مذاکرات مجلس سنا دوشنبه ۷ تیر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۳۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره قانونگذاری مذاکرات مجلس سنا هفتمین دوره قانونگذاری ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ تا ۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

مجلس سنا

قانون اساسی مشروطه

مشروح مذاکرات مجلس سنا،دوره ۷

نشست : ۳۲

دوشنبه ۷ تیرماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی(۱۳۵۵ هجری - شمسی)

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس ۲- بیانات قبل از دستور تیمسار صفاری و آقای جلیلوند ۳- اعلام وصول لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تشکیل شرکت سهامی مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن به شرکت ملی صنایع مس ایران ارسالی مجلس شورای ملی ۴- اعلام وصول لایحه بیمه محصولات کشاورزی ارسالی مجلس شورای ملی ۵- اعلام وصول لایحه موافقت‌نامه همکاری اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان ارسالی مجلس شورای ملی ۶- اعلام وصول لایحه اجرای حکم مدنی ارسالی مجلس شورای ملی ۷- تصویب قانون موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان و ارسال آن به مجلس شورای ملی ۸- تصویب قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن و اعاده آن به مجلس شورای ملی ۹- تصویب قانون تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی و ابلاغ آن به دولت ۱۰- شور اول لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه ۱۱- شور اول لایحه اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران ۱۲- شور اول لایحه تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران ۱۳- ختم جلسه.

جلسه فوق‌العاده (سال‌های ۲۵۳۴ و ۲۵۳۵ شاهنشاهی)

مجلس ساعت ۱۰ صبح به ریاست آقای مهندس شریف امامی تشکیل شد.

آقایان وزیر مشاور(دکتر شادمان) و معاونان وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی (طباطبایی) امور تعاون و روستاها (رهبری) کشور (آگاه) کشاورزی (دکتر همایون‌فر) آموزش و پرورش (بانو طالقانی) جنگ (تیمسار سپهبد کاتوزیان) خارجه (نصیرعصار) مسکن و شهرسازی (دکتر بهرون) راه و ترابری (شریف رازی) کار و امور اجتماعی (دکتر مهدوی) نیرو ( مهندس معقول) اطلاعات و جهانگردی (دکتر سعادت) بازرگانی (زعیمی) صنایع و معادن (مهندس کرمانج) در جلسه حضور داشتند.

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس.

رئیس - صورت مشروح مذاکرات روز دوشنبه سی و یکم خردادماه قبلاً طبع و توزیع شده است و ملاحظه فرموده‌اند اگر نظری هست خواهند فرمود نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه آقایان: نمازی و دکتر نواب،

مسافر: آقای دکتر ناتل خانلری

- بیانات قبل از دستور تیمسار صفاری و آقای جلیلوند

۲- بیانات قبل از دستور تیمسار صفاری و آقای جلیلوند

رئیس - امروز جلسه فوق‌العاده مجلس سنا است و قاعدتاً نطق قبل از دستور نباید باسد معذلک دو نفر از سناتورها تقاضای نطق قبل از دستور کرده‌اند چون دستور زیاد نیست لذا اشکالی ندارد که نطق قبل از دستور ایراد بشود ، تیمسار صفاری بفرمایید.

تیمسار صفاری- همه می‌دانیم که خاندان جلیل پهلوی در ظرف مدت پنجاه سال شاهنشاهی ایران در عین دآرا بودن قدرت اجرایی از حکومت بر دل‌ها بیشتر لذت برده و می‌برند شاهد این مدعا خدمات بی‌شائبه علیاحضرت ملکه پهلوی در بنیانگذاری بیمارستان‌ها و کمک به درماندگان و ضعفا و برپاداشتن بزرگترین و مجهزترین بیمارستان قلب خاورمیانه است. همچنین خدمات اجتماعی و بهداشتی ، آموزشی و رفاهی علیاحضرت محبوب فرح پهلوی شهبانوی ایران اظهر من الشمس است که آنی از رسیدگی و سرپرستی مؤسسات عام‌المنفعه فارغ نیستند و همچنین خواهران گرامی شاهنشاه آریامهر والاحضرت شمس که سال‌ها است سرپرستی شیر و خورشید سرخ را به عهده دارند و بنیاد نیکوکاری که به وجود آورده‌اند گواه تلاش‌های مستمر وجود مبارک ایشان در رسیدگی به احوال دردمندان است امروز قصد بنده فقط توضیح و تشریح خدمات بسیار ارزنده و سودمند والاحضرت نیکوکار اشرف پهلوی است که از سال‌ها پیش یعنی در ایامی که کشور دچار مشکلات و ناراحتی‌های فراوان بود و فقر و فاقه و بیچارگی شیوع داشت در فکر تأمین آسایش مستمندان افتاده اولین بار اوامری در جمع‌آوری بینوایان و نگاهداری از آنها صادر فرمودند که آن اوقات این بنده نیز افتخار اجرای اوامرشان را داشتم. خوب به خاطر دارم در سال‌های ۲۸ و ۲۹ شمسی که مستمندان و ولگردان جمع‌آوری شدند برای نگاهداری و استفاده از وجود آنها برای خدمت در اجتماع سازمانی هم ایجاد شد و چون به سبب مضایق مالی جلب کمک از دستگاه دولت میسر نبود به فکر چاره‌جویی افتاده و با طبع و توزیع بلیط‌های بخت‌آزمایی تحصیل درآمدی کرده و با کمک افراد خیر و همچنین جلب کمک ناقابلی از دولت در عین حفاظت و نگاهداری بینوایان در نقاط دورافتاده و پر جمعیت کشور که دسترسی به پزشک و دارو و مداوا نداشتند به تدریج درمانگاه‌هایی مجهزر به وجود آوردند که در حال حاضر عده بسیار کثیری از مردم ما را در پوشش حفاظت صحی قرار داده‌اند. تا شخص به یکی از این نقاط دورافتاده کوهستانی نرود و منظره مرضای مراجعه کننده و ملایمت و خوش‌قلبی پزشکان معالج را نبیند به اهمیت این خدمت عمومی نمی‌تواند درست بیندیشد. و نیز مؤسسه تعلیمات حرفه‌ای به وجود آوردند که در چنین موقعی که کشور نیازمند افراد فنی است با برنامه بسیار جالب همه ساله عده‌ای در فنون مختلف تربیت کرده تسلیم جامعه می‌کنند. پس از توسعه تدریجی تشکیلات سازمانی به نام سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی زیر نظر ایشان به وجود آمد که در حال حاضر از جهات مختلف رفاهی - آموزشی- درمانی و بهداشتی در سطح وسیعی فعالیت دارد و افرادی دلسوز ، شاه‌دوست ، میهن‌پرست و علاقه‌مند در رأس امور این سازمان قرار گرفته‌اند که با ارشاد و هدایت و راهنمایی‌های والاحضرت انجام وظیفه می‌کنند. به طوری که آثار اقدامات و عملیات خداپسندانه این سازمان به قدری واضح و آشکار است که نیازی به توضیح ندارد. اخیراً باز از افکار بلند والاحضرت فکر بدیعی جلوه‌گر شد که واقعاً مایه کمال مسرت و سربلندی است و در حفاظت یکی از قشرهای اجتماع اثر بسیار سودمند و مطلوبی داشته و آینده اهمیت این اقدام را به خوبی جلوه‌گر خواهد ساخت.

این اقدام مؤثر و مفید حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست وسیله اشخاص خیر و نیکوکار کشور است که چندی قبل با تشکیل مجالس و مجامعی در پایتخت و یکصد شهرستان تأسیس یافت و به مجرد ندای خداپسندانه والاحضرت محبوب صاحبان همت و افراد نیکوکار پذیرای آن شده و به طوری که در جراید می‌خوانیم همه روزه تعدادی آمادگی خود را برای سرپرستی و حفاظت عده‌ای از خانواده‌های بی‌سرپرست از نظر مادی و معنوی اعلام می‌دارند که بنا به فرموده والاحضرت حدود سی هزار تن تاکنون زیرپوشش سرپرستی قرار گرفته‌اند . برنامه‌ای که برای تأمین منظور تدوین شده بسیار جالب و در حفظ تربیت افراد خانواده‌های بی‌سرپرست مؤثر است که بنده خلاصه‌ای از برنامه معروضه را به استحضار می‌رسانم:

خانواده بی‌سرپرست خانواده‌ای است که نان‌آور و حامی خود را به علل مختلف از دست داده اطفال ، نوجوانان و جوانان خانواده بدون استفاده از منابع کمکی جامعه در تأمین احتیاجات خود به مضیقه افتاده باشند . افراد این خانواده به سبب نداشتن درآمد، مواجه بودن با بیماری‌ها ، نداشتن اطلاعات و تجربه، نداشتن فن و حرفه خاص، انحرافات ، اعتیاد ، نبودن غرور و حسن تلاش و کوشش اگر واقعاً توجه و سرپرستی از آنان به عمل نیاید محققانه تنها عضو مفیدی برای اجتماع نخواهند بود بلکه در ردیف افراد فاسد و مضر تولید مشکلاتی می‌کنند . طریقه حفاظت این خانواده‌ها با برنامه‌ریزی که به عمل آمده از این قرار است:

برای گروه سنی شیرخوآران تا سن ۷ سالگی برنامه رشد و تغذیه و مراقبت‌های بهداشتی و برای گروه سنی ۷ تا ۱۸ سال ضمن رعایت احتیاجات گروه قبلی نیازهای آموزشی و پرورشی موردنظر قرار می‌گیرد و گروه سنی ۱۸ تا ۳۵ سال و بالاتر که افراد آن بیشتر فرصت فراگیری فن و حرفه را در گذشته پیدا نکرده‌اند و با مشکل بیکاری مواجه هستند به طرف کسب مهارت‌های عملی کوتاه مدت هدایت می‌شوند . و البته پس از کسب مهارت و شروع به کار خود قسمتی از مخارج خانواده را متحمل می‌شوند . این مراقبت‌ها و نظارت‌ها تحت سرپرستی عده‌ای داوطلب که از طرف سازمان تعیین می‌شوند به عمل می‌آید . نحوه عمل و اقدام هم طوری تنظیم یافته که مطلقاً از تنبلی و گداپروری جلوگیری می‌کند . البته توضیح جزییات امر و اصول و قواعد سرپرستی که مقرر شده بسیار مفصل است که از ذکر آنها خودداری کرده ضمن عرض سپاس از توجهات والاحضرت نیکوکار اشرف پهلوی از صاحبان همت و اشخاص متمکن جامعه که عاشق ترقی و تعالی و تأمین آسایش هموطنان خود هستند تقاضا داریم به شکرانه نعمت امنیتی که بر اثر رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه عدالت‌گستر در کشور حکمفرما است و در سایه آن توانسته‌اند با فعالیت‌های خود صاحب تمکن شوند در این امر خیر تا حد توانایی شرکت جویند و نشان دهند که ایرانی همواره طالب خدمت به نوع و آماده مشارکت در امور نیکوکاری است.

امیدوارم این عرایض که در جریان مراسم هفته از خانواده‌های بی‌سرپرست به عرض رسید مورد توجه و عنایت هموطنان خیراندیش قرار گیرد. (احسنت- احسنت)

متشکرم.

رئیس - آقای جلیلوند بفرمایید.

جلیلوند- با اجازه ، در موقع طرح لایحه بودجه در این مجلس محترم ضمن بیاناتی که در خصوص بودجه به عرض همکآران گرامی رساندم مصمم بودم که شمه‌ای از نیازمندی‌های مهم و اساسی حوزه انتخابیه خود را مطرح نمایم که به واسطه ضیق وقت و همچنین احتراز از اطاله کلام به فرصت مناسبی موکول کردم . اینک با اجازه همکآران محترم مسائلی را که از نظر موکلین خود حائز کمال اهمیت می‌دانم به عرض رسانده و از هیأت محترم دولت تقاضا دارم که به این مطالب توجه مخصوص فرموده و در انجام خواسته‌های آنان اقدام مؤثری بفرمایند.

حوزه انتخابیه بنده شامل استان همدان و شهرستان‌های اراک و تفرش می‌باشد . منطقه‌ای است وسیع با شهرستان‌ها و بخش‌های متعدد و روستاهای پرجمعیت و بی‌شمار ، با نیازهای بسیار.

در اینجا مقدمتاً بایستی عرض کنم که در اثر پیشرفت‌هایی که سال‌های اخیر در تمام شؤون مملکت حاصل شده و کارهای مفید و بزرگی که در سطح کشور انجام یافته و به خصوص توجه به روستانشینان باعث گردیده است که هوشیاری و روشن‌بینی زیادی در این طبقه که اکثریت مردم مملکت ما را تشکیل می‌دهند پیدا گردد که آنان را به تشخیص نیازمندی‌های خود واقف ساخته و با فکر و اندیشه‌ای روشن‌تر و دیدی وسیع‌تر از سابق برای زندگی بهتر و آسایش بیشتر تلاش نمایند و در نتیجه از دولت و مصادر امور انتظار و توقع دارند که نسبت به بهبود زندگی آنان و عمران و آبادی روستاهایشان توجه بیشتری مبذول گردد که بتوانند در وضعی زندگی نمایند که در خور این عصر انقلاب و پیشرفت و ترقی باشد.

بحمدالله امکانات مالی و امنیت کامل هم در اثر رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه معظم در مملکت موجود است (به اصطلاح موانع مفقود و مقتضیات موجود) که انجام خواسته‌ها و نیازهای مردم کشور ما را به تدریج عملی می‌سازد . خوشبختانه در این مدت کم کارهای مفید و چشم‌گیر زیادی در سطح مملکت انجام یافته و پیشرفت‌های بزرگی در شئون مختلف کشور نصیب ما گشته است، منتهی چون مملکت وسیع و احتیاجات فراوان و محرومیت‌های گذشته بسیار است هنوز نیازمندی‌های زیادی احساس می‌شود ، به خصوص در روستاها.

با توجه به مطالب معروض اینک اهم احتیاجات اساسی حوزه انتخابیه خود را اعم از شهر و. روستا به اختصار به عرض می‌رسانم.

بزرگترین عامل پیشرفت و ترقی شهرها و روستاهای کشور داشتن راه است چون اصولاً راه به منزله شریان مملکت می‌باشد متأسفانه اکثر روستاهای حوزه وسیع انتخابیه بنده به خصوص نقاط کوهستانی و دهاتی که دور از راه‌های اصلی هستند از این نعمت محروم می‌باشند.

این است که توجه دولت را به این موضوع مهم جلب می‌نماید که نسبت به احداث راه‌های فرعی و روستایی و بعد از احداث دربارهٔ نگاهداری آنها با همکاری اهالی محل اقدام مؤثری بنمایند.

متأسفانه در حال حاضر علاوه بر راه‌های روستایی راه‌های اصلی شهرستان‌های تویسرکان، نهاوند ،تفرش وضع بسیار بدی دارد راه اصلی تویسرکان به طول قریب ۷۵ کیلومتر بیش از دو سال است که در دست ساختمان می‌باشد و در این مدت اهالی به خصوص در فصل زمستان آن هم در آن منطقه کوهستانی و سردسیر از نظر ایاب و ذهاب و بسیار در مضیقه بوده‌اند اکنون هم که فصل کار شروع شده راه‌سازی در آن محل به کندی پیش می‌رود و با این وضع محققاً زمستان امسال هم مانند دو زمستان گذشته مردم دچار مشکلات زیادی خواهند بود.

اهالی به کرات مراجعه می‌نمایند بنده هم مرتب مزاحم وزارت راه و ترابری هستم اینک مصراً از جناب آقای وزیر راه و ترابری تقاضا می‌نمایم که نسبت به این موضوع توجه مخصوصی مبذول فرموده و تصمیمی اتخاذ نمایند که راه مزبور قبل از انقضای فصل راه‌سازی خاتمه یابد که مردم آن شهرستان از این ناراحتی و مشکل آسوده شوند. وضع راه اصلی نهاوند هم کمتر از تویسرکان نیست چون راهی است به طول قریب ۹۰کیلومتر که یک ثلث آن به صورت ظاهر آسفالت با عرض کم و ناصاف و بقیه خاکی و ناهموار که عبور و مرور در این راه به سختی انجام می‌شود و اهالی از این حیث در مضیقه می‌باشند مضافاً به این که کسانی که از بروجرد یا ملایر یا اراک بخواهند به کرمانشاه مسافرت کنند به واسطه خرابی راه‌های نهاوند و تویسرکان مجبورند با طی مسافت صد کیلومتر راه اضافه دور زده از همدان به کرمانشاه بروند . راه‌های اصلی شهرستان تفرش هم به همین حال است علاوه بر این که در آن منطقه کوهستانی و سردسیر در فصل زمستان و سرما راه‌های مزبور اکثراً غیرقابل عبور بوده و اهالی آنجا به کرات برای چند روز ارتباطشان با خارج قطع شده یا به سختی انجام می‌یابد . انتظار مردم نهاوند و تفرش و استدهای بنده این است که وزارت راه و ترابری توجه بیشتری به این موضوع اساسی بنماید و زودتر نسبت به نوسازی راه‌های اصلی این دو شهرستان اقدام مؤثری به عمل آورد که این مسأله برای مردم این دو شهرستان جنبه فوق‌العاده مهمی دارد . راه‌های فرعی شهرستان ملایر و بخش‌های رزن، بهار ، کبودرآهنگ ، اسدآباد در استان همدان و راه‌های فرعی بخش شاهزند و بلوک شرا و بزچلو در شهرستان اراک به همین وضع است و اکثر روستاهای پرجمعیت این مناطق کوهستانی که از شاه راه‌ها هم به دور هستند از داشتن راه ارتباطی محروم می‌باشند و غالباً در زمستان با مشکلات فراوان دست به گریبانند . توجه به خواسته آنان در این مورد امری است منطقی و ضروری.

لزوم توجه به شهر همدان که یکی از شهرهای کهن و تاریخی و زیبای ایران است و بلاشک در آتیه نزدیکی از مراکز توریستی مهم کشور خواهد شد امری است واضح . خوشبختانه سال اخیر به این موضوع توجه شده و اصلاحات و نوسازی در شهر شروع گردیده است و چهره شهر به کلی تغییر یافته ولی انجام این کارها نیاز به امکانات بیشتری دارد از این رو جناب آقای نخست‌وزیر که در سال قبل به همدان تشریف بردند دستور فرمودند کمک مؤثری به مبلغ چهارصد میلیون ریال در طی چهار سال برای نوسازی و عمران شهر بشود در سال قبل کمک مربوطه انجام شد ولی امسال تاکنون به تأخیر افتاده است.

لذا استدعا می‌نمایم که به این موضوع توجه فرموده ترتیبی اتخاذ گردد که کمک امسال زودتر عملی شود که کارهای عمرانی و نوسازی شهر دچار وقفه نگردد . وضع آب آشامیدنی همدان هم قابل تأمل است چون در حال حاضر قریب نصف اهالی شهر همدان از آب تصفیه شده محروم هستند اگر چه در این باره اقداماتی در دست انجام است ولی انتظار اهالی این است که هر چه زودتر فکری اساسی برای تأمین آب سالم و کافی شهر همدان بشود به خصوص با در نظر گرفتن توسعه شهر و ازدیاد جمعیت آن در آتیه.

شهرستان اراک با وسعت خاک و تعداد زیاد روستاهای پرجمعیت و با استعداد و قابل کشاورزی و با توجه به این که امروزه یکی از مراکز مهم صنعتی کشور است و وجود صنایع سنگین ماشین‌سازی تراکتورسازی ، خانه‌سازی و غیره در آنها ایجاب می‌نماید که به این منطقه مهم که در مرکز ایران و در مسیر شاهراه مملکت واقع شده توجه مخصوصی مبذول گردد متأسفانه اراک با این موقعیت در تقسیمات کشوری شهرستانی است از استان مرکزی در حالی که از حیث وسعت و جمعیت و موقعیت و استعداد بر خیلی از استان‌های دیگر برتری دارد بدیهی است با وضع فعلی هر نوع اقدام عمرانی و اصلاحی در آنجا به کندی پیشرفت خواهد کرد.

با تصمیمی که دولت برای عدم مرکزیت طهران دارد تقاضای منطقی اهالی شهرستان اراک بر این که این منطقه وسیع و پرجمعیت و مستعد به استان تبدیل گردد بسیار معقول می‌باشد و چنانچه این تقاضا عملی شود تسهیلاتی فراوان برای ساکنین آن ناحیه فراهم خواهد شد و بسیاری از نیازهای آنان مرتفع خواهد گردید و لااقل وضع شهر اراک از صورت فعلی خارج شده و تغییر خواهد نمود چون با این همه پیشرفت‌هایی که در مملکت شده است و چهره اکثر شهرهای خیلی کوچکتر از اراک به کلی تغییر کرده متأسفانه در وضع این شهر تغییر محسوسی به عمل نیامده و تقریباً به صورت سی سال قبل باقی مانده است من باب مثال عرض می‌کنم که اکنون چندین سال است که به واسطه نداشتن نقشه جامع شهر و طرح تفضیلی و پیاده نشدن آن و نیامدن اکیپ مهندسین از مرکز برای جرح و تعدیل نقشه جامع عملاً چند سال است جلو عمران و آبادی شهر اراک گرفته شده و مردم بلاتکلیف می‌باشند بنده به نام نماینده اهالی شهرستان اراک و بنا بر تقاضای تمام مردم آن منطقه از هیأت محترم دولت به خصوص از جناب آقای دکتر آموزگار وزیر محترم کشور استدعا می‌نمایم که به این خواسته منطقی و نیاز واقعی اهالی اراک که برای آنان نهایت اهمیت را دارد توجه مخصوص مبذول فرموده و با انجام آن موجبات رفاه و آسایش بیشتر و سپاس و تشکر بی‌حد مردم آن منطقه وسیع را فراهم آورند.

مطالب بسیاری در زمینه بهداشت و آموزش و پرورش و موضوع مهم کشاورزی در حوزه انتخابیه خود دارم که به واسطه انقضای وقت به بعد موکول می‌نمایم که بتوانم به تفضیل در آن مباحث صحبت کنم.

در خاتمه همین‌قدر عرض می‌کنم که موکلین بنده با در نظر گرفتن امکانات دولت انتظار و توقع دارند که نسبت به انجام کارهایی که اولویت داشته و برای هر منطقه نهایت لزوم و اهمیت را دارد توجه بیشتر مبذول گردد و حتی‌المقدور سرعت بیشتری به کار رود که لااقل قسمتی از کارهایی که انتظار انجام آن را دارند عملی گردد. (احسنت ، احسنت) متشکرم.

- اعلام وصول لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تشکیل شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن به شرکت ملی صنایع مس ایران ارسالی مجلس شورای ملی

۳- اعلام وصول لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تشکیل شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن به شرکت ملی صنایع مس ایران ارسالی مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه اصلاح بعضی از مواد قانونی تشکیل شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن به شرکت ملی صنایع مس ایران از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۷۳۱۴۸ مورخ ۱۸/۱۲/۱۳۵4 (2534) دولت راجع به اصلاح بعضی از مواد قانونی تشکیل شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان و تغییر نام آن به شرکت ملی صنایع مس ایران در جلسه روز سه‌شنبه ۱/۴/۲۵۳۴ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد .

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

- اعلام وصول لایحه بیمه محصولات کشاورزی ارسالی مجلس شورای ملی

۴- اعلام وصول لایحه بیمه محصولات کشاورزی ارسالی مجلس شورای ملی.

رئیس - لایحه بیمه محصولات کشاورزی از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد).

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره۸۴۲۷۰ مورخ ۲۵/۱۲/۱۳۵4 (2534) دولت راجع به بیمه محصولات کشاورزی در جلسه روز سه‌شنبه ۱/۴/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

- اعلام وصول لایحه موافقت‌نامه همکاری اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان ارسالی مجلس شورای ملی

۵- اعلام وصول لایحه موافقت‌نامه همکاری اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان ارسالی مجلس شورای ملی.

رئیس - لایحه موافقت‌نامه همکاری اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۷۱۲۰۴ مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۵4 (2534) دولت راجع به موافقت‌نامه همکاری اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان در جلسه روز سه‌شنبه ۱/۴/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید . اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

- اعلام وصول لایحه اجرای حکم مدنی ارسالی مجلس شورای ملی

۶- اعلام وصول لایحه اجرای حکم مدنی ارسالی مجلس شورای ملی.

رئیس - لایحه اجرای حکم مدنی از مجلس شورای ملی رسیده است که وصول آن اعلام می‌شود.

(نامه به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس سنا

گزارش کمیسیون‌های مربوط در قبال لایحه شماره ۱۸۷۸۰مورخ ۵/۸/۱۳۵4 (2534) دولت راجع به اجرای حکم مدنی در جلسه روز سه‌شنبه ۱/۴/۲۵۳۵ مطرح و به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

رئیس - لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تصویب قانون موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان و ارسال آن به مجلس شورای ملی

۷- تصویب قانون موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان و ارسال آن به مجلس شورای ملی.

رئیس - لایحه موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان برای شور دوم مطرح است . گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره یک خارجه به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۸۴۱۶ مورخ ۲۰/۷/۱۳۵۴ دولت در خصوص موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان برای شور دوم در جلسه ۲۹/۹/۱۳۵۴ کمیسیون خارجه مورد بررسی قرار گرفت و گزارش شور اول عیناً به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره یک خارجه - خزیمه علم.

قانون راجع به موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان

ماده واحده- موافقت‌نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان شامل ۱۶ ماده و یک پروتکل و دو نامه ضمیمه را که در تاریخ ۱۹/۲/۱۳۵۴ در اسلام آباد به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری هست می‌فرمایند نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود.

- تصویب قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن و اعاده آن به مجلس شورای ملی

۸- تصویب قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن و اعاده آن به مجلس شورای ملی

رئیس - لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن برای شور دوم مطرح است گزارش کمیسیون شماره ۱۰(کشور) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) به مجلس سنا

لایحه شماره ۳۳۶۸ مورخ ۱۳/۳/۲۵۳۵ دولت (ارسالی از مجلس شورای ملی) در خصوص اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن برای شور دوم در جلسه روز شنبه ۲۹/۳/۲۵۳۵ کمیسیون کشور با حضور آقای سناتور تجدد و آقایان نمایندگان وزارت کشور مطرح و مورد رسیدگی قرار گرفت .آقای تجدد پیشنهاد خود را مسترد داشتند و لایحه با تأیید پیشنهاد آقای موسوی با اصلاحاتی به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون کشور - مهندس صادق.

قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن

ماده واحده- تبصره ماده/ ۷، بند ۲ ماده /۸- بند ۲ ماده ۹/ ، بند یک ماده ۱۰ و مواد ۱۱و ۱۴ و متن ماده / ۱۵ و تبصره‌های ۱ و ۲ و ۳ آن و مواد ۱۶ / ۱۹ و ۲۱و ۲۲ و بند ۴ ماده ۲۳ و ماده ۳۰ و تبصره ماده /۳۹ قانون شهرداری مصوب سال ۱۳۳۴ و اصلاحیه آن مصوب سال ۱۳۴۵ به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به ماده ۱۵ و ۱۱۴ و ۱۱۵و ۱۱۶و ۱۱۷ و ۱۱۸ و ۱۱۹ به قانون مذکور الحاق می‌گردد.

تبصره ماده ۷ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

تبصره - جمعیتی که ملاک تعیین عده نمایندگان هر حوزه است آخرین سرشماری عمومی کشور است که نتیجه آن قبل از صدور دستور شروع انتخابات انجمن شهر رسماً اعلام شده باشد.

بند ۲ ماده/ ۸ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

«بند ۲- داشتن هجده سال تمام سن»

بند ۲ ماده/ ۹ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

«بند۲- داشتن ۲۵ سال تمام سن »

بند ۱ماده ۱۰به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

« بند ۱- نخست وزیر، وزیران و معاونان آنان و نمایندگان مجلسین در تمام کشور و استاندآران و فرماندآران و قضات دادگستری و شهردآران و بخشدآران و کلیه رؤسای ادارات و سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی و مؤسسات وابسته به دولت و شهرداری‌ها همچنین مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ - رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن - رئیس اطاق اصناف - رئیس شورای داوری ، رئیس انجمن بهداری ، رئیس شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای و قائم مقام و معاونان مقامات مذکور در حوزه مأموریت و کار خود به استثنای استادان و دانشیاران و استادیاران و سایر افرادی که در مؤسسات آموزش عالی تدریس می‌کنند مشروط بر آن که دارای شغل دولتی دیگری نباشد و همچنین کارکنان آموزشی وزارت آموزش و پرورش که منحصراً به امر تدریس اشتغال ورزند.

ماده ۱۱ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

« ماده ۱۱- از اشخاصی که با یکدیگر قرابت نسبی یا سببی به شرح زیر داشته باشند:

پدر - مادر - فرزند - نوه- برادر - خواهر - برادرزاده - خواهرزاده- همسر - خواهر و برادر همسر - فرزند همسر- فقط آن کسی که رأی او بیشتر است می‌تواند عضویت یک انجمن را دارا باشد و در صورت تساوی آرا یکی از آنها به حکم قرعه معین خواهد شد و اگر قرابت پس از اتمام انتخابات و صدور اعتبارنامه یا هر زمانی از دوره قانونی انجمن حاصل و یا معلوم گردد بلافاصله در اولین باری که انجمن تشکیل جلسه می‌دهد به حکم قرعه یک نفر ابقاء می‌شود و به جای شخص یا اشخاصی که خارج شده‌اند از شخص یا اشخاصی که بعد از آنها رأیشان بیشتر است دعوت خواهد شد.

ماده ۱۴ به شرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف می‌شود:

ماده ۱۴- فرمانداران یا بخشداران حداکثر ظرف مدت سه روز پس از وصول دستور وزارت کشور تاریخ و محل تشکیل کمیسیون موضوع ماده ۱۵ و شرایط انتخاب شوندگان و مدت اعلام داوطلبی عضویت در انجمن را به موجب آگهی به اطلاع عموم اهالی بخش یا مرکز فرمانداری می‌رسانند. داوطلبان عضویت در انجمن باید برگ داوطلبی خود را ظرف ده روز از تاریخ انتشار آگهی شخصاً به فرمانداری یا بخشداری تسلیم نمایند.

ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

ماده ۱۵ - پس از انتشار آگهی مزبور در ماده ۱۴ به منظور احراز شرایط قانونی در مورد داوطلبان عضویت در انجمن حداقل دو ماه قبل از روز اخذ رأی به دستور وزارت کشور در مرکز هر فرمانداری یا بخشداری کمیسیونی به ریاست فرماندار یا بخشدار و به عضویب رئیس دادگاه شهرستان در شهرستان و رئیس دادگاه بخش در بخش و رئیس اداره آموزش و پرورش و رئیس اداره ثبت احوال و یک نفر معتمد محل به انتخاب فرماندار یا بخشدار تشکیل می‌گردد. در بخش‌ها رئیس آموزش و پرورش بخش ، نماینده ثبت احوال عضویت کمیسیون را دارا خواهند بود . در غیاب هر یک از افراد مذکور در بالا از جانشین آنان دعوت به عمل خواهد آمد . در صورتی که تکمیل تعداد اعضای کمیسیون با افراد مذکور میسر نباشد فرماندار یا بخشدار می‌تواند از دبیران یا آموزگاران یا سر دفتران و یا رؤسای شوراهای داوری و یا رؤسای خانه‌های انصاف یا رؤسای انجمن ده برای تشکیل و تکمیل عده اعضای کمیسیون دعوت نماید. داوطلبان عضویت در انجمن‌ها نمی‌توانند عضو کمیسیون مذکور باشند و هرگاه اعضاء این کمیسیون داوطلب عضویت در انجمن شهر گردند مستعفی تلقی شده و طبق مقررات این ماده به جای آنان از افراد دیگر دعوت به عمل خواهد آمد . کمیسیون پس از رسیدگی اسامی افراد واجد شرایط قانونی را به مرجع حزبی مربوط در محل اعلان می‌کند تا طبق ضوابط حزبی و با توجه به تعداد داوطلبان و جمعیت هر حوزه انتخابیه حداکثر تا چهار برابر تعداد اعضای انجمن نامزدهای انتخاباتی از طرف حزب اعلام شود و رأی‌دهندگان می‌توانند فقط به افراد اعلام شده رأی دهند.

بعد از انتشار اعلان اسامی داوطلبان واجد شرایط کمیسیون نسبت به تعیین اسامی ۲۴ نفر از معتمدین محلی باسواد از بین گروه‌های مختلف که دارای شرایط رأی دهنده باشند اقدام می‌نماید و فرماندار یا بخشدار از ۲۴ نفر مذکور برای تشکیل انجمن نظارت در محل بخشداری یا فرمانداری دعوت خواهد نمود.

دعوت شدگان در همان مجلس با رأی مخفی و اکثریت نسبی از بین خود هفت نفر را به عنوان عضو اصلی و هفت نفر را به عنوان عضو علی‌البدل انتخاب می‌کنند. برای تشکیل جلسه مذکور حضور حداقل دو سوم دعوت شدگان ضروری است. در بخش‌هایی که چند انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر در جریان باشد نماینده بخشدار در تشکیل انجمن وظایف بخشدار را به عهده خواهد داشت.

تبصره ۱- ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

تبصره ۱- در بخش‌هایی که انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر در جریان است تکالیف مربوط به احراز شرایط قانونی داوطلبان و تعیین ۲۴ نفر معتمدان و رسیدگی به شکایات موضوع ماده ۳۰ و سایر وظایف مربوط توسط کمیسیون مذکور در این ماده انجام خواهد شد.

تبصره ۲ ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

«تبصره ۲- انجمن‌های نظارت بر انتخابات با نظارت فرماندار و بخشدار محل مسئول صحت انتخابات خواهند بود.»

تبصره ۳ ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

«تبصره ۳ - هر گاه قبل از تشکیل انجمن نظارت یک یا چند نفر از داوطلبان نمایندگی استعفا دهند مراتب از طرف فرماندار یا بخشدار برای اطلاع رأی دهندگان اعلام می‌شود و داوطلب مستعفی حق استرداد استعفای خود را ندارد.»

تبصره‌ای به عنوان تبصره ۴ به ماده ۱۵ الحاق می‌گردد:

تبصره ۴- وزارت کشور مکلف است نسبت به تشکیل انجمن شهر در کلیه نقاطی که شهرداری تأسیس شده اقدام نماید.

ماده ۱۶ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۶- از داوطلبان عضویت در انجمن شهر نباید برای عضویت انجمن نظارت و شعب اخذ رأی و شعب ثبت نام دعوت به عمل آید ولی هر داوطلب می‌تواند برای نظارت در اخذ و قرائت آراء نماینده‌ای به انجمن نظارت و شعب اخذ رأی معرفی کند.

ماده ۱۹ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

«ماده ۱۹- به منظور اخذ رأی و استخراج آراء انجمن‌های نظارت مکلفند با تصویب کمیسیون موضوع ماده ۱۵ به تعداد لازم شعب اخذ رأی مرکب از پنج نفر از اهالی همان محل تشکیل دهند. »

اعضای شعبه باید واجد شرایط انتخاب کننده باشند.

محل شعب اخذ رأی حتی‌الامکان با توجه به جمعیت و امکانات ارتباطی محل تعیین می‌شود.

ماده ۲۱ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

«ماده ۲۱- انجمن نظارت و شعب آن غیر قابل انحلال است مگر آن که اسباب تعطیل و تعویق انتخابات را فراهم کنند و یا برخلاف وظایفی که طبق این قانون به عهده انجمن گذاشته شده عمل نمایند در این صورت اگر موجبات تعطیل و تعویق و اخلال از طرف شعبه باشد بنا به نظر اکثریت انجمن نظارت با موافقت فرماندار یا بخشدار شعبه مزبور منحل می‌شود و اگر از طرف انجمن نظارت باشد فرماندار یا بخشدار با موافقت کمیسیون پنج نفری (به اکثریت آراء) با ذکر دلایل اعضاء علی‌البدل را برای برای تعقیب متخلفین از طریق وزارت کشور به شورای دائمی دلایل تعطیل و تعویق و اخلال را ضمن صورتجلسه‌ای ادامه امر انتخابات دعوت می‌نماید و ضمناً مراتب و انتخابات اعلام می‌دارد . در صورتی که از این اقدامات نیز نتیجه‌ای حاصل نشود از طرف فرماندار یا بخشدار درخواست انحلال انجمن نظارت با نظر کمیسیون پنج نفری از طریق وزارت کشور به شورای دائمی انتخابات موضوع ماده ۱۱۴ این قانون برای اتخاذ تصمیم فوری احاله خواهد شد .

ماده ۲۲ به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

« ماده ۲۲ - هر گاه در اثناء جریان انتخابات یک یا چند نفر از اعضاء انجمن درآمدن به جلسات تعلل و یا از حضور استنکاف نمایند تا زمانی که اکثریت باقی است جریان امر تعقیب و به عضو یا اعضاء مذکور اخطار می‌شود که حضور یابند چنانچه عضوی تا دو جلسه پس از اخطار در استنکاف و تعلل خود باقی باشد فرماندار یا بخشدار یک یا چند نفر از اعضاء علی‌البدل را به حکم قرعه برای عضویت انجمن دعوت می‌نماید و اگر اکثریت اعضاء انجمن نظارت از حضور در انجمن استنکاف نمایند و یا پس از ختم انتخابات از دادن اعتبارنامه خودداری کنند فرماندار یا بخشدار علل و موجبات آن را تحقیق و در رفع محظور اهتمام می‌نمایند و در صورتی که اهتمام فرماندار یا بخشدار مؤثر نشود و اکثریت اعضاء انجمن یا تمام اعضاء انجمن اعم از اصلی و علی‌البدل همچنان استنکاف و یا استعفا نمایند یا به واسطه فقدان اکثریت انجمن نتواند به وظایف قانونی خود عمل کند کمیسیون مقرر در ماده ۱۵ در تجدید اعضاء انجمن نظارت به تعداد کسری اقدام می‌نماید و انتخابات را خاتمه می‌دهد و اشخاصی که موجبات تعطیل و تعویق و انحلال انجمن را فراهم کرده باشند طبق ماده ۸۷ این قانون مورد تعقیب قرار خواهند گرفت .»

بند ۴ ماده ۲۳ به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

«بند ۴ - اسامی داوطلبان آن حوزه که طبق ماده ۱۵ از طرف حزب اعلام شده است »

« ماده ۳۰ - ضمن انتشار اسامی دارندگان رأی انجمن نظارت تاریخ قبول شکایات را که باید از فردای همان روز شروع شود تعیین می‌کند و اگر از انتخاب کنندگان یا انتخاب شوندگان کسی از جریان انتخابات شکایت داشته باشد ظرف یک هفته به اطلاع انجمن نظارت می‌رساند و انجمن نظارت بعد از انقضاء یک هفته شکایتی نمی‌پذیرد و منتهی ظزف یک هفته به شکایات واصله با حضور کمیسیون پنج نفری رسیدگی می‌کند در صورتی که شکایت به نظر انجمن وارد باشد و ثابت شود که منتخب دارای شرایط مقرر در ماده ۹ و ۱۰ این قانون نیست مراتب را در صورت مجلس ذکر می‌کند و اعتبارنامه را برای نفر بعدی که دارای رأی بیشتری می‌باشد صادر می‌نماید و هر گاه تشخیص دهد که در انتخابات اعمالی برخلاف قانون صورت گرفته موضوع را با تنظیم صورت مجلس برای اتخاذ تصمیم از طریق وزارت کشور به شورای موضوع ماده ۱۱۴ این قانون احاله می‌نماید . و طبق نظر شورا عمل می‌کند .»

تبصره زیر به ماده ۳۹ الحاق می‌گردد:

« تبصره- روز و ساعت تشکیل جلسات با دستور کار انجمن حداقل ۲۴ ساعت قبل در تابلو کنار در ورودی شهرداری آگهی می‌شود.»

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۴ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.

ماده ۱۱۴- به منظور ایجاد رویه واحد در انجام انتخابات و همچنین رسیدگی به اختلاف نظر در چگونگی اجرای قوانین و مقررات مربوط به انتخابات انجمن‌ها ،شورای دائمی انتخابات به ریاست وزیر کشور و به عضویت افراد زیر تشکیل می‌گردد.

۱- معاون وزارت کشور.

۲- رئیس کانون وکلای دادگستری.

۳- مدیر کل قضایی وزارت دادگستری.

۴- دو نفر اعضاء انتخابی از هیأت اجرایی و دو نفر اعضاء انتخابی از دفتر سیاسی حزب.

۵- دو نفر که در امر انتخابات بصیر و صاحب‌نظر باشند به انتخاب وزیر کشور.

۶- مدیر کل دفتر انتخابات وزارت کشور که سمت دبیری شورا را نیز به عهده خواهد داشت.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۵ با چهار تبصره به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.

ماده ۱۱۵ - شورای دائمی انتخابات با رعایت مقررات مربوط نسبت به موارد زیر رسیدگی و اتخاذ تصمیم می‌نماید و تصمیمات شورا قطعی و لازم‌الاجرا است.

۱- انحلال انجمن نظارت.

۲- ابطال انتخابات انجمن‌ها و تعیین تکلیف آنها.

۳- رسیدگی به شکایات از انجمن‌های نظارت در جریان انتخابات.

۴- رسیدگی و اظهارنظر در مورد اختلاف بین انجمن‌های نظارت و فرماندار یا بخشدار در مورد انحلال شعب اخذ رأی.

۵- رسیدگی و تعیین تکلیف نسبت به سایر مسائل مربوط به انتخابات که از طرف رئیس شورا مطرح می‌شود.

تبصره ۱- هر گاه شورا ضمن رسیدگی‌های خود به تخلف اعضاء انجمن‌های نظارت برخورد نماید مراتب را برای تعقیب به مراجع صالح اعلام خواهد نمود.
تبصره ۲- جلسات شورا به دعوت رئیس شورا تشکیل می‌شود . دستور جلسه از طرف رئیس شورا تعیین می‌گردد . برای تشکیل شورا حضور لااقل هفت نفر از اعضاء لازم است و مصوبات شورا با اکثریت نسبی معتبر خواهد بود.
تبصره ۳ - در مواردی که شورا ضروری بداند می‌تواند از نظر مشورتی افراد مجرب و بصیر استفاده نماید.
تبصره ۴ - شورا می‌تواند رسیدگی و تحقیق نسبت به مواردی را که لازم بداند به کمیسیونی در مراکز استان و فرمانداری کل مرکب از استاندار یا فرماندار کل و رئیس عالیترین دادگاه محل دادستان استان یا شهرستان حسب مورد رئیس شورای حزب در استان واگذار نماید.

کمیسیون مزبور مکلف است نسبت به موارد ارجاع شده اقدام و نتیجه رسیدگی‌ها و تحقیقات را به شورا اعلام نماید.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۶ با دو تبصره به قانون شهرداری الحاق می‌گردد.

ماده ۱۱۶ - به منظور ایجاد هماهنگی در اجرای انتخابات انجمن شهر و شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای انتخابات شورای مذکور در کلیه موارد به استثنای بند ۴ ماده ۹ و بندهای ۴ و ۵ ماده۱۰ این قانون تابع مقررات مربوط به انتخابات انجمن شهر خواهد بود.

تبصره ۱ - اعضای انتخابی شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای تشکیل می‌شوند از منتخبین شهرهای مرکز به تعداد مقرر در بند ۱۱ ماده یک آئین‌نامه اجرایی ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای که با رأی مستقیم انتخاب خواهند شد و عضو انجمن شهرستان در بخش مربوط افرادی که طبق بند ۱۱ آئین‌نامه مذکور انتخاب می‌شوند نمی‌توانند در انجمن شهر یا انجمن شهرستان نیز عضویت داشته باشند.
تبصره ۲- هر گاه تعداد اعضای انجمن شهرستان در بخش بیش از یک نفر باشد و یا چند بخش در محدوده عمل شورا قرار داشته باشند انجمن شهرستان از بین آنان یک نفر را برای عضویت در شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مربوط معین خواهد نمود. در مراکز شهرستان‌ها که رئیس انجمن شهرستان طبق بند ۱۲ آئین‌نامه فوق در شورا عضویت دارد تعیین نماینده دیگری از انجمن شهرستان ضرورت نخواهد داشت.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۷ به قانون شهرداری الحاق می‌گردد:

ماده ۱۱۷- وزارت کشور می‌تواند به منظور تأمین کمبود نیروی انسانی مورد لزوم در زمان انتخابات از خدمات افراد مجرب و بصیر دولتی و غیر دولتی و بازنشستگان از طریق خرید خدمت و در حدود اعتبارات مصوب استفاده نماید.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۸به قانون شهرداری الحاق می‌گردد:

ماده ۱۱۸- در هر زمان که وزارت کشور آمادگی لازم را برای استفاده از کار ماشین‌های کامپیوتر در هر حوزه انتخابیه داشته باشد چگونگی اجرای انتخابات آن حوزه طبق دستورالعمل‌های وزارت کشور خواهد بود.

ماده‌ای به عنوان ماده ۱۱۹به قانون شهرداری الحاق می‌گردد:

ماده۱۱۹ - به استثنای تبصره‌های ۱ اصلاحی و ۴ الحاقی ماده ۱۵ و ماده ۱۶ الحاقی و تبصره‌های آن بقیه مقررات این اصلاحیه شامل انتخابات انجمن‌های شهرستان نیز خواهد بود.

رئیس - ماده واحده مطرح است آقای جعفری بفرمایید.

جعفری - من دو پیشنهاد اصلاحی دارم یکی این است که در صفحه ۲ نوشته شده است رئیس اطاق بازرگانی و صنایع و معادن در صورتی که عنوان آن رئیس اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران است بنابراین اجازه بفرمایید کلمه «ایران» اضافه شود.

رئیس - اگر مربوط به مرکز تهران باشد اشکالی ندارد اما ممکن است مربوط به سایر نقاط کشور باشد.

جعفری - در صفحه ۳، پنج سطر مانده به آخر نوشته شده است «افراد واجد شرایط قانونی را به مرجع حزبی مربوط به محل اعلان می‌کنند » باید نوشته شود «اعلام» می‌کنند.

رئیس - اصلاح می‌شود . آقای موسوی هم نظری دارند گر چه شور دوم است و پیشنهاد نمی‌شود داد ولی چون اصلاح عبارتی است اشکالی ندارد پیشنهاد ایشان قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‌نماید:

در تبصره ۴ ماده ۱۵ صفحه چهار «بعد از تأسیس شده» اضافه شود « یا بشود»

موسوی.

رئیس - نظر دولت با این پیشنهاد چیست؟

معاون وزارت کشور (آقای آگاه)- دولت با پیشنهاد ایشان موافق است.

رئیس - رأی می‌گیریم به پیشنهاد آقای موسوی دائر بر این که در تبصره ۴ماده ۱۵ صفحه ۴ بعد از تأسیس شده نوشته شود «تأسیس شده یا بشود» . چون الان بعضی از نقاط شهرداری ندارد و ممکن است بعداً داشته باشند سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . آقای صادق بفرمایید.

مخبر (مهندس صادق)- در صفحه اول سطر پنجم ماده واحده یک قسمت از قلم افتاده است و باید نوشته شود «یک تبصره به ماده ۱۵ اضافه و مواد ۱۱۴ و ۱۱۵ ....» و همچنین در صفحه ۹سطر ۳ باید نوشته شود «از منتخبین شهرهای مرکز شوری «لذا کلمه» شوری» افتاده است.

رئیس - بسیار خوب درست می‌شود این اشتباه ماشین نویسی است نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه چون اصلاح شده است به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود.

- تصویب قانون تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی و ابلاغ آن به دولت

۹- تصویب قانون تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی و ابلاغ آن به دولت.

رئیس - لایحه تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی برای شور دوم مطرح است .گزارش کمیسیون شماره ۶(تعاون و امور روستاها) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۶ (تعاون و امور روستاها) به مجلس سنا

لایحه شماره ۷۳۵۴۶ مورخ ۲۱/۱۲/۲۵۳۴ دولت راجع به تمدید مهلت مقرر در ماده ۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی ، ارسالی از مجلس شورای ملی برای شور دوم در جلسه ۳۱/۳/۲۵۳۵ کمیسیون شماره ۶ (تعاون و امور روستاها) با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها مورد رسیدگی قرار گرفت و گزارش شور اول عیناً به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره۶(تعاون و امور روستاها) - فاضل سرجویی.

قانون تمدید مهلت مقرر در ماده۶ قانون تعاونی نمودن و تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی

ماده واحده - مهلت مندرج ماده۶ قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی تا آخر سال ۲۵۳۵ تمدید می‌گردد.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . تصویب قانون به دولت ابلاغ خواهد شد.

- شور اول لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه

۱۰- شور اول لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه

رئیس- لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی) به مجلس سنا

لایحه تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه که از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره چهار ارجاع گردیده بود با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها و آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث لازم با مختصر اصلاح عبارتی تصویب و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۶ (تعاون و امور روستاها) ارسال و کمیسیون مزبور نظر این کمیسیون را تأیید و تصویب نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۴- دها.

قانون تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر به اوراق قرضه

ماده واحده - خرده مالکان مشمول قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر که املاک خود را طبق ماده ۱۱ قانون مزبور با زارعین تقسیم کرده‌اند می‌توانند با رعایت شرایط و مقررات قانون تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر و ملحقات به اوراق قرضه (مصوب ۶/۱۲/۱۳۵۳ برابر ۶/۱۲/۲۵۳۵ شاهنشاهی) قبوض اقساطی خود را به اوراق قرضه تبدیل نمایند.

دولت اوراق قرضه موضوع این قانون را حداکثر معادل بهای نقدی قبوض اقساطی مزبور با رعایت سایر مقررات فوق‌الذکر، به تاریخ دو ماه پس از تصویب این قانون تحت یک سری مشخص منتشر خواهد کرد.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۴ ارجاع می‌شود که نظر کمیسیون شماره ۶ را نیز بگیرند.

- شور اول لایحه اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران

۱۱- شور اول لایحه اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران

رئیس- لایحه اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) قرائت شد.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی) به مجلس سنا

لایحه اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران که از مجلس شورای ملی ارسال و به کمیسیون شماره چهار (امور اقتصادی و دارایی) ارجاع گردیده بود با حضور آقای دکتر همایون‌فر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بحث و مذاکرات لازم با اصلاحی تصویب و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۶ ارسال و کمیسیون مزبور نظر این کمیسیون را تأیید و تصویب نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره چهار - دها.

قانون اصلاح مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران

ماده واحده - مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تأسیس بانک توسعه کشاورزی ایران به شرح زیر اصلاح و تبصره‌های ۱ و ۲ ماده ۱۱ به قوت خود باقی است.

ماده ۱۰- بانک می‌تواند برای تأمین هدف‌های خود با تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام حداکثر تا مبلغ سیصد میلیون دلار (جمعاً پانصد میلیون دلار) علاوه بر مبلغی که قبلاً مجاز به تحصیل وام یا اعتبار بوده، با رعایت مقررات قانون برنامه و بودجه کشور وام یا اعتبار خارجی تحصیل نمایند.

قراردادهایی که برای انجام این منظور با دولت‌ها منعقد می‌گردد پس از تصویب کمیسیون‌های امور اقتصادی و دارایی مجلسین قابل اجرا خواهد بود.

ماده ۱۱- به بانک اجازه داده می‌شود برای انجام وظایف محول اوراق بهاداری به نام اوراق قرضه توسعه کشاورزی پس از تصویب مجمع عمومی بر طبق برنامه و شرایطی که مجمع عمومی بانک تعیین خواهد کرد به مدت حداقل سه سال و با بهره‌ای که به پیشنهاد بانک و موافقت شورای پول و اعتبار تعیین خواهد شد و با رعایت ماده ۲۸ قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه منتشره نماید و دولت مکلف است باز پرداخت اصل و بهره اوراق قرضه مزبور را ضمانت نماید.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است دو پیشنهاد یکی از طرف آقای موسوی و دیگری از طرف آقای لاجوردی رسیده که قرائت می‌شود.

(پیشنهادات به شرح زیر قرائت شد):

پیشنهاد می‌نماید قسمتی از عبارت ماده ۱۰ مربوط به سطر دوم به شرح زیر اصلاح شود:

حداکثر تا مبلغ سیصد میلیون دلار علاوه بر مبلغی که قبلاً مجاز به تحصیل وام یا اعتبار بود و جمعاً پانصد میلیون دلار می‌شود. الی آخر....

موسوی.

ریاست محترم مجلس سنا

پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۱۱ اصلاحات زیر به عمل آید:

۱- جمله « اوراق بهاداری به نام اوراق قرضه توسعه کشاورزی » تبدیل شود «به اوراق قرضه‌ای به نام اوراق قرضه کشاورزی »

۲- جمله «به مدت حداقل سه سال» تبدیل شود به : «به سر رسید حداقل سه سال از تاریخ انتشار»

۳- چون دولت مکلف به تضمین بازپرداخت اصل و بهره این اوراق قرضه است حداکثر میزان اوراقی که منتشر خواهد شد در این ماده ذکر شود، همان طوری که در ماده ۱۰حداکثر وام و اعتبار خارجی تعیین شده است . حداکثری که در این ماده ذکر می‌شود ممکن است به ترتیبی باشد که در صورت باز پرداخت هر مبلغ از اوراق قرضه تجدید انتشار آن مجاز باشد. به طوری که در هیچ زمانی از حداکثر ذکر شده تجاوز ننماید.

با احترام - قاسم لاجوردی.

رئیس - به کمیسون برای رسیدگی ارجاع خواهد شد . نسبت به ماده واحده دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب ش . لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۴ ارجاع می‌شود که نظر کمیسیون شماره ۶ را نیز بگیرند.

- شور اول لایحه تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران

۱۲- شور اول لایحه تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران

رئیس - لایحه تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه شماره ۷۱۲۸۸ مورخ ۲۹/۱۱/۲۵۳۴ دولت راجع به تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران ارسالی از مجلس شورای ملی در جلسه روز شنبه ۱۱/۲/۲۵۳۵ کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) با حضور آقایان طباطبایی و شریف رازی معاونان وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و راه و ترابری مطرح شد و پس از رسیدگی و بحث لازم عیناً به تصویب رسید.

اینک گزارش آن به شرح زیر برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود.

مخبر کمیسیون شماره۳ (دادگستری و استخدام)- جلالی نائینی.

قانون تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران

ماده واحده- حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران برابر با حقوق و مزایای معاون وزارتخانه خواهد بود.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۳ ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۳- ختم جلسه

رئیس - امروز دیگر در دستور مطلبی نداریم به ظن قوی یک جلسه دیگر هم خواهیم داشت برای لوایحی که دولت خواستار تصویب آن شده است. روز جلسه و ساعت آن و دستور بعداً به استحضار خواهد رسید. جلسه ختم می‌شود.

(ساعت ۵/۱۱ جلسه ختم شد)

رئیس مجلس سنا- مهندس جعفر شریف امامی.