مذاکرات مجلس سنا شنبه ۳ آبان ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی نشست ۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره قانونگذاری مذاکرات مجلس سنا هفتمین دوره قانونگذاری ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ تا ۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

مجلس سنا

قانون اساسی مشروطه

مشروح مذاکرات مجلس سنا، دوره ۷

نشست : ۸

روز شنبه ۳ آبان ماه ۱۳۵۴

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس ۲- بیانات آقای رئیس به مناسبت روز تأسیس سازمان ملل متحد ۳- بیانات قبل از دستور آقای دها، بانو شمس‌الملوک مصاحب و آقایان: علامه وحیدی و دکتر جهانشاه صالح ۴- تقدیم هفت لایحه موافقت‌نامه همکاری به وسیله آقای وزیر مشاور ۵- معرفی بانو ملکه طالقانی به سمت معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش به وسیله وزیر آموزش و پرورش ۶- معرفی آقای رهبری به سمت معاون پارلمانی وزارت تعاونی و امور روستاها به وسیله آقای وزیر تعاون و امور روستاها ۷- تصویب قانون الحاق ایران به کنوانسیون تأسیس سازمان حفظ نباتات مدیترانه‌ای و اروپایی و ارسال آن به مجلس شورای ملی ۸- شور اول لایحه اجازه واگذاری یک صد هزار هکتار از اراضی ملی شده به استانداری آذربایجان شرقی جهت احداث گورستان ۹- شور اول لایحه اجازه واگذاری نود هکتار از اراضی ملی شده استان بلوچستان و سیستان به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران ۱۰- تصویب منتفی بودن تصویب‌نامه‌های دولت راجع به تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات و ابلاغ آن به دولت ۱۱- تصویب منتفی بودن تصویب‌نامه دولت راجع به سازمان آب و برق خوزستان و ابلاغ آن به دولت ۱۲- تصویب قانون تأیید عمل دولت در مورد معافیت قانونی حقوق گمرکی کارخانه‌جات داخلی و ابلاغ آن به دولت ۱۳- تصویب منتفی بودن تصویب‌نامه دولت راجع به انضمام ادارات غله و قند و شکر، سازمان چای، انحصار دخانیات و اداره کل باربری به وزارت دارایی و اداره کل گمرک و سازمان بنادر و کشتیرانی به وزارت بازرگانی و ابلاغ آن به دولت ۱۴- تصویب لایحه تأیید عمل دولت در مورد تقلیل حقوقی گمرکی قطعات منفصله رادیو تلویزیون و ابلاغ آن به دولت ۱۵- ختم جلسه.

مجلس ساعت ده صبح به ریاست آقای مهندس شریف‌امامی تشکیل شد.

آقایان: وزرای مشاور (دکتر شادمان)، آموزش و پرورش (دکتر شریفی)، تعاون و امور روستاها (صدقیانی)، نیرو (دکتر وحیدی) و معاونان وزارتخانه‌های تعاون و امور روستاها (رهبری)، آموزش و پرورش (بانو ملکه طالقانی) در جلسه حضور داشتند.

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس

رئیس- صورت مشروح مذاکرات روز دوشنبه بیست و یکم مهر ماه قبلاً طبع و توزیع شده است و ملاحظه فرموده‌اند. اگر نظری هست خواهند فرمود، نظری نیست؟ (اظهاری نشد)، صورت جلسه تصویب می‌شود.

اسامی غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد:)

غایبین بااجازه آقایان:

نمازی، لاجوردی، پروفسور عدل، جلالی‌نائینی، دکتر ضیایی، تیمسار دیلمی، عماد تربتی و بوشهری.

غایب مسافر: آقای مهندس فروغی.

- بیانات آقای رئیس به مناسبت روز تأسیس سازمان ملل متحد

۲- بیانات آقای رئیس به مناسبت روز تأسیس سازمان ملل متحد

رئیس- همکاران ارجمند استحضار دارند که در روز ۲۴ اکتبر که مطابق دوم آبان ماه شمسی است و مصادف با روز رسمیت یافتن منشور سازمان ملل متحد است. همه ساله برای بزرگداشت این روز که در حقیقت عید بزرگ بین‌المللی است در کشورهای عضو مراسمی برپا می‌شود و بیاناتی در زمینه فلسفه و به وجود آمدن سازمان ایران می‌گردد، بنابراین وظیفه خود می‌داند این عید بین‌المللی را به همه ملل جهان بالاخص ملت شریف ایران تبریک بگوید.

منشور سازمان ملل متحد یکی از تجلیات افکار انسانی جمعی از بشردوستان و خیراندیشان بعد از جنگ دوم جهانی است. (صحیح است)

در این منشور وظایف خطیری برای این پارلمان جهانی که از نمایندگان کشورهای عضو تشکیل می‌شود پیش‌بینی شده است که به طور خلاصه عبارتند از: کوشش برای حفظ صلح و امنیت بین‌المللی و رفع مناقشات و تشنجات جهانی به وسیله مذاکرات دوستانه، برقراری روابط دوستانه بین ملت‌ها بر پایه تساوی حقوق، احترام به حق حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها، احترام به حقوق بشری و شناختن آزادی‌های اساسی برای جوامع مختلف، نشان دادن راه‌حل برای رفع اختلافات از طریق مسالمت‌آمیز، احتراز از توسل به زور و بالاخره اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از به خطر انداختن صلح و امنیت جهانی.

ولی با کمال تأسف باید اذغان نمود که تا امروز با تمام کوشش‌ها و مجاهداتی که از طرف خیراندیشان و بشردوستان به کار رفته هنوز آن طور که منظور بوده مفاهیم و مصادیق و هدف‌های اصلی و اساسی این منشور و اعلامیه حقوق بشر، که زاییده سازمان ملل متحد است، به مرحله اجرا در نیامده است.

زیرا مادام که دولت‌های نیرومند تصمیم نگیرند، مشکلات عظیم بین‌المللی که در سراسر جهان با مشکلات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی آمیخته شده مرتفع سازند نتیجه مطلوب از این سازمان به دست نخواهد آمد، چه بر هر کس روشن است که استقرار یک صلح پایدار به وجود آوردن یک نظام اقتصادی صحیح، نیازمند این است که همه ملل اعم از کوچک و بزرگ، نیرومند و ضعیف، غنی و فقیر روشی را که این پارلمان جهانی تعیین می‌کند پیروی نمایند و با تصمیم قاطع و ایمان کامل به اجرای منطوق و مفهوم منشور سازمان و قطع‌نامه‌ها و تصمیمات متخذه آن گردن نهند و آنها را بدون چون و چرا و استفاده از حربه برنده «حق وتو» اجرا کنند.

بنابراین ما معتقدیم بلکه ضروری می‌دانیم که یک تجدید نظر کلی و اصولی، با در نظر گرفتن مقتضیات زمان و اوضاع و احوال ملل مختلف جهان، در منشور سازمان ملل متحد به عمل آید و برای این سازمان جهانی، که همه مردم دنیا به آن چشم امید دوخته‌اند، یک قدرت نیرومند و بی‌طرف، که ضامن صلح بین‌المللی باشد، پیش‌بینی شود.

به هر حال، امسال سی‌امین مجمع عمومی سازمان ملل هنگامی تشکیل شده که دنیا در مقابل مسایل و مشکلات پیچیده و بی‌شماری قرار گرفته است و بحران‌های بین‌المللی همه مردم جهان را سخت نگران ساخته است. امید است این سازمان جهانیبه هر حال، امسال سی‌امین مجمع عمومی سازمان ملل هنگامی تشکیل شده که دنیا در مقابل مسایل و مشکلات پیچیده و بی‌شماری قرار گرفته است و بحران‌های بین‌المللی همه مردم جهان را سخت نگران ساخته است. امید است این سازمان جهانی که در روز نخست یعنی ۲۴ اکتبر ۱۹۴۵ فقط با ۵۱ عضو تشکیل و اکنون ۱۴۱ کشور به عضویت آن درآمده‌اند، در آینده، به ویژه دوره اجلاسیه کنونی، بهتر و قاطع‌تر بتواند وظایف خود را انجام دهد و به هدف‌های اصولی که منظور بنیان‌گذاران نخستین آن بوده تحقق بخشد و صادقانه کوشش و اهتمام به عمل آید که ماده اول اعلامیه حقوق بشر، که می‌گوید «تمام افراد بشر آزاد به دنیا می‌آیند و از لحاظ حیثیت و حقوق با هم برابرند و همه دارای عقل و وجدان هستند و باید با یکدیگر با روح برادری رفتار کنند»، مصداق واقعی پیدا کند و تبعیض‌ها و نابرابری‌ها و تجاوزها از جهان رخت بربندد. (صحیح است)

ملت ایران، که از نخستین اعضای مؤسس این سازمان است با پیروی از افکار انسانی و نیات بلند شاهنشاه بشردوست خود، همواره وفاداری صادقانه‌اش را نسبت به سازمان ملل متحد ابراز داشته و با اطلاع کامل از تمام مشکلاتی که سازمان مزبور در حل مشکلات و اجرای تصمیمات و قطع‌نامه‌های خود با آن روبرو بوده، باز هم آن را تنها مرجع برای حل مناقشات و اختلافات بین‌المللی دانسته و همیشه از قطع‌نامه‌های آن پشتیبانی کرده است.

ما افتخار داریم که شاهنشاه واقع‌بین ما اساس سیاست مستقل ملی ایران را بر هم‌زیستی و همکاری و احترام متقابل با ملت‌های دیگر، بدون توجه به نظام حکومت آنها قرار داده و هدفی را که طبق این سیاست مثبت تعقیب می‌کند: طرفداری جدی از صلح، عدم توسل به زور و عدم مداخله در امور و حقوق دیگران، ایجاد روابط دوستی با کلیه ممالک براساس هم‌زیستی و همکاری و رعایت احترام متقابل است. (صحیح است)

ما خوشوقتیم که در اجلاس گذشته از طرف سازمان ملل متحد منطقه خاورمیانه، بنا به پیشنهاد شاهنشاه ما منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای اعلام گردید. ما افتخار این امر را نشانه‌ای بارز از تجلی سیاست مستقل ملی و برهانی قاطع از دلبستگی و جانبداری جدی و تلاش مداوم شاهنشاه خود در زمینه حفظ امنیت منطقه‌ای و نتیجتاً صلح جهانی می‌شماریم.

رجای واثق داریم که از برکات سیاست مثبت و تغییرناپذیر رهبر دوراندیش ایران مبتنی بر لزوم حفظ امنیت خلیج فارس توسط کشورهای ساحلی این خلیج فارس که کراراً و با صراحت اعلام شده همچنین اعتقادی که در مورد اقیانوس هند، دایر به این که این منطقه باید از دخالت‌ها و رقابت‌های نظامی قدرت‌های بزرگ برکنار بماند، همواره صلح و امنیت کامل در منطقه خلیج فارس و اقیانوس هند ثابت و پایدار بماند. (صحیح است)

آرزوی ما این است که تمام رهبران کشورها برای حفظ تمدن بشری و صلح جهانی و ایجاد آرامش در قلوب مضطرب مردم جهان همه از افکار انسانی شاهنشاه ما و بشردوستان دیگر پیروی نمایند و یک دل و یک جهت برای اصلاح منشور سازمان ملل متحد با هماهنگی کامل اقداماتی مؤثر انجام دهند و جهان بشریت را از انفجاری که هر لحظه تحدید می‌شود نجات بخشند و نام نیکی در صفحات تاریخ عالم از خود باقی گذارند.

در پایان موقع را مغتنم می‌شمارد و از جمعیت ایرانی طرفدار ملل متحد که برای آشنا ساختن مردم به ویژه جوانان به اصول منشور سازمان و هدف‌های بلند آن کوشش‌هایی به کار برده‌اند قدردانی می‌نماید و توفیق کامل برای آنها آرزو می‌کنم. (احسنت، احسنت)

- بیانات قبل از دستور آقای دها، بانو مصاحب و آقایان علامه وحیدی و دکتر جهانشاه صالح

۳- بیانات قبل از دستور آقای دها، بانو مصاحب و آقایان علامه وحیدی و دکتر جهانشاه صالح

رئیس- نطق قبل از دستور شروع می‌شود. آقای دها بفرمایید.

دها- سناتورهای محترم، قبلاً میلاد باسعادت اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را از طرف ملت ایران تبریک عرض می‌نمایم. شاهنشاه آریامهر مظهر قدرت و عظمت و افتخار برای ما ایرانیان می‌باشد.

شاهنشاه آریامهر در مراسم گشایش مجلسین فرمودند کشور ما در مدت چهار سال که گذشت از جهات مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و آموزشی و سایر شئون مادی و معنوی دورانی را گذرانده که شاید در تمام تاریخ ایران از نظر کیفیت آن نظیر نداشته است و بالاخره این چهار سال را استثنایی دانستند. با الهام از فرمایشات شاهنشاه آریامهر اجازه می‌خواهم عرض نمایم که در صدر همه پیروزی‌ها باید لایحه انقلابی نفت را نام برد که بی‌شک سرآغاز همه پیشرفت‌ها می‌باشد.

در روز نهم مرداد سال ۱۳۵۲ به امر شاهنشاه آریامهر حاکمیت مطلق ایران بر منابع نفتی محرز و استوار گردید و با توشیح قانون فصل جدیدی از پیشرفت و عظمت در تاریخ صنعت نفت ایران آغاز شد. این امر عظیم هموار کننده راه تحولاتی شد که یکی پس از دیگری در صحنه‌های جهانی و داخلی کشور روی داد به تسلط ۷۰ ساله خارجیان بر منابع نفتی برای همیشه پایان داده شد.

برای نخستین بار روابط ایران و شرکت‌های عضو کنسرسیوم به صورت روابط خریدار و فروشنده درآمد. ملت ایران به استیفای حقوق حقه خود از منابع نفت نایل گردید.

پیشرفت‌های بزرگی در جهت گسترش عملیات صنایع نفت گاز و ازدیاد درآمد چشمگیر ایران از صدور آن تحصیل گردید. درآمد نفت و گاز از رقم ۲ میلیارد دلار به رقم ۲۲ میلیارد دلار جهش یافت. شرکت ملی نفت ایران سومین شرکت بزرگ نفتی جهان شد. ایران که یک کشور وام‌گیرنده بود به صورت یک کشور وام‌دهنده درآمد.

روز نهم مرداد امسال آغاز سومین سال حاکمیت مطلق ایران بر منابع و صنایع نفتی کشور بود. این روز، روز بزرگ و فرخنده‌ای برای ما ایرانیان می‌باشد. جناب آقای دکتر اقبال همه ساله در این روز بزرگ پیامی برای ملت ایران می‌فرستند که حکایت از پیشرفت‌ها و موفقیت‌های چشمگیر شرکت ملی نفت ایران به هدایت و ارشاد مستقیم شاهنشاه آریامهر در زمینه‌های گوناگون صنایع نفت، گاز و پتروشیمی می‌نماید.

در اثر ازدیاد درآمد، دولت توانست هزاران اقدام مفید و مؤثر در راه بهبود حال طبقات مختلف مردم کشور بنماید. در برنامه پنجم تجدید نظر شد و از رقم ۳۶ میلیارد دلار به رم ۶۹ میلیارد دلار جهش یافت. درآمد سرانه هر فرد ایرانی که در آغاز برنامه پنجم ۵۶۵ دلار بود، در سال ۵۳ به ۱۳۳۶ دلار رسید و پیش‌بینی می‌شود که پایان این برنامه یعنی سال ۱۳۵۶ به رقم ۲۰۶۹ دلار برسد. دولت توانست ده‌ها میلیارد ریال به منظور پرداخت تفاوت قیمت کالاهای پرمصرف و مواد غذایی اختصاص دهد و از این راه به تثبیت سطح عمومی قیمت‌ها و تأمین هر چه بیش‌تر آسایش توده عظیم مصرف‌کننده کمک کند. به فرمان شاهنشاه آموزش رایگان توأم با تغذیه رایگان در سطح کشور انجام گرفت، بیمه درمانی دربارهٔ کارمندان شاغل و بازنشسته تعمیم یافت.

ما شاهد تصویب لوایح بزرگی بودیم که برای رفاه حال طبقات مختلف مردم و توزیع عادلانه‌تر درآمدها از طرف دولت در این چهار سال به مجلس سنا تسلیم شد که سناتورهای محترم با شوق و رغبت به آن رأی دادند. امید است در چهار سال دیگری که در پیش داریم در اجرای منویات شاهنشاه آریامهر دولت خدمت‌گزار در زمینه رفاه حال کلیه طبقات، به خصوص مستخدمین شاغل و بازنشسته و در درجه اول مسکن، لوایح مفید و مؤثری به مجلسین تقدیم نماید که موجب خوشنودی همه سناتورها خواهد بود.

با اقدامی که از طریق سازمان اوپک در اجرای راهنمایی‌های مستقیم شاهنشاه آریامهر صورت گرفت عواید نفت ایران سال به سال جهش فوق‌العاده یافت. همین چند روز پیش مصاحبه آقای دکتر جمشید آموزگار وزیر کشور و رئیس هیأت نمایندگی ایران در اوپک را در جراید ملاحظه فرمودید، معلوم شد که پیشنهادهای شاهنشاه آریامهر که مستلزم سه نکته بود:

۱- افزایش قیمت نفت از اول اکتبر
۲- کمتر نشدن این افزایش از صدی ده
۳- تثبیت این افزایش در مرحله دوم و در پایان مدت

هر سه پس از رأی‌گیری در اوپک با وجود مخالفت‌های شدید چند دولت به تصویب رسیده است.

آموزگار در مصاحبه خود اظهار نمود، استراژی عالی تعیین قیمت نفت به رهبری شاهنشاه آریامهر یک پیروزی بزرگ برای ایران است. در مورد تاریخ افزایش قیمت همان طوری که شاهنشاه دستور فرموده بودند، چون اوپک از ۹ ماه پیش گفته بود پس از ۹ ماه قیمت را افزایش خواهیم داد، باید از اول اکتبر ماه قاعدتاً افزایش پیدا می‌کرد. دستور دوم شاهنشاه این بود که به هیچ عنوان قیمت نفت از ده درصد نباید کم‌تر بالا برود که خوشبختانه به میزان همین ده درصد تثبیت گردید. دستور سوم این بود که هر گاه کشورهای اوپک مایل باشند برای مدت طولانی‌تری قیمت را تثبیت نمایند یک افزایش در مرحله دوم هم باید انجام گیرد، چنان چه حاضر شوند مدتی که قیمت تثبیت می‌گردد، کوتاه باشد. آن وقت ممکن است این افزایش را به پایان مدت تثبیت محول نمود. این موضوع نیز پس از چانه‌زدن‌ها برای مدت ۹ ماه تثبیت گردید.

این تصمیم اوپک برای کشور ایران که حدود دو بیلیون بشکه در سال صادر می‌نماید از اول اکتبر یک دلار و پنج سنت در هر بشکه به قیمت آن اضافه نمود، یعنی بهای هر بشکه به ۱۱ دلار و ۵۱ سنت رسید. به عبارت دیگر مبلغی در حدود دو میلیارد دلار به درآمد ما اضافه خواهد گردید.

به عقیده اینجانب افزودن این ده درصد نه تنها بی‌قاعده و غیرمنصفانه نبود بلکه هر گاه ۲۰٪ یا ۳۰٪ هم اضافه می‌شد باز بی‌عدالتی محسوب نمی‌گردید، زیرا در ۹ ماه گذشته که بهای نفت ثابت بود، کشورهای بزرگ صنعتی جهان بهای محصولات غذایی و صنعتی خود را به تدریج و در دفعات مختلف تا آن جا بالا بردند که ممالک صادرکننده نفت عملاً ۳۰ تا ۴۰ درصد قوه خرید خود را از دست دادند.

آقای دکتر آموزگار ضمن مصاحبه دربارهٔ افزایش قیمت کالاهای صنعتی برای مثال به این موضوع اشاره نموده است، ۱۸ ماه پیش ایران سفارش خرید کارخانه شیمیایی را به یکی از کشورهای مهم صنعتی داد لکن دو ماه پیش از کشور فروشنده به ایران اطلاع داده شد که قیمت کارخانه به میزان ۸۰ درصد بالا رفته است و در جواب آمده بود که می‌خواهید بخرید می‌خواهید نخرید.

هر گاه نگاهی به فرمایشات شاهنشاه آریامهر در زمینه نفت در سال‌های اخیر بیاندازیم مطلب به نحو وضوح روشن خواهد شد.

شاهنشاه فرمودند:

میان بهای نفت و بهای مواد خام و کالاهای صنعتی عمده دیگر باید رابطه‌ای برقرار شود، استقرار رابطه میان افزایش بهای نفت و نرخ تورم بین‌المللی بهترین وسیله برای وادار کردن قدرت‌های بزرگ اقتصادی و بازرگانی به تجدید نظر در نظام کنونی خویش می‌باشد.

موضوع دیگری که اوپک باید طبق پیشنهاد شاهنشاه آریامهر بعداً تصمیم بگیرد در مورد ایجاد یک صندوق ویژه با برداشت میزان محدودی از هر بشکه نفت به منظور کمک به کشورهای فقیر و در حال توسعه است. این مسئله در جلسات آینده اوپک در اکتبر و نوامبر حل و فصل خواهد شد.

مصاحبه‌های مهم شاهنشاه آریامهر و ارشاد و هدایت مستقیم معظم‌له در باب مسایل پیچیده نفت در هر موقع و هر زمان آن چنان ارزنده و سازنده است که در هر ایرانی حس غرور و سربلندی ایجاد می‌کند. به طور مثال در روز سوم دی ماه ۱۳۵۳ شاهنشاه آریامهر دعوت به اتخاذ یک رشته تصمیمات عقلایی در سطح بین‌المللی فرمودند، چه از جهت استفاده متعادل از ذخایر نفتی جهان و چه از لحاظ هماهنگ ساختن بهای نفت و بهای کالاهای ساخته شده و بالاخره کیفیت به جریان گذاردن عواید نفتی به شکل معقول که هدف آن کمک به متعادل ساختن روابط کشورهای فقیر و غنی باشد. ضمناً تأیید فرمودند که کشورهای صاحب نفت تصمیم ندارند ممالک مصرف کننده را تحت فشار گذارند و نظم اقتصادی جهان را مختل سازند. این خود دولت‌ها هستند که مالیات گزاف از نفت می‌گیرند و استفاده شرکت‌های نفتی است که نفت به دست مصرف‌کننده گران می‌رسد. هدف از تعیین قیمت عادلانه نفت نجات اقتصاد دنیا می‌باشد.

رئیس- وقت حضرتعالی تمام است.

دها- اجازه بفرمایید چند جمله بیش‌تر باقی نمانده است.

رئیس- بفرمایید.

دها- امروز که این قدر جراید جهان کشورهای بزرگ صنعتی در قبال این اقدام اوپک یقه‌درانی می‌نمایند و حتی پاره‌ای از رؤسای این کشورها تصمیم اوپک را باعث تورم جهانی می‌پندارند خوب است از فرمایشات و اندرزهای حکیمانه شاهنشاه ما الهام گیرند. امعان نظری به غارتگری و چپاول تراست‌ها و کارتل‌های نفتی بیاندازند و مانع تعدیات و تجاوزات آنها بشوند. ضمناً به نیازمندی‌های کشورهای مولد نفت نیز توجه نمایند چه طور امکان دارد این کشورهای در حال توسعه احتیاجات صنعتی و غذایی خود را به قیمت‌هایی که در این چند ساله سه تا ده برابر شده است خریداری نمایند آن وقت نفت یعنی ثروت و سرمایه خدادادی خود را به بهای ارزان در دسترس آنها بگذارند آیا این است معنی انصاف و انسانیت و نوع‌دوستی.

(احسنت، احسنت)

رئیس- بانو دکتر مصاحب بفرمایید.

بانو دکتر مصاحب- فردا چهارم آبان سالگرد میلاد مسعود شاهنشاه آریامهر رهبر خردمند و بزرگ و محبوب ما است. در این روز فرخنده مولود خجسته‌ای پای به عرصه وجود گذاشت که سرنوشت کشور و ملت ایران بر پیشانی همایونش رقم زده شده بود و زمان آینده ایران عزیز و تحولات باورنکردنی و تغییرات و پیشرفت‌های محیرالعقول در دست‌های نازنین و کوچک او که امروز یکی از پرقدرت‌ترین دست‌های جهان است بود. (صحیح است)

من نمی‌خواهم از روی احساس حرف بزنم بالعکس می‌خواهم پایه و مایه و منشا گفتارم وقایع، حقایق و تاریخ مستند و درست و محکم باشد.

من فقط اشاره‌ای به اوضاع نابهنجار و آشفته و پریشان کشور بعد از جنگ جهانی دوم می‌کنم. به واسطه بیگانگان و اقامت آنان در ایران همه چیز از بین رفته بود.

امنیت، جاده، راه، بهداشت، نان و آب معمولی، اتحاد و یکپارچگی ایران و هزاران فقدان دیگر و به جای آن چه ارمغانی آمده بود: فقر و فلاکت، مرض و بیماری، ضعف جسمی و خطرناک‌تر از آن ضعف روحی، عدم امنیت که بدترین و بزرگ‌ترین ابتلائات است که البته همه وحشت‌ها و ناراحتی‌ها و بلاهای حاصل از آن را می‌دانند. ولی جامعه زنان شاید خیلی بیش‌تر و وحشتناک‌تر آن را درک کرده باشند. سازهای گوناگون اجانب از هر گوشه از حلقوم و کام افراد ناخلفی سازهای رعشه‌آور می‌نواخت. شاهنشاهی جوان با این وضع نابسامان روبرو بود.

اما شاهنشاه، اگر چه جوان بود ولی خردمند و هوشیار و صاحب عزم و اراده‌ای آهنین و مدبری بی‌نظیر بود. (صحیح است)

همین شاهنشاهی که در کتاب مأموریت برای وطنم می‌فرماید:

«از روزی که بر روی نیمکت‌های مدرسه درس می‌خواندم به فکر این بودم که در آینده وسایل رفاه و آسایش عمومی را چگونه فراهم کنم»

و باز همان شاهنشاه فداکار و مقتدر و دلسوزی که در کتاب انقلاب سفید می‌فرماید که:

«چه شب‌هایی که تا صبح از شدت نگرانی بیدار بودم، زیرا به هر طرف چشم می‌انداختم مردم کشورم را گرفتار بدبختی و مشقت می‌دیدم».

خوب دیدیم همین شاهنشاه با تأییدات آسمانی و با عزم و خرد و تدبیر و فداکاری همکاران عزیز و فداکاری این بدبختی‌ها و مشقات را از بین برد و به جای آن شادی و تأمین آفرید و کشتی شکسته وطن را به ساحل نجات رساند و تنها همین را هم نکرد و به این که ایران آن چه را از دست داده دوباره فراچنگ آورد اکتفا نکرد و بلکه آرزوی عظمت و اقتدار و سربلندی بیش‌تری برای ایران داشت و در پی این آرزو چنان کوشید که ایران را به مرز تمدن بزرگ رهنمون شد.

همه ما به خوبی واقف و معترفیم که شاهنشاه ایران چه گونه انقلاب شاه و ملت را اساس تحول و جهش و ارتقای ایران قرار دادند و در پرتوی آن ملت به چه درجه‌ای از رفاه و امنیت رسید.

طبقات محروم و ستم‌دیده هر یک در اجتماع جای خود را بازیافتند. زنان، دهقانان، کارگران و تمام طبقات به حقوق‌هایی که حتی آرزوی آنها را جز در اعماق ضمیر خود نمی‌توانستند بکنند نایل آمدند. (صحیح است)

آیا لازم است به تأسیس کارخانه ذوب آهن، به ملی شدن صنعت نفت، به تعمیم آموزش و پرورش و بهداشت و فرهنگ و هنر اشاره کنم و داد سخن دهم یا این مسایل همه اظهر من‌الشمس است. اما دو نکته را با بیمی هم که از اطاله کلام دارم ناچارم یادآوری کنم.

وضع اقتصادی ایران، همان کشوری که ورشکسته‌اش خواندند، امروز به دست توانای شاهنشاه منابع استخراجی‌اش به جایی رسیده است که به یاری کشورهای گرفتار می‌شتابد و حتی به کشورهای بزرگ و دوست و همسایه کمک می‌کند و گره‌گشایی می‌کند.

دیگر آبرو احترام و شأن و اعتباری که در سیاست خارجی برای ایران حاصل فرموده‌اند که به چشم می‌بینیم از قاره آسیا و اروپا و آمریکا و افریقا و سواحل عاج و غیره و غیره بزرگان و سران والامقام آن کشورها دست دوستی به طرف شاهنشاه ایران و ایران دراز می‌کنند و ایران مرکز دیدارهای دوستانه همه کشورها شده است که از تشرف به حضور شاهنشاه ما و بهره‌ور شدن از چاره‌اندیشی و رأی و سیاست معظم‌له بهره‌ور می‌شوند.

من ادعای این که حتی فهرستی هم از اقدامات بعد از انقلاب شاه و ملت رهبر بزرگ ایران به زبان بیاورم نداشتم زیرا واقعاً و به حق مسایل مهم و اصلی از داخلی و خارجی این قدر زیاد است که کار مورخان است که در مجلدات متعدد به رشته نگارش درآورند.

این روز فرخنده را به پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر تبریک و تهنیت عرض می‌کنم و دوام شاهنشاهی ایران و مزید عظمت و جلالت شاهنشاه محبوب را از درگاه ایزد متعال آرزومندم و یقین دارم که در این آرزو همه افراد کشور از صمیم قلب و جان شریک و هم‌آوازند. (احسنت، احسنت)

رئیس- آقای علامه وحیدی بفرمایید.

علامه وحیدی- با اجازه مقام ریاست:

فکر تو از ضمیر من ذکر تو از زبان من
چون برود؟ که رفته‌ای در رگ و در مفاصلم

در آغاز سخن میلاد خجسته اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را به عموم جهانیان به ویژه به ملل مسلمان و اخصاً به هم‌وطنان عزیز تبریک می‌گویم.

سخن من در پیرامون گزارشی است که ۲۵ مهر ماه مسافرتی به قم کردم و در آن جا توفیقی دست داد که با عده‌ای از دانشمندان روحانی مواجه شدم و جلسه بحث و انتقادی فراهم شد. عده‌ای دانشمند روحانی و با ارج آن جا حضور داشتند. من بر آنها وارد شدم تکریم کردند، زیرا انتظار داشتند که سؤالاتی را مطرح کنند و پاسخ بشنوند. مسلماً وقتی سؤال مطرح می‌شود باید جوابگو داشته باشد، سؤالات جوابگو می‌خواهد.

سخن در اثبات اطاعت شاهنشاه آریامهر بود که از نظر منطق دین واجب است و این که مجالس مقننه، مجالس عبادت است. این دو موضوعی بود که مطرح شد و من جواب دادم. خوب سخنان بسیاری مطرح شد. از من سؤال کردند در مجالس مقننه اعم از سنا و شورا جعل احکام مجازند بکنند یا نه؟ چگونه قوانین را می‌گذرانند؟ گفتم آقایان نص صریح قرآن است، در آیه ۳۶ سوره مبارکه شورا برای مزید استحضار سوره‌ای است به نام سوره شورا که در آن جا برکات اسنی و خیر ابقی را نصیب عده‌ای از مؤمنین می‌کند. خداوند در آیه ۳۶ می‌فرماید: «والذین استجابوا لربهم و اقاموا الصلواه و امرهم شوری بینهم و مما رزقناهم ینفقون» ملاحظه بفرمایید در این آیه پذیرش امر پروردگار و نماز که رکن دین است مقارن می‌کند بر این که باید امور بین مردم از طریق مشورت باشد. این جنبه عبادی دارد نه این که تصور کنی العیاذ بالله، انحراف از دین مجالس مقننه را توصیه کرده است.

یگانه دینی که اجازه داده است پیروان خود را که دارای مجالسی باشند که در آن مشورت کنند، دین مقدس اسلام است. چه گونه خدای نخواسته در عصری (البته اعصار گذشته هم همه مسلمانان بوده‌اند) به ویژه در عصر شاهنشاه آریامهر اسلام‌پناه که از طرفی دولتی مسلمان و خدمت‌گزار و رؤسایی که در رأسشان یک روحانی‌زاده هست، ممکن است برخلاف موازین دینی صحبت کنند و مطالبی گفته بشود. در قانون اساسی ذکر شده است که قوانین موضوعه باید منطبق با قوانین اسلام باشد. این صحبت‌ها زیاد پیش آمد که قانع شدند و در این قسمت صحبتی نکردند. آن وقت صحبت منتهی به این شد که من خواهش کردم از آنها که بفرمایند کتاب امالی شیخ صدوق و وسایل الشیعه شیخ حر عاملی را بیاورند. یک کتاب را موجود داشتند و دیگری را از حجرات دیگر گرفتند و آوردند. پرسیدند منظور شما از آوردن این کتاب چیست؟ گفتم من می‌خواهم با شما از لحاظ مسانید صحبت کنم چون خبر اقسامی دارد مانند صحیح، حسن، قوی، موثق، ضعیف و سایر اخبار که در علم درایه الحدیث بیان شده است. من می‌خواهم اخباری بگویم که از لحاظ مسانید همه صحیح و مجمع الیه و مسلم‌الصدور باشد.

مفسران در جمله: «اولی الامر منکم» در آیه شریفه «اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم» اختلاف کرده‌اند که مراد ائمه هستند یا اشخاص دیگر یا این که بالاخره اشخاصی که در ید آنها قدرت هست آنها هم هستند مسلماً اطاعت ائمه همان اطاعت رسول است زیرا خداوند: «اولی الامر منکم» فرمود نه (من الله) پس معلوم می‌شود مراد از «منکم» یعنی صاحبان فرمان از خود شما و آن که از بین خود شما برمی‌خیزد. ولی البته چون تفسیر به رأی حرام است می‌خواهیم از نظر منطق اسلام صحبت کنیم. بعد کتاب امالی شیخ صدوق که بزرگ‌ترین دانشمند عالم اسلامی است آوردند و باز کردیم رسیدیم به این خبر (طاعه السلطان واجبه و من خرج عن طاعه السلطان فقد خرج عن طاعه الله عز و جل و دخل فی نهیه) یعنی اطاعت پادشاه واجب است نه این که تصور کنید از لحاظ این که پادشاه ایران است و من مرد ملی هستم و باید اطاعت از قانون و مقررات مملکت کنم این حرف را می‌زنم خیر صراحتاً می‌گوید طاعت سلطان واجب است و در عداد صلوه و غزا و روزه و سایر عبادات است.

پس اوامر شاهنشاه آریامهر صرفاً عبادت مطلب است، طاعت سلطان واجب است کسی که از طاعت پادشاه خارج بشود از طاعت خدا خارج شده، باز هم صرف نظر نمی‌کند و می‌گوید (و دخل فی نهیه) یعنی بنا فرمانی خدا وارد شده ما ملت مسلمان نه این که تصور کیند مانند سایر ملل نسبت به رؤسای خودمان تمکین داریم بلکه این امور را واجب می‌دانیم و واجب می‌شماریم خوب، این خبر از نظر مسانید و علم رجال و درایه بحث و تشریح شد و آنها کاملاً اقناع شدند.

دوم کتاب وسایل الشیعه شیخ حر عاملی را نگاه کردیم با آنها که نمی‌شود بالاخره همین طور خبر را خواند باید مسانید را ذکر کرد. در روات و رجال احادیث دقت شد که متعارض و متزاحم آن موازینی که در علم اصول است نباشد این مطلب تفسیر فراوانی دارد و اطاله کلام جایز نیست. خبر این است:

«السلطان ظل‌الله فی الارض»:

پادشه سایه خدا باشد
سایه از ذات کی جدا باشد

بعد می‌گوید: «یأوی الیه کل مظلوم» (جناب آقای دکتر صالح- نه در این هوای آلوده هوای معنوی ما بحمدالله آلوده نیست آن قسمت از هوای ظاهری است که آلوده است) در هوای پاک معنوی که بالاخره هر کس پناه به این سایه ببرد هک بیش‌تر متمتع بشود و اگر سمومی خواست توجه کند و انحرافاتی حاصل شود باید متوجه به این سایه شد و باید از ظل این سایه بهره‌مند شد، سایه مفید، سایه گسترده، به ویژه سایه شاهنشاه آریامهر این مطالب که گذشت از من خواستند یک قسمت از اشعار عربی که گفته‌ام بخوانم راجع به اتحاد اسلامی قصیده مفصل خود را قرائت کردم آنها گفتند شنیده‌ایم که شما یک شاهنامه علامه دارید چند شعر از آن شاهنامه علامه را برای ما بخوانید من حالا چون فرصت نیست دو بیت از آن را می‌خوانم و به صحبت خود پایان می‌دهم.

شهنشاه آگاه یزدان‌پرست
نوازشگر مردم زیر دست
در داوری را چنان باز کرد
که گنجشک با باز پرواز کرد

(احسنت، احسنت) متشکرم.

رئیس- آقای دکتر صالح بفرمایید.

دکتر جهانشاه صالح- بعد از بیانات رسای جناب آقای علامه عرایض من ممکن است مورد توجه واقع نگردد ولی سعی می‌کنم در مدت کوتاهی مسئله مهمی را که مورد توجه مطبوعات و مردم قرار گرفته است به عرض آقایان برسانم. به طوری که خاطر سناتورهای محترم مستحضر است در حدود بیست سال قبل به امر مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر قانونی از تصویب مجلسین گذشت مربوط به منع کشت خشخاش و این قانون سه اصل اساسی داشت که هر یک از این اصول اگر اجرا نمی‌شد البته نتیجه غایی که باید قانون گرفته شود به دست نمی‌آمد و آن سه اصل عبارت بود از:

۱- منع کشت خشخاش
۲- معالجه معتاد
۳- مبارزه با قاچاق

در امر منع کشت خشخاش به تصدیق دوست و دشمن موفقیت چشمگیری نصیب دولت‌های وقت شد تا آنجا که مطلقاً کشت خشخاش در ایران از بین رفت.

در مورد معتاد هم با بودجه خیلی قلیلی که در آن موقع در دست ما بود که جناب آقای دکتر مرشد هم اطلاع دارند سعی کافی شد که مریضخانه‌ها و وسایل کافی تهیه شود من جمله در باغ مهران در حدود ۱۵۰۰ چادر زده شد و معتادین را معالجه می‌کردیم. متأسفانه اصل سوم که موضوع مبارزه با قاچاق بود آن موفقتی را که در نظر داشتیم نه ما " یعنی دولتی که من در آن شرکت داشتم" و نه دولت‌هایی که بعد آمدند به دلایلی آن موفقت را پیدا نکردند البته علت خارجی داشت سعدی می‌گوید"

ما زیاران چشم یاری داشتیم
خود غلط بود آنچه می‌پنداشتیم

علت آن بود که همسایگان ما با ما در این امر کمک نکردند و سیل تریاک قاچاق به طرف کشور ما سرایز شد دولت‌ها هم با جدیت تامی که می‌کردند باز قادر به جلوگیری قاچاق نبودند در نتیجه تصمیم گرفته شد که در آن قانون تجدیدنظر بشود

پیش از آن که دربارهٔ تجدیدنظر این قانون صحبت کنم باید عرض کنم دوست و دشمن تصدیق خواهند کرد که در ۱۴ سال مبارزه شدید که با این امر شد البته با علت مبارزه شد نه با معلول، این مسئله بسیار مهم است زیرا اطباء هیچوقت معلول را تعقیب نمی‌کنند بلکه علت را پیدا می‌کنند. بعد از آن که علت را معالجه کردند معلول خود به خود از بین می‌رود و این مسئله برای دوست و دشمن روشن بود من می‌توانم با رقم و عدد ثابت کنم و صرفاً ادعا نیست بنابراین در خلال این مدت تعداد معتادان کم شد و ضمناً یک مسئله بسیار مهم پیسیکولوژی و اجتماعی که از هر نظر مهمتر از تعداد تریاکی یا مواد مخدر هست روشن شد و آن این بود که اعتیاد قباحت پیدا کرده بود(صحیح است ) و ما نمی‌توانیم منکر این امر بشویم که در ظرف این ۱۴ سال اگر کسی اعتیاد داشت و می‌خواست به تریاک یا مواد دیگری دسترسی پیدا کند با وسایل مختلف در مخفیگاه‌های عجیب و غریب با دود کردن برگ درخت و یا باوسایل مختلف دیگر به این امر مبادرت می‌کرد تا همسایگان و دیگران اطلاع پیدا نکنند که خدای نمرده او مبتلا به مواد مخدر است این امر یک مسئله بسیار مهمی و قابل توجه است که ما توانستیم در کشوری که در قهوه‌خانه و منزلی بدون این که اعتیاد را قیبح بدانند منقل و بساط تریاک‌کشی گسترده می‌شد قبحی برای این کار ایجاد بکنیم. حالا با این تغییرات همان مطالبی است که آقایان هر شب در جراید ملاحظه می‌فرمایند:

اولاً این مسائل در چند سال قبل توسط بنده به شرف عرض اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر رسید و جناب آقای رئیس هم اطلاع دارند معظم‌له دستوری به دولت صادر فرمودند که گروه ضربتی زیر نظر جناب آقای نخست‌وزیر و چند نفر از آقایان وزرا برای مبارزه با این کار ایجاد بشود. اولاً دلیل این که این مسئله اتفاق افتاد چیست؟ جناب آقای صدقیانی بنده با خلف جنابعالی آقای ولیان که خداوند انشالله ایشان را حفظ کند در کمیسیون‌های مختلف مذاکرات مفصلی داشتیم دربارهٔ این که چه لزومی دارد که این مقدار اجازه کشت تریاک داده بوشد مگر ما می‌خواهیم تریاک صادر کنیم؟

اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر فرمودند تریاک را ما برای صادرات نمی‌کاریم چون ممالک همجوار همکاری نکردند ما هم برای مصرف داخلی می‌کاریم من از جنابعالی می‌پرسم که آیا واقعاً لزومی دارد که هر سال بر مقدار هکتار زمین زیر کشت خشخاش اضافه شود؟

شما به خوبی می‌دانید که منظور از کشت خشخاش و به دست آوردن تریاک صادرات آن نیست زیرا قیمت صادراتی تریاک هر کیلوگرم بیست دلار است و شما شاید دو برابر آن خرج می‌کنید تا یک کیلو تریاک به دست بیاورد آقایانی که در کار زراعت اطلاعاتی دارند خوب می‌دانند که کشت خشخاش از لحاظ کود و خش زدن گزر خشخاش با گرانی وسایل امروزی و همچنین دیم بودن آن پرخرج‌ترین محصول و مشکلترین کارهاست بنابراین شما به هیچ‌وجه نمی‌توانید بگویید ما تریاک را برای صادرات آن می‌کاریم گرچه اجازه صدور هم داریم چون ما جزء ممالکی هستیم که می‌توانیم تریاک صادر کنیم و حتی موقعی که من در مقام وزارت بودم در ژنو گفتم ما تریاک و خشخاش را منع می‌کنیم ولی از صدور تریاک منصرف نشدیم و یک روزی اگر لازم شد این کر را خواهیم کرد این مربوط به بیست سال قبل است و در مذاکرات ژنو منعکس می‌باشد حالا کار به جایی رسیده که روز به روز هکتارها به زیر کشت اضافه شده در قانونی که از تصویب مجلسین گذشت به وزارت بهداری اجازه داده شد به اشخاصی که از شصت سال به بالا دارند مشروط به این که آن فرد سالمند دارای کسالت غیر قابل علاج باشد و نتواند ترک اعتیاد کند اجازه کشیدن تریاک داده شود بنده در آن موقع عریضه‌ای حضور اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر تقدیم کردم و ثابت کردم وزارت بهداری به اشخاص ۲۰ ساله، ۲۵ ساله و سی ساله کارت می‌دهد متأسفانه از وزارت بهداری کسی اینجا نیست از آقای دکتر شادمان وزیر مشاور خواهش می‌کنم به این موضوع رسیدگی بفرمایند اگر من خلاف عرض می‌کنم تکذیب بفرمایند. بیانات من همیشه مستدل و با مطالعه بوده است گرچه اخیراً تصمیم گرفته‌اند که به افراد ۵۰ سال به بالا کارت بدهند در صورتی که قانون صریح است به این که باید آن شخص شصت ساله و مبتلا به بیماری لاعلاج باشد.

خلاصه اشخاص سودجو آمدند و تقاضای کارت کردند و تریاک در اختیار آنان گذارده شد ملاحظه بفرمایید دولت قیمت هر گرم تریاک را هفده ریال و دهشاهی تعیین کرده است که یک لول آن سی و پنج تومان و خرده‌ای است اشخاص سودجو تریاک را با این قیمت از دولت می‌گیرند و در بازار آزاد هر لول آن را ۱۳۰ الی ۱۴۰ تومان معامله می‌کنند دقت بفرمایید بنده نوعی با خانواده‌ام می‌روم به وزارت بهداری و می‌گویم احتیاج به تریاک دارن سنم هم از ۶۰ سال بالاتر است و اعتیادم را نمی‌توانم ترک کنم درخواستی می‌دهند پر می‌کنم و به وزارت بهداری می‌دهم وزارت بهداری من نوعی را می‌فرستد به آزمایشگاه برای معاینه ادرار که بیینند آیا در ادرار من مواد مخدر وجود دارد یا خیر؟ متقاضی هم چون شخص سودجو است و فکر تمام کارها را کرده است شب قبل از این که به آزمایشگاه مراجعه کند یک ماش تریاک میل می‌کند و روز بعد رد آزمایشگاه در ادرار او تریاک می‌بینند و به او یک کوپن سه ماهه داده می‌شود در صورتی که این شخص اصولاً تریاکی نیست و عجیب‌تر آن که این اجازه را از چند جا می‌گیرد از همدان، خراسان شیراز و ...و هیچ کنترلی هم در کارش نیست خوب شما ببینید روزی چقدر عایدات این کار است کسی که می‌تواند یک لوله تریاک ۳۵ تومان را به ۱۴۰ تومان بفروشد مگر دیوانه است کار بکند آن وقت این تریاک می‌رسد به دست کی؟ به دست اشخاصی که در جراید می‌نویسند دکان باز کرده‌اند و عوض این که توی غار بروند مار کبری را ول کرده‌اند توی حیاط و راهرو و جوان‌های ۲۰ الی ۲۵ ساله تریاک می‌کشند. چندی پیش روزنامه‌ها نوشته بودند که پلیس، برحسب اتفاق می‌بیند در قسمتی ز بزرگراه ونک آتش روشن کرده‌اند می‌رود می‌بیند سی چهل نفر نشسته‌اند و دارند تریاک می‌کشند این خبری است که روزنامه نوشته شده است اگر دروغ است روزنامه را تعقیب کنید و یا خانم هنرپیشه‌ای با تشکیلات مرتب خانه‌ای برای کشیدن تریاک باز کرده است پریشب رفته‌اند آنجا یک عده اشخاصی را که مشغول کشیدن بوده‌اند گرفته‌اند. خوب آقا این کار به کجا می‌رسد جناب آقای شادمان جناب آقای صدقیانی تا کی باید وضع چنین باشد اعلیحضرت شاهنشاه کی فرمودند این همه هکتار تریاک کاشته شود آیا کوپن تریاک را باید به معتادی که سن او از شصت بالاتر است و مبتلا به بیماری لاعلاج است بدهند یا به جوان ۲۰ تا ۲۵ ساله؟

جناب اقای رئیس بازاری هست به نام بازار صفویه و جنابعالی شاید این بازار را ندیده باشید چند روز قبل مهمان خارجی داشتم از من تقاضا کرد که آن بازار را ببیند به اتفاق رفتیم به جام جم و وارد بازار شدیم بنده دیدم واقعاً بساطی است و منقل‌ها وافورهای عجیب و غریب می‌فروشند وافورهایی که توی هم می‌رفت پرسید آقا این چوب‌های دراز که سرش حقه‌های گرد است و عکس ناصرالدین شاه روی آن حقه‌هاست چیست؟ بنده خدا می‌داند خجالت کشیدم بگویم چیست بعد از ۱۴ سال زحمت دوباره وضع این طور شدهاست آقا کسی که تریاک حمل می‌کند و قاچاق می‌کند مجازاتش اعدام است جناب آقای شادمان به چه دلیل شما در جلو مسجد شاه در بازار صفویه در ملاء عام اجازه می‌دهید وسایل تریاک‌کشی بفروشند چرا مردم را تشویق می‌کنید به اینکه تریاک بکشند و اجازه می‌دهید آلت جرم را در ملاء عام بگذارند و بفروشند مگر نمی‌شود اینها را جمع کرد صرف تریاک دادن به اشخاص شصت ساله مانع تعقیب این اشخاص نمی‌شود این اشخاص را تعقیب کنید تحویل دادگستری بدهید حالا چون بنده چند دقیقه بیشتر وقت ندارم با اجازه آقای رئیس بیاناتم را با پیشنهادهای سازنده‌ای خاتمه می‌دهم و علاجش را می‌گویم تا حالا در این چند دوره‌ای که افتخار خدمت در اینجا را داشته‌ام طرز صحبت من این طور بوده است که همیشه ارائه طریق کرده‌امد در این مورد هم چند راه پیشنهاد می‌کنم:

اولاً دستور دهید که به اشخاصی که سنشان از ۶۰ سال کمتر است اجازه کارت تریاک داده نشود این خیلی ساده است شما اگر این کار را نکنید برخلاف قانون اقدام کرده‌اید و مجرم هستید قانونی که در مجلس تصویب شده است می‌گوید کسانی که از شصت سال بالاتر سن دارند و مریض هستند می‌توانند از تریاک استفاده کنند.

دوم اینکه روی شناسنامه اشخاصی که تریاک در اختیارشان می‌گذارند مهر رمزی بزنند که دیگر نتوانند از چند جای دیگر کوپن تریاک بگیرند.

جناب آقای شادمان یادداشت بفرمایید تا این کار را بکنید.

چندی قبل من با آقای وزیر بهداری در مورد جمع‌آوری وافور صحبت کردم ایشان گفتند دستور می‌دهیم وافورها را جمع کنند متأسفانه عمل نکردند چون وافور در مغازه‌ها در مسجد شاه در بازار صفویه زیاد است، چند تا وافور می‌خواهند که من برای ایشان تهیه بکنم.

چند روز پیش دو جوان در یکی از این فروشگاه‌ها وافور می‌خواستند و عجله داشتند فروشنده گفت برای کادو می‌خواهید تا در کاغذ کادویی بسته‌بندی کنم گفتند نه بابا وافورمان شکست و الان احتیاج داریم و خماریم. آقایان چرا این وافورها را جمع آوری نمی‌کنید این وسایل تریاک کشیدن را در بازار صفویه برای شادی روح چه کسی گذاشته‌اید؟

مسأله سوم این است که بعد از مهر شناسنامه محرمانه نامه‌ای به شهربانی بنویسد که چنین آدمی آمده کوپن تریاک بگیرد سابقه‌اش چیست؟ آیا این شخص سابقه قاچاقچی‌گری دارد یا نه؟ می‌خواهد دکان تریاک کشی باز کند یا خیر؟ از شهربانی سوابق او را استفسار کنید.

چون پیشنهادهای من خیلی زیاد است حالا که همه ما عضو حزب رستاخیز هستیم این موضوع را در حزب مطرح بفرمایید و جناب آقای دکتر یزدان‌پناه شما که رابط ما هستید بفرمایید که در حزب این مسأله مطرح شود.

بنده پرستنده کوچک را هم اگر تصور می‌فرمایید اطلاعاتی دارم دعوت بفرمایید حضورتان شرفیاب بشوم و اشخاصی که روانشناس هستند آنها را هم دعوت کنید تا بنشینیم و به علت این اعتیاد رسیدگی کنیم و ببینیم این قاونی که با حسن‌نیت در مجلس گذشت برای کمک به اشخاص معتاد چه شد که روز اول ۳۰ هزار کوپن داده می‌شد ماه پیش ۱۸۵ هزار کوپن داده شده است با وجود اینکه مجازات‌های شدید دربارهٔ این کار هست پس یک عیبی در این کار هست که نمی‌توانید منکر بشوی با حسن‌نیت دولت بنده تکرار می‌کنم برای کمک به معتادان کارمان این شده است که مریضخانه بسازیم و معتاد بخوابانیم و از بنده هم توصیه بگیرند که خارج از نوبت معالجه شوند مرتب معتادین بروند و ترک اعتیاد کنند عده‌ای گفتند که تریاک رفت و هروئین به جایش آمد آدم‌های بیسواد این حرف‌ها را می‌زنند آقای وزیر شما به این حرف‌ها گوش نکنید تا وقتی انگور هست شراب هم هست تا وقتی تریاک هست هروئین هم هست. هروئین، کودئین، مرفین و غیره همه از مشتقات تریاک است اگر جدش نباشد که نوه‌اش پیدا نمی‌شود مگر حرام‌زاده باشد که آن هم مسأله دیگری است بنابراین این حرف حرف مزخرفی است که شمش طلا رفت بیرون و جایش تریاک آمد طلا در انحصار دولت است و به زحمت می‌شود رفت و این لیره پهلوی را از بانک گرفت اینها یک حرف‌هایی بود که به مردم گفتند و اذهان مردم مشوب شد و کار به جایی رسید که امروز با پیشرفت‌هایی که در سایه اعلیحضرت همایونی شاهنشاه آریامهر نصیب ما شده و می‌گوییم به دروازه تمدن بزرگ رسیده‌ایم و جهش هم خواهیم کرد و همه هم صحیح است به تعداد معتادان اضافه می‌شود ما اگر نیروی انسانی نداشته باشیم این برنامه‌های پیشرفته را چگونه می‌توانیم اجرا کنیم و فرامین اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر چگونه اجرا خواهیم کرد با آدم‌های تریاکی و هروئینی و حشیشی که نمی‌شود کاری از پیش برد شما را به خدا فکری برای این کار بکنید این کار خیلی ساده است اولاً پیشنهاد بنده را به آقای وزیر بهداری بفرمایید که این وافورها را جمع کنند این بساط را به هم بزنند ثانیاً در حزب رستاخیز همه در تحت یک لوا هستند ما را دعوت کنید یک پیشنهاد سازنده‌ای بدهیم تا به این کار شوم خاتمه داده شود تا واقعاً مملکت را به یک جاده و شاهراه ترقی حقیقی و معنوی نه مادی برسانیم متشکرم (احسنت، احسنت).

- تقدیم هفت لایحه موافقت‌نامه همکاری به وسیله آقای وزیر مشاور

۴- تقدیم هفت لایحه موافقت‌نامه همکاری به وسیله آقای وزیر مشاور

رئیس- آقای شادمان بفرمایید.

وزیر مشاور- با اجازه آقای رئیس، به نام خدا و به نام اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر مسئولیت جدیدم را شروع می‌کنم و امیدوارم با همکاری و همفکری سناتورهای محترم بتوانم آنچه را که منظور نظر شاهنشاه آریامهذ و دولت هست انجام بدهم، از فرصت استفاده می‌کنم و چند لایحه است که تقدیم قوه مقننه می‌کنم اول لایحه پذیرش قواعد و مقررات فنی کنوانسیون‌های همکاری بین‌المللی دریایی، دوم، لایحه موافقت‌نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی مصر، سوم لایحه موافقت‌نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری تونس چهارم لایحه موافقت‌نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی اردن هاشمی، پنجم لایحه موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه را تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آنها را دارم.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌های مربوط برای رسیدگی ارجاع خواهد شد.

- بانو ملکه طالقانی به سمت معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش به وسیله آقای وزیر آموزش و پرورش

۵- بانو ملکه طالقانی به سمت معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش به وسیله آقای وزیر آموزش و پرورش

رئیس- آقای وزیر آموزش و پرورش بفرمایید.

وزیر آموزش و پرورش- جناب آقای رئیس اجازه می‌خواهند به دنیال تغییراتی که در وزارت آموزش و پرورش پیش آمده بود بانو دکتر ملکه طالقانی به عنوان معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش حضور سناتورهای محترم معرفی می‌نماید (سناتورها- مبارک است).

- معرفی آقای رهبری به سمت معاون پارلمانی وزارت تعاون و امور روستاها به وسیله آقای وزیر تعاون و امور روستاها

۶- معرفی آقای رهبری به سمت معاون پارلمانی وزارت تعاون و امور روستاها به وسیله آقای وزیر تعاون و امور روستاها

رئیس- آقای صدقیانی بفرمایید.

وزیر تعاون و امور روستاها (صدقیانی)- با اجازه مقام ریاست آقای رهبری را به عنوان معاون پارلمانی وزارت تعاون و امور روستاها معرفی می‌نمایم. (نمایندگان- مبارک است)

- تصویب قانون الحاق ایران به کنوانسیون تأسیس سازمان حفظ نباتات مدیترانه‌ای و اروپایی و ارسال آن به مجلس شورای ملی

۷- تصویب قانون الحاق ایران به کنوانسیون تأسیس سازمان حفظ نباتات مدیترانه‌ای و اروپایی و ارسال آن به مجلس شورای ملی

رئیس- لایحه الحاق ایران به کنوانسیون تأسیس سازمان حفظ نباتات مدیترانه‌ای و اروپایی برای شور دوم مطرح است. گزارش کمیسیون شماره یک (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش کمیسیون شماره یک (خارجه) به مجلس سنا

لایحه شماره ۵۱۳۰۶ مورخ ۱۰/۹/۱۳۵۳ دولت در خصوص الحاق ایران به کنوانسیون تأسیس سازمان حفظ نباتات مدیترانه‌ای و اروپایی تقدیمی دولت به مجلس سنا برای شور دوم در جلسه ۳/۴/۱۳۵۴ کمیسیون خارجه مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از مذاکراتی قرار گرفت و پس از مذاکراتی گزارش شور اول به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره یک (خارجه)- خزیمه‌اعلم.

قانون لایحه الحاق ایران به کنوانسیون تأسیس سازمان حفظ نباتات مدیترانه‌ای و اروپایی

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود به کنوانسیون تأسیس سازمان حفظ نباتات مدیترانه‌ای و اروپایی مورخ ۱۸ آوریل ۱۹۵۱ و اصلاحیه‌های مورخ ۲۷ آوریل ۱۹۵۵ و مورخ ۹ مه ۱۹۶۲ و ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۸ و مورخ ۱۹ سپتامبر ۱۹۷۳ شورای سازمان ملحق گردد و اساس‌نامه مربوط را که مشتمل بر یک مقدمه و ۲۳ ماده و ۳ جدول و ۲ فهرست می‌باشد به موقع اجرا گذارد.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟

( اظهاری نشد)

رأی می‌گیریم به ماده واحده. سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.

کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟

(اظهاری نشد)

رأی می‌گیریم به کلیه لایحه. سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای تصویب به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود.

- شور اول لایحه اجازه واگذاری یکصد هکتار از اراضی ملی شده استانداری آذربایجان شرقی جهت احداث گورستان

۸- شور اول لایحه اجازه واگذاری یکصد هکتار از اراضی ملی شده استانداری آذربایجان شرقی جهت احداث گورستان

رئیس- لایحه اجازه واگذاری یکصد هکتار از اراضی ملی شده به استانداری آذربایجان شرقی جهت احداث گورستان .

گزارش کمیسیون شماره ۶ ( کشاورزی و منابع طبیعی ) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی ) به مجلس سنا

لایحه شماره ۲۲۴۲ مورخ ۶/۲/۱۳۵۴ دولت در خصوص اجازه واگذاری یکصد هکتار از اراضی ملی شده به استانداری آذربایجان شرقی جهت احداث گورستان تقدیمی دولت به مجلس سنا در جلسه ۳۱/۲/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۶ ( کشاورزی و منابع طبیعی) با حضور آقایان معاونان وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید و جهت اظهارنظر به کمیسیون‌های شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) و شماره ۱۰(کشور) فرستاده شد و کمیسیون‌های مزبور لایحه را با تأییدنطر این کمیسیون تصویب و اعاده نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی ) مهندس ارفع.

قانون اجازه واگذاری یکصد هکتار از اراضی ملی شده به استانداری آذربایجان شرقی جهت احداث گورستان

ماده واحده- به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اجازه داده می‌شود تا میزان یکصد هکتار از اراضی ملی شده اطراف تبریز جهت احداث گورستان به استانداری آذربایجان شرقی واگذار نماید.

اراضی مذکور منحصراً بایستی برای ایجاد گورستان عمومی مورد استفاده قرار گیرد.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند). تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی ) ارجاع می‌شود که نظر کمیسیون شماره ۴ را نیز بگیرند.

- شور اول لایحه اجازه واگذاری نود هکتار از اراضی ملی شده استان سیستان و بلوچستان به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران

۹- شور اول لایحه اجازه واگذاری نود هکتار از اراضی ملی شده استان سیستان و بلوچستان به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران

رئیس- اجازه واگذاری نود هکتار از اراضی ملی شده است استان سیستان و بلوچستان به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی ) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی) به مجلس سنا

لایحه شماره ۲۰۲۲ مورخ ۳/۲/۱۳۵۴ دولت در خصوص اجازه واگذاری نود هکتار از اراضی ملی شده استان سیستان و بلوچستان به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران تقدیمی دولت به مجلس سنا در جلسه ۳۱/۲/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی) با حضور آقایان معاونان وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی ) فرستاده شد و کمیسیون مزبور لایحه را بر تأیید نظر این کمیسیون تصویب و اعاده نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی ) مهندس ارفع.

قانون اجازه واگذاری نود هکتار از اراضی ملی شده استان سیستان و بلوچستان به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران

ماده واحده - به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اجازه داده می‌شود چهل هکتار از اراضی ملی شده زابل و پنجاه هکتار از اراضی ملی شده چاه بهار را برای ایجاد تأسیسات مورد نیاز سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران مجاناً به سازمان مذکور واگذار نماید.

سازمان حق فروش و انتقال و اجاره این اراضی را به غیر ندارد و ملزم است طرح مربوط را حداکثر ظرف مدت پنج سال در اراضی واگذار شده اجرا نماید و در غیر این صورت زمین مورد واگذاری به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مسترد خواهد شد.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند ( اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ ( اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی ) ارجاع می‌شود که نظر کمیسیون‌های شماره ۴ و شماره ۷ را نیز بگیرند.

این لایحه قبلا حق بود که به کمیسیون شماره ۷ هم فرستاده می‌شد. ولی متأسفانه فقط به شماره ۶ و ۴ ارجاع شد. ولی برای شور دوم به کمیسیون شماره ۷ فرهنگ هم فرستاده خواهد شد.

- تصویب گزارش کمیسیون کشور در خصوص منتفی بودن تصویب‌نامه‌های دولت راجع به تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و ابلاغ آن به دولت

۱۰- تصویب گزارش کمیسیون کشور در خصوص منتفی بودن تصویب‌نامه‌های دولت راجع به تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و ابلاغ آن به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون کشور در خصوص منتی بودن تصویب‌نامه دولت راجع به تشکیل انجمنه‌های ده و اصلاح امور اجتماعی مطرح است . گزارش کمیسیون قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) به مجلس سنا لایحه مربوط به منتفی بودن تصویب‌نامه‌های شماره ۸۳۰۴ مورخ ۷/۶/۱۳۴۲ و شماره ۴۱۳۹۴ مورخ ۱۷/۷/۱۳۴۲ راجع به تشکیل انجمن ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات در جلسه مورخ ۷/۲/۱۳۵۴ کمیسیون کشور با حضور آقایان هنرمندی و صالحی ، معاونان وزارتخانه‌های دادگستری و کشور مورد رسیدگی و تأید قرار گرفت.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود.

مخبر کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) - علی صادق.

لایحه قانونی تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات

ماده ۱- به منظور ایجاد هماهنگی در بهبود امور اجتماعی و عمران دهات و استفاده از نیروی انسانی بر اساس خودیاری و همکاری و شرکت و دخالت ساکنان دهات در تنظیم و اجرای برنامه‌های اصلاحات روستایی از تاریخ تصویب این لایحه قانونی اصلاح امور اجتماعی و کمک به عمران دهات به عهده انجمن‌های ده محول می‌شود که تحت هدایت وزارت کشور انجام وظیفه نمایند.

تبصره ۱- ده یا قریه از نظر این لایحه عبارت است از مرکز جمعیت و محل سکونت حداقل ۲۵۰ نفر (یا ۵۰ خانوار) که درآمد اکثریت افراد آن از طریق کشاورزی حاصل شود.

ماده ۲- انجمن‌هایی که به موجب این لایحه انتخاب و تشکیل می‌شود دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و جانشین شوراها و انجمن‌های سابق خواهند بود.

ماده ۳- در هر ده انجمنی مرکب از پنج نفر که برای مدت سه سال و با اکثریت آراء ساکنان همان ده انتخاب می‌شود تشکیل می‌گردد و عضویت انجمن افتخاری خواهد بود.

ماده ۴- وزارت کشور مکلف است در مدت دو سال از تاریخ تصویب این لایحه قانونی انتخاب انجمن دهات را در سراسر کشور به اتمام رساند.

ماده ۵- واجدین شرایط زیر می‌توانند در انتخاب انجمن ده شرکت نمایند:

الف- داشتن تابعیت ایران
ب- سکونت لااقل شش ماه قبل از شروع انتخابات انجمن در محل
ج- دارا بودن لااقل ۱۸ سال تمام
د- نداشتن سابقه محکومیت به جنحه و جنایت
ه- دارا بودن اهلیت قانونی

ماده ۶- واجدین این شرایط زیر می‌توانند به عنوان عضو انجمن ده انتخاب شوند و انتخاب مجدد آنانا بلامانع می‌باشد:

الف- داشتن تابعیت ایران
ب- سابقه سکونت لااقل دو سال متوالی و اشتغال به کشاورزی یا کسب و کار در ده قبل از انتخاب انجمن
ج- دارا بودن حداقل ۲۵ سال و حداکثر ۶۵ سال سن
د- نداشتن سابقه محکومیت به جنحه و جنایت
ه- نداشتن عضویت در احزاب غیر قانونی
و- دارا بودن اهلیت قانونی

ماده ۷- اعضای انجمن ده باید در اولین جلسه انجمن به مضمون زیر سوگند یاد کرده و ذیل سوگندنامه را امضاء و یا با اثر انگشت تسجیل نمایند.

(من به خدای بزرگ و قرآن مجید سوگند یاد می‌کنم که همواره نسبت به اساس سلطنت مشروطه و حفظ استقلال و مصالح کشور و تأمین رفاه و آسایش اهالی ده کوشا بوده و وظایف و تکالیف قانونی محوله را در نهایت صداقت و امانت انجام دهم)

تبصره - اقلیت‌های مذهبی به کتاب آسمانی خود سوگند یاد خواهند کرد

ماده ۸- در انتخابات اعضاء انجمن ده در صورت تساوی آراء شخص باسواد اولویت خواهد داشت . ولی منشی و خزانه‌دار باید حتی‌الامکان از بین افراد باسواد انتخاب شوند.

تبصره - هرگاه مقامات قضایی یا انتظامی عدم صلاحیت رئیس یا یکی از اعضای انجمن را رسماً به اطلاع فرماندار رسانیدند فرماندار موضوع را در کمیسیون امنیت اجتماعی شهرستان مطرح و آن رئیس یا عضو انجمن که عدم صلاحیت او از طرف کمیسیون مزبور تأیید شود از عضویت انجمن ده برکنار می‌شود و از کسانی که بعد از ۵نفر دارای آرایی هستند به ترتیب رأی به جای آنان دعوت خواهد شد و یا به جای عضو یا اعضای برکنار شده مجدداً انتخابات طبق این قانون به عمل خواهد آمد.

ماده ۹- وظایف انجمن ده به قرار زیر است

۱-همکاری نزدیک و مؤثر با هیأت مدیره شرکت تعاونی ده برای پیشرفت وظائفی که به عهده دارند
۲-تهیه آب آشامیدنی و قابل شرب کردن آن به وسیله ساختمان آب انبار و تصفیه لوله‌کشی از دهانه قنات و نصب شیر و غیره
۳-کمک به توسعه و تعمیم فرهنگ از طریق احداث و نگهداری دبستان و یا آموزشگاه حرفه‌ای با رعایت مقرراتی که در این مورد وجود دارد و احداث و نگهداری زمین ورزشی و اقداماتی نظیر آن
۴-تأمین بهداشت عمومی ده از طریق تنظیف معابر - خشکاندن باطلاق‌ها - زه‌کشی اراضی
۵-اصلاح و توسعه معابر ده - احداث و نگهداری راه‌های فرعی روستایی و نگاهداری سیل‌بندها
۶-ساختمان حمام و مستراح‌های بهداشتی و رختشوی‌خانه‌ها و احداث غسالخانه و گورستان و کشتارگاه در محل مناسب
۷- کمک به مأمورین وزارت کشاورزی در امور دفع آفات حیوانی و نباتی و توسعه درختکاری و سایر امور زراعتی
۸- احداث و نگاهداری مساجد
۹- کمک به عجزه وایتام مستحق
۱۰- کمک به توسعه صنایع دستی و روستایی
۱۱- تأمین روشنایی ده

ماده ۱۰- از تاریخ تصویب این لایحه قانونی دو درصد از کلیه محصول کشاورزی در تمام ده کشور و هرگونه عایدی دیگری که در ده تحصیل شود باید به انجمن ده تحویل گردد و به علاوه انجمن‌ها می‌توانند هدیه‌های بلاعوض اشخاص را قبول وجزء درآمد خود منظور نمایند

تبصره ۱- درآمدهای وصولی به وسیله انجمن ده از پرداخت مالیات بر درآمد و هرگونه مالیات و عوارض دولتی معاف خواهد بود
تبصره ۲- صاحبان درآمد می‌توانند با موافقت انجمن صدی دو وجوه عمران را به صورت نقد یا جنس برای اجرای طرح‌های عمومی مصوبه انجمن ده بپردازند.
تبصره ۳- کلیه درآمد هر انجمن باید صرف آبادی و اصلاح امور حوزه همان انجمن بشود مگر در مواردی که طرح‌های مشترک به وسیله چند ده اجرا می‌شود مانند ایجاد راه‌های فرعی که مورد استفاده همه آنها قرار می‌گیرد

ماده ۱۱- موقع و طرز پرداخت و نحوه وصول صدی دو با توجه به نوع محصول و مقتضیات محلی به وسیله انجمن ده تعیین شده و قبل از برداشت محصول از طریق آگهی در محل با اطلاع عامه می‌رسد .کدخدا مسئول وصول درآمد انجمن ده درمقابل قبض رسمی می‌باشد و مکلف است درآمدهای وصولی را بلافاصله پس از وصول به خزانه‌دار انجمن تحویل و رسید دریافت نمایند و مراتب را به بخشدار کتباً اطلاع دهد.

ماده ۱۲- چنانچه افراد نسبت به برآورد انجمن ده اعتراض داشته باشند می‌توانند مراتب را ظرف مدت ۱۵ روز از طریق بخشداری به شورای عمرانی مذکور در ماده ۱۷ اعلام نمایند و رأی شورای مزبور قطعی و لازم‌الاجرا است.

تبصره ۱- شورای مذکور در فوق موظف است ظرف مدت حداکثر یک ماه به اعتراضات رسیدگی و رأی خود را اعلام دارد
تبصره ۲ - هرگاه اشخاصی از پرداخت سهم خود استنکاف نمایند کدخدا مکلف است مراتب را به بخشدار اطلاع دهد و بخشدار با آنها مطابق آیین‌نامه وصول مالیات املاک مزروعی عمل خواهد نمود.
تبصره ۳- هرگاه عوائد ده کلا یا جزئا به اجاره نقد ویا جنس و یا توأماً واگذارشده باشد مستأجر موظف است به نمایندگی از طرف مؤجر مقادیر و مبالغی که به عهده مؤدی است به انجمن تسلیم نموده و از مال‌الاجاره کسر نماید

ماده ۱۳- به منظور هدایت انجمن‌های ده و نظارت در اجرای برنامه‌های اصلاحات اجتماعی روستایی و اجرای این لایحه قانونی در کلیه مناطق روستایی اداره‌ای به نام کل امور اجتماعی و عمران دهات در وزارت کشور تشکیل می‌شود

ماده ۱۴- وجوهی که به موجب لایحه قانونی ازدیاد سهم کشاورزان و سازمان عمرانی کشاورزی مصوب ۱۴مهرماه ۱۳۳۱ و قانون اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات مصوب ۱۲مردادماه ۱۳۳۵ و لوایح عمرانی دیگر در اختیار و حساب بنگاه امور اجتماعی و عمران دهات و یا جزء مطالبات بنگاه مزبور می‌باشد به موجب این لایحه قانونی به اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات مذکور در این لایحه منتقل می‌گردد اداره مزبور مکلف است وجوه دریافتی را در دفاتر خود به نام همان منطقه که از آن وصول شده ثبت نماید

تبصره ۱- این وجوه برای تهیه و اجرای طرح‌های اجتماعی هر ده به وسیله اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات مصرف خواهد شد این گونه طرح‌ها باید به تصویب شورای عمران بخش رسیده باشد .
تبصره ۲- وزارت دارایی مکلف است سهم عمرانی دهات را که مطابق قانون مالیات بر درآمد مصوب دهم مرداد ۱۳۳۴ کمیسیون مشترک مجلسین وصول نموده و می‌نماید چنانچه تا کنون به حساب انجمن ده مربوط در بانک نریخته باشد عیناً به حساب اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات انتقال نماید تا طبق تبصره (۱) درمورد وجوه مزبور عمل شود .

ماده ۱۵- به منظور راهنمایی انجمن‌های ده در تهیه برنامه‌های لازم و اجرای آنها و نظارت در کارهای انجمن‌های ده اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات از وجوه دهیاران و مأمورین فعلی بنگاه اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات استفاده خواهند نمود

تبصره ۱- اداره مزبور از وجود آموزگاران و سپاهیان دانش به منظور راهنمایی انجمن‌های ده استفاده خواهد نمود و چنانچه مأمورین مزبور نباشند وظیفه دهیار را موقتاً کدخدا انجام می‌دهد .
تبصره ۲- استخدام کارمندان جدید به عنوان دهیار ممنوع است

ماده ۱۶- از تاریخ تصویب این لایحه وزارتخانه‌های عمرانی مکلفند مأمورین فنی خود را به استثنای آموزگاران و سپاهیان دانش و مأمورین ثابت وزارت بهداری که عهده‌دار امور درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها می‌باشد با وسایل و تجهیزات ضروری در سطح بخش متمرکز ساخته و کلیه خدماتی را که طبق برنامه‌های دولت به ساکنان روستاها بنمایند با همکاری انجمن در دهات انجام دهند.

ماده ۱۷- به منظور تبادل‌نظر در امور اجتماعی و عمران دهات و بهبود وضع روستاییان و تلفیق برنامه‌های دولت در سطح ده در مرکز هر بخش شورای عمرانی بخش مرکب از بخشدار و نمایندگان کشاورزی - راه - فرهنگ - بهداری و بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی و نماینده اتحادیه شرکت‌های تعاونی تشکیل خواهد شد

تبصره - در صورتی که یک یا چند نفر از نمایندگان مذکور در ماده فوق در سطح بخش وجود نداشته باشد فرماندار نماینده‌ای تعیین و با حضور نمایندگان شوری را تشکیل خواهند داد

ماده ۱۸- تعهدات و موافقت‌نامه‌هایی که در حدود مقررات و قوانین کشور تاکنون در مورد امور عمرانی و اجتماعی و اصلاحات روستایی بین وزارت کشور و سازمان‌های مختلف دولتی و ملی و خصوصی و بین‌المللی ومانند آن منعقد گردیده .همچین طرح‌ها و موافقت‌نامه‌هایی که در جریان بوده و بعدا تنظیم و منعقد می‌گردد وسیله اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات با موافقت وزارت کشور تعقیب و اجرا خواهد شد

ماده ۱۹ - اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات می‌تواند کمک‌های مالی که ممکن است از طرف اشخاص و سازمان‌های مختلف ملی و بین‌المللی مانند آن به منظور کمک به بهبود وضع اجتماعی و اقتصادی روستاها و بالا بردن سطح فرهنگ و بهداشت و زندگی آن اهدا شود قبول نموده و برطبق مقررات و موافقت‌نامه‌هایی که بین اهداکنندگان و وزارت کشور امضاء می‌شود به مصرف برساند

ماده ۲۰- این لایحه جانشین قانون اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات مصوب مردادماه ۱۳۳۵ می‌باشد

ماده ۲۱- وزارت کشور مکلف است آیین‌نامه‌های اجرایی این لایحه قانونی را تهیه و به موقع اجرا بگذارند

ماده ۲۲- وزارت کشور مکلف است پس از افتتاح مجلسین به تحصیل مجوز این لایحه قانونی اقدام نمایند.

هیأت وزیران درجلسه مورخ ۴/۶/ ۴۲طرح لایحه قانونی تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات را که مشتمل بر ۲۲ ماده و ۱۴ تبصره می‌باشد تصویب نموده.

از طرف نخست وزیر

وزارت کشور

هیأت وزیران درجلسه مورخ ۱۳/۷/۱۳۴۲ بنابر پیشنهاد شماره ۵۰۰۰-۳۰/۶/۱۳۴۲ وزارت کشور تصویب نمودند که مواد ۱۴و۱۷ لایحه قانونی تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات مصوب چهارم شهریور ۱۳۴۲ به شرح زیر اصلاح شود

ماده ۱۴- وجوهی که به موجب لایحه قانونی ازدیاد سهم کشاورزان و سازمان عمرانی کشاورزی مصوب ۱۴ مهرماه هزار و سیصد و سی ویک وقانون اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات مصوب ۱۲مرداد ۳۵ و لوایح عمرانی دهات و یا جزء مطالبات بنگاه مزبور می‌باشد به موجب این لایحه قانونی به اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات مذکور در این لایحه منتقل می‌گردید که به طور تساوی به موجب آیین‌نامه‌ای که به تصویب وزارت کشور می‌رسد بین استان‌ها و فرمانداری‌های کل برای کمک به انجمن‌های دهاتی که بیشتر احتیاج دارند مصرف شود.

تبصره ۱- موجودی شوراها و انجمن‌های سابق دهستان و بخش نیز مشمول این ماده خواهد بود
تبصره ۲- وزارت دارایی مکلف است سهم عمرانی دهات را که مطابق قانون مالیات بر درآمد مصوب دهم مرداد ماه ۱۳۳۴ کمیسیون مشترک مجلسین وصول نموده و می‌نماید چنانچه تاکنون به حساب انجمن ده مربوط در بانک نریخته باشد عینا به حساب اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات منتقل نماید تا براساس ماده فوق به مصارف قانونی برسد

ماده ۱۷- به منظور تبادل‌نظر در امور اجتماعی و عمران دهات و بهبود وضع روستاییان و تلفیق برنامه‌های دولت در سطح ده درمرکز هر بخش شورای عمرانی بخش مرکب از بخشدار و نمایندگان کشاورزی - راه فرهنگ - بهداری و بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی و نماینده اتحادیه شرکت‌هایی تعاونی و اداره کل امور اجتماعی و عمران دهات تشکیل خواهد شد

تبصره ۱- در صورتی که یک یا جند نفر از نمایندگان مذکوردرماده فوق در سطح بخش وجود نداشته باشد فرماندار نماینده‌ای تعیین و با حضور سایر نمایندگان شورا را تشکیل خواهند داد.
تبصره ۲- در صورت لزوم وزارت کشور می‌تواند شوراهای مشابهی به ریاست استاندار و فرماندار در سطح استان و شهرستان تشکیل دهد وظایف شوراهای مزبور در آیین‌نامه اجرایی این لایحه قانونی تعیین خواهد شد.

وزارت کشور مکلف است پس از افتتاح مجلسین به تحصیل مجوز این لایحه قانونی اقدام نماید.

رئیس- نسبت به گزارشی که قرائت شد نظری هست نظری نیست؟ (اظهاری نشد)مراتب به دولت نوشته خواهد شد.

- تصویب گزارش کمیسیون آب و برق در خصوص منتفی بودن تصویب نامه دولت راجع به تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان از طرف سازمان آب و برق خوزستان و ابلاغ آن به دولت

۱۱- تصویب گزارش کمیسیون آب و برق در خصوص منتفی بودن تصویب نامه دولت راجع به تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان از طرف سازمان آب و برق خوزستان و ابلاغ آن به دولت

رئیس - گزارش کمیسیون آب و برق در خصوص منتفی بودن دولت راجع به تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان از طرف سازمان آب و برق خوزستان مطرح است .گزارش کمیسیون قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۶ (آب و برق) به مجلس سنا

گزارش از کمیسیون آب و برق مجلس شورای ملی مبنی بر منتفی بودن تصویب‌نامه شماره ۶۶۹۸ مورخ ۲۷/۴/۱۳۵۲راجع به تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان از طرف سازمان آب و برق که پس از تصویب مجلس شورای ملی به مجلس سنا ارسال و به کمیسیون شماره ۶(آب وبرق)ارجاع شده بود در جلسه ۱/۱۰/۱۳۵۳ این کمیسیون مورد رسیدگی قرار گرفت و به تصویب رسید.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۶(آب و برق)- مهندس ارفع.

گزارش کمیسیون آب و برق درجلسه ۲۸/۸/۱۳۵۳با حضور آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق لایحه مربوط به تصویب‌نامه شماره ۶۶۹۸مورخ ۲۷/۴/۱۳۴۲ دولت در مورد تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان از طرف سازمان آب و برق خوزستان را که در جلسه روز یکشنبه ۱۵/۱۰/۱۳۴۲تقدیم و به شماره ۲۸۱ چاپ گردیده و از لوایح معوقه بوده و طبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مورد بررسی قرار داد کمیسیون عمل دولت را در مورد خرید تأسیسات برق شهرهای اندیمشک دزفول و تأسیسات برق اهواز و تأسیسات برق خرمشهر و تأسیسات برق آبادان و وام پرداختی به شهرداری‌های دزفول و اندیمشک تایید وبا تصویب قانون سازمان برق ایران مفاد تصویب‌نامه مزبور را موضوعاً منتفی دانست.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آب و برق - مهندس علی اشرف فرخ.

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۲۲/۴/۴۲ بنا به پیشنهاد شماره ۳۷۲۸مورخ ۱۸/۴/۴۲ سازمان برنامه و موافقت شماره ۸۸۸۳ مورخ ۱۶/۳/۴۲وزارت کشور تصویب نمودند.

۱- سازمان آب و برق خوزستان مجاز است با رعایت مفاد این تصویب‌نامه تأسیسات موجود نیروی برق شهرداری‌ها را در شهر‌ها و مناطق خوزستان تملک و اداره کار توزیع نیروی برق را نیز براساس مفاد اساسنامه قانونی سازمان آب و برق خوزستان مصوب نهم خرداد سال ۱۳۳۹کمیسیون مشترک برنامه مجلسین در هر شهر و منطقه‌ای که مقتضی بداند مستقیما عهده‌دار گردد.
۲- برای تعیین مبلغی که شهرداری‌ها برای تأسیسات برق سرمایه گذارده‌اند هیأتی مرکب از نمایندگان سازمان آب و برق خوزستان و هر یک از شهرهای مربوطه زیر نظر استاندار خوزستان تشکیل می‌شود و ظرف یک ماه از این تاریخ به حساب شهرداری‌ها رسیدگی و سرمایه مصرف شده از این بابت را معلوم خواهند نمود .رای هیأت مزیور در صورتی که به اتفاق صادر شود مجری است و در صورت حصول اختلاف نظر هیأتی مرکب از وزیر کشور و مدیر عامل سازمان برنامه و استاندار خوزستان قطعی است.
سازمان آب و برق خوزستان مبلغ تعیین شده را به شهرداری‌ها پرداخت و تأسیسات را تحویل گرفته و تملک خواهد کرد.
۳- از تاریخ ابلاغ این تصویب‌نامه میزان عوارض بر مصرف برق در شهرهایی که نیروی برق تحویلی سازمان آب و برق خوزستان توزیع می‌شود به ۵ درصد صورتحساب مصرف تثبیت می‌گردد و سازمان موظف است بلافاصله نرخ‌های جدید فروش برق را در شهرهای مربوطه به مورد اجرا گذارد.
۴- به منظور تأمین آن قسمت از عواید شهرداری‌ها که از محل عوارض بر برق عاید هر شهر می‌شده است. سازمان آب و برق خوزستان موظف است از محل ۵٪ درآمد حاصله از صورت حساب‌های به هریک از شهرداری‌های شهرستان خوزستان سالیانه مبلغ زیر را بپردازد
آبادان ۸,۰۰۰,۰۰۰ ریال
اهواز ۴,۰۰۰,۰۰۰ ریال
اهواز ۴,۰۰۰,۰۰۰ ریال
اندیمشک ۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال
خرمشهر ۴,۰۰۰,۰۰۰ ریال
دزفول ۲,۰۰۰,۰۰۰ ریال

همچنین سازمان آب و برق خوزستان مکلف است چنانچه عواید حاصله از محل پنج درصد به میزان مبالغی که در این ماده ذکر شده است نرسد مابه‌التفاوت را به صورت وام بدون بهره در اختیار شهرداری هرشهر بگذارد و شهرداری‌ها موظف خواهند بود پس از این که درآمد آنها از محل ۵٪مذکور در این ماده از مبالغ تعیین شده در فوق تجاوز نماید مابه‌التفاوت را به منظور واریز وام به سازمان مسترد دارند.

تبصره - سازمان آب و برق خوزستان پس از تحویل گرفتن تأسیسات معادل چهار دوازدهم مبالغی که در ماده ۴ ذکر شده است به منظور مساعده به شهرداری هر شهر خواهد پرداخت و پس از آن نیز هرماه معادل یک دوازدهم این عواید پرداخت خواهد شد تا موقعی که میزان ۵٪ هر شهرداری از عواید حاصله از عوارض برق در سال به میزان ذکر شده در ماده فوق برسد.

دولت مکلف است پس از افتتاح مجلسین مجوز قانونی این تصویب‌نامه قانونی را تحصیل نماید .

از طرف نخست وزیر

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیون آب و برق نظری هست می‌فرمایند .(اظهاری نشد )

مراتب به دولت نوشته خواهد شد.

- تصویب قانون تایید عمل دولت در مورد معافیت قانونی حقوقی گمرکی کارخانه‌جات داخلی و ابلاغ آن به دولت

۱۲- تصویب قانون تایید عمل دولت در مورد معافیت قانونی حقوقی گمرکی کارخانه‌جات داخلی و ابلاغ آن به دولت

رئیس- لایحه تأیید عمل دولت در مورد معافیت قانونی گمرکی کارخانه‌جات داخلی مطرح است

گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی)قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد).

گزارش ازکمیسیون شماره ۴(امور اقتصادی و دارایی به مجلس سنا )

لایحه تأیید عمل دولت در مورد معافیت قانونی حقوق گمرکی کارخانه‌جات داخلی از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره چهار ارجاع گردیده بود با حضور آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث لازم عینا تصویب و تأیید گردید.

اینک گزارش آن تقدیم مجلسین محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شمار چهار - رام.

قانون تأیید عمل دولت در مورد معافیت قانونی حقوق گمرکی کارخانه‌جات داخلی

ماده واحده - عمل دولت در مورد تصویب‌نامه شماره ۴۵۹۹۸/ت مورخ ۲۶/۱۰/۱۳۴۱ راجع به معافیت‌های قانونی حقوق گمرکی و سود بازرگانی دارندگان پروانه منناژ که طبق تصویب‌نامه هیأت وزیران به کارخانه‌جات داخلی اعطا شده است تأیید می‌شود.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند ( اکر برخاستند) تصویب شد.

کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. تصویب قانون به دولت ابلاغ خواهد شد.

- تصویب گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی) مبنی بر منتفی بودن تصویب‌نامه دولت راجع به انضمام ادارات غله و قند و شکر - سازمان چای انحصار دخانیات و اداره کل باربری به وزارت دارایی و اداره کل کل گمرک و سازمان بنادر و کشتیرانی به وزارت بازرگانی و ابلاغ آن به دولت

۱۳- تصویب گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی) مبنی بر منتفی بودن تصویب‌نامه دولت راجع به انضمام ادارات غله و قند و شکر - سازمان چای انحصار دخانیات و اداره کل باربری به وزارت دارایی و اداره کل کل گمرک و سازمان بنادر و کشتیرانی به وزارت بازرگانی و ابلاغ آن به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارایی مبنی بر منتفی بودن تصویب‌نامه دولت راجع به انضمام ادارات غله و قند و شکر - سازمان چای- انحصار دخانیات و اداره کل باربری به وزارت دارایی و اداره کل گمرک و سازمان بنادر کشتیرانی به وزارت بازرگانی مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی) به مجلس سنا

لایحه مربوط به منتفی بودن تصویب‌نامه شماره ۱۰۲۳۸مورخ ۱۳/۴/۱۳۴۰ راجع به انضمام ادارات غله و قند و شکر و سازمان چای و انحصار و دخانیات و اداره کل باربری به وزارت دارایی و اداره کل گمرک و سازمان بنادر و کشتیرانی به وزارت بازرگانی که از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) ارجاع گردیده بود با حضور آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و تصویب و تأیید گردید.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره چهار - رام.

متن تصویب‌نامه شماره ۱۰۲۳۸ مورخ ۱۳/۴/۱۳۴۰ راجع به انضمام ادارات غله و قند و شکر سازمان چای انحصارات دخانیات و اداره کل باربری به وزارت دارایی و اداره کل گمرک و سازمان بنادر و کشتیرانی به وزارت بازرگانی.

از لحاظ تمرکز امور انحصاری و صرفه‌جویی در هزینه دولت هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۰/۴/۱۳۴۰ تصویب نمودند.

۱- اداره کل گمرک با سازمان مربوطه که به موجب قانون ۲۲ تیرماه ۳۶ راجع به تأسیس وزارت گمرکات و انحصارات تحت نظر آن وزراتخانه اداره می‌شد ضمیمه وزارت بازرگانی گردد.
۲- سازمان بنادر و کشتیرانی که طبق قانون چهارم خرداد ۳۶تشکیل و تحت نظر وزارت انحصارات اداره می‌شد ضمیمه وزارت بازرگانی شود.
۳- اداره کل غله ،قند و شکر ، سازمان چای، انحصارات دخانیات ، اداره کل باربری ضمیمه وزارت دارایی شود.
۴- وزارت دارایی وسایل انحلال تدریجی ادارات انحصار شهرستان‌ها را فراهم کرده و شعبات ادارات دخانیات و قند وشکر و سازمان چای و باربری برحسب ضرورت مستقیما تابع ادارات مرکزی بوده و یا تحت نظر پیشکاران و رؤسای دارایی اداره خواهد شد و ادارات زائد حذف خواهد شد.
۵- بودجه سال ۴۰ براساس این تغییرات و صرفه‌جویی‌ها نسبت به تعهدات سال جاری تنظیم گردد.
۶- مجوز قانونی این تغییرات بعد از افتتاح مجلسین تحصیل خواهد شد.

رئیس- نسبت به گزارش نظری نیست؟ (اظهاری نشد) مراتب به دولت نوشته خواهد شد.

- تصویب قانون عمل دولت در مورد تقلیل حقوق گمرکی قطعات منفصله رادبو تلویزیون و ابلاغ آن به دولت

۱۴- تصویب قانون عمل دولت در مورد تقلیل حقوق گمرکی قطعات منفصله رادبو تلویزیون و ابلاغ آن به دولت

رئیس- لایحه تأیید عمل دولت در مورد تقلیل حقوق گمرکی قطعات منفصله رادیو تلویزیون مطرح است . گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) به مجلس سنا

لایحه تأیید عمل دولت در مورد تقلیل گمرکی قطعات منفصله رادیو تلویزیون که از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی ) ارجاع گردیده بود با حضور آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث لازم عینا تصویب و تأیید گردید.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره چهار- رام.

قانون تأیید عمل دولت در مورد تقیلیل حقوق گمرکی قطعات منفصله رادیو تلویزیون

ماده واحده - عمل دولت در مورد تصویب‌نامه شماره ۴۳۷۵۲/ت مورخ ۲/۱۰/۱۳۴۱ دائر به تقیلی حقوق گمرکی قطعات منفصله رادیو تلویزیون تأیید می‌شود.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟

(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافند قیام فرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد .

ماده واحده مطرح است نظری نیست(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیم فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. تصویب قانون به دولت ابلاغ خواهد شد.

۱۵- موقع و دستور جلسه بعد - ختم جلسه

۱۵- موقع و دستور جلسه بعد - ختم جلسه

رئیس- امروز در دستور دیگر مطلبی نداریم ، جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده و دستور آن بعدا به استحضار خواهد رسید. جلسه ختم می‌شود.

(جلسه ساعت ۱۲ ختم شد)

رئیس مجلس سنا - مهندس جعفر شریف امامی