون وزارت دادگستری بفرمایید .

هنرمندی - در این قبیل موارد کلمه «عالماً و عامداً » در جمله مستتر است و نیازی به ذکر آن نیست .

رئیس - در ماده ۴۹ دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴۹ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۵۰ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۰ - افراد بیگانه که قبل از احراز تابعیت ایرانی به منظور ایرانی قلمداد کردن خود موجب تنظیم اسناد سجلی یا دریافت شناسنامه شوند به حبس جنحه‌ای از سه ماه تا یک سال محکوم خواهند شد.

رئیس - ماده ۵۰ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۵۰ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۵۱ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵۱ - هر کس عالماً عامداً پدر و یا مادر طفل را به غیر از پدر و مادر واقعی در اسناد دفاتر ثبت احوال اظهار و برگ ولادت یا شناسنامه دریافت کند به حبس جنحه‌ای از ۶ ماه تا سه سال محکوم خواهد شد .

تبصره - در مواردی که پدر یا مادر طفل معلوم نباشد و همچنین موارد مذکور در قانون حمایت کودکان بدون سرپرست از شمول این ماده مستثنی می‌باشد .

رئیس - ماده ۵۱ مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۵۱ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۵۲ قرائت می‌شود .

( به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۵۲ - مأمورانی که عالماً عامداً در جرایم مذکور در مواد ۴۹ و ۵۰ و ۵۱ این قانون به هر نحوی از انحاء کمک نمایند یا گواهی‌های خلاف را ملاک اجرای وظایف قانونی قرار دهند به مجازات مرتکب اصلی محکوم خواهند شد .

+++

رئیس - ماده ۵۲ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۵۲ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۵۳ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵۳ - آئین‌نامه‌های اجرایی این قانون و نمونه‌های اوراق و اسناد مربوط وسیله وزارت کشور و وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید .

رئیس - ماده ۵۳ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۵۳ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۵۴ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵۴ - از تاریخ اجرای این قانون و پایان مهلت‌های معین قوانین ثبت احوال مصوب ۲۰ مرداد ۱۳۰۷ و ۱۱ آذر ۱۳۱۰ و اول بهمن ۱۳۱۲ و دوم اردیبهشت ۱۳۱۹ لغو و هر قانونی که در مقام اجرا معارض این قانون باشد بلااثر است .

رئیس - ماده ۵۴ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۵۴ ٬ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۵۵ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵۵ - وزارت کشور ٬ وزارت امور خارجه و وزارت دادگستری مأمور اجرای این قانون هستند .

رئیس - کلیات آخر مطرح است نظری نیست ؟ آقای یارافشار بفرمایید .

یارافشار - من در مورد تبصره یک ماده ۳۹ سؤالی دارم و آن این است که یک نفر آمده و خانه‌ای را اجاره کرده بعداً معلوم می‌شود که مثلاً از خرابکاران است چگونه موجر می‌تواند تشخیص بدهد که این شخص خرابکار بوده است ؟

رئیس- آقای دکتر سجادی بفرمایید .

دکتر سید محمد سجادی - متأسفانه روزی که به این لایحه رسیدگی می‌شد آقای معاون وزارت دادگستری جای دیگری گرفتاری داشتند و معاون کشور هم در کمیسیون حضور نداشتند تا در مورد این ماده که ماده جزایی است توضیحی بدهند ملاحظه بفرمایید که ما در ماده‌ای موجر را مکلف می‌کنیم که نام مستأجر خود را به مقام انتظامی صورت بدهد حالا به چه صورتی؟ می‌گوییم همراه با« مشخصات خود » مشخصاتش یعنی چه؟ و همچنین در جای دیگر می‌گوییم رئیس خانوار مشخصات خود و افراد خانواده خود را بدهد . مراد از مشخصات چیست؟ آیا اندازه قد است یا بینی‌اش عقابی یا دستش کج است یا پایش می‌لنگد نمی‌لنگد؟ آیا مشخصات آن چیست؟ باید این موضوع روشن باشد . جنابعالی بفرمایید که در تبصره سه این قبیل موارد را به آئین‌نامه و تصویبنامه دولت موکول کرده است خوب پس قانوان اجرا نمی‌شود تا وقتی که هیأت دولت بنشینند و تعیین کنند که مراد از مشخصات چیست؟ این به جای خود اما در اینجایی که موجر را مکلف کرده‌اید که به مجرد این که برای دکان یا خانه‌اش موجری پیدا کرد بلافاصله به مقامات انتظامی اطلاع بدهد که چنین کسی مستأجر من شده است این موضوع از دو حال خارج نیست یا موجر به تکلیف خود عمل می‌کند یا نمی‌کند اگر عمل نکرد که مجازات او معلوم است زیرا در لایحه می‌نویسد متخلفین از مقررات فوق یا کسانی که اعلام خلاف واقع نمایند برای مرتبه اول چه مجازاتی دارد و برای مرتبه دوم چه مجازاتی اگر موجر عمل کرد و به مقامات انتظامی اطلاع داد که مثلاً عباسعلی اشرفی یا فلان کس دکان و خانه مرا اجاره کرده است دیگر او چه تکلیفی دارد که هر روز برود تحقیق بکند که آیا مستأجر در خانه و یا دکان مورد اجاره باروت و غیره دارد؟ چه کار می‌کند؟ پشت دکان تریاک می‌کشد یا نمی‌کشد؟ این وظیفه او نیست فقط او وظیفه‌اش این بود که به مقامات امنیتی و انتظامی اطلاع بدهد و این کار را هم کرده است و دیگر وظیفه بازرسی یومیه ندارد . حالا مقامات انتظامی باید دربارهٔ مستأجر تحقیق بکنند که آیا سارق است یا قاتل است؟ یا مقدم بر علیه امنیت کشور است؟ آیا نیست؟ و اما اگر مقدم علیه امنیت کشور است اعم از این که موجر با او همدست بوده و اطلاع داده باشد یا نداده باشد ٬ فرض بفرمایید موجر یا مستأجر همدست بود ولی اطلاع هم داده این شخص مسلماً در جرم او شریک است و مانند همه شرکاء جرم است شریک جرم اعم از این که مطلبی را اطلاع داده باشد یا نداده باشد در کار خودش مسؤلیت دارد ولی در اینجا که موجر اطلاع داده ولی شریک جرم نیست و از کارهای مستأجر اطلاعی ندارد فقط تکلیف او این است که به مقامات انتظامی اطلاع بدهد که مستأجر من فلان کس است و تکلیفی غیر از این ندارد از اینجا به بعد تکلیف مقامات انتظامی است به هرحال اگر مقامات انتظامی تشخیص دادند که موجر در جرم مستأجر واقعاً شریک است و با او همدست است اطلاع دادن یا ندادن فرق نمی‌کند او شریک جرم است نه فقط موجر شریک جرم است بلکه کسان دیگری هم که در مکان‌های

+++

دیگری هم باشند و با آن شخص شریک باشند مجرم هستند و به وسیله مقامات انتظامی دستگیر خواهد شد . بنابراین باید مستحضر باشید که اگر موجری اطلاع داد که فلان کس مستأجر من شده است و بعداً مستأجر مقدم علیه امنیت کشور باشد دیگر لازم نیست که شما یقه او را بگیرید و اگر بخواهید او را تعقیب کنید باید موجب دلایل دیگری مرتکب جرم یا شریک جرم شده باشد این توضیحی بود که خواستم بدهم .

رئیس - نسبت به کلیات دیگر نظری نیست ؟ بفرمایید آقای دکتر مرشد .

دکتر مرشد - اجرای قسمتی از این قانون به عهده وزارت خارجه و مأمورین وزارت خارجه در خارج از کشور است من در کمیسیون خارجه مفصل صحبت کردم و نمونه‌ای هم عرض کردم و نماینده وزارت خارجه یادداشت هم کردند ولی به طور کلی خواستم عرض کنم که اجرای قسمتی از قانون به عهده مأمورین وزارت خارجه است و اشخاصی که در خارج هستند یک توقعات بیشتری هم دارند در بعضی جاها خوب عمل می‌شود و در بعضی از جاها آن طور که باید و شاید در کارشان تسریع نمی‌شود این است که استدعا می‌کنم یادداشت بفرمایید و وزارت خارجه در انجام وظیفه این نوع مأمورین یک رسیدگی و بررسی بکند .

رئیس - نسبت به کلیات دیگر نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . تصویب قانون به دولت ابلاغ خواهد شد .

۹- تصویب قانون اصلاح تبصره‌های ۱۹و ۶۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۵

کل کشور و اعاده آن به مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه اصلاح تبصره‌های ۱۹ و ۶۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور که یک فوریت آن قبلاً به تصویب مجلس سنا رسیده و یک شوری است مطرح است . گزارش کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی) قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره چهار (بودجه) به مجلس سنا

لایحه اصلاح تبصره‌های ۱۹ و ۶۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور که از مجلس شورای ملی ارسال و یک فوریت آن در جلسه علنی روز شنبه ۱۲ تیرماه ۲۵۳۵ مجلس سنا تصویب و به کمیسیون شماره چهار (بودجه) ارجاع گردیده بود با حضور آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث و مذاکرات لازم عیناً تصویب گردید .

اینک گزارش آن تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد .

مخبر کمیسیون شماره چهار - دها

قانون اصلاح تبصره‌های ۱۹ و ۶۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور

ماده واحده - تبصره‌های ۱۹ و ۶۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور به شرح زیر اصلاح می‌گردد :

متن زیر به آخر تبصره ۱۹ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور اضافه شود .

اعتبارات موضوع این تبصره طبق آئین‌نامه موضوع تبصره مذکور از طریق بانک تعاون کشاورزی به عنوان کمک به حساب انجمن‌های ده منظور می‌شود تا طبق مقررات قانون انجمن ده و دهبانی منحصراً برای مصارف عمرانی مورد استفاده قرار گیرد .

تبصره ۶۵ - قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور به شرح زیر اصلاح می‌گردد :

۲۵ درصد از اعتبارات مربوط به تأسیسات وزیر بنایی در روستاهای منفرد هر استان به اجرای طرح‌های عمرانی در روستاهایی که بیش از ۲۵۰ نفر جمعیت دارد اختصاص داده خواهد شد .

اعتبار فوق براساس موافقت‌نامه‌هایی که بین دفتر برنامه و بودجه استان‌ها و بانک تعاون کشاورزی مرکز استان مبادله می‌شود به عنوان کمک به حساب انجمن‌های ده پرداخت خواهد شد تا طبق مقررات قانون ده و دهبانی به مصرف برسد مشروط بر آن که انجمن‌های ده مربوط معادل سی درصد در هزینه‌های اجرای طرح تعهد مشارکت نماید نحوه اجرای این تبصره بر طبق آئین‌نامه‌ای خواهد بود که از طرف وزارت تعاون و امور روستاها با موافقت وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه به تصویب هیأت وزیران می‌رسد .

رئیس - کلیات لایحه مطرح است اگر نظری هست می‌فرمایند آقای جعفری بفرمایید .

جعفری - در سطر دوم ماده واحده نوشته شده است «متن زیر به آخر تبصره ۱۹ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور اضافه شود» در صورتی که باید نوشته شود «اضافه می‌شود» کما این که در تبصره ۶۵ نوشته شده «اضافه می‌گردد مطلب دوم در سطر سوم نوشته شده است «اعتبارات موضوع این تبصره طبق آئین‌نامه موضوع تبصره مذکور» اگر نظرتان از تبصره مذکور تبصره ۱۹ باشد چون این عبارت عیناً در زیر تبصره ۱۹ اضافه می‌شود دیگر «تبصره

+++

مذکور» در اینجا صحیح نیست و باید نوشته شود «اعتبارات موضوع این تبصره از طریق بانک کشاورزی به عنوان کمک به حساب انجمن‌های ده منظور می‌شود» عبارت این طور صحیح‌تر است .

رئیس - آقای دکتر شادمان نظر جنابعالی چیست؟

وزیر مشاور - اشکالی ندارد .

رئیس - نسبت به کلیات لایحه دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است البته مختصر اصلاحی که آقای سناتور جعفری پیشنهاد کرده‌اند که به متن لایحه اضافه خواهد شد . نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه با ورقه .

(در این هنگام آقایان یارافشار و دکتر ضیایی « منشیان » برای نظارت در اخذ آراء در محل نطق حاضر شدند و سناتورها به شرح زیر رأی دادند)

رأی دهندگان آقایان : دکتر سید محمد سجادی ٬ دکتر یزدان‌پناه ٬ جلالی نایینی ٬ مهندس صادق ٬ یارافشار ٬ فاضل سرجویی ٬ دکتر مولوی ٬ سید جلال‌الدین شادمان ٬ رضایی ٬ سرلشگر دیلمی ٬ دریابد رسایی ٬ دکتر حجازی ٬ دکتر جهانشاه صالح ٬ دکتر صدیق ٬ موسوی ٬ عمادالدین میرمطهری ٬ رسول پرویزی ٬ ذوالفقاری ٬ تیمسار دکتر اسفندیاری ٬ سپهبد پالیزبان ٬ جعفری ٬ پروفسور عدل ٬ دها ٬ جلیلوند ٬ تیمسار صفاری ٬ بوشهری ٬ تجدد ٬ دکتر ضیایی ٬ کوروس ٬ دکتر مرشد ٬ سرلشگر مطبوعی ٬ بانو دکتر مصاحب ٬ دکتر مژدهی .

( شمارش آراء به عمل آمد و نتیجه به شرح زیر اعلام شد )

رئیس - لایحه با ۳۴ رأی تصویب شد و برای اخذ رأی نهایی به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود .

۱۰- تصویب قانون اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران و اعاده آن به مجلس شورای ملی .

رئیس - لایحه اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران برای شور دوم مطرح است گزارش کمیسیون شماره ۴ ( امور اقتصادی و دارایی ) قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

گزارش از کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی ) به مجلس سنا

لایحه اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی که برای شور دوم به کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) ارجاع گردیده بود با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها و آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث و مذاکرات لازم و توجه به پیشنهادهای و اصل اصلاحاتی در آن به عمل آمد و تصویب گردید و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی) ارسال و کمیسیون مزبور نظر این کمیسیون را تأیید و تصویب نمودند .

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد .

مخبر کمیسیون شماره ۴ - دها

قانون اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران

ماده واحده - مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران به شرح زیر اصلاح و تبصره‌های ۱ و ۲ ماده ۱۱ به قوت خود باقی است .

ماده ۱۰- بانک می‌تواند برای تأمین هدف‌های خود با تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام حداکثر تا مبلغ سیصد میلیون دلار علاوه بر مبلغی که قبلاً مجاز به تحصیل وام یا اعتبار بوده و جمعاً پانصد میلیون دلار می‌شود با رعایت مقررات قانون برنامه و بودجه کشور وام یا اعتبار خارجی تحصیل نماید. قراردادهایی که برای انجام این منظور با دولت‌ها منعقد می‌گردد پس از تصویب کمیسیون‌های امور اقتصادی و دارایی مجلسین قابل اجرا خواهد بود .

ماده ۱۱ - به بانک اجازه داده می‌شود برای انجام وظایف محول اوراق بهاداری به نام اوراق قرضه توسعه کشاورزی پس از تصویب مجمع عمومی بر طبق برنامه و شرایطی که مجمع عمومی بانک تعیین خواهد کرد به سر رسید حداقل سه سال از تاریخ انتشار و با بهره‌ای که به پیشنهاد بانک و موافقت شورای پول و اعتبار تعیین خواهد شد و با رعایت ماده ۲۸ قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه منتشر نماید و دولت مکلف است بازپرداخت اصل و بهره اوراق قرضه مزبور را ضمانت نماید .

+++

رئیس - ماده واحده مطرح است اگر نظری هست خواهند فرمود ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه با ورقه .

(در این هنگام آقایان جعفری و یارافشار«منشیان» برای نظارت در اخذ رأی در محل نطق حاضر شدند و سناتورها به شرح زیر رأی دادند) .

رأی دهندگان آقایان : دکتر سید محمد سجادی ٬ دکتر صالح ٬ مهندس صادق ٬ تیمسار دکتر اسفندیاری ٬ جلالی نایینی ٬ دکتر یزدان‌پناه ٬ بانو شمس‌الملوک مصاحب ٬ رضایی ٬ دکتر مژدهی ٬ تیمسار صفاری ٬ موسوی ٬ دها ٬ سرلشگر دیلمی ٬ سرلشگر مطبوعی ٬ میرمطهری ٬ دکتر حجازی ٬ جلیلوند ٬ دریابد رسایی ٬ سپهبد پالیزبان ٬ یارافشار ٬ دکتر مولوی ٬ جعفری ٬ ذوالفقاری ٬ فاضل سرجویی ٬ تجدد ٬ بوشهری ٬ پروفسور عدل ٬ سید جلال‌الدین شادمان ٬ پرویزی ٬ دکتر صدیق ٬ دکتر مرشد ٬ کورس .

(شمارش آراء به عمل آمد و نتیجه به شرح زیر اعلام شد)

رئیس - لایحه با ۳۲ رأی به تصویب رسید و چون اصلاح شده است برای اخذ رأی نهایی به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود .

۱۱- تصویب قانون صدور چک و ابلاغ آن به دولت .

رئیس - لایحه صدور چک که با اصلاحاتی در مواد ۲ -۴ -۱۱ -۱۳ - ۱۶ -۱۷ از مجلس شورای ملی اعاده گردیده و یک شوری است مطرح است .

گزارش کمیسیون شماره ۳ دادگستری و استخدام ) قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

گزارش از کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه شماره ۶۵۵۸ مورخ ۱۴/۳/۲۵۳۵ دولت راجع به صدور چک که از مجلس شورای ملی با اصلاحاتی در مواد ۲ -۴ -۱۱ -۱۳ -۱۶ و ۱۷ اعاده شده بود در جلسه مورخ شنبه ۱۲/۴/۲۵۳۵ کمیسیون‌های شماره ۳ (دادگستری و استخدام) و شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) با حضور آقایان هنرمندی و طباطبایی معاونان وزارتخانه‌های دادگستری و امور اقتصادی و دارایی مطرح شد و پس از رسیدگی و شور لازم عیناً به تصویب رسید .

اینک گزارش آن به شرح زیر تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود .

مخبر کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام ) - جلالی نایینی

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری هست خواهند فرمود ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده دوم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲ - صادرکننده چک باید در تاریخ صدور معادل مبلغ چک در بانک محال علیه محل (نقد یا اعتبار قابل استفاده) داشته باشد و نباید تمام یا قسمتی از وجهی را که به اعتبار آن چک صادر کرده به صورتی از بانک خارج نماید یا دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد و نیز نباید چک را به صورتی تنظیم نماید که بانک به عللی از قبیل عدم مطابقت امضاء یا قلم‌خوردگی در متن چک یا اختلاف در مندرجات چک و امثال آن از پرداخت وجه چک خودداری نماید .

هرگاه در متن چک شرطی برای پرداخت ذکر شده باشد بانک به آن شرط ترتیب اثر نخواهد داد .

رئیس - پیشنهادی از طرف آقای دکتر صدیق رسیده است که قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

مقام معظم ریاست مجلس سنا

در لایحه صدور چک پیشنهاد می‌کنم که به جای جمله « بانک محال علیه » در صفحه دو در سطر چهارم در صفحه چهارم در سطر سوم در صفحه دهم در سطر اول گذاشته شود « بانک طرف حواله » عیسی صدیق

رئیس - آقای هنرمندی بفرمایید .

معاون وزارت دادگستری - فرمایش ایشان از نظر لغت کاملاً صحیح است اما مطلبی که می‌خواهم به عرضتان برسانم این است که قوانین ما از قبیل تجارت و قانون مدنی در هر جا که این اصطلاح به کار رفته محال علیه نوشته شده و برای این که یکنواخت باشد و قضات دادگستری و مردم هم با این کلمه « محال علیه » آشنا شده‌اند و برای ایشان کاملاً روشن است اجازه بفرمایید همان طور که در اغلب قوانین ما محال علیه است در اینجا هم به همین کلمه « محال علیه » اکتفا شود البته اگر فرهنگستان برای محال علیه یک لغتی تصویب بکند اشکالی ندارد هر جا کلمه محال علیه هست لغت تصویب شده را خواهیم گذاشت

+++

من استدعا می‌کنم چون کلمه محال علیه برای قضات و مردم آشنا و متداول است تغییر نکند بعدها اگر فرهنگستان لغت تازه‌ای تصویب کرد آن وقت اصلاح خواهد شد . متشکرم

رئیس - آقای دکتر صدیق بفرمایید .

دکتر صدیق - من جمله « محال علیه» را به سه نفر از لیسانسیه‌هایی که پانزده سال سابقه خدمت دارند حضوراً مطرح کردم و گفتند معنای آن را نمی‌دانیم چون قانون برای عامه است باید کلماتی در آن استعمال شود که همه فهم باشد و تمام مردم بفهمند .

ما در گذشته کلماتی را که در قانون اساسی به کار رفته بود به وسیله فرهنگستان عوض کردیم یعنی به جای « عدلیه » نوشتند « دادگستری » و به جای« نظمیه » «شهربانی» و هیچ لطمه‌ای هم به قانون اساسی وارد نیامد لذا چه مانعی دارد که « محال علیه » را « طرف حواله » بنویسیم .

رئیس - آقای دکتر سجادی بفرمایید .

دکتر سید محمد سجادی - اگر قرار باشد لغتی را عوض کرده و فارسی بکنیم باید با نظر فرهنگستان باشد به این معنی که به فرهنگستان بنویسید اگر موافقت و تصویب کردند که طبق آن عمل می‌کنیم همان طوری که در گذشته هم فرهنگستان این کار را کرده است این کلمات یکی دو تا نیست خیلی زیاد است بنابراین باید قبلاً موافقت فرهنگستان را جلب کرد لذا به نظر من کلمه « محال علیه » که در سایر قوانین هم استعمال شده است ٬ بماند .

رئیس - آقای دکتر صدیق بفرمایید .

دکتر صدیق - عرض کردم به سه نفر از رؤسای ادارات مراجعه کردم آنها نفهمیدند .

رئیس - آقای مخبر بفرمایید .

مخبر (آقای جلالی نایینی) - عرض می‌شود که هر جایی یک اصطلاحی دارد دادگستری هم دارای اصطلاحات خاصی است قوانین ما بر مبنای قانون مدنی یعنی فقه اسلامی تنظیم شده است اصطلاحاتی دارد قانون مدنی ما یکی از بهترین قوانین مملکت است افرادی که این قوانین را تنظیم کردند همه از علما و دانشمندان بوده‌اند اگر جناب آقای دکتر صدیق با یکی دو سه نفر که سوادشان کم بوده است صحبت کرده‌اند و آنها اصطلاحات عدلیه را نمی‌دانسته‌اند این موجب نمی‌شود که ما بیاییم اصطلاحات را هر روز عوض کنیم و موجب شود قضات جوان چنان که باید این اصطلاحات را نفهمند از این گذشته ما اگر بخواهیم هر کلمه‌ای را که ریشه‌اش عربی است از فرهنگ خودمان دور بریزیم باید دیوان حافظ و سعدی و سایر دواوین و کتبی که قدما نوشته‌اند و بیشتر از هزار سال بزرگان زبان فارسی آمدند آنها را ترویج کردند باید دور بریزیم جناب آقای دکتر صدیق اگر ما این کار را بکنیم دیگر افغانستان و هندوستان و پاکستان زبان فارسی را نمی‌فهمند برای این که هر روز میاییم و کلمات را به دلخواه خودمان عوض می‌کنیم این عرق وطن پرستی نیست که شما بخواهید یک کلمه‌ای را از فرهنگ فارسی بردارید این خدمت نه به جامعه ایرانی است نه به ادبیات نه به زبان فارسی نه به قوانینی که مردم باید این قوانین را خوب تشخیص بدهند .

رئیس - آقای دکتر صدیق بفرمایید .

دکتر صدیق - جناب آقای مخبر کلمه طرف و حواله هر دو عربی است اگر به جای « محال علیه » بنویسیم « طرف حواله » کجا زبان حافظ و سعدی را از بین برده‌ایم من خود عاشق آنها هستم من پیشنهاد کردم که به جای « محال علیه »که ثقیل است« طرف حواله » بنویسند .

رئیس - آقای دکتر صدیق من با نظر حضرتعالی موافقم برای این که باید حتی‌المقدور لغات استعمال شده در قوانین طوری باشد که مردم بفهمند ولی در اینجا به طور اصولی و کلی صحبت می‌کنیم که هرگاه لغتی باشد که معادل آن را فرهنگستان بتواند به طرز بهتری انتخاب کند و تصویب کند در هر حال باید رایج شود . مثل عدلیه که به دادگستری تبدیل شده است اینجا را هم موافقت بفرمایید به صورتی که این جمله در تمام قوانین به کار رفته است به کار برده شود و بعد من امروز شرحی به فرهنگستان خواهم نوشت که معادلش را تعیین بکنند و بعد از این که معادلش تعیین شد در تمام جاها اعمال خواهد شد و نظر حضرتعالی از راه صحیح و عملی تأمین خواهد شد. نسبت به ماده دوم دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۴ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۴ - در صورتی که موجودی حساب صادر کننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد به تقاضای دارند چک بانک مکلف است مبلغ موجود در حساب را به دارنده چک بپردازد و دارنده چک با قید مبلغ دریافت شده در پشت چک و تسلیم آن به بانک گواهی‌نامه مشتمل بر مشخصات چک و مبلغی که پرداخت شده از بانک دریافت می‌نماید . چک مزبور نسبت به مبلغی که پرداخت نگردیده بی‌محل محسوب و گواهی‌نامه بانک در این مورد برای دارنده چک جانشین اصل چک خواهد بود .

+++

در مورد این ماده نیز بانک مکلف است اعلامیه مذکور در ماده قبل را برای صاحب حساب ارسال نماید .

رئیس - ماده چهارم مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده چهارم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۱ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۱ - هرگاه قبل از صدور حکم قطعی شاکی گذشت نماید و یا این که متهم وجه چک و خسارت تأخیر تأدیه را نقداً به دارنده آن پرداخت کند یا موجبات پرداخت وجه چک و خسارات مذکور (از قرار صدی دوازده در سال از تاریخ ارایه چک به بانک) را فراهم کند یا در صندوق دادگستری یا اجرا ثبت تودیع نماید مرجع رسیدگی قرار موقوفی تعقیب صادر خواهد کرد .

صدور قرار موقوفی تعقیب در دادگاه کیفری مانع از آن نیست که آن دادگاه نسبت به سایر خسارات مورد مطالبه رسیدگی و حکم صادر کند .

هرگاه پس از صدور حکم قطعی شاکی گذشت کند و یا این که محکوم علیه به ترتیب فوق موجبات پرداخت وجه چک و خسارت تأخیر تأدیه و سایر خسارات مندرج در حکم را فراهم نماید اجرای حکم موقوف می‌شود و محکوم علیه فقط ملزم به پرداخت مبلغی معادل یک سوم جزای نقدی مقرر در حکم خواهد بود که به دستور دادستان به نفع دولت وصول خواهد شد .

رئیس - ماده ۱۱ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده یازدهم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۳ قرائت می‌شود .

( به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۳ - در صورتی که صادر کننده چک یا ذینفع یا قائم‌مقام قانونی آنها با تصریح به این که چک مفقود یا سرقت یا جعل شده و یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرایم دیگری تحصیل گردیده کتباً دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد بانک پس از احراز هویت دستور دهنده از پرداخت وجه آن خودداری خواهد کرد و در صورت ارائه چک به بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده صادر و تسلیم می‌نماید .

دارنده چک می‌تواند علیه کسی که دستور عدم پرداخت داده شکایت کند و هرگاه خلاف ادعایی که موجب عدم پرداخت شده ثابت گردد دستوردهند علاوه بر مجازات مقرر در ماده ۶ این قانون به پرداخت یک چهارم وجه چک به عنوان خسارت معنوی شاکی و نیز خسارت تأخیر تأدیه (در صورت مطالبه) از قرار صدی ۱۲ در سال از تاریخ ارائه چک به بانک محکوم خواهد شد .

تبصره - ذینفع در مورد این ماده کسی است که چک به نام او صادر یا ظهرنویسی شده یا چک به او واگذار گردیده باشد (یا چک در وجه حامل به او واگذار گردیده) .

در موردی که ذینفع دستور عدم پرداخت می‌دهد بانک مکلف است وجه چک را تا تعیین تکلیف آن در مرجع رسیدگی یا انصراف دستوردهنده در حساب مسدودی نگهداری نماید .

رئیس - ماده ۱۳ مطرح است نظری نیست ( اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۱۳ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۱۶ قرائت می‌شود .

( به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۶ - وجود چک در دست صادرکننده دلیل پرداخت وجه آن و انصراف شاکی از شکایت است مگر این که خلاف این امر ثابت گردد .

رئیس - ماده ۱۶ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۷ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۷ - در صورتی که وجه چک به طریق قانونی تأمین نشده باشد مرجع رسیدگی مکلف است وجه‌الضمان نقدی یا ضمانت‌نامه بانکی (که تا تعیین تکلیف نهایی معتبر باشد) معادل وجه چک یا قسمتی از آن که مورد شکایت واقع شده از متهم اخذ نماید. هرگاه صادرکنندگان چک متعدد باشند مرجع تعقیب می‌تواند مبلغ وجه‌الضمان یا ضمانت‌نامه بانکی را به میزان مسئولیت هر یک از آنان و در صورت معلوم نبودن میزان مسئولیت به طور تساوی تقسیم نماید .

در صورتی که یکی از متهمین معادل تمام مبلغ چک وجه‌الضمان یا ضمانت‌نامه بانکی داده باشد از بقیه متهمین تأمین متناسب اخذ خواهد شد .

در موارد مذکور در مواد ۱۲ و ۱۳ تا زمانی که دلایل و قراین موجهی بر صحت ادعای صادرکننده چک به دست نیامده مرجع رسیدگی تأمین فوق را اخذ خواهد کرد .

همچنین در صورتی که متهم برای پرداخت وجه چک درخواست مهلت نماید مرجع رسیدگی در صورت اقتضاء می‌تواند با اخذ تأمین مناسب دیگر تا یکماه به او مهلت دهد . در این صورت اگر متهم ظرف مهلت مقرر وجه چک را نپردازد تأمین مزبور به وجه‌الضمان تبدیل خواهد شد .

+++

تبصره ۱- در صورتی که وجه‌الضمان یا ضمانت‌نامه مذکور در این ماده تودیع شده باشد تأمین خواسته از اموال متهم جایز نیست . در این صورت ضرر و زیان مدعی خصوصی از محل وجه‌الضمان یا ضمانت‌نامه باید پرداخت شود .

تبصره ۲- مرجع رسیدگی مکلف است در برگ احضار متهم مشخصات چک و هویت شاکی را قید نماید و فاصله بین تاریخ ابلاغ احضاریه و موعد مقرر برای حضور متهم نباید کمتر از پنج روز باشد . در صورتی که متهم قبل از موعد مذکور به ترتیب مذکور در ماده ۸ عمل نماید تعقیب کیفری او موقوف خواهد شد .

رئیس - ماده ۱۷ مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده هفدهم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد .

رئیس - کلیات آخر مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد .

تصویب قانون به دولت ابلاغ می‌شود .

۱۲- تصویب قانون تشکیل وزارت بهداری و بهزیستی و ابلاغ آن به دولت .

رئیس - لایحه تشکیل وزارت بهداری و بهزیستی که از مجلس شورای ملی با اصلاحاتی اعاده گردیده و یک شوری است مطرح است . گزارش کمیسیون شماره ۳ .(دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت )

گزارش از کمیسیون شماره ۲ (دادگستری و استخدام ) به مجلس سنا

لایحه شماره ۲۰۰۳۸ ۱۷/۳/۲۵۳۵ دولت راجع به تشکیل وزارت بهداری و بهزیستی که از مجلس شورای ملی با اصلاحاتی اعاده شده بود در جلسه مورخ شنبه ۱۲/۴/۲۵۳۵ کمیسیون‌های شماره ۳ ( دادگستری و استخدام ) و شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی ) با حضور آقایان طباطبایی و دکتر رهنوردی معاونان وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و بهداری مطرح شد و پس از رسیدگی و شور لازم عیناً به تصویب رسید و برای اظهارنظر به کمیسیون شماره ۱۲ (بهداری ) ارسال شد . کمیسیون مزبور لایحه فوق را مورد رسیدگی قرار داده و نظر این کمیسیون را تأیید نمودند .

اینک گزارش آن به شرح زیر تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود .

مخبر کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام ) - جلالی نایینی

قانون تشکیل وزارت بهداری و بهزیستی

ماده ۱ - به منظور تأمین بهداشت و رفاه اجتماعی و خدمات درمانی و توانبخشی و تأمین اجتماعی و تنظیم خانواده و امور جمعیت همچنین انجام دادن سایر وظایفی که به موجب قوانین مربوط به عهده وزارت بهداری و وزارت رفاه اجتماعی گذاشته شده و نیز ایجاد نظام هماهنگ در اجرای خدمات مذکور از تاریخ تصویب این قانون وزارت بهداری و بهزیستی تشکیل می‌گردد .

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده اول مطرح است در ماده اول نظری نیست ؟ (اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده اول سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده دوم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۲ - کلیه وظایف و اختیارات و مسؤلیت‌های وزیر و وزارت رفاه اجتماعی و وزیر وزارت بهداری با کارکنان و اعتبارات و دارایی و تعهدات آنها حسب مورد به وزیر و وزارت بهداری و بهزیستی محول و منتقل می‌شود .

انجام تکالیف و خدمات که در زمینه‌های بهداشتی و بهزیستی به وسیله وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی دیگر اجرا می‌شود و به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی و تصویب هیأت وزیران به عهده وزارت بهداری و بهزیستی محول می‌گردد . اختیارات و مسؤلیت‌هایی که طبق قوانین و مقررات مربوط به عهده وزیر یا وزارت متبوع تشکیلات فوق‌الذکر محول بوده است حسب مورد به وزیر و وزارت بهداری و بهزیستی محول می‌شود .

نیروهای مسلح شاهنشاهی از شمول آن ماده مستثنی می‌باشند .

رئیس - ماده دوم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده دوم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده سوم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۳- وظایف اجرایی وزارت بهداری و بهزیستی

+++

در استان‌ها و فرمانداری‌های کل به عهده سازمان‌های منطقه‌ای بهداری و بهزیستی استان یا فرمانداری کل محول می‌گردد . سازمان‌های فوق‌الذکر وابسته به وزارت بهداری و بهزیستی بوده و در مراکز استان و فرمانداری کل تشکیل خواهد شد . اساسنامه سازمان‌های مذکور به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید .

تبصره - آئین‌نامه‌های مالی و معاملاتی سازمان‌های منطقه‌ای مذکور که وسیله وزارتخانه‌های بهداری و بهزیستی و امور اقتصادی و دارایی تهیه می‌شود و آئین‌نامه استخدامی که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد پس از تأیید هیأت وزیران به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید .

تا زمانی که این مقررات به تصویب نرسیده و مقررات فعلی مالی و استخدامی سازمان تأمین اجتماعی قابل اجرا خواهد بود .

رئیس - ماده سوم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده سوم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده چهارم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۴ - وزارت بهداری و بهزیستی عهده‌دار امور مربوط به برنامه‌ریزی و تعیین روش و ضوابط لازم و ایجاد هم آهنگی و نظارت و ارزشیابی سازمان‌ها و واحدهای وابسته و بررسی و تدوین بودجه آنها جهت پیشنهاد آن به سازمان برنامه و بودجه و انجام تحقیقات و مطالعات در سطح کشور خواهد بود. اجرای برنامه‌های خاص بهداشتی نیز با تصویب هیأت وزیران به عهده وزارت بهداری و بهزیستی است .

رئیس - ماده چهارم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده چهارم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده پنجم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵ - وزارت بهداری و بهزیستی سازمان تفصیلی تشکیلات مرکزی خود را بر اساس تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری تهیه نموده و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به موقع اجرا می‌گذارد تا زمانی که تشکیلات مذکور به تصویب سازمان امور اداری و استخدامی کشور نرسیده است تشکیلات و پست‌های سازمانی مصوب وزارتخانه‌های بهداری و رفاه اجتماعی معتبر خواهد بود .

رئیس - ماده پنجم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده پنجم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ششم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶- کلیه وظایف اجرایی همچنین کارکنان سازمان تأمین اجتماعی به استثنای کارمندانی که مورد نیاز صندوق موضوع ماده ۱۰ این قانون می‌باشند به سازمان‌های منطقه‌ای بهداری و بهزیستی استان‌ها و فرمانداری‌های کل منتقل می‌گردند . تعهدات و دیون و مطالبات و دارایی سازمان مذکور به صندوق تأمین اجتماعی موضوع ماده ۱۰ این قانون منتقل می‌گردد .

رئیس - ماده ششم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده پنجم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده هفتم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۷ - کلیه کارکنان و دارایی و اعتبارات و تعهدات سازمان تأمین خدمات درمانی و سازمانی تأمین خدمات رفاهی و انجمن توانبخشی به وزارت بهداری و بهزیستی منتقل می‌شوند تا به تشخیص وزیر بهداری و بهزیستی و حسب مورد به سازمان‌های منطقه‌ای منتقل و واگذار گردند .

رئیس - ماده هفتم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده هفتم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده هشتم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۸ - قوانین و مقررات مربوط به سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ همچنین قوانین و مقررات مربوط به سازمان تأمین اجتماعی با رعایت تبصره ماده ۳ به قوت خود باقی خواهد ماند .

وزیر بهداری و بهزیستی می‌تواند وظایف اجرایی سازمان‌های مذکور را حسب مورد به سازمان‌های منطقه‌ای بهداری و بهزیستی استان‌ها و فرمانداری‌های کل واگذار نماید .

تبصره - وظایف اجرایی انجمن توانبخشی در استان مرکزی مستقیماً زیر نظر وزیر بهداری و بهزیستی انجام خواهد شد .

+++

رئیس - ماده هشتم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده هشتم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده نهم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۹- شورای عالی تأمین اجتماعی و حدود وظایف و اختیارات آن و ترتیب انتخاب اعضاء و تشکیل جلسات آن به نحوی است که در قانون تأمین اجتماعی ذکر شده است .

رئیس - ماده نهم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده نهم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده دهم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۰ - به منظور تمرکز وجود موضوع حق بیمه مشمولین قانون تأمین اجتماعی و سایر وجوه و درآمدها و دارایی‌ها و دیون و تعهدات و سرمایه‌گذاری از محل ذخایر تأمین اجتماعی و انجام دادن تعهدات قانونی سازمان تأمین اجتماعی صندوقی به نام صندوق تأمین اجتماعی تشکیل می‌شود صندوق مزبور دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و طبق مقررات مالی و استخدامی مذکور در تبصره ماده ۳ این قانون بر اساس مدیریت سه جانبه برابر اساسنامه‌ای که به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی می‌رسد اداره می‌شود . تا زمانی که اساسنامه صندوق تأمین اجتماعی به تصویب نرسیده است تشکیلات و مقررات سازمان تأمین اجتماعی معتبر خواهد بود .

رئیس - ماده ۱۰ مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دهم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۱ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۱- از تاریخ تصویب این قانون قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کار افتادگی و فوت ملغی است و کلیه مشمولین قانون مذکور مشمول قانون و مقررات تأمین اجتماعی خواهند بود .

تبصره ۱- صندوق‌هایی که طبق ماده ۴ قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت تشکیل شده است با اعلام وزارت بهداری و بهزیستی با کلیه کارکنان و دارایی و تعهدات صندوق تأمین اجتماعی منتقل می‌شوند . صندوق‌های حمایت دولتی و مؤسسات دولتی مستثنی شده از قانون استخدام کشوری نیز به استثنای کارکنان آنها مشمول حکم این تبصره می‌باشند .

تبصره ۲- هر یک از صندوق‌های حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت که قادر به بهره‌برداری از منابع مالی صندوق باشند و یا مؤسسه مربوط کسر درآمد احتمالی آن صندوق را در بودجه خود تأمین و تضمین نموده و از بودجه دولت کمکی دریافت نمی‌کنند با تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی می‌تواند به طور جداگانه بر اساس مدیریت سه جانبه طبق اساسنامه‌ای که به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی می‌رسد اداره شوند ولی مشمولین قانون مزبور از نظر مقررات بازنشستگی و از کارافتادگی و فوت تابع قانون تأمین اجتماعی خواهند بود .

تبصره ۳- حق بیمه مشمولین قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت از نظر بازنشستگی و از کارافتادگی و فوت و حق سرانه درمان آنان طبق مقررات فعلی پرداخت خواهد شد .

تبصره ۴- نحوه تطبیق وضع کارمندان مشمول قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت که تابع قانون تأمین اجتماعی می‌شوند طبق آئین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی می‌رسد .

رئیس - ماده یازدهم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده یازدهم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۲ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۲- از تاریخ تشکیل سازمان‌های منطقه‌ای بهداری و بهریستی در استان و فرمانداری کل انجمن‌های بهداری شهرستان‌های تابع آن استان یا فرمانداری کل منحل و کلیه اموال و دارایی و تعهدات و اعتبارات و کارکنان آنها به سازمان‌های مذکور منتقل می‌شوند .

رئیس - ماده دوازدهم مطرح است نظری نیست ؟( اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوازدهم موافقین

+++

قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۳ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۳ - کارکنان سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ و تبصره ۱و ۲ ماده ۱۱ و مواد ۱۲و ۱۵ این قانون در صورتی که مشمول قانون استخدام کشوری نباشند مشمول مقررات استخدام و بازنشستگی موضوع تبصره ماده ۳ این قانون خواهند بود و در مورد کارکنان وزارت بهداری و بهزیستی مشمول قانون استخدام کشوری که به دستور وزیر بهداری و بهزیستی در سازمان‌های منطقه بهداری و بهزیستی استان‌ها یا فرمانداری‌های کل خدمت خوهند کرد تا زمانی که در خدمت این سازمان‌ها باشند . طبق ماده ۱۴۴ قانون استخدام کشوری با آنها رفتار خواهد شد .

تبصره ۱- مستخدمین رسمی مشمول قانون استخدام کشوری که به ترتیب مقرر در این ماده به سازمان منطقه‌ای بهداری و بهزیستی منتقل می‌شوند از لحاظ تعیین گروه قطعی و اجرای ماده ۳۰ قانون مذکور دربارهٔ آنان تابع طرح طبقه‌بندی مشاغلی خواهند بود که به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد و احکام گروه قطعی آنان پس از رسیدگی در کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت بهداری و بهزیستی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور و نماینده سازمان برنامه و بودجه صادر می‌شود بر اساس قانون استخدام کشوری از ارتقاء و ترفیعات بعدی نیز بهره‌مند می‌شوند .

تبصره ۲- تا زمانی که مقررات استخدامی موضوع تبصره ماده ۳ این قانون به تصویب نرسیده است مستخدمین سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ و تبصره ۱و ۲ ماده ۱۱ و مواد ۱۲و ۱۵ این قانون که مشمول قانون استخدام کشوری نیستند مشمول مقررات استخدامی فعلی خود خواهند بود .

رئیس - ماده ۱۳ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۳ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۴ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴ - وزارت بهداری و بهزیستی مکلف است بودجه‌های سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی وزارت بهداری و وزارت رفاه اجتماعی و سازمان‌های وابسته را بر اساس اعتبارات بودجه‌های مصوب با تأیید سازمان برنامه و بودجه تنظیم و به مورد اجراء بگذارد. تا زمانی که این تلفیق صورت نگرفته اعتبارات مصوب وزارتخانه‌های مذکور و سازمان‌های وابسته برابر مقررات مربوط به مصرف خواهد رسید.

رئیس - ماده ۱۴ مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۵ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۵ - کانون‌های کارآموزی منحل می‌گردد و کلیه وظایف و منابع و درآمد و دارایی و دیون و مطالبات و تعهدات و کارکنان آنها همچنین دارایی و منابع و درآمد و کارکنان واحدهایی که تحت عناوین اردوی کار و نوانخانه وجود دارد به تشخیص وزیر بهداری و بهزیستی به سازمان‌های منطقه‌ای بهداری و بهزیستی استان‌ها یا فرمانداری‌های کل مربوط منتقل می‌شوند امور کانون‌های موجود تا تشکیل سازمان‌های مذکور طبق ضوابط و مقررات کنونی اداره خواهد شد .

رئیس - ماده ۱۵ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده پانزده موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۶ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۶ - وزارت بهداری و بهزیستی به منظور انجام دادن تحقیقات و آموزش مسایل بهداشتی و بهزیستی بر اساس قانون هیأت‌های امنای مؤسسات عالی علمی دولتی مؤسسه‌ای به نام ((مؤسسه آموزش و مطالعات بهداشتی و بهزیستی)) وابسته به وزارت بهداری و بهزیستی تشکیل خواهد داد .

رئیس - ماده ۱۶ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۷ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۷ - وزارت بهداری و بهریستی به منظور گسترش و نوسازی تأسیسات و تجهیزات بهداشتی و بهزیستی مؤسسه‌ای به نام ((سازمان گسترش تأسیسات و تجهیزات بهداشتی و بهزیستی)) طبق اساسنامه‌ای که به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید تشکیل می‌دهد٬ آئین‌نامه استخدامی مؤسسه مزبور از طرف وزارت بهداری و بهزیستی پیشنهاد و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید .

رئیس - ماده ۱۷ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷ موافقین قیام

+++

فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۸ قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۸- تا زمانی که سازمان‌های موضوع این قانون تشکیل نشده است وزارت بهداری و بهزیستی وظایف مربوط را طبق مقررات فعلی انجام خواهد داد .

رئیس- ماده ۱۸ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۸ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۹ قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد )

ماده ۱۹ - از تاریخ تصویب این قانون کلیه قوانینی که با این قانون مغایر باشد ملغی خواهد شد .

رئیس- ماده ۱۹ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۹ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر لایحه مطرح است در کلیات نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه با ورقه .

( در این هنگام آقایان یارافشار و جعفری « منشیان» برای نظارت در اخذ آراء در محل نطق حاضر شدند و سناتورها به شرح زیر رأی دادند )

رأی دهندگان آقایان : دکتر سید محمد سجادی - سیدجلال‌الدین شادمان - تجدد - بانو دکتر مصاحب - رضایی - تیمسار دکتر اسفندیاری - سپهبد پالیزبان - دریابد رسایی - جعفری - دکتر ضیایی - مهندس صادق - دکتر یزدان‌پناه - دها - دکتر صالح - دکتر صدیق -- ذوالفقاری - موسوی -یارافشار - دکتر حجازی - دکتر مرشد ٬ جلیلوند - سرلشگر دیلمی - تیمسار صفاری - کوروس - دکتر مژدهی - پرویزی - فاضل سرجویی - سرلشگر مطبوعی - پروفسور عدل - دکتر مولوی - میرمطهری - جلالی نایینی .

(شماره آراء به عمل آمد و نتیجه به شرح زیر اعلام شد)

رئیس - لایحه با ۳۲ رأی تصویب شد . تصویب قانون به دولت ابلاغ خواهد شد .

۱۳- تصویب قانون الحاق ایران به کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند و ابلاغ آن به دولت .

رئیس - لایحه الحاق ایران به کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند و از مجلس شورای ملی با اصلاحاتی اعاده گردیده و یک شوری است مطرح است . گزارش کمیسیون شماره یک خارجه قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱ (خارجه) به مجلس سنا

لایحه شماره ۸۰۸۰۴ مورخ ۲۴/۲/۱۳۵۳ دولت در خصوص الحاق دولت ایران به کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند که با اصلاحاتی از مجلس شورای ملی اعاده و به کمیسیون شماره ۱ (خارجه) ارجاع شده بود در جلسه ۱۴/۴/۲۵۳۵ کمیسیون خارجه با حضور نماینده وزارت امور خارجه مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید .

اینک گزارش آن تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد .

مخبر کمیسیون شماره ۱ (خارجه ) - خزیمه علم

قانون الحاق ایران به کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند

ماده واحده - الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند مورخ ۳ مارس ۱۹۷۳ (۱۲ اسفند ماه ۱۳۵۱ ) مشتمل بر یک مقدمه و ۲۵ ماده و سه ضمیمه تصویب و اجازه تسلیم استاد الحاق آن داده می‌شود .

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای دکتر سجادی بفرمایید .

دکتر سید محمدسجادی - بنده می‌خواستم توضیح بدهند چه اصلاحاتی در مجلس شورای ملی به عمل آمده است .

« رئیس - یک مختصر عبارت اصلاح شده است که در شروعش نوشته شده است « الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان وحشی .

رئیس - رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند)تصویب شد . ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . تصویب قانون به دولت ابلاغ می‌شود .

+++

۱۴- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون بیمه محصولات کشاورزی و اعاده آن به مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه بیمه محصولات کشاورزی برای شور اول مطرح است گزارش کمیسیون شماره ۵ ( بازرگانی) قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد )

گزارش از کمیسیون شماره ۵ بازرگانی به مجلس سنا

لایحه بیمه محصولات کشاورزی که از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره ۵ (بازرگانی) ارجاع گردیده بود با حضور آقای زعیمی معاون وزارت بازرگانی و آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها و آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و نمایندگان شرکت سهامی بیمه ایران مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث و مذاکرات مفصل با اصلاحاتی تصویب و جهت اظهارنظر به کمیسیون‌های شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) و شماره ۶(کشاورزی و منابع طبیعی) ارسال و کمیسیون‌های مزبور نظر این کمیسیون را عیناً تأیید و تصویب نمودند .

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد .

مخبر کمیسیون شماره ۵- علی رضایی

قانون بیمه محصولات کشاورزی

ماده ۱ - به منظور انجام بیمه انواع محصولات کشاورزی اشجار ٬ دام‌ها ٬ طیور ٬ کرم ابریشم ٬ زنبور عسل و همچنین آبزیانی که به طریق مصنوعی پرورش داده می‌شوند ٬ شرکت سهامی بیمه ایران موظف است صندوق ویژه‌ای به نام ((صندوق بیمه کشاورزی)) تشکیل دهد و طبق مقررات مربوط به خود اداره نماید. صندوق بیمه کشاورزی یکی از واحدهای شرکت سهامی بیمه ایران خواهد بود .

رئیس - برای این لایحه از طرف آقای سناتور یارافشار تقاضای فوریت شده است نسبت به پیشنهاد ایشان نظری هست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به پیشنهاد آقای سناتور یارافشار دایر بر یک شوری تلقی کردن این لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده اول مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده اول سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده دوم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲- سرمایه اولیه بیمه کشاورزی پنجاه میلیون ریال است که شرکت سهامی بیمه ایران از محل اندوخته‌های خود تأمین خواهد کرد .

میزان سرمایه صندوق با تصویب هیأت عالی بیمه کشاورزی قابل افزایش خواهد بود .

رئیس - ماده دوم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوم موافقین قیام فرمایند . (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده سوم قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳- هیأت عالی بیمه کشاورزی مرکب خواهد بود از وزیر بازرگانی که ریاست هیأت عالی بیمه را به عهده خواهد داشت و وزرای امور اقتصادی و دارایی و تعاون و امور روستاها و کشاورزی و منابع طبیعی و وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه یا معاونین آنان و رئیس کل بیمه مرکزی ایران و مدیر عامل شرکت سهامی بیمه ایران یا قائم مقام آنان .

رئیس - ماده سوم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده سوم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده چهارم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- تعرفه حق بیمه و نحوه رسیدگی و پرداخت خسارات از طرف شرکت سهامی بیمه ایران با همکاری وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تهیه و به تصویب هیأت عالی بیمه کشاورزی خواهد رسید .

رئیس - ماده چهارم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده چهارم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده پنجم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- اجرای بیمه‌های موضوع این قانون به تدریج بر حسب اولویت محصولات اولیه کشاورزی خواهد بود. اولویت‌های موارد بیمه ٬ خطرهایی که بیمه می‌شود٬ سهم حق بیمه که به عهده بیمه‌گذار خواهد بود و میزان کمک دولت بابت حق بیمه به پیشنهاد وزارت بازرگانی و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزارت تعاون و امور روستاها و تأیید هیأت عالی بیمه کشاورزی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید .

+++

رئیس - ماده پنجم مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد ) رأی می‌گیریم به ماده پنجم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ششم قرائت می‌شود .

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶- شرکت سهامی بیمه ایران هر سال ترازنامه صندوق را تنظیم و پس از تأیید هیأت عامل شرکت سهامی بیمه ایران برای تصویب هیأت عالی بیمه کشاورزی تسلیم خواهد کرد . در صورتی که جمع هزینه‌های صندوق و خسارت‌های پرداختی با توجه به حسان اتکایی طی یک سال مالی از جمع حق بیمه دریافتی (اعم از سهم بیمه‌گزار و سهم دولت) و سایر درآمدهای صندوق برای همان سال تجاوز کند مابه‌التفاوت با احتساب ذخایر فنی برای مدت ۵ سال از تاریخ تصویب این قانون بودجه کل کشور منظور و پرداخت خواهد شد . در صورتی که ترازنامه صندوق سود نشان دهد برای جبران خسارت در سال‌های بعد به صورت ذخیره فنی در صندوق باقی خواهد ماند .

تبصره - وزارت تعاون و امور روستاها مجموع وجوهی را که تاکنون به منظور بیمه کشاورزی جمع‌آوری کرده است به عنوان ذخیره فنی صندوق انتقال خواهد داد .

رئیس - ماده ششم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ششم موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . کلیات آخر مطرح است ٬ آقای شادمان بفرمایید .

شادمان - من مخصوصاً مطالبم را برای کلیات آخر گذاشتم که آقایان معاونان وزارتخانه‌ها یا آقای وزیر مشاور که اینجا هستند تصور نکنند که در این کار نظری هست ٬ در کمیسیون‌های مختلفی که این لایحه مطرح بود مطلب اصولی این بود که این تشکیلات و این سرمایه برای بیمه انواع محصولات مملکت به هیچ وجه نه تنها کافی نیست حتی جوابگوی بیمه یک شهرستان هم نخواهد بود . البته از توضیحاتی که آقای زعیمی معاون وزارت بازرگانی و سایر آقایان دادند اینطور استنباط شد که این مقدمه کار است و انشاءالله دولت با تقویتی که از این صندوق خواهد کرد موجبات بیشتر این امر را فراهم خواهد کرد . مطلب دیگری که در کمیسیون صحبت کردیم و قرار شد که از طرف دولت در اینجا توضیح بدهند تا رفع هرگونه سوءتفاهمی بشود این بود که این بیمه اجباری نیست تا سوءتفاهمی برای مردم به وجود نیاید که همه مأمور هستند بروند محصولات خود را بیمه بکنند یا خدای نکرده مأمورین شرکت بیمه ایجاد مزاجمت بکنند دولت چنین نظری نداشته و در کمیسیون‌ها هم گفتند که ما چنین نظری نداریم (معاون وزارت بازرگانی - صحیح است) بلکه این کار اختیاری است هر کس بخواهد از بیمه استفاده بکند قطعاً از مزایایی که دولت برای بیمه در نظر گرفته بهره‌مند خواهد شد . ضمناً من از فرصت استفاده می‌کنم و از آقای وزیر مشاور تقاضا می‌کنم که این مطلب بنده را همین امروز به عرض آقای نخست وزیر برسانند ٬ و آن وضع غیر عادی است که استثنائاً برای کرمان به واسطه باران‌های فصلی پیش آمده است و مخصوصاً محصولات ناحیه جیرفت و بم و بعضی از قسمت‌های کرمان زیر گل و لای از بین رفت و حتی مقدار زیادی نایلون که برای حفاظت از شن خریده بودند آنها هم زیر گل و لای از بین رفته است و خسارات فوق‌العاده‌ای به زارعین و کشاورزان وارد شد . در این باره هم آقای استاندار و هم مأموران وزارت تعاون و کشاورزی گزارشاتی فرستاده‌اند و میزان خسارتی را که به مردم وارد شده به وسیله تلگراف اطلاع داده‌اند و انتظارشان این بود که از صندوق کمک تعاون نسبت به خسارت دیدگان کمک فوری بشود . مطابق تلگرافاتی که برای آقای نخست وزیر و آقای وزیر کشاورزی و آقای وزیر تعاون کرده‌اند و رونوشت آنها را هم برای مجلسین فرستاده‌اند توقع آنان این است که هر کمکی که ممکن است از محل صندوق به آنان بکنند ٬ مطالبی دیگر وجود دارد و آن این است علاوه بر محصول بهاره‌شان که از بین رفته گندم هم زنگ‌زدگی پیدا کرده که قابل درو نیست یعنی اگر درو بشود حتی جوابگوی هزینه درو هم نخواهد بود و نه به درد بذر سال آینده می‌خورد . استدعای من این است که هر تصمیمی در این مورد اتخاذ می‌شود باید خیلی عاجل باشد تا هم برای بذر آینده آنان فکری بکنند و هم از این محل صندوق نسبت به کسانی که از پا درآمده‌اند کمکی بکنند و هم به بانک تعاونی کشاورزی توصیه بشود که برای اقساط سال جاری آنان استمهالی به عمل بیاورند .

رئیس - آقای موسوی بفرمایید .

موسوی - همان طور که جناب آقای شادمان بیان فرمودند در کمیسیون موضوع کمی سرمایه این صندوق مطرح است و معاون محترم وزارت تعاون به استناد تبصره ذیل این قانون توضیحی دادند که می‌گوید : وزارت تعاون و امور روستاها مجموع وجوهی را که تاکنون جمع‌آوری کرده‌اند در اختیار این صندوق خواهند گذاشت .

+++

و به نحوی که در کمیسیون اظهار کردند این وجوه که قبلاً وصول شده و به سرمایه این صندوق اضافه خواهد شد در حدود ۸ میلیون تومان (۸۰ میلیون ریال) خواهد بود چون این مطلب در کمیسیون مطرح شد من خواستم در جلسه علنی هم بیان کرده باشم تا در صورت لزوم تأیید بکنند و سناتورهای محترم نیز مستحضر باشند که سرمایه صندوق بیش از آن رقمی است که در اول لایحه ذکر شده است ولی موضوع دیگری که به نظر من از نقطه‌نظر اجرای این قانون مهمتر از سرمایه پولی است نحوه اجرای سریع قانون است و منظور از اجرای سریع قانون این نیست که قانون را اعلام کنند بلکه منظور آن است که همان طور که الان در مورد بیمه‌های شهری به سرعت کارهای مراجعین انجام می‌شود در مورد بیمه محصولات کشاورزی هم چنانکه اشخاص بخواهند بیمه بکنند به سرعت کار آنان انجام شود و به علت بعد مسافت یا نبودن وسائل صرف وقت طولانی نشود که نقض غرض پیش نیاید . به این معنی که اگر زراعتی امروز خسارت دید طوری بکنند که در ظرف مدت کوتاهی به خسارت ایشان رسیدگی بشود و غرامت پرداخت گردد . و الا اگر تابع تشریفات طولانی مخصوصاً در نقاط دور افتاده شود متأسفانه مانند داروی بی‌موقع خواهد بود همچنان که یکی از قوانین خوبی که گذشته موضوع تأسیس صندوق امداد روستاییان است ولی متأسفانه آنچه در عمل دیده می‌شود آن موقعی که خسارت به زراعین رسیده و آن موقعی که حاجت دارند که به آنان کمک فوری بشود برای جبران خسارت این کار عملی نشده و غالباً دیده شده که ۵ یا ۶ ماه بعد از رسیدن خسارت به زارعین به آنها کمکی می‌شود که تا چه اندازه متناسب با خسارت باشد معلوم نیست بنابراین من تقاضا می‌کنم در اجرای این قانون و دور بودن از تشریفات زاید توجهی بشود که در موقع رسیدن خسارت به موقع رسیدگی و جبران گردد .

رئیس - آقای معاون وزارت بازرگانی بفرمایید .

معاون وزارت بازرگانی (آقای زعیمی) - دربارهٔ این لایحه در کمیسیون‌های مجلس سنا بحث زیادی شد و ما از ارشادی که جنابان آقایان سناتورها فرمودند خیلی استفاده بردیم همان طور که جناب آقای شادمان فرمودند این کار تازه مقدمه کار است و سرمایه‌ای که برای صندوق تهیه شده است از لحاظ ثبت آن است وگرنه کمک‌های اساسی دولت مربوط به سهمی است که دولت بابت حق بیمه خودش می‌پردازد . مضافاً بر این که در ماده ۶ هم تصریح شده است که اگر صندوق ضرر و زیانی کرد و این حق بیمه‌ها کافی نبود مابه‌التفاوت آن را باز دولت در بودجه منظور خواهد کرد و اگر در یک سال هم منافعی داشت به ذخیره فنی منظور بشود تا در سال‌های بعد قابل استفاده باشد . البته مطلب بسیار مهم است دولت در فکر توسعه و گسترش آن است و امیدواریم که این بیمه موارد بیشتری را از انواع محصولات دربرگیرد و آفات بیشتری را هم بیمه بکند با آن که در قانون نوشته شده است تدریجی است و باید هم تدریجی باشد معذلک برنامه‌هایی داریم برای این که به آن وسعت بیشتری بدهیم در مورد اجباری بودن باید به عرض برسانم هر بیمه‌ای اختیاری است این بیمه هم اختیاری است و کشاورزانی که بخواهند از این مزایا استفاده بکنند می‌آیند و محصولات خود را بیمه می‌کنند ولی آنهایی که نخواهند اجباری در کار نخواهد بود .

اما مسأله‌ای که جناب آقای سناتور موسوی اشاره فرمودند که در مورد بیمه‌های شهری تسهیل می‌شود در مورد این‌ها هم به همان نوع تسریع و تسهیل بشود می‌خواستم به استحضارتان برسانم که ما می‌خواهیم اصولاً تشریفات این نوع بیمه‌های کشاورزی را خیلی مختصرتر از سایر انواع بیمه‌ها بکنیم و شرکت بیمه برنامه‌هایی دارد که نمایندگی بدهد به شرکت‌های زراعی یا سایر دستگاه‌های دولتی یا اشخاصی که در بخش‌ها واجد شرایط هستند . به طوری که کشاورزان مجبور نباشند برای بیمه محصولات خودشان یا برای دریافت خسارت به مراکز شهرها مراجعه بکنند .

بنابراین تا حدی که مقدور باشد تشریفات بسیار ساده خواهد بود و ترتیبی داده خواهد شد که مراجعات به حداقل برسد و در جای نزدیک به همان محل‌هایی که محصولات بیمه می‌شود رسیدگی بشود و بیمه‌نامه تنظیم و خسارت پرداخت بشود .

رئیس - آقای تجدد بفرمایید .

تجدد - من سؤالی از آقای معاون وزارت بازرگانی دارم و آن این است که در تیتر لایحه نوشته شده است « قانون محصولات کشاورزی » اگر از یک شخص عادی سؤال شود که محصولات کشاورزی چیست می‌گوید برنج و گندم و جو و غیره . ولی دیگر طیور و کرم ابریشم و دام و زنبور عسل جزء محصول کشاورزی نیست . لذا باید عنوان لایحه را طوری تهیه بفرمایید که شامل آنها هم بشود . شما نوشته‌اید بیمه محصولات کشاورزی و بعد بلافاصله می‌گویند اشجار ٬ طیور ٬ دام‌ها ٬ کرم ابریشم . آیا

+++

اینها جزو محصولات کشاورزی است ؟

رئیس - این توضیح در کمیسیون داده شد و برای رفع ابهام لفظ « انواع » اضافه شد تا سایر اقلامی که ممکن است جزء محصولات کشاورزی در ذهن نیاید شامل بشود . آقای تجدد بفرمایید .

تجدد - من به معنای لایحه صد در صد واقفم و هدف دولت هم قابل تقدیس است ولی باید عنوان را در نظر بگیرند تا شامل طیور و دام و غیره بشود .

رئیس - دام ٬ طیور و کرم ابریشم و زنبور عسل را اضافه کردند تا آنها هم بتوانند از بیمه استفاده بکنند. بنابراین اصل مطلب « انواع محصولات کشاورزی است » است نسبت به کلیات دیگر نظری نیست (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . چون در لایحه مختصر اصلاحاتی به عمل آمده است لذا به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود .

۵- ختم جلسه

رئیس - امروز در دستور دیگر مطلبی نداریم و تکلیف هر لایحه‌ای که مورد تقاضای دولت بود روشن شده است و دیگر جلسه فوق‌العاده نخواهیم داشت مگر آن که مطلبی برای دولت پیش بیاید که تقاضای جلسه فوق‌العاده بکند علیهذا امروز جلسه را ختم می‌کنیم و بعداً اگر مطلبی باشد به استحضار سناتورهای محترم خواهد رسید جلسه ختم می‌شود .

( مقارن یک ساعت بعد از ظهر جلسه ختم شد) .

رئیس مجلس سنا - مهندس جعفر شریف امامی.