تفاوت میان نسخه‌های «مذاکرات مجلس سنا شنبه ۲۹ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۳۰»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
خط ۸۵۷: خط ۸۵۷:
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۶ با دو تبصره به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۶ با دو تبصره به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.
  
ماده ۱۱۶- به منظور ایجاد هماهنگی در اجرای انتخابات انجمن شهر و شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای انتخابات شورای مذکور در کلیه موارد به استثنای بند۴ ماده ۹ و بندهای ۴و۵ ماده ۱۰ این قانون تابع مقررات مربوط به انتخابات انجمن شهر خواهد بود.
+
'''ماده ۱۱۶-''' به منظور ایجاد هماهنگی در اجرای انتخابات انجمن شهر و شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای انتخابات شورای مذکور در کلیه موارد به استثنای بند۴ ماده ۹ و بندهای ۴و۵ ماده ۱۰ این قانون تابع مقررات مربوط به انتخابات انجمن شهر خواهد بود.
  
تبصره۱- اعضای انتخابی شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای تشکیل می‌شوند از منتخبین شهرهای مرکز به تعداد مقرر در بند ۱۱ ماده یک آئین‌نامه اجرایی ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای که با رأی مستقیم انتخاب خواهند شد و عضو انجمن شهرستان در بخش مربوط . افرادی که طبق بند ۱۱ آئین‌نامه مذکور انتخاب می‌شوند نمی‌توانند در انجمن شهر یا انجمن شهرستان نیز عضویت داشته باشند.
+
:''تبصره ۱-'' اعضای انتخابی شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای تشکیل می‌شوند از منتخبین شهرهای مرکز به تعداد مقرر در بند ۱۱ ماده یک آئین‌نامه اجرایی ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای که با رأی مستقیم انتخاب خواهند شد و عضو انجمن شهرستان در بخش مربوط. افرادی که طبق بند ۱۱ آئین‌نامه مذکور انتخاب می‌شوند نمی‌توانند در انجمن شهر یا انجمن شهرستان نیز عضویت داشته باشند.
  
تبصره۲- هر گاه تعداد اعضای انجمن شهرستان در بخش بیش از یک نفر باشد و یا چند بخش در محدوده عمل شورا قرار داشته باشند انجمن شهرستان از بین آنان یک نفر را برای عضویت در شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مربوط معین خواهد نمود. در مراکز شهرستان‌ها که رئیس انجمن شهرستان طبق بند ۱۲ آئین‌نامه فوق در شورا عضویت دارد تعیین نماینده دیگری انجمن شهرستان ضرورت نخواهد داشت .
+
:''تبصره ۲-'' هر گاه تعداد اعضای انجمن شهرستان در بخش بیش از یک نفر باشد و یا چند بخش در محدوده عمل شورا قرار داشته باشند انجمن شهرستان از بین آنان یک نفر را برای عضویت در شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مربوط معین خواهد نمود. در مراکز شهرستان‌ها که رئیس انجمن شهرستان طبق بند ۱۲ آئین‌نامه فوق در شورا عضویت دارد تعیین نماینده دیگری انجمن شهرستان ضرورت نخواهد داشت.
  
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۷ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۷ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.
  
ماده ۱۱۷- وزارت کشور می‌تواند به منظور تأمین کمبود نیروی انسانی مورد لزوم در زمان انتخابات از خدمات افراد مجرب و بصیر دولتی و غیردولتی و بازنشستگان از طریق خدمت ودر حدود اعتبارات مصوب استفاده نماید.
+
'''ماده ۱۱۷-''' وزارت کشور می‌تواند به منظور تأمین کمبود نیروی انسانی مورد لزوم در زمان انتخابات از خدمات افراد مجرب و بصیر دولتی و غیردولتی و بازنشستگان از طریق خدمت ودر حدود اعتبارات مصوب استفاده نماید.
  
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۸ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۸ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.
  
ماده ۱۱۸- در هر زمان که وزارت کشور آمادگی لازم را برای استفاده از کار ماشین‌های کامپیوتر در هر حوزه انتخابیه داشته باشد چگونگی اجرای انتخابات آن حوزه طبق دستورالعمل‌های وزارت کشور خواهد بود.
+
'''ماده ۱۱۸-''' در هر زمان که وزارت کشور آمادگی لازم را برای استفاده از کار ماشین‌های کامپیوتر در هر حوزه انتخابیه داشته باشد چگونگی اجرای انتخابات آن حوزه طبق دستورالعمل‌های وزارت کشور خواهد بود.
  
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۹ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد:
 
ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۹ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد:
  
ماده ۱۱۹- به استثنای تبصره‌های یک اصلاحی و ۴ الحاقی ماده ۱۵ و ماده ۱۱۶ الحاقی و تبصره‌های آن بقیه مقررات این اصلاحیه شامل انتخابات انجمن‌های شهرستان نیز خواهد بود.
+
'''ماده ۱۱۹-''' به استثنای تبصره‌های یک اصلاحی و ۴ الحاقی ماده ۱۵ و ماده ۱۱۶ الحاقی و تبصره‌های آن بقیه مقررات این اصلاحیه شامل انتخابات انجمن‌های شهرستان نیز خواهد بود.
  
رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟
+
'''رئیس'''- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است پیشنهادی از طرف آقایان تجدد و موسوی رسیده است که قرائت می‌شود.
 
 
+++
 
 
 
(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است پیشنهادی از طرف آقایان تجدد و موسوی رسیده است که قرائت می‌شود.
 
  
 
(به شرح زیر قرائت شد)
 
(به شرح زیر قرائت شد)
خط ۸۸۵: خط ۸۸۱:
 
ریاست معظم مجلس سنا
 
ریاست معظم مجلس سنا
  
پیشنهاد می‌نماید که ماده ۱۱۸ حذف شود .(زیرا استفاده از ماشین کامپیوتر به جای کاغذ و فیلم به نظر اینجانب احتیاج به قانون ندارد)   تجدد
+
پیشنهاد می‌نماید که ماده ۱۱۸ حذف شود.
 +
(زیرا استفاده از ماشین کامپیوتر به جای کاغذ و فیلم به نظر اینجانب احتیاج به قانون ندارد).
 +
تجدد.
  
 
مقام ریاست معظم
 
مقام ریاست معظم
خط ۸۹۵: خط ۸۹۳:
 
داوطلبان عضویت در انجمن‌ها نمی‌توانند عضو کمیسیون مذکور باشند و هرگاه اعضاء این کمیسیون داوطلب عضویت در انجمن شهر گردند ، مستعفی تلقی شده....
 
داوطلبان عضویت در انجمن‌ها نمی‌توانند عضو کمیسیون مذکور باشند و هرگاه اعضاء این کمیسیون داوطلب عضویت در انجمن شهر گردند ، مستعفی تلقی شده....
  
رئیس - به کمیسیون ارجاع خواهد شد. نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد .
+
'''رئیس''' - به کمیسیون ارجاع خواهد شد. نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.
  
 
لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۱۰ ارجاع خواهد شد.
 
لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۱۰ ارجاع خواهد شد.
  
 +
==- ختم جلسه==
 
۱۴- ختم جلسه
 
۱۴- ختم جلسه
  
رئیس- امروز در دستور دیگرمطلبی نداریم جلسه را ختم می‌کنیم جلسه بعد و دستور که به ظن قوی روز دوشنبه خواهد بود بعداً به استحضار خواهد رسید . جلسه ختم می‌شود .
+
'''رئیس'''- امروز در دستور دیگرمطلبی نداریم جلسه را ختم می‌کنیم جلسه بعد و دستور که به ظن قوی روز دوشنبه خواهد بود بعداً به استحضار خواهد رسید . جلسه ختم می‌شود.
  
 
(سه ربع بعد از ظهر جلسه ختم شد)
 
(سه ربع بعد از ظهر جلسه ختم شد)
  
 
رئیس مجلس سنا - '''مهندس جعفر شریف امامی'''.
 
رئیس مجلس سنا - '''مهندس جعفر شریف امامی'''.

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۵۴

نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره قانونگذاری مذاکرات مجلس سنا هفتمین دوره قانونگذاری ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ تا ۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

مجلس سنا

قانون اساسی مشروطه

مشروح مذاکرات مجلس سنا،دوره ۷

نشست : ۳۰

شنبه ۲۹ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی(۱۳۵۵ هجری- شمسی)

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس ۲- تقدیم عریضه موزعین اداره پست تهران به وسیله آقای جعفری ۳- بیانات قبل از دستور آقایان باقر بوشهری ، جعفری و عماد تربتی ۴- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ، ارسالی مجلس شورای ملی ۵- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳/۳/۱۳۴۳،ارسالی مجلس شورای ملی ۶- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذرماه ۱۳۵۲،ارسالی مجلس شورای ملی ۷- اعلام وصول لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه، ارسالی مجلس شورای ملی ۸- تصویب قانون تشکیل وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی و ارسال آن به مجلس شورای ملی ۹ـ تصویب طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبوردادن دام در محدوده خدماتی پایتخت و ارسال آن به مجلس شورای ملی ۱۰- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون اصلااح بند «ب» ماده۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ آن به دولت ۱۱- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون الحاق یک تبصره به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی و ابلاغ آن به دولت ۱۲ - شور اول لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی و روستایی ۱۳- شور اول لایحه اصللاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق شش ماده به آن ۱۴ - ختم جلسه.

مجلس ساعت ۱۰ صبح به ریاست آقای مهندس جعفر شریف امامی تشکیل گردید.

آقایان :وزرا مشاور (دکتر شادمان) مشاور و سرپرست وزارت بهداری و وزارت رفاه اجتماعی (دکتر شیخ الاسلام زاده) و معاونان وزارتخانه‌های جنگ (تیمسار سپهبد کاتوزیان) امور اقتصادی و دارایی (طباطبایی) اطلاعات و جهانگردی (دکتر سعادت) تعاون و امور روستاها (رهبری) پست و تلگراف و تلفن (کشاورزیان) راه و ترابری (شریف رازی) مسکن و شهرسازی (دکتر بهرون) بهداری (دکتر رهنوردی) دادگستری (هنرمندی) نیرو (مهندس معقول) آموزش و پرورش (بانو طالقانی) علوم و آموزش عالی (طوسی) فرهنگ و هنر (حشمتی) کشاورزی و منابع طبیعی (دکتر همایونفر) رفاه اجتماعی (بانو دکتر معارفی) در جلسه حضور داشتند.

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس.

رئیس - صورت مشروح مذاکرات روز چهارشنبه نوزدهم خرداد ماه قبلاً طبع و توزیع شده است و ملاحظه فرموده‌اند اگر نظری هست خواهند فرمود نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.

اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه آقایان:

نمازی و دکتر نواب

مسافران آقایان :

بهادری - لاجوردی

- تقدیم عریضه موزعین اداره پست به وسیله آقای جعفری

۲- تقدیم عریضه موزعین اداره پست به وسیله آقای جعفری.

رئیس - آقای جعفری بفرمایید.

جعفری - عریضه‌ای است که عده‌ای از موزعین اداره پست تهران نوشته‌اند که عیناً تقدیم می‌کنم.

رئیس - لطف بفرمایید.

- بیانات قبل از دستور آقایان باقر بوشهری - رضا جعفری و عماد تربتی

۳- بیانات قبل از دستور آقایان باقر بوشهری - رضا جعفری و عماد تربتی

رئیس - نطق قبل از دستور شروع می‌شود. آقای بوشهری بفرمایید.

باقر بوشهری - ملت ایران خوشوقت است از این که فرصت پذیرایی حضرت رئیس جمهوری مصر و بانو سادات و هیأت همراهان را یافته است. شک نیست این دیدار سهم بزرگی در نزدیکی و تفاهم ما با برادران مصری خودمان خواهد داشت.

مناسبات ایران و مصر سابقه طولانی دارد و دولت شاهنشاهی از سال ۲۴۴۴ شاهنشاهی ( ۱۸۸۵ میلادی) در قاهره سرکنسولگری داشته است که در سال ۲۴۹۷ برابر با ۱۹۳۹ به سطح سفارت کبری ارتقاء پیدا کرد . ایرانیان از زمان‌های پیش برای داد و ستد به مصر مسافرت می‌نمودند و مراودات دو کشور همواره گسترش زیاد داشت. هنگامی که در ۱۹۳9 (2497) تدریس زبان فارسی در دانشگاه قاهره رسمی گردید چهار نفر از اساتید زبان فارسی رسماً به عنوان استاد دانشگاه قاهره انتخاب شدند. این امر موجب نزدیکی بیشتر فرهنگ ما با ملت برادرمان مصر شد. به دنبال این اقدام در سپتامبر ۱۹۵8 (2517) در تهران یک موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت ایران و مصر به امضاء رسید و آقای علی اصغر حکمت وزیر خارجه ایران هنگام امضای آن اظهار داشت:

با امضای این موافقت‌نامه مردم جهان متذکر خواهند شد که نهال دوستی و اخوت که از قرن‌ها پیش به همت دانشمندان بزرگ دو کشور آبیاری شده امروز به صورت درختی برومند و سرسبز درآمده است و همه می‌توانند از ثمرات شیرین آن برخوردار شوند....

احساس دوستی و نزدیکی ملتین ایران و مصر در روابط نزدیک مقامات دو کشور نیز منعکس است و دید و بازدیدهای رسمی که از طرف رهبران عظیم‌الشأن ما انجام می‌شود نمودار این نزدیکی صمیمانه دو کشور است.

کلام شیوای پرزیدنت سادات در ۱۹/۷/۲۵۳۰ در فرودگاه تهران گویای همین احساس است که گفتند : ما مصری‌ها تا ابد جانبداری شما را از خودمان در موقع بحران فراموش نخواهیم کرد زیرا شما ثابت کرده‌اید که دوست مهربان و صمیمی ما می‌باشید.

خوشوقتیم که با رهبری‌های خردمندانه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت سادات دو کشور برادر ایران و مصر توافق‌های بزرگی در نزدیکی به یکدیگر در شئون مختلف سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی پیدا کرده‌اند و ما شاهد تحولات عظیمی در چند ساله گذشته در روابط دو کشور بوده‌ایم:

در ژوئن ۱۹۷۴(خرداد ۲۵۳۳ ) یک پروتکل همکاری‌های وسیع اقتصادی بین دو کشور به امضاء رسید که بر اساس آن میزان سرمایه‌گذاری ایران در طرح‌های مشترک و کمک به آبادانی و نوسازی مناطق جنگ زده مصر به بیش از ۸۵۰ میلیون دلار می‌رسد.

اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران در ژانویه ۱۹۷۵ به دعوت حضرت رئیس جمهوری عربی مصر به طور رسمی به مصر مسافرت فرمودند. سفر اعلیحضرتین سرآغاز دورانی شکوفا در مناسبات دو کشور بود. ملت مصر استقبال بی‌نظیری در همه نقاط کشور مصر و شهبانوی ایران نمودند. در این سفر شاهنشاه آریامهر فرمودند:

« شاید احتیاجی به ذکر این واقعیت نباشد که ما در زمینه سیاسی به پیروزی از اصولی که بدانها اعتقاد راسخ داریم در هر جا که لازم شده است به طور قاطع پشتیبان ملت برادر خودمان مصر بوده و هستیم.»

به همین ترتیب طی اعلامیه مشترک سران دو کشور خاطر نشان شده است که وحدت منافع واقعی ملت ایران و عموم ملل برادر عرب و نیز ضرورت توسعه روابط همکاری و همبستگی بین دو طرف در سطح ملی و رسمی رهمنون این کشورها خواهد بود.

همین طور در مسافرتی که حضرت انور السادات در سوم اردیبهشت ماه ۲۵۳۴ (۲۳ آوریل ۱۹۷۵) به ایران نمودند ، شاهنشاه آریامهر فرمودند:

« شما بدانید که احساسات ما کماکان و بلکه هر روز بیشتر با شما است، به خصوص که در راه حق، قدم برمی‌دارید. این است که آرزو می‌کنم مملکت مصر و ملت مصر تحت قیادت شما حضرت رئیس جمهوری به تمام آرزوهای ملی خود برسد...»

در تأیید احساس، شاهنشاه آریامهر در یک مصاحبه مطبوعاتی فرمودند:

« ما از سیاست‌های رئس جمهوری و کشور مصر صد در صد پشتیبانی می‌کنیم زیرا که این سیاست‌ها براساس حق و خرد استوار است و من مطمئن هستم که این سیاستی است که در غایت امر به پیروزی خواهد رسید.»

از سال ۱۹۷۰ تاکنون که به راهنمایی رهبران ما روابط دو کشور پس از یک دوران رکود تجدید شد چون زمینه معنوی تفاهم بین دو کشور از هزاران سال پیش فراهم بود. فعالیت‌های وسیع و همه جانبه‌ای در همه سطوح سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در نزدیکی ما به یکدیگر انجام گردید، و می‌توان گفت اکنون دورنمای یک آینده درخشان و پربرکتی در مناسبات ما به چشم می‌خورد.

ما بسی خوشوقتیم از این که با رهبری‌های خردمندانه حضرت انورالسادات ملت برادر ما مصر از بسیاری از ناراحتی‌های جنگ خلاصی یافته و در بازسازی برنامه‌های اقتصادی خود توفیق عظیم به دست آورده است.

پیروزی‌های ملت مصر در جنگ اکتبر ۱۹۷۳ که به ارشاد حضرت انورالسادات تحقق یافته افتخارات بزرگی برای ملت مصر به همراه آورد. افتتاح مجدد کانال سوئز در پنجم ژوئن ۱۹۷۵ و به دنبال آن تخلیه قسمتی از سرزمین‌های اشغالی مصر از نیروهای اسرائیل و دستیابی کشور مصر به منابع نفتی ابورودیس و همچنین بازسازی شهرهای کناره کانال سوئز همگی از جمله اقدامات بسیار ارزنده‌ای بوده است که نه تنها در بهبود اوضاع اقتصادی و رفاه ملت مصر مؤثر گردیده بلکه عموم این اقدامات سهم به سزایی در حفظ صلح منطقه داشته است.

ملت ایران با خرسندی ناظر این تحولات بوده و امیدواریم که شاهد ترقیات هر چه بیشتر کشور مصر در پرتو ارشادهای خردمندانه حضرت انورالسادات باشیم. (احسنت - احسنت) متشکرم.

رئیس - آقای جعفری بفرمایید.

رضا جعفری - همکاران گرامی در خرداد ۱۳۱۵ بنا به امر و فرمان سردار بزرگ ایران اعلیحضرت رضاشاه کبیر سرسلسله دودمان جلیل پهلوی برای شروع مبارزه با بیسوادی نظامنامه تعلیمات اکابر به تصویب هیأت وزیران رسید و اداره کل تعلیمات اکابر در وزارت معارف وقت تشکیل شد و کار تعلیمات توسعه آموزش عمومی در کشور، رفع بیسوادی و تشکیل مجالس پرورش افکار تعیین گردید. نظامنامه تعلیمات اکابر در ۲۴ شهریور ماه ۱۳۱۵ به تصویب شورای عالی معارف رسید و کلاس‌های اکابر از اول مهر ماه همان سال شروع به کار کرد و کارکنان بیسواد دولت و مؤسسات عمومی موظف به حضور در این کلاس‌ها برای باسواد شدن گشتند.

اعلیحضرت رضاشاه کبیر که پیشرفت همه جانبه کشور اعم از اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی را سرلوحه برنامه کار خود قرار داده بودند مانند همه بزرگان و نوابغ عالم دریافته بودند که برای ترقی و تعالی مملکت و تجدید افتخارات فرهنگی گذشته و قرار دادن ایران در ردیف ممالک راقیه دنیا و دور نماندن از قافله تمدن باید در درجه اول اقدامات خود را متوجه توسعه تعلیمات و بسط و گسترش فرهنگ و باسواد کردن کلیه افراد مملکت اعم از شهری و روستایی، زن و مرد ، بزرگسال و خردسال گرداند و برای نیل به این مقصود از طرفی به تعمیم آموزش کودکان همت گمارد و از سوی دیگر فعالیت مربوط به آموزش بزرگسالان را تعقیب فرماید.

اعلیحضرت رضاشاه کبیر به خوبی می‌دانستند که تنها راه جلوگیری از فقر و عقب افتادگی باسواد کردن افراد مملکت است و کشورهایی که رقم باسوادان آن نسبت به کل جمعیت رقمی قلیل است کشورهایی هستند که درآمد سرانه آنها نیز در ردیف حداقل درآمد سرانه مردم جهان است.

اعلیحضرت رضاشاه کبیر با نبوغ ذاتی خود متوجه بودند که سرمایه‌گذاری عامل اصلی توسعه نمی‌تواند باشد بلکه نیروی انسانی باسواد است که می‌تواند عامل مهم در توسعه اقتصادی و اجتماعی باشد مملکتی که فاقد نیروی انسانی کاردان است به کار انداختن سرمایه مادی نتیجه مثبت برای پیشرفت نمی‌دهد و این مطلب به ثبوت رسیده است که توده عظیم بیسوادان به خصوص در ممالک در حال رشد مانع بزرگی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی است.

سردار بزرگ ایران به این مطلب به خوبی توجه داشتند که بیسوادی موجب فقر و بدبختی، عقب افتادگی و ناتوانی است و حال آن که باسوادی سبب بالا رفتن رشد اقتصادی و ایجاد حس همکاری با اجتماع در افراد است و همین رشد اقتصادی است که استقلال و موجودیت هر جامعه را تأمین می‌کند و کشوری که بخواهد نظام اجتماعی خود را بر پایه‌ای استوار و محکم بنیان نهد ناگزیر است در مرحله اول مبارزه با بیسوادی را وجهه همت خود قرار دهد و در بیداری افکار مردم جامعه خود بکوشد و در این راه از هیچ مانعه نهراسد زیرا باسواد شدن افراد و بیدار شدن افکار آنها جزء لایتجزای مراحل رشد و کمال بشری است.

اعلیحضرت رضاشاه کبیر به خوبی دریافته بودند که یکی از طرق از بین بردن بیسوادی توجه به آموزش نوباوگان و نوجوانان است و اگر در تعمیم فرهنگ و توسعه و ازدیاد مدارس و گسترش آموزش ابتدایی و اجرای برنامه تعلیمات اجباری کوشش شود و در این راه بذل مساعی گردد توفیق کامل در امر مبارزه با بیسوادی حاصل خواهد گشت.

به همین مناسبت سردار دلسوز و وطن پرست ایران که سرتاپای وجودش مالامال از عشق به وطن و ایران و ایرانی بود به گسترش و تعمیم فرهنگ همت گماشت و در اندک زمان از دوران پرافتخار شاهنشاهیش بر تعداد مدارس ابتدایی و متوسطه به میزان قابل توجهی افزوده گشت در سراسر مملکت مدارسی برای تعلیم نوباوگان کشور گشوده شد، دانشگاه تهران پایه‌گذاری گردید هر ساله صدها نفر برای فراگرفتن معلومات جدید عازم ممالک خارج گردیدند و در خرداد ۱۳۱۵ امر به تشکیل کلاس برای تعلیم بزرگسالان بیسواد فرمود و فرمانی شرف صدور یافت که در تمام کشور در محل مدارس روزانه کلاس‌هایی جهت تعلیم سالمندان بیسواد به خصوص خدمتگزاران جزء دولت پیشه‌وران - اصناف ، کارگران و سربازان تشکیل شود و خواندن و نوشتن زبان فارسی به آنان تعلیم گردد.

در همان سال اول تشکیل کلاس‌های اکابر تعداد ۵۶۴۶۰ نفر در این کلاس‌ها مشغول تحصیل گردیدند و در فاصله ۱۳۱۵ (اولین سال شروع کلاس‌های اکابر) تا سال ۱۳۲۰ تعداد ۴۶۷ هزار نفر در این کلاس‌ها خواندن و نوشتن را فرا گرفتند، دوره این تعلیمات دو سال بود و بعد از خاتمه دو سال به شرکت کنندگان گواهی‌نامه‌ای که معادل تحصیلات چهار ساله ابتدایی بود داده می‌شد.

در شهریور ماه ۱۳۲۰ به علت حمله ناجوانمردانه ارتش بیگانه به سرزمین وطن ما اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران آشفته گشت و اوضاع جامعه ما در هم ریخت و این فعالیت مفید و ثمربخش مانند بسیاری از اقدامات اصلاًحی متوقف شد.

در سال ۱۳۳۵ که در اثر راهنمایی‌های خردمندانه و کوشش فوق‌العاده و خستگی‌ناپذیر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر آرامشی در مملکت به وجود آمد و اقدامات اصلاًحی در کلیه شئون اجتماعی و اقتصادی کشور شروع شد شاهنشاه ایران به موجب فرمانی آغاز نهضت مبارزه با بیسوادی را اعلام و اولین کلاس آن را افتتاح و شخصاً در آن تدریس فرمودند.

کلیه معلمان کشور آمادگی خود را برای شرکت در این جهاد ملی اعلام داشتند و گروه کثیری از باسوادان آماده شدند افتخاراً در کلاس‌های مبارزه با بیسوادی تدریس نمایند و با این که وزارت فرهنگ مأمور اجرای فرمان بود وزارتخانه‌های کشور، کار و امور اجتماعی و کشاورزی و سایر سازمان‌های دولتی و ملی در این جهاد مقدس همکاری داشتند و علاوه بر تشکیل کلاس‌های سالمندان که در اکثر مدارس کشور تشکیل گردید در واحدهای ارتش، شهربانی و کارخانه‌جات دولتی نیز کلاس‌هایی برای تعلیم بیسوادان به وجود آمد و همکاری همه جانبه‌ای در این راه شروع گردید و طبق آمار موجود در ده ساله ۱۳۴۴- ۱۳۳۴ بیش از ۵/۳ میلیون نفر از بزرگسالان در کلاس‌های سوادآموزی شرکت داشته‌اند.

گر چه در این راه از طرف وزارت آموزش و پرورش و سازمان‌های دیگر کوشش وسیع و پردامنه‌ای به عمل آمد ولی از این اقدامات نتیجه مطلوب از نظر تعمیم آموزش عمومی در شهر و روستا و جذب کلیه اطفال واجب‌التعلیم به مدرسه به دست نیامد و قانون تعلیمات اجباری که در مرداد ۱۳۲۲ به تصویب رسیده و طبق همان قانون مقرر بود ظرف ده سال وزارت آموزش و پرورش قانون مزبور را با کلیه نقاط کشور عملی کند و موجبات پذیرفته شدن کلیه کودکان واجب‌التعلیم را در مدارس مملکت فراهم نماید متأسفانه در این راه توفیق نیافت و قانون تعلیمات اجباری عملی نگردید.

شاهنشاه خردمند و فرمانده هوشمند و اندیشمند ما با توجه به این که در آغاز سال ۱۳۴۱ با وجود همه تلاش‌ها و علیرغم تمام کوشش‌ها که در راه تعمیم و گسترش فرهنگ به عمل آمد معذلک بیش از دو میلیون نفراز کودکان واجب‌التعلیم مملکت هنوز نتوانسته‌اند به مدرسه راه پیدا کنند و از آموزش و پرورش بی‌بهره مانده‌اند و با عنایت به این که اجرای قانون تعلیمات اجباری در بوته اجمال باقی مانده و عملی نگردیده است امر به تشکیل سپاه دانش و اعزام جوانان تحصیل کرده به دورترین نقاط مملکت برای تعلیم اطفال روستائیان فرمودند به نظر من که نیمی از عمر خود را در فرهنگ گذرانیده‌ام تنها راه برای اجرای کامل قانون تعلیمات اجباری همین فرمان تاریخی شاهنشاه دایر به تشکیل سپاه دانش است و اشتغال جوانان غیور و وطن پرست سپاهی در روستاها و تعلیم کودکان روستایی و آموختن سواد خواندن و نوشتن به کشاورزان و روستانشینان و بالنتیجه مبارزه جدی با جهل و بیسوادی راه حل بسیار مؤثری است.

تشکیل سپاه دانش بی‌شک یکی از رویدادهای تاریخ فرهنگ ایران است و در پیام تاریخی که شاهنشاه به مناسبت اعزام اولین دوره سپاهیان دانش به روستاها فرموده‌اند چنین می‌فرمایند:

« پیکار مقدسی را که از روز اول دی ماه ۱۳۴۱ در سراسر کشور به منظور سرکوبی عفریت جهل و تعمیم سواد در کلیه شهرها و روستاهای ایران به دست جوانان پاکدل این سرزمین آغاز شده است یک جهاد ملی اعلام می‌دارم این پیکار بزرگ ملی فصل تازه‌ای را در حیات مادی و معنوی ملت ما می‌گشاید در این پیکار من که به تشکیل سپاه دانش فرمان داده‌ام همه جا به عنوان پرچمدار این جهاد ملی پیشاپیش شما خواهم بود. »

با وجود این تلاش‌های پرثمر در راه تعمیم و اشاعه سوادآموزی هنوز تعداد بیسوادان، به خصوص در بین طبقات فعال کشور از قبیل کارگران ، کشاورزان و اصناف ، زیاد بود به طوری که در آستانه سال ۱۳۴۱ که به نام آغاز انقلاب شاه و ملت نام‌گذاری شده بیش از هفت میلیون نفر از افراد گروه سنی ۴۵-۱۰ ساله کشور از نعمت خواندن و نوشتن بی‌بهره بودند و این امر مشکل بزرگی در راه توسعه اجتماعی و اقتصادی مملکت ایجاد کرد و در راه تحقق هدف‌های انقلاب عظیم اجتماعی ایران و اجرای طرح‌های عمرانی که مستلزم داشتن افراد باسواد و فعال است موانعی به وجود می‌آورد. شاهنشاه بیدار دل ما که آنی از اندیشه ملک و ملت فارغ نیستند برای برطرف کردن این مانع و ریشه‌کن کردن بیسوادی در میان بزرگسالان و طبقات فعال کشور در تاریخ اول دی ماه ۱۳۴۳ امر به تشکیل کمیته‌ای به نام کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی فرمودند.

شاهنشاه که خود مبتکر این اقدامات ملی هستند به این امر اکتفا نفرموده برای تعمیم این پیکار جهانی در سطح بین‌المللی پیامی به مجمع عمومی یونسکو فرستادند و از کلیه وزرا فرهنگ و مسئولان آموزش و پرورش جهان دعوت کردند برای مشاهده نتایج کار سپاه دانش ایران و تبادل‌نظر ثمر بخش در مورد همکاری وسیع بین‌المللی برای مبارزه با بیسوادی در تهران اجتماع کنند این پیام در اولین جلسه کنفرانس مجمع عمومی یونسکو قرائت شد و با تجلیل بی‌سابقه‌ای به اتفاق آراء به تصویب رسید و با تهیه مقدمات تشکیل چنین اجتماعی بزرگ کنگره جهانی مبارزه با بیسوادی مرکب از وزرای آموزش و پرورش نمایندگان ۸۶ کشور جهان روز ۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۴ در همین تالار تشکیل گردید و با سخنان شاهنشاه آریامهر افتتاح شد شاهنشاه در قسمتی از فرمایشات خود هنگام گشایش کنگره فرمودند:

« چگونه می‌توان تحمل کرد در همان عصری که پیشرفت علوم و اطلاعات راه آسمان‌ها را بر روی بشر گشوده است بیش از یک میلیارد نفر از مردم جهان از ابتدایی‌ترین امتیازات علم و صنعت محروم باشند و حتی امکان خواندن و نوشتن را نیز نداشته باشند مسلماً این بی‌عدالتی برای هیچ وجدان بشری قابل تحمل نیست .»

کنگره تهران ضمن تجلیل از ابتکار شاهنشاه در زمینه تشکیل سپاه دانش و به پاس عنایت معظم‌له نسبت به پیشرفت کار پیکار با بیسوادی در ایران و ایجاد یک نهضت جهانی در این زمینه روز ۱۷ شهریور ماه را که مصادف با افتتاح کنگره تهران بود روز جهانی پیکار با بیسوادی نامید.

یکی از توصیه‌های این کنگره که در قطعنامه آن منعکس است اجرای سوادآموزی توأم با حرفه است و با عملی‌کردن این توصیه به افراد بیسواد تعلیماتی داده می‌شود که مستقیماً با حرفه و شغل آنها مرتبط است و سطح دانش آنها را در زمینه شغلشان بالا می‌برد به همین جهت در چند ساله اخیر تعلیم سواد سودبخش مورد توجه قرار گرفته و این نوع سوادآموزی توأم با حرفه درهای خوشبختی را به روی تعلیم یافته باز می‌کند و به او توانایی آن را خواهد داد که بدون توسل به دیگران راه زندگی خود را انتخاب کند و در فعالیت‌های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی جامعه‌ای که به آن بستگی دارد شرکت جوید به همین مناسبت یونسکو تصمیم گرفت در اجرای توصیه کنگره در پنج کشور جهان یک برنامه آزمایشی آموزش سوادآموزی توأم با حرفه به موقع اجرا بگذارد.

ایران یکی از پنج کشوری بود که عملی کردن این آزمایش را پذیرفت.

در حال حاضر این برنامه در هشت استان خراسان، اصفهان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی و غربی، ایلام ،کرمان و خوزستان اجرا می‌شود و روی هم ۵۲۶۱۵ نفر زن و مرد در کلاس‌های آن به آموزش مواد توأم با حرفه اشتغال دارند و این عده در سال تحصیلی آینده به ۷۵۰۰۰ نفر خواهد رسید و ۵۵ درصد این گروه را بانوان تشکیل می‌دهند.

نتیجه این اقدامات و تلاش‌ها و کوشش‌های ارزنده را می‌توان چنین خلاصه کرد:

در سرشماری عمومی سال ۱۳۳۵ که جمعیت ایران طبق همان سرشماری ۱۹میلیون نفر بوده در گروه سنی ۴۵-۱۵ سال ۰۸/۸۵ درصد بیسواد بوده‌اند ولی در سرشماری عمومی سال ۱۳۵۰ این درصد به ۵/۶۶ درصد تقلیل یافته و با توجه به افزایش جمعیت در ۱۵ سال (فاصله بین ۱۳۳۵ و۱۳۵۰ ) و به خصوص که فعلاً در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی (سال ۱۳۵۵) هستیم و به طور قطع رقم درصد بیسوادان از ۵/۶۶ درصد کمتر شده است کوشش و فعالیت قابل تحسین دستگاه‌های مسئول کشور را در امر مبارزه با بیسوادی روشن می‌سازد.

همکاران گرامی با توجه به مطالبی که به استحضار رسید توجه فرمودند که کوشش‌های ثمربخش اعلیحضرت رضاشاه کبیر در امر تعلیمات اکابر و تلاش‌های مداوم و مساعی جمیله اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر در کار مبارزه با بیسوادی چه نتایج مفید و مؤثری داشته است به همین مناسبت است که ملت شریف ایران با جان و دل و از روی ایمان و عقیدت و خلوص نیت پنجاهمین سال سلطنت شاهنشاهی پهلوی را جشن می‌گیرد و شادی می‌کند و با اعتقاد به این مطلب که نام مبارک اعلیحضرت رضاشاه کبیر و اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر در تاریخ کهن ایران و تاریخ جهان با قلم زرین ثبت شده و ابدی و جاودانی خواهد ماند با خلوص نیت و از روی قلب از درگاه قادر یکتا دوام عمر و بقای سلطنت شاهنشاه آریامهر را مسألت می‌کند و به روح پرفتوح اعلیحضرت رضاشاه کبیر درود می‌فرستد و در پیشگاه شاهنشاه آریامهر سر تعظیم و تکریم فرود می‌آورد و با زبان حال و در مقام دعا می‌گوید:

فرو ماندم از شکر چندین کرم
همان به که دست دعا گسترم
جهانت به کام و فلک یار باد
جهان آفرینت نگهدار باد
غم از گردش روزگارت مباد
وز اندیشه در دل غبارت مباد

(احسنت ، احسنت) متشکرم

رئیس - آقای عماد تربتی بفرمایید.

عماد تربتی- گر چه دربارهٔ تشریف فرمایی پرزیدنت انورالسادات قبلاً بیاناتی شد ولی چون مجلس سنا احترام خاصی برای این شخصیت عالیقدر قایل است لذا بنده هم در اطراف تشریف فرمایی ایشان بیاناتی عرض می‌کنم.

این روزها کشور ما شخصیت ممتاز و عالیقدر ارجمندی را دربرگرفته و شاهنشاه آریامهر و شهبانوی ایران با پذیرایی گرم و صمیمانه از پرزیدنت محمد انورسادات رئیس جمهور کشور دوست و هم کیش ما مصر و بانوسادات قرین شادمانی و مسرت می‌باشند پس از نابسامانی و دشواری‌هایی که به کشور مصر و اعراب وارد شد در سال ۱۹۷۰ پریزیدنت سادات زمام امور را در دست گرفت و با استفاده از تجارب خود در امور سیاسی و لشگری سیاست مستقل ملی را بیش گرفت و بدون اتکا و اعتنا به ابرقدرت‌ها به آنچه مصالح کشور خود اقتضا می‌نمود عمل کرد و برابر رویه شاهنشاه آریامهر ابرقدرت را در قدرت عدالت جهانی و آزادی و استقلال تام دانست و با اتکا به این اصول شکست را جبران و سرشکستگی اعراب را ترمیم نمود.

و با اتخاذ این رویه پسندیده که اسلامیت مقدم بر عربیت و سایه چتر اسلام گسترده‌تر و دور از تعصبات جاهلانه نژادی است اسلام را در مقابل غیرمسلمانان سربلند خواست.

راه رستگاری و نجات و فلاح را بیش گرفت و جلب اعتماد خود و دیگر ملل اسلامی را پیشه ساخت و از توطئه‌های دیگران امان یافت در این شش سال زمام‌داری و رهبری خود همه گونه امکانات و پیشرفت و جبران خسارت را برای ملت خویش فراهم ساخت بهترین و بارزترین و بزرگترین نمونه آن همین جلب دوستی و صمیمیت شاهنشاه آریامهر است که اینک تهران جلوه‌گاه درخشانی از اوج دوستی و کمال تفاهم شده است.

هر دو رهبر عظیم‌الشأن ایران و مصر وحدت و اتفاق منطق‌عقل و عدالت اجتماعی و استقلال ملی را چراغ راه ملت خود ساخته‌اند از طرف ملت خود را به سر منزل سعادت و رفاه رساند و از طرف دیگر چاره‌ساز منطقه شده و در حل مشکلات اساسی خاورمیانه و حفظ صلح جهانی فائق آمده و در آینده نیز هر یک از امواج حوادث را پشت سر خواهند گذاشت و هر دو رهبر زشتی‌های جنگ و زیبایی صلح را در انظار و افکار جهانیان نمودار ساخته‌اند.

همکاری ایران و مصر به منظور سعادت و رفاه دو جانبه و منافع مشترک به طوری برقرار و استوار است که خلل‌ناپذیر خواهد بود و برای آن حد و مرزی تصور نمی‌رود در سال ۲۵۳۳ که شاهنشاه آریامهر به قاهره مسافرت فرمودند شکوفایی خاصی در روابط طرفین جلوه‌گر شد مناسبات سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی فیمابین دو کشور مراتب کمال خود را پیمود و به طوری به اوج خود رسید که اولین مسافرت رسمی والاحضرت ولیعهد ایران رضا پهلوی به کشور مصر قرار گرفت در این دو سال اخیر برای مذاکرات و قراردادهای اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و رفاهی وزراء اقتصاد و دارایی و بازرگانی و تندرستی و رفاه و رؤسای بانک و مقامات مالی و دانشگاهی و فرهنگی ایران مسافرت‌های سودمندی به کشور مصری نموده‌اند و همچنین متقابلاً وزرا و رؤسای لشگری و کشوری و مقامات بلندپایه مصری نیز به ایران مسافرت‌های مفید و صمیمانه‌ای نموده و قراردادهای گوناگونی در کلیه مسایل مالی و شئون فرهنگی و امور اجتماعی بین طرفین منعقد و یا زمینه آن فراهم شده است که علاوه بر تأثیرات آن در سطح اقتصاد و فرهنگ دو کشور خود حاکی از کمال مودت و اتحاد و اتفاق و یک جهتی و هم آهنگی می‌باشد که برای کلیه ملل اسلامی هم کیش و خردپیشه بایستی سرمشق و عموم ملت‌ها و فرقه‌های مسلمان حقاً باید خود را در این آئینه پاک و باصفا قرار دهند و از ثمرات پربهای آن بهره‌ور گردند.

ملت ایران مقدم شریف پرزیدنت محمد انورالسادات رئیس خردمند جمهوری مصر و بانو جهان سادات همسر گرام معظم‌له را از دل و جان گرامی می‌دارد و به مقتضی انماالمؤمنون اخوة آنان را در خانه برادر خود مهمان ندانسته میزبان می‌شماریم و همواره مزید اتحاد و اتفاق دو رهبر و دو کشور و دو ملت و سعادت و رفاه روز افزون ایران و مصر را از خداوند بزرگ پیوسته و لایزال مسئت داریم . (احسنت - احسنت) متشکرم.

- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ارسالی از مجلس شورای ملی

۴- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ارسالی از مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۲۰۰۲۸ مورخ ۱۷/۳/۲۵۳۵ دولت راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی که با قید یک فوریت تقدیم و فوریت آن در جلسه روز سه‌شنبه ۱۸/۳/۲۵۳۵ به تصویب رسیده بود در جلسه روز سه‌شنبه ۲۵/۳/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - فوریت این لایحه در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده است و طبق ماده سوم آئین‌نامه مشترک مجلسین فوریت آن باید در این مجلس مطرح بشود.

ابتدا لایحه قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

لایحه قانون الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده- تبصره زیر به ماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه می‌گردد:

تبصره - در صورتی که مدت دوره آموزشگاه افسری مانند آموزشگاه افسری هوانیروز بیش از یک سال باشد دانشجویان در مدت آموزش مازاد بر یک سال از حقوق ماهانه معادل حقوق درجه ستوان سومی استفاده خواهند نمود و مدت آموزش مازاد بر یک سال آنان نیز (بدون احتساب مدت مردودیت و تجدیدی) پس از نیل به درجه ستوان سومی از لحاظ ترفیع جزء قدمت خدمت در درجه آنان محسوب خواهد گردید، این تبصره از تاریخ ۱/۱/۲۵۳۴ قابل اجرا می‌باشد.

لایحه قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز سه‌شنبه بیست و پنجم خردادماه دو هزار و پانصد و سی و پنج شاهنشاهی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - فوریت لایحه مطرح است اگر نظری هست خواهند فرمود (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به فوریت لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه فوق با قید یک فوریت به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه اصلاًح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳/۳/۱۳۴۳،ارسالی مجلس شورای ملی

۵- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه اصلاًح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳/۳/۱۳۴۳،ارسالی مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳/۳/۱۳۴۳از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۷۲۷۳۴ مورخ ۱۳/۱۲/۱۳۵4 (2354) دولت راجع به اصلاًح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳/۳/۱۳۴۳ روز سه‌شنبه ۲۵/۳/۲۵۳۵ با فوریت مطرح گردید بدواً فوریت سپس لایحه مزبور به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - فوریت این لایحه در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده است و طبق ماده سوم آئین‌نامه مشترک مجلسین فوریت آن باید در این مجلس مطرح بشود.ابتدا لایحه قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

لایحه قانون اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳/۳/۱۳۴۳

ماده واحده - در صورتی که مدت غیبت افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی از مهلت‌های مقرر قانونی تجاوز کند، حقوق و مزایای آنان از تاریخ شروع غیبت قطع می‌شود و هرگاه تا شش ماه از تاریخ شروع غیبت خود را معرفی ننمایند یا دستگیر نشوند به اتهام فرار آنان غیاباً رسیدگی می‌گردد و در صورت محکومیت بدون توجه به میزان مجازات از خدمت اخراج می‌شوند و در صورتی که خود را معرفی کنند یا دستگیر شوند برابر مقررات قانون دادرسی و کیفر ارتش دادرسی حضوری به عمل آمده و در صورت صدور رأی برایت به خدمت اعاده می‌شوند، لیکن به جای حقوق و مزایای ایامی که در خدمت حاضر نبوده‌اند بنا به تشخیص دادگاه مبلغی تا معادل حقوق بدون کاری برای همان مدت به آنان پرداخت می‌شود ولی این مدت جزء سابقه خدمت محسوب نمی‌گردد ، مگر این که علت غیبت اسارت بوده که در این صورت از تاریخ غیبت برابر بند (هـ) ماده ۱۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی منتسب خواهند شد.

تبصره ۱- در رسیدگی غیابی به پرونده متهمین موضوع این قانون آن قسمت از مقررات قانون دادرسی و کیفر ارتش که ناظر بر درج آگهی احضار یا خلاصه حکم محکومیت در جراید می‌باشد لازم‌الرعایه نمی‌باشد و ابلاغ احضاریه‌ها یا خلاصه حکم محکومیت به آخرین نشانی که متهم به سازمان متبوع خود اعلام کرده است کافی می‌باشد.
تبصره ۲- در صورتی که فراریان موضوع این قانون قبل از شش ماه خود را معرفی نمایند یا دستگیر شوند در صورت صدور قرار منع پیگرد یا رأی برائت حقوق و مزایای کسانی که خود را معرفی نموده‌اند برابر مقررات تماماً و حقوق کسانی که دستگیر شده‌اند معادل حقوق بدون کاری پرداخت خواهد شد.

لایحه قانون فوق مشتمل بر یک ماده و دو تبصره در جلسه روز سه‌شنبه بیست و پنجم خردادماه دو هزار و پانصد و سی و پنج شاهنشاهی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - فوریت لایحه مطرح است اگر نظری هست خواهند فرمود. نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به فوریت لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه فوق با قید یک فوریت به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذرماه ۱۳۵۲، ارسالی مجلس شورای ملی

۶- اعلام وصول و تصویب فوریت لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذرماه ۱۳۵۲، ارسالی مجلس شورای ملی.

رئیس - لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذرماه۱۳۵۲، از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۵۶۰۸ مورخ ۳/۳/۲۵۳۵ دولت راجع به تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذرماه۱۳۵۲،در جلسه روز سه‌شنبه ۲۵/۳/۲۵۳۵ با فوریت مطرح گردید بدواً فوریت سپس لایحه مزبور به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - فوریت این لایحه در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده است و طبق ماده سوم آئین‌نامه مشترک مجلسین فوریت آن باید در این مجلس مطرح شود ابتدا لایحه قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

لایحه قانون تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذرماه۱۳۵۲

ماده واحده - مدت مندرج در تبصره ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی از تاریخ انقضاء سه سال تمدید و به نمایندگان کنسولی دولت شاهنشاهی ایران در کشورهای خارج اجازه داده می‌شود به وضع مشمولانی که تا تاریخ تصویب این قانون در کشورهای خارج بوده‌اند کماکان رسیدگی نمایند.

لایحه قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز سه‌شنبه بیست و پنجم خردادماه دو هزار و پانصد و سی و پنج شاهنشاهی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - فوریت لایحه مطرح است اگر نظری هست خواهند فرمود. نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به فوریت لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه فوق با قید یک فوریت به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه، ارسالی مجلس شورای ملی

۷- اعلام وصول لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه، ارسالی مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۳۸۹۰ مورخ ۱۸/۲/۲۵۳۵دولت راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه در جلسه روز سه‌شنبه ۲۵/۳/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - لایحه به کمیسیون مربوط جهت رسیدگی ارجاع می‌شود.

- تصویب قانون تشکیل وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی و ارسال آن به مجلس شورای ملی

۸- تصویب قانون تشکیل وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی و ارسال آن به مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه تشکیل وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی که یک فوریت آن قبلاً به تصویب رسیده و یک شوری است مطرح است. گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه شماره ۲۰۰۳۸ مورخ ۱۷/۳/۲۵۳۵ دولت راجع به تشکیل وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی که یک فوریت آن در جلسه مورخ ۱۹/۳/۲۵۳۵ به تصویب مجلس سنا رسیده بود در جلسه یکشنبه ۲۳/۳/۲۵۳۵ کمیسیون‌های شماره ۳ (دادگستری و استخدام) و شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی)با حضور آقای دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده وزیر مشاور و سرپرست وزارت بهداری و وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی و آقای طباطبایی معاون وزارت امور راقتصادی و دارایی مطرح شد و پس از شور لازم با اصلاًحاتی به تصویب رسید و برای اظهارنظر به کمیسیون شماره ۱۲ (بهداری) ارسال گردید.

کمیسیون مزبور لایحه فوق را مورد رسیدگی قرار داده و ضمن تأیید نظر این کمیسیون اصلاًحاتی در لایحه به عمل آوردند که پس از رسیدگی در کمسیون شماره ۳ به تصویب رسید.

اینک گزارش آن به شرح زیر تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود.

مخبر کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) جلالی نائینی.

قانون تشکیل وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی

ماده ۱ - به منظور تأمین بهداشت و رفاه احتماعی و خدمات درمانی و توانبخشی و تأمین اجتماعی و تنظیم خانواده و امور جمعیت و همچنین انجام دادن سایر وظایفی که به موجب قوانین مربوط به عهده وزارت بهداری و وزارت رفاه اجتماعی گذاشته شده و نیز ایجاد نظام هماهنگ در اجرای خدمات مذکور از تاریخ تصویب این قانون وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی تشکیل می‌گردد.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای موسوی بفرمایید.

موسوی - به نظر من این لایحه قطع نظر از مواد و محتویات از نظر موضوع و ترکیب از لوایح مفید و امیدوار کننده است زیرا آنچه من تصور می‌کنم عمده دلیل این نابسامانی و نارسایی مسایل درمانی کشور ما مربوط به پراکنده بودن دستگاه‌ها و تشکیلات مختلف در مملکت و مشخص نبودن حدود وظایف دستگاه‌ها از نظر انجام وظایف در مقابل مردم است . تصویب این این لایحه این نوید را خواهد داد که آن پراکندگی به یک تمرکز بسیار صحیح و مفید برای اجرای منویات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و خواسته مردم ایران تبدیل شود. بنابراین به نظر من موضوع از نقطه نظر اجرا شایان کمال توجه و اهمیت است و به نظر من مسأله چنان قابل اهمیت است که ناچار باید در مورد اجرای آن با تأمل بسیار نگاه کرد . امید است که جناب آقای وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی با لیاقت و کاردانی که در امور دارند و با توجه به توضیحاتی که در کمیسیون دادند بتوانند این وظیفه مهم را آن طوری که موردنظر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و خواسته ملت ایران است انجام بدهند.

برای جلب توجه آقای وزیر متذکر می‌شود بعد از تصویب قانون مهم‌ترین وظیفه‌ای که وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی دارند مربوط به روستائیان و روستانشینان مملکت است. زیرا این طبقه که اکثریت مردم ایران را تشکیل می‌دهند متأسفانه آن طوری که باید و شاید تاکنون از وسایل درمانی استفاده لازم نکرده‌اند و اگر اعزام سپاهیان بهداشت به روستاها که یکی از اصول هفده‌گانه انقلاب شاه و ملت است جامعه عمل نپوشیده بود مردم روستا به طور کلی از بهداشت و درمان محروم بودند ولی بر اثر اعزام سپاهیان بهداشت به روستاها این محرومیت‌ها بالنسبه تخفیف یافت. خوشبختانه بعد از انقلاب ششم بهمن و اجرای اصول انقلاب شاه و ملت بیداری و هوشیاری ملت ایران مخصوصاً در امر بهداشت و آموزش و پرورش چنان بالا رفته است که همان خواسته‌ای که یک فرد شهری دارد همان خواسته را هم یک فرد روستایی به حق و استحقاق دارد.

من از جناب آقای وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی تقاضا می‌کنم که اولاً توضیح بفرمایند چه برنامه‌های امیدوار کننده‌ای در مورد امور درمانی روستانشینان و روستاها دارند و ثانیاً در مورد ماده ۱۰ که مربوط به تشکیل صندوق است راجع به وضع مالی صندوق و نحوه سرمایه‌گذاری چه از لحاظ گذشته و آینده و چه از لحاظ رسیدگی به دارایی گذشته و رویه‌ای که در آینده راجع به آن دارایی‌ها پیش خواهند گرفت برای استحضار سناتورهای محترم توضیحاتی بیان بفرمایند.

مطلب دیگری که باید مورد توجه خاص قرار گیرد، موضوع بازنشستگی کارگران صنعت نفت است به طوری که استحضار دارند چندی پیش هم در جلسه‌ای توضیحاتی خدمتتان داده شد. از سال ۱۳۴5(2525) تا چندی قبل تقریباً تعداد ده هزار نفر از کارگران شرکت نفت، به عنوان طرح حمایت از صنعت به طور زودرس در مقابل پرداخت مبلغی وجه بازنشسته شدند بحث راجع به این که آن مبلغ کم و یا زیاد بود نیست ولی آنچه قابل توجه است این است که شرکت نفت در مقابل آن ده هزار نفر احساس تکلیفی جز پرداخت ماهیانه‌ای به تناسب دستمزی که در سطح زندگانی پایین‌تر ده سال پیش است نمی‌کند، با توجه به این که دریافتی عده‌ای از آنان در حدود چهار هزار ریال - پنج هزار ریال است.

به نظر من عمل شرکت نفت از لحاظ قانون درست است. زیرا قانون می‌گوید: تأمین رفاه آنان با وزارت کار و و امور اجتماعی و وزارت رفاه است. جناب آقای وزیر رفاه اجتماعی به خاطر دارند که در دفتر ایشان و با حضور ایشان بحث مفصلی شد. همین طور از نظر وضع این عده، ولی تاکنون راجع به این عده تعیین تکلیفی نشده است، در حالی که خوشبختانه برای کارگران بازنشسته عادی صنعت نفت یعنی مشمولین غیر طرح که به طور عادی و در سن قانون بازنشسته شده‌اند و نسبتاً وضعشان بهتر از آن عده بوده است وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت رفاه تصور می‌کنم کسری دریافتی آنان را تا میزان حداقل دستمزد در حوزه خدمت تأمین کرده باشند که باعث خوشحالی است، ولی بنده دلیلی نمی‌بینم که در این باب تبعیضی باشد و بازنشستگان مشمول طرح از این مساعدت دولت محروم باشند. بنابراین تقاضا می‌کنم از جناب آقای وزیر در این موضوع به منظور رفع تبعیض و به منظور یکنواحت کردن کمک به کارگران مشمول طرح و زودرس یا غیر مشمول طرح بررسی بفرمایند و اقدام سریعی به عمل بیاورند . زیرا این عده در منطقه حاد خدمت کرده‌اند وظایفشان را انجام داده‌اند و حالا که خوشبختانه آسایش و رفاه تمام طبقات مورد توجه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر است ، سزاوار نیست که این طبقه به عنوان این که آنان را زودتر از موعد مقرر بدون تقاضای خودشان بازنشسته کرده‌اند ، از عنایات دولت محروم بمانند. و در زندگانی دچار عسرت باشند.

آخرین مطلبی که عرض می‌کنم، شاهنشاه رئوف و عادل ما ضمن یکی از فرمایشاتشان فرمودند «که هیچ فردی در ایران نباید بدون مسکن باشد» تردیدی نیست که اجرای این امر و این نیت بلند زمان و عوامل بسیار می‌خواهد، از جناب آقای وزیر رفاه با توجه به معنی وسیع کلمه رفاه که وظایف و تکالیف ایشان را وسیع‌تر می‌کند، می‌خواهم تقاضا بکنم برای تأمین مسکن کارگران بازنشسته، مخصوصاً کارگران بازنشسته صنعت نفت اعم از مشمولین طرح یا غیر مشمولین مطالعه و بررسی لازم بفرمایند و نتیجه را به استحضار سناتورهای محترم برسانند . متشکرم.

رئیس - آقای دکتر شیخ الاسلام زاده به نظر من دربارهٔ مطلبی که آقای موسوی اشاره کردند بد نیست توضیحی بفرمایید.

دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده (وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی) - با کسب اجازه مطالبی را که جناب آقای موسوی بیان فرمودند در موضوع اهمیت خاص برای روستائیان به عرض می‌رساند:

اولاً- در مورد اصل بیمه عمومی که به عنوان اصل ۱۷ انقلاب که یک اصل همگانی است و به دستور اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر صادر شده جمله‌ای هست به نام «به خصوص روستائیان» یعنی شاهنشاه تأکید فراوانی را روی کلمه «به خصوص روستائیان» فرمودند و برای همین هم هست که متأسفانه چون فرصتی نبود که قبلاً عرض بکنم الان فرصتی است که به اطلاع برسانم. همان طور که در قانون ملاحظه می‌فرمایید کلیه کار اجرایی وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی داده می‌شود به استان و در شوراهای استانی، شبکه‌های بهداشتی، و درمانی و رفاهی که الان به آن اضافه شد آماده پیاده شدن هست که بعد از تصویب، قانونی خواهد شد. در کوچکترین واحد روستایی ما یک خانه تندرستی و رفاه اجتماعی قرار دارد و در بالاتر از آن مرکز روستایی تندرستی و رفاه اجتماعی است که در این شرایط از پزشکان ، مددکاران ، پرستاران و یک عده نیروهای کمکی استفاده خواهد شد و امیدوار هستیم که در سریعترین زمانی که امکان داشته باشد نسبت به تأمین نیروی انسانی لازم و تربیت آنها بپردازیم و شبکه را پیاده بکنیم و تا زمانی هم که به حد کافی نیرو تربیت نشده با استفاده از نیروی پزشکان و پرستاران و مددکارانی که از خارج برای ایجاد این شبکه آورده شده‌اند استفاده خواهد شد. تا بلکه در سریعترین زمان پیاده بشود.

راجع به ماده بعد توضیحی فرمودید در موقع طرح لایحه تأمین اجتماعی در سال گذشته مطلبی به عرض سناتورهای محترم رساندم که مسأله پولی که در صندوق تأمین اجتماعی وجود دارد موقعی خواهد توانست جوابگوی بازنشستگی همه مردم ما بشود، چون این صندوق جامعیت دارد صندوقی است که تمام مردم به جز نیروهای مسلح شاهنشاهی و جز صندوق کارمندان رسمی دولت چون بقیه صندوق‌ها هم به این صندوق به پیوندد جز چند واحد کوچک دیگری که قانون خاصی دارند همه مردم در این صندوق باید باشند، این صندوق باید بتواند روی پای خودش بایستد . خودکفا باشد تا بتواند جواب بدهد برای این که این کار انجام بپذیرد باید بتواند ۳ درصد بیشتر از آن نرخ تورمی که در مملکت وجود دارد درآمد داشته باشد. برای این بود که وجوه تأمین اجتماعی تا حال فقط در بانک گذاشته همیشه و یک ربحی بابت آن گرفته می‌شد، از این به بعد تحت نظر شورای تأمین اجتماعی که عبارت است از ۷ وزیر، نماینده کارگران، نماینده کارفرمایان، نمایندگان بخش خصوصی و تمام ناظرین دولتی در آن شرکت دارند. و به اتفاق یک شوری قانونی دیگر که در قانون پیش‌بینی شده و در این شوری با وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی، رئیس سازمان برنامه، رئیس بانک مرکزی، وزیر دارایی و چند نفر دیگر از مقامات مملکتی هستند، سرمایه‌گذاری خواهد شد. منتها سرمایه‌گذاری‌هایی که برگشتش مسلم است و مسلم در جهت تأمین آن هدف اصلی خواهد بود و از روزی که قانون گذشته تمام منابع مالی تأمین اجتماعی با این ترتیب شروع به سرمایه‌گذاری کرده است. در اینجا مسلماً با توصیه مقامات مسئول مملکتی در جایی سرمایه‌گذاری خواهد شد که ما خاطر جمع باشیم و منابع مالی تأمین اجتماعی الان خیلی بیشتر از آن چیزی است که باید جوابگو باشد هست و با ایجاد بیمارستان‌ها و خرید املاکی که در گذشته کرده به اضافه مبالغی در حدود ۳ میلیارد تومان که در حال حاضر در سرمایه‌گذاری‌های مختلفه دارد ، نه تنها بیشتر از آنچه که هست جوابگو می‌باشد بلکه خیلی هم از آن جلوتر است و مسلماً هر اطلاعی هم که مجلس محترم سنا مایل باشند در اختیار آقایان سناتورها گذاشته خواهد شد. عرض کردم که سرمایه‌گذاری تحت اختیار یک شورایی است، شورای قانونی که قانون آن در سال گذشته به تصویب رسید ، یکی شورای عالی تأمین اجتماعی و یکی هم شورای عالی سرمایه‌گذاری که در این شورای سرمایه‌گذاری وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه وزیر اقتصاد و دارایی، رئیس بانک مرکزی، وزیر بازرگانی و چند نفر دیگر از مقامات مملکتی عضویت دارند که این سرمایه‌گذاری تحت نظر این شوری انجام می‌شود و گزارش آن هم مرتب به دولت داده می‌شود. راجع به کارگران طرح ، همان طور که در جلسه‌ای که با حضورتان تشکیل شده بود عرض شد که این کارگران از نظر ما بازنشسته نیستند یعنی شرکت نفت به اینها در سن ۴۵ یا ۵۰ سال مبلغی پول نقد داد و یک مستمری ماهانه که این مستمری مثل حقوق آنها است تا وقتی که اینها به سن ۶۰ سالگی می‌رسند در آن موقع بازنشسته بشوند، همان طور که اطلاع دارید ما در سال قبل حقوق کارگران بازنشسته را ترمیم کردیم که اولین بار در تاریخ کارگری ما بود که قانونی که در سال قبل گذشت همه ساله با توجه به بالا رفتن مخارج زندگی حقوقشان بالا می‌رود و در سال گذشته برای کارگرانی که در سال ۴۹ بازنشسته شده بودند ۵۴ درصد به حقوقشان اضافه شد. همچنین امروز دیگر مستمری هیچ کارگری از حداقل دستمزد نمی‌تواند کمتر باشد، ولی این عده همان طور که خود جنابعالی هم اطلاع دارید بازنشسته نیستند که ما بتوانیم میزان بازنشتگی آنان را ترمیم بکنیم، از نظر ما کارگر شاغل هستند و حقوقشان را شرکت نفت می‌پردازد ولی این حقوق از نظر خود کارگران و شرکت نفت به عنوان کارگر طرحی هستند که بازخرید شده‌اند تا زمانی که به سن ۶۰ سالگی برسند آن وقت حقوقشان ترمیم می‌شود . البته راه حلی هم با حضور خود شما پیدا کردیم و پیشنهاد کردیم الان هم خود من پیگیری می‌کنم و امیدوارم که برای آنها هم راه حلی پیدا بکنیم.

چون موقعی صندوق بازنشستگی می‌تواند حقوق اینها را ترمیم بکند که اینها در عداد بازنشستگان قرار گرفته باشند، آن عده‌ای از اینها که به بازنشستگی رسیده بودند و بازنشسته شده بودند در اول فروردین ماه همین امسال حقوقشان ترمیم شد (موسوی - سرمایه‌گذاری مسکن را هم بفرمایید) بنده قبول دارم. ولی راجع به مسکن همان طور که عرض کردم این صندوق بازنشستگی باید خودکفا باشد از این صندوق نمی‌توان برای امور رفاهی استفاده کرد. چون سرنوشت میلیون‌ها کارگر و بازنشسته به این صندوق بستگی دارد ، اگر اینها از آن حداقل کمتر دریافت می‌کنند ما از صندوق رفاه می‌توانیم به آنها کمک کنیم ولی از این صندوق نمی‌توانیم بدهیم چون مربوط به بازنشستگی همه است. راجع به مسکن مطالبی بیان فرمودید باید عرض کنم که خود موضوع مسکن به وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی ارتباطی ندارد، ولی مادر تأمین مسکن کارگران فعالیت زیادی داریم و همان طور که مستحضر هستید الان در تبریز،کرمانشاه، اصفهان و در بندرعباس بلکه در تمام مراکز استانی و کارگری برای کارگران مسکن تهیه و تحویل شده که هم اکنون در غرب تهران برای ۵ هزار کارگر مشغول تهیه مسکن هستیم و مسلماً کارگران شرکت نفت و کارگران بازنشسته هم از این برخورداری محروم نخواهد بود.

رئیس - نسبت به کلیات دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده اول مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده اول سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲- کلیه وظایف و اختیارات و مسئولیت‌های وزیر و وزارت رفاه اجتماعی و وزیر وزارت بهداری با کارکنان و اعتبارات و دارایی و تعهدات آنها بر حسب مورد به وزیر وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی محول و منتقل می‌شود.

انجام تکالیف و خدماتی که در زمینه‌های تندرستی و رفاه اجتماعی به وسیله وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی دیگر اجرا می‌شود به پیشنهاد وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی و تصویب هیأت وزیران به عهده وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی محول می‌گردد. اختیارات و مسئولیت‌هایی که بر طبق قوانین و مقررات مربوط به عهده وزیر یا وزارت متبوع تشکیلات فوق‌الذکر محول بوده است بر حسب مورد به وزیر و وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی محول می‌شود . نیروهای مسلح شاهنشاهی از شمول این ماده مستثنی می‌باشند.

رئیس - ماده دوم مطرح است آقای لاجوردی بفرمایید.

لاجوردی - در سطر اول ماده دوم بین کلمه «وزیر» و « وزارت بهداری » حرف «و» افتاده است.

رئیس - اصلاًح می‌شود نسبت به ماده دوم دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳- وظایف اجرایی وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی در استان‌ها و فرمانداری‌های کل به عهده سازمان‌های منطقه‌ای تندرستی و رفاه اجتماعی استان یا فرمانداری کل محول می‌گردد. سازمان‌های فوق‌الذکر وابسته به وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی بوده و در مراکز استان و فرمانداری کل طبق اساسنامه‌ای که به پیشنهاد وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی به تصویب هیأت وزیران می‌رسد تشکیل خواهد شد.

تبصره - آئین‌نامه‌های مالی و معاملاتی سازمان‌های منطقه‌ای مذکور که وسیله وزارتخانه‌های تندرستی و رفاه اجتماعی و امور اقتصادی و دارایی تهیه و آیین‌نامه استخدامی که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد پس از تأیید هیأت وزیران به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید.

تا زمانی که این مقررات به تصویب نرسیده مقررات فعلی مالی و استخدامی سازمان تأمین اجتماعی قابل اجرا خواهد بود.

رئیس - ماده سوم مطرح است آقای یارافشار بفرمایید.

یارافشار - وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی باید نسبت به بازرسی رستوران‌های بین راه توجه خاصی مبذول بفرماید، چون اغلب غذاهای فاسد به مسافران می‌دهند به طوری که باعث مسمومیت آنان می‌شود. هنگامی که جناب آقای دکتر شادمان استاندار تهران بودند من شاهد بودم که ایشان دستور فرموده بودند و رستوران‌های بین راه را کاملاً بازدید می‌کردند بنابراین خواستم تقاضا کنم که نسبت به این مورد توجه خاصی بفرمایند تا وضع رستوران‌ها سر و سامان بگیرند و نتوانند غذاهای فاسد را به مسافران عرضه کنند.

رئیس - آقای دکتر صدیق بفرمایید.

دکتر صدیق - در تبصره ماده سوم نوشته شده است:

« آئین‌نامه‌های مالی و معاملاتی سازمان‌های منطقه‌ای مذکور که وسیله وزارتخانه‌های تندرستی و رفاه اجتماعی و امور اقتصادی و دارایی تهیه و آئین‌نامه استخدامی ...» باید بعد از کلمه «تهیه» فعل «می‌شود» اضافه شود، تا جمله از لحاظ دستوری صحیح باشد.

رئیس - اصلاًح می‌شود آقای اشرف احمدی بفرمایید.

اشرف احمدی - اگر خاطر جنابعالی باشد من در کمیسیون هم تذکر دادم اصولاً باید در تمام امور رعایت کامل قانون اساسی بشود، به خصوص در دو مورد یکی آن که طبق قانون اساسی هر وزیری در امور مالی در مقابل مجلسین مسؤل است بنابراین در این مورد هم وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی در مقابل مجلسین مسئول خواهد بود. یکی هم رعایت اصل قانون محاسبات عمومی است. که وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی مسئول است نه سازمان‌های منطقه‌ای خواستم در این مورد توضیحی بفرمایند که در صورت‌جلسه منعکس بشود.

رئیس - آقای دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده بفرمایید.

دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده- صحیح است مورد تأیید است.

رئیس - نسبت به ماده سوم دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده سوم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.ماده چهارم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی عهده‌دار امور مربوط به برنامه‌ریزی و تعیین خط‌مشی و ضوابط لازم و ایجاد هماهنگی و نظارت و ارزشیابی سازمان‌ها و واحدهای وابسته و بررسی و تدوین بودجه آنها جهت پیشنهاد آن به سازمان برنامه و بودجه و انجام تحقیقات و مطالعات در سطح کشور خواهد بود . اجرای برنامه‌های خاص تندرستی نیز با تصویب هیأت وزیران به عهده وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی است.

رئیس - ماده چهارم مطرح است آقای دکتر صدیق بفرمایید.

دکتر صدیق- خواستم سؤال بکنم که برنامه‌های خاص تندرستی از چه قبیل است.

رئیس - آقای دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده بفرمایید.

دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده - بعضی از برنامه‌ها هستند مانند مبارزه با مالاریا که جنبه و اهمیت ملی دارد که اسم آن را ما «برنامه‌های ملی» گذاشته بودیم بعداً طبق پیشنهاد کمیسیون که البته صد در صد هم صحیح بوده اسم آن را «برنامه‌های خاص تندرستی» گذاشتیم مثل مالاریا، یا این که چون در کشورهای همسایه ما هنوز بیماری و با ریشه‌کن نشده خدای نخواسته آن بیماری در ایران هم سرایت کند در آن حالت یک اورژانسی اعلام بشود و با تصویب هیأت وزیران در آن هنگام برای آن منطقه آلوده یک وضع ملی اعلام می‌کنیم تا آن بیماری خاص ریشه‌کن بشود. ولی در هر حال مالاریا و امثال آن مبارزه منطقه‌ای خود را خواهد داشت در یک حالت به خصوصی ممکن است در یک منطقه بزرگی آلودگی پیدا شود در آن منطقه بتوانیم به صورت برنامه خاص تندرستی اعلام بکنیم.

رئیس - نسبت به ماده چهارم دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده چهارم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادهٔ پنجم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی سازمان تفصیلی تشکیلات مرکزی خود را براساس تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری تهیه نموده و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به موقع اجرا می‌گذارد ، مادامی که تشکیلات مذکور به تصویب سازمان امور اداری و استخدامی کشور نرسیده است تشکیلات و پست‌های سازمانی مصوب وزارتخانه‌های بهداری و رفاه اجتماعی معتبر خواهد بود.

رئیس - ماده پنجم مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده پنجم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادهٔ ششم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶- کلیه وظایف اجرایی همچنین کارکنان سازمان تأمین اجتماعی به استثنای کارمندانی که موردنیاز صندوق موضوع ماده ۱۰ این قانون می‌باشند به سازمان‌های تندرستی و رفاه اجتماعی استان‌ها و فرمانداری‌های کل منتقل می‌کردند. تعهدات و دیون و مطالبات و دارایی سازمان مذکور به صندوق تأمین اجتماعی موضوع ماده ۱۰ این قانون منتقل می‌گردد.

رئیس - ماده ۶ مطرح است آقای جعفری بفرمایید.

جعفری - در ماده سوم اشاره شده که در استان‌ها و فرمانداری‌های کل سازمان‌های منطقه‌ای تندرستی و رفاه اجتماعی تشکیل می‌شود. ولی در اینجا در سطر دوم نوشته شده است:

« موضوع ماده ۱۰ این قانون می‌باشند به سازمان‌های تندرستی و رفاه اجتماعی استان‌ها و فرمانداری‌های کل منتقل می‌گردند.» در اینجا هم باید کلمه «منطقه‌ای» اضافه بشود. و همچنین در صدر ماده ۶ نوشته شده است:

« کلیه وظایف اجرایی همچنین کارکنان سازمان .... منتقل می‌گردد. »

مسلماً کارکنان را می‌شود منتقل کرد ولی چگونه می‌توانید وظایف اجرایی را منتقل کنید . این عبارت نارساست و مطلب را نمی‌رساند.

رئیس - آقای دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده بفرمایید.

دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده - مراد از وظایف اجرایی گرفتن پول و پرداختن پول به مردم است برای آن که به تهران منتقل نشوند وظایف آنان به استان‌ها منتقل می‌شود.

رئیس - ایشان فقط ایراد عبارتی دارند و نسبت به اصل مطلب نظری ندارند حق بود که نوشته می‌شد«کلیه وظایف اجرایی به عهده فرمانداری‌های کل واگذار می‌شود و همچنین کارکنان هم منتقل می‌گردند» لذا اصلاًح عبارتی است . آقای دکتر سجادی بفرمایید.

دکتر سجادی - انتقال وظایف هم اشکالی ندارد و همین عبارت خوب است.

رئیس - در ماده ششم کلمه «منطقه‌ای» اضافه می‌شود . نسبت به ماده ششم دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ششم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده هفتم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۷- کلیه کارکنان و دارایی و اعتبارات و تعهدات سازمان خدمات درمانی و سازمان تأمین خدمات رفاهی و انجمن توانبخشی به وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی منتقل می‌شوند که به تشخیص وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی برحسب مورد به سازمان‌های منطقه‌ای منتقل و واگذار کردند.

رئیس - ماده هفتم مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده هفتم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده هشتم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۸ - قوانین و مقررات مربوط به سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ همچنین قوانین و مقررات مربوط به سازمان تأمین اجتماعی با رعایت تبصره ماده ۳ به قوت خود باقی خواهد بود.

وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی می‌تواند وظایف اجرایی سازمان‌های مذکور را بر حسب مورد به سازمان‌های منطقه‌ای تندرستی و رفاه اجتماعی استان‌ها و فرمانداری‌های کل واگذار نماید.

تبصره - وظایف اجرایی انجمن توانبخشی در استان مرکزی مستقیماً زیر نظر وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی انجام خواهد شد.

رئیس - ماده ۸ مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۸ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۹- شورایعالی تأمین اجتماعی و حدود و وظایف و اختیارت آن و ترتیب انتخاب اعضاء و تشکیل جلسات آن به نحوی است که در قانون تأمین اجتماعی ذکر شده است.

رئیس - ماده ۹ مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۹ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۰ - به منظور تمرکز وجوه موضوع حق بیمه مشمولین قانون تأمین اجتماعی و سایر وجوه و درآمدها و دارایی‌ها و دیون و تعهدات و سرمایه‌گذاری از محل ذخایر تأمین اجتماعی و انجام دادن تعهدات قانونی سازمان تأمین اجتماعی ، صندوقی به نام صندوق تأمین اجتماعی تشکیل می‌شود. صندوق مزبور دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و طبق مقررات مالی و استخدامی مذکور در تبصره ماده ۳ این قانون بر اساس مدیریت سه جانبه برابر اساسنامه‌ای که به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی می‌رسد اداره می‌شود تا زمانی که اساسنامه صندوق تأمین اجتماعی به تصویب نرسیده است تشکیلات و مقررات سازمان تأمین اجتماعی معتبر خواهد بود.

رئیس - ماده ۱۰ مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۰ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۱- از تاریخ تصویب این قانون، قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت ملغی است و کلیه مشمولین قانون مذکور مشمول قانون و مقررات تأمین اجتماعی خواهند بود.

تبصره ۱- صندوق‌هایی که طبق ماده ۴ قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت تشکیل شده است با اعلام وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی با کلیه کارکنان و دارایی و تعهدات به صندوق تأمین اجتماعی منتقل می‌شوند صندوق‌های حمایت شرکت‌های دولتی و مؤسسات دولتی مستثنی شده از قانون استخدام کشوری نیز به استثنای کارکنان آنها مشمول حکم این تبصره می‌باشند.
تبصره ۲- هر یک از صندوق‌های حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت که قادر به بهره‌برداری از منابع مالی صندوق باشند و یا مؤسسه مربوط کسر درآمد احتمالی آن صندوق را در بودجه خود تأمین و تضمین نموده و از بودجه دولت کمکی دریافت می‌کنند با تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی می‌توانند به طور جداگانه بر اساس مدیریت سه جانبه طبق اساسنامه‌ای که به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی رسیده یا می‌رسد ولی مشمولین قانون مزبور از نظر مقررات بازنشستگی و از کار افتادگی و فوت تابع قانون تأمین اجتماعی خواهند بود.
تبصره ۳- حق بیمه مشمولین قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت از نظر بازنشستگی و از کار افتادگی و فوت و حق سرانه درمان آنان طبق مقررات فعلی پرداخت خواهد شد.
تبصره ۴ - نحوه تطبیق وضع کارمندان مشمول قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کار افتادگی و فوت که تابع قانون تأمین اجتماعی می‌شوند طبق آئین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی و به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی می‌رسد.

رئیس - ماده ۱۱ مطرح است آقای فاضل سرجویی بفرمایید.

فاضل سرجویی- از جناب آقای وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی تقاضا می‌کنم در مورد مدیریت سه جانبه توضیحی بفرمایند.

دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده - در قوانین صندوق رفاه اجتماعی مدیریت سه جانبه عبارت است از بیمه شده و کارفرما و دولت.

رئیس - نسبت به ماده ۱۱ دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده یازدهم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۲- از تاریخ تشکیل سازمان‌های منطقه‌ای تندرستی و رفاه اجتماعی در هر استان و فرمانداری کل انجمن‌های بهداری شهرستان‌های تابعه آن استان یا فرمانداری کل منحل و کلیه اموال و دارایی و تعهدات و اعتبارات و کارکنان آنها به سازمان‌های مذکور منتقل می‌شوند.

رئیس- ماده ۱۲ مطرح است نظری هست خواهند فرمود (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۲ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۳- کلیه کارکنان سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ و تبصره ۱ و ۲ ماده ۱۱ و مواد ۱۲ و ۱۵ این قانون در صورتی که مشمول قانون استخدام کشوری نباشند مشمول مقررات استخدامی و بازنشستگی موضوع تبصره ماده ۳ این قانون خواهند بود و در مورد کارکنان وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی مشمول قانون استخدام کشوری که به دستور وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی در سازمان‌های تندرستی و رفاه اجتماعی استان‌ها یا فرمانداری‌های کل خدمت خواهند کرد مادام که در خدمت این سازمان‌ها باشند طبق ماده ۱۴۴ قانون استخدام کشوری با آنها رفتار خواهد شد.

تبصره ۱- کلیه مستخدمین رسمی مشمول قانون استخدام کشوری که به ترتیب مقرر در این ماده به سازمان منطقه‌ای تندرستی و رفاه اجتماعی منتقل می‌شوند از لحاظ تعیین گروه قطعی و اجرای ماده ۳۰ قانون مذکور دربارهٔ آنان تابع طرح طبقه‌بندی مشاغلی خواهند بود که به پیشنهاد وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد و احکام گروه قطعی آنان پس از رسیدگی در کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور و نماینده سازمان برنامه و بودجه صادر می‌شود و براساس قانون استخدام کشوری از ارتقاء و ترفیعات بعدی نیز بهره‌مند می‌شوند.
تبصره ۲- تا زمانی که مقررات استخدامی موضوع تبصره ماده ۳ این قانون به تصویب نرسیده است مستخدمین سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ و تبصره یک و دو ماده ۱۱ و مواد ۱۲ و ۱۵ این قانون که مشمول قانون استخدام کشوری نیستند مشمول مقررات استخدامی فعلی خود خواهند بود.

رئیس - ماده ۱۳ مطرح است اگر نظری هست می‌فرمایند ، آقای جعفری بفرمایید.

جعفری - در ماده ۱۳ دو سطر به آخر مانده نوشته شده است: «سازمان‌های تندرستی و رفاه اجتماعی »... به نظر من بعد از کلمه «سازمان‌های » باید کلمه «منطقه‌ای » اضافه شود.

رئیس - آقای فاضل سرجویی بفرمایید.

فاضل سرجویی - در این لایحه کلمه «کلیه» زیاد استعمال شده است مثلاً نوشته‌اند «کلیه کارکنان » یا «کلیه مستخدمین » در صورتی که به نظر من استعمال این کلمه لزومی ندارد.

رئیس - ذکر کلمه «کلیه» مانعی ندارد چون شمول آن بیشتر است. به علاوه بعضی از قضات هستند که اگر قانونی کلمه کلیه نداشته باشد شاید اشکالی بکنند. نسبت به ماده ۱۳ دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۳ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴- وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی مکلف است بودجه‌های سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی وزارت بهداری و وزارت رفاه اجتماعی و سازمان‌های وابسته را براساس اعتبارات بودجه‌های مصوب با تأیید سازمان برنامه و بودجه تنظیم و به مورد اجرا بگذارد. تا زمانی که این تلفیق صورت نگرفته اعتبارات مصوب وزارتخانه‌های مذکور و سازمان‌های وابسته در برابر مقررات مربوط به مصرف خواهد رسید.

رئیس - ماده ۱۴ مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۵- کانون‌های کارآموزی منحل می‌گردد و کلیه وظایف و منابع درآمد و دارایی و دیون و مطالبات و تعهدات و کارکنان آنها همچنین دارایی و منابع درآمد و کارکنان واحدهایی که تحت عناوین اردوی کارو نوانخانه وجود دارد به تشخیص وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی به سازمان‌های منطقه‌ای تندرستی و رفاه اجتماعی استان‌ها یا فرمانداری‌های کل مربوط منتقل می‌شوند امور کانون‌های موجود تا تشکیل سازمان‌های مذکور طبق ضوابط و مقررات کنونی اداره خواهد شد.

رئیس- ماده ۱۵ مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۵ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۶- وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی به منظور انجام دادن تحقیقات و آموزش مسائل تندرستی و رفاه اجتماعی براساس قانون هیأت‌های امنای مؤسسات عالی علمی دولتی مؤسسه‌ای به نام مؤسسه آموزش و مطالعات تندرستی و رفاه اجتماعی وابسته به وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی تشکیل خواهد داد.

رئیس - ماده ۱۶ مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۷- وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی به منظور گسترش و نوسازی تأسیسات و تجهیزات تندرستی و رفاهی مؤسسه‌ای به نام سازمان گسترش تأسیسات و تجهیزات تندرستی و رفاه اجتماعی ، طبق اساسنامه‌ای که به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید تشکیل می‌دهد ، آئین‌نامه استخدامی مؤسسه مزبور از طرف وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی پیشنهاد و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید.

رئیس - ماده ۱۷ مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸- تا زمانی که سازمان‌های موضوع این قانون تشکیل نشده است وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی وطایف مربوط را طبق مقررات فعلی انجام خواهد داد.

رئیس - ماده ۱۸ مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۸.

سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹- از تاریخ تصویب این قانون کلیه قوانینی که با این قانون مغایر باشد ملغی خواهد شد.

رئیس - ماده ۱۹ مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۹ سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . کلیات آخر مطرح است ، آقای دکتر سجادی بفرمایید.

دکتر سجادی- همکاران محترم ملاحظه فرموده‌اند که من حتی‌الامکان کمتر در جلسه علنی زحمت می‌دهم علتش این است که در موقع رسیدگی لوایح در کمیسیون‌ها به قدر کافی بحث می‌کنم و حتی شاید زیادتر هم صحبت می‌کنم. اما این لایحه از لحاظ اهمیت بسیار زیادی که دارد خواستم چند نکته را تذکر داده باشم. در موقعی که این لایحه مطرح بود، من از آقای وزیر سئوال کردم که موجودی صندوق در حال حاضر چقدر است؟ (البته توجه می‌فرمایید که این صندوق یکی از مهمترین صندوق‌هایی است در این مملکت که پول جمع‌آوری می‌کند.)

ایشان در جواب من گفتند : در حال حاضر موجودی این صندوق چهل میلیارد ریال است و تا یکسال دیگر شاید پنجاه میلیارد ریال و تا دو سال دیگر شاید ۷۰-۸۰ میلیارد ریال موجودی داشته باشد. مشمولین قانون اعم از کسانی که متعهد پرداخت هستند، یا کسانی که از این صندوق استفاده می‌کنند هر طرف از آنان مسلماً از میلیون نفر متجاوز است یعنی پرداخت کنندگان از میلیون نفر بیشترند و نیز کسانی که از این صندوق استفاده می‌کنند از میلیون نفر متجاوز خواهند بود. ملاحظه می‌فرمایید که مطلب چقدر حایز اهمیت است بنابراین اداره یک چنین صندوقی بسیار بسیار مهم است و خیلی دقت لازم دارد من در کمیسیون هنگام بحث در لایحه توجه آقای وزیر را به این امر جلب کردم که اداره این صندوق باید به کسانی که بسیار امین باشند محول شود و ایشان هم موضوع را تأیید کردند و به خصوص ایشان در مورد لایحه دیگری که مطرح بود بیاناتی ایراد کردند و با دلایلی که اظهار داشتند ما را متقاعد کردند که اگر بنا بشود بدون بهره‌برداری صحیح از اصل تمام پول بخواهند این پول را بپردازند صندوق ضرر می‌کند علتش هم به نظر من درست است زیرا اگر بنا باشد یک مقدار کمی از این پول را به عنوان اعتبارات جاری و مصارف عادی نگهدارند و بقیه آن را مثلاً صرف خرید اوراق قرضه دولتی کنند که ده درصد بهره بدهد، چون در هر سال به علت تنزل و تورم ارزش پول کم می‌شود لذا بهره حاصله نمی‌تواند جبران تنزل آن را بکند.

مالا ایشان باید عملی بکنند که عایدی از پول بیشتر از تنزل آن باشد که اصل پول باقی بماند: تا اگر اتفاقاً پیش آمدی شد که مثلاً فرض کنید عده کثیری از کارگران به مرحله بازنشستگی رسیدند و ایشان ناگزیر باشند، خرج بزرگی را متحمل بشوند، توانایی این کار را داشته باشند، ایشان توضیح دادند که برای این کار می‌خواهند سرمایه‌گذاری زیادی بکنند . باید توجه داشت که سرمایه‌گذاری دو نوع است، یک وقت شما می‌خواهید با یک بهره کم و ثابتی قانع بشوید که این نوع از همان گونه‌ای است که فرمودید در حال حاضر در بانک‌ها حسابی به نام سپرده ثابت وجود دارد که با این رقم معینی بهره می‌پردازد . و یک حساب خرید اوراق قرضه دولتی است آن هم بهره‌اش ثابت است . اما از این دو که بگذریم اگر بخواهید بهره‌برداری بیشتر و صحیح‌تری از سرمایه بکنید، قضیه دارای دو طرف خواهد بود.

یعنی هم ممکن است منفعت بیشتری عاید بشود و هم احتمال ریسک دارد، یعنی ممکن است سرمایه شما ضرر بدهد و یا منفعت بسیاری هم بکند . آیا می‌شود با این پول یک چنین سرمایه‌گذاری کرد؟

این است که من از آقای وزیر می‌خواهم که در این باره توضیح بدهند ،که ایشان با این پول چهل میلیارد ریالی کنونی و میلیاردها ریال بیشتر سنوات بعد که در نظر دارند سرمایه‌گذاری بکنند از چه قرار خواهد بود؟ اگر در اینجا یک قدری توضیح بدهند تا ما روشن بشویم برای کسب رأی نهایی ما خیلی خوب خواهد بود من از توضیحی که خواهند داد خیلی متشکر می‌شوم.

رئیس - آقای دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده بفرمایید.

دکتر شیخ‌الاسلام‌زاده- از این فرصت استفاده می‌کنم و خیلی متشکرم که در کمیسیون‌های مجلس از پشتیبانی کامل و راهنمایی‌های جناب آقای سجادی و سناتورهای محترم استفاده کردم و اصلاًحاتی را که در این لایحه فرمودند مسلماً در پیشبردهای هدف این لایحه مؤثر خواهد بود. اگر نظر جنابعالی و سناتورهای محترم باشد سال گذشته که لایحه تأمین اجتماعی مطرح بود اصولی را در حضور سناتورهای محترم مطرح کردم و آن اصول بر این است که طبق محاسبات فنی که خود من و متخصصین و همکاران من به عمل آوردیم و این محاسبات را در شورای اقتصادی و سایر مجامع مملکتی مطرح کردیم برای اولین بار بنده از نظر اصول بازنشستگی مطلبی را عنوان کردم . اصول بازنشستگی چنین می‌گوید: منابعی را که برای پول بازنشستگی جمع‌آوری می‌شود میزان بازدهی این منابع مالی اگر ۳ درصد بالاتر از نرخ تورم باشد در آن صورت طبق محاسباتی که به عمل آمد با ۲۱ درصدی که آن روز به تصویب مجلس شورای ملی رسید این صندوق می‌تواند پابرجا باشد تا آن روز قانون ما ۱۸ درصد بود با درمان و ۱۳ درصد آن برای بازنشستگی بود و در همان روز سناتورهای محترم مطالبی فرمودند که ممکن بود قیمت بالا برود و ایجاد تورم بکند با توضیحات بنده قانع شدند که چرا ما اصلاً ۲۱ درصد را پیشنهاد کردیم و این ۲۱ درصد هم با توجه به همین ۳ درصدی بود که به عرض رسید و آن روز هم به عرض سناتورهای محترم رسید که این امکانات جدیدی را که ما به وسیله قانون به کارگران و تمام بازنشسته‌ها می‌دهیم امکانات رفاهی است که در هیچ قانون دنیا سابقه ندارد . بنده این مسأله را دوباره در اینجا تکرار می‌کنم در قانونی که به تصویب مجلسین رسید امکانات رفاهی که به فرمان شاهنشاه آریامهر برای تمام بیمه شده‌های ما در نظر گرفته شده در هیچ قانون تأمین اجتماعی تا به امروز در دنیا سابقه ندارد . این فقط موقعی می‌توانست داده بشود که متکی به آن اصولی باشد که عرض شد . در سال‌های گذشته همان طور که عرض شد ما پول را به بانک گذاشتیم و ۹ تا ۱۰ درصد از بانک گرفتیم برای این که این مسأله حل بشود در قانون پیش‌بینی یک شورای سرمایه‌گذاری زیر نظر شورای تأمین اجتماعی شده است، مسئول شورای تأمین اجتماعی وزیر تندرستی و رفاه است که وزیر دارایی و وزیر تعاون و وزیر کار و رئیس سازمان امور استخدامی کشوری رئیس سازمان برنامه ، رئیس بانک مرکزی و اقلاً ۶ نفر از سایر مقامات دولتی عضویت آن را دارا خواهند بود و به غیر از اینها نمایندگان کارگران، نمایندگان اصناف ،نمایندگان بیمه شدگان و نمایندگان کارفرمایان. بنابراین شورا یک مجمعی دارد به عنوان سرپرستی این پول‌ها ،به غیر از آن یک شورای سرمایه‌گذاری هم هست که در اینجا آقای وزیر بازگانی، وزیر اقتصاد و خود بنده و رئیس بانک مرکزی عضویت دارند که باز سرپرستی سرمایه‌گذاری را به عهده خواهند داشت هیچ سرمایه‌گذاری بدون تصویب این شورای اولی و شورای دومی که نظارت بر شورای اولی دارد و تمام مقامات مملکتی را شامل می‌شود انجام نمی‌شود و سرمایه‌گذاری‌هایی هم که تا امرور انجام شده همه با پشتیبانی مالی و تضمین دولتی همراه بوده است، یعنی در ظرف این یک سال ما سرمایه‌گذاری نکرده‌ایم جز با تضمین کامل دولت و تصویب مقامات مسؤل مملکتی و از این به بعد هم جز این نخواهد شد و سرمایه‌گذاری حتماً با تصویب این مقامات و مسلماً با تضمین کامل خواهد شد که خدای نکرده حتی یک شاهی از این پول‌ها تنواند تلف بشود و من اینجا در حضور سناتورهای محترم این تضمین را می‌دهم و این مسأله را هم عرض می‌کنم که پس از تصویب این قانون یک همه‌گیری و فراگیری تمام ملت ما را در برخواهد داشت و روستائیان ما و اصناف ما مشمول این قانون خواهند بود و شاید یک روزی با افراد تحت تفکل نزدیک به ۹۰ درصد از مردم ما مشمول این قانون بشوند.

رئیس - آقای دها بفرمایید.

دها - بیاتانی که جناب آقای دکتر سجادی فرمودند و جناب آقای وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی جواب دادند من البته این مطلب را در کمیسیون هم ذکر کردم و باز هم در اینجا روی وظیفه‌ای که دارم یادآوری می‌کنم و واقعاً بسیار خوشوقتم از این که این مطلب واقعاً مورد توجه است که حقیقتاً این سرمایه‌ها به کار بیفتد و برای آتیه این مردم از لحاظ بیمه و بازنشستگی مفید باشد کاش برای کارمندان دولت هم این فکر از سال‌ها پیش می‌شد. الان گرفتاری کارمندان دولت و صندوق بازنشستگی کارمندان دولت یک مصیبت بالفعلی هست و مصیبتی است که بالقوه بعدها خواهد بود. الان ۵/۸ درصد از حقوق کارمندان شاغل کم می‌کنند و دولت مجبور است که هر سال مبلغ زیادی روی این کار بگذارد در صورتی که دولت باید به عنوان سهم کارفرما بپردازد یعنی اگر ۵/۸ درصد از حقوق کارمندان شاغل کم می‌کنند باید دولت هم ۱۷ درصد سهمش را بپردازد و این صندوق بازنشستگی همین طور که آقای وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی تذکر دادند به کار بیفتد . کاش این کار از سال‌های پیش انجام می‌شد. یک وقتی من یادم می‌آید که ما ۱۵۰ میلیون تومان در صندوق بازنشستگی داشتیم اگر همان موقع این پول به کار می‌افتاد بازنشستگان واقعاً این ناراحتی و این گرفتاری را نداشتند و چنانچه امروز باز این کار شروع شود بسیار مفید و لازم است من پیشنهادم این بود که اساساً صندوق بازنشستگی کارمندان دولت هم ضمیمه وزارت تندرستی و رفاه بشود برای این که از نظر رفاهی نگاه می‌کنند. چون هیچ‌گاه ما به این صندوق بازنشستگی از نظر رفاهی نگاه نکرده‌ایم بلکه از نظر اداری و استخدامی به آن توجه داشتیم چه موقعی که اداره بازنشستگی جزو وزارت دارایی بود و چه حالا که ضمیمه سازمان امور اداری و استخدامی است فقط از لحاظ اداری مورد توجه بود در صورتی که باید از نظر «رفاهی » به آن توجه بشود اگر از نظر «رفاهی» به آن نگاه می‌کردند پول صندوق را به جریان می‌انداختند تا کار بکند و بعداً برای دولت گرفتاری پیش نیاید . الان بنده این مطلب را عرض می‌کنم ایشان فرمودند که آقای دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی کشور با این کار موافق است ولی چون این صندوق ورشکسته ایست ما توانایی نداریم این کار را قبول کنیم . حق هم با ایشان است من هم اگر جای ایشان بودم این کار را نمی‌کردم ولی به هر صورت به نظر من این وظیفه دولت است که این کار را بکند و من مصراً از طرف بازنشستگان از جناب ایشان این تقاضا را دارم که صندوق بازنشستگی کارمندان دولت را جزء صندوق رفاه قرار دهند و از نظر رفاهی به این کار توجه کنند . چون من خطر این کار را می‌بینم آقایان به طور متوسط سالی ۱۲ هزار نفر بازنشسته می‌شوند و حساب بفرمایید ده سال آینده چه خواهد شد؟ تازه پولی که به کارمندان بازنشسته داده می‌شود اکثر آنان ناراضی هستند چون به یک مدیر کل که سال‌ها خدمت کرده الان دو هزار تومان یا دوهزار و دویست تومان می‌دهند و هر سال دولت می‌خواهد مبلغی اضافه کند در صورتی که اگر دولت به عنوان کارفرما ۱۷ درصد سهم خودش را می‌پرداخت و این پول به کار می‌افتاد هم گرفتاری دولت حل می‌شد و هم گره استخدامی واقعاً گشوده می‌شد و این مشکلات پیش نمی‌آمد.

رئیس - آقای دکتر مرشد بفرمایید.

دکتر مرشد- با تصویب این قانون هم وظیفه بسیار مهمی به عهده وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی قرار خواهد گرفت و هم جناب آقای وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی دستشان برای اصلاحات خیلی باز خواهد بود و من با پشتکار و فعالیت و لیاقتی که در ایشان سراغ دارم امیدوارم موفق بشوند.

تذکراتی که من داشتم یکی این است که الان که این شوراهای منطقه‌ای ایجاد می‌شود جناب آقای وزیر باید برنامه‌هایی تهیه بفرمایند و کارمندان منطقه‌ای را راهنمایی بفرمایند و آموزش بدهند سمینارهایی در مرکز و در منطقه تشکیل بدهند که اینها به وظیفه خودشان و به برنامه‌های خودشان بهتر آشنا شوند و الا اگر اینها موظفند خودشان به برنامه‌های خودشان آشنا نباشند ، مشکلات و گرفتاری‌های زیادی خواهید داشت.

خوشبختانه الان به موجب ماده ۱۶ دستتان برای تربیت افراد و متخصصین باز است الان مسئولیت اجرای این برنامه‌ها را به عقیده من باید به عهده متخصصین و مدیریت بهداشت واگذار بفرمایید و الان متأسفانه متخصصین و مدیریت بهداشت کم دارید و علت آن هم این است که آن طور که باید و شاید به متخصصین بهداشتی نه در تربیت و نه در نگاهداری آنها توجه نشده که امیدوارم جنابعالی توجه بفرمایید که آنان هم بدانند تخصصشان خریدار دارد. در مورد بهداشت روستایی فرمودید که خانه‌های تندرستی تشکیل می‌شود که پزشک و پرستار و متخصص خدمات اجتماعی و یا کمک متخصصین خدمات اجتماعی برای آنها در نظر می‌گیرید استدعای من این است که کمک مهندس بهداشت را در مرحله اول قرار بدهید، یا مهندسین بهداشت، تا بتواند سرکشی منطقه‌ای بکند . دوباره عرض می‌کنم که نود درصد فعالیت این وزارتخانه باید صرف امور بهداشتی و پیشگیری مخصوصاً در روستاها بشود و شاخص‌هایی باید برای پیشرفت بهداشت و درمان در کشور در نظر بگیرید و من مطمئن هستم مجلسین هم بنا به وظیفه‌ای که دارند مراقبت خواهند کرد من عقیده‌ام این است که اولین شاخص بهداشت روستایی آب است مادام که یک نفر روستایی آب سالم نداشته باشد تأمین بهداشت نکرده‌ایم البته قسمت‌های دیگر که عبارت از دفع فضولات و زباله به نحو بهداشتی باشد جزء آن است و آن وظیفه مهندسین بهداشت و کمک مهندسین بهداشت است که در تخصص آنها است و لازم هم نیست که ما به تمام دهات برویم و لوله‌کشی آب بکنیم چون عملی نیست ولی می‌شود همه چشمه‌هایی را که از آنها استفاده می‌کنند بهداشتی بکنید و به وسیله آموزش بهداشت و مراقبت دایم نگذارید رختشان را در آب بشویند و آب را آلوده بکنند و یا فضولات حیوانات را در آب بریزند که با این ترتیب تمام زحمات شما به هدر خواهد رفت من در یکی از نطق‌های قبل از دستور خود راجع به ساختمان‌های بهداشتی به طور کلی صحبت کرده بودم و پیشنهاد کردم که اگر ممکن است مسئولیت و اعتبار این کار را در اختیار وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی قرار دهند و جناب آقای وزیر تعاون و امور روستاها ضمن تشکر طنزآمیزی فرمودند که شما گفتید که حمام‌های بهداشتی را به وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی واگذار کنیم و گلایه فرموده بودند که کیسه‌کشی حمام‌ها را هم به عهده آنان واگذار کنیم، من خدمتشان عرض کردم که منظورم آب است البته حمام یک موضوع بهداشتی است ولی آب در درجه اول اهمیت قرار دارد برای من فرق نمی‌کند که این کار را وزارت تعاون بکند یا وزارت تندرستی .و رفاه اجتماعی . البته وزارت تعاون در قسمت‌های شرکت‌های سهامی روستایی فعالیت‌هایی که داشته قابل تقدیر است ولی آنچه که من می‌دانم در موضوع آب هنوز مسایلی در پیش داریم تا این که بتوانیم آب سالم در اختیار مردم بگذاریم باز اضافه از آموزشی که استدعا کردم به مسؤلین منطقه بدهید استدعای من این است که مراقبت دایم و نظارت دایم بفرمایید و متخصصانی را که در مرکز دارید مأمور بفرمایید در کار آنها نظارت و مراقبت و راهنمایی بکنند.

مطلب دیگر، شاخص بهداشت شهری این خواهد بود که ما ببینیم تختخواب‌هایی که فعلاً موجود است و همان طوری که قبلاً در نطق قبل از دستور بیان کردم تعداد آنها بسیار کم است، به وسیله چه مرض‌هایی اشغال شده است مادامی که یک بیمار که بیماری او قابل پیشگیری باشد روی تختخواب‌های ما بخوابد ما نمی‌توانیم ادعا کنیم که از نظر درمانی پیش رفته‌ایم. تختخواب‌های ما باید به وسیله بیماری اشغال بشود که بیماری آنها به هیچ وجه قابل پیشگیری نباشد و همان طوری که بارها عرض کردم فرمان مبارک شاهنشاه آریامهر این است که هر بیماری که قابل پیشگیری است با هر مخارجی که هست پیشگیری شود من باید باز تشکر بکنم که اقدامات زیادی شده ولی باید آنچه که در دنیا وسیله پیشگیری است و کمک به پیشگیری است در دسترس داشته باشیم . جناب استاد محترم آقای دکتر صالح تشریف ندارند چند روز پیش می‌فرمودند که یک کسی زخمی براشته بود فرستاده بودند که به او سرم کزاز بزنند، تست می‌کنند و می‌بینند در مقابل خون اسب حساس است و سرم نمی‌شود زد متجاوز از ده سال است که در دنیا دیگر سرم اسبی مصرف نمی‌کنند و سرم را از خون انسان برای کزاز تهیه می‌کنند . من فکر نمی‌کنم که این کار کار مشکلی باشد . ما الان مؤسساتی مانند مؤسسه رازی و پاستور و مخصوصاً سازمانی به نام سازمان ملی انتقال خون داریم که فکر می‌کنم تهیه سرم از وظایف آنان باشد، ولی تا این کار را نکرده‌اند ما باید آن را تهیه کنیم و در دسترس عموم قرار بدهیم، همان طوری که شما داروهای لازم تهیه می‌کنید و الا کسی که در مقابل سرم اسب حساسیت داشته باشد اگر در معرض خطر کزاز قرار گرفت باید بمیرد؟

از موقعیت استفاده می‌کنم و باز استدعا می‌کنم، واکسیناسیون عمومی کزاز در هر سنی بشود الام آقای معاون محترم وزارت جنگ تشریف ندارند در نظام وظیفه هم موقعی که سرباز می‌گیرند قطعاً این کار را می‌کنند ولی خواستم تأکید بکنم اشخاصی که تازه وارد خدمت می‌شوند حتماً یک دوره کامل واکسیناسیون کزاز را برای آنها پیش‌بینی کنند.

رئیس - نسبت به کلیات دیگر نظری نیست؟ آقای دریابد رسایی بفرمایید.

دریابد رسایی - بنده عرایضم خیلی مختصر است وقتی این قانون را مطالعه می‌کردم دیدم نوشته‌اند قانون تندرستی و رفاه اجتماعی در صورتی که جامعه از زن و مرد تشکیل شده است. در قوانین ما برای کارمندان اعم از مرد یا زن هر گونه رفاه پیش‌بینی شده است . در اصناف هم همین طور الان یک آرایشگر می‌تواند به راحتی از تمام مزایای بیمه‌های اجتماعی استفاده کند تنها طبقه‌ای که محروم از مزایای بیمه‌های اجتماعی هستند زنان خانه‌دار هستند. چندی قبل در دوره گذشته جناب آقای وزیر رفاه اجتماعی فرمودند که در این مورد اقدام خواهد شد، متأسفانه تاکنون اقدامی نشده است چند روز قبل ملاحظه فرمودید که شوهری زن حامله خود را از خانه بیرون کرده بود، این زن بیچاره مورد جمایت کدام دستگاه باید باشد؟ آیا وزارت تندرستی و رفاه اجتماعی ؟ آیا وزارت بهداری؟ بعد هم این زن بیچاره چه کار کند اگر مسأله بیمه زنان خانه‌دار اجرا بشود این مسایل حل خواهد شد و حداقل یک تضمینی برای این زنان پیدا می‌شود استدعا می‌کنم اگر جناب آقای وزیر تندرستی و رفاه اجتماعی سابقه‌ای در این امر داشته باشند و یا قوانین جدیدی به مجلسین تقدیم خواهد شد اعلام بفرمایند.

رئیس - نسبت به کلیات دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه با ورقه.

(در این هنگام آقایان یارافشار و دکتر ضیایی «منشیان» برای نظارت در اخذ آراء در محل نطق حاضر شدند و سناتورها به شرح زیر رأی دادند):

رأی دهندگان آقایان:

دکتر سیدمحمد سجادی ،میر مطهری، عماد تربتی، دکتر یزدان‌پناه، یارافشار، مهندس فروغی، ذوالفقاری، دکتر حجازی، جلالی نایینی، پرویزی، جلیلوند، محسن رئیس، دکتر صدیق، مهندس گنجی، کاظم کوروس، مسعودی، فاضل سرجویی، بانو شوکت ملک جهانبانی، دریابد رسایی، رضایی، سرلشگر دیلمی، بانو دکتر مصاحب، موسوی، اشرف احمدی، لاجوردی، بوشهری، تجدد، دکتر آشتیانی، پروفسور جمشید اعلم، تیمسار دکتر اسفندیاری، سپهبد پالیزبان، دشتی، حسن اکبر، دکتر مرشد، نیکپور، سرلشگر جهانبانی، مهندس علی صادق، جلیلی، نصیری، دکتر ضیایی، مهدوی، دکتر مولوی، علامه وحیدی، سرلشگر مطبوعی، دها.

(شمارش آراء به عمل آمد و نتیجه به شرح زیر اعلام شد).

رئیس - لایحه با چهل و پنج رأی تصویب شد و برای تصویب به مجلس شورای ملی فرستاده خواهد شد .

- تصویب طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت و ارسال آن به مجلس شورای ملی

۹- تصویب طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت و ارسال آن به مجلس شورای ملی

رئیس - طرح قانون ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت برای شور دوم مطرح است .گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) به مجلس سنا

طرح شماره ۱۸۸۴ مورخ ۲۲/۲/۲۵۳۵ تقدیمی آقایان سناتورها راجع به منوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت برای شور دوم در جلسه ۱۷/۳/۲۵۳۵ کمیسیون کشور با حضور آقای آگاه معاون پارلمانی وزارت کشور مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث لازم با توجه به پیشنهاد واصله و توضیحات آقای معاون وزارت کشور گزارش شور اول عیناً مورد تأیید و تصویب قرار گرفت.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۱۰ (کشور)- مهندس صادق.

طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت

ماده ۱ - نگهداری و عبور دادن دام به طریق پیاده در محدوده خدماتی پایتخت ممنوع است ولی شهرداری پایتخت به منظور تسهیل مراسم مذهبی در روزهای معینی از سال ، حمل و نقل و نگهداری و عرضه دام را در محل‌های معین و مشخص اجازه خواهد داد.

تبصره - منظور از دام مذکور در این قانون عبارت است از : گاو - گوسفند - بز.

رئیس - ماده اول مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده اول سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲- شهرداری پایتخت مکلف است هرگونه مراکز نگهداری غیر مجاز دام را در محدوده خدماتی شهر تعطیل نماید و در صورت مشاهده نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی شهر آنها را جمع‌آوری و به کشتارگاه تحویل دهد.

رئیس - ماده دوم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده سوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳- شرکت سهامی گوشت کشور مکلف است دام‌های جمع‌آوری شده از طرف شهرداری را طبق صورت مجلس از مأمورین تحویل بگیرد و در صورت مراجعه مالک یا مالکین دام بهای آن را طبق مقررات شرکت به آنها پرداخت و رسید دریافت دارد.

رئیس - ماده سوم مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده سوم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده چهارم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- آئین‌نامه اجرایی این قانون از طرف وزارت کشور و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تهیه و پس از تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین به موقع اجرا گذارده می‌شود.

رئیس - ماده چهارم مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده چهارم سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. طرح برای تصویب به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود.

- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون اصلاح بند (ب) ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ آن به دولت

۱۰- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون اصلاح بند (ب) ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ آن به دولت

رئیس - لایحه اصلاح بند (ب) مادهٔ ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی برای شور اول مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه اصلاح بند (ب) ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی که از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) ارجاع گردیده بود با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث لازم عیناً تصویب و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۲ (جنگ) ارسال و کمیسیون مزبور نیز نظر این کمیسیون را تأیید و تصویب نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) -جلالی نائینی.

قانون صلاح بند (ب) مادهٔ ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده- بند «ب» ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ب - افسران و درجه‌داران و افراد وظیفه ۲۰ روز دفعتاً یا به فاصله هر شش ماه ده روز.

رئیس - برای این لایحه از طرف تیمسار مطبوعی پیشنهادی رسیده است که قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام معظم ریاست مجلس سنا

محترماً پیشنهاد می‌نماید قانون صلاح بند (ب) ماده ۱۱۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی با قید یک فوریت مطرح شود.

با تقدیم احترام - سرلشگر مطبوعی.

رئیس - نسبت به پیشنهاد تیمسار مطبوعی نظری هست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به فوریت این لایحه به طوری که تیمسار مطبوعی پیشنهاد فرموده‌اند سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد تصویب قانون به دولت ابلاغ می‌شود.

- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون الحاق یک تبصره به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی و ابلاغ آن به دولت

۱۱- تصویب فوریت و همچنین تصویب قانون الحاق یک تبصره به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی و ابلاغ آن به دولت.

رئیس - لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی برای شور اول مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۳۵ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی که از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) ارجاع گردیده بود. با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث و مذاکرات لازم عیناً تصویب و جهت اظهارنظر به کمیسیون‌های شماره ۲ (جنگ) و شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی) ارسال و کمیسیون‌های مزبور نظر این کمیسیون را تأیید و تصویب نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۳ - جلالی نائینی.

قانون الحاق یک تبصره به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده- تبصره زیر به عنوان تبصره ۳ به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی الحاق می‌شود و مقررات آن از تاریخ ۱۱/۱۰/۱۳۵۴ قابل اجرا است .

تبصره ۳ - چنانچه سربازان مشمول تبصره ۲ این ماده ،به درجات سرباز یکمی یا سرجوخگی نایل گردند حقوق آنان به ترتیب زیر پرداخت خواهد شد.
سرباز یکم ۳۰۰۰ ریال
سرجوخه ۳۵۰۰ ریال

رئیس - برای این لایحه از طرف تیمسار مطبوعی پیشنهاد فوریت شده است که قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام معظم ریاست مجلس سنا

محترماً پیشنهاد می‌نماید قانون الحاق یک تبصره به ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی با قید یک فوریت مطرح شود.

با تقدیم احترام - سرلشگر مطبوعی.

رئیس - نسبت به پیشنهاد فوریت اگر نظری هست می‌فرمایند ، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به پیشنهاد تیمسار مطبوعی سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است نظری هست می‌فرمایند نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد تصویب قانون به دولت ابلاغ می‌شود.

- شور اول لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی

۱۲ - شور اول لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی.

رئیس - لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی برای شور اول مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۶ (تعاون و امور روستاها) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۶ (تعاون و امور روستاها) به مجلس سنا

لایحه شماره ۷۳۵۴۶ مورخ ۲۱/۱۲/۲۵۳۴ دولت راجع به تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی ارسالی از مجلس شورای ملی در جلسه ۶/۳//2535 کمیسیون شماره ۶ (تعاون و امور روستاها) با حضور آقای رهبری معاون پارلمانی وزارت تعاون و امور روستاها مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۶ (تعاون و امور روستاها) - فاضل سرجویی.

قانون تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی

ماده واحده - مهلت مندرج ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی تا آخر سال ۲۵۳۵ تمدید می‌گردد.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده واحده مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۳ ارجاع می‌شود.

- شور اول لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن

۱۳- شور اول لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن

رئیس - لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن برای شور اول مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۱۰ کشور قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱۰ کشور به مجلس سنا

لایحه شماره ۳۳۶۸ مورخ ۱۳/۲/۲۵۳۵ دولت ارسالی مجلس شورای ملی در خصوص اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن در جلسه روز چهارشنبه ۱۹/۳/۳۵ کمیسیون کشور با حضور آقای آگاه معاون پارلمانی وزارت کشور مطرح و پس از مذاکرات با اصلاحاتی به تصویب رسید.

اینگ گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۱۰ کشور - مهندس صادق.

قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن

ماده واحده- تبصره مادهٔ ۷،بند ۲ ماده ۸- بند ۲ ماده ۹ بند یک ماده ۱۰ و مواد ۱۱و ۱۴ و متن ماده ۱۵ و تبصره‌های ۱ و ۲ و ۳ آن و مواد ۱۶ و ۱۹ و ۲۱ و ۲۲ و بند ۴ ماده ۲۳ و ماده ۳۰ و تبصره ماده ۳۹ قانون شهرداری مصوب سال ۱۳۳۴ و اصلاحیه آن مصوب سال ۱۳۴۵ به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به ماده ۱۵ و ۱۱۴ و ۱۱۵ و ۱۱۶ و ۱۱۷ و ۱۱۸ و ۱۱۹ به قانون مذکور الحاق می‌گردد.

تبصره ماده ۷ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

تبصره - جمعیتی که ملاک تعیین عده نمایندگان هر حوزه است آخرین سرشماری عمومی کشور است که نتیجه آن قبل از صدور دستور شروع انتخابات انجمن شهر رسماً اعلام شده باشد.

بند ۲ ماده ۸ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

بند ۲- داشتن هجده سال تمام سن.

بند ۲ ماده ۹ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

بند۲- داشتن ۲۵ سال تمام سن.

بند ۱ ماده ۱۰ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

بند ۱- نخست وزیر، وزیران و معاونان آنان و نمایندگان مجلسین در تمام کشور و استانداران و فرمانداران و قضات دادگستری و شهرداران و بخشداران و کلیه رؤسای ادارات و سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی و مؤسسات وابسته به دولت و شهرداری‌ها همچنین مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ - رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن - رئیس اطاق اصناف - رئیس شورای داوری - رئیس انجمن بهداری - رئیس شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای و قائم مقام و معاونان مقامات مذکور در حوزه مأموریت و کار خود به استثنای استادان و دانشیاران و استادیاران و سایر افرادی که در مؤسسات آموزش عالی تدریس می‌کنند مشروط بر آن که دارای شغل دولتی دیگری نباشند و همچنین کارکنان آموزشی وزارت آموزش و پرورش که منحصراً به امر تدریس اشتغال ورزند.

ماده ۱۱ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

ماده ۱۱- از اشخاصی که با یکدیگر قرابت نسبی یا سببی به شرح زیر داشته باشند:

پدر - مادر - فرزند - نوه- برادر - خواهر - برادرزاده - خواهرزاده- همسر خواهر و برادر همسر - فرزند همسر- فقط آن کسی که رأی او بیشتر است می‌تواند عضویت یک انجمن را دارا باشد و در صورت تساوی آراء یکی از آنها به حکم قرعه معین خواهد شد و اگر قرابت پس از اتمام انتخابات و صدور اعتبارنامه یا هر زمانی از دوره قانونی انجمن حاصل و یا معلوم گردد بلافاصله در اولین باری که انجمن تشکیل جلسه می‌دهد به حکم قرعه یک نفر ابقاء می‌شود و به جای شخص یا اشخاصی که خارج شده‌اند از شخص یا اشخاصی که بعد از آنها رأیشان بیشتر است دعوت خواهد شد.

ماده ۱۴ به شرح زیر اصلاح و تبصرهٔ آن حذف می‌شود:

ماده ۱۴- فرمانداران یا بخشداران حداکثر ظرف مدت سه روز پس از وصول دستور وزارت کشور تاریخ و محل تشکیل کمیسیون موضوع ماده ۱۵ و شرایط انتخاب شوندگان و مدت اعلام داوطلبی عضویت در انجمن را به موجب آگهی به اطلاع عموم اهالی بخش یا مرکز فرمانداری می‌رسانند. داوطلبان عضویت در انجمن باید برگ داوطلبی خود را ظرف ده روز از تاریخ انتشار آگهی شخصاً به فرمانداری یا بخشداری تسلیم نمایند.

ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

ماده ۱۵ - پس از انتشار آگهی مزبور در ماده ۱۴ به منظور احراز شرایط قانونی در مورد داوطلبان عضویت در انجمن حداقل دو ماه قبل از روز اخذ رأی به دستور وزارت کشور در مرکز هر فرمانداری یا بخشداری کمیسیونی به ریاست فرماندار یا بخشدار و به عضویب رئیس دادگاه شهرستان در شهرستان و رئیس دادگاه بخش در بخش و رئیس اداره آموزش و پرورش و رئیس اداره ثبت احوال و یک نفر معتمد محل به انتخاب فرماندار یا بخشدار تشکیل می‌گردد.

در بخش‌ها رئیس آموزش و پرورش بخش،نماینده ثبت احوال عضویت کمیسیون را دارا خواهند بود. در غیاب هر یک از افراد مذکور در بالا از جانشین آنان دعوت به عمل خواهد آمد. در صورتی که تکمیل تعداد اعضای کمیسیون با افراد مذکور میسر نباشد فرماندار یا بخشدار می‌تواند از دبیران یا آموزگاران یا سردفتران و یا رؤسای شوراهای داوری و یا رؤسای خانه‌های انصاف یا رؤسای انجمن ده برای تشکیل و تکمیل عده اعضای کمیسیون دعوت نماید. داوطلبی عضویت در انجمن‌ها برای اعضاء کمیسیون میسر نیست و هرگاه افراد مذکور داوطلب عضویت گردند مستعفی تلقی شده و طبق مقررات این ماده به جای آنان از افراد دیگر دعوت به عمل خواهد آمد. کمیسیون پس از رسیدگی اسامی افراد واجد شرایط قانونی را به مرجع حزبی مربوط در محل اعلان می‌کند تا طبق ضوابط حزبی و با توجه به تعداد داوطلبان و جمعیت هر حوزه انتخابیه حداکثر تا چهار برابر تعداد اعضای انجمن نامزدهای انتخاباتی از طرف حزب اعلام شود و رأی‌دهندگان می‌توانند فقط به افراد اعلام شده رأی دهند.

بعد از انتشار اعلان اسامی داوطلبان واجد شرایط کمیسیون نسبت به تعیین اسامی ۲۴ نفر از معتمدین محلی باسواد از بین گروه‌های مختلف که دارای شرایط رأی‌دهنده باشند اقدام می‌نمایید و فرماندار یا بخشدار از ۲۴ نفر مذکور برای تشکیل انجمن نظارت در محل بخشداری یا فرمانداری دعوت خواهد نمود.

دعوت‌شدگان در همان جلسه با رأی مخفی و اکثریت نسبی از بین خود هفت نفر را به عنوان عضو اصلی و هفت نفر را به عنوان عضو علی‌البدل انتخاب می‌کنند. برای تشکیل جلسه مذکور حضور حداقل دو سوم دعوت‌شدگان ضروری است. در بخش‌هایی که چند انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر در جریان باشد نماینده بخشدار در تشکیل انجمن وظایف بخشدار را به عهده خواهد داشت.

تبصره ۱- ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

تبصره ۱- در بخش‌هایی که انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر در جریان است تکالیف مربوط به احراز شرایط قانونی داوطلبان و تعیین ۲۴ معتمدان و رسییدگی به شکایات موضوع ماده ۳۰ و سایر وظایف مربوط توسط کمیسیون مذکور در این ماده انجام خواهد شد.

تبصره ۲ ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

تبصره ۲- انجمن‌های نظارت بر انتخابات با نظارت فرماندار و بخشدار محل مسئول صحت انتخابات خواهند بود.

تبصره ۳ ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

تبصره ۳ - هرگاه قبل از تشکیل انجمن نظارت یک یا چند نفر از داوطلبان نمایندگی استعفا دهند مراتب از طرف فرماندار یا بخشدار برای اطلاع رأی‌دهندگان اعلام می‌شود و داوطلب مستعفی حق استرداد استعفای خود را ندارد.

تبصره‌ای به عنوان تبصره ۴ به ماده ۱۵ الحاق می‌شود:

تبصره ۴- وزارت کشور مکلف است نسبت به تشکیل انجمن شهر در کلیه نقاطی که شهرداری تأسیس شده اقدام نماید.

ماده ۱۶ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۶- از داوطلبان عضویت در انجمن شهر نباید برای عضویت انجمن نظارت و شعب اخذ رأی و شعب ثبت‌نام دعوت به عمل آید ولی هر داوطلب می‌تواند برای نظارت در اخذ و قرائت آراء ، نماینده‌ای به انجمن نظارت و شعب اخذ رأی معرفی کند.

ماده ۱۹ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

ماده ۱۹ - به منظور اخذ رأی و استخراج آراء انجمن‌های نظارت مکلفند با تصویب کمیسیون موضوع ماده ۱۵ به تعداد لازم شعب اخذ رأی مرکب از پنج نفر از اهالی همان محل تشکیل دهند. اعضای شعبه باید واجد شرایط انتخاب‌کننده باشند.

محل شعب اخذ رأی حتی‌الامکان با توجه به جمعیت و امکانات ارتباطی محل تعیین می‌شود.

ماده ۲۱ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲۱- انجمن نظارت و شعب آن غیر قابل انحلال است مگر آن که اسباب تعطیل و تعویق انتخابات را فراهم کنند و یا برخلاف وظایفی که طبق این قانون به عهده انجمن گذاشته شده عمل نمایند در این صورت اگر موجبات تعطیل و تعویق و اخلال از طرف شعبه باشد بنا به نظر اکثریت انجمن نظارت با موافق فرماندار یا بخشدار شعبه مزبور منحل می‌شود و اگر از طرف انجمن نظارت باشد فرماندار یا بخشدار با موافقت کمیسیون پنج نفری (به اکثریت آراء) یا ذکر دلایل اعضاء علی‌البدل را برای ادامه امر انتخابات دعوت می‌نماید و ضمناً مراتب و دلایل تعطیل و تعویق و اخلال را ضمن صورت‌جلسه‌ای برای تعقیب متخلفین از طرف وزارت کشور به شورای دایمی انتخابات اعلام می‌دارد . در صورتی که از این اقدامات نیز نتیجه‌ای حاصل نشود از طرف فرماندار یا بخشدار درخواست انحلال انجمن نظارت با نظر کمیسیون پنج نفری از طریق وزارت کشور به شورای دایمی انتخابات موضوع ماده ۱۱۴این قانون برای اتخاذ تصمیم فوری احاله خواهد شد.

ماده ۲۲- به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

ماده ۲۲- هر گاه در اثناء جریان انتخابات یک یا چند نفر از اعضاء انجمن درآمدن به جلسات تعلل و یا از حضور استنکاف نمایند تا زمانی که اکثریت باقی است جریان امر تعقیب و بعضو یا اعضاء مذکور اخطار می‌شود که حضور یا بند چنانچه عضوی تا دو جلسه پس از اخطار در استنکاف و تعلل خود باقی باشد فرماندار یا بخشدار یک یا چند نفر از اعضاء علی البدل را به حکم قرعه برای عضویت انجمن دعوت می‌نماید و اگر اکثریت اعضاء انجمن نظارت از حضور در انجمن استنکاف نمایند و یا پس از ختم انتخابات از دادن اعتبارنامه خودداری کنند فرماندار یا بخشدار علل و موجبات آن را و در رفع محظور اهتمام می‌نمایند و در صورتی که اهتمام فرماندار یا بخشدار موثر نشود و اکثریت اعضاء انجمن یا تمام اعضاء انجمن اعم از اصلی و علی‌البدل همچنان استنکاف و یا استعفا نمایند یا بواسطه فقدان اکثریت انجمن نتواند به وظایف قانونی خود عمل کند کمیسیون مقرر در ماده ۱۵ در تجدید اعضاء انجمن نظارت به تعداد کسری اقدام می‌نماید و انتخابات را خاتمه می‌دهد و اشخاصی که موجبات تعطیل و تعویق و انحلال انجمن را فراهم کرده باشند طبق ماده ۸۷ این قانون مورد تعقیب قرار خواهند گرفت.

بند۴ ماده ۲۳ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

بند۴- اسامی داوطلبان آن حوزه که طبق ماده ۱۵ از طرف حزب اعلام شده است.

ماده ۳۰ به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

ماده ۳۰- ضمن انتشار اسامی دارندگان رأی انجمن نظارت تاریخ قبول شکایات را که باید از فردای همان روز شروع شود تعیین می‌کند و اگر از انتخاب کنندگان یا انتخاب شوندگان کسی از جریان انتخابات شکایت داشته باشد ظرف یک هفته به اطلاع انجمن نظارت می‌رسد و انجمن نظارت بعد از انقضاء یک هفته شکایتی نمی‌پذیرد و منتهی ظرف یک هفته به شکایات واصله با حضور کمیسیون پنج نفری رسیدگی می‌کند در صورتی که شکایت به نظر انجمن وارد باشد و ثابت شود که منتخب دارای شرایط مقرر در ماده ۹ و ۱۰ این قانون نیست مراتب را در صورتمجلس ذکر می‌کند و اعتبارنامه را برای نفر بعدی که دارای رأی بیشتری صادر می‌نماید و هر گاه تشخیص دهد که در انتخابات اعمالی برخلاف قانون صورت گرفته موضوع را با تنظیم صورت مجلس برای اتخاذ تصمیم از طریق وزارت کشور به شورای موضوع ماده ۱۱۴ این قانون احاله می‌نماید و طبق نظر شورا عمل می‌کند.

تبصره زیر به ماده ۳۹ الحاق می‌گردد:

تبصره- روز و ساعت تشکیل جلسات با دستور کار انجمن حداقل ۲۴ ساعت قبل در تابلو کنار در ورودی شهرداری آگهی می‌شود.

ماده‌ای بعنوان ماده ۱۱۴ به قانون شهردای الحاق می‌گردد:

ماده ۱۱۴- به منظور ایجاد رویه واحد در انجام انتخابات و همچنین رسیدگی به اختلاف نظر در چگونگی اجرای قوانین و مقررات مربوط به انتخابات انجمن‌ها شورای دایمی انتخابات به ریاست وزیر کشور و به عضویت افراد زیر تشکیل می‌گردد:

۱- معاون وزارت کشور.
۲- رئیس کانون وکلا دادگستری.
۳- مدیر کل قضایی وزارت دادگستری.
۴- دو نفر اعضاء انتخابی از هیأت اجرایی و دو نفر از اعضاء انتخابی از دفتر سیاسی حزب.
۵- دو نفر که در امر انتخابات بصیر و صاحب‌نظر باشند به انتخاب وزیر کشور.
۶- مدیر کل دفتر انتخابات وزارت کشور که سمت دبیری شورا را نیز به عهده خواهد داشت.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۵ با چهار تبصره به قانون شهرداری الحاق می‌گردد:

ماده ۱۱۵- شورای دایمی انتخابات با رعایت مقررات مربوط نسبت به موارد زیر رسیدگی و اتخاذ تصمیم می‌نماید و تصمیمات شورا قطعی و لازم‌الاجرا است.

۱ - انحلال انجمن نظارت.
۲- ابطال انتخابات انجمن‌ها و تعیین تکلیف آنها.
۳- رسیدگی به شکایات از انجمن‌های نظارت در جریان انتخابات.
۴- رسیدگی و اظهارنظر در مورد اختلاف بین انجمن‌های نظارت و فرماندار یا بخشدار در مورد انحلال شعب اخذ رأی.
۵- رسیدگی و تعیین تکلیف نسبت به سایر مسایل مربوط به انتخابات که از طرف رئیس شورا مطرح می‌شود.
تبصره ۱- هر گاه شورا ضمن رسیدگی‌های خود به تخلف اعضاء انجمن‌های نظارت برخورد نماید مراتب را برای تعقیب به مراجع صالح اعلام خواهد نمود.
تبصره ۲- جلسات شورا به دعوت رئیس شورا تشکیل می‌شود.دستور جلسه از طرف رئیس شورا تعیین می‌گردد. برای تشکیل شورا حضور لااقل هفت نفر از اعضای لازم است و مصوبات شورا با اکثریت نسبی معتبر خواهد بود.

تبصره ۳- در مواردی که شورا ضروری بداند می‌تواند از نظر مشورتی افراد مجرب و بصیر استفاده نماید.

تبصره ۴- شورا می‌تواند رسیدگی و تحقیق نسبت به مواردی را که لازم بداند به کمیسیونی در مراکز استان و فرمانداری کل مرکب از استاندار یا فرماندار کل و رئیس عالیترین دادگاه محل دادستان استان یا شهرستان حسب مورد - رئیس شورای حزب در استان واگذار نماید.

کمیسیون مزبور مکلف است نسبت به موارد ارجاع شده اقدام و نتیجه رسیدگی‌ها و تحقیقات را به شورا اعلام نماید.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۶ با دو تبصره به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.

ماده ۱۱۶- به منظور ایجاد هماهنگی در اجرای انتخابات انجمن شهر و شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای انتخابات شورای مذکور در کلیه موارد به استثنای بند۴ ماده ۹ و بندهای ۴و۵ ماده ۱۰ این قانون تابع مقررات مربوط به انتخابات انجمن شهر خواهد بود.

تبصره ۱- اعضای انتخابی شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای تشکیل می‌شوند از منتخبین شهرهای مرکز به تعداد مقرر در بند ۱۱ ماده یک آئین‌نامه اجرایی ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای که با رأی مستقیم انتخاب خواهند شد و عضو انجمن شهرستان در بخش مربوط. افرادی که طبق بند ۱۱ آئین‌نامه مذکور انتخاب می‌شوند نمی‌توانند در انجمن شهر یا انجمن شهرستان نیز عضویت داشته باشند.
تبصره ۲- هر گاه تعداد اعضای انجمن شهرستان در بخش بیش از یک نفر باشد و یا چند بخش در محدوده عمل شورا قرار داشته باشند انجمن شهرستان از بین آنان یک نفر را برای عضویت در شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مربوط معین خواهد نمود. در مراکز شهرستان‌ها که رئیس انجمن شهرستان طبق بند ۱۲ آئین‌نامه فوق در شورا عضویت دارد تعیین نماینده دیگری انجمن شهرستان ضرورت نخواهد داشت.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۷ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.

ماده ۱۱۷- وزارت کشور می‌تواند به منظور تأمین کمبود نیروی انسانی مورد لزوم در زمان انتخابات از خدمات افراد مجرب و بصیر دولتی و غیردولتی و بازنشستگان از طریق خدمت ودر حدود اعتبارات مصوب استفاده نماید.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۸ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.

ماده ۱۱۸- در هر زمان که وزارت کشور آمادگی لازم را برای استفاده از کار ماشین‌های کامپیوتر در هر حوزه انتخابیه داشته باشد چگونگی اجرای انتخابات آن حوزه طبق دستورالعمل‌های وزارت کشور خواهد بود.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۹ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد:

ماده ۱۱۹- به استثنای تبصره‌های یک اصلاحی و ۴ الحاقی ماده ۱۵ و ماده ۱۱۶ الحاقی و تبصره‌های آن بقیه مقررات این اصلاحیه شامل انتخابات انجمن‌های شهرستان نیز خواهد بود.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است پیشنهادی از طرف آقایان تجدد و موسوی رسیده است که قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس سنا

پیشنهاد می‌نماید که ماده ۱۱۸ حذف شود. (زیرا استفاده از ماشین کامپیوتر به جای کاغذ و فیلم به نظر اینجانب احتیاج به قانون ندارد). تجدد.

مقام ریاست معظم

پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱۵ در سطر ده و یازده به جای داوطلبین عضویت در انجمن‌ها برای اعضاء کمیسیون میسر نیست و هرگاه افراد مذکور داوطلب عضویت گردند مستعفی تلقی شده.

به شرح زیر اصلاح شود:

داوطلبان عضویت در انجمن‌ها نمی‌توانند عضو کمیسیون مذکور باشند و هرگاه اعضاء این کمیسیون داوطلب عضویت در انجمن شهر گردند ، مستعفی تلقی شده....

رئیس - به کمیسیون ارجاع خواهد شد. نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۱۰ ارجاع خواهد شد.

- ختم جلسه

۱۴- ختم جلسه

رئیس- امروز در دستور دیگرمطلبی نداریم جلسه را ختم می‌کنیم جلسه بعد و دستور که به ظن قوی روز دوشنبه خواهد بود بعداً به استحضار خواهد رسید . جلسه ختم می‌شود.

(سه ربع بعد از ظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس سنا - مهندس جعفر شریف امامی.